Liber - August 2020

Page 1

Landsstævnet i sigte “legalisering af nark otik nedlægge kongehu a har jeg aldrig været for. Jeg har he ller ikke ville set. - Én gang VU’er, altid ..” VU’er, Karsten Lauritz en, s. 28-29 ”...Jeg tror aldrig je g ha var på den stakkels r set 80 VU’ere være så sure på en fr emmede mand, so bus m vi - Throwback VU-fore chauffør...” ning - Pis-bussen til Forårskurset, s. 30-3 1

LIBER

August 2020INDHOLDFORTEGNELSE: Velkomst fra Webredaktionen Formanden har ordet

LSU-forpersonens guide til landsstævnet

4 5 6-9

Kandidatpræsentationer til Landsstævnet 2020

10-23

Én gang VU’er, altid VU’er - Jens Husted

24-25

De røde “20’ere” - Morten Møller

26-27

Gruppeformand for Venstre - Karsten Lauritzen

28-29

Throwback VU-forening - Pis-bussen til Forårskurset

30-31


Webredaktionen består af (Fra venstre mod højre): Casper Enevoldsen, Webredaktør Henrik Ravn & Maria Lagoni

Velkommen til denne udgave af Liber! Landsstævnet nærmer sig med hastige skridt. Endnu et foreningsår går dermed på hæld og et nyt ser dagens lys. Dette foreningsårs sidste udgave af Liber er af samme grund en optakt til det kommende Landsstævne. I den forbindelse kan du læse om LSU-forpersonens tips og tricks til landsstævnet. Endvidere kan du finde kandidatpræsentationer af de VU’ere, som i år stiller op til Forretningsudvalget. I bladet finder du desuden et indlæg af Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, som fortæller om sine egne oplevelser med Landsstævnet, da han i sin tid selv var VU’er. God læselyst!

På vegne af Webredaktionen, Henrik Neldeberg Fallesen Ravn, Webredaktør

4


Formanden har ordet - Et foreningsår lakker mod enden Af Kristian Lausten Madsen, Landsformand

Sommeren er ved at være forbi, og vi ser ind i en ny sæson i VU. Det bliver på mange måder en helt særlig sæson. Hvis man ikke var en af de mere end 100 VU’ere som var i Aulum til VU’s Sommer Camp, er det måske længe siden man har set VU-venner på tværs af landet. Først

kom corona i vejen og sidenhen en sommerferie. Derfor har vi i VU’s Landsstyrelse valgt at prioritere endnu flere penge på årets landsstævne i Horsens. Det betyder lækrere lokation, billigere billetpris og en fed gallafest med forsvarlige corona-restriktioner - fordi vi prioriterer, at VU’s landsstævne skal fejres med et brag, på trods af omstændighederne. Til landsstævnet i september vil vi sætte turbo på. Retningen for det kommende år skal lægges, vi skal diskutere liberal politik, komme med vores svar på udfordringerne som vi står i. Timingen kunne ikke være bedre. I et lille halvt år har Mette Frederiksen og hendes egenrådige regering vildledt både Folketinget og danskerne. Arrogancen er sjældent set lige, og der er derfor brug for et stærkt og højtråbende VU. Ikke mindst når vi i dette efterår skal forberede os på Skolevalget i februar 2021. Landsstævnet skal markere starten på den kamp. Landsstævnet er årets største begivenhed i VU med flere hundrede deltagere på tværs af landsdele og lokalforeninger. I bedste VU-stil vil der naturligvis også arrangeres et brag af en gallafest lørdag aften - og selvom at det i år bliver en fest med lidt større afstand og uden dansegulv, vil vi fejre at vi endelig kan samles igen i VU! Vi ses i Horsens d. 18-20. september!

5


LSU-forpersonens guide til Landsstævnet Af Maria Gosvig Ladegaard LSU-forperson 2020

Tiden går, klokken slår, og før vi får set os om, er det atter tid til den ultimative VU-begivenhed: Landsstævnet! Det er ikke for sjov, når Landsstævnet omtales som det største, vigtigste og fedeste arrangement i VU-kalenderen. På Landsstævnet vedtager vi VU’s politik, vælger dygtige folk til forretningsudvalget, mødes på kryds og tværs af foreninger, og giver den fuld gas på dansegulvet med alle de nye venner, vi har mødt. At tage til landsstævne er noget alle kan, men når man som jeg efterhånden har nogle VU-år på bagen, samler man med tiden råd og erfaringer sammen, der gør ens oplevelse endnu bedre. Det er ikke raketvideskab, men det er gratis – så tag mine råd hvis du har lyst, og fintun din Landsstævne-oplevelse:

6


1. Gå i bad på et skævt tidspunkt. Når 300-400 mennesker er samlet, er det svært at undgå, at horder af små-svedige VU’ere med tømmermænd vil i bad samtidigt. Selvom fællesbad er hyggeligt, er det træls at stå og gnubbe sig op af fyrre andre kvinder, der også skal have et skyl. Og dertil kommer køen, der sørger for, at ingen rigtigt kan komme til at nyde deres bad for længe. Gør derfor som en gammel VU-ræv: Gå i bad på de skæve tidspunkter. Det kan f.eks. være fredag nat eller under frokosten lørdag. Tag nogle du godt kan lide (af samme køn) under armen, og nyd en kold øl under den varme bruser, uden stress og jag.

2. Powerbank og stikdåse Jeg har endnu til gode at deltage i et landsstævne, hvor der var nok stikkontakter til alles computere, mobiler, ipads, smart-watches, kamerarer osv osv. Gør derfor dig selv en tjeneste: medbring en fuldt opladt powerbank, og hvis du er rigtigt ekstra: en stikdåse, som du evt. kan dele med din lokalforening. Jeg garanterer at de bliver taknemmelige, når du er m/k’en der redder alles telefoner søndag formiddag. For af en eller anden årsag, er det altid der det er mest kritisk.

7


3. Husk at spise Det er banalt, men uden mad og drikke, duer helten som bekendt ikke. Sørg derfor for at spise til alle måltider, og lad være med, som jeg har haft for vane, kun at spise forretten lørdag aften ( jeg hader kø og buffet – i kombination, med en kogt skinke fra Kokken og Jomfruen i enden er det endnu være). Der er 0 Landsstævne-streetcredit i at være dobbelt så fuld som sine venner, fordi man har høvlet fem Breezers Orange og to tequilashots med en sød fyr på tom mave. Spis spis spis!

4. Fodtøj Vi fortsætter i kategorien ”råd, du også kunne have fået fra din mor”. Selvom jeg er sikker på at du er stinkende lækker i dine 10 cm høje stilletter og/eller spritnye lædersko, så bliver du overordentligt træt af dig selv, hvis ikke du som minimum har et par rare skiftesko med. Man får gået en del på sådan et Landsstævne (man glemmer altid et eller andet i sovesalen), og det er virkelig stramt at trippe rundt i nogle sko der trykker og gnaver (til jyderne: det betyder skarver). Tilføj ”sneaks” til din pakkeliste og tak mig senere.

5. Overnatning Ordentlig søvn er, som mad og drikke, forudsætningen for at man kan være konge om dagen - og det skal man på et Landsstævne! Pak derfor en ordentlig luftmadras – evt. en dobbelt, så der er ekstra plads (hvis du er rigtigt tjekket, så medbring en med indbygget pumpe. Det er dødsygt at stå der og træde på en pumpe der hviner som et kuld smågrise, når man bare gerne vil ud og møde nogle nye ansigter). Personligt er jeg mest til sovepose, så hvad du sover med skal jeg ikke blande mig i, men tag et lagen med! Det er alvorligt nederen at sove direkte på sådan en plastik-luftmadras, når man ligger og sveder om natten.

8


6. Stemmemateriale Ved ankomst og check-in fredag, får du udleveret dit stemmemateriale i en kuvert. Første gang jeg stillede op til forretningsudvalget – tilbage i gode gamle 2014 - var jeg så talentløs, at jeg allerede fredag smed mit eget stemmemateriale væk. Hold styr på trådene og stemmematerialet! Det er en smule tandløst at overvære et kampvalg, hvor man ikke selv kan stemme - og rigtig træls, hvis din kandidat ikke opnår valg, fordi du ikke kunne holde styr på en kuvert.

7. God Landsstævne-stil På Landsstævnet skal vi først og fremmest have det sjovt med at diskutere politik. Husk derfor din gode Landsstævnestil: tal pænt (både fra talerstolen og til dem du møder senere til festen), giv folk der har været på talerstolen et klap på skulderen, mød de andre VU’ere med nysgerrighed, og pas rigtig godt på hinanden. Så får vi en fantastisk weekend sammen.

Jeg glæder mig til at se dig i Horsens d. 18.-20. oktober!

9


KANDIDATER TIL FORRETNINGSUDVALGET LANDSSTÆVNET 2020

10


LANDSFORMANDSKANDIDAT

KRISTIAN LAUSTEN MADSEN Mit navn er Kristian Lausten Madsen, og jeg genopstiller til landsformand for Venstres Ungdom ved landsstævnet i september – og jeg håber på DIN opbakning! Fra menigt medlem i VU Randers til landsformand Jeg har været medlem af vores fantastiske forening siden 2010, hvor jeg meldte mig ind i VU Randers. Nu er jeg bosiddende i København, hvor jeg ved siden af VU er ved at færdiggøre min bachelor i erhvervsøkonomi og erhvervsret (HA.jur.) fra Aarhus Universitet. I fem år har jeg siddet i VU’s daglige ledelse, forretningsudvalget, hvoraf jeg tidligere har været internationalt ansvarlig og næstformand. Erfaring er en forudsætning for VU-succes i 2021 I det kommende år skal VU stå sin test ved Skolevalget i februar og kommunal- og regionsrådsvalget i november. Ambitionen er klar; Vi skal igen sætte DSU på plads og vinde Skolevalget 2021, ligesom at vi også skal have valgt endnu flere VU’ere til by- og regionsråd landet over. For at det skal lykkes må vi overbevise den næste generation om kapitalismens og liberalismens lyksaligheder. For en forening som VU er det afgørende med kontinuitet og erfaring – og her vil jeg gøre mit ypperste for at lede VU mod nye sejre. Mere politikudvikling giver mere indflydelse Venstres Ungdom har en lang og stolt historie. I mere end 100 år har VU været samlingssted for unge, som vil kæmpe for et mere liberalt samfund - en mere fri verden! Gennem den lange historie har VU også været den ideologiske vagthund, som med ordets magt har slebet Venstre til og altid holdt moderpartiet op på at arbejde for en mindre stat og mere frihed til den enkelte. Den røde regering har i sit første år virket skræmmende stærk. Der er brug for at vi – og resten af det borgerligliberale Danmark løfter niveauet. Her skal VU være en skarp stemme som leverer de liberale modsvar til regeringens socialdemokratiske kassetænkning. Det vil jeg også stille mig i spidsen for at gøre!

11


LANDSNÆSTFORMANDSKANDIDAT

AUGUST STENGAARD

Venstres Ungdom er sandet til i bitre personbårne fløjkrige uden den fornødne organisatoriske innovation, inkluderende fællesskaber og politisk idéudvikling. Jeg vil gerne stille mig i spidsen for det kulturopgør, der er så afgjort brug for i Danmarks største ungdomsparti. Den herskende kultur dræner foreningen for talent, kompetencer, åbenhjertig respektfuld politisk debat. Værst af alt fremherskes en skadelig ubehagelig kultur i Venstres Ungdom, hvor, for mange, ikke føler sig ordentligt behandlet som frivillig og engageret i den liberale sag. Venstres Ungdom har brug for et kulturopgør bygget på viljen til forandring, innovation og inklusion. Det nye Venstres Ungdom skal være trygt og samlende fællesskab, hvor unge liberale naturligt søger hen. Vi skal skabe et innovativt og nytænkende organisatorisk miljø. Vi skal være en forening man ikke har lyst til at stoppe i. Vi skal stå ved vores ansvar vi har for rigtig mange unge menneskers formende år. Det fremsynede og optimistiske liberale menneskesyn skal præge og gennemsyre vores forening. Sådan skaber vi Det nye Venstres Ungdom med en inkluderende kultur og en innovativ styrket organisation. Hvis jeg bliver valgt som næstformand vil jeg være åbne for alle idéer, initiativer og forslag der kan drive foreningen ud af vores dødvande og skabe Det nye Venstres Ungdom.

Initiativer og løsningsforslag: Taskforce. Iværksatte en intern taskforce med nye, gamle og udmeldte VU’ere, som grundigt skal gennemgå kulturudfordringerne og komme med gennemarbejdede og gennemgribende løsningsforslag. VU for alle. Landsorganisationen skal afsætte midler og opildne til, at VU’ere med fælles interessefelter kan dyrke disse i VU for at drive den politiske idéudvikling. Kickstart den politiske idéudvikling. Vi skal turde udvikle liberal politik for de kommende generationer og have en åbenhjertig og fordomsfri ideologisk debat i Venstres Ungdom. Samværspolitikken skal tages alvorligt. Vi skal bringe den i spil i landsorganisationen og der bør iværksættes særskilt indsats til at uddanne lokalforeningsbestyrelser i samværspolitikken. Mit navn er August Stengaard og jeg mener Venstres Ungdom har brug for et kulturopgør bygget på forandring, innovation og inklusion. Derfor stiller jeg op som næstformand for Venstres Ungdom.

12


LANDSNÆSTFORMANDSKANDIDAT

SEBASTIAN BÆRNTHSEN Det seneste år har jeg haft æren af at være en del af forretningsudvalget, som landskasserer, men har nu mod på mere. Derfor stiller jeg op til at blive Venstres Ungdoms næste landsnæstformand. Jeg mener, at vi skal turde at udfordre status quo i langt højere grad end vi gør det i dag. Det kan ikke passe, at man bliver valgt til Forretningsudvalget for bare at drifte videre, fordi selvom Venstres Ungdom er verdens bedste ungdomsparti, skal vi altid stræbe efter at forberede os selv og oplevelsen for vores medlemmer. Jeg har sammen med flere kandidater fremlagt 11 konkrete retninger for, hvordan vi alle steder i foreningen kan gøre i morgen bedre end i går, mens jeg som næstformand vil fokusere på tre af dem, som bliver mine ansvarsområder, hvis jeg skulle blive valgt:

1: VI SKAL VINDE SKOLEVALGET! Skolevalget i 2019 var en kopi af Skolevalget i 2015 og 2017. Vi gjorde bare, som vi plejede og det var derfor, at vi tabte. Vi skal turde at tænke nyt og føre en valgkamp, der er meget mere i øjenhøjde med folkeskoleelever og vi skal ikke være bange for at prøve kampagnegimmicks af. Vi skal vinde det kommende Skolevalg, og det gør vi kun ved at tænke nyt. 2: VI SKAL UDVIKLE VORES LOKALFORENINGER Vi har mere end 50 lokalforeninger, og de skal prioriteres højere end i dag. I dag får man kun besøg af Udviklingsudvalget, hvis man har problemer ude lokalt, fordi Udviklingsudvalget er blevet brandslukningsudvalg. Det skal vi væk fra! Udviklingsudvalget skal være til gavn for både velfungerede og mindre velfungerede lokalforeninger. 3: VI SKAL SAMARBEJDE BREDERE PÅ TVÆRS AF FORENINGEN Hvert udvalg kører i dag selvstændigt og uafhængigt af hinanden. Der foregår ingen tværgående samarbejde, men det ønsker jeg at sætte mig i spidsen for, at vi begynder på. Det skal ske gennem forretningsudvalget, hvor der skal planlægges flere projekter, der går på tværs af udvalgene. Hvis jeg skulle være så heldig at blive valgt som næstformand, vil jeg bruge al min tid på, at Venstres Ungdom bliver et bedre sted i morgen end i går, hvor vi udfordrer det eksisterende. Derfor håber jeg på Landsstævnets opbakning.

13


KANDIDAT TIL FORRETNINGSUDVALGET

VICTOR SEJR CONRADSEN Jeg stiller op som fritvalgt, da jeg brænder for den liberale tankegang og VU’s lokalforeninger. Jeg ønsker at bidrage med de erfaringer, som jeg har tilegnet mig i mine snart fire år som aktivt medlem. Her har jeg har været vidt omkring landets lokalforeninger som henholdsvis bestyrelsesmedlem, lokalforeningsformand og i dag som formand for VU Syd- og Sønderjyllands Storkreds. Jeg stiller op på baggrund af, at jeg har et enormt ønske om at styrke Venstres Ungdoms størrelse som organisation, men også som en politisk ungdomsforening, hvor man kan udvikle sit netværk, samtidigt med, at man kan udvikle sin horisont både politisk og personligt. Jeg stræber efter, at vores forening agerer med den professionalisme, der er nødvendig, uden at vi går på kompromis med vores integritet og politiske ambitioner.

Jeg er 21 år gammel og født og opvokset i det sønderjyske. Jeg blev faglært landmand i juni 2020 og læser nu videre med henblik på at uddanne mig til agrarøkonom. Ud over at læse, samt være en del af Venstres Ungdom, har jeg også min virksomhed ved siden af, hvor jeg driver 90 hektar landbrugsjord og diverse kontraktopgaver. Jeg håber, at du vil give mig din stemme, så jeg kan give mit bidrag til vores forening, som jeg holder af og værdsætter. Foreningen, som de sidste 4 år har været en stor del af mit liv og har været med til at gøre mig til den person, jeg er i dag. Mvh Victor Sejr Conradsen

14


KANDIDAT TIL FORRETNINGSUDVALGET

ANDERS POULSEN

I snart 6 år har Venstres Ungdom været en del af min dagligdag, en del af min identitet. Det har været 6 fantastiske år med Venstres Ungdom. Det har budt på knap 3 år som kasserer for VU Slagelse, 3 år i AKU, venskaber for livet og et væld af gode minder. Dette betyder dog ikke, at jeg er færdig. Tværtimod ønsker jeg at stille op som Landskasserer for Venstres Ungdom. Det har længe været en drøm for mig at stille op til denne post. Jeg håber, at min erfaring fra tidligere udvalg og poster kan hjælpe mig til at være en del af den ledelse, som skal gøre Venstres Ungdom endnu bedre! Sund økonomi Som tidligere kasserer og erhvervsøkonomisk studerende banker mit hjerte for en sund økonomi. Det er derfor vigtigt, at vi tager de rigtige økonomiske beslutninger og tænker os om, før vi svinger kreditkortet. Penge skal bruges klogt. Det kan man for eksempel gøre ved at opsøge mængderabatter, tilbud og sæsonvarer. Vi skylder os selv at være økonomisk ansvarlige. Når vi bruger penge, er det ikke vores egne, det er derimod alle medlemmer af Venstres Ungdoms penge. Bruge pengene på medlemmerne Landsorganisationens penge skal komme medlemmerne til gode. Uden lokalforeningerne ville Landsorganisationen ikke eksistere, derfor skal de penge som kommer ind i Landsorganisationen fra kontingenter, tilskud og anden støtte, ud at arbejde hos medlemmerne. Vi skal turde investere i vores medlemmer, da dette kun gør Venstres Ungdom til en bedre forening til alle dem, der betaler for at være med. Det kan man for eksempel gøre ved at bruge flere penge på valgkamp, kurser og vidensdeling. Dette er ikke udelukkende noget jeg kan bestemme, men derimod Landsstyrelsen, som skal bakke de forslag der kommer frem op. Hjælpe lokalforeningerne Som lokalforening er det ikke altid nemt at danne sig et overblik over hvor mange penge man har, og hvor mange der skal bruges i fremtiden. Derfor vil min dør altid stå åben for at rådgive om store, som små økonomiske beslutninger i lokalforeningerne. Jeg vil gerne hjælpe med at lave likviditetsoversigt eller hvad, der måtte være brug for, for at hjælpe lokalforeningerne med at danne et overblik over deres økonomi. Jeg står derudover selvfølgelig også klar med hjælp, når regnskabssæsonen er over os.

15


KANDIDAT TIL FORRETNINGSUDVALGET

DIEGO ANDRÉS FLORES

Det seneste år har været et udfordrende, men også et utroligt lærerigt år for mit vedkommende. Et år hvor jeg har skulle vænne mig til selv at gribe fat og tage styringen over mit eget udvalg. En opgave som jeg sidste september tog til mig både med stor iver, men samtidig også en kæmpe respekt og ærefrygt for privilegiet i at sidde i Danmarks største ungdomspartis ledelse. Jeg har i løbet af det forgangene år tillært mig diverse kompetencer og gjort mig erfaringer indenfor kampagnefeltet, som jeg vil elske at tage med ind i et nyt år som Formand for Aktivitets- og Kampagneudvalget! Jeg havde som ambition i år, at sparke gang i uddannelse internt i VU, så vi står stærkest muligt til Kommunal- og Regionsrådsvalget i 2021. Verdens omstændigheder gjorde dog, at fysiske aktiviteter som workshops, oplæg og andre sammenkomster blev umuliggjort. Sagen er dog ikke død for mig - Tværtimod! For det er nu endnu vigtigere at få uddannet VU’s lokale kampagnesektorer, så vi kan stå stærkt i en valgkamp af en så decentral karakter som Kommunal- og Regionsrådsvalget nu engang er. Aktivitets- og kampagneudvalget er dog, også som navnet antyder andet end selve kampagnematerialer og grafikker. Vi skal nemlig også have gang i aktiviteterne! Vi har efter min opfattelse hen over en lang årrække faldet i vores aktivitetsniveau og engagement ude på landets skoler. Senest bare indenfor dette år har vi grundet Covid-19 misset en af to helt store totalkampagner i foråret. Vi skal derfor tilbage på skolerne. Stærkere end tidligere, mere synligt end tidligere og flere steder end tidligere! Derfor har jeg denne sommer arbejdet hårdt på vores skolestartskampagne, som forhåbentligt kan få VU tilbage på landkortet ude på de danske institutioner. Men én ting er den nære fremtid, men vi står også i dette foreningsår overfor et skolevalg. Et valg som bliver altoverskyggende det næste halve års tid. En kampagne, hvor vi skal lægge alle vores kræfter, både politiske og organisatoriske hjerner skal udnyttes til fulde i kombination med hinanden. Jeg håber selvfølgelig på landsstævnets tillid til et genvalg som AKU formand, hvor jeg kan udnytte min erfaring fra i år, til at gøre arbejdet endnu bedre dette år! De bedste hilsner Diego

16


KANDIDAT TIL FORRETNINGSUDVALGET

NIKOLAJ MØLLER

KURSER FOR MEDLEMMERNE! Jeg genopstiller til Venstres Ungdoms forretningsudvalg!!! Det gør jeg med henblik på at blive valgt som formand for VUs Kursusudvalg. Venstres Ungdom har brug for alt andet end kontinuitet, vi skal til i gang med udviklingen og de innovative projekter. Vi skal have mere fokus på det enkelte medlem, den enkelte lokalforening og mindre på det store billede. Derfor vil jeg lave kurser for lige præcis dig. Efter et år i forretningsudvalget, og over 100 lokal foreningsbesøg, har jeg besluttet at tage hovedansvaret for vores nationale kurser. Der har siden 2015 været færre og færre til vores nationale kurser. Vi er f.eks. gået fra, at have 205 tilmelde til vores forårskursus i 2016 til at have 110 deltagere i 2019. Det er et markant fald og et tydeligt signal fra medlemmerne. VORES KURSER ER FOR DÅRLIGE! Man skal begynde at lytte til medlemmerne, og derfor skal vi have et digitalt forum, hvor en bred og repræsentativ gruppe af medlemmerne kan give deres meninger til kende. Jeg ønsker at stå i spidsen for, hvad der i min optik, er VU’s vigtigste udvalg. Et udvalg, der under mig og min ledelse vil have fokus på det enkelte medlem, så du kan få et udbytte på dine egne præmisser. Der er ikke kun en, rigtig grund til at være medlem af Venstres Ungdom, og vi skal kunne rumme alle medlemmer. Vi skal kunne tilpasse kurserne til hvert enkelte medlem, derfor har har jeg lavet en lego-model. Lego-modellen betyder, at du selv kan vælge, hvilke programpunkter du helst vil deltage i. Det er slut med lange linjer, hvor du måske kun har interesse i få oplæg. Nu skal du kunne vælge! Friheden skal tilbage til vores kurser, så hvert medlem kan have indflydelse og dermed designe sit helt eget kursus. Du ved nemlig bedst, hvad du vil have. Vi må ikke lader eliten og snobberne styre VU, de mener nemlig altid, at de ved hvad der er bedst for dig. Eliten aner ikke, hvad du og din lokalforening vil have, og hvad du har lyst til, og de er desværre også ligeglade. Det er ikke dem, der skal bestemme over dig, det kan du nemlig sagtens selv. Der kan være mange meninger om, hvad det vigtigste i Venstres Ungdom er. Jeg mener, at det vigtigste er det enkelte medlem, derfor er det vigtigt, at vores Kursus Udvalg altid er på det enkelte medlems side. Hvis du skulle have nogle spørgsmål, så er du mere end velkommen til at gå over til mig og spørge. (Jeg er et sted i salen) Hvis I som jeg synes, at Venstres Ungdom mangler fokus på medlemmerne, så skal I stemme på mig! Venstres Ungdom skal nemlig tilbage til rødderne!

17


KANDIDAT TIL FORRETNINGSUDVALGET

LASSE B. SØRENSEN

Kære Landsstævne I min VU-tid har jeg været med til at genstarte VU Vesthimmerland, først som bestyrelsesmedlem, senere som næstformand og til sidst som formand. Jeg har været næstformand for VU Nordjylland i 1,5 år, kasserer i VU Mariagerfjord, VU Viborg og VU Aalborg, hvor jeg nu er formand. Derudover har jeg siddet en periode i PU, været medlem af UVU i cirka 2 år, og jeg var også så heldig at modtage prisen som Årets VU’er ved Landsstævnet sidste år. Jeg mener derfor, at jeg har den nødvendige erfaring og viden til at kunne bidrage til arbejdet i forretningsudvalget. Træning af lokalforeninger Jeg mener, at vi skal have mere fokus på den organisatoriske del af lokalforeningsarbejdet, altså selve det at drive en forening. Jeg mener ikke, at vi får den bedste udvikling i vores lokalforeninger ved, at der sidder en håndfuld erfarne VU’er i hver region, som i virkeligheden driver alle foreningerne. Lokalforeningsbestyrelserne skal derimod motiveres og opmuntres til at tage ansvar for deres egen forening. Dette gælder både de sjove, men også de mere sure opgaver. Jeg tror på, at en lokalforening oplever den bedste udvikling, hvis bestyrelsen har en følelse af selvejerskab og ansvar. Kulturopgør Venstres Ungdom står overfor en skillevej. Vi skal vælge, hvilken kultur, der skal herske i organisationen. Skal vi fortsætte ned ad den nuværende sti, eller skal vi gå i en ny retning? En ny retning, hvor der er plads til debat og modstridende holdning. En ny retning, hvor alle føler sig trygge, og ingen føler sig mobbet. Og en ny retning, hvor der plads til forskellighed uanset om det lokalt, regionalt eller nationalt. Jeg ønsker det sidste, hvilket er grunden til, at jeg vil bruge min plads i FU til at arbejde for en bedre kultur i organisationen. Hvis vi fortsat vil være Danmarks bedste ungdomsparti, så skal vi have en kultur, hvor ingen føler sig trådt på. Derfor er det nødvendigt med et kulturopgør. Jeg håber, at Landsstævnet vil give mig opbakningen til at komme i forretningsudvalget. Hvis dette skulle ske, lover jeg at gøre alt, hvad jeg kan for at gøre VU til en endnu bedre organisation.

18


KANDIDAT TIL FORRETNINGSUDVALGET

SEBASTIAN BOISEN

Kære VU’er Da jeg for lidt over 5 år siden meldte mig ind i Danmarks bedste ungdomspolitiske organisation, havde jeg aldrig gættet hvor stor en del af mit liv, VU ville komme til at blive. Det hele startede som aktiv i VU Randers, hvorefter at turen gik til VU Århus hvor jeg var formand i 1,5 år og ikke mindst snart 3 år i det bedste udvalg, nemlig Internationalt Udvalg. Det har været 5 fantastiske år. 5 år der har givet mig nogle af mine bedste venner, bedste minder og største udfordringer. 5 år jeg aldrig ville have været foruden. På baggrund af dette stiller jeg op til forretningsudvalget med henblik på at blive formand for Internationalt Udvalg. Et udvalg der ligger mig nært, et udvalg med et stort potentiale og et udvalg jeg altid har drømt om at stå i spidsen for. Som formand for Internationalt Udvalg vil jeg fokusere på 3 hovedområder:

Udfordre status quo Vi skal øge fokusset på at udbrede muligheden for at engagere sig i det internationale arbejde. Dette skal gøres ved at udbyde bedre internationale tilbud til vores lokalforeninger, i form af oplæg, samarbejde med kursusudvalget, workshops m.m. der gør det muligt for alle VU’ere at være med, hvis man ønsker dette. Slut med søjletækning Jeg ønsker et bredere samarbejde på tværs af udvalgene. Blandt andet vil jeg arbejde for at Internationalt Udvalg og Kursusudvalget kan udarbejde et uddannelsesforløb for internationalt interesserede, som består af forskellige study-sessions med forskellige fokusområder som lobbyisme, udviklingsarbejde, international politik. Hvoraf det hele er målrettet kompetenceudvikling. Indflydelse Venstres Ungdom skal være det mest indflydelsesrige ungdomsparti internationalt i Danmark. Dette skal gøres ved at udbyde de mest kompetencegivende studieture, fokus på udvikling og udvidelse af vores udviklingsprojekter, kompetenceudvikling på tværs af vores internationale arbejde og indflydelse i de internationale paraplyorganisationer, hvori vi har sæde. Dette skal segmentere Venstres Ungdom som top-of-mind når man tænker internationalt arbejde i det ungdomspolitiske Danmark, og være en tiltrækningsfaktor for nye medlemmer. På baggrund af dette håber jeg på jeres støtte, og stemme til Landsstævnet 2020.

19


KANDIDAT TIL FORRETNINGSUDVALGET

IVAN AL-HILALI

Kære Landsstævne, Mit navn er Ivan Al-Hilali. Jeg er 24 år gammel, kandidatstuderende på statskundskab på Aarhus Universitet og studentermedhjælper for Venstres byrådsgruppe i Aarhus Kommune. Med næsten tre år i bagagen som retsordfører for VU samt tidligere lokalforeningsformand i VU Fredericia og nu også medlem af kampagneudvalget, mener jeg, at tiden er kommet til at prøve nye kræfter af. Derfor stiller jeg mit mandat til rådighed til Forretningsudvalget med henblik på at blive formand for Politisk Udvalg. Det politiske udvalg har ligget mig nært, og jeg brænder for det politiske arbejde. I VU har vi de dygtigste ordførere, og det ligger mig meget på sinde, at VU for fremtiden fortsat skal beholde den titel med de bedste ordførere.

Mine målsætninger for mit kandidatur er: Væk fra søjletækning Længe har VU – desværre – været præget af en søjletænkning. Samarbejde på tværs af udvalgene har mildt sagt været en by i Rusland. Det har været trættende at se, hvordan udvalg, der er som skabt til hinanden, ofte taler forbi hinanden; samarbejdet har været trivielt og i værste fald overhovedet ikke eksisterende. Tiden med udvalg som uafhængige søjler skal være forbi, hvis vi ønsker at løfte niveauet. Udvikling af politisk udvalg Udvalget skal væk fra at være ’driftudvalg’. Hvis vi skal udvikle, skal vi nytænke. PU skal være af dynamisk størrelse og suite ordførerne efter behov. Skal vi have de bedste ordførere, skal opkvalificeringen målrettes de enkelte og hvad de finder gunstigt for at blive dygtigere. Vi skal gøre mere brug af stærke politiske udvalg – politiske beslutninger skal ikke træffes over hovedet på de klogeste, politiske hjerner. Det er vigtigt, at ordførernes arbejde ikke bliver gammel vin på nye flasker – ordførerne og deres udvalg skal stilles i sigte til mere ansvar, flere opgaver og konkrete forpligtelser. Ny politisk profil I 2021 venter valgkampe, hvor den politiske profil skal være skarpere, hvis vi håber at blive det største, borgerlige ungdomsparti. Her skal udvalgsformænd for fremtiden heller ej drifte. Denne linje vil jeg som PU-formand følge. Hvad enten alene, i samarbejde Landsformanden eller ordførerne, ønsker jeg at være et synligt ansigt udadtil. Jeg ønsker jer et godt landsstævne og håber på jeres opbakning!

