BRÖD 1 2023

Page 1

Bara fördig som ärmedl em >25 FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar ”Recepten är klenoder som vårdas och flera av dem har funnits med i många, många år” BRÖDTERMOMETERN: PRISET VIKTIGAST VID VALET AV MAT LAGSTIFTNING: FLERA NYHETER FRÅN ÅRSSKIFTET SMARTA AFFÄRER: HAR DU KOLL PÅ FÖRMÅNSSKATTEN? En normal fettisdag äter nästan 60 procent av svenskarna en eller flera semlor! Psst! I år, med kostnadskris och inflation, är semlorna kanske viktigare än någonsin. Nu hoppas vi att alla får till en bra försäljning – vågar vi tro på fler än 50 miljoner sålda? Koll på skattereglerna? Här får du råd och tips! #01 januari 2023 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900 Semlorna klarar krisen

En bedövningsspruta till företagen

Nu hälsar vi ett nytt år välkommet! Nytt år, nya möjligheter brukar det heta. De senaste åren har lika mycket inneburit nytt år, nya utmaningar! I början av året tycker jag det är trevligt, särskilt i en ledare, att skriva om vilket fantastiskt år som ligger framför oss. 2023 kan säkert bli fyllt med underbara upplevelser för oss alla, men i yrkesrollen ser jag fram mot året med ungefär samma känslor som inför att gå till tandläkaren.

Det är sällan jag ser fram emot att besöka min tandläkare Jenny, trots att hon är både trevlig och duktig på sitt jobb. Bilden jag målar upp inför ett besök utgörs av en otrevlig upplevelse med ilningar och smärta. Trots det lämnar jag nästan alltid mottagningen med ett leende på läpparna eftersom det till slut inte gjorde ont, och inte hade jag några hål heller. (Jag har för övrigt inte haft något hål i tänderna sedan jag började arbeta för bageribranschen och därmed ätit ännu fler bakverk än tidigare!) Dessutom är tandläkaren alltid lika trevlig. Ibland har Jenny tagit hjälp av lite bedövning för att underlätta besöket. Låt oss hoppas att 2023 blir ett sådant år för bageribranschen.

Det är lätt att så här i början av året se svårigheterna med fortsatt höga el- och gaspriser och ännu högre råvarupriser framför oss samtidigt som försäljningen hos många bagerier och konditorier minskar på grund av att kunderna i sin tur även de har ökade kostnader för främst el, räntor och mat.

Sveriges alla företag skulle verkligen behöva en lindrande bedövningsspruta som skyddar dem mot de värsta konsekvenserna både för deras egen och Sveriges skull. När företag går dåligt tvingas de säga upp personal som därmed blir arbetslös. Företaget överlever förhoppningsvis genom de tuffa åtgärderna, men om många blir arbetslösa innebär det att ett ekonomiskt problem, åtminstone delvis, flyttas över till samhället. Det är viktigt att en lindring till företag, i form av elstöd, kommer. Nu! Innan företag slagits ut och gått i konkurs! På samma sätt som det inte är någon idé att ge en patient en bedövningsspruta för en

rotfyllning vid återbesöket hos tandläkaren hjälper det inte att ge elstöd till företag som redan gått i konkurs.

Under våren har vi även en avtalsrörelse att klara av. Jag vet hur gärna landets alla bageriägare vill betala så höga löner som möjligt – bara pengarna finns! Men för tillfället finns de definitivt inte! Trots det väntar en avtalsrörelse där facket (Livs) tidigt markerat sin ståndpunkt – det högsta lönekravet i Industriavtalets historia! Arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen betraktar deras lönekrav som oansvarigt, orealistiskt och verklighetsfrånvänt! Många ser nog på den kommande avtalsrörelsen med samma känslor som inför en otrevlig lagning hos tandläkaren!

Nu är ju ni som driver landets bagerier och konditorier helt fantastiska på att klara av att hantera svåra situationer. Att anpassa verksamheten och att vara kreativ har blivit en naturlig del av vardagen. EU har insett de utmaningar företagen står inför och satsar därför stora summor pengar på att stärka konkurrenskraften genom kompetensutveckling. Sveriges bagare & konditorer har, som jag hoppas att du vet, genom ESF (Europeiska Socialfonden) fått medel som finansierar en mängd utbildningar i det projekt vi kallar Kondis i omställning. Under hösten deltog drygt 300 personer och nu tar vi sats inför vårens utbildningar som ett led i vårt arbete med att göra det enklare att driva bageri och konditori.

När vi närmar oss slutet av 2023 hoppas jag att känslan är densamma som när jag lämnar tandläkare Jenny – vi ser tillbaks på ett år som vi trodde skulle göra ont, men som på något oförutsett sätt, i kombi nation med hårt arbete, blev så mycket bättre än vi trodde det skulle bli!

Äntligen semlor! En härlig sak i början av året är att man kan få frossa i semlor. Förutom att det så klart är väldigt gott, och kul att ta del av hur branschens företag tolkar bakverket, är semlorna också väldigt viktiga för företagens ekonomi. Jag hoppas alla får en fantastisk semmelförsäljning! I år behövs det verkligen.

Inflationen. Tyvärr nås vi av fortsatt rusande inflationssiffror. När allt hela tiden blir dyrare tenderar det att lägga sordin på hela ekonomin. Råvaror, el och andra insatsvaror kostar mer för företagen, samtidigt som konsumenterna får mindre i plånboken och därmed handlar mindre. Lågkonjunkturen lurar runt hörnen!

per@bageri.se

Utgivning

Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.

Prenumerationspriser

Priser för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

MARTIN LUNDELL VD Sveriges bagare & konditorer (SBK)

Prenumerationsärenden brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25

Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag SBK

Illustrationer Anna Windborne-Brown

LEDARE JANUARI
BRÖD
Box 3546 103
Tidningen
Post:
69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com
Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post:
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or

Sid 8

Med koll på förmånerna

Det kan vara smart att erbjuda olika förmåner till sina anställda. Men det gäller också att ha koll på skattereglerna. Här får du råd och tips!

Sid 18

Konditorlandslaget startar om

Svenska Konditorlandslaget tar nya tag med ett långsiktigt fokus. Först med sikte på EM 2024 och VM 2025. Men också med en ny organisation som ska säkra framtiden för laget.

Sid 20

Nya lagar och regler

Årsskiftet har passerat, och därmed har en rad nya lagar och regler börjat gälla. BRÖD har kollat igenom och lyfter fram några som det kan vara bra att ha extra koll på.

Sid 24

Så blir elstödet

Besked om regeringens elstöd till företag har dröjt. Nu börjar det klarna något kring utformningen och omfattningen. Men när pengarna kommer är fortfarande oklart.

ALLTID I BRÖD

4 _ BRÖD
12 34
INNEHÅLL
3_
sid 6_
sid 08_
sid 30_
sid 38_
sid 42_
Sid
Ledare
Nybakat
Nyhetssvepet
Hemma hos
Fråga juristen
Medlemsförmån
39 januari ~ nummer 1 2023 18

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Årets Konditor till Gothia Towers

EFTER VINSTEN i Årets konditor 2022 väntar nya uppdrag för tv-aktuella Josefine Pagander, 24 år. I slutet av 2022 tillträdde hon tjänsten som Head Pastry Chef på Gothia Towers i Göteborg.

Josefines cv är imponerande. 2020 vann hon SM Unga Bagare och 2022 har hon både haft framgångar med det svenska konditorlandslaget i EM i Paris och vunnit Årets Konditor.

Under 2022 har hon arbetat i egna bolag och gjort uppdrag åt olika bagerier, hållit i kurser och förberett sig inför tävlingar.

Nu ser hon fram mot sitt nya uppdrag, där hon kommer att få jobba med en bred palett av uppdrag. Det handlar om allt från banketter med tusentals personer, till små volymer eller praliner. Det är en stor variation.

Visste du att ...

...spannmålsskörden i Sverige 2022 var 17 % högre än 2021, men det är den extremt skiftande marknaden som har påverkat odlarna och spannmålspriserna mest.

Tar bageri till AI

ROBIN DELSELIUS, som driver Robin Delselius Bageri i Stockholm, tog hem titeln Årets Företagare i bageribranschen förra året. Men han slår sig inte till ro med det, snarare tvärtom. Idéer finns det gott om, till exempel att digitalisera bageribranschen!

Nu vill han förändra en bransch där ”man gör allt på samma sätt som man alltid gjort”. Han har tillsammans med ett it-team byggt en ”baking brain” som bland annat samlar in information, statistik och brödsvar. Programmet tar exempelvis fram vad den anser ska bakas kommande vecka och dagar baserat på all tidigare statistik som den samlat. I dag görs detta manuellt, men med denna funktion tror han att det går att minska matsvinnet inom företaget. Det är tuffa tider och därför också bra att hitta saker som kan effektivisera arbetet. Nu är de klara med alla buggar i systemet och ska ta nästa steg i år.

Inflationen kan ha toppat

INFLATIONSVÅGEN SER ut att ha toppat och världsekonomin börjar återhämta sig det här året. Det är budskapet från Internationella valutafonden (IMF), skriver Svenska Dagbladet, SvD.

Huvudscenariot är att den globala tillväxten bottnar i år och förbättras under andra halvåret och sedan in i 2024.

IMF:s positiva tonläge är i linje med andra försiktigt optimistiska besked från den ekonomisk-politiska eliten på toppmötet i Davos, Schweiz, nyligen.

För Sverige spås en liknande utveckling. Handelsbanken, bedömer att inflationen ligger kvar ungefär på dagens nivå under början av året, och att nedgången blir ännu tydligare framåt mars – bland annat på grund av fallande energipriser.

En orsak till inflationsnedgången är att svensk produktion av varor och tjänster, eller BNP, spås krympa under åtminstone det första och andra kvartalet på grund av minskad konsumtion och ett lägre bostadsbyggande.

Baguettekris i Frankrike

DYRARE VETE OCH dyrare energi. Då blir det tuffa tider för de franska bagarna. Den dagliga baguetten hotas – men regeringen är beredd att rycka in.

Priserna på franskt bröd har stigit i den långsammaste takten inom hela EU –men kombinationen av högre vete- och energipriser gör att många bagare nu har kniven på strupen.

Nu går franska energileverantörer med på att diskutera från fall till fall med bagerier om de får svårt att betala räkningarna under året, skriver nyhetssajten CNBC.

Dessutom tillkännager den franska regeringen planer på att stödja bagerier via skattebetalningar och med ett potentiellt kontantstöd. Åtgärderna sker mot bakgrund av varningar om att landets bagerier hotas och att några bagerier redan tvingats stänga.

Utifrån den hotbilden sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire nyligen att alla energileverantörer åtagit sig att ”lösa kontrakt där priserna har stigit oöverkomligt högt och ohållbart för vissa bagerier”.

Kontrakt kommer att ses över från fall till fall beroende på ägarens situation och ekonomisk hjälp kan erbjudas, tillade han.

Den franska regeringen har också tillkännagett planer på att stödja branschen genom att tillåta bagare att sprida skattebetalningar och föreslog att ytterligare kontantstöd för energiräkningar kan följa.

6 _ BRÖD

Berte satsar hållbart

HALLÄNDSKA BERTE QVARN

investerar i en AI-baserad hållbarhetsplattform för att snabba på omställningen till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Företaget kommer genom plattformen att på ett skalbart sätt kunna samla in information direkt från fält från hundratals odlare för att verifiera sitt klimatavtryck, och möjliggöra minskning av utsläpp.

Snart kommer även Berte Qvarns kunder, framförallt livsmedelsbolag och varumärken, få tillgång till sammanställd information om utsläpp, kunna använda det även i sin hållbarhetsrapportering, samt för att sänka sina utsläpp i eget leverantörsled.

Berte Qvarn uppskattar att deras totala potential för minskning av utsläpp av växthusgaser i sin egen värdekedja på årsbasis är över 70 000 ton koldioxidekvivalenter, vilket i sin tur kan ge runt 9 miljoner kronor i extra intäkter till Bertes Qvarns odlare.

Instabilt spannmål

RYSSLANDS INVASION av Ukraina fick spannmålspriserna att stiga kraftigt i början av 2022 innan de senare föll tillbaka. 2023 ser ut att bli ännu ett instabilt år, skriver Wall Street Journal.

Utsikterna för spannmålspriserna är osäkra, delvis på grund av att de i så hög grad beror på ett krig vars slut inte verkar vara i sikte.

Bröd + potatis = sant

POTATIS ÄR GOTT, billigt och näringsrikt. Den har räddat svenskar undan svält och har bland de lägsta klimatavtrycken av alla livsmedel. Ändå äter vi allt mindre av den värdefulla knölen, skriver tidningen ETC, som har pratat med kocken och potatisentusiasten Stefan Ekengren, till vardags på restaurang Hantverket i Stockholm.

Ekengren vill bidra till att göra potatisen mer populär. Och ett sätt, menar han, kan vara att kombinera bröd och potatis. Det har alltid bakats bröd på potatis, speciellt under nödår när det har varit ont om spannmål och man har använt potatis för att göra bröden matigare. Men man vinner också i saftighet, hållbarhet och smak.

Stefan Ekengren har bakat många olika sorters potatisbröd och favoriten just nu är en potatisfocaccia från Puglia, Italien. Enligt honom är brödet enkelt att baka, saftigt, användbart och otroligt gott!

Nyfiken på att testa? Kolla receptet på sidan 37!

Ny matkedja till Sverige

DEN AMERIKANSKA livsmedelskedjan Costco öppnade i oktober förra året sitt första varuhus i Arninge, strax norr om Stockholm. Butiken har en stor färskvaruavdelning för egentillverkade produkter av bland annat kött, fisk, kyckling samt ett bageri, med öppen planlösning, som är över 300 kvadratmeter stort. I bageriet har Panera och Revent installerat tre Revent 724 dubbelstickugnar där allt bakas. Sortimentet är något annorlunda, jämfört med traditionellt svenska butiker. Fokus ligger på kaffebröd. Wienerdegar och croissanter kavlas på plats med äkta smör. Ett stort utbud av egna tårtor som tillverkas i bageriet finns till direktförsäljning eller för beställning.

