Gemengde Branche, uitgave 2, 2018

Page 1

GB_02_2018_omslag_V3.qxp_Omslag 16-02-18 17:27 Pagina 4

IE DIK MÔNICA CARVALHO LE CREUSET ZENHUIS MARIA DOLORES WESCO MARILIA CAPISANI JAMIE OLIVER A TIERKLAAR COROLLE PERLAJOUW SOLARE KIT VOOR KIKKO ROBERT HERDER EBULOBO ASSORTIMENT NAYA NAYON DUALIT T PLAY&GO MAGIMIX SIKU OZOM BY BARRUCCI ERVAAR DE AMPS & CAMPS WMF AFFENZAHN VAN TRADE MART ERFURT KELTUM KAPLA UNODE5 ABBACINO NAGA THOMAS DE TREIN MONCHHICHI BIJOUX JUST A TOUCH MACBAGS BRUDER OBJEKTZ LENA OU OOZOO TIMEPIECES KIKKER EN V RADEN JOUÉCO SIKU SIMBA BA LIEF! BRUDER - B-WORLD SES G CK BONTEMPI BERG TOYS EICHHO SCRAPCOOK EDUCA GEOMAG VTECH OSE & ROMEO SOUZA! HABA TOYS S PLAYFOREVER KALOO JANOD D CARS SUSKE & WISKE MICKEY MO ONT TOYS GLOBAL AFFAIRS TWICKTO

Vakblad voor koken, tafelen, wonen en cadeaus

uitgave 2 | maart 2018

Kom naar de Voorjaarsbeurs voor een eerste frisse blik op de merken en

producten die in jouw 2018 assortiment thuishoren. Laat je meenemen in trend

updates voor het nieuwe seizoen, koop bij Fashion World, Kitchen & Dining en Kids Universe weloverwogen je winkelaanbod in en praat bovendien bij met collega’s uit de branche. Kortom, leg tijdens de

Bespaar tot wel 70% in kooktijd en 50 % in energie met de WMF Perfect Snelkookpannen.

Voorjaarsbeurs de basis voor een succesvol 2018! Vraag je gratis ticket aan op trademart.nl.

BEZOEK DE VOORJAARSBEURS 2018 4 // 5 // 6 MAART trademart.nl #trademart

Vraag je gratis ticket aan op trademart.nl

Deze maand: Vakcentrum en Gebra samen verder Nieuw bij Första: Spiegelau en Nachtmann Brabantia maakt afval mooi!


GB_02_2018_omslag_V3.qxp_Omslag 16-02-18 17:27 Pagina 2

Bier groeit in populariteit

DISCOVER TO ENJOY

In bier zijn veel smaken te ontdekken. Smaken die de meeste van ons nooit verwachten te vinden in een biertje. Kijk… draai... ruik… proef... Dit zorgt voor de perfecte beleving van bier. De wereld van bier is rijk aan aroma’s van fruit, mout en graan. Dit maakt een bierproeverij net zo leuk als een wijnproeverij en net zo interessant! De bierproducten van Vacu Vin worden ontwikkeld in samenwerking met internationaal bier sommelier Arvid Bergström. Naast zijn bijdrage in de productontwikkeling wordt zijn kennis ook gebruikt om de consument meer te leren over bier middels POS-materiaal en online blogs op de vernieuwde Vacu Vin website. Zo wordt elke liefhebber van bier langzaamaan een expert en zijn zij in staat om hun kennis en ervaring te delen met familie en vrienden.

Arvid Bergström

Naast nieuwe producten, lanceert Vacu Vin een reeks aan displayconcepten geschikt voor iedere winkelvloer. Neem contact op via sales@iic.nl om de mogelijkheden voor uw winkel te ontdekken.

www.vacuvin.com

VILLEROY-BOCH.COM


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 1

Inhoud

Vakblad voor koken, tafelen, wonen en cadeaus | uitgave 2, maart 2018, jaargang 70

Historisch besluit: Vakcentrum en Gebra samen verder

6

Vakcentrum en Gebra, de brancheverenigingen voor zelfstandig winkeliers in het midden- en kleinbedrijf, bundelen hun krachten en integreren tot één organisatie die samen 2.800 winkels met 200.000 werknemers vertegenwoordigt.

Nieuw bij Första: Spiegelau en Nachtmann WMF Met de WMF Perfect snelkookpan bespaart u tot wel 70% in kooktijd en 50% in energie. Dankzij de TransTherm® universele bodem wordt de warmte snel en gelijkmatig verspreid door de gehele pan en voor langere tijd opgeslagen. In het najaar 2018 wordt het assortiment uitgebreid met de WMF Perfect Premium snelkookpan.

Het wordt voor klanten alsmaar interessanter om bij Första in te kopen! Första gaat namelijk voor het eerst in haar bestaan ook drinkglazen verkopen van de Duitse kwaliteitsmerken Spiegelau en Nachtmann!

15 Brabantia maakt afval mooi!

18

Kun je afval ‘mooi’ maken? Met dit in gedachte ontwikkelde Brabantia vorig jaar de BO Touch Bin, een afvalverzamelaar die eerder aan een meubelstuk doet denken. Die lijn trekt Brabantia dit jaar door met de introductie van de BO pedaalemmer.

DEZE MAAND Op 22 en 23 januari viel een historisch besluit! Eerst besloten de leden van branchevereniging Gebra unaniem in te stemmen met de voorgestelde fusie met Vakcentrum. Een dag later gaven ook de leden van Vakcentrum hun goedkeuring aan de fusie. Daardoor is één krachtige branchevereniging voor zelfstandig winkeliers in het midden- en kleinbedrijf ontstaan, die 2.800 winkels met 200.000 werknemers vertegenwoordigt, en vanuit Woerden gaat opereren onder de vlag van Vakcentrum. De naam Gebra verdwijnt dus van de markt. Door bundeling van krachten versterken de organisaties elkaar, maar wordt de leden vooral een perspectief geboden als het gaat om versteviging van belangenbehartiging en dienstverlening. Op pagina 6 en 7 leest u meer over de fusie.

| uitgave 2

WMF Nederland (onderdeel van Groupe SEB Nederland), Veenendaal 0318-582424

RUBRIEKEN 2 Brancheorganisatie Gebra 3 Column Raymond Sieben 5 Personeel en organisatie 8+26 Profiel 20+31 Nieuwe producten 25 Platform Artikelbeheer 29 Opleiding & training 30 Branche Berichten 32 Column Marian Bekkers / Tot slot

VERDER 8 10 10 12 Onder redactie van Rob Antonissen

Woerdman XXL, Gouda Voorjaarsbeurs Trade Mart Utrecht Le Creuset lanceert Deep Teal Villeroy & Boch: nieuws van de Ambiente 14 ‘Collecting moments’ met Flora Castle 22 Wesco: retrodesign op zijn best! 26 Tafel van 2, Castricum

SLUITDATUM De volgende uitgave verschijnt op 3 mei 2018. Sluitdatum is 13 april 2018.

1


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 2

Brancheorganisatie Gebra Onder redactie van mr. Henk van Dorst MDR, directeur twitter.com/VerenigingGebra

Nieuwe leden

Persoonlijk

Onderstaande ondernemers hebben zich in 2017 aangemeld als lid van Vereniging Gebra.

Ik krijg van veel mensen opmerkingen en vragen vanwege het feit dat ik het afgelopen jaar erg ben afgevallen. Sommige mensen herkennen me zelfs niet meer. Dit is echter niet veroorzaakt door grote zorgen of een (levensbedreigende) ziekte maar het gevolg van een zelf gekozen en succesvol uitgevoerde maagoperatie. Ter geruststelling, mijn lichaam is heel veel kilo’s lichter geworden maar mijn hersenen zijn in gewicht gelijk gebleven. Omdat ik met veel lezers met enige regelmaat persoonlijk contact heb, leek het mij goed u hiervan in kennis te stellen om mogelijke misverstanden te voorkomen. mr. Henk van Dorst MDR

Tante Tol (AaBbCd) L.B.C. Tol VOLENDAM Hoegen Dijkhof B.V. H.J. Hoegen Dijkhof DOETINCHEM Toyplanet/ Top1Toys J.G. van Dillen PURMEREND Kadotante M. Kooltjes CULEMBORG Langs deze weg heten wij hen van harte welkom.

TIP Noteer 16 april 2018 Dag van het Vakcentrum

2

Gebra wordt Vakcentrum Zoals u in het vorige nummer heeft kunnen lezen is Gebra gefuseerd met Vakcentrum. Hierdoor verdwijnt de naam Gebra en gaan we verder onder de naam Vakcentrum. De leden van Vakcentrum zitten hoofdzakelijk binnen het segment food. De verbinding met Vakcentrum is nu echter niet meer gebaseerd op basis van het assortiment van de leden, maar op basis van het feit dat de aangesloten winkels allemaal MKB-ondernemingen zijn, waarvan een groot deel bovendien franchisenemer is van diverse landelijke winkelformules. Omdat het enige tijd vraagt voordat de organisaties in elkaar geschoven zijn, ontvangen de leden nog wel een nieuwsbrief van Gebra waarin de leden op de hoogte worden gebracht van de veranderingen in verband met de fusie. De Gebra-medewerkers blijven ook in de nieuwe situatie voor u aanspreekbaar. U kunt dus nog gewoon telefonisch contact opnemen met het kantoor in Zoetermeer of mailen via de u bekende e-mailadressen. De website www.gebra.nl blijft vooralsnog voor u een handig kennisplatform. En u blijft dit vakblad en/of Speelgoed en Hobby ontvangen. Ook blijven www.gemengdebranche.nl en www.speelgoedenhobby.nl actief. De naam Gebra wordt geleidelijk vervangen door de nieuwe naam Vakcentrum.

Betalen met wearable Wearables zijn accessoires die je op je lichaam kunt dragen, zoals bijvoorbeeld een horloge. ABN AMRO is nu een proef gestart waarbij enkele honderden personen kunnen kiezen uit een horloge, een ring, een armband of een sleutelhanger. De voorwerpen zijn voorzien van een zogenaamde NFC-chip (NFC staat voor Near Field Communication) die tegenwoordig ook op een bankpasje zit. De

chip maakt het mogelijk contactloos te betalen. In plaats van de bankpas houden deze personen dus hun ‘wearable’ tegen de pinautomaat, die wel geschikt moet zijn voor contactloos betalen. In de testfase kan per betaling maximaal € 25,- euro worden betaald. Voorts geldt per dag een maximum van € 50,- of 10 betalingen. De wearables zijn dus vooralsnog geschikt voor de kleine betalingen.

Zwangerschapsuitkering zelfstandigen Zelfstandig ondernemers die tussen 1 augustus 2004 en 4 juni 2008 zijn bevallen van een kind, konden door een wetswijziging geen aanspraak maken op een uitkering. De Centrale Raad van Beroep heeft echter in juli 2017 bepaald dat de Nederlandse overheid op grond van een internationaal verdrag verplicht is een uitkering aan deze vrouwelijke ondernemers te verstrekken. Het UWV kreeg van de Centrale Raad de tijd tot 9 november 2017 om een bedrag vast te stellen waarop aanspraak gemaakt kon worden. Voormalig minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, stelde een uitkering voor van € 5.600,-, maar voordat hij dat voorstel kon formaliseren moest hij plaatsmaken voor een nieuwe minister in verband met de komst van een heel nieuw kabinet. Op dit moment is nog niet bekend welke uitkering beschikbaar wordt gesteld. Vrouwen die menen aanspraak te maken op deze uitkering wordt geadviseerd de website van het UWV en de media in de gaten te houden. Als een uitkeringsbedrag is vastgesteld hebt u drie maanden de tijd om hierop een beroep te doen. Uiteraard houden wij ook de website van UWV in de gaten.

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 3

Brancheorganisatie Gebra

Rechtspreken: een vak apart Brengt een langdurige handelsrelatie een leveringsplicht met zich mee? Het Gerechtshof in Den Bosch boog zich over een zaak van een leverancier van zitzakken onder de naam Fatboy. Fatboy adviseert een winkelverkoopprijs van € 159,-. Deze prijs wordt door een detaillist keurig gevolgd echter via zijn webshop wordt dezelfde zitzak aangeboden voor € 145,-. Verzending gaat via dropshipment: de (web)winkelier geeft de bestelling door aan Fatboy, die vervolgens de zitzak naar de klant stuurt. Fatboy rekent vervolgens € 75,- exclusief verzendkosten af met de ondernemer. Later wordt de zak door de winkelier aangeboden voor € 129,95. Omdat partijen met elkaar niets hebben afgesproken of hebben ondertekend besluit Fatboy om algemene voorwaarden te introduceren en de verplichting een distributieovereenkomst te tekenen. De winkelier weigert, waarop Fatboy stopt met leveren. Er volgt een kort geding waarbij Fatboy door de rechter wordt gedwongen de levering te hervatten omdat uit alles blijkt dat levering is gestaakt wegens verkoop onder de adviesprijs. Dat is verticale prijsbinding en dat is immers verboden. Fatboy hervat de leve-

ringen maar Fatboy zegt de samenwerking met de winkelier op met inachtneming van een opzegtermijn van een paar maanden. Het Hof oordeelt dat Fatboy de samenwerking mag opzeggen. Het bestaan van een langdurige relatie betekent niet dat deze ongelimiteerd moet worden voortgezet. Fatboy heeft bovendien inmiddels aangetoond dat ze levering niet weigeren indien beneden de adviesprijs wordt verkocht. De conclusie is dat een langdurige handelsrelatie door een leverancier mag worden beëindigd. Dat kan niet voetstoots maar wel met inachtneming van een bepaalde periode, zodat de detaillist zich op de beëindiging van de relatie kan voorbereiden door bijvoorbeeld een nieuwe leverancier te zoeken. Beëindiging van levering omdat de detaillist zich niet houdt aan de geadviseerde verkoopprijs is niet toegestaan. De leverancier zal vrijwel nooit schriftelijk bevestigen dat er een oorzakelijk verband is tussen leveringsbeëindiging en het niet hanteren van de adviesprijs. Dat moet de detaillist dus aannemelijk maken en dat is meestal niet eenvoudig.

BEDRIJFSADVISERING Gezocht: suikeroom. Over business-angels en crowdfunding Herkent u dit? U bent enthousiast en vol vertrouwen bezig met groeiplannen voor uw bedrijf, maar u komt geld te kort. De bank biedt u niet waar u behoefte aan heeft en u moet op zoek naar een alternatief, een ‘suikeroom’ die u het benodigde geld leent. Maar waar vindt u zo’n gulle ‘gever’? Particuliere investeerders (businessangels) zijn er in grote getallen. Soms werken ze alleen, maar vaak ook in netwerken. Deze netwerken vormen weliswaar een goed startpunt op zoek naar risicokapitaal, variërend van enkele duizenden euro’s tot miljoenen, maar eenvoudig is dit niet. Net als een bank zal een investeerder zijn risico’s altijd wegen en rendement verlangen. Het gaat hierbij meestal om (ex-)ondernemers die weten wat het is om te ondernemen. Dit vereenvoudigt de besluitvorming, zeker als de investeerder bekend is met de sector waarin u actief bent. Maar het is meestal een moeizame zoektocht naar de juiste match. Transparanter is de wereld van crowdfunding. In Nederland zijn er vele tientallen aanbieders actief. De bekendste en grootste is Collin Crowdfund. Collin biedt zakelijke (groei)financiering voor het MKB aan, door middel van een lineaire lening via ‘de crowd’. De

| uitgave 2

investeringsbedragen liggen tussen de € 50.000 en € 2,5 miljoen, en het gemiddelde leenbedrag bedraagt circa € 210.000. Gemiddeld leggen 114 investeerders dit geldbedrag per project bij elkaar. Ook hier geldt dat aan een aanvraag een goed plan ten grondslag moet liggen. Elke aanvraag wordt getoetst op haalbaarheid, risico’s worden gewogen en de kredietwaardigheid van uw bedrijf wordt beoordeeld. Crowdfunding is voor het MKB een mooie aanvulling op andere vormen van financiering en soms een goed en volwaardig alternatief. De gemiddelde rente die u betaalt, ligt hoger dan bij een bancaire financiering (gemiddeld wordt 7% berekend). Bij Collin betaalt u (bij een succesvolle funding) eenmalig 1,9% van het leningsbedrag en 0,05% administratievergoeding per maand. Daarnaast betaalt u (enkele honderden euro’s) kosten om het krediet te beoordelen en de crowdfund-actie te publiceren. Dit laatste biedt een aantrekkelijke, toegevoegde waarde op de crowdfund-actie: u werft immers niet alleen investeerders, maar ook ambassadeurs die aan anderen in hun omgeving vertellen in welk mooi bedrijf zij hebben geïnvesteerd.

mr. Raymond R. Sieben, bedrijfsovernamespecialist bij Diligence

3


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 4

Op onze website kunt u de laatste nieuwsberichten over de branche lezen, een leverancier of merk opzoeken en u kunt online bladeren door de eerder verschenen uitgaven van ons vakblad.

` www.gemengdebranche.nl Volg het laatste nieuws uit de branche ook via social media:

www.facebook.com/gemengdebranche www.twitter.com/gemengdebranche


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 5

Personeel en organisatie Onder redactie van Fleur de Best, adjunct-directeur Vereniging Gebra twitter.com/fleurdebest

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Bereid u op tijd voor! Op 25 mei 2018 treedt een nieuwe wet in werking waar alle bedrijven in de EU mee te maken krijgen: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij maken deze wet hanteerbaar voor u. De AVG, die de huidige wet bescherming persoonsgegevens vervangt, is er om privacyrechten te versterken, persoonsgegevens beter te beschermen en strenger op te treden tegen misbruik. Deze nieuwe wet brengt voor bedrijven meer verplichtingen met zich mee met betrekking tot de wijze waarop persoonsgegevens van klanten én van medewerkers worden verzameld, bewaard en gebruikt. Voorbeelden van persoonsgegevens zijn e-mailadressen, geboortedata, bestelhistorie van klanten, bankgegevens, informatie over de

burgerlijke staat, cv’s en ziekmeldingen van medewerkers. De autoriteit persoonsgegevens houdt toezicht en kan flinke boetes opleggen bij overtreding. Stappenplan en AVG-tool Om u op weg te helpen, heeft Vakcentrum een stappenplan en een digitale tool ontwikkeld. U maakt via de tool een inventarisatie op voor uw bedrijf en werkt hiermee naar een AVG-beleid. Hierdoor wordt de privacywet hanteerbaar gemaakt, want we begrijpen als geen ander dat u niet zit te wachten op

nog meer werk en op het doorspitten van nieuwe wetten. Alle leden van Gebra/Vakcentrum hebben inmiddels per mail een persoonlijke vouchercode gekregen voor gratis toegang tot de AVG-tool (t.w.v. tenminste € 600). Wanneer u aan deze verplichtingen voldoet, dan kunt u aantonen dat u aan de AVG voldoet. Neem voor maatwerk en advies contact op met het Vakcentrum, via advies@vakcentrum.nl of telefoonnummer 0348 - 41 97 71. Uitgebreide informatie over de AVG en de tool treft u aan op www.vakcentrum.nl/AVG. Wacht niet te lang met het treffen van voorbereidingen, die kosten altijd meer tijd dan u vooraf denkt.

Stappenplan AVG 1. Maak het helder Maak een overzicht van de persoonsgegevens die binnen uw organisatie worden verwerkt en met welk doel u dit doet. Waar komen deze gegevens vandaan, wat doet u ermee en met wie deelt u ze? Desgevraagd moet u kunnen uitleggen waarom welke gegevens worden verwerkt. 2. Noodzaak Verwerk persoonsgegevens alleen als dat noodzakelijk is voor een bepaald doel. Bepaal en bewaak de werkprocessen die toezien op het verwijderen van gegevens wanneer deze niet meer noodzakelijk zijn voor het doel waarvoor ze zijn verkregen, of als toestemming wordt ingetrokken. 3. Niet te persooNlijk Bijzondere persoonsgegevens zoals etnische afkomst, politieke voorkeur, religie, geaardheid, medische toestand en vakbondslidmaatschap mag u in principe niet verwerken. 4. lobby Dankzij lobby van het Vakcentrum zijn leden met minder dan 250 medewer-

| uitgave 2

kers niet verplicht een speciale functionaris aan te stellen. Heeft u meer dan 250 medewerkers, óf verwerkt u toch bijzondere persoonsgegevens, dan moet u daarvan een register bijhouden met de details van de verwerking en de contactgegevens van de verwerker. 5. Up-to-date U moet zorgen voor een goede digitale en fysieke beveiliging van de persoonsgegevens. Hoe gevoeliger de gegevens, hoe strenger de beveiligingsmaatregel. Ict en software moeten up-to-date zijn. 6. NaleviNg Wanneer u de verwerking van persoonsgegevens heeft uitbesteed, dan moet u met deze partij een zogenaamde verwerkingsovereenkomst sluiten. U blijft als uitbestedende partij verantwoordelijk voor naleving van de AVG. Bij de verwerking van consumentendata in franchiserelaties, is meestal de franchisegever verantwoordelijk. Ook hier is een verwerkingsovereenkomst op zijn plaats. Modellen zijn bij het Vakcentrum beschikbaar.

7. privacybeleid Maak aan uw klanten en medewerkers duidelijk hoe u omgaat met persoonsgegevens. Dit kunt u vastleggen in een privacybeleid dat in heldere, begrijpelijke taal is geschreven en gemakkelijk toegankelijk is. Vakcentrum heeft een model privacybeleid voor u. 8. bewUst Maak medewerkers bewust van hun gedrag. Laat nergens onbeheerd documenten liggen met persoonsgegevens. Laat ook medewerkers vertrouwelijk omgaan met inloggegevens. 9. datalek Bij een datalek kan het zijn dat u verplicht bent dit binnen 72 uur te melden bij de autoriteit persoonsgegevens. Wanneer een lek mogelijk negatief is voor de betrokkene, dan moet ook die worden geïnformeerd. Twijfelt u of u meldingsplichtig bent, neem dan contact op met het Vakcentrum.

Maak het helder

Noodzaak

Niet te persoonlijk

Lobby

Up-to-date

Naleving

Privacybeleid

Bewust

Datalek

5


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 6

Reportage

Historisch besluit:

Vakcentrum en Gebra gaan samen verder Vakcentrum en Gebra, de brancheverenigingen voor zelfstandig winkeliers in het midden- en kleinbedrijf, bundelen hun krachten en integreren tot één organisatie. Daartoe besloten de leden tijdens de, naar bleek, laatste Algemene Ledenvergadering van Gebra. De Algemene Ledenvergadering (ALV), die op 22 januari in Utrecht werd gehouden, stond geheel in het teken van het voorstel van het bestuur om te fuseren met Vakcentrum. Gebra-voorzitter drs. Han Pasch opende de vergadering en heette de aanwezige leden van harte welkom. Na vaststelling van de agenda en behandeling van het verslag van de ALV van 12 juni 2017, nam Han de leden mee in het proces dat het bestuur afgelopen jaar heeft doorlopen om tot het fusievoorstel te komen.

Hoe de MKB-ondernemer het beste te ondersteunen? Het bestuur heeft als uitgangspunt gekozen: hoe kunnen we de MKBondernemer het beste ondersteunen: niet alleen vandaag maar ook morgen en in de verdere toekomst. De bioloog Charles Darwin stelde al in de 19e eeuw dat in de natuur niet de sterkste of de slimste soort overleeft, maar de soort die zich het best aanpast aan veranderde omstandigheden. Branchegrenzen vallen weg, klanten kiezen voor online

of fysiek shoppen of voor beiden. Kopen en afleveren zijn niet meer aan tijd en één plek gebonden en klanten stellen steeds hogere eisen aan service en dienstverlening. Versteviging van belangenbehartiging en dienstverlening MKB ondernemers in de retail worden met veel onderwerpen geconfronteerd die los staan van het gevoerde assortiment: arbeidsrechtelijke vraagstukken, criminaliteitspreventie, betalingsverkeer, vestigingsbeleid, lokale problematiek, privacywetgeving, et cetera. Bovendien zijn veel Gebra-leden aangesloten als franchisenemer bij een landelijke franchiseformule. Vanuit dat gemeenschappelijk MKB belang en het belang van de

v.l.n.r.: mr. Henk van Dorst MDR (directeur Gebra), mr. Patricia Hoogstraten RAE (directeur Vakcentrum) en drs. Han Pasch (voorzitter Gebra)

6

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 7

Reportage

franchisenemer, hebben Gebra en Vakcentrum elkaar gevonden. Beide organisaties zijn financieel gezond en wat is er beter dan het ‘dak versterken als de zon schijnt’. Met bundeling van krachten versterken de organisaties elkaar, maar wordt de leden vooral een perspectief geboden als het gaat om versteviging van belangenbehartiging en dienstverlening. Unaniem vóór de fusie Met het fusievoorstel geeft het bestuur tevens invulling aan de opdracht van de leden tijdens de ALV van juni 2017, om samenwerking met Vakcentrum nader te onderzoeken. Het woord was nu aan de leden om aan te geven of het bestuur die opdracht naar wens heeft uitgevoerd. Nadat er gelegenheid was gegeven tot het stellen van vragen, werd het fusievoorstel ter stemming gebracht. Oud Gebra-voorzitter en erelid Bert Oegema fungeerde als hoofd van het stembureau. De leden konden schriftelijk voor of tegen het fusievoorstel stemmen. Na telling van de stemmen bleek dat alle 63 uitgebrachte stemmen vóór het fusievoorstel hadden gestemd. Tijdens de ALV van Vakcentrum, een dag later op 23 januari 2018, stemden ook de leden van Vakcentrum unaniem voor de fusie met Gebra. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Vakcentrum en is gevestigd in Woerden. Ze vertegenwoordigt 2.800 winkels met 200.000 werknemers. Een beter draagvlak hadden bestuur en directie van Gebra en Vakcentrum zich niet kunnen wensen. SOVD, STAG SOVD, onderdeel van Gebra en uitgever van de vakbladen Gemengde Branche en Speelgoed en Hobby, blijft gewoon bestaan als een onderdeel van

| uitgave 2

Vakcentrum. Ook Stichting Artikelbeheer Gebra (STAG), uitvoerder en eigenaar van het Platform Artikelbeheer, blijft haar activiteiten gewoon voortzetten. #WatNouEindeVanWinkels Na de Algemene Ledenvergadering was het podium gereserveerd voor twee sprekers: Hans van Tellingen, bekend van het boekje #WatNouEindeVanWinkels, en René Hartman van Innovatiewerkplaats. Van Tellingen is een veelgevraagd spreker en schrijver en in zijn boekje, dat alle leden na afloop mee naar huis kregen, gaat hij in op de toekomst van winkels, winkelcentra en winkelgebieden. Zijn mening staat helemaal haaks op die van Cor Molenaar, die jaren geleden het einde van de winkels voorspelde. Van Tellingen voorspelt juist een zonnige toekomst voor de fysieke winkel en baseert zich daarbij liever op te controleren objectieve feiten, dan op de opge-

Hans van Tellingen

Maak ruimte voor creativiteit René Hartman benadrukte in zijn presentatie het belang van innovatie. Hoe je innovatie een plaats kunt geven binnen je eigen bedrijf en hoe je je medewerkers daarbij betrekt. Geen gortdroge stof, in plaats daarvan zette Hartman zijn gehoor direct in kleine groepjes aan het werk om met elkaar over innovatie

Met de bundeling van krachten versterken de organisaties elkaar klopte Hosannaverhalen over online ontwikkelingen, waarbij continue wordt gegoocheld met cijfers die alles mooier maken dan het werkelijk is. Feit volgens Van Tellingen is dat de verliezen van webplayers zich maar blijven opstapelen, de leegstand volgens Locatus daalt en dat weer volop wordt geïnvesteerd in fysieke winkels, ook door online spelers. Tel daarbij op dat het online aandeel aan verkochte consumentengoederen tussen de 4.3 en 7.5% ligt en zeker geen 20% bedraagt. Van Tellingen ontrafelde in sneltreintempo allerlei mythes en zijn verhaal klonk de aanwezigen in elk geval als muziek in de oren!

te praten en met concrete ideeën te komen. Hij wees zijn gehoor erop ruimte voor creativiteit te maken en niet bang te zijn om te denken dat je een fout maakt. Hartman stipte verschillende trends aan: hoe kunnen we in onze winkels inspelen op ‘beleving’, ‘she-economy’, ‘service’, ‘value for money’, ‘jeugd/millennials’ en ‘senioren’. In kleine groepjes werd vervolgens hierover gediscussieerd. Na afloop werd druk nagepraat over beide presentaties, maar toch vooral over het historische besluit dat die dag werd genomen: Gebra fuseert met Vakcentrum!

7


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 8

Profiel

Woerdman XXL

Nieuwe kookwinkel groot succes Vorig jaar zomer opende Woerdman een nieuwe winkel op de Markt in Gouda. Daar heeft Woerdman op nummer 17 ook nog een andere winkel. De nieuwe locatie op nummer 9 is echter veel groter en praktischer, en biedt meer mogelijkheden om zich als hét Goudse kookwalhalla voor de hobbykok te profileren. Een schot in de roos: de winkel werd in korte tijd een groot succes!

Op 16 oktober 2014 opende de familie Woerdman een nieuwe kookwinkel aan de Julianastraat 44 in Alphen aan den Rijn. Daarvoor zat de winkel in winkelcentrum De Aarhof, maar dit pand was niet geschikt voor het concept dat Woerdman in gedachte had. In het nieuwe concept draait alles om beleving, service, uitleg, demonstraties, workshops, sfeer, eten en genieten. “Op prijs kunnen wij het niet altijd winnen, dus zul je op andere manieren bij de consument in de smaak moeten vallen”, legde eigenaar Gert-Jan Woerdman ons destijds bij de opening uit. Vijf redenen Woerdman liet ons toen ook al weten dat zijn handen jeukten om de winkel in Gouda flink onder handen te nemen. Het liep iets anders. We ontmoetten Woerdman vorige maand wederom, maar niet in de winkel op de Goudse Markt nummer 17, die de familie Woerdman al sinds 1953 in bezit heeft, maar vijftig meter verderop op nummer Gert-Jan en Maud

8

9 in een compleet nieuwe winkel die vorig jaar zomer de deuren opende. Alleen het uitzicht op het fraaie, monumentale stadhuis bleef hetzelfde. We vroegen aan Woerdman waarom hij tot deze stap kwam. “Op nummer 17 zaten we echt aan onze top qua omzet. Daar viel niet veel meer uit te halen, bovendien was dit pand verdeeld in een begane grond van 100 m2 en een eerste etage van 60 m2”, aldus Woerdman. “Dat heeft zijn beperkingen, want mensen lopen nu eenmaal niet graag naar boven. Ten tweede speelde mee dat er op het gebied van de concurrentie de laatste jaren veel veranderde in Gouda: Marskramer, V&D en kookwinkel de Kokkerie sloten de deuren. Er lag dus een markt braak. Een derde overweging was dat het economisch beter gaat en dat het toerisme in Gouda flink in de lift zit. Honderdduizenden toeristen vergapen zich aan het stadhuis voor onze deur. Ook speelt mee dat de winkel in Alphen zich de afgelopen jaren uitstekend heeft bewezen. Dat geeft vertrouwen. De vijfde en misschien wel belangrijkste overweging is dat onze dochter

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 9

Profiel

Maud (22) heeft aangegeven de zaak op termijn over te willen nemen. Ik ben nu 53 en dat betekent dat zij nog alle tijd en ruimte heeft om te groeien. Zij heeft echt gevoel voor de zaak en regelt de communicatie via social media en de nieuwsbrieven. Dat past goed bij haar en bij haar leeftijd. Al met al was dit voldoende reden om in deze nieuwe winkel te investeren.” We draaiden om elkaar heen Het pand Markt 9 stond al drie jaar leeg. Enerzijds omdat de huurprijs te hoog was, anderzijds omdat de eigenaar er geen horeca in wilde. “We draaiden al een tijdje om elkaar heen. Ik wilde ook graag op de markt blijven. Hier zitten alleen maar zelfstandigen en er staat geen winkel meer leeg. Dat is in de omringende straten helaas wel anders. Ik kende de verhuurder en hij zag ons plan wel zitten”, vertelt Woerdman. “Uiteindelijk kwamen we tot een vergelijk en konden we dit pand voor een redelijke prijs huren. Het werd casco opgeleverd en na een verbouwing van zes weken openden we vorig jaar augustus Woerdman XXL, een kookwin-

kel met een groot verkoopvloeroppervlak van 325 m2. In onze oude winkel verkopen we nu woonaccessoires, maar dat is in afwachting van een definitief besluit. Verhuren, verkopen? Het behoort allebei tot de mogelijkheden.” Collecties komen veel beter tot hun recht Het concept van Alphen is in Gouda grotendeels gekopieerd. De winkel is laagdrempelig van opzet, heeft een minimalistisch en strak interieur - zonder gebruikmaking van merkpresentaties en nodigt uit om gezellig rond te kijken.

beter tot hun recht. Sommige collecties, zoals de bakproducten, werden verder uitgebreid naar vijftien strekkende meter. Het is de grootste omzetmaker van Woerdman die wat internet betreft ook veel minder concurrentiegevoelig ligt. Daar kan nog een goede marge op worden gemaakt. De foodafdeling, met veel thee, koffie, olie en azijn en aanverwante producten, is eveneens vergroot. Dat blijken leuke impulsproducten met een goede marge en in de combinatie met non-food kun je een leuk cadeau samenstellen.

De omzet in Gouda is na de verhuizing significant gestegen Anders dan in Alphen worden in Gouda geen kookworkshops gegeven, daar is de ruimte niet geschikt voor. Wel wordt regelmatig gedemonstreerd. Het kooken keukengerei, serviesgoed, glaswerk en de food-producten komen nu door de ruimer opgezette presentaties veel

Zeer goed jaar achter de rug Samenvattend kijkt Gert-Jan Woerdman terug op een zeer goed jaar: “De omzet in Gouda is na de verhuizing significant gestegen, ‘Alphen’ heeft weer een goed jaar gedraaid, (de gemiddelde kassaaanslag was in 2017 hoger dan in 2016), de gemiddelde marge is verbeterd, onder meer door afscheid te nemen van merken waar ik nauwelijks iets van mag verdienen zoals KitchenAid. Tot slot prijs ik me gelukkig met de fantastische medewerkers die goed zelfstandig werken en mij de ruimte geven om me te kunnen focussen op inkoop/verkoop en het algemene management. Daar ben ik heel dankbaar voor en dat mag ook weleens worden gezegd!”

Bestaat sinds: 2017 (nieuwe locatie in Gouda) Verkoopvloeroppervlak: 325 m2 Aantal medewerkers Gouda: 3 Website: www.woerdmankookgoedkoop.nl

| uitgave 2

9


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 10

Reportage

E DIK MÔN ENHUIS M ICA CARVALHO LE CREU ARIA DOLOR M ARILIA CAPI ES WESCO S SA N I JA MIE OLIVER TIERKL CA ORA OR LLE A VOPEORR LAJSO IKKO ROBER OLA UW RE KITC T H ER D A ER S S PL AY&G OORTIM T EBULOBO AYON DUA M AGIMIX SI NAYAENN LIT KU OZOM ER AR A MPS VA DE BY BARRUCC & CA MPS W M F VAN ERFU A FFENZAHN RTTRADKE MART ABBACINO ELTUM K APL A UNOD E5 N A G A THOM AS DE MONCHHICH TREI ACBAGS BRI BIJOUX JUST A TOUCH N OU OOZOO UDER OBJEKTZ LE N RADEN JO TIMEPIECES KIKKER ENA UÉCO SIKU V LIEF! BRUD SIMBA BA ER ook dit keer weer veel gastdeelnemers CK BONTEMPI - B-WORLD SES G BER aanwezig, waardoor het aanbod zeer SCRAPCO OK EDUCA G TOYS EICHHO GEO gevarieerd is. Benieuwd welke merken OSE & ROMEO SOUZA! HA M AG V TE PL AYFOREVER BA TOYS en leveranciers aanwezig zijn tijdens K ALOO JAN D CARS SU OD de Voorjaarsbeurs? Kom dan op 4, NT TOYS G SKE & WISKE MICKEY LOBAL AFFA 5 of 6 maart langs bij Fashion World, IRS TWICK MO TO Kitchen & Dining en Kids Universe

Voorjaarsbeurs 2018:

Klaar voor jouw assortiment! Op 4, 5 en 6 maart vindt de Voorjaarsbeurs plaats van Trade Mart Utrecht. Tijdens de Voorjaarsbeurs staat inkopen, inspiratie opdoen, kennisdelen en netwerken centraal. U wordt meegenomen in trend-updates voor het nieuwe seizoen, de nieuwste producten worden gepresenteerd en er worden workshops aangeboden hoe de winkel aantrekkelijk kan worden ingericht. Naast de vele vaste exposanten zijn er

en leg de basis voor een mooi en succesvol assortiment. Vraag uw gratis ticket aan op: www.trademart.nl

Kom naar de Voorjaarsbeur s voor een eerste frisse blik op de merk en en producten die in jouw 2018 assortiment thuishoren. Laat je meenemen in trend updates voor het nieuwe seizo en, koop bij Fashion Wor ld, Kitchen & Dining en Kids Universe welo verwogen je winkelaanbod in en praat bove ndien bij met collega’s uit de branche. Kortom, leg tijden s de Voorjaarsbeur s de basis voor een succesvol 2018! Vraag je gratis ticke t aan op trademart.nl .

trademart.nl #trademar t

BEZOEK DE VOORJA ARSB 4 // 5 // 6 MA AREURS 2018 T

Vraag je grat is ticket aan

op trademart.n

l

Nature’s Kitchen:

Le Creuset lanceert Deep Teal is beschikbaar in de kleuren Kersenrood, Mist Grey, Oranjerood en Mat Zwart. Tot slot is de serie Fleur nieuw bij Le Creuset. Het assortiment bestaat uit producten van gietijzer en van aardewerk, die in de mooie, neutrale kleur Katoen worden uitgevoerd. Deze kleur laat zich tevens goed combineren met alle andere kleuren. De naam Fleur verwijst naar het bloemmotief, dat in reliëf op de producten ligt en met de hand is aangebracht. Daardoor heeft de serie een vrouwelijke en verfijnde uitstraling gekregen.

Voor de lente/zomer van 2018 gaat Le Creuset terug naar de natuur, of beter gezegd, Le Creuset haalt de natuur naar de tafels en keukens. Geïnspireerd door de natuur in al haar pracht en praal, brengt Le Creuset een nieuwe kleur uit die tegelijk tijdloos en frivool is: Deep Teal. Dit is een diepe, groenblauwe kleur, die tevens goed is te combineren met Katoen, Oranjerood en

10

Kersenrood. Het aantal producten in de kleur Deep Teal is groot: er zijn braaden stoofpannen, spatels, peper-en-zoutmolens, eierdopjes, mini-cocottes, serviesgoed en veel meer. Een andere introductie betreft de marmite, een ideale pan om gerechten te laten sudderen, te roerbakken en te wokken. Deze klassieker kreeg een nieuwe uitvoering: de Signature Marmite en

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 11


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 12

Reportage

Villeroy & Boch

Nieuws van de Ambiente Caro

Villeroy & Boch bestaat dit jaar 270 jaar en dat wordt gevierd met de uitgave van een klassiek servies dat in een nieuw jasje is gestoken. Verder zien we dat het populaire Artesano wordt uitgebreid en er komt een servies dat qua decor verwijst naar de rijke historie van Villeroy & Boch als tegelproducent. Daarnaast wordt ‘Living’ uitgebreid met diverse series vazen. Muesli als ontbijt, verse soep, pasta, rijst of een salade bij de lunch. We eten het steeds meer uit een bowl en minder van een bord. Daar speelt Villeroy & Boch goed op in met de nieuwe Premium Porcelain serie Caro, die in drie kleuren komt: Rosé, Indigo en Jade. De serie is door Villeroy & Boch beperkt To Go!

12

gehouden en bestaat uit slechts twee bowls, een bord en een beker, maar meer heb je ook niet nodig. Voor het decor van Caro heeft Villeroy & Boch inspiratie gezocht in het omvangrijke tegelarchief van het bedrijf.

Vieux Luxembourg, Brindille

To Go To Go is een groep die ook bij Villeroy & Boch alsmaar verder groeit en dat is logisch gezien het feit dat we steeds meer voedsel zelf meenemen voor onderweg. Villeroy & Boch vertaalt dit naar een aantal producten van Premium Porcelain, die er stijlvol uitzien en uiteraard in de vriezer, vaatwasser en magnetron kunnen. Porselein is ook hygiënisch en smaakneutraal. Het To Go-assortiment bestaat uit drie maten schotels met siliconen deksels en een mok met porseleinen deksel met ‘lekprotectie’ en een ‘sleeve’ die beschermt tegen stra-

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 13

Reportage

Artesano Manufacture: alsof het zo uit de oven van de pottenbakker zelf komt

Artesano Manufacture lingswarmte. Om dit alles handzaam mee te kunnen nemen, doet Villeroy & Boch er een lunchtas bij. Dit To Goassortiment komt in een geheel witte uitvoering en met de drie tegeldecors die we eerder bij Caro zagen. Vieux Luxembourg, Brindille Dit jaar bestaat Villeroy & Boch 270 jaar. Om bij die mijlpaal stil te staan, brengt het een zeer bekend, klassiek servies uit, maar dan in een modern jasje. Vieux Luxembourg dateert al van 1770, de tijd van de Rococo, al kwam het oorspronkelijk onder de naam Brindille op de markt. Het hedendaagse Brindille is veel moderner van vorm en het witblauwe decor zijn feitelijk uitvergrote onderdelen van het klassieke servies. Het is een mooie mix waarin de traditie duidelijk terugkomt, maar die wel appelleert aan de smaak van de hedendaagse consument. Het servies is gemaakt van Premium Porcelain.

Artesano Manufacture Met Artesano Manufacture wordt weer een nieuw servies binnen de zo succesvolle Artesano-reeks geïntroduceerd. Het is een serie die gemaakt is van Premium

Porcelain en die, zoals de naam al aangeeft, een ambachtelijke uitstraling heeft. Authentiek, warm, sfeervol en met aardetinten zijn de kernwoorden. Alsof het zo uit de oven van de pottenbakker zelf komt. Artesano Manufacture komt in de kleuren Rouge, Gris, L’Ardoise Gris en L’Ardoise Blanc en al deze kleuren laten zich uiteraard weer goed met elkaar combineren. Collier Tenslotte zagen we in Frankfurt dat Villeroy & Boch haar vazencollectie flink heeft vernieuwd en daar springt wat ons betreft één serie direct uit: Collier, gemaakt van Premium Porcelain. De vazen hebben een structuur die voor een deel diep in het porselein ligt. Ook de matte finish valt op. Je kunt de vazen natuurlijk gebruiken voor een bos bloemen, maar ook als designobject, zeker als je er een aantal bij elkaar zet. Collier komt in de kleuren Blanc, Gris en Jade en de serie bestaat in totaal uit zes verschillende modellen.

Nieuwe vazen geven het voorjaar kleur! (Collier is niet afgebeeld)

| uitgave 2

13


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 14

Reportage

Clip introduceert:

‘Collecting moments’ met Flora Castle Clip BV, het bedrijf achter het merk Bunzlau Castle, brengt dit voorjaar een compleet nieuw merk op de markt: Flora Castle. Wat beide merken met elkaar gemeen hebben, is dat ze op dezelfde kernwaarden zijn gebouwd: duurzame kwaliteit, Europees vakmanschap en een tijdloze collectie die eindeloos met elkaar kan worden gecombineerd. Anders dan bij Bunzlau Castle, dat trouw blijft aan de uitstraling van het merk, heeft Clip met Flora Castle meer creatieve vrijheid om echt iets nieuws neer te zetten. Flora Castle heeft een geheel eigen stijl, een combinatie van miniprints en handgeschilderde bloemen, vrolijk en kleurrijk en een mooie

variatie in uitbundige en ingetogen ontwerpen. Alle decors passen naadloos bij elkaar, waardoor consumenten een eigen collectie kunnen samenstellen. Dit past volledig in de trend dat consumenten geen volledige serviezen meer kopen, maar in de loop der jaren een verzameling opbouwen.

Zeven verschillende decors Net zoals bij Bunzlau Castle het geval is, werkt ook Flora Castle niet met collecties maar met decors. Jaarlijks komen er decors bij én vallen er af, zodat het assortiment fris blijft. Lifestylemerk Bunzlau Castle startte met een aardewerk servies, maar groeide in de loop der jaren uit tot een succesvol lifestylemerk, dat tegenwoordig veel meer biedt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Clip deze lijn volgt en Flora Castle als lifestylemerk in de markt zet. Wat betreft de prijsstelling is er wel een verschil ten opzichte van Bunzlau Castle: afhankelijk van het product is Flora Castle ongeveer twintig procent goedkoper.

Flora Castle biedt Clip meer creatieve vrijheid Compacte collectie Er wordt begonnen met een compacte collectie, die bestaat uit serviesgoed en keukentextiel. Met borden, schaaltjes, een koffie- en theeservies, tafellopers, theedoeken en handdoeken. Het in Portugal geproduceerd serviesgoed is geschikt om te gebruiken in de oven, magnetron en is vaatwasmachinebestendig. De collectie wordt de komende jaren verder uitgebreid met nieuwe artikelen en nieuwe ontwerpen, die altijd te combineren zijn met de bestaande collectie. Zo zal elke consument in staat zijn om in de loop der jaren zijn of haar eigen, unieke Flora Castle-collectie samen te stellen, vandaar ook de slogan van het merk: ‘collecting moments!’ Flora Castle is vanaf dit voorjaar leverbaar. www.floracastle.com

14

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 15

Advertorial

Nieuw bij Första:

Spiegelau en Nachtmann Het wordt voor klanten alsmaar interessanter om bij Första in te kopen! De collectie wordt steeds breder en niet alleen met kook- en keukengerei. Första gaat namelijk voor het eerst in haar bestaan drinkglazen verkopen van de Duitse kwaliteitsmerken Spiegelau en Nachtmann!

Första is de nieuwe, exclusieve partner voor de retail in Nederland en dat zal door winkeliers naar alle waarschijnlijkheid met instemming worden ontvangen. Diverse winkeliers deden reeds lang zaken met Spiegelau en Nachtmann en kunnen nu een brede collectie direct uit voorraad kopen, eventueel in combinatie met alle andere merken. Dat is zeker een voordeel. De producten van Spiegelau en Nachtmann zijn ‘Made in Germany’ en worden gemaakt van het fijnste, kraakheldere kristalglas, dat dankzij de hardheid duurzaam en zeer krasbestendig is. De glazen zijn schitterend geslepen, met fijne details en een prachtige lichtbreking. Het assortiment omvat zowel klas-

| uitgave 2

sieke als moderne series en voor alle gelegenheden is er wel een drinkglas beschikbaar. Een prima aanwinst dus!

Römertopf en Fritel Maar niet alleen met Spiegelau en Nachtmann haalde Första dit jaar twee sterke merken binnen. Ook het bekende Römertopf is sinds 1 januari 2018 de exclusieve partner van Första voor Nederland én België. Römertopf staat voor vetvrij, natuurlijk en gezond koken en sluit daarmee perfect aan bij de groeiende behoefte aan gezonde en eerlijke voeding. Första leverde overigens al veel Römertopfartikelen uit voorraad, maar heeft haar collectie nu verder uitgebreid. Daarnaast heeft Första een deal gesloten met het Belgische Fritel. Fritel staat voor hoogwaardige keukenapparatuur, waaronder airfryers, friteuses en grills, en al deze producten zijn nu uit voor-

raad leverbaar. Het is bovendien een wezenlijke toevoeging aan Första’s portfolio, met producten die tot op heden niet werden gevoerd. Peugeot lijnzaadmolen Tenslotte is er nieuws van Peugeot, ‘het merk voor de levensgenieter’. Zo zal de collectie worden verbreed met de elegante lijnzaadmolen ‘Isen’. Lijn- of vlaszaad is goed voor het functioneren van de darmen én voor hart en bloedvaten, mits het matig wordt ingenomen. De geadviseerde winkelverkoopprijs van ‘Isen’ is € 65,-. Ook komt er een olieen azijnset Balsam (€ 64,-). Al met al genoeg redenen dus om Första te bezoeken op de Voorjaarsbeurs! Första BV, Tiel Telefoon 0344-615470 www.forsta.nl Trade Mart Utrecht 3-F-616

15


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:21 Pagina 16

Emile Henry Pain Couronne Het geheim van een mooie knapperige ‘Pain Couronne’ schuilt in de manier van bakken: een hoge en goed ingestelde luchtvochtigheid in de oven. Voor het bakken van acht heerlijke ‘breekbolletjes’, brengt Emile Henry nu de Crown Bread Baker, die dezelfde luchtvochtigheidseigenschappen heeft als een traditionele broodoven. De ‘breekbolletjes’ blijven daardoor knapperig van buiten en zacht van binnen.

Guzzini Italiaans Raffinement Met de Tidy & Store opbergboxen vertaalt Guzzini het idee van houten fruitkistjes naar een uitvoering van hoogwaardig acryl. Tidy & Store is een modulair systeem, licht van gewicht, stapelbaar en makkelijk schoon te maken. Verkrijgbaar in drie subtiele ton-sur-ton kleuren en in wit. Met Le Maioliche brengt Guzzini de stijl van Siciliaans keramiek naar de gedekte tafel. Verkrijgbaar in zes verschillende decors en kleuren, waarmee je toch iets heel bijzonders op tafel zet. Bijpassend is de waterkan Venice.

Spot nu de laatste nieuwtjes bij Interhal en Abodee! Qualy Ototo TeaTime

Nieuw van Qualy: de Cactus-serie. Functioneel kan dus ook heel leuk zijn. Leuk om te geven en te krijgen!

Ototo heeft het theehuisje wel heel letterlijk genomen! Voortaan kun je je theezakjes hierin opbergen.

select


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 17

- ADVERTENTIE -

Kosta Boda Bruk

Schott Zwiesel Modo Dat ziet er strak uit! Modo van Schott Zwiesel heeft rechte lijnen en dat geeft de glazen een moderne uitstraling. Gemaakt van Tritan kristalglas, krasbestendig en geschikt voor de vaatwasser. Het waterglas uit de Modo-collectie doet denken aan de Bauhaus-cultuur. De glazen uit de Modo-collectie zijn geschikt voor trendy hotels en restaurants, maar ook voor thuis. Voor lange zomeravonden op het terras brengt Schott Zwiesel Summermood Color: dubbelwandige glazen met een gekleurde siliconen rand.

Loqi Uit de kunst! Trendform Trendform en Loqi maken wereldberoemde kunstwerken bereikbaar voor de massa. Trendform brengt metalen magneten met foto’s van allerlei klassieke en moderne meesters. Loqi maakt draagtassen, zoals dit meesterwerk van Claude Monet.

www.interhal.nl

Bruk van Kosta Boda is een kleurrijke collectie bedoeld voor alledaags gebruik. Bruk bestaat uit o.a. bowls, borden, tumblers, een karaf, een vaas en sfeerlichten die leverbaar zijn in warme of koele kleuren, of van geheel helder glas zijn gemaakt. Daar komen nu nieuwe voorraadpotten bij, ontworpen door Anna Ehrner.

Chilewich Glow Voor de nieuwe collectie placemats Glow, creĂŤerde Chilewich nieuwe garens door meerdere strengen van duo-kleuren samen te draaien en weefsels en getufte structuren te ontwikkelen. Dit levert complexe, dimensionale nuances op.

Bezoek ons ti jdens de Voorjaarsb eurs op de derde etag e van Trade Mart U trecht. Wij heten u v an harte welkom !

www.abodee.nl

Takkebijsters 47 | 4817 BL Breda | +31 (0)76 572 1030 | info@interhal.nl


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 18

Advertorial

Nieuw: BO pedaalemmer

Brabantia maakt afval mooi! Kun je afval ‘mooi’ maken? Met dit in gedachte ontwikkelde Brabantia vorig jaar de BO Touch Bin, een afvalverzamelaar die eerder aan een meubelstuk doet denken, en een groot succes in de verkoop is. Die lijn trekt Brabantia dit jaar door met de introductie van de BO pedaalemmer.

Afval scheiden aan de bron wordt steeds belangrijker, zo blijkt ook uit officiële GFK-cijfers: de waarde van het aantal verkochte afvalbakken dat geschikt is voor afvalscheiding, steeg in één jaar van 12,2% in 2016 naar 19% in 2017. De verwachting is dat deze trend zich doorzet. Dat is ook voor Brabantia reden om in de toekomst te blijven investeren in duurzame afvalverzamelaars met één of meerdere binnen-

emmers, die niet alleen praktisch en bijna volledig recyclebaar zijn, maar vooral mooi en stijlvol. De vorig jaar geïntroduceerde BO Touch Bin, de design-afvalverzamelaar die op vier poten staat en daardoor meer op een kleinmeubel lijkt, zette wat dat betreft de toon. De BO Touch Bin heeft zich ook in korte tijd tot een succes in de verkoop ontwikkeld. Vanzelfsprekend wordt die lijn nu doorgetrokken met de

komst van de BO pedaalemmer, die Brabantia in drie versies uitbrengt: met één binnenemmer van 36 liter, met twee van 23 en 11 liter, en met drie van 11 liter. De BO pedaalemmer is verkrijgbaar in White, Passion Red, Daisy Yellow, Platinum, Matt Black, Matt Steel, Mineral Golden Beach en Mineral Concrete Grey. Deze laatste twee uitvoeringen vallen in de Sense of Luxury Collection. Ten slotte zien we nog twee kleine wijzigingen bij de Touch Bin’s 30 en 40 liter. Aan de buitenkant wordt het Brabantialabel toegevoegd voor een betere herkenbaarheid van het merk, tevens is de handgreep gewijzigd. Ruim je keuken op! Om het aanrecht goed schoon te houden, brengt Brabantia nu een aantal praktische maar ook mooie producten uit om afval te verzamelen, de vaat in te zepen, te schrobben, uit te laten lekken, te drogen en te organiseren. Allereerst komt er voor composteerbare voedselresten een afvalbakje (inhoud 1.8 liter) voor op het aanrecht. Dankzij de grote, roestvrijstalen greep, ziet dit er weer net wat mooier uit. Er komt tevens een drietal microvezelproducten: een set van drie sponsdoekjes (16 x 22 cm), een afdruipmat van

18

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 19

Advertorial

47 x 40 cm en drie sets met twee schoonmaakdoekjes (30 x 30 cm). Dankzij de microvezel maak je streepen pluisvrij schoon en dat door alleen water en minder reinigingsmiddelen te gebruiken. Zo spaar je het milieu weer. Wil je een mooie en duurzame afwasborstel met nylon haren en een handige schraper om hardnekkig vuil te verwijderen? Die heeft Brabantia nu ook in de collectie. Er wordt direct een handige zuignap bij geleverd om de afwasborstel aan de binnenkant van de gootsteen te plaatsen. Afdruiprekken ontbreken evenmin. Het rek is van aluminium, het blad en het uitneembare bestekbakje zijn van kunststof. Er is een uitvoering voor gezinnen, met een aan één kant aflopend blad waardoor het water direct in de gootsteen lekt, en een compacte uitvoering voor een éénpersoonshuishouding. 33% van de Europese bevolking leeft immers alleen! En voor wie de vaat zonder afdruiprek wil laten drogen, voegt Brabantia een siliconen afdruipmat toe. Ook bij deze afdruipmat loopt het lekwater aan één kant direct in de gootsteen. Verder komt Brabantia met een handig aanrechtbakje om kleine spullen in op te bergen. Het bakje heeft een geribbelde bodem zodat spullen niet omvallen en het heeft een los lekbakje met antislipbodem. Het kleurgebruik binnen dit assortiment varieert van Dark Grey en Light Grey tot Mint. Om deze collectie in de winkel goed te kunnen presenteren, heeft

Brabantia verschillende conceptoplossingen voor u samengesteld. Nieuwe strijktafelovertrekken Tot slot van het nieuwsoverzicht, zien we dat Brabantia haar collectie strijktafels weer heeft voorzien van nieuwe overtrekken met aansprekende en frisse dessins. Blikvangers zijn dit jaar Fading Lines, een zwart-wit strepenpatroon, en de door de natuur geïnspireerde dessins Morning Breeze, Fern Shades en Tropical Leaves. Tevens komt er meer variatie binnen het assortiment PerfectFlowovertrekken, dat samen met Philips werd ontwikkeld. Nieuw hier is het dessin Color Spots. Marketing De wereld verandert en zo ook het medialandschap. Feit is dat een snel

groeiende groep mensen steeds minder tv kijkt en meer ‘on demand’ via YouTube en allerlei andere social mediakanalen. Generalistische commerciële boodschappen komen daardoor steeds minder aan bij vooral jonge doelgroepen en worden vervangen door meer thematische. Brabantia blijft zich weliswaar focussen op 360° communicatie, waarbij van veel verschillende media gebruik wordt gemaakt. Dit jaar zie je echter een verschuiving van budgetten van traditionele kanalen naar meer online content en advertising via e-mailmarketing, blogs/vlogs, website, webshop en alle relevante social media. De twee grote campagnes van Brabantia voor de eerste helft van 2018 zijn Make Waste Beautiful, waarin de BO Touch Bin een prominente rol krijgt, en Let’s Dry Outside, waarbij uiteraard het accent ligt op de droogmolens en –rekken. Hoewel de focus dus langzaam naar digitale media verschuift, vergeet Brabantia de traditionele media niet. Zo worden advertenties geplaatst in onder andere Linda, VT Wonen, Libelle en Happinez. Tenslotte komt in de zomereditie van Linda nog een zestien pagina’s dikke ‘insert’, zodat de consument ook tijdens de vakantie in alle rust een Brabantia-product kan uitzoeken!

