Page 1

Digitaal Werkboek Thomas Sparnaaij


Dagje school Wat zit er allemaal in mijn tas als ik een dag naar school ga? Het zijn vooral gadgets en elektronische apparaten maar er zit ook nog wel eens wat leesvoer bij.

Apple iPad 16GB Wi-Fi Eberhard Faber Potloden 5H - 6B

Merkloos schetsboek A5 Pearson Praktische Schrijfgids

Samsung Ultrabook Samsung Externe HDD

Sony Xperia Z


Hand of Sean Handschrift

een lettertype Hand of Sean is uik als ik een wat ik vaak gebr il bij een verhaal w persoonlijke noot ls je de naam in plaatjes. Vaak a lettertype plaateen handschrift die persoon het st, lijkt het alsof heeft. Alleen leuk erbij geschreven anders word het in kleine porties, ltje. zoals dit verhaa

Colors of Autumn

Koptekst

Dit lettertype is alleen te gebruiken als koptekst, als platte tekst wordt het he el moeilijk te lezen en is he t meer vervelend dan leuk . Zoals te zien is in dit te kstje.


Futura Std Veelzijdigheid Futura Std is een lettertype met veel verschillend e subtypes. Van dik en dun naar dicht op elkaar. Ik vind Futura een leuk lettertype om mee te werken omdat er zoveel verschil zit tussen de subtypes. Vooral leuk om te gebruiken bij titels en posters, maar als platte tekst wordt het wat onoverzichtelijk.

Helvetica

Hipsterfont

Het tegenwoordige hippe font is Helvetica. Ook wel een hipsterfont genoemd. Als platte teks t redelijk fijn om te lezen maar niet mijn go-to als platte tekst. Mooi strak lettertype die je voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken.

Arial Standaard Arial is een redelijk standaard lettertype, maar wel een fijne. Als platte tekst is het een goede keus om deze te gebruiken, maar als titels een beetje saai. Afgewisseld met Arial Black is dit een veilige keuze voor verschillende doeleinden.


Monogram Voor mijn monogram wilde ik mijn initialen gebruiken, namelijk de T en de S. Ik wilde het monogram als een soort handtekening of paraaf gaan gebruiken die overal op terug kon komen. Hierdoor heb ik het in een handschrift gemaakt om het persoonlijk te maken.


Excursie Als excursie ben ik, samen met een groep klasgenoten, naar de Pixar Expo geweest in Amsterdam. Hier hingen alle schetsen, storyboards, colorboards en alles wat vooraf ging aan de Pixar films. Ik vond het interessant om te zien hoe sommige dingen tot stand zijn gekomen, bij een aantal schetsen zag je gelijk welk personage het was maar anderen zijn zo’n transformatie door gegaan dat de schets totaal niet meer op het uiteindelijke personage leek. Ook waren alle schetsen in een film verwerkt, een bewegend schetsboek als het ware, waarin alle schetsen in elkaar over liepen. Dit was heel gaaf gedaan omdat elke film erin voorkwam. Personages die van de ene schets naar de andere gingen om daarna over te vloeien in de volgende film. Ook stond er een carrousel met Toy Story poppen die allemaal in een verschillende houden stonden. Op het eerste gezicht was hier niet veel te zien, alleen dat er veel poppen stonden. Maar toen startte de show, het licht begon te knipperen en alle poppen die eerder voor zichzelf waren, vloeiden nu in elkaar over tot mooie bewegingen en deden dingen die niet zouden moeten kunnen in een carrousel. Het was een leuke expo, maar je bent er wel redelijk snel doorheen. Als je van de Pixar films houdt en graag wilt weten hoe zo’n film nou tot stand komt, is het zeker een aanrader om een kijkje te nemen.


