Hrb No39

Page 1

39 broj 2016.

HOTELI

RESTORANI

BAROVI

Josip Civadelić,

chef u METRO centru Split

METRO kupcima HoReCa sektora na jednom mjestu donosi najaktualniju ponudu cjelovitih poslovnih rješenja uz gastro inspiracije i profesionalne savjete stručnjaka.

PROFESIONALNA RJEŠENJA ZA

UGOSTITELJSTVO Promocija, savjeti stručnjaka i najšira ponuda poslovnih rješenja za:

• hotele • kafiće i barove • restorane • pizzerije i fast food
BR. 39 / 2016.

sadržaj 12 hrb turizam

Svi na EURO! Francuska i dalje prva po broju turista PRIPREMILA: ALMA RADOŠ

16 hrb intervju

Dražen Kocijan, predsjednik Uprave VELPRO-CENTRA d.o.o. RAZGOVARALA: MARIJA SEDLAR

22 hrb ljudski resursi Mit o multitaskingu PRIPREMIO: MATEJ PAVLIĆ

24 hrb edukacija

Vinski znalac ne postaje se preko noći PRIPREMIO: ALEKSANDAR DRAGANIĆ

16 28 hrb Wellcone

Regionalni sajam kontinentalnog turizma PRIPREMILA: ŽELJKA BALJA

34 hrb savjetnik

Isplati se sjesti i osmisliti plan PRIPREMILA: ANICA ĐOKIĆ

48 hrb vinske priče

Korčulanski statut na barcode etiketi pošipa PRIPREMIO: ŽELJKO GARMAZ

50 hrb promocije


uvodnik HOTELI RESTORANI BAROVI

Sve u znaku Francuske! CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr ISSN 1846-9361 UredniCE Marija Kosor, 01 4854 278 marija.k@crier.hr Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr

Pripreme za EURO 2016. u finalnoj su fazi. Ovaj najvažniji događaj u europskom nogometu bit će održan od 10. lipnja do 10. srpnja u 10 francuskih gradova. Najavljuje se dolazak 2,5 milijuna navijača dok će utakmice uživo pratiti 150 milijuna gledatelja diljem svijeta. U velikim turističkim agencijama u Hrvatskoj kažu kako je zanimanje za EURO veliko bez obzira na strah od terorističkog napada. Procjenjuje se kako bi Francusku moglo posjetiti oko 10 tisuća hrvatskih navijača! Iako je EURO ove godine najspektakularnija manifestacija koja će u Francusku privući ne samo navijače i nogometne zaljubljenike, nego i ljubitelje putovanja iz čitavog svijeta koji žele uživati u bogatoj francuskoj ponudi, od ove godine ta će zemlja biti bogatija za još nekoliko atrakcija koje će sigurno utjecati na dodatni rast broja turista.

Suradnici Željka Balja Aleksandar Draganić Anica Đokić Željko Garmaz Matej Pavlić Alma Radoš PRODAJA/MARKETING HRB: Hoteli, Restorani, Barovi

Jedna od njih je otvaranje Centra za vina i civilizacije u Bordeauxu, jednom od 10 gradova odabranih za ovogodišnji EURO. U ovom veličanstvenom modernom muzeju i kulturnom centru posjetitelji će uz pomoć najsuvremenije tehnologije istraživati velike vinske kulture. Njegovo se otvaranje podudara s Vinskim festivalom u Bordeauxu koji se održava svake druge godine od 23. do 26. lipnja uz rijeku Garronu.

prodaja@crier.hr, 01 4854 278 IZVRŠNA DIREKTORICA Irena Šahman, 01 4854 431 irena@crier.hr GrafičkA PRIPREMA

TISAK

Iako je Hrvatska geografski puno manja od Francuske te se ne može mjeriti po broju posjeta, potencijal leži u privlačenja gostiju iz Francuske u našu zemlju. Jedna od nedavnih aktivnosti u tom smjeru bio je i posjet predstavništva Hrvatske turističke zajednice Francuskoj. Tom je prilikom organizirana i promocija novih letova prema hrvatskim destinacijama u 2016. Od ukupno 26 linija koje će tijekom godine povezivati hrvatske i francuske destinacije, devet je novih.

Gospodarska 9, Sveta Nedelja

Group MANAGER John Whitbread john@crier.co.uk

HRB je besplatan časopis koji izlazi četiri puta godišnje za ciljnu skupinu u Hrvatskoj. Nakladnik zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja (vlasnici i voditelji hotela, restorana i barova). Za članke, slike i oblikovanja objavljena u časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reprodukcija, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

Uz prisustvo 140 regionalnih agenata i turoperatora, HTZ je predstavio turističku ponudu Hrvatske s naglaskom na bogatu kulturnu baštinu i prirodnu raznolikost vodeći se prije svega idejom kako francuski turist percipira Hrvatsku kao ‘novu destinaciju za otkrivanje’.

32

Marija Kosor marija.k@crier.hr


vijesti Deveto izdanje projekta Lijepa naša Sava

Deveto izdanje društveno odgovornoga projekta Lijepa naša Sava održat će se tijekom svibnja, lipnja i srpnja u četiri grada uz rijeku Savu: Županji, Zagrebu, Sisku i Slavonskome Brodu, a obuhvatit će savske sajmove te brojne kulturne, turističke i rekreacijske sadržaje koji imaju za cilj promicanje svijesti o važnosti očuvanja rijeke Save i povratka građana na nju te poticanje održivoga gospodarstva i ekoturizma. Projekt preko mnogobrojnih savskih sajmova i raznolikih sadržaja uspio u namjeri vraćanja građana rijeci Savi te promidžbi velikoga potencijala ekološki održivoga kontinentalnog turizma.

Lavazza službena kava Roland-Garrosa

Lavazza, vodeći brend kave u Italiji i šesti po veličini proizvođač kave u svijetu, sada je prisutan na sva četiri Grand Slam turnira i bit će partner Roland-Garros French Open turnira u Parizu. S više od 400.000 šalica posluženih za konzumaciju tijekom dva tjedna, Lavazza će, drugu godinu zaredom, oduševiti nepca ljubitelja kave i tenisa na stadionu Porte d’Auteuil. Povodom ovogodišnjeg izdanja poznatog pariškog turnira, Lavazza će u čast French Opena zemlji dati energetski poticaj. Na teniskim terenima u samom srcu Pariza, u café barovima, restoranima i robnim kućama gosti će moći uživo gledati mečeve u bilo koje doba dana i pritom naravno uživati u bogatoj šalici Lavazza espressa, cappuccina ili macchiata.

6

Otvoren Franckov regionalni HoReCa servisni centar Franck je u Zagrebu, u Radničkoj 177, otvorio novi regionalni servisni centar u moderno uređenome prostoru površine 2000 četvornih metara, potpuno opremljenom za pružanje profesionalne potpore visoke razine partnerima u HoReCa segmentu. Uz servis profesionalnih ugostiteljskih aparata svjetski renomiranih proizvođača, novootvoreni centar omogućuje i provedbu edukacijskih programa za servisere Franckovih HoReCa partnera. „Franck želi biti prvi izbor svih koji u Hrvatskoj i regiji traže pouzdanoga i dugoročnog partnera. Kada ulažemo u svoju izvrsnost, konačna korist uvijek se prenosi na naše partnere kroz pružanje kompletne, pouzdane i visokokvalitetne usluge. Naša je stra-

tegija dugoročno održivo poslovanje i inovativni pristup razvoju, a to najbolje oslikava upravo naš novi regionalni servisni centar“, istaknuo je Viktor Miljković, direktor prodaje Francka za HoReCa segment.

Hrvatski proizvođači craft piva u Metrou Metro je proširio suradnju s hrvatskim proizvođačima craft piva te je na police svojih centara uvrstio craft pive Pale Ale i Neon Stout pivovare Varionica, pivo Red Baron koje proizvodi Air Craft Brewery te craft pive ABA i LELA 5th Element. Uz više od 100 različitih etiketa svjetskih i hrvatskih proizvođača piva, u centrima Metro Cash & Carryja moguće je pronaći i 20 etiketa hrvatskih craft pivovara, što na doma-

ćem tržištu predstavlja najširu ponudu proizvoda hrvatskih craft piva. Među proizvodima koje Metro nudi su i craft piva pivovare San Servolo te pivovara zaslužnih za razvoj craft pivarstva u Hrvatskoj: pivnica Medvedgrad i Zmajska pivovara. Craft pivovare odlikuje inovativan i kreativan pristup proizvodnji koji, ovisno o stilu i tehnikama proizvodnje, na tržište donosi proizvode jedinstvenih okusa i aroma.

Ugovor VELPRO-CENTRA i Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela VELPRO-CENTAR d.o.o. sklopio je Ugovor o suradnji s Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela, koji su potpisali Dražen Kocijan, predsjednik Uprave VELPRO-CENTRA d.o.o. i Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Ovaj ugovor će omogućiti još kvalitetniju međusobnu suradnju i konkurentnije uvjete poslovanja obiteljskih i malih hotela. Od samih početaka svog poslovanja VELPROCENTAR posebnu pažnju posvećuje HoReCa segmentu, unutar kojeg značajnu ulogu imaju mali i obiteljski hoteli. Ugovorom će se osigurati kvalitetniji uvjeti nabave i distribucije za hrvatske male i obiteljske hotele.


sponzorirani članak

METRO privatne robne marke METRO privatne robne marke razvijene su u suradnji s kupcima i dobavljačima te su rezultat opširne analize tržišta, brojnih internih i vanjskih testiranja. Privatne robne marke namijenjene HoReCa kupcima usmjerene su na njihove profesionalne potrebe na području pripreme hrane, serviranja, smještaja i čišćenja. Prehrambeni i neprehrambeni proizvodi pod robnim markama: HoReCa Select, Rioba, H-Line i Sigma, odlikuju se visokom kvalitetom, vrhunskim sastojcima, atraktivnim i praktičnim pakiranjima te su odličan izbor svakom profesionalnom kupcu. HORECA SELECT – privatna robna marka namijenjena profesionalnim kupcima – hotelima, restoranima i catering tvrtkama, izvrstan je izbor zbog visoke kvalitete proizvoda, odgovarajućih pakiranja i prilagođene ambalaže. Asortimanom od oko 900 HoReCa Select artikala pokriveno je gotovo sve što jedan chef kuhinje može zatrebati u obavljanju svog posla. Prilikom razvoja novih proizvoda METRO usko surađuje upravo sa svojim kupcima kako bi osigurali što širi raspon prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Uz klasične prehrambene sastojke u ponudi se nalaze i različiti nacionalni specijaliteti, a posebna se pažnja posvećuje prikladnoj ambalaži, na način da se omogući profesionalcima jednostavno rukovanje i odlaganje prazne ambalaže. Rezultat inovacija i poboljšanja ambalaže je i asortiman Horeca Select umaka od rajčica u sterilnim vrećicama, razvijen u suradnji s tvrtkom Cyrovac, jednim od najinovativnijih proizvođača varene ambalaže. Umjesto standardnih konzervi, umaci su sada pakirani u sterilne vrećice, oblikovane na način da uspravljene mogu samostalno stabilno stajati, jednostavne su za rukovanje te ih je vrlo lako otvoriti. Nema oštrih rubova na koje bi se moglo porezati a nakon korištenja zauzimaju vrlo malo mjesta, potrebno ih je samo

spljoštiti i odložiti. Poboljšan je i okus i kvaliteta proizvoda. Zbog sterilnih vrećica rajčice se kraće termički obrađuju pa je očuvan i njihov okus i kvaliteta. Svježe talijanske rajčice i originalna talijanska receptura garancija su ovih izvrsnih proizvoda – pelata, pasiranih i sjeckanih rajčica, koncentrata, umaka za pizzu i Bellapronta umaka. RIOBA - privatna robna marka za kafiće i caffe barove, u asortimanu obuhvaća proizvode modernog dizajna i visoke kvalitete poput različitih espresso kava, voćnih sokova sa 100%-tnim udjelom voća i raznovrsnih sirupa za koktele. Ovi su sirupi namijenjeni pripremi alkoholnih i bezalkoholnih koktela, proizvedeni su u Francuskoj, a svojim vrhunskim sastojcima i brojim okusima pravo su rješenje za svakog koktel majstora. Od najpopularnijih okusa poput blue curacao, grenadine, menta, mojito, preko onih voćnih: maline, jagode, zelene banane, trešnje, brusnice, limuna, limete, grejpa i manga sve do kokosa, karamele, lješnjaka i šećerne trske – uz dobru bazu, zanimljive dodatke i maštu kreativnog koktel majstora, nastat će aromatična pića za sva osjetila. Pripremila: Sanja Fresl, specijalist za razvoj vlastitih robnih marki i koordinator za aukcije tvrtke METRO Cash & Carry Hrvatska

7


vijesti Rijeka dobila bitcoin bankomat

Rijeka je dobila svoj prvi bitcoin bankomat, koji je postavljen na rivi u Botelu Marina. Bitcoinom – decentarliziranom digitalnom valutom, trenutno se u svijetu koristi više od 2 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj ga koristi već 25.000 tisuća građana, uglavnom za online plaćanja. Bitcoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički, ne postoji u tiskanom izdanju i nije kontroliran od strane države ili bilo kojeg tijela. Botel Marina je brod koji je istovremeno hotel, restoran i noćni klub s raznovrsnim sadržajima.

Maksimalno odlično novo mjesto za izlazak na istoku Ožujsko pivo velikim je partijem otvorilo svoj novi pub Maksi u ulici Divka Budaka 18. Ožujsko pub Maksi je prvi konceptualni Ožujsko pub koji spaja tri glavna koncepta - prijatelje, sport i glazbu. Zagreb je tako dobio novo urbano mjesto za ugodno druženje, izlaske i uživanje uz bogati izbor kvalitetnog piva Zagrebačke pivovare i vrhunsku gastronomsku ponudu, gdje će posjetitelji sa svojim prijateljima imati priliku obilježavati godine prijateljstva i druženja. U pubu se nalazi veliki zid na kojem će posjetitelji puba moći ostaviti osobne predmete kao

podsjetnik na zabavne priče inspirirane prijateljstvom i Žujom. Mario Petreković i Luka Vidović prvi su na zidu „ostavili“ svoju priču inspiriranu prijateljstvom i Žujom.

Započele prijave za treću sezonu Karlovačko RockOff

Održan osmi DanceStar

Južnoafrička Republika, Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska… samo su neke od čak 20 zemalja čiji su se plesni finalisti predstavili porečkoj publici na DanceStaru 2016. Ovaj jedinstven koncept plesnog spektakla već 8. godinu za redom donosi Hrvatskoj događaj za pamćenje, a mladim talentiranim plesačima sjajna je odskočna daska za internacionalnu karijeru. Petodnevno DanceStar finale popraćeno je brojnim događanjima – od besplatnih radionica i seminara koje održavaju eminentna imena iz svijeta plesa, do fotografskog natjecanja na kojem se bira najbolja fotografija plesnog pokreta. Titula pobjednika pripala je plesnoj skupini Formation iz plesne škole eLTE Best Dance Company iz mađarskog gradića Miskolc.

8

Otvorene su prijave za glazbenike treće generacije Karlovačko RockOff festivala koji će se održati ove jeseni u Zagrebu. Natječaj traje do 10. lipnja i otvoren je za mlade glazbenike rock i off usmjerenja koji će se sudjelovanjem na festivalu predstaviti široj javnosti, uz intenzivnu medijsku i radijsku kampanju, a sve će kulminirati serijom koncerata u Za-

grebu na jesen. Karlovačko RockOff glazbena je platforma koja predstavlja odličnu sinergiju nove hrvatske glazbe i Karlovačkog piva, spravljenog od najkvalitetnijih domaćih sastojaka. Glavni cilj festivala je pružiti mogućnost novim talentiranim izvođačima da predstave svoju glazbu javnosti i afirmiraju se na domaćoj glazbenoj sceni.

