Page 1

SY! Urban Collection / by Jenny Hellström

P

å sommarloven bär det av till New York för mig och min familj. Där myser vi med släkt och vänner och upphör aldrig att förälska oss i den generösa staden. Jag kunde inte komma på en bättre plats att fotografera den här boken på. Ett kreativitetens mecka fullproppat med inspiration! Boken är fylld med sköna, bekväma plagg som känns som att man just dragit på sig pyjamasen, men ändå ser ut som ett litet party på två fötter. Jag har plockat både gamla godingar från tidigare kollektioner och lagt till nya guldkorn för att skapa en brokig kollektion som passar lika bra hemma i soffan som på ett högljutt cocktailparty. Du får 19 mönster som kan varieras i oändlighet, i storlek XS–XXL. Dessutom är det nu dags för herrarna att börja sy! Och har man en liten rackarunge därhemma är det hood och mjukisbrallor som gäller! För mig är mode något som ska vara lättsamt och roligt. När det blir för allvarligt, då somnar jag. Och vem vill sova när livets fest är som bäst? Street glam is the way baby! Från 19 års ålder och 12 år framåt drev Jenny Hellström modeföretaget med samma namn. Märket blev kult i både Sverige och ytterligare 17 länder. Jenny har tidigare skrivit den uppmärksammade boken Sy! Från hood till skjortklänning (2013).

SY!_one more time_COVER.indd Alla sidor

ISBN 978-91-27-13753-0

9 789127 137530

2013-12-10 17.01


SY! inlaga_1.indd 7


[INNEHร…LL] Fรถrord 9 Glamour 10 Sรถmnad 14 IVY TOP 20 GRACE HOODIE 24 FIONA PANTS 28 EVELYN BLOUSE & DRESS 33 PIPER SKIRT 40 KITTY JACKET 45 OLIVER PANTS DAM 50 STELLA TOP 56 MARY SKIRT 60 TIFFANY TOP & DRESS 64 NORAH TOP & DRESS 69 AUDREY FAKE FUR JACKET 72 HERR 80 OLIVER PANTS HERR 83 JULIAN T-SHIRT 84 DIAMOND BABY HOODIE 86 PEARL BABY BAGGY 90 Storlekar 94 Syskolan 96 Sylexikon 102 Mรถnsterdelar 104 Slutord 106 Tack till 108 Mรถnsterficka 111

SY! inlaga_1.indd 7

2013-12-11 15.15


SY! inlaga_1.indd 8

2013-12-11 15.15


J

ag tittade ner på mina fötter. Må ste erkänna att de såg lite ledsna ut, slitna efter långa envisa promenader längs med New Yor ks hårt asfalterade gator. Asfalt som egentligen mer än något annat liknade ett urbant lapptäcke i grå och svarta toner med grova, bul liga quiltsömmar. Morgonsolen smö g sig in genom de höga fönstren som vätte ner mot en helt vanlig bul lrig morgon på Manhattan. Jag harklade mig lite, okej – kla ckskor? Jag skulle ju ändå träffa en investerare. Kanske bäst att vara på den säkra sidan. De var ju såna där mäktiga män. Ja, och kanske kvinnor … Jag kunde väl inte komma i gympadojor, hur skulle det se ut? En liten tjej från Stockholm, i gympadojor? Sen var jag ju dessutom bara 22. Jag behövd e lite pondus kände jag. Motvilligt började jag trycka ner mina fött er i ett par svarta, begagnade, urlä ckra Yves Saint Laurent. Långsa mt skulle jag nu fyllas av en stark, ja, nästan omänsklig känsla av ma kt. Jag sträckte på mig. Snart så, bar a vänta lite så kommer känslan , tänkte jag och bet ihop. Efter en kvart och inga som hels t tecken på pondus, såg jag mig själv i spegeln och tänkte: Men hallå, vem bryr sig? Jag sparka de av mig de små söta vapnen, och precis när jag var på väg att stop pa foten i ena gympadojan uppenb arade sig den vackraste syn jag sett på länge. Där stod de, som två små varma farmödrar och bjöd in till morgonte: Mina morgontofflor, i ett skimmer av kärlek. Som i trans styrdes mina fötter bort från gym padojorna mot morgontofflorna. De gled i utan minsta motstånd och raskt skuttade jag iväg mot mit t första, riktiga businessmöte i New York City. Vilken lycka!

