Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

18 JUNI 2014 WEEK 25

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

DE DOBBELSTEEN BLIJFT BEHOUDEN VOOR PRINCENHAGE

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

JOS VAN DEN EINDE DEBUTEERT MET THRILLER

Gasleidingen worden vervangen

Geen asbest in tuinen gevonden

TETERINGEN - Vanaf deze week tot november 2014 vervangt aannemer Baas, in opdracht van Enexis, gasleidingen in een deel van Teteringen. De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen tussen 7.00 uur en 17.00 uur. Het gasleidingnet in Teteringen is aan vervanging toe. De aannemer vervangt het leidingnet volgens de nieuwste inzichten en stand van de techniek. Ook worden de aansluitingen van gas in de meterkast vervangen. Daarvoor neemt de aannemer in opdracht van Enexis contact op met bewoners. Straten kunnen woorden werkzaamheden tijdelijk worden opengebroken. Ook kan de gastoevoer periodiek worden onderbroken.

BREDA - In de achtertuinen van de woningen rondom Autobedrijf Rugee aan de Moleneindstraat 2 in Breda zijn geen asbestresten gevonden. De gemeente heeft de tuinen laten inspecteren naar aanleiding van de asbestsituatie bij het autobedrijf. Een gecertificeerd bedrijf heeft de tuinen van de omwonenden doorzocht. Daarna zijn de resultaten beoordeeld door de gemeente en gezondheidsdienst GGD. Uit het onderzoek blijkt, dat een gedeelte van het buitenterrein en de loods/werkplaats van het autobedrijf verontreinigd zijn met restanten asbesthoudende golfplaat. De bewoners van Moleneindsstraat 6 t/m 16 worden hierover geïnformeerd.

Bedrijfspand dicht door hennepknipperij

Bijzonder concert van Cantecleer

BREDA - De burgemeester van Breda heeft besloten de bedrijfsunit aan de Brouwmeesterstraat 26 in Breda te sluiten voor een periode van 6 maanden. De burgemeester heeft hiertoe besloten, omdat in het pand de Opiumwet is overtreden. Naar aanleiding van een politiecontrole op 25 april is de bedrijfsunit aan de Brouwmeesterstraat 26 in Breda gecontroleerd. Bij deze controle is in het pand een hennepknipperij en 72,4 kilo hennep aangetroffen. Doordat een handelshoeveelheid softdrugs is aangetroffen (72,4 kilo hennep), concludeert de burgemeester dat in het pand drugs worden geteeld, verkocht of verstrekt dan wel daarvoor aanwezig zijn.

BREDA - Op vrijdag 20 juni verzorgt het Kamerkoor Cantecleer onder leiding van Geert van den Dungen een bijzonder concert in de Waalse Kerk te Breda. Aanvang 20.30 uur. Onder de titel ‘Noorderlicht & Zuiderzon’ wordt een gevarieerd programma gebracht, met schitterende muziek uit Noord- en Zuid-Europa van componisten als Grieg, Rautavaara, Tormis, Gjeilo, Lauridsen, Monteverdi, Marenzio, Scarlatti en Guerrero. Solistische medewerking wordt verleend door de countertenor Oscar Verhaar en de gitarist Frenk Casteleyn. Toegangskaarten inclusief programmaboekje zijn verkrijgbaar bij De Vrije Boekhandel, VVV Breda en via kamerkoorcantecleer.nl.

Stappers cel in na uitdelen kopstoten BREDA - In het uitgaansgebied van Breda was het vrijdagavond en -nacht na de voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal erg druk. Rond 2.30 uur werd een 24-jarige man uit Breda aangehouden. Hij zou een 23-jarige stapper in een café aan de Vismarktstraat een kopstoot hebben gegeven. De kopstoot bleek populair, want ook een 21-jarige man uit Breda werd om 3.30 uur door de politie in zijn kraag gevat omdat agenten zagen dat hij de eigenaar van een café aan de Vismarktstraat een kopstoot gaf. Bovendien zijn elf stappers meegenomen naar het bureau vanwege baldadigheid, verstoring van de openbare orde, belediging of diefstal van een fles wijn.

Pussy Lounge trekt duizenden bezoekers BREDA - Het evenement Pussy Lounge at the Park, bij de Asterdplas in de Haagse Beemden, trok zaterdag duizenden danceliefhebbers. Voor alweer de vierde editie van het festival kwamen deze keer onder meer de deejays Darkraver, Mental Theo en Paul Elstak opdraven. Het festivalterrein was uitgerust met een reuzenrad en een spectaculair podium in de vorm van een picknickmand. Pussy Lounge at the Park werd spetterend afgesloten met een heuse vuurwerkshow. Overigens is niet iedereen blij met het festival. Het afgelopen week opgerichte actiecomité Overlast Nee heeft aangekondigd een petitie te starten tegen de locatie van het festival.

BREDA - Bij Camping Liesbos klonk zondag het startschot voor de Dikke Banden Race waarbij de jeugd - verdeeld over vier leeftijdscategorieën - als een speer op jacht ging naar de overwinning. De deelnemende kinderen, van vier tot twaalf jaar oud, kwamen uit onder meer Breda, Etten-Leur en Prinsenbeek. Omloop Liesbos kan terugblikken op een geslaagde vijfde editie. FOTO PERRY ROOVERS

Gemeenten in 2015 verantwoordelijk voor zorg uit AWBZ, jeugdzorg en re-integratie

Bredase visie op zorg en welzijn BREDA – De gemeente Breda heeft samen met verschillende zorg- en welzijnsinstanties gewerkt aan een visie om te komen tot een Bredaas model voor ‘zorg en welzijn’. Hierin staat concreet hoe de zorg wordt geregeld en wie er verantwoordelijk is voor de uitvoering. De afgelopen tijd voerde de gemeente intensief gesprekken met partners uit het zorgwerkveld, zorgverzekeraars en de Wmo-klankbordgroep. DOOR MONIQUE JANSEN Vanaf volgend jaar is de gemeente Breda verantwoordelijk voor de uitvoering van zorgtaken die nu nog onder verantwoordelijkheid van het Rijk vallen. De nieuwe samenwerking tussen de gemeente, zorgaanbieders, huisartsen en cliëntenorganisaties gaat dan officieel van start. “”Vanaf volgend jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor verschillende zorgtaken, variërend van eenvoudig tot zeer complex. Samen met partners in de stad bereiden we ons goed voor om vanaf 2015 laagdrempelige zorg dichtbij huis te kunnen bieden. Op weg naar een nieuw Bredaas zorgmodel met als uitgangspunt: vrijwillig en zelf waar dat kan, professioneel waar dat nodig is. Met als doel dat Bredanaars zo lang mogelijk thuis, in hun eigen omgeving, kunnen blijven wonen, met toegang tot beschikbare voorzieningen”,

meldt wethouder Miriam Haagh van Zorg en Welzijn. Rap tempo De huidige Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verandert in rap tempo. In 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor meer mensen die zorg aanvragen en voor meer complexe zorgvragen. Daarom is met de zorgaanbieders en clientenorganisaties de beleidskader Wmo ‘Goede zorg doen we samen’ opgesteld. De gemeenteraad moet het beleidsplan en de bijbehorende Wmo-verordening voor 1 november dit jaar vaststellen. Ben Martens van de Wmo-klankbordgroep heeft vertrouwen in de opgestelde visie: “Dit beleidskader is een belangrijke stap in de richting naar de daadwerkelijke uitvoering. Wij denken mee en geven advies namens de cliënten, ook over dienstverlening en communicatie. We zien de wijkteams als een laagdrempelige toeganke-

lijke club professionals. Het is belangrijk om van elkaar te leren. Daarom omarmen wij de inzet van het zorgmeldpunt als informatiepunt waar klachten, maar ook goede oplossingen en ideeën, samen komen.” Zelfredzaamheid In het nieuwe model wordt eerst gekeken naar de zelfredzaamheid van mensen; wat kan zelf óf met behulp van vrijwilligers in de omgeving opgepakt worden? “Daar waar dat niet kan of niet lukt, volgt snel en op maat de juiste ondersteuning. Dat gebeurt vanuit een wijkteam, bestaande uit expertise uit het werkveld en een vertegenwoordiger van de gemeente. Voor de hulpvrager betekent dit dat er één aanspreekpunt is”, meldt de gemeente Breda in een verklaring. Per 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor zorg vanuit de AWBZ, de jeugdzorg en reintegratie.

Wilde achtervolging na negeren stopteken

Bredase drankrijder ramt politieauto BREDA - Een 29-jarige man uit Breda is in de nacht van donderdag op vrijdag op de Backer en Ruebweg aangehouden. Hij negeerde in Teteringen een stopteken waardoor politieagenten een achtervolging inzetten. Op de Konijnenberg botste de bestuurder met hoge snelheid op een politieauto die de weg had geblokkeerd. DOOR ADDO SPRANGERS In de nacht van donderdag op vrijdag negeerde rond 05.00 uur in Teteringen een man in een Citroën een stopteken van politieagenten. Hij ging er met grote snelheid vandoor. De agenten zetten de achtervolging in richting de Backer en Ruebweg en riepen de hulp van collega’s in. Andere agenten

plaatsten hun politieauto midden op de weg Konijnenberg en gaven een stopteken aan de bestuurder van de Citroën. De automobilist verminderde echter geen vaart en ramde het politievoertuig aan de voorzijde. Dronken De Citroën kwam een stukje verder bij een benzinestation aan de Backer en

Ruebweg tot stilstand en de 29-jarige man uit Breda werd daar door de politie gearresteerd. De verdachte werd aangehouden voor het negeren van een stopteken, diverse verkeersovertredingen en het opzettelijk rammen van een politievoertuig. Ook bleek dat de bestuurder met drank op achter het stuur zat, want hij had 2,5 keer meer gedronken dan wettelijk is toegestaan.

Automobilist vlucht na aanrijden scooter BREDA - Een jongen op een scooter is zondagavond rond 22.10 uur aangereden door een auto op de kruising van de Westerparklaan en Lunetstraat in Breda. De autobestuurder is na het ongeval doorgereden, zo meldt de politie. De scooterrijder raakte niet ernstig gewond. De bestuurder van de scooter werd ter plekke behandeld door het ambulancepersoneel en hoefde niet te worden meegenomen naar het ziekenhuis. De exacte toedracht van het ongeval is volgens de politie nog onduidelijk. Zij is op zoek naar getuigen of mensen met meer informatie over de bestuurder van de auto. Beschikt u over informatie, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Breda gastheer van Seniorendagen BREDA - Breda is op zaterdag 21, zondag 22 en maandag 23 juni gastheer van de Nationale Seniorendagen die worden georganiseerd door Active Ageing Nederland. Zij brengen producten en diensten onder de aandacht van senioren. WIJ en lokale verenigingen organiseren demonstraties en activiteiten. Op maandag 23 juni vindt er tevens het congres ‘Vitale Senioren’ plaats, speciaal voor professionals die zich op senioren richten. Het meerdaagse evenement vindt plaats tijdens het internationale tennistoernooi Breda Future op het tennispark van BLTV Breda. Surf voor meer informatie naar www.activeageing.nu/nationale-seniorendagen.html


PERSBERICHT

HEROPENING SHOWROOM BOUWCENTER NELEMANS Meer dan 2.500 m² keuken- en badkamerinspiratie onder ĂŠĂŠn dak Etten-Leur, 12 juni 2014 – In het weekend van 21 en 22 juni vindt voor ondernemer Edgar Nelemans en zijn team een nieuw hoogtepunt plaats: de heropening van de Bouwcenter Nelemans showroom in Etten-Leur. Bouwcenter Nelemans is al decennia lang een begrip in West-Brabant en ver daar buiten. Bekend als toeleverancier van de professionele aannemer is de showroom daarentegen volledig gericht op de particuliere klant, al dan niet gestuurd vanuit een bouwproject. Bij dit bedrijf mag u “Alles onder ĂŠĂŠn dakâ€? letterlijk nemen. Al vanaf de snelweg A58 (EttenLeur) heeft u zicht op het indrukwekkende pand met 2.500 m² showroom waar een totaal pakket aan afbouw materialen tegen verrassend aantrekkelijke prijzen wordt aangeboden. Compleet nieuwe keuken- en badkamershowroom Na weken van verbouwing wordt op zaterdag 21 juni de nieuwe showroom ofďŹ cieel geopend. De zeer stijlvolle showroom is helemaal van deze tijd. Nelemans: “In de moderne showroom kan zowel de consument als de professionele klant genieten van de allerlaatste trends, de nieuwste technische snufjes en de modernste materialen. We bieden een uitermate aantrekkelijk aanbod van kwalitatieve producten tegen verrassende prijzenâ€?. Exclusief in West-Brabant: Next125 Store Een bijzondere plek in de showroom wordt ingenomen door een Next125 Store. Dit bijzondere keukenmerk staat voor internationaal design, duurzaam geproduceerd

Acupunctuur & Massage Gezonde Aanpak bij alle klachten en ziekten Ook: Acupunctuur Faceliften, Verjongen, Afvallen, Losse behandeling â‚Ź50,- en Daoland Zorg Stoppen Roken! Abonnementen vanaf 75,- per maand! Lid NCGB ZZZ\LQ\DQJFHQWUXPFRP +DDJGLMN%UHGD

Yi. Daoland Gezondheid-cafĂŠ, Wudang Yoga, Taijigongfu en Fitness, Qigong, Yijing counselling

Zaterdag 21 juni opruimingsuitverkoop tweedehands artikelen van 10:00 uur tot 16:00 uur bij Stichting StreetwiseBreda, Willemstraat 5 (gebouw Doc-work), ingang aan de Academiesingel bij het groene hek. Veel tweedehands schoenen, kleding, meubelen en (huishoudelijke) apparaten in goede staat,

prijzen vanaf â‚Ź 0.25 ct! De opbrengst wordt gebruikt bij de ondersteuning van dak- en thuislozen.

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten.

Stuc en klusbedrijf

NU 20% KORTING

OP STUC EN SCHILDERWERK

0641211049 www.demmersinterieur.nl

Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Demmers Interieur

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

WWW.HOBBYKAS.NL

Let op!!! ₏150 tot ₏10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl APK keuring vanaf ₏ 21,50 Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

Budget kas

â‚Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â‚Ź 950,-

Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Camping-waterzakken ............................................... â‚Ź 0,70

Showterrein met 36 kassen

Alle DVD’s, CD’s, CD-Roms en computerspelletjes .. ₏ 0,25

EMBREGTS KASSEN

Alle kop en schotels................................................... â‚Ź 0,25 Alle bekers en mokken .............................................. â‚Ź 0,10 Boeken: Damespockets............................................. â‚Ź 0,10 Kinderboeken .............................................. â‚Ź 0,10 Alle foto- en schilderijlijsten ..........................HALVE PRIJS Tijdens aardbeienfeesten (zaterdag en zondag) volop nieuwe kinderkleding en overhemden; damestopjes en shirtjes .......................................................................â‚Ź 0,50

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje� Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

Gors 70 Hoeven 0165-502506

voor een verrassend aangename prijs. De collectie van Next125 omvat o.a. greeploze keukens, vrijhangende keukens met een prachtige afwerking. Nelemans biedt uniek totaalpakket onder ĂŠĂŠn dak De nieuwe ďŹ losoďŹ e sluit uitstekend aan bij de toenemende trend dat consumenten graag ĂŠĂŠn aanspreekpunt hebben bij een verbouwing. Door de compleetheid aan productgroepen biedt Bouwcenter Nelemans een totaaloplossing op gebied van keukens, badkamers, tegels, houten vloeren, laminaat, binnen- en buitendeuren en kastwandsystemen. Vernieuwd online platform Omdat consumenten zich steeds meer online willen oriĂŤnteren heeft Nelemans twee nieuwe websites geĂŻntroduceerd www. nelemanskeukens.nl en www.nelemans badkamers.nl. Beide websites bieden potentiĂŤle kopers een keur aan informatie, tips en aantrekkelijke aanbiedingen. Feestelijk heropeningsweekend 21 en 22 juni Tijdens het heropeningsweekend op 21 en 22 juni is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de vernieuwde showroom onder het genot van een hapje en een drankje.Voor iedere bezoeker ligt er ook nog eens een leuke attentie klaar.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws


ACTUALITEIT

Vrijwilligers kopen verenigingsgebouw

De Dobbelsteen behouden voor Princenhage BREDA - De kogel is door de kerk. Met financiële en morele steun van de Princenhaagse bevolking hebben ondernemende vrijwilligers het verenigingsgebouw De Dobbelsteen van de gemeente Breda overgenomen. Afgelopen zaterdag vond de sleuteloverdracht plaats. “Het gebouw is nu van ons, het dorp Princenhage,” laat Jos Joosten, die de sleutel overnam van wethouder Patrick van Lunteren, trots weten. DOOR HENK KETELAAR Jos Joosten, Jan Posthumus en Marius van Dongen hebben drie jaar lang, samen met vele anderen, er alles aan gedaan om het voormalig schoolgebouw voor de gemeenschap van Princenhage te behouden. In 2011 besloot de gemeente Breda het pand te sluiten. Dat terwijl het volop in gebruik was bij verschillende Princenhaagse verenigingen. Samen sterk De gebruikers (verenigingen) wilden het pand behouden. Met een ‘Samen Sterk’ actie zijn ze in beweging gekomen. Om het pand in handen te krijgen, werd in 2012 de De Dobbelsteen, Brede Sociëteit Princenhage, Coöperatie UA opgericht. “Maar voordat het zover was, is er veel

Uniek in Nederland Doelen 36 is het karakteristieke pand van de voormalige Sint Bernardusschool uit 1932. Na twee jaar lang onderhandelen kregen de vrijwilligers van De Dobbelsteen Coöperatie het pand in bezit. Voor Nederland een uniek gebeuren omdat vrijwilligers het pand in eigendom hebben.

water door de Mark gevloeid,” vertelt Jos, voorzitter van de coöperatie en in het dagelijkse leven arts bij Defensie. “Bij de onderhandelingen zijn alle scenario’s de revue gepasseerd. Het kwam er op neer dat we het moesten kopen.

