BRÖD 12 2022

Page 1

Bara fördig som ärmedl em >25 FÖRMÅNER UNDERLÄTTAR DIN VARDAG sparar pengar ”Drömmen var att driva ett bageri med riktigt hög kvalitet som vi kunde hålla öppet året om” SMARTA AFFÄRER: SISTA MINUTEN-TIPS INFÖR ÅRSSKIFTET PROFILEN: DELAR SIN TID MELLAN BAKNING OCH FOTBOLL SPANING: SÅ SER ÅRETS JULMATSTRENDER UT Norsk Julekake har en lång tradition, som kan spåras ända till bronsåldern. Psst! (Julekake) Vi inspireras av vårt grannland Norge, för årets bakverksupplevelse i samband med julen. Norsk Julekake kan säkert bli en lika stor succé här hemma i Sverige! #12 december 2022 facktidskrift för bagare & konditorer sedan år 1900 Norsk

GOD JUL & TACK FÖR FÖRTROENDET

Oj vad snabbt tiden den går men kärleken för bakning den består det är något Sveba Dahlen förstår och vi ser fram emot många fina samarbeten även nästa år

sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 Let’s go social:

Att leka med el(d)en

Vi som på olika sätt företräder landets företag uttrycker oss ibland lite bittert att ”företag är skyldiga i myndigheters och politikers ögon tills motsatsen bevisats”. Nu är det återigen bevisat att företagen är oskyldiga!

Den förra S-ledda regeringen argumenterade för att företagen passade på att höja priserna mer än vad som var motiverat i samband med att de drabbades av ökade kostnader. Finansminister Mikael Damberg uttryckte det som att företagen skodde sig i en tid då folk gick på knäna. Medierna var förstås inte sena med att haka på och vi kunde läsa artiklar om att företagen måste ta sitt samhällsansvar.

Den dåvarande S-regeringen gav Konjunkturinstitutet (KI) i uppdrag att genomföra en specialstudie av prisernas utveckling. KI:s rapport är nu klar och den visar att priset till konsument faktiskt ökat mindre än företagens kostnader. Företagen har alltså inte ens kompenserat sig för sina kostnadsökningar! Kommer vi nu få höra S-politikerna göra avbön för sina grundlösa påståenden - eller se dem gå ut och tacka landets företag för det ansvar de tar, både när det gäller att hålla emot inflationen och rent generellt när det gäller att skapa arbetstillfällen som genererar skatteintäkter som är grunden till vår välfärd? Nja, jag skulle bli rejält förvånad!

Sedan några månader har vi en ny, M-ledd, regering. De ingående partierna visade under valrörelsen betydligt mer respekt för landets företagare, även om företagarfrågor stod långt ned på agendan i de flesta tal och debatter. Partierna var tydliga, bland annat med att såväl privatperso-

ner som företag snabbt skulle kompenseras för det skenande elpriset. Nu är det december. Landets företag borde redan fått sina pengar utbetalade, men företagarna har inte ens fått besked om en tidplan för när ersättningen kommer att betalas ut. Allvaret i situationen många företag befinner sig i verkar inte ha gått fram.

Konkurserna i Sverige har ökat för fjärde månaden i rad. Regeringen verkar trots det vara ganska nöjd med sitt agerande och några alternativa åtgärder, som till exempel sänkt arbetsgivaravgift diskuteras inte. Företagen får helt enkelt bida sin tid. Klara sig så gott de kan, så länge de kan! Risken är förstås att företagen är mer handlingskraftiga än vad regeringen är och att vi får se uppsägningar av personal. Då flyttas problemet från företag till samhället som får ta tag i arbetslöshet och en ännu värre lågkonjunktur. Att använda stödåtgärder för skenande elpriser till företag som ett ogenomtänkt vallöfte är att leka med el(d)en. Konsekvensen blir att såväl företag som arbetstillfällen går upp i rök!

Låt oss nu hoppas att skorstenen i varje fall är välsotad så jultomten kan komma på besök till alla bageriägare runt om i Sverige!

Grafisk formgivare Sara Trus trusmedia@gmail.com

Annonser Per Hansson 070-747 42 82 E-post: per@bageri.se

Summera, landa, ta nya tag. Året som gått har handlat mycket om elände i form av krig, pandemi och kostnadskriser. Det är lätt att glömma allt det positiva som trots allt också skett. En påminnelse om det fick åtminstone juryn för Årets Företagare i bageribranschen som fick ta del av massor av exempel på framgångsrika bagerier.

Pandemi, krig och kostnadskriser. Tyvärr är det mycket som tyder på att vi även nästa år kommer att påverkas av en hel del tråkigheter. Pandemin håller sig förhoppningsvis på mattan. Men kriget i Ukraina ser vi inget slut på. Höga elpriser i vinter är nog också en realitet, liksom fortsatt ökande råvarukostnader.

Prenumerationspriser

för 11 nr 499 kr 299 kr (exkl moms) för medlemmar. Postgiro 415 65 01-1 OCR Bankgiro 5766-2348 OCR

Prenumerationsärenden

brod.prenservice.se Ange internetkod: 147-147110 kundtjanst@titeldata.se 0770-45 71 25

Tryck Trydells Industrigatan 8 312 34 Laholm 0430-731 00

Omslag Sara Trus

Illustrationer Anna Windborne-Brown

LEDARE DECEMBER
Tidningen BRÖD Post: Box 3546 103 69 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 25 111 34 Stockholm Organ för Sveriges bagare & Konditorer AB Chefredaktör, ansvarig utgivare Johan Hård 08-762 67 82 johan@bageri.se
Utgivning Utkommer omkring den 25e i varje månad utom i juli. TSkontrollerad. Medlem i Sverigs Tidskrifter.
Priser
+ _ PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. or

Sid 14

Julmatsspaning

I år bryr vi oss mest om slantarna när julmaten ska fixas. Men vi tycker fortfarande att svenskproducerat är lika viktigt.

Sid 20

Bakning och fotboll

För Max Collin, i Juniorbagarlandslaget, består livet av till 50 procent bakning och 50 procent fotboll, säger han själv i alla fall. En och annan bugg på dansgolvet kan det också bli!

Sid 22

”Det torra livet på Brödinstitutet”

Ny kampanj ska få unga att äta mer fullkorn. Med hjälp av Tiktok kommer Brödinstitutet, med glimten i ögat, att försöka nå ut med sitt budskap till ungdomarna.

Sid 24

Ämnesbetygen i fokus

Årets fortbildningsdagar för yrkeslärarna i bageri och konditori handlade mycket om de nya ämnesbetygen som ska införas. Lärarna fick också en konditoriworkshop i världsklass!

ALLTID I BRÖD

4 _ BRÖD
20 07
INNEHÅLL
sid 6_
sid 08_
sid 30_
sid 38_
sid 42_
Sid 3_ Ledare
Nybakat
Nyhetssvepet
Hemma hos
Fråga juristen
Medlemsförmån
39 december ~ nummer 12 2022 14

NYBAKAT

senaste nytt från branschen

Polarbröd tror på höstvete i norr

POLARBRÖD HAR visat intresse för odlingen av höstvete i norra Sverige och ska undersöka kvaliteten på skörden från Öjebyn, Piteå, närmare. Företaget ser ett stort värde i att kunna få en del av sina råvaror från närområdet. Och de första analyserna visar på bra värden, men det är också en lång bit kvar innan man kan ta steget fullt ut. Det behöver på sikt byggas upp en spannmålsekonomi i norr som kan hantera hela kedjan. I dag tar Polarbröd hjälp av kvarnar söderut, där råvaran finns i dag, för att förädla vete till de mjölsorter och kvaliteter företaget behöver.

Nu ska Polarbröd låta mala kärnor av de olika sorterna, göra ytterligare analyser och provbaka. Även om proteinhalten är tillräckligt hög ska kvaliteten på proteinet vara rätt.

Oförändrat resultat för jordbruket

JORDBRUKETS ekonomiska resultat 2022 förväntas bli i stort sett oförändrat jämfört med 2021, visar Jordbruksverkets årliga prognos om jordbrukets intäkter och kostnader. Stora kostnadsökningar för bland annat foder, gödselmedel och energi vägs upp av gynnsamma skördar och stigande avräkningspriser på jordbrukets produkter.

Kostnaderna bedöms uppgå till 63,2 miljarder kronor, medan produktionsvärdet bedöms landa på 85,8 miljarder kronor.

Fler klarar yrkesprovet

I NOVEMBER klarade fyra elever på vuxenutbildningen vid Rönnowska skolan i Helsingborg sina yrkesprov inom bageri. Granskare var Robert Pegelow, Conditori Hjärtat i Klippan och yrkeslärare Patrik Olsson.

Det blir allt vanligare att landets bageri-/konditoriutbildningar låter sina elever genomföra det av branschen framtagna yrkesprovet. Yrkesprovet visar att eleverna klarar av att producera bakverk som skulle kunna vara ”säljbara” i ett bageri eller konditori, och är även ett uttryck för ett mycket gott samarbete mellan skolan och branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Mjölkpriset ligger fast

DET BLEV Ingen förändring av mjölkpriset när november övergick i december, meddelar Arla. Detta innebär att Arlas a contopris för konventionell mjölk kommer ligga kvar på 616,4 öre per kilo, och a contopriset för den ekologiska mjölken på 667,6 öre.

Priserna på mozzarella är under press eftersom producenter och handlare försöker sälja lagren innan osten blir för gammal. EU:s smörpriser sjunker, på grund av vikande efterfrågan på färsk grädde i hela Europa, i kombination med ökade volymer från Irland.

Årsträff Gdansk

SVERIGES BAGARE & konditorers årsträffsresa 2023 går till Gdansk i Polen! Närmare bestämt den 12-15 maj. Som vanligt håller föreningen Sveriges bagare & konditorer sitt årsmöte under resan. Och som vanligt utlovas ett spännande program och trevligt umgänge. Håll utkik efter mer information och inbjudan!

Baguetten är kulturarv

DEN FRANSKA baguetten får status som immateriellt kulturarv, och får därmed ett globalt skydd, meddelar FN-organet Unesco.

Syftet är att göra tillagningen av baguette och den livsstil som omger brödet till ett kulturarv. Dominique Anract, ordförande för bageriförbundet i Frankrike, förklarar: "När barn får sina första tänder ger föräldrarna dem en baguettbit att tugga på. När barnen blir större är deras första ärende på egen hand en tur till bageriet för att köpa en baguette. För äldre kan baguettinköpet på bageriet ibland vara dagens enda sociala aktivitet."

Varje år bakas fler än sex miljarder baguetter i Frankrike, enligt den franska bageribranschens siffror.

Magdalena till julbordet

BRANSCH- OCH arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har även i år frågat svenska folket vilken partiledare de helst skulle vilja se till julbordet. Etta på listan med god marginal är Magdalena Andersson (S), som fick 27 procent av rösterna. Tvåa är Jimmie Åkesson (SD), 18 procent och trea Ebba Busch (KD) med 16 procent. Därefter i fallande skala: Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Johan Persson (L), Märta Stenevi (MP) samt till sist Per Bolund (MP).

6 _ BRÖD

Glassmässa med mersmak

DEN 21-25 januari arrangeras mässan Sigep i Rimini. Italien. Mässan är världsledande inom glass, gelato, konditori, desserter och kaffe. I mer än 40 år har Sigep-mässan lyft fram senaste nytt för branschen: ingredienser och råvaror, maskiner, inventarier, förpackning och andra tjänster.

Fortsatt prisökning dagligvaror

FÖRSÄLJNINGEN I dagligvaruhandeln ökade med 6,6 procent under oktober, jämfört med samma månad 2021, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex.

Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker är fortsatt hög och uppgick under oktober till 17,2 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex.

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i oktober till 7,2 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln minskade under månaden med 6,3 procent. Hemleverans minskade med 3,2 procent och upphämtning i butik med 9,9 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i oktober till 4,3 procent. E-handelsandelen hittills i år uppgår till 4,6 procent.

Vad finns runt hörnet?

VASASKEPPET i miniatyr, ett par som skaffat padelbana före elkrisen och den rymmande ormen Sir Vääs. Det är några av de 141 fantasifulla skapelser som ställs ut i museet Arkdes årliga pepparkakshustävling i Stockholm.

Årets tema är ”runt hörnet”, och är fritt att tolka, men allt på huset måste vara ätbart och rymmas på en yta av 40 gånger 40 centimeter. Flera av deltagarna har skapat labyrinter, däribland en med det klassiska arkadspelet Pac-Man, eller årstider som väntar runt hörnet.

På temat aktuella händelser finns två bidrag som föreställer Skansens kända kungskobra och tidigare rymling Sir Vääs, där han i ett av dem har smitit bakom hörnet för att ”kicka boll med troll”.

Även elkrisen är representerad i form av en tvådelad skapelse med ett pepparkakspar som insett att padelbanan de glatt skaffade 2019 har ett rörligt elavtal.

Och som tidigare år kommer bidragen från såväl bagare och arkitekter som förskolor och andra bakintresserade.

Utställningen med fri entré håller öppet till den 8 januari.

Elstöd till företag dröjer

REGERINGENS UTLOVADE stöd till företag som drabbas av höga elpriser dröjer. I slutet av november meddelade regeringen att stödet till hushållen börjar betalas ut i februari nästa år.

Men företagen får alltså vänta. Och regeringen hade inte särskilt mycket att komma med om när, var och hur företagen ska få sina pengar.

Polarbröd till Umeå klimatfärdplan

I DECEMBER tog Umeå ett nytt steg i hållbarhetsarbetet, då 37 företag och organisationer anslöt sig till Umeå klimatfärdplan, för att tillsammans få ner klimatutsläppen. Polarbrödsgruppen är ett av de medverkande företagen.

Umeå klimatfärdplan ska skynda på Umeås klimatomställning och minska klimatutsläppen genom att stärka samarbetet mellan olika aktörer i samhället. Umeå kommun har arbetat med klimatfärdplanen sedan 2021

NYBAKAT / DECEMBER

Smarta tips i sista minuten!

Årsskiftet närmar sig med stormsteg. Inför det kan det vara smart att ha koll på regler och beslut som kan komma att påverka företagets beskattning. Du hinner fortfarande göra de sista åtgärderna för att 2023 ska börja så bra som möjligt, och för att fixa bokslutet och deklarationen! Kika på de här sista-minuten-tipsen.

Koll på löneuttaget

Om du äger andelar i ett fåmansföretag är det viktigt att se över löneuttag (kontanta löner exklusive förmåner) under 2022 för att få räkna löneunderlag i beräkningen av gränsbeloppet 2023 för lågbeskattad utdelning. Lönekravet är det lägsta av 6 inkomstbasbelopp (426 000 kronor år 2022) med tillägg för 5 procent av totala löner i företaget och dess dotterbolag, eller 9,6 inkomstbasbelopp

(681 600 kronor år 2022).

