Ти си Варна - юли 2020

Page 1

БРОЙ 52

ЮЛИ 2020


26 - 30 август, 2020

Варна, Аквариум, Морска градина Музика, вкусна храна и напитки, комедия, кулинарни демонстрации,стенд ъп работилници...и много настроение!

Вход свободен.


СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 52

04

КЪДЕ

05 КЪДЕ

06 АКЦЕНТИ

09

АКЦЕНТИ

10 АКЦЕНТИ

20 МЕСТА

29 ЗА ДЕЦАТА

34 НА ПЪТ

ДЖАНГО ЗЕ

ПОЕТИТЕ

25 НА СРЕЩА

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ

СУШИ РАБОТИЛНИЦА

НА ТЕАТЪР ПРЕЗ ЮЛИ

ДЕМОКРАТИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ

ВАРНЕНСКО ЛЯТО

DIO

ПУЕРТО РИКО

1


БЕЛЕЖКИ

Снимката на корицата е дело на младия фотограф от Варна – Алекс Манчев. За съжаление, в началото на миналия месец той напусна нашия свят и остана завинаги на 32 години. За краткия си живот Алекс успя да завладее хиляди сърца с фотографиите си. Пред обектива му са заставали известни фотомодели от Българя, Франция и Русия. Изкуството на Алекс е участвало в няколко международни изложения. Той ползваше контраста като средство, но вътрешният му свят бе изпълнен с цвят, любов и уважение към красотата. Редакцията на „Ти си Варна“ изказва искрените си съболезнования на роднините на Алекс.

Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Дора Солакова Никол Патрашкова Пламена Александрова Полина Милчева Теа Димитрова Цветелина Неделчева Корица: Алекс Манчев Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249

2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 4000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ

МОЙ СЪН

Силвия Кацарова гостува с концерт в Летен театър на 7 юли. В спектакъла участват още Теди Кацарова, Дичо, Нели Хаджийска, Djane Monique. Певицата, любима на няколко поколения, издаде автобиографична книга „Мой сън…“ и по този повод концерт-спектакълът носи същото заглавие. Началният час е 21:00 часа. Билети можете да закупите и онлайн на ticketportal.bg.

4

ЧАПЛИН

ДЖАНГО ЗЕ В ХАЛЕ 3

Държавна опера Варна ще представи в рамките на музикалния фестивал „Варненско лято“ премиера на мюзикъла „Чаплин“ с режисьор Борис Панкин и диригент Страцимир Павлов. В ролята на Чаплин се превъплъщава Мариан Бачев. Мюзикълът е базиран на живота на известния комик и проследява историята от детството до смъртта му. Датата на премиерата е 25 юли, а началният час е 21:00 часа.

За радост на техните почитатели и приятели варненската група Джанго Зе подготвя третия си албум и се завръща на музикалната сцена. Ще можем да се докоснем до интересния им заряд и специфичен стил на 31 юли в Хале 3. Концертът е с вход 10лв, а началото е в 21:00 часа.


ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС

ЛОВ НА ХОРКРУКСИ

СУШИ РАБОТИЛНИЦА

Арт галерия Тереза Зиковска ви кани на една силно живописна и страстна изложба на Петър Пиронков, с която ще ви провокира да усетите лятното настроение. Творецът, който е син на емблематичния ни художник Енчо Пиронков, гостува с нови творби, правени специално за експозицията. Откриването е на 3-ти юли, петък, от 19:00 ч. на ул.Воден 25, а експозицията ще остане в галерията до 20-ти юли.

Във Варна отново се организира събитие, посветено на света от книгите за Хари Потър. Клуб „Дейли Потър“ - Варна е подготвил за феновете истинско приключение в Морската градина. С предварително записване във Лов на хоркрукси във Варна (във фейсбук) участниците ще се включат в четири отбора, които търсят скрити предмети. Записването е от 1 юли, а самото събитие ще се проведе на 18 юли. Стартът тази година е в градинката пред Летния театър, където доброволците от клуба ще очакват състезателите точно в 16 часа. Ловът е подходящ за деца и възрастни над 10 години. За най-малките ентусиасти ще има минилов с викторина и награди. Ловците пък ще се борят за Купата на „Хогуоуртс“, отличия и още изненади.

Кулинарен институт Варна организира Работилница за суши на 11 юли от 9:00 часа. Освен че желаещите ще подобрят в детайли уменията си за приготвяне на японския специалитет, ги очакват забавления, напитки и връчване на сертификати. Цената на курса е 90 лв, максималният брой на участниците е 12, а предварително записване може да направите по телефона.

ИЗЛОЖБА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ

През юли Военноморският музей във Варна представя гостуващата изложба „Швейцарска следа в българската история“. За първи път във Варна ще бъдат показани уникални швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война. След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.

5


ФЕСТИВАЛ

МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ Международният музикален фестивал „Варненско лято“ e първият музикален фестивал в България, основан още през 1926г. Преди почти 100 години емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България. Фестивалът има многожанров характер и включва основна програма от симфонична и камерна музика, международна лятна академия, музикална лаборатория, ренесансова и барокова музика, опера и балет. Всяка година театралният и музикалният фестивал се обединяват в обща програма „Интермецо“, а цикълът от образователни концерти за деца е целогодишен. Тази година изданието на фестивала е LIGHT, което означава, че той ще се проведе в олекотен вариант. Тържественото откриване е на 19 юли от 20:30 часа в Летен театър, където Найден Тодоров ще дирижира, а солист ще бъде Емануил Иванов и ще свири Владигеров, Рахманинов и Менделсон. Музикалните събития в рамките на фестивала ще продължат до октомври.

6


ФЕСТИВАЛ

ВИНО И ХРАНА За осма поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна организират фестивала„Вино и храна“, който ще се проведе от 6 до 8 юли с любезното домакинство на MOONLIGHT. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. Винарски изби, вносители на вина, производители на хранителни продукти представят богата и разнообразна гама от продукти за всички вкусове. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на всички национални и регионални туристически браншови организации на хотелиерите и туроператори. В трите дни на „Вино и храна“ Варна се превръща в гурме столица на България. В гурме зона „Ресторантът“, организирана от шеф Петър Йоргов и екипът му от Българската асоциация за кулинарна култура, гост-готвачите ще представят авторски менюта с натурални и екологично чисти био продукти, приготвени пред очите на посетителите.

7


ИЗЛОЖБА

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА ЦАНКО ЦАНКОВ От 1 до 20 юли галерия „Ларго“ представя самостоятелната изложба живопис на варненския художник Цанко Цанков. Експозицията се нарича„Давид и Вирсавия“, тъй като в една трета от творбите творецът разработва темата за юдейския цар и красивата мусъпруга. В голямоформатните платна има огнена страст, изкушение, грях, чрез които Цанко Цанков ни разкрива своята гледна точка и тълкувание на известната библейска история. А в малката, брилянтна серия платна „Давид, Вирсавия, Барселона“има препратки към съвремието, а заглавието на цикъла е провокирано от известния филм на Уди Алън. Цялата експозиция е изградена от творби, посветени на женското тяло, на женствеността и в същия момент на разсъжденията на автора върху многоликата природа на жената. Като майстор на голото женско тяло Цанко може да си позволи да постави своите модели във всякаква среда и ситуация. За него голотата е провокация, но и средство за постигане на целите му катотворец. Разголването на моделите в картините му често води до разголване на тяхната същност, на техните духовни измерения, на характера им.

8


ПОЕЗИЯ

ПОЕТИТЕ Любими български поети в прочит на любими български актьори – форматът, организиран от Диана Алексиева и „Интервюто“, се оказа особено успешен, а през юли той гостува и във Варна. На 9 юли, на плажа в Ментол и на фона на морето ще слушаме някои от най-красивите стихове за любовта в изпълнение на Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Луиза Григорова-Макариев, Иван Бърнев. Музиката, която придружава поезията, ще е на Антони Дончев, а специален гост на събитието ще бъде Свилен Ноев от Остава. Началният час е обявен за 21:30 часа.

9


ТЕАТЪР

НА ТЕАТЪР ПРЕЗ ЮЛИ

Варненският драматичен театър се среща с публиката си на специалната лятна сцена зад театъра, където се играят представленията за деца и възрастни. В програмата за юли присъстват подбрани любими на зрителите заглавия като „Приключения опасни със герои сладкогласни“ – мюзикъла за деца и възрастни, който можем да гледаме на 11 юли от 18:00 часа;„Само за жени“ по Дарио Фо на 14 юли от 21:00 часа; комедията„Бащи, лъжи и още нещо“ на 7 юли от 21:00 часа; „Криворазбраната цивилизация“ на 22 юли от 21:00 часа. Тъй като юли е месецът, в който се чества 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов, Театърът ще я отбележи с представлението „Двубой“ на 13 юли от 21:00 часа и със събитието „Театърът чете“ на 18 юли, което този месец също ще е посветено на творчеството великия писател, а водещ ще бъде актьорът и режисьор Стоян Радев.

10


МОДА

ФЕСТИВАЛ НА МОДАТА И КРАСОТАТА Фестивалът на модата и красотата e един от най-големите и престижни модни форуми в България и с него се дава възможност на различни модни марки да представят своите колекции пред специално подбрана аудитория. От години събитието е градски празник на естетиката и демонстрация на родни постижения в областта на модата. Организатор на събитието за тринадесета поредна година е модна агенция VIP FASHION GROUP, а домакин - Морско казино Варна, където на 23 и 24 юли лятната градина на комплекса ще се доближи до атмосферата на най-престижните европейски модни подиуми. Началото на събитието е 20:00 часа.

11


ТИ ЧЕТЕШ

В рубриката за книги, която реализираме в партньорство с издателство , ще представяме по три заглавия месечно. Ако не сте сигурни какво ви се чете, какво да подарите и какво е най-актуалното на книжния пазар, но знаете, че обичате книгите, тази рубрика е за вас.

La dolce vita по римските улици с „Римска тайна“ от Карън Суон Дори и в най-бляскавия дом властват сенките на миналото. А когато той се намира във Вечния град, неговите тайни няма как да останат задълго опазени… Писателката Карън Суон, покорила сърцата на хиляди читатели с „Коледна тайна” и „Парижка тайна”, ще ви направи част от една история за безмерно богатство, но и безмерно страдание. Защото някои истории са обречени да бъдат повторени, ако не бъдат разказани. Завладяващата „Римска тайна” от бившата модна журналистка следва стъпките на жизнената Франческа, която живее своя la dolce vita по римските улици, развеждайки туристи и списвайки своя набиращ популярност блог. Един ден тя случайно открива открадната чанта, която се собственост на Елена Дамяни – една от най-мистериозните богати жени във Вечния град. Тя обитава истински дворец, а жълтите вестници от десетилетия описват пикантни подробности от бурния ѝ живот. Случайната среща подбужда римската гранддама да наеме момичето да напише истинската ѝ история – или поне това, което Елена може да признае. Двете поемат на пътешествие из миналото на Дамяни, което подобно на Рим крие своите опустошителни тайни. Някога тя се е казвала Лейни Валънтайн и е била нежното цвете, което краси една от найбогатите американски фамилии. Родена в средата на XX век, тя е отгледана в безмерен разкош. На бляскавото парти за шестнайсетия си рожден ден Лейни открива и любовта и решава да се втурне веднага в истинския живот, който обещава всевъзможни наслади. Но дори и в света на супербогатите се крият жестокост и несправедливост. И тя ще преживее своя дял разочарования, преди да открие мъжа, който ще ѝ даде единственото, което няма – благородническа титла и достъп до висшето италианско общество. А под двореца, който става неин дом, се крият смайващи тайни, които трябва да излязат наяве… „Римска тайна” от Карън Суон ще ви разкрие истината за момичето с най-невероятния късмет на света и ще ви направи част от една горчиво-сладка италианска приказка.

12


„Дневен патрул“ – втора книга от поредицата на Сергей Лукяненко Във втора книга от хитовата поредица говорят Тъмните! А те определено имат какво да разкажат. Всяка история може да бъде разказана по много различни начини. Особено когато Балансът между Тъмнината и Светлината е заложен на карта… След като бяхте част от смяната на светлия „Нощен патрул“, дойде време и за гледната точка на безмилостния „Дневен патрул“! Защото от 18 юни 2020 на пазара може да откриете дългоочакваното ново издание на книга втора от хитовата поредица на руския писател Сергей Лукяненко. Различните – те владеят магията и живеят редом с нас, без да подозираме. Тяхното и нашето оцеляване зависят от спазването на Договора, гарантиращ мира. Нощният патрул следи силите на Мрака, а Дневният надзирава слугите на Светлината. В Москва обаче балансът е нарушен. Светлите магове печелят победа след победа, а Тъмните отстъпват. В тази сложна игра, в която няма как да има победител, се оказват намесени млада вещица, запратена на детски лагер на Черно море, един Различен без минало, но с огромна сила, както и съдебен процес, който напълно ще промени хода на историята. А щастливият край за света изглежда повече от невъзможен. „Власт, народ, печалби“ от Джоузеф Стиглиц – свободен ли е наистина свободният пазар? Светът вече е изправен пред нова икономическа криза, а дори и с развитието на бизнеса през 2018 г. икономиката сякаш не успя да донесе подобрения в благосъстоянието на мнозина, да възстанови положението им до онова отпреди десетилетие, преди настъплението на финансовата криза. В своята нова книга „Власт, народ, печалби“ носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц руши установените догми на пазарния фундаментализъм и предлага алтернатива за решаването на някои от найнаболелите проблеми на САЩ и Западния свят. Авторът на „Цената на неравенството“ търси отговор на въпроса защо въпреки огромния икономически ръст от последните десетилетия доходите на една голяма част от американците почти не са се повишили, а в някои отношения животът им се е влошил. Авторът посочва икономическото неравенство и силата на монополите като основните проблеми на съвременния капитализъм. Свободен ли е наистина свободният пазар? Има ли интерес едрият бизнес от истинска конкуренция? Как една голяма компания може да надиграе системата и да унищожи всяка конкуренция още в зародиш? Равнопоставени ли са работници и работодатели? Икономистът отговаря на тези въпроси, като основава тезите си на огромен обем от данни, за да покаже как съвременният капитализъм има нужда от реформа не по-малко от капитализма след края на Голямата депресия. Според него една мащабна програма от разумни реформи, подобни на реформите на Теодор Рузвелт и Франклин Д. Рузвелт, би могла не само да спаси системата, но и да доведе до нова епоха на благоденствие и икономически растеж, в която пазарите и високите технологии работят в интерес на обществото, а не против него.

13


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Галерия Le Papillоn

Варна, ул. Драгоман 12 до 07.07 Приказен свят изложба живопис на Михаил Лалов Акцентът е върху любимата му тема за женското начало и жената като муза, но са включени и няколко пейзажа и абстрактни решения, създаващи динамика като кадри от филм

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Варна, ул. Любен Каравелов 1 до 11.07 Филиал изложбена зала ателие „Георги Велчев“ Варна, ул. Радко Димитриев 8 4х4 изложбена провокация на Доника Кирова Четири ескиза, четири живописни платна до 14.07 Индия Ала Прима II Група приятели артисти, обединени от любовта си към културните традиции на Индия, показват от 26 юни творческата продукция от своето двуседмично пътуване из Хималаите и участието си на най-голямото световно събитие за акварел IWS Olympiart, India в Делхи

Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 от 01.07 до 20.07 Давид и Вирсавия самостоятелна изложба- живопис на Цанко Цанков Цялата експозиция е изградена от творби, посветени на женското тяло, на женствеността, и в същия момент, на разсъжденията на автора върху многоликата женска природа

Археологически музей

Варна, бул. Мария Луиза 41 до 20.03 „Здравейте, моето име е Тбилиси“ Фото изложби със съдействието на Посолството на Република Албания в България и Посолството на Република Грузия в България

14

Военноморски музей

Варна, бул. Приморски 2 до 31.07 Швейцарска следа в българската история Експонатите от изложбата, пристигат в България специално и са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie, Gebrüder J. & J.H. Streiff

Галерия 8

Варна, ул. Шкорпил 8А до 18.07 „… и по нататък” Изложба на художника Веселин Начев 10-те творби са със специфичен и редуциран колорит достигащ до монохромност, наситени с много емоции и силно въздействие до 14.07 Леонардо - благородният гений изложба за 500-годишнината от гения на Леонардо да Винчи В залата ще могат да бъдат разгледани и 50 пана на Лудовико Ариосто-италиански поет и драматург от епохата на Ренесанса, автор на поемата „Бесният Орландо“, която продължава да преработва до края на живота си

Галерия Арт Маркони

Варна, ул. Охрид 22 до 05.07 Маркони и приятели сборна изложба живопис и пластика С участието на: Ангел Атанасов/Ачо/, Антон Антонов, Васил Петров, арх. Владимир Рачев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Емилия Бояджиева,Ивайло Евстатиев, Илия Касабов, Илиян Пеев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски,Маргарита Войнова, Милена Дрончева, Милен Маринов, Огнян Георгиев, Петър Андреев, Румен Михайлов, Румен Желев, Ренета Павлова, Светлин Ненов, Сейфетин Шекеров, Стефан Хаджи-Николов, Татяна Полихронова и Цанко Цанков

Арт галерия Тереза Зиковска Варна, ул. Воден 25 от 03.07 до 20.07 Изложба на Петър Пиронков Творецът, който е син на емблематичния ни художник Енчо Пиронков, гостува с нови творби, правени специално за експозицията.

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ – ВАРНА 99-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2019-2020) ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА/ 73-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2019-2020) ЛЯТНА СЦЕНА „ЗАД ТЕАТЪРА” СПЕКТАКЛИ И КОНЦЕРТИ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ДЕЦА

01.07 от 18:00 часа Петя и вълкът Спектакъл за деца Музикална приказка от С. Прокофиев С участието на Студио Балет при Общински детски комплекс Ръководител: Бистра Бъчварова 02.07 от 21:00 до 23:00 часа Брак по принуда/ Рогоносец без рога Комедия от Жан Батист Молиер Режисьор: Пламен Марков Участват: Николай Божков, Адриан Филипов, Николай Кенаров, Цветина Петрова, Веселина Михалкова, Стефан Додуров, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Пламен Димитров, П. Георгиев, Стоян Радев 04.07 от 21:00 часа Из музикалните шедьоври за камерен оркестър Концерт с участието на оркестър на Държавна опера Варна Концертмайстор: Красимир Щерев Диригент: Ганчо Ганчев В програмата: Бенджамин Бритън, Джон Уилямс, Самюъл Барбър, Йозеф Хайдн 07.07 от 21:00 до 23:00 часа Бащи, лъжи и още нещо Комедия от Рей Куни Режисьор: Костадин Бандутов Участват: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Биляна Стоева, Полина Недкова, Станислав Кондов, Николай Кенаров, Пламен Георгиев, Теодора Михайлова, Малина Михалкова 08.07 от 21:00 до 23:00 часа Изборът на Марта Криминална комедия от Жорди Галсеран


Режисьор: Георги Михалков Участват: Яна Маринова, Симеон Лютаков, Валентин Митев, Николай Кенаров, Розалия Абгарян 09.07 от 18:00 часа Приказка за деца Концерт на дървен духов квинтет от оркестъра на Държавна опера Варна С участието на актьора Стоян Радев 09.07 от 18:00 часа Приказка за деца Концерт на дървен духов квинтет от оркестъра на Държавна опера Варна С участието на актьора Стоян Радев 11.07 от 18:00 до 20:00 часа Приключения опасни със герои сладкогласни Мюзикъл за деца и възрастни Режисьор: Костадин Бандутов Участват: Цветина Петрова, Стоян Радев, Николай Кенаров, Константин Соколов, Станислав Кондов, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Свилен Стоянов, Валентин Митев 13.07 от 21:00 до 23:00 часа Двубой комедия от Иван Вазов Режисьор: Стоян Радев Ге. К. Участват: Станислав Кондов, Ненчо Костов, Цветина Петрова, Полина Недкова, Гергана Арнаудова, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Милена Кънева, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Николай Божков 14.07 и 15.07 от 21:00 до 23:00 часа Само за жени по пиеси на Дарио Фо и Франка Раме Режисьор: Костадин Бандутов Участват: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Петя Ангелова, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Ивайло Иванов, Станислав Кондов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Константин Соколов 17.07 от 21:00 часа Танцувай с нас Хореография: Светлана Тоншева С участието на музиканти от оркестъра и солисти от балета на Държавна опера Варна и актьора Стоян Радев 18.07 от 21:00 до 22:00 часа

Театърът чете Посвещава се на българската литература и на 170 години от рождението на Иван Вазов Участват актьорите от Варненската трупа 20.07 от 20:00 часа Музика в картини Една разходка с Модест Мусоргски Концерт с участието на музиканти от оркестъра на Държавна опера Варна и на актрисата Милена Кънев 22.07 от 21:00 до 23:00 часа Криворазбраната цивилизация Смешна позорищна игра от Добри Войников Режисьор: Стоян Радев Ге. К. Участват: Гергана Арнаудова, Николай Божков, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Валери Вълчев, Константин Соколов, Славяна Иванова, Юлияна Чернева, Свилен Стоянов, Петя Ангелова, Веселина Михалкова, Стоян Радев, Биляна Стоева, Божидар Божков 24.07 от 21:00 часа Вечните евъргрийни Концерт с участието на Ирина Жекова, Вяра Железова, Арсений Арсов, Христо Ганевски Популярни шлагери от Гершуин, Синатра, Милър, Гери, Патмън, Масон, Пенеа, Веласкес, Алтамаран, Моно, Фарес 27.07 от 21:00 до 22:30 часа Приятели? от Здрава Каменова Режисьор: Николай Кенаров Участват: Константин Соколов и Валери Вълчев 30.07 от 20:00 до 22:00 часа Основна сцена Предпремиера ВЛАДИМИР Черна комедия от Матяж Зупанчич Режисьор: Николай Кенаров Участват: Александра Майдавска, Симеон Лютаков, Константин Соколов, И. Иванов 31.07 от 21:00 часа Оперетна вечер Откъси от оперетите "Графиня Марица" и "Царицата на чардаша" от Калман, "Веселата вдовица" от Лехар, "Прилепът от Щраус"

ЛЕТЕН ТЕАТЪР Морска градина

02.07 от 20:30 часа Гастрол на Театър 199 Чамкория по романа на Милен Русков Режисьор: Явор Гърдев В ролята на Бае Славе: Захари Бахаров 04.07 от 21:00 часа Веско Ешкенази на 50 07.07 от 21:00 часа Мой сън... Концерт - спектакъл на Силвия Кацарова Участват още: Теди Кацарова, Ники Томов, Силвия Лулчева, Дичо и др. 14.07 от 20:30 часа Сборен моноспектакъл - Мариус 50 28.07 от 20:30 часа Грамофонът По идея и разкази от живота на Виктор Калев Автор: Ваня Щерева

15


АФИШ

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Театрално-музикален продуцентски център Варна 73-ти творчески сезон (2019-2020)

XI ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР - ВАРНА 03.07 от 21:00 часа Хубавата Елена Премиера Оперета от Жак Офенбах Режисьор: Светозар Донев Диригент: Кръстин Настев В ролите: Пламен Георгиев, Лилия Илиева, Пламен Долапчиев, Александър Мутафчийски и др. 06.07 от 21:00 часа Севилският бръснар опера от Джоакино Росини Либрето: Чезаре Стербини Диригент: Кръстин Настев Режисьор: Антонио Петрис В ролите: Хрисимир Дамянов, Гео Чобанов, Илина Михайлова, Пламен Димитров, Евгений Станимиров, Илко Захариев, Елеонора Христова, Петър Петров, Анатоли Романов 10.07 от 21:00 часа ЧИКАГО Мюзикъл Музика: John Kander Либрето: Fred Ebb and Bob Fosse Постановка: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов В ролите: Мариан Бачев, Десислава Николова, Лилия Илиева, Нора Караиванова, Борислав Веженов и др. С участието на оркестър и балет на Държавна опера Варна 16.07 от 21:00 часа Фламенко Кармен Концерт-спектакъл по музика на Жорж Бизе Диригент, аранжимент за оркестър и фламенко ансамбъл: Страцимир Павлов Режисьор: Сребина Соколова В ролите: Флорентина Соаре, Даниел Магдал, Деян Вачков, Илина Михайлова, Гео Чобанов, Мария Павлова, Силвия Ангелова, Пламен Долапчиев, Свилен Николов

16

19.07 от 20:30 часа Откриване на ММФ „Варненско Лято“ Диригент: Найден Тодоров Солист: Емануил Иванов (пиано) Оркестър на Държавна опера Варна В Програмата: П. Владигеров – Рапсодия „Вардар“ С. Рахманинов – 1 Концерт за пиано и оркестър Ф. Менделсон – 4 Симфония „Италианска“ 21.07 от 21:00 часа Мюзикъл гала “The best of Andrew Lloyd Webber” Откъси от мюзикълите на Андрю Лойд Уебър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”, „Евита”, „Котки”, „Любовта никога на умира”, „Реквием”, „Исус Христос супер звезда” Режисьор: Сребрина Соколова Диригент: Страцимир Павлов С участието на: Белла Петрова, Борислав Веженов, Велин Михайлов, Вяра Железова, Илина Михайлова, Калина Жекова, Лилия Илиева, Лиляна Кондова, Людмил Петров, Мария Павлова, Момчил Караиванов, Нейчо Петров – Реджи, Николай Димитров, Пламен Георгиев, Свилен Николов Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна 24.06 от 21:00 часа Концерт-спектакъл „Моят път...“ Концерт с участието на Георги Христов и оркестъра на Държавна опера Варна 25.06 юли от 21:00 часа „ЧАПЛИН – Мюзикълът!” Мюзикъл от Крис Къртис Либрето: Томас Михън Режисьор постановчик: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов В ролите: Мариан Бачев, Борислав Веженов, Десислава Николова и др. Оркестър и балет на Държавна опера Варна

КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - ВАРНА ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

01.07 от 21:00 часа Мълчаливи предания / спектакъл за възрастни 04.07 от 18:30 часа Жабокът цар 05.07 от 18:30 часа Малки вълшебници 11.07 от 18:30 часа Палечка 12.07 от 18:30 часа Зеленчуци, който не яде 15.07 от 21:00 часа Ако Фройд беше индиец Премиера / спектакъл за възрастни 18.07 ОТ 18:30 ЧАСА Рапунцел 19.07 от 18:30 часа Дядовото дворче 25.07 от 18:30 часа Лакома мецана 26.07 от 18:30 часа Сиводрешко и бързобежко

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

13.07 от 20:00 часа ФКЦ, зала 1 Нашата голяма френска сватба Комедия от Жан Жак Брикер и Морис Ласег Преводач: Добринка Стефанова Постановка: Асен Блатечки Художник: Антония Попова С участието на: Герасим Георгиев – Геро, Светлана Бонин, Евгени Будинов, Рада Кайрякова, Христо Бонин 17.07 от 19:30 часа ФКЦ, зала 1 Горката Франция комедия от Жан Ко С участието на: Александър Дойнов, Александър Кадиев, Катерина Евро, Фахрадин Фахрадинов, Анелия Луцинова


АФИШ MOONLIGHT BAR & RESTAURANT Варна ул. Хан Аспарух 2 Работно време: Понеделник-Неделя 08:00ч. - 02:00ч. Тел. 0885753075 Facebook: HashtagSTUDIOVarna/ Всички събития са с вход!

03.07 от 21:00 часа - Образцов дом StandUP Comedy премиера с първия български вентролог Димитър Иванов Капитана 03.07 от 22:30 часа Funky Friday Factory w/ DJ Ivo Happy & InKarnation (вход свободен)

Градски бар от ново поколение, оазисът на Варна! Хубава музика, отлично кафе, рождени дни, уютна обстановка, фирмени партита и презентации, удобен паркинг. Работно време 08:00ч. – 02:00 ч. Варна, бул. „Осми Приморски полк” 115 – ВАРНА 115 (голямата сграда) За резервация и информация: 0893 660 122

Варна Крайбрежна алея

08.07 от 21:00 часа Бог Рок Режисьор: Петър Калчев Текст: Даниел Рашев С участието на: Филип Аврамов, Калин Вельов и приятели 13.07 от 20:30 часа Ники говори за Инфлуенцата стендъп комеди шоу на Ники Станоев

Афиш за месец юли 01.07 от 19:00 часа Концерт JAZZPROFILACTIKA, 15.07 от 20:30 часа Театър Ела представя 04.07 от 21:00 часа DJ JIJO§НЕЙКО Бодуров /тромпет/ Кръстю Лафазанов в стандъп StandUP Battle - Inside Joke Всяка сряда от 18:00 часа комедийното шоу 06.07 от 21:00 часа Градиско АfterWork testing drings, Комикадзе на кръстюпът Quiz понеделници с 51 въпроса Сценарий: Елена Начева на питие с приятели и DJ sound Петък и събота от 21:00 часа 11.07 от 21:00 часа 29.07 от 20:30 часа Светът на домакинята Заложи на сигурно Local DJ friends § DJ residend@STUDIO21 Comedy night с Деница Пиесата по сръбския culture club Varna Кючукова драматург Владимир Джурджевич 12.07 от 21:00 часа Режисьор: Андрей Россинский #GourmetCoffeeSunday С участието на: Малин Кръстев, Асен 13.07 от 21:00 часа Блатечки и Димитър Бакалов Quiz понеделници с 51 въпроса 18.07 от 21:00 часа StandUP Comedy с InsideJoke 20.07 от 21:00 часа Quiz понеделници с 51 въпроса 24.07 от 21:00 часа Звездите отзад StandUP Comedy с Устата 25.07 от 21:00 часа StandUP Comedy с Аладин 27.07 от 21:00 часа Quiz понеделници с 51 въпроса

17


3 2 9 13 16 21 23

28

39

14 44

51

3

4

31 26

50

5

30 36

19

11

10 38

22

37

1

25

46

27 47

2

11

40 49

8

7 20 36 18

29


8

6 24 35

33

52 10

7

5

34

15 18

8 17 48

9

1 32

6 12 13

1. Драматичен театър 2. Куклен театър 3. Регионален исторически музей 4. Градска галерия 5. Дворец на културата и спорта 6. ФКЦ 7. Римски терми 8. Музей на историята на Варна 9. Летен театър 10. Туристически информационен център 11. Юнашки салон 12. Морско казино 13. Аквариум

19


МЕСТА

DIO ПЪРВАТА КРАФТ ПЕКАРНА ЗА КАФЕ ВЪВ ВАРНА

Кафето е жив организъм, който усеща нашето отношение към него и ни отвръща по свой начин, като ни дарява с емоции, стига да сме готови да ги разберем и приемем. Хората, които усещат духа на кафето са особен вид хора. Те търсят красотата на живота в малките неща, разбират финия начин, по който кафето им дава време, в което да намалят темпото и да се насладят на момента. Пекарната за кафе DIO е едно различно място, където освен да си купиш хубаво, ароматно кафе с динамично, флорално тяло, отиваш, за да се заредиш с положителна енергия. Прекрачвайки прага, усещаш как времето спира и всичко се превръща в „тук и сега“. Но откъде тръгна всичко? Малката кафетерия в стар италиански стил е място за всички, които не просто имат навика да пият кафе, а искат да усетят духа на кафето, да поговорят за култура и изкуство. В DIO се 20

срещат различни по професия хора, но с обща страст към кафето, които не само се провокират интeлeктуално, но и се вдъхновяват взаимно. Когато възникна идеята да направим мястото, от където можеш да си купиш хубаво кафе, още в самото начало идеята беше то да бъде типичната италианска Caffetteria – място, където се пече кафето, предлага се в чаша и се пие за минутка „на крак“, предлага в пакетче за дома и офиса. И най-важното, тази минутка, в която пиеш кафе, е за кафето, за добра дума към непознатия до теб. Негово величество кафето. Като всяко растение и кафето иска специални условия, за да вирее. Тези условия ги е създала природата и са около Екватора, тъй като географската ширина е единствения дом на кафето, то просто не може да бъде същото на друго място и се е образувал по естествен начин „пояс от кафе” около Екватора. Така се и нарича от търсачите на хубаво кафе – “Coffee belt”.


Износът на кафе е регулиран още от времената на мореплавателите. Страни като Етиопия, Куба, Танзания и Кения отдавна регулират износа на кафе на държавно ниво. Все пак това е най-търсена стока в света след петрола! Когато тази напитка се появила за първи път преди няколко века в Европа, много скептици смятали това за мода, която ще отшуми. Но след като се наложила като традиционна тонизираща напитка, дори я сметнали за заплаха и даже е имало време, когато считали, че кафето създава условия за заговор. Това обаче се е превърнало в положителен факт в днешно време, защото наистина хората споделят по-лесно, докато пият кафе заедно. За много хора пътят на кафето е не помалко интересен от този на коприната и за тях е интересно био ли е и откъде всъщност идва то (кафето) в България и в частност при теб, в DIO. Пътят на кафето е не по-малко стар от този на коприната и като всяка стока от такава величина той е начертан от времето на великите мореплаватели. В момента някои държави като Етиопия (която е родината на кафето), са взели износа на кафе под държавен контрол. А световните търговци –

вносители и износители, са крупни международни фирми. Най-големият вносител и износител на кафе в света е Норвегия – родината на викингите. В Европа кафето влиза през няколко пристанища, където са и най-големите борси за Европа. Аз лично съм се доверил на опита на борсата в Италия, защото вярвам, че италианците със сигурност разбират от кафе. Кафето е като пеперудите Кафето е като пеперуда! В началото, точно като пеперудата, то е невзрачно – пеперудата е малка ларва/ гъсеница, а кафето е една твърда зелена костилка на плод. Процесът на изпичане развива аромата на кафето, точно както от какавидата се излюпва пеперуда. При процеса на печене се моделират захарите, развиват се етеричните масла, а накрая, с начина на охлаждане, се карамелизират захарите. Всяко кафе изисква свой собствен профил на печене и ако не се научиш да усещаш кафето, никога няма да се роди красива пеперуда! Накрая пак стигаме до „тайната” съставка на успеха на всеки малък бизнес. Кафето не може да е бизнес! То е жив организъм, който усеща любовта и страстта към него и кога просто търгуват с качествата му. Ако някой тръгне към кафето само с нагласа за бизнес, защото е модерно или си въобразява, че ще се възползва от романтичния му дух, едва ли ще стигне до печалба и успех. Много хора започват различни неща с идеята за бизнес и спекулативно бързи печалби, пробват и се отказват. Печенето като кафе е вълшебство, което само си избира къде да се случи. Тайната на DIO са хората, които създават духа на DIO, хората създадоха общността на DIO със своята енергия и обща страст! Това е DIO. „Скъпи приятели, вашата страст към кафето направи това място специално, затова искам да ви благодаря сърдечно, че ви има!” DIO 21


ЗАВЕДЕНИЯ

Кафе-с ладкарница Endor fino

Рес торанти GODZILA

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7

1 гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: 10:00-06:00 за резервации: 052 60 44 69 2 гр. Варна, Delta Planet Mall -ниво 2, бул. Сливница 185, раб. време: 11:00-23:00 за резервации: 0888 08 08 85 3 гр. Варна, Grand Mall -ниво 2 ,ул. Андрей Сахаров 2 раб. време: 9:00-23:00 за резервации: 0888 50 59 97

За поръчки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants

5

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE ENDORFINO7978 Клубна сцена за музика на живо и частни събития

10 Ул. Никола Михайловски 20

Раб.време: 19:00 - 00:00 Тел:+359 884 193 741

Автентична Прясна Италианска Паста !

Супа Market

50 гр.Варна 52 Варна, бул.8-ми прим полк 97

Работно време: 10:00 - 19:00 Почивен ден: неделя Телефон 0882 923940 supamarketvarna

22

39 гр. Варна, ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59

ул."Драгоман" 28 раб.време 11:30 - 20:30 Неделя - почивен ден тел.: 0899 946 832 PastaStationGigli pastastgigli


So Fresh Healthy food & juices

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул.„д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart - Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

Кафе-бар "Muffin"

6

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ

Мястото за култура и развлечение във Варна

44 ВАРНА

40 гр. Варна

Rock And Wine Café Shop

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

ул. Хан Аспарух 2 Работно време: Понеделник-Неделя 08:00ч. - 02:00ч. Тел. 0885753075 HashtagSTUDIOVarna

Бира бар Ключето

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887 478 925

Switch Co-Working space

51 Бул. Сливница 60

Работно време: Всеки ден от 9:00 до 19:00 Телефон 0888419211 https://switchvarna.com/ 23


МАГАЗИНИ

Родопа милк

ШантавоЕ

магазин за нес тандартни подаръци

31 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: понеделник - събота: 10:00 - 19:00 часа Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

Caffetteria DIO Пекарна за кафе

21 гр. Варна,

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк раб. време: 08:00-21:00

Галерия за авторска сребърна бижутерия, живопис, портрети

11 ул. "Стефан Стамболов" 15

(срещу старата баня) тел. 0897 984370 Работно време: Понеделник - петък :11:00 - 18:00 Събота: 11:00 - 16:00 Camie Gallery - K. Sirakova

Omni's Cool Училище за музикално продуциране

Vinyl Home Varna 49 ВАРНА

ул.Охрид 11 Тел. : 0884193741 omniscool www. omniscool.com

48 ВАРНА

кв. Чайка, бл.193 Тел. : 089 545 1552 Пекарна за кафе www. cafedio.bg

47 ВАРНА

Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 24

бул. "Княз Борис I" 28 Тел. : 088 474 9556 Vinyl Home Varna

Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232


НАСРЕЩА

Музикантите: от

презареждане

Полина Милчева

Посткарантинен блиц с шестима музиканти, свързани с Варна. Адаптивна ли е българската музикална сцена, колко е важна живата връзка с публиката и какво им донесе периодът на изолация попитахме Димо Стоянов от P.I.F., София Димитрова, Стоян Роянов–ЯЯ, Чавдар Гочев–Чарли, DJ Jijo (Живко Маринов) и Миро Морски от Джанго Зе. 25


НАСРЕЩА които все стояха на заден план. Преди бяхме позаети и все отлагахме проекти за „когато остане време“. Е, сега време имахме в изобилие. Успях да направя няколко клипа с изпълнения от вкъщи, за да не губя форма. Даже успях да прочета книгите, които бях натрупала.

Как прекарахте последните месеци? Димо: Последните месеци прекарах със семейството си. Март и април за мен бях пълни с концерти. Дори бях започнал да смятам кога и колко дни ще мога да съм си у нас.... а тя каква стана. Пари се печелят и харчат. Времето със семейството ми е безценно. Чарли: Последните три месеца прекарах у дома. Имам двор, а това ми помогна да стоя близо до природата и да имам желание за творчество. Успях да завърша нова моя музика и скоро ще издам мини албум. Това ще бъдат 4 мои песни. ЯЯ: Първият месец в недоумение. После ден след ден философстването продължи, но съчетано със спортна и музикална дейност в духа на самоподготовката и запазване на нормална здравословна психика. Жижо: Последните три месеца прекарах на село със семейството си и не беше никак зле, даже сега малко ще ми липсва този начин на живот. София: Въпреки изолацията последните месеци ми дадоха спокойствието да наблегна на неща, 26

Какво мислите за онлайн изявите и streaming концертите и виждате ли бъдеще в тях? Жижо: Аз не съм голям привърженик на онлайн концертите и стриймове, защото се губи цялата комуникация между артиста и публиката, а това е голямата магия - да обменяш тази енергия с любимата си банда или диджей, или актьор, когато ги гледаш и слушаш на живо. Но, за съжаление, има някакво бъдеще може би в този вид изпълнения, все повече хора го правят. София: Мисля, че интернетът ни спасява от мрачната липса на концерти - случват се доста интересни изяви онлайн, а това е прекрасен начин да сме свързани с публиката. Дава възможност за едно по-различно общуване с нея. А и не знаем какво стои пред нас, ако искаме да имаме публика трябва, да сме готови да предоставяме музиката си под различни форми...Разбира се, никак не е същото, и за мен не може да измести живия концерт. Миро: Много ми допаднаха онлайн изявите, те имат вече едно добро минало и не виждам защо да нямат и добро бъдеще. Димо: Онлайн концертите са съвсем различен вид изкуство. Нямат нищо общо с реалните концерти и затова повечето концерти изглеждаха нелепо. Не може да се правиш, че пееш и свириш пред хиляди, а всъщност пред теб да има трима оператори с камери и един озвучител. Нелепото е в това, че зрителите знаят, че са трима оператори и озвучител. Чарли: Аз много харесвам концертите. Похвална инициативата на толкова много музиканти. Сигурен съм че ще е устойчива във времето. ЯЯ: Искрено се надявам те да не прокопсат. Идеята „от сърце към кабел към сърце“ ограбва естественото директно усещане между артист и публика. Всички искаме страхът и заплахата да си


отидат и лека полека пак да се събираме спокойно много хора на квадрат и да усещаме директно какво се случва. Вашият коментар за музикалната сцена в България в момента? Димо: Изклюлчително съм обнадежден. В момента има прекрасни нови банди с изключително вълнуващо и завладяващо присъствие на сцената и правят великолепна българска музика. Ali, Inerglow и други. Жижо: Преди време щях да кажа, че е ужасно положението, но сега мисля, че се вдига на крака. Все повече артисти правят качествена съвременна музика. Имам удоволствието да познавам и голяма част от музикантите в различни стилове в България – всеки се стреми да извади колкото може по-яка продукция, да звучи и изглежда добре. А това хич не е лесно по нашите географски ширини. Чарли: Има много хубава българска музика и тя трябва да стига до широката публика. Убеден съм, че медиите в България ще помагат все повече това да се сбъдне. Като, разбира се, всеки артист трябва да твори повече и повече своя музика, която да изпълнява пред хора. ЯЯ: Много артисти или поне тези, които желаят и продължават да творят и споделят своите идеи и чувства онлайн, просто го правят и действат според обстоятелствата. София: Колкото и страшно да изглеждаше в началото на пандемията, при нас изглежда че животът се завръща към нещо горе-долу нормално. Наблюдавайки какво се случва в чужбина, това, че ще имаме летен сезон с концерти

въпреки всичко, което се случи, е прекрасно. Радва ме че музикантите не загубиха кураж и намериха начини да бъдат активни и творящи. Миро: Имам си любими български групи, фестивали и промоутъри. Пожелавам на всички колеги скорошно възстановяване от кризата, която ни удари тежко. Има ли формат на изява, в който предпочитате да се срещате с публиката, или любимо място за концерт? Миро: Обичам да свиря наживо, независимо къде. София: Форматът„на живо“. За мен размерът или видът на сцената никога е нямал значение - стига да има хора, които са там, за да се забавляват и да оценят момента. Да видя в очите на хората насладата от песента е най-голямото удоволствие, било то в концертна зала или бар. ЯЯ: Всяка една изява има своите различни нюанси и носи различно изживяване. Където и да се случи дадено събитие, важното е клиентът да преживее радост в сърцето и доволен да се прибере вкъщи. Чарли: Там, където има добро озвучаване и осветление. Там и артистът, и публиката се чувстват добре. Жижо: Всеки един от тези формати има своя чар. Да си на голяма сцена, фестивал е невероятно изживяване, много артисти желаят това, случвало ми се е и е много приятно. Но моето любимо място в момента е на Рибарския плаж. Обичам места, които са по-малки, за да съм близо до хората и да си казваме„Наздраве“, докато слушаме музика, това е важно за мен. 27


НАСРЕЩА

Димо: Всяка сцена си има своя чар. На всяка сцена магията е различна и музикално-енергийната манджа, която приготвяме, е винаги различна. Така че нямам любима сцена. Любимо ми е да съм на сцена и да правя музика за хората. Още по-любимо ми е, когато хората пеят това, което свирим и пеем. Какви са плановете ви за лятото на 2020? ЯЯ: Работя върху няколко нови песни, нови видеоклипове, няколко нови записа в различни колаборации, нови мюзикъли с Варненската опера и други идеи в областта на шоубизнеса. В момента можем да творим и споделяме нови неща само онлайн, докато не си отиде страхът от миналото и заличи бавно, но славно спомена от това безумно наместване на човешката душа, предизвикано изкуствено или не. София: През юни излезе клипът на песента ми „Няма как“, който заснехме по време на карантината. Иначе продължавам работа в 28

студиото по втория си албум. Живот и здраве, ще мога да предложа първия сингъл през септември и целия албум малко след това. Извън музиката смятам да отделя време за градината си и за планина. Жижо: Плановете за това лято са повечко работа, че доста си починах последните 3 месеца. Също така съвсем скоро излезе и ново EP на групата ни JazzProfilactika, ще направим няколко изпълнения на живо заедно, скоро, надявам се. Пътуване главно по Черноморието за участия ,забавление, слънце и музика. Звучи си като план. Чарли: Искам да работя над нови песни и събирането им в концертна форма, която да представя есента и зимата на 2020/2021. Димо: Да дозапишем албума, който правим, и да свирим колкото се може повече. Миро: В България съм и активизирам дейността на Джанго Зе.


ЗА ДЕЦАТА

ДЕМОКРАТИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ – ЩО Е ТО?

„Трябва ли границите на училището да определят границите на учене на децата?“ – поставяйки този въпрос в книгата си „Демократичното образование“, основателят на първото демократично училище в Израел Яков Хехт ни отвежда в света на една различна от традиционната философия за учене и израстване. Необходимо ли е всички деца да влизат в рамките, налагани от образователната система, и да потискат собствените си интереси и таланти, за да се впишат в установените правила за оценяване на постиженията, за покриване на изисквания и за усвояване на учебен материал, който често не кореспондира с техните влечения и заложби? След създаването на първите свободни или демократични училища – през 1921 г. в Съмърхил, Великобритания, от

Александър Нийл, през 1968 г. в Съдбъри Вали, САЩ, от Дан и Хана Грийнбърг и през 1987 г. в Хадера, Израел, от Яков Хехт – отговорът на този въпрос вече е лесен, защото те полагат основите на нов образователен модел, който въвежда нови принципи и цели на ученето като процес. От началото на XX в. насам идеята за демократичното образование печели все поголяма популярност – демократичните училища в Израел в момента са над 30, а на картата на Европа и света са се появили десетки страни, прегърнали тази образователна философия. През 2014 г. в България е основано сдружение „Общност за демократично образование”, а година по-късно е създаден и Център за демократично учене, с което се поставя начало на реализирането на този тип образование в страната ни. 29


ЗА ДЕЦАТА Но как е възможно децата да искат да учат, без да бъдат принуждавани от възрастните? Ценностите, на които се основават демократичните училища, осигуряват развитието на среда, където децата се чувстват уверени, свободни и активно участващи във вземането на решения личности. Образователният модел носи в себе си принципи на хуманистичната психология, като в центъра стои концепцията за човешкото достойнство, за правата и свободите на личността, за изграждането на независимост и предоставяне на избор. Тези принципи рисуват облика на един светоглед, който прави демократичните училища толкова устойчиви и успешни, а именно, че всяко дете има различни таланти, различни интереси, различни темпове и начини на учене, както и свои специфични силни и слаби страни. За да разгърне потенциала си и да повярва в себе си, то се нуждае от подкрепа и свободен избор, от среда, в която неговите индивидуални качества ще бъдат забелязвани, поощрявани и развивани, от учители, които да му бъдат наставници, от време, в което то ще прояви своето естествено любопитство, своята уникалност и личен стремеж за учене и изследване на света. Така детето и неговите таланти се превръщат в двигател на образователния процес, който в демократичното училище е излязъл от рамките на традиционното убеждение, че ученето се случва единствено на чина и пред изписаната дъска, а се основава на разбирането, че ученето е самонасочено и плуралистично, че е навсякъде и по всяко време, че то е свободен избор да следваш вътрешните си влечения, че можеш да играеш и да се забавляваш учейки, и че не е резултат от поставянето на граници, а напротив – от безграничността и разнообразните начини на усвояване на знания. За да разберем по-добре как се постигат тези образователни цели, трябва да надникнем подълбоко в учебния процес на демократичните училища. Въпреки че те не са еднакви и всяко има свой собствен облик, който зависи от решенията на местната общност от родители, учители и деца, съществуват няколко 30

основни елемента, които отличават едно демократично училище от традиционното. В него съществува демократична общност, в която учениците, родителите и учителите работят и вземат решения заедно, за да постигнат демократичното самоуправление на училището. Всички членове на общността са равнопоставени и имат равен глас на училищните събрания. Тъй като това училище се основава на принципа на самонасоченото учене, всяко дете има различен учебен план, съобразен с неговия уникален талант и мотивация. Обикновено се формират групи, обединяващи децата по близка възраст и по интереси, и те сами решават кои часове да посещават, изготвяйки по този начин своя собствена седмична програма. Така докато пофизически активните избират спорта, другите, които предпочитат творческите занимания, развиват креативността си, а привържениците на математиката или българския език и литература, се присъединяват към съответните часове, които отговарят на тяхното естествено влечение и страст. При всички положения те участват активно в процеса на вземане на решения, на установяване на вътрешни правила и формиране на общността, в която те са равноправни членове със свои собствени права, отговорности и


31


ЗА ДЕЦАТА

задължения. Тук откриваме и следващата отличителна черта на едно демократично училище и това е близката връзка между хората, особено между възрастни и деца. Тя задължително се основава на взаимно уважение, зачитане, изслушване и внимание. При взаимоотношенията си с учителите, децата разбират, че тяхното мнение има значение, че имат свой принос за общността, че имат право да решават, което в никакъв случай не означава пълна и безпределна свобода, а самостоятелност, организирана в правила и базирана на възможността да се вслушват в предложенията на възрастните и да направят своите избори. Тези отношения на тясно сътрудничество между възрастни и деца ни водят и до значението на учителя в едно демократично училище. Неговата роля всъщност е съвсем различна от тази на традиционния преподавател – тук той е ментор, 32

който изслушва, разбира, подкрепя и напътства детето. Задачата му е да следи развитието на ученика, да вижда силните и слабите му страни, да поддържа силна връзка с него. Менторът помага на детето да осъществи целите, които си е поставило за годината, създавайки среда, провокираща любопитството и интереса му. Той зачита и съпреживява чувствата на учащия, приема го като отделна личност, разбира и взема под внимание мнението му и прекарва време с него. Най-често и продължително това се случва сутрин, когато децата отидат на училище. Тогава те разказват на наставника си своите вълнения и споделят своите идеи, трудности и желания. По този начин между тях се изгражда доверие и менторът може да опознае света на детето и да създаде необходимата му атмосфера, в която то да разгърне потенциала си и да си постави цели за изпълнение през учебната година. Ако то реши да


се занимава с творческо писане например, ще бъде наставлявано да се развива в тази посока и ще му бъде предоставена възможност да изяви таланта си, като участва в определен конкурс, напише определени произведения и покрие определено ниво, съобразено с неговите стремежи. Детето има свободата да избира сферата, в която да се развива, а менторът от своя страна е свободен да решава какви учебници, помагала и материали може да използва за постигане на образователните цели. Демократичното училище е една микроверсия на реалния свят, в която децата се учат стъпка по стъпка да изграждат своя характер, своята увереност във вземане на решения и своята независимост. Образованието тук се фокусира върху отделната личност, неговите уникални заложби и желания. Ученето и развитието се случват в демократична общност, където човешкото достойнство, правата и свободите са основите, на които стъпва и се развива един свободомислещ дух, способен да създава своя живот и да бъде активен участник в него с изявена гражданска позиция, с развито усещане за емпатия, с умения за качествено общуване, правене на избори, вземане на решения и

постигане на поставени цели. Демократичното образование осигурява среда за израстване на свободни и отговорни личности, а свободните личности формират демократично общество от млади и успяващи хора. За да успяваш в света, трябва да растеш като човек с инициативен дух, като креативен създател, който твори, работи и живее извън рамките на стандартното мислене. Демократичното училище е място, което подготвя децата за реалния живот, учи ги да правят избори и изгражда у тях способността да осъществяват целите си. То гледа към бъдещето, защото се адаптира към изискванията на днешния динамичен свят на промени и създава един своеобразен трамплин за скока на децата към училището на живота. Ако желаете да се присъедините към света на демократичното образование, можете да се свържете с екипа на Демократично училище – Варна, които ще ви въведат в своята общност и ще ви помогнат да направите вашия свободен избор за обучението и развитието на вашето дете. Рубриката осъществяваме с любезното съдействие на Образователна общност – Варна. 33


НА ПЪТ

ПУЕРТО РИКО – КАРИБСКА КРАСОТА И МАГНЕТИЧНО БЕЗГРИЖИЕ от

Теа Димитрова

Има места, които никога не можеш да забравиш и трайно остават за цял живот в сърцето, душата и спомените. За мен такова място е китният остров Пуерто Рико ( означава „богато пристанище“ в превод от испански), сгушен между Карибско море и северния Атлантически океан. Първоначално, когато островът е открит от Христофор Колумб на 19 ноември 1493 г, е бил наречен Сан Хуан Батиста, но в последствие името му е сменено на Пуерто Рико, а столицата продължава да се нарича Сан Хуан. Пристигаме в Сан Хуан много рано сутринта, в 34

7 часа, което е твърде рано за тукашния стандарт, но винаги предпочитаме да избягваме хората, особено когато разглеждаме улиците на един град. Винаги е по-хубаво да разглеждаш едно място, когато няма много хора наоколо. Целия остров като големина е три пъти и половина по-голям от Варненска област и има 78 общини. Валутата е американски долари и официалните езици са испански и английски. Прави ми впечатление, че цените варират според това къде точно на острова си. Например в Сан Хуан е два-три пъти по-скъпо отколкото в останалата


част. Типично ястие в другите градове на острова е между 7 и 10 долара, докато в столицата за същото е необходимо да платиш между 15 и 30 долара. Бирите са между долар и два долара и половина, а в столицата - между 2,50 и 6 долара за същата марка и количество бира. Коктейлите са между два долара и половина докъм пет долара, докато в Сан Хуан са между пет и двадесет долара. Посетихме и най-голямата фабрика за производство на ром в света, където на всеки 24 часа се произвежда цели 100 000 литра ром. Любимата ми част определено е старият Сан Хуан. Не е особено голям, само седем квартала с по шест блока, с тесни улици, които са павирани с характерни, гладки, сини павета, навлезли през 18-ти век, до голяма степен като баласт от

корабите. На задните улички големи дървени врати върху пастелни стени водят до дворовете в андалуски стил, а тесните балкони на горните етажи на сградите са окичени с растения. Усещането е, че потъваш в друг магичен свят и времето сякаш е спряло. Най-добрият начин да разгледате стария град е като го обиколите пеша, както направихме ние, с шапки на главите, бутилки с минерална вода и туба слънцезащитен крем, защото слънцето наистина е много силно. В съзнанието ми се запечатва, че докато хората чакат автобусите по спирките, танцуват, от колите им се лее музика, предимно популярният там регетон, винаги са любезни, усмихнати, приветливи, готови да ти помогнат или да си побъбрят с теб. 35


НА ПЪТ

За да стигнем до крепостта Сан Фелипе дел Моро, която е построена през 16-ти век, изкачихме множество стъпала, но усилията определено си заслужаваха, защото гледката беше неописуемо красива. Посетихме и найстарата катедрала на острова, Сан Хуан Батиста. До нея се намира манастирът на Ордена на кармелитите, който е функционирал над 250 години, а от 60 години е превърнат в хотел, запазил архикетурната автентичност на манастира. Посъветваха ни да не посещаваме квартала Ла Перла, където се намира гетото на столицата. Любопитен факт е, че именно в този гангстерски квартал е бил заснет световноизвестният преди време летен хит на Луис Фонси „Despasito“. 36

За новия град мога да кажа, че ако някой е бил в Маями, значи все едно е бил и в новия Сан Хуан. Небостъргачи, вериги за бързо хранене, джипове и молове. Важно е да знаете, че напрежението в пуерториканската електрическа мрежа е 120V, 60Hz. Щепселите и контактите са по американски стандарт. Добре е да се снабдите с американски тип накрайник и адаптер, преди да заминете за Пуерто Рико. Карибите са вълнуваща и вкусна смес с изтънчени подправки, дразнещи противоречия, щастливи по своему хора и вечно слънце. Островът е смесица от лукс и мизерия, но със сигурност е шарен и слънчев, огласен от музиката на горещи латино ритми.music

Музиката на твоя живот


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.