‘Er ligt nog een berg werk voor ons’ De gebruikers legden geld uit en particuliere Princenhagenaren hebben kleine leningen gegeven, maar dat was niet voldoende. Daarom hebben we ook obligaties uitgebracht welke massaal door de dorpsbewoners zijn gekocht.” Streefbedrag Al gauw hadden ze streefbedrag bij elkaar. “Dat motiveerde ons extra,” merkt Martin Wildeboer, de PR-verantwoordelijke, in dat verband op. Als gebiedsregisseur bij de gemeente Barendrecht weet hij hoe belangrijk dat is. “Het dorp stond achter ons. We hadden een breed draagvlak. Dat gaf niet alleen een prettig gevoel, het versterkte onze positie in de onderhandelingen met de Gemeente Breda die met succes zijn gevoerd,” complimenteert hij Jos die onmiddellijk reageert. “Pas na lang en strak onderhandelen konden we het

V.l.n.r.: Jos Joosten en Martin Wildeboer, twee van de vele vrijwilligers die de Dobbelsteen hebben overgenomen. FOTO HENK KETELAAR

overnameplan aan de ledenvergadering voorleggen. Het komt erop neer, dat het pand ons eigendom is en we de grond in erfpacht hebben.” Vrijwilligersteam “Als een onoverwinnelijk team hebben we

de klus geklaard,” benadrukt hij. “Marius is de man die De Dobbelsteen feitelijk beheert, overigens een kolfje naar zijn hand. Jan is onze technische man die alle technische zaken voor zijn rekening neemt. S amen en in samenspraak met de gebrui-

kers gaan we De Dobbelsteen exploiteren. De gemeenschappelijke betekenis die het voor het dorp heeft, staat daarbij centraal. Veel werk is verzet maar er ligt nog een berg werk voor ons,” zegt Jos nuchter maar wrijft daarbij wel met veel zin in zijn handen.

‘Met taal kun je 24 uur per dag bezig zijn’

Rob Mies schrijft dichtbundel met twitterpoëzie BREDA - Of het woord bestaat is onduidelijk maar anders zou het toch echt een plaatsje in de Dikke van Dale ver- DOOR CUNY SUSELBEEK dienen. Want wat Rob Mies schrijft is pure twitterpoëzie. In de titel van zijn nieuwe dichtbundel ligt het allemaal verborgen. 140 glimlachjes. Verkregen uit 140 twitterberichten die hij in het afgelopen halfjaar op zijn Facebook- Een twitterbericht mag niet meer dan 140 tekens bevatten en dat vindt Mies nou juist pagina zette. Op rijm wel te verstaan.

zo leuk. In weinig woorden veel vertellen. Want veel van zijn twitterrijm gaat verder dan de dagelijkse gedachte. Er mag best een dubbele bodem inzitten. ‘Voor de belangrijkste dingen/ in je leven/vind je altijd tijd/voor de rest/dat is een feit/en weet je best/vind je altijd een excuus’. Mies (46) is geboren in Emmen maar woont al vanaf zijn 2e jaar in Roosendaal. Hij geeft in het dagelijks leven les aan Avans in Breda maar gaat in het nieuwe schooljaar werken aan de Academie voor Gezondheid in Tilburg. Tevens is hij bezig om te promoveren op het onderwerp ‘Kwaliteit in de Zorg’. En alsof het nog niet druk genoeg is in zijn leven is hij onlangs vader geworden van zoon Tijn. Een man die zijn tijd dus behoorlijk moet verdelen.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO CUNY SUNSELBEEK

www.internetbode.nl

Rob Mies met zijn gedichtenbundel ‘140 glimlachjes’.

Taal Inspiratie? Hij kijkt verwonderd op. “Die zit overal. Als ik in mijn auto zit en ik zie een bord alle richtingen dan zie ik dat ie toch echt maar één richting aanwijst. En dan heb ik voor ik het weet alweer een gedichtje in mijn hoofd. Of zo’n bordje: klaar terwijl u wacht, daar ga ik echt over nadenken. Heerlijk! Dat kan namelijk helemaal niet.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Iets kan niet al klaar zijn terwijl ik nog aan het wachten ben. Mensen denken vaak dat poëzie stoffig is maar taal is iets waar je 24 uur per dag mee bezig kunt zijn. Ik zit vaak voor mijn werk in een technische ICT omgeving en dan is het heerlijk om met mijn creatieve kant bezig te zijn.” Mies heeft meerdere bundels op zijn naam staan waaronder Put met Peren, Novemberlittekens en Lang leve de Lenteliefde. Wie op zijn website www.robmies.nl een bundel bestelt krijgt een gratis exemplaar meegestuurd van zijn vorige bundels. Humor Rob Mies behoort bij de grondleggers van het Dichtersrad dat 15 jaar geleden werd opgericht en inmiddels is overgegaan in het dichterscollectief AQuaREdt. Zijn poezie is op woensdag- en zondagavond te beluisteren in het radioprogramma ‘Bloedend Haerdt’ op Radio Stad Roosendaal . Hij vindt het belangrijk om de schoonheid van taal over te brengen. Het moet vooral laagdrempelig zijn en liefst om te lachen. Want zijn gedichten mogen dan vaak zwartgallig zijn, er zit altijd een flinke dosis humor in. Mies schrijft niet alleen maar schildert en tekent ook portretten waarbij hij zijn lat altijd hoog legt. “Je moet je doelen zo hoog mogelijk stellen dan zit je altijd nog goed als dingen niet zo goed lukken.” De bundel 140 glimlachjes is verkrijgbaar via de website en bij de Boekenwurm.

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


Juni 2014

Woonlasten lopen op Hoe kunnen we wonen betaalbaar houden?

Via www.alleewonen.nl/woonlasten geven wij in een film antwoord op vragen.

Niet alleen uit onderzoek, maar ook door oplopende huurachterstanden merken wij dat steeds meer huurders financieel in de knel komen. De jaarlijkse huurverhoging doet daar nog een schepje bovenop. Veel zittende huurders geven aan het idee te hebben dat zij de volledige rekening betalen. Het is dan ook terecht om te vragen welke keuzes AlleeWonen maakt om het wonen voor nu en in de toekomst betaalbaar te houden voor de mensen die een sociale huurwoning het meest nodig hebben. Het antwoord op deze vraag geven wij in een film die AlleeWonen op YouTube heeft gezet. Via onze website www.alleewonen.nl/woonlasten kunt u deze film bekijken. Ook de presentatie die wij over dit thema aan de huurdersvertegenwoordigers hebben gegeven vindt u daar.

Sponsoring

Bewoners bepalen het zelf

AlleeWonen sponsort jaarlijks diverse activiteiten in wijken en buurten waar veel van onze huurders wonen. Zo hebben wij de avondvierdaagse van Hoge Vucht en Princenhage een financiële bijdrage gegeven, de Haagse Beemdenloop als ook het straatfestival En Plein Public dat van de zomer weer langs verschillende wijken trekt. Maar ook de Voedselbank Breda en Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemers Breda kunnen dit jaar op onze sponsoring rekening.

Steeds vaker geeft AlleeWonen de regie over activiteiten en ontwikkelingen in handen van bewoners zelf. Waar nodig bieden wij ondersteuning. Een mooi voorbeeld is de stadslandbouw die in de Bredase wijk Geeren van de grond komt. Op een perceel van 1,3 hectare werken zo’n 60 vrijwilligers hard om van dit initiatief een succes te maken.

Wijkbewoners selecteren zelf nieuwe bewoners In Geeren-Zuid loopt een proef genaamd Wonen+ waarbij woningzoekenden snel aan een sociale huurwoning kunnen komen in ruil voor 120 uur vrijwilligerswerk per jaar en vergoeding van € 50 per maand. Woningzoekenden kunnen ‘solliciteren’ naar een woning. Een selectiecommissie vanuit buurtonderneming Wijkavontuur selecteert de kandidaten en gaat ook in gesprek met de nieuwe huurders over welk vrijwilligerswerk nodig is in de buurt en wat de kandidaat leuk vindt om te doen. Inmiddels zijn de eerste Wonen+ huurders gesetteld en zijn al aan de slag met het vrijwilligerswerk. Meer over Wonen+ en de verhalen van deze vrijwilligers kunt u vinden op www.alleewonen.nl.

Wilt u ook via Wonen+ snel een woning? Solliciteer dan via www.klikvoorwonen.nl/ wonenplus.

Onderhoud AlleeWonen voert het gehele jaar onderhoud uit aan de woningen. Een deel van dit onderhoud gaat via een projectmatige aanpak. Denk hierbij aan schilderwerk aan de buitenkant, installeren energiezuinige CV-ketels, herstelwerk aan gevels, daken en goten. Zo is AlleeWonen onlangs gestart met groot onderhoud aan het seniorencomplex aan het Gerrit Rietveldplein. De werkzaamheden vinden vooral aan de buitenkant plaats. Meer informatie over onze onderhoudswerkzaamheden vindt u op www.alleewonen.nl bij ‘Nieuws’.

Niels den Boer heeft hierin de trekkersrol voor wat betreft het commerciële gedeelte. Samen met anderen gaat hij via een nog op te richten coöperatief bewonersbedrijf groenten en kruiden verbouwen die verkocht gaan worden aan ONS Restaurant, andere winkels en restaurants in de buurt en buurtbewoners. Op de vraag waar Niels zijn motivatie vandaan haalt om aan dit initiatief te werken, antwoordt hij: “het is meer dan de moeite waard om op zo’n leuke manier in mijn eigen buurt te werken aan iets wat al een aantal jaar mijn hobby is. Mede door de crisis kunnen stadslandbouw en meer van dit soort activiteiten opbloeien. Mijn toekomstideaal is een gezonde lokale wijkeconomie, waar bewoners er samen voor kunnen zorgen dat ze het goed hebben: power to the people!”

Blijf op de hoogte via onze social media! Wilt u gedurende het hele jaar goed op de hoogte blijven wat AlleeWonen allemaal doet op het gebied van woonlasten, onderhoud en leefbaarheid in wijken en buurten? Volg ons dan op Facebook en Twitter.

Fotografie: Sahin Sisic.

Jaarverslag Het uitgebreide jaarverslag over 2013 kunt u lezen op www.alleewonen.nl bij het onderdeel ‘over AlleeWonen/ publicaties’. Hierin doen wij verslag van onze activiteiten in 2013 op de gebieden ‘wonen’, ‘leven’ en ‘ondernemen’ en de financiële resultaten.

Hier plaatsen wij dagelijks berichten over onze activiteiten en die van onze huurders. Postbus 3522 4800 DM Breda Bezoekadres: Spoorstraat 200 4811 BH Breda Telefoon 076 - 523 26 00

www.alleewonen.nl


Woensdag 18 juni 2014

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl Omgevingsvergunningen Verlening omgevingsvergunning met afwijking Haagweg 141 Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat zij op 16 juni 2014 ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de omgevingsvergunning hebben verleend voor s

aagweg 141, realiseren van 2 appartementen, H (NL.IMRO.0758.AB2014035002-0401).

Ter inzage De omgevingsvergunning ligt ter inzage van 19 juni tot en met 30 juli 2014. De vergunning is vanaf 25 juni 2014 te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www. breda.nl, via: ‘Wonen Wijken en Vervoer’ > ’Ruimtelijke Plannen’ > ’ Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de omgevingsvergunning ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Tot en met 30 juli 2014 is het voor belanghebbenden mogelijk om tegen de verleende vergunning schriftelijk beroep in te stellen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA te Breda. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. In spoedeisende gevallen kunnen belanghebbenden tegen het besluit een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Zeeland West-Brabant.

Ter inzagelegging omgevingsvergunning met afwijking St. Janstraat 22-22A te Breda Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ter inzage ligt s 3T*ANSTRAAT !TE"REDA VERBOUWVANEENPAND tot maximaal negen studio’s/appartementen (SBA 2014/0082). Ter inzage De ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ligt ter inzage van 19 juni tot en met 30 juli 2014. Het ontwerp

GemeenteRaad Breda Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen 23 juni commissie Economie 24 juni commissie Ruimte 25 juni commissie Maatschappij 26 juni commissie Bestuur 10 juli raadsvergadering

is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de ontwerp omgevingsvergunning met afwijking ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijze Van 19 juni tot en met 30 juli 2014 kunt u uw zienswijze op het ontwerp afwijking naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 45 24.

Vermijd de zomerdrukte In mei, juni en juli is het bij de balies in het Stadskantoor extra druk in verband met aanvragen en afhalen van reisdocumenten. Dit zorgt voor langere wachttijden dan normaal als u geen afspraak heeft gemaakt. Waarom wachten? Maak een afspraak via deze site. U bent dan snel aan de beurt. Wij zijn ook op woensdagavond open tot 20.00 uur.

Ter inzagelegging ontwerpbestemmingsplan Binnenstad, Vlaszak Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Binnenstad, Vlaszak (NL.IMRO.0758 BP2014001003-0301) ter inzage ligt. Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in transformatie van de panden van voorheen de Sociale Dienst aan de Vlaszak en het voormalige Hendrikspand naar circa 76 woningen en commerciĂŤle ruimte tot circa 1.780 m2, alsmede ondergrondse parkeergarages. De begrenzing van het plangebied is als volgt : de panden van de Sociale Dienst met bijbehorende binnentuin liggen aan de Vlaszak/ Veemarktstraat en het pand van Hendriks ligt op de hoek Catharinastraat/Boschstraat. Informatieavond Voor belangstellenden zal een informatieavond worden gehouden over dit ontwerpplan op dinsdag 1 juli aanvang 19.30 uur, locatie Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10, ontvangstzaal A.030.

Ontwerpbestemmingsplannen Ter inzagelegging Ontwerpbestemmingsplan ‘Rithmeester Park’ Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het ontwerp van het bestemmingsplan ‘Rithmeester Park’ (NL.IMRO.0758.BP2013034001-301) ter inzage ligt. Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in een nieuwe planologische regeling voor Rithmeester Park en maakt de ontwikkeling van een bedrijventerrein mogelijk. Het plangebied ligt tussen de A16/HSL, de Graaf Engelbertlaan en de Princenhagelaan. Inloopavond Op donderdag 26 juni 2014 vindt een informatieavond plaats bij Dinalog, Princenhagelaan 13 vergaderruimte begane grond (vergaderkamer 1). Deze inloopbijeenkomst begint om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Tijdens de avond kunt u binnenlopen, het plan bekijken en vragen stellen. Ter inzage Bovengenoemd plan is te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en ligt van 19 juni tot en met 30 juli 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www. breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgrifďŹ e in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf). Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgrifďŹ e.

Zienswijze Tijdens bovengenoemde periode kunt u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan ‘Rithmeester Park’ naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar de gemeenteraad van de Gemeente Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens werkdagen een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 46 11.

Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage van 19 juni tot en met 30 juli 2014. Het bovengenoemde ontwerp is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Ook ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijze Van 19 juni tot en met 30 juli 2014 kunt u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar de gemeenteraad van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 38 96.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV) OnthefďŹ ng geluidshinder artikel 4.2.1.

Bezwaar Tegen het besluit kan iedere belanghebbende op grond van het bepaalde in artikel 8:1 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons bezwaar maken. Een eventueel bezwaar dient, schriftelijk en met redenen omkleed, binnen zes weken na datum van verzending van het besluit gestuurd te worden naar burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voorlopige voorziening Wanneer tegen het besluit bezwaar is gemaakt, kan indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dit vereist, een voorlopige voorziening worden aangevraagd bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-WestBrabant te Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA te Breda.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

Commissie Economie s

23 juni 20.30 uur (aangepast tijdstip) s "ESPREEKNOTITIE4EGENPRESTATIE

Commissie Ruimte 24 juni 19:30 uur s 6ASTSTELLENBESTEMMINGSPLAN5LVENHOUT$ORPSSTRAAT s 6ASTSTELLENBESTEMMINGSPLAN"OUVERIJEN

25 juni 19:30 uur s 6ERZOEK#/!OPVANGVLUCHTELINGEN0)$E"OSCHPOORT s "ELEIDSKADER7-/

Commissie Bestuur In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Het besluit en bijhorende stukken liggen van 19 juni tot en met 30 juli 2014 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

Gericht aan: Heijmans Wegen Grote Projecten (namens

Commissie Maatschappij Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

Rijkswaterstaat) Locatie: A16; HRR km 60.15 Viaduct Westrik en HRR km 72.0 kunstwerk Liesbos Korte inhoud: onthefďŹ ng geluidshinder in verband met werkzaamheden aan viaduct Datum besluit: 12 juni 2014

26 juni 19:30 uur s $ERDESERIEBEGROTINGSWIJZIGINGENENAANVULLENDE

s s s s

kredietvotering herinrichting voorplein ChassĂŠ RONDEXPLOITATIEENKREDIETVOTERINGPROJECT ' Gasthuispoort :IENSWIJZE6EILIGHEIDSREGIO-IDDEN 7EST"RABANT 6EILIGHEIDSMONITOR 2AADSBRIEFEERSTEBESTUURSRAPPORTAGE !ANPAKVUURWERKOVERLAST

GemeenteRaad www.breda.nl/gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgrifďŹ e@breda.nl 076-5293499 www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

Badminton iets voor jou? Kom meespelen BAVEL - Binnen BC Bavel gelden voor de jeugd vaste in- en doorstroommomenten. Op deze manier kunnen we een vast programma volgen, waardoor we onze jeugd een ideaal trainingsopbouw kunnen bieden en nieuwe leden een goede start.