Lönen påverkar, utöver löneunderlaget ovan, inte bara vilken skatt du betalar, om du betalar statlig skatt eller endast kommunal skatt, utan även de sociala förmåner som du som företagare har rätt till.

Kombinationen av att inte ta ut en för hög lön utifrån skattesynpunkt och samtidigt inte heller för låg lön utifrån de sociala förmånerna är inte alltid helt enkel.

Gör ägarförändringar på nyåret…

Du får beräkna löneunderlag i ett fåmansföretag du äger vid ingången av året, men underlaget beräknas baserat på löner i företaget och dess dotterbolag för året före beskattningsåret. En ägarförändring under december månad riskerar då att medföra att hela löneunderlaget från 2022 går förlorat. Därför är det

8 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / DECEMBER AFFÄRERSMARTA – TIPS & TRIX FÖR DIG SOM ÄGER

smart att göra ägarförändringar i januari före första lönekörningen för att undvika att hela eller delar av löneunderlaget från 2022 och för 2023 går förlorat.

…men starta nytt företag före årsskiftet!

En ägare kan i kombination med huvud-/löneregeln beräkna ett schablonbelopp på ett annat bolag. I sådant fall är det viktigt att bolaget är bildat och aktierna ägs vid ingången av året. En fysisk person bör alltså förvärva eller bilda ett bolag senast den 31 december för att kunna beräkna ett gränsbelopp enligt schablonregeln följande år. En intern aktieöverlåtelse bör dock ske i början av ett år för att man inte ska tappa löneunderlag.

Vad händer med reglerna för fåmansföretag?

En utredning pågår med syfte att undvika inkomstomvandling och förenkla regelverket för fåmansföretag. Detta ska vara klar under november 2023.

I Tidöavtalet anges att villkoren för små och medelstora företag ska förbättras, exempelvis genom förändringar i fåmansföretagarregelverket. Om det innebär tilläggsdirektiv till den pågående utredningen återstår att se.

Som företagsägare är det bra att hålla sig uppdaterad kring utvecklingen inom området.

Så funkar det med kvalificerade personal-optioner

Den 1 januari 2022 infördes lättnader i kriterierna för att tillämpa de särskilda förmånsreglerna kring kvalificerade personaloptioner. De nya reglerna innebär att fler företag omfattas av bestämmelserna då gränsen för medelantalet anställda höjts till 150 personer och företagets nettoomsättning eller balansomslutning har höjts till 280 miljoner kronor.

Utöver anställda, omfattas numera även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter av bestämmelserna.

För att förenkla den praktiska hanteringen kan en personaloption nyttjas för förvärv av antingen en andel eller en teckningsoption som ger rätt att förvärva en andel.

En personaloption kan även ges ut av ett företag och ge rätt till ett framtida förvärv av en andel eller en teckningsoption i ett annat företag inom samma koncern.

Förstärkt skattereduktion för solceller

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har kommit överens om att subventionsgraden för installation av solceller ska höjas från 15 procent till 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna.

Ändringen avses träda i kraft den 1 januari 2023 och tillämpas på installationer som har betalats efter den 31 december 2022.

Sedan 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för delar av kostnaden om du anlitar ett företag för installation av grön teknik. Avdraget får vara högst 15 procent för installation av solceller och 50 procent

för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon. Det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag.

Och så till sist, det här med skattefria (jul-) gåvor!

Normalt är gåvor från arbetsgivaren till anställda skattepliktiga. Julgåvor till anställda är däremot skattefria för anställda om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms och ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda. Om beloppet överstiger 500 kronor blir den anställde beskattad för hela beloppet. En gåva får inte bestå av kontanter eller liknande.

BRÖD _ 9
Källa Grant Thornton
NYHETSSVEPET / DECEMBER
Illustration: Anna Windborne-Brown

Fullkornsbröd vs surdegsbröd

Brödtermometern är Brödinstitutets årliga opinionsundersökning och häromveckan kom årets undersökning med många spännande fakta som vi kommer att presentera under vintern och våren. En sak släpper jag redan nu och det är att människor vill ha fullkornsbröd. På frågan: ’Vilka av följande egenskaper hos brödet är viktigast när du ska välja vilken sorts bröd du ska köpa?’ hamnar fullkornsmängden på förstaplats följt av sockermängden. Betydligt längre ner ligger de medialt högljudda begreppen om närodlat eller ekologiskt.

Det vore bra med fler fullkornsbröd om vi ska vara tydliga. Vi äter minst fullkorn i Norden. Fullkornsbröd har alla attribut för att vara en storsäljare på samma sätt som många surdegsbröd är idag. Varför blir det då inte lika stort med fullkornsbröd som med surdegsbröd? Några namnkunniga bagare presenterar

surdegsbröd som det absolut bästa brödet, bland annat för att alla näringsämnen finns med. Men det är inte riktigt sant. Surdegen är ett utmärkt sätt för att kroppen lättare ska till sig näringsämnena i spannmålet. Dock sitter näringsämnena i spannmålet i fullkornet. Om man då bakar surdegsbröd på siktat mjöl finns det ingen sanning i påståendet. Surdegsbröd har sin karakteristiska smak, sin ökade hållbarhet, är för många något lättare att bryta ned om man lätt blir bullrig i magen och det kan minska blodsockerstegringen en aning. Men att det innehåller mer näring eller skulle vara särskilt nyttigt är inte sant. Den bollen hör till fullkornslaget!

Som bekant kan fullkorn vara malt, valsat, krossat eller helt. Oavsett vilket, är fullkorn det bästa vi kan äta för hälsan samtidigt som det är något av det mest klimatsmarta vi kan äta.

Brödtermometern visar också att många vet att fullkorn är bra men okunskapen var det finns är betydligt högre. Det är ju ett ypperligt tillfälle för bagare! Det är fritt fram att kalla och märka mjukt bröd för ’fullkornsbröd’ om brödet innehåller minst 22 procent fullkorn på färdig produkt.

Mer fullkornsbröd (gärna med surdeg) är det bästa och godaste man kan sälja. Och du bidrar även till bättre hälsa och klimat. Det är inte många livsmedel

Det handlar alltså inte om fullkorn eller surdeg, det handlar förstås om att ha dem tillsammans och att sprida den

Det här är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

10 _ BRÖD
Maria Sitell kommunikationschef för Brödinstitutet.
MARIAS KRÖNIKA / DECEMBER PMS 130 C PMS 294 C Skuggen är tryckt i 30% av och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%. or GRÄDDMASKINER FRÅN SANOMAT. Just nu extra bra priser på gräddmaskiner från Sanomat. Vi tar emot era gamla maskiner in inbyte. Du behöver bara en kontakt när det gäller maskiner och utrustning till ditt konditori. RINGDAHLS BAGERIUTRUSTNING AB säljer utrustning och maskiner för bagerier, konditorier och glasstillverkning. Våra kunder består av allt från små konditorier till stora industribagerier. Vi levererar över hela Sverige! Ring oss: 0302-174 30 www.ringdahls.se info@ringdahls.se ANNONSERA I BRÖD OCH NÅ HELA BAGERIBRANSCHEN!

Hållbar odling tillsammans med svenska bönder!

Allt fler konsumenter efterfrågar och förväntar sig hållbart framtagen mat. Tillsammans med våra ägare, 19 000 svenska bönder, driver vi därför odlingsprogrammet Klimat & Natur –Lantmännens program för Framtidens Jordbruk innehållande konkreta åtgärder för biologisk mångfald och sänkt klimatpåverkan. Siktet är inställt på ett klimatneutralt jordbruk och genom att välja Nord Mills produkter märkta med Klimat & Natur är du med och driver på utvecklingen. Mjölet erbjuder samma jämna och höga kvalitet som tidigare och bidrar till 30% lägre klimatpåverkan*. Låt oss tillsammans nå nya klimatmål! Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord!

Vid frågor om våra produkter och beställning kontakta kundservice@nordmills.se, eller ring 020 - 91 00 92 *Ungefärlig CO2e-besparing för höstvete, jämfört med genomsnittlig svensk odling 2015. Spårbar bas Svenskt ursprung Fritt från stråförkortningsmedel Fritt från slamgödsel Minskad klimatpåverkan Klimatsmart mineralgödsel Fossilfritt bränsle på gården Precisionsodling Sparsam körning Biologisk mångfald Lärkrutor Blommande zoner Termiskt behandlat utsäde Programmets åtgärder för:
Lokalt producerat!

Risk för ökande råvarupriser

ersättningen höjd med nära 40 procent från skörden 2023, enligt en överenskommelse mellan branschorganisationen Betodlarna och Nordic Sugar. Den stora ökningen motiveras framför allt av det allmänna kostnadsläget inom lantbruket. Överenskommelsen innebär ett betrpis för ”medelodlaren” 2023 på cirka 445 kronor per ton rena betor och en kontrakteringsbonus för betor levererade 2022 på cirka 22 kronor per ton rena betor.

Även spannmålspriserna väntas stiga nästa år, bland annat på grund av att skörden totalt i världen i år blir 2 procent mindre jämfört med året innan, medan konsumtionen inte faller lika mycket, enligt uppgifter från Lantmännen. Därmed minskar världslagren av spannmål, något som i sin tur driver priserna uppåt.

Flera uppgifter från analytiker, branschorganisationer och myndigheter pekar på att priserna för insats- och råvaror för den svenska livsmedelsproduktionen kommer fortsätta att stiga under 2023. Många olika faktorer – från krig, valutaeffekter och logistik, till mer produktionsrelaterade aspekter – påverkar.

Risken för råvarubrist och ökande råvaru-, energi- och transportkostnader är fortsatt hög. Inför 2023 pekar det mesta på att priserna för kritiska insatsvaror för den svenska livsmedelsproduktionen kommer fortsätta uppåt.

Läget på marknaderna för jordbruksprodukter är fortsatt oroligt. Kriget i Ukraina gör att exporten från detta område är osäker vilket driver priserna uppåt.

Livsmedelspriserna påverkas också starkt av priset på frakter. Flaskhalsar runt om i världen påverkar kapaciteten i logistiken, vilket ger ökade priser på transporter och hantering i hamnar och på terminaler. Råvarupriset på olja ligger på

höga nivåer.

Priserna på livsmedel påverkas också av allt högre priser på el, gas, emballage och gödsel till lantbruket. När Ryssland minskar exporten av gas till EU ökar både gas- och elpriser. Råvarupriserna kan på grund av detta komma att nå nya höjder. När den ryska gödselexporten stryps kan det medföra lägre svenska skördar nästa år, vilket också kan komma att driva priserna.

Även valutakurser påverkar priserna på insats- och råvaror. Många affärer görs i valutor som amerikanska dollar och euro och när dessa valutor är starka på valutamarknaderna ger det en negativ effekt på mindre valutor som exempelvis den svenska kronan. Priset på importerade varor ökar som en konsekvens av att betalningar i kronor blir större när varor köps i euro och dollar.

Terminshandeln med socker på den amerikanska börsen Intercontinental Exchange, ICE, har ökat stadigt under året, med nära 21 procent. Trenden är fortsatt uppåtgående för de internationella sockerpriserna, även om handeln är volatil.

De svenska sockerbetsodlarna får

Världsmarknadspriserna för spannmål och oljeväxter sjönk dock både i EU och i USA i november, enligt Jordbruksverkets nyhetsbrev för månaden. Den internationella lågkonjunkturen bromsar också priserna för närvarande och förlängningen av spannmålsavtalet (med 120 dagar) som möjliggör export av både ukrainsk och rysk spannmål från svartahavshamnar håller nere priserna.

Sett till helåret har priset på terminskontrakt för kvarnvete ökat med nästan 30 procent på MATIF-börsen i Paris.

Under 2022 har mjölkproducenter i Europa fått ett allt högre pris månad efter månad från sina mejerier, skriver Lantbruksnytt. Men den här utvecklingen kan ha nått sin topp, i alla fall tillfälligt.

Arla gjorde heller ingen justering av à contopriserna för mjölk inför december. Det säger dock inget om utvecklingen in mot nästa år. Och på årsbasis konstateras att à contopriset för mjölk ökat med nästan 45 procent.

Ostpriset har minskat något sedan oktober, det gäller även smörpriset inom EU, bland annat som en följd av vikande efterfrågan på färsk grädde, uppger Arla.

12 _ BRÖD NYHETSSVEPET / DECEMBER

God Jul & Gott Nytt år Önskar Skåne-möllan

Skåne-möllan AB | Tel 0418-501 02 | skane-mollan.se
mjöl som möjlighet
Med

på gris till årets julsnackis Spaning:

Kostnadskris gör pris

Inflationen och kostnadsökningarna på livsmedel slår igenom i årets julmatsundersökning från bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. 2 av 5 anger att det viktigaste när de planerar årets julbord är att maten inte är för dyr.

Julskinkan håller ställningarna – för vilket år i ordningen går knappt att räkna! – som den mest populära maträtten vi ställer fram på julbordet. I alla fall om man ska tro på bransch- och arbetsgivarorganisationens, Livsmedelsföretagen, årliga julmatsspaning.

Men även om julskinkan har en helt ohotad särställning, så har populariteten fallit från toppnoteringarna 2013, då 35 procent av de tillfrågade angav den som favoriten. Årets siffra är 25 procent. Och

trenden är svagt nedåtgående, även om skinkan gjorde ett tillfälligt skutt uppåt förra året, och nådde då 28 procent. Men nu är det alltså aningen nedåt igen.

Det är ändå ett ganska stort gap till tvåan på listan, Janssons frestelse, som 17 procent har som favoriten. Och som faktiskt har klättrat 2 procentenheter från förra året.

I övrigt noteras inga större förändringar för julbordets andra bekantingar, det slår någon procentenhet hit och dit, men ligger ganska stabilt. Och då handlar det om lax, sill, köttbullar, revbensspjäll, risgrynsgröt, lutfisk, rödkål, ål, prinskorv, vörtbröd och sylta…

Vad väljer vi helst bort, då? Kanske att det här kan synas en viss generationseffekt? För bland de rätter vi helst väljer bort är flera sådana som möjligen äldre generationer satte större värde på.

14 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / DECEMBER

Lutfisken är det flest som kan avvara, 23 procent svarar så. Följt av ål 18 procent och sylta 14 procent.

Julbordet står ju för mycket av tradition och är kanske inte överraskningarnas måltid nummer ett. Men en del oväntade inslag kan dyka upp, som vegetariska och veganska alternativ – förstås. Även ostron, falafel, paella, piroger och internationella inslag kan dyka upp. Flest vill dock att kött, chark, fisk och skaldjur ska dominera julbordet.

