2021-06-MK-Ondernemers

Page 1

JUNI 2021

JARIGE BEDRIJVEN Voka KvK Mechelen-Kempen


De nieuwe

Kia Sorento

Plug-in Hybride

HYBRIDE

Kia Vermant Mechelen Generaal de Wittelaan 8 2800 Mechelen 015 27 77 77

1,8 - 2,0 l/100 km (WLTP)

Kia Vermant Antwerpen-Zuid Boomsesteenweg 4 2630 Aartselaar 03 870 70 70

39 - 43 g/km (WLTP)

Contacteer uw concessiehouder voor alle informatie over de fiscaliteit van uw voertuig. (1) Gebaseerd op de geldende wetgeving op 01/01/2021. Kia Motors Belgium is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in de regelgeving. * 7 jaar garantie of 150.000 km (wat het eerst wordt bereikt, zonder kilometerbeperking gedurende de eerste 3 jaar). ** Foto ter illustratie.

PLUG-IN HYBRIDE

Vermant.be

Kia Vermant

@kiavermant


Colofon Ondernemers is het magazine van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel tel. 014 56 30 30

150 jaar !

INDEX JARIGE BEDRIJVEN

- Duvel Moortgat

ZETEL MECHELEN: Onze-Lieve-Vrouwestraat 85, 2800 Mechelen tel. 015 45 10 20 info.kvkmk@voka.be www.voka.be BTW BE 0420.868.449 VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Ronny Van Broekhoven, voorzitter p/a Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel HOOFDREDACTIE: Kristel Goffin

4 - Bank Degroof Petercam

REDACTIE: Wim Brillouet Kristel Goffin Kevin Hendrickx Evi Heylen Fientje Moerman Petra Van Bouwelen Leen Van den Brande Christine Vos RECLAMEREGIE: tine.horsten@voka.be 0497 92 82 84 L AY- O U T E N D R U K : Antilope De Bie Printing, Nijverheidsstraat 6, 2570 Duffel

ONZE STRUCTURELE PA R T N E R S :

Ondernemers wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier en FSC® Mix-label

35 EN VERDER

13

Veel gestelde vragen Voka Hotline

14

Duurzaam waterbeleid Pidpa

27

Jong Voka interviewt Intracto

28

Voka Lokaal West

32

30 jaar Plato: Jan Noyens nv

45

Topvrouwen: Annick Van Nijverseel

53

Internationaal ondernemen

54

Nieuwe leden

PG 1

AATIArchitecten 39 Abarth Works Museum 22 Aldhem Horeca Group 30 Alinea Interieurarchitectuur 50 Studio Anja Vissers 30 Ardent Advocaten 30 Atelier Blockx, Peeters & Van Looveren 26 AXS Guard (Able nv) 17 Babygoodies 17 Bato Bouwmaterialen 48 Catena Company 37 Clayton of Belgium 8 Cosmade Belgium 11 De Ark 38 De Ondernemersfabriek 21 Degroof Petercam 35 DeltaLink 16 Delta Technics 11 Duvel Moortgat 4 Eurocircuits 16 FE+ 51 H.B.S. 50 Hendrickx Feesten 37 Hura 39 Isoproc 17 Lambrechts Konstruktie 11 LC Packaging 19 Liss 51 Lumi Technologies 8 NNieuws 31 Noa Trainings 43 Peeters Interieur 51 Safecon 48 SBB Accountants 41 Schuermans advocaten 38 Select HR 30 Soudal 38 Swaegers 39 Syneton 9 Taura Natural Ingredients 51 The Belgian Chocolate Group 50 The Online Nut Company 31 Think Tomorrow 31 Timstor 49 TRiAS Architecten 39 VDB Accountants 38 Van Dessel Insurance Brokers 24 Vigotec 11 Vivaldis Interim 16 Werfix 17 Wimpau 50 Woestenborghs Bouwbedrijf 26


Contrair beleggen Wie graag de gebaande paden bewandelt en alles zo doet omdat het ‘altijd al zo wordt gedaan’, moet vooral niet verder lezen. Maar wie het net even anders wil doen, zijn ambitie en creativiteit wil inzetten om tot de beste oplossingen te komen, raad ik aan om wel verder te lezen. We worden later toch niet graag herinnerd als één uit duizenden maar wel als iemand met karakter?

Standaardisering De automatiserings- en digitaliseringstrend is niet meer te stoppen en door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Thuiswerken is de nieuwe standaard geworden en we zijn nog meer dan voorheen online aankopen gaan doen. Dit levert mooie neveneffecten op als schaalvoordelen, productiviteitsstijging en een bijdrage aan het milieu door het terugdringen van files en daarmee ook onze ‘carbon footprint’. Maar aan de andere kant zien we dat digitalisering in veel sectoren tot standaardisering leidt, minder persoonlijk contact en meer ‘eenheidsworst’. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar beleggingsoplossingen. Meer en meer worden particuliere beleggers naar online-kanalen geleid en krijgen daar standaardoplossingen aangereikt volgens een online ingevuld profiel. Maar is dat ook echt de beste oplossing voor elke klant?

Onderscheidend vermogen Voor sommige producten is standaardisatie goed en leidt het tot efficiëntie en lagere kosten. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek die ook steeds meer een commodity is geworden. Maar voor een vermogen dat je hebt opgebouwd met hard werken of een eigen bedrijf waar je jarenlang al je ambitie en creativiteit in hebt gelegd, wil je toch geen standaardoplossing? Daarvoor ga je niet naar de ‘supermarkt’ maar naar een ‘boetiek’. Omdat je hoge eisen stelt aan het beheer van je vermogen. Je wil de mensen erachter kennen, mensen van vlees en bloed. Met hetzelfde ambitieniveau, die de lat net zo hoog hebben liggen als jij zelf.

Net even anders Je kunt ‘braaf’ in een index-product beleggen via een online-kanaal zodat je nooit afwijkt van de gebaande paden. Maar in je werk of met je bedrijf wil je toch ook uitblinken en niet tot de middelmaat behoren? Daarom beleggen wij voor onze klanten niet in index-trackers, maar investeren wij in bedrijven met een hoger dan gemiddelde winstgevendheid, een lagere schuldgraad en een onderwaardering op de beurs. En beleggen wij soms contrair door aandelen van bedrijven te kopen die even uit de gratie zijn maar een zeer aantrekkelijk perspectief hebben. Dan moet je lef hebben en even tegen de stroom in durven roeien. En dat is waar onze karakters en die van onze klanten elkaar ontmoeten.

Mina Ouchan Senior Wealth Manager m.ouchan@capitalatwork.com capitalatwork.com


GEDELEGEERD BESTUURDER V O K A- K V K M E C H E L E N - K E M P E N T O M L AV E R E N

VOORZITTER V O K A- K V K M E C H E L E N - K E M P E N R O N N Y VA N B R O E K H O V E N

FAST FORWARD UIT DEZE CRISIS 9 juni. Ook al een dikke, rode cirkel getrokken rond die datum? Wij wel. Bevrijdingsdag wordt ie al genoemd. We mogen weer een restaurant binnen, zelfs naar de film. Of naar een indoor event met 200 personen. We mogen weer een beetje leven. En ondernemen. En collega’s recht in de ogen kijken, want 9 juni is ook voor héél veel collega’s de dag dat ze - op veilige afstand – nog eens naar de werkvloer kunnen. Vanaf 1 juli is het ook gedaan met de RSZ-tool. Weg. Onze Voka-Kamer heeft lang om een exitkalender gevraagd. Die is er nu. We hebben sinds begin dit jaar geijverd voor het volledig opengooien van de economie, tegen de zomer. Ook dat moet lukken met het huidige exitplan. We

kunnen nu hopelijk één richting uit: en dat is 'fast forward' uit deze crisis. Met het Zomerplan gaat ons land écht 'back in business'. Dat moet deze editie van ‘Ondernemers’ ook uitstralen. We zijn écht ‘back in business’. In een regio, vol met sterke bedrijven. Dit nummer staat in het teken van de ‘Jarige Bedrijven’. Voor als je het magazine vast hebt: zo voelt 1.825 (!) jaar ervaring. We zijn als Kamer trots op al deze bedrijven. Blij ook dat we het nummer kunnen maken. Want jullie verdienen de grootste etalage. Sommigen hebben 100 jaar ondernemerschap in zicht. Anderen de kaap van 50. De weg die jullie hebben

PG 3

afgelegd kan ons inspireren. Om te blijven gaan. Het eerstvolgende nummer zal voor september zijn. Als alles goed loopt, is een heel groot deel van onze bevolking dan gevaccineerd. Met een tweede prik. Dan zitten we hopelijk volop in het nieuwe normaal. De signalen die de economie nu al geeft zijn goed. Volgens de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen zal de economie in onze regio vlak na de zomer tot boven het peil van vóór de coronacrisis klimmen. Lang niet voor iedereen. En daar zijn we ons van bewust. Onze VokaKamer zal dan ook blijven vechten. Voor álle sectoren.


PG 4

K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D : D U V E L M O O R T G AT 1 5 0 J A A R ■


150

Daniel Krug, Duvel Moortgat: “Hoe meer je groeit, hoe meer processen en procedures je krijgt, maar echt corporate worden, willen we niet.”

DUVEL MOORTGAT: BELGISCHE BIERTROTS, WERELDWIJDE BIERFAMILIE

“GRAAG NOG MINSTENS 150 JAAR ERBIJ” Wat is stoer maar ook vrouwelijk rond? Pittig en tegelijk ook romig zacht? Complex en toch heel puur? Het is misschien wel het meest perfecte bier ter wereld. Al 150 jaar brouwt men Duvel met perfectie. Dat levert contrasten op in smaakbeleving die de grote schare Duvel lovers blijven boeien. Daniel Krug, Chief Commercial Officer: “We hebben een heel mooi verleden, maar nog mooier is dat we alle ingrediënten hebben om succesvol en duurzaam te blijven groeien.”

AUTEUR: KRISTEL GOFFIN

Al twintig jaar werkt Daniel Krug voor Duvel Moortgat. Vandaag is hij wereldwijd verantwoordelijk voor de marketing en sales. Hoe viert het bedrijf zijn 150ste verjaardag? “We willen zeker en vast uitgebreid feesten. We hebben mooie plannen voor de medewerkers, onze klanten en relaties. En we willen dat heel de familie mee kan vieren. In september hopen we dat we onze mensen in onder andere Nederland, de VS, Tsjechië en China naar hier mogen halen voor een groot feest.”

Intussen is er al de Duvel 6,66 %. Daniel Krug: “Het is een nieuw bier met een alcoholpercentage van 6,66 % – lichter dus dan Duvel – doordrinkbaar en fris. Het is gelanceerd naar aanleiding van ons 150-jarig bestaan. Duvel-fans kunnen het drinken op momenten dat ze liever een lichter biertje proeven. Maar het is ook voor mensen die Duvel iets te straf vinden en de lichtere variant willen proberen. Wij zijn er alvast van overtuigd dat er minstens 666 goede redenen zijn om van dit bier te genieten.”

PG 5

■ K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D : D U V E L M O O R T G AT 1 5 0 J A A R


Wat maakt Duvel zo bijzonder? “De smaak van Duvel maakt het bier uniek. Het is net iets pittiger. Voor mij is een Duvel het ultieme genot. Betaalbare luxe. Het bier bestaat al lang: er zit decennia ervaring en passie in. Toch is er in al die jaren heel veel innovatie geweest, telkens om die perfectie nog meer te benaderen. Het is ook een paradoxaal bier. Het is straf, maar tegelijk licht van kleur. Het is toegankelijk van smaak, maar kan toch afschrikken. Duvel is bijzonder complex om te maken maar het resultaat is een doordrinkbaar en zeer puur bier. Het geheim van Duvel zit in veel zaken. De mooie schuimkraag, de fijne bubbels, de transparantie, …. Het is niet alleen moeilijk om zo’n kwalitatief bier te maken, het is nog een grotere uitdaging om die constante kwaliteit te verzekeren en vermits er geen kruiden zijn in het bier, zou je elke imperfectie gemakkelijker kunnen waarnemen. Dankzij de mooie schuimkraag wordt het bier beschermd. Zo kan je Duvel traag drinken en blijft de smaakbeleving tot het einde toch gegarandeerd. Die kwaliteit keer op keer afleveren maakt dat je heel gesofistikeerde brouwerij-installaties moet hebben en ongelofelijk sterke teams die dat keer op keer mogelijk maken. Over de smaak van Duvel zijn doctoraten geschreven (lacht).”

UNESCO WERELDERFGOED België heeft veel Duvel lovers. Hoe populair is het bier in het buitenland? “Alle connaisseurs hebben heel veel waardering voor het bier. Je kan het in zeventig landen krijgen in de mooiste horeca en winkels, maar het is nog niet in alle landen een even sterke love brand. In België zijn we natuurlijk opgegroeid met die biercultuur - onze Belgische bieren zijn trouwens Unesco werelderfgoed en daar mogen we fier op zijn - maar in het buitenland kennen mensen speciaalbier niet altijd. Bier is ook vrij lokaal, nu meer dan ooit. Local is hero. Vandaar ook de wildgroei aan kleine brouwerijtjes die heel succesvol zijn in hun eigen regio. Maar de laatste tien-twintig jaar zijn verschillende landen de craft breweries beginnen ontdekken. Zelfs in wijnlanden als Frankrijk en Italië zijn veel brouwerijen bijgekomen. En in dat gamma is Duvel zeker één van de mooiere, zo niet het mooiste bier.” Het buitenland veroveren blijft hoog op het verlanglijstje staan? “Wij blijven ons richten op speciaalbier en bouwen tegelijk een internationale strategie uit. In 2000 kwam 85% van onze omzet van Duvel en realiseerden we 85% van de omzet in België. De fo-

PG 6

K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D : D U V E L M O O R T G AT 1 5 0 J A A R ■

cus blijft liggen op Duvel en België, daar zijn we ook sterk gegroeid. Tegelijkertijd hebben we ook andere merken die we in portefeuille hadden, sterk uitgebreid, zoals Vedett. En stapsgewijs hebben we onze aanwezigheid in het buitenland uitgebouwd. Met eigen brouwerijen, maar ook met overnames. In België kochten we brouwerij Achouffe, Liefmans en De Koninck. In Nederland brouwerij ’t Ij, Birrificio del Ducato in Italië en Bernard in Tsjechië. In de VS hebben we Boulevard, Ommegang en Firestone Walker. Nu hebben we een mooie familie van brouwerijen wereldwijd.”

FAMILIE “We willen niet zomaar groeien. We zoeken bedrijven met dezelfde waarden als wij: passie, kwaliteit, ondernemerschap en integriteit. Beide partijen moeten zich goed voelen, want we willen een familie vormen. En dat werkt zeer goed: de vorige eigenaars blijven vaak nog heel actief en hebben een grote meerwaarde. Zo ben ik nog maandelijks in contact met de vorige eigenaars en stichters van La Chouffe of van ‘t Ij. Bij brouwerij Liefmans woont de oudste ex-medewerkster en bedrijfsleidster naast de brouwerij. Rosa is 97 jaar, maar nog altijd heel gedreven en betrokken bij de brouwerij.


Een CEO kan er voor 1 jaar of voor 20 jaar zijn, maar de familie is er voor eeuwen."

Het is heel typerend: de mensen die hun brouwerij geheel of gedeeltelijk aan ons verkopen, blijven heel bedreven en blijven ook deel uitmaken van Duvel Moortgat. Dit versterkt ondernemerschap."

zijn aanwezig in 70 tot 80 landen, echt actief met eigen teams zijn we in een tiental landen: de Benelux, de VS, UK, Frankrijk, Italië, Spanje, Tsjechië, en China.”

Duvel Moortgat is zelf ook een familiebedrijf, de vierde generatie intussen. Hoe belangrijk is dat voor het succes? “De familie is heel belangrijk en zet ook zijn stempel. Onze CEO Michel Moortgat maakt deel uit van de vierde generatie. Als ik het woord kwaliteit en ondernemerschap al veel heb gezegd, dan is dat omdat hij daar zo op inzet. Een familie gaat ook voor de lange termijn. Een CEO kan er voor 1 jaar of voor 20 jaar zijn, maar de familie is er voor eeuwen, intussen al anderhalve eeuw. Dat betekent dat er een langetermijnvisie is en een specifieke bedrijfscultuur.”

Lust men Duvel in China? “China telt steeds meer bierdrinkers. In absolute cijfers vormt het land zelfs de grootste bierplas. Er zijn veel lokale Chinese bieren, maar de Chinezen houden ook van kwalitatieve importproducten en waarderen de kwaliteit van onze bieren. We waren daar als één van de eersten, zo’n vijftien jaar geleden. We zijn daar heel klein begonnen, met bijna letterlijk een flesje te verkopen. We hadden zo het first movers advantage. We groeien er sterk.”

Hoe sterk is die bedrijfscultuur? “Wij geloven dat de cultuur een belangrijk fundament is van de onderneming. Wij zullen er ons bij elk filiaal van vergewissen dat de cultuur goed zit en gefundeerd is op sterke waarden. We zoeken mensen met een ondernemende attitude, we willen een open cultuur, geen verzuiling, geen politieke spelletjes. We doen er alles aan om dat te vermijden. We willen integriteit en vertrouwen, pas dan kan je beginnen bouwen. Hoe meer je groeit, hoe meer processen en procedures je krijgt natuurlijk, maar echt corporate worden willen we niet. Die cultuur is een constante oefening, zeker als je groeit.” Hoe groot is Duvel Moortgat vandaag? “Momenteel draaien we met meer dan 2.000 medewerkers een omzet van meer dan 500 miljoen euro. Onze producten

Wat brengt de toekomst? “We hebben een heel mooi verleden, en hebben een mooie groei neergezet. Sinds 2000 zijn we om de vijf jaar verdubbeld in omzet. Maar het is nog veel mooier dat we alle ingrediënten hebben om succesvol te kunnen blijven groeien. De kwaliteit van onze bieren, onze mooie merken in binnen- en buitenland, onze sterke teams en bedrijfscultuur maken dat we nog veel groeipotentieel hebben. Dat willen we op een duurzame manier doen en daar willen we nog veel verder in gaan. Acquisities zijn geen noodzaak om onze groei verder te zetten, maar indien er nog mooie brouwerijen passeren zullen we dit zeker onderzoeken. Ik ben ervan overtuigd dat we nog een hele mooie toekomst tegemoet gaan. Wat mij betreft graag nog minstens 150 jaar erbij. ”

PG 7

■ K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D : D U V E L M O O R T G AT 1 5 0 J A A R


K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D B O R N E M , P U U R S - S I N T-A M A N D S , W I L L E B R O E K

60

25

CLAYTON OF BELGIUM

LUMI TECHNOLOGIES

Zaakvoerder: Dirk Van Dijck Gemeente: Bornem

Zaakvoerder: Luc De Veen Gemeente: Breendonk (Puurs-Sint-Amands)

»

»

»

»

»

»

Het was in februari 1961 dat William Clayton als eigenaar van Clayton Industries de officiële opening van Clayton of Belgium NV mocht aankondigen. Als constructeur van industriële stoomgeneratoren en afvoergassenketels zocht en vond hij langs de Rijksweg te Bornem de ideale locatie om de stap naar Europa te zetten. In eerste instantie werd de focus op WestEuropa gelegd, het duurde echter niet lang alvorens onze stoomunits en technische ondersteuning ver daarbuiten werden gesmaakt. Vandaag, 60 jaar later, zijn we trots om onder leiding van Dirk Van Dijck in een dynamische omgeving te mogen werken aan innovatieve oplossingen voor uiteenlopende stoomtoepassingen.

