Page 1

HMSHost personeelsblad

HOSTPITALITY 2014 | # 03

10 LEUKE WEETJES

OVER KOFFIE STARBUCKS COFFEE

TASTING BARISTA KAMPIOENSCHAP


VAN DE DIRECTIE

Iedereen heeft er wel iets mee: koffie. Volgens sommigen een eerste levensbehoefte, ik vind het in ieder geval erg lekker. In de ochtend geniet ik van een cappuccino. In de middag smaakt een espresso mij erg goed. Daarnaast is koffie het belangrijkste product wat wij verkopen. Meer dan 7,5 miljoen kopjes per jaar! Kortom, een mooi thema voor deze editie van de Hostpitality. Gastvriendelijkheid is de basis om up-selling en cross-selling mogelijk te maken. Want wie de gast niet in de juiste stemming brengt, kan ook niets extra aan een gast verkopen. Juist de gast het gevoel geven dat hij of zij bijzonder is, maakt het eenvoudiger om iets extra’s te verkopen. Dat hoeft niet perse direct te zijn, door iets lekkers bij de koffie te verkopen, maar dat kan ook later en meer in de toekomst liggen door mensen het gevoel te geven ‘daar ga ik weer eens een keer naar terug’. Ik ben erg blij dat we nieuwe trainingen, speciaal voor ons bedrijf, hebben ontwikkeld die jou verder helpen om gastvrijheid en verkoopskills in de praktijk toe te passen. Zo bieden we de ‘Be Commercial’ training aan waarin je spelenderwijs leert hoe je jouw gasten nog beter kan adviseren, zonder opdringerig over te komen. Kijk op het portaal wanneer deze training wordt gegeven, maar je kunt je natuurlijk ook voor een van de andere trainingen inschrijven. Sta niet stil, maar ontwikkel jezelf!

In dit magazine lees je hoe je koffie het beste kunt proeven, vind je de leukste koffieweetjes, inspireren wij je met koffie recepten, organiseren we koffie trainingen en geven we tips hoe je nog meer koffie kunt verkopen. Veel koffie hebben we verkocht tijdens de eerste piek van dit jaar; de voorjaarsvakantie. En zoals jullie allemaal hebben gemerkt, het was een drukte van jewelste op de luchthaven. Ieder jaar zijn er meer en meer reizigers die in mei met het vliegtuig op vakantie gaan. En dat is voor ons natuurlijk goed nieuws. Belangrijk is dat we de gasten die naar onze verkooppunten komen, ook verleiden om wat meer te besteden. Tip; zorg voor een mooie presentatie van de producten. En van groot belang is ook de snelheid. Omdat veel reizigers al een tijdsdruk ervaren, willen ze niet lang in de rij staan. Probeer al je gasten op een snelle, efficiënte, maar ook gastvriendelijke manier te helpen. Dit zorgt er ook voor dat meer gasten een van onze verkooppunten bezoeken. En de ‘capture’ verhogen, zoals dat met een mooi woord heet, is ook een van de speerpunten van dit jaar zoals je ook in eerdere edities van de Hostpitality hebt kunnen lezen.

2 | HOSTPITALITY

Dat we ons als bedrijf ook blijven ontwikkelen en vernieuwen, was de reden voor vakblad Horeca Misset om aan HMSHost de Innovation Award uit te reiken. Volgens de jury blinken we al jaren uit in het lanceren van (nieuwe) horecaconcepten. Ik ben dan ook erg trots op de erkenning van Misset Horeca en andere horeca ondernemingen die HMSHost hebben genoemd als inspirator in de Nederlandse Food & Beverage branche. Een mooie waardering voor wat wij op de luchthaven doen en hiervoor wil ik jullie allemaal danken. Samen hebben we ervoor gezorgd dat er vele, mooie en inspirerende horecaconcepten op Schiphol zijn. Daarnaast maken we ons klaar voor de zomerperiode. Zo worden bij de Mediterranean Sandwich Bar aanpassingen gedaan zodat we de topdrukte daar beter kunnen behappen. En veel nieuwe collega’s zijn aangenomen om ons tijdens het drukke zomerseizoen te ondersteunen. Aan ieder van jullie de vraag om hen te verwelkomen en ervoor te zorgen dat zij zich thuis voelen bij HMSHost. Zodat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en met plezier alle gasten bediend. En ik weet zeker dat we dan ook weer een succesvol nieuw seizoen in gaan. Jan Willem Hilbron General Manager


INHOUD

DEZE KEER IN HOSTPITALITY... Colofon Hostpitality is bestemd voor alle HMSHost medewerkers en verschijnt om de twee maanden.

De redactie bestaat uit: Christiane de Jong (HRM) Danielle Touwslager (Touch Down) Femke Dunning (La Place) Ine Agerbeek (Color Café) Janiek Koolen (The Brasserie) Kim Delissen (Dakota’s) Meddy de Graaff (Communicatie) Muriël Harlaar (Communicatie) Niek Smid (Mediterranean Sandwich Bar) Patrick van Geerenstein (FM) Sabrina Danker (HRM) Tamarah Bakker (La Place) Tijn Slop (FM)

Vormgeving: Rick Roering

5

DE FAVORIETE KOFFIE VAN ... Altijd al willen weten wat de favoriete koffie van je collega’s is? 6 Collega’s delen het met je op pagina 5.

Unicum Communicatie

07

STARBUCKS KOFFIE TASTING Het is tijd voor een antwoord op de vragen wat de lekkerste koffie is, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt.

11

AFDELINGSUITJE STORE MARKET FOODCOURT LOUNGE Wat begon met een spannend werkoverleg op een geheime locatie eindigde in de arena.

Druk: Drukkerij Noordhoek BV

Heb jij ideeën voor de volgende Hostpitality? Schrijf, mail of bel naar:

HMSHost Schiphol Airport Tav redactiecommissie Hostpitality Postbus 75041, 1117 ZN Schiphol 020 – 60 34 537, info@hmshost.net

15

GASTVRIENDELIJK ZIJN IS DE BASIS Enthousiasme, aandacht, overtuiging en interesse zijn een paar ingredienten voor een succesvolle verkoop. Meer tips vind je op pagina 15.

18

EEN BIJZONDER UITJE VOOR HET HELE GEZIN Op Schiphol is natuurlijk meer te doen dan reizen of werken. Ontdek de geheimen het met je gezin.

20

WIE VINDT HET GOUDEN EI? Help jij ons een collega te vinden? Dan hebben wij voor jou €125,- Wil je weten hoe kijk dan op de achterpagina.

HOSTPITALITY | 3


10 LEUKE WEETJES

Wist je dat koffie de meest gedronken drank is in Nederland? Jaarlijks drinken Nederlanders gemiddeld 165 liter koffie en wereldwijd worden meer dan 400 biljoen kopjes koffie geconsumeerd per jaar. Dit maakt koffie naast water de populairste drank. Koffie mag dan de meest gedronken drank zijn, maar wat weten we nou precies van koffie? Daarom hier tien leuke weetjes die wij hebben gevonden over koffie.

