Page 1

11/9 2010

PETRA ÖSTERGREN:

nU FÅR JAG VARA EN HEL,TÄNKANDE, KÄNNANDE MÄNNISKA IGEN

Mode en politisk markör

Hitta vägen till bättre hälsa i höst


Början på något nytt Månadsskiftet augusti september, när sommaren officiellt övergår till höst, är en tidpunkt på året då vi flyttar som allra mest. Byter bostad, byter jobb eller börjar studera. När vi nu skriver 11 september, om vi nu någonsin kan göra det utan att drabbas av domedagskänsla, har alltså många av oss sedan en dryg vecka tillbaka börjat på någonting nytt. För egen del är jag tillbaka i Luleå och Norrbotten efter ett år i Jämtland. Med ett mindre flyttlass.Vilket får mig att fundera på vad det är vi egentligen väljer att bära med oss, från en bostad till ett annan, vad det är som vi absolut inte kan vara utan när vi river ett läger och slår upp ett annat När det gäller saker är jag inte särskilt sentimental. Mer pragmatisk. Men då räknar jag inte bokhyllor och böcker som saker. De är mina vänner och de bär mina drömmar. Därför är det lika självklart att ha en hyllmeter trädgårdslitteratur i tvårummaren, som några meter till fyllda av lyrik. Jag vill ur Dan Anderssons, Kolvaktarens visor, kunna slå upp Hemlängtan och förflytta mig till ”skyn där stjärnorna skina, och där obygdsforsarna sjunga i takt med visorna mina.” Men jag vill också bläddra i böcker om beskärning av träd och buskar, läsa om trädgårdens blommor och kryddträdgårdens örter. Koppla av i lägenheten utan balkong, drömma mig bort och se en osedd framtid som väntar på att upptäckas. De val vi gör speglar vår personlighet. I dem kan vi se vad som präglat oss och vad som förändrar oss. I mångt och mycket är det vad Petra Östergrens skönlitterära debut handlar om. Att börja om och hitta hem.

[ INNEHÅLL ] 34–5 Intervjun

Författaren, debattören och socialantropologen Petra Östergren gör skönlitterär debut med romanen ”Berättelsen om Esmara”.

38 Mode

Det finns en koppling mellan mode och politik. Ett konstaterande från Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som får medhåll av Vänsterpartiets Jan Ohly och Socialdemokraternas Mona Sahlin.

310–11 Hälsa

Fetare än genomsnittssvensken, fler hjärt- och kärlsjukdomar men tryggare i stort. Frågan om hur norrbottningen mår har många svar, enligt landstingets hälsoutredare, Kerstin Sandberg.

312–13 Mat & Vin

Vattenlingon, kokta eller rårörda lingon. Utan konsten att sylta de röda höstbären skulle svensk husmanskost stå sig slätt. Vin till höstens mat lanseras under september av Systembolaget. Guide till nyheter och fynd.

314–15 Resor

Fiska kungskrabba i Nordnorge. Safarin utanför Kirkenäs, nära ryska gränsen, bjuder både på ett fiskeäventyr du inte glömmer. Med gummibåt och dykardräkt plockas den eftertraktade delikatessen, de största exemplaren mäter två meter – från klo till klo.

316–19 Kryss & tävlingar

Sysselsättning för hela familjen med barnkryss, två vuxenkryss, mystiska personen och frågeleken.

Mode en politisk markör

ÖSTERGREN: LÖRDAG PETRA

nU FÅR JAG VARA EN HEL,TÄNKANDE, KÄNNANDE MÄNNISKA IGEN

Hitta vägen till bättre hälsa i höst

Omslagsbilden: Petra Östergren från Kiruna debuterar som romanförfattare med boken ”Berättelsen om Esmara” FOTO: orlando g boström

När jag skrivit den här romanen får jag vara en hel människa igen.

BODIL RESARE

Trevlig helg!

11/9 2010

Petra Östergren om sin skönlitterära debut, ”Berättelsen om Esmara”.

bodil.resare@NSD.SE

[ DET HÄNDER I HELGEN ] BILAGAN@NSD.SE

n Kulturens vägar, Gammelstad

n Grön marknad, Gunnarsbyn

n Loppmarknad, Piteå

I århundraden har kulturens vägar gått till Gammelstads kyrkby. Gör en resa tillbaka i tiden och vandra i Carl von Linnés fotspår. Guidad tur, Kyrktorget 13.00.

Höstmarknad med lokalproducerade och rättvisemärkta produkter. Försäljning av potatis, rotfrukter, sylt, bröd och bär. Folkets hus, 11.00-15.00

Fynda bland möbler, husgeråd, tavlor, leksaker, nyttoföremål och prydnandssaker. Eller förnya garderoben med secondhand och vintage. Badhusparken 10.00-14.00

POSTADRESS 971 83 Luleå

REDAKTÖRER

Bodil Resare bodil.resare@nsd.se Björn Engström bjorn.engstrom@nsd.se

GRAFISK FORM

Erja Persson, Norrbottens Media AB

ANSVARIG UTGIVARE Anders Ingvarsson

TRYCK

Tryck i Norrbotten AB

2

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

Vem har missat att handarbete var supertrendigt i flera år? Nu finns boken ”Galen i garn, virka, sticka och dekorera” ute i handeln. Bakom står Susanne Zacke och Sania Hedengren som samlat mönster till klassiska

mormorsfiltar, men också lampskärmar, krukor och brödkorg. Allt går tydligen att skapa av lite garn, om man får tro författarna. Varför inte använda händerna i höstmörkret du också?


[ AKTUELLT ]

4

o o På torsdag den 16 september är det Internationella dagen för bevarandet av ozonskiktet. En FN-dag som ska sätta fokus på miljön. Som privatperson kan du göra en hel del för att måna om vår jord:

vägar till ett friskare värld 1. Tänk på att inte kallstarta bilen

2. Åk tåg istället för flyg när det går

3. Lämna inte bilen på tomgång

4. Åk kollektivt när du kan

Må gott i september och gå en lunchpromenad, tanka solljus och energi. Nu finns även skor med rundad fotsula som sägs träna musklerna mer intensivt medan du går.

Spikmattan finns nu i vart och vartannat hem, nu finns även spikmattor bara för fötterna. Kan vara skönt för trötta och ömma fötter.

KOM ihåg: Valdagen närmar sig. Det går att förhandsrösta nu för dig som vill vara ute i god tid. Brickor, handdukar och grytunderlag med orttsnamn från Norrbotten? Det finns numera av konsthantverkaren Eva Arnqvist – Holmström som driver Umeåbaserade företaget Agraff design.

Pelle Lindblom Journalist/ krönikör, Luleå

Åsa Petersen Frilansjournalist Luleå

Ronny Olovsson Vd, Vinter, Luleå

En vecka kvar till valdagen. Känns utgången given på riksplanet?

På ett sätt är det opinionsundersökningarnas tyranni. Högerblocket ligger bra till. Men ännu är det öppet, tror jag. Och vad händer om exempelvis KD eller Centern hamnar under fyra procent? De ligger ju oroväckande nära i en del mätningar, bara precis över. Sverigedemokraterna lär ju vara klart större än Centern nu. Jag får gåshud, den otäcka varianten.

Nej, det blir en rysare. Värsta rysaren, fyra år lång, blir det om främlingsfientliga sverigedemokrater kommer in i riksdagen. Stoppa dem!

Nej, även om alliansen ser ut att ta hem fajten så kan just detta faktum mobilisera s-väljare att lämna sofflocket.

Ekologiska entusiaster förutspår ett uppsving för barkbröd. Väljer vi barkmjöl i stället för surdeg i limpan nu?

Vägen till mitt hjärta går genom färskt bröd. Men då ska det då definitivt vara utan bark. Jag säger nej till alla dessa matexperiment - kyckling med apelsin, torsk med curry...och bark i brödet. Inga hälsoprofeter kan få mig att väja. Oliver i brödet är gott, och med fluffigt vetemjöl. Men bark? Varför inte baka på surtorv direkt!? Blä.

Jag gillar rostad formfranska, polarkaka och bullens pilsnerkorv i ljust korvbröd. Så jag har inte en aning.

Eh,näeh, lika lite som vi byter ut internet mot runstenar.

Jultidningsförsäljningen är redan i full gång. Är det vad vi längtar efter så här års?

Vad? Är det korsord och sudoku vi ska sitta med när utomjordingarna anfaller!? Eller ta de här fascistiska inredningstidningarna. De duger ju inte ens att göra upp eld med. Hjärndött! Förtryck! Jag stänger dörren innan jag ens hunnit öppna den, och läser bara gamla MAD och möjligen något vetenskapligt magasin. Finns det som jultidning?

Javisst! För alla flitiga barns skull. Jag ska köpa alla mina från Samuel, 10 år.

Absolut. Alla längtar till vinterns gnistrande snö och julpyssel. Jag har redan handlat jultidningar.

- panelen

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

3


[ intervjun ]

Petra Östergren vet hur fasan känns Vad händer med ett barn som får se sin mamma mördas? Om det skriver Petra Östergren i romanen ”Berättelsen om Esmara”. – Jag var vuxen när min mamma mördades och boken handlar inte om mig. Men fasan är den samma för mig och Esmara, säger hon. Text: Lina Norberg Juuso

foto: orlando g boström

Petra Östergren samlar kraft i sin stuga i Tornedalen. Med sin nya bok, ”Berättelsen om Esmara”, gör hon

P

etra Östergren går vant omkring i sin kusins hus i Kiruna i väntan på flygavgången till Stockholm. Hon har fått en bästa kompis i blandrashunden Salli. Ettårstiken har varit med Petra Östergren i hennes Tornedalsstuga hela sommaren och duon har knutit starka band. – Hon saknar att äta sorkar som hon har fått göra hela sommaren, konstaterar Petra Östergren över en kopp thé när Salli börjar busa i köket. Petra Östergren är lite frusen efter morgonpromenaden i duggregn och blicken är närvarande samt intensiv. Petra Östergren stämmer inte in i mediebilden som rättfram, tuff och hård feminist som ifrågasätter sexköpslagen och propagerar för prostituerades rätt att ses som människor, inte slentrianmässigt som offer för ett manssamhälle. ”Man köper inte en kropp, man köper en sexuell tjänst”, är en av hennes meningar. Den andra frågeställ-

4

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

ningen, varför feminismen inte kan acceptera att prostituerade själva ska få definiera och påverka sin livssituation, och varför sexsäljarnas röster sällan hörs, väckte stor debatt när Petra Östergren efter tio års forskning 2006 gav ut boken, ”Porr, horor och feminister”. En bok som blickade tillbaka på hur motståndet mot prostitutionen tett sig sedan 70-talet. Ståndpunkterna och frågeställningarna har fått många tidigare öppna dörrar att stängas för Petra Östergren. Forna vännerna inom radikalfeminismen är just forna, till exempel. Nu är hon aktuell med romanen, den om kvinnan Esmara. –  Nu när jag skrivit den här romanen får jag vara en hel människa igen, en tänkande, kännande människa. De sista tio åren har jag varit tvungen att vara extremt påläst på forskningen och slipad i mina argument, för så fort man nämner sexköp slutar människor tänka. Det blir blackout.

 u har du alltså skrivit din första N skönlitterära roman som kanske ska recenseras av personer du varit i konflikt med. Hur rädd är du för tyckande kring boken i media? – Jag har inte skrivit för kultureliten, utan för verklighetens folk. Det är min målgrupp. Jag älskar det begreppet, verklighetens folk, säger hon och fyrar av ett stort leende över att ha hittat en gemensam nämnare med Kristdemokraten Göran Hägglundh. – Men nu börjar jag bli nervös. Är det en riktigt bok? När jag började skriva hade jag början och slutet klart för mig, mitten fick jag till genom att tänka, tänka, tänka och prata med folk. Jag fick fråga mig själv saker som; hur skriver man en roman, hur är uppbyggnaden, hur är ett kapitel?

Din roman handlar om Esmara som får se sin mamma bli

brutalt mördad, hon växer upp i Tornedalen och flyttar sedan till Stockholm. Hur skulle du beskriva att tragedin påverkar Esmara? – Jag vill inte skriva det allt för övertydligt i boken, skriva någon på näsan. När man läser boken kan man förhoppningsvis förstå det ändå. Esmara reagerar på ett annat sätt än vad jag gjort. Jag var 22 år när min mamma mördades. Esmara var bara en flicka, så det är naturligtvis en helt annorlunda upplevelser. Hon reagerar med att helt stänga av och det märks i vilka val hon gör. En människas personlighet kan ju synas genom valen. I en roman eller film beskrivs karaktärernas personlighet främst på hur de handlar när de stöter på hinder. –  Esmara är hela tiden i ett utanförskap, hon hör inte hemma någonstans, hon är en udda fågel var hon än är, bland feminis-


Petra Östergren Ålder: 45 Gör: Författare, aktuell med boken Berättelsen om Esmara, (Piratförlaget). Doktorand i i socialantropologi . Bor: Lägenhet i centrala Stockholm, sommarhus i Tornedalen. Född och uppväxt i Kiruna Familj: ”Stor och brokig”. Favoritplats i Norrbotten: Stugan i Tornedalen Sämst med Norrbotten: De långa kalla vintrarna Bäst med Norrbotten: Allt annat.

Petra Östergren har tidigare skrivit: ➤ Slå tillbaka! Handbok i självförsvar. ➤ Att komma till ro med det allra värsta. ➤ Porr, horor och feminister. ➤ F-ordet. Mot ny feminism.

Hemsida: www.petraostergren.se

skönlitterär debut. En roman om en kvinna som som lever i ett utanförskap, präglad av att hon tidigt blivit moderslös.

terna, bland folket på Handelshögskolan, i släktfamiljen hon kommer till efter att mamman mördats.

 an kan naturligtvis ändå inte M undgå flera likheter mellan dig och Esmara, även om du noga påpekar att boken är en roman. Din mammas dödsmisshandel i Kiruna under åttiotalet av en närstående man. Om din egen historia har du ju redan skrivit i boken ”Att komma till ro med det allra värsta”. – En likhet med mig och Esmara är ju att vi båda känt fasan. Den känslan är hämtad från mig själv. Fasan. Jag vet hur fasan är och hur den känns i kroppen. Jag kan föreställa mig hur den känns för ett barn. – Jag minns hur det var när mormor ringde och frågade om jag hade någon hos mig,

det hade jag. Sedan sa hon att det värsta som kunde hända, hade hänt, säger hon.

P

etra Östergren berättar om att sorgen ändrat form, att hon lärt sig leva utan sin mamma. Att hon har det bra, och om man så vill, gått vidare. Vi börjar sedermera tala om andra delar i den aktuella boken.

Andra likheter med romanfiguren Esmara och dig är att ni båda haft förhållanden med kvinnor. Jag kan inte låta bli att undra vad dina grannar och släktingar i Tornedalen säger till dig över kaffekoppen om dina icke traditionella val? – Bilden av att Norrbotten är ett fördomsfullt län håller jag inte alls med om. I Tornedalen är det högt upp till tak, även om man inte pratar om det. Jag vet inte vad folk i

FOTO: ORLANDO G BOSTRÖM

byarna vet om mig, det är aldrig något vi pratar om. Mitt värde avgörs inte av vad jag gör, utan hur jag bemöter människor i detta nu. Det är stor skillnad, i Stockholm hänger ens identitet på ens yrke, man ÄR börsmäklare. – Det största sveket i feministbråken kom från en kollega i Luleå. Hon vågade inte vara min vän längre efter att ha sett hur jag behandlades under prostitutionsdebatten. Nu förstår jag att sveket tog mig hårdast för att hon var från Norrbotten. Jag litar automatiskt mer på folk härifrån.

Esmara är i fastighetsbranschen, själv kan du ingenting om hus och förstår dig inte på ekonomi enligt egen utsago, jag tänker att en massa research måste ligga bakom texten? – Ja, absolut. Själv fattar jag inte vad brutto och netto är. Och aktier? Men det

var spännande att skriva om fastighetsbranschen, det är inte gjort tidigare. Jag tyckte också det var intressant att skriva utifrån en helt ny plattform. Själv älskar jag hus, men att själv handla med fastigheter, nej. Jag skulle inte heller komma på idén som Esmara att börja handla med böcker för att få pengar.

 en var det inte svårt att skriva M om en miljö du själv inte varit i? – Jag har redan skrivit om sådant jag kan, självförsvar och prostitution. Nu var det här en roman och jag ville gå in i det utan förutfattade åsikter. Skulle jag skriva om sådant jag kan, kanske risken finns för att jag skulle ge tjuvnyp? Nu försöker jag vara objektiv. Genom en ny miljö kunde jag berätta historien om Esmara på ett bättre sätt. NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

5


[ krönika ]

Mellan 15 och 20 kvinnor insjuknar varje dag i bröstcancer. Chansen att bli botad från har ökat under de senaste årtiondena. Det beror främst på att fler fall upptäcks tidigt, vid mammografi, och på att behandlingsmetoderna har blivit bättre. FOTO: LESTER LEFKOWITZ

