Page 1

Molnet 3 Elevpaket (Bok + digital produkt)

Hippas Eriksson

| Molnet 3 Hippas Eriksson


Molnet 3 Elevpaket (Bok + digital produkt) Molnet 3 är ett elevpaket som består två delar. ELEVBOK I elevboken finns texter för den gemensamma läsningen och starten för det individuella skrivandet. DIGITAL DEL Den digitala delen har hela bokens text inläst med textföljning. Dessutom finns det en mängd övningar som tränar lässtrategier som att läsa en bild, sökläsning och läsning mellan raderna, ord och uttryck, samt språklära och stavning.

Här kan du provläsa elevpaketets samtliga delar


Hippas Eriksson


Innehåll Välkommen till Molnet s 4 1 Välkommen tillbaka-kaka s 6 2 Tankar inför trean s 10 3 Beskriv vad du känner s 14 4 Ordning bland orden s 18 5 Babbel på bibblan s 22 6 Hokus pokus filiokus s 26 7 Sallys superidé s 30 8 Humla, hund eller hamster? s 34 9 Kafébesök s 38 10 Fakta om fabler s 42 11 När? Var? Hur? s 46 12 Spår i snön s 50 13 Gratis på födelsedagen s 54

2


14 Bra eller blä? s 58 15 Mystiska meddelanden s 62 16 Klok och kissnödig s 66 17 Kropp och knopp s 70 18 Vilken känsla! s 74 19 Gör si! Gör så! s 78 20 Uppskattade uppfinningar s 82 21 Matnyttiga miljötips s 86 22 Story utan slut s 90 23 Förr och nu s 94 24 Fram och bak, bak och fram s 98 Skriva en berättande text, kolla texten och ge/få respons s 104 Skriva en faktatext, kolla texten och ge/få respons s 108

Den här symbolen leder till digitala övningar.

3


Välkommen till Molnet – Hej på dig! Jag heter Teo. I trean vill jag lära mig mer om människokroppen. Vad vill du lära dig mer om?

– Hej! Hektor här. Jag älskar att röra på mig och gillar inte att sitta still. Jag gillar olika slags sporter och drama. När man spelar teater får man använda hela kroppen. Vad tycker du om sport och drama?

– Tjenixen! Jag heter Sally. Jag gillar när man får lösa problem och tänka efter lite. Jag gillar att spela kluriga spel också. Vilka spel är dina favoriter?

– Tja! Jag heter Axel. Jag tycker om allt som har med färg, form, foto och bild att göra. Jag älskar att skapa. När jag blir vuxen vill jag bli konstnär. Vilket drömyrke har du?

– Hej svejs! Rut heter jag. Jag älskar sång och musik, olika rytmer och ramsor. Jag har ofta en melodi i huvudet, som jag går runt och sjunger på. Vilken låt tänker du på just nu?

4


– Tjing! Jag heter Jamilla. Jag älskar alla slags djur och att vara i naturen. Just nu drömmer jag om att få se en björn i verkligheten. Vilket djur skulle du vilja se på riktigt?

– Hejsan! Mitt namn är Valter. Jag gillar att läsa olika slags böcker. I somras läste jag en spännande bok med spökhistorier. Vilka slags böcker tycker du om?

– Hej kompis! Mitt namn är Marta. Jag älskar att vara med kompisar och att träffa nya människor. Jag skulle beskriva mig själv som glad, envis och nyfiken. Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?

– Hallå där! Jag heter Gita och jag är lärare i klassen. Vi har arbetat tillsammans i två år nu. Vi är olika som personer och därför kompletterar vi varandra väldigt bra. Vad är du extra bra på?

– Morsning korsning! Manne Fransson heter jag. Jag är fritidspedagog. Jag träffar eleverna både i klassrummet, på rasterna och på fritids. Jag älskar verkligen mitt jobb. Vi skojar och skrattar mycket. Att ha roligt tillsammans är viktigt. Vad tycker du är roligt?

5


1 Välkommen-tillbaka-kaka Samtala om text och bild.

– Välkomna tillbaka till Molnet allihop! Gita och Manne står längst fram i klassrummet. De ler mot klassen. Det står en stor, vit kartong framför dem. Alla undrar vad som finns i den. Det är första dagen efter sommarlovet. Nu börjar barnen i trean. Det känns jättespännande och ovant. Det är upprop och Gita läser upp barnens namn, ett i taget. När man hör sitt namn ska man säga ja. När alla namn är upplästa pratar de om hur sommaren har varit. – Vad är det där? Hektor kan inte hålla sig längre. Han pekar mot kartongen. – Det här? Det är en kartong. Gita ser lurig ut. Manne står bredvid och fnissar. – Ja, men vad är det i den? Hektor håller på att spricka av nyfikenhet. – Jo, mina vänner. Det här är en välkommen-tillbaka-kaka. Gita öppnar locket och visar innehållet för klassen. Det blir en spontan applåd. Sen fikar de.

6

Läsa en text med flyt


Arbeta tillsammans Sökläsa 1 Ringa in alla ord som innehåller bokstaven O. 2 Läs alla ord som du har ringat in. 3 Lyssna på hur bokstaven O låter. Låter den O eller Å? 4 Stryk under alla ord där O låter Å. Sammanfatta och reflektera 1 Vad händer först/sen/sist? 2 Vad tror du händer efter att klassen har fikat? Berätta. 3 Vad gjorde du i skolan första dagen efter sommarlovet? Berätta. Läsa mellan raderna Berätta vilka inre bilder du får.

1 Vilken bild får du i huvudet av uttrycket Välkommen tillbaka? 2 Beskriv vad du ser framför dig när du hör ordet upprop. 3 Vilken inre bild får du av meningen Hektor håller på att spricka av nyfikenhet? Arbeta mer med texten.

Svara på frågor om texten 1 Vilken dag är det? _____________________________________________________________________ 2 Vad är det som känns ovant för eleverna? _______________________________________ ______________________________________________________________________________________________

3 Varför tror du att Gita ser lurig ut när hon svarar på Hektors fråga? ______________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________

Använda lässtrategier

7


Kommer du ihåg?

Läsa och skriva en inledning En berättelse börjar med en inledning. Man kan inleda sin berättelse på olika sätt.

1 Börja från början: Det var en gång … eller En dag i somras … 2 Börja med en fråga: Vet du vad jag gjorde en riktigt regnig dag i somras? 3 Börja direkt i handlingen: Jag och mamma sprang till bilen. Det åskade och blixtrade …

Läsa en inledning: Sommarens regnigaste dag Öva på ord.

Alla i klassen skriver om sommarens regnigaste dag. Nu ska du få läsa Valter och Ruts inledningar. På sommarens regnigaste dag var jag hemma hos farmor. Det regnade precis hela dagen. Först var vi inomhus. På förmiddagen låg vi i hennes soffa och läste. Vi hade det jättemysigt. Så föreslog farmor att ... Vilken slags inledning har Valter valt?

1

2

3

Jag och min kompis var hemma. Det var trist att bara vara inne. Då kom min kompis på en superbra idé. Vi tog på oss badkläder och öppnade ytterdörren. Sen ... Vilken slags inledning har Rut valt?

1

8

2

3

Läsa en berättande text


Skriva en inledning: Den regnigaste dagen Skriv en inledning till en berättelse om din regnigaste dag. Fundera på vad som hände. Var var du? Vad gjorde du? Tänk efter hur berättelsen ska börja och skriv en egen inledning. Jag ska skriva en inledning som börjar _______________________________________________ _________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________

Kolla texten 1 Har du funderat på var du var och vad du gjorde den regnigaste dagen?

Ja

2 Valde du vilken typ av inledning du skulle ha?

Ja

När du är klar

3 Öva på att läsa din inledning. 4 Läs din text högt för en kompis. 5 Vilken inledning valde du?

Språklära

Skriva en berättande text

1

2

3

Stavning

9


2 Tankar inför trean Samtala om text och bild.

Klockan är strax efter åtta och Marta gäspar stort. Hon är inte van att gå upp så här tidigt. I vanliga fall brukar Marta älska att diskutera, men just nu lyssnar hon mest. De pratar om vad de ska arbeta med i årskurs tre. Gita skriver upp alla ämnen på tavlan. Där står det redan svenska, matte och engelska. – Bild, säger Axel. Hoppas vi har mycket bild i trean. Kan vi inte göra en film tillsammans? Rut nästan ställer sig upp. Hon ser ivrig ut. – Musik! Rut pratar rakt ut. Jag vet. Vi gör en musikfilm. Vi kan ... – Bra, Rutan. Gita avbryter henne. Men kom ihåg att räcka upp handen. Jamilla var före dig. – Biologi och kemi, säger Jamilla. Det är två av hennes favoritämnen. De kommer på ämne efter ämne. Vissa ämnen har svåra namn, som samhällskunskap och religion. Till slut är hela tavlan fylld av skolämnen.

10

Läsa en text med flyt


Arbeta tillsammans Sökläsa 1 Ringa in alla ord som börjar på bokstaven D. 2 Stryk under alla ord som börjar på bokstaven B. 3 Läs alla ord som du har ringat in och strukit under. Lyssna på hur orden låter. 4 Tänk efter: Hur formar du munnen när du uttalar bokstäverna B och D? Sammanfatta och reflektera 1 Vad händer först/sen/sist? 2 Varför tror du att de skriver upp alla skolämnen? 3 Hur tror du att det kommer att vara att gå i trean? Berätta. Läsa mellan raderna Berätta vilka inre bilder du får.

1 Vilken bild får du i huvudet av meningen Marta gäspar stort? 2 Beskriv vad du ser framför dig när du hör ordet samhällskunskap. 3 Vilken inre bild får du av meningen Vi gör en musikfilm? Arbeta mer med texten.

Svara på frågor om texten 1 Vad är det som Rut glömmer? ______________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________

2 Varför pratar inte Marta så mycket? ______________________________________________ ______________________________________________________________________________________________

3 Vad tror du Gita menar när hon säger Jamilla var före dig? ______________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________

Använda lässtrategier

11


Kommer du ihåg?

Lyssna och berätta Nu ska du få läsa om när två klasskompisar intervjuar varandra om hur de tror att det kommer att vara att gå i trean. Sen ska du få intervjua en klasskompis.

Lyssna: Hur tänker du? Öva på ord.

Marta intervjuar Axel om hans tankar inför att gå i trean. De låtsas att de inte känner varandra. – Vad heter du? – Jag heter Axel. – Vilket är ditt favoritämne i skolan? – Mitt favoritämne är bild. Men jag gillar historia också. – Vad vill du lära dig mer om i trean? – Jag vill läsa mer om hur det var förr i tiden, och gärna gå på museum. – Vad vill du bli bättre på under året? – Jag vill bli bättre på att läsa olika slags böcker. Marta skriver ner svaren och sammanfattar intervjun med Axel. Jag intervjuade Axel. Hans favoritämnen är bild och historia. Han vill gärna gå på museum och lära sig mer om hur det var förr. Under året vill han bli bättre på att läsa olika slags böcker.

12

Lyssna och återberätta


Berätta: Intervjua en klasskompis Arbeta två och två. Låtsas att ni inte känner varandra. 1 Skriv dina frågor. 2 Ställ dina frågor till en kompis. 3 Skriv ner svaren.

1 Fråga: ________________________________________________________________________________ Svar: ____________________________________________________________________________________

2 Fråga: _________________________________________________________________________________ Svar: ____________________________________________________________________________________

3 Fråga: _________________________________________________________________________________ Svar: ____________________________________________________________________________________

4 Skriv en kort text där du sammanfattar intervjun med din kompis. ________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________

Kolla texten 1 Har du börjat varje fråga med stor bokstav? 2 Har du avslutat varje fråga med ett frågetecken?

Ja Ja

När du är klar 3 Öva på att läsa din sammanfattning. 4 Läs sammanfattningen för din kompis.

Språklära

Lyssna och återberätta

Stavning

13


3 Beskriv vad du känner Samtala om text och bild.

Manne berättar att de ska gömma ett föremål bakom ryggen och beskriva det för de andra. Han börjar. – Det här är ett litet brunt föremål. Det finns vanligtvis inuti något som är rödgult. Men inte just nu. Manne undrar om någon vill gissa redan nu. De flesta skakar på huvudet. – Är det något man kan köpa eller är det något från naturen? undrar Marta. – Det är faktiskt både och, svarar Manne. Men man köper det gulröda runt om. Det här föremålet kommer med på köpet. Manne fortsätter att beskriva hur föremålet känns. – Det är runt och hårt och känns skrovligt och lite ojämnt. – Jag vet! Jamilla far upp på knä. Det är en kärna. Kanske från en persika eller nektarin? – Helt rätt. En persikokärna är det. Alla kikar ner i Mannes framsträckta hand.

14

Läsa en text med flyt


Arbeta tillsammans Sökläsa 1 Ringa in alla ord som beskriver hur något är eller ser ut. 2 Läs alla ord som du har ringat in. Tänk efter: Vad kan orden beskriva mer än en kärna? Adjektiv är ord som beskriver hur något är eller ser ut. Sammanfatta och reflektera 1 Vad händer först/sen/sist? 2 Vad trodde du att Manne hade i handen? Berätta. 3 Berätta om ett eget föremål. Beskriv det med tre ord. Läsa mellan raderna Berätta vilka inre bilder du får.

1 Vilken bild får du i huvudet av ordet föremål? 2 Beskriv vad du ser framför dig när du hör ordet kärna. 3 Vilken inre bild får du av meningen Den känns skrovlig och lite ojämn? Arbeta mer med texten.

Svara på frågor om texten 1 Vad går Mannes lek ut på? __________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________

2 Varför visar inte Manne vad han har i handen? ________________________________ ______________________________________________________________________________________________

3 Vad tror du Manne menar med att kärnan kommer med på köpet? ______________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________

Använda lässtrategier

15


Kommer du ihåg?

Läsa och skriva en beskrivande text Nu ska du få läsa en text om hur Axel beskriver ett föremål. Sen ska du få skriva en text om ett föremål.

Läsa en beskrivande text: Axels föremål Öva på ord.

Mitt föremål är grönt och ganska litet. Det är hårt och platt undertill och runt och slätt ovanpå. Det har ett hål på sidan och ett lock som man kan ta av. Man kan stoppa en blyertspenna i hålet och vrida runt. Då blir pennan mycket vassare. Vad är det? __________________________________________________________________________________

Rätt svar: en pennvässare

Rita föremålet

16

Läsa en beskrivande text


Skriva en beskrivande text: Beskriv ett föremål Välj ett föremål. Beskriv hur det ser ut, hur det känns och vad man använder det till. Skriv med fullständiga meningar. Vilken färg har föremålet? _______________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ Vilken form har föremålet? _____________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ Hur känns föremålet? ____________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ Vad man kan använda föremålet till? _________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________

Kolla texten 1 Har du skrivit med fullständiga meningar? 2 Har du beskrivit färg, form och hur ditt föremål känns? 3 Har du berättat vad man kan använda det till?

Ja Ja Ja

När du är klar 4 Öva på att läsa din beskrivning. 5 Läs din text för en kompis.

Språklära

Skriva en beskrivande text

Stavning

17


Studentlitteratur AB Box 141 221 00 LUND Besöksadress: Åkergränden 1 Tfn 046-31 20 00 www.studentlitteratur.se

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Bildkälla sidan 109: shutterstock.com

Kopieringsförbud Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen. Det är ett engångsmaterial och får därför, vid tillämpning av Bonus Copyright Access skolkopieringsavtal, överhuvudtaget inte kopieras för undervisningsändamål. Inte ens enstaka sida får kopieras, dock får enstaka fråga/övning kopieras för prov/skrivning. För information om avtalet hänvisas till utbildningsanordnarens huvudman eller Bonus Copyright Access. Vid utgivning av detta verk som e-bok, är e-boken kopieringsskyddad. Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas av allmän åklagare och dömas till böter eller fängelse i upp till två år samt bli skyldig att erlägga ersättning till upphovsman eller rättsinnehavare.

Studentlitteratur har både digital och traditionell bok-utgivning. Studentlitteraturs trycksaker är miljöanpassade, både när det gäller papper och tryckprocess. Redaktion: Jenny Klang Illustrationer: Maria Borgelöv Grafisk form och omslag: TC Lank

Art.nr 38712 ISBN 978-91-44-11107-0 © Författaren och Studentlitteratur AB 2016 Upplaga 1:1 Printed by Dimograf, Poland 2016


Molnet är ett basläromedel i svenska för årskurserna 2–3, och passar dig som vill arbeta digitalt i svenska. Allt-i-ettboken är utgångspunkten, och i den får man följa Valter, Sally, Marta och de andra barnen i klassen. Elevboken består av 24 avsnitt som innehåller en text för gemensam läsning och en tillhörande samtalsbild, lässtrategier för att bearbeta innehållet i text och bild, skrivande i form av en tydlig modell och utrymme för att skriva en egen text med hjälp av modellen. Boken avslutas med ett avsnitt om att skriva berättande text och faktatext samt att ge och få respons på sin text. Den digitala delen har hela bokens text inläst med textföljning. Dessutom finns det en mängd övningar som tränar lässtrategier som att läsa en bild, sökläsning och läsning mellan raderna, ord och uttryck, samt språklära och stavning.

Art.nr 38712 ISBN 978-91-44-11107-0

www.studentlitteratur.se

9 789144 111070


Digital del Prova paketets digitala del genom att klicka på bilden.

Alla texter inlästa

Övningar med tydlig koppling till kunskapskraven Övningarna ger eleven direkt återkoppling

Profile for Smakprov Media AB

9789144111070  

9789144111070  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded