Upptäck Rättvik nr 2 2023

Page 1

Magasinet som inspirerar dig att upptäcka Rättvik • Nr 2 2023 Vi bor på en perfekt plats
lockade
Rättvik En unik konstnärsgård 10år 2013–2023
Bandyn
dem till

SKAPA DITT

DRÖMHEM

MED OSS PÅ BRA HUS

New Hampshire 190

NEW ENGLAND STIL

Från regionen New England på den amerikanska östkusten, har vi hämtat inspiration, plockat detaljer och namngivit husen. De ståtliga stolparna vid entréerna, generösa verandor under tak och de klassiskt tätspröjsade fönsterna, för tankarna till den amerikanskakolonialtiden. Husens detaljer, med Bra Hus egenutvecklade dekorlist runt foder, pelare och tak, ger ett gediget och genomarbetat intryck.

Bra Hus från Hedlunds AB  0258-31200  info@brahus.se  brahus.se.#brahus.@brahus.se Ett stolt och stabilt familjeföretag sedan 1903 2-PLANSHUS190,0 KVM
& KÖK
(BOA)6 RUM

Naturen som lekplats

SOM LITEN NÄR DET STUNDADE ledighet och lov så fanns längtan att åka till mormor och morfar på Blecket så fort de var möjligt. Där fanns naturen utanför dörren. Det var min lekplats, en omgivning som gav harmoni och glädje. Ibland fick jag även möjlighet att låna morfars moped och då var lyckan total.

DET VAR LITE SOM EN KONTRAST till det liv jag levde i stan. Här kunde jag smyga längs en strandkant med hink och håv. Ibland var destinationen någon av alla de bäckar i närområdet där den aggressiva och luriga bäckrödingen fanns. Dessa älskade mormor att steka och lägga på knäckemacka.

UNDER MIN UPPVÄXT i Falun så var mitt deltagande i Fältbiologerna starten där jag ”på riktigt” fick möjlighet att lära mig mer om att värna naturen. Här utökades min kunskap samt gav mig en rikedom av upplevelser av både djur och natur. Naturen och fisket har vidare genom åren utvecklats till ett genuint intresse. En stor del av min lediga tid tillbringas numera i skogen, runt olika tjärnar, sjöar och vattendrag.

JAG ÄR IDAG ORDFÖRANDE i två fiskevårdsföreningar; Rättvik-Boda och Siljan-Rättviken. Under ett antal år har vi bedrivit ett långsiktigt arbete runt fiskevård. Öringens fortplantningsmöjligheter där fria vattenvägar och skapande av lekplatser har legat mig extra varmt om hjärtat. Med detta i ryggen växte idéer om att utveckla vårt område till något unikt. Visionen om hållbarhet, kvalitet och en gedigen helhetsupplevelse runt just ”Fiske för alla” började ta form.

STARTEN BLEV ATT LÅTA alla våra barn i kommunen få chansen att komma ut på isen och pimpla eller att stå vid Enån och meta. Många fantastiska dagar och upplevelser har det blivit. Allt från glada barn som hade just utflyktens matsäck som dagens höjdpunkt till de som visade ett större intresse för just fiskeupplevelsen.

NU LIGGER VI I STARTGROPARNA för nästa målgrupp, våra pensionärer i kommunen. Här kommer vi att skapa möjligheter för att få uppleva fiske och därtill den glädje och avkoppling det kan ge i livet. I sommar kommer vi arbeta för att skapa en säker och trevlig plats för fiske för just denna målgrupp.

ATT ”FISKA I RÄTTVIK” har blivit attraktivt de senaste åren och är ett otroligt härligt kvitto på att de vi åstadkommit uppskattas långt utanför Dalarnas gränser. Detta ger mig energin för att arbeta vidare med vårt mål ”Rättvik – ett fiske för ALLA”. Där ord som hållbarhet, kvalitet och helhetsupplevelse alltid ska vara i fokus.

”Så i sommar kasta ut din lina och njut av allt som fiske har att erbjuda – för alla”

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 3
Jonas Rantanen Fiskevisionär
K R Ö N I K A

Ingen vanlig bank.

Vad betyder det egentligen att inte vara någon vanlig bank? För oss handlar det om att gå mot strömmen, våga sticka ut och våga stå upp för det vi tror på. Vi tror på människorna, gemenskapen och framåtandan som finns i bygden. Och eftersom vi inte har några aktieägare kan vi investera vår vinst i föreningar, företag och projekt som finns här.

För vi vet att både vi, människorna och bygden finns här även imorgon.

Bli kund och investera i bygden du med!

Just nu ger vi 500 kr till din favoritförening när du blir kund hos oss. Läs mer på leksandssparbank.se/blikund eller skanna QR-koden.

Välkommen in till oss för inspiration Hos oss finner du färg, tapeter, golv och mycket mer! Gjutarvägen 9, Rättvik | 0248-125 40 | tysksfarg@telia.com | tysksmåleriochfärg.se Vi har även målare som kan utföra jobbet åt dig
UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 5 16 Full gas på Råberget i Rättvik 12 En unik konstnärsgård 28 Bandyn lockade dem till Rättvik Krönika ...................................................................................... 3 Innehållsförteckning 5 Vi bor på en perfekt plats.................................................... 6 En unik konstnärsgård 12 Full gas på Råberget i Rättvik ........................................... 16 Vi delar ett gemensamt intresse ..................................... 20 Upptäck Rättvik Tipsar 22 Hallå där! Elisabet Asp Christiansson, ny ordförande för Visit Rättvik 24 Bandyn lockade dem till Rättvik ...................................... 28 Visste du att? 33 Mat & Dryck 34 Rättviksmålet är en viktig del av den lokala kulturen 38 Matsgården ........................................................................... 40 MAGASINET UPPTÄCK RÄTTVIK ANSVARIG UTGIVARE: Thomas Riesbeck thomas@riesbeckreklam.se REDAKTÖR: Thomas Riesbeck SKRIBENT: Annette Riesbeck FORMGIVNING: Riesbeck Reklam ANNONSER: Riesbeck Reklam TRYCK: Ruter AB OMSLAGSBILD: Familjen Slenders-Nanninga Foto: Riesbeck Reklam Magasinet som inspirerar dig att upptäcka Rättvik • Nr 2 2023 Vi bor på en perfekt plats Bandyn lockade dem till Rättvik En unik konstnärsgård 10år 2013–2023 I N N E H Å L L 6 Vi bor på en perfekt plats
6 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023

Vi bor på en perfekt plats

Familjen Slenders-Nanninga flyttade till Sverige 2010. Det som lockade var bland annat närheten till skog och mark. De lärde sig svenska genom att lyssna på radio, titta på TV och läsa mängder av tidningar, men framför allt genom att våga prata. Vi möter en modig familj som inte ser några hinder i tillvaron utan ser möjligheter i allt.

Mariek är född i Belgien men uppvuxen i Nederländerna. 2005 då Mariek studerade sociologi, litteratur och nederländska språk på universitetet i Nijmegen träffade hon Roel som i grunden är idrottslärare. Han hade precis återvänt till Nederländerna efter att ha studerat friluftsliv i Norge.

– Ja, jag har alltid varit intresserad av naturen och trivs väldigt bra i skog och mark. När jag träffade Mariek berättade hon ganska omgående att hon mycket väl kunde tänka sig att flytta till Skandinavien. Vilket land det skulle komma att bli visste vi inte då, säger Roel.

2006 åkte paret på sin första gemensamma semester. De liftade från Nederländerna upp till Jokkmokk i Lappland. Upp genom Sverige och ner genom Norge.

– Ja, det gick förvånads värt bra att ta sig fram men visst gjorde vi några misstag.

Vid ett tillfälle åkte vi buss upp till Muddus Nationalpark och tänkte naturligtvis att vi skulle ta en buss tillbaka, men det kom aldrig någon buss. Vi började gå och av en ren tillfällighet träffade vi på ett par personer vid en sommarstuga. Vi frågade dem om vägen och de förklarade att den närmaste vägen som ledde till Jokkmokk låg 2,5 mil bort. Vi tackade för informationen och sa att då går vi dit och försöker få lift därifrån. Paret skrattade gott och berättade att det nästan aldrig kom några bilar på den vägen och att det därför skulle bli näst intill omöjligt att få lift. De erbjöd sig att skjutsa oss tillbaka och det var ju tur det, säger Roel.

– Ja, det var under den resan vi lärde oss hur lång en svensk mil är, säger Mariek och skrattar.

(red. anm. en mil i Nederländerna motsvarar 1,6 km).

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 7 R E P O R T A G E
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM
Nika är 12 år och går i Söderås skola. Hon gillar gymnastik och dans och tränar ett par dagar i veckan.

Flytten till Sverige

Väl tillbaka i Nederländerna bestämde de sig för att det var till Sverige de skulle flytta. Roel och Mariek började planera och söka efter en lämplig bostadsort.