Och de allra flesta lagar fortfarande huvuddelen av julmaten själva. Den verkliga utmaningen verkar vara Janssons frestelse, som hela 27 procent av de tillfrågade tycker är knepigast att få till. Följt av revbensspjäll, julskinka och köttbullarna.

Fortfarande är det få som beställer hem hela eller delar av julbordet från restaurang, catering eller i form av matkasse. Bara 4 procent tänker göra så.

Nåt att dricka till maten? Jovisst, och allra helst julmust. Följt av julöl, snaps och – vatten. Alkoholfri öl ökar marginellt, i övrigt är det små variationer i dryckesvalen jämfört med de senaste åren. Dock skiljer det sig en del mellan olika åldersgrupper – de äldre håller på snapsen i högre grad, något som dissas av ungdomarna, som hellre föredrar läsk.

Det man inte vill skölja ned skinkan och de andra godsakerna med är vegetabiliska drycker (alternativ till mjölk), inte heller champagne/mousserande vin! Kanske man sparar det till nyårsafton? Juice och vanlig mjölk går helst också bort.

Och när man är mätt, äter man efterrätt! Ris à la Malta är helt ohotad – igen – som julbordets klara efterrättsfavorit. Det finns egentligen ingen annan…, men det är klart att klassiska julgodis som knäck, marsipan, choklad, lussebullar, pepparkakor och skumtomtar kommer att slinka ner hos många. Marmeladkulor avstår man däremot gärna!

Pengarna är viktigast i år

För första gången i julundersökningens 10-åriga historia anger svenskarna att det viktigaste när de planerar julbordet är att maten inte är för dyr. Förstaplatsen delas med svarsalternativet ”att maten är svenskproducerad” som har legat ohotad i topp de senaste fem åren men nu tappar rejält. Även alternativet ”att maten håller extra hög kvalitet” tappar stort jämfört med 2021.

Kostnadskrisen tar sig också uttryck som att fler kommer att plocka bort rätter från julbordet som inte är så populära. Det blir även mer jakt på extrapriser. Och många uppger att de tänker minska på mängden mat över lag. Flera väljer bort de dyraste produkterna, och några kommer att fixa julbordet som ett knytkalas.

Men de allra flesta, 40 procent, uppger ändå att julbordet kommer att se ut som vanligt.

BRÖD _ 15 NYHETSSVEPET / DECEMBER
NOVEMBER 2022 2022-11-23 LIVSMEDELSFÖRETAGEN 1 LIVSMEDELSFÖRETAGENS STORA JULMATSUNDERSÖKNING 2022-11-23 14 Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet? (Välj en) JULSKINKAN TAPPAR NÅGOT TILL FÖRMÅN FÖR JANSSON, LAX, KÖTTBULLAR OCH RISGRYNSGRÖT JMF MED 2021 25% 17% 9% 9% 9% 4% 4% 4% 3% 2% 2% 2% 1% 1% 1% 1% 1% 0% 0% 5% 28% 15% 7% 10% 8% 4% 5% 2% 3% 2% 2% 3% 1% 2% 1% 0% 0% 1% 0% 6% Julskinka Jansson Lax SillKöttbullarRevbensspjäll JulmustRisgrynsgröt GrönkålVörtbröd LutfiskPrinskorvSillsallad Glögg Ål Fårfiol Rödkål Julöl Sylta Annat 2022 2021 LIVSMEDELSFÖRETAGENS STORA JULMATSUNDERSÖKNING 2022 BAS: FIRAR JUL, 1 093 PERSONER 2022-11-23 15 SKINKAN HAR LÅNGT KVAR TILL TOPPNOTERINGEN 2013 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 Julskinka Jansson Lax Sill Köttbullar Revbensspjäll Julmust LIVSMEDELSFÖRETAGENS STORA JULMATSUNDERSÖKNING 2022 BAS: FIRAR JUL, 1 093 PERSONER Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet? (Välj en) 2022-11-23 16 Och vilken av följande rätter på julbordet tycker du minstom? (Välj en) LUTFISK, ÅL OCH SYLTA RÄTTERNA FLEST HOPPAR ÖVER ATT TA AV PÅ JULBORDET 23% 18% 14% 6% 5% 5% 5% 4% 4% 3% 3% 2% 2% 1% 1% 1% 1% 0% 0% 1% Lutfisk Ål Sylta SillSillsallad Grönkål Fårfiol Rödkål Jansson JulölRisgrynsgrötPrinskorvVörtbrödJulskinka Lax Revbensspjäll Glögg JulmustKöttbullar Annat 2022 LIVSMEDELSFÖRETAGENS STORA JULMATSUNDERSÖKNING 2022 BAS: FIRAR JUL, 1 093 PERSONER

Julbord på restaurang är tillbaka

Efter några trista pandemiår är julbord på restaurang tillbaka med besked. Många arbetsplatser är på hugget igen och kommer att bjuda sina medarbetare eller kanske kunder. Och ett och annat släktkalas kan nog också hamna på krogen. 36 procent av respondenterna uppger att de kommer att äta julbord på restaurang i år. Ja, egentligen var det tillbaka redan förra året, med ungefär samma nivå som nu. Men årets nivåer bekräftar att vi är tillbaka på någon sorts ”normalläge” igen.

Oron för att sprida covid-19 i samband med julfirandet är också mycket lägre i år. Bara 19 procent känner oro för det i år, jämfört med 26 procent förra året – och hela 50 procent 2020. Oron för att själv smittas uppvisar samma mönster.

Psssst....

...undersökningen gjordes av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen i november 2022. Totalt intervjuades 1115 personer bland allmänheten, i åldrar 18 år och äldre.

16 _ BRÖD NYHETSSVEPET / DECEMBER SALLADER, VEGETARISKT OCH VEGANSKT, OCH FINSKA LÅDOR OCH PIROGER POPULÄRA OVÄNTADE RÄTTER HOS SVENSKARNA 2022-11-23 17 Finns det på julbordet som du äter någon eller några mer oväntade rätter som man normalt inte annars brukar hitta på ett julbord? LIVSMEDELSFÖRETAGENS STORA JULMATSUNDERSÖKNING 2022 ANTAL SOM HAR ANGETT ETT SVAR: 248 PERSONER - - 23 Vilket av följande godis/efterrätter är din favorit under julen? (Välj en) RIS À LA MALTA FAVORITEN BLAND JULGODIS OCH EFTERRÄTTER, MEN KNÄCK FORTSÄTTER ATT KNAPRA IN 19% 13% 10% 9% 8% 5% 5% 4% 4% 3% 3% 3% 2% 2% 2% 1% 1% 0% 5% 16% 12% 11% 12% 8% 7% 4% 3% 2% 3% 3% 1% 3% 2% 4% 3% 0% 0% 4% 19% 8% 11% 11% 8% 5% 5% 3% 4% 4% 2% 2% 3% 3% 4% 2% 0% 0% 6% RisàlaMalta KnäckChokladaskLussebullarPepparkakorSkumtomtarMarsipan FudgeChokladtryffelMozartkulorSmågodisMarmeladkulorIschokladMandelmussla Nötter KolaPolkagrisarÄppelklubbor Annat 2022 2021 2020 LIVSMEDELSFÖRETAGENS STORA JULMATSUNDERSÖKNING 2022 BAS: FIRAR JUL, 1
”(God jul
år) önskar vi, från SBK:s kansli
och gott nytt

God Jul och Gott Nytt År!

Stort tack till våra kunder och samarbetspartners för det här året. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans under många år framöver. Vi önskar er en glädjefylld och fin jul, och ser fram emot ett framgångsrikt nytt år.

från Bakels Sweden

Psst! Snart dags för semlor hitta din fyllning här

www.bakelssweden.se bakels.sweden bakels.sweden

God Jul & Gott Nytt År

…och stort tack för att vi har fått ett så stort förtroende av branschen under 2022. Vi gör alltid vårt bästa för att leva upp till våra kärnvärden – Modiga, Pålitliga och Inspirerande – för att tillföra värde till våra kunder, och det kommer vi att göra under 2023 också.

Även denna julen går våra julklappspengar till att stötta Barncancerfonden och deras livsviktiga arbete. Barn och cancer hör inte ihop.

Credin Sverige AB

Elvägen 4, Stenkullen

Telefon: 0302-252 00

info@credin.se www.credin.se

www.credin.se P.S. Har du upptäckt att vi har en ny hemsida?

ETT STORT TACK…

…till våra sponsorer och samarbetspartner som gör det möjligt för Sveriges bagare & konditorer att arrangera branschtävlingar och hålla i gång landslag inom både bageri och konditori! Utan ert ovärderliga stöd skulle detta inte vara möjligt. Vi ses igen nästa år!

Svenska Bagarlandslaget • Jästbolaget • KåKå • Nordic Paper • ScanBox Juniorbagarlandslaget • KåKå • Nord Mills

Sveba Dahlen Svenska Konditorlandslaget

Debic

KåKå

Werners Gourmetsservice

• Food & Friends • Lindvalls Kaffe • ScanBox • Segers • Sundqvist • Repro Restaurangprodukter Årets Företagare i bageribranschen • Credin Skolmästerskapen • KåKå • Nord Mills • Sveba Dahlen • Ester Mosessons gymnasium

Mack-SM • KåKå SM Unga Bagare • KåKå • Nord Mills • Sveba Dahlen • Ester Mosessons gymnasium Årets Konditor • Arla • Sveba Dahlen • Ringdahls Bageriutrustning

2017 2017 Junior 2017 Junior L ANDS

Hallå där Max, hur är läget? Vad gör du just nu?

- Bara fint tack. Jag jobbar sedan 4 år tillbaka – började redan under gymnasiet – som bagare på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala. Jag är från Uppsala också, så det har varit naturligt för mig att också börja jobba här. Tidigare i år tog laget en bronsmedalj i VM för unga bagare i Berlin. Vad betyder en sån framgång för laget som helhet?

-Framförallt visar det att Sverige hänger med i utvecklingen inom bageriyrket. För själva laget betyder det också mycket att ha med sig den erfarenheten i den fortsatta satsningen. Förhoppningsvis ska vi kunna lyckas ännu bättre i framtiden!

Vad gör ni i laget just nu, och den närmaste tiden framåt?

-Vi har ganska precis dragit i gång jobbet lite mer organiserat. Nu testar vi mycket recept och olika produkter som vi ska kunna ha med oss i tävlingssammanhang så småningom. Om vi blir väl förberedda och vet hur grejerna funkar ger det trygghet i en skarp tävlingssituation.

Du blev tvåa i senaste SM Unga Bagare tidigare i år. Vad har det inneburit för dig?

-En massa aktiviteter, event av olika slag, besök på skolor och liknande. En

”50 % bakning, 50 % fotboll”

Han kom tvåa i årets SM Unga Bagare. Och är därför given som medlem i Juniorbagarlandslaget. Max Collin från Uppsala triggas av utmaningar och kan snurra till en (jitter)bugg – både på dansgolvet och i bageriet! Om han inte hänger på nån fotbollsläktare och kollar in favoritlaget AIK, vill säga.

sån här framgång öppnar många dörrar och skapar nya kontakter i branschen. Jag har också fått en hel del olika jobberbjudanden.

Har du någon tävlingsbakgrund utöver det?

-Inte inom bageri, det var första försöket.

Vilka egenskaper behöver en bra tävlingsbagare?

-Det gäller att vara snabb, noggrann och effektiv. Det viktiga är att kunna balansera de här egenskaperna rätt så att slutresultatet blir bra. Att bara vara snabb, men inte noggrann är inte alltid det bästa!

Vilka är dina egna starkaste sidor? Och svagare…?

-Jag skulle nog säga att jag är effektiv. Men kan ibland tendera att vara lite för snabb…

Vad är roligast med att tävla i bageri?

-Farten – att göra saker på tid! Och förstås att se resultatet efter allt slit och träning, att det verkligen betalar sig i slutänden.

Vad bakar du helst själv, matbröd eller söta bakverk? Varför?

-Jag gillar det söta mest. Och framför allt kavlade degar. Det är tekniskt utmanande och går att variera väldigt mycket. Man blir nog aldrig fullärd.

Om du nån gång inte håller på

med bakning, vad gör du helst då?

-Mitt liv består av 50 procent bakning och 50 procent fotboll. AIK är laget i mitt hjärta och jag följer gärna matcherna på plats på någon läktare.

Snart är det jul, hur firar du?

Och är det nåt speciellt bakverk som måste finnas med på din jul?

-Först kommer jag att jobba hela vägen fram till själva julen. Sen drar jag hem till familjen för att koppla av. Och då vill jag inte vara utan mandelmusslor med vispgrädde och hjortron. Det blir inte jul på riktigt utan dessa!

Kort om Max

Ålder: 20 år.

Gör: Medlem i Juniorbagarlandslaget, jobbar som bagare på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala.

Bor: Storvreta, en bit utanför Uppsala.

Familj: Mamma, pappa, två systrar. Favoritbakverk: Croissant. Inspireras av: Utmaningar och ny teknik! Ser jag nåt nytt och spännande vill jag pröva om jag kan göra det själv!

Speciell talang: Har tävlat i bugg när jag var yngre, och takterna sitter i hyfsat!

PROFILEN MAX COLLIN BRÖD _ 20

är numera en del av American Pan, världsledande inom industriell bakutrustning och beläggningar.

Beprövad Hållbarhet & Lång Livslängd så att du kan baka ditt allra bästa

Investera i bakutrustning med dokumenterad kvalitet och hållbarhet i bagerier runt om i världen. Våra beläggningar ger optimal bakning och släppförmåga. Med vår förnyelseservice förlänger du livslängden på din utrustning och får bästa valuta för pengarna. Kontakta oss för mer information om våra produkter och livscykelprogram.

Standardutrustning och utrustning anpassad för just dina behov, för bakning av dina populäraste produkter: Limpor, frallor, formbröd, vetebröd, wienerbröd, anslag, baguetter, knäckebröd, muffins, hamburgerbröd och pizza

HÄR FINNS VI

Admir Talic SÄLJARE

Tel: +46 76 624 03 36 a.talic@runex.com

FINSPÅNG, SE

TILLVERKNING & SERVICE I: RUMÄNIEN | SPANIEN | SVERIGE | STORBRITANNIEN

Säljare/Distriktschef till Kobia Öst/Nord, Stockholm-Uppland

För att klara våra höga målsättningar och en fortsatt stark expansion söker vi nu en driven säljare till kobia region öst/nord. Vi erbjuder ett spännande jobb för en person som är i eller nära bageri- och konditoribranschen och som kan och tycker om att sälja. Tjänsten avser Stockholm-Uppland med möjlighet att utgå från intilliggande kommuner

Om Kobia

Kobia är en fullsortimentsleverantör för konditori- och bagerimarknaden i Sverige. Sedan september 2022 är vi också en del av Leipurin Group, en Aspo-ägd företagsgrupp med säte i Finland och med verksamhet i hela Östersjöregionen.