Brabantia Netherlands BV Valkenswaard 040-2282228 verkoop.nederland@brabantia.com

| uitgave 2

19


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 20

Nieuwe producten

A’Domo - Point-Virgule® Met de vleesklauwen van PointVirgule® kan je vanaf nu zelf gemakkelijk heerlijke Pulled Pork maken. Trek het malse varkensvlees uit elkaar zonder je vingers vuil te maken, draai je côte à l’os op de barbecue, of gebruik de vleesklauw als hulp bij het aansnijden van het vlees. Met deze veelzijdige vleesklauwen ben je helemaal klaar voor het barbecueseizoen! A’Domo, Deinze (B) +32 (0)9-3859324 www.adomo.be Trade Mart Utrecht 3-B-215

Le Creuset - Deep Teal Geïnspireerd door de pracht van de natuur brengt Le Creuset voor de lente/zomer van 2018 een nieuwe kleur, die tegelijk tijdloos en frivool is: Deep Teal. Deze diepe, groenblauwe kleur is breed beschikbaar voor de braad- en stoofpannen, spatels, molens, eierdopjes, mini-cocottes en meer. De nieuwe kleur combineert heel goed met katoen, oranje-rood en kersenrood. Le Creuset, Antwerpen (B) 0032 (0)3-5025020 www.lecreuset.com Trade Mart Utrecht 3-B-2015

OXO Good Grips - ‘Herb Keeper’ Nieuw: vershoudbox ‘Herb Keeper’. Speciaal voor het aanzienlijk langer bewaren en goed houden van verse kruiden. De optimale hydratie zorgt voor maximale bescherming van de kruiden. Er zijn twee uitvoeringen: klein (€ 14,95 geadviseerde winkelverkoopprijs) en groot (€ 19,95). Första bv, Tiel 0344-615470 www.forsta.nl Trade Mart Utrecht 3-F616

OXO Good Grips - siliconen braadrek Nieuw is dit siliconen braadrek. Te gebruiken in ovenschalen, zodat vlees niet direct in het braadvocht of vet ligt. Het open ontwerp zorgt voor voldoende luchtcirculatie. Gestapeld of juist naast elkaar te gebruiken. Een set met twee stuks heeft een geadviseerde winkelverkoopprijs van € 18,95. Första bv, Tiel 0344-615470 www.forsta.nl Trade Mart Utrecht 3-F616

20

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 21

Nieuwe producten

Westmark Justus en Josie Met Justus en Josie brengt Westmark respectievelijk een nieuwe eiersnijder en knoflookpers op de markt. Justus en Josie zijn een gezellig stel: ‘Made in Germany’, allebei gemaakt van aluminium, ze verenigen stijl en functionaliteit en het zijn allebei praktische en onmisbare keukenhulpjes. Justus snijdt het ei in ronde of ovale delen. Maar ook Mozzarella of champignons (met de steel naar boven) snijdt Justus moeiteloos in gelijke delen. Josie is Westmark’s nieuwe knoflookpers, met een grote ‘kamer’ waarin meerdere tenen knoflook passen. In de greep is een reinigingshulp verwerkt om de pers gemakkelijk schoon te maken. www.westmark.de

Verkrijgbaar in luxe geschenkverpakking en los gepresenteerd in houten display.

Forged Olive 3-delige keukenmessenset. Volledig met de hand gesmeed van Japans staal. Heften zijn ingelegd met olijfhout. Rockwell: 58HRC. AVP E 129,95

®

Origineel cadeau concept met ruime keuze aan teksten. ”Welke tekst geef jij cadeau?”

Trademart Utrecht, 3e etage D.441 (T) 0031 (0) 183 745065 (E) info@styledevie.nl www.styledevie.nl

| uitgave 2

21


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 22

Advertorial

Wesco

Retrodesign op zijn best!

Al meer dan 150 jaar overtuigt het Duitse Wesco met hoogwaardige en functionele producten, gemaakt van staal en bewerkt met een fraaie poedercoating. Daarnaast maakt het kleurrijke retrodesign Wesco’s producten zo geliefd bij consumenten in de hele wereld. Het is immers een verrijking voor elke keuken, bad-, woon- of slaapkamer. Ook in 2018 brengt Wesco weer verschillende nieuwe producten uit.

Single Elly

22

Wesco is vooral bekend geworden vanwege haar brede assortiment afvalverzamelaars. Het assortiment telt inmiddels meer dan vijftig verschillende exemplaren, die ook zijn bekroond met talrijke toonaangevende designprijzen, in Duitsland en daarbuiten. Een heel sterk punt is altijd het brede kleurenpalet geweest. De afvalverzamelaars zijn verkrijgbaar in circa 18 trendy kleuren, maar zeker zo belangrijk voor Wesco’s succes, is dat die lijn werd doorgetrokken naar de andere productgroepen

voor woonkamer, keuken, bad en toilet. Voor elk interieur en elke ruimte in huis heeft Wesco tegenwoordig wel een passend product én kleur in de collectie. Single Elly Vorig jaar lanceerde Wesco de ovalen retrobroodtrommel Elly binnen de Classic Line. Daar wordt dit jaar de kleinere Single Elly in acht kleuren aan toegevoegd. Daarmee komt Wesco tegemoet aan het groeiend aantal eenpersoonshuishoudens. Aan de achterzijde van de

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 23

Advertorial

Mini Master

Single Elly zitten kleine gaatjes voor een optimale luchtcirculatie. De Single Elly is 32 cm breed, 19,4 cm diep en 14 cm hoog. Mini Elly Klein, kleiner, Mini Elly! De Elly is er nu ook in een schattig miniformaat om allerlei kleine spullen, die anders overal

en nergens in huis rondslingeren, in op te bergen. Ook de Mini Elly komt in acht leuke kleuren. Mini Master Met de Mini Master lanceert Wesco een nieuwe en stijlvolle pedaalemmer voor in badkamer en toilet. De Mini Master is een kleinere versie van de populaire KickMaster en SingleMaster. Met een inhoud van zes liter en een grote opening kan al het afval uit badkamer of toilet eenvoudig worden verwerkt. Het pedaal zorgt voor een gemakkelijke en hygiënische bediening en in het deksel zijn dempers aangebracht zodat dit geruisloos sluit. De Mini Master komt in twee kleuren en in een roestvrijstalen versie. Liftmaster Met de Liftmaster keert een oude bekende terug in Wesco’s assortiment afvalverzamelaars. Wel heeft de Liftmaster, met een inhoud van 33 liter, een kleine facelift ondergaan waardoor deze weer helemaal bij de tijd is. De Liftmaster is uitgevoerd met een gelakt deksel, dat door de ingebouwde demper geruisloos sluit. Ook is het scharnier van deze pedaalemmer nu aan de bin-

Mini Elly

| uitgave 2

Liftmaster

nenzijde weggewerkt. Het resultaat is even mooie als praktische pedaalemmer, die in acht kleuren leverbaar is. Baseboy Tenslotte zagen we dat het deksel van dé designklassieker uit de jaren vijftig, de Baseboy, van een ‘soft close’-systeem is voorzien. Alle vier modellen hebben nu deze speciale demper gekregen, waardoor het deksel zacht sluit. Aan het kleurenpalet verandert niets: de Baseboy blijft verkrijgbaar in circa tien trendy kleuren! Wesco International Barendrecht-Rotterdam 010-4836807 www.wesco-int.com

23


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 24

Deelnemende detaillisten

VAN DEN SINDS 1 9 0 4

HURK

Deelnemende leveranciers

A.G.Kessler & Zn.v.o.f.

Aspirant-deelnemende leveranciers De volg ende leveranciers ondersteu nenh et initiatief: De artikeldata vandeze leveranciers zittenop dit moment nog niet inh et platform. Zodra h u nartikeldata besch ikbaar zijn, wordendie inh et platform g eplaatst.

Deelnemende kassaleveranciers

www.platformartikelbeheer.nl


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 25

Platform Artikelbeheer

www.platformartikelbeheer.nl

Platform Artikelbeheer:

Doe jij al mee? Elke detaillist met één of meer fysieke winkel(s) en/of webwinkel(s) en iedere leverancier (groothandel, fabrikant, importeur, agent) die zaken doet met detaillisten mag aansluiten bij dit onafhankelijke platform en de standaard gebruiken ongeacht het automatiseringssysteem dat gebruikt wordt. Ook platformen zoals bol.com, beslist.nl, fonq enz. kunnen zich aansluiten.

Het plat fo van de m rm is eigendom e in de br est neutrale pa r tij anche e n sta toezicht van de b at onder ranche z De bela elf. ngen va n elke onderne me hierdoo r worden r behar t igd.

Waarom meedoen? Als detaillist: • omdat je voor een vast bedrag per maand onbeperkt gebruik kunt maken van de artikelgegevens in het onafhankelijke platform en hierdoor zelf geen artikelgegevens van de deelnemende leveranciers meer hoeft in te (laten) voeren zodat je die tijd anders kunt inzetten; • omdat je betere en completere artikelgegevens krijgt, want goede artikelgegevens zijn de smeerolie voor een gezonde bedrijfsvoering en worden gebruikt voor het voeden van de kassa; • om af te rekenen via de kassa, te kunnen inkopen bij leveranciers en voorraad bij te houden; • omdat je met de beschikbare artikelgegevens heel eenvoudig je webshop vult, en alleen nog maar tijd hoeft te besteden aan het ‘persoonlijk maken’ van de artikelgegevens, waardoor je nog beter gevonden wordt en een consument wèl in jouw webshop koopt, denk bijvoorbeeld aan de eigen filmpjes van Coolblue. • omdat je altijd een actuele voorraadstatus van de artikelen bij de leverancier hebt en je dus kunt voorkomen dat je voor een klant een artikel bestelt dat later niet (meer) leverbaar blijkt.

Deelnemen kost € 50,- per maand als je lid bent van de brancheorganisatie. Ben je geen lid van de brancheorganisatie dan kost het € 75,- per maand.

| uitgave 2

Als leverancier: • je hoeft jouw artikelgegevens nog maar op één plaats aan te leveren en je hoeft dus niet elke dealer te voorzien van artikelgegevens. Dat scheelt tijd en vermindert de kans op fouten aanzienlijk en is dus kostenbesparend; • je hebt alle grip op jouw artikelgegevens en al je dealers hebben automatisch de goede artikelgegevens op het moment dat jij het wilt; • je artikelgegevens zijn gestandaardiseerd, dat zorgt voor duidelijkheid voor de dealer; • alle kassasystemen en webwinkelsystemen kunnen vervolgens via Platform Artikelbeheer jouw artikelgegevens aan jouw dealers aanleveren; • je bepaalt zelf (autorisatie) welke dealers de artikelgegevens krijgen; • als er een nieuw artikel bij komt of als prijzen veranderen of een artikel is niet meer leverbaar, dan wordt het direct in het kassa- of webwinkelsysteem van de dealers aangepast; • je stelt de mkb-ondernemer in staat te concurreren met grote (online) spelers door goede, actuele artikelinformatie inclusief voorraadstatus; • je vergroot de conversie in de winkel aanzienlijk door nee-verkoop te verminderen, want de detaillist ziet precies welke artikelen jij nog op voorraad hebt; • de detaillist kan in de webwinkel veel eenvoudiger een groter assortiment van jouw producten aanbieden omdat de webwinkel zo gevuld is; • een plaats tussen de deelnemende leveranciers levert je bovendien free publicity op! Je logo staat in elke uitgave van het vakblad Gemengde Branche, op www.platformartikelbeheer.nl (incl. link), op social media en al je merken staan met een vermelding in de merkenlijst; • deelname aan het Platform kan je ook inzetten voor het vinden van dealers.

Meer weten of inschrijven? Ga naar www.platformartikelbeheer.nl of neem contact op met Fleur de Best, 079 – 351 43 21, debest@gebra.nl of met Gijs Hoff, helpdesk Platform Artikelbeheer, 085 – 303 81 18, info@platformartikelbeheer.nl

25


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 26

Profiel

Tafel van 2, Castricum

Verhuizing pakt goed uit Acht jaar geleden startten Sharon Kloes en haar schoonzus Eline Brouwenstijn met kookwinkel Tafel van 2 in Castricum. Vorig jaar verhuisde de winkel naar een dubbel zo groot pand. Een goede beslissing, zo blijkt achteraf. De kritieken zijn lovend en de omzet steeg in de laatste maanden van het afgelopen jaar explosief.

Eline (39) was restaurantmanager van een McDonald’s-filiaal in Beverwijk, dus het leiden van een bedrijf en het omgaan met de wensen van klanten was haar niet vreemd. Maar het onregelmatige werk in combinatie met het opvoeden van kinderen, brak haar op. “Ik wilde echter niet thuis blijven zitten en graag een business voor mijzelf opzetten. De vraag was echter waarmee en met wie?”, aldus Eline. Er waren veel vragen waar eigenlijk geen afdoende antwoord op was te geven, totdat haar broer en schoonzus Sharon (36), die in de zorg werkte, begonnen over het Bakkerspleintje in Castricum; een nieuwbouwplan midden in het dorp, met winkels en appartementen. Daar kwamen winkelpanden beschikbaar.

