Liber - Oktober 2019

Page 1

Landsstævne edition

”Hvis man vil udvikle sin lokalforening, region eller hele VU, så skal man være klar til at gøre noget ekstra”

Årets VU’er, s. 14-15

”De vil have dig til at gå i panik, så du afleverer din frihed og dit ansvar frivilligt”

Vogt jer for offer-ideologier, s. 20-21

LIBER

Oktober 2019INDHOLDFORTEGNELSE: Velkomst fra Webredaktionen 4 Et rødt politisk efterår 5 Mød det nye forretningsudvalg 6-13 Årets VU’er 14-15 Årets VU-forening 16-17 Én gang VU’er, altid VU’er 18-19 Vogt jer for offer-ideologier 20-21 Er Venstre klar til klimahandling? 22-23 Throwback VU-forening 24-25


Webredaktionen består i år af (Fra venstre mod højre): Casper Enevoldsen, Webredaktør Henrik Ravn & Maria Lagoni

Hjertelig velkommen til den første udgave af Liber efter landsstævnet. Når du læser bladet, vil du opleve, at netop landsstævnet er et centralt omdrejningspunkt for bladets indhold. Du vil derfor blandt andet møde dit nye formandsskab og forretningsudvalg. Ligeledes kan du læse om, hvordan det er at blive årets VU’er eller årets VU-forening. Vi har i denne udgave af Liber forsøgt at fokusere på kvalitet frem for længde. Desuden har vi forsøgt at benytte os af skribenter, som ikke har sin daglige gang i VU. Hensigten er, at vi vil forsøge at gøre bladet mindre tungt og mere interessant at læse. Vi håber at i vil nyde bladet - herfra vil vi i hvert fald ønske god læselyst!

På vegne af Webredaktionen, Henrik Neldeberg Fallesen Ravn, webredaktør

4


Et rødt politisk efterår Af Kristian Lausten Madsen, landsformand

Et nyt foreningsår i Venstres Ungdom er begyndt. Efter landsstævnet er der valgt nyt forretningsudvalg samt landsformand, der nu er klar til at gå forrest, når den politiske linje skal tegnes. Herunder får du det seneste politiske overblik fra landsformand Kristian Lausten Madsen: Siden sidst har vi ikke blot fået en ny ledelse i VU, men også ny formand samt næstformand i Venstre. Betegnelsen ”formandskab” er blevet et fy-ord, må man forstå. Ikke desto mindre er det, hvad vi har fået, og det er første gang siden 1985, at der ikke er en tidligere VU-landsformand i Venstres formandskab. Isoleret set er det jo en ærgerlig tendens, men som VU’er er jeg ikke spor bekymret – nej, tværtimod! Med Ellemann og Støjberg i front, har vi fået en frisk ny start, hvor det er umuligt ikke at blive grebet af optimismen og gejsten, der gennemsyrer VU’ere såvel som ”de gamle” Venstre-folk. Optimismen bliver straks sværere at holde fast i, når fokus rettes mod de kommende finanslovsforhandlinger. Her vil Socialdemokraterne gøre verdens dyreste offentlige sektor endnu dyrere. Det skal finansieres ved at bruge det økonomiske råderum, som den forhenværende borgerlige regering har skabt med gode reformer og en stram økonomistyring. I tillæg hertil vil de hæve skatter og afgifter for flere milliarder kroner. Det betyder en tredobling af arvebeskatningen på familieejede virksomheder, mindre tilskud til friskoler, fjernelse af skattefradraget for arbejdstelefoner samt højere afgift på plastikposer og cigaretter. Hvis vi lige skal dvæle lidt ved den sidste: At hæve afgiften på en pakke cigaretter med 10 kr. Foruden de gode argumenter om at staten ikke skal være for formynderisk og adfærdsregulere frie borgere, ja så er netop Sossernes forslag noget så hyklerisk.

