Nya Projekt Grönt Byggande 006/2022

Page 1

Nya Projekt

Augusti 2022

006 Nya Projekt

Grönt byggande


Låt både tak och fasad producera el Framtidens samhälle kommer kräva fler lösningar med sol och andra förnyelsebara energikällor. Vi skapar mikroproducenter och får framtidssäkrade energilösningar som leder till grönare samhällen. Allt startar på ritbordet, med planering och konstruktion av både nya fastigheter och utveckling av det som redan är byggt. Soltech skapar möjligheter att bygga estetiskt tilltalande tak och fasadlösningar med våra egenutvecklade byggnadsintegrerade solpaneler.

Släpp in solen. Läs mer och kontakta oss – sales@soltechenergy.com

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak- och fasadarbeten.


Vaillant värmesystem ger komfort Mer än 140 års erfarenhet inom värmeindustrin gör oss medvetna om vårt ansvar att erbjuda effektiva och miljövänliga uppvärmningslösningar. Vi erbjuder ett brett utbud av miljövänliga värmepumpar som ger dig maximal komfort och energiförbrukning.

Vaillants historia sträcker sig tillbaka till år 1874 då företaget grundades av Johann Vaillant i Remscheid, Tyskland. Sedan dess har vi varit marknadsledande inom innovativa uppvärmningslösningar. Med avancerad teknik sparar våra moderna system energi, naturresurser och minskar skadliga utsläpp. Vårt fokus ligger på system som använder förnybar energi. Dessa inkluderar system som kombinerar flera olika förnybara energikällor. Vår ambition är att förbättra våra kunders livskvalitet och bidra till ett komfortabelt inomhusklimat till en låg driftkostnad.


Nya Projekt

Augusti 2022

STORSATSNING PÅ SOLCELLSANLÄGGNING GÖR APAK SJÄLVFÖRSÖRJANDE I MÖLNDAL I juni i år tog aPak beslut om att investera i en solcellsanläggning på 2700 kvadratmeter på huvudlagrets tak i Mölndal. Bygget började omedelbart och anläggningen planeras vara i drift redan till hösten. Därmed blir aPaks huvudlager och huvudkontor i Mölndal helt självförsörjande på solel. Ett hållbarhetsmål för förpackningsföretaget aPak är att vara självförsörjande på energi senast 2030. Sedan tidigare finns 850 kvadratmeter solpaneler installerade på taket i Mölndal. Nu har aPak skyndat på utvecklingen genom att investera i ytterligare 2 700 kvadratmeter. Investeringen innebär att aPak tredubblar storleken på solcellsanläggningen och möjliggör en produktion på cirka 459 000 kWh per år. – Vårt hållbarhetsarbete fokuserar på en hållbar framtid i närtid. Tack vare vår investering i att tredubbla storleken blir aPak helt självförsörjande på solel i Mölndal. Satsningen på solceller i Mölndal är ett av flera bevis på att vi tar våra hållbarhetsmål på allvar, säger Evelina Lindgren, vd på aPak. Det tog bara några månader att förverkliga idén om att bygga ut solcellsanläggningen. Satsningen och bygget påbörjades i juni och kommer att drifttestas i slutet av augusti. – Finns det vilja finns det en väg. Vi hoppas kunna föregå med gott exempel för andra som funderar på att investera i en hållbarare framtid. Att installera solceller eller göra andra hållbara satsningar behöver varken vara komplicerat eller tidskrävande, avslutar Evelina Lindgren.

4


Nya Projekt

Augusti 2022

5


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nr 006/2022

Utgivare: Nya Projekt Grönt Byggande ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Försäljning: Lars Hedlund, lasse.hedlund@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSÄLJNINGSFRAMGÅNG FÖR

SPEKTAKULÄRT BYGGE >>>

8


Nya Projekt

Augusti 2022

9


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSÄLJNINGSFRAMGÅNG FÖR SPEKTAKULÄRT BYGGE Med sina 18 våningar är Vertikal Nydalen i Oslo uppförd som en klimatbyggnad utan motstycke. – Bostadsköparnas intresse har varit enormt, säger Jan Græsvik, projektmäklare i DNB Eiendom Nybygg. Bostads- och företagsprojektet som nu byggs på Gullhaug Torg i hjärtat av Nydalen är unikt i Europa. Arkitekterna i Snøhetta har ritat den spektakulära byggnaden på uppdrag av uppdragsgivaren Avantor. – Den här byggnaden är banbrytande på så många sätt, både vad gäller arkitektur och design, men inte minst vad gäller miljö- och klimatavtrycket. Det här är arkitektur och stadsutveckling på allra högsta nivå, säger projektmäklaren Jan Græsvik i DNB Eiendom. Banbrytande teknik för ventilation, värme och kyla gör byggnaden mycket energieffektiv. Vertical är ett FutureBuilt modellprojekt vilket innebär att byggnaden har betydligt bättre miljölösningar än vad som är praxis i byggbranschen. Detta blir Norges första kombinationsbyggnad med naturlig luftkonditionering, vilket i sin tur gör att det inte behövs några ventilationskanaler och fläktar. – Det i sin tur tillåter en takhöjd på tre meter i lägenheterna,

10

säger Græsvik. Klimatvinsten är betydande både under byggprocessen och under byggnadens livslängd. Forskning visar att ventilationssystemet ensamt kan stå för upp till 30 procent av utsläppen i en byggnads livscykel. Grundvatten hämtas från brunnar på över 300 meters djup i marken, medan värmepumpar samlar värme på vintern och kyler ner den på sommaren. NÄSTAN 70 PROCENT SÅLDA I FÖRSKOTT

Vertical Nydalen består av 18 våningar och är 65 meter hög. På bottenvåningen öppnar Fursetgruppen en italiensk restaurang med härlig uteservering, medan det från andra till sjunde våningen kommer att finnas kontorslokaler. Från åttonde till artonde våningen kommer det att finnas lägenheter från 44 till 143 kvadratmeter, fördelade på 2-, 3- och 4-rumslägenheter. – Den här lösningen gör att alla lägenheter får en fantastisk utsikt, även de på “första” våningen. Jag tycker att det här projektet är ett väldigt bra exempel på de fördelar det kan ge att bygga på höjden när det gäller bokkvalitet, stadsutveckling och miljö, säger Græsvik. Försäljningssiffrorna hittills visar att många vill bo i Vertikal Nydalen. Enligt Græsvik fanns det över 3 000 intressenter inför försäljningsstarten och i dag är nästan 70 procent av lägenheterna sålda.


Nya Projekt

Augusti 2022

– Det här är ett projekt som verkligen fångar köparna. Det finns ingen like, och samtidigt är Nydalen ett av de populäraste och mest framgångsrika nya bostadsområdena i Oslo. Det har varit budrundor på nästan alla lägenheter, vilket inte är vanligt i nya bostadsprojekt. NU ÄR DET BARA 13 LÄGENHETER KVAR

Det finns inte många lägenheter kvar och Græsvik räknar med att projektet kommer att vara slutsålt i god tid innan det blir klart i augusti nästa år. – Nu finns bara fem 2-rums-, fyra 3-rums- och fyra 4-rumslägenheter tillgängliga. Medelstorleken på lägenheterna är 80 kvm, och alla lägenheter har balkong. Samtidigt etableras två gemensamma takterrasser, båda med en fantastisk utsikt, där den högsta terrassen ligger 65 meter över marken.

11


Nya Projekt

Augusti 2022

UTBLICK DANMARK: NY LCA-PLATTFORM MÄTER OCH DOKUMENTERAR MILJÖPÅVERKAN FRÅN PROJEKT En ny LCA-plattform mäter och dokumenterar miljöpåverkan från projekt inom alla sektorer, från byggnader till broar. Och allt sker i realtid från de mycket tidiga designfaserna till slutlig dokumentation och överlämning, drift och underhåll. Det har aldrig funnits en starkare önskan från företag och organisationer runt om i världen att arbeta mer strukturerat med hållbarhet. Samtidigt inför nationella regeringar ny lagstiftning som syftar till att skapa nollutsläppssamhällen. Och bättre, mer transparenta lösningar och dokumentation för hållbarhet är högt efterfrågade bland organisationer och offentliga organ för att kunna följa lagstiftning och krav från den offentliga sektorn. För att möta dessa villkor och för att hjälpa kunderna att navigera i det politiska landskapet har COWI och Arkitema utvecklat en ny LCA-plattform (livscykelbedömning), som kombinerar data från olika källor i en heltäckande översikt med omedelbar, transparent data om ett projekts miljöpåverkan. Plattformen är för närvarande tillgänglig för byggprojekt i Danmark, men målet är att utveckla konceptet och öppna plattformen för andra marknader och sektorer. En av kunderna som redan är med på resan med COWI och Arkitema är byggföretaget NRE. Här är det viktigt för VD Jacob Eiskjær Olesen att ligga i framkant, och han var därför också mycket intresserad av att komma igång och hjälpa utvecklingen på vägen: – För fastighetsprojekt är det otroligt viktigt att klimatpåverkan beaktas och införlivas så att tidigt i projekten så Vi ser in i en framtid där LCA-dokumentation blir en obligatorisk del av byggreglerna för all nybyggnation under 2023. På NRE vill vi ligga i framkant så att vår organisation står väl rustad för framtida krav Vi har samarbetat med COWI och Arkitema för att utbilda såväl vår egen organisation som våra partners, så att de nya kraven implementeras på det mest flexibla och ändamålsenliga sättet. BESLUTSFATTANDE VERKTYG SOM MÄTER HÅLLBARHET FRÅN VAGGA TILL GRAV

LCA-plattformen består av olika verktyg som kan användas i olika faser av ett projekt, från den tidiga designfasen till dokumentation av det slutliga miljöavtrycket. Morten Alsdorf, Senior Digital Transformation Director på COWI, förklarar: – Våra kunder vill ha beslutsfattande verktyg som mäter hållbarhet från början till slut. De behöver transparenta data i de mycket tidiga stadierna av projektet för att kunna fatta hållbara beslut på ett informerat underlag. Och de måste enkelt kunna samla in och kvantifiera miljöpåverkan från alla material som ingår i ett projekt, för dokumentation. De behöver kunna dokumentera

12

detta för att få bygglov enligt nya regler och för att undvika kostsamma projektnedgångar när beslut ändras under projektens genomförande. Plattformen består för närvarande av två verktyg färdiga för marknaden: LCA Design och LCA Documentation. LCA Design visar miljöpåverkan av designbeslut i den tidiga designfasen. LCA-dokumentation effektiviserar och förenklar LCA-datainsamling från alla projektleverantörer, vilket minimerar besvärliga administrativa procedurer. Det gör det möjligt för byggare att enkelt kvantifiera miljöpåverkan från alla material som ingår i ett projekt, både för dokumentation och certifiering. NÄSTA STEG: SKALBARHET OCH TVÄRSEKTORIELL TILLÄMPNING

Den danska byggbranschen har använts som utgångspunkt för utvecklingen av LCA-plattformen, där pilotprojekt och utvecklingspartners utöver NRE bl.a. inkluderar även NREP och Home.Earth. Inom en snar framtid kommer COWI och Arkitema att utöka plattformen till att omfatta andra sektorer och marknader. Morten Alsdorf säger: – Vi har redan definierat grunden för LCA-plattformen. Och vi är nu på god väg till nästa utvecklingsfas: Att definiera de tvärsektoriella differentiatorerna så att plattformen kan användas av andra sektorer, oavsett om du arbetar med klimatanpassning, Power-to-X eller infrastruktur. Från strategi till handling I januari 2022 lanserade COWI en ny strategi. Förutom att välja bort alla fossilbränsleprojekt i framtiden, åtog sig företaget också att stödja kunderna i deras hållbara omvandling. Med den nya LCA-plattformen har företaget tagit ett kvantkliv när det gäller att förena hur vi arbetar med hållbarhet och hur vi dokumenterar det. Det gör det möjligt att klassificera hållbarhet på jämställdhet med andra, mer traditionella projektparametrar som tid och ekonomi. Och det är en mycket konkret metod för att ge kunderna konkreta verktyg som de kan använda för att stödja deras resa mot hållbarhet.


Nya Projekt

Augusti 2022

13


Hållbart brandskyddat trä Byggsverige står inför stora utmaningar Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infrastruktur och samtidigt snabbt minska klimat påverkande utsläppen. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Vi måste alltså agera mycket snabbt och kraftfullt för att klara Sveriges klimatmål om klimatneutralitet till 2045. Ur det perspektivet kan vi inte ställa allt vårt hopp till framtidens fossilfria stål och gröna betong. Bygg- och fastighetsbranschen behöver i betydligt högre grad fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som är tillgängliga här och nu.

Lösningen - Bygg mer i trä

En redan tillgänglig dellösning på klimatkrisen är att bygga mycket mer i trä än vad vi gör i dag. Industriellt trähusbyggande gör att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Dessutom är skogen en förnybar resurs som fungerar som en aktiv kolsänka och därför mycket viktig ur ett klimatperspektiv. I ett aktivt skogsbruk där avverkning och återplantering genomförs på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid plockas ut från atmosfären och bindas i både byggnader och skog.

Att bygga brandskyddat kräver mer av beslutsfattarna

När allt fler byggherrar väljer att bygga med trä, oavsett det gäller en fasadbeklädnad eller hela konstruktionen ställs inblandade aktörer inför situationen att behöva välja träprodukter som uppfyller specifika brandkrav. Att bygga med trä är en sak, men att bygga med brandskyddat trä ställer högre krav på förståelse för hur träet kan användas för själva monteringsförhållandet i relation vad träprodukten uppnår för brandklass i tredjepart certifikat. Faktorer som monteringsförhållande, luftspalt, isolering, träets tjocklek och densitet har en direkt avgörande roll för beslutet att upphandla en lämplig produkt eller inte.

Hållbart brandskydd riskerar att prioriteras bort

Så bidrar Woodsafe till ett ökat trähusbyggande

Woodsafe bidrar till det ökande och hållbara trähusbyggandet genom att vi brandskyddsimpregnerar byggföretagens träråvara för ett långsiktigt skydd mot brand enligt gällande byggregler, men vi bidrar med mer än så. Vår produktion av brandskyddat trä genom impregnering framställs till hundra procent förnyelsebar biovärmeenergi och solkraft från vår egna solenergianläggning. Att vi hanterar kemikalier är ingen hemlighet och det är ingenting vi är rädda för eftersom vi uppfyller gällande lagkrav på gränsvärden för innehåll av ämnen i slutprodukten och det är därför byggherrarna känner sig trygga i sitt val av brandskyddad träprodukt när de väljer Woodsafe PRO eller Woodsafe Exterior WFX.

Möjligheterna är många

Genom att använda Woodsafe öppnas dörrarna för kreativa arkitekter och hållbara byggentreprenrörer och beställare som värnar om människor, djur, miljö, bioligisk mångfald, ekonomiska värden samt arbetar för en hållbar framtid enligt de globala målen 2030.

Woodsafe ser en trend där nedströmsanvändare värderar miljöbedömningssystem högre än själva syftet med brandsäkerhet. Att välja en brandklassad träprodukt som i miljöbedömningssystem anses bästa alternativet för hälsa och miljö är inte ett sakkunnigt bevis för ett hållbart brandskydd. En hållbar brandskyddad träprodukt handlar om att värna om biologisk mångfald, att resursbehovet i förädlingsprocessen utförs med förnyelsebar energi, att brandskyddsmedlet uppfyller gränsvärden om kemiskt innehåll enligt Reach. Det råder inga tvivel om att farliga ämnen skall fasas ut men det skall göras utifrån gällande lagkrav för kemikaliens gränsvärde, inte ideologiska värderingar i bedömningssystemet. Här måste branschen vara observanta så att t.ex. lämplighetsprovade egenskaper enligt EN16755 INT1, INT2 samt EXT inte faller utanför värdering av produkten bland annat eftersom denna egenskap inte ingår i miljöbedömningssystemen.

Öppna kameran för att läsa mer om hållbart brandskydd, eller surfa in på www.woodsafe.se Om vill prata, ring oss på 010-2067230


rd

R e n jo

l u ft

hå

Und

Ren

B io

g as

Nu går vi mot grönare tider Norra Sverige går i spetsen för den gröna omställningen. BDX är med på resan och skapar innovativa helhetslösningar i allt från logistik till entreprenad- och industritjänster. Att vara cirkulär betyder inte att köra på i samma hjulspår utan om att våga tänka nytt. Vill du vara med på våra cirkulära resa? Hör av dig så hjälps vi åt att tänka nytt och framåt.

BDX är framtidsbyggare.

BDX skapar innovativa helhetslösningar som löser kundens behov – allt från logistik till entreprenad-, anläggnings- och industritjänster. Vi jobbar över hela landet med norra Sverige som vår hemmamarknad. Vi är framtidsbyggare. bdx.se


Nya Projekt

Augusti 2022

16


Nya Projekt

Augusti 2022

17

SWEROCK TILLSÄTTER NATIONELL ARBETSGRUPP SOM SKA FOKUSERA PÅ RENT VATTEN Rent vatten är vår viktigaste resurs och behoven av hållbara vattenlösningar ökar. Swerock gör nu en satsning inom området och samlar företagets gemensamma kompetens i en nationell arbetsgrupp för att hjälpa och stötta andra företag i sitt miljöarbete. Under ett pågående bygg- och anläggningsprojekt uppkommer det många gånger vatten som kan ge stor miljöpåverkan om det inte hanteras på rätt sätt. Hur vattnet ska hanteras samt renas har aldrig varit viktigare och kraven från myndigheterna ökar. Swerock hjälper bygg- och anläggningsföretag att ta sitt ansvar för vattnet som uppkommer under byggprocessen och se till att det vatten som släpps ut möter kraven från myndigheterna och inte bidrar till några föroreningar. Swerock tillsätter därmed en nationell arbetsgrupp som erbjuder rätt lösning till det specifika projektet. Syftet är att eliminera spridning av föroreningar via grundvatten, dagvatten och länshållet vatten. – Genom den här gruppen har vi möjlighet att samla vår kompetens och tillsammans möta det ökade behovet av lösningar i projekten och ligga i framkant när det gäller miljöarbetet. Vi gör en satsning där vi ser att våra tjänster kan bidra till hållbara samhällsbyggen, säger Jessica Stjernholm som kommer att driva gruppen. Swerock tillhandahåller redan idag mobila anläggningar som effektivt behandlar överskottsvatten på plats och ser till att det behandlade vattnet uppfyller de krav som ställs i projektet. Dessa anläggningar består av en eller flera moduler som anpassas efter projektets specifika behov. Det kan vara allt från en enskild sedimenteringscontainer som renar vattnet från suspenderade partiklar och oljeföroreningar till ett mobilt reningsverk för rening av exempelvis metaller, klorerade lösningsmedel, PFAS etc. – Kan vi, genom Swerocks teknik och kompetens, rena vattnet innan det lämnar bygg- och anläggningsprojekten förhindras spridning av föroreningar till grundvatten, sjöar och hav. Jag tycker därför att det känns extra bra att vi nu gör en satsning på vattenrening med tanke på att det är en av våra viktigaste resurser, avslutar Jessica Stjernholm.


Nya Projekt

Augusti 2022

UTBLICK NORGE: LINK PLANARKITEKT FÖR «TÅRNET SENTER» PÅ FORNEBU Ambitionen är att Tårnet senter ska bli en katalysator för stadsliv, mötesplatser, kultur och en plats där alla ska känna sig välkomna. Torncentret ska ge ett heltäckande erbjudande till studenter, besökare och boende på Fornebu. LINK Arkitektur anlitas av Bærums kommun som planarkitekter för en av de centrala tätorterna på Fornebu. Ytorna runt det gamla flygtornet ska anpassas för en urban stadskärna med social infrastruktur med en 10-parallell gymnasieskola, två multihallar, ett folkbibliotek, en hälsostation, kulturella funktioner och aktiviteter för unga. Syftet är att skapa en gemensam arena av offentlig service och sociala mötesplatser som är lättillgängliga för allmänheten, en arena för stadsliv, mötesplatser och kultur. Projektet har höga miljöambitioner med målet om nollutsläppsbyggnader. Uteområdena ska hålla hög kvalitet, både som stadsrum, men också som områden för barn, unga och äldre på Fornebu. Ambitionen är att alla tjänster och funktioner ska delas vilket ska ge ett rikt utbud av aktiviteter och olika typer av mötesplatser. Dessutom skapas ett mervärde genom att flera funktioner delar på flera områden under dagen. Skolans externa funktioner som specialpedagogiska lokaler (mat och hälsa, musikrum, konst och hantverk mm) kan användas av bibliotek och kultur, volontärarbete, ungdom och fritid med mera, förutom att allmänheten har möjlighet att boka rummen för självorganiserat bruk. Öppningen av Tower Center är planerad till augusti 2027.

18


Nya Projekt

Augusti 2022

19


Ecoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger samt energitekniker Augusti 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS Viktor Lindström och automationstekniker Jeff Hägerman vid fastigheten DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter Evertherm SEWEcoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger två samt energitekniker systemLindström som ska återvinna gratis energi i tre Jeff nyproducerade studentfastigheter. Viktor och automationstekniker Hägerman vid fastigheten DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter två Evertherm SEWsystem som ska återvinna gratis energi i tre nyproducerade studentfastigheter.

Nya Projekt

Ecoclimes vd och grundare Lennart Olofsson till höger samt energitekniker Viktor Lindström och automationstekniker Jeff Hägerman vid fastigheten Fjärdingsmannen, där Stockholmshem nu driftsätter två Evertherm SEWsystem som ska återvinna gratis energi i tre nyproducerade studentfastigheter.

