50VitaalPlus augustus 2021

Page 1

VitaalPlus 50 JAARGANG 7 —

E D I T I E 2-3 — AU G U S T U S — 2 0 2 1

Normaal

Waar het EK voetbal ons wat tegenviel maakte de Olympische Spelen weer veel goed. Ongekende prestaties ondanks ongekende omstandigheden. Naast winst natuurlijk ook verlies, maar dat is voorwaarde voor de sport. Begin mei leek voor velen een keerpunt in de beleving van de coronapandemie. Liefhebber van het Eurosongfestival of niet, het spektakel met ‘veel’ publiek in de zaal leek al snel de terugkeer naar het normale, zij het, met de normale beperkingen. De vraag is wat terugkeer naar het normale betekent voor de zorg. Zoals ieder mens zijn leermomenten haalt uit het afgelopen anderhalf jaar zullen er voor veel sectoren lessen geleerd (moeten) worden. Zoals een ‘griepje’ nooit meer hetzelfde zal zijn, zal het in de zorg ook nooit meer hetzelfde zijn. ‘Operatie inhaalzorg’ combineren met de toch weer oplopende coronaopnames is nu de uitdaging, net op het moment dat iedereen weer met vakantie gaat en dus ook de zorgmedewerkers. Dit jaar nog zouden 140.000 uitgestelde medische ingrepen ingehaald moeten worden. Hoezo terug naar normaal? Het zou mooi zijn wanneer veel jonge mensen gemotiveerd worden om hun werk in de zorg te gaan zoeken. Onze kijk hoe de zorgaanpak zou moeten zijn, is inmiddels wel veranderd. Ondertussen, pandemie of niet, draait de wereld gewoon door. Velen wilden op vakantie gaan en velen zijn of gaan nog op vakantie, maar corona gaat wel mee. Wisselende maatregelen, verschillende reacties op nieuwe uitbraken en nieuwe varianten maken vakantievieren in deze tijd ook apart. Even corona vergeten is er niet bij. De inhaalvakantie is ons blijkbaar heilig. Zelfs ons parlement viert vakantie. De voorbije periode heeft naast de ontstane verbinding en saamhorigheid ook het individualisme in ons flink aangewakkerd. Veel van de geuite kritiek op onze coronaminister kwam voort uit: ik wil op het terras zitten, ik wil naar een festival, ik wil op vakantie. Ik wil die prik eerder, of juist, ik wil die prik niet. Ik wil … Wat wij de afgelopen periode hebben meegemaakt heeft daadwerkelijk veranderingen veroorzaakt, vele daarvan zullen blijvend zijn. We gaan niet meer terug naar het oude normaal. Nu maar hopen dat het nieuwe normaal ons gaat bevallen. Jos van Gils, hoofdredacteur

CULINAIR De wondere wereld van eiwitschuim 3 Verandering van spijs doet drinken 5

FINANCIEEL Arbeidsongeschikt worden? Gezocht: nieuw kabinet m/v Belastingvrij schenken in 2021

GEZONDHEID Gezonde nagelriemen Ridder Rouwend hart Golfen voor Tim De overgang bij hem en haar

8 9 9 10 11

JURIDISCH Van samenwonen naar huwelijk of geregistreerd partnerschap Kort verhaal – Je spreekt met opa

13 13

KUNST & CULTUUR Kasteeltuinen Arcen Marieke de Jong – Geïnspireerd door de natuur Zuiderzeemuseum

15 16 18

MAATSCHAPPELIJK Minne metaforen Bemeler Canyon

19 19

MUZIEK & ENTERTAINMENT Binnenkort in de bioscoop Vitale Vooruitzichten Club of 27 Titanic de Musical

20 21 21 22

VAKANTIE Nestgeur Ode aan vragen Glamour aan de Noordzee

23 23 24

VRIJE TIJD Hilary Mantel, Wolf Hall Dwars door het Groene Hart Streekpad Nijmegen Mossel & Oesterboulevard Yerseke

25 26 29 31

WONEN Bijentotem Zomerhit in de tuin

@50Vitaal @50Vitaal 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 1

6 7 7

32 33

@50VitaalPlus @50VitaalPlus 10-8-2021 19:51:28


Ervaart u ongemakken tijdens of na het fietsen? SQlab lost alles voor u op met behulp van een breed assortiment aan ergonomische producten, waaronder zadels. Benieuwd naar welk zadel geschikt is voor u? Ga voor meer informatie naar de dichtstbijzijnde SQlab dealer of bezoek www.sqlab.nl. BESTEL ONLINE

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 2

10-8-2021 19:51:29


CULINAIR Veganistische lemon pie

COLUMN Arjen Zeevenhooven Topkok

De wondere wereld van eiwitschuim Eiwitten zijn onderdeel van onze dagelijkse voeding. Van vlees tot vis en zelfs in bonen zitten eiwitten. Er zijn waarschijnlijk nog heel veel grondstoffen te benoemen die barsten van de eiwitten maar vandaag wil ik het graag houden bij het eiwit uit een ei.

De veganistische variant op de populaire lemon pie. De custard wordt gebonden met aardappelzetmeelen agar agar. Agar is verkrijgbaar in de reformwinkel maar ook bij de grotere Appie. Het ‘eiwitschuim’ is gemaakt met aquafaba, het kookvocht van kikkererwten. Een spannend en uitdagend recept. Ingrediënten 120 gram bloem 110 gram amandelpoeder 80 gram suiker 125 milliliter kokosolie 1 gram zout 40 gram maïzena 60 milliliter citroensap 2 citroenen, rasp 450 milliliter kokosmelk 5 gram agar agar 110 gram suiker 100 milliliter aquafaba 20 gram suiker Naar behoefte citroenrasp, om te garneren Bereiding • Meng voor de taartbodem de bloem, amandelpoeder, 80 gram suiker, kokosolie en een klein beetje zout door elkaar. • Rol het deeg voorzichtig uit en leg de massa egaal uit in een taartvorm met een doorsnee van ongeveer 25 centimeter.

• Bak 20 minuten in een oven van 180°C en af laten koelen in de vorm. • Roer voor de vulling het citroensap en -rasp, kokosmelk, agar agar, suiker en de maïzena tot een gladde massa. • Breng op laag vuur al roerend aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Nog even doorroeren met een garde. • Giet de vulling op de bodem en verdeel gelijkmatig. • Laat minimaal 2 uur in de koeling opstijven. • Klop de aquafaba luchtig met 20 gram suiker en wat druppels citroensap zoals in het recept veganistisch schuim verderop in het magazine. • Werk de taart af met het schuim en citroenrasp. • Haal de taart uit de vorm, decoreer met citroenrasp, of brand hem lichtjes met een crème brûlée-brander en geniet!

Eiwitten zijn super belangrijk voor ons lichaam, je krijgt er sterkte spieren van en verder zijn eiwitten nodig voor het transport van stoffen in het bloed en in de cel. Ze zorgen ervoor dat alles in onze 100.000 miljard cellen naar behoren functioneert. Ik kan nog een hele berg informatie bij elkaar googelen over de functie van het eiwit maar dat lijkt mij niet zinvol in een culinair artikeltje. Ik ga iets vertellen over een bijzondere eigenschap van het wit uit een eitje. Als je eiwit met een mixer opklopt met een beetje poedersuiker dan wordt het schuim uiteindelijk zo stevig dat je de schaal met schuim kunt omdraaien zonder dat het er daarna uitloopt of valt. Het krijgt bijna de romigheid en de structuur van slagroom , maar dan minder vet maar wel erg zoet. Nou ja, het is ook nooit goed als het om gezondheid gaat. Laat ik mij in dit geval maar op het genieten concentreren. Meringue, hazelnootschuimtaart, bokkenpootjes, banaanschuimpjes. Allemaal heerlijkheden met eiwitschuim als basis en best wel eenvoudig te maken. Ik wil jullie graag meenemen in de wereld van de verschillende eiwitschuimsoorten. Het klinkt wat ingewikkeld … en dat is het ook. Niets aan te doen, maar leuk is het wel. Er bestaan drie soorten schuim. • Kookschuim, ook wel Italiaans of Frans schuim genoemd; • Zwaar schuim, ook wel Duits of Zwitsers schuim; • Rauw schuim, ook wel Hollands schuim. Waarom de schuimsoorten de landen namen hebben is mij niet bekend maar ik kan er wel naar gissen. Duitsers zijn sowieso zwaar, Italianen en Fransozen zijn heethoofden en Nederlanders zijn gierig dus die houden het rauw … Flauwekul natuurlijk. Ik leg het uitgebreid verder uit in mijn column kooktechnieken in dit prachtige magazine. Wist je dat er ook nog een veganistische variant van het schuim bestaat? Dit is de zogenaamde aquafaba. Dit is een schuim op basis van het kookvocht van kikkererwten en werkt net zo goed als echte eiwitten, een fijne bijkomstigheid is dat je het niet terug proeft in het uiteindelijke zoete resultaat. Echt heel bijzonder en de moeite van het proberen waard. Beste lezer, het is bijna juni en tijd om heerlijke luchtige taarten en koekjes te bereiden met eiwitschuim. Ik wens je heel veel plezier met de recepten verderop in het magazine. Groet, Arjen

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 3

3 10-8-2021 19:51:31


CULINAIR

Veganistisch Frans schuim Het uitlekvocht van kikkererwten, ook wel aquafaba genoemd, heeft een eiwitdichtheid die vergelijkbaar is met dat van kippeneiwit. Daarbij is de smaak neutraal. Perfect dus voor je veganistische desserts. Best bizar, maar ook superleuk. • Sla met de garde stijf tot zachte pieken en voeg dan beetje bij beetje de helft van de suiker toe. • Als de pieken stevig zijn, voeg dan in één keer de rest van de suiker en poedersuiker toe en klop tot alles goed gemengd is. Spuit rozetten met behulp van een spuitzak met kartelmondje. • Droog in een oven van 100°C voor 1,5 tot 2 uur.

Ingrediënten 110 gram aquafaba 2 gram citroenzuur 170 gram suiker 50 gram poedersuiker Naar behoefte citroensap Bereiding • Maak het bekken van de keukenmachine of voor de mixer goed schoon en vetvrij met citroensap. • Doe de aquafaba en het citroenzuur (korreltjes, te koop bij een reformzaak) in de mengkom van de mixer.

Toepassingen • Gedroogd als krokant onderdeel in een dessert. • Als afwerking van een veganistische variant op lemon pie of gewoon als vega snoepje. En ja, al is het veganistisch … de suiker zorgt voor veel calorieën!

Gedroogde eiwitschuimpjes Deze schuimpjes maak je op basis van een Hollands rauw eiwitschuim ofwel meringue. Heerlijk krokant en wanneer goed afgesloten bewaard, lang houdbaar. Ingrediënten 100 gram eiwit (4 stuks) 100 gram fijne kristalsuiker 100 gram poedersuiker Naar behoefte citroensap Bereiding • Maak het bekken van de keukenmachine of voor de mixer goed schoon en vetvrij met citroensap. • Klop de eiwitten op tot deze wit en luchtig worden. • Voeg geleidelijk en al kloppend de kristalsuiker toe en blijf ongeveer 10 minuten kloppen.

4 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 4

• De massa moet nu zachte pieken vormen. • Voeg nu de poedersuiker toe en klop kort door. • Er moeten nu stevige pieken blijven staan in het eiwitmengsel. • Spuit rozetten met behulp van een spuitzak met kartelmondje. • Droog in een oven van 100°C voor 1,5 tot 2 uur. Toepassingen • Als onderdeel in een toetje met bijvoorbeeld rood fruit en yoghurt. • Gewoon lekker als schuimpjes om te snoepen. Kcal. Veel!

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:34


CULINAIR

VERANDERING VAN SPIJS DOET DRINKEN

Al dan niet gestimuleerd door het verplichte thuiswerken gaan steeds meer mensen op zoek naar nieuwe koffies voor in hun machine, omdat men wel een smaaktechnisch uitstapje wil maken. Het vullen van de machine met een nieuw ontdekte koffie waar men hooggespannen verwachtingen van heeft leidt soms tot lichte paniek want die dure koffie smaakt voor geen meter en/of de machine hapert. Ik ga dat verklaren.

Na het veranderen van een koffie lijkt een espressoapparaat vaak van slag: de koffie komt er na lang zwoegen eindelijk uit en smaakt dan naar bitumen (uitgieten over je tuinpaadje en een jaar lang geen onkruid), of een gelig water gutst uit de machine en je drinkt een waterig en zurig bakkie. We willen geen van beide, dus wat te doen? Voor het begrip: er kunnen legio oorzaken zijn voor het van het padje raken van uw machine. Bij vrijwel iedere overstap van koffie zal de koffiemolen afgesteld moeten worden op een andere boongrootte of boonhardheid, die dan weer van invloed zijn op de prestaties van uw machine en de smaak van het resultaat. Dat klinkt vreselijk

ingewikkeld, maar het kan relatief eenvoudig worden opgelost. Zorg bij een koffiewissel eerst voor een lege voorraadkamer. Het is daarna belangrijk om de koffie zó te malen dat het water lang genoeg in contact is met de koffie om er alle aroma’s aan te onttrekken. Omdat het water er met 6 tot 9 Bar doorheen wordt geperst, luistert die maalgraad heel nauw. Op micronniveau. Is met die andere koffie het resultaat een bittere koffie die moeizaam het apparaat uitstroomt? Dan is sprake van overextractie: het water is te lang onderweg door de koffie en de bittere tonen overheersen. Iets grover malen is de oplossing (of, als dat niet grover kan, iets minder koffie gebruiken). Is de koffie waterig en vooral zurig? Dat komt door onderextractie: het water spoelt te snel door

de koffie (dus fijner malen of desnoods iets meer koffie gebruiken). Het is belangrijk om bij het afstellen maar één variabele te veranderen: maalgraad of volume. Je weet anders achteraf niet wat nou de oplossing is geweest. Het wisselen van koffie brengt je op het spoor van nieuwe smaken en je beleeft meer plezier aan je duur gekochte machine. Vergelijk dat maar met een nieuw ontdekte wijn of whisky, al adviseer ik die niet om ’s ochtends mee wakker te worden.

Frans van Rossum

KOOKTECHNIEK

De wondere wereld van het eiwitschuim

Italiaans eiwitschuim Een Italiaans schuim, ofwel kookschuim, kan als garnering gebruikt worden omdat de eiwitten al gegaard zijn. Daarom wordt het veel gebruikt voor het garneren van gebak, taarten en op ijsdesserts. Het geslagen eiwit is ook heel geschikt om een beetje kleur te geven met een crème brûlée-brander. Nadat het eiwit stijf geslagen is wordt het gegaard tijdens het kloppen met de mixer met kokende suikerstroop van 115 graden Celsius. Hollands of rauw eiwitschuim Een Hollands eiwitschuim,

of rauw eiwitschuim, wordt niet verwarmd maar enkel opgeklopt. Het wordt gebruikt voor de verwerking in bijvoorbeeld lange vingers of chocoladebiscuit maar het bekendst is gedroogd schuim, ook wel bekend als meringue. Zwitsers of Duits eiwitschuim Voor dit schuim, ofwel zwaar schuim, wordt het eiwit au bain-marie verwarmd tot 40 graden en vervolgens koud opgeklopt. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van decoraties, Île flottante en in dessertbodems. Île flottante is een prachtig Frans klassiek dessert.

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 5

5 10-8-2021 19:51:35


FINANCIEEL

Arbeidsongeschikt worden? Dat gebeurt mij niet! Elk jaar raken vele duizenden mensen in Nederland arbeidsongeschikt. Dit leidt meestal tot een forse daling van het inkomen. Voor werknemers is er een vangnet. Voor zelfstandig ondernemers is de situatie echter heel anders en ontbreekt elk vangnet. Desondanks blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het merendeel van de zelfstandigen hiervoor niets geregeld heeft.

In een financieel plan wordt er onderscheid gemaakt tussen verwachte en onverwachte levensgebeurtenissen. De kans is groot – en zodoende verwacht – dat je oud wordt, dat je in jouw leven een aantal maal verhuist en dat de kinderen gaan studeren. De kans is echter kleiner – en daarmee onverwacht – dat je op jonge leeftijd overlijdt, je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden. In de situatie van overlijden bestaat er behoefte aan een voorziening voor je partner. Dit regel je in de pensioensfeer of via een losse overlijdensrisicoverzekering. In situaties als werkloosheid en arbeidsongeschiktheid wil je kunnen blijven voorzien in een bepaald inkomen om de vaste lasten te kunnen betalen. Aanvullende voorzieningen zijn daarbij veelal noodzakelijk. Het is ook in jouw situatie dus belangrijk stil te staan bij de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen. Want vanzelf worden de gevolgen niet opgelost. Dit laatste geldt zeker voor zelfstandigen/zzp’ers. En deze laatste groep neemt sterk toe. Vaak onvoldoende buffer Jaarlijks raakt één op de tien zelfstandig ondernemers tijdelijk

6 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 6

of langdurig arbeidsongeschikt. De cijfers van het CBS laten zien dat dit vaak afhankelijk is van de branche waarin de zelfstandige werkzaam is. In de ene branche komt ziekte en arbeidsongeschiktheid vaker voor dan in de andere. Als zelfstandige kun je niet rekenen op de overheid als je (deels) arbeidsongeschikt wordt. Mogelijk beschik je zelf over een buffer. Bijvoorbeeld in de vorm van vermogen of het inkomen van je partner. Is dit niet het geval, dan doe je er als zelfstandige verstandig aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten die zorgt voor een aanvulling op je inkomen. AOV: te kostbaar om niet te hebben De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel zelfstandigen een flinke kostenpost. Toch is het afdekken van het risico op arbeidsongeschiktheid van groot belang. Door goed te kiezen valt een verzekering mogelijk toch binnen je budget: • Wachttijd. Keert de verzekering na 30, 60 of 90 dagen uit? Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie. • Hoogte en duur uitkering. Hoe lager de uitkering, hoe lager de premie die je betaalt. Zoek uit wat je minimaal aan inkomen nodig hebt en welke voorzieningen er al zijn. Heb je vermogen? Mogelijk bevat een hypotheek of lijfrente een clausule die maakt dat de premie of rente niet meer is verschuldigd bij arbeidsongeschiktheid. • Arbeidsongeschiktheidscriterium. De verzekering

kan worden afgestemd op je beroep en werkervaring bij het bepalen van arbeidsongeschiktheid. Kies je voor ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’, dan keert de verzekering uit als je je huidige beroep niet meer kan doen. Kies je voor ‘passende arbeid’ dan is de drempel hoger om arbeidsongeschikt te worden bevonden en zal de premie dus lager zijn • Indexatie. Overweeg of jaarlijkse indexering van het verzekerde bedrag nodig is. • Starterskorting. Starters krijgen de eerste jaren vaak een starterskorting, deze kan oplopen tot 30 procent van de premie. IOAZ In uitzonderlijke gevallen kun je als zelfstandige in aanmerking komen voor een IOAZ-uitkering. IOAZ betekent Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. De voorwaarden hiervoor zijn: je bent tussen de 55 jaar en de AOW-leeftijd, je voldoet aan het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek, je hebt de laatste tien jaar gewerkt en je bent al minimaal drie jaar werkzaam als zelfstandige en je hebt de uitkering aangevraagd voordat je jouw onderneming hebt beëindigd of verkocht. Het voordeel van een IOAZ-uitkering boven een bijstandsuitkering is dat je niet eerst al je vermogen hoeft aan te spreken alvorens je recht hebt op deze uitkering. Besluit bijstandverlening zelfstandigen Wil je jouw onderneming voort-

zetten, ondanks dat je bijna geen inkomen meer genereert? Dan kun je via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) misschien het inkomen van jezelf en jouw eventuele partner tot jouw pensioenleeftijd aanvullen tot bijstandsniveau. Vanwege de coronacrisis is er momenteel een extra Bbz-ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die in de financiële moeilijkheden terecht zijn gekomen. Deze regeling heet de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Vrijwillige verzekering bij het UWV Via het UWV kun je je als zelfstandige vrijwillig verzekeren voor het risico van kort- of langdurig ziek worden. Je kunt bij het UWV de volgende verzekeringen hiervoor afsluiten: ziektewet-verzekering, WIA-verzekering of de WAOverzekering. Wel moet bekeken worden of het verstandig is om dit via het UWV te verzekeren of op een andere manier. Laat het beoordelen Wil je weten wat de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor jou zijn en hoe de nadelige gevolgen hiervan op te lossen? Op basis van een financieel plan krijg je een goed inzicht. Zeker voor de zelfstandige is dit belangrijk maar ook voor iemand in loondienst is het geen overbodige luxe te weten wat er gebeurt bij een onverwachte gebeurtenis. Gerbert Middelkoop, belastingadviseur en financieel planner. (06 13 01 04 20)

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:36


FINANCIEEL Belastingvrij schenken in 2021 Tot welk bedrag is een schenking belastingvrij in 2021? Dat hangt af van de relatie tussen schenker en ontvanger. En van het doel waarvoor het geld wordt gebruikt. Let op! In 2021 zijn de jaarlijkse belastingvrije bedragen tijdelijk met € 1.000 verhoogd: van € 2.244 naar € 3.244 en van € 5.604 naar € 6.604. Dit is besloten vanwege de coronacrisis. De verhogingen gelden van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Daarna worden deze vrijstellingen weer lager. Houd daarmee rekening als u een schenking wilt doen of krijgt. Jaarlijkse vrijstelling De ontvanger betaalt geen schenkbelasting en hoeft geen aangifte te doen. Wie schenkt aan wie? - Ouder(s) aan kind (of pleegkind of stiefkind): € 6.604; - Kind aan ouder(s): € 3.244; - Grootouder(s) aan kleinkind, of andersom: € 3.244; - Oom/tante aan neef/nicht, of andersom: € 3.244; - Broer aan zus, of andersom: € 3.244; - Geen familie: € 3.244. Eenmalig verhoogde vrijstelling Deze vrijstelling geldt alleen als de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is of een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee. Wie schenkt aan wie? - Ouder(s) aan kind (of pleegkind of stiefkind): o Vrij te besteden: € 26.881; o Voor een dure studie: € 55.996; o Voor een eigen woning: € 105.302; - Kind aan ouder(s) voor een eigen woning: € 105.302; - Grootouder(s) aan kleinkind, of andersom voor een eigen woning: € 105.302; - Oom/tante aan neef/nicht, of andersom voor een eigen woning: € 105.302; - Broer aan zus, of andersom voor een eigen woning: € 105.302; - Geen familie voor een eigen woning: € 105.302. De ontvanger van de schenking moet wel aangifte schenkbelasting doen. Vrijstelling bedrijfsopvolgingsregeling Krijgt u een bedrijf geschonken en zet u dat bedrijf voort? Dan kunt u een vrijstelling van schenkbelasting krijgen. Bijvoorbeeld als u het familiebedrijf overneemt van uw ouders. Deze regeling heet de bedrijfsopvolgingsregeling. De vrijstelling is in 2021 maximaal € 1.119.845. Bron: De Belastingdienst

COLUMN Gerbert Middelkoop FFP RB

Gezocht: nieuw kabinet m/v Als u dit leest bestaat de kans dat er allang een nieuw kabinet is gevormd. Ik hou er daarbij rekening mee dat dit blad ook aan het einde van het jaar nog wel ergens op de leestafel ligt. Dus als er weer wordt geregeerd hoeft u niet verder te lezen. Toch verwacht ik echter dat het vormen van een nieuw kabinet nog wel even zal duren. De inmiddels verstreken weken na de verkiezingen zijn in ieder geval niet hoopgevend. Het lijkt er namelijk op dat er in de Nederlandse politiek op dit moment meer behoefte bestaat te ruziën over de toeslagenaffaire, geheime notulen, Pieter Omtzigt en zijn functie elders, de vergeetachtigheid van de minister president en de bestuurscultuur in het algemeen. Stuk voor stuk natuurlijk onderwerpen waar je over kan discussiëren maar het lijkt mij veel belangrijker dat er vaart wordt gemaakt met het vormen van een nieuw kabinet. Er liggen genoeg vraagstukken om op te pakken. Is het niet aan alle kanten crisis? Ik noem een paar brandhaarden: de bizar overspannen huizenmarkt, corona, het steeds maar groter wordende verzet tegen de coronamaatregelen, achterhaalde fiscale regels, de opwarming van de aarde, stikstof en ga zo maar door. Volgens mij genoeg problemen. Een demissionair kabinet kan (en mag) niet veel meer doen dan pappen en nathouden. En dat is juist niet wat we in dit land nodig hebben. Dus, beste mensen in politiek Den Haag. Zet het eigen belang en het belang van de politieke partij aan de kant en denk in het belang van het land. Zorg ervoor dat we weer verder kunnen. Vorm een zo breed mogelijk gedragen coalitie en zorg voor een regeerakkoord op basis waarvan de komende vier jaar de grote problemen van dit land kunnen worden aangepakt. En hou op over die verziekte bestuurscultuur. Weet dat u daar ook onderdeel van bent. Dus ja … werken aan een betere bestuurscultuur is goed. Prima zelfs. Het begint door zelf het goede voorbeeld te geven. De mannetjescultuur moet overboord en het algemeen belang moet voorop staan. De verwijten van de pot aan het adres van de ketel en het hypocriete verwijtende gedrag moet stoppen. Door u allemaal. Met geruzie en het maken van verwijten alleen gaan we er namelijk niet komen. Er moet beleid worden uitgestippeld. Het uitblijven van een hausse aan faillissementen, goede economische cijfers en een zwaar overspannen beurs en woningmarkt hoeft namelijk niet te betekenen dat er niet zomaar iets mis kan gaan. Op dat scenario voorsorteren (al was het maar voor het geval dat) gaat niet lukken als er geen grote beslissingen mogen worden genomen. Daar heb je een kabinet voor nodig. Het liefst eentje met daadkracht en een meerderheid in de kamer. Laten we er voor zorgen dat we bestuurlijk niet langer lamgelegd blijven.

gerbert@lt-advies.nl

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 7

7 10-8-2021 19:51:37


GEZONDHEID

Gezonde nagelriemen Is het verstandig om je nagelriemen dagelijks terug te duwen?

Goede vraag! Voor sommige mensen is het een wekelijks ritueel: de nagels knippen of vijlen en de nagelriemen terugduwen, vaak met een zogenoemd bokkenpootje. De nagels zien er daarna weer verzorgd uit en door het terugduwen van de nagelriemen lijken ze zelfs groter. Een onschuldige gewoonte zou je denken. Op internet staat ook dat je nagels er sneller door groeien en ‘meer lucht krijgen’. Ook leerden veel mensen vroeger dat de halve maantjes (lunula) zichtbaar horen te zijn. Maar het terugduwen van je nagelriemen is juist slecht voor de nagels en kan op langere termijn zelfs schade aanbrengen. Ontstoken nagelriemen door bacteriën en schimmels Je nagels moeten goed beschermd worden, maar dit doe je niet door de nagelriemen terug te duwen legt dermatoloog Rick Waalboer-Spuij uit in de Volkskrant. Volgens hem maak je de nagelriemen kapot wanneer deze terug geduwd worden. Hierdoor kunnen er bacteriën of

8 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 8

schimmels een weg naar binnen vinden wat er voor zorgt dat de nagelriemen ontstoken raken. Dit kan behandeld worden door de huisarts, vaak wordt er dan antibiotica voorgeschreven. Leon Plusjé van het Erasmus MC Rotterdam beaamt dit tegen de Consumentenbond. Volgens hem kan de nagelriem er zelfs chronisch ontstoken door raken, dit wordt paronychia genoemd. Het deel van de nagelmatrix dat zorgt voor het aanmaken van een gladde nagel is dan ontstoken wat er voor zorgt dat de nagel ruw, onregelmatig en brokkelig wordt. Velletjes langs de nagelrand Paronchya is niet het enige risico van het terugduwen van je nagelriemen. Je kent vast de velletjes langs je nagels wel. Dit worden ook wel nijnagels, nijdnagels, dwangnagels, stroopnagels of bijnagels genoemd. Het is een stukje van de huid dat is ingescheurd, meestal aan de rand van de nagelriem. Zo’n ingescheurd stukje droogt dan verder in en gaat rechtop staan. Vervelend en soms ook pijnlijk. Ook nijnagels worden

veroorzaakt door het terugduwen van de nagelriemen. De verleiding eraan te trekken is vaak groot, maar dat is geen goed idee. Soms kan het zo zijn dat je met het aftrekken van zo’n velletje per ongeluk een heel stuk vel meetrekt, wat resulteert in een bloederige en pijnlijke nagelrand. Het wordt aangeraden om die velletjes juist te laten zitten, hoe groot de verleiding ook is. Smeer de nagelriemen en de zijkanten van de nagels af en toe in met vaseline, dit is goed voor de nagels en nagelriemen en voorkomt nijnagels. Tips voor gezonde nagels • Niet bijten, plukken of losse randjes afscheuren. • Eén keer per week knippen. • Bijwerken met een nagelvijl. • Broze of dikke nagels knippen na een warm bad of douche. • Knip niet te kort, ook niet bij de teennagels. Bron: www.gezondheidsnet.nl

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:40


GEZONDHEID ROUWEND

HART Ik ben Lenny, 57 jaar. Na een scheiding heb ik het geluk weer gevonden. Wat was het leven fijn samen. Tot de dag dat we hoorden dat je ongeneeslijk ziek was. Zo ziek, dat je na 5 maanden overlijdt. In ROUWENDHART schrijf ik mijn ervaringen over het gemis van mijn grote liefde.

Morgen zou je jarig zijn … Morgen zou je jarig zijn. Dit is de tweede keer dat ik schrijf en denk dat je jarig zou zijn. Je bent er immers niet meer en wat valt er dan nog te vieren zou je zeggen. Toch probeer ik jouw verjaardag te vieren maar wel op een hele andere manier dan vroeger. Geen slingers en cadeautjes maar een hart vol mooie herinneringen. Je zou vandaag je verlanglijstje maken en bedenken hoe jouw dag eruit moest zien. Ieder jaar weer zei ik: “dit verlanglijstje is mooi op tijd, ik heb nu nog een dag de tijd om een cadeautje te kopen”. Waarom altijd zo laat? Volgend jaar koop ik niks meer! Kon ik dit vandaag maar weer zeggen. Ik had zo graag in de laatste seconde zelfs nog iets voor je gekocht. Maar helaas, zonder jouw lijfelijke aanwezigheid is een verjaardag heel anders. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan de verjaardagen die we samen vierden. Samen met de kinderen en samen met familie en vrienden. We genoten zo om met elkaar een biertje of wijntje te drinken. Zo’n dag kon niet lang genoeg duren. En dan die cadeautjes. Nooit wist je iets te vragen maar o wat was het leuk als mensen speciaal voor jou iets hadden gekocht. Je kon daar zo intens van genieten. Als een kind zo blij om het uit te pakken en het te gaan gebruiken. Deze week zit je weer erg in mijn hoofd. 62 jaar zou je worden. Toen je 60 werd hadden we nog een fotoshoot met ons gezin. Dit lijkt soms heel ver weg maar deze week is het weer zo dichtbij. Je was al zo ziek, eigenlijk te ziek om de moed op te brengen om gefotografeerd te worden. Toch hebben we gelukkig de foto’s nog, wordt weleens gezegd maar oh wat zijn we hier blij mee. Het is zo’n prachtige herinnering aan het gezin wat er toen was. Vanaf de grote foto op mijn werkkamer kijk je me nog iedere dag aan. Ik kan nog smelten van je blik. Morgen ga ik jou samen met je vader herinneren. Ik neem een gebakje mee en samen met hem doorleven we weer het verdriet om het gemis. ‘s Middag doe ik dit met mijn moeder. Bijzonder wat een gemis het is om een schoonzoon te verliezen die ‘pas’ 14 jaar in haar leven is. En morgenavond steek ik thuis een kaarsje aan en neem ik een wijntje. Ik laat de gevoelens van de dag toe en laat deze gaan. Of het een tranendal of een fijn momentje wordt, ga ik wel zien. Alles mag er zijn op jouw dag. En daar waar ik ieder jaar lang zal hij leven zong heb ik nooit gedacht dat dit maar 60 jaar zou zijn. Toch blijf ik het iedereen toewensen. Je weet het immers maar nooit … Lang zullen we leven.

COLUMN Olga Commandeur Vitaliteitscoach

Ridder Je staat toch een beetje verbaasd en opgewonden te kijken als opeens de burgemeester in vol ornaat met zijn grote ambtsketting en delegatie bij je aanbelt en je aanspreekt met Olga Alida Divera Commandeur. Want dat overkwam mij op maandag 26 april in de ochtend. Na een ontroerende hartverwarmende toespraak in de tuin kreeg ik de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een enorme eer en vol trots heb ik de hele dag mijn onderscheiding gedragen. En in mijn fantasie, want dat is het beeld als je aan een ridder denkt, ook dat harnas met de lans erbij. Zelfs mijn man benoemde zichzelf die dag tot schildknaap. De glimlach op mijn gezicht is er de hele dag niet vanaf geweest. Ook vanwege de dankbaarheid voor de waardering van iedereen die bijgedragen heeft aan deze toekenning. Echt een enorme kers op mijn carrièretaart. Maar alles wat ik heb gedaan kwam niet tot stand om er een lintje voor te krijgen, wel uit passie. Dankbaar ben ik ook voor alle kansen die ik heb gekregen om een groot publiek te bereiken. Het is gewoon geweldig om zoveel mensen te kunnen stimuleren om in beweging te komen voor hun eigen gezondheid. Met name het afgelopen coronajaar bleek Nederland in Beweging een mooie tijdelijke vervanging voor de sportschool die dicht ging, waardoor we een enorme nieuwe aanhang aan deelnemers hebben gekregen. Mensen gingen elkaar ook stimuleren om thuis mee te doen. Dat blijkt uit de kijkcijfers en de honderden positieve reacties. Ook hadden we dit jaar een record aan aanmeldingen om mee te doen met de audities voor de oefengroep van Nederland in Beweging. De afgelopen 20 jaar hadden we steeds zo’n 120 aanmeldingen, maar dit jaar ontplofte de mailbox al na vier dagen met meer dan 2700!! Terwijl we maar 18 mensen nodig hebben. Het belang van sport en bewegen voor je gezondheid wordt juist in deze tijd extra onderstreept om je weerstand tegen het coronavirus op te bouwen. Daarom begrijp ik echt niet waarom de sportclubs en sportscholen zo lang dicht blijven. Maar ja, we moeten ons aan de regels houden om het virus onder controle te krijgen. En … natuurlijk vaccineren! Ik heb de eerste Astra Zenica al ingespoten gekregen, kom maar op met de tweede! Mijn harnas staat inmiddels naast mijn onderscheiding en ikzelf ben al weer op pad om jullie mee te nemen naar een gezonde leefstijl, doe je mee?

Groet, Lenny Rouwendhart.wordpress.com 5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 9

9 10-8-2021 19:51:43


Domaine Bonneblond Te midden van het heuvelachtige karakter van de uitlopers van het centraal massief in het noorden van de Auvergne ligt Domaine Bonneblond verscholen. Het landgoed van 69 hectare wordt gerund door het enthousiaste echtpaar Helen en Willem Wagensveld-Lodder. De 200 jaar oude boerderij, die als B&B functioneert, is met veel liefde gerenoveerd waarbij de authentieke elementen bewaard zijn gebleven. Een kleine camping met een luxe sanitairgebouw, 8 stoere glampinglodges met privésanitair en 2 safaritenten

maken het plaatje compleet. Er wordt iedere avond gekookt voor de gasten en in de ochtend hangen de bestelde broodjes klaar bij de receptie. Domaine Bonneblond is een perfecte uitvalsbasis voor mooie fiets- en wandelroutes in de ongerepte natuur van het Franse platteland, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Helen en Willem zijn ook de initiatiefnemers van Het Franse Pad. Samen met zeven andere Nederlandse B&B eigenaren organiseren zij wandel- en fietsarrangementen op basis van volpension.

www.bonneblond.com +33606454897 www.hetfransepad.com

ONTDEK HOTEL EINDHOVEN

MOGEN WIJ U BINNENKORT VERWELKOMEN?

MET DRIE RESTAURANTS, TRENDY HOTELBAR EN DIVERSE ANDERE FACILITEITEN

10 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 10

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:46


GEZONDHEID

De overgang bij hem en haar Burn out? Depressie? Nee, het is de overgang

Artsen hebben vaak een blinde vlek als het gaat om overgangsklachten. Ze verwarren die bijvoorbeeld met een burn-out. Helemaal onbekend terrein is dat mannen ook last kunnen hebben van hormoondalingen. Gynaecoloog Dorenda van Dijken en uroloog/seksuoloog Cobi Reisman leggen uit. Eén op de vijf vrouwen heeft nergens last van. Zij fietsen fluitend door de overgang heen. Een derde van de vrouwen raakt hormonaal wél behoorlijk van slag. ’s Nachts hebben ze last van wakker liggen en nachtzweten. Overdag van klachten zoals opvliegers, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, hartkloppingen en spier- of gewrichtsproblemen. “We weten nog steeds niet precies waardoor de één meer last heeft van de overgang dan de ander”, zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken, verbonden aan het OLVG in Amsterdam en voorzitter van de Dutch Menopause Society. Ondanks alle klachten is er bij artsen nog veel onbegrip rond de overgang, zegt Van Dijken: “Dat geldt voor gynaecologen, die ook niet alles weten, maar ook voor huisartsen, bedrijfsartsen en reumatologen. Sommige vrouwen hebben ernstige klachten en die moet je serieus nemen.”

Hormoondip Het hormoon oestrogeen is de rode draad in dit verhaal. Wanneer de eierstokken uitgeput raken en er geen eitjes meer zijn, stopt de productie van oestrogeen. Dorenda van Dijken: “Je lichaam maakt ook op andere manieren oestrogeen aan, onder meer in de bijnieren. En het hormoon wordt opgeslagen in je vetweefsel. Maar dat is veel minder.” Oestrogeen beïnvloedt de werking van de hypothalamus, een soort thermostaat in de hersenen. Zonder oestrogeen raakt deze van slag en kan het lichaam plotseling enorm verhit raken. Dat zijn de opvliegers. Oestrogeen is bovendien de grote collageenbouwer, aldus Van Dijken. “Collageen zorgt voor elasticiteit in je huid en bloedvaten. Als de productie van oestrogeen ophoudt, worden je huid en bloedvaten slapper en is je haardos niet meer wat het geweest is. Oestrogeen bedient ook de banden en pezen. Daardoor

kun je in de overgang spier- en gewrichtsklachten krijgen.” De aanmaak van andere hormonen neemt eveneens af. Dat geldt bijvoorbeeld voor oxytocine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je je ontspannen voelt. Hier kunnen slaapproblemen en gevoelens van onrust en prikkelbaarheid uit voortkomen. Ook daalt de aanmaak van progesteron en (bij 10 tot 15 procent van de vrouwen) van testosteron. Op de langere termijn vergroot de overgang het risico op botontkalking (osteoporose), hart- en vaatziekten en dementie. En veel vrouwen kampen met vaginale droogheid, blaasontsteking of ongewild urineverlies. Koester je buikvet Ook de vetopslag wordt anders. Wie een peervormig of zandloperfiguur had, wordt een appel. Dorenda van Dijken: “Je houdt het niet tegen, iedereen krijgt buikvet. Gemiddeld komen vrouwen twee tot vier kilo aan. Er zijn vrouwen die tien, vijftien kilo aankomen en dat aan de overgang wijten, maar dat is onzin.” Van buikvet is bekend dat het risicoverhogend is voor hart- en vaat­ziekten. Naar de sportschool dus maar? Niet te fanatiek, verklaart Van Dijken: “In het buikvet wordt nog wat

oestrogeen aangemaakt en opgeslagen. Op die manier vul je de rimpels in je huid wat op. Bovendien werkt buikvet licht beschermend tegen hart- en vaatziekten en botontkalking. Héél slanke vrouwen, die op latere leeftijd nog maatje 36 hebben, lopen meer risico daarop. Koester dat buikvet dus maar.” Voeding en stress In het algemeen verergert stress de overgangsklachten en omgekeerd. Van Dijken: “Vermijd daarom werkstress waar je kan, al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Soms worden burn-outklachten verward met overgangsklachten. Dat is iets waar huisartsen en bedrijfsartsen meer rekening mee zouden moeten houden.” Belangrijk is dat vrouwen in de overgang op hun voeding en leefstijl letten. Van Dijken: “Sommige voeding werkt prikkelend op overgangsklachten. Dit geldt bijvoorbeeld voor koffie, alcohol, roken, sommige specerijen en citrusfruit. Meer bewegen helpt veel klachten te verminderen.” En hoe zit het met seksuele veranderingen? “Het is een fabel dat vrouwen na de menopauze niet meer gevoelig zijn voor seksuele prikkels”, zegt gynaecologe

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 11

11 10-8-2021 19:51:46


GEZONDHEID Dorenda van Dijken. “Er is maar een relatief kleine groep, circa 10 tot 15 procent, die écht geen zin meer heeft. Dat komt vaak door een verlaagd testosteron.” Hormonen slikken Voor wie ernstige klachten heeft is er hormoontherapie. In Nederland gebruikt 5 procent van de vrouwen dit, in andere Europese landen is dat veel hoger: 25 tot 40 procent. Van Dijken: “Ik denk dat dit komt door onze calvinistische volksaard, we moeten van onszelf niet zeuren. Ook zijn we huiverig omdat een paar jaar geleden in de media is gemeld dat hormoontherapie de kans op borstkanker verhoogt. Maar dat ligt echt genuanceerder. Langdurig gebruik van de pil en meer dan acht tot tien glazen alcohol per week zorgen voor een groter risico op borstkanker dan hormoontherapie.” En wat gebeurt er ná de overgang? Dorenda van Dijken: “Dan begint een stabiele periode. Sommige dingen komen niet meer terug. Je zult geen volle haardos meer

krijgen, je spieren zijn stijver geworden. Maar je kunt je verheugen op kleine verbeteringen. Vrouwen met migraine hebben grote kans dat dit verdwijnt. De concentratieproblemen verbeteren, de warmteklachten verminderen. Het stabiliseert zich allemaal.” Signalen bij mannen De ‘overgang’ bij mannen, daar praten mannen niet graag over. Toch betreft het aardig wat mannen. In de leeftijdscategorie 45 tot 70 jaar heeft een kwart last van klachten door een daling van het hormoon testosteron, aldus uroloog en seksuoloog Cobi Reisman. De afbouw van de hormoonproductie bij mannen is een geleidelijk proces, vertelt Reisman. In tegenstelling tot bij vrouwen is het geen duidelijk afgebakende periode. Het gebeurt zo geleidelijk dat mannen vaak zelf niet doorhebben wat er aan de hand is. Hij zegt dan ook dat ‘overgang’ eigenlijk geen goede benaming is. En iets als ‘penopauze’ is al helemaal onjuist. De medische term is

‘late-onset hypogonadism’. Reisman: “Vaak komen mannen bij mij om een andere reden: ze hebben seksuele klachten. Een deel van deze mannen heeft depressieve klachten. Zelf weten ze vaak niet wat eraan scheelt. Artsen maken soms de vergissing om dan antidepressiva voor te schrijven, waardoor het alleen maar erger wordt. Of ze denken dat het een burn-out is. Maar als een man meldt dat hij down is en moe, geen energie heeft en geen zin heeft in vrijen, dan kan het komen door een tekort aan testosteron.” Minder energie Wat is het gevaar als dit niet wordt onderkend? Reisman: “Een tekort aan testosteron heeft lichamelijke gevolgen, bijvoorbeeld de afbraak van botweefsel en het niet goed reguleren van suikerziekte. En als je minder energie hebt – en daardoor minder beweegt – vergroot dat de kans op hart- en vaatziekten.” Reisman wijst daarnaast op de gevolgen voor de kwaliteit van leven, van de seksuele relatie en

van de relatie met de partner in het algemeen. Testosteron als medicijn Mannen kunnen testosteron als medicijn gebruiken om de klachten tegen te gaan. Na zes tot negen weken is het effect op een erectie merkbaar. Iets langer duurt het voordat het merkbaar is op depressieve gevoelens, en na een paar maanden op het botweefsel. Maar pas op, waarschuwt Reisman: “Testosteron is geen tovermiddel en geen behandeling tegen depressie. Ik geef het ook zeker niet altijd. Het geeft verbetering in de gemoedstoestand, maar mannen moeten zelf ook aan de slag met hun levensstijl. Velen moeten meer gaan bewegen, regelmaat in hun dagelijkse patroon aanbrengen en iets aan hun overgewicht doen. Ik zie dat de mannen die dit in combinatie doen met testosteron, er het beste uit komen. Vaak werkt dit ook positief op andere aandoeningen, zoals het beter controleren van diabetes.” Bron: www.gezondheidsnet.nl

GENIET VAN 10% KORTING MET DE CODE: Magazine232021 Code geldig tot en met 10 oktober 2021

Lekker winkelen, scan de code

12 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 12

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:46


JURIDISCH KORT VERHAAL

JE SPREEKT MET OPA Tegenwoordig weet je het maar nooit … Er zijn, als je de verhalen mag geloven, erg veel criminelen bezig om mensen geld af te troggelen. Soms komen ze met een smoes aan de deur, soms maken ze gebruik van de telefoon en soms van internet. Allerlei geraffineerde methoden worden ingezet. Je kunt dus eigenlijk niemand vertrouwen! Dat was vroeger wel anders. Vraag het maar aan Jan Terlouw met z’n touwtje uit de brievenbus. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zie ik op het display een nummer dat ik niet ken of een vreemd 088-nummer dan denk ik er niet over om de telefoon aan te nemen. Na even rinkelen houdt het vanzelf weer op. Waarschijnlijk weer gebedel voor een goed doel, denk ik dan. Of iemand die leurt met goedkope energie. Het bel-me-niet register is zo lek als een mandje. Dit ter inleiding op mijn date. Als ik de telefoon beantwoord, zeg ik altijd duidelijk eerst goede morgen, middag of avond en dan m’n naam. Voornaam en achternaam. Nog overgehouden vanuit de tijd dat ik werkte. Ook dit keer dus. Het was een nummer uit mijn eigen woonplaats. Te zien aan de cijfers die op het display verschenen. Een duidelijk oudere stem aan de andere kant zegt: “Hallo, je spreekt met opa. Je kunt me komen halen.” Even ben ik stil en verbijsterd. Zelf ben ik de 70 ruim gepasseerd en ik had een geweldige opa. Maar dat-ie vanuit een ver hiernamaals belt om opgehaald te worden, dat lijkt me al te kras. Ik vertel opa dus vriendelijk dat hij een verkeerd nummer heeft gebeld. En zeg wat het mijne is. Daarna hoor ik hem kort na elkaar nog vier maal. Elke keer leg ik geduldig uit, dat hij fout zit. Echt het verkeerde nummer heeft ingetoetst. Als ik voor de vijfde keer z’n nummer zie verschijnen op het display neem ik op met ‘Hallo, met oma’. Daarna blijft het stil! Maar natuurlijk is dat niet aardig van mij. Ik heb opa waarschijnlijk in de war gebracht en hij moest toch opgehaald worden. Misschien zit de arme man nu wel compleet in de penarie. Na een paar minuten nadenken besluit ik toch maar zijn nummer in te toetsen. Er volgt een onduidelijk gesprek, maar ik kom toch achter zijn adres. En ook dat-ie naar de tandarts moet. Hij heeft kiespijn. Als ik beloof dat ik hem over een paar minuten op kom halen, hoor ik een diepe zucht. Je kunt je misschien zijn gezicht voorstellen toen een wildvreemde vrouw bij hem aan de deur belde met de mededeling ‘Ik kom je ophalen. Zoals ik net heb afgesproken.’ Hij was er vast van overtuigd dat-ie met z’n kleindochter had gesproken … Maar ik heb hem naar de tandarts gebracht en weer thuis gebracht. De volgende dag stuurde hij bloemen. Nee, stel je er niets bij voor. Niets romantisch, geen nieuwe liefde, geen relatie. Wel heb ik me aangemeld bij een vrijwilligersorganisatie. En af en toe help ik ouderen! Dat, dankzij opa. Floris Faas

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 13

COLUMN Mr. A.P.F. de Zwart Notaris

Van samenwonen naar huwelijk of geregistreerd partnerschap let op eigendomsverhouding en eigen geld Het komt vaak voor, dat – nadat mensen ongehuwd hebben samengewoond – zij toch het besluit nemen om een huwelijk aan te gaan of een geregistreerd partnerschap. De reden hiervan ligt vaak bij de gedachte, dat het dan ‘allemaal’ goed geregeld is. Belangrijk is het te weten, dat de wet soms toch niet uitwerkt zoals u wellicht denkt en dat het dan zeer verstandig is voor het aangaan van het huwelijk huwelijksvoorwaarden te maken. Met ingang van 1 januari 2018 is het huwelijksgoederenrecht gewijzigd en overal waar u huwelijk ziet staan, kunt u daarvoor ook geregistreerd partnerschap lezen. Vóór 1 januari 2018 ontstond er door het aangaan van het huwelijk een algehele gemeenschap van goederen. Alles wat u aan vermogen had en tijdens huwelijk verkreeg, werd van u en uw partner gemeenschappelijk eigendom. Per 1 januari 2018 ontstaat er automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Let op 1: als u de huwelijksvoorwaarden zou opheffen tijdens uw huwelijk, dan ontstaat er een beperkte gemeenschap van goederen, want dat is het wettelijke uitgangspunt. Onder de nieuwe wet ontstaat er alleen een gemeenschap van goederen wat u tijdens uw huwelijk verkrijgt aan goederen en schulden. Privé-eigendom blijven: a. de goederen en schulden die u reeds vóór het aangaan van het huwelijk had; en b. de goederen die u heeft verkregen vóór het aangaan van het huwelijk of die u tijdens het huwelijk nog verkrijgt, uit een erfenis of een schenking. Vermogen dat u voor het aangaan van het huwelijks gezamenlijk in eigendom had, wordt gemeenschappelijk. Let op 2: als u voor het aangaan van het huwelijk met uw partner bijvoorbeeld samen een huis gekocht heeft, waarvan de een voor 40% eigenaar geworden is en de ander voor 60% dan vervalt dit onderscheid als u in het huwelijk treedt en wordt u samen gerechtigd in het huis. Dit houdt bijvoorbeeld in, dat als u zou gaan scheiden, ieder van u recht heeft op 50% en is gemelde 40/60 verhouding verdwenen. Wilt u dit voorkomen, dan moet u huwelijksvoorwaarden maken voordat u het huwelijk aangaat. Let op 3: wat veel voorkomt is dat ongehuwde partners samen een huis gekocht hebben, waarvan zij 50/50 eigenaar zijn. Naast de hypotheek die de partners aangaan, wordt er ook vaak eigen geld in de woning geïnvesteerd. Stel de vrouw investeert € 30.000 in de woning en de man niets. In het algemeen ontstaat er dan een vordering van de vrouw op de man van € 15.000. De man krijgt dus een schuld aan de vrouw van € 15.000. Vervolgens gaan de man en de vrouw trouwen. De woning wordt dan gemeenschappelijk eigendom, de hypotheek ook en de schuld van de man aan de vrouw wordt ook gemeenschappelijk. De vordering van de vrouw echter was privé en blijft dat ook. Daarmee verliest de vrouw als het ware de helft van gemelde € 15.000. Wilt u dit voorkomen dan moet u huwelijksvoorwaarden maken voordat u het huwelijk aangaat.

Dus voor dat u gaat trouwen, eerst naar Notariskantoor De Zwart te Raalte, voor een goed advies. 5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

13 10-8-2021 19:51:48


Glaskunst Expositie in kasteel Cannenburch 6 t/m 21 november 2021 ‘Glas natuurlijk … Kijken naar Kleur’ is het thema van de jaarlijkse expositie van hedendaags glas in kasteel Cannenburch. Liefhebbers van glaskunst kunnen genieten van kleurrijk modern glas in een rijk historisch decor. De organisatie Stichting Glaskunst Epe is er in geslaagd om samen met de deelnemende kunstenaars een spannende tentoonstelling van glasobjecten samen te stellen. We verwelkomen je graag in zowel in naastgelegen Bouwhuis als het kasteel. Reserveer tijdig en geniet exclusief van fonkelend glas in donkere dagen. Meer info en reserveren tickets: www.glk.nl/cannenburch.

Op naar een heerlijke nazomer in België, Nederland of Frankrijk Het weer is vaak nog steeds lekker, de tarieven gaan weer omlaag én je kunt genieten van meer rust en ruimte. De nazomer is een ideale periode om er nog even lekker op uit te gaan! Vanaf de BestCamp campings kun je mooie fiets- en wandeltochten maken of genieten van een cultureel uitstapje in de nabije omgeving. Op diverse campings profiteer je dan ook van aantrekkelijke laagseizoenkortingen.

Ruim aanbod

Verblijf op een kampeerplaats of in één van de huuraccommodaties

Kwaliteitscampings met minimale 3-sterren ANWB beoordeling

www.bestcamp.nl

w Klokgebou t e h in t s Kun r 2021

be 4-5 septem Weekend

Geniet tijdens Art Eindhoven op zaterdag 4 en zondag 5 september in het historische Klokgebouw van prachtige kunst uit binnenen buitenland. Ruim 100 kunstenaars vertellen u met passie en plezier meer over hun werk!

NG

OP TOEGA

gskaarten. U ing op toegan rt ko % 50 van al dat ijgen te genieten VitaalPlus kr 50 om n 50 va en 4, rs € s ze ht Le g slec r uw tickets € 9,- maar no ken, reservee en oe ez ge t /b al nl ta n. be ndhove ren! ar www.artei tie te profite van deze ac moois! Ga na om P V 50 ingscode gebruik kort l

KORTING KRIJG 50%

indhoven.n www.ar te

14 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 14

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:49


KUNST & CULTUUR Kasteeltuinen Arcen klaar voor een nieuw seizoen vol tuinbeleving Kasteeltuinen Arcen heeft de poorten voor een nieuw tuinseizoen weer geopend. Na een verlengde wintersluiting door coronamaatregelen kunnen bezoekers eindelijk weer genieten van de mooie tuinen die volop in bloei staan. Het bloemen- en plantenpark in Noord-Limburg stelt de natuurlijke pracht van het park dit seizoen meer dan ooit centraal en ondersteunt dit met bijpassende activiteiten. Kasteeltuinen Arcen is in 2021 voor jong en oud een veilige en heerlijke dag uit in een prachtige omgeving. (Her)ontdekken van de natuur én van Kasteeltuinen Arcen Het coronavirus en de lockdown hebben vorig jaar geresulteerd in een herontdekking voor de natuur. Ook bij Kasteeltuinen Arcen zagen ze afgelopen seizoen dat jong en oud het park wisten te vinden en te waarderen. Het park biedt iedereen volop mogelijkheden om te genieten van de tuinen en aanverwante activiteiten. Dit jaar staat de natuurlijke pracht van het park en het ontdekken hiervan door jong en oud nog meer centraal. De gidsen van Kasteeltuinen Arcen vertellen tijdens de gratis rondleidingen in het park graag over de tuinen en

de collectie. Middels een bijdrage van Kickstart Cultuurfonds is er geïnvesteerd in een professioneel audiosysteem waardoor de rondleiding coronaproof georganiseerd kan worden. Ook voor kinderen zijn er met de speurtocht en vernieuwde speelgelegenheid in de Bergtuin extra mogelijkheden gecreëerd om spelenderwijs de natuur te ontdekken. En het mooie is; in juli-augustus zijn kinderen weer gratis (één kind heeft gratis entree in gezelschap van een betalende volwassene). Het park volop in bloei “We hebben een zeer uitgebreide collectie bomen, struiken en planten

Sweetlove expositie dit seizoen te bewonderen in Kasteeltuinen Arcen met 19 nieuwe beelden die de tuinen steeds een andere aanblik geven. Daarnaast planten we ieder seizoen tienduizenden voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en herfstbloeiers. Hierbij werken we samen met (eu)regionale kwekers om deze kwekers een podium voor hun producten te bieden”, aldus parkmanager Rob Rambags. Dit voorjaar zijn er in het bloemenlint in totaal 20.000 tulpen en ruim 35.000 viooltjes en 1.500 gemengde voorjaarsplantjes geplant. Door de uitgestelde opening vanwege de lockdown heeft het publiek hier helaas niet optimaal van kunnen genieten. Binnenkort worden de voorjaarsbloeiers vervangen door prachtige zomerbloeiers. Altijd wat te beleven Dit jaar staan er weer diverse extra activiteiten op de planning waarbij de natuur in het 32-hectare grote park op een verrassende manier getoond wordt. Alle activiteiten worden vanwege de coronamaatregelen zodanig ingericht dat

bezoekers een route over het park lopen en gedurende hun wandeling verrast worden. In de tuinen is het hele seizoen bijvoorbeeld een prikkelende beeldenexpositie van de Belgische pop-up kunstenaar William Sweetlove (1947) te zien. De spraakmakende én verrassende grote rode plastic beelden refereren aan klimaatverandering en andere maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen decennia en staan in complementair contrast tot de natuurlijke groene achtergrond. Een zeer bijzonder gezicht! Ook is er volop ruimte voor bloemevenementen zoals het Rozenfestijn!, het bloemenfestival Bloemig! en een bloemenexpositie in de herfst. In de zomer is het tijdens de Zomeravonden mogelijk om het park in de avonduren te bezoeken met aanvullend entertainment voor jong en oud. Ook in oktober opent het park in de avonduren voor een extra lange editie van het lichtkunstfestival Enchanted Gardens. Gedurende 17 dagen zien bezoekers bijzondere lichtkunst op verrassende plekken in de tuinen. Een compleet overzicht van extra activiteiten is te vinden op: www.kasteeltuinen.nl. Veilige dag uit Kasteeltuinen Arcen is klaar voor een seizoen waarop het coronavirus zeker nog invloed zal hebben. Middels diverse maatregelen zoals het vooraf boeken van tickets, voorgestelde routes plus een aangepast horeca-assortiment is gebleken dat het park goed kan inspelen op de geldende coronaregels. Uit het parkonderzoek in 2020 kwam naar voren dat bezoekers hun bezoek als zeer veilig hebben ervaren. Ze beoordeelden hun bezoek gemiddeld met een 9,1.

Volop bloemenpracht in Kasteeltuinen Arcen: Rhododendrons bij Kasteel Arcen 5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 15

15 10-8-2021 19:51:50


K U N S T & C U LT U U R

Geïnspireerd door de NATUUR

Marieke de Jong

Haar kunstenaarschap is ontsproten op jonge leeftijd. Haar moeder schilderde en boetseerde niet onverdienstelijk en nam haar dochter daarin mee. Daarnaast is ze gestimuleerd zich creatief te uiten op de middelbare school, het

St.-Vituscollege in Bussum, met name door haar tekendocent Harry Hendriks. Tekenen en handvaardigheid waren haar favoriete vakken. In de academieklas op de vrije vrijdagmiddag boetseerde Marieke haar

Marieke de Jong, in 1966 geboren in Leeuwarden, woont in Ankeveen en heeft haar atelier in Bussum, in het Verborgen Kunstenaars Paradijs aan de Vliegdenweg 13. Ze is getrouwd en vormt een samengesteld gezin met 4 volwassen kinderen. eerste portret en ontdekte ze dat haar handen haar gedachten feilloos kunnen vertalen. De Kunstacademie leek een logisch vervolg; maar niet met het hart maar met het hoofd werd gekozen voor een HBO Communicatie opleiding in Utrecht. Latere KLM Marketing collega’s zeiden toen al dat Marieke haar roeping, als beeldend kunstenaar, was misgelopen. Rond 2000 heeft ze daarom het schilderen weer opgepakt en is ze begonnen met lesgeven en exposeren. In die tijd kwam haar oud-docent Hendriks haar een klein schilderijtje terugbrengen dat ze ooit tijdens zijn

16 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 16

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:52


K U N S T & C U LT U U R

lessen gemaakt had en dat hij ingelijst en al die tijd bewaard had. In 2006 heeft Marieke een jaar als invalkracht Beeldende Vorming gewerkt op de KMS in Bussum. Ze werd gegrepen door het driedimensionele werk en is in de leer gegaan bij Lex Ravoo, docent aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren. Zij heeft haar bron zelf gevonden en ontwikkeld. Sinds 2016 is Marieke werkzaam als professioneel beeldend kunstenaar en sinds 2019 aangesloten bij de NABK. “Haar focus ligt bij de bronzen beelden die ze maakt. Haar figuratieve stijl kenmerkt zich door een gestolde beweging, een vastgelegde illusie. Ze laat zich inspireren door de natuur, in de meest brede zin. Haar beelden poseren niet, maar tonen uitbundigheid en concentratie. Marieke geeft een illusie waar we zelf onze werkelijkheid aan kunnen verbinden. De beweging in haar werken brengt de kijker weer terug naar zijn jeugd, naar de onbegrensde mogelijkheden”, aldus curator Henke Baars. Door het figuratieve, persoonlijke en enthousiaste karakter van de bronzen sculpturen lenen ze zich bijzonder goed om de belangrijke momenten in het leven te symboliseren. Bijvoorbeeld bij een huwelijk, een promotie, een geboorte of een afscheid. Daarmee is het een uitstekend en persoonlijk cadeau voor dierbaren, maar ook een onvergetelijk relatiegeschenk voor mensen of bedrijven waarmee een goede samenwerking onderhouden wordt. Maatwerk en werk in opdracht is mogelijk. Op exposities zoals ADAF en Art Laren is haar werk ontdekt door It’s LIQUID en Trevisan International Art, die haar in 2019 onderscheidde met een Award of Excellence, en haar werk naar Italië haalde. Ze maakte ook, in opdracht, een brons voor een ranche in Texas, en voor diverse opdrachtgevers in Nederland. Een recent ontwerp in epoxy is onlangs gekozen door de gemeente Gooisemeren; True Colors zal

vanaf eind juni (2021) vijf jaar op het Veerplein in Bussum te zien zijn. Een grote eer voor deze Bussumse autodidact. Daarnaast is Marieke blijven schilderen, variërend van kleine en grote landschappen tot portretten. In de landschappen zie je haar Friese achtergrond terug, ze schildert graag een brede horizon met veel ruimte. “Mijn atelier aan de Vliegdenweg is niet groot maar lekker licht. We delen met 10 kunstenaars een oud fabriekspand, van alle gemakken voorzien. De doodlopende straat is een creatief eilandje waar de meeste panden omgetoverd zijn tot ateliers: Het Verborgen Kunstenaars Paradijs. In mijn atelier staan doeken en beelden door elkaar, ik vind het fijn in beide disciplines afwisselend te werken. Meestal werk ik in stilte, soms met muziek aan, maar dan hard en met koptelefoon op. Ik schenk er graag een kop koffie, thee of glas wijn aan mijn gasten.” Welkom op afspraak! Op 9 juni is Marieke aan het werk te zien bij The Colorfield Performance in het Park Lingezegen in Elst. Een zeer kleurrijk evenement, georganiseerd door Dirk Hakze, waar van april tot oktober zo’n 400 panelen beschilderd worden door net zoveel kunstenaars, dagelijks in kleine groepjes. Van half juni tot eind september exposeert ze haar beelden in de tuin van Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. Marieke werkt vrij en in opdracht. Kunstvanmariekedejong.nl onlinegallery.art/nl/marieke-de-jong