1. We beginnen met het ontstaan van koffie.

5. Wist je dat koffie de man scherp houdt.

Wist je dat koffie ontdekt is door geiten? Het schijnt namelijk dat de bonen ontdekt zijn door een Ethiopische geitenhoeder. Na het eten van de koffiebonen werden zijn geiten namelijk actieve ‘dancing goats’. Toen hij zelf ook ging snoepen van de koffiebonen, kwam hij erachter dat het hetzelfde effect had op de mens. Hij vertelde dit aan de monniken in de nabijgelegen dorpjes en later werd bedacht dat van de bonen beter een heerlijke drank gemaakt kon worden in plaats van ze op te eten: het ontstaan van de koffie.

Braziliaans onderzoek toonde aan dat jonge mannelijke koffiedrinkers relatief beweeglijker zaad produceren dan niet koffiedrinkers.

2. Wist je dat je als echte koffie liefhebber eigenlijk altijd koffie kunt bestellen in welk land je ook bent. In elke taal klinkt koffie namelijk bijna hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je de taal niet spreekt, koffie bestellen moet altijd lukken!

6. Andere medische positieve effecten door cafeïne zijn er ook, want wist je dat olympisch kampioen Chris Hoy beweert dat hij zijn medailles te danken heeft aan zijn eigen gemaakte koffie. Dit is natuurlijk niet zijn enige reden, maar uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat door cafeïne snelheid en uithoudingsvermogen wordt vergroot. Cafeïne vergroot namelijk de snelheid van de spieren en de sterkte van de spiercontracties, waardoor deze minder snel vermoeid worden. Ook zorgt cafeïne voor positieve denkers. Uit een experiment bleek namelijk dat koffiedrinkers 7 procent sneller waren in het herkennen van positieve woorden. Een positieve en actieve dag begint dus met een kopje koffie.

9. Wist je dat milde koffie meer cafeïne bevat dan donkere koffie? Je denkt misschien het tegenovergestelde, want het lijkt logischer dat hoe donkerder de koffie van kleur is, hoe meer cafeïne hij bevat. Maar het is juist andersom: hoe donkerder de bonen, hoe meer smaak, maar hoe minder cafeïne. De oorzaak hiervoor is dat bij donkere bonen meer cafeïne verbrand wordt tijdens het branden van de bonen. Dus cafeïne nodig? Drink lichte koffie!

3. Wist je dat gelovigen pas duizend jaar later mochten genieten van een kopje koffie dan niet 7. Vrijgezel? Wist je dat het een afknapper is 10. Dit lijstje wordt afgesloten met ‘poepiedure’ gelovigen. Pas nadat de paus de koffiebonen als je op de eerste date zegt dat je geen koffie koffies. Wist je dat Kopie Luwak gemaakt zegende in de 16e eeuw, mochten de gelovigen wilt. Een onderzoek onder 300 vrijgezellen wordt van uitgepoepte koffiebonen? Deze dure ook koffie drinken.

toonde namelijk aan dat het merendeel samen koffiedrinken het leukst vond op de eerste date.

4. Wist je dat Brazilië haar deelname aan de olympische spelen aan koffie te danken heeft? 8. ‘Koffie’ stamt af van de naam quahweh, wat sterkte of macht betekent. Maar ooit afgevraagd In het jaar 1932 kon Brazilië het zich niet veroorloven om de Braziliaanse atleten naar de Olympische spelen in Los Angeles te sturen. Maar Brazilië had een plan. De hele boot werd vol geladen met koffie en dit verkochten zij onderweg zodat de atleten toch naar Los Angeles konden.

4 | HOSTPITALITY

waar het woord cappuccino vandaan komt? Dit is namelijk vernoemd naar de monnik van de religieuze orde van kapucijners. Door hun bruine klederdracht met ‘witte’ haren hebben zij dezelfde kleuren als de cappuccino.

koffiebonen worden door de Civetkat opgegeten en wanneer deze wordt uitgepoept, hebben we een Kopi Luwak boon. Smerig? Het schijnt dus één van de beste koffies te zijn. In Thailand dachten ze, dit kunnen wij ook. In de NoordThaise Chiang Rai is de Black Ivory verkrijgbaar. Same story, different animal, namelijk de olifant. Dus altijd al eens olifantenpoep koffie willen proberen? Op naar Thailand! Bron: FoodReporter


DE FAVORIETE KOFFIE VAN

Gil van den Berg, Mediterranean Sandwich Bar

“Ik houd niet zo van koffie of thee, doe mij maar een lekker koud biertje.”

Milo Al, Starbucks Arrivals 4 “Mij maak je blij met een Vente Caramel Macchiato, gemaakt van Colombia Narino bonen, met een extra shotje espresso.”

Lisa Storm, Balcony Bar

Remco Wildeboer, IT

“Kort maar krachtig, klein en zwart.”

“Ik drink het liefst een Latte Macchiatto met een extra shot espresso, maar dan wel van Illy koffie!”

Miguel Rijsenburg, Touch Down “Ik drink geen koffie, maar een lekker kopje muntthee in de ochtend.”

Jordy Sloof, Grand Café Het Paleis “Dubbele espresso, daar word ik lekker wakker van.”

HOSTPITALITY | 5


BARISTA KAMPIOENSCHAPPEN

IEDER JAAR ORGANISEERT STARBUCKS DE BARISTA KAMPIOENSCHAPPEN. Dit begint op regionaal niveau, dan nationaal en dan de wereldkampioenschappen. Toen Suzanne Brunt, mijn Store Manager me vroeg om mee te doen aan de regionale wedstrijd van Schiphol had ik eerst mijn twijfels. Het leek me ontzettend leuk, maar ook moeilijk. Er zijn veel goede barista’s op Schiphol. Maar uiteindelijk wilde ik toch wel heel graag mee doen. Ik ben meteen begonnen met de voorbereidingen en heel veel oefenen achter de bar. Toen was het zo ver! We verzamelden bij de Starbucks in Lounge 1 voor de eerste twee delen van de test. Ik was wel behoorlijk zenuwachtig maar gelukkig hadden mijn medekandidaten daar ook last van. We begonnen met een quiz van tien vragen over Starbucks en koffie. Daarna hebben we om de beurt een koffie-tasting gedaan met de jury. Ik had gekozen voor twee koffies uit Ethiopië om het verschil in verwerkingsmethoden goed te ontdekken. Het was lastig in te schatten hoe ik het had gedaan want er is altijd meer wat je kunt vertellen en ik wist niet wat de criteria waren. Maar ik had er een redelijk goed gevoel over.

dit onderdeel had ik de meeste zenuwen. Gelukkig werd er ook op andere punten gelet, zoals bar routine, gastenconnectie en schoonmaken.

Daarna was het tijd voor de bar skills. Allereerst mochten we allemaal ons signature drankje maken. Iedere kandidaat moest een eigen drankje ontwikkelen en die voor de jury maken. Mijn drankje, de nutty cortado moest het opnemen tegen een stroopwafel frappuccino, een café verona cortado en de tropical hibiscus. Geduchte concurrentie dus! Vervolgens mochten we om de beurt op de bar een aantal latte’s maken met een rosetta als latte-art erin. Latte-art is niet mijn sterkste kant, dus voor

De volgende stap zijn nu de Nederlandse kampioenschappen. Die worden gehouden in het support Centre in Amsterdam. Ik heb het commentaar van de jury mee genomen naar huis en ga heel hard oefenen op mijn rosetta’s Ik heb heel erg veel zin in het NK. De winnaar daarvan mag naar Londen! Ik ga mijn uiterste best doen!