Svensk Byggtidning 53

Svensk Byggtidning 53

DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV ECOCLIME

Svensk Byggtidning 53

ECOCLIMES EVERTHERM ECOCLIMES – återvinner mest energiEVERTHERM när den behövs bäst

–Ecoclime återvinner mest energi när den behövs bäst Groups system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten Evertherm SEW avsett för

större fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. Ecoclime Groups system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten Evertherm SEW avsett för Besparingen är normalt 30 procent och under vissa förhållanden så stor som 45 procent. större fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. Besparingen är normalt 30 procent och under vissa förhållanden så stor som 45 procent. – VI ERSÄTTER normalt cirka 30 procent

Ecoclime tar ansvar för hela värdekedjan, motsvarar den gas som Northstream 1 transav den energi som en fastighet använder från tillverkning av värmeväxlarsystem i egen porterar till Tyskland eller hela 80 kärnkraft–särskilt VI ERSÄTTER normalt 30 procent Ecoclime tar ansvar hela värdekedjan, denForsmark. gas som Northstream 1 transvintertid och i vissacirka fastigheter kan fabrik i Vilhelmina tillför installation ute hos motsvarar reaktorer typ av den energi som en fastighet använder från tillverkning av värmeväxlarsystem i egen porterar till Tyskland hela 80förra kärnkraftdet ligga uppåt 40 – 45 procent. Det gäller slutkunderna. Systemet är unikt och integreras Ecoclime Groupeller omsatte året särskilt vintertid och i vissa fastigheter i Vilhelmina till installation ute hos reaktorer typ Forsmark. där det är stora vattenflöden, exempelviskan tätt fabrik med befintliga energisystem i bostadsfastig150 miljoner kronor och siktar på cirka det ligga uppåt 40 – eller 45 procent. Detdär gäller Systemet är unikt och integreras omsatte förra året befolkade fastigheter fastigheter det slutkunderna. heter, hyreshus och bostadsrättsföreningar, 300Ecoclime miljoner iGroup år. där det är stora vattenflöden, exempelvis tätt med befintliga energisystem i bostadsfastig150 miljoner kronor ochattsiktar cirka finns restauranger, där vattenförbrukningen är men också i ökande utsträckning i industrin. – Vi har ambitionen växa på kraftigt, befolkade fastigheter eller fastigheter det heter, hyreshus bostadsrättsföreningar, miljoner i år. ett förvärv vi gjorde nu Företaget haroch närmare 30 system install- 300 hög. När vi adderar till återvinning avdär värme bland annat med finns restauranger, där vattenförbrukningen är men i ökande utsträckning i industrin. – Vi har ambitionen attmed växaeget kraftigt, eradeockså i bostadsfastigheter och industriella i frånluften och bergvärme med komfortefter årsskiftet. Vi har rejält kapiFöretaget har närmare 30 system installhög. När vi adderar till återvinning av värme bland annat med ett förvärv vi gjorde nu kyla kan vi nå upp till 80 procent i energi- miljöer. Så det finns gott om referensobjekt. tal och en väl tilltagen kassa och står därför i bostadsfastigheter och industriella ieffektivisering. frånluften ochDet bergvärme med Olofsson, komfort- erade årsskiftet. rejält steg. med eget kapisäger Lennart Utöver vinster för den enskilde fastighets- efter väl rustade för Vi att har ta nästa Vi har ett och en välben tilltagen och står Så det finns gott om referensobjekt. kyla nå upp av tillEcoclime 80 procent i energien avkan tre vi grundare Group, som miljöer. ägaren talar Lennart Olofsson om samhälls- tal industriellt som vikassa startade förradärför året. effektivisering. Det säger Olofsson, Utöver vinster för den enskilde fastighets- väl rustade förlösning att ta nästa Vierbjudit har ett är noterat på Nasdaq First Lennart North Premier och nyttiga effekter. Samma typ av som visteg. hittills en av tre grundare av Ecoclime Group, som ägaren talar Lennart Olofsson om samhällsindustriellt ben som vi startade förra året. som just nu står inför en kraftig expansion. – Kan man minska behovet av energi vid flerbostadshus erbjuder vi nu industriella är noterat på Nasdaq First NorthfastighetstekPremier och nyttiga effekter. typ av lösning som vi hittills erbjudit Ecoclime tillhandahåller respektive förbrukare kan man ju leverera ut Samma verksamheter, livsmedelsindustri, bryggerier, som justför nuåtervinning, står inför en laddning, kraftig expansion. – Kan behovet energi vid flerbostadshus erbjuder vi nu industriella nologi lagring, energi tillman fler minska i de system somav redan finns. sjukhus och avloppsreningsverk. Ecoclime tillhandahåller fastighetstekrespektive förbrukare kan man ju leverera ut verksamheter, livsmedelsindustri, bryggerier, utvinning och Groups distribution av återvunnen Det betyder att hela infrastrukturen kan dra Evertherm – Vi genomför en generationsväxling Ecoclime system för återvinning av köpt energi ur avloppsvatten SEW avsett för nologi för återvinning, laddning, lagring, energi tilldet fler i de system som redan finns. sjukhus och avloppsreningsverk. ochstörre förnybar termisk energi. Företagets nytta av när man inte behöver bygga ut med nytt management och har rustat för fastigheter, minskar radikalt behovet av ny tillförd energi till fastigheter och industriprocesser. utvinning och distribution återvunnen Det betyder att hela infrastrukturen dra Vi genomförexpansion, en generationsväxling el- och fjärrvärmenät i motsvarandekan grad. ETX-teknologi och cirkuläraavenergisystem en –internationell säger Lennart Besparingen är normalt 30 procent nytta och under vissa förhållanden så stor 45 och energi. Företagets av det när inte som behöver ut som med nyttprocent. management och har rustat för kan förnybar användas termisk i såväl ROT-projekt som vid – EU driver ettman initiativ heterbygga Mission Olofsson. eloch fjärrvärmenät i motsvarande grad. ETX-teknologi och cirkulära energisystem en internationell expansion, säger Lennart nybyggnation. Innovation i syfte att identifiera teknologier kan––användas såvälgör ROT-projekt vid – EU driver initiativ som heter Mission VI ERSÄTTER normalt cirkasom 30 procent Ecoclime tar ansvar för hela värdekedjan, motsvarar den gas som Northstream 1 transSom mesti nytta energibesparingen som kan sparaettmycket energi genom åter- Olofsson. nybyggnation. attavidentifiera den energi som en fastighet använderInnovation från tillverkning värmeväxlarsystem i egen porterar till Tyskland eller hela 80 kärnkraftvinning ochi syfte cirkulär energi. Deteknologier har genom närav behovet är som störst, säger Lennart – Som mest nytta gör energibesparingen som kan spara mycket energi genom återsärskilt vintertid och i vissa fastigheter kan fabrik i Vilhelmina till installation ute Olofsson. 90 procent av all kostnads- den svenska Energimyndigheten och RISE hos reaktorer typ Forsmark. och energi. Deskulle har genom när behovet är som säger Lennart det ligga uppåt 40störst, – 45 Det gällervinning slutkunderna. Systemet är unikt och integreras Ecoclime Group omsatte förra året besparing görs vintertid närprocent. tillförd energi kommit framcirkulär till att man globalt kunna svenska Energimyndigheten och RISE Olofsson. 90 procent av allaktör kostnadsdär det är stora vattenflöden, exempelvis med befintliga i bostadsfastig150 miljoner kronor och siktar på cirka är som dyrast. Det finns ingen som är tättden spara 6 000 TWh energisystem med vår teknologi. Fram besparing görs vintertid närsåtillförd energi fram tilldet attenligt man globalt kunna befolkade eller fastigheter där detkommit heter, hyreshus och bostadsrättsföreningar, 300 miljoner i år. i närheten avfastigheter att återvinna mycket köpt till 2030 finns MI enskulle marknad på är som dyrast. Det finns aktör som är ärspara 6 000 med vår teknologi. Fram finns restauranger, däringen vattenförbrukningen också i ökande utsträckning i industrin. – Vi har ambitionen att växa kraftigt, energi i en fastighet som vi gör. 600men TWh förTWh våra lösningar, vilket ungefär www.ecoclime.se i närheten återvinna så mycket av köpt finns dethar enligt MI en30marknad på Företaget närmare system installhög. Näravviatt adderar till återvinning värmetill 2030 bland annat med ett förvärv vi gjorde nu energi i en fastighet vi gör. med komfort-600erade TWh iför våra lösningar, vilket bostadsfastigheter och ungefär industriella efter årsskiftet. i frånluften och som bergvärme Vi har rejält med eget kapiwww.ecoclime.se kyla kan vi nå upp till 80 procent i energi- miljöer. Så det finns gott om referensobjekt. tal och en väl tilltagen kassa och står därför effektivisering. Det säger Lennart Olofsson, Utöver vinster för den enskilde fastighets- väl rustade för att ta nästa steg. Vi har ett en av tre grundare av Ecoclime Group, som ägaren talar Lennart Olofsson om samhälls- industriellt ben som vi startade förra året.

ECOCLIMES EVERTHERM – återvinner mest energi när den behövs bäst


Slitstyrka Vi gör arbetskläder för företag som ställer höga krav på plaggens funktion, kvalitet och slitstyrka.

Durability at work since 1975


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSTA SPADTAGET FÖR NYTT UNIKT KAFFEROSTERI I TRÄ >>>

22


Nya Projekt

Augusti 2022

23


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSTA SPADTAGET FÖR NYTT UNIKT KAFFEROSTERI I TRÄ Arvid Nordquist tillsammans med Järfälla kommun inviger nu bygget av den första moderna svenska kombinerade industri- och kontorsbyggnaden i trä. Företaget tar det första spadtaget till det nya kafferosteriet i Jakobsberg utanför Stockholm. 2025 ska det stå klart med förhoppning att inspirera fler att bygga på nya innovativa sätt. Med konstruktion i trä är den planerade rosteri- och kontorsbyggnaden unik i sitt slag både i och utanför Sverige. Företaget bakom, Arvid Nordquist, vill visa att det går att tänka långsiktigt och hållbart genom att använda innovativ träteknik. – Som familjeföretag har vi alltid haft en lång tidshorisont för våra beslut, och våra kunder förväntar sig att vi gör det som känns bäst både i mage och hjärta,” säger Anders Nordquist, VD på Arvid Nordquist. ”Vi vill visa att det är möjligt att bygga på nya sätt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för kommande generationer. SMART ENERGIÅTERVINNING

Det nya kafferosteriet är placerat i Jakobsberg, norr om huvudstaden, mellan Gamla Enköpingsvägen och E18. Projektet sker i nära samverkan med Järfälla Kommun, Sagax och Eppens Arkitektur. Träbyggnaden kommer på olika sätt att använda modern teknik för att hushålla med resurser och ge minimal miljöpåverkan. – Vi bygger ett modernt och resurseffektivt kafferosteri som bland annat kommer kunna föra tillbaka överskottsvärme från rostningen av kaffebönorna till verksamheten, ” säger Peter Dannqvist, Logistikdirektör på Arvid Nordquist. ”Det är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete som inkluderar allt från hållbart certifierade bönor, cirkulära förpackningar till att välja rätt lösning för ett rosteri med minimala utsläpp. MÅNGA FÖRDELAR MED TRÄ

Det finns många fördelar med att bygga i trä. Inte bara är det en förnybar råvara som ingår i naturens kretslopp och som binder koldioxid, det finns också stor tillgång på träd på nära håll i Sverige. Träbyggnader kan stå i flera hundra år och anses också ge behagliga inomhusklimat. – Genom att välja trä minskar vi koldioxidutsläppen kopplade till bygget väsentligt och därmed minskar vi vår klimatpåverkan, samtidigt som vi bidrar till en mer trivsam arbetsmiljö” säger Anders Nordquist. ”Vi har sedan mer än 10 år tillbaka arbetat med att reducera utsläppen i hela värdekedjan och klimatkompenserat för de som återstår genom trädplantering, därför känns det värdefullt att nu också få använda träd på ett hållbart sett här hemma i hjärtat av vår verksamhet. HÖGT I TAK

Utformningen av det nya kafferosteriet integrerar kontors- och

24

fabriksbyggnaden och har en gestaltning som likt företaget Arvid Nordquist kombinerar modernitet med klassisk form och kvalitetstänk. Att bygga själva kafferosteriet i trä har ställt speciella tekniska krav på lösningarna. I den 24 meter höga rosthallen finns specialutformade takstolar för att kunna skapa fri golvyta och samtidigt bära upp de väldiga lasterna från den tekniska utrustningen. – Vi har inte hittat några andra jämförbara träbyggnader med den här typen av volym och därför har vi skapat innovativa lösningar tillsammans med några av Sveriges främsta experter på träkonstruktioner, det här visar att det går att bygga mer ambitiösa industrilokaler i trä än vad som hittills gjorts, säger Arvid Jansson på Eppens Arkitektur. 200 ARBETSTILLFÄLLEN

Placeringen i Jakobsberg innebär att det är nära till kommunikationer och service, vilket kommer underlätta att attrahera kompetens till företaget. Arvid Nordquist har i över 60 år haft sitt rosteri i Solna, men i takt med att företaget vuxit ur de befintliga lokalerna började man söka efter mer ändamålsenliga lokaler som passar planerna för framtiden. Den befintliga hyresvärden i Solna, Sagax, är också en partner i det nya projektet och arbetar tillsammans med Arvid Nordquist för att bygga och ansvara för den nya lokalen. – Vi har haft ett långsiktigt partnerskap som nu även sträcker sig långt in i framtiden, där vi tillsammans skapar bästa möjliga förutsättningar för det nya kafferosteriet,” säger Pelle Fochsen på Sagax. ”Vi är stolta över att vara med och bidra till att skapa förutsättningar för en hållbar arbetsplats, att bygga i trä har många fördelar utöver minskade klimatutsläpp. Det minskar transporter, blir en bättre byggarbetsplats och kortar byggtiden på plats. Det ska bli spännande att sätta igång.


Nya Projekt

Augusti 2022

25


Nya Projekt

Augusti 2022

HÅLLBARHET I FOKUS NÄR HSB VINNER I BRUNNSHÖGS STÖRSTA MARKANVISNINGSTÄVLING Två kvartersbyggrätter om totalt 22 500 kvm låg i potten när Lunds kommun i början av året utlyste Brunnshögs mest omfattande markanvisningstävling Patentkvarteren22. Nu står det klart att ett av de vinnande kvarteren utvecklats av HSB tillsammans med Liljewall, Sweco, Utopia Arkitekter och KAMOMA landskap. Förslaget präglas av höga ambitioner att förverkliga framtidens klimatneutrala byggande och innehåller blandade boendeformer, arbetsplatser och lokaler. – Stadsdelen Brunnshög andas innovation och hållbarhet och detta är något som tagits vara på i vårt förslag och som vårt projektteam nu komMer att arbeta vidare med och förverkliga, berättar Susanne Klint, projektchef HSB Projektpartner. Den nya bebyggelsen ska inte bara vara hållbar, utan det ska även synas att den är det. Förslaget tar fasta på arkitektur som ska stärka Brunnshögs identitet och signalerar hållbarhet genom vackra och välstuderade proportioner och material. Kvarteret utgörs av en aktiv bottenvåning, en lugn harmonisk mellandel och ett variationsrikt taklandskap. Material och färgskala tar avstamp i den lokala traditionen med jordiga toner och lera som basen i det byggda, antingen i bränd form, exempelvis tegel, eller som så kallad rammad jord. Lokala schaktmassor kan då användas för att minimera transporter och energi till teglets förbränning. Mot innergården dominerar trä som material för att skapa en mjukare sida som harmonierar med gårdsutformningen. Styrkorna i HSBs förslag anses handla om den sociala hållbarheten. Projektet andas trygghet för individen och en social utemiljö där även konsten får ta plats. – Det är ett mycket glädjande besked att vi har fått förtroendet att vara med och utveckla Lund och denna gång vara en del av den innovativa stadsdel som Brunnshög växer fram till. För oss är det extra roligt att den sociala hållbarheten lyfts fram som styrkor i vårt projektförslag då det är en viktig del av vår verksamhet, säger Caroline Sellström, affärsområdeschef HSB Skåne. MARKANVISNINGSTÄVLINGEN, SOM UTLYSTS AV LUNDS KOMMUN, AVGJORDES DEN 21 JUNI OCH JURYNS MOTIVERING TILL HSBS VINNANDE FÖRSLAG LYDER:

“Ett genomarbetat förslag som andas klimatneutralitet, hållbarhet i flera dimensioner och – framför allt – Brunnshög. Juryn anser att förslaget lyckats tolka den ”enhetliga oenhetligheten” väl och uppskattade särskilt hur man – med hjälp av arkitekturen – gestaltat den mjuka övergången mellan gata och park, som blir en signatur för hela kvarteret. Juryn ser fram emot att i framtiden mötas upp vid Patentslingan för att uppleva en härproducerad fasad och samtidigt besöka Lunds nya arena för framtidens boendemiljö: Living Lab i Brunnshög.”

26


Nya Projekt

Augusti 2022

27Paint AP från Nils Malmgren AB färger och lacker med

unikt framtagna egenskaper Paint AP är en Akrylatfärg från Nils Malmgren AB. Det är ett enkelt färgsystem, framtaget med optimerade egenskaper. I kombination med ett fantastiskt nyanseringssystem är det möjligt att få Paint AP i många kulörer inom NCS och RAL för systemen Multi, ESD och Anti-Rust. Nils Malmgren AB har över 50 års erfarenhet av att skapa innovationer. Vi vet att vi kan garantera kvalitet.

Paint AP Multi och Paint AP ESD är testade enl EN 1504-2. Uppfyller kriterierna för CE-märkning.

Paint AP ESD är testad enl IEC 61340-5-1. Uppfyller kraven för ESD-beläggning samt EN 1081 klass II.

Diffusionsöppna akrylatsystem låter underlaget andas, vilket motverkar spänningar mellan underlag och färg.

Valnäsgatan 6, Ytterby || Tel: +46 (0)303 936 10 || E-post: info@paintap.se || www.paintap.se

nils-malmgren_byggnorden_helsida_1-2-3.indd 1

2018-08-07 13:57:24


Nya Projekt

Augusti 2022

UMEÅS FÖRSTA FÖRSKOLA AV KLIMATSMART TRÄ I det nya området Tomtebo gård byggs nu förskolan Kålmasken med sex avdelningar. Det är den första förskolan i Umeå som ger mindre klimatpåverkan tack vare att trä används i stommen istället för stål och betong. – Vi bygger inte utan stål och betong, bara i mindre omfattning eftersom vi har bytt ut materialet till trä där det passar. Rätt material på rätt plats med andra ord, säger Magnus Conradsson, byggprojektledare. Betong används endast till grundläggningen, vilket minskar klimatpåverkan. Enligt en utredning som kommunen låtit göra kan utsläppen minska med 113 ton koldioxid genom att byta från stål och betong till trämaterial. BEHOV AV FÖRSKOLEPLATSER

Eftersom de östra delarna av Umeå växer finns det stora behov av fler förskoleplatser. Förskolan byggs längs med Kålhagsvägen och skolgården vätter mot skogen vilket ger närhet till naturen. – Utformningen av förskolan och dess planlösning är framtagen i nära dialog med förskoleverksamheten och utifrån deras behov, säger Magnus Conradsson, byggprojektledare. Förskolan planeras vara klar våren år 2024 och är en av två förskolor som byggs i området Tomtebo gård.

30


Nya Projekt

Augusti 2022

31

Illustration: Arkinova


Nya Projekt

Augusti 2022

SJUKHUSSTOMMEN SOM KAN ÅTERBRUKAS TILL EN NY STADSDEL Social och ekologisk hållbarhet samt smarta städer präglar H22 City Expo, stadsmässan som hölls under försommaren i Helsingborg. Här presenterade LINK Arkitektur ett nydanande återbruksprojekt av betongstommar. Region Skånes plan för Helsingborgs nya lasarett för psykiatrisk vård var så pass långt gången att stommen redan var gjuten när projektet lades ner på grund av politiska beslut. Det blev startskottet till LINK Arkitekturs innovativa återbruksförslag där stommen föreslås återbrukas till ett nytt attraktivt bostadsområde för stadens invånare. – Den övergivna stommen står och gapar efter en byggnad. Vi ville ta fram ett förslag som skulle göra att både naturresurser och skattemedel sparas jämfört med att bygga nytt, säger Alexandra Adriani, regionchef på LINK Arkitektur. ÅTERBRUK I SIN LINDA

Andelen återvunna byggmaterial blir allt större i nybyggnadsprojekt. Vi ser hur byggmaterial omhändertas och omvandlas till nya material, exempelvis fönster som blir glasull. Det allra mest resursbesparande är däremot återbruk, alltså att till exempel ta ett fönster från en byggnad som rivits och sätta in det i en ny byggnad. Än så länge är branschens återbruksandel i sin linda och de byggkomponenter som sätts in i nya projekt utgör en bråkdel av allt byggavfall. – Särskilt intressant vore det att i högre grad återbruka fler naturresurskrävande stommar som nästan alltid är gjutna i betong i stället för att riva dem och gjuta hela nya grunder, men det ställer naturligtvis högre krav på både beställare och arkitekter som måste tänka på ett nytt sätt. För aktörer som vill driva branschens hållbarhetsarbete kliar det därför i fingrarna när vi ser unika återbruksmöjligheter som detta projekt där övergivna stommar skulle kunna bli en del av en ny attraktiv stadsdel, enligt Alexandra Adriani.Den skandinaviska arkitektbyrån LINK Arkitektur växer i Sverige och Malmökontoret finns representerat under H22 med bostadshusen Ophelias brygga på expoområdet i Oceanhamnen och Spira, ett landmärke i det socialt utsatta området Drottninghög. Få stora återbruksprojekt LINK Arkitektur var också den arkitektbyrå som ursprungligen fick uppdraget att rita psykiatribyggnaden som på grund av politiska beslut fick läggas ner efter påbörjat byggande (ett helt nytt sjukhus ska i stället byggas i Helsingborgs utkant). Kvar står stommen och en arkitektbyrå som ser stor återbrukspotential. På den 20 000 kvadratmeter stora tomten föreslås åtta fastigheter helt i trä.

32

– Vi kan stommen utan och innan eftersom vi ritade sjukhusbyggnaden och var med i hela projekteringen under ett halvt decennium. Här finns alla möjligheter att skapa något positivt, tänk er ett levande kvarter med bostäder, mötesplatser och butiker. Här har Helsingborg möjlighet att skapa ett riktigt stort föregångsprojekt inom återbruk av stommar, menar Adriani. Arkitektbyrån presenterade förslaget för en intresserad publik under H22 City Expo. – Det ligger en utmärkt betonggrund gjuten på platsen med ett enormt källarplan, ett arbete och investering som det inte finns någon anledning till att kasta bort även om ursprungsplanen aldrig kommer att genomföras, säger Marius Lorentzen, bostadsarkitekt. – Vi har gjort detta projektförslag för att visa att återbruk är fullt möjligt. Allt som redan byggts kan behållas. I detta exempel har vi skapat åtta vackra L-formade terrassbyggnader i trä. Källaren som redan är gjuten ger plats till cirka 250-300 p-platser, fortsätter han. Än så länge finns inget beslut om vad som kommer hända med marken. – Oavsett vad kommunen bestämmer sig för att göra vill vi på LINK Arkitektur visa att det inte har varit förgäves arbete med projekt som inte går vägen. Förslag som detta gynnar både skattebetalare och miljön, avslutar Marius Lorentzen.


Nya Projekt

Augusti 2022

SEX AV TIO SVENSKARNA VÄLJER BORT HÅLLBARHET I SINA FRITIDSHUS Sverige måste på sikt minska vår vatten- och elförbrukning. Ändå svarar sex av tio svenskar att de avstår klimatsmarta investeringar i sina fritidshus. Den största anledning uppges inte vara pris eller utbud – utan bristande vilja. Sommaren är här och det är dags för många att ta tag i byggprojekten som planerats under våren. Vattenbarometern 2022 visar att nästan var tredje svensk planerar arbete på sitt fritidshus i sommar. Samtidigt är det få som tänker på miljön när det är dags att renovera. Sex av tio svenskar med fritidshus svarar att de kommer att avstå investeringar för att spara vatten och energi. Den största anledningen sägs vara varken utbud eller priser, utan att man helt enkelt inte ser något behov till det (42 procent) eller att man prioriterar annat (23 procent). Endast 13 procent anger kostnad som ett skäl att avstå. – Det vi ser är anmärkningsvärda siffror, men vi på GROHE tror ändå på svenskarnas vilja att satsa på hållbarhet i framtiden. All opinion går i vågor och vi har en tuff tid bakom oss med pandemin och en tuff tid nu med allt som händer i Europa. Det går ju bara att spekulera i bakomliggande orsaker men det vore

33

konstigt om det inte påverkade samtalet, både i media och runt middagsbordet eller kaffeaparaten, säger Christina Holmberg, PR & Communications Manager Nordics på GROHE. Ett tydligt tecken på att energi- och vattenförbrukning är ett ämne som förlorat sin position i den svenska debatten. En genomsnittlig svensk förbrukar över 200 liter vatten per dygn, vilket är mest i Norden. Något som på sikt kommer att få stora konsekvenser. Enligt FN:s beräkningar kommer fem miljarder människor att bo i områden där det råder vattenbrist år 2050 – en ökning med 110 drabbade personer om dagen. – Det vi kan göra är att stå stadigt vid vår övertygelse att hållbart arbete är framtiden. Vi ger ändå svenskarna det förtroendet att opinionen och samhällsdebatten kommer att vända och hitta tillbaka till vår tids stora ödesfråga. Vi fortsätter att visa behovet av klimatmedvetenhet och kommer att fortsätta att erbjuda svenskarna de bästa hållbara lösningarna, fortsätter Holmberg. Vattenbarometern är en årlig rapport av GROHE som löpande undersöker konsumtionen av vatten och energi samt inställningen till hållbarhet i Sverige. Sanitetsleverantören vill uppmuntra fler människor att reflektera över sin energi- och vattenkonsumtion samt tipsa om hur det går att minska sina avtryck på planeten i vardagen med enkla medel.


Nya Projekt

Augusti 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TYRI LIGHT ACADEMY

PeO Axelsson, marknadschef på TYRI. PeO Axelsson, marknadschef på TYRI.

Ett Ett kunskapsmörker kunskapsmörker inom inom arbetsbelysning arbetsbelysning – – TYRI TYRI SKA SKA HJÄLPA HJÄLPA BRANSCHEN BRANSCHEN ATT ATT VÄLJA VÄLJA RÄTT RÄTT Belysningsföretaget TYRI satsar nu på en digital akademi för att öka branschens kunskap om ljus Belysningsföretaget TYRI satsarKunskapen nu på en digital akademi för attlåg öka branschens ljus och belysning på arbetsfordon. är generellt ganska kring vad mankunskap kan göraom med och belysning på arbetsfordon. Kunskapen är generellt ganska låg kring vad man kan göra med belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. belysningen på tunga fordon, en kunskapslucka som kan vara kostsam, på flera sätt. AV OSCAR WIKTORSSON AV OSCAR WIKTORSSON

TYRI LIGHT ACADEMY riktar sig mot alla tillverkare och slutTYRI LIGHT ACADEMY riktar alla och slutanvändare av arbetsmaskiner, försig attmot de på etttillverkare lättillgängligt sätt användare av arbetsmaskiner, för att de på ett lättillgängligt och sätt ska få kunskap om hur man kan förbättra produktiviteten ska få kunskap omöka hurintäkterna man kan genom förbättra och arbetsmiljön samt attproduktiviteten använda bra arbetsarbetsmiljön belysning. samt öka intäkterna genom att använda bra arbetsbelysning. – Inom bilindustrin har belysningen länge varit en viktig del Inom bilindustrin länge varit en väg viktig del av –fordonet, säkerhetenhar ochbelysningen varumärket. Dit är vi på även av fordonet, säkerheten Dit ärstora vi påkunskapsväg även inom arbetsfordon. Menoch det varumärket. finns fortfarande inom Men det finns fortfarande stora kunskapsluckorarbetsfordon. om arbetsbelysning i branschen, säger PeO Axelsson som luckor om arbetsbelysning är marknadschef på TYRI. i branschen, säger PeO Axelsson som är marknadschef på TYRI.

På den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt pubPå den här läroplattformen kommer TYRI kontinuerligt licera filmade föredrag, skräddarsydda artiklar och verktygpubsom licera föredrag, artiklar och verktyg som guidarfilmade besökaren genomskräddarsydda världen av arbetsbelysning. Förhoppguidar besökaren världen av arbetsbelysning. Förhoppningsvis leder detgenom till att fler tar väl underbyggda beslut som ningsvis lederverksamhet det till att på flerlång tar väl gynnar deras sikt.underbyggda beslut som gynnar deras verksamhet påom lång – I grunden handlar det attsikt. vi på vårt företag har många – I grunden handlar deterfarenhet om att vi på företag har många medarbetare som har lång ochvårt är experter inom ommedarbetare som har lång erfarenhet och är och experter inom områden som exempelvis optik, ljussimulering elektronik. Det råden som exempelvis optik, och40 elektronik. Det är kunskap som vi byggt upp ljussimulering och förädlat i över år och något är kunskap byggt och förädlat i över 40 år och något vi gärna vill som dela vi med ossupp av, säger PeO Axelsson. vi gärna vill dela med oss av, säger PeO Axelsson.

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR Ett vanligt förekommande problem är att man köper billiga lampor Ett är att man lampor somvanligt lovar förekommande runt och håller problem tunt. Problem somköper oftastbilliga uppkommer som runt ochbilligare håller tunt. Problem som uppkommer efter lovar ett tag på de produkterna är attoftast de stör ut annan efter ett utrustning tag på de billigare produkterna är attmobiltelefon de stör ut annan teknisk i närheten, såsom radio, och i teknisk utrustning i närheten, såsom radio, mobiltelefon och i värsta fall själva maskinen. värsta fall själva är maskinen. – Kvaliteten dessutom ofta så dålig att lamporna vibrerar – Kvaliteten dessutom ofta dålig att lamporna vibrerar sönder, det kan är läcka in damm ochsåvatten, eller att lamporna helt sönder, det kanav läcka damm och vatten, eller helt enkelt förstörs rost.inDen totala kostnaden kanatt blilamporna hög om man enkelt förstörsmed av rost. Den totala kan bli hög om man också räknar att fordonet blirkostnaden stående under reparationerna, också med att fordonet blir stående under reparationerna, menarräknar PeO Axelsson. menar Axelsson. TYRIPeO Light Academy är en nystartad plattform på TYRI:s webbTYRI Light Academy är en nystartad plattformDär på TYRI:s plats samt på Facebook, Youtube och LinkedIn. tar manwebbdel plats samt på Facebook, och LinkedIn. Där tar man del av insikter, tips, kunskapYoutube och uppdateringar om ny teknik kopplat av insikter, tips, kunskap ochöverlag. uppdateringar om ny teknik kopplat till arbetsbelysning och ljus till arbetsbelysning och ljus överlag.

MILJÖ OCH SÄKERHET Det finns också miljö- och säkerhetsaspekter kopplat till valet av Det finns också miljöoch modernaste säkerhetsaspekter kopplat valet av arbetsbelysning. De allra lamporna kantillexemarbetsbelysning. De allra modernaste lamporna kan exempelvis dimmas automatiskt om pelvis automatiskt om förarendimmas skulle bländas av sina föraren skulleeller bländas av sina egna lampor ett mötande egna lampor eller ett mötande fordons. fordons. – I Sverige är vi långt fram I Sverige är vi långt fram vad–gäller arbetet med både hållvad gäller med både barhet ocharbetet arbetsmiljö. Det hållhar barhet arbetsmiljö. Det har pushat och oss att utveckla produkter pushat oss länge att utveckla produkter som håller och som genom som håller länge och som genom nya säkerhetslösningar förbättrar nya säkerhetslösningar förbättrar arbetsmiljön för föraren, konarbetsmiljön för föraren, konstaterar PeO Axelsson. www.tyrilights.com staterar PeO Axelsson. www.tyrilights.com

RISKERNA MED BILLIGA LAMPOR

MILJÖ OCH SÄKERHET

25 25


SCAN ME

Allt ip en aysptem! – Ett s

Ett komplett KMA-system Formulärbibliotek

KMA-handbok

Byggdagbok & Egenkontroller

Riskbedömning

Hantera avvikelser

Fotodokumentation

Bygg dina egna formulär & checklistor

Förbättringsförslag & positiva observationer

ET T FÖRETAG I

www.smartdok.se


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSTA BOSTADSPROJEKTET SOM BYGGS

MED GRÖN BETONG I SKELLEFTEÅ >>>

36


Nya Projekt

Augusti 2022

37


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSTA BOSTADSPROJEKTET SOM BYGGS MED GRÖN BETONG I SKELLEFTEÅ HSB brf Guldläge är det första projektet som byggs med grön betong i Skellefteå. Tack vare den gröna betongen väntas koldioxidutsläppet minska med 25 procent jämfört med traditionell betong. HSBs ambition är att bygga med grön betong även i framtida projekt. Bygg- och fastighetssektorn står för en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och hållbarhet är därmed en mycket viktig aspekt inom byggnationer, inte minst i valet av byggmaterial som exempelvisbetong. Grön betong (även kallad klimatförbättrad betong) innebär att del av cementen ersätts med andra bindemedel med lägre klimatpåverkan, ofta restprodukter från annan industri. Betongen som ska användas i Guldläge blandas ut med återvunna slaggprodukter från stålindustrin. – Med brf Guldläge höjer vi ambitionsnivån för vårt hållbara byggande, säger Mattias Lundström, vd HSB Norr. Vår målsättning är att dels använda så lite betong som möjligt, dels att den betong som används ska vara grön betong. Arbetet sker i nära samarbete med NCC och Byggbetong. En utmaning med den gröna betongen är att den härdar långsammare än vanlig betong, och ännu långsammare när det är kallt. Genom att ha en högre utblandning av betongen på sommaren och gjuta med isolering så är målet att i snitt kunna minska koldioxidutsläppen med 25 procent på hela betongstommen, jämfört med traditionell betong.

38

Den första leveransen i april till brf Guldläge hade 50 procent alternativa bindemedel. – Vår uppfattning är att inget bostadsföretag i norra Sverige har spänt bågen mer än så här tidigare. All betong som används i HSB brf Guldläge kommer att klimatförbättras och utgöras av ”Grön Byggbetong”, säger Ludvig Dahlgren från Byggbetong. De blir även första gången en hybridpump används i Västerbotten för att pumpa betongen på plats. HSB är anslutet till ”Färdplan Fossilfri bygg- och anläggningssektor” och har själva antagit vetenskapligt baserade klimatmål som innebär att man väljer att gå före. Hela HSB verksamheten från nyproduktion till förvaltning ska halvera sin klimatpåverkan till 2030 och vara klimatneutral senast 2040. För att verkligen sätta fart på arbetet inom nyproduktionen har HSB också beslutat om ett maxtak för klimatpåverkan i varje enskilt projekt. Ett av stegen för att uppnå detta är just användandet av grön betong. – Vår ambition är att bygga med grön betong i alla framtida projekt, säger Mattias Lundström, vd HSB Norr.

OM HSB BRF GULDLÄGE: Antal rum: 1–4 rum och kök Boarea: 28 - 148 kvm Läge: centrala Skellefteå, där Södra Järnvägsgatan möter Repslagargränd Byggstartat: våren 2022 Inflyttning: prel. kvartal 2–4, 2024, slutsålt


Nya Projekt

Augusti 2022

39


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSTA SPADTAGET FÖR NYTT UNIKT BOENDEKONCEPT I BRUNNSHÖG Nu är spaden i marken och bygget igång för att förverkliga den gemensamma drömmen mellan COLIVE och Lunds kommun helägda fastighetsbolag LKF om ett storskaligt delningsboende i Brunnshög. Området är känt som Lunds nya stadsdel med fokus på hållbarhet. Totalt är det 81 bostadstillfällen fördelat i tio delningslägenheter för unga vuxna. Det kommer bli en skräddarsydd fastighet för COLIVEs verksamhet för unga vuxna. De första hyresgästerna förväntas flytta in i ‘COLIVE Altum’ år 2024. Att bo tillsammans i så kallad coliving är en väletablerad trend internationellt. Fenomenet kommer från den yngre generationens efterfrågan på mer sociala bostadsformer till rimliga priser i kombination med målgruppens önskan om flexibilitet och öppenhet för att dela på resurser. Dels för att sänka kostnader men också för att minska belastningen på miljön, vilket är en stor drivkraft hos målgruppen. Därför tar nu COLIVE och LKF sitt första gemensamma spadtag för att erbjuda delningsboenden i det klimatsmarta området Brunnshög i Lund. HA-Bygg är av LKF kontrakterad byggentreprenör för projektet om totalt 2900 kvm BTA, som utöver delningsbostäder kommer innehålla lokaler för umgänge, aktivitetsrum och en ombonad gemensam uteplats. – Spadtaget markerar en viktig milstolpe i utvecklingen av Lund. Colive delningsbostäder är ett utvecklingskoncept inom både miljö och social hållbarhet. Boendet kommer att skapa ett komplement till de traditionella boendeformerna och ge Lunds unga vuxna (23 – 35 år) en möjlighet att hitta både ett boende och ett socialt sammanhang. Det är viktigt för LKF att utveckla nya boendeformer som anpassas efter behov och omvärld, säger Fredrik Millertson, vd på LKF. Utöver att delningsboende hamnade på 2021 års nyordslista är coliving, som det också kallas, en boendeform som verkligen är på frammarsch runt om i världen och som nu kommer till Lund. Inflytt beräknas till 2024 och unikt för COLIVEs koncept är att de genomför en Roomie-matchning innan hyresgästerna erbjuds en bostad. Detta via en matchningstjänst där man får svara på ett antal frågor för att sedan utifrån resultatet matchas med sina nya roomies – allt för att öka trivseln i sitt nya coliveboende. För den som kniper en plats i det nya boendet är förmånerna många. I månadsavgiften ingår bland annat internet, hemförsäkring, städning av gemensamma ytor samt möblemang. Hyresgästerna delar på sociala umgängesytor, kök, stor uteplats samt gemensamma balkonger och aktivitetsrum. Varje hyresgäst har sitt eget privata rum, toalett och dusch.

40


Nya Projekt

Augusti 2022

41


Vill ni ha ett lågt CO CO2-e avtryck i era byggprojekt ? Gör ett aktivt hållbarhetsval och välj PP som ger en minskning av CO -e på 65%*

2 Vill ni ha ett lågt CO CO2-e avtryck i era byggprojekt ?

Gör ett aktivt hållbarhetsval och välj PP som ger en minskning av CO2-e på 65%*

an Vi k

isa dov

e

an r

Vi k

O2 sa C

ovi

red

ör -e f

-e CO 2

alla

al f ör

rör

la r

o

ör o

örd ch r ch

e lar

e rörd

lar

i PP i PP

Våra rörsystem är bedömda av Byggvarubedömningen och Sunda Hus. Man får också poäng i LEED och BREEM projekt om man väljer dessa produkter. Våra rörsystem är bedömda av Byggvarubedömningen och Sunda Hus. *Läs rapport på www.rethermkruge.se/hallbarhetsarbete

Man får också poäng i LEED och BREEM projekt om man väljer dessa produkter. www.rethermkruge.se

Tfn: 010-22 00 200

*Läs rapport på www.rethermkruge.se/hallbarhetsarbete

www.rethermkruge.se

Tfn: 010-22 00 200

Brandposter • Slangar • Stigarledningsutrustning

VÄNDBAR

Venti

Svenska Brandslangfabriken AB Box 2066, 511 02 SKENE • Tel. 0320-20 94 20 • Fax. 0320-20 94 29 • www.svebab.se • svebab@svebab.se


Albybergfastigheter AB ritar, bygger och förvaltar högkvalitativa, energismarta kontors- och industrihus I Albyberg, strategiskt beläget på Södertörn, skapas nu framtidens företagspark i expansiva Haninge. Albybergfastigheter AB planerar att bygga 250 000 kvm lager-, produktion- och kontorslokaler i Albyberg. www.albybergsfastigheter.se +46 (0)76-0519712, elsemarie@knholding.se

Prisvärda produkter till din entreprenad! Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål

0612-76 39 20

www.aspby.se


Nya Projekt

Augusti 2022

GBJ BYGG UPPFÖR KLIMATSMART HUVUDANLÄGGNING FÖR ZEPPELIN Nu är det klart att GBJ Bygg blir totalentreprenör när Zeppelin, exklusiv återförsäljare för Caterpillar, ska uppföra sin svenska huvudanläggning vid Landvetter flygplats utanför Göteborg. Den nya anläggningen kommer att rymma Zeppelins svenska huvudkontor med plats för cirka 150 medarbetare samt lager, verkstad, tvätthallar med mera, totalt cirka 9.000 kvm. Anläggningen har högt ställda hållbarhetskrav och kommer vara miljöcertifierad enligt BREEAM In-Use. Byggstart är planerad till oktober 2022 och anläggningen beräknas stå klar våren 2024. Fredrik Dahlström, VD GBJ Bygg Väst AB: – Vi är fantastiskt stolta över att ha fått förtroendet att medverka vid Zeppelins enskilt största satsning i Sverige hittills.

44


Nya Projekt

Augusti 2022

45


Nya Projekt

Augusti 2022

REKORDSNABB LEVERANSTID OCH LÄGRE KLIMATAVTRYCK FÖR JSB:S KOMBOHUS Rekordsnabb leveranstid och lägre klimatavtryck är resultatet för JSB Constructions flerfamiljshus Bo Lamell och Bo Punkt i Sveriges Allmännyttas senaste avtalsrevidering för Ramavtalet - En ny generations Kombohus. Bo Lamell intar därmed förstaplacering på rangordningspunkten leveranstid. Sedan 2020 ingår JSB i Sveriges Allmännyttas ramavtal för en ny generations kombohus med husen Bo Punkt och Bo Lamell. Ramavtalet stäcker sig över 6 år och gäller för byggnation av standardiserade och priseffektiva flerfamiljshus med hög standard, kvalitet och flexibilitet. I ramavtalets senaste avtalsrevidering, i juni 2022, klargjordes att JSB sänkt klimatavtrycket med 29 % på Bo Punkt respektive 33 % för Bo Lamell. Det har man lyckats med genom att tillsammans med leverantörer sett över och utvecklat materialvalen.

46

montaget vilket medfört att leveranstiden för Bo Lamell förkortats från 7 till 5,5 månader och för Bo punkt från 10 till 9 månader. – Vi har utvecklat ett prefabricerat bjälklag med ingjutna installationer vilket gör att vi undgår pågjutning på plats. Detta har gjort att stommontaget halverats i tid och att vi nu kan bygga ett våningsplan i veckan. För oss är det viktigt att vi hela tiden försöker hitta nya vägar och bättre lösningar. Effektiviseringen av stommontaget har resulterat i snabbare leveranstid för hela produktionen samtidigt som vi håller samma höga kvalitet, säger André Saxbo Projekteringschef på JSB. – Det är roligt att se att JSB med sitt stomsystem i betong utmanar trähusbyggarna både när det gäller klimatavtryck och industrialisering. Det är mycket bra att JSB under året utvecklat sitt system ytterligare. Den uppsnabbade leveranstiden belönas nu med en förstaplats i rangordningen för leverans vid avrop av både Kombohus Bo Punkt och Kombohus Bo Lamell, Säger Sofia Heintz. LÅNG ERFARENHET AV KOMBOHUS

I revideringen klargjordes också att leveranstiden förkortats för båda husen. Resultatet blev att JSB:s bidrag Bo Lamell tar förstaplacering gällande leveranstid. Huset Bo Punkt behåller sin förstaplacering i leveranstid och energiprestanda.

JSB har genom ökad prefabriceringsgrad effektiviserat stom-

JSB har sedan 2011 tagit fram och byggt standardiserade koncepthus till Sveriges allmännyttiga bostadsföretag och privata bostadsföretag. JSB har under åren tagit tillvara på erfarenheter och successivt utvecklat och byggt upp en organisation som är specialiserad för att bygga priseffektiva, standardiserade bostäder med hög standard.


Nya Projekt

Augusti 2022

NYTT KRITERIUM FÖR NYBYGGDA HUS MINSKAR KLIMATPÅVERKAN VID DRIFT Den energi som byggnader använder för uppvärmning och drift utgör stora delar av deras klimatpåverkan. Upphandlingsmyndigheten publicerar nu ett kriterium som kommer att sänka klimatpåverkan och minska energianvändningen i nybyggda hus. Det är viktigt för driftsekonomin och minskar även Sveriges och EU:s sårbarhet i fråga om importerade energikällor. Genom att arbeta strategiskt med inköpen och ställa krav på exempelvis minskad energianvändning i upphandlingarna kan det offentliga bidra till att minska klimat- och miljöpåverkan. Det nya kriteriet riktar sig främst till offentliga fastighetsägare och byggherrar som upphandlar konsulter för tidiga skeden, för projekteringsuppdrag eller totalentreprenad. Kommunala bostadsbolag, kommuner, regioner och statliga myndigheter men också privata beställare och byggherrar kan använda sig av dessa. Kriteriet är ett krav för minskad energianvändning när en byggnad används och driftas. – Begränsning sätts dels på den mängd värme som byggnaden använder, dels på den totala mängd energi som används för fastighetens drift. Det är ett funktionskrav med långtgående teknikneutralitet och fokuserar på rätt saker för att göra skillnad, säger Jens Johansson, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

47

KRITERIUM FÖR BÅDE ENERGIBESPARING OCH KLIMATPÅVERKAN

Boverkets byggregler är tvingande och utgör en lägsta accepterad nivå, medan det nya kriteriet, som är frivilligt att använda, går längre i ambitionsnivå och riktar in sig på energibesparing och klimatpåverkan. – Vi ökar nu träffsäkerheten för att hålla nere behovet av värme och energi för drift. Byggnadens verkliga värmeanvändning och totala energianvändning, inklusive bidrag från så kallad gratis energi, är annars ganska dolda poster för beställaren. Det nya kriteriet synliggör dessa delar vilket leder till en energieffektivare byggnad. Vi har också skärpt ambitionsnivåerna och anger i kilowattimmar hur lite värme och total energi som byggnaden får använda. Värden för värme och total driftenergi finns på bas-, avancerad och spjutspetsnivå, säger Jens Johansson. Genom att använda vårt kriterium underlättas också beräkningar av hur byggnadens drift påverkar klimatet. Lagstadgade klimatdeklarationer för byggnader omfattar inte klimatpåverkan för uppvärmning och drift. Det nya värme- och energikriteriet underlättar utvecklingen framöver när det gäller att kunna beräkna en byggnads klimatpåverkan i driftsfasen. Kriteriet finns anpassat för olika typer av byggnader så som flerbostadshus, skolor, kontor med flera. Användaren får i det nya stödet också hjälp med hur kriteriet kan verifieras, följas upp och redovisas. Dessutom är det även synkroniserat med exempelvis Upphandlingsmyndighetens kriterier på ett bra inomhusklimat och andra energirelaterade kriterier. Både Energimyndigheten och Boverket med fler har deltagit i processen.


Björkstadens Plåt

Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se


ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. Ett miljövänligt barkgranulat för absorption ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com


Nya Projekt

Augusti 2022

WOOD HOTEL

I BODØ >>>

50


Nya Projekt

Augusti 2022

51


Nya Projekt

Augusti 2022

52

att det får energiklass A. WOOD HOTEL I BODØ Storsatsningen på Rønvikfjellet i Bodø i NOrge är det första hotellprojektet som tecknas efter att det blev känt att Nordic Choice Hotels byter namn till Strawberry. Våren 2024 öppnar ett helt nytt hotell på Rønvikfjellet i Bodø. Och nu är driftsavtalet tecknat mellan ägaren Rønvikfjellet Invest och hotellbolaget Nordic Choice Hotels som året innan öppningen byter namn till Strawberry. Byggnaden kommer att byggas i trä och blir totalt cirka 10 000 kvadratmeter med 145 hotellrum respektive 30 hotelllägenheter i anslutning till hotellet. – Det finns en anledning till att vi satsar så starkt på Bodø: Ingen annan stad har haft en så enorm utveckling och positivitet kring sig de senaste åren. För mig var det en energiinjektion, som vissa kanske tror att jag inte behövde, när vi öppnade två nya hotell i stan förra året. Nu laddar jag tills vi kan slå upp dörrarna på Rønvikfjellet 2024, säger Petter A. Stordalen, grundare av Strawberry. BYGGER MER HÅLLBART

Byggtekniken med limträbalkar och massivt trä gör att hotellet får 45 procent lägre CO2-avtryck än om det byggts i stål och betong. Dessutom ska ett samarbete med Bodø Energi se till att hotellet själv producerar sin egen energi via solceller på taket, vilket gör

FOTO: 3DEstaste / AB Invest

– Arthur Buchardt är en pionjär inom detta område och har redan visat resten av branschen hur man både bygger och tänker nytt för att bidra till det gröna skiftet. Som ägare och uppdragsgivare är han också en garant för att hotellets inredning i största möjliga utsträckning blir norsktillverkade möbler. Så det här är ett projekt med bra ringeffekter, säger Stordalen. KOMPLETTA FACILITETER

De 30 hotelllägenheterna i byggnaden kommer att hyras ut genom hotellet. Utöver de 145 hotellrummen kommer det att finnas restaurang, bar och konferensfaciliteter på sjunde våningen med spektakulär utsikt. På åttonde och översta våningen kommer det att finnas gym, bastu och friskvårdsavdelning med stor takterrass och utomhuspool. – Dessutom kommer vi att fortsätta traditionen och funktionen med Turiststugan, som från 1890 har varit en perfekt utgångspunkt för fantastiska resor i vacker natur. På bottenvåningen kommer vi att ha ett café och en stor lobby där alla ska känna sig välkomna. Nu ska vi hitta rätt koncept och varumärke för denna toppprodukt, som vi ser fram emot att öppna medan Bodø är Europas kulturhuvudstad, säger Torgeir Silseth, VD. och Nordic Choice Hotels. Hotellet ägs av Rønvikfjellet Invest medan HENT är entreprenör. Arkitekt är KB Arkitekter. Arbetet med att riva gamla Turisthytta startar omgående, medan bygget startar i mitten av augusti 2022.


Nya Projekt

Augusti 2022

53

FOTO: 3DEstaste / AB Invest

FOTO: 3DEstaste / AB Invest


Nya Projekt

Augusti 2022

ERSMARK FÖRETAGSPARK - ETT GRÖNT ALTERNATIV I ETT VÄXANDE SKELLEFTEÅ Fastighetsbolagen Gretabo och Index Investment Group gör en stor satsning på Metso Outotecs tomma industrilokaler i Ersmark Skellefteå. Tillsammans skapas Ersmark Företagspark som ger små- och medelstora företag möjligheter att nyetablera eller utveckla sin verksamhet i en region på ordentlig frammarsch. Ersmark Företagspark består av 21 985 kvadratmeter vakanta lokaler som nu finns för uthyrning. Gretabo Property Group och Index Invest International i samarbete med Kommersiella Fastigheter, presenterar Ersmark Företagspark. Endast 10 minuters bilfärd utanför Skellefteå ligger Ersmark företagspark. Fastigheten har en total uthyrningsbar yta om 21 985 kvadratmeter fördelat på sex lokaler som inrymmer industri och kontor. Samtliga ytor är vakanta och här finns möjlighet att skräddarsy varje lokal efter behov. ETT GRÖNT ALTERNATIV

Med Kåge älv runt husknuten ges möjligheter att med hjälp av hybrid värmepumpsteknik producera el som är effektiv och koldioxidneutral, och dessutom kan generera såväl värme som kyla till anläggningarna. Det i kombination med solpaneler och återanvändning av överskotts- och spillvärme gör Ersmark företagspark till ett grönt alternativ. BRA FÖRBINDELSER

Ersmark företagspark ligger nära E4 och har goda bussförbindelser till Skellefteå stad. Det finns också lunchrestaurang och padelbana med gym inom gångavstånd från företagsparken. ETT PRISVÄRT ALTERNATIV

Ersmark f­ öretagspark erbjuder en prisbild som gör det möjligt för alla som vill att bedriva verksamhet i Skellefteå.

54


Nya Projekt

Augusti 2022

55


Vi utför byggarbeten från botten och upp För mer information, offert eller referenser hör av dig till mikael@hbm-ab.se eller på telefon 070-53 12 301.

www.hbm-ab.se

Vi har haft nöjet att leverera och montera stommen till Havsdoften. Planerar ni att bygga? Kontakta oss, så hjälper vi er att utforma den bästa stomlösningen för ert projekt.

www.gripenbetong.se Vi är en del av Power Heat Gruppen

Contiga AB en stombyggare med egen tillverkning av stål- och betongelement i mellansverige. www.contiga.se

Gripen Betongelement AB har huvudkontor i Malmö och produktionsanläggningar i Polen, vid västkusten nära till hamn och Sverige. Totalt är vi cirka 90 medarbetare. Vi är nytänkande, engagerade och har kunden i fokus. Med erfarna medarbetare, moderna fabriksanläggningar och stark närvaro i projekten så är alltid vårt mål; att vara den självklara samarbetspartnern gällande prefabricerade betongelement och stomentreprenader.


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ


Nya Projekt

Augusti 2022

863 RÖSTER OM HÅLLBAR SAMHÄLLSBYGGNAD SOM OROAR Samhällsbyggnadssektorns aktörer är inte överens om prioriteringar och förväntade resultat på de hållbarhetskrav som ställs.

58

– Det är viktigt att fundera över att leverantörskedjan enligt vissa målgrupper utgör branschens i särklass största riskområde medan många andra inte ens nämner den eller anser ansvaret för den omöjligt att ta, säger Maria Hernroth. UNDERSÖKNINGEN GAV OCKSÅ BIFYND SOM PEKAR PÅ BRISTANDE FÖRUTSÄTTNINGAR ATT NÅ KRAVEN OCH KONSEKVENSER:

Det råder stor diskrepans mellan de som finansierar, beställer, försäkrar och upphandlar samt de som bygger, äger och förvaltar. Det visar en rapport från Svensk Byggtjänst, baserad på intervjuer och workshops med 863 nyckelpersoner. Tillsammans representerar de en bredd som ingen tidigare undersökning haft på sektorns hållbarhetsutmaning. Genom en enkät kombinerat med intervjuer har Svensk Byggtjänst lyssnat på 863 representanter för samhällsbyggnadssektorn för att kartlägga var sektorn befinner sig när det gäller att möta krav på hållbar produktion. Svaren är sammanfattade i en rapport som tecknar en bekymmersam bild av läget.

Sektorn är ömsesidigt beroende av varandra men det finns en utbredd upplevelse av oförmåga till samordning. Medvetenheten om branschens stora klimatpåverkan och om det akuta läget är hög men när det gäller konkreta verktyg för att åstadkomma faktisk förflyttning råder stor osäkerhet. De små företagen riskerar att slås ut eftersom de saknar resurser att ta sig an hållbarhetskraven men om de slås ut får de stora aktörerna problem eftersom branschen inte klarar att hålla byggtakten utan de små aktörerna. OM RAPPORTEN:

– Vi fick precis det vi hade önskat: ökad insikt om branschens upplevt största utmaningar och förståelse för vad som saknas, säger Maria Hernroth, hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst. Vad som förvånade var att fokus varierade kraftigt mellan olika målgrupper. Den enda hållbarhetsfråga som samtliga intressenter lyfter är klimatneutralitet. Hela 69% av respondenterna i enkäten tycker den frågan är allra viktigast. I dialoger och workshops betonas den av samtliga deltagare. DÄREMOT RÅDER STOR DISKREPANS MELLAN FÖRVÄNTNINGAR PÅ HÅLLBARHET FRÅN DE SOM FINANSIERAR, BESTÄLLER, FÖRSÄKRAR OCH UPPHANDLAR BYGGPROJEKT SAMT VAD DE SOM BYGGER, ÄGER OCH FÖRVALTAR DET BYGGDA PRIORITERAR:

Endast 14 % av respondenterna i enkäten angav etik och antikorruption som prioriterade hållbarhetsfrågor medan finansmarknadens aktörer lyfter detta som mest kritiskt. Byggentreprenörer förväntas ta ansvar för social hållbarhet i långa led av underentreprenörer men själva uppfattar de den uppgiften som nästintill oöverstiglig.

Rapport baseras på en enkät samt workshops och intervjuer med totalt 863 personer. Svensk Byggtjänsts hållbarhetschef Maria Hernroth ansvarade för genomförandet, med stöd av en marknadsanalytiker och en hållbarhetskommunikatör. Under perioden december 2021 till januari 2022 gjordes en webbenkät som totalt 529 respondenter besvarade. Den spreds via Svensk Byggtjänsts hemsida samt utskick till bolagets kunder. Under hösten 2021 till 15 februari 2022 genomfördes digitala workshops med 44 deltagare, under ledning av Svensk Byggtjänst. Under samma period genomfördes interna workshops med styrelse och 108 medarbetare samt intervjuer med ytterligare 182 branschaktörer, studenter och representanter från finansmarknaden. Intervjuerna gjordes i vissa fall i mindre grupper, i andra fall individuellt. Samtliga intervjuer dokumenterades skriftligt. Sedan denna rapport sammanställdes har intressentdialogerna fortsatt och det totala antalet respondenter är nu uppe i ett tusental. De senare dialogernas resultat är i linje med vad som tidigare framkommit.


Nya Projekt

Augusti 2022

59


Nya Projekt

Augusti 2022

HAMMERGLASS I TÄTEN MED GODKÄND MILJÖVARUDEKLARATION FÖR POLYKARBONAT Sedan januari 2022 finns krav på miljövarudeklarationer, EPD, för nybyggnationer i byggbranschen. Detta för att alla led i processen ska kunna få en helhetsbild kring ett projekts totala miljöpåverkan – en så kallad livscykelanalys. Hammerglass AB i Förslöv är nu klara med sin deklaration och kan därmed erbjuda sina kunder den värdefulla informationen. – Så snart de nya kraven kom bestämde vi att vi måste vara snabba på den bollen, det handlar ju om kundservice och vi har många kunder inom just nybyggnationer av fastigheter, men också stora projekt som handlar om bullersanering längs nya vägar, järnvägar och förbifarter. Vårt material har många unika fördelar som gör det till ett utmärkt val för framtidens hållbara projekt – både inom infrastruktur och byggnation. Att vi nu kan tillhandahålla en genomarbetad och godkänd EPD (Environmental product Declaration) innebär att våra kunder lättare kan komma vidare i sina egna redovisningar i och med det nya regelverket, konstaterar Peter Hultberg, kvalitets- och produktionschef på Hammerglass. ETT KOMPLEXT ARBETE

– Vi har tagit extern konsulthjälp för att få alla siffror så korrekta som möjligt, det här är ett otroligt komplext arbete som kräver granskande ögon från flera håll. Inget man drar ur bakfickan, direkt. Det måste få ta tid. En EPD tar hänsyn till materialets råvaruutvinning, tillverkningsprocess, användning och alla transporter mellan de olika stegen – hela vägen fram till återvinningsprocessen. En cirkel som ska vara helt transparent och där man ska kunna jämföra och värdera de olika stegen utifrån samhällsnytta och klimatavtryck, fortsätter Peter Hultberg. EPD FÖR FYRA HAMMERGLASS PRODUKTLÖSNINGAR

Den nya miljövarudeklarationen belyser materialet Hammerglass i tjocklekar 6 och 12 mm, men företaget har sedan tidigare godkända EPD:er för fyra av sina produktlösningar: bullerskärmslösningarna System Mark-2 och Stolpfri (en skärm konstruerad med låga stålfötter istället för höga stålstolpar) . – När man tittar på till exempel en bullerskärmslösning så måste man ta hänsyn till flera olika faktorer när skärmen väl står på plats. Kommer den gulna så att den behöver bytas ut inom, låt säga, 10-15 år? Är den en brandfara vid en eventuell brand? Är den enkel att sanera så att underhållskostnaderna hålls nere? Vårt Mark 2-system har en förväntad livstid på över 40 år och det är en betydelsefull bit i det totala pusslet kring en livscykelanalys. Om användningstiden är kort så innebär det ju att hela cirkeln, från råvaruutvinning till framställning och transport och avfall börjar om igen. Och igen och igen… Man måste ha helhetsbilden framför sig och inte stanna vid tanken att plastmaterial i alla lägen skulle vara ett sämre miljöval än till exempel glas.

60


Nya Projekt

Augusti 2022

61


Ett tryggt val

Vi levererar och/eller monterar allt från villastängsel till komplexa lösningar för stora industrier.

Ingen kund är för liten och ingen kund är för stor för oss. Vi utför uppdrag i hela Sverige men har, som namnet antyder, Uppland som bas. Ett effektivt, prisvärt och ansvarsfullt arbetssätt; vårt ansvar börjar vid första spadtaget och slutar när allt är på plats Med hjälp av våra egna anställda montörer och vår egna maskinpark kan vi garantera hög kvalitet med ett effektivt och modernt arbetssätt på utförda uppdrag.

www.upplandsstangsel.se


Interoc Akustik AB Företagsvägen 2 C, 611 45 Nyköping


Nya Projekt

Augusti 2022

HEDRAS MED INTERNATIONELLT

HÅLLBARHETSPRIS >>>

64


Nya Projekt

Augusti 2022

65

Horten vgs: BREEAM Outstanding. Passivhus Foto: Hundven-Clements Photography.


Nya Projekt

Augusti 2022

66

HEDRAS MED INTERNATIONELLT HÅLLBARHETSPRIS LINK Arkitektur har tilldelats Architizer A+ Award Special Mention i kategorin “Best Sustainable Firm Worldwide”. I en rad av fina bidrag och verksamheter från över 80 länder, plockades LINK ut som en branschaktör som skiljer sig från mängden med sitt målinriktade hållbarhetsarbete. LINK Arkitekturs ambition är att hitta den optimala balansen mellan höga miljöambitioner, ekonomisk lönsamhet och social hållbarhet – i alla projekt. Företaget använder sig av en metod som kallas Impact Architecture där man redan i tidiga faser identifierar de hållbarhetsgrepp som ger störst effekt för de resurser som finns. Därmed blir också bidraget till FN:s hållbarhetsmål så stort som möjligt. I processen nyttjas Kompass för hållbar arkitektur, ett digitalt dialogverktyg som kartlägger alla möjligheter, krav och önskemål från projektets intressenter.

Rigshospitalet i København

Med processen och verktyget är målet alltid att leverera hög arkitekturkvalitet och samtidigt eftersträva den största potentialen vad gäller social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Satsningen har resulterat i en omfattande portfölj av hållbara projekt som famnar om en rad nollutsläppsbyggnader, BREEAM Outstanding och NollCO2-projekt och inte minst större stadsutvecklingsprojekt med fokus på social inkludering, där man har lyft särskilt utsatta områden till trygga och levande bostadsområden. Architizer hedrade LINK Arkitekturs hållbarhetsarbete med A+ Award. Utmärkelsen är en bekräftelse på företagets målinriktade arbete inom hållbarhet. Architizer är en erkänd internationell organisation som bygger nätverk för arkitekter och producenter genom inspirerande innehåll, arkitekturrecensioner och tävlingar.

Bispehaverne Foto: Thomas Illemann

Målet är att öka kompetensen hos arkitekter för att skapa projekt av högsta möjliga kvalitet med bättre byggnader, bättre städer och till syvende och sist en bättre värld. ETT URVAL AV PROJEKT MED HÖG HÅLLBARHETSPROFIL:

ZEB-laboratoriet: ett föregångsprojekt inom nollutsläppsbyggnader Borgafjellet skola: ett föregångsexempel på gott inomhusklimat

Borgafjellet skole Foto: Hundven-Clements Photography

Bispehaverne: transformation av utsatt stadsdel till hållbar, grön stadsdel Hoppets förskola: fossilfri förskola som vann Årets bygge 2022 Rigshospitalet i Köpenhamn: korad som nr 15 av” The World’s Best Health Building” Horten gymnasium: BREEAM Outstanding, passivhus. Stovnertårnet: Norges mest inkluderande landskapsprosjekt. Lidl Visby: Sveriges första NOLLCO2-certifierade byggnad Kilden förskola: BREEAM excellent, plusshus

Lidl Visby FOTO: Mikael Olsson


Nya Projekt

Augusti 2022

ZEB-laboratoriet Foto: NTNU Trondheim – Nicola Lolli, SINTEF

Kilden barnehage: FOTO: Hundven-Clements Photography.

67


Nya Projekt

Augusti 2022

BYGGVESTA INFÖR HÅLLBARA KONTRAKT FÖR SINA HYRESGÄSTER Det räcker inte bara med att bygga hållbara bostäder som fastighetsägare. Det behövs ett gemensamt engagemang från både boende och förvaltning för att minska varje hushålls miljöpåverkan. ByggVesta lanserar därför hållbara kontrakt som vägleder hyresgästerna i att fatta klimatsmarta beslut. Att skapa hållbara och långsiktiga hem har från start varit en viktig fråga för ByggVesta. Vi har under en längre tid sett att hyresgästernas beteenden och levnadsvanor har en stor effekt på fastigheternas klimatpåverkan och de boendes trivsel. Sedan tidigare har ByggVesta haft vad som kallas för Gröna kontrakt, som bland annat förpliktigat hyresgäster till att hushålla med energi, sortera sitt avfall och hålla rent i fastigheten. Med det Hållbara kontraktet förstärks hyresgästernas ansvar även mot att stärka den egna bostadens sociala hållbarhet. Genom det Hållbara kontraktet vill vi på ByggVesta uppmuntra till en tryggare och mer inkluderande vardag för våra boende. – Efter dryga 10 år med våra Gröna kontrakt är ByggVesta fortfarande en av få aktörer som jobbar på det här sättet. Det Gröna kontraktet har nu vässats till ett Hållbart kontrakt, som även omfattar grön mobilitet, biologisk mångfald och viktiga sociala åtgärder som uppmuntrar till trygghet och delaktighet, säger Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg på ByggVesta. Det Hållbara kontraktet är särskilt utformat för att underlätta smarta val för ByggVestas hyresgäster. Genom kontraktet erbjuds bland annat de boende en rabatt på förnyelsebar el från E.ON, vilket väntas göra fastigheternas energikonsumtion mer hållbar. ByggVesta ser på Hållbara kontrakt mellan boende och fastighetsägare som del av framtidens moderna och hållbara boenden.

68


Nya Projekt

Augusti 2022

69


Bra Tak Grillby AB täta tak är bra tak 076-836 19 20

CRAMO BIDRAR TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING

GEOSYNTETER BETÄCKNINGAR DAGVATTEN

info@mardamagentur.se www.mardamagentur.se

CRAMO FINNS ALLTID DÄR FÖR DIG

PRODUKTER FRÅN CRAMO FUNGERAR ALLTID

CRAMO LEVERERAR ALLTID I TID

WWW.CRAMO.SE

VI FIXAR

AKUSTIKEN!

V i är speciallister på boendesprinkler • Aktivt brandskydd. • För vanliga bostäder. • Vi är speciallister på boendesprinkler. Vi har system för alla typer av bostäder. • För ingjutning av rör och VÅRT KÄRNMATERIAL

ECOSUND

®

50% ÅTERVUNNEN PET | 100% ÅTERVINNINGSBART

Besök akustikmiljo.se för mer inspiration.

dolda sprinkler. Vi har egna lösningar för pump och tank.

www.mxtwo.se

30 års erfarenhet av sprinkler. Kontakta oss: Tel 031 30 11 900 info@mxtwo.se


VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING VILL NI VETA MER ?

www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

VI HJÄLPER FÖRETAG OCH PRIVATPERSONER VI HJÄLPER FÖRETAG MED ENOCH STABIL OCH EFFEKTIV PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV MARKFÖRANKRING

Namnlöst-2 1

2019-10-16 09:02

MARKFÖRANKRING

VILL NI VETA MER ?

www.slutag www.slutagrav.se www.slutagrav.se

info@slutagrav.se 010-110 34 02

Namnlöst-2 1

.slutagrav.se

1

Namnlöst-2 1

OCH PRIVATPERSONER MED EN STABIL OCH EFFEKTIV Namnlöst-2 1 1 Namnlöst-2 Namnlöst-2 Namnlöst-2 1 MARKFÖRANKRING

Namnlöst-2 1

www.slutagrav.se

Namnlöst-2 1

www.slutagrav.se www.slutagrav.se VI HJÄLPER FÖRETAG

info@slutagrav.se info@slutagrav.se VETA MER ? ? VILLVILL NINIVETA MER www.slutagrav.se www.slutagrav.se 010-11034 3402 02 010-110

info@slutagrav.se info@slutagrav.se info@slutagrav.se www.slutagrav.se www.slutagrav.se info@slutagrav.se 010-110 010-110 34 02 34 02 010-110 34 02 www.slutagrav.se 010-110 34 02 2019-10-16 09:02


Nya Projekt

Augusti 2022

SVENSKA MÄSSAN GOTHIA TOWERS SATSAR PÅ SOLCELLSANLÄGGNING Som en del av strategin mot att öka andelen förnyelsebar energi och säkerställa ett smart nyttjande av resurser installerar Svenska Mässan Gothia Towers en egen solcellsanläggning på ett av mässtaken under sommaren. När anläggningen är i drift under hösten görs en besparing på ca 57 ton Co2 per år, vilket motsvarar cirka 385 flygresor mellan Stockholm och Göteborg tur och retur. – Med denna solcellsanläggning tar vi ytterligare ett viktigt steg i vår ambition att vara en hållbar mötesplats ur ett internationellt perspektiv. Satsningen är ett led i våra egna högt ställda hållbarhetskrav men också viktigt för att möta våra kunders hållbarhetsprofil, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef, Svenska Mässan Gothia Towers. Cirkulära resurser är ett av bolagets prioriterade fokusområden inom hållbarhet och sedan 2011 har anläggningen drivits på enbart vindkraft. Som första integrerade mäss- och hotellanläggning i Norden med en egen solcellsanläggning kan Svenska Mässan Gothia Towers bli mer långsiktigt resurseffektiv och minska energikonsumtionen som är ett av målen inom ramen för Agenda 2030. – Genom solcellsanläggningen skapar vi ett eget cirkulärt resursflöde och blir delvis självförsörjande på el, men det adderar också värde till vår omgivning och är något som även andra kan ta del av på längre sikt, säger Joachim Hult, fastighetsdirektör, Svenska Mässan Gothia Towers. Solcellsanläggningen installeras i samarbete med den svenska solenergileverantören Soltech på den östra mässhallens tak där solexponeringsytan är som störst. På 965 kvadratmeter kommer 374 solcellsmoduler monteras. – Det känns mycket roligt att vi får förtroendet att hjälpa Svenska Mässan Gothia Towers med den här hållbarhetssatsningen. Våra duktiga entreprenörer i Soltechbolaget Takorama utför både installationen av solcellerna och takomläggningen vilket skapar en helhetslösning som gynnar alla parter. Nu hoppas vi att solen skiner lite extra över Göteborg framöver, säger Stefan Ölander, vd på Soltech Energy.

72


Nya Projekt

Augusti 2022

73


Nya Projekt

Augusti 2022

ENERGIEFFEKTIV BELYSNING FRÅN EXAKTOR I MUNKEDALS ISHALL, SKOGSVALLEN

74

ideellt, men vid själva installationen fick föreningen hjälp av Mikael Dahlbergs Elektriska.

När den lokala ishallen i Munkedal, Skogsvallen, hotades av kommunal nedläggning för ett antal år sedan köpte ishockeyföreningen Munkedals BK loss hallen och inledde samtidigt ett arbete med att göra verksamheten både mer modern och miljövänlig.

– Vi sökte pengar från både Naturskyddsföreningen och från Thordénstiftelsen för att kunna genomföra dessa investeringar, berättar Tommy Strömberg, ordförande för Munkedals BK. Genom att vi fått lägre driftskostnader har vi också kunnat frigöra eget kapital som vi kunnat återinvestera i arbetet.

Föreningen har målmedvetet arbetat för att sänka hallens driftskostnader, förutom ett nytt miljövänligt kylaggregat har man även satsat på energieffektiv LED-belysning som allmänbelysning – armaturen Tage Sport från Exaktor.

– Idag håller ljuset i ishallen en nivå på 1100 till 1200 Lux, vilket är fantastisk bra, säger Anders Magnusson, ansvarig säljare för Exaktor. Tage Sport är en av våra nyare armaturer, med modern LED-teknik. Genom att vi tilllverkar Tage-armaturerna på hemmaplan i Värnamo har vi också bra kontroll på hur hållbar tillverkningen är, något som är viktigt för både oss och kunden.

En stor del av arbetet med förbättringarna i ishallen har gjorts


Nya Projekt

Augusti 2022

GÖTEBORGS NYA GRÖNPLAN På måndagen antog park- och naturnämnden Göteborgs grönplan. Grönplanen visar vägen för hur Göteborgs Stad ska planera, bygga och förvalta för att bevara och utveckla de gröna värdena. Den syftar även till att visa hur Göteborg kan stärkas som en stad med stora gröna kvaliteter samtidigt som staden utvecklas. I en stad med omfattande stadsutveckling är de gröna kvalitéerna viktigare än någonsin. Och arbetet kommer att märkas för göteborgarna. – Vi bygger många nya parker runtom i staden vilket är särskilt viktigt i hårdgjorda delar av staden, som exempelvis i Frihamnen och Lindholmen. Vi arbetar också med att plantera en större variation av olika trädarter för att hantera effekterna av ett förändrat klimat i Göteborg framöver, säger Johan Rehngren, Göteborgs stadsträdgårdsmästare. Göteborgs grönplan är resultatet av ett uppdrag som park- och naturnämnden fått från kommunfullmäktige, om att uppdatera stadens grönstrategi. Grönplanen utgår bland annat från målen och inriktningarna i Göteborgs nya översiktsplan, Göteborgs Stads program för en jämlik stad samt Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram. GRÖNPLANENS TRE MÅL

Grönplanen har tre mål, ett ekologiskt, ett socialt och ett ekonomiskt. Ekologiskt genom att grönstrukturen utvecklas och stärks så att ett rikt växt- och djurliv gynnas.

75

att träd och parker har en positiv påverkan på människors hälsa, där forskning visar att det minskar mängden sjukskrivningar. Samtidigt har de gröna miljöerna många funktioner och hjälper till att hantera klimateffekterna. Gröna lösningar kostar mindre och håller längre än dyra tekniska lösningar, de ökar dessutom i värde över tid och bidrar till en mer attraktiv och hållbar stad, säger Johan Rehngren. SÅ SKA GRÖNPLANEN ANVÄNDAS

Grönplanen är såväl ett underlag för den fysiska planeringen som en strategisk handlingsplan som preciserar kommunens arbete med grönstruktur, grönska och ekosystemtjänster i både den befintliga och den nya staden. Genom grönplanen kan grönstrukturens många värden, funktioner och ekosystemtjänster synliggöras och analyseras. Då kan staden också identifiera behov av utveckling och bevarande. – Med grönplanen har Göteborgs Stad en plan för hur vi ska jobba i stadsutvecklingens alla skeden, genom planering, byggande och förvaltning, för att bevara och stärka den biologiska mångfalden, säger Johan Rehngren. I EU:s strategi för biologisk mångfald 2030 slås det fast att skydda och återställa den biologiska mångfalden är det enda sättet att bevara kvalitet och kontinuitet i människans liv på jorden. – Den ekologiska hållbarheten är fundamentet för de andra två dimensionerna. Vi vet att kortsiktig tillväxt som är negativ för den ekologiska hållbarheten, äventyrar den långsiktiga sociala och ekonomiska hållbarheten, säger Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare.

Socialt genom att parker, naturområden och gröna stadsrum finns nära människor och bidrar till jämlika och hälsosamma livsmiljöer. – Göteborgs parker, naturområden och stadsrum är några av stadens viktigaste mötesplatser. De behöver finnas över hela staden, vara tillräckligt stora och varierade samt finnas tillräckligt nära människor. De offentliga platserna i staden är viktiga för en jämlik stad, de är gratis att använda och alla är välkomna, säger Johan Rehngren. Grönplanens ekonomiska mål pekar ut att ekosystemtjänster är värdeskapande och ligger till grund för en hållbar samhällsekonomi. Genom att utgå från ekosystemtjänster kan vi ersätta flera tekniska lösningar. När vi investerar i grönstruktur, exempelvis bygger en park eller planterar ett träd, kommer värdet av investeringen öka över tid. Trädet i parken eller längs gatan blir med tiden alltmer vattenhållande, får större krona som ger mer skugga och rymmer allt fler levande organismer.

EKOSYSTEMTJÄNSTER

På samma sätt som det enskilda trädets värde växer över tid ökar även värdet för ett grönt stadsrum, en park eller ett naturområde med åren.

Begreppet används för att skapa förståelse för att människors överlevnad och välmående är beroende av de tjänster som ekosystemen ger. Ekosystemtjänster synliggör på så sätt vårt beroende av fungerande ekosystem. Källa: Naturvårdsverket.

– Ekosystemtjänster bidrar rent ekonomiskt till staden genom

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som ekosystemen ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet.


Välj ett svenskt brandskydd med högsta miljöbedömning!

PREMIUM QUALITY FIRE PROTECTION Protega AB • Verkstadsgatan 6B • 231 66 Trelleborg • Tel 0410-56780 • info@protega.se • www.protega.se


Leksand Bandreklam 2800x740mm

Behöver du hjälp med installation av godkänt brandlarmsystem? Vi på Elektroskandia har lång erfarenhet av brandlarmsinstallationer och arbetar nära våra certifierade partners. SecuriFire är marknadens mest kompletta och anpassningsbara brandlarmsystem som lämpar sig för anläggningar av alla storlekar. För mer information se: securifire.se Kontakta oss gärna: sakerhet@elektroskandia.se

SecuriFire

Brandlarm från Elektroskandia


Nya Projekt

Augusti 2022

Riksbyggen vinner en markanvisning för kvarter 10 i Barkarbystaden III Visionsbild: Witte Sundell

78


Nya Projekt

Augusti 2022

79

HÅLLBARHET I FOKUS NÄR RIKSBYGGEN OCH STORSTADEN BOSTAD

VINNER MARKANVISNINGAR I BARKARBY >>>


Nya Projekt

Augusti 2022

HÅLLBARHET I FOKUS NÄR RIKSBYGGEN OCH STORSTADEN BOSTAD VINNER MARKANVISNINGAR I BARKARBY Järfälla kommun har utsett Riksbyggen och Storstaden Bostad till vinnare i markanvisningstävlingarna för kvarter 10 och 13 i Barkarbystaden. Båda bidragen möter Järfällas höga ambitioner att utveckla stadskvarter som bidrar till en hållbar och gestaltad livsmiljö. Faktorer som varit avgörande är NollCO2-certifierade byggnader, trähuskonstruktion, växthus på taken med odling för de boende och gröna väggar som en del av gestaltningen. Intresset för markanvisningstävlingarna i Barkarbystaden har varit stort. Totalt kom 15 kvalificerade tävlingsbidrag in. – Att så många kvalificerade bidrag har kommit in i markanvisningstävlingen ser jag som ett kvitto på att Barkarby är ett av Stockholmsregionens mest intressanta och expansiva stadsutvecklingsprojekt. Tillsammans med erfarna och nytänkande byggaktörer skapar vi en hållbar, livskraftig och upplevelserik stadsmiljö för framtiden där människor, företag och organisationer kan växa, utvecklas och må bra. Jag säger varmt välkommen till Riksbyggen och Storstaden Bostad som väljer att investera för första respektive andra gången i Barkarby och ser fram emot ett spännande samarbete, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla. De två kvarteren som tillsammans omfattar 33 000 kvm BTA för bostäder och centrumverksamhet ligger i ett utmärkt läge i Barkarbystaden och har stor potential med naturreservatet runt knuten, nybyggd grundskola tvärs över gatan och stadsmiljö med liv, rörelse, framtida tunnelbana, restauranger, handel och annan service på promenadavstånd.

80

ambitioner för både ekologisk och social hållbarhet med bland annat mötesplatser för boende vid växthus, odlingslådor och redskapsbod på tak och innergård. Projektet certifieras enligt NollCO2 och Miljöbyggnad Silver. Varje del av kvarteret har en omsorgsfull och individuell gestaltning, samtidigt upplevs kvarteret som helhet sammanhållet ochbalanserat. Byggstart planeras till slutet av 2023 med första inflyttning under 2025. – Storstaden Bostad utvecklar attraktiva bostäder och kvarter i Stockholmsregionen. I den regionen spelar Järfälla och Barkarby en viktig roll och vi på Storstaden tror mycket på det här området. Det ska nu bli väldigt kul att realisera det här projektet med starka hållbarhetsidéer tillsammans med Järfälla kommun och Kaminsky Arkitektur, säger Per Jutner, vd och grundare, Storstaden Bostad. Om stadsutvecklingsområdet Barkarby Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2035. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden II södra, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV, Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanen Veddesta IV och Veddesta V. Utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden X är klar och omfattar en fördelningsstation.

Riksbyggen vinner markanvisning för kvarter 10, ett kvarter om 15 500 kvm BTA. Här planerar Riksbyggen för 161 lägenheter och stadsradhus samt lokaler i gatuplan mot Majorstorget. Riksbyggen har en tydlig plan för att certifiera projektet enligt NollCO2 och Miljöbyggnad Guld. Gestaltningen är väl avvägd och varierande med ett utbud av mötesplatser för boende både på innergården och taken, samtidigt innehåller förslaget efterfrågade inslag som trästomme, växtvägg och växthus på tak. Byggstart planeras till första kvartalet 2024 med planerad inflyttning kvartal två 2026. – På Riksbyggen är vi mycket glada över markanvisningen. Vi tar med oss våra stora kunskaper kring ett mer hållbart bostadsbyggande med målsättningen att bygga Sveriges första bostadskvarter där flerbostadshusen certifierats med NollCO2 och Miljöbyggnad Guld, säger Peter Arvidsson Ekman, chef för affärsutveckling på Riksbyggen Bostad Stockholm & Gotland. Storstaden Bostad vinner markanvisning för kvarter 13, ett kvarter om 17 500 kvm BTA. Här planerar Storstaden Bostad för 205 lägenheter och stadsradhus. Med bidraget ”Woodnt it be nice” ska Storstaden Bostad utveckla ett kvarter i trä med stark arkitektonisk identitet och höga

Storstaden Bostad vinner en markanvisning för kvarter 13 i Barkarbystaden III - Visionsbild: Kaminsky


Nya Projekt

Augusti 2022

81

stora glaspartier. ALLT FLER STÄDER VÄLJER HÅLLBART BYGGANDE I LIMTRÄ KARLSTADS FÖRSTA FLERBOSTADSHUS MED TRÄSTOMME

Martinsons Byggsystem AB har levererat den monteringsfärdiga limträstommen med fackverkstakstolar till en padelhall i trä som byggts i Järvsö.ING% – Det är glädjande att allt fler inser klimatnyttan men också affärsmöjligheterna med att bygga i limträ. Under de senaste 25 åren har den årliga användningen fyrdubblats, så det är inte en överdrift att påstå att framtiden byggs med limträ, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä. Valet av trä har gett ett snabbt montage, hög bärighet och stor spännvidd. Bygget har gått rekordsnabbt med bara sex veckor från stomresning till premiärmatch. Hallens 1100 kvadratmeter golvyta är fördelade på två dubbelbanor, en singelbana och Sveriges enda barnbana inomhus. En padelhall med limträstomme innebär lägre klimatpåverkan och att trä absorberar ljud gör att hallen varken behöver utrustas med ljuddämpande gardiner eller speciella mattor.

I Karlstad bygger NCC just nu stadens första flerbostadshus med trästomme som kommer att vara inflyttningsklara hösten 2023. Det två bostadshusen bildar kvarteret Åkaren i området Hagaborg. Sammanlagt kommer 78 hyresrätter att fördelas i husen som blir sju respektive åtta våningar höga. Husen uppförs med en pelarbalk-konstruktion av limträ som levereras av Moelven Töreboda AB. Det är en luftig och mycket lätt konstruktion som utnyttjar materialet effektivt. För att öka stabiliteten byggs husens kärna och de två första våningarna i betong. – Vi har hittat ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att bygga flervåningshus med trästomme. Att minska den totala materialåtgången och använda trä i så stor utsträckning som möjligt tycker vi är den bästa vägen mot ett mer hållbart byggande, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB. NY SIGNATURBYGGNAD MED PELARE OCH BALKAR I LIMTRÄ

– Det som sticker ut i det här projektet är fackverkskonstruktionen som ger en arkitektonisk tyngd och lyfter fram det hållbarhetsfokus som kännetecknar uppförandet av hallen på alla plan, säger Marcus Bolander, Brand Manager på Martinsons Byggsystem AB. LIMTRÄ I UTBYGGNAD PÅ ARLANDA

På Stockholm Arlanda Airport bygger Swedavia om för att skapa mer modern och effektiv flygplats och ge framtida resenärer en förbättrad upplevelse. Bland annat får Terminal 5 en cirka 170 meter lång utbyggnad som vetter ut mot området med alla flygplan. Projektet går under namnet Verandan och är en del av en ny marknadsplats som börjar öppna under 2023 och ska stå helt klar under 2024.

Förra året färdigställde Moelven Töreboda AB ett spektakulärt kontorshus i Nya Hovås. Detta följs nu av GoCo House som blir en ännu större träbyggnad i GoCo Health Innovation City. Den nya stadsdelen i Mölndal ska bli ett centrum för innovation och forskning kring hälsa, medicinsk utveckling och digitala hälsotjänster. Klossar, eller snarare boxar, är stommen i gestaltningen av GoCo House som blir områdets signaturbyggnad med inflyttning i november 2022. Byggnaden om 21 000 kvadratmeter i åtta plan uppförs med en unik stomme som är en hybrid mellan balkar och pelare i limträ och ett håldäcksbjälklag i betong.

Den imponerande limträstommen med balkar på upp till 17 meter kommer från Martinsons Byggsystem AB och öppnar upp för ljusa och luftiga ytor med utsikt över flygplanen som startar, landar och parkerar. Takhöjden blir hela åtta meter och väggarna täcks med

Bostadshus Hagaborg Illustration: KLARA

GoCo House Illustration: Semrén & Månsson Arkitekter/Zynka Visual


Nya Projekt

Augusti 2022

STORSATSNING I GÅRDSTEN PÅ FLER SOLCELLSPANELER Gårdstensbostäder fortsätter satsningen på solenergi. Under de närmaste åren kommer solcellspaneler att installeras på ytterligare 25 tak i västra och norra Gårdsten. Det innebär mer än en fördubbling av kapaciteten. Gårdstensbostäder började redan för 25 år sedan att visa vägen till ett hållbart boende som är både ekonomiskt och miljömässigt. Satsningen på de så kallade solhusen har fått stor uppmärksamhet och tilldelats flera priser. Solhusen väckte internationell uppmärksamhet när de år 2005 fick ta emot FN:s bostadspris World Habitat Award. Den 9 juni tog Gårdstensbostäders styrelse ett investeringsbeslut om ytterligare utbyggnad av solceller i området. Det gäller 17 tak på fastigheter i västra Gårdsten och 8 tak i norra Gårdsten. Den el som kommer att produceras via solcellerna på de 25 taken beräknas motsvara årsförbrukningen av hushållsel för 500 tvårumslägenheter. Beräkningen bygger på att en tvårummare förbrukar 2 500 kWh på ett år. De nya installationerna innebär att produktionen av el via solcellspaneler mer än fördubblas i Gårdsten. Samtidigt som installationerna sker på de 25 fastigheterna kommer taken att få en upprustning. Satsningen sker i enlighet med Göteborgs Stads klimatstrategi som också Framtidenkoncernen står bakom. SAMARBETE

Gårdstensbostäder har genomfört tidigare installationer av solcellspaneler i samarbete med Göteborg Energi och Chalmers. Så blir det även denna gång. Rebecca Palmgren, som är Produktansvarig Förnybar Produktion på Göteborg Energi, framhåller att Gårdstensbostäder har varit en föregångare inom solenergi, både inom solel och solvärme och tidigt visat att solenergi är en del av det svenska energisystemet. – Genom deras tidiga och fortsatta satsningar har deras ambition och målbild varit tydliga och visat vägen för övriga bostadsbolag i och utanför Göteborg, säger Rebecca Palmgren. Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto konstaterar: – Vi tackar Göteborg Energi och Chalmers för att de stöttat oss sedan 1997 när vi jobbat för en hållbar utveckling. Gårdsten hade inte kommit så här långt utan stödet från våra samarbetspartners. Planen är att installationen av solcellspanelerna ska starta under 2023.

82


Nya Projekt

Augusti 2022

83


Vi hjälper er att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

IVT Geo - bergvärmepump • Anpassad för all typer av fastigheter. • Möjlighet att kombineras med fjärrvärme. • Trygghet med installation och serviceavtal av IVT-Partners.

IVT Vent 402 - frånluftsvärmepump • Enkel styrning och snygg installation. • Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke.

Varför väljer allt fler fastighetsägare värmepump?

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Vill du se hur andra gjort? Vi har flera referensprojekt att läsa om - från mindre hyresfastigheter till Sveriges största geoenergiprojekt. Besök: www.ivt.se/storre-fastigheter/projekt och inspireras.

Du hittar din IVT-återförsäljare på www.ivt.se


Rektangulära

Ventilationskanaler •

Tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler sker efter kundspecifikation

Kanalerna kan tillverkas främst i galvplåt men kan även tillverkas i rostfritt, svartplåt och magnelis.

Samtliga kanaler kan levereras med invändig- ljud, brand eller kondensisolering.

Kanalerna levereras med gejd och förmonterad packning vid kanalstorlek < 1600 mm.

Nu ännu bättre Bevegos skarvsystem 2.0 har en unik skarvkonstruktion med två kamrar, vilket ger högre täthet och en vridstyvare konstruktion. Systemet finns i galvplåt och magnelis samt är kompatibel med andra skarvsystem. Hörnvinklarna i skarvsystemet är längre och tjockare än motsvarande produkter på marknaden. Packningen är tillverkad i EPDM gummi som ger snabb återfjädring oavsett temperatur. Välkommen in till oss på Bevego för mer information!


Nya Projekt

Augusti 2022

DIÖS TECKNAR GRÖNT HYRESAVTAL MED SWECO I CENTRALA SKELLEFTEÅ Arkitektur- och teknikkonsulten Sweco expanderar och flyttar in i bibliotekets tidigare ytor på central adress i Skellefteå. Den 450 kvm stora lokalen anpassas nu av Diös till en modern mötesplats för den växande skaran av medarbetare. Inflyttning sker i december. I ljusa öppna lokaler utvecklar just nu Diös Swecos nya kontor i centrala Skellefteå. Hållbarhet är ett ledord i processen och i så hög grad som möjligt kommer återbrukat material och inredning att användas. Parterna har även tecknat ett så kallat grönt hyresavtal, vilket innebär åtaganden från både hyresgäst och hyresvärd att ta miljöhänsyn och långsiktigt hållbara beslut vid förbättringsåtgärder, val av inredning och utrustning samt agerandet i vardagen gällande tex elförbrukning och avfallssortering. – Vi är väldigt glada över att få utveckla dessa lokaler med en fantastisk potential åt Sweco till ett modernt och hållbart kontor att trivas i. Lokalen ligger ett stenkast från gågatan och med grannar som ABB, Scandic och Skellefteå kraft hamnar de verkligen i händelsernas centrum, säger Maria Fjellström, affärschef, Diös Skellefteå. Sedan i höstas har Swecokontoret i Skellefteå gått från 28 konsulter till närmare 40 tack vare nya uppdrag för de nya industrierna inom grön omställning i regionen. – Vi växer snabbt och har stort rekryteringsbehov till olika roller inom bygg och industri i Skellefteå. Nu ser vi fram emot att flytta in i moderna lokaler som återspeglar Swecos värderingar kring miljö och återbruk med utrymme för fortsatt tillväxt, säger David Hübinette, gruppchef på Sweco i Skellefteå.

86


Nya Projekt

Augusti 2022

87


Nya Projekt

Augusti 2022

AART UTVECKLAR BIOBASERAD INNERVÄGG FÖR FRAMTIDENS KONTORSBYGGNAD Danska AART architects har tillsammans med Århus kommun, Boligforeningen Århus Omegn, MOE och med stöd från Realdania tagit fram en modulär och biobaserad innervägg, som gör det möjligt att bygga, driva och inreda byggnader mer klimatvänligt.

88

– Vi ser en stor potential för vidareutveckling av innerväggen och vill gärna bjuda in andra arkitekter, designers, ingenjörer och andra aktörer inom byggbranschen att ta del av den fortsatta utvecklingen. Det är därför vi har valt att dela med oss av den kunskap och erfarenhet vi har skaffat oss i sökandet efter en hållbar och flyttbar innervägg, med ett vitt papper som beskriver väggens struktur och effekter, förklarar Stephanie Carr. SKAPAR HÅLLBARA OCH SOCIALA EFFEKTER

Den flexibla innerväggen har potential att minska CO2-kostnaderna i både nya och befintliga byggnader, och ger nya möjligheter till flexibilitet i driften av framtida kontorsbyggnader. Nu samlas och delas kunskap och erfarenheter från utvecklingsprojektet med publiceringen av en vitbok till nytta för hela byggbranschen och den hållbara omvandlingen. Innerväggen är uppbyggd av moduler som kan monteras och demonteras igen utan att materialen behöver bytas ut eller skruvas loss. Detta arbete kan utföras snabbt och oförstörande, så att modulerna kan ingå direkt i en ny innervägg. Detta till skillnad från en traditionell gipsskiva, som vanligtvis tar flera dagar att montera eller demontera, och hur mycket merparten av materialet går till spillo. – Med vår nya innervägg har vi skapat ett innovativt och klimatvänligt alternativ till den traditionella gipsväggen. Med sin modulära och biobaserade design möter innerväggen framtidens krav på hållbara material och större flexibilitet. Dessutom är väggen inte bara relevant för nybyggnation i allmänhet, utan kan även användas i de befintliga byggnader som vi har och kommer att fortsätta använda i framtiden, säger Stephanie Carr, hållbarhetschef på AART. BJUDER IN BRANSCHEN I UTVECKLINGEN

Dessutom är 97 % av innerväggen, mätt i vikt, uppbyggd av biobaserade material som binder CO2 i konstruktionen. Denna unika kombination av modularitet och biobaserade material har därmed potential att skapa stora CO2-besparingar i driften av framtida kontorsbyggnader.

Förutom klimatbesparingarna har väggarnas träkonstruktion även positiva sociala effekter. Forskning visar att människor känner sig mer bekväma i utrymmen där naturen är en del av designen, som t.ex. träklädda ytor. Dessutom ger de flyttbara väggarna organisationer fler möjligheter att ordna och anpassa rummen så att de skapar bästa möjliga arbetsförhållanden. Väggsystemet, som stöds av Realdania, är resultatet av en lång utvecklingsprocess mellan AART arkitekter och Århus kommun, med sparring från Boligforeningen Århus Omegn och det konsulterande ingenjörsföretaget MOE. – Under de kommande åren kommer det att finnas ett behov av hållbara alternativ och ny teknik för att lösa klimatutmaningarna – och framför allt byggbranschen har en stor roll att spela. På Århus kommun ses utvecklingen och genomförandet av den alternativa innerväggen som ett bidrag till kommunens klimatsatsningar inom både nybyggnation och utveckling av befintliga byggnader”, säger Lene Hedemark, projektledare inom Teknik och Miljö, Århus kommun.

FAKTA Projektet stöds av den filantropiska föreningen Realdania med deras insatser “Tillsammans om hållbart byggande”, där 28 kommunala byggprojekt i hela landet har tilldelats medel för att utveckla och realisera nya lösningar som ska driva den danska byggbranschen i en mer hållbar riktning. Innerväggen har testats för ljudgenomförande egenskaper, där resultaten visar att den uppfyller BR-kraven mellan kontor med liknande funktioner. MOE har laboratorietestat väggen på DTU för en luftburet bullerreducering på 43 dB.


Nya Projekt

Augusti 2022

89


Hållbart brandskyddat trä Byggsverige står inför stora utmaningar Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infrastruktur och samtidigt snabbt minska klimat påverkande utsläppen. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Vi måste alltså agera mycket snabbt och kraftfullt för att klara Sveriges klimatmål om klimatneutralitet till 2045. Ur det perspektivet kan vi inte ställa allt vårt hopp till framtidens fossilfria stål och gröna betong. Bygg- och fastighetsbranschen behöver i betydligt högre grad fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som är tillgängliga här och nu.

Lösningen - Bygg mer i trä

En redan tillgänglig dellösning på klimatkrisen är att bygga mycket mer i trä än vad vi gör i dag. Industriellt trähusbyggande gör att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Dessutom är skogen en förnybar resurs som fungerar som en aktiv kolsänka och därför mycket viktig ur ett klimatperspektiv. I ett aktivt skogsbruk där avverkning och återplantering genomförs på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid plockas ut från atmosfären och bindas i både byggnader och skog.

Att bygga brandskyddat kräver mer av beslutsfattarna

När allt fler byggherrar väljer att bygga med trä, oavsett det gäller en fasadbeklädnad eller hela konstruktionen ställs inblandade aktörer inför situationen att behöva välja träprodukter som uppfyller specifika brandkrav. Att bygga med trä är en sak, men att bygga med brandskyddat trä ställer högre krav på förståelse för hur träet kan användas för själva monteringsförhållandet i relation vad träprodukten uppnår för brandklass i tredjepart certifikat. Faktorer som monteringsförhållande, luftspalt, isolering, träets tjocklek och densitet har en direkt avgörande roll för beslutet att upphandla en lämplig produkt eller inte.

Hållbart brandskydd riskerar att prioriteras bort

Så bidrar Woodsafe till ett ökat trähusbyggande

Woodsafe bidrar till det ökande och hållbara trähusbyggandet genom att vi brandskyddsimpregnerar byggföretagens träråvara för ett långsiktigt skydd mot brand enligt gällande byggregler, men vi bidrar med mer än så. Vår produktion av brandskyddat trä genom impregnering framställs till hundra procent förnyelsebar biovärmeenergi och solkraft från vår egna solenergianläggning. Att vi hanterar kemikalier är ingen hemlighet och det är ingenting vi är rädda för eftersom vi uppfyller gällande lagkrav på gränsvärden för innehåll av ämnen i slutprodukten och det är därför byggherrarna känner sig trygga i sitt val av brandskyddad träprodukt när de väljer Woodsafe PRO eller Woodsafe Exterior WFX.

Möjligheterna är många

Genom att använda Woodsafe öppnas dörrarna för kreativa arkitekter och hållbara byggentreprenrörer och beställare som värnar om människor, djur, miljö, bioligisk mångfald, ekonomiska värden samt arbetar för en hållbar framtid enligt de globala målen 2030.

Woodsafe ser en trend där nedströmsanvändare värderar miljöbedömningssystem högre än själva syftet med brandsäkerhet. Att välja en brandklassad träprodukt som i miljöbedömningssystem anses bästa alternativet för hälsa och miljö är inte ett sakkunnigt bevis för ett hållbart brandskydd. En hållbar brandskyddad träprodukt handlar om att värna om biologisk mångfald, att resursbehovet i förädlingsprocessen utförs med förnyelsebar energi, att brandskyddsmedlet uppfyller gränsvärden om kemiskt innehåll enligt Reach. Det råder inga tvivel om att farliga ämnen skall fasas ut men det skall göras utifrån gällande lagkrav för kemikaliens gränsvärde, inte ideologiska värderingar i bedömningssystemet. Här måste branschen vara observanta så att t.ex. lämplighetsprovade egenskaper enligt EN16755 INT1, INT2 samt EXT inte faller utanför värdering av produkten bland annat eftersom denna egenskap inte ingår i miljöbedömningssystemen.

Öppna kameran för att läsa mer om hållbart brandskydd, eller surfa in på www.woodsafe.se Om vill prata, ring oss på 010-2067230


’’BLAND DE BÄSTA I KLASSEN PÅ HÅLLBARHET, MEN VI ÄR INTE NÖJDA’’ Titta på vår nya fina förpackning. Där finns ett löv som talar om hur mycket koldioxidekvivalenter (CO2e)* som knäckebrödet i paketet har skapat – från åker till butik. 420 gram, närmare bestämt. Vi har räknat in allt. Från tillverkningen av gödsel för åkrarna, kablarna som leder strömmen till vårt bageri, energin för att göra pappret till våra förpackningar, bränslet till traktorerna, lastbilarna... ja, du fattar – allt.

INGET GÅR TILL SPILLO. Hållbarhet handlar också om att ta tillvara. Den lilla mängd degrester och brödspån som vi inte kan ta tillvara, skickar vi till en annan bonde här i Dalarna. Han har kor och de älskar knäckebröd i vilken form det än kommer.

VI BAKADE FOSSILFRITT REDAN 2013. Alla våra ugnar värms upp av grön el som framställs i Dalarna. Överskottsvärmen återvinns för att värma lokalerna och vattnet. Den första värmeåtervinningen installerade vi redan 1954, bageriet blev helt fossilfritt redan 2013.

”BÄST I KLASSEN” MEN INTE NÖJDA. Experterna som hjälpte oss göra detta var lika noggranna som de blev lyriska. ”Bland de bästa i klassen”, sa de. Och tittar vi på andra så verkar det stämma. Men trots allt vi har gjort, vilket inte är lite, är vi långt ifrån nöjda.

Vi följer vår klimatpåverkan

från fält till butik

FRÅN 1817 IN I MORGONDAGEN. Leksands Knäckebröd började med gammelfarmors mormor som föddes 1817, bara ett stenkast från där vi har bageriet idag. Och receptet är exakt detsamma. Som du förstår är kvartalsekonomin inget för oss, vi räknar sekler. Precis som du, tänker vi mycket på vad vi lämnar efter oss till våra barn. Följ med oss på resan mot en fin framtid genom att konstant sänka den där siffran i lövet på paketet. Utan att vi någonsin gör avkall på smaken.

DIREKT FRÅN VÅRA LOKALA RÅGHJÄLTAR. Rågmjölet i vårt knäckebröd är inte bara garanterat svenskt, det får vi från bönder som Anton Öhlund utanför Hedemora – men aldrig längre bort än 34 mil från vår egen kvarn. Ja, vi har en egen kvarn så att rågen kan komma så direkt som möjligt från gårdarna till oss, utan att åka omvägar. Allt för att minimera transporter. *Alla växthusgaser omräknade till effekten som koldioxid har på klimatet.

VI KAN GÖRA SÅ MYCKET MER. Även fast vi tagit bort all onödig plast i vårt bageri och väljer svensk kartong (som är dyrare än den importerade) för att undvika onödiga transporter, så räcker det inte. Vi måste bli ännu bättre om vi ska ha en värld värd namnet att lämna över till kommande generationer. Det är ett konstant pågående arbete som vi gärna delar med oss av. VÅRT HÅLLBARHETSARBETE EN DEL AV VAD VI GJORT: Vi bakar fossilfritt sedan 2013. All värme från ugnarna återvinns till lokalvärme och varmvatten. Tagit bort alla plastkassar, muggar och kartongband i plast.

DET HÄR JOBBAR VI MED: Byter bilar och frakter till fossilfria alternativ. Effektiviserar energianvändningen i bageriet ännu mer. Installerar solpaneler på bageriet.