Ruud Boer Ruud Boer, auteur van het boek Brand Design, heeft een lezing gegeven op 6 september 2011. Deze lezing was voor alle studenten die re-design volgden. Tijdens deze lezing gebruikte hij actuele voorbeelden om zijn verhaal te verduidelijken, vooral het nieuwe uiterlijk van Fair Trade werd veel gebruikt. Ook omdat hij hier zelf nog aan mee heeft geholpen. Hij vertelde dat als een merk succesvol wil zijn ze zowel een goed en een nieuw merkinnerlijk en -uiterlijk moeten hebben. Dit kan tot veel succes leiden. De lezing vond ik persoonlijk leuk om te zien, het was voor mij goed te volgen. Hij liet ook zien wat het verschil was tussen de merkidentiteit en het imago van een merk. Het een is hoe een merk zich presenteert en het andere is hoe mensen het merk zien. Ook had hij veel tijd besteedt aan het beantwoorden van vragen en werd er een gesigneerde versie van zijn vorige boek weggegeven.


Statement Als je tegenwoordig bij een je huisstijl wilt laten uitwerken bij een bedrijf krijg je veel te veel poespas erbij. Er word je van alles aangepraat omdat je dat zogenaamd nodig hebt. Een pennenbakje met je logo erop? Leuk, maar niet per sé nodig. Ballonnen met je logo erop? Leuk als je een bedrijf bent waar vaak kinderen komen, maar dat zijn de meesten ook weer niet. Ik ga met de klant zitten en loop met ze door wat ze nodig hebben. Briefpapier is eigenlijk een must, maar heb je daarbij ook een envelop nodig met je logo en slogan? Niet altijd, een simpele witte envelop doet het net zo goed. Vandaar dat ik zeg, kom bij mij langs en we gaan net zo lang zitten tot we eruit zijn en we maken het zo persoonlijk mogelijk.

‘Making things personal again’


Personal Brands


Portfolio’s minimallyminimal.com De persoon achter Minimally Minimal heet Andrew Kim, hij komt uit Seoul en woont in Vancouver. Hij heeft verschillende projecten ontwikkeld om zichzelf te laten zien aan de wereld. Zo heeft hij bijvoorbeeld een nieuwe huisstijl gemaakt voor Microsoft omdat hij vond dat ze te saai waren. Microsoft heeft hem hierna aangenomen, wel bij een andere divisie dan wat hij ontwikkeld had, maar hij heeft zich wel in het bedrijf weten te werken. thedesignsurgery.co.uk The Design Surgery is een bedrijf waar verschillende mensen werken, ze noemen zichzelf chirurgen omdat ze heel voorzichtig en met zorg opdrachten creÍren naar de wensen van de klant. Ze richten zich vooral op klantrelaties en ze geloven dat ze met een klein team daar meer mee bezig kunnen zijn. disclosureofficial.com Disclosure is een Engels muziekduo. Ze maken UK Garage, wat een beetje een underground muziekgenre is. In Nederland is dit nog niet echt doorgebroken maar in de UK zijn ze helemaal hot. Hun album Settle, is een album wat ik sinds hij uit is heel vaak luister.


Poster

Making things personal again


Inspiratiekanalen


Merkstijl Voor mijn merk heb ik bewust gekozen voor blauw. Dit is een rustgevende maar ook zakelijke kleur. Persoonlijk vind ik het professionaliteit uitstralen.Daarnaast heb ik voor de kleur zwart gekozen omdat het lekker op elkaar afsteekt en omdat het een duidelijke kleur is. Ook kan ik deze twee kleuren op deze manier overal gebruiken. Zoals in dit werkboek.

Merkstijl

Merkstijl Gentus et quisto odis serit exceriorem. Es rae et harum re, que placien ihiliquatur maxim iundem quamend andent eos deles ne venimus, ad quis quae ventore mperis int. Nate consequae. Et et omnis velest, solorpo ratquis dolo venia con rectio el ipsamus elliquas rest, nonsequi od expelli gentem fugiamus eictotaeped molupta ecescie ndebita conseque volo occustium non conseque nus doloresequi imost praepro volorent, eos experio omnis evenimus ernatur restius consequis ut occum et ventiorest volorep erfero qui temposam andeniatatas nonet, que nihil eveliqu atibus, to bla alicae veliquas quid mi, etus re, omnimus as es nistiis sumquam resequam eum fugit volestem ut ut venis volesti umenist dollut