– Ja, vi bestämde oss för att flytta till Sverige men det var i ett senare skede vi valde Dalarna. Vi var överens om två saker, vi ville uppleva fyra årstider och det fick inte vara för långt till en flygplats. 2008 var beslutet fattat och vi berättade för föräldrar och vänner om våra planer. När jag var klar med studierna den 1 maj 2010 flyttade vi och samma år föddes vår dotter Nika, säger Mariek.

Den unga familjen flyttade först in i en hyreslägenhet i Falun, men redan efter ett år gick flyttlasset vidare till Marnäs utanför Enviken. Mariek jobbade då på distans och skrev läroböcker medan Roel arbetade i olika branscher. Sommaren 2013 fick de möjligheten att driva campingen i Tällberg.

– Ja, det var väldigt roligt även om det var lite tufft att jobba sju dagar i veckan med en liten dotter. Efter några år på olika skidanläggningar började jag arbetade på Visit Dalarna, bland annat som internationell PR-ansvarig och kommunikatör, säger Mariek.

Familjen bodde kvar i Marnäs fram till vintern 2018 då de bestämde sig för att flytta till Rättvik.

– Ja, det blev helt enkelt för omständligt att pendla. Jag jobbade då fortfarande inom campingbranschen och reste väldigt mycket. Dessutom hade Nika blivit lite äldre och skaffat flera fritidsintressen både i Falun och Bjursås. Vi trivdes bra i Marnäs men det blev som sagt för många timmar i bil. Dessutom var vinterväglaget inte det bästa. Jag fick åka och dra upp Mariek ur diket flera gånger den vintern, säger Roel.

Vi kände oss hemma direkt

Nu har de bott på Övre byvägen i fem år och de stormtrivs. Sedan Mariek och Roel tog över huset som är från 1905 har de byggt till och renoverat i omgångar, allt efterhand som behoven har förändrats. På gården bor även två katter, familjens åtta höns och en tupp som går fritt runt huset – ett inslag som uppskattas mycket av grannarna.

– Ja, hönsen är jättesociala och de kommer gärna fram och hälsar. De håller sig oftast här runt huset men ibland smiter de i väg till grannarna eller ut på byvägen, säger Mariek.

De värdesätter många saker. Till dessa hör närheten till jobb och skola men framför allt närheten till naturen och alla familjens intressen. Nika gillar exempelvis gymnastik och tränar i Leksand. Mariek ror kyrkbåt i Rättviks Roddklubb och Roel, vars stora intresse är jakt, ingår nu i Rättviks södra jaktlag.

– Vi bor på en perfekt plats och deltar mer än gärna på alla event som också arrangeras här i bygden, avslutar Mariek. n

8 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 R E P O R T A G E
När Mariek och Roel byggde till huset bevarade de en del av den vackra timmerstommen från 1905.
9

Vid

slalombacke/sommarrodelbana, nära skidspår och strövområden ligger Fyrklöverns Stugby.

Stugor för självhushåll, 3–6 bäddar, 26–46 kvm. Kiosk, bastu, solarium och Internet.

Gångavstånd till Siljan och Rättviks centrum med butiker, restauranger och simhall. 3 km till golfbana.

Fyrklöverns Stugby har öppet året om – boka Online

www.stugby.se • 0248-107 65

Välkommen att bo i underbar natur med utsikt över Siljan
Fyrklöverns Stugby
Rättviks
Hitta hem i Rättvik Vackra vyer är vår vardag www.rattviksfastigheter.se Vasagatan 6 | 795 30 Rättvik | 0248-702 90 | info.rfab@rattvik.se

Eat to the Beat i unik nostalgimiljö.

Njut av god mat och dryck

– den fantastiska utsikten får du på köpet

Välkommen att besöka vår restaurang

Vi serverar à la carte måndag–lördag. För meny, se vår hemsida.

Upptäck vår Gin & Tonic bar

Välj mellan många fina ginsorter och ett flertal olika tonics, varav några lokala.

Sommartid flyttar vi ut baren till vår fina terrass. För öppettider och mer information, se vår hemsida eller kontakta oss på 0248-511 50. Vi önskar dig hjärtligt välkommen!

info@lerdalshojden.se | www.lerdalshojden.se
Hotell Lerdalshöjden | Mickelsgatan, Rättvik | Tfn: 0248-511 50
|
www.diner45.se Tel. 0248-12045
C e l e brating5Years In the heart of r ä t t kiv
Välkommen in!
2018
2023
5 YEARS
12 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023
»Dörren har alltid varit öppen«

En unik konstnärsgård

Thomas Hellström och hustrun Pysse träffades på konstfack i Stockholm. De kom till Rättvik på 1950-talet genom Jerk Werkmäster, som då var formgivare på Nittsjö Keramik. Både

Thomas och Pysse arbetade många år på

keramikfabriken och med tiden blev de förälskade i bygden och köpte den gamla

ödegården i Backa.

Solen skiner och flera besökare kommer och går under tiden vi får en pratstund med Daniel och Susanne Hellström och Lotta Lindbeck. Vi befinner oss på Bleckogården, en konstnärsgård som efter snart 75 år fortfarande sjuder av liv och rörelse. Det finns många historier om den gamla gården som stod tom fram till 1950 då paret Hellström köpte den för 6000 kr. Det sägs att barnen i byn var rädda. De vågade inte gå förbi huset eftersom många menade att det var i den gården som Mörksuggan bodde.

– Ja, när våra föräldrar köpte gården började de omgående att skapa och sälja konsthantverk och då främst smide, gips och träföremål. De insåg snabbt att skulle de kunna försörja sig på konsthantverk

var det bäst att göra serier. Efterfrågan ökade snabbt och när det var som mest att göra var de 14 anställda på Bleckogården. Produkterna såldes till hemslöjdsbutiker runt om i Sverige men även på export till USA och Kina, säger Daniel.

Lotta fortsätter:

– Det var lite som en tomteverkstad här. Alla hade sin uppgift och det gick på löpande band. De flesta som jobbade här var från byn och varje fredag bjöds det på gemensam fika i trädgården.

Thomas Hellström var inte enbart en duktig konstnär han var även socialt engagerad och mån om att ungdomarna i byn skulle ha någonting att göra och ha kul. Som ett led i detta byggde Thomas bland annat en ishockeyrink med belysning på tunet. Där samlades ungdomarna och ➢

13 R E P O R T A G E
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM

det spelades hockey långt in på kvällarna. Sommartid trimmades det mopeder inne i smidesverkstaden.

– Miljön var speciell och det lockade många ungdomar. Vi hade väldigt roligt men det fanns också tydliga regler som skulle följas. Thomas startade en förening som hette ”Backa is och gräs” som var verksam i 20 år, säger Daniel.

Vid den här tiden byggdes också golfbanan i Rättvik. Thomas var engagerad men tyckte det var för långt att åka ner till samhället för att spela så han började planera för en egen bana i Backa. 1964 drog han i gång arbetet.

– Ja, banan ligger här precis bredvid gården. Vi anlade banan på åkermark så det var enormt mycket sten som skulle plockas bort. Från början fick vi som hjälpte till en krona hinken, men efter en tid insåg Thomas att det var så mycket sten så ersättningen sjönk till 50 öre. Idag är det jag som sköter driften av banan som har 15 hål. Vill man spela golf kan man gå till det lilla klubbhuset där man själv

betalar och kan låna klubbor om man vill. Banan är spelbar från tidig vår och du kan spela så länge det är ljust, säger Daniel.

En fantastisk gemenskap Syskonen Lotta, Daniel och Juli växte upp på Bleckogården men flyttade iväg, utbildade sig och arbetade konstnärligt under många år. Lotta tillbringade exempelvis 14 år i Norrbotten. Hon gick först en konstutbildning och blev sedan föreståndare och lärare för en grafikverkstad för alla åldrar.

Under 1980-talet flyttade syskonen succesivt hem till Rättvik igen och då även med sina respektive. De var alla verksamma på gården men inom helt olika inriktningar. Det var oljemålning, grafik, keramik och en hel del annat.

– Ja, jag var här första gången1980. Jag gick på en konstskola i Göteborg när Lotta bjöd in mig till Bleckogården. Det var då jag träffade Daniel för första gången och vi blev ett par. Jag minns väldigt väl när jag flyttade hit permanent. Vi fick fria händer

att göra i ordning våra egna ateljéer och Thomas var alltid så inspirerande. Det var en fantastiskt rolig tid. På Bleckogården jobbade jag med måleri, träsnitt och bildskapande. Efter ca 20 år kände jag att jag ville arbeta mer direkt i samhället. Då påbörjade jag min utbildning till gymnasielärare i matematik och fysik, vilket jag jobbat med i huvudsak på Leksands gymnasium. Nu är jag pensionerad och kan återuppta mitt bildskapande, säger Susanne.

Åren gick och vid sidan av sitt konstnärskap började även Daniel arbeta på annat håll. Daniel som främst målat tavlor i olja utbildade sig till bildlärare och arbetade på olika gymnasieskolor i Dalarna.

Lotta hade redan från tiden i Norrbotten olika uppdrag från museer och institutioner. Hon specialiserade sig tidigt på utställningar, offentliga utsmyckningar och på att bygga upp scenerier.

– Jag har haft många intressanta uppdrag både här i Sverige och utomlands. 2007 började jag också arbeta på kulturhuset i Rättvik där mitt första uppdrag var att göra om Naturmuseet, ett arbete som fortfarande pågår, säger Lotta.

Juli har alltid jobbat med keramik och då främst med brukskeramik. Hon är känd för sina olika sorters koppar, fat och tekannor och hennes verkstad hittar man i byn Sätra.

Här måste det hända saker Efter Thomas och Pysses bortgång övertog Daniel och Susanne fastigheten och de bor nu där permanent. De jobbar på i samma goda anda men funderar naturligtvis på hur gården ska kunna utvecklas. På Bleckogården möts du av ateljéer och verkstäder för måleri, grafik, keramik och trä. En mängd bilder, skulpturer och bruksföremål, både i ladorna och i den lummiga trädgården. Kanske kommer de i framtiden att öppna upp nya ateljéer för konstnärer eller för grupper som vill lära sig mer. Oavsett vilket är alla välkomna.

– Bleckogården har aldrig varit helt privat. Här har det hänt så mycket genom åren och ”dörren har alltid varit öppen”. Den känslan vill vi absolut bibehålla, avslutar Daniel. n

14 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 R E P O R T A G E
Till Bleckogården är alla välkomna, det säger från vänster Lotta Lindbeck, Daniel och Susanne Hellström som den här dagen också har besök av ett av sina barnbarn.
15

FULL GAS på Råberget i Rättvik

Pipar Jonas Gruvris Emmie Norén
16 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023
Angelina Matsson

Rättvik-Boda Motorklubb bildades 1979

har

runt 180

Lele arbetar som yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet i Borlänge och är van vid att stötta, utveckla och hjälpa barn och ungdomar. I rollen som ny ordförande kommer den erfarenheten väl till pass då mycket i föreningslivet handlar om att leda arbetet och utbilda klubbens ledare och styrelseledamöter.

Rättvik-Boda Motorklubb håller till vid Råberget som ligger ca en mil norr om Rättviks centrum. Här kan den som är intresserad köra både Motocross på bana och Enduro i terräng. Banorna är väldigt uppskattade och det kommer ofta klubbar från andra delar av landet hit till Rättvik och tränar.

Två av klubbens eldsjälar är Kim Haag och Daniel Norén. De ansvarar bland annat för Cross-skolan som välkomnar barn från 4–5 års ålder men även ungdomar. Deltagarna delas in utifrån erfarenhet och tränar sex gånger på våren och sex gånger på hösten. De minsta barnen får möjlighet att ”prova på” och får då dessutom låna mini-crossar om de vill. Vill man fortsätta att köra och skaffa licens måste man även gå en teoretisk del där man exempelvis får lära sig vad de olika flaggorna betyder och hur man ska bete sig på banan.

”Vi vill att föreningen ska växa”

Föreningen välkomnar naturligtvis intresserade i alla åldrar men de satsar just nu mest på barn och unga.

– Ja, det gör vi men man måste ha klart för sig att i den här sporten krävs också ett stort föräldraengagemang. Det är mycket jobb men familjegemenskapen är fantastisk och vi är många som håller ihop. Vi delar både framgångar och motgångar och utbyter kunskap med varandra, säger Lele.

Lele vet vad han talar om. Hans 18-åriga dotter Angelina började köra cross som sjuåring. Nu går hon på Motocrossgymnasiet i Sävsjö i Småland och ska kör SM för tredje året i rad.

– Ja, vi lägger ner väldigt mycket tid på hennes sport. När det är säsong åker vi oftast i väg på fredagseftermiddagarna och ligger ute med husbilen hela helgerna. Det tar mycket tid och pengar i anspråk men jag och min fru Annica är överens om att det är värt det. Tänk vad mycket tid vi får tillsammans med vår dotter. Vi umgås väldigt mycket och det är otroligt värdefullt för oss, säger Lele.

Angelina Matsson har varit ganska ensam tjej i sporten men nu kommer det flera duktiga flickor underifrån. I år är det 30 flickor anmälda till SM och de kör alla på högsta nivå i sina respektive klubbar runt om i Sverige. Här i Rättvik har vi även talangen Emmie Norén. Hon började köra cross när hon var åtta år och idag tävlar hon med mycket goda resultat.

En annan förebild som lyckats mycket bra är Pipar Jonas Gruvris 20 år. Jonas fick chansen att testa motorcross som femåring då hans far tog med honom till motorklubben på ett ”öppet hus”. Sedan dess har han kört. Idag tränar och tävlar han ungefär tre gånger i veckan.

– Ja, det blir många varv på banan men också en hel del löpträning och flera timmar på gymmet. Det handlar inte bara om teknik utan också om kondition och styrka, säger Jonas.

Förra säsongen blev Jonas topp fem i klassen juniorer upp till 19 år. Den fina prestationen innebar att han fick elitlicens och nu får chansen att köra SM.

– Så är det men det är en bit kvar. I motocross fungerar det så att de absolut bästa måste kvala in till själva SM-heaten. Det blir tio deltävlingar under säsongen och vi är 80 åkare som tävlar om de 40 startplatserna i SM, säger Jonas.

Rättvik Boda MK har inte enbart fina resultat individuellt utan satsar även på två serielag i ”nedre norra”– ett division 1-lag och ett division 2-lag. I båda lagen åker tre till fyra förare.

Lele avslutar med att berätta lite om framtiden.

– Ja, vi vill naturligtvis att föreningen ska växa och att vi får fler intresserade medlemmar och åkare. Vi ska också hänga med i utvecklingen när det gäller el-motorcross. Gotland Grand National, som är den största tävlingen i Sverige, kör några klasser med elmotorer. Vi har redan låtit de yngsta barnen prova på för vi vet att förr eller senare kommer den här typen av eldrivna motorer även till oss. När det sker ska vi vara beredda och ligga i framkant, avslutar Lele. n

R E P O R T A G E
och
idag
medlemmar i varierande åldrar. Vi får en pratstund med klubbens nye ordförande Lele Matsson, vars mål är att utveckla och bredda intresset för sporten och klubben.
UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 17
Lele Matsson TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM
STORGATAN 14 A TEL: 0248-100 56 Måndag–fredag 10.00–18.00 • Lördag 10.00–14.00 Storgatan 12, Rättvik • tel: 0248-104 11 info@bokhandelnirattvik.se Välkommen till Bokhandeln i Rättvik! Vi är en liten bokhandel med stort utbud och personlig service. Hos oss hittar du det mesta du behöver. Böcker, papper, kontorsmaterial, konstmaterial & presenter. Vi har mer än bara Tuttul, Tunnbröd och Kavelbulle. Presenttips! Fyll en påse med lokala läckerheter och annat spännande från handelsbodens hyllor. Välkommen till en gammaldags handelsbod i Rättvik! Vasagatan 12 | 0248-109 37 | tuttul.nu Följ oss på Facebook Storgatan 15, Rättvik • 0248-131 39 Öppet: Måndag–fredag 10–18 • lördag 10–14
Vi på Hemköp Rättvik är stolta över att kunna välkomna dig till vår butik med äkta matglädje! Öppet alla dagar 08.00–22.00 E-handel måndag–fredag Storgatan 8, Rättvik | 0248-100 88 www.hemkop.se – Din färskvarubutik i Rättvik –Storgatan 9, Rättvik | 0248-100 66 Hos oss hittar du ett brett utbud av badkläder. Välkommen in! RÄTTVIK, RIKSVÄGEN 16 • Tel. 0248-103 33 • teamsportia.se • Facebook:@teamsportiarattvik Allt du behöver för en lyckad semester! LOCAL LOVE Storgatan 19, Rättvik • 0248-136 49 butiken@blomsterliv.se • blomsterliv.se [Välkommen in till oss] Storgatan 12, Rättvik | 0248-518 50 varmt välkommen till Rättviks hälsokost Kosttillskott • Livsmedel • Eteriska oljor • Naturlig ekologisk hudvård • Kristaller • Skor • Stödstrumpor Vi inspirerar dig till god hälsa den naturliga vägen

Vi delar ett gemensamt intresse

1890 kom järnvägen till Rättvik och under samma årtionde byggdes flera stora hotell intill banan. Med järnvägen kom turisterna och Rättvik som samhälle utvecklades snabbt. Järnvägen och stationen stod i centrum på 1960-talet då både ånglok och diesellok trafikerade banan. Det är den här tiden som Utby Rallare har fokuserat på när de byggt en modell över Rättviks station och sträckorna till Utby/Västgärde i söder och Stumsnäs i norr.

Vi beger oss till en gammal ladugård i Utby där vi välkomnas av föreningen Utby Rallares ordförande Bertil Bellander och flera av de aktiva medlemmarna. Bertil fick sin första modelljärnväg av sin farfar som var stationsmästare. Bertil var bara sex år då men intresset för järnvägar väcktes och har inte på något sätt dämpats med åren, tvärtom.

– Nej, det är ett stort intresse jag har

och det är ju väldigt roligt att jag nu kan dela det med andra likasinnade. Allt började med att jag var på Modelljärnvägens Hus utanför Uppsala. De höll till i en gammal ladugård och då kom jag på att kostallet i ladugården i Utby i princip stod oanvänt. När jag kom hem kontaktade jag samfälligheten och frågade om vi tågentusiaster skulle kunna få nyttja det för vår verksamhet och svaret blev ja, säger Bertil.

Föreningen Utby Rallare bildades 2013 och det var samma år som de fick tillträde till fastigheten i Utby. Kostallet hade stått tomt i ungefär tio år så det var ett enormt arbete att röja upp och renovera det. – Ja, vi började 2013 och 2016 stod lokalen klar. Vi lade ner mer än 3000 arbetstimmar på att få den i så pass bra skick så den gick att använda för vår verksamhet. 2019 var också 400 meter spår och de ca 90 växlarna på plats. Det är ingen

20 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM

överdrift att säga att vi lagt ner oerhört mycket tid och pengar på den här anläggningen, men roligt har vi haft, säger Bertil.

Vilka är då entusiasterna?

Vid ett första möte 2013 var det tre personer som deltog. Det var naturligtvis Bertil men också Rune Blyberg som vi träffar vid vårt besök, och Jan Karlsson.

– Ja, jag har varit intresserad av tåg och järnvägar sedan jag fick mitt första tåg 1958. Jag kom i kontakt med Bertil av en ren tillfällighet. Det var så att jag behövde en ny klisterdekal till ett av mina tåg och tog kontakt med Christer Larsen på Stjärnateljén. Han kunde inte hjälpa mig med dekalen men tipsade mig om att kontakta Bertil, och det gjorde jag. Nu har vi jobbat med vårt järnvägsprojekt i tio år, säger Rune.

Snabbt anslöt flera intresserade och när föreningen formellt bildades var de åtta medlemmar.

– Ja, även jag har varit intresserad av modelljärnvägar i hela mitt liv och har sedan länge en anläggning hemmavid. Min farfar, som var från Utby, jobbade vid järnvägen och jag kände Jan sedan tidigare, så när de pratade om att bygga en

modelljärnväg hängde jag på direkt. Och jag kan ju tillägga att min egen bana där hemma fortfarande inte är klar, säger Stig Mases och skrattar.

Några har försvunnit och några har tillkommit och idag har föreningen elva aktiva medlemmar.

Järnvägen hade en central roll i vårt samhälle

Utby Rallare har valt att bygga järnvägen och de omkringliggande miljöerna så som de såg ut under 1960-talet. Vid den tidpunkten fanns fortfarande den gamla järnvägen till Falun kvar och människorna använde tåget i mycket högre utsträckning än idag. Järnvägen och stationen var helt enkelt en knytpunkt och en viktig samlingsplats i samhället.

– När jag för första gången fick höra talas om Utby Rallare, hade jag redan börjat bygga på en anläggning hemma i min källare säger Lars Lindh. Jag blev naturligtvis nyfiken och cyklade förbi ladugården i Utby vid ett flertal tillfällen utan resultat. Men vid ett tillfälle hörde jag att det var folk där inne och då gick jag in. Sedan dess är jag med. Jag är kanske lite avvikande i det här ”tåg-gänget”. För

mig är uppgiften att skapa miljöer och landskap de absolut viktigaste. Jag har lagt ner mycket tid på att studera gamla fotografier och jag har även tagit mig tid att mäta upp gamla byggnader. Än återstår en del arbete. Vi saknar en del hus men även träd och buskage, avslutar Lars Lindh.

Också Anders Palm har ett järnvägsintresse sedan barnsben. Han har byggt de flesta husmodellerna i Rättviks samhälle, baserat på gamla ritningar och fotografier som han har letat fram i olika arkiv. Anders har även byggt både lok och vagnar. Föreningens medlemmar är överens om att arbetet med modelljärnvägen kommer att fortgå. Än återstår många år av arbete men vad gör väl det när det viktigaste ändå är det gemensamma intresset för tåg och inte minst den starka viljan att förmedla historien. n

För mer information: www.visitdalarna.se/gora/evenemang/utby-rallare

Bokning av visningar: utby.rallare@telia.com

Skanna QR-koden för att komma till hemsidan.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 21 R E P O R T A G E
Utby Rallare har ett stort gemensamt intresse och det är tåg. Flera av medlemmarna har äldre släktingar som har jobbat vid järnvägen. Lars-Olof Larsson är en av dessa. Han föddes i banvaktsstugan och bor idag i Utbys gamla stationshus. Från vänster Anders Palm, Rune Blyberg, Lars Lindh, Bertil Bellander, Lars-Olof Larsson och Stig Mases.

Weibjers Götteria – en plats för hela familjen

Både Linnea Weinez Dahls och Stina Evbjer är småbarnsföräldrar. De lärde känna varandra när de var föräldralediga. Var det någonting de saknade var det en plats där mammor och barn i alla åldrar skulle kunna träffas, ta en kopp kaffe, äta en lunch eller varför inte umgås en kväll över en god middag.

Nu har det gått ungefär ett år sedan Stina och Linnea fick möjlighet att ta över det charmiga caféet på Storgatan 5. Att driva café hade länge varit en dröm och när chansen kom slog de till. Det första de gjorde när de fick tillträde till lokalerna var att tapetsera om, måla och planera för ett tilltalande utbud och ett flertal mindre arrangemang.

– Ja, vi gillar små intima events som till exempel våra föräldraträffar och pysselkvällar. Men vi har även arrangerat ett ”Mello-quiz", yogafrukost, jogging med frukost och nu senast ett ”Kristallbubbel”. Vid den träffen fick våra gäster lära sig

mer om hur kristaller påverkar oss i vardagen, säger Linnea.

Nu under sommaren håller Weibjers Götteria öppet varje dag och den fina inhägnade trädgården öppnas upp för caféets besökare. På menyn står allt ifrån goda kakor, bullar och glass till sommarsallader, pajer och matvåfflor med olika sorters topping. En bästsäljare är också deras Tacotallrik som är helt vegetarisk

och serveras med flera dippsåser och heta tillbehör.

– Nu i sommar blir vi åtta personer som kommer att jobba här. Vi kommer som vanligt att arrangera en massa evenemang bland annat barnens dag i trädgården, After Work med en kompis-kamp och olika musikevenemang. Det blir en rolig sommar och alla är hjärtligt välkomna, avslutar Stina.

Vill du uppleva fäbodliv på riktigt?

Då ska du bege dig till Karl-Tövåsens fäbod

Hur gammal fäboden är vet nog ingen med bestämdhet, men att den varit i bruk varje sommar sedan 1663, det vet man. Många byggnader har försvunnit genom åren men promenerar man runt på fäboden hittar man rester av både stugor, ladugårdar och källare. En stuga som fortfarande är väl bevarad och som idag används till kaffestuga är ”Budstugu”. Nu precis som då börjar dagen strax efter kl. 05.00 på morgonen när korna tas om hand, mjölkas och släpps ut

fritt på skogen. Efter det är det dags för fäbodkullorna att förbereda för dagens besökare. Kaffestugan och ladan sopas och borden torkas av. Kaffet kokas, kakor och smörgåsar förbereds. Klockan 12.00 öppnas grinden och dagens besökare hälsas välkomna. På Karl-Tövåsens fäbod kan du njuta av atmosfären och de fritt gående djuren, men du kan också köpa en kopp kaffe med dopp, en mängd goda ostar, smör, messmör med mera.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 U P P T Ä C K R Ä T T V I K T I P S A R
22
Stina Evbjer ser fram emot en rolig sommar med många gäster.

Besök Nittsjö Keramik – ett av Sveriges äldsta hantverksföretag

Nittsjö Keramik har sitt ursprung i det gamla tegelbruket som byggdes i Nittsjö 1843. Redan några år efter starten påbörjade man tillverka bruksföremål i terrakotta och kakelugnar i tegelbruket. 1917 köper Ruben Löfgren hela anläggningen och samma år bildas Aktiebolaget Nittsjö Stenkärlsfabrik. Antalet anställda ökade, elkraften gjorde sitt inträde och effektivare arbetsmetoder infördes för att möta den ökade efterfrågan. Keramiken från Nittsjö visades upp på en mängd olika utställningar fram till 1942 då 25årsjubileet skulle firas. Tyvärr blev det ett firande som ägaren Ruben Löfgren aldrig fick möjlighet att uppleva. Han avled vid 63 års ålder. Sonen Åke Löfgren tog över verksamheten och under hans ledning ökade produktionen ytterligare. 1961 revs

den gamla vedeldade ugnen och ersattes av nya eldrivna ugnar. Under åren som följde utvecklades företaget inom flera områden. Åke drev Nittsjö Keramik i närmare 40 år innan sonen Per tog över. Per hade arbetat vid sidan av sin far under många år och blev ny VD 1980. Under drygt 20 år blomstrade verksamheten. Nya formgivare anlitades och de fann nya marknader. Idag drivs företaget av den fjärde generationen Löfgren. Sedan 2008 är Anders Löfgren VD och företaget sysselsätter 16 personer.

Ett unikt samarbete har påbörjats med modeskaparen Lars Nilsson. Han har formgivit sin första keramik-kollektion ”IV årstider” bestående av en lampa, vas och blomkruka med hans ikoniska uttrycksfulla ränder och karaktäristiska grafiska motiv.

En arena i världsklass

För 360 miljoner år sedan föll en stor meteor från rymden. Den föll över Dalarna och resultatet blev Siljansringen och den omkringliggande Siljansbygden. Nedslagets effekter syns tydligt i berggrunden och i området bildades en spännande sammansättning av jordoch berglager som långt senare möjliggjorde för kalkbränning i trakten. Det är troligt att den första kalkbränningen i Rättvik ägde rum på 1300-talet. Kalken användes bland annat som bindemedel i murbruk till de tidiga kyrkobyggnaderna.

Ett före detta kalkbrott är Draggängarna där brytningen upphörde så sent som 1990. Under ett femtiotal år sprängde och grävde man fram det som nu blivit förutsättningen för Dalhalla, en

konsertarena som kan jämföras med de mest berömda och spektakulära arenorna i världen. I sommar kan vi njuta av ett 30-tal konserter inom vitt skilda genrer. Dalhalla har byggts ut i omgångar och har idag en kapacitet att ta emot upp till 6000 besökare.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 23 U P P T Ä C K R Ä T T V I K T I P S A R

Hallå där!

24 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023
Elisabet Asp Christiansson, ny ordförande för Visit Rättvik.
Foto: Jojje Borssén,
Rättvik
Visit

Vem är Elisabet Asp Christiansson?

– Jag är uppväxt här och har släktgården kvar i Rättvik. Bor just nu i Falun. Jobbar på Region Dalarnas utvecklingsförvaltning. Min man Jens och jag har fyra vuxna barn som idag bor utspridda från Uppsala till Rhodos.

Du har många års erfarenhet från besöksnäringen, berätta.

– Jag började min besöksnäringsbana som sommarjobbare på turistbyrån i Rättvik. Efter studier på Högskolan Dalarna har jag sedan arbetat med turism och besöksnäringsutveckling både i privata företag och i destinationsbolag. Nästan alltid i Dalarna och för Dalarna. Många år med internationellt fokus.

Nu är du ny ordförande i Visit Rättvik. Vad ser du som din viktigaste uppgift?

– Ofta talas det om att förlänga säsongerna men vi måste försöka jobba för en jämnare beläggning i Rättvik året runt. En gång i tiden var vintern ”större” än sommaren. Nu kommer nästan alla besökare mellan midsommar och mitten av augusti.

Varför tror du Rättvik lockar så många besökare varje år?

– Vi har många reseanledningar som vi ska vara stolta över och vi är riktigt bra på evenemang.

Är det någonting du skulle vilja utveckla?

– Rättvik är en liten ort, det finns mycket driv och vi är bra på att samarbeta men vi kan blir ännu bättre! Föreningar, företagare och kommunen tillsammans.

Vad får man inte missa när man besöker Rättvik?

– En Rättviksglass på torget efter en dag på stranden (sorbet är min favorit) och en konsertkväll på Dalhalla.

Har du själv någon favoritplats i Rättvik?

– Många, men jag väljer Långbryggan! Magiskt året runt. Tänk vad fantastiskt det vore om vi skulle kunna återuppbygga kallbadhuset längst ut på holmen.

Vad vet vi inte om Elisabet Asp Christiansson?

– Att min farmors bröder, som flyttade till Rättvik från Gävle, var med och startade upp bandyn i IFK Rättvik i början på 1900-talet. Känns ju extra roligt nu när vi har både dam och herrlag i högsta serien!

Tack för pratstunden.

– Tack själv. n

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 25

Verktyg

Svetstillbehör mm...

Vi ses på knektplatsen 1 Juli!

Flera leverantörer på plats V.31

Öppetider 08:00-17:00

Lördagar 10:00-13:00

AD Butik Rättvik

Filarvägen 10, Tel 0248-10714

Vi har det du behöver till din odling – inne och ute

FÖR
Välkommen
FODER & TILLBEHÖR
HUND, KATT & SMÅDJUR Följ oss gärna på Facebook för erbjudanden och nyheter!
Måndag–Fredag 10.00–18.00 Lördag 10.00–14.00
HSB-gatan 3, Torget, Rättvik 073-537 12 07
Vi har • Reservdelar
Biltillbehör
(Mån-Ons) Industrivägen 8, Rättvik | info@ollas.se | info@sjoodalabygg.se | sjoodalabygg.se timmerhus.
och renoverar
Vi bygger
Tholèns väg 6, Rättvik | 0248-125 55 Måndag–fredag 9–18, lördag 9–13
HUSDJUR • LANTBRUK • TRÄDGÅRD Välkomna!

Nu är det dags att plantera träd, buskar, rosor, klängerväxter, perenner.

I växthusen har vi stor sortering av olika

växter, fröer, lökar, krukor, jord med mera.

Vår nya Pion-park är under uppbyggnad.

Våra öppettider:

Måndag–fredag 10.00–18.00 • Lördag–söndag 10.00–15.00

KONSTUTSTÄLLNING 17/6–13/8

Contemporary Art – Fair & Exhibition

Utvalda verk som smakprov från ett flertal av våra konstnärer i Dalarna, se stationgron.se

Kafé och uteservering

Grönt fikabröd och enklare gröna lunchrätter.

Station Grön Konst & Kafé hittar du i det gamla stationshuset vid Långbryggan i Rättvik. Öppet alla dagar 10–16

Mer om utställningar och menyer på stationgron.se

Fabrikförsäljning med 2:a sortering

Vardagar 10.00–18.00 • Lördagar 10.00–14.00

Söndagar 11.00–15.00 (juni–augusti)

Keramikvägen 31, Nittsjö | 0248-171 30 | info@nittsjokeramik.se

Fabriksförsäljning med 2:a sortering

www.nittsjokeramik.se

Måndag–fredag kl 10.00–18.00

Lördag kl 10.00–14.00

Juni–Augusti även söndag kl 11.00–15.00

Nittsjö Keramik | 795 91 RÄTTVIK | Tel: 0248-171 30
”TASTINGS”
till vår trädgård! Stenbacken, Övre Gärdsjö, Rättvik • Tel: 0248-140 19
Välkommen
28 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023

BANDYN

lockade dem till Rättvik

Möt Matti och Denise, två fantastiska människor som fullkomligt sprudlar av livsglädje. De ser inte ut att tveka inför någonting. De tar sig an nya utmaningar vart helst i världen de befinner sig och delar gärna med sig av sina erfarenheter.

Matti Myllykoski föddes i Rovaniemi i Finland. Han växte upp i Jämtland men idrotten förde honom till Härnösand. Han har arbetat inom flera yrken men främst som säljare och projektledare. Denise WergelandMyllykoski är född i Holland. Hennes norska pappa studerade i Holland och träffade sin sydamerikanska blivande fru på universitetet. Då Denise var fem flyttade familjen till Norge och i vuxen ålder utbildade hon sig till journalist i Bergen.

Tack vare gemensamma vänner träffades Matti och Denise i Oslo 1999. Denise arbetade då som redaktör på facktidningen Ergoterapeuten och karriären stod i fokus.

– Ja, så var det men när jag träffade Matti valde jag att säga upp mig och flyttade till Jämtland. Det var olikt mig men där och då kändes det helt rätt, säger Denise.

Det var svårt för en norska att arbeta som journalist i Sverige, så redan efter nio månader sökte Denise jobb på NRK i Trondheim och fick tjänsten som radioreporter. Matti jobbade då redan åt den norska tidningen Adresseavisen i Trondheim, men på distans, så beslutet att flytta till Trondheim 2000 var inte svårt att fatta.

