__MAIN_TEXT__

Page 1

2019

6700 ÖAR Börja samla på dem!

Koppla av – var aktiv MED FISKE, GOLF, VANDRING OCH CYKLING

Äventyr på segelfartyg KARTOR

ÅLAND & MARIEHAMN

t!

Pankaka övea l

MED HAVET RUNT HÖRNET


Läs mera och boka! Vikingline.se/aland Vikingline.fi/aland

Åland – det naturliga valet Välkommen till en genuin skärgårdsdröm! Med tio turer om dagen från Sverige och Finland är det lätt att komma till Åland. Ombord på Viking Line njuter du hela vägen av god mat, underhållning och shopping till taxfreepriser. Njut av naturen och stillheten, upplev spännande aktiviteter och evenemang, golfa, fiska och cykla.

Vi på Viking Line hjälper dig att uppleva just din skärgårdsdröm. Boka något av våra resepaket och bo i stuga eller på hotell.

VL181004D

Välkommen till Viking Lines Åland!

Vikingline.se 08-452 4273 | Vikingline.fi 018-26126


INNEHÅLL Åland – fredens öar____________________ 2 Ett land i havet En stad vid strandkanten_______________ 6 Ta en paus i Mariehamn Samla på åländska öar_________________ 8 Besök den fina skärgården Minne i världsklass___________________ 10 Upptäck Bomarsund Röd granit färgar Åland _______________ 14 Stor variation i naturen Friluftsliv i olika former _______________ 16 Paddla, cykla, vandra, klättra Sporta på Åland______________________ 20 Inomhus eller utomhus Golfsäsongen är lång _________________ 22 Flera banor att välja på Fiska året runt_______________________ 24 I lugna vikar eller till havs Upplev ”nya” Pommern________________ 30 Besättningen berättar Magiska fyröar_______________________ 33 Åk till en fyr i havet Segelfartyg på grund__________________ 34 Ta del av åländsk sjöfartshistoria Goda smaker på Åland________________ 37 Njut av lokalproducerat Ålands nationalrätt___________________ 43 Missa inte pannkakan! Konstnärer med bredd ________________ 46 Full fart i ateljéerna Träffpunkt Åland _____________________ 48 Lugn plats för effektiva möten Ett paradis för familjer________________ 51 Mycket att göra för de yngre Evenemang för olika smaker ___________ 57 Det händer mycket på Åland Var vill du bo?_______________________ 61 Ett hem för alla

Välkommen till vårt ö-paradis! Åland är öar, öar och åter öar. Någon som räknat säger att de är fler än 6 700. Större och mindre. Bebodda och obebodda. Mer skärgård än så här kan det knappast bli. På Åland är det alltid nära till havet och den makalösa skärgårdsnaturen. Till och med mitt i Mariehamn, Ålands lilla huvudstad, ser man vattnet och känner de saltstänkta vindarna. Havet har format ålänningarna. De har lärt sig att utnyttja de möjligheter som havet erbjuder – att bygga fartyg och segla till främmande länder med fisk och ved i lasten för att återvända med nya idéer och impulser. De vet att havet förenar. Åland har goda förbindelser med storstäderna i öst och väst. Åland är tryggt och välkomnande. Oavsett om du kommer som gäst för en dag eller flera eller om du vill bosätta dig här är du lika välkommen och jag lovar att du snabbt upptäcker ett nytt begrepp – ö-tid. Det tar sällan längre än tio minuter att ta sig från en plats till en annan. Man hinner med mer med mindre stress. Kan det bli bättre? Välkommen till mitt Åland! Det här magasinet hjälper dig att hitta dina favoritplatser och -upplevelser! Terese Flöjt ordförande för Visit Åland

Bli en ålänning!______________________ 66 Här finns jobben Kom på egen köl!_____________________ 75 Många mysiga gästhamnar Vägen till Åland______________________ 77 Så reser du hit

Vill du veta mer om vad man kan göra på Åland? Besök Visit Ålands kontor på Storagatan 8 i Mariehamn. Ring +358 18 24 000, mejla på info@visitaland.com eller gå in på www.visitaland.com

Kartor______________________________ 80 Mariehamn och hela Åland

UTGIVARE, PRODUKTION & ANNONSER Strax Kommunikation AX-22 100 Mariehamn Tel. +358 18 525 875 info@strax.ax • www.strax.ax

REDAKTÖR Helena Forsgård

Utgivaren ansvarar inte för eventuella felaktigheter eller ändringar i tider, priser eller andra uppgifter.

TRYCK Forssa Print

www.alandtravelmagazine.ax ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

FORMGIVNING Julia Perander

1

FOTOGRAFER Therese Andersson Daniel Eriksson Ingmar Eriksson Pamela Eriksson Benjamin Harf Siri Lindén Helena Lindström Annica Jansson

Robert Jansson Jan Karlsson Niclas Nordlund Maria Roselöf Tiina Tahvanainen Jacob Saurén Monica Westerlund Visit Ålands mediabank

www.visitaland.com


Självstyrelse Åland blev ett självstyrt landskap inom Finlands gränser efter ett beslut i Nationernas Förbund i Genève 1921. Den 9 juni 1922 samlades Ålands första landsting – i dag lagting – till sitt första plenum. Lagtinget med 30 ledamöter stiftar egna lagar för Åland inom en rad olika områden som näringsliv, utbildning, trafik och hälsovård. Ålands landskapsregering med förvaltning liksom lagtinget finns i Självstyrelsegården, den vita byggnaden vid östra stranden i Mariehamn.

ALLA KAN BLOMSTRA I ETT BÄRKRAFTIGT SAMHÄLLE PÅ F R E D E N S Ö A R

Ålands parlament fattade år 2014 beslutet att Åland senast 2051 ska vara ett fullt ut hållbart samhälle. Läs mer på www.barkraft.ax

Symboler 1954 fick Åland en egen flagga – ett rött och ett gult kors på blå botten. Åland har ett eget postverk som ger ut egna frimärken. Många av dem har vunnit priser i internationella tävlingar. Åland har egna registerplåtar för fordon och de börjar med ÅL.

Valuta

Fredens öar

Valutan på Åland är euro och Åland liksom Finland har östeuropeisk tid. Då klockan är 12 i Sverige är den 13 på Åland.

Åland är fredens öar. Här finns ingen militär och inga aktiva militära anläggningar. Ålänningarna är befriade från värnplikt i Finlands armé.

Befolkning Ålänningarna blev 200 fler under 2018! Snart nås 30 000-strecket. Nästan 12 000 personer bor i Mariehamn, Ålands enda stad. Det officiella språket på Åland är svenska.


Åland – ett land i havet Åland är fredens öar, ett land i landet nästan mitt i Östersjön. Många besökare slås av den speciella känslan. Det tryggt och vänligt och havet finns nästan alltid runt hörnet.

Det är också smått exotiskt. Åland är en helt egen blandning av Finland och ­Sverige – en blandning som kryddats med ett stänk av ryska influenser från den tid då Åland var en del av det ryska tsardömet. ÅLAND ÄR SJÄLVSTÄNDIGHET på flera sätt. Åland är inte bara ett örike med en egen självstyrelse och med rätt att stifta egna lagar. Det är också en hel del jävlar-anamma över ålänningarna. De har som många öbor blivit vana att klara sig själva och att tro på den egna förmågan. Men de räds inte heller den stora världen. De har seglat över världshaven och kommit hem med nya idéer och impulser.

SJÄLVSTYRELSEN har gett ålänningarna ett instrument att utforma samhället efter egna behov och förutsättningar. I dag är Åland ett välmående samhälle med låg arbetslöshet. Befolkningskurvan pekar uppåt – nya ålänningar flyttar in varje år. NÄRINGSLIVET är aktivt med både små och större företag. En del av dem verkar i högteknologiska specialnischer och har kunder över hela världen. Det går bra att förena det lilla med det stora!

KLIMATET är vänligt och somrarna är ofta soliga. Åland sägs ha flest soltimmar i Norden under perioden maj–augusti. Det blåser en del – oftast från sydväst – och flera vindkraftverk ger Åland grön el. VILL MAN VETA MER om Åland besöker man Ålands kulturhistoriska museum. En ny basutställning berättar om Åland under 7 500 år – från de första invånarna under stenåldern till dagens moderna samhälle.

ÅLAND ÄR AKTIVT. Här finns föreningar för snart sagt alla intressen med engagerade medlemmar som ser till att det händer mycket – året runt.

S E VÄ RT PÅ H U V U D Ö N

KASTELHOLMS MEDELTIDA SLOTT i Sund.

BOMARSUNDS FÄSTNINGSRUINER i Sund.

ECKERÖ POST- OCH TULLHUS i Eckerö.

FRILUFTSMUSEET JAN KARLSGÅRDEN i Sund.

FÄNGELSEMUSEET VITA BJÖRN i Sund.

FINSTRÖMS MEDELTIDA KYRKA.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

3

www.visitaland.com


100 % Åland – nöj dig inte med mindre! VI SKRÄDDARSYR och bokar Ålandspaket för alla sällskap. Oavsett om du har en 4-boll

som vill smaka på golfbanorna i Kastelholm, eller ett 400 personers sällskap som vill mötas i vårt Alandica kongresshus, ser vi till att du får ett resepaket värt pengarna!

VI KAN VÅRT ÅLAND och vi öppnar alla dörrar här. Samtliga åländska hotell, pensionat,

villor, krogar och aktiviteter ingår i vårt digra sortiment och vi samarbetar med alla färjrederier och flygbolag som trafikerar hit. Efter drygt 40 år i branschen på ön har vi också ett unikt kontaktnät till de lokala företagen, idrottsrörelsen, kulturlivet och myndigheterna – kontakter som är till nytta för våra gäster.

Henrik Nordström, VD & ÅGK-golfare

FÖR DIG är det bara att ringa eller mejla in dina önskemål så ger vi dig snabbt vårt bästa möjliga erbjudande. Läs mer om vad vi har att erbjuda på www.turist-konferens.ax. De paketvarianter som vi presenterar här nedan har kanske redan gett dig tankar om hur Ålandspaketet för just ditt sällskap ska se ut!

Konferens & Kick off

Golf-Åland All in One

Fiske-Åland Basic eller Pro

• Valfri båtresa tur-retur. • Konferens & måltider ombord. • Fortsatt möte i Mariehamn och/eller aktiviteter som sportfiske, golf, museibesök, ölprovning på Stallhagen, Ålvados-tasting eller kasinoskola. • Övernattning med helpension på 4-stjärniga Hotell Arkipelag.

• Båtresa t/r Kapellskär–Mariehamn. eller Grisslehamn–Berghamn. • Två 18-hålsrundor med perfekta utslagstider på Kungsbanan hos Ålands Golfklubb i Kastelholm och/eller hos Eckerö Golf. • Övernattning inklusive frukost på Arkipelag, Park Alandia eller Cikada.

• Valfri tur-retur båt- eller flygresa. • Två övernattningar med frukost på Hotell Arkipelag eller Park Alandia. • Fiskeutfärd i den gäddrika skärgården kring Mariehamn, på egen hand eller tillsammans med professionell guide. • Bastu & pool. • Middag i hotellets restaurang.

Paketpris från 275 € /delegat

Paketpris från 150 €/golfare

Paketpris från 225 €/fiskare

Kalaspaket All in One

Arkipelag Deluxe

Klassresepaket All in One

• Avresa från Stockholm till Mariehamn med M/S Viking Grace. • Champagnefrukost ombord. • Transfer till Hotell Arkipelag. • Festmiddag med förrätt, varmrätt & födelsedagstårta i hotellets restaurang. • Övernattning inklusive frukost. • Valfri returbåtresa inkl. smörgåsbord.

• Avresa från Stockholm till Mariehamn med M/S Viking Grace. • Lyxig frukost ombord. • Transfer till Hotell Arkipelag. • Välkomstchampagne. • Tre rätters skärgårdsmiddag. • Övernattning i deluxe svit. • Valfri returbåtresa.

• Valfri båtresa tur-retur med lunch och middag ombord. • Två övernattningar med helpension på Pensionat Solhem i lantlig och strandnära miljö i södra Mariehamn. • Hyrcykel och möjlighet till aktiviteter som äventyrsbad, paddling, segling, fiske, äventyrsgolf och gocart-racing.

Paketpris från 205 €/vuxen, 50 €/junior

Paketpris från 385 €/person

Paketpris från 195 €/elev

Strandgatan 35 AX-22100 Mariehamn | Tel. +358 18 15 987, Mobil +358 457 526 7087 henrik@turist-konferens.ax • www.turist-konferens.ax


I hjärtat av Mariehamn med havet som granne Från 49 €/person i dubbelrum med balkong inklusive: – Kvällsbastu med pool – Fri entré till Arken nattklubb – Ålandsfrukost

www.hotellarkipelag.ax Strandgatan 35, Mariehamn +358 (0)18 24020

2019

Perfekt läge

Evenemang

Missa inte vårt stora utbud av evenemang!

Ordna nästa möte mitt i Norden! Alandica – en modern, funktionell konferensanläggning i Mariehamn, vid stranden av Östra hamnen. Dagskonferenspaket från 43é/person.

Se vår evenemangskalender på: www.alandicaevents.ax Februari: CHARLOTTE PERELLI på konsertturné med sina populäraste låtar Mars: LENNIE NORMAN, soloshow April: JESSICA ANDERSSON sjunger och bjuder på oväntade överraskningar ELVIS – storslagen konsert med Ålands Projektkör Maj:

info@alandica.ax, www.alandica.ax, tel +358 18 24570, Strandgatan 33, AX-22100 Mariehamn, Åland Finland

DAVID BATRA – standup-show Boka din biljett på vår hemsida!


Lilla holmen.

Ta en paus från vardagen Ta ett dopp i havet – mitt i stan. Ta en paus – vid strandkanten. Mariehamn är en stad med hav i både öster och väster. En stad som är lugn och aktiv på samma gång. En stad som har en stolt sjöfartshistoria.

Grundad under rysk tid Mariehamn grundades 1861. Åland och Finland var då en del av det väldiga ryska tsardömet och tsaren hette Alexander II. Staden fick sitt namn efter hans maka, Maria. Från början var tomterna för bostadshus stora, men bebyggelsen har förtätats efterhand. Trävillor som byggdes kring 1900 finns kvar vid Södragatan och Mariegatan.

Mariehamn beskrivs på flera sätt. En del talar om de ­tusen lindarnas stad – esplanaden som går från öst till väst och som kantas av lindar i fyra rader är helt enkelt mäktig och ett av stadens kännetecken. Andra pratar om sjöfartsstaden. Många redare har bott i Mariehamn och ägt fartyg som seglat på världshaven. Än i dag har flera rederier sina huvudkontor i ­Mariehamn. Någon kanske påminner om stadens tid som populär badort kring sekelskiftet 1900. Då kom storstadsbor hit för att insupa frisk havsluft och ta stärkande ­behandlingar. MARIEHAMN ÄR EN LITEN STORSTAD. Här finns självstyrelsens högkvarter. Här finns banker och försäkringsbolag, affärer, kaféer och restauranger. Men samtidigt är naturen alltid nära. Nästan mitt i Mariehamn ligger ­Lilla Holmen med en badstrand och grönområdet Tullarns äng. Längs stränderna finns vackra promenadstigar.

Sekelskifteshus ritat av Hilda Hongell.

DET ÄR LIKA NÄRA TILL NÖJEN som till stranden i ­ ariehamn. Pubar, barer och nattklubbar ligger på gångM avstånd från varandra. Längs gågatan Torggatan ligger specialaffärer med såväl åländskt hantverk som finländska och svenska designartiklar och mysiga kaféer. MARIEHAMN UPPTÄCKS BÄST till fots eller varför inte med cykel. Börja gärna rundvandringen på Badhus­ berget. Där får man en bra överblick över hela staden och ser storfärjorna komma och gå i hamninloppet.

Historiska ankaren i stadshusbacken.

Boka online! Boka resor, boende och aktiviteter på Åland

S E VÄ RT I M A R I E H A M N

ÅLANDS KULTUR­H ISTORISKA MUSEUM

ÅLANDS SJÖFARTS­M USEUM

SJÖKVARTERET

ÅLANDS KONST­M USEUM

MARIEHAMNSMUSEET

LILLA HOLMEN

ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019

6

www.visitaland.com

www.visitaland.com


Din bästa följeslagare! Åland Guide är din bästa följeslagare under besöket på Åland. I den hittar du tips på aktiviteter, evenemang och sevärdheter över hela Åland. www.alandguide.ax

7


En röd väg över ett blått hav.

Färjor inom Åland För mer info om trafiken med skärgårdsfärjor inom Åland, kontakta Ålandstrafiken, tel + 358 18 25600. www.alandstrafiken.ax

Föglö.


Från en ö till nästa Vårdö, Bärö, Järsö, Bergö, Dånö, Snäckö. Listan kan göras nästan hur lång som helst. Åland är ett enda myller av öar. Börja samla på dem! Hur många hinner du med på ett besök? Ett säkert tips för nybörjaren – satsa på Föglö!

Titta gärna på kartan. Åland är en större ö – i dagligt tal kallad huvudön eller ­fasta Åland. Runt den ligger tusen och åter ­tusen mindre öar och skär. En makalös skärgårdsnatur helt enkelt. Många av de större öarna är bebodda året runt. Till dem tar man sig på olika sätt. Om vägen över vattnet är kort nog har man ofta byggt en bro eller en vägbank. Annars finns färjor som även tar bilar. En del går vid behov dygnet runt, andra enligt turlista.

går många gånger per dag från Svinö på huvudön och tar en halv timme. En liten upplevelse i sig att sitta ute på däck och se den vackra skärgårdsnaturen från första parkett. Färjan lägger till i byn Degerby, den mest stadslika by som finns på Åland och perfekt för en upptäcktsfärd till fots eller per cykel. Byn låg i tiden längs en viktig farled och var en centralort långt innan ­Mariehamn hade grundats. Här fanns både tull, ting och lotsar. Husen står tätt kring ­ sling­ riga bygator, bland dem den ståtliga tull­kammaren i jugendstil och de

röda ­packhusen från 1800-talets ­första ­decennier, alltså från en tid då Åland ­liksom resten av F ­ inland var en del av det väldiga ryska tsarriket. Här sköttes förtullningen av varor som fördes över gränsen mellan ­Sverige och Ryssland.

KLOSTERKÄLLAREN på Kökar.

SKÄRGÅRDSMUSEET på Lappo.

HERMAS MUSEIGÅRD på Enklinge.

KÄLLSKÄR på Kökar.

ENIGHETEN, gästhem på Föglö.

DEN MEDELTIDA KYRKAN på Kumlinge.

ÄR DU HELT NY SOM Ö-SAMLARE på Åland? Börja gärna med Föglö. Färjan

DEN GAMLA TINGSGÅRDEN Enigheten bjuder i dag på både logi och servering. Vill man ta ett dopp i havet söker man sig till badstranden vid Sinting.

S E VÄ RT PÅ ÖA R NA

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

9

www.visitaland.com


Stormakter krigade på Åland Graham Robins från Skottland och Geir Henriksen från Norge möttes på Åland. Här upptäckte de Bomarsund och greps av områdets spännande historia. Vilket storslaget militärprojekt. Vilket socialt liv. Vilka fester och vilka människoöden. Missa inte de sex begravningsplatserna på Prästö för olika trosinriktningar, säger Graham Robins och Geir Henriksen till höger.

ÅLA N D T R AV E L MA G A Z I NE 2019

Graham Robins och Geir Henriksen arbetar vid Ålands kulturhistoriska museum, Graham som intendent och Geir som museivärd och guide.

10

– Bomarsund är definitivt i världsklass, utan tvekan något av det mest spännande och unika som Åland har, säger de. OMRÅDET ÄR FYLLT av minnen från en tid då Bomarsund var Ålands ekonomiska och ­poli­tiska centrum. 1830 började Ryssland bygga en kustfästning i området. Planerna var stor­slagna och folk från olika delar i Ryssland kom hit – ­militärer, stenhuggare, köpmän, gesäller, timmer­män och straffångar.


I augusti 1854 låg brittiska fartyg på fjärden och öppnade eld mot Bomarsunds fästning. Notvikstornet på bilden sköts sönder i anfallet.

Runt fästningsbygget växte civila samhällen upp med bland annat butiker, skola och apotek. Mellan 3 000 och 3 500 ­personer bodde i om­rådet under de här åren – en ansenlig mängd på sin tid. Någon stad fanns ännu inte på Åland. Höga ­officerare och likasinnade levde ett överklassliv där fester med champagne och kaviar ingick. – En fläkt av stora världen med Sankt ­Petersburgs-manér kom till lilla Åland! 1854 TOG DET SLUT. Franska och engelska ­styrkor angrep fästningen som senare sprängdes. Alla civila byggnader, många i empirstil, brändes. Det lär ha pyrt länge bland husresterna.

När Geir riktigt tar i säger han att ­Bomarsund är Ålands Pompeji. Storslaget och fint men ­plötsligt är allt borta. Händelserna kring Bomarsund fick även flera följder för det moderna Åland – till exempel att landskapet blev demilitariserat och Mariehamns stad grundades. RESTER AV HUVUDFÄSTET och försvarstorn finns kvar liksom många civila husgrunder. På grannön Prästö finns begravningsplatser för ­olika trosinriktningar som anlades under den här ­tiden. Vandringsstigar kan följas genom det natursköna området.

11

Ta hjälp av appen! Vill du veta mer om ­Bomarsunds spännande historia? Vill du se bilder av det ­storslagna projektet, se filmer och höra mer? Ladda då ner appen Coastal Past antingen på Apple App Store eller Google Play Store. Den finns på svenska, finska, engelska och ryska.

www.visitaland.com


Ååå,

vad många skäl att glömma vardagen en stund! VÄLKOMMEN PÅ LILLSEMESTER FRÅN 99 €/person! I Ålands hjärta Mariehamn finns tid att umgås – för par, med hela familjen, med kompisarna eller arbetskamraterna. I priset ingår: • Båtresa tur/retur • Övernattning i dubbelrum på fyrstjärniga hotell Pommern • Frukost samt en 3-rätters skärgårdsmiddag i restaurang Kvarter5

Bokningar och information dygnet runt på nätet samt per telefon +358 18 15 555.


En upplevelse på havet! Stig ombord på morgonen i Åbo och njut av båtresan – shoppa, unna dig och slappna av både på vägen till Åland och tillbaka. Fartyget anländer till Mariehamn på eftermiddagen. Du övernattar på hotell Pommern i absoluta centrum av Mariehamn så att du enkelt kan njuta av både havsluften och sevärdheterna. Båten går tillbaka till Åbo följande eftermiddag och till kvällen är du framme i Åbo igen.

Goda smaker från morgon till kväll I restaurang Kvarter5 på hotell Pommern serveras en läcker 3-rätters skärgårdsmiddag med start kl 17. Nästa morgon serveras den rikliga åländska frukostbuffén från kl 7–10, på helger till 10.30.

När hade du sovmorgon sist? Hotell Pommern garanterar en god natts sömn som inte störs av havets rullande vågor. Sov länge och njut av tillvaron i det skandinaviskt inredda hotellet.


Rรถd granit

och skรถn sand

14


Ålands natur har många ansikten. Från karga klippor och frodiga lövängar till djup och trolsk skog. Den röda rapakivigraniten är typisk för Åland. Längs stränderna ses isslipade röda klippor, härligt varma att ligga på en sommardag. Högre upp får lavar fäste och då kan de röda bergen se gråa ut. Men mitt i allt slår naturen till och bjuder på sköna sandstränder bland klipporna. Tack för det naturen – det är roligt med omväxling!

15

Skön sandstrand i Degersand med utsikt över Ålands hav.


A KTIVA DAGAR

På land eller på vatten?

”Från höjden ovanför viken kan du längre ut ana segelleden som sedan medeltiden förband Sverige med Finland.” Olle Persson om vandring i Geta på norra Åland.

Naturen ligger alltid runt hörnet och lockar till aktiviteter som är uppiggande och avkopplande på samma gång. Grovt kan naturupplevelser på Åland delas in i två huvudgrupper – de som du gör på land och de som du gör på vattnet. Är du en vattenmänniska? En som trivs bäst när gungar under fötterna och när man kan fylla sina lungor med obegränsade mängder av frisk och saltstänkt luft?

Å LA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019

Då finns det mycket att göra på Åland. Hyr en kajak och paddla iväg. Vad föredrar du? Öppna vatten i havsbandet med fri sikt mot horisonten? Skärgårdslandskap

16

med ett myller av större och mindre öar som du sveper förbi och kanske tar iland på? Eller både och? Allt är möjligt. Om man vill kan man även paddla till en av de större öarna och ta skärgårdsfärjan hem. Havet lockar till fler aktiviteter som ­surfing, kitesurfing och vattenskoter­ åkning. Skoter kan hyras på Åland för en tur i skärgården – med eller utan ledare. www.visitaland.com


Kör vattenskoter till lotsplatsen Kobba Klintar!

Långfärdsskridskoåkare får se spännande isformationer.

Yoga ger balans i tillvaron.

NÄR ISARNA har lagt sig väntar nya upplevelser. Långfärdsskridskoåkning har ­nästan blivit en folksport på Åland. Allt fler vill glida fram på blanka isar och kanske – om förutsättningarna tillåter – ta sig ända ut till havsbandet där himmel och hav smälter ihop. Åland också har många insjöar som fryser tidigt och där man kan göra rejäla dagsturer.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

TRIVS DU BÄTTRE på torra land? Åland kan med fördel upptäckas från ­cykelsadeln. Trampa genom kulturlandskapet och genom byar med många röda gårdar och vackra väderkvarnar och stanna till vid ­sevärdheter, kaféer och sköna badvikar. Välj mellan olika alternativ – bo på ­samma plats och gör dagsutflykter som

17

bestäms enligt väder, vind och humör eller satsa på en rundtur där du bor på olika platser varje natt. Arrangörer som Viking Line och Eckerö Linjen säljer cykel­paket där cykel, hjälm, färdiga ruttförslag, ­bokad logi och goda middagar ingår.

www.visitaland.com


Res med färjan över till Åland

Finnlines last- och passagerarfartyg erbjuder ett enkelt alternativ att resa till Åland från både Sverige och Finland. På denna linje ingår alltid måltidsbufféer ombord. Packa bilen och boka din resa på finnlines.se


Klättrare trivs i Getabergen.

VANDRING på Åland är som cykling – antingen väljer du en längre led och bor längs den eller så bor du på ett ställe och gör dagsetapper enligt formen för dagen. Det finns en rad olika leder att välja på, en av dem är Lemlandsleden på totalt 25 kilo­meter. Leden är väl utmärkt och går

i varierad terräng – över berg, genom byar och nära stranden. Karta finns att köpa på Visit Åland och leden kan även tas i ­kortare etapper. VILL DU HELLRE klättra i bergen? På Getab­ergen finns bergsformationer som

passar för bouldering och i Västra hamnen i Mariehamn finns branta bergväggar med bultade leder. Vill du se Åland från hästryggen och rida ut i terrängen med likasinnade? Ridskolor tar emot gästryttare och lotsar dig ut i terrängen.

TIPS!

FRILUFTSTIPS

SKÄRGÅRDSTURER

UTHYRNING

Boken ”Åland. Vandra, cykla, paddla” av Olle Persson ger många nyttiga tips om friluftsliv på Åland. Visit Åland tipsar också om bra vandringsleder. På www.visitaland.com finns digitala kartor.

Ålandstrafiken ger all information du behöver om färjetrafiken inom Åland. www.alandstrafiken.ax

Du kan hyra cyklar och kajaker på Åland. Kajakerna kan köras till önskad startplats och hämtas där du avslutar paddlingen, förutsatt att det sker vid en plats som nås med bil.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

19

www.visitaland.com


Delta i en tävling på Åland Åland Event ordnar professionella och familjära sport- och fritidsevenemang av hög kvalitet för alla. Deras evenemang erbjuder distanser som passar både vuxna och barn oavsett nivå. BRÄNDÖLUFFEN Löpning på skärgårdsvägar, 18 maj. ALANDIA CUP Fotbollsturnering för 11-åringar, 16–20 juni. KÄRINGSUNDSLOPPET Cykling, 29–30 juni. SEMESTERLOPPET Löpning, 13 juli. BOMARSUND TRAIL RUN Löpning, 3 augusti. KÄRINGSUND TRIATHLON 30–31 augusti.

ÅLAND SWIM RUN 13–14 september. ÅLANDSSPELEN Tävling i bangolf, 13–14 september. ÅLAND RUNT 2019 Cykelevenemang med middagar, 21–22 september. KANONLOPPET/ ÅLANDSMARSCHEN 12 oktober. ÅLAND MARATHON & ½ MARATHON, 26 oktober.

Mera info om Åland Event och evenemangen på www.alandevent.ax

Välkommen till Käringsund!

Läs m www. er och boka karing sund. ax

Käringsund är en fantastisk plats vid havet i Eckerö på Ålands västra spets. Hos oss firar ni en skön semester i en bekväm stuga, villa och på vår camping. Här finns en stor terrass med pool, café, bistro och pizzeria, restaurang samt en komplett konferensanläggning. Vi erbjuder också ett brett utbud av aktiviteter. Här går avkoppling, aktiviteter och god mat hand i hand.

info@karingsund.ax | www.karingsund.ax +358 18 38000 | Eckerö, Åland


Boka online! Boka resor, boende och aktiviteter på Åland www.visitaland.com

Vilken sportig ö! Åland satsar stort på sport och idrottshallarna ligger på rad. Det är nästan svårt att hitta en idrottsgren som inte går att utöva inomhus. Åland är perfekt för träningsläger – både för lag och enskilda utövare – och flera tävlingar ordnas.

LÄGG DESSUTOM TILL flera anläggningar utomhus som fotbollsplaner – även med konstgräs som är öppna för spel året runt – och arenor för friidrott. Motionsbanor med bark och/eller sågspån som underlag finns i anslutning till flera hallar.

Åland är ett sportigt landskap. Både samhället och privata aktörer är aktiva ­ ­satsare som ser till att utvecklingen går framåt hela tiden. Ta allroundhallarna först – två finns i Mariehamn och ett par på landsbygden och i dem kan man i första hand spela innebandy, volleyboll, basket, bordtennis och futsal. Allhallen i Eckerö är så rejält tilltagen att den rymmer en fullstor fotbollsplan! Sedan finns en rad specialhallar – för tennis, badminton, gymnastik, ishockey och för judo och andra kampsporter. Även

MÅNGA IDROTTSFÖRENINGAR väljer att ordna träningsläger på Åland. Fördelarna är många. Det är lätt att få önskade tider i hallarna och man kan bo nära dem, ofta på gångavstånd. Dessutom blir färjeresan till och från Åland en liten upplevelse i sig.

curling kan spelas i en egen hall liksom bowling. I Vikingahallen i Jomala finns även en bana för squash. HÄSTINTRESSET växer så det knakar. I dag finns flera ridskolor och tränings- och kursinriktade anläggningar för hästsport, de flesta med egna ridhus. Två gym och en crossfit-box tar även emot strögäster som vill träna under sitt Ålandsbesök. Gymmen erbjuder ett brett utbud av gruppträning med ledare och Friskis & Svettis lockar med känt koncept.

A N L ÄG G N I N G A R PÅ Å L A N D

IDROTTSGÅRDEN, BALTICHALLEN, WIKLÖF HOLDING ARENA, ISLANDIA, BADHUSET MARIEBAD och BOLLHALLA i Mariehamn. VIKINGAHALLEN i Jomala.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

ÅLANDS IDROTTSCENTER (även simhall) i Finström.

SLEIPNER, ridklubb i Mariehamn.

ECKERÖHALLEN i Eckerö.

GRANLUNDA GÅRD, hästgård, bed & box.

STALL AFTONSOL, ridskola i Tellholm.

AVANCIA, gym i Mariehamn. TRÄNINGSVERKET och CROSS FIT NORTH AX, gym i Jomala.

21

www.visitaland.com


Boka online! Boka resor, boende och aktiviteter på Åland www.visitaland.com

Vilken väg väljer du? Hål tio på Kungsbanan i Kastelholm kan spelas på många sätt.


Eckerö Golf – nära färjehamnen i Berghamn.

Vilken bana blir din favorit? Lång säsong och två anläggningar att välja på. En skön färjeresa som ger upplevelsen en extra guldkant. Inte undra på att golfspelare trivs på Åland! Nu händer det dessutom stora saker. Slottsbanan byggs om och det blir ännu fler hål vid strandkanten. ECKERÖ GOLF på Ålands soliga västkust bjuder på en familjär och avslappnad golf­ upplevelse. 18-hålsbanan, som byggts både på odlingsmark och genom ett skogsområde, innehåller en del trixiga partier som lockar till olika spelmöjligheter. BANAN NYÖPPNADES för några år sedan med bland annat nya bunkrar och dammar. Den har även en specialitet – fyra teen som gör att den passar både unga och äldre, både nybörjare och mer avancerade

spelare. Från den kortaste utslagsplatsen är hela banan drygt 3 200 meter, från den längsta över 5 700 meter. Det blir roligare att spela om alla – oavsett nivå – har en chans att klara hålen på sitt handikapp. Banan ligger nära färjehamnen i Eckerö och kring anläggningen finns många logialternativ. ÅLANDS GOLFKLUBB, som tagit emot tusentals nöjda gästspelare sedan starten 1983, gör en storsatsning och bygger

som bäst om Slottsbanan, den äldsta av ­klubbens två 18-hålsbanor. När banan öppnas igen till säsongen 2020 får man bland annat njuta av helt nya hål längs havsviken. Tills dess spelar man på Kungsbanan med 18 omväxlande hål, och på Prinsessan, en bana med sex par 3-hål. Den passar många – nybörjare som inte är mogna för längre hål, ­duktiga spelare som vill finslipa sitt närspel, ­spelare som vill ta en snabbare runda och spelare som vill spela lite till efter 18 hål. GOLFSÄSONGEN är lång på Åland, från tidig vår till sen höst. Att golfupplevelsen börjar med en skön färjeresa med god mat och dryck och taxfreeshopping förhöjer helheten!

G O L F PÅ Å L A N D

ÅLANDS GOLFKLUBB www.agk.ax

ECKERÖ GOLF www.eckerogolf.ax

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

Tider bokas antingen direkt med anläggningarna eller via någon researrangör på Åland som Viking Line, Eckerö Linjen, Åland Travel, Ålandhotels eller Ålands Turist & Konferens.

23

www.visitaland.com


24


Räkna med napp! Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax, gädda, abborre eller gös. Kom när det passar dig bäst! Dags att upptäcka havsöringsfisket? En spännande ­utmaning och en annorlunda naturupplevelse, ­speciellt om man väljer att försöka överlista den ädla fisken på senhösten när luften blivit kylare och dagarna kortare. Åland har fina låglänta stränder mot öppet hav, som ­gjorda för flugfiske antingen från land eller från en flytring. Efter ett antal timmar utomhus är det skönt att söka sig in i värmen igen, att bada bastu och äta gott. ÅLAND ÄR ett fiskeparadis året runt. En specialitet är glupska gäddor som finns i snart sagt varje vassrugg. Gäddan kan fiskas både med spinn och fluga. Och om man får nog av gäddor – ja då finns det även abborre och gös! På vintern när isarna lagt sig ger man sig ut på viken med pilk och termos i ryggsäcken. AVSTÅNDEN på Åland är korta och havet ligger alltid nära. Det betyder att man kan variera sitt fiske – även under samma dag. Havsöring på förmiddagen och ­abborre i en skyddad vik på eftermiddagen. Eller vice v­ ersa. ALLT SOM BEHÖVS för fiskesemestern kan köpas i ­samma paket – resan till Åland, logi, båt med motor och fiske­kort. En fiskeguide, som känner sina vatten och vet var chanserna är störst till bra fiskelycka just i dag, kan också ingå.

Fiskekort online! Vattnen kring Åland är uppdelade i många större och mindre fiskekorts­ områden och alla gästfiskare måste ha ett giltigt fiskekort. Gå in på www.fiskekarta.ax och klicka på det område där du vill fiska. Här får du mer information om de regler som gäller för fisket. Stugbyar och affärer på Åland säljer också fiskekort över disk.

www.visitaland.com


Följ med oss ut i naturen! Ålands skärgårdsnatur är magisk. Ta hjälp av lokala experter för att hitta det just du vill göra. Fiskeguider visar dig de bästa fiskevattnen. Båtförare kör dig dit du vill, även till avlägsna fyröar eller fiskelägen i havsbandet,

och vattenskotrar kan hyras för egna upptäcktsfärder. Åland kan även upplevas från hästryggen. Kontakta oss – gärna före besöket så syr vi ihop ett paket med ett innehåll som just du vill ha.

Eden Jakt/Hunting

Fiskelyckan

Granlunda Gård

Som en av få aktörer i Norden erbjuder vi bågjakt på kronhjort och mufflon i vårt vilthägn. Storleken på exempelvis kronhjort är allt från spetsar till 17–18-taggare. Om du inte vill jaga kan du följa med värden in i hägnet med en kamera och fånga de vackra djuren på det sättet! Genuint och modernt utrustade stugor vid stranden finns i anslutning till hägnet.

Ålands fiskeparadis är en svårslagen upplevelse och med mig som guide finns alla förutsättningar för ett riktigt fiskeäventyr. Med livslång fiskeerfarenhet, proffsutrustning och stort engagemang gör jag allt för att uppfylla dina förväntningar. Jag ordnar även utflykter till bl a Kobba Klintar och Rödhamn. Följ oss på Facebook!

Res med din häst och upplev vår Bed & Box. Boka ridlektioner, träningstid, delta i våra kurser, eller semestra med din häst i vacker miljö. Vi erbjuder stall, ridhus och belyst uteridbana. Du bor på vårt trivsamma gårdshotell som bjuder på boende i lantlig gammal gårdsmiljö. Du är även välkommen utan häst för att semestra, jaga, fiska eller bara njuta av omgivningarna.

Sund • www.eden.ax

Mariehamn • www.fiskelyckan.ax

Jomala • www.granlundagard.ax

JetSki Åland

Lägerelden

Stormskärs konferens och värdshus

Hos JetSki Åland hyr du vattenskoter, SUP-brädor eller vattensportutrustning. Upplev den åländska skärgården på nära håll. Kick off, svensexa, möhippa eller ett spännande äventyr med kompisgänget. Självklart har vi även våtdräkter, flytvästar och andra tillbehör. Ni hittar oss på Facebook och Instagram. Välkomna!

Lägerelden erbjuder gästerna fina och minnesvärda fiske- och naturupplevelser i den åländska skärgården. Vi kan även erbjuda andra kompletterande aktiviteter om det finns olika intressen bland gästerna. Vi skräddarsyr upplevelserna enligt era önskemål. SPECIALPAKET: boende i Villa Älgvik och guidad fisketur. Välkomna!

Upplev högklassigt sportfiske efter gädda, abborre och havsöring. Eller traditionellt skärgårdsfiske med nät efter skärgårdsläckerheter som sik och abborre. Både grupper och privatpersoner välkomnas till våra guidade fisketurer. Du kan också åka ut på egen fisketur i närområdet eller följa med på en sjöutflykt till Väderskär.

Österleden, Mariehamn • jetskialand.ax

Lemland • www.lagerelden.ax

Simskäla • www.stormskar.ax

Shipland.ax Upplev den åländska skärgården! Shipland erbjuder sjötaxi och utflykter i den åländska skärgården. Kom med på en Island hopping tur och upplev skärgården utanför Mariehamn, njut av en dag för er själva med ”Spend a day on an island”, där du får tillbringa dagen på en obebodd ö eller ÅLA N D T R AV E L MA G A Z I N E 2019 – ANNO NS

en tur ner till Lågskärs fyr. Välj mellan färdiga paket och skräddarsydda utflykter. Våra turer passar både större och mindre grupper och båtens bogramp underlättar en smidig i/urstigning. Östra Hamnen, Mariehamn • www.shipland.ax


U pplev pplev mer merav avÅland Åland

ÅkÅk tilltill Kobba Kobba Klintar Klintar – en – en lotsstation lotsstation i havsbandet i havsbandet som som bjuder bjuder påpå vacker vacker natur natur och och åländsk åländsk ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019 – ANNO NS sjöfartshistoria 27 förpackning. sjöfartshistoria i samma i samma förpackning.

www.visitaland.com


Dina bästa följeslagare på Åland! Låt Åland Guide och Turist- & cykelkartan bli dina bästa följeslagare under besöket. Du hittar dem i butiker och turistanläggningar över hela Åland!

JUNI 2018 – MAJ 2019

Gratis turistguide! ÅLAND GUIDE

Oavsett vad du söker – lata dagar vid strandkanten, äventyr på havet, åländska smaker, shopping, sevärdheter eller aktiviteter – konkreta och bra tips finns i Åland Guide som du får gratis.

SVENSKA

AKTIVITETER OCH EVENEMANG ÅRET RUNT

VÅRA TIPS

TA MED HEM

NÖJEN, MAT & SHOPPING

Handgjort från Åland Mat från åländska gårdar HITTA RÄTT

Här trivs barnen

KARTOR

Alla museer

ÖVER ÅLAND & MARIEHAMN

AKTIVIT ETER PÅ OCH NÄRA

www.alandguide.ax

HAV ET

ÅL AND

1:100 00 0

T U R IS T - & C YKE

LK ARTA

MATKAIL U - & PYÖ RÄIL TOURIN G & CYCL YK ARTTA ING MAP

ÅLAND TURISTOCH CYKELKARTA

Skala 1:100 000 med detaljerad information om höjd­ förhållanden, vägar, vattenområden och öar.

Med en rejäl karta över Åland hittar du alltid rätt. Åland Turist- och cykelkarta ger även tips på trevliga utflyktsmål och cykelrutter.

Rek. pris 9,80 € ISBN 978 -952-9

3-3066-9

9

78952

9 330 66

9


Nya upplevelser på segelfartyget Kaptenen våndas. Vilken rutt ska han välja för återresan från Australien till Europa? Kocken funderar. Hur ska han proviantera för tre månader till havs? Jungmannen undrar. Kommer hans hemlängtan att bli alltför svår? Möt dem ombord på segelfartyget Pommern som från och med i år bjuder på helt nya upplevelser! Mariehamn har satsat på framtiden genom att investera i en special­anpassad kaj med inbyggd docka för segel­ fartyget Pommern, en av stadens främsta ­sevärdheter. Fartyget ligger förtöjt, flytande förstås, i den inbyggda dockan. Den är som ett jättestort badkar i stål och betong och det står på stadiga pålar på bottnen.

museum och kommer direkt till väder­ däcket som det så vackert heter på sjömansspråk – alltså det översta däcket. Pommern har därmed blivit mer ­tillgänglig för personer med funktionsvariationer.

MELLANDÄCKET har blivit ett prova-pådäck. Här får man bland annat sy segel och i det stora lastrummet längst ner får man uppleva naturens makt över ­människan – från stiltje via frisk bris till full storm.

OMBORD får man tjuvlyssna på besättningsmän när de sinsemellan pratar om sina upplevelser, känslor och tankar under de långa resorna från Europa till ­Australien och tillbaka igen. ­Berättelserna bygger på brev, dagböcker och rese­skildringar som de själva skrivit.

POMMERN byggdes 1903 i Glasgow i ­ kottland och köptes 1923 av den ­åländska S redaren Gustaf Erikson. Fartyget, som är det enda av världens stora segelfartyg som bevarats i ursprungligt skick, skänktes till Mariehamns stad av redarens ättlingar.

ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM i Mariehamn.

SKEPPARGÅRDEN PELLAS i Lemland.

LASSE ERIKSSONS FARTYGSMUSEUM på Vårdö.

SJÖKVARTERET i Mariehamn med skutmuseum.

KOBBA KLINTAR LOTSPLATS utanför Mariehamn.

SEGELFARTYGET POMMERN i Mariehamn.

I MAJ I ÅR nyöppnas Pommern och mycket är nytt förutom kajen. Nu går man ombord via en gångbro från Ålands sjöfarts­

S E VÄ RT S J Ö FA RT

ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019

30

www.visitaland.com


Fartygsfest på kommande! 22–25 juli 2021 – då om inte förr är det dags att återvända till Mariehamn! Då står staden värd för Tall Ships Race, t­ ävlingen som även lockar de riktigt ­stora ­segelfartygen. Fartygen förtöjer längs k ­ ajen i Västra hamnen och hela stan fylls av ­evene­ mang, jippon och glada besättningsmän från i stort sett hela världen. Det blir ett skönt vimmel och en internationell stämning. Välkommen även då!

Hanna Hagmark-Cooper, chef för Ålands s­ jöfarts­ museum, är mer än nöjd när hon inspekterar den nya specialdockan för segelfartyget Pommern. Här kommer museifartyget att ligga tryggt och bra!

31


DAG 35 – HEMRESA KAP HORN S 55° 56’ 22” W 66° 48’ 47”

S N E M ÖGA I S TO R

Gör ditt livs resa. Det är 1930-tal. Pommern seglar i 100 dagar genom stiltje och storm till Australien, och sen hem igen. Du mönstrar på och upplever hela världsomseglingen på bara en dag. NYPREMIÄR 1 MAJ 2019 – VÄLKOMMEN OMBORD.

www.pommern.ax


Kobba Klintar

Magiska fyrar i havet Fyröar på kala öar har sin egen tjusning och magi. Frihet med ändlös utsikt över havet å ena sidan. Isolering och utsatthet å den andra. Åland har flera fyrar som kan besökas – det är alltid ­fascinerande att komma till öarna och försöka föreställa sig hur fyrfolket levde här, speciellt under vinterhalvåret. Sälskär

MÄRKETS FYR byggdes på en kal klippö på riksgränsen mellan Finland och Sverige och invigdes 1885. Den var efterlängtad av sjöfararna. Grynnorna i området var på sin tid en dödsfälla för fartygen som gick förbi Åland på väg norr- eller söderut. Här har många sjömän funnit sin grav och vraken ligger tätt i området. Det kan blåsa friskt på Märket, mest i hela Finland sägs det, och vågorna kan slå över hela skäret. Att gå på klipporna sådana dagar var livsfarligt för fyrvaktarna. Då höll de sig till den så kallade kobryggan, som gick mellan byggnaderna högt över marknivån. Deras jobb drogs in 1976 när fyren automatiserades. ÖGRUPPEN LÅGSKÄR dyker upp ur havet ungefär halvvägs mellan Sveriges kust och Åland. Nuvarande fyrtorn stod klart 1920. Som mest bodde mellan 20 och 30 personer på Lågskär, en extremt utsatt boplats. Under långa perioder under vinterhalvåret kunde fyrfolket vara helt isolerat från omvärlden. FYREN PÅ SÄLSKÄR är vit, smal och smäcker och ön ter sig något mer gästvänlig än Märket. På en grannholme häckar tordmule. LOTSPLATSEN Kobba klintar ligger i inloppet till Mariehamn. Lätt att ­besöka, lätt att hänföras av. Stor­ slagen skärgårdsnatur och en rejäl dos sjöfartshistoria. I den vita båken bjuds ofta på kulturupplevelser.

Lågskär F Y R A R O C H L O T S P L AT S E R

Utfärd till MÄRKET från Käringsund i Eckerö.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

Utfärd till SÄLSKÄR från Skarpnåtö i Hammarland.

Utfärdsbåt till KOBBA KLINTAR från Korrviks fiskehamn i Mariehamn.

33

Taxibåt till LÅGSKÄR. www.shipland.ax

www.visitaland.com


Åländsk stolthet på grund inför världens ögon Den lilla staden Salcombe i Devon i ­England upp­levde sin bästa turistsäsong någonsin 1936. Och vad har det med Åland att göra kan man undra? Mycket är svaret. Väldigt mycket. I april 1936 går segelfartyget Herzogin Cecilie på grund utanför Englands kust. Grundstötningen väcker en enorm uppmärksamhet. Det är dramatiskt och en kamp mot klockan. Kan vetelasten räddas innan den ruttnar? Kan fartyget dras flott? Tidningarna skriver sida upp och sida ner om ­händelserna. Journalfilmer görs och folk strömmar till ­Salcombe för att med egna ögon beskåda den sorgliga synen av det ståtliga fartyget på grundet nära kusten. KAPTEN ombord är Sven Eriksson, född på gården Pellas på Åland och fostrad i en strävsam åländsk bonderedarsläkt. Ombord finns också hans fru Pamela, en äventyrlig kvinna av brittisk börd och därmed från en helt annan värld. Hon talar vant med journalisterna och syns ofta i journalfilmerna. HERZOGIN CECILIE ägs vid den här tiden av ålänningen Gustaf Erikson, kallad världens segelfartygskung. 1932, när han är som störst, har han 18 stora fartyg som seglar runt jorden. Herzogin Cecilie är det vackraste av dem alla. Fartyget kan dock inte räddas efter grundstötningen utan blir ett vrak. KAPTENEN hade en förnäm salong ombord. I dag finns hela härligheten på Ålands sjöfartsmuseum dit den ­fraktades efter att ”hertiginnan” lämnats åt sitt öde. Gå in och känn atmosfären – här hade Sven Eriksson sin ­privata matsal och här tog han som mäktig kapten emot fina gäster under hamnuppehållen. SVENS BARNDOMSHEM Pellas finns också kvar. Här ­bodde han och frun Pamela efter grundstötningen och här föddes deras två barn. Efter andra världskriget ­emigrerade familjen till Sydafrika där man sedermera köpte en egen farm. Besök gärna Pellas! Här får man se hur en för ­åländska förhållanden välbärgad familj levde kring sekel­skiftet 1900 och på vinden finns en liten utställning om ­Herzogin Cecilie.

Kaptenens fina salong ombord på Herzogin Cecilie finns på Ålands sjöfartsmuseum. I H E R Z O G I N C E C I L I E S F O T S PÅ R

Läs böckerna ”HERTIGINNAN OCH KAPTENSKAN” av Ulla-Lena Lundberg med foton av Pamela Eriksson och ”HERTIGINNANS SISTA RESA” av Pamela Eriksson.

ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019

Besök SKEPPARGÅRDEN PELLAS i Lemland. Besök ÅLANDS SJÖFARTS­MUSEUM i Mariehamn.

34

www.visitaland.com


”Högättade Pamela Bourne hade knappast ägnat den åländska sjökaptenen Sven Eriksson en blick om de båda mötts i en ölstuga. Bättre gör han sig ovedersägligen mot en bakgrund av femtio meter höga master och svällande segel, en mäktig potenshöjare i vilken situation som helst”, skriver författarinnan Ulla-Lena Lundberg i boken ­” Hertiginnan och kaptenskan”. Här ses han vid stormasten med kryssmastens segel i bakgrunden.


emmaus

SECOND HAND Strandgatan 20 SECOND HAND Godby (S-market) INREDNING & MÖBLER Skogshyddsvägen 7 KLIMATSMART RESTAURANG Torggatan 16 www.emmaus.ax


DE T G ROR O C H GRÖN SK AR

Landsbygden lever på Åland

DE HAR rättat sig efter förutsättningarna och satsar mer på special­grödor än på spannmål som kräver stora arealer. Åland är i dag Finlands största äppelträdgård – tre av fyra ­inhemska ­äpplen odlas här. En härlig syn på våren med blommande ­äppelträd i mängder och lika vackert hösten när träden dignar av frukt. Klimatet passar för fruktodling – många soltimmar och en mild höst som dröjer sig länge kvar. Detta tack vare havet som omger Åland och som är uppvärmt efter sommaren.

Den åländska landsbygden är i högsta grad levande. Äppelträden står tätt. Löklanden är många. Kor och får på bete är en vanlig syn. Många odlare och uppfödare tar dessutom ett steg länge och förädlar sina produkter i egna slakterier, mejerier och bagerier. Åk ut på landsbygden på Åland och se det med egna ögon. Här sjuder det av liv. Den åländska naturen har dock ställt till det på sitt vis. Ibland skjuter en havsvik in mellan åkrarna, ibland sticker ett berg upp. Det blir rätt mosaikartat och bönderna har sällan stora och plana ytor till sitt förfogande.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

DET FINNS mycket annat. Lök av olika slag och p ­ otatis är ­viktiga grödor. En stor del av potatisen blir för övrigt chips i Ålands största fabrik. Medlemmarna i Odlar­ringen satsar på ekologisk odling och har en rad olika grönsaker i sitt sortiment.

37

www.visitaland.com


Välkommen till medeltiden och Kastelholms slott! Kastelholms slott från 1380 är Ålands enda medeltida borg. Slottet hade sin storhetstid under Gustav Vasa då Åland och Finland tillhörde Sverige. Efter att ha blivit utbyggd och tillbyggd i olika skeden fram till 1630­talet förföll borgen efter flera bränder. Den är idag restaurerad till en ”levande ruin” och är öppen för besökare från maj till september.

KASTELHOLMS SLOTT www.kastelholm.ax +358(0)457 3500 558, +358 18 25000

Upplev mångsidiga Kastelholm Kastelholm – en naturskön och historisk bygd. Kom sjövägen med egen båt eller landvägen och njut av god mat, härlig golf och många sevärdheter.

Varmt välkomna till vår hamn med skyddat läge inne i Slottssundet

Smakbyn – en rejäl upplevelse

Golf i kunglig miljö

Hos oss finns el och vatten på bryggorna, bastu, bränsle, minilivs med nybakat bröd. Servering med B­rättigheter. Tvättstuga. Cykeluthyrning. Grillplats. WIFI. Populär lekplats.

Smakbyns restaurang, som drivs av den prisbelönta kocken Michael Björklund, kan man njuta av god mat och dryck. Pröva på en matlagningskurs eller rundvandring i vinkällaren och besök vår välfyllda bod. Vi ordnar även provsmakningar av drycker från vårt eget bränneri.

Ett slott inom synhåll och på marker där Gustav Vasa en gång jagat – Ålands Golf­ klubb har ett majestätiskt läge i Kastel­ holm! Välj mellan 18 omväxlande hål på Kungsbanan och sex korthål på Prinsessan. I år byggs Slottsbanan om och 2020 väntar härliga spelupplevelser med nya hål vid strandkanten. Välkommen!

KASTELHOLMS GÄSTHAMN www.kastelholmsgasthamn.ax +358 18 43 733

SMAKBYN ÅLAND www.smakbyn.ax +358 18 43 666

ÅLANDS GOLFKLUBB www.agk.ax +358 18 41500


VILL MAN SE DJUR utan större ansträngning har man kommit rätt. Både mjölkkor och biffkor syns ofta ute på bete liksom får med sina lamm. MÅNGA ODLARE OCH UPPFÖDARE förädlar sina råvaror på ett hantverksmässigt sätt. En del gör läckra ostar av mjölken. ­Andra ser till att köttet blir smakrika korvar, att havtorns­bären kokas till goda curder och marmelader och att äpplen blir ­läsk­ande cider. En del är så framgångsrika att de vinner priser i mattävlingar utanför Åland.

Kansanjuhla Folkfest på maaseudulla! landsbygden!

Ahvenanmaa vihannoi, 24.–26.5. ja Sadonkorjuujuhlat Åland Grönskar, 24–26 maj och Skördefesten, september 20.–22.9.20–22 avoimine med öppna gårdar, försäljning maatiloineen, tilapuoteineen och aktiviteter. ja aktiviteetteineen.

ÅLANDSMEJERIET gör ost, yoghurt, glass och andra produkter av den åländska mjölken. Den sägs ha en speciell skärgårds­ smak, mycket tack vare de örter som korna äter på de kalk­ rika markerna. Ostarna har lokala namn som Bomarsund, ­Kastelholm och Pommern och flera av dem har blivit bäst i sina klasser i finländska ostmästerskap. ÖL PÅ ÅLÄNDSKT VIS finns också. Två bryggerier har en rad olika sorter i sina sortiment och nya lanseras med jämna mellan­rum. En av bryggeriet ­Stallhagens storsäljare smaksätts med åländsk h ­ onung.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

39

www.visitaland.com


Kan det blir mer middag i skärgården än så här? En vacker dukning nästan mitt i havet och läckra rätter från åländska mathantverkare på tallrikarna. Dinner in the Sea, skapat av Rundbergs Stugor, bjuder på en mat- och skärgårdsupplevelse utöver det vanliga.

ÅLÄNDSKA BAGERIER bakar givetvis örikets ”nationalbröd” – det platta hemvetet, som passar lika bra som frukost­smörgås som till fisksoppan och det mustiga svartbrödet. Ett litet tips till en smårätt som passar mest hela tiden: Stek brödet i åländskt smör och ät med gravad lax, åländsk gräddfil och ett ägg eller två!

DET ÄR LÄTT att äta gott på Åland. Kockarna är duktiga på att förvalta de fina råvarorna och sporrar varandra. Ålands mesta kockkändis, Michael Björklund som vunnit kocktävlingar och ­lagat mat i otaliga teveprogram både i Finland och Sverige, har visat vägen. Kan han så kan andra! RESTAURANGERNA ligger tätt och fem av dem har tagit plats i restaurangguiden White Guide Nordic – Nautical, Indigo och Kvarter5 i Mariehamn, Havsvidden i Geta på norra Åland och Smakbyn i Kastelholm. Av den kvintetten har Nautical de längsta anorna. Nautical har varit redarnas stamkrog och Ålands stolta sjöfartshistoria bor i väggarna. Utsikten över segelfartyget Pommern bidrar till helhet­supplevelsen.

BUTIKERNA lyfter ofta fram lokalproducerade varor på egna hyllor. Många säljs också på lokala marknader. Två höjd­ punkter under året är Åland grönskar i maj och Skördefesten i sep­tember. Då öppnar gårdar sina dörrar för besökare och säljer både egna och andras råvaror.

ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019

40

www.visitaland.com


rundbergsstugor.ax

S M A K A PÅ Å L A N D

AMALIAS LIMONADFABRIK, gårdsbutik, Lemland. MARSKOGENS LAMM, gårdsbutik och kafé, Finström. SKÄRGÅRDSBRÖD KÖKAR, bageri och sommarkafé, Kökar. JOHANNAS HEMBAKTA, butik och kafé, Grelsby. STALLHAGEN, bryggeri, pub och restaurang, Grelsby. OPEN WATER BREWERY, bryggeri med butik, Lemland.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

41

www.visitaland.com


Upptäck våra skatter!

STORAGATAN 1, MARIEHAMN WWW.MUSEUM.AX


VA RSÅG OD

Smaka på Ålandspannkakan! Alla kaféer med minsta lilla självaktning serverar den och på marknader går den åt som smör i solsken. Snart sagt alla som kommer till Åland äter minst en bit Ålandspannkaka som passar till det mesta.

Bäst att börja med den stora stridsfrågan – ska det vara risgryn eller mannagryn i Ålandspannkakan? Tina Dahlblom-Landell, hushållslärare och inne­havare av Saltvik Bed & Breakfast, bakar plåt efter plåt med pannkaka under sommarhalvåret åt sugna gäster och hon har valt väg: – Jag bakar den på risgryn, jag tycker att den blir fl ­ uffigare så. Hon serverar den helst med sviskonkräm – en kräm som ­kokats på torkade plommon och kryddats med kanel – och en klick ”snömos” som vispgrädde heter på åländska. Men hon har jordgubbssylt i beredskap om någon hellre vill ha det.

Men hon fick snabbt bekanta sig med Ålands ”nationalrätt” och hon blev förtjust. – En delikatess som passar till mycket – som mellanmål, till eftermiddagskaffet och som efterrätt. När vi dukar upp en ­buffé har jag alltid pannkakan med bland efterrätterna men då i gaffelstora bitar, säger Tina. Den är mättande. Basen är mannagryns- eller risgrynsgröt som blandas med socker, mjöl och ägg. – Kanske pannkakan kom till när man förr i tiden hade gröt över som man ville piffa upp, funderar Tina. Förr serverades den också som en liten välkommen-­munsbit på kalas.

TINA HAR SINA RÖTTER i Åboland i sydvästra Finland och kom till Åland 1989 för att bli lärare för blivande kockar. Då kände hon endast till den vanliga pannkakan som vispas ihop av mjölk, ägg och mjöl.

ÅK GÄRNA runt Åland och testa pannkakan på olika­­ serve­ ringar. Baka den sedan hemma – av de gryn du föredrar!

Kardemumman är viktig 1 liter mjölk 1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn 1 dl vetemjöl 3 ägg 1 dl socker 0,5 tsk salt 2 tsk kardemumma 50 g smör eller margarin Koka gröt av valfria gryn. Låt den svalna något. Vispa ägg och socker lätt och blanda i gröten. Blanda i mjöl, salt och den viktiga kardemumman som ger den goda smaken. Bred ut smeten, ca 2 cm tjock, i en smord ugnsform. Klicka på smöret. Grädda i 200 grader tills pannkakan fått fin färg. Pannkakan går utmärkt att frysa om det blir något över.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

43

www.visitaland.com


4

upplevelser i Mariehamn H ÄR ÄR RESTAURA N GERN A D U IN T E FÅR MIS SA

Mariehamn lockar med både matupplevelser och nöjen. Följ med på en rundtur och upplev fyra restauranger med atmosfär, stil och varierat utbud – från goda luncher, skaldjur och à la carte-rätter till stenugnsbakade pizzor. Mellan varven kan man spela rolig äventyrsgolf.

Njut av skaldjur vid bryggkanten Brasserie Ångbåtsbryggan har ett utmärkt läge i Mariehamn. Bara ett stenkast från torget men ändå vid bryggan med fin utsikt över vattnet och båtlivet i Östra hamnen. Lokalen bjuder på en speciell atmosfär med sina väggar och tak av glas. Du sitter ute fastän du är inomhus och det blir extra magiskt sena sommar- och höstkvällar när du kan följa naturens skiftningar och se stjärnorna tändas på himlen. Hjärtat i restaurangen är det öppna köket. Här kan du se kockarna arbeta och här tronar en grill som är murad av återanvänt åländskt tegel. Skaldjursplatån – Brasseriets paradrätt är omtalad. Ett stort fat med läckerheter från havet som hummer, moules marinières, kräftor, grillad havskräfta och räkor. Hela härligheten serveras med bröd, aioli och romesco, en läcker röra med smak av rostad paprika.

- Fatet räcker som huvudrätt för två men visst – om fyra vill dela på det som en förrätt går det givetvis lika bra, säger personalen vid restaurangen och passar på att komma med ett tips: - Beställ gärna platån på förhand när du bokar bord! Menyn i övrigt har fokus på grillat och säsongsbetonat – kött, fisk och vegetariskt. Det finns något för alla smaker.

Östra Hamnen • brasserie.ax

Utmana familjen på Äventyrsgolf Tätt intill Brasseriet i Östra hamnen ligger Ångbåtsbryggans Äventyrsgolf. Här kan du äta lunch, ta en fika eller något gott att dricka - före eller efter en runda på den roliga 18-hålsbanan med fantasifulla hinder. Den soliga uteserveringen är rymlig och här har man fin överblick över flera av golfhålen. Banan passar alla, gammal som ung.

Östra Hamnen • bryggan.ax

ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019 – ANNO NS


Oasen mitt i centrum Oasen mitt i centrum Sittkoffska Gården är enärpopulär träffpunkt mitt mitt i Mariehamn. Sittkoffska Gården en populär träffpunkt i Mariehamn. Hemtrevligt, återvunnet, närproducerat och och hållbart går som en röd Hemtrevligt, återvunnet, närproducerat hållbart går som en röd trådtråd genom restaurangen. TittaTitta gärna ett varv extraextra på den fantasifulla genom restaurangen. gärna ett varv på den fantasifulla inredningen medmed återvunna fönster, möbler, storastora växter och och ett ett inredningen återvunna fönster, möbler, växter gigantiskt tovattovat älghuvud. Här Här bjuds på genuin husmanskost av lokala gigantiskt älghuvud. bjuds på genuin husmanskost av lokala råvaror medmed hög hög kvalité. Avsluta besöket i Gårdsbutiken, fylldfylld medmed råvaror kvalité. Avsluta besöket i Gårdsbutiken, åländska produkter somsom du kan köpaköpa medmed dig hem. åländska produkter du kan dig hem.

Sittkoff Galleria • Torgatan 13 •13 sittkoffska.ax Sittkoff Galleria • Torgatan • sittkoffska.ax

19-27.7 19-27.7 2019 2019 ROCKOFF.NU ROCKOFF.NU Stenugnsbakad pizza påpå färska råvaror Stenugnsbakad pizza färska råvaror På Nygatan, praktiskt tagettaget mitt mitt i Mariehamns nöjescentrum, På Nygatan, praktiskt i Mariehamns nöjescentrum, ligger pizzeria Diablo. Här Här tillreds smarriga stenugnsbakade ligger pizzeria Diablo. tillreds smarriga stenugnsbakade pizzor och och så långt det är väljer kockarna råvaror från från pizzor så långt detmöjligt är möjligt väljer kockarna råvaror åländska leverantörer. Välj Välj att äta på plats ellereller ta med åländska leverantörer. att pizzan äta pizzan på plats ta med den den hem.hem. Öppettiderna är generösa, speciellt under veckosluten. Öppettiderna är generösa, speciellt under veckosluten. Då stängs luckan förstförst klockan 5 på5morgonen. Då stängs luckan klockan på morgonen.

Nygatan 3 • diablo.ax Nygatan 3 • diablo.ax

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019 – ANNO NS

For Forthe thelatest latest festival festivalupdates updates


Jonas Wilén

Kreativ trio med olika uttryck

Skaparkraften lever i ateljéer runt om på Åland. Under konstrundan på hösten öppnar många av konstnärer upp sina dörrar och tar emot besökare på sin hemmaplan.

Åland inspirerar konstnärer. Trion Jonas Wilén, Nayab Ikram och Johan Karlsson visar på bredden bland dagens aktiva. Stora oljemålningar, bitska teckningar i lokaltidningen, fotokonst i gatumiljöer och kluriga igelkottar, hundar och andra djur av metallskrot ryms bland deras verk.

JONAS WILÉN, en av dagens aktiva, syns i olika sammanhang. Han skapar stora oljemålningar men även små frimärken. Han står för offentlig konst, en häftig mosaik av sportiga människor finns i

S E VÄ R D KO N S T

ÅLANDS KONSTMUSEUM i Mariehamn.

ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019

ÖNNINGEBYMUSEET i Jomala.

46

GALLERI SKARPANS och GALLERIET i Mariehamn.

www.visitaland.com


Nayab Ikram

Marie­ hamns idrottsgård, och han ritar kluriga och småbitska teckningar över aktuella händelser som publiceras i stort sett varje vecka i lokaltidningen Nya Åland.

Johan Karlsson

Ett av hennes uttryckssätt är att placera fotografier, som är tagna för länge sedan, i dagens gatumiljöer.

NAYAB IKRAM är fotokonstnär och visuell artist. När hon fick uppdraget av Åland Post att skapa ett frimärke för att hylla mångfald kombinerade hon en åländsk tall med trädet salvadora oleoides från Pakistan.

JOHAN KARLSSON tar uttjänta kullager, muttrar, motorsågskedjor, bestick och en massa annat skrot – gärna rostigt – och gör unika konstverk. Han svetsar, skär och sågar och resultatet blir hundar, igelkottar, rådjur, grodor och en rad andra djur som väcker ett leende hos de allra flesta.

VIKTOR CRAFTS & DESIGN i Mariehamn.

EHNS HOBBYAFFÄR i Mariehamn.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

47

­ antasi, konstnärlig blick, skickligt handF lag och återvinning i samma paket! PÅ MUSEER och gallerier och i konsthantverksbutiker hittar man åländsk konst i olika stilar – skapad både i dag och förr i tiden.

KONSTRUNDAN med öppna ateljéer i augusti.

www.visitaland.com


ÅCB ger förslag Åland Convention Bureau, ÅCB, hjälper dig som vill ordna ett möte eller en konferens på Åland. Kostnadsfritt och neutralt. ÅCB ger tips och förslag på hela paket – resor, logi och konferensrum på Åland och kringaktiviteter – som skräddarsys för varje enskild grupp. – Tveka inte att ta kontakt. För oss är varje möte betydelsefullt, hälsar Sanna Könönen-Wahlstedt på ÅCB. Läs mer på visitaland.com/acb

ål an d

En mötes-ö

”ÅLAND – En mötes-ö” finns att läsa online.

Kultur- och kongresshuset Alandica i bakgrunden har både små och stora mötesrum för upp till 600 personer.


Klobben är en del av Silverskär Islands – här konfererar man i naturens famn.

En fridfull plats för effektiva möten

ETT MÖTE eller en konferens på åländska blir en skön helhetsupplevelse. Först en resa med ett kryssningsfartyg eller med flyg, sedan en eller ett par givande arbetsdagar i vacker skärgårdsmiljö. Vill man kan man börja och/eller avsluta dagarna ombord. Fartygen har välutrustade konferensrum i olika storlekar.

strandhugg på en vacker ö. Ibland är en timme i bastun, ofta med tillhörande dopp i havet, alldeles tillräckligt före en god middag. Vill man lära sig fler knep i sin matlagning kan man boka ett par timmar i köket med Ålands kändiskock Michael ­Björklund.

TIDEN KAN utnyttjas effektivt tack vare de korta avstånden och mötet eller ­konferensen kan kryddas med fartfyllda eller avkopplande aktiviteter, allt efter ­gruppens tycke och smak. Kanske golf eller fiske. Kanske vandring, en cykeltur, curling, casino­skola eller ett besök på ett museum. Eller en båtutflykt med ett

ANLÄGGNINGAR finns i olika stilar och storlekar. Man kan bo i timrade bodar på en karg ö nära havsbandet och konferera i den rustika saltarboden. Man kan också välja moderna lokaler mitt i Mariehamn eller där vägen slutar och havet tar vid på norra Åland. Vad passar ert sällskap allra bäst?

KÄRINGSUND RESORT & KONFERENCE i Eckerö.

ALANDICA KULTUR & KONGRESS i Mariehamn.

HOTELL ARKIPELAG i Mariehamn.

HAVSVIDDEN i Geta.

HOTELL PARK ALANDIA i Mariehamn.

Rederierna ECKERÖ LINJEN, TALLINK SILJA

SILVERSKÄR och KLOBBEN i Saltvik.

ÅLANDHOTELS i Mariehamn.

och VIKING LINE

Åland är den fridfulla mötesplatsen. Ingen hets och inget jäkt. Inga långa transporter. Inga bilköer. Men mycket att göra på fritiden. Det finns anläggningar för stora och små möten, både mitt i Mariehamn och vid havsbandet.

M Ö T E S P L AT S E R

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

49

www.visitaland.com


Välkommen till www.smartpark.ax

Ålands största inomhuslekplats för barn och vuxna!

T

ÖPPE

ÖPPET 2019

2019

11.5-9.6 lördag-söndag ...........kl 11-18 (även 30.5-31.5 Kristi himmelsfärd tor-fre) 10.6-18.8 alla dagar .................kl 11-18 29.7-2.8 STÄNGT pga extern bokning 19.8-8.9 lördag-söndag ...........kl 11-18 Midsommarafton STÄNGT

Tfn: +358 457 344 9850/+358 40 550 0166

Tfn: +358 40 550 0166 facebook.com/FamiljeparkenSmartPark

www.leklandet.ax •facebook.com/eckerohallen

HYR HOS OSS! Hos RO NO RENT kan du hyra alla sorters cyklar samt mopeder, kanoter och snurrebåtar med motor upp till 60 hk m.m. För mer information gå in på www.rono.ax Priser

/dag

/vecka

Cykel Standardcykel .................................... 12€ ..........60 € Växelcykel, 3 vxl, fast korg ............. 16€ ...........80€ Växelcykel, 7vxl dam, korg ............ 22€ ........110€ Hybridcykel, 24 vxl ........................... 22€ ........110€ Tandemcykel ...................................... 24€ Tandemcykel med korg 3 vxl ....... 30€ Cykelkärra............................................ 10€ ..........50 € Barn & junior cykel, 3 vxl ................ 12€ ..........60 € Barnkärra ............................................. 15€ ...........75€ Cykelväska..............................................3€ ...........15€ Barnsits ....................................................4€ ...........20€ Cykelhjälmar ........................................ 2€ ...........10€ EU-moped 50 cc .......................... 60€ 0–4 timmar .........................................30 €

Priser

/dygn

/vecka

Flytvästar .......................................5€ .................... 15€ Busters RS 40 hk.......................200€ .................. 500€ 0–4 timmar .................................... 100€ 4–8 timmar .................................... 150€ Snurrebåt ..................................100€ .................. 250€ 0–4 timmar .......................................50 € 4–8 timmar ...................................... 75€ (inkl. 9,9 hkr snurra) Vi transporterar dina hyrcyklar/hyrbåt inom fasta Åland. Ta kontakt för pris samt övrig information. Kanot............................................80 € ..................150 € 0–4 timmar .......................................40 € 4–8 timmar .......................................60 € Vattenskidor med lina ..............40 € ....................80 €

RO NO RENT, i Östra hamnen och Västra hamnen, Mariehamn, tel. +358 (0)18 12 820, rono@aland.net, www.rono.ax Tony Nordlund, tel. +358 400 529 315. Reservation för eventuella ändringar.


Vad finns i väskan? Låna en Family Bag i Ålands kultur­ historiska museum och upptäck museet tillsammans. En enkel tyg­docka leder vidare till lådor med dyrare leksaker. En hoppande loppa av plast lockar till att hitta den form som leksaken göts i. Alla saker, som finns i väskan, gör ­museibesöket till en aktiv upplevelse för de yngre i familjen. I barnhörnan kan man bland annat pussla ihop en fyr – om man lyckas börjar den blinka! I Ålands konstmuseum berättar barn på film vad de tycker om olika tavlor. Håller ni med eller har ni helt andra åsikter?

Ett paradis för hela familjen! Det är lätt för barnfamiljer att trivas på Åland. Här tar man sig från stranden till lekparken och vidare till en rolig aktivitet på något museum utan stress. Hela Åland är ett familjeparadis. Avstånden är korta – man kan promenera till mycket. Åker man bil blir ingen resa lång eller tröttsam för de yngsta. Ibland får man även åka färja mellan öarna, ett litet äventyr i sig! NATUREN är alltid öppen för egna strövtåg. Det finns många kortare vandrings­ stigar som passar för hela familjen. Ta med en matsäck att njuta av i en skogsglänta eller vid strandkanten! Bär och svamp får plockas för husbehov. ALLMÄNNA BADSTRÄNDER finns över hela Åland. De ser olika ut. Den i ­Degersand i Eckerö har en doft av ­Danmark över sig. En bred sandstrand och en vid utsikt över havet. Den i Bamböle i Finström bjuder på bryggor, hopptorn och bergknallar. Lilla Holmen nästan mitt i Mariehamn har en långgrund sandstrand och ett tåligt klätterskepp. VILL MAN SE DJUR finns hjortar, vildsvin, strutsar och lamor i vilthägnet i ­Käringsund i Eckerö. Uppstoppade djur kan beundras i jakt- och fiskemuseet ­intill. På Lilla Holmen i Mariehamn finns ett ­fågelhus med exotiska småfåglar.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

MUSEERNA satsar på roliga aktiviteter för barnen. Vid Ålands jakt- och fiskemuseum kan man leta pärlor i sanden och gjuta tennfigurer. Vid Ålands sjöfartsmuseum är skeppsråttan Ruby på hugget och här finns barnrummet ”Ruby och Havet” där både små och stora kan ta del av världen under vattenytan med vrak, havsdjur och sjöjungfrugrottor. Mindre barn kan gå på skattjakt, större barn kan testa museets rör och gör-aktiviteter, bland annat en klättermast. Också vid Ålands kulturhistoriska ­museum och Ålands konstmuseum finns speciella aktiviteter för barn. På Kastelholms slott kan barnen klä ut sig till prinsessor och riddare och leta efter piratkistor. Vid friluftsmuseet Jan ­Karlsgården, som ligger intill, får de bland annat baka bröd. FAMILJEPARKEN Smart Park i Eckerö lockar med mycket skoj för barn från 2 år och uppåt som labyrinter, klätternät, ett stort sandparadis, trampbilsbanor, en liten bondgård och en sjö med båtar. I Leklandet, som ligger ett par kilometer från parken, kan man hoppa runt i olika uppblåsbara slott och borgar.

51


Sjökvarteret

En oas för skutor och träbåtar nära centrum i Mariehamn med ett litet sjöfararkapell längst ut på piren. Här finns också en servering, en smyckesverkstad och SALT, Ålands största hantverkshus.


UPPLEV EN ANNAN VÄRLD – tre öar för möten, kalas och skön avkoppling

Du och ditt sällskap har hela ön för er själva tillsammans med vår hängivna personal. Exklusivt i genuin miljö med mat som smakar skärgård. Vilt och svamp från öarna, fisk från eget vatten och råvaror från lokala leverantörer.

Bo med havet som granne

I S L A N D S

• Huvudön Silverskär: 47 bäddar i fyrstjärnig standard • Klobben: 32 i bäddar i charmiga havsbodar • Sviskär: 4 bäddar i eremitstuga. Mer om öarna, möten & maten, vårt miljöarbete och kärleken till den genuina skärgården på www.silverskar.ax

+358 (0)18 525 565 | www.silverskar.ax


SALT KONSTHANTVERK

Sjökvarteret, 22100 Mariehamn • +358(0)18 21505 • www.salt.ax Lokalt konsthantverk. Öppet året runt, sommartid 7 dagar/vecka.


Välkommen att bo hos oss! ÅLANDS ENDA KOMPLETTA ANLÄGGNING MED BOENDE, SIMHALL, GYM OCH IDROTTSHALL – ALLT I ETT

Vi erbjuder boende i allt från enkelrum till sov­ salar för 24 personer. Idealiskt boende för dig som upptäcker Åland från cykel, vandrar eller som vill byta ut tältet mot något bekvämare för en natt eller två. Du kan välja all inklusive, då ingår frukost och linne eller budget, utan frukost eller linne. Spara tid och pengar – bo bekvämt mitt på Åland med simhall, gym och tennisbanor i an­ slutning till vandrarhemmet.

VANDRINGSLED

BOENDE

I vår närhet finns motions bana och hinderbana med klättervägg och Godby Rundan, som är en vandringsled runt Godby och dess omnejd, startar här.

SIMHALL

Fri wi-fi överallt. Välkommen!

Bärvägen 5, Godby +358 (0)18 41 555 info@idrottscenter.com

GYM

UPPTÄCK ÅLAND

MED BIL

Hyr bil hos Rundbergs Bil & Service och gör utflykter bland de åländska öarna! Högklassiga hyrbilar för 4–9 personer. Gratis leverans inom Mariehamn.

TIPS!

68€

Gäller endast ett dygn! Hyrbil kategori A, inkl. försäkring och 250 km. Gratis leverans inom Mariehamn.

Rundbergs Bil & Service

Strandgatan 1 B, +358 18 525 505, www.rundbergs.com, rbs@rundbergs.com Vardagar 7–24, lördag 8–24, söndag 9–24

Ta bilen till Sunds alla sevärdheter På vägen ut till Sund kan du stanna till vid Uffe på Berget, ett café som ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över Färjsundet. Åk runt i Sund och varför inte stanna ett dygn eller två? Här finns någonting för alla att se. Du kommer att få uppleva både historiska sevärdheter och vackra vyer! Fler utflyktstips hittar du på www.rundbergs.com


Boka in ditt favoritevenemang!

Filmfestivalen Vera 13–17 mars www.verafilmfestival.ax

Vikingar som bor i tält och slåss ibland. Träbåtar i parti och minut. Musik i många dagar mitt i Mariehamn. Åland har flera välbesökta evenemang. Här är några av dem.

Mariehamns Litteraturdagar 21–25 mars

Fler evenemang hittas på www.visitaland.com

Tre dagar i litteraturens värld. Aktuella författare presenterar sina böcker och deltar i scensamtal. www.litteraturdagarna.ax

Åland Grönskar 24–26 maj Gårdar på landsbygden öppnar sina dörrar och välkomnar besökare. Försäljning av primörer och livsmedel. www.alandgronskar.ax

Traditionellt midsommarfirande 21 juni

Ålands Sjödagar 17–21 juli Skördefesten 20–22 september

Ålands största och mesta höstfest. Många gårdar på landsbygden tar emot besökare och bjuder på aktiviteter som passar både stora och små – från hoppning i halmbalar till sightseeing på djurbeten. Mat, dryck och lokala råvaror och livsmedel säljs på gårdarna.

Sjökvarteret vid strandkanten i Mariehamn är högkvarter för dagarna som bjuder på program som passar alla i familjen. På kvällarna blir det livemusik mellan bodarna. Försäljning av hantverk, mat och dryck.

www.skordefest.ax

www.alandssjodagar.ax

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

57

www.visitaland.com


HOTELL • RESTAURANG • KLIPPHUS • BADHUS • GÄSTHAMN RÖKBASTU • AKTIVITETER • KONFERENS

Din MåBra oas mitt i stan

På Skönhetsmagasinet erbjuder vi ett brett urval av högklassiga behandlingar från topp till tå! Vårt härliga team utför skönhetsbehandlingar, fotvård, nagelvård, hårvård och estetiska behandlingar m.m.

Välkommen till en rogivande miljö där du får en stund för dig själv och kan slappna av.

HAVSVIDDEN mellan himmel och hav!

Kika gärna in på vår hemsida för mer information.

H

avsvidden Resort ligger invid norrhavet och nära naturen. Det är lika spektakulärt på sommaren som på vintern. Utanför pågår ett ständigt skådespel. Vildsinta stormar och stilla vågskvalp, vindar och gassande solsken. Vi erbjuder boende i hotellrum, exklusiva klipphus eller i vår fina gästhamn. Vare sig du kommer hit för att vara aktiv eller koppla av vågar vi lova att du kommer att få en upplevelse utöver det vanliga!

HavsVidden Åland | www.havsvidden.com info@havsvidden.com | +358 (0)18 49 408 | ★★★★

Skönhetsmagasinet Torggatan 1 (innergården) AX-22100 Mariehamn Tfn: +358 (0)40 168 00 82 www.skonhetsmagasinet.ax


Rockoff 19–27 juli Ålands klart största musikfestival som hålls på torget mitt i Mariehamn. Utbudet är brett med både nya stjärnor på idolhimlen och gamla ”rävar”. Efterfester med musik hålls på flera av stadens krogar. www.rockoff.nu

Katarina Kammarmusik­ festival 6–10 augusti

Mer att göra Det händer mycket mer på Åland. ­K onserter, marknader, utställningar och sommardanser bland en hel del annat. Läs mer i Åland Guide och på www.visitaland.com

Åland Pride 19–25 augusti Parad 24 augusti. www.pride.ax

Vikingamarknaden 25–27 juli En av Europas största vikingamarknader. Sällskap från öst och väst kommer till Åland för att leva vikingaliv i tre dagar. De bor i tält, kokar mat över öppen eld och bjuder på varierat program. En del sjunger och dansar, andra slåss. På området finns flera hus i tidsenlig stil och på gångavstånd ligger ett ståtligt vikingaskepp. Försäljning av mat, dryck och hantverk. www.fibula.ax/vikingmarknad

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

59

Lillajulmarknad på Jan Karlsgården 30 november

www.visitaland.com


Ålands nyaste hotell! Välkommen till Park Alandia Hotell, ett nyrenoverat, familjeägt hotell vid den lummiga esplanaden i centrala Mariehamn. Hos oss finns restaurang och bar med uteservering och live-musik spelas onsdag–lördag.

Dubbelrum från

99 €

Konferens eller semester – vi finns här för dig!

HOTELL | RESTAURANG | BAR | POOL | KONFERENS www.parkalandiahotel.com, +358 (0)18 14130

DINNER IN THE SEA

Rundbergs Stugor & Event w w w. r u n d b e r g s s t u g o r. a x

+ 3 5 8 4 5 7 3 5 3 4 6 6 4 i n f o @ r u n d b e r g s s t u g o r. a x

Restaurang Björnhofvda Gård Björnhofvda Gård är ett litet familjedrivet hotell med en trivsam restaurang och bar öppen för alla; hotellets gäster, ålänningar och besökare på ön. Framåt kvällskvisten serverar vi en trerättersmeny varje kväll utom söndagar då vi serverar Afternoon Tea på typiskt brittiskt manér. På www.bjornhofvda.com finns våra aktuella menyer presenterade under ”News” eller ”Nyheter”. Välkomna att boka bord, ni som uppskattar god mat i vacker miljö! +358 (0)457 3447727 . bjornhofvda@gmail.com Fjärdvägen 14, Eckerö . www.bjornhofvda.com


Spana efter Green Key Green Key är en internationell hållbarhets­certifiering. Boende, restauranger, kaféer och besöksanläggningar som står för en hållbar hantering av resurserna och uppfyller vissa krav får skylta med den gröna nyckeln. På Åland finns flera Green Key-märkta företag.

Det finns ett boende för alla på Åland Hur vill du bo på Åland? Det finns ett hem för de flesta smaker. Från hotellrum mitt i Mariehamn till en grå eremitstuga på en ö utan el och andra bekvämligheter.

Vad passar dig och ditt sällskap bäst? Kommer ni till Åland i första hand för att uppleva lugnet och stillheten? Drömmer ni om att vakna mitt i naturen med havet ett stenkast från frukostbordet? Då passar förmodligen en stuga bäst. Det finns stugbyar som erbjuder flera stugor på samma område, de större brukar ha servering och tillgång till roddbåtar, cyklar och kanoter. DET FINNS ÄVEN enskilda stugor om man vill rå om sig helt och hållet, till och med på en egen ö utan elektricitet där man får smaka på att leva Robinson-liv!

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

Stugor finns både på huvudön och på skärgårdsöarna. Till skärgårdsöarna åker man från huvudön med någon av land­ skapets färjor, som även tar bilar. Räkna med att den resan tar allt mellan en halv till två och en halv timme beroende på vilken skärgårdsö du väljer. Också gästhem, som erbjuder boende i hemlik miljö, finns runt om på Åland. VILL NI HELLRE bo mitt i Mariehamn? Här har man lika nära till både shopping och nöjen som till närmaste badstrand. Det finns flera hotell att välja på, alla med gångavstånd också till stadens sevärdheter.

61

Även boende i stugor och gästhem ­erbjuds i Mariehamn. Avstånden på Åland är korta. Oavsett om man bor i Mariehamn eller på någon annan ort på huvudön är bilturen kort till sevärdheter och aktiviteter. SVÅRT ATT VÄLJA? Kontakta gärna ­Viking Line och Eckerö Linjen som har mycket att erbjuda och som hjälper till att hitta det alternativ som passar dig bäst. Boende kan också bokas via www.visitaland.com

www.visitaland.com


hem hemtill tilloss! oss! Det känns Det känns mysigt mysigt att bo atti bo en i en hemlik hemlik miljö,miljö, på en påmindre en mindre an- anläggning läggning där värdarna där värdarna är på är på platsplats mestmest hela hela tidentiden och och tar tar handhand om dig om som dig som om du omvore du vore en personlig en personlig vän. vän. De delar De delar gärnagärna med med sig avsig sina av sina Eckerö Eckerö HotellHotell & Restaurang & Restaurang Edens Edens stugor stugor egnaegna tips –tips kanske – kanske ett smultronett smultronHotellet Hotellet ligger nära liggertillnära många till många aktiviteter aktiviteter i Eckerö. i Eckerö. Vid enVid vacker en vacker havsvik havsvik mitt påmitt Åland på Åland finns Edens finns Edens ställeställe bortom bortom turiststråket turiststråket – för – för Du kanDu boka kanDIREKT boka DIREKT på vår på hemsida, vår hemsida, där hittar därdu hittar du stugor.stugor. Här borHär dubor bekvämt du bekvämt i genuina i genuina och modernt och modernt att du att ska dufå ska ut få det utmesta det mesta möjlimöjli- även paketerbjudanden. även paketerbjudanden. RestauRestau rang med rangsteakmed steakutrustade utrustade stugorstugor med sjöutsikt med sjöutsikt och kan och njuta kanav njuta av house house och grill och förgrill finsmakare för finsmakare som gillar somdet gillar lilladet lilla bastubad bastubad alldeles alldeles vid stranden. vid stranden. Stugbyn Stugbyn har egen har egen ga avga besöket av besöket på Åland. på Åland. extra –extra à la carte – à lafrån carte vår från Classic vår Classic lista bl.a. listahusets bl.a. husets badstrand badstrand och fina och fiskevatten fina fiskevatten samt bågjakt samt bågjakt på på Många Många bakarbakar godsaker godsaker och laoch lavälkända välkända plankstek, plankstek, flamberade flamberade Roquefortstek, Roquefortstek, hjort och hjort mufflon. och mufflon. Stugorna Stugorna Eden AEden är byggda A är byggda i i gar mat gar imat sinai kök sinaoch kök ser ochtill ser att till att stenugnsbakade stenugnsbakade pizzor,pizzor, dagensdagens rätter, grupp-festrätter, grupp-festäkta torrfuru äkta torrfuru och är och inredda är inredda med många med många bekvämligbekvämligdu får du något får något gott att gottäta attefter äta efter en en måltider måltider osv. Viosv. använder Vi använder lokala lokala och inhemska och inhemska råråheter. Stugorna heter. Stugorna Eden BEden är nyligen B är nyligen renoverade, renoverade, alla alla varor i varor vår matlagning i vår matlagning samt drycker. samt drycker. med en med egen enöppen egen öppen spis. spis. upptäckardag. upptäckardag.

GladaGlada LaxenLaxen

EckeröEckerö • www.eckerohotell.ax • www.eckerohotell.ax

Sund •Sund www.eden.ax • www.eden.ax

Godby Godby vandrarhem vandrarhem

Granlunda Granlunda Gård Gård

Skärgårdsön Skärgårdsön Bärö ärBärö en idyll är en där idyll sjöbevakningsstadär sjöbevakningsstaIdealiskt Idealiskt boende boende för dig för som digupptäcker som upptäcker Åland från Åland från Gårdshotellet Gårdshotellet som bjuder som bjuder på unikt påboende unikt boende i lant- i lanttionen tionen byggtsbyggts om till om ett gästhem. till ett gästhem. Det är Det paraär diset paradiset cykel, van cykel, drarvan eller drar som ellervillsom bytavillutbyta tältetutmot tältet något mot något lig gårdsmiljö. lig gårdsmiljö. Du borDu i trivsamma bor i trivsamma rum, där rum, endär del en del för digför som digvill som njuta villav njuta godav mat god och mat bra och boende bra boende bekvämare bekvämare för en för natten eller natttvå. eller två. av möbler av möbler och inredning och inredning är snickrat är snickrat av återvunnet av återvunnet i rofylld i rofylld miljö nära miljöhavet. nära havet. Du tarDu skärgårds tar skärgårds färjan färjan Vi har öppet material material från gården. från gården. Strosa,Strosa, kopplakoppla av ochav njut och njut Vi har öppet året om året och om som ochgäst somhos gäst oss hos haross har till Kumlinge till Kumlinge eller Enklinge eller Enklinge och där och hämtar där hämtar värdenvärden av omgivningarna. du förmånliga du förmånliga priser till priser simhall, till simhall, bastu och bastu gym. och gym.av omgivningarna. dig med digsin med båt. sinPå båt. Bärö På finns Bärö restaurang finns restaurang och och Du kanDu välja kanallvälja inklusive, all inklusive, då ingår dåfrukost ingår frukost och och På gården På gården finns stall, finnsridhus stall, ridhus och uteridbana. och uteridbana. gästhamn. gästhamn. Vandring, Vandring, fiske och fiske sälsafari och sälsafari är exempel är exempel linne eller linnebudget, eller budget, utan frukost utan frukost eller linne. eller linne. Du är välkommen Du är välkommen att semestra att semestra med din med häst dinoch häst och på aktiviteter på aktiviteter som ersom bjuds. erbjuds. självklart självklart också också med andra med husdjur. andra husdjur. Kumlinge Kumlinge • www.gladalaxen.com • www.gladalaxen.com

GodbyGodby • www.idrottscenter.com • www.idrottscenter.com

Jomala Jomala • www.granlundagard.ax • www.granlundagard.ax

Klintvägen Klintvägen Apartments Apartments

PellasPellas Gästhem Gästhem

Pensionat Pensionat Solhem Solhem – vid havet – vid havet

Bo bekvämt Bo bekvämt i våra iljusa, våra moderna, ljusa, moderna, barnvänliga barnvänliga Röda sjöbodar Röda sjöbodar och båthus och båthus välkomnar välkomnar dig till dig dentill den Vackert, Vackert, naturnära naturnära och förmånligt och förmånligt boende boende nära nära & fullt &utrustade fullt utrustade lägenheter lägenheter (flera har (flera egen har balegen ballilla levande lilla levande skärgårdsbyn skärgårdsbyn Lappo.Lappo. Njut avNjut naturen av naturen sjöfartsstaden sjöfartsstaden Mariehamns Mariehamns centrum. centrum. UpplevUpplev triv- trivkong/uteplats) kong/uteplats) i ett lugnt i ettoch lugnt grönt och villaområde grönt villaområde i där i varje därårstid varje har årstid sinhar charm. sin charm. UpplevUpplev naturstigen, naturstigen, sammasamma rum, personlig rum, personlig serviceservice och god och frukost. god frukost. Ta Ta Mariehamn. Mariehamn. TrevligTrevlig grön innergård grön innergård med grillplats. med grillplats. ströva ströva fritt omkring fritt omkring på ön eller på öntaeller en tur ta en till granntur till grannen tur en med turroddbåten med roddbåten eller grilla ellernere grillavid nere sjöbovid sjöboöarna. öarna. Pellas är Pellas öppet är året öppet runt året och runt erbjuder och erbjuder lägen- lägenden. Njut den.avNjut avkoppling av avkoppling på denpå stora dengräs stora mattan gräsmattan 1–1,5 km 1–1,5 till km centrum, till centrum, Mariebad, Mariebad, strand,strand, fiske, rofiske, roheter iheter olika istorlek, olika storlek, alla inredda alla inredda med värme med värme och och och den och barnvänliga den barnvänliga stranden. stranden. Pensionat Pensionat Solhem Solhem liga aktiviteter. liga aktiviteter. Gratis Gratis WiFi, Netflix, WiFi, Netflix, bastu, bastu, barnsäng, barnsäng, babybad, babybad, omtanke omtanke för att för ge att känslan ge känslan av ett av besök ett besök hemma hemma uppfördes uppfördes 1912 och 1912har och varit hari varit samma i samma ägo i tre ägo i tre 100 m 100 till lekplats, m till lekplats, cykelutcykelut hyrning, hyrning, m.m. m.m. hos värdparet hos värdparet Thörnroos. Thörnroos. generationer. generationer. Mariehamn Mariehamn • www.klintvagenapartments.ax • www.klintvagenapartments.ax LappoLappo • www.pellas.ax • www.pellas.ax ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019 – ANNO NS

Mariehamn Mariehamn • www.pensionatsolhem.ax • www.pensionatsolhem.ax


Upplev det

personliga värdskapet!

Varsågoda! Det finns utrymme för personliga möten och hemlika smaker på små anläggningar.

Saltvik Bed & Breakfast

Sands stugby

Stormskärs värdshus

Oss hittar ni ute i gamla Husmodersskolan i Saltvik. Bo i en rofylld miljö med gångavstånd till stranden. På gården finns Glassboden med hembakat kaffebröd, matiga pajer, Ålandspannkaka och nybakat bröd. Ni kan också beställa en picknickkorg till utflykten. Hos oss kan förhandsbokade grupper äta lunch och middag i mangårdsbyggnadens sal.

Vackert beläget vid stranden, med stora gräsmattor, rika fiskevatten och underbar havsutsikt. Efter en dag på stranden kan det vara skönt att nyttja fotbollsplanen, tennisbanan eller volleybollnätet. Har du haft en lyckad fisketur kan du röka din egen fisk i fiskröken. Du kan njuta av härliga bad i den vedeldade strandbastun. Barnvänligt med lekstuga, sandlåda, gungor och rutschkana.

På ön Simskäla i norra Ålands skärgård bor och äter gästerna i den åländska författarinnan Anni Blomqvists barndomshem från slutet av 1800-talet. Anni skrev romaner om Stormskärs-Maja och utflykter ordnas till Väderskär, ön där en teveserie baserad på romanerna spelades in. Värdshuset erbjuder även fiskeutflykter, skärgårdssafari och åländska matspecialiteter.

Saltvik • www.saltvikbedbreakfast.ax

Hammarland • www.sands.ax

Simskäla • www.stormskar.ax

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019 – ANNO NS


Ett perfekt högkvarter! Bo centralt på Åland i naturskön och historisk miljö. Från Stalldalen är det nära till Ålands levande landsbygd med en rad lockande upplevelser.

Stallhagen brygger öl på ett hantverksmässigt sätt och lanserar nya sorter med jämna mellanrum. Boka gärna tid för en ölprovning och en guidning i bryggeriet! ÅLA N D T R AV E L M A G A Z I NE 2019 – ANNO NS


Sköna upplevelser Pensionat Stalldalen, som är GreenKey certifierat, är det perfekta högkvarteret för dem som vill upptäcka Ålands landsbygd och för dem som vill bo i en fridfull omgivning där man kan lyssna till tystnaden. Området och byggnaderna genomgår en omsorgsfull renovering och husens historia har bevarats i inredningen. På väggarna i korridoren hänger konstverk av en av Ålands mest berömda konstnärer, Joel Pettersson. I övrigt går inredningen i hållbar stil och gamla vackra ting har återanvänts, till exempel höstörar som bär upp sänghimlarna. Pensionatet har 16 rum med egna badrum och en svit. Flera rum kan kopplas ihop – det uppskattas speciellt av barnfamiljer.

På området finns även Eckerö Golfs chippingrange.

I Ålands Idrottscenter finns en 25-meters bassäng med åtta banor, varmvattenbassäng, barnbassäng och ett familjärt gym.

Utsikt över sjön Vid vackert väder kan frukosten ätas ute med utsikt över sjön. I den ingår givetvis färskt bröd från bageriet som finns i en av byggnaderna. På området finns även Eckerö Golfs chippingrange. Här kan golfentusiaster finslipa sitt närspel och vill man spela på en 18-hålsbana kan man åka till Eckerö Golf på Ålands västkust. Där passar banan både nybörjare och vana spelare.

Bryggeri och restaurang Ölbryggeriet Stallhagen och den populära Pub Stallhagen ligger bara en stenkast från Stalldalen. Gastropuben satsar på närproducerade råvaror, som lokala odlare, fiskare och uppfödare levererar direkt till kockarna i köket. Menyn anpassas alltid efter dagens fångst och skörd. Stallhagens smakfulla hantverksöl bryggs enligt urgamla metoder med hjälp av en modern teknologi. Stallhagen Honungsöl, smaksatt med äkta åländsk honung, är en storförsäljare. Boka gärna en ölprovning och en guidning i bryggeriet.

Ålands Idrottscenter Vill man ha några avkopplande timmar med bad och bastu åker man till Ålands Idrottscenter i Godby. Här finns en 25-meters bassäng med åtta banor perfekt för motionssim. Vill man ägna sig åt vattengymnastik finns en varm terapibassäng. Dessutom finns en skild bassäng för de yngsta i familjen. Här kan även en rad andra sporter utövas både i den stora idrottshallen och utomhus, bland dem en rad olika bollsporter som tennis och fotboll. Dessutom finns ett gym. I närheten ligger Godby vandrarhem.

Centralt läge Från Stalldalen är det nära till natur- och landsbygdsaktiviteter och till sevärdheter som Bomarsunds fästningsruiner, Kastelholms slott och Jan Karlsgårdens friluftsmuseum. I Kastelholm ligger även Ålands Golfklubbs anläggning.

Ålands Idrottscenter eckerogolf.ax

idrottscenter.com

Ålands

stallhagen.com

stalldalen.com

Idrottscenter

Stort utbud av boende och resepaket! Välkommen med din bokning Å LA N D T R AV E L M A G A Z INE 2019 – ANNO NS

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00


www.alandliving.ax

”Vi tänkte flytta från Boston till Stockholm, men kom aldrig längre än till Åland. ’Cause Åland was too damn nice!” Michael Taevs

MER TID TILL LIVET SÖKER DU NYA UTMANINGAR I KARRIÄREN? På Åland finns många spännande arbetsplatser och framgångsrika företag med jobb för dig. Här är det enkelt att kombinera ett stimulerande arbete med en vardag som ger utrymme för själva livet. Registrera dig i vår rekryteringsportal på www.alandliving.ax så finns du med när större åländska företag söker medarbetare. Besök webbplatsen för information om arbete, bostäder, fritid och praktiska råd inför flytten. Här hittar du också mer om Michael och andra nöjda inflyttare som valt Åland.

3,2 %

ARBETSLÖSHET

6.700 ÖAR

600 STUDERANDE VID VÅR HÖGSKOLA

2.600

AKTIVA FÖRETAG

30

FÄRJANLÖP I DYGNET

90%

ÖVER BEHÖRIGA LÄRARE I GRUNDSKOLAN


Vi vill jobba med dig 360 grader hav – studera på Åland När du bor och studerar på en ö har du alltid nära till havet. På Åland har du förresten nära till det mesta. Ö-tid betyder korta reseavstånd och tid över till annat. Högskolan på Åland har högskoleutbildningar inom elektroteknik, företagsekonomi, Hospitality Management, informationsteknik, maskinteknik, sjökapten och sjukskötare.

Ålands hälso- och sjukvård är en trygg arbetsplats i en naturskön och rofylld omgivning. Hos oss har verksamheten en familjär prägel. Korta avstånd till och från jobbet ger dig dessutom mer fritid. Fyll den extra tiden med aktiviteter och nya intressen. Ta del av det rika kulturlivet, njut av naturen, gå med i en förening eller pröva något nytt. ÅHS välkomnar alltid nya medarbetare. Kontakta oss så berättar vi mer!

Ansökningstid 15 mars till 15 april.

Högskolan på Åland | www.ha.ax

www.ahs.ax Telefon +358 18 5355 · e-post: info@ahs.ax


Erbjuder stimulerande jobb med goda karriärmöjligheter Crosskey kombinerar storskalig IT-förmåga med flexibilitet, engagemang och en personlig touch. Thomas Lundberg, VD

IT-innovatören Crosskey – din nästa arbetsplats? Crosskey söker ständigt efter nya medarbetare och erbjuder en bra kombination – stimulerande jobb med goda karriärmöjligheter. Crosskey är marknadsledande i Finland och en snabbväxande utmanare i Sverige där vi kontinuerligt erövrar nya marknadsandelar. I dag sköter 3 miljoner bankkunder sina bankaffärer med system som utvecklats av Crosskey! Våra medarbetare har olika bakgrund. Vissa har teknisk bakgrund och blir mjukvaruutvecklare. Andra har ekonomisk utbildning och/eller erfarenhet från bankoch finanssektorn. En gemensam nämnare finns oavsett bakgrund och specialområde – den som vill satsa på jobbet har goda möjligheter att avancera! Vi är i internationell jämförelse ett litet och flexibelt företag där medarbetarna får ta stort personligt ansvar. Att bo på Åland och jobba på Crosskey innebär att man kombinerar det bästa av två världar. Man jobbar i en internationell miljö med utmanande och stimulerande arbetsuppgifter, där arbetsspråket ofta är engelska, kunderna utspridda i hela norden, och bor samtidigt i en lugn och trygg omgivning. Avstånden är korta och köerna obefintliga. Den tid man lägger på att pendla mellan hemmet och jobbet på en större ort kan ägnas åt familj och fritid.

Vill du bli vår nästa medarbetare? Ta kontakt redan i dag!

Crosskey ett helägt dotterbolag till Ålandsbanken Abp och utvecklar flexibla modulbaserade IT-system för banker och företag som erbjuder finansiella tjänster. Crosskey har utvecklats med Ålandsbankens IT-avdelning som bas. Vi har i dag 230 heltidsanställda och kontor i Mariehamn, Stockholm, Helsingfors och Åbo.

www.crosskey.fi

MARIEHAMN • STOCKHOLM • HELSINGFORS • ÅBO


En storlek passar inte alla…. Paf* lockar medarbetare med många olika slags utbildning och kulturell bakgrund - vår personal representerar över 30 olika nationaliteter och består av mer än 400 medarbetare på Åland samt i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Norrköping, Madrid, Tallinn och Riga.

...och det tycker vi är toppen. Olika sätt att tänka gör inte bara vardagen roligare, det skapar också affärspotential. Vi välkomnar mångfald och rekryterar ständigt nya medarbetare inom många olika områden, allt från utvecklare och teknisk kompetens till personal inom HR och kundtjänst. Kom med i vår internationella och dynamiska arbetsmiljö där vi tycker att sticka ut är samma sak som att passa in. Läs mer om våra lediga jobb eller skicka in en öppen ansökan på www.aboutpaf.com/careers

*Paf är ett nordiskt spelbolag som grundades 1966 på Åland för att generera vinst till samhällsnyttiga ändamål. Vi blev ett av de första spelbolagen online när vi 1999 tog verksamheten till nätet. Många av Paf.coms spel har skapats av vår egen Games Studio och finns därmed bara hos oss. Vi är prisbelönta och branschledande inom ansvarsfullt spelande. Paf bedriver också fysisk spelverksamhet ombord på över 30 kryssningsfartyg på Östersjön och Nordsjön.


En bank för människor som väljer att gå sin egen väg. En självständig bank med åländskt förnuft och världen runt knuten Allt sedan Ålandsbanken grundades 1919 har vårt fokus varit mycket tydligt. Vi har byggt vår verksamhet i samklang med de åländska entreprenörer som med tiden utvecklat inte bara sina verksamheter, utan även det åländska samhället. Vårt engagemang spänner över en bred horisont, från de privatpersoner som behöver en bank att lita på till redan etablerade bolag med internationella framgångar och små verksamheter som nyss endast var goda idéer. I dag är vi en av Ålands största exportörer. Vi har levererat finansiella tjänster till finska fastlandet sedan 1982 och till Sverige sedan 2009. Nu är vi över 700 personer som arbetar på nio olika orter som arbetar mot samma mål. Vår utveckling har varit gynnsam men vi glömmer inte var vi kommer ifrån, det lilla samhället där ett handslag är ett handslag och där det är viktigt att kunna se varandra i ögonen. I morgon precis som i går.

Ålandsbanken bygger för framtiden Ålandsbanken är en annorlunda bank som väcker uppmärksamhet med vårt fokus på goda kundrelationer, sunt förnuft och kvalificerade ekonomiska tjänster. Vi befinner oss i en stark utvecklingsfas och söker nu dig som attraheras av höga ambitioner och stort personligt engagemang. Vi gör allting själva och hos oss får du vara med och utveckla en utmanare på marknaden. Vi rekryterar löpande flertalet kompentenser och publicerar dem på www.alandsbanken.ax/jobb Välkommen till Ålandsbanken!

Tfn +358 (0) 204 29 011 • www.alandsbanken.ax/jobb

Vi går vår egen väg


Jobb på Åland? Vi erbjuder intressant karriär i

INTERNATIONELL OCH HÖGTEKNOLOGISK MILJÖ där omtanke om personal och ren arbetsmiljö prioriteras.

VI ERBJUDER JOBB INOM: IT ü Ekonomi ü Kvalitetsarbete ü

Utveckling ü Kundtjänst ü

Produktion ü Försäljning ü

Gå in på www.optinova.com och fyll i en intresseanmälan! Optinova is one of the leading global suppliers of advanced medical tubing for the global medical device industry, as well as of demanding fluoropolymer tubing for other industrial applications.


Staden med livskvalitet Ålands egen huvudstad Mariehamn är en metropol i miniatyr. Med ett myllrande folkliv under sommaren och kontrastens lugn om vintern väljer allt fler att bo och leva i den trygga sjöfartsstaden. Det kan du också göra. Du har kanske upplevt Mariehamn om sommaren. Besökt museifartyget Pommern, njutit av Ålandspannkaka på ett mysigt café, solat på stranden Lilla holmen precis invid centrum eller besökt någon av stadens 70 butiker och 20 restauranger. Men, Mariehamn är så mycket mer! Även under vinterhalvåret finns all service du som invånare eller besökare kan behöva, inom bara några kvarter. Det mångsidiga och aktiva föreningslivet, inom såväl kultur som idrott, gör det lätt att ta del av upplevelser och utöva sin egen favoritsyssla. Här kan du vara allt – utom lokförare Mariehamn är en levande och aktiv stad, där många kulturer, religioner och språk möts. Hela Åland är i hög-

www.mariehamn.ax/flyttahit

”Underbart att allt är så nära, både platser och människor!”

sta grad en kreativ ö med en djupt rotad företagaranda. Arbetslösheten är låg och variationen på yrken stor. I staden finns allt från multinationella företag till små företag; från högteknologiska företag till tjänsteföretag. Är du själv företagare finns möjlighet till lugnare tempo med enkel åtkomst till storstäder intill via flyg eller båt. Egentligen kan du arbeta som nästan allt utom lokförare här.

när avstånden är korta och bilköer nästintill obefintliga finns mer tid för fritid.

Småstadsidyll med lagom puls I Mariehamn får du naturen som granne oavsett vilket bostadsområde du väljer. Det finns också stor chans till havsutsikt. Bor du i utkanten av staden nås daghem, skola och jobb på knappt 10 minuter. Nyinflyttade säger ofta att tryggheten genomsyrar hela samhället, och

På visitaland.com hittar du information om evenemang och aktiviteter, där kan du också boka din ålandsupplevelse. På alandliving.com finns tips och råd till dig som funderar på att flytta hit. Vare sig du kommer hit för att semestra, bo eller leva, hoppas vi att du får trevliga minnen och lärorika erfarenheter.

Familjen Könönen-Wahlstedt flyttade från storstan till sjönära villa i Mariehamn.


ALLA KAN BLOMSTRA I ETT BÄRKRAFTIGT SAMHÄLLE PÅ FREDENS ÖAR

Vi på Åland har bestämt oss. Både planeten och mänskligheten ska överleva oss. Även efter oss ska det finnas rent vatten, fiskar i havet, fåglar och humlesurr. Det ska finnas ett samhälle där människor ser efter varann. Vårt parlament fattade år 2014 beslutet att Åland senast 2051 ska vara ett fullt ut hållbart samhälle. Vi bor i Europas äldsta självstyrda region. Vi är också den minsta. Vi bor på våra undersköna öar mitt i havet, och är vana både att ta hand om oss själva och att lita på varann. Det förpliktar. Vi ska visa att det går att få ett helt samhälle att ändra kurs, och att få alla att engagera sig för klimat, för miljö, för framtiden. Är du nyfiken på hur vi jobbar? Kolla www.barkraft.ax. Eller kom och hälsa på. Varje revolution börjar någonstans.


Mer info om gästhamnar på www.visitaland.com

Härliga rutter – trygga hamnar Den som kommer med egen båt hittar charmiga gästhamnar runt hela Åland – i olika lägen. En har mäktiga Norrhavet som granne. En annan ligger i en lugn havsvik nedanför ett medeltida slott och en tredje ett stenkast från gågatan mitt i Mariehamn.

”Världens bäst bevarade hemlighet!” Ungefär så uttryckte sig en brittisk seglings­entusiast och journalist som besökte den åländska skärgården. Här ­ fann han kort sagt ett paradis för båtfolk. Makalös natur, många obebodda öar och många möjligheter till varierade rutter. Den som vill röra sig på öppna vatten­ söker sig till västra och norra Åland, den som vill ­kryssa mellan holmar hittar sitt paradis ö ­ ster om huvudön.

Det är sällan trångt i farlederna och gästhamnarna är utspridda över i stort sett hela Åland. MARIEHAMN HÅLLER SIG med två – MSF ligger på den östra sidan, ÅSS på den ­västra. Oavsett vilken man väljer har man gångavstånd till det mesta i staden. Kastelholms gästhamn ligger i en smal havsvik mitt i det åländska kulturland­ skapet. Här finns ett medeltida slott,

ett friluftsmuseum och mitt emot ligger Ålands golfklubbs anläggning. HAVSVIDDENS GÄSTHAMN ligger på ­norra Åland. Här får man mäktig havs­ natur och fyrstjärnig hotellservice med fina badmöjligheter i samma paket. Öster om huvudön hittar man större och mindre gästhamnar i de flesta kommuner. Efter förtöjning kan man hyra en cykel och utforska bygden.

G Ä S T H A M NA R PÅ Å L A N D

Bra guide för båtfolk på svenska, finska och tyska: ÅLAND, GÄSTHAMNAR, FARLEDER, ANKARPLATSER.

70 hamnar på Åland, även naturhamnar, beskrivs både i text och bild och koordinater anges. Väsentlig hamninformation anges på flygbilder. Dessutom finns tydliga sjökortsbilder för varje hamn.

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

75

www.visitaland.com


A DELIGHTFUL CHANGE OF SCENERY Let us take you to the best kept secret on the Baltic Sea. We offer up to eight daily departures to the beautiful Ă…land Islands from Stockholm, Helsinki, Turku and Tallinn.

tallinksilja.com


Tillgängliga Åland Under Tillgängliga Åland finns allmän information samt presentation av anläggningar som inventerats med beaktande av olika funktionsnedsättningar. www.visitaland.com /tillgangliga-aland

Så reser du till Åland! Åland har täta förbindelser med Sverige, Finland och Estland – året runt. De moderna passagerarfartygen går från olika avgångshamnar i Sverige, Finland och Estland. Ombord finns ett brett utbud av restauranger, underhållning och shopping till taxfreepriser och biljettpriserna är förmånliga. Flyg från Sverige går från Arlanda i Stockholm och från Finland från Helsingfors och Åbo. Även skärgårdsfärjorna trafikerar mellan fasta Finland och de åländska skärgårds­kommunerna. Det går bra att ta sig till Åland via den så kallade norra linjen – från Osnäs i Åboland till Brändö – och återvända via den södra linjen – via Kökar till Galtby – för att på så vis får se ännu mer av den åländska skärgården. Resorna kan förstås göras i omvänd ordning! För den som kommer med egen båt finns flera gästhamnar att välja på över i stort sett hela Åland.

77

www.visitaland.com


Upptäck Ålands vackra skärgård! Skärgårdsfärjorna är ett spännande sätt upptäcka Ålands myllrande övärld. Från Osnäs, Galtby, Långnäs, Hummelvik och Svinö tar du dig ut till skärgårdssamhällen snabbt och enkelt. För däckspassagerare är resan kostnadsfri. Ta bil eller buss till avresehamnen och gör en dagsutfärd som hela familjen uppskattar! Vi rekommenderar att passagerare och fordon bokar plats, vid förbetalning online erhålls rabatt (–20%). På alandstrafiken.ax kan du läsa mer om resan till skärgården, boka och betala bilplats samt bekanta dig med turlistorna. Ladda ner turlistan och Skärgårdsguiden så får du allt serverat!

Boka Online

Ålandstrafiken

Ålandstrafiken Styrmansgatan 1 |  AX-22100 MARIEHAMN  Tfn +358-18-25 600 | info@alandstrafiken.ax | www.alandstrafiken.ax

Ålandstrafiken

Ålandstrafiken

Boka din Ålandsresa hos oss!

Mariehamn www.alandsresor.fi info@alandsresor.fi tel +358 18 28040


Passagerarfartyg

Flyg

ECKERÖ LINJEN Rutt: Grisslehamn–Eckerö www.eckerolinjen.se

AIR LEAP Stockholm-Mariehamn Åbo-Mariehamn www.airleap.se

VIKING LINE Rutter: Kapellskär–Mariehamn. Stockholm–Mariehamn/ Långnäs–Åbo Stockholm–Mariehamn– Helsingfors www.vikingline.se

FINNAIR Helsingfors–Mariehamn–Åbo www.finnair.com

TALLINK SILJA Rutter: Stockholm–Mariehamn/ Långnäs–Åbo Stockholm–Mariehamn –Helsingfors Stockholm–Mariehamn–Tallinn www.tallinksilja.com

ECKERÖ LINJEN www.eckerolinjen.se

FINNLINES Rutt: Kapellskär–Långnäs–Nådendal www.finnlines.com/sv/batresor

ÅL A N D T R AV E L M A GAZ INE 2019

Färjeresor inom och till Åland ÅLANDSTRAFIKEN Trafik med skärgårdsfärjor inom Åland. Trafikerar även mellan fasta Finland och de åländska skärgårdsöarna Brändö, Vårdö, Kumlinge, Föglö, Sottunga och Kökar. www.alandstrafiken.ax

Researrangörer

Bussresor inom Åland

AXTOURS.AX www.axtours.ax

ÅLANDSTRAFIKENS LANDSORTSBUSSAR Fem olika linjer på huvudön. Tidtabeller på www.alandstrafiken.ax

LYYSKIS RESOR www.lyyskis.ax VIKING LINE www.vikingline.se ÅLANDHOTELS www.alandhotels.fi ÅLANDSRESOR www.alandsresor.fi ÅLANDS TURIST & KONFERENS www.turistkonferens.com ÅLAND TRAVEL www.visitaland.com

79

MARIEHAMNSBUSSEN Trafik inom Mariehamn. www.vikinglinebuss.ax/lokaltrafik-paaland/mariehamnsbussen

Läs mer och boka på www.visitaland.com

www.visitaland.com


FLYGSTATION

an

ne

v.

bo

c kelöv ä

g en

J oh

MARIEHAMN Nybondas

Högskolan på Åland Östra

0 100 m

Strandgatan

Ålands yrkesgymnasium

Högskolan på Åland Norra Ålands yrkesgymnasium

200 m 300 m 400 m 500 m

Ålands yrkesgymnasium Ålands lyceum

MSF Gästhamn

ÅSS Gästhamn

vä ckelö Mö

Ålands Sjöfartsmuseum

ge

n

Statens Ämbetshus

Ålands kulturhistoriska museum & Ålands konstmuseum

Lilla holmen

Högskolan på Åland Södra

Viking-/ TallinkSiljaterminalen

SYMBOLFÖRKLARING • MERKKIEN SELITYKSET • KEY TO SIGNS

iv. Gale

9 . t ar1v0

rell

e Seg

v ak

Ho

10

11

1

F yr

asv.

2

Skoner tv.

2

1

Nordströms gränd

2

5

19

16

Oséns gränd 1

Ekstocksv.

5

Lotsbyvägen

l ma6kargatan

Briggs t igen

ms Wennströ

nd 1 grä

2

Turistinformation • Matkailuneuvonta • Tourist information Hotell • Hotelli • Hotel B&B, gästhem • B&B, retkeilymaja • B&B, hostel Stugby • Mökkikylä • Holiday village Campingplats • Leirintäalue • Camping site Gästhamn • Vierassatama • Guest harbour Restaurang, matservering • Ravintola, ruokatarjoilu • Restaurant, foodservice Kafé • Kahvila • Café Livsmedel • Elintarvikkeita • Provisions Alko • Wine & liquor store Bank • Pankki • Bank Post • Posti • Post office Allmän toalett • Yleinen WC • Public toilets Sjukhus • Sairaala • Hospital Apotek • Apteekki • Pharmacy Servicestation • Huoltoasema • Service station Taxi • Taksi • Taxi Busstation • Linja-autoasema • Bus station Flygplats • Lentokenttä • Airport Effektförvaring • Tavarasäilytys • Luggage lockers Cykeluthyrning • Pyörävuokraamo • Bicycle rental Gym • Kuntosali • Gym Badstrand • Uimaranta • Beach Simhall • Uimahalli • Indoor swimming pool Idrottsplats • Urheilukenttä • Sports ground Utsiktsberg • Näköalapaikka • Lookout point Museum • Museo • Museum Kyrka • Kirkko • Church Parkering • Pysäköinti • Parking Skyltad cykelled • Merkitty pyöräreitti • Marked bike route Strandpromenaden • Strandpromenaden kävelypolku • Strandpromenaden foot path Grundkarta © Lantmäteriverket. Bearbetning © Strax Kommunikation 2019. Reproduktion och partiell kopiering utan skriftligt tillstånd är förbjuden.

35


VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S ECKERÖ

Här börjar Åland Åland är nära – bara två timmars båtresa från Sverige. Vi vågar lova att du kommer trivas ombord oavsett om du väljer en dagskryssning eller att stanna på Åland. Våra kryssningsvärdar har alltid glada upptåg på gång tillsammans med liveband, gästartister, barpianister och trubadurer. Titta in på eckerolinjen.se/noje för att se aktuell underhållning på din avresedag.

Prisvärd shopping I vår taxfreebutik Magasin Märket finns något för alla! Fyll kassarna med godsaker till hela familjen och kanske en chokladkaka till kattvakten också. Välkommen att fynda!

Ät gott ombord! Våra kockar jobbar med lokala råvaror efter säsong. Hitta nya favoriter på vårt stora skärgårdsbord i Buffé Bornholm, skäm bort dig själv med en härlig à la cartemiddag i Restaurang Rospiggen eller välj någon av dagens rätter i Kafé Käringsund.

Sommarpriser

enkel resa med M/S Eckerö Båtbiljett 50:– (barn 0–17 år gratis)

Fordon från 150:– MC 140:– Cykel 50:–

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 facebook.com/eckerolinjen


N

N

AM

LEH

ISS

GR

DEGER

BY, FÖ GLÖ

TECKENFÖRKLARING • MERKKIEN SELITYKSET • KEY TO SIGNS Cykelfärja Pyörälautta Bicycle ferry

Golfbana Golfkenttä Golf course

Bilfärja Autolautta Car ferry

Familjepark Perhepuisto Theme Park

Turistinformation Matkailuneuvonta Tourist information Flygplats Lentokenttä Airport Museum/Sevärdhet Museo/Nähtävyys Museum/Place of interest Kyrka Kirkko Church Badstrand Uimaranta Beach Utsiktstorn Näköalatorni Lookout tower

LMA

UKHO

/T KHOLM STOC SKÄR LL KAPE

SKÄRGÅRDSFÄRJOR SAARISTOLAUTAT INTER-ISLAND FERRIES Vålö

Norra linjen Pohjoinen reitti Northern route Södra linjen Eteläinen reitti Southern route Tvärgående linjen Poikittaisreitti Transverse route Föglölinjen Föglön reitti Föglö route

Vandringsstig Vaelluspolku Hiking trail HE

LS

Grundkarta © Lantmäteriverket. Bearbetning © Strax Kommunikation 2019 Reproduktion och partiell kopiering utan skriftligt tillstånd är förbjuden.

IN

G

FO

RS

/H

EL

SIN

KI


Osnäs Vuosnainen

GUSTAV S OSNÄS /V

UOSNAI

A,

M

L HO

ÄN

BR

RS

TO

KÖKAR

ÅBO/TURKU

KO GA RPO LTB /K OR Y

PP

OO

NÅDENDAL/NAANTALI

NEN


Välj Åland i år! Eckerö Linjen har ett stort utbud av boende och resepaket för alla smaker. Här är exempel ur vårt sortiment, läs mer på webben!

PRISEXEMPEL BOENDE I JULI

FISKEN NAPPAR BÄST PÅ ÅLAND

Åland har boenden för alla smaker. Lyxiga klipphus, mysiga stugor, moderna hotell och genuina gästhem.

Vi bokar fiskeguider, båtar och fiskekort. Allt för att din vistelse ska bli så bra som möjligt!

HOTELL I MARIEHAMN Prisexempel dubbelrum 1000:–

Pris från 1145:– /person

för 3 dagar inkl. resa med boende i stuga

STUGWEEKEND Prisexempel för 4 personer 1410:–

GOLFSEMESTER Åland har två riktigt bra golfanläggningar, Ålands Golfklubb och Eckerö Golf. Boka en av dem eller varför inte kombinera de två? Boenden finns i anslutning till golfbanorna.

Prisexempel 1455:– /person

för 2 dagar inkl. resa med boende och greenfee på två banor

BARNENS ECKERÖ I Eckerö finns något för alla barn. Lekland, SmartPark, viltsafari, jakt- och fiskemuseum m.m. Ovanstående priser kan ändras till följd av tillgång och efterfrågan. Vi på Eckerö Linjen finns ett telefonsamtal eller ett par klick bort beredda på att svara på frågor och hjälpa dig med din bokning.

Prisexempel

1960:– 

för 2 vuxna och 2 barn u. 12 år inkl. resa, boende och inträde till SmartPark

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00

Profile for Strax Kommunikation

Åland Travel Magazine 2019 Svenska  

Åland Travel Magazine 2019 Svenska

Åland Travel Magazine 2019 Svenska  

Åland Travel Magazine 2019 Svenska