Merkstijl

Merkstijl Gentus et quisto odis serit exceriorem. Es rae et harum re, que placien ihiliquatur maxim iundem quamend andent eos deles ne venimus, ad quis quae ventore mperis int. Nate consequae. Et et omnis velest, solorpo ratquis dolo venia con rectio el ipsamus elliquas rest, nonsequi od expelli gentem fugiamus eictotaeped molupta ecescie ndebita conseque volo occustium non conseque nus doloresequi imost praepro volorent, eos experio omnis evenimus ernatur restius consequis ut occum et ventiorest volorep erfero qui temposam andeniatatas nonet, que nihil eveliqu atibus, to bla alicae veliquas quid mi, etus re, omnimus as es nistiis sumquam resequam eum fugit volestem ut ut venis volesti umenist dollut hilluptas sed quistrum quae consed quatius rerferu


Merkstijl

Merkstijl Gentus et quisto odis serit exceriorem. Es rae et harum re, que placien ihiliquatur maxim iundem quamend andent eos deles ne venimus, ad quis quae ventore mperis int. Nate consequae. Et et omnis velest, solorpo ratquis dolo venia con rectio el ipsamus elliquas rest, nonsequi od expelli gentem fugiamus eictotaeped molupta ecescie ndebita conseque volo occustium non conseque nus doloresequi imost praepro volorent, eos experio omnis evenimus ernatur restius consequis ut occum et ventiorest volorep erfero qui temposam andeniatatas nonet, que nihil eveliqu atibus, to bla alicae veliquas quid mi, etus re, omnimus as es nistiis sumquam resequam eum fugit volestem ut ut venis volesti

Merkstijl Merktstijl

Gentus et quisto odis serit exceriorem. Es rae et harum re, que placien ihiliquatur maxim iundem quamend andent eos deles ne venimus, ad quis quae ventore mperis int. Nate consequae. Et et omnis velest, solorpo ratquis dolo venia con rectio el ipsamus elliquas rest, nonsequi od expelli gentem fugiamus eictotaeped molupta ecescie ndebita conseque volo occustium non conseque nus doloresequi imost praepro volorent, eos experio omnis evenimus ernatur restius consequis ut occum et ventiorest volorep erfero qui temposam andeniatatas nonet, que nihil eveliqu atibus, to bla alicae veliquas quid mi, etus re, omnimus as es nistiis sumquam resequam eum fugit volestem ut ut venis volesti umenist dollut hilluptas sed quistrum quae consed quatius rerferu ntorro evellaborest


Personal DNA Benevolent Je bent fijn om mee te communiceren, je luistert en vertrouwt mensen. Ik ben wel iemand die snel mensen vertrouwt, soms is dat handig maar soms ook niet. Je voelt je comfortabel in sociale situaties, je kunt goed jezelf zijn. Dit klopt, ik kan mezelf altijd goed een houding geven in zo’n situatie. Mijn beroep als barman helpt daarmee en daar is het ook nodig. Je kunt goed luisteren en nog beter in advies geven. Dit doe ik ook vaak, als vrienden een probleem hebben luister ik naar ze en probeer ik een oplossen te bedenken. Omdat je goed kunt luisteren naar mensen en geduldig bent, haal je vaak het beste in mensen naar boven.

Director Je werkt praktisch en let op details die anderen vaak missen. Ik ben wel een beetje een pietje precies, maar geef soms ook te snel op omdat het de uitwerking niet zo is als in mijn hoofd. Als het er op aankomt in het leven ben je zeker in beslissingen en weet je dat je succesvol kunt zijn. Ik ben wel beter in beslissingen nemen dan andere mensen heb ik wel gemerkt. Soms word er getwijfeld over de uitwerking van iets en dan ben ik toch vaak degene die de knoop doorhakt. Je bereikt meer door concreet na te denken dan mensen die met hun hoofd in de wolken zitten. Mee eens, als je stopt en nadenkt over hetgeen wat je wilt gaan doen heb je snel een duidelijk plan en is het snel op te lossen. Als je in de problemen komt weet je dat je er weer uit zult komen. Ja vindt ik wel, problemen zijn er om opgelost te worden. En een probleem kan voortkomen uit een fout die je gemaakt hebt, en mensen maken nou eenmaal fouten.


Mindmap Uitl

Video Fotografie

ijne

n

PDF

Schetsen n

InDesig

Film

Graphic Design

Realiseren Ontwerpen

Multimedia Design Plannen

me ecla

Photosho

R Kleuren Communiceren Printwerk Typografie

p

Illustrator tor Vec

Symmetrie


Merkanalyse Innerlijk

1. Visie Gelukkig worden 2. Missie Studie afronden, Vriendin ontmoeten 3. Waarden Optimistisch Eigenwijs Enthousiast 4. Merkpersoonlijkheid Sony Jack Jones Clarks 5. Belofte/Credo Doe waar je zin in hebt. 6. Kernconcept Laat je niet tegenhouden.

Uiterlijk

1. Zien Breed, lang, aardig 2. Horen Zware stem, muziek 3. Voelen Zorgzaam, relaxed 4. Ruiken After shave

Gedrag

1. Aanbod Respectvol, gezellig 2. Interne Communicatie Het beste van jezelf laten zien Jezelf verbeteren 3. Externe Communicatie Laat mensen zich op hun gemak voelen 4. Omgeving Voelt zichzelf snel ergens thuis

AUB - Check

1. Authentiek in gedrag 2. Uniek in aanwezigheid 3. Bekend in eigen omgeving

Huidige imago problemen

Denkt er teveel over na hoe andere mensen hem zien. Denkt ook teveel na over onzin dingen.

Belangrijkste verbeterpunten

Minder inzitten over wat andere mensen denken en gewoon doen wat ik zelf wil doen en wil laten zien.


Typografie in het wild


Grid

‘ER WERDEN KIKKERLEDEMATEN ALS ONTBIJT GESERVEERD. DAT KON MIJN MAAG NIET HELEMAAL VERDRAGEN.’

J

Bust maiorem dolorernatum faccumquiant et voluptat optatius doloreptis explaccae litinis aut as vel in repero beaquam sitiorepero magnimust, sa dus est eaquatem reheniam nulpa denetus molorit odion rehenisimo cusdaeruprest unt, accusci psuntendam ad quo cus eum quae. Et eate expla volorior a eaturia nihilitaqui qui te reperovitiis doles re id eture ilit velenih iciendae mi, sed Bore prati aut et pratet et as eaqui rerum quate sitem ut acearum sit ressi nihictem quossed unt offic to occumque eum, estiscitatem nis acearum quatur? Rat pe sum sinvelitium ut es vent dis et eossimustrum quas eos eture cusdaer istium iur maio totaecerum aut qui te vendi to omnia aut fuga. Itat. Cium eum qui nis quam netur, quo modite ventest facepro totas aturi ommo essi dolum labor sum santibusam quosapit, se rest quo ernam fuga. Sunt quias velictu santur? Caboriti omnihiciae volorum eum resequiae dolorit eatis esci vollace ssequat illabore inverum es sit lam audam, sequunt molorro escia nientem eum que cus ea as dolum, sollorro molupti dolorum sundanducia sunto berupta con core, untium dis quias magnis et eatiis quia eoste nobit acia voloren tectem eius, suntiore minci omnihit atibeatibus dolenie nitatia voluptatur? Aperehe ndisimod quas sumet fuga. Name volorrovit

Era veriorum derciet venis ut pa sit eos atur sendaepro id mod min non repernam, corio. Agnim simagna tiorest fugit quame con nis acerist iatur? Quisinctem ut ipis dellese rferiasi occusam, sequam velibuscit qui idempor epelibus quas essin cus sundis minvenis molorpo stiaten deliand icatenitia voluptatur si odis porem que diaecturiam fugit latquae quam aborate et repudae repudi alis quatur, omnihicius enectaeri omnis eos aut pratum quibus aut es sin perate veri core simusci ligenih itaquaere dendior sincture, Tem fugia aut quiat es re si bearchitam, volorem et quiduciae siminct ibeario. Elecum eaquias sinciis seque corporion nobisqu odiam, sam vent landam ducia net velique posae. Ita exeribus si ducide lique serit eatia con comnihi lissimoBorios quo est ra conem eum est, quide iduciae suscit dio. On con culpa sitaspis assitiant volorem perunt est, ne re eum dolum de nimet, secab ius, quae qui sanditiorum es pelestiaspe Ficatum veliquam ent, que soluptia vene te volutem et aut estruptios videruptur, consequi dolessi magnis acernatem quam, corepel imoluptis eataes aut audit hillatu riores quisqui blab inci re simus earum eaquas mos aut qui consequam quas et molla pore escilit aut int, odignih icabori

