Asiannl 408

Page 1

EDITIE 408

2017年1月6日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B17

C H I N A 2 0 2 5 . N L

zhong

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

Hoe verbeteren we de dienstverlening aan Chinese toeristen? Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) kwamen vorig jaar 300.000 Chinezen naar Nederland. Hoewel oorspronkelijk een groei naar 350.000 verwacht werd voor 2016 zijn de prognoses inmiddels bijgesteld; door de diverse aanslagen in Europa laten veel Chinezen West Europa links liggen en wordt een daling van 5% verwacht. Ondanks deze daling blijft het een groot aantal, waar de toeristische en retailsector flink van profiteren. Enkele weken geleden vertelde ik over mijn ervaringen met mijn schoonouders als toeristen in Nederland. Daarbij bleek dat de manier waarop de Nederlandse toeristische sector de Chinezen ontvangt nog veel te wensen overlaat. Gelukkig zijn er ondernemers die hen kunnen adviseren hoe het beter kan.

Talen en Betalen

Quinten Kemp van NextportChina, een dienstverlener op het gebied van online marketing in China, ziet twee belangrijke gebieden waar Nederland Chinese toeristen beter tegemoet kan komen: talen en betalen. Kemp: “Nederlandse toeristenlocaties doen er goed aan om hun (online) materiaal, brochures, flyers, audiotours etc. te vertalen naar het Mandarijn. Tot nu toe doen – uitzonderingen daargelaten – alleen de locaties die commercieel veel te winnen hebben bij hun Chinese bezoekers, zoals shopping centers, diamantairs en locaties op Schiphol, dat.” Ook restaurants hebben volgens Kemp nog een lange weg te gaan om het hun Chinese klanten makkelijker te maken: ”Menukaarten zijn voor Chinezen erg moeilijk te lezen en te begrijpen. Voor de belangrijkste gerechten raden we aan om daarvan een internationale (Chinese) kaart te maken met afbeeldingen van de gerechten.” Iedereen die ooit in China is geweest weet hoe handig een kaart met plaatjes kan zijn… Ook denkt NextportChina’s Kemp dat de ondersteuning met Chinese betaalmiddelen beter kan. Kemp: “Betalen is nog steeds een probleem. Veel Chinezen beschikken over een UnionPay card, maar daarmee kunnen ze bij geldautomaten geen cash geld opnemen. In China is men inmiddels gewend om mobiel te betalen met de smartphone, maar ook daarmee kunnen ze vooralsnog weinig aankopen doen in Nederland. Het zou dus goed zijn dat belangrijke toeristenlocaties snel de Chinese mobiele betaalsystemen Alipay en WeChat Pay gaan aanbieden, zodat de Chinese toerist met hun e-wallet (in RMB) makkelijker kaartjes, souvenirs en ander producten kan kopen.”

Vermaak in de avonduren

Ook in België zijn er bedrijven die helpen om ondernemers klaar te stomen voor de Chinese toerist. Zo assisteert Horsten International onder andere een hotelketen, een reisagent en een jaarlijkse bloemenshow bij het aantrekken van Chinese toeristen. Directeur Bart Horsten: “Enkele jaren geleden verbaasde het ons dat een hotelketen zonder hotels in grote steden

©NBTC Holland Media Bank

als Antwerpen en Brussel ons om hulp vroeg. Ze hadden uitsluitend vestigingen in kleinere Belgische steden, waar eigenlijk helemaal niet zo veel te zien is. Toch bleken veel Chinese touroperators op zoek naar dit soort hotels omdat ze meestal een stuk goedkoper zijn. Daarnaast heeft een hotel dat 2 uur van Amsterdam en 1 uur van Brussel ligt voor een Chinese groep op doorreis door Europa een perfecte ligging. Het probleem is wel dat, als ze na 18:00 uur arriveren, alle winkels al gesloten zijn en er in de stadskern helemaal niets te zien is, iets wat de Chinese toeristen helemaal niet gewoon zijn.” De Chinese consument verwacht namelijk een stukje vermaak in de avonduren, of het nu een opvoering van een culturele show is of een plaatselijke KTV (Karaokebar); zaken die in Nederland en België moeilijk te vinden zijn. Tijd voor een traditionele Hollandse klompendans? Bart Horsten: “Meer en meer Chinezen gaan op zoek naar unieke ervaringen of zelfs ‘exotische’ activiteiten, die ze niet kennen in China. Het is hierbij belangrijk om deze ervaringen specifiek aan te passen aan de wensen van de Chinese toerist, omdat die heel anders liggen dan die van de klassieke westerse toerist. Deze laatste groep van toeristen bestaat meestal uit rijkere Chinezen die meer dan eens Europa bezoeken en die ook een hoger verwachtingspatroon hebben dan de gemiddelde Chinese toerist die voor de eerste keer naar Europa komt en vooral geïnteresseerd is in de klassieke reisdoelen.” Ook NextportChina’s Kemp geeft een voorbeeld van de verschillende verwachtingen: “Als wij in een restaurant zitten dan duurt de tijd tussen voorgerecht, hoofdgerecht en toetje heel lang. Dat is onderdeel van onze ervaring van een avondje uit. Chinezen begrijpen dat niet en willen de gerechten heel snel.” Een ander punt is de verkrijgbaarheid van heet water, het meest gedronken drankje voor Chinezen. In China is het overal gratis verkrijgbaar: in de wachtruimte bij de bank, in thermosflessen in restaurants, in de trein, op stations, etc. Kemp: “Chinezen

verwachten overal heet water te kunnen krijgen en in onze westerse restaurants wordt daar vaak over geklaagd en begrijpt men niet dat heet water €2,50 kost.”

Kerkhof

Horsten: “Het is algemeen bekend dat het werken met Chinese toeristen soms leidt tot misverstanden als gevolg van cultuurverschillen. De minder leuke voorbeelden daarvoor zijn nogal stereotiep en bekend: opdringerige en luidruchtige groepen Chinese toeristen die zich niets lijken aan te trekken van hun omgeving en enkel geïnteresseerd zijn in die ene unieke foto, waar ze liefst zelf ook opstaan, om op die manier te kunnen pochen bij hun vrienden en familie die achtergebleven zijn in China.” In een recente documentaire van Al Jazeera is te zien hoe Parijzenaren de Chinese toeristen ervaren. Maar er is een ander kant aan het verhaal, want het wordt ook de Chinese toerist niet altijd even makkelijk gemaakt. Ook dit is in de documentaire te zien. Soms is een klein beetje aanpassingsvermogen voldoende. Horsten: “Eén van de hotels van de Belgische hotelketen waar wij voor werken ligt niet zo ver van een kerkhof. Als je tijdens de wintermaanden (als de bomen geen bladeren hebben) toevallig in een bepaalde uithoek van het hotel een kamer hebt, kan je vanuit je hotelkamer het kerkhof zien, wat voor veel Chinese gasten een groot probleem was. Dit werd opgelost door geen kamers aan die kant van het hotel aan Chinese toeristen te geven en er ook voor te zorgen dat de bus nooit via die weg het hotel kan bereiken.” Horsten heeft de hotelketen ook aangeraden om aparte ontbijtruimtes te bieden aan de Chinese groepen. Op die manier kon men aan de Chinese gasten een apart ‘Chinees’ ontbijtbuffet aanbieden, en tegelijkertijd was er geen risico dat de talrijke en iets ‘luidruchtigere’ Chinese toeristen de andere gasten zouden storen bij hun ontbijt. Deze voornamelijk ‘praktische’ oplossing vanuit het perspectief van

het Belgische hotel bleek toevallig net een plus te zijn voor de Chinese toeristen: alhoewel ze logeren in een relatief goedkoop 3-sterren hotel, worden ze toch als VIPs behandeld. Want in China is het de gewoonte dat belangrijke gasten voor het banket ontvangen worden in aparte VIP-ruimtes, met aparte bediening. Vanuit het perspectief van de Chinese toeristen werd deze praktische oplossing dus helemaal anders geïnterpreteerd dan waarvoor ze bedoeld was, dus een mooie, maar toevallige meevaller.

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (2011-2013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Database Marketing/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor Chinatalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China.

CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B18 華僑 新 天地

EDITIE 2017年1月6日 EDITIE 225408 2006年04月06日

F O O D

Wegwijs in de Aziatische keuken

Mensen denken dat ik een dieet volg; is dat zo? December. De drukke maand waarin je wordt verleid door lekker eten, maar tegelijkertijd in je strakke outfit wilt stralen. What to do? Ga je op dieet of skip je een kerstdiner? Niet iedereen heeft een regelmatig trainingsschema. Door mijn drukke schoolperiode was ik een maand lang niet in de sportschool te vinden en ging ik een paar keer per week uit eten. Daarnaast heb ik op ieder moment van de dag wel trek in een ijsje. Ik begrijp nooit hoe sommige mensen hun ontbijt kunnen overslaan of dat ze ‘geen tijd hadden om te eten’. Door heel de dag bezig te zijn met eten, verbrand je vanzelf calorieën.

Niet denken maar eten

Het beste is om naar signalen van je lichaam voor honger en verzadigdheid te luisteren. Eten als je honger hebt en stoppen als je vol zit, zal je helpen om de juiste hoeveelheid calorieën te consumeren. Dus in plaats van wachten totdat je honger hebt om een grote maaltijd te eten, ga dan liever gedurende de dag (gezond) snacken. Als je te lang niet eet, zal je lichaam omschakelen naar ‘survival mode’. Volgens het National Institute of Health zal het overslaan van een maaltijd je hongeriger laten voelen wanneer de maaltijd voor je neus ligt. Dit kan ertoe leiden dat je meer calorieën eet dan je nodig zou hebben. Ook is gebleken dat bij een eiwit-dieet de verzadiging de hele dag hoger is, terwijl de honger en de eetlust minder zijn (WesterterpPlantenga, 2005). Tip: maak je eigen eiwitrijke lunch zodat je op ieder moment gezond eten bij de hand hebt.

