Ти си Варна / брой 17

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 17

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

07 АКЦЕНТИ

15 НА СРЕЩА Християн Облаков

26 КОЙ СИ ТИ? Ивелина Атанасова и дигиталните деца

28 МЕСТА Бистро “Бонжур”

30 ОТКЪДЕ СИ? Родриго Карера

32 НА ПЪТ До Мадрид през пролетта

36 КВАРТАЛНО Владислав Варненчик

38 РАБОТИЛНИЦА Меденки - любимки 1


Екип: Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Реклама: Полина Милчева polina@vijvarna.com тел: 0877 885 242 Автори в броя: Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Полина Милчева Божана Сотирова Коректор: Цветелина Тенева

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Електронно списание свалете от issuu.com

Корица Kokimoto Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД

2


„Септември ще бъде май”, е казал поетът. Но дали май ще бъде септември не е ясно. След като природата се пошегува с нас през април, сега всички сме в очакване да хвърлим дебелите дрехи изведнъж и лятото да пристигне. Да, ама не, поне във Варна. Тук край морето май ще е май и няма да е никак скучно. Културният живот в града не е спирал, въпросът е с каква скорост се движи и накъде отива. И отговорите са различни. Кино, театър, опера, изложби, концерти... всеки ден, някъде , нещо интересно. Кой казва, че във Варна е скучно? И през този месец ще се радваме на няколко премиери, отново гостуват столични театри с успешни представления. Започва сезонът на фестивалите. Очакват ни и филмови премиери. Май е месецът с най-много празници в календара и с най-много почивни дни. Този път останете в града, насладете се на разходка по пясъка в неделя сутрин или ароматно кафе с курабийка в някое от новите заведения из града. Подкрепете местния бизнес и хората, които идват от Европа тук, за да правят града ни по-приятно място. Преоткрийте архитектурата на Варна. Вдигнете поглед, за да видите сградите край вас - колко много могат да разкажат. След това разкажете и вие – на децата си, на приятели, на човека до вас. Разкажете колко е красива Варна през май.

Н Тодоров Издател

3


ГРАДСКИ МАРАТОН За втора година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във верига от маратонски бягания в Стара Загора, Варна и София. Варненският маратон стартира в 9.30 ч. на 7 май на площад „Независимост“ (до Операта). Трасето преминава през централната пешеходна зона, Морската градина, Делфинариума и обратно . Участниците имат избор между следните дистанции: 42.195 км, 16.8 км, 8.4 км и градски крос 2 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа. Наградният фонд е 49 000лв. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие, са на интернет страницата на маратона http:// marathonvarna42km.com. Онлайн формулярите са отворени и вече се приемат заявки.

ОПЕРА ЗА ДЕЦА В разказите си Валери Петров изразява огромната си любов към живота и към децата. Един от тях е посветен на приключенията на петгодишната Лили в морските дълбини, срещата и' с „най-грозната и най-страшна“ дълбоководна риба Хрили, преодоляването на опасностите и раждането на едно дълбоко приятелство. Героите и случките от любимата на вече няколко поколения деца приказка са основа на новата детска опера. Премиерата на „Пук – Лили на морското дъно“ ще бъде на 8 май от 19 часа в Държавна опера – Варна. Мюзикълът е на Андрей Дреников, по текст на Валери Петров с диригент Ганчо Ганев и с участието на изпълнители от Варненската детско-юношеска опера.

5 И 1/2 СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА Третото издание на форума за скандинавско кино ще стане факт през май, отново под модерацията на Елица Матеева в ролята на лектор и отговорник за филмовата селекция. Тази година тя поставя в светлината на прожектора шведския режисьор Лукас Мудисон. Кинопрожекциите ще се провеждат в Contemporary Space и Отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ между 10 и 13 май. Пълната програма може да намерите на стр. 14

4


ТАНЦОВ ТУРНИР VARNA OPEN За три дни, между 12 и 14 май, Варна ще бъде световен център на спортните танци. Международният турнир Varna Open за Купата на Кмета на Община Варна ще се проведе в зала Конгресна на ДКС, която специално за събитието ще бъде превърната в в бална зала. В различните възрастови категории ще вземат участие над двеста танцови двойки от Австрия, Англия, Германия и цял свят. Танцовият турнир е част от кампанията на Варна като Младежка Европейска столица.

ГРУПА ШЕПОТ ВЪВ VINTAGE 33 На 13.05 от 21 часа в клуб Vintage 33 варненската рок група Шепот ще представи своя дебютен албум. Творбата включва 9 композиции, които стилово граничат с прогресивния рок и мелодичния метъл, но всички съдържат специфичните изпълнения на пиано и цигулка, характерни за пъстрия звук на групата. Текстовете на повечето песни са на български език, а албумът носи заглавието "Непозната земя". В събитието ще участват и момчетата от PlanB, които ще допринесат зa настроението в клуб Vintage 33.

ХИП –ХОП ТЕАТЪР

На 20 май от 19,30 варненската танцова школа The Center World ще представи своя версия на „Ние, врабчетата“ на Радичков в иновативната форма на хип-хоп театрално представление. Начинанието събира млади хора на различни възрасти и носи заглавието „е-врабчетата“. Проектът и хореографията са дело на Георги GOOSH Енчев, а музиката е на Виктор Добрев. Постановката ще да гледаме на ул. „Шипка“ 4.

5


СЪБИТИЕ

„НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ“ – ВАРНА 2017 Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 13 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна. „Нощ на Музеите и Галериите“ ще се проведе във Варна на 19 и 20 май 2017г. Списанието за градска култура „Ти си Варна”, с подкрепата на фонд „Култура” към община Варна организира следващото издание на „Нощта” в нашия град. В инициативата ще се включат музеи, голяма част от галериите, творчески пространства, заведения. В „Нощта” се очакват голям брой участници, които освен чрез експозиции и изложби, ще участват и в културни събития на територията на гарада.. Фестивалът ще се проведе в два дни. В петъчната вечер ще бъдат открити изложби, ще се проведат концерти и представления в алтернативни пространства, партита в заведения

и клубове. През деня в събота част от музеите и галериите ще организират дневна програма. Кулминацията на събитията ще бъде времето от 18:00 – 01:00 ч в събота – 20.05, когато музеите и галериите ще работят при вход свободен. Очаква ни специална Нощната карта на Варна, която ще представи няколко маршрута за посетителите. По този начин те ще бъдат улеснени в посещението на по-голям брой места в Нощта. Пълната програма ще намерите на www.varnanight.bg

6


ТЕАТЪР

НА ТЕАТЪР С БЛАГУНИТЕ

Симпатичните герои от първият български куклен сериал “Благуните”, които всяка вечер в продължение на два сезона пожелаваха “лека нощ” на децата от телевизионния екран, оживяват на театрална сцена в спектакъла “Още един прекрасен ден”. Малките зрители и техните родители ще се срещнат за първи път с благуните на живо във Варна на 16 май от 18.00 ч. във ФКЦ. В “Още един прекрасен ден” децата ще се докоснат до любимите си куклени герои, ще се потопят в техния свят и заедно ще преживеят весели и получителни истории. Изключително красиви, пъстри и цветни, куклите са специално преработени за сцена, а декорите са пищни и с впечатляващи размери. „Още един прекрасен ден“ ще бъде пълнен с много смях, добро настроение, поучителни моменти, музика и танци. Автор и режисьор е Илиян Илиев, сценограф - Кирил Наумов, кукли - Благовеста Василева, музика - Димо Стоянов от ПИФ и Аликсандър Дойчев. Участват актьорите Елиза Илиева, Момчил Михайлов, Златина Йорданова, Янко Стоянов, Явор Зехиров, Мая Гелева, Нели Славова, Краси Кирчев.

Билетите за представлението са с цена от 8 до 12 лв., а деца под 4 г. ще влизат безплатно, но без право на седящо място. Билетите могат да се закупят от системата на Eventim.bg, от касите на ФКЦ, бензиностанции OMV, магазини Техномаркет и Orangе.

7


СПЕКТАКЪЛ

„ОТЕЛО“ На 4 май Театър „Българска армия“ гостува на варненска сцена с една от най- поставяните класики на Шекспир – „Отело“. Историята за любов, ревност, предателство и манипулация е режисирана от Иван Урумов. Музиката е на Дони, а костюмите и сценографията са дело на Нина Пашова. В ролята на генералът-мавър влиза Иван Радоев, а злодеят Яго се играе от Георги Къркеланов, който достига висоти в превъплъщението си в коварен и безскрупулен катализатор на действието. Гергана Данданова се справя чудесно с ролята на невинно пожертваната Дездемона. "Отело" на театър "Българска

армия" е прекрасна адаптация на великата пиеса на Шекспир , а майсторската игра на актьорите дава възможност на зрителя да се потопи в пълната палитра от човешки чувства и отношения. Представлението, което несъмнено ще се превърне в събитие на варненската театрална сцена, ще се играе на сцена Филиал в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ от 19 часа.

КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ "ПАРИЖ-БУЕНОС АЙРЕС, ЕДНА ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ" На 20 май от 19.00 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна ще се потопим в една любовна история, в която музиката и поезията са равностойни партньори. На артистично пътешествие ще ни поведат световноизвестните музиканти Мария Мартинова – пиано и Сирил Гарак – цигулка, възпитаници на класическата музикална традиция и емблематични фигури от световната тангосцена. С изпълненията си те ще ни пренесат в завладяващата атмосфера на най-новия си албум „Париж – Буенос Айрес, една любовна история”. В спектакъла участва и театралния и филмов

актьор Юлиан Вергов, с чийто глас ще оживеят поети от двата свята. На сцената ще се допълват страстта на аржентинското танго, романтиката на френския импресионизъм и лиричната изповед. Спектакълът обещава изискано преживяване с творбите на Дебюси, Пиацола, Тройло, Салган, Верлен, Борхес, Аполинер. Билети - на касата на ФКЦ.

8


9


ФИЛМ

„АНГЕЛОГЛАСНИЯТ“ В дните на българската просвета и култура АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева правят подарък на обществеността на Варна. 51 години след неговото създаване, във Варна ще се състои премиера на „Ангелогласният“ (1966 г.) - документален филм за личността на първия български композитор Йоан Кукузел. Св. Йоан Кукузел е българин, роден през 1280 г. в гр. Драч (днешна Албания), умира през 1360 г. в Атонския манастир. Неговите певчески възможности с великолепен диапазон на гласа и тембъра му отреждат прозвището Ангелогласният. Събитието обещава и една вълнуваща среща с последния жив представител на творческия колектив на филма, Таня Доганова-Христова – диригент, кинорежисьор, създател и дългогодишен

художествен ръководител на мъжки камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“, утвърдил в цял свят името и славата на Кукузел със своята забележителна концертна дейност. Прожекциите са със свободен вход – на 23 май от 18:00 ч. в Държавен куклен театър Варна за ученици и на 24 май от 19:00 ч. в Интерхотел Черно Море, Зала 1 - за гражданите на Варна. Организатори са АНДАРИ( www.andaribg.com ) с любезното съдействие на Държавен куклен театър Варна и Интерхотел Черно Море.

10


СПЕКТАКЪЛ

„КАПАРО ЗА ТРИМА“ Една от най-нашумелите и успешни комедийни постановки този сезон, номинирана за 27-то издание на Наградите „Аскеер“ - "Капаро за трима" идва във Варна. Авторският спектакъл по идея на Захари Танев, Асен Кукушев и Дули Дулев ще гастролира в морската столица на 19 май от 19:30 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център. Автор на сценария и режисурата е финалистът от предаването „Ръкописът” на БНТ - Пламен Глогов. Сюжетната линия разказва за безработен бизнесмен /Асен Кукушев/, упорит боксьор без слава /Дули Дулев/ и народен билколечител / Захари Танев/, които стават жертви на имотна измама, като са принудени да съжителстват заедно в апартамент- бивш психиатричен кабинет, докато се опитват да се справят с подлия хазяин (Станислав Пеев), бившата му жена (Ева Демирева), агресивния домоуправител- поетбагерист (Константин Лунгов) и кокетната съседка-

непрактикуващ нотариус (Полина Маркова). Постановката не се препоръчва за хора със слабо чувство за хумор и непоносимост към заразителен смях. Цена на билетите: 10, 12 и 15 лв.

ПРЕМИЕРА НА МОНОСПЕКТАКЪЛА „САЮРИ“ Варненци познават най-малката камерна сцена в града, на която са се наслаждавали на „Шамандура за лично ползване“ и „Зорба гъркът“. Този път Георги Велчовски е от другата страна: драматизация и постановка. Моноспектакълът е на Ивелина Сотирова, по романа на Артър Голдън „Мемоарите на една гейша“. Една (не) обикновена многопластова история, разказана от една единствена актриса. Художник на плаката е Юлия Бузилова, нарисувала последните два календара „Стара Варна“. Музика на Тихомир Димов, костюми от неповторимия Миро, стилист -Даниела Станчева. Консултанти, за да е автентично представянето и обстановката завладяваща: проф. Александър Илиев, Живко Алатов, Антоан Николаев.

Премиерата ще се състои на 4 май от 19 часа в избата „Стара Варна“, ул. „Цар Калоян“ №5. Билети на касата на „Стара Варна“. Тел. 0887/280697; 0888/490-221.

11


ГАЛЕРИИ

ТЕАТЪР

до 25.05 Военноморски клуб Варна, бул.Вл.Варненчик 2 Изложба: Българска морска авиация в полет между две стихии

Театър Българан

до 08.05 Парк-музей „Владислав Варненчик” Варна, бул.Янош Хуняди 55 605 години от въстанието срещу Муса В изложбата ще бъдат представени средновековно оръжие и предмети на бита от крепостта „Овеч”, които са част от фонда на Исторически музей – Провадия и Паркмузей на бойната дружба

3.05 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Баща под наем С участието на: Красимир Демиров, Пламен Маринов, Владимир Трендафилов и др. 04.05 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Да, господин Премиер! от Антъни Джей и Джонатан Лин С участието на: Кръстю Лафазанов, Мариан Бачев, Георги Стайков, Иван Григоров и др.

17.05 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Легло за трима до 26.05 от Орлин Дяков НГХНИ „К.Преславски” С участието на: Николай Варна, ул.Атанас Георгиев 20 Урумов, Венцислав Петков, Пролетен салон на изкуствата Любомир Кънев и др. 2017 Програма: 18.05 от 19:00 часа 03.05, 04.05 и 05.05 от 10:00 ФКЦ, Зала 1 часа Черното пиле Майсторски клас по HIP-HOP от Николай Хайтов NEW STYLE , Моноспектакъл на Мариус Концертна зала Куркински 10.05 от 18:30 часа Изложба „Випуск 2017“, 23.05 от 19:00 часа артсалон „Ракурси“ ФКЦ, Зала 1 13.05 от 10:00 часа Омайна нощ Дефиле на изкуствата от Жозиан Баласко „НИЕ ПЕЕМ, РИСУВАМЕ И С участието на: Асен ТАНЦУВАМЕ “ по маршрут: Блатечки, Мария Варненска опера- бул.“Княз Сапунджиева и Юри Ангелов Борис“- Морска градина, финализирано с празничен 29.05 от 19:00 часа концерт в „Раковината“ от ФКЦ, Зала 1 11.00 ч. Виртуозите на хармониката 13.05 от 10:00 часа Солисти: Владимир и Веселин Тебеширено детство, Лечеви Морска градина, пред „Раковината“ Диригент: Левон Манукян 26.05 от 18:00 часа Годишен концерт на НГХНИ, 30.05 от 19:00 часа ФКЦ ФКЦ, Зала 1 Съпътстващи гостуващи Изневери в повече изложби: от Артур Нюфийлд С участието на: Христо Гърбов, Албена Михова, Ернестина Шинова и др.

31.05 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Грамофонът Авторски моноспектакъл на Виктор Калев Текст: Ваня Щерева Драматичен театър

02.05 и 18.05 от 19:00 до 22:30 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир Романтична драма от Л.Хол по сценария на Марк Норман и Том Стопард С участието на: Адриан Филопов, Цветина Петрова, Антонио Угрински и др. 03.05 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Канкун Психодрама от Жорди Галсеран С участието на: Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова и др. 04.05 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Отело Театър Българска армия -София Трагедия от Уилям Шекспир С участието на: Иван Радоев, Гергана Данданова, Георги Къркеланов и др. 05.05 и 22.05 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Месец на село от И. С. Тургенев С участието на: Даниела Викторова, Стоян Радев, Цветина Петрова и др. 09.05 от 18:00 до 19:20 часа Сцена Филиал Приятели? Комедия от Здрава Каменова и Калин Ангелов С участието на: Валери Вълчев и Константин Соколов 12


11.05 от 19:00 до 20:50 часа Сцена Филиал Едноокият цар Комедия на наблюдението от Марк Креует С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров и Николай Божков

20.05 от 18:00 до 19:45 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата Комедия от Валентин Кръсногоров С участието на: Валентин Митев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова, Гергана Арнаудова и др.

12.05 от 19:00 до 20:00 часа Сцена Филиал Последния час – Яворов Авторски моноспектакъл на Димитър Маринов

23.05 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Опасни връзки Драма от Кристофър Хамптън С участието на: Веселина Михалкова, Стоян Радев, Екатерина Георгиева, Гергана Плетньова и др.

13.05 от 18:00 до 20:00 часа Сцена Филиал Глупаци Сатира от Нийл Саймън С участието на: Теодор Папазов, Ина Добрева, Валентин Митев, Даниела Викторова и др. 15.05 от 19:00 до 21:20 часа Сцена Филиал Паметта на водата Драма от Шийла Стивънсън С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и др. 16.05 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация Смещна позорищна игра от Добри Войников С участието на: Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова и др. 17.05 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Вампир ДТ „Н.Вапцаров“ Благоевград Комедия от Антон Страшимиров Постановка: Маргарита Мачева

20.05 и 31.05 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Сън От Магда Борисова С участието на: Георги Няголов/Недялко Стефанов, Валери Вълчев, Цветина Петрова и др. ОПЕРА Държавна опера Варна

04.05 от 19:00 до 21:00 часа Севилският бръснар Опера в две действия от Джакомо Росини Диригент: Стефано Сегедони С участието на: Арсений Арсов, Гео Чобанов, Силвия Ангелова и др. 05.05 от 19:00 до 21:00 часа Бохемска рапсодия С песните на „Куин” Диригент: Ганчо Ганчев С участието на: Оркестър и хор на Държавна опера Варна, Вокална група ИУ Фория и др. 09.05 и 31.05 от 19:00 до 20:30 часа Пук-Лили на морското дъно Диригент: Ганчо Ганчо С участието на изпълнители от Варненската детскоюношеска опера

12.05 от 19:00 до 20:30 часа Upgrade с Марги Хранова Българските вечни песни Диригент: Страцимир Павлов С участието на: Маргарита Хранова, Нейчо Петров и Антоанела Петрова 15.05 от 19:00 до 20:30 часа Матрьошка Спектакъл по сюжети на руския фолклор, Пушкин и музика от Глинка, РимскиКорсаков, Рахманинов, Чайковски 19.05 от 19:00 до 21:45 часа Риголето Опера в три действия / четири картини / от Джузепе Верди Диригент: Страцимир Павлов С участието на: Валерий Георгиев, Пламен Димитров, Илина Михайлова и др. 22.05 от 19:00 до 22:00 часа Царицата на чардаша Опера в три действия Имре Калман Диригент: Милен Апостолов С участието на: Владимир Владимиров, Бойка Василева, Пламен Долапчиев и др. 26.05 от 19:00 до 22:00 часа Бохеми Опера в четири действия от Джакомо Пучини Диригент: Борислав Иванов С участието на: Валерий Георгиев, Гюлбин Гюнай, Свилен Николов, Пламен Димитров и др. 30.05 от 19:00 до 21:30 часа Норма Лирична трагедия в две действия / четири картини / от Винченцо Белини Диригент: Вилиана Вълчева С участието на: Линка Стоянова, Даниела Дякова, Борис Луков и др.

13


ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

5 И 1/2 СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА

ТЕАТЪР

10.05 от 18:30 часа Галерия Contemporary space Варна, ул. „Марко Балабанов 23 Мащерка Исландия/2015 г, 100 м. Режисьор: Бьорн Хлинур Харалдсон С участието на: Харпа Арнардотир, Свейн Олафур Гунарсон, Маргрет Гудмундсдотир, Йохана Йонас

16.05 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 1 Благуните на живо - Още един прекрасен ден Детски театрален спектакъл 17.05 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 1 Приказките на баба Драматизация по приказки на Елин Пелин „Трите баби”, „Чохено контошче” и „Цар Шишко” Сценография и косюми: Виолета Радкова Мзика: Пламен Мирчев – Мирона С участието на: Надя Банчева, Ясена Господинова, Дайана Михайлова и др. КИНО до 4.05 от 20:00 часа ФКЦ, Зала 6 Перфектни непознати премиерен филм на Италия 2016 г., 97 мин. Режисьор: Паоло Дженовезе В ролите: Джузепе Батистон, Анна Фолиета, Марко Джалини, Едоардо Лео, Валерио Мастандреа, Алба Рорвахер, Кася Смутняк МУЗИКА 20.05 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Концерт-спектакъл "Париж-Буенос Айрес: една любовна история", С участието на Мария Мартинова - пиано, Сирил Гарак - цигулка и със специалното участие на актьора Юлиан Вергов

11.05 от 18:30 часа Галерия Contemporary space Варна, ул. „Марко Балабанов 23 Безшумно сърце Silent Heart - Stille hjerte Дания/2014 г 97 м Режисьор: Биле Аугуст С участието на: Гита Ньорби, Паприка Стеен, Мортен Грунвалд и др.

Всички прожекции се провеждат в Contemporary space – с редовна цена на билета 7 лв. и намаление за учащи и пенсионери 5 лв. 13.05 от 10:00 часа Отдел „Изкуство”, Регионална библиотека „ Пенчо Славейков” Варна, ул. Ген. Паренсов 3 Пътешествие във финландската комедия Вход свободен РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

05. 05 Tr1ckmusic - Tr1cktape 3 Album Promo – black party с MADMATIC, БОРО ПЪРВИ, УМА И ДУМА, ЖЛЪЧ, ATILA, Hoodini & Криминал. Зад грамофоните застава DJ Akasha Musika

12.05 от 18:00 часа 06.05 Rubik session Галерия Contemporary space Варна, ул. „Марко Балабанов 23 техно парти Лектория на тема: Лукас 12.05 Marco Bailey at Rubik Мудисон и неговите истории техно парти 12.05 от 18:30 часа 13.05 Varna DJ's United Галерия Contemporary space Варна, ул. „Марко Балабанов 23 Peter Pavlov, Forceman, Скандинавско кино за младежи MSTK a.k.a Mistika, Markov, Nicooly "official", Georgie Tech, Ние сме най-добрите D-Klined, MNML WARRIORS Швеция/Дания/2013 г 102 м a.k.a DJane CANDELITTA & Режисьор: Лукас Мудисон MiniMonster, Marski, Gabriella С участието на : Мира Баркхамар, Мира Гросин, 19.05 Cultural quiz night Йохан Лилемарк и др. викторина на тема изкуство 13.05 от 18:30 часа 20.05 A: Gain Галерия Contemporary space Варна, ул. „Марко Балабанов 23 техно парти Шведски навлек 26.05 We Are Techno Швеция-Норвегия 2015 Kozin a.k.a Alien Man, VEN година, 97 мин. a.k.a Trackpill, SubSonic Режисьор: Рони Сандал Сценарист: Рони Сандал 27.05 Спортна надпревара С участието на: Бианка Състезание Кронльоф, Хенрик Рафаелсен, Мона 28.05 Нарисувай Доброто Кристиансен и др. благотворителна изложба и уъркшоп с Ивалина Христова 14


Християн Облаков от

Пламена Александрова

Докато го слушам, започвам да си представям дами с рокли и чадърчета и изискани господа на градски матинета и соарета. Само на 28 е, а се е потопил в историята и архитектурата на града толкова увлекателно, че вече е написал шест книги, посветени на варненски архитекти. Юрист, писател и страстен историк, Християн Облаков ни развежда из старите къщи и вълнуващите истории зад варненските фасади. 15


