Uljas 5/2017

Page 1

2017

5

Itä-Suomen ylioppilaslehti

Tohelon rakkaus

Asumistukimuutoksen takia on helpompaa asua yksiössä kuin kimpassa. >>6 Pääseekö yliopiston suosituille aloille jatkossa vain kympin papereilla? >>17


OTA KÄYTTÖÖN

omistajan digipalvelut!

Tule PKO:n omistajaksi! SAAT HETI NÄMÄ EDUT JA VAIHTUVIA ETUJA PKO:N TOIMIPISTEISSÄ! ILMAINEN HOTELLIYÖ Sokos Hotellissa Bomballa, Kimmelissä tai Joensuun Vaakunassa.

10€:N ETUSETELI

PKO:n toimipaikkoihin.

RUOAT JA JUOMAT PUOLEEN HINTAAN

neljälle henkilölle Joensuun Rossosta, Fransmannista, Torerosta, Amarillosta, tai Bomban Trattoria Pielisestä. Ei koske alkoholia.

10€:N ETUSETELI

Joensuun Sokokseen.

KYLPYLÄKÄYNTI PUOLEEN HINTAAN Koli Relax Spassa tai Spa Bombassa.

ILMAINEN AUTOPESU ABC Siihtala, Outokumpu, Kitee tai Prisma Joensuu.

KAKSI À LA CARTE ANNOSTA YHDEN HINNALLA

PKO:n ABC-liikennemyymälöistä.

MAKSUTON MITTAUS

Verenpaineen tai pitkäaikaisverensokeritason mittaus PK Terveydessä.

Voimassa 30.9.2017 saakka PKO:n myymälöissä ja osoitteessa: omistajaksi.fi. Asiakasomistajaksemme pääset maksamalla 100 € osuusmaksusta vähintään 20 €. Loppuosan voit kerryttää Bonuksilla tai maksaa 24 kk:n aikana. Edut saat kupongeilla. Liittymisedut koskevat vain ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) asiakasomistajaksi liittyviä, PKO:n toimipaikkojen alueilla asuvia.

2

Uljas 5 | 4.9.2017

Hyötyä ja helppoutta sähköisistä palveluista. Bonusneuvojamme kiertävät syyskuussa toimipisteissämme. Tervetuloa juttelemaan! *) Saat S-mobiiliin 5 euron arvoisen etukupongin PKO:n toimipaikkoihin, kun otat S-mobiilin käyttöösi 1.9.-20.10.2017 välisenä aikana ensimmäistä kertaa. Etu ilmestyy S-mobiilin sähköisiin etukuponkeihin käyttöönottoa seuraavien päivien aikana. S-mobiilin käyttöönottoon tarvitset pankkitunnukset. Etu koskee PKO:n asiakasomistajia ja asiakasomistajatalouteen kuuluvia.

5€

OS TO E

S- TU LA MOB UUSIL TA IILI LE AJ N ILL E


Uljas 5/2017

”Vaikka on noin tohelo tai pönttö, niin silti voi olla hyvä elämä, kun oivaltaa rakastaa ja välittää.” s. 22

Sisällys | <3

Pääkirjoitus | Uljas linja

Uutiset

Jutut

4: Tällä hetkellä parhaiten

10-11: Yliopistomaailma

työllistyvät oikeustieteiden maisterit. UEF kipusi Shanghain listalla suomalaisista yliopistoista toiseksi parhaaksi.

vilisee outoja sanoja, kuten Moodle ja Weboodi. Kokosimme oleelliset yhteen paikkaan.

Kulttuuri

5: Kuopiossa on irtisanottu

aiempaa enemmän perheasuntoja. Kuopaksen toimitusjohtaja veikkaa syyksi asuntotukimuutosta.

22: Napapiirin sankarit 3 on

12-16: Kaupunkisuunnistuk-

sen aikana tulee tutuksi niin kaupunki kuin vierellä kulkeva opiskelukaveri. Vilkaise kartalta oman kaupunkisi suunnistuspisteet ja käy seikkailuun.

lämmin elokuva miehistä, joille tuppaa tulemaan elämässä muutama muuttuja. Elokuvan tekijöiden mielestä leffa väistää jatko-osien kirouksen.

6: Kimppakämpässä

asuvien pitää tehdä erilliset vuokrasopimukset, jotta molemmille voidaan laskea oma asumistuki.

23: Samae Koskinen pon-

17: Suomessa maisterit ovat

vanhoja, mutta koulunkäynti alkaa Suomessa muutenkin myöhemmin, kertoo akateeminen rehtori Harri Siiskonen.

8: Li Andersson ja Merja

Kyllönen ruoskivat hallituksen leikkauslinjaa Joensuun vierailullaan. Savilahdelta tähytään 200 asuntoa. Oma koti kullan kallis -hankkeen selvitystyö on maksanut tähän mennessä yli 28 000 euroa.

Itä-Suomen ylioppilaslehti

nahti pinnalle kolme vuotta sitten laulaessaan SuomiLOVE-ohjelmassa. Syyskuussa Koskiselta ilmestyy uusi levy nimeltä Hillitön elämä. 24: Edward Westermarck on

tuttu nimi yhteiskuntatieteissä, mutta tarjoaa oivalluksia myös filosofisia kysymyksiä pohtiville.

U

uden opiskelijan asema on hetken aikaan kuin valtionpäämiehellä. Kutsuja satelee oikealta ja vasemmalta, jokainen vaikuttaa olevan kiinnostunut. Kalenteriin ei tarvitse keksiä menoja. Yhteisönä yliopisto on samanlainen kuin useimmat ihmisetkin : yhtä aikaa kiinnostava, innostava, hämmentävä ja välillä jopa ärsyttävä. Se ei tunnu juuri koskaan sanovan suoraan, mitä se haluaa. Se kysyy jatkuvasti kysymyksiä, joihin ei ole valmis vastaamaan. Suhde sen kanssa vaatii ja antaa paljon. Muodostuu opiskeluajan yhdessäolo millaiseksi tahansa, tuosta suhteesta kannattaa tehdä omannäköinen. Tässä Uljaan numerossa akateeminen rehtori Harri Siiskonen ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puhuvat kumpikin opiskelijasta. Siiskonen mainitsee opiskelijaan kohdistuvan ihanteen, joka on määräajassa valmistuminen. Kuten aina, ihanne viittaa täydelliseen suoritukseen, jossa kaiken olisi pyörittävä sen saavuttamisen ympärillä. Ikään kuin muuta päämäärää – elämää – ei mahtuisi kuvioon. Yksilö, eli sinä, et välttämättä sovi muiden asettamiin ihanteisiin. Ja se on oikeastaan aika hienoa, koska ei sovi kukaan muukaan. Jostain syystä opiskelija-aika on ties kuinka monen hyvää tarkoittavan neuvojan silmissä ainoastaan tietyn ajan sisällä tapahtuva suoritus, joka täytyy hoitaa pois kuljeksimasta, että pääsisi mahdollisimman pian maksamaan veroja. Todellisuudessa opiskeluaika on mahdollisuus kysyä itseltään, mikä minua kiinnostaa. Välillä muut tosin kyselevät sitä ihan pyytämättäkin. Li Andersson toteaa sivulla 8, että opiskelijat voisivat pitää enemmän ääntä itsestään, kun hallituspuolueet leikkaavat heidän etujaan. Opintorahaleikkaus meni hänen mielestään läpi yllättävän vähäisellä julkisella keskustelulla. Anderssonin mukaan politiikkojen piiristä löytyy halua ajaa opiskelijoiden asioita. Elävässä elämässä taas vaikuttaa siltä, että vain opiskelijat ajavat opiskelijoiden asioita. On tyystin eri juttu toimia aktiivisesti jonkin asian puolesta, kuin sympatisoida sitä etäältä. Jos pitäisi perustella, miksi kenenkään kannattaisi opiskeluaikana lähteä mukaan ainejärjestötoimintaan ja opiskelijapolitiikkaan, niin tämä olisi yksi vastaus. Arjessa näkyviä etuja – kuten opiskelijoiden terveydenhuoltoa, sekä alennuksia ruoasta ja junalipuista – ei ole olemassa luonnonvaraisena kuin sieniä syksyisessä metsässä. Niitä on vaadittava yhä uudestaan. Jussi Turunen

18: Mikko Aaltosen mukaan

kieltolaki kummittelee yhä puheissa alkoholipolitiikasta.

26: Ari Tervashonka listaa

kolumnissaan sivustoja, joita fuksin kannattaa käyttää lähdeaineistona omalla vastuullaan.

Päätoimittaja (vt.) Jussi Turunen, 044 576 8420, paatoimittaja@uljas.net Tuottaja Iisa Manninen, 044 576 8409, iisa.manninen@uljas.net Taitto Jussi Turunen, Iisa Manninen Kustantaja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta Painopaikka Botnia Print Ilmoitusmyynti Valto Merta, 044 988 0408, valto.merta@uef.fi Kannen kuva Maiju Pohjolainen Avustajat: Nina Räsänen, Sanni Koivumäki, Barry Reddin, Ari Ter-

vashonka, Mira Asikainen, Reeta Kankaanpää, Nina Simonen, Risto Takala, Juuso-Valtteri Kivimäki, Markus Raatikainen, Mikko Aaltonen, Maiju Pohjolainen, Itäinen Turhan Tietäjä

Uljas muualla |

Panosta suhteeseen

Tuottajalta | Mitä opin tänään

Uuden äärellä Yliopistomaailma on ihmeellinen, jännittävä ja uusi – myös minulle. Viimeisen kuukauden ajan olen katsonut opiskelijaelämää työntekijän silmin. Oma opiskelu-urani päättyi kesän alussa, joten pitkästä aikaa elämäni koostuu muistakin kuin luennoista, projekteista ja opiskelijakortin väläyttämisestä. Kuluneen kuukauden aikana opin hiljalleen pääsemään sisään yliopiston ja ylioppilaskunnan maailmaan. Kirjoitinkin tähän numeroon muun muassa UEF–suomi-sanakirjan, jonka toivon auttavan uusia opiskelijoita yliopistoslangin ymmärtämisessä. Todennäköisesti palaan siihen monta kertaa vielä itsekin. Lisäksi tajusin, että opiskelu on ihmisen parasta aikaa – oli minunkin. Mutta ei se työntekijänä oleminenkaan hassummalta tunnu. Iisa Manninen

Verkossa www.uljas.net Facebook Uljas Instagram & Twitter Uljas_lehti

Uljas 5 | 4.9.2017

3


Uutiset GALLUP Millä mielin syksyn opintoihin?

Tilannekatsaus

Iisa Manninen, Markus Raatikainen, Juuso-Valtteri Kivimäki, & Nina Räsänen

Itsetuntemus tärkeä tekijä työllistymisessä

Kuopio

Rosa Korhonen

Kauppatiede, 1. vsk. - Valmistuin juuri hampaalta ja aloitan nyt kauppatieteen opinnot. Vaikka opiskelua on takana monta vuotta, niin silti on kiva aloittaa opinnot uudelta alalta.

Otto Ahola Lääketiede, 6. vsk.

- Hyvin fiiliksin, koska opinnot ovat niin loppuvaiheessa. Onhan tässä jo opiskeltu. Kiva päästä myös työelämästä vapaalle.

Joensuu Aki Ryynänen

Mediakulttuuri ja viestintä, 5. vsk. - Hyvillä fiiliksillä, kun paperit ovat kurssia vaille kasassa ja jatko-opinnot ovat suunnitteilla.

Veera Kananen

Läntinen teologia, 4. vsk. - Stressaa kuten aina kaikkien uudistusten keskellä. Odotan innolla opiskelijaelämää eli kaikkea muuta kuin opiskelua.

Savonlinna Titta Luukkonen Kasvatustiede, 2. vsk - Hyvillä mielin syksyyn. Olen tehnyt kesän aikana gradua ja tänä vuonna on vielä paljon opintoja, koska aion valmistua keväällä.

Tiia Tirkkonen

Käsityötiede, 4. vsk - Suhteellisen hyvillä mielin, vaikka opintoja on tulossa paljon. Se kauhistuttaa, muttei tarvitse keksiä tekemistä. Kesä on mennyt töissä ja urheilessa, urheiluhommat jatkuvat myös syksyllä.

4

Uljas 5 | 4.9.2017

Yliopiston urapalvelut seuraavat säännöllisesti Itä-Suomen yliopistosta valmistuneiden sijoittumista työelämään. Hiljattain julkaistussa vuoden 2017 työllistymiskyselyn tuloksissa esitettiin, kuinka vuonna 2016 Itä-Suomen yliopistosta valmistuneet opiskelijat ovat sijoittuneet työelämään opintojensa jälkeen. Kysely lähetettiin yli 1500 valmistuneelle ja vastauksia saatiin reilulta 700 valmistuneelta. Vastaajista 66 %:lla oli koulutustaan vastaava kokopäivä- tai osa-aikatyö vuoden 2017 huhtikuussa. Tällä hetkellä parhaiten työllistyvät oikeustieteiden maisterit, jotka olivat kaikki oman alansa töissä. Myös lastentarhaopettajat, lääkärit, hammaslääkärit, sosiaalityöntekijät, erityisopettajat ja psykologit työllistyvät hyvin. Näistä yli 80 % vastanneista oli oman alansa töissä. ”Yleensäkin professioaloilta valmistuneet työllistyvät hyvin, mikä voi johtua siitä, että työmarkkinat ovat selkeät. Näiltä aloilta valmistuvat tietävät minkälaisiin tehtäviin voi hakeutua”, ura- ja ohjauspalvelujen suunnittelija Outi Suorsa kertoo. Professioala tarkoittaa tutkintoa, joka vaatii tietyn ammatillisen pätevyyden tai virkakelpoisuuden. Tällaisten alojen edustajia ovat esimerkiksi lääkärit. ”Mitä tahansa kuitenkin kannattaa opiskella, jos ala kiinnostaa”, Suorsa toteaa. Opiskeluaikana kannattaa miettiä millaisiin tehtäviin haluaa työllistyä, jotta voi rakentaa tutkinnon sivuainevalinnoilla, harjoittelulla ja muulla osaamisella tukemaan työllistymistä. Tällöin itsetuntemus nousee tärkeänä asiana esiin.

Kartoittamalla omia vahvuuksia ja heikkouksia, pystyy haarukoimaan itselleen sopivat työt. ”Itsetuntemus on tarpeen myös, jotta työnhakijana osaa markkinoida itsensä työnantajille”, Suorsa sanoo. Opiskelijan kannattaa lisäksi olla selvillä oman alansa työmarkkinoista, minne työllistytään ja millaisiin tehtäviin. Opiskeluaikana kannattaa olla aktiivinen ja verkostoitua, sekä hankkia jo opiskeluaikana oman alan työkokemusta. Tulee olla myös valmiutta vaihtaa paikkakuntaa valmistumisen jälkeen. ”Esimerkiksi Savonlinnassa on ylitarjontaa lastentarhanopettajista, mutta Joensuussa taas on pulaa sen alan osaajista”, Suorsa jatkaa. Kyselyssä selvisi, että professioaloilla työllistymisen kannalta tärkein seikka oli itse tutkinto, sekä sen tuoma ammatillinen pätevyys. Sen sijaan generalistialoilla, kuten humanististen ja yhteiskuntatieteiden aloilla, työllistymisessä korostuivat oma aktiivisuus ja henkilökohtaiset ominaisuudet. Kaikkein vähiten työpaikan saamiseen oli vaikuttanut lopputyön arvosana. Onko lopputyöhön siis tarvetta panostaa? ”Riippuu ihan millaisiin tehtäviin tähtää. Jos tutkijan ura kiinnostaa, niin silloin kannattaa panostaa. Muille aloille tähtäävien ei tarvitse ottaa stressiä”, Suorsa kertoo. Pääasia on, että lopputyö on tehty. Suorsa ei kuitenkaan suosittele lyömään lopputyön tekemistä täysin lekkeriksi. ”Tuskinpa siitä hyvin tehdystä työstä kenellekään haittaakaan on”, Suorsa summaa. Iisa Manninen

Itä-Suomen yliopisto toiseksi paras suomalaisista yliopistoista Itä-Suomen yliopisto piti sijoituksensa kansainvälisessä Academic Ranking of World Universitiesyliopistovertailussa ja on yhä 301–400 maailman parhaan yliopiston joukossa. Vuoden 2017 Shanghain listalla Itä-Suomen yliopisto on toiseksi paras suomalaisista yliopistoista. Sijalle 56 arvioitiin Helsingin yliopisto. Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto sijoittuivat Shanghain listalla ryhmään 401–500. Shanghain listaksi kutsuttu ARWU-yliopistovertailu on kansainvälisesti arvostetuimpia ja

listaa varten arvioidaan yli 1200 yliopistoa maailmanlaajuisesti. Arviointikriteereissä kiinnitetään huomiota muun muassa arvovaltaisissa julkaisuissa julkaistujen artikkeleiden ja sitaatioiden määriin, Nobelja Fields-palkintoihin, sekä Nature- ja Science-lehtien artikkeleihin. Tänäkin vuonna listan kärjessä jatkavat Harvardin, Stanfordin, Kalifornian Berkeleyn ja Cambridgen yliopistot sekä MIT. Iisa Manninen

Sari Rissanen yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaaniksi Yhteiskuntatieteiden tohtori, taloustieteiden lisensiaatti, professori Sari Rissanen aloitti Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan uutena dekaanina elokuusta 2017 lähtien. Rissanen on toiminut aiemmin yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan varadekaanina. Rissanen valittiin toukokuussa tiedekunnan uudeksi dekaaniksi 2018 alkavalle nelivuotiselle toimikaudelle. Hän aloittaa dekaanina jo syksyllä 2017, tiedekunnan nykyisen dekaanin, professori

Harri Siiskosen siirryttyä Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin tehtävään. Rissanen on akateemisella urallaan työskennellyt tutkijana, opettajana ja erilaisissa hallinnollisissa tehtävissä Kuopion yliopistossa ja myöhemmin Itä-Suomen yliopistossa vuodesta 1994 lähtien. Vuodesta 2008 alkaen hän on työskennellyt hyvinvointipalvelujen professorina yhteiskuntatieteiden laitoksella. Iisa Manninen


” Tämä on valtakunnallinen ilmiö, jollaista ei ole aiemmin ollut.

Perheasuntoja irtisanottu normaalia enemmän

Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Tuula Vartiainen kertoo, että Kuopiossa kaikille hakijoille saadaan vähintään soluasunto.

Asumistukimuutos näkyy Kuopiossa perheasuntojen tyhjenemisenä. Sen sijaan yksiöistä on kova kysyntä. – Iisa Manninen, teksti & kuva

K

esän kääntyessä syksyyn odottaa opiskelija-asuntoyhteisöjä jokavuotinen hakemustulva, kun uudet opiskelijat alkavat etsiä itselleen kotia. Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Tuula Vartiainen kertoo, että syyskuun puoleen väliin mennessä saadaan asunto kaikille hakijoille, jotka kelpuuttavat soluasunnon. Vartiaisen mukaan Kuopion tilanne on hyvin samankaltainen kuin aiempina vuosina. Poikkeuksen tekevät kuitenkin perheasunnot, joita on vapaana aiempaa enemmän. ”Kevään mittaan perheasuntoja on irtisanottu normaalia enemmän. Tämä on valtakunnallinen ilmiö, jota ei ole aiemmin ollut”, Vartiainen pohtii. Perheasunto tarkoittaa kaksiota tai kolmiota, jossa ei ole erillisiä lukittavia huoneita kuten soluasunnossa. Syyksi perheasuntojen tyhjyyteen Vartiainen epäilee Kelan

asumistukimuutosta, jossa Kela katsoo samaan ruokakuntaan kuuluvan myös samaa sukupuolta olevat asukkaat, jolloin tuen määrään vaikuttaa toisen asukkaan tulot. ”Muutoksen myötä kimppa-asumiseen perheasunnossa vaaditaan, että toinen asukas on päävuokralainen ja toinen alivuokralainen. Tällöin asukkaiden tulot eivät vaikuta keskenään toistensa asumistukeen”, Vartiainen jatkaa. Kuopakselta asuntoja hakee toukokuusta

syyskuuhun noin 1500. Vuokrasopimuksen saa arviolta tuhat hakijaa. Yksiötä joutuu jonottamaan tuttuun tapaan noin vuoden verran. ”Yksiöitä pystytään tarjoamaan kuitenkin huomattavasti paremmin vuoden 2019 kesään mennessä, jolloin Samoilijantiellä valmistuvat viisi kerrostalorakennusta tarjoavat yhteensä 254 yksiöpaikkaa.”

Samoilijan hankkeesta valmistuvat kerrostalot sijaitsevat Puijonlaaksossa. Osa uusista yksiöistä tulee olemaan valmiiksi kalustettuja. Joensuun Ellillä yksiötä joutuu jonotta-

maan myös noin vuoden. Ensimmäisen vuoden opiskelijoille tarjoutuu soluasunto. Kesän aikana tulee noin 1700 hakemusta. ”Lopullinen tilanne siitä, saavatko kaikki hakijat asunnon, selviää syyskuun alussa. Hätämajoituksen tarvetta on muutamille. Hätämajoitukseen joutuvat ovat todennäköisesti vaihto-opiskelijoita”, Ellin asiakaspalvelupäällikkö Minna Häyrynen toteaa. Asuntohakijoita on ollut Ellillä tänä kesänä vähemmän edellisvuoteen verrattuna. Syyksi Häyrynen epäilee yksityisten asuntojen lisääntynyttä tarjontaa. Nyt Joensuun Ellillä asuu noin 3500 ihmistä. Lisää asuntoja on rakenteilla, koska

opettajankoulutus siirtyy Joensuuhun Savonlinnasta syksyllä 2018. Uusista asunnoista suurin osa on yksiöitä, koska niistä on kova kysyntä. Savonlinnassa ei ole asunnoista pulaa. ”Voimme luvata jokaiselle opiskelijalle asunnon. Ensi syksynä asuntoja on tarjolla vielä enemmän, kun opettajankoulutus siirtyy kokonaan Joensuuhun syksyllä 2018”, Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Vuokko Mustonen kertoo. SAO:n asuntokannasta yli puolet on yksiöitä ja loput solu- ja perheasuntoja. Ne mahdollistavat yhteensä yli 1100 opiskelijan asumisen. Hakemuksia on tullut tähän mennessä noin 400, mikä on Mustosen mukaan hieman edellisvuotta pienempi. ”Opettajankoulutuksen siirtyminen Savonlinnasta Joensuuhun näkyy luonnollisesti hakemusten määrässä”, Mustonen toteaa. Uljas 5 | 4.9.2017

5


”Se on varmaa, että yksiöiden kysyntä tulee kasvamaan. Vuokranantajat ovat olleet nihkeitä tekemään erillisiä vuokrasopimuksia. - ISYY:n edunvalvontasihteeri Mikko Aaltonen

Kimppakämpässä asuva – katse vuokrasopimukseen Opiskelijoiden tuet muuttuvat. Mikäli kimppakämpässä asuva tahtoo säilyttää oman tukensa, tulee kämppisten tehdä erillinen vuokrasopimus. - Iisa Manninen, teksti & kuva

E

Lääkäriopiskelija Paula Auvinen asuu soluasunnossa. Hänen kokonaistukimääränsä

laskee muutamalla kympillä.

6

Uljas 5 | 4.9.2017

lokuun alusta alkaen opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin ja aiempi opintotukeen liittyvä asumislisä poistuu. ”Vaikutus riippuu hyvin pitkälti siitä, miten asuu. Osalta tuki laskee, osalta nousee. Osalta lakkaa kokonaan”, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edunvalvontasihteeri Mikko Aaltonen toteaa. Muutoksen myötä asumistuki lasketaan ruokakunnittain eikä yksilöittäin. Kimppakämpässä asuvien kannalta tämä tarkoittaa, että molemmilla tulee olla erilliset vuokrasopimukset ja he vuokraavat vain tiettyä osaa asunnosta. Tällöin molemmille asukkaille lasketaan oma asumistuki. ”Jos he kuitenkin asuvat kämppiksinä, jotka ovat yhteisvastuussa asunnon vuokrasta, silloin he ovat yksi ruokakunta. Silloin ruokakunnalle lasketaan yksi asumistuki”, Aaltonen jatkaa. ”Toinen vaihtoehto kimppakämpässä on, että toinen asukas ottaa vuokran hoitaakseen ja toinen muuttaa alivuokralaiseksi.” Lääketiedettä Itä-Suomen yliopistossa kolmatta vuotta opiskeleva Paula Auvinen asuu Kuopas Oy:n soluasunnossa. ”Minulla on kämppiksen kanssa jo aiemmin tehty erillinen vuokrasopimus, joten sen kanssa ei ole tarvinnut säätää”, Auvinen toteaa. Kelan muutoksen myötä korkeakouluopiskelijoiden opintoraha pienenee toisen asteen opintorahan tasolle, noin 250 euroon kuukaudessa. Lisäksi opintolainan määriä nostetaan. Tämä tarkoittaa, että tavallisin 400 euron kuukausilaina korottuu 650 euroon. ”Minulla asumistuki nousee muutamalla kympillä. Kokonaistuki-

määrä kuitenkin hieman laskee, sillä opintorahan määrä tippuu. Lainamäärän korotus ei minua haittaa, koska eihän sitä pakko ole nostaa”, Auvinen kertoo. ISYY:n edunvalvontasihteerin mukaan on melko kestämätöntä kuitenkin se, että opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jolta ensinnäkin edellytetään rahoittamaan toimeentulonsa lainalla ja toiseksi, heitä voidaan syyllistää työssäkäynnistä. ”Lainajärjestelmä on luotu aikana, jolloin heikostikin suoritettu korkeakoulututkinto takasi varman työllistymisen. Mutta 1990-luvulla syntyneet eivät pääse välttämättä samanlaiseen uraputkeen kuin 80-luvulla opiskelleet. Tämä johtaa vääristymiin työmarkkinoilla, kun joudutaan pätkätyön kierteeseen”, Aaltonen jatkaa. ”Erikseen vielä se, että kämppikset, myös samaa sukupuolta olevat, joutuvat tekemään selvityksen, etteivät he asu avoparina”, Aaltonen kritisoi. Soluasunnossa asuvan Auvisen mielestä huonoa muutoksessa on se, että muutos kannustaa yksin asumiseen. ”Ennen ei ole ollut kannattavaa asua yksin hienossa yksiössä, vaan sen sijaan halvemmin soluasunnossa. Nyt muutos ei houkuttele soluasunnossa elämiseen”, kertoo Auvinen. Myös ISYY:n edunvalvontasihteeri kokee, että yksiöiden kysyntä tulee kasvamaan, koska vuokranantajat eivät välttämättä ole halukkaita tekemään erillisiä vuokrasopimuksia asunnosta. ”Pidemmällä aikavälillä tämä on melko outo tilanne”, ISYY:n edunvalvontasihteeri Mikko Aaltonen summaa.


Etsin

Kuvaraportteja turuilta pikkunälkään

Taidetta ja saunomista Iisa Manninen, teksti & kuva

EDULLISET HINNAT JONOTTAMATTA JA HOITOTULOKSISTA TINKIMÄTTÄ!

MAKSUTON HEDELMÄLLISYYSNEUVOLA LAPSETTOMUUSTUTKIMUKSET

KUOPIO. Graffiti- ja kuvataiteilijoiden maalaama saunabussi hämmensi kuopiolaisia ohikulkijoita lauantaina 26. elokuuta. Bussin ajoivat torin laidalle Katutaideyhdistys Urbaani, sekä Kuopion kuvataiteilijat Ars Libera. Bussi muuttui illan mittaan väriläikäksi taiteilijoiden Konsta Aapelin, Pasi Kettusen, sekä Emma Fältin voimin. Bussin takaosassa sijaitseva sauna piti ohikulkijat ja taiteilijat lämpiminä. ”Seuraavaksi bussi saa uuden maalikerroksensa vuoden 2017 LAINIT-katutaidefestivaaleilla Kuopiossa”, Urbaanin puheenjohtaja Mikko Parviainen sekä Ars Liberan puheenjohtaja Timo Kokko totesivat yhdessä.

Ostajat siirtyneet nettiin

HOIDOT LUOVUTETUILLA SUKUSOLUILLA

Sanni Koivumäki, teksti & kuva

INSEMINAATIOHOIDOT IVF- JA ICSI-HOIDOT - Hoitoon ilman lähetettä Ajurinkatu 16, Kuopio • info@inova.fi

Puh. 017 263 1700

LUE LISÄÄ www.inova.fi

JOENSUU. Suvantokadulle vuonna 1997 avattu antikvariaatti Kirjava Satama sulkee ovensa syyskuun lopussa ja jatkaa toimintaansa pelkästään verkossa. Yrittäjä Jouko Lehto jää kaipaamaan asiakastyön sosiaalista puolta, mutta Lehdon mukaan ostajat ovat selvästi siirtyneet nettiin. ”Opiskelijatkaan eivät enää rynnistä syksyisin ostamaan kirjoja”, Lehto harmittelee. Vaikka nettikaupan pitäjän työ tulee olemaan yksinäistä puurtamista, pitkän linjan yrittäjä odottaa kuitenkin innolla myymälän lopettamisen tuomaa vapautta. Kirjava Satama on auki tiistaista perjantaihin kello 11-17 ja lauantaisin 11-14.

Boheemi taidejuhla Sanni Koivumäki, teksti & kuva

PE 17.11. klo 19 JOENSUU AREENA

www.joensuu.fi/orkesteri

LIPUT (alk.): 1.8.-22.9. 15/10/10 € 23.9.-17.11. 20/15/15 € LIPUNMYYNTI: Carelicum, Koskikatu 5, p. 013 267 5222 www.ticketmaster.fi

JOENSUU. Taideyhteisö Boheemin elämyksellinen taidefestari Boheemifest järjestettiin ensimmäistä kertaa lauantaina 26. elokuuta Botanian ulkopuutarhassa. Tapahtuman avasi niinivaaralainen punk-yhtye Luontokerho, jonka jälkeen lavalle nousi lukuisia paikallisia bändejä Pakokeinosta Fireproveniin. Musiikin lisäksi tarjolla oli muun muassa livemusajoogaa, vegaaniruokaa ja raakakakkuja. Yleisökin pääsi musisoimaan esiintyjien välissä Open Stagella. Joensuulainen Bahia kertoi tulleensa Boheemifesteille katsomaan Luontokerhoa ja nauttimaan avoimesta, lämminhenkisestä ilmapiiristä. Botania oli Bahialle entuudestaan tuttu, ja kaunis puutarhaympäristö sopi hänen mielestään boheemin taidejuhlan ympäristöksi erinomaisesti.

Uljas 5 | 4.9.2017

7


Li Andersson: Opiskelijat hiljaisina opintorahaleikkauksesta Vasemmistoliiton johtohahmot Li Andersson ja Merja Kyllönen arvostelivat voimakkaasti hallituksen ratkaisuja, kuten koulutusleikkauksia ja Petteri Orpon puheita jakovaran puutteesta. - Markus Raatikainen, teksti & Juuso-Valtteri Kivimäki, kuva

V

Li Andersson ja Merja Kyllönen vastasivat yleisön kysymyksiin Joensuun Tuulaakissa.

asemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja europarlamentaarikko Merja Kyllönen vierailivat maakuntakierroksellaan Joensuussa. Oppositiopuolueen johtohahmot olivat kriittisellä tuulella käsitellessään ajankohtaisia aiheita. Linjapuheensa aikana Andersson arvosteli voimakkaasti hallituksen ensi vuoden talousarviota, jota käsiteltäessä huomio kiinnittyi hallituksen suunnitelmiin alentaa korkeatuloisten ansiotuloverotusta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja nosti tässä yhteydessä esille muun muassa valtionyhtiöiden johtajien runsaat lisäeläkeedut sekä pörssiyhtiöiden johtajien ansiokehityksen, joka Anderssonin mukaan on kolminkertainen verrattuna tavallisiin palkansaajiin. ”Nämä esimerkit mielestäni kertovat kaiken siitä, miten onttoja Sipilän (kesk.) ja Orpon (kok.) puheet yhteisessä veneessä istumisesta tai yhteisestä vastuunkannosta tosiasiassa ovat”, Anderson sanoi. Lisäksi hän tyrmäsi valtiovarainministeri Orpon puheet jakovaran puutteesta toteamalla hallituksen veronkevennysten olleen tällä hallituskaudella yhteensä yli 2 miljardia euroa. “Jakovaraa on ollut, hallitus on vain halunnut käyttää sitä liikkumavaraa, mitä

niillä on, suurituloisia suosiviin verokevennyksiin.” Merja Kyllönen suomi tulisesti VR:n eriyttämistä ja rautateiden avaamista kilpailulle ilman ulkopuolelta tulevaa kalustoa. Kyllönen sanoi mahdollisen uudistuksen aiheuttavan tilanteen, jossa ulkomainen yhtiö voi tulla Suomeen ilman kalustoriskiä ja viemään voitot kotimaahansa. ”Mikään ei velvoita meitä ikinä tekemään typeryyksiä tai ajamaan meidän omaa maata ahdinkoon. Me tehdään se aivan itse.” Anderssonin mukaan vasemmistoliitto oli opintotuen leikkausten äänekkäimpiä vastustajia eduskunnassa. Kritiikkiä tuli myös opiskelijoita kohtaan: ”Opiskelijoiden pitäisi itsekin pitää enemmän ääntä opintorahaleikkauksesta. Se meni yllättävän vähäisellä julkisella keskustelulla läpi.” Mitä konkreettista puolue itse aikoo tehdä opiskelijoiden hyväksi tulevan kahden vuoden aikana? ”Opiskelijoilla on tukijoita rinnallaan eduskunnassa. Opintorahaleikkauksen ja asumislisän muutoksen seurauksia tulisi seurata tarkkaan, sillä asumistuen vaikutusta pienituloisimpiin pariskuntiin ei vielä tiedetä. Sitä tulemme ainakin painottamaan.”

ISYY tavoittelee 200 opiskelija-asuntoa Ylioppilaskunta on elvyttänyt omistamansa yrityksen, jotta se pääsisi neuvottelemaan Savilahden tonttikaavasta. - Jussi Turunen, teksti

A

suntobisnekseen hamuavalla ItäSuomen yliopiston ylioppilaskunnalla on pitkän linjan tähtäimessään hankkia noin 200 opiskelija-asuntoa Kuopion Savilahden alueelta. Jos ISYY pääsee rakentamaan, niin opiskelija-asuntoja tehtäisiin puusta. Tällä hetkellä ISYY:n hallitus odottaa tontit omistavalta Kuopion kaupungilta vastausta siitä, päästäänkö neuvottelupöytään. Hallituksen 1. varapuheenjohtaja Matti Nivala on toiveikas. ”Uskon kovasti, että pääsemme neuvottelemaan. Jos haluamme olla neuvotteluissa vakavasti otettava osapuoli, niin meillä täytyy olla oma yhtiö, joka hoitaa käytännön asioita. Ylioppilaskunta on aktivoinut omistamansa KYY-yhtiöt Oy:n, jotta tällaiseen urakkaan tarvittavan hallinnon ja budjetin pyörittäminen olisi helpompaa”, Nivala kertoo.

8

Uljas 5 | 4.9.2017

”Kuopion kaupunki haluaa ensin kaavoittaa Savilahdelle koululaitokset. Jos pääsemme mukaan kaavaan, niin ylioppilaskunnalle noin 200 opiskelija-asuntoa olisi realistinen määrä, mutta tämä riippuu Kuopion kaupungin päätöksestä. Uutena asiana tässä on se, että ylioppilaskunta haluaisi tukea puukerrostalojen rakentamista opiskelijoille.” Joensuussa kampusalue on Nivalan mielestä jo hyvin täyteen rakennettu. Ainoat alueet Joensuussa, joissa ISYY voisi jossain vaiheessa olla mukana asuntorakentamisessa, ovat Tulliportinkatu ja Penttilän sisämaan alue. ”Ensin katsotaan loppuun asti mahdollisuudet Savilahdessa, ja jos siellä onnistutaan, seuraava vaihe olisi edetä Joensuussa.” Rahoitus Savilahteen rakennettaviin

asuntoihin tulisi Nivalan mukaan kerätä monesta lähteestä: 20–25 prosenttia rahoituksesta täytyy olla omarahoitteista, osan haettua tukea ja osan lainattua. Nivala painottaa, että koska asiaa hoidetaan erillisen yhtiön kautta, asuntomarkkinoille pyrkiminen ei näkyisi jäsenmaksujen kasvuna. Asia etenee loppuvuoden aikana niin, että yhtiön yhtiökokouksessa valitaan hallitus, joka vie asiaa eteen päin. Tarkoituksena olisi saada rakennusprojektin hankesuunnitelma valmiiksi kevääseen mennessä. Rakentamaan päästään aikaisintaan ensi vuoden kesällä. Oma koti kullan kallis -hankkeen kulut

ovat tähän mennessä yhteensä 28 218 euroa. Kyseinen summa on käytetty kolmelta eri konsultilta ostettuihin asiantuntijapalveluihin. Käytettyjä asiantuntijoita ovat Osake Optimi Oy ja Asiantuntijapal-

velut Ville Puustinen Oy sekä Karostech Ltd. Ylioppilaskunnan edustajistossakin puhuneen konsultti Ilkka Kakon edustamalta Karostech-yritykseltä ostettua työtä ei näillä näkymin olla Nivalan mukaan hyödyntämässä millään tavalla. Kulunut vuosi on opettanut OKKKhankkeessa olleelle Nivalalle, että ylioppilaskunnan on syytä rajata etukäteen tarkkaan, mihin se lähtee mukaan. ”Asuntobisneksessä ei pidä liikaa lähteä rönsyilemään”, Nivala toteaa. ”Täysin uutta jos lähtee tekemään, niin siinä on suuret riskit. Koska ylioppilaskunnalla ei ole vielä juurikaan kokemusta rakennuttamisesta ja omistamisesta, on hyvä lähteä ihan rajatusti opiskelija-asumisesta liikkeelle. Sitten parinkymmenen vuoden päästä voi katsoa isompaa kampuskehittämistä uudelleen.”


Pe 6.10.2017 • Klo 18-02 • Ikärajaton • Joensuu Areena

PE 1.12.2017 • KLO 18:00 • IKÄRAJATON

Apulanta Elastinen Neljä Ruusua Antti Tuisku • JVG Jenni Vartiainen • Pyhimys Teflon Brothers Liput 25/35 € • Ennakko: Tiketti • Lippu.fi • Levy-Eskot • Kerubi Opiskelijahintaiset liput myös Isyyn ja Pokan toimistoista! VIP-paketit 70 € • Lisätiedot: lehtiailosaaressa.fi

Liput 25/35 € • VIP-paketit 70 €

Ennakko: Tiketti • Lippupiste • Levy-Eskot • Kerubi Lisäinfo: kerubi.fi

PARA STA LIVENÄ SMC Lähiörotat • Van Dammes (10/12 €) Pe 15.9. Eva & Manu • Pimeys (16/18 €) La 16.9. Mokoma (18/20 €) Pe 22.9. Viikate (16/18 €) La 23.9. Pariisin Kevät (14/16 €) La 23.9. Freerap (10/12 €) To 28.9. Riverside (POL) (18/20 €) Pe 29.9. S-Tool (12/14 €) Pe 29.9. JV • Haamu (8/10 €) La 30.9. Wöyh! (12/14 €) Pe 6.10. Battle Beast • Temple Balls (13/15 €) La 7.10. Herra Ylppö & Ihmiset (13/15 €) Pe 13.10. Mustasch (SWE) • Heavy Tiger (SWE) (25/27 €) Pe 13.10. Satellite Stories (10/12 €) La 14.10. Töölön Ketterä • Kube (12/14 €) La 9.9.

Ensiferum (14/16 €) Samuli Putro (14/16 €) Loost Koos (10/12 €) Evelina (12/14 €) Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus (24/26 €) La 4.11. Tuuttimörkö (8/10 €) La 11.11. Pää Kii • Kivesveto Go Go • Loose Prick (10/12 €) To 16.11. Soilwork (SWE) (25/27 €) Pe 24.11. Disco Ensemble (15/17 €) La 25.11. Anna Puu (16/18 €) La 2.12. Eläkeläiset (16/18 €) Ti 5.12. Kotiteollisuus (16/18 €) La 16.12. Gangsta Soul: Lyömättömät • Mouhous • Vitos (10/12 €) Ti 26.12. Gasellit (10/12 €) La 30.12. Turmion Kätilöt (14/16 €)

@kerubinkellari

Pe 20.10. La 21.10. La 21.10. La 28.10. La 4.11.

Osta keikkaliput ennakkoon: Levy-Eskot • lippu.fi • tiketti.fi • kerubi.fi Alennettu hinta Kantiskortilla Kerubin tiskiltä ostetuista lipuista Ravintola Kerubi • Siltakatu 1, Ilosaari • Joensuu • info@kerubi.fi kerubi.fi • Facebook & Instagram: @ravintolakerubi & @kerubinkellari

K E RU BI N D I SCOT JO K A P E & L A 23 - 0 4 KANTIS SAA ENEMMÄN! Hanki itsellesi Kerubin Kantiskortti ja saat huikeita etuja. Hinta vain 5 €. Lataa osoitteessa kantis.kerubi.fi Uljas 5 | 4.9.2017

9


Opiskelu

UEF–suomi-sanakirja Ainejärjestö

Gradu

Samaa alaa yliopistossa opiskelevien yhdistys, jonka tarkoituksena on valvoa opiskelijoidensa etua, sekä järjestää toimintaa. Osallistumalla oman ainejärjestösi tapahtumiin pääset tutustumaan kanssaopiskelijoihin.

Lopputyö, tahdonnäyte. Useita sivuja pelkkää verta, hikeä ja kyyneliä. Kirjoitetaan maisteritutkinnon loppuvaiheessa.

kiinnostuksen kohteitaan ja tavata muita samanhenkisiä. Järjestöjä löytyy niin kuorolaulamisesta kiinnostuneille kuin porvarillisen ajattelun omaaville opiskelijoille.

Haalarit

Kampusrysäys

Yliopistoissa noudatettu iänikuinen käytäntö, jonka mukaan luennot alkavat vasta vartin yli. Huom! Tentit alkavat aina tasalta.

Opiskelijoiden edustusasu, iltapuku, kurahaalari ja makuupussi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Haalariväri kertoo, mitä alaa opiskelet. Mitä enemmän kuorrutettu haalarimerkein, sitä parempi.

Lukuvuoden käynnistysjuhla. Tänä vuonna Joensuussa ja Kuopiossa keskiviikkona 6.9, sekä Savonlinnassa tiistaina 12.9. Tarjolla loistavaa musiikkia, vekkuleita kilpailuja ja muita hauskoja aktiviteetteja!

Amanuenssi

HOPS

Kaupunkisuunnistus

Opinto-ohjaaja. Niin kuin lukiossa opo.

Henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka avulla saat kurssisi järjestykseen ja tiedät, mitä kursseja sinun tulee milloinkin suorittaa.

Leikkimielinen joukkuekilpailu Kampusrysäyksen yhteydessä. Ensimmäisen vuoden opiskelijat kiertävät joukkueissa ympäri kaupunkia suorittamassa erilaisia tehtäviä.

Akateeminen vartti

Edari

Edustajisto. Itä-Suomen ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, jonka tehtävänä on palvella ylioppilaskunnan jäseniä eli sinua. Edustajisto valitaan edustajistovaaleilla, jotka järjestetään tänä vuonna loka-marraskuun vaihteessa. Edustajisto valitsee hallituksen hoitamaan ylioppilaskunnan toimintaa.

Häirintäyhdyshenkilöt

Ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöön voit ottaa yhteyttä, mikäli koet yliopiston piirissä kiusaamista, syrjintää, tai muuta asiatonta käytöstä. Yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.

Kerho

Ylioppilaskunnan alaisia yhteisöjä, jotka keräävät samasta aiheesta tai tekemisestä kiinnostuneet opiskelijat yhteen. Kerhojen aihepiirit vaihtelevat lautapeleistä lentopalloihin ja kaupunkiviljelyyn.

Improbatur, 8-Appro, Appro

Excursio. Opintomatka, yritysvierailu. Kuuluisin kuitenkin lienee aina vapunaaton aattona järjestetty Savo-Karjala Excursio, jossa kierretään bussilla ympäri Itä-Suomen anniskeluravintoloita.

Opiskelijatapahtuma, jossa kierretään joukkueina baareja ja kerätään leimoja passiin. Yksi korkeakouluopiskelijoiden suosituimmista tapahtumista. Järjestetään jokaisessa kampuskaupungissa.

Frank

ISYY

Osoitteesta www.frank.fi tilaat opiskelijakorttisi ja näet millaisia alennuksia saat opiskelijuutesi ansiosta. Puhelimeesi ladattavalla Frank-sovelluksella voit todistaa myös opiskelijuutesi.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Jäsenenä muun muassa sinä. Järjestö, joka ajaa jäsentensä eli opiskelijoiden etua, sekä tarjoaa vapaa-ajan toimintaa ja erilaisia palveluita. Myös sen joka vuosi ilmestyvän hienon kalenterin.

Excu

Lehtiä Ilosaaressa

Varma merkki syksyn saapumisesta! Musiikkifestivaali Joensuu Areenalla, joka järjestetään 6. lokakuuta. Tänä vuonna lavalla voit nähdä muun muassa Antti Tuiskun. Lipun voi ostaa opiskelijakukkarolle ystävälliseen hintaan ISYY:n toimistosta Joensuussa. Leipäjakelu

ISYY:n toimistoista voit aina tiettyinä päivinä hakea opiskelijapöytääsi leipomoista jäljelle jäänyttä leipää.

Fuksi

Ensimmäisen vuoden opiskelija jolla on rankat, mutta sitäkin antoisammat vuodet edessä.

10

Uljas 5 | 4.9.2017

Kampusjärjestö

Liikuntailtapäivä

Itä-Suomen ylioppilaskunnan alla toimii erilaisia rekisteröityneitä yhdistyksiä, jotka tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden edistää omia

Opiskelijoille ja henkilökunnalle järjestetty liikuntatapahtuma aina kaksi kertaa vuodessa. Tänä syksynä liikutaan 4. lokakuuta. Päivän


Turhauttavatko epäselvät termit? Meneekö yliopistojargon yli ymmärryksen? Ei hätää, listasimme Itä-Suomen yliopistossa usein toistuvat termit, jotka auttavat opiskelijaelämässä selviytymisessä. – Iisa Manninen, teksti & kuvitus

aikana on tarjolla monipuolista liikuntaohjelmaa ympäri kaupunkia. Ja mikä parasta, päivä on vapautettu opetuksesta klo 12.15 alkaen. Lukari

Lukujärjestys, johon päivittyvät myös muutokset, jos luennon paikka vaihtuu.

Sitsit

Akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan ja lauletaan. Sääntöjen noudattaminen on sitseillä tärkeää, muuten seuraa rangaistus. Fukseille järjestetään fuksisitsit, joilla opetellaan sitsien etiketti.

Vujut Snellu

Luksa

Lempinimi Lukemalle. Lukeman tilat sijaitsevat Studentian rakennuksessa Kuopiossa. Täältä löydät ylioppilaskunnan toimiston sekä hengailutilan, jossa esimerkiksi kerhot kokoontuvat. Moodle

Verkko-oppimisympäristö, josta löydät kurssien oppimateriaalit, esimerkiksi luentodiat.

Snellmania. Kuopiossa sijaitsevan kampuksen nimi. Täältä löytyy myös opiskelijaravintola, jossa syöt itsesi ähkyyn vain muutamalla eurolla. Opiskelijoiden liikuntapalvelukokonaisuus. Pientä maksua vastaan voit käydä käydä esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla. Katso sykähdyttävän monipuolinen tarjonta www.sykettä.fi ja rekisteröidy mukaan.

Opiskelijakortti

Maaginen kortti, jolla nautit opiskelija-alennuksista. Saatavana sekä muovisena että digitaalisena.

Tuutori

Opiskelijoiden IT-tukipalvelu. Tiloista löytyvät myös tietokoneet ja ryhmätyötilat. Sijaitsee Kuopiossa Canthia-rakennuksen 2. kerroksessa, Joensuussa Carelia-rakennuksen 1. kerroksessa, sekä Savonlinnassa huoneessa SOKL A215. RajaSpeksi

Opiskelijavoimin toteutettu ultimaattisen upea tanssi-musikaali-spektaakkeli Joensuussa. Kuka tahansa opiskelija voi päästä toteuttamaan näyttelijänhaaveitaan, näyttämään tanssitaitojaan tai vaikkapa toimimaan tapahtuman markkinoijana.

Opiskeluvuoden kohokohta. Kaksi viikkoa kestävä kuntoleiri ja juhlimisrumba huhti-toukokuun vaihteessa. Wapun yhteydessä järjestetään monenlaisia tapahtumia ympäri kampuskaupunkeja. Suositellaan hankittavaksi särkylääkettä. WebOodi

Tiedekunta

Kokoaa yhteen lähekkäisten tieteenalojen laitokset. Esimerkiksi terveystieteiden tiedekunta pitää sisällään farmasian, hoitotieteen, sekä lääketieteen.

Oppari

Vuosijuhlat, joissa juhlistetaan ainejärjestön tai ylioppilaskunnan syntymäpäivää. Usein pukukoodina iltapuku. Ykköset päälle ja tukat minttiin! Wappu

Sykettä

Opintopiste

Näistä rakentuu tutkinto. Jokaisesta kurssista saa tietyn määrän pisteitä. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia työtä.

esille näkökulmia ja aiheita, joille muissa medioissa on yleensä vähän tilaa. Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus osallistua lehden tekemiseen. Tarvitset vain oma-aloitteista asennetta, sekä halua kehittyä ja oppia!

Fuksin paras ystävä. Vanhemman vuosikurssin opiskelija, joka opastaa fukseja yliopistomaailmaan ja opiskelijaelämään. Kysy mitä vaan, mistä vaan ja milloin vaan – tuutori auttaa aina. UEF

University of Eastern Finland. Itä-Suomen yliopisto. Yliopistolla on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Savonlinnan kampus lakkaa ensi vuoden syksynä, jolloin sen opetus siirretään Joensuuhun. Uljas

Opiskelijan pyhäkkö. Kurssien suoritusmerkinnät tulevat WebOodiin näkyviin. Sivuilla voit myös muun muassa ilmoittautua kursseille ja tentteihin. Wiikko-Ärsyke

ISYY:n viikoittain julkaisema sähköinen uutiskirje, josta saat tietoa oman kampuksesi parhaimmista riennoista, tapahtumista ja asioista. Winterfest

Jälleen yksi opiskelijatapahtuma. Winterfest on Kuopiossa järjestettävä opiskelijoiden oma talvirieha, jossa oman viehätyksensä tekee sen ajankohta. Pakkasen paukkuessa kootaan korkeakouluopiskelijat talviseen hauskanpitoon. YTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli opiskeluterveydenhuolto. Täällä pääset huoltamaan terveyttäsi, kun olet maksanut ISYY:n jäsenmaksun.

Opiskelijan, eli sinun, oma lehti. Se toimii opiskelijoiden äänitorvena, jonka tarkoituksena on nostaa

Uljas 5 | 4.9.2017

11


12

Uljas 5 | 4.9.2017

1. Aseman grilli/Minna Canthin puisto 10. Ainejärjestö: Preemio ry 2. Kaupungin kirjasto (kirjaston takana oleva T-risteys) Ainejärjestö: Kulti ry 3. Sankaripuiston kulma/Kela Ainejärjestö: Retikka ry 4. Rautatieasema Ainejärjestö: Fortis ry 5. Kaupungintalo Ainejärjestö: Serveri ry 6.Snellmanin puisto Ainejärjestö: Hyeena ry 7.Musiikkikeskuksen vieressä oleva puisto Ainejärjestö: KuoLo ry 8. Puisto jäähallin vieressä (uimahallia vastapäätä) Ainejärjestö: Socius ry 9. Satamapuisto Ainejärjestö: Dentina ry 10. Kuopion kaupunginteatteri Ainejärjestö: Terho ry

Kaupunkisuunnistus on ISYY:n perinne isolla P:llä kaikilla kolmella kampuksella. Kampuskaupunkeja on valloitettu fuksien toimesta jo ennen yhdistynyttä Itä-Suomen yliopistoa. Fuksit ovat tietenkin kaupunkisuunnistuksessa etusijalla, mutta iltabileisiin osallistunevat myös ännännen vuoden opiskelijat!

2017 8.

5.

7.

1.

6.

2. 9.

Katso vapaana olevat vuokra-asunnot: www.ovv.com

katu

Kuninkaan katu

OVV KUOPIO Puijonkatu 16, 70110 Kuopio, 017 363 5566, 044 363 5561 OVV JOENSUU Kirkkokatu 25 A, 80100 Joensuu, 050-531 0758, 044-538 0759 joensuu@ovv.com | kuopio@ovv.com | www.ovv.com | www.vuokrakas.com

uu

I ON

i! ONN si kot

3.

4.

UO P IO

Kaupunkisuunnistus K Maaherran


Itä-Suomen Yliopiston

Ylioppilaskunta

IS

025

impro2017-uljas.indd 1

YY

PAM – liikealan Kuopion seudun osasto ry

17.8.2017 16:56:12

Viihdemaailma Ilona valloittaa monipuolisella tarjonnallaan kierommankin kuopiolaisen sydämen! Tervetuloa! VUORIKATU 19 • MA–SU 22–04 • SU–TO K20 • PE–LA K22

Uljas 5 | 4.9.2017

13


14

K-citymarket Pilkko Linjatie 2, Joensuu avoinna: ma-pe 10–20.30, la 9–19, su 12–19

Subway® Pilkko

Voimatie 10, Joensuu avoinna: ma-pe 10–20.30, la 9–19, su 11–18

Subway® Voimatie

28.8.2017 13.13

Tarjous on voimassa Lukiolaisten, SYL:n ja POKAn korteilla Joensuun Subway®-ravintoloissa. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Yksi tarjous/ asiakas. Kolmansien osapuolten tavaramerkkejä käytetään lisenssi-oikeuden nojalla. ’Coca-Cola’ is a registered trademark of The Coca-Cola Company. © 2017 The Coca-Cola Company. SUBWAY® is a Registered Trademark of Subway IP Inc. ©2017 Subway IP Inc.

Torikatu 25, Joensuu avoinna: ma-to 9–22, pe 9–4.30, la 10–4.30, su 10–22

Subway® Iso Myy

Luk i

20. Epsilon 21.Varnitsa 22. Iskra 23. Godis 24. Joensuun Metsäylioppilaat 25. Joensuun ylioppilasteatteri 26. Optimi 27. Judica 28. Ablaut 29. Bunsen 30. Mikrovillus 31. Elsa ry 32. Loimun opiskelijat 33. Joraus 34. Joensuu Debate Society 35. African Students Association 36. Deittikerho 37. POKA

opiolaisten, SYL ske :n ja PO Limu (M 0,4 l) lijat KAn ko arjo rteilla kaupan päälle, ® us kun ostat 30 cm Subi -leivän

1. Nefa-Joensuu 2. Tombolo 3. SYY-Joensuu 4. ESN Joensuu 5. Praxis 6. Lingtwisti 7. Kassos 8. Itä-Suomen yliopiston kuoro - Joy 9. Oidipus 10. Poliittiset 11. Poikkeus 12. Opossumi 13. Echo 14. Täky 15. Joensuun seudun Pohjola-Norden nuoret 16. Legio 17. RajaSpeksi 18. Popsi 19. Fides ja pistis

Kaupunkisuunnistus on ISYY:n perinne isolla P:llä kaikilla kolmella kampuksella. Kampuskaupunkeja on valloi tettu fuksien toimesta jo ennen yhdistynyttä Itä-Suomen yliopistoa. Fuksit ovat tietenkin kaupunkisuunnistuksessa etusijalla, mutta ilta bileisiin osallistunevat myös ännännen vuoden opiskelijat! -

2017 1 2

10

4

3

37

35 9

36

29

6 8

7 23

26

33

20 34 19 25 30 12 31 13 28 18 5 14 17 24 22 16 15 27

11

21

32

OE NS UU

Kaupunkisuunnistus J

SW_Joensuu_ISYY/POKA_116x74_2017.indd 1

Uljas 5 | 4.9.2017

Instagram: sa

Facebo Elokuvateat Tapi


OPISKELIJAMENU MEATY BURGER Burgerin välissä coleslaw-salaatti, burgerpihvi, Monterey Jack – juustoa, pekonia sekä Jalapenovalkosipulimajoneesi. Lisäksi ranskalaiset.

TEXAS CHICKEN BURGER

Burgerin välissä Pico de calloa, broileria, pekonia, jääsalaattia, marinoitua punasipulia ja Texas pete –kastiketta. Lisäksi ranskalaiset.

STUDENT BURRITO

Burriton välissä broileria, coleslawia sekä valkosipulisalsaa. Lisäksi bataattilohkot.

BROWNIE SHAKE

WILD WEDNESDAY

11 €

11 €

À LA CARTE -LISTAN

BURGERIT

4€

Suklaabrownien makuinen pirtelö. Vähälaktoosinen

11 €

Laktoositon

(Pois lukien XXL) S-Etukortilla

Gluteeniton

HINNAT OVAT VOIMASSA 4.9.2017–1.1.2018 Joensuun Amarillossa kaikilla voimassa olevilla opiskelijakorteilla. Etu on henkilökohtainen. Opiskelijakortilla näiden burgereiden tuunaus onnistuu veloituksetta myös kasvisversioksi tai gluteenittomaksi.

SYKSYN

TÄYDELTÄ

BILEITÄ!

amarillojoensuu #amarillojoensuu

AMARILLO | Torikatu 20, 80100 Joensuu | 010 762 3420

-50%

Puhelun hinta 010-alkuisiin numeroihin: 8,35 snt/puhelu + 12,09 snt/min.

KESKIVIIKKOISIN KLO 15-22.30

JOENSUU

6.10. & 17.11.

4.8. VAAHTOBILEET

8.9.

JUHLII

MEILLÄ

15.9.

11.8.

FEEL THE FLOW NOPSAJALKA, BESS, ODE, HOODWATCH

13.10.

6.10. & 17.11. UEFLIFE

LOVEBILEET BY DEITTISIRKUS

GOOM PRESENTS

LIFT OFF

-TOUR

FEEL THE FLOW MÄKKI, ADI L, HALSA , DJ YOLLU

5.12. CLUB COLORS

27.10. PETRI NYGÅRD

10.11. TEFLON BROTHERS

EVERY WEDNESDAY & SUNDAY!

FB.COM/BEPOP.JOENSUU #BEPOPJOENSUU

Uljas 5 | 4.9.2017

15


16

Uljas 5 | 4.9.2017

3

1

4

2

7

6

5

IN NA

CEMS offers a dynamic study environment where you can explore the world, question the status-quo and change the rules - together with like-minded people. Find out more at aalto.fi/globalmanagement Contact us cems@aalto.fi #cemsaalto

including CEMS Master’s in International Management Global. Prestigious. Engaging.

Master’s Programme in Global Management

1. Subwayn sisäpiha 2. Tottin puisto 3. Kirkkopuiston kenttä 4. Ranta Sao:n toimiston läheisyydessä 5. Best Western Spahotel Casinon parkkipaikka 6. Kauppatorin junapysäkin vieressä 7. Satamapuisto

Kaupunkisuunnistus on ISYY:n perinne isolla P:llä kaikilla kolmella kampuksella. Kampuskaupunkeja on valloitettu fuksien toimesta jo ennen yhdistynyttä Itä-Suomen yliopistoa. Fuksit ovat tietenkin kaupunkisuunnistuksessa etusijalla, mutta iltabileisiin osallistunevat myös ännännen vuoden opiskelijat!

2017 SA VO NL

Kaupunkisuunnistus


”Joillakin aloilla, kuten lääketieteessä, pääsykokeista luopuminen johtaisi selkeästi naisten osuuden kasvamiseen.

Määräajassa valmistuminen yhä ihanteena Akateemisen rehtorin Harri Siiskosen mielestä yliopistojen suosituimmille aloille pääsisi jatkossa vain laudaturin papereilla, jos pääsykokeista luovuttaisiin. - Jussi Turunen, teksti & Risto Takala, kuva

Y

hteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani Harri Siiskonen aloitti elokuussa Itä-Suomen yliopiston akateemisena rehtorina Jaakko Puhakan ilmoitettua jättävänsä tehtävän ennen toimikautensa päättämistä. Siiskonen toimii rehtori Jukka Mönkkösen työparina yli kahden vuoden ajan. Akateemisen rehtorin toimipiste on Joensuun kampuksella. Vaikka työtä tehdään eri kaupungeissa, rehtorit eivät Siiskosen mukaan jaa töitään kampus edellä. Akateeminen rehtori vastaa yliopiston opetukseen ja tutkimukseen liittyvistä tehtävistä. Miten Siiskonen kuvaisi työtään ensimmäisen vuoden opiskelijalle? ”Isona kuvana minun työssäni on, että opiskelija kotiutuisi opiskelupaikkakuntaan ja tiedeyhteisöön mahdollisimman nopeasti. Alkuvaiheen tuutorointi ja se, että pääsee mukaan ainejärjestötoimintaan on tärkeää. Laitosten tasolta pitäisi ohjauksen avulla luoda selkeä kuva siitä, kuinka opinnoissa pääsee eteenpäin”, Siiskonen kertoo. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

(kok.) kertoi toukokuussa, että hallituksentavoitteena on kokonaan luopua ennakkovalmistautumista ja ulkoalukua vaativista pääsykokeista, ja siirtyä käyttämään enemmän ylioppilastutkintoarvosanoja ja toisen asteen arvosanoja opiskelijavalinnassa. Tässä Siiskonen näkee useita ongelmia. ”Minusta pääsykokeiden poistamisesta seuraisi, että hakupainealoihin, kuten oikeus-, lääke- ja kauppatieteisiin, pääsisi jatkossa vain laudaturin papereilla. Riippuu tietysti mitä yo-todistuksen aineiden arvosanoja sisäänpääsyssä kulloinkin painotetaan.” Siiskonen viittaa kansalliseen opetuksen kehittämisen kärkihankkeeseen, jossa on kysytty mihin pääsykokeista luopuminen tulisi johtamaan. ”Joillakin aloilla, kuten lääketieteessä, pääsykokeista luopuminen johtaisi selkeästi naisten osuuden kasvamiseen. Lisäksi käy-

täntö alkaisi todennäköisesti ohjata lukion ainevalintoja tiettyyn suuntaan jo yläkoulun 9-luokalta asti.” Odotettavana Siiskonen pitää sitä, että vanhempien sosioekonominen asema näkyy ajan myötä myös ainevalinnoissa entistä enemmän. Toisin sanoen ylempään sosioekonomiseen luokkaan kuuluvien vanhempien lapset alkaisivat panostaa tiettyihin aineisiin yhä aiemmin. ”Lukiolaiset ovat fiksuja ja kyllä he hoksaavat, mitä kannattaa opiskella ja mitä heidän vanhempansa odottavat heiltä.” Yliopistosta valmistuminen määräajassa ei

ole kaikille opiskelijoille helppo päämäärä. ”Ihanne on toki valmistua määräajassa, mutta aina se ei ole ymmärrettävistä syistä mahdollista. Kun sanotaan että suomalaiset ovat valmistuessaan vanhoja, niin siitä unohtuu pari asiaa. Oppivelvollisuus alkaa Suomessa vuoden myöhemmin kuin monessa muussa maassa. Miehillä varusmiespalvelu vie oman aikansa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa töihin mennään kandidaatin tutkintoa vastaavalla BA-tutkinnolla (Bachelor of Arts). Suomessa töihin taas mennään maisterin papereilla. Kansallisessa keskustelussa ei taas haluta ymmärtää sitä, että pelkkä maistereiden iän tuijottaminen ei kerro koko totuutta. Totta kai maistereilla on ikää, kun otetaan huomioon oppivelvollisuuden myöhäinen alkaminen ja yliopistoopiskelusta riippumattomat tekijät, kuten lukion suorittaminen kolmen sijaan neljässä vuodessa”, Siiskonen kertoo.

Mikäli pääsykokeet poistuisivat, vanhempien sosioekonominen asema näkyisi

ajan myötä entistä enemmän lukiolaisten ainevalinnoissa , pohtii Harri Siiskonen.

Harri Siiskonen Aloittanut Itä-Suomen yliopiston akateemisena rehtorina elokuussa 2017. Toimikausi kestää vuoden 2019 loppuun asti.

Kansainvälinen kilpailu koulutuksesta ja

opiskelijoista koskettaa myös Itä-Suomen yliopistoa. Niissä kuvioissa saa Siiskosen mukaan juosta kovaa, että pysyy edes paikallaan. ”Erityisesti Kiinassa satsataan paljon tutkimuksen ja koulutuksen kehittämiseen. Siinä valossa saamme olla tyytyväisiä omaan nykyiseen tilanteeseemme, jossa olemme toiseksi paras suomalainen yliopisto Shanghain listalla.”

Toiminut Joensuun yliopistossa yhteiskunta- ja aluetieteiden tiedekunnan dekaanina vuosina 2006–2009. Itä-Suomen yliopistossa yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani keväästä 2013 alkaen. Filosofian tohtori Joensuun yliopistosta vuodelta 1990. Väitöskirja yleisen historian alalta. Kotoisin vuonna 1973 lakkautetusta Säämingin kunnasta.

Uljas 5 | 4.9.2017

17


Ajateltu

Kansa on täällä niin kovin juoppoa Näkökulma | Essee | Näkökulma |

M

inä olen syönyt sen piirakan!”, huutaa laskuhumalan ja itsesyytösten täyttämällä äänellä Petteri Summanen pohjoissuomalaisella kotipihalla ja jatkaa itsesäälistä mesoamistaan välillä uhoten laittavansa vielä kaiken kuntoon. Tämä Studio Julmahuvi -sketsi vuodelta 1998 äänestettiin Suomen kaikkien aikojen hauskimmaksi vuonna 2010. Sketsissä ironista on se, että se parodioi

Mikko Niskasen TV-sarjaa Kahdeksan surmanluotia, joka taas pohjautuu maaliskuussa 1969 tapahtuneeseen tragediaan Pihtiputaalla. Tuolloin monta päivää ryypiskellyt ja öitä valvonut pienviljelijä Tauno Pasanen ampui neljä häntä pidättämään tullutta poliisia. Niskasen suurtyössä esiintyvät kaikki Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maan elementit: työttömyys, viina, kirves, perhe, lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe. Niskasen teos on traaginen ja ahdistava kertomus, jossa viina ja muut elämänhuolet vievät kohti lopullista ratkaisua. Niskasen kertomuksessa ei ole mitään hauskaa. Näille kahdelle teokselle yhteistä on

se, että alkoholi näyttelee niissä suurta roolia ja niistä voi nähdä tämän aineen kahdet kasvot. Alkoholi naurattaa, toimii sosiaalisena voiteluaineena ja luo juhlan tuntua. Samalla se myös aiheuttaa mittavan määrän tragedioita, sairastumisia ja onnettomuuksia. Jokaisella suomalaisella on jonkinlainen omakohtainen tunneside alkoholiin. Kun hallitus ilmoitti pohtivansa alkoho-

lilain muutosta ja vahvempien juomien tuomista vähittäismyyntiin, oli odotettavaakin että mielipiteet jakautuvat jyrkästi kahtia. Osa toivoo sääntelyn lieventämistä vedoten niin sanottuun kielletyn hedelmän logiikkaan ja siihen, ettei liberaaleissa maissa ole nähtävissä alkoholin kanssa samanlaisia ongelmia kuin Suomessa, jossa sääntely on tiukkaa.

18

Uljas 5 | 4.9.2017

Suomalainen alkoholipolitiikka ei etene minnekään ennen kuin kieltolaki kumotaan suomalaisten mielessä myös henkisesti. Raittiusliike loi aikanaan myytin suomalaisesta viinapäästä, joka kummittelee yhä alkoholista käytävän julkisen keskustelun taustalla.

Osa taas vastustaa sääntelyn lieventämistä jyrkästi pohjaten mielipiteensä tutkimustietoon siitä, että aina kun alkoholin saatavuutta on parannettu tai hintaa laskettu, on alkoholin kokonaiskulutus noussut. Suomalainen alkoholipolitiikka on varsin

paradoksaalista. Se on aina perustunut jollain tavalla kontrollointiin ja rajoituksiin ja aina se on yhtä epäonnistunutta. Vaikka suomalaiset joisivat kuinka paljon tai vähän alkoholia per henki vuodessa, he juovat kuitenkin aina jonkun mielestä liikaa. Jo 1858 julkaistu Turmiolan Tommi -sarjakuva opetti suomalaisille ajattelumallin, jossa viinaa voi vain joko kitata kaksin käsin tai sitten ei ollenkaan. Sarjakuvan mukaan jo ensimmäinen ryyppy riittää tekemään miehestä rappioalkoholistin, vaikka todellisuudessa alkoholismin kehittyminen on usein vuosien mittainen prosessi. Vaikka raittiusseuroja oli ollut jo 1830-lu-

vulta lähtien, järjestäytyi raittiusliike valtakunnallisesti 1883 nimellä Raittiuden ystävät. Liikkeen ongelmana oli se, että sen valistus toimi liiankin hyvin. Viinan kotipolttokielto sekä toisaalta maalaiskuntien oma oluenmyyntikielto tekivät maaseudusta käytännössä kuivan ja vuosisadan loppuun mennessä Suomessa juotiin alkoholia alle litra per henki vuodessa. Tämä ei kuitenkaan raittiusliikkeelle riit-

tänyt. Viinan täyskieltoa ajamaan luotiin myytti ”suomalaisesta viinapäästä” eli ajatus, että vaikka suomalainen juokin varsin vähän, juo hän kerralla sitten aina kunnon kännin. Ja juuri suomalainen on juuriltaan ja mielenlaadultaan jotenkin niin erityisluonteinen, että hänestä tulee viinaa saatuaan brutaali, väkivaltainen ja moukkamainen. Koska suomalainen ei kyennyt huolehtimaan itsestään, ei tämän nautittavaksi voinut antaa edes pientäkään määrää alkoholia. Kyseistä myyttiä pönkittämään tilattiin useita varsin tarkoitushakuisia tutkimuksia.

Kun viinan täyskieltolaki säädettiin

vuonna 1907, sitä vastaan ei äänestänyt yksikään kansanedustaja. Miten tämä oli mahdollista? Raittiusliike ajoi pidättäytymistä väkijuomista, mutta samalla se oli kokonainen kansanliike joka ajoi monia muitakin yhteiskunnallisia uudistuksia, kuten yleistä äänioikeutta ja maaseudun tilattoman väestön aseman parantamista. Raittiusliike oli eräs ensimmäisiä joukkovoimia Suomessa, johon kuului ihmisiä eri yhteiskuntaluokista ja eri syistä. Myös fennomania kukki voimakkaana raittiusliikkeen piirissä ja venäläisen virkakoneiston ilmapiirissä tälle aatteelle raittiusliike tarjosi leviämisympäristön. Raittiusliike myös yhdisti kansaa koska

kieltolaki oli ensimmäinen asia, jossa työväenliike ja kansalliset nuor- ja vanhasuomalaiset löysivät toisensa, tosin eri syistä. Isänmaallinen porvaristo katsoi, että kieltolailla saadaan rahvaan juopottelu kuriin, kun taas työväestön motiivina oli hankaloittaa porvarien elämää viemällä pois ylellisyystavarat kuten viinit ja konjakit näiden suusta. Keisari ei silti suostunut vahvistamaan

kieltolakia vaan sen sääti ensimmäinen itsenäistyneen Suomen vaaleilla valittu eduskunta 1919 ja se oli voimassa vuoteen 1932. Kieltolakia pidetään yhtenä Suomen epäonnistuneimmista laeista. Se on malliesimerkki säädöksestä, joka toimii itseään vastaan. Suomalaiset joivat enemmän kuin koskaan, viinan saanti ei ollut mikään ongelma ja lisäksi muut lieveilmiöt kuten salakuljetus ja väkivalta rehottivat. Viinaryyppyä kaipasivat myös niin maaseudun työläiset kuin kaupunkien porvaritkin. Niinpä kieltolaki kumottiin ja Oy Alkoholiliike AB aloitti toimintansa tunnetulla päivämäärällä 5.4.1932 kello 10. Tämän jälkeen pääasiassa Alko on pitänyt huolen suomalaisten alkoholinsaannista. Vuonna 2017 Alkon myyjä on asiakaspal-

velija eikä temppelinvartija, joka seisoo asiakkaan ja pullon välissä. Keskiolutta

saa R-kioskista ja huoltoasemilta, vaikka vuonna 1981 tämä oli Pahkasika-lehden masinoima huumoritempaus. Viinakortit tai pakollinen voileipä oluen ostamisen kanssa ovat jääneet historiaan. Silti kieltolain henki elää ja voi Suomessa edelleen hyvin ja kummittelee taustalla kun keskustellaan alkoholipolitiikasta. Kieltolain todellinen tarkoitus ei ollut varsinaisesti raitistaa kansaa vaan kontrolloida sitä ja pitää se nuhteessa, koska taustalla kyti ajatus että juuri rahvaan ryyppääminen on ongelma. Vastareaktiona kansa taas joi kapinamielessä enemmän kuin tarpeeksi. Toisaalta kieltolailla oli säätämisensä aikoihin laaja hyväksyntä, joka myös vaikeutti sen pitämistä epäonnistuneena. Ja niin kauan kuin kieltolain henki elää kansan mielessä, käymme keskustelua siitä, voiko festareiden kaljakarsinat poistaa ja pitääkö tarjoilijan kantaa asiakkaan oluttuoppi terassille. Tiukka sääntely ei ole onnistunut muok-

kaamaan suomalaisten asenteita vaan sen ovat tehneet muut asiat. Elämme liberaalimmassa alkoholikulttuurissa kuin koskaan aikaisemmin, mutta silti nuorisomme juo entistä vähemmän ja asenteet humalaa kohtaan ovat jyrkentyneet. Tähän on varmasti useita syitä. Älypuhelimet ja sosiaalinen media tarjoavat uusia ajanviettotapoja. Samalla paine käyttäytyä siivosti kasvaa, kun jokaisen taskussa on videokamera valmiina jos juhlinta sattuu menemään överiksi ja nolot kuvat voivat olla sekunneissa koko maailman katsottavissa. Samaten nuorison esikuvat ovat terveempiä. Siinä missä jatkuva kaljoittelu ja ketjupolttaminen kuuluivat vielä 1980-luvun rocktähtien lavaimagoon, on vaikea kuvitella esimerkiksi teininä julkisuuteen nousutta Robinia pullo kädessä ja kessu huulessa.

Mikko Aaltonen Kirjoittaja on historian ja populaarikulttuurin harrastelija, joka aikoo ajaa päänsä jäädyksiin mutta sitä ennen mennä kylälle ja pyytää kaikilta anteeksi.


a t i o l A n o n n u k ! y s syk

alk.

0 4 €/kk

Kokeile Kunnonsalia VELOITUKSETTA Tutustu Kunnonsaliin 4 KK 40 € /KK Testaa Fustra NÄYTETUNTI 35 €

Tällä kupongilla 3 PÄIVÄN VELOITUKSETON tutustuminen Kunnonsalille!

Voimassa 3 peräkkäistä päivää, edun voi hyödyntää ainoastaan kerran. Kuponki on henkilökohtainen.

LEIKK AA TÄSTÄ ILMA IS TREEN TA IÄ!

Huippu henkilökunta, esteettömät tilat, keskeinen sijainti ja mahottoman mukava ilmapiiri 24/7. Tule testaamaan!

Liikuttavan hyvää!

