Uljas 5/2014

Page 1

2014

5

Itä-Suomen ylioppilaslehti

Vuoden opiskelija

Sama ongelma joka vuosi. Joensuussa ei kaikille opiskelijoille löydy kotia. >>4-5 Budjettiriihessä opiskelijalle odotettua kevyempi selkäsauna. >> 6-7


Alku Haaveiletko mielenkiintoisesta sivuaineesta? Haluatko täydentää opintojasi? Avointa yliopisto-opetusta Itä-Suomen yliopiston mukaisesti: • Hallinto-oikeuden perusopinnot (Kuopiossa) • Yleiset oikeusjärjestysopinnot (Kuopiossa, Iisalmessa, Varkaudessa) • Opetushallinto (Kuopiossa) • Työ- ja virkamiesoikeuden perusopinnot (Kuopiossa) • Työ- ja organisaatiopsykologia (Iisalmessa, Varkaudessa) • Siviilioikeuden perusopinnot (Kuopiossa, Varkaudessa) • Yritysjuridiikan perusopinnot (Kuopiossa, Varkaudessa) Avointa yliopisto-opetusta Jyväskylän yliopiston mukaisesti: • Kirjoittamisen perusopinnot (Kuopiossa) Avointa ammattikorkeakouluopetusta Savonia-ammattikorkeakoulun mukaisesti: • Hevostalous (Kuopio) • Johtamistaidoilla menestykseen (Kuopio, Iisalmi, Varkaus)

”Opinnot ovat elämän parasta aikaa, joten ei kannata turhaan kuluttaa itseään loppuun.

Nyt mennään

Sisällys | Perusasiat

Pääkirjoitus | Uljas linja

4-5 8-9 10-11 H 11-14 30-31 32-33

Uuteen nousuun

Hätämajoitusta tarvitaan

Joensuussa edelleen kroonisen asuntopulan vuoksi. Ainakin 80 opiskelijaa on hätämajoituksessa.

Kiusaaminen halutaan kitkeä pois itäsuomalaisesta opiskelijayhteisöstä. Viime syksyisen kyselyn mukaan kiusaamista on, ja nyt siihen aiotaan tarttua kovalla kädellä.

Tyypit -sarja esittelee isyyläisiä arjen kulmissa. Sarjan ensimmäisessä osassa opiskelijat esittelevät uskollisia ratsujaan.

Teatteritaide ottaa Joensuun kampuksen hal-

tuun kun ylioppilasteatteri ensi-iltojen lisäksi Joensuu saa vihdoin oman speksin. Kuopiossa kuhisee musa- ja leffaklubien parissa.

ja Opiskeli % 5 s u n -alen avoimista lukorkeakou ! ta is opinno

www.snellmankesayliopisto.fi

puh. 044 746 2840 | asiakaspalvelu@snellmankesayliopisto.fi

Emme päästä fuksia hukkumaan tietotulvaan. Keräsimme

konkareilta selviytymisvinkkejä opintoihin, kampukselle ja kaupungille.

Viihdyttävän ja helppolukuisen kirjan kirjoittaminen on kovan työn takana. Esikoiskirjailija Pasi Ahtiaisen vapautta etsivän miehen odysseia onnistuu siinä.

Humoro nigra | |Uljas kaavailee uutta surreality-tv- formaattia: ”Rädyt sanoo sen söpöimmin!” Itä-Suomen ylioppilaslehti Päätoimittaja

Jarkko Kumpulainen 044 576 8420 paatoimittaja@uljas.net Toimittaja

Pasi Huttunen 044 576 8427 pasi.huttunen@uljas.net Taitto

Patrik Eronen Kustantaja

allituksen budjettiesitys vuodelle 2015 asettaa koulutuksen ja tutkimuksen lamankaatajan rooliin. Kun työt ovat vähissä ja syksyn tullen odotellaan entistä synkempiä työllisyyslukuja, on opiskeluun ja koulutukseen painottaminen järkevä talletus parempiin aikoihin. Ensi vuonna valtio rahoittaa ammattikorkeakouluja 50 miljoonalla eurolla ja pääomittaa yliopistojen hankkimat yksityiset lahjoitukset kolminkertaisena. Keväällä puolitettu indeksikorotus kompensoidaan kertaluontoisena 11,2 miljoonan eränä ja Aalto-yliopiston 70 miljoonan lisärahoitus siirretään kaikkien yliopistojen kilpailtavaksi. Painostuksen ansiosta hallitus ymmärsi kantaa huolta opiskelijan hyvinvoinnista. Kahden miljoonan leikkaus YTHS:n vuokratuesta aiheuttaa joitakin toimenpiteitä opiskelijan terveydenhuoltoon, mutta kommenttien perusteella niistä selvitään. Opiskeluaika on tasapainoilua kehittymisen, kasvamisen, hauskanpidon ja elämässä seilailun välillä. Tässä Uljaassa vanhemmat tieteenharjoittajat tarjoavat tuoreille opiskelijoille vinkkejä eheän opiskeluajan käynnistämiseen. Toinen ehdottaa keskittämään opinnot alusta alkaen tehokkaasti kohti tavoitetta ja toinen taas vinkkaa ottamaan lungisti ja elämään opinnot läpi tutkien ja etsien. Teit kummin tahansa, henkinen hyvinvointi ja kirkas mieli on oppijan tärkein työväline. Lehdestä löytyvä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tuottama hyvinvointiliite tarjoilee vinkkejä hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja tarpeen ilmaantuessa yhteystietoja avun lähteelle. Jos ja kun, opinnot alkavat painaa ja uravalinta epäilyttää, niin on hyvä muistaa, ettei ihminen ole ammatti. Ammatti on vain keskeinen osa kokonaisuutta, ainutkertaista ihmiselämää. Ainutlaatuisen hyvää syyslukukautta 2014 kaikille.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta Jarkko Kumpulainen Painopaikka

Botnia Print Ilmoitusmyynti

Valto Merta 044 988 0408 valto.merta@uef.fi

”Opiskeluaika on tasapainoilua kehittymisen, kasvamisen, hauskanpidon ja elämässä seilailun välillä.

Kansikuva

Nina Jääskeläinen

2

Uljas 5 | 3. 9. 2014

Uljas 5 | 3. 9. 2014

3


Gallup

Kesä on ohi

UEF urut | Muutoksen tuulet

Mitä teit kesällä? Tekijät: Anni Ylönen, Anna-Maria Tenhu ja Elena Silverang

Sami Gabbouj

Biolääketiede, 4.vsk. - Olin töissä, tein gradua ja olin Tunisiassa

kuukauden sukulaisia moikkaamassa. Kursseja en suorittanut, mutta graduun liittyviä kokeita tein.

Lotta-Maria Vanhatalo

Lääketiede, 3.vsk. - Olin töissä Kellokosken sairaalassa lähihoitajana. Lisäksi kävin kuntosalilla ja luin kirjoja, sillä olin maaseudulla jumissa eikä ollut autoa. Loppukesästä luin vähän tenttiin..

Jenni Lintunen

Mediakulttuuri- ja viestintä, 3.vsk. - Tarkoitus oli tehdä gradua, mutta teinkin töitä.

Yuan Wang

Educational sciences maisteriohjelma, 1.vsk. - Olen ensimmäistä syksyä Suomessa, joten olin kesän kotona Kiinassa. Osan kesää työskentelin Pekingissä.

Savonlinna Miia Perkola

Lastentarhanopettaja, 2.vsk. - Olin kuoromatkalla Romaniassa sekä Kaustisen kansamusiikkifestivaaleilla. Lisäksi oli yhdet häät ja yhdet ristiäiset, ja muutenkin sukulointia aika paljon. En ole kesällä opiskellut, paitsi nyt kun tulin takaisin Savonlinnaan, pari tenttikirjaa on lainattu. Sanna Mustonen

Lastentarhanopettaja, 2.vsk. - Lomailin. Oli pitkästä aikaa oikein kesäloma. Tuli tehtyä paljon kivoja lomailujuttuja, mutta vähän keikkatyötä piti myös tehdä. Opiskelu, tuota… Matematiikka varhaiskasvatuksessa- kurssi olisi pitänyt tehdä kesän aikana, mutta vasta hain kirjat kirjastosta. Onhan tätä kesälomaa vielä jäljellä, vielähän ehtii tekemään? Uljas 5 | 3. 9. 2014

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskuntaa kuusi vuotta hallinnoinnut pääsihteeri Janne Mertanen jättää tehtävänsä. Uusi pääsihteeri on haussa ja aloittaa toimessaan viimeistään 15. lokakuuta. ”Pääsihteeriltä vaaditaan laajaa osaamista. Epäilen, että edustajisto arvostaa erityisesti kokemusta ja tietotaitoa kolmen kampuksen ylioppilaskunnasta”, ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Paula Martikainen toteaa. Talousosaaminen tulee väistämättä painamaan valintaa tehdessä. ”Ensi vuoden talousarvio tulee olemaan uuden pääsihteerin melkein ensimmäisiä tehtäviä, joten siinä pitää olla hyvin perillä ylioppilaskunnan asioista, että pääsee mukaan liikkuvaan kelkkaan”, Martikainen pohtii.

Uuden pääsihteerin valitsee ylioppilaskunnan edustajisto. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), on noin 12 000 jäsenen julkisoikeudellinen yhteisö. Ylioppilaskunnan tehtävänä on toimia jäsenistönsä edunvalvojana ja yhdyssiteenä sekä tuottaa opiskelijapalveluja. Ylioppilaskunnan palveluksessa on 17 henkilöä ja vuosittainen liikevaihto n. 1,5 miljoonaa euroa. Lisätietoa ja hakuohjeet löytyvät ylioppilaskunnan nettisivuilta osoitteesta www.isyy.fi. Nykyinen pääsihteeri Janne Mertanen siirtyy toisiin tehtäviin markkinoinnin ja rekrytoinnin parissa.

Joensuussa 80 opiskelijaa hätämajoitukseen

Jarkko Kumpulainen

Periferiayhteistyölle on vielä kysyntää

Joensuu

4

Ylioppilaskunta hakee uutta pääsihteeriä

” Jos asunto vielä uupuu, kannattaa ottaa yhteyttä UEF:n asuntokoordinaattori Marja Ventoon.

Etelän isojen ylioppilaskuntien ylivoiman taittamiseksi aloitettu periferiaylioppilaskuntien yhteistyö on muuttanut ajan saatossa luonnettaan, mutta on yhä voimissaan. Vuosittainen Periferiatapaaminen on tänä vuonna Joensuun kampuksella 25. -26. syyskuuta. ”Periferialiike kerää eri poliittista taustoista ja taustattomuudesta ihmisiä yhteen luomaan yhteisiä kantoja. Tietyllä tavalla liike luo maantieteeseen perustuvia vastakkainasetteluja y-liikkeen sisälle. Henkilökohtaisesti en tiedä jaanko automaattisesti yhteisiä näkökantoja esimerkiksi lappilaisen kokoomuslaisen kanssa vain, koska kummatkin olemme perifeeriseltä alueelta”, ISYY:n Joensuun kampuspuheenjohtaja Antti Saarelainen (Iviva) kertoo. Perinteinen vastakkainasettelu oli isot punavihreät etelän ylioppilaskunnat vastaan pienet, oikeistolaisemmat tai keskustalaisemmat ylioppilaskunnat, mutta tilanne on muuttunut. Periferiakaan ei ole enää niin keskusta-oikeistolainen kuin ennen, mutta ylioppilasliikkeen valtadynamiikassa periferiayhteistyöllä on vielä paikkansa ja esimerkiksi aluepoliittisissa kysymyksissä periferiaylioppilaskunnat löytävät vielä yhteisiä asioita ajettavakseen. ”Periferiaylioppilaskuntia yhdistää maantieteen lisäksi halu varmistaa oma edustuksensa

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton hallituksessa, sekä oman äänen kuuluminen SYL:n liittokokouksessa. Liittoutumalla isoja Etelä-Suomen ylioppilaskuntia vastaan tämä saadaan varmistettua”, Saarelainen sanoo. ”Periferialiikkeessä ovat mukana erityisesti puoluepoliittisesti sitoutumattomat toimijat ylioppilaskunnista, mutta eihän se salaisuus ole, että nämä ylioppilaskunnat kumartavat edelleen poliittisesti etelän ylioppilaskuntia enemmän oikealle”, hän jatkaa. Periferiaylioppilaskunnat ovat Lapin yliopiston ylioppilaskunta, Oulun yliopiston ylioppilaskunta, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta, Vaasan yliopiston ylioppilaskunta, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta sekä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Vastakkainasettelun toiselle puolelle siis jäävät Helsingissä, Tampereella ja Turussa toimivat ylioppilaskunnat. Periferiatapaamisessa pyritään muodostamaan yhteisiä linjauksia SYL:n liittokokousta varten sekä keskustellaan ehdokkaista SYL:n hallitukseen. ”Luvassa on verkostoitumista ja puhetta ulkopuolisuudesta yliopistoyhteisössä”, Saarelainen kertoo Pasi Huttunen

Yhdeksän tyrkyllä akateemiseksi rehtoriksi Yhdeksän hakijaa kisaa Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin paikasta. Nykyinen akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen siirtyy rehtorin tehtävään. Hakijat ovat KTT Antti Ainamo Uumajan yliopiston kauppakorkeakoulusta, PhD Markku Filppula Itä-Suomen yliopistosta, FT Riitta Julkunen-Tiitto Itä-Suomen yliopistosta, FT Jussi Kukkonen Jyväskylän yliopistosta, OTT Kalle Määttä Kilpailu- ja kuluttajavirastosta , FT

Elina Oksanen Itä-Suomen yliopistosta, MMT Timo Tokola Itä-Suomen yliopistosta sekä PhD Jaakko Puhakka Imatralta ja professori Mari Walls Suomen ympäristökeskuksesta. Lisäksi rehtoria etsitään suorakonsultin avulla. Hakuaika päättyi 26. elokuuta ja akateemisen rehtorin valinta tehdään syksyn aikana. Akateemisen rehtorin toimipaikka on Joensuun kampuksella. Pasi Huttunen

Joensuussa Educational Sciences -koulutusohjelmassa aloittavalla Henry Yuan Wangilla ei ollut ongelmia asunnon löytämisen suhteen. Wang haki asuntoa jo huhtikuussa ja sai ensim-

mäisen tarjouksen jo kesän aikana.

Uudet opiskelijat virtaavat kampuksille, mutta etenkin Joensuuta vaivaa yhä krooninen asuntopula. Jokaiselle uskotaan kuitenkin löytyvän asunto syyskuun aikana. – Nina Jääskeläinen, teksti & kuva Joensuussa opintojaan aloittavilla on edessään taas jännittävät paikat asunnonsaannin suhteen, sillä pula vapaista asunnoista näyttäytyy samanlaisena kuin viimeisinä kahtena syksynä. ”Hakijoita on paljon ja vaikka olemme löytäneet monelle asunnon, niin jonoa on yhä. Tilanne on tällainen ainoastaan syyskuun alussa, mutta siitä se sitten taas rauhoittuu”, Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Ellin asuntotoimistonhoitaja Minna Häyrynen kertoo. Pari vuotta takaperin vaihto-opiskelijat joutuivat aloittamaan opiskelunsa ylioppilaskunnan vuokraaman kokous- ja

saunatila Skarpin hätämajoituksesta käsin. Tänä vuonna hätämajoitusta järjestetään muun muassa keskustan Green Star hostellissa, Islo Finn hostellissa sekä retkeilymajassa. Tilapäismajoitusta on enemmän kuin aiemmin, mutta asuntokoordinaattori Marja Vennon mukaan tilanne on kuitenkin hallinnassa. ”Yhteydenottoja hätämajoituksen suhteen on tullut parisataa, mutta ne ovat laidasta laitaan. Osa kysyy asiasta yleisesti ja osa varaa paikan. Hätämajoituspaikkoihin on sijoitettu nyt noin 60 kansainvälistä ja 20 suomalaista opiskelijaa”, Vento kertoo.

Kuopiossa tilanne näyttää asteen varmemmalta. Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Tuula Vartiainen uskoo kaikilla olevan katto pään päällä parin viikon sisään. ”Aika samalla kaavalla mennään kuin viimeiset kymmenen vuotta eli tilanne alkaa tasaantumaan tässä vaiheessa. Pitkämatkalaiset ovat etusijalla asuntojen saannissa. Jos joku hakee asuntoa tänään, niin tarjous voi tulla parhaimmillaan jo seuraavana päivänä. Tietenkin paljon vaikuttaa se, onko valmis kelpuuttamaan soluasunnon. Yksiöitä meillä ei ole syksystä tarjota”, Vartiainen kertoo. Savonlinnassa hätämajoitukselle ei ole ollut tarvetta enää 2000-luvun puolella. Tarjolla on sekä soluja että yksiöitä. ”Kaikille opiskelupaikan saaneille voidaan luvata asunto. Täältä on lähtenyt niin paljon opiskelijoita pois sen jälkeen kun Kansainvälisen viestinnän laitos

siirrettiin Joensuun kampukselle, että asuntoja riittää”, Savonlinnan Opiskelijaasunnot Oy:n toimitusjohtaja Vuokko Mustonen kertoo. Jos asunto vielä uupuu, kannattaa ottaa yhteyttä UEF:n asuntokoordinaattori Marja Ventoon. ”Tilapäismajoitusta voi kysellä retkeilymajasta. Kannattaa myös etsiä julkisilta kanavilta, kuten ISYY:n verkkofoorumilta tai tori.fi-sivustolta”, Vento vinkkaa.

1

Uutinen #

Kuopio

”Nämä ylioppilaskunnat kumartavat edelleen poliittisesti etelän ylioppilaskuntia enemmän oikealle

Uljas 5 | 3. 9. 2014

5


Kampus

”Hallitus antoi tänään kuitenkin tärkeän viestin opiskelijoille.

Hallituksen budjettiriihessä tehtiin lopulta yliopistoyhteisön kannalta hyviä päätöksiä. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön ja opiskelija-asuntosäätiöiden suunniteltuja leikkauksia vähennettiin yhteensä 2,1 miljoonalla eurolla. Myös indeksikorotuksen puolitus kompensoidaan kertaluontoisilla määrärahalisäyksillä. – Meri Parkkinen, teksti & Pasi Huttunen, kuva

Uljas 5 | 3. 9. 2014

Uutinen #

2

Kauppajättien kasvot

Tekstaripalsta Älä anna tunteen jäähtyä. Tekstaa numeroon 044 576 84 09.