Dina arbetsuppgifter

Som distriktschef på Kobia är du den huvudsakliga kontaktpersonen för ett geografiskt begränsat område av bagerier, konditorier och caféer. Du kommer via kundbesök och telefon sälja och marknadsföra Kobias produkter och tjänster. Du förväntas

skapa god kontakt med både befintliga och potentiella kunder. Resor med övernattningar förekommer.

Din bakgrund

För att klara jobbet tror vi att du har tidigare god erfarenhet av försäljning inom livsmedel och stort intresse och kunskaper inom bageri- och konditoribranschen. Du ska ha en vana att jobba självständigt och kunna planera arbetet kostnadseffektivt. Du bör ha en stark inre drivkraft och noggrannhet. Du ska vara en utåtriktad person som har lätt för att skapa och behålla goda relationer.

Kobia AB | 010-206 77 91 | www.kobia.se | @kobia_ab

Ansök nu Intervjuer och urval kommer att ske löpande, så ansök så snart som möjligt med uppdaterat CV samt personligt brev på svenska.

Frågor om tjänsten besvaras av: Tommy Holmberg, Regionchef Öst/Nord tfn 0733-170 552.

Ansökan skickar du till: tommy.holmberg@kobia.se

Vi ser fram emot din ansökan!

”Det torra livet på Brödinstitutet”

Vad är väl en bal på slottet…? Mot ”Det torra livet på Brödinstitutet”? Ja, den som följer Brödinstitutets nya kampanj med start i mitten av januari kommer att bli varse!

Unga vuxna, 18-35 år, är den grupp i befolkningen som äter minst bröd och har sämst koll på fullkornets fördelar för både hälsan och klimatet. Det här vill Brödinstitutet nu råda bot på, och kommer därför att köra en helt ny kampanj, med titeln ”Det torra livet på Brödinstitutet”, som startar i mitten av januari, -I vår kampanj, som körs i Tiktok, kommer vi att ha ett uttryck där vi med glimten i ögat driver med ”det präktiga” kring bröd och fullkorn, förklarar Maria Sitell kommunikationschef på Brödinstitutet. Vi kommer att blanda fakta och sakkunskap, som jag själv kommer att svara för, med inslag av skådisar som gör ”dåliga försök” att kommunicera med målgruppen. Skämt, ironi och referenser till andra Tiktok-konton och uttryck är en viktig del.

Om man ska nå den här målgruppen är det just Tiktok, och i viss mån Instagram, som gäller.

-Tiktok har ett helt annat sätt att kommunicera jämfört de mer traditionella sociala medierna, säger Maria Sitell.

Utvecklingen inom kommunikation i sociala medier går med raketfart, och idag snurrar massor med kampanjer på olika plattformar, som exempelvis Tiktok, och som bara ses av nischade målgrupper.

-Vår mest uppmärksammade kampanj, den klassiska ”6-8 brödskivor om dagen”, sågs av hela befolkningen. Så är det alltså inte idag, framhåller Maria Sitell. Det funkar inte längre med den typen av

breda kampanjer som då nådde alla. Med en tydlig målgruppsanpassning i både kanalval och vassare budskap kan man få mycket större effekt i olika mer avgränsade målgrupper. Det är så vi gör idag.

Kampanjen sammanfaller också med ”Fullkornets dag” som är den 19 januari.

är du nyfiken på Brödinstitutets nya kampanj? Ladda ned Tiktok-appen till din mobil, och sök upp Brödinstitutets konto!

22 _ BRÖD
Pssttt…
NYHETSSVEPET / DECEMBER
Maria Sitell.

Nu säljer vi mjöl igen!

Tack för allt stöd i samband med den omfattande branden hos oss i augusti. Vi vet att ni är många som väntat och längtat och med stolthet kan vi berätta att vi nu säljer mjöl igen, bara tre månader senare. Det är precis som tidigare vårt eget spannmål, odlat i nära samarbete med spannmålsbönder i vår närhet. Malningen är gjord hos våra vänner på Orga Kvarn och Berte Qvarn och därför är mjölet kanske inte exakt som du är van vid, men vi lovar, det är riktigt bra ändå. Kontakta oss på order@warbrokvarn.se eller 0730-34 39 88 eller beställ hos Bageriprodukter Thomas Björklund, vd Warbro Kvarn

Så här ser våra nya påsar ut

Ämnsesbetygen i fokus

Rekord! Så kan årets fortbildningsdagar för yrkeslärarna i bageri och konditori, i regi av Sveriges bagare & konditorer sammanfattas. 82 deltagare, så många har aldrig tidigare mött upp under alla år som dagarna arrangerats.

Årets huvudtema var de nya ämnesbetygen som ska införas under de kommande åren. Men som alltid innehöll dagarna även en massa annan nyttig information. Och årets praktiska moment höll absolut toppklass!

För vilken gång i ordningen är det nog ingen som riktigt vet… Men än en gång gick ordet och podiet till Björn Sterner, Skolverket, som tillsammans med Hans Gustavsson, tidigare lärare vid Jenny Nyströmskolan i Kalmar, presenterade förslaget med ämnesbetyg och ny ämnesplan för bageri- och konditoriutbildningen.

Ett förslag som till delar bygger på den workshop som genomfördes på fortbildningsdagarna 2021.

Bland nyheterna kan nämnas att bageri- och konditoriämnena får tre nivåer vardera, där nivå 1 omfattar 100 poäng, nivå 2, 250 poäng och nivå 3, 200 poäng inom respektive ämne. Choklad och konfektyr blir ett ämne om 100 poäng på nivå 1.

Ämnet Måltid och bransch får två nivåer om 200 respektive 100 poäng. Och de programgemensamma ämnena blir fortsättningsvis 400 poäng.

Ämnesplanen kommer nu att gå ut på remiss under första kvartalet nästa år. Och tanken är att ämnesbetygen sedan ska ersätta de gamla kursbetygen 2025. Under remissrundan uppmanas lärare och andra berörda att svara på exempelvis hur man bedömer att undervisningen bör utformas utifrån ämnesplanens innehåll, om man upplever att det finns progression mellan nivåerna och hur trygg man som lärare kan känna sig med att sätta betyg efter varje nivå, och samtidigt ha koll på att eleverna har med sig tillräckliga kunskaper från nivån närmast under.

-Syftet med att införa ämnesbetyg är att eleverna ska få längre tid för att hinna fördjupa sig i ett ämne innan det slutgiltiga betyget sätts, samtidigt som lärarna får bättre möjligheter att bedriva undervisning långsiktigt och mer utifrån en helhetssyn, sa Björn Sterner. Det betyder att betyget kommer bättre än idag att återspegla vad eleverna faktiskt kan i slutet av ämnet.

De tidigare specialiseringskurserna tillåts inte heller vara kvar när systemet med ämnesbetyg införs.

-I stället kommer ett helt nytt ämne – Caféluncher 1 och 2 –om 100 poäng vardera att införas, berättade Hans Gustavsson. Här kommer det att finnas visst utrymme för skolorna att kunna variera innehållet en del, men det ska vara fokus på bröd!

Redan 2023 införs en annan nyhet, eller förändring, i utbildningen. Då blir grundläggande högskolebehörighet en integrerad del i utbildningen, och alltså inte som idag ett möjligt tillval.

-I stället ska den som vill, kunna välja bort de ämnena i framtiden, påpekade Björn Sterner.

Förändringen innebär att yrkesprogrammens omfattning utökas upp till 2800 gymnasiepoäng och även att elevernas garanterade undervisningstid utökas.

Vissa möjligheter kommer också att finnas att läsa kurser för grundläggande behörighet som individuellt val, och inom ramen för programfördjupningen.

Vad kommer det innebära praktiskt för skolorna när ämnen som ska ge den grundläggande högskolebehörigheten ska bakas in i utbildningen? Ja, det verkar hanteras lite olika i dagsläget. Några skolor har börjat ta tag i frågan, medan det är för tidigt för andra.

En knäckfråga är att nå ut till potentiella elever med informationen om förändringen redan i början av nästa år då valet till gymnasiet inleds. Studievägledarna på högstadiet blir en viktig målgrupp att få med sig.

Även schemaläggningen förväntas bli en utmaning.

Workshop om ämnesplanen

Lärarna fick även workshoppa lite smått inför den formella remissen av ämnesplanen som drar i gång en bit in på nyåret. De var tämligen säkra på att kunna utforma en bra undervisning utifrån ämnesplanens innehåll. Liksom att se progressionen mellan nivåerna. Däremot uppstod en del diskussion kring frågan om betygsättningen och att eleverna har med sig tillräckliga kunskaper från en nivå till nästa.

Flera uttryckte farhågor kring hur begreppet ”service mot kund” ska kunna bedömas på ett bra sätt då alla inte har en butik på sin skola. Är det kanske för stort fokus på just service? Borde det i stället kallas ”samarbete och kommunikation”?

Någon ville ha ännu tydligare fokus på bageri- och konditoriämnena. Och någon saknade utrymme för områden som ”reflektion och kvalitet” i den kommande ämnesplanen.

Namnbyte, den eviga frågan

Den ”eviga frågan” om ett eventuellt namnbyte på bageriutbildningen, där SBK är drivande, kommenterades kort: -Det här är en fråga som till och med kräver riksdagsbeslut, upplyste Björn Sterner! Jag skulle tro att något på den här fronten kan hända som tidigast 2025 om vi har tur…

Yrkesprov och Skolmästerskap

Sedan något år tillbaka rullas det nya yrkesprovet och yrkesbeviset ut på bred front i landets gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Yrkesprovet har tillkommit genom ett samarbete mellan branschen (SBK), Skolverket och skolorna. Och ska ses som ett komplement till skolornas betyg, och som en ”kvalitetsstämpel” från branschen att eleven kan producera ”säljbara bakverk”.

-Vi vill få det här till något av en ”standardbedömning” som gärna alla utbildningsställen får använda sig av, sa Jesper Långström, utbildningsansvarig vid SBK. Redan nu använder sig ungefär

24 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / DECEMBER

hälften av alla skolor av provet, vilket är mycket glädjande då det också leder till ett förbättrat och fördjupat samarbete mellan bransch och skola.

Julia Forsberg, projektledare och eventansvarig vid SBK:s kansli, informerade om Skolmästerskapen i bageri:

-Till våren kör vi tävlingen igen, och som tidigare år i Göteborg. Tävlingen är något roligt för elever och lärare att samlas kring och som är engagerande för klassen och hela skolan. Att vara på plats och tävla är också ett jättebra sätt att skapa kontakter med branschen, leverantörer och sponsorer. Förstapriset består av en workshop med medlemmar från något av våra landslag i bageri. Det är jättemånga duktiga bagare som börjat sin tävlingsbana med Skolmästerskapen och som sedan fortsatt till SM Unga Bagare, Årets Bagare, Årets Konditor och förstås våra landslag.

Bygga på med extra år, en bra investering

Att bygga på sin gymnasieutbildning med ett extra år på yrkeshögskolan är många gånger en bra investering för karriären. Och som med fördel kan krönas med ett gesällbrev.

-Sedan flera år tillbaka har vi yrkeshögskoleutbildning i Kristianstad och Göteborg, men vi har saknat en i Mälardalen, sa Jesper Långström. Tills nu, vill säga. För det är med stor glädje vi kan välkomna en ny yrkeshögskoleutbildning vid Västerås Yrkeshögskola!

Utbildningen omfattar 230 yrkeshögskolepoäng och ges under 46 veckor. Antalet studieplatser är 20.

-Vi hade kursstart nu till höstterminen och har för närvarande 6 elever hos oss, sa Marcus Hallgren, rektor. Och vi ser gärna fler sökande till kommande kursstarter! (Ansökan är öppen 8 februari –30 april 2023)

Även yrkeshögskolorna i Kristianstad och Göteborg var på plats under fortbildningsdagarna och presenterade sina respektive utbildningar.

Fokus praktiska övningar

Dag två var som vanligt inriktad på praktiska övningar. Och även i år hade gänget förmånen att få vara i Stockholms Hotell- & Restaurangskolas finas lokaler vid Globenområdet.

Den här gången leddes de praktiska momenten av Michaela Andersten, Cassandra Persson och Mattias Jogmark från Juniorbagarlandslaget som höll i bageridelarna. Och Alicia Dahl, restaurang K-märkt i Stockholm, som svarade för konditoridelen.

På programmet stod bullar, fyllningar och kavlade bakverk på Juniorbagarlandslagets vis. Och i år var det lite extra fokus på konditori, där Alicia Dahl verkligen fick visa framfötterna med spännande tekniker och smakkombinationer. Vad sägs om vegansk körsbärdessert, chouquetter, dulcey-crème brülée, blåbärsdessert och tarte med havtorn och kaffe? Den praktiska dagen fick högsta

BRÖD _ 25 NYHETSSVEPET / DECEMBER

betyg av lärarna!

Fortbildningsdagarna arrangeras med det övergripande syftet att säkerställa branschens kompetensförsörjning över tid, något som också är ett uttalat strategiskt fokusområde för Sveriges bagare & konditorer.

Årets fortbildningsdagar hölls i Stockholm den 1-2 november.

”Våga bjuda in branschen till skolan”

Inga fortbildningsdagar utan en ”hemlig gäst”. I år visade det sig vara Josefin Åhlfeldt, som driver Park bageri & konditori i Bromma, och som förde ett samtal med Jesper Långström om APL* och branschens möjligheter att ta emot elever för praktik på arbetsplatserna.

-För oss är det självklart att ta emot elever på APL, det är en förutsättning för att branschen ska kunna utvecklas, sa Josefin. Dessutom är det kul, givande och man lär sig mycket själv.

Samtidigt, konstaterade hon, att det också är både utmanande och tar tid att ta emot elever på arbetsplatsen.

-Vår förväntan på elever som kommer till oss är att dom visar engagemang och närvaro, helt enkelt att dom visar vad dom vill!

Som motprestation bör elever som kommer ut till företagen också förvänta sig ett engagemang från arbetsplatsen, att de får göra vettiga saker och faktiskt lära sig någonting.

-Jag tycker man ska våga släppa garden en smula och ge eleverna möjligheter att verkligen prova på olika arbetsuppgifter

så att de får med sig så mycket som möjligt om hur en arbetsplats fungerar, framhöll Josefin.

För att det ska funka är det avgörande att eleverna introduceras till arbetsplatsen på ett bra sätt, bland annat genom att få träffa medarbetarna.