Politikerbesök hos Polarbröd

SOCIALDEMOKRATERNAS partisekreterare Tobias Baudin besökte Polarbröd i december förra året för att se bageriet och prata om utvecklingen i Norrbotten. Det var under en två dagar lång Norrlandsturné, som utöver Älvsbyn även innefattade Boden och Luleå, som Baudin passade på att klämma in en klämma hos bageriföretaget. Han fick bland annat en visning i bageriet och pratade om utmaningar och möjligheter som företaget och regionen står inför, som energipriser, kompetensförsörjning och utvecklingen i Norrbotten.

NYBAKAT / JANUARI Följ oss på Instagram, Facebook och Linked In @siluettofsweden
Kolla receptet på sidan 37

Har du koll på förmånerna?

Visst kan det vara smart att måna lite extra om medarbetarna, då ger dom säkert mer tillbaka i form av goda arbetsinsatser. Men har du koll på vilka skatteregler som gäller för olika ”förmåner”? Så här funkar förmånsbeskattningen!

Förmånsbeskattning är när en anställd får en eller flera förmåner genom jobbet, som hen måste betala skatt för. Förmånsbeskattningen baseras på förmånens värde, förmånsvärdet. Lite förenklat kan man säga ett förmånsvärde motsvarar den besparing den anställde gör genom att få förmånen genom jobbet jämfört med att köpa den privat. Det är denna mellanskillnad som kan bli skattepliktig.

Det är den anställde som förmånsbeskattas, men det är arbetsgivaren som betalar in förmånsskatten åt den anställde till Skatteverket. Förmånen registreras på den anställdes lönespecifikation och ökar den anställdes skatt. Dessutom ökar underlaget för arbetsgivaravgiften, som ju är arbetsgivarens kostnad. För att en förmån ska vara skattepliktig måste ägaren till företaget, dennes familj eller en anställd i regel använda sig av förmånen för att den ska anses skattepliktig. I vissa fall kan Skatteverket också anse att förmånen är skattepliktig även om förmånen inte används. Till exempel kan rätten till ett fritidshus via jobbet anses skattepliktig.

Exempel på förmåner

Här är flera exempel på förmåner som kan omfattas av beskattning (och några som inte gör det):

Måltider

Måltider som arbetsgivaren betalar åt den anställde ger ofta en skattepliktig kostförmån, oavsett om måltiden intas i Sverige eller utomlands.

Enklare förtäring kan däremot ofta bedömas vara skattefri. Hit räknas sådant som kaffe, te, enklare andra drycker, bullar, kakor, enklare mackor, frukt. Skatteverket kallar det: ”förfriskningar och annan enklare förtäring i samband med arbete och som inte kan ses som en måltid”.

Cykel

Om arbetsgivaren erbjuder den anställde en tjänstecykel som används privat, utgör det en skattepliktig förmån, en så kallad förmånscykel. Förmånsvärdet består då av en månatlig kostnad för värdeminskning, tillbehör, service, reparationer och en kapitalkostnad.

Aktier och andra värdepapper

Om en anställd får eller köper aktier till ett förmånligt pris genom sin anställning, räknas detta vanligtvis som en skattepliktig förmån. För att aktien ska räknas som en förmån måste aktieer-

8 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / JANUARI AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

bjudandet särbehandla just den anställde och priset för aktien måste vara mindre än marknadsvärdet.

Lån

Om arbetsgivaren vill låna ut pengar till sina anställda, blir det då förmånsbeskattning? Svaret beror på om lånevillkoren hos arbetsgivaren är mer förmånliga än marknadsmässiga lån. Förmånliga villkor kan innebära att lånet är räntefritt eller att räntan är lägre än marknadsräntan. En låneförmån läggs till den anställdes inkomst och beskattas.

Friskvård och motion

Arbetsgivare kan erbjuda anställda skattefri motion och friskvård av mindre värde, om erbjudandet riktar sig till alla i personalen. Dessa typer av skattefria förmåner kan dels lämnas som en naturaförmån, dels som ett friskvårdsbidrag. Det är fullt möjligt att kombinera de båda formerna av förmåner.

Med naturaförmån menas att kostnaden betalas direkt av arbetsgivaren, exempelvis genom att arbetsgivaren får en faktura på ett årskort till ett gym som företaget betalar, och sedan ger själva årskortet till den anställde. För att detta ska anses vara en skattefri förmån av mindre värde finns ingen fastställd beloppsgräns.

Om den anställde själv betalar för en motionsaktivitet och får ersättning för utlägg är det fråga om ett friskvårdsbidrag. Gränsen för friskvårdsbidrag går vid 5000 kronor per år, däröver ska hela bidraget beskattas.

Sjukvårdsförsäkring

En sjukvårdsförsäkring kan ge den anställde fri sjukvård under vardagar utan att behöva stå i kö. Från och med den 1 juli 2018 infördes förmånsskatt på privat sjukvård som arbetsgivaren betalar för en anställd.

Dator och mobil

Arbetsgivare kan erbjuda anställda privat och skattefri mobiltelefoni, oavsett om användandet sker på eller utanför arbetsplatsen. Då måste tre villkor uppfyllas: Det måste handla om ett abonnemang mot fast avgift. Det privata

mobilanvändandet ska inte gå att skilja från jobbanvändandet. Dessutom måste mobilanvändningen vara av ”väsentlig betydelse” för att den anställde ska kunna sköta sitt jobb.

Om den anställde inte behöver företagsmobilen i jobbet men ändå tar med den hem, uppstår det en förmån som måste beskattas till marknadsvärdet. Samma regel gäller även för dator, surfplatta och nätverksrouter.

Resor

Fria eller subventionerade resor som inte ingår i tjänsten, räknas som skattepliktiga förmåner. Resor till och från arbetet och hemresor är i regel privata resor och är då skattepliktiga om arbetsgivaren betalar sådana resekostnader.

Studieresor och konferenser

Renodlade studie- och konferensresor som arbetsgivaren står för, beskattas inte för värdet. Om resan innehåller mindre inslag av nöje och avkoppling, ska det inte påverka att resan blir skattepliktig för anställda. Om nöjesaktiviteter och avkoppling däremot har en mer framträdande roll i konferens- eller studieresan, kan den i stället betraktas som en skattepliktig förmån.

Årskort och periodkort

Om privata resor görs med ett årskort som betalas av arbetsgivaren, men inte redovisas till arbetsgivaren, borde den förmånen värderas till kostnaden för ett årskort om det inte finns några begränsningar av den privata användningen. Om tjänstekortet inte används till privata resor, räknas det inte som en skattepliktig förmån. Ett årskort som endast används i tjänsten ska förtydligas genom ett avtal mellan arbetsgivaren och den anställda. Resekort som endast gäller i en specifik region förutsätts också kunna användas för privat bruk även om arbetsgivaren betalar resekortet. I dessa fall förmånsbeskattas den anställde för hela kortvärdet.

Bostad

En bostad som är fri eller subventionerad av arbetsgivaren utgör en skattepliktig förmån. Så länge boendet inte är

semesterbostad ska den anställde redovisa förmånens marknadsvärde i sin inkomstdeklaration. Förmånsvärdet beräknas per kvadratmeter bostadsyta.

Gåva

Gåvor från arbetsgivare till anställda är i regel skattepliktiga, men ibland kan julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor vara fria från förmånsbeskattning. Då är gåvans marknadsvärde inklusive moms lägre än vissa schablonvärden. För att en gåva ska vara skattebefriad får den inte bestå av pengar eller andra betalningsmedel som kan bytas mot pengar.

Parkerings- och garageplats

Fri parkering eller garageplats vid arbetsplatsen är ofta en skattepliktig förmån. Den består av marknadsvärdet, som ska motsvara hyrkostnaden för en parkeringsplats nära arbetsplatsen. Om de anställda har egna parkeringsplatser måste de förmånsbeskatta för alla dagar, oavsett om den används alla dagar eller inte. Anställda som parkerar där det finns ledig plats behöver bara förmånsbeskatta de dagar när de använder parkeringen. Anställda som nyttjar bilförmån slipper förmånsbeskatta för parkering som erbjuds av arbetsgivaren.

Personalrabatt

Personalrabatt är skattefri när den riktar sig till alla medarbetare, avser vara eller tjänst som ingår i företagets ordinarie sortiment, inte är större än sedvanlig personalrabatt, eller inte är större än den största rabatt som en vanlig kund kan få på affärsmässiga grunder.

Det får heller inte vara så att en anställd kan välja mellan högre lön och rabatt. Att få rabatt utbetald i efterhand går däremot bra.

Pssttt….

De senaste besluten och reglerna kring förmånsbeskattning finns alltid på www.skatteverket.se

Källa: Driva eget Illustration: Anna Windborne-Brown

BRÖD _ 9
NYHETSSVEPET / JANUARI

Avtalsrörelsen skalar upp

Nu är avtalsrörelsen i gång på allvar, och industrins parter har börjat förhandla. Enligt Industriavtalet ska nya avtal träffas senast den 31 mars, då de nuvarande löper ut. De flesta kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden ska omförhandlas.

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 4,4 procent plus en låglönesatsning för dem som tjänar under 27 100 kronor. Samt att avtalens lägstalöner ska justeras upp ytterligare. Utöver lönekraven kräver LO-förbunden förbättringar i avtalsförsäkringar och avtalspension för att stärka skyddet för arbetare.

Föga förvånande har arbetsgivarsidan reagerat på de fackliga kraven. Och menar att kraven är för höga. Det är det högsta kravet som facken ställt på 25 år. Rekordkravet har förvånat arbetsgivarsidan eftersom facken samtidigt målar framtiden i dystra ekonomiska färger. Att kravet slår olika mot olika branscher hotar dessutom den svenska lönebildningsmodellen, menar arbetsgivarna. Ökade kostnader till följd av energi- och inflationskris, stigande räntor, den geopolitiska osäkerheten, en

låg produktivitet och svagare efterfrågan från omvärlden pressar såväl företag som människor.

Industriarbetsgivarna, med Teknikföretagen i spetsen, var först ute med ett konkret motbud om 2 procent i löneökning och ett engångsbelopp om 3 000 kronor till anställda inom industrin.

Och i december förra året, strax före jul, växlade bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen sina avtalskrav med motparterna, de fackliga organisationerna Livsmedelsarbetareförbundet, Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer.

De egentliga förhandlingarna inleddes direkt efter nyårshelgen och fortsätter under januari och februari. I mars tar de så kallade Opartiska Ordförandena (OpO) över ansvaret för förhandlingarna, då även det så kallade Märket ska fastställas. Båda parter har som mål att ett färdigt avtal ska vara klart i god tid innan nuvarande löper ut.

Livsmedelsföretagen går in i avtalsrörelsen med tre övergripande målsättningar: rimliga löneökningar, flexibla avtalslösningar och funktionella arbetsmiljöregler.

Organisationen menar att företagen behöver lösningar som på allvar och under lång tid framåt gör det fortsatt möjligt att över huvud taget bedriva lönsam livsmedelsproduktion i Sverige. För det krävs moderna och flexibla avtal som ökar företagens konkurrens- och motståndskraft så att de både kan hantera oväntade kriser och satsa på att utveckla och rusta verksamheten för framtiden.

Det finns ungefär 650 kollektivavtal om löner och anställningsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. Av dem ska cirka 450 avtal som omfattar närmare 2,2 miljoner anställda omförhandlas under avtalsrörelsen. Ungefär 350 kollektivavtal ska omförhandlas inom Svenskt Näringslivs arbetsgivareförbund. De avtalen omfattar kring 1,9 miljoner medarbetare.

Den lönebildningsmodell som gäller innebär att alla branscher följer det kostnadsmärke som arbetsgivarna och facken inom industrin kommer överens om. Märket uttrycks i procent och årstakt. Förenklat uttryckt anger märket vad företagen ska höja sina totala lönekostnader med. Det säger ingenting om hur höjningen ska fördelas mellan de anställda.

10 _ BRÖD NYHETSSVEPET / JANUARI

PMS 130 C PMS 294 C Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Save the date

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C

PMS 130 C

PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C

12-15 MAJ ÅRSTRÄFF 2023 – GDANSK

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

or Med sitt läge vid Östersjön var Gdansk länge en central hamnstad under Hansa- och medeltiden. På 1980-talet var staden centrum för frihetskampen mot kommunismen, och här grundades den polska fackföreningsrörelsen Solidaritet. Idag blommar turismen och många lockas av de vackra stränderna och den pulserande stadsmiljön med sitt stora utbud av shopping, sevärdheter och restauranger!

PMS 130 C PMS 294 C Svart

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

Det är dags att börja planera för Sveriges bagare & konditorers Årsträff 2023! Du kommer väl med?

Skuggen är tryckt multiplicerat or Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Det utlovas förstås studiebesök och utflykter, trevligt umgänge med kollegor och annat branschfolk, god mat och dryck. En och annan överraskning blir det garanterat också!

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Traditionsenligt håller föreningen Sveriges bagare & konditorer sitt årsmöte i samband med resan.

Boka tiden redan nu! Och håll ögon och öron öppna för mer information, inbjudan och anmälan.

Svart Skuggen är tryckt och multiplicerat

NYHETSSVEPET / JANUARI

SEMLAN KLARAR KRISEN

Den 21 februari är det äntligen dags! För fettisdagen, alltså. Bageri- och konditoribranschens så efterlängtade dag i början av året. Ibland kallad ”branschens livboj”. Och i år kanske den behövs mer än på länge, med tanke på dyr el och höga kostnader för råvaror. En bra semmelförsäljning kan vara räddaren i nöden för många företag. text > Johan Hård & foto > Sara Trus

Normalt kan det på en fettisdag säljas upp emot 6 miljoner semlor bara på själva dagen. Och totalt har branschen kunnat räkna med att sälja närmare 50 miljoner semlor från säljstarten strax efter jul och fram till och en bit efter fettisdagen.

Nästan 60 procent av svenskarna äter en eller fler semlor på fettisdagen. Av dessa bjuds kring 40 procent på en semla på sin arbetsplats. I pengar motsvarar det en försäljning för bageribranschen på omkring 125 miljoner kronor. Sveriges bagare ägnar totalt cirka 50 000 timmar åt att baka semlor under fettisdagen. Det är en ekonomiskt väldigt viktig dag för hela

branschen.

Hur blir det med innovationer då? Ja de mest skruvade varianterna som började dyka upp för ett antal år sedan har på senare tid avtagit en aning. Branschen har noterat en återgång till den mer traditionella semlan. Men så klart kommer vi även det här året att få se nytolkningar av semlan, från kreativa bagare och konditorer.

BRÖD _ 13
NYHETSSVEPET / JANUARI

Och lika säkert kommer massor av lokala medier att utse ”ortens bästa semla” över hela landet!

En som fortfarande håller hårt på innovationstraditionen är Thimons i Nässjö. De senaste åren har de levererat flera nytänkande varianter som uppmärksammats. I år – inget undantag!

Förra årets semla kallades för Chimlan och den var smaksatt med chili och choklad. I år satsar Thimons på något mer traditionellt, "Budapestsemlan".

Markus Ekelund på Thimons erkänner att det blir allt svårare att komma på något verkligt nytt.

Markus tänkte att Budapestbakelsen är en av de mest populära bakelserna. Samtidigt är det många andra som gjort liknande semmeltolkningar, men då mer som just bakelser. Markus ville ha kvar basen. Alltså bulle, mandelmassa och grädde och sedan twista till den efter det.

Budapestsemlan i Thimons tolkning är en smörkavlad hasselnötscroissant med mandelmassa, vispgrädde, mandariner och choklad. Den är dessutom toppad med kakao och florsocker.

Så äter vi semlor…

…i alla fall förra året. För då gjorde Viktväktarna, i samarbete med Sifo, en undersökning om hur svenska folket äter semlor. Möjligen står sig resultatet även i år?

I undersökningen kunde vi bland annat läsa att sju av tio helst väljer en klassisk variant av bakverket, utan krusiduller. På frågan

"Hur vill du helst äta din semla?" svarade 71 procent av respondenterna att de helst äter "en klassisk semla med ingredienserna grädde, mandelmassa och florsocker på locket".

Sett till ålder och könsfördelning var det män i åldern 35-55 år som var allra mest förtjusta i den klassiska semlan.

Av varianterna på semmelätning, utöver att bara ta den rakt av, var hetvägg det populäraste alternativet, 9 procent föredrog det, medan endast 3 procent ville äta bullen i någon sorts ”kreativ” utformning som semmelwrap eller liknande.

13 procent uppgav att de inte äter semlor.

I undersökningen fick respondenterna även svara på frågan om vilken ingrediens de kunde tänka sig att byta ut/ta bort (varför man nu skulle vilja göra det?). En av fyra svarade mandelmassan, 19 procent florsockret och 11 procent grädden. 7 procent kunde tänka sig att byta bort brödet(!). Majoriteten, 49 procent, var dock inte intresserade av att byta bort någonting alls.

Pssttt…

visste du varför vi firar fettisdagen, egentligen? Det hänger ihop med den kristna högtiden fastlagen, därför kallas semlor ibland för fastlagsbullar. Fastlagen är den högtid som inträffar innan 40 dagars fasta och går ut på att man ska äta upp sig ordentligt. Fettisdagen är den sista festdagen innan fastan inleds. Ordet ”fettisdag” är belagt sedan slutet av 1500-talet.

14 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / JANUARI
BRÖD _ 15 Ett stort lycka till inför den stora dagen! 08-534 102 40 | info@bageriprodukter.se Givetvis kommer vår populära ”Gräddakut” att stå redo på fettisdagen för att snabbt fylla på ert lager med vispgrädde! Annons_BP_januari2023.indd 1 2023-01-17 07:39:35 Vi har i mer än 40 år utvecklat och marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner LUNDVALLS ABBageriservice Vi är nu återförsäljare för Bernardi Mixers! Lundvalls i Borås AB Skaraborgsvägen 35C, 506 30 Borås. Tel. 033-13 67 00. www.lundvalls.se. info@lundvalls.se Dubbelarms blandare med skonsam hantering av degen för perfekt resultat! Finns i storlekar från 3 kg upp till 48 kg. Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt i multiplicerat 100%. or ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN!

Hallå där Alice, hur är läget? Vad gör du just nu?

- Bra tack. Håller på att göra planer för det här nya året som precis har börjat.

I februari ska Juniorbagarlandslaget tävla i VM för unga bagare i Taiwan! Vad innebär det? Hur förbereder ni för det?

Sitter säkert i sadeln

Att hålla sig till sin plan är framgångsreceptet för Alice Olsson. Och det gäller både i tävlingsbageriet och på hästryggen. Som trea i SM Unga Bagare förra året är Alice nu en given del i Juniorbagarlandslaget, som närmast siktar in sig på VM för unga bagare i Taiwan i februari.

regelbundet, och jobba vidare inför kommande tävlingar.

Du blev trea i SM Unga Bagare förra året. Vad har det inneburit för dig?

Kort om Alice

Ålder: 20 år, fyller 21 under året.

Gör: Medlem i Juniorbagarlandslaget.

Bor: Nybro, en bit utanför Kalmar.

-Så klart att vi får komma ut och representera Sverige internationellt! Just nu är det mycket fokus på träning, inte minst tidsträningen inför VM. Vi jobbar också mycket med våra produkter. Jag kommer själv inte att åka med till Taiwan och tävla den här gången. Men hela laget är väldigt delaktigt här hemma, och alla har sina roller under träningarna, med tidtagning, koll på produkterna och en massa annat runtomkring.

Familj: Mamma, pappa, lillebror, pojkvän.

Favoritbakverk: En nybakad bulle!

Inspireras av: Kunniga och duktiga människor i branschen, lagkamraterna i Juniorbagarlandslaget, och sociala medier.

Efter VM i Taiwan – hur ser framtiden för laget ut då?

-Jag hoppas att vi kommer fortsätta träna

- Framför allt att man syns mer i branschen och får en massa positiv uppmärksamhet. En framskjuten placering innebär också att potentiella arbetsgivare får upp ögonen och man kan välja lite mer. Man kan höja ribban! Det har också varit väldigt kul och utvecklande att vara en del av Juniorbagarlandslaget. Man lär känna andra som är lite på samma nivå, och kan lära väldigt mycket av varandra.

Har du någon tävlingsbakgrund utöver det?

-Jag var med i Skolmästerskapen för Jenny Nyströmskolan 2021, och där kom vi tvåa. Vi fick också pris för bästa wienerbröd och jag fick det individuella priset för bästa prinsesstårta. Jag har också tävlat i ridning – både hopp och dressyr.

Vilka egenskaper behöver en bra tävlingsbagare?

-Att vara stresstålig och hålla koll på nerverna! Man behöver vara duktig på att fokusera och följa sin plan. Och problemlösning om man måste tänka om.

Vilka är dina egna starkaste sidor? Och svagare…?

-Jag skulle nog säga att jag är bra på att hålla min plan och hitta ”rätt” nivå under själva tävlingsmomentet. Jag känner mig säker och trygg i det jag gör, och kan pressa på lite extra när det behövs.

Svagare…? Det skulle kanske kunna vara att jag kan bli en aning frustrerad om inte min plan funkar, om jag måste styra om för mycket.

Vad är roligast med att tävla i bageri?

- Man utvecklas mycket i yrket och i branschen. Att tävla är ett väldigt roligt och bra sätt att flytta fram sina gränser. Och nu med laget är det också oerhört givande att få jobba tillsammans med och sporras av andra duktiga yrkespersoner. Man får många nya idéer!

Vad bakar du helst själv, matbröd eller söta bakverk?

Varför?

-Det är nog både och för min del. Blandningen är det som är kul. Jag tycker också det är roligt att blanda in lite kondis emellanåt.

Om du nån gång inte håller på med bakning, vad gör du helst då?

- Jag håller på en hel del med ridning fortfarande. Och så tycker jag om att vara med min familj och vänner. Att vara ute i skog och natur är också viktigt för mig.

text
PROFILEN ALICE OLSSON BRÖD _ 16
BRÖD _ 17
du BESTÄLLER varor! Titta efter mÄrket Läs mer på frånsverige.se Vertikal kompakt patenterad vac-maskin lämplig för vätskor och pulver mm. Vacpåse max 300x350 mm (3 liter)
du skall ha en robust blandare på
liter.
av flera
11.750:Tel. 08-657 94 90 info@smaky.se www.smaky.se När du skall ha en robust blandare på
8 liter. Används av flera bageri-
restaurangutbildningar. 11.750:24.900:Vertikal kompakt patenterad vac-maskin lämplig för vätskor och pulver mm. Vacpåse max 300x350 mm. (3 liter) Tel. 08-657 94 90 info@smaky.se www.smaky.se 24.900:-
Då vet du att varan du köper är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Extra bonus: Hela kedjan leder till fler jobb i Sverige. Utmärkt! nÄr
När
nästan 8
Används
bagerioch restaurangutbildningar.
nästan
och

Med sikte mot framtiden

Svenska Konditorlandslaget gör ett omtag med långsiktighet i fokus, först med sikte på EM – Coupe du Monde de la Pâtisserie European Selection – 2024, och därpå mot VM 2025. Det är ett delvis nykomponerat, men ändå erfaret lag, som nu blickar framåt.

2022 kan kanske enklast sammanfattas på samma sätt för Konditorlandslaget som för branschen i övrigt - ibland möts man av oväntade utmaningar! Men det började i stor stil då laget vann ett EM-silver i Paris i mars och därmed kvalade in till VM-finalen 2023.

Världsläget bidrog till att laget tyvärr inte kunde ställa upp i VM. Under 2022 har laget däremot medverkat vid flera olika sponsorevent.

Under året har ett hårt arbete genomförts för att skapa en hållbar organisation och grund för att bygga och skapa ett lag för framtiden.

-Det handlar om ett skapa stabilitet, delvis genom att Sveriges bagare & konditorer som organisation är direkt kopplade i ledningen, samt att vi fortsätter att ha gedigen kunskap och erfarenhet i och kring laget. Ett exempel är att Maria Grave nu är med lagets som coach, berättar Beatrice Algra Wikander, lagledare.

Som start åker laget ner till Lyon och VM-finalen i januari med uppdrag att studera tävlingen, representera Sverige på plats och bygga vidare på kontaktnätet.

18 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / JANUARI

Svenska Konditorlandslaget 2023, och framåt

Konditorer:

Lisa Dagnäs

Jobbar på Konditori Kampanilen i Göteborg och har varit en del av Svenska Konditorlandslaget sedan 2019. Lisa gillar desserter och glass och hittar inspiration på Instagram och bland branschkollegor. När Lisa inte jobbar eller tränar med laget gillar hon att vara på gymmet och har nyligen även börjat golfa.

Axel Roth

Axel jobbar på restaurang Aira i Stockholm och har även han varit en del av laget sedan 2019. Axel gillar att testa nya saker och älskar utmaningar. ”Jag drivs av nyfikenheten att få testa och göra som man kanske inte ska eller kan för det är oftast då man hittar något unikt." På fritiden gillar Axel att vara på vattnet, främst att segla och fiska.

Josefine Pagander

Josefine har precis börjat jobba som Head pastry chef på Gothia Towers i Göteborg efter en intensiv höst där hon nyligen vann Årets Konditor 2022. Josefine har varit en del av Konditorlandslaget sedan 2021 och var innan dess medlem i Svenska Juniorbagarlandslaget efter att ha vunnit SM Unga Bagare 2020.

Ledare/coacher:

Maria Grave

Lagets nya coach Maria jobbar som yrkeslärare på Yrgo och Studium i Göteborg. Maria var medlem i Konditorlandslaget 2015–2017 och tog hem innovationspriset i Coupe du Monde de la Pâtisserie 2017. Hon har även två silver och ett guld från Årets Konditor och mästarbrev i konditori. Maria hoppas kunna föra vidare sina egna styrkor till laget i form av kreativitet, pedagogik, lugn och en gnutta envishet.

Julia Forsberg

Julia jobbar som projektledare och eventansvarig på Sveriges bagare & konditorer, det innebär att hon ansvarar för organisationens tävlingar och event samt landslagen och övriga spännande projekt.

Beatrice Algra Wikander

Bea har representerat huvudsponsorn Debic sedan de klev in som sponsor. Hon har en gedigen bakgrund inom restaurang- och mejeribranschen, och arbetar utifrån devisen: "Du kan göra vad som helst så länge som du har passionen, drivet, fokuset och rätt support."

Och det är just att leda laget som är Beas huvuduppgift, tillsammans med Maria Grave och Julia Forsberg.

”Back office”:

Martin Lundell

Vd på Sveriges bagare & konditorer. När de andra skapar sina fantastiska kreationer utifrån grädde och socker, arbetar han själv mer i bakgrunden med papper och telefon för att skapa bra förutsättningar till laget och stötta där det behövs.

Om Svenska Konditorlandslaget

Svenska Konditorlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Huvudsponsorer är: Debic, KåKå och Werners Gourmetservice. Sponsorer är: Food & Friends, Lindvalls Kaffe, ScanBox, Segers, Sundqvist samt Repro Restaurangprodukter.

BRÖD _ 19 NYHETSSVEPET / JANUARI

Justerade skatter, nya pensionsåldrar och lättnad i a-kassan

Inget nytt år utan att en rad nya eller förändrade lagar och förordningar börjar gälla. BRÖD-redaktionen har botaniserat bland nyheterna som regeringen gått ut med, och presenterar här ett urval som kan vara värda att ha koll på.

Flera nyheter för Arbetsförmedlingen

Den 1 december 2022 trädde flera förändringar som rör Arbetsförmedlingen i kraft, bland annat:

En ny instruktion preciserar Arbetsförmedlingens uppgifter, bland annat förs den tidigare oreglerade uppgiften att stödja kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden in i instruktionen.

Bestämmelserna om samverkan utvecklas, bland annat införs en ny bestämmelse om Arbetsförmedlingens samverkan med kommuner.

Vidare införs nya bestämmelser om myndighetens organisation.

Genom en förordning införs ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program – förmedlingsinsatser – som innebär att arbetssökande erbjuds att ta del av individuellt utformade aktiviteter hos en anordnare. Arbetsförmedlingen ska i normalfallet anskaffa förmedlingsinsatser från leverantörer och får endast i undantagsfall anordna programmet förmedlingsinsatser i egen regi.

Handlingsplanernas betydelse i Arbetsförmedlingens verksamhet förtydligas. Genom ändringarna stärks regleringen kring de individuella handlingsplanerna. Bland annat preciseras bestämmelserna om vad handlingsplanerna ska innehålla och att de ska hållas aktuella. Det införs även en bestämmelse om att planerade insatser och aktiviteter ska vara arbetsmarknadspolitiskt motiverade. Vidare förtydligas att den arbetsmarknadspolitiska verksamheten ska utformas och bedrivas så att bidragsbrott motverkas och risken för felaktiga utbetalningar minimeras.

Tillfälliga lättnader i arbetslöshetsförsäkringen förlängs

Under covid-19-pandemin har tillfälliga lättnader införts i arbetslöshetsförsäkringen. Lättnaderna innebär bland annat att det krävs färre arbetade timmar för att uppfylla arbetsvillkoret än tidigare och att enskilda kan få arbetslöshetsersättning redan efter två karensdagar i stället för som tidigare efter sex karensdagar. Lättnaderna innebär även att begränsningen av företagares möjlighet att få arbetslöshetsersättning vid upprepade uppehåll i näringsverksamheten, den så kallade femårsregeln, inte tillämpas.

Tillfälligt höjda ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet.

Vidare finns en tillfällig möjlighet för företagare att med bibehållen arbetslöshetsersättning vidta marknadsföringsåtgärder som endast syftar till att senare kunna återuppta verksamheten.

Lättnaderna förlängs att gälla även under 2023.

Tillfälligt höjda ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet ska gälla tills vidare

Under covid-19-pandemin har ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet tillfälligt höjts. Det högsta beloppet i grundförsäkringen har höjts till 510 kronor per dag. Motsvarande höjning har gjorts för de som har det lägsta beloppet i den inkomstrelaterade försäkringen. Taket för den inkomstrelaterade ersättningen har höjts till 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna och till 1 000 kronor per dag därefter. Det har även införts lägstanivåer för dagpenningen motsvarande 255 kronor per dag. Den höjda ersättningen omfattar även det aktivitetsstöd som lämnas till personer som uppfyller villkoren för rätt till arbetslöshetsersättning. För denna grupp är den lägsta ersättningen dock 510 kronor per dag.

20 _ BRÖD NYHETSSVEPET / JANUARI

De tillfälligt höjda beloppen ska gälla tills vidare.

Nya regler för föräldrapenning och vård av anhörig

I likhet med vad som gäller för föräldrapenning på sjukpenningnivå ska 90 dagar med föräldrapenning på grundnivå inte kunna avstås till den andra föräldern.

Föräldrar med barn upp till åtta år och vissa arbetstagare som vårdar en närstående svårt sjuk person ges vissa rättigheter vid en begäran om flexibla arbetsformer. Med flexibla arbetsformer avses förändringar av arbetsmönstret såsom distansarbete och flexibel arbetstid. Arbetstagare som begär flexibla arbetsformer omfattas av skydd mot missgynnande.

Repressalieförbud införs till skydd för arbetstagare i lagen om ledighet för närståendevård, föräldraledighetslagen och lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl.

Diskrimineringsombudsmannen får utökad talerätt för enskilda arbetstagare i vissa tvister om missgynnande behandling.

Ikraftträdande: 2 augusti 2022.

Ökade krav på arbetsgivare vid subventionerade anställningar

Kraven på arbetsgivare för att få bidrag eller stöd vid subventionerade anställningar eller för att ta emot praktikanter tydliggörs och skärps när det gäller skötsamhet för att hindra oseriösa arbetsgivare från att ta emot bidrag, stöd eller praktikanter. Regleringen för behandling av personuppgifter ändras för att underlätta kontrollen av arbetsgivarna.

Ikraftträdande: 1 december 2022.

Sänkt skatt för personer över 65 år som arbetar Jobbskatteavdraget för personer som vid årets ingång har fyllt 65 år förstärks. Ändringen innebär att skattereduktion ges med ett belopp som motsvarar en större andel av arbetsinkomsterna för personer med arbetsinkomster upp till ca 1,8 miljoner kronor per år. Totalt sänks skatten för äldre som arbetar med 770 miljoner kronor.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Reseavdrag för arbetsresor m m Reseavdraget i sin nuvarande form behålls och den nya modellen för skattelättnad för arbetsresor som ska träda i kraft vid årsskiftet införs inte. För att minska risken för fusk och fel behålls de

beslutade reglerna om att arbetsplatsens adress ska anges i arbetsgivardeklarationen, och i förekommande fall i kontrolluppgift. De schablonbelopp som får dras av för kostnader för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil eller förmånsbil höjs för att bättre motsvara de faktiska kostnaderna. För resor med förmånsbil som drivs med el görs dock inga ändringar.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Skattereduktion för installation av solceller

Skattereduktionen för installation av grön teknik förstärks. Ändringen innebär att subventionsgraden för installation av solceller höjs från 15 till 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Höjd skatt på alkohol och tobak

Skatten på öl, vin, andra jästa drycker än vin eller öl samt mellanklassprodukter höjs med cirka 5 procent och skatten på sprit höjs med cirka 1 procent 2023. Skatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak, snus, tuggtobak och övrig tobak höjs med cirka 3 procent utöver den tidigare prognosticerade förändringen i konsumentprisindex.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Tillfälligt sänkt skatt på drivmedel

Energiskatten på bensin och diesel sänks tillfälligt under tre år med 80 öre per liter i förhållande till de skattesatser som skulle ha gällt den 1 januari 2023 med gällande indexeringsregler.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

En del i kampen mot penningtvätt –och i förlängningen organiserad brottslighet såsom gängbrottslighet – är att myndigheter och banker kan utbyta information med varandra. Genom ändringarna införs en möjlighet för brottsbekämpande myndigheter, Finansinspektionen och banker å ena sidan eller brottsbekämpande myndigheter och tillsynsmyndigheter å andra sidan, att samverka för att förebygga, förhindra eller upptäcka penningtvätt. I samverkan ska en

BRÖD _ 21 NYHETSSVEPET / JANUARI
Nya regler för föräldrapenning och vård av anhörig.

deltagare vara skyldig att lämna uppgifter till en annan deltagare trots sekretess eller tystnadsplikt.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Bolags rörlighet över EU-gränserna

Reglerna om aktiebolags möjlighet att genomföra gränsöverskridande sammanslagningar utvecklas. Dessutom införs möjligheter till gränsöverskridande delning och gränsöverskridande ombildning av aktiebolag. Den nya regleringen innebär att det öppnas fler möjligheter för aktiebolag att omstrukturera sig över nationsgränserna inom EU och EES. För att motverka att de gränsöverskridande förfarandena används för brottsliga eller otillbörliga ändamål ska myndighetskontrollen utökas. Bolagsverket får en central roll i denna kontroll. Reglerna bygger på ett EU-direktiv.

Ikraftträdande: 31 januari 2023.

Klimatbonusen sänks

Det högsta bonusbeloppet för laddhybrider sänks till cirka 10 000 kronor, och gränsvärdet för hur mycket koldioxid som en klimatbonusbil får släppa ut sänks till 30 gram. För klimatbonusbilar som släpper ut 0 gram koldioxid per kilometer sänks bonusbeloppet från 70 000 kronor till 50 000 kronor. Äldre bestämmelser gäller för bilar som har ställts på före ikraftträdandet.

I samband med budgetpropositionen för 2023 har regeringen aviserat att klimatbonusen ska avvecklas för fordon som köpts eller beställts efter 8 november 2022.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Statligt stöd för regionalt främjande av företag

Genom en ny förordning kan statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag beviljas för bland annat konsulttjänster, deltagande i mässor, riskfinansieringsstöd, forsknings- och utvecklingsprojekt och utbildning. Stödet kan även avse medfinansiering för åtgärder inom Europeiska regionala utvecklingsfonden under programperioden 2021–2027. Syftet med stödet är att främja en hållbar tillväxt och stärka konkurrenskraften i företag och därmed främja en hållbar regional utveckling. Frågor om stöd prövas

av regionerna och Tillväxtverket.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Justerade åldersgränser i pensionssystemet m m Justeringarna innebär bland annat att den lägsta åldern för att ta ut inkomstgrundad ålderspension höjs från 62 till 63 år, och den lägsta åldern för att få garantipension höjs från 65 till 66 år. I flera lagar och förordningar höjs åldern med ett år när det gäller hur länge en viss förmån eller ersättning som längst kan lämnas, till exempel dagpenning i arbetslöshetsförsäkringen där åldern höjs från 65 till 66 år och ersättning för arbetshjälpmedel där åldern höjs från 68 till 69 år.

Ändringarna bygger på en överenskommelse från 2017 mellan de partier som ingår i Pensionsgruppen. Enligt överenskommelsen ska samtliga pensionsrelaterade åldersgränser liksom vissa åldersgränser i kringliggande system höjas med ett år från och med 2023.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Undantag vid rehabilitering och sjukpenningsärenden

Den tidsbegränsade regleringen om att den försäkrades arbetsförmåga efter 180 dagar i sjukperioden i vissa fall inte ska bedömas mot normalt förekommande arbeten förlängs. Undantaget gäller om den

försäkrades vård eller rehabilitering har försenats på grund av effekter av sjukdomen covid-19 och övervägande skäl talar för att hen kan förväntas återgå i sitt vanliga arbete när vården eller rehabiliteringen har slutförts. Undantaget upphör att gälla vid utgången av 2023.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

Möjligheterna till validering förbättras

Möjligheterna till validering förbättras genom att det i skollagen införs en skyldighet för hemkommunen att se till att den som vill få sitt kunnande kartlagt inför utbildning eller prövning inom kommunal vuxenutbildning (komvux) erbjuds en inledande kartläggning. Det införs också en skyldighet för huvudmannen för komvux att se till att en elev som behöver få sitt kunnande validerat erbjuds det. Vidare förtydligas vad som avses med validering.

I en ny valideringsförordning, som gäller även utanför utbildningsområdet, regleras att en validering ska kunna leda till en viss typ av kvalifikation eller till behörighet till en utbildning som kan leda till en sådan kvalifikation. En validering som kan leda till en kvalifikation ska omfatta vissa moment.

Ikraftträdande: 1 januari 2023.

/Källa: Regeringskansliet

22 _ BRÖD NYHETSSVEPET / JANUARI
Välj gärna klimatsmart, men i år sänks klimatbonusen.

FRITT FRÅN

Emulgatorer

XTRA-BOOSTERN med extra allt!

Nya generationen bröd bakas helt utan emulgatorer. XTRA-Boostern ger mjukare, stabilare textur med full volym. För en naturligare känsla.

BLENDS | INGREDIENTS | INNOVATION

Vill du veta mer kontakta: Patrick Hallgren 070-589 17 18 Jerry Holmqvist 070-142 48 11 www.engelhardt.se

Nyttan med fullkorn = stärkt

En ny sammanställning bekräftar och stärker nyttan med fullkorn, skriver Livsmedelsverket.

De finns många positiva hälsoeffekter av att äta mer fullkorn, och det är väl känt att fullkorn medför bättre hjärt- och kärlhälsa. De flesta skulle behöva äta mer fullkorn än de gör. Och Livsmedelsverkets råd är sedan lång tid tillbaka att äta mer fullkorn av olika sorter. Men fullkorn kan ibland innehålla oönskade ämnen som kadmium och mögelgifter. Kadmium kan exempelvis påverka njuren.

Därför har verket gjort en jämförande undersökning, en risk- och nyttovärdering av fullkorn där de positiva hälsoeffekterna har vägts mot riskerna. Detta för att

ta reda på om det, trots att det finns vissa risker, ändå går att rekommendera människor att äta mer fullkorn. Och nu bekräftar verkets nya sammanställning att nyttan och fördelarna är klart större än riskerna.

Det finns flera studier som undersöker nyttan med fullkorn, men det här är första gången nyttan jämförts med riskerna och resulterat i ett slutomdöme. Alla scenarier med ökad fullkornskonsumtion fick samma resultat – nyttan med fullkorn är större än risken.

Fullkornsprodukter är mer näringsrika än vitt mjöl. I fullkorn finns bland annat fibrer, järn, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen. Fullkorn kan minska risken för typ-2-diabetes, hjärt- och

kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer. Fullkorn kan också hjälpa till att hålla vikten, eftersom fibrerna mättar bra.

NYHETSSVEPET / JANUARI

Så blir elprisstödet till företag

Nu börjar det klarna något kring hur elprisstödet till företag kan komma att se ut. I början av januari presenterade Svenska Kraftnät ett uppdaterat förslag. Men det är fortfarande oklart när några pengar kan komma att betalas ut.

Svenska Kraftnät föreslår att elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer med ett tak på 22 miljoner kronor i enlighet med EU:s statsstödsregler. Då elstödet utgår från vad medelpriset har varit under en 12-månadsperiod betalas det endast ut i elområde 3 och 4. Förslaget bygger på samma modell som gäller för elstöd till hushållen.

Storleken på elstödet upp till maxbeloppet bestäms av hur stor förbrukningen har varit under perioden oktober 2021september 2022. De med eluttag i elområde 4 får 0,79 kronor per förbrukad kWh under perioden och de i elområde 3 får 0,50 kronor per förbrukad kWh. Inget elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 1 och 2 (norra Sverige).

För att få elstödet ska näringsidkare och juridiska personer ha haft ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 och 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter detta datum får därmed inget elstöd för den eluttagspunkten.

Nästa steg i processen är att Energimarknadsinspektionen ska pröva förslaget. Om det godkänns väntas regeringen ansöka om statsstöd hos EU-kommissionen och därefter klargöra detaljer om hur utbetalningen ska gå till. I förra rundan tog inspektionen tre veckor på sig att göra tillägg och ge klartecken. Parallellt med inspektionens prövning görs ett förberedande arbete inom regeringskansliet så att processen ska gå så snabbt som möjligt När pengar kan betalas ut är fortsatt oklart.

Ett separat riktat stöd till elintensiva företag – som det har avsatts 2,4 miljarder kronor för i statsbudgeten – har tidigare

presenterats av regeringen. Det ligger sedan slutet av december för prövning hos EU-kommissionen.

