Savitaipaleen kuntatiedote 1/2023

Page 1

TERVEISIÄ KUNNANTUVALTA

TERVEISIÄ KUNNANTUVALTA 1/2023

Vuosi 2022 oli hyvä vuosi

Aivan varmasti monellakin mittarilla mitattuna viime vuodesta saisi hyvän, jopa erinomaisen. Liekö ollut kakkossija Suomen paras talvikunta -kilpailussa, vai mikä, mutta mainetta ja kunniaa on niitetty ja ilmeisesti hyvä kello tosiaankin on kilkattanut kauas. Savitaipale on mainittu alueen ja valtakunnan uutisvälineissä useamman kerran positiivisessa sävyssä.

Eikä turhaan, sillä Savitaipaleen kuntaan muutti viime vuonna 178 asukasta ja nettomuuttovoittoa tuli 47 asukasta. Tervetuloa jokaiselle kuntaan muuttaneelle uudelle asukkaalle!

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 syntyneitä on ku nnassamme 17. Tiedämme kyllä, että myös muuttajissa on pieniä lapsia, sillä meillä on varhaiskasvatuksen yksiköissä positiivisen ongelman haasteita tilojen osalta. Kaikkiaan kunnan asukasluku laski vain viisi asukasta ja kunnassamme oli vuoden viimeisenä päivänä kirjoilla 3256 asukasta.

Tämä asukaslukumäärän vähäinen vähennys on todella historiallisen vähän. 1990-luvulta lähtien väkimäärä on vähentynyt useilla kymmenillä vuosittain, ainoastaan vuosi 2006 tekee siihen sarjaan poikkeuksen. Ja nyt siis vuosi 2022.

Olemme jokainen kuntamme käyntikortteja. Näyttäydytään jatkossakin positiivisina, aktiivisina ja tuodaan esille miten hieno paikka Savitaipale on. Tähän haasteeseen toivon jokaisen teistä yht yvän, niin vakituiset kuin vapaa -ajan asukkaatkin. Mainostetaan tapahtumiamme, asumisympäri stöämme, yrityksiämme, kukin omissa kanavissamme. Tehdään vuodesta 2023 hyvä jatkumo viime vuodelle! ja

Sisulla Sydämellä, Sovussa Johanna Mäkelä kunnanjohtaja

Kukas täällä häärää?

joko palavereissa, sähköpostin tai puheluiden kautta. Tuntien valmisteluun ja kokeiden arviointiin menee myös oma aikansa, joten monipuol isen puuhakasta tämä meidän opettajien arki on.

Onko koulutyö muuttunut työvuosiesi aikana?

Muutoksia on tullut tähänastisen työuran aikana nähtyä mm. opetussuunnitelmien, työvälineiden kuin työskentelymuotojen saralla. Koulutyön arjessa on toki paljon sellaista muuttumatontakin, kuten vaikka kohtaaminen ihmisten välillä. Kuitenkin työskentely koulussa ja kasvatus ylipäätään seuraa aikaansa ja on siksi alati muuttuvaista.

Mitä pidät työstäsi – hyvää/huonoa?

Heituinlahden koulun 3-4 –luokkien luokanopettaja Heli Tuovinen hoitaa myös koulunjohtajan tehtäviä lukuvuonna 2022-2023 .

Helin tavoitat Heituinlahden koululta tai puh. 040 637 4249 tai heli.tuovinen@savitaipale.fi

Mistä olet kotoisin ja milloin Savitaipaleesta tuli kotikuntasi?

Olen kotoisin Savon sydämestä, Kuopiosta. Lapsuuden olen asustellut silloisessa Karttulan kunnassa ja Pihkainmäessä on edelleen rakas lapsuuden kotini.

Savitaipaleelle muutin joulukuussa 2008. Sain tuolloin puolen vuoden äitiysloman sijaisuuden

Heituinlahden koulusta, ja hupsista vaan kuinka se puoli vuotta sitten vähän venähtikin!

Millainen on työhistoriasi?

Olen työskennellyt Heituinlahden koulussa tammikuusta 2009 lähtien. Täällä olen pääsääntöisesti opettanut vuosiluokkia 1-2 ja saanut myös hyödyntää taitojani englanninkielen aineenopettajana. Pienessä kyläkoulussa ei ole sellaista ainetta, jota ei pääsisi opettamaan, joten hyvin monipuolisesti täällä on saanut puuhata ja kehittää itseään ammatillisesti.

Mitä kaikkea työpäivääsi kuuluu?

Opettamisen ja kasvatustyön lisäksi työnkuvaan liittyy paljon muutakin. Oppituntien suunnittelutyön lisäksi päivät täyttyvät oppituntien ulkopuolella yhteydenpidolla eri yhteistyötahojen kanssa

Pidän työstäni paljon ja on päiviä, jolloin täytyy ihan ihmetellä, että siitä maksetaan minulle. Ja sitten on niitä päiviä, jolloin esimerkiksi työn he nkinen kuormitus tuntuu raskaalta. Näin on kai joka työssä; hyvät ja huonot puolensa löytynee joka ammatista. Itselleni parasta on näiden lasten opintiellä mukana kulkeminen ja se kaikki mikä sen myötä tulee. Ne hetket kun hommat ei oikein onnistu ja pitää vähän miettiä yhdessä mitenkäs tästä nyt sitten eteenpäin voisi mennä. Ja ne hetket, jolloin näkee sen aidon oppimisen, oivaltamisen, osaamisen tai uskaltamisen ilon lasten kasvoilla. Tällaiset oppilaiden kanssa koetut yhteiset kokemukset ovat tämän työn suola Sen vuoksi jaksaa myös ne raskaammatkin päivät.

Millaisia toiveita sinulla on tulevaisuuden suhteen?

Tuntuu siltä, että olen saanut olla hyvin onnekas monessa suhteessa elämässä ja paljon on kiitollisuuteen aihetta. Sanotaanko niin, että sellaiset elämän isot haaveet tai toiveet ovat toteutuneet mm. siinä, että olen päässyt työskentelemään kyläkoulussa. Se oli yksi haave jo opiskeluaikoinani. Tuntuu, että omat haaveet ovat aika pie niä: toivon esimerkiksi, että meidän pieni kyläkoulumme saisi jatkaa olemassaoloaan näiden Heituinlahden pienten oppilaiden omana lähikouluna. Toivoisin, että ylipäätään kyläkoulujen arvo nähtäisiin jossain muualla kuin taloustaulukoissa.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikana tykkään liikkua luonnossa, puuhastella kotosalla ja kirjoitella tai maalailla omia juttujani työpöydän laatikon täytteeksi. Uusi harrastus, josta olen kovin innostunut, on keramiikka.

TEKNISEN OSASTON KUULUMISIA

Yleisen kustannustason nousun (mm. ja kunnossapito, sähkön ja polttoaineiden hinnat sekä jätevesipuhdistamon saneeraus) vuoksi Savitaipaleen kunta on korottanut vesi - ja kaukolämpömaksuja 1.1.2023 alkaen .

(Tekninen lautakunta 3.11.2022 § 45, 46 ja 47)

Hinnasto löytyy Savitaipaleen kunnan nettisivuilta https://www.savitaipale.fi/asuminen/kaukolampo https://www.savitaipale.fi/asuminen/vesi-javiemari

Kaukolämmön käyttömaksut

Käyttömaksu alv 0%/alv 24 % 79,30 €/98,33 €

Vesi- ja jätevesimaksujen sekä sako - ja umpikaivolietteen käsittelynmaksut:

Käyttömaksu alv 0%/alv 24 %

Vesi €/m³ 1,73/2.15

Jätevesi €/m³ 3,31/4,10

Käsittelymaksu alv 0%/alv 24 %

Sako- ja umpikaivoliite €/m³ 9,67/12,00

Kevättöitä liikenneväylillä ja viemäriverkossa

Marttilan kevyenliikenteen väylähankkeen urakka on talvitauolla ja työt jatkuvat 1.4. Tosin sääv arauksella. Hankkeen yhteydessä tehdään myös vesijohdon muutostöitä ja niistä johtuvat vesikatkokset ajoittuvat keväälle. Näistä ilmoitetaan ta rkemmin lähempänä paikallislehdessä ja kunnan nettisivuilla facessa.