-Hos oss gör vi så att vi börjar med att visa eleverna runt, men sen försöker vi komma i gång med det praktiska arbetet så snabbt som möjligt. Dom får helt enkel hänga på mig när jag jobbar, sa Josefin.

En förutsättning för en lyckosam APL för både elev och arbetsplats är en bra matchning. Det vill säga ”rätt elev” till rätt typ av företag.

-Jag tycker att man ska stämma av innan APL-perioden drar i gång, träffa de aktuella eleverna och prata om vilka förväntningar de har, och vad vi som företag förväntar oss av eleverna, sa Josefin. Om kemin stämmer ger jag gärna tid till elever som visar att dom vill något. I bästa fall kan en bra genomförd APL-period ge en fungerande medarbetare i framtiden. Det är lika viktigt att också säga till om det inte fungerar, både från elevens sida och företaget.

Josefin har också engagerat sig i branschens nya yrkesprov, och har varit granskare vid ett antal provtillfällen.

-Det här är ett jättebra initiativ som stärker samverkan mellan skolan och branschen. Provet fungerar som en bra värdemätare på vad eleverna kan som helhet, sa Josefin.

Avslutningsvis tyckte Josefin att skolan gärna får bli lite modigare och våga bjuda in företrädare för branschen och företagen för olika aktiviteter på skolorna!

*APL står för arbetsplatsförlagt lärande och är en praktisk del av gymnasie- och vuxenutbildningen.

Recept på sidan 28.

26 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / DECEMBER
BRÖD _ 27 0221-101 00 Valdéngårdens Ekologiska Mandelmassa 50% Spansk Ekologisk Sötmandel 50% Ekologiskt Strösocker En av två Ä-märkta produkter i vårt sortiment! www.valden.se info@valden.se önskar en en God Jul & God Jul & Gott Nytt År! Gott År! BAGERIPRODUKTER AB Box 48, 147 21 Tumba BESÖKSADRESS Tunabergsvägen 2, Tumba BAGERIPRODUKTER AB Box 48, 147 21 Tumba BESÖKSADRESS Tunabergsvägen 2, Tumba TELEFON 08-534 102 40 E-MAIL info@bageriprodukter se | www bageriprodukter se TELEFON 08-534 102 40 E-MAIL info@bageriprodukter.se www.bageriprodukter.se god jul 85x117mm indd 1 god_jul_85x117mm.indd 1 2019-12-06 12:30:07 MODUS SCANDINAVIA Modular Deck Oven I sammarbete med Loguidice har vi tagit fram en optimal ugn för den skandinaviska marknaden. Industrigatan 5, 597 53 Åtvidaberg | Telefon: 0120-14895 | Email: info@svroulette.se • Helglasluckor • Med eller utan ång generator. • För skandinavisk bakplåt 45x60cm • Modulbyggd, kan installeras i trånga lokaler • Stor variation på storlekar Kontakta oss redan idag!

Tarte med havtorn och kaffe

Ett av konditorirecepten som Alicia Dahl bjöd på var en fantastisk tarte med havtorn och kaffe. Dessutom en ren fröjd för ögat!

CHOKLADMÖRDEG

125g osaltat smör 85g florsocker 25g kakao 100% 220g vetemjöl 2g salt 1 ägg

• Blanda alla ingredienser tills det precis gått ihop till en homogen deg.

• Plasta in platta bitar och kyl.

• Kavla sedan ut degen och fodra i tartelettringar.

• Nagga med gaffel i botten och frys dem.

• Baka av de frysta skalen på 200 grader i ca 10 -12 minuter.

KAFFEBÖNSFLARN

150g socker 2g pektin 40g krossade kaffebönor 120g krossade kakaobönor 24g honung 120g osaltat smör

BLANDA SOCKER OCH PEKTIN.

• Mixa kaffebönor och kakaonibsen till små bitar, inte pulver.

• Koka socker, pektin, honung och smör.

• Tillsätt sedan bönorna och koka smeten tills den tjocknat och släpper ifrån kanterna. Kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper. Och grädda i ugnen i 175 grader i ca 7 minuter.

• Låt svalna och stansa ut och lägg i botten på tartelettskalet.

CHOKLADPANNACOTTA

600g grädde 90g socker 1,8st gelatinblad

250g mörk choklad, maracaibo 65% Felchlin

• Blötlägg gelatinet.

• Koka upp grädde och socker.

• Tillsätt gelatinet och häll sedan vätskan över chokladen och mixa slätt.

HAVTORNSCURD

250g havtornspuré 100g socker 75g citronsaft 150g socker 325g ägg 500g osaltat smör 1,75st gelatinblad

• Blötlägg gelatinet.

• Väg upp puré, den första mängden socker i en kastrull och koka upp.

• Blanda äggula och andra delen socker.

• Tillsätt sedan äggblandningen och sjud under omrörning till 82 grader.

• Tillsätt gelatinet, sila och mixa i smöret, kyl.

HAVTORNSBAVAROISE

200g havtornspuré 20g citronjuice 45g socker 1/2st vaniljstång 2st gelatinblad 70g äggula 60g socker 220g grädde

• Blötlägg gelatinet.

• Värm upp havtornspuré, citronjuice, vaniljstång urskrapad och första mängden socker.

• Blanda ihop äggula och andra sockermängden. Tillsätt det sedan i den varma purén och sjud under omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila. Kyl ned på isbad till ca 20-25 grader.

• Vispa under tiden grädden lätt och tillsätt sedan grädden i den kylda smeten när den nått sin temperatur. Blanda och gjut i silikonform, frys.

HAVTORNSGLACE

125g havtornspuré 125g socker 50g glykos 18g grädde 9g gelatin 34g kakaosmör

50g kondenserad mjölk

• Koka upp puré, socker, glykos och grädde till 105 grader.

• Tillsätt gelatinet och rör om.

• Häll sedan den varma blandningen över kakaosmöret och den kondenserade mjölken.

• Mixa slät. Låt svalna till 35 grader Glasera på frysta pjäsen.

MJÖLKCHOKLADCREMEUX

250g grädde 250g mjölk 50g socker 125g äggula 400g mjölkchoklad 36% Sao Palme, Felchlin 1,8st gelatinblad silver

• Blötlägg gelatinbladen.

• Koka upp grädde och mjölk.

• Blanda socker och äggula och tillsätt i grädden, sjud under omrörning till 83 grader.

• Tillsätt gelatinet, sila över chokladen och mixa slätt.

• Plasta mot och ställ i kylen över natten.

• Använd sedan att spritsa.

FÄRDIGSTÄLL TARTEN

• Lägg stansat kaffekrisp i botten på tartelettskalet.

• Gjut sedan chokladpannacotta, låt stelna i frysen.

• Spritsa havtornscurden, låt stelna.

• Glazea sedan havtornsbavaroisen och lägg i mitten på tarten.

• Spritsa med chokladkräm runt om och dekorera med örter/blommor och krisppärlor.

28 _ BRÖD
NYHETSSVEPET / DECEMBER

Succé för Kondis i omställning

Den stora utbildningssatsningen Kondis i omställning, som Sveriges bagare & konditorer (SBK) nu genomför i samarbete med Europeiska socialfonden, är en dundersuccé!

Så här långt har fyra olika utbildningar erbjudits, och närmare 450 medarbetare från cirka 50 medlemsföretag har deltagit på någon av kurserna:

• Service i världsklass

• PCS Flavour

• Grundläggande datorkunskap

• Ledarskap för mellanchefer

Utbildningarna genomförs både fysiskt i ”klassrum” och digitalt. Och har hållits runt om i samtliga distrikt inom SBK.

-Vi har fått många positiva reaktioner, och deltagarna verkar uppskatta att det både varit enkelt och lättillgängligt att anmäla sig, och ett intressant innehåll, säger Julia Forsberg, projektledare för satsningen vid SBK:s kansli. Många deltagare menar att utbildningarna varit ögonöppnare och gett ahaupplevelser som de tar med sig hem till vardagen. En sidoeffekt är att kurstillfällena också leder till kontakter och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.

Under våren 2023 kommer satsningen att rulla vidare med nya kurser. Då kommer bland annat Sociala medier och Branschkunskap.

-PCS och grundläggande datorkunskap fortsätter även under 2023, berättar Nora Hattar, eventassistent vid SBK:s kansli. Och lite längre fram kommer kurser inom ekonomi och hållbarhet. Så vi uppmanar alla att hålla utkik i nyhetsbrev och nya kursinbjudningar!

Pssttt…

...vill du veta mer om Kondis i omställning, kontakta Julia Forsberg: julia@bageri.se eller Nora Hattar: nora@bageri.se Du kan också kolla på: www.bageri.se/medlem/kondis-i-omstallning/

Projektledare och eventansvarig.

Julia Forsberg

Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Eventassistent/Kondis i omställning

Nora Hattar

Tel: 08-762 67 93

E-post: nora@bageri.se

Bageriservice

Vi har i mer än 40 år utvecklat och marknadsfört branschens ledande tillverkare av bagerimaskiner

LUNDVALLS AB VATTENBLANDARE

Den tillförlitligaste och säkraste vattenblandaren på marknaden. Doserar varmt och kallt vatten till önskad temperatur och mängd. 0-60 grader, 0-999,9 liter, mycket hög noggrannhet.

BRÖD _ 29 NYHETSSVEPET / DECEMBER God
Vi önskar alla glada bagare 2017 Bread and cakes 120x100_jul.indd 1 2017-12-04 13:47:59
Jul & Gott Nytt År
Sveriges mest sålda vattenblandare B25 från 2E Ellgard Equipment Finns för omgående leverans. Levereras
Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8, 503 31 Borås Tel. 033-13 67 00, www.lundvalls.se, info@lundvalls.se God Jul & Gott Nytt År!
fraktfritt.

HEMMA HOS

Hos Bergstrands bageri i Vasastan kan strandsatta ”seglare” - och vanliga kunder - köpa sommarfavoriten Utölimpan året om. En klassisk sirapslimpa med skållad råg, vetemjöl, anis och fänkål, som är väldigt populär hos bageriets sommarkunder på Utö.

30 _ BRÖD HEMMA HOS / BERGSTRANDS BAGERI

@BERGSTRANDS

kvaliteten främst

I samma veva som pandemin drabbade Sverige öppnade Tobias och Sara Bergstrand sitt nya ställe Bergstrands bageri, en filial till Utö bakgård som de drivit sedan 2011. Trots restriktioner och andra utmaningar har de fått en ordentlig skjuts på verksamheten och idag har deras bageri blivit en självklar del i Vasastans vardagsliv.

BRÖD _ 31
text > Lo Bäcklinder & foto > Per Hansson
HEMMA
/ BERGSTRANDS BAGERI
HOS

Att kliva in genom dörren på Bergstrands bageri i Stockholm en gråkall decemberdag när snålblåsten viner runt benen, är som att få en varm kram. I lokalerna har det bedrivits bageri i nästan 100 år, något som känns i atmosfären. Doften av bullar som kommer direkt ur ugnen, det ymniga brödberget bakom disken och burkarna med godis som tillverkats på plats – allt tillsammans gör att man sugs in i en känsla av att kliva in i forna tiders lanthandel. Men det som känns självklart idag, tre år efter öppnandet, började som en ren tillfällighet.

– Vi hade egentligen bestämt oss för en lokal i Haninge och vi skulle bara skriva på papperen. Vi letade efter begagnad utrustning och fick tips om att det här bageriet stod fullt utrustat efter en tidigare konkurs. Det fanns en annan intressent som hade bestämt sig, men de hoppade av mitt i och vi fick frågan om vi inte ville ta över det här i stället. Vi fick ett par timmar på oss att bestämma oss, minns Tobias.

Med två barn på sex och tre år samt en nyfödd bebis i bärsele trotsade de olyckskorparna och tog steget mot att satsa på en helt ny verksamhet. Men varken Tobias eller Sara var några noviser och de visste vad de gav sig in på. Sedan 2011 driver Tobias Utö bakgård som blivit en välkänd institution hos både bofasta, seglare och sommargäster på den populära ön i Stockholms skärgård under somrarna. Det var också där han träffade Sara, som är född och uppväxt på ön och hon har blivit mer och mer engagerad i verksamheten under åren. I samband med uppstarten av det nya bageriet slutade hon också sitt arbete som skolkurator, för att helt ägna sig åt att jobba i företaget med personalfrågor och administrativa sysslor. Nu är de båda ett tajt team som driver verksamheten tillsammans samtidigt som de parerar familjelivet och barnen som har fullt upp med fritidsaktiviteter där de bor på landet en bit utanför Stockholm.

Verksamheten på Utö har blivit känd för den höga kvaliteten på råvaror och produkter och det är också det som Tobias vill ska vara signum för Bergstrands bageri. Att använda

32 _ BRÖD
HEMMA HOS / BERGSTRANDS BAGERI
”Drömmen var att driva ett bageri med riktigt hög kvalitet som vi kunde hålla öppet året om.”
Gesällbrev:
2001 Bagerilandslaget: 2010-2013 Utö bakgård: 2011 Bergstrands: 2019

kulturspannmål som de maler själva och de allra bästa råvarorna, är en självklarhet för både Tobias och Sara. De letar ständigt efter de bästa tänkbara produkterna och strävar efter hållbarhet så långt det går.  Äggen kommer från det lokala hönseriet där de bor och genom att skänka en del överblivna produkter till polisen och resten till en välgörenhetsorganisation slipper de svinn.

– Drömmen var att driva ett bageri med riktigt hög kvalitet som vi kunde hålla öppet året om. Vi ville ha en mer jämn arbetsbörda över året och det har vi kunnat få nu. Dessutom är det ett stort plus att vi kan erbjuda jobb och tjänstebostad på Utö under sommaren för den personal som vill tillbringa sommaren i skärgården, säger Sara.

Att övertyga bostadsrättsföreningen som äger fastigheten om att de var rustade att driva verksamheten, var dock en utma-

”Vi intervjuades och lyckades få dem att tro att vi skulle klara det”

ning för Tobias och Sara. Flera tidigare bagerier har fått slå igen på grund av dålig lönsamhet och föreningen ville försäkra sig om en långsiktig lösning som kunde göra dem stolta. Den vackert målade texten ”Bageri” på fasaden, vittnar om att man värnar fastighetens och lokalens historiska arv. Fasaden över grannlokalen pryds av texten ”Frisör”.

– Vi blev intervjuade av dem och lyckades få dem att tro på att vi skulle klara det. Genom att vara ett familjeföretag där vi båda arbetar och att börja försiktigt och utöka sakta, hade vi en lönsam modell som de trodde på,

förklarar Tobias.

Och är det något han vet det mesta om, så är det att driva bageri. Via sin mormor som är gift med Jan Delselius och därmed också släktskap med en av Sveriges mest välrenommerade bagarsläkter, har Tobias mer eller mindre fått med sig bakandet som en naturlig del av livet sedan barnsben. Som 14-åring praktiserade han hos Jan Delselius på Delselius konditori i Gustavsberg och fick höra att han hade fallenhet för yrket, vilket gjorde att han sökte bageriinriktning på gymnasiet. Direkt efter skolan började han arbeta hos Johan Sörberg på Riddarbageriet och fick

34 _ BRÖD HEMMA HOS / BERGSTRANDS BAGERI

då genast veta att han skulle glömma allt han lärt sig i skolan och börja om från början.

– Jag var kaxig när jag kom där med mitt gesällbrev, men insåg snabbt att jag inte kunde någonting av det som var viktigt på riktigt. Så småningom blev jag ansvarig för bageriet och personalen där och det var en otroligt lärorik tid som rustade mig för att driva eget. Och vad roligt vi hade. Det hände att jag hade ont i nacken efter jobbet, för att jag hade skrattat så mycket.

Under ett antal år jobbade han hårt, kom med i Svenska Bagarlandslaget och tävlade bland annat i Nordiska Mästerskapen. Så småningom falnade dock glöden, Tobias lämnade branschen en tid och drev bland annat sportaffär, men kom så småningom tillbaka till bakbordet på Sandhamn och sedan ledde det ena till det andra och till slut till att han öppnade bageriet på Utö.

I butikens montrar och på hyllorna finns ett digert utbud av allt man kan tänka sig. Här finns ett brett brödsortiment som varierar över tid och bullar av alla sorter. Deras egen ”Lyxbulle” har blivit en stor favorit – en klassisk kardemummabulle med hemkokt vaniljkräm i mitten. Och så en och annan Utöfavorit.

– Det var helt självklart att vi skulle baka Utöbrödet även här. Det är en klassisk sirapslimpa med skållad råg, vetemjöl, anis och fänkål, den är väldigt populär hos våra kunder på Utö. Många av dem handlar här hos oss på vintern och de blir jätteglada när de hittar sina favoriter även här, konstaterar Tobias.

Han fördjupar sig i ett resonemang om vikten av att bara använda de bästa råvarorna och glider över till att beskriva hur han och bagarna för närvarande håller på och finslipar på alla detaljer inför den annalkande semmelpremiären.

– Naturligtvis handvispar vi grädden, även om vi måste ta lite genvägar när vi producerar som mest kring fettisdagen, genom att först blåsa in lite luft i grädden, för att sedan ta fram vispen och göra resten för hand. När jag gör de första semlorna, innan jag har hittat exakt rätt tjocklek, är grädden så lös att locken nästan glider av. Den får absolut inte vara för tjock. Mandlarna mal vi själva för

Det här är jag

Tobias Bergstrand

Familj:  Min fru Sara, barnen Filip, Mira och Frans samt Rhodesian ridgebackhunden Yoda.

Favorit i sortimentet: Det är jättesvårt att svara på, det är ju olika hela tiden, men just nu skulle jag säga en mandelmussla med lättvispad krämgrädde och nykokt hjortronsylt.

Favoritverktyg: Jag har nog landat i att det är min egen skalle! Så mycket jag har format och fått ut därifrån. Brinner för: Helt enkelt min familj och barnen! Oanad talang: Göra tofsar i min dotters hår.

att få den nygjorda känslan och på toppen av mandelmassan har vi rostade valenciamandlar för krunchets skull.

Det är ingen tvekan om att Tobias brinner för hantverket och att han inte är beredd på att kompromissa med kvaliteten. Semmelbullarna ska plockas från ugnen i exakt rätt sekund, noggrannheten i hur djupt snittet i bullen är och texturen på mandelmassan – allt måste sammanfalla för att bli den semla som han vill ha.

– Jag skulle inte kunna ha det här jobbet om jag inte nördade ner mig i det jag gör. Att undersöka hur de små detaljerna ger ett annat resultat är det mest spännande jag vet.

Här bor vi Vasastan

Vasastan är en stadsdel i Stockholms innerstad och Norrmalms stadsdelsområde. Den begränsas i väster av Barnhusviken/Karlbergssjön, i söder av Tegnérgatan, i öster av Birger Jarlsgatan-Roslagstull-Roslagsvägen samt i norr av Brunnsviken och kommungränsen mot Solna.

Under 1890-talet uppstod namnet Vasastaden som stadsdelsnamn, med stor sannolikhet inspirerat av den stora gatan Vasagatan som invigdes och fick sitt namn 1885.

Vasastan är känd för sina parker, särskilt Vasaparken som är en populär picknickplats och Observatorielunden där Stockholms observatorium ligger. Tegnérlunden har statyer av Astrid Lindgren och August Strindberg.

BRÖD _ 35 HEMMA HOS / BERGSTRANDS BAGERI

RECEPTEN

( Saffranskola! )

Nu är det ju igen…, i alla fall snart. Och säkert har en och annan redan tryckt i sig nån lussekatt, eller annat saffransinspirerat bakverk. Här kommer ytterligare ett saffransbidrag i form av en saffranskola, skapad av Svenska Konditorlandslagets tidigare medlem, Fredrik Borgskog. Receptet ger cirka 42 bitar, om 8 x 2 cm.

Foto: Znapshot.se

DET HÄR BEHÖVER DU: 60 g glykos 412 g socker 27 g saffranslag

doppning

GÖR SÅ HÄR:

• Koka allt till 121grader. Gjut i ram för 1000 g. Låt kristallisera.

• Stryk sedan ut tempererad choklad på toppen och botten.

• Skär i önskad form. Doppa i mjölkchoklad.

BRÖD _ 36
Foto: Znapshot.se & Sara Trus
430 g grädde 40 g smör 5 g salt 10 g citronzest 10 g apelsinzest Mjölkchoklad till

Norsk julekake

Julekake är en tradition i vårt västra grannland, Norge. Det är ett jäst bröd, eller kaka, som görs med smör och socker, kryddas med kardemumma och innehåller ofta kanderade frukter, russin och mandel.

Ju mer godsaker man stoppade i kakan, desto mer fruktbart och givmilt trodde man att det kommande årets kulle bli!

Den kan ätas varm, eller rostas och serveras med smör. Kakan skärs i skivor och serveras ofta som kaffebröd. Populärt att servera med kakan är norsk brunost (mesost), sylt och köttpålägg.

Traditionen med julekake i Norge kan spåras så långt tillbaka som till bronsåldern. Från 1700-talet finns bruket av kakan också dokumenterat.

Idag äts julekake året om i Norge.

Julekaka skärs i skivor och serveras ofta som kaffebröd.

Gör din egen julekake så här!

DET HÄR BEHÖVER DU: 2500 g siktat vetemjöl 1700 g mjölk 125 g ägg 100g jäst 300 g socker 25 g salt 25 g kardemumma 750 g osaltat smör (5525 g total degmängd) 1657 g russin

Gör så här:

• Smält smör och tillsätt mjölk. Rör ner jästen i den ljumma blandningen.

• Knåda in mjöl blandat med socker och kardemumma. Kör i maskinen i 10 minuter.

• Under sista minuten blanda i russin i degen.

• Låt degen jäsa under plast på ett varmt

ställe tills den fördubblats i storlek, i ca 1 timme.

• Lägg degen på bordet och rulla ihop och knåda till stora, runda bollar. Använd en vass kniv och skär runt kanten.

• Tryck ner kakorna ordentligt i mitten. Då spricker de inte så lätt. Ställ bröden att jäsa under plast på en varm plats i 30-40 minuter.

• Sätt ugnen på 175 grader.

• Vispa ihop ägg med lite mjölk och pensla kakorna.

• Baka längst ner i ugnen tills i 30-40 minuter. Kyl på galler.

BRÖD _ 37

Dags igen för juristens julquiz

Så var det dags igen att kolla om man följt med i arbetsrättsjurist Alexander Ilievs informativa och kloka texter i BRÖD under året. Som avslutning på året har han, likt tidigare år, satt ihop ett quiz baserat på de teman och ämnen han skrivit om, så att ni själva kan testa era kunskaper. Rätta svaren hittar du på sidan 50 i den här tidningen...

1.Vad är det första man som arbetsgivare bör göra om en anställd inte dyker upp på sitt arbetspass?

a.Anmäla den anställde som försvunnen hos polisen. b.Försöka kontakta den anställde för att reda ut skälet till frånvaron. c.Avskeda den anställde.

2.Har en anställd alltid rätt att vara ledig om hen blir inkallad för tjänstgöring enligt totalförsvarsplikten?

a.Ja om hen är mellan 15-75 år. b.Nej. c.Ja om hen är mellan 16-70 år.

3. Vilken typ av förhandlingar med facket kan slutligt prövas i domstol? a.Intresseförhandlingar. b.Tvisteförhandlingar. c.Medbestämmandeförhandlingar.

4.Vilka av våra fackliga motparter har antagit Huvudavtalet?

a.Tjänstemannafacken och HRF. b.Alla. c.Bara Livs.

5.Hur många anställda får en arbetsgivare undanta från turordningen i och med de nya turordningsreglerna i LAS? a.2. b.3. c.4.

6.Vad innebär begreppet ”hyvling” inom arbetsrätten?

a.Omreglering till lägre sysselsättningsgrad. b.Att man sänker timlönen. c.Att man tar bort vissa förmåner.

(God jul och gott nytt år!)

38 _ BRÖD
Alexander Iliev arbetsrättsjurist tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se
JURISTEN / DECEMBER
BRÖD _ 38
Klipp ur och spara!

Kolla in...

... designern Sanne Lund Trabergs julängel, en modern tolkning av den traditionella julängeln med spetsinspirerade detaljer. Perfekt till årets juldekoration och i många jular framöver.

SÖTASTE SKÅLEN

DET LILLA EXTRA till fikat. Vem skulle inte bli glad för denna sockerskål under granen? Med lock och sked ur klassiska serien Bernadotte från Georg Jensen...

MED INSPO FRÅNGATSBY

MANHATTANSERIEN ÄR inspirerad av den glamorösa Gatsby-eran i New York. I kollektionen finns en mängd fina prylar tillverkade i blankputsat rostfritt stål.

LÖKIG SKÅL?

Bestick utan krusiduller designade av Arne Jacobsen. Finns i set med 4, 16 eller 24 delar. SAS Royal Hotel i Köpenhamn.

Kolla in...

... karaffen Alfredo, ur en serie formgiven av Alfredo Häberli, Zürich. Karaffen är gjord i glas med en stilren propp i ekträ. Rymmer upp till 1 liter .

NEJ, VERKLIGEN INTE! Snarare julens snyggaste! ”Hk Bonbonniere Turnip” formgavs av Henning Koppel på 60-talet och relanserades i ny tappning lagom till jul. Perfekt till julens godis.

Danska former...

Copenhagen Candleholder formgavs av Søren Georg Jensen redan 1960. Tänkt som ett altarljus i en modern skandinavisk kyrka. Nästan femtio år senare släpptes en ny version tillverkad i rostfritt stål. Och visst håller den stilen än!

BRÖD _ 39 PLOCKAT / STILRENA KLAPPAR

HÄNT EXTRA!

Nytt kapitel för Siljans konditori

Lagom till 110-årsjubiléet nästa år skriver Siljans konditori i Leksand ett nytt kapitel i sin historia. Från april nästa år ska kondiset inrymma även restaurang och bar. Och nu är bygget i full gång. Allt rullar på enligt plan. Det ska bli konditori på dagarna och restaurang med bar på kvällarna.

Företaget jobbar nu med nyrekryteringar. Med restaurangen behövs kockar liksom bar- och serveringspersonal. Köket får i sin tur också en uppgradering. Restaurangdelen kommer att ha plats för 70 gäster, sedan kommer även resten av konditoriet att användas som restaurang på kvällen.

Nansis klarar krisen

Efter 34 år var de höga priserna på el och råvaror på väg att knäcka det populära bageriet Nansis på Möllevången, Malmö. Men nu meddelar ägaren att verksamheten ser ut att klara sig - i alla fall tills vidare.

Många Malmöbor och tillresta har njutit av de platta sesambröden som bakas på Simrishamnsgatan. Tidigare i höstas kom dock varningssignaler om att Nansis bageri hotades av konkurs på grund av höga elräkningar och råvarupriser som drog i väg. Sedan dess har utvecklingen gått åt rätt håll och nu ser verksamheten ut att leva vidare. Fler kunder har kommit in och handlat, samtidigt som elräkningen blivit något lägre.

Majas skafferi får nyföretagarpris

För tre år sedan drog Maja Olsson och Gideon Prescott i gång sitt företagande med Majas skafferi i Undersåker, några mil från Åre. Nu har de fått pris som 2022 års nyföretagare.

Målet har varit att driva ett bageriföretag i hembyn där båda lever och bor. Maja kommer från Undersåker medan Gideon är uppvuxen i Zimbabwe. Under åren som nyföretagare har de båda haft gott stöd och samarbete med Ica-affären Strandbergs där Majas skafferi har både bageri och försäljningsyta. Nu vill de utveckla företaget ytterligare och skapa en mötesplats för lokalbefolkningen. Bland annat står en större ugn på önskelistan.

Mekka har öppnat i Järna

Konditorikedjan Mekka har öppnat ett nytt konditori och bageri i Järna. Företaget har funnits sedan 1948 och fortsätter att växa. Det blir kedjans sjunde etablering. Mekka har sedan tidigare tre butiker i Nyköping, ett i Trosa, ett i Gnesta och ett i Oxelösund. Strategin går ut på att det med flera butiker ska bli lite lättare att jobba. Produktionen kommer upp i tillräckliga volymer och ger bättre täckning för kostnader. Nu får Lilla Maräng och Järna bageri, som båda sedan tidigare är etablerade på orten konkurrens!

Umeå får nytt bageri

Närmare bestämt centralt i Sagagallerian och med namnet Umeå Bageri. Det var förra sommaren som den utbildade kocken och bagaren Per Johnson startade bageri med försäljning av bröd, bullar och pizza från sitt gårdshus på Sofiehem i Umeå. Intresset har varit stort, därför tar han nu steget att starta bageri ”på riktigt”. Behovet av bättre lokal för att kunna ha öppet mer, och att kunna hålla jämn temperatur i lokalen för surdegen har bidragit till beslutet.

Efter lite anpassningar av lokalerna är tanken att det nya bageriet och brödbutiken ska öppna efter årsskiftet. Bakandet kommer att ske bakom stora glasfönster med insyn från gallerian och att vid sidan om försäljning av olika sorters surdegsbröd och bullar även ha möjlighet till en mindre servering på sikt.

Kanalcaféet får nya ägare

Kaféet är en av Säffles populäraste träffpunkter. Vid årsskiftet tar nya ägare över verksamheten, som lovar att satsa vidare på Kanalcaféets vinnande koncept.