20


KANDIDAT SOM LANDSSTYRELSESFORMAND

HENRIK N. F. RAVN

Kære Landsstævne, Jeg hedder Henrik Ravn og stiller op som VU’s kommende formand for Landsstyrelsen. For snart et år siden, blev jeg for første gang valgt til Venstres Ungdoms Forretningsudvalg. Et sted, hvor man for alvor får mulighed for at præge Venstres Ungdom som organisation, og et sted, hvor man kan føre foreningen fremad. Forud for min tid i forretningsudvalget, har jeg været i mange forskellige hjørner af vores organisation - lige fra ordfører til lokalforeningsformand. Igennem min tid som lokalforeningsformand i Aabenraa, har jeg fået forståelse for det at drive og skabe en forening. Omvendt har min tid som ordfører givet mig mulighed for at komme ud til lokalforeninger i alle landets kroge, for at holde oplæg om politik, og for at udsprede VU’s holdninger. Det seneste år har jeg som medlem af Udviklingsudvalget fået indsigt i begge dele. Her har jeg rejst rundt i landet for både at holde oplæg, bidrage med viden og for at give sparring til at få skabt nogle gode lokalforeninger. Dette har givet mig en indsigt i Venstres Ungdoms foreninger og deres forskelligheder. Netop på baggrund af den forståelse og erfaring, vil jeg ydmygt stille mig til rådighed som Venstres Ungdoms kommende Landsstyrelsesformand. Som Landsstyrelsesformand vil jeg sikre, at alle landsstyrelsesrepræsentanterne fra lokalforeningerne bliver hørt. Hvad end det handler om potentielle investeringer i sekretariatet, eller dialog om foreningens samværspolitik, er det afgørende at alle får plads til at give deres mening til kende. I forlængelse heraf, ønsker jeg også at fortsætte processen omkring løbende behandling af politiske resolutioner på landsstyrelsesmøderne, så vi sikrer, at Venstres Ungdoms politik altid er opdateret. På baggrund af ovenstående håber jeg, at jeg kan opnå Landsstyrelsens tillid. Jeg ser frem til et super godt landsstævne, med massere af politik og festlig stemning.

21


KANDIDAT SOM LANDSSTYRELSESNÆSTFORMAND

JOHAN SVANE JENSEN

Kære VU Siden jeg blev medlem af Venstres Ungdom, har jeg, som en del andre, været drevet af valgkampe og VU’s mulighed for at få konkret, politisk indflydelse. Det har udmøntet sig i, at jeg de seneste 3 år har været en central del af de valgkampe, der har udspillet sig enten som kampagneleder eller som del af det politiske maskinrum. På baggrund af det er der en helt klar del af mig, som ønsker at lede den gruppe der i synergi med de enkelte kandidater driver Venstres Ungdom frem mod KV/RV 2021. NYTÆNKNING AF VALGKAMPENE Venstres Ungdom har et kompetent hold af kandidater til både kommunalvalget og regionsrådsvalget, men vi er på ingen måde i mål. Derfor skal KV/RV-udvalget gå forrest og opkvalificere vores kandidater ud fra et princip om, at ingen kandidat er ens, og at der ikke findes one-size-fits-all når det gælder kurser og kompetencedage. Dette skal i høj grad gøres med VU’s kursusudvalg. EN EFFEKTIV LANDSSTYRELSE FOR ALLE Landsstyrelsen i Venstres Ungdom har siden jeg blev medlem været et forum for de samme 10-15 personer, som har de samme ambitioner: nemlig at kulegrave de stående udvalgsformænd og ytre deres utilfredshed i et relativt hårdt diskussionsmiljø. Dette mener jeg har været skaderne og bibragt landstyrelsen et filter, hvor nye og spirende talenter ikke bliver motiverede til at tage ordet og komme med konkret og nyttefuld kritik. Derfor ønsker jeg i samarbejde med formanden for Landsstyrelsen at nytænke mødegange til landstyrelsesmøderne, så den bliver tidssvarende, effektiv og inkluderende. Dette skal blandt andet ske ved at udvalgsstatuserne til et af de første landstyrelsesmøder skal ske decentralt og i mindre grupper med de enkelte udvalgsformænd som tovholder. NEDBRYD SVÆKKENDE BARRIERE Når vi det kommende års tid skal kompetenceudvikle vores kandidater, kampagneledere og kampagnehold skal det ske på tværs af udvalgene. Hvis Venstres Ungdom skal føre den unge dagsorden i de respektive kommuner, kræver det koordinering, nytænkning og sparring. Derfor skal alle VU’s led og kanter inkluderes. Essensen er, at de barrierer, som før i tiden har hæmmet effektiviteten og koordineringen nu skal fjernes og det vil jeg være manden for. Med dette i hænde ønsker jeg et godt landstævne til alle!

22


U N G

D

O

V E N

S

S E T R

M S

LANDSSTÆVNE BYGHOLM

2020

VI SES TIL LANDSSTÆVNET! 23


Af Jens Husted Kampagnechef i Venstre

Mit navn er Jens Husted. Jeg arbejder til daglig som

ÉN GANG VU’ER, ALTID VU’ER også en glimrende lederuddannelse, hvor man blandt

kampagnechef i Venstre, men har en baggrund i VU. I andet lærer at gå forrest, og at motivere sin sidemin VU-tid har jeg haft en lang række poster. Jeg har mand. Selvom det som VU’er grundlæggende ikke er været næstformand for VU i Randers, formand for VU specielt morsomt at stå tidligt op om morgenen for Aarhus, formand for landsstyrelsen og landsnæst-

at dele flyers ud når vejret er gråt og koldt, gør dét

formand. I 2013 blev jeg valgt som landsformand.

at man kan gå forrest og motivere andre, at folk har

Jeg bilder derfor mig selv ind, at jeg har lavet mere

lyst til at være med. Det er en egenskab som man

eller mindre alt i VU – lige fra at være aktiv i forskel-

hurtigt lærer i VU, og som man kan få glæde af alle

lige lokalforeninger, til at stå i spidsen for hele

steder igennem livet.

organisationen. I dag er jeg kampagnechef i Venstre og arbejder ”Uddannelsen” man får i VU er utrolig alsidig. Udover

meget med strategi, analyse og kommunikation.

læren om at navigere i det rent politiske, så giver VU

Udover selve den politiske ”uddannelse”, som jeg fik

24


i VU, er det at kunne analysere en politisk problem-

liberalt Danmark. Når du så er blevet aktiv, kan jeg

stilling, skære den til og uddrage det centrale, noget kun anbefale dig at du tager gulvvasken, selvom du af det jeg bruger enormt meget tid på. Det lyder

har tømmermænd. Jeg garanterer dig, at du ikke vil

måske banalt – og er det måske også, når man er

fortryde det!

aktiv i VU – men den evne er utrolig nyttig. Når jeg generelt ser mig omkring blandt de mennesker jeg i

En af de bedste oplevelser jeg har haft i VU, var da

sin tid var aktiv i VU med, er der rigtig mange af dem

jeg blev valgt som landsformand i 2013. Mens jeg

som i dag bruger den del i det daglige - uanset om

var formand, overhalede vi blandt andet de andre

de sidder på Christiansborg, i en erhvervsorganisa-

ungdomspartier og blev det største ungdomsparti -

tion eller i en virksomhed.

hvilket VU har været lige siden. Generelt har jeg haft mange fantastiske oplevelser i VU, som også har

Udover at skære en politisk sag til, som man i et

budt på rejser til bl.a. USA, Kina og Mellemøsten.

eller andet omfang lærer ved at blive aktiv VU’er, vil jeg generelt anbefale det at engagere sig og tage

Hvis jeg i dag skulle sælge et VU-medlemskab til en

ansvar i VU. VU er et helt fantastisk sted, hvor man

ven, vil jeg først og fremmest sige, at man støtter

i en meget ung alder kan få meget indflydelse – og

en god sag. Kontingentet koster ikke alverden, og

meget ansvar. Det gør en forskel på den anden

pengene gør virkelig en forskel for at skabe et mere

side, når man er færdig med sin uddannelse og skal

blåt Danmark. Jeg vil også fremhæve, hvor meget

have et ”rigtigt” arbejde. Det er ikke særlig mange

indflydelse man egentlig kan få, hvis man har en god

nyuddannede der kan fremvise en så bred vifte af

ide og er villig til at knokle for den. Det er unikt, men

erfaringer, som dem der har været aktive i VU. Det

kræver også politisk tæft og gåpåmod. Derudover vil

er ikke specielt sjovt at vaske gulv dagen efter en

jeg sige, at man får et utrolig stærkt netværk – ikke

VU-fest, men hold alligevel øje med dem der gør det

kun i det politiske miljø og i Venstre. I det daglige

- de kommer lige 10 pct. længere. Det gør de fordi

støder jeg jævnligt ind i folk, som jeg har lært at

de har lært at knokle på og tage ansvar – også når

kende igennem VU. Det er både på Christiansborg,

det måske ikke er verdens sjoveste opgave der skal

som embedsmænd i ministerier, i erhvervsorganisa-

løses. Derfor vil mit råd altid være, at du skal en-

tioner eller fagbevægelsen og i spændende virksom-

gagere dig i det politiske arbejde i VU. Det er vigtigt.

heder. Endelig ville jeg sige, at det er sjovt at være

VU er virkelig en vigtig motor til at sikre et mere

medlem af VU.

25


DE RØDE “20’ERE” Af Morten Møller Sørensen, Formand for Politisk Udvalg Langt de fleste årtier er domineret af en politisk tankegang - fx keynesianisme i 30’erne og monetarismen i 80’erne. Normalvis plejer jeg henover sommeren at læse bøger som en galning – det har jeg også gjort i år. Det plejer at være bøger, hvis genre er historisk fiktion ala Downton Abbey, men da jeg kom til den sjette bog om klassesamfundet i slutningen af det britiske imperium sidste år, så skulle der ske noget nyt! Det er jo underholdende nok, men der må simpelthen være en grænse for, hvordan en butler kan portrætteres.

op i. Hvad er hendes andre mærkesager? Jeg ville mene, at der er tale om lov og orden. Tryghed og alt det som forstås ved begrebet. Orden til at sørge for, at vi bor trygt her i Danmark. Måske skulle man tilføje lidt klima, men kun nok til at hun kan holde de unge i ro!

Altså mere velfærd samt lov og orden. Alt dette kunne lige så godt beskrive diverse europæiske ledere, som det kan beskrive Mette Frederiksen. Vi skal have velfærd og vi skal have orden her til lands. Heriblandt kan man se på Boris Johnson (UK), Sebastian Kurz (Østrig), Andrej Plenkovic (Kroatien), Sanna Martin (Finland) osv. De er Jeg læste en mursten af en bog om 80’ernes politiske ganske rigtigt også konservative og socialdemokrater. leder, nemlig Ronald Reagan. Præsidenten over dem De ideologier kan skræmmende nok ligne hinanden. alle. Manden som ikke alene ændrede USA, men også Dette kan vi også se på Danmarks Ungdomspartier – verdenssamfundet til det bedre. Skattelettelser blev givet og Sovjetunionen gik bankerot, nærmest året efter med alt respekt! Den overstigende tanke er altså: En stor velfærdsstat og tryghed til borgerne. Den store han forlod Det Hvide Hus. MEN alt dette skete fordi der barnepigestat. En hver liberals værste mareridt! var vendt en stemning i befolkningen. I USA var man trætte af Jimmy Carters slappe udenrigspolitik og skattestigninger. I Danmark gik Anker Jørgensen frivilligt af, Hvor passer Venstre som parti ind? Hvis du spørger fordi han indså, at de røde ikke kunne redde Danmark fra Venstre, ville dette nok være på samme målsætninger økonomisk ruin. Idet øjeblik hvor Anker Jørgensen kast- som Mette Frederiksen. Altså, vi skal have en stor stat samt lov og orden (herunder en stram udlændinge ede håndklædet i ringen, så skiftede vælgernes tankepolitik). MEN det vil vi som parti jo aldrig kunne gang sig radikalt. Nemlig til en mere borgerlig retning. konkurrere mod Socialdemokratiet på. Jovist, vi har Hold statsbudgetterne i ro og man kan ikke investere vundet på sundhedspolitikken før og udlændingepolitiksig ud af nogen krise! Ligesom det er sket i Danmark i 10’erne. Men lad os se på, hvilken tankegang der er mest ken. Essentielt vil Venstre, så længe partiets ideologi er liberal, aldrig kunne vinde over Socialdemokratiet på de dominerende i dag? to platforme. Venstre vil aldrig offentligt kunne prioritere offentlige arbejdspladser fremfor private. Og vi som Mette Frederiksen er kendt blandt de fleste danskerne, liberalt parti, kan heller aldrig begynde at stille som en politiker der ønsker at bevare velfærdsstaten. spørgsmål ved flygtningekonventionerne, som Og det er jo klart – hun er socialdemokrat. Det er også Socialdemokratiet har gjort. Og heldigvis for det. en sag, som langt de fleste danskere vil bakke hende

26


Mine hovedpointer er følgende: 1) Venstre og det liberale politisk idé om, hvordan staten skal indrettes. Vi skal vise dem et alternativ til barnepigestaten og ændre den Danmark kan ikke rejse sig, så længe tidens ideologi politiske dagsorden til næste valg. Ellers er alt tabt. bevæger sig på en blanding mellem konservatisme og socialdemokratisme. Vi kan ikke konkurrere med det – det må vi heller aldrig gøre. 2) Forudsætningen for at vinde regeringsmagten er, at befolkningen ikke æder denne barnepigestat, som om det var pina colada på en varm sommerdag. Vi SKAL åbne danskerne for en ny

27


GRUPPEFORMAND FOR VENSTRE Karsten Lauritzen

28


For 13 år siden var jeg for nyligt trådt af som formand for Venstres Ungdom. Dengang lå Landsstævnet i den første uge af sommerferien, men set bort fra det, er der ikke meget nyt under solen, når Venstres Ungdom holder landsstævne. Og heldigvis for det. Politik er omdrejningspunktet for VU’s virke, og dermed er Landsstævnet, og den politik der bliver vedtaget der, selve udgangspunkt for det følgende år i organisationen. Både nye politikforslag og gamle travere debatteres ivrigt fra talerstolen, og om søndagen er det afklaret, hvad VU det kommende år mener. Det er sådan med politiske emner, at bliver det man argumenterer for gennemført, eller det man problematiserer løst, så forsvinder årsagen til at diskutere det. Derfor er det også interessant at se på, hvordan de politiske emner der diskuteres på landsstævnet gennem tiden har ændret sig. Tilbage i starten af 00’erne blev der fra talerstolen på Landsstævnerne ivrigt debatteret både afskaffelse af kongehuset og legalisering af hash og narkotika. I mellemtiden har man hverken fået afskaffet førstnævnte, eller gjort sidstnævnte lovligt, og derfor vil det med al sandsynlighed også på Landsstævnet i år være genstand for stor debat. Mens VU-generationer før mig var imod både indførsel af Dankortet og opførsel af Storebæltsbroen, var vi i min tid meget optaget af overvågning – særlige videoovervågning var vi kritiske over for. Som bekendt blev både Dankortet og Storebæltsbroen en succes, hvorfor det næppe giver mening at diskuterer det længere, og nu hvor alle alligevel går rundt med et kamera i lommen, og helt frivilligt afleverer data til Facebook, Google og måske til Kina, er min VU-generations grundlæggende modstand mod overvågning nok heller ikke så relevant længere. Personligt har jeg rykket mig fra at kæmpe imod øget overvågning, til i stedet at have fokus på at undgå misbrug af den overvågning, der finder sted. I Danmark har vi et videoovervågningskamera pr. hver 4. dansker - en global

udvikling, der efter min overbevisning ikke er meningsfuldt at kæmpe imod. Og som nok næppe vil påkalde sig stor debat på et VU Landsstævne. Det er dog vigtigt, at vi sørger for, og holder fast i, at den enkelte borger har rettigheder, så man f.eks kan blive glemt, og lur mig, om ikke også I diskuterer rettigheder i et overvågningssamfund, fremfor hvorvidt kameraerne skulle op i første omgang. Og nu vi er ved mine holdninger: legalisering af narkotika har jeg aldrig været for. Jeg har heller ikke ville nedlægge kongehuset, men særligt efter jeg som minister fik en fin orden af dronningen, støtter jeg kongehuset varmt og helt (smiley). I forhold til hash kan jeg kun sige, at jeg som gruppeformand skal repræsentere hvad gruppen mener, og der er ikke flertal for en legalisering. Jeg har altid synes, at debatten på Landsstævnet var både god og vigtig for organisationen. Alle deltagerne mener noget, og under en god debat, kan man enten blive bestyrket eller komme i tvivl, når argumenterne for og imod lyder fra talerstolen. Det er ingen skam at blive klogere, at skifte holdning eller at være i tvivl. Det sker gennem hele livet, og jeg mener heller ikke det samme i dag, som da jeg selv var VU’er. Jeg ser frem til at høre hvilke nye, politiske sager I skal diskutere på årets Landsstævne. Det har alle dage ligget i VU’eres DNA at få nye, til tider eksperimenterende, politiske idéer. Idéer der arbejder sig fra en idé til en resolution, til at blive vedtaget som officiel VU politik, til måske at få et liv i pressen og enten derigennem eller på anden vis nå os politikere på Christiansborg. Og som måske en dag bliver et lovforslag, der bliver vedtaget, og på den måde bliver til rigtig politik, der påvirker rigtige menneskers hverdag. VU har alle dage været en politisk rugekasse. I får nye idéer, og sender dem videre i systemet. Måske noget i vedtager på Landsstævnet i år, en dag ender i folketingssalen.

På vegne af hele folketingsgruppen ønsker jeg jer et rigtig godt Landsstævne.

29


THROWBACK VU-FORENING PIS-BUSSEN TIL FORÅRSKURSET Af Nikolaj Møller

Medlem af VU’s Forretningsudvalg I Webredaktionen ønsker vi at samle de gode, sjove og spændende historier, der findes fra forskellige VU-foreninger gennem tiden. I denne udgave tager Nikolaj Møller os med tilbage til 2017, hvor der opstod nogle lidt uheldige problemer i bussen på vej mod forårskurset. Læs med her: I ungdomspolitik, skal man passe på når man bestiller busser. Det er den kommende historie et bevis på. Tilbage i 2017 var jeg nyvalgt formand for VU Midtjylland og det var jeg super glad for. Dengang var vi nok til vores forårskurser til, at vi kunne give rejse ref. på busser til forårskurset. Vi havde kørt i bus til forårskurset nogle få gange med stor succes. Denne gang gik det desværre knap så godt!

30

Forårskurset 2017 blev holdt i Taastrup, så vi Midtjyder havde en lang tur foran os. Der var massere af øl, sodavand og bacardi breezer med på bussen, så vi havde en god tur foran os. Og der var “heldigvis” et toilet ombord på bussen,


så de våde varer kunne komme videre. Jeg stiger på bussen i Randers, da det er bussens startsted og tager min kuffert med op i bussen (Hvorfor ved jeg stadig ikke), resten af passagererne smider deres bagage ned i bussens bagagerum, som det jo er meningen.

og vi stadig har det halve land foran os. Da vi ankommer til Taastrup og alle på nær mig skal have vores bagage ud af bagagerummet, opdager vi en forfærdelig lugt at offentligt mandetoilet fra bussen. Og vi tænker alle; sådan bør det virkeligt ikke lugte. Alle bliver ædru på 10 sek., da vi ser bagagen svøbt ind i urin og afføring.

Vi har efter Randers et stop på Århus rutebilstation, hvor de har drukket lidt før busturen. Jeg husker stadig et VU Århus medlem der råber igennem den nu halvfyldte bus “det er fandme godt at der er et toilet i den her bus!” hvorefter han løber ud på toilettet.

Jeg tror aldrig jeg har set 80 VU’ere være så sure på en fremmed mand, som vi var på den stakkels buschauffør. Og der gik ca. 15 min med at skælde ham ud, og så begyndte folk at kigge på mig, der stod som den eneste med min rene kuffert!!! Da vendte stemningen sig også lidt imod mig.

Efter Århus tager vi forbi Skanderborg station, hvor vi skal have folk fra Herning, Silkeborg og Skanderborg med ombord. De ca. 30 medlemmer herfra ligger også deres bagage i bagagerummet og nu er bussen altså ved at være tæt på fuld. Medlemmerne giver den ekstra gas med drikkevarerne på vej til det sidste mellemstop i Fredericia.

Det er til dato den dårligste start på et forårskursus. Busselskabet betalte dog heldigvis alle skaderne. Jeg kan iøvrigt varmt anbefale Rekord Rens & Vask Hedehusene i Taastrup, der fik renset alles tøj til lørdag morgen på busselskabets regning. Moralen er; “tag altid din kuffert med op i bussen!

Der bliver drukket en masse, og toilettet blev brugt en del mere, end jeg normalt har oplevet på en bus. Vi holder en 20 minutters pause i Fredericia, hvor buschaufføren også lige tager et smut forbi toilettet. Der bliver på pausen købt burgere, pomfritter, og meget mere, da folk er blevet sultne

31


Tak for denne gang!

32


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.