H

ur fina tillställningar jag än ska gå på har jag aldrig kunnat låta bli att klä mig bekvämt. Det finn s inget värre än när man känner att man står där i ett skal, som inte alls hör ihop med vem man är eller vad man vill säga. Livet är liksom alldeles för kort för att gå omkring och lida. Att få känna sig lite glamourös behöver faktisk t inte stå och falla med att man vill vara bekväm, för all glamour sitt er inte i klacken eller dyra paljett er. Den sitter också i blicken, hål lningen och attityden. Hela poänge n är ju egentligen att glittret ska komma från ögonen. Jag gillar när mode är lättsamt och roligt, en liten förhöjare av den gråskimrande vardagen. Men när mode blir för allvarligt, då somnar jag. Och vem vill sova om man kan vara vaken? Precis som gat orna i New York aldrig sover, vill jag blinka, waila, tuta och skratta mig igenom det skumpiga livet som jag vaknar till varje morgon. Skit i reglerna och bestäm själv. Street glam is the way baby! Och för dig som blev orolig över det där med morgontofflorna, så kan jag förhoppningsvis lugna dig med att de i alla fall var svarta.

9

SY! inlaga_1.indd 9

2013-12-11 15.15


[PIPER SKIRT] Tygåtgång: Storlek M ca 1,15 m på 140 cm bredd. Sömsmån: 2–3 cm för fåll, 2 cm för blixtlås, 1 cm för övrigt. Blixtlås: Plastspiral 4 mm, 15 cm långt. Svårighetsgrad: 2,5 av 5 Mönsterdelar: A. Framstycke x 1 – läggs mot vikt kant B. Bakstycke x 1 – läggs mot vikt kant C. Ok fram x 1 + infordring fram x 1 – läggs mot vikt kant D. Infodring bak x 1

En strikt kontorskjol i marinblått eller kanske galet blommig i tusen färger. Den här kjolen kan man göra både väldigt enkel och klassisk, samtidigt som den kan bli något helt annat med ett skrikigt tyg eller en söt passpoal. Det roliga med passpoaler är att du kan plocka fram olika utseenden i ett och samma tyg beroende på vilken färg eller vilket mönster du väljer på passpoalen. Sätt randigt på blommigt, prickigt på rutigt eller enfärgat på något spännande mönstrat. Du kan även testa att ha oket fram i ett helt annat tyg. Testa med ett rutigt ok, en randig passpoal och blommig kjol i samma toner så blir det svårt att inte titta två gånger. En helt vanlig bomullstwill är perfekt för den här kjolen, men den funkar även bra i till exempel en viskos med lite fall. Tänk bara på att det måste gå att pressa materialet du väljer så att du kan fixera vecken. En underkjol är varmt välkommet att ha under.