Bewuste keuzes

Ik zou echt niet vrolijk worden als ik ijs en taart moest laten staan voor een dieet. Nee, ik ben het ook absoluut niet van plan om desserts tijdelijk uit mijn eetpatroon te skippen. Wat is dan mijn geheim om niet teveel suiker binnen te krijgen? Ik drink enkel water en thee. “In het algemeen vergroot of verkleint de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt het risico op diabetes type 2 niet. Wel is er overtuigend aangetoond dat het nemen van dranken met toegevoegd suiker het risico op diabetes type 2 verhoogt. Dat hangt mogelijk samen met het effect op lichaamsgewicht. Frisdranken bevatten suiker en dat levert 100 calorieën per glas (Voedingscentrum, 2016). Hetzelfde geldt ook voor fruitdrankjes: die zitten ook vol met suiker. Na het drinken van een smoothie stijgt je bloedsuikerspiegel en bovendien vult dit niet. Tip: kies voor écht fruit.

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Je was gewoon thirsty!

Dorst wordt vaak verward met honger. Dit komt omdat honger en dorst in hetzelfde gedeelte van je hersenen wordt geregeld. Probeer altijd eerst een glas water te drinken voordat je aan je eten begint.

Geen tijd om te eten, maar je hebt wel tijd om ziek te zijn?

Als je dacht dat je met het overslaan van maaltijden minder calorieën binnenkrijgt, dan heb je het mis. Bezuinigen op de maaltijden betekent bezuinigen op vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft voor de dag. Dit zijn de drie macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Een beker ijs bevat ook deze voedingsstoffen en kunnen dus essentieel zijn voor je groei, ontwikkeling, ziektepreventie en het algemene welzijn.

Zoek een fysiek inspannende hobby

Over het algemeen is het aan te raden om een gezonder eetpatroon te ontwikkelen en meer te gaan sporten, in plaats van maaltijden te skippen. Mijn methode om vrijblijvend calorieën te verbranden is door wekelijks dansjes te doen in de club. Vooral in de laatste week van december ga ik kerstdiners houden met mijn vrienden en natuurlijk ga ik iedere avond een feestje of festival pakken. Tijdens feestjes ben ik ook continu aan het eten en (water)drinken.

Een perfecte balans

Kortom, eet gewoon wanneer je trek hebt en maak bewuste keuzes. Laat je lichaam beter niet in de ‘survival modus’ schakelen. Een ijsje nemen zoals een Dame Blanche heeft wel meer calorieën dan twee blikjes cola, maar het bevat wel meer eiwitten en nuttige voedingsstoffen dan frisdrank waardoor je verzadigd en fit bent. Houd je ook niet van diëten, ga dan niet iedere dag thuis chillen maar kies een sport (of een festival). Alvast een voorspoedig 2017 gewenst! Dit is was party agenda van afgelopen maand: 23-12. Triangle 24-12. Ultra Urban festival 27-12. Asian Escape 29-12. Asian Vie 30-12. Temptasian 31-12. BangBang New Years Eve Love, Jessica

Kip Kung Pao Het bekendste gerecht uit Sichuan is waarschijnlijk Kip Kung Pao (Gōngbǎo Jīdīng /宫保雞丁). Er zullen weinig Chinese restaurants in de wereld te vinden zijn die het niet op de kaart hebben, maar van het origineel is vaak weinig anders terug te vinden dan de pinda’s en zelfs die zijn in het Westen vaak nog vervangen door cashew noten ook! Ook de versie zoals ik mij die herinner uit mijn tijd in Beijing is heel anders dan het origineel: veel zoeter en zonder sichuanpeper. Later leerde ik Fuchsia Dunlop kennen en is mijn zoete herinnering langzaam verdrongen voor onderstaand, veel authentieker Sichuanees recept. Pittig van de chilipepers, licht tongprikkelend van de sichuanpeper en mysterieus & aards van de zwarte rijstazijn. Bovendien supermakkelijk en snel te maken.

RECEPT KIP KUNG PAO

Marineer (een half uurtje is genoeg) 400g kipfilet of kippendijfilet in blokjes van 1-2 cm in mengsel van: • ½ tl zout • 2 tl lichte sojasaus • 1 tl Shaoxing rijstwijn • 1 ½ tl aardappelzetmeel (of 2 tl maïzena) • 1 el water Voor de saus, meng en zet apart: • 3 tl suiker • ¾ tl aardappelzetmeel (of 1½ tl maïzena) • 1 tl donkere sojasaus • 1 tl lichte sojasaus • 3 tl zwarte rijstazijn (Chinkiang) • 1 tl sesamolie • 1 el kippenbouillon of gewoon water

Bereid voor en zet klaar: • 3 teentjes knoflook , fijngehakt • 4 cm verse gember, fijngehakt • 5 lente-uien, alleen het wit & lichtgroene, in stukjes van 1½ cm • 1 handje pinda’s, geroosterd (bv 12 minuten in de oven op 160°C) Verwarm je wok of koekenpan flink voor. En voeg toe: • 2 el huisgemaakte Sichuan chili olie ** Schroei de stukjes kip rondom dicht en voeg na een minuut of twee, drie de knoflook en gember toe. Laat die even meebakken en voordat de knoflook bruin en bitter wordt voeg je de saus toe. Laat even doorwarmen, voeg dan de stukjes lente-ui toe. Laat ook dat doorwarmen, voeg de pinda’s toe en serveer. Lekker met witte rijst en boontjes. ** ik gebruik Sichuan chili olie omdat ik dat makkelijk vind en het toch altijd in huis heb. Heb je dat niet in huis, verhit dan een paar eetlepels arachide-, zonnebloem- of rijstolie en voeg 5 gedroogde chilipepers in stukjes en een theelepel sichuanpeper toe. Laat even doorwarmen maar pas op dat het niet verbrandt. Alleen gewone olie gebruiken is geen optie, dan blijft er niks over van het gerecht. Je hebt de chili nodig en liefst ook de sichuanpeper.

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.


EDITIE 408

2017年1月6日 新 天地 華僑

T R AV E L

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B19

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

USA road trip – deel 3 Het derde en laatste deel van mijn USA trip reisden we met de auto van Los Angeles naar Joshua tree park, Palm Springs en Salvation Mountain. We hebben bewust gekozen om de road trip in San Francisco te starten waar het herfst was en te eindigen rondom LA waar het lekker warm is. In dit geval zijn we zelfs richting de woestijn vertrokken. Ik krijg al heimwee als ik de foto’s terugzie. In dit artikel licht ik de hoogtepunten uit. Mocht je meer details en video’s over mijn reizen willen zien, neem dan een kijkje op mijn blog of op mijn YouTube kanaal: Hashtag by Lily

Palm Springs

Palm Springs is een vakantiebestemming van LA. Jongeren komen hier vaak overdag bij het zwembad hangen en in de avond feesten tot zonsopgang. Het beroemdste festival Coachella is hier elk jaar in de buurt. Wij spendeerden hier de laatste dagen om rustig bij te komen van onze fantastische trip.

De meest gefotografeerde deur van Palm Springs. Wat mensen vaak niet realiseren is dat hier echt mensen wonen, een beetje ongemakkelijk dus wanneer de eigenaren thuis zijn :)

Vlak voor Palm Springs rijd je langs Desert Hills Premium Outlet, waar ik deze Valentino tas met 70% korting heb gekocht! Eindeloze wegen en urenlang op weg door de woestijn

Joshua tree park

De laatste uren in California. Dit varken is wel toepasselijk, omdat ik er als één heb lopen vreten sinds we in Amerika waren

Dit was voor mij de eerste keer in Joshua tree park en het werd al snel bekroond als mijn favoriet. Het landschap is sensationeel, net als uit een film. Je kunt je de dinosaurussen erbij inbeelden. Het leuke aan dit park is dat je overal mag stoppen bij een leuke wandelroute of om op een rotsformatie te klimmen. Een heuse workout dat eigenlijk niet voor mensen is weggelegd met hoogtevrees zoals ik. Uiteindelijk met bloed, zweet, tranen en trots toch de top bereikt. Dan weet je al hoever ik ga voor een foto!

Salvation mountain

Vlakbij de Mexicaanse grens, anderhalf uur van Palm Springs, vind je een ongekend land-artkunstwerk genaamd Salvation Mountain. Leonard Knight (inmiddels overleden) beschilderde deze berg om mensen te bekeren tot het christendom.

IJskoffie in de woestijn. Joshua Tree coffee company roasten hun eigen koffie en dit schijnt één van de beste koffie in de LA omgeving te zijn

6 uur ’s ochtends opstaan om zonsopgang te zien in het Joshua tree park

Voor de actieve mensen kan je hier met blote handen en voeten op de rotsformaties gaan klimmen in het park

Zonder touw en beveiliging een rotsformatie opgeklommen en beloond worden met dit ‘Jurassic Park’ uitzicht

Hoe vet is dit kunstwerk genaamd Salvation mountain?!


B20 華僑 新 天地

EDITIE 2017年1月6日 EDITIE 225408 2006年04月06日

E N T E RTA I N M E N T

“Reis naar het westen” (西遊記) Magisch lichtspektakel tijdens nu volledig in het Nederlands te lezen China Light ZOO in Antwerpen Eén van de meest invloedrijke Chinese romans; het boek waar Aziatische kinderen mee opgroeien, is nu volledig in het Nederlands te lezen. “Reis naar het westen” is in de Chinese literatuur geschaard onder de ‘vier klassieke romans’ omdat vrijwel heel Oost-Azië het boek of een bewerking ervan kent. Het is meer dan dertig keer verfilmd. De in Wageningen gevestigde Uitgeverij Qilin bracht het eerste boek van de vijfdelige serie onlangs uit.

Tot en met 15 januari toveren Chinese kunstenaars ZOO Antwerpen opnieuw om tot het sprookjesachtige China Light ZOO. Tussen honderden reusachtige lichtobjecten in de vorm van kleurrijke dieren en bloemen die verspreid staan in de ZOO Beleef kun je een onvergetelijke avond beleven. Een betoverend lichtspektakel! Dit unieke Chinese festival reist de hele wereld rond en keert na het overweldigende succes van 2014 terug naar ZOO Antwerpen met een volledig nieuwe China Light ZOO.