Operoitava alue sijaitsee vesiverkossa hankalalla kohtaa ja vanhojen sulkuventtilien huono pitävyys voi aiheuttaa laajankin katkosalueen.

Kevättalvella suoritetaan myös viemäriverkoston sukitussaneerausta Torikadulla sekä Myllytien ja Haimilantien välimaastossa.

Asfalttisaneerauksia suoritetaan kesän aikana mahdollisesti ainakin Kievarintiellä, muuten ko hteet tarkentuvat kevään aikana.

Puistoja ja polkuja

* Kirsikkapuiston ensimmäinen osa on tarkoitus saada valmiiksi alkukesällä. Tarkoitus on järjestää istutustapahtuma, jolloin asukkaat voivat istuttaa omia kirsikkapuita puistoon. Päivämäärästä ilmoitetaan myöhemmin.

* Antinpuistoon uusitaan leikkivälineitä alkukesän aikana. Uusi, turvallinen aita sinne saatiin asennettua juuri ennen talvea.

Tiaisenpolun varteen tulee istutuksia, koriste- ja marjapensaita, joitakin hedelmäpuita. Lisäksi polun varteen Olkkolassa tulee muutamia liikuntavälineitä jotka soveltuvat senioreille. Frisbeegolfradalle on tehtävä kevyen liikenteenväylän rakentamisesta johtuvia pieniä muutoksia kunhan lumet sulavat.

Henkilöstömuutoksia

Jouni Jäkälä aloitti kunnan kirvesmiehen pestissä lokakuussa 2022.

Hänen töihinsä kuuluu mm. kiinteistöjen kunnossapitotöitä.

Tekninen johtaja

Vesa Roiko-Jokela

jättää 40-vuotisen uransa Savitaipaleen kunnassa ja siirtyy eläkkeelle syksyn aikana. Vesa aloitti työt Savitaipaleella 1.8.1983

LVI-teknikon pestissä.

Maankäyttöinsinööri Antti Hirvikallio siirtyy kevään aikana toisen työnantajan palvelukseen.

Liikuntaa jäällä ja hallissa

Savitaipaleen kunnan avantouinti Talvisauna ja avantouinti Olkkolan vanhalla hirsisaunalla keskiviikkoisin 26.4.2023 asti.

Käyttövuorot:

Naiset klo 16-18, Miehet klo 18-20. Saunan pukuhuoneessa on palautuslaatikko avantosaunalipuille. Lippuja voi ostaa kunnantalolta, os. Kirkkotie 6. Taksoja on kolme: Kuntalaiset 5,00 €/krt., eläkeläiset 3,00 €/krt. ja kunnan työntekijät 2,50 €/krt. Saunassa on puukiuas, jonka lämpimänä pysymisestä käyttäjät vastaavat saunalle varatuilla puilla. Lämpötilan ollessa kylmempi kuin -15°C, siirtyy saunominen Olkkolan sähkösaunaan.

Seuraa Kuolimon jäätilannetta

kamerasta:

https://youtube.com/@savitaipaleen_kunta/live (Kameran toimintaa haittaa verkkokatkokset. Lähetys pitää joka katkoksen jälkeen käynnistää käsin uudestaan.)

StU:n ja LUMin yleisurheilukoulu

perjantaisin liikuntatalolla:

* 4-8 -vuotiaat klo 16.30-17.15

* 8-13 –vuotiaat klo 17.30-18.30

Hinta 50 €/kausi jäseniltä.

https://www.savitaipaleenurheilijat.fi/

* Huom! Liikuntatalon iso sali on suljettu 13.-29.3.2023 ylioppilaskirjoitusten vuoksi.

Uimahallin yleisövuorot:

ma, pe klo 15.00–19.00

ti, to klo 06.00-09.00

ke klo 15.00–20.00

la klo 12.00–17.00

Lippujen hinnat: aikuiset lapset alle 15v.

Kertalippu 7 € 4 €

Sarjalippu (10) 60 € 30 €

Perhelippu 2 aik. + 2 lasta 15 €

Ryhmälippu 1½h 120 €

Lapset alle 5v. ilmaiseksi. Alle kouluikäiset vanhe mpien valvonnassa. Lisätiedot ja varaukset aukioloaikoina p. 044-7728101. Allasryhmät: P. 044 297 3510

johanna.vasara@toimintakeskus-suvanto.fi

Vauvauinti, koulujen varaukset ja uimakoulut: paula.hirvi@toimintakesku s-suvanto.fi

Kansalaisopistoja kouluasiaa

Kansalaisopisto

Opiston kevätkauden kurssit pyörivät hyvää vauhtia. Monille kursseille ehtii vielä mukaan. Vapaita paikkoja voi kysellä opiston toimistosta. Koronapandemian aikana opiston kevätnäyttelyt jäivät kahtena keväänä väliin. Tänä keväänä pidämme taas kevätnäyttelyn su 23.4.2023 Koulukeskuksessa. Muista mahdollisista näyttelyistä tiedotamme erikseen.

Syksyllä 2022 Savitaipaleen kuvataidekoulun opetus siirtyi osaksi kansalaisopiston toimintaa. Kuvataidekoulun oppilastöiden näyttely on Savitaipaleen kirjastossa 3. – 28.4.2023.

* Syyskaudella Kansalaisopistossa alkoi ukrainalaisten suomen kielen opetus. Suomen kieltä on opiskellut noin 30 ukrainalaista. Opetus jatkuu myös kevätkaudella kerran viikossa torstaisin kunnantalon valtuustosalissa.

Kansalaisopiston kevätkaudella alkavia kursseja:

* Vesiväriviikonloppu 2 alk. la 18.3. klo 9.00 Ko ulukeskuksen kuvaamataitoluokassa. Ilmoittaudu 13.3. mennessä.

* Puutarhanhoidon etäkurssit Zoomin välityksellä: Pensasmustikan, puolukan, lakan ja tyrnin viljely kotipuutarhassa ma 13.3. klo 17.30. Ilmoittaudu 7.3. mennessä. Kasvimaan hoito kotipuutarhureille ke 12.4. klo 17.00. Ilmoittaudu 5.4. mennessä. Kursseille ilmoittautuminen: https://peda.net/savitaipale/kansalaisopisto tai p. 040 7131884.

Eläkkeelle:

Tuija Kuurne siirtyy sivistystoimen palvelusihteerin toimesta eläkkeelle 1.5.2023. Tuija aloitti työt 9.5.1983 kunnan sosiaalitoimessa.

Muutoksia koulun johtoryhmässä:

Elina Mäkelä aloitti 1.1.2023 koulukeskuksen johtoryhmässä apulaisrehtorina. Hänen päävastuualueenaan on alakoulu.

elina.makela@savitaipale.fi P. 040 631 3623

Tekijät esiin

Pidämme itsestään selvänä, että ladut ovat kunnossa ja luistinrata ajettu, mutta ketkä sen homman hoitavatkaan?