Beskedet om ett maxtak var väntat, uppger branschorganisationen Företagarna, som dock förvånas över att stödet bara ska gälla område 3 och 4, och inte i elområde 1 och 2. Eftersom det är fortsatt oklart när stödet kan betalas ut vill Företagarna ha sänkt skatt och moms på energi.

Thomas Jakobsson, chefsekonom på besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita tror att stödet dröjer till efter sommaren. Han efterlyser därför att regeringen inte höjer, den sedan pandemin nedsatta, arbetsgivaravgiften för unga mellan 19 och 23 år, samt utökar åldersspannet till 19-25 år.

Regeringen har även föreslagit justeringar när det gäller möjligheten för företag att få anstånd med skatteinbetalningar för att hjälpa företag i krisläget som läggs fram i en extra ändringsbudget i slutet av januari. Det handlar om att utöka de skatteanstånd som företagen kan ha i dag. Man skjuter helt enkelt upp betalningen, socialavgifter, skatt på inkomster och moms:

• Antalet anståndsmånader utökas från nio till tolv.

• Företagen kan även ansöka om anstånd retroaktivt, för april till juni 2022.

• Den bortre tidsgränsen flyttas också, från den 12 februari till den 12 september 2023.

24 _ BRÖD TEMA / EL

Blåbär bar hela vägen

I december förra året avgjordes den traditionella tävlingen Hushagspralinen, för sistaårseleverna på bageri- och konditoriutbildningen vid Hushagsgymnasiet i Borlänge.

Och vinnare blev Ida Dahlin med sin pralin Blåvintercrisp. Pralinen innehåller bland annat blåbärskompott med lime, karamelliserade mandlar och en saltkaramellganache.

-Redan som liten var blåbär bland det godaste jag visste. Kanske hänger det ihop med att skogen alltid varit en del av mig och något jag engagerar mig i, säger Ida.

Hon tycker att den givna smakkombinationen till blåbär är vit choklad och lime, för att förstärka blåbärssmaken ytterligare och samtidigt ge en lite hint av syra

Nu kommer lågkonjunkturen

I alla fall om man ska tro på Konjunkturinstitutet, som i december förra året publicerade en ny prognos för den svenska ekonomin. Och lågkonjunkturen stannar till 2025, något även regeringen skriver under på.

Hushållen deppar. Hög inflation och stigande räntor bidrar till att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur i år. Det skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos. Den så kallade konfidensindikatorn – en slags ”temperaturmätare” på hur hushållen ser på ekonomin – är på rekordlåg nivå.

Svenska hushåll är mer räntekänsliga än hushåll i andra länder till följd av hög belåningsgrad och korta räntebindningstider. Hushållen pressas från flera håll och deras reala disponibla inkomster minskade 2022 och det fortsätter 2023. Lönerna bedöms visserligen stiga med 3,5 procent under året, men samtidigt faller reallönerna, alltså i princip köpkraften, rejält.

-Den vita chokladganachen har jag smaksatt med Baileys Salted Caramel då jag tycker den är god och just salt karamell i smak är väldigt trendigt nu, fortsätter Ida. Och som en liten överraskning kommer ett crunch av karamelliserad mandel för jag vill att det ska hända något mer i min pralin.

Även lärarna kunde konstatera att det var toppklass den här gången.

-Vilken hög nivå det var på pralinerna i år, imponerande och grymt jobbat av eleverna, säger Monia Almquist, yrkeslärare i bageri och konditori vid Hushagsgymnasiet.

Många företag rapporterar fortfarande om brist på arbetskraft och lågkonjunkturen slår igenom med viss fördröjning på arbetsmarknaden. Arbetslösheten stiger när lågkonjunkturen successivt dämpar efterfrågan på arbetskraft. Hög inflation, höga inflationsförväntningar och svaga konjunkturutsikter ställer Riksbanken inför en svår avvägning om hur penningpolitiken bäst bör utformas. Inflationen bedöms toppa kring 11 procent under vintern. Konjunkturinstitutets bedömning är att styrräntan höjs till 2,75 procent i februari, för att sedan börja sänkas mot slutet av året när lågkonjunkturen är tydlig och inflationen är nere på normala nivåer.

Finansdepartementet bedömer att Sveriges BNP-tillväxt kommer uppgå till minus 0,7 procent under 2023. Arbetslösheten spås samtidigt bli 7,8 procent under året. Regeringen påpekar dock att osäkerheten i prognoserna just nu är mycket stor.

BRÖD _ 25 NYHETSSVEPET / JANUARI

Brödtermometern 2022: Priset viktigast vid valet av mat

Av Brödtermometern för 2022, Brödinstitutets årliga allmänhetsundersökning om svenska folkets attityder till mat och hälsa, och bröd i synnerhet, konstateras att priset på maten för första gången seglat upp som den viktigaste faktorn vid valet av mat. Priset påverkar även brödkonsumtionen i allt högre grad.

NYHETSSVEPET / JANUARI
illustrationer
Brödinstitutet
text > Johan Hård &
>

Att priset nu ligger i topp när vi väljer mat är kanske inte så konstigt, med tanke på att matpriserna rusat under hela 2022, och verkar fortsätta även i år. På andra plats kommer tidigare ettan ’att maten smakar gott’, och tredjeplatsen tar ’att maten är nyttig’.

Grönsaker är odelad etta när det kommer till vad svenska folket anser vara nyttigast att äta. Hela 60 procent av de tillfrågade tycker så. Följt av frukt och bär, fisk och ägg. Fullkornsprodukter hamnar först på femte plats på ”nyttighetstoppen”. Detta trots att fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högst grad, bland annat genom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer såsom tjock- och ändtarmscancer.

En förklaring kan vara att de flesta, och då ungdomar och unga vuxna i synnerhet, äter alldeles för lite fullkorn. Samt kan för lite om fullkorn. En stor andel tror exempelvis att fullkorn och fibrer är samma sak. Det kan tyckas lite motsägelsefullt då nästan hälften, 48 procent, uppger att de vill äta mer fullkorn om de skulle ändra något i kosten för att äta nyttigare.

Bröd är det populäraste sättet att äta fullkorn på, drygt hälften av respondenterna uppger det, följt av gröt och frukostflingor på lite drygt 20 procent vardera. Bröd är dessutom ett enkelt sätt att få i sig fullkorn, där cirka 4 skivor fullkornsbröd per dag innehåller det dagliga behovet. I undersökningen framkommer att 65 procent av de yngre vuxna gärna väjer mackor som en fullgod måltid samtidigt som ökningen av dem som anser att bröd är en ’räddare i vardagen’ har ökat med över 30 procent på 5 år.

Brödet tycks få en större och tydligare roll i svenskarnas vardag – över alla åldrar. Bröd ses särskilt som tidseffektivt, modernt, och som en naturlig del av vardagskosten. Det går snabbt att tillaga, är enkelt att anpassa utifrån vad som finns hemma och är ett bra alternativ till tilltugg och mellanmål. Undersökningen visar också att fler tenderar att äta bröd oftare. 53

BRÖD _ 27
NYHETSSVEPET / JANUARI Att maten är prisvärd Att maten smakar gott Att maten är nyttig Att maten är lätt att tillaga/förbereda Att maten är närproducerad Att maten är ekologisk Att maten är klimatsmart Att maten är estetiskt tilltalande Vet ej Annat: Inget av ovanstående Jag handlar inte mat 0 % 1 % 2 % 1 % 4 % 9 % 13 % 14 % 33 % 51 % 45 % 1 % 1 % 1 % 2 % 3 % 6 % 9 % 17 % 12 % 30 % 55 % 42 % 0% 0% 0% 1% 3% 8% 10% 15% 15% 29% 53% 45% 0 % 1 % 1 % 1 % 4 % 6 % 10 % 13 % 15 % 27 % 44 % 57 % 2022 2021 2020 2019 Matvanor Pris numera viktigast vid mathandlande i allmänhet 8 Vad är allra viktigast för dig när du handlar mat i allmänhet? (Flervalsfråga, max två svarsalternativ) n=1008 18-25 år 44% 66-80 år 64% 18-25 år 12% 66-80 år 3% Att maten är prisvärd är viktigast i den äldsta gruppen Att maten är klimatsmart är viktigast hos yngre gruppen BRÖDTERMOMETERN NOV 2022 2021 +2% 2021 +16% 2021 -5% 2021 -3% Fler tenderar att äta bröd mer frekvent Varje dag 5-6 gånger veckan 2-4 gånger veckan 1 gång veckan Mer sällan Aldrig % 5 % 8 % 18% 50% 0 % % 5 % 18 % 19 % 53 % 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 11 90% ... av respondenterna uppger att de äter bröd två gånger per vecka eller mer frekvent. +1% 2021 Ungefär hur ofta äter du bröd? n=1008 29% 66-80 år 81% Äldre äter bröd varje dag betydligt högre utsträckning än yngre 43% 46-65 år 59% De som tycker att det viktigaste med mat är att det är nyttigt äter bröd dagligen högre utsträckning än övriga allmänheten Äter bröd varje dag 58% -1% -4% +1% -3% BRÖDTERMOMETERN NOV 2022 Att äta bröd mer frekvent är en stabil uppåtgående trend sedan 2017 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 91 % 88 % 84 % 88 % 88 % 90 % 12 Ungefär hur ofta äter du bröd? n=1008 Mer än 1 gång veckan BRÖDTERMOMETERN NOV 2022 Fullkorn återigen viktigare än sockerinnehåll vid brödinköp Hur mycket fullkorn brödet innehåller Hur mycket socker brödet innehåller Hur mycket tillsatser brödet innehåller Att brödet är närproducerat Hur många kalorier brödet innehåller Att det är ekologiskt Att brödet är klimatsmart* Hur mycket salt brödet innehåller** Att brödet inte innehåller laktos Att brödet inte innehåller gluten Köper aldrig bröd Inget av ovanstående 12 % 10 % % % 24 % 32 % 6 % % 30 % 38 % 21% 9% 9% 15% % % % 20 % 21 % 30 % 2021 2020 2018 14 Vilka av följande egenskaper hos brödet är viktigast när du ska välja vilken sorts bröd du ska köpa? (Flervalsfråga, max tre alternativ) n=1008 *Nytt svarsalternativ 2020. **Nytt svarsalternativ 2022. Även sockerinnehållet är mer viktigt för äldre jämfört med yngre Stora skillnader mellan åldersgrupperna avseende fullkornsinnehållets relevans vid brödinköp 18-25 år 18% 66-80 år 52% 26-45 år 29% 46-65 år 40% De som tycker att det är viktigt att maten är nyttig anser högre utsträckning att det är viktigt att brödet innehåller fullkorn Nyttiga 44% 31% De som tycker att det är viktigt att maten är klimatsmart värdesätter närproducerat bröd högre utsträckning 17% 38% BRÖDTERMOMETERN NOV 2022

procent äter bröd dagligen, och 90 procent äter bröd två gånger i veckan eller mer, vilket är 1 procent högre än föregående år. Och en stabil uppåtgående utveckling sedan 2017.

Bröd till frukost har fortfarande ett starkt samband. Men med viss försiktighet tycks brödet röra sig ifrån frukostbordet och inta nya marker. Det kan förväntas att svenskarnas kvällsmål kommer kretsa mer kring bröd, men även mellanmålet och lunchen.

Vid valet av bröd är mängden fullkorn åter den viktigaste faktorn, följt av sockerinnehållet. Därpå följer förekomsten av andra tillsatser.

Fritt från gluten och laktos hamnar ganska långt ned. Bara 7 procent anger det som viktigast för brödvalet.

Vardagsekonomin påverkar brödkonsumtionen. Bröd är, vid sidan av kött och fisk, det livsmedel som svenskarna kommer att köpa mindre av på grund av stigande matpriser. 7 av 10 anser att prisnivån stigit kännbart, särskilt i oktober 2022. Lika många fryser bröd av ekonomiska skäl. Och fler köper storpack.

Bröd och klimat då, hur hänger det ihop? Njae…, blir nog svaret! 1 av 4 i undersökningen har kunskap om brödets klimat-

fördelar. Kopplingen att bröd är ett klimatsmart livsmedel är fortfarande inte glasklar, här finns helt klart ett jobb att göra för branschen! Glädjande dock måhända att yngre i högre utsträckning än äldre förstår sambandet. Men endast cirka hälften av de tillfrågade vet att bröd hör till de mest klimatsmarta livsmedel man kan välja!

Brödsvinnet minskar något, och äldre är generellt bättre på att ta vara på gammalt bröd. Men unga efterfrågar i allt högre utsträckning idéer om vad man kan göra med bröd som börjar bli gammalt – en ökning med 10 procent om året sedan 2020.

Det bästa med bröd är ändå att det smakar gott och är mättande, om man ska sammanfatta slutsatserna kring bröd i undersökningen kort.

Undersökningen genomfördes av United Minds, på uppdrag av Brödinstitutet, under oktober-november 2022. 1008 intervjuer bland svensk allmänhet i åldrarna 18 – 80 år gjordes.