Tulen teille kolumnistiksi. Kerron totuuksia siitä miten hankalaksi opiskelu voidaan tehdä. Terkut myös weboodin koodarille softa toimii vasta tunnin yrittäny sisään järjestelmään t. Rupurupumörkö

Uljaan avustajapalaverit

Joensuussa ylioppilaskunnan neuvotteluhuoneessa Haltialla 9. syyskuuta kello 17 ja Kuopiossa Lukemalla 10. syyskuuta kello 17. Kaikki lehdenteosta kiinnostuneet mukaan.

Juoksureittejä kaivataan? Lähetä meille kuva

Uljaan arvonnoissa Lehtiä ilosaaressa -lippupaketit voittivat Miina Auttila ja Tuomas Hiltunen .

kampuskaupunkisi parhaasta juoksureitistä 19. syyskuuta mennessä. Joensuusta reittejä on jo, mutta Kuopiosta ja Savonlinnasta reitit uupuu. Lisätietoa uljas.net.

-tiedottaa

JOENSUU S- ja K-ketjuille on Suomessa keskittynyt valta sen suhteen mitä, missä ja miten suomalaiset kuluttavat. Tätä käsitteli Ilai Elias Lehto Sointulan kabinettiin pystytetyssä näyttelyssään Perusteltua kasvua, jossa hän maalasi karikatyyrejä S- ja K-ryhmien yritysjohtajistosta kaurahiutalepaketteihin ja muihin pakkausmateriaaleihin. ”Koin tärkeänä nostaa esiin kaupan alan kilpailuvääristymää, joka näkyy monin tavoin suomalaisten arjessa. Arkiset pahviset pakkaukset kohtaavat teossarjassani muotokuvan historiallisen kappaleen arvokkaan painolastin”, Lehto kuvaili.

Valkoiset Penttilässä

JOENSUU Väen talon edustalle Penttilään valmistui kolme kaunista valkobetonista patsasta, Joensuun lähihistoriaa tuntevat nyökkäilevät ymmärtävästi. Valkoisuuden puolustajista Penttilä ennen tunnettiin. Siitä ei näissä patsaissa silti ole kyse, vaan päin vastoin. Ne ilmentävät vapautta, iloa ja toivoa. Aiemmin kolkossa ympäristössä näkyy nyt ihminen. Päästä irti –veistossarjan ovat työstäneet taiteilijat Hanna Pulkka, Mari Salmela, Lauri Merisaari, Lauri Lamminen, Tero Hirvonen, Ava Reetta Heinonen ja Katja Pirinen.

Kielletyt aiheet Jarkko Kumpulainen, teksti & kuva

6

Aalto-yliopiston lisärahoituksen suunniteltu purkaminen muille yliopistoille vuodesta 2015 eteenpäin oli talousarviossa ehdotettu aloittaa 21,5 miljoonalla eurolla. Rinteen ehdotus ei miellyttänyt Aalto-yliopistoa, joka vetosi valtion luvatusta lisärahoituksesta uupuvan 70 miljoonaa euroa. Muut yliopistot olivat tyytyväisiä budjettiehdotukseen: Aalto-yliopiston lisärahoituksen purkua oli odotettu vuoden 2008 budjettiriihen päätöksen perusteella. Yliopistot ajautuivat ensimmäistä kertaa uuden rahoitusmallin aikana kinaamaan keskenään rahoituksesta. Hallitus ehdottaa eduskunnalle Aalto-yliopiston lisärahoituksen purkamista vuosittain 11,7 miljoonalla eurolla muille yliopistoille ensi vuodesta lähtien vuoteen 2020 saakka. Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri ilmaisee edelleen tyytymättömyytensä leikkauksiin yliopiston tiedotteessa, vaikka hallitus puolittikin vuodelle 2015 kaavaillun leikkauksen. Korkeakoulujen molempien sektoreiden indeksikorotuksen puolituksen aiheuttamat budjettivajeet paikataan määrärahalisäyksillä ensi vuodelle. Yhteensä yliopistot saavat lisärahoitusta 11,2 miljoonaa euroa.

kaupungin muille tuville on tulossa ruokaa jakoon. Aiheesta saa tarkempaa tietoa asukastupien nettisivuilta. Puijonlaakson asukastupa sijaitsee Puijonlaakson palvelutalon sisällä. ”Kuorma tulee yleensä aamulla heti kahdeksalta, joskus toinenkin päivemmällä ja ainakin leipiä on yleensä riittänyt vielä iltapäivälläkin. Rohkeasti vain tupaan poikkeamaan”, Nerg kannustaa.

Pasi Huttunen, teksti & kuva

Hallitus uhkasi rampauttaa YTHS:n. Vaakalaudalla oli viidennes rahoituksesta. Nyt näyttää siltä, että koko vuokra-avustuksen leikkaamisen sijaan avustuksesta leikataankin vain puolet.

Hallituksen budjettiriihen tulos on yllättänyt yliopistoyhteisön iloisesti. Viime keväänä tehdyssä julkisen talouden suunnitelmassa ehdotettiin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) vuokra-avustusten poistamista. Ehdotuksen toteutuminen olisi vienyt pahimmillaan viidenneksen säätiön budjetista, sillä se olisi vähentänyt myös Kela -rahoitusta. Elokuun budjettiriihessä hallitus päätti säilyttää puolet vuokra-avustuksesta. Vuokra-avustusten poistaminen olisi tuonut paineen jäsenmaksujen nostamiseen. Opiskelijoiden terveydenhuollosta leikkaaminen ei olisi kuitenkaan ollut eduksi aikana, jolloin työurien pidentämistä pidetään kansantaloudelle välttämättömänä. Suomen Ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajan Pia Kuosmasen mukaan päätös on hieno ele hallitukselta. Valtion vuokra-avustusten jatkuminen oli SYL:lle valtava helpotus, vaikka nykyisetkin leikkaukset kiristävät budjettia. “Ei tilanne edelleenkään helppo ole. YTHS:n muut rahoittajat joutuvat paikkaamaan taloustilannetta ja silti toimintaa saatetaan joutua tarkastelemaan uudelleen. Hallitus antoi tänään kuitenkin tärkeän viestin opiskelijoille”, Kuosmanen sanoo. Valtiovarainministeri Antti Rinteen budjettiehdotuksen korkeakouluihin kohdistettavia leikkauksia poistettiin hallitusneuvotteluissa yhteensä noin 43 miljoonalla eurolla. Muun muassa Aalto-yliopiston lisärahoituksen vähennyksiä pienennettiin puolella ja korkeakoulujen indeksikorotuksen puolittamisen vaikutus kompensoidaan kertaluontoisilla määrärahalisäyksillä.

KUOPIO Puijonlaakson asukastupa on ryhtynyt helpottamaan opiskelijan rahahuolia jakamalla päivittäin ilmaista leipää. ”Leipiä voi hakea päivittäin ja myös hedelmiä, vihanneksia sekä maitotaloustuotteita tulee ainakin satunnaisesti”, Puijonlaakson asukastupatyöntekijä Anne-Marja Nerg kertoo. Jaettavat ruuat tulevat asukastuvalle Ruoka-apu ry:n kautta. Nergin mukaan myös

Kuvaraportteja turuilta pikkunälkään

Pasi Huttunen, teksti & kuva

Budjetista neuvoteltiin pelättyä parempi

Asukastuvalta ilmaista leipää

Etsin

KUOPIO Julkisen sanan neuvoston elokuisessa mediaillassa kaupungintalolla kyseltiin Savon kiellettyjen aiheiden perään. Paneelissa oli mukana muun muassa kansanedustaja Seppo Kääriäinen ja Savon sanomien päätoimittaja Jari Tourunen. Paneelin koollekutsujan JSN:n puheenjohtajan Risto Uimosen mukaan media on kyyristellyt hänen 40-vuotisen toimittajauransa aikana valtakunnallisesti ainoastaan kahdessa aiheessa. Toinen oli Kekkosen terveys ja toinen Nokian alamäki. Nykyisin aiheita jää Uimosen mielestä käsittelemättä, koska toimituksia leikataan ja yksittäisen toimittajan työmäärää lisätään entisestään. Uljas 5 | 3. 9. 2014

7


”Toki se on aina yksilöllinen kokemus mikä koetaan kiusaamiseksi, mutta kaikenlaisista kiusaamistapauksista voi ilmoittaa. Kolumni | ylioppilasliike

Kriisi sai opiskelijan punastumaan

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ottaa tänä syksynä jyrkän kannan kiusaamisen yliopistoyhteisössä. Viime keväänä teetetyn kyselyn mukaan yliopistossa ilmenee kiusaamista siinä missä muuallakin. – Jarkko Kumpulainen, teksti & kuva

8

Uljas 5 | 3. 9. 2014

tarvitaanko muita työkaluja joilla parantaa työ- ja opiskeluyhteisöä.” ”Ennen kaikkea häirintäyhdyshenkilö kuitenkin pystyy olemaan tukena ja apuna asiassa. Kiusaamisen kanssa ei kannata jäädä yksin”, Martikainen tiivistää. Kiusaamistempauksen lisäksi ylioppilaskuntaa työllistää syksyn aikana tuutoritoiminnan kehittäminen ja uudet nettisivut. Uusien nettisivujen sisällöt julkaistaan syyskuun puolessavälissä. Graafisen ulkoasun uudistaminen tapahtuu mahdollisesti seuraavan vuoden aikana. ”Se, että nettisivuilla on hyvää ajankohtaista sisältöä ja niitä on helppo päivittää, on ehdottoman tärkeää edunvalvontaa ja keskeinen palvelu jäsenistöllemme”, Martikainen painottaa.

3

Uutinen #

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta tarttuu tänä syksynä yhteisössä ilmenevään kiusaamiseen. Viime keväänä tehdyn yhdenvertaisuuskyselyn tuloksissa selvisi, että jopa 12 prosenttia vastanneista oli itse kokenut kiusaamista ja 21 prosenttia kertoi havainneensa muiden opiskelijoiden tulleen kiusatuksi tai syrjityksi Itä-Suomen yliopistossa. ”Kiusaamista tapahtuu myös tässä yhteisössä ja me haluamme tuoda asian ilmi ja puuttua siihen”, ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Paula Martikainen toteaa. Martikaisen mukaan ylioppilaskunta aikoo syksyn aikana kampanjoida asian puolesta. ”Haluamme sitouttaa opiskelijat siihen, että minä en kiusaa ja jos huomaan kiusaamista, niin haluan että se kiusattu saa apua. Me haluamme tuoda asian ilmi, ja meillä on keinot kiusaamisen kitkemiseksi”, Martikainen kertoo. Ylioppilaskunnan nimeämät häirintäyhdyshenkilöt ovat edunvalvontasihteeri Mikko Aaltonen Kuopiossa ja toimistosihteeri Hannele Mirola Joensuussa. Kiusaamistapauksissa Martikainen kertoo avun löytyvän heidän kauttaan. ”Toki se on aina yksilöllinen kokemus mikä koetaan kiusaamiseksi, mutta kaikenlaisista kiusaamistapauksista voi ilmoittaa. Häirintäyhdyshenkilö pystyy selvittämään asiaa ja pohtimaan keneen kannattaa olla yhteydessä, tarvitaanko asiassa kantelun tekemistä vai

nahkansa poliittisesti. Hyvinä aikoina on helppoa olla demari, keskustalainen tai kokoomuslainen, mutta vaikeina aikoina näköjään tuntuu siltä, että vassareilla ja persuilla on enemmän annettavaa. Enkä siis väitä, että niin olisi tai ei olisi, mutta vasemmistolaistuminen on ollut opiskelijaliikkeen iso trendi ”Opiskelijaliike tappelee sisäi- viime vuodet sesti myös jatkossa ja niin sen ja ISYY:n edeledustapitääkin tehdä. Ei sitä muuten lisissä jistovaaleissa ole edes olemassa. perussuomalaiset saivat sillanpääaseman ylioppilasliikkeeseen. Vastakkainasettelu kärjistyy vaikeina aikoina. Isojen puolueiden vahva laji, kabineteissa tehtävä hiljainen vaikutustyö ei riitä. Se ei näy. Vasemmalla osataan olla äänekkäitä oppositioasemassa ja nyt kun opiskelijoilta halutaan leikata, on luonteva hetki toimia. Aiempaa kamppailevammalle opiskelijaliikkeelle on kysyntää. Ai missä vihreät ovat tässä kaikessa? En minäkään oikein tiedä. Opiskelijaliike tappelee sisäisesti myös jatkossa ja niin sen pitääkin tehdä. Ei sitä muuten ole edes olemassa. On silti mukavaa, että opiskelijat näyttävät taas hiukan aiempaa paremmin tunnistavan itsensä ryhmänä, jolla on yhteisiä etuja puolustettavanaan ja vaadittavanaan. Miksi opiskelijoilla on sitä vipuvoimaa etujensa puolustamiseen? Yhtenäinen opiskelijaliike pystyy kamppailemaan ikäjakauman painoa vastaan tehokkaalla lobbauskoneistollaan ja valtakunnallisella liikehdinnällään, koska osaamista korkeakouluissa riittää. Lisäksi koulutuksen laatu, uudet innovaatiot, uudet nokiat riippuvat paljolti siitä, mitä korkeakouluissa tapahtuu, ja hallitus tietää sen. Kolmanneksi, tilastoja katsomalla opiskelija voi oikeasti sanoa olevansa köyhä. On mistä valittaa.

17 € Opiskelijaliput 12 €

Viikate Roope Salminen & Koirat

siihen, ettei ketään kiusata yliopistossa. Tukea ja apua saa myös ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöiltä.

Opiskelijaliike on talouskriisin kirittämänä luonut

Jukka Poika

ISYY:n hallituksen puheenjohtajan Paula Martikaisen mukaan jokainen voi osaltaan vaikuttaa

Perjantai 12.9. > Ilosaari, Joensuu

Pertti Kurikan Nimipäivät

Opiskelijaliikkeellä on aika ajoin tapana unohtaa olemassaolonsa, eikä se aina ymmärrä voimaansa. Murenevan hyvinvointivaltion ja kasvavan hätääntymisen tilanteessa on oltava tyytyväinen, että opiskelijaliike sai painostettua hallituksen heikentämään hiukan YTHS:n kasseille suunnattua potkua. Aiottiin leikata neljä miljoonaa, mutta ilmeisesti leikataankin vain kaksi. Kansantalouden mitoissa kyse oli tietenkin täysin merkityksettömästä summasta, mutta opiskelijan kannalta tavattoman suuresta. Laskutoimitus ei ehkä lopulta ollut kovin vaikea. Voitosta tai edes torjuntavoitosta ei voi puhua, mutta paljon huonommin olisi voinut käydä. Yliopistot näyttävät huonoa esimerkkiä. Aalto-yliopisto ei halua myöntää, että yliopistojen rahoituspotin jakamisesta tasapuolisemmin on ihan selkeästi sovittu. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta sentään sanoutui irti tappelusta ja kehottaa keskustelemaan siitä, rahoitetaanko yliopistoja tarpeeksi.

Samuli Putro

Älä siedä kiusaamista yliopistossa

Kuuman festarikesän päättäjäiset Ilosaaressa! Lipunmyynti: Levy-Eskot, Tiketti, Kerubin verkkokauppa ja Kerubin tiski

Myynnissä myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan ja Karelia ammattikorkeakoulun POKAN toimistoissa.

Pasi Huttunen

Uljas 5 | 3. 9. 2014

9


Ajassa

Minun pyöräni Joensuu Aino Leppänen

Johanna Valta

” En mitenkään himopyöräile, mutta

” Tämä Giraffiksi nimeämäni tall

kuljen kaikki kilometriä pidemmät matkat pyörällä. Hankin tämän pyörän viime vuonna kunnostettuna pyöräkorjaamosta. Fillaroin läpi vuoden, mutta jostain syystä kaatuilen aina kesäisin enkä koskaan talvella. Ehkä se johtuu siitä, että kesällä on yleensä hyvä sää, ja silloin on jotenkin varomaton. Pyörän kanssa voisi olla ihan mukavaa lähteä lähiseutumatkalle, jos ei olisi turhan kiire ja mukana olisi paljon eväitä.

bike on ensimmäinen alusta asti itse kasaamani pyörä. Rakensin sen keväällä ollessani työkokeilussa Normaalikoululla, jossa avustin teknisessä työssä. Sinne sattui sellainen tosi huippu entinen teknisentyönopettaja, joka oli sitä mieltä, että minun täytyy tehdä itse jotain, jotta opin erilaisia tekniikoita. Aloitin sitten tämän projektin ja juotin kaksi vanhaa pyöränrunkoa yhteen. Ei tällä tule paljon ajeltua, mutta erilaisten

tapahtumien yhteydessä se on toiminut hyvänä mainostusvälineenä.

Kuopio Jarno Lipponen

Eeva-Leena Kotiranta

” Matkailemme paljon yhdessä.

” Yksi uljas muisto pyörästä on. Kave-

rin kanssa meillä oli yksi pyörä, olimme lähdössä kaupunkiin iltaa viettämään, oli kevättalvi ja kunnon loskakeli. Siinä sen suurempia ajattelematta, vähän alkoholin vaikutuksen alaisena lähdettiin matkaan niin että kaveri polkee ja minä istun tangolla. En tiedä miten siitä matkasta selvittiin, ei tullut naarmuja tai mitään, mutta jälkikäteen kun miettii niin ei se nyt ehkä ollut kaikista fiksuin veto. Jos mäessä jarrut olisi lyöneet kiinni niin olisi pyörä vaan liukunut. Aina se on minut kotiin vienyt, ja vie varmaan vieläkin. Siinä on leveät renkaat,

vähän laskee ilmaa pois talvella niin pitää liukkaallakin tosi hyvin. Ostin maastopyörän jotta voisi joskus maastossakin ajaa. Kyllähän joka poika tykkää kun saa vähän ilmaa renkaiden alle kun hyppää jostain kannonnokasta.