Tänk om jag dör litegrann? Förmodligen en cysta i bröstet. Det låter nästan som tumör och tumör är exakt cancer och cancer är död. Stor som en äggula är cystan i vänster bröst. Två läkare klämmer och läkarstudenten får också känna på utammade bröstet som knappt fyller en a-kupa. Det är en sommardag, en vårdcentral och en av läkarna smeker mig lätt över underarmen. ”Var inte rädd, det är säkert helt ofarligt”, säger hon. Vi är jämngamla och nej, säger jag, hur ska jag ha tid att vara fylld av ångest? Jag har två barn att sköta och det är semester i en jätteliten sommarstuga utan lyx. När jag kommer till sommarvistets blir jag så trött att jag läspar, ungefär som att jag svept en för stark grogg för snabbt. Sängen är välkomnande. Inte räddast. Ringer väninnan. Ska säga att just nu orkar jag inte med den inplanerade middagen, blev slö av sommarvärmen. När hon svarar kommer gråten. Hårt. Andetagen är långt borta och ryckiga. Orden får landa hos henne: MenTänkOmJagDör? Hon tröstar det som går att törsta. Allt kommer att ordna sig, säger hon och jag låter orden tillfälligt krama själen. Men tänk? Vem ska vara mina barns mor? Ingen kan ersätta min roll för dem. Ingen. Vem ska älska dem som en mamma? Ska min dotter bli tonåring Utan Mig? Min son pubertal utan att ha någon mor att skrika på? En mor är kvar. En mor står kvar. Ett barn utan mamma får halv kärlek, precis så grymt är det. På natten talar jag och min man.  llt kommer att bli bra, men om jag nu A ändå skulle dö en smula, vad göra av tiden som är kvar? Vi vill leva som nu - ha kvar huset, vara med barnen och arbeta. Leva som att livet

6

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

alltid skulle finnas, med tillägget en lång semester till varmt land. Det vill vi. För barnens skull. För vår skull. För min skull. Sen - när jag inte är kvar - då lovar han att älska barnen som nu och ännu mer om möjligt, och alltid påminna våra avkommor att deras mamma såg deras unikum och var hänförd över deras storhet och lillhet, att modershjärtat var fyllt av dem. Att allt som räknades på, alldeles sant var de två. Att deras två nästippar var gudomliga i all sin mänsklighet. Jag ångrar. Så. Där i natten när gråten är så ond. Ångrar inte jobbet. Inte hur jag fördelat tiden. Men ångrar alla kramar jag inte gett. Allt skratt som inte skrattades. Allt det ilskna och sura. Ska bli perfekt, och snällaste mamman, rarast i hela universum. Försöker sedan vara felfri när nattens grönsvarta demoner somnat under sängen. Men det är svårt att vara blid i all evighet, till och med i några timmar. Det är inte mänskligt att leva i dödsskuggans dal . Att vara människa och leva med andra individer är att nötas och slåss verbalt då och då. Så det mesta lunkar ändå på när svartrovdjuren lämnar mig tillfälligtvis. Trots cysta går tiden och sommaren är varm. Och kring jordgubbsaften och grilloset vilar ändå en tacksamhet att få vara kvar en stund i det vi kallar livet och en tacksamhet att jag har ynnesten att bråka med barnen väldigt livfullt när det blir för mycket. Kanske försöker jag ändå skratta mer, krama mer? Men det är inget jag kan garantera.

LINA NORBERGJUuSO lina.nj@NSD.SE

Återkollen och mammografin ger glädjebeskedet. Vätskan i bröstet är borta, ingen cysta. Jag går och hälsar på en nyfödd baby på BB och jag tackar godheten. Nåd?

Lina bloggar: www.nsd.se/blogg

Känn dina bröst

Se Ställ dig framför spegeln. Lyft armarna över huvudet och ge akt på förändringar. ➤H  ar brösten sin vanliga form? ➤ Är huden jämn, har den sin vanliga färg? ➤ Ser bröstvårtorna ut som vanligt och följer de med uppåt när du lyfter armarna?

Känn Känn igenom vänster bröst och armhåla med höger hand. Raka fingrar, lätt tryck. Små cirklande rörelser runt bröstet flera varv. Börja med bröstvårtan. Flytta ut fingrarna någon centimeter och gå runt ett litet varv. Fortsätt varv efter varv tills hela bröstet är genomsökt. Avsluta uppe i armhålan. Övergå till det högra bröstet. ➤ Hur känns brösten? ➤ Någon knöl eller förhårdnad? ➤ Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Källa: Rosa bandet, Cancerfonden


Erbjudanden till vรฅra Vip-kunder Fรถrmรฅner fรถr dig som trogen prenumerant! =~gegZhZciZgVgk^ZgW_jYVcYZc [ยŽgY^\hdbK^e"`jcY#B^hhV ^ciZX]VchZcVii[ย€WgVgVWViiZg dX][ยŽgbย€cZgeย€WaVZkZcZ" bVc\!egdYj`iZgdX]gZhdg#

Hur blir jag Vip-kund? 9jhdb]VgVWdccZgVi^b^chi &'bย€cVYZg!~g]Zaย€ghegZcj" bZgVciZaaZgVjid\^gd`jcY~g VjidbVi^h`iWZg~ii^\VYi^aa K^edX]`Vcad\\V^ceย€ lll#chY#hZ$k^ebZYY^ii VWdccZcicjbbZgdX]aยŽhZc" dgYhdbYj[ย€iii^aah~ciVkdhh#

Hur nyttjar jag Vip-erbjudandet? H`g^kjik~gYZWZk^hZihdbร„cch ^Vchajic^c\i^aaZgW_jYVcYZi ZaaZgh`^X`VZiihbhi^aaY^c bdW^aiZaZ[dchdbYjk^hVg jeek^YgZheZ`i^kZ`ยŽe"ZaaZg WZhi~aac^c\hi^aa[~aaZ#

@Vig^c<!EVjaV;!:aaV?dX]BV_kdgB

dDG9c^c\eย€ @jaijgZch]jh!AjaZย€

:c]naac^c\i^aa 7_ยŽgc7Zccn

:c`k~aaY~gdgYZiiVgeaVih\ZcdbiVa!hย€c\ dX]bjh^`#BยŽiigZ[ยŽg[ViiVgZdX]hย€c\" Zgh`Vc$aย€ih`g^kVgZchdb[ยŽgkZg`a^\Vih^cV `gZVi^kVYgยŽbbVg#''$.`a&.^A^aaVhVaZc eย€@jaijgZch=jh!AjaZย€# ;ยŽg`ยŽe/@jaijgZch=jh/%.'%")**.%%#

@ยŽgZc6gXi^Xkd^XZhi^aahVbbVchbZYdg" `ZhiZgdX]hda^hiZg[gVb[ยŽgbjh^`jg8]Zhh! @g^hi^cV[gย€c9jkZbย€aV!BVbbVB^Vbร…# ''$&%`a&.#%%eย€@jaijgZch]jh!HidgV hVaZc!^AjaZย€#

Med

120:-/person

Vip

170:-/person

JiVcK^e&+%/"

JiVcK^e'%%/"

I~kaVdbW HkVgiยŽch7 ^a_ZiiZgi^aa _jW^aZjb+ ajZh&%ย€gh $&&eย€K^e

Mer information om Vip och vรฅra erbjudanden finns pรฅ www.nsd.se/vip

Bdc^XV7Zg\ajcY K^e"VchkVg^\ bdc^XV#WZg\ajcY5 cdggWdiiZchbZY^V#hZ IZaZ[dci^aakย€g`jcYi_~chi/ %.'%"'+(%%% Z_[ยŽgWd`c^c\Vg

Vip

Med

tt! 500:- raba

HkVgiยŽch7ajZh89 i^aaK^e"eg^h

I_Z_gZhVbZYh]de" e^c\i^aaH]Vc\]V^

>YZiiVVaWjbegZhZciZgVhcย€\gVVkVaaV YZVgi^hiZghdbheZaVieย€HkVgiยŽch7ajZh VggVc\ZbVc\bZaaVc'%%%"'%&%#Eย€89& ]^iiVgYjjihdX`cZhVgi^hiZgdX]eย€89'`Vc YjanhhcVeย€ad`VaVVgi^hiZg#@ยŽeHkVgiยŽch 7ajZh89i^aaK^e"eg^heย€GVbjh^AjaZย€bdi jeek^hVcYZVkgVWVii"$hbh"`jedc\#

@dbbZYeย€kย€g]~ga^\Vi_Z_gZhVi^aaH]Vc\" ]V^^@^cV#>eg^hZi^c\ย€g/;an\AjaZย€"HidX`" ]dab"EZ`^c\!^cg^`Zhร…n\^@^cV#9Za^YjW" WZagjb![gj`dhi!ajcX]!b^YYV\#Jiร…n`iZg! Zcigย‚Vk\^[iZg!k^hjb!ร…n\eaVihh`ViiZg! Zc\Zah`iVaVcYZad`Va\j^YZ![~gYaZYVgZ[gย€c AjaZย€#6kgZhV)$&&#

Med

Med

Vip100:-

JiVcK^e&*%/"

Vip

16485:-/person JiVcK^e&+.-*/"

B:GDBK>ED8=>C;DGB6I>DC;yG9><HDBEG:CJB:G6CI;>CCHEuLLL#CH9#H:$K>E


[ mode]

”Det finns en koppling mellan mode och politik” Det finns en koppling mellan mode och politik konstaterar Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. För strikt klädsel kan skapa en oönskad distans till potentiella väljare. – Jag har sällan slips och bär gärna udda kavaj när jag är ute på valresor. text och foto: LINA NORBERG JUUSO

