Page 1

Resor med barn Katarina Markiewicz

Upplev världen tillsammans med barnen!

DEN HÄR BOKEN vänder sig både till nybörjare och resvana föräldrar. Här kommer mängder av användbar information och förhoppningsvis massor med ny inspiration!

Barn ser på världen med andra ögon än vuxna och att resa tillsammans med barn kan vara otroligt berikande. Samtidigt finns det många praktiska saker att tänka på för att resan ska bli smidig och avkopplande. Här får både nybörjare och resvana veta mer om olika färdsätt, barnvänliga resmål och fiffiga reseprylar. Försäkringar och vaccinationer får en grundlig genomgång, liksom olika boendeformer. Alla som vill resa med sina barn – från bebisar till tonåringar – kan ta del av reseproffsens smarta tips och resvana familjers personliga berättelser!

flik

Så fixar du familjesemestern

Isabel 6 år: Vi hyrde kaniner och jag fick ta hand om en kanin som hette Fluffis. Bianca 10 år: När jag och mamma hyrde häst i Toscana i somras. Det var jättefint att rida där.

Pascal 7 år: Den jättestora poolen i Thailand där man kunde simma ända fram till barnklubben.

FOTO STELLAN HERNER

Katarina Markiewicz är journalist och har i många år arbetat som reseredaktör på en föräldratidning. Hon har rest i flera världsdelar, bott utomlands och testat allt från lågbudgetresor med camping och vandrarhem till lyxhotell i exotiska miljöer och storstäder. Katarina har tidigare givit ut två reseböcker och en föräldrabok. Hon är även mamma till Pascal.

Resor meD Barn

VAD ÄR DITT BÄSTA SEMESTERMINNE?

ISBN 978-91-534-3645-4

www.icabokforlag.se

3645_Omslag_Resor_med_barn_DONE.indd 1

Katarina Markiewicz

2011-03-07 15.28


Katarina Markiewicz

Resor meD Barn S책 fixar du familjesemestern


Tack! Alla föräldraröster och reseproffs för era bästa restips, experter som granskat innehållet, min redaktör Malena Bergroth (världens bästa bollplank), Milla Limrell på Winberg Travel som alltid har svar på knepiga resfrågor, Christine ­Hägglund, barnensturistguide.se och Johan Tell för bidrag till ­boken, Lottie Knutson och Marie Malmros för att vi har fått använda några av Fritidsresors bilder samt för att ni så vänligt svarat på alla mina frågor som berör ­charter­branschen, Sanna för formen, Unni för illustration, Petra Weiss, Malin Bolte och Magnus Falkehed för bilder. Sist men inte minst vill jag tacka Anders och Pascal för att ni är så bra reskamrater.

www.icabokforlag.se © 2011 Katarina Markiewicz och Ica Bokförlag, Forma Books AB Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc. Forma Books AB är ett dotterbolag till Forma Publishing Group som är miljöcertifierat enligt SS-EN ISO 14001. Omslagsfoto: Stellan Herner Fotografier: se s. 144 Teckningar: Unni Zetterling Granskning: se respektive avsnitt Grafisk form: Susanna Sehtfors Holmquist Layout och original: Linda Eriksson Redaktör: Malena Bergroth Repro: Done Tryck: Grafiche Flaminia, Italien 2011 ISBN 978-91-534-3645-4


Innehåll

Mitt resliv ................................................................................................................... 4 En resa blir till – från planering till färdig resa ......................... 9 resåldrar & tips som underlättar familjeresan .............................. 13 Olika färdsätt – flyg, bil, tåg eller färja? .......................................... 21 Boendeformer ............................................................................................................ 41 Så packar du bäst ................................................................................................... 57 Tryggare resa .......................................................................................................... 61 Sol, snö, storstad, kultur eller äventyr ...................................................... 75 Personliga val ....................................................................................................... 83 Res miljövänligt ..................................................................................................... 91 All världens mat ..................................................................................................... 95 Res som ett proffs ................................................................................................... 99 Turistbyråtips ............................................................................................................. 117 Fotografier ................................................................................................................... 1 44


Mitt resliv jag vet att jag är privilegierad, för jag har rest så länge jag kan minnas. Och jag älskar det! Resandet i mitt liv har styrts av tre faktorer: min ålder, min livssituation och min ekonomi. När jag var liten reste jag med mina föräldrar på klassiska chartersemestrar, våra favorit­ resmål var Rimini och Riccione vid Adriatiska havet (läs mer om charterresor på s. 25). Som tonåring fortsatte jag att resa. Då betydde kompisarna allt och jag fick ofta ha med mig en vän på resan. Min tonårstid präglades av sommarsemestrar i Riccione med färg­ glada glassbarer och mörkögda italienare vars påflugenhet vi klagade över men innerst inne blev ganska smickrade av (läs mer om tonårsresor på s. 17 och 18). Gymnasietiden fortsatte med skidresor till Sälen och Alperna, språkresor till England och Frankrike. Sedan började jag på universitetet och skulle bli ”seriös”. Jag och min kompis skaffade en gammal reseguide (Baedeker) på ett antikvariat och begav oss på en lång tågluff genom Europa. Vårt mål var Florens där vi slaviskt följde Baedekerguidens anvisningar precis som de gjorde i Merchant Ivorys ljuvliga film A room with a view. Vi hittade t.o.m. ett litet jättebilligt vandrarhem med enorma fönster som vette rakt mot Santa Croce-kyrkan. Det fick oss att tjuta av glädje. (Läs mer om budgetresor på s. 84.) Utlandet gav mersmak men plånboken blev tunnare och resorna fick anpassas efter det. Jag och mitt ex drog ut på långa resor i Europa i en gammal folkabuss. Boendet kostade knappt någonting då vi bodde i bilen eller i tält och hade spritkök med oss (läs om famil­ jen Hägglunds biläventyr på s. 86–89). När jag många år senare blev gravid blev jag först jublande glad, sedan kom en obehaglig känsla jag knappt vågade berätta om för någon. Hjälp! Vad kommer nu att hända med min passion i livet? Inte kan man resa med ett litet barn? Jag sa ingenting, det skulle ju låta så vansinnigt egoistiskt. Men en väninna hjälpte mig att se saker ur en annan synvinkel. Mitt barn skulle bli ett riktigt globetrotterbarn! Han skulle bli vidsynt, empatisk och acceptera andra människor oavsett hudfärg, nationalitet eller religion. Han skulle förstå att han var privilegierad och att inte alla barn växer upp med guldsked i mun. Dessutom skulle han bli

4


språkkunnig. Yes! Jag skulle få en fredsmäklare som skulle tacka sin mor för alla omöjliga resor hon släpat iväg honom på. Vår första resa gick till Paris då min son Pascal var 6 månader. När han var 10 månader hyrde vi ett underbart stenhus i Provence med egen pool och stor trädgård – i tre månader. Kostnaderna blev inte större än hemma, eftersom det var lågsäsong (läs mer om att hyra hus utomlands på s. 42 och om time-out på s. 54). Sedan dess har det blivit många fler resor. Allt i livet har sin tid. Så även resandet med barn. Under några år måste man kanske barnanpassa resorna, men den tiden är ju så otroligt kort i ett längre perspektiv. Och ibland, vågar jag påstå, drar den medvetna barnanpassningen ner hela familjens tempo, vilket ju inte är en nackdel för en stressad småbarnsfamilj. Tvärtom. Ett sista ord på vägen: Passa på att göra resan till något mer än en ”vanlig” semester. Våga er ut från hotellets trygga väggar och se livet bortom turiststråken. Resor ger minnen och kunskaper för livet eller som kyrkofadern Augustinus så klokt konstaterade: ”Världen är som en bok och den som stannar hemma kommer aldrig längre än till den första sidan.” Bon voyage! Katarina Markiewicz

Från vänster: Riccione på 70-talet med pappa, farmor och styvfarfar, Pascals första resa och Koh Haa i Thailand med familjen.

5


En resa blir till –från planering till färdig resa Planering Människor är olika, även när det handlar om resbeteendet. En del av oss älskar att pla­ nera resor långt i förväg, andra kör utan planering, utan bokat boende, transporter eller liknande, de tar dagen som den kommer helt enkelt. Sedan finns det ytterligare en kate­ gori (och dit hör jag). Vi som en gång (läs: innan vi fick barn) var spontana och ordnade hela resan själva. Men som efter att vi blivit föräldrar fått dämpa vår äventyrslusta rejält, då vi upptäckt att vår nya lilla reskamrat kanske inte alls uppskattar vår spontanitet på samma sätt som vi gör. Så därför är de flesta av min familjs gemensamma resor numera mycket välplane­ rade. Spontan och äventyrslysten är jag då jag reser ensam, med min man eller med en ­väninna. Men som sagt, alla är vi olika och det bästa sättet att veta vad som passar just din familj är att ni provar er fram.

Familjeråd Är barnen lite större bör de få vara med och bestämma resmål. Kalla till ett familjeråd. Om ni har olika önskningar – kompromissa! Välj en kombinerad semester, t.ex. sol och bad ena veckan, shopping och kultur andra veckan. Ett annat tips är att familjen gör en semester-önskelista där var och en i familjen skriver sina önskemål. Diskutera dem och planera därefter när ni ska göra vad.

Sök inspiration och information Sök inspiration och information på nätet, i resekataloger och i tidningar. Läs reserepor­ tage, resebloggar, prata med vänner. Bestäm färdsättet. Jämför priser mellan olika bolag, mellan charter och reguljärflyg,

<

9


­ ellan att boka hotell på egen hand eller via en arrangör. En vanlig missuppfattning är att m det alltid är billigast att boka boende på egen hand. Det stämmer inte alltid. Tvärtom kan det vara billigare att boka via en arrangör då de kan ha speciella avtal med hotellet i fråga.

Boka resan Är resmålet populärt? Boka så tidigt som möjligt. Tänk på att charterarrangörerna ofta erbjuder billigare biljetter och fler rabatter ju tidigare man bokar, samma sak gäller de stora färjebolagen. En sista-minuten-resa kan (om man har tur) bli ett lyckokast men också en besvikelse. Är ni en flerbarnsfamilj och vill vara på den säkra sidan, boka i god tid. Och glöm inte att kolla vilket reseskydd ni har (se s. 61) samt vilka vaccinationer som krävs (se s. 64).

Läs, smaka och lyssna Nu när resan är bokad och klar återstår bara det roliga. En semester kan bli så mycket mer än bara en ”vanlig” semester. Läs på om resmålet i böcker, i tidningar, på nätet… Kanske finns det någon barnbok som handlar om just ert resmål? Prata med barnen och berätta om landet. Vilket språk pratar man där? Hur ser flaggan ut? Vilka kända sevärdheter/byggnader kommer ni att få se? Smaka på landets mat. Om ni t.ex. ska till Italien kan ni gå på en italiensk restaurang, eller varför inte laga en italiensk middag tillsammans en kväll? Lyssna på landets musik. Ju mer annorlunda och långväga resmål, desto större kulturchock kan det bli för barnen. De kanske kommer i kontakt med fattigdom på ett sätt de aldrig gjort tidigare. Då är det viktigt att någon vuxen finns där och förklarar. Det kan vara svårt, men samtidigt är det oerhört viktigt att barnen får upptäcka att folk världen över lever under olika förutsättningar. Det ger vidgade vyer och en kunskap och ödmjukhet som knappast kan vara till någon nackdel senare i livet. Favorittavernan på Cypern.

10


Några veckor före avresa Passet Kolla att era pass är giltiga åtminstone sex månader efter hemresedagen. Alla barn behöver pass vid utlandsresa, även spädbarn. Alla som ansöker om pass, måste komma personligen till passexpeditionen. Tänk på att ”Blankett för vårdnadshavares medgivande” måste vara ifylld av samtliga vårdnadshavare. Blankett finns att hämta på hemsidan: www.polisen.se Visum En del länder kräver visum. Ta kontakt med landets ambassad. Vaccinering Behöver barnen vaccineras före resan? Hör med BVC eller skolsköterskan, ring en ­vaccinationscentral eller titta på nätet: www.vaccinationsguiden.se (men tänk på att internet­ sajter inte alltid är uppdaterade med den senaste informationen om sjukdomsutbrott i olika länder). Mer om vaccinationer, s. 64. Försäkringar I de flesta hemförsäkringar ingår ett reseskydd som täcker 45 dygn (reseförsäkring brukar

också ingå om man betalar resan med vissa kort). Men kolla för säkerhets skull upp med ditt försäkringsbolag vad som exakt ingår i hemförsäkringen. Ibland kan det vara klokt att komplettera med en reseförsäkring. Läs mer om försäkringar på s. 61. EU-kortet Glöm inte att beställa det Europeiska Försäkringskortet om ni ska resa inom EU-land. Kortet är gratis, personligt och ger dig rätt till sjukvård i andra EU-länder. Beställ via www.forsakringskassan.se. Vad finns på resmålet? Ta reda på om boendet har barnsäng, skötbord, mikro, vattenkokare? Glöm inte att boka en babyvagga på flyget om du flyger med ett spädbarn. Några dagar före avresa Packa i god tid så att du slipper stressa på avresedagen. Ett packtips är att lägga familjens kläder i olika tyg- eller plastpåsar där man snabbt ser vilken påse som tillhör vem (ta påsar i olika färger eller skriv namn på dem). Sedan packar du

ner påsarna i olika väskor. På så sätt blir aldrig någon helt utan kläder om en av väskorna skulle komma bort. Väl framme kan man använda påsarna till att lägga smutstvätt i. Påminn barnen om resan, berätta på nytt vart ni ska. Avresedagen Ge er av i god tid eftersom det ofta tar längre tid att transportera sig med barn än när man reser på egen hand. Försök hålla barnen vakna på väg till flygplatsen och på flygplatsen. Då är chansen att de ska sova på planet större. Det ger dig tid att varva ner under själva resan. Om ditt barn är lite förkylt är det bra att ge det nässpray före flygningen. På apoteket kan man köpa nässpray för olika åldrar. Om du fortfarande ammar så se till att göra det vid start och landning. Om du inte ammar, ge barnet något att dricka så jämnas trycket i öronen ut.

11


Så packar du bäst

1

Packa i god tid före avresan. Ju tidigare du sätter igång desto mindre stressigt blir det.

3 5

6

Packa kläder åt alla i varje väska. Då har alla någonting att sätta på sig om en väska skulle bli försenad. Kläderna lägger du i namnmärkta plastpåsar alternativt påsar som har olika färger (för att snabbt hitta vems kläder som ligger var). Senare kan påsarna användas till smutsvätt.

2 4

Låt barnen få packa sitt eget handbagage (lekväska) med favoritleksaker, böcker, serietidningar, Ipod, Nintendo… Ge dem sedan ansvaret att själva få bära sina små väskor. Då får de så småningom rutin inför kommande resor.

Packa ombyten i handbagaget i genomskinliga plastpåsar (så att du snabbt kan se vems kläder som ligger i respektive påse).

Packa billiga, enkla och lätta leksaker så att det inte gör något om de försvinner. Släpa inte med dig en massa blöjor och burkmat i onödan. De flesta stora märken finns att köpa utomlands. Däremot är välling svårt att få tag på.

fler packtips på nästa uppslag

<

57


53 packtips Här kommer tips på saker som kan vara bra att packa ner beroende på barnets ålder. Tänk på att om du glömmer något är det ingen katastrof – det mesta går faktiskt att köpa utomlands! Till själva resan: 1. Ta med fler ombyten än du tror går åt (även till dig själv), då olyckan lätt kan vara framme när man reser med småbarn. 2. Ta med strumpor (gärna med halkskydd) till de minsta barnen att ha på sig under flygresan. 3. En rulle fryspåsar eller avfallspåsar att lägga blöjor i eller om någon mår illa.

4. Nappflaska eller pipmugg. Under själva resan kan man lägga vällingpulvret i flaskan, sedan är det bara att fylla på med vatten. Ett alternativ är att ta med sig några färdigblandade vällingtetra (tungt men praktiskt om man bilar). 5. Dricka till barnet om man flyger för att motverka öronvärk. Lite större barn kan tugga sockerfritt tug�gummi. 6. Smörgåsrån, majskrokar, riskakor, minimorötter, kex, russin… 7. Skedar. 8. Extra blöjor till resan. 9. Våtservetter. 10. Smidig liten skötväska med skötbädd där man kan förvara några våtservetter och extra blöjor. 11. Napphållare så att du slipper leta napp hela tiden. 12. Haklapp.

Playmobil drar till sig nya lekkamrater.

58

13. Barnets gosedjur, väl märkt med namn och

telefonnummer. Om det inte finns en synlig etikett att skriva på kan man ta en bagagelapp eller sätta ett infoband runt halsen eller armen på gosedjuret. Packa absolut inte ner gosedjuret i resväskan, katastrof om ni flyger och väskan skulle komma bort. 14. Sarong. Inget annat klädesplagg är lika användbart. Förutom att vara ett skönt klädesplagg kan ­sarongen tjäna som filt, haklapp, solskydd över barnvagnen, huvudbonad, handduk … 15. Barnvagnen kan vara bökig att ta med, men på plats är den ovärderlig. Om man är ute och äter kan barnet somna i den. Skaffa en smidig resesulky med liggläge. 16. Skyddsväska till barn­ vagnen. Till exempel Sunshine Kids har en smidig skyddsbag (men det finns även andra märken).


För en roligare resa: 17. Lekväska med favoritleksaker som barnet packat själv. 18. Sagor eller musik som barnet kan lyssna på i Ipod eller bärbar cd-spelare. 19. Bärbar dvd-spelare med filmer (en del flygbolag hyr ut dvd-spelare och filmer). 20. Nintendo eller liknande.

32. Termos.

46. Badskor.

33. Flaskdiskborste om du flaskmatar.

47. Bebisbadbyxor (mot bajs i poolen).

34. Barnmatsburkar om barnet är allergiskt eller bara gillar en speciell sort (burkarna kan packas in i bubbelplast).

48. Märkband (infoband) eller id-brickor på skorna (Kid Tagz) om barnet skulle komma bort.

35. Små plastburkar. 36. Extra nappar.

21. Böcker, serietidningar, pysselböcker, pixiböcker, ­målarbok eller t.ex. rittavlan Etch a Sketch från Mattel (finns i reseformat).

37. Barnstol, till exempel resvänliga Sack n’ Seat som förvaras i en liten påse och förvandlas till en barnstol på några sekunder (det finns även andra märken).

22. Kritor, block, barnsax, tejprulle, ark med klistermärken…

38. Resesäng (om det inte finns på plats).

Att ha på plats: 25. Gröt- och/eller vällingpulver.

40. Myggnät till både ­vagnen och resesängen.

26. Klämmor till olika förpackningar.

50. Reseapotek se s. 66. 51. Badleksaker (finns ofta att köpa på plats). 52. Fiaspel, kinaschack … 53. För lite äldre barn (p.g.a. smådelar) är en Playmobil Micro-låda med magnetiska gubbar en perfekt leksak att ta med vid t.ex. utdragna restaurangbesök.

39. Solskydd till vagnen.

41. Bärsele/bärsjal eller bärstol för lite större barn. 42. Eventuellt babyskydd, bilbarnstol eller bilkudde (om du inte hyr på plats).

28. Potatisskalare (att skala frukt med).

43. Eventuellt solskyddstält att slå upp på stranden.

29. Vitlökspress för att göra puréer.

44. Solskyddskläder och solskyddsmedel.

30. Haklapp i plast.

45. Flytväst (om det finns möjlighet att ni beger er ut till havs).

C

27. Doseringsmått för gröt och välling.

31. Tallrik med lock.

49. Babymonitor.

Lek-a väsk 59


Sol, snö, storstad, kultur eller äventyr

sol, snö, storstad, kultur eller äventyrssemester? Kan man åka på alla slags semestrar med barn? Att en solsemester passar små barn bäst och är enklast att genomföra är ganska givet. Semester till fjällen fungerar också alldeles utmärkt och speciellt med barn från cirka 3 års ålder då de kan börja i skidlekis. Storstad, kultur och äventyr är kanske ingen höjda­ re för de allra minsta. Å andra sidan är min erfarenhet att det faktiskt går att genomföra många typer av resor bara man planerar resans upplägg med utgångspunkt från att man just reser med barn. Låt mig ge ett exempel. När vår son var fem år reste vi till Kambodja bl.a. för att se Siem Reaps fantastiska tempelområde. Jag oroade mig länge för hur det skulle gå. Men det gick utmärkt tack vare en resvan kollegas råd. Hon tipsade om att dela upp dagarna så att man tog tempelbesöken halva dagen och softade vid hotellpoolen andra halvan. Sagt och gjort, vi såg till att boka ett bra hotell med en fin poolanläggning utanför Siem Reap. På förmiddagarna åkte vi på ”tempelspaning”, på eftermiddagarna var det poolbad som gällde. Inför varje förmiddag packade vi ner kritor och block så att sonen kunde rita av det tempel vi besökte (han älskar att rita och måla). Vi ritade också upp en skattkarta, för tänk om vi skulle hitta den gömda skatten… Upplägget var kanon och sonen tyckte att det var riktigt spännande med påhittade skattjakter i äkta Indiana Jones-miljö. Här fanns nämligen träd vars rötter såg ut som långa krokiga häxfingrar, trånga tempelgångar att springa i och gamla tempelbyggnader han kunde klättra uppför. Vår kambodjanska guide sa att han aldrig hade träffat en mer intresserad femåring. Han skulle bara vetat om alla förberedelser och gömda skatter vi hade berättat om.

<

75


Barn på solsemester Sommar, sol och bad är underbart, men tänk på att skydda barnens hud från solens skadliga strålar eftersom deras hud är tunnare än vår. Spädbarn bör överhuvudtaget inte vistas i direkt solljus. Låt bebisen vistas inomhus eller ställ barnvagnen i skuggan och ha ett parasoll över, se bara till att det inte blir för varmt i vagnen. Tänk på att även i skuggan kan man utsättas för upp till 50 procent av UV-strålningen. Då är kläder det bästa solskyddsmedlet. Speciella solskyddskläder brukar vara effektiva och har oftast solskyddsfaktor (spf)

76

50+. De finns i en mängd olika märken, modeller och färger, hela eller tvådelade, långärmade eller kortärmade. Använd även en solhatt eller keps, gärna med nackskydd, och solsäkra vattenskor samt solglasögon. Solskyddskläder passar också bra för barn som inte gillar att bli insmorda. Men en del barn gillar inte solskyddskläder utan tycker att de är varma och kliar när man blir svettig, då kan man smörja in barnen med ett vattenfast solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor. För riktigt små barn kan soltält som man sätter upp

på stranden vara ett bra alternativ. Det kan man köpa på de flesta större turistmål. Solkräm En solkräm innehåller ­antingen kemiska eller fysikaliska filter och ibland en blandning av båda. Är barnet under två år är fysikaliska solskyddsmedel att föredra eftersom krämen lägger sig som en reflekterande skyddshinna ovanpå huden istället för att absorberas av den. En annan fördel är att man kan se var man har smörjt och var man har missat.


Tänk på följande: Solen tar mer vid havet för att vatten reflekterar. Vid blåst är det svårt att känna hur stark solen är. Solen tar även i skuggan! Blöta kläder skyddar sämre än torra. Solens strålar är som starkast mitt på dagen, mellan klockan 10 och 15, försök att hålla barnen i skuggan då så mycket som möjligt. Om barnen bär vanliga kläder som enda solskydd bör man tänka på att skyddet varierar mellan olika plagg, beroende på hur tätt vävt tyget är. Det är enkelt att kontrollera, håll bara upp plagget mot ljuset. Strilar ljuset genom tyget är skyddet dåligt, exempelvis skyddar tunna vita linnebyxor betydligt sämre än jeans.

» » »» »

Fem strandlekar 1. S  amla snäckor och fina stenar som man sedan kan ta med sig hem i en liten minnesask eller göra en fin ­minnestavla av. 2. Kasta badboll, frisbee, spela badminton eller strandtennis. 3. Vem bygger det finaste sandslottet? 4. Vem gräver det djupaste hålet på tre minuter? 5. Rita en slingrande bil- eller flygplansbana i sanden och lek att ni är bilar eller flygplan som tävlar mot varandra.

»

* Texten om solskydd är granskad av Tor Lindberg, barnläkare och professor emeritus. simskola De flesta barn älskar att bada och därför brukar solsemestrar vara extra populära hos barnfamiljerna. Småbarn brukar föredra bassängbad framför havsbad. Näst efter ett bra boende är stora fina

poolanläggningar det som barnfamiljer värderar högst enligt charterarrangören Fritidsresor. Det är också en av anledningarna till att de börjat med simskola med ”Lär-dig-simma-garanti” på några av sina Blue Villageanläggningar. Barnklubbar Barnklubbar är en annan aktivitet som de flesta barn gillar. Charterarrangörernas barnklubbar är till för barn från 3 års ålder. De brukar vara indelade i två grupper: 3–6 år och 7–12 år. I 11- och 12-årsåldern är det inte ovanligt att barnen inte längre vill vara med i klubbarna utan kanske tycker att de är lite för barnsliga. Ett tips kan därför vara att leta

efter boende på hotell som ligger i anslutning till t.ex. äventyrsbad, nöjesparker eller spännande djurparker.

<

77


Barn på skidsemestern En skidsemester med barn kräver en hel del förberedelser och planering. För småbarn är det bäst att hyra utrustning då de växer ur sina pjäxor och skidor ganska snabbt. Packningen är också ett kapitel för sig. Minst en ­rejäl vattenavvisande vinteroverall behövs. Helst med muddar på ärmarna och snölås eller snoddar under fötterna. Till lite äldre barn kan det vara praktiskt med tvådelade skidkläder, jacka och hängselbyxor. Tum­ vantarna bör vara i vatten­ avvisande material med långa skaft. En rånarluva är svalare och bättre under hjälmen än en mössa. Satsa på ett bra underställ som transporterar bort fukten. Kör lager på lager-principen. Sätt inte på barnet halsdukar eller annat löst hängande som kan fastna i liften. En skidresa för en hel familj kan bli ganska dyr. Ett tips är därför att inte åka under skolloven då resorna är som dyrast. Ett annat tips om man vill spara pengar är att åka tillsammans med en annan familj, då kan ni dela på kostnaderna om ni hyr en

78

större stuga, dess­utom kan ni turas om att passa barnen. Fler tips: Ett boende nära backen gör vistelsen mycket enklare, då ni slipper kånka på ut­ rustning fram och tillbaka. Det finns mycket att göra för barn i svenska fjällen. De flesta skidorter har sina egna barnklubbar, upp­ levelsebad och mycket annat som kan roa de små efter skidåkningen.

» »

Första gången på skidor Med riktigt små barn kan man åka på tur med skidpulka. När barnet fyllt två kan man börja med längdåkning som ger skidvana och övar upp balansen. När barnet fyllt 3 år kan de börja att lära

sig grunderna i utförsåkning. De flesta skidlekis börjar vid 3-årsåldern. Vissa barn klarar av att vara utan sina föräldrar i skidskolan direkt, för andra tar det längre tid. Det är individuellt. Det brukar vara värst i början, men efter några dagar när man har lärt känna sin lärare och de andra barnen, lossnar det oftast. På slutet av en veckokurs brukar de flesta barn ha lärt sig hantera knappliften samt ploga och bromsa, några har också lärt sig att svänga. Den sista skidskoledagen kommer det som alla barn väntat på – det åtråvärda skidskolediplomet!

Fem snölekar 1. Vem bygger den finaste snögubben? 2. Bygg en glimmande islykta. 3. Vem gör den finaste snöängeln? 4. Bygg en igloo. 5. Rita en slingrande bil- eller flygplansbana i snön och lek att ni är bilar eller flygplan som tävlar mot varandra.

<


I S채len har barnen roligt fr책n morgon till kv채ll.


Barn i storstad Visst funkar storstäder med barn, men återigen handlar det om bra planering och kunskap om staden man besöker. Ta reda på var grönområdena ligger, finns det en djurpark, ett nöjesfält, ett barnmuseum osv.? Själv älskar jag staden med dess puls och allt som ingår i en citysemester. Därför är jag glad över det speciella upplägg som jag och min familj har kommit på. De senaste sju åren har jag och en väninna mött våren i Paris med shopping, kultur, krogliv samt vår, numera obligatoriska, tvagnings- och njutardag på hamam i Paris moské. Våra Parisdagar är hysteriskt roliga. Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen och kommer inte tillbaka förr­ än sent på kvällen, cirka 30 000 steg senare (ja, sist hade vi stegmätare på oss). Efter tre till fyra dagar åker väninnan hem och ”byter plats” med min make och son som även de får njuta av Paris, fast på sitt sätt. För maken och sonen vill också besöka Paris fast ingen av dem gillar shopping något vidare. Vi promenerar i parker,

tar långa luncher på uteserveringar, besöker djurparker, hyr roddbåt i Bois de Vincennes, åker karusell nedanför Sacre Coeur samt leker i sonens favoritlekpark i Luxembourgträdgården. Ingen hets, ingen stress, all shopping avklarad. En storstadssemester som alla gillar. För de flesta städer har så mycket mer än bara shopping och trafik. Det gäller bara att veta var man hittar de små oaserna. Tänk på följande då ni beSöker storstäder med småbarn: Läs på, sök på nätet och kontakta landets turistinformation. Ta reda på var grönområdena och de barnvänliga attraktionerna finns, och märk ut dem på en karta. De flesta turistbyråer har speciella broschyrer om barnvänliga platser. Sök efter resehandböcker som handlar om barnfamiljens Paris, New York, London, Rom… Berätta för barnet om staden ni ska besöka, vilket språk man talar, vilka spännande byggnader som finns där, hur flaggan ser ut, vad man äter för slags mat…

»

»

»

Åk en ”barnvänlig säsong”, dvs. när uteserveringarna har dykt upp. Allt blir så mycket enklare då, speciellt om man reser med småbarn i barnvagn. Nästan varje storstad gör sig bäst till fots. Skippa tunnelbanan och promenera istället. Och om man tar Paris som exempel är metron nästan omöjlig för barnvagns­ burna då rulltrappor och hissar knappt finns. Då är det bättre att använda bussnätet. Ta med en lättmanövrerad, ihopfällbar paraplyvagn. Ju mindre barnvagn desto smidigare att ta sig fram. Bärsele eller bärsjal är praktiskt att ta med då man besöker storstäder. Fina skötrum hittar man på de flesta varuhus och shoppinggallerior. Där brukar det också vara smidigt att äta eftersom matställena oftast är av större modell så att barnvagnar får plats. Ha alltid med en liten ryggsäck eller väska med barnets favoritleksaker.

»

» » »

81


Resor med barn Katarina Markiewicz

Upplev världen tillsammans med barnen!

DEN HÄR BOKEN vänder sig både till nybörjare och resvana föräldrar. Här kommer mängder av användbar information och förhoppningsvis massor med ny inspiration!

Barn ser på världen med andra ögon än vuxna och att resa tillsammans med barn kan vara otroligt berikande. Samtidigt finns det många praktiska saker att tänka på för att resan ska bli smidig och avkopplande. Här får både nybörjare och resvana veta mer om olika färdsätt, barnvänliga resmål och fiffiga reseprylar. Försäkringar och vaccinationer får en grundlig genomgång, liksom olika boendeformer. Alla som vill resa med sina barn – från bebisar till tonåringar – kan ta del av reseproffsens smarta tips och resvana familjers personliga berättelser!

flik

Så fixar du familjesemestern

Isabel 6 år: Vi hyrde kaniner och jag fick ta hand om en kanin som hette Fluffis. Bianca 10 år: När jag och mamma hyrde häst i Toscana i somras. Det var jättefint att rida där.

Pascal 7 år: Den jättestora poolen i Thailand där man kunde simma ända fram till barnklubben.

FOTO STELLAN HERNER

Katarina Markiewicz är journalist och har i många år arbetat som reseredaktör på en föräldratidning. Hon har rest i flera världsdelar, bott utomlands och testat allt från lågbudgetresor med camping och vandrarhem till lyxhotell i exotiska miljöer och storstäder. Katarina har tidigare givit ut två reseböcker och en föräldrabok. Hon är även mamma till Pascal.

Resor meD Barn

VAD ÄR DITT BÄSTA SEMESTERMINNE?

ISBN 978-91-534-3645-4

www.icabokforlag.se

3645_Omslag_Resor_med_barn_DONE.indd 1

Katarina Markiewicz

2011-03-07 15.28

9789153436454  

Så fixar du familjesemestern Katarina Markiewicz Så fixar du familjesemestern Katarina Markiewicz

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you