Recept koffie milkshake

Nadat we allemaal aan de beurt waren geweest, ging de jury de punten berekenen en mochten wij wachten op de uitslag. Na een paar minuten kwam het verlossende woord en hoorde ik dat ik had gewonnen. Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen dus de verassing was groot. Het was een leuke, spannende avond en de sfeer onderling was heel positief. We zijn lekker een drankje gaan drinken op de avond en om nog even na te praten.

Caroline Bosch

Ingrediënten voor 4 personen 2 kopjes sterke koffie 400 ml volle melk 900 ml slagroomijs

Bereiding en 450 ml slagroomijs Doe 1 kop koffie, 200 ml volle melk een shake. in een blender en mix in 15 sec. tot elfdemilk de 2e kop met Verdeel over 2 hoge glazen. Doe hetz Serveer met rietjes. ;-) koffie en verdeel over 2 hoge glazen.

6 | HOSTPITALITY


STARBUCKS COFFEE TASTING

Wat is nou eigenlijk de lekkerste koffie? Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Vragen die wij (de redactie!) regelmatig stellen. Tijd voor een antwoord en dat is maar op één plek te halen! Dus, tijd voor koffie! Maar dan ook echt lekkere koffie, koffie bij Starbucks op Schiphol!

We legden onze vragen voor aan Coffee master Rob en Shiftsupervisor Martijn. Twee echte koffiegoeroes, die op elke vraag een passievol antwoord hebben en die met veel leuke weetjes en feitjes komen.

Starbucks kennen we natuurlijk allemaal van de verschillende soorten koffie met een smaakje of een frappuccino. Maar de échte koffie is een heel ander verhaal. En verhalen zijn er! De mannen kunnen er echt alles over vertellen en wat zó leuk is, is dat je het ook zelf kan ervaren. Wist je bijvoorbeeld dat ze iedere dinsdag om 15.00 uur een echte coffee tasting hebben bij Starbucks Arrivals 4. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Onder het genot van een heerlijke kop koffie die is afgestemd op de persoonlijke smaakbeleving vertellen Rob en Martijn iets meer over de koffie die we drinken. “Jullie genieten nu van de sun dried Ethiopia Yirgacheffe. De bonen worden van de boom gehaald en op de grond in de zon gedroogd. Dit is een zogeheten special reserve coffee; een zeer exclusieve boon uit een specifieke regio. Wist je bijvoorbeeld dat maar 1 op de 1000 bonen in aanmerking komt om special reserve waardig te zijn?” En zo brengen ze ons in korte tijd heel veel wetenswaardigheden over koffie bij.

“een espresso! Als een gast bij mij een espresso bestelt, weet ik dat ik iemand tegenover me heb die een koffieliefhebber is. Vooral aan deze gasten geef ik graag advies, want ik vind het super om dan meer te kunnen vertellen over de verschillende soorten en smaken.” Wij vroegen het koffieduo wat wij nou echt van Starbucks moeten weten. Zij waren het er over eens dat Starbucks een beleving is. De filosofie is elke gast elke dag weer te verrassen met een lekker kopje koffie. Dit is echt een mooie uitdaging. Het gaat dus niet alleen om het verkopen en bereiden van koffie, maar ook om het delen van kennis en het zoeken naar die waardevolle connectie. “Onze gasten willen graag meer weten over koffie en staan open om nieuwe koffies uit te

Rob legt ons ook uit hoe we de coffee het beste kunnen ‘tasten’: ruiken, slurpen, proeven en een momentje voor jezelf om echt te ervaren wat je proeft. Daarna beschrijf je de koffie. De geur van de koffie is heel belangrijk, iedere koffie heeft zijn eigen geur. De koffie van onze tasting had de geur van donker fruit, zoals kersen. Het slurpen dient ervoor om de smaak van de koffie te verdelen over je hele mond, hierdoor proef je de verschillende smaken zoals zoet, zuur, zout, bitter en umami. Het laatste puntje van de tasting vond ik het lastigst, de koffie was zacht, fruitig en fris. Het bittertje was ergens achterin. Het was een hele andere smaak dan ik gewend ben, maar het was wel een heerlijk bakje koffie met een fruitige, warme twist! Wie Starbucks zegt, denkt koffie, maar hoe zit het eigenlijk met thee? Onze koffiegoeroes zien de interesse hierin toenemen. Starbucks heeft dit ook opgemerkt. En speelt hierop in door het vorig jaar overgenomen Teavana door te ontwikkelen in de ‘Starbucks’ voor thee. Als je aan koffie denkt, denk je aan Starbucks. Over een aantal jaar zal je bij de gedachten aan thee denken aan Teavana. Kwaliteitsthee is net als kwaliteitskoffie een fantastisch natuurproduct met een enorme diepgang die de moeite waard is te ontdekken. Op de vraag wat de Coffeemaster het liefst verkoopt, antwoordt hij:

proberen, het is echt fantastisch om deze gasten dan te adviseren. Daarnaast is Starbucks innovatief bezig en probeert altijd goed te zorgen voor elke gast. Zo hebben we nu ook de heerlijk Refresha. Dit is een lekker verfrissend drankje gemaakt van vruchtensap, echt fruit en koffie-extract uit groene koffiebonen. De cafeïne wordt als het ware uit de groene boon getrokken. De Refresha is goed voor de lijn, lekker fris en heeft de kick van koffie zonder de koffiesmaak!” Tot slot vroegen wij het duo om een advies, hoe krijgt iemand jullie baan? “Door je open te stellen voor nieuwe ervaringen, blijf continue je kennis delen en hard werken. Want alle kennis die je deelt met gasten of met partners (collega’s) krijg je terug. Je leert zo ontzettend veel van elkaar, door een beetje te sparren over vragen of andere meningen houd je elkaar scherp!” HOSTPITALITY | 7


DO YOU FEEL GOOD

Begin dit jaar is het ‘Do you feel good?’ medewerkers tevredenheidsonderzoek afgenomen. Samen met 7 andere landen hebben 17.896 medewerkers (15.081 vorig jaar) de enquête ingevuld.

DO YOU FEEL GOOD? aan een analyse per Store. Iedere Store Manager en afdelingshoofd kan dan zien waar actie op genomen moet worden en zal dit terugkoppelen naar zijn/haar medewerkers. De terugkoppeling zal interactief gebeuren in diverse werkoverleggen met medewerkers per Store gebied. Jouw mening telt en wij werken graag samen om een nog betere en gastvrije werkgever te zijn! Niet voor niets is ons motto: ‘Be My Guest’ en dat geldt niet alleen voor onze gasten, maar zeker ook voor onze medewerkers!

De cijfers laten zien dat 61% van alle F&B collega’s in Europa (10.916 personen) positief of zeer positief staat tegenover HMSHost / Autogrill. En de meesten van ons (64%) denken dat er positieve veranderingen zullen voortvloeien uit dit onderzoek. 962 medewerkers bij HMSHost Schiphol Airport hebben begin dit jaar de enquête ingevuld en konden hun mening gegeven. Onze score is dit jaar uitgekomen op 72%! Dit betekent dat 72% van de medewerkers bij ons op Schiphol tevreden tot zeer tevreden is over onze organisatie. Ten opzichte van vorige jaar hebben we een 11% hogere score. De cijfers laten hiermee zien dat we als bedrijf vooruitgang boeken.

In de komende editie van de Hostpitality komen wij regelmatig terug op de scores, de gesprekken met jullie en de te ondernemen acties voor verbetering.

De totale score over de gehele organisatie geeft de gemiddelde tevredenheid van alle medewerkers aan. Momenteel wordt er gewerkt

Nogmaals iedereen bedankt voor het invullen van de enquête!

VERLOPEN SCHIPHOLPAS Indien je Schipholpas is verlopen en je nog geen nieuwe schipholpas hebt opgehaald bij het Batch Center, mag je ook niet werken!

geen bezwaar komt te vervallen en je opnieuw de screening voor de AIVD moet indienen bij HRM. De goedkeuring duurt ongeveer 25 werkdagen!

Stel je Schipholpas verloopt op 01-06-2014, dan vervalt de geldigheid op 31-05-2014 om 00.00 uur. Draai je een nachtdienst of als je dienst is na 00.00 uur is afgelopen, dan bestaat de mogelijkheid dat je Schipholpas door de Marechaussee wordt ingenomen. De consequentie is dat de verklaring van

Dus check wanneer je Schipholpas verloopt en zorg ervoor dat je tijdig een nieuwe hebt opgehaald!

100% redenfeestje! voor een

LOGISTIEK

100% score voor Burger King tijdens de Sensz controle!

BURGER KING

Logistiek behaalt tijdens de Sensz controle de maximale score!

8 | HOSTPITALITY

Mocht je hierover vragen hebben kun je contact opnemen met de HRM afdeling via; 020 – 603 46 86 of via hrsupport.schiphol@hmshost.net.


FEMKE’S COLUMN

Koffie “Sommige dingen moet je gewoon leren drinken”, zei mijn moeder toen ik een jaar of twintig was. “Zoals koffie”, voegde ze daar aan toe. Aan het begin van mijn studententijd werd mij precies hetzelfde gezegd door een van mijn huisgenoten. Alleen voegde hij er “Zoals bier” aan toe. In beide gevallen nam ik hun advies ter harte. In het geval van bier duurde mijn leerperiode niet al te lang. Na een weekje was ik wel overtuigd van het gelijk van mijn huisgenoot. In het geval van koffie lag het wat anders….

Meteen na de uitspraak van mijn moeder nam ik me voor om een jaar lang koffie te gaan drinken in plaats van thee. Thuis maakte ik het zelf, tussen colleges door haalde ik het uit de automaat en op het terras dronk ik (zoals mijn zwager het noemde) echte koffie. Espresso, cappuccino, latte, filterkoffie, oploskoffie, sterke koffie, slappe koffie, koffie met suiker, koffie met melk, koffie met suiker en melk. Werkelijk alles heb ik dat jaar geprobeerd. En elk kopje was een pure kwelling. Na een heel jaar lang proberen, vond ik het dan ook welletjes. Koffie was aan mij niet besteed. Vervolgens heb ik een jaar of drie geen koffie aangeraakt, totdat ik voor het eerst in mijn leven op een begrafenis was. Ik moest ontzettend hard huilen en ontdekte daar waarom koffie ook wel een ‘bakkie troost’ genoemd wordt. Het werkte perfect als tranenwegslikker en ik voelde me oprecht beter na die bak. De volgende dag nam ik vol goede moed een kop koffie op mijn werk. Ik lustte het nu immers. Maar helaas… Zonder verdriet smaakte het bakkie troost gewoon naar koffie… Pas drie jaar daarna (begrafenissen daargelaten) heb ik mezelf weer aan een bakkie gewaagd. Hoewel het in dit geval meer ging om een hele grote bak met zoet spul, waaraan ook nog wat koffie was toegevoegd. Ik was met mijn zus in New York, en wij gingen en dagje eten wat Amerikanen eten. ’s Ochtends pancakes, ’s middags hotdogs, ’s avonds een enorme hamburger en ergens daar tussendoor een pretzel (vies!) en een enorme bak take away coffee. Van Starbucks. Mijn allereerste Starbucks koffie was een White Chocolate Moccha. Maat venti. Goddelijk. Ik dacht dat ik nog nooit zoiets lekkers geproefd had. In die tijd waren er nog geen Starbucksen in Nederland, en dus bleven mijn White Chocolate Moccha momenten beperkt tot vakanties in landen waar ze wel een Starbucks hadden. Gebleken is dat mijn liefde voor dit goedje voornamelijk te maken had met de beperkte toegang die ik ertoe had. Toen Starbucks eenmaal een locatie op Schiphol had geopend, heb ik de White Chocolate Moccha na twee pogingen voorgoed vaarwel gezegd. “Het gevoel is weg”, zou De Dijk gezongen hebben… Toch is het me uiteindelijk wel gelukt om koffie (in beperkte mate) te gaan waarderen. Dit is geheel te danken aan mijn zwager. Hij nam mij acht jaar geleden in Italië ’s ochtends mee naar espressobarretjes, waar we tussen de Italiaanse mannen in maatpak onze espresso stonden te drinken. Geen straf, en niet alleen vanwege de mannen in maatpak… Espresso is de beste koffie die er bestaat, al was het alleen al omdat ie zo snel op is. De eerste twee slokken van een bak koffie zijn namelijk niet zo erg, maar die hele plons die erna komt is zo jammer. Bij espresso is dat probleem er niet, want die is na twee slokken op. Ideaal! Vanaf die tijd drink ik af en toe espresso, espresso macchiato of ristretto. En zo heeft mijn moeder toch gelijk gekregen. Koffie moet je leren drinken. Al hebben sommige mensen er wel tien jaar voor nodig…

HOSTPITALITY | 9


VITALITEIT

<< KEVIN gaat het leven door vitaal Na de zomer van vorig jaar, in september 2013, is Kevin van Boven (Starbucks) vol goede moed begonnen met het vitaliteitsprogramma. Hij wilde graag gebruik maken van deze unieke kans die HMSHost hem aanbood. Op kosten van HMSHost en onder werktijd kon hij dit programma namelijk volgen. Met behulp van het programma hoopte hij zich bewuster te worden van zijn gezondheid en hierin waar mogelijk ook verbetering in te brengen. Nu, ruim 8 maanden later, kijkt hij blij en tevreden terug op deze periode. Wat hield het programma in? Gedurende het hele programma is Kevin in een groep met vier andere collega’s intensief bezig geweest zijn gezondheid en vitaliteit. Een groot deel van het programma staat in het teken van ‘bewustwording’. Want, wat doe je nu eigenlijk precies om gezond te zijn? Wat doe je al goed en wat kan beter? En waar komt bepaald gedrag vandaan? Dit klinkt misschien allemaal zweverig, toch is Kevin in de praktijk tot hele leuke inzichten gekomen. Zo heeft hij bijvoorbeeld geleerd dat je gedrag of gewoonte maar heel langzaam kan ombuigen. Pas nadat je iets 10.000 keer gedaan hebt, wordt iets automatisme. Vanaf dat moment hoef je er niet meer over na te denken. Dit geldt zowel op je werk, bijvoorbeeld een cappuccino maken, als thuis, bijvoorbeeld de fiets pakken in plaats van de auto. Het eerste deel van het programma werd begeleid door Sandra Zwezereijn. Sandra is Lifecoach binnen haar eigen bedrijf Bijzonder Vitaal. Zij heeft een cursus ‘Mindful Dieet’ met de groep gedaan. Hierbij stond de bewustwording van ieders gezondheid centraal. Welke gewoontes en gedrag heb je nu eigenlijk op het gebied van gezondheid? Wat moet je doen als er slechte gewoontes naar boven komen? Hoe buig je dit om? Allemaal zaken waar de groep de eerste acht weken van het programma mee bezig is geweest. “Uit de sessies met Sandra heb ik met name veel inzichten en handvaten gehaald, om in het dagelijks leven beter met gezondheid om te kunnen gaan”, aldus Kevin. Na de periode met Sandra is de groep verder begeleid door Ebrina van der Bijl, diëtist van Yorbody. Bij Ebrina ging de groep meer in op het praktische gedeelte van de gezondheid. Welke producten zijn nu wel gezond en welke niet? Wat staat er nu eigenlijk precies op het etiket van een product? Hoe moet ik dit etiket lezen? Allemaal onderwerpen die zij behandeld heeft in een aantal workshops en één-op-één-sessies. Kevin: “Ebrina heeft mij vooral uitgelegd voor welke producten ik het best kan kiezen in de supermarkt. Zo zijn

10 | HOSTPITALITY

verse producten altijd een betere keuze dan producten uit de fabriek. Daarnaast lag de focus bij Ebrina ook niet op een extreem dieet, maar op een verandering in eetgewoonte die ik in praktijk makkelijk toe kan passen. Zo is een wijntje en een toastje in het weekend geen probleem. Je moet tenslotte ook genieten van het leven toch? Anders hou je het nooit vol!” Wat vond Kevin van het programma? Kevin vond het programma zeer geslaagd. “Het is een uitzonderlijke kans die HMSHost mij geboden heeft. Er zijn niet veel andere bedrijven in Nederland die dit aanbieden aan hun medewerkers!” Hij heeft dan ook veel geleerd over gezondheid en gezond leven. Misschien is het aan de buitenkant nog niet 1-2-3- te zien welke invloed het programma heeft gehad op Kevin, aan de binnenkant is er wel degelijk wat veranderd. Zo kijkt Kevin heel anders tegen gezondheid aan. Hij is bewuster bezig met eten en merkt dat hij zijn goede gewoontes ook meteen overdraagt op zijn zoontje. Ook vindt hij het makkelijker om de balans tussen werk en privé te vinden. Over Sandra en Ebrina is Kevin ook erg te spreken. “Je kan goed met ze praten. Alles wat je met hen bespreekt is vertrouwelijk. Daarnaast vond ik het ook erg prettig dat ze buiten HMSHost stonden, waardoor ze toch met een andere blik naar je werk kijken.” Nu Kevin zijn verhaal heeft gedaan, hoopt hij hiermee ook andere collega’s enthousiast te maken voor dit programma! Het is een unieke kans die je enorm kan helpen om gezonder en vitaler te gaan leven. Dus als dit verhaal je aanspreekt, en als jij denkt dat jij hier ook wat aan kan hebben, is dit programma ook zeker wat voor jou! Volgens de huidige planning zal in september 2014 het programma opnieuw van start gaan. Voor meer informatie kun je terecht bij Sam van Soest, casemanager op de afdeling HRM. Sam is te bereiken per email: sam.soest@hmshost.net of telefonisch: 020 – 603 46 12.


AFDELINGSUITJE

Een spannend werkoverleg op een geheime locatie 40 km vanaf Schiphol stond op het programma van donderdag 27 maart voor de medewerkers van het Market Foodcourt Lounge 2, de Sushi en de Noodle Bar.

AFDELINGSUITJE STORE MARKET FOODCOURT LOUNGE 2

Met de bus werden de medewerkers hier naartoe gebracht en daar aangekomen ging het werkoverleg van start. Een belangrijk punt, want het gaat een spannend jaar worden. Op de agenda stond de verbouwing van Lounge 2, het na jaren samenwerken uit elkaar gaan en straks naar een nieuwe afdeling, of onvermijdelijk het beëindigen van contracten om aan de flexibele invulling van onze organisatie te kunnen blijven voldoen. Na het overleg gingen de medewerkers de wedstrijdarena in. Ze werden onderdeel van een reuze voetbalspel, vervolgens werden ze door een gigantische sloopbal van hun sokkels afgekegeld - dit werd door de tegenpartij gedaan door hard te fietsen waardoor de bal ging slingeren. Daarna een zwaar horeca parcours, waar je met serveerplateaus via allerlei hindernissen het meeste drank naar de gasten moest zien te brengen. Gelukkig was het daarna tijd voor eten. Een heuse workshop ‘biefstuk bakken’ van het bekende restaurant Loetje. Hier werd het geheim van een perfecte biefstuk bakken uitgelegd - met als grote geheime wapen gewoon Blue Band gebruiken. En uiteraard was het daarna lekker biefstuk eten. De dag werd afgesloten met karaoke; Diny’s Jordaan festival en tot besluit ‘de vlieger’ van Andre Hazes gezongen door de Store Manager. Daarna was het weer tijd om de reis te vervolgen naar ons vertrouwde Schiphol, moe maar voldaan was iedereen weer veilig geland.

HOSTPITALITY | 11


DE OVERSTAP VAN

Sinds 1 augustus 2002 is Mathieu van der Linde in dienst van HMSHost. Mathieu stroomde binnen als Assistent Store Manager van de toenmalige Deli E/F. Hij is daar nog een poosje gebleven en heeft ook de verbouwing en de opstart meegemaakt van de Dutch Kitchen.

DE OVERSTAP VAN

MATHIEU VAN DER LINDE

Later werd Mathieu ook als Assistent Store Manager ingezet bij The Brasserie en nu zit hij volledig op zijn plek in het WTC en de geldtelruimte. Hier zorgt hij ervoor dat de kassiers continue hun werk kunnen doen. De telmachines zijn gevuld en de kassiers kunnen startgeld komen halen en afstorten, verder houdt Mathieu zich ook bezig met het sorteren van de afdrachten. In het WTC is hij vooral druk met de kasverschillen, het uitzoeken van de vouchers, de creditcardbonnen en de verkoop,- en inkoopadministratie. Zware en ingewikkelde stof allemaal maar Mathieu wordt er helemaal blij van! Hij heeft altijd al iets gehad met cijfers en houdt ervan om alles weer kloppend te maken en de problemen op te lossen, Mathieu is heel nauwkeurig en werkt graag volgens instructie. Daarom was dit echt iets voor hem! Het leukste van zijn werk in de geldtelruimte vindt Mathieu het net zo lang puzzelen tot het klopt. “Het voordeel van dit werk, is dat je jezelf altijd kan controleren, want weten of het wel of niet klopt hangt allemaal af van de cijfers en dat vindt ik fijn!” Momenteel volgt Mathieu de HBO opleiding bij de Stenden hogeschool die mogelijk gemaakt wordt door HMSHost. Hier krijgt hij ook veel training in

12 | HOSTPITALITY

zelfmanagement. Na een aantal lessen dacht hij toch bij zichzelf wat wil ik nou eigenlijk? Natuurlijk ligt de verbouwing van Lounge 2 ook in het verschiet, dit zette Mathieu ook extra aan het denken. Na een duwtje in de rug van de bedrijfscoach en de leraar heeft hij besloten om de stap te zetten en om te solliciteren. Op de vraag wat Mathieu de grootste uitdaging vindt, vertelt hij enthousiast: “dat alle zes de telmachines het doen zodat iedereen zijn werk kan doen en alles lekker door kan draaien!.” In de toekomst ziet Mathieu zichzelf nog wel bij F&A, misschien zelfs wel bij F&A Europe. “Ik begin gewoon weer bij het begin en ik zie wel hoe het loopt. Er zijn zoveel verschillende facetten bij F&A dat er voorlopig genoeg uitdaging is!” De wijze les die Mathieu graag mee wil geven aan zijn collega’s is misschien een beetje afgezaagd, maar zegt Mathieu vol overtuiging; “Volg je hart en kijk vooruit! Je denkt misschien dat je ergens nu wel prima zit, maar waar zie je jezelf over 5 jaar? Ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik voor mijn 40e uit de operatie wil zijn en dus niet meer het fysieke werk op de vloer wil doen. 1 februari 2014 ben ik begonnen bij F&A en op 1 maart 2014 ben ik 40 geworden, dus ik heb mijn doel bereikt!”


EVEN VOORSTELLEN

DE REDACTIEVERSTERKING!

Beste collega’s,

Kennismaken ...

Proost!

Ik ben Ine en ik werk sinds een half jaar als shiftleader bij Dutch Kitchen. En per 1 juni ga ik een nieuwe uitdaging aan als Assistent Store Manager bij Store Color Café. Met veel plezier neem ik zitting in de redactie van ons personeelsblad, omdat ik graag mijn betrokkenheid met ons bedrijf wil uitbreiden. Ik interesseer me in de ontwikkelingen die zich op onze werkvloer, op Schiphol en ‘achter de schermen’ voordoen. Daarom lijkt het mij ontzettend leuk om me er op deze manier beter in te kunnen verdiepen en dat met jullie te mogen delen.

Met het studentenleven in Utrecht; op kamers gaan, verdwalen in je eigen woonplaats, colleges, tentamens en hertentamens, foute feestjes, het leven zonder afwasmachine, schoonmaakroosters, vrienden voor het leven, een stad waar ik nu nog met veel plezier woon. Met het werken in de Horeca; met drie borden lopen, wijn, 117 verschillende soorten pannenkoeken uit je hoofd leren, gasten blij maken, naborrels, leren leidinggeven, stomerijbonnetjes, nooit meer zonder kritische blik uit eten kunnen gaan, vakmanschap. Met HMSHost; Bread, The Brasserie, bedrijfsfeestjes, leuke en hardwerkende collega’s, trainingen, vertraging, de werkplek met het mooiste uitzicht.

Gebrouwen door mijn ouders. Minstens 3 decennia laten gisten in diverse omgevingen in binnen- en buitenland. Meekoken van allerlei smaakmakers was essentieel voor het karakter; sociaal doch eigenwijs. Bij gebruik kans op vrolijkheid, maar hoofdpijn een waarschijnlijkheid.

Voor mij kan mijn eerste editie geen beter thema hebben dan deze editie. Want naast reizen, muziek en lekker eten heb ik vooral een enorme passie voor KOFFIE! Voor ik bij HMSHost kwam, werkte ik twee jaar als barista. Mijn latte-art kunsten kunnen ondertussen wel weer wat oefening gebruiken, maar mijn collega’s verblijden met een heerlijke kop koffie doe ik nog steeds graag. Ik hoop de komende tijd interessante stukken bij te dragen waardoor je telkens weer uitkijkt naar de volgende editie. En misschien kom ik je binnenkort wel eens opzoeken om een goed verhaal te halen!

En vanaf nu ga ik met mijn pen en notitieblok in de aanslag kennismaken met jullie allemaal!

Tot snel, Janiek Koolen

Ingrediënten: golfballen, chefs, tennisballen, potten en pannen, duikbril, (kook)boeken en een flinke scheut motorolie. Geconserveerd door middel van voldoende sport, vrienden, reizen, goed eten en drinken en natuurlijk fantastische collega’s. Commercieel in te zetten door een herkenbare schuimkraag die zich aanpast aan ‘mood’ en time of the year. Uitermate geschikt om te nuttigen op diverse gelegenheden.

Proost! Niek Smid

Veel leesplezier, Ine Agerbeek HOSTPITALITY | 13


BE ALL THAT YOU CAN BE

Dit voorjaar bieden wij enorm veel trainingen aan. Voor zowel medewerkers als shiftleaders. Deze ‘BE’ trainingen gaan over het ontwikkelen van jouw ‘ZIJN’ (Engelse vertaling van BE = ZIJN). We willen namelijk niet alleen dat jullie nieuwe vaardigheden gaan aanleren en doen, maar ze gaan uitvoeren op zo’n manier dat je passie en energie uitstraalt.

Tijdens ‘Be Empowered’ besteden we aandacht aan de verantwoordelijkheid om processen te verbeteren, gasten te ‘WOWen’ en klachten af te handelen door middel van de volmacht en bevoegdheid in jullie handen te leggen.

Oftewel dat jullie het geleerde gaan ‘ZIJN’. Een van de eerste ‘Be - trainingen’ was Be My GUEST, die jullie bijna allemaal al hebben gedaan. In dit voorjaar - en ook weer na de zomer - kunnen jullie je ook inschrijven voor:

Verder bieden we deze maand ook nog productkennis trainingen aan: Wijn (SWEN certificatie), Bier Training, Bier Coaching, Brood Training, Koffie training en HACCP.

Be Commercial Be Empowered

In ‘Be Commercial’ gaan we door middel van een leuk, concurrerend spel de strijd aan met elkaar om het beste verkoopverhaal te bedenken. In deze training leer je spelenderwijs heel veel over upselling, op een leuke manier.

Mocht je nou interesse hebben om een aantal trainingen bij te wonen, kijk even op het portaal voor de Trainingskalender (deze vind je onder het kopje training & opleiding). Hierin staat wanneer, hoe laat en waar de trainingen worden gehouden. Overleg dan even met je Assistent Manager of je de training bij kan wonen. Denk er aan, een training in eigen tijd volgen is ook altijd mogelijk mocht het lastig zijn om een training tijdens werktijd in te plannen. BE all that you can BE!

OVERLIJDEN LEO KUSTER Helaas hoorden wij het verdrietige nieuws dat Leo Kuster is overleden op 31 maart 2014. Vorig jaar is hij met pensioen gegaan, maar daar heeft hij maar kort van kunnen genieten. Leo heeft ruim 30 jaar bij HMSHost gewerkt. De laatste jaren bij Grand Café Plaza en daarvoor bij diverse andere locaties waaronder de Network Bar.

Op 15 april is Corinne Meijdam (Market Foodcourt Lounge 2) mama geworden van een prachtige dochter; Iris Julia. Ook beschuit met roze muisjes bij Edwin ‘t Hooft & Serana Bunsee (Starbucks). Zij zijn de trotste ouders van Jailey Elyssa die op 25 april is geboren. Charissa Vigelandzoon

(Bubbles) heeft op 27 april het leven geschonken aan Anastacia Elisa. En op 12 mei is Max, zoon van Edgar Stam (Starbucks) geboren. Veel geluk allemaal!

14 | HOSTPITALITY


GASTVRIJHEID

Gastvriendelijkheid is de basis Gastvriendelijkheid is de basis om up-selling en crossselling mogelijk te maken. Want wie de gast niet in de juiste stemming brengt, kan ook niets extra aan een

Ken je gast, weet wat hij lekker vindt en speel daarop in

gast verkopen. Juist de gast het gevoel geven dat hij of zij bijzonder is, maakt het eenvoudiger om iets extra’s te verkopen. Dat hoeft niet perse direct te zijn, door iets lekkers bij de koffie te verkopen, maar dat kan ook later en meer in de toekomst liggen door mensen het gevoel te geven ‘daar ga ik weer eens een keer naar terug’.

ZORG DAT JE GASTEN EEN STAPJE VOOR BENT Passie, enthousiasme, betrokkenheid en overtuiging van je eigen product zijn belangrijke aspecten om als medewerker in te brengen om het juiste gevoel oprecht over te brengen. De vraag ‘Welke maat koffie wilt u?’ is een prima vraag. Maar eigenlijk moet er eerst contact zijn met de gast, voordat je die kunt bewegen tot extra verkoop. Zoals de vraag ‘Voordat u op vakantie gaat naar xx, wilt u bij de koffie nog een stukje Nederlandse appeltaart? Net gebakken, en nog een beetje warm.’ Wie leuk wordt verrast, keert terug. Denk aan de mededeling ‘Fijn dat u er was. Komt u de volgende keer weer?.’ Of bij het opnemen van de bestelling aan tafel. Als de gast nog geen keuze heeft gemaakt uit het menu, niet weglopen met de mededeling ‘dan kom ik zo wel terug’, maar een advies geven door te vragen: ‘Houdt u van vis? De zalm is echt een aanrader, heerlijk zacht en smakelijk.’

Geef je gast het gevoel dat hij bijzonder is

Ook een mooie presentatie nodigt uit tot meer verkoop

Het gaat allemaal om aandacht, aandacht en aandacht. Zorg dat de eerste indruk uitstekend is. Een goed gevoel bij de gast maakt dat deze eerder genegen is om adviezen op te volgen. Stel (open) vragen aan de gast. Niet ‘Wilt u er ook iets bij drinken, maar wat wilt u erbij drinken?’ En probeer niet telkens dezelfde vraag te stellen, maar varieer: Heeft u alles kunnen vinden? Kan ik nog iets voor u betekenen? Zal ik het glas nog eens volschenken? U heeft vast nog wel een plekje overgelaten voor het dessert? Ook hier weer: verras de gast. Keywords voor succes van up- en cross-selling zijn enthousiasme, aandacht, overtuiging, intonatie, interesse, geloof in je eigen product, de gast het gevoel geven dat je het vraagt omdat je het beste voor de gast wilt en natuurlijk ook simpelweg: commercieel inzicht. Niet zeggen: sorry is uitverkocht … en verder niets, maar meedenken met de gast en een alternatief aanbieden. Om jou te helpen om hier echt mee aan de slag te gaan, is de ‘Be Commercial’ training ontwikkeld. In deze training, die speciaal voor HMSHost is ontwikkeld, leer je hoe je jouw gasten nog beter kan adviseren in het maken van keuzes. Er zijn verschillende data in juni waarop deze training wordt gegeven. Kijk op het portaal in de trainingskalender en kies de datum die jou schikt. Bron: FoodClicks

Verras je gast met een vraag

of leuke opmerking HOSTPITALITY | 15


JUBILARISSEN WERKNEMER SINDS 2001

George Pichel J

U

B

I

L

A

R

I

S

WERKNEM ER SINDS 2001

Teodoro Fermis

JUBILARIS

GEORGE PICHEL

George Pichel is bij HMSHost komen werken op advies van een oudcollega, samen met zijn broer. Ze hadden het niet meer naar hun zin op hun vorige werkplek. Gelukkig werden ze in die tijd alle drie aangenomen, via een uitzendbureau. Het was voor die broers een moeilijke tijd, maar ze hebben toch doorgezet bij HMSHost. George is begonnen bij de Délifrance achter de douane. Op eigen initiatief is hij later bij Bar Zuid aan de slag gegaan, omdat daar toen een zieke was. Toen werd hij daar aangenomen. Bij de Déli heeft George overigens een hele leuke tijd gehad. Tegen die tijd werd Grand Café Het Paleis opgebouwd en toen moest hij binnen 5 minuten vertellen waarom hij daar wel zou

willen werken. George was al binnen 1 minuut klaar; hij houdt ervan om onder de mensen te zijn en hij zou zich voor de volle 100% in zou zetten. Binnen een week lag er een brief op de deurmat, hij was aangenomen voor het Paleis. George was in die tijd nog wat schuw, maar via een hele goede assistent is hij toen als persoon heel erg gegroeid. Daarna heeft hij altijd met erg veel plezier bij het Paleis gewerkt. Er zijn komen veel vaste gasten

12 1/2 jaar die George bij naam kennen, ze komen dan speciaal terug en vragen specifiek naar hem. Het allerleukste zijn de collega’s, het team en het bouwen van de sfeer. De gasten zien dat ook en daarom komen ze graag terug. George gaat elke dag nog met veel plezier op tijd naar zijn werk. Hij vindt het niet kunnen om te laat te komen. Collega’s weten wat ze aan hem hebben.

JEFFREY PICHEL Jeffrey Pichel is hier samen met zijn broer komen werken, via het uitzendbureau samen met nog een andere collega. Hij is begonnen bij de Déli Schengen en in 2003 is hij toen aan de slag gegaan bij de Mediterranean Sandwich Bar, ofwel de ‘Med’. Op dit moment werkt Jeffrey weer bij de Med, maar in de tussentijd is hij wel een aantal keer geswitcht. Hij heeft drie jaar in Lounge 3 gewerkt, maar dat zag er in die tijd nog heel erg anders uit. Na een aantal maanden bij de Cone Bar en daaropvolgend de BC-pier is hij weer terug gekomen bij de Med. Het is nog steeds erg leuk en in de toekomst gaat deze Store nog wel een aantal spannende dingen meemaken. Het wordt eigenlijk steeds leuker. Bij de Med heeft hij eigenlijk een combinatie van werkzaamheden. Jeffrey hoopt dat hij in de toekomst nog een keer kan switchen, maar hij heeft het bij de Med nog steeds wel erg goed naar zijn zin. Hij waardeert het dat hij kan meedenken binnen deze store.

12 1/2 jaar 16 | HOSTPITALITY

Gonul Gunaydin van de Mediterranean Sandwich Bar en Hany Pezk van Dutch Kitchen zijn ook 12,5 jaar in dienst. Manolito Braakman, werkend bij de Brasserie, is al 25 jaar bij HMSHost in dienst. Tegen de tijd dat deze Hostpitality naar de drukker ging, konden we deze collega’s helaas niet interviewen. Maar via deze weg willen we hen ook hartelijk feliciteren met hun jubileum!