H

an är iklädd i ljust limegrön skjorta, grå kavaj och beiga byxor. Skjortan kommer från Svenska Stenströms, precis som majoriteten av skjortorna i Göran Hägglunds garderob. När han inte ska träffa väljare eller resa i arbete har han ofta kostym och slips. Det är en signal om att man tar sin roll på allvar. – Men träffar man så kallat vanligt folk kan sådan klädsel skapa en distans, och det vill man naturligtvis inte. Sedan är det opraktiskt att resa med kostym så då bär jag gärna annat. Han är mycket modeintresserad skvallrar hans pressekreterare innan träffen. Och visst, säger Göran Hägglund själv, han skulle aldrig låta någon stylist klä honom. – Ingen annan får heller handla kläder åt mig, det gör jag själv. Och Göran Hägglund är tydlig med vad han vill ha. Dagens klocka är en Tissot ”inte så märkvärdig och inte så dyr”, favoritmärket på kostymer är Tiger. Skorna är alltid beställda via nätet från England. – Vad jag låter snobbig, säger han och skrattar. Vad gäller skorna så är det så här, att jag tycker svenska skor är alldeles för dåliga. Sedan lutar sig Göran Hägglund fram mot mig och drar med fingret över mina glasögon. ”Snygga”, säger han och nickar gillande åt märket Burberry.

 vå klädfrågor till dig Göran som också T är direkt politik. Vad säger du om skoluniform? – Jag tycker att det i grunden är en väldigt bra idé. Är det så att skolan och föräldrarna vill ha det, så är det gärna något jag skulle vilja se. Fördelen med uniformer är att barnen skulle slippa den märkeshysteri som lätt uppstår.

 ad säger du om förbud på burka/nikab i V skolan? – Jag tror inte på ett lagstiftat beslut mot det. Däremot tycker jag att det är alldeles självklart att läraren ska kunna se sina elever i ansiktet.

Göran Hägglund beställer alltid sina skor via nätet från England.

Kläder handlar jag själv. Klockan för dagen är en Tissot, inte så märkvärdig och inte så dyr.

8

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010


[ prylar  ]

”Jag är så otroligt less på slips” Lars Ohly partiledare från Vänsterpartiet är totalt ointresserad av mode. Och slips bär han bara i undantagsfall. – Jag jobbade på SJ i arton år och bar slips varje dag på jobbet. Jag är så otroligt less på slips. text: LINA NORBERG JUUSO

Teknik för smarta latmaskar Semestern är slut och terminen drar igång, men de lata dagarna behöver inte vara över. Det finns tekniska lösningar som kan sköta mycket av tråkjobbet hemma. Här är fyra prylar för alla som är lata – och smarta! Text: Martin Appel TT Spektra

D

F

olk har velat styla Lars Ohly i hans roll som partiledare. De har fått kalla handen. – Jag klär mig gärna i jeans, skjorta och kavaj. Det är bra så, säger han och försöker komma underfund med vad hans svarta jeans han bär för dagen har för märke, det uppdraget lyckas dock inte. – Det är klart att även mode hör ihop med politik, dels genom att

modeindustrin skapar arbete, men också vad man signalerar med sina kläder, säger han. Själv handlar Lars Ohly gärna billigt, men prioritet ett vad gäller skjortor är att han letar efter kravmärkt bomull, och gärna rättvisemärkt. – Jag är så glad nu, för såna skjortor kan man nuförtiden få tag på utan att de kostar allt för mycket.

”Jag skulle inte valtala i shorts och flipflops” Mona Sahlin ses nästan alltid bära sitt silverhalsband från Efva Attling med texten ”carpe diem”. – Fånga dagen, läs boken du vill läsa idag och träffa dem du vill träffa nu, säger hon. text: LINA NORBERG JUUSO

H

on försöker leva så, carpe diem så gott det nu går som uppbokad partiledare. Halsbandet ger henne ständig påminnelse. Annars är hon inte särskilt intresserad av kläder. – Jag skulle inte valtala i shorts och flipflops, säger hon och tillägger skrattande;. – Inte i baddräkt heller, men annars lägger jag inte så stor vikt vid kläder. Men man ska inte glömma

att kläder också kan fungera som en klassmarkör, det finns en koppling mode och samhällstillhörighet. Hon blickar ut över rummet där hennes partikamrater är samlade. – Jag ser ingen med pärlhalsband här inne. När moderaterna ska ut och tala med folk har man talat om för sina politiker att det är bäst att lämna sina pärlhalsband hemma. Något sådant gör inte vi.

et finns mycket hushållsarbete som är gräsligt tråkigt. Att stryka skjortor, städa och klippa gräset är jobb de flesta skyr som pesten. Att skapa teknik som hjälper oss hemma är givetvis ingen nyhet. Strykjärn, dammsugare och gräsklippare har länge varit en kär vän för husmödrar av bägge könen. Men de senaste åren har det lanserats en ny generation prylar som tar det hela ytterligare ett steg. I stället för att bara hjälpa till gör de nästan hela jobbet själva. Det finns exempelvis robotar som dammsuger och klipper gräset. Här gör en kombination av avancerade sensorer och en inbyggd intelligens att de kan åka runt på egen hand och se till att dammet och det långa gräset försvinner.

D

en här typen av nya hjälpmedel är tyvärr fortfarande dyra, och du får räkna med att betala åtskilliga tusenlappar för att få jobbet gjort. Det finns dock även många exempel på teknik för latmaskar som är betydligt billigare. För några hundralappar slipper du exempelvis röra i såsen, och du kan även få hjälp att röra om i kaffekoppen. Men vad som är ett nyttigt hjälpmedel och vad som är en meningslös pryl – det är egentligen bara något latmasken kan bedöma!

Skippa strykningen! Ett alternativ till att stryka skjortorna med strykjärn är att använda ånga. Det här är i alla fall tanken bakom Siemens TJ10500S Ironman. Apparaten ser ut som ett slags uppblåsbar skyltdocka, och i stället för att lägga skjortan eller bluesen på strykbrädan trär du den över Ironmans kropp. När du har gjort det sprutar apparaten ut varm ånga, och gör på så sätt klädesplagget slätt och fint. Cirkapris: 9 995 kronor

Sätt p för p-skivan! På många svenska parkeringsplatser är det gratis att parkera - för den som har p-skiva. P-skivan måste dock manuellt ställas in varje gång du påbörjar parkeringen. Glömmer du bort det riskerar du böter. Autoparktime är en manick som sköter jobbet själv. Den har en inbyggd så kallad accelerometer som känner av när bilen är i rörelse. Så snart bilen stannar visas stopptiden, och den visas ända tills bilen börjar rulla igen. Det här gör att p-vakterna kan se om bilen uppfyller villkoren för fri parkering. Autoparktime är godkänt av alla stora parkeringsbolag. Cirkapris: 449 kronor Läs mer: www.autoparktime.se

Bra sås reder sig själv Alla som gillar att laga mat vet hur stressande det kan vara att röra i såsen. Du skulle vilja duka eller skära sallad - men är bunden vid spisen för att såsen inte ska bli bränd eller klumpig. Brix Stirr gör jobbet åt dig. Det här är helt enkelt en liten visp som rör runt i grytan så att du kan göra annat. Tack vare tre ben behöver såsvispen ingen som håller i den. Cirkapris: 329 kronor Läs mer: www.coolstuff.se

Koppen som rör Okej. Att röra i kaffekoppen är kanske inte alltför ansträngande, men en äkta latmask undviker även det. Lösningen är den självrörande kopp som säljs i många prylbutiker. Det här är helt enkelt en vanlig kopp med en liten propeller i botten. Propellern drivs av batteri, och den ser på så sätt till att blanda exempelvis kaffet med sockret - helt utan sked... Cirkapris: 90 kronor Läs mer: www.teknikmagasinet.se

Fotnot: Priserna anges inklusive moms men exklusive frakt och är hämtade från prisjämförelsetjänsten Prisjakt (www.prisjakt.se) eller respektive företags hemsida. NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

9


[ hälsa ] l l Varför mår vi så dåligt, när vi har det så bra? l l Och vad kan vi göra åt det? l l I Helg kommer du få läsa om flera norrbottningars väg till ett bättre liv. llM  en först en lägesrapport om vår hälsa.

Hur mår vi norrbottningar, egentligen? Vi Norrbottningar är fetare än genomsnittssvensken. Män i Norrbotten har den kortaste medellivslängden bland män i Sverige. Högutbildade kvinnor i länet har nedsatt välbefinnande och sämre alkoholvanor än sina medsystrar. Hur mår vi i Norrbotten, egentligen? Text: LINA NORBERG JUUSO

P

å frågan hur länsbefolkningen i Norrbotten mår finns många olika svar att ge, säger Kerstin Sandberg, utredare för Norrbottens läns landsting. – I stort kan man säga att vi har mer hjärt- och kärlsjukdomar än genomsnittet för riket. Vi äter också mer medicin för den typen av problem, säger hon och fortsätter; – Det har däremot skett en stark förbättring sedan början av 90-talet. Det beror till stor del på att färre röker och att vi äter mindre fett. En orsak till hjärt- och kärlsjukdomar är kostvanorna. Av tradition står mycket kött och fisk på menyn, men betydligt mindre frukt och grönt. Rekommendationen är att äta 500 gram grönt, och det är det ytterst få som gör. Länsinvånarna är också fetare och mer överviktiga än övriga befolkningen. Hälften av de norrbottniska männen och nästan hälften av kvinnorna väger för mycket, trots att både kvinnor och män i hälsoenkäter uppger att de motionerar. – Däri ligger en paradox. Men vi använder bilen mycket, när vi handlar och så, på grund av långa avstånd. Kanske ligger en förklaring där. Men allt är inte nattsvart vad gäl-

10

NSD HELG

ler hälsan i norr. Vi har till exempel mindre psykiska problem än många övriga län. – Vi har högt välbefinnande. Här uppe litar vi på folk, vi är trygga och det bidrar till ett välmående. Vi känner oss också mindre stressade. Det här två sakerna gör oss bättre rustade när det händer akuta situationer som vi inte kan påverka, som dödsfall till exempel. Men, säger Kerstin Sandberg, även om den psykiska hälsan i norr är

Kerstin Sandberg utreder vår hälsa, själv håller hon igång med hjälp av gåstavar.

Kerstin Sandberg Ålder: 62 Gör: Utredare Norrbottens läns landsting Bor: Luleå

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

bättre än i många delar av övriga landet, finns ingen anledning att slå sig till ro. Kvinnor, och då framförallt yngre tjejer och de i trettioårsåldern, lider ofta av psykisk ohälsa. –  Det är inte bra och något man måste jobba med. År 2006 rapporterade 25 procent av kvinnor i Norrbotten mellan 16 och 29 år att de hade nedsatt välbefinnande.

V

ad gäller rökning finns det en del att jobba på. 2008 rökte drygt femton procent av kvinnorna och cirka 13 procent av männen. Vad som är oroande, enligt Kerstin Sandberg, är att femton procent av flickorna som går första året på gymnasiet röker. – Den siffran vill vi absolut minska. Vi vet sedan tidigare att de som röker ofta började röka innan de fyllde arton år. Har man inte börjat röka innan dess är det inte troligt att man börjar. Därför är det extra viktigt att nå ungdomarna, säger hon. Vissa grupper i Norrbotten lider av sämre hälsa, och det är personer med kortare utbildning, det vill säga endast genomförd grundskola. I den gruppen röker man mer, dricker mer, är mer överviktig, mår sämre och har mer värk. – De har helt enkelt sämre förutsättningar för god hälsa. Undantagen är att kvinnor med längre utbildning är mer stressade och fler har dåliga alkoholvanor än i gruppen kvinnor med kortare utbildning. Frågan hur man ska få människor att må bättre är en svår och komplex fråga med många svar. – Men information måste ske i möten mellan människor, på ett naturligt sätt, och vara ett samtal på individnivå. Vi måste få in en rutin bland sjukvårdspersonalen att fråga om sånt som rökning, alkohol, övervikt och stress för att få upp ett medvetande, säger Kerstin Sandberg.

På väg mot god hälsa. Kerstin Sandberg säger att vi Norrbottning


gar känner oss trygga, men vi bör röra på oss mer.

7 fakta om norrbottningars hälsa ➤ Årsskiftet 2009/2010 var ohälsotalet i Norrbotten 39,1. I talet finns människor i arbetsför ålder som är borta på grund av sjukdom eller handikapp. Det är det näst högsta ohälsotalet i Sverige. Högst ohälsotal är det bland kvinnorna i Piteå, Haparanda och Älvsbyn och för männen i Haparanda. ➤ Norrbotten är bland de områden i Sverige som har lägsta insjuknande av lungcancer. ➤ Män och kvinnor i åldrarna 20-79 år i Norrbotten har den lägsta användning av sömnmedel och lugnade i riket. ➤ 95 procent av flickorna på mellanstadiet trivs på skolan enligt en undersökning från 2008-2009. Motsvarande siffra för pojkar var 89 procent. ➤ Nio av tio elever som haft skolhälosamtal i Norrbotten uppger att de har någon vuxen att prata med om det känns viktigt. Hälsosamtalen visar också att de allra flesta barn mår bra. ➤ 17 procent av flickorna och 29 procent av pojkarna i gymnasiets första årskurs i Norrbotten var överviktiga/feta läsåret 2009/2009. ➤ 2009 är förekomsten av rökning bland 19 åringar i länet lägre än för tio år sedan, men högre när det gäller snusning. Drygt nio procent av 19 åringar röker, och sjutton procent snusar. Fakta: Hälsobokslut 2009, Norrbottens läns landsting

5

steg till bättre hälsa 1. Rök inte 2. Rör på dig varje dag 3. Ät frukt och grönt 4. Drick måttligt med alkohol 5. Sov ordentligt

Kommande reportage under hösten:

rosenmetoden

Hotstones

yoga FOTO: Kurt Engström

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

11


[ mat ]

Lingon med sin syrliga smak spelar en viktig roll i det svenska köket. De har en fantastisk hållbarhet. Välkokt sylt håller sig i flera år.

Ta hand om lingonen annons

Utan lingon klarar sig inte svensk husmanskost. Här sitter mycket av den svenska smaken. Att servera kåldolmar, köttbullar eller fläskpannkaka utan lingonsylt vore som att bjuda på en halv måltid. text och foto: Dan Strandqvist/TT Spektra

L

ingon är lätta att plocka. De är fasta och tål ganska tuff hantering. Bären har naturligt hög halt av bensoesyra vilket gör att de mer eller mindre konserverar sig själva. Vattenlingon är ett exempel på hur naturen själv hjälper till att konservera bär på ett lika enkelt som genialt sätt. Väl rensade lingon läggs i burk och sedan är det bara att slå på rent vatten. Receptet finns med i Cajsa Wargs kokbok så det får anses vara väl beprövat. För säkerhets skull kokar vi vattnet innan det

används. Burken ställs svalt och lingonen kan sedan användas till garnering av såser eller till bröd där man vill ha hela lingon. Kom bara ihåg att inte stoppa ned fingrarna i burken. Använd sked eller annat redskap när lingonen ska fiskas upp. Vill man spara lingonsylt är den kokta sylten absolut överlägsen. Den håller snudd på hur länge som helst. Rårörda lingon har inte samma hållbarhet men kan i gengäld göras i omgångar på frysta bär.

Vattenlingon

Kokt lingonsylt

Rårörd lingonsylt

1-2 liter lingon 1-2 liter vatten

2 liter lingon 2 dl vatten 7 dl strösocker

2 liter lingon 7 dl strösocker

1. Koka upp vattnet och ställ det att svalna. 2. R  ensa bären noga och lägg dem i väl rengjord glasburk med tättslutande lock. Slå på vatten, stäng locket och ställ burkarna i sval och mörk plats.

12

NSD HELG

1. Rensa bären och skölj dem rena. Slå bären i en stor kastrull och tillsätt vatten. Koka bären i 15 minuter utan lock. 2. Lyft grytan från spisen och rör i strösocker i omgångar. Rör hela tiden i sylten. Se till att allt socker löst sig innan kastrullen med sylt ställs för avsvalning. 3. Skumma ytan och fördela sylten i kalla, rena glasburkar. Sätt på lock och förvara sylten svalt. LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

1. Rensa och skölj bären i kallt vatten. Tippa upp bären i matberedare och tillsätt sockret i omgångar. Det är en fördel om maskinen kan sättas på låg fart. Rör till dess allt socker löst sig. 2. Fördela sylten i kalla, rena burkar och sätt på lock. Rårörd lingonsylt ska förvaras svalt, gärna i kylskåp för bästa hållbarhet.

FYND! (DN 13 juni 2010)

Canaletto Montepulciano d’Abruzzo

Varunr. 2362. Pris 69 kr. 13,5% vol

Autentico Italiano

Barn som får alkohol hemma dricker sig berusade oftare än andra barn.


Hösten är röd

Dragone Rosso 2008, Kalabrien, Italien (96491) 79 kr Intressant och god, personlig smak av mörka, mogna bär i en mjuksträv tanninstruktur. Inget att sällskapsdricka men ett utmärkt val till höstens mustiga kötträtter.

Magnusson

Condes de Vilaboa Gran Reserva 2002, La Mancha, Spanien (94425) 79 kr Du som gillar klassiska riojaviner eller storsäljande Los Llanos från La Mancha kan ha en ny favorit i det här vinet som ger associationer till såväl dill som smörkola och tobak i den långa, harmoniskt mogna smaken.

scanpix

D

e röda vinerna dominerar bland nyheterna, även om det också finns en hel del vita godsaker. Bland de friska, aromatiska, vita utan fatlagring hittar vi spanska Valtea, 119 kronor, som gjorts på den trendiga kvalitetsdruvan albariño. Bjuder på en härlig, lite päronlik fruktighet med frisk syra och mineraltoner. Helt klart ett användbart fiskvin. Mer kraft och komplexitet uppvisar italienska La Busche, 119 kronor, som har adderat läckra fattoner till den rika frukten från chardonnay och verdicchio. En personlig favorit och ett utmärkt val till en grillad fisk eller ljust kött.

B

land de röda faller jag pladask för österrikiska Vitikult Riede Neuberg, 118 kronor. Ett mycket personligt och smakrikt vin där mörka bär och inslag av choklad trängs under korken. Kalas till en mörk köttbit. Fulländat och faktiskt värt sitt höga pris är den italienska stjärnproducenten Allegrinis La Poja, 469 kronor, som är

Hamelin Bay Five Ashes Vineyard Shiraz 2008, Australien (94402) 149 kr Ett riktigt härligt shirazvin med kryddiga mörka bär, mogna plommon, kola och fat i den harmoniska, långa smakbilden. Vallemayor Gran Reserva 2001, Rioja, Spanien (94428) 190 kr Storslagen, mycket delikat, klassisk rioja med en harmonisk, lång mognadsprofil. Njut till en finare köttbit. Chateauneuf-du-Pape (E Guigal) 2005, Rhône, Frankrike (94471) 295 kr Underbart ”påvevin” från ett bra år. Mycket gott redan nu, men kan med fördel även sparas några år. God röd österrikare. Allt fler riktigt bra rödviner kommer från Österrike. Vitikult Riede Neuberg hör till höstens allra bästa köp.

La Poja 2006 (Allegrini), Venetien, Italien (94422) 469 kr Kostar en del förvisso, men ett godare vin är också svårt att hitta. Och läckrare än så här kan definitivt aldrig ett vin på Norditaliens corvinadruva bli.

Vita viner (torra) Italien Italien Australien Spanien Italien Italien

(94171) (99653) (94393) (94426) (94479) (94418)

79 kr 117 kr 119 kr 119 kr 129 kr 199 kr

Vitt vin (sött) Col Foscarin Recioto di Soave 2006, Recioto di Soave, 37,5 cl Italien

(94433) 149 kr

Röda viner Alto Pina 2008, Emperador de Barros Tempranillo 2008, Domaine de Parapon Syrah 2009, Languedoc, Santa Ana Reserve Shiraz 2008, Louis Cheze Syrah 2009, Lucas & Lewellen Syrah 2007, Palazzo della Torre 2006, Venetien, Château Pesquié Quintessence 2007, Provence,

Lucas & Lewellen Petite Sirah 2007, Kalifornien, USA (94407) 119 kr Björnbär och mörka mogna körsbär i koncentrat hittar man i denna maffiga amerikanare som kräver smakrika partners av nöt eller vilt på tallriken.

PRISVÄRT

Vita viner (torra) Fornas Sauvignon Blanc 2009, Venetien, Angarano Bianco Vespaiolo 2008, Venetien, Sandalford Estate Reserve Sauvignon Blanc Semillon 2009, Valtea Albariño 2009, Rias Baixas, Bosco del Merlo Turranio Sauvignon 2009, Venetien, Contrada Salvarenza 2007, Soave Classico,

Vitikult Riede Neuberg 2007, Österrike (94486) 118 kr Läcker, tät, egensinnig smakrikedom med toner av mörka bär och choklad i den något feta, komplexa smakbilden som gör sig utmärkt till smakrikt mörkt kött.

Alto Shiraz 2008, Sydafrika (94400) 139 kr Anrika Alto producerar ett av Sydafrikas bästa cabernetviner. Nu har man även fått till ett utmärkt shirazvin med mustiga, kryddiga stråk i en mörk bärighet. Köttvin av klass.

V

BRA KÖP – mycket för pengarna

Collepiano 2005, Umbrien,

Toppvin. Ett av Italiens allra bästa viner är La Poja, signerat stjärnproducenten Allegrini.

helt förförande, även Palazzo della Torre, 149 kronor, och Amarone, 435 kronor, från samma producent är smakupplevelser utöver det vanliga. ill du sätta någon ”vinexpert” i bekantskapskretsen på pottkanten så kan du med fördel bjuda på Dragone Rosso, 79 kronor, från Kalabrien. Prickar personen in att det mustiga vinet som gjorts på den antika grekiska druvan gaglioppo så är det bara att applådera. En stor applåd ger jag definitivt också Guigals underbara Chateauneuf-du-Pape, 295 kronor. Ett mycket läckert, långt och komplext ”påvevin” från ett utmärkt år. Vinet produceras kring en gammal slottsruin i södra Rhônedalen där påvarna under en tid i exil från Rom huserade. Namnet betyder ”påvens nya slott” och kommer av påvarnas sommarslott som låg här under den andra delen av påvarnas babyloniska fångenskap. Området är nu ett vindistrikt (och en vintyp).

Vita viner (torra) Curious Sauvignon Blanc Traminer Riesling Viognier 2009, Australien (94404) 59 kr Här bjuds en blandfruktig, fräsch smak i en lättgillad stil som fungerar utmärkt utan mat. Passar även fint till en lättare fiskrätt.

Röda viner

Foto: David

Text och foto: Sune Liljevall TT Spektra

FYND – bästa köp

Le Busche 2007, Marche, Italien (94420) 119 kr Kalasgott vin gjort på en mix av chardonnay och verdicchio som exponerar en delikat, rik smakrikedom av solmogen citrus och välavvägda fataromer. Passar lika bra till grillad fisk som till ljusa kötträtter.

Snart dags att gå in och kura, kanske med en bit god mat och vin tillsammans med familj eller vänner.

Höstlansering kallar Systembolaget nyheterna som släpps i september. Vinerna ska finnas att köpa i tre månader, och är tänkta att passa till höstens mat, som ju är lite kraftigare och mer rödvinsorienterad än sommarens lättare rätter.

[ vin ]

Portugal Spanien Frankrike Argentina Frankrike Kalifornien Italien Frankrike

EJ PRISVÄRT

Italien

(94397) 59 kr (94436) 69 kr (94413) 69 kr (94375) 72 kr (94411) 89 kr (94410) 99 kr (94423) 149 kr (94495) 169 kr

(94416) 249 kr

Tillfälliga vinnyheter på Systemet. Samtliga släpps den 1 september och lagerhålls i tre månader.

Domaine des Raillères 2009, Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie, Casale Vecchio Pecorino 2009, Abruzzo, Réne Muré Signature Gentil 2009, Alsace, La Froscà 2008, Soave Classico, Cloudy Bay Chardonnay 2007,

Frankrike Italien Frankrike Italien Nya Zeeland

(94487) 64 kr (94510) 85 kr (94474) 92 kr (94417) 149 kr (94537) 219 kr

Italien Spanien Portugal Australien Italien Chile Italien Italien Frankrike Italien Italien Spanien Frankrike Italien Italien Italien Italien Italien

(94435) (96215) (94405) (94403) (97129) (94427) (94480) (94415) (94478) (94431) (94545) (96428) (94429) (94419) (94430) (94432) (94496) (94421)

Röda viner Ruvio Syrah 2009, Lazio, Sinfonia Syrah 2008, Quinta da Alorna Touriga Nacional 2008, Tamburlaine Shiraz 2008, Cortona Syrah 2008, Toscana, Santa Rita Medalla Real Syrah 2007, Pieve dei Monaci Syrah 2007, Maremma Toscana, Montefalco Rosso 2007, Clos la Coutale 2008, Cahors, Barbera d’Alba Franco Molino 2007, Nipozzano Riserva 2006, Chianti, Costers del Gravet 2007, Montsant, Saint-Joseph Tradition 2007, Rhône, Cúmaro Conero Riserva 2006, Marche, Taurasi 2005, Kampanien, Brunello di Montalcino 2005, Toscana, Barolo Marcenasco 2006, Piemonte, Amarone della Valpolicella Classico 2006, Venetien,

NSD HELG

69 kr 77 kr 85 kr 97 kr 99 kr 106 kr 113 kr 119 kr 119 kr 125 kr 129 kr 139 kr 149 kr 159 kr 160 kr 235 kr 343 kr 435 kr

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

13


[ resor ]

Fiska kungskrabba Med bara händerna plockas fem kilo stora kungskrabbor upp ur havet i Nordnorge nära den ryska gränsen. En utsökt delikatess som efter 15 minuter i en stor gryta blir den godaste lunchen i mannaminne. Kungskrabbsafarin utanför Kirkenes har vunnit pris som världens bästa reselivsupplevelse. Text: Hélène Lundgren TT Spektra

Foto: Roger Schederin

L

ångt uppe i Nordnorges vildmark vid Hurtigrutens ändhållplats i Kirkenes bor Lars Petter Oie och Guro Brandshaug. Vid Jarfjordbotten i östra Finnmarken anordnar de kungskrabbsafari, dykning, fisketurer, hundspann och snöskoter för besökande turister. Här uppe i Barents hav nära den ryska gränsen trivs de gigantiska röda Kamtjatkakrabborna. Med en snabbgående gummibåt åker vi ut på fjorden för att fånga några färska kungskrabbor direkt ur havet. Lars Petter tar på sig dykardräkten och går ner för att med bara händerna plocka upp några krabbor nära en fågelklippa där tusentals tretåiga tärnor lever. För dem som har dykarcertifikat finns det möjlighet att själv följa med ner i havet och plocka upp krabborna. – Det gäller att se upp för klorna som kan knipsa av ett finger, men kungskrabborna rör sig långsamt och är inte aggressiva, säger Lars Petter Oie. Efter en stund kommer han upp med en gigantisk kungskrabba på 5 kilo som mäter 90 centimeter från ben till ben. – Det är bara en medelstor krabba. Det finns de som är två meter långa och väger 15 kilo, men den största som vi har fångat var på åtta kilo, säger Lars Petter.

K

amtjatkaKrabborna kommer ursprungligen från norra Stilla havet men finns även utanför Japans och Alaskas kuster. Det var ryska forskare som planterade ut de röda kungskrabborna från Kamtjatka i Murmanskfloden 1960 för att bättra på det lokala fisket. Därifrån vandrade de på sjuttiotalet vidare ner längs den norska kusten mot Lofoten. Kungskrabban är en stark överlevare och har anpassat sig till dessa varmare vatten. Honan lägger 450 000 ägg varav bara två procent överlever äggstadiet. Krabborna kan bli 30 år gamla och växer långsamt. Efter ett år är de fortfarande mycket små. Kungskrabban kan äta det mesta men är mycket förtjusta i musslor och håller gärna till nära klippor där musslorna lever.

Kungskrabborna från Norge är de godaste skaldjur man någonsin kan tänka sig.

helt ny i dessa vatten. Krabborna har inte ödelagt botten utan naturen verkar ha hittat en balans. Kungskrabborna har gjort så att en liten bygd har kunnat överleva och vi ser dem som en resurs för området, berättar Guro Brandshaug. Kungskrabborna fiskas även på vintern och är fjorden istäckt kör man snöskoter ut till bukten där krabborna håller till. Lars Petter är en erfaren dykare som har dykt vid Nordpolen och han håller även kurser för dykare som vill träna isdykning i Barents hav.

Å

skan mullrar och regnet vräker ner när vi lägger till vid bryggan med fem färska krabbor i båten. Krabborna läggs i en stor gryta med saltvatten och börjar snabbt koka. Bara de långa benen används och efter 15 minuters puttrande är lunchen klar. Vi sätter oss till bords och får smaka på de godaste och färskaste krabborna jag någonsin har ätit. Det vita saftiga köttet smakar sött och vi äter så mycket vi någonsin orkar under denna lunch som kommer att gå till historien. Färskare än såhär kan det knappast bli.

Lars Petter Oie med nyfiskad kungskrabba. En medelstor kungskrabba kan väga 5 kilo.

K

rabbfisket är reglerat till 300 000 krabbor per år, och lokalbefolkningen har rätt att fiska 10 krabbor per år. – När kungskrabban först kom var det en explosiv utveckling och i början var folket i trakten oroliga för vad som skulle hända eftersom arten var

14

NSD HELG

Efter tio minuter kommer Lars Petter Oie upp med några kungskrabbor.

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

Guro Brandshaug kokar kungskrabborna i en stor gryta med havsvatten.


i Nordnorge

Fakta/ Krabbfiske i Norge Resa dit Norwegian flyger smidigt och billigt via Oslo till Harstad/Narvik, Bodø och Kirkenes. www.norwegian.se

Kommunikationer Hurtigruten är världens vackraste båtresa mellan de små samhällena i Nordnorge. Mycket smidigt och bekvämt med god mat och jacuzzi på översta däck under midnattssolens sken. Det går att till exempel kliva på i Bodø eller Harstad och av i Kirkenes. www. hurtigruten.com

Arrangör Arctic Adventure Resort anordnar kungskrabbsafari, havsfiske, snöskoter och dykning i Barents hav. Lunchen med pinfärska kungskrabbor är de godaste skaldjur som kan uppbringas ur havet. www.arctic-adventure.no

Valuta Norska kronor. 1 norsk krona = 1,26 kronor.

Prisnivå Ligger högre än i Sverige.

Mat och dryck En middag ligger på runt 200-300 kronor.

Klimat Mycket snö på vintrarna men på grund av Golfströmmen lägger sig inte isen i hamnarna. Inlandsområdena har kalla vintrar men varma och torra somrar.

Turistsäsong Maj-september, men Hurtigruten går hela året runt och på hösten och vintern kan man spana efter späckhuggare, se norrskenet, uppleva samekultur, åka hundsläde, sova på ishotell och fiska kungskrabbor.

Resenärer Alla som älskar skaldjur. Hurtigruten har resenärer från hela världen med tyngdpunkt på medelålders och äldre gäster.

Aktiviteter Vandring under midnattsolen, späckhuggarsafari på Lofoten, åka hundsläde, snöskoter, sova på ishotellet i Alta, isdykning och fiska kungskrabbor vid Kirkenes.

Invånare I Finnmark bor det runt 73 000 invånare och Kirkenes har cirka 3 300 invånare.

Språk Norska men svenska går lika bra.

Mer info Det kan inte bli färskare än så här! Kungskrabborna äts som de är med bara lite majonnäs.

Rysk rot växer på taket nära gränsen till Ryssland.

www.arctic-adventure.no www.visitnorway.com/se/Historier/Regioner/Nord-Norge/Finnmark/

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

15


[ BARN-KRYSSET ] Fyll i krysset och skicka det till oss så vi har det senast onsdag eftermiddag nästa vecka. De två först öppnade rätta  lösningarna belönas med en ungdomsbok från Wahlströms. Namn:����������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Adress:��������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Postadress:������������������������������������������������������������������������������������������������������� Ålder: .......................... Skicka kupongen till

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Barn-krysset”

[ MYSTISKA PERSONEN ] D et är inte bra att ha för lite pengar. De flesta av oss har det problemet. Vi har svårt att få lönen eller pensionen att räcka till alla räkningar. Men det kan också vara jobbigt att ha för mycket pengar. Vår Profil heter Keith. Han har det problemet. Ingen vet riktigt hur rik han är. Kanske inte ens hans själv. Men han anses vara god för minst 50 miljarder kronor. Det är mycket pengar. Den som vill bli rik bör försöka undvika att betala skatt. Det har vår Profil lärt sig. Ett av hans bolag heter News Corporation. Det betalade inte någon skatt alls, trots att det gick med 12 miljarder kronor i vinst under en elvaårsperiod i slutet at 1900-talet.

E

n del miljardärer har börjat från början – med två tomma händer. Sedan har de på något underbart eller tursamt sätt lyckats jobba sig upp till toppen. Så är inte fallet med Keith. Han hade en rik pappa och fick så att säga en flygande start. Keiths pappa var tidningsägare. Han ägde ett stort företag. Men när han dog 1952 fick företaget problem. Nästan alla tillgångar åts upp av den höga arvsskatten. Det blev bara lite grann kvar. Vår Profil kallades hem från Oxford för att ta hand om resterna, som bara bestod av ett par tre små tidningar. Vår Profil lyckades med det otroliga. Han fick ordentlig fart på sina tid-

ningar. Det underlättades av ett mycket uppmärksammat mordfall, där vår Profils tidning The News tog parti för den dömde Max Stuart och lyckades få hans dödsdom omvandlad till livstids fängelse.

K

eiths företag växte så att det knakade. Till sist blev hans hemland för litet. År 1968 tog Vår Profil steget över till Storbritannien. Där köpte han tidningen The News of the World, som hade en upplaga på sex miljoner exemplar. Något år senare startade han tidningen The Sun. År 1981 köpte han också den ärorika The Times. Den blev en fjäder i hatten för honom. Från England fortsatte vår Profil till USA. Där satte han igång att köpa tidningar i början av 1970-talet. I dag kontrollerar han ett imperium bestående av tidningar, tv-kanaler, filmbolag, bokförlag och Internetföretag.

Å

r 1985 blev han amerikansk medborgare. Det var av juridiska skäl eftersom utlänningar inte fick äga amerikanska tv-stationer. Det har med andra ord gått fruktansvärt bra för vår Profil. Han är en av världens 200 rikaste män och har fått en fin orden av den förre påven Johannes Paulus II. Keith har gift sig tre gånger. Hans första fru var en flygvärdinna som hette Patricia Booker. De gifte sig 1956 och fick dottern Prudence tillsammans. Äktenskapet med Patricia varade i

Mystiska personen är: ���������������������������������������������������������������������������������������������������

Namn:�������������������������������������������������������������������������������������� Adress: ����������������������������������������������������������������������������������� Postadress:���������������������������������������������������������������������������� Vi behöver er lösning onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Mystiska personen”. De två först öppnade rätta lösningarna  belönas med två Trisslotter var. 16

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

elva år. Sedan blev det skilsmässa. Keith hittade emellertid ganska snabbt en ny kvinna. Hon hette Anna Törv och kom från Skottland men hade sina rötter i Estland. Anna var journalist. Vår Profil upptäckte henne på en av sina tidningar. De gifte sig 1967 och fick tre barn tillsammans.

Ä

ktenskapet med Anna varade till 1999. Då hittade vår Profil en ny kvinna. Hon hette Wendi Deng och kom från Kina. Anna löstes ut med sju miljarder kronor. Det skedde i början av juni 1999. Bara sjutton dagar senare gifte vår Profil om sig med Wendi. Då var han 68. Wendi var bara 30. Keith har alltså en del år på nacken. Trots det har han blivit pappa igen på gamla dar. Han har fått två barn med Wendi, två flickor födda 2001 respektive 2003. Vår Profil är gammal. Han är född

1931. Han har mycket pengar. Därför undrar alla hur det skall bli med arvet. Det är inte riktigt klart. Wendi och Annas barn ligger i luven på varandra. Keith har inte någon given arvtagare som står redo att ta över hans imperium.

E

n tänkbar kandidat är hans dotter Elisabeth. Hon är verksam inom tv-industrin. Elisabeth inledde sin karriär på ett mycket smart sätt. Hon bad att få låna 210 miljoner kronor av sin pappa för att köpa en tv-kanal. Det gick bra. Bara 18 månader senare sålde hon tvkanalen med 72 miljoner kronor i vinst. Det väckte ett stort uppseende. Vi vet inte vad som kommer att hända den dag vår Profil går bort. Det mesta talar för bråk av något slag. Det gillar inte vår Profil. Han har helt enkelt blivit för rik. Vem är han?


[ ETT HUNDLIV ]

[ FRÅGELEKEN ] ORGANISATION En folkrörelseorganisation

MEDIA Stor tidning

KONST Konstnär

ETT LAND Land i söder

MUSIK Kändis på och utanför scenen

FILM & TEATER Slagfärdig artist

BYGGNADSVERK

Förbundet startade 1899. Redan då anslöt sig ett 30-tal lokalföreningar. 1902 anslöt sig förbundet till den internationella alliansen IKA.

Gamla medlemmar känner igen Winner, Vinson och Luma som har anknytning till organisationen.

Ekonomisk förening som i huvudsak bedriver parti- och detaljhandel, bland annat med varumärkena Blåvitt och Extra.

Tidigare har man kunnat handla i organisationens Domus och Obs-varuhus. Nu har de flesta bytt namn.

Medlemmarna som också är delägare kallas kooperatörer och de handlar numera i Coop-butiker.

Kända tidigare chefredaktörer har varit Herbert Tingsten, Olof Lagercrantz och Per Wästberg.

Väckte debatt när tidningen i år skar ned en stor del av kulturredaktionen. 1982 fick tidningen sin första kvinnliga chefredaktör i Christina Jutterström.

2006 blev förre Aftonbladetchefen Torbjörn Larsson chefredaktör.

Anses ha stor betydelse för debatten i landet. Kallas partipolitiskt obunden men har liberal hållning.

Nordens största morgontidning, ges ut i Stockholm, ägs av Bonniers.

Hans målning Sommarnöje såldes i somras för 26 miljoner kronor, svenskt rekord.

Fadern var tysk, modern svensk arbeterska. Dog som mångmiljonär, rik på porträttmålningar bland annat i USA.

150-årsjubileet av hans födelse firas i år med en stor utställning i hans hem i Mora, där han levde en stor del av sitt liv. Har gjort statyn av Gustav Vasa.

En av få svenska konstnärer Känd för sina målningar av med internationell ryktbarhet. frodiga nakna dalkullor. ”Vår fähus-Rubens” kallade kollegan Isaac Grünewald honom.

Här var Thabo Mbeki president tills han mer eller mindre avsattes och Jacob Zuma kom i stället.

I detta land utspelade sig tv-serien Cuppen med Alexander Skarsgård.

I somras spelades här en final Största staden är Johannesdär Spaniens landslag slog burg. Hollands.

Född 1948. Blev känd som sångare i en grupp som först kallade sig Earth, men snart bytte namn och där även Ronnie James Dio sjungit.

Spelade på Hultsfredsfestiva- Sverigeaktuell med en konHar setts i en reality show i tv, Slog igenom som sångare len 2007. Har skrivit om sitt sert i Globen i Stockholm. Har tillsammans med sin dotter i Black Sabbath. livliga liv i memoarerna Jag är i år släppt albumet Scream. Kelly och frun Sharon. ..., med sitt namn i titeln.

Född 1960. Pappan var dykare. Har i år spelat i scenoch musikalversionen av Ingmar Bergmans film Sommarnattens leende på Stockholms stadsteater.

I höst aktuell med Petra von Kants bittra tårar och Lärare för livet på samma scen.

Spelade bokförläggare till Johan Rheborgs falske författarfigur i filmen Känd från tv.

Här finns Fasettpalatset och Stora palatset.

Inom murarna finns Kongresspalatset från 1961 som rymmer 6 000 personer.

I detta triangelformade områ- Byggnadsverket utgör Sedan länge säte för Ryssde på 28 hektar ligger Moskvas äldsta delar och sta- lands statsledning. Uspenskijkatedralen. dens kärna.

Muromgärdat byggnadsverk

POLITIK En mäktig politiker

SPORT Slitstark stjärna

DRAMATIK Ett teaterstycke

Komedienne som improviserat i På minuten i radio samt Parlamentet och Tack gode gud i tv.

Befolkningen delades tidigare enligt landets lagar in i européer, asiater, färgade och afrikaner, där de vita styrde diktatoriskt.

Spelade Inger i Lasse Åbergs Hälsoresan och elak tjänsteman i Göta kanal 2 – kanalkampen.

Född 1954. Blev doktor i fysik Talesperson för den sista öst1986. Engagerade sig 1989 tyska regeringen, som leddes i den oppositionella partibild- av Lothar de Maizière. ningen Demokratischer Aufbruch.

Blev 2000 ledare för den Kristligt demokratiska unionen, CDU.

1994 till 1998 miljöminister i Sedan 2005 Tysklands förHelmut Kohls tyska regering. bundskansler.

Kom trea tillsammans med Gabriella Sobin i tv-programmet Stjärnor på is 2003.

Var bara några hundradelar från att ta brons på 100 m fjäril vid sim-EM i Ungern i augusti. Har varit med i fem OS och fick Bragdguldet 2000.

Vann OS-guld i Sydney 2000, 36 år och en av Sveriges Sveriges fanbärare i OS i Aten absolut framgångsrikaste 2004, sade då att han skulle simmare genom tiderna. lägga av, ändrade sig, var med i OS i Kina och satsar nu på London 2012.

Fick en bronsmedalj i lagkappen på 4x100 meter vid EM i Budapest nyligen. Det var hans 52:a mästerskapsmedalj.

Författarens son Pelle spelade Kung Salomo spelades i år av Spelet är skrivet av Rune i somras Gammel-Jerk, såsom Linus Lindman. Regisserar gör Lindström. Huvudpersonen, han gjort sedan 1998. Birgit Carlstén, sedan 2006. i somras gestaltad av Johan Wikström, gör en riktig långresa.

Den traditionella spelplatsen var länge Sammilsdalsgropen. Numera spelas pjäsen inomhus.

Handlar om Mats Ersson som åker till Gud Fader för att kräva rättvisa åt fästmön Marit, spelad av Sofia Sandén, som dömts till döden som häxa.

HÄR ÄR DE RÄTTA SVAREN: ORGANISATION – KF, Kooperativa Förbundet, MEDIA – Dagens Nyheter, KONST – Anders Zorn, ETT LAND – Sydafrika, MUSIK – Ozzy Osbourne, FILM & TEATER – Pia Johansson, BYGGNADSVERK – Kreml, POLITIK – Angela Merkel, SPORT – Lars Frölander, DRAMATIK – Himlaspelet. NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

17


[ LöRDAGSKRYSS 1 ] Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Märk kuvertet lördagskryss 1. Två vinnare belönas med två trisslotter var.

Berit Olofsson Kalix

Namn: ......................................................................................................

Ulla Lundin

Adress: .....................................................................................................

Boden

Postnr:............................ Ort:....................................................................

18

Förra lördagens vinnare var:

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010


[ LöRDAGSKRYSS 2 ] Förra lördagens vinnare var:

Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Gunilla Rosenberg

Märk kuvertet lördagskryss 2. Två vinnare belönas med två trisslotter var.

Luleå

Namn: ......................................................................................................

Ingabritt Jönsson

Adress: .....................................................................................................

Gällivare

Postnr:............................ Ort:....................................................................

NSD HELG

LÖRDAG 11 SEPTEMBER 2010

19


REDAKTIONEN I LULEÅ 0920-263 000 FAX 0920-263 039 E-POST bilagan@nsd.se

[ BILDEN ] Målprojektil av MARIA EKMAN

De glimmande patronerna från älgjaktens första dag lockade till sig en gold-digger till geting.

WWW.NSD.SE

NSD Helg 11-9 2010  

Helgbilaga