Lumi is een wereldleider op het gebied van technologie voor realtime betrokkenheid van het publiek. We zijn ook 's werelds toonaangevende leverancier van registratie en stemtechnologie voor aandeelhoudersvergaderingen of ledenvergaderingen. Lumi heeft 25 jaar ervaring in de sector en kantoren in Londen, Parijs, Amsterdam, Minneapolis, Sydney, Singapore, Hong Kong, Johannesburg, Dubai, Montreal. In België heeft de internationale groep zijn vestiging in Breendonk. De Algemene Vergaderingen die Lumi organiseert gaan van 3 tot 10.000 afgevaardigden in de zaal en/of op afstand. In België organiseerden ze in 2021 al 60 Algemene Vergaderingen.

 www.lumiglobal.com  www.clayton.be

20

150

SYNETON

DUVEL MOORTGAT

Zaakvoerder: Christophe Haan Gemeente: Bornem

Zaakvoerder: Michel Moortgat Gemeente: Puurs-Sint-Amands

»

»

»

»

»

»

Al twintig jaar geeft Syneton accountants kracht om méér te bereiken! Met de kantoorbeheersoftware AdminPulse, Admin-IS of Admin-Consult automatiseren accountants hun kantoor en weten ze altijd op tijd waar ze aan toe zijn. Zo kunnen zij zich concentreren op hun kernactiviteiten: klanten adviseren. Syneton is ontstaan vanuit een accountantskantoor en weet héél goed wat de noden van accountants zijn. Daarom zijn de kantoorbeheerpakketten van Syneton ook open platformen: ze kunnen gegevens uitwisselen met alle andere pakketten die dat ook kunnen. Dat zorgt voor een verdere automatisatie en efficiënte werking van het kantoor. #weloveaccountants

De geschiedenis van Duvel Moortgat begint in 1871, dit jaar 150 jaar geleden. Jan-Léonard Moortgat, zélf telg uit een brouwersfamilie, sticht samen met zijn vrouw Maria De Block een brouwerij. De biertraditie van zijn familie gaat terug tot in de 17e eeuw en met deze kennis en ervaring weet hij brouwerij Moortgat na een paar moeilijke eerste jaren tot een succes te maken. Onder leiding van de vierde generatie Moortgats groeit de brouwerij uit tot een internationaal begrip met Duvel als iconisch vlaggenschip. De focus op kwaliteit en de oprechte passie voor bier levert het familiebedrijf onder meer de Family Business Award of Excellence op.

 www.duvelmoortgat.be  www.syneton.be

PG 8


20

Rudi Cleymans werkt graag vanuit Marbella: “De sprong die de digitalisering het afgelopen jaar heeft gemaakt, is fantastisch.”

LESSEN IN ONDERNEMERSCHAP: RUDI CLEYMANS, SYNETON

“NOOIT MET PENSIOEN” Een goede maand geleden werd Syneton, marktleider in kantoorbeheer voor accountants, overgenomen door de Scandinavische multinational Visma. Voor Rudi Cleymans, die net dit jaar het twintigjarig bestaan van Syneton viert, vormt de overname het sluitstuk van twintig jaar ondernemerschap. En het begin van iets nieuws. Het levenspad van Rudi Cleymans leidde hem niet meteen naar de bedrijfswereld. “Er was veel werkloosheid in de jaren zeventig. Zekerheid was heel belangrijk. Ik heb hard gewerkt om binnen te geraken op de Koninklijke Militaire School. Uit duizenden inschrijvingen selecteerden ze 150 kandidaten. Op dat moment was het leger voor mij de gouden kooi waarmee ik mijn gezin een mooi leven kon bieden.”

AUTEUR: KRISTEL GOFFIN

In het leger specialiseerde hij zich in informatica en groeide door van onderluitenant naar majoor. Toch gooide hij na iets meer dan twintig jaar de handdoek in de ring. “Mijn vrouw had enkele jaren voordien het accountantskantoor Leo Noëth overgenomen. Onze dochters waren nog heel klein en ons leven super-

druk. Ik heb op dat moment beslist om als huisman voor de kinderen te zorgen”, vertelt Rudi. “Het was de tijd van Mieke Vogels, die thuis ook een Nieuwe Man had (lacht). Toch was het allesbehalve evident om mijn carrière op te geven.” Om zijn vrouw te helpen in haar kantoor, zette hij zijn IT skills in. “Zowat alles in het beheer van een kantoor liep nog manueel. Met Ortwin Van Leuven, die samen met mij aan een project in het leger had gewerkt, bekeek ik hoe dat geautomatiseerd kon worden. Dat liep zo goed dat we ook andere accountants wilden helpen. Mijn eerste demo was meteen een schot in de roos. Het automatiseren van processen als tijdsregistratie, facturatie, taakopvolging, maar dan specifiek voor een accountantskantoor, bleek een gat in de markt.”

PG 9

■ K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D : S Y N E T O N 2 0 J A A R


“De samenwerking met Ortwin Van Leuven is altijd fantastisch geweest. Je moet daarom elkaars deur niet platlopen, maar we hebben een blindelings vertrouwen in elkaar.”

NETWERKEN Dat gat in de markt betekende meteen ook de start van Syneton in 2001. “Zakendoen en ondernemen had ik nooit van dichtbij meegemaakt, ik kende er niks van. Ik had geen geld om een zaak op te starten, ik kwam echt van nul. Na een bezoekje van accountmanager Peter van Doninck sloot ik me bij Voka aan. Ik ben direct een Plato-sessie gaan volgen. Daar heb ik mijn eerste netwerk uitgebouwd. De informele gesprekken die ik daar had, hebben de basis voor mijn ondernemerschap gelegd en me geleerd dat je netwerk uitbouwen de allerbelangrijkste stap is die je als ondernemer moet zetten.”

THE WHY In vennoot Ortwin Van Leuven vond hij een goede partner om Syneton verder uit te bouwen. “Onze samenwerking is altijd fantastisch geweest. Je moet daarom elkaars deur niet platlopen, maar we hebben een blindelings vertrouwen in elkaar. Ortwin deed de technische kant, ik het commerciële luik en het leidinggeven. Dat had ik in het leger geleerd. Ik heb nooit op mijn strepen moeten staan daar, mijn talent was mij te omringen door mensen die het beter weten of kunnen dan mij. Hen de middelen geven

die ze nodig hebben om hun job beter te kunnen uitoefenen.” Samen hadden de twee partners de ambitie om het leven van accountants te vergemakkelijken. “De why van wat je doet, moet goed zitten. Het leven is te kort om tegen je goesting te gaan werken.”

MOONSHOTS Syneton groeide uit tot marktleider in België en Luxemburg. Maar plots keerde het geluk. Net op het moment dat in 2008 een grote financiële crisis woedde, bouwde Syneton in Bornem een stateof-the-art kantoor. “We konden op een bepaald moment bijna onze eigen rekeningen en mensen niet betalen. Ondernemerschap gaat niet alleen over groeien en over rozen. Er zijn zeker ook dieptepunten geweest. Net dan moet je doorzetten en met nieuwe ideeën komen. Out of the box denken. Dat is ons gelukt. En als ik het kan, kan iedereen het (lacht).” Het is die houding die Rudi wil doorgeven aan jongeren. “Maar ook dat ze verder moeten kijken dan Europa, waar we volledig aan het vergrijzen zijn. Het brandpunt van de economie verschuift steeds meer naar het Oosten. Het walhalla van de techneuten is niet meer Silicon Valley, maar Schenzhen. Daar is er nog ambitie. En zijn er dus ook meer moonshots.”

PG 10

K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D : S Y N E T O N 2 0 J A A R ■

PENSIOEN Een maand geleden verkochten Rudi Cleymans en Ortwin Van Leuven na twintig succesvolle jaren ‘hun’ Syneton aan het grote Noorse Visma, Europees leider in cloudbedrijfsoplossingen. “Het is snel gegaan. Zelf was ik niet met een overname bezig, maar het kwam op het juiste moment voor het bedrijf. Onze programmeurs kunnen profiteren van het klankbord dat de groep biedt, we kunnen de marketingtools van een grote multinational gebruiken. Dat biedt continuïteit voor onze medewerkers én onze klanten.” Rudi is bijna zestig nu, maar op zijn lauweren rusten doet hij niet. “Ik heb twintig jaar Syneton in schoonheid kunnen afsluiten. Nu wil ik jongeren inspireren om te ondernemen en hen stimuleren om hun droom waar te maken. En uiteraard blijf ik accountants helpen met hun online zichtbaarheid met AAAwesome– Accountants Are Awesome.” “Weet je, veel van mijn collega’s uit het leger zijn al met pensioen. Hun carrière en hun netwerk valt weg en ze zijn niet meer mee. Dat gaat mij niet overkomen. Ik blijf bijleren en werken, want dat is de mindset die je nodig hebt om lang en gelukkig te leven. Ik ga nooit met pensioen.”


K L E I N - B R A B A N T-VA A R T L A N D B O R N E M , P U U R S - S I N T-A M A N D S , W I L L E B R O E K

60

40

LAMBRECHTS KONSTRUCTIE

VIGOTEC

Zaakvoerder: Jan Goossens Gemeente: Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands)

Zaakvoerders: Hendrick, Rick en Kim De Visscher Gemeente: Puurs-Sint-Amands

»

»

In 1961 wordt de firma Lambrechts Konstruktie opgericht als dienstverlener en fabrikant in de metaalindustrie. Gaandeweg evolueert het bedrijf naar dé wereldspeler op het gebied van was- en vullijnen voor vaten, mee ondersteund door het internationaal en gereputeerd karakter van België als biermerk. De Vlaamse ondernemingszin, in combinatie met de drang om steeds innoverend en klantgericht te werken, heeft ervoor gezorgd dat Lambrechts bekend staat voor kwaliteit en uitstekende service. Door al heel snel het nut van robotica en automatisatie te begrijpen, zijn wij nu experten op het gebied van robot-integratie binnen onze sector van liquid food & beverage.

Vigotec is een familiebedrijf dat leidingsystemen en veiligheidsoplossingen distribueert op de Belgische markt. Daarnaast maakt het kunststofconstructies en onderdelen op maat. In al die jaren wist het zich in al zijn activiteiten door innovatieve oplossingen, uitmuntende service en duurzame samenwerkingen uniek te positioneren als de specialist voor de meest uitdagende omgevingen. Vigotec viert zijn 40-jarig jubileum met een reeks covid-proof jubileumacties: een exclusief e-magazine met terugblik, social media acties, een digitaal jubileum-platform voor felicitaties,…. Hopelijk volgt in het najaar een open deur om klanten, leveranciers en collega’s te bedanken!

 www.lambrechts-group.be

 www.vigotec.be

ZUIDERKEMPEN H E I S T- O P - D E N - B E R G , P U T T E

30

20

DELTA TECHNICS

COSMADE BELGIUM

Zaakvoerders: Willy en Tim Beullens Gemeente: Heist-op-den-Berg

Zaakvoerders: André Nagels (CEO), Linda Germeys, Jeroen Nagels Gemeente: Heist-op-den-Berg

»

»

»

»

Passie voor nieuwe technologie, met 30 jaar expertise. Delta Technics werd in 1991 opgericht om een solide partner te zijn voor databekabeling in koper en glasvezel. Twisted Pair bekabeling was nieuw, en de vraag was groot door de digitalisering en de komst van het internet. Naast bekabeling bieden we complete datacom/telecom oplossingen aan, en rusten we gebouwen en terreinen uit met slimme IoT oplossingen. Wij wilden nooit de grootste worden, wel de beste zijn. Dit door het bieden van kwaliteit, flexibiliteit en een goed opgebouwde expertise. Wij werken voor eindklanten in de private en publieke sector, en ondersteunen ICT-integratoren en installatiebedrijven.

Cosmade Belgium is een familiebedrijf in Heist-op-den-Berg dat cosmetica en medische hulpmiddelen ontwikkelt, produceert en afvult voor derden. André Nagels en Linda Germeys hebben het bedrijf in 2001 opgericht en aanvankelijk startte Cosmade Belgium op de locatie van het familiebedrijf Vivet Cosmetics in Reet-Rumst. Sinds 2005 zijn ze verhuisd naar hun huidige locatie. Door de gestage groei opereert Cosmade vanop 4 nabije locaties in Heist-op-denBerg. Jeroen, hun zoon, kwam mee aan het roer in 2009. Het bedrijf telt momenteel 46 personeelsleden. Klanten zijn vooral Belgische en Nederlandse cosmetica- en farmabedrijven die wereldwijd exporteren. In 2021 viert Cosmade Belgium zijn 20-jarig bestaan.

 www.deltatechnics.be  www.cosmade.be

PG 11VEEL GESTELDE VRAGEN AAN VOKA HOTLINE

HOE LANG DUURT DAT VACCINATIEVERLOF EIGENLIJK? Eén telefoonnummer: 0800 30 232. Meer is er niet nodig om onze Voka-Kamer te bereiken. En je vraag te stellen. Maar is mijn vraag wel goed genoeg? En met welke issues kan ik bij de hotline terecht? Bel gerust en wij gaan op zoek naar hét antwoord. Sinds begin dit jaar hebben we al meer dan 800 ondernemers kunnen verder helpen. Met wat zoal? Hieronder een aantal veel gestelde vragen. 1. Ik werf een extra arbeidskracht aan en heb een onderneming in Turnhout. Ik vernam iets over de steun die ik zou kunnen krijgen omdat mijn bedrijf in een ontwrichte zone ligt. Heb ik hier recht op? Bedrijven die investeren in een afgebakende steunzone (ook wel ‘ontwrichte zone’ genoemd) kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen, gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd. Onze Voka-Kamer kan je bijstaan in je aanvraag. Met onze interne expertise krijgt elk dossier meteen opvolging. Door de lobby van onze Voka-Kamer is de steunmaatregel verlengd tot oktober 2022. 2. Mijn medewerkers worden binnenkort gevaccineerd, hoe lang duurt het vaccinatieverlof? Elke medewerker met een arbeidsovereenkomst krijgt het recht om van het

werk afwezig te zijn, met behoud van loon, om zich te laten vaccineren. De medewerker kan afwezig zijn gedurende de tijd die nodig is voor de vaccinatie; het gaat dus niet per se om een halve of hele dag afwezigheid. Van zodra de werknemer het tijdstip van vaccinatie kent, moet hij zijn werkgever verwittigen dat hij/zij afwezig zal zijn. Met onze Voka-lobby blijven we ijveren voor het vaccineren van personeel óp de werkvloer, binnen het bedrijf. Dit in samenspraak met de bedrijfsarts of de bedrijfsgeneeskundige dienst. 3. De prijzen van het hout zijn sterk gestegen. Mag ik de stijging van grondstoffen doorrekenen aan mijn klanten? Het is raadzaam om hierover iets op te nemen in de algemene voorwaarden. Dit laat je toe om je prijzen aan te passen wanneer de grondstofprijzen stijgen. Dit antwoord is enkel een advies en het staat je als ondernemer vrij om hiermee om te gaan zoals je zelf wil.

De oproep van onze Voka-Kamer kadert hier ook in. We vragen om de zomer volledig open te gooien. Zo kan zowel onze economie als de internationale economie zich volwaardig herstellen. We moeten alles op alles zetten dat onze ondernemers geen concurrentieel nadeel ondervinden ten opzichte van ondernemers in andere landen. Even belangrijk is daarom dat de vaccinatiecampagne op volle snelheid blijft draaien.

Heb jij ook een vraag voor ons? Over wetgeving, HR, of corona? De hotline is hét contactpunt voor alle ondernemers in de regio Mechelen en Kempen. Bel 0800 30 232. Leden genieten gratis eerstelijnsadvies en ondersteuning. Je aanvraag wordt in alle discretie behandeld. De hierboven vermelde vragen zijn geanonimiseerd en gelden enkel ter illustratie van het type vragen dat we bij de Voka hotline behandelen.

PG 13

■ HOTLINE


P U B L I R E P O R TA G E

EEN DUURZAAM WATERBELEID:

KWESTIE VAN GEZOND VERSTAND EN INNOVATIEVE OPLOSSINGEN! Reeds enkele jaren heeft Pidpa een geslaagde transitie gemaakt van een ‘klassiek’ drinkwaterbedrijf naar een ‘integraal waterbedrijf’, van een louter ‘producent en leverancier van drinkwater’ tot een waterpartner die een meerwaarde wil betekenen in een duurzaam waterbeleid. Een duurzaam waterbeheer laat zich kenmerken door twee basisprincipes, ongeacht wie de gebruikers zijn: een verstandig gebruik van water en het inzetten van mogelijke alternatieven. De implementatie van een rationeel watergebruik houdt niet alleen het zoeken in naar manieren om water te besparen (lees: minder te verbruiken), maar wil ook nagaan hoe water kan worden hergebruikt. Daarnaast zullen alternatieve bronnen een toegevoegde waarde betekenen in de zoektocht naar de meest geschikte waterkwaliteit voor iedere toepassing. “Pidpa, met meer dan 100 jaar ervaring in de watersector, is hierbij een uitstekende partner: voor particulier, bedrijf of gemeente. De inspiratie haalt Pidpa immers voor een groot deel uit haar eigen dagelijkse werking”, aldus Eddy Troosters, CEO van Pidpa. Deze nieuwe rol maakt echter ook dat – wanneer wordt gezocht naar oplossingen voor de waterproblemen van morgen – de ‘traditionele’ oplossingen alleen niet meer zullen volstaan. Als waterbedrijf zet Pidpa

daarom vol in op innovatie: data-gedreven, rond een circulair watergebruik en met gebruik van nieuwe technologieën. Vandaag zijn er immers heel wat data beschikbaar. Denken wij hierbij bijvoorbeeld aan meetgegevens in het kader van lekdetectie, van meetpunten en sensoren op het leidingnet en natuurlijk informatie, afkomstig van digitale watermeters. Zij maken het mogelijk om quasi onmiddellijk problemen te ontdekken en de effecten van mogelijke oplossingen op te volgen en te evalueren. Deze data maken innovatie-inspanningen tastbaar en zichtbaar. Oplossingen moeten natuurlijk kaderen in een langetermijnvisie. Water verstandig gebruiken en hergebruiken vormt de basis van deze nieuwe visie. Niet elke toepassing heeft immers water nodig met de kwaliteit van drinkwater. Tal van projecten zijn ondertussen opgestart die hemelwater opvangen en – eventueel mits een beperkte zuivering – gebruiksklaar maken voor allerhande toepassingen, zowel

PG 14


Ruim 99% van het door Pidpa opgepompte grondwater wordt rechtstreeks of onrechtstreeks in drinkbaar water omgezet.”

huishoudelijk als industrieel. Een ander mooi voorbeeld is dat Pidpa, bij de productie van drinkwater, haar restwater beperkt tot een absoluut minimum door te investeren in de meest moderne technieken en processen. Wat overblijft, wordt nuttig hergebruikt. Dit heeft tot gevolg dat ruim 99% van het door Pidpa opgepompte grondwater rechtstreeks of onrechtstreeks (na herinfiltratie) omgezet wordt in drinkbaar water. Dit hergebruik wordt echter voortdurend geëvalueerd en geprioritiseerd. Zo stelt Pidpa op 5 locaties gratis haar restwater ter beschikking in periodes van langdurige droogte of warmte aan landbouwers die dan op zoek zijn naar extra water om hun gewassen te besproeien. Dezelfde visie zien wij terug in het initiatief van Pidpa om bemalingswater, afkomstig van droogzuiging, te verdelen onder de omwonenden van grote werken. Initiatieven die aantonen hoe eenvoudig een oplossing soms kan zijn, wanneer men buiten het vaste kader durft te denken. Natuurlijk kan ‘innovatie’ niet zonder het zoeken naar en het gebruiken van nieuwe technologieën. Hiervoor doet Pidpa op de eerste plaats beroep op haar eigen kennis en ervaring en vormt haar dagelijkse werking een inspiratie voor vernieuwing, zoals het opsporen van lekken via satellietbeelden. De basis van een begeleidingstraject van Pidpa voor bedrijven en gemeenten begint dan ook steeds met een grondige behoefte- en probleembepaling. Eens deze puzzel is gelegd, start Pidpa de zoektocht naar de best mogelijke invulling, hoe complex die ook moge zijn. In 2015 ontwierp en bouwde Pidpa bij Kaneka in Oevel een dubbele filtratie met een capaciteit van 200 m³ per uur. In 2016 leverde zij een soortgelijke installatie op bij de Umicore-vestiging

in Olen met een capaciteit van 350 m³ per uur. In beide gevallen zorgde Pidpa op het terrein van de klant voor de realisatie van een waterbehandelingsinstallatie van ontwerp tot en met financiering en exploitatie. Via het gebruik van biologisch adsorptieve ontijzering, wordt grondwater behandeld tot proceswater. Als waterbedrijf zijn de kwaliteit van het geleverde drinkwater en de leveringszekerheid absolute prioriteiten. En dat bewijst Pidpa steeds opnieuw. Zo konden alle Pidpa-klanten tijdens de voorbije warme en droge zomers elke dag genieten van het gezonde kraanwater, zeven dagen op zeven en 24 uur per dag, zonder enige onderbreking. Tezelfdertijd doet Pidpa al het nodige om de drinkwatervoorziening, ook voor de toekomstige generaties, veilig te stellen. Een duurzaam evenwicht tussen bronbeschikbaarheid en gebruik vormt hiervoor de basis. Deze visie, vertaald in de missie van Pidpa (“samen geven wij vorm aan de toekomst van onze natuurlijke rijkdom: water”) wil Pidpa overbrengen – in raad en daad- aan klanten, industrie en gemeenten. Sinds 1913 is Pidpa (www.pidpa.be) producent en leverancier van drinkwater aan 1.300.000 klanten in 64 gemeenten. Daarnaast staat Pidpa in voor het professioneel rioleringsbeheer in 41 gemeenten. Dankzij haar kennis en ervaring is Pidpa daarenboven uw ideale waterpartner om samen te zoeken naar oplossingen voor de waterproblemen van morgen. Heeft u een watervraagstuk en wil u samen met Pidpa zoeken naar een innovatieve oplossing, meld u aan op waterservice@pidpa.be

PG 15


MECHELEN M E C H E L E N , S I N T- K AT E L I J N E - WAV E R , B O N H E I D E N

30

y o u r

n e t w o r k

30

d i s t r i b u t o r

DELTALINK

EUROCIRCUITS

Zaakvoerders: Johan Cools en Jean-Christophe Thiry Gemeente: Sint-Katelijne-Waver

Zaakvoerders: Dirk Stans en Luc Smets Stad: Mechelen

»

»

Deltalink is een gerespecteerd Value-add Distributor (VAD) van innovatieve cybersecurity oplossingen, actief in België en Luxemburg, o.a networking Lan/Wan, firewalls, VOIP Telephony, Video Surveillance, Endpoint Protection, Backup. Deltalink heeft een verscheidenheid aan kwalitatieve vendoren actief binnen deze domeinen, waaronder Fortinet, Cambium Networks, Zyxel, F-Secure, VIVOTEK en QNAP. Al sinds de oprichting in 1991 zijn persoonlijk contact, goede service en relaties op lange termijn onze prioriteiten. Toegevoegde waarde creëren voor onze resellers is een nonstop proces. Om het dertigjarig bestaan te vieren, kunnen klanten zich aanmelden voor een Deltalink Euro 2021 Gadget pakket of meedoen met de Challenge.

Eurocircuits is gespecialiseerd in het produceren en het assembleren van prototypes en kleine oplages Printed Circuit Boards. Wij bieden PCB designers een complete elektronica productieservice die hen helpt hun projecten op tijd en budgetvriendelijk in de markt te introduceren. Wij produceren in onze gespecialiseerde fabrieken in Duitsland en Hongarije. Gestart in Mechelen zo’n 30 jaar geleden, hebben wij vandaag ongeveer 450 mensen in dienst verspreid over België, Duitsland, Hongarije, India, Frankrijk, Zwitserland, Italië, UK en Spanje. Wij verwerken meer dan 100.000 orders per jaar voor meer dan 12.000 klanten.

 www.eurocircuits.com

 www.deltalink.be

30

30

LC PACKAGING

VIVALDIS INTERIM

Zaakvoerder: Kurt Du Bois Gemeente: Sint-Katelijne-Waver

Zaakvoerder: Anke Ulens Stad: Mechelen

»

»

LC Packaging is een familiebedrijf dat al sinds 1923 actief is in de verpakkingsbranche. De internationale groep heeft kantoren, productiefaciliteiten en magazijnen in 16 landen in Europa, Afrika en Azië. LC Packaging Belgium, met vestigingen in Sint-Katelijne-Waver en Sint-Truiden, werd opgericht in 1991. We zijn uitgegroeid tot een betrouwbare producent en distributeur van zowel agrarische als industriële verpakkingen. We zijn gespecialiseerd in kartonnen opzetdozen en schaaltjes, shelf ready verpakkingen (ook in offset), FIBC’s (big bags), jute en geweven zakken. Met een omzet van ruim 34 miljoen euro en meer dan 40 enthousiaste medewerkers bent u verzekerd van duurzame producten en services van een toegewijd, betrouwbaar en loyaal bedrijf.

Noem ons een interimkantoor, een uitzendbureau of een jobsite met échte mensen.... 't Is wat wij er van maken. En dat is in het beste geval een match made in heaven. Vivaldis gaat dan ook reeds 30 jaar enkel voor ‘t beste. Door je aan een job of een collega te helpen die 100% bij je past. Een zetje, zeg maar, waardoor jij onbeschrijflijk veel zin krijgt om er iets van te maken. Want net als ‘t leven zelf is een job iets wat jij er zélf van maakt. Neem gerust een kijkje op onze site of contacteer ons.

 www.vivaldisinterim.be

 www.lcpackaging.com

PG 16


MECHELEN M E C H E L E N , S I N T- K AT E L I J N E - WAV E R , B O N H E I D E N

25

20

AXS GUARD

ISOPROC

Zaakvoerder: Alex Ongena Stad: Mechelen

Zaakvoerder: Jonas Eykens Stad: Mechelen

»

»

In 1996 richt Alex Ongena Able bv op. Samen met zijn team ontwikkelt hij UNI-BOX en brengt dit vernieuwende product naar de markt. Het bedrijf innoveert continu, daarbij sterk inspelend op de veranderende noden op het vlak van internet security en internetconnectiviteit in het algemeen. UNI-BOX krijgt ook een nieuwe naam: AXS Guard. Het bedrijf Able nv functioneert in de loop van de jaren als zelfstandige onderneming en als onderdeel van een grotere structuur binnen Keyware en daarna Vasco Data Security. Sinds 2017 opereert Able bv opnieuw als 100% zelfstandig bedrijf met 25 medewerkers. Bekijk de Virtuele 360° Tour Online van de VOKA Openbedrijvendag: www.axsguard.com/over-ons

Dankzij onze producten, oplossingen en metingen bouwen aannemers een gezonde bouwschil met een lage milieu-impact. ISOPROC produceert en verdeelt producten en oplossingen voor de bouwschil van residentiële, appartements- en tertiaire gebouwen. Het gaat hierbij onder meer over isolatie, luchtdichting, onderdaken, wandbescherming en hun toebehoren. We dragen niet enkel bij aan meer energie-efficiëntie, maar hebben ook aandacht voor circulariteit en een zo gunstig mogelijke levenscyclus. Als gepassioneerd familiebedrijf en pionier in duurzaam bouwen, zitten competentie, betrouwbaarheid, duurzaamheid en menselijkheid in ons DNA. Naast de verdeling van bouwmateriaal zetten we dan ook stevig in op opleidingen, metingen en technisch advies voor bouwprofessionals die aandacht willen besteden aan kwaliteit en goede bouwpraktijk.

 www.axsguard.com

 www.isoproc.be 15

15

BABYGOODIES

WERFIX

Zaakvoerders: Veronique Bogaerts en Kenny Van Paesschen Stad: Mechelen

Zaakvoerder: Patrick Severyns Stad: Mechelen

»

Werfix, opgericht in juni 2006, is een kleine kmo met jarenlange ervaring in werfinrichting, rioleringstechnieken en beveiliging tegen inbraak. Wij hebben als doel de werven betaalbaar te maken. U kan steeds rekenen op logistieke diensten aan competitieve tarieven, professionele ondersteuning en advies en de nieuwste technologieën op de markt. Wij bieden een brede waaier aan producten in verhuur en verkoop voor de werfinrichting en rioleringstechnieken. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in inbraakbeveiliging en camera’s op werven met mobiele en draadloze alarmsystemen. Onze voornaamste klanten zijn (wegen)bouwbedrijven, maar wij werken eveneens voor particulieren, aannemers, dakwerkers, loodgieters, steden en gemeenten... Ook watermaatschappijen en brandweerdiensten maken gebruik van onze vakkennis in technieken voor riolering en waterbeheer.

»

Babygoodies is een hippe webwinkel met gepersonaliseerde spulletjes. Wat vandaag een populaire webshop is voor duizenden mama’s en papa’s, startte in 2006 vanuit een klein kamertje in Zemst. Het assortiment groeide al snel uit van ‘baby aan boord’ autostickers en textielbedrukking tot allerlei gepersonaliseerde producten en geschenken voor baby’s, kinderen en volwassenen. De productie van onze gepersonaliseerde goodies gebeurt volledig in het eigen atelier in Mechelen. Zo blijven de kwaliteit en de levertijd gegarandeerd! Ter ere van ons 15-jarig bestaan geven we 15% korting op onze webshop met code BDAYBBG15. Deze code is éénmaal geldig t.e.m. 31/08/2021.

 www.babygoodies.shop

 www.werfix.be PG 17


years

1991 2021

BELGIUM

supporting your products

Al 30 jaar uw partner in agrarische en industriële verpakkingen Committed

Reliable

Loyal

Meer info? Contacteer ons!

www.lcpackaging.com


30 30 JAAR LC PACKAGING BELGIUM

“WE ZIJN EEN PARTNER IN DUURZAME VERPAKKINGSOPLOSSINGEN” De Belgische poot van verpakkingsspecialist LC Packaging blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Hiermee is het één van de oudste dochters van de Nederlandse multinational die wereldwijd actief is als producent én distributeur van zowel agrarische als industriële verpakkingen. “We zijn gespecialiseerd in kartonnen opzetdozen en schaaltjes, shelf ready verpakkingen (ook in offset), FIBC’s (big bags) en jute- en geweven zakken”, zegt Managing Director België Kurt Du Bois. Het moederbedrijf is opgericht in 1923 door de Amsterdammer Wilhelmus Lammers en dus al bijna een eeuweling. Intussen staat de vierde generatie Lammers aan het hoofd van het bedrijf dat is uitgegroeid tot een multinational met meer dan 1.700 medewerkers verspreid over zestien landen in Afrika, Azië en Europa. “De Belgische vestiging is een belangrijk onderdeel van het geheel”, vertelt Du Bois. “Ons hoofdkantoor bevindt zich in Sint-Katelijne-Waver. In ons opzetstation te Sint-Truiden focussen we op alle hard- en zachtfruit verpakkingen. In totaal stellen we in België een veertigtal medewerkers te werk en op basis van de pieken en de dalen in onze business vullen we ons vaste team aan met vele machine-operatoren op uitzendbasis.”

FIBC’S (BIG BAGS) Met FIBCs (big bags) neemt LC Packaging België vandaag een stabiele marktleiderspositie in Europa in, met name in de voedingsindustrie, chemie, petrochemie, recycling, bouw en mining. “Dankzij onze eigen productielocaties in Bangladesh en Zuid-Afrika en een uitgebreid wereldwijd netwerk van betrouwbare productiepartners en opslagfaciliteiten, kunnen we voor elke sector op maat gemaakte big bags leveren”, legt Sales Director FIBC Koen Slaets uit. “Samen met onze partners blijven we nieuwe manieren ontwikkelen om verpakkingsafval te upcyclen, de totale kostenstructuur van onze klanten te verbeteren en hun operationele efficiëntie te verhogen met onze verpakkingsoplossingen. Met een omzet van meer dan 12,5 miljoen euro in 2020 en de toenemende interesse van grote internationale spelers, de zogenoemde ‘key accounts’, zien we kansen om de komende jaren flink door te groeien en onze marktleiderspositie te versterken.”

EIGEN OPZETSTATIONS ÉN OPZETMACHINE ON-SITE BIJ DE KLANT AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

LC Packaging België onderscheidt zich ook in de markt door met haar karton-

nen opzetdozen en schalen een compleet concept aan de klanten aan te bieden. “We produceren het golfkarton, bedrukken en stansen het, en vervolgens worden de plano’s (zowel dozen als schalen) in onze opzetstations opgezet en uitgeleverd” , vertelt Du Bois. “Bij vele klanten in de AGF- en voedingswereld plaatsen wij onze opzetmachines (inclusief lijm, onderhoud en ondersteuning) ook on-site waardoor zij hun AGF opzetdoos of shelf ready verpakking zelf kunnen opzetten.”

ECOVADIS PLATINA LC Packaging kiest voor flexibele verpakkingsoplossingen, op maat gemaakt voor elke sector en voor elke toepassing. “De belangrijkste ‘waarden’ binnen het bedrijf zijn toegewijd, betrouwbaar en loyaal”, besluit Du Bois. “Het bedrijf schenkt ook heel veel aandacht aan duurzaamheid. We streven ernaar om onze impact op het milieu en de verspilling van waardevolle verpakkingsmaterialen te minimaliseren en ontwikkelen voortdurend manieren om de gemeenschappen waarin we (in)direct actief zijn te verrijken. Zo kregen we van EcoVadis een platina MVO-beoordeling. Hiermee behoren we tot de 1% organisaties die wereldwijd een dergelijk certificaat ontvingen.”

PG 19

■ M E C H E L E N : 3 0 J A A R L C PA C K A G I N G


Café

Content

Sluit je week af met positieve vibes in ons mobiel Voka Café Onze vrolijke bus Eugène strekt weer de benen. Noteer alvast volgende data en locaties, Voka Mechelen-Kempen zorgt voor een gezellige sfeer in een veilig kader

Registratie verplicht, wees er snel bij www.voka.be/cafecontent

O n To ur

///////////////////////////////////////

Vrijdag 25 juni, 16u00, Vermant Collecties te Mechelen Vrijdag 2 juli, 16u00, Brouwerij Het Nest te Oud–Turnhout

////////////


NETELAND BERLAAR, DUFFEL, LIER, NIJLEN

75

25

VAN DESSEL INSURANCE BROKERS

ABARTH WORKS MUSEUM

Zaakvoerder: Patrick Verlinden Stad: Berlaar

Zaakvoerders: Jeroen Nys en Guy Moerenhout Stad: Lier

»

»

Van Dessel Insurance Brokers leunt al jaren aan bij de top 5 van grootste verzekeringsmakelaars in België. Wij zijn onafhankelijk verzekeringspartner voor kmo’s, grote ondernemingen, zelfstandigen en vrije beroepen en particulieren. Onze 200 medewerkers geven verzekeringsadvies aan ruim 30.000 klanten. Als onafhankelijke makelaar willen wij duurzaam en proactief het welzijn van bedrijven, organisaties, ondernemers, gezinnen én dat van onze medewerkers verzekeren. We werken samen met bijna alle binnenlandse en een aantal buitenlandse verzekeringsmaatschappijen. Omdat het voor elk bedrijf belangrijk is om goed verzekerd te zijn, kan je als onderneming op onze website een gratis en vrijblijvende verzekeringsaudit aanvragen.

De 71-jarige automaniak Guy Moerenhout heeft over de jaren heen een verbazingwekkende collectie oldtimers verzameld onder de noemer ‘Abarth Works Museum’. Jeroen Nys is de stiefzoon van Guy Moerenhout en al jaren een aanhanger van het Guy Moerenhout Racing-team. Vorig jaar sloten Moerenhout en Nys (CEO van VARO.NV) een overeenkomst om de collectie over te dragen. Het toekomstige Abarth Works Museum wordt een totaalbelevenis van de klassieke automobiel. Een greep uit ons toekomstig aanbod: stockeren van oldtimers van andere mensen, onderhouden en rijklaar maken van klassiekers van klanten, verhuren van rallywagens, aanbieden van werkplaatsen met of zonder assistentie, online webshop van onderdelen, housing van B2B-evenementen, …

 www.abarth-gmr.be  www.vandessel.be

10

ONDERNEMERSFABRIEK Zaakvoerder: Jef Van den Branden Stad: Berlaar

wij AdViSEREn kUnSTSTof oploSSingEn

»

Relevante marketingplannen creëren en uitvoeren voor kmo’s. Dat is wat De Ondernemersfabriek te bieden heeft. We positioneren ons zeer dicht bij onze klanten en bieden hen marketing as a service. Na een strategische fase staat er een marketingstudio klaar die met kennis van zaken concrete marketingvragen beantwoordt. Ben je het als kmo ook beu om individuele marketingacties aan elkaar te rijgen zonder resultaat, dan is het moment mogelijk daar om elkaar beter te leren kennen. Je kan altijd een vrijblijvende marketingbrainstorm plannen op onze site om je project te bespreken.

 www.deondernemersfabriek.be

Artistiek - Bouw Medisch - Maritiem Composieten - Transport www.V-SURE.BE


50

ABARTH WORKS MUSEUM EN VARO SLAAN DE HANDEN IN ELKAAR

“OM DE VIJFTIGSTE VERJAARDAG TE VIEREN KRIJGT HET MUSEUM EEN EIGEN PLEK” Exact vijftig jaar geleden begon Guy Moerenhout met het verzamelen en restaureren van wagens die op de één of andere manier gelinkt zijn aan de legendarische autobouwer Carlo Abarth. De hobby groeide uit tot het Abarth Works Museum en vandaag telt de collectie meer dan driehonderd unieke wagens. “Onze collectie is ongezien in de wereld”, zegt Guy Moerenhout. “Omwille van de omvang, maar vooral omdat de wagens veel meer zijn dan enkel museumstukken. Ze gaan nog regelmatig de baan op en met sommige modellen rijden we nog steeds rally’s.”

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

Guy Moerenhout een autofreak noemen is een understatement. Zijn hele leven draait simpelweg om auto’s en racen. Tijdens zijn professionele carrière was Guy de eigenaar van een garage en als monteur én tuner maakte hij racewagens

PG 22

NETELAND: 50 JAAR ABARTH WORKS MUSEUM ■

wedstrijdklaar voor verschillende rallyteams. Ook was hij zelf een verdienstelijk rallypiloot, een sport die hij vandaag als actieve zeventiger nog steeds beoefent. “In 1971 ben ik begonnen met het verzamelen van Abarth-wagens”, vertelt Guy.


“Abarth, omdat ik verliefd geworden ben op het unieke karakter van die wagens. De eerste Abarth’s zijn gebouwd met de beste onderdelen van andere merken, die stichter Carlo Abarth zorgvuldig uitkoos. Ook later heeft Abarth nooit voor massaproductie gekozen. En ook het feit dat het merk opgericht is in mijn geboortejaar 1949 heeft misschien wel een beetje meegespeeld in de fascinatie.”