JUBILARISSEN

WENDY BOUFFARRAH Wendy heeft eerst van 1999 tot 2000 gewerkt, toen is ze er een jaar uit geweest, maar na een uitstapje van een jaar is ze weer terug gekomen. Eigenlijk is ze dus al langer dan 12,5 jaar in dienst! Ze is begonnen bij de Balcony Bar en daarna is ze begonnen bij Grand Café Het Paleis, dat toen net opende. In de tussentijd heeft Wendy kinderen gekregen en omdat bij de Mediterranean Sandwich Bar iets flexibelere diensten werden aangeboden, is ze daar aan de slag gegaan. Hier is het namelijk makkelijker om te ruilen. Nog steeds werkt ze zo af en toe bij het Paleis. Wendy wordt erg blij van het werken met mensen, zowel de collega’s als de mensen om haar heen. Ze heeft het dan ook nog steeds erg goed naar haar zin.

PETER VAN WIJHE Peter van Wijhe werkt sinds 1 mei alweer 12,5 jaar bij HMSHost. Hij is hier gekomen via een uitzendbureau en begonnen bij café Le Grand. Hierna is hij terecht gekomen bij The Brasserie en inmiddels werkt hij alweer 9 jaar met plezier in de keuken van dit bedienend concept.

Peter vind het erg leuk dat het werk elke dag anders is, lekker afwisselend. De ene keer is het rustig en de volgende keer is het echt stampen. Voorheen was The Brasserie heel erg luxe, maar het is inmiddels wel iets simpeler geworden. De kaart is de afgelopen jaren veel veranderd en dat is echt een uitdaging. The

Yilmaz Demitras JUBILARIS

George Pichel U

B

I

L

A

R

YILMAZ DEMITRAS Yilmaz Demirtas is alweer 12,5 jaar in dienst en hier gekomen via een kennis en tevens vriend, die ook nog steeds werkzaam is op Schiphol. Ze werken allebei bij restaurant Touch Down.

WERKNEMER SINDS 2001

J

Brasserie gaat vanaf half september dicht in verband met de verbouwing van Louche 2 en het is op dit moment nog de vraag waar Peter terugkomt. Hij hoopt dat het weer in de keuken is. Peter heeft de afgelopen jaren met veel plezier in Lounge 2 gewerkt en zou het ook leuk vinden als hij in deze lounge mag blijven werken.

I

WERKNEM ER SINDS 2001

S

Yilmaz heeft eigenlijk alle werkzaamheden uitgevoerd, van koude keuken tot kassa tot koffie. Hij staat voornamelijk bij de warme keuken en dit bevalt hem dan ook erg goed. Yilmaz vindt vooral het contact met gasten en collega’s erg leuk, er heerst een gezellige sfeer. Hij gaat dan ook nog dagelijks met veel plezier naar zijn werk. De afgelopen jaren is er binnen Touch Down niet veel verandert, daarbuiten is HMSHost wel gegroeid. Het personeel en het omgaan met gasten is wel veranderd, voornamelijk door de cursus Be My GUEST! Hier heeft Yilmaz dan ook veel van opgestoken. Al met al heeft hij veel vertrouwen in de toekomst van HMSHost en hij hoopt dat hij het altijd zo naar zijn zin zal blijven houden.

Teodoro Fermis

HOSTPITALITY | 17


DAGJE SCHIPHOL

DAGJE SCHIPHOL

EEN BIJZONDER UITJE VOOR HET HELE GEZIN

TIP VOOR MEDEWERKERS MET KINDEREN: DAGJE SCHIPHOL Een Dagje Schiphol is een leuke ervaring voor het hele gezin. Daarom heeft Schiphol een campagne ontwikkeld om de luchthaven te promoten als het ideale dagje weg voor het hele gezin. Kinderen worden gestimuleerd om ‘een reis’ over Schiphol te maken om te zien wat er allemaal te beleven valt op deze locatie. Kinderen kunnen gratis een koffer met speurtocht, routekaart, paspoort en deals (tickets) ophalen bij de Schiphol Behind The Scenes balie op Schiphol Plaza. In het koffer zit ook een paspoort, en als ze drie locaties op Schiphol hebben bezocht en een stempel hebben ontvangen, kunnen ze een echt Schiphol diploma ophalen.

18 | HOSTPITALITY


BOUWJOURNAAL

Zoals jullie weten staat dit jaar in het teken van verbouwen en vernieuwen. In het vorige bouwjournaal zijn een aantal verbouwingen en vernieuwingen toegelicht welke voor het grootste deel zijn opgeleverd. In deze editie pakken we de draad weer op met een aantal nieuwe projecten.

MEDITERRANEAN SANDWICH BAR De Mediterranean Sandwich Bar behoort tot een van onze drukste verkooppunten op Schiphol. Om de groei van het aantal gasten bij te benen is besloten om de ‘Med’ op een aantal punten aan te passen. Door een unieke aanpak van het project zal het verkooppunt haar deuren niet hoeven sluiten. Gedurende vier weken zal de verbouwing in elf stappen worden uitgevoerd. Na de verbouwing zal er een extra uitgiftelijn zijn gerealiseerd met extra kassa’s.

GRAND CAFÉ PLAZA Ook Grand Café Plaza wordt in de aankomende periode onder handen genomen. Om het verkooppunt meer uitstraling te geven is besloten de dichte wand (als je voor het verkooppunt staat links) open te maken om meer transparantie te geven. Hierdoor zal er meer licht naar binnen komen en de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het Grand Café verhogen.

LOGISTIEKE VRIES- EN KOELCELLEN OP ZUID In het kader van de 100% security, is er meer behoefte aan opslag achter de paspoortcontrole. Hiervoor zijn er logistieke cellen achter de douane gebouwd bij de securityfilter onder Lounge 1. Het voordeel is dat er geen security belemmeringen meer zijn voor de operationele collega’s, zij kunnen zonder beperking bij de voorraden komen en er is 70 m2 extra opslag.

HOSTPITALITY | 19


PAASACTIE

Pasen is de tijd dat veel mensen denken aan eieren, de paashaas en kuikens, het feest der vruchtbaarheid of gezellig bij elkaar komen. Wij vonden het een goede gelegenheid om onze collega’s in de operatie te verrassen met een leuke actie.

VIND JIJ HET GOUDEN PAASEI ? Het paasteam met broer haas bracht op vrijdag 18 april een kort bezoekje aan alle Stores met een mandje paaseieren. Alle collega’s die aan het werk waren, mochten grabbelen naar het gouden ei. En we hebben mooie prijzen uitgedeeld: diner voor twee personen bij La Place Restaurant, een Starbucks pakket, een paaspakket van Café Chocolat en ook hebben we een aantal collega’s blij gemaakt met bioscoopbonnen.

EITJE

ZOEK EN WIN

Daarnaast hebben we ook onder de aandacht gebracht dat we nog steeds zoeken naar nieuwe collega’s en dat je € 125,- krijgt als je een nieuwe collega aanbrengt (en aan de voorwaarden voldoet). Kijk op het portaal voor meer info en de voorwaarden.

ZOEK

HMS Hostpitality #3 2014  

Periodiek personeelsmagazine Uitgever : HMSHost, Schiphol, Amsterdam Ontwerp en vormgeving : Rick Roering, Unicum communicatie

HMS Hostpitality #3 2014  

Periodiek personeelsmagazine Uitgever : HMSHost, Schiphol, Amsterdam Ontwerp en vormgeving : Rick Roering, Unicum communicatie

Advertisement