28 _ BRÖD
bästa med bröd är smaken, att
är gott och mättande Vad är det bästa med bröd? n=1008
vet inte att bröd är det mest klimatsmarta du kan äta 27 Vilka av följande påståenden är sanna? n=1008 Hållbarhet BRÖDTERMOMETERN NOV 2022 Större delen av det mjöl som används bagerierna odlas och mals Sverige (sant) Bröd är ett närodlat livsmedel (sant) Vattenbehovet för att producera bröd är högt (falskt) Bröd är något av det mest klimatsmarta du kan äta (sant) Bröd har högre koldioxidutsläpp än baljväxter (falskt) 58% 46% 32% 35% 21% 26% 23% 16% 21% 27% 45% 49% Sant Falskt Vet ej 44% svarar genomsnitt vet ej på samtliga påståenden Generellt låg kännedom om fullkorn och fiber - Mer än hälften vet inte eller tror att fullkorn och fiber är samma sak Fullkornsbröd kan vara både hårt och mjukt * (Sant) Fullkornsbröd är alltid mörkt (Falskt) Alla former av fullkorn är bra för hälsan (helt, krossat eller malt)* (Sant) Att äta mycket fullkornsprodukter förknippas med en lägre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och diabetes typ 2 (Sant) Vi kan endast få oss fibrer via spannmålsprodukter (Falskt) Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskornet finns med (Sant) fullkorn siktas inga delar bort utan spannmålets groddar och kli tas tillvara (Sant) Fullkorn och fibrer är samma sak (Falskt) Siktat mjöl (t.ex vetemjöl) innehåller fullkorn* (Falskt) Vi kan endast få oss fullkorn via spannmålsprodukter (Sant) 39% 41% 37% 46% 38% 37% 33% 24% 19% 33% 40% 41% 11% 14% 11% 14% 57% 8% 28% 19% 22% 43% 48% 51% 52% 19% 73% Sant Falskt Vet ej 36 Vilka av följande påståenden är sanna? n=1008 *Nya påståenden 2022 ”Fullkorn kan förbättra tarmhälsan” togs bort 2022 års mätning. ”Vitt mjöl innehåller fullkorn” byttes 2022 år ut till ”Siktat mjöl (t.ex vetemjöl) innehåller fullkorn” 44% av 18-25 åringar svarar genomsnitt vet ej på samtliga –ökning om 4% sedan 2021 BRÖDTERMOMETERN NOV 2022 35% svarar genomsnitt vet ej på samtliga påståenden - ökning med 5% sedan 2021 Fullkorn Bröd är fortsatt den givna favoriten bland fullkornsprodukter Bröd Gröt Frukostflingor/müsli Pasta Ris Bulgur/couscous Annat Jag äter inte fullkorn 4% 1% 11% 12% 22% 26% 24% 67% 2% 11% 13% 22% 23% 23% 61% 2022 38 Hur äter du helst fullkorn? n=1008 Max två svarsalternativ. Kvinnor föredrar högre utsträckning att äta fullkorn genom bröd Kvinnor 64% Män 58% Nyttiga 67% De som tycker att det är viktigt att maten är nyttig vill högre utsträckning äta fullkorn genom bröd BRÖDTERMOMETERN De som tycker det är viktigt att maten är klimatsmart vill lägre utsträckning äta fullkorn genom bröd Klimatsmarta 51% Bröd är ett av tre livsmedel som svenskar främst kommer köpa mindre av på grund av stigande matpriser 44 Kommer du, på grund av stigande matpriser, att förändra dina matinköp genom att köpa mer eller mindre av något av följande? n=1008 18-25 år 33% 66-80 år 24% 26-45 år 40% 46-65 år 39% Personer 26-65 uppger högre utsträckning än yngre och äldre att de kommer köpa mindre bröd på grund av stigande matpriser Kött Fisk Bröd Frukt och grönsaker Fågel (t.ex. kyckling) Mejeriprodukter Baljväxter Ägg Potatis 18% 24% 29% 31% 32% 34% 36% 39% 46% 2 % 3 % 9 % 3 % 4 % 3 % 3 % 4 % 4 % 62% 59% 49% 58% 51% 51% 52% 47% 40% 18% 14% 12% 8% 13% 12% 9% 10% 9% Mer Oförändrat Vet ej/vill ej uppge Mindre Vardagsekonomi BRÖDTERMOMETERN NOV 2022 32% kommer I genomsnitt att minska sitt matinköp på grund av stigande matpriser 17 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 35 % 28 % 35 % 30 % 24 % 26 % 29 % 31 % 26 % 37 % 35 % 30 % 29 % 43 % 53 % 45 % 50 % 46 % 49 % 50 % 44 % 41 % 61 % 57 % 45 % 44 % 41 % 30 % 41 % 72% 71% 65% 61% 55% 83 % 78 % 75 % 77 % 77 % 83 % 83 % 84 % Bröd är en räddare nöden vardagen när tiden och orken är knapp En smörgås/några smörgåsar kan vara en fullgod måltid Hur väl instämmer du följande påståenden? [Andel som Instämmer, dvs har svarat 4 eller 5 på en skala 1-5 där 1=instämmer inte alls och 5=instämmer helt] n=1008 *Tidigare år har klimatsmart benämnts som miljövänligt. ** 2016: ”Bröd är en naturlig del en vegetarisk diet” BRÖDTERMOMETERN NOV 2022 Fortsatt uppåtgående trend för bröd som en räddare i vardagen och en fullgod måltid sedan 2020 Bröd är gott Bröd är prisvärt Bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost** Bröd klimatsmart NYHETSSVEPET / JANUARI
Det
det
Hälften

Ger skatt bättre folkhälsa?

Sedan Livsmedelsverket skickade ut sin rapport om styrmedel på viss mat, som de kallar kunskapsunderlag, har debatten inte låtit vänta på sig. Debattartiklar, tv- och radioinslag, som har än mer långt dragna förslag, parallellt med andra som kritiserar att rapporten har en för svag omvärldsbild och ambition, har publicerats med jämna mellanrum under nästan en månad.

Viktigt att slå fast är att det finns inget förslag från vare sig myndighet eller regering att någon skatt ska införas. De som lyfter fram fördelarna med en sådan skatt menar att den skulle gagna folkhälsan. Men det är där jag blir tveksam. Cancerfonden framhåller sambandet med att för mycket socker

ger övervikt och fetma vilket är känt som en riskfaktor för cancer. Jag vill gärna se en större helhet i analysen där övervikt och fetma förstås beror på för mycket mat och för lite energiuttag (läs motion). Att hänvisa och fokusera orsaken till det ökade energiintaget på just socker är inte rimligt. Det är att förenkla problematiken. Vikten ökar på grund av många saker som till exempel för mycket stillasittande. En empirisk undersökning från en kranskommun i Stockholm visar att cyklister är få till antalet. Själv fick jag och mina kompisar cykla till alla aktiviteter, oavsett väder eller humör. Folkhälsan förbättras med insatser som ser till helheten och ska vara evidensbaserade, inget annat.

På Nya Zeeland gjordes en undersökning om vilken effekt läskskatt fick, på främst beteendet, vilket är mycket intressant i sammanhanget. Resultatet visade att när läsken blev dyrare gick valet till andra ”lika” ohälsosamma produkter. I klartext: ingen gick och köpte ett äpple eller broccoli utan valet föll på en chokladkaka, chipspaket eller liknande. Helt logiskt enligt mig.

att bland de största effekterna för bättre (folk)hälsa avseende mat är mer fullkorn och mindre salt något av det viktigaste. Vi fortsätter där tycker jag!

Det här är en personligt skriven text. Eventu ella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

BRÖD _ 29
MARIAS KRÖNIKA / JANUARI PMS 130 C PMS 294 Skuggen är tryckt i 30% och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. or GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte. Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige! Ring oss: 0302-174 30 www.ringdahls.se info@ringdahls.se ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN!
Maria Sitell kommunikationschef för Brödinstitutet.

Jari Kotiaho, produktutvecklare med mer än 30 års anställning i företaget.

HEMMA HOS

Stiftelsen Einar Belvén grundades 1991. Ändamålet är att dela ut bidrag och stipendier för att stötta utbildning av barn och ungdomar samt vård av äldre och sjuka. Stipendier kan komma i fråga till förtjänstfyllda ungdomar i Huddinge gymnasier och särskilt till de med intresse för bageri- och konditoriverksamhet. Stiftelsen kan även ge anslag för vetenskaplig forskning.

Cecilia Kvarzell, som fram till nyligen hette Belvén i efternamn, är kvalitets- och bageriutvecklare.

30 _ BRÖD HEMMA HOS / DELICATO

@DELICATO

Bollar och rullar fram

Sjuttiofem år efter det att Einar Belvén började baka dansk sandkaka i sin brors bageri på nätterna, är Delicato fortfarande ett genuint familjeföretag. Flera av de storsäljande produkterna har mer än 50 år på nacken, men de moderna trenderna finns alltid med i utvecklingsarbetet.

BRÖD _ 31
text > Lo Bäcklinder & foto > Per Hansson
HEMMA HOS / DELICATO

riktig

Stora snöflingor dalar utanför fönstret i Delicatos konferensrum i Segeltorp, strax utanför Stockholm. Mitt på bordet tronar ett kakfat med företagets mest välkända och äldsta bakverk, sida vid sida med nya säsongsprodukter. Delicatobollar och dammsugare varvas med saffransrutor och handstrukna biskvier från premiumsortimentet.

Jari Kotiaho, produktutvecklare med mer än 30 års anställning i företaget, ger en tillbakablick genom att visa bilder som löper från svunna tider fram till idag.

– Allt började 1948 när Einar Belvén bestämde sig för att baka dansk sandkaka på nätterna i sin bror Everts bageri inne i Stockholm. Sedan cyklade han runt på dagarna och levererade till företagen i närheten, berättar Jari och visar en bild på en fryntlig man med mustasch.

Cecilia Kvarzell, som fram till nyligen hette Belvén i efternamn, är kvalitets- och bageriutvecklare. Hon ler när hennes farfar Einar tar plats i berättelsen. Det var han som fick en snilleblixt när han såg en outnyttjad produktionskapacitet och lade grunden för det som idag är en arbetsplats för cirka 140 personer.

– Jag har starka minnen från farfar. Vi hade många gemensamma intressen som motorer och hästar till exempel. Han var en riktig entreprenör som kunde identifiera affärsmöjligheter och hade en förmåga att satsa rätt. De investeringar han gjort genom åren i maskiner och fastigheter har varit kloka och mycket håller än i dag, säger hon.

Cecilia och Jari berättar om hur verksamheten ganska snart efter starten växte sig större. Med Postgirot som stor kund fick affärerna fart och snart kom nya produkter in i sortimentet. Redan 1950 såg den första punschrullen, eller dammsugaren som den hette då, dagens ljus. När dagens spill och kaksmulor samlades ihop dränktes de i arrak och fick formen av dåtidens dammsugare, vilket gav dem dess namn.

– Fortfarande görs punschrullarna på rester från den övriga produktionen, så de kan variera lite beroende på vad det finns för spill att tillgå för tillfället. På det sättet blir det en hållbar

32 _ BRÖD
HEMMA HOS / DELICATO
”Han var en
entreprenör som identifierade affärsmöjligheter och satsade rätt. ”
1948 Einar Belvén börjar baka danska sandkakor på nätterna i sin brors bageri 1950 Punschrullen lanseras 1964 Första delen av bageriet i Segeltorp byggs 1980 Förvärvar Haga Choklad 1990 Sönerna Kenneth och Ronnie tar över 1993 Blir kunglig hovleverantör
HEMMA HOS / DELICATO

kaka, förklarar Cecilia.

Det dröjde inte länge innan företaget hade flera säljare och egna målade Volkswagenbussar som rullade runt i Mälardalen och levererade direkt till kunderna. Idag är de egna leveransfordonen borta, men bakverken säljs till dagligvaruhandel, foodservice och servicehandel runt om i hela Sverige och även en del utomlands.

Det Cecilia och Jari inte vet om företagets historia är inte värt att veta. De kan berätta om produkter som kommit och gått. Och ibland kommit åter igen. Om samarbeten med andra producenter som resulterat i glass, glögg och många andra produkter som för en tid fått klassiska Delicatosmaker. Men framför allt kan de berätta om medarbetare som varit med och präglat företaget under åren. ”Det här är en fantastisk, mångkulturell arbetsplats där många som arbetar är familjemedlemmar och bor i närheten”, enas de om.

De visar vägen ut i produktionslokalerna och direkt slås man av att detta är ett

”I framtiden kanske man även kommer kunna få en virtuell upplevelse och slippa kalorierna”

traditionellt bageri, om än i jätteformat. Även om maskinerna dominerar, sker förvånansvärt mycket handpåläggning och varje färdig produkt synas av personalen innan locket lyfts på. Och så är det dofterna…  Där punschrullarna blandas är doften av arrak bedövande och i den del av lokalerna där Delicatobollen tar form är det choklad och mocka-aromer som fyller näsborrarna.

Jari stannar till vid ett moment där dessa chokladbollar får sin finish.

– Först formas de, sedan får de sitt chokladhölje och här blir de täckta av kokos innan man chockfryser ytan så att de ska

klara hanteringen när de packas, säger han.  Vandringen fortsätter genom de rymliga lokalerna och när man ser lagningarna i kolmårdsmarmorn på golvet förstår man på riktigt hur länge företaget funnits på plats i Segeltorp. Här har det rullats vagnar med bakverk sedan 1964, då den första delen av det befintliga bageriet byggdes på en plats som i stort sett låg mitt i skogen vid den tiden. Förutom det påkostade golvet så har också en del av maskinparken anor från den tiden, även om de största investeringarna gjordes på 1980-talet. Linjerna har byggts ut och byggts om, men många av dåtidens

34 _ BRÖD HEMMA HOS / DELICATO

maskiner har en nästintill evig livslängd och de har byggts just för Delicatos behov och skulle vara svåra att ersätta idag.

Även recepten är klenoder som vårdas och många av dem har funnits med i många, många år. Punschrullen kom till på 1950talet, Delicatobollens ursprung är från 1960-talet och flera av de andra storsäljarna har lika många år på nacken, även om recepten har modifierats för att anpassas till nya önskemål från kunderna. När man nyligen tömde företagets bankfack visade det sig att det enda som fanns därinne var handskrivna recept.

Visst skulle man kunna ana sig till ingrediensförteckningen i företagets storsäljare, men det är en väl bevarad hemlighet exakt hur recepten ser ut.

– Jag skulle inte kunna göra en Delicatoboll hemma, hur noga jag än var. Hemligheten ligger i kombinationen av råvarorna, processen och så det specifika receptet på smaksättningen som bara vår leverantör och ett par personer hos oss känner till, slår Jari fast.

Hans arbete består huvudsakligen i att ta fram nya produkter och att anpassa de befintliga till framtiden. Idag är till exempel alla ”bollarna” växtbaserade och många produkter är även gluten- och laktosfria. Men att byta ut ingredienser har krävt mycket planering, då förpackningar och innehållsdeklarationer ska uppdateras i samma takt. Spårbarheten i varje enskild beståndsdel är viktig och kräver ett noggrant arbete. I en växtbaserad produkt går det inte att ha strössel med yta av bivax, så då får man försöka få leverantören att hitta nya lösningar. För Jari handlar mycket av arbetet om att hålla ögonen på omvärlden för att identifiera nya trender, att provbaka mängder av tänkbara produkter och att jobba vidare med de befintliga.