WERKEND MUSEUM De collectie van Guy groeide gestaag en op die manier ontstond het Abarth Works Museum. In het museum vind je unieke Abarths, maar ook modellen van Fiat, Lada, Seat en andere merken, die op de één of andere manier een link hebben met Carlo Abarth of Guy Moerenhout. “Sinds 2007 vinden we met het museum onderdak in gebouwen die eigendom zijn van Varo uit Lier”, ligt Guy toe. “Met hun merken Powerplus en Kreator zijn het altijd al trouwe sponsors van de rallysport geweest en dankzij hun steun kon het museum uitgroeien tot de tweede grootste toeristische attractie in de stad Lier. Jaarlijks ontvangen we tussen de 3.500 en 4.000 bezoekers. Het unieke aan ons concept is dat we een werkend museum zijn. Onze wagens worden niet enkel tentoongesteld, maar we zijn ook voortdurend bezig met het restaureren en onderhouden van modellen. Dat proces kunnen bezoekers mooi meevolgen. Tachtig procent van onze auto’s rijdt nog en met een aantal van de modellen nemen we nog steeds deel aan races voor historische wagens. Onze wagens zijn ook niet afgeschermd, bezoekers kunnen ze letterlijk even voelen.”

NIEUW GEBOUW Omdat de collectie steeds groeit en voldoende ruimte vinden niet evident is, besloten Jeroen Nys, de eigenaar van Varo (specialist en één van de wereldleiders in de invoer en uitvoer van doe-het-zelf artikelen) en Guy Moerenhout de handen commercieel in elkaar te slaan. “We hebben een vennootschap opgericht waarin we de hele collectie ondergebracht hebben”, legt Jeroen Nys uit. “En met deze vennootschap gaan we een prachtig gebouw speciaal voor het museum bouwen. Het gebouw is zo ontworpen dat het perfect is om de collectie aan het grote publiek te tonen. Maar daarnaast komen er ook werkplaatsen, waar wij – maar ook andere autoliefhebbers – aan de auto’s kunnen sleutelen, een bibliotheek om de gigantische boekencollectie over Abarth en andere merken van Guy in onder te brengen en een shop, waar de bezoekers unieke memorabilia kunnen aanschaffen. Nieuw is ook dat autoliefhebbers een klassieke wagen zullen kunnen huren voor een speciale gelegenheid, een fotoshoot/filmopname of zelfs om deel te nemen aan een historische rally. En ten slotte zal het mogelijk zijn om in de unieke setting van het museum netwerkmomenten en bedrijfsevents te organiseren.” Dankzij de investering gaat het Abarth Works Museum een mooie toekomst tegemoet. “Met de nieuwbouw zijn we klaar voor de volgende vijftig jaar”, lacht Guy. “Maar het belangrijkste is toch dat we vanaf september 2022 deze prachtige wagens eindelijk kunnen tonen op de manier die hen volledig tot hun recht doet komen.”

PG 23

■ NETELAND: 50 JAAR ABARTH WORKS MUSEUM


75

Filip Frans voor de legendarische witte villa die dienst deed als kantoor. “Kamer na kamer namen we in gebruik. Voor de familie zat er op de lange duur niets anders op dan verhuizen.”

75 JAAR VAN DESSEL INSURANCE BROKERS

“DE SFEER VAN DE WITTE VILLA LEEFT VERDER IN DE BEDRIJFSCULTUUR” Makelaarskantoor Van Dessel Insurance Brokers blaast dit jaar 75 kaarsjes uit. In die periode groeide het familiebedrijf uit van een klein kantoortje in Berlaar tot het grootste makelaarskantoor in de regio. Koen Van Tricht en Filip Frans maakten als medewerkers en directieleden die metamorfose vanop de eerste rij mee. “We zijn als bedrijf voortdurend in beweging en blijven steeds inzetten op groei en verbetering”, zeggen ze. “Toch slagen we erin – en dat is heel belangrijk voor ons – de persoonlijke en unieke band met onze klanten te behouden.”

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

Het was Arthur Verlinden, de grootvader van de huidige CEO Patrick Verlinden, die in 1946 in het centrum van Berlaar een klein makelaarskantoor oprichtte. Samen met zijn vrouw Josepha Van Dessel, die haar naam schonk aan het bedrijf, legde hij de basis van het bedrijf dat we vandaag allemaal kennen. De grote sprong voorwaarts kwam er vanaf de jaren zeventig, toen zoon Hugo

PG 24

N E T E L A N D : VA N D E S S E L I N S U R A N C E B R O K E R S 7 5 J A A R ■

Verlinden het roer overnam. “Ik ben officieel aan de slag gegaan bij Van Dessel Insurance Brokers in oktober 1984”, vertelt Koen Van Tricht, manager van de afdeling Transport. “Eerder maakte ik als student economie al kennis met het bedrijf. Mijn vader was klant in het kantoor en omdat ik mijn thesis maakte over de automatisering in de verzekeringssector, was het bijna vanzelfsprekend dat ik


er stage ging lopen. Die stage is een bee tje uit de hand gelopen (lacht). Na mijn afstuderen was Hugo op zoek naar een rechterhand voor zijn groeiende bedrijf en hij vroeg me of ik dat niet wilde doen. Solliciteren was daar niet bij, gewoon ‘ja’ zeggen. En vandaag, 37 jaar later, ben ik nog steeds op post.”

WITTE VILLA Koen Van Tricht ging als kersvers medewerker aan de slag in de legendarische witte villa van de familie Verlinden, die dienst deed als kantoor. “We waren toen met veertien mensen”, blikt Koen terug. “Afdelingen waren er nog niet, iedereen pakte het werk vast zoals het binnenkwam. Tijdens die eerste jaren heb ik zowat alles gedaan binnen het bedrijf, zelfs aanwervingen.” Het bedrijf bleef groeien en stilaan palmden de medewerkers de volledige villa van de familie in. “Kamer na kamer namen we in gebruik”, lacht Van Tricht. “Alleen al het archief nam een volledige verdieping in beslag. Voor de familie zat er op de lange duur niets anders op dan verhuizen.”

OPLEIDING Op het moment dat Filip Frans, nu directeur non-life, in 2001 in dienst kwam, telde Van Dessel Insurance Brokers een tachtigtal medewerkers en was het bedrijf al op meerdere locaties actief. “Ik ben één van de eerste medewerkers die via een extern assessment aangenomen is”, vertelt Filip. “En mijn laatste gesprek was met Patrick Verlinden, de huidige CEO, die toen verantwoordelijk was voor HR. Ik ging aan de slag in het kantoor in Herentals en moest eigenlijk onmiddellijk meedraaien in de dagelijkse werking. Er was wel een ervaren collega die een oogje in het zeil hield, maar veel moet je je daar niet bij voorstellen. Vandaag gaat dat er allemaal veel professioneler aan toe. We hebben nu een volledig uitgewerkt opleidingsprogramma voor nieuwe medewerkers. Daardoor vinden nieuwelingen veel vlotter hun draai, wat uiteraard nodig is om een goed geoliede machine met meer dan 200 medewerkers draaiende te houden.”

VAN TELEX NAAR PAPERLESS Niet alleen het opvangen van de nieuwe werkkrachten hebben Koen en Filip de afgelopen jaren enorm zien veranderen. “Onze hele manier van werken is gewijzigd”, zegt Koen. “In het begin van mijn

carrière waren er nog veel meer verschillende verzekeraars. Het was niet ongewoon om veertig verzekeraars aan te schrijven, wanneer je een dossier aan het opstellen was. In die periode konden wij als makelaar ook nog veel meer onderhandelen. Een breed netwerk en goede relaties waren zeer belangrijk. En een polis afsluiten dat deden we met een telex, omdat dat de enige manier was om later zeker te zijn van de datum en het uur van de transactie.” “Toen ik begon, in 2001, was de fax het belangrijkste wapen”, vult Filip aan. “Dat was al wat makkelijker werken, maar voor elke fax die we verstuurden moesten we toch nog een aparte brief opstellen. Gelukkig was de markt al geconsolideerd, waardoor we niet al te veel brieven moesten sturen (lacht). Vandaag is onze sector gedigitaliseerd en werken we volledig paperless. Van Dessel werkt met een eigen beheersysteem, waardoor we quasi de volledige polis opstellen zonder dat de verzekeraar in kwestie nog moet tussenkomen. Tarieven en marges liggen vast, daarop hebben wij nog amper invloed. Wel blijft het zo dat wij de markt goed moeten kennen en verder dan de cijfers moeten leren kijken. De service en snelheid van een verzekeraar is immers ook belangrijk. Je bent als klant niets met de goedkoopste polis, wanneer je bij ieder schadegeval maanden op je tussenkomst moet wachten.”

PERSOONLIJKE BAND BLIJFT

karakter van het bedrijf een doorslaggevende factor om aan boord te blijven. “Van Dessel is een zeer sociaal voelend bedrijf”, besluit Koen. “Zo hebben we bijvoorbeeld gedurende de hele coronacrisis – ook op momenten dat er minder werk was - geen gebruik gemaakt van technische werkloosheid. Al onze medewerkers zijn de hele periode aan de slag kunnen blijven. De familie Verlinden heeft veel respect voor de medewerkers en geeft ook iedereen de kans om een mooi groeitraject uit te stippelen. Hierdoor is het verloop heel laag en zijn ook de leden van ons directieteam mensen met veel ervaring binnen het bedrijf. Filip en ikzelf zijn daar de perfecte voorbeelden van.”

Het was vroeger niet ongewoon om veertig verzekeraars aan te schrijven voor een dossier."

Van Dessel Insurance Brokers heeft dus al een hele weg afgelegd. Vooral de jongste jaren zijn er enorme stappen gezet op het gebied van automatisering en digitalisering. En ook de legendarische witte villa heeft plaats moeten maken voor moderne state-of-the-art bedrijfsgebouwen. “Uiteraard blikken we wel eens nostalgisch terug”, vertelt Koen. “In die witte villa is de bedrijfscultuur van Van Dessel ontstaan. Maar de villa mag dan wel verdwenen zijn, de sfeer en het familiale karakter zijn gebleven.” “Zo werken we nog steeds met een persoonlijke accountbeheerder voor iedere klant”, zegt Filip. “Dat directe contact is heel belangrijk en wordt ook door onze klanten enorm geapprecieerd. Doordat we onze klanten door en door kennen, kunnen we zorgen voor waterdichte polissen en bedingen we steeds optimale voorwaarden op maat van de klant.” Ook voor de medewerkers blijft het familiale

Koen Van Tricht deed zijn stage bij Van Dessel. 37 jaar later is hij nog steeds op post.

PG 25

■ N E T E L A N D : VA N D E S S E L I N S U R A N C E B R O K E R S 7 5 J A A R


KEMPEN NOORD B A A R L E - H E R T O G , H O O G S T R AT E N , M E R K S P L A S , R I J K E V O R S E L

WOESTENBORGHS BOUWBEDRIJF

45

Zaakvoerder: Inge Woestenborghs Gemeente: Merksplas »

Woestenborghs Bouwbedrijf is een familiebedrijf met een uitgesproken Kempens karakter. Vader Louis Woestenborghs richtte het op in 1976 en dochter Inge bouwde de laatste 23 jaar de zaak uit tot wat ze nu is. “Wij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling én de uitvoering van bouwprojecten, waarbij we een persoonlijke aanpak combineren met een professionele technische werkwijze. Een partner die alles voor de klant regelt, vanaf het eerste gesprek tot de na-service. Ook van “slapende” bouwgronden en gronden met een oud gebouw maakte Woestenborghs de laatste jaren rendabele projecten.”

 www.woestenborghs-bouwbedrijf.be

15

ATELIER BLOCKX, PEETERS & VAN LOOVEREN Zaakvoerders: Heidi Peeters en Ruth Van Looveren Gemeente: Hoogstraten »

Blockx, Peeters en Van Looveren is ontstaan uit architectenen ingenieursbureau Atelier Blockx. Op discrete maar karaktervolle wijze wordt vormgegeven aan huisvestingsnoden. Er wordt gestreefd naar vernieuwing, maar functionele eisen worden zowel in plan als in vormgeving maximaal beantwoord. Er kan beroep gedaan worden op ingenieurs en EPBverslag­gevers van Atelier Blockx. Hierdoor wordt al tijdens de ontwerpfase rekening gehouden met de structuur. Er wordt gestreefd naar de beste keuzes inzake energie en duurzaamheid. In de ruime regio konden we zo een zeer goede reputatie opbouwen in huisvestingsprojecten, winkels en be­ drijfs­ gebouwen.

 www.blockx-atelier.be


JONG VOKA KEMPEN STELT VOOR Naam: Pieter Janssens Functie: CEO Onderneming: Intracto Group

WAT ZIJN DE STERKE PUNTEN VAN HET BEDRIJF? WAT ONDERSCHEIDT JULLIE VAN DE ANDEREN? We kunnen onszelf met recht en reden full-service noemen: we hebben diep-

2020 heeft voor een stevige reality check gezorgd bij ondernemingen die sceptisch stonden tegenover digitale transformatie. De coronacrisis heeft de nood aan een doorgedreven digitalisering er stevig ingeramd bij de laatste twijfelaars. Ondernemingen zien in dat een degelijke digitale strategie het verschil maakt tussen koploper zijn of verdwijnen in de anonimiteit. Het is onze ambitie om dé digitale partner te zijn van

WAAROM JONG VOKA KEMPEN? Kennisdeling en talentontwikkeling zijn essentieel in onze aanpak. We willen de kennis van onze experts zowel intern als extern zoveel mogelijk delen. Voka is een uitstekend kanaal voor ons om andere ondernemers te inspireren en ook zelf te leren van hun ervaringen. Ondanks onze internationale groei blijft ook de lokale verankering voor ons erg belangrijk. Die vinden we bij uitstek bij Jong Voka Kempen.

PARTNERS VAN JONG VOKA KEMPEN

PG 27

■ JONG VOKA KEMPEN

K E M P E N

HOE KIJKEN JULLIE NAAR 2021? WAT HOOP JE DIT JAAR TE KUNNEN BEREIKEN?

ambitieuze ondernemingen, in binnenen buitenland. We willen ons mooie groeiparcours verder zetten, samen met onze klanten en collega’s.

V O K A

Intracto Group geeft ondernemingen van morgen vorm op gebied van strategie, marketing, communicatie en technologie. Samen met onze klanten anticiperen we op de uitdagingen van een steeds sneller evoluerende wereld en zetten we compromisloos in op een geïntegreerde aanpak. Full-service en end-to-end. Op onze campussen in België en Nederland combineren we een brede strategische knowhow met diepgaande tactische en operationele expertise, om uitdagende projecten naar een hoger niveau te tillen.

gaande kennis aan boord in elk van onze vijf pijlers: strategie, creatie, marketing en technologie. Dankzij onze sterke focus op kennisdeling en talentontwikkeling maken we zowel onze teamleden als onze klanten slimmer, om zo samen de best mogelijke ervaring te kunnen leveren aan de eindgebruikers.

J O N G

OVER JE BEDRIJF


Voka

Voka Voka Lokaal Kempen Kempen Noord Noord

Voka Lokaal Kempen Midden Midden Kempen

Hoogstraten 2320

Baarle Hertog 2387

Merksplas 2330

Rijkevorsel 2310 Beerse 2340

Voka Voka Lokaal Kempen Kempen West West

Grobbendonk 2280 Nijlen 2560 Lier 2500 Duffel 2570

Willebroek 2830

St. Katelijne-Waver 2860

Mechelen 2800

Voka KleinLokaal Brabant / Klein-Brabant /Vaartland Vaartland

Oud Turnhout 2360

Herentals 2200

Berlaar 2590

Putte 2580

Heist-op-den-berg 2220 Hulshout 2235

Mechelen

Mol 2400

Geel 2440

Balen 2490

Olen 2250 Meerhout 2450 Westerlo 2260

Herselt 2230

Bonheiden 2820

Voka

Voka Lokaal Kempen Kempen Oost Oost

Dessel 2480

Kasterlee 2460

Herenthout 2270

Voka

Voka

Lokaal Mechelen

Arendonk 2370

Retie 2470

Voka

Puurs 2870

Turnhout 2300

Vorselaar 2290

Neteland

Bornem 2880

Vosse laar 2350

Lille 2275

Lokaal Neteland

St-Amands 2890

Ravels 2380

Laakdal 2430

Voka Voka Lokaal Kempen Kempen Zuid Zuid

Lokaal ZuiderZuiderkempen kempen

VOOR EN DOOR ONDERNEMERS

VOKA LOKAAL KEMPEN WEST In deze reeks stellen we elke maand een Lokaal Ondernemersnetwerk voor van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Deze maand: Kempen West. Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen heeft negen Lokale Ondernemersnetwerken. Voka Lokaal is letterlijk het fundament van onze werking. Wij brengen Voka en het netwerk heel dicht bij jou. Voka Lokaal is:

➢ LOKALE ONTMOETINGEN DIE ER TOE DOEN Wanneer je bedrijf lid is van Voka, dan maakt het meteen ook deel uit van Voka Lokaal, het lokale netwerk van Voka. We organiseren bedrijfsbezoeken, netwerkevents en inspirerende ontmoetingen. Je ontmoet ook je burgemeester of schepen lokale economie, de directeur van de middelbare school, zorginstellingen of

vertegenwoordigers uit de sociale economie. Voka Lokaal geeft je ook de kans om jouw bezorgdheden naar een hoger niveau te tillen. Ons team belangenbehartiging legt ze op de juiste tafel.

➢ ONDERNEMERS DIE ELKAAR VINDEN EN HELPEN Elk van de negen lokale netwerken heeft een eigen bestuur dat bestaat uit geëngageerde ondernemers. Het zijn niet alleen ambassadeurs van Voka, het zijn netwerkers pur sang en bekende gezichten op hun industrieterrein en in de gemeente. Gesteund door Voka dragen de bestuurders actief bij aan een ondernemingsvriendelijke buurt. En ze helpen je om lokaal je netwerk te versterken.

PG 28 VOKA LOKAAL ■

➢ EEN SPEERPUNT VOOR ONDERNEMERS IN JOUW BUURT Elk bestuur legt haar eigen accenten. Elke regio heeft dan ook haar eigenheid. Enkele thema’s staan in bijna elke regio op de agenda: vlotte bereikbaarheid (zeker bij wegenwerken), ondernemingsvriendelijke gemeenten en steden, de ontwikkeling en ontsluiting van het industrieterrein, een aantrekkelijke werkgever zijn in een fijne buurt waar het goed wonen is, en een nauwe samenwerking met onderwijs- en zorginstellingen. Katty Geeraerts katty.geeraerts@voka.be 0473 67 07 04 www.voka.be/mk/vokalokaal


WAAROM VOKA LOKAAL KEMPEN WEST? Frederick Jonckheere, voorzitter: “Voka Lokaal Kempen West speelt een essentiële rol in het opbouwen, doen groeien en onderhouden van het ecosysteem tussen de overheid, onze ondernemers en het onderwijs.”

GEZOCHT: ONDERNEMERS DIE INTERESSE HEBBEN OM MEE TE BESTUREN Zin om mee te werken aan vernieuwing en ondernemerschap in Kempen West? Ligt je bedrijf in Vorselaar, Herentals industrie: ‘Wolfstee’, ‘Dikberd’ en ‘Hannekenshoek’? Stuur dan een e-mail naar katty.geeraerts@voka.be. Katty contacteert je vervolgens om je kandidatuur te bespreken.

VOORZITTER VOKA LOKAAL WEST • Frederick Jonckheere (Kerkstoel) BESTUURSLEDEN VOKA LOKAAL WEST • Philippe Deschilder (Heylen Warehouses) • Stijn Dirken (SD Schrijnwerkerij) • Wim Dewindt (Kaliber Maatwerk), • Filip Duwaerts (Ardent advocaten) PHILIPPE DESCHILDER

(Heylen Warehouses)

VORSELAAR

FREDERICK JONCKHEERE

(Kerkstoel)

STIJN DIRKEN

(SD Schrijnwerkerij) H E R E N TA L S

GROBBENDONK

WIM DEWINDT

(Kaliber Maatwerk) HERENTHOUT

FILIP DUWAERTS

(Ardent Advocaten)

VOKA LOKAAL KEMPEN WEST DANKT MARCEL SMETS (DRISAG) VOOR ZIJN JARENLANGE INZET. Voor velen onder ons is Marcel een Voka-gezicht in de regio. Toen de werkgroep nog de naam KIH droeg was Marcel al heel betrokken. Hij trok, bij wijze van spreken, van deur tot deur om ondernemers ervan te overtuigen dat ze zich moesten verenigen om zo hun belangen gezamenlijk op tafel te kunnen leggen. Hij miste zelden een vergadering, had goede ideeën en is een echte netwerker. En toen ging Marcel op pensioen in volle coronatijd en op bescheiden manier overhandigden we hem zijn favoriet biertje. Maar zodra het kan, mag hij zich aan iets groters verwachten. Marcel, nogmaals dank voor je engagement en geniet!

