433 AsianNL

Page 1

AsianNL 華僑 新 天地

433 期 | 2018年6月28日

B17

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日

asiannews

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

China’s nieuwe retailconcepten: Alibaba in meubels en auto’s

In de vorige aflevering in de reeks over New Retail in China keken we naar verschillende soorten technologieën waarmee Alibaba het offline winkelen interessanter en meer ‘datadriven’ maakt. In dit artikel ronden we de verkenning van Alibaba’s initiatieven af en kijken we waar het bedrijf de technologie in de praktijk inzet en hoe ze nieuwe offline marktsegmenten als de meubel- en de autobranche betreedt.

Smart Pop-up Stores en More Mall

Tijdens het 11-11 Singles Day festival in 2018 werkte Alibaba samen met 52 winkelcentra – waaronder Intime, de winkelketen waarin Alibaba fors investeerde – in 12 steden bij het opzetten van pop-up stores voor o.a. kleding en make-upmerken. Daarnaast werden nog eens 100.000 winkels van 1.000 merken omgetoverd tot smart stores. Veel van de in het vorige artikel beschreven technologie werd in deze smart popup stores uitgeprobeerd. Zo beschikken de pop-up stores over zogenaamde ‘cloud shelves’; grote touchscreens waarop een breder assortiment te vinden is dan in de winkels aanwezig is. De bij de schermen behorende camera’s herkennen ook producten uit de winkel en geven gedetailleerde productinformatie. De QR-codes van producten kunnen daarnaast gescand worden voor een aankoop op Tmall via de smartphone. Komt een Alibaba-klant in de buurt van zo’n smart store dan kan de Taobao- of Tmall-app een melding geven op de smartphone en de klant stimuleren om de winkel te bezoeken, al dan niet door een interessante korting in het vooruitzicht te stellen. Gezichtsherkenning kan ook toegepast worden in smart stores: word je herkend als VIP-klant dan kunnen de prijzen van de producten ter plekke veranderen. Wordt een klant herkend dan kan zo ook een korting worden gegeven op producten waar de consument online eerder op gezocht heeft. In eerdere afleveringen van deze serie zagen we al hoe Alibaba haar eigen Hema

supermarkten opende en investeerde in grote supermarktketens en winkelcentra. Maar daar stopt het niet voor Jack Ma’s bedrijf. In april 2018 zal ‘More Mall’, Alibaba’s eerste eigen vijf etages hoge winkelcentrum, haar deuren openen in de thuisbasis Hangzhou. Naast Alibaba’s stokpaardje, gezichtsherkenningstechnologie, zou de shopping mall volgens lokale media robotassistenten krijgen in de paskamers. Ook de in een eerder artikel beschreven ‘magic mirrors’ en augmented reality (AR) -tools zullen in de winkels aanwezig zijn en klanten helpen bij het virtueel uitproberen van kleding en make-up. Merken die al verkopen op het Tmallplatform van Alibaba kunnen een plekje krijgen in deze nieuwe shopping mall.

Meubels

More Mall is niet Alibaba’s enige offline retailexperiment in Hangzhou. We bespraken eerder al hoe Alibaba een buurtwinkel omtoverde tot Tmall Store en in september 2017 opende het bedrijf er een IKEA-achtige meubelzaak genaamd Home Times. Home Times biedt zo’n 20.000 populaire artikelen aan, waarvan de meeste afkomstig zijn van het Tmall-platform. Inderdaad, een showroom voor een webwinkel! Klanten kunnen in de winkel de barcodes van de producten scannen en hun aankopen vervolgens thuis laten bezorgen. Maar klanten kunnen een meubel ook eerst ‘uitproberen’ door een QR-code van het product te scannen, naar huis te gaan en het product via augmented reality te projecteren op hun eigen woonkamer. Bevalt het product, dan kan het daarna met het gemak van e-commerce besteld en thuisbezorgd worden. Via e-reader-achtige elektronische prijskaartjes kunnen de winkels de prijzen kopiëren van de online shop en op een touchscreen is het product te bekijken in verschillende kleuruitvoeringen en varianten. Daarmee wordt een fysieke voorraad van alle varianten in de winkel overbodig. Natuurlijk wordt er voor Home Time gebruik gemaakt van de data die Alibaba beschikbaar heeft van consumenten in Hangzhou. Het