Pyörä on menopeli millä kuljen, se kulkee junassakin mukana. Sillä menen pidemmätkin matkat, työ- ja koulumatkat. Yleensä kaikkialle mihin pyörällä voi matkata, niin matkaan. Toisinaan otan pyörän viikonloppureissullekin mukaan. Toisinaan käytän bussia, jos on pidempi matka eikä pääse suihkuun sen jälkeen. Pyörä on kuitenkin kätevämpi, pääsee helpommin perille eikä tarvitse katsoa aikatauluja tai odottaa bussia. Intercityjunissa on pyörätelineet, pendolinoissa ei ole. Olen katkera VR:lle siitä, sillä pendolino olisi nopeampi.

Ensimmäisillä matkoilla oli hankalaa, kun en ylettynyt telineeseen enkä saanut pyörää alas. Aina joku on tullut kuitenkin auttamaan.

Savonlinna Erno Vähänen

Elisa Luukko

” Tunturipopin juuret juontavat Espoon Westendiin vuonna 1972, jolloin anoppini sai sen 10-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Pyörä palveli anoppini lapsuusvuodet retkipyöränä Espoon, Kirkkonummen ja Sammatin kesäisissä maalaismaisemissa vuoteen 1977 saakka, jolloin anoppi perheineen muutti Yhdysvaltoihin, jonka jälkeen pyörä jäi kesäkodin varastoon vuosikymmeniksi lepäämään. Vuoden tuntemisen jälkeen vuonna 2010 anoppini kysyi minulta, olisiko minulla kyseiselle pyörälle käyttöä, sillä oma pyöräni oli Porista varastettu eikä minulla ollut itselläni pyörää käytössä.

” Minulla oli aikoinaan todella upea

10

Uljas 5 | 3. 9. 2014

Anoppini oli myös tietoinen kiinnostuksestani vanhaan maailmaan ja esineistöön ja arvasi, että arvostaisin kyseistä esinettä kovasti.

alkuperäinen vanha Jopo, joka oli minulle erittäin rakas, mutta se muuttui lopulta melko epäluotettavaksi. Kerran siitä lähti jarrut alamäessä, joten tästä syystä sillä ei enää uskaltanut ajaa. Jokin uusi pyörä piti siis hankkia tilalle, mutta sen piti kuitenkin olla samanhenkinen kuin minun vanha pyöräni. Lehdessä vanhempien kanssa huomasimme ilmoituksen, että halvalla saisi Onni-merkkisen pyörän. Sehän sitten kolahti ja värikin on todella upea. On se hyvin palvellut ja tuottanut onnea elämässä.

Uljas 5 | 3. 9. 2014

11


Kysely

Näin pysyt pinnalla tietotulvassa

M

12

Uljas 5 | 3. 9. 2014

raha ei riitä. 28 prosenttia teistä tuntee olevansa todella pahasti lirissä rahatilanteensa kanssa. Tätä tukee myös se tieto, että keskimäärin menonne ovat 890 euroa kuukaudessa. Pääasiassa, kuten arvata saattaa, rahat kuluvat asumiseen, ruokiin ja velkojen maksuun.

Sinun ylioppilaskuntasi ISYY on etu- ja palvelujärjestö, jonka jäsen jokainen Itä-Suomen yliopiston opiskelija automaattisesti on. ”Mitä ISYY merkitsee opiskelijalle?” –kysymykseen tulleiden lukuisten ”?”, ”Lolemt”, ”Minulle hyvin vähän…”, ”ISYY on laiffii”, ”Paskakasaa” ja ”jaa-a” –tyyppisten vastausten perusteella ylioppilaskunnalla on vielä sarkaa opiskelijoiden tavoittamisessa, mutta fakta on, että se on olemassa sinua varten. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskun-

”Tuutorien merkitys on todella suuri. Infoähky on alussa aivan valtava. ta hakee vielä paikkaansa opiskelijoiden päissä ja sydämissä, mutta kun palveluista jokainen opiskelija joka tapauksessa maksaa jäsenmaksun verran joka vuosi, kannattaa niitä myös käyttää. Erään vastaajan mukaan sieltä saa ”Akateemista

Soljuen sisään Ei se yliopistoskeneen solahtaminen kaikista pelotteluista huolimatta kovin vaikeaa ole. ”Ole yhteydessä tuutoreihin ja mahdollisesti muihin vanhempiin opiskelijoihin. Heiltä saat kokemukseen pohjautuvia neuvoja. Suhtaudu vakavasti erityisesti oman laitoksesi orientointiin. Kysele paljon. Amanuenssi auttaa aina. Selvitä, missä on

Opiskelun aloittaminen tarkoittaa sekavan tietotulvan vastaanottamista, mutta ei se lopulta ole niin vaikeaa. Tärkeää on löytää oma tapansa nauttia uudesta elämänvaiheesta. Yhtä tärkeää on, ettei jää, eikä jätä yksin. Keräsimme vanhemmilta opiskelijoilta vinkkejä uusille. – Pasi Huttunen, Anni Ylönen ja Elena Silverang, teksti & kuvat & Patrik Eronen, kuvitus.

uista viettää opiskelun lisäksi myös opiskelijaelämää. Opiskele ahkerasti. Älä opiskele liikaa. Suunnittele jo ensimmäiset kurssisi sen mukaan, mitä aiot tehdä isona työksesi. Älä mieti työelämää vaan nauti opinnoista. Älä sluibaile, sluibaile. Ole avoin, mutta älä liian avoin. Ota rennosti, kunhan et liian rennosti. Käy bileissä, älä käy bileissä. Vanhemmat opiskelijat kertoivat Uljaan kyselyssä vinkkejä kampuksella selviytymiseen. Yliopisto-opintoja aloittaessa kaikki tuntuu sekavalta, koska sitä se todellakin on. Apua onneksi löytyy ja sitä kannattaa hyödyntää. ”Tuutorien merkitys on todella suuri. Infoähky on alussa aivan valtava, mutta asioita alkaa ymmärtää vasta hieman myöhemmin”, sanoo eräs vastaaja. ”Jokainen vastaa ihan itse omista opinnoistaan. Jokainen päättää itse oman suhtautumisensa opiskeluun”, kiteyttää toinen osuvasti. Opetus- ja kulttuuriministeriön Opiskelijatutkimus 2014 kertoo, että valtaosa teistä tätä lukevista opiskelee päätoimisesti ja käyttää opiskeluun keskimäärin 32 tuntia viikossa. Puolet teistä käy töissä opintojen ohella ja silloin opiskeluun jää vain keskimäärin 27 tuntia viikossa, vaikka haluaisitte käyttää siihen enemmän. Jos olet lääketieteen opiskelija, niin nuo viikkotuntimäärät näyttävät sinusta naurettavan pieniltä. Yksin asuvat teistä tienaavat noin 800 euroa kuussa ja 60 prosenttia teistä on sitä mieltä, että

sivistystä, opiskelijaliikettä ja edunvalvontaa”. Vastaaja lienee oikeassa. Kenties kaunein vastaus kuuluu: ”Selkänoja tiukoissa paikoissa”. Sitä selustan turvaamista opiskelijan on vaadittava Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnalta. Sen vaatiminen on osa sitä, että vastaa itse opinnoistaan ja hyvinvoinnistaan. ”Yliopiston ja ISYYn henkilökuntaa sekä ainejärjestöihmisiä on turha pelätä ja karttaa! He vastaavat kyllä opiskelua koskeviin kysymyksiin, kunhan heitä lähestyy ystävällisesti ja kohteliaasti. Ja kysyminen todella kannattaa :) Palautetta opetuksesta ym. kannattaa antaa, kun sitä kysytään”, joku kehottaa.

”Missä on vessat? Missä ruokalat? Missä kirjasto? Opintotoimisto? Kuinka saan kelan ateriatuen ilman opiskeljakorttia?

tarvittavat toimistot”, listaa yksi vastaajista perusasioita. Eri kampuksilla käytännöt vaihtelevat jonkin verran, mutta yllä listattu pätee kaikilla. Käytännön seikoista vastaajat nostavat tärkeäksi selvittää sen, mistä kampukselta löytyy ruokaa, kahvia ja vessat. ”Kuopion kampuksella selviää jos löytää ainakin yhden ruokalan ja vessan. Lisäksi opintoja on tukemassa kirjaston henkilökunta ja Opparin väki. Kysymällä saa aina apua”, toteaa kuopiolainen vastaaja. ”Joensuun kampuksella on hyvä muistaa, että ruokaloita löytyy myös muualta kuin Carelialta. Lisäksi kannattaa seurata ilmoitustauluja, sillä niiltä löytyy paljon menovinkkejä ja mahdollisesti jopa uusia harrastuksia”, joku joensuulainen vinkkaa. ”Savonlinna on pieni kampus, mutta kannattaa silti olla aktiivinen, että pääsee porukkaan sisälle. Erityisesti pienessä-

innostuksella ja jännityksellä, uutena seikkailuna. Ainakin luentosalit ja niiden koodit, se missä myydään kahvia ja lukujärjestys on hyvä tietää. Jos haluaa parkkipaikan, pitää tulla tosi aikaisin. Vain Snellulta saa Batteryä, Canthialta myös Ed:iä.

Kuinka suhtautua opintoihin? - veteraanit kertovat

Ainakin tämä täytyy tietää Jos et tiedä, niin kysy apua. Jos et tiedä mistä kysyä, käy ylioppilaskunnan toimistolla. Tuutoreilta voi kysyä melkein kaikesta ja he ohjaavat avun luokse jos eivät itse osaa auttaa. Missä on vessat? Missä ruokalat? Missä kirjasto? Opintotoimisto? Kuinka saan kelan ateriatuen ilman opiskeljakorttia? Paikallisliikenteen bussivuorot, opiskelijakortti? Mikä on itselle paras tapa oppia!! Mist saa kaljaa Akateemista vapautta ei enää ole Opinnoista selviää kyllä varmasti, kunhan tekee säännöllisesti edes kohtuullisen määrän töitä. Kaikki opiskelukaverisikin ovat ”vain ihmisiä”. Yliopisto ei ole lukio tai peruskoulu. Yliopisto asettaa tutkimuksen etusijalle, kun taas opiskelijat tuovat rahaa

Anita Haapaniemi, Kuopio, lääketiede, 4. vuosikurssi: Opintoihin kannattaa suhtautua

kassaan, mutta ovat samalla myös pakollinen riesa jonkunhan opiskelijoita on myös opetettava. Tämä kannattaa aina muistaa ja vaatia parempaa opetusta ja ohjausta, jos se tuntuu tarpeelliselta. Yliopisto-opettajat eivät myöskään aina ajattele opiskelijan parasta ja varsinkin graduvaiheessa opiskelijat ovat ilmaista työvoimaa. Älä siis suhtaudu opettajiin vankkumattomina auktoriteetteina äläkä pyri turhaan miellyttämään, mutta älä myöskään kyseenalaista alussa liikaa. Muistaa, että vaikka opiskelijariennoissa pyydettäis tekemään mitä, on ite aina vastuussa teoistaan. Mitään ei ole PAKKO tehdä, vaikka ryhmäpainetta olisikin. Olet aikuinen ihminen. Ota vastuu itsestäsi myös opintojen suhteen - kukaan muu ei sitä puolestasi tee. Heidi Leinonen, Joensuu, luokanopettaja-opiskelija, 2. vuosikurssi: Tärkeintä on tietää, että kaikki järjestyy. Alussa kaikki on tosi sekavaa, mutta kaikki järjestyy. Ympärillä on ihmisiä, joilta voi kysyä. Kaikilta voi kysyä. Opintoihin kannattaa suhtautua sopivan rennosti. Totta kai niitä pitää tehdä, mutta ei kannata stressata. Kampuksella kannattaa opetella lukemaan noita opasteita ja vanhempien opiskelijoiden järjestämissä tapahtumissa kannattaa olla mukana.

Kannattaa ottaa ne tosissaan, tietenkin! Alusta alkaen tosissaan. Työt on tehtävä HETI kun ne annetaan tehtäväksi, muuten tapahtuu kasautuminen...jokainen sluibailee mielummin sitten kun kaikki työt on tehty, ei ennen työn aloittamista lykäten sitä ja ahdistuen siitä Huolellisesti, mutta ei haudan vakavasti. Opi nauttimaan opiskelusta Opinnot ovat elämän parasta aikaa, joten ei kannata turhaan kuluttaa itseään loppuun hankkimalla hyvät arvosanat. Ota rennosti ja ole kriittinen. Sivistä itseäsi nyt, kun siihen on mahdollisuus. Vakavasti ja harkiten, ettei 30-vuotiaana vituta et on oleskellut turhaan kahden tutkinnon verran pilipaliteorioita. Alussa tietyllä vakavuudella, jotta pääsee sisälle yliopistoopiskeluun. Myöhemmin voi oman harkintansa mukaan

löysäillä. Vitut Niitä kannattaa tehdä, ettei tarvitse Kelalle selitellä. Mutta vaikka Kela tai äitee hönkisi niskaan ja painostaisi valmistumaan, niin muista elää! Ei otsa mutrussa, mutta vakavasti - ei voi viettää koko opiskeluaikaa juhlien. Tee saman tien kaikki mahdollinen pois alta. Ei tarvi pingottaa mutta kannattaa tehdä muutakin kuin bilettää jo heti ekasta vuodesta lähtien. Rennosti, ei oo niin vaikeata alaa mistä jokainen kouluun valintojen jälkeen päässyt ei selviäisi! Vedä kurssit läpi, kerää pisteet ja ota paperit ulos. Älä taaksesi katso. Vanhempien opiskelijoiden asenne on usein nuiva kursseja kohtaan ja tämä asenne tarttuu heti. Arvosta opiskelupaikkaasi, opettajiasi ja kurssikavereitasi ja löydä oma tapasi opiskella.

Uljas 5 | 3. 9. 2014

13


Kampus tapahtuu paikassa kannattaa tulla kaikkien kanssa (vaikka sitten näennäisesti) toimeen, ettei leimaudu ryhmän ulkopuolelle. Savonlinnassa muista hyödyntää ylioppilaskunnan tilaa (esim. jääkaappisäilytystä eväille ja edullista kahvin/teenkeittomahdollisuutta.)”, kertoo savonlinnalainen. Orientaatioviikon alkuinfot ovat perinteisesti jakaneet mielipiteitä ja osa niistä on suorastaan pahamaineisia, mutta yleisenä ja luultavasti toimivana vinkkinä eräs vastaaja heittää: ”Käy kuuntelemassa alkuinfot. Ja kysy jos et tiedä, missä luentosali sijaitsee. Niissä ei ole nimien suhteen mitään logiikkaa.” Päihdekulttuuri saa paljon kritiikkiä vastaajilta ja moni muistuttaa, että vaikka se tuntuu vastavirtaan uimiselta, niin hauskaa voi opiskelijaelämän parissa viettää myös selvin päin. Perinteisesti opiskelijakulttuuriin kuulunut viinalla läträäminen on nostettu viime vuosina yhä enemmän tikun nokkaan. Näyttää siltä, että umpikännissä örveltäminen ei ole enää yhtä hyväksyttyä kuin vielä joitakin vuosia sitten. Joku vastaajistamme muistuttaa silti klassisesta amerikkalaissuomalaisesta tarjoiluehdotuksesta: ”Jallupullon saa hyvin piiloon ruskeaan paperipussiin.”

Uusi kaupunki, uusi kampus, uudet ihmiset

Kampusrysäys

Yliopistoon tuleva opiskelija kohtaa valtavan ristipaineen alun informaatiotulvassa. Ohjeita on osapuilleen yhtä monta kuin ohjeistajia. Ohje- ja informaatioviidakossa on lopulta vain muutama asia, jonka voi sanoa kaikille yleispätevästi: pyri varmistumaan siitä, että olet oikealla

Kampuksilla rytisee kolmatta kertaa Itä-Suomen yliopiston kolmella kampuksella käynnistetään syksy Kampusrysäyksen merkeissä. Tapahtuma kietoutuu yhteen lukuvuoden avajaisten kanssa, joita vietetään Joensuussa 3. syyskuuta, Kuopiossa 4.- ja Savonlinnassa 9. syyskuuta. – Nina Jääskeläinen, teksti

”Nauti joka päivästä, nää opiskelijavuodet kuluu liian nopeesti!!! alalla ja löydä tapasi nauttia opiskelusta. Älä jää yksin, äläkä jätä muita yksin, jos he eivät sitä nimenomaisesti halua. Pidä huoli itsestäsi ja muista ihmisistä. Ja jos yliopistossa ei ole kivaa, teet ehkä jotain väärin tai olet väärässä paikassa. ”Nauti joka päivästä, nää opiskelijavuodet kuluu liian nopeesti!!!”, toteaa eräs. Ja nykyisinä rajatun opinto-oikeuden ja rajatun akateemisen vapauden aikoina se on totta. Ja polkupyörä. Älä unohda hankkia polkupyörää olitpa millä kampuksella tahansa. Tosin Joensuussa se kuulemma varastetaan.

Ilari Lempiäinen, Savonlinna, luokanopettaja-opiskelija, 4. vuosikurssi: Ensimmäiset vuodet ovat intensiivisiä opintojen kannalta, joten älä polta itseäsi loppuun. Luulen puhuvani todella suuren enemmistön puolesta, kun mainitsen Savonlinnan kampuksen parhaaksi puoleksi tiiviin yhteisömme, johon kuuluvat opiskelijat ja laitoksen henkilökunta. Täällä on helppo lähestyä ketä tahansa. Käytä tätä hyväksesi ja tutustu kanssaopiskelijoihisi!