Argumentet for den højere afgift er nemlig ikke at den skal genere flere penge til statskassen – som den gør - men at man vil gøre det så dyrt at unge mennesker ikke begynder at ryge. Sosserne bekender dog kulør, når de står fast på at afgiften skal være 10 kr højere. En så lille stigning betyder nemlig at næsten ingen rygere vil kvitte smøgerne, men til gengæld kommer der flere penge i kassen. For ganske nyligt var Regeringen også ude med en større ”sikkerhedspakke”, som ifølge dem selv vil resultere i ”massivt øget overvågning af danskerne”. Det er et udspil som får Mette Frederiksens åbningstale i Folketingssalen om tillid til at klinge særligt hult. Man kan vel næsten tale om et paradigmeskifte, når regeringen åbner op for at staten ikke blot må overvåge snævert og med domstolskontrol, men bredt på frit tilgængelige områder. Det er altså et skred som strider mod nogle helt fundamentale retsstatslige principper. Retten til privatliv krænkes, når staten tro mod George Orwells profeti udvikler sig til et overvågningssamfund. I den kommende tid forsætter VU’s kamp for en mere liberal fremtid. Vi skal fortsat ud og tage debatterne og de liberale kampe, fordi dem bliver der nok af! Socialisternes kassetænkning skal modargumenteres, men vi har også en opgave som består i at holde Venstre på det liberale spor. Derfor vil man i den kommende tid opleve at jeg, i samarbejde med Politisk Udvalg i VU, vil mødes med Venstres respektive nyvalgte ordførere for at give dem hver især en håndfuld konkrette VU-sager og VU-indspark til lige præcis deres ordførerområde.

Det bliver et spændende efterår – og jeg glæder mig til at kæmpe den liberale kamp sammen med jer!

5


MØD DET NYE

FORRETNINGSUDVALG

KRISTIAN LAUSTEN - Landsformand

Jeg er 25 år gammel og bor i København med min kæreste Mathilde. Egentlig er jeg dog en ægte Randers-dreng, som er stolt af at være fra den kronjyske by med et blandet ry. Jeg har været medlem af VU siden 2010, og for at nævne et par highlights, har jeg været lokalformand for VU Randers, stiftende formand for VU Midtjylland, formand for internationalt udvalg og landsnæstformand inden at jeg i september blev valg som ny landsformand. Aktuelt er jeg ved at færdiggøre min bachelor fra Aarhus Universitet i erhvervsøkonomi og erhvervsret. Mit største fokus som ny landsformand bliver at styrke den politiske profil i VU. Den nye regering ser desværre ud til at blive den rødeste i min levetid, og der er brug for et stærkt VU, som leverer de gode liberale modsvar til den røde regerings socialdemokratiske kassetænkning.

6


NIKOLAJ BJØRK - Landsnæstformand

Mit navn er Nikolaj Bjørk Christensen og jeg er 22 år gammel. Når jeg ikke bruger tid på VU, så læser jeg HA(kom.) på CBS og bor på Amager med min kæreste. Som næstformand for VU vil jeg kæmpe benhårdt for en styrkelse af vores uddannelse, vores lokalforeninger og sikre flere tilbud til vores medlemmer. Jeg vil rejse land og rige rundt og hjælpe med stort og småt. Fra morgenuddelinger, til oplæg, bestyrelsesarbejde og meget andet. Og jeg vil sætte mig i spidsen for arbejdet frem mod næste skolevalg. Det kræver uddannelse af et stort debattørkorps, en kampagne som ingen andre ungdomspartier kan måle sig med og nye politiske mærkesager, hvis vi skal vinde skolevalget igen - og det skal vi! Derudover så glæder jeg mig utroligt meget til, at være med til at præge Venstres nye ledelse med god sund liberal politik. Vi ses derude rundt om i landet!

7


8


AUGUST STENGAARD - Formand for Internationalt Udvalg Mit navn er August Stengaard. Jeg er blevet genvalgt til Forretningsudvalget og er blevet formand for Internationalt Udvalg. Man kan forvente, at jeg i FU hele tiden vil stå vagt om kampen for den personlige frihed og det personlige ansvar og kæmpe for at VU hele tiden lader den liberale fane vejre i den offentlige debat.

ALEX ØRUM - Formand for Kursusudvalget Som nyvalgt formand for Kursusudvalget vil jeg arbejde for en ny reformering af vores kursussektor. Vi skal have fokus på kvaliteten og give medlemmerne muligheden for at avancere og stige i niveau, for på den måde at blive endnu bedre. Vi skal have en uddannelsessektor, hvor medlemmerne ved hvad de får ud af at deltage i et kursus inden de deltager!

DIEGO FLORES - Formand for Aktivitets- og Kampagneudvalget Tusind tak for den tillid jeg er blevet vist i forbindelse med mit valg til landsstævnet! Jeg ser frem til et godt kampagne-år, hvor vi får tiden til at arbejde grundigt med vores større kampagner, men også får tiden til at komme ud i landet, for at lære jer allesammen om, hvordan man udtænker og laver en kampagne. Jeg ser frem til at møde jer, når jeg kommer rundt i landet.

9


HENRIK RAVN - Webredaktør Mit navn er Henrik Ravn, og jeg er jeres nye webredaktør. Som nyvalgt FU’er, vil jeg kæmpe for at gøre vores ungdomspolitiske forening endnu større og stærkere. Det vil jeg gøre igennem mit arbejde i Webredaktionen, samt ved at ligge kræfter og fokus i vores lokalforeninger. Jeg glæder mig til at se jer ude i landet. Tak for valget!

NIKOLAJ MØLLER - Fritvalgt Hej, mit navn er Nikolaj Møller (aka. Maler), og jeg er lokalforeningernes mand i FU. Jeg er tidligere formand for VU Silkeborg og VU Midtjylland. Jeg vil gerne være så meget ude ved lokalforeningerne som jeg kan! Jeg vil hellere at man bruger penge på lokalforeningerne og regionerne end landsorganisationen. Det er hvad jeg vil kæmpe for i forretningsudvalget.

MORTEN MØLLER - Formand for Politisk Udvalg Som genvalgt Politisk Udvalgsformand ønsker jeg at sikre vores nye udvalg i VU de bedste muligheder! VU er et stærkt fællesskab, og det er kun godt, at vi har skabt flere politiske poster, som skal sikre talentudvikling samt politisk innovation! Vi skal kunne gentænke det borgerlige-liberale Danmark, når de voksne ikke kan det!

10


11


12


SEBASTIAN BÆRNTHSEN - Landskasserer Jeg er kasserer i VU Århus, VU Midtjylland og tidligere formand for VU Bornholm. Man kan forvente, at jeg holder ansvarligt styr på pengene, som skal bruges på medlemmer og bruges fornuftigt. Derudover kan man forvente, at jeg vil lægge en enorm arbejdsindsats i forretningsudvalget og i hele foreningen.

ANDERS BACH - Landsstyrelsesformand Først og fremmest tak for genvalget som Landsstyrelsesformand. Jeg går igen i år ydmygt til opgaven og lover at gøre mig umage. Jeg vil i det kommende foreningsår sikre at Landsstyrelsen er synlig i hele landet, at Landsstyrelsens beslutninger bredt bliver kommunikeret ud til medlemmerne og at der fortsat skal være plads til politisk debat til landsstyrelsesmøderne.

SARAH SAND - Landsstyrelsesnæstformand Som nyvalgt medlem af VU’s Forretningsudvalg og næstformand for VU’s landsstyrelse vil jeg sikre et godt generationsskifte, i form af en god suppleantdag og velinformerede lokalbestyrelser. Jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet med KV/RV-udvalget, hvor jeg håber på et VU, der står sammen om et fælles mål: Vi skal have så mange kandidater, som overhovedet muligt, valgt ind i by- og regionsrådene!

13


Årets VU’er: Lasse B. Sørensen Landsstævnet i år var det 4. af slagsen for mit vedkommende, så jeg regnede ikke med at der var noget, der kunne komme fuldstændig bag på mig – men jeg tog fejl. Det hele begyndte som det plejede med en hyggelig bustur fra det nordjyske, efterfulgt af en super god fest fredag aften. Lørdagen forløb også som den plejede med resolutionsbehandling, personvalg og et efterfølgende Landsstyrelsesmøde. Så kom gallafesten, og det blev tid til at Kristian Jensen skulle afsløre, hvem der havde vundet prisen som årets VU’er. Han begyndte sin tale meget overordnet, men som talen skred frem, stod det klart - det var mig han talte om. Alle mulige forskellige følelser og tanker fløj gennem hovedet på mig, da jeg aldrig havde regnet med at jeg skulle modtage denne fornemme pris.

Med andre ord, så går der ikke en dag uden at jeg laver noget VU-relateret – og jeg elsker det. For mig er arbejdet i VU noget af det sjoveste og mest lærerige man kan lave. Man får f.eks. muligheden for at rejse hele landet rundt, hvor man med garanti kommer til at møde andre unge, som er ligeså engageret som en selv. For mit eget vedkommende har det særligt været arbejdet i VU Nordjylland, der har fyldt meget det seneste år. Her har jeg, sammen med nogle andre nordjyske medlemmer, arbejde hårdt for at vores region ikke langsomt skulle dø ud. Dette har ikke været en nem opgave, og vi er ikke kommet helt i mål endnu. For mig har det derfor været vigtigt at opsætte nogle realistiske mål, som jeg kunne arbejde hen imod. Hvis man vil udvikle sin lokalforening, region eller hele VU, så skal man være klar til at gøre noget ekstra. Hvis man bare tror at alting bliver bedre over natten, så tager man fejl. Som liberal tror jeg på at hårdt arbejde altid betaler sig, hvilket er med til at motivere mig til altid at gøre det bedre.

“Hvis man vil udvikle sin lokalforening, region eller hele VU, så skal man være klar til at gøre noget ekstra”

Selvom der nu er gået over en måned, så er det stadig noget jeg ikke helt har fattet, og det er noget jeg er evigt taknemlig for. Jeg føler derfor at det kun er retfærdigt, hvis jeg prøver at redegøre for, hvad jeg har lavet for VU, og hvorfor jeg finder dette arbejde fuldstændig fantastisk. Jeg meldte mig ind i VU i slutningen af 2012, men blev først aktiv i 2016, da jeg blev valgt ind i VU Vesthimmerlands bestyrelse. Meget vand er løbet gennem åen siden den aften i Aars, og jeg er nu mere aktiv i VU end jeg nogensinde havde forstillet mig. Jeg er medlem af fire forskellige lokalforeningsbestyrelser, sidder som næstformand i VU Nordjylland og jeg er en del af to nationale udvalg.

14

Dette er nok det vigtigste jeg har lært som medlem af Venstres Ungdom. Jeg håber at flere medlemmer vil tage dette til sig, så er jeg sikker på at vi fortsat kan være medlem af Danmarks største, bedste og sjoveste ungdomsparti!


15


ÅRETS VU-FORENING: VU HERNING Af Nikolaj Østergaard, formand i VU Herning Dette års Landsstævne var i særdeleshed en fantastisk oplevelse for alle os fra Herning, da vi lørdag aften blev kåret som årets lokalforening. Det startede traditionen tro med, at præsidenten for VU’s Veteranforening, Kristian Jensen, skulle redegøre for foreningens sidste år og derefter præsentere årets lokalforening. Han forklarede først grundlaget for valget af årets lokalforening, hvor han bl.a. nævnte et højt aktivitetsniveau, en stærk kerne af aktive medlemmer og en kontinuerlig medlemsvækst. Dette kunne have været sagt om mange foreninger, der klarer sig godt her i VU. Det var først, da han nævnte valgkampen, at jeg nærmest bare vidste, at det måtte være os. Det skyldes, at han kortvarigt nævnte, at han vidste, hvor meget denne forening havde knoklet under Folketingsvalgkampen. Eftersom Kristian var vores folketingskandidat, kunne jeg ikke andet end se, at det blev VU Herning. Efter det øjeblik kunne jeg se omkring mig, at resten af min forening havde fået samme åbenbaring. Til slut kulminerede det, da han sagde noget i stil med: ”Det for MIG er helt særligt at kunne få lov at præsentere, at årets VU-forening 2019 er…….. VU HERNING!” - Jeg kan tale for hele foreningen, når jeg siger, at vi genkendte følelsen tifoldigt!