PG 29

■ VOKA LOKAAL


KEMPEN WEST G R O B B E N D O N K , H E R E N TA L S , H E R E N T H O U T, V O R S E L A A R

30

35

Bringing clarity in a complex world

ARDENT ADVOCATEN

SELECT HR

Zaakvoerders: Eva Raepsaet en Filip Duwaerts Gemeente: Herentals, Mechelen, Antwerpen

Zaakvoerder: Bart Gonnissen Gemeente: Herentals, Geel

»

»

Ardent Advocaten is een kantoor met vestigingen in Herentals, Mechelen en Antwerpen: de basis van het kantoor werd in 1991 gelegd. Sedertdien werd de ondernemingsgerichte service verbreed en groeide het kantoor uit tot een middelgrote speler met 19 advocaten en 9 administratieve medewerkers: zij leggen zich toe op vennootschapsrecht, bedrijven in moeilijkheden, arbeids- en sociaal recht, financieel recht, overeenkomstenrecht en vastgoedrecht. Het kantoor is ondertussen een van de dragende leden van een internationaal netwerk van advocaten (Cicero League of International Lawyers) en legt zich ook daar toe op de dienstverlening aan de kmo.

Het verhaal van Select begon 35 jaar geleden toen Select Interim werd opgericht in Brussel. In 2004 nam huidig CEO Bart Gonnissen de firma over en in 2005 onderging het bedrijf een heroriëntatie. Select Interim werd Select HR, en de dienstverlening werd uitgebreid. Vandaag kan u bij Select terecht voor uitzendarbeid, werving & selectie, project sourcing, loopbaanbegeleiding, coaching, assessments en outplacement. Select kende de afgelopen jaren een sterke groei, zowel organisch als door verschillende overnames. Select telt op dit moment een honderdtal medewerkers verspreid over een 25tal kantoren in België, Luxemburg, Nederland en het Midden-Oosten.

 www.ardent.be

 www.selecthr.be

20

25

ALDHEM HORECA GROUP

STUDIO ANJA VISSERS

Zaakvoerders: Marc, Jorn en Glynis Wittevrongel Gemeente: Grobbendonk, Lier

Zaakvoerder: Anja Vissers Gemeente: Herentals

»

»

Aldhem Horeca Group is uitbater van twee hotels in de Antwerpse Kempen, Best Western Plus Aldhem Hotel te Grobbendonk en Zimmerhof Hotel te Lier. Aldhem heeft een brede waaier aan mogelijkheden, perfect gelegen aan afrit 20 van E313 met 300 gratis parkeerplaatsen. Het hotel beschikt over 71 kamers, 10 multifunctionele vergaderzalen tot 500 personen, restaurant en banketzaal voor al uw feesten. Zimmerhof ligt pal in het centrum van Lier op het Zimmerplein. Het geklasseerde monument dateert van 1902 en telt 28 kamers, een bar en een zaal verdoken in de eeuwenoude Gevangenepoort uit de 13de eeuw.

Een sterk team bestaande uit architecten en interieurarchitecten deelt graag met u zijn 25 jaar ervaring in de exclusieve villabouw. Samen met u realiseren we een woning die in alles de perfectie weerspiegelt van uw woondynamiek en uw levensstijl. Onze villa’s onderscheiden zich niet enkel door een mooie gebalanceerde vormgeving en verhoudingen maar ook door de verzorgde detailafwerking in de uitvoering. Bij Studio Anja Vissers is een detail niet zomaar een detail. Onze voorliefde gaat bij nieuwbouw uit naar hedendaagse woningen met een zuivere architecturale lijn. Maar evenzeer hebben we een enorme appreciatie voor oude bestaande gebouwen, waarin we de hedendaagse vormentaal combineren met respect voor het authentieke.

 www.aldhem.be en www.zimmerhof.be

 www.studioanjavissers.be

PG 30


KEMPEN WEST G R O B B E N D O N K , H E R E N TA L S , H E R E N T H O U T, V O R S E L A A R

15

10

THE ONLINE NUT COMPANY

THINK TOMORROW

Zaakvoerders: Charlotte Cools en Gert Vennekens Gemeente: Herentals

Zaakvoerder: Kevin Heylen

»

»

Wil je meer volk in je fysieke winkel of toonzaal krijgen? Wil je leren hoe je maximaal inzet op klantbeleving en klantgemak? Wil je de meerwaarde van ambassadeurs ervaren? Als one-stop-marketing-shop voor showrooms, winkels en toonzalen zorgt The Online Nut Company voor kwalitatieve leads, klanten en ambassadeurs. Marketing voeren is niet het doel, meer klanten krijgen wel. Wij stippelen graag de weg uit naar jouw beoogde doel. Het rendement van jouw investering vormt hierbij steeds ons uitgangspunt.

Bij Think Tomorrow zitten we elke dag vol energie. Energie die we graag in jouw merk steken, want een merk digitaal naar een niveau hoger tillen, doen we het liefst. Wij houden van bedrijven die willen groeien, net dat tikkeltje hoger grijpen en altijd streven naar het beste. Dat doen wij namelijk ook. Mensen die ons kennen of volgen weten dat we steeds gaan voor een nauwe samenwerking met onze klanten, en dat allemaal in een aangename werkomgeving. We streven niet om de beste te zijn of de grootste. We streven ernaar om vandaag beter te zijn dan gisteren.

 www.tonc.be

 www.selecthr.be

10

NNIEUWS Zaakvoerder: Guy Verellen Gemeente: Herentals »

Sinds 2006 brengt NNieuws.be 24/24u regionaal nieuws tot bij haar duizenden trouwe Kempense lezers. Met aandacht voor ondernemerschap, industrie, verenigingsleven, onderwijs, de mens achter het nieuws. De vinger aan de pols van je regio. Diep geworteld. NNieuws blijft een gevestigde betrouwbare nieuwsbron, geleid door beroepsjournalist Guy Verellen uit Herentals. Met een tof team van 10 medewerkers en dagelijks gemiddeld 15.000 lezers brengt Nnieuws dagelijks 24/24 alle nieuws uit de regio Neteland Kempen, met eigen berichtgeving met een netwerk van redacteuren en fotografen. Ook in samenwerking met de bekende persagentschappen en de openbare omroep.”

communication & production

DIGITAL storytelling Van concept tot productie. Je kan bij ons terrecht voor: Wervingscampagnes Reclame films Video testimonials Animatie video’s Interactieve video’s Social media campagnes Podcasts & radio ads Aftermovies ...

 www.Nnieuws.be +32 (0)474 93 04 63 info@quilombo.eu www.quilombo.eu


PLATO BLAAST 30 KAARSJES UIT

“IN SPANJE EN PORTUGAL WERDEN VRIENDSCHAPPEN GESMEED” In juni vieren we niet alleen de jarige bedrijven uit de regio Mechelen en Kempen. Ook Plato, het bekende groeitraject voor ondernemers van Voka, wordt dit jaar dertig jaar. Elke maand blikt één van de oud-deelnemers terug op de deelname. Lien Noyens stapte in na amper een jaar ervaring in het familiebedrijf. Samen met haar broer en ouders werkt Lien Noyens in het familiebedrijf Jan Noyens nv in Kasterlee. Het bedrijf is gespecialiseerd in de opbouw van vrachtwagens. Ze vertrekken van een leeg vrachtwagenchassis en zij monteren dan de nodige opbouw. Zo plaatsen ze vrachtwagenkranen, containersystemen en carrosseriebouw op maat.

WAAROM HEB JE ERVOOR GEKOZEN OM DEEL TE NEMEN AAN PLATO? AUTEURS: KRISTEL GOFFIN, ELIEN VINGERHOETS

Lien Noyens, Jan Noyens nv: “Na mijn studies in Leuven had ik de keuze om

PG 32

ofwel te starten in het familiebedrijf of eerst ergens anders ervaring op te doen. Omdat er veel werk was, heb ik ervoor gekozen om direct in het familiebedrijf te beginnen. Maar ik was me er wel bewust van dat ik moest opletten voor bedrijfsblindheid. Dus toen ik via-via hoorde van het Plato-concept, heb ik meteen contact opgenomen. We zijn lid geworden van Voka en ik heb me ingeschreven voor de multiPlato-sessies. Dat zijn sessies waar verschillende thema’s aan bod komen. Ik heb twee jaar de multi-groep gedaan en drie jaar de Next Gen groep, die meer gericht is op familiebedrijven.“


“Wanneer ik na een Plato-avond thuiskwam, kon ik vaak niet slapen omdat ik nog aan het nadenken was over wat er in de groep was gezegd. En ’s ochtends had ik goesting om er meteen in te vliegen.”

ONDERNEMEN IS TOPSPORT EN DAT DOE JE NIET ALLEEN. DAAROM ZET PLATO IN OP LERENDE NETWERKEN. HOE HEB JIJ DAT ERVAREN? “Toen ik met Plato startte, werkte ik nog maar net een jaar in het familiebedrijf. Elke maand werd er in de Plato-groep een thema aangesneden en deelden we onze praktijkervaringen, onze tips, onze ideeën. Maar ik was nog een groentje in het begin. Dus ik heb in die trajecten echt veel opgestoken. Wanneer ik dan ’s avonds thuiskwam, kon ik vaak niet slapen omdat ik nog aan het nadenken was over wat er gezegd was in de groep. En ’s ochtends had ik dan goesting om er meteen in te vliegen.”

KAN JE EEN VOORBEELD VAN WAT JE HEBT GELEERD? “In de Next Gen Plato-groep hadden we niet alleen gastsprekers, maar gingen we ook familiebedrijven bezoeken. Zij hadden dan de overdracht van de ene generatie naar de andere al meegemaakt en zij deelden hun ervaringen. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen werden open en bloot op tafel gelegd. Ik zal nooit vergeten met hoeveel vertrouwen wij als groep werden onthaald toen. Deze mensen hoopten oprecht dat wij uit hun ervaringen iets zouden opsteken.” “En in één sessie, bij onze multi-Plato-groep, had iemand zijn uitbreidingsplannen bij. Hij kwam echt naar die sessie met zijn plannen en zijn zakelijke cijfers. Wij bogen ons over zijn project en we gaven hem onze ideeën. Hoe zalig is dat wel niet, om feedback te krijgen van andere ondernemers die bij je in de Plato-groep zitten (lacht)!”

JULLIE ZIJN MET PLATO OOK EENS NAAR PORTUGAL EN SPANJE GEVLOGEN?

Lien Noyens, Jan Noyens nv

“Bij Plato Next Gen zaten enkele bedrijven die ook internationale filialen hadden, zoals Rembo styling en Euro Gijbels. Wij zijn dan op eigen initiatief met de groep naar Portugal en Spanje getrokken en onze peters hebben de sessies rond strategie en moeilijke gesprekken daar verzorgd. Het was top om te zien hoe de groep echt gevormd werd en er vriendschappen uit gesmeed werden.”

PG 33

HEB JE IETS WAARDEVOLS OVER JEZELF ONTDEKT TIJDENS DE PLATO-SESSIES? “Ik ben persoonlijk vrij verlegen en gesloten aangelegd, maar Plato heeft me echt doen openbloeien helemaal in het prille begin van mijn werkervaring. Ik heb geleerd om buiten te komen en nu doe ik niets liever dan bedrijven te gaan bezoeken, mensen te leren kennen en deel te nemen aan de Voka-events.”

WAT GEEF JE MEE AAN DE ANDERE PLATO-DEELNEMERS? “Blijven leren en blijven investeren in jezelf. Niet alleen in je bedrijf, maar ook in jezelf. Blijven kennis vergaren, up to date blijven en investeren in een netwerk. Het is belangrijk om buiten te komen en naar andere bedrijven te gaan kijken. Ook al zijn dat bedrijven die met iets helemaal anders bezig zijn, zitten ze in een hele andere sector, uiteindelijk ben je toch met hetzelfde bezig.” Meer info over Plato of een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij: Elien Vingerhoets (regio Kempen) Coördinator Plato elien.vingerhoets@voka.be of 0474 84 20 81 Filip Vandeweyer (regio Mechelen) Coördinator Plato filip.vandeweyer@voka.be of 0474 84 32 35


Investeer in uw toekomst. En in die van ons allemaal.

De grote uitdagingen van vandaag vormen de grootste opportuniteiten van morgen. Dat geloof plaatsen we bij Degroof Petercam al 150 jaar centraal. Want om de toekomst van de huidige en volgende generaties te optimaliseren, investeren wij volop in duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingen die heel wat verder denken dan vandaag.

Private bank, collectief belang. www.imaginetomorrow.be Degroof Petercam Antwerpen | Van Putlei 33 - 2018 Antwerpen | pbantwerpen@degroofpetercam.com | T +32 3 233 88 48 Degroof Petercam Kempen | Business Center D’Offiz, Parklaan 46, 2300 Turnhout | pbturnhout@degroofpetercam.com | T +32 14 24 69 40 Verantwoordelijke uitgever: Bruno Colmant. Maart 2021 I Wettelijk adres: Bank Degroof Petercam nv, Nijverheidsstraat 44, 1040 Brussel I BTW: BE 0403.212.172 (RPR Brussel) - FSMA 040460 A.


Nele Stevens, Head of Private Banking Kempen: “Onze onderneming heeft in het verleden mee de bakens uitgezet van de huidige economie en samenleving. Dat blijven we ook in de toekomst doen.”

Patrick Leysen, Private Banker: “150 jaar Degroof Petercam is een eerbetoon aan de pioniersgeest die generatie na generatie voor vernieuwing heeft gezorgd.”

BANK DEGROOF PETERCAM. 1871- 2021

150

HET HUIS VAN VERTROUWEN In 1871 besloot de jonge Franz Philipsson zijn eigen bank in Brussel op te richten. Vandaag is die bank uitgegroeid tot een groep van meer dan 1.400 professionals in België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong. En na 150 jaar is Bank Degroof Petercam nog steeds springlevend. Een gesprek met Nele Stevens en Patrick Leysen. In 2021 bestaat Degroof Petercam 150 jaar. Hoe is het bedrijf ontstaan? Nele Stevens, Head of Private Banking Kempen: “De oorsprong van Degroof Petercam gaat terug tot 1871 toen de jonge Franz Philippson besloot om in Brussel zijn eigen bank op te richten: Bank Philippson. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrouwde hij de leiding toe aan Jean Degroof, een van zijn vennoten. Na de oorlog zou de bank haar activiteiten onder de naam ‘Bank Degroof’ blijven voortzetten.

Bijna een eeuw later, in 1968, werd in Brussel de beursvennootschap Petercam boven de doopvont gehouden na een fusie tussen de effectenmakelaars Peterbroeck en Van Campenhout, van wie de oorsprong zelf teruggaat tot respectievelijk 1919 en 1927.” Patrick Leysen, Private Banker: “In 2015 werd dan de fusie aangekondigd tussen beurshuis Petercam en Bank Degroof die uitmondde in de groep zoals we die vandaag kennen. Met die fusie ontstond in één klap de grootste onafhankelijke speler in private banking, institutioneel beheer en corporate finance op de Belgische markt.”

AUTEUR: KRISTEL GOFFIN

De visionaire leiders van Bank Degroof en Petercam zorgden voor de professionalisering van het beroep van makelaar, de heropleving van de beurs in de jaren tachtig én ze stonden aan de wieg van de BEL20. Zit dat ondernemerschap in het DNA van het bedrijf? Patrick: “Behalve een trotse terugblik op de rijke geschiedenis van de onderneming is de viering van 150 jaar Degroof Petercam ook een eerbetoon aan de pioniersgeest die generatie na generatie voor vernieuwing heeft gezorgd: modernisering van de Private Banking-activiteiten, oprichting van de eerste beleggingsfondsen en schatkistcertificaten, beheer van pensioenfondsen voor rekening van derden, oprichting van de BEL20 enzovoort.”

PG 35

■ MIDDEN KEMPEN: BANK DEGROOF PETERCAM 150 JAAR


Jean Peterbroek heeft de BEL 20 gecreëerd als CEO van de Brusselse Beurs

Nele: “Dankzij die ondernemingsgeest en onze vooraanstaande positie in het Belgische economische landschap zijn we na 150 jaar nog steeds springlevend. Dat vind ik het mooiste bewijs van de langetermijnrelatie waarnaar dit huis van vertrouwen streeft. We maken onze cliënten bewust van toekomstige uitdagingen en zetten innovatieve ideeën om in concrete acties. Onze onderneming heeft in het verleden mee de bakens uitgezet van de huidige economie en samenleving. Ook in de toekomst zullen wij blijven innoveren en de lat van onze dienstverlening steeds hoger leggen. Onze opdracht? Als financiële partner aan de zijde staan van private en institutionele cliënten en in alle omstandigheden hun belangen met hart en ziel verdedigen.” Op welk moment besloten jullie de stap naar het buitenland te zetten? Patrick: “Zowel Bank Degroof als Petercam zijn altijd vooruitziend geweest. De beslissing om actief te zijn in Luxem-

burg en Zwitserland, en later in Frankrijk werd genomen met het oog op een nog betere bediening en begeleiding van private cliënten. Voor de internationale uitbreiding van de activiteiten van de fondsendistributie opende de groep bijkantoren in Italië, Spanje, Nederland, Duitsland en onlangs in Hongkong.” In welke mate verschilt de core business vandaag van die van vroeger? Patrick: “Al generaties lang zijn wij een bank voor particulieren, ondernemers, families en familiebedrijven. Hoewel private banking en investment banking nog steeds de historische kern vormen van ons metier, zijn daar geleidelijk andere activiteiten bijgekomen zoals het beleggings- en pensioenfondsenbeheer voor institutionele cliënten en de internationale fondsendistributie. En daarnaast Asset Services dat instaat voor de administratieve taken van het fondsenbeheer. Mettertijd werden tal van aanvullende diensten toegevoegd aan exclusieve nichediensten

PG 36

MIDDEN KEMPEN: BANK DEGROOF PETERCAM 150 JAAR ■

Franz Philippson en zijn zonen Jules en Maurice

benadering. Voorbeelden hiervan zijn onze juridische, fiscale en financiële diensten gericht op vermogensstructurering en -overdracht, Lombardkredieten, private equity, het beheer van aandelenopties en de adviesdienst voor kunst.” Nele: “Onze unieke positie hebben we te danken aan ons geïntegreerde model dat zowel private als professionele cliënten voorziet van een waaier aan complementaire vermogensdiensten. Nog steeds onderscheiden we ons met die multidisciplinaire aanpak van andere financiële instellingen. Het vermogen dat cliënten ons toevertrouwen (alle activa samen: in beheer, in administratie en in bewaring) is goed voor een totaalbedrag van 75 miljard euro.” De onderneming is vandaag nog steeds in handen van familiale aandeelhouders. Vertaalt zich dat ook naar de bedrijfscultuur? Nele: “Onze onafhankelijkheid is een


De Belgische roots zorgen er ook voor dat ons beslissingscentrum stevig verankerd is in België. In onze sector is dat stilaan een zeldzaamheid.” belangrijke troef. De groep is in handen van familiale aandeelhouders die op lange termijn een stabiele dienstverlening garanderen. Die berust op twee pijlers: ons engagement voor collectieve, verantwoorde welvaart en deskundige begeleiding door onze experts. Voortbouwend op de waarden en de toekomstgerichte visie van onze voorgangers, reiken we onze cliënten op die manier de beste opportuniteiten aan.” Patrick: “Het management neemt zijn beslissingen al decennialang als een goede huisvader. Die voorzichtige aanpak is ingegeven door onze aandeelhouders en vertaalt zich vandaag in een uitstekende kernkapitaalratio. Degroof Petercam is

een uitermate gezond bedrijf dat tot de degelijkste financiële ondernemingen van Europa behoort.” Nele: “De Belgische roots zorgen er ook voor dat ons beslissingscentrum stevig verankerd is in België. In onze sector is dat stilaan een zeldzaamheid.” Wat zijn de plannen voor de toekomst? Nele: “Allereerst willen wij onze organisatie eenvoudiger, wendbaarder en nog klantgerichter maken, op alle niveaus. Via diverse commerciële en digitale initiatieven zetten we daarnaast in op een nog nauwer contact met onze cliënten. De komst van performantere computersystemen zal voorts onze operationele

slagkracht gevoelig versterken. Nieuwe technologische infrastructuur en een nieuw centraal bankensysteem staan momenteel al in de steigers. Ten slotte blijven wij als duurzame bankier bouwen aan welvaart voor iedereen: precies 20 jaar geleden startten we ons traject richting duurzaam en verantwoord beleggen en sinds 2011 integreren we proactief ESG-criteria (ecologie, sociale aspecten en goed bestuur). Die proactieve aanpak wordt almaar belangrijker in onze beleggingen. Kortom, wij blijven in beweging. Of er nog vele uitdagingen op ons zullen afkomen? Allicht, maar in ons metier is dat gewoon business as usual.”