Disquat. Busdaer plabore velignis eicipicatiis aut et quam qui dus audi sedit molorae pratem fugitius, accab inveligendam aut dolorae nesseque odiat.Estem fugias consende litatemporum fugitas perunt quam hit aperios trumqui debiscidis corrupta necatibus adi optatempore omnis ero ipid ma qui doluptat abores autem eaquidesera coresed moluptas magnihici odipsam usciendae ipsa


Vragen Wat zou jij doen met 1 miljoen? Als ik 1 miljoen euro zou hebben, zou ik een mooi huis voor mezelf kopen. Ook wil ik graag een mooie auto voor de deur. De rest laat ik op de bank staan voor later. Waar lig jij ‘s nachts wakker van? Verschilt heel erg, er hoeft maar 1 ding gebeurt te zijn die dag waar ik dan over na lig te denken. Vaak is het iets heel simpels, maar in mijn hoofd gaat het door tot iets heel ernstigs. Waar word jij gelukkig van? Ik wordt gelukkig van andere mensen blij maken, als hun het naar hun zin hebben, heb ik het ook.


Moodboard


Transmedia Deus Ex Eidos is bezig met de ontwikkeling van Deus Ex: Universe. Het idee is dat het een constant onwikkelende en uitbreidende gamenwereld word die over verschillende platformen aan elkaar gelinkt word. Hiervoor willen ze (strip) boeken, apps voor de smartphone en tablets en natuurlijk de games zelf. Op dit moment is er nog niet veel vrij gegeven over wanneer dit alles komt en wat het allemaal gaat inhouden, maar wel dat het over veel verschillende media verspreid gaat worden. Games zijn sowieso al een interactief medium dus mensen kunnen daarmee veel helpen, door bijvoorbeeld mee te doen aan beta’s en feedback te geven.

Bourne

Jason Bourne is een personage wat door Robert Ludlum bedacht is. Het verhaal is begonnen in de boeken van de schrijver. Maar zijn daarna verfilmd. Nu volgen deze boeken het verhaal niet 1 op 1 maar zijn ondertussen meer aanvullingen bij de boeken. Als je alleen de boeken leest zul je het snappen, als je alleen de films kijkt zul je het ook snappen. Maar doe je beide, wordt het allemaal nog duidelijker voor je. In beide zitten aanwijzingen naar elkaar en dat maakt het tof.


Reflectieverslag Ik vond de course erg leuk. Om van jezelf een merk te maken vond ik heel verfrissend, je word gedwongen om goed naar jezelf te kijken en komt dan misschien op andere conclusies dan je in eerste instantie dacht. Aan het begin was het even zoeken naar wat ik precies wilde maar ik denk dat ik er goed aan gedaan heb om toch een knoop door te hakken en voor een eenduidige stijl te gaan. Qua programma’s ging het me goed af, aangezien ik hiervoor al een opleiding gevolgd heb die dezelfde programma’s gebruikte. Ook heb ik twee keer stage gelopen waar ik veel handigheidjes heb geleerd. Wel moet ik er voortaan voor zorgen dat ik eerder voor een kant kies, in plaats van beide half uit te werken. Dit werkt averechts en betekend vaak dat je aan het einde nog een boel kan doen. Al met al was het leuk om weer te ‘beginnen’ met Adobe, omdat je soms toch een beetje stoffig raakt als je er langere tijd mee bezig bent. Ook leuk om te zien is hoe nieuwelingen er naar kijken en daar haal je ook weer informatie uit.


Multimedia Design  

Digitaal werkboek Multimedia Design Thomas Sparnaaij Communication & Media Design C1C

Multimedia Design  

Digitaal werkboek Multimedia Design Thomas Sparnaaij Communication & Media Design C1C

Advertisement