Na de zomervakantie is er weer een in- en doorstroommoment. Om de doorstroming goed te organiseren, weten we graag voor de zomervakantie welke nieuwe leden we na de vakantie mogen verwelkomen. Lijkt badminton je leuk? Of twijfel je nog, maar wil je het graag proberen? Kom dan komende week een keer gezellig meespelen. Kinderen van 7 PAGINA 5

tot 12 jaar zijn welkom op zondag 22 en 29 juni van 9.30 tot 11.00 uur. Kinderen van 13 jaar en ouder zijn welkom op vrijdag 20 en 27 juni om 19.00 uur. Graag vooraf opgeven via: secretariaat@bcbavel.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie. Uiteraard trainen we hard, maar het plezier staat voorop. Tot zondag of vrijdag op de training.


ACTUALITEIT

Droom gaat in vervulling

Column

Van den Einde debuteert met thriller BREDA - Een boek schrijven en uitbrengen. Dat was de droom die Jos van den Einde (41) uit Oosterhout dit jaar in vervulling zag gaan. Hij is trots op resultaat: ‘Een bromtol in de sneeuw’, dat hij in eigen beheer op de markt bracht. Nu stort hij zich op de marketing, die hij ook zelf moet doen.

Eugène de Kok

Spijt is niet moeilijk Ongelooflijk, bizar, onvoorstelbaar en onwerkelijk … Hoe vaak heeft u deze woorden eind vorige week uitgesproken? Ik vaak, maar Erik Staal is dan ook ongelooflijk, bizar, onvoorstelbaar en onwerkelijk. Een korte uitleg voor degenen die het verhoor van de oud-baas van Vestia door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties hebben gemist. Staal is de man die de Rotterdamse woningcorporatie Vestia samen met wat vazallen op de rand van de afgrond bracht door te speculeren met risicovolle derivaten, een financieel product waar ik, net als 99,9 procent van de Nederlanders, waaronder Staal zelf, niets van snap. Toen de problemen in 2012 in hun volle omvang duidelijk werden, kon de corporatie alleen met miljarden euro’s van andere corporaties worden gered. Het bijna-faillissement vormde, samen met enkele andere schandalen in de sociale huursector de aanleiding voor de enquête. Staal werd donderdag door de Tweede Kamerleden gehoord. Het was een beschamende vertoning. Duidelijk getraind door deskundigen, die Staal makkelijk kon betalen met zijn gouden handdruk van 3,6 miljoen euro, gaf hij bewust langdradige en ontwijkende antwoorden. Bovendien liet zijn geheugen hem regelmatig in de steek. Het meest pijnlijke moment was toen hem werd gevraagd of hij spijt had. “Spijt, ik vind dat een moeilijk begrip”, zei hij. Derivaten zijn moeilijk, meneer Staal, spijt niet. Spijt heb je als door jouw wanbeleid een organisatie bijna op de fles gaat, het vertrouwen in een sector tot beneden het dieptepunt zakt, niet al te welgestelde mensen veel meer huur moeten gaan betalen en honderden mensen op straat komen te staan om de financiële problemen (deels) op te lossen.Wie donderdag heeft gekeken weet dat het Staal niet deert. Hij wil alleen zijn straatje schoon vegen. Ik denk dat hij na het verhoor naar een vijfsterrenhotel is gegaan om de dag erna in de business class terug te vliegen naar zijn riante villa op Bonaire. Daar heeft hij alles van zich afgeschud en zijn zinnen verzet met het voetbalduel tussen Nederland en Spanje op zijn splinternieuwe curved televisie. Ongelooflijk, zal hij hebben gemompeld na de magistrale zege. Ongelooflijk, bizar, onvoorstelbaar en onwerkelijk zeg ik nogmaals over deze man.

DOOR ANJA BOUWMAN Jos is in het dagelijks leven docent op een scholengemeenschap in Breda. Daar werken meer mensen die naast hun werk schrijven. “We kregen een club van schrijvers. Aan een van hen, een docente Nederlands, liet ik mijn eerste teksten lezen. Ze was positief en moedigde me verder mee te gaan. Het is echt goed wat je doet, zei ze.”

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode

Ruimte Het idee om te schrijven had Jos al veel langer. Voor hij in het onderwijs aan de slag ging, werkte hij in de ICT. In een functioneringsgesprek vroeg zijn toenmalige hrm-manager wat hij zou willen bereiken naast zijn werk. ‘Schrijven,’ besefte hij. Hij maakte direct ruimte voor zichzelf door een halve dag per week vrij te nemen.

Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

Schrijver Jos van den Einde gaat met zijn eerste boek ‘Een bromtol in de sneeuw’ de Brabantse boekwinkels langs. In Willemstad sprak hij met Liesbeth Uilenbroek en Marjan Bakker. FOTO ANJA BOUWMAN

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Schoolkrant Als kind schreef de Brabander al verhalen

voor verenigingsbladen en schoolkranten. Een boek was toch weer even iets anders. Daarom begon hij met het bedenken van de context: waar zou het verhaal zich af gaan spelen. Kort daarna was hij met zijn ouders in een hotel in Parijs en wist hij het. Een hotel, daar zou zijn verhaal zich gaan ontvouwen. Hilarisch Hij koos ervoor om in de ik-vorm te gaan schrijven. Bijzonder, want de hoofdpersoon in het boek is een beetje wereldvreemd, jong meisje dat in een hotel werkt. Ze is anders dan anderen.

‘Ik ben een beetje ouderwets’ Hoe dat komt, dat is het thema van de psychologische thriller. Het is een zoektocht naar het verleden van

de hoofdpersoon. Het boek is spannend, maar tegelijkertijd hilarisch. Het leest makkelijk en bevat veel humor. Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. “Ik ben een beetje ouderwets. Er komt bewust geen mobieltje in het boek voor”, zegt Jos. Ook in mijn werk als docent maak ik geen gebruik van digitale schoolborden. Ik hou niet van dat snelle.” Vijftien jaar Jos heeft uiteindelijk vijftien jaar aan het boek gewerkt. “Soms ging het vanzelf, andere keren moest ik eerst in de stemming komen. Vaak zette ik dan muziek op, zoals Marillion. Hij is blij met het resultaat, maar vindt het wel moeilijk om zichzelf nu te gaan promoten. Jos is inmiddels aan zijn tweede boek begonnen. Over de inhoud laat hij nog niet veel los, maar zeker is, dat het verhaal zich voor het digitale tijdperk zal afspelen.

The Pine Box Boys thuis in Breda

Puzzel week 25 De oplossing van deze puzzel is in week 26 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

BREDA - San Francisco is de eigenlijke thuishaven van The Pine Box Boys, maar in Breda zijn de ‘murder ballads’en ‘bloody bluegrass’ vertolkende heren inmiddels al bijna net zo thuis. Telkens terugkerende bezoeken hebben het Amerikaanse gezelschap hier in de regio een trouwe en zich steeds verder uitbreidende fanbase bezorgd. Breda mocht dus ook deze keer niet op het lijstje ontbreken tijdens de korte Europese tournee. Zondagmiddag gaf de band een geslaagd en druk bezocht optreden in Sound Dog, trefpunt van muzikanten, aan de Oude Baan. FOTO ADDO SPRANGERS PAGINA 6


LIEF EN LEED

Weekenddiensten Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 - 52 58 500, Molengracht 21. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Familieberichten Elke uitvaart vertelt zijn eigen verhaal. “Hans (47), vastberaden en sociaal, op hem kon je rekenen.”

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Openingstijden Gemeente Breda Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Tel: 14 076 Maandag t/m Vrijdag 09.00 – 12.00 uur en 12.00 – 16.00 uur (op afspraak)

076 - 521 68 77 www.zuylen.nl

Astrologie

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

Zomercursus: 14 t/m 18 juli, 5 ochtenden of 10/9 t/m 8/10, 5 woensdag avonden Voorstraat 142 te Roosendaal, 0165-545727, jopieweijenhoven@hotmail.com www.facebook.com/astrologie.tarot

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

POELIERSHUIS

kwaliteit is onze service!

De Brocante Loods Brocante, Antieke meubels, Curiosa en woonaccessoires

www.debrocanteloods.nl Slingerweg 116, Breda, T. 06-57887927

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur

Heerlijke gegrilde kip + delen Ook diverse kip producten voor op de Barbecue -OERWIJKs"REDAs 

‡3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

‡,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ ‡*DDVKHNZHUNHQ ‡6LHUKHNZHUNHQ ‡%DONRQKHNNHQ

Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037

ONGEDIERTE?

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

Uniek in Nederland: Chinese kruiden massage en Original Tenderpoints Tuina

Chinese therapie van oost tot west Uw pijnklachten oplossen? Eenvoudig en onmiddelijk resultaat

GRATIS!

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Mail naar: info@traas.nl of kijk op:

Een beetje verscholen op nummer 13a aan het van Bergenplein in Etten-Leur Noord is de Yoqido Meridian Health praktijk gevestigd. Eigenaar Yun Feng Lan is daar begin januari gestart met zijn voor Nederland unieke behandelingen om pijnklachten te verhelpen. Deze behandelingen zijn gebaseerd op therapeutische massage, acupressuur en het reguleren van energiestromen. Praktijk voor original tenderpoints tuina en Chinese kruiden massage, dat houdt in oude traditionele Chinese therapieen gecombineerd zijn met de nieuwste technieken uit Oost en West. Behandeling Bij de behandeling wordt gekeken naar de oorsprong van pijnklachten, waarna

vervolgens de therapeutische massage wordt gebruikt. Original Tenderpoints Tuina en Chinese kruiden massage zijn een mix van massage en acupressuur om door druk blokkades op te heffen en het immuunsysteem stimulerend en zo de pijn te verminderen of verwijderen. Vervolgens wordt met massage op de doorstroming van energie gewerkt via de meridianen die we in ons lichaam hebben en dat zijn er twaalf. Klachten Deze Chinese natuurgeneeswijze bestaat dus eigenlijk uit drie therapieën, de Chinese kruiden massage en Original tenderpoints tuina met therapeutische massage en acupressuur voor pijnbehandeling en de

meridiaan massage voor de doorstroming van energie en ontspanning. Yoqido Meridian Health heeft diverse soorten behandelingen voor onder andere: reuma aandoening, migraine, hoofdpijn, pijn en/of stijfheid in de nek, rugpijn, schouderpijn of stijfheid, gewrichtsklachten, zenuwpijn, spierkramp, menstruatiepijn, koude en/of stijve armen en benen, vermoeidheid, slapeloosheid enzovoorts. De therapieën kunnen afzonderlijk en gecombineerd toegepast worden en de duur kan variëren van 30 tot 60 minuten, de behandeling tarieven zijn vanaf €30,uiteraard met voordelige pakketaanbiedingen. Een behandeling heeft binnen 15 minuten al een positief resultaat.

Gratis Om kennis te kunnen maken met deze bijzondere Chinese natuurgeneeswijze biedt Yoqido Meridian Health de mogelijkheid tot een gratis proefbehandeling van 30 minuten. Deze aanbieding is geldig tot 31 december 2014. Behandelingen vinden uitsluitend plaats op afspraak en hiervoor kunt u bellen met onderstaand telefoonnummer.

Yoqido Meridian Health, van Bergenplein 13a (gebouw praktijk ABC), Etten-Leur. Telefoon: 06 - 118 315 95. Website: www.yoqido.com; e-mail: yoqido88@gmail.com PAGINA 7


facebook.com/wijkwijsbreda Tel: (076) 525 15 00 Kopij: redactie@wijkwijsbreda.nl

Wat zou u doen?

{

Scheiding na huwelijk met klassieke rolverdeling

Er zijn twee kanten aan uw vraag: de praktische (gerechtelijke en economische) en de emotionele kant. Beide zijn belangrijk, hoewel u juist bij de te regelen zaken ondersteuning zoekt. U kunt daarvoor bij verschillende instanties terecht, bijvoorbeeld bij het Sociaal Team in uw wijk of bij ouderenbonden, als u lid bent, voor informatie. Er komt een hoop regelwerk en verwerking op u af: wellicht kunnen uw kinderen of een goede vriendin helpen. De belangrijkste stap heeft u al gedaan: een besluit nemen. Houd deze gedachte vast; met iedere stap komt u dichter bij uw zelfstandige, nieuwe leven! Lenny Sinke

Ik ben al 37 jaar getrouwd en heb altijd de rol van huisvrouw op me genomen. Sinds enkele maanden ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet met deze man verder wil leven, maar eerder uit gewoonte bij hem ben gebleven. Ik denk nu aan een scheiding. Ik heb noch een eigen inkomen of vermogen, weet niet waar ik moet beginnen of waar ik recht op heb. Daarom blijf ik de stap naar scheiding maar uitstellen. Hoe kan ik deze toch het beste zetten?

{

Eigen besluit verder uitwerken

Regie in eigen hand houden Een belangrijke keuze in uw leven, maar met nog (te) veel vragen die wachten op gepaste antwoorden voor verantwoorde vervolgstappen. Als maatschappelijk werker kan ik antwoord geven op praktische vragen over inkomen, wonen en welzijn. Maar mogelijk kan een kennis of vriendin dit ook. Waarom dan naar een professional gaan? Wenselijk is om niet in een ‘vechtscheiding’ terecht te komen. Een mediator is wellicht prettiger voor beiden dan een advocaat. Blijf in gesprek met uw partner over het kernprobleem. Misschien vindt u toch samen oplossingen om verder te gaan. Het allerbelangrijkste advies: houd zoveel mogelijk de regie in eigen hand. En als u echt de keuze heeft gemaakt om te scheiden, volg dan uw hart. Hopelijk vindt u dan snel weer de balans terug. Ad Taks, Sociaal Team Breda

Hieronder het probleem van volgende maand. Reacties graag voor 1 juli naar: redactie@wijkwijsbreda.nl

Vraag voor volgende maand

Puberende kleinkinderen Als ze klein zijn is opa de grote held en oma de liefste van de wereld, maar dan groeien kleinkinderen uit tot pubers. Wij krijgen opeens te maken met kleinkinderen die zich ongenietbaar en soms zó onbehoorlijk gedragen. Hoe werkt dat door op de relatie met je eigen kinderen: hun ouders? We traden laatst nogal corrigerend op en kregen daar een heftige discussie over. Hoe kunnen we ons het beste opstellen en zorgen dat de goede contacten van vroeger in stand blijven?

Knelpunten in kaart brengen Elke relatie heeft een leuke en minder leuke kant, de laatste is gaan overheersen. Heeft u samen voldoende gezocht naar oplossingen; is uw partner het eens met uw echtscheidingsplannen? Ga bij twijfel in gesprek met een maatschappelijk werker of psychosociaal hulpverlener om knelpunten en motieven op een rij te zetten. Woede, verdriet of angst om alleen verder te gaan: ook hierbij hulp zoeken kan verstandig zijn. Wanneer u zeker weet dat u wilt gaan scheiden, kunt u de stap alleen zetten of met uw partner samen tot een besluit komen. Denk ook aan een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar (veel advocatenkantoren houden een gratis spreekuur). Maak in ieder geval voor uzelf een overzicht van bezittingen en schulden, nodig voor uw administratie na de scheiding en ’t bepalen van de kosten voor levensonderhoud. Anja Balemans, psychosociaal hulpverlener

Ontdek het plezier van een leven lang leren beginners, breien en haken, schrijven en de nieuwe cursus ‘Goed ouder worden’. De Brede Aa staat voor samen leren in een kleine groep, met deskundige begeleiding. Betaalbaarheid én kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel. Met de BredaPas krijgt u 50% korting op het hele aanbod. U kunt kie-

zen uit een cursus overdag (Huis van de Heuvel) of ’s avonds (Florijn College). Nieuwsgierig geworden? Bekijk het nieuwe aanbod 2014-2015 op de website en in onze nieuwe brochure. Volksuniversiteit De Brede Aa, Dr. van Mierlostraat 37, tel. (076) 521 72 33, Breda@volksuniversiteit.nl, www.volksuniversiteit.nl/breda.

HOVO Zomercursussen In juni, juli en augustus organiseert HOVO Brabant Seniorenacademie weer een zomeracademie met een tiental aantrekkelijke onderwerpen over kunst, cultuur en geschiedenis in één-, twee- of driedaagse cursussen. Soms in combinatie met stadswandeling of museumbezoek op locatie. Leslocatie Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. Aanmelding circa twee weken voor de eerste cursusdag en verder op aanvraag zolang er plaats is.

Cursisten van de brede aa. Een oude hobby weer oppakken of juist iets nieuws leren? Bij Volksuniversiteit De Brede Aa maakt u uw keuze uit meer dan 120 cursussen

en workshops op het gebied van creativiteit, communicatie, vreemde talen, kunst en cultuur. Zo starten er in het najaar cursussen iPad voor

Snel en gemakkelijk inschrijven via: www.hovobrabant.nl. Ook voor de zomerbrochure en informatie over het winterseizoen.Tel: (013) 466 81 19 of info@hovobrabant.nl. Kantoor gesloten van 28 juli t/m 15 augustus.


Wijkactiviteiten Zaterdag 21 juni Princenhof: Bingo 13.30 uur. Zaal open 13.00 uur. Kosten € 8,00 (KBO leden € 6,00). Tien rondes en een superronde. Dinsdag 24 juni Heksenwiel: Filosofisch café 10.00-12.00 uur. Aanmelden bij Erica Mooijekind, tel. (076) 521 23 02 of e.mooijekind@rodekruisbreda.nl Princenhof: Chi Kung 9.00-10.00 uur. Ontspannen door beweging. Nieuwsgierig? Kom eens langs voor een gratis proefles. Princenhof: Thuisboetiek FiTTs 14.00-16.00 uur. Verkoop van moderne dameskleding en accessoires zoals tassen, sieraden en sjaals. Woensdag 25 juni Boymere: Riktoernooi 14.00-17.00 uur. Kosten € 1,50. Inschrijven in de Blaauwe Kaeter vanaf 13.30 uur. Vrijdag 27 juni Princenhof: Wandel en Match 10.00 uur. Balieweide: Pastamaaltijd 17.30 uur. Menu: lasagne, salade en een toetje. Kosten € 7,45 (BredaPas € 4,60). Aanmelden t/m dinsdag 24/6. Zaterdag 28 juni Heksenwiel: Lunch 12.30-13.30 uur. Menu: kop soep, diverse broodsoorten en beleg, melk of jus d’orange en een nagerecht of fruit. Kosten € 3,90 (BredaPas € 3,00). Aanmelden t/m woensdag 25 juni. Dinsdag 1 juli Boymere: Lunch 12.15 uur. Prima verzorgde lunch, inclusief soep van de dag. Kosten € 5,00 (BredaPas € 4,00) Aanmelden t/m vrijdag 27 juni.

Mediawijs in Bibliotheek Zuidoost In de maanden juni en juli staat de Mediabar in Bibliotheek Zuidoost met diverse nieuwe digitale apparaten zoals tablets, e-readers en laptops. Ook is er een ‘Braintrainer’ aanwezig voor leuke quizzen en geheugenspelletjes. De Mediabar is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek.

NIEUW Fernando en zijn Chef-Kok verrassen u graag met hun specialiteiten. Kwaliteit is geen toeval

Rucphenseweg 30, Klein-Zundert 076-5977979

www.restaurantfernando.nl

21 JUNI BREDA GAMMA VRIJMARKT (SPINVELD)

29 JUNI RIJSBERGEN BOEDHA VRIJMARKT

INL/ RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW. DEMARKTEN.COM

Safe & Go.

Laat frisse lucht binnen en de rest buiten. ventilatie van WERU

Brommobielen

kunststof kozijnen kan

Doornboslaan 104 4816 EA Breda Tel 076 - 5720494 www.vangils-autos.nl

uw raam gerust open blijven staan, ook als u even weg bent. Uw woning blijft heerlijk geventileerd. Een gezond

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS

klimaat. Een zeker idee.

www.betanco.nl Vestiging Etten Leur, Vosdonk 4, Etten-Leur, Tel. 076-5032800 Vestiging Yerseke, Kreeft 6a, Yerseke, Tel. 0113-574173 www.kumasol.nl

Feestje? Vraag naar onze mogelijkheden

Party-centrum/Feestcafé Dijklaan 61, Breda, 076-5329950 het.stamcafé@gmail.com www.hetstamcafe.nl

AARDAPPEL

PA K H U I S

Diverse verenigings mogelijkheden

AUTO-BUS VERHUUR

ALLES KM VRIJ !

TE HUUR PARKEERPLAATSEN

076-5022267 - Etten-Leur

OP AFGESLOTEN TERREIN BIJ CS

BREDA

€ 3,35 PER DAG WWW.KODAWONINGBEHEER.NL

D A N S EN ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN VOOR SINGLES & PAREN: ZATERDAG 28 JUNI HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN Ingang Lagestraat 1 cq 3 naast pinautomaat Zaal open 19.30 uur start 20.30 uur Inlichtingen: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl LIVE BAND MET GOEDE DANS MUZIEK EDDY SMETS & LETTY

B R E DA

BINTEN

Het Aardappelpakhuis Pastoor Pottersplein 3 Breda 076 - 571 92 70 s Geopend: dinsdag t/m vrijdag 07.30 - 17.30 uur s zaterdag 7.30 - 16.00 uur s maandag gesloten

BONKEN

5 kilo 3.00 10 kilo 5.50 20 kilo baal kilo 10.00 5 kilo 3.00 10 kilo 5.50 20 kilo baal kilo 10.00

NIEUWE OOGST 2014 NICOLA’S DOREES

W IS T U DA T? bleem Parkeren geen pro wen ou esj me n is en eve evenmin.

EIGENHEIMERS BILDTSTAR

5 kilo 10 kilo 5 kilo 10 kilo 5 kilo 10 kilo 5 kilo 10 kilo

4.50 8.50 4.50 8.50 5.00 9.50 5.00 9.50

NIEUWE UIEN

2.50 4.50

2 KILO 4 KILO

DE EERSTE NIEUWE OOGST 2014

Frieslanders

5 kilo 10 kilo

4.00 7.50

EIEREN 10 voor blad 30 stuks

THE PLACE WHERE YOU WANT TO BE !

Volop nieuwe oogst aardappelen OOGST 2013

klein en groot

Graag even tevoren aanmelden via Bibliotheek.webmaster@breda.nl Adres: Allerheiligenweg 19, tel. (076) 529 95 82. Openingstijden: ma en di 14.00-17.30; wo: 13.00-17.30; vrij: 14.00-20.00 uur; za 10.00-13.00 uur; do en zo: gesloten.

Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

SPECIALE INTRO PRIJS

Met de unieke Safe & Go

Van Gils Auto’s - Doornbos

www.QualityCarRent.nl

Noord Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boymere, Zaart 35, tel. 543 64 61 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel. 514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52

www.jvisser.nl 076 - 526 44 87

UNIEK!

Op maandag 23 juni en woensdag 2 juli zijn er speciale ‘Mediawijs’-bijeenkomsten met instructie van 10.00-12.00 uur.

Adressen locaties

Levering van oude en nieuwe gebakken klinkers, kasseien en blauwe hardsteen tegels.

22 JUNI HOEVEN ROMMELMARKT (AKKERLINGEN)

1.50 4.00

DE EERSTE NIEUWE OOGST 2014

Grote nieuwe BONKEN

5 kilo 10 kilo

Uw aardappelspecialist helpt u graag!

5.00 9.50


Voorinschrijving van start

- ADVERTORIAL -

Jubileumeditie de Tien van ’t Aogje voor de recreatieve lopers is De Tien een vast onderdeel van het hardloopprogramma. Velen zien dit evenement als een mooie voorbereiding op de Bredase Singelloop, welke plaatsvindt op 5 oktober.

Tien van ‘t Aogje op de Haagsemarkt.

BREDA - Op zondag 21 september vindt in Princenhage alweer de 10e

editie van De Tien van ’t Aogje plaats. Voor wedstrijdlopers, maar zeker ook

Dit jaar starten men als vanouds met de 5 kilometer prestatieloop. Vervolgens de 10 kilometer wedstrijdloop (meer informatie hierover vindt u op de website). Tijdens de wedstrijd zijn ook wheelers van harte welkom. Daarna volgt de 10 kilometer prestatieloop. Er wordt afgesloten met de Familieloop. Het gezelligste hardloopevenement van West-Brabant vindt plaats op en rond de Haagsemarkt in Princenhage en wordt omlijst door diverse muziekkapellen en dj’s langs het 2.5 kilometer lange parcours. Voorinschrijven kan tot 7 september. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website: www.detienvantaogje.nl en Facebookpagina: www. facebook.com/DeTienVantAogje

Earth: een inspirerende ontdekkingsreis voor jong en oud

Voorstelling van 600 dansers uit Breda BREDA - Voor de tiende keer in haar 25-jarig bestaan presenteert Ghislaine Dance Company een groots dansspektakel in het Chassé Theater. EARTH is een eigentijdse show, die het publiek met intense dansoptredens de positieve en negatieve kanten van de aarde laat zien. Een uitje voor het hele gezin met veel streetdance, hiphop, lyrical, showdance, jazz, modern, klassiek, kleuterdans en breakdance. EARTH inspireert het publiek en laat hen nadenken over onze wereld. Door de vele negatieve invloeden zien mensen vaak de mooie en goede dingen niet meer die het leven op aarde te bieden heeft. Een groep ruimtereizigers van de planeet Ennoia maakt in EARTH kennis met de aar-

de en haar bewoners. Zij kennen zelf geen emoties en ontdekken die hier: liefde, angst, verdriet, vreugde en nog véél meer. Ze komen erachter dat juist al deze emoties het leven op aarde zo bijzonder maken! En zo is EARTH een ontdekkingsreis voor de bewoners van Ennoia, maar vooral ook een inspirerende ontdekkingsreis voor ons allemaal. Deze tiende dansshow is net als zijn voorgangers een complete mix van show, dans, licht en geluid. De lat ligt ook dit jaar weer wat hoger: Ghislaine Dance Company zet een belevenis weg die niet onderdoet voor professionele musicals. Met 600 dansers, 150 vrijwilligers, speciaal voor de show gemixte muziek, een levensgrote achtergrondprojectie, schitterende decors en

ruim 800 zelfgemaakte kostuums. EARTH! is de climax van anderhalf jaar voorbereiden en keihard werken, maar bovenal een indrukwekkende dansvoorstelling voor de hele familie. De choreografie is ook dit jaar in handen van Ghislaine van Luyt en haar docenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Loulou van Luyt, Laury van Lieshout, Stephanie van ‘t Hek, Desiree van Gool, Jolein van Oosterwijk, Carin Cas en Adé Zijlstra. EARTH! is te zien in de grote zaal van het Chassé Theater in Breda. Op zaterdag 21 juni om 14.00 uur en 19.30 uur en op zondag 22 juni om 14.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het bespreekbureau van het Chassé Theater: (076) 5303132. Meer informatie en foto’s zijn te vinden op: www. ghislaine-dance.com

Nieuwe vestiging van Axis in Breda

BREDA - Axis fysiospecialisten heeft onlangs een nieuw behandelcentrum geopend in Breda. Hier werkt een team van specialisten samen om mensen zo snel en effectief mogelijk van orthopedische klachten af te helpen. Axis, dat naast de vestiging in Breda ook gevestigd is in Etten-Leur, Hoeven en Roosendaal, is voorloper op het gebied van diagnostiek. ‘Wij kunnen onze patiënt het beste behandelen als we goed weten wat zijn of haar klachten zijn. Daarom zetten we indien nodig echografie in, om nog beter te zien waar klachten vandaan komen en zo gericht mogelijk te behandelen’, vertelt Leon Evers, fysiotherapeut bij Axis in Breda. Helder over herstel Behalve uit (sport)fysiotherapeuten, bestaat het team van Axis in Breda ook uit een echografiespecialist, handtherapeut, manueel therapeut, bekkentherapeut, podoloog en een medisch trainer. ‘Door het samenbrengen van deze specialisaties, bieden we complete zorg. Op die manier ondersteunen de specialisaties elkaar en bieden we een zo effectief mogelijke behandeling, met als doel om iedereen zo snel mogelijk van zijn of haar klachten af te helpen’, aldus Leon Evers. ‘We maken duidelijke afspraken over de te verwachten resultaten, hoeveel behandelingen daarvoor nodig zijn en welke inspanningen we van de patiënt verwachten. Hierdoor weten patiënten hoe lang de behandeling duurt, welke inzet er nodig is en wat de kosten zijn.’ Axis Breda, Mathenessestraat 41, tel. 088-4569888

Pleegouders gezocht in Breda en omgeving

Davey van 10 jaar kan tijdelijk niet thuis wonen

Pompadour 1 is Back uit Breda stunt met bekerwinst

Pompadour 1 is Back uit Breda.

BREDA - Pompadour 1 is Back uit Breda heeft zaterdag 14 juni de KNBB bekerfinale snooker gewonnen. In de eindstrijd versloeg de Brabantse formatie met verrassend ruime 5-1-cijfers Jumbo Warmond. De bekerfinale werd gehouden in snookercentrum Delta in Den Haag. Titelverdediger Ozebi Utrecht sneuvelde al in de achtste finales. Pompadour 1 is Back, dat vorige week de eredivisie afsloot op de zesde plaats, speelde de hele finaledag met de Bredanaars Bjorn Kock en Remco Tiel, plus Roosendaler Ivo Kraus. Bij Jumbo, nummer drie uit de eredivisie, traden in de finale de Fries Gerrit bij de Leij, Hagenaar Maurice le Duc en Leon Alewijnse uit Berkel en Rodenrijs aan. Bij de Leij wist nog wel van Kock te winnen, maar die revancheerde zich tegen Le Duc. Kraus versloeg Le Duc en Alewijnse, terwijl routinier Tiel zowel Alewijnse als

Bij de Leij wist te vloeren. Zo ging de titel met 5-1 naar de Brabantse ploeg. Pompadour 1 is Back speelt volgende week om de Supercup tegen stadgenoot en eredivisiekampioen Pierre de Jonge/Inpower uit Breda, dat in aanloop naar de bekerfinale door Jumbo was uitgeschakeld. Op de finaledag had Pompadour 1 is Back bij de laatste zestien met 5-2 van collegaeredivisionist Shioda Consultancy uit Zaandam gewonnen. In de kwartfinale wachtte De Dieze 2/Cargotec uit Den Bosch, dat in een strijd tussen twee eersteklassers Sport Pub Goes met 5-2 opzij zette. Het werd een spannende strijd, waarbij Van den Nieuwenhuizen namens De Dieze 2 drie punten pakte tegen Kock, Tiel en Kraus, maar bij 4-4 was het Kock die tegen Roza met 5-4 de winst voor Pompadour verzekerde. Derde man bij De Dieze 2 was Veltman. In de halve finale won het Pompadour-trio met 5-2 van De Snookerij Leiden. Kock en

Kraus versloegen Meeus en Herberigs, Tiel won ook van Meeus. De Leidse punten werden veroverd door Bonnet, die Tiel en Kraus klopte. De Snookerij had in de kwartfinale met 5-1 InterConnect De Dieze uit Den Bosch afgedroogd. Van Vonderen won nog wel van Bonnet, maar die versloeg op zijn beurt Tielemans. Meeus (tegen Maas en Van Vonderen) en Herberigs (tegen Maas en Tielemans), zorgden voor de triomf van de Leidenaren, die in de eerste ronde een bye hadden. InterConnect De Dieze had in de achtste finale met 5-4 wraak genomen op titelhouder Ozebi Utrecht, dat vorig seizoen de bekerfinale met 5-2 won van de Bosschenaren. Ozebi speelde met Vledder, Dikstra en kopman Stolk, die onder meer een 117-break liet noteren. Bij 4-4 in de strijd tussen de twee eredivisieteams pakte Van Vonderen – evenals Maas net terug van het EK – echter de beslissende frame op de laatste zwarte bal. Jumbo Warmond had geen kind aan hoofdklasser Hippo 1 uit Hilversum (5-0) en Cue Palace Almelo (5-1), dat het eveneens in de eerste klasse uitkomende Hogewoerd 1 uit Leiden met 5-4 had verslagen. In de halve finale had Jumbo wel de nodige moeite met hoofdklasser De Loods uit Maassluis. Moederscheim pakte dit keer geen punten voor Jumbo, Bij de Leij en Alewijnse sleepten er een 5-4-zege uit tegen Melief, Van Velde en Van den Doel. Het Loods-trio had in de achtste finale met 5-4 gewonnen van eersteklasser Blaak 147.1 uit Rotterdam en daarna in de kwartfinale opmerkelijk zwaar met 5-1 uitgehaald tegen de nummer twee uit de eredivisie, The Final Touch Amsterdam, met Matthiessen, Marchi en Pronk. PAGINA 10

Voor deze foto is gebruik gemaakt van een model.

BREDA - Het komt regelmatig voor dat kinderen voor korte of langere tijd opgevangen moeten worden in een pleeggezin. Juzt Pleegzorg is op zoek naar gezinnen in West-Brabant die deze kinderen een veilige plek willen bieden. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Soms blijven kinderen maar voor een korte periode in een pleeggezin wonen. Als de problemen opgelost zijn, gaat het kind weer terug naar de ouders. Zoals Priscilla van 9 jaar die even opgevangen werd in een pleeggezin toen haar moeder in het ziekenhuis verbleef. Ook komt het voor dat kinderen voor een lange periode in een pleeggezin gaan wonen. Zoals Samantha die nu 18 jaar is, zij woonde heel haar leven in een pleeggezin. Verder

is het mogelijk dat een kind maar één keer per maand een weekend naar een pleeggezin gaat om gewoon gezellige dagen door te brengen. Meer informatie Elke maand worden er informatieavonden gegeven. Tijdens een informatieavond krijg je meer te horen over pleegzorg in het algemeen. Er is ook een pleegouder aanwezig die uit de praktijk iets vertelt. Tevens kunnen specifieke vragen worden beantwoord. Deelname is vrijblijvend en verplicht tot niets. Je bent van harte welkom op woensdag 25 juni van 20.00 tot 22.00 uur bij Juzt Pleegzorg, Erasmusweg 34 te Breda. Wil je een informatiepakket ontvangen of je aanmelden voor de informatieavond, mail dan naar pleegzorg@ juzt.nl of bel 076-5256444.


PRIJS

L E TEGLET T U O

VERLAGINGEN Pindakaas

Parmezaanse kaas

500 g

200 g

van 3.29

v an 1.49

1.

3.

39

19

4%er 2 goedkop

13 %

Patates frites

7-Granenontbijt

1.5 kg

300 g

v an 1.69

1.

29

De Caravanspecialist

0.

Alles voor uw caravan en camper.

69

Vanaf woensdag 18-06-2014

HIER VERKRIJGBAAR

BOVAG ONDERHOUD

10.1" Tablet PC MD 98641

16 GB

Schaduwdoek Tarp Afmetingen: ca. 420x350 cm

19.99

179.00

Campingtoiletvloeistof

Vliegers Diverse modellen.

2.5 l

6.49

4.99

Bloeiende planten

Orchideeën

Diverse soorten. Vanaf woensdag 18-06-2014.

Diverse kleuren. Vanaf zaterdag 21-06-2014.

3.99

Rozen*

Zonnebloemen*

22 stelen, lengte: 40 cm.

10 stelen.

1.99

* Prijzen geldig t/m 22-06-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Ook sanitair, radiatoren, glaswanden, spiegels e.d.

DUMPPRIJZEN

v an 0.79

* Bron: uitzending VARA Kassa, 7 juni 2014

van 9.00 tot 17.00 uur

Industrieweg 3-5 ZUNDERT

er goedkop

ssa* volgens VARA Ka

Dagelijks geopend

4.99

3.99

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl

€ 139,Zie voor de voorwaarden www.decaravanspecialist.nl 076-5876068 / 06-53377812


Zadel, karren en fiets- puzzelrit

Bezoek van Poolse journalisten

Jaarlijkse benefiet van Het Trail Team BREDA - Met trots kondigen wij dit jaar ons tweede deel van ons 6e benefiet aan. Mede mogelijk gemaakt door ponyclub Princenhage in Breda. Deelnemers uit heel Nederland en omstreken heten wij van harte welkom.

FOTO BIANCA NOUWS

Op zondag 29 juni is er de zadel, karren en fiets- puzzelrit. Met vaardigheid en marathon onderdelen. Natuurlijk wordt is het ook mogelijk om onder de man deel te nemen. Locatie oefenterrein van Ponyclub Princenhage, Rithsestraat 215, te Breda. Dit jaar ga je natuurlijk met een leuke herinnering naar huis en kan je mee doen met een fotoshoot samen met je paard of ander huisdier. Doe mee of kom gezellig aan. Kijk voor meer informatie over deze dagen ook op www.trailteam.nl of stel je vraag per mail aan trailteam@live.nl. Inschrijven gaat alleen via het volgend mailadres: inschrijvenbenefiet@outlook.com

Sla jij Esther Vergeer van de baan? BREDA - Heb je altijd al een keer een balletje willen slaan met Esther Vergeer? Doe dan op dinsdag 24 juni mee met de clinic rolstoeltennis. Zowel beginnende als gevorderde rolstoeltennissers kunnen deelnemen aan de training van deze meervoudig paralympisch kampioene. De clinic wordt gegeven bij BLTV en start om 16.00 uur. Op dinsdag 24 juni is er bij Breda Future aandacht voor het aangepast sporten.

In de ochtend maken leerlingen van mytylschool de Schalm kennis met tennis. In de middag geeft Esther Vergeer een clinic rolstoeltennis voor beginnende en gevorderde rolstoeltennissers. Ook als je nog nooit rolstoeltennis beoefend hebt en het graag een keer wilt proberen, ben je natuurlijk welkom. Esther won zeven keer goud op de Paralympische Spelen en is 13 keer opeenvolgend ranglijstaanvoerster geweest tijdens haar tenniscarrière. Ze beëindigde haar succesvolle carrière in 2013 na een reeks ongeslagen wedstrijden

in het enkelspel van 470. Tegenwoordig zet ze zich met haar eigen Foundation in om de sportdeelname van kinderen en jongeren met een handicap te stimuleren. Wil je meedoen aan deze gratis clinic? Meld je dan uiterlijk 19 juni aan via het Sportloket: sportloket@breda-actief.nl. Vermeld hierbij je naam, leeftijd, telefoonnummer, of je een beginnende of gevorderde rolstoeltennisser bent en of je wel of niet in het bezit van rolstoel bent. BLTV is gelegen aan de Ruitersboslaan 44 in Breda.

Concert in Beurs van Berlage

KH Cecilia Princenhage BREDA - Zondag 15 juni heeft harmonie Cecilia hoge gasten meegenomen naar de Beurs van Berlage in Amsterdam. De harmonie gaf daar een groot concert en nam het publiek mee in de muzikale verhalen van de literaire helden Don Quichotte en Casanova. Beide werken zijn heel verhalend geschreven, en als je weet waar je op moet letten komen de verhalen echt tot leven! Cecilia begon met Don Quichotte, geschreven door Robert W. Smith. In dit werk wordt muzikaal beschreven hoe de hoofdpersoon zijn ridderlijke idealen probeert na te streven, zijn ideale vrouw Dulcinea ontmoet en vervolgens geestelijk helemaal

ontspoort. De solo’s op onder andere de Engelse hoorn en fagot komen hier goed tot uiting. Het hoogtepunt van het werk is de strijd tegen de windmolens. Het tweede stuk, Casanova, is geschreven door Johan de Meij. Het geeft een goede balans weer tussen cello en orkest, vooral qua dynamiek. De cellosolo wordt uitgevoerd door Marinke Visser en is absoluut spectaculair om te horen en te zien! Je hoort hoe Casanova, als edelman de hoven bezoekt, en hoe hij wordt opgesloten in de gevangenis. Uiteindelijk weet Casanova te ontsnappen en gaat hij, na een periode in het klooster, op in de menigte van Italië. Dit laatste wist de harmonie heel religieus weg te zetten. Een formidabel concert op een fantastische locatie, waar Cecilia trots op mag zijn.

Generaal Maczek Museum BREDA - Een bezoek aan het Poolse Ereveld aan de Ettensebaan en aan de Poolse monumenten in Breda stond als eerste op het programma van een zevental vooraanstaande Poolse journalisten. Hierna ging men naar het Generaal Maczek Museum. Na een welkomstwoord van de loco-burgemeester Bob Bergkamp, sprak de voorzitter van het museum, de heer Frans Ruczynski en gaf een toelichting op de historische banden tussen Breda en Polen. Daarna bracht men een bezoek aan het museum. Na afloop was er een presentatie door mevrouw Victoria van Krieken, directeur van de Stichting Liberation Route Europe, over

de Liberation Route. De heer Arno Baltussen, voorzitter van de Stichting DrielPolen, vertelde iets over de historische banden tussen Nederland en Polen. Het museum bevindt zich op de Trip Zoudtlandt kazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. In verband met militair terrein is legitimatie is verplicht, entree is gratis, een donatie wordt wel op prijs gesteld. Het museum is in principe alleen de tweede en de vierde zondag van de maand geopend, zo ook op zondag 22 juni. Het Generaal Maczek Museum is steeds op zoek naar voorwerpen, foto’s, verslagen, welke betrekking hebben op de bezetting, het verzet en de bevrijding van Breda en andere delen van Nederland. www.maczekmuseum.nl

Voor alle vogelliefhebbers naar Landschap De Liereman

Excursie van de West Brabantse Vogelwerkgroep BREDA - In de Belgische Kempen ligt tussen Oud-Turnhout en Arendonk een groot gevarieerd natuurgebied, Landschap De Liereman geheten en ruim 520 hectare groot. Je vindt er natte en droge heide, duinen, veen, weiland, bos en gagelstruweel. Het is een van de oudste beschermde natuurgebieden in België. Het maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Er is aan de westzijde een uitkijktoren geplaatst bij een van de vennen en er is ook, aan de oostzijde, een kijkplatform dat over een weidevogelgebied uitkijkt. Voor de eerste keer wordt dit gebied met een excursie van de West Brabantse Vogelwerkgroep bezocht. Er zijn wandelroutes uitgezet. We zullen de uitkijktoren bezoeken. Het gebied is aantrekkelijk voor zeldzame planten, maar vandaag gaat het uiteraard om de vogels die in zo’n gebied voorkomen. In deze tijd van het jaar zijn ze waarschijnlijk te zien met hun jongen. Vogels die u waarschijnlijk te zien krijgt zijn Wulp en Boomleeuwerik. Ook de Zwarte Specht komt hier voor en de Nachtzwaluw (maar die vertoont zich alleen in het donker). Vogels die we nog meer kunnen verwachten zijn Boomvalk, Boompieper, Bonte Vliegenvanger. Grutto, Tureluur,

Sprinkhaanzanger en Kwartel. De excursie wordt geleid door een ervaren vogelaar, Martin van Leest. Om de vogels goed waar te nemen wordt er rustig gelopen. De excursie vindt plaats op zaterdag 21 juni van 9.30-17.00 uur. Aanmelden bij Martin van Leest, mvleest@planet.nl of 0625403739, uiterlijk op donderdag 19 juni. Verzamelen op het Schoolakkerplein (Ginneken), Breda. Vervoer: per auto. Er wordt zoveel mogelijk met elkaar meegereden. Heeft u geen auto, dan moet u dit bij aanmelding doorgeven. U kunt dan wanneer er voldoende plaats is met een andere deelnemer meerijden. Meenemen: goed schoeisel is belangrijk. U hebt laarzen nodig voor het natte gedeelte van het gebied. Ook eten en drinken voor onderweg kan van pas komen al is er een bezoekerscentrum van Natuurpunt waar u iets kunt kopen. Vergeet ook kijker en vogelboek niet! Kosten: geen voor de excursie zelf. Brandstofkosten worden onderling verrekend. Wilt u meer informatie over de West Brabantse Vogelwerkgroep? Heeft u interesse om eens vrijblijvend mee te gaan op excursie of bent u benieuwd naar onze vogelcursussen? Dat en nog veel meer vindt u op www.westbrabantsevwg.nl

BREDA VAN WELEER Rob Michielsen haalt premisse over Janus Michielsen door onderzoek volledig onderuit

‘Hoe dichter bij de Duitsers, hoe gemakkelijker verzetsactief’ “Hoe dichter bij de Duitsers, hoe gemakkelijker verzetsactief,” zegt Rob Michielsen. Hij onderzocht het leven van kantoor deelt hij met Leny en met die lieve man trouwt zij. “Veel meer dan vader was zijn opa Janus Michielsen en stuitte op ongelooflijke feiten. DOOR RINIE MAAS Onder de oorlog lijkt veel dat niet is. Janus Michielsen is exact 22 maanden - dus minder dan twee jaar - lid van de N.S.B. Hij redt onder die vlag het leven van twintig Bredanaars. Het blijkt uit de archieven van het C.A.B.R. in ‘s Gravenhage. Janus Michielsen kapt, in opdracht van de Duitsers, hout in het Mastbos. Meteen neemt hij 18-jarigen aan. Hij bespaart hen de reis voor tewerkstelling naar Duitsland. De vervoersexpediteur doet niets verkeerd, integendeel. Hij haalt Janus Voeten zijn bovenbuurman, die Joden verbergt, na vier maanden uit kamp Vught. Met zijn N.S.B.lidmaatschap, dat hij ook weer intrekt, heeft Janus entree bij de Duitsers. Roddel De muzikale Bredanaar van het Zesde, de vader van Bert Voeten die huwt met Marga Minco, wordt volgens de feiten niet door Janus Michielsen verraden maar door een NSKK man uit ’s-Gravenhage. Als zijn vrouw van hem vandaan gaat, begint ze een relatie met deze man. Janus Michiel-

sen wordt na de overval op de woning van Neefs op 4 oktober 1944 in een gesprek op de Heuvelstraat suggestief in verband gebracht met het verraad van de post aldaar. “De Duitsers hebben op de Vloeiweide korte metten gemaakt. Ze schijnen getipt te zijn.” Janus Michielsen wordt volkomen ten onrechte in verband gebracht met deze tip. Het slaat simpel nergens op. Er wordt over geroddeld in een tweegesprek. De veldwachter maakt er aantekening van, zoals het dossier aangeeft. Hij rechercheert geen feiten maar roddel.

de kleindochters die Jan Michielsen ‘opa Jantje’ noemen. “In de meimaand was er extra spanning in het huis. Vader deed een extra greep naar de Vloeiweide door Joris van den Bergh. We proefden, vanwege opa, àltijd de oorlog. Zijn straf leek de onze te moeten zijn”. Tijdens zijn onderzoek met stukken die bijna in zijn handen verbrijzelden, snoof Rob de oorlog weer op. Letty getuigt graag dat Janus de liefste opa was van de hele wereld. “We gingen fietsen, onderweg gezellig een ijsje eten. Het was een feest.”

Feest Rob Michielsen heeft een fijne jeugd gehad in het Heuvelkwartier. Zijn zusjes Letty en Anja, broer John en hij hebben niks te klagen gehad. Op zijn vijftigste begint Jan Michielsen zelfstandig een caravanhandel aan de Slingerweg. Daarna neemt hij met John het café van Tiest Brosens aan de Haagdijk/Tramsingel over. Als snookercentrum en het biljartcentrum van Breda is het een ongekend succes. Alle oud voetballers van N.A.C. stootten er een partijtje biljart. Het leven brengt een nieuw geluid van

Meeús Wat ervoer Kees Michielsen als kind nadat hij met Jan in huis aan de Haagweg getuige was hoe Janus Voeten door leden van de B.S. werd afgetuigd en afgevoerd? Het tafereel van schoppende B.S.-soldaten naar zijn opa en oma was voor hem traumatisch. Door als sportman een asceet te zijn heeft Kees het bij N.A.C. als verdediger ver geschopt. In 1946 staat hij in het eerste van de geelzwarten. Bij Meeús is hij net als op het veld de man waarop kan worden gerekend. Zijn boterhammen op PAGINA 12

ome Kees iemand die iets verdrong. Hij kon zich volledig op de sport concentreren. Dat kon vader met biljarten ook. Bij ons was echter de Tweede Wereld oorlog in huis. Ons vader kon het onrecht dat zijn vader was aangedaan totaal niet loslaten.”

Opa De Vloeiweide, de Jodenvervolging in Breda. Janus Voeten in kamp Vught. Jan Michielsen las het allemaal. “Vader, opa dus, heeft…oh, Goeie God… de man uit kamp Vught gehaald. Dat verhaal is niet compleet.” Die uitroep - kreet om aandacht - heeft Rob Michielsen in 2013 aan het werk gezet. De befaamde biljarter had inmiddels longkanker en toegestemd om het leven van zijn vader vanuit de archieven te onderzoeken en vast te leggen. “Na twee dagen heb ik met de tranen in de ogen mijn vrouw gebeld: Wat ik hier lees, getuigenissen, brieven, allemaal in het voordeel van opa. Janus Voeten schrijft dat hij door opa uit kamp Vught is gekomen. Geef het door aan vader. Ik kan het even niet.” Vlak voor zijn sterfbed heeft Jan Michielsen gehoord hoe zijn vader zijn nek uitstak. Hij had een vader die niet bang was.

Janus Michielsen. FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

Die op Duitse bureaus de ene na de andere naam op lijsten liet doorstrepen. “Hadden zij ‘s winters geen hout nodig? Moesten ze hem dwarsbomen?” Na de oorlog kwellende roddel. Het leidt hem in 1956 naar het zwarte water van de Mark. Janus was een verzwegen redder van velen.


Noes Corbeij wil bij Medinova Kliniek Breda terug naar de basis

“Ik sta voor een warm en professioneel contact. Mijn focus ligt daarbij volledig op de patiĂŤnt. Ik ben daarnaast een groot voorstander van een open en directe manier van aanpak, waarbij een gezonde dosis humor ook een belangrijke rol speelt. PatiĂŤnten weten bij mij altijd precies waar ze aan toe zijn. Goede en persoonlijke zorg is daarbij uiteraard gewaarborgd. Verder heb ik nog steeds de continue drang om me te blijven ontwikkelen en veel verantwoordelijkheid te nemen. Op dinsdag 17 juni heb ik mijn eerste spreekuur. In principe ga ik me vooral focussen op het plaatsen van knie- en heupprotheses. Ik gebruik protheses die zich al vele jaren hebben bewezen. Ik kan niet wachten om te beginnen

�

Orthopedisch chirurg klaar voor nieuwe uitdaging

- besluit de Bredanaar.

BREDA – Het voelt voor Noes Corbeij een beetje als thuiskomen. De orthopedisch chirurg keert, na een periode van 31 jaar in het Zeeuwse ZorgSaam Ziekenhuis, bij Medinova Kliniek Breda terug naar zijn roots. De geboren Bredanaar staat te popelen om te beginnen. “De persoonlijke aanpak spreekt me enorm aan. Zeker in vergelijking met het logge karakter van een algemeen ziekenhuis. Daar werd ik in de loop der tijd steeds een beetje meer in het keurslijf gedwongen. Bij Medinova Kliniek Breda ga ik terug naar de basis. Weer doen waar ik echt goed in ben.â€? DOOR KEVIN VAN BOXEL Het vak werd de 64-jarige Corbeij met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was de eerste orthopedisch chirurg van Breda. Zijn verhalen hebben me ontzettend geĂŻnspireerd. Toch heeft hij me altijd mijn eigen keuzes laten maken. Na het afronden van mijn studie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en de specialisatie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, werd ik in 1983 door mijn toenmalige opleider getipt over een vacature bij het Elisabeth Ziekenhuis in Sluiskil. Daar waren ze al jaren bezig om een orthopeed te krijgen. We hebben daar alles vanaf nul op moeten bouwen. Het voelde een beetje als ontwikkelingswerk. Er was niet eens een simpel kladblokje. Dat was een inke uitdaging. Zeker omdat het mijn eerste echte job wasâ€?, herinnert de arts zich nog.

Perfecte voedingsbodem In Zeeuws-Vlaanderen zette Corbeij een afdeling orthopedie op, die zich inmiddels tot de top van Nederland mag rekenen. “Dit vooral door steeds maar te blijven innoveren. Jezelf te blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang. Maar die innovaties hadden we nooit kunnen realiseren zonder samenwerking met alle geledingen van het ziekenhuis. Zeker nadat de vier Zeeuws-Vlaamse ziekenhuizen zijn gefuseerd tot het ZorgSaam Ziekenhuis, konden we grote sprongen maken. De betrokkenheid onder het personeel was groot. Dat bleek een perfecte voedingsbodem. Ik kan daar nu alleen maar met heel veel trots op terugkijken�, vertelt de vader van drie kinderen.

die het Zeeuwse ziekenhuis heeft doorgemaakt. “De algemene ziekenhuizen raken de regie steeds meer kwijt aan verzekeraars en managers. Dat vind ik persoonlijk een erg zorgwekkende ontwikkeling. Ook voor de continuĂŻteit van de zorg is dat niet goed. Verder kijk ik met spijt terug op het verdwijnen van bijvoorbeeld de rugchirurgie, waar we veel tijd en energie in hebben gestoken. Daarom neem ik ook met een beetje weemoed afscheid. Maar toch overheerst vooral de trots en zal ik de opgebouwde binding met het personeel en de bevolking zeker gaan missenâ€?, aldus Corbeij. Nieuwe uitdaging Veel tijd om daar over na te denken heeft de specialist niet. Bij Medinova Kliniek Breda wacht hem een nieuwe uitdaging. “Een tijdje geleden had ik telefonisch contact met collega-orthopeed Alex FiĂŠvez. We spraken over mijn ambities voor de toekomst. Dat was een heel prettig gesprek. Binnen een week was daarna alles in kannen en kruiken. De persoonlijke en kleinschalige setting van Medinova Kliniek Breda spreekt me erg aan. Dat vind ik echt een verademing in vergelijking met het ziekenhuis. Verder is het enthousiasme van de mensen hier hartverwarmend. Bovendien kan ik in Breda eindelijk weer doen wat ik echt leuk vindâ€?, zegt de orthopedisch chirurg.

Toch plaatst de orthopedisch chirurg ook kritische kanttekeningen bij de ontwikkelingen

Medinova Kliniek Breda

Takkebijsters 5a, 4817 BL Breda

 076 201 93 00

 breda@medinova.com

! l a anr v b BADKAMERACTIE f K haame c GRATIS REGENDOUCHE* s W anbadk a j n e bi n of s t i g i raeuke G e 2795,en k w e 3950,u r o o Sc *

Complete badkamer

Complete keuken

3730,-

5530,-

Incl. whirlpool (180x80 cm), badmeubel, spiegel, 2 wastafelkranen, wandclosetcombinatie. Excl. tegels.*

KEUKENACTIE GRATIS MONTAGE* Complete keuken

5750,-

7650,-

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

1001 soorten wand- & vloertegels Vloertegels 60x60cm nĂş per m2 vanaf Wandtegels nĂş per m2 vanaf

16,95 11,95

2PQR]VVYTLLYPUZWPYH[PLPUMVYTH[PLLUVWLUPUNZ[PQKLUVW^^^QHU]HUZ\UKLY[US

2,<2,5: )(+2(4,9:=36,9 >(5+;,.,3:4>052,373,A0,9 Jan van Sundert 3VRRLYKYLLM,[[LU3L\Y;LS

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom.


Bezoek Kumpulan Orang Sigha en Femke Nederlands Kampioen turnen Tua Raffy BredaG ym

Trainster Chantal Jorna met Sigha Verdiesen (l) en Femke van Brunschot (r).

BREDA - Afgelopen weekend werden in Hoofddorp de Nederlandse Kampioenschappen turnen voor de eerste en talentendivisie gehouden. Vijf BredaGym turnsters hadden zich voor deze finale gekwalificeerd. Sigha Verdiesen werd de grote kampioen van het stel. Zij wist op zaterdag het goud op de meerkamp te veroveren en op zondag werd ze ook nog Nederlands kampioen op het toestel vloer. Femke van Brunschot werd Nederlands Kampioen bij de junioren op het toestel balk en daarnaast was er brons op het toestel vloer. Annemijn Berghuis maakte het feest compleet met een bronzen medaille op de toestellen sprong en balk. Bij de jeugdturnsters was er een spannende strijd. Maar op het laatste toestel, de vloer, werd er een duidelijk verschil gemaakt door Verdiesen.

Maar liefst een 14.90 wist zij hier te noteren, wat een half punt meer was dan de concurrentie. Hierdoor werd Sigha overtuigend kampioen met 53.225 punten. Annemijn turnde met 50.667 punten naar een 9e plaats. Bij de toestelfinales wist Sigha opnieuw een prachtige vloeroefening neer te zetten, wat werd beloond met een gouden plak. Op balk was het juist Annemijn die er als een van de weinige niet af wist te vallen, en daardoor het brons mee naar huis mocht nemen. Sigha werd hier 5e. Ook op sprong ging Annemijn er met het brons vandoor. Hier wist Sigha het 8e punt te noteren. Bij de junioren turnde Femke van Brunschot niet volledig naar kunnen op sprong en balk. Helaas dus geen podium, maar een 5e plaats op de meerkamp was wel goed genoeg voor een plaatsing voor de Ahoy’ Cup aanstaand weekend in Rotterdam. Tijdens de toestelfinales veroverde

van Brunschot de Nederlandse titel op balk en een bronzen plak op de vloer. Junior Anouk Helmer turnde een erg goede wedstrijd op de meerkamp. Helaas miste ze hier en daar nog wat punten in de moeilijkheidswaarde, maar er waren zeker geen grote fouten te bekennen. Erg knap als je bedenkt dat Helmer in december nog in het gips zat met een gebroken teen en vervolgens in de opbouwperiode nog veel ander blessure leed heeft gekend. Dus met een zeker niet optimale voorbereiding is haar 13e plaats op een meerkamp een zeer grote pluim waard. Op de sprongfinale op zondag wist ze het nog erg spannend te maken. Met slechts 0,083 punten verschil op het brons werd Anouk 7e. Chelsey Mathijssen kon door een vervelende bovenbeenblessure alleen maar deelnemen op het toestel brug. Met zeker 10 blaren op haar handen en het bloed op de liggers, toonde deze bikkel enorm doorzettingsvermogen en turnde de beste oefening van haar leven, met zelfs een nieuw element in haar oefening. Met een 12,95 scoorde ze zelfs het 5e punt tussen alle toppers van de grotere topsportverenigingen die soms wel het dubbele aan trainingsuren maken. Al met al dus een prachtig NK weekend voor de BredaGymers. Een knappe prestatie als je bedenkt dat hun concurrentie meer uren kunnen trainen in betere topsportaccommodaties. Volgend seizoen gaan Femke en Anouk voor het eerste de senioren leeftijd in, waar ze in moeilijkheid zeker weer de nodige stappen moeten maken om aansluiting bij de seniorentop te kunnen vinden. Hiervoor kijken ze al met smart uit naar een nieuwe turnhal, met betere faciliteiten als een blokkenkuil, een nieuwe verende vloer en meer vanggordelsituaties om zodoende de nieuwe moeilijke elementen op een veilige manier aan te kunnen leren.

KORTE BERICHTEN ULVENHOUT Zonnebloem afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek: 25 juli worden alle gasten en vrijwilligers uitgenodigd voor een picknick. Lenie van Arendonk heeft haar tuin beschikbaar gesteld voor deze happening. De tuin is gelegen aan de Dorstseweg 37 in Bavel. Om 11.00 uur

staat de koffie klaar. Aansluitend is er een rondleiding, daarna gaat iedereen, gasten en vrijwilligers, picknicken. Rond 15.30 uur wordt de middag afgesloten. Is het slecht weer dan wordt de picknick binnen gehouden. Iedereen heeft inmiddels de uitnodiging ontvangen en kan zich aanmelden vóór 10 juli door middel van het strookje dat bij de uitnodiging zat.

Ruth, de musical

De Muscalgroep van de Lucaskerk Breda.

BREDA - Stel je voor: als vrouw ontvlucht je je arme land, samen met je man en je zonen en je zoekt je heil in het land van je man. Daar aangekomen komt hij onverwacht te overlijden, net als je zoons. Daar zit je dan in een vreemd land, waar je, op je schoondochters na, niemand kent. Wat dan? Wat zijn dan de keuzes die je maakt? Wie zijn je vrienden? Wat zijn familiebanden

waard. Wie kan je wel en wie niet vertrouwen? Wie zorgt voor je en zorgt voor een veilig huis in je eigen land? Zie hier de dilemma’s die aan de orde komen in Ruth, de Musical. Deze musical, gebaseerd op het Bijbelverhaal van Ruth, wordt uitgevoerd door de musicalgroep van de Lucaskerk, Tweeschaar 125 te Breda op 27, 28 en 29 juni. Het is een voorstelling met serieuze vragen, maar ook met bezieling, inspiratie, humor en vooral veel mooie muziek. Ac-

teurs, solisten en een koor ruim 30 zangers en zangeressen hebben hard gewerkt aan deze voorstellingen. U kunt deze opmerkelijke voorstelling gaan zien. De aanvangstijden zijn: vrijdag 27 juni 20.00 uur, zaterdag 28 juni 14.00 uur, zondag 29 juni 14.00 uur. Plaats van handeling, zoals gezegd: Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Meer informatie is te vinden op de website: www.musicalruthbreda.nl Via deze site kunt u ook kaarten bestellen. PAGINA 14

BREDA - Alhoewel het weer zich al weken van haar allerbeste kant laat zien, begint de zomer pas echt op vrijdag 20 juni. En op deze dag mogen wij onze 70+ ouderen weer op een stralende, zomerse kumpulan trakteren. Het duo Ron & Ron, inmiddels geen onbekenden meer voor degenen die regelmatig in Raffy komen, zullen zorgen voor het muzikale gedeelte. Zij brengen met hun muziek heel veel nostalgie en gezelligheid zal de dansvloer gegarandeerd de hele middag bezet zijn. Naast een stuk gezelligheid is er tijdens de kumpulan altijd aandacht voor een specifiek onderwerp. Dit keer wordt aandacht besteed aan de 15 Augustus Herdenking, die jaarlijks door Stichting Arjati georganiseerd wordt.

Een serieus onderdeel tijdens deze middag vol gezelligheid. De heer Will van de Corput hebben wij bereid gevonden om iets te vertellen over het zwaar beladen thema ‘De Bersiap’. Na afloop van zijn lezing is het mogelijk om hem of andere vrijwilligers van Stichting Arjati persoonlijk te benaderen. Ook kunt u de uitnodiging voor de 15 augustus Herdenking alvast meenemen. Natuurlijk ontbreekt de loterij niet. De opbrengst hiervan wordt dit keer gebruikt voor het mogelijk maken van de herdenking. Na de kumpulan kunt u zoals gewoonlijk een Indische maaltijd gebruiken. De kumpulan zelf is gratis toegankelijk. Adres: Bernard de Wildestraat 400, Breda. Voor meer informatie: Magda Wallenburg, tel. 076 5225150 of m.wallenburg@arjati. nl

50+ Zomertoernooi Bowlen 2014 te Breda BREDA - Donderdag 12 juni, tweede speelronde zomertoernooi. Op dit moment is er geen plaats meer voor 50 plussers. Maar als u interesse heeft om te bowlen geeft u zich gerust op, dan plaatsen wij u op de wachtlijst en zodra er plaats is informeren wij u daarover. Voor meer informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30 uur tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenigingvijftigplus.nl In de tweede speelronde hebben vier heren een score boven de vijfhonderd gegooid en één dame. Rob v.d. Luitgaarden 190-187-

187 = 564, Leen Noordegraaf 211-156-171 = 538, Ruud Kessenich 166-183-158 = 507 en Peter v. Rijthoven 164-164-179 = 507. De hoogste score bij de dames was voor Marijke Noordegraaf 167-182-158 = 507. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames zijn: Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap. 1. Rob v.d. Luitgaarden 177,67190,67, 2. Joop Taks 153,50-190,50, 3. Piet Graumans 164,33-188,33, 4. John Severijns 131,67-185,67, 5. Ruud Kessenich 160,83-182,83. 1. Wilma de Vries 140,67197,67, 2. Marijke Noordegraaf 158,50195,50, 3 Mientje v. Mook 140,83-187,83, 4. Diny Huijsmans 135,33-185,33, 5. Corrie v. Rijthoven 154,83-182,83.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL BREDASE KLOPPERMAN

Boomhuis a/d Ginnekenweg De Ginnekenweg – met boomhuis - op een zonnige dag heeft de allure van een avenue. Vanaf de Wilhelminastraat, voorbij de hoektorenpandjes, is haar aanzien mooier dan ooit. Levendig ook. Dat komt door een bijna Spaans gebruik van de middenin verbrede stoep door terras, geslaagde uitstallingen bij winkels en boompjes in een bloembak. In de straat is veel beweging. Zij leeft en de weg doet haar historie vanaf 1924, 80 jaar geleden precies, eer aan. Toen met bomen aan weerszijden en zonlicht dat in een enkele autoruit spiegelde en thans in vele ruiten van in de straat passende winkels, uitnodigend en bijna chique van karakter maar ook gemoedelijk. De Ginnekenweg kan trots wijzen op haar militair strategische belang als doorgaansweg van noord naar zuid en vice versa. Daaraan herinnert mijlpaal 2. Ik gebruik hem vandaag om mijn losgeraakte veter van mijn rechterschoen opnieuw te strikken. In Istanboel zou bij dit paaltje een schoenpoetser zitten. Een uitgelezen plekje. Niet alles aan deze historische uitloper is verwinkeld. Er wordt ook nog volop gewoond en door kinderen zelfs gespeeld. Met drieën spelen de kleuters voor de super voor agent, terwijl moeder haar boodschapjes haalt. Ze kijken of de auto’s goed staan geparkeerd, d.w.z. met voldoende afstand van de autobanden tot de stoeprand. In een boekje noteren ze nummerborden; de cijfers, de letters en de kleur van het bord. Als de auto’s keurig langs de kant staan roept Joep: “Dikke Duim!” Hij is de baas. Want de meisjes roepen het hem na. Veel dikke duimen aan de Ginnekenweg. Als de eigenaar of eigenares van de auto eraan komt krijgt hij of zij een bonnetje met een dikke duim erop. Leuk schouwspel. Verder nu. In de verte zie je de Ginnekenweg ter plaatse van 74-76 een knik maken. Daar staat het boomhuis. Met stenen bomen op de gevel. Het is het meest verwonderlijke pand van Breda en tot mijn ontsteltenis geen rijks- of gemeentemonument. Daar krijgen we veel spijt van omdat dit het mooiste baken van Breda is. Zelfs als het geen monument maar een folly is, zoals Wim Meulenkamp beweert. Die kwalificatie is onbegrijpelijk. Een folly is een dwaasheid. Een volks rariteitenbouwsel, vermaaksarchitectuur: het ideale paleis; het Kremlin; een slangenmuur. Het boomhuis aan de Ginnekenweg, waar Wim Mol in het souterrain zijn Museum oorlog en Vrede heeft, is helemaal geen leukigheidje maar architectuur volgens een leidend principe van de antroposofische architectuur, ook weer niet geheel onomstreden maar over het pand als zodanig zegt het niets. Zie Antwerpen; de Cogels-osiley dan merkt u hoeveel boomhuizen daar staan. Nergens in Breda is de knik van een straat zo belangrijk; de Baronielaan door zijn H. Hartkerk en de Ginnekenweg door zijn boomhuis. Het pand heeft gelukkig volop de aandacht van de wijkraad Zandberg West. ’s Avonds ziet u het pand prachtig uit het donker oplichten door twee lichtarmaturen aan de gevel, dankzij hart voor je buurt door de wijkraad. Het boomhuis is niet beschermd. Laten we de Ginnekenweg lang fraai houden en mèt boomhuis natuurlijk. Rinie Maas


Is Action ook uw favoriete winkel?

Breng uw stem uit via ACTION.NL

WEEKACTIE! WEEKACTIE! JURWHNHX]HNOHXUHQ FPKRRJ

ZAND- EN WATER SPEELTAFEL

IRIS OPBERGBOX MET DEKSEL

LQFO]DQGRI ZDWHUDFFHVVRLUHV [[FP

WUDQVSDUDQW [[FP 5 liter

WATER GEWEER FP

0.69

-

2.79

-

DISNEY STRANDSET GLYHUVHYDULDQWHQ

WHISKAS CRUNCH

WHISKAS KATZINIâ&#x20AC;&#x2122;S JUDP

2.49

0.75

1.79

SCHWARZKOPF HAARKLEURING FRORUXOWLPDWH GLYHUVHNOHXUHQ

M ET E R LE N GTE 2 0

4.95

UXLW NDWRHQ PDWHQ

1.19

MEISJES SINGLET OF SHORT GLYHUVHNOHXUHQHQSULQWV NDWRHQ PDWHQ

OLFKWJHZLFKW GLYHUVHNOHXUHQ PDWHQ

4.99

2.99

JERSEY HOESLAKEN

[[FP

1.99

2.99

HUIS SCHOENEN

JONGENS POLO PDWHQ

GLIJBAAN MET TRAP

DAMES SHORT NDWRHQIUHQFKWHUU\ PDWHQ6;/

5.99

JONGENS BERMUDA

RULJLQDOILQHVLON VKHDEXWWHU RIZLQWHU SRPSIODFRQ PO

0.69

1.29

UXLW GLYHUVHNOHXUHQ NDWRHQ PDWHQ0;;/

DOVE HANDZEEP

GLYHUVHWUHQG\NOHXUHQ HQGHVVLQV

O LLAN D! MAD E IN H

HEREN BERMUDA

0.99

TRENDY SCHOOLAGENDAâ&#x20AC;&#x2122;S

LUXE SCHOOLAGENDAâ&#x20AC;&#x2122;S GLYHUVHWUHQG\GHVVLQV XLWJHYRHUGPHWGXEEHO VSLUDDOHQHODVWLHNRI NOLWWHQEDQG

1.99

]ZDUHNZDOLWHLW LQFOVSXLWHQ NRSSHOVWXNNHQ

SOLAR TUIN TAFELLAMP NXQVWVWRI FPKRRJ

1.99

13.95

IRIS OPBERGBOX MET DEKSEL WUDQVSDUDQW [[FP 11 liter

PROLINE TUINSLANG

JUDP

T/M DINSDAG 24 JUNI 2014

ZLWRIRIIZKLWH

14.95

SUN VAATWASTABLETTEN FODVVLF YDOXHSDFN

90x200 cm 90x220 cm

KINDER SCHOENEN PDWHQ

1.99

2.49

2.29

140x200 cm

BLINQ VAATWASSER DEO FLWURHQ[PO

0.79

105 STU KS

7.39

180x200 cm 180x220 cm

2.39 2.49 3.49 3.99 4.49

YDQDI

2.39

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

SOLAR OUTDOOR LAMPION OF FLES

VAN WOENSDAG 18 JUNI


KORTE BERICHTEN

Schoolatletiekdag Breda groot succes

Schoolatletiekdag Breda 2014.

BREDA - Afgelopen zaterdag 14 juni vond bij atletiekvereniging Sprint weer de jaarlijkse schoolatletiekdag plaats. Met het meest ideale zomerweer dat je kunt hebben om te sporten, niet te warm of te koud en regelmatig een lekker zonnetje. 245 enthousiaste leerlingen van 10 basisscholen uit Breda en omgeving hadden zich ingeschreven en deden op de diverse onderdelen hun uiterste best om de beste prestatie neer te zetten. De onderdelen die, afhankelijk van de leeftijd, aan bod kwamen waren: 60m of 80m sprinten, verspringen, balwerpen of kogelstoten en 400m of 600m hardlopen. Het programma wordt altijd geopend met de Vlaggenparade, waarbij de scholen zich onderling presenteren. Vervolgens was er een algemene war-

ming-up waar kinderen en groepsleiders alvast hun spieren konden opwarmen. Daarna werden onder leiding van deskundige juryleden en begeleiders van AV Sprint, geassisteerd door een grote groep ouders die zich hadden opgegeven voor allerlei ondersteunde taken, de atletiekonderdelen afgewerkt en de scores opgenomen. Het geheel werd ondersteund door een enthousiaste speaker die voor alle noodzakelijke informatie zorgde. Halverwege het programma was het tijd om gezamenlijk naar een demonstratie hordenlopen te kijken, waarbij uitleg en voorbeelden gegeven werden van wat er bij deze tak van sport allemaal komt kijken. De demonstratie werd afgesloten met een wedstrijdje: een hordenloper over de horden en een van de betere leerlingen sprintend over de baan ernaast, zonder horden.

Beiden kwamen vrijwel exact gelijk over de finish. Ondertussen werd er op het wedstrijdsecretariaat hard gewerkt om alle uitslagen in te voeren en zo de klassementen te kunnen bepalen. Al snel konden de drie besten van elke groep hun medailles in ontvangst nemen. Daarnaast waren er o.a. prijzen voor beste meisje en jongen totaal en beste school. Het programma werd zoals altijd afgesloten met de Boerenestafette. Hieraan namen 14 teams deel, inclusief leraren en groepsbegeleiders. Dit onderdeel zorgt altijd voor grote hilariteit, ondersteund door een fanatiek publiek. Al met al een bijzonder geslaagde dag waarop we met plezier kunnen terugkijken. De uitslagen zijn te vinden via www.avsprint.nl of http://schoolatletiekdagbreda.wordpress.com.

Concert Midsummersnight’s dream

Meisjeskoor Puellae Cantantes viert de zomer BREDA - Met een sprankelend concert luidt Puellae Cantantes zaterdag 21 juni de zomer in. Onder leiding van dirigente Lieke Sweens en begeleid door pianiste Nadia Ruthkovska zingen de meiden Engelse liederen: van

kinderliedjes als Little Tommy Tinker tot de Friday Afternoons van de beroemde Engelse componist Benjamin Britten. Hij schreef deze liederen in 1935 voor zijn broer Robert, die graag iets moois wilde zingen met zijn schoolkoor. En mooi werd het!

Laat u verrassen door deze ‘Midsummernight’s dream’! Het concert vindt plaats in de Sacramentskerk aan de Zandberglaan 58. Aanvang 19.00 uur. De zaal is open vanaf 18.30 uur. Meer info: puellaecantantes.weebly.com

BREDA Gratis lunchpauzeconcert: Het vermaarde Flentrop-orgel wordt woensdag 25 juni bespeeld door Tommy van Doorn uit Liempde. De Lunchpauzeconcerten worden door de Stichting Orgelconcerten Breda georganiseerd in samenwerking met de Stichting Grote Kerk. Informatie over de concerten en over de programma’s is te vinden op de website www.orgelbreda.nl Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 21 juni: Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zwarte markt: Op zondag 22 juni organiseert Carnavalsvereniging de Meikevers een zwarte markt. Er zijn zo’n 36 tafels en zowel nieuwe als tweedehands producten worden u aangeboden. En heeft u de hele markt gezien en nog geen zin om naar huis te gaan, u kunt dan bij ons genieten van een drankje en een klein hapje! De zwarte markt vindt plaats in Gemeenschapshuis de Belcrum, Pastoor Pottersplein 12 te Breda. De zaal is open van 11.00 tot 15.00 uur. Bingo: Zaterdag 21 juni weer een bingo bij KBO Breda-West. Aanvang 13.30 uur. Locatie: Zaal Princenhof, Princentuin 1, Breda. Waterdiertjes zoeken: Ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en houd je van avontuur, dingen ontdekken en buiten spelen? Dan is dit iets voor jou: Xpeditie-Buiten! gaat op 22 juni op onderzoek met het thema Water. Schrijf je vlug in want op=op. Er is plaats voor 20 kinderen. Laarzen aan te raden bij deze activiteit. Voor meer informatie kijk op www. ivn-markendonge.nl/xpeditie-buiten Waar: bij De Texas Hoeve, Rietdijk 6, 4823 ZK Breda. Om 14.00 starten we bij het water en zullen om 16.00 klaar zijn. Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 20 juni is er een middagpauzeconcert in de Waalse Kerk, Catharinastraat in Breda. Dit concert wordt verzorgd door Monique Heidema –cello en André Telderman-piano. Uitgevoerd worden Sonate in F-majeur opus 6 van. R. Strauss en Sonate in D mineur opus 40 van D. Shostakovich. Aanvang 12.00 uur, toegang gratis. Bingo: Maandag 23 juni organiseert Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt, 11 rondes incl. super ronde. Het begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Fun_Raiser: Rode Kruis afdeling De Baronie organiseert tijdens de collecteweek Fun_ Raiser. Met dit muziek- en entertainment spektakel wordt speciale aandacht gevraagd voor de inzet van de vele vrijwilligers van het Rode Kruis die actief zijn bij u in de buurt. Zaterdag 21 juni vanaf 13.00 uur op de Grote Markt in Breda. Verrassingsmiddag: Op zaterdag 21 juni wordt er door de Jeugd centrale Biesdonk de laatste activiteit van het seizoen gehouden. Dit maal is het een verrassingsmiddag. Dit houdt in dat er die middag van alles gedaan kan worden, en ook alles na elkaar. Bv. beginnen met iets te knutselen, daarna iets met koken, dan een paar rondes bingo, een hele middag bingo, een hele middag knutselen, alles kan. Laat je verrassen. Aanvang 13.45-15.30 uur. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Koffieconcert: Op zondag 22 juni geven Cappella ex Occasione (CEO) onder leiding van Ruben de Grauw en de Mexicaanse pianist Guillermo Quintero Rojas een luchtig zomerconcert in de Johanneskerk in Princenhage. Aanvang 12.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Fa. Bachman, Haagse Markt, De Vrije Boekhandel, VVV Breda, via info@cappellaexoccasione.nl en aan de kerk. www.cappellaexoccasione.nl Geldbingo: Op donderdag 19 juni houdt c.v. Ut Euveltje een geldbingo in o.c De Vlieren, Mgr Nolensplein 1 te Breda. Aanvang 20.00 uur. Dart-koppeltoernooi 501: Zondag 22 juni is er een Dart-koppeltoernooi 501 in sportkantine De Vonk, de sportkantine van SV SAB, aanvang 11.00 uur (10.30 uur aanwezig). Inschrijven kan via Pierre van der Linden 06 48460985 of via e-mail ankiepierre@ziggo.nl Opbrengst komt ten goede aan diverse activiteiten binnen SV SAB. 51e Bossentocht: WIEGO houdt op zondag 22 juni de 51e Bossen-wandeltocht, waaraan iedereen (ook Nordic Walking-sporters) kan meedoen. Startplaats is Café-Zaal “Heuvelzicht”, Heuvelstraat 144 te Breda (wijk Heuvel/Princenhage). De te lopen afstanden zijn 20, 30 en 40 km. De starttijd voor 30 en 40 km is van 8.00 tot 9.00 uur; voor 20 km van 8.00 tot 10.00 uur. Meer informatie: H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130 te Breda (tel. 076-5657357; b.g.g. 06-36080869). Algemene Middagruilbeurs: Zaterdag 21 Juni van 13:00 uur tot 1600 uur Algemene Middagruilbeurs in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128. De te ruilen objecten zijn o.a: Postzegels, speldjes, winkelwagenmunten, militairia, ansichtkaarten, molens, reclameauto’s, munten enz. De toegang voor leden van De Verzamelaar is gratis. Concert: Zondag 22 juni om 15.00 uur treedt de sterviolist Jeroen van der Wel op met Sinfonietta Breda in het Huis van de Heuvel aan het Mgr. Nolensplein in Breda. Hij vertolkt de vioolsolo in de concertfantasie Carmen van Pablo de Sarasate op thema’s van Bizet uit diens opera Carmen. PRINSENBEEK Opendag Puzzel Fietstocht: Op zondag 22 juni houdt Vogelver.Privo Prinsenbeek een “Opendag Puzzel Fietstocht”. Je hoeft geen lid te zijn van Privo om mee te mogen fietsen. Start tussen 10.00 en 11.00 uur. Finish (16.30 uur) SBS3 gebouw Strijpenseweg 3, Prinsenbeek (richting Zevenbergen). Er zijn leuke prijzen te verdienen. De lengte van de tocht is 35 km. Meefietsen op eigen risico, men is verplicht zich aan de verkeersregels te houden.

UNIEKE AANBIEDING FABRIEKSPARTIJ 87x

50% KORTING

71x

Dakota lx incl. bijv. maat 10R VEEQ¾ETTI grijs en blauw van 1350,- voor

426 NIEUWE VOORTENTEN HALVE PRIJS

VERVAT.NL

115x

Primero 240/2 Sigma/Megasta Hal 2&3 Stadionweg 33 0 r 240 bijv. maat 3 70 Lugano 270/30 240/270 3077 AP Rotterdam van uw 900,- voor 240 bijv. maat 5 grijs en bla or vo ,010-482 27 81 36 1.3 van 7 270 bijv. maat Van 956,- voor OPEN MA.T/M ZAT. 9.30-17.00 ,- voor 98 gri 1.5 js en van gri bla js 10 en uw at bla ma uw KOOPZONDAG 22 JUNI 11.00-17.00 300 bijv. 0IZIVMRKYMXZSSVVEEHSJFMRRIRHKRˆNVJEFVKEVERXMIEPPIZSSVXIRXIRˆMRGPHIKIPMNO(SVIQEJVEQIˆQEEXKIKIZIRWGEVEZERWFIWGLMOFEEVˆ:IVZEXPIZIVXSSOHIGSQTPIXI(SVIQEJSPHIVGSPPQIXQMRMQEEP OSVXMRK

595,-

Cameo bijv. maat 11 van 1064,- voor Leverbaar gri js en blauw

532,-

609,799,-

PAGINA 16

121x

450,-

32x

478,-


Sterk merk biedt zeker werkTechnisch verkoper binnen/buitendienst 

Organisatie Ons bedrijf is actief in de machinebouw voor de funderingswereld. Door het groeiende aanbod van onze producten voor de funderingstechniek zijn wij op zoek naar een enthousiaste technisch verkoper binnen/buitendienst.

ALDI is één van de grootste Europese detailhandelsondernemingen met ruim 480 filialen in Nederland. Ons uitgebalanceerde assortiment kenmerkt zich door zijn hoge kwaliteit en lage prijs. Respectvolle omgang met elkaar, onze klanten en leveranciers, is de basis van ons succes.

Functie Als technische verkoper binnen/buitendienst ben je de gesprekspartner voor de klanten en werk je nauw samen met de verschillende collega's. Van het eerste klantcontact tot de ondertekening van de opdracht, verzorg jij alle voorkomende binnendiensttaken. Je beantwoordt klantvragen, adviseert, denkt mee over toepassingsmogelijkheden en bent alert op kansen voor up- en cross-selling. Je legt alle klantcontacten en gegevens vast en bent verantwoordelijk voor aftersales en klachtenafhandeling.

Om dit succes te continueren zijn wij voor de regio West Brabant op zoek naar ondernemende, klantgerichte

Functie eisen x Afgeronde opleiding HBO, relevante commerciële ervaring of afgeronde commerciële  RSOHLGLQJHQHUYDULQJLQHHQWHFKQLVFKHRPJHYLQJ x Minimaal 1 jaar ervaring in een soortgelijke functie x Interesse in techniek en/of funderingswereld algemeen  x Innovatief en flexibel, doorzettingsvermogen en accuraat, zelfstandig en betrouwbaar  x Bekend met de Engelse en Duitse taal en sterke communicatieve vaardigheden 

Vervangend filiaalleiders m/v

Arbeidsvoorwaarden Voor de juiste kandidaat wordt een afwisselende zelfstandige en verantwoordelijke baan geboden met veel vrijheid en mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling. Uiteraard hoort hier ook een marktconform salaris bij en goede secundaire arbeidsvoorwaarden

U bent een belangrijk aanspreekpunt voor onze klanten en ziet het als een uitdaging om – bij afwezigheid van de filiaalleider – de verantwoordelijkheid te nemen voor een ALDI-filiaal. U beschikt over een natuurlijk organisatietalent, doorzettingsvermogen en leidinggevende capaciteiten. Tevens weet u van aanpakken bij alle voorkomende werkzaamheden, zowel in de verkoop als aan de kassa. U bent representatief, sociaal en communicatief vaardig zowel naar uw collega’s als naar de klanten toe. In de levensmiddelenbranche voelt u zich thuis.

Belangstelling? Herken je jezelf in de omschrijving en spreekt de functie je aan? Dan ontvangen wij graag je sollicitatie met je CV! Je kunt je sollicitatie bij voorkeur digitaal versturen naar administratie@inpieq.nl. Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Frank van Deursen: 0164-687 740. 

,QWHUQDWLRQDO3LOLQJ(TXLSPHQW

KIBAS

EͳZ/Z

Bij voorkeur ervaring met fanuc besturing WƌŽĮĞů͗   

ͲDKͲƚĞĐŚŶŝĞŬ ͲĞůĨƐƚĂŶĚŝŐĞŶƐĞĐƵƵƌŬƵŶŶĞŶǁĞƌŬĞŶ Ͳ'ĞĞŶϵ͘ϬϬʹϭϳ͘ϬϬƵƵƌŵĞŶƚĂůŝƚĞŝƚ Ͳ/ŶďĞnjŝƚǀĂŶƌŝũďĞǁŝũƐ

ƚ͘Ă͘ǀ͘   

,ĂŶƐ,ŽŽŐŚŝĞŵƐƚƌĂ WĂƵǀƌĞǁĞŐϯ͕ϰϴϳϵEƩĞŶͲ>ĞƵƌ ϬϲͲϯϬϯϲϵϵϬϱ ŬŝďĂƐΛŬƉŶŵĂŝů͘Ŷů

ůƐƵŶŝĞƚĂĂŶďŽǀĞŶƐƚĂĂŶĚĞǀŽŽƌǁĂĂƌĚĞŶǀŽůĚŽĞƚ͕ ǀŽĞůĞŶǁŝũŽŶƐŶŝĞƚǀĞƌƉůŝĐŚƚƵǁƐŽůůŝĐŝƚĂƟĞ ƚĞďĞĂŶƚǁŽŽƌĚĞŶ͘ ĐƋƵŝƐŝƟĞŶ͘Ă͘ǀ͘ĚĞnjĞĂĚǀĞƌƚĞŶƟĞǁŽƌĚƚŶŝĞƚŽƉƉƌŝũƐŐĞƐƚĞůĚ͘

TE KOOP:

ca. 3000m2 WEILAND nabij natuurgebied de Pannenhoef.