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 17

17 10-8-2021 19:51:54


K U N S T & C U LT U U R

Zuiderzeemuseum mooier dan ooit deze zomer! Waan je toerist in eigen land

Zuiderzeemuseum Visserij ambachten. Foto ZZM Het is zomer en de kinderen hebben vakantie … Zes heerlijke weken de tijd voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum! Deze zomer staat het museum helemaal in het teken van toerisme. Ga op reis langs een reeks wereldbekende iconen die hebben bijgedragen aan het imago van Nederland, knutsel een eigen ansichtkaart in het kinderatelier of geniet samen van een Tas vol plezier. Maak je bezoek nog aangenamer en reserveer voorafgaand aan je bezoek een verrassende picknickmand of lunchpakket. Een dagje Zuiderzeemuseum is zo gevuld!

klinkerstraatjes en langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de ambachtslieden. Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, ga langs bij de snoepwinkel en speel Oudhollandse spelletjes. Of ontdek het waterdoepark Expeditie Waterwerken en duik in de verkleedkast van toen. Herken jij straks je eigen kind nog terug? Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

Tijdens de zomervakantie gaan de kinderen als echte toeristen op zoek naar must sees in het museum. Met een reisverslag met must see-locaties in de hand kiezen zij een eigen route. Via gerichte kijkopdrachten gaan ze op avontuur in het museum en ontdekken zij details over de iconen. En zijn zij voldoende geïnspireerd door alle must sees onderweg? Dan is het tijd om in het kinderatelier een eigen ansichtkaart te maken. Wie is de gelukkige ontvanger? Must See In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor Must See een kunstwerk; van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij. Naast de iconen valt er nog veel meer te zien, doen en beleven in het museum. Voor ieder wat wils Het Zuiderzeemuseum biedt naast een leuke, ook een leerzame dag uit voor de hele familie! Dat begint al met een boottocht over het IJsselmeer naar het buitenmuseum. Daar maak je een echte wandeling door de geschiedenis over de

18 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 18

maken én na afloop ook nog na te genieten. De ‘tas vol plezier’ is bestemd voor bezoekers met (klein)kinderen. De speciaal voor kinderen ontwikkelde ‘Marretje’ rugtas zit vol met lekkers en leuks voor tijdens het bezoek én na afloop! De ‘tas vol verhalen’ is voor de bezoeker die nét iets meer wil weten over onze collectie. Deze tas biedt verdieping in de vorm van een bewaarboekje, een audiotour en meer! De Tassen vol verhalen zijn vanaf € 9,95 online te reserveren bij het boeken van tickets; ook zijn de tassen verkrijgbaar in de souvenirwinkel in het buitenmuseum. Praktische informatie Reserveer wel snel online tickets, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas, want het aantal bezoekers in het museum is nog steeds niet onbeperkt. De Tassen vol verhalen, picknickmanden en lunchpakketten zijn online te reserveren bij het boeken van tickets; ook zijn de tassen verkrijgbaar in de souvenirwinkel in het buitenmuseum. Kijk voor actuele informatie over onze corona maatregelen, de route en parkeermogelijkheden op de website. Over het Zuiderzeemuseum Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Duik in het binnenmuseum in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Zuiderzeemuseum Must See. Foto Mariel Kolmschot Fotowerken Tassen vol verhalen Nieuw dit seizoen zijn de Tassen vol verhalen! Met drie thematassen wil het museum het bezoek nóg specialer maken. De ‘tas vol gezelligheid’ is gericht op bezoekers die samen ongedwongen komen genieten. Deze tas biedt korting, tips en lekkers om het bezoek nog aangenamer te

Zuiderzeemuseum Kinderactiviteit Ik zie, ik zie. Foto Mariel Kolmschot Fotowerken

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:56


MAATSCHAPPELIJK Fitte vijftiger Ab Hoogland vertelt zijn eigenzinnige, indringende verhaal over zijn herstel van een herseninfarct.

Bemeler canyon

was neergezet. Hoe kon ik door de drietraps Amstel Gold Raceverdedigingslinie heen breken? Na het afschudden van een aantal Boa’s in mijn eerste poging vond ik bij mijn tweede poging de ideale spot. Achter de Mergelgroeve bij de Bemelerberg vond ik een gat – Romeins wandelpad – in de AGR-verdediging. Via een kiezelige gravelroute op mijn ATB vond ik een prachtige Bemeler canyon waardoor ik, even verderop, een mooi uitzicht had op het AGR parcours op de Bemelerberg. De Bemeler canyon was een gigantische kloof met meters hoge rotswanden aan weerszijden. Mijn wielerhart maakte een sprongetje toen ik het perfecte plekje gevonden had aan het parcours. Een jonge Fransman – Jean – had het panorama ook gevonden na een minutieuze voorbereiding. Ik schrok me rot toen hij bij iedere passage een hanenpruik opzette, de Franse vlag om zijn schouders hing en luidkeels het Franse volkslied zong voor Alaphilippe. In het aangrenzende grasland laadde ik met een welverdiend middagdutje mijn accu op voordat de finale op de Bemelerberg los zou barsten. Om scherp te blijven nam ik om het half uur drie gelletjes, twee rijsttaartjes en twee energy bars. De plastic verpakking gooide ik weg in de daarvoor bedoelde zones om diskwalificatie te voorkomen. Usual suspect Wout van Aert won in een millimetersprint van de driekoppige kopgroep voor Tom Pidcock en nam daarmee revanche voor zijn nederlaag in de Brabantse Pijl. Veterane Marianne Vos won bij de vrouwen voor de eerste keer de Amstel Gold Race. Bij het verlaten van de Bemeler canyon, op weg naar mijn ATB, biechtte ik mijn AGR-zonden op bij het kapelletje in een steengroeve onderaan de Bemelerberg.

In verband met de coronamaatregelen zou de Amstel Gold Race op 18 april zonder publiek verreden worden. Het parcours werd hermetisch afgesloten. Ik had als burger begrip voor de beslissing gezien de nog altijd zorgelijke coronacijfers. De coronaregels leefde ik – zeker met mijn gezondheidsrisico’s – al ruim een jaar netjes na. Tegelijkertijd had ik – zoals veel mensen – moeite dat het zoveelste event mij werd ‘afgenomen’. Zonder publiek en hermetisch afgesloten, dat zullen we nog wel eens zien was mijn gedachte als groot wielersportfan. Sterker nog, het doorbreken van drie verschillende (!) roadblocks werd een uitdaging die ik wel durfde aan te gaan. Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid is mij dan ook niet vreemd. Daarnaast is de liefde voor de koers niet te stoppen. En passant een goede gelegenheid om de familiebanden met mijn zus in het Limburgse Cadier en Keer aan te halen. De wielerhelden moesten twaalf ronden van 16,9 kilometer afleggen op een afgesloten parcours waarin onder andere de beklimming van de Bemelerberg. Zaterdagochtend gooide ik mijn ATB achterin de Volvo en vertrok ik op de cruise control – 1 op 15! – richting Zuid-Limburg. Mijn zus had voor de lunch een lekker taartje en roomboterkadetjes gehaald. Volgevreten ging ik even later op zoek naar mijn hotelletje ‘Valkennest’ in Oud-Valkenburg. Na mijn beautysleep op mijn hotelkamer vloog ik gesoigneerd over de Limburgse kuitenbijters – onder andere de Keutenberg en de Eyserbosweg – om mij vervolgens te laven aan een oversized Wienerschnitzel en patat. Om 8.30 uur de volgende ochtend werd ik gewekt door #staysafe. het papier gekraak van mijn ontbijtje-to-go dat voor de kamer Ab+

COLUMN Hans Böhm Freelance publicist

Minne metaforen “Dat is schaakvoetbal”, roept de verslaggever teleurgesteld als de bal wat heen en weer wordt gespeeld. Het verschil tussen wat hij bedoelt en wat hij zegt irriteert de schaker en iedereen die van taal houdt. “Jij speelt voetbalschaak”, zei ik eens tegen iemand die dom met zijn stukken zat te schuiven. Maar we lachten er wel bij, dus dat is anders. Een dieptepass, ode aan ruimte en tijd, dat is pas schaakvoetbal. Intelligente, verrassende, out-of-the-box oplossingen: dat doet recht aan de schaaksport. Maar hier blijft het niet bij. Niet alleen in de sportwereld worden te pas en te onpas zwakke vergelijkingen gemaakt met de schaakport. Dat komt natuurlijk voort uit een mix van ontzag en onwetendheid. Ook in reclamecampagnes zie je ineens een schaakbord of schaakstuk opduiken. Dan is de achterliggende boodschap dat je moet doordenken of dat de kwaliteit belangrijk is of, heel banaal, dat de klant koning is. De laatste tijd is er veel te doen in politiek Den Haag. In de poging om de complexiteit van de problematiek uit te leggen wordt vaak naar de schaaksport verwezen maar die vergelijkingen gaan merendeels mank. “Er is sprake van een pat-stelling”, wordt regelmatig vanuit Den Haag geroepen. In de schaaksport houdt bij pat de partij op, ongeacht de materiaalverhouding op het bord. Dat is het bijzondere aan pat, je zou ook als regel kunnen hebben dat iemand die niet kan, zetten verliest, of zijn beurt moet overslaan, zoals bij enkele andere spelen. Pat is een kunstzinnige extra verdedigingsmogelijkheid voor de zwakkere partij. Maar er is nooit sprake van pat in de politiek want het gaat altijd door, men vindt altijd wel weer een of ander compromis. “Wij hebben ons bod gedaan, zij zijn nu aan zet”, wordt gebruikt als men wil aangeven dat er geen actie meer verwacht hoeft te worden vanuit ‘wij’. En als de reactie niet bevalt, niet goed genoeg is, dan wil men nóg een zet zien. In de schaaksport is het overbodig om na iedere zet te zeggen: “Nu ben jij aan zet”, wij zetten altijd om en om. “De openingsstrategie is nu bij iedereen bekend”, was toch de strekking van het verwijt aan de verkenster die haar aantekeningen liet fotograferen. Er zullen altijd voorbereidingen zijn op wat dan ook, van vergaderingen tot verjaardagen, en dan zullen er altijd dingen gezegd worden die niet voor iedereen bedoeld zijn. In de schaaksport gaan we er juist van uit dat de tegenstander iets nieuws heeft voorbereid, altijd, bij iedere partij, want we gaan er ook van uit dat beide spelers alles wat bekend is, weten. Je bent Gekke Henkie als je het laatste nieuwtje van gisteren in het Chinees Kampioenschap niet kent want alle belangrijke partijen zijn live te volgen via Internet. Dan hebben we nog: ‘herhaling van zetten’, ‘hij doet de openingszet’, ‘tijdnood’, ‘ze geeft het op’, ‘spelen op meerdere borden’, ‘stukken geofferd’, ‘we gaan het eindspel in’. Als schaker springt bij al dat verkeerde gebruik het glazuur van de tanden (met excuses aan de tandartsen).

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 19

19 10-8-2021 19:51:58


M U Z I E K & E N T E RTA I N M E N T

BINNENKORT

in de bioscoop

MANDIBULES – Vanaf nu in de bioscoop

Jean-Gab en Manu, beiden niet het grootste licht, vinden in de kofferbak van hun auto een gigantische vlieg. Het duurt niet lang voordat ze op het lumineuze idee komen het beest te trainen, in de hoop er bakken met geld mee te verdienen. Mandibules is de nieuwste film van Quentin Dupieux (Deerskin), koning van het absurdisme..

SON-MOTHER – Vanaf nu in de bioscoop In de eerste helft van de film (getiteld Son) maken we kennis met weduwe Leila, moeder van de 12-jarige zoon Amir en het 2 jaar oude dochtertje Munes in het huidige Iran. Zij kan nauwelijks rondkomen van haar baantje in de fabriek. De dingen zijn somber en ze worden alleen maar somberder als Leila gedwongen wordt een onmogelijke keuze te maken. De buschauffeur Kazem heeft haar ten huwelijk gevraagd, maar hij heeft een dochter van ongeveer dezelfde leeftijd als Amir. Volgens een Iraanse religieuze traditie is het niet toegestaan dat Amir en dit meisje samen in hetzelfde huis wonen, omdat er iets on-islamitisch zou kunnen gebeuren. De man eist dat Amir voor onbepaalde tijd ergens anders gaat wonen totdat zijn dochter is getrouwd. In de tweede helft van de film (getiteld Mother) verschuift de aandacht naar de zoon Amir. Een rustige, observerende jongen, die voelt dat zijn moeder het moeilijk heeft en dat de traditionele druk op haar enorm is. Leila is trots dat haar zoon stilletjes accepteert dat ze van elkaar worden gescheiden. Maar Amir verandert in een gesloten jongen die bruist van woede en teleurstelling. Het offer dat Amir moet brengen is hartverscheurend. Evenals dat van zijn moeder.

JAZZ ON A SUMMER’S DAY – Vanaf nu in de bioscoop

Registratie van de optredens van enkele van de grootste jazzlegendes tijdens het Newport Jazz Festival dat plaatsvond in juli 1958, tegelijk met de America's Cup Race voor zeilboten. Grootheden als Thelonious Monk, Etta James en Big Maybelle behoren tot de line-up, evenals de toen net doorgebroken Chuck Berry en de legendarische gospelzangeres Mahalia Jackson. Regisseur en fotograaf Bert Stern bracht niet alleen op intieme wijze de artiesten en hun muziek in beeld, maar filmde met dezelfde passie de bezoekers, de omgeving en toevallige passanten. Jazz on a Summer’s Day is een sfeervol muzikaal verslag van een zomerse dag uit lang vervlogen tijden.

I DON’T WANNA DANCE – Vanaf nu in de bioscoop Na twee jaar bij hun tante Rita (Aisa Winter) gewoond te hebben worden de vijftienjarige Joey (Yfendo van Praag) en zijn jongere broertje (Diyah Salem) tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder Daphne (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar het gezinsgeluk komt al snel onder druk te staan wanneer Daphne terugvalt in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang houdt hij deze destructieve dans met zijn moeder nog vol, ten koste van zijn eigen geluk?

20 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 20

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:51:59


MUZIEK & ENTERTAINMENT De LP draait om het verhaal In deze serie neem ik u mee in mijn persoonlijk favoriete deel van de muziekwereld, de wereld van vinyl en platenspelers. Van vergeten albums tot de vaak mooie achtergrondverhalen van singles, albums en bands.

CLUB OF 27 Zoals vast bij u bekend is het 27ste levensjaar voor talentvolle artiesten te vaak fataal gebleken. Bezweken onder hun succes en de druk stierven onder andere Jimi Hendrix, Janis Joplin en Kurt Cobain op hun 27ste. Van een van de ‘leden’ van deze club, Amy Winehouse, is onlangs een boxset met livemuziek uitgekomen. Het betreft het al in 2012 uitgekomen album At the BBC, aangevuld met nog niet eerder als audio uitgegeven opnames. De boxset, goed voor 38 nummers en 129 minuten, komt zowel op CD als vinyl uit en is ook te beluisteren op de streamingdiensten. Wat dit album zo bijzonder maakt is dat het opnames betreffen uit de periode 2003 tot 2009. Het album bestaat daardoor uit opnames uit bijna haar volledige carrière, ze overleed in 2011. Door de boxset heen hoor je dan ook het talent van Amy Winehouse steeds beter naar voren komen met als hoogtepunten natuurlijk hits als Back to Black en Tears Dry on Their Own. De eerste opnames die te horen zijn op het album komen uit de periode rond haar eerste album, Frank. Het album ontving wisselende reacties en werd internationaal geen groot succes. Dit is niet te zeggen over Back to Black, het album uit 2006 stond wekenlang op de eerste plaats in de hitlijsten en behaalde verschillende prijzen. Naast dat het album in 2007 het bestverkochte album van het Verenigd Koninkrijk werd, benoemde Time Magazine Rehab tot nummer van het jaar 2007. Ook dit nummer is vanzelfsprekend opgenomen in de boxset. De jaren na het succes van Back to Black stonden helaas voornamelijk in het teken van negatieve media-aandacht en lichamelijke klachten. Uiteindelijk bezweek Amy Winehouse in 2011 aan een overdosis alcohol na jaren van verslavingsproblemen. Deze negatieve aandacht overschaduwde onder andere haar inzet voor goede doelen, voornamelijk gericht op het helpen van kinderen in lastige situaties. De inzet voor deze kinderen wordt sinds haar dood voortgezet door haar familie via de Amy Winehouse Foundation. Op deze manier wordt er ook 10 jaar na haar dood nog aandacht besteed aan zaken die Amy belangrijk vond.

COLUMN Bert Simhoffer Zanger, acteur en tekstschrijver

Vitale vooruitzichten Net als je bij jezelf aan het nagaan bent of het bereiken van de 65 jaar, toch dan maar een soort onvrijwillig coronapensioen betekent, schijnt er ineens weer licht aan de horizon. Eerst hoor ik van mijn jonge zwager dat hij zijn recent gekochte huis in Weesp voor anderhalve maand kan verhuren aan een filmmaatschappij die voor omroep MAX een nieuwe Tv-serie gaat produceren. Daarna gaat bij mij de telefoon; een castingbureau dat mij vraagt of ik interesse heb in een bijrol in een nieuwe Tv-serie. Selftape gemaakt en een kleine week later het bericht dat ik de rol van Leo mag gaan spelen. En ja wat een toeval, het gaat om dezelfde serie als waarvoor het huis van mijn zwager gebruikt gaat worden, getiteld ‘Tweede Hans’. In een nutshell: de hoofdpersoon wordt min of meer gedwongen met pensioen te gaan en hij gaat ernstig op zoek naar een nieuwe bezigheid om al die vrije tijd te vullen. Zodoende wordt hij lid van een Shantykoor. Ik mag een van die koorleden spelen die een aantal situaties met de hoofdpersoon gaan beleven. Recent hadden de ‘koorleden’ (allemaal gezellige collega-acteurs) een eerste repetitie in een Dorpshuis in Noord Holland. Het binnenkomen daar en de geur van vers gezette koffie opsnuiven, ingeschonken door een vriendelijke barmevrouw, riep vele herinneringen op aan mijn amateurtijd. Vervolgens druppelden de nieuwe collega’s één voor één binnen, feest der herkenning, wel met mondkapje voor. Iedereen eerst testen, om vervolgens in de zaal op anderhalve meter van elkaar te gaan zingen. De sfeer was direct super gezellig. Iedereen ging ervoor en na een kleine twee uur repeteren met een ‘echte’ Shantykoorleider, leek het of wij al jaren zo’n koor met elkaar vormden. Uiteraard gaan we het zingen naar hogere niveaus brengen want er wordt beslist zeer serieus aan de echtheid van ons als koor gewerkt. De hele dag heb ik verder ‘My Bonnie lies over the ocean’ geneuried en gezongen. Mijn bloed stroomde weer sneller en de adrenaline van het samenwerken en samen iets tot stand brengen heeft me vleugels gegeven. Een week later kostuums doorpassen, uiteraard eerst weer testen, en ook daar was het oergezellig. Het zal voor de regisseuse een flinke klus worden om deze 10 mannen in het gareel te houden. En als kers op de taart ga ik binnenkort weer repeteren met de onvolprezen Herman van Veen die een nieuwe monoloog/ eenakter voor mij heeft geschreven. We gaan dat zo snel als het maar weer kan spelen op zijn Landgoed De Paltz in Soest. Een dag repeteren met deze grootmeester is een genot, een proces van geven en nemen, waarbij ik absoluut mijn eigen inbreng kan hebben, waardoor er een product ontstaat dat zowel in de lijn van Herman zal worden uitgevoerd en dicht bij mijn eigen persoon zal liggen. Er zijn weer veel positieve vooruitzichten waar ik me in vast kan en zal bijten. Dus nu nog helemaal geen coronapensioen! Het is een mooi vak!

Tim 5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 21

21 10-8-2021 19:52:01


M U Z I E K & E N T E RTA I N M E N T

Titanic de Musical gegarandeerd een onvergetelijke avond uit

Met meer dan 800 voorstellingen op Broadway behoort Titanic tot de grootste musicalsuccessen van het afgelopen decennium. 25 jaar na de première van Titanic op Broadway komt de musicalhit en winnaar van Tony Awards voor Beste Musical terug naar Nederland. Een meeslepend verhaal over hoop, liefde en ambitie. Deze indrukwekkende musical met iconische muziek, een live-orkest en een 25 man sterke cast in uw eigen theater. Reis mee en beleef een onvergetelijke avond uit! Mis het niet. Van 5 november 2021 t/m 4 juni 2022, in 44 theaters.

De cast van Titanic de Musical bestaat uit de volgende personen: Richard Spijkers Mark Roy Luykx Rolf Koster Dennis Willekens Pepijn van Bokhoven Sjoerd Oomen David van den Tempel

In deze grootse musicalproductie – onder regie van Paul van Ewijk en met live-orkest – beleeft u de laatste dagen en uren van het meest legendarische schip ter wereld. De musical met muziek en liedteksten van Maury Yeston en een script van Peter Stone won vijf Tony Awards (waaronder de awards voor beste musical en beste muziek) en een Drama Desk Award. De Broadway-versie ging op 23 april 1997 in première en liep meer dan 800 voorstellingen. In Nederland was de succesvolle musical al een keer eerder te zien. De première was in september 2001 in Koninklijk Theater Carré.

10 april 1912. Het grootste en meest luxe passagiersschip ter wereld vertrekt uit de haven van Southampton met bestemming New York. Aan boord 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. Onwetend van het lot dat hen wacht. Wat begon als een reis vol toekomstdromen, romantiek en luxe, ontaardt in een strijd met het water.

Droom mee met de derdeklaspassagiers over een nieuw leven in Amerika en zie hoe de eersteklaspassagiers zich wentelen in grenzeloze luxe. Maak kennis met reder Ismay die geschiedenis wil schrijven maar kapitein Smith tot wanhoop drijft, en ontwerper Andrews die beseft dat hij een kapitale ontwerpfout maakte.

Op 10 april 1912 vertrok de Titanic vanuit de haven van Southampton met New York als eindbestemming. Er waren 1301 passagiers en 941 bemanningsleden aan boord. In de nacht van 14 op 15 april kwam de Titanic in aanvaring met een ijsberg en zonk binnen 3 uur, waarbij 1522 opvarenden om het leven kwamen. www.titanicdemusical.nl

Jordy van Loon Martijn Vogel Victor Marinus Brecht van Arnhem Melise de Winter Sophie van Lent René van Kooten Marijn Brouwers Bert Simhoffer Mariska van Kolck Wieneke Remmers Marcel Visscher Martijn van Voskuijlen Julia Berendse Linda Verstraten Alexander Boone Eva van Kalsbeek Juliëtte van Tongeren

Foto’s: Roy Beusker

22 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 22

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:52:03


VA K A N T I E Een ode aan vragen Waar sommigen het laten, Zijn anderen te snel Waar sommigen bedenken “Ach ik weet het wel,” Ben ik stiekem diegene, Altijd met hand omhoog.

COLUMN Margot Verhaagen Publiciste

Nestgeur Mijn ouderlijk huis staat sinds vorige week te koop. De plek die me zo dierbaar is kan ik straks niet zomaar meer bezoeken, een gek idee. De appelboom in de tuin bloeit, de magnolia ook nog steeds door het koude voorjaar. Voor mijn moeder nam ik al takken mee zodat ze er toch nog een beetje van kan genieten nu ze er niet meer woont. Het huis klinkt hol en doet kil aan. Alles wat het al die jaren zo gezellig en tot mijn thuis maakte is er weg.

Die vragen durft te stellen Wilt weten waarom, wanneer en hoe? Het leven zich ontwikkelt, Weet jij nog waar naar toe… …we gaan of juist nu blijven. Waar we altijd zijn geweest. Waar anderen het laten Onbezonnen. Onbevreesd. Ik wil weten waarom en hoe dan… En waar gaan we dan heen? Ook soms zelfs zonder uitzicht, Eindeloos veel vragen om me heen. Altijd geleerd te vragen. Altijd geleerd te doen. Als een die niet zeker weet. Niet alleen zeker is. Of zeker zal zijn. Maar vooral wilt weten. Wat wanneer waar en hoe zal heten. De toekomst. Durf te vragen. De toekomst. Durf te zijn. Want zonder al die vragen. Wat is dan mijn Reden van bestaan. Of reden van willen weten. Klinkt diep. Dat is het Ook Of misschien ook niet. Durf te vragen. Durf te zijn, te vinden, te vormen. Een mening. Een vraag. Een leven. Een mening. Waar velen het laten. Zijn anderen te snel. Waar velen vaak denken. “Ach ik weet het wel,” Ben jij dan diegene, Altijd met hand omhoog? Punt.

Natuurlijk mijn ouders als eersten, dan de decoraties van mijn moeder en de meubelen; die fijne bank waar ik menig uur op doorbracht, mijn vaders vaste stoel bij de haard, de poef waar ik graag op lag en natuurlijk de grote eettafel waar we samen aten en menig gesprek voerden. Eerst met z’n zessen, later met de aanhang erbij met z’n tienen en toen de kleinkinderen – die vrij kort achter elkaar kwamen – er waren, met achttien. Inmiddels hebben zij ook alweer aanhang. Mijn ouders waren helemaal ingesteld op de komst van de kleinkinderen. Kinderstoelen, een box, spelletjes en kinderledikantjes. Al onze kinderen voelden zich er altijd welkom en thuis. Nu is mijn oude slaapkamertje leeg en de keuken, vaak de gezelligste plaats van het huis, doet kaal aan. Hier kookte mijn moeder de meest lekkere gerechten en vaak hielp ik mee. Dat alles nu helemaal leeg is maakt misschien wel dat het me niet heel moeilijk valt om de deur achter me dicht te trekken, steeds als ik er even ben. Het enige dat me nog echt raakt is de geur die er hangt. Die onmiskenbare geur van mijn ouderlijk huis, je zou het als nestgeur kunnen omschrijven, hangt er gelukkig nog. Die geur ruik ik nergens, ook niet bij mezelf thuis. Ik zin nog op een plan om juist die geur te bewaren, hoe mooi zou dat zijn. Nestgeur, een mooier woord is er bijna niet en bijna iedereen herkent het. Het is niet alleen de geur maar tevens het geheel van gewoontes waarin je bent opgegroeid. Mijn ouders zijn er vrij laconiek onder en kunnen terugkijken op bijna 55 mooie jaren dat ze er woonden. Natuurlijk was er wel eens wat, waar niet, maar meestal was het er goed en fijn en doordat er veel ruimte was konden we er altijd allemaal blijven, altijd blijven eten en slapen. Ik hoop dat de nieuwe eigenaren er net zo van gaan genieten als dat wij hebben gedaan. En dat ik dan nog eens een keertje mag komen kijken. En een klein beetje snuiven of ik het daar nog kan ruiken, onze nestgeur …

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 23

23 10-8-2021 19:52:07


M U Z I E K & E N T E RTA I N M E N T

Glamour aan de Noordzee in Vlissingen Film by the Sea van 10 tot en met 19 september

De zomer staat weer voor de deur maar er is nog veel onzekerheid of de reislustige Nederlander weer de grens over mag. In eigen land is Zeeland een plek waar toeristen zich uitermate goed vermaken. Jaarlijks kiezen meer dan een miljoen mensen de Zeeuwse kust als vakantiebestemming. Naast de mooie brede zandstranden, de vele pittoreske dorpjes en stadjes en de gastvrije bevolking, is Film by the Sea in Vlissingen bij uitstek hét uitje voor jong en oud in de nazomer. De kuststad is dan het decor van het grootste regionale filmfestival van Nederland, waar dagelijks spraakmakende filmpremières plaatsvinden. Daarna slentert men gezellig over de boulevard, praat na op een van de vele terrasjes of neemt een verfrissende duik in het warme zeewater. Vlissingen bruist van 10 tot en met 19 september tijdens Film by the Sea! Al 23 jaar een begrip Film by the Sea bestaat dit jaar 23 jaar en pakt daarom groots uit. Waar het in 1999 begon als een lokaal filmfestival, is het inmiddels uitgegroeid tot het vierde filmfestival van Nederland. Onder normale omstandigheden (zonder corona) bezoeken jaarlijks zo’n 44.000 mensen het festival aan zee. Film by the Sea presenteert dan ook artistiek hoogwaardige films voor een breed en divers publiek. Het festival heeft hiermee inmiddels een belangrijke plek in de culturele infrastructuur buiten de Randstad veroverd. Glamour aan de Noordzee Toeristen die tussen 10 en 19 september naar Zeeland gaan zullen zich soms zowaar in Cannes of Venetië wanen. Internationale beroemdheden als Sophia Loren, Morgan Freeman en Claudia Cardinale waren de afgelopen jaren al te gast in Vlissingen. Maar

24 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 24

ook bekende nationale sterren zoals Olga Zuiderhoek, Monic Hendrickx, Rutger Hauer en Paul Verhoeven hebben Film by the Sea bezocht. Naast een fantastische vakantieplek met tal van toeristische hotspots, biedt Vlissingen in september glitter, glamour en rode lopers!

Over Film by the Sea Film by the Sea heeft als missie om artistiek hoogwaardige films in alle genres voor een breed en divers publiek toegankelijk te maken. Het festival speelt hiermee een belangrijke rol in de culturele infrastructuur buiten de Randstad.

Voor ieder wat wils Film by the Sea heeft als speerpunt om zoveel mogelijk verschillende verhalen, perspectieven en genres samen te brengen. Of het nu gaat om mooie boekverfilmingen of spannende Nederlandse of internationale films, Film by the Sea heeft het allemaal. Ook voor jongeren is Film by the Sea een laagdrempelig festival. Naast specifieke films die jongeren aanspreken, worden zij ook actief betrokken bij het vak van film maken door deelname aan de Jongerenjury of een scenarioworkshop.

Volg Film by the Sea het hele jaar door voor film- en festivalnieuws via Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en de website. www.filmbythesea.nl

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:52:09


VRIJE TIJD

COLUMN Chrisjan van Marissing Boekhandel Praamstra

Nog geen abonnee? Jaarabonnement voor 10 edities €17,50

zie pagina 34

Samen uit elkaar

Mijn naam is Petra Keller en sinds 2020 ben ik actief als scheidingsspecialist en mediator. Te vaak hoor ik dat mensen niet goed uit hun scheiding komen met als gevolg financiële onrust en onzekerheid. Ik geloof dat het anders kan! Vanuit deze passie en overtuiging heb ik Together Apart opgericht. Mensen die gaan scheiden ervaren vaak veel verdriet en pijn. Ook onzekerheid over hun financiële situatie speelt dan een grote rol. Als mensen op latere leeftijd uit elkaar gaan, spelen er andere vraagstukken dan wanneer je jonger bent.

• • • • •

Redden we het financieel als we ieder apart verder gaan. Wat doen we met het huis? Wat blijft er voor ons over als we met pensioen zijn? Hoeveel hebben we ieder apart netto per maand te besteden? Wat spreken we af over de kinderen?

Als scheidingsspecialist|mediator begeleid ik jullie scheidingsproces van A tot Z. Door samen te werken met specialisten kan ik jullie ook financieel, fiscaal en juridisch advies geven. Dit zorgt ervoor dat jullie samen de juiste keuzes kunnen maken om los van elkaar verder te gaan. Mochten jullie je herkennen in deze situatie, neem dan vrijblijvend contact op voor een informatiegesprek om te ontdekken wat ik voor jullie kan betekenen.

www.togetherapart.nl petra@togetherapart.nl 06 21326521

Hilary Mantel, Wolf Hall deel 1 van de Cromwell-trilogie Boeken worden wel omschreven als een voertuig dat je in staat stelt om door de tijd te reizen. Een uitspraak die bij uitstek van toepassing is op historische romans waarover dit stuk gaat: de boeken die Hilary Mantel gewijd heeft aan Thomas Cromwell en de rigide klassenmaatschappij van het Engeland van de zestiende eeuw. ‘Wolf Hall’ is het eerste deel, in vertaling verschenen in 2010. ‘Het boek Henry’ is het tweede en het vorig jaar verschenen ‘De spiegel en het licht’ sluit de trilogie af. Ik had die boeken wel op mijn netvlies, al was het maar omdat de auteur ervan zowel voor het eerste als het tweede deel de Man Booker Prize ontving, de belangrijkste literaire prijs in het Engelse taalgebied. Maar van lezen was het nooit gekomen, tot vorig jaar. Het voertuig dat Hilary Mantel gecreëerd heeft, bracht me in de zestiende eeuw en de reis was bij vlagen adembenemend. ‘Wolf Hall’ begint in het jaar 1500 met het verhaal waarin Cromwell’s vader, een brute smid, zijn zoon weer eens ernstig mishandelt en Thomas besluit om deze ellende voorgoed achter zich te laten. Het eindigt in 1535 met de bezegeling van het lot van Thomas More. Als je daar bent aangeland heb je Cromwell gevolgd op zijn tocht langs een keur aan machthebbers: daaronder de beide vorstenhuizen Tudor en Plantagenet, maar ook de clerus, in die tijd ook bekleed met wereldlijke macht. Hij beschikt over geweldige talenten, is zowel mannetjesputter als familieman en charmeur en een politiek genie. Cromwell weet zich op te werken tot de belangrijkste adviseur van Henry VIII, de koning die zes keer trouwde en twee van die vrouwen liet ombrengen op het schavot. Het boek bevat een lijst van zes pagina’s met ‘dramatis personae’ die je niet kunt missen om alle hoofdpersonen van elkaar te onderscheiden. Het was in die zin ook hard werken soms maar o zo vervullend: aan het eind van de 800 pagina’s heb je een fenomenaal boek gelezen. Want fenomenaal is Hilary Mantel in haar kennis van de historische feiten en details. Zij weet een zo indringend beeld op te roepen van het leven aan het Engelse hof in die tijd, van de clerus, van de allerarmsten tot de rijkste adel in die wereld dat je die wereld van binnenuit leert kennen. Natuurlijk, er is geen auteur die kan bewijzen dat die wereld de werkelijkheid verbeeldt, al is er nog zoveel tijd aan research besteed; maar wat Hilary Mantel weet op te roepen is bijzonder overtuigend. Er ontstond in Engeland veel discussie over de Cromwell die zij ten tonele voerde die sterk afwijkt van het geijkte beeld. Bovendien beoogt zij niet een wetenschappelijke studie te schrijven maar een roman met mensen van vlees en bloed die (ook) aan haar verbeelding ontspruiten en daar is zij een meester in. Al zit er een tijdspanne van vijf eeuwen tussen, wat zij haar historische personages laat beleven gaat ook altijd over ons 21ste-eeuwers. Heerlijk om de delen 2 en 3 nog op de plank te hebben tot ik eraan toekom. Een gratis digitale leesgids is verkrijgbaar door een mail te sturen naar Meridiaan Uitgevers: welkom@meridiaanuitgevers.com. Hilary Mantel, Wolf Hall, 816 blz., paperback, Merdiaan Uitgevers, ISBN 9789493169098, €24,99.

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 25

25 10-8-2021 19:52:09


VRIJE TIJD

Dwars door het Groene Hart

De meeste grote stedelijke agglomeraties kennen een centrale kern van waaruit de stad zich kilometerslang uitdijt, zoals Londen of Parijs. De stedelijke agglomeratie als ring om een groen hart is uniek, niet alleen voor Europa, maar ook voor de wereld.

Als men via de snelwegen door de Randstad reist, dan lijkt de bebouwing, samen met de bedrijventerreinen, op korte stukken open ruimte na, vrijwel aaneengesloten. Van Gouda via Rotterdam en dan verder tot boven Den Haag is bebouwd. En ook de gaten tussen Leiden en Schiphol, Amsterdam en Utrecht, Utrecht en Gouda, zijn maar korte stukken. Toch valt daarbinnen een enorm grote ruimte die je in alle rust kunt beleven. Het is niet alleen een oase van groen, maar ook een landschap met zijn rivieren en plassen, molens en watertorens, kleine steden en dorpen, dat historisch als Hollands verankerd

ligt. Aan dit landschap is vele eeuwen gewerkt en dat kun je beleven. Het gebied wordt doorsneden door rivieren en kanaaltjes, ingebed door dijken. Het zijn de slingerende dijkweggetjes die zo leuk zijn om te fietsen. Om het water over te steken gaat het meestal over bruggen maar soms zet een klein pontje je over. Het Groene Hart is één naam, maar het zijn verschillende landschappen die het herbergt. Het meeste is weliswaar weiland, maar van Aalsmeer tot Kudelstaart vindt men overwegend kassen met bloemkwekerijen, bij Boskoop zijn het de boomkwekerijen en meer naar Utrecht toe vind je de boomgaarden met kersen. Om het gebied te leren kennen is het leuk om het te doorkruisen door uit een van de steden te vertrekken, je te verliezen in een heerlijk landschap en dan aan het eind weer de contouren van een andere stad te zien verrijzen.

dienst leuk vond, maar dwars door het Groene Hart fietsen was dat zeker wel. De mooiste route is om Amsterdam te verlaten langs de rivier die haar naam gaf, de Amstel. Het eerste deel tot Ouderkerk a/d Amstel is nog statig met de buitenplaatsen die hier staan, maar allengs wordt het groener langs de rivier. Vanaf Ouderkerk is de oostelijke

oever van de Amstel het rustigst. Bij Waver nemen we dan weer het pontje terug naar de andere kant. Na Uithoorn wordt het ook aan deze kant rustig, zeker op het laatste stuk naar Bilderdam waar men net een nieuw fietspad heeft aangelegd. Vervolgens gaat het via Langeraar, een plasje over en dan gaat het op Alphen a/d Rijn af, wat we gewoon doorsteken om weer op

Mijn eerste baan was in Rotterdam en ik woonde toen nog in Amsterdam. Ik geloof niet dat ik het werken in ploegen-

26 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 26

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:52:11


VRIJE TIJD

merig tochtje langs een prachtig dijkweggetje en boomgaarden met kersen maar ook door fraaie plaatsjes als Haastrecht en het juweeltje Oudewater, met Heksenwaag, grachtjes en terrasjes. Van Oudewater kun je langs de kronkelende Linschoten naar Woerden om dan het sprookjeskasteel Haarzuilen te bereiken. Het laatste stuk naar Utrecht gaat dan over heel veel fietspaden en fraaie fietsbruggen.

mooie weggetjes en fietspaden uit te komen naar Hazerswoude. Ten zuiden van Hazerswoude begint een gebied dat ooit polder was maar nu tot park aan het uitgroeien is, met bossen, fietsen wandelpaden. Geen vergelijk met vroeger. Bij Moerkapelle houdt het op, maar dan is het niet ver meer naar het begin van de Rotte. Mooie molens omlijsten het riviertje waarlangs we heel lang in het groen Rotterdam binnenfietsen. Terugkijkend ben je dan van stad tot stad bijna volledig door het groen gefietst. Dwars door het Groene Hart van Noord naar Zuid, dus zeg bij Kinderdijk, is ook prachtig. Dan volgen we vanaf Uithoorn de Kromme Mijdrecht, die zoals de naam zegt, behoorlijk slingert. Maar dat is nog niets vergeleken bij de Meije, een klein weggetje dat onderlangs de Nieuwkoopse Plassen heftig slingert langs het gelijknamige riviertje. Prachtig en stil. Hier staat ook langs het weggetje een uitzichttoren waarbij je

over de zompige rietvelden en de plas in de verte kunt uitkijken. Bijna aan het eind staat een andere toren, Piet Potlood genoemd, die zijn naam eer aan doet. Aan het eind van de Meije fietsen we even langs de Rijn naar Bodegraven, om daarna de Reeuwijkse Plassen door te steken naar Gouda. Gouda heeft een mooie stadskern met een groots plein waar in het midden het gotische stadhuis uit de 15de eeuw prijkt. Aan de achterzijde vinden we de Waag en aan de andere kant zie je contouren van de Sint Jan omhoog rijzen. Daar moet je even omheen lopen of fietsen. Vlakbij is ook een goede ijssalon voor de kleine beloning. Na Gouda kun je over oude tiendwegen zigzaggend naar Kinderdijk. Naast de beroemde molens, nu even zonder drommen Chinezen, heb je daar vlakbij ook de snelle veerdienst naar Rotterdam. Een mooiere manier om de stad binnen te komen met zicht op de skyline ken ik niet. Van Gouda via de Hollandse IJssel naar Utrecht is een dro-

Maar wie iets meer zou willen fietsen, kan vanaf Gouda via de Vlist naar Schoonhoven gaan. De Vlist is prachtig en Schoonhoven is bijna net zo mooi als Oudewater, maar rustiger. Van Schoonhoven naar Utrecht kun je over oude kleine kanaalweggetjes heerlijk ongestoord door de Lopikerwaard. De kortste weg is niet altijd de mooiste, maar wie als aan een kralenketting de mooiste beelden aan elkaar zou willen rijgen kan een hele mooie tocht maken tussen Utrecht en Leiden. Het zijn Oudhollandse plaatjes die je krijgt voorgeschoteld. Men verlaat Utrecht langs de Vecht om alle weelderige buitenplaatsen aan het oog voorbij te laten trekken. Ook de kleine dorpen met schilderachtige kernen als Breukelen, Loenen en Vreeland verleiden met hun terrassen de fietser voor een pauze. Daarna steken we door over een fietsbrug naar het riviertje de Gein en zo naar Abcoude. Via de Rondehoeppolder komen we dan bij de Amstel uit. Na de Bilderdam kun je dan via Leimuiden en Rijnsaterwoude naar het pontje

over het Paddegat. Als je over de A4 raast, ingepakt tussen de geluidsschermen, ontgaat dit leuke gebied met kleine weggetjes, fietspaden en molens je volledig. We fietsen zelf even onder de A4 door en via Rijpwetering en Oud Ade komen we over fietspaadjes bij de Kagerplassen uit. Een eindje verderop langs de oever kom je dan bij een leuk pontje dat je overzet naar de Leidse kant. Nog een paar kilometer en dan sta je bij de Korenbeurs in het historische hart van Leiden. Paul Benjaminse

In de gids voor Fietsen door Zuid Holland en het Groene Hart staan honderden kilometers aan mooie routes beschreven. Deze gids van 130 pagina’s is straks voor € 12,50 te koop via www.cyclingeurope.nl.

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 27

27 10-8-2021 19:52:12


VRIJE TIJD

FLYER 2022

FLYER is vroeg dit jaar met haar nieuwe modellenoffensief. Uiteraard blijven de oude vertrouwde modellen, zoals de Gotour6 en Gotour4 – never change a winning team – maar ook een aantal nieuwe modellen doen hun intrede.

Nieuwe: Tandem De FLYER Tandem biedt fietsplezier voor twee. De technische verfijningen maken het mogelijk om de trapkracht en zitpositie van de individuele berijder apart in te stellen. De extra grote accu, 1250Wh, Bosch Performance line accu en brede banden staan garant voor ongeëvenaard comfort en veiligheid. Upstreet3 Daar waar de Gotour4 special is gebouwd voor kleinere mensen heeft FLYER nu ook een fiets gecreëerd voor de langere fietser. De Upstreet3 is een mooie robuuste fiets gemaakt voor een maximale lengte van 2.05 meter en een maximaal toelaatbaar gewicht van 180 kilo. De robuuste Upstreet3 maakt fietsen leuk voor iedereen. Dit uitzonderlijk veelzijdig model is de ideale metgezel op weg naar het werk. In de drukke ochtendspits is deze sportieve en

elegante e-bike net zo in zijn element als op een tochtje door het bos of de polder op een vrije avond. Gotour3 De Gotour3 is de ideale fiets voor boodschappen, dagjes uit of een dagje fietsen. Deze e-bike kan worden aangepast aan ieders individuele behoefte zoals een aanhanger voor (klein)kinderen of huisdieren en een stevige voordrager voor de dagelijkse boodschappen. Oud vertrouwd Uiteraard komen de vertrouwde modellen in 2022 gewoon weer terug. Gotour6 De Gotour6 is de meest ideale toerfiets. Deze e-bike biedt de juiste balans tussen design, rijcomfort en ergonomie. Deze perfect afgestemde totaalconcept garandeert een aangename rit elke keer weer. Upstreet5 De krachtige Upstreet5 is net zo overtuigend in het woon-werkverkeer als bij fietstochten door de natuur: dankzij het grote aanbod aan componenten en verschillende uitrustingen is deze bestseller voor iedereen. Vanaf 2022 komt de Upstreet5 in en extra, nieuwe frame-uitvoering, namelijk een mixte model.

28 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 28

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:52:23


VRIJE TIJD Neder Rij n ARNHEM DRUTEN

S T R E E K PA D N I J M E G E N

RAVENSTEIN

al

NIJMEGEN Maa

KRANENBURG DUITSLAND

Wa

s

MOOK

WA N D E L E N I N H E T R I J K VA N N I J M E G E N

SPECIALE AANBIEDING GIDS STREEKPAD NIJMEGEN

Veelheid van landschappen Het Streekpad Nijmegen is een wandelroute met veel gezichten. Hemelsbreed niet meer dan twintig kilometer van Nijmegen biedt de route een ongekende afwisseling. Binnen een kort tijdsbestek doet de volhardende wandelaar op het Streekpad Nijmegen vier provincies aan: Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en het Duitse Kreis Kleve. En maak je kennis met een veelheid aan landschappen: kronkelende dijken en uiterwaarden langs de grote rivieren, rivierduinen in het Land van Maas en Waal, glooiende bossen in het Rijk van Nijmegen en het

Duitse Reichswald en tot slot een uniek stukje Gelderse Poort. Te voet ontdekken Het recept van het streekpad is niet alleen landschap en natuur, want de wandelroute heeft zo veel meer te bieden. Op de Waalbandijk word je wellicht begroet door buitelende kieviten of getergd door een striemende regenbui. Het zicht op de drukbevaren Waal en de weidse luchten erboven. Dan het Land van Maas en Waal. Het land ten zuiden van de grote rivieren, het land van de ‘zachte g’. Ook het land van de wegkruisen en van bedevaartsoorden:

Bergharen, Sint Walrick. En het internationale tintje, wanneer de route de grens over gaat, door het Reichswald, richting Kranenburg. Na de 76 meter hoge Duivelsberg bereik je al snel de Gelderse Poort, een van de mooiste rivierlandschappen van Nederland. De Kerkdijk kronkelt langs een aantal wielen en al wandelend zie je hier altijd iets bewegen of kom je wel iets tegen op je pad. Historie Op jouw tocht ervaar je steeds de boeiende historie van de regio, van romeinse handelswegen, kastelen en eeuwenoude bedevaartplaatsen tot strategisch gelegen vestingstadjes als Ravenstein en Grave. Op de stuwwallen in het Rijk van Nijmegen en de rivierduinen in het Land van Maas en Waal wandel je over mooie bospaden, holle wegen of paadjes langs een akker. Dichtbij de grote rivieren en in enkele polders zul je ook geregeld op asfaltwegen en fietspaden lopen. Echter, op verschillende rivierdijken gelden

De gids is voor lezers van 50VitaalPlus te bestellen in de webwinkel op https://www. wandelnet.nl/webwinkel-product/1201/streekpaden/26484/ streekpad-nijmegen voor € 13,45 incl. verzendkosten (normaal € 19,29) met de couponcode Nijmegen.

beperkingen voor gemotoriseerd verkeer. Het 117 km lange Streekpad Nijmegen is net als alle LAW’s in het veld in twee richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens.

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 29

29 10-8-2021 19:52:26


Assen

Aircoservices

A.H.G. Fokkerstraat 16a 0592-315279

Carwash Diesel/eco tuning Verfmengmachine

NIAAL

EENVOUDIG MAAR GE

Zo houdt u de lucht overdag en ’s nachts koel én schoon. 24 uur per dag ventileren is belangrijk voor het verversen TREKHAKEN - Hoogwaardige kwaliteits van de lucht en draagt bij aan trekhaken voor alle merken. - Vast, afneembaar, of wegklapbaar. een prettig en gezond binnen- Compleet gemonteerd leverbaar inclusief 7 of 13 polige stekkerdoos. klimaat. K de lucht en filtert B R IN IJ N airco W IJ ZEen ER! N R Tu een E P Adat aangename M O N T A Gzorgt VANAF

temperatuur heeft in uw INCL. MONTAGE ,woning.

339

Art.nr. 05.232.15

Bel ons voor de mogelijkheden op 0541 - 820 902 of kijk op onze website

AUTOLAK OP MAAT

Een bijzondere verfkleur nodig?, kleurcode onbekend?, of gewoon de kleur van uw auto, motor, scooter, camper e.d. Met onze kleurenscanner meten we de kleur en mengen ter plekke de kleur voor u met onze Standox verfmengservice. Leverbaar in 1k en 2k in spuitbus of blik.

VOOR HOOGWAARDIGE

OPRIJGOOT

AUTOLAK GAAT U NAAR AUTOMAT

VERLOOPSTEKKER - 7 POLIG - 13 POLIG

- Bijbehorende tas - Tussenstuk

KIES UW KLEUR

WWW.UEBLER.NL

Aircovoorinhuis.nl

KENTEKENPLAAT - KENTEKENPLAAT WIT LANG

Je wordt niet zomaar de beste geteste ebike! ER IS AL EEN OPRIJGOOT VANAF

KIES UW PRODUCT

69,-

LAAT UW KLEUR MENGEN

ingen kunnen afwijken van het origineel. ingen kunnen afwijken van het origineel.

28

30 JAAR FRAME GARANTIE

30 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 30

4 JAAR

ACCUGARANTIE

11,95

16,95

apk - airco - velgen - onderhoud - autoradio - accessoires - styling - tuning - trekhaak - banden en veel meer!

4 JAAR ENVIOLO GARANTIE

www.ebikedasoriginal.nl

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:52:29


VRIJE TIJD

MOSSEL & OESTERBOULEVARD YERSEKE Beleef, proef en ontdek de Zeeuwse mossel- en oestercultuur

Deze zomer verandert het Zeeuwse Yerseke in de Mossel & Oesterboulevard. Na het succes van afgelopen jaar wordt het activiteitenprogramma in juli, augustus en september verder uitgebreid. Elke woensdag is het ‘Mosseldag’ met extra activiteiten, variërend van een culinaire wandeling, speurtochten voor kinderen, optredens van kunstenaars en artiesten tot het kampioenschap krabbetjes vissen. Jong en oud kan in het vissersdorp de echte Zeeuwse mossel- en oestercultuur beleven en er uiteraard ook van proeven. Bezoek aan de Mossel & Oesterboulevard is een superleuk dagje uit voor het hele gezin. en terrassen. Ook de winkeliers in het Zeeuwse dorp bieden de zomermaanden iets extra's aan voor de bezoekers. Woensdag Mosseldag Elke woensdag is het bovendien ‘Mosseldag’ en is er extra veel te beleven. Op de Mossel & Oesterboulevard is er dan live muziek, zijn er leuke activiteiten voor kinderen, staan er kraampjes en foodtrucks. Elke week zijn er bovendien speciale activiteiten, zoals het kampioenschap krabbetjes vissen, bijzondere exposities, spannende excursies, speurtochten en verrassende optredens.

De hele week door tal van activiteiten Op de Mossel & Oesterboulevard is deze zomer de hele week door van alles te ontdekken en te

proeven. Mosselen vissen op de Oosterschelde met een van de speciale rondvaartboten, rondleidingen langs de historische oesterputten, wandelen langs

de vissersboten in de havens, scootertochten onder leiding van een gids en uiteraard genieten van de Zeeuwse mosselen en oesters bij de vele restaurants

Tweede editie met nieuwe naam Yerseke is naast de bakermat van de Zeeuwse mosselen ook bekend om de Zeeuwse oesters. Vandaar dat de naam voor deze tweede editie is veranderd van Mosselboulevard in Mossel & Oesterboulevard. De Mossel & Oesterboulevard in Yerseke opent op 14 juli en duurt tot 29 september. De Boulevard is een initiatief van de schelpdierensector, Nederlands Mosselbureau, gemeente Reimerswaal, Provincie Zeeland en (horeca)ondernemers uit Yerseke.

Kijk elke week voor het actuele programma en tickets op mosselboulevard.nl. 5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 31

31 10-8-2021 19:52:30


WONEN

BIJENTOTEM Op 3 juni werd een nieuwe BIJENTOTEM in Amsterdam geplaatst, een uniek kunstwerk in de openbare ruimte van de stad – onderhouden door buurtbewoners zelf. Het kunstproject creëert midden in de stad een leefomgeving voor de uitstervende wilde bij. Bijentotems voorkomen zo bijensterfte en brengen deze problematiek onder de aandacht van stedelingen. Het maakt hen op een creatieve manier bewust van ons ecosysteem, en nodigt hen uit om samen hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Door samen een BeeTotem te onderhouden wordt de buurt groener en socialer. BeeTotems zijn 3-D-geprinte verticale tuinen, bedacht en uitgevoerd door kunstenaar Hans Kalliwoda. Ze bestaan uit geheel gerecycled en veilig materiaal en kunnen in wijken en straten van de stad geplaatst worden. De Totem is gevuld met verschillende bloemen en planten waar de wilde bij van leeft. Buurtbewoners onderhouden samen deze circulaire en levende straatobjecten. Zo vormt de BeeTotem een groene ontmoetingsplaats in de stad, een educatief (kunst)object, én een ideale leefomgeving voor de wilde bij. Nieuwe plaatsing De eerste Totem is vorig jaar in Amsterdam geplaatst en dit jaar worden nog twee totems in deze

stad onthult. De eerste totem van 2021 werd op donderdag 3 juni geplaatst op de Filips van Almondestraat in Amsterdam West. Waarom BeeTotems? BeeTotems verspreiden cruciale en noodzakelijke kennis over biodiversiteit, het belang van bestuivers, de knelpunten in onze voedselvoorziening, en over circulariteit en duurzaamheid. De totem betrekt stedelingen bij de vergroening van hun stad en geeft ze een actieve rol in natuur- en milieubeheer. En dat in de openbare ruimte, de dagelijkste leefomgeving van stadbewoners. Want juist daar kan het verschil worden gemaakt. Ook andere steden kunnen zich aanmelden en zo op kunstzin-

nige en sociale manier vergroening in de hand werken. Hoe meer steden zich aansluiten, hoe groter de kans dat de status van ons ecosysteem actueel blijft.

Een netwerk van BeeTotems, door de steden in heel het land, lost het probleem van bijensterfte op. Niet het platteland, maar de openbare ruimte van de stad wordt de broedplaats van biodiversiteit. Zo creëren we de ideale leefomgeving voor zowel mens als bij! Organisatie achter het project Het project BeeTotems for RefuBees is onderdeel van BeeCare Amsterdam. Het wordt geproduceerd door de stichting Blindpainters, een kunststichting opgericht in 1994 die transcendente projecten in een hedendaagse kunstcontext produceert, in samenwerking met Artifex, de creatieve en daadkrachtige verbinder van organisaties en mensen met kunst en cultuur als middel.

Kunstenaar Hans Kalliwoda tijdens de onthulling van de eerste BeeTotem for Refubees. Palmgracht, Amsterdam - juni 2020.

32 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 32

www.beetotems.nl

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:52:31


WONEN

Zomerhit in de tuin Hortensia

Zin in een zomertuin vol bloemen en vrolijkheid? Denk dan eens aan hortensia’s. Ze passen zowel in grote als kleine (stads) tuinen. Zowel donkere schaduwhoekjes als zonnige plekken vrolijk je eenvoudig op met deze gigantische bloeiers. Hou wel rekening met het aantal zonuren per dag. De hortensia Annabelle zorgt op een plekje in de (half) schaduw voor een flinke portie zomer. Heb je een zonovergoten tuin? Dan zijn er alternatieven zoals pluimhortensia’s. En als je ze eenmaal in je tuin hebt staan, ga je ieder jaar bloeiend de zomer in! Tuinhortensia’s in allerlei kleuren en vormen zijn vanaf mei volop verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en online. Annabelle: het wordt niets zonder jou … Zanger Hans de Booij scoorde er in de zomer van 1983 een grote hit mee en in 2021 wordt ‘Annabelle’ opnieuw een zomerhit … in de tuin! Inderdaad wordt het niets zonder deze hortensia in de tuin. De Annabelle zorgt er namelijk voor dat donkere schaduwhoekjes enorm opgevrolijkt worden. Je herkent Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) aan de schermen met meer dan honderd kleine, witte bloemetjes. Doordat deze hortensia met gemak tientallen bloemschermen produceert, is er sprake van een heus sneeuwbaleffect in de zomer. De Annabelle geeft op elke tak bloemschermen. Dat betekent dat je in het voorjaar deze hortensia probleemloos kunt snoeien op de gewenste hoogte. Annabelle staat het liefst op een plekje met wat schaduw. Een hele dag in de felle zon, kan er voor zorgen dat de bloemen bruin worden. Knip de bloemschermen dan weg en de kans is groot dat er een tweede bloei volgt! Er zijn tegenwoordig ook roze Annabellen. Schapenkop Heb je een tuin in de volle zon? Dan is de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) ideaal. In de volksmond wordt de plant ook wel schapenkop

genoemd als verwijzing naar de spitsvormige bloemschermen. Van alle hortensia’s zijn de pluimhortensia’s het meest in trek bij vlinders, honingbijen en andere bestuivers. Pluimhortensia’s kunnen goed tegen wat drogere omstandigheden. Daarom zijn ze ook heel geschikt voor toepassing in potten en plantenbakken. Ideaal voor de stadstuin, de patio, het balkon of terras. De eerste bloemen verschijnen vanaf eind juni. Net als Annabelle bloeit de pluimhortensia op elke tak. In het voorjaar kun je deze prima snoeien in de gewenste vorm. Er zijn soorten met witte, roze of limekleurige bloemen. Kleur Voor wie in de zomer wil genieten van kleur … er zijn heel veel verschillende hortensia’s. Wat dacht je van felroze, knalblauwe, dieppaarse, vuurrode of appeltjesgroene soorten? Deze, maar ook hortensia’s in pasteltinten kun je in mei en juni prima planten in de tuin. Of zet ze in potten voor op balkon of terras en combineer ze met kruidenplanten: kleur en geur! Tips Op het plantenlabel staan diverse symbolen waaronder een zwart (schaduw), zwartwit (halfschaduw) of wit zonnetje (volle zon). Zo weet je precies welke hortensia geschikt is voor jouw tuin. Annabelle, pluimhortensia en alle andere hortensia’s houden wel van een stevig slokje water. Heeft de plant dorst? De hortensia ziet er dan wat slapjes uit. Na het opslokken van een emmertje water staat ze al gauw weer te stralen. Gebruik bij het aanplanten speciale hortensiagrond en geef tijdens de zomermaanden voeding. Zo heb je een sterke plant die extra lang en uitbundig blijft bloeien. Kijk voor meer tips en inspiratie op www.hydrangeaworld.com. Tuinhortensia’s zijn verkrijgbaar bij tuincentra, bloemisten en webshops.

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 33

33 10-8-2021 19:52:34


Abonnee worden?

10 edities €17,50

UITGAVE 50VitaalPlus is een onderdeel van VGS Media BV

JAARGANG Jaargang 7

EDITIE

Editie 2 - 3 augustus 2021

UITGEVER/HOOFDREDACTEUR Jos van Gils redactie@50VitaalPlus.nl 06 50 28 01 65

MARKETING/SALES

Kies uw cadeau Een Capitool reisgids uit de Top 10 serie ter waarde van (€ 13,99) Algarve | Amsterdam | Andalusië | Athene | Azoren | Barcelona | Berlijn | Dubrovnik | Gran Canaria | Hong Kong | IJsland | Kaapstad | Lissabon | Londen | Madrid | Napels

Ralph Schuijers info@50VitaalPlus.nl 06 14 77 34 34

MET MEDEWERKING VAN

Bridget van Alphen Redacteur Paul Benjaminse Cycling Europe Hans Böhm Publicist Olga Commandeur Olga Commandeur Promotions Ab Hoogland appie.nu Chrisjan van Marissing Boekhandel Praamstra Gerbert Middelkoop Financieel planner en belastingadviseur Bert Simhoffer Zanger, acteur en tekstschrijver Margot Verhaagen Publiciste Arjen Zeevenhooven Chefkok Arnoud de Zwart Notaris

ADMINISTRATIE EN ABONNEMENTEN

administratie@50VitaalPlus.nl

ADVERTENTIEVERKOOP

Een voucher voor 10% korting in onze webshop

info@50VitaalPlus.nl

ONTWERP & OPMAAK

Ndash Carla Sigger, www.ndash.nl

VERSCHIJNING 10 edities per jaar

DRUK

Veldhuis Media - Raalte

Gratis upgrade naar een Luxe First Class busretour bij een vakantie boeking voor het gehele reisgezelschap ! (t.w.v. €40,- p.p.)

WEBSITE

www.50VitaalPlus.nl

WEBSHOP

webshop.50vitaalplus.nl

FACEBOOK

Facebook/50VitaalPlus

NIEUWSBRIEF

www.50VitaalPlus.nl

COPYRIGHT

10% korting per tour

Met de tours van Robbcn.com garandeert Robb je de beste Nederlandstalige tourbeleving in en om Barcelona! Robbcn is de enige Nederlandstalige touraanbieder voor de Sagrada Familia en het Picasso museum.

Copyright © 2021 50VitaalPlus VGS Media BV, Deventer Tekst uit deze uitgave mag zonder toestemming van de uitgever uitsluitend voor persoonlijk gebruik worden gereproduceerd.

ISSN: 1875-807X 50VitaalPlus heeft een advertentie­beleid. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de geplaatste advertenties ligt echter bij de adverteerder.

KvK: 71024514

Kijk op www.50VitaalPlus.nl/abonnee-worden 34 50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 34

5 0 V I T A A L P L U S - J A A R G A N G 7 - E D I T I E 2-3 - A U G U S T U S - 2 0 2 1

10-8-2021 19:52:38


LIGIER JS60 Brommobiel én SUV!

De nieuwe JS60 van Ligier is een brommobiel en een SUV tegelijk. Imposanter gaat het niet worden! De JS60 Chic Progress rijdt u al voor € 15.595. Voor nog meer comfort kunt u kiezen voor de DCI motor op de Chic en Chic Sun uitvoering. Ontdek de verschillen en kom langs voor een proefrit!

Ligier

JS60L Chic vanaf

€ 15.595 Kijk op ligiergroup.nl/dealernetwerk voor uw dichtsbijzijnde dealer of bel naar 0800 023 1026 (gratis) Een brommobiel rijdt u met een autorijbewijs of een AM-rijbewijs. Genoemde prijs is rijklaar, inclusief afleveringsinspectie, poetsen, 45km-sti cker en kosten voor kenteken. © 11-20

50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 35

10-8-2021 19:52:39


50Vitaal_editie_2_mei_2021.indd 36

10-8-2021 19:52:40


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.