__MAIN_TEXT__

Page 16

Ann skrev boken hon själv saknade När Ann Sköld Nilsson fick bröstcancer saknade hon en bok med faktagranskad information och praktiska råd. Två år senare var hennes bok – Bröstcancerboken – färdigskriven och utgiven på Norstedts förlag. - När jag blev sjuk insåg jag hur ensam man är i sin kamp mot cancern. Det gäller att behålla modet och känna sig trygg med vården. Jag hoppas att boken kan ge bröstcancerdrabbade svar, stöd och kraft, säger hon. Vi träffas i hennes rum längst in på Rabén & Sjögren där de många barnböckerna, som glada färgklickar, lyser upp rummet med stora fönster mot Riddarfjärden och de brusande trafiklederna.

- Jag visste inte alls hur jag skulle navigera i denna nya, skrämmande värld, bara sjukdomsterminologin gjorde mig orolig, jag visste knappt vad cytostatika innebar och visste inte om jag ville veta vad de olika termerna som nämndes betydde.

Idag är Ann Sköld Nilsson förlagschef här, men det var hon inte i början av januari 2008 när hon fick sitt bröstcancerbesked som bekräftade att tumören på mammografin var elakartad. Då hade hon ett annat jobb och tankarna kretsade mest kring livspusslet med middagsmat och annat ”viktigt” i tillvaron. Vardagen var utan den oro hon snart skulle drabbas av.

Många kvinnor är medelpunkten i familjens liv och ruljans och ansvarar ofta för de sociala kontakterna både när det gäller släkt, vänner och skola. Nu väntade en ny, okänd tillvaro som patient där hon främst måste försöka tänka på sig själv. Också det en helt ny situation. - Som cancerpatient är man alltid ensam, det är du som tillsammans med sjukvården som måste kämpa mot sjukdomen. Jag bestämde mig tidigt för att gilla att gå på behandlingarna, att de var bra för mig och hjälpte mig att bli frisk igen, säger Ann. Var hämtade du information och mod under behandlingen?

Som cancerpatient är man alltid ensam, det är du som till‑ sammans med sjukvården som måste kämpa mot sjukdomen, säger Ann Sköld Nilsson som skrivit Bröstcancerboken som innehåller fakta, intervjuer och tips till alla som drabbas av bröstcancer. - Jag var ensam när jag fick beskedet vilket inte var så bra och hela vägen hem funderade jag över hur jag skulle berätta detta för mina barn, då 10 – 16 år gamla och för min man. Efter ytterligare en vecka fick hon veta att hon hade en ganska stor tumör och måste få cytostatika först för att minska den innan det skulle bli operation och sedan strålning. Ann blev chockad, precis som alla andra kvinnor, som får liknande besked och tvingades gå från att vara ganska aningslös till cancerpatient på mycket kort tid.

16

- Alldeles i början sökte jag information på nätet genom att googla. Men jag mådde oftast sämre när jag läste vad jag fick upp på dataskärmen. På nätet vet man inte vilken källan är, källorna är oftast grunda och texterna tagna ur sitt sammanhang, det gör dem osäkra. Därför var det viktigt för mig att boken skulle innehålla fakta från säkra källor, texter som var granskade av experter och som läsaren verkligen kan lita på och känna sig trygg med. Hon förde anteckningar under sin behandlingstid och på sommaren när hon var klar, utformade hon ett utkast till en bok som hon skickade till olika förlag. Norstedts nappade och hon fortsatte att skriva klart boken, intervjua kvinnor som haft bröstcancer, forskare, kuratorer och andra experter. En tanke med boken var att den skulle innehålla många röster, inte bara hennes egna upplevelser och erfarenheter. Förutom avsaknaden av bra fakta saknade hon andras erfarenheter och tips om hur man kan tackla känslor av ensamhet, oro, både sin egen och de anhörigas. - När jag blev sjuk fanns det många i min närhet som ville prata med mig och ge stöd, men när alla behandlingar var över blev det tyst. Omgivningen ville inte prata om Amazonabladet nr 1-2012

Profile for AMAZONAbladet

AMAZONAbladet nr 1 -12  

Ärftlig bröstcancer. Kan man skydda sig mot återfall? Cancerforskning. Vi behöver prata om sex.

AMAZONAbladet nr 1 -12  

Ärftlig bröstcancer. Kan man skydda sig mot återfall? Cancerforskning. Vi behöver prata om sex.