Nya spännande upptäckter

Denise hade under många år haft problem med att äta vetemjöl och hade därför intresserat sig för Dinkel och andra alternativa mjölsorter och tekniker. Hon föreslog att de skulle starta ett eget bageri så 2002 sökte och fick de pengar från Innovasjon Norge för att kunna studera hur framgångsrika bagerier i södra Tyskland arbetade.

– Ja, vi tog ett ”break” i mediakarriären

och åkte sex månader till Tyskland för att praktisera på olika kända bagerier. De lärde oss att baka fantastiskt bröd på surdeg och med Dinkel. Det visade sig att Matti hade talang för bakning och när vi kom tillbaka till Trondheim startade vi ett eget litet bageri. Vi köpte till och med en kvarn så vi kunde mala vårt eget korn, säger Denise.

Matti fortsätter:

– Vi drev bageriet mellan 2002–2006. Det var fantastiskt roligt och intresset för vår verksamhet var enormt. Jag bakade och Denise tog hand om kunderna, men efter fyra år kände vi båda två att det fick räcka. Jag valde att återgå till mediabranschen och vi flyttade till Oslo där Denise började arbete med rekrytering. Åren rullade på och jag arbetade med mitt fram till 2013 då jag återigen lämnade mediabranschen. Jag slutade jobba och började som volontär på en farm i Namibia. Under närmare

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 29
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM
R E P O R T A G E

två månader arbetade jag tillsammans med Nimbafolket. Vi skötte om de vilda djuren och hjälpte dessutom till på en skola. Det var en jättespännande tid med lejon och babianer runt knuten och skorpioner i skorna. Efter den resan gick jag aldrig tillbaka till media utan började i stället arbeta med barn och ungdomar, säger Matti. 2014 var det Denise som gjorde sin livs resa. Hon åkte till Indien för att under en månads tid lära sig yoga och äta vegetarisk mat.

– Det var en ”mitt i livet-resa” eller snarare en inre resa. När min vistelse i

Ashramet gick mot sitt slut anslöt Matti och vi fortsatte vår färd genom Indien i ytterligare två veckor. Året därpå åkte vi jorden runt på 180 dagar. Det var en enorm upplevelse och idag har vi vänner över hela världen, säger Denise.

En gemensam träningshelg blev startskottet

Matti tycker om bandy och var under många år engagerad och drivande i flera norska bandyklubbar. Det var när han arbetade för en elitklubb i Oslo som han för första gången tog kontakt med Dan

Hjelm på IFK Rättvik Bandy. Målet var att utveckla samarbetet mellan klubbarna men han hoppades också på att de norska lagen skulle få möjlighet att komma till Rättvik och spela.

– Första gången jag var i kontakt med Dan Hjelm var 2019. Vi kom överens om att vi skulle arrangera en gemensam träningshelg och jag fick med mig 110 personer från Norge. Jag gillade IFK Rättvik och den svenska bandykulturen och vår relation stärktes, säger Matti.

Vid den här tiden hade Denise och Matti, som då bodde i centrala Oslo, börjat

30 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 j R E P O R T A G E
»När vi bestämde oss för att starta bageri fick vi en enorm uppmärksamhet i media. Vi har kvar alla tidningsurklipp som ett fint minne från de åren.«

fundera på att flytta till en lugnare plats. De kände inte längre något behov av storstadens alla kaféer, restauranger och breda nöjesutbud. När erbjudandet om att bli klubbchef på IFK Rättvik kom 2022, var saken klar. Det var dags att flytta. Det roliga i den här historien är att Matti och

Denise faktiskt hade en relation till Rättvik långt innan det blev aktuellt med en flytt. – Ja, så var det faktiskt. När jag träffade

Denise funderade jag på hur jag skulle lyckas ”fånga” den här tjejen. Jag ville visa henne det vackraste av Sverige. Vi åkte vägen från Jämtland över till Orsa och

sedan vidare till Rättvik där vi stannade. Året var 1999 vi köpte varsin glass och gick ut på Långbryggan. Femton år senare var det dags för giftermål. Vi talade om att gifta oss i Lissabon eller på en strand i Italien, men icke, det blev i vackra Rättviks kyrka vid Siljan, säger Matti.

– Ja, det blev en helt fantastisk dag som även innehöll en vild tango på bryggan nedanför kyrkan. Tänk hur det kan bli. Ingen av oss kunde väl tro att vi skulle bo här åtta år senare, säger Denise.

Sedan i mars bor de nu på Ivaresväg i Vikarbyn. Matti är engagerad i IFK Rättvik

Bandy och jobbar där med att skapa struktur i bandyklubben, bredda varumärket och öppna upp föreningen för fler människor och företag. Han lägger stor vikt på ungdomsarbetet och säger att klubben använder bandyn ”som redskap” för att skapa ungdomar med fina värderingar.

Denise har äntligen fått tid över för att förverkliga sitt bokprojekt. Just nu skriver hon på sin första roman med ett spännande innehåll och intressanta karaktärer. Vem vet, kanske blir det den första i raden av bästsäljare som vi kommer få chansen att läsa? n

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 31 j R E P O R T A G E
»Nu ska jag förverkliga mitt bokprojekt. Det blir en spännande roman med intressanta karaktärer.«

Musik vid Siljanveckan i Boda

30 juni10 juli

Jubileumskonsert

Sofia Karlsson med Lisa Rydberg & Gustaf Ljunggren

7 juli 18.00 Boda kyrka (entré 325 kr)

Veckans program

30 juni Dans i midsommartid en hyllning till Boda spemanslag 70 år

20.00 Boda GammelGård (entré 150 kr)

1 juli Daniel Reid & Andrum Ensemble

19.00 Boda kyrka (entré 200 kr)

2 juli Jubileumskonsert - Boda Spelmanslag 70 år!

14.00 Boda kyrka

2 juli Dans i Ovanmyra Bystuga - Boda Spelmanslag

20.00 ovanmyra BystuGa

3 juli Temakonsert: Hillmar Alexandersen

Bröderna Gjermund & Einar-Olav Larsen

19.00 Boda GammelGård (entré 150 kr)

4 juli Norske 1600-tals skatter med Barokk Boreal

19.00 Boda kyrka (entré 200 kr)

6 juli Klingande visa med Anders Jacobsson och Bengt Forsberg

19.00 Boda kyrka (entré 200 kr)

7 juli Jubileumskonsert - Svarta ballader med Sofia Karlsson

Lisa Rydberg och Gustaf Ljunggren

18.00 Boda kyrka (entré 325 kr)

Bodastämman

Buskspel, konserter och dans till Boda spelmanslag

18.00 Boda GammelGård (entré 150 kr)

Konsert med Magnus Stinnerbom & Västanå Band

22.00 konsertscenen, Boda GammelGård

8 juli Malvakvartetten

19.00 Boda kyrka (entré 200 kr)

10 juli Tradlåtar från Skåne och Halland samt egna låtar

Karin Wallin & Anette Wallin

19.00 Boda GammelGård (entré 150 kr)

Bodastämman 7 juli

Boda Gammelgård (entré 150 kr)

18.00 En hyllning till Boda Spelmanslag 70 År! & Dalarnas Spelmansförbund 80 År! Program på scenen från kl 18.00 med inbjudna grupper och solister

20.00 Dans på logen till Boda Spelmanslag

00.00 Dans tills morgonen gryr med:

Jon Holmén, Knapp Maria, Gunnar Brandin, Knapp Brita, Stina Brandin, Joel Brémer, Knapp Karin, Jonas Brandin Knapp Britta, Hadrian Prett och Håkan Olsson

Magnus Stinnerbom & Västanå Band

22.00 utescenen, Boda GammelGård (inGår i stämmoentrén)

På Bodastämman den 7 juli bjuder Magnus Stinnerbom & Västanå Band med oss på en gripande, vacker och fartfylld konsert med musiken från Västanå Teater av Magnus Stinnerbom.

Biljetter via www.visitdalarna.se • www.bodabygden.se • [med reservation för ändringar i programmet]

Magnus Stinnerbom • Christian Svensson • Sophia Stinnerbom Alla bilder på Västanå Band Foto: Knut Utler Jonas Brandin Sebastién Dubé Foto: Peter Holgersson

Nu är det

50 år sedan

Ego Boy vann Elitloppet

Ego Boy vann ett flertal stora lopp under sin karriär men sällan har väl uppståndelsen varit så stor som när Ego Boy och tränaren Ingemar Olofsson anlände till Rättvik efter Elitloppssegern den 27 maj 1973. Många menar att det var Ego Boy och uppmärksamheten kring honom som på ett mycket positivt sätt ökade intresset för travsporten i landet.

1973 blev Ego Boys mest segerrika år då han vann 18 av de 23 lopp. Han blev utsedd till Årets häst både 1971 och 1973.

