Page 1

SUBS

SUBS

MAGAZINE

KIKKER SUBS KAMP

2009

OP DE

KOOY MARINIERS OP EEN

DE WINNAARS

SCOOTER

VAN DE

NAVY LEGO BATTLE! EN

MEER

SUBS-MAGAZINE

JAARGANG 9

NUMMER 1


VOORWOORD

SUBS-MAGAZINE

VOORWOORD / INHOUDSOPGAVE

RUBRIEK

SUBS OP, IN EN ONDER WATER Eindelijk is het zover: we gaan weer op kamp!! Op pagina 8 t/m 11 lichten we alvast een tipje van de sluier over het programma, dat zich in en bij het water af zal spelen.. Daar lees je ook waar en wanneer het wordt gehouden en hoe je je op kunt geven. Wees er snel bij, want vol = vol! Heb je meegedaan met de Navy LEGO Battle uit het vorige SUBS-magazine? Lees op pagina 3 wie de winnaars zijn. In de rubriek ‘SUBS duiken dieper’ duiken we letterlijk de diepte in met een artikel over de nieuwe onderwaterscooters van de mariniers.

Ook de opleiding in ‘Back to school’ speelt zich grotendeels onder water af. Willem van Schaik vertelt je namelijk alles over de opleiding tot scheepsduiker, waar hij zelf in zit. Verder wil ik je namens de gehele SUBSredactie een heel fijn jaar toewensen. Veel leesplezier en succes met het inschrijven voor het SUBS-kamp 2009!

Silvana Amerika, Coördinator SUBS

SUBS

WINNAARS VAN DE NAVY LEGO BATTLE!

PAGINA 04

EEN BAKKIE DOEN BIJ… RONALD VAN DER BURGH, TANDARTS

PAGINA 08

HET SUBS-KAMP 2009: SURVIVAL OP ZEE EN OP LAND

PAGINA 12

BACK TO SCHOOL… OPLEIDING TOT SCHEEPSDUIKER

PAGINA 16

POSTER: DIVER PROPULSION DEVICE

PAGINA 18

SUBS DUIKEN DIEPER… MARINIERS OP EEN SCOOTER

PAGINA 22

KIKKER OP DE KOOY

PAGINA 26

WIST JE DAT… HET ZEEKADETKORPS

PAGINA 31

NEWS & VIEWS

INHOUD

PAGINA 03

FOTO COVER: HELIREDDER, HANGEND AAN DE HELIKOPTER

PAGINA 2

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


EN DE WINNAARS ZIJN...

In het vorige SUBS-magazine hebben we je uitgedaagd om met digitaal LEGO een ontwerp te maken van een marineschip naar keuze. Ruim 50 SUBS-leden zijn deze uitdaging aangegaan en hebben hun ontwerp naar ons gemaild. Een jury van deskundige marinemensen heeft deze inzendingen uitgebreid bekeken. Bij de beoordeling van de ingezonden ontwerpen is gekeken naar creativiteit en originaliteit, maar ook naar realiteitszin. Na een hoop wikken en wegen is uiteindelijk de volgende TOP 3 gekozen:

NUMMER

NAAM > DENNIS

VAN HAANDEL ONTWERP > EEN

REALISTISCH NAGEBOUWD VLIEGDEKSCHIP MET VEEL AANDACHT VOOR DE DETAILS

1 NUMMER

2

NAAM > JAAP

BOSMAN ONTWERP > EEN

NAAM > MAARTEN

LCF, WAARBIJ ZELFS AANDACHT IS BESTEED AAN HET INTERIEUR VAN HET SCHIP

OVEREEM ONTWERP > EEN

EEN EERVOLLE VERMELDING GAAT NAAR EEN WAARDIGE RUNNER-UP: RUBEN VAN ESSEN. HIJ ZAT MET ZIJN GEDETAILLEERDE ONTWERP VAN EEN LCF ERG DICHT OP DE NUMMER 3!

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

CATAMARANACHTIG SCHIP MET EEN ACHTERDEK VOOR EEN HELIKOPTER OF EEN VLIEGTUIG DAT VERTICAAL KAN OPSTIJGEN

NUMMER PAGINA 3

3

ZODRA WE VAN DE WINNAARS FOTO’S VAN HUN SCHIP ONTVANGEN (GEBOUWD VAN DE ÉCHTE LEGO-BLOKJES), PLAATSEN WE DEZE OP SUBS.NL. HOUD DE SITE DUS IN DE GATEN ALS JE OOK ZO BENIEUWD BENT NAAR HET UITEINDELIJKE RESULTAAT!

LEGO PRSIJVRAAG

ARTIKEL


RONALD VAN DER BURGH

EEN BAKKIE DOEN BIJ...

RUBRIEK

een bakkie doen bij... LUITENANT-TER-ZEE 2 OC

RONALD VAN DER BURGH TANDARTS BIJ DE MARINE

Tekst: Zefanja Hofman Foto's: Silvana Amerika

“Mijn vak uitoefenen én de wereld zien… voor mij de ideale combinatie!” Luitenant-ter-zee 2 OC Ronald van der Burgh (26) werkt sinds 2006 als tandarts bij de marine. Niet alleen in de tandartspraktijk controleert hij de gebitten van marinemensen, ook in het buitenland haalt hij zijn spiegeltjes, boortjes en haakjes tevoorschijn.

Als je last hebt van je gebit ga je normaal gesproken even naar de tandarts in je eigen dorp of stad. Maar als je, zoals veel marinemensen, in het buitenland of op een varend schip zit, wordt dat wat lastig. De Tandheelkundige Dienst van de marine bestaat daarom uit meerdere praktijken. In Nederland zijn er zes locaties en op Curaçao en Aruba nog eens twee. Daarnaast zijn er kleinere praktijken aan boord van de schepen én in het veld bij het Korps Mariniers. Ronald: “De ene keer heb je een ruime praktijk gevuld met instrumenten tot je beschikking, de andere keer sta je in het veld met maar weinig middelen. Dan leer je te roeien met de riemen die je hebt, wat het werk zo uitdagend maakt.” MILITAIREN GAAN NAAR DE MARINETANDARTS

PAGINA 4

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

EEN BAKKIE DOEN BIJ...

RONALD VAN DER BURGH

DE RUIME TANDARTSPRAKTIJK OP DE KOOY

Niet alleen maar boren Nadat Ronald een open dag van de marine bezocht, besloot hij om tijdens het afronden van zijn opleiding Tandheelkunde te solliciteren. Voordat hij daadwerkelijk aan de slag kon, kreeg hij eerst een zes weken durende opleiding. “Je leert daar alles om mee te kunnen draaien in een militaire organisatie. Ook krijg je extra ‘taken’, zodat je aan boord van een schip niet alleen de tandarts, maar ook een volwaardig lid van de bemanning bent”, legt Ronald uit.

JAARGANG 9

Al gauw werd Ronald voor een jaar op Aruba geplaatst. “Daar doe je het voor. Naast tandarts zijn ook nog iets van de wereld zien! Die plaatsing was heel veelzijdig. Ik runde bijvoorbeeld de tandartspraktijk en regelde ook met collega’s het havenverkeer”, vertelt hij. Behalve geplaatst worden op Aruba of Curaçao hebben de tandartsen ook kans om mee te gaan met een koudweertraining van het Korps Mariniers of een tijdje mee te varen aan boord van een schip. Ronald zelf heeft nog geen varende plaatsing gehad, maar wil dat zeker in de toekomst. “Of mee het veld in, met de mariniers. Het spreekt me allemaal aan”, zegt hij enthousiast. Nu werkt Ronald voornamelijk in de tandartspraktijk van de Centrale Ziekenboeg en in de praktijk van vliegveld De Kooy, allebei in Den Helder.

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 5


RONALD VAN DER BURGH

EEN BAKKIE DOEN BIJ...

RUBRIEK

:

'S OCHTENDS BESPREKEN WE WELKE PATIENTEN ER KOMEN

Het tandartsenteam In de tandartspraktijk van de Centrale Ziekenboeg werkt een team van ongeveer vijf algemene tandartsen en specialisten en ongeveer vijf assistentes. “’s Ochtends beginnen we met een teamgesprek. We bespreken hoeveel patiënten er die dag komen en wat de werkzaamheden zijn. Soms hebben we spoedgevallen, die direct geholpen moeten worden”, vertelt Ronald. Naast de gewone controles die iedereen om het half jaar krijgt, komen er natuurlijk ook mensen binnen die last hebben van hun gebit. Ronald: “Soms zijn de problemen die mensen hebben lastig. Dan is het hier erg prettig dat er specialisten binnen handbereik zijn. In de burgermaatschappij moet je gaan bellen en informeren, hier kun je gewoon even binnenlopen bij een specialist die ergens meer verstand over heeft. Dan kun je samen het probleem zo snel mogelijk oplossen.”

PAGINA 6

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

EEN BAKKIE DOEN BIJ...

RONALD VAN DER BURGH

Ongewone gebeurtenissen Het praten met patiënten over ‘hun’ marine vindt Ronald erg leuk. Ook de diversiteit van het werk en de grappige voorvallen maken deze baan interessant. “Al pratend over helikopters vroeg ik aan een helikopterpiloot die in de stoel lag of ik niet eens een rondje mee mocht vliegen. En ja hoor, ik mag een keer mee. Dat soort dingen maak je als ‘gewone’ tandarts natuurlijk niet mee!” Of er ook minder leuke dingen zijn aan zijn werk? “Niet persé vervelende dingen, maar van collega’s hoor ik wel dat het soms lastig werken is aan boord van een schip. Als het stormt en het schip deint heen en weer en op en neer, is het natuurlijk niet erg makkelijk om bij iemand een gaatje uit te boren. Dat moet dan wachten tot de storm over is of totdat het schip in een haven ligt.”

De toekomst als tandarts

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

:

Ronald is nog niet van plan om de marine te verlaten. “Ik wil zeker nog een varende plaatsing. Ook wil ik via de marine een opleiding gaan doen om me te specialiseren. Dat is nog een voordeel van hier werken: je wordt gemotiveerd om te blijven leren”, zegt hij. De kans dat Ronald wordt uitgezonden naar Uruzgan in Afghanistan bestaat ook. “Dat lijkt me een enorme ervaring. Je leert daar waarschijnlijk ontzettend veel onder die extreme omstandigheden.” Heeft hij nog tips voor iemand die ook tandarts wil worden bij de marine? “Informeer eens bij de Centrale Ziekenboeg voor een rondleiding (via info@subs.nl, red.). De medewerkers daar willen je vast alle ins en outs over hun werk vertellen. En heb je de ambitie om na je opleiding Tandheelkunde veel kennis op te doen en veel van de wereld te zien? Dan zéker solliciteren!”

RONALD PRAAT MET PATIENTEN GRAAG OVER 'HUN' MARINE

PAGINA 7


SUBS-KAMP 2009

27, 28 & 29 APRIL

ARTIKEL

Op 27, 28 & 29 april 2009 gaat het weer gebeuren: het SUBS-kamp 2009! Het kamp wordt gehouden in en om zwembad De Schots in Den Helder en heeft als thema: survival op zee en op land. Dit jaar is het kamp níet aan een prijsvraag gekoppeld, dus je hoeft jezelf alleen maar in te schrijven. Tekst: Silvana Amerika / Foto’s: Hans Bruinewoud

Een tipje van de sluier In de opleidingen van de marine wordt veel aandacht besteed aan overleven. Marinemensen leren bijvoorbeeld hoe ze het schip moeten verlaten en hoe ze kunnen overleven in een reddingsvlot. Het SUBS-kamp staat helemaal in het teken van dit soort ‘survivaldrills’. Hoe bouw je een tentenkamp als je verder geen vaste behuizing hebt? Hoe bouw je een vlot waarmee je in geval van nood van punt A naar punt B kunt varen? Hoe overleef je op een noodrantsoen? Als jij het SUBS-kamp 2009 overleeft, weet je de antwoorden op al deze vragen.

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


ARTIKEL

27, 28 & 29 APRIL

SUBS-KAMP 2009

Om deze en andere survivaldrills goed uit te kunnen voeren, moet je natuurlijk wel fit zijn. Daarom doen we aan het begin van het kamp met een sportoefening. Onder begeleiding laat je zien hoe goed je bent in sit-ups, opdrukken en hardlopen. Zo krijg je een goed beeld van jouw kracht en uithoudingsvermogen. En om het feest compleet te maken beginnen we elke dag met ‘ochtendsport’ onder leiding van de mariniers. Altijd fijn! ;-)

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 9


SUBS-KAMP 2009

27, 28 & 29 APRIL

ARTIKEL

Unieke kans Instructeurs van de Duik- en Demonteereenheid (DDE) van de Koninklijke Marine bieden iedereen die meegaat met het SUBS-kamp de mogelijkheid om een introductieduik te maken in het zwembad. Wil je kennis maken met de onderwaterwereld of ben je gewoon benieuwd hoe het is om onder water te ademen? Dan mag je deze unieke kans niet laten liggen!

PAGINA 10

AGAZINE 1

JAARGANG 9


ARTIKEL

27, 28 & 29 APRIL

SUBS-KAMP 2009

Inschrijving Je kunt je aanmelden voor het SUBS-kamp via subs.nl. Als je bent ingelogd vind je onder EVENTS het inschrijfformulier. Vul dit formulier volledig in en klik op VERSTUUR. De eerste 80 SUBS-leden waarvan we een volledig ingevuld inschrijfformulier hebben ontvangen gaan mee. Heb je thuis geen internet of is je computer stuk maar wil je toch mee? Zorg dan dat je zo snel mogelijk na de startdatum van de inschrijvingen in de buurt bent van een computer… met je inloggegevens natuurlijk. ;-)

Voorwaarden De startdatum voor inschrijving is op zondag 1 februari 2009 om 18.00 uur en de inschrijving sluit op 1 maart 2009 om 18.00 uur. De eerste 80 SUBS-leden waarvan we een volledig ingevuld inschrijfformulier hebben ontvangen gaan mee. Zij ontvangen op maandag 2 maart 2009 een bevestigingsmail. Mocht jouw inschrijving door technische problemen niet (op tijd) aankomen, dan valt dat buiten de verantwoordelijkheid van de SUBS-redactie. Om aan het SUBS-kamp mee te mogen doen, moet je SUBS-lid zijn, én gezond, én lichamelijk fit, én in het bezit van een zwemdiploma. Last but not least: het SUBS-kamp wordt weliswaar begeleid door professionele instructeurs van de Koninklijke Marine en zwembad De Schots, maar deelname is op eigen risico!

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 11


SCHEEPSDUIKER

BACK TO SCHOOL

RUBRIEK

DE OPLEIDING TOT

SCHEEPSDUIKER LEREN ONDER WATER

Tekst: Zefanja Hofman / Foto's: Silvana Amerika

Het donkere en koude water klotst tegen de kade. Even lijkt er niets bijzonders te zien, maar dan komt er een hoofd boven het water uit. “Duiker Van Schaik aan de oppervlakte. Alles oké?” vraagt iemand die op de kant staat. Als de duiker het welbekende OK-teken maakt met zijn duim en wijsvinger, mag hij uit het water komen. Hij heeft weer een oefening van de opleiding tot scheepsduiker volbracht.

JAN-WILLEM VAN SCHAIK

Aan de onderkant van een marineschip kan er weleens iets stuk gaan. Er kan zelfs een explosief onder het schip geplaatst worden door terroristen. De scheepsduiker komt dan te hulp: hij kan niet alleen in het donkere water dingen repareren, maar gaat ook op de tast op zoek naar bommen. En daar is het matroos 1 van de Technische Dienst Jan-Willem van Schaik (25) om te doen. Hij volgt de opleiding tot scheepsduiker en leerde de afgelopen acht weken alles over het werken in de donkere diepte.

PAGINA 12

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

BACK TO SCHOOL

SCHEEPSDUIKER

Naast de seinlijnbedienaar blijft er nog een reserveduiker op de kant zitten, die te water springt als er iets mis gaat. De instructeur, korporaal Arjan Slaghekke, legt uit waarom de jongens onder water een raam moeten timmeren: “Dit soort oefeningen leert de duikers hoe ze om moeten gaan met gereedschap onder water. Ook moet de duiker leren om in het donker op de tast dingen te kunnen voelen en maken. Onder water kun je namelijk niet verder dan een meter kijken, zeker niet als het water troebel is”, zegt hij. Naast het timmeren moeten de duikers in spé ook bouten en moeren op een speciale manier indraaien of moeten ze een schakel van een stalen ketting stukslaan met een hamer en een beitel. De eerste keren doen de bijna-duikers dit op zes meter diepte, maar de keren daarna op negen, tien of soms wel twintig meter.

Timmeren in de diepte Jan-Willem en twee collega’s maken zich klaar voor de volgende oefening. Jan-Willem gaat het water in om daar in het donker een ‘raam’ te timmeren met vier planken. Naast zijn gewone duikuitrusting, een persluchtcilinder op zijn rug, een extra (‘spare’) persluchtcilindertje op zijn been en een loodgordel om, neemt hij ook een hamer en spijkers mee. Om zijn middel zit een touw, dat door de ‘seinlijnbedienaar’ die op de kant staat wordt vastgehouden. “De seinlijnbedienaar is degene waar je contact mee hebt, ook onder water. Via die lijn kunnen de duiker en de seinlijnbedienaar met elkaar communiceren. Als ik bijvoorbeeld naar boven wil, geef ik één attentieruk gevolgd door vier rukken”, vertelt hij.

FOTOBIJSCHRIFT

ZO, WEER EEN OPDRACHT AFGEVINKT!

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 13


SCHEEPSDUIKER

BACK TO SCHOOL

RUB

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen Jan-Willem wil duiker worden voor de spanning en de uitdaging. Voordat hij mocht beginnen, kreeg hij een duikmedische keuring. “Ik kreeg een psychologische en een medische keuring en een zwemtest. Het is heel belangrijk dat je fit bent. De opleiding is best zwaar en anders hou je het onder water niet lang vol.” De basisopleiding duurt zes weken. Tijdens deze zes weken leren niet alleen marinemensen duiken, maar doen ook mensen van bijvoorbeeld de brandweer mee. “De eerste week kregen we vooral veel theorie over seinen, apparatuur, duikersziekten en veiligheid. De week daarna begonnen we al met oefenen in het zwembad.

”Als de duikers hebben geoefend in het zwembad, waar ze naast ‘ademen onder water’ ook leren om zonder lucht naar boven te komen, gaan de duikers in een negen meter bassin en later zelfs in een 33 meter diep zwembad in België duiken. Ook hier moeten de duikers leren om op een goede manier weer naar boven te komen. Waarom is dat? “Onder water heb je te maken met drukverschil. Boven water is de druk 1 bar, dieper dan 10 meter onder water is dat 2 bar of meer. Als je dus weer naar boven gaat waar de druk 1 bar is, moet je zorgen dat je langzaam al je lucht uit je longen laat ontsnappen, omdat deze anders uit gaan zetten. Doe je dat niet, dan heb je kans op een duikersziekte, waardoor je onder andere een longembolie kunt krijgen”, legt Jan-Willem uit. Als de duikers ook het opstijgen in de het diepe zwembad hebben gehaald, mogen ze oefenen in de haven van Den Helder.

PAGINA 14

FOTOBIJSCHRIFT

BIJ INSPECTIE VAN DE SCHEEPSHUID HOUDEN ALLE DUIKERS ZICH VAST AAN DE BODEMLIJN

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

BACK TO SCHOOL

SCHEEPSDUIKER

Centimeter voor centimeter Na de basisopleiding start de opleiding tot scheepsduiker. In die laatste twee weken leren de duikers het gebied onder het schip te controleren op explosieven. “Iedereen houdt zich vast aan een bodemlijn en dan onderzoek je op de tast, centimeter voor centimeter de hele bodem van het schip. Je ziet niks en weet pas dat je klaar bent als je aan het einde van het schip bent. Dat vond ik de gaafste oefening van allemaal”, vertelt Jan-Willem. Zijn er ook dingen die niet gaaf zijn? “Eigenlijk niet. Alles is leuk en interessant. Al moet je het natuurlijk niet eng vinden onder water!” DE DUIKERS OP WEG NAAR HET STARTPUNT VAN DE OEFENING: DE BOEG VAN HET SCHIP

FACTS & FIGURES NAAM: DEFENSIE DUIK SCHOOL (DDS), OPLEIDING TOT SCHEEPSDUIKER ONDERDELEN & TIJDSDUUR: CERTIFICAAT DUIKARBEID CATEGORIE A (BASISOPLEIDING) – 6 WEKEN FUNCTIEOPLEIDING TOT SCHEEPSDUIKER – 2 WEKEN MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 15 LEERLINGEN PER OPLEIDING LOCATIES: DEN HELDER, DEN OEVER, BELGIË DE DUIKERS MOETEN VOOR ELKE OEFENING BINNEN 10 MINUTEN STARTKLAAR ZIJN

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 15


SUBS

DIVER PROPULSION DEVICE VAN HET KORPS MARINIERS


MARINIERS OP EEN SCOOTER

SUBS DUIKEN DIEPER

RUBRIEK

MARINIERS SCOOTER

S SUB N E OP K I U D P E R EEN IE DSUBS DUIKEN DIEPER...

at e ga azin zoek uit g a r l -m onde artaa UBS or S (30) op . Elk kw rp. o v l e iaa rw ann rine Spec Karrem lijke Ma der onde e k n Jaim e Konin in een a bij d uikt hij d

Diep in de nacht op de donkere zeebodem lijkt een eindeMIJNENJAGEN & TECHNIEK loze rust te heersen, als plotseling de vissen alle kanten

Tekst: Jaime Karremann Foto’s: AVDD

Vanuit een onderzeeboot Het Korps Mariniers kan overal ter wereld worden ingezet. Maar soms kun je er niet met een vliegtuig komen of valt een groot schip als Hr.Ms. Johan de Witt te veel op. Tijdens supergeheime missies mogen de mariniers helemaal niet gezien worden. Voor dit soort opdrachten, op de grens van land en water, kunnen eenheden van Maritime Special Operations Forces (MARSOF) worden ingezet.

PAGINA 18

op schieten. Achter een rotsblok duikt een groot gedaante op. En daarna nog één. Geruisloos trekken de twee gevaartes voorbij, en verdwijnen nog voordat het zand is neergedaald weer in het donker. Je ziet ze niet aankomen en voor je het weet zijn ze alweer weg: kikvorsmannen van het Korps Mariniers met hun onderwaterscooters, onderweg naar een supergeheime missie.

Zij kunnen vanuit een onderzeeboot ongezien aan land komen. Ze volbrengen hun missie en zijn terug in de onderzeeboot voordat iemand het in de gaten heeft. Laat staan dat de tegenstander weet wie hun plannen hebben verstoord en hoe ze daar terechtkwamen.

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

SUBS DUIKEN DIEPER

MARINIERS OP EEN SCOOTER

De dieselelektrische onderzeeboten van de Koninklijke Marine zijn stil en ontzettend moeilijk op te sporen. Daardoor kunnen ze in het geheim heel dicht bij de kust komen om ongezien informatie te verzamelen of om mariniers van MARSOF af te zetten. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat de onderzeeboot niet té dicht bij de kust kan komen; een onderzeeboot half op het strand valt op! Dus de mariniers moeten het laatste stukje zwemmen. Dat lijkt goed te doen voor de mariniers van MARSOF, zij hebben immers één van de zwaarste opleidingen ter wereld volbracht. Maar ook zij kunnen niet eindeloos tegen de stroom inzwemmen. Als ze een grote afstand af moeten leggen onder water zijn ze al bijna door hun zuurstofvoorraad heen voor ze bij de kust zijn en dan moeten ze ook nog terug. Sinds begin 2008 is er echter een oplossing: de Diver Propulsion Device. HET OEFENEN VAN DE PROCEDURES

Snel en stil: ideaal voor geheime missies Met de Diver Propulsion Device (DPD), ofwel “duiker voortstuwingapparaat” kunnen de mariniers snel, stil en zonder verlies van grote hoeveelheden zuurstof van de onderzeeboot naar de kust varen. De DPD’s (gemaakt door het Amerikaanse bedrijf STIDD) zien er uit als een half open torpedo. Per DPD is er plek voor twee kikvorsmannen: de voorste man ligt op het apparaat en bestuurt de DPD, de tweede man houdt zich vast aan de beugels aan de zijkant en ligt half op de bestuurder.

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 19


MARINIERS OP EEN SCOOTER

SUBS sprak over de DPD met een sergeant-majoor der mariniers van MARSOF: “Het is net alsof je door het water vliegt. Met de stuurknuppel kun je natuurlijk naar links of rechts sturen, maar je kunt hem ook naar je toetrekken en van je af duwen om zo omhoog of juist verder naar beneden te varen. Het sturen werkt net als bij een onderzeeboot. Het lijkt vrij eenvoudig, maar je moet wel even oefenen om het onder de knie te krijgen. Want doordat we vaak in het donker varen, kun je aan het water om je heen niet zien hoe ver je nu naar boven gaat of naar beneden.” Zeker als je dan een paar kilometer moet varen met de DPD, is het belangrijk dat je niet van de route afwijkt. De kikvorsmannen zien in het donkere water niet waar ze precies aan land uit moeten komen én ze zien niet waar ze op dat moment zijn. “Als je dan de DPD bestuurt, navigeer je volledig op het kompas en de dieptemeter. Behalve een stuurtje heeft de DPD ook een dashboard met allerlei meters.”

SUBS DUIKEN DIEPER

RUBRIEK

HET 'DASHBOARD' VAN DE DPD

Behalve de voordelen van de DPD, is er ook een nadeel: afkoeling. Waar de mariniers vroeger met veel inspanning tegen de stroom in moesten zwemmen, is nu wat extra “gas” voldoende om toch aan de kust te komen. Het nadeel is dat de mariniers snel afkoelen. Zeker bij de wat langere afstanden lig je al snel een hele tijd stil in het water. “En al die tijd stroomt koud water langs je een, want we opereren natuurlijk niet alleen in warm water!”

EEN DPD HEEFT PLEK VOOR TWEE KIKVORSMANNEN

PAGINA 20

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

SUBS DUIKEN DIEPER

MARINIERS OP EEN SCOOTER

Televisiecommercials Voor de nieuwe wervingscommercials van de marine zijn de mariniers wél richting wat warmere oorden gevlogen. De opnames vonden namelijk plaats in het Caraïbisch gebied, deels aan boord van Hr.Ms. Walrus die daar meedoet aan een internationale oefening. “Het was voor ons een uitgelezen kans om voor het eerst met de DPD’s de volledige procedure met een Nederlandse onderzeeboot te oefenen.”

De komende tijd worden alle kikvorsmannen van de mariniers opgeleid om met de DPD’s te werken. Daarmee heeft het Korps Mariniers een belangrijke stap vooruit gemaakt op gebied van speciale operaties op de grens van land en water. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal: buiten het Korps beschikken ook Amerikaanse eenheden over deze apparaten.

SPECIFICATIES (BRON: WWW.STIDDSMIL.COM) FABRIKANT: STIDD SYSTEMS INC. LENGTE: 2,24 METER BREEDTE: 0,61 METER VOORTSTUWING: ELEKTRISCH MAX. SNELHEID: 3 KNOPEN MAXIMAAL 4 PERSONEN BEREIK: MEER DAN 7 KM

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 21

ime or Ja ag vo even a r v n ing g aar jij ee Heb je je men Ga dan n k ij il of w it artikel? s.nl en k d ub over um op s gazine. r a het fo SUBS-m r onde


KIKKER OP DE KOOY

HELIKOPTERREDDERS

ARTIKEL

Tekst: Maartje van der Maas / Foto’s: Renee Ketting (AVDD)

KIKKER OP DE KOOY GEEN SEARCH AND RESCUE ZONDER HELIKOPTERREDDERS Langs bij een kikker op maritiem vliegkamp De Kooy. Deze woorden worden meteen weerlegd door marinier 1 Evert Sijm. “Kikkers zitten bij het Korps Mariniers, wij zijn helikopterredders.” Zijn collega’s matroos 1 Dennis Kradolfer en Teun Cabaret springen gretig in op deze opmerking. “Dat bekt toch niet lekker… helikopterredder in het water, helikopterredder aan dek… Wij gaan voor de korte communicatie: kikker in de kist!”

In de stralende zon scheert de helikopter door de strakblauwe hemel. Het water van het Marsdiep is als een spiegel, de temperatuur geheel niet onaangenaam. “Dit zijn echt ideale omstandigheden”, roept Dennis. “In die vijf jaar dat ik nu helikopterredder ben en de Search and Rescue-wacht loop, heb ik het al heel wat slechter meegemaakt.” De schuifdeur van de helikopter gaat open, Evert gaat zitten en gooit zijn benen buitenboord: klaar om te springen. Als hij kopje onder gaat, hangt Dennis al onder de helikopter om zijn collega uit het water te vissen. Angst voor de hoogte, het water of de situatie waarmee ze geconfronteerd zullen worden, kennen ze dankzij hun uitgebreide training niet.

EVERT SPRINGT UIT DE HELIKOPTER, DANKZIJ ZIJN OPLEIDING AL GEWEND AAN GROTE HOOGTES ...

MET ORANJE ROOK MARKEERT DE KIKKER ZIJN POSITIE ...

PAGINA 22

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


ARTIKEL

HELIKOPTERREDDERS

KIKKER OP DE KOOY

De Thetis als toetje

BINNEN NO TIME WORDT HIJ DOOR ZIJN COLLEGA UIT HET WATER GEVIST ...

De opleiding tot helikopterredder duurt ongeveer zes maanden, waarvan de kikkers in spé behoorlijk wat tijd doorbrengen met het bijschaven van hun medische kennis. Ze krijgen een gedegen medische opleiding, waarbij het zwaartepunt vooral ligt op de omgang met acute trauma’s. Evert vertelt: “Als helikopterredder ben je de rechterhand van de arts. Wanneer de dokter om een infuus vraagt, moet jij dat eigenlijk al klaar hebben liggen. Er is tijdens reddingsacties niet veel tijd voor overleg dus we moeten een goede inschatting kunnen maken van de medische situatie en van wat de arts wanneer nodig heeft.” Op de Kooy maken de leerlingen kennis met de basistheorie van de helikopter. “We moeten weten waar elk knopje, lichtje of schakelaartje in de cabine voor is”, legt Dennis uit. “Daarnaast leren we over de technische kenmerken van de helikopter en de bewapening.”

EN WORDEN ZE ZO SNEL MOGELIJK OMHOOG GEHESEN

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 23


KIKKER OP

HELIKOPTERREDDERS

ARTIKEL

WE MOETEN OOK WETEN HOE DE 'HOIST' WERKT

“Uiteraard moeten we weten hoe de ‘hoist’ werkt, want daar hangen we tenslotte aan als we door de helikopter op een schip of een platform worden afgezet.” Geregeld onderwerpen de cursisten hun hele uitrusting en de vliegveiligheidsmiddelen uitvoerig aan een controle. Ook het fysieke aspect komt ruimschoots aan bod tijdens de opleiding. In zwembad De Schots en op de duikschool Thetis krijgen ze les in bevrijdingsgrepen, zwemmen met kleren aan, lange afstand flipperen en het opduiken van drenkelingen. Ze leren hun hoogtevrees bedwingen door van hoge plekken zoals het helikopterdek van Hr.Ms. Rotterdam te springen. “De Thetis van elf meter hoog is een mooi toetje van dit deel van de opleiding”, lacht Teun. Na de zwembaddrill waarbij de ontsnappingstechnieken uit een te water geraakte helikopter worden beoefend en de Noordzeedrill waarbij gewenning aan langere tijd eenzaamheid op zee wordt gekweekt, is de opleiding bijna afgerond. Er moet natuurlijk nog gevlogen worden!

PAGINA 24

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


ARTIKEL

HELIKOPTERREDDERS

KIKKER OP DE KOOY

De lucht in

De pieper gaat

Teun Cabaret is de jongste aanwinst voor de kikkergemeenschap op De Kooy. Hij vertelt: “Tijdens de opleiding voeren we ongeveer dertien vluchten uit met daarin een duidelijke opbouw. We beginnen hier op De Kooy, waar we ons laten ophijsen en zakken op de plaat. Dat doen we eerst overdag en als dat goed gaat, beoefenen we het ook ’s nachts. Zodra de procedures boven land goed gaan, verplaatsen we naar zee en beginnen daar opnieuw.” Evert vult aan: “Als je de procedures eindelijk onder de knie denkt te hebben, gaan de instructeurs lastige scenario’s naspelen, bijvoorbeeld een drenkeling die in paniek is of een dokter die ‘per ongeluk’ zijn EHBO-kist vergeet of de verkeerde kist meeneemt. Wij moeten steeds scherp zijn en deze situaties de baas kunnen.” Na deze dertien trainingsvluchten is het einde van de opleiding bereikt. “Dat wil echter nog niet zeggen dat we de SAR-wacht kunnen lopen”, legt Teun uit. “Om echt zelfstandig te gaan, hebben we nog wat meer ervaring nodig. Ongeveer een jaar na aanvang van de opleiding krijgen we voor het eerst de SAR-pieper op zak.”

Een situatieschets: suf lig je op een zaterdagmiddag van je wachtdag op De Kooy onderuitgezakt op de bank een beetje te zappen als de pieper gaat. Wat gebeurt er dan? De ogen van de drie kikkers gaan glimmen. “Dan komen we in actie!”, roept Evert. “We hebben een bepaalde tijdslimiet waarbinnen we geheel gekleed, met het juiste materiaal en volledig op de hoogte van de situatie in de kist moeten zitten.” Na het uitdrukken van het gejengel van de pieper, haast de gehele SAR-bemanning zich naar de briefing over de calamiteit waar ze naartoe gestuurd worden. Ze krijgen te horen om wat voor incident het gaat en waar deze plaatsvindt. Na de briefing rennen de helikopterredder en de dokter naar het ‘kikkerhok’, waar zij zich gaan aankleden. Ondertussen wordt de SAR-kar met daarin medische apparatuur naar buiten gereden. De kikker en de arts rennen naar de kar en kiezen de juiste medische hulpmiddelen. Zodra zij aan boord zijn en de boordwerktuigkundige en de vliegers er klaar voor zijn, gaat de helikopter de lucht in.

PER CALAMITEIT WORDEN DE JUISTE MEDISCHE HULMIDDELEN GEKOZEN

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

ro e d it v en in h d w u ie da Ben opt? Log h a a l a f lo. n l e n g a n a a r op subs KIKKER OP DE V E R V O L Gd e r M A G A Z I N E ! KOOY on PAGINA 25


HET ZEEKADETKORPS

WIST JE DAT...

RUBRIEK

Tekst: Zefanja Hofman / Foto’s: Geert de Heij

HET ZEEKADETKORPS OP JE ZESTIENDE AL KWARTIERMEESTER ‘De jeugd een weg naar de zee wijzen’, dat was de bedoeling van het eerste zeekadetkorps dat bijna zestig jaar geleden werd opgezet. Inmiddels zijn er zo’n negentien korpsen door heel Nederland waar jongeren van 9 tot 24 jaar in hun vrije tijd van alles kunnen leren over werken en leven op zee.

Bij het zeekadetkorps in Lemmer mag SUBS een dagje meekijken. Het korps kocht zeven jaar geleden een oude mijnenveger van de Koninklijke Marine die nu O/S (opleidingsschip) Roermond heet. Dit is de plek waar ongeveer 25 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar iedere zaterdag samen werken en leren over het onderhouden van een schip en het varen op zee. De gebruiken aan boord van het schip lijken erg op de gebruiken van de Koninklijke Marine. De kadetten hebben ook rangen en standen, alleen is de ‘striping’ anders: de officieren hebben een ander soort krul (driehoekskrul) op hun schouders dan marineofficieren en waar de matrozen van de marine V-vormige strepen dragen, hebben de kadetten rechte. Ook de termen en de dienstvakken van het zeekadetkorps zijn grotendeels hetzelfde als bij de marine. Een goede voorbereiding op de maritieme wereld!

PAGINA 26

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

WIST JE DAT...

HET ZEEKADETKORPS

Van ketelbinkie tot bootsman Bij sommige korpsen begin je als ‘ketelbinkie’ als je negen jaar bent, maar in Lemmer begin je op elfjarige leeftijd als aspirant-zeekadet. De aspirant krijgt een ‘praktijkboek’ waarin taken en opdrachten staan. Je leert alles over veiligheid, knopen en gebruiken aan boord. Ook kun je de eerste tijd bij alle dienstvakken meehelpen om daarna te kiezen welke kant je op wil. Wordt het de nautische dienst? Of toch logistiek? Als je de taken en opdrachten volbracht hebt wordt je zeekadet der derde klasse (ZK 3) en mag je het ‘daagsblauw uniform’ dragen. Daarna kun je natuurlijk doorgroeien tot zeekadet der tweede klasse (ZK 2), eerste klasse (ZK 1) en ook tot kwartiermeester of bootsman. Je moet dan wel de nodige brevetten halen, zoals bijvoorbeeld ‘Brevet sloepgast’ of ‘Brevet hofmeester’. Uiteindelijk kun je ook officier worden.

BIJ HET ZEEKADETKORPS LEER JE OOK ZEILEN

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 27


HET ZEEKADETKORPS

WIST JE DAT...

RUBRIEK

Vooral veel doen Alle bemanningsleden hebben iedere zaterdag hun eigen taken aan boord van het schip. ZK 1 Max van Kessel, 16 jaar en ongeveer vijf jaar lid van het korps, hoort bij de technische dienst. “Na het aantreden op baksgewijs en de vlag hijsen sla ik aan het klussen. Ik trek bijvoorbeeld draden voor de elektriciteit of ik help mee in de machinekamer”, vertelt hij terwijl hij een tekening van het schip bestudeert waarop een bedradingschema staat weergegeven. ZK 2 Mark Hoekstra, 16 jaar, zit bij de nautische dienst, kleine vaartuigen. Hij leert bijvoorbeeld de jongere zeekadetten zeilen en roeien maar helpt ook met verven en andere klussen. Voor hofmeester Jasmin Vassilev, 13 jaar, begint de dag hetzelfde. Maar na baksgewijs verdwijnt zij in het kombuis met haar collega’s van de logistieke dienst. Ze bedenken wat ze die dag zullen eten en gaan boodschappen doen en daarna natuurlijk koken. “We zorgen ervoor dat de hele bemanning op tijd kan eten. We koken niet alleen, we serveren het eten ook. We eten zelf dus vaak wat later”, legt Jasmin, die nu drie jaar bij het korps zit, uit. Naast de vaste taken die iedereen heeft, wordt er vaak tijd vrij gemaakt om te zeilen of te roeien. Aan het einde van zo’n inspannende dag moet er natuurlijk schoongemaakt en opgeruimd worden. “Het schoonschippen is wat minder leuk, maar het moet nu eenmaal gebeuren”, zegt Max lachend.

ZEEKADET MAX BESTUDEERT HET BEDRADINGSSCHEMA VAN HET SCHIP

EEN VAN DE OEFENINGEN VAN HET ZOKA: OVERLEVEN OP ZEE

PAGINA 28

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

WIST JE DAT...

HET ZEEKADETKORPS

Uitstapjes Naast de standaardklussen aan boord van het schip, doet de bemanning ook veel andere dingen. Ze houden bijvoorbeeld oefeningen met andere korpsen en met de plaatselijke brandweer, ze helpen met de Sinterklaasintocht of ze lopen een dagje mee aan boord van een marineschip of koopvaardijschip. Alle uitstapjes en oefeningen zijn leuk, maar het hoogtepunt van het jaar is toch het ZOKA, het zomerkamp. Jasmin: “Je leert ontzettend veel. Je gaat met bemanningsleden van andere korpsen zeilen, roeien, zwemmen en oefenen. Daarnaast doen we ook dingen ter ontspanning, zoals film kijken en bowlen.”

TOUWTREKWEDSTRIJD IN ZEE TIJDENS HET ZOMERKAMP

Later als ik groot ben… Elk weekend varen, zeilen en klussen op een schip. Dan leer je wel hoe het ‘zeeleven’ er aan toe gaat. Maar is het ook leuk als echte baan? “Ik wil eerst nog officier worden en dan later zeker gaan varen. Het is spannend en leuk”, vertelt aspirant-zeekadet Calvin Kraaijenhof. Hij is twaalf jaar en zit net twee maanden bij het korps. Mark ziet werken op het water helemaal zitten en ook Jasmin denkt wel te willen werken aan boord van een schip. Totdat het zover is gaan ze iedere zaterdag naar hun korps. Zoals Mark het zegt: “Als je van varen houdt en niet bang bent om de handen uit de mouwen te steken, is het zeekadetkorps de ideale plek!”

OPLEIDINGSSCHIP (EN EX-MIJNENVEGER) ROERMOND

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

PAGINA 29


HET ZEEKADETKORPS

RUBRIEK

WIST JE DAT...

ienst

r)

L (16 jaZaK 1, technischedidngen. E S S E K sche orps – MAX VAN techni r bij k a a j 5 ig met z a e n ! b j n i e g b o a d > s d de hele dag nik n p zater - Ik be r dan o e k u e l Veel

MARK HOEKSTRA (16 jaa > 4,5 jaar bij korps – ZK 2,r)nau

tische dienst – “Het leukste om te doen? De jongere kadetten ler en zeilen en roeien!

(12 jaar) CALVIN KRAAIJENHOF ira nt-zeekadet asp – ps > half jaar bij kor ten halen en dan vet Ik ga zeker al mijn bre schip! dit op er ici off ik later

word

“ t – iens ) d r e a k 3 ja tie ke EV (Z1K 2, logis. Hartstike jongens! L I S – AS den t d IN V bij korpst vier meiles mee me M S A e l J 5 jaar rd m on a > 3, jn aan boo doen gewo i e We z en w llig e z e g

B en je en th ou si as t ge w or de n en w il je w et en w el k ze ek ad et ko rp s er bi j jo u in de bu ur t zi t? C he ck da n de si te va n Z ee ka de tk or ps N ed er la nd : zk k. nl .

PAGINA 30

SUBS-MAGAZINE 1

JAARGANG 9


RUBRIEK

NEWS & VIEWS

INFODAGEN

>>IN FO D A G E N >H E T H E L E J A A R D O O R I N F O D A G E N

>Z E L F E R V A R E N

Op alle infodagen krijg je een voorlichting over het werken bij de marine en een rondleiding aan boord of over het terrein. Daarnaast kun je veel zelf meemaken. Bestuur een onderzeeboot in de simulator, bedien de radar en sonar op de Operationele School of neem de hindernisbaan zo snel mogelijk bij de mariniers in Doorn! Door deze activiteiten zelf te doen merk je snel of het iets voor jou is of niet.

>I N S C H R I J V E N “Ik wilde wel gaan, maar ik heb die infodagen nét gemist dit voorjaar.” Dat excuus gaat voortaan niet meer op. Sinds kort houdt de Koninklijke Marine namelijk het hele jaar door infodagen. Naast de algemene infodagen en die van de mariniers kun je nu ook naar een aantal specifieke dagen, zoals de Infodag Operationele Dienst en de Infodag Onderzeedienst.

JAARGANG 9

SUBS-MAGAZINE 1

LET OP: de minimumleeftijd om je op te geven voor een infodag is 15 jaar. En als je het nog niet wist: de Infodag Korps Mariniers is alleen voor jongens (helaas meiden!). Wil je meer lezen of je inschrijven? Check dan snel werkenbijdemarine.nl, onder HOE KOM JE BIJ DE MARINE en KOM BIJ ONS KIJKEN. .

PAGINA 31


COLOFON

SUBS-MAGAZINE IS EEN UITGAVE VAN DE KONINKLIJKE MARINE. HET IS BESTEMD VOOR ALLE LEDEN VAN SUBS -DE JONGERENCLUB VAN DE MARINE- EN VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR.

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE: Silvana Amerika Jaime Karremann Zefanja Hofman Maartje van der Maas Zeekadetkorps Lemmer Maritime Special Operations Forces Defensie Duikschool Audiovisuele Dienst Defensie (AVDD)

VORMGEVING Krijn Ontwerp, Nijmegen DRUK Hollandia Printing, Heerhugowaard

REDACTIEADRES Koninklijke Marine SUBS-magazine Postbus 2630 1000 CP Amsterdam INSCHRIJVEN Ben je nog geen lid van SUBS en wil je je inschrijven? Surf dan naar www.subs.nl, klik op CLUB en kies 'Lid worden'. AFMELDEN Wil je geen lid meer zijn van SUBS? Mail dit dan ff naar info@subs.nl, en vermeld daarbij je adres en geboortedatum.

SUBS SUBS-MAGAZINE

JAARGANG 9

NUMMER 1

JANUARI 2009

SUBS 1 - 2009  
SUBS 1 - 2009  

SUBS 1 - 2009

Advertisement