bedrijf analyseert het gedrag en de voorkeuren van consumenten die in een straal van 8 kilometer rondom de winkel wonen en past daar het winkelassortiment op aan. Volgens Alibaba wordt het assortiment elke 10-15 dagen aangepast en zijn er plannen om dit jaar nog eens zo’n 20 Home Times-winkels te openen. Maar Alibaba heeft nog meer plannen voor de meubelmarkt. Naast Home Times lanceerde het bedrijf vorig jaar ook House Selection, een winkel voor designer home products en investeerde het dit jaar ook in Easyhome, China’s op een na grootste meubelketen met 223 winkels. Alibaba kondigde aan het bedrijf een ‘digitale transformatie’ te zullen geven. Het valt dus te verwachten dat experimenten uit Home Times ook snel te zien zullen zijn bij Easyhomewinkels. Daarnaast beschikt Easyhome over haar eigen logistieke netwerk voor levering van meubels, wat een interessante toevoeging kan zijn aan Alibaba’s eigen Cainiao-netwerk.

Een vending machine … voor auto’s!

En het kan nog spannender. Alibaba lanceerde in een samenwerkingsverband met Ford afgelopen maand in Guangzhou een soort enorme verkoopautomaat voor auto’s in de vorm van de kat uit Tmall’s logo. Consumenten die een score van minimaal 700 hebben bij Sesame Credit, het kredietwaardigheidssysteem van Alibaba’s Fintech-zusje Ant Financial, en lid zijn van Alibaba’s 88 Membership Club, een loyaliteitsprogramma voor haar beste klanten, kunnen via een app een testrit boeken in een van de auto’s. Vervolgens kunnen ze de auto ophalen uit een automaat om hem drie dagen uit te proberen en daarna te kopen als hij bevalt.

Twijfels

New Retail heeft de afgelopen tijd, mede dankzij de goed geoliede PR-machine van Alibaba, een hoop aandacht gekregen in de pers. Zoals ik in het vorige artikel aangaf is het echter de vraag hoeveel van deze nieuwe initiatieven op de lange termijn levensvatbaar zijn en meer dan slechts een ‘gimmick’ blijken. Een aantal aandeelhouders van Alibaba en financiële

analisten krabben zich steeds meer achter de oren en vragen zich af of zoveel investeringen in de ‘brick-and-mortar’-wereld wel verstandig is. Tot de komst van New Retail was de business van Alibaba vooral online en digitaal, maar door alle recente investeringen is het bedrijf een hoop ‘activa’ aan het toevoegen op haar balans. Dat zou volgens sommige analisten nog wel eens risicovol kunnen zijn. Tegelijkertijd beseft men dat een focus op enkel de stagnerende online markt ook onverstandig is. De toekomst zal leren of Jack Ma met alle New Retail-initiatieven van zijn bedrijf wederom een winnende strategie in handen heeft.

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (20112013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China.

CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B18

433 期 | 2018年6月28日 华侨新天地

ASIAN NEWS

www.asiannews.nl

AsianNL

Waldorf Astoria afternoon tea Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Lily’s fotodagboek Genoeg tripjes in het verschiet, maar de afgelopen maand was ik vooral in Nederland te vinden. Ik laat vaak mijn reizen hier zien met alle tips van dien, echter begint het werk pas wanneer ik terug ben. Naast het feit dat ik er elke dag keihard aan werk, blijft het leven dat ik leid nog steeds een droom. Wat doe je nou allemaal eigenlijk? Een vraag die ik vaker te horen krijg. Ik werk in principe aan mijn merk Hashtag by Lily met als doel om anderen te inspireren op het gebied van lifestyle via mijn platformen, op

mijn blog, Instagram, Asian News krant en af en toe ook op TV. Offline telt ook zeker mee, hierbij kan je denken aan aanwezigheid bij events.

Ik deel graag leuke hotspots via mijn kanalen, waardoor ik regelmatig uitnodigingen ontvang om bij restaurants hun nieuwe menu te testen. @Munchienomnom had me meegevraagd om bij Waldorf Astoria hun summer afternoon tea te proberen. Het thema was circus, het ziet er zo leuk uit en het smaakte echt heerlijk. Echt een aanrader!

60% van mijn werk is achter mijn laptop, het maken van content, de planning hiervan, het up to date blijven van de merken en ontwikkelingen. 10% zijn acquisitie meetings. En dan heb je de leukste 30% die ik hier laat zien, de hoogtepunten van mijn offline leven als “influencer” deze maand.

Dolla dolla bills gals

L’Oréal Hair Fashion Night

Glamour party

Sinds een paar maanden deel ik een kantoor met drie andere creatievelingen (2 bloggers en een fotografe @celmatique, @girlonkicks & @teamwayta). Ook ben ik mijn team aan het uitbreiden, met een super stagiaire die ik onlangs heb aangenomen! Ik ben hier elke dag te vinden om al mijn content te verwerken en te plannen.

L’Oréal organiseert elk jaar een feest om hun hair awards uit te reiken. Dit jaar was het in de Artis met als dresscode ‘Tons sur ton’.

Glamour gaf een feest ter ere van hun 150e publicatie. Een groot feest in de Paradiso, gesponsord door Yves Saint Laurent, waar Ronny Flex ging optreden.

Lancome event

Jurassic World

Dior Backstage

Elk half jaar geeft Lancôme een feest voor influencers. Deze editie was het een gemaskerd gala waarbij het om hun mascara Hypnôse ging. Lancôme is een mooi beauty merk die ik van jongs af aan ken van mijn moeder, dus ik hecht daar veel waarde aan.

Sinds een tijdje ontvang ik af en toe tickets voor premières van films. Altijd een eer om als één van de eerste een film te mogen zien. Ik was dan ook erg benieuwd naar Jurassic World. De dresscode was ‘Jungle’. De film was van begin tot eind super spannend!

Het went nog steeds niet om pakketjes te ontvangen van merken. Ik was echt dolgelukkig toen ik dit pakketje van Dior beauty heb mogen ontvangen met make up erin van hun laatste collectie Dior Backstage om uit te proberen.


AsianNL

433 期 | 2018年6月28日

asiannews

Maaji Shoot

华侨新天地

ASIAN NEWS

B19

London met River Island Werk aan de winkel. Celeste en ik waren beide geselecteerd om het Colombiaanse badkleding merk Maaji te promoten op Instagram. We zijn hiervoor naar Bloemendaal gegaan. Het is een kleurrijk merk met vele leuke modellen in hun collectie, verkrijgbaar bij De bijenkorf, Hudsons Bay of Orange Bag.

P RIS RIJS

Absoluut de highlight van de maand, was een onvergetelijk trip om met VIP tickets Beyoncé en Jay-Z in London te zien georganiseerd door River Island. In onze River Island outfits gingen we eerst eten met de genodigde influencers uit verschillende landen. Daarna zijn we helemaal lol gegaan tijdens het concert, wat een fantastische show! We waren helemaal in de watten gelegd en ik ben voor altijd dankbaar dat ze mij hiervoor hebben geselecteerd.

Meteen de dag na London zijn Celeste en ik naar Parijs gegaan voor een paar nachten. We maken deze tripjes regelmatig om content te creëren. Parijs blijft een fijne stad voor mooie locaties en lekker eten.