LIIKUNTAKESKUS www.kunnonsali.fi

AVOINNA 24/7 | KUNTOSALI | RYHMÄLIIKUNTA | FUSTRA METHOD | PERSONAL TRAINER | OMT-FYSIOTERAPIA HIERONTA | YRITYSLIIKUNTA | SOLARIUM | SAUNA | LISÄRAVINTEET | VEKARAPARKKI KUOPIO Viihdekeskus IsoCee, Ajurinkatu 16 | VARKAUS Ahlströminkatu 23 | PUH (017) 552 3322 | EMAIL vastaanotto@kunnonsali.fi Uljas 5 | 4.9.2017

19


Politics

20

Uljas 5 | 4.9.2017


”Stepping back from leadership in addressing climate change is a disaster for the country and the world. – Noam Chomsky

Leaderless World

Since Donald Trump took office America’s position of moral pre-eminence in world affairs has been rapidly eroding. Without any sense of leadership emanating from the Oval Office one could ask, is America still Leader of the Free World? - Barry Redin, text & Mira Asikainen, illustration

T

hroughout history a solar eclipse has portended significant events in human history. British astronomer and mathematician, Sir Arthur Eddington, used the total solar eclipse of May 29th 1919 to test Albert Einstein’s theory of general relativity. During the total solar eclipse of August 16th 1868, French astronomer Jules Janssen discovered the existence of a new element and named it in honour of the auspicious solar event that made it possible with a reference to the Greek sun god, Helium. More significance however is the importance given to the phenomenon in the governance of states and the births, and the lives and deaths of their rulers. In ancient China it was believed that the solar eclipse could foretell the success and wellbeing of an emperor. Similarly, the ancient Babylonians, who were predicting eclipses as early as 2500 BCE, believed that solar eclipses were harbingers of calamity for almighty kings. Predicting solar eclipses enabled them to seat substitute sovereigns during the solar event with the hope that these unfortunate stand-ins would face the fury of the Gods in place of the legitimate rulers. The total solar eclipse of Agust 21st 2017 may also prove

a significant milestone in human affairs. On a day when most Americans were looking skyward the occupant of the Oval Office was preparing to deliver his first national security address at Fort Myer in Virginia, where a plank of his “America First” campaign rhetoric would fall by the wayside. Past scepticism about the Afghan war bowed to the ”principled realism” espoused by the military brass surrounding the president as Donald Trump conceded that “decisions are much different when you sit behind the desk in the Oval Office.” And so Donald Trump as Commander-in-Chief is preparing to prolong the 16-year-old conflict, a conflict about which Trump once tweeted ‘We have wasted an enormous amount of blood and treasure in Afghanistan. Their government has zero appreciation. Let’s get out!’ Trump’s brand of national populism may have initi-

ally been intended to catch the disenfranchised and squeezed middle class but has increasingly provided succour for the fringe of disgruntled white America. This was manifest during the carnage on the streets of Charlottesville, Virginia, which saw a ‘Unite the Right’ demonstration, ostensibly aimed at protesting the removal of a statue of Confederate General Robert E. Lee, degenerate into a pitched battle between a motley coalition of Trump-supporting white nationalists and a similar coalition of left and far left demonstrators. The

apogee of the violence was the aping of the worst of ISISinspired terrorist cowardice when a Trump supporter, James Alex Fields Jr., ploughed his car through a group of anti-Trump demonstrators killing Heather Heyer and injuring several others. Trump’s tardy response and subsequent tepid denunciations of the white supremacists, not to mention attempts to equate blame ‘on many sides’, has undoubtedly damaged the president. Coupled with a litany of insults and unforced errors on the international stage, evidenced by leaked transcripts of phone conversations with the Prime Minister of Australia and Mexico as well as Trump’s pitiful and peevish behaviour during a NATO photo-op where he pushed the Prime Minister of Montenegro aside, call into question not only Trump’s ability to command respect at home and abroad but also whether, with such a man sitting behind the resolute desk, America can still lay claim to the mantle: Leader of the Free World? The term ‘Free World’ became widely used during the

Second World War to delineate the allied countries from those labouring under the yoke of fascism. The US has been considered the ‘leader’ of the community of countries committed to democratic values due in part to the initial weakness of the other democratic states ravaged by the war, but also because of the American organisation of the anti-communist coalition thereafter. Throughout the 20th Century this co-operation has led to an increase in world trade, the weakening of totalitarianism and a general decrease in war and conflict globally through the creation of supranational entities like the UN, the EU, NATO, the WTO, and the IMF. July’s G-20 summit and state visit to Poland were seen as opportunities for Donald Trump to reassure European and NATO allies that, despite nationalist rhetoric at home, America was still committed to the same core values and principles that have underpinned the democratic alliances of the west since World War Two. Instead, the Trump used the summit to engage with

Vladimir Putin and be co-opted in a cyber-security pact with Russia that effectively ensures immunity for Russian interference in last November’s presidential elections. Trump also announced that the limited ceasefire in Syria would be the basis for co-operation between the US and Russia with Secretary of State Rex Tillerson acknowledging that on this issue ‘Maybe they’ve [Russia] got the right approach and we’ve got the wrong approach.’ Trump and Putin also agreed to cease any further meddling in the domestic affairs of each other’s country, essentially equating US support for democracy promotion with Russian attempts to undermine it, and thereby delivering a stunning PR victory to Putin.

Domestically the president’s first months in office are

setting the stage for a uniquely Trumpian Annus horribilis with an impressive catalogue of missteps: his illadvised Muslim travel ban, his firing of the FBI Director, his encouraging US Intelligence chiefs to undermine the FBI’s probe into Russian election hacking as well as removing the US from the Paris Climate Accords. Coupled with the events that coincided with his recent ‘working vacation’, namely the escalating tensions with North Korea with Trump matching the bellicose rhetoric of the hermit state with phrases such as ‘fire and fury’ points to a failure of leadership from the US president at home but also an abdication of the moral authority the US has enjoyed globally. But if the eclipse of US leadership is inevitable, is there

another country ready to take up the mantle? Though China is the rising global power, with the second largest economy and an ever increasing military assertiveness, the lack of democratic norms and freedom of speech disqualify it from the running. India may be the world’s largest democracy and a fully paid up member of the nuclear club but ethnic tensions at home and a state of general belligerence with its sister nation, Pakistan, make it unlikely that any western nations would look east for leadership. Naturally all eyes turn to the EU and more specifically Germany where Angela Merkel has been lauded as ‘Chancellor of the Free World’, but with a GDP less than one-quarter the size of the United States’ and military budget running a meagre one-15th as big, Germany lacks the economic and military weight to carry the torch. In Trump’s inaugural address he told the crowds ‘We do

not seek to impose our way of life on anyone, but rather to let it shine as an example for everyone to follow.’ The pugnacious rhetoric directed towards what may be the newest nuclear nation, the withdrawal from the climate accords, and the commitment to continuing the Afghan war make it difficult to see what example Trump’s America is trying to set for other nations to follow or how it hopes to wield influence with allies. I put this to world-renowned linguist and author Professor Noam Chomsky, and asked if this new direction in policy and engagement might be in America’s interest? ‘There can’t be any general answer. Stepping back from leadership in violence (invading Iraq, etc.) would be in the best interest of the country and the world. Stepping back from leadership in addressing climate change is a disaster for the country and the world. The same questions arise with regard to ability to influence’, Chomsky commented.

Uljas 5 | 4.9.2017

21


Kulttuuri

”Against all odds, tästä tuli mahtava. Ei sillä, että meidän oletukset olisivat olleet jotenkin huonot.

Elokuva

Pari muuttujaa palasi kankaalle Parin muuttujan mies Janne digibokseineen on palannut viihdyttämään suomalaista yleisöä jo kolmannessa parituntisessa. Tällä kertaa hän on eksynyt elämän keskipäivän pimeään metsään ja lähtee etsimään itseään tunturiin. Niin lähtee myös Jannen tyttöystävä Inari, nimittäin suopotkupallokisoihin kalastelemaan uutta työpaikkaa. Komedian ainekset ovat koossa, kun mikään ei tietenkään mene niin kuin Janne tai Inari toivoisivat. - Reeta Kankaanpää, teksti & Maiju Pohjolainen, kuva

N

apapiirin sankareiden kolmannen elokuvan ohjanneen Tiina Lymin mielestä elokuvasta tuli sydämellinen ja lempeästi henkilöitään katsova ja ymmärtävä. Jannea näyttelevä Jussi Vatanen kuvailee elokuvaa toiveikkaaksi. ”Vaikka munkin henkilö Janne on aika ikävässä tilanteessa elämässään, eikä tiedä millaisiin ratkaisuihin tarina voisi päättyä, niin silti hänen toimissaan on päämäärä ja toivo siitä, että kaikki muuttuu paremmaksi. Näyttelijälle tämä on oikein kiva tilanne, että pääsee tällaista toivon ja ilon sanomaa levittämään ihmisille,” Vatanen myhäilee. Vatanen toteaa kaikkien olleen iloisia, että tämäkin elokuva tuli tehtyä. ”Against all odds, tästä tuli mahtava. Ei sillä, että mei-

dän oletukset olisivat olleet jotenkin huonot. Kuitenkin kun tekee komediaelokuvan jatko-osan jatko-osaa, niin tämä olisi helppoa ampua muiden toimesta alas.” Räihäsen roolin näyttelee Joensuusta kotoisin oleva Timo Lavikainen. Räihänen ei turhia puhu, mutta silti koskettaa katsojia syvästi. Lavikainen osoittautuu itsekin pohdiskelijaksi. ”Välillä käy mielessä, että onhan tämä näyttelijäntyö ihan älytöntä touhua. Pitäisi lähteä vaikka hoitoalalle, johonkin millä olisi oikeasti jotain merkitystä.” Hän ei silti halua väheksyä elokuvan vaikutusta ihmisten elämään. ”Joku pohjoisen ihminen, joka oli nähnyt tämän leffan, sanoi että napapiirin sankareiden tarinat ovat ehkäisseet ison määrän itsemurhia pohjoisessa. Se oli ihan

Sekä näyttelijät että ohjaaja Tiina Lymi (toinen vas.) ovat iloisia, että Napapiirin sankarit 3 tuli tehtyä.

22

Uljas 5 | 4.9.2017

tosissaan. Nämä elokuvat luovat jotakin iloa ihmisille.” Napapiirin sankareiden kohellusta markkinoidaan suhteellisen kevyenä viihteenä, mutta työryhmän puheista välittyy vahva usko työn kunnianhimoisuuteen, vaikuttavuuteen ja Paulo Coelhon Pyhiinvaelluksen kaltaiseen filosofiaan. Lavikainen ja Vatanen tunnustavat omistavansa Coelhon kirjoja ja pohtivansa elämän tarkoitusta. ”Nuoruus oli sellaista kohkaamista. Vasta kun täytin neljäkymmentä, elämään on tullut sellainen rauhallisuus, ettei ole pakko hirveällä vauhdilla yrittää tehdä kaikkea. Pysähtymällä voi miettiä asioita vähän eri kantiltakin.” Myös Vatanen kertoo oppineensa pysähtymään.

”Ei loputtomiin voi tehdä kaikkea mitä tarjotaan. Olen viime vuosina opetellut, että pystyisin sanomaan myös ei ja ottamaan oman tilani ja aikani.” Vatasen mielestä myös hänen hahmonsa Jannen kannattaisi oppia sanomaan asioita ääneen. Jos hän joskus aamupalapöydässä sanoisi Inarille, että tiedätkö, mulla on tosi huono olo. Mun täytyy nyt saada apua. ”Tarina olisi varmasti hyvin erilainen, ehkä tylsempi. Janne ei siihen kuitenkaan pysty. Näiden elokuvien kantava teema on se suomalainen mielenlaatu ja puhumattomuus. Me ollaan enemmänkin tekojen kansa. Nyt perkele haen tänä yönä sen digiboksin Rovaniemeltä ja osoitan rakkauteni hänelle. Sen sijaan että istuttaisiin alas ja keskusteltaisiin asia selväksi. Mun pitää oppia sanomaan ei, ja Jannelle tekisi hyvää opetella puhumaan tunteistaan,” Vatanen miettii. Vatasen mielestä Napapiirin sankareissa temaattinen lähtökohta on samanlainen kuin dokumentissa Joutilaat (2001). ”Kummassakin tarinassa on kolme keskenään aika erilaista kaverusta, jotka eivät tee oikeastaan mitään. Napapiirin sankareissa yhdellä on tyttöystävä, joka esittää sitten ultimatumin, että hanki digiboksi tai suhde loppuu. Kyllä me Joutilaitakin pohdittiin näitä leffoja tehdessä.” Lymille elokuvassa tärkeää on nimenomaan rinnalla kulkemisen teema. Se saattaa selittää sankarien tarinan menestystä elokuvasta toiseen. ”Kaikki eivät ole korkeakoulutettuja ihmisiä, joilla olisi helpot lähtökohdat. Luulen, että tämä vetoaa katsojiin juuri siksi, että vaikka on noin tohelo tai pönttö, niin silti voi olla hyvä elämä, kun oivaltaa rakastaa ja välittää.”


Musiikki

Vastavirran kulkija

Vetisiä taide-elämyksiä Kuopiossa

Syyskuussa uuden levyn julkaiseva Samae Koskinen haluaisi keikalle myös Joensuuhun. Nina Simonen, teksti & Aki-Pekka Sinikoski, kuva

Ympäri maailmaa tulevien taiteilijoiden teokset ottavat jälleen haltuunsa Kuopion kaupungin 19.–24.9 ANTI – Contemporary Art Festivalilla. Tämän vuoden teema rakentuu vesi-teeman ympärille kantaen nimeä ”veden politiikka ja poetiikka”. Veden roolia elämässämme pohtiviin teoksiin voi törmätä ympäri kaupunkia. Festivaali on yleisölle maksuton ja sen monipuoliseen ohjelmistoon voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivuilla.

S

amae Koskisen uusi levy Hillitön elämä julkaistaan 22. syyskuuta. Esimerkiksi kappaleista Jonnet ei muista ja Hyvä päivä tunnettu laulajalauluntekijä ponnahti kansalliseen julkisuuteen esiinnyttyään SuomiLOVE-ohjelmassa kolme vuotta sitten. ”Uudessa tulevassa levyssä on paljon elektroniikkaa sekä myös klassisuutta”, Koskinen toteaa. Samae Koskinen on ollut aina kiinnostunut musiikista. Hänen isänsä kuunteli paljon musiikkia kun Koskinen oli lapsi. Lisäksi isä soitti rumpuja punkbändissä. Musiikkiluokalla Koskinen kävi kitaratunneilla, ja bändissä ollessaan hän huomasi että on enemmän sisällöntuottaja. Koskinen ei päässyt sisälle siihen ajatukseen, että olisi soittanut vain suosikkibändien kappaleita. ”Minusta oli oikein mukavaa tehdä se itse. Ensin oli metallia ja sitten punkkia, sen jälkeen kaikenlaista kokeellista. Olen monenlaisia juttuja tehnyt. Jossain vaiheessa aloin tehdä englannin-

Puhallus-festivaali tulee Joensuuhun

Omien kappaleiden kirjoittaminen alkoi vetää Samae Koskista puoleensa jo

nuorena, eikä hän jaksanut ainoastaan fanittaa muiden musiikkia. kielistä popmusiikkia.” Tätä nykyä Koskinen kirjoittaa lauluja suomen kielellä, mutta se on ottanut oman aikansa. ”Kirjoitin musiikkia suomeksi ensimmäisen kerran vasta noin seitsemän vuotta sitten. Huomasin silloin mikä voima tekstissä on, sekä kuinka se vaikuttaa ihmisten tunnelmiin.” Koskinen kuuntelee paljon energistä musiikkia, äärimetallia

sekä punkkia. Vaikka Koskinen pitää itseään anarkistina ja punkkarina, hänellä on oman musiikkinsa tekemisessä pyrkimys kauneuteen. ”Kaikkein mukavinta on soittaa ihmisille musiikkia ja saada siitä välitön palaute eli live-esitykseni ovat energisiä. Tiedän että tulen soittamaan Savonlinnassa ja Kuopiossa. Toivon että pääsisin taas Joensuuhunkin joskus!”

Tapahtuma

Tiedepläjäys tarjolla kampuskaupungeissa

I

tä-Suomen yliopiston järjestämien Tieteen päivät ja Tutkijoiden yö -tapahtumien tarkoituksena on tehdä tiedettä ja tutkijoita tutuiksi kaikille tieteen ihmeistä kiinnostuneille. Kuopiossa Tutkijoiden yötä vietetään perjantaina 29. syyskuuta. Tällöin Kuopion keskustan ja Matkuksen välillä linjan 31 busseissa voi kuulla tutkijoiden tiedeaiheisia luentoja. Illan aikana Matkuksessa järjestetään erilaisia non-stop tapahtumapisteitä, luentoja ja tutkijahaastatteluja Tuija Pehkosen juontamana. Tieteen päiviä vietetään Kuopiossa seuraavana päivänä eli lauantaina 30. syyskuuta. Tällöin Kuopion kaupungintalolla on mahdollista osallistua esimerkiksi tiedekahviloihin. Joensuussa ja Savonlinnassa molemmat tapahtumat järjestetään yhden päivän aikana, perjantaina 29. syyskuuta. Joensuussa Tieteen päivänä voi kuulla yliopiston Aurora-rakennuksessa luentoja esimerkiksi sananvapauden rajoista. Tutkijoiden yötä

Pohjois-Karjalan festivaalielämä saa jatkoa syksyllä, kun Suomen opiskelijapuhallinorkesterit kokoontuvat Joensuuhun Puhallus-festivaaleille 15.–17. syyskuuta. Joka toinen vuosi järjestettävän tapahtuman järjestää tänä vuonna yliopisto-orkesteri RytmiHäiriköt. Festivaaleilla esiintyy RytmiHäiriköiden lisäksi muun muassa Retuperän WBK, Teekkaritorvet, Torvikopla, Puhkupillit, SOSSu, Humpsvakar ja Sohon Torwet.