да направя книга. Започнах да ровя в архивите на Варна, в стари снимки и скици и ми направи впечатление, че тук е живял и работил арх. Дабко Дабков. Казах си „я да видим какво има за този архитект“ . Оказа се, че няма нищо. Посериозните ми търсения в архиви и музеи не ми дадоха достатъчно информация, но за късмет се запознах с внука му, инж. Цветан Цветков. Той ми предостави огромния архив на дядо си – семейни снимки, документи, вещи и живия спомен, който даде цвят на картината, нужен за създаването на книгата, която издадох през 2009 година. Това се разви почти като заболяване, в добрия смисъл на думата, и сега пиша седмата си книга. Имаш ли любим архитектурен стил? Обичам всичко, свързано с Варна, в тази връзка и много стилове и направления, които са се развивали в архитектурен план. Но имам слабост към сецесион. Много сгради във Варна носят духа на сецесиона, много са и разрушените. Някои от частните домове, които е проектирал арх. Дабков в началото на 20-ти век с елементи, характерни за това направление. Любима ми е къщата на Костадин Генов на бул. „Мария Луиза“31. Изключително много харесвам и фасадата на Аквариума. Има ли във Варна сгради, които могат да се сравнят със световни архитектурни образци? Варна е световен град и в този смисъл мисля, че не е нужно да правим сравнение между фасадите на нашия град и тези в други градове. Това, което Как се появи интересът ти към историята и имаме, е уникално посвоему и то прави Варна каквато е. архитектурата? Още от малък, без преувеличение, се интересувам от старата архитектура на Варна, В кой период са строени най- забележителните защото съм роден и израсъл в центъра, по- сгради? конкретно в Турската махала, където беше От всеки период има образци, които са нашата къща. Голяма част от детските ми изключително елегантни и стойностни като спомени са свързани с посещения на турската архитектура. Да кажем, че имаме твърде баня, разходки по улиците в района, по „Цар малко съхранени образци от периода преди Симеон“, по „Дебър“, по „Заменхоф“, до театъра, Освобождението. Имаме малко повече от периода до Катедралата. Компанията на моята прабаба, след Освобождението. Общоевропейският Belle нейните приятелки, оказаха трайно въздействие epoque, който приключва с началото на Първата върху мен. В един момент това поколение започна световна война, при нас започва малко по-късно да си отива от този свят, но се оказа, че и част и приключва по-рано . От този период са тези от къщите също си отиват. Средата, в която елегантни украси, необарок и сецесион. След съм израснал, започна да си отива. Реших, че войната идва следващ период с навлизащите ар трябва нещо да се направи. Първо започнах да се деко, баухаус и т.н. Аз лично харесвам периода разхождам по улиците с фотоапарат в ръка, още Belle epoque и си оставам привърженик на ар нуво, учех в гимназията. Правех снимки на абсолютно сецесион, които в нашия град са попаднали в една всички стари къщи без да ги обединявам по благодатна среда – да изграждат от нищо нещо. някакъв принцип като стил, година на градеж Има цели райони в града, които са построени или архитект. В последствие реших, че трябва буквално върху голо поле и имаме великолепни да има и някакъв смисъл от това и се амбицирах образци от този период. 16


Разкажи ни интересна родова история или история на сграда. Голяма част от къщите, които виждам, са не само фасади, а и градска родова памет. Всяка къща има какво да разкаже, крие фамилни истории. Аз задълбочено съм изследвал къщите на инж. Георги Бърнев, на Григор Пейчев, къщите на много банкери, адвокати, лекари. Мога да разкажа за дома на Венедикт Попов. Една от най-старите къщи във Варна, на ул „Хан Крум“ 17, каменна сграда от 1862 г. В тази къща е живеела наследницата на дома Амалия Стефаниди, гъркиня от Варна, която се омъжва за бесарабския българин Венедикт Попов. Той впоследствие става бележит общественик, народен представител във Великото народно събрание, опълченец е от Шипка, окръжен управител на Варна и т.н. Отделно е бил адвокат и преподавател по право. Той е баща на известния варненски архитект Стефан Венедикт Попов. Имало търкания между бащата и сина. Утвърденият адвокат искал да има продължение на семейната професия, а синът искал да учи архитектура. Така заминава за Белгия, говори съвършено френски и планира да учи там, но се оказва, че тамошната дипломата не е призната в България. Леко отчаян, Стефан заминава за Мюнхен, където има българска общност и добър технически университет с призната в България диплома. Но Стефан не знае немски, а не успява да намери българската колония, която да му помогне в адаптацията. Взема си куфарите и тръгва към жп гарата да се прибира, когато ненадейно по пътя чува на висок глас да се ползват познати български слова, макар и доста груби. Тази чиста случайност го отвежда до българската общност в Мюнхен и предначертава оставането му там и превръщането му в един от големите варненски архитекти. Как в чужбина поддържат културните паметници и какво можем да взаимстваме от практиките им? Проблем с паметниците съществува в цял свят. Италия, която е съкровищницата на европейското културно наследство, се задъхва в поддръжката на паметниците на културата. И в много италиански градове могат да се видят рушащи се сгради, дори изцяло изоставени дворци в провинцията. Но, за разлика от България, в Италия има много строго законодателство. Ние също имаме закон за културното наследство, но санкциите са малки и неефективни. Ето една недомислица: сградите- паметници са освободени

от данък сгради. Мисля, че много по-добре би било да се въведе данък, който да бъде повисок от на обикновените сгради в същия район, като парите да се събират от общината и тя да има задължението да поддържа тези сгради. Ето една реална промяна, която би довела до някакъв ефект. Защо не се прави е въпрос към законодателя. Нашата община предприе някои мерки, има няколко сгради, които вече бяха реставрирани с общински средства. Община Варна е най-големият собственик на паметници на културата и трябва максимално добре да се грижи за тях. Има ли туристически интерес към нашата архитектура и можем ли да я превърнем в туристически коз? Всъщност аз правя това от няколко години. Като екскурзовод водя турове, посветени на варненската архитектура. На туристите обаче им прави впечатление, че едно много сериозно като степен разрушение е обхванало центъра на Варна и всички са изумени как е възможно. Питал съм италианци, французи, германци дали имат такива примери и те казват, че в центъра на града такова нещо е немислимо. Ако хипотетично имаш безусловна власт да правиш реформи в града за определен период от време, какво би променил? На всяка цена, по подобие на всички големи уважаващи себе си европейски градове, бих обособил исторически център с точни и ясни линии, с точно определено наследство от Античността до наши дни – архитектура, археология, кулинария. И, разбира се, въвеждане на една зона за лимитирано движение ; синя, бяла, зелена ,жълта зона за паркиране на лични МПС. Оттам насетне още куп други неща има за решаване в този град. За какво ще бъде седмата ти книга? Тя е посветена именно на архитект Стефан Венедикт Попов и този месец ще излезе от печат. Освен да анонсирам книгата, ми се иска да отправя едно пожелание: Варна винаги да си остане царицата на Черно море, както е била известна в миналото.

17


Ресторанти

GO DZ I L A

5 Варна, бул. Княз

Борис I-ви 66, раб. време: денонощно

Би с т р о Е в р о п а

1 Варна, бул Сливница 11 ,

Ресторанти

Фратели

2 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер

раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 40 50 60- резервации 0899 250 940, 052 78 31 88 доставка

раб. време: 11:00-00:00 Тел.: 0887 55 49 38, 052 603 950 FB/bistroeuropevarna/ 6 Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 7 Варна, Grand Mall, ул. Андрей

Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILA

3

Кафе-сладкарница

"Fratelli & Fish" кв. Чайка, бл.34 вх. А. Работно време: 8:00-23:00; тел. за резервации 0877 33 19 18 / 052 300 069 Варна,кв.Виница, ул."Цар Борис III" 59, раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , 052 34 33 2

En d o r f in o

Бис тр о Б он жур

френски гурме бургери

4 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница 34 Варна, ул. Стефан Стамболов 5 ENDORFINO раб. пон.-съб. 11-22:30 тел: 052 600 631 FB/bistrobonjour www.bistro-bonjour.com доставки с lakom.bg

18


Кафе-сладкарница

Д ила й т

11 Варна, бул. Съборни 48, 10

раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Билярд клуб Ша р к

12 Варна ул. Р. Димитриев 19

тел: (052) 607 324 раб. време: 09 - 21:00 www.sharkvarna.com

Er n ie Hemi n g way rastaurant & sea bar

13 Варна, Кап. Георги Георгиев ,

Крайбрежна Алея , раб. време: 11:00-23:00 Тел.: 0888 408 445 FB/erniehemingwayvarna/ www.erniehemingway.com/

/cafeolebulgaria тел.: 0888 82 00 23, 052 578 127, 052 578 113 раб. време: 7:00 - 22:00 ч СЛИВНИЦА -бул. "Сливница" 18 , ЧАТАЛДЖА - "Пазар Чаталджа" КОРНЕР - ул. "Г. С. Раковски" 39, ЕДЕЛВАЙС - бул. "Сливница " 69 ГЛАДСТОН - ул. "Гладстон" 8, МОРСКО ПРИСТАНИЩЕ - ул. "Преслав" 2 19 STREET - ул. Емине 4


Варна

7

ул . Иул ва. И ул н ва ул . Цул Дрн .П .Ц а асДр р а руо Аср лф овас . Пе енАс ов рсо Пъен рф П М . Ма рв ъ и рв рари и нин ДДр рини онв о

Драматичен Варнатеатър Драматичен театър Куклен театър

Куклен театър музей Регионален исторически Регионален Исторически музей Градска галерия

Дворец наГрадска културата и спорта галерия Община Варна Дворец на културата и спорта Община Варна

Римски терми ФКЦ

13 12

Морска гара Римски терми

ни ор ъб . С рни л у б ъбо .С бул

Скейт парк Морска гара

Биомагазин и пекарна Хатори

17

29

32

19

ин Бд дин ул. ул. Б

Сладкарница Дилайт

21

ул. Иван Вазов ул. Иван Вазов

иза Лу М. . бул

пка ул. Ши . Шипка ул

11

6

25

Икономически университет Летен Театър Туристически информационен център Икономически университет Природонаучен музей Окръжна болница

Регионален б Исторически Музейул. Регионален Сл ив Исторически Музей ни ца

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър Сцена Раковина

н н ма ма аго аго Др Др ул. ул.

Сцена Раковина Скейт Парк

ул. В уо лд . еВно ден

ФКЦ

Магазин На Тъмно Клуб Ментол

15

Вино Арт Магазин Косе Бар Индиан

Elite Turkish Grill Bubba Shrimp

34 7

Първи з Борис бул. Кня Първи з Борис бул. Кня

ул. Михаил Колон ул Михаил Колони

22 33

30

х Аспару т ул. ХХаанн Аспарух ен ул нмт леи м К и Ктил вие еСт . в уСл ул

в сла ав Пре л ул. Прес ул. ул. Охрид ул. Охрид

Арт-център Творисимо

ул .П ре сл ав

во но ей Ш ул.

31

Бирария Щайгата

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър Куклен Театър “Стоян Бъчваров” Драматичен Театър Куклен Театър Ресторант Жасмин “Стоян Бъчваров” Бистро Европа

20

Римски Терми Римски Терми


по лк

20

Ка ра ве ло в

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

2 3

Икономически Университет

24 26 16

хотел Черно Море

1

14

ни

ФКЦ ул .С те ф ан

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

Ка ра дж а

Летен Театър

ул .С те ф ан

5

4

ул .П ет ко

Ка ра ве ло в

Градска галерия

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

4

18

бу л. Ос ми

33

Пр им ор си

28

Сцена Раковина

Скейт Парк

13

21


So Fre s h

Healthy food & juices

Ресторант Тилилей

Би стро " Ман го "

Варна, идеален център, ул. Д-р Людвиг Заменхоф 10, раб. време: 10:00-23:00 31 раб. време: 9:30-22:00 тел: 052 600 686 Тел.: 0888 044 456 tililei.comFB:/Ресторант Тилилей Всяка неделя от 12:00 часа. кулинарни класове за деца "Усмихната пица" и "Фабриката на десерти"

28 Варна, бул. Генерал Колев 74,

24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

Бакалия Ор га н иКА

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

био храни и био козметика

Кулинарно Ателие

Х р ан а за Л юб о в

29 22 Варна, ул. Архимандрит

Филарет № 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: пн- пт 10:0018:30, сб 11:00- 15:00 FB/ БакалияОрганиКА

Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

32 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov

G o Nu ts

Ta ke Me , Spec ia lt y Cof fe e !

Ядки, белгийски горещ шоколад, био чай

Ба р SA LO O N 30 Варна, ул. Хан Аспарух 22,

раб. време: 9:00-00:00 Тел.: 0898 319 538

26

Варна, ул. бул. Сливница 33 х-л Черно Море, до Ларго, Тел. 0884 454 330

33 Варна, ул. Иван Аксаков 30

раб. време: пн-пт 9:00-19:00, сб.900-17:00 FB/Go Nuts Tел: 0896 897 997 22


23


A r t is h o k

На Тъ м н о

vintage shop

De c o r ra Han dMade Магазин за подаръци

17 Варна, ул Фредерик Шопен 12

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com

раб. време: пн-пт 10:0019:00, сб.1200-18:00 FB/vintage shop Artishok Tел: 0888866044

Sunny Dance studio

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

PANDA SHOP suspect x 100

16 Варна бул. Сливница 10

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Varna Games

15 Варна, ул. Котел 10,

20 Варна бул. "8 - ми Приморски

Тво ри с и мо Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 18Варна, ул. "Братя Бъкстон" 19 21 Варна, ул. 27- ми юли 25, раб. време: 17:30ч - 21:30ч раб. време: 10:00-19:00 пн-пт Тел: 0884626033 11:30-21:00 сб-нд e-mail: sunnydance@abv.bg Тел. 0988362889 www.sunnysalsa.com FB/ART HOUSE Творисимо FB/ Sunny Salsa, Sunny Dance studio Ш ан таво Е

По З д р а в и био магазин

19 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:3019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 Тел. 0883 329 756 FB//ПоЗдрави

Магазин за шантави и нестандартни стоки и идеи за подаръци.

25 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: 09:30 - 19:00 пн-пт ; Сб 09:30 - 13:00 Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: /ShantavoE/ 24


25


КОЙ СИ ТИ?

ИВЕЛИНА АТАНАСОВА И ДИГИТАЛНИТЕ ДЕЦА от

Никол Мл а денова

Ивeлина Атанасова е консултант по бизнес развитие и стратегически маркетинг, коуч, едно от лицата на 2016-та в класацията на Дарик "40 души до 40 години", които променят страната ни, “Жена на годината" за 2016 в категория “Хайтек и иновации”. Коя си ти? Представи ни се. Казвам се Ивелина Атанасова и хората ме познават като консултант по бизнес развитие и стратегически маркетинг и коуч. Преди две години стартирах социалната инициатива в подкрепа на дигиталната грамотност и иновативното образование - DigitalKidZ®: "Училище с отворен код" с амбицията да променим съвременната методология за преподаване в училище и да повишим дигиталната грамотност на обществото ни. Днес брандът DigitalKidZ ® обединява годишна национална конференция, посветена на образованието, организирана с подкрепата на МОН, изложение за иновации, образователни програми и игри, инструменти за обучение, книги и наръчници, разпространявани в цяла Европа. Как се роди идеята за DigitalКidZ и Фондация „Дигиталните деца“? Какво включва тази инициатива? Вдъхновение на DigitalKidZ е моя вече десетгодишен син и всички предизвикателства, които преодоляваме заедно във връзка с неговото образование и извънкласни интереси. Като човек от бизнеса и визионер, до голяма степен образователните методологии, които използвам у дома, като част от неговото подкрепящо обучение и подготовка на домашните работи, заложихме и в образователните програми за деца, по които работим днес. Те развиват тяхната емоционална интелигентност, провокират ги да мислят извън кутията и да създават иновации и стойност. Насърчаваме работата в екип и ученето през опит. Използваме играта, като естествено състояние за опознаване на света и учене, докато балансираме работата на лявото и дясното им мозъчно полукълбо, развивайки техните аналитични умения и креативност. Крайната цел е възпитанието на емоционално устойчиви деца, които могат да мислят критично и умеят да поставят собствените си граници, за да не загубят идентичността си в онлайн пространството, където прекарват все повече време всеки ден. Наричаме децата днес “дигитални”, защото не познават света преди технологиите, а все още ние не гледаме достатъчно сериозно на този факт, за да ги възпитаме как да изградят и пазят онлайн идентичността си. Имат ли децата и родителите в България дигитална грамотност? Доколкото притежават умения да ползват интернет и дигиталните устройства – да. Но по отношение на киберсигурността, новият тип комуникация, светоусещане, учене и изобщо начин на живот – има какво да се желае. Знаеш ли, например, че човешкият мозък е пластичен. Той изгражда невронните връзки, които опосредстват предпочитанията, навиците и поведението ни на база стимулите, които го провокират всеки ден. Човешкият мозък изгражда решение според 26


средата и ситуациите, в които бива поставян – това играе основна роля за еволюцията. Нека за малко влезем в ролята на невролози и да се опитаме да си представим устройството на мозъка на човек, израснал тичайки по прашните улици на село. В свят без компютри и техлогии, без телевизия и без кабелни програми, без интернет. И мозъкът на едно дете, което може да получи отговора на всеки свой въпрос с едно кликване на мишката. Ето това е разликата между един “аналогов” родител и едно съвременно “дигитално” дете. Не става дума за желание и за това дали е добро или лошо – светът, в който живеем, еволюира – това засяга и поведенческия ни профил, именно защото мозъците ни започват да работят по един по-различен начин. Време е да спрем да си завираме главата в пясъка и да отричаме промяната, а много бързо и ефективно да подобрим общата си дигитална грамотност, за да бъде в помощ и подкрепа на съвременните деца. Ето това е една от основните цели на DigitalKidZ ®. Какви според теб трябва да бъдат децата днес, за да станат пълноценни възрастни утре? Свързани със себе си и същността си, а не с технологиите и игрите, които пълнят с “кухи” забавления ежедневието им. Вярвам, че технологиите следва да бъдат инструмент, който попълноценно отразява човешкото и подпомага процена на креативността, а не да я ограбва и да изземва бъдещето ни. С образователните програми на DigitalKidZ®: "Училище с отворен код" изграждаме модел, по който това да се случи. Какво те накара да избягаш от морето и какво би те накарало да се върнеш? Липсата на вътрешна мотивация за промяна у хората и институциите, с които трябваше пряко да работя, беше основната причина да напусна Варна. DigitalKidZ®: "Училище с отворен код" е проект, уникален по своята същност и именно това е причината да получим признанието първо на МОН, а после и на Посолствата на Финландия, Израел и Франция, с които днес си сътрудничим активно. Докато живеех във Варна, мечтаех DigitalKidZ® да се случи в града, където съм родена. Следвайки установения вече модел на 4 организирани конференции, ефективен диалог за сътрудничество така и не беше установени нито с кмета на града, нито с Община Варна или бизнеса в региона. Въпреки двата месеца преговори така и не успяхме да проведем и едно издание на конференцията, но най-абсурдното е, че разговорите пропаднаха още на ниво “място за събитието” и това в рамките на комуникационната кампания “Варна – младежка европейска столица”. Ще добавя единствено, че DigitalKidZ® е инициатива, която поставя във фокуса си именно децата и младежите и не съм търсила финансова подкрепа за инициативата. Не бих се върнала дългосрочно във Варна, не и в активните си години. Разкажи ни за новите си проекти. Част от образователните материали, които подкрепят ефективността на обучението са активната игра DigitalKidZ ® Imagination и Дневниците – наръчници за учители и родители, които не само подкрепят новия тип организация на учебния процес, но и спомагат за изграждането на необходимите дигитални и личностни умения в тази посока. Всички образователни инструменти са авторска разработка на екипа на Фондация “Дигиталните деца”, резултат от ежедневната ни работа и наблюдения върху образователния процес в DigitalKidZ® Club – иновативният образователен център за работа с деца, който създадохме в София преди няколко месеца. Кога да очакваме DigitalKidZ и във Варна? DigitalKidZ®: Училище с „отворен код“ е лицензирана франчайз програма и предлагаме партньорство на образователни центрове в страната и чужбина. По програмата на DigitalKidZ®: Училище с „отворен код“ те ще получат специализирано практично обучение, достъп до профилираните обучения и конференции, които организираме през годината с участието на партньори от чужбина. Ще имат възможност да бъдат част от международните делегации за обмяна на опит, които организираме с посолствата- партньори на инициативата и ще получат всички необходими им образователни материали и технологии за работа с деца, както и разбира се необходимата им маркетинг стратегия за бизнес развитие, позициониране на пазара и реклама. Програмата е подходяща за детски образователни центрове и занимални, като възможност да разшири и обогати предлаганите от тях обучения и услуги. Всички заинтересовани могат да ни пишат за повече информация на hello@digitalkidz.eu. 27


МЕСТА

БИСТРО “БОНЖУР” от

Полина Милчева

Бистро “Бонжур” е проект на Жереми Бега, който идва от Франция, за да предложи на варненци един френски формат на непретенциозно заведение за хапване. Жереми посещава за първи път Варна миналото лято, остава очарован от градa и решава да се премести и именно тук да реализира идеята си. Гурме бургери със сос от коняк, френски сирена и специалитети, френско вино и крушова ракия, традиционният френски киш, пилешко със сос от горчица , ябълкова торта и френски пържени картофи са само част от предложенията в менюто. Обстановката ни пренася във Франция и за това несъмнено допринася музикалният фон с изпълнения на акордеон. Заведението се намира в централната част на града, на ул. „Стефан Стамболов“ 5, а местата са около 30. Можете да научите повече за бистро „Бонжур“ на www.bistro-bonjour.com или на място в бистрото, където Жереми ще ви посрещне с усмивка.

28


29


ОТКЪДЕ СИ?

РОДРИГО КАРЕРА от

Полина Милчева

Какво те доведе във Варна? От шест години живея извън Испания- три години преподавах испански в един университет в Индия. Ако трябва да съм честен, не аз избрах България. Като учител по испански участвам в една програма за двуезично обучение, в която участват 7-8 страни : България, Унгария, Русия, Чехия, Словакия и други. След две години в Унгария бях леко изморен и помолих за друга дестинация. Попитаха ме дали искам да отида конкретно във Варна и аз се съгласих. Разгледах в интернет, хареса ми и пожелах да открия България.

Градовете, които видях ми харесаха много. Харесвам Варна и София, и Велико Търново. През ваканцията бих искал да отида в Несебър.

Какво беше първото ти впечатление от Варна? Раздвоеността. Живея в квартал Левски. Изненадах се малко от двете лица на Варна. Центърът на Варна и кварталите и', където обстановката е доста по-занемарена- лоша инфраструктура, например, разбити улици. Центърът и плажната зона ми се струват много красиви. Дойдох в края на август и имаше много туристи. Градът си има две лица- тъмното лице Откъде идваш? през зимата и веселата слънчева Варна през Идвам от едно малко градче, което се казва лятото. Паленсия (с “п”- смее се и уточнява), много хора го бъркат с големия град Валенсия. Учих във Разкажи ни за работата си? Ваядолид, един голям град наблизо. Учих и В момента работя в IV ЕГ, където преподавам в Палермо, и в Сицилия, Италия. Върнах се в испански. Останах приятно изненадан от Испания и реших да пътувам по света. учениците и средата в гимназията. Винаги има изключения, но общото ми впечатление е, че Колко време ще останеш в нашия град? испанският език се харесва на учениците и се Не знам. Можем да останем от 1 до 6 години изучава с желание. Има и хора, които нищо не извън Испания. Това е моята трета година. ги интересува, но това е нормално. Учениците Ако помолиш за друга дестинация, съществува тук уважават учителите, за разлика от тези в опасност да не ти я дадат. Ако останеш в Испания, където учителската професия е подадената страна и нямаш проблеми, ти малко респектираща. Да си учител в Испания подновяват договора. е много стресиращо. Единственото позитивно нещо е, че там е доста по-добре платено от тук. Как се чувстваш тук ? Откакто съм тук, се чувствам много добре. Как прекарваш свободното си време? Трябва да кажа, че не знаех много за България. Доста съм зает с работата в гимназията и Имах малко информация за страната, но в давам уроци по испански онлайн. Харесва крайна сметка останах приятно изненадан от ми след това да се разхождам из Морската културата и хората тук. Изглежда като хубава градина. държава, в която има какво да научиш. Не съм пътувал много из България, но бих искал. 30


На какъв език общуваш в ежедневието? Тук като цяло нивото на английски сред младежта е доста добро. Българският език е доста сложен, има доста сложни звуци - ж,з,ш,щ и доста граматични правила. Затова за вас е полесно да говорите английски. В Испания нивото на английски е доста ниско. Тук, например когато си купувам нещо от магазин, хората не знаят английски и комуникацията с тях, както и с някои учители, е доста сложна. Много хора тук говорят френски, руски и т.н. България все пак е в Европа, докато в Индия се чувствах просто изгубен. Знаеш ли нещо на български? Научих се да чета през първата ми година тук. Знам и типичните фрази и думи на български – „добър ден”, „здравейте”. Мога да чета, но не мога да произнасям думите. Винаги, когато пия с приятели, знам как да си поискам “още една” бира и “сметката, моля”. Когато слушам, разпознавам някои думи. Славянските езици винаги са ми били интересни.

Има ли испанско общество във Варна? Мисля, че има, но не съм в контакт с тях. Повечето са по програма Еразъм и са млади хора, които водят друг живот- излизат много, а аз вече съм на възраст, в която не ми харесва да правя тези неща, а и не мога, защото работя всеки ден. Човекът, с когото поддържам найдобра връзка, е Елена – моя колежка испанка от гимназията, както и Кристина от Мапаче. Познавам и един човек от Салвадор, Латинска Америка, който живее тук. А какво мислиш за мястото на испанската култура в България? Много ми харесва да ходя в различни страни и да виждам как родният ми език е интересен. Прекрасно е, че вече има двуезични училища. В България сме 13 учители испанци. Събираме се всеки месец, разказваме си преживяванията. Имам приятели, които са за шеста година тук и са много доволни, че преподават испански на българските младежи. Препоръчвам България на всеки, защото има какво да предложи и какво да откриеш в нея. На българите им харесва испанската култура и в Испания има много българи. Културата отваря много врати и за младите хора в България испанската култура е интересна, а в крайна сметка младежта е бъдещето.

Как намираш българите? Тъжно е, че когато си в чужда страна, при общуването ти с хората все липсва нещо. Първото ми впечатление беше, че са дистанцирани и студени. Мисля, че се дължи на невъзможноста ми да комуникирам с тях. Идвам от държава, в която хората са по- Превод от испански: Дея Кунева и Яна отворени и експресивни. Като манталитет Максимова хората от България и Унгария си приличат доста.

31


НА ПЪТ

ДО МАДРИД ПРЕЗ ПРОЛЕТТА от

Пл амена Александрова

Когато планират пътуване до Мадрид през пролетта, хората обикновено си представят слънце, литри сангрия, килограми хамон и минимум случайна среща с Пенелопе Круз и Бардем. Всичко е точно така. Е, с малки разлики, ако се пътува с деца. Многото възможности за културен живот и късни вечери отстъпват на посещения в зоопарка и возене с лодки. Въпреки това пролетта е възможно най-доброто време да се посети Испания, защото температурите се движат около 27-те градуса, а градът все още не прелива от туристи. Оказва се, че апартаментът, който сме наели, е в гей квартала в центъра на града. Метростанцията е боядисана в цветовете на дъгата. Пълно е с малки арт кафенета, интересни хора, мъже с килтове и висящи обеци. Собствениците на апартамента са ни подготвили цялата колекция филми на Алмодовар и една дузина албуми със световна фотография. Уличките наоколо изобилстват от пекарни, галерии, магазинчета за концептуални чорапи от по 30 евро и рокли от лен. През първия ден основно се шляем непланирано. Обикаляме „задължителните“ туристически точки, които лесно се обхождат пеша, тъй като повечето са концентрирани в центъра на Мадрид, недалеч една от друга. Символът на града, мечката с ягодовото дръвче, е на площад Пуерта дел Сол, откъдето се смята, че тръгват всички пътища в Испания – така нареченият нулев километър. По-известен е Плаза Майор - квадратният площад, ограден със сгради от всички страни, към който водят девет входа. Минаваме през Меркадото – големия закрит пазар за храна. Оттам обаче не може просто да минеш, защото отвсякъде дебнат малки фунийки със сиренца, хамон, плодове, сладки, всевъзможни тапаси ( малки сандвичи с различни гарнитури) и абсолютно 32


всичко, което ни се яде. После се спускаме до Кралския дворец, но опашката за влизане ни отказва, снимаме се отпред и се оттегляме на спокойствие в градините зад двореца, където децата обхождат лабиринтите от растения. След малко сме на Плаза Еспаня, който се оказва отправна точка за туристите и емблематичен със статуите на Дон Кихот и Санчо. От същия площад на следващия ден хващаме туристически автобус за Толедо , който е столица на страната между 11 и 16 век. В автобуса някак улучваме испанската екскурзоводка с най-лош английски и в края на пътуването всички пътници през смях и' помагат в превода на историческите факти, с които иска да ни подготви за посещението на града. Толедо прилича на Велико Търново, е първата ни асоциация. Също като него е построен на висок хълм и опасан от река – логично планиране за местоположение на столица, което да затрудни евентуалното и' завладяване. После научаваме, че двата града дори са побратимени. Старата столица е най-впечатляваща с това, че следи от трите основни религии се преплитат във всичките и' артефакти и туристите влизат в еднакво внушителни катедрали, джамии и синагоги. В Толедо в края на 16 век е живял и художникът Ел Греко, а домът му е превърнат в музей. Уличките са тесни и стръмни, сградите почти залепени една в друга, балконите- красиви, гледките - фотогенични. Отбиваме се в „Кафето на монахините“ да пробваме класическата испанска закуска чурос (несиропирани тънки толумбички), които се топят в горещ шоколад. Купуваме си магнити с красиви керамични плочки, характерни за района, и потегляме обратно към Мадрид. 33


НА ПЪТ

Паркът Ретиро е необходимата доза зеленина и въздух в динамичната столица и прекарваме в него половин ден. Проектиран първоначално като парк за разходки на кралското семейство, с големи алеи и прекрасна растителност, паркът е пълен с детски площадки и съвсем уединени места. Притегателен център е голямото езеро с лодки, които се наемат за разходка. Най-красив е Кристалния дворец – голяма стъклена конструкция, създадена някога като оранжерия за екзотични цветя. Градината на розите в Ретиро също си струва да се види, но може би месец по-късно, когато цъфнат всички видове в розариума. Зоопаркът отнема цял ден, защото е достатъчно голям, разделен на сектори според континентите и оборудван с ресторанти, аквариум и делфинариум. Освен просто разглеждане на животните, в определени часове се редуват шоу с делфини, демонстрация с дресирани птици и шоу на тюлените. Основна гордост на мадридския зоопарк са пандите, родени там, и розовите фламинга, които се разхождат свободно близо до входа. Мадрид е град на изкуството и трите му най-големи музея са разположени един до друг, близо до парка Ретиро. Влизаме само в Прадо, защото децата искат да гледат скелети на динозаври, които са в Музея на естествената история – нелош, но със сериозно чакане на опашка, което бихме си спестили. 34


Музеите са нещо прекрасно, но туризмът доста изтощава, а ние сме дошли в Мадрид, за да го разгледаме и за да ядем. Стремим се да пробваме най-характерното за местната кухня и успяваме, въпреки вкусовете на подрастващите, да вкараме в менюто си свинските уши на скара, испанския омлет с картофи и най-вече прочутото мадридско варено, за което сме изгледали цял филм по телевизията. Намираме адреса на Ла Бола- таверната, в която го готвят, и като по чудо успяваме да влезем без резервация. Ястието се приготвя с няколко вида месо, а всяка порция се вари в отделно глинено гърне в продължение на четири часа. Всичко това се сервира на три етапа: супа (бульон), месо и гарнитура от нахут и варено зеле, чийто сорт не успях да определя. Но славата на вареното си заслужава. Слуховете, че испанците доста ги мързи не са силно преувеличени, защото дори магазините на големи световни вериги на главната улица отварят към обяд, а между 3 и 5 следобед сиестата е задължителна и почти нищо не работи. Мадрид е голям, шумен и слънчев в самия си център и доста различен, ако успееш да избягаш от утъпканите маршрути. И там, като във всеки град, животът се случва в малките улички, по които привечер, встрани от туристическия поток, местните пият и хапват навън и някъде някой винаги свири на китара. 35


КВАРТАЛН

О

Владислав Варненчик от

Никол Мл а денова

„Владислав Варненчик“ (наричан по-често „Владиславово“) е квартал в западните покрайнини на Варна, известен с многото си панелни блокове и леко криминалните улици и персонажи, с които си е спечелил прякора „Дивият запад“. Най-големият квартал в Източна България с население около 50 000 души, което го превръща в квартал- мегаполис, сравнен с околните на Варна малки градчета. История През 1878 г., след като по силата на Берлинския договор Лозенградският и Одринскиат окръзи се предоставят на Турция, група тракийски бежанци се заселват в близкото до Варна село Пашакьой. Привличат ги богатата земя, красивата околност, изворите, зеленината и близостта до големия град. Последва заселване на още бежанци от Беломорска Тракия. През 1934 г. село Пашакьой е преименувано на Владиславово, в чест на храбрия полски крал Владислав ІІІ Ягело, който през 1444 г. води тук битка с войските на Отоманската империя и загива в името на християнската кауза. Село Владиславово е официално обявено за квартал на град Варна през 1974 г. Първите панелни блокове се стрят през 1975 и 1976 година. С малки изключения кварталът придобива сегашния си вид до 1990 г. Култура Една от основните културни точки на града се намира в рамките на квартала. Парк-музей “Владислав Варненчик” е мемориален комплекс, намиращ се на мястото на полесражението от 10.11.1444 г., където за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива полскоунгарският крал Владислав ІІІ Ягело. В музея са изложени единствените в страната рицарски доспехи от епохата, оръжия и снаряжения от ХV век (шлемове, арбалети, мечове, щитове, копия и др.), картини, скулптури, гравюри и други произведения на изкуството, посветени на Варненската битка, знамена, макети, карти и гербове. На територията на парк-музея се намират и две тракийски могили. Специална зала в музейната сграда е посветена на главнокомандващия Янош Хуняди. Музейният парк с площ от около 30 декара е залесен с уникална растителност. Работното време на музея е от 09:00 – 17:00 ч., без почивен ден. Народно читалище "П.Р.Славейков 1928" с богатата си и разнообразна дейност е притегателен център за хората от всички възрасти. Читалището е организатор на два престижни международни конкурса: Международен конкурс за вокално изкуство "Морски звездички" и Международен конкурс "Изкуство и приятели", както и на ежегодните конкурси "Децата на Владиславово рисуват" и "Мис Владиславово". НЧ "П.Р.Славейков 1928" разполага и с библиотека. Към читалището функционират множество самодейни състави и формации, повечето от които вече утвърдени с участията и наградите си на различни форуми. Читалището предлага школи за изучаване на чужди езици и музикални инструменти. Целогодишно в сградата е отворена и галерия "Палитра", в която правят изложби местни и национални творци. 36


Какво да видим След като обърнахме внимание на емблематичния конкурс „Мис Владиславово“, трябва и да споменем, че ако искате да го видите, е нужно да освободите няколко дни в календара си този месец. Конкурсът се провежда в рамките на „Празници Владиславово“ (21-24 май) и включва четири отделни тура: по бански костюм, в спортно-елегантен стил с въпроси на журито, в официално/вечерно облекло и награждаване. Пожелаваме успех на всички участнички! Разнообразна блокова архитектура - блоковете във Владиславово се отличават с петолъчна и трилъчна конструкция, което включва център и няколко лъча за отделните входове. Това повишава възможността да се изгубите в квартала, ако не сте местен. Най-големият китайски мол. В центъра на квартала се намира любимият магазина на нежния пол четириетажен търговски център, пълен основно с дрехи. Кварталът примамва живеещите в други точки на града и с големите си секъндхенд складове и магазини, в които редовно отбиващите се се сдобиват с истински съкровища. Опитна станция по лозарство и винарство - Варна и Винарска изба "Владиславово" се намират в квартала. Научно-изследователската работа по винарство започва в края на 1962г. През 60-те е построена винарската изба с капацитет 150 тона грозде - първото по рода си избено съоръжение от тунелен подземен тип с постоянна естествена температура 12-14 градуса. Осъществява се затворен цикъл на производство – от суровината грозде до крайния продукт – виното. Всички жители и гости на Варна могат да дегустират различни видове вина в избата в квартала. Спорт Стадион "Варненчик" разполага с футболно игрище, игрище за плажен волейбол, пясъчник, съблекалня, лекоатлетическа писта и строящи се трибуни за зрители. Ползването на обекта е безплатно. Парк Паркът е едно от малкото места в квартала, където винаги е пълно с хора, особено през лятото и най-вече в рамките на инициативата "Лятно кино в квартала", когато безплатното кино и настроението карат жителите да изнесат пуканките и бирата си и да вечерят в парка. Къде да ядем и пием „Магнолия“ – там са най-добрите пици в района. „Мамин Кольо“ – народна механа с жива музика, мезета и всички други елементи на фолклорния стил в храненето и интериора. Бар „Авеню“ – за кафе или коктейл. Ъндърграунд В квартала можеш да намериш каквото ти трябва дори там, където най-малко очакваш. По неофициални данни средностатистическият квартален дилър продава 300 грама марихуана дневно. Ъндърграундът на Владиславово е сериозен, в буквалния смисъл, защото кварталът е известен с многото си бомбоубежища. Всяко училище и поликлиника разполага с бомбоубежище, а най голямото се намира на територията на СОУ „П.К.Яворов“. 37


РАБОТИЛНИЦА

МЕДЕНКИ ЛЮБИМКИ от

Божана Сотирова

Чували ли сте за професията “дизайнер на курабийки” ? Във Варна това е човек с безгранична амбиция, завидна упоритост и креативна настройка, съчетала успешно страст и усет. Резултатът е доказателство, че ако работиш за мечтата си, тя се сбъдва: иновативен бизнес за България и многобройни щастливи клиенти по целия свят.

Ателието With love: Eli на ул. „Дубровник“ 46 кара четвъртата си година. Преди да го създаде, Ели извървява нелек път, започнал със сънно видение за завършения вид на продукта и иронично продължил с безсънни нощи труд върху идеята. Проучвания на пазара, липса на подобен продукт, проектиране, съвети от опитни приятели, подкрепата на семейството, ремонт… Целта: естетичният критерий на населението да бъде вдигнат и марката да бъде наложена за страната както българската роза. Ели лично е създала целия проект - от начина на работа до дизайна на работилницата. Превръща го в семеен бизнес, когато съпругът и' започва да се занимава с опаковането. Това е едно от нещата, което прави меденките много специални - кутията, която съхранява и придружава всяка поръчка. Както дизайнът на бисквитките, така и самите кутии са уникални спрямо желанията и изискванията на клиентите. Каквото и да споделят те на екипа, остава сред тайните на ателието. Причината за Ели да започне цялото приключение е фактът, че храната е нещо трогателно за хората. След изготвяне на тясно персонализиран дизайн, чрез смесена технология от ръчно моделиране с фондан и печатане върху фонданова хартия поръчката оживява. Този печат дава възможност детайлът да бъде изтъкан с отмерена точност. А екипът е от крайни перфекционисти, които държат курабийките да достигнат клиента в най-добрия вид. Вдъхновението на Ели идва отвътре, а не отвън - околната среда е за почивка. Няма повод, който да не може да направи още по-специален. Най-често украсява момински партита и кръщенета, а най-уникалните произведения са бебешките линии. Любимият и' вид поръчки остава бизнес рекламата - изящно декорирани меденки вместо типичните рекламни материали.

38


Създаването на дизайн и концепции е начинът на живот в With love: Eli. Партньори на ателието са единствено най-добрите материали: насипно, за да бъде изработено всичко на място. Натурален мед, деликатно брашно, ароматна канела. Без помощта на нито едно упътващо видео Ели е усъвършенствала технологията на приготвяне на основата –меденките - и сега те са неустоими. В ателието се работи здраво, за да се поддържа нивото на най-добрия екип в сферата. На въпроса какво и дава тонус през дългия ден в усърдна работа, Ели отговаря простичко: амбицията да завърши започнатото си дело. Човек трябва да има идеална бизнес формула, за да я предложи адекватно на пазара. Всичко може да се научи, ако има желание. И бисквитките като креативната си създателка обичат да пътуват - без да има износ, уникатите са радвали някого дори в Мексико и Канада. Любимите бягства на Ели са в спокойствие до морето, сред природата и в свободното време да бъде със семейството си. Към читателите тя отправя посланието, написала на един дъх при отварянето на ателието си - че всяка нейна меденка носи част от душата и'.

39


P. S .

Полина П. Иванова е слънчева система от всякакви форми на вдъхновение. Особеният и' стил е разпознаваем с категоричния деликатен тон, в който произведенията и' отекват. Зад лазурния поглед живеят и фотографски наклонности с удивителни резултати, класически често подхранван wanderlust и следване на медицина във Варненския медицински университет.

ВОДА Той я гледа как стои на пейката, наблюдава я, сякаш тя е от снимка, в която всичко наоколо е размазано и единствено тя е на фокус. Дали това е така, защото тя е всичко за него или защото днес излезе без очилата си, които търси в продължение на цели двадесет и шест минути, а имаше 3.75 диоптъра за късогледство, ще остане мистерия. В неговите очи, доколкото я фокусираше, тя имаше същата прическа като отпреди демокрацията, като в деня, в който я видя. Ако трябваше да я сравни с нещо, винаги казваше, че е като водата. Описваше я като водна личност, в защита на това може да се добави, че беше и зодия риби. Лицето и' беше издълбано от радост. Вероятно от радост сега имаше една лека и загадъчна усмивка, внушаваща, че е щастлива. Издълбано така, както водата твори своите каньони и бележи пътя си. Така и нейните болезнени понякога усмивки се бяха гравирали на кожата и'. Всеки смях и всяка тъга бяха изрисували и изваяли чертите и'. Понякога казваше, че той е като скала, оформена от нея, че характерът му е бил като груб камък преди да се докосне до нея. Всичката вода по нейния път обаче се бе вляла в очите и'. Там се бе настанила, като извор и като прилив. Очите и' бяха бушуващо сини, а друг път изглеждаха като спокойно море („зависи от светлината и ъгъла на гледане“ – това би казал един фотограф). В тези очи, в погледа и', се четеше паметта на водата, тежкото бреме да приема всичко, но и да пречиства, да е живот, но и да отхвърля, точно както морето изхвърля ненужното на брега. Той се приближава към пейката, където тя е настанена, където водната и' същност се е открила с новопридадения живот на един дъб (много по-литературно звучащо щеше да бъде да е направена от плачеща върба, но върбите не се ползват за направа на пейки). Носи и' любимия сладолед, ванилов с малко шоколадови стърготини във вафлена чашка, а с другата ръка държи на повод малкото им кученце, кралски кокер шпаньол, кръстен Блю („синьо“ на френски, тъй като е аристократично френско куче). Тя взема сладоледа докато той приготвя инвалидната и' количка, подобаващо застопорена отстрани на пейката. Не и' помага да се премести, защото гордостта и' би била накърнена, само кляка до нея и внимателно закопчава последното копче на жакета и', докосвайки я с нежен жест. Няма разговор. Никой нищо не казва. Очите им си говорят нямо. Те продължават разходката си. Разминаващите се хора не забелязват водната и' същност, нито неговата отдаденост към нея. Те виждат как една възрастна жена, движеща се в автоматичен инвалиден стол и мъж, държащ каишката на малко куче, се разхождат.

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.