Hotel Le Belleval

Rue Crémieux

We verbleven in het 4 sterren Hotel Le Belleval, gelegen in de 8e arrondissement. Goed gelegen, mooie ruime kamers. Zeker een aanrader als je naar Parijs gaat.

Bezoekje in de kleurrijkste straat van Parijs, Rue Crémieux, gelegen in de 12e arrondissement. Er is hier verder niet veel te doen, maar wel erg leuk om te zien.

Le Marais

Hotel Marignan

Le Marais is mijn favoriete buurt in Parijs. Hier kan je goed winkelen en lekker eten bij hippe tentjes. Als ik daar ben, drink ik altijd even een koffie bij Le Voltigeur.

Na ons diner bij hotel Marignan, zijn we naar boven gegaan op het dakterras om een cocktail te drinken met een waanzinnig uitzicht over Parijs.


B20

433 期 | 2018年6月28日 ASIAN NEWS 華僑 新 天地

AsianNL EDITIE 225 2006年04月06日

www.asiannews.nl

华侨新天地

Wegwijs in de Aziatische keuken "Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Bleekselderij met gehakt Bleekselerij met rundergehakt ‘om de rijst te laten zakken’ heet dit gerecht uit Fuchsia Dunlop’s kookboek De Echte Chinese Keuken. Waarom rijst hulp nodig zou hebben om te zakken is me niet helemaal duidelijk, bij mij zakt die prima in combinatie met allerlei gerechten, maar ik vind het niettemin een leuk gerecht. Niet mindblowing lekker, maar lekker voor een doordeweekse dag, als je niet veel zin hebt om te koken. Het is snel klaar, de gefermenteerde chilibonensaus en zwarte rijstazijn geven het een instant Chinese smaak, de bleekselderij krijgt eindelijk ook eens de hoofdrol en het gehakt maakt dat je met dit ene wokgerecht en wat rijst klaar bent. Fuchsia raadt rundergehakt aan, maar varkensgehakt, half-om-half, kip of zoals hierboven lamsgehakt kan allemaal even goed. De verhouding selderij:gehakt kun je naar eigen wens aanpassen. Natuurlijk gebruiken ze in China een iets andere variant bleekselderij (qín cài), maar bleekselderij van eigen bodem is net zo lekker. Je kunt die eerst schillen, maar als je de bleekselderij toch in kleine blokjes snijdt lijkt mij dat overbodig. En tegen alle bleekselderijhaters zou ik willen zeggen: probeer het nog een keer met dit recept!

Ingredienten •

400 gr bleekselderij (of als je wilt de slankere Chinese selderij) 3 el olie om in te bakken 250 gr gehakt 1 el fijngehakte gember

• • •

Was de bleekselderijstelen en snij ze in de lengte eerst in repen van 5mm en daarna in blokjes van 5 mm. Blancheer ze 30 seconden in kokend water of stoom ze even om het rauwe eraf te halen. Laat uitlekken en zet klaar. Verhit een wok of koekenpan met dikke bodem op hoog vuur en • doe de olie in de pan en bak de gember zo’n 30 seconden. • voeg gehakt toe en bak rul in pak ‘m beet 5 minuten

• •

• • •

2 el chilibonensaus (toban jiang) 2 el lichte sojasaus (of naar smaak) 2 tl zwarte rijstazijn (Chinkiang of Shangxi) eventueel wat maizena om te binden

voeg chilibonensaus toe voeg de geblancheerde selderij toe en warm door • voeg sojasaus en azijn toe • proef en voeg eventueel meer sojasaus en azijn toe • bind zo nodig met 1 tl maizena opgelost in 2 tl koud water. Serveren met rijst.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Dyna x Frenna x Ronnie Flex Pull Up #OHMY!

K-pop

2

Asian Drama

1

SHINee

Who Waits For Love

1

Life on Mars

KR

2

SHINee

Good Evening

2

Whats wrong with my secretary Kim?

KR

3

Blackpink

Ddu-du ddu-du

3

Are you human too?

KR

4

Blackpink

Forever Young

4

Handsome guy and Jung Eum

KR

5

Shinee

I Want You

5

Sketch

KR

6

Wanna One

Light

6

Lawless Lawyer

KR

7

N.Flying

How R U Today

7

Miss Hammurabi

KR

8

AOA

Bingle Bangle

8

About Time

KR

9

Yubin

Lady

9

Black Pean

JP

10

Pristin V

Get It

10

Black Revenge

JP

Nicki Minaj & Ariana Grande Bed

3 The Carters Apeshit

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


AsianNL 華僑 新 天地

433 期 | 2018年6月28日

Regels en Wetten

door Arend van Rosmalen

Naturalisatieprocedure in Nederland vertraagd

g Lulu Wan kker’ ‘Chineesle Feuilleton

De naturalisatieprocedure in Nederland is vertraagd. De procedure kan in totaal twee tot drie jaar in beslag nemen! Dit hebben wij onlangs vernomen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De IND heeft namelijk op de afdeling Naturalisatie minder beslisambtenaren werken die op een naturalisatieaanvraag beslissen. Dit komt doordat een aantal beslisambtenaren zijn vertrokken, dan wel op een andere afdeling zijn geplaatst en de IND niet van plan is om nieuwe beslisambtenaren op de afdeling Naturalisatie te plaatsen. De IND heeft in beginsel 12 maanden de tijd om een beslissing te nemen op een naturalisatieaanvraag. Maar wanneer begint nu precies de termijn van 12 maanden te lopen? Volgens de Rijkswet op het Nederlanderschap begint de termijn van 12 maanden te lopen op de dag dat u de naturalisatieaanvraag bij de gemeente hebt betaald. Echter, volgens dezelfde wet kan de gemeente vaststellen dat de naturalisatieaanvraag niet volledig is. Naar aanleiding hiervan kan de IND u vervolgens een brief sturen waarin u wordt gevraagd de ontbrekende documenten alsnog naar de IND te sturen. In dat geval begint de termijn van 12 maanden te lopen op de dag dat u hebt voldaan aan dit verzoek. Daarnaast is het zo dat de IND uw zaak als ingewikkeld kan beschouwen en dat er verder onderzoek nodig is. De Rijkswet geeft in dergelijke gevallen de IND de mogelijkheid om de beslissing ten hoogste twee maal zes maanden aan te houden. Met andere woorden, als u pech hebt, kan uw naturalisatieaanvraag twee tot drie jaar duren! Een interessante kanttekening is dat de ingediende naturalisatieaanvraag eerst 9 á 10 maanden op de planken van de IND blijft liggen, voordat een beslismedewerker überhaupt naar de aanvraag kijkt. De vaststelling of een naturalisatieaanvraag compleet is of niet is niet uw eigen beslissing. Volgens de Nederlandse wetgeving bepaalt de gemeente dit. De aanvraag voor naturalisatie wordt ingediend bij de gemeente waar u staat ingeschreven in de Basisregistratie personen. Vervolgens stuurt de ambtenaar van de gemeente uw aanvraag door naar de IND. Nu is het zo dat veel mensen weten dat een gemiddelde gemeenteambtenaar helaas niet altijd foutloos te werk gaat. Dit zijn dan meestal via een uitzendbureau ingehuurde werknemers of studenten. In de praktijk is gebleken dat de gemeenteambtenaar bij de naturalisatieaanvraag onjuiste documenten, dan wel onvolledige documenten naar de IND doorstuurt.

Casus 1:

In een recente naturalisatieaanvraag van een van onze clienten heeft de gemeente onvolledige documenten naar de IND doorgestuurd. Nog kwalijker is dat de gemeenteambtenaar een onvolledige kopie van het paspoort van cliënt naar de IND heeft doorgestuurd. Dat betekende dat de IND niet de volledige paspoortgegevens in haar bezit kreeg. Deze fout en slordigheid van de Nederlandse gemeenteambtenaar heeft geleid tot verdere vertraging van de beslissing op de naturalisatieaanvraag.