Vina Laguna na London Wine Fairu Na 36. London Wine Fairu, jednom od vodećih svjetskih vinskih sajmova koji je krajem svibnja okupio oko 18.000 vinara, vinskih stručnjaka i zaljubljenika u vino iz cijelog svijeta, sudjelovala

je i istarska Agrolaguna s vinima Vina Laguna. Sabina Salamun, enologinja i menadžerica za izvozna tržišta Agrolagune, održala je samostalnu Masterclass radionicu za 90 sudionika iz različitih zemalja. Prezentacijom pod nazivom ‘Undiscovered Croatian wines – Vina Laguna - The lightness of being Istria’, upoznala ih je s Hrvatskom, vinskim regijama, posebno Istrom i autohtonom sortom malvazija. U sklopu prezentacije održana je i degustacija Vina Laguna; Malvazija, Malvazija Festigia, Malvazija Vižinada, Malvazija Akacija, Terra rossa, Merlot Festigia te Castello Festigia.


sponzorirani članak

Vip blagajna za 60 kuna mjesečno

K

ako biste u novu sezonu ušli spremni za sve izazove koji vas čekaju, odaberite kvalitetno rješenje za fiskalizaciju vaših računa i istovremeno ostvarite uštede. Za 60 kn/mj. koristite Vip blagajnu na svom mobitelu, tabletu, laptopu ili stolnom računalu, ili kupite neki od uređaja iz Vip ponude za male poduzetnike, na 24 rate. Uz aplikaciju Vip blagajna, stalnu korisničku podršku i osiguran zamjenski uređaj u slučaju kvara, nadzor poslovanja lakši je nego ikad. Sve što trebate je uređaj, internet i pisač i u trenu možete izdavati račune u uredu, lokalu ili na terenu, bez obzira kojom se djelatnošću bavite. Vip blagajna korisnicima omogućuje izradu računa za različite načine plaćanja, evidenciju artikala i usluga, pregled i ispis računa, u potpunosti zadovoljava zakonske potrebe, a istovremeno oduševljava lakoćom korištenja i širokim mogućnostima primjene. Uz Vip blagajnu dobivate brzo postavljanje usluge i jednostavan rad, mogućnost korištenja vlastitih uređaja ili kupovine novih uređaja na 24 rate, udaljeni nadzor poslovanja po svakoj blagajni u realnom vremenu, korisničku podršku 24 sata dnevno i osiguran zamjenski uređaj u slučaju kvara, stalne nadogradnje usluge prema promjenama zakona, mogućnost stavljanja svake licence u sezonsko mirovanje te mogućnost izdavanja računa i u slučaju prekida veze s Poreznom upravom. Cijena licence za Vip blagajnu, koja uključuje i održavanje aplikacije, mjesečno iznosi 60 kuna bez PDV-a, bez ugovorne obveze, a dostupna je na različitim uređajima i unutar različitih internetskih paketa. Uz uslugu Vip blagajne iskoristite promotivne ponude i nabavite mobilne uređaje i tarife po posebnim cijenama. Aktivaciju Vip fiskalne blagajne možete zatražiti putem obrasca ili u najbližem Vip centru, a više informacija saznajte na 0800 091 091, http://www.vipnet.hr/cloud/ fiskalna-blagajna ili www.vipnet.hr.

9


vijesti Otvoren hotel Rivalmare i Uspješno održano i ovogodišnje Urbanovo turističko naselje Narcisa Osmim Festivalom pušipela, u ŠtriSauvignon Vinogradarstva i podruago - Čiže

Ministar turizma Anton Kliman svečano je otvorio Design Boutique hotel Rivalmare u Novigradu te turističko naselje Narcisa ago - Čiže u Trvižu kod Pazina, u središnjoj Istri. „Hrvatski turistički sektor snažno se oslanja na smještajnu i ugostiteljsku ponudu te nam je jedan od prioriteta daljnji iskorak u njihovoj kvaliteti. Upravo su ovakve investicije koje predstavljaju razvoj, inovaciju, podizanje turizma na jednu višu razinu, ono što nam je potrebno kako bi hrvatski turizam postao još prepoznatljiviji, kvalitetniji i konkurentniji na svjetskom tržištu“, istaknuo je ministar. Ukupna vrijednost projekta je 17,62 milijuna kuna.

Vina Philippe Pacalet u Bistrou Apetit

Vinski znalci nisu propustili predstavljanje vina Philippea Pacaleta, jednog od najvećih vinara modernog vremena te ključnog vinara Burgundije, održano u Bistrou Apetit. Smješten u gradu Beauneu, srcu Zlatne Doline (Cote d’Or), Pacalet odležava vina od grožđa branog na nekim od vodećih apelacija kada je o Burgundiji riječ Gevrey Chambertin, Nuits St. George, Chassagne Montrachet... U srcu Pacaletove proizvodnje je želja da vina na što vjerodostojniji način izraze ono ključno – terroir, podneblje s kojeg dolaze. Svi vinogradi u potpunosti su organski, a Pacalet jednaku filozofiju primjenjuje i u podrumu. Ne koristi nove bačve; radije upotrebljava one korištene, kupljene od ugledne vinarije Domaine de la Romanee-Conti.

10

govi je od 13. do 15. svibnja 2016. održano 17. po redu Urbanovo na kojem su vinari s područja Međimurske županije predstavili svoja vina. Manifestacija je i ove godine okupila velik broj proizvođača vina i vinarske opreme, OPG-ova, gospodarstvenika, ljubitelja kvalitetne kapljice, ali i predstavnike političkog života. Ove su se godine predstavila 22 vinara s 250 različitih vina koja su proizvedena na prostoru od 700 hektara. Dodijeljena su i priznanja u okviru 3. Međunarodnog ocjenjivanja vina. U dva dana pristiglo je 188 uzoraka, a odabrana su četiri šampiona kvalitete, Pušipel prestige – izborna berba Vina Kocijan iz Štrigove, Pušipel classic i

marstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana te Rajnski rizling Jelene i Antona Kotjer iz Sv. Urbana. Dodijeljena su i dva zlata, Rajnskom rizlingu – izborna berba, 2015. Jelene i Antona Kotjera i Laški rizling – ledena berba, 2007. Vinogradništva Krampač Štefan iz Slovenije.

Najbolji mladi hrvatski kuhari na Bocuse d’Oru Maturanti Matija Jagić, Marin Dvorničić i Tina Đerek, tri najbolja mlada kuhara projekta Metro Junior Top Chef, upoznali su međunarodnu dimenziju svoje profesije na kulinarskom natjecanju Bocuse d’Or u Budimpešti 10. i 11. svibnja. Nakon što su odmjerili snage s 10 mladih kuhara u Hrvatskoj, Matija, Marin i Tina su, uz vodstvo mentora Ante Udovičića i Maria Mihelja, saznali kako izgleda kada se 20 najboljih europskih kuharskih reprezentacija bori za sudjelovanje na kulinarskim Olimpijskim igrama koje se održavaju svake dvije godine u Lyonu. Zlatnu medalju i titulu najboljeg kuhara u Europi, u konkurenciji 20 zemalja, zaslužio je Tamas Szell, predstavnik Mađarske.

Vrhunska američka govedina u Metrou Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država u Hrvatskoj i Metro Cash & Carry okupili su u restoranu Mano zagrebačke ugostitelje i hotelijere na degustaciji vrhunske američke govedine koja se ekskluzivno može kupiti u osam veleprodajnih centara Metroa

u Hrvatskoj. Partneri i kupci Metroa imali su priliku degustirati odreske od američkog goveda uz tatarski biftek sa snijegom od berneza, carpaccio mariniran u pjenušcu, sirloin s barbeque umakom te ribeye s redukcijom od soje i zvjezdastog anisa. “METRO surađuje s gotovo 22.000 kupaca iz HoReCa sektora u Hrvatskoj, a čak 95% svih hotela s četiri ili pet zvjezdica u Hrvatskoj naši su kupci. Kupcima iz ugostiteljskog sektora želimo ponuditi originalne i visokokvalitetne proizvode poput američke govedine koja će obogatiti njihovu gastronomsku ponudu i izdvojiti ih od konkurencije”, izjavio je Marc Carena, predsjednik Uprave Metro Cash & Carry Hrvatska.


sponzorirani članak

MAJOLO GRUPA nudi nove i atraktivne proizvode za HORECA sektor

Ž

elite li unaprijediti poslovanje vašeg ugostiteljskog objekta, proširiti, modernizirati ponudu s novim i atraktivnim proizvodima? Majolo Grupa predstavlja provjerene artikle i koncepte koji vam osiguravaju nove izvore prihoda i praćenje najnovijih trendova u HORECA industriji. Spremno vam stojimo na usluzi s najpovoljnijim cijenama na tržištu. Sve naše artikle besplatno vam dostavljamo, a za servis, obuku, savjete i podršku stojimo na

raspolaganju od 0-24. Majolo Grupa d.o.o. ekskluzivno zastupa neke od vodećih europskih kompanija u HORECA industriji. Svojim kupcima nudimo široku paletu provjerenih proizvoda i gotovih koncepata te najnovijih trendova u HORECA industriji. Od originalnih Nachosa, preko jedinstvenog Slushy koncepta, do vrhunskih Vafli na štapićima, našim klijentima osiguravamo nove izvore prihoda,

proširenje postojeće ponude i praćenje najnovijih trendova u ugostiteljstvu. Majolo Grupa d.o.o. Gajščak 59, 10 000 Zagreb, Hrvatska mob: +385 (0)99 66 33 888; email: majologrupa@gmail.com

NACHOS & DIP (TO-GO)

ICE KING SLUSHY

11


turizam Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

Svi na EURO! Francuska i dalje broj jedan po broju turista Prema statističkim podacima, ovogodišnji domaćin Europskog prvenstva u nogometu omiljena je zemlja stranim gostima te iz godine u godinu bilježi rast dolazaka, a francuske institucije i turistički djelatnici neprestano ulažu u infrastrukturu, kvalitetu ponude, ali i iznimno važnu sigurnost.

P

osljednjih dvadesetak godina Francuska je po broju dolazaka stranih gostiju vodeća turistička zemlja. Unatoč terorističkom napadu u studenome prošle godine, ovu je zemlju lani posjetilo 84,5 milijuna gostiju. Prihod od turizma iznosio je više od 48 milijardi eura, a udio francuskog turizma u BDP-u iznosi 7,4 posto. Turistički djelatnici u Francuskoj očekuju nastavak ovakvog trenda, prvenstveno zahvaljujući velikim manifestacijama, a najpopularnija među njima je Europsko nogometno prvenstvo. Ovaj najvažniji događaj u europskom nogometu održava se od 10. lipnja do 10. srpnja u deset francuskih gradova: Bordeauxu, Lensu, Lilleu, Lyonu, Marseilleu, Nici, Parizu, Saint-Denisu, Saint-Etienneu i Toulouseu. Riječ je o 15. po redu Europskom nogometnom prvenstvu te trećem koji

12

se igra u Francuskoj (prva dva održavala su se 1960. i 1984.), a prvom na kojem sudjeluju 24 ekipe, umjesto dosadašnjih 16. Najavljuje se dolazak 2,5 milijuna navijača, dok će utakmice uživo pratiti 150 milijuna gledatelja diljem svijeta. U velikim turističkim agencijama u Hrvatskoj, poput Atlasa, Kompasa i Ban Toursa, koja je i službena agencija Hrvatskog nogometnog saveza, kažu kako je zanimanje za EURO poprilično bez obzira na strah od terorističkog napada. Procjenjuje se kako bi Francusku u to vrijeme moglo posjetiti oko 10 tisuća hrvatskih navijača.

PITANJE SIGURNOSTI

S obzirom na terorističke prijetnje, u središtu pozornosti je pitanje sigurnosti. Francuske će vlasti za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva rasporediti

više od 60 tisuća policajaca i žandara. “Činimo sve kako bismo izbjegli teroristički napad i pripremamo se odgovoriti na njega ako se dogodi. Naš je cilj da EURO bude velika svečanost, ali dugujemo istinu Francuzima: Nula posto opreza je 100 posto rizika, međutim 100 posto opreza nije nula posto rizika”, izjavio je Bernard Cazeneuve, francuski ministar unutarnjih poslova za francuski sportski list “L’Equipe”. U vrijeme trajanja Europskog nogometnog prvenstva za sigurnost izvan navijačkih zona i stadiona zadužena je država, gradovi su zaduženi za sigurnost unutar navijačkih zona uz pomoć privatnih zaštitarskih tvrtki, a unutar stadiona djeluje UEFA. Navijačke zone u deset gradova prihvatit će sedam milijuna posjetitelja, a na ulazu u zonu uz pomoć detektora metala provodit će


U velikim turističkim agencijama u Hrvatskoj kažu kako je zanimanje za EURO poprilično bez obzira na strah od terorističkog napada. Procjenjuje se kako bi Francusku u to vrijeme moglo posjetiti oko 10 tisuća hrvatskih navijača.

se pretraživanja i zabraniti unošenje prtljage. Primjerice, samo Pariz, koji je u lipnju, bez obzira na nogometno prvenstvo, uvijek prepun turista na sigurnost će potrošiti oko 17 milijuna eura.

DESET GRADOVA EURA

Najstariji stadion na kojem će se igrati EURO je Park prinčeva u Parizu izgrađen davne 1897., a među starijima je i Geoffroy-Guichard u Saint-Etienneu iz 1931., Bollaert-Delelis u Lensu iz 1933., te Municipal u Toulouseu iz 1937. Poput ovih stadiona i stadion Velodrome u Marseilleu iz 1938. doživio je nekoliko renoviranja, a oni novijih datuma su Pierre-Mauroy u Lilleu, Allianz Riviera otvoren prije nešto manje od tri godine u Nici te Matmut Atlantique, koji je otvoren prošle godine u Bordeauxu. Iako je u tome gradu bilo onih koji su se bunili zbog velikih troškova izgradnje, a zbog stadiona se negodovalo i u Nici, rekorder je ipak Lyon. Naime, tijekom tri godine i tri mjeseca koliko je trajala izgradnja novog stadiona Parc Olimpyque Lyonnais, potrošeno je nevjerojatnih 415 milijuna

13


turizam

eura. Unatoč ovim supermodernim i novim stadionima, utakmicom Francuska–Rumunjska prvenstvo započinje u Parizu i to na Stade de Franceu, izgrađenom za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva 1998., a na njemu 10. srpnja završava finalnom utakmicom.

OVOGODIŠNJE ATRAKCIJE

Iako je EURO ove godine najspektakularnija manifestacija koja će u Francusku privući ne samo navijače i nogometne zaljubljenike nego i ljubitelje putovanja iz čitavog svijeta koji žele uživati u bogatoj francuskoj ponudi, od ove godine Francuska će biti bogatija za još nekoliko atrakcija koje će sigurno utjecati na dodatni rast turista. U Bordeauxu, koji je jedan od deset odabranih za ovogodišnji EURO, početkom lipnja otvara se Centar za vina i civilizacije, veličanstveni moderni muzej i kulturni centar u kojem će posjetitelji uz pomoć najsuvremenije tehnologije istraživati velike vinske kulture. Njegovo se otvaranje podudara s Vinskim festivalom u Bordeauxu koji se održava svake druge godine od 23. do 26. lipnja uz rijeku Garronu. Krajem godine, točnije u prosincu, otvara se reprodukcija najpoznatijeg prapovijesnog francuskog lokaliteta,

14

špilje Lascaux poznate po paleolitnim zidnim slikama. Lascaux IV bit će najvjernija replika špilje smještena s gotovo svim slikama u neposrednoj blizini originala, koji je slučajno otkriven 1940. pored grada Montignaca. Najmodernija virtualna i 3D tehnologija omogućit će posjetiteljima da u vjernoj replici istraže do sada skrivene tajne špilje. Grad Falais i njegov poznati džep, središte jedne od najvećih borbi u Drugom svjetskom ratu, ali i povijesti, one u Normandiji, otvorit će novi Memorijalni muzej posvećen ovom povijesnom događaju, ali i civilnim žrtvama stradalim tijekom borbe. Ovo su samo neka od najvažnijih događanja koje vas očekuju posjetite li ove godine Francusku, koja je pitanje sigurnosti zbog terorističkih napada morala staviti na prvo mjesto. Veliki je to izazov za tu zemlju, ali i čitavu Europsku uniju.