Kampuskaupunki on viidakko, paitsi jos opit tuntemaan sen. Joensuussa Polkupyörä ja tarpeeksi tukeva lukko ovat parhaat ystäväsi. Pienessä kaupungissa kaikki, suuria marketteja myöten on polkumatkan päässä. Hyödynnä paikallisten/pidempään kaupungissa asuneiden tuntemusta esim. ruokapaikkojen ja kapakoiden suhteen. Jos ainejärjestösi järjestää kaupunkirasteja tmv., ne voivat olla hyödyllisiä kokemuksia. S-ryhmän kortti toimii käytännössä kaikkialla - ole ylpeä Joensuusta, älä

Kuopiossa Älä usko paikallisten kaikkia juttuja Hanki polkupyörä, hanki autollisia kavereita Kuopaksella, varsinkin solussa asuminen on halpaa Etsi mukavaa vapaa-ajan vietettä tasapainottamaan opintoja. Liikuntamahdollisuudet ovat todella hyvät ja kulttuuriakin piisaa, samoin yöelämä-

Savonlinnassa Savonlinnassa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Mitä ei löydy, niin se on tarpeetonta. Torilla kannattaa syödä kesän tullen lörtsy ja Lippa-kioskilla ylläripehmis. Savonlinnassa on niin vähän opiskelija-

14

Uljas 5 | 3. 9. 2014

turhaan hauku ”susirajaa”. Et saa sillä mitään muuta kuin itellesi pahan fiiliksen. Kukaan ei jaksa valittajia. Joensuussa parasta on baarit ja lämpimällä säällä joen reuna-alueilla hengailu. Käy tutustumassa myös Kuhasaloon. Jos omistat pyörän, pidä siitä tarkkaa huolta. Todennäköisesti se silti varastetaan. Joensuusta on pitkä ja vaikea matka moneen paikkaan - jos mahdollista,

edistä viihtymistä ja tutustu kaupunkiin. Se on kaunis ja monipuolinen jos vain voit antaa sille mahdollisuuden. Hakeudu kulttuuritapahtumiin, ja seuraa esim. taidemuseon Happy Hour ilmoittelua. Ilmaiseksi museoon, siis. Halvimmat after schoolit tarjoaa Ravintola Gloria (klo 19 asti) ja Pub Fever (klo 20:00 saakka). Lähes jokaisessa ravintolassa on opiskelualennus, sitä pitää vaan muistaa kysyä. Usein sen saa vaikka sitä ei virallisesti

olisikaan. Suosittelen myös pyöräretkeä kirppareille, niitä löytyy Joensuusta useita mutta ovat vaan aika pitkän matkan päässä. Kartasta suunnistamalla löytyy kuitenkin ”oikoteitä” ja ne ovat yllättävän lähellä. Opiskelijan kukkarolle sopiva Lidl löytyy myös reilun 10min. pyöräilymatkan päässä Joensuun keskustasta.

rientoja ja hyviä ruokapaikkoja. Omat suosikkini ovat Intro (iltaa istumaan kaverin kanssa hyvän drinkin tai viinilasin kera - myös kiva safkapaikka), Os (paremmalle lounaalle tai ulos syömään), Puijo ja Vuorilampi (mahtavat lenkkimaastot ja luonto), Kuopion Astangajoogasali (mielenrauhaa ja vahvuutta kehoon), RSP Kuopio (tankotanssin ystäville) sekä Fressi (monipuolinen

liikuntakattaus kahdessa paikassa kaupunkia) sekä Kuvakukko (monenlaisia leffoja). Avantouinnin ystäville suosittelen lämpimästi Sorsasalon puusaunaa opiskeluhuolet jäävät talvella avantoon. Kuopiossa kannattaa osallistua kaupunkisuunnistukseen, siinä saa peruskäsityksen keskustan alueesta. Puijontorni kannattaa koea myös, mutta puijon metsiin ei kannata eksyä. Puijo on

paras alue jos tykkää luonnosta, mutta niirala on lähellä kaikkea. Savolaiset saattaa olla vähän kieroja mutta muuten meleko lepposia. Ja kalakukkoa pitää ehdottomasti maistaa! Illan viimeinen bussi menee kahdelta ja sillä pääsee ainakin Neulamäkeen!

tapahtumia, että niiden järjestämiseen kannattaa panostaa oman ryhmän/ kaveriporukankin kesken. Pue lämpimästi päälle, tuuli on tosi kylmä. kaupungin uimahalliin pääsee opiskelijana edullisesti tiettyinä arkiaamuina.

Olavinlinnan opastetulle kierrokselle täytyy mennä vähintään kerran vuodessa: bongaa ilmaislehdestä (Savonmaa) ilmaisia kierroksia. Jos suosikkikorusi hajoaa, todella nopeaa ja kohtuullisen edullisia kultasepän palveluja saa rautatieaseman kupeesta.

Jos vapaaehtoistyö kiinnostaa, Savonlinnan kehitysmaakauppa Savanni pyörittää toimintaansa aina lauantaisin vapaaehtoisvoimin. Talvisalon jäähallin takana on mukavat lenkkipolut

Perinteeksi muotoutunut Kampusrysäys on täällä taas. Ohjelma vaihtelee kampuksesta riippuen, mutta jokaisella paikkakunnalla järjestetään ensimmäisen vuoden opiskelijoille ilmainen kaupunkisuunnistus. ”Meillä Joensuussa Kampusrysäys aloitetaan suoraan avajaisten perään noin kello 16. Suunnitteilla on leikkimielistä kehitysmaajalkapalloa, zumbaa ja pikniköintiä. Siitä sitten siirrytään kaupunkisuunnistuksen pariin”, ISYY:n tuutorisihteeri Jarno Pitko kertoo. Hauskan yhdessäolon lisäksi Joensuun ja Kuopion kampuksilla esiintyy myös ISYY:n bändikilpailun voittanut The Spiral Quest. ”Viime vuonna päätimme kampusvaliokunnan kanssa esiintyjästä, mutta tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa kunnollinen bändikilpailu”, Pitko kertoo.

Kuopion kampuksella Studentian ympäristössä taistellaan muun muassa mölkyn merkeissä, syödään omia piknikeväitä ja valmistaudutaan kaupunkisuunnistukseen Sykettä Savilahdella -alkulämmittelyn parissa. Ikimuistoisen päivästä voi tehdä pussauskopissa. Savonlinnassa yliopiston piha-alueella 200 ensimmäistä pääsee maistelemaan kasviskeittoa ja kuulemaan DJ:n lisäksi opiskelijabändi Preerian lapsenlapsia. Halutessaan voi kokeilla lahjojaan esimerkiksi lörtsynsyönti-kilpailussa. Kampusrysäys on suhteellisen lyhytkestoinen tapahtuma, joka on kohdennettu kaikille ISYY:n jäsenille sekä yliopiston henkilökunnalle. Tapahtumassa on hyvä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin. - Mukana on ehdottomasti eniten ensimmäisen vuoden opiskelijoita, mutta

Kampusrysäykset paukauttavat lukukauden käyntiin kampuksilla. Luvassa zumbaa.

joka vuosi kaupunkisuunnistuksen rannekkeet on myyty loppuun vanhempien opiskelijoiden toimesta. Kannattaa siis tulla ajoissa paikalle, jos halajaa suun-

nistamaan, Pitko kertoo. Lisätietoa Kampusrysäyksestä ISYY:n toimistoilta sekä Facebookista: Kampusrysäys 2014.

Lehtiä Ilosaaressa

Jäähyväiset kesäfestivaaleille

Pidelkäähän kiinni hatuistanne ja neuleistanne, sillä kohta soi ja kovaa! Syksyn lukuvuosi on aluillaan ja Lehtiä Ilosaaressa -opiskelijafestivaali kutsuu perinteiseen tapaansa opiskelijakansan hyvästelemään kesää. – Nina Jääskeläinen, teksti Viikko lukukauden avajaisten jälkeen Joensuun Ilosaari muuttuu festivaalialueeksi. Perjantaina 12. syyskuuta järjestettävä Lehtiä Ilosaaressa -festivaali tuo mukanaan kattauksen Suomen ykkösrivin artisteja. Aikoinaan ylioppilaskunnan organisoima tapahtuma on jo muutaman vuoden ajan ollut Kerubin järjestämä. ”Teemme yhteistyötä yliopiston ja ammattikorkean kanssa. Lähdemme liikkeelle siitä, että kyselemme yliopisto- ja ammattikorkeaopiskelijoilta mielipiteitä siitä, mitkä esiintyjät olisivat sellaisia, joita tahdottaisiin nähdä lavalla. Koitamme saada mukaan isoja suomalaisia

bändejä, ilman erityistä genrerajaa. Tämä ei ole minkään tietyn genren tapahtuma”, Joensuun Popmuusikoiden tiedottaja Petri Varis kertoo. Viime vuonna noin parituhatta kävijää kerännyt tapahtuma tuo lavalle viisi suurta nimeä. Reggaen ystäviä keinuttelee Jukka Poika, suomirockin osuudesta vastaa Samuli Putro, ja asennetta ei varmasti puutu, kun Pertti Kurikan Nimipäivät ottaa lavan haltuunsa. Melankolisiin syysiltoihin johdattelee metalliyhtye Viikate ja tanssifiilistä nostattaa hip hop -coverbändi Roope Salminen & Koirat. Festivaalin jatkobileet järjeste-

Samuli Putro päräyttää Lehtiä Ilosaaressa -festivaalilla.

tään Kerubissa ja Nightissa. ”Tänä vuonna odottaisin ihan hyvää kävijämäärää. Syksy on aina vähän vaikea ajankohta, mutta toisaalta tapahtuma on perjantaina ja opiskelijalipun hinta vain 12 euroa. Mukana on kuitenkin sellaisia esiintyjiä, joiden omille keikoille ei tuolla hinnalla edes pääsisi”, Varis pohtii. Opiskelijatapahtumana alkanut festivaali on laajentunut vuosien saatossa, ja nykyisin yleisön joukkoon eksyy muitakin kuin opiskelijoita. ”Kaikki ovat tervetulleita, mutta kyllä siellä selkeästi näkyy niitä haalareita seassa. Me haluttaisiin, että tämä olisi sel-

lainen hyvä startti lukukauteen ja samalla festivaalikesän päätös. Siinä samalla jos saataisiin uusille opiskelijoille sellainen olo, että tässä kaupungissa tapahtuu, ja että täällä voi viihtyäkin”, Varis kertoo. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan sekä Karelia-ammattikorkeakoulun Poka-järjestön jäsenet voivat ostaa lipun opiskelijahintaan omista toimistoistaan, Levy-Eskoilta tai Kerubista. Edullisia opiskelijalippuja myydään elokuun loppuun saakka. Tapahtumaan järjestetään bussikuljetukset Kuopion ja Savonlinnan kampuksilta.

Uljas 5 | 3. 9. 2014

15


”Innokkaita hiustenleikkaajia löytyy kouluista yleensä helposti, kunhan ensin löytää huumorintajuisen rehtorin.

ANTI-festivaalilla taidetta lasten tapaan

ILMOITUS

Hyvinvointiliite

Voi hyvin Kuopiossa! Elä Immeisiksi!

Sykettä?

Biletys?

Lanit?

VAPAALLA Tämän vuoden ANTI-festivaalin teokset pohtivat lasten ja nuorten paikkaa kaupunkitilassa ja taiteen tekemisessä.

Syksyinen ANTI-festivaali saapuu Kuopion kaduille jo 13. kerran. Julkisessa tilassa järjestettävä, kaikille avoin ja ilmainen live art -festivaali nostaa tällä kertaa esille lapset ja nuoret taiteentekijöinä. Varaudu katselemaan maailmaa lasten silmin ja uusimaan näkökulmasi – sekä hiuksesi. - Anni Ylönen, teksti & John Lauener, kuva Lapsi kädessään sakset. ANTIssa leikataan tänä syksynä taiteentekijöiden iän lisäksi vapaaehtoisten hiukset. Kandalainen Mammalian Diving Reflex -ryhmä tarjoilee jännittävän Haircuts by Children -teoksen, jonka idea kiteytyy kysymykseen: antaisitko lapsen leikata hiuksesi? Luulisi lopputuloksen olevan jotain muuta kuin ihan kiva uusi tukka. Ryhmän taiteellinen ja tutkimuksen johtaja Darren O’Donnell kuitenkin vakuuttaa, että useimmat asiakkaat ovat viihtyneet. ”Projektin nimi kertoo jo paljon, joten ihmiset tietävät ottavansa riskin – mikä onkin projektin tarkoitus. Kerran Norjassa eräs henkilö suuttui hieman, kun ei ymmärtänyt mistä oli kyse ja luuli vain saavansa ilmaisen hiustenleikkuun. Joillakin on taas varattuna aika oikeaan parturiin samalle päivälle”, kertoo O’Donnell, jonka hiukset lapset ovat myös usein päässeet leikkaamaan.

16

Uljas 5 | 3. 9. 2014

”Vaikka onhan se helppoa minulle, koska olen kaljuuntuva mies.” Lasten parturissa 8–12-vuotiaat lapset

saavat ammattilaiselta lyhyen opastuksen ja sen jälkeen he pääsevät hiuksiin kiinni. Teosta on esitetty vuodesta 2006 lähtien kymmenissä eri kaupungeissa, muun muassa Torontossa, Lontoossa ja Belgiassa. O’Donnell:n mukaan innokkaita hiustenleikkaajia löytyy kouluista yleensä helposti, kunhan ensin löytää huumorintajuisen rehtorin. Ryhmä etsii mielellään osallistujiksi sellaisia lapsia, jotka eivät välttämättä muuten pääse juurikaan nauttimaan kulttuurista. Tällaisia ovat usein maahanmuuttajasekä maahanmuuttajien lapset. Kuopion nuoret parturi-kampaajat tulevat AlaPyörön koululta. ”Yleensä lapsilla on upea päivä – jotkut ovat kuvailleet sitä jopa elämänsä parhaaksi päiväksi”, hymyilee O’Donnell.

Mammalian Diving Reflex on nähty aikai-

semminkin ANTIssa, sillä ryhmä järjesti Children’s Choice Awards -projektin vuonna 2011. Silloin koululaisryhmä kiersi läpi festivaalin tapahtumat ja kertoi niistä suorat sanat sekä palkitsi parhaat. Muita festivaalin tämän vuoden varmistuneita esiintyjiä ovat Nicola Conibere teoksellaan Assembly, jossa esiintyjien lukumäärä muuttuu katsojien määrän mukaan, sekä Lenine Bourke teoksellaan Kävelevä naapurusto, jossa lapset ja nuoret opastavat kulkijaa eri kävelyreiteillä. Lisäksi ohjelmistossa on duettosarja, jossa ammattilaiset toteuttavat jonkin taideteoksen lapsen kanssa, parina muun muassa Kris Grey ja 9.-luokkalainen Noora Hyvärinen. www.antifestival.com http://mammalian.ca/projects/#haircutsby-children

ANTI – Contemporary Art Festival 23.–28.9.2014 Kuopiossa Live art sekä ääni-, kuva- ja tekstipohjaisia teoksia taiteilijoilta ympäri maailmaa 24.9. jaetaan ensimmäisen kerran ANTI Festival International prize for live art - taidepalkinto 26.9. seminaari ”Lapset nykytaiteen kentällä – toimijoita vai kohteita?” Muotoiluakatemialla (maksullinen)

Tulukkee ravintolaan, käyttäkää meitä olohuoneenanne Kuopion kaupunki ja ravintoloitsijat tekevät yhteistyötä paikallinen alkoholipolitiikka (Pakka) -mallissa. Kuopion kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori (vs.) Tiina Nykky haastatteli Vararengasravintoloiden toimitusjohtajaa Mika Hämäläistä ja Ravintolamestareiden toimitusjohtajaa Ari Alankoa. Käykö teillä opiskelijoita ravintoloissanne?

Haircuts by Children 25.9. klo 14-17, 26.9. klo 16-19 ja 27.9. klo 14-17, paikkana Style in Room, Torikatu 13 - mukaan pääsee ilmoittautumalla production@antifestival.com tai puh. 050 409 8519 tai festivaalin aikana ANTI-toimistossa Sokos Hotelli Puijonsarvessa

Passionin ja Henrys pubin asiakaskunnasta iso osa on opiskelijoita, Pannuhuoneella erityisesti kesällä opiskelijoita käy paljon. Henrys pubin laaja livemusiikkitarjonta houkuttaa opiskelijoita. Passionissa järjestetään opiskelijabileitä erilaisilla teemoilla. Opiskelijat käyvät myös ruokaravintoloissa, joissa on usein opiskelija-alennuksia. Kannattaa seurata tiedotusta opiskelija-alennuksista, erilaisia kampanjoita on paljon käynnissä!

”Alanko ja Hämäläinen toivovat että nuoret tulisivat ravintoloihin aiemmin ja viettäisivät siellä aikaa, Mitä toiveita ravintoloitsijoilla on opiskelijoille?

Alanko ja Hämäläinen toivovat että nuoret tulisivat ravintoloihin aiemmin ja viettäisivät siellä aikaa, tutustuen uusiin ihmisiin, seurustellen – ravintolassa voi pelata vaikka lautapelejä. Opiskelijat voivat myös itse vaikuttaa ravintoloiden ohjelmaan: Opiskelijajärjestöt voivat ideoida ja järjestää bileet ravintolan tiloissa, yhteistyössä ravintoloiden kanssa. Miksi opiskelijoiden kannattaisi tulla ravintolaan?

Mikäli opiskelija nauttii alkoholia, on sen nauttiminen ravintolassa turvallisempaa kuin muualla, koska nuori on ravintolassa kontrolloidussa ympäristössä. Ammattilaiset valvovat tilannetta, jos nuoren juominen meinaa ”mennä överiksi”. Tällöin ravintolassa se viimeinen juoma jää juomatta. Kannattaa kokeilla myös alkoholittomia drinkkejä! Alkoholiannosten välissä olisi

Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Mika Hämäläinen ja Ravintolapäälliköiden toimitusjohtaja Ari Alanko kannustavat opiskelijoita viettämään aikaa ravintoloissa.

hyvä juoda vettä tai limpparia. Nykky muistuttaa, että alkoholinkäytöstä kannattaa olla tietoinen, sillä naisilla 16 annosta viikossa ja 5 annosta tai enemmän kerralla juotuna, ja miehillä 24 alkoholiannosta viikossa tai 7 annosta tai enemmän kerralla juotuna, ovat jo riskirajoja, joiden

säännöllinen ylittäminen aiheuttaa terveyshaittoja. Omaa alkoholinkäyttöään voi arvioida esim. netissä täytettävien testien avulla, joita löytyy esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta, http://www.paihdelinkki.fi/testit. Tiina Nykky Uljas 5 | 3. 9. 2014

17


LIIKKUMAAN KAMPUKSILLA

Liikkumaan kampuksilla

Pelien äärellä

D

HALUATKO SYKETTÄ ELÄMÄÄN ? Tutustu liikuntakalenteriin.

igitaalinen pelaaminen on monelle mieleistä ajanvietettä. Pelatessa aika menee kuin siivillä, ja pelien äärellä ollaan usein myös sosiaalisessa kontaktissa toisten pelaajien kanssa. Pelit tarjoavat jännitystä, yhteenkuuluvuuden tunnetta, tavoitteellista etenemistä sekä itsensä ja muiden kanssa kisailua. Pelaillessa käsien ja silmien yhteistyö voi kehittyä. Lisäksi useat pelaajat ovat hankkineet pelien avulla itselleen hyvän kielitaidon. Pelaamiseen liittyy myös riskejä. Monet pelit on kehitetty varsin koukuttaviksi, ja pelaamaan pääsemisen helppous eli nopea mielihyvä on ihmisluonnolle houkuttelevaa. Peli käyntiin, pikaisesti aivot narikkaan ja arkihuolet väistykööt! Tietämättään monen pelaajan tunnistamattomat tarpeet tyydyttyvät pelaa-

www.sykettä.fi

NÄIN PÄÄSET LIIKKUMAAN:

A

B

C

REKISTERÖIDY MAKSA ILMOITTAUDU KÄYTTÄJÄKSI LIIKUNTATARRA TUNNEILLE Täytä rekisteröitymislomake sivulla www.sykettä.fi.

Liikuntamaksut syyslukukaudelle 2014 30 € 15 €

S

e saattaa olla oire Kuopion korkeakoululiikunnan mahtavasta liikuntatarjonnasta! Mukana on laidasta laitaan liikuntapalveluja kaikille liikkujille! On kevyttä kuntojumppaa ja kehonhuoltotunteja aloitteleville sekä power cardiota ja sykenyrkkeilyä aktiivisemmille liikkujille. Ohjattua liikuntaa vieroksuville on kuntosalien käyttöoikeus sekä avoimia lajivuoroja eri palloilulajeissa. Palvelut on suunnattu kaikille Itä-Suomen yliopiston sekä Savonia-amk:n opiskelijoille ja henkilöstölle, korkeakoulujen tuen ansiosta liikkuminen on super edullista! Käyttäjät ovat kokeneet seuraavanlaista SYKETTÄ: ”Pukuhuonekeskustelujen mukaan

osallistujat ovat olleet tyytyväisiä tosi monipuolisiin palveluihin. Itse olen löytänyt uudelleen liikunnan riemun ja hyvän olon!” ”Loistava hinta-laatusuhde, vähävaraisille opiskelijoille esim. kuntoklubien jäsenmaksut ovat mahdottomia. Hienoa, että opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus säännölliseen liikuntaan ja hyvinvointiin lähellä opiskelupaikkaa. ” Jänskättääkö? Tule kokeilemaan ilmaiseksi 1.9.-14.9. välisenä aikana! Ihan ekana: Muista rekisteröityä. Tsekkaa liikuntakalenteri: www.sykettä.fi Sykettä facebookissa: www.facebook.com/sykettasavilahdella

KAUPUNKI TARJOAA

lija, n suunnitte luliikunna Korkeakou –hanke ilahdella” ”Sykettä Sav .fi

avonia nhela@s saara.ha 5087 p. 044 785

K

alennushintaiseen lippuun Kuopio-hallissa, Niiralan ja Lippumäen uimahalleissa, Kuopion museossa, taidemuseossa ja korttelimuseossa, kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkikeskuksessa sekä Kuopion kaupunginteatterissa. Kuopio haluaa panostaa opiskelijoiden hyvinvointiin tarjoamalla matalan kynnyksen mahdollisuuden kokeilla

Hampaiden kuluminen (eroosio)

O

www.facebook.com/sykettasavilahdella

@isyy.fi p. 044 576 8419

WWW.SYKETTÄ.FI

A2_syketta_S2014.indd 1

23.5.2014 13:09:34

piskelijoiden suunterveys on hyvin sidoksissa yleiseen trendikulttuuriin. Nuorten suosima urheilu kuntosaleilla ja palloiluharrastusten parissa on tuonut mukanaan urheilujuomat ja niiden käyttöön liittyvän juomakulttuurin. ”Tämä näkyy päivittäisessä työssä hammaslääkärien ja suuhygienistien vastaanotoilla”, toteaa YTHS:n vastaava hammaslääkäri Ari Pahkala. Nuorten suosima urheilu kuntosaleilla ja palloiluharrastusten parissa on tuonut mukanaan urheilujuomat ja niiden käyttöön liittyvän juomakulttuurin.

”Kuopio haluaa panostaa opiskelijoiden hyvinvointiin

liikunta- ja kulttuuripalveluja. Samalla kaupunki toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi kaupunkiin. Hyvinvointikorttia jaetaan Humanistisen ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston, Savon ammatti- ja aikuisopiston sekä Savonia-ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Hampaiden kuluminen (E.Linkosalo)

18

Uljas 5 | 3. 9. 2014

olit suunnitellut? Yritätkö saada pelaamalla tappioitasi takaisin? Oletko valehdellut läheisillesi pelaamisesta? Aiheuttaako pelaaminen ja rahojen menettäminen morkkista? Jos olet huolissasi omasta tilanteestasi, kannattaa asia ottaa puheeksi ystävien kanssa tai hakeutua avun piiriin. Apua voit saada mm. Kuopion kriisikeskuksesta.

Petri Miettinen, kriisityöntekijä Minna Riekkinen, hankesuunnittelija, Pelituki-hanke www.kuopionkriisikeskus.fi www.pelituki.fi

Valinnat vaikuttavat suunterveyteen

Facebookissa sykkii!

sirpa.risto

Opiskelijoiden hyvinvointikortti - elämyksiä liikunnasta ja kulttuurisuopion kaupunki tarjoaa uusille opiskelijoille hyvinvointikortin, jolla pääsee tutustumaan kaupungin monipuoliseen liikunta- ja kulttuuritarjontaan. Hyvinvointikorttia jaetaan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Kortti oikeuttaa yhteen käyntiin tai

Ilmoittautuminen aukeaa 7 vrk ennen jokaista liikuntatuntia. Muista ilmoittautua ohjattujen tuntien lisäksi myös avoimille lajivuoroille.

NAUTI!

SIRPA RISTO

Järjestö- ja liikuntasiht eeri, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunt a

”Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omaa pelaamistaan

Ilmoittaudu tunneille nettisivujen etusivun liikuntakalenterin kautta.

Ryhmäliikuntatarra Sisältää kaikki palvelut ja etuudet! Palloilutarra Sisältää kaiken muun paitsi ohjatut ryhmäliikuntatunnit

Myyntipaikat: - Yliopisto, Lukema (Yliopistonranta 3, 1. kerros) - Savonia, Opistotien kampus (Opistotie 2, 1. kerros) - Savonia, Microkadun kampus (Microkatu 1, D-osan 1. kerros)

NHELA

SAARA HA

misen kautta. Pelaaminen voi auttaa säätelemään mielialaa tai pakenemaan vaikeita tunteita. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omaa pelaamistaan, sen etuja ja haittoja. Kuluuko pelaamiseen liikaa aikaa varastaen tilaa opiskelulta, ihmissuhteilta tai yöunista? Oletko kotona paikalla, mutta et läsnä? Meneekö pelaaminen muiden harrastusten ohi ikään kuin kaventaen elämää? Digipelien lisäksi yhteiskuntamme on kovin liberaali rahapelitarjonnan suhteen. Netissä rahapelejä on tarjolla 24/7, ja kaupat sekä kioskit pullistelevat automaatteja. Rahapelit ovat digipelien lailla mukavaa ja jännittävää ajanvietettä, kunhan homma ei ns. lähde lapasesta. Jos pelaat rahapelejä, voit tarkastella tilannettasi vaikkapa seuraavien näkökulmien avulla: Pelaatko välillä enemmän kuin

Tuoremehujen ja mehujuomien kulutusmäärät ovat nelinkertaistuneet viimeisen 30 vuoden aikana. Urheilusuorituksen aikana oma syljentuotanto vähenee ja siten lisää happaman juoman aiheuttamaa eroosioriskiä. Välitön hampaiden harjaaminen happaman juoman nauttimisen jälkeen lisää

”Paras janojuoma on vesi. hammasvaurioiden riskiä. Hammaseroosioriski kasvaa, kun virvoitusjuomia juodaan vähintään kerran päivässä ja urheilujuomia useammin kuin kerran viikossa. Urheilujuomien nauttiminen rasittavan urheilusuorituksen aikana tai heti sen jälkeen altistaa voimakkaasti hammaseroosiolle, sillä syljen suojaava vaikutus puuttuu tai on ainakin pienempi fyysisen rasituksen aikana. Hammaseroosion edetessä muutokset hampaan pinnalla kasvavat. Kiilteessä nähdään laakeita kuoppia ja kiilteen ohetessa keltaisempi hammasluu kuultaa kiilteen läpi. Hampaiden kulmikkaat muodot pyöristyvät, poskihampaiden nystermissä nähdään pyöreitä kuoppia ja täytteet jäävät ympäröivää hammasta korkeammalle. Etuhampaiden kruunumitta lyhenee ja kärkien läpikuultavuus kasvaa. Hammaseroosioon liittyy myös hampaiden vihlonta ulkopuolisille ärsykkeille kuten kylmälle, makealle tai hampaiden harjaukselle. Tehokkain tapa vähentää happamien ja makeutettujen juomien aiheuttamia ham-

Nuuskan aiheuttama

kalvolla

muutos suun lima-

masvaurioiden riskejä on vähentää näiden juomien kulutusta. Paras janojuoma on vesi. www.yths.fi/palvelut/suunterveys/naposteletko_hampaasi

Nuuskan terveyshaitoista Nuuskan käyttö on lisääntynyt varsinkin nuorten urheilevien miesten keskuudessa. Nuuskaamista pidetään usein vaarattomampana kuin tupakointia, koska siitä ei tule savua (häkää) keuhkoihin. Nuuska sisältää kuitenkin 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka. Keskivertonuuskaaja saa päivittäin saman määrän nikotiinia kuin henkilö, joka polttaa tupakka askin päivässä. Nuuska sisältää myös raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia sekä jäänteitä useista myrkyllisistä kasvinsuojeluaineista. Nuuskaaminen ei lisää urheilijan suorituskykyä eikä paranna keskittymiskykyä.

Nuuskan nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia, jolloin fyysinen suorituskyky heikkenee. Hapen ja ravintoaineiden pääsy kudoksiin ja soluihin huononee. Kunto heikkenee asteittain ja ilmenee hikoilua, unettomuutta ja päänsärkyä. Suun, kurkun ja nielun alueella nuuska vaikuttaa haitallisesti. Nuuska ärsyttää limakalvoa ja jo lyhytaikaisen nuuskaamisen jälkeen suun limakalvolla alkaa näkyä muutoksia siinä kohdassa missä nuuskaa pidetään. Nuuska aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, ientulehduksia ja – haavaumia sekä altistaa suu- ja kurkunpääsyövälle. Hampaat kellastuvat ja ikenet vetäytyvät. Varsinkin nuorella iällä nuuskaaminen lisää suuontelon, nielun ja nenän syöpää. Nuuska riippuvuus voi syntyä jo muutamassa viikossa käytön aloittamisesta. Lisätietoa nuuskasta osoitteessa: www.yths.fi/terveystietoa A-Ö/tupakointi www.hammasll.fi/suun terveys/terveyden edistäminen/tupakka vai terveys www.kaypahoito.fi/tupakointi/potilaalle/tupakoinnin vieroitus www.cancer.fi/syovanehkaisy/tupakka www.pokalehuulessa.fi/fakta.htm www.suomenash.fi Ari Pahkala, vastaava hammaslääkäri Elsa Heikkinen, suuhygienisti YTHS

Uljas 5 | 3. 9. 2014

19


Vuoden opiskelija

ILMOITUS OPISKELIJAN TERVEYDENHOITO

GALLUP

Yliopisto-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto

Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhoitopalveluista huolehtii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Kuopiossa YTHS:n terveysasema on osoitteessa Niiralankatu 23. YTHS tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja. Akuuteissa sairausasioissa ota yhteyttä ajanvaraukseen mieluiten heti aamusta, meillä on käytössä takaisinsoittojärjestelmä joten et joudu

1. Mikä auttaa jaksamaan opiskelijan arjessa? 2. Mikä huolestuttaa opiskelijan elämässä? 3. Vinkkisi muille opiskelijoille.?

jonottamaan puhelimessa. Terveydenhoitajan aamupäivystykseen voit tulla ma-pe klo 8-10 ilman ajanvarausta. Yhteystiedot: Yleisterveys: p. 046 710 1076, suunterveys p. 046 710 1078 (klo 8-11), mielenterveys p. 046 710 1075. Yleisterveyden ja mielenterveyden palvelut ovat opiskelijalle maksuttomia.

Opiskeluterveydenhuolto Savonian opiskelijoille Kuopion kaupunki huolehtii ammattikorkeakoulun opiskeluterveydenhuollosta. Tavoitteena on edistää opiskelijan hyvinvointia sekä tukea opiskeluterveyttä ja tulevaa työkykyä. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin on oikeus riippumatta kotipaikasta kaikilla niillä opiskelijoilla, jotka opiskelevat päätoimisesti vähintään kahden kuukauden ajan tutkintoon tähtäävästi. Lisätietoa löytyy Internetistä: https://www.kuopio.fi/web/terveyspalvelut/ ammattikorkeakoulu tai Savonia reppu > opiskeluhyvinvointi> Kuopiossa opiskelevien opiskeluterveydenhuolto Kuopion Savonia ammattikorkeakoulun terveydenhuollon palvelut löytyvät osoitteesta Suokatu 40 B, 3 krs.

Opiskeluterveydenhoitajien puhelintunti on maanantaista perjantaihin klo 8.00 - 9.00 sekä maanantaista torstaihin klo 12 – 13 puh. 044-7186570. Avovastaanotolle voi tulla tapaamaan terveydenhoitajaa lyhyelle ajalle ilman ajanvarausta maanantaista torstaihin klo 7.45 - 11.00 ja klo 12 - 13, perjantaisin klo 7.45 – 11. Mielenterveyteen liittyvissä asioissa voit myös hakea apua opiskeluterveydenhuollosta, mistä ohjataan tarvittaessa eteenpäin. Opiskelijoiden suunterveydenhuollon palvelut ovat saatavissa Kuopion kaupungin suun terveydenhuoltopalveluyksiköstä, ajanvaraus maanantaista perjantaihin klo 7.45 - 15.30, puh. 017 186 611 . Arvio suun hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä tehdään jo ajanvarauspuhelun aikana.

Anton Mustonen 1. Kaverit ja hyvä ryhmähenki. Välillä kannattaa ottaa rennosti ja käydä esim. mummolassa nauttimassa siitä, että ei tarvitse tehdä muuta kuin syödä. 2. Moni asia. Liian moni. Niitä ei kuitenkaan kannata jäädä murehtimaan. Tee parhaasi. Tee se nyt! Jos voit tehdä jotain tänään, älä jätä sitä huomiseen. 3. Kun saat soiton: ” Kuuntele ohjeet tarkkaan. Laita haalarit päälle ja hymy huulillesi. Auto hakee sinut 8 minuutin päästä. Toimi!” Silloin kannattaa totella! Nuo on parhaita reissuja 

Helena Ojavalli 1. Mahtava opiskelijaporukka, pään nollaaminen salilla tai lenkkipolulla sekä tietysti ruoka! Ja Hunterin bingo! 2. Rahatilanne ja uusintajono. 3. Jos teet jotain, tee se kunnolla.

Katri Havia 1. Opiskelijakaverit antavat tukea vaikka keskellä päivää. Opiskelun ulkopuoliset aktiviteetit, kuten esim. Sykkeen jumpat. 2. Rahatilanne. Vuokrat nousevat ja ei ole aikaa opiskelun ohella käydä töissä. 3. Kannattaa keksiä kavereiden kanssa joku yhteinen kiva juttu. Me käymme yhdessä Superpäivillä elokuvissa.

Vilma Westersund 1. Kaverit, urheiliminen & hyvä ruoka. Ja Touhutorstai totta kai! 2. Tentit ja raha. 3. Katsokaa Kummelia!

Yhteystietoja:

Kännykkään:

Netissä:

Kuopion Kriisikeskus:

Ottomitta, apua alkoholinkäytön seurantaan: http://www.ehyt.fi/fi/ajankohtaista/?a=viewItem&itemi d=921 Hyvinvointiohjelma Oivamieli: http://oivamieli.fi/ pelivoimapiiri.ri

Rehti-palvelukartta nuorille: http://www.rehtipalvelukartta.fi/fi/ mm. Jännä Juttu!-verkkokurssi jännittäjälle: http://headsted.fi/ Psyykkisen hyvinvoinnin nettipalveluiden kokooma https://www.mielenterveystalo.fi/Pages/default.aspx www.tukinet.net, www.peluuri.fi

Kriisipuhelinpäivystys ja ajanvaraus ma - pe klo 8 - 21 la - su klo 14-21 (017) 262 7733

Kuopion Seudun päihdepalvelusäätiö: Ajanvaraus, palveluohjaus

puh. 017-183 672 Alle 21-vuotiaat ajanvaraus klo 11.30-12.00 puh. 044 718 3310 puh. 044 718 3678

Liitteen tekivät: Jonna Kekäläinen, Elsa Heikkinen, Hanna Koivisto, Raimo Hakkarainen, Katri Ruth, Sirpa Risto, Mikko Aaltonen, Tiina Nykky, Kirsi Heikkinen, Minna Riekkinen, Petri Miettinen, Saara Hanhela

Uljas 5 | 3. 9. 2014

Ainejärjestöaktiivisuus ei vuoden opiskelijaksi valitun Roope Rytkösen mukaan mene hukkaan. Siellä voi sekä verkostoitua että löytää aitoja ystäviä. Joillekin se toimii jopa suorana port-

tina työelämään. Rytkönen on perustanut firman, joka työllistää hänen lisäkseen viisi muuta psykologian opiskelijaa.