Casus 2:

In een zaak van een andere cliënt was de situatie absurder. Cliënten besloten in eerste instantie om de naturalisatieaanvraag op eigen houtje in te dienen, zonder professionele hulp. Zij hebben eind mei 2017 een onvolledige naturalisatieaanvraag bij hun gemeente ingediend. Daarna verhuisden cliënten naar een andere gemeente binnen Nederland. Bij de nieuwe gemeente werd pas in oktober 2017 de naturalisatieaanvraag met alle relevante documenten compleet gemaakt. In juni 2018 hadden cliënten nog steeds niets vernomen van de IND, waarna cliënten aldus mij om professionele hulp hebben gevraagd. Wat blijkt? De gemeente heeft nagelaten de naturalisatieaanvraag van cliënten door te sturen naar de IND! Na een jaar wachten, moeten cliënten aldus wederom nog een jaar wachten voor het Nederlanderschap. En aan deze termijn is, door een fout van de gemeente, helaas niets te doen!

B21

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日

asiannews

Maar ook op andere gebieden schieten Nederlandse gemeenteambtenaren te kort. Zo geven zij onjuiste informatie aan naturalisatieverzoekers die geboren zijn op Chinees vasteland. Zij ondervinden problemen, omdat ze geen originele geboorteakten of andere originele documenten kunnen overleggen die zijn goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Immers documenten uit China dienen meestal te worden gelegaliseerd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf juni 2012 zijn alle Chinese onderdanen die in Nederland wonen verplicht om een brondocument te overleggen die de identiteit aantoont van de naturalisatieverzoeker. Dit brondocument verwijst naar: 1. Als de verzoeker een houko heeft waarin beide ouders zijn opgenomen; een gelegaliseerde notariële akte van de houko (dubbele legalisatie zowel door het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken als de Nederlandse ambassade); 2.

Als de verzoeker een houko heeft waarin de ouders niet zijn opgenomen; een gelegaliseerde notariële akte van de Houko (legalisatie zowel door het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken als de Nederlandse ambassade) en:

A. Een “verklaring” afgegeven door het politiebureau. In de verklaring dienen de gegevens van de verzoeker als van beide ouders te zijn opgenomen. Deze “verklaring” moet in een notariële akte zijn gelegaliseerd (dubbele legalisatie: zie hierboven) OF; B.

De “verklaring” die was afgegeven door het ziekenhuis bij geboorte van verzoeker, waarmee een Houko kan worden aangevraagd. Dit “certificaat” vereist tevens een dubbele legalisatie (zie hierboven).

De feitelijke werking van deze "verklaringen" in China zijn echter zeer gecompliceerd. Het is niet eenvoudig om deze documenten te verkrijgen. Gezien al het bovenstaande, raden wij u aan om, na het indienen van de aanvraag tot naturalisatie bij de gemeente een specialist in te schakelen zodat de verdere aanvraagprocedure professioneel wordt behandeld. De specialist zal namelijk daarna het aanvraagdossier opvragen bij de IND. Na drie tot vier weken ontvangt de specialist een kopie van de naturalisatieaanvraag van de IND. De specialist controleert uw aanvraag op alle relevante aspecten en met name of alle documenten compleet zijn. Indien de documenten niet compleet zijn, dan zal de specialist u daarvan op de hoogte stellen en aangeven welke specifieke documenten missen. Daarna kan de aanvraag alsnog compleet worden gemaakt, doordat de gemachtigde de ontbrekende stukken kan doorsturen naar de IND. Zo is uw aanvraag op tijd voltooid en nog voordat een beslisambtenaar uw dossier voor het eerst voor zich krijgt. Op deze manier wordt de beslissing op uw naturalisatieaanvraag versneld!