Liikuntatalolta lähtevät ladut hoitaa Jyri (kuvassa vas.) ja Timo (oik ) Hapola ostopalveluna kunnan latukoneella. Latujen kunnossapitotiedot löytyvät Stu:n hiihtojaoston sivuilta: www.savitaipaleenurheilijat.fi/jaostot/ hiihto.

Kuolimon luisteluradasta ja sen kunnostuksesta vastaa StU:n luistelujaosto.

Vasemmalla Kimmo Kainlauri ja oikealla Jaakko Hannola

Rata lähtee Olkkolan uimarannalta ja luistella voi Lepänkantoon 3,5km tai 2,5km ympyrälenkkiä.

Radan kunnossapitotiedot löytyy: https://kuolimo.net/index.php/fi/ajankohtaiset

Teemu Virtanen hoitaa Olkkolan uimarannalta lähtevät reitit Jäälatu (perinteinen/vapaa) Olkkolasta Rovastinojalle.

Kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettu monikäyttöura kulkee

Olkkolasta jäätä pitkin Lepänkantoon ja sieltä maata pitkin Rovastinojalle.

Reittien kunnossapito- ja ajankohtaiset

reittitiedot löytyy Saimaan paljun sivuilta: www.saimaanpalju.fi/kuolimo

Nuorten kesätyötuet

vuonna 2023

Vuoden 2023 talousarvioon on varattu 30 000 euroa käytettäväksi savitaipalelaisten nuorten kesätyöpaikkojen tukemiseen savitaipalelaisen yrityksen, yhdistyksen tai yksityisen työnantajan palveluksessa. Vuodesta 1993 lähtien maksettua tukea käytti viime vuonna 19 työnantajaa, jotka työllistivät yhteensä 56 savitaipalelaista nuorta.

Työllistettävän nuoren tulee olla ennen työsuhteen alkamista peruskoulunsa päättänyt, syntynyt v. 2002–2007 ja 1.1.2023 kirjoilla Savitaipaleella.

Nuorten kesätyötuen piiriin sisällytetään myös ne vuosina 2002-2007 syntyneet nuoret, jotka on sijoitettu Savitaipaleelle perheisiin tai hoitokotiin, vaikka eivät ole kirjoilla Savitaipaleella. Lisäksi tukimuoto koskee Savitaipaleen lukiossa kirjoilla olevia Finest Futuren kautta tulleita Savitaipaleella kesäänsä viettäviä nuoria.

Nuori voi olla savitaipalelaisen yrityksen, maatalousyrityksen, yhdistyksen, jonkin verotusoikeudettoman julkisyhteisön tai yksityisen työnantajan palveluksessa. Työllistetty nuori ei saa syrjäyttää vakinaisessa työsuhteessa olevaa työntekijää. Työllistetty nuori solmii työsuhteensa itsenäisesti. Tuen saamiseksi työnantajan on ilmoitettava kirjallisesti tuettavat työpaikat viikkoa ennen työsuhteen alkamista, kuitenkin viimeistään 22.6.2023 mennessä kunnanvirastolle tai sähköpostitse osoitteeseen kunta@savitaipale.fi Tuettavaan työpaikkaan ei voi saada samanaikaisesti muuta tukea.

Kesätyöksi lasketaan 1.5. - 15.9.2023 tehty työ. Tuettavan työjakson pituus on 2 –8 viikkoa.

Kunnan korvaama osuus on 50 % bruttopalkasta. Korvattavat enimmäispalkat:

- tuntipalkka 6 €/h, tuki 3 €/h

- viikkopalkka 240 €/vko, tuki 120 €/vko

- kuukausipalkka 960 €/kk, tuki 480 €/kk

- korvattava työaika voi olla enintään 8 h/pv ja 40 h/vko

Mikäli työnantaja maksaa työntekijälle korkeampaa palkkaa, korvattavien enimmäispalkkojen ylittävä osa ei oikeuta tukeen.

Nuori – tule yrittäjäksi

ranta-aitalle

Kunta maksaa työnantajalle työllistämistuen jälkikäteen työnantajan tekemien selvitysten perusteella. Selvityksessä (palkkatodistus) on oltava työllistetyn nimi, henkilötunnus, osoite, työske ntelyaika (mikäli työ on tehty useammassa jakso ssa, kukin jakso on selvitettävä tilityksen yhteyde ssä), palkkaperuste sekä työnantajan tietoina nimi, osoite, pankkiyhteystiedot ja selvitys tehdystä työstä.

Selvitys palkan maksusta on jätettävä kunnan taloustoimistoon viimeistään 29.9.2023.

Lomakkeet työsuhteen alkamisesta ja selvitykset palkan maksamisesta ovat saatavana kunnanvirastolta tai kunnan nettisivuilta.

Olisitko Sinä ensi kesän Kahvila Ranta-Aitan nuorisoyrittäjä?

Toimintaa on tarkoitus pyörittää kesän ajan ja kesän 2022 kokemusten perusteella toteutus vaatinee vähintään kolme nuorta yrittäjää, joista yhden tulee olla vähintään 18 v-vuotias.

Kunta tukee yritystoimintaa yhteensä 500 eurolla, joka mahdollistaa toiminnan käynnistämisen ja tilojen varustamisen. Lisäksi nuorilta edellytetään kunnan kesäinfo-toiminnan hoitamista, mm. esitteiden jakoa. Halukkaat nuoret yrittäjät voivat ilmoittautua kunnanjohtajalle.15.3.2023 mennessä. Tiedustelut: johanna.makela@savitaipale.fi p. 040 724 4603.

Monitoimikeskus

Morovan kevät 2023

Nuorisotyö:

Onko sinulla ideoita, toiveita nuorisotilalle, tapahtumiin tai retkiin? Ota yhteyttä Kaitsuun puh. 0400 657 411.

Nuorisotila:

Morovan yhteydessä Hallitie 3:ssa sijaitseva nuorisotila on savitaipalelaisten nuorten yhteinen päihteetön olohuone. - Vinkkaa toiveesi teemailloista, kokoa harrastusporukka, nuorisotila soittimineen ja peleineen on käytössänne. Nuorisotilassa on uudet pelitietokoneet, sekä Playstation 5

Voit pelata myös biljardia, pingistä, ilmakiekkoa, konsolipelejä ja lukuisia lautapelejä. Voit tavata kavereita, tehdä läksyjä tai muuten vaan hengailla. Välipalaakin on usein tarjolla. Tilaa voi myös vuokrata esim. synttäreitä varten.

Tiistaina 28.2. nuorisotilassa on Pizzapäivä.

* Nuorisotila on avoinna:

tiistaisin ja torstaisin klo 13–19

Tiedotus myös koulun ilmoitustauluilla ja nuorisotilan ulko-ovessa

Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä? Kiinnostaako yhdistyksen toiminta? Kerro miten haluaisit osallistua, niin suunnitellaan yhdessä! Voit tulla vaikka työntekijän kaveriksi valvomaan nuorisotilaa

Ota yhteyttä Kaitsuun puh. 0400 657 411

Nuorten vuokra-asunnot:

Nuorten vuokra-asuntoja on rivitaloissa Olvenlammella, Nieriäntiellä. Vuokrattavana on 11 asuntoa, 33,5 m2 sekä 40 m2. Asuntoihin on jatkuva haku, hakulomakkeita saat Morovasta ja osoitteesta www.snty.fi Tällä hetkellä on vapaana yksi asunto

Etsivä nuorisotyö:

Ei työtä, ei koulua, ei tekemistä! Mistä apua? Kaipaatko juttuseuraa, ratkaisuja pulmiin tai kysymyksiin? Ota yhteyttä, pohditaan yhdessä: Hanna puh. 040 715 2536.

Nuorten työpaja:

16 - 28 –vuotias, vailla ammattia tai työtä? Tule nuorten työpajalle työkokeiluun tai töihin! Saat käytännön työn tekemistä, työyhteisössä olemisen ja työelämän vaatimusten harjoittelua. Samalla saat tukea arjen hallintaan, oman polun löytämiseen ja toteuttamiseen.

fb: Nuorisotila Morova Savitaipale

fb: Monitoimikeskus Morova / Savitaipaleen

Nuorison Tuki ry

Monenlaisia työtehtäviä, kysy lisää: Kaitsu puh 0400 657 411 tai toimisto puh. 040 701 7174. Voit kysyä myös TET-paikkaa (työelämään tutustuminen) tai kesätöitä.

Kesäksi duuniin!

Kesätyöt: Savitaipaleen Nuorison Tuki ry tarjoaa kesätyöpaikkoja Monitoimikeskus Morovassa v 20022007 syntyneille, peruskoulun päättäneille ja Savitaipaleella 1.1.2023 kirjoilla oleville nuorille. Hakulomakkeita saatavana Morovasta. Mahdollisia työtehtäviä mm. työt työpajalla, kierrätysmyymälässä tai keittiössä sekä siivous- ja ulkoaluetyöt. Hakemusten henkilökohtainen palautus Morovaan viimeistään to 13.4.2023.

Lisätietoja saat Kaitsulta puh. 0400 657 411 tai toimistosta puh. 040 701 7174.

Pitkäaikaistyöttömien työllistäminen: Onko työttömyytesi jatkunut jo pitkään, eikä työpaikkaa ole yrityksistä huolimatta löytynyt?

Ota rohkeasti yhteyttä Kaitsuun puh. 0400 657 411, Morovan toimistoon puh. 040 701 7174, omaan asiantuntijaasi TE-toimistossa tai TYP:ssä (työvoiman palvelukeskus) niin mietitään sinulle sopivin vaihtoehto.

Tarjolla töitä esimerkiksi kiinteistöhuollon, kierrätysmyymälän tai puupajan puolella, käsitöiden parissa sekä keittiö- ja siivoustöitä.

Työpalvelut:

Työpajan kautta voit tilata työpalveluja: haravointi, rännien puhdistus, kuljetus- ja muuttoapu, renkaiden vaihto, vikakoodin luku tai tekstiilipesu (auton penkit, sohvat yms.).

Laitevuokrausta aggregaatista lumilinkoon ja peräkärrystä rakennustelineisiin. Vuokrattavana myös maantiivistäjä (tärylätkä).

Kysy lisää Matilta p. 0400 776 746 tai Veskulta p. 040 715 2584. Otamme vastaan myös ideoita ja ehdotuksia uusista palveluista.

Kierrätys- ja käsityömyymälä:

Otamme vastaan ehjää, puhdasta ja käyttökuntoista tavaraa. Emme vastaanota vaatteita, yli viisi vuotta vanhoja kodinkoneita tai tietosanakirjoja.

Kierrätysmyymälä puh. 040 715 2529. Myymälästä löydät myös uusia puutuotteita.

Avoinna: Ma-to klo 8 – 15, pe klo 8 - 13.30.

SAVITAIPALEEN KUNTA

HALLINTOPALVELUT

SIVISTYSPALVELUT

02/2023
Kunnanvirasto, avoinna ma-pe klo 9-15 ............................. 040 158 6542 www.savitaipale.fi, kunta@savitaipale.fi Yleinen hätänumero ...........................................................................112 Kunnanjohtaja Johanna Mäkelä .......................................... 040 724 4603
Toimialajohtaja, hallintojohtaja Virpi Myllyharju 040 848 7210 Hallintosihteeri Taina Heikkonen 040 701 9242 Palkkasihteeri Pirkko Bilen 040 713 1871 Tietosuojavastaava, Atk-asiantuntija Seppo Loisa 040 565 8081 Palvelusihteeri Sirpa Hyrkkänen ......................................... 040 822 5357
Toimialajohtaja, sivistystoimenjohtaja Nina Pakarinen 040 627 7001 Hyvinvointiasiantuntija Kristiina Pihlajamäki 040 169 0205 Palvelusihteeri Ilkka Valassaari 040 713 1875 Kulttuurisihteeri Helena Hjerppe 040 500 1853 Liikuntatoimenohjaaja Teemu Lepistö 040 631 3372 Kansalaisopisto Rehtori Tea Loisa 040 713 1870 Palvelusihteeri 040 713 1884 Kirjasto Kirjasto 040 713 1886 Kirjastotoimenjohtaja Tiina Toivanen 040 713 1885 Europaeuksen koulu ja lukio Rehtori Petri Kyyrä 040 631 4441 Apulaisrehtori Sami Korhonen 040 713 1900 Apulaisrehtori Elina Mäkelä 040 631 3623 Koulusihteeri Helena Kylliäinen 040 713 1887 Opinto-ohjaaja Aino Rautiainen 040 713 1889 Erityisluokanopettaja Jaana Jurvanen 040 763 4613 Erityisluokanopettaja Piritta Sulantaus 040 713 1902 Erityisopettaja 6 – 9 lk 040 157 9434 Erityisopettaja 1 – 5 lk 040 193 1971 Koulukuraattori ................................................................... 040 651 1455 Koulupsykologi 040 196 6044 Terveydenhoitaja 040 563 3897 Keittiö ................................................................................ 040 713 1901 Koululaisten aamupäivätoiminta ......................................... 040 713 1937 Koululaisten iltapäivätoiminta .............................................. 040 183 8021 Heituinlahden koulu Koulunjohtaja Heli Tuovinen 040 637 4249 Varhaiskasvatus Päiväkodin johtaja Reetta Juopperi 040 713 1934 Päiväkoti Kissankello 040 523 1486 Kivikoulu viskarit 040 703 8935 Sinikello ryhmis 040 610 6812 Heituinlahden ryhmis 040 539 0149

TEKNISET PALVELUT

Lämpö- ja vesihuoltolaitokset

Saimaan

Esiopetus Kivikoulu 040 704 8347 Heituinlahti 040 713 1909
Toimialajohtaja, tekninen johtaja Vesa Roiko-Jokela .......... 040 055 8063 Rakennustarkastaja Jorma Kuisma..................................... 040 186 5055 Kiinteistöpäällikkö Timo Tammelin ...................................... 040 503 8088 Maankäyttöinsinööri Antti Hirvikallio .................................... 040 835 7826 Viher- ja liikunta-aluevastaava Tarmo Hellström ................. 040 579 7110 Palvelusihteeri Piia Adusoo ................................................ 040 713 1878 Palvelusihteeri Minna Tynkkynen ........................................ 040 713 1879
Mika Räsänen ................................................... 040 673 2279
Seppo Laari ....................................................... 040 056 3723
Hannu Rahikainen ............................................. 040 532 5209
Talonmies
Talonmies
Talonmies
Mika Repka 040 621 3168 Jouni Niemi 040 595 8908 Timo Rötkö 040 551 4936 Päivystys 040 867 7229
Tukipalvelut Oy, Savitaipaleen keskuskeittiö Ruokapalveluesimies ......................................................... 040 713 1932 Kaakkois-Suomen lomituspalvelut/Mikkeli Lomituspalveluohjaaja Heli Kärmeniemi 040 547 2875 Lomituspalveluohjaaja Pia Rapi 040 713 1877 Nuorisotyö Savitaipaleen nuorison tuki Ry Kaj Wahlroos 040 065 7411 Etsivä nuorisotyö 040 715 2536 Etelä-Karjalan hyvinvointialue Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vaihde 05 352 000 Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen neuvontapuhelin 05 352 7020 Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy 010 841 1818 Lappeenrannan seudun ympäristötoimi 040 354 6592 Etelä-Karjalan maaseututoimi Savitaipaleen toimisto, agrologi Päivi Kangasmäki 040 559 1858 Pro Agria, Etelä-Suomi Kasvintuotannon asiantuntija Asko Laapas ......................... 040 721 9991 Saimaan Kuitu Oy Asiakaspalvelupäällikkö Heli Pajuvirta 040 707 4772

Avustuksia ja apurahoja

Savitaipaleen kunnalta haettavat avustukset julistetaan haettaviksi 31.3.2023 mennessä

 LIIKUNTATOIMEN AVUSTUKSET paikallisille urheiluseuroille liikuntapalvelujen tarjoamiseen kuntalaisille

 LIIKUNTATILOJEN AVUSTUKSET (kunnossapito, kalusto ja kyläkentät)

Hakemukseen tulee liittää erittely kunnossapitokustannuksista ja kalustohankinnoista

 NUORISOTOIMEN PERUSAVUSTUKSET

nuorisotyötä harjoittaville yhdi styksille

 KULTTUURITOIMEN AVUSTUKSET

kulttuuritoimintaa harjoittaville yhdistyksille erilaisten tapahtumien yms. toteuttamiseen

 MUUT YHTEISÖAVUSTUKSET

yleishyödyllisille yhteisöille

Hakulomakkeita saa kunnan neuvonnasta, kirjastosta ja kunnan www-sivuilta osoitteesta https://www.savitaipale.fi/hallinto/lomakkeet. Samalla hakulomakkeella haetaan sekä määräaikaan mennessä että jatkuvalla haulla haettavat avustukset. Lisäksi samalla lomakkeella haetaan hakijan samaan tapahtumaan/tilaisuuteen haett avat avustukset. Lisätietoa palvelujohtaja Kris tiina Pihlajamäki, sp. kristiina.pihlajamaki@savitaipale.fi, puh. 040 1690 205.

Hakemukseen tulee liittää talousarvio (rahoitussuunnitelma), toimintasuunnitelma (suunnitelma avustuksen käytöstä) sekä toimintakertomus (selvitys edellisen vuoden avustusten käytöstä) ja tilinpäätös.

Hakemus liitteineen toimitetaan osoitteeseen: Savitaipaleen kunta, Sivistysosasto/avustukset, Kirkkotie 6, 54800 Savitaipale

Lisäksi on haettavissa seuraavat avustukset ja tuet: (hakuaika koko vuosi tai erikseen mainittu aika)

 LIIKUNTATOIMEN KOHDE- JA KOULUTUSAVU STU STEN hakuaika on loka-marraskuu 2023

 VUODEN 2023 LIIKUNTATAPAHTUMAT

Seurat ja järjestöt voivat tehdä kunnalle tarjouksen liikuntatapahtuman järjestämisestä vuonna 2023 Tarjoukset tulee toimittaa sivistystoimistoon.

 KYLÄTOIMINTAMÄÄRÄRAHAT

Avustukset kylätoimintamäärärahasta myöntää kunnanjohtaja.

Kylätoimintamäärärahat haetaan ilman erillistä hakuaikaa vuoden 2023 aikana.

Kylätaloavustusta maksetaan vain yhtä taloa kohden/kylä.

Sekä harkinnanvaraista kohdeavustusta seuraavin ehdoin: Harkinnanvaraista kohdeavustusta voidaan maksaa erilaisiin hankkeisiin. Tuki on aina suuruudeltaan alle 100 % hankkeen kustannuksista. Hakijan on huolehdittava pääosasta kustannuksista mm. käyttökorvauksilla, muilla tuloilla ja tal koovoimin.

Harkinnanvaraista avustusta haettaessa on mukaan liitettävä toimintasuunnitelma avustuksen käytöstä sekä kokonaisrahoitussuunnitelma. Avustus voidaan sitoa maksettavaksi kuitteja vastaan.

Koululaisrahastolautakunnan myöntämät apurahat 2023

Savitaipaleen kunnan koululaisrahastolautakunta ilmoittaa haettavaksi apurahaa ammattikorkeakoulussa opiskeleville ja ammatillisia toisen asteen p erustutkintoja suorittaville savitaipalelaisille nuorille.

Apurahat ovat kaikkien alle 30-vuotiaiden opiskelijoiden haettavissa, lukuun ottamatta niitä, jotka ovat saaneet apurahan edellisenä vuonna tai kaksi kertaa aikaisemmin.

Apurahan saajan tulee olla kirjoilla Savitaipaleella 1.1.2023 Hakemukseen on liitettävä koulun antama opiskelutodistus

Hakuaika päättyy 17.3.2023 klo 15 Hakemuksen voi täyttää sähköisesti osoitteessa www.savitaipale.fi/lomakkeet tai sen voi tulostaa ja palauttaa osoitteella Savitaipaleen kunta, Koululai srahastolautakunta, Kirkkotie 6, 54800 Savitaipale. Kuoreen merkintä ”apurahahakemus”.

Savitaipaleen kesälehti

Sapassi 2023

Savitaipaleen kunnan kesälehti ilmestyy tuttuun tapaan toukokuun puolivälissä. Lehti jaetaan oman kunnan talouksiin sekä Savitaipaleen kesämökkitalouksiin ympäri Suomea. Lehteä on jaossa myös kaupoissa, kirjastossa ym. pitkin kesää.

Ilmoita tapahtumat ja tiedot kesäl ehteä varten 24.3.2023 mennessä kulttuuritoimistoon helena.hjerppe@savitaipale.fi tai p. 040 5001853. Tarkista myös vuoden 2022 lehden palveluluettelosta oman yrityksesi/ yhteisösi tiedot ja ilmoita muutoksista!

Tarkista tiedot kunnan nettisivuilta (tai lehdestä): https://issuu.com/teroprint/docs/savitaipale_2022

Tapahtumakalenteritiedot sekä palveluluettelo ovat yrityksille ja yhdistyksille maksuttomia.

Yritysten ja yhdistysten maksulliset ilmoitukset kerää Savitaipaleen Lions Club. Ilmoitusvastaava vuonna 2023 on Samppa Oksanen savitaipale@lions.fi

Kivoja kesäisiä kuvia paikkakunnan tapahtumista olisi mukava saada ja kansikuvakin on vielä päättämättä, joten laita kuvia tulemaan!

Sapassi Savitaipaleella

8.-16.7.2023

- Millainen on Sinun Sapassisi 2023?

Järjestäisitkö pop up –tapahtuman, avoimet ovet, kirppiksen, konsertin tai kesäkisat? Vai retkeilyä, rentoa kisailua tai runomaratonin?

Jotta tiedot ehtisivät kunnan kesälehteen, ilmoita Sapassi-tapahtumat Helenalle kulttuuritoimistoon viimeistään 24.3.2023.

helena.hjerppe@savitaipale.fi p. 040 500 1853.

Tähän mennessä tiedossa on mm.

La 8.7. klo 16-21 Hakamäki Piknik-10 v – Anssi Kela, Osmo Ikonen, Edu Kettunen ja Hoedown. 10.-14.7. Pop up –kahvila Kaarnasalo& Kanat

Ti 11.7. Klo 14 Lasten museopäivä Hakamäellä: Tonttuorkesteri&luontoretket ja paja.

Pe 14.7. Klo 16 Maarianvaaran teatterin elämäntaparevyy Lenkki-kansanterveyskarnevaali.

La 15.7. Klo 11-16 Maalaismarkkinat ja Pettilä Grand Prix, Polkuformula-ajojen SM-kilpailut.