16

Herefter gik tiden meget hurtigt. Vi skreg i kor og begyndte at bevæge os mod scenen. Jeg stillede mig op til podiet, hvorefter jeg gav en kluntet og halvrørt tale om, hvor dejlige mennesker vi har i VU, og hvor meget jeg har sat pris på den hjælp og støtte, vi har fået i VU Herning gennem de sidste par år. Vi fik taget endnu et billede med vores kære folketingskandidat, Kristian, og begyndte derefter at bevæge os ned i baren for at fejre det! Folk kom og sagde tillykke og en masse andre søde ord, som nu igen beviste for mig, hvorfor VU er og bliver det største og fedeste ungdomsparti! Det er på grund af den sindssyge og uafbrudte støtte, som vi giver hinanden! Det er uden tvivl et af de øjeblikke, som jeg vil huske bedst fra min VU-tid.


17


ÉN GANG VU’ER, ALTID VU’ER

18


I Webredaktion ønsker vi at lave en artikelserie i Liber , som omhandler tidligere prominente VU-profiler, der idag er kommet videre. Hvad har de fået ud af deres medlemsskab? Hvilke kompetencer har VU givet dem, og hvad har de efterfølgende kunne bruge deres kompetencer til uden for VU? Netop dette har vi i denne udgave af Liber spurgt tidligere landsformand Chris Holst Preuss om. Læs og hør, hvad Chris skriver om hans tid i VU: Jeg meldte mig ind i VU Sønderborg d. 17. september 2007 efter lange diskussioner med min samfundsfagslærer i folkeskolen. Optil da havde jeg brugt tiden på at læse om de forskellige partier og ungdomspartier, og valget faldt på Venstres Ungdom og Venstre på grund af de liberale værdier om ansvar under frihed. I februar 2009 blev jeg næstformand for foreningen, og bare et halvt år senere blev jeg formand, da den daværende formand blev formand for Venstres kommuneforening. På landsstævnet vandt vi årets nytegningspris, og VU Sønderborg voksede sig langsomt men sikkert større og større. Jeg blev i den periode også formand for VU Sønderjylland og senere blev jeg valgt som både uddannelsesordfører, landsstyrelsesnæstformand og landsstyrelsesformand. Ved landsstævnet i 2013 blev jeg valgt som landsnæstformand, hvor de næste 2 år gik med at besøge samtlige foreninger, starte flere op og arbejde for flere aktive medlemmer. Det hele kulminerer ved landsstævnet i 2015 på Dalum Landbrugsskole, hvor jeg blev valgt som landsformand i kampvalg med 449 stemmer ud af 836.