I Rättvik finns flera fina badplatser

• Siljansbadets Camping

• Helsingland

• Ore Camping

• Svartviksbadet i Furudal

• Sinksjön i Boda Kyrkby

• Ensen och Gärdsjöbadet i Nedre Gärdsjö

• Glistjärns badplats

• Vikarbybadet

• Ljugaren i Born

Mer information om badplatserna och karta hittar du på www.rattvik.se

Nu kommer fler få möjlighet att ta ett dopp i Siljan

Under våren har kommunen låtit bygga en ramp ute på området Helsingland. Rampen som leder ner i vattnet ökar tillgängligheten och möjliggör för många äldre och för personer med någon form av funktionsnedsättning att svalka sig i sommarvärmen.

Han blev också invald i travsportens Hall of Fame.

Tyvärr blev Ego Boys karriär alldeles för kort. På sommaren 1974 hittade man honom liggandes i sin box i stallet. Han fick all tänkbar vård men hans liv gick inte att rädda. Ego Boy ligger nu begravd i vinnarcirkeln på Rättviks travbana. För att hedra hans minne körs dessutom varje år ett hyllningslopp – Ego Boys Minne. I år äger loppet rum i samband med sommartravsfinalen den 5 augusti.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 33 V I S S T E D U A T T ?
Foto: Kanal 75

Pasta pesto med ugnsbakade tomater & Burrata

34 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023

4 portioner

Ingredienser:

1 paket Pasta Penne

2 krukor färsk basilika

1 vitlök

50 g pinjenötter

1–2 dl riven parmesanost

1 förpackning ruccolasallad

2 förpackningar körsbärstomater

olivolja

flytande honung

salt och peppar

Gör så här:

Börja med peston.

• Blanda ner basilikan, en vitlöksklyfta, den rivna parmesanosten och pinjenötterna i en mixer. Mixa och tillsätt olivolja till önskad konsistens. Salta och peppra efter tycke och smak.

• När den är klar låter du peston vila i kylskåp under tiden som tomaterna går klara i ugnen och pastan kokar.

Ungsbakade tomater:

• Sätt ugnen på 200 grader.

• Halvera tomaterna och lägg dessa i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och flytande honung, tillsätt salt, peppar och en pressad vitlöksklyfta. Baka i ugn i ca 45 minuter.

• Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.

• Koka pastan enligt anvisning.

• Blanda pastan med peston.

• Halvera en Burrata och lägg på toppen och tillsätt tomaterna.

• Toppa med lite roccolasallad, rostade pinjenötter och lite extra permesanost.

Ingredienser

1 paket jäst

2 msk salt

1,2 liter vetemjöl

5 dl ljummet vatten

1,5 dl olivolja

Kryddor:

timjan, oregano, basilika och flingsalt

Gör så här:

• Sätt ugnen på 250 grader.

• Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke och slå över det ljumma vattnet. Arbeta

degen i 15 minuter och låt sedan degen jäsa under bakduk i 60 minuter.

• Smörj formen med lite olivolja, lägg i degen och jämna ut den så den täcker hela botten och blir ca 2 cm hög. Tryck till degen med fingertopparna så det bildas gropar. Slå över rikligt med olivolja samt en kryddblandning av timjan, oregano, basilika och flingsalt.

• Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

• Grädda därefter i cirka 15 minuter.

Smaklig måltid!

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 35 M A T & D R Y C K
till en liten långpanna.
Servera gärna pastan med ett hembakat Focacciabröd

NYBYGGE ELLER RENOVERING? VI HAR DET MESTA!

Vill du också ha hjälp att klippa gräsmattan?

BEHÖVER DU HJÄLP?

Hos oss får du den hjälp du behöver.

Du bollar allt från idéer till materialval med vår utbildade personal.

Välkommen in till oss!

I DALARNA: MORA • RÄTTVIK

FALUN • SMEDJEBACKEN GRÄNGESBERG www.xlbygg.se

Öppettider: Måndag–fredag 7–17 och lördag 9–13

Prata installation med oss! www.husqvarna.se

Trygghet och kunnande med RÄTTVIKS VVS

Behöver du hjälp med VVS installationer eller värmepumpar? Då är det till oss på Rättviks VVS som du ska vända dig. Våra hantverkare har den rätta kunskapen att utföra alla arbeten, stora som små.

Har du några frågor eller funderar du på att göra om hemma? Kontakta oss så hjälper vi dig titta på en lösning som passar för dig och ditt ändamål.

Välkommen att ringa 0248-609 150.

Snickerivägen 1D, Rättvik | 0248-609 150 | info@rattviksror.se www.rattviksror.se

SERVICE • REPARATIONER • FÖRSÄLJNING RÄTTVIK • 0248-127 60 • 070-581 27
60 www.anderstraktorservice.se
Robot!
oss! Robotgräsklippare
Service och vinterförvaring av robotgräsklippare. Kontakta
VERKTYG & MASKINER FÄRG FÖNSTER & DÖRRAR ARBETSKLÄDER TAKPAPP & TAKPANNOR TRÄ

Karl-Tövåsens levande Fäbod

Hjärtligt välkommen till Fäboden är öppen 16/6–13/8

Fredag–Söndag kl. 12.00–16.00

Hela midsommarhelgen stängt.

Frigående kor, kalvar, höns, grisar, getter och kaniner. Smör, ost och messmör tillverkas på traditionellt vis och finns till försäljning. Kaffeservering. Visning av fäboden kl.12.30 och 15.00 varje dag, som självklart ingår i entrén.

Entrén är en engångsavgift som gäller under hela sommaren.

Mer info: www.karltovasensfabod.se

BESÖK NOSTALGI

MUSEET

ÖPPETTIDER: 11.00–17.00

Torsdag–Söndag

Frågor? Ring Abbe 070-206 06 60

KNEKTPLATSEN

RÄTTVIK

www.minnesmaskinen.se

ÅNGBÅTSTUR

på Ljugaren i Rättvik med ångslupen ”Agnes”

Vi besöker Vasastenen, Orbergsgrottan och Sandviks fäbodar där vi intar medhavd fika. Måndagar och Torsdagar.

Avgång från byn Born i Rättvik, kl. 18.00 och åter ca 22.00. Promenadskor rekommenderas.

Vi tar även beställningar för mindre sällskap på andra tider.

För mer information: www.kallasgarden.se

Gösta Karlberg 070-621 43 86

RÄTTVIKSMÅLET

är en viktig del av den lokala

kulturen

38 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023

Runt 15

personer sitter samlade i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Järnvägsgatan när vi kommer på besök. Temat för dagen

är det samma som 1976 när studiecirkeln ”Rättviksmålet” startades. Sedan dess har människor samlats för att tala rättviksmål med varandra och dokumentera språket och dess lokala varianter. Förutom att deltagarna ser ut att ha väldigt trevligt tillsammans har de ett gemensamt mål – att rädda språket till eftervärlden.

Nils Johansson var studiecirkelns förste ledare. Han var språklärare och inledde tillsammans med cirkeldeltagarna ett systematiskt arbete med att analysera och dokumentera ord, grammatik och karaktäristiska uttryck i rättviksmålet. Gudrun Kellner övertog ledarskapet 1982 och fortsatte det påbörjade arbetet. Materialet samlades i en skrift ”Ordbok över rättviksmålet” som gavs ut första gången 1998 och i en utvidgad utgåva 2016.

Från de första tio åren finns även ett stort antal ljudinspelningar där äldre personer berättar om gamla tider på rättviksmål. Även andra berättelser, dikter, musik och sånger har spelats in.

Gudrun var cirkelledare till år 2016 och aktivt verksam i studiecirkeln i över 45 år. Hon gick helt nyligen bort, vid 93 års ålder.

Ända sedan 1981 har cirkeln bidragit till Rättviks Hembygdsförenings årsskrift ”Rättvikskrus” – berättelser på rättviksmål och med ordleken ”Okâ lååt du?”.

Efter 2016 har ledarskapet delats mellan Anders Furn och Bengt Norberg vilket bland annat lett till att det nu finns två studiegrupper, en på dagtid och en senare på eftermiddagen för att möjliggöra för yngre och yrkesarbetande att delta och att

få fler intresserade av att bevara och lära sig rättviksmål.

En av dem som engagerat sig är Barbro Gudmundsson från Stumsnäs. Hon kommer gärna till träffarna och tycker det är en härlig känsla att bara få sitta och prata rättviksmål, och det med andra som förstår. Vid vårt samtal framgår det att de flesta av deltagarna pratade mål hemma när de växte upp, men att tala rättviksmål i skolan var otänkbart.

– Nej, nej det fick vi absolut inte göra. I skolan var vi tvungna att tala svenska, säger Christer Bergin och flera av deltagarna håller med.