Vuoden opiskelija Roope Rytkönen opiskelee psykologiaa. Oman ainejärjestönsä toimintaa elvyttämään lähteneen Rytkösen mielestä ryhmähenki on tärkeää ja sosiaaliset suhteet tekevät kodin. – Nina Jääskeläinen, teksti & kuva

Tutustu myös verkko- ja mobiilipalveluihin

20

Kun aika on resursseista tärkein

J

oensuun kampuksella toimii yhteensä 26 erikokoista ainejärjestöä, joiden aktiivisuuden taso vaihtelee. Ensimmäisen vuoden muissa ainejärjestöissä kiertänyt Rytkönen koki oman ainejärjestönsä aluksi hieman passiiviseksi ja värittömäksi, eikä tahtonut lähteä mukaan ehdotuksista huolimatta. Toisena vuotena hän tajusi, että asioihin voi itse vaikuttaa: puheenjohtajan tehtävät kutsuivat. ”Aktiivista toimintakulttuurin kasaamista on takana kaksi vuotta. Koen sosiaalisen identiteetin luomisen yhdeksi tärkeimmistä ainejärjestön tehtävistä. Olemme psykologian opiskelijoita, ja ainejärjestön tulee tukea tätä. Ajattelen,

että sen ei tarvitse näkyä ulospäin vaan me tiedämme sen ja olemme ylpeitä siitä”, Rytkönen kertoo. Neljättä opintovuottaan aloittelevalla

Roope Rytkösellä riittää tekemistä, sillä opintojen ohessa on pyörinyt psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Oidipus ry:n puheenjohtajuus sekä oman Skeemake-yrityksen tarjoaminen valmennuskurssien toteutus. Rytkösen lisäksi yritys on työllistänyt viisi muuta psykologian opiskelijaa. ”Se on opiskelijalle aika hienoa, että pääsee pätemään oman alansa asioita kurssilaisten edessä ja leikkimään vähän niin kuin psykologian asiantuntijaa. Te-

kemään psykologista konsultaatiotyötä”, Rytkönen kertoo. Entä kuinka ratkoa työläältä kuulostava yhtälö työ, aktiivisuus ja opiskelu? ”Se on sama kaikilla, jotka ovat monessa mukana. Ajan suunnittelu ja käyttö. Jos esimerkiksi kandi pitäisi palauttaa marraskuun lopussa, ja tiedät ettet ehdi tehdä sitä ollenkaan lokakuussa, niin silloin tulee olla itsekuria tehdä se jo elokuussa. Asioita voi tehdä vähän liiankin etuajassa, Rytkönen kertoo. Ensimmäisenä syksynä kannattaakin

nähdä vaivaa myös ainejärjestöissä, sillä siellä ovat todennäköisemmin tulevat ystävät ja mahdollisesti kollegatkin. ”Kun uusi opiskelija haluaa juurtua Joensuuhun vähintään opiskeluajakseen, on paikasta tehtävä koti. Usein luullaan, että opiskelu tai mikä tahansa materia tekee kodin, mutta oikeasti sen tekevät nimenomaan sosiaaliset suhteet”, Rytkönen kertoo.

Roope Rytkönen Neljännen vuoden psykologian opiskelija. Valittiin viime keväänä Vuoden opiskelijaksi. Valinnan perusteina oli muun muassa työ ainejärjestön eteen, yhteishengen rakentaminen ja kiusaamisen vastainen asenne. Itä-Suomen yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Oidipus ry:n puheenjohtaja. (www.oidipus.fi) Opettajana Skeemake-yrityksessä, joka tarjoaa psykologian valmennuskursseja. (www.skeemake.fi) Kirjoittanut kolumneja Psykologi-lehteen ja työskennellyt Psykologikeskuksella assistenttina.

Uljas 5 | 3. 9. 2014

21


22 Uljas 5 | 3. 9. 2014

1. Nefa Joensuu ry 2. Coriolis ry ja Loikka ry 3. ESN Joensuu 4. Joraus ry 5. Iskra ry 6. Popsi ry 7. Echo ry 8. Fides Ostiensis ry ja Pistis ry 9. Epsilon ry 10. Lingtwisti ry 11. Godis ry 12. POKA 13. Opossumi ry

14. Kehykerho 15. Rytmihäiriköt 16. Praxis ry 17. Metsäylioppilaat ry 18. Kassos ry 19. Legio Ostiensis ry ja Judica ry 20. Täky ry 21. Pohjola-Norden 22. Optimi ry 23. Joensuun Ylioppilasteatteri ry 24. Puolueet

Kaupunkisuunnistus on ISYY:n perinne isolla P:llä. Kampuskaupunkeja on valloitettu fuksien toimesta jo ennen yhdistynyttä Itä-Suomen yliopistoa, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa se tehdään samalla nimellä niin Joensuussa, Kuopiossa kuin Savonlinnassakin. Fuksit ovat tietenkin kaupunkisuunnistuksessa etusijalla, mutta iltabileisiin osallistunevat myös ännännen vuoden opiskelijat!

S K N I R D T F A DR ,4 L 0 % 5 , 4 R E BE ,4 L 0 % 7 , 4 R E PERRY CID INK 5,5% 0,3 L R GIN LONG D 0,6 L (non alcohol) GIANT SODA

4€ 11€ 014 WITH 1.9.-31.12.2 ENTCARD VALID STUD

TASTY FOOD FULL CHECK OUT THE MENU: STUDENT PRICE .FI WWW.AMARILLO

Phone cost: 0,0835 €/call + 0,1199 €/minute.

AMARILLO | Torikatu 20, 80100 Joensuu | 010 762 3420 | amarillo.fi Mon-Tue 11-23, Wed-Thu 11-24, Fri-Sat 11-04 (age limit 18, from 6 PM to 4 AM), Sun 12-22 Uljas 5 | 3. 9. 2014

23

Vain Joensuun Subway® -ravintoloissa.

alennus 10 %

SYL ja POKAN opiskelijakortilla

©2014 Doctor’s Associates Inc. Subway® is a registered trademark of Doctor’s Associates Inc.

Voimatie 10, 80100 Joensuu puh: 0104008237 avoinna: ma-pe 9-21, la 9-18, su 12-18

Subway® Voimatie

Linjatie 2, 80140 Joensuu puh: 045 880 7520 avoinna: ma-pe 9-21, la 9-18, su 12-18

Subway® Pilkko

Subway® Iso Myy

Torikatu 25, 80100 Joensuu puh: 045 889 8002 avoinna: ma-to 9-22, pe 9-4.30, la 10-4.30, su 10-22

McDonald`s Kuurnankatu 2 Sali avoinna ma-la 7-24 su 8-24 Autokaista 24h


Untitled-1 1

Opiskelijaedut

EHTA

• Á la carte annoksista

FRANSMANNI McDonald`s Tehdaskatu 25 | Autokaista 24h

McDonald`s Tori Haapaniemenkatu 22 ma-ke 8-22 to-la 8-05 su 11-22

McDonald`s Matkus Naulakatu 1 ma-la 9-22 su 11-22

• Á la carte annoksista 1. Rautatieasema - Fortis 2. Minna Canthin puisto - Preemio 3. Satamapuisto - Dentina 4. Snellmanin puisto - Kulti 5. Musiikkikeskus - Retikka 6. Kaupungintalo - Hyeena 7. Kuopion kaupunginteatteri - KuoLo 8. Sankaripuisto/Kela - Terho 9. Niiralan uimahalli/keilahalli- Socius 10. Kirjasto - Serveri

Kaupunkisuunnistus on ISYY:n perinne isolla P:llä. Kampuskaupunkeja on valloitettu fuksien toimesta jo ennen yhdistynyttä Itä-Suomen yliopistoa, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa se tehdään samalla nimellä niin Joensuussa, Kuopiossa kuin Savonlinnassakin. Fuksit ovat tietenkin kaupunkisuunnistuksessa etusijalla, mutta iltabileisiin osallistunevat myös ännännen vuoden opiskelijat!

PeeÄssän ravintoloissa -10%

-10%

AMARILLO

• Á la carte annoksista

-10%

RUSTIK

• Á la carte annoksista

10%

HESBURGER Sokos, Prisma Kuopio, Ykkösrasti ja Iisalmi

• Isommat ranskalaiset ja isompi juoma normaalihintaisen aterian ostajalle

BUFFA Prisma Kuopio • Pizzabuffa

ROSSO

Kuopio, Iisalmi ja Varkaus

• Á la carte annoksista • Kuopion Rossosta Pannupizzat ja pastat

ROSSO EXPRESS Ykkösrasti • Pizzat, pastat ja wokit

SOKOS HOTEL VESILEPPIS

• Á la carte annoksista

-10%

Haluatko henkilökohtaisen pankkiasioiden personal trainerin? Me Säästöpankki Optiassa palvelemme sinua modernein verkkopalveluin, mutta halutessasi aina myös henkilökohtaisesti. Varaa aika!

10 €

-10%

Hae uudistunutta opintolainaa - se auttaa sinua keskittymään opintoihisi:

saastopankki.fi/optia -10%

Edut voimassa su-to 31.5.2014 saakka Etu henkilökohtainen opiskelijakorttia näyttämällä. Ei voi yhdistää muihin alennuksiin. Meidät löydät myös Facebookista!

JOENSUU, Kauppakatu 27 B 3, puh. 029 041 2690 KUOPIO, Kauppakatu 22, puh. 029 041 2650

www.peeassaravintolat.fi

24

7,50 €

Säästöpankki Optia auttaa aina - myös opiskelijaa.

Puh. hinta: lankapuh. 8,35 snt + 6,91 snt/min, matkapuh. 8,35 snt + 16,69 snt/min

In good company

Uljas 2 | 21. 2. 2014

18.8.2014 11:47:49

Uljas 5 | 3. 9. 2014

25


SYKSYN OHJELMAA PE 05.09. BE A BITTBULL TEEMABILEET, – Liput 7/5€, ennen klo 24 vapaa pääsy KE 17.09. OPISKELIJABILEIDEN SUPERAVAUS: SPEKTI JA STAND UP SAVONLINNA: ALI JAHANGIRI – Vapaa pääsy, Legendakortin lataus ilmaiseksi LA 20.09. YSÄRIDISCO, DJ HARALD – Liput 7/5€, ennen klo 24 vapaa pääsy

26

Uljas 5 | 3. 9. 2014

Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.

tanenparturikampaamo.fi sfdhair@sfdhair.com

Kirkkokatu 7 , 57100 SLN , 015-532 401

4318 7001 2345 6789 4318

MEIKÄLÄINEN MAIJA OK SU U R- SAV O 0 5 2 4 1 2 3 4 5 6

KAUPPATORI 4-6, SAVONLINNA / KATTAASAVON.FI

1. Villa Aria 2. Lipan puisto 3. Satama 4. Pikku kakkosen puisto 5. Wanha Casino 6. Sulosaaren silta 7. Joel Lehtosen Puisto 8. Kirkkopuiston kenttä

Kaupunkisuunnistus on ISYY:n perinne isolla P:llä. Kampuskaupunkeja on valloitettu fuksien toimesta jo ennen yhdistynyttä Itä-Suomen yliopistoa, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa se tehdään samalla nimellä niin Joensuussa, Kuopiossa kuin Savonlinnassakin. Fuksit ovat tietenkin kaupunkisuunnistuksessa etusijalla, mutta iltabileisiin osallistunevat myös ännännen vuoden opiskelijat!

HIUSMUOTILIIKE

Tanen KOSMETOLOGI Parturi-kampaamo

PE 03.10. SINUN YÖ: GROOVING HIGH ALLSTARS – Liput 10€, S-Etukortilla 2 lippua 1 hinnalla LA 04.10. SINUN YÖ: DJ MATTI AIRAKSINEN – Liput 10€, S-Etukortilla 2 lippua 1 hinnalla LA 11.10. KASMIR – Liput 10€ PE 17.10. KAKE RANDELIN – Liput 10€

Uljas 5 | 3. 9. 2014

27


ISYY:LLÄ ON ASIAA

Arvokeskustelu

Tapahtumat

TAPAHTUU

Me suomalaiset Puhe arvoista voi kuulostaa poliitikon suussa unettavalta jorinalta, mutta sosiaalipsykologian emeritusprofessorin mukaan voidaan puhua sellaisesta asiasta kuin me suomalaiset. – Tenho Kiiskinen, teksti & Pasi Huttunen, kuva

A

inutlaatuisesta itsestään voi etsiä selitystä onnistumisiin ja epäonnistumisiin, mutta yhteisölliset tekijät vaikuttavat monien tutkijoiden mukaan jopa enemmän. Niissä arvot näyttelevät tärkeää roolia. Kansallinen arvotutkimus paljastaa kansainvälisessä vertailussa paljon myös suomalaisista. Aihetta tutkinut sosiaalipsykologian emeritusprofessori Klaus Helkama on tulkinnut kyselyitä jo vuosikymmeniä. Helkaman mukaan arvot ovat todellisia, eivätkä vain julkisivua ylläpitäviä korulauseita, kuten saattaisi helposti kuvitella. Tutkijan mukaan aidoista arvoista voidaan maalata kokonaiskuva suomalaistenkin kohdalla: “Ajatellaan, että suomalaisia yhdistävät tietyt arvot ja kun “suomalaisuus” käsitteenä aktivoituu, me ryhdymme ajattelemaan itseämme rehellisinä, ahkerina ja tasa-arvoa kannattavina. Arvomaailmamme yhtenäisyys korostuu, kun vertaamme itseämme vaikkapa ruotsalaisiin tai venäläisiin. Mutta tutkimuksien mittareilla pelatessa arvot toimivat siten, että niissä on vaihtelua. Arvojen rakenne tulee demokraattisesta ihanteesta, esimerkiksi siitä, että jokainen saa arvojaan ja taipumuksiaan vastaavan opiskelu- ja työpaikan. Se on tärkeää ja silloin ajattelemme arvoja ihmisiä erottavina tekijöinä”, Helkama toteaa.

Arvot erottavina tekijöinä tuovat mieleen

yhteiskuntaluokat. Voidaanko päätellä, että porvariperheen lapsi hakee aina kauppatieteelliseen? “Ei. Poliittisten kantojen ja arvojen välinen yhteys on vaihdellut hirveästi. Esimerkiksi 70 - luvulla se oli hyvin tiukka, 80 - luvulla taas ei ollut mitään yhteyttä. Suomi on maailman sosiaalisesti liikkuvimpia yhteiskuntia. Sukupolvista periytyvyyttä on esimerkiksi liikemiessuvuissa, mutta todellisuus jää helposti mielikuvan alle. Suomessa asiat ovat melko hyvin, verrattuna vaikkapa Ranskaan, jossa sosiaalista liikkuvuutta ei ole paljoakaan.” Helkama ei näe Suomen kohdalla uhkakuvaa ääriliikkeiden noususta, vaikka kurjistuminen jatkuisi laman myötä kau-

28

Uljas 5 | 3. 9. 2014

ankin. Hän haluaa olla optimistinen, sillä tulevaisuus näyttää hyvältä arvopohjalta katsottuna: “Suomessa kansalaisyhteiskunta, sosiaalinen pääoma tuo omat etunsa. Eri kategorioihin kuuluvat suomalaiset harrastavat yhdessä kuorolaulua, hirvenmetsästystä ja vaikka mitä. Yhteistoiminnassa syntyy ystävyyksiä yli rajojen. Suomi on tässä mielessä kuin vahva kangas, joka ei repeä helposti. Ruotsissa ja Ranskassa populistipuolueet ovat paarialuokkaa, Suomessa perussuomalaiset otetaan mukaan päätöksentekoon. Sitä ajatellaan yhteisenä etuna. Monissa maissa käsitys yhteisestä edusta kadonnut ja jokainen pitää kiinni omista eduistaan. Arvot eivät ole absoluuttisia, vaan on tehtävä arvovalintoja ja yhteisen edun

Helkaman näkemykset kuulostavat ruusuisilta, mutta hän on puhunut suomalaisista myös hyväntahtoisina hölmöinä. Moni myös tunnistaa itsessään tai ympäristössään rasismin, ryssävihan ja ruotsalaiskateuden kaltaisia pimeitä puolia. Mitä ne kertovat meistä? “Kaikissa yhteiskunnissa on negatiivisia ilmiöitä ja eriarvoisuus tuottaa niitä. Käytännön tekojen ja ilmoitettujen arvojen eroa kutsutaan tekopyhyydeksi. Ihmisillä on kuitenkin vahva tarve toimia sanojensa mukaisesti ja muut ihmiset myös pitävät siitä huolen! Voidaan sanoa arvojen vaikuttavan toimintaan aidosti, eikä siten, että toiminnalle keksitään jälkikäteen selitys arvoista.” Turvallisuus, rauha ja tasapaino ovat olleet kotimaisten arvotutkimusten kärkikolmikko vuosikymmenestä toiseen,

Kuopion kaupunki tarjoaa uusille ensimmäisen vuoden opiskelijoille loistavan edun, opiskelijoiden ilmaisen hyvinvointikortin, jolla pääsee kätevästi tutustumaan Kuopion monipuoliseen liikunta- ja kulttuuritarjontaan. Hyvinvointikortti oikeuttaa haltijansa yhteen käyntiin tai alennushintaiseen lippuun Kuopio-hallissa, Niiralan ja Lippumäen uimahalleissa, Kuopion museossa, taidemuseossa ja korttelimuseossa, kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkikeskuksessa sekä Kuopion kaupunginteatterissa. Korttia jaetaan Humanistisen ammattikorkeakoulun, ItäSuomen yliopiston, Savon ammatti- ja aikuisopiston sekä Savonia-ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

12.9. Lehtiä Ilosaaressa, Joensuu. Bussikuljetusmahdollisuus Kuopiosta ja Savonlinnasta. Lisätietoja: www.isyy.fi 16.9. ISYY:n päivitetyt verkkosivut otetaan käyttöön. Lisätietoja: www.isyy.fi 20.9. ISYY:n edustajiston kokous, Tuusniemi

Yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelijat voivat noutaa oman korttinsa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan Kuopion kampustoimistolta Lukemalta (Yliopistonranta 3) toimiston aukioloaikoina. Ota rahanarvoinen etu käyttöösi ja käy hakemassa oma hyvinvointikorttisi Luksalta!

Edunvalvonta ei nuku Haluatko palstalla käsiteltävän mieltäsi askarruttavaa asiaa? Onko sinulla tietoa jota haluaisit jakaa muiden kanssa? Lähetä kysymyksesi tai vinkkisi osoitteeseen: soko@isyy.fi. Tekstisi saatetaan julkaista sellaisenaan tai muokattuna.