26

“Al pratende kwamen we er snel achter dat het leuk zou zijn om samen iets te gaan beginnen op het gebied van koken. Mijn schoonzus en haar man houden daar erg van. Ik vind koken ook leuk, al zat ik eerder in de richting van bloemen of iets creatiefs te denken. We besloten toch voor een kookwinkel te gaan, want die was er niet in Castricum en omstreken. We maakten een bedrijfsplan en een paar weken later, begin 2010, hadden we een winkel! Natuurlijk was het al crisis, maar we hadden er vertrouwen in en we zouden wel zien. Onze mannen hadden bovendien goede banen, dus we konden een ingecalculeerd risico lopen, omdat we niet meteen van de winkel hoefden te leven.”

Wat een verademing! Tafel van 2 richt zich voornamelijk op de gezelligheid rondom de keuken en de eettafel. De winkel werd door de klanten heel positief ontvangen, maar was met een winkelvloeroppervlak van 48m2 al snel te klein. Toen Eline en Sharon vorig jaar op hetzelfde plein een grotere winkel van 110 m2 konden huren, hoefden ze daar niet lang over na te denken. In september werd de nieuwe Tafel voor 2 geopend. Eline: “Wat was dat een verademing voor ons en voor de klanten! We kunnen nu eindelijk waarmaken wat we al tijden in ons hoofd hadden. Zo wilden we graag workshops organiseren en demonstraties verzorgen. Daar blijkt veel behoefte aan, want we lopen al aardig vol dit jaar. De workshops geven we bewust op zaterdagmiddag, bij het kookeiland achter in de winkel. De geuren en geluiden trekken mensen naar binnen en het stoort de deelnemers niet. We wilden in onze nieuwe winkel eveneens een gezellige koffiebar en die hebben we nu ook.”

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 27

Profiel

Tafel van 2

Bestaat sinds: 2010 Aantal medewerkers: Verkoopvloeroppervlak: 110 m2 Website: www.tafelvan2.nl

Antieke Franse deuren De uitstraling van de winkel moest huiselijk, gezellig en overzichtelijk zijn. Dat gold voor de oude winkel en dat geldt nu nog steeds. Het interieur van de nieuwe winkel is heel ‘basic’ en ruimtelijk gehouden, met een paar blikvangers zoals het kookeiland, de gedekte tafel als je binnenkomt, de koffiebar en de twee Franse, ‘antieke’, openslaande deuren die op Marktplaats werden gekocht. Het geeft het interieur een authentiek tintje mee, dat nog wordt

Wings and Roots Een andere wens die uitkwam voor Eline en Sharon was dat de collectie verder kon worden uitgebreid. “We hebben nu circa acht nieuwe merken in de collectie opgenomen, waaronder Demeyere, Magimix, VT Wonen en Lampe Berger. Daarmee denken we ons goed te kunnen onderscheiden, bovendien worden hun prijzen niet continu op internet te grabbel gegooid. Dat is zo irritant en een reden waarom we met sommige merken gaan stoppen”, aldus Eline.

Vanaf het moment dat we de deuren op de nieuwe locatie openden, is het niet rustig geweest versterkt door het ‘ruwe steen’-behang. Het zwarte plafond in combinatie met de uitgekiende verlichting, draagt eveneens bij aan de huiselijke sfeer.

| uitgave 2

“Daarnaast zijn we meer ‘food’ gaan verkopen. We hebben onder andere het merk Nicolas Vahé opgenomen en we verkopen koffie van de merken Bocca

en Wings and Roots. Aan de laatste hangt wel een bijzonder verhaal. De vader van de beste vriendin van mijn dochter komt uit Guatemala. Hij was daar bij een bedrijf in de leer om koffiebonen te branden. Uiteindelijk is hij naar Nederland gekomen en heeft hier zijn eigen merk met kwaliteitskoffie opgezet. Hij weet uit de praktijk hoe goede koffie wordt gemaakt en weet er alles over te vertellen. Bovendien zit er ook een mooi maatschappelijk verhaal achter dat we natuurlijk graag delen: voor elk gekocht pak gaat er een euro naar een goed doel in Guatemala.” Wisten niet wat we meemaakten Eline en Sharon, die overigens bij het gesprek niet aanwezig was, kijken met heel veel genoegen terug op de afgelopen maanden, die alleen maar hun gelijk bewezen. Eline: “Vanaf het moment dat we de deuren op de nieuwe locatie openden, is het niet rustig geweest en met de feestdagen hebben we een dubbele omzet gedraaid ten opzichte van het oude pand. We wisten echt niet wat we meemaakten! Logistiek konden we de drukte eveneens goed bijbenen en de kritieken die we in de winkel of via social media kregen waren zeer lovend. We hebben toch weer flink geïnvesteerd, maar die investering gaat zich zeker terugbetalen. Daar zijn we allebei van overtuigd. En waar we op hopen en rekenen, is dat deze winkel ons ook in staat stelt om een ondernemersinkomen te verdienen waar wijzelf goed van rond kunnen komen. Gezien de vele uren die je in de winkel steekt, zou dat een mooie beloning zijn van al onze inspanningen van de afgelopen acht jaar!”

27


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 28

Werken met sterke merken t voor ducen n Uw pro ijke artikele l e d u ’. huisho kenhulpjes en keu

U N B E LI E V A B LE

»CHEERS

No.2

design: koziol werksdesign

Westmark GmbH Bielefelder Straße 125 | 57368 Lennestadt-Elspe | Germany Contact: Wencke Pieper, wencke.pieper@westmark.de www.westmark.de

SUPERGLAS _ Onbreekbaar _ Isoleert 4x beter warm & koud _ Vaatwasserbestendig _ Onbeperkte kleurmogelijkheden

CH O O S E YO U R D R I N K , S T Y LE A N D CO LO R www.koziol.de/superglas

Ierlandlaan 10 2713 HL Zoetermeer

VOOR ONDERNEMENDE MENSEN

www.mkbct.nl (015) 2191390

✓ ✓ ✓ ✓ facebook.com/speelgoedenhobby

facebook.com/gemengdebranche

twitter.com/Speelgoed_Hobby

twitter.com/gemengdebranche

T: 079 – 351 43 21 E: info@gebra.nl I: www.gebra.nl VerenigingGebra VerenigingGebra BELANGENORGANISATIE VOOR ONDERNEMERS IN DE GEMENGDE BRANCHE EN SPEELGOEDBRANCHE

maar liefst 40 nieuwe produkten waarvan 6 nieuwe designs/ gedekoreerde series kruidenblikje en stroopwafelblik in plain silver nieuwe blikken in plain silver, white, black en gold

www.thebox-blikken.nl


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 29

Opleiding & training

Auteurswet in de winkel Dat een ondernemer in de winkel ook gemakkelijk te maken krijgt met de Auteurswet lijkt niet zo voor de hand te liggen. Toch komt het steeds vaker voor dat detaillisten in juridische geschillen betrokken raken op basis van de Auteurswet. Het gaat dan om een inbreuk op de rechten van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Inbreuk op auteursrecht De Auteurswet geeft een nauwkeurige opsomming van zaken die vallen onder het begrip ‘werk van letterkunde, wetenschap of kunst’. De belangrijkste werken die beschermd zijn, zijn boeken, tijdschriften, kranten, muziekwerken, schilderijen, foto’s, films en computerprogramma’s. De schrijver van een boek, de componist van een muziekstuk, de fotograaf van een foto wordt door de Auteurswet beschermd tegen inbreuken door derden. We vinden het vanzelfsprekend dat je een boek niet mag kopiëren om vervolgens de kopie aan klanten cadeau te geven. De meesten hebben wat meer moeite met het verbod muziek ten gehore te brengen of een foto te gebruiken in een folder of op de website. Toch is dat ook een vorm van inbreuk op het auteursrecht van de maker van de foto of het muziekstuk. Muziek Het afspelen van achtergrondmuziek in de winkel mag niet zonder toestemming van de maker. Het is ondoenlijk alle makers van muziek om toestemming te vragen. Daarom kan tegen betaling een licentie worden gekregen van Buma en Sena. De opbrengsten daarvan worden verdeeld onder de componisten en de makers van de muziek. Met een licentie mag de hele dag muziek ten gehore worden gebracht. Boeken, tijdschriften en kranten Kopiëren van teksten om deze te verspreiden onder uw medewerkers, onder uw klanten of voor publicatie op uw website, is niet toegestaan zonder toestemming van de maker of de uitgever. Dat geldt dus ook voor een leuk recept uit het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Ook voor kopiëren kan een licen-

| uitgave 2

tie worden verkregen van de Stichting Reprorecht. Deze stichting gaat ervan uit dat ondernemers per definitie kopiëren en daarom wordt, tot ergernis van velen, één keer in de twee jaar een nota gestuurd van een paar tientjes. Als u niet kopieert, hoeft u deze niet te betalen. Wel moet u dan via de website van Reprorecht verklaren dat u niet kopieert. U krijgt dan een creditnota. Kopiëren betekent overigens niet uitsluitend kopiëren van papier op papier maar ook digitaal kopiëren is verboden. Een krantenartikel of een pagina uit dit blad even scannen en via mail naar een paar collega’s sturen is dus ook een inbreuk op het auteursrecht en verboden. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen: als u dat een keertje doet zal er geen haan naar kraaien. Het is immers niet of nauwelijks te controleren. U kunt toch wel echt problemen krijgen als u een publicatie openbaar maakt door deze bijvoorbeeld op uw website te plaatsen. Wilt u een leuk recept uit een boek of een interessant artikel uit een krant of tijdschrift op uw website zetten of een fotokopie aan een klant meegeven, bel dan de uitgever en vraag om toestemming. Wellicht is er een afspraak te maken over een vergoeding voor een bepaald aantal kopieën of een bepaalde duur van plaatsing op uw website. Foto’s Internet staat vol met foto’s en plaatjes. Veel ondernemers met een website gebruiken dan een paar foto’s van internet met sfeerbeelden of producten die ze verkopen maar ook dat is verboden als de fotograaf daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Een paar voorbeelden uit de praktijk van het afgelopen jaar:

Een ondernemer met luxe-artikelen voor de gedekte tafel stuurt in 2014 aan enkele tientallen klanten een digitale nieuwsbrief met een foto die hij van internet heeft gehaald. In september 2017 claimt de advocaat van het Engelse fotobureau Getty Images een vergoeding van ruim € 600,-. De zaak loopt nog. Een Amsterdamse ondernemer met luxe-artikelen publiceert op zijn website een foto van een interieur waarin ook een designlamp hangt die hij in zijn assortiment heeft. De Duitse fotograaf claimt via een Nederlandse advocaat een vergoeding van ruim € 3.000,-. Na veel heen en weer schrijven is de zaak geschikt op ongeveer € 1.000,-. Een ondernemer in het Noorden van het land met onder andere kookartikelen heeft een viertal foto’s van onderdelen van een bekend pannenmerk op zijn website staan. De foto’s blijken gekopieerd van de website van een ‘collega’ uit het zuiden van het land die de foto’s zelf had gemaakt. Na ook weer de nodige correspondentie wordt deze zaak geschikt op € 250,-. Een schikking is aan te bevelen want als de fotograaf de zaak aanhangig maakt via de rechter is de kans dat u moet betalen zeer groot. De Auteurswet verbiedt immers zonder toestemming een foto van een ander te gebruiken. Foto’s van leveranciers Soms heeft een leverancier foto’s beschikbaar voor de website. Verifieer wel (en leg dat schriftelijk vast in een mailtje) of de foto’s rechtenvrij geplaatst kunnen worden. Leveranciers zijn vaak ook niet op de hoogte van de regels op dit gebied en bieden soms foto’s aan die ze zelf van internet gekopieerd hebben.