– De som fortfarande talar ett genuint rättviksmål blir allt färre och det känns därför viktigt att föra kunskapen och traditionen vidare till kommande generationer, säger Börje Sommar.

Rickard Blixt är den till synes yngste i gruppen. Han tycker det är viktigt att nå barn och ungdomar. Med hjälp av internet sprider han texter och roliga berättelser på Youtube men naturligtvis skulle han, precis som övriga i gruppen, vilja få möjlighet att lära barn och unga i skolan rättviksmål.

– Många barn har kanske hört sina moroch farföräldrar prata rättviksmål och är nyfikna och vill lära sig, avslutar Rickard. n

Rättviksmålscirkeln arrangerar varje sommar en temaafton på Rättviks gammelgård där musik och sång blandas med berättelser och allmän information – allt på rättviksmål. I år äger arrangemanget rum onsdag 12 juli.

För mer information: www.hembygd.se/rattvik

Skanna QR-koden för att komma till hemsidan.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 39
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM Anders Furn välkomnar fler att delta i studiecirkeln.

MATSGÅRDEN

I Rättviks kommun har vi verkligen en rik skatt av kulturarv och kulturmiljöer. Har du ett par timmar över i sommar så packa en picknickkorg och ta dig de 8 kilometrarna från Rättviks centrum ut till Östbjörka. Där finns Matsgården som har så mycket historia att berätta i allt från byggnadsteknik till handarbete. Men du kan också få en förståelse för hur en bondefamilj levde sitt liv under 1600,- 1700, och 1800-talet i Siljansområdet. Onsdagar och söndagar under sommaren finns det en guide på plats som kan berätta mycket spännande om gården och människorna som levde här.

Matsgården i Östbjörka var ett av de allra första besöksmålen som jag åkte till när jag började arbeta i Rättvik för fem år sedan. Allmogen, gamla byggnader och inte minst släktforskning har länge intresserat mig. I Matsgården har vi verkligen en pärla när det kommer till välbevarade gamla kringbyggda gårdar. De äldsta delarna härrör från 1600-talet men merparten av byggnaderna uppfördes under 1700- och 1800-talen. Stilen kallas nordsvensk och mangårdsbyggnaden är

en påbyggd parstuga. Det typiska med den är också att den ligger mot norr så att gården skulle skyddas från den kalla nordanvinden.

Alla byggnader hade sin egna funktion men man var också väldigt uppfinningsrik när det gällde att hitta smarta lösningar för att underlätta tillvaron. Pigor, drängar och äldre fick sova tillsammans med hästar, kor och får. Djurens kroppar alstrar mycket värme, och med en öppen spis i ladugården (fjus på Rättviksmål) blev det enklare att hålla värmen för både djur och människor

under kalla vintermånader. Det är ganska lätt, tycker jag, att föreställa sig livet på gården för 150 år sedan när man står på gårdstunet. Att det var en för den tiden välbärgad gård, det ser man också väldigt tydligt när man går in i mangårdsbyggnaden. Väggarna är rikligt dekorerade, möblemang och husgeråd vittnar om hantverksskicklighet. Hantverkare och konstnärer vandrade ofta mellan socknarna för att utföra sina uppdrag och det var bara de största gårdarna som hade råd att anlita dem.

Jag fascineras ofta över hur människorna

40 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023
TEXT: LENA KRÅNGLIN FOTO: LENNART EDVARDSSON

levde sina liv förr i tiden. Så i samspel med naturen som de samtidigt var så beroende av. I mitten av 1850-talet bor här Mats Anders Olsson och hans hustru Spärs Brita Jonsdotter. De är båda i 60-års åldern och deras son Olof och sonhustru Kerstin samt barnbarnen Brita, Anna, Kerstin och Anders bor också på gården. Mats Anders är en av byns mest välbärgade bönder och en av de största markägarna. På somrarna tar de boskapen till de två fäbodarna i Silverberg Boda och de har hela 7 kor, en kviga, 17 får, fem getter och en bock. Två hästar bor också på gården och hästen var ett ovärderligt arbetsredskap för en gård. Att ha råd med två hästar var inte alla förunnat.

På Kulturhuset i Rättvik har vi en hel del dokumentation om Matsgården. Där hittade jag en förteckning över den mathållning som förekom på gårdar av detta slag runt Rättvik.

Frukosten bestod ofta av bröd, smör och ost eller mesost. Mesost förekom ofta för att dryga ut smöret. Till det åts halstrad strömming samt potatis och rovor. Middagsmålet bestod ofta av ärtgröt med skummjölk och på sommaren gärna tätmjölk. Bröd, smör och ost/mesost fanns som tillbehör och man drack svagdricka till

det. Till kvällsmål åt man ofta välling på kornmjöl, mjölk, smör, ost och bröd. Ibland gjorde man ”söll” som var bröd som man bröt i bitar och slog mjölk över. Även soppa på gråärter förekom till kvällsmat.

Till helgdags åt man ofta stekt fläsk, kokt korngryn eller potatis och flott. Köttsoppa förekom liksom ”mölja” vilket är uppblött bröd som kokas med fett, ofta talg. ”Klabbe” var även det en populär rätt vid högtider och då kokades plättar av kornmjöl i saltat vatten och åts med fläsk eller flott.

Mats Olof Andersson och hans hustru Hellsing Kerstin Göransdotter tar över Matsgården 1861 då hans far Mats Anders Olsson avlider 76 år gammal. Matssläkten är kvar på gården fram till slutet av 1920talet då gården kommer på obestånd, den stora depressionen kan ha varit en påverkande faktor. Syskonen Mats, Jon, Anna och Anders Gustaf säljer 1931 Matsgården till Nordiska Muséet vilka har planer på att flytta gården till Skansen. Flytten blir dock aldrig av men gården renoveras och hålls öppen för besökare. 2004 byggnadsminnesförklaras Matsgården och sedan 2005 ägs gården av Rättviks kommun. n

GUIDNING

Sker varje hel timme 28 juni–13 augusti. Onsdagar kl 15.00, 16.00 och 17.00

Söndagar kl 13.00, 14.00 och 15.00 Här får du en inblick om hur en välbärgad bondefamilj levde kring mitten av 1800-talet.

KOSTNAD

Ett besök på Matsgården kostar 50 kr, inklusive guidning och utställning.

UTSTÄLLNINGAR

I år kan du se utställningarna: ”Storartade småkryp” med konstnären och silversmeden Anna Daniels samt skrivmaskinssamlaren Grim Nordstedts skrivmaskiner från 1900-talets första hälft.

KONSERT

Fredag 7 juli kl 13.00

Anders Bjernulf – Solo

Välkommen på en solokonsert med Rättviksspelmannen Anders Bjernulf. För biljett & info: folkmusikenshus.se

SMIDE

Söndag 23 juli kl 13.00

Workshop, smid en kapsylöppnare eller en väggkrok med smeden. Matts Fällman. Kostnad 200 kr.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 2 2023 41 K U L T U R
MATSGÅRDEN – PROGRAM –

Vi hjälper dig.

En reklambyrå med känsla för design och content, stort engagemang, flexibilitet och leveranssäkerhet.

• Grafisk formgivning

• Webbdesign

• Foto & Filmproduktion

• Content marketing

Välkommen att kontakta oss 070-587 90 17

info@riesbeckreklam.se riesbeckreklam.se

Nästa nummer ute December 2023

På vår hemsida kan du läsa alla nummer av Upptäck Rättvik upptackrattvik.se

Magasinet som inspirerar dig att upptäcka Rättvik Nr 2 2023 Vi bor på en perfekt plats Bandyn lockade dem till Rättvik En unik konstnärsgård 10år 2013–2023

Drömmer du om att bygga nytt?

Är du nyfiken på att flytta till Rättviks kommun?

Just nu erbjuder Rättviks kommun byggklara tomter för villor på Lissbrändan. När området är fullt utbyggt kommer där att stå cirka 32 bostadshus. I nuläget har vi 24 av dessa ute till försäljning.

Varje tomt är cirka 900–1 900 m2 och avsedd för bostadshus. VA- och elledningar finns framdragna till tomtgräns. För att köpa någon av de tomter som kommunen säljer behöver du stå i vår tomtkö. Tomterna vi säljer erbjuds i tur och ordning till de som har plats i tomtkön.

Lediga tomter finns även i Furudal.

Du kan läsa mer på kommunens webbplats rattvik.se/tomtko

www.dalaguldsmide.se DALA GULDSMIDE Rättviksringen Folklore & Kurbits 750 kr 1150 kr 1690 kr 599 kr 1095 kr 1295 kr 11090 kr 1150 kr 750 kr 499 kr 1290 kr1350 kr Pris i guld från 8900 kr Dalarnas landskapsblomma Dalarnas landskapsblomma OF SWEDEN 450 kr 450 kr 950 kr Dalahästar i äkta silver
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.