Opiskelit aiemmin toisessa yliopistossa, olet ollut kaksi vuotta ruotsissa töissä tai sinulla on jokin toinen tutkinto aloittaessasi UEF:ssa. Onko tästä mitään hyötyä?

”Arvomaailmamme yhtenäisyys korostuu, kun vertaamme itseämme vaikkapa ruotsalaisiin tai venäläisiin. vaaliminen kuvastaa suomalaisia arvoja. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaiset arvostavat Länsi- Euroopassa eniten yhdenmukaisuutta. Uskon, että olemme historiallisesti oppineet yksimielisyyden tärkeyden kantapään kautta ja se elää jossakin alitajunnan tasolla, vaikka ei keskusteluissa suoranaisesti näykään.”

Kuopion uusi opiskelija: Käytä hyvinvointikortti hyväksesi

Klaus Helkama Sosiaalipsykologian emeritusprofessori Helsingin yliopistosta Asiantuntemusalueina arvot, moraali, ammattietiikka ja moraalin kehitys Julkaissut tänä vuonna luvun “Hyvinvointi, terveys ja arvot Pyhtäällä 1975-2007“, yhdessä Antero Olakiven ja Florencia Sortheixin kanssa, Hyvän elämän sosiaalipsykologia -kirjassa. Vieraili Joensuussa elokuussa Psykologia 2014 - kongressissa, aiheena ”Suomalaiset arvot ajan aallokossa”.

mutta eräs merkillinen tulos on arvostuksen saavuttamisen roikkuminen aivan häntäpäässä. Ihmiset luovat pitkiä työuria, mutta sen merkitys ei näy kyselyissä. Helkaman selittää asian mutkattomasti: “Arvokyselyihin vastaamisessa vaikuttavat käsitykset siitä, mikä on sosiaalisesti suotavaa. Itselle tosiasiallisesti tärkeää arvoa ei välttämättä haluta paljastaa. Suotavat asiatkin vaihtelevat, 70 - luvulla

itsekuria arvostettiin korkealle, nykyään se on unohtunut. Hälläväliä vain!” Arvot ovat selvästi jotakin pysähtymisen arvoista. Kansalliset arvotutkimukset saattavat olla antoisa väylä yritykseen ymmärtää itseämme.

Itä-Suomen yliopistossa on käytössä ns. AHOT -menettely. Lyhenne tarkoittaa avattuna: aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Suomeksi tämä siis tarkoitta sitä, että yliopisto on määritellyt miten muualla opittuja tietoja ja taitoja voi hyväksi lukea yliopistotutkintoon. Mikäli olet suorittanut toisessa oppilaitoksessa kursseja, joiden opetussisällöt tai opinto-oppaassa kerrotut oppimistavoitteet ovat samat kuin jossakin UEF:n kurssissa sinun ei luultavasti kurssia tarvitse käydä. ”Ahotointia” voi hakea myös epämuodollisesti opitun asian takia. Työelämässä opittu, ulkomailla asuminen tai jopa jotkin harrastukset ovat mahdolliISYY:n edunvalvontasihteeri Pekka sia syitä joiden takia jotakin kurssia ei tarvitse käydä. Koivaara kertoo opiskelijan oikeukJokaisella tiedekunnalla on omat ohjeistuksensa miten sista ja velvollisuuksista ahotointia tiedekunnassa sovelletaan. Myös osastoilla ja laitoksilla voi olla omia tarkentavia ohjeita. Mikäli epäilet, että sinulla on peruste saada jokin kurssi korvattua jo omaamillasi tiedoilla tai taidoilla kannattaa olla yhteydessä yksikkösi HOPS – ohjaajaan tai amanuenssiin. Ollessasi epävarma keneen tulisi olla yhteydessä, kannattaa ottaa yhteyttä tiedekunnan ahot – vastaavaan. Ahot vastaavat löytyvät myös kielikeskuksesta, opintopalveluista ja kirjastosta. Ahotointia suosittelen hakemaan aina kirjallisesti oman yksikkösi korvaavuushakemuksella tai sisällyttämishakemuksella. Hakemuksen jätettyä saat asiasta Päätöksen, jonka perusteluista selviää miksi kurssisi hyväksyttiin tai hylättiin. Joissakin tapauksissa sinun on myös suoritettava näyttökoe aiheesta. Lisätietoja asiasta löytyy osoitteesta:

Kaikki kampukset ISYY hakee liikuntatuutoreita Kuopion ja Savonlinnan kampuksille. Haku päättyy 5.9.2014 klo 12. Lisätietoja: www.isyy.fi ISYY hakee hallitukseen sosiaalipolitiikasta vastaavaa jäsentä loppuvuodeksi 2014. Haku päättyy 10.9.2014. Lisätietoja: www.isyy.fi ISYY hakee pääsihteeriä. Haku päättyy 23.9.2014 klo 12. Lisätietoja: www.isyy.fi

Joensuu: 3.9. ISYY:n Joensuun kampustoimisto on auki klo 10–15 3.9. Lukuvuoden avajaiset klo 14.15, Carelia-sali 3.9. Kampusrysäys ja kaupunkisuunnistus klo 16 alkaen, Carelian takapiha 8.9. Liikuntaohjelma starttaa 10.9. ISYY:n Joensuun kampustoimisto on auki klo 10–15 Kuopio: 1.9. Kuopion korkeakoululiikunnan omat jumpat alkavat 1.9.–14.9. Ilmaiset liikuntaviikot Kuopiossa 3.9. ISYY:n Kuopion kampustoimisto on auki klo 10–15 4.9. Yliopiston lukuvuoden avajaiset klo 13.15, Snellmanian Suuri Juhlasali 4.9. Kampusrysäys ja kaupunkisuunnistus klo 15 alkaen, Studentian piha 8.9. Kuopion korkeakoululiikunnan ulkoa ostetut jumpat alkavat 10.9. ISYY:n Kuopion kampustoimisto on auki klo 10–15 Savonlinna: 8.9. Liikuntaohjelma starttaa 9.9. Yliopiston lukuvuoden avajaiset klo 13.15, Aino-sali 9.9. Kampusrysäys ja kaupunkisuunnistus klo 15 alkaen, yliopiston piha

ISYY:n lihalla

Uusien opiskelijoiden auttaja ISYY:tä ei olisi ilman aktiivisia toimijoita. Palstalla esitellään kuukausittain yksi tekijä. Vuorossa on yksi tämän syksyn tuutoreista Kasperi Hakalisto Itä-Suomen yliopiston kampuksilla käy jälleen kuhina, kun sadat uudet opiskelijat aloittavat opintonsa Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa 1. syyskuuta. Tukenaan heillä on tuutorit, jotka auttavat yliopistotaipaleen alkuun. Kasperi Hakalisto opastaa suomen kielen ja kirjallisuuden fukseja yliopistomaailman salaisuuksiin Joensuun kampuksella. – Parasta tuutorina toimimisessa on uusiin opiskelijoihin tutustuminen sekä se, että pääsee jakamaan vuosien varrella opittuja niksejä yliopistomaailmassa kikkailuun. Tuutorina toimiminen on mukavvoo, siksi tuutoriksi kannattaa lähteä, Kasperi kertoo. Hänellä on fukseille myös yksi selkeä neuvo: – Älä ressoo, asioilla on tapana järjestyä. Tenttiin voi mennä darrassakin.

Kasperi Hakalisto. Kuka: Suomen kielen ja kirjallisuuden sekä läntisen teologian opiskelija. Mitä: Toimii suomen kielen ja kirjallisuuden uusien opiskelijoiden tuutorina. Missä: Joensuun kampuksella

http://www.uef.fi/fi/opiskelu/ahot Savonlinnan toimisto ma-to 10-14 Kuopion toimisto ma, ti 10-15 Joensuun toimisto ma, ti 10-15 Kuninkaankartanonkatu 7 pe 10-13 Yliopistonranta 3 to 10-15 Yliopistokatu 7, Haltia 2.krs to 10-15 57100 SAVONLINNA 70211 KUOPIO pe 10-13 80100 JOENSUU pe 10-13 toimisto.savonlinna@isyy.fi toimisto.kuopio@isyy.fi toimisto.joensuu@isyy.fi 044 576 8430 044 576 8419 050 341 6346 ISYY:n verkkosivut: www.isyy.fi, Facebook: www.facebook.com/fbISYY, Wiikko-Ärsyke: ISYY:n kampuskohtainen viikkotiedote uutiskirjeenä sähköpostiisi. Lisätietoja: tiedotus@isyy.fi, ISYY-info sähköpostilista:L iity kampuksesi listalle. Lisätietoja tiedotus@isyy.fi, Twitter: @ISYYH, ISYY sivun toimitus: tiedostusihteeri Heljä Koistinen. Uljas Uljas15| 24. | 3. 9.1. 2014

29


Speksi

Kulttuuri

Opiskelijaspektaakkeli etsii tekijöitä

Kansalaisopistot julkaisivat syksyn kurssinsa

Spiral Quest

The Spiral Quest etsi tiensä voittoon ISYY:n ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyössä järjestämä bändikilpailu poiki tämän syksyn Kampusrysäykseen arvoisensa voittajan. Joensuun sekä Kuopion kampuksilla nähdään syyskuun alussa joensuulainen The Spiral Quest. - Nina Jääskeläinen, teksti & kuva Pääasiassa ympäri Joensuun kuppiloita, puistoja ja kirjastoa musisoinut The Spiral Quest vetäisee Itä-Suomen yliopiston lukukauden tunnelmallisesti käyntiin. Verkkosivuillaan musiikkiaan dramaattiseksi rokiksi ja melodisen tarttuvaksi popiksi kuvaileva yhtye esiintyy tähänastisen historiansa suurimmalle yleisölle, sillä Kampusrysäyksen osallistujamääräksi ennustetaan 1400 henkeä. The Spiral Questin perustamisvuotta on vaikeaa määrittää tarkasti, sillä kappaleet perustuvat Lasse A. A. Rautiaisen sävellyksiin ja sanoituksiin, joita hän on tehnyt 11-vuotiaasta asti. - Yhtyeen jäsenillä on ollut vuosien mittaan monensorttisia musiikkiprojekteja. Kokoonpanokin on vaihdellut, ja vierailevia soittajia on välillä ollut tuomassa lisää väriä. Vuosi 2010 oli kuitenkin jonkinlainen vedenjakaja, jolloin aloin

kirjoittamaan kappaleita oikein urakalla, musiikkitiedettä pääaineenaan opiskeleva Rautiainen kertoo. Viimeiset pari vuotta ovat olleet yhtyeelle merkittäviä, sillä vuoden 2012 lopussa soitettiin ensimmäinen livekeikka ja aloitettiin äänitykset. Seuraavana vuonna nimi vakiinnutettiin The Spiral Questiksi ja ensimmäinen albumi Fragments julkaistiin saman vuoden marraskuussa. - Nimen taustasta osaan sanoa sen verran, että `quest´ merkitsee sitä, kun laulujemme minäkertoja etsii kappaleissamme monesti jotakin. Spiraalit taas ovat muuten vaan hirveän kivoja, Rautiainen avaa. Spiral Questia ei voi niputtaa myöskään yksittäiseen genreluokkaan. Musiikissa yhdistellään vaikutteita useilta eri vuosikymmeniltä.

Joensuun ylioppilasteatteri

Ylioppilasteatteri heräilee syksyyn Syksyn ohjelmistossa pohditaan onnellisuutta ja nautitaan lyhytkatkelmista Pisarat-näytelmän muodossa. Ja jos onni suo, niin muutama uusi kasvo löytää tiensä ylioppilasteatterin riveihin.- Nina Jääskeläinen, teksti Joensuun ylioppilasteatterin poppoo astelee taas lokakuussa estradeille, kun ensi-iltansa saa Operaatio Onnenkalu III: Aurinkokuningas. Näytelmä on Onnenkalu-trilogian itsenäinen päätösosa, jonka myötä katsoja johdatellaan tarkastelemaan onnellisuutta tosielämää peittävänä kulissina. Näytelmän ohjauksen ja käsikirjoituksen takana ovat Samu Heikinmatti ja Tommi Kaplas. Näytelmää esitetään lokakuussa tuttuun tapaan Väen talolla. Vuoden vaihteessa ensi-iltansa saa perinteeksi muodostunut Pisarat. Kyseessä on jo kahdestoista Pisarat-lyhytnäytelmäkokonaisuus. Jos pelkkä katsojan paikka ei riitä, on pian taas mahdollisuus kokeilla kykyjään Joensuun ylioppilasteat-

30

Uljas 5 | 3. 9. 2014

terin valintatilaisuudessa. Näyttelijöiden lisäksi tilaa on valo-, ääni- ja lavasteihmisille. Myös kirjoittamisen ja musisoinnin taitajille löytyy paikkansa. Kaikille avoin teatteriryhmä toteuttaa vuosittain 3-5 näytelmää sekä järjestää näyttämötaiteeseen ja -tekniikkaan liittyviä kursseja. Teatterilla on myös aktiivisesti toimiva improvisaatioryhmä Improstaatit. Uusien jäsenten valintatilaisuus järjestetään Jokikatu 8:ssa sijaitsevalla Väen talolla 20. syyskuuta kello 12-19. Lisätietoja sekä ilmoittautusmisohjeita: www.joensuunyt.wordpress.com ja tuotanto.joyt@gmail.com

Kuopiolaisille lääkisläisten toteuttama speksi on tuttu ja rakas perinne monen vuoden takaa.

Kuopiolaisille speksi on jo tuttu, mutta nyt Joensuukin saa osansa hienosta opiskelijakulttuurin kukkasesta. - Pasi Huttunen, teksti & Lasse Kilpeläinen kuva

Spiral Questin johtohahmo Lasse A. A. Rautiainen opiskelee musiikkitiedettä.

- Jos jotain yhdistävää tekijää lähdetään hakemaan, niin kappaleissa on melko laajat kontrastit. Suuria tunteita, Rautiainen tarkentaa. Näitä suuria tunteita päästään kuu-

lemaan Joensuun Kampusrysäyksessä 3. syyskuuta ja Kuopiossa 4. syyskuuta. Tämän jälkeen yhtye vetäytyy studiohommiin.

Poimintoja

Joensuu saa vihdoin oman speksin. Kuopiolaisille speksi on jo tuttu ja rakas perinne, mutta improvisaatioon, tanssiin ja lauluun nojaavaa opiskelijoiden teatterispektaakkelia ei ole vielä nähty Joensuussa. Joensuun korkeakoulujen opiskelijoita kutsutaan tekemään yhdessä tekemään Rajaspeksiä, joka on tarkoitus jysäyttää lavalle vuonna 2015. Sen ohjaa Ilkka Marttinen Itä-Suomen yliopiston kuorosta ja tuottaa Anna Estola Joensuun ylioppilasteatterista.

”Speksi on kokoillan näytelmä, jossa yleisö voi milloin tahansa osallistua esityksen kulkuun huutamalla ”omstart!” , kun halutaan nähdä äskettäin lavalla tehtyä uudelleen, uudella tavalla. Omstartin voi myös määrittää esimerkiksi huutamalla ”omstart, hitaammin” tai ”omstart, ruotsiksi”. Tällöin kaikkien esiintyjien tulee varautua siihen, että mikä tahansa kohtaus saatetaan improvisoida uudella tavalla näytelmän aikana. Vain yleisön mielikuvitus on rajana”, Estola

kuvailee. Kaikkien korkeakouluopiskelijoiden yhteiset RajaImprot käynnistyvät tiistaina 30. syyskuuta kello 18 alkaen ja jatkuvat siitä eteenpäin joka viikko. Ilmoittautumista ei tarvita, mukaan voi tulla minä vain tiistaina. Työryhmässä on jo mukana sekä Karelia-ammattikorkeakoulun että Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita. Joulukuussa järjestetään improleiri, jossa speksin valmistelu toden teolla alkaa.

Kuopion ja Joensuun kansalaisopistot julkaisivat elokuun aikana syksyn ohjelmansa. Kansalaisopistot tarjoavat monenlaista kurssia kädentaidoista kielenoppimiseen ja musiikkista sekä ilmaisusta joogaan ja raakaruokaan. Esimerkiksi Kuopion kansalaisopistolla on yhteensä 900 kurssia, josta valita. Lisätietoa Kuopion kansalaisopistosta ja -kurssesta löytyy osoitteesta kansalaisopisto.kuopio.fi. Joensuun kansalaisopiston tiedot löytyvät sivulta joensuunseudunkansalaisopisto. fi/. Savonlinnan Puruveden opisto ei ole vielä julkaissut syksyn ohjelmaansa. Lisätietoa Puruveden opistosta saa Savonlinnan kaupungin sivuilta.

Anna tanssitaudin iskeä Lavatansseista on tullut yhtä trendikkäitä kuin Marttatoiminnasta konsanaan. Joni Pakarisen Baile Social –toiminimellä järjestämät lavatanssikurssit alkavat taas keskiviikkoisin. Ensimmäinen kerta on 10. syyskuuta ja silloin pääsee kokeilemaan touhua maksutta. ”Tänä syksynä on luvassa kaksi kurssia, joista toinen keskittyy perinteisempiin suljetun otteen lajeihin ja toinen swingahtaviin kädenalitansseihin”, Pakarinen kertoo. Syksyn kurssit pidetään Riversidessä Sokos Hotel Kimmelissä. Lisätietoa osoitteesta bailesocial.net/syksyn-2014-kurssit/.