NAGENIETEN 1 Eetspreuken

Dat Chinezen haast geobsedeerd zijn door eten kan men ook van de Chinese taal aflezen. De eskimo’s hebben tweeënzeventig woorden voor ‘sneeuw’, maar Chinezen spannen de kroon, want ze drukken bijna alles uit met het woord ‘eten’.

Over waakzaamheid

Ik trap er niet in. 不吃你那套 - Jouw menu spreekt mij niet aan. Om iemand uit de tent te lokken moet je hem iets lekkers voor de neus houden, menen de Chinezen. Maar als hij niet warm of koud wordt van je voedsel, komt hij de tent niet uit, vrezen de Chinezen.

Over haat en nijd

Je bent jaloers. 你吃醋了 - Je drinkt azijn. Ongeveer zestienhonderd jaar geleden wilde Keizer Shimin Li van de Tang-dynastie zijn lievelingsminister Xuanling Fang belonen door hem een concubine te schenken. Toen de echtgenote van de minister hier lucht van kreeg, bewoog ze hemel en aarde om deze voor haar regelrechte ramp te voorkomen. De keizer zei dat als ze stampij bleef maken, hij haar de gifbeker zou schenken. Ze antwoordde dat ze liever sterven wilde dan haar man te moeten delen met een jonge en sappige sloerie. Nadat de vrouw van de minister in haar boosheid en droefenis de gifbeker in één teug leeg had gedronken, ging ze wonder boven wonder niet dood. Het gif dat de keizer in haar beker gedaan had, bleek azijn te zijn. Sindsdien wordt jaloezie in één adem uitgesproken met azijn drinken. In het Nederlands is het andersom, geloof ik. Hier noemen wij een stuk chagrijn eerder een azijnpisser dan een azijndrinker.

Dit had je niet moeten doen. 吃饱了撑的 - Je hebt zeker teveel gegeten, waardoor je capriolen moet uithalen om je overtollige voedsel te verteren. Volgens Chinezen heeft wat wij eten invloed op wat wij doen. Als wij groenten en granen eten – weinige calorieën of verzadigd vet, en als wij onze maag niet met voedsel volproppen, zijn wij kalm en vredig. Als wij onze buik kogelrond stutten, en als wij overmatig vlees consumeren, worden wij rusteloos of zelfs baldadig. Deze oeroude Chinese visie wordt gedeeld door een Amerikaanse bioloog, die in de vorige eeuw onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen bovenmatige fast food consumptie en geweldpleging. Uit zijn research blijkt dat het eerste een oorzaak en het laatste een gevolg is.

Over jezelf verdedigen

Hoe vaker je liegt, hoe meer leugens moet je vertellen om niet door de mand te vallen. 饭越吃越少,话越说越多 Hoe meer rijst je eet, hoe minder blijft er op je bord over, maar hoe meer je zegt, hoe meer je moet zeggen om je verhalen kloppend te maken.

Over een verheven geest (of negatief bedoeld, over zweverigheid)

Hij leeft in hogere sferen. 不吃烟火食 / 不食人间烟火 - Hij eet geen voedsel dat boven vuur en vlam bereid is. Volgens het Taoïstisch geloof eet een bezielde mens alleen maar rauw voedsel.

Over smakelijk eten

Honger is de beste kok. 晚食当肉 - Als je het eten uitstelt tot je maag knort, vindt je groente net zo lekker als vlees.

Uit Chineeslekker (€19,95) non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Als u het boek bestelt in de webshop van Lulu Wang (www.luluwang. nl), schrijft Lulu voor u in het boek een persoonlijke boodschap en plaatst ze erin een mooie Chinese stempel, waarop een Chinese spreuk staat 'Als u tevreden bent, bent u in één keer klaar.'

Colofon Hoofdredactie: Lamita al Akabi Eindredactie: Lai Yuen Redactie: Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Over verkeerd gedrag

Vormgever: Kin Wei Hsien

Met dank aan: