Cykelguide South Sweden Trails

Page 1

s o u t hs we d e nt r a i l s . c om

CYKELGUIDE

SOUTH SWEDEN TRAILS

AV

KORNELIA THÖRN ROBIN LYNE


2


SOUTH SWEDEN TRAILS En cykelresa genom skog, kust och stad

SOUTH SWEDEN TRAILS En cykelresa genom skog, kust och stad Följ med genom trollskogar, förbi sandstränder och längs vindpinade kustlandskap. Medan sensommaren blir till höst upptäcker vi de nationella cykellederna Sydost-, Sydkust- och Kattegattleden, som tillsammans bildar den 900 kilometer långa South Sweden Trails. För oss är livet lika med cykling. De senaste tio åren har vi äventyrs- och långfärdscyklat världen över. Vi har klättrat uppför iskalla bergskedjor i Asien, korsat heta öknar i Afrika och trampat tusentals mil genom Europa. Och är det något vi lärt oss så är det att uppskatta särdragen längs vägen. Det som utmärker just South Sweden Trails är variationen. De nordöstra svampskogarna ger en känsla av vildmark, medan allt du behöver finns intill stränderna och städerna i söder. Utmed lederna gömmer sig alltifrån vitputsade vingårdar och färgglada Pippi Långstrump-kaféer, till spaiga kallbadhus och några av Sveriges finaste naturreservat. Precis som South Sweden Trails är den här guiden uppdelad i tre olika delar. I vilken ordning du väljer att läsa och cykla är upp till dig, men här beskriver vi resan så som vi gjorde den – med start på Sydostleden i ett regnmulet Växjö.

Kornelia Thörn & Robin Lyne

@a_remarkable_ride

3


4

Täppet strand utanför Åhus


SOUTH SWEDEN TRAILS En cykelresa genom skog, kust och stad

INNEHÅLL 1

O m vä ge n 2

I n för re sa n 3

S ydostle de n 4

S ydku stle de n 5

K a tte ga ttle de n

Text Kornelia Thörn Foto Kornelia Thörn & Robin Lyne

5


6

OM VÄGEN Delad glädje! På #SouthSwedenTrails, #Sydostleden, #Sydkustleden och #Kattegattleden kan du både hitta inspiration och dela din resa.

INFORMATION NIVÅ

Lättcyklade leder med få höjdmeter. Mest stigning förekommer på Sydostleden i närheten av Brösarp och på Kattegattleden i närheten av Hallandsåsen. Cykelleden passar även nybörjare.

DISTANS

Ca 900 km

UNDERLAG

Främst asfalt. Sträckorna som går på gamla banvallar är naturnära och oftare grusbelagda. Mestadels cyklar du längs cykelbanor, både separata och längs med större vägar. Vissa bitar går även på landsväg.

RASTPLATSER

Vid många av sevärdheterna som ligger intill lederna finns picknickbord. Håll även utkik efter badplatser – ofta finns toalett, grillmöjligheter och bänkar.

: 274 km på Sydostleden : 260 km på Sydkustleden : 390 km på Kattegattleden


SOUTH SWEDEN TRAILS Om vägen

De tre lederna är uppdelade i ett antal fördefinierade etapper med tips på matställen, sevärdheter och övernattningsmöjligheter. Sydostleden har sju, Sydkustleden sex och Kattegattleden är uppdelad i åtta delar. Vår reseskildring utgår inte från etapperna, men du kan läsa mer om dessa på www.southswedentrails.com. Längs Sydkustleden har du alltid nära till service och detsamma gäller för stora delar av Kattegattleden. På den norra delen av Sydostleden passerar du minst tätbebyggda områden. Charmen ligger i närheten till naturen, men det kan vara bra att planera matstopp och övernattningar lite mer noggrant just här.

Samtliga leder har röda skyltar med vit text.

7


8

Sölvesborgs gator.


SOUTH SWEDEN TRAILS Om vägen

Mat, boende och cykelservice Hotell och bed and breakfasts hittar du längs hela South Sweden Trails – både i städer och på landsbygden. Vill du slå upp tältet finns det dessutom gott om campingplatser. Restauranger och kaféer finns i alla städer, i närheten av sevärdheter och ofta även i anslutning till många boendealternativ. Livsmedelsbutiker finns på de flesta orter, men håll koll på öppettiderna i småstäder och utanför högsäsong. Längs vägen hittar du även mysiga gårdsbutiker som säljer närodlad mat och lokala delikatesser. Kranvattnet är säkert att dricka och de flesta kaféer, restauranger och bensinmackar kan hjälpa dig med att fylla vattenflaskorna. Att fråga om vägen eller be om vatten är ett bra tillfälle att prata med främlingar. Cykelmekaniker finns i de flesta städer. Några gånger passerar du även cykelpumpar längs med lederna.

Vissa boenden och restauranger lånar ut cykelverktyg – däribland Joels Brygga på Kattegattleden.

9


10

För äventyr till fots finns många vandringsmöjligheter längs vägen.


SOUTH SWEDEN TRAILS Om vägen

Fysiska kartor hittar du på turistinformationen i många städer längs vägen.

11


12


SOUTH SWEDEN TRAILS Om vägen

Transport Ingen gillar att frakta sin cykel, men lyckligtvis finns lokala researrangörer (såsom RentBike och Travelshop) som kan hjälpa dig både med transport och uthyrning av cykel och väskor. Vill du resa kollektivt är det även möjligt att ta med cykel på regionaltågen, såsom Pågatågen, Öresundstågen och Krösatågen. Cykeln åker i en särskild vagn och får tas med i mån av plats, så ta med i beräkningen att du kan behöva ta en senare avgång. Detta gäller särskilt under rusningstid och högsäsong. När det kommer till bussar har många av dessa cykelhållare, men också här är det först till kvarn som gäller.

Under resan testar vi att transportera cyklarna både med RentBike, Travelshop och tåg. Här får vi skjuts ett par mil av Johan Sundh på RentBike.

13


14

Upptäck Glumslövs backar på de många grusvägarna kring Sydkustleden.


SOUTH SWEDEN TRAILS Om vägen

Allemansrätten Älskar du också naturen? Sveriges unika allemansrätt ger dig möjlighet att cykla på enskilda vägar och ströva fritt i skog och mark. Men med rättigheter följer även ansvar – så visa alltid hänsyn till natur, djur och andra människor. Sköt om det du passerar och lämna inget annat än fotavtryck och hjulspår! I naturreservat och nationalparker är allemansrätten ofta begränsad och det kan vara förbjudet att cykla, tälta och göra upp eld. Läs om vad som gäller på informationstavlorna till området, hos kommunen eller på länsstyrelsen.se.

15


16

INFÖR RESAN


SOUTH SWEDEN TRAILS Inför resan

Cykel

Längs South Sweden Trails behöver du ingen särskild cykel, utan det viktigaste är att du sitter bekvämt och att den är välservad. Eftersom vägen främst går på asfalt fungerar de flesta däck, men för att undvika punktering på gruspartierna kan det vara skönt med lite däckmönster.

Packning

Vill du fästa packning på din cykel behöver du en pakethållare och/eller väskhållare. Det finns både större sidoväskor som du hänger på cykelns pakethållare och mindre bikepacking-väskor som du fäster på ramen. Oavsett vilket du väljer så gäller det att packa lätt.

Cykelverktyg

Bär gärna med dig en pump, ett lagningskit och lite silvertejp.

Kläder

Talesättet “det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” är bra att utgå från. Då kuststräckorna kan vara blåsiga är det skönt med skalplagg som skyddar mot vinden. Är ytterplaggen dessutom vattentäta har du helt rätt förutsättningar. Solglasögon, handskar och keps/mössa är också smart att packa ner. Och, glöm inte hjälmen!

TIPS! Saknar du utrustning, eller ska du cykla en kortare sträcka? Hyr gärna cykel och väskor.

17


18

Reseapotek

Ta med värktabletter, solskydd, plåster och handdesinfektion. Skulle du behöva akut hjälp längs vägen ringer du 112.

Övrig utrustning

Vill du campa och laga egen mat behöver du ha med dig tält, sovutrustning och friluftskök. Vi har även alltid med oss en termos. På hotell och vandrarhem kan du ofta få den uppfylld med kaffe eller hett vatten. Köper du sedan ett par kanelbullar från ett bageri är du redo för ett spontant fikastopp var som helst längs vägen.

Cykelsäsong

South Sweden Trails går att cykla året om, men är iordningsställd med service mellan 15 april och 15 oktober. Vi vill gärna slå ett slag för försäsongen. Förutom den uppenbara fördelen med färre turister händer mycket i naturen. Om våren blommar äppel- och körsbärsträd, och framåt försommaren tonas rapsfälten i Skåne och Halland solgula. När skolor och jobb sedan börjar i mitten av augusti avfolkas stränderna – samtidigt som vattnet fortfarande är ljummet. Väntar du ytterligare några veckor börjar de första höstvindarna blåsa in över havet. Men så länge du har regntäta kläder finns det inget som hindrar dig från att upptäcka kustlandskapen och de gulröda svampskogarna ytterligare ett par månader.


SOUTH SWEDEN TRAILS Inför resan

Vi plockar ofta ramslök i de södra lövskogarna om våren. Löken liknar den giftiga växten liljekonvalj – men doftar så starkt av vitlök att det är svårt att ta fel.

19


20


SOUTH SWEDEN TRAILS Inför resan

Solrosfält längs Sydostleden.

21


22

SYDOSTLEDEN


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

SYDOSTLEDEN NR 2

VÄXJÖ – SIMRISHAMN DISTANS

:

274 km

ETAPPER

:

7

LÄNKAR

:

Sydostleden-sydkustleden.se

Skanetrafiken.se

Lanstrafikenkron.se

Snabbt slår det oss hur landskapet förändras längs Sydostleden. På 274 kilometer letar sig leden förbi mossiga skogar och undangömda sjöar i Småland och Blekinge, ner mot Skånes sandstränder och kulliga fält. Den norra delen är ett perfekt sätt att upptäcka sådan natur som ofta syns i mer nordliga delar av landet. Här följer vägen en gammal banvall som kantas av röda stugknutar, Åsnens nationalpark och industri-historik. Leden fortsätter sedan hastigt genom Blekinge där den passerar Kungsforsen – fylld av skimrande laxar och dånande vatten. Längre

söderut

öppnar

sig

landskapet. Kring Kristianstad ger biosfärområdet

Vattenriket

cykelmornar,

medan

äppelodlingar

och

disiga

Österlens

branta

kust

påminner om Sydeuropa. Kanske är det inte så märkligt att många av våra favoritdelar av South Sweden Trails återfinns just här.

23


24

07.30 ringer klockan. Bakom gardinerna vaknar staden. Sent augustiregn slår mot rutan och nere på gatan syns paraplyer bli randiga i tyget. På väg uppåt i hissen mot frukostbuffén pratar vi om hur vi ska lägga upp dagen: en lugn frukost, en cykeltur genom staden, Teleborgs slott och så skogarna. Vi föreställer oss mosslukten och ljuset mellan träden. Den första dagen på en cykelresa börjar alltid såhär – fylld av förväntningar och förhoppningar.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Om hösten Som cyklist har du ofta förtur till de bästa svampställena. Cykeln är din parkettplats – kika bara inåt skogsbrynet. På den norra delen av Sydostleden finns gott om kantarell och karljohansvamp.

25


26

Teleborgs Slott.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Från Växjö Så snart regnet dragit förbi packar vi våra cyklar och checkar ut från PM & Vänner. Efter att ha upptäckt Växjös stadskärna fortsätter vi mot det Hogwarts-lika Teleborgs Slott. Slottet har varit inspelningsplats för TVserien Stjärnorna på slottet och rymmer både guidade turer, hotell och restaurang Slottet är även omgivet av en vacker park. Även i det långa cykelstråket som leder ut ur staden förbi Växjösjön och Växjö Art Site skulpturen Spegelbollen finns fina pausmiljöer. Därefter krymper bebyggelsen och vattentornet Ekotemplet dyker upp. Från cykelleden liknar det inte mer än ett malplacerat betongstycke, men det är i ekot magin ligger. Akustiken förvandlar minsta ljud till ett evigt ekande, och det som skulle bli en hastig lunch förvandlas till ett långt ljudexperiment.

27


28

På PM & Vänner far en svärm bin förbi oss på takterrassen. Bland takåsarna står nämligen en urban biodling.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Spegelbollen återspeglar naturen och snurrar med hjälp av kraften från vinden och vattnet.

29


30

Övernattning i glampingtält på Urshults Camping.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Vildmarksliv På grusvägar och cykelbanor fortsätter Sydostleden till Urshult. Ett par kilometer från samhället stannar vi till för natten i ett glampingtält. Tältet står placerat i utkanten av den familjedrivna Urshults Camping, intill sjön Åsnen. Alldeles utanför tältduken finns en fiskebrygga, som morgonen därpå ligger dold i ett dimmigt dis. Hela området är som gjort för aktiviteter som fiske, bad och paddling. Från campingen är det bara 10 km tur och retur till Lunnabackens utkiksplatsoch hembygdspark, dit vi gör en avstickare. Långt ner bakom ekträd och äppelodlingar bildar Åsnens ö-landskap en vacker vy. Hembygdsstugorna med toviga grästak är dessutom omgivna av både vandringsstigar och picknickbord. Tillbaka i Urshult fortsätter vi sedan på Sydostleden genom björk- och barrskogar. Här och där ser vi någon kliva ut bland träden med en välfylld svampkorg i famnen. Kanske är det inte så konstigt att vi har hunnit bli hungriga när vi når Mörrumsån och Blidingsholms stenbro. På ett picknickbord intill vattnet slår vi oss ner för att laga lunch på gårdsgrönsakerna vi köpt under dagen. Medan vi äter betraktar vi bron från 1800-talet med medeltida anor – som både är en av Smålands längsta och vackraste.

31


32

Under sensommaren och hösten säljer flera lokala odlare sin skörd längs vägen.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Vi tillagar gul zucchini, tomater och persilja från en närliggande gårdsbutik.

33


34

Innan vi cyklar till Åsnens nationalpark matar vi hönsen och påfågeln tillsammans med Anthony.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Smålands blå skatt Några kilometer från Sydostleden ligger gården Toftahult B&B inbäddad i en skogsglänta. Här parkerar vi cyklarna för dagen, äter middag på den närliggande Ålshult handelsbod och beger oss sedan ut på en kanottur i det sista kvällsljuset. Härifrån går det att paddla hela vägen till kanotleden Värendsleden och sedan fortsätta till Åsnens nationalpark och vidare norrut. Så långt hinner förstås inte vi, utan istället bestämmer vi oss för att se parken från sadeln nästkommande dag. Lyckligtvis slingrar sig både cykellederna Banvallsleden och Åsnen runt mot Åsnens nationalpark och Åsnen. Den stora sjön kallas ibland för Smålands blå skatt, vilket är lätt att förstå; över hela skogslandskapet ligger den som ett täcke med sina öar och fjordlika mynningar. Medan vi cyklar upp mot nationalparken och det familjevänliga vandringsområdet Trollberget glittrar vattnet bakom trädstammarna. På vår avstickare till Trollberget cyklar vi på Banvallsleden och Åsnen runt. I området finns även cykellederna Sverigeleden, Kronobergstrampen och Fjordrundan. För den som vill sy ihop South Sweden Trails till en loop, skulle den ca 250 km långa Banvallsleden kunna fungera som länk mellan Karlshamn i öst (Sydkustleden) och Halmstad i väst (Kattegattleden).

35


36

Anthony Wagner driver Toftahult B&B tillsammans med sin man Christian Vepsä. Framför huset vajar en regnbågsflagga, som en påminnelse om att alla är välkomna hit.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

I Sveriges yngsta nationalpark finns både cykelleder och vandringsstigar.

37


38

På Mormors Bakeri finns en vegetarisk buffé och en glasdisk fylld med hemmagjorda bakverk.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Blekinge och Mormors Bakeri Strax efter Fridafors når vi Blekinge. Mycket av sträckan går längs en gammal banvall som följer Mörrumsån. Längs vägen ligger både den bevarade verkstadsindustrin Ebbamåla bruk och den industrihistoriska orten Svängsta, där Abu Garcia än idag tillverkar spinnrullar för fiske. Här finns också ett tillhörande museum. Så, en dryg mil innan Karlshamn svänger vi av leden mot Mormors Bakeri. I det lilla huset utanför Asarum går det att slå sig ner i omaka fåtöljer och på baksidan finns en innergård fylld med stolar och bord. Om Pippi Långstrump hade öppnat ett kafé så hade det nog sett ut ungefär så här. Här och där växer äppelträd och marken ligger prickig av kantstötta frukter. Mitt i alltihop står en scen, en hemsnickrad utomhusbar, en konstateljé och så några smårum som hyrs ut till övernattning.

I Karlshamn finns ett vackert kulturkvarter och det designprisade Karlshamns kallbadhus. Dessutom ligger Blekinges skärgård ett stenkast bort. De flesta av båtarna som trafikerar området tar med cyklar i mån av plats.

39


40

Överallt finns något att äta eller se, vilket gör att det är lätt att stanna länge. Men till slut, efter lasagne, kakprovning och färgglada fruktdrinkar, sätter vi oss på cyklarna och fortsätter mot Karlshamn.

Karlshamns kulturkvarter.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

41


42

Mörrumsån.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Kungsforsen – ett pyttelitet Alaska På sträckan mellan Karlshamn och Sölvesborg hörs ett dån. I det lilla samhället Mörrum dyker Mörrumsån upp igen, och här har den blivit till den mäktiga Kungsforsen. Vattendraget är känt för sina stora laxar och varje år kommer sportfiskare från hela världen för att prova lyckan. Men området passar lika bra att besöka för naturens skull. Intill vattnet finns cykelvägar och för den som vill vandra följer den tre mil långa Laxaleden utmed åns dalgång. Förutom att spendera tid vid vattnet passar vi på att besöka museet Laxens hus och restaurang Kronolaxen, innan vi fortsätter vidare mot Sölvesborg. Även om leden dit mestadels går på cykelbana intill en större väg ligger många sevärdheter längs sträckan. Vid Pukavik finns badplatser och kring det lilla samhället Norje passerar vi gårdsbutiken Gummagården och den naturnära campingen Norje Boke. Fram emot eftermiddagen når vi Sölvesborg via en av Europas längsta cykelbroar. Här slingrar sig den 760 meter långa Sölvesborgsbron genom Sölvesborgsvikens naturreservat, omringad av vassklädda holmar. För fågellivet är dagsljuset bäst, men själva bron är som vackrast om kvällen då den skiftar i neon.

TIPS! Ladda ner naturappen ARK56 inför ditt nästa besök till Blekinge.

43


44


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Norje Boke camping.

45


46

Innan vi beger oss mot Kristianstad köper vi stenungnsbaguetter och croissantsnurror på Ritz bageri.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Sölvesborgsbron.

Den korta cykelsträckan genom Blekinge går att förlänga med en 40 km lång cykeltur genom Listerlandet, på cykelleden med samma namn.

47


48

När leden passerar Friseboda naturreservat cyklar vi intill havet. Reservatet består av trollsk tallskog, sanddynelandskap och kristallklart, iskallt vatten.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Nordöstra Skåne I Kristianstad finns gott om hotell, restauranger och sevärdheter. Bara ett stenkast från centrum ligger dessutom Naturum, besökscentret för Kristianstads vattenrike. Det stora biosfärområdet rymmer både strandängar, våtmarker och mängder av vattendrag. Trakten har många vandrings- och cykelvägar och bara genom att följa Sydostleden passerar du flera av alternativen. Några kilometer från centrum stannar vi vid den skogsbeklädda udden Ekenabben, där vi slår oss ner bland de gamla ekarna för att fika. Precis som på många av stoppen i området finns picknickbord, vandringsslingor och fågeltorn. Sydostleden fortsätter sedan längs en cykelväg som går parallellt med järnvägen. Öppna fält omger landskapet, för att sen bytas ut mot tallskog fram emot Åhus. Staden är ett populärt turistmål och kring centrum hittar du alltifrån Ottos Glassfabrik och Absolute Home – till pittoreska hamnstråk och stranden Täppet. Men för vår del fortsätter turen ytterligare några kilometer genom skogen, mot det familjeägda Kastanjelunds Wärdshus.

49


50

På Naturum kan du få tips om cykel- och vandringsrundor i området. Naturum Vattenriket, Kristianstad.

Åhus gator.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Blekinge möter Skåne. Vid Ekenabben dukar vi upp fika med bröd från Ritz i Sölvesborg och snacksgurka från gårdsbutiken Gummagården.

51


52

Vi får följa med Isabel in i köket på Tastecelebration.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Österlen I närheten av naturreservatet Brösarps backar skär den norra gränsen till Österlen. Området är ett av Skånes mest populära och under högsäsongen är parkeringar och restauranger fyllda med semestrande sommargäster. För cykling passar våren och hösten lika bra, inte minst på grund av temperaturen. Och, när vi klättrar uppåt på en av Sydostledens brantaste backar mot byn Andrarum är vi glada att högsommarvärmen är över. Väl uppe stannar vi till hos Isabel Brummer på Tastecelebration Residence. Med utsikt över kullarna äter vi risnudlar, arranchino och insaltade citroner, medan vi pratar med Isabel och hennes man Joost ter Waarbeek om deras verksamhet. Förutom mat finns ett gårdshotell, och paret erbjuder även kreativa kurser i vegansk matlagning och matfotografi.

53


54

Omgivningarna är naturnära och bara ett stenkast bort ligger Skånes högsta vattenfall Hallamölla, som både går att nås till fots via Backaleden och på cykel längs en mindre grusväg. Efter att vi ätit passar vi på att ta en omväg till fallet innan vi fortsätter längs Sydostleden. Medan det skymmer rullar vi ner genom äppelodlingar och solrosfält, hela vägen till Kivik och havet. Härifrån fortsätter sedan Sydostleden ända till Simrishamn – där Sydkustleden och nya äventyr tar vid.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydostleden

Kornelia är uppvuxen på Österlen och tycker att området är som bäst under lågsäsong. Då har du populära platser, som Hallamölla vattenfall, helt för dig själv.

55


56

SYDKUSTLEDEN


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

SYDKUSTLEDEN NR 3

SIMRISHAMN – HELSINGBORG DISTANS

:

260 km

ETAPPER

:

6

LÄNKAR

:

Sydostleden-sydkustleden.se

Skanetrafiken.se

Semesterblått och stilla, tilltufsat och rasande, eller någonstans mittemellan. Precis som namnet antyder präglas den här sträckan av kusten. Hela vägen från Simrishamn till Helsingborg går Sydkustleden tätt intill havet. Längs vägen finns alltifrån puderstränder, spaanläggningar och skaldjursrestauranger – till fiskebyar och ruggade remsor med småsten. Och så förstås storstäder som Malmö och Helsingborg, med ett disigt Danmark liggandes i horisonten. Men trots att det är en sträcka där allt finns nära till hands slås vi många gånger av hur stilla kusten är. Kanske är det lågsäsongens förtjänst, eller så beror det på att vi cyklar. Vi är nämligen varken bundna till parkeringar eller ordnade badplatser för att kunna ta en paus vid vattnet. Allt vi behöver göra är att följa en stig neråt havet.

57


58

Till och från Tyskland, Danmark eller Polen Mellan Malmö och Köpenhamn går det bra att ta med cykeln på Öresundstågen över Öresundsbron. Längs Sydkustleden passerar du även flera hamnstäder med färjetrafik till kontinenten. Från Ystad, Trelleborg och Malmö finns avgångar till Tyskland och Polen, och i Helsingborg går färjor till danska Helsingör. Vill du göra en avstickare till en dansk cykelö hittar du båtar till Bornholm från Simrishamn och Ystad, och till svenska Ven kommer du från Landskrona. Genom åren har vi tagit med våra packade cyklar till samtliga destinationer ovan och vi är alltid lika nöjda med kombinationen av cykel och båt. Rulla bara förbi bilkön, spänn fast din cykel på däck och checka sedan in i en hytt. På Directferries.se kan du söka efter passande avgångar. Ett bad? På just den här sträckan har vi turen att få behagliga sensommartemperaturer, men också kyligare dagar under hösten och våren passar fint för ett dopp. Håll ett högre cykeltempo precis innan du kliver i, så får du den bästa bastueffekten! Tycker du att en riktig bastu krävs finns även spahotellen Ystad Saltsjöbad och Hotell Mossbylund invid leden.

På Smygehus havsbad finns bastu, pool och en brygga för tidiga morgondopp.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

59


60

De flesta som hör namnet Ystad tänker på Wallander. Polisfilmerna spelades in här, och det finns självguidade turer förbi inspelningsplatserna.

Hörte brygga.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

Mycket av cykelsträckan löper på en parallell cykelbana längs en landsväg. Trots trafiken är det en lugn bit förbi stränder, byar och betande djur.

61


62


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

Stockrosor och hav Efter Sydkustledens första mil förbi fiskebyar och sandstränder ligger Ystad. Precis som startpunkten Simrishamn är staden fylld av korsvirkeshus och stockrosor. Här finns även välbevarade klosterbyggnader och färgglada kullerstensgator med restauranger och kaféer. När vi cyklar genom centrum är det för sent för frukost och aningen tidigt för lunch, men vi passar på att ta en förmiddagskaffe på Söderberg och Sara. Från hamnen följer vi sedan en asfalterad cykelbana ut på landsbygden. Eftersom havet bara ligger några meter från vägen är sträckan perfekt för spontana stopp. Alldeles intill vattnet hittar vi bland annat en lång bit pausskugga med gott om picknickbord, i form av naturområdet Lilleskog.

Vägen

fortsätter

förbi

Mossbystrand och Abbekås till Hörte. I den lilla

fiskebyn

stannar

vi till på restaurangen Hörte brygga, som säljer picknickkorgar fyllda med närodlad mat. Och trots att hösten borde ha kommit så känns det fortfarande

som

hög-

sommar på uteserveringen intill hamnen.

63


64

Det är tomt om kvällen. Havet har svalt det mesta av stranden och bara en rand av tång och småsten skiljer grästuvorna från vattnet. Naturen är ensam och fåglarna sitter stilla på stenarna. Solen syns inte, men vattnet är ännu rosa. Långt ute i Östersjön ligger färjor och lyser, på sin väg mot Tyskland eller Polen.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

65


66

55 °20′13″N 13°21′34″Ö I soligt morgonljus når vi Sveriges sydligaste udde Smygehuk. Vid hamnen ligger turistbyrå, fiskrökeri och kafé, och på utkiksplatsen vid havet finns kikare vända mot vattnet. Här finns också en stenkompass som anger avståndet till landets nordligaste punkt Treriksröset. Men det är inte bara här vi blir påminda om det sydliga läget. Efter de små fiskelägena Böste och Gislövs läge, kommer vi nämligen till Trelleborg. På Strandgatan passerar vi en lång allé av palmer, och i det ljumna vädret går det nästan att låtsas att koordinaterna är några andra.

Stora städer och små trädgårdar Eftersom vi bor i Malmö stannar vi inte till just här, men för den som gör det väntar myllrande stadsliv och falafel i världsklass. Sydkustleden passerar längs med vattnet, förbi stadsstranden Ribersborg och det välkända landmärket Turning Torso, innan den fortsätter mot Lomma. Ungefär fyra mil senare dyker Landskrona upp. Efter en tur genom Landskrona centrum cyklar vi till slottsfästningen Citadellet, som byggdes i mitten av 1500-talet när Skåne var danskt. Här visar de ekande omgivningarna att turistsäsongen är på väg mot sitt slut. Medan vi vandrar förbi vallgraven och in bland de blekrosa gårdsbyggnaderna får vi syn på en skylt som berättar att den ökända änglamakerskan Hilda Nilsson suttit här under en tid då byggnaderna användes som fängelse. En kuslig historia – för den som vill googla vidare. Mindre kusligt är Citadellets koloniträdgård, som ligger en kort cykeltur bort. Området är Sveriges äldst bevarade koloniområde och rymmer det lilla museet, Rothoffs koloni. Just när vi besöker Landskrona är ministugan i museikolonin stängd, men vi promenerar runt bland odlingarna i trädgården ända till dess att det är dags att cykla mot Borstahusens camping.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

Rothoffs koloniträdgård är fylld med odlingar.

67


68

Den 5-stjärninga campingen Borstahusen ligger havsnära utan att inverka alltför mycket på kustmiljön. Här finns både gräsklädda tältområden och en skogsslinga där du kan slå upp tältet.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

Landskrona Citadell.

69


70

Vandringssträckan till Hilleshögs dalar fungerar även för en kort tur eftersom de vackra vyerna dyker upp strax efter starten.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

Hilleshögs dalar och Glumslövs backar På vägen till Helsingborg parkerar vi cyklarna och gör en kortare vandring på Skåneledens etapp 8, i naturreservaten Hilleshögs dalar och Glumslövs backar. Den allra första biten från Borstahusen går längs branta stigar intill sandiga sektioner som rasat utåt havet. Kort därefter breder ett kulligt ängslandskap ut sig, med det turkosblå havet långt nedanför sluttningarna. Långt nere guppar segelbåtar och i horisonten syns cykelön Ven som en upphöjning. I närheten av reservaten går Sydkustleden på en asfalterad cykelbana intill en större väg, men bland Glumslövs backar finns det också gott om kuperade grusvägar att cykla längs. Efter vandringen följer vi dem upp och ner, innan vi möter leden på nytt.

Bland hundratals tomater Ett kort stycke från Sydkustleden ligger Wallåkrabygden. Bland fälten finns keramiker, kaféer och så den stora gården Tomatens hus, där Patrik Andersson och Kristina Hjalmarsson odlar tomater i alla möjliga färger och former. När vi får en rundvisning bland plantorna i växthuset har vi ännu inte hunnit äta lunch, och tar tacksamt emot mängderna av smakprov som Patrik ger oss. I sin oförädlade form är tomaterna ett perfekt cyklistsnacks, så även om du inte bär med dig köksutrustning är butiken ett bra stopp längs vägen. Här finns dessutom ett bageri med bakverk och kalljästa stenugnsbröd. Efter en lunch på grannkrogen Miss Alice cyklar vi vidare med väskorna fyllda av tomater. Solen står högt över havet och i närheten av Fortuna strand svalkar vi oss i en utomhusdusch. Leden fortsätter sedan längs med vattnet och in i Helsingborgs industri- och ytterområden. Framåt kvällen är himlen fortfarande blå, men en titt på telefonen visar att vi kommer att få möta morgondagens första bit av Kattegattleden i ett höstoväder.

71


72

Helsingborg är perfekt att strosa omkring i. Besök en konstutställning på Dunkers kulturhus, blicka ut från vakttornet Kärnan eller slå dig ner på en uteservering.

Miss Alice serverar tomatpaj gjord på hemligt recept.


SOUTH SWEDEN TRAILS Sydkustleden

Tomatens hus präglas av ett grönt tänk och inga kemiska bekämpningsmedel används.

73


74

KATTEGATTLEDEN

Kallbadhuset i Varberg är byggt i orientalisk stil.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

KATTEGATTLEDEN NR 1

HELSINGBORG – GÖTEBORG DISTANS

:

390 km

ETAPPER

:

8

LÄNKAR

:

Kattegattleden.se

Skanetrafiken.se

Hallandstrafiken.se

Vasttrafik.se

Med ett namn från det närliggande havsområde är det lätt att förstå att även Kattegattleden följer kusten. Trots den likheten skiljer sig landskapet från det längs Sydkustleden. Efter vingårdarna på Kullahalvön och de långa sandstränderna kring Halmstad blir landskapet allt mer stenigt och kargt. Leden passerar många av västkustens naturreservat, präglade av strandängar och vindpinade buskar. Alvarsliknande ljunghedar breder ut sig och på sina platser skjuter ett ensamt fyrtorn ut sitt ljus över havet. Och, så här långt på vår resa börjar hösttecken synas. Hjulen far över cykelbanor med gulröda löv och på taggbuskar lyser nypon och havtorn.

75


76

En skandinavisk tradition Att kallbada är en året-om-klassiker, men för en nybörjare är hösten och våren perfekt. Kallbada gör man oftast naken och de flesta inrättningar har separata avdelningar för kvinnor och män. Längs med South Sweden Trails finns flera av landets finaste kallbadhus, och gemensamt för de flesta av dem är att de är lika fascinerande att titta på som att bada vid. Några särskilt fina stopp tycker vi är Karlshamns kallbadhus (Sydostleden), Ribersborgs kallbadhus (Sydkustleden), Pålsjöbaden och Varberg kallbadhus. De två sistnämnda hittar du längs den här sträckan.

Höst i Helsingborg När Sydkustleden övergår i Kattegattleden har ett oväder dragit in. På väg ut ur Helsingborg tilltar regnet och längs strandpromenaden står vågorna högt över havet. Här stannar vi till vid det över 100 år gamla kallbadhuset Pålsjöbaden som lyser i gula rader mot det grå. Egentligen är temperaturen perfekt för ett bastubad, men den här gången nöjer vi oss med att betrakta vågorna slå mot byggnaden. Precis som fyrtorn är kallbadhus som gjorda för stormigt väder. Under dagen cyklar vi sedan mot Kullahalvön i ömsom regn, vind och sol. Längs vägen ligger flera fina stopp, och vi lyckas fånga Sofieros Slott i ett uppehåll. Efter att ha vandrat runt bland de gröna trädgårdarna fortsätter vi utmed kusten, förbi orterna Viken och Höganäs.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

Sekunderna innan jättevågen vid kallbadhuset Pålsjöbaden sveper in över våra fötter.

77


78

Sofiero slott har prisbelönta trädgårdar, men som cyklist kan det vara bra att känna till att du måste parkera din cykel (och eventuell packning) utanför grindarna.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

Vid väderkvarnen Kulla Gunnarstorps mölla torkar vi våra kläder i eftermiddagssolen.

79


80


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

81


82

Will drivs av visionen att skapa något naturnära i bygden. På Coasters finns förutom glampingen även självplock av blommor.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

Bland vinrankor på Kullahalvön Efter en sista skur böjer sig en regnbåge över himlen, och när vi når Coasters Glamping skiner solen. Boendet ligger i ett av Sveriges få vindistrikt och alldeles intill finns Kullabergs- och Arilds vingård, som båda erbjuder rundvandringar och vinprovningar. Medan vi packar av cyklarna kommer en av ägarna, Will Oldfield, vandrande bland odlingarna med en picknickkorg i famnen. I den finns fullt av delikatesser från gårdsbutiken Trädgården på Skäret – redo att tillagas vid det lilla gasolköket utanför tältöppningen. Just som upplevelsen på Coasters Camping handlar mycket av Kullahalvön om närheten till naturen. Här ligger de bergiga naturreservaten Västra- och Östra Kullaberg, och många av boendealternativen finns i lugna omgivningar med utsikt över havet. Dessutom hittar du gott om restauranger och kaféer. Särskilt kring den lilla fiskebyn Mölle, där vi ska äta morgondagens frukost.

83


84

Medan vi inväntar frukosten på Mölle krukmakeri får vi kika in bland drejskivorna i ateljén.

Den totala stillheten på Coasters gör att kvällen blir en av resans finaste.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

Glampingtälten saknar el och vatten, men en kort promenad bort finns toalett, dusch och ett utekök.

85


86


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

Halland Efter Hallandsåsen och stränderna kring Skummelövsstrand, Tylösand och Haverdal blir delar av kusten alltmer skärgårdslik. Här fortsätter vi på cykelbanor och småvägar, förbi Ugglarps Camping och naturreservat med betande kor. Utåt havet vetter stora stenhällar och här och där hoppar vi av cyklarna för att ta in vyerna. Precis som längs Sydostleden är även landsbygden i Halland fylld av rödmålade trähus. Ett av dem är gården Kilagårds Gröna, där ägaren Linnea Hall tar emot oss. Tillsammans med sin man odlar hon KRAV-certifierade grönsaker som säljs i en varsamt restaurerad lada. Under takbjälkarna finns också en kafédel där vi slår oss ner. En lång fika senare är vi redo att cykla vidare. Men innan vi ger oss av följer vi med Linnea och blomsterbonden Ylva Rudling ner mot en slätt bakom gården. Här arrenderar Ylva ett stycke mark för självplock av blommor – och runt oss finns en blomsterträdgård fylld med olikfärgade dahlior.

Linnea Hall och Ylva Rudling. Ända sedan starten har Linnea Hall haft Kattegattleden i åtanke, och i framtiden hoppas hon även kunna erbjuda boendealternativ för cyklister.

87


88

Via Grimsholmen naturreservat På väg mot Falkenberg når vi ett av våra favoritstopp längs med Kattegattleden. Här ligger naturreservatet Grimsholmen omringat av havet. Precis som i många av de andra närliggande kustreservaten präglas omgivningen av klippor och strandängar med betande djur. Vidare mot Falkenberg ersätts sedan stenlandskapet än en gång av sandstränder, och när leden passerar Skrea strand har dynorna vuxit sig höga. Strandbarer och faciliteter vittnar om att semesterområdet är fullt av liv och rörelse om sommaren, men nu syns bara ett ensamt par promenera längs piren intill Falkenbergs Strandbad.

TIPS! Middags- eller fikatips? Vill du som oss äta på hypade Lilla Napoli kan det vara bra att förboka en pizzadeg. Innan vi lämnar Falkenberg passar vi också på att köpa med oss fika från det anrika kaféet Borgmästargården.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

Efter att ha sovit på Hamngatan 27 i Falkenberg cyklar vi genom Gamla stan och över den vackra Tullbron och ån Ätran.

89


90

Både Glommen och Träslövsläge har fina hamnar.

På Joels Brygga äter vi dagsfärska räkor medan solen går ner över havet.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

En omväg på Fyrleden När Kattegattleden fortsätter längs en större väg vid Olofsbo svänger vi av mot havet. Vid ett övergångsställe får vi nämligen syn på skyltarna till den alternativa Fyrleden. Sträckan går kustnära genom småbyar och landsbygd, och passerar även reservatet Morups tånge, som är en bra plats för fågelskådning. Mitt bland klapperstenen och gräsmarkerna står Morups Tånge Fyr ensligt på en kulle. Här passar vi på att fika på bakverk från Borgmästargården medan regnet drar in över havet. Har du inte blivit hungrig riktigt än så är även den närliggande småbåtshamnen i Glommen en fin picknickplats. I Glommen tar också Fyrleden slut, och vi cyklar vidare längs Kattegattleden igen. Någon mil senare, efter ateljéerna och gårdsbutikerna kring Morup, stannar vi till på Läjets Camping. Men så snart vi lastat av vår packning för natten sätter vi oss på cyklarna och börjar trampa igen – mot restaurangen Joels Brygga i Träslövsläge.

Läjets Camping, ”Cara villa”.

91


92

Varbergs fästning har medeltida anor.


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

Varberg och den sista biten av kusten På väg mot Varberg går Kattegattleden intill Apelvikens strand. Den vita sandstranden är en populär badplats soliga dagar, medan höst- och vårvindarna passar bättre för surfing. Härifrån till Varbergs fästning slingrar sig den naturnära Strandpromenaden med promenadstigar, cykelvägar och pausplatser. Som stad är Varberg lika känt för sina historiska byggnader som för att vara en av landets främsta kurorter, och i den steniga viken intill Varbergs fästning passerar vi både lyxiga kusthotell och enkla kallbadbås. En kort bit bort ligger dessutom Varbergs Kallbadhus, som blir vårt sista stopp i staden och på South Sweden Trails. Medan ännu ett regnväder drar in över himlen skyndar vi oss till järnvägsstationen, där vi rullar in cyklarna på tåget till Malmö. Vi har tidigare cyklat hela Kattegattleden och vill passa på att tipsa om cyklingen på banvallarna kring Frillesås och Säröbanan, det havsnära området kring Tjolöholms slott och såklart storstaden Göteborg. De två sista etapperna efter Varberg kan du läsa mer om på kattegattleden.se.

93


94


SOUTH SWEDEN TRAILS Kattegattleden

I tågvagnen lutar vi oss tillbaka. Utanför syns skog, kust och stad. Träd som släpper sina blad, vågor som rullar in mot stränder, tågen som rullar ut ur städerna. Sträckan vi just cyklat passerar i rasande fart – och vi kan inte låta bli att tänka på hur mycket mer man ser från sadeln.

95


s o u t h s weden trai l s .co m


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.