Beskrivning 1. Sy insnitten på kjolens bakstycke. Pressa mot MB. 2. Lägg motvecken på framstycket och pressa dem enligt markeringar. Sätt nålar i övre kant för att hålla vecken på plats. 3. Nåla fast den dubbelvikta passpoalen längs med framstyckets övre kant på rätsidan av kjolen (vikta kanten neråt mot kjolen). Här bestämmer du själv hur mycket av passpoalen som ska synas på den färdiga kjolen. 4. Lägg okets nedre kant räta mot räta med framstyckets övre kant. Nu ligger passpoalen mellan oket och framstycket. Sy ihop framstycket, passpoalen och oket. Sicksacka ihop och pressa uppåt. 5. För stabilitet och dekoration kan man här välja att sy en stickning längs med sömkanten på oket (ca 5 mm från sömkanten). 6. Lägg den främre infodringen räta mot räta med den bakre infodringen och sy ihop den högra sidan (din högersida när du har kjolen på dig, tänk på att infodringen ligger med rätsidan in mot kroppen). Pressa. 7. Sicksacka kjolens alla sidor var för sig samt den ihopsydda infodringens nederkant och sidor. 8. Lägg framstycket och bakstycket räta mot räta. Sy ihop sidorna och pressa isär. (Lämna öppet i vänster sida för blixtlås.) 9. Sy i blixtlåset (se Klassiskt blixtlås i Syskolan sidan 96). 10. Lägg infodringen räta mot räta med kjolens övre kant och sy ihop. Vänd rätt och pressa ner infodringen i kjolen. 11. Vik in infodringen längs med blixtlåssömmarna och sy fast för hand. 12. Sy en stickning längs med den övre kanten, ca 5–7 mm från kant. Börja och sluta vid stickningen som går runt blixtlåset. 13. Lägg upp en enkel fåll (se Syskolan sidan 99).

40

SY! inlaga_1.indd 40

2013-12-11 15.20


41

SY! inlaga_1.indd 41

2013-12-11 15.20


[OLIVER PANTS] Tygåtgång: Storlek 4 ca 1,5 m på 140 cm bredd, samt ca 0,35 m foder för fickpåse. Sömsmån: 2 cm för fåll, 1 cm för övrigt. Knappar: 1 knapp i linning, samt ev nitar för ficköppningar. Blixtlås: Metall 4 mm, 1–4= 11 cm, 5=12 cm, 6–7= 13 cm, 8= 14 cm Svårighetsgrad: 5 av 5 Mönsterdelar: A. Vänster framstycke x 1 B. Höger framstycke x 1 C. Bakstycke x 2 D. Ok bak x 2 E. Liten foderficka x 2 F. Stor foderficka x 2 G. Linning x 1 H. Fickinstick x 2 I. Gylfinstick x 1 J. Liten bakficka x 2 K. Stor bakficka x 2 L. Hällor x 5

[Specialmåttlista] Den här byxan har en alldeles egen storleksskala eftersom det är en unisexbyxa. Kolla in din storlek mellan 1–8 (se sidan 95) på dam Oliver eller herr Oliver och rita av från mönsterarket i vanlig ordning. Sköna stretchiga kostymbyxor som hjälper en att låtsas att man har full koll på businessläget medan man i hemlighet njuter av känslan att just ha klivit i sina skönaste pyjamasbyxor. Det här är ursprungligen en herrbyxa som av någon underlig anledning fungerar utmärkt även för damer. Höga klackar gör susen till byxans långa raka ben, men själv gillar jag att hasa omkring i mina skönaste sneakers även till snygga byxor som dessa. Lek med enfärgat, småblommigt eller randigt och toppa med färgglada eller dämpade eleganta skärp. Här rekommenderar jag en mjuk bomull eller ull med stretch i så att byxan verkligen får en chans att följa kroppen i rörelse. Det ska vara bekvämt att vara snygg tycker jag. Använd dock inte ett för tunt material då det lätt tappar formen i ett par byxor som dessa. Du kan även testa en skön denim med stretch. Pressveck är dessutom supersnyggt att lägga till om man gillar det. Vill du kan du absolut testa med ett material utan stretch, det funkar bra det med, men det blir då inte riktigt samma pyjamaskänsla 50

SY! inlaga_1.indd 50

2013-12-11 15.21


51

SY! inlaga_1.indd 51

2013-12-11 15.21


Beskrivning 1. Framfickorna består av 3 delar var: 2 fickpåsar (fodertyg) och 1 fickinstick (yttertyg). Lägg fickinsticket med rätsidan mot dig i den större foderpåsens övre hörn enligt markeringar. Se skiss. Sy fast den med en sicksack längs yttertygets inre kant. Lägg den mindre foderfickan räta mot räta med framstycket och vändsy fickans öppning. Klipp ner sömmen något. Pressa och sy en stickning 7 mm längs med ficköppningen. Sy ihop fickpåsens rundade del. Den kvarstående sträckan som är öppen kan du sy ihop med både en raksöm och en sicksack rakt igenom båda lagren. 2. Lägg okdelarna räta mot räta med byxans bakstycken enligt markeringar. Sy ihop och sicksacka ihop sömsmånen. Pressa sömsmånen uppåt och sy en dekorationsstickning ca 7 mm från kant längs med sömkanten. 3. Fålla bakfickornas öppning med en jeansstickning, vikfåll 1+1 cm, (se Syskolan sidan 98). Vik in övrig sömsmån runt fickorna. Nåla fast fickorna på byxans bakstycken enligt markeringar. Sy på fickorna med jeansstickningar. Börja och avsluta sömmen med en förstärkningstriangel eller ett stopp (se Syskolan sidan 100). 4. Sicksacka byxbenens yttersidor, innersidor och gren var för sig. 5. Nu ska du sy två separata byxben: lägg byxans framstycken räta mot räta med byxans bakstycken och sy ihop yttersömmarna. Pressa isär sömsmånen alternativt pressa sömsmånen mot bak om du vid behov vill sy en förstärkningsstickning längs med sidorna från midjan ner till 1 cm nedanför fickans öppning. Det är en smaksak och lite beroende på tygval. 6. Sy sen ihop innerbenssömmarna enligt markeringar. Bakbenet sträcks något mot frambenet. Pressa isär sömsmånen. 7. Vänd ena benet ut och in medan det andra är rättvänt. Placera sen det rättvända benet ner i det andra. Byxbenen ligger nu räta mot räta. Sy ihop grenen längs hela grensömmen

Grundmodell

Lägg enkelt på pressveck för lite extra elegans.

Fickpåse Fickinstick

52

SY! inlaga_1.indd 52

2013-12-11 15.21


fram till blixtlåsmarkering. Vänd byxan rätt. Pressa isär sömsmånen. 8. Sy i ett jeansblixtlås MF (se Syskolan sidan 97). 9. Klipp och sy 5 hällor 7 cm långa och 1 cm breda (se Syskolan sidan 99). Placera och nåla fast hällorna. 10. Sicksacka den inre linningens nederkant. Lägg linningsdelarna räta mot räta och sy ihop överkant samt kortsidorna. Klipp varsamt ner hörnen. Vänd ut och pressa. 11. Lägg den yttre linningens nederkant räta mot räta med överkanten på byxan (med hällorna emellan) och sy från kortsida till kortsida. Låt hällorna hänga löst tills vidare. Vänd upp linningen och pressa lätt. Nåla fast den inre linningen och låt dess nederkant ligga slätt ner mot byxan. Sömsmånen ska ligga slätt ner i byxan för smidighet och inte vikas upp förutom närmast kortsidorna, så att den inte är i vägen för blixtlåset. Här kan du även låta nederkanten avslutas med en färgglad eller mönstrad piping. 12. Sy jeansstickningar runt hela linningen från framsidan. 13. Sy knapphål. Sy i knapp. 14. Sy fast hällorna, (se Syskolan sidan 99). 15. Lägg upp och fålla byxbenens nederkanter med önskad fåll till önskad längd (se Syskolan sidan 98). Pressa.

Har du mycket svank så att linningen gärna står upp lite mitt bak, så kan du dela linningen MB eller i sidorna på mönstret så att det sedan blir en söm där. Då kan du nypa in eventuellt överflödigt tyg.

53

SY! inlaga_1.indd 53

2013-12-11 15.22


68

SY! inlaga_2.indd 68

2013-12-11 16.06


[NORAH TOP & DRESS] Tygåtgång: Storlek M ca 1,15 m för linnet och ca 1,5 m för klänningen, på 140 cm bredd. Sömsmån: 2–3 cm för fåll, 1 cm för övrigt. Svårighetsgrad: 2,5 av 5 Mönsterdelar: A. Framstycke x 1 – läggs mot vikt kant + Infodring fram x 1 – läggs mot vikt kant B. Bakstycke x 2 + Infodring x 2

Som att gå omkring i ett litet läckert emanstält utan att överhuvudtaget känna sig som en campare. Lyxigt och flygigt eller tungt och sunkigt går lika bra i tygväg. Stretch är inte nödvändigt. Lätta bomullstyger, mjuk viskos eller ullmaterial är varmt välkomna. Supersöt i spets, men se då till att förlänga infodringen så den går hela vägen ner som ett foder. Vid och generös eller ihopdragen i midjan, men fortfarande med en generös vidd som formar sig snällt längs med kroppen. Välj själv om du vill ha ett litet smalt skärp med guldspänne eller brett tygbälte med knyt. Sätt mjuka passpoaler i hals och ärmhål, ha en knappslå mitt fram eller sy fast hemgjorda skumma rosettblommor någonstans längs med ringningen. Lätt att förlänga eller korta, då fortsätter man bara i samma riktning som sidorna redan är och förlänger till önskad längd. Klänningen är superskön i ett enkelt tunt bomullstyg, perfekt att strosa omkring i på leriga sommarängar med gummistövlarna upp till knäna. För kallare dagar funkar en mjuk grå ull, med knasiga grå rosetter i olika band och toner över hela klänningen. Det finns hundratals varianter på denna lilla lättsamma sak oavsett om du vill göra linnet eller klänningen.

69

SY! inlaga_2.indd 69

2013-12-11 16.06


Grundmodell klänning

Beskrivning 1. Sy insnitten på framstycket. Pressa dem neråt. 2. Sicksacka sidsömmarna på fram- och bakstycket. 3. Lägg framstycket räta mot räta med infodringsdelen. Sy ihop halsringningen. Sy ärmhålen. Var noga med att inte dra ut sömmarna när du syr detta. Klipp ner sömsmånen något, dock inte mindre än 3 mm. Vänd fram rätsidan. Nåla ner ringning och ärmhål. Pressa, helst med pressduk så det inte uppstår pressmärken just på dessa ställen. Gör på samma sätt med bakstycket. 4. Nåla ihop infodringarnas sidsömmar räta mot räta – framstycket mot bakstycket – och på samma sätt med yttertyget. Infodringarnas och yttertygets sömmar möts i ärmhålet. Sy nu ihop sidsömmarna från ärmhålet mot nederkanten, först foderdelen sen yttertyget. Var mycket noga med att maskinsömmen möts exakt i ärmhålssömmen. Pressa isär sömsmånen. Vänd klänningen/linnet rätt. 5. Sy nu först en stickning ca 7 mm från kant längs halsringningen. Gör på samma sätt längs ärmhålen. Pressa lätt. Lägg sen de bakre axelbanden räta mot räta med de främre axelbanden. Sy ihop och sicksacka ihop sömsmånen. Pressa sömmen bakåt. Fäst sömsmånen på undersidan med några stygn för hand, för att hålla den på plats. 6. Lägg upp och fålla klänningen/linnet till önskad längd, för hand eller med maskinsöm. 7. Infodringen kantas med en enkel sicksack eller overlocksöm. Grundmodell linne

70

SY! inlaga_2.indd 70

2013-12-11 16.07


71

SY! inlaga_2.indd 71

2013-12-11 16.07


[JULIAN T-SHIRT] Tygåtgång: Storlek M ca 0,95 m på 140 cm bredd. Sömsmån: 2 cm för fåll, 0,5 cm för övrigt. Svårighetsgrad: 2 av 5 Mönsterdelar: A. Framstycke x 1 – läggs mot vikt kant B. Bakstycke x 1 – läggs mot vikt kant C. Ärm x 2

Se Syskolan sidan 96 för sömnad av trikå. En riktigt välsittande tisha för 365 dagar. Vid bröllop är det bara att måla på en skjortkrage ackompanjerat av en slips eller fluga med lite svart textilfärg så behöver du inte köpa något nytt. Enkelt helsvart eller poppigt vit med röd piping i hals och ärmslut. Mönstrat med målad text på bröstet eller en broderad fruktkorg på ryggen, låt fantasin flöda så upptäcker du snart en hel värld av t-shirt-möjligheter! Här kan du använda 100 % bomullstrikå eller så väljer du en trikå med några procent lycra eller elastan. Även bambu och syntet är material som funkar finfint för denna topp.

Beskrivning 1. Sy på eventuell applikation på bröstet. 2. Lägg toppens framstycke räta mot räta med toppens bakstycke. Overlocka ihop axlarna. Dra inte i tyget när du syr. Det tenderar då att bli bubbligt. Pressa sömsmånen lätt mot bak. 3. Lägg ärmen räta mot räta med toppens ärmhål enligt markeringar. Markeringen på ärmkullen placerar du mitt på axelsömmen. Overlocka ihop ärmen med ärmhålet. Pressa lätt. Gör likadant med den andra ärmen. 4. Lägg upp och fålla ärmen (2 cm). Fålla med en lätt sicksack och dra lite i tyget för att få lite elasticitet. Ofta går det att med mycket fukt pressa bort eventuell bubblighet på en fåll. För bästa resultat för fållar på trikå används en flatlock. 5. Lägg toppens framstycke räta mot räta med bakstycket. Overlocka ihop sidsöm och ärmsöm i en lång sträcka. Pressa lätt. Fäst sömsmånen med några stygn i ärmöppningen, så att den inte sticker fram. 6. Lägg upp och fålla toppens nederkant (2 cm). Fålla med en lätt sicksack för att få lite elasticitet. 7. Nu väljer du hur du vill sy halsringningen: halsmudd med råkant, klassisk halsmudd utan råkant eller liten muddkant. (Se Syskolan sidan 100.) 8. Addera knappar eller annan dekoration.

Grundmodell

Variera med en ficka i vävt tyg och sätt piping i ärmsluten.

84

SY! inlaga_2.indd 84

2013-12-11 16.08


85

SY! inlaga_2.indd 85

2013-12-11 16.08


[DIAMOND BABY HOODIE] 6 månader–3 år

Tygåtgång: Storlek 3 år ca 0,8 m på 140 cm bredd, mudd ca 10 cm beroende på tygbredd samt 0,35 m trikåfoder för huvan. Sömsmån: 1 cm MF och MF infodring, 1 cm på infodringens nederkant samt på midjemudden. 0,5 cm för övrigt. (Syr du med vanlig symaskin kan det vara skönt med lite större sömsmån – t ex 1 cm.) Blixtlås: Plastspiral 6 mm bred, 6 m = 22 cm, 1 år = 25 cm, 2 år = 28 cm, 3 år = 30 cm. Resår i huva är: 1,5 cm bred och 22 cm lång. Svårighetsgrad: 3,5 av 5 Mönsterdelar: A. Framstycke x 2 B. Bakstycke x 1 – läggs mot vikt kant C. Infodring fram x 2 D. Ärm x 2 – läggs mot vikt kant E. Huva x 2 i yttertyget + x 2 i fodertyg F. Midjemudd x 1 G. Ärmmudd x 2

Superskönt att gosa in sig i sin omslutande lilla huva när det är dags för mysstund med nallen och nappen i vagnen. Sy teddypäls som foder i huvan, eller varför inte låta hela jackan bli en liten teddybjörn att krama? Plocka in passpoaler i muddsömmar och längs med huvans öppning eller sy på applikationer på ryggen. Här funkar både mönstrat och enfärgat i antingen en skön college eller en lite grövre trikå. Sött och puttenuttigt med blommor och spets, eller knäppt och kaxigt i glansigt svart och guld? Istället för att köpa dyra applikationer och sätta på ryggen kan du bara klippa sönder en gammal begagnad tröja med ett tryck som du gillar och sy på det med grova eller nätta stygn. Vill du att huvan ska gå att knäppa av är det bara att sy en liten mudd i halsen som tonar ut vid blixtlåset och knäppa in huvan där under med tryckknappar.

Beskrivning Huva 1. Lägg ytterhuvans två delar räta mot räta enligt markering. Nåla och sy den rundade delen från högst upp ner till halslinjen. Klipp ner sömmen något och pressa mot ena sidan. 2. Sy foderhuvan på samma sätt. 3. Om du vill ha en liten färgglad elastisk passpoal/snedremsa i öppningen på huvan, ska den nu läggas räta mot räta med huvan, innan du syr punkt 4.

86

SY! inlaga_2.indd 86

2013-12-11 16.08


87

SY! inlaga_2.indd 87

2013-12-11 16.08


[SYSKOLAN] Sy i trikå och college För att uppnå absolut bästa resultat för trikå eller college bör man sy med en overlock samt en flatlock. Har man inte det så går det också bra med en vanlig symaskin. Ett tips innan du syr ihop plagget är att du provar att sy på en liten provbit i samma tyg som plagget för att hitta rätt känsla. Syr man med en vanlig symaskin kan man tänka på att trikå oftast (med vissa undantag) inte behöver sicksackas i sömsmånen, då trikå inte fransar upp sig. När det kommer till just college och om man syr med en vanlig symaskin, så kan man ibland behöva 1 cm sömsmån istället för 0,5–0,7 cm, som räcker vid overlock. Detta för att det ska vara lättare att hantera under sömnadens gång. När man sen har sytt ihop collegen kan man i efterhand klippa ner sömsmånen till 0,5 cm för smidighet och därefter eventuellt sicksacka sömsmånen om materialet behöver det.

2. Nåla på blixtlåset med nålar på tvären och se till att det inte glipar i tygöppningen. Tyget ska ligga tätt ihop över blixtlåset. Låt kläppen sitta 1,5–2 cm nedanför midjans kant för att du ska få plats att sy på linningen senare. Har plagget ingen linning kan du låta kläppen gå ända upp. Sy i blixtlåset i ett svep. Använd blixtlåspressarfoten. Låt alltid nålen vara nere i tyget när du kommer till ett tvärt hörn. För extra styrka kan du backa en extra gång över blixtlåsets slut innan du syr vidare. Dra inte i tyget när du syr på ett blixtlås. Det tenderar då att bli bubbligt.

Så här syr du i trikå eller college med en vanlig symaskin:

Klassiskt blixtlås 1. Se till att du har tillräckligt med sömsmån på båda sidor om blixtlåset (2 + 2 cm). För ett bättre resultat – pressa ner sömsmånen så den ligger slätt.

Midjelinje

Mb

1. Sätt i en tunn nål för trikå/stretch i symaskinen. Ställ in maskinen på en normal stygnlängd, men ställ även in den på en lätt sicksack som knappt syns. 2. Sträck tyget något när du syr, men absolut inte för mycket. Detta är en balansgång och man får träna sina fingrar till att sträcka lagom. För mycket sträckning gör att det blir bubbligt och knöligt. En viss bubblighet går dock att pressa bort.

Så här klipper du sömsmån för blixtlås.

2 cm

Osynligt blixtlås I boken beskrivs bara klassiskt blixtlås. Men vill du ha ett osynligt blixtlås går det naturligtvis lika bra att sätta i det.

blixtlåsmarkering

1 cm

96

SY! inlaga_2.indd 96

2013-12-11 16.09


Jeansblixtlås Alla instruktioner hänvisar till att du ser ditt arbete från rätsidan på bordet framför dig. Sicksacka alla kanter innan du börjar. 1. Sy ihop den nedre delen av grenen fram, fäst väl vid blixtlåsmarkeringen. Vik in gylföppningens högra sömsmån så att endast 0,5–1 cm av sömsmånen är synlig. 2. Vik den större infodringen dubbel enligt markeringen. Lägg framstycket på bordet framför dig, med rätsidan mot dig. Nåla fast den högra blixtlåssidan under den invikta sömsmånen så att 0,5–1 cm av blixtlåsets kant syns. 3. Stick nu in den vikta infodringen under det pånålade blixtlåset och nåla fast de tre lagren tillsammans = höger framstycke/ invikta sömsmånen + blixtlåset + den vikta infodringen (den vikta infodringen fungerar som ett skydd mellan blixtlåset och din kropp). Sy nu en raksöm 1 mm från kanten längs den invikta sömsmånen och fäst väl vid markeringen. Nu är denna sida av blixtlåset på plats. 4. Vik undan den vikta infodringen och fäst med en knappnål så att den inte är i vägen i nästa moment. 5. Stäng blixtlåset. Lägg den vänstra sidan med den övre rundade infodringen över blixtlåset så att gylfens överdel ligger i linje med MF (dvs 0,5–1 cm omlott på den undre delen). Nåla fast denna överdel tillsammans med blixtlåsets vänstra del så att du kan sy fast blixtlåset från rätsidan med en söm ca 2–3 cm från MF. Sy med en blixtlåspressarfot, parallellt med MF-linjen och gör en mjukt rundad sväng i slutet, 0,5–1 cm nedanför markeringen MF. Sy inte ända fram till MF när du syr denna söm. Stoppa ca 1 cm från MF, så att du inte syr i den undanvikta infodringen. Sy ytterligare en dekorationsstickning 0,7–1 cm parallellt med den förra sömmen. Stanna på samma sätt 1 cm före MF.

6. Nu kan du lägga tillbaka den bortvikta infodringen och sy den sista centimetern fram till MF. Börja någon centimeter in på tidigare stickningar så att trådarna fäster ordentligt. Fäst noga MF. Sy även gärna en förstärkningsstickning nära, längs med grensömkanten från rätsidan, nedanför blixtlåset, längs grenen.

0,5–1 cm

97

SY! inlaga_2.indd 97

2013-12-11 16.09


SY! inlaga_2.indd 104

2013-12-11 16.10


Norah top, se sidan 69.

103

SY! inlaga_2.indd 103

2013-12-11 16.10


SY! Urban Collection / by Jenny Hellström

P

å sommarloven bär det av till New York för mig och min familj. Där myser vi med släkt och vänner och upphör aldrig att förälska oss i den generösa staden. Jag kunde inte komma på en bättre plats att fotografera den här boken på. Ett kreativitetens mecka fullproppat med inspiration! Boken är fylld med sköna, bekväma plagg som känns som att man just dragit på sig pyjamasen, men ändå ser ut som ett litet party på två fötter. Jag har plockat både gamla godingar från tidigare kollektioner och lagt till nya guldkorn för att skapa en brokig kollektion som passar lika bra hemma i soffan som på ett högljutt cocktailparty. Du får 19 mönster som kan varieras i oändlighet, i storlek XS–XXL. Dessutom är det nu dags för herrarna att börja sy! Och har man en liten rackarunge därhemma är det hood och mjukisbrallor som gäller! För mig är mode något som ska vara lättsamt och roligt. När det blir för allvarligt, då somnar jag. Och vem vill sova när livets fest är som bäst? Street glam is the way baby! Från 19 års ålder och 12 år framåt drev Jenny Hellström modeföretaget med samma namn. Märket blev kult i både Sverige och ytterligare 17 länder. Jenny har tidigare skrivit den uppmärksammade boken Sy! Från hood till skjortklänning (2013).

SY!_one more time_COVER.indd Alla sidor

ISBN 978-91-27-13753-0

9 789127 137530

2013-12-10 17.01

9789127137530