När Jari till slut får frågan som känns självklar att ställa, men

2000 Får Guldägget för reklamkampanjen ”Garanterat fria från fullkorn”

Kort om Delicato

2010 Får ytterligare ett guldägg för ”Hela Sverige bakar inte”

inte är lika lätt att svara på, tänker han efter länge innan han levererar svaret.

Kommer Delicatobollen finnas kvar om ytterligare 75 år?

– Det tror jag nog att den kommer göra. Med tanke på att den bara blivit större och större under de 30 år som jag jobbat i företaget, så tror jag att den utvecklingen kommer fortsätta. Men vem vet, i framtiden kanske man även kommer att kunna få en virtuell upplevelse av den och slipper kalorierna, gissar han.

2020 Kenneths familj tar över 2023 Firar 75 år

Här bor vi Segeltorp

* Startades 1948 av Einar Belvén och ägs fortfarande av hans ättlingar.

* Företaget omsatte ca 270 miljoner kronor 2021 och har cirka 140 anställda.

* Produktion och huvudkontor ligger i Segeltorp, Huddinge.

* Under 2022 producerades mer än 40 miljoner Delicatobollar.

Segeltorp är en kommundel i Huddinge kommun, strax söder om Stockholm. Segeltorp består av fem delområden: Jakobslund, Smista, Juringe, Kråkvik och Kolartorp.

Folkmängden uppgår till cirka 10 000 invånare.

Namnet Segeltorp härrör från gården Segerstorp och återfinns i husförhörslängderna från 1751 som dagsverkstorp under Vårby säteri.

Bebyggelsen utgörs till största del av villor och radhus, men i mitten av 1990-talet byggdes ett bostadsområde med lägenheter vid Skansberget.

I Segeltorps centrum finns vårdcentral, restauranger, tobaksbutik, konditori, gym och frisör.

BRÖD _ 35 HEMMA HOS / DELICATO

RECEPTEN

After 80-kola

Vi avrundar Konditorlandslagets receptserie som rullat under förra året, i årets första nummer av BRÖD, med en klassisk smak som bär toner av 1980-talet.

Vem minns inte chokladbiten After Eight? Jodå, den finns så klart fortfarande, men hade kanske sin storhetstid för ett antal år sedan, med sin karaktäristiska touch av mint.

Tidigare medlemmen i Konditorlandslaget, Fredrik Borgskog, kallar sin variant ”After 80”. Och han kombinerar mintsmaken med päronganache – ännu godare! Receptet ger cirka 64 bitar om cirka 14 gram styck.

Det här behöver du: 500 g Valrhona Satilia vit 40 g Valrhona kakaosmör 100 g grädde

150 g päronpuré 4 g salt 10 g citronzest 50 g glykos 20 g Absolut vodka

Mintolja Mörk choklad till doppning

Gör så här:

• Koka upp grädde, puré och glykos och låt svalna till 40 grader. Smält under tiden chokladen till 36-38 grader. Förbered en ram på 850-900 gram att gjuta i. Gör emulsionen, avsluta med smöret och mintoljan, efter smak. Mixa allt. Häll ut i ramen. Låt kristallisera sig till nästa dag. Skär i önskad form.

• Doppas i tempererad mörk choklad.

BRÖD _ 36

Potatisfocaccia från Puglia

Knapert med pengar i januari och höga elpriser. Då passar det bra att använda sig av prisvärda råvaror för matlagningen. Som potatis. Det här potatisbrödet är både gott och saftigt, samtidigt som det är snällt mot plånboken.

Recept för fyra portioner: Stefan Ekengren restaurang Hantverket, Stockholm. Receptet publicerades i tidningen ETC i december 2022.

Det här behöver du: 300 g fast eller mjölig potatis, 7-8 cm i diameter, skalad 8 små potatisar, finskivade

5 dl vatten till potatisen

1 tsk salt till potatisen 20 g jäst

2 dl ljummet vatten

1 dl + dl olivolja

1 tsk salt

400 g vetemjöl 1 kruka rosmarin

3 msk vatten Olivolja till formen flingsalt

Gör så här:

• Mät upp vatten och salt i en kastrull. Tillsätt 300 g potatis och låt koka upp. Sänk värmen och småkoka lätt i bubblande vatten cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut. Pressa potatisen och låt den svalna till rumstemperatur.

• Lös upp jästen i det ljumna vattnet och tillsätt den pressade potatisen, 1 dl

olivolja, salt och lite av mjölet medan degen går ihop. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt knåda degen i maskin 15 minuter. Gör du degen för hand knådar du den i en bunke med hjälp av en träslev. Låt sen degen jäsa 40 minuter i rumstemperatur under bakduk.

• Sätt ugnen på 225 grader, ej varmluft. Klä en rund form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och häll ut degen i formen. Pressa ut degen i kanterna, täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter. Tryck ner hål i degen med hjälp av fingrarna.

• Blanda dl olivolja och 3 msk vatten och pensla degytan rikligt med blandningen. Lägg på den skivade potatisen, strö över generöst med flingsalt och rosmarin.

• Baka mitt i ugnen cirka 35 minuter. Vänd upp på galler och låt svalna något före servering. Brödet håller flera dagar.

BRÖD _ 37

Det gäller vid sjukdom

Nu är 2023 här. Arbetsrättsjurist Alexander Iliev passar på att önska alla läsare ett gott nytt år, och hoppas att alla haft det trevligt under helgerna och fått en bra start på det nya året. Men nytt år betyder att det är vinter och vinter i sin tur har en tendens att föra med sig en del sjukdom. Här går Alexander igenom lite av vad som gäller när en medarbetare blir sjuk.

Tack och lov är läget inte så som det varit de senaste åren men likväl kommer anställda att bli sjuka och detta kommer att behöva hanteras. Därför följer här en liten redogörelse för vad som kan vara värt att tänka på och även vilka skyldigheter såväl ni som era anställda har.

Sjukanmälan

En sjukperiod inleds så gott som alltid med att den anställde sjukanmäler sig. Däremot finns inga uttryckliga regler för hur en sjukanmälan ska ske vilket inte sällan kan leda till problem. Här är det viktigt att ni som arbetsgivare har rutiner för hur en sjuk-

anmälan ska göras, lämpligtvis i en skriftlig policy. Det är till exempel viktigt att ni är tydliga till vem sjukanmälan ska göras (närmsta chef, vd, och så vidare) och på vilket sätt den ska göras (telefonsamtal, sms, mejl…).

Sjuklön

Rätt till sjuklön har i princip alla anställda från och med sin första anställningsdag. Man behöver alltså inte kvalificera sig med en viss anställningstid för att ha rätt till sjuklön. Undantaget ifrån detta är vid kortare anställningar än en månad, då inträder rätten till sjuklön först när anställningen varat fjorton dagar i följd. Sjuklönen som arbetsgivare ska betala utgör 80 procent av anställningsförmånerna. Beräkningsunderlaget till de 80 procenten utgörs av den ersättning arbetstagaren normalt sett skulle ha fått om denne arbetat. Ifrån sjuklönen ska även ett karensavdrag göras. Hur detta beräknas kan dock vara lite knepigt men för den intresserade finns information om detta på Livsmedelsföretagens hemsida i cirkulär nr 10 ifrån 2018.

Sjuklön ifrån arbetsgivaren betalas under sjuklöneperioden. Är den anställde fortfarande sjuk efter denna betalas ersättning ifrån Försäkringskassan. Sjuklöneperioden omfattar den första dagen då arbetstagaren är frånvarande på grund av sjukdom och de därpå tretton följande dagarna. Om en anställd som kommit tillbaka ifrån sjukdom återinsjuknar så att en ny sjuklöneperiod inleds inom fem dagar ifrån det att den tidigare sjuklöneperioden avslutades, blir den så kallade återinsjuknanderegeln tillämplig. Den innebär att den nya sjuklöneperioden endast ska vara så lång att den tillsammans med den tidigare sjuklöneperioden blir fjorton kalenderdagar.

38 _ BRÖD
Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se
JURISTEN / JANUARI
BRÖD _ 38
Klipp ur och spara!

SPARKLING WONDER

MUSTLY SPARKLING Coldpress lanserades under 2022 på kaféer och restauranger och blev enligt tillverkaren en riktig hit. Snart hittar vi Green Apple och Lemon Rose Bergamot i dagligvaruhandeln.

PANNA FÖR

BRÖDBAK...

CRUCIBLE COOKWARE säljer köksprodukter som ”ska lyfta matlagningen till nästa nivå”.. I sortimentet finns bland annat användbara köksredskap och kokkärl i kolstål och gjutjärn. Till exempel denna emaljerade gjutjärnsbrödpanna.

Korv + våffla = sant!

HKScans nyhet Waffle dog är korv på pinne, iklädd en frasig våffla, dressad med olika toppings. Här har man låtit sig inspireras av corndogs, som ursprungligen är en amerikansk, och numera även asiatisk, street food-tradition.

PASTELLIG CHOKLAD

NICK´S PASTELLIGA chokladnyheter är inspirerade av ”sommarhimmel, glädje, frihet och energi”. Kommer i tre smaker: Hazelnut crunch, Almond sea salt och Caramel crunch. Fria från tillsatt socker, gluten och palmolja.

Råstoff Pure Liquorice sålde slut på studs när den lanserades 2021. Nu är det dags för nästa smak – Råstoff Coffee. Kan väl passa efter en dag i skidspåret?

FINASTE TVÅLEN

FÖRUTOM ATT Meyenbergs veganska tvålar är otroligt vackra, innehåller de naturliga ingredienser. Helt fria från sulfater, parabener och ftalater. Produceras i södra Frankrike med parfym från Grasse.

Kolla in...

... denna coola bricka från CitronElles Agenturer! 27x20cm i björkfaner.

PLOCKAT / JANUARI

HÄNT EXTRA!

Nytt bageri till Mariestad

I december 2022 registrerades det nya bolaget Lundis Konditori & Bageri AB hos Bolagsverket. Det har sitt säte i Mariestad och enligt verksamhetsbeskrivningen ska företaget ”bedriva bageri-, konditori- och serveringsrörelse samt därmed förenlig verksamhet.”

Gårdskafé återuppstår

För två år sedan drog Granö Gårdsbageri i Västanå, längs väg E12 en bit nordväst från Umeå, i gång verksamheten efter flera års paus. Under de två åren har kunder kunnat köpa med sig och ta hem och fika. Men i en del av lokalen var det kafé under 1940-, 50- och 60-talen. Nu är kaféet åter öppet.

Kaféet, liksom bageriet, bygger på så kallad samvetshandel, där kunderna kan gå in, ta det de vill ha och betala själva från mobilen.

Känslan från förr sitter kvar i väggarna, eller kanske på! I alla fall en av tapeterna sitter kvar sedan förra gången det var kafé i huset och kaféet har även fått många tidsenliga möbler från människor i bygden, bland annat en stor skivspelare som har fixats till genom att sätta in en modern blåtandshögtalare.

Polfärskt i färska lokaler

Efter 25 år i Tvååker har Polfärskt Bröd i Halland flyttat till Falkenberg. Företaget sysslar med försäljning och distribution av bröd, och konstaterar att den nya platsen vid Falkenbergsmotet har ett väldig bra logistiskt läge precis vid motorvägen.

Den nya fastigheten är på 1350 kvadratmeter och det finns plats för tolv lastbilar på lastbryggan. Under första kvartalet 2023 kommer företaget att installera en större solcellsanläggning för att optimera fastigheten ytterligare och minska sin miljöpåverkan.Företaget har 20 medarbetare

Startar

i Växjö

kungligt

Växjö får ett nytt bageri- och konditoriföretag. I december registrerades Kungsbagare i Växjö AB, som enligt verksamhetsbeskrivningen ska ägna sig åt att ”tillverka bakelser och kakor.”

Vackraste skylten finns i Säffle

Tävlingen om Sveriges vackraste ljusskylt har fått sin vinnare. Efter 3400 röster står det klart att segern går till Säffle och Holgers Konditori. Nu hoppas innehavarna att det ska locka fler besökare till Säffle.

Holgers konditori på Stortorget har funnits sedan 1933. Neonskylten ovanför entrédörren har varit på sin plats sedan mitten av 1950-talet. Tävlingen anordnades av den ideella föreningen Renoveringsraseriet som verkar för hållbar byggnadsvård.

Ny ägare på BM:s

konditori

Efter 25 år har BM:s konditori på Storgatan i centrala Hovmantorp fått ny ägare. Ambitionen är att driva fiket vidare i samma anda som tidigare - men under nytt namn.

Konditoriet har funnits på samma plats sedan starten 1997. Det är oklart när portarna till fiket slår upp, men troligtvis i början av 2023.

Han är Årets Partillebo

Bagaren och skådespelaren Eric Ericson har utsetts till Årets Partillebo. Efter en omröstning som arrangerats av Partille Tidning, och där fler än 1000 röster kom in, stod det klart att Eric fått flest röster och alltså tog hem titeln. Totalt var där fem finalkandidater att rösta på.

Förutom äran vinner Eric Ericson en tjusig glasplakett, ett presentkort på en lokal restaurang samt 5 000 kronor som han får skänka till valfri förening eller organisation i Partille.

Eric Ericson driver till vardags bageriföretaget Brödfabriken i Jonsered.

40 _ BRÖD REGIONALT / JANUARI

SMÅLAND/ÖSTERGÖTLAND Sven-Albin Karlsson till minne

Den 30 november somnade Sven-Albin Karlsson in efter en tids sjukdom.

Sven-Albin Karlsson föddes 1938 i Urshult, och hans mamma Berta sades amma honom på en mjölsäck i bageriet.

Fadern Gustav dog när SvenAlbin endast var 14 år, vilket påverkade honom hårt, så skola blev det lite sisådär med, då Sven-Albin behövdes i bageriet där han blev kvar under hela sin livsgärning. Han drev Urshultsbagarn tillsammans med sin bror Nils, och när brodern blev sjuk så köpte sonen Tobias hans del i företaget endast 17 år gammal! Några år senare sålde Sven-Albin halva sin del till Mikael Engström, då var de 3 delägare som tillsammans utvecklade Urshultsbagarn till ett av södra Sveriges modernaste bagerier.

Sven-Albin var under många år sekreterare för föreningen Småland-Östergötlands bagare & konditorer, där han var mycket

Ännu mer Bröd & Salt

Kafékedjan Bröd & Salt fortsätter att växa i Stockholm. Nu öppnar de sin första restaurang och börjar servera middag, öl och vin vid Torsplan, i västra Stockholm.

Den nya etableringen kommer även att erbjuda så kallad coworking. Här ska man kunna ha ett abonnemang och sitta

uppskattad bland föreningens medlemsföretag och styrelse. Han var även med i Sveriges bagare & konditorers valberedning.

Den knappa fritiden, förvaltade han väl tillsammans med familjen. Han var även mycket aktiv i Lions, Brandkåren och Tingsryds Musikår, för musikintresset var stort framför allt för jazz. Båten i Karlskrona skärgård besöktes varje ledig helg under 20 års tid.

Mitt första möte med Sven-Albin var på 1980 talet, då vi hade ett erfamöte med några av södra Sveriges större bagerier i Vetlanda. Jag var 18 år och när de andra gubbarna skröt om vem som hade störst degblandare, så kom han fram till mig… ”Tjenare grabben vilket fint bageri du jobbar på, vill du visa mig runt.” Vi smög i väg i bageriet och pratade bullar, bröd och maskiner.

När jag sedan köpte eget konditori så var han alltid intresserad hur det gick, och om man hade frågor ringde man Sven-Albin. Jag hade äran som ordförande att ha honom som min sekreterare i styrelsen för Småland-Östergötlands bagare & konditorer fram till 2005. Han missade aldrig ett möte under alla år, jag minns särskilt en gång då snöovädret slog till, och övriga medlemmar lämnade återbud, med inte Sven-Albin, som hade längst att köra. Jag blir 10 minuter sen för plogbilarna kör så sakta ringde han och sa.

2005 blev jag invald i förbundsstyrelsen för Sveriges bagare & konditorer. Jag fick senare höra: ”Vi har en toppenkille i Vetlanda, en redig smålänning, duktig bagare och trevlig, honom måste vi ha uppe i Stockholm”, löd motiveringen från Sven-Albin.

Mina tankar går till familjen, Elsie och barnen Ola och Tobias med familjer. Tack för alla härliga minnen!

/Oskar Frising, Vetlanda, ordförande Småland/Östergötlands bagare & konditorer, ledamot förbundsstyrelsen Sveriges bagare & konditorer samt Brödinstitutet.

SMÅLAND/ÖSTERGÖTLAND Dags för årsmöte

Småland/Östergötlands bagare & konditorer håller årsmöte den 22 april, på Öland.

Håll ögon och öron öppna för mer utförlig information, tider och plats m m. Formell kallelse skickas ut separat.

och jobba, där det även ingår kafé. Bröd & Salt har 19 ställen runt om i Stockholm.

Vimmerbykafé får ny kostym

Konditori Paris i centrala Vimmerby står inför en rejäl renovering nu när kaféet får varuhusjätten Rusta som ny granne

under våren – ”allt” ska bytas ut! Arbetet med att göra i ordning Rustas lokal pågår för fullt och Konditori Paris berättar att kaféet står inför en totalrenovering som inleds inom kort. Tanken är att skapa ett mer ”lyxigt” kafé. Fastighetsägaren ska renovera hela huset.

På kaféet kommer man att titta över öppettiderna för att se om de behöver ha öppet på andra tider än nu.

BRÖD _ 41
REGIONALT / JANUARI
Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com) Norrland Fredric Ackermann
(info@lillabageriet.se)
Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)

”Roligt och bra komplement”

När pandemin slog till med full kraft 2020 behövde Konditori Brogyllen i Göteborg hitta nya vägar för sin försäljning och distribution. Lösningen blev att starta e-handel med hjälp av Cake it easys e-handelsplattform.

-Vi funderade hur vi skulle kunna komma i gång snabbt när pandemin slog till, och då föll valet på Cake it easy, berättar Susanna Börjesson, som driver Brogyllen. Att bygga något helt eget från grunden bedömde vi skulle ta mycket längre tid. Vi fick också väldigt bra hjälp och stöd från Steffen (Gasumel Bakke, vd på Cake it easy) med allt.

Susanna tycker att det var lätt och smidigt att prata idéer och att anpassa lösningen till Brogyllens behov.

-Men visst krävs det en hel del eget arbete också, konstaterar hon. Cake it easy står för tekniken, men vi har själva fått ta fram allt text- och bildmaterial för att beskriva produkterna och så vidare. Nu har vi ett starkt varumärke här i Göteborg, det har nog varit en fördel för oss, men man måste ändå räkna med en hel del jobb, både i starten och sen för att hålla det hela i gång. Till exempel genom att vara aktiv på sociala medier för att driva trafiken till nätbutiken. Det går inte att slå sig till ro!

Idag fungerar nätbutiken som ett komplement till Brogyllens fem fysiska butiker i Göteborg. Kunderna kan göra sina beställningar på nätet och sedan hämta ut varorna i valfri butik. Det går även att få varorna utkörda. Priserna är också samma som i de fysiska butikerna. Betalning görs med kort eller Swish.

I samband med olika temadagar för branschen använder Brogyllen nätbutiken både som skyltfönster – och givetvis säljkanal.

-Nu lyfter vi så klart fram semlorna, framhåller Susanna. Det är det första man ser på vår hemsida just nu, och det är lätt att komma direkt till beställningen.

En stor fördel med lösningen, enligt Susanna, är att den från början är anpassad för branschen.

-Och det kostar heller inget att starta, så det är en låg tröskel att komma i gång, säger hon. Affärsmodellen bygger på att man betalar en procentsats på försäljningen. Jag rekommenderar verkligen andra i branschen att pröva detta, det är både roligt och ökar försäljningen, samtidigt som jag är övertygad om att nätbutiken bidrar till att förstärka kundrelationerna.

Du kan också komma i gång med en egen nätbutik!

-Brogyllen är ett utmärkt exempel på ett klassiskt konditori som ser potentialen i den merförsäljning en egen nätbutik ger. Det är bra för affärerna, helt enkelt. Mitt bästa råd är att våga testa. Det kostar inget att starta, det finns ingen bindningstid och vi hjälper till med att lägga upp produkterna så att ni kommer snabbt i gång, säger Steffen Gausemel Backe, vd för Cake it easy.

Inför viktiga dagar som fettisdagen, studenten och Kanelbullens dag kan en nätbutik förenkla både för kund och bageri. Kunderna kan förbeställa via nätet i lugn och ro. Bageriet får in fler beställningar, sparar tid på att få in ordrarna via nätet i stället för på telefon och det underlättar i produktionsplaneringen.

- Att sälja via nätet ska vara enkelt, tryggt, lönsamt – och roligt, säger Steffen Gausemel Backe.

Kontakta Cake it easy för mer information om hur ni kan komma i gång: mailto: post@cakeiteasy.se Tel: 010 205 00 13

42 _ BRÖD
DITT MEDLEMSKAP
E-handelsskolan del 5, case Brogyllen
Steffen (Gasumel Bakke

Nya medlemmar under 2022

Under 2022 fick Sveriges bagare & konditorer flera nya medlemmar. Tidningen BRÖD hälsar alla välkomna i gemenskapen!

• Skafferiet Café & Butik, Kramfors

• Flickorna Lundgren, Viken

• Lilla Caféet vid Torget, Sävsjö

• Emmas Bageri, Umeå

• Brodoco, Laholm

• Systrarna Delselius, Värmdö

• Bakery & Spice, Solna

• Konsthallen Bageriet, Östersund

• Kafé Ritz, Kolsva

• Min söta värld, Motala

• Norra Strandbageriet, Stockholm

• Gnesta Hantverksbageri, Järna

• Sinbad Bröd, Stockholm

• Konditori Kaffedoppet, Lerum

• Bageri Prima, Viskafors

• Gräddat i Norr, Örnsköldsvik

• Bergstrands Bageri, Vendelsö

• Socker Sucker, Stockholm

• Ferm Bakery, Bromma

• Linas bageri & café, Bergby

• Bageri Hamilton, Vadstena

• Rodga Spis, Åby

• Surdegskungen, Kungälv

Lär grunderna i branschen!

Den omfattande utbildningssatsningen Kondis i omställning, som startade förra året, rullar på även i år med oförminskad kraft.

I mars kommer en ny kurs i grundläggande branschkunskap att dra i gång. Den vänder sig exempelvis till kassapersonal och andra som inte studerat bageri eller konditori tidigare. Kursen innehåller även sådant som livsmedelshygien och ekonomi.

Intresserad? Kontakta Julia Forsberg på Sveriges bagare & konditorers kansli: julia@bageri.se

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt. Partner/leverantör: PCS Flavour

Person- och transportbilar

PMS 130 C PMS 294 C Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault

Billeasing

Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 43 DITT MEDLEMSKAP
44 _ BRÖD A ARBETSKLÄDER B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER BRANSCH branschregister från A till Ö Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 415 05 Göteborg 031-755 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden www.femtorp.se 040-94 90 00 ALLTID TILL ER TJÄNST IREKS KONSULENTER: Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. Följ oss på Facebook och Instagram. Stolthuvudsponsorav www.dawnfoods.com Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796 AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY
BRÖD _ 45 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE 08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI! I BAGERTPRODUKTER I or dig som uppskauar ser111ce utover det vanltga BAGERIPRODUKTER AB BOX 48,147 21 TUMBA TEL 08-534 I 02 40 E-MAIL info@bageriprodukter.se www.bageriprodukter.se FOOD IS OUR PASSION Blandningar Ingredienser Innovation Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se Tel 031-709 17 00 • www.engelhardt.se Maskiner, service och automatiseringar till: ROULETTE BAGERISYSTEM Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss. Receptet för bättre affärer. BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen. www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00 www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com LUNDVALLS ABBageriservice 2E Ellgard Vattenblandare Silo System Råvaruhantering Meincke Industrilinjer Telme Krämkokare och Glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Dovaina Brödskärare och packmaskiner Formex Småbrödsmaskiner och muffinslinjer Lundvalls i Borås AB Skaraborgsvägen 35c, 506 30 Borås Tel. 033-13 67 00, info@lundvalls.se www.lundvalls.se
46 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR Totalleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier MIWE • PC-DATA • WP KEMPER Prægel & Co A/S Bøgeskovvej 6, DK- 3490 Kvistgård Erik H. Andersen Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 e-mail: erik@praegel.dk www.praegel.dk

CHOKLAD/PRALINER

BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE

DONUT-/MUNKMASKINER

DISKMASKINER

BRÖD _ 47 C
Vi samarbetar med flera distributörer i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97.
Email: orderSE@barry-callebaut.com ab@pcs.se. www.pcs.se
G GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se
GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862 Säljande förpackningar för bageri och konditori. Specialitet: Namntryck Stort sortiment av påsar, brickor,
Tel.
35 • info@lidbecks.com www.lidbecks.com F
kartonger och bärkassar.
031-55 00
FÖRPACKNINGAR
48 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE J JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR 08-590 006 00 info@revent.se K KARTONGER KYL- OCH FRYSANLÄGGNING www.kipanel.se Tel: 018-780 51 00 M MJÖL Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se info@lhv.se 046-238832 Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00 FÄRSK SVENSK JÄST ...OCH RÖTT FÖR SÖTT! TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD... jastbolaget.se vi förverkligar dinar ideer URBAN GUDMUNDSSON Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de www.labanskvarn.se Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos: HÖGPRESTERANDE KYL- & FRYSUTRUSTNING FÖR DIG SOM ÄR PROFFS. www.colia.se
BRÖD _ 49 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92
Med mjöl som möjlighet S SILOS LUNDVALLS AB
TÅRTDEKORATIONER SOCKER 040-53 70 00 Socker och Sirap – naturliga råvaror SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD T TRANSPORTBAND VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se HALLBERGA TRADING
order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 Mjöl till hela Sverige 042-29 51 50 order@abdonfood.se ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD PER HANSSON 0707 47 42 82 PER@BAGERI.SE
Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper. Vi utveck lar också sk räddarsydda TTTprodukter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd. Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102
Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03
Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952
UTE I SLUTET AV FEBRUARI BRÖD _ 50 BRÖD #2 glöminte Allahjärtans dag,14februari! Facit Julquiz: 1-b. 2-c, 3-b, 4-a, 5-b, 6-a TÄVLING JUNIORBAGARLANDSLAGET I VM FÖR UNGA BAGARE, TAIWAN

dig på Sveriges bagare & konditorer

VD Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig

Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig. Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Eventassistent/Kondis i omställning Nora Hattar Tel: 08-762 67 93

E-post: nora@bageri.se

Dietist- och kommunika-tionschef Brödinstitutet Maria Sitell Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer

POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande

Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande

Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal

Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg, adjungerad Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

är vi som jobbar
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%. or BRÖD _ 51
Det
för

Skanna QR-koden och läs mer på www.panea.se om Telme Ribot T 30 eller annan utrustning för ett lyckat resultat.

Riboten - Tobbes nya kompis!

Tobbe Bergstrand som driver Bergstrands Bageri ville fräscha upp och effektivisera produktionslokalen med nya rostfria bänkar, skåp och hyllor därför kontaktade han Panea.

Vi hjälpte honom med tips och idéer samt att mäta upp allt och specialbeställde nya rostfria bänkar och toppskivor.

Tobbe ville även förnya och effektivisera produktionen i bageriet. Till detta valde han att satsa på en krämkokare från Telme Ribot T 30 som är en multifunktionsmaskin

med både värme och kyla för flexibilitet!

Riboten klarar av allt från att koka vaniljkräm, curder och sylt till att göra fantastisk Gelato. Allt i ett, bara fantasin som sätter gränser!

Tack vare denna oerhört flexibla och lättrengörliga maskin får Tobbe tid över till mycket annat.

Vill ni ha också ha hjälp att fräscha upp i bageriet eller ha mer information om hur Riboten kan effektivisera för er så kontakta Emilia Björnlund.

Vill du också effektivisera bageriet?

Kontakta Panea så hjälper vi dig med planering, utrustning och finansiering. Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver.

Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se

Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se

Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)
Praktiska arbetsbänkar, rymliga skåp och hyllor gör arbetet smidigare och effektivare.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.