sager, stakeholder management og strategisk tænkning når vi udvikler indsatser, varetager politiske interesser eller kommunikere vores holdninger. VU er en fantastisk organisation, hvor der praktisk talt ikke er nogen grænser for ens muligheder, så længe man er villig til at arbejde for sagen. Derfor er mit råd at finde det man brænder for – kampagne, politiske debatter eller organisationsudvikling, lægge en plan for hvordan din forening, region eller område bliver endnu stærkere og så bare gør det. Mindre snak og mere handling. Min bedste oplevelse med VU er klart de mange venskaber jeg har fået med mig, og som jeg sætter stor pris på i dag. Når man bruger dag ud og dag ind sammen med mennesker, der brænder for samme sag som en selv - og ofre enormt meget tid sammen - bliver man knyttet på en måde, som kun få andre ting kan præstere. Når vi sælger medlemskaber, handler det ofte om hvad man som medlem får ud af det. Hvis det var mig som skulle sælge et medlemsskab, burde det i stedet handle om, hvad man kan give til den liberale kamp. Det skal være synligt, hvordan man kan aktivere sig selv i kampen mod mindre frihed og højere skatter. Jeg ville fokusere på alle de fede muligheder ens lokalforening har for at påvirke politikere, når man snakker med dem direkte eller sidder i deres kampagneudvalg. Ligeledes, hvordan man kan påvirke folkedybet igennem træning af ens argumentation og skriftlige samt mundtlige evner. Medlemskabet er den direkte adgang til at kæmpe den liberale sag, frem for et passivt medlemskort i lommen.

Min tid i Venstres Ungdom har givet mig et hav af kompetencer indenfor strategisk ledelse, økonomi, krisehåndtering og kommunikation. Særligt indsatsen omkring skolevalget i 2015 og 2017, hvor jeg var tovholder, gav en masse erfaring omkring kommunikation og strategi. Også det daglige arbejde med ledelsen af de ansatte på sekretariatet, herunder de store ændringer vi foretog i 2015, har givet en masse erfaring med økonomi og krisehåndtering. I dag er jeg både formand for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og politisk konsulent i Landbrug & Fødevarer. Jeg bruger dagligt mine erfaringer med håndtering af politiske

19


Vogt jer for offer-ideologier Aldrig har vi haft det så godt. Og alligevel har folk, især unge, øjensynligt aldrig haft det så skidt. Det har vores tidligere formand, Jakob Sabroe, for nylig sagt mange kloge ting om. Han fandt svaret på én vej. Jeg tror ikke, det er den eneste, men mit ærinde her er at belyse præcis hvorfor, det er nødvendigt at finde en vej væk fra de offer-ideologier, der for øjeblikket tilbyder de nemme løsninger på denne grundlæggende følelse af usikkerhed og mistrivsel. Liberalismens helt basale indsigt, nemlig at vi er noget i kraft af at være mennesker, før vi er noget i kraft af vores forskellige baggrunde, er ikke blevet mindre relevant i det 21. århundrede. Denne menneskelighed skal belønnes med frihed, og friheden skal modsvares af ansvar fra den enkelte. Men denne indsigt er under heftigt angreb fra offer-ideologier, der tilbyder alverdens former for falske følelser af tryghed og mening med tilværelsen - og som altid forlanger din frihed og dit ansvar som menneske i bytte. Offer-ideologierne fjerner din egen skyld for de lidelser, du oplever, og fortæller dig, at du er undertrykt af andre, og det dermed er disse andres ansvar at fjerne dine lidelser. Det kan sagtens være rigtigt i enkelte eller flere tilfælde. Vi tænker alle af og til, at det hele da egentlig ikke er så fair, og at lige netop vi selv fortjener bedre. Men der er ingen i verden, der nogensinde har fået et bedre liv af at ynke af sig selv. Og vi kan med sikkerhed sige, at vi som danskere i 2019 i hvert fald ikke er undertrykte. Offer-ideologierne har tre hoveder: Gruppetænkning, hvor gruppen står over individet, tryghedstænkning, hvor tryghed står over frihed og ansvar, og paniktænkning, hvor følelser og vrede står over fornuft og optimisme. Gruppetænkningen viser sig eksempelvis ved at dele mennesker op i køn (uanset hvor mange), hudfarve, seksualitet eller andet og på den baggrund hævde, at ubalancer bør rettes ved indgreb i folks frie valg - og ved at give nogle grupper fordele frem for andre. Denne tanke findes både til venstre og til højre for os liberale - og hos os hører den ikke hjemme. Tryghedstænkningen viser sig eksempelvis ved at bilde unge mennesker ind, at de er overdynget med krav bl.a. i skolen (når det modsatte er tilfældet), og at det derfor er i de unges interesse at blive mødt med langt færre krav - nej til karakterer, faste mødetider osv. Den tryghed, der fås herved, er meget kortvarig, for man bliver ikke et lykkeligt menneske af at miste sit ansvar. Paniktænkningen viser sig eksempelvis ved påstandene om, at klodens undergang truer på grund af klimaforandringer, og at vores fremtid stjæles af onde og egoistiske mennesker. Men dem, der påstår det, lyver - klimaforandringerne er et problem, vi sagtens kan håndtere på klog, fri og ansvarlig vis, uden at demontere hele det frie og industrialiserede samfund. De vil have dig til at gå i panik, så du afleverer din frihed og dit ansvar frivilligt. Offer-ideologierne har ingen svar, der i længden holder. Men de taler meget overbevisende til de dårlige sider af os. Derfor skal vi liberale bekæmpe dem med åben pande og rank ryg, selvom tidsånden byder os trods. Hvis det var nemt, behøvede man ikke liberale til det.

Nikolaj Svejgaard Poulsen 20


21


Er venstre klar til klimahandling? MEP’ER KIRA MARIE HANSEN (SF) 22


I de seneste måneder har vi set flere og flere partier hoppe ombord på den grønne skude – både i Danmark, men også i resten af EU. Og den kommende klimakommissær, Frans Timmermanns, har lovet at lave en New Green Deal, som kan sætte fut i den grønne omstilling. Jeg håber virkelig, at hans ord også bliver til progressiv klimahandling, for det er der brug for nu. Min og de kommende generationer har ikke tid til at vente på flere handleplaner, kommissioner og lange forhandlinger, hvor den forurenende industris lobbyister har mulighed for at sløve processen. Vi skal i gang nu – ellers ser fremtiden sort ud. Venstre er heldigvis også hoppet med på den grønne bølge. Velkommen – bedre sent end aldrig, kan man vel godt tillade sig at sige. Men kan man stole på at ordene bliver til handling både i EU og Danmark, og at Venstre ikke bare pynter sig med grønne slips og nye coverbilleder? Jeg vil se det før jeg tror på det, for indtil nu har Venstre ført en kulsort og ret dobbeltmoralsk politik. I marts foreslog Morten Løkkegaard, at EU-kommissionen altid bør vedlægge en klima- og miljøvurdering til lovkomplekser. Det vil ifølge Løkkegaard garantere, at man ikke kan komme bagefter og sige: ”jeg fik da ikke noget at vide om, at det ville have de her konsekvenser”. Det er en rigtig god idé – men ikke en politik, som Venstre har ført ud i livet i Danmark. I hvert fald ikke når man ser på behandlingen af det danske Klimaråd det seneste efterår. Klimarådet har jo som sådan den samme funktion i Danmark, som Venstre efterspørger på europæisk plan. Men da Klimarådet i efteråret 2018 konkluderede, at den daværende regerings politik sænkede tempoet i den grønne omstilling markant, så fik rådets formand en fyreseddel. Og det bliver ikke bedre af, at den blå regering ikke selv vedlagde

en beregning af klimakonsekvenserne for den seneste infrastrukturplan til 112 milliarder. Handling betyder mere end ord. Men lad os lade fortiden ligge for nu. Jeg håber, at I nu vil være med til rigtig klimahandling. Vi har nemlig brug for, at alle partier indser nødvendigheden af en grøn og progressiv dagsorden og stemmer rigtigt i både Folketinget og Europa-Parlamentet. Inden længe fremlægger kommissionen sit forslag til EU’s nye klimapolitik, og vi ved allerede, at det ikke er ambitiøst nok. Hvis Venstre vil være med på det grønne hold, så kan I jo starte med at bakke op om vores CO2-reduktionskrav i 2030 på 65% det er det eneste rigtige at gøre, hvis vi skal nå nuludledning i 2050. Eller hvad med at ændre holdningen til eksempelvis moms- og brændstofafgifter på luftfart? Venstre har indtil nu modarbejdet forslag om, at lave en fair beskatning på luftfartens brændstofafgifter, og sikre lige konkurrence i transportsektoren - Noget der ellers er ærkeliberalt. Som det ser ud nu, så beskattes det mere miljøvenlige alternativ, nemlig togene, mere end fly, hvilket er fuldstændig hul i hovedet. Det er på tide, at Venstre reelt kommer ombord på den grønne skude og sikrer, at vores generation bliver hørt – måske Venstres Ungdom kan hjælpe? For vores klima tåler ikke mere varm luft.

23


Throwback VU-forening Som et nyt tiltag i Liber, vil vi i Webredaktionen forsøge at samle de gode, sjove og spændende historier, der findes fra forskellige VU-foreninger gennem tiden. I første udgave har vi kigget mod Skanderborg, som ved deres 100-års jubilæum udkom med et 100-års jubilæumsskrift. Her er et uddrag fra dette skrift omkring VU Skanderborg og nogle af deres medlemmers ageren under 2. Verdenskrig. På trods af besættelsens begrænsninger for den almene dansker, så havde VU Skanderborg på daværende tidspunkt et rekordhøjt antal medlemmer. Læs med her:

Danmark, og efter symbolsk modstand overgav Danmark – med det socialdemokratiske kabinet i spidsen – sig til værnemagten. Samlingsregeringen blev kort efter en realitet og samarbejdspolitikken undfanget – Danmark var besat! Besættelsen besværliggjorde og indskrænkede danskernes liv og VU’s arbejde igennem

Nazismens sorte skygge Efter 2. Verdenskrigs udbrud den 1. september 1939 med invasionen af Polen havde Danmark – i vanlig stil – holdt sig neutral og ude af den nyudsprungne stormagtskonflikt – men uden held. Den 9. april 1940 rykkede tyske tropper ind i

24

rationeringer, mørklægning, begrænsede transportmuligheder osv. Det skulle dog hurtigt vise sig, at VU’erne ikke lod begrænsningerne stoppe deres engagement – tværtimod!


Medlemstallet var rekord-højt og op mod 500 besøgte de 3 årlige fester - vinterfesten i februar, påskefesten 2. Påskedagsaften og høstfesten i september. Festerne i VU Skanderborg dengang var af en størrelse, der tangerer nutidens landsstævner. Børge Olsen gik efter 5 år som formand af i 1940, og blev efterfulgt af Børge Dam, der i 1941 blev afløst. I det skæbnesvangre år 1943 valgtes Otto Mortensen, Hvolbæk, som formand. Augustoprøret sker samme år, og efter samarbejdspolitikkens fald bliver modstandskampen og sabotagen intensiveret. Flere VU’ere tog aktivt del i kampen. Skanderborgs egen mangeårige formand Børge Olsen, Hvolbæk, var en del af modstandsbevægelsen, og udførte forskellige former for illegalt arbejde under krigen. Olsen blev fanget af Gestapo og sendt i den

tyske kz-lejr Neuengamme. Han slap med livet i behold fra det traumatiserende ”ophold” og returnerede efter krigen til Danmark. Olsen blev efter krigen hædret af foreningen med en VU-nål i guld, som tak for veludført arbejde og under indtryk af hans illegale arbejde i modstandsbevægelsen. Det var dog ikke alle frihedskæmpere, der slap med livet i behold. Den horsensianske VU’er Ewald Carlsen blev brutalt myrdet i det centrale Aalborg den 20. december 1944. Mordet på Ewald Carlsen var en særlig understregning af de tab, som de modigste kæmpere måtte lide i kampen mod ufrihedens væsen. Det er med ærbødig stolthed og ærbødig respekt, at foreningen ser tilbage på Ewald Carlsen og de øvrige frihedskæmperes kamp. Æret være deres minde.

25


Tak for denne gang!

26


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.