Hyvät kuvat

Hyvät kuvat Docventuresin yhteistyöleffakerhoksi Kuopion kampuksen elokuvakerho Hyvät kuvat julkaisi syksyn ohjelmistonsa. Syksyn aikana nähdään Kuvakukossa yhteensä kaksitoista elokuvaa. -Jarkko Kumpulainen, teksti ”Itse odotan erityisesti Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alive - vampyyrielokuvaa”, Hyvien kuvien puheenjohtaja Lilli Fordelius kertoo. Fordeliuksen mukaan elokuvien helppo saanti erilaisista nettipalveluista näkyy myös elokuvakerhotoiminnan jäsenmäärissä. ”Kuulumme silti edelleen Suomen suurimpien leffakerhojen joukkoon. Viime keväänä elokuvakortteja myytiin yhteensä noin 250”, Fordelius kertoo. Hyvät kuvat on 3. syyskuuta alkavan Docventuresin virallinen yhteistyöleffakerho. ”Jo ensimmäisellä kaudella alkoi syntyä alueellisia terrorisolukisastudioita ja Mustanaamiokerhon alajaostoja. Nyt alkavalla kaudella mukana on joukkoja akselilla Rovaniemi-Kuopio-Jyväskylä-TampereTurku-Helsinki”, Riku Rantala ja Tuomas Milonoff kertovat Docventuresin sivuilla. Idea on, että Hyvät kuvat näyttää Docventuresin koko tuotantokauden ravintola Maljassa samaan aikaan, kun se

lähetetään televisiosta. Dokkarin jälkeen keskustellaan. Hyvien kuvien koko kauden elokuvakortit ovat myynnissä 3. syyskuuta Kuopion kampuksen Tietotorilla kello 10.00 – 12.00 ja 8. syyskuuta kello 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla. 11. syyskuuta alkaen kortit myydään Kino Kuvakukosta. 12 elokuvan kortti maksaa 25 euroa. Maksuvälineenä käy ainoastaan käteinen. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja ja korttia voivat ostaa myös muutkin kuin opiskelijat. Ohjelmisto ja lisätietoa: hyvätkuvat.fi

Musiikki

Humu- ja Gramofon-klubi tuovat syksyn Kuopioon Tundramatiks, Shivan Dragn ja Teea Aarnio esiintyvät syyskuussa Pannuhuoneen terassilla Gramofon ja Humu-klubeilla. Humu-klubi aloittaa syyskautensa 6. syyskuuta Tundramatiksin kyydissä. Yhtye yhdistää musiikissaan alkuvoimaisen rock-mentaliteetin suomalais-kansalliseen valssiin ja tangoon sekä kantaaottaviin sanoituksiin, ja lopputulos näyttäytyy punkahtavan balkankaahauksen ja slaavilaishenkisen melodramaattisen hulluuden hengessä. Keväällä yhtye julkaisi kriitikoiden ylistämän kolmannen pitkäsoittonsa Ajo. Illan aloittaa tunnelmallista folkpoppia esittävä Teea Aarnio, joka lumoaa kauniilla lauluäänellään sekä omaleimaisin sanoituksin. 12. syyskuuta Pannuhuoneen teras-

silla Grammofon-klubi esittelee kuopiolaisyleisölle vuoden kenties puhutuimman uuden artistin. Shivan Dragn on kuopiolaisläh-

Maailman paras dj Joensuuhun Korvaboosti-festari tuo Joensuuhun maailman parhaaksi dj:ksi useita kertoja äänestetyn brittiläisen Krafty Kutsin. Livekeikkoja ja dj-vieraita tarjoileva, Joensuun ja Kuopion väliä seilannut Korvaboosti-festivaali järjestetään nyt jo kolmatta vuotta Kerubissa Joensuussa. Musiikkityylit vaihtelevat mustasta musiikista elektroniseen tanssimusiikkiin ja lisäksi luvassa on Itä-Suomen katutanssiyhdistyksen Joensuu Get Down –katutanssitapahtuma. ”Olen haaveillut Krafty Kutsin saamisesta keikalle omiin bileisiin jo kymmenen vuoden ajan. Nyt siihen oli kerrankin sopiva sauma”, hehkuttaa tapahtuman järjestäjä Jan Rantala. Korvaboosti Kerubissa 26.-27. syyskuuta.

Tundramatiks avaa Humu-klubin syyskauden Kuopiossa.

töinen Artturi Taira, joka tunnetaan muun muassa viime vuonna lopettaneen, kansainvälisesti kaikkien aikojen menestyneimmän suomalaisen indieyhtyeen Rubikin säveltäjä-tuottajana, laulajana ja multi-instrumentalistina. ”Kuten Rubik, myös Shivan Dragn tekee täysin ainutlaatuiselta kuulostavaa musiikkia”, ylisti Helsingin Sanomat Tairan uutta ilmaisua toukokuisen Shivan Dragn

-debyyttiesiintymisen jälkeen. Molemmille klubeille myydään ennakkolippuja Pannuhuoneella. Humu-klubi #18 – Tundramatiks ja Teea Aarnio – 6.syyskuuta Olutravintola Pannuhuoneen terassi – Liput 6€ Gramofon-klubi – Shivan Dragn 12.syyskuuta Olutravintola Pannuhuoneen terassi – Liput 7€

Kuopion teatteri ennätystahdissa Luoja yksin tietää miksi, mutta syyskuussa Kuopion kaupunginteatterissa ensi-iltansa saava The Sound of Music rikkoo ennätyksiä. Lippuja on myyty yli 10000. Teatteri palasi remonttievakosta elokuun alussa ja tätä nykyä Minna-näyttämölle mahtuu 464 katsojaa. Syksyn muita ensi-iltoja ovat Helene S. – rakkaudella, Kaikki Kivestä ja Gabriel, tule takaisin! Lisäksi ohjelmistossa jatkavat Mielensäpahoittaja, Kuin ensimmäistä päivää ja Koko kansan talo. Uljas 5 | 3. 9. 2014

31


Esikoisteoksensa Jokakelin mies juuri julkaisseen Pasi Ahtiaisen mielestä lähenevä dead line tarjoaa kirjoittamiseen ”Turpa kiinni, istut vain ja teet”

tapa h

PASS 12€ I tum

23.9.2014 aa 10 ostoaallaeriim merkki ah

+ mission x a a tileim 16 käyn batrossiin änpääsy Al

= ilmainen

joukkuekilpailun voittajille

IPAD AIR 32 GB

4x

jä y t n i äesi

sisä

lu ekilpai–2 3 joukku 16 aika klo

Liput ovelta 10€

Kilpailu

Tapahtumaravintolat

Tapahtuman järjestää

www.kauppakadunimpro.fi

32

katso muut palkinnot nettisivuilta!

HUIPPUPALKINNOT!

klo 16-04

= tapahtum

a-

palkintoja sponsoroi

Uljas 5 | 3. 9. 2014

yhteistyökumppanit

-metodin mahdollisuuksia.

Huumorin sorvaaja Kirjan kirjoittaminen on kovaa työtä, jossa esikoiskirjailija Pasi Ahtiaisen mukaan merkitsevät perslihakset lahjakkuutta enemmän. Toimittajatausta on karistanut illuusiot taiderillutteluista, mutta pitänyt yllä rakkautta kirjoittamiseen. – Pasi Huttunen, teksti & Jarkko Kumpulainen, kuva

P

rotestanttisen perinteen maallinen kunnia on niin katoavaista, että on vaikea myöntää sitä edes tavoittelevansa. Siinä normien vangista normien herraksi pääsy on vaikeaa, kenties jopa mahdotonta. Jos ikeessä pyristely on tuskaa, niin onneksi se tarjoaa kuitenkin huumorin kannalta loputtoman laarin ammennettavaksi, ja nyt sinne dippaa lusikkansa myös kuopiolainen esikoiskirjailija Pasi Ahtiainen. Kirjailija on selvästi onnellinen ja ylpeä saavutuksestaan, mutta kuulostaa silti yllättyneeltä, kun kerron lukeneeni kirjan ennen haastattelua. Ylpeyteen on syytä, sillä teksti on hyvää, tiivistä, paikoitellen suorastaan timanttista, ja ennen kaikkea se onnistuu tavoitteessaan olla hauska. ”Tähtään siihen, että kirjan jaksaa lukea loppuun. Se on tärkeimpiä asioita”, Ahtiainen sanoo. ”Tein vielä jokin aika sitten freelancerhommia ja oli välejä, missä ehti kirjoittaa. Ja sehän on himskatin kivaa touhua. Aluksi kirjoittelin omaksi iloksi, mutta sitten huomasi, että haluaahan sen myös julkaista. Ja kun ei oikein muita asioita

osaa kuin kirjoittaa. Jos osaisin rakentaa siltoja, rakentaisin siltoja”, hän kuvailee. Urakka kesti kolme vuotta. ”Loppuvaiheessa olin stipendiaattina taidetoimikunnan kirjoittajakurssilla, jossa kirja hinkattiin lähetyskuntoon. Kun kurssi loppui, siinä olikin Gummeruksen suuri romaanikilpailu. Ensin kuulin, että olen siinä päässyt kärkikymmenikköön ja sitten toiseksi. Ne soittivat ja tarjosivat kustannussopimusta. Olin jo valmistautunut masentaviin hylkäyskirjeisiin, koska sehän on se todennäköisin kaava.” Päivätyötään viestintäassistenttina Kuopion alueen kauppakamarissa hän ei ole jättämässä. ”Taloudellisesti ja ajallisesti ajatellen ei kirjailijaksi varmasti kannata ryhtyä. Mutta jos haluaa viihdyttää itseään kirjoittamalla tarinoita, miksipä ei viihdyttäisi muitakin.” Kirjoittamisen rutiinia Ahtiainen on hankkinut vapaan toimittajan hommissa. Hän oli myös Uljaan kuopiolaisen edeltäjän Stimuluksen viimeinen päätoimittaja. ”Kun lehti menee painoon tiettyyn aikaan, niin siihen mennessä on vain pakko

”Siihen liittyy lainalaisuuksia, jos haluaa tehdä eheän tarinan. saada se juttu valmiiksi. Istut vain ja teet. Turpa kiinni. Taiderilluttelu on vähän sitten ei-ammattikirjoittajien touhua”, hän avaa näkemyksiään. Lahjakkuudella on toki jokin merkitys, mutta Ahtiainen painottaa, että lähinnä kyse on kärsivällisyydestä, että jaksaa ideoida ja hinkata tekstejään. ”Kertomakirjallisuudessa ei turhaan puhuta kerrontatekniikasta. Siihen liittyy lainalaisuuksia, jos haluaa tehdä eheän tarinan. Joutuu miettimään hyvin, ja mielellään ennen kuin aloittaa.” Vaivalla synnytetty esikoinen nimeltään Jokakelin mies kertoo tarinan Niilon irtiotosta. Teema keski-ikäisen miehen paosta villiin vapauteen ei ole millään muotoa uusi, mutta Ahtiaisen sympaattisen toivoton tulkinta tuo teemaan uutta eloa. Ahtiainen kehittelee kirjassaan ajatuksen, että Suomesta löytyy kahdenlaisia miehiä, Vanhasia ja Keskisiä. Keskiset rikkovat rajoja, Vanhaset noudattavat niitä.

”Tämä ei ole mikään veteen piirretty viiva, vaan selkeä jakolinja. Joskus tulee hyppäyksiä puolelta toiselle. On ihmisiä, jotka tyytyvät, ja saavuttavat tai eivät saavuta rauhaa. Ja sitten on niitä, jotka eivät tyydy ja saavuttavat ehkä rauhan, mutta todennäköisesti eivät”, Ahtiainen sanoo. Niilo tekee kirjassa surkuhupaisan matkan yhdestä tyypistä toiseen. Lopputulema ei anna toivoa. Keskiluokkainen arki näyttäytyy ahdistavana ja ankeana, mutta pyrkimykset vapautua pelkistyvät lopulta parin päivän känneihin ja krapulaiseen paluuseen siihen samaan arkeen virkavallan keskeytettyä bileet. Usein tällaiset vapauden etsijät tällaisissa tarinoissa päätyvät suuriin seikkailuihin – tai saavat edes seksiä. Ahtiaisen sankaruus on karumpaa. ”Niin se valitettavasti vain on. Ei tässä pilvilinnoja oikein rakenneta. Kirjoitusvaiheessa mietin, että heittäisikö ihan hulluksi, lähtisikö se vaikka guruksi Intiaan, mutta tuntui, että tämmöinen normijamppa kuten Niilo ei kuitenkaan mitään sellaista tekisi. Rankin irtiotto, joka sille voi tapahtua on rankka mökkiviikonloppu. Ei se Niilo mikään kaikkein räiskyvin persoona ole. En tiiä jaksaisinko kuunnella sen juttuja kovin pitkään. Näitä tällaisia vastaavia tylsähköjä tyyppejä nyt on maailman sivu”, Ahtiainen kertoo. Pasi Ahtiainen: Jokakelin mies. Gummerus. 2014. s. 207. Uljas 5 | 3. 9. 2014

33


Sanna Hukkanen | Korpi

LET’S BESSERWISSER! Itäiset Turhan Tietäjät ry

1

Missä leffassa vanhat martat, Brewsterin sisarukset myrkyttävät yksinäisiä miehiä, jotta nämä voisivat kuolla onnellisina? Heidän sisarenpoikansa Teddy – jolla heittää ja lujaa – hautaa ruumiit. Tämä kuvittelee olevansa Theodore Roosevelt ja luulee kalmojen kuolleen Panaman kanavan rakennustöissä. Marttojen sisarenpoika Mortimer tulee ilmoittamaan avioliitostaan, ja löytää ruumiit. Lisäksi paikalle saapuu tämän veli Jonathan, pakomatkalla oleva psykopaatti joka vetää nenäänsä venäläisen perseenpärryttimen, kun saa tietää tätiensä kolanneen 12 miestä – enemmän kuin hän itse. Jonathan jää kiinni, Teddy toimitetaan pöpilään; tädit seuraavat häntä. Lopulta he paljastavat Mortimerin olevan ottolapsi. 1) Arsenikkiä ja vanhoja pitsejä. X) Naisentappajat. 2) Tapahtui eräänä yönä.

2

Mikä yliopisto on viralliselta nimeltään Leland _______ Junior University, joka sijaitsee lähellä San Franciscoa? Se perustettiin vuonna 1891 erään rosvoparonin lahjoituksen avulla. Piilaakson toiminta alkoi yliopiston mailla, ja monilla yliopiston tutkijoilla on ollut merkittävä rooli Piilaakson historiassa. Pari vuotta sitten sen arvioitiin olevan maailman toiseksi paras yliopisto. Kuuluisaksi se tuli, kun 1971 joukko tiedemiehiä psykologian professori Philip Zimbardon johtamana, aloitti kritisoidun kokeen ihmisen käyttäytymisestä vangin ja vartijan rooleissa. 1) Stanford. X) Yale. 2) UCLA.

3

Kuka kuoli 23. kesäkuuta vuonna 1951 Ile d´Yeun vankilasaarella? Suuren sodan sankari, joka toimi erään hallituksen päämiehenä toisessa sodassa. Hänet tuomittiin kuolemaan vuonna 1945, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi korkean ikänsä vuoksi. Tuomioistuin riisti häneltä kaikki kunniamerkit ja sotilasarvon lukuun ottamatta marsalkan titteliä, johon ei voitu koskea Ranskan lainsäädännön vuoksi. Vuonna 1973 ruumisarkku varastettiin ja kaappaajat vaativat, että hänet tulisi haudata Douamontin hautausmaalle sotilaidensa joukkoon, miestensä vertaisena. Vainaja kuitenkin palautettiin saarelle. Henkilön nimi merkitsee samaa kuin eräs skandinaavi pitkässä luettelossa maailman historian tunnetuimmista pettureista. 1) Marsalkka Frdinand Foch. X) Marsalkka Pierre Laval. 2) Marsalkka Philippe Pétain.

4 5

Mainitse suomalainen kirjallisuushahmo, joka on nimeltään autiomaa, ja jolla on kaverinaan aasialainen järvi: ”Ja hyvin viihtyy talvellakin professorin autiossa kesäasunnossa.” Autiomaa on noin 900 000 neliökilometrin kokoinen ja peittää noin 70 % yhdestä maasta.

1) Kalahari. X) Kukunor. 2) Gobi.

Kuka voitti parhaan pääosan Oscarin vuoden 1992 elokuvasta? Oli ehdolla vuoden 1993 elokuvista – sivu- että pääosista – vastanäyttelijöinään sellaiset suuruudet kuin Anthony Hopkins ( joka näytteli hovimestaria) ja Daniel Day-Lewis ( joka näytteli viatonta ja raitista irkkua). Myöhemmin hän oli ehdolla parhaasta pääosasta ja käsikirjoituksesta, siis samasta vuoden 1995 elokuvasta, ja sai Oscarin käsikirjoituksesta. Historian ainoa henkilö, joka on voittanut parhaan pääosan ja käsikirjoituksen Oscarin. Oscar-palkitut elokuvat perustuvat brittiläisiin kirjallisuusklassikoihin. 1) Meryl Streep. X) Judi Dech. 2) Emma Thompson

Nimi 1

34

2

3

4

5

Sivun 30 Besserwisserin oikeat vastaukset: 2 1 X 2 1 Uljas 5 | 3. 9. 2014

Oikeat vastakset sivulla 36

Uljas 5 | 3. 9. 2014

35


K A N S A I N VÄ L I N E N N Y K Y TA I D E F E S T I VA A L I

ANTI - Contemporar y Art Festival Kuopio, Finland | 23.-28.9.2O14 w w w.antifestival.com

Opiskelija! Hyvä alku päivälle – Opiskelijatilaus syksyksi nyt lähes puoleen hintaan!

2(norm.kk 30 E 2 kk tilaus 56,20 ) tai 4kk 60 E (norm. 4 kk tilaus 109,80 ) e

e

Tilaa sähköpostitse: asiakaspalvelu@karjalainen.fi tai soita: 0800-98848

(ark. klo 8–16).

Säästän aikaa ja rahaa. Kaikki oleellinen tältä alueelta. Eipä tarvitse tietoa monesta paikkaa hakea.”

Tarjous on voimassa 31.10.2014 saakka ja edellyttää voimassa olevan opiskelijakortin esittämistä.

Kalusteet kotiisi Kontista ILMAINEN KULJETUS OPISKELIJOILLE! Etu opiskelijakortilla. Kampanja voimassa 30.9. saakka. Kuljetamme huonekaluja veloituksetta 20 km etäisyydelle.

KONTTI.PUNAINENRISTI.FI

Punainen Risti Kontti

36

Uljas 5 | 3. 9. 2014

SPR:n Kontti-kierrätystavaratalo Voimatie 10, 80100 Joensuu Puh. 040 1390 725 www.facebook.com/DIYbyKontti Avoinna: ma–pe 9–18, la 9–15

Sivun 34 Besserwisserin oikeat vastaukset: 1 1 2 1 2


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.