29


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 30

MVO NEDERLAND

Branche Berichten

Ankarsrum Assistant winnaar Kitchen Innovation Award 2018 Onder redactie van Jos Reinhoudt

Willen is kunnen

Alles kan: een sonde op mars laten landen, een selfie naar de andere kant van de wereld appen. Ook op het gebied van duurzaamheid: gebouwen verwarmen zonder gas, grondstoffen eeuwig hergebruiken, gratis stroom uit zonlicht winnen. Alles kan. Maar willen we het echt? De noodzaak voor duurzaam ondernemen staat inmiddels als een paal boven water. We kunnen niet eeuwig eindige brandstoffen opstoken, of grondstoffen na één keer gebruiken weggooien. Het kan anders. Maar dan moeten we dat wel willen. Onze economie is nog niet erg duurzaam, maar er zijn al veel ondernemers die met hun bedrijf de omschakeling aan het maken zijn. Vaak herken je ze aan drie eigenschappen. • Ze streven naar positieve impact. Ze willen niet ‘minder slecht’ zijn, maar een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Ze praten liever over talentontwikkeling dan over ziekteverzuim. • Ze werken samen met anderen aan innovatie. Ze stimuleren creativiteit en intern ondernemerschap. Ze zoeken partners in het bedrijfsleven, het onderwijs of bij de overheid. • Ze komen uit voor hun idealen. Ze weten daarmee klanten, buren en leveranciers te enthousiasmeren. Ze willen meer dan alleen maar geld verdienen; ze staan ergens voor. Deze ondernemers laten zien dat je duurzaam kunt ondernemen, als je echt wilt. Wilt u het ook?

30

Ankarsrum is met de kneedmachine Assistent een van de winnaars van een Kitchen Innovation Award 2018 geworden. De Kitchen Innovation Awards werden tijdens de Ambiente uitgereikt. De Ankarsrum Assistent kreeg na beoordeling door een vakjury en consumenten de beste algehele score binnen de categorie elektrische apparatuur, klein huishoudelijk. De nieuwste Assistent viel op door opvallende functionaliteit, innovatie, ontwerp en duurzaamheid. O-K Import is de importeur van de Ankarsrum Assistant.

Royal Delft viert in 2018 het 365 jarig bestaan Op 28 maart 2018 bestaat Royal Delft 365 jaar en dat wordt het hele jaar door gevierd. Zo vindt van 28 maart t/m 30 september 2018 bij Royal Delft de tentoonstelling ‘Nouveau Blue: van visie tot realisatie’ plaats. Een ander hoogtepunt is het schilderen van een Delfts Blauw-tegeltableau door 365 verschillende mensen, gedurende het jaar. Vanaf 1 januari wordt iedere dag één bezoeker gevraagd deel uit te maken van dit ambacht door bij te dragen aan het schilderen van een uniek tableau.

George Smit naar Interhal Select B.V. Met ingang van 1 maart komt George Smit het team van Interhal Select B.V. versterken als accountmanager Nederland. George zal op termijn Wim Neuteboom vervangen, die op 1 juni van dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar heeft aangegeven voorlopig twee dagen in de week te blijven werken. George is zeker geen onbekende in de branche: hiervoor was hij jarenlang accountmanager bij La Cucina. Vanaf 1 maart kunt u George telefonisch bereiken onder het nummer 06-11477742, of via e-mail g.smit@interhal.nl.

uitgave 2 |


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 31

Nieuwe producten

Hachiman Balcore opbergmand De multifunctionele balcoloreopbergmand van Hachiman is vervaardigd van flexibel kunststof en heeft een leuk gewonden koord als hengsel. Nieuw zijn de mini’s voor bijvoorbeeld in de badkamer. www.interhal.nl

Peleg Design - Jonah Presenteer tandenstokers op een leuke manier, zoals met deze Jonah walvis-dispenser van Peleg Design. www.interhal.nl

Alife Design Bottle Click Weet je niet waar je je flesje water moet laten? Toch maar vasthouden? Niet handig en niet nodig, want nu is er de Bottle Click van Alife Design! Aan de ene kant klik je het flesje water vast en aan de andere kant bevestig je de karabijnhaak aan je broek of tas. www.interhal.nl

The Box - nieuwe blikken Blikkenspecialist The Box, heeft veertig nieuwe producten aan de collectie toegevoegd, waaronder zes nieuwe gedecoreerde series. Verder zijn een nieuw kruidenblikje met inlay en aluminium blikjes met venster toegevoegd. www.thebox-blikken.nl

Monkey Business - Peel Appeal Met de Peel Appeal-Orange Peeler van Monkey Business snij je de sinaasappel precies goed open. En deze ziet er ook nog eens erg leuk uit in de fruitschaal! www.interhal.nl

Voor alle contactgegevens:

www.gemengdebranche.nl /leverancierzoeker

| uitgave 2

31


GB_02_2018_P01_32_V8.qxp_Binnenwerk 16-02-18 17:25 Pagina 32

Tot slot

COLOFON

KOOPLUST: retailinspiratie en advies

Uitgave Abonnees ontvangen per jaar 5 gedrukte uitgaven en daarnaast minimaal 10 keer digitaal 'Gemengde Branche | nieuws'.

Het goede voorbeeld geven

Adres: Vakblad Gemengde Branche Postbus 7105, 2701 AC Zoetermeer Telefoon: 079 – 321 92 51 Website: www.gemengdebranche.nl E-mail: sovd@gebra.nl Volg ons op Twitter: www.twitter.com/gemengdebranche

Volg ons op Facebook: www.facebook.com/gemengdebranche Redactie: Rob Antonissen Bladmanagement: Joyce van Dorp Administratie: Fouzia Charaka, Mirjam Hooijer Advertentieverkoop: JN/Media Sales Telefoon: 0570 – 51 68 73 E-mail: gemengdebranche@jnmediasales.nl Abonnementen: € 62,55 per jaar (exclusief btw). In combinatie met vakblad Speelgoed en Hobby € 100,05 (exclusief btw). Voor buitenland: op aanvraag. Abonnementen worden afgesloten per kalenderjaar. Opzegging geschiedt schriftelijk een maand vóór het verstrijken van het kalenderjaar.

Betalingen (t.n.v SOVD te Zoetermeer): IBAN: NL53INGB0669013013 BIC: INGBNL2A

Geef jij het goede voorbeeld aan je medewerkers? Mooi. Wel een woord van waarschuwing: laat een goed voorbeeld niet het énige zijn wat je geeft. Menig winkelier denkt dat je met het geven van een goed voorbeeld een heel eind komt. Dat medewerkers dan vanzelf begrijpen wat er wordt verwacht op het gebied van service, bijvoorbeeld.

Marian Bekkers

Maar stel jezelf eens voor. Dat niemand weet waar de kleuren van een stoplicht voor staan. Jij stopt voor rood, en vindt dat je daarmee het goede voorbeeld geeft. Zouden anderen jou volgen en stoppen? Sommigen misschien wel. Maar anderen houden er een andere mening op na. Die zijn van mening dat juist groen stoppen betekent. Conclusie: als niemand uitlegt wat de richtlijnen zijn, dan is ook onduidelijk wat het 'juiste' en wat het 'verkeerde' gedrag is. Nog een belangrijk onderdeel? Controle en consequentie. Want wanneer keer op keer door rood rijden geen bekeuring oplevert, dan rijden we al snel allemaal weer door rood. Kortom: een goed voorbeeld geven is belangrijk. Maar vergeet niet je medewerkers uit te leggen wat de richtlijnen zijn en spreek hen erop aan wanneer ze die richtlijnen niet volgen. Pas dan zet jouw goede voorbeeld zoden aan de dijk.

Gemengde Branche | nieuws De digitale nieuwsbrief ‘Gemengde Branche | nieuws’ maakt onderdeel uit van uw abonnement. Wilt u dat meerdere personen binnen uw bedrijf deze nieuwsbrief ontvangen?

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen zonder toestemming van de redactie is verboden. Alle advertentie-contracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentie-wezen gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland.

Ga dan naar www.gemengdebranche.nl/nieuwsbrief of stuur een e-mail naar sovd@gebra.nl. Vermeld daarin uw bedrijfsnaam, en de namen en e-mailadressen van de personen die de nieuwsbrief ook willen ontvangen.

Vormgeving, opmaak en prepress: Digivisie, Rotterdam Druk en afwerking: Artoos, Kampenhout Gemengde Branche is partner van:

32

Onder redactie van

uitgave 2 |


GB_02_2018_omslag_V3.qxp_Omslag 16-02-18 17:27 Pagina 2

Bier groeit in populariteit

DISCOVER TO ENJOY

In bier zijn veel smaken te ontdekken. Smaken die de meeste van ons nooit verwachten te vinden in een biertje. Kijk… draai... ruik… proef... Dit zorgt voor de perfecte beleving van bier. De wereld van bier is rijk aan aroma’s van fruit, mout en graan. Dit maakt een bierproeverij net zo leuk als een wijnproeverij en net zo interessant! De bierproducten van Vacu Vin worden ontwikkeld in samenwerking met internationaal bier sommelier Arvid Bergström. Naast zijn bijdrage in de productontwikkeling wordt zijn kennis ook gebruikt om de consument meer te leren over bier middels POS-materiaal en online blogs op de vernieuwde Vacu Vin website. Zo wordt elke liefhebber van bier langzaamaan een expert en zijn zij in staat om hun kennis en ervaring te delen met familie en vrienden.

Arvid Bergström

Naast nieuwe producten, lanceert Vacu Vin een reeks aan displayconcepten geschikt voor iedere winkelvloer. Neem contact op via sales@iic.nl om de mogelijkheden voor uw winkel te ontdekken.

www.vacuvin.com

VILLEROY-BOCH.COM


GB_02_2018_omslag_V3.qxp_Omslag 16-02-18 17:27 Pagina 4

IE DIK MÔNICA CARVALHO LE CREUSET ZENHUIS MARIA DOLORES WESCO MARILIA CAPISANI JAMIE OLIVER A TIERKLAAR COROLLE PERLAJOUW SOLARE KIT VOOR KIKKO ROBERT HERDER EBULOBO ASSORTIMENT NAYA NAYON DUALIT T PLAY&GO MAGIMIX SIKU OZOM BY BARRUCCI ERVAAR DE AMPS & CAMPS WMF AFFENZAHN VAN TRADE MART ERFURT KELTUM KAPLA UNODE5 ABBACINO NAGA THOMAS DE TREIN MONCHHICHI BIJOUX JUST A TOUCH MACBAGS BRUDER OBJEKTZ LENA OU OOZOO TIMEPIECES KIKKER EN V RADEN JOUÉCO SIKU SIMBA BA LIEF! BRUDER - B-WORLD SES G CK BONTEMPI BERG TOYS EICHHO SCRAPCOOK EDUCA GEOMAG VTECH OSE & ROMEO SOUZA! HABA TOYS S PLAYFOREVER KALOO JANOD D CARS SUSKE & WISKE MICKEY MO ONT TOYS GLOBAL AFFAIRS TWICKTO

Vakblad voor koken, tafelen, wonen en cadeaus

uitgave 2 | maart 2018

Kom naar de Voorjaarsbeurs voor een eerste frisse blik op de merken en

producten die in jouw 2018 assortiment thuishoren. Laat je meenemen in trend

updates voor het nieuwe seizoen, koop bij Fashion World, Kitchen & Dining en Kids Universe weloverwogen je winkelaanbod in en praat bovendien bij met collega’s uit de branche. Kortom, leg tijdens de

Bespaar tot wel 70% in kooktijd en 50 % in energie met de WMF Perfect Snelkookpannen.

Voorjaarsbeurs de basis voor een succesvol 2018! Vraag je gratis ticket aan op trademart.nl.

BEZOEK DE VOORJAARSBEURS 2018 4 // 5 // 6 MAART trademart.nl #trademart

Vraag je gratis ticket aan op trademart.nl

Deze maand: Vakcentrum en Gebra samen verder Nieuw bij Första: Spiegelau en Nachtmann Brabantia maakt afval mooi!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.