Het verhaal is zowel een speelse kennismaking met de boeddhistische-daoïstische godenwereld en Chinese mythologie, als een fantasievolle avonturen sage. Het ‘In de ban van de ring’ van het oosten wordt geroemd om zijn verrassende verhaalwendingen, bloemrijke poëzie, rijke spirituele symboliek en inzichten, ethiek en wijsheid uit de Tang en Ming dynastie en de ondeugende, haast almachtige superheld Apenkoning. “Reis naar het westen” gaat over de reis van de monnik Xuanzang die in India (het westen) de heilige geschriften gaat halen in opdracht van de Tang Keizer. Bodhisattva Guanyin laat hem vergezellen door vier discipelen: Sun Wukong (de Apenkoning), Zhu Bajie (Varken), Sha Wujing (Broeder Zand) en een drakenprins

die dienst doet als rijdier. Overwonnen beproevingen vormen de stappen die de vijf pelgrims nemen op hun innerlijke reis naar verlichting.

Tijdens het festival bewonder je vijftienhonderd reusachtige objecten van dieren en bloemen. Zestien lichtkunstenaars uit de Chinese stad Zigong hebben maandenlang gewerkt om

je de magie van China te laten beleven. Het pronkstuk van het lichtfeest is de gigantische draak van maar liefst veertig meter lang en zes meter hoog. Bovendien geniet je elke avond van een traditioneel Chinees optreden. Sierlijk dansen zoals bij de opera van Beijing, kungfu op het ritme van een tokkelinstrument, een ‘face changing’-act en acrobatisch jongleren: de artiesten uit China weten wat spektakel is. Het festival is tot en met 15 januari 2017 elke dag te zien van 18:00 uur tot 21:30 uur. Volwassenen betalen €15,- voor een ticket, kinderen van 3 tot en met 17 jaar mogen voor €12,- naar binnen. Meer informatie over China Light ZOO is te vinden via www.zooantwerpen.be

Voor meer informatie of om het boek direct te bestellen kunt u naar www.reisnaarhetwesten.nl

Zoo Antwerpen

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Chris Brown ft. Usher & Gucci Mane Party

K-pop

Asian Drama

2

1

Big Bang

Last Dance

1

Goblin

KR

2

Big Bang

Fxxk It

2

The Legend of the Blue Sea

KR

3

Zico x Crush x Dean

Burmuda Triangle

3

The Princess Weiyoung

CN

4

Crush

Beautiful (OST)

4

Oh My Geum Bi

KR

5

Seventeen

Boomboom

5

Romantic Doctor, TeacherKim

KR

6

Thunder

Sign

6

Night Light

KR

7

Junoflo

Deja Vu

7

Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

KR

8

Hyoyeon

Mystery

8

Entourage

KR

9

Sechskies

Couple

9

Father, I'll Take Care of You

KR

10

Pentagon

Can You Feel It

10

Cain and Abel

JP

Fetty Wap ft. Nicki Minaj Like a Star

3 Major Lazer & Bad Royale My Number

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


EDITIE 408

2017年1月6日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B21

B E A U T Y

10 Asian beauty bloggers die je moet volgen op instagram Door: Cynthia Stacey (Instagram: @Cynthia.Stacey) Liquid lipstick, contouring en strobing. Klinkt dit jou bekend in je oren? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk een echte make-up junkie! Tegenwoordig zijn steeds meer meiden én jongens bezig met het beoefenen van professionele make-up technieken. Maar wie is het waard om te volgen op social media? Mocht je interesse hebben in de wereld van make-up, of als je op zoek bent naar inspiratie, lees dan vooral verder! Ik heb voor jullie 10 Asian make-up bloggers op een rijtje gezet. Get ready to be inspired!

Ponysmakeup

Het is geen geheim dat Korea al jaren voor loopt in de cosmetica industrie. Van de bb cream tot aan de cushion foundation, they had them first! Vandaar dat de eerst must follow blogger een Koreaanse dame is. Ponys make-up is de bekendste make-up guru uit Korea en is echt ubercool! Ze is een celebrity make-up artist van onder andere Koreaanse zangeres CL. Hou je van de natural look met een kleurrijke twist? Dan is Pony zeker de moeite waard om te volgen!

is niet vies van plastische chirurgie, mocht je daar vragen over hebben dan vind je het allemaal terug op haar blog! Instagram: xiaxue YouTube: thexiaxue Facebook: xiaxue_sg

Thebeautylab

Deze Nederlandse schoonheid behoort tot één van de beste beauty bloggers van Nederland! Ze is deels Indonesisch, en samen met haar zusjes reist ze ook nog eens de wereld rond! Op haar blog krijg je echt het gevoel alsof je met een vriendin praat. Ze test van alles uit, zodat jij nooit meer een miskoop doet. That's what friends are for! Instagram: SerenaVerbon YouTube: BeautylabNL Website: www.beautylab.nl

Thebeauparlour

Ben je al bekend met #flatlays? Flatlays zijn mooie en vaak inspirerende foto’s van producten. An Dang is een echte make-up junkie en laat haar collectie zien door middel van foto’s op haar Instagram en blog. Zo blijf je op de hoogte van de laatste make-up collecties! Instagram: thebeauparlour Website: www.TheBeauParlour.com

Instagram: Ponysmakeup YouTube: PONY Makeup Facebook: PONY Makeup

Instagram.com/thebeauparlour Instagram.com/serenaverbon Instagram.com/xiaxue

Bretmanrock

4Kimthai

Instagram.com/ponysmakeup

Pearypie

Hierbij stel ik je voor aan één van de coolste personen uit de make-up wereld: Amata oftewel Pearypie! Effortlessly cool reist zij de wereld rond en werkt ze samen met NYX Cosmetics, MAC Cosmetics, Etude House en veel meer cosmetica merken! Ze is Thais, maar heeft gestudeerd in London! Naast make-up weet ze ook heel goed hoe ze street style kan rocken! Je zal genoeg kleurrijke inspiratie opdoen op haar social media. Instagram: pearypie Facebook: pearypiemakeupartist YouTube: pearypie

Als make-up bestie van NikkiTutorials ( Nederlandse grootste beauty blogger), heeft Kim Thai ook haar eigen tutorials. Ze is grappig, getalenteerd & daarnaast superlief! Op haar verjaardag heeft ze 10 fans uitgenodigd voor een etentje. Ik zou haar look omschrijven als soft glam, meiden met een mono ooglid kunnen nog veel van haar opsteken! Instagram: kkimthai YouTube: Kim Thai

Benefit Cosmetics' motto luidt "Laughter is the best cosmetic". Dit moet Bretman hebben gedacht toen hij social media begon. Hij brengt comedy en make-up samen op een heel ander niveau! Entertainment zit in zijn bloed, hij is namelijk Filipijns. Hij woont met zijn moeder, zusje en nichtje in Hawaii maar reist ondertussen de wereld rond met verschillende make-up merken. Instagram: bretmanrock

Claire is een make-up aritst die overgegaan is naar de digitale wereld, als content creator. Ze is ooit van New York verhuisd naar Los Angeles om haar dromen als make-up artist te volgen. Voor haar blog reist ze de wereld rond en dat deelt ze allemaal op haar social media. Op haar YouTube kanaal vind je van alles! Ze maakt het heel persoonlijk met haar update video’s en daarnaast vlogt ze ook! En elke maand staat er een nieuwe Beauty Review video online! Hit that follow button! Instagram: heyclaire Youtube: Claire Marshall Website: http://www.heyclaire.com/

Instagram.com/bretmanrock

Thebeautynerdnl Instagram.com/kkimthai

Maryam Maquillage

We hebben ondertussen de typische Aziatische looks gehad onder het motto less is more. Maar we gaan nu over naar GLAM, waar je nooit make-up genoeg hebt! Meet Maryam, met bijna 1 miljoen volgers neemt zij de beauty wereld over! Ze maakt leuke YouTube tutorials, mocht je daar geen tijd voor hebben? Ze heeft ook korte filmpjes op Instagram staan!

Als make-up liefhebber kan je niet achterblijven! Lariesa houdt je op de hoogte van de laatste make-up trends en producten door middel van haar blog en instagram. Ze blogt over verschillende producten, zowel producten die je gewoon bij de Etos kan halen of helemaal uit Amerika moet bestellen! Tip: ze geeft ook aan hoe je makkelijk uit Amerika kan bestellen! Instagram: thebeautynerd_nl

Instagram: MaryamNYC YouTube: Maryam Maquillage

Instagram.com/pearypie

Xiaxue

De bekendste make-up blogger uit Singapore heet Xiaxue, oftewel “Snowing”. Ze blogt al sinds 2003 en is sinds 2013 moeder van Dashiel, dus ze heeft bloggen nu op een laag pitje gezet. Desalniettemin is haar content nog steeds on point! Ze werkt vaak samen met grote make-up merken en samen creëren ze de tofste looks! Ze

HeyClaire

Instagram.com/thebeautynerd_nl

Instagram.com/maryamnyc

Instagram.com/heyclaire


B22 華僑 新 天地

J U R I D I S C H

&

EDITIE 2017年1月6日 EDITIE 225408 2006年04月06日

L I F E S T Y L E

Regels en Wetten

door

Arend van Rosmalen

De waarborgsom en de opnamestaat In deze editie zal weer een onderdeel van het Nederlandse huurrecht besproken worden; de teruggave van de borgsom na beëindiging van de huur en de oplevering van het gehuurde.

De waarborgsom

Bij aanvang van een huurcontract zal een verhuurder bijna altijd een waarborgsom vragen van de huurder. De verhuurder mag deze borg vragen, op de voorwaarde dat het bedrag niet onredelijk hoog is. Een redelijk borg mag maximaal een totaalbedrag zijn ter hoogte van drie maanden kale huur. Bij teruggave van de woning moet de verhuurder de borgsom weer geheel terugbetalen aan de huurder, mits er geen sprake is van een betalingsachterstand of beschadiging aan de woning. Helaas komt het met enige regelmaat voor dat huurders aan het einde van het huurcontract geconfronteerd worden met het feit dat de borg niet terugbetaald wordt door de verhuurder, omdat de woning niet in de juiste staat teruggeven zou zijn of vanwege zogenaamde schade aan de woning. Voor het antwoord op de vraag hoe een woning geleverd moet worden aan de verhuurder bij beëindiging van het huurcontract, is van belang of er al dan niet een beschrijving is gemaakt van het gehuurde, zoals bedoeld in artikel 7:224 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW). Wat deze beschrijving precies in moet houden is niet wettelijk geregeld, maar aangenomen wordt dat een beschrijving een schriftelijk stuk is, ondertekend door beide partijen, waarin de begin- en eindstaat (ook wel toestand) van de gehuurde woning wordt vastgelegd.

Een beschrijving van het gehuurde is aanwezig

Als een beschrijving van de woning opgesteld is, moet de huurder de woning overdragen in de toestand zoals opgenomen in deze beschrijving. De beschrijving moet de staat van de gehuurde woning aangeven zoals deze was op het moment van aanvaarding door de huurder. Het is belangrijk om in ogenschouw te nemen dat de beschrijving een nauwkeurige omschrijving van de toestand bevat. Een vage opgaaf als “de woning moet in goede staat door de verhuurder worden ontvangen”, is niet voldoende om hieraan te voldoen. Het is nu immers niet duidelijk wat de feitelijke staat was van de woning toen de huurder deze accepteerde. Wat wel voldoende kan zijn is het opnemen van foto’s van de woning in de huurovereenkomst. Deze foto’s moeten wel recent zijn en de toestand van de woning weergeven zoals deze was op het moment dat de huurovereenkomst tot stand kwam. Een ander voorbeeld van een beschrijving kan een inspectierapport zijn, welke opgesteld is aan het einde van de vorige huurovereenkomst met de oude huurder. Het is dan wel van belang dat de nieuwe huurder dit inspectierapport ondertekend, zodat duidelijk is dat de nieuwe huurder dit rapport ook echt onder ogen heeft gehad.

Een beschrijving van het gehuurde in niet aanwezig

Als van het gehuurde geen beschrijving is opgenomen, wordt ervan uitgegaan dat de levering van de gehuurde woning op een juiste wijze plaatsvindt, zijnde in overeenstemming met de staat bij aanvang van de huur. Het is in dat geval aan de verhuurder om te bewijzen dat de staat van de woning anders was bij de aanvang van de huur dan de staat bij beëindiging van de huurovereenkomst.

Geoorloofde toevoegingen

Op grond van artikel 7:216 lid 2 BW en artikel 7:224 lid 2 BW mag een huurder geoorloofde aanpassingen maken aan de gehuurde woning. Deze geoorloofde aanpassingen hoeven door de huurder niet verwijderd te worden zodra de huurovereenkomst wordt beëindigd, ook als deze aanpassingen niet opgenomen zijn in de beschrijving. Uiteraard mogen deze kleine aanpassingen wel verwijderd worden door de huurder. De vraag die overblijft is wat deze geoorloofde aanpassingen zijn. Uitgangspunt is dat de geoorloofde aanpassingen en toevoegingen zonder noemenswaardige kosten verwijderd kunnen worden. Hierbij kunt u denken aan een spiegel aan de muur of de plaatsing van luxaflex. Het moet dus gaan om zeer kleine veranderingen. De kosten van verwijdering moeten voor de verhuurder niet noemenswaardig zijn. Ten slotte mag normale slijtage aan het huis niet gelden als schade, die voor rekening van de huurder moet komen. Samenvattend is het belangrijk om voor aanvang van het huurcontract na te gaan of de borgsom niet te hoog is en dat de beschrijving van woning op het moment van aangaan van het contract overeen komt met de feitelijke staat van de woning. Kleine aanpassingen aan de woning hoeven niet verwijderd te worden door de huurder. Als de staat van de woning overeenkomt met de beschrijving, moet de verhuurder de borgsom terugbetalen.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Ukiyo-e – De mooiste Japanse prenten Tot en met 12 februari 2017 te zien in het Jubelparkmuseum in Brussel Europa maakt eind 19e eeuw kennis met de veelkleurige Japanse prenten. Verzamelaars gaan meteen overstag en het japonisme beïnvloedt ook kunstenaars zoals Van Gogh en Monet. De tentoonstelling Ukiyo-e wil ook jou verleiden, met de mooiste prenten uit de wereldvermaarde collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Als ‘afbeeldingen van het vlietende leven’ onthullen de ukiyo-e de pleziertjes van het leven in het traditionele Japan. Wat blijkt? Ook in het Land van de Rijzende Zon waren vrouwelijk schoon en acteurs immens populair! Kunstenaars zoals Harunobu en Utamaro gunnen je een blik op de sterren van het bruisende nachtleven in Edo (Tokyo). Daarnaast krijgt ook het landschap een prominente plaats binnen het genre, met iconische beelden zoals de dreigende ‘Golf ’ van Hokusai en de vele gezichten op Edo van Hiroshige. De expo doorloopt de Japanse prentkunst vanaf de eerste stappen in zwart-wit tot de relance begin 20ste eeuw maar schenkt daarnaast ook aandacht aan enkele bijzondere thema’s. In een apart zaaltje ontdek je bijvoorbeeld ‘afbeeldingen van de lente’ of shunga zoals de erotische prenten worden genoemd. Een selectie objecten zoals drukblokken, kammetjes in lakwerk en

een samuraiwapenrusting maken het verhaal helemaal af.

Once in a lifetime

Japanse prenten zijn extreem lichtgevoelig en worden zo min mogelijk geëxposeerd. Deze grote overzichtstentoonstelling is dan ook de eerste in eigen land sinds Europalia Japan (1989). Na Ukiyo-e keert de collectie voor lange tijd terug naar de reserves. Mis deze unieke kans niet! Om de uitzonderlijke kleurenpracht van de verzameling te bewaren vindt een wissel plaats midden december. Ontdek de tweede reeks prenten vanaf 20 december 2016.

150 Jaar België-Japan

In 1866 besluiten het jonge België en het voortaan ook op het buitenland gerichte Japan om samen op weg te gaan. Deze 150 jaar van vriendschaps- en handelsrelaties wordt in 2016 uitgebreid gevierd in België en in Japan. Wij danken hierbij de Japanse ambassade voor haar steun aan de tentoonstelling Ukiyo-e. Onze oprechte dank ook aan de Vrienden van de Musea voor hun financiële steun aan de verlichting van de tentoonstelling. Meer informatie is te vinden via www.kmkgmrah.be.

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.


華僑 新 天地 EDITIE 408

EDITIE 225

2017年1月6日

2006年04月06日

華僑 新 天 地

E V E N T S

Rotterdam viert Chinees nieuwjaar dit jaar met een week lang activiteiten en een Chinees festival 23 t/m 29 januari 2017, Rotterdam Welkom in het Jaar van de Haan! Dit jaar kan Rotterdam zijn culinair, cultureel en muzikaal hart ophalen tijdens het vernieuwde Chinees nieuwjaar. Naast de bekende traditionele kleurrijke parade op en rond de West-Kruiskade - waar de leeuwen, draken en het vuurwerk uiteraard aanwezig zijn - kent de viering van dit Chinees nieuwjaar ook nieuwe elementen. De Chinese cultuur zal door de hele stad op onverwachte locaties te beleven zijn. Het festivalhart blijft Wijkpark Oude Westen aan de West-Kruiskade en het festival is als vanouds gratis toegankelijk.

B23

PARTYAGENDA JANUARI VRIJDAG 13 JANUARI Human Entertainment Presents : Rufus Riley’s B-Day Madness Brothers, Bunnik ZONDAG 15 JANUARI Museum Markt Museumplein, Museumpromenade, Amsterdam

FEBRUARI 4 & 5 FEBRUARI Azië in Antwerpen Waagnatie Expo & Events, Antwerpen © Evert Buitendijk

Unieke ervaring

De vierde week van januari - met als hoogtepunt de vuurwerkshow op de 28e - is Rotterdam the place to be. Bezoekers van dit Chinees nieuwjaar kunnen kennismaken met Chinese top chefs, lokale winkeliers die hun waar aanprijzen en traditionele en moderne Chinese activiteiten. Chinese muziek-, dans- en performances zorgen voor vertier en ook aan de allerkleinsten is gedacht. Voor hen worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een verhalenverteller die authentieke Chinese sprookjes tot leven brengt.

Programma highlights

De viering is toegankelijk voor alle culturen en leeftijden uit de stad. Zo kan er een spoedcursus Mandarijn gevolgd worden, zullen er op diverse plekken exposities zijn en is er een kooktheater met nieuw culinair talent. Er zijn Chinese theeproeverijen, Kungfu optredens en goochelaars. In samenwerking met China

Wanneer? Waar? Toegang: Meer info: WeChat:

in Focus, de Chinese studentenvereniging van de Erasmus Universiteit, worden naast het openingsfeest op donderdag (26 januari) verschillende activiteiten georganiseerd op de campus. Zaterdag 28 januari wordt het Chinees nieuwjaar officieel ingeluid met de bekende traditionele ceremonie. En wordt het week lang durende festival feestelijk afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow.

Met dank aan:

25 - 26 FEBRUARI Chocolade Festival Beurs van berlage, Amsterdam

Organisatie

De organisatie van Rotterdam Chinese New Year ligt dit jaar in handen van het team van Vivre Productions; de succesmachine achter onder meer de festivals Rotterdamse Kost en Culinesse. Hun aanpak van Chinees nieuwjaar is een bijzondere. “Het is ongelooflijk dat de viering van Chinees nieuwjaar tot op heden zo

23 t/m 29 januari 2017 Verschillende locaties in Rotterdam Gratis www.rcny.nl www.facebook.com/RotterdamChineseNewYear Rotterdam Chinese New Year

Colofon Hoofdredactie: Eindredactie: Vormgever: Redactie:

klein is gebleven. Rotterdam kent zoveel Chinese inwoners. Ons doel is om de viering voelbaar en zichtbaar te laten zijn in Rotterdam. Het is een viering die voor alle culturen en leeftijden interessant is. Met een moderne programmering willen we ook de jonge doelgroep enthousiasmeren voor dit unieke culturele evenement,” aldus Robert Boevé.

24 - 26 FEBRUARI We Love sate (We Love food) De Kromhouthal, Amsterdam

Lamita al Akabi Lai Yuen Kin Wei Hsien Jessica Chu, Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Cynthia Stacey, Jiimi Poon

APRIL ZATERDAG 29 APRIL 2017 Sushi Festival -secret location-

© Evert Buitendijk

Kijk voor de laatste agenda updates op onze website en/of mobile app: WWW.ASN-ONLINE.NL


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.