MIDDEN KEMPEN B E E R S E , L I L L E , K A S T E R L E E , O U D -T U R N H O U T, R AV E L S , T U R N H O U T, V O S S E L A A R

25

15

CATENA COMPANY Zaakvoerders: Eddy Smets, Manu Ketelslegers, Jan Van Sprengel Gemeente: Turnhout

HENDRICKX FEESTEN Zaakvoerders: Kristof Keuppens, Ken Smets, Bert Josten Gemeente: Tielen (Kasterlee)

»

Een jaar geleden stond het cateringlandschap op zijn kop omwille van corona. Na een gek maar inventief jaar hebben Entre Deux Côtes en wijzelf van Hendrickx Feesten beslist om onze krachten te bundelen! Zo maken we ons klaar voor een hopelijk heel drukke event agenda. Door het partnership kunnen we efficiënter te werk gaan en meer locaties aanbieden en dus een nog betere culinaire service aanbieden vanuit het atelier te Tielen. Samen met ons gemotiveerd team gaan we sterker dan ooit de toekomst tegemoet. We kijken uit om jullie feest op smaak te brengen!

15 jaar geleden startte Catena Company op rond de doelstelling supporting creative people. Mensen, processen en tools waren de oorspronkelijke schakels van de content creatie ketting waarin Catena Company voorzag. Door de jaren heen veranderde het marcom landschap ingrijpend. Brand owners nemen steeds meer zelf hun content creatie in handen. De creatieve trainingen en workflow automatiseringen waarvoor ze bij Catena Company aankloppen, staan hoog aangeschreven. Om adequaat in te spelen op de veranderende markt, herstructureerde het bedrijf zich in 2020 tot Catena Group. Met Howart, Motion In Sync en Allington omvat Catena Group dochterondernemingen die complementaire diensten in contentcreatie leveren.

 www.hendrickxfeesten.be

 www.catenagroup.be en www.catenacompany.be

»

PG 37


MIDDEN KEMPEN B E E R S E , L I L L E , K A S T E R L E E , O U D -T U R N H O U T, R AV E L S , T U R N H O U T, V O S S E L A A R

100

90

DE ARK

SCHUERMANS ADVOCATEN

Zaakvoerder: Peter Vanommeslaeghe Stad: Turnhout

Advocaten: Luc Schuermans, Jean-Luc Schuermans, Tom Hens, Kathleen Crommen, Brechtje Scheers, Ben De Groof, Koen Van den Wyngaert, Caroline Van Schoubroeck, Griet Smaers, Andries Gobert, Merel van Dongen, Alek Dom, Astrid Engelen Stad: Turnhout

Al honderd jaar zorgt DE ARK voor kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor huurders en kopers. Vandaag staat wonen bij DE ARK voor een goede mix van bewoning, een fijne omgeving, verbindingen met de buurt, een sterker sociaal weefsel en leefbaarheid. Het gaat minder om bakstenen, meer om mensen. Dit speciaal jubileum is de gedroomde aanleiding om deze extra dimensie te belichten: meer inzet op leefbaarheid en verbondenheid. Onder de noemer Klapzomer 2021 werkt DE ARK samen met andere organisaties een reeks hartverwarmende initiatieven uit. 7 oktober wordt het officiële slotevent met pakkende getuigenissen en debat. En ongetwijfeld een pleidooi voor actie!

 www.arkwonen.be en www.klapzomer.be

55

 www.schuermans-law.be

SOUDAL Zaakvoerders: Vic Baron Swerts (Oprichter - Voorzitter), Dirk Coorevits (CEO en Trends Manager van het Jaar) Stad: Turnhout

VBD ACCOUNTANTS

Soudal is de grootste Europese onafhankelijke producent van mastieken, lijmen en PU schuim voor zowel vakman als particuliere gebruiker. Met meer dan 3.500 werknemers en 73 filialen verspreid over 65 landen waarvan 23 productievestigingen is dit 100% Belgische familiebedrijf, opgericht door Vic Swerts in 1966, uitgegroeid tot een wereldspeler met een omzet van 900 miljoen euro in 2020. Doorgedreven investeringen in R&D, innovatie en aanpassingen aan lokale marktbehoeften legden de basis voor uitstekende prestaties. Met oplossingen voor energiezuinig bouwen, betrouwbare systemen aangepast aan de bouwpraktijk én een focus op lage emissies (voor een gezonde binnenlucht), draagt Soudal bij tot duurzaam bouwen.

 www.soudal.com

Sinds de oprichting in 1931 draagt Schuermans advocaten de Kempische waarden (ondernemerschap, werkkracht en doorzettingsvermogen) hoog in het vaandel. Het kantoor is uitgegroeid tot een vaste waarde in de regio én een nationale en internationale speler in specifieke rechtstakken. Schuermans advocaten dient vanuit Turnhout en Antwerpen ondernemingen, overheden en particulieren in de volgende rechtsgebieden: Verzekeringen en aansprakelijkheid; Ondernemingsrecht en contracten; Vennootschappen, fusies en over-­ names; Ondernemingen in moeilijkheden; Arbeidsrecht; Om­gevings- en energierecht; Administratief recht en overheidsopdrachten; Agro-business; Intellectuele eigendomsrechten, marktpraktijken, ICT en (nieuwe) media; Vastgoed en bouw; Transport en logistiek; Bijzonder strafrecht; Familiaal vermogensrecht; Geschillenbeslechting en preventie van geschillen.

Zaakvoerder: Johan Van Brecht Gemeente: Vosselaar

45

»

Met 45 jaar ervaring is accountantskantoor Van Brecht & Dieltiens specialist in begeleiding en zakelijk advies op maat van kmo’s en particulieren. We gaan voluit voor een persoonlijke aanpak. We proberen u zo goed mogelijk te kennen. Zo kunnen we uw zaak en uw dossier optimaal verzorgen. We nemen uw administratie uit handen en zorgen dat alle verplichtingen tijdig en correct vervuld zijn. Bij VBD Accountants weet u precies waar u aan toe bent. En wat wij voor uw zaak kunnen betekenen.

 www.vbdaccountants.be

PG 38


MIDDEN KEMPEN B E E R S E , L I L L E , K A S T E R L E E , O U D -T U R N H O U T, R AV E L S , T U R N H O U T, V O S S E L A A R

20

15

HURA Zaakvoerders: Leen Peeters en Johan Maes Gemeente: Beerse

AAT|ARCHITECTEN Zaakvoerders: Luc Vaes en An Belmans Stad: Turnhout AAT|ARCHITECTEN bv is actief in zowel scholenbouw, industrie- en kantoorprojecten, appartementen als projecten voor openbare besturen en zorgsector. Onze kernwaarden zijn kwaliteit, creativiteit, functionaliteit, duurzaamheid, proactief denken en begeleiding. Duurzaamheid in de contacten met onze opdrachtgevers, maar ook duurzaamheid in het bouwproces. Met onze vakkennis trachten wij hoogwaardige architectuur te creëren die rekening houdt met het beschikbare budget, de omgevingseisen en de wensen van U als klant. Bouwen is meer dan een constructie neerzetten in een bepaalde omgeving. De architecten bij AAT|ARCHITECTEN bv houden rekening met het bouwprogramma, omgevingsfactoren, het circulair bouwen, esthetiek, gebruikersvoorwaarden, ….. waardoor uw project naar een hoger niveau wordt getild.

 www.aat-architecten.be

Mensen en bedrijven doen groeien, dat is de missie van Hura! Wat begon als een tweemanszaak in HR-advies en outplacement, groeide uit tot een onderneming met brede vertakkingen naar loopbaanbegeleiding, assessment- en developmentcenters, coaching en opleiding in bedrijven en advies in organisatieontwikkeling op maat. Hura is ondertussen een vaste waarde in de Kempense regio. Anno 2021 is de organisatie organisch gegroeid van 2 naar 36 medewerkers met een focus op de provincies Antwerpen en Limburg. Een verhuis in december 2021 naar gloednieuwe kantoren staat dan ook symbool voor een nieuwe stap, een nieuwe groeibeweging voor Hura als organisatie.

 www.hura.be

TRIAS ARCHITECTEN

10

Zaakvoerder: Tom Reynders Stad: Turnhout

15

Swaegers Parket produceert en plaatst hoogwaardig eiken parketvloeren. Wij zorgen voor een mooi stukje natuur in ieder interieur. Wij richten ons voornamelijk op particuliere klanten, werken veel samen met interieurarchitecten, interieurbedrijven of projectontwikkelaars. Voor elk project hebben we wel de gepaste parketvloer. Wij trachten ons na 15 jaar nog volledig in te zetten op de hedendaagse tendensen, iets uniek te creëren en mooi werk af te leveren bij onze klanten. Op naar de volgende 15 jaar!

TRiAS architecten is een architectenbureau gespecialiseerd in toekomstgerichte en innovatieve bouwprojecten met bijzondere aandacht voor de economische en ecologische aspecten van het bouwproces. Als specialisten op vlak van stedenbouw en ruimtelijke ordening verzorgen wij de vergunningstrajecten van complexe vergunningsprocedures voor professionele opdrachtgevers. Doordat er compacter en energie-efficiënter moet gebouwd worden, is het des te belangrijker dat veel aandacht wordt besteed aan het architectuurontwerp, zowel van de buitenruimte als van de binnenruimte. TRiAS ontwerpt interieur en exterieur als één geheel. Wij zijn graag van bij de eerste pennentrek als professionele partner betrokken in het vooronderzoek en de ontwikkeling van nieuwe bouwprojecten om het bouwproces zorgeloos voor te bereiden zodat opdrachtgevers maximaal kunnen blijven focussen op hun eigen ­core-business.

 www.parketswaegers.be - www.silvafloors.be

www.triasarchitecten.be

SWAEGERS Zaakvoerder: Steven Swaegers Gemeente: Lille

PG 39


Frank Adviseur SBB

Ons idee van een investering opvolgen: op de werf van je nieuwe pand Waar je keuzes maakt, is niet zo belangrijk. Zolang het maar de juiste zijn. Ons idee van samenwerken is méér dan enkel zorgen dat je boekhouding klopt. Als ondernemer wil je een adviseur die met je meedenkt én je ook uitdaagt. Zelfs op de werf.

Tom Zaakvoerder kmo

Samen slim ondernemen begint op sbb.be

PG 40

KEMPEN MIDDEN: SBB 50 JAAR ■


50

CEO SBB Accountants & Adviseurs Raf Sels

VIJFTIG JAAR SBB

“WE MOETEN NIET ABSOLUUT DE GROOTSTE ZIJN, WEL DE SLIMSTE” Met 28 kantoren en 550 medewerkers is SBB Accountants & Adviseurs in vijftig jaar uitgegroeid tot het grootste Vlaamse accountants- en advieskantoor. Ruim 23.000 klanten doen dagelijks een beroep op de proactieve en toekomstgerichte aanpak van het bedrijf. “Op die aanpak zijn we heel trots”, zegt CEO Raf Sels: “We noemen onszelf niet voor niets ondernemerscoaches.” SBB is opgericht in 1971 in de schoot van de Boerenbond, die via de holding MRBB nog steeds de hoofdaandeelhouder is. “We zijn ontstaan omwille van een heel praktische reden”, vertelt Sels. “De verplichting van de overheid voor bedrijven om btw-aangiftes te doen en om een jaarrekening neer te leggen, zorgde bij heel wat land- en tuinbouwers voor problemen. SBB nam hen die zorg uit handen. Vandaag komt overigens nog steeds een groot deel van onze klanten uit de land- en tuinbouwsector, maar de meerderheid van onze klanten zijn zelfstandige ondernemers en kmo’s, (medische) vrije beroepen en organisaties uit de social profit”, vervolgt Sels. “Al die klanten kunnen bij ons terecht voor ondersteuning op vlak van accountancy, boekhouding en fiscaliteit. Maar ook voor advies op het gebied van omgevingsreglementering en milieu, vermogens- en successieplanning, financieel-strategisch advies en voor zakelijk juridisch advies in het algemeen.” Dat totaaladvies kunnen ze bij SBB aanbieden dankzij de unieke structuur met een sterk uitgebouwd kantorennet en een centrale ondersteuning in het hoofdkantoor in Leuven.

CENTRAAL KENNISCENTRUM

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

Ruim 8.000 SBB-klanten gebruiken het

Eén van de belangrijkste redenen voor het succes van SBB is het feit dat het bedrijf al heel snel investeerde in een eigen centraal kenniscentrum. “Dankzij dit centrum verzamelen, bestuderen en verwerken we kennis uit diverse wetgevingen en onze klantendossiers”, weet Sels. “En die kennis geven we via eigen interne opleidingen door aan onze medewerkers in alle lokale kantoren. Vorig jaar bijvoorbeeld verzorgden we meer dan 50.000 interne opleidingsuren. Hierdoor zijn onze medewerkers als de besten geïnformeerd over nieuwe en veranderende regelgeving. En dat is een bijzondere troef in het snel wijzigende fiscale en accountancylandschap. Onze klanten missen daardoor geen opportuniteiten.”

SLIMME TEAMS EN SLIMME TECHNOLOGIE Dankzij deze aanpak maakt SBB de merkbelofte ‘samen slim ondernemen’ elke dag waar op de werkvloer. “Voor de traditionele boekhoudtaken en de informatie-uitwisseling met overheidsinstanties zijn we vaak een voorloper geweest in het gebruik van technologische oplossingen”, verduidelijkt Sels.

platform sbbSLIM om hun administratie te digitaliseren en bedrijfsresultaten digitaal op te volgen. Raf Sels: “Hierdoor hebben onze adviseurs de handen vrij om ondernemers bij te staan in hun bedrijfsvoering. Zo ondersteunen we onze klanten met slimme teams: een accountant die als een ondernemerscoach breed strategisch meedenkt, geflankeerd door vakspecialisten die in de diepte gaan. En we wapenen onze klanten met slimme digitale tools.”

BEHEERST GROEIEN Sels heeft dan ook alle vertrouwen in de volgende vijftig jaar. “SBB blijft groeien”, besluit hij. “Belangrijk is wel om dat beheerst te doen. We hebben niet de ambitie om absoluut altijd de grootste te moeten zijn. Wel willen we de slimste zijn en blijven. En daarvoor zijn we steeds op zoek naar de juiste mensen om mee te schrijven aan ons verhaal. Accountant is vandaag helaas een knelpuntberoep, onze grootste uitdaging is dan ook het vinden van die juiste mensen om onze ploeg te versterken.” Met 85 extra aanwervingen in 2020 steeg het medewerkersbestand van SBB tot bijna 550 en tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar werden opnieuw 45 medewerkers in dienst genomen. En ondanks die succesvolle rekruteringscampagnes, is men bij SBB nog op zoek naar 70 bijkomende collega’s.

PG 41

■ KEMPEN MIDDEN: SBB 50 JAAR


NOA TRAININGS BV | opleidingen ter preventie van arbeidsongevallen Tieblokkenlaan 8 | 2300 Turnhout | T 014 39 01 13 | info@noatrainings.be | www.noatrainings.be


Zaakvoerder opleidingscentrum NOA Trainings Ingrid Nys

10

10 JAAR NOA TRAININGS

“WE ZIJN TRADITIONEEL GESTART, MAAR KOZEN AL SNEL VOOR EEN EIGEN INVULLING” Tien jaar geleden richtte Ingrid Nys het opleidingscentrum NOA Trainings op. De missie van de onderneming is het creëren van meer veiligheid op de werkvloer, zonder het rendement uit het oog te verliezen. Het bedrijf nam een vliegende start en groeide snel uit tot een referentie in de regio. “Het is onvoorstelbaar hoe vlug het allemaal gaat”, zegt zaakvoerder Ingrid Nys. “In mijn hoofd ben ik nog een starter, terwijl we als bedrijf al een hele evolutie doorgemaakt hebben.” Ingrid Nys had professioneel al heel wat watertjes doorzwommen toen ze in 2011 besloot om haar eigen opleidingscentrum op te starten. “Dat was een hele stap, want van de ene dag op de andere verandert je rol helemaal”, vertelt Nys. “Als bedrijfsleider moet je de lijnen uitzetten en voortdurend keuzes maken. Jij bent degene die de richting bepaalt die je bedrijf uitgaat.” In eerste instantie was dat een logische richting. “We focusten ons op de verplichte opleidingen”, licht Nys toe. “Opleidingen die werknemers moeten volgen om wettelijk in orde te zijn. Na het volgen van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat, dat aantoont dat de medewerker over bepaalde technische competenties beschikt.”

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

NOA ACADEMY Maar al snel voelde Nys dat die verplichte opleidingen niet voldoende waren. “Zo’n certificaat toont aan dat iemand technisch in staat is om een handeling – bijvoorbeeld rijden met een heftruck of het besturen van een kraan – uit te voeren”, weet Nys. “Maar dat certificaat bewijst niet dat die mensen deze kennis ook in de praktijk kunnen toepassen. De praktijk leerde ons dat in veel bedrijven de veiligheidscultuur ontbreekt om veilig en efficiënt te werken. Hierdoor zijn we in 2014 gestart met de NOA Academy, waarmee we softskilltrainingen en mentortrainingen voor zowel leidinggevenden als medewerkers op de werkvloer aanbieden. Tijdens deze trainingen leren de deelnemers om correct te communiceren, waardoor er een solide veiligheidscultuur ontstaat binnen een onderneming. Zo’n cultuur werkt niet alleen ondersteunend, maar ook motiverend. Na het volgen van deze bijkomende opleidingen nemen medewerkers zelf veel meer initiatief om de veiligheid én

de bedrijfsresultaten naar een hoger niveau te tillen.”

BUITENLAND De eerste tien jaar van NOA Trainings waren een echte rollercoaster. “Onze sector evolueert in een razendsnel tempo”, vertelt Nys. “Klanten verwachten kwaliteit, waardoor je permanent moet investeren in nieuwe machines en nieuwe opleidingsmethodes. Bepaalde opleidingen digitaliseren we en we proberen ook zoveel mogelijk van het achterliggende papierwerk te automatiseren. Hierdoor werken we ook aan onze eigen efficiëntie. De afgelopen jaren hebben we – dankzij onze gecombineerde aanpak van verplichte opleidingen en aanvullende trajecten – onze klantenportefeuille en omzet gestaag zien groeien. En nu dromen we stilaan van het buitenland. In de nabije toekomst willen we trajecten opzetten die in het buitenland potentiële werkkrachten zowel technisch als communicatief klaarstomen voor de Belgische arbeidsmarkt.”

PG 43

■ MIDDEN KEMPEN: NOA 10 JAAR


LEAD WITH THE MBA HIGHLIGHTS Exclusieve selectie uit bestaande MBA-programma's Dompel je in 5 tweedaagse sessies onder in het beste uit bestaande MBA-programma's met o. a. strategie, financiën, HR, groei en leiderschap

Faculty van Solvay Leer bij van expertsprekers van Solvay Brussels School of Economics & Management

Geïntegreerde business case Zet alles meteen om in de praktijk met een geïntegreerde business case onder begeleiding van onze programmacoach

Praktijkgetuigenissen van Topmanagers Laat je inspireren door praktijkgetuigenissen van internationale Belgische Topmanagers

Gebracht naar regio Mechelen-Kempen Dit exclusieve programma brengen we ondertussen al voor een 2e editie naar regio Mechelen-Kempen. De deelnemers bouwen zo een straf netwerk uit van ambitieuze mede-ondernemers.

OPSTART MAART 2022 CONTACT Fréderique van Hout frederique.vanhout@voka.be 0491 52 20 30

INFOSESSIES 7/9 - 9u30 - online 6/10 - 17u30 - Voka Mechelen https://www.voka.be/communities/ mba-highlights-mechelen-kempen


MASTERMIND LIVE

DUIK IN HET MEESTERBREIN VAN ENKELE VLAAMSE TOPONDERNEMERS

In een reeks van bijzondere ontmoetingen gunnen we u als CEO’s een blik in ‘the mind of the master’ en gaat u de dialoog met elkaar aan. Een beperkt gezelschap van maximum dertig personen moet het intieme en interactieve karakter bewaken. In een sfeer van veiligheid en vertrouwen creëren we de openheid voor next level gesprekken.

DONDERDAG 17 JUNI, 17U30 – 21U30 MENSEN MOTIVEREN EN MEE KRIJGEN

BART DE BONDT SOCIAL ENTREPRENEUR, EXECUTIVE COACH, SPEAKER, AUTHOR 'Hoe krijgen we mensen mee, gemotiveerd en betrokken' is één van de meest gehoorde vragen van leiders. Waarom is dat zo moeilijk? Krijg je de medewerkers die je verdient? Of verwacht men van bedrijfsleiders het onmogelijke? Is de nieuwe leider voor een stuk ‘psycholoog’ geworden die individuele karakters en problematieken moet opvangen? Of is er een gedeelde verantwoordelijkheid in geluk? En wat als je die empathische kant niet in je hebt? Is er dan nog een toekomst in een rol als ondernemer tussen de millennials? Is de happiness cultuur een mythe? Of kan ieder bedrijf die winnende great place to work creëren? En ziet die werkplaats er na de coronaperiode nog hetzelfde uit? Is de groepsgeest uit de fles? Heeft de fysieke afstand onze medewerkers ook mentaal doen vervreemden? Of pakken we gewoon de draad weer op? En kan jij dan ook nog de war for talent aan? Business as usual of totale transformatie? De leider plant de vlag en zet de koers uit. Zet je compas op scherp en ga samen met je collega-ondernemers in dialoog met een bijzondere bedrijfsleider: Bart De Bondt. Als CEO van het verzekeringsbedrijf bij ING in België had Bart de droom van

menig ambitieus persoon gerealiseerd. Hij was de corporate ladder helemaal opgeklommen, maar het uitzicht bovenaan beviel niet; hij was zichzelf niet meer. Bart gooide met lef zijn leven over een totaal andere boeg en begon aan een avontuur als auteur, executive coach, sociaal ondernemer, bruggenbouwer, trainer en begeleider. Zijn eigen ervaring met gebrek aan werkgeluk bracht hem tot teamdebondt en B2Speak, wat hij combineert met de functie van algemeen directeur van YouthStart Belgium, een vzw die laaggeschoolde kwetsbare jongeren via een 8-daagse training, ge-

baseerd op de principes van ondernemerschap, activeert in het leven. Nu werkt hij elke dag op topniveau met passie, plezier én evenveel succes om het beste in mensen, teams en bedrijven naar boven te halen. Want ondernemen doe je niet alleen. Word deel van onze CEO community en schrijf je in via https://www.voka.be/ activiteiten/mastermind-live-gesprekmet-nieuw-ceo-community

PG 45

■ MASTERMIND


TOPVROUWEN

Annick Van Nijverseel Ben jij een ambitieuze vrouw, een aanstormend talent dat zich volop wil ontplooien? Dan is het traject Topvrouwen iets voor jou! Je maakt deel uit van een dynamische groep en een interactief netwerk. De focus ligt op persoonlijke groei. Je versterkt jezelf en daarmee ook je bedrijf. Maak kennis met één van hen: Annick Van Nijverseel, zaakvoerder In2support.

Op welke professionele prestatie ben je het meest fier? Ooit zei iemand tegen me: “Mede dankzij jou ben ik de succesvolle persoon geworden die ik nu ben.” Ik laat mijn klanten graag excelleren in hun expertise door support op maat te geven, dat is een van de kernwaarden van In2support. Ik ben trots op de vele mooie trajecten die ik samen met klanten heb doorlopen. Keer op keer gebeurt dat in het volste vertrouwen, daar heb ik een groot respect voor.

Wat vind je het leukste aan je job? In2support heeft een mooie internationale klantenportefeuille, allemaal gespecialiseerd in biotech/pharma. Ik heb een grote bewondering voor hun expertise, knowledge en entrepreneurship. Kwaliteiten die ik zelf ook aan de dag leg, maar dan in mijn eigen vakgebied: management assistant support, zowel op tijdelijke basis als projectmatig. Ik hou ervan voorbereid aan mijn werk te beginnen en bewaar er graag de controle over. Geef me de vrijheid, de tijd en het vertrouwen om een taak of job tot in de puntjes uit te voeren en ik ben in de wolken. Ik coördineer heel graag, werk met checklists en hou ervan executives of teams waarvoor ik werk perfect te laten draaien. Heb je nood aan een management assistant voor jouw opdracht? In2support duikt er helemaal in.

Over welke vraag mogen ze jou altijd bellen voor advies? “Ik zoek een management assistant, kan jij me die ster aanleveren?”. En internationaal coördineren, over de tijdzones heen: I love it! Ik sta ook altijd open voor vragen over ondernemen of voor het verkennen en uitwerken van een idee.

Wat is jouw grootste talent? Mijn oog voor detail en mijn sterke focus in alles wat ik doe. Soms gooi ik het roer weleens om maar ik blijf varen en geef niet op. In alles zie ik mogelijkheden en opportuniteiten. Dat probeer ik ook aan mijn kinderen door te geven. Er is zoveel moois te ontdekken op de wereld. Klantvriendelijkheid is me met de paplepel ingegeven. Mijn ouders waren beiden ondernemers en hadden samen een lucratief transportbedrijf. Van hen heb ik veel mooie waarden meegekregen. Nog een talent is luisteren naar de ander, mensen hebben zoveel boeiends te vertellen.

Met wie zou je graag eens een lang gesprek voeren en waarom? Het lijkt me wel boeiend om mezelf eens tegen het lijf te lopen en tijd te maken voor een uitgebreide babbel, zo onder ons. En met Sheryl Sandberg, ik las een mooi en inspirerend interview met haar. Welke vond je de meest boeiende sessie van de Topvrouwen? We hebben nog niet alles doorlopen maar vooral de sessies ‘kwaliteiten van de vrouwelijke leider’ en ‘groeimindset’ hebben me erg gestimuleerd. Ik krijg er telkens zoveel energie van, dat maakt me dankbaar. Ook fijn hoe Leen Binnemans, manager communities Voka, de sessies coördineert en ons begeleidt door dit traject. Wat heb je toegepast van de sessies? Ik heb mij voor dit traject ingeschreven omdat ik zocht naar diepgaander ondernemen dan ik al deed. Mijn balboekje staat wel altijd vol, maar ik wou meer, anders. Wat en hoe was me nog niet duidelijk. De sessies hebben me doen nadenken over mijn ondernemerschap en zetten me daadwerkelijk aan tot de

PG 46

TOPVROUWEN ■

volgende stappen. Zo schakel ik over van eenmanszaak naar vennootschap en ben ik volop bezig met het uittekenen van een aantal mooie projecten. Wat heeft de reeks Topvrouwen je gebracht? Na bijna elke sessie hebben we de kans om vragen of zaken door te nemen met de spreker. Ik ontmoet ook nieuwe sprekers die ik vroeg of laat misschien nog wel kan inschakelen in mijn verdere traject. Ook de aangeboden quick scan van mijn bedrijf is een grote meerwaarde. Omwille van het virtuele aspect, is de persoonlijke interactie met de andere deelnemers wel minder sterk dan ik soms zou willen. Wat heb je tijdens het traject geleerd over jezelf wat je nog niet wist? Dat ik wat minder Athena en wat meer Aphrodite mag zijn (lacht). Welke life-hack geef je andere topvrouwen graag mee? “Be the yellow sunshine but with a blue background.” Vanaf 15 september gaan we van start met een nieuw traject Topvrouwen. Daar zet jij je groeipad in gang en bouw jij je kennissen uit. Meer dan honderd topvrouwen gingen je voor. Waarom jij niet? Meer info bij Leen Binnemans Manager Communities leen.binnemans@voka.be 0473 83 17 91


PASPOORT Naam

Annick Van Nijverseel

Vrije tijd

Mijn vrije tijd breng ik graag door in de buitenlucht en liefst aan zee.

Woonplaats

Rijmenam

Mooiste plek in de regio

Onze Belgische kust

Firma

In2support Outsourcing management assistance Favoriet gerecht in biotech/pharma, Job match-maker, Coaching and Academy

Functie

Zaakvoerder

Fijnste vakantie

Isle of Sky (Schotland)

Jouw drie waarden

Verlies nooit je enthousiasme. Geloof in jezelf. Blijf trouw aan jezelf.

Beste boek/film

Te veel om op te noemen maar als ik dan toch zou kiezen: Life of Pi (film) en Talent in Actie (boek).

Levensmotto

Het kan verkeren. (Bredero)

Guilty pleasure

Boekenwinkels, daar kan ik uren vertoeven.

Thai Beef Salad

MEDIATRAINING : ‘MEESTER BLIJVEN VAN WAT JE ZEGT’ Maandag 5 juli 2021 – volledige dag : 09u00 tot 17u00 Een real-life belevingstraining in een echte TV-studio. Programma: • Uitleg over medialandschap & persrelaties • Do’s and don’ts bij een interview. Hoe breng je jouw boodschap over? Met cameratraining. • Montage van een interview: hoe hou je de controle en schaaf je je antwoordtechnieken bij? • Studiogesprek. Ervaar aan den lijve een studiosituatie • Wat als u niet communiceert?

Doelgroep Bedrijfsleiders, woordvoerder, communicatiemanager Max. 4 3 deelnemers kmo-portefeuille is mogelijk Mediatrainer Jan Rummens

Meer info: leen.binnemans@voka.be 0473 83 17 91 EXCLUSIEF voor leden

Praktisch Het is een echte leerervaring, een doe-workshop waar je door middel van 1 dag intense training een blijvende (gedrags-)verandering ondergaat Locatie : studio’s De Firma – Lossing 16 Westerlo Kostprijs € 750, exclusief BTW

PG 47

■ TOPVROUWEN


KEMPEN OOST ARENDONK, BALEN, DESSEL, MOL, RETIE

30

Timstor

TIMSTOR Zaakvoerders: Herman Hermans en Stijn Hermans Gemeente: Arendonk

KERSTARTIKELEN

EN

Met Timstor stap je binnen in de feeërieke wereld van Kerstmis. De familie Hermans kocht in 2010 dit (toen nog) kleine bedrijf, vertienvoudigde de omzet én betrekt sedert enkele jaren één van de mooiste gebouwen op het nieuwe industrieterrein in Arendonk. Timstor schittert in kersthuisjes en dorpjes en blinkt uit in opkomende trends. Onder de klanten vind je het kleinste winkeltje in Napoli tot de grootste retailer van Europa, maar evengoed importeurs in Rusland. Afgelopen jaar konden er geen internationale beurzen doorgaan. Toch slaagde de onderneming erin te bevestigen, onder andere door een virtuele showroom, een upgrade van de webshop, een bedrijfsfilm en uitstekende productfoto’s.

DECORATIE WWW.TIMSTOR.COM

 www.timstor.com

15 15

SAFECON Zaakvoerder: Ing. Davy Van Dooren, MSc. Gemeente: Retie

BATO BOUWMATERIALEN

Bato wilt elke (ver)bouwer voorzien van kwalitatieve gereedschappen en helpen met de keuze van de juiste bouwmaterialen om hun bouw- of tuinproject te realiseren. Beschouw ons dus niet als je leverancier van bouwmaterialen, maar als partner van je bouwproject. We staan het liefst zij aan zij om met je mee te denken en geven je advies alsof het voor onszelf zou zijn. De meeste voldoening halen we uit een langetermijnsamenwerking. Klanten terugzien is voor ons dan ook de mooiste bevestiging die we kunnen ontvangen.

Safecon bv is een expertisebureau in arbeidsveiligheid en projectmanagement en biedt zowel voor België als Nederland een totaalpakket van dienstverlening aan inzake kwaliteit, arbeidsveiligheid en leefmilieu (via klimaatmetingen). In de voorbije 15 jaar hebben we al onze expertise en knowhow gebundeld in diverse praktijkgerichte opleidingen die we zowel in-house als in onze multimedia ruimte kunnen verzorgen. Safecon Bv begeleidt bedrijven bij het behalen van hun VCA*/** of VCA-P zorgsysteem veiligheid, ISO 45001 veiligheids-, ISO9001 kwaliteits- en ISO 14001 milieuzorg­ systeem. Naast veiligheidscoördinatie is onze grootste troef de detachering van een interne of externe Preventieadviseur Niveau 1 of 2.

 www.bato.be

 www.safecon.be

Zaakvoerders: Tom Bax en Sandra Smets


30

Herman Hermans en zijn zoon Stijn

TIMSTOR VIERT DERTIGSTE KERSTMIS

“WIJ ZIJN TOONAANGEVEND EN INNOVEREND IN EUROPA” Stel je voor dat het in je bedrijf het hele jaar door Kerstmis is. Voor de meeste mensen is dat een droom die uitkomt, voor een enkeling misschien wel een nachtmerrie. Bij Timstor in Arendonk is het gewoon de realiteit. Al dertig jaar lang is het in deze toonaangevende groothandel gespecialiseerd in kerstdecoratie iedere dag Kerstmis. “Het mag bij ons dan wel elke dag feest zijn, een dertigste verjaardag blijft toch een speciaal moment”, zegt zaakvoerder Herman Hermans. Binnenstappen bij Timstor is een echte belevenis. Buiten schijnt volop de voorjaarszon, maar in de 500m2 grote showroom komen de kerstjingles ons feestelijk tegemoet. Met meer dan 2.000 artikels in de collectie, waarvan honderden tentoongesteld, weet je niet waar eerst kijken. “Ik ben eigenlijk eerder toevallig in de deze business gerold”, vertelt director en eigenaar Herman Hermans. “Timstor is in 1991 opgericht door mijn buurman. Tien jaar geleden ging het bedrijf door een moeilijke periode en wilde hij er graag mee stoppen. Ik had net mijn bedrijf verkocht en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dus ik dacht: Kerstmis, waarom niet (lacht).”

AUTEUR: KEVIN HENDRICKX

NICHE IN EEN NICHE Timstor is een nichebedrijf in een nichesector. “De meest gangbare kerstdecoraties, zoals kerstbomen, ballen en slingers hebben wij niet in ons gamma”, legt Hermans uit. “Wij leggen ons toe op verzamelobjecten zoals santa’s en notenkrakers, verlichte taferelen en kerstdorpen, muziekdozen en andere gadgets. En we mogen zeggen dat we in deze niche toonaangevend en innoverend zijn in Europa. Onze klanten zijn tuin- en decoratiecentra en speciaalzaken in binnen- en buitenland, maar ook grote retailers zoals Action.” Bij Timstor lopen ze altijd ongeveer een jaar vooruit op de feiten. “In oktober trekken we drie weken naar China om de collectie voor een jaar later samen te stellen”, legt Hermans uit. “Na dat bezoek sturen ze monsters op, zodat wij in november en december onze catalogus kunnen samenstellen en de showroom opnieuw kunnen inrichten. Van januari tot maart staat alles in het teken van de beurzen en klantenbezoeken, in die periode lopen de bestellingen binnen. April, mei en juni zijn voor ons rustigere maanden, omdat dan de productie in het buitenland volop

aan de gang is. En vanaf juli tot oktober is het alle hens aan dek met het verzamelen, klaarmaken en uitleveren van al de bestellingen.”

GROEI De jongste jaren kent Timstor een sterke groei. “We hebben de intrek genomen in een nieuwbouw hier op de Hoge Mauw in Arendonk en hebben intussen verschillende magazijnen in gebruik”, besluit Hermans. “Dit jaar hebben we omwille van corona en het wegvallen van heel wat beurzen een moeilijker jaar, maar de voorbije jaren groeiden we telkens tussen de 10% en 30%. Hierdoor zijn er intussen een tiental mensen in vaste dienst en in de drukste maanden vullen we deze aan met interimkrachten en jobstudenten. Deze dertigste verjaardag is een mooie mijlpaal voor het bedrijf en hopelijk – na het coronajaar - een nieuwe vliegende start. Want met mijn zoon Stijn, die steeds meer verantwoordelijkheden opneemt, al actief in de zaak en een aantal kleinkinderen, die hopelijk later in het familiebedrijf stappen, is er heel wat potentieel en mag Timstor - wat mij betreft - zeker nog flink groeien.”

PG 49

■ K E M P E N O O S T: T I M S T O R 3 0 J A A R


KEMPEN ZUID G E E L , H E R S E LT, H U L S H O U T, L A A K D A L , M E E R H O U T, O L E N , W E S T E R L O

65

55

THE BELGIAN CHOCOLATE GROUP

WIMPAU

Zaakvoerder: Marc Pauwels Gemeente: Olen

Zaakvoerders: Wim en Paul Beyens Gemeente: Laakdal

The Belgian Chocolate Group, een familiebedrijf opgericht in 1956, is een gerenommeerde producent en gevestigde exporteur van chocolade, die producten van topkwaliteit aanbiedt tegen aantrekkelijke prijzen. Wij zijn gepassioneerd door chocolade! Ons team van gedreven top-chocolatiers zijn meesters in creativiteit en innovatie. Ze slagen erin om keer op keer heerlijke recepten en opvallende combinaties tevoorschijn te toveren. Het merk “The Belgian” weerspiegelt de traditionele Belgische chocolade-expertise en heeft een sterke reputatie opgebouwd bij chocoladeliefhebbers over de hele wereld. The Belgian wordt verkocht in bijna 100 landen. Van tijd tot tijd verlangt iedereen immers naar heerlijke chocolade. Bovendien bieden wij chocolade aan voor élke gelegenheid.

In 1966 richtte Ferdinand Beyens Wimpau op, als totaalleverancier van onderhoudsproducten. Onder leiding van de broers Wim en Paul Beyens kende Wimpau een sterke groei door de verkoop van een uitgebreid gamma materialen en de productie van een totaalpakket reinigers en ontsmettingsproducten voor algemeen onderhoud, zwembaden, sauna en jacuzzi. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende private label producent voor de hele Europese Unie. Via een sterk uitgewerkt netwerk van distributeurs worden de Wimpau-producten vandaag uitgevoerd over gans Europa. In 2021 worden forse investeringen gedaan voor verdere uitbreiding van de gebouwen, productielijnen en opslag.

 www.thebelgian.com/home

 www.wimpau.be

30

30

ALINEA INTERIEURARCHITECTUUR

H.B.S.

Zaakvoerder: Leo Aerts Gemeente: Geel

Zaakvoerder: Dirk Roosen Gemeente: Geel

Leo Aerts, interieurarchitect, ontwerper en drijvende kracht achter Alinea nv, biedt reeds 30 jaar creatieve totaaloplossingen op uw interieurvragen. Alle mogelijke interieuropdrachten (home, retail, office, public spaces) vult Alinea in vanuit een persoonlijke visie waarbij architectuur, multifunctionaliteit en technische uitwerking duidelijk geïntegreerd zijn. Kwalitatieve oplossingen worden aangeboden om energie en materiaal te besparen, om duurzaam en ecologisch te ontwerpen. Deze visie is ook terug te vinden in het recente interieurproject Medisch Huis ’t Rond Punt in Laakdal. De interieurafwerking van deze multidisciplinaire huisartsenpraktijk is volledig in populierenmultiplex uitgevoerd, wat zorgt voor warmte, rust en privacy.

Herenthoutse Bouw en Schrijnwerkerij werd opgericht op 6 maart 1991. In mei 1991 werd HBS overgenomen door bouwbedrijf Vanhout NV en verhuisde in 1999 naar diens vestigingen te Geel. Momenteel staat Dirk Roosen aan het roer van ons groeiend bedrijf. Reeds meer dan 30 jaar realiseert HBS ruwbouw-, renovatie- en interieurprojecten die tot in de puntjes zijn afgewerkt. Dat zowel voor de retail-, corporateals semi-industriële markt. Afhankelijk van de vraag van de klant staat HBS dankzij een flexibele werkwijze altijd open voor wat hij in gedachten heeft. Dankzij de specialisatiegraad van onze werknemers staan wij garant voor een innovatieve aanpak.

 www.alinea.be

 www.hbs-geel.be

PG 50


KEMPEN ZUID G E E L , H E R S E LT, H U L S H O U T, L A A K D A L , M E E R H O U T, O L E N , W E S T E R L O

25

15

TAURA NATURAL INGREDIENTS

FE+

Zaakvoerder: Peter Dehasque Gemeente: Olen

Zaakvoerder: Wim Van de Putte Gemeente: Olen

Taura is deel van het Amerikaanse IFF en produceert hoogwaardige fruitingrediënten. De kleine fruitstukjes, flakes en fruitpasta’s brengen heerlijke smaak en textuur in koekjes, ontbijtgranen, chocola en snacks. Taura werd in 1973 opgericht in Nieuw-Zeeland. Peter Dehasque zag een mooie toekomst in de Nieuw-Zeelandse technologie en bouwde vanuit Olen de Europese vestiging uit. Dit jaar viert Taura Olen haar 25ste verjaardag. Bij Taura in Olen werken 80 mensen. Het R&D team is er volop bezig met research naar nieuwe mogelijkheden in textuur en smaakbeleving. Voor 25 jaar Taura zorgt het feestcomité voor een lekkere corona-proof attentie.

Het verhaal van Fe+ is er eentje van passie voor metaal, van gedrevenheid, knowhow en creativiteit van een sterk team. Professionals die een nieuwe wind doen blazen in de wereld van metaalbewerking op maat. De naam FE+ past perfect in dit plaatje: ijzer (ferrum) met een plus, symbool voor de meerwaarde die wij elke dag creëren voor onze professionele klanten. FE+ ontstond in mei 2006 onder de vleugels van Laborex. Vandaag zijn we uitgegroeid tot een Belgische referentie op het vlak van metaalbewerking en plaatbewerking, lasersnijwerk, laswerken en constructie voor bedrijven. Met een knappe 100% interne productie! Samen brainstormen over de deskundige uitwerking van uw metaalproject? Neem dan snel contact met ons op!

 www.tauraurc.com

 www.feplus.be/nl

15

15

LISS

PEETERS INTERIEUR

Zaakvoerder: Liesbeth Huysmans Gemeente: Olen

Zaakvoerder: Wim Peeters Gemeente: Meerhout

Verkooptraining, communicatietraining, leadership en coaching U hebt duidelijke commerciële doelen voor ogen. LISS helpt u die targets efficiënt te bereiken Uw business en uw mensen staan hierbij centraal.

Peeters Interieur is gespecialiseerd in het maken en plaatsen van binnendeuren met de focus op strakke, moderne deuren, waaronder plafondhoge deuren, pivotdeuren, blokdeuren, etc. Hun eigen merk, Adooré, groeide intussen uit tot een succesverhaal, met meerdere verdeelpunten in Vlaanderen. Zaakvoerder Wim Peeters en partner Shana Geboers zijn zelf nog steeds het rechtstreekse aanspreekpunt in hun eigen vestigingen in Meerhout & Hasselt. Samen met een gemotiveerd team van een tiental medewerkers produceren zij alles in eigen atelier en voorzien zij zelf ook de plaatsing en afwerking.

Elk verkoopproces is anders. Daarom vertrekt LISS heel bewust vanuit uw bedrijfssituatie: uw markt, uw doelstellingen, uw dagelijkse praktijk en de specifieke activiteiten van uw mensen. Het resultaat: meer verkoop op korte termijn en waardevolle klantrelaties op lange termijn.

 www.peetersinterieur.be en www.adoore.be

 www.liss.cc

PG 51


29/06 – VIRTUAL REALITY 6/07 – FINANCIEEL MANAGEMENT VOOR NIET-FINANCIËLEN

8/07 – LAB GOOGLE ANALYTICS 8/07 – PERFORMANCE MANAGEMENT: VERHOOG JE ENERGIEPEIL

24/08 – START2SELL 6/09 – BOOTCAMP DIGITAL SECURITY

OF ONTDEK DE ANDERE ZOMEROPLEIDINGEN VIA: HTTPS://WWW.VOKA.BE/MK/BOOSTJEZOMER

Zonnige groetjes, CAROLIEN, PETRA, HANNE & LEEN


MAAK JOUW BEDRIJF GRATIS CHINA PROOF Het EU SME Centre waarmee onze Kamer in februari een principeakkoord afsloot heeft nu de Self-Diagnosis Tool (SDT) gelanceerd - een online tool waarmee je kan nagaan in hoeverre je klaar bent om jouw bedrijfsstrategie in China te ontwikkelen! De Self-Diagnosis Tool is bedoeld om Europese kmo's te helpen vooraf te beoordelen of ze klaar zijn om hun aanwezigheid op de Chinese markt te ontwikkelen, en of ze de juiste richting uitgaan. Het zal ook verdere begeleiding en ondersteuning bieden via een op maat gemaakte lijst van best practices, extra middelen, casestudy's en FAQ's.

De SDT bestaat uit één algemene quiz en vier gespecialiseerde modules. Na voltooiing van elke module krijg je een score waarmee je kan beoordelen in hoeverre je klaar bent om de Chinese markt op te gaan. Voor elke specifieke vraag zal ook een op maat gemaakte lijst van voorbeeldpraktijken, verdere lectuur en FAQ's worden verstrekt, om je te helpen China beter te begrijpen! #GetReadyForChina!

'Starter Kit'. De vragen van de vorige Starter Kit zijn geactualiseerd en herzien, en er zijn nieuwe vragen toegevoegd om de nieuwste beleids-, regelgevings- en marktupdates van China weer te geven. Stuur even een mailtje naar petra.van.bouwelen@voka. be en we bezorgen jou de link naar de tool!

De Self-Diagnosis Tool (SDT) is gebaseerd op een soortgelijk instrument dat eerder in 2015 is ontwikkeld, genaamd

TWEE FINANCIERINGSOPLOSSINGEN VOOR JE BUITENLANDSE KLANT ONDER DE LOEP

FORFAITING VERSUS KOPERSKREDIET CREDENDO OPLOSSING 1: FORFAITING Wat? Kort gezegd: herfinanciering van een leverancierskrediet. De buitenlandse koper beschikt niet altijd over de middelen om contant te betalen bij levering en kan dan aan de Belgische exporteur vragen om hem een krediet toe te kennen zodat hij gespreid kan betalen. De betalingstermijn die de exporteur zijn koper toekent, is een schuldvordering die we ‘leverancierskrediet’ noemen. Met de forfaiting (ook wel disconto met beperkt verhaal) verkoopt de exporteur die zijn koper een dergelijk krediet toekent zijn schuldvordering en

het daaraan verbonden handelspapier (wissels of orderbriefjes) aan Credendo. Credendo zal deze wissels op de vervaldag overmaken aan de bank van de koper. In de praktijk moet de koper wel altijd een voorschot van minimaal 15% betalen.

OPLOSSING 2: KOPERSKREDIET CREDENDO Wat? Kort gezegd: een rechtstreeks krediet van Credendo aan je buitenlandse klant. Het koperskrediet Credendo kan gebruikt worden voor contracten van grotere omvang (vanaf 2 miljoen euro). Er

wordt niet gewerkt met wissels of met een systeem van verdiscontering, maar Credendo verleent rechtstreeks een exportkrediet aan de buitenlandse koper. De Belgische exporteur kan onder dit krediet opnemingen doen en wordt dus m.a.w. contant betaald naarmate de uitvoering van het commercieel contract vordert. De buitenlandse koper betaalt het krediet in drie- of zesmaandelijkse schijven terug aan Credendo. Credendo kan maximaal 85% van het contractbedrag financieren. De koper dient steeds een voorschot van minstens 15% cash te betalen aan de exporteur. Voor meer info mag je steeds contact opnemen met Petra Van Bouwelen via petra.vanbouwelen@voka.be

PG 53

■ I N T E R N AT I O N A A L O N D E R N E M E N


NIEUWE LEDEN De jongste weken hebben volgende nieuwe leden zich aangesloten bij Voka – Kamer van Koophandel MechelenKempen. Als Voka-lid kan je altijd onze ledengids raadplegen. Surf naar www.voka.be/ledengids. Meld je aan om de pagina te bekijken.

ZET WONEN BV

WILDT T&C BV

Z A A K V O E R D E R : R O B VA N H A S S E LT

Z A A K V O E R D E R : S T E P H A N VA N D E R W I L D T

ZET staat voor zuinig, ecologisch en toekomstgericht bouwen. Bij ons staat energiebewust bouwen centraal. Wij volgen de normen op de voet en zoeken steeds naar de meest duurzame oplossing zonder uw comfort uit het oog te verliezen. In 3 ploegen vertrekken we dagelijks naar werven in de buurt om te doen wat we goed kunnen. Timmerwerk, buitenschrijnwerk en dakwerk. Onze mensen op de werf worden geruggensteund door een geoliede schrijnwerkerij voor het aanleveren van maatwerk en de nodige geprefabriceerde elementen.

Wildt T&C biedt aan ondernemers en hun ondernemingen meertalige ondersteuning bij administratie, financieel beheer en logistieke organisatie. Deze hands on aanpak leidt op zeer korte termijn tot pragmatische verbetervoorstellen, zodat u weer wild kan worden van wat u graag doet. Vanuit jarenlange ervaring bij zowel multinationals, kmo’s als kleine zelfstandigen, kan u op mij beroep doen voor de digitalisering van uw administratie, het opzetten of verfijnen van uw procedures, rapporten en ERP, het uitbouwen van uw internationale contacten, of gewoonweg het schrijven en vertalen van uw teksten in NL-EN-FR-DU-ES.

Wij staan voor een persoonlijke aanpak. Kleine of grote werken, wij blijven steeds uw aanspreekpunt. Door onze kennis van de sector kennen wij in elk vakgebied betrouwbare partners, zodat wij een verbouwing als totaalpakket kunnen aanbieden. Zo kan u zich richten op de zaken die voor u echt belangrijk zijn, zoals materiaalkeuze van zichtbare elementen, indeling, inrichting ...

W W W.W I L D T-T C . E U

W W W. Z E T W O N E N . B E

ADVOCATENKANTOOR RELIANCE|LITTLER ZAAKVOERDER: YNE MACHIELS

Reliance|Littler is een advocatenkantoor gespecialiseerd in alle vragen die kunnen rijzen inzake de tewerkstelling van werknemers en zelfstandige samenwerkingen (o.a. arbeidsovereenkomsten, verloningsstructuren, herstructureringen, concurrentievraagstukken, privacy, (aanvullende) pensioenen, internationale mobiliteit enz.). Met vestigingen te Mechelen, Brussel en Gent staat het cliënten bij over heel België, zowel met advies als in gerechtelijke procedures. Reliance is het Belgische kantoor van het internationale platform van Littler, de grootste praktijk gespecialiseerd in arbeidsrecht ter wereld. W W W. R E L I A N C E L AW. B E

PG 54

NIEUWE LEDEN ■


25TH GROUP Z A A K V O E R D E R S : W I M V O S S E N P I E T E R -J A N V O S S

Voor elke klant maken wij hun droomtrap waar, naar ieders budget. Dus bij ons kan je terecht voor houten trappen, binnendeuren laminaat en houten vloeren. Dit alles kan je vinden op het nieuwe industriepark de kluis in Hoogstraten Putten 41.

25th Group is een internationaal marketing & trading bedrijf van hoogwaardige “innovatieve ecologische producten” die water en lucht reinigen. 25th Group is de exclusieve wereldwijde verdeler van NDV Ultrasonic en Aerus. NDV Ultrasonic is een innovatieve techniek die de biofilm in water afbreekt door middel van ultrasonen zodat er zich geen bacteriën meer kunnen vormen en het gebruik van detergenten tot een minimum herleid wordt. Deze nieuwe techniek wordt gebruikt in zwembaden, waterleidingen en boten maar ook in de (groot) industrie. Aerus zorgt dat de lucht op een actieve manier permanent bacteriënvrij wordt gemaakt. Deze toestellen worden gebruikt in kantoorruimten, ziekenhuizen, hotels, winkels, scholen, eventlocaties etc.... Gepatenteerde en gecertificeerde toestellen die vandaag de dag meer dan ooit dé oplossing bieden voor zuivere lucht en water !

W W W.V E R M O N D E N . B E

W W W. 2 5 T H G R O U P. E U

SCHRIJN EN TIMMERWERKEN VERMONDEN BV ZAAKVOERDER: BENNY VERMONDEN

Wij zijn een trappenmakerij uit het hartje van Hoogstraten! Met een jong team en een modern machinepark, maken wij houten trappen.

D&G BEHEER ZA AK VO E R D E R S: DANIELLE VER HAEG EN EN G ERT WALBERS

D&G Beheer is actief als syndicus in het noorden van de provincie Antwerpen en werd in 2011 opgericht door Danielle Verhaegen en Gert Walbers. Het bedrijf staat dagelijks in voor het administratief, financieel en technisch beheer van appartementsgebouwen en kmo-zones. Inmiddels is het kantoor uitgegroeid tot een prominente waarde in de regio met een team van 8 uiterst gemotiveerde en professionele medewerkers. Wij onderscheiden ons voornamelijk van onze concullega’s door maximaal in te zetten op innovatie, communicatie en klantbeleving. Daarnaast streven wij naar het creëren van een optimale werkgelegenheid met een perfecte work-life balance voor onze medewerkers.

Ook Deldo Autobanden schonk ons het vertrouwen! Klant: Jos Delcroix Oppervlakte: 25.000 m² Plaats: Antwerpen studiebureau: Arcade Groep

W W W. D G B E H E E R . B E

www.industriebouw.be


MEERDERHEID WERKGEVERS ÉN WERKNEMERS ERVAREN VERZUIM ALS STOREND Werkgevers (44%) én werknemers (64%) vinden verzuim storend, blijkt uit cijfers van een verzuimenquête die Mensura en Certimed samen hebben opgezet. Daarnaast blijkt een grote meerderheid werknemers (83%) bereid om, als de omstandigheden dat toelaten, met de werkgever te bekijken of en in welke mate ze inzetbaar kunnen zijn tijdens hun afwezigheid. Tegelijk is presenteïsme – gaan werken ondanks ziekte – een ruim verspreide praktijk: 7 op 10 werknemers geeft aan zich daar al aan bezondigd te hebben. Het bleek een interessante oefening om werkgevers (1.000) én werknemers (511) te bevragen rond hoe zij kijken naar verzuim, en de impact op hun werk en leven. De bevraging levert veel inzichten op, waarvan ik er graag al drie onder de loep neem.

LAAT VERZUIM GEEN STOORZENDER ZIJN Dat werkgevers verzuim als eerder storend tot zeer storend ervaren, doet weinig stof opwaaien. Evenmin kun je van een verrassing spreken dat ook werknemers er zo over denken. Per slot van rekening betekenen afwezigheden van collega’s vaak bijkomend werk, in de war gestuurde planningen, vervangers inwerken… Wel frappant vind ik dat maar liefst 64% van de werknemers aangeeft verzuim hinderlijk te vinden. Het is dus niet ver gezocht om te stellen dat werkgevers én werknemers verzuim als problematisch zien. En dat er dus best iets aan gedaan wordt.

ZET IN OP INZETBAARHEID Misschien wel het meest verrassende inzicht uit deze bevraging: 8 op 10 werknemers blijkt bereid bij afwezigheid 'iets voor het werk' te doen, op voorwaarde dat de omstandigheden dat toelaten. Wie klappertandend van de koorts in bed ligt, moet uitzieken. Maar wie niet naar het werk kan komen vanwege een gebroken been, kan misschien wel nog een nuttige bijdrage leveren. Wie dacht dat daar terughoudendheid rond zou bestaan bij werknemers, denkt verkeerd. Net daarom is het spijtig dat er ondanks deze principiële bereidheid hierover zelden in gesprek wordt gegaan met de medewerker. Meestal blijft het bij de ziektemelding en het obligate ziektebriefje. Maar als we ziekteverzuim structureel willen verminderen in ons land, dan is inzetten op de resterende mogelijkheden een belangrijke stap. We denken nog te veel vanuit beperkingen in plaats van te kijken naar de mogelijkheden. Dat begint met een warm-zakelijk gesprek over

8 op 10 werknemers blijkt bereid bij afwezigheid ‘iets voor het werk’ te doen.” PG 56

PA R T N E R N A R T I K E L ■

hoe we de aanwezige mogelijkheden zo goed mogelijk kunnen benutten.

ROEP PRESENTEÏSME EEN HALT TOE Uit de cijfers blijkt echter ook dat werknemers nog vaak ondanks ziekte gaan werken: 7 op 10 bleef effectief al aan het werk ondanks dat ze ziek waren of zich niet in staat voelden om te gaan werken. Vooral jongere werknemers (18-34 jaar) en vrouwen blijken daar ontvankelijk voor. Ze geven aan dat ze zich nuttig willen voelen, een goede indruk willen maken of de reactie van collega’s of leidinggevenden vrezen. Met het risico dat er ondermaats gewerkt wordt, of erger nog, collega’s besmet worden… Hoog tijd dus om verzuim op een andere manier aan te pakken. Hoe? Op verzuimcharter.be leest u er de komende weken alles over. Auteur: Dr. Gretel Schrijvers, Algemeen Directeur Mensura EDPB


Optimaliseer je digitale flow van H tot R Digitaal is het nieuwe normaal. Stoom je werkplek klaar voor de toekomst met de SD Worx Assistant. In een handomdraai beheer je je digitale hr-flow, zonder administratieve rompslomp. Gewoon van op je smartphone! Handig toch? Verbeter je digitale werknemerservaring met SD Worx, we helpen je graag.

www.sdworx.be


Uw bedrijf kent de waarde van

begint met waardevolle klantencontacten

Elk contact telt. We zorgen voor de optimalisatie en integratie van uw klanteninteracties.

Join the Next Normal of surf naar proximus.be/customerinteractions

Think possible


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.