FRANCUSKI TURIZAM U BROJKAMA

Francuska ima 17 tisuća hotela i 175 tisuća restorana, a više od 18 tisuća nalazi se u Parizu i okolici. Točno je 600 restorana s Michelinovim zvjezdicama, od čega 492 imaju jednu zvjezdicu, 82 dvije, a 26 restorana čak tri zvjezdice. Iako godinama broj jedan po broju dolazaka stranih turista, Francuska je

Veliki događaji u Francuskoj 2016. •G odina Francuske i Južne Koreje • Proslava 350. godišnjice Kanala du Midi • Festival Normandijski impresionisti od 16. travnja do 26. rujna • Stoljeće velikog rata: proslava bitke kod Verduna 29. svibnja, i bitke na Sommi, 30. lipnja • Posjet Pape Lourdesu • Festival vina: Bordeaux Fęte le vin od 23. do 26. lipnja • EURO 2016. od 10. lipnja do 10. srpnja • Pariz auto show od 1. do 16. listopada • Vendée Globe natjecanje u jedrenju 6. studenoga

Velika otvorenja •L a Cité du Vin, Bordeaux, lipanj • Lascaux IV, Centar umjetnosti, srpanj • La Cité musicale de l’île Seguin, Pariz, listopad • Inauguracija stadiona “Arena Rugbija“ u Nanterreu krajem godine


U Bordeauxu, koji je jedan od deset odabranih za ovogodišnji EURO, početkom lipnja otvara se Centar za vina i civilizacije, veličanstveni moderni muzej i kulturni centar u kojem će posjetitelji uz pomoć najsuvremenije tehnologije istraživati velike vinske kulture.

nekoliko godina intenzivno radila na mjerama koje bi trebale pridonijeti rastu međunarodnih dolazaka. Cilj je da se do 2020. dosegne brojka od 100 milijuna stranih posjetitelja. Stoga se u turizam u posljednje dvije godine ukupno planira investirati milijardu eura. Dio mjera je već realiziran, a podrazumijeva obnavljanje i gradnju novih hotela, renoviranje zračnih luka i željezničkog prometa, investira se u visoku tehnologiju i veću dostupnost bežičnom internetu… Francuzima je važno i da se njihovi gosti osjećaju dobrodošlima te da se dobro zabave. Tako će se tvrtkama u turističkim zonama dozvoliti rad nedjeljom, kao što je već praksa u Parizu, a u glavnom gradu Francuske na željezničkim postajama i podzemnoj željeznici obavijesti su također višejezične te su pojačane sigurnosne mjere i rad policije u turističkim zonama. Francuska je preimenovala službenu web stranicu o putovanjima: www.france.fr, a za ljubitelje vrhunskih vina i putovanja u vinorodna područja od kojih su vinogradi Saint-Emiliona, vinogradi i podrumi Champagne i klimati i teroari Burgundije na UNESCO popisu zaštićene svjetske baštine, od veljače je lansirana nova online platforma www.visitfrenchwine.fr.

ISTARSKO PIVO za kreativnost i inspiraciju P

ivo je zasigurno jedno od najpopularnijih alkoholnih pića, koje uvijek iznova budi kreativnost i inspiraciju majstora pivara na nova stvaralačka djela. Tako je tim Istarske pivovare vođen idejom stvaranja regionalnog piva odgovorio zahtjevima tržišta novom perjanicom, Istarskim pivom u smeđoj boci. Koliko nam je naš kraj važan vidi se kroz dizajn etikete. Dvadesetak slika Istarskih gradića krasi novu bocu Istarskog piva. Za Istarsko pivo koristi se hrvatski slad kao i za sva ostala piva Istarske pivovare na što smo neizmjerno ponosni već dugi niz godina. Slad je jedan od glavnih sastojaka piva i zato se često kaže da je slad tijelo piva a njegova je duša hmelj! Hmelj daje karakter pivu. Za Istarsko pivo spremili smo kombinaciju tri hmelja koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Rezultat takvog načina i vrste hmeljenja daje zaokruženu ugodnu gorčinu te prepoznatljivu aromu voća i

cvijeća. Zato već kod samog otvaranja i točenja piva u čašu, prvo istražite miris. Naime, mnogi aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa zrakom. Za potpuni užitak u pivu treba istražiti i punoću okusa. Kombinacija dvaju vrsta slada vođena odgovarajućim načinom fermentacije zaslužni su za punoću okusa Istarskog piva s alkoholnim udjelom od 5,2%. Otkrijte zajedno s nama zašto smo toliko ponosni na naše novo Istarsko pivo.

15


intervju Razgovarala: Marija Sedlar

Jačamo hrvatsku proizvodnju i brendove – naročito u turističkoj ponudi Početkom godine, VELPRO se izdvojio iz sustava Konzuma d.d. te postao zasebna tvrtka pod nazivom VELPRO – CENTAR d.o.o. s osnovnim fokusom poslovanja u segmentu veleprodaje i HoReCe. Dražen Kocijan, predsjednik Uprave VELPRO-CENTRA d.o.o., otkriva nam u intervjuu najnovije aktualnosti koje su proteklih mjeseci obilježile poslovanje tvrtke te planove koji stavljaju naglasak na poticanje domaće proizvodnje i podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma u svakom trenutku.

VELPRO – CENTAR i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela potpisali su nedavno Ugovor o suradnji. Koje su glavne značajke ugovora?

Nedavno je potpisan sporazum o suradnji VELPRO-a, Agrofructusa i Maistre – što ona znači za hrvatsko ugostiteljstvo? Koji su ciljevi suradnje?

Potpisivanjem Ugovora o suradnji s Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela želimo dodatno unaprijediti dosadašnju uspješnu suradnju u segmentu malih obiteljskih hotela, gdje je VELPRO već u prvom kvartalu ove poslovne godine zabilježio porast prodaje od 15%. U sklopu nove poslovne politike, VELPRO je također snizio cijene od 3-5%, zavisno o kategoriji asortimana, čime će partnerima dodatno osigurati najpovoljnije i najkonkurentnije cijene na veleprodajnom tržištu. Osim povoljnijih nabavnih uvjeta, cilj ove suradnje je zasigurno i doprinos snažnijem plasmanu kvalitetnih hrvatskih proizvoda kroz hotele.

Naši partneri prepoznali su naš fokus na hrvatskoj proizvodnji, bilo da se radi o ponudi voća i povrća, mesa te ostale prehrane, pića i ostalog asortimana ili primjerice opremanju ugostiteljskih objekata. Navedeni sporazum omogućuje da hrvatski poljoprivredni proizvodi, voće i povrće, budu sastavni dio ponude hotela i restorana u Hrvatskoj. To je možda i jedan od najboljih konkretnih primjera povezivanja zelene i plave Hrvatske te povezivanja hrvatskih proizvoda s hrvatskim turizmom.

Osim najnovije suradnje s obiteljskim i malim hotelima, VELPRO je već dugi niz godina partner velikih i srednjih hrvatskih hotela – kako izgleda ta suradnja te kako biste ju ocijenili? VELPRO je vodeći opskrbljivač HoReCa sektora u Hrvatskoj te je od samih početaka poslovanja posebna pažnja posvećena upravo na specifičnosti snabdijevanja toga kanala. Dugogodišnja suradnja s velikim i srednjim hotelima dovoljno govori o kvaliteti iste, no bez obzira na naše zadovoljstvo, smatram da uvijek možemo i moramo biti još i bolji. Upravo zato kontinuirano radimo na novim projektima kako bismo unaprijedili našu suradnju. Tako smo u ponudu uveli i potpuno nove asortimane, namijenjene prvenstveno hotelima i restoranima, poput svježe ribe i specijalnih obrada premium mesa.

16

Iskorištava li Hrvatska dovoljno eno-gastro turizam? Prema Vašem mišljenju, jesmo li dovoljno prepoznati kao destinacija autohtone hrane i vina? Hrvatska je u svijetu percipirana kao zemlja kvalitetne autohtone eno i gastroponude no tu, sasvim sigurno, postoji određeni prostor za napredak. More i sunce više nisu dovoljni za razvoj turizma i toga smo svi svjesni. Vrhunska kvaliteta domaćih proizvoda velik je potencijal i samo je jedan od aduta kojima raspolažemo kao atraktivna turistička destinacija. No da bismo ostvarili viziju Hrvatske kao prepoznatljive destinacije autohtone hrane i vina, potreban je veći angažman i kvalitetna suradnja svih sudionika turističke industrije.

Kako VELPRO kroz svoju suradnju s hotelima i restoranima može pridonijeti razvoju etno-gastro turizma, a time i turizma općenito?


Dugogodišnja suradnja s velikim i srednjim hotelima dovoljno govori o kvaliteti iste, no bez obzira na naše zadovoljstvo, smatram da uvijek možemo i moramo biti još i bolji. Upravo zato kontinuirano radimo na novim projektima kako bismo unaprijedili našu suradnju.

17


intervju

Dražen Kocijan i Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela

VELPRO je u posljednjih nekoliko godina napravio značajan iskorak prema HoReCa kupcima, unapređenjem distribucije i same usluge prema kupcima, proširenjem prodajnih kapaciteta, uvođenjem HACCAP sustava i proširenjem asortimana u segmentu prodaje svježeg mesa, voća i povrća, ribe te i ostalih artikala specijaliziranih za HoReCa kanal. Autentična gastronomska i enološka ponuda u sve većoj mjeri postaje neizostavan dio ukupnog turističkog doživljaja Hrvatske za svakog gosta te će se sukladno tome zasigurno povećati i fokus HoReCa kanala na nabavci kvalitetnih, konkurentnih i autentičnih domaćih proizvoda. Upravo u tom segmentu krije se i velika konkurentska prednost VELPRO-a kao partnera HoReCa segmenta, koji je iznimno fokusiran na poticanje domaće proizvodnje te nudi bogat asortiman s 12.000 artikala većinom hrvatske proizvodnje.

VELPRO, kao vodeći veletrgovac na tržištu, godinama surađuje s malim trgovcima kroz projekt Plus market – koliko trgovaca okupljate, kako im konkretno pomažete u poslovanju? Cilj projekta je jačanje položaja malih trgovaca, unapređenje hrvatske trgovine i proizvodnje te na koncu zaštita domaće proizvodnje. Trenutno okupljamo više od 500 trgovaca odnosno više od 1100 prodajnih mjesta kojima je osigurana logistička podrška, povoljniji nabavni uvjeti, promotivna i marketinška podrška u sklopu kojih se provode i akcije za krajnje kupce Plus marketa.

Nedavno ste potpisali i Sporazume o suradnji s Udrugom trgovaca Sisak i Udrugom trgovaca Zadarske županije – što sporazumi znače udrugama, a što VELPRO-u? Potpisani sporazum potvrda je uspješne višegodišnje suradnje i podrške malim trgovcima u Hrvatskoj. VELPRO od svog osnutka uspješno surađuje s malim trgovcima, a partnerski odnos se kontinuirano proširuje kroz različite projekte koji za cilj imaju podršku, očuvanje i unapređenje poslovanja malih trgovaca u Hrvatskoj.

18

Kroz različite programe malim trgovcima omogućuje se smanjenje troškova, implementacija suvremenih maloprodajnih praksi i znanja te ukupno povećanje efikasnosti poslovanja.

Koliko centara trenutno posluje u Hrvatskoj? Pripremate li nova otvaranja? Koliko zaposlenika imate, vozni park? VELPRO posluje na 24 lokacije diljem Hrvatske s više od 250 vozila koja prate najsuvremenije svjetske standarde distribucije i osiguravaju logističku potporu svim partnerima. Trenutno zapošljavamo više od 1.400 djelatnika, a u bližoj budućnosti planiramo napraviti i određeni iskorak u prodaji. Naime, planiramo otvorenje novog formata dućana putem kojih ćemo se pozicionirati još bliže kupcima, osobito restoranima i kafićima kao važnom dijelu HoReCa segmenta.

Što će biti u fokusu VELPRO-CENTRA u narednim mjesecima? VELPRO je iznimno fokusiran na poticanje domaće proizvodnje i podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma u svakom trenutku, a taj fokus će u narednim mjesecima biti i naglašeniji. Budućnost Hrvatske je u jačanju hrvatske proizvodnje i jačanju hrvatskih brendova na tržištu, naročito u turističkoj ponudi. Osim navedenog, VELPRO je u posljednjih nekoliko godina napravio značajan iskorak prema HoReCa kupcima, unapređenjem distribucije i same usluge prema kupcima, proširenjem prodajnih kapaciteta, uvođenjem HACCAP sustava i proširenjem asortimana u segmentu prodaje svježeg mesa, voća i povrća, ribe te i ostalih artikala specijaliziranih za HoReCa kanal.


HOTELI | RESTORANI | BAROVI

Časopis za HoReCa profesionalce Direktno na adrese: • Hotela, restorana i barova • Proizvođača hrane i pića • Proizvođača opreme za HoReCa kanal • Organizatora sajmova • Catering tvrtki • Turističkih, marketinških i PR agencija

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr


sponzorirani članak

GOOGLE MAPS I GOOGLE STREET VIEW Zašto je sada važnije nego ikada prije biti na Google Maps? Zašto i kako prikazati svoje poslovne prostore na Google Street View? ZAŠTO MORATE BITI NA GOOGLE MAPS?

KOLIKO IMATE PRIJATELJA NA FACEBOOKU?

Zbog načina pretraživanja Zato što se 65% svih pretraživanja na Googlu radi s mobilnih uređaja, a od toga je 81% pretraživanja vezano uz lokacije (gdje je neko mjesto, koji im je broj telefona, njihovo radno vrijeme i kako izgledaju). A to se može saznati iz Vaše Google vizitke.

200? 500? 1000? 10.000? 100.000? Super je imati što više prijatelja (makar na Facebooku), ali kada oni nešto traže, gdje traže? Na Facebooku? Ne. Traže na Googlu. Koliko se Vi brinete o svojoj prisutnosti na Facebooku, a koliko na Googlu? Samo 2% poslovnih prostora ažurira svoje zimsko/ljetno radno vrijeme. Ali zato redovito šalju sličice na Facebook i Instagram...

Top pozicija u pretraživanju S obzirom da Google zna kada pretražujete s mobitela i zna koje su vam informacije najčešće potrebne u hodu – osnovne informacije sa Google vizitke imaju top prioritet u rezultatima prikazivanja. Svi žele informacije odmah Danas korisnik ne želi čekati da dođe doma i sjedne za računalo i klika po vašim web stranicama – on želi informacije SADA. Besplatno je Google vizitka je potpuno besplatna. Važno je samo da je verificirana i da ste aktivni na Google Plus. Jednostavno je Vrlo je jednostavno objaviti svoj poslovni prostor na Google Karti. Ukoliko želite da mi to napravimo za vas (besplatno) – samo ispunite formular s najosnovnijim podacima (2 min) i mi ćemo Vas objaviti. KAKO PRETRAŽUJEMO S mobilnih uređaja Tražimo lokaciju Tražimo radno vrijeme Tražimo broj telefona

20

65% 81% 52% 46%

STREET VIEW TRUSTED – ŠTO JE TO? Google Street View Trusted je usluga virtualne šetnje na Googlu. Koristi istu tehnologiju kao i Google Street View za prikaz interaktivnih 360˚ panorama, ali unutar poslovnih prostora. Prikazuje se direktno u Google pretraživaču, na Google Karte i na Google Plus. Navigacija je ista kao i na Street View na ulicama i omogućava detaljan prikaz poslovnog prostora, puno kvalitetnije od ulica, u svim smjerovima, gore i dolje. Glavne koristi od Google Street View za poslovne prostore: 1. Bolje pozicioniranje kod pretraživanja 2. Profesionalna i moderna prezentacija firme u 360º i u VR modu 3. Jednokratno plaćanje bez naknadnih troškova 4. Besplatni hosting na serverima Googla 5. Besplatni marketing 24 sata dnevno 6. Profesionalne fotografije 7. Mogućnost prikaza virtualne šetnje na svojim web stranicama i Facebooku 8. Usluga dostupna na mobilnim uređajima 9. Neograničeno pravo korištenja svih fotografija


ŠTO MISLITE, KOLIKO KOŠTA OVAKVA REKLAMA DIREKTNO NA GOOGLU 24/7/365?

ZAŠTO JE VAŽNO PRIKAZATI VAŠ POSLOVNI PROSTOR NA GOOGLE STREET VIEW? 1. Bolje pozicioniranje kod pretraživanja S virtualnom šetnjom povećavate svoje šanse za privlačenje novih klijenata. Vaša Google vizitka s virtualnom šetnjom bolje se pozicionira u rezultatima pretraživanja i puno je atraktivnija. Imate osiguran non stop marketing bez dodatnih troškova. Profesionalne fotografije Vaših prostora, vidljive nakon unosa ključnih riječi u tražilicu ili Google Maps, privlače nove kupce i pozicioniraju Vas ispred konkurencije! 2. Profesionalne fotografije Uz virtualnu šetnju, Google fotograf će napraviti i profesionalne fotografije vaše tvrtke – određene točke interesa važne za vaše klijente. To može biti prikaz prostora, jelovnik, certifikati, proizvodi, oprema, logotip, ulaz u tvrtku… Kao i u slučaju virtualne šetnje, dobivate prava na neograničeno korištenje fotografija. 3. Dostupno i na mobitelima Virtualna šetnja s profesionalnim fotografijama na Vašoj Google vizitki vidljiva je i na svim pametnim telefonima i tabletima s Android, iOS i Windows operativnim sistemom. S obzirom da se danas preko 60% pretraživanja radi s mobilnih uređaja – Vaša virtualna šetnja je na pravom mjestu.

4. Prava korištenja Za virtualnu šetnju i fotografije dobivate pravo na neograničeno korištenje. Možete ih koristiti na svojoj web stranici, Facebooku, u svojim reklamama ili PR člancima. Prava su regulirana ugovorom koji potpisujete s fotografom i pri tome dozvoljavate Googlu da besplatno objavljuje te fotografije i virtualnu šetnju. 5. Google Street View na Vašoj web stranici i Facebooku Google Street View virtualnu šetnju možete vrlo jednostavno postaviti na svoju web stranicu i na svoju Facebook stranicu. Samo kopirate jedan red html koda koji preuzmete s Google Maps i zalijepite na mjesto gdje želite prikazati virtualnu šetnju. Ili jednostavno stavite link u svoj email potpis. Virtualna šetnja cijelo vrijeme ostaje na super brzim serverima Googla i ne opterećuje Vaš server. Odličan način da korisnike podsjetite na lokaciju, unutrašnjost tvrtke i Vaše proizvode. 6. Jednostavno, brzo i povoljno izvan radnog vremena Koliko traje fotografiranje? Najčešće manje od sat vremena, ali to ovisi o veličini prostora koje želite pokazati. Najbolje je fotografirati prije ili poslije radnog vremena, kako ne bi ometali Vaš rad, a fotografu bi se osigurale prazne prostorije. Ukoliko na fotografijama budu osobe, njihova lica se zamute jer Google brine o privatnosti.

Također moramo zamutiti sve registarske pločice automobila koji će se vidjeti na virtualnoj šetnji (čak i one koji prolaze ulicom u trenutku fotografiranja). Virtualna šetnja će se pojaviti na Googlu u roku od par dana! 7. To postaje standard Google Street View za poslovne prostore je usluga koja je tek došla u Hrvatsku. Ne čekajte da konkurencija bude ispred vas! Kontaktirajte nas, pomoći ćemo Vam da na najjednostavniji i najbrži način budete u toku sa svjetskim trendovima. PROCEDURA Sastanak i procjena Za početak predlažemo neobavezujući sastanak u prostoru koji želite pokazati. Odgovaramo na sva Vaša pitanja i radimo procjenu troškova. Dogovaramo termin fotografiranja i potpišemo ugovor. Fotografiranje Vrijeme potrebno za fotografiranje ovisi o veličini prostora koji se fotografira. Za trgovinu s jednom prostorijom nam treba oko 20 minuta. Objava Virtualna šetnja na Googlu će biti objavljena nekoliko dana nakon primanja Vaše uplate. Ukoliko se radi o većem projektu – trebat će nam nekoliko dana više i u tom slučaju ćemo unaprijed dogovoriti termin.

Kontaktirajte nas: 360.hr; Marketing inteligencija d.o.o.; Ulica grada Vukovara 269F (2. kat Green Gold); Zagreb 10 000; mob: 091 7890 448; email: info@360.hr

21


ljudski resursi Piše: Matej Pavlić, mag. psih. Tecumviva d.o.o.

Mit o multitaskingu

Kada bismo iskoristili vožnju automobila kao metaforu za multitasking, multitasking bi bila gradska vožnja, a fokusirano obavljanje jednog po jednog zadatka bi bila vožnja na otvorenoj cesti. Jednaku udaljenost na otvorenoj cesti prijeći ćete brže i često uz manju potrošnju goriva. Multitasking je kao da vozite 40 km/h u prvoj brzini.

P

išemo e-mail i razgovaramo s kolegom u uredu, vozimo auto i razgovaramo na mobitel dok slušamo kako djeca na stražnjem sjedalu pjevaju našu najdražu pjesmu, ili sve ovo istovremeno: doručkujemo, obavljamo jutarnju tjelovježbu i slušamo vremensku prognozu dok s partnerom planiramo aktivnosti kojima ćemo se ovaj tjedan pozabaviti. U suvremenom svijetu jedna specifična vještina na visokoj je cijeni, a ta ista vještina cijeni se i u poslovnom kontekstu. Bacimo li pogled na poneki oglas za posao, uočit ćemo da se pred potencijalne kandidate redovito kao uvjet postavlja sposobnost žongliranja većim brojem radnih zadataka. Sposobnost simultanog obavljanja

22

više radnih zadataka, poznatija pod terminom ‘multitasking’ koji nam dolazi iz engleskog govornog područja, na cijeni je zbog svojeg, ipak, varljivog karaktera. Većini nas djeluje nekako samorazumljivo da je od dvije osobe produktivnija i uspješnija ona koja obavlja veći broj zadataka istovremeno. Pođimo sada jedan korak unazad i postavimo pred dvije osobe dva zadatka. Ako imate na raspolaganju potrebne resurse, potičem Vas da ovaj pokus i sami iskušate!

UVJERITE SE SAMI

Neka svaka od dvije osobe na svoj list papira povuče dvije horizontalne linije. Zadatak prve osobe je da što brže, naj-

prije na gornju liniju, napiše rečenicu ‘Ja sam dobar multitasker’, a zatim da na donju napiše u seriji sve brojeve od 1 do 20. Zadatak druge osobe je da što brže na svoje dvije linije napiše isto što i prva osoba, ali na način da se prebacuje sa zadatka na zadatak i to na sljedeći način: neka najprije na gornju napiše ‘J’, zatim na donju ‘1’, pa na gornju ‘a’, pa na donju ‘2’, i tako do kraja. Mjerite objema osobama vrijeme rješavanja i na kraju prebrojite eventualne pogreške. Naravno, isti pokus možete napraviti i sami tako da najprije zadatke obavljate na prvi, a zatim na drugi način. Kakav je rezultat? Osim ako je drugu metodu primijenio zaista dobar multitasker (zapravo se među nama krije jako jako mali broj


doista dobrih multitaskera), vjerojatno su zadaci brže i točnije izvršeni kada ih se rješavalo jednog za drugim, a ne kada su rješavani istovremeno. Skeptični čitatelj bi mogao lošiji rezultat druge metode pripisati vremenu koje iziskuje puko pomicanje ruke gore-dolje s linije na liniju, ali pokušajte ponoviti zadatak na način da na istu liniju naizmjence ispisujete slova iz rečenice i brojeve iz niza od 1 do 20 na način da rezultat izgleda ovako “J1a2s3a4m …” Rezultat vjerojatno neće biti puno drugačiji. Ova demonstracija tek nam pokazuje kako je to s vrlo jednostavnim zadacima. Naša svakodnevica ispunjena je puno zahtjevnijim zadaćama, no mi se svejedno ne libimo započinjati obavljati drugi zadatak dok prvi još nismo priveli kraju. Takav pristup štetniji je nego što mislite.

JEDNO PO JEDNO JE BOLJE

Moderna neuroznanost i psihologija govore da takozvani multitasking nije ništa više nego mit. On ne postoji - barem ne u onom obliku za koji mislimo da postoji. Vjerovanje u multitasking jedna je od najštetnijih iluzija internetskog doba. Zapravo, u našoj svijesti ima mjesta za samo jedan zadatak. Istina je da se određene visoko automatizirane

Dok mi mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, ono što se zapravo događa je brzo prebacivanje pažnje sa zadatka na zadatak. Obavljajući više zadataka istovremeno stvaramo ne samo dodatni vremenski trošak, već i nepotreban trošak energije. aktivnosti mogu nesvjesno obavljati paralelno uz neku svjesnu aktivnost, no pri tome je obavljanje obje aktivnosti usporeno, a rizik od pogreške znatno je povećan. Uostalom, upitajte se želite li doista nesvjesno voziti automobil. Neki podaci govore da je pisanje poruka na mobitelu dok vozimo usporedivo s vožnjom nakon čak četiri ispijena piva. Dok mi mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, ono što se zapravo događa je brzo prebacivanje pažnje sa zadatka na zadatak. Obavljajući više zadataka istovremeno stvaramo ne samo dodatni vremenski trošak, već i nepotreban trošak energije. Naime, već i za samo prebacivanje pažnje na novi zadatak mozak treba trošiti energiju. Kada bismo iskoristili vožnju automobila kao metaforu za multitasking, multitasking bi bila gradska vožnja, a

fokusirano obavljanje jednog po jednog zadatka bi bila vožnja na otvorenoj cesti. Jednaku udaljenost na otvorenoj cesti prijeći ćete brže i često uz manju potrošnju goriva. Multitasking je kao da vozite 40 km/h u prvoj brzini.

UDAHNITE I USPORITE

Nemojte podlijegati iluziji da vas multitasking čini produktivnijima! Koncentrirajte se najprije na one zadatke koje morate izvršiti. Kada neki zadatak iskrsne niotkuda, zaustavite se i prvo promislite mora li se on doista odmah izvršiti. Ako je broj zadataka pred vama jednostavno prevelik, jednostavno tražite nečiju pomoć! Konačno, kada se osjetite preplavljeno količinom zadataka, povucite se malo iz situacije, udahnite i usporite, a zatim se osvježeni vratite najvažnijem zadatku.

PRIJAVITE SE ZA SVOJ PRIMJERAK ČASOPISA! 39

Ukoliko želite primati HRB, molimo ispunite obrazac i pošaljIte ga poštom ili podatke pošaljite e-mailom na crier@crier.hr

2016.

broj

Tvrtka.................................................................................................................................... Ime i prezime..................................................................................................................... HOTELI

RESTORANI

BAROVI

Funkcija................................................................................................................................

elić, Josip Civad RO centru Split

Adresa...................................................................................................................................

chef u MET

mjestu a sektora na jednom METRO kupcima HoReC rješenja u cjelovitih poslovnih donosi najaktualniju ponud stručnjaka. profesionalne savjete uz gastro inspiracije i

Poštanski broj/Grad....................................................................................................... E-mail.................................................................................................................................... ŠENJA ZA

PROFESIONALNA RJE

UGOSTITELJSTVO a stručnjaka i najšir Promocija, savjeti rješenja za: ponuda poslovnih i barove kafiće • e • hotel rije i fast food • restorane • pizze

Web stranica...................................................................................................................... Telefon.................................................................................................................................. *Izdavač zadržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak časopisa.

Datum........................................................................................

23


edukacija Piše: Aleksandar Draganić, Wine Academy Croatia

Vinski znalac ne postaje se preko noći Ugostitelji i distributeri polako mijenjaju svijest o ovom piću, imajući na umu da su vremena kada se opstajalo od isključivo dvije etikete u ponudi, davno iza nas. Mladi ljudi preuzimaju ili otvaraju vinske barove, restorani uparuju vino s hranom za svoje goste, a distributeri rade maksimalno na edukaciji osoblja i kupaca, paralelno uvozeći svježe i raznovrsne etikete.

R

azmišljate li o konzumaciji alkohola u Hrvatskoj i najbližim državama iz regije, što vam prvo pada na pamet? Svadbe, utakmice, proslave, težak dan nakon kojeg treba otvoriti - pivo. Da, pivo. Rijetko je tko prije nekoliko godina posegnuo za bocom vrhunskog vina da sebe nagradi ili da si jednostavno dade oduška kad se životne muke skupe i pomnože. Nemam točnu statistiku kojom bih vam prikazao porast konzumacije vina u vremenskom razdoblju 2006. – 2016., ali baveći se ovim poslom već sedam godina mogu sa sigurnošću reći da je interes dramatično skočio. Ljudi mnogo više putuju, vraćajući se s novim iskustvima i zahtijevajući egzotičnije

24

sorte poput Chenin Blanca ili Shiraza. Korak po korak se otkriva nepregledni svijet vina, koji se za razliku od piva i drugih alkoholnih pića, širi brzinom svjetlosti.

EKSPERIMENTIRANJE SORTAMA

Domaći vinari su na dobrom putu. Posežu za različitim stilovima proizvodnje i eksperimentiraju sa sortama koje odskaču od uobičajenih. Enolozi odlaze u Kaliforniju, Australiju, Novi Zeland i Francusku na usavršavanje, a investicije u tehnologiju i opremu rapidno rastu. Vina se izvoze u Njemačku, Englesku, SAD, Poljsku, Austriju i Rusiju. Pojavljuju se tzv. premium linije koje se mogu izdvojiti prvenstveno po kvaliteti i cijeni, a koja redovno dobi-

vaju medalje na raznim renomiranim natjecanjima, uključujući Decanter, AWC i Mundus Vini. Ugostitelji i distributeri polako mijenjaju svijest o ovom piću, imajući na umu da su vremena kada se opstajalo od isključivo dvije etikete u ponudi, davno iza nas. Mladi ljudi preuzimaju ili otvaraju vinske barove, restorani uparuju vino s hranom za svoje goste, a distributeri rade maksimalno na edukaciji osoblja i kupaca, paralelno uvozeći svježe i raznovrsne etikete. Sve ovo pridonosi stvaranju zaokruženog koncepta koji ide u korist svima. Naravno, u čitavom procesu krajnji kupac je svetinja, bez izuzetaka. On je taj koji ima moć da nas profesionalce pokrene da jače i kvalitetnije radimo na


neću vas lagati. Postoje tisuće i tisuće sorti grožđa, regija i stilova. Ako se osjećate preplavljeni informacijama i bocama, imajte na umu da trodupla količina navedenog samo čeka - zato nemojte žuriti. Ne postoje određena pravila kojih se vinopija u usponu treba pridržavati pod svaku cijenu. Nitko se nije rodio željan vina (barem se nadam), ali svi smo obdareni tom nevjerojatnom znatiželjom koja nas vuče na nove, svježe pojave. Netko to iskoristi u potpunosti, a netko nikad ne doživi taj 'aha' moment. Zato postoje ljudi koji posvete čitav svoj život tome da naprave smisao od čitave zbrke informacija i podijele pokoji savjet ljudima koji se samo žele opustiti kod kuće uz dobru čašu vina. U nastavku navodim četiri ključna savjeta koja bi trebala biti temelj za svakog početnika koji zaroni duboko u zečju rupu vinskog svijeta:

1. NAĐITE NEOVISNU VINOTEKU

Prvo i najvažnije - prestanite kupovati vino u supermarketima. Da, zvuči kao direktna samopromocija, ali postoji i vrlo dobar argument za ovu izjavu. Jednostavno nećete naići na vina s dobrim odnosom cijene i kvaliteta (čast izuzecima), a u međuvremenu će vam novac otići u nepovrat. Supermarketi i manje prodavaonice ciljaju na ljude koji ne piju često i kojima generalno nije stalo do vina. Nađite kvalitetnu neovisnu vinoteku u kojoj možete raspravljati o svom ukusu, a gdje će vam osoblje preporučivati nove stvari, istovremeno poštujući predloženi cjenovni rang.

2. UČITE

svom portfoliju i pristupu. Tvrdoglavost i, jedna od mojih omiljenih riječi u našem jeziku, pametovanje ne vodi ničemu dobrom. Ako kupac (ili više njih) traži određeno vino, naš zadatak će biti da to vino postavimo na police ili barem nađemo najbližu alternativu. Na sreću, pijenje i uživanje je lako. No,

Lijepo je otkrivati i isprobavati nove stvari, a to vam može biti idealan izgovor da potrošite malo više na bocu ili dvije. Čitajte web portale, časopise, forume. Učite, učite, učite. Prisustvujte radionicama, podijelite iskustvo s prijateljima, savjetujte se s njima i organizirajte zajedničke vinske večeri. Pružite prodavaču povjerenje jer je nama srce puno kada uđete i kažete 'ne znam puno o vinu, ali želim naučiti'. Na kraju ćete oblikovati svoje preferencije

i početi prepoznavati ne samo sortu grožđa, već i regije koje volite.

3. ZAPISUJTE

'Probao sam fenomenalno vino prošlog tjedna, ali nemam pojma kako se zove'. Zvuči poznato? Zapisujte. Ovo ne mogu naglasiti dovoljno. Zabilješke ne trebaju biti detaljne. Razmislite, što vas opčinjava u vinu? Je li to voćnost, kiselina, cijena, brend...? Nađite pristup koji vam najviše odgovara, a u to ubrajam notes, aplikacije poput Vivino ili Cellartracker, kameru ili vinski dnevnik. Na početku ćete se osjećati kao štreber, ali kasnije će biti očito zašto je ovaj postupak toliko važan. Ako vas je vino inspiriralo da napišete maštovit opis, svakako idite tim putem. Iskustvo stečeno poslije takvog vina će ostati duboko zarezano u sjećanje i uvijek ćete koristiti određene riječi da bi ga opisali. Ali, ako koristite određene metafore, nemojte uvijek očekivati od drugih da će u potpunosti shvatiti šta ste htjeli reći.

4. ISPROBAVAJTE NOVE OKUSE

Svakog mjeseca probajte novi stil vina jer ćete jedino tako istrenirati nepce i zaključiti šta vam najviše odgovara. Gdje god otputujete, probajte nešto neobično - recimo oranž vino ili 40 godina star Port. Za nedeljni ručak kreirajte idealan par vina i hrane. Budite kreativni, budite slobodni. Većina vinoteka će vam pomoći tokom ovog procesa. Rado će otvoriti bocu ili dvije za probu, da dobijete ideju što nude. Nakon stjecanja većeg iskustva, počet ćete pamtiti karakteristike svog ukusa – volite li jake tanine, tamno voće, začinske note, barik, Pinot Grigio, Malbec, Shiraz, itd. Naravno, ne postaje se vinopija preko noći, niti to itko od vas očekuje. Posvetite se vinu s užitkom i otvorenim umom. Na kraju, shvatit ćete da je vino totalno subjektivna stvar. Nešto što se vama čini dobrim, drugome može biti odvratno. Vaši opisi će biti značajni ljudima koji dijele vaš pristup i jezik, pogotovo ako degustirate zajedno. Kad dođete u fazu sigurnosti da znate sve, prihvatite da će vam neko dokazati suprotno. E, tu je čar svega, jer konstantno učimo. Dobrodošli u klub!