Ideaal als paardenweide. www.vermeerenmakelaardij.nl Tel. 076-596 4171

9DQJD 7;+DOVWHUHQ 7KH1HWKHUODQGV :HEZZZLQSLHTQO

Natuurlijk zijn uw afgeronde beroepsopleiding en/of enkele jaren werkervaring in de detailhandel een voordeel. Maar ook als u onervaren bent in onze branche, kan deze functie voor u een uitdaging zijn.

BOEKHOUDER

Vanzelfsprekend bent u bereid verantwoordelijkheid te nemen en hanteert u de correcte omgangsvormen. Wij bieden u naast een aantrekkelijk salaris, een baan met zekerheid in een kerngezonde onderneming.

voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

Wilt u ons succes ook het uwe maken? Dan zien wij uw sollicitatie graag tegemoet! ALDI Roosendaal B.V. T.a.v. de heer W.D.J. Blijleven, Districtleider Postbus 1850 4700 BW Roosendaal Of via online: www.aldi.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

PALLETS Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Hoge kwaliteit – Lage prijs

Ve r g a d e r i n g ? Ko f f i e t a f e l s ? Bijeenkomsten? Diverse verenigings mogelijkheden

REPARATIE KUNSTGEBIT Sense-Dent TPP Mastbosstraat 78A 4813 GV Breda 076-5150613

Party-centrum

Dijklaan 61, Breda, 076-5329950 het.stamcafé@gmail.com www.hetstamcafe.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Only for Men Outlet Etten-Leur

MEGA NIET TE MISSEN MANNENDEALS!!

GEZOCHT TE HUUR Woning met loods/stallen en grond of

loods/stallen met grond voor 14 paarden

06-83446035

IS OP ZOEK NAAR

Zelfstandig werkend KOK (gediplomeerd)

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601 MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

WERKEND IN JEUGDIG TEAM VOOR ± 40 UUR Belangstelling? Schrijf naar Eetcafé de Goesting t.a.v. Walter van Doorn. Raadhuisplein 29-31, 4873 BH, Etten-Leur Mail: info@degoesting.nl

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten

BLUE INDUSTRY

Ook binnen- en buitenschilderwerk

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

DONKER EIKEN MEUBELS MAKEN WIJ BLANK OF EEN ANDERE KLEUR. Gratis Transport. Info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

ONLY FOR MEN OUTLET Burchtplein 2 - 6 4873 BN Etten-Leur Tel. (076) 7676587


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE WIJKGEMEENTEN BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl www.noorderbeemden.nl Wijkgemeente Noorderbeemden Lucaskerk, Tweeschaar 125, zondag 22 juni 10.45u ds. M.A. van der Sar. Tijdens alle diensten kinderopvang en kindernevendienst. Maandelijks Jongerennevendienst info: www.Noorderbeemden.nl. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. w. Bisschop 076-5419603. Wijkgemeente Breda Midden zuid Markuskerk, Hooghout 98, zondag 22 juni 10.00u ds. T. van Prooijen. Viering van Schrift en Tafel. Na de dienst ontmoeting tijdens de koffie. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. van Prooijen 076-5423334. Kindernevendienst en crèche. Johanneskerk, Dreef 5, zondag 22 juni 10.00u ds. S. van Meggelen. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. S. van Meggelen: 0183-401265 of 0622576592. Oecumenische vieringen Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 21 juni 18.15u Pastor W. Franken. Woonzorgcentrum de Breedonk: vrijdag 20 juni 15.00u ds. T. van Prooijen. Amphia ziekenhuis Molengracht: zondag 22 juni 10.30u pastor P. Galama m.m.v. zanggroep Molengracht. Grote kerk: Oecumenisch middaggebed dinsdag 24 juni 12.30u dhr. F. van der Meulen. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBEN-HAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Odilia van Salmstraat 25, 4811 LA Breda. Samenkomsten 10.00u iedere zondagochtend. Voorganger P. Brouwer. www.breda-nazarene.nl ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 06-24554240 www.breda-adventist.nl - Info Bijbelstudies via website. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Christus en zijn wet. Download de studies via www.breda-adventist.nl Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Christus en zijn wet”. Zaterdag 21 juni 10.00u Bijbelstudie, thema: De kerk van Christus en de wet 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. J. Renfurm VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 06-52338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.076-5870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL, Breda, 076-5215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H.Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof: zaterdag 17.00u. Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed, woensdag: 18.00u jongerengebed. DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 22 juni: 10.00u ds. P.L.D. Visser, Veenendaal; 15.00u ds. A. van der Zwan, Sliedrecht GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan

19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan

tel. 076-5713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl

THE BLESSING BREDA De Poelewei, Mgr. de Vetstraat 2, www.maasbach.nl Samenkomsten: zondag 10.15u; woensdag 20.00u (gebedsdienst); zaterdag 19.30u POiNT! Youth Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929.

VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.0016.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.0021.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992.

EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 87b, Breda. Telefoon 06-21851844. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film.

NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org

EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 22 jun: Dienst. Spreker: Marco de Bruin. RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 076-5138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. Klaaysen-Siebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; luthersekerkbreda@gmail.com, http://breda.protestantsekerk.net/Zondag 10.30u.

ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 06-51150835; 013-4551487; 0765418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord.

WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 0640061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Ds. Dr. E.A. Postma, Duivelsbruglaan 21, 4835 JB Breda, tel. 076-5605682. Koster: Dhr. A.H. van Wijk, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 0765651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www.protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Wijkouderling: Dhr. W. Eland tel. 076-5613598. Zondag 22 juni: 2e zondag na Pinksteren, bevestiging 2 nieuwe kerkenraadsleden. 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. E. Postma.

RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur.

WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 0765712237/06-15483563.

NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111.

WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www.wpem.nl, tel. 06-12274947.

ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www.orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.0012.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.00u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 22 juni Zondag na Pinksteren: 9.00u Lucaskerk woord- en communieviering. Voorganger: F. Verkleij. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 076-5871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; PAGINA 18

H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. H. Tiemersma, tel. 076-5416122. Contact: breda@apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www.christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.0012.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.3022.00u. Info: 076-5204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 076-5321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.


Gom. Laat uw organisatie stralen CCT Moerdijk is een gerenommeerd stuwadoorsbedrijf waar een goede dienstverlening net zo vanzelfsprekend als betrouwbaar is. CCT verzorgt voor een groot aantal nationale en internationale klanten de op- en overslag van containers en stukgoed. www.cctmoerdijk.com

Wegens de groei van onze organisatie zijn wij op zoek naar collegaÂśs voor de functies van: Afdelingssecretaresse afdeling M&R m/v 40 uur (i.c.m. BBL opleiding 32 uur) Dit is een functie voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de â&#x20AC;&#x2DC;Aanpak jeugdwerkloosheid'. Wij zijn op zoek naar een ambitieuze kandidaat met MBO 3 of 4 denkniveau die mee wil en kan gaan in de snelheid van dit bedrijf. Jouw verantwoordelijkheden: x Mondelinge (telefonisch) informatie uitwisseling en uitgaande correspondenties x Onderhouden en actualiseren van het (digitale) archief x Het invoeren van gegevens in het terminalsysteem en het opmaken van facturen x Offertes uitwerken aan de hand van instructies Estimators x Maken van verslagen en afhandelen van zaken x SecretariĂŤle en administratieve ondersteuning in de breedste zin des woord x Ondersteunende secretariĂŤle en facilitaire werkzaamheden voor het Directiesecretariaat.

Gom Schoonhouden is voor de komende vakantieperiode op zoek naar enthousiaste

Invalkrachten voor de schoonmaak M/V De werktijden zijn in overleg. Interesse? Stuur een e-mail met je naam, telefoonnummer en de weken en tijden wanneer je beschikbaar bent naar jboomaars@gom.nl en wij nemen contact met je op.

De juiste mensen op de juiste plek

EISMANN B.V. zoekt

ZELFSTANDIGE ROUTEVERKOPERS

Administratief medewerker afdeling Databeheer m/v 40 uur (i.c.m. BBL opleiding 32 uur) Dit is een functie voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de â&#x20AC;&#x2DC;Aanpak jeugdwerkloosheid'. Je voert als administratief medewerker afdeling Databeheer ondersteunende werkzaamheden uit voor de afdeling Databeheer. Ervaring in de logistiek is niet vereist, iedere administratief medewerker kan onderstaande werkzaamheden eigen maken. Wel is minimaal een MBO 3 of 4 denkniveau vereist. Jouw verantwoordelijkheden: x Het administratief verwerken van diverse data en transportgegevens in o.a. ons terminaldatabase Modality; x Het handmatig verwerken van containermoves in het terminaldatabase; x Het verwerken van Douanedocumentatie; x Nadere ondersteunende werkzaamheden voor de afdeling Transport en de Chauffeursbalie.

GEZOCHT

ALGEMEEN MEDEWERKER voor zeugenbedrijf voor onze locatie in de gemeente Halderberge voor alle voorkomende werkzaamheden. Eisen: - Ervaring met varkenshouderij - MBO-niveau - Zelfstandig in staat om werkzaamheden te verrichten. - Bereidheid om bij toerbeurt de weekenden te werken. - Flexibel

Kraanmachinist m/v 40 uur Ervaring vereist op Mobiele Havenkranen (bij voorkeur Gottwald) en/of Zwenk/Topkraan

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Sollicitaties kunt u richten aan: Jac Jansen BV, Rijsbergsebaan 8, 4855 AS Galder of j.a.m.jansen@agroconnect.nl

CARMAT B.V. te Zevenbergen is sinds 1961 actief in de toelevering van standaard en maatwerk producten aan de automotive-, metaal-, marineen projectindustrie. Kernwaarden voor het bedrijf zijn juiste prijs/kwaliteitverhouding, innovatie en service. De onderneming heeft een open en korte communicatiestructuur. CARMAT B.V. wil het team uitbreiden en heeft de volgende vacatures

JUNIOR SALES SUPPORT MEDEWERKER die vanuit de binnendienst actief de verkoop ondersteunt Functieprofiel: s SIGNALERENVANMARKTONTWIKKELINGENENVERKOOPMOGELIJKHEDEN s VERZORGENVANDEORDERBEWAKINGTOTUITLEVERING s VERSTREKKENVANINFORMATIEENHETUIT ENVERWERKENVANOFFERTESENORDERS s ONDERHOUDENCONTACTENMETBUITENLANDSE TOELEVERANCIERSENBEWAKENVANLEVERTIJDEN s AANSPREEKPUNTVOORKLANTENCOLLEGASINDEVERKOOP s AFHANDELENENPLANNENVANDEVERKOOPORDERS

Persoonsprofiel: s DEFUNCTIEISBIJZONDERGESCHIKTVOOREENZOJUISTAFGESTUDEERDEHBO ER DIEINDEBINNENDIENSTCOMMERCIEELACTIEFWENSTTEZIJN s EENOPEN POSITIEVEENCOLLEGIALEWERKINSTELLING COMMERCIĂ&#x2018;LEVASTHOUDENDHEIDENGELETOP DEOMVANGVANDEONDERNEMINGEENFLEXIBELEOPSTELLINGTAVTAKENENINZET s DOORTASTENDHEIDENADMINISTRATIEFORGANISATORISCHEKWALITEITEN s UITSTEKENDEBEHEERSINGVANDE.EDERLANDSETAAL GOEDEMONDELINGEVAARDIGHEIDINDE%NGELSE en Duitse taal.

JUNIOR ACCOUNTMANAGER groeifunctie voor een ambitieuze hbo-er Functieprofiel: s UWORDTVERANTWOORDELIJKVOORHETTOTALEVERKOOPTRAJECTVANHETGENERERENVANNEWBUSINESS TOTRELATIEBEHEER s UANTICIPEERTOPWENSENVANDEKLANT SIGNALENVANUITDEMARKTENBIEDTZOWELSTANDAARDALS CUSTOM MADEPRODUCTENAAN s BINNENHETVERKOOPTEAMHEEFTUDETAAKINITIATIEVENTEONTPLOOIENENWORDTINBRENGVERWACHT TAVACCOUNTGERICHTEACTIESENVERKOOPSTRATEGIE s OFSCHOONDEFUNCTIEEENMOBIELKARAKTERHEEFTBENTUOOKWERKZAAMOPKANTOOR GERICHTOP acquisitie, het opvolgen van offertes, afspraken plannen en teamoverleg.

*H]RFKW 

3RVWEH]RUJHUV 

%HQMHJUDDJEXLWHQ  ZLOMHELMYHUGLHQHQ :RUGSRVWEH]RUJHU :LM]LMQRS]RHNQDDUEH]RUJHUV GLHYDQPDDQGDJWPYULMGDJ NXQQHQEH]RUJHQ ,QWHUHVVH"6WXXUHHQPDLOQDDU LQIR#JLFRSRVWQO in de regioâ&#x20AC;&#x2122;s Brabant en Zeeland. Bel voor meer informatie naar Joan van Vugt, tel 06-52440606 of mail naar joan.vanvugt@eismann.nl

Tevens zijn wij op zoek naar een ervaren:

Interesse in ĂŠĂŠn van bovengenoemde functies? Kijk voor meer vacatures en uitgebreide functieomschrijvingen op onze website www.cctmoerdijk.com en stuur je sollicitatiebrief inclusief C.V. naar p.degroot@cctmoerdijk.com

Gom is al meer dan 40 jaar innovatief in het vakkundig schoonhouden van gebouwen. Of het nu gaat om kantoren, productielocaties, evenementengebouwen, zorginstellingen, onderwijsgebouwen of publieke ruimtes. Met onze ruim 7.000 goed opgeleide medewerkers en doordachte werkmethodieken weten we op elke locatie de kwaliteit van de werkzaamheden voortdurend op een hoog peil te houden. Gom is onderdeel van Facilicom

Persoonsprofiel: s U HEEFTEENVOLTOOIDECOMMERCIĂ&#x2018;LEHBO OPLEIDINGENUBENTOPZOEKNAAREENFUNCTIEBINNEN HETACCOUNTMANAGEMENT s AFFINITEITMETDEPRODUCTENISEENPRE s UWCOMMUNICATIEVEVAARDIGHEDENSTAANGARANTVOORHETWINNENVANVERTROUWENBIJDEKLANT ENUWPROACTIEVEOPSTELLINGISESSENTIEELVOORRESULTAAT s UWENSTEENCOMMERCIĂ&#x2018;LESTARTERSFUNCTIEOFBENTTOEAANEENTWEEDESTAPINUWLOOPBAAN BINNENEENLEVENDIGEMARKTENDYNAMISCHEONDERNEMING s GOEDEBEHEERSINGVANDE.EDERLANDSE %NGELSEEN$UITSETAALISBELANGRIJK

Voor beide functies geldt dat u rechtstreeks in dienst treedt bij CARMAT B.V. Uw schriftelijke reactie kunt u binnen 14 dagen richten aan: ReAd Bureau voor Personeelsbeleid, Postbus 5741, 4801 EC Breda of per e-mail read.ra@planet.nl met vermelding van ref.nr.14.17.12 Gelieve aan te geven naar welke functie u solliciteert. Zie ook www.carmat.nl Voor meer informatie kunt u bellen 06-22490425ACHTTIEN BODES, ALLEMAAL ANDERS En of we thuis zijn in de regio â&#x20AC;Ś De Bode valt op een half miljoen adressen gratis in de bus. Liefst achttien edities vliegen er wekelijks uit bij uitgeverij De Bode. Heel WestBrabant, Tholen, Sint Philipsland, de Bevelanden en Walcheren worden gecoverd. Een topdekking. Alle Bodes hebben hun eigen, zeer lokale karakter. Het grondgebied van een gemeente is doorgaans het verspreidingsgebied. De lezers worden zeer op maat en ďŹ jnmazig bediend met vooral nieuws uit hun eigen leefomgeving. Dat is onze corebusiness. Dat is de kurk waarop we drijven. Ook onze adverteerders beseffen dat ze hun klanten via De Bode uitermate gericht kunnen benaderen, of juist een uitgebreid marktgebied kunnen aanboren door tegen een zeer aantrekkelijk tarief in meerdere kranten tegelijk te adverteren.

Vakmensen gezocht! Succesvol eigen klusbedrijf starten. www.devakman.info


Exclusief verkrijgbaar bij

DOLCE GUSTO GENIO2 KP160T

p0MJFDBQBDJUFJUp7BBUXBTTFSCFTUFOEJH p"OUJSFVLGJMUFS p"SU/S

p4DSPMMXJFMPNXBUFSEPTFSJOHUFCFQBMFO p,OPQPNWPPSXBSNPGLPVEXBUFSUFLJF[FO p"MVNJOJVNUIFSNPCMPL HFFOWPPSWFSXBSNJOH p*OIPVEXBUFSSFTFSWPJS p"SU/S

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFO p"BOCJFEJOHFO[JKOHFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp

Tefal FR 1015 Friteuse

van Bij aankoopin e ch a deze m 0,0 1 â&#x201A;¬ u t g n a ontv !* u a e koï¬&#x192;e cad

SETPRIJS CITIZ & MILK TITAN XN730T p.BBLEFMFLLFSTUF&TQSFTTP -VOHP $BQQVDDJOPFO-BUUF.BDDIJBUP p0QLMBQCBBSSPPTUFSWPPS-BUUF.BDDIJBUPHMB[FO p*OIPVEXBUFSSFTFSWPJSp"SU/S

ELKE WERKDAG KOOPAVOND TOT 22 UUR! Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

Je gaat toch niet te veel betalen?

* Actie wordt mede mogelijk gemaakt door Nespresso. Kijk voor meer info op www.nespresso-clubpromo.com

BREDA

www.mediamarkt.nl zondag 11.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

Ik ben toch niet gek.

Dbn 20140618  
Dbn 20140618