Nya Projekt

Augusti 2022

92


Nya Projekt

Augusti 2022

93

BYGGSTART FÖR 94 BOSTADSRÄTTER

I UPPSALA >>>


Nya Projekt

Augusti 2022

BYGGSTART FÖR 94 BOSTADSRÄTTER I UPPSALA OBOS ger Peab uppdraget att bygga 94 bostadsrätter i den växande Uppsalastadsdelen Rosendal. Bygget startar i juni och kontraktsumman uppgår till 162 miljoner kronor. Stadsdelen Rosendal i Uppsala växer. De nya lägenheterna, Brf Rosendals Trädgård, kommer att uppföras från ett till fyra rum och kök, med en gemensam takterrass. Byggnaden har stort fokus på hållbarhet med solceller på en del av takytorna och sedum på andra. – Som samhällsbyggare känns det väldigt kul att få bygga innovativa och energisnåla bostäder. Vi ser fram emot att vara med och utveckla den nya stadsdelen Rosendal som har stort fokus på hållbarhet, säger Louise Strömbeck, regionchef Peab. – Vi ser fram emot att samarbeta med Peab i uppförandet av Brf Rosendals Trädgård. Med sin gestaltning och välplanerade lägenheter kommer projektet att vara en god ambassadör för vad vi inom OBOS står för. Dessutom känns det extra bra att det härmed blir Uppsalapremiär för Deläga – vår boköpsmodell som sänker trösklarna till det ägda boendet för fler, säger Emil Kroll, försäljningschef OBOS Kärnhem. OBOS Deläga har tidigare introducerats i Stockholm, Malmö, Göteborg och Växjö, i och med Brf Rosendals Trädgård blir det alltså premiär för boköpmodellen i Uppsala. OBOS Deläga innebär att köparen inledningsvis äger en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden medan OBOS äger resterande andel. Köparen har sedan möjlighet att successivt öka sitt ägande, med målet att inom tio år äga 100 procent. Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i juni 2022 och inflyttning är beräknad till slutet av 2024.

94


Nya Projekt

Augusti 2022

95


Nya Projekt

Augusti 2022

UNGERSKA KÉSZ METALTECH ERBJUDER GRÖNA OCH INNOVATIVA STÅLKONSTRUKTIONER TILL DEN SVENSKA BYGGMARKNADEN

96

– För den här typen av konstruktioner står funktionen i fokus och vi kan leverera enligt de lokala förutsättningarna, säger Róbert Barócsi. FLERA LYSKRAFTIGA PROJEKT

KÉSZ Metaltech vill utöka sin verksamhet till Sverige efter en utmärkelse som ger dem ökade möjligheter att arbeta internationellt. Det ungerska företaget, som är specialiserat på stålkonstruktion och arkitektoniska fasader, ser den svenska byggmarknaden som en spännande möjlighet att arbeta med klimatsmarta och innovativa lösningar.

KÉSZ Group och KÉSZ Metaltech har flera framgångsrika projekt i sin portfölj, däribland Puskás Arena som består av ett komplext ståltak. För att få till takets spektakulära form krävdes en 12 000 ton tung stålkonstruktion. En annan storslagen byggnad är National Athletics Stadium, där placeringen av 48 diamantformade stålelement har kombinerats med banbrytande tekniska lösningar.

KÉSZ Metaltech är ett av de 49 företag som mottog ett bidrag från Foreign Affairs and Trade i Ungern för att kunna utöka sin verksamhet och erbjuda sina tjänster internationellt. Företaget har nyligen levererat en avancerad stålkonstruktion till det prestigefyllda projektet The Twist, Kistefos Museum i Norge och vill nu ta steget in på den svenska byggmarknaden.

KÉSZ Metaltech arbetar med komplexa och integrerade fasadsystem där de tillhandahåller skräddarsydda lösningar för nya och befintliga byggnader med specialdesignade stålkonstruktioner och vattentäta glasbeläggningar.

FUNKTION I CENTRUM

Företaget har precis avslutat ett projekt för OTP Banks huvudkontor och är nu på gång med en installation av ett stort glaselement för Dorottya Palace i Budapest.

KÉSZ Metaltech har arbetat inom bygg- och stålindustrin i över 30 år, såväl i Ungern som i Centraleuropa. Som specialist på ståloch lättkonstruktioner vill Metaltech nu gå in som underleverantör till svenska företag för byggande i Sverige, med fokus på logistikcentra, lantbrukscentra och stora gallerior.

Foto: KÉSZ Metaltech

Det ungerska företagets 4 000 kvadratmeter stora produktionsanläggning möjliggör tillverkning av större fasadbeklädnader upp till 100 000 kvadratmeter, vilket är relativt unikt i centrala och östra Europa och även marknadsbrytande.


Nya Projekt

Augusti 2022

FOSSHAGEN RESURSCENTER HAR FOKUS PÅ DE GLOBALA HÅLLBARHETSMÅLEN En blomstrande trädgård med stimulans från naturen ska lyfta äldrevården till en ny nivå. Med många gemensamma ytor och aktiviteter ska detta skapa ett mer trivsamt hem som suddar ut de traditionella ramverken för äldrevården. Demenssjuka och funktionsnedsatta kommer med enkelhet att kunna röra sig fritt bland de gemensamma ytorna både inomhus som utomhus. Fosshagens resurscenter har arbetat efter fyra punkter i de globala hållbarhetsmålen och projektet är certifierat enligt BREEAM Very Good. SAPA har genom FasadeConsult AS levererat fasader, fönster och dörrar i återvunnet Hydro CIRCAL aluminium. Med tre befintliga äldreboenden bestämde sig Lier kommun i Norge att ett boende specifikt till äldre demenssjuka skulle byggas. Det var dock tydligt redan från början att detta boende inte skulle bemärkas som ett äldreboende utan istället som ett resurscenter. Huvudfunktionerna för resurscentret blev gemensamma ytor, bostäderna, tvättstugan, köket och administrationsbasen. Även flera olika verksamheter skulle finnas i de gemensamma ytorna, bland annat hår- och fotvård, aktivitetsrum och bibliotek.

97

som arbetat och varit aktiva en livstid och som ska tillbringa sina sista år här. Jag anser att de här människorna ska firas, att vi ska vara så generösa att vi ger dem en bra förutsättning för att gå igenom livets sista fas på ett värdigt sätt, säger Reiulf Ramstad Arkitekter. Utomhusområdet är format för att skydda från sol och regn. De blomstrande trädgårdarna har vackra och välplanerade gångar som öppnar upp för gemensamma aktiviteter och promenader, vilket arkitekterna la mycket tid och planering kring för att optimera upplevelsen för de äldre samt besökare. – Det har satsats mycket på utemiljön. Här får användarna vackra vyer, med mer än 100 olika växter och blommor. Sinnessystemet, med dofter, färger och upplevelser, är en av de saker som kommer till oss först och det är kanske en av de sista sakerna som lämnar oss, säger Reiulf Ramstad Arkitekter. Fosshagen har erhållit ”Very good” enligt BREEAM. Fokuset har legat på materialanvändningen och energiegenskaperna som finns i byggnationen. Materialet har noga övervakats i detalj för att veta exakt vilket material som har använts. Byggnaden är även ett passivhus med lågenergi av klass A. Tack vare Fosshagens resurscenter har detta projekt berört fyra av de globala hållbarhetsmålen, vilket är ett framtidsorienterat tänk som imponerar och visar rätt riktning för hållbara byggnationer.

Fosshagens resurscenter ska vara en plats som associeras mer som ett trivsamt hem snarare än ett boende för äldre sjuka. Med denna utgångspunkt skapades idéer och tankegångar hos arkitekten, vilket bröt mot den traditionella institutions karaktären. – De flesta av förslagen vi tävlade mot såg ut som typiska institutioner. Vi ville hellre skapa något som har värmen av hem, både för de som ska bo och de som ska jobba här. Arkitektur är viktig eftersom den utgör ramarna för våra liv, och friska hus kan också ge oss hälsosammare liv, säger Reiulf Ramstad Arkitekter. Fosshagen är gestaltat som en liten by med trivsamma rum både inne och ute, vilket gör att de äldre känner en viss närhet och god tillgänglighet till vårdpersonalen. Bra framkomlighet för rullstolar och rullatorer finns för att smidigt ta sig fram både inomhus som utomhus, vilket var en viktig del i planeringen. Alla funktionshindrade ska på egen hand kunna ta sig framåt obehindrat utan att behöva assistans av andra. Likaså var det viktigt att besökare och boende enkelt skulle hitta och man ville undvika korridorer med ändrade riktningar samt överflödiga dörrar för att underlätta för de dementa. Med en rymlig design, enkla funktioner och en stimulerande utomhusmiljö blir Fosshagen resurscenter ett lyckosamt och harmoniskt ställe att vistats på, vilket arkitekterna vill lyfta fram. – I flera decennier har äldreomsorgen närmast setts som en balansgång. Bostäder för människor som inte längre klarar sig själva har ofta en närmast förnedrande standard. Det är personer

Foto: Ivar Kvaal

FAKTA SAPA-produkter: Fasad SAPA 4150, Dörr SAPA 2086 och Glastak SAPA 5050 SAPA-producent: FasadeConsult Aluminium AS Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter och Norconsult Solem ArkitekturVälj ett svenskt brandskydd med högsta miljöbedömning!

PREMIUM QUALITY FIRE PROTECTION Protega AB • Verkstadsgatan 6B • 231 66 Trelleborg • Tel 0410-56780 • info@protega.se • www.protega.se


Nya Projekt

Augusti 2022

HMB BYGGER ENERGISMARTA BOSTÄDER I ÖREBRO HMB Construction, dotterbolag i AF Gruppen, har fått uppdraget att bygga 182 lägenheter och en förskola i Örebros nya bostadsområde Tamarinden. Första spadtaget tas i höst. Beställare av nybyggnadsprojektet är Tornet Bostadsproduktion, en av aktörerna som bidrar till områdets hållbara och innovativa lösningar för energisystem och arkitektur. Byggnaderna har utformats för låg energiförbrukning, små energiförluster och en målsättning att bli självförsörjande på el. Förstudier visar ett halverat effektbehov och en energibesparing på 30 procent.Energisystemet kombinerar solenergi, fjärrvärme

Illustration: White

100

och geovärme. Den egenproducerade energin kan lagras och delas i ett lokalt kvartersnät – unikt och det första i Sverige. Ambitionen är att Tamarinden ska bli en förebild för hur vi kan bygga energismart och därmed bidra till att snabba på klimatomställningen. – Det är mycket glädjande att vi får vara med och bygga ett bostadsområde med högt ställda mål för hållbarhet, säger Krister Karlsson, vd för HMB Construction. I Tamarinden planeras totalt för ca 800 nya bostäder, förskola och verksamhetslokaler. HMB påbörjar sin del av projektet hösten 2022 med beräknad inflyttning 2025. Uppdraget genomförs som en totalentreprenad.


Nya Projekt

Augusti 2022

INKLUDERA UTEMILJÖER OCH INFRASTRUKTUR I KLIMATDEKLARATIONERNA Från och med 1 januari gäller krav på klimatdeklarationer i syfte att bidra till minskad klimatpåverkan från byggskedet. Branschorganisationerna vill att även utemiljöer och infrastruktur inkluderas. Tillsammans med företrädare för bland andra Miljöpartiet och Kristdemokraterna bildade Svenska Träskyddsföreningen och Svenskt Trä under 2021 ett råd med målsättningen att öka andelen trä i utemiljöer. – Svenska Träskyddsföreningen och Svenskt Trä upplever att det råder en samstämighet över partigränserna kring att öka andelen trä även mellan husen och i våra stadskärnor. Det visar sig inte minst i vårt samarbete med Emma Hult (MP) och Larry Söder (KD). Tillsammans har vi tagit fram konkreta förslag som myndigheter och departement kan använda sig av. Vi har idag också skickat över våra förslag till bostadsminister Johan Danielsson, säger Fredrik Westin, VD, Svenska Träskyddsföreningen. Sverige har tagit ett steg på vägen och är ett av de första länderna som infört klimatdeklarationer i produktionsfasen, men ännu omfattas alltså inte de byggprojekt som hamnar i våra utemiljöer. Nu pågår en diskussion om ”nästa steg” avseende klimatdeklarationerna.

101

Att inkludera utemiljöerna är ett naturligt steg i utvecklingen mot en hållbar samhällsbyggnadssektor. Utemiljön handlar om stadstorg och parkmiljöer, cykelbanor, bullerskärmar, plank och broar, om bostadsområden, vattennära lägen, hamnar, bryggor och gatumiljöer som ofta har en materialåtgång som kan vara minst lika omfattande som vid uppförande av bostads-och kontorsfastigheter. När det gäller projekt i utemiljöer görs ofta upphandlingar av material som medför stora emissioner av växthusgaser. Det är orimligt att inte inkludera de miljöer som ligger utanför husens väggar. – Vi menar att utemiljön spelar en viktig roll när vi bygger våra städer de kommande decennierna. Potentialen är enorm och vi ser fram emot att fortsätta denna dialog med beslutsfattare på lokal och nationell nivå, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä. Förslag för att öka andelen trä i infrastruktur och utemiljöer Klimatdeklarera byggprojekt för utemiljöer och grön infrastruktur – med målet att även utemiljön omfattas vid kommande revideringar. Besluta om samordning av forskning kring hållbarbarhet och byggprojekt för utemiljöer. Besluta om att förstärka utbildningsinsatser inom området hållbart byggande för utemiljöer – riktas till upphandlingsansvariga, arkitekter och konstruktörer. Besluta om att inrätta en professur med fokus på träanvändning i utemiljöer.


Nya Projekt

Augusti 2022

RAKSYSTEMS: CIRKULÄRT BYGGANDE – BYGG FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID Genom återbruk av byggmaterial och installationer kan vi tillsammans spara på planetens resurser. Vi minskar på CO2-utsläpp i och med att vi kan undvika att ständigt producera nytt material samt att vi minskar mängden avfall. Återbruk är relativt nytt inom bygg- och fastighetsbranschen. Eller rättare sagt, tanken och medvetenheten kring återbruk har funnits länge, att praktisera det är relativt nytt. Skillnad på återbruk och återvinning Återbrukat material används igen utan att man behöver processa materialet. Man behöver till exempel inte smälta ner metallen och göra en ny produkt. Då är det återvinning. Exempel: – Krossa och smälta glaset och göra nya glasprodukter= återvinning – Diska glasflaskan och använda på nytt = återbruk Cirkulärt byggande och återbruk jämfört med linjärt byggande Cirkulärt byggande står i motsats till linjärt byggande. Linjära processer är vi mer vana vid. Man bygger nytt, sliter ut, kastar på soptipp/deponi eller förbränner. Så gott som allt byggmaterial och inredning är nyproducerat. Cirkulära processer. Man bygger nytt med tanke på framtiden redan från början. Kan den här nya skolbyggnaden lätt anpassas till ett nytt användningsområde vid nya behov till exempel byggas om till bostäder. Eller kan teglet på fasaden användas på nytt till, eller i, en annan byggnad. På Raksystems kan vi utföra en återbruksinventering åt beställaren, något som Malin Christersson och Tomas Johansson gjort. Vi är även uppdragsledare för miljö- och återbruksinventering i Stockholms stads pilotprojekt i Slakthusområdet. Miljöinventering och återbruksinventering är utförda och särskilda upphandlingskrav kommer att ske för att främja återbruk. Fördelar med återbruk: Minskar klimatpåverkan bland annat genom minskat CO2-utsläpp i projektet Minskar mängden avfall Bidrar till en mer hållbar miljö Raksystems hjälper kunderna med bland annat: • • • • • •

Återbruksinventera & Miljöinventera Fuktinventera Bedöma byggnadskonstruktioner Provtagning av till exempel tegel för bedömning av hållfasthet m.m. Miljösamordning LCA-Analys

102


Nya Projekt

Augusti 2022

103


HÖGA KRAV TACK! Moderna byggprojekt ställer hårda krav på hållbarhet, både vad gäller material och produktion. Det tycker vi är utmärkt. För att göra det lätt för våra kunder, och för vårt eget miljösamvete, har vi ställt om till 100 % fossilfri produktion. All el vi förbrukar kommer från grön, lokalproducerad vindkraft, vi värmer produktionslokalerna med bergvärme och vi tankar våra fordon med HVO-biodiesel. Och själva stenen? Den håller i generationer. Mer hållbart kan det knappast bli. Borghamns Stenförädling, fossilfria sedan 2020. Välkommen till oss med ditt projekt! Gråbrun Borghamnskalksten, Nationalmuseum.

Borghamns Stenförädling AB Stenvägen 6, 592 93 Borghamn Tel. +46 (0)143-201 74 info@borghamns-stenforadling.se www.borghamns-stenforadling.se

Kolmårdsmarmor OX, slipad

Borghamns Stenforadling_190x125.indd 1

Borghamnskalksten gråbrun, slipad

Borghamnskalksten ljusgrå, slipad

2022-01-25 15:52

15% för dig 27 400 ton för miljön Alla vet att vi måste bli bättre och effektivare på att få våra affärsmål att sammanfalla med planetens behov. Drivec Sustainable Suite 2.0 är helt energioberoende och utvecklat med unik teknik som även fungerar för morgondagens elektriska fordonsflottor. Systemet med EcoDriving och fordonshälsa ger förare, verkstad och trafikledning en helhetsbild av hur fordonet nyttjas. Smart för miljön och för er ekonomi. It’s payback time. Drivec Ecodriving ger upp till 15 % förbättrad bränsleeffektivitet. Varje år minskar vi CO2-utsläppen med 27 400 ton.

www.drivec.se


Din fuktexpert under en byggnads alla faser

Spetskompetens inom alla fuktrelaterade områden En fuktexpert från Polygon och AK-konsult kan rådge, samordna och kontrollera byggprojektet under alla dess faser - från planering och projektering till produktion och slutbesiktning. Genom att tidigt identifiera risker och möjligheter kan framtida tids- och kostnadskrävande åtgärder orsakade av fukt minimeras. Koordinerar alla fuktinsatser under produktionen Brister i fukthantering innebär ofta stora avbrott i produktionen och kostsamma förseningar av byggprojekt. Som rådgivande expert i alla frågor som rör förebyggande fuktsäkerhetsarbete och avvikelsehantering kan vi hjälpa dig att förutse och undvika fuktproblem under byggfasen. Vi leder och samordnar ert miljöarbete Gröna byggnader har ofta lägre driftskostnader, högre hyresintäkter, högre värde och ökad produktivitet. Som miljösamordnare hjälper vi dig koordinera miljökrav, regler och rekommendationer både vid ombyggnation, nyproduktion och rivning. Låt oss hantera frågorna gällande allt från byggmaterial, energi och innemiljö, till förorenad mark, utemiljö och myndighetsfrågor.

Ring dygnet runt 020-235 235 Vi förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. www.polygongroup.se

Always By Your Side.

Polygon och AK-konsult förebygger och löser vattenskador, fukt- och miljöproblem i byggnader. Genom att kunna minimera akuta och oväntade händelser minskar de totala kostnaderna för fuktproblem under såväl produktionstid som under förvaltningsskede.


Nya Projekt

Augusti 2022

106


Nya Projekt

Augusti 2022

NCC UTVECKLAR NYTT KONTORSPROJEKT

PÅ MASTHUGGSKAJEN I GÖTEBORG >>>

107


Nya Projekt

Augusti 2022

108

restauranger i solläge och annan service. NCC UTVECKLAR NYTT KONTORSPROJEKT PÅ MASTHUGGSKAJEN I GÖTEBORG Nu startar NCC fastighetsutvecklingsprojektet Habitat 7 i centrala Göteborg. Projektet omfattar cirka 8 000 kvadratmeter kontor på Masthuggskajen och byggs i anslutning till NCC:s projekt Våghuset och Brick Studios. – Nu fortsätter vi att utveckla Masthuggskajen och startar vårt tredje projekt i stadsdelen. Habitat 7 är ett spektakulärt kontorsprojekt, och ett val för företag som söker en hållbar arbetsplats utöver det vanliga. I Habitat 7 har känslan av utomhus tagits med in för bästa möjliga förutsättningar för kreativitet och välmående för medarbetarna, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development. Projektet har en uthyrningsbar yta som uppgår till cirka 8 000 kvadratmeter, fördelat över åtta våningar. I gatuplan planeras för

Fastigheten ligger centralt vid Järntorget, nära goda kommunikationer, kultur och uteliv. Uthyrningsgraden uppgår till 30 procent vid starten. Huset byggs med en massiv träteknik med hybridstomme av klimatreducerad betong och trä, och har utformats med målsättning att ge minsta möjliga miljöpåverkan. Byggnaden kommer hållbarhetscertifieras enligt BREEAM-rankingen nivå Excellent, NollCO2 och Citylab för hållbar stadsutveckling. Masthuggskajen är Göteborgs nya innerstadsläge där NCC sedan tidigare utvecklar Våghuset och Brick Studios. Habitat 7 beräknas vara färdigställt i första kvartalet 2025. Projektet genomförs i affärsområde NCC Property Development och entreprenaden utförs av NCC Building Sweden och orderregistreras i andra kvartalet 2022.


Nya Projekt

Augusti 2022

109


Nya Projekt

Augusti 2022

ÅTERBRUK I FOKUS NÄR BOSTADSMINISTERN BESÖKTE RIKSBYGGENS PROJEKT TRANAN I KALMAR Bostadsminister Johan Danielsson besökte I juni Riksbyggens pågående projekt Tranan i Kalmar. Riksbyggen har rivit en före detta bilhall för att ge plats åt 180 nya bostäder. Under rivningsentreprenaden har Riksbyggen tagit hand om allt från parkettgolv till stålbalkar för återbruk. Ett arbete som tilldelat Riksbyggen Kalmar kommuns klimatpris. – Det var väldigt roligt och givande att få möjligheten att diskutera återbruk i verkligheten direkt med bostadsministern, säger Malin Rönnerhag, projektledare på Riksbyggen. Riksbyggen har en omfattande bostadsproduktion i Kalmar, med flera pågående och planerade projekt. Förutom projektet Tranan bygger Riksbyggen hyresrätter i Fredriksskans och Brf Nyponrosen, Snurrom och Brf Liljekonvaljen, Sandås, är exempel på två kommande bostadsrättsprojekt. – Det är viktigt att vi kan bygga nya bostäder på ett mer hållbar sätt och därför passade vi på att lyfta Riksbyggens syn om klimatdeklarationer och vikten av gränsvärden för att få nå klimatneutralt byggande när vi hade bostadsministern på plats, säger Magnus Laneborg, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Sydost. RIKSBYGGEN FICK KALMAR KOMMUNS KLIMATPRIS

Riksbyggen Bostad Sydost fick 2021 Kalmar kommuns klimatpris. I samband att de sk Liljas-lokalerna rivs i projektet Tranan, har Riksbyggen sett till att material som WC-stolar, takarmaturer och köksinredning kan återanvändas. Riksbyggen har i och med sitt arbete med cirkulär ekonomi tidigt gjort en återbruksinventering och därefter startat upp ett samarbete med Återbruket i Kalmar kommun. Återbruket har därefter monterat ut den inventarier som bedöms kunna få ett nytt liv i någon annans verksamhet eller bostad, till exempel WC-stolar, handfat och köksinredning. Materialet har sedan tagits omhand av Återbruket, som i sin tur har sålt det vidare. När de nya bostäderna kommer byggas räknar Riksbyggen med att kunna använda delar av den gamla byggnaden. Bland annat ledstänger och tegel samt kalksten från de tidigare innerväggarna. OM PRISET:

Kalmar kommun delar genom Vatten- och miljönämnden årligen ut ett externt klimatpris. Priset kan erhållas av enskild person, grupp, förening, forskare, organisation eller företag verksamma i kommunen som geografiskt område. Syftet med priset är att lyfta fram och belöna förebilder och goda exempel. Tilldelningen av priset har också ett syfte att stimulera till att utveckla metoder och arbetssätt som förstärker arbetet på olika arenor inom samhället.

110


Nya Projekt

Augusti 2022

111


Nya Projekt

Augusti 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 2022

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 2022

Recoma säljer både fasadplattor, plattor som kan användas för innerväggar, innertak och underlag för golv och material som kan användas för möbelbygge. Bild: Recoma Recoma säljer både fasadplattor, plattor som kan användas för innerväggar, innertak och underlag för golv och material som kan användas för möbelbygge. Bild: Recoma

Recoma gör byggmaterial av

MJÖLKKARTONGER MJÖLKKARTONGER Recoma gör byggmaterial av

Varje vecka lämnar svenskarna mängder av mjölkkartonger och konservkartonger till våra återvinningsstationer. Men eftersom kartongerna innehåller både plast och papper bränns idag en stor del av materialet upp som energiåtervinning. Det här vill företaget Varje vecka lämnar svenskarna mängder av mjölkkartonger och konservkartonger Recoma ändra på. De gör nu ett kompositmaterial för byggbranschen där de kantill våra återvinningsstationer. Men eftersom kartongerna innehåller både plast och papper använda 100 procent av kartongen. bränns idag en stor del av materialet upp som energiåtervinning. Det här vill företaget AV MARTINA NYHLIN Recoma ändra på. De gör nu ett kompositmaterial för byggbranschen där de kan Materialet har samma egenskaper som – EN ÖNSKAN att i framtiden även och tillverka byggskivor för innerväggar, använda 100ÄRprocent av kartongen.

kunna nyttja våra svenska insamlade AV MARTINA NYHLIN kartonger, säger Max Rosenberg, grundare av Recoma. – EN ÄR att i framtiden även VidÖNSKAN återvinningsprocessen av plastad kunna våraoftast svenska insamlade kartongnyttja går i dag all plast och en del kartonger, Max Rosenberg, av pappret säger inte att återvinna, utangrundare bränns av Recoma. som energiåtervinning. Vid av plastad Idénåtervinningsprocessen att i stället nyttja hela kartongen kartong går i dag oftast all plast och en del 66 pappret STO R DÅ H DattKOM M U N I Kutan AT I Obränns N av inte återvinna, som energiåtervinning. Idén att i stället nyttja hela kartongen 66 STO R DÅ H D KOM M U N I K AT I O N

fasadbeklädnad och till exempel möbelkonstruktion har Recoma tagit från liknande innovationer i USA. och– tillverka Pappret byggskivor i materialetför gerinnerväggar, styrka och fasadbeklädnad och till Vi exempel möbelplasten är bindemedel. behöver inga konstruktion har Recoma frånavfall liknande andra tillsatser, det är 100 tagit procent som innovationer i USA. används i tillverkningsprocessen, säger Max – Pappret i materialet ger styrka och Rosenberg. plasten är bindemedel. Vi behöver inga andra tillsatser, det är 100 procent avfall som används i tillverkningsprocessen, säger Max Rosenberg.

trä, men är också mer fuktbeständigt. Det är tätare än trä, men andas ändå, menar Max Rosenberg. Materialet samma närmast egenskaper som – Materialethar påminner om OSB trä, är också och men plywood skullemer jag fuktbeständigt. säga och det gårDet att är tätaretill änallt trä,som men andas ändå,används menar använda dessa material Max Rosenberg. till. Att bygga möbler av materialet går också – Materialet påminner om OSB väldigt bra. Samma verktygnärmast och skruvar som och plywood skulle jag säga och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som

till t D värm I till öt av D tillve värm – I juice av ö kass tillve likan-– juice sorte kass imp liksom ansom sorte åter imp Me som som – åter för Me uttry sort – hus, förM uttryo tag sort är li hus, M tag o är li


Nya Projekt

Augusti 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

G RÖ N T S A M H Ä L L S BYG G A N D E • 202 2

till träskivor kan användas, säger han. De plastade kartongerna skärs i småbitar, värms upp och pressas ihop igen. Idag tillverkas materialet bland annat av överbliven kartong från förpackningstillverkarna. – Tillverkare av till exempel mjölk och juice får ofta fel på produkter eller måste kassera feltryckta förpackningar eller lik- nande, dessa kan vi använda. Eller så an- vänder vi det pappersbruket har sorterat ut som ska förbrännas. Vi importerar också material från länder som Norge, Estland, Lettland och Litauen som samlar in materi-alet men inte återvinner det, säger Max Rosenberg. Men målet är förstås att i stället återvinna de kartonger som samlas in i Sverige idag. – Ju närmare vi kan ta avfallet, desto bättre för alla. Det finns kommuner som har uttryckt intresse för att prova separat sortering för plastad kartong i flerfamiljshus, säger Max Rosenberg. Målet är att sälja materialet till både företag och privatpersoner. Priset för materialet är lite högre än en OSB-skiva.

Bild: Recoma

Materialet påminner närmast om OSB och plywood skulle jag säga och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som till träskivor kan användas. /Max Rosenberg, grundare av Recoma Bild: Recoma

a g n i a Miss ter! nyhe

Företaget är bara åtta månader gammalt, men de första skivorna användes kommersiellt i Sverige redan förra veckan. – Det gäller främst renovering och tillbyggnader av villor, men vi har en hel del andra projekt på gång, som jag inte kan berätta mer om just nu, säger Max Rosenberg. Max Rosenberg tycker att mottagandet från byggbranschen varit positivt. Utmaningarna i att jobba med produkten har främst legat inom kategorin byråkrati. – Det är höga trösklar att få en produkt certifierad och i och med att vi hantera avfall klassas vi som en miljöfarlig verksamhet så det har varit mycket jobb med alla olika tillstånd för att driva verksamheten, säger han.

FAKTA Företaget bildades sommaren 2021 och har idag 5 anställda. Företaget har sitt säte i Hässleholm. I processen torkas kartongerna, steriliseras, mals ner och pressas ihop under höga temperaturer.

Botanisera bland alla våra magasin. Här kan du hålla koll på allt som händer inom bygg, industri, energi, infrastruktur, fastighet och samhällsbyggande. https://issuu.com/b2bnyheter.se/docs

STO R DÅ H D KOM M U N I K AT I O N 67


Nya Projekt

Augusti 2022

65 PROCENT TYCKER ATT DET ÄR BRA OM BYGGFÖRETAG HYR OCH DELAR ARBETSMASKINER FÖR ATT MINSKA SIN MILJÖPÅVERKAN Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av bygguthyrningsföretaget Cramo. – Vi måste hushålla med våra gemensamma resurser på ett bättre sätt, vilket även gäller maskiner och annan utrustning som används på en byggarbetsplats, säger Martin Freland, Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöchef på Cramo. I en ny Sifoundersökning som Cramo låtit göra svarar nära 7 av 10, 65 procent, av

114

svenskarna att de tycker att det är bra om byggföretag hyr/ delar arbetsmaskiner för att minska sin miljöpåverkan. Det finns omkring 800 000 arbetsmaskiner inom byggbranschen i Sverige. De arbetsmaskiner som har störst klimatpåverkan finns inom industri- och byggsektorn, och maskinerna där står för 39 procent av alla arbetsmaskiners totala klimatutsläpp. Det är en ökning med nästan en tredjedel sedan början av 1990-talet. – Genom att hyra maskiner används resurser på ett sätt som är mycket effektivare, säkrare och mindre miljöpåverkande, säger Martin Freland.


Nya Projekt

Augusti 2022

VIDEPLANTOR RENAR INDUSTRITOMTER

115

tio års rening fått ner vissa ämnen under Naturvårdsverkets gränsvärden.

Många industritomter är förorenade med miljögifter och måste behandlas innan marken kan användas.

I undersökningen planterades videväxter i form av sticklingar av Salix Viminalis på en tomt i Sunnersta, Uppsala, i juli 2003.

Forskare vid Stockholms universitet visar i en ny studie att videplantor kan rena marken från föroreningar med upp till 80 procent under en tioårsperiod. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Sustainability.

Där hade det legat en mekanisk verkstad under 1900-talet och tomtägaren ville pröva en billigare metod att rena marken på.

– Det är första gången man har visat att växter verkligen kan rena jorden från föroreningar på industrimark under en längre tid, säger Maria Greger, docent i växtfysiologi vid Stockholms universitet. Tidigare har det ansetts ta för lång tid, över hundra år, att rena jorden med hjälp av växter. Men nu gör både odlingsteknik och växtval detta möjligt. Videväxten som används är av en specifik klon, som är bra på att ta upp tungmetaller från jorden. – Vi observerade en signifikant minskning av de flesta föroreningar i jorden redan efter ett år. I denna undersökning har vi efter

Jordprover samlades in årligen från 2005 till 2015 och analyserades för tungmetaller, arsenik, PCB och PAH. Resultaten visade att 21 procent krom, 30 procent arsenik, 54 procent kadmium, 61 procent zink, 62 procent koppar, 63 procent bly, 87 procent nickel, 53 procent PCB och upp till 73 procent PAH togs bort från jorden efter tio års behandling. – Där stod växterna och renade marken med minimal skötsel. Metoden fungerar väl och skulle kunna användas på andra förorenade tomter istället för den vanliga och dyrare metoden att gräva bort jorden och lägga den på tipp, vilket egentligen är att bara flytta problemet. På så sätt skulle många flera förorenade områden kunna renas, även riktigt stora ytor, som det blir på tok för dyrt att gräva bort jorden på, säger Maria Greger.


Nya Projekt

Augusti 2022

GRÖNA FASADER TESTAS I HSB LIVING LAB Greenworks och Peab undersöker, tillsammans med HSB Living Lab, innovativa lösningar för gröna fasader. I ett nytt forskningsprojekt testas en ny sorts fasadpanel som är färdigpreparerad med växtfröer för en enklare och mer kostnadseffektiv montering än traditionella växtprydda fasader. – Panelerna bidrar med oumbärliga ekosystemtjänster till våra allt tätare städer, säger Per Berglund, grundare av fasadodlingsföretaget Greenworks. Grönska har en viktig påverkan i urbana miljöer, både för människa och samhälle. Den hjälper till att binda koldioxid, samlar upp damm och partiklar från luften. Samtidigt försvinner viktiga grönområden i takt med att våra städer förtätas, effektiviseras och växer. Genom att kombinera kunskaper inom fröodling, bevattningsteknik, biokol och fasadmaterial har Greenworks utvecklat fasadpanelerna till HSBs levande labb på Chalmersområdet i Göteborg. Tanken är att göra det enkelt att bygga grönska i stadsrummet och bidra till ekosystemtjänster. Företagets nya typ av levande fasadpanelerna som nu testas i HSB Living Lab fördröjer dagvatten, reglerar temperatur och luftfuktighet och fungerar samtidigt som en oas för djur och insekter. Syftet är att skapa ett levande material, förändra odlingsprocesser och förenkla montage genom växtpaneler med estetiskt tilltalande utformning. – De nya väggarna vattnas med i första hand uppsamlat regnvatten, i andra hand gråvatten från HSB Living Lab och i sista hand med färskvatten, säger Per Berglund, grundare av Greenworks. Det var när Peab arrangerade en tävling för innovativa lösningar för framtidens byggande som man fick upp ögonen för Greenworks fasadpaneler. Vinnaren i tävlingen fick chansen att genomföra sitt projekt i HSB Living Lab, och Greenworks var redo att sätta i gång direkt när det stod klart att de vunnit. Nu installeras de första panelerna av levande material i HSB Living Lab och om ett år utvärderas resultatet. Då hoppas Greenworks ha svar på flera praktiska frågor – som vilka arter som fungerar bäst, och vilka växter som riskerar att dra till sig ohyra. Hur mycket skötsel kräver egentligen väggen och håller den sig verkligen vacker året om? – Gröna levande fasader ett intressant och viktigt område för hållbara städer. Greenworks har tagit fram en innovativ lösning som både är smidig för fastighetsägare och bra för den biologiska mångfalden. Vi ser med spänning fram emot testerna, säger Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab.

116


Nya Projekt

Augusti 2022

117


Specialister inom

UTRYMNINGSTEKNIK Ända sedan starten 1983 har vikten av konkurrenskraftiga lösningar alltid legat i fokus och det tankesättet styr fortsatt vårt dagliga arbete. Vi erbjuder idag ett av marknadens bredaste utbud när det gäller system- och säkerhetslösningar inom området utrymningsteknik. Numera förser vi allt fler med lösningar där vi integrerar och samkör system inom exempelvis nödbelysning, utrymningslarm, brandlarm, avbrottsfri kraft m.m. Utvecklingen gör det möjligt att få anpassade och flexibla lösningar helt enligt din egen kravspecifikation. Dessutom, du får allt från en och samma samarbetspartner – tryggt, smart och leveranssäkert. Välkommen att läsa mer om utrymningsteknik på vår webb eller kontakta någon av våra teknikspecialister direkt via telefon: 054-57 01 20, för ytterligare information.

KAMIC Installation Tel: 054-57 01 20 | www.kamic.se


OSKADLIGGÖR KEMIKALIER.

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. www.medicalcare.se

Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg.

FRAMTIDENS STYRSYSTEM - IDAG

OSKADLIGGÖR KEMIKALIER. www.medicalcare.se

Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg.

ENTERPRISE LABORATORY EN 206:2013

POLARPOWER

Energiövervakning i realtid

POLARFLEET Billogistik

POLARAMA

Kameraövervakning

www.medicalcare.se

www.polarmatic.com

Tel: 031-194480

Diphoterine® är lika effektiv mot syror, baser och oxiderande ämnen och kan användas på hud, i ögon, öron och svalg. Made inn Swede

www.medicalcare.se


Nya Projekt

Augusti 2022

120


Nya Projekt

Augusti 2022

121

TRÄBYGGANDE SKA BIDRA TILL ATT GÖRA AMSTERDAMS HAMN

TILL EUROPAS CIRKULÄRA KNUTPUNKT >>>


Nya Projekt

Augusti 2022

122

TRÄBYGGANDE SKA BIDRA TILL ATT GÖRA AMSTERDAMS HAMN TILL EUROPAS CIRKULÄRA KNUTPUNKT

konstruktionen användes 350 mm och 230 mm höga Kerto-Ripa element.

Amsterdams hamn ska bli Europas viktigaste och cirkulära knutpunkt. Nautiska samordningscentret som byggts i hamnen återspeglar ambitionen då hela konstruktionen - väggar, golv och tak är byggd med Metsä Woods träprodukter Kerto LVL.

I dessa prefabricerade element arbetar balkar med över- och underkantskivorna tillsammans genom strukturellt limmade skarvar. De flesta golvelementen har en spännvidd på cirka 7,5 meter.

Byggnaden, som fått BREAAM Excellent-certifiering och har ett lågt koldioxidavtryck, är helt cirkulär då den kan nedmonteras och återuppbyggas igen. Den cirkulära ekonomin är ett fokusområde i Amsterdams hamns strategi. Målet är att bli den viktigaste ekonomiska och cirkulära knutpunkten i Europa. Amsterdams hamns ekosystem samlar alla typer av företag som jobbar med allt från avfall, råvaror och hamnlogistik till olika typer av demoanläggningar och innovativa företag inom cirkulär ekonomi. – I hamnar ser man traditionellt många stål- och betongbyggnader, men Nautiska samordningscentret är ett utmärkt exempel på att det går att bygga med hållbara träkonstruktioner även i hamnar, vilket svenska hamnar borde inspireras av, säger Håkan Arnebrant, Business Development Manager på Metsä Wood Sverige. Alla golv-, vägg- och takelement i Nautiska samordningscentret prefabricerades av Dupac, en belgisk tillverkare av träelement, och levererades till byggplatsen redo för montering. För golv- och tak-

– Kerto LVL är en mycket materialeffektiv och hållbar produkt. Förutom dess förmåga att lagra kol innebär den höga hållfastheten och slankheten hos Kerto LVL att man behöver mindre volym än med många andra trämaterial. Att använda Kerto LVL gör också vår produktion av träelement effektiv och enkel, säger Marc Cuyvers, vd på Dupac. Byggmaterialen som användes är demonterbara och därför helt cirkulära. Eftersom konstruktionen är byggd med PEFC-certifierad Kerto LVL har byggnaden fått BREAAM Excellent-certifiering samtidigt som den har ett lågt koldioxidavtryck. Den totala användningen av Kerto LVL var 200 m3, och det lagrar 159 ton CO2-ekvivalenter enligt Metsä Woods koldioxidlagringskalkylator. – De som kliver in i byggnaden blir verkligen överraskade. En praktisk arbetsmiljö med öppna utrymmen möter en när man kommer in i byggnaden, vilket är idealiskt för ett företag som arbetar dygnet runt som Amsterdams hamn. Det industriella utseendet hos Kerto LVL-produkterna är fullt synligt, och de stora golv-till-tak-fönstren ger utsikt över IJ-floden, säger Benjamin Robichon på WRK Architects när han förklarar varför de valde en LVL-baserad konstruktion.


Nya Projekt

Augusti 2022

123


Nya Projekt

Augusti 2022

124


Nya Projekt

Augusti 2022

125

AFRY HJÄLPER NORDIC CHOICE HOTELS ATT SPARA ENERGI AFRY har tecknat ett energisamarbetsavtal med Petter Stordalens Nordic Choice Hotels. AFRYs uppdrag omfattar bland annat optimering av befintliga tekniska system, kompetensutveckling för hotellens personal samt handlingsplaner för fortsatt energieffektivisering. Uppdraget inleds efter sommaren med ett pilotprojekt på tolv hotell. Om det faller väl ut är planen att fortsätta med merparten av hotellen inom Nordic Choice. Första steget blir injustering och optimering av befintliga system såsom värme, ventilation och vatten. AFRY kommer också arbeta med att höja medvetenheten hos hotellpersonalen och hjälpa hotellen att öka sin beställarkompetens. För varje hotell upprättas en handlingsplan med förslag på energieffektiva investeringar. – Det känns väldigt kul att ingå ett långsiktigt samarbete med en kund som har höga ambitioner på klimatområdet. AFRY har gedigen kompetens inom energieffektivisering och ser detta som en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle. Förhoppningsvis leder Nordic Choice Hotels vägen och vi hoppas att de andra stora hotellkedjorna följer efter, säger Mattias Andreassen, affärsområdeschef AFRYs bygg- och fastighetserbjudande. Nordic Choice Hotels har totalt 214 hotell i fem länder, 3 000 lägenheter inom affärsområdet Strawberry Living och 15 000 anställda. Under pandemin tog Nordic Choice fram en ny strategi med ökat fokus på hållbarhet och där fastslås att fastigheternas energiprestanda spelar en viktig roll för att minska företagets CO2-avtryck. I AFRYs energisamarbetsavtal finns inbyggda incitament att spara så mycket energi som möjligt. – Vi har stort förtroende för AFRY då de redan har hjälpt oss att göra energikartläggningar på ett antal hotell. De har hög kompetens och en stark lokal närvaro i Norden som matchar vår organisation, säger Fredric Landell, Chief Project Officer på Nordic Choice Hotels. Energisamarbetet offentliggjordes i samband med Nordic Choice Hotels årliga konferens den 19-20 juni där AFRY och projektledarna på Choice presenterades som A-Team, en referens till tv-serien från 80-talet med samma namn. Precis som i tv-serien kommer AFRYs team att åka runt i en särskild buss när de besöker hotellen och löser uppdragen. – A-Team är ett roligt och annorlunda sätt att bygga engagemang i projektet. Vi vill lyfta fram AFRY som en möjliggörare och katalysator i arbetet med energieffektivisering, fortsätter Fredric Landell.


ATT RENOVERA GOLV OCH TÄNKA CIRKULÄRT

- förenar nytta med miljömål

Vinsterna med att tänka cirkulärt är många när det är dags att renovera golv. Idag finns det mycket bra alternativ att renovera och göra slitna golv fina igen. Årligen byter fastighets- och byggbranschen ut 25 miljoner kvadratmeter golv. Detta samtidigt som vi vet att en omställning mot mer hållbara lösningar krävs, då byggbranschen står för stora utsläpp av växthusgaser. Att renovera ett befintligt golv har stora klimatmässiga fördelar konstateras i en nyligen genomförd studie av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Bona. I studien har IVL granskat miljöpåverkan vid renovering av parkettgolv och PVCgolv i en livscykelanalys. Resultatet jämförs med effekterna av att producera och installera nytt golv sett till naturresurser och koldioxidutsläpp. Livscykelanalysens resultat visar att en renovering bidrar till att minska koldioxidavtrycket med 78 procent för ett trägolv, hela 92 procent för ett PVC-golv och energibesparingen är 90 procent. Även resursförbrukningen i form av transporter, elanvändning, förbrukningsvaror och

material minskar med uppemot 90 procent vid renovering jämfört med nyinstallation. - Branschens inställning där nya golv är preferensen och förstahandsvalet vid en renovering behöver utmanas, säger Joakim Malmsten, Regional Sales Director EMEA på Bona. Att renovera ett befintligt golv sparar på jordens ändliga resurser, skapar vinster både för miljö och ekonomi, samt skapar tidsoch driftseffektivitet vid renoveringen. Erbjuder ett cirkulärt alternativ Det finns 150 miljoner kvadratmeter plastgolv i offentliga och kommersiella byggnader runt om i Sverige, enligt beräkningar som IVL genomfört. Därmed finns det en stor outnyttjad potential för såväl kommersiella- som offentliga aktörer att bidra till en cirkulär omställning. - Få vet om det, men många slitna och skadade plast- och linoleumgolv behöver inte rivas ut. Idag finns det moderna

Joakim Malmsten, Regional Sales Director EMEA, Bona

metoder och miljövänliga alternativ som förlänger golvets livslängd. Man kan renovera, rengöra, vårda och till och med förnya designen på det befintliga golvet, avslutar Joakim Malmsten.

90%

MINDRE KOLDIOXIDUTSLÄPP

41%

KOSTNADSBESPARINGAR

90%

ENERGIBESPARINGAR

LÖNSAM GOLVRENOVERING PÅ ÄLDREBOENDE Bona Resilient System Bona Resilient System för halvhårda golv återställer slitna och skadade gummi-, PVC-, PU-, LVT-, vinyl- och linoleumgolv. Bonas system för mjuka/elastiska golv består av processer och produkter som täcker in allt från helrenovering och lackning till daglig rengöring, vilket ger golvet en längre livslängd och förvandlar golvet med ett nytt fräscht utseende.

Göteborgs stad har använt Bonas system för att renovera linoleumgolvet på Örgryte äldreboende, en golvyta på 300 kvm fördelat på fyra våningsplan. Renoveringen bestod av djuprengöring och applicering av nytt ytskikt som genomfördes etapp- och avdelningsvis.

Bona.com/Resilient

Med en god planering kunde arbetet genomföras utan att vårdtagarna behövde flytta ut från sina rum. - Med Bonas kunskap, teknik och process har vi sparat både pengar och tid med 50 procent, säger Anders Post uppdragsledare

på Göteborgs Stads Lokalförvaltning. Vi är så nöjda, att vi under hösten genomfördes ytterligare golvrenoveringsprojekt med behandling av halvhårda golv på en förskola, avslutar Anders.


Liljewall

PP arkitekter

TIMRÅ BADHUS

PEPPARROTSBADET

Det nya badhuset i Timrå beräknas ta emot 150 000 besökare per år och Poolwater har fått uppdraget att projektera och installera vattenreningen.

Färdigställandet av Pepparrotsbadet närmar sig och snart kan enköpingsborna njuta av den nya badanläggningen som utformats för hela familjen.

Anläggningen förses med totalt fyra vattenreningssystem samt ett adaptersystem till massagepoolen.

Poolwater har projekterat och installerat vattenreningen till det imponerande badet som består av totalt sju vattenreningssystem.

Reningen utformas med bland annat stående trycksandfilter, PoolControl och ingjutna rörsystem utförs i rostfritt syrafast.

Vattenreningen har utformats med bland annat trycksandfilter, värmeåtervinning via kollektor och styr- och reglersystemet PoolControl.

www.poolwater.se


Nya Projekt

Augusti 2022

FN SÄTTER STRÅLKASTARLJUSET PÅ VIRKESPRODUCENTEN FÖR ETT UNIKT OCH HÅLLBART SKOGSBRUK På FN:s internationella skogsdag hedrades Södra för sitt hållbara skogsbruk och sin unika ägarstruktur som gör skogen till företagets ägare. Varje gång Södra levererar virke till nordiskt byggande har du en garanti på att det är 100 % hållbart och 100 % PEFC-certifierat. Det är ett hållbart skogsbruk runt om, och det gynnar både klimatet, ett rikt djur- och växtliv samt de drygt 53 000 familjer som äger skogarna. Den unika ägarstrukturen i Södra gör att en stor del av vinsten går tillbaka till skogsägarna som då har möjlighet att ytterligare konsolidera ett hållbart skogsbruk. – Pengarna försvinner inte bara ner i fickan på till exempel en riskkapitalfond. De går tillbaka till skogsbönderna och för att utveckla nya, effektiva och hållbara initiativ för att ta bättre hand om skogsbruket, säger Michael Phillipsen från Södra. ÄN EN GÅNG MED ONCEMORE®

Södra har utvecklat OnceMore®, som är världens första storskaliga process för återanvändning av textilier. På den stora produktionsanläggningen i Mörrum förvandlas enorma mängder använda textilier som ändå borde ha slängts till nya textilier genom en unik förädling. Här tillförs träfibrer som kan spåras ända tillbaka till den egna skogen, vilket ytterligare optimerar råvaruvärdet för Södras skogsbönder. OnceMore® är en del av Södras långsiktiga mål att skapa en cirkulär textilindustri och är en viktig del i Södras innovationsarbete. Ett arbete som också har lyfts fram av FN för vikten av att skapa nytt värde för restprodukter. KAN MAN LÄGGA VED I BANKEN?

Både konsumenter och byggare efterfrågar allt mer hållbart trä i danskt byggande och här är 100 % PEFC-certifierat trä från Södra det enkla valet. Samtidigt går Södras starka fokus på återvinningsforskning hand i hand med den cirkulära ekonomin som är en viktig punkt på den globala klimatagendan. Trä återvinns redan och används i nya sammanhang, men tiden går för nya innovationer som kan göra trä ännu mer attraktivt i den cirkulära ekonomins kretslopp.Därför kan det finnas en bra poäng med att bygga med så mycket virke som möjligt för att både lagra CO2 och samtidigt lägga virke på banken, som på sikt kan återvinnas i ännu högre grad än vad vi gör idag. – Idén om återvinning spelar en allt viktigare roll för Södra, och det råder ingen tvekan om att det inte är hållbart att förstöra byggmaterial i trä, eftersom det kommer att frigöra den lagrade CO2 i träet. Med vad vi kan göra idag tvivlar jag dock inte på att återvunnet trä kommer att gå en mycket spännande framtid till mötes, där träet kommer att kunna återvinnas för många nya spännande ändamål och CO2:en kommer att följa, avslutar Michael Phillipsen.

128


Nya Projekt

Augusti 2022

129


Nya Projekt

Augusti 2022

NYA SLUSSEN – SKA KLARA MILJÖKRAV FRÅN ALLA HÅLL OCH KANTER

130

utbildas, dels genom allmän information (t.ex. om säker arbetsmiljö), dels fördjupad information bland annat om bullerproblematik, avfallshantering och kemikalier.

TEXT: KJELL-ARNE LARSSON

Det måste leva upp till miljömål och miljökrav från många håll. Och miljöarbetet är mycket omsorgsfullt implementerat i projektet. Ledningen säkerställer miljöstyrningen och att den upprätthålls tills allt är i hamn.

Personer i ansvariga roller måste också läras upp i dokumenthantering, kommunikation och hur projektverktyget Slussnet används. Projektet använder ett BIM-upplägg med 3D-modell och all dokumenthantering sker digitalt. MILJÖRAPPORTER OCH MILJÖPLANER

Givetvis måste projektet för det första klara villkoren i den miljödom som gäller. Sedan förhåller sig projektet till Stockholms stads övergripande miljömål. Därifrån har relevanta mål för projektet hämtats till miljöprogram som berör energi, klimat, kretslopp, rekreation, kultur och hälsa. Miljöprogram har tagits fram för att lättare kunna arbeta med miljökrav och miljömål. I dessa, ett för Slussenanläggningen och ett för bussterminalen, redovisas villkor från miljödom, miljökrav från detaljplaner, relevanta miljömål från Staden samt andra projektspecifika miljökrav. Det omfattar både byggskedet och driftskedet. VAL AV PRODUKTER

Beträffande val av byggmaterial och produkter måste projektet klara Stockholms stads krav. För att bedöma och hantera materialvalen används Byggvarubedömningen, och därmed erhålls en loggbok för respektive entreprenad för de inbyggda materialen. Om en produkt/ett material måste väljas trots att Byggvarubedömningen lyser rött (undviks) och/eller inte når upp till Stadens krav måste en materialavvikelse tas fram av antingen projektör eller entreprenör. Avvikelsen ska sedan godkännas av projektledningen. En tillåtelse enligt denna är specifik för en eller flera positioner, och det är således inte fritt fram att använda produkten var som helst i projektet. FLERA MILJÖSAMORDNARE

För att klara implementering av miljökrav och uppföljning finns två miljösamordnare, Lina Werneman och Eva Emell. Fysiskt indelas Slussenprojektet i delområdena land, vatten och berg, både vad gäller styrdokument och hur byggproduktionen är uppdelad. (Vissa styrdokument kan vara enbart för ett delområde eller entreprenad. Men de flesta styrdokumenten är projektövergripande och gäller för samtliga delområden och entreprenader.) Detta avspeglas också i fördelningen av miljösamordnare. Lina Werneman jobbar huvudsakligen med delområdena land och vatten, och Eva Emell med berg. Hos projektets projektörer och entreprenörer finns motsvarande funktioner.

Hanteringen av dokument och direktiv är mycket omfattande. Projektörerna har miljöprogrammen som projekteringsunderlag. I miljörapporter redovisar de hur miljömål och miljökrav har arbetats in i bygghandlingar. Sedan är det givetvis de olika entreprenörerna som har ansvar för att kraven uppnås ute på bygget. Entreprenörerna måste innan dess upprätta miljöplaner som visar hur de ska klara kraven i kontrakten. Projektet har regelbundna tillsynsmöten med berörda myndigheter. Då görs avstämningar av den löpande tillsynen. Projektet har även krav att ta fram en kvartalsrapport som sänds till tillsynsmyndigheterna. I den redovisas relevanta uppgifter för samtliga miljöaspekter inklusive eventuella avvikelser från kontrollprogrammen och eventuella extraordinära händelser. Vissa kontroller är mycket krävande och experter måste anlitas, exempelvis akustiker för kontroll av buller och vibrationer. När Nya Slussen står klar kommer projektet att sammanfatta hur det har lyckats att nå målen. Tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen och stadens Miljöförvaltning har då fått rapporter löpande om exempelvis buller och gjort löpande tillsyner. En del av den dokumentation som samlas kommer att användas också av de slutliga anläggningsägarna när Slussen en dag ska lämnas över till driften. De får nytta av bland annat av loggböckerna och 3D-modellen. FLERA UTMANINGAR

Utmaningarna med Slussenbygget förefaller oändliga om alla miljö- och produktionsaspekter tas med i bedömningen. Tidplan och budget måste hållas. I många fall måste avvägningar göras mellan miljöaspekter och kostnader. Exempelvis finns inte möjlighet att tillämpa alla innovativa miljölösningar som uppkommer under hand. Dessutom, i det läge som nu råder i Europa, har entreprenörerna flaggat för att det kanske inte går att få fram alla byggprodukter som planerat.

FAKTA

Miljösamordnarna ingår i en funktion som heter Projektstyrning. I denna ingår, utöver miljö, även kompetenser som stöder hela projektet när det gäller kvalitet, risk och säkerhet, med flera områden. Alla med ansvarig funktion i projektet och all relevant personal

Tidplan: 2015–2025 Byggherre: Stockholms stad exploateringskontoret Byggentreprenörer: Skanska, JM, Veidekke m.fl. Arkitekt: CF Møller, Foster+Partner


Nya Projekt

Augusti 2022

131


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


VI ÄR KLIMATPOSITIVA Ett riktigt seriöst klimatarbete innebär att man lägger ner ordentligt med resurser på att beräkna varje steg, göra möjliga förbättringar och till sist klimatkompensera allt som inte går att förbättra, berättar Anders Larm, som håller i arbetet. - Vi är naturligtvis inte perfekta, men vi har fått bra koll på vår verksamhet och har dokumentation som tål granskning. - Vi hade hamburgerkedjan MAX som förebild, berättar Anders. MAX har gjort ett väldigt seriöst klimatarbete där hela menyn nu är klimatpositiv sedan 2018. Kan de bli klimatpositiva, så kan vi! KLIMATANALYSEN GÄLLER ÄVEN VÅRA LEVERANTÖRER Första steget till att bli klimatpositiv handlar om att beräkna, och då måste allt tas med. - Vad vi upptäckte när vi började analysera vår verksamhet var hur stor del av vår klimatpåverkan som inkluderade våra leverantörer. Vi måste ju klimatkompensera hela vägen uppströms. En väldigt stor del av ansvaret vi tar att bli klimatpositiva berör leverantörernas verksamhet. Det handlar framförallt om våra materialleverantörer, men även om de hantverkare som ingår i vår leverans. Ett exempel: Om vi anlitar en elektriker, en rörmokare eller snickare som underleverantör i våra projekt, måste vi också beräkna deras klimatpåverkan och klimatkompensera för deras arbete. Låt säga att Alviks Måleri står för 10% av en elektrikers verksamhet. Då måste vi klimatkompensera för 10% av deras verksamhet för att kunna kalla oss klimatpositiva. VÅRA UPPDRAGSGIVARE HAR NYTTA AV VÅRT MILJÖARBETE Genom vårt miljöarbete hjälper vi också våra kunder att nå sina miljömål. Exempelvis uppskattar de stora byggföretag som anlitar oss vårt arbete med att bli klimatpositiva - de har höga krav på sig av andra att redovisa sin miljöpåverkan, och kan vi som leverantör visa att vi är klimatpositiva, behöver de inte lägga ner arbete på att beräkna Alviks Måleris del i sina miljörapporter, vi har redan gjort beräkningen.

KAN MAN PANTA SLIPDAMM? Vi har märkt hur Alviks Måleris klimatarbete har sått ett frö hos både leverantörer och kunder, som nu har påskyndat sina klimatanalyser och sitt klimatarbete. Även bland Alviks Måleris 190 medarbetare har miljöengagemanget ökat, och det kan väcka nya ideer. En sådan nytänkande ide är att börja panta slipdamm, precis som man pantar PET-flaskor? Kan allt överblivet slipmaterial bli nya produkter? KOMPENSERAR I ETT CERTIFIERAT PROJEKT När vi klimatkompenserar gör vi det inte bara till 100% för att bli klimatneutrala, utan till 110% så att vi blir klimatpositiva. Vi har valt ett certifierat klimatprojekt, enligt högsta internationell standard: Gold Standard. - Håller man sig till certifierade projekt kan man vara relativt säker då dessa projekt också granskas, liksom vi. - Alviks Måleri klimatkompenserar i projekt i Laos, som handlar om att utveckla och bygga vattenkraft där. När fler människor får tillgång till el, kan de klara sina dagliga sysslor utan att så många träd behöver huggas ner. ANDERS LARM TANKAR ELBILEN PÅ ALVIKS MÅLERIS HUVUDKONTOR. ANDERS ANSVARAR FÖR VERKSAMHETSUTVECKLINGEN PÅ ALVIKS MÅLERI.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

@ALVIKSMALERI WWW.ALVIKSMALERI.SE


Nya Projekt

Augusti 2022

UNIK JÄMFÖRELSE: NYPRODUCERAT HUS FÖRBRUKAR 80 PROCENT MINDRE ENERGI JÄMFÖRT MED 1980 Modern byggteknik och skärpta byggnormer har resulterat i att ett nyproducerat hus är 80 procent mindre energikrävande än sin motsvarighet från 1980. Det framkommer av en unik jämförelse som OBOS och Myresjöhus låtit göra. I undersökningen jämförs energiåtgången i tre jämförbara typer av Myresjöhus från 1980, 2000 och 2022 med tidstypisk uppvärmning och byggteknik. Av resultatet framgår att det nyproducerade huset från 2022 har ett väsentligt effektivare klimatskal jämfört med sin drygt 40-åriga föregångare. Klimatskalet är i dagligt tal de byggnadsdelar som omsluter husets uppvärmda delar det vill säga tak, ytterväggar, fönster, ytterdörrar och grund. Tillsammans med en modern frånluftsvärmepump och inverterstyrd kompressor blir effekten att huset kräver en femtedel så mycket el som huset från 1980 med den tidens uppvärmning. Myresjöhus har försett den svenska marknaden med hus sedan 1927. Tack vare bolagets långa historik finns detaljerade beräkningar i databaser som gör jämförelser över tid möjliga. – Sedan 1980 har vi tagit stora kliv mot mer hållbara småhus som idag sparar både CO2 och stora pengar för husägaren när man lever i huset. Här blir det tydligt vilka fördelar det förbättrade klimatskalet hos moderna och industriellt tillverkade trähus innebär för husägaren. Särskilt i kombination med effektiviteten och energiåtervinningen som moderna frånluftsvärmepumpar ger, säger Patrick Svanström, Operativ chef på Myresjöhus. Värmeläckaget via golv, väggar, tak, fönster och dörrar har exempelvis minskat med 44 procent sedan 1980. Det bidrar till att de boende i nyproducerade hus har ett mindre behov av levererad energi till huset, det vill säga den el som köpes från ett elbolag för att upprätthålla ett bra inomhusklimat och för att värma varmvatten. Minskningen av levererad el motsvarar 20 500 kWh/år, vilket med dagens elpris[1]innebär 35 900 kronor i minskade elkostnader om året. Om det nyproducerade huset även utrustas med 20 solcellspaneler genererar dessa ca 7 000 kWh/år som kan användas för uppvärmning, varmvatten, hushållsel, till att ladda elbilen eller säljas tillbaka ut på elnätet. – Värmepannan har haft en fantastisk utveckling under denna period. Tidiga frånluftsvärmepumpar halverade energibehovet och dagens varvtalsreglerade kompressorer har ytterligare halverat den köpta energin. Det gör den moderna frånluftsvärmepumpen till det mest prisvärda valet i dagens energisnåla småhus, säger Richard Carlholmer, National Key Account Manager på NIBE Energy Systems.

134


Nya Projekt

Augusti 2022

135


Nya Projekt

Augusti 2022

BOKLOK FÖRST UT MED 40 HÅLLBARA HEM I SOLHÖJDEN, TIMRÅ Timrå kommun storsatsar för att låta orten växa, med tydliga hållbarhetsambitioner. Här planerar nu BoKlok för cirka 40 radoch parhus. BoKlok har ingått avtal med Timrå kommun med syfte att förvärva mark i natursköna fastigheten Solhöjden. Timrå kommun har som mål att öka befolkningstakten och Solhöjden är den största satsningen på ett nytt bostadsområde på flera år. Kommunen har även en tydlig utvecklingsplan enligt hållbarhetsmål i Agenda 2030, vilket gör BoKlok till en passande första part att teckna markavtal. - För oss på BoKlok är det mycket glädjande att få vara med om att utveckla ett så attraktivt område som Solhöjden där vi kan bidra med hållbara hem och områden. Våra hem byggs av trä i en innovativ konstruktion som sparar på resurser, och vi satsar mycket på att skapa ytor som ger möjligheter till en hållbar livsstil samt gemenskap och trygghet mellan grannarna, säger Johan

136

Permansson, affärsutvecklare i BoKlok. Detaljplanearbetet för Solhöjden pågår redan och beräknas vara klart under våren 2023. David Östlund, mark- och exploateringssamordnare på Timrå kommun säger: - Vi är glada och stolta att tillsammans med BoKlok fortsätta arbetet med att ta fram bostäder för de många människorna, på Solhöjden. Solhöjden har närhet till hav och natursköna områden med skog och berg. I närområdet finns service såsom skola, butiker och vårdcentral samt pendlingsmöjligheter och aktiviteter. Initialt planerar BoKlok för att bygga 14 parhus och 28 radhus i två plan i bostadsrättsform. I kvarteren är planen att göra plats för lösningar där den biologiska mångfalden och grannsämjan kan få gro via allt från exempelvis gemensamma odlingslådor och smarta idéer som hanterar dagvatten och möjliggör för vattenresurser för växtligheten. BoKlok planerar för en säljstart av radhusen under 2024 och räknar därefter med byggstart under 2025.


Nya Projekt

Augusti 2022

VASAKRONAN OM 7A CENTRALEN: ”ETT VÄLDIGT ENERGIEFFEKTIVT HUS”

137

– Det är ett väldigt energieffektivt hus, och vi använder bara grön energi.

7A har högt uppsatta hållbarhetsmål och vi ser det som en självklarhet att lämna så små klimatavtryck som möjligt efter oss. Sedan 2012 erbjuder 7A Centralen flexibla kontor och coworking i Sveriges första LEED-certifierade byggnad, mitt i centrala Stockholm på Vasagatan 7

Idag ligger energianvändningen i huset cirka 25 procent under motsvarande krav för ett nybyggt hus. Anna Denell menar att det bästa ur ett hållbarhetsperspektiv är att behålla befintliga byggnader och energieffektivisera dem så mycket som möjligt och inte att riva och bygga nytt.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) bedömer bland annat energianvändning, inomhusklimat, användning av återvunnet och närproducerat material samt innovation och design. Men även byggnadens läge, tillgång till allmänna kommunikationer och serviceutbud spelar in.

Men bara för att man blivit miljöcertifierad en gång betyder inte det att certifieringen gäller för alltid.

Vasakronan är fastighetsägare och ansvarig för LEED-certifieringen på Vasagatan 7. För oss på 7A är miljöfokuset väldigt viktigt. Inte bara för att hjälpa till i arbetet för att sänka koldioxidutsläppen. Utan även för att kunna vara ett attraktivt val för våra hyresgäster. Vi tog därför en pratstund med Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, för att ta reda på mer om det klimatsmarta huset. Hon är tydlig med att Vasakronan alltid jobbar med att certifiera sina projekt. – Att certifiera sin nyproduktion eller sina ombyggnadsprojekt främjar bland annat användningen av byggmaterial med lägre miljöpåverkan. Exempelvis sådant som fönster, ventilation eller isolering. Men certifieringen sätter också fokus på att minska energianvändningen. Det är två av frågorna vi arbetade hårt med när huset på Vasagatan 7 byggdes om, säger Anna Denell. Och fortsätter:

Byggnadens miljömärkning måste förnyas och uppdateras eftersom mycket kan ske bara på ett par år. Hårda krav ska uppfyllas och resultaten måste redovisas tydligt. – För att överhuvudtaget få certifiera en byggnad måste man uppfylla all miljölagstiftning som finns, och tyvärr är det rätt många fastighetsägare som slarvar med sådant, säger Anna Denell. Som fastighetsägare behöver man kontinuerligt skicka in omfattande miljödata om bland annat aktuell energianvändning, inomhusmiljö och avfallshantering. Avslutningsvis pratar Anna Denell om Vasakronans ambitiösa mål framåt. Fastighetsbolaget vill ta ännu fler kliv i miljöarbetet. – Vi vill bli klimatneutrala i hela vår värdekedja. Det innebär bland annat att Vasakronan ska bli självförsörjande på energi. Sen vill vi enbart använda förnybart, återvunnet eller återbrukat material i alla våra byggprojekt. Tillsammans med våra hyresgäster ska vi dessutom bli oberoende av transporter som sker med fossila bränslen. Det är några konkreta mål, säger Anna Denell.


ENTREPRENAD MED HELHETSYN

HÖGA KRAV TACK! Moderna byggprojekt ställer hårda krav på hållbarhet, både vad gäller material och produktion. Det tycker vi är utmärkt. För att göra det lätt för våra kunder, och för vårt eget miljösamvete, har vi ställt om till 100 % fossilfri produktion. All el vi förbrukar kommer från grön, lokalproducerad vindkraft, vi värmer produktionslokalerna med bergvärme och vi tankar våra fordon med HVO-biodiesel. Och själva stenen? Den håller i generationer. Mer hållbart kan det knappast bli. Borghamns Stenförädling, fossilfria sedan 2020. Välkommen till oss med ditt projekt! Gråbrun Borghamnskalksten, Nationalmuseum.

Borghamns Stenförädling AB Stenvägen 6, 592 93 Borghamn Tel. +46 (0)143-201 74 info@borghamns-stenforadling.se www.borghamns-stenforadling.se

Borghamns Stenforadling_190x125.indd 1

Kolmårdsmarmor OX, slipad

Borghamnskalksten gråbrun, slipad

Borghamnskalksten ljusgrå, slipad

2022-01-25 15:52


Miljöanpassat lim för proffs med pressat schema Tid är alltid en viktig faktor när professionella användare väljer kemprodukter. S-Bond 2K från VEIDEC är ett miljöanpassat problemlösarlim som ger dig full kontroll över ditt arbete.

VEIDEC S-Bond 2K – – – –

limmar snabbt är genomhärdat efter 60 min har mycket hög hållfasthet fungerar praktiskt taget på alla material – innehåller inga isocyanater eller lösningsmedel – Vi ville ta fram ett verktyg som gör att proffsanvändare kan lösa arbetsuppgifter som är helt klara och genomhärdade inom 60 minuter. S-Bond 2K är ett tvåkomponentslim som ger utmärkta resultat. Vi ser att våra kunder får kraftigt minskade ställtider, snabbare igångkörning och färre reklamationer. De kan jobba effektivare och sparar pengar, säger Hans Pettersson, produktchef på VEIDEC.

Jobbar du i en kall och torr miljö? Det innebär problem om du använder vissa enkomponentslim, eftersom härdningen tar lång tid eller avstannar helt. Med S-Bond 2K får du ett säkert och kontrollerat resultat, oberoende av temperatur (över 5° C) och luftfuktighet. Limmet genomhärdar på en timme, oavsett ytans storlek eller fogens bredd. – Allt fler företag och konsumenter förväntar sig att kemprodukter är säkra för användaren och inte skadar miljön. S-Bond 2K lever upp till de högt ställda kraven i Green World-märkningen. Det uppfyller också kriterierna och är listad i Svanens husproduktportal och i BASTA, säger Hans Pettersson.

Faktaw S-Bond 2K l l

l

l l

Tvåkomponents SMP-baserat lim för inom- och utomhusbruk. Uppfyller kriterierna i Svanens husproduktportal, BASTA samt Green World. Snabb uppbyggnad av styrka. Helt genomhärdad efter 60 minuter. Draghållfasthet 22kg/cm2 och skjuvhållfasthet 14kg/cm2. Ger fogar som klarar vibrationer, slag, stötar, temperaturskift ningar och andra mekaniska påfrestningar.

Fakta Green World l

l

Green World-symbolen visar att produkten är fri från miljöfaroklassning och inte riskerar att skada användarens hälsan. Green World-produkter kan användas utan skyddsutrustning.

Kontakta oss på 046-23 89 00, info@VEIDEC.se eller www.VEIDEC.se


Nya Projekt

Augusti 2022

LÅNGBRYGGAN I RÄTTVIK NOMINERAS TILL TRÄSKYDDSPRISET 2022 Långbryggan i Rättvik är ett landmärke som funnits i Siljans vatten sedan år 1895. Kommunen arbetar medveten med underhåll vilket ökar beständigheten. Nu nomineras bryggan till årets Träskyddspris. – Långbryggan är en viktig del av miljön i Rättvik. Det är roligt att den nu uppmärksammas genom en nominering till Träskyddspriset, säger Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande (C) Rättvik. Långbryggan i Rättvik ligger centralt placerad i den unika naturmiljön i Siljan och dess symbolik och historia gör den till en välkänd plats för hela den omliggande bygden. Det som är utmärkande är Långbryggans imponerande längd om 628 meter, vilket gör den till Sveriges och kanske världens längsta insjöbrygga. Dess utformning håller hög nivå avseende estetik och andas kulturhistoria och tradition, vilket är ett kännetecken generellt för hela miljön kring Siljan. – Bryggan visar hur god arkitektur kan smälta samman med funktion. Det skapar förutsättningar för både social och miljömässig hållbarhet, säger Fredrik Westin, vd Svenska Träskyddsföreningen. Valet av beständigt trä är självklart för kommunen. En plan för underhåll och utbyte av skadade delar maximerar livslängden. Tidigare fick sponsorer sitt namn ingraverat i trät. Men efter att kommunen insett att detta ökar risken för rötangrepp får sponsorerna numera sitt namn på minnesplattor. Långbryggan utgör ett utmärkt exempel och som symbol för positiv träanvändning i utemiljön i en enastående naturmiljö vid Siljan. OM TRÄSKYDDSPRISET

Svenska Träskyddsföreningen vill uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling som görs med stil och med trä. Sedan år 2020 har föreningen inrättat ett årligt pris med avsikten att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till att bygga mer med trä i stadsbyggnad. STADSBYGGNADSPROJEKT SOM NOMINERAS OCH KORAS BEDÖMS EFTER FÖLJANDE KRITERIER:

God arkitektur och funktion – stad och samhälle utvecklas genom form, funktion, trygghet och nytta Trämaterialets tekniska och estetiska egenskaper används på ett kunnigt sätt och spelar en framträdande roll Hållbarhet och miljö med ett helhetsperspektiv under livscykeln är medvetna val Träskyddskunskap framträder i val av konstruktion och material – lång förväntat livslängd och resurseffektivt underhåll under låg tid Aktualitet, nyskapande och inspirerande goda exempel där en eller flera faktorer bidrar till ett föredöme

140


Nya Projekt

Augusti 2022

141


PÅ VÄG TILL MER

HÅLLBARA BYGGNADER

100%

HÅLLB

ARHE

TS - R

ESAN EPD'a r miljö – Nu har -bedö vi me mning på Alfi r än 60 x pro ar(EP dukte D'ar) rna.

2019

2020 2018

2021 Alfix kö elektr per enba rt (1 icitet 00 % vindk från ) raftve åt fab rk rikken i Koldin g.

7. Mi ljöpo

licy

Alfix nomi neras med till ”B en ny ygge snabb fästm rie härda assa. nde och ts Miljø pris” miljö hållba r

2016

6. Mi ljö

polic

y

EC1

Inkö p av Biona åt fab tur rikke n i Ko gas Med Alfix det lding nomi . "B reduce ta kan vi neras ygge ra vår till riets CO2 samlad med Miljø förbru 8. Mi en hå e pris" kning rikken ljöpo llbar steglj på licy miljö med Med ud 10 %. fabav åte smatta, tillv vänlig nya löpande uppfö rvunn initiat ljning en eu erkad gumm iv och Fokuso samt rop i, från mål. mråde ca 10 bildäck eisk produ n är hå % na samt ktu turligt llbar av sop tveckling kork. , återvi or och inom nn energ FN’s ikartlä ing världs ggnin mål. g

1

plus

Alfix bli och up r medlem pnår därvid av GEV EM certifi ICOD ering E .

2015

Alfix vinna r gerie ts Mi i Danm ljøpris" ark Tack vara vår innova arbets tiva miljö-/ miljö strate gi. "Byg

2014

Inkö p av säck emba -/pås llage i särsk e miljö vänli g kvali ild tet.

2012 5. Mi ljöpo

licy

Intro du och må ktion av fasad puts återvu larfärg i emba nnen llage plast. av

2010 Alla try brosch cksaker: Flyers yr etc markn , . adsfö samt tillverk rings skylt as en ar bar papper och pap t i miljövän ligt pkarto ng.  Fö rbe första redelsern a ”Alfi x Miljö till den starta des. polic y”

Ansvarsfull dansk producent

1. Mi ljö menta policy Do kution och ”grön a” må lsättn ingar.

2000

2. Mi ljöpo lic Doku menta y tio ”Grön a” må n och nya lsättn ingar.

2002

I mer än 20 år, har Alfix dedikerad och målriktat arbetat med att minimera onödiga miljöpåverkan och samtidigt säkerställa arbetsmiljön i de vänliga produkterna och lösningarna för byggbranchen.

 3. Miljö polic  An y passn ing me miljö d sven organ isatio sk n "BAS TA".

2005 2007

2009

4. Mi ljöpo

licy

Men dessförutom jobbar vi aktivt för miljö-/arbetsmiljö och hållbarheten i den värld vi omger oss med. SÅ! Har det alltid varit fallet för Alfix. Läs mer om hållbarhets-resan här!