Suurmusikaali saapuu Kuopioon Broadwayllä, mutta myös Suomessa, yhdeksi 1960-luvun suosituimmiksi musikaaleiksi noussut hittinäytelmä Viulunsoittaja Katolla kertoo juutalaisen perheen tarinan Ukrainassa, Anatevkan kylässä. Maitomies Tevjellä on viisi tytärtä, jotka aloittavat kapinan vanhoja arvoja vastaan ja päättävät, että he valitsevat oman puolisonsa itse. Huolta tuo myös lisääntyvä antisemitismi, jonka varjo heijastuu pieneen kylään. Musikaalin voi käydä katsomassa Kuopion kaupunginteatterissa 9. syyskuuta alkaen. Opiskelijat saavat ennakkolipusta alennuksen.

Joensuusta inspiraatiota yrittämiseen POLKU on Pohjois-Karjalan monipuolisin yrittäjyystapahtuma, joka tarjoaa syyskuun viimeisenä viikkona 25.–29.9. puheenaiheita yrittäjyyden maailmasta. Viikon aikana voi kuulla luentoja esimerkiksi oman osaamisen tunnistamisesta, sekä eri alojen yrittäjistä ja heidän mielenkiintoisista tarinoistaan. ”Inspiroimme ja avaamme ovia yrittäjyyden maailmaan, jossa jokaiselle on varmasti jotakin”, POLKUsivuilla luvataan. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii Joensuu Entrepreneurship Society ja sisäänpääsy on maksuton. Viime vuonna Tutkijoiden yö veti Kuopioon 1200 kävijää. Kuva: Tutkijoi-

den yö. vietetään puolestaan Teatteriravintolan Lasiterassilla Saimi Hoyerin juontamana. Savonlinnan yliopistokampuksella voi sukeltaa esimerkiksi tiedenäyttelyyn ja -elokuvaan. Tieteen päiviä järjestetään myös muissa yliopistokaupungeissa ja sen päätapahtuma on joka toinen vuosi Helsingissä. Tutkijoiden Yö sen sijaan järjestetään vuosittain yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Euroop-

paa. Tänä vuonna tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja siihen voi osallistua jopa neljällätoista eri paikkakunnalla. Tapahtumiin on vapaa pääsy ja

osallistuminen on maksutonta. Tarkemmin kampuskohtaisiin ohjelmiin voi tutustua Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla. Iisa Manninen

Taiderockia Kuopiossa Suomenkielistä taiderockia soittava Sirja & Kunfuusio on suurta mielenkiintoa herättänyt helsinkiläinen yhtye, joka saapuu Kuopion Henry’s Pubiin torstaina 21. syyskuuta. Bändin esikoisalbumi Mielen sensuuri julkaistiin helmikuussa 2017. Kappaleet koostuvat yhtyeen keulahahmon Sirja Puurtisen mielivaltaisista sanoituksista ja sävellyksistä, sekä Janne ”Burton” Puurtisen mestarillisesta syntetisaattoritaitelusta.

Artistit ja kultturitoimijat kampuskaupungeissa! Demot ja tiedotteet: toimitus@uljas.net Uljas 5 | 4.9.2017

23


Suomalaisen moraalitieteen Darwin Keväällä julkaistu Niina Timosaaren väitöskirjaan perustuva teos Edward Westermarckista (1862–1939) tuo esiin uusia, pimentoon jääneitä puolia yhdestä Suomen kansainvälisesti menestyneimmän tutkijan ajattelusta. - Reeta Kankaanpää, teksti & Mira Asikainen, kuvitus

E

dward Westermarck on tuttu nimi yhteiskuntatieteissä, mutta myös filosofisia kysymyksiä pohtiville hän tarjoaa paljon uusia oivalluksen mahdollisuuksia. ”Westermarck ei uskonut objektiivisten moraalitotuuksien olemassaoloon, myöskään tieteellisen etiikan tehtävänä ei hänen mielestään voinut olla objektiivisen moraalin etsiminen tai moraalisääntöjen määrittäminen. Sen sijaan ihmiskunnan moraalitietoisuutta, sen saamia muotoja ja siihen vaikuttavia tekijöitä tuli lähestyä empiirisinä ilmiöinä”, tutkija Niina Timosaari kertoo. Westermarckin pääteemat koskivat avioliittoa ja moraalia ja hän kritisoi kristinuskoa erityisesti yksilön vapauksien rajoittamisesta vanhentunein uskomuksin ja moraaliperustein. Timosaari esittää Westermarckin yhtäältä kumppanuusavioliittojen puolustajana ja toisaalta hyvin kyseenalaisen eugeniikan ja syntyvyyden säännöstelyn kannattajana. Westermarck toimi myös aviottomien äitien ja lasten sekä homoseksuaalien puolestapuhujana. ”Westermarckin mukaan tavat ja lait ilmaisevat yhteisön yleisiä tunteita ja rankaisevat teoista, jotka järkyttävät niitä”. Westermarckin moraaliteorian mukaan se, katsotaanko jonkin teon olevan hyvä tai paha, riippuu viime kädessä tunteista. Moraalisissa arvostelmissa käytettävät moraalikäsitteet ovat yleistyksiä tiettyjen ilmiöiden taipumuksista herättää moraalista hyväksyntää tai paheksuntaa. Timosaari osoittaa Westermarckin tieteellisen työn

kytkeytyneen monin tavoin yhteiskunnan järkiperäiseen kehittämiseen. Toki Westermarckin tutkimustyö oli 1880-lukulaisen asenteen leimaamaa – toimintaa totuuden puolesta tekopyhyyttä vastaan. Hän työskenteli yliopistossa ja oppiaineessa, joiden taustalla oli tavoite tuottaa puolueetonta tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi. Westermarckin pääosin objektiivinen ja neutraali tutkimusote ajankohtaisiin puhuttaviin yhteiskunnallisiin aiheisiin herätti aikanaan luottamusta ja kiinnostusta yli aate- ja puoluerajojen. Westermarck esimerkiksi käsitteli tutkimuksissaan naisten asemaa monesta näkökulmasta käyttäen tieteellistä auktoriteettiaan naisten emansipaation tukemiseen. 1800-luvun lopulla naimisissa olevat naiset eivät olleet yhdessäkään Euroopan maassa lainsäädännöllisesti täysin yhdenvertaisia miestensä kanssa ja Westermarck jäljitti aikansa avioliittolainsäädännön miesten itsekkyyteen ja kristinuskon kielteiseen naiskäsitykseen, joita hän ei pitänyt pätevinä lakien perusteina. Hän kritisoi myös kristinuskon vaikutusta avioerolainsäädäntöön. Westermarck pyrki osoittamaan, että eurooppalaisten avioerolakien ja niihin liittyvien moraalitunteiden juuret olivat kristillisessä avioliiton purkamattomuuden dogmissa ja seksuaalimoraalia tiukasti säädelleissä askeettisissa ihanteissa, jotka eivät olleet rationaalisesti perusteltavissa. Hän piti avioerolainsäädännön maallistamista ja liberalisoimista järjen, inhimillisyyden, yksilönvapauksien ja käytännön vaatimusten mukaisena toimenpiteenä. Westermarck tarttui hyvin arkaluontoiseen ja ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen ja tieteelliseen aiheeseen myös tutkiessaan homoseksuaalisuutta, joka oli tuohon aikaan kriminalisoitu. Hänen mukaan homoseksuaalisuus kuului ihmisen luontaiseen seksuaalisuuteen ja hän puolusti sen dekriminalisointia tieteen keinoin. Wester-

24

Uljas 5 | 4.9.2017

marckin käsittelytapa oli kautta linjan emansipatorinen: kun ihmiset ymmärtäisivät, mistä homoseksuaalisuudessa on kyse, sitä ei enää pidettäisi rikosoikeudellisesti rangaistavana. Westermarckista tuli Helsingin yliopistossa Suomen en-

simmäinen sosiologian dosentti. Hän toimi siellä myös käytännöllisen filosofian professorina ja siirtyi sitten rehtoriksi ja filosofian professoriksi vasta perustettuun Åbo Akademihin. Westermarck teki pitkän akateemisen uran myös London School of Economics’ssa (1904– 1930). Hän oli Britannian ensimmäinen sosiologian opettaja ja sosiologian professori. Westermarck toi brit-

tiläisen tutkimusperinteen ja vertailevan sosiaaliantropologisen tutkimuksen Suomeen, ja hänen ympärilleen kehittyi koulukunta. Westermarckin nimeä kantava suomalainen sosiologien yhdistys aloitti toimintansa vuonna 1940. Niina Timosaari on aate- ja oppihistorian tutkija Oulun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät 1800- ja 1900-lukujen ihmistieteiden historiaan, tieteen ja yhteiskunnan suhteeseen sekä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Teos perustuu hänen väitöskirjaansa. Lisälukemista: Niina Timosaari: Edvard Westermarck – totuuden etsijä. Gaudeamus: 2017.


ISYY:LLÄ ON ASIAA TAPAHTUU

Tapahtumat

ISYY:n viidennet edustajistovaalit käydään tänä syksynä

Kaikki kampukset: 4.9.–17.9. SYKETTÄ Ilmaiset liikuntaviikot

16, Studentian kappeli

I

4.9.–17.9. SYKETTÄ Appro

6.9. ISYY:n toimisto auki klo 10–15 (poikkeus)

4.10. Syksyn liikuntailtapäivä

6.9. Kampusrysäys klo 15.30–18, Studentian

Kuopio: 4.9. Suolan yhteiskristillinen rukoushetki klo

tä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit järjestetään syksyllä 2017 viidennen kerran. Vaalien ennakkoäänestys on 30.10.–3.11.2017 ja varsinainen äänestyspäivä 8.11.2017.

piha-alue ISYY:n kampustoimistoilta jaetaan ilmaista lei-

6.9. Kaupunkisuunnistus klo 17.15 alkaen, lähtö

pää. Jakelupäivät ovat maanantai (SLN), tiistai

Studentian piha-alueelta

ylioppilaskunnan jäseniä sekä toimia yhdyssiteenä ja edunvalvojana opiskelijan arjessa. Edustajiston toimintakausi

ja perjantai (KPO) ja keskiviikko (JNS). Leipä

6.9. Kaupunkisuunnistuksen iltabileet, Ilona

on kaksivuotinen ja sen työtä ohjaa puheenjohtajisto.

saapuu noin klo 10 ja sitä jaetaan, kunnes se

13.9. ISYY:n toimisto auki klo 10–15 (poikkeus)

loppuu. Tule hakemaan!

27.9. REKRY2017-tapahtuma klo 9–15, Snell-

Vaaleilla valitaan ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, 39-jäseninen edustajisto, jonka tehtävänä on palvella

Edustajistovaaleihin osallistumalla voit parhaiten vaikuttaa opiskelija-aikasi asioihin ja osallistua yhteiseen päätök-

mania

sentekoon. Lähde siis rohkeasti ehdolle ja äänestä itseäsi parhaiten edustavaa ehdokasta! Vaalien äänestysprosent-

Joensuu:

ti ei ole ISYY:n aikana kertaakaan ylittänyt maagista 30 prosentin rajaa, joten rikotaan raja nyt yhdessä!

6.9. ISYY:n toimisto auki klo 10–15 (poikkeus)

Savonlinna:

Edustajistovaaleissa on vaalikelpoinen jokainen ISYY:n jäsen, joka on ilmoittautunut läsnäolevaksi yliopistoon

6.9. Yliopiston lukuvuoden avajaiset klo 14.15

12.9. Yliopiston lukuvuoden avajaiset klo 13.15

4.10.2017 mennessä. Äänioikeutettuja ovat kaikki Itä-Suomen yliopistoon 23.10.2017 mennessä läsnäoleviksi ilmoit-

alkaen, Carelia-sali

alkaen, Aino-sali

tautuneet opiskelijat, jotka ovat ylioppilaskunnan jäseniä.

6.9. Kampusrysäys klo 16–18, Carelian piha-

12.9. Kampusrysäys klo 15–18, yliopiston

alue

piha-alue

6.9. Kaupunkisuunnistus klo 17.45 alkaen, lähtö

12.9. Kaupunkisuunnistus, lähtö yliopiston

Carelian pihalta

piha-alueelta

Vaalit ovat kokonaan sähköiset ja äänestäminen tapahtuu linkin kautta, jonka äänioikeutetut saavat sähköpostiinsa. Löydät vuoden 2017 edustajistovaalien vaalikuulutuksen sekä lisätietoa vaaleista ISYY:n verkkosivuilta:

6.9. Kaupunkisuunnistuksen jatkobileet, Ilona

www.isyy.fi/vaalit. Sivuston tietoja päivitetään jatkuvasti.

ja Gloria 12.9. Fuksi-kävely klo 16, lähtö Carelian Alkuki-

#ISYYvaalit2017

viltä (järj. KaLKe) 13.9. ISYY:n toimisto auki klo 10–15 (poikkeus) 26.9. POLKU-yrittäjyysviikon ohjelmaa klo 10 alkaen, C2 26.9. REKRY2017-tapahtuma, Carelian aula 28.9. Paintball-kokeilu klo 15.30 alkaen, lähtö Carelian edestä (järj. KaLKe) 29.9. Susirajaforum – Yrittäjänä menestymisen ABC klo 10.45–14.45, C1 4.10. Liikuntailtapäivän jatkobileet, Ilona

AINEJÄRJESTÖT KAMPUKSILLA Socius ry esittäytyy: Keltaisia haalareita ja iloista asennetta Kuopion kampuksella

ISYY:n lihalla Uljaan tuottaja Iisa Manninen

erottuvat katukuvassa keltaisilla haalareillaan ja iloisella

ISYY:tä ei olisi ilman aktiivisia toimijoita. Palstalla esitellään kuukausittain yksi tekijä. Vuorossa Uljaan uunituore tuottaja Iisa Manninen.

asenteellaan. Usein sociuslaisten sanotaan olevan erityisen aktiivisia osallistumaan kaikenlaiseen toimintaan,

hallitus) haluamme lukuvuoden mittaan järjestää

A

opiskelijoidemme näköistä toimintaa ja pitää yllä perin-

Tuotan, toteutan ja ideoin Uljas-lehteen sisältöä, sekä koko-

teitä. Teemme tiivistä yhteistyötä yhteiskuntatieteiden

an ja koulutan lehden avustajaverkostoa. Kädenjälkeäni

laitoksen kanssa ja pyrimme parantamaan entisestään

näet siis juuri parhaillaan lukiessasi tätä lehteä. Lisäksi

lemme Socius ry eli Itä-Suomen yliopiston

yhteyttä opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä. Socius

pääsen kehittämään Uljaan verkkosivustoa ja sosiaalista

Kuopion kampuksella toimiva yhteiskuntatie-

ry järjestää vapun tienoilla kaksi isoa poikkitieteellistä

mediaa, johon sormeni erityisesti syyhyävät. Odotankin

teiden opiskelijoiden ainejärjestö. Opiskelija-

tapahtumaa, Poikkitieteelliset Kewätkarkelot ja Poikki-

innolla mitä tulevaisuuteni lehden kanssa tuo tullessaan.

joukkomme koostuu sosiaalityön ja sosiaalitieteiden

tieteellisen Wabunmetsästyksen, jotka ovat vuosien

Nautin sisällöntuottamisesta, sillä saan käyttää luovuuttani

opiskelijoista. Ainejärjestönä haluamme olla avoin ja

saatossa vakiinnuttaneet paikkansa Kuopion opiskelijoi-

monipuolisesti niin kirjoittamiseen, kuvaamiseen, kuin

Kuka: Uljaan tuottaja

sopivan kirjava yhteisö, josta jokainen voi löytää oman

den keskuudessa alasta riippumatta. Toivotamme myös

vaikkapa graafiseen suunnitteluun.

Mitä: : Ideoi ja tuottaa sisältöä

paikkansa. Pyrimme toiminnassamme myös yhä enem-

juuri Sinut tervetulleeksi tutustumaan toimintaamme

män edistämään eri alojen opiskelijoiden välistä yhteis-

ja meininkiimme! Lisätietoa ainejärjestöstämme löydät

Työpisteeni sijaitsee Kuopiossa Lukeman yläkerrassa.

median luomiseen ja kehittämiseen

työtä ja vuorovaikutusta, jotta voimme yhdessä luoda

nettisivuiltamme (sociusry.com), sekä Facebookista

Mikäli sinulla on ideoita ja intoa lehden tekemiseen, niin

myös verkossa ja sosiaalisessa

kaikkia aloja yhdistävän yliopistoyhteisön. Sociuslaiset

sivultamme ”Socius ry”.

tulethan ilmiantamaan itsesi!

mediassa.

kehittämiseen ja vaikuttamiseen niin yliopistolla, kuin

loitin Uljaan tuottajana elokuun alussa. Pari

sen ulkopuolellakin.

kuukautta sitä ennen valmistuin medianomiksi, joten en ehtinyt kauaa peukaloita pyöritellä

Ainejärjestömme hallituksena (kuvassa kuluvan vuoden

O

— hyvä niin!

Iisa Manninen

Uljas-lehteen. Osallistuu Uljas-

Missä: Kuopion kampuksella

Joensuun toimisto Yliopistokatu 7, Haltia 2.krs 80100 JOENSUU toimisto.joensuu@isyy.fi 050 341 6346

ma, ti to pe

10-15 10-15 10-13

Kuopion toimisto Yliopistonranta 3 70211 KUOPIO jarjestosihteeri.kuopio@isyy.fi 044 576 8419

ma, ti to pe

10-15 10-15 10-13

Savonlinnan toimisto Kuninkaankartanonkatu 7 57101 SAVONLINNA toimisto.savonlinna@isyy.fi 044 576 8430

ma-to pe

10-15 10-13

ISYY:n verkkosivut: www.isyy.fi, Facebook: www.facebook.com/fbISYY, Instagram: @isyyuef, Wiikko-Ärsyke: ISYY:n kampuskohtainen viikkotiedote suoraan sähköpostiisi. Lisätietoja: tiedotus@isyy.fi, ISYY-info sähköpostilista: Liity kampuksesi listalle. Lisätietoja: tiedotus@isyy.fi, Twitter: @ISYYH, sivun toimitus: tiedotussihteeri Heljä Koistinen Uljas 5 | 4.9.2017

25


Kolumni | Omalla vastuulla

Lähdeohjeita fukseille

K

un astut ensi kertaa yliopiston kampukselle, tunnet kuinka tuuli kuljettaa mukanaan lähes käsinkosketeltavaa intellektuellia värettä. Inspiraatiota voi hyvin löytää vaikka vessan seinästä, mutta varteenotettavia tietolähteitä on vaikeampi löytää. Ei huolta. Pidä pyyhe mukana ja lähde matkalle internetin ihmemaahan vakavasti otettavia lähteitä etsimään. Ensimmäisenä on tietysti kaikkien suosima Wikipedia, jossa liki kuka tahansa voi modata sivun sisältöä, jonka editorit tarkistavat kun kerkeävät. Eli sivulla on värikästä, jokaista mielipidettä huomioivaa faktatietoa maailmasta. Wikipediaa ei suinkaan välillä muokata tarkoituishakuisesti tai laiteta omia mielipiteitä tarkistamattomina faktoina peliin. Sieltä löytyneitä kappaleita kun käyttää opinnäytetyössä valokopioina, arvostus kasvaa kohisten. Jos etsit tiedon lisäksi syvällisempää näkemystä elämälle, on internetissä tarjolla myös muita kanavia. Näistä yksi kehittävämpiä on Suomen Jediakatemia, jolla on käytössään monia mentaalisen kehityksen oppisuuntia. Jo pelkästään akatemian nettisivuilla käyminen on elämys itsessään. Hyvällä maulla valikoidut värit hivelevät silmää ja tietoisuus lepää myös jedikielelle käännetyissä paikannimissä. Jediakatemian käsitteestä on tarjolla myös opettavaisia videoita, joissa artikuloidaan systemaattisen loogisella tavalla. Selkeys on Jediakatemian kirkkain hyve. Välillä valtamedian karu ote esitettyihin fak-

toihin jäykistää tiedonhakua myös internetissä. Näitä tilanteita varten on myös olemassa MVlehden lisäksi vaihtoehtoisten faktojen ja realismin airut, Hikipedia. Tällä sivustolla löytyy selkeällä suomenkielellä kirjoitettuja journalistisia kukkasia muistuttavia artikkeleita elämän kannalta keskeisistä aiheista. Hikipedian pyyteettömät työntekijät ovat ottaneet asiakseen taata ettei valtamedia pääse vaikuttamaan faktuaaliseen tiedon tulkintaan. Esimerkiksi presidentti Donald Trumpia sivusto kuvailee määritelmällä Twitterin Hemingway. Koko perheen ystävällinen tietopalvelin 4chan käsittelee hyvin laajaa kirjoa eri asioita. Eri aiheiden ympärille yhteisöiksi muodostuneet alakulttuurit käyskentelevät 4chanissa vapaina ja ajatuksellisesti raikkaina. Oletko pohtinut satunnaisia asioita, politiikkaa, musiikkia tai vaikkapa fitnessharrastuksen aloittamista? Neliapilaiselta sivulta löytyvät ohjeet pulmaan jos toiseenkin. Netissä myös auttavaiset ihmiset tekevät sivustosta oman kokonaisuuden. He neuvovat auliisti miten korjataan tietokone tai rikkoutunut kännykän akku kotikonstein ilman korjausmaksuja. He kommentoivat inhimillisesti esittämiäsi ongelmia, sekä auttavat muita eteenpäin elämässä konkreettisen hellällä tavalla. Ari J. Tervashonka Kirjoittaja on epäviralliselta arvonimeltään parodian paroni.

LET’S BESSERWISSER!

1 2

- Itäinen Turhan Tietäjä

Tee aivopieruja lisäämällä viivalle maantieteellinen paikka. Suluissa kirjainten määrä.

A)Kalmistot täyttyvät Foxin ja Waltzin pistäessä ukkoa vainaaksi dj ______ ndiassa. B) Porilaisten ansiosta Suomi oli 1980-luvun puolivälissä varsinainen din _____ dia. Elokuvassa Raid: ”Väärä nainen. Oikeat tunteet. Olis pitänyt jo nimestä tietää, että vituiksi menee – ______ Kinnunen.” Joten, mikä on Seurasaarten suurin saari? Näkyy 20 euron setelissä ja on osa erään valtion Merentakaista hallintoaluetta. Se muodostuu kahdesta saaresta, joita yhdistää kannas. Espanjalaisten löytämä. Muistetaan HMS Bountyn kapinasta ja Paul Gauguinin maalauksista. 1) Papeete. X) Tahiti. 2) Bora Bora.

3

Kuka liittyi Kuninkaallisiin ilmavoimiin elokuussa 1922 lentosotamiehenä numero 352087, tekaistulla nimellä Joh Hume Ross? Hänet erotettiin seuraavana vuonna häiritsevän julkisuuden vuoksi. Hän liittyi Royal Tank Corps-yksikköön sotamiehenä numero 7875698, tällä kertaa valenimellä Thomas Edward Shaw. Hänen menestykseksi noussut muisteluteos julkaistiin Britanniassa vuonna 1925. Hän pääsi takaisin ilmavoimiin kirjailija Bernard Shawn toiminnan ansiosta – lentosotamiehenä numero 338161, valenimellä T.E. Shaw. Tuli aika ulkomaanpalvelukselle. Hänet lähetettiin Intiaan, koska poliittisista syistä Irak ja Egypti olivat tulenarkoja. Hänen saapumisensa nykyisen Pakistanin alueella sijaitsevaan tukikohtaan aiheutti kapinan vuonna 1928, josta lehdistö repi kohuotsikot. Hänet kotiutettiin. Ja tietenkin se oli suuri mediatapahtuma. Ilmailuministeriö antoi hänelle määräyksen välttää julkisuutta. Kirjalliselle työlle jäi aikaa, ja hänen kääntämä Odysseia ilmestyi vuonna 1932. Hän erosi ilmavoimista vuonna 1935 ja kuoli samana vuonna moottoripyöräonnettomuudessa. 1) T.E. Lawrence eli Arabian Lawrence. X) D.H. Lawrence. 2) Oscar Wilde. Mikä vuosi? Fysiikan ihmeiden vuosi – annus mirabilis. Nimitys juontaa siitä, että Einstein esittelee teorioita, jotka käsittelevät valosähköistä ilmiötä, Brownin liikettä sekä suppeaa suhteellisuusteoriaa. Saksan hallitus määrittelee on kustannuskilpailukykysopimuksen: ” … työpäivän enimmäispituuden lakisääteinen toteuttaminen haittaa yksilönvapautta ja vahingoittaa elinkeinoelämää.” Ruotsin ja Norjan personaaliunioni purkautuu: Haakonista tulee Norjan kuningas. Japanilaiset antavat venäläisille emälöylytyksen Tsushiman salmessa. Pietarin verisunnuntaina ammutaan tuhatkunta mielenosoittajaa. Suomessa kansa bolsuilee ja aloittaa suurlakon.

4

1) 1900. X) 1906. 2) 1905.

5

Aloita k-kirjaimella. A) Pohjanmaan kautta, kippis Japanissa. B) ”Waan wuonna 1771 pakeni koko 50 tuhatta … perhettä Wenäjän riikistä Kiinan Wallan alaisillen maillen, jossa het sitten ovat pysynet.” Suomessa he tulivat tunnetuiksi isonvihan aikana Venäjän armeijan sotilaina: ”Oj julma miäs kun ….” Keskiaasialaista alkuperää oleva kansa, joka elää Kaspianmeren länsirannalla. Polveutuvat 1600-luvulla alueelle muuttaneista mongoleista. C) Kirjailijamme, joka sai puolen vuoden kuritushuonetuomion jätettyään talvisodassa venäjänkielisen viestin sikarilaatikon kanteen kotitalolleen: ”Saari tuolla on tyhjä, samoin huvila itäänpäin ja muut rakennukset. Tunnen Moskovan. Olin siellä 1901–03. Venäläiset toverit. Kunnioittakaa ohimenollanne tätä taloa! Täällä asuu köyhä kirjailija.” D) Tuntemattoman sotilaan hahmo, jonka viimeiset sanat ovat: ”Sanokaa mitä sanotte… tankki se on… piru…niin.”

Nimi 1

26

2

3

4

5

Sivun 30 Besserwisserin oikeat vastaukset: 2 1 X 2 1 Uljas 5 | 4.9.2017

Oikeat vastaukset sivulla 28.


FREESTYLE OR DIE HENRY´S HOUSE PARTY SMASH INTO PIECES (SWE), AWAKE AGAIN, 8€ AZAZEL, HELL SPIRIT MUTKAN KASTAJAISET MY FIRST BAND, 10€ JULMA H, 8€ KAUPPAKADUN IMPROBATUR WÖYH!, 12€ VIIKATE, 15€ HAAMU, JV, 6€ LAURI PORRA FLYOVER ENSEMBLE, 9€ S-TOOL, 12€ BATTLE BEAST, TEMPLE BALLS, 15€ HERRA YLPPÖ JA IHMISET, 13€ ANAL THUNDER, 7€ EVA & MANU, 10€ JUJU, 7€

KE 6.9. TO 7.9. PE 8.9. LA 9.9. TO 14.9. PE 15.9. LA 16.9. TI 19.9. PE 22.9. LA 23.9. TO 28.9. PE 29.9.

ENNAKKOLIPUT: HENKKA, LUKEMA, cafeSAVOTTA JA LIVETO.fi SHOWTIME: ARKISIN 22:00 & VKLOPUT 23:00

LA 30.9. TO 5.10. PE 6.10.

KE-TO 21-04, PE-LA 22-04 + ERIKOISILLAT | K18

LA 7.10. PE 13.10.

HENRYSPUB.NET | f HENRYSPUBKUOPIO |

HENRYSPUBKPO

LA 14.10.

!! Nousun 1V-synttäriviikko 11-17.9. !! ma 11.9. to 14.9. pe 15.9. su 17.9.

Monday club UV party Portion boys Windows95man

vapaa pääsy! Free entry!

Avoinna JOKA PÄIVÄ klo 19.00-04.00 Karaoke ke-su 21.00 After Ski 22.00 Su-Ke K18, To-Pe K20, La K22

KUOPIO

OPISKELIJA YSTAVALLISTA JUHLINTAA! TALON VIINI 11€

KARAOKEHUONE

75 cl plo (12%) Voimassa 31.12.2017 saakka.

Voit laulaa pop- karaokea aina kun Apteekkari avoinna.

DJ JOKA ILTA

TORSTAISIN LIVE-MUSAA!

ARKI EROTTAA, AMARILLO YHDISTÄÄ Opiskelijakortilla

Á LA CARTE ANNOKSISTA

–10%

VOIMASSA SU-TO 31.12.2017 SAAKKA. KYSY MYÖS OPISKELIJA JUOMATARJOUKSIA HENKILÖKUNNALTA!

Vuorikatu 24, Kuopio | p.050 402 4340 | raflaamo.fi AVOINNA SU-TO 19-03 (K-18) | PE-LA 15-03 (K-20)

KIRJASTOKATU 10 | p. 050 911 5547 | amarillo.fi AVOINNA MA-TI 11-23 | KE 11-00 | TO 11-01 | PE-LA 11-03 | SU 12-23

Uljas 5 | 4.9.2017

27


KontTi KaupAlla

HyvÄÄ KALUSTEET KOTIISI KONTISTA! Ilmainen huonekalujen kotiinkuljetus opiskelijakortilla. Kuljetamme huonekaluja 15 km etäisyydelle. Tervetuloa shoppailemaan Kontin kodinmaailmaan!

Lähin Kontti-kierrätystavaratalosi: Voimatie 10, 80100 Joensuu Puhelin 040 1390 725 Avoinna ma-pe 9-18, la 9-16 kontti.punainenristi.fi www.facebook.com/sprkontti

28

Uljas 5 | 4.9.2017

Nyt huippuedullinen opiskelijatilaus!

Diginä vain

9,90€/KK max 4 kk.

Tilaa sähköpostitse: asiakaspalvelu@karjalainen.fi tai soita veloituksetta 0800 98848. Tarjous on voimassa 31.1.2018 saakka ja edellyttää voimassa olevan opiskelijakortin esittämistä.

Sivun 26 Besserwisserin oikeat vastaukset: dj angola dia. din golan dia. X12. A) Kampai. B) Kalmukit. C) Kianto, Ilmari. D) Kaarna.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.