Kanalcaféet har varit till salu under en längre period och flera anbud har kommit in, men inte känts helt rätt. Förrän nu. Gästerna ska känna sig hemma också i fortsättningen.

Kanalcaféet startade 2015. Den familjära stämningen, den ombonade miljön och det idylliska läget alldeles intill kanalen gjorde att kaféet snabbt fick en plats i Säfflebornas hjärta.

40 _ BRÖD
REGIONALT / DECEMBER

STOCKHOLM Gott nytt år!

Stockholms bagare & konditorer passar på att önska Gott nytt år och påminna alla om inbjudan till Nyårsfest & Guldkavelgala 28 januari. Håll utkik! Och gör en markering i kalendern redan nu. /Ellinor Isaksson, ordförande.

SYD

Goda

helger

Distrikt Syd önskar riktigt goda helger, med en förhoppning om ett nytt fantastiskt 2023. Vi ser även fram emot att träffas på någon av våra distriktsträffar under kommande år där vi även är öppna för förslag på aktiviteter. /God Jul önskar styrelsen i Syd!

Hanssons i Hofors i konkurs

Bolaget bakom Hanssons konditori i Hofors har försatts i konkurs. Men hoppet lever om att rädda det klassiska Hoforsfiket, enligt både konkursförvaltare och tidigare ägare.

Hanssons konditori i centrum är stängt, sedan företaget Vijudeal AB som driver kafét försatts i konkurs. Även filialen i Falun ska vara stängd.

NORRLAND

Välkomna nya – God jul och gott nytt!

Vi vill avrunda året med att säga välkommen till våra tre nya medlemmar i distriktet och passa på att önska dem och alla andra en God Jul och ett Gott Nytt År! /Styrelsen i Norrlands bagare & konditorer.

Bästa saffransbullen är utsedd

Stockholms bästa saffransbulle finns hos Pocket Café by Pontus, och hos Vattenverket. I alla fall enligt Thatsup och Smakdomarna, som arrangerade en omröstning i slutet av november. Totalt bedömdes 16 bullar från olika Stockholmsbagerier och konditorier.

Topp 10 i Stockholms saffransbulletest ser ut så här: 1 Delad förstaplats: Pocket Café by Pontus och Vattenverket

Haga Tårtcompani & Bageri

Bröd & Salt

Ritorno

Kosterheds Konditori & Bageri

Valhallabageriet

Skeppsbro Bageri

Tössebageriet

Art Bakery

Bergstrands Bageri

Övriga deltagare, utan inbördes ordning: Thelins Konditori, Vallentuna Stenugnsbageri, Rosendals bageri, Banérbageriet samt Balders Bröd.

Kafét gick i konkurs senast i mars 2020. Strax därpå tog den senaste ägaren över rörelsen, men det skulle visa sig att tajmingen var dålig. De hade otur från start. Coronaviruset hade precis kommit till Sverige när de började, och innebar att färre människor än normalt gick på kafé. När pandemin följdes av inflation och stigande priser tog det knäcken på verksamheten. Det ledde fram till konkursen.

Enligt tidigare ägare kommer filialen i Falun att läggas ned, men de tror och hoppas att det går att hitta en lösning

som gör att konditoriet i Hofors får leva vidare. Det bedömer även konkursförvaltaren.

Åsa

hembageri

har blivit sålt

Åsa hembageri, med verksamheten strax söder om Göteborg, är efter 20 år sålt till en större kedja och tillverkningen flyttas till Göteborg. Det är bageridelen har sålts till Göteborgskedjan. Butikerna kommer att finnas kvar i Åsa, Onsala och Fjärås.

BRÖD _ 41 REGIONALT / DECEMBER
Mellansverige Hans Styrlander (hasse@konditoriamarant.se) Småland/Östergötland Oskar Frising (oskar.frising@telia.com) Stockholm Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.se) Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, är indelad i sju distrikt, eller lokala/regionala föreningar. Alla medlemsföretag i SBK är också medlemmar i ett distrikt. Skåne-Blekinge Cristian Nilsson (christian@pilefood.se Dala-Hälsinge-Gästrike Anders Hansen (hansenscafe@outlook.com)
Fredric
(info@
Norrland
Ackermann
lillabageriet.se)
Västra Sverige Johan Lemser (johan@margaretas-bob.se)
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Så får du in flera kunder i nätbutiken

I förra lektionen av e-handelsskolan visade vi hur ni kan lyfta lönsamheten på beställningar som görs i nätbutiken. Nu är det dags att prata om hur ni ska få ännu flera kunder att beställa där.

Nu gäller det att få in fler kunder i nätbutiken! För precis som för era fysiska butiker, vill ni att så många som möjligt ska besöka nätbutiken.

För bagerier som börjar med nätbutik är något av det viktigaste att berätta för kundkretsen att ni numera har en nätbutik, så att kunderna faktiskt vill testa att lägga en beställning där. Så det handlar om att sprida ordet till så många som möjligt. Kom ihåg att när ni puffar för en nyhet så gör ni det inte bara till den kunden, utan också till deras umgängeskrets och nätverk. Djungeltrumman är kraftfull, och om en kund har en bra upplevelse hos er sprids det

snabbt – och ger nya kunder!

Och ni behöver inte hyra in dyra byråer eller göra stora marknadsföringskampanjer. Alla tips i den här lektionen kan ni göra själva utan kostnad!

De viktigaste sätten för att nå ut med information till kunderna är:

Puffa i sociala medier Med sociala medier menar vi framför allt Facebook och Instagram. Här är de flesta av era kunder och det är utmärkta platser för att visa upp era produkter och leda kunderna in till nätbutiken. Tre enkla sätt att göra det är:

1. Lägg ut bilder på färska

produkter. Svårare än så behöver det inte vara. Om ni har kanelbullar i nätbutiken, så lägg ut en bild på nygräddade bullar och tipsa om att de kan beställas i nätbutiken. Kom bara ihåg att också länka dit!

2. Berätta om nyheter i sortimentet. När årets första semlor är redo, se till att berätta om det på sociala medier, och börja ta förbeställningar i nätbutiken.

3. Gör enkla tävlingar där vinsten är en produkt ni säljer i nätbutiken. Till exempel kan ni inför Alla Hjärtans Dag tävla ut en tårta. Dra vinnaren någon dag innan Alla Hjärtans Dag, så att de som inte vinner hinner förbeställa den fina tårtan.

Information i butik

Många glömmer bort att det är i era fysiska butiker ni har möjlighet att göra den effektivaste marknadsföringen av er nätbutik. Här träffar ni era kunder varje dag, och har möjlighet att informera på

42 _ BRÖD DITT MEDLEMSKAP
E-handelsskolan, del 4

enkla och tydliga sätt. Häng upp affischer med information om nätbutiken. Se till att er personal berättar om att ni har en nätbutik, och hur enkelt det är att beställa där. Och tryck små enkla flyers som ni lägger i kundens påse.

Gör aktiva kampanjer och använd rabattkoder

Alla kunder älskar en good deal! Och alla kunder vill säkra sina favoritprodukter till jul, semmeldagen och midsommar. Med god planering kan ni både öka försäljningen och förenkla produktionen genom att få in förhandsbeställningar i god tid. Lussekatter, julbröd och semlor är utmärkta exempel på produkter som lämpar sig bra för kampanjer. Använd Facebook och Instagram för att nå ut med erbjudandet, och erbjud till exempel 10 procent rabatt om kunderna beställer innan ett visst datum - eller om de beställer ett visst minimumantal. Här är några exempel på konkreta julkampanjer som vi i Cake it easy har hjälpt bagerier med att sätta upp i deras nätbutiker:

• 10 procent rabatt på lussekatter vid beställning av minst 15 st!

• 15 procent rabatt på vörtbröd vid förbeställning innan 19 december!

• Årets jultårta - endast tillgänglig för beställning 7-15 december!

… men digital annonsering, då?

Vi menar att ni kommer långt med enkla grepp och egen insats för att lyfta fram bageriet och nätbutiken. När ni har koll på grunden och känner er redo för att ta större steg, då kan ni tänka på betald digital annonsering på till exempel Google eller Facebook. Detta kräver dock en del kunskap, så vår rekommendation är att ni anlitar en extern byrå om ni inte har egen erfarenhet av detta.

Pssst...

Som samarbetspartner till Sveriges bagare & konditorer kan ni alltid prata med oss om ni har frågor om hemsidor eller nätbutik, oavsett om ni önskar använda vår lösning eller inte. Ni har möjlighet att få en ny hemsida helt utan kostnad. Hör av er till oss på post@cakeiteasy.se eller telefon 010 205 00 13.

Förmåner för dig som är medlem

Som medlem i Sveriges bagare & konditorer, SBK, har du tillgång till en rad förmåner som underlättar din vardag – och kanske framförallt kan hjälpa dig att spara rejält med pengar i din verksamhet. Många av förmånerna har tagits fram i samarbete med, och levereras av, externa partner. Därtill har SBK tagit fram och erbjuder egna förmåner som bland annat branschriktlinjer, medlemstidning och bagerimentor.

Konkursförvaltare Juridisk hjälp och stöd i frågor kring konkurser och obestånd. Partner/leverantör: Lars-Håkan Lindberg

Företags- och personförsäkringar Försäkringar skräddarsydda och specialanpassade för branschen, för företaget och för medarbetarna. Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Bilförsäkring Förmånliga villkor för privat- och företags/ transportbilar Partner/leverantör: Söderberg & Partners

Kortinlösenavtal

Marknadens absolut lägsta avgifter för kortköp. Partner/leverantör: Elavon

Matsäkerhet, skadedjurskontroll, brandskydd egenkontroll m m Rabatt om 8 till 12 procent rabatt på avtalspremien, beroende av hur många tjänster man köper. Partner/leverantör: Anticimex

Affärsjurist

Fri rådgivning av affärsjurist, 15 minuter 4 gånger om året, rabatterad timtaxa för mer omfattande ärenden. Partner/leverantör: Butikerna/Sagell & Co

Arbetsrättsjurist

Hjälp med tolkning av kollektivavtal, frågor om löner, arbetstider m m. Partner/leverantör: Livsmedelsföretagen, Butikerna

Hyresförhandlingar m m

Stora besparingsmöjligheter med rätt hyresavtal, hjälp med förhandling, avtalsgranskning och konfliktlösning. Partner/leverantör: TenantPro

Transportavtal

Skicka bud över hela världen! Upp till 50 procent rabatt på transporter. Partner/leverantör: DHL

Digital kvittohantering

Förenkla kvittohanteringen genom en digital lösning som hjälper dig byta från papperskvitton till modernare teknik. Partner/leverantör: Sparakvittot

Mobil betallösning

Enkel app-baserad lösning för betalningar via mobilen eller surfplattan. Partner/leverantör: eeZee pos

Kampanjmaterial

Effektiva butikskampanjer som stödjer försäljningen hela året. Partner/leverantör: Rehn & Co

Recept- och kalkylsystem Beräkna innehållsförteckningar och näringsvärdesdeklarationer på enkelt och smidigt sätt. Partner/leverantör: PCS Flavour

Person- och transportbilar

PMS 130 C PMS 294 C Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Rabatt på person- och transportbilar, gäller alla återförsäljare i Sverige. Partner/leverantör: Renault

Billeasing

Förmånliga villkor vid leasing av bil. Partner/leverantör: Bilia och Wasa Kredit

Affärscoachning och utbildning

Branschanpassade utbildningar och rådgivning inom affärsmannaskap, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Partner/leverantör: MHM Consulting

Profilkläder

Upp till 20 procent rabatt på rockar, förkläden, bussaronger och mössor. Möjlighet att få namn och logotyp på kläderna. Partner/leverantör: Seger, Bakers

Elektronik

Rabatt på elektronik, hushållsprodukter och vitvaror m m. Partner/leverantör: Elgiganten

Marknadsinformation

Årliga mätningar av brödförsäljning och allmänhetens attityder till bröd. Partner/leverantör: Gfk, United Minds

Branschriktlinje, Rent mjöl i påsen Enkla och anpassade tolkningar av livsmedelslagen. /SBK

Branschriktlinje, Märk väl Tolkningar av märkningsregler som gäller för bröd och bageriprodukter. /SBK

Branschöverenskommelser bröd Tydliga definitioner om vad som egentligen är bröd, samt definitioner av bakdag, fibrer, fullkorn och stenugnsbakat. /SBK

Bagerimentor

Rådfråga kvalificerade och erfarna branschpersoner om produktionsteknik, produktutveckling, tillverkningsteknik m m. /SBK

Mallar för HR-arbete

Praktiska hjälpmedel och mallar för att hantera personalarbetet – personalhandbok, rekrytering och medarbetarsamtal. /SBK

Tidningen BRÖD

Medlemstidning och ledande branschtidning med 11 nummer om året. En prenumeration ingår i medlemskapet. /SBK

Kontorsmateriel m m

Förmånliga villkor för kontorsmateriel m m, upp till 40 procent rabatt. Partner/leverantör: Kontorab

Hotell

Bo förmånligt med rabatt på Best Westerns hotell i hela Skandinavien. Upp till 20 procent på boende. Rabatt även på konferens- och möteslokaler. Partner/leverantör: Best Western

Webbshop

Ett koncept för att enkelt och smidigt starta och driva försäljning på nätet. Partner/leverantör: Cake it easy

BRÖD _ 43 DITT MEDLEMSKAP
44 _ BRÖD A ARBETSKLÄDER B BAGERI- OCH KONDITORIFÖRNÖDENHETER BRANSCH branschregister från A till Ö Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Bakels Sweden AB von Utfallsgatan 26 | 415 05 Göteborg 031-755 35 00 info@bakelssweden.se | www.bakelssweden.se Följ oss på sociala medier för inspiration, trender och nyheter Bakels Sweden www.femtorp.se 040-94 90 00 ALLTID TILL ER TJÄNST IREKS KONSULENTER: Rickard Persson Ahlin: Mobil: +46 705764482, rickard.persson@ireks-nordic.com Jesper Dahlskog: Mobil: +46 705752531, jesper.dahlskog@ireks-nordic.com Mattias Svensson: Mobil: +46 730424631, mattias.svensson@ireks-nordic.com Produkter och tjänster för bageri, konditori och café. Credin Sverige AB 0302-252 00 info@credin.se www.credin.se Vi skapar lösningar för alla typer av bagerier. Vi gör alltid det lilla extra för att göra ditt jobb bättre och lättare genom att leverera förstklassiga bageriingredienser och värdeskapande service. Följ oss på Facebook och Instagram. Stolthuvud sponsorav www.dawnfoods.com Kontakta: Charlotte Nilsson M +46 (0) 730 683 796 AUTHENTIC AMERICAN & EUROPEAN SWEET BAKERY
BRÖD _ 45 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE 08 -760 66 50 • 036 -18 77 82 www.nbt.se VI HAR ALL UTRUSTNING FÖR DITT BAGERI! AUTOMATIONSLÖSNINGAR FÖR FRAMTIDEN DYNATEC ÄR SPECIALISTER INOM AUTOMATION, PACK- OCH PALLETERINGSLÖSNINGAR TILL BAGERIOCH LIVSMEDELSINDUSTRIN I NORDEN. LÄS MER PÅ DYNATEC.SE ELLER KONTAKTA OSS E-MAIL: DYNATEC@DYNATEC.SE TELEFON: 0411-55 75 90. www.DYNATEC.se Lundvalls AB, Yxhammarsgatan 8-10, 503 31 Borås Tel. 033 - 13 67 00, Fax. 033 - 13 67 03 www.lundvalls.se info@lundvalls.se LUNDVALLS ABBageriservice 2E Råvaruhantering Silosystem Råvaruhantering Esher Mixers Visp & degblandning Bago-Line Stickugnar / Jäs Haas Meincke Industrilinjer Arca Brödbackar Telme / CRM Grädd-/glassmaskiner Chocoma Chokladmaskiner Chocolate World Chokladmaskiner Gasparin Brödsågar Flamic Kavlingsmaskiner FOOD IS OUR PASSION Blandningar Ingredienser Innovation Tel 031-709 17 00 www.engelhardt.se Tel 031-709 17 00 www.engelhardt.se Maskiner, service och automatiseringar till: ROULETTE BAGERISYSTEM Bagerier och konditorier Livsmedelsindustrier Åtvidaberg 0120-148 95 info@svroulette.se • www.svroulette.se sveba-dahlen.se | 033 15 15 00 När du väljer oss får du marknadsledande stick- och däckugnar, jässkåp, brödlinjer och pizzaugnar. Men framförallt vår erfarenhet. Vi har hjälpt bagerier och konditorier att lyckas sedan 1948 och finns här när du behöver oss. Receptet för bättre affärer. BAGERI- OCH KONDITORIUTRUSTNING Vi levererar produkter, tjänster och kundunika mervärden för bageribranschen. www.kaka.se │ info@kaka.se │ 010-484 99 00 www.unox.com Mobil: 0790-75 63 64 goran.egeland@unox.com
46 _ BRÖD BOKA ANNONS:
TFN:
To talleverantör av bagerimaskiner och utrustning till bagerier och konditorier Prægel&Co A/S Bøgeskovvej 6, DK-
Kvistgård Tlf: +45 70 20 44 33 GSM: +45 40 96 48 03 email: erik@praegel.dk www.praegel.dk Erik
Andersen MIWE • Rollfix • WP Kemper • TOOLBOX Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se Tel 0478-316 45 Fax 0478-314 01 Hemsida: www.bakers.se E-mail: info@bakers.se BAKPLÅTAR BAKUGNAR 08-590 006 00 info@revent.se 08-590 006 00 info@revent.se BAKE OFF Brödbranschens totalleverantör Ugnar för bageri och butik Kyl-jässkåp/rum Kavlingsmaskiner Kaffebrödslinjer Uppslagslinjer Degblandare Vispmaskiner Matbrödslinjer Rademaker industriella maskiner Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Ritar, projekterar, bygger och finansierar Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 De enda blandarna med 5-års reservdelsgaranti Tel. 08-657 94 90 • www.smaky.se • info@smaky.se 10-80 l SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. or Lantmännen Unibake Sweden AB Box 30125, 112 17 Stockholm Tel 010-556 50 00, www.lantmannen-unibake.se info@aluform.se tele 0120-451340 www.aluform.se BAKFORMAR
KONTAKTA PER HANSSON
070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE
3490
H.

dina professionella maskiner från onbart.

Blandningsmaskin från 5 liter upp till 140 liter. Bästa maskinerna på marknaden som klarar extrema krafter.

Gräddblåsare Från 2 liter grädde upp till 13 liter vispgrädde på 3,5 min.

Diskmaskiner för all slags diskgods. Små underbänkdiskmaskiner upp till stora tunnel- och banddiskmaskiner.

BRÖD _ 47 C
med flera distributörer
DONUT-/MUNKMASKINER G GLASSTILLVERKNING MASKINER/RÅVAROR FÖRSÄKRINGAR Skandinaviens ledande leverantör av diskmaskiner för storkök Mårdvägen 4, 352 45 Växjö Tel. 0470-77 12 00 • Fax 0470-237 52 E-post:wexiodisk@wexiodisk.se www.wexiodisk.se DISKMASKINER GRÄDDAUTOMATER LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 I INREDNING & DESIGN Sancassiano Industriella blandare ICS Spiralfrys och sval Siloanläggningar Doserings- och fyllningsmaskiner Begagnade maskiner Inredning för konditori och café Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Konditorier Brödbutiker Caféer Coffeeshops Restauranger Barer Snickerier • Inredningar Utrustning • Kylmontrar Ritar, projekterar, bygger och finansierar Panea AB www.panea.se Stockholm Jönköping Halmstad 08-510 00 300 08-510 00 303 035-301 49 Förmånlig försäkring för medlemmar i Sveriges bagare & konditorer Vill du veta mer? Kontakta oss! Pia Weidermark / Företagsförsäkring pia.weidenmark@soderbergpartners.se 0729 – 678 491 Gunnar Ageskär / Liv och Pension gunnar.ageskar@soderbergpartners.se 070 – 303 34 37 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920
CHOKLAD/PRALINER Vi samarbetar
i Sverige. Ring så berättar vi vilken som är närmast dig. Telefon 0142-892 97. Email: orderSE@barry-callebaut.com ab@pcs.se. www.pcs.se BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE
Välj
08-544 408 00 | Bodenlindeberg.se Smakspecialister sedan 1862 ANNONSERA I TIDNINGEN BRÖD: PER HANSSON 0707 47 42 82
48 _ BRÖD BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE J JÄST JÄSSKÅP, JÄSRUM & KYLJÄSAR 08-590 006 00 info@revent.se K KARTONGER KYL- OCH FRYSANLÄGGNING HÖGPRESTERANDE KYL- OCH FRYSUTRUSTNING FÖR PROFESSIONELLT BRUK +46 (0)156 67 57 00 colia.se
51 00 M MJÖL Närodlat mjöl från Sveriges äldsta kvarn www.lhv.se info@lhv.se 046-238832 Finns att beställa hos: KåKå AB Tel: 010-484 99 00 FÄRSK SVENSK JÄST ...OCH RÖTT FÖR SÖTT! TÄNK BLÅTT FÖR matBRÖD... jastbolaget.se PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Svart Skuggen är tryckt 30% av svart och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C Black Skuggen är tryckt 70% svart och multiplicerat 100%. or SBK = TJÄNSTER SOM UNDERLÄTTAR I DIN VERKSAMHET! vi förverkligar dinar ideer URBAN GUDMUNDSSON Mobil: +46 730434010 u.gudmundsson@kuehla.de www.kuehla.de
Tel: 0498-28 70 90 Finns att beställa hos:
www.kipanel.se Tel: 018-780
www.labanskvarn.se
BRÖD _ 49 BOKA ANNONS: KONTAKTA PER HANSSON TFN: 070 747 42 82, E-POST: PER@BAGERI.SE Prata mjöl med oss! Ring vår kundservice Nord Mills 020-91 00 92 Sk åne -möllan är en liten, innovativ kvarn som erbjuder mjöl med mycket goda bakegensk aper. Vi utveck lar också sk räddarsydda TTTprodukter, som ger dig era möjligheter att förbättra ditt bröd Mer info på www.sk ane-mollan.se eller ring 0418-50102 Med mjöl som möjlighet S SILOS LUNDVALLS AB Tel. 033-13 67 00 Fax. 033-13 67 03 TÅRTDEKORATIONER SOCKER 040-53 70 00 Socker och Sirap – naturliga råvaror SMÖRGÅSTÅRTOR/BRÖD T TRANSPORTBAND VAKUUMKYLAR 08-590 006 00 info@revent.se HALLBERGA TRADING Tårtdekorationer Import /Export Tel +46(0)14271951 Fax +46(0)14271952 order@hallbergatrading.se www.hallbergatrading.se AB Boalts Bröd Tel. 0410-430 70 order 0456-149 00 boaltsbrod.se info@boaltsbrod.se Specialisten på bottnar till smörgåstårtor! Olika former och recept. Levereras frysta och skivade. Världsledande inom solida och perforerade bakugnsband av stål ipco.com/bake IPCO_Brod_Classified_listing_55x60_ART.indd 1 06/08/2019 14:17 Tel 0505-304 85 • www.kagebelt.se Din ekologiska mjölnare Närmaste återförsäljare hittar du på warbrokvarn.se info @ warbrokvarn.se • Telefon: 0730 - 34 39 88 www.hobart.se • info@hobart.se • 08-584 50 920 Världsledande leveratör av diskmaskiner & blandningsmaskiner för all storköksverksamhet Mjöl till hela Sverige 042-29 51 50 order@abdonfood.se
UTE I SLUTET AV JANUARI BRÖD _ 50 BRÖD #1 SNART SEMMELDAGS! Facit Julquiz: 1-b. 2-c, 3-b, 4-a, 5-b, 6-a LAGSTIFTNING NYA LAGAR FRÅN ÅRSSKIFTET TREND SENASTE BRÖDTERMOMETERN, OM VÅRA MAT- OCH BRÖDVANOR

dig på Sveriges bagare & konditorer

VD Martin Lundell

Tel: 08-762 67 94

E-post: martin@bageri.se

Ekonomiansvarig

Nils Adolfsson

Tel: 08-762 67 92

E-post: nils@bageri.se

Utbildningsansvarig Jesper Långström

Tel: 08-762 67 86

E-post: jesper@bageri.se

Projektledare och eventansvarig. Julia Forsberg Tel: 08-762 67 97

E-post: julia@bageri.se

Eventassistent/Kondis i omställning Nora Hattar Tel: 08-762 67 93

E-post: nora@bageri.se

Dietist- och kommunika-tionschef Brödinstitutet Maria Sitell Tel: 08-762 67 95

E-post: maria@brodinstitutet.se

Tidningen BRÖD Johan Hård chefredaktör

Tel: 08-762 67 82

E-post: johan@bageri.se

Tidningen BRÖD Sara Trus formgivare E-post: trusmedia@gmail.com

Annonser BRÖD Annonsansvarig

Per Hansson

Tel: 070 747 42 82

E-post: per@bageri.se

Livsmedelsföretagen/Li Karin Thapper, utbildningsansvarig utvecklar och förbättrar utbildningar för vårt yrke Tel: 08-762 65 38 E-post: karin.thapper@li.se

Arbetsrättsjurist Alexander Iliev tel: 08-762 65 20 mobil: 070-272 75 93 alexander.iliev@li.se

Sveriges bagare & konditorer POST: Box 3546, 103 69 Stockholm BESÖK: Sveavägen 25, 111 34 Stockholm

Styrelsen

Stefan Fritzdorf, ordförande

Vivels i Stockholm AB, Bromma (stefan.fritzdorf@vivels.se)

Anders Hansen, vice ordförande

Hansens café & Bageri, Sandviken (hansenscafe@outlook.com)

Fredric Ackermann

Lilla Bageriet AB, Lycksele (info@lillabageriet.se)

Oskar Frising

Oskar Frising AB, Vetlanda (oskar.frising@telia.com)

Ellinor Isaksson Chokladfabriken, Stockholm (ellinor@chokladfabriken.com)

Hans Styrlander

Konditori Amarant, Torshälla (hasse@konditoriamarant.se)

Karin Bodin Polarbröd, Älvsbyn (karin.bodin@polarbrod.se)

Anders Carlsson Jerndal Pågen, Malmö (anders.carlsson.jerndal@pagen.se)

Fredric Ackermann (info@lillabageriet.se)

Christian Nilsson (christian@pilefood.se)

Oskar Frising (oskar.frising@telia.com)

Stockholm

Ellinor Isaksson (ellinor@chokladfabriken.com)

Västra Sverige

Kontaktperson: Urban Nyberg (urban@steinbrenner-nyberg.se)

Margaretas Bröd & Bakverk, Mölndal

Mjälloms Tunnbröd, Ullånger (torbjorn.ullsten@mjalloms.se)

Johan Sandelin

Vete-Katten, Stockholm (johan@vetekatten.se)

Urban Nyberg, adjungerad Steinbrenner & Nyberg, Göteborg urban@steinbrenner-nyberg.se

är vi som jobbar
PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS 294 C PMS 4625 C Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%. PMS 130 C PMS Skuggen är tryckt multiplicerat 100%. or BRÖD _ 51
Det
för

Skanna

Costco öppnar sitt första varuhus i Sverige. Stort eget bageri med ugnar från Revent!

Den amerikanska livsmedelskedjan Costco öppnade i oktober sitt första varuhus i Arninge, straxt norr om Stockholm.

Butiken har en stor färskvaruavdelning för egentillverkade produkter av bland annat kött, fisk, kyckling samt ett bageri som är över 300 kvadratmeter stort.

Panea och Revent fick äran att leverera och installera tre stycken energieffektiva Revent 724 dubbelstickugnar där allt bakas.

Bageriet har öppen planlösning och liknar inget annat butiksbageri i Sverige.

Även sortimentet skiljer sig åt. Fokus ligger på kaffebröd. Wienerdegar och croissanter kavlas på plats med äkta smör. Ett stort utbud av egna tårtor som tillverkas i bageriet och finns till direktförsäljning eller för beställning.

I butiken där man måste vara medlem för att få handla är förpackningarna stora och sortimentet enormt. Här hittar man förutom mat och kläder bland annat vitvaror, egen optiker, bildäck, cyklar, märkesklockor med mera.

Vill du också starta ett nytt bageri?

Kontakta Panea så hjälper vi dig med planering, utrustning och finansiering. Paneas idé är enkel: att utveckla, skapa koncept och starta bagerier, kafeér och restauranger och se till att du och din personal får den utrustning och inredning ni vill ha och behöver.

Kontakta Panea för att komma igång med utvecklingen av er verksamhet: Johan Olsson 08-510 00 302 johan.olsson@panea.se

Anders Blåhed 070-431 10 34 anders.blahed@panea.se

Emilia Björnlund 08-510 00 304 emilia.bjornlund@panea.se 08-510 00 340, service@panea.se

POSTTIDNING B (Returadress: Tidningen Bröd, Box 3546, 103 69 Stockholm)
QR-koden och läs mer på www.panea.se om Revents ugnar eller annan utrustning för ett lyckat resultat.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.