Su 16.7. Klo 16 Hakamäellä Tapio Rautavaara, elämä ja laulut –konsertti, Erkki Luumi, Pasi Suikkanen ja Muistelotiimi.

Savitaipaleen kirjastoon suunnitellaan omatoimiaikaa

Mitä tarkoittaa omatoimikirjasto?

Omatoimikirjastoon on asennettu järjestelmä, joka mahdollistaa asiakkaan omatoimisen asioinnin kirjaston palveluaikojen ulkopuolella. Om atoimisen käytön aikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti muun muassa kameroin.

Omatoimikirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja PIN-koodilla aikaisemmin aamulla, myöhemmin illalla ja viikonloppuisin. Kirjastossa voi omatoim iaikaan lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, lukea lehtiä ja kirjoja, käyttää tietokonetta, opiskella tai vaan oleskella.

Miten omatoimikirjasto toteutetaan?

Kunnan vuoden 2023 talousarvion investointeihin on varattu määräraha omatoimikirjaston toteuttamiseen. Aluehallintovirastolta on haettu myös avustusta kirjastotoiminnan kehittämiseen. Avustuspäätös ”Savitaipaleen kirjasto – sujuvasti saatavilla” - hankkeelle tulee 1.4.2023.

Tänä keväänä laaditaan tarjouspyynnöt ja valitaan omatoimikirjaston toimittaja. Kirjastoon hankitaan lainaus/palautusautomaatti, siihen liittyvät lisenssit ja ohjelmistot sekä turvallisuuden takaava tekniikka. Kirjaston aineisto inventoidaan ja varustetaan hälytystarroilla kevään ja kesän aikana. Kiinteistön vaatimat ratkaisut (kaapeloinnit, sähkötyöt, kalusteet ym.) ja omatoimilaitteiston asennukset toteutunevat loppuvuodesta 2023. Omatoimikirjaston käyttöönotto tapahtuu vuoden 2024 aikana.

Kirjaston lehtisali uudistui ja sai nimekseen Charlotan kammari

Uusi

nimi julkistettiin Lainan päivänä 8.2. Uuden ilmeen saaneelle lehtisalille etsittiin nimeä yleisökyselyllä, johon tuli n. 50 ehdotusta.

Pienimuotoinen raati valitsi ehdokkaista parhaat ja muokkasi kahdesti ehdotetun Charlotan salin kotoisemmin Charlotan kammariksi.

Nimellä haluttiin tuoda esille paikkakunnan naispuolista runonkerääjää, Daniel Europaeuksen sisarpuolta Charlotta Europaeusta (1794– 1858).

Hän oli ensimmäinen aktiivinen runojenkerääjänainen sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ensimmäinen naisjäsen.

Uudistunutta tilaa voi käyttää monenlaisiin pieniin tapahtumiin: näyttelyihin, pieniin teatteriesityksiin ja musiikkijuttuihin, runoiltoihin ja vaikka vain kavereiden treffaamiseen.

Kirjaston valaistus uusittiin kesällä, kun kaikki loisteputket ja lehtisalin lamput vaihdettiin ledvalaisimiin. Tilan kalustoa uusittiin ja lehtihyllyt vaihdettiin pyörällisiksi lehtitorneiksi, jolloin ne on helppo työntää sivuun tapahtumia järjestäessä. Pieni sohvaryhmä mahdutettiin myös tilaan.

Maaliskuussa 8.3. on tulossa mm. kirjailija, kääntäjä ja Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja ViljaTuulia Huotarisen vierailu. Hän kertoo työstään, kirjoittamisestaan ja elämästään toisessa kotika upungissaan Reykjavikissa. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille.

Lukupiiri kokoontuu sitä ennen ja kerran kuukaudessa on vuorossa myös digiopastustuokiot. Huhtikuun 4. päivä pikkuväki kokoontuu kirjastoon aamuiseen Metsänpeitto-konserttiin.

Mikä on sinun lempipaikkasi – osallistu kirjaston kesänäyttelyn kokoamiseen!

Euroopan kulttuuriympäristöpäivää ja –viikkoa vietetään vuosittain. Tänä vuonna teemaviikko on 4.-10.9.2023, mutta erilaisia tapahtumia vuoden tiimoilta voi järjestää muinakin ajankohtina. Tämän vuoden teema on Elävä perintö. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, kuten tapoja, taitoja ja tarinoita – juhlaa, arkea, pelejä ja leikkejä, käsityötaitoja ja ruokaperinnettä, musiikkia, tanssia, suullista perintöä ja luontoa koskevaa tietotaitoa. Siihen kuuluvat myös kulttuuriympäristön eli rakennusten pihojen ja maisemien käytön ja hoidon taidot sekä tavat.

Millainen on sinun oma lempiympäristösi tai lempipaikkasi? Onko se lukutuoli vai laiturinnokka, hiihtolatu, harrastuspaikka, mummolan keinu tai lehtimaja vai sienestyspaikka lehtimetsässä?

Nyt kokoamme kirjaston lehtisaliin pienen näytt elyn savitaipalelaisista lempipaikoista!

Lähetä kuva Savitaipaleella sijaitsevasta lemp ipaikastasi, oli se sitten ulkona tai sisällä, teetkö siellä jotain vai oleiletko vain, kuunteletko ääniä vai nautitko hiljaisuudesta?

Kuvalta vaaditaan vain, että se on riittävän selkeä tulostettavaksi A4-kokoon ja sisältää seuraavat tiedot: Mikä ja missä lempipaikkasi sijaitsee ja miksi se on sinun lempipaikkasi, miksi se on sinulle tärkeä?

Laita mukaan kuvan lähettäjän nimi ja maininta, haluatko nimesi esiin kuvan yhteyteen vai vain kuvaan liittyvän selostuksen? Kuvan voit lähettää, asuit sitten Savitaipaleella tai et – pääasia, että lempipaikkasi sijaitsee Savitaipaleella!

Lähetä kuva jpg-muodossa ja oheistiedot mieluusti sähköpostin liitteenä ma 26.6. mennessä: helena.hjerppe@savitaipale.fi tai WhatsApilla p. 040 5001853 Kuvista kootaan näyttely kirjaston lukusaliin elokuuksi. Nyt napsimaan kuvia!

Eduskuntavaalit 2023 Ennakkoäänestys ja vaalipäivä Savitaipaleella

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 22.-28.3.2023. Savitaipaleella ennakkoäänestyspaikkana toimii Savitaipaleen kirjasto, Keskustie 2.

Ennakkoäänestyspaikka (ja kirjasto) on avoinna:

ke 22.3. klo 12-19

to 23.3. klo 9-16

pe 24.3. klo 12-19

la-su 25.-26.3. klo 11-15

ma-ti 27.-28.3. klo 12-19

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kot imaassa tai ulkomailla. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Vaalipäivänä sunnuntaina 2.4.2023 äänestyspaikkana toimii kunnantalo klo 9.00-20.00, Kirkkotie 6.

Tapahtumakalenteri Savitaipale 2023

HELMIKUU

Ke 22.2. Klo 15:00-17:00 Olkkolan hovissa , Olkkolantie 2. Lämpimästi tervetuloa mukaan Ruokamaakunta Nyt! - 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattau ksessa -hankkeen tapaamiseen. Tapaamisen teemana on "Kivikautisilla mailla" nimisen tapahtuman järjestäminen Savitaipaleella Rovastinojan kivikautisella asuinpaikalla sunnuntaina 28.5.2023. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Saimaa Unesco Geopa rkin kanssa ja se on osa European Geoparks Network -viikkoa. Toivomme että tilaisuuteen osallistuu tapahtuman tekemisestä tai siihen palveluiden tai sisältöjen tarjo amisesta kiinnostuneita tahoja. Paikalle voi saapua klo 15-17 . Kahvitarjoilu.

Ma 27.2. Klo 8 lähtö nuorten laskettelureissulle Messilään (ennakkoilmoittautuneet) Tied.p. 0400 657 411 Kaitsu.

Ti 28.2. Klo 14-19 Pizza Party Day Nuorisotila Morovalla. Tule tekemään oma pizza ja herku ttelemaan yhdessä. Hallitie 3.

Ti 28.2. Klo 14.00/16.00 Kalevalan päivän tapahtuma koulukeskuksen auditoriossa ja ruok alassa Auditoriossa alkaa Suomen Kirjallisuuden Seuran nettilähetys klo 14.00 -16.00. Se sisältää alkuohjelman lisäksi 4 esitelmää "Itä ja länsi suomalaisuuden rakentamise ssa" -aihepiiristä. Esitelmistä voi kats ella kaikki tai osan - oman halunsa mukaan. Sen jälkeen musiikkia ym. pientä ohjelmaa, kahvitarjoilu. Järj. Savitaipaleen Kotiseutuyhdistys &kulttuuritoimi.

PS. MLL:n perhekahvila kokoontuu maanantaisin klo 9.30 -11.30 Karatesalilla, Kievarintie

10. Kaikki vauvasta vaariin, tervetuloa! Kysy lisää Tiia T apanainen, p. 040 824 0163.

MAALISKUU

To 2.3. Klo 8 Retki Helsinkiin ja Kansallismuseoon, taiteilija Akseli Gallen -Kallelan näyttelyyn Kysy vapaita paikkoja p. 05 4160 075/www.liikenneetelapaa.fi

To 2.3. Klo 14-17 Ässäkokkikurssi 7-12 –vuotiaille nuorisotila Mororvassa. Maksuttomalla kurssilla tehdään rennolla otteella ruokaa, järj. Martat. Ilmoittaudu: p. 050 514 7307 enni.tuulaiainen@martat.fi ,.

La 4.3. Klo 19-24 Heituinlahden NS talon tansseja tahdittaa Heidi Pakarinen&Karavaani.

Su 5.3. Klo 15.00 Jääkukkia – konsertti kirkossa. Musiikkia talven valosta ja yötaivaan tä hdistä, Savitaipaleen kirkko. Duo Lux: Sandy Ahjo, huilu & Marja Nevakallio, konsertt ikantele. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

HUOM! Kuuntele kotiseurakuntasi jumalanpalvelus nettiradioista. Jumalanpalvelus radioidaan vuorotellen seurakunnan kolmesta kirkosta. Helmi-maaliskuussa Lemiltä ja Savitaipaleelta, huhtikuussa myös Taipalsaarelta. Lähetykset alkoivat su 5.2.2023. Tule mukaan osoitteesta: www.taipaleenseurakunta.fi.

Ke 8.3. Klo 13 ”Naistenpäivä runoillen ” –tapahtuma Käsityöasemalla, Runoryhmä, Keskustie 1. Kahvio.

Ke 8.3. Klo 17 Kaikille avoin lukupiiri kirjastossa: paikalla kirjailija, kääntäjä, Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja Vilja-Tuulia Huotarinen. Huom! Klo 18 yleisötilaisuus – tule kuuntelemaan kirjailijan ajatuksia uudesta romaanistaan Drive-in, Turun kirjamessujen ohjelmajohtajan työstään, elämästä toisessa kotikaupungissaa n Reykjavikissä ym! Vapaa pääsy.

Su 12.3. Klo 18 Siioninvirsien veisuuilta seurakuntakodissa.

To 9.3. Klo 10-14 Maksuton digiopastus kirjastossa, ohjaajana Petri Kukko. Varaa aika ½ h -1 h) p. 040 7131 886.

La 11.3. Lukioikäisten retki Helsinkiin. Vapaata ohjelmaa, mahdollisuus tutustua esim. luo nnontieteelliseen museoon, shoppailuaikaa. Ilmoittaudu 6.3. mennessä p. 0400 657 411/Morova/Kaitsu. Järj. Nuorisotila Morova&Kansainvälinen klubi

Su 12.3. Koko perheen tapahtumapäivä: Klo 13-15 MLL:n järjestämä kirppis & ongintaa (1 €). Kaikille avoimella kirppiksellä ei pöytävuokraa paitsi tuote-esittelijät 20 €/pöytä. Ilmoittautumiset kirppikselle 10.3. mennessä p. 040 824 0163.

Klo 13-16.30 MLL:n kahvio koulukeskuksen aulassa, vapaaehtoinen maksu. Klo 15 Linnateatterin näytelmä koko perheelle su 12.3.

Tatu ja Patu, elämä ja teot Koulukeskuksen auditoriossa. ”Miten outo on outolalainen lapsuus..eli kui nka Tatusta ja Patusta tuli keksijöitä ja tutkijoita ja missä salaperäinen Outola sijaitsee?” Kesto n. 50 min. Liput 8 €. Järj. Kulttuu ritoimisto.

Ti 14.3. Klo 12-16 EL Iloiset iltapäivätanssit Männistössä, Trio Minna Äikäs

Ti 14.3. Klo 17.30-19.30 Lasten lumipäivät – koko perheen tapahtuma, jossa perheet pääsevät tutustumaan samoihin aktiviteetteihin kuin koululaiset päivällä. Hiihdetään, p elataan, temppuillaan ym. Liikkumisen jälkeen kisamakkarat ja lämmintä juomaa. Ma ksuton. Järj. Suomen Hiihtoliitto ja Europaeuksen koulun liikuntatiimi.

To 16.3. Klo 18 Metkuillaan konsertti Lappeenranta-salissa. Mukana Savitaipaleen Metkulaisia, oppilaita Europaeuksen koulusta. Liput lippupiste.fi

La 18.3. Klo 19-24 Heituinlahden NS talon tansseja tahdittaa Sinitaivas.

Ti 21.3. Klo 14 Urkumatinea kirkossa. Aino Jntunen soittaa J.S.Bachin urkumusiikkia. Vapa a pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu yhteisvastuun hyväksi.

Ke 22.3. Retki HelsinginKaupunginteatterin näytelmään Kiviä taskussa/Martti Suosalo ja Mika Nuojua. Kuljetus+lippu 95 €. Ilm.20.2. mennessä, p. 05 4160 075/E teläpää. 22.-28.3. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys kirjastossa (ke, pe, ma ja ti klo 12 -19, to klo 9-16 ja la-su klo 11-15). Keskustie 2.

HUHTIKUU

La 1.4. Klo 19-24 Heituinlahden NS talon tansseja tahdittaa Leif Lindeman&Amore.

La 1.4. Klo 7.30 Retki kevätmessuille Helsinkiin. Hinta 50 € sis. matkan ja lipun. Ilm. 20.3. mennessä p. 05 4160075/Eteläpää.

Su 2.4. Klo 9-20 Eduskuntavaalipäivä kunnanvirastolla, Kirkkotie 6.

Su 2.4. Klo 7.45 Palmusunnuntairetki Valamoon. Kirkkokierros, lounas Valamossa, viinitupa ja näyttelyt (Martta Wendelin) ym. Hinta 98 €. Ilm. 13.3. mennessä p. 05 4160075.

Ti 4.4. Uulun musiikkityöpajat/konsertti päiväkotieskarilaisille Luotsi, kirjasto ja Heituinlahden koulu. Järj. kulttuuritoimisto.

5.-7.4. Klo 18, pe klo 19 Hiljaisen viikon hartaudet ja messut. Su-ma 9.-10.4. klo 10 Pääsiäispäivien messut.

To 6.4. Klo 10-14 Maksuton digiopastus kirjastossa, ohjaajana Petri Kukko. Varaa aika ½ h- 1 h) p. 040 7131 886.

Ti 11.4. Klo 12-16 EL Iloiset iltapäivätanssit Männistössä, Trio Anna -Liisa Räsänen

La 15.4. Klo 19-24 Heituinlahden NS talon tansseja tahdittaa Antti Ahopelto&Etiketti

Su 16.4. Klo 13 Eläkeliiton Savitaipaleen yhdistyksen 50-v.juhla Koulukeskuksen auditoriossa.

Ke 19.4. Klo 17 Kaikille avoin lukupiiri kirjastossa. Keskustellaan kirjasta C.N.Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa. Tule kuulolle vaikket olisi lukenutkaan kirjaa.

La 29.4. Klo 19-24 Heituinlahden NS talon tansseja tahdittaa Marko&Jukka&Jackpot.

TOUKOKUU – Kesää alustavasti

Ti 9.5. Klo 12-16 EL Iloiset iltapäivätanssit Säänjärvellä, Trio Oiset .

Ke 10.5. Klo 16 Ajankohtaista Hyvinvointialueelta kirjaston lehtisalissa. Aluevaltuutetut Leena Byckling ja Jouko Saramies kertovat ja vastaavat kuntalaisten kysymyksiin. Kahvitarjoilu.

Ke 10.5. Nuorten teatteripäivä: Europaeuksen koulun a lakoulun ja Heitsan oppilaat Ahaateatterin Mouruava yösydän ja to 11.5. yläkoulu nuortennäytelmä Streak. Järj. koulu ja kulttuuritoimi.

Su 14.5. klo 14 Äitienpäiväjuhla Pettilän kylätalossa, Kuivasensaarentie 1196.

Ke 17.5. Klo 17 Kaikille avoin lukupiiri kirjastossa. Keskustellaan kirjasta Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt. Tule kuulolle vaikket olisi lukenutkaan kirjaa!

To 18.5. Klo 15 Kirkkokuoron kevätlaulajaiset kirkossa.

La 20.5. Klo 9-14 Kevätmarkkinat torilla, savitaipale@lions.fi

La 27.5. MLL:n järjestämä bussiretki Helsinkiin . Ilmoittautumiset ja lisätiedot, tekstiviesti: Iina Tohmo, p. 050 323 3362.

To 1.6. Pettilän kyläkeskus ja Pikku puoti avautuva klo 10. Kuivasensaarentie 1196.

La 3.6. Klo 10.00-15.00 Lettulauantai: tarjolla muurikkalettuja ja hilloa Veskansan ry:n kyl äkeskuksessa os. Kuivasensaarentie 1196, 54950 Pettilä. Seuraavat lettulauantait 17.6. ja 1.7.

Ti 13.6. Klo 12-16 EL Iloiset iltapäivätanssit Säänjärvellä, Trio Jarmo Ranta&Terässiipi

Viikot 26-27 Välijoen Nuorisoseura riennon kesäteatteriesitykset Hakamäellä:

Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa; ohjaus Jouni Henttu.

Tule mukaan näytelmäporukkaan, tiedustelut valijoki@gmail.com

8.-16.7. Sapassi-viikko:

La 8.7. Klo 16-21 Hakamäki Piknik-10 vuotta

- Mukana mm. Anssi Kela, Osmo Ikonen, Hoedown ja Edu Kettunen.

10.-14.7. Pop up -kahvila Kaarnasalo&kanat , Peltoinlahdentie 10. Joka päivä elävää musiikkia ja herkullisia leivonnaisia.

Ti 11.7. Klo 14 Lasten museopäivä/Tonttuorkesterin konsertti, Varpu&Naava &Hepo könkään metsätontut vauhdissa. Klo 14.45 ja 15.15 tonttukierrokset museoalueella ym. ohjelmaa.

Pe 14.7. Klo 16 Teatteria Hakamäellä: Lenkkikansanterveyskarnevaali -riehakas elämäntaparevyy, Timoi Munne ja Henry Räsänen , Maarianvaaran teatteri.

La 15.7. Klo 11-16Maalaismarkkinat ja Pettilä Grand Prix, polkuformula-ajojen SMkisat Pettilän kyläkeskuksen pihapiirissä. Tied. p. 050 3133493, veskansary@gmail.com

Su 16.7. Klo 16.00 Hakamäellä Tapio Rautavaara, elämä ja laulut –konsertti.

Eki Luumi ja Pasi Suikkanen & Muistelotiimi (4-5 soittajaa + 2 kertojaa käsittävä kokoonpano). Liput 13 €. Väliaika.

* Varaa/ilmoita yhdistyksesi Sapassi-tapahtumapäivä: kulttuuritoimisto, p. 040 500 1853,helena.hjerppe@savitaipale.fi

OY. JULKINEN TIEDOTE: jaetaan jokaiseen Savitaipaleen talouteen.

Lähettäjä: Savitaipaleen kunta, Kirkkotie 6, 54800 Savitaipale, p. 040 158 6542.

Elokuu Pettilän Ruispuurojuhla, Kuivasensaarentie 1196.

La 16.9. Klo 9-14 Syysmarkkinat torilla, savitaipale@lions.fi

To 21.9. Käsityöaseman 5-vuotisjuhla ja Savitaipale-neule –kilpailun ratkaisu. Kievarintie 1.

Pe 29.9. Klo 18-20 Pettilän rosvopaisti-ilta, Kuivasensaarentie 1196.

Näyttelyt:

* Kirjastossa: (Keskustie 2, avoinna ma-ke ja pe klo 12-19, to klo 9-16)

Helmikuu 3.2.-2.3. : Anne Vertasen luontovalokuvia Tauvin myllyltä

Huhtikuu: 3.-28.4. Kuvataidekoulun kevätnäyttely

Toukokuu: Europaeuksen koulun kuvataideryhmien töitä.

Kesäkuu: 1.-28.6. Venla Suutarin Metsänäyttely

Elokuu: Lempipaikkani – valokuvanäyttely

Syyskuu: 1.-23.9. Inkeriläinen perhealbumi -näyttely

Su 23.4. Kansalaisopiston kevätnäyttely Koulukeskuksessa

* Käsityöasemalla: (Kievarintie 1)

* 9.1.-9.3.2023 Erja Ruohion näyttely Luonnollisesti

Ikkunanäyttelyssä kevään värit.

6.3.-27.4. Mitäs tuli tehtyä?

4.5. alkaen Aijan Paja: Airi-Kaija Loisan harrastukset

4.9.-30.10. Riemukas elämä – Sinikka Hurskaisen naivistisia maalauksia

HUOM! Osallistu Käsityöaseman 5-vuotisjuhlakilpailuun, aiheena ”Savitaipale-neule”. Tehty neule voi olla valmistettu neuloen, virkaten, koukuten tms. –pääasia, että se ilmentää Sav itaipaleen kulttuuria, luontoa, ympäristöä tai rakennuksia. Kilpai lutyöt palautetaan Käsityöasemalle

31.8.2023 mennessä ja voittaja julkistetaan 21.9. aseman 5-vuotisjuhlassa. Tiedustelut p. 050 4622550 tai 045 8830 330.

Katso tapahtumia/ilmoita tapahtumasi: https://tapahtumat.ekarjala.fi/ tai helena.hjerppe@savitaipale.fi

 Seuraa Savitaipaleen kuntaa: https://www.facebook.com/Savitaipale/ sekä Instagramissa!

K-POSTI
Tiedotteen kokosi: Helena Hjerppe, anna palautetta: helena.hjerppe@savitaipale.fi