Nitko se nije rodio željan vina (barem se nadam), ali svi smo obdareni tom nevjerojatnom znatiželjom koja nas vuče na nove, svježe pojave. Netko to iskoristi u potpunosti, a netko nikad ne doživi taj 'aha' moment. Zato postoje ljudi koji posvete čitav svoj život tome da naprave smisao od čitave zbrke informacija i podijele pokoji savjet ljudima koji se samo žele opustiti kod kuće uz dobru čašu vina. 25


izvještaj

Rekordan broj posjetitelja na 23. Vinistri Vinistra je i ove godine iskoračila u porečke ugostiteljske objekte kroz sad već tradicionalnu manifestaciju naziva Prijatelji Vinistre. Porečki ugostitelji za vrijeme manifestacije gostima nude menije s vinima izlagača na Vinistri te vina po promotivnim cijenama.

O

vogodišnja Vinistra, 23. po redu, održana je od 13. do 15. svibnja u porečkoj sportskoj dvorani Žatika te zabilježila rekordan broj posjetitelja. Više od 12.000 posjetitelja obišlo je oko 120 izlagača koji su na izložbi vina i vinarske opreme, osim vina, predstavili i ostale proizvode. U popratnom programu Vinistre neizostavne su degustacije vina, pa su se tako prvoga dana održale degustacije blendova vina Matošević i vertikala muškata ruže vinarije Cattunar na kojoj se mogao kušati muškat iz čak 1992. godine. Davor Šišović, novinar, kroničar lokalne povijesti, kulture, običaja i ljubitelj lokalne eno-gastrono-

26

mije, predstavio je šest sireva mljekare i sirane Latus iz Žminja, koja je prošle godine dobila nagradu za najbolji hrvatski sir, uparenih sa šest malvazija iz centralne Istre. U subotu je održana veoma zanimljiva prezentacija i degustacija različitih stilova malvazije i Pazinskog cukerančića, tradicijske slastice iz središnje Istre uparenog s malvazijom tog područja. Za taj je cukerančić nedavno pokrenut postupak za uvrštenje u popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Uslijedila je degustacija muškata s pogledom iz ženskog ugla: udruga WOW - Women of Wine povela je degustaciju različitih muškata Istre. Živahnu radionicu vodile su Sanja

Muzaferija, Jelena Šimić Valentić i Alena Stuparić. Podrum Ravalico je, uz prigodnu degustaciju svojih vina, proslavio 30 godina etikete na svojim buteljama, a subotnji program zaključen je degustacijom malvazija s četiri različita tla (bijelo, sivo, crveno i crno tlo) s područja Brtonigle.

DALMACIJA, GOST-REGIJA

Subotnji program otvorila je Dalmacija, gost-regija ovogodišnje Vinistre: Zoran Pejović, vlasnik wine bara Paradox i restorana Paradigma te Joanne Ahearne, Master of Wine, predstavili su 6 plavaca malih s različitih područja Dalmacije. Završna degustacija vina istarskog vinskog podruma Lunika


Gastronomski dio izložbe, u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača, ove godine predstavio je Stanciju Kovačići iz Rukavca pored Matulja na čelu sa chefom Vinkom Frlanom. predstavila je vina bez sulfita koja je pobliže predstavio Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba. Gastronomski dio izložbe, u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača, ove godine predstavio je Stanciju Kovačići iz Rukavca pored Matulja na čelu sa chefom Vinkom Frlanom. Na Vinistra Gourmetu predstavio se splitski bistro NoStress i chefovi Hrvoje Zirojević i Toni Boban koji su uz svoja jela predstavili i dalmatinska vina. Porečki lounge bar i restoran Bacchus iz hotela Laguna Parentium zaključio je subotnji gastro program. Nedjeljni Gourmet otvorio je opatijski restoran Navis sa chefom Nenadom Posavcem na čelu kuhinje, a finale je pripalo Turističko-ugostiteljskoj školi Anton Štifanić iz Poreča koja je predstavila jela svojih učenika. Podsjećamo, Udruga Vinistra je u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom A. Štifanića odlučila pružiti priliku učenicima škole da aktivno sudjeluju u eno-gastronomskom dijelu programa

Vinistre. Na taj način željelo se učenicima konobarskog i kuharskog smjera omogućiti da, radeći uz vrhunske profesionalce, iz prve ruke osjete profesiju za čije se obavljanje školuju, ali i razviti svijest o nužnosti nastavka edukacije po dovršetku redovnog školskog programa u cilju stjecanja vrhunskih kompetencija na području svoje struke.

PRIJATELJI VINISTRE

Vinistra je i ove godine iskoračila u porečke ugostiteljske objekte kroz sad već tradicionalnu manifestaciju naziva Prijatelji Vinistre. Porečki ugostitelji za vrijeme manifestacije gostima nude menije s vinima izlagača na Vinistri te vina po promotivnim cijenama. Vinistra i grad Poreč na taj način posjetiteljima Vinistre pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju u cijelom gradu, a s Vinistrom prijateljuju restorani Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito i Villa Romana dok zabavu u gradu, nakon zatvaranja vrata dvorane Žatika, garantira bar Epoca. Ove godine manifestaciji se priključio i porečki hotel Palazzo.

27


turizam Piše: Željka Balja, Autentika

Wellcone - regionalni sajam kontinentalnog turizma Regionalni sajam kontinentalnog turizma Wellcone, koji se po prvi puta od 13.–15. svibnja ove godine održavao u Krapini, svojim je posjetiteljima pružio užitak za sva osjetila.

T

urističku ponudu kontinentalne Hrvatske - regije koja tek treba zasjati kao istinski turistički biser Lijepe Naše, u sportskoj dvorani krapinske srednje škole na Wellconeu je predstavilo 50-ak izlagača, koji su osim promotivnog materijala posjetiteljima omogućili degustaciju autohtonih proizvoda i neposredno upoznavanje gastro i eno ponude. Jedna od izlagačica bila je i Ivanka Pereglin iz Svetog Ivana Zeline, koja je na sajmu predstavljala OPG "Pereglin", a zainteresiranim posjetiteljima rado je omogućila i degustiranje svojih proizvoda. „Vlasnici smo OPG-a već više od 15 godina, eko smo proizvođači, imamo oko 70 vrsta starih sorti sjemena. Svi proizvodi koje imamo na štandu su od sjemena do gotovog proizvoda naši. To prerađujemo, radimo zimnicu, sokove, sirupe i džemove od drijenka. Imamo plantažu drijenka i plantažu bazge“, otkrila je Ivanka, koja je istaknula kako svoje proizvode najčešće prodaje na kućnom pragu, iako smatra da su upravo ovakvi sajmovi sjajna prilika za predstavljanje autohtonih proizvoda koji bi mogli biti mamac za turiste. Jelena i Domagoj Valec na sajam su došli iz Zaboka: „Mi

28

kao Zagorci došli smo vidjeti što se nudi u našoj županiji, ali i šire, uživati i isprobati delicije. Za sajam smo čuli usmenom predajom, a s obzirom na to da volimo posjetiti susjedne gradiće i mjestašca te vidjeti znamenitosti, željeli bismo otkriti nešto novo što bi vrijedilo posjetiti. Zanimalo nas je razvija li se prvenstveno seoski turizam u smjeru u kojem bi se trebao razvijati, i moram reći da ovaj sajam pokazuje da razvoj turizma u ovom kraju ide u dobrom pravcu.“ Svojim raskošno uređenim izložbenim prostorom u sklopu kojega je u sva tri dana posjetiteljima omogućeno degustiranje kulinarskih delicija i kvalitetnih

alkoholnih pića, istaknuo se restoran "Ribič" iz Velikog Trgovišća. Radi se o ugostiteljskom objektu poznatom po dugoj obiteljskoj tradiciji domaće autohtone kuhinje, još od davne 1966. godine, smještenom u mirnom ambijentu udaljenom tek 30-ak minuta vožnje od Zagreba, čiji nam je vlasnik Božidar Huzak otkrio zašto je svoj restoran odlučio predstaviti upravo na sajmu u Krapini: „Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu našeg restorana i želja nam je u naš prekrasni dio Zagorja dovesti što više gostiju. Nadamo da će i ovaj sajam i naša prezentacija na sajmu u tome umnogome pomoći“.


KONFERENCIJA | 9. 6. 2016. | KRAŠ AUDITORIUM, ZAGREB

M RK TIN & Y NUMB RS ^ Na koja četiri pametna načina možete osvojiti nove kupce?

ALEN MAYER

North American Sales Training Corporation, CEO Autor knjige provokativna naslova ‘Selling Is Better Than Sex’ trener je praktičnih i primjenjivih prodajnih vještina, prodajni savjetnik te pisac nekoliko knjiga o prodaji. Iza njega je više od 22 godine racionalnog i praktičnog pristupa razvoju poslovanja te iskustva u međunarodnoj prodaji.

^ Kako ćete znati da ste postali marketinški menadžer? ^ Mijenjaju li se navike online kupnje u Hrvatskoj? ^ Kako blog utječe na rast povjerenja u brend?

Sve potrebe lako se mogu zadovoljiti kad se otkriju. Bit je u tome da se moraju otkriti. Alen Mayer

AKADEMSKI PARTNER:

Web: lider.media/mip-2016/ e-adresa: konferencije@liderpress.hr kontakt: 01/6333-536


reportaža

600 vinskih entuzijasta šetalo Istrom Čak 11 km inspirativne šetnje, osam vrhunskih istarskih vinara, osam lokalnih proizvođača i ugostitelja, sedam okrijepnih stajališta i nevjerojatnih 600 sudionika obilježili su ovogodišnje, drugo po redu, izdanje originalnog vinskog pješačkog pohoda pod imenom Istria Wine & Walk održanog 21. svibnja.

S

a startom u Bujama, gdje su već u 9 sati preuzeli svoju degustacijsku čašu te okrijepnim stanicama vrhunskih vinara na svaka dva kilometra, šetači su uživali u svim bojama i okusima Istre na vijugajućim cestama uz vinograde i maslinike, opustili se na vidikovcu s pogledom na planinske vrhove Ćićarije i u parku prirode Škarline te posjetili izložbu More u galeriji Tigor i još dva vinska podruma nadomak Brtonigle. Na svakoj okrijepnoj postaji posjetitelje su očekivala vina vrhunskih istarskih vinara (od poznate istarske malvazije preko svima omiljenog terana do jedinstvenog rose pjenušca) i razni istarski specijaliteti poput tradicionalnog pršuta, istarskog sira i skute s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, istarske fritaje sa šparugama, žgvaceta s palentom te ostalih istarskih delikatesa. Šetnja je završila u Bujama, na malom sajmu lokalnih proizvoda te veselim partyjem uz disco ritmove. „Iako mu je tek druga godina, Istria

30

Wine & Walk postao je nezaobilazna atrakcija u ovom dijelu prelijepe i vinima bogate Istre. O njegovoj popularnosti govori činjenica da je prodano čak 60% više kotizacija u odnosu na prošlu godinu! Također, iznimno smo ponosni što osim domaćih sudionika raste broj posjetitelja iz inozemstva. To nam je svakako priznanje, ali i dodatna motivacija da i dalje dajemo sve od sebe kako bismo promovirali atraktivnost sjeverozapadne Istre kao turističke i gourmet destinacije“, rekla je Michelle Babić, direktorica ureda TZ Općine Brtonigla. Istria Wine & Walk dio je gourmet manifestacija klastera sjeverozapadne Istre koji se odvijaju tijekom cijele godine. Klaster sjeverozapadne Istre nudi posebnu gurmansku manifestaciju pa tako ljubitelji hrane i pića u svakom trenutku mogu uživati u promocijama istarskih namirnica koje najviše odgovaraju njihovom nepcu. Uz Dane istarskih šparuga, tijekom godine održavaju se i Dani švoja, Dani školjaka i Dani jadranskih lignji.


sponzorirani članak

Rashladni uređaji vanjskih prostora Novi, ekološki prihvatljiv sustav rashlađivanja vodenom maglom s minimalnim utroškom energije: •e kološki prihvatljiv •v oda kao medij rashlađivanja • j eftina uporaba, mali utrošak električne energije 60-230w/h •p rijenosni, mobilni •o mogućuju cjelodnevni boravak na terasi i vanjskim prostorima u najtoplijem dijelu godine • j ednostavna instalacija (nema skupog održavanja) •a traktivna magla na terasi privlači goste • t erasa je ugodno rashlađena i radi cijeli dan. Pogodno za rashlađivanje vanjskih terasa, kafića, restorana, vrtova, kućnih terasa, javnih prostora, plastenika, staklenika, za korištenje u poljoprivredi, višestruko ekonomičnije od klasičnih klima uređaja. Snižavaju temperaturu vanjskih prostora uz izrazito poboljšanje osjeta ugode te omogućavaju boravak na visokim temperaturama. Rashlađivači oponašaju prirodne procese rashlađivanja vodenom maglom koja će isparavanjem hladiti vaš prostor uz pomoć ventilatora. Proizvođač: Aquaventus d.o.o.; www.aquaventus.hr e-mail: info@aquaventus.hr

Aquaventus predstavlja HEDONIST, ekskluzivnu ponudu visećih ležaljki Ležaljke HEDONIST su apsolutna novost na tržištu, namijenjene unapređenju turističke ponude. Hoteli, kampovi, plaže, vile, apartmani, ugostiteljske terase i parkovi idealna su mjesta za ove ležaljke. Moguće ih je iznajmljivati ili jednostavno ponuditi kao dodatnu kvalitetu usluge. Ležaljke proizvedene od najkvalitetnijeg UV stabilnog tehnoratana s kvalitetnim madracima na čvrstoj aluminijskoj konstrukciji s uključenim jastucima.

Posebna ponuda i z lo ž b e nih primjer aka

– 50%

AQUAVENTUS d.o.o.; Livadarska 18, 10340 Vrbovec Tel: 01/2791 779, 091 2791 777; Faks: 01/5554 849; e-mail: zoran@aquaventus.hr

www.aquaventus.hr

31


poslovna putovanja

Za efikasnije poslovanje, ali i upoznavanje novih kultura Istraživanje Booking.coma na 4555 muškaraca i žena dobi između 18 i 65 godina koji su u posljednjih godinu dana četiri ili više puta bili na međunarodnom poslovnom putu u zemljama SAD, UK, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Japanu, Kini i Italiji, pokazalo je da poslovne putnike jednako uzbuđuju nove kulture kao i osobni sastanci s klijentima i partnerima.

B

eskrajni letovi, usamljene hotelske sobe, jet lag, jedan sastanak za drugim – klasični stereotipi povezani s poslovnim putovanjima. Istraživanje koje je između 29. siječnja i 11. veljače ove godine proveo Booking.com, vodeća svjetska tvrtka za povezivanje poslovnih putnika s najširim izborom smještajnih objekata, otkriva da unatoč stresu povezanom s poslovnim putovanjima, mnogi smatraju da je upravo to jedna od najvećih prednosti posla, pri čemu polovica potvrđuje da im je najdraža stvar prilikom međunarodnih putovanja prilika za upoznavanje novih kultura (50%) ili posjet novom gradu (46%). U istraživanju su sudjelovali poslovni putnici iz osam zemalja, a pokazalo je da se kod poslovnih putovanja ne vrti sve oko posla. Iskusni poslovni putnici priznaju da ih upoznavanje novih kultura uzbuđuje jednako kao i osobni sastanak s klijentom ili kolegom. Istraživanje također otkriva da petina poslovnih putnika koristi priliku za spajanjem poslovnog putovanja s privatnim (20%). Sličan broj (18%) smatra

Gotovo trećina (29%) poslovnih putnika Tajland smatra najgostoljubivijom zemljom koja se također našla na top listi zemalja s najboljom hranom. Gotovo trećina (30%) putnika uživa u kušanju nove hrane, pri čemu poslovni putnici smatraju da Italija (36%) nudi najbolju hranu, a odmah iza nje slijedi Francuska (35%). 32


to dobrom prilikom da si priušti malo vremena za sebe, pri čemu poslovni putnici iz Japana (25%) najviše cijene vrijeme koje mogu posvetiti sebi.

TOP 5 NAJGOSTOLJUBIVIJIH ZEMALJA 1.

Tajland

29%

1.

Italija

36%

NAJGOSTOLJUBIVIJE ZEMLJE

2.

Japan

28%

2.

Francuska

35%

3.

Tajvan

26%

3.

Tajvan

27%

4. Kanada

25%

4. Argentina

25%

5.

19%

5.

25%

Rezultati pokazuju da je prilika za upoznavanje novih kultura najveća prednost poslovnih putovanja i najveći broj putnika smatra Tajland najgostoljubivijom zemljom. Gotovo trećina (29%) poslovnih putnika Tajland smatra najgostoljubivijom zemljom koja se također našla na top listi zemalja s najboljom hranom. Gotovo trećina (30%) putnika uživa u kušanju nove hrane, pri čemu poslovni putnici smatraju da Italija (36%) nudi najbolju hranu, a odmah iza nje slijedi Francuska (35%). Poslovni putnici smatraju Njemačku zemljom u kojoj je najjednostavnije putovati (28%). Zatim slijedi Singapur (27%) koji također ima zračnu luku najbolje povezanu s gradom (32%) kao i najbolju hranu u zračnoj luci (30%).

VRIJEDNOST SASTANAKA UŽIVO

Iako poslovni putnici potvrđuju da međunarodna putovanja znaju biti stresna (93%), slažu se oko činjenice da se ništa ne može mjeriti s vrijednošću sastanaka uživo s klijentima ili suradnicima. Sastanak uživo produktivniji je, iskreniji i ojačava odnos. Općenito, većina poslovnih putnika (61%) preferira sastanke uživo sa suradnicima izvan ureda, iako ih manje od polovice (46%) redovito održava. Pokazalo se također da poslovni putnici iz Ujedinjenog Kraljevstva (71%) i SAD-a (68%) više od drugih nacionalnosti preferiraju sastanke uživo. Postoji jasna poslovna prednost

Kina i SAD (isti rezultat)

sastanaka uživo, a najvećim se dijelom to odnosi na širenje kulturnih vidika kao i na poslovnu produktivnost. Istraživanje je dokazalo da dvije trećine poslovnih putnika vjeruju da sastanci uživo jačaju odnose (66%) i donose direktnije/iskrenije razgovore (62%), dok više od polovice vjeruje da su sastanci uživo produktivniji (56%) i da im omogućuju bržu implementaciju rješenja (52%) nego što je to slučaj kod drugih vrsta sastanaka. Četvrtina (26%) poslovnih putnika tvrdi da sastanci uživo omogućuju bolje financijske ishode.

POSAO I ZABAVA

Poslovni putnici uglavnom imaju pozitivno mišljenje o međunarodnim poslovnim putovanjima (38%). Francuzi (30%), Talijani (25%) i Amerikanci (25%) vjerojatnije će reći i da su uzbuđeni zbog toga. Otprilike polovica poslovnih putnika misli da su sastanci uživo s klijentima i poslovnim suradnicima (48%) i druženje (39%) s kolegama i poslovnim suradnicima najveće prednosti međunarodnih poslovnih putovanja, a

TOP 5 ZEMALJA S NAJBOLJOM HRANOM

Tajland

četvrtina (24%) ih voli zbog skupljanja milja aviokompanija i bodova za vjernost u hotelima. Ripsy Bandourian, direktorica odjela za razvoj proizvoda, Poslovni Booking.com, istaknula je: “Iako poslovna putovanja znaju biti stresna, ona donose i mnoge prednosti: prilike da se upozna novi grad ili nova zemlja, proširivanje kulturnih horizonta, čak i spajanje s odmorom. Primjećuje se sve tanja granica između poslovnih i privatnih putovanja i to se pogotovo može vidjeti na tipu smještaja koji poslovni putnici rezerviraju. Tradicionalni poslovni hoteli i dalje su snažni, no kako poslovni putnici odlučuju kombinirati posao sa zadovoljstvom, drukčiji tipovi smještajnih objekata poput butik hotela, kao i apartmani i vile koji nude udobnost koja podsjeća na dom, sve više jačaju na tržištu. Poslovni Booking. com nudi poslovnim putnicima širok izbor smještaja za sjajno iskustvo na svakom putovanju. Budući da poslovnim putnicima nudimo točno ono što trebaju za rezervaciju smještaja koji im potpuno odgovara, oni imaju mogućnost vrlo jednostavno prijeći iz svoje uloge poslovnog putnika u ulogu turista.”

33


savjetnik Piše: mgr. Anica Đokić, MBA, anicadj@seznam.cz

Isplati se sjesti i osmisliti plan Gosti primijete svaki cvijet, ukoliko je osmišljen - cvjetni aranžman od svježeg sezonskog cvijeća osmišljen je u skladu s okolinom, mirisan i svjež na prvi pogled govori da ga je netko isplanirao, da se brine za to svaki dan, ali i za hotel, usluge i goste.

R

azlika između profesionalca i amatera u hotelijerstvu je ponekad tanka kao skoro nevidljiva linija, ali ipak lako prepoznatljiva gostima poznavateljima. Rado bih na početku s vama podijelila kako sam naučila vidjeti i prepoznati liniju. Imala sam sreću i čast u svojoj karijeri sresti vrlo talentirane i mudre kolege od kojih sam skupljala bisere mudrosti. Jedna od mudrosti je da iza svakog postupka, procesa, serviranog jela ili pripremljene sobe treba biti misao. Vidjeti da je netko sjeo, osmislio, napisao, podučio i pripremio kako bi sve bilo baš tako - da nije slučajno. Za profesionalce slučajnost je pogreška. Ako mislite da se ne vidi, varate se. Pitanje je

34

samo želite li da i kod vas gostuju slučajno jedanput i nikad više ili s namjerom i obećanjem povratka te preporukom svim prijateljima.

1. OSMISLITI

Znači, prvo treba osmisliti. U hotelu se očekuje da je za recepcijom školovani recepcionar koji govori više jezika i spreman je pozdraviti i primiti gosta u hotel. Očekujemo da svatko zna kako pozdraviti gosta. Ali na koji način želimo da gost bude primljen, pozdravljen i dočekan u našem hotelu, može biti naša misao i odluka. Hoće li recepcionar imati svoju bijelu prozirnu košulju, s kragnom pomalo ofucanom od pranja, ili ćemo mu nabaviti kvalitetnu košulju

i kravatu ( još bolje i sako)? Hoće li imati na licu dva pirsinga i tri naušnice, dugu masnu kosu ili ćemo mu reći kakav je izgled očekivan i poželjan u našem hotelu? Hoćemo li podrazumijevati da će s osmijehom pozdraviti gosta ili ćemo mu ipak preporučiti kako se pozdravlja gost da se osjeti dobrodošlim? Razlika je upravo u tome hoćemo li sve to osmisliti, napisati i podučiti.

2. NAPISATI

Drugi korak je sve napisati. To znači opisati sve, korak po korak, možda i s objašnjenjem zašto se točno tako nešto treba napraviti. Može to poslije biti podsjetnik za školovanje novih zaposlenih i spisak da se nešto ne zaboravi. Kako opisati da


se ništa ne zaboravi? Zamislite da vam u hotel ulaze gosti. I onda nastavite misao stvaranjem pozdrava, dočeka koji će izraziti strategiju hotela: - Gosti ulaze u hotel - Odmah ih primijetimo i uspostavimo kontakt očima - ako su udaljeni više od 6 metara, to je dovoljno, možda osmijeh i pozdrav laganim klimanjem glavom je dovoljan - Kada gosti priđu na razmak od 1.5 metra pozdravimo ih srdačnim glasom: 'Good morning, how may I assist you' ili 'Good morning, welcome to XY hotel!'. Osmijeh.

VAŽNOST POZDRAVA

Dalje može slijediti registracija za koju je također potrebno napisati, korak po korak, kako se traži rezervacija u kompjuteru, kako se identificira gost, kako se ispunjava formular o boravku, kako se garantira ili naplaćuje za boravak itd. Svaki korak bi trebao biti jasan i s nekom idejom, misli i strategijom, da je baš to naš način registracije u hotel. U našem pozdravu u strategiju spada razmak, uspostavljanje kontakta i rečenica pozdrava, izbor jezika (ovisno odakle je većina gostiju, svatko se razveseli kad čuje barem nekoliko riječi dobrodošlice na svom jeziku). Posebnu pažnju bih posvetila specifikaciji kako se odgovara na telefon. Naravno, treba najprije omogućiti da telefon zazvoni na pravom mjestu i da je tehnički riješeno da u svakom trenutku netko može odgovoriti na telefon i da uopće postoje zainteresirani koji će nazvati (tome ćemo posvetiti prostor u

Hotelske kompanije imaju standard da netko do trećeg zvonjenja mora podići slušalicu jer svaki izgubljeni poziv je potencijalno izgubljeni gost. nekom od sljedećih članaka). Treba također voditi računa da je zvuk zvona telefona neutralan i ne preglasan gostima na recepciji. Dakle, kada zazvoni telefon, koliko puta će zvoniti prije nego što će netko odgovoriti - 2 ili 3 puta, ili ćemo pričekati da odzvoni nekih 5 puta? Velike hotelske kompanije postavile su standard da do trećeg zvonjenja netko mora odgovoriti na telefon jer svaki izgubljeni poziv je potencijalno izgubljeni gost. Samo javljanje, pozdrav, jezik odgovora ili rečenica opet trebaju biti odraz hotela i njegove strategije. Hoće li to biti samo ime hotela ili će se tomu dodati i ime mjesta, odgovorne osobe i odjela - to je bitna razlika. Važno je ne reći previše jer gost na drugoj strani neće biti sposoban sve čuti i razumjeti (s obzirom da se dugi pozdravi izgovaraju veoma brzo), ali dovoljno da zna da je na dobrom mjestu, da mu je odgovorio netko profesionalan i sa znanjem međunarodne komunikacije. I pri javljanju na telefon izbor jezika će ovisiti o tome odakle je većina gostiju

- neutralno je izabrati engleski na koji svi gosti reagiraju pozitivno. Isto tako bi mogao biti osmišljen kraj telefonskog ili bilo kakvog razgovora s gostom pozdravom koji bi izrazio strategiju hotela. Na primjer, ako je hotel na moru na sunčanoj obali, zašto ne poželjeti sunčan dan umjesto samo dobrog dana; na primjer: 'Želimo vam sunčan dan!' ili 'Želimo vam ugodan morski dan!' Vjerujte da će već poslije prvog puta svaki gost primijetiti pozdrav, poslije drugog i trećeg puta će biti siguran da je iza pozdrava misao, a drugi dan će ga usvojiti i tako dalje širiti vašu misao i strategiju.

PRVI DOJAM O HOTELU

Za kraj, moja omiljena tema - prvi dojam o hotelu. To znači ne zaboraviti ulaz u hotel, prostor pred vratima i prostor između vrata i recepcije. Pred ulazom je prigodno i lijepo imati ukrasno drvo ili cvijeće dok vrt ili cvjetnjak, perfektno održavani, oduzimaju dah i ostaju u sjećanju. Gradski hoteli nemaju luksuz prostora vrta ili parka, ali zato mogu staviti cvijeće na recepciju. Gosti primijete svaki cvijet, ukoliko je osmišljen - cvjetni aranžman od svježeg sezonskog cvijeća osmišljen je u skladu s okolinom, mirisan i svjež na prvi pogled govori da ga je netko isplanirao, da se brine za to svaki dan, ali i za hotel, usluge i goste. Biser mudrosti koji sam dobila od svojih dragih kolega šaljem dalje - po cvijeću u hotelu poznaje se generalni direktor i od tada se svaki put pažljivo zagledam prije nego odlučim krenuti dalje. Osvrnite se i vi - kako izgleda cvijeće u vašem hotelu?

sponzorirani članak

Učinkovito hlađenje terasa u centru Zagreba i Splita

P

rincip adijabatskog hlađenja odavna je poznat u našim krajevima, još iz vremena kada su težaci nosili vodu u ćupovima s propusnim stijenkama, kroz koje bi voda lagano hlapila i tako hladila površinu ćupa. Upravo na tom principu temelje se moderni sistemi adijabatskog hlađenja zraka, poput sistema Normist, kojim su opremljeni brojni objekti u Hrvatskoj,

BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Sistem se može postaviti oko i ispod tendi, nadstrešnica i suncobrana, kao što je postavljen u slastičarni Bobis na splitskoj Rivi. Sistem je postavljen po rubovima i sredini tende, osiguravajući učinkovito hlađenje i vizualno povećavajući atraktivnost ove velike terase. Moguće je hladiti terase i postavljanjem profesionalnih ventilatora sa sapnicama, poput onih na terasi zagrebačke kavane Johann Franck na Trgu bana Jelačića. Ovo su samo neki od brojnih primjera kako dobro postavljen sistem uz korištenje profesionalne, kvalitetne opreme, postaje iznimno isplativa investicija, u što su se uvjerili i u lancu Vivas caffea, Leggiera te brojnim drugim kafićima, restoranima i hotelima. Normist sistem se vrlo učinkovito primjenjuje i za predhlađenje klima uređaja (chillera), hlađenje staklenika i farmi, ovlaživanje vinarija, ovlaživanje voća i povrća i dr. Stjepko Špoljarić, EMA d.o.o. www.ema.hr

35


Croatia's finest

Britanski MasterChefBATIS d.o.o. oduševljen Bračem

Oranice 112, 10 090 Zagr

VELEPRODAJA I MALOPRODAJA REZERVNIH DIJEL

REZERVNI DIJELOVI ZA :

BIJELU TEHNIK

- rezervni dijelovi za Gorenje, Končar, Indesit, Ariston, Candy, Bosch, Siemens, Obod, EI...

CAFFE APARATE

- rezervni dijelovi za profesionalne aparate Cimbali, Faema, Gaggia Pavoni, Rancilio, San Marco, Spaziale...

KLIMATIZACIJU U našoj ponudi možete pronaći: - kanalice - nosače - pribor za učvršćenje - bakrene cijevi - kaoflex - pribor (matice, spojnice...)

LEDOMATE

- rezervni dijelovi za ledomate Icem Whirlpool, Kastel, Scotman, Simag

Ekipa gastronomskog serijala Croatia's finest posjetila je Brač, a britanski chef i pobjednik showa MasterChef 2010 Dhruv Baker isprobao je dalmatinske delicije chefa Ivice Katića iz restorana Otok u supetarskom hotelu Osam.

D

hruv Baker, jedan od najpoznatijih britanskih chefova i pobjednik showa MasterChef 2010., nakon boravka na Braču kaže: "U kolikoj ću mjeri biti ambasador Brača u Velikoj Britaniji dovoljno govori činjenica da se već ovoga ljeta vraćam na ovaj prekrasni otok zajedno s mojom obitelji''. Dhruv će do srpnja, kada kreće emitiranje gastronomskog serijala od 20 polusatnih nastavaka pod nazivom Croatia’s finest, proputovati cijelu Hrvatsku i gledateljima diljem svijeta otkriti što sve ona ima za ponuditi u gastronomiji i kulturi te povijesnim i turističkim znamenitostima.

Nakon Istre i Zagreba Dhruv je posjeto što radi'', otkrio je chef Ivica Katić. UGOSTITELJSKU OP - dijelovi za profesionalne čašerice, peći, friteze, konvektom ''Ivica je pripremiosuđerice, sjajne dalmatinske tio Supetar na Braču na kojem su ga proizvođača Comenda, Winterhalter, IME delicije, aAristarco, moramDihr, priznati da jeElettrobar, sabljarka preporuke odvele k Ivici Katiću, chefu Omniwash, Fri Fri, Rational... bila najbolja koju sam ikada kušao. Možrestorana Otok u hotelu Osam, koji mu je pokazao kako pripremiti hobotnicu s da niste ni svjesni koliko ste sretni što divljim šparogama, sabljarku s ružmamožete jesti svježu, netom ulovljenu ribu i pritom gledati najljepši zalazak sunca s rinom i majčinom dušicom, posluženu terase hotela Osam'', dodao je Dhruv. s krumpirom začinjenim čubrom, ljubičastim lukom, mahunama i mladom U svakoj od epizoda Dhruv će kuhati na - ručni depuratori 8 i 12 lit. PROIZVODNJA otvorenom, kako hrvatska autohtona koprivom, te za desert rožatu. - automatski depuratori 5, - filter napui vlastite kreacije spravljene od jela,zatako ''Fascinirala me je ozbiljnost i temeljihrvatskih namirnica. Dhruvova iskustva tost ekipe Croatia's finest, a pripreme gledatelji će moći pratiti od lipnja, širom za snimanje su trajale gotovo cijeli dan, Azije putem National Geographic kanala, tako da je i meni bilo lakše prebroditi - cijev propan - butan a u Hrvatskoj na Drugom programu tremu. Dhruv je izuzetno simpatičan, Cjelokupnu ponudu možete pronaći u: Hrvatske televizije. vidi se da ima dosta iskustva i da obožava

PRODAVAONICA 1: PRODAVAONICA 2: Zagorska Oranice 112 Dhruv će do srpnja, kada kreće emitiranje gastronomskog serijala od1520 10 000 Zagreb 10 090 Zagreb polusatnih nastavaka pod nazivom Croatia’s finest, Tel: proputovati Hrvatsku Tel: 01/3645-484 01/3817-402 cijelu Fax: 01/3645-483 i Fax:ponuditi 01/3816-498 u gastronomiji i gledateljima diljem svijeta otkriti što sve ona ima za

kulturi te povijesnim i turističkim znamenitostima.

36

PRODAVAO Franka Lisic 23 000 Zad Tel: 023/31 Fax: 023/31


LOVA

KU

U

www.batis.hr

a,

matic, g

PREMU

mate E

8 i 12 lit.

ONICA 3: ce 18 dar 17-549 17-549

Batis d.o.o. s Vama 22 godine

Oranice 112, 10 090 Zagreb VELEPRODAJA I MALOPRODAJA REZERVNIH DIJELOVA REZERVNI DIJELOVI ZA :

BIJELU TEHNIKU

Poduzeće Batis d.o.o. osnovano je 1994. godine kao poduzeće za trgovinu dijelovima za bijelu tehniku. U prvoj godini rada prodaju smo bazirali na trgovinu na malo, a kasnijim razvojem i prezentacijom proizvoda, djelatnost smo proširili na veleprodaju, uvoz i izvoz. U prodajnom asortimanu našeg poduzeća nalaze se dijelovi za ledomate, rashladne vitrine i šankove, caffe aparate, perilice čaša i posuđa. U ponudi imamo i sve vrste specijalnih industrijskih i ugostiteljskih grijača te asortiman roba za ugradnju klima uređaja i plinskih instalacija u ugostiteljstvu. Ako sami ne možete riješiti problem s Vašim uređajem ili samo trebate savjet, naše stručno osoblje pomoći će Vam u donošenju odluke koja će za Vas biti najpovoljnija. U bazi podataka, naše stranke i partneri kojih ima oko 6000, posjeduju sva znanja vezana za rješavanje problema na opremi za ugostiteljstvo. Svaki problem za koji Vam osobno ne možemo pomoći, rado ćemo Vam preporučiti nekoga od njih. Imamo partnere različitih profila u svim hrvatskim županijama. Naši komitenti su i direktni krajnji korisnici, tj. hoteli, bolnice, restorani, noćni klubovi, barovi, pečenjare, pekare, pizzerije... Svaki objekt koji ima pripremu hrane i pranje posuđa, kod nas može potražiti pomoć. Također, dijelovima opskrbljujemo proizvođače opreme za ugostiteljstvo, s obzirom da u prodajnom asortimanu, zajedno s našim partnerima, imamo mogućnost nabavke preko milijun različitih artikala za navedenu opremu. Naše vrijednosti su tradicija, znanje i povoljne cijene. Spremni smo svoje znanje podijeliti sa Vama. Svaki novi problem prihvaćamo kao novi izazov i ne odustajemo dok ga ne riješimo. U očekivanju buduće suradnje, srdačan pozdrav! Boris Šaka Veleprodaja: daniel.batis@batis.hr Profesionala: tomislav.batis@batis.hr Maloprodaja: maloprodaja@batis.hr zagorska@batis.hr zadar.batis@batis.hr

- rezervni dijelovi za Gorenje, Končar, Indesit, Ariston, Candy, Bosch, Siemens, Obod, EI...

CAFFE APARATE - rezervni dijelovi za profesionalne aparate Cimbali, Faema, Gaggia, Pavoni, Rancilio, San Marco, Spaziale...

KLIMATIZACIJU U našoj ponudi možete pronaći: - kanalice - nosače - pribor za učvršćenje - bakrene cijevi - kaoflex - pribor (matice, spojnice...)

LEDOMATE

www.batis.hr

reb

.

BATIS d.o.o.

sponzorirani članak

sponzorirani članak

- rezervni dijelovi za ledomate Icematic, Whirlpool, Kastel, Scotman, Simag

UGOSTITELJSKU OPREMU - dijelovi za profesionalne suđerice, čašerice, peći, friteze, konvektomate proizvođača Aristarco, Dihr, Comenda, Elettrobar, Winterhalter, IME Omniwash, Fri Fri, Rational...

- ručni depuratori 8 i 12 lit. - automatski depuratori 5, 8 i 12 lit.

PROIZVODNJA - filter za napu

- cijev propan - butan

Cjelokupnu ponudu možete pronaći u:

PRODAVAONICA 1: Oranice 112 10 090 Zagreb Tel: 01/3817-402 Fax: 01/3816-498

PRODAVAONICA 2: Zagorska 15 10 000 Zagreb Tel: 01/3645-484 Fax: 01/3645-483

PRODAVAONICA 3: Franka Lisice 18 23 000 Zadar Tel: 023/317-549 Fax: 023/317-549


sponzorirani članak

MANJE JE VIŠE

Zašto je važno čitati deklaracije? Proizvodi pod brendom PIK su bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje

Č

esto se pitamo što se sve krije iza deklaracije na prehrambenim proizvodima i kako ju pravilno protumačiti. Osnovna bit deklaracije je pružiti kupcu informacije o hrani koju kupuje i zato treba sadržavati informacije koje moraju biti jasne, točne i temeljene na zakonskoj regulativi. Na deklaraciji bi se trebao nalaziti popis sastojaka s jasno istaknutim alergenima i naznačenim prehrambenim aditivima ili E brojevima. Pri tome je važno naglasiti da industrijska proizvodnja hrane bez aditiva i ostalih pomoćnih sredstava nije moguća jer čak i ekološki proizvedena hrana sadrži aditive. Što nam govore E brojevi? Neki E brojevi nisu nužno loš dodatak prehrambenom proizvodu nego označavaju prirodne sastojke. E brojevi uključuju npr. vitamin C ili

askorbinsku kiselinu (E300), vitamin B2 - riboflavin (E 101), kurkumin – vrsta đumbira (E100) i druge slične sastojke koji pogoduju našem organizmu. S druge strane, neki prehrambeni aditivi moraju se unositi u ograničenim količinama. Proizvode za koje znamo da sadrže potencijalno štetna umjetna bojila i pojačivače okusa upravo zato trebalo

bi ograničiti prilikom konzumacije, osobito u dječjoj dobi. Zato je važno obratiti pažnju na cijeli popis sastojaka. Zašto je važno odabrati proizvode bez suvišnih sastojaka? Danas se na policama dućana sve više nalaze zdravije varijante proizvoda kao što su mesne prerađevine koje ne sadrže pojačivače okusa, bojila, gluten ili soju, koji mogu imati štetno djelovanje na organizam. Naime, poznato je da glutamat kao najčešće korišteni pojačivač okusa blokira osjećaj sitosti te nas tako potiče da više jedemo, stvarajući na neki način ovisnost. Isti efekt punoće okusa, ali bez određene ovisnosti, možemo postići sinergijom djelovanja začina i mesa, gdje se hrana lakše probavlja, a hranjivi sastojci se u potpunosti iskorištavaju. Upravo prirodni začini poput kurkume, paprike, đumbira, ružmarina i sl. zamjenjuju umjetna bojila za koje se danas zna da mogu imati negativni utjecaj na zdravlje, izazivati alergije, pojačavati simptome astme ili izazivati hiperaktivnost kod djece. Gluten je sastojak hrane kojeg ne smiju jesti osobe oboljele od celijakije, ali i osobe koje su na njega alergične ili intolerantne jer dovodi do reakcija kao što su nadutost, grčevi i druge probavne tegobe te uzrokuju umor i glavobolje. Također, suhomesnati proizvodi koji su s oznakama bez soje značajno su kvalitetniji jer znamo da udio bjelančevina koji je izražen na deklaraciji u potpunosti pripada mesnom izvoru. S druge strane, soja koja se koristi kao zamjena za meso, ali i emulgator, zgušnjivač i stabilizator može biti također potencijalni alergen. Mesne prerađevine pod brendom PIK primjer su proizvoda koji ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten niti soju. Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane

38


39


obljetnica

Johann Franck više od pola milijuna posjetitelja u godinu dana

FOTO: Luka Smuk

Prva godina tek je početak razvoja ponude u Johannu Francku. Franck trenutno radi na razvoju i pripremi novih, inovativnih 'multi-beverage' koncepata i ponude, a u pripremi su također zabavni i kulturni sadržaji koji će učvrstiti status Johanna Francka kao jednog od središta ugostiteljske i kulturne ponude Zagreba.

U

Dubravko Artuković, Ivan Jokić i Tomo Ricov

samo godinu dana od otvaranja, gradska kavana Johann Franck postala je središte zabavnih, kulturnih i turističkih događanja u Gradu Zagrebu, ali i mjesto na kojem se svakog dana ulaže u razvoj kulture ispijanja kave. Na press brunchu povodom obilježavanja prve obljetnice Johanna Francka predstavljeni su planovi za naredno razdoblje, kao i najvažnija postignuća projekta u prvoj godini poslovanja.

40

PROMOCIJA ZAGREBA

„U prvih godinu dana u projekt Johann Franck investirano je više od 15 milijuna kuna te je otvoreno 75 novih radnih mjesta. Projekt preobrazbe Gradske kavane u Johann Franck dao je novo značenje jednom od kultnih zagrebačkih prostora, oživio je cijelu mikrolokaciju najužeg centra grada i privukao više od pola milijuna posjetitelja u godinu dana. Preobrazba Gradske kavane u Johann Franck donijela je novu kvalitetu u ponudi i promociju

onog najboljeg od Zagreba. Turisti su to očito prepoznali - svaki peti gost dolazi iz inozemstva. Turisti kojih je u Zagrebu sve više doživljavaju Johann Franck kao nezaobilazno mjesto posjeta gradu“, istaknuo je Ivan Jokić. Posebnost Johanna Francka koja je obogatila zabavnu i turističku ponudu Zagreba je bogat svakodnevni program. „U prvih godinu dana tu je održano više od 100 evenata - korporativnih, kulturnih, zabavnih; od gostovanja baleta HNK do koncerta legendarne grupe


Time. Obilježili smo i Međunarodni dan kave, a imali smo i poseban adventski program usklađen s događanjima u gradu. Johann Franck već se u prvoj godini profilirao kao jedno od mjesta koje obvezno treba posjetiti u Zagrebu“, poručio je Tomo Ricov, najavljujući velike iskorake za nadolazeće razdoblje.

KULTURA ISPIJANJA KAVE

Ivan Tomašević, chef i voditelj bistroa Johann Franck

Preobrazba Gradske kavane u Johann Franck donijela je novu kvalitetu u ponudi i promociju onog najboljeg od Zagreba. Turisti su to očito prepoznali svaki peti gost dolazi iz inozemstva.

Istaknuto je i kako se u Johannu Francku intenzivno ulaže u programe izgradnje kulture ispijanja kave. Tome u prilog najbolje govore i brojke: u godinu dana ispijeno je više od 341 tisuću šalica espressa kao i ostalih toplih napitaka poput cappuccina i čajeva. U prosincu prošle godine zabilježen je rekordan broj od 1850 pripremljenih espresso napitaka u samo jednom danu u Franck HoReCa. „Gosti danas dolaze u Johann Franck ciljano radi vrhunski pripremljenog espressa s potpisom profesionalno obučenih barista. Godinu dana nakon otvorenja, možemo reći da smo uspjeli revitalizirati Gradsku kavanu, stvorili smo ugođaj vrhunskog espressa i dodatno potvrdili svoj status lidera na tržištu toplih napitaka. Franck je inicirao ovaj projekt i u njegovoj realizaciji od samoga početka imali smo punu podršku Grada Zagreba, koji je prepoznao namjeru da se jednoj od kultnih lokacija vrati mjesto koje joj s pravom pripada na ugostiteljskoj i turističkoj karti hrvatske metropole“, rekao je Dubravko Artuković, predsjednik Uprave Francka. Okupljenima se obratio i Ivan Tomašević, chef, voditelj bistroa Johann Franck, koji je ovom prilikom predstavio svoju viziju i koncept cjelokupne gastronomske priče Johanna Francka, pripremivši toplo-hladni buffet, spoj ‘kopna i mora’, u kojem su jela pripremljena inovativnim načinom kuhanja, a sve u skladu sa svjetskim trendovima. „Zabava za stolom koncept je na kojem temeljimo našu ponudu. Želim gostima približiti spoj svoje kreativnosti i dugogodišnjeg iskustva i zapravo našim jelima zaokružiti dojam svakog gosta koji posjeti Johann Franck“, izjavio je chef Ivan Tomašević. Prva godina tek je početak razvoja ponude u Johannu Francku. Franck trenutno radi na razvoju i pripremi novih, inovativnih „multi-beverage“ koncepata i ponude, a u pripremi su također zabavni i kulturni sadržaji koji će učvrstiti status Johanna Francka kao jednog od središta ugostiteljske i kulturne ponude Zagreba.

41


natjecanje

FOTO: arhiva TZ Istra

Mlade nade odmjerile snage na Coca-Cola Junior Barmen Cupu 2016.

Devetnaest barmena i barmenica, koji su Školu barmena u sklopu Udruge konobara i barmena Hrvatske završili u razdoblju od rujna 2015. do svibnja 2016. godine, nastupilo je na Coca-Cola Junior Barmen Cupu 2016. koje se, pod medijskim pokroviteljstvom časopisa HRB: Hoteli, Restorani, Barovi, održalo 19. svibnja u Rijeci.

42

U

sprkos lošem vremenu, 19. svibnja održano je natjecanje barmena Coca-Cola Junior Barmen Cup 2016. u sklopu caffe bara/noćnog kluba Champagne Bara Pommery na samom riječkom korzu. Kiša nije uspjela pokvariti raspoloženje mladih barmena koji su spremno izvodili svoje trikove pred zainteresiranom publikom koja im je pružila maksimalnu podršku. Tako su svi zainteresirani mogli pogledati nastup 19 barmena i barmenica koji su Školu barmena u sklopu Udruge konobara i barmena Hrvatske završili u razdoblju od rujna 2015. do svibnja 2016. godine.

Cup natjecanju 2015. godine; Patrik Vuzem, pobjednik Junior Barmen Cupa 2014. te Karlo Damijanić, višestruki prvak Hrvatske. Natjecanje je bilo iznimno napeto te puno obrata, no nakon kvalifikacija u kojima je sudjelovalo 19 barmena, u finalu smo imali priliku gledati Anu Klanjčić, Dorijana Skoblara, Juraja Krušku Krušlina, Marka Škarpu i Valentina Martinovića. Nakon ponovnog izvođenja, prvo mjesto pripalo je Juraju Kruški Krušlinu, drugo mjesto te nagrada za The best show pripali su Dorijanu Skoblaru dok je treće mjesto osvojio Valentin Martinović.

ŽIRI I POBJEDNICI

Osim nastupa barmena, gledatelji su uživali i u atraktivnom popratnom programu natjecanja te su se zabavili uz nastup Marka Kalca koji je svojim Hulahoop umijećem zadivio sve prisutne nakon čega su se i članovi publike

Sudački žiri koji je bio zadužen za bodovanje barmena činili su Siniša Novković kao glavni trener Škole barmena, Ante Matušan koji je osvojio prvo mjesto na Coca-Cola Junior Barmen

BOGATI PROGRAM


Osim što su se barmeni natjecali u flairu, umijeću atraktivne pripreme koktela, njih pet je također dobilo priliku iskazati se u Coca-Cola Perfect Serve natjecanju u kojem su trebali što bolje prezentirati savršeno posluživanje Coca-Cole. Nikola Drašković istaknuo se kao najbolji i tako osvojio nagradu.

okušali u umijeću rotiranja obruča za što su i bili nagrađeni koktelima koje su pripremali članovi Barmen.hr tima. Osim Hulahoop nastupa, atmosferu su zagrijali i članovi plesnog centra Mimbao koji su publici predstavili kubansku kulturu i senzualne plesove. Osim plesa, gledatelji su mogli razgledati najnovije modele automobila iz Autokuće Dujmović koja je ovlašteni koncesionar marke Peugeot i uživati u zvukovima instrumenata uličnih svirača. Ostali pokrovitelji zaslužni za realizaciju događaja su: Brugal Rum, ODK – Orsadrinks, Autokuća Dujmović, Dboki sound & light, Barkoncept.hr, Scorpio d.o.o., Maslina na zelenom trgu, 1 World Hostel te također Grad Rijeka, Primorsko – Goranska Županija, Turistička zajednica Rijeka i Turistička zajednica Kvarner. Osim što su se barmeni natjecali u flairu, umijeću atraktivne pripreme koktela, njih pet je također dobilo priliku iskazati se u Coca-Cola Perfect Serve natjecanju u kojem su trebali što bolje prezentirati savršeno posluživanje Coca-Cole. Nikola Drašković istaknuo se kao najbolji i tako osvojio nagradu. Nakon proglašenja pobjednika održana je velika zabava u caffe baru/noćnom klubu Pommery gdje su barmeni pokazali da se dobro snalaze i na plesnom podiju.

43


natjecanje

Nikša Bakulić – pobjednik Monin Cupa 2016

Samo nekoliko dana nakon što je proslavio pobjedu, Nikša je otkrio kako se nije nadao trofeju, no ‘zapalivši dio alkohola’ uz zadržavanje snažne arome Tequile, na čijoj je bazi rađen pobjednički koktel, pokazao je zavidnu hrabrost i jedinstven način razmišljanja čime je na kraju ‘zapalio’ i žiri.

M

ladi Dubrovčanin Nikša Bakulić, na četvrtom Monin Cup 2016 održanom 8.svibnja u City Centru One na Jankomiru, ostvario je ono o čemu je sanjalo svih 14 finalista iz cijele Hrvatske – njegov koktel Chaeteu Imperial osvojio je prvo mjesto u velikom finalu trenutačno najkreativnije suvremene platforme mladih miksologa do 27 godina. No osim novčane nagrade od 3.000 kuna, Nikša je dobio jedinstvenu priliku odmjeriti snage s najboljim svjetskim barmenima u

44

sklopu globalnog natjecanja Monin Cup 2016 u prosincu ove godine u Parizu. U uzbudljivom drugom krugu finalnog natjecanja četiri najbolja barmena dobila su ‘kutiju iznenađenja’ u kojoj su se nalazili ključni sastojci za pripremu skladnog i jednostavnog pića: svježe voće, začini i Monin sirupi. Iako je pred stručnim žirijem bila teška zadaća, najveći pljesak zasluženo je pripao Nikši Beloču kreativcu iz Dubrovnika, koji će braniti boje lijepe naše na svjetskom prvenstvu u Parizu

u prosincu 2016. Drugo mjesto osvojio je Karlo Janeš, treće Otto Grunndman, a četvrto mjesto i nagradu za najbolju prezentaciju odnio je Ivan Mandarić.

STRAST PREMA KOKTELIMA

Samo nekoliko dana nakon što je proslavio pobjedu, Nikša je otkrio kako se nije nadao trofeju, no ‘zapalivši dio alkohola’ uz zadržavanje snažne arome Tequile, na čijoj je bazi rađen pobjednički koktel, pokazao je zavidnu hrabrost i jedinstven način razmišljanja čime je na kraju ‘zapalio’ i žiri. Iako mu


Osim novčane nagrade od 3.000 kuna, Nikša je dobio jedinstvenu priliku odmjeriti snage s najboljim svjetskim barmenima u sklopu globalnog natjecanja Monin Cup 2016 u prosincu ove godine u Parizu. je tek 21 godina, Nikša je već okušao sreću na nekoliko srodnih natjecanja, no najbolje pamti prvo iskustvo kada je u sklopu susreta turističkih škola Europe u Makedoniji ‘osvojio’ posljednje mjesto. No umjesto da ga takav rezultat obeshrabri, njegova strast prema koktelima, ali i ugostiteljstvu od tada ubrzano raste. Nikša stoji čvrsto na zemlji i smatra kako nema kraćeg puta na putu do uspjeha pa on svoj gradi uporno i znatiželjno, u čemu mu, kako sam kaže, pomažu brojni nesebični savjeti i mentorstvo iskusnog kolege i cijenjenog miksologa Saše Lovrenščaka. Pored tako entuzijastičnog duha i zdrave ambicije, sasvim je sigurno kako je pred Nikšom nezaboravno iskustvo u Parizu kojeg planira ‘osvojiti’ inovativnom kreacijom i kako nam samozatajno dodaje ‘nečim što baš nitko neće očekivati’.

ZABAVNI KOKTELI

A u City Centru One na četvrtom Monin Cup 2016, uz radionicu za najmlađe posjetioce koji su s puno entuzijazma šarenili čaše bezalkoholnim koktelima, za titulu najboljeg amaterskog barmena borili su se i naši estradnjaci pokazavši zavidno znanje i iskustvo u pripremi barskih mješavina s Monin sirupima i Juicy sokovima. Podijeljeni u dva tima, Luka Stepančić i Ana Miščević odlučili su se za slatke i voćne koktele dok su Lea Dekleva i Kristijan Ugrina pripremali osvježavajuće koktele. Luka i Kiki su iznenadili znanjem i baratanjem barskom opremom dok su djevojke pokazale preciznost i točnost i time zaslužile sve pohvale za stručni rad.

45


report

Kraljevski sport u Rovinju Klasičan polo na travi na Rovinj Beach Polo turniru zamijenila je novija inačica sporta koja se posljednjih desetak godina, uz nešto izmijenjena pravila, igra na pijesku. Cijela infrastruktura, pa tako i arena veličine 70x40 metara napravljena je na plaži Porton Biondi.

O

miljena igra na istarskom otočju Brijuni tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća vratila se u Rovinj, u kojem je od 12. do 15. svibnja održano je prvo izdanje Rovinj Beach Polo turnira, jedinstvenog sportskog i turističkog događaja u Hrvatskoj i regiji. Klasičan polo na travi, međutim, ovoga je puta zamijenila novija inačica sporta koja se posljednjih desetak godina, uz nešto izmijenjena pravila, igra na pijesku. Cijela infrastruktura, pa tako i arena veličine 70x40 metara napravljena je na plaži Porton Biondi s koje se pruža spektakularan pogled na starogradsku jezgru, a na kojoj su snage odmjerile četiri međunarodne ekipe igrača s pedesetak konja. Ovim me-

46

đunarodno atraktivnim događanjem Maistra potvrđuje stratešku orijentaciju prema razvoju vrhunskog turizma u Rovinju, rekao je član Uprave Adris grupe i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović: „Iz godine u godinu u suradnji s našim partnerima u javnom i privatnom sektoru kreiramo prestižne evente poput Rovinj Beach Polo turnira, kako bismo zajednički pozicionirali Rovinj kao vrhunsku destinaciju u internacionalnim okvirima, a Maistru kao vodeću turističku tvrtku u Hrvatskoj. Vrhunski turizam nemoguć je bez visoko kvalitetnih smještajnih kapaciteta, u što smo već uložili gotovo tri milijarde kuna, a do 2018. godine uložit ćemo dodatnih 1,6 milijarde, kako bi 95 posto naših hotelskih kapaciteta

bilo na razini četiri ili pet zvjezdica“, istaknuo je Popović. Uwe Zimmerman, predsjednik organizacijskog odbora Rovinj Beach Polo turnira, istaknuo je kako Rovinj već ima reputaciju luksuzne destinacije i sve potrebno za organizaciju savršenog polo događaja. „Konačno smo našli pravo mjesto i organizacijsku podršku da domaćim i stranim gostima predstavimo sportsku dinamičnost, ljepotu i uzbuđenje koje pruža polo“, izjavio je Zimmerman te naglasio da se ovim turnirom želi potaknuti osnivanje mediteranske polo lige u suradnji s Viareggiom u Italiji i Asconom u Švicarskoj, poznatim turnirima na otocima Ibiza i Mallorca te u Kairu, a otvara se prostor za suradnju čak i s turnirom u Dubaiju.


14 godina s vama prvi b2b hrvatski fmcg/retail časopis Više od...

150 izdanja

11.000 stranica

milijun čitatelja

RASTITE S NAMA


vinske priče Željko Garmaz, novinar 24sata, zeljko-vinskeprice.blogspot.com

Pošip s barcode etiketom na kojoj je Korčulanski statut

Luka Krajančić, vinar iz Zavalatice, može se pohvaliti da na etiketi svoje posljednje vinske uspješnice, pošipa iz 2011. godine, prigodno nazvanog Statut, u formi barcoda ima članke Korčulanskog statuta starog 800 godina koji se odnose na vino.

O

dređeno je i naređeno da se nijedan Korčulanin ili stanovnik Korčule ne usudi ili drzne prevoziti brodom strano vino niti trgovati kojim drugim vinom osim korčulanskim, pod prijetnjom kazne od dvadeset i pet perpera, kako za brodskog paruna tako i za trgovca i kazne od pet perpera za svakog mornara, od kojih naplaćenih novčanih kazni neka prijavitelj dobije treći dio. I svatko neka je ovlašten to prijaviti. Zaključeno je da se od sada unaprijed nitko ne usudi ili drzne noću ići po poljima, gdje su vinogradi, za vrijeme

48

sazrijevanja grožđa, pod prijetnjom kazne za krađu, osim pudara i gastalda u vršenju njihovih službi. Ako bi netko baš morao ići u polje ili preko polja, neka vidljivo nosi svjetiljku i neka inače ne ide, pod prijetnjom spomenute kazne. Ako tko spali ili opustoši tuđe vinograde hotimično ili namjerno i zlobno, pa to bude dokazano vjerodostojnim svjedocima, neka se takvom zločincu odsiječe desna ruka. I opet, ako se taj zločinac ne pronađe, ili mu se taj zločin ne može dokazati, neka stanovnici onoga sela na području kojeg su

vinogradi opustošeni, dobiju rok od 15 dana da potraže počinitelja zločina. A ako ga ne mogu pronaći, neka plate i nadoknade štetu vlasniku vinograda, prič čemu uvijek ostaje njihovo pravo na naknadu od krivca ako se kasnije pronađe.

POVIJEST NA ETIKETI STATUTA

Ovo su tek neke stavke Korčulanskog statuta, pravnog dokumenta otoka Korčule, koji potječe iz 1214. godine, a koji se nadograđivao kroz stoljeća. Najstariji je to pravni zbornik naših prostora i jedan od najstarijih u Europi,


a Luka Krajančić, vinar iz Zavalatice, može se pohvaliti da na etiketi svoje posljednje vinske uspješnice, pošipa iz 2011. godine, prigodno nazvanog Statut, u formi barcodea ima upravo članke Korčulanskog statuta koji se odnose na vino. „Etiketa za Statut uistinu je jedna od rijetkih etiketa koja ima takav komunikacijski iskorak s barcodeom koji vam, kad ga očitate, otkriva Korčulanski statut koji je prije dvije godine navršio 800 godina. Ovakva etiketa neće biti izolirani slučaj jer u budućnosti namjeravam upravo takvim komuniciranjem s ljubiteljima vina koji dođu u moju kušaonicu predstaviti Korčulu, i Hrvatsku općenito, kao destinaciju koja je značajna u povijesti vinarstva. Ovakvim etiketama ću pokušati nastaviti pričati priču o otoku na kojem se vino promišlja kao filozofija življenja i kao nešto što je najbitniji segment društva“, priča Luka Krajančić. Ovaj sjajni vinar svojom životnom misijom smatra razbijanje fame koja je prije 30 godina, kad se ozbiljnije počeo baviti vinarstvom, kružila o pošipu kao o ‘južnjačkom vinu s niskim kiselinama i oksidiranom, koje ništa ne valja’. „Moj pokušaj je bio ne intervenirati nikakvim enološkim sredstvima nego samo povezati priču s vremenima kad je i kako je to moj dida radio ostavljajući grožđe na lozi još 15-ak dana nakon redovne berbe, dok se ne bi skupilo malo više šećera, a fermentacija je bila u drvenim bačvama u kojima se kasnije vino čuvalo minimalno dvije godine. A poslije toga bi se dijelilo prijateljima i liječnicima, jer na otoku je bio najveći privilegij biti dobar s dobrim liječnikom. Ja svojim pristupom u proizvodnji vina želim pokazati kakva su se vina prije 100 godina pila na otoku.“ Prema Lukinim riječima, Statut je rađen u dvije nove drvene bačve od američkog hrasta od po 500 litara, a odležavao je četiri godine na vlastitom talogu. Slučajno ili ne, kad su Statut skidali s taloga, vina je ostalo točno 800 litara kojih se kasnije rastočilo u 800 butelja kojima se prigodničarski obilježilo 800 godina Korčulanskog statuta. „Civilizacija je krenula iz Sredozemlja, a ja se nalazim na otoku. Kad sam krenuo s pričom o Sur Lieu, postavio sam sebi pitanje koje je, zapravo, najvažnije u razvoju civilizacije: Zašto ne? Tako sam se isto zapitao i za Statut: Zašto ne? To se nekima koji ga kušaju može svidjeti ili ne, ali – meni se svidjelo. A ja pokušavam biti iskren prema sebi, ali i prema onima koji će tek doći u kontakt s tim vinom. Zavalatica je u percepciji gotovo svakoga tko ovamo dolazi “na

kraju svijeta”. Međutim, mi nismo na periferiji, ja pokušavam od onoga gdje ja živim i od onoga gdje pripadam napraviti centar. Zašto bi morao biti samo jedan centar?!“ Na nedavnom Challenge International du Vin, velikom međunarodnom ocjenjivanju vina koje se u Francuskoj održava već 39 godina i na kojem se ocjenjivalo više od 5.000 vina iz 38 zemalja, Lukin Statut je dobio zlatnu medalju u kategoriji bijelih vina od 12 do 20 eura.

PLAVAC MALI - VINO ZA PRIJATELJE

Na nedavnom Challenge International du Vin, velikom međunarodnom ocjenjivanju vina koje se u Francuskoj održava već 39 godina i na kojem se ocjenjivalo više od 5.000 vina iz 38 zemalja, Lukin Statut je dobio zlatnu medalju u kategoriji bijelih vina od 12 do 20 eura.

Lukino ‘vinsko pripovijedanje’ o Korčuli svoj drugi veliki nastavak dobiva s berbom plavca malog 2015. godine. „Meni će i taj plavac mali poslužiti za pričanje priče o otoku Korčuli jer vinska priča ne počinje od mene niti će završiti sa mnom, niti sam ja u cijeloj toj priči neki ozbiljan faktor. Kad netko dođe u moju kušaonicu kroz plavac mali ću mu ispričati priču o povijesti otoka. Površina pod plavcem malim je sve manje na otoku i drže ih uglavnom stariji ljudi, vinogradi su stariji od 80 godina i njihovi vlasnici ih nemaju ni afiniteta ni snage ni volje promijeniti, iskrčiti stariji vinograd i posaditi novi... Ja od njih otkupljujem cijelu količinu, preradim grožđe i stavim u bocu kako bi konfrontirao plavac mali s Korčulom te Hvarom i Bračom. Stari Grci su Korčulu, zbog bujne crnogorične vegetacije kojom je iz odmaka na pučini ostavljala dojam crnog otoka, prozvali Korkyra Melaina – Crni otok.“ Luka već neko vrijeme eksperimentira s plavcem malim, no sve što je dosad proizveo bilo je namijenjeno isključivo pijenju u društvu s prijateljima. Sve do berbe 2015. godine govorio je da se još uvijek uči te da proučava sortu. „Tek s berbom 2015. krenuo sam ozbiljnije u priču s plavcem malim, a prve rezultate, i to u nekoj ozbiljnijoj količini, vidjet ćemo tek krajem 2017. ili 2018. godine. Plavac mali će odležati u potpuno novim drvenim bačvama koje sam vidio da koriste neki od najboljih svjetskih proizvođača crnih vina. Baš me zanima što će to drvo donijeti plavcu malom. S druge strane, i tehnološki sam pristupio potpuno drukčije proizvodnji plavca malog, s dugom hladnom maceracijom do 11 dana i odmah izglađivanjem tanina. S ovom berbom plavac mali prestaje biti, kako sam ga do nedavno zvao, vino samo za prijatelje. Premda, neće ga biti više od 3.000 butelja te ga se u tom kontekstu opet može tretirati – vinom za prijatelje“, ispričao je Luka Krajančić.

49


promocije

Strongbow – cider broj 1 u svijetu! Strongbow, svjetski cider broj jedan, iznenađujuće je osvježavajuće, pjenušavo alkoholno piće spravljeno od dozrelih jabuka, bogatog voćnog okusa. Uz dva već poznata okusa – jabuku i crveno bobičasto voće – cider Strongbow odnedavno je na hrvatskom tržištu dostupan i s okusom tamnog voća u kojem prevladava crni ribiz. Posebnost Strongbow Apple Cidera su pažljivo odabrane jabuke koje mu daju osvježavajuć i umjereno sladak okus, ali i uravnotežena receptura spravljanja. Naime, za proizvodnju Strongbowa koristi se čak 12 sorti jabuka koje prirodno dozrijevaju na suncu. Proces proizvodnje traje između četiri i šest tjedana, a piće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Udio alkohola u ovom cideru iznosi 4,5%, a u njemu podjednako uživaju žene i muškarci. Strongbow je alternativa pivu, ali i koktelima, gotovim miješanim alkoholnim pićima pa čak i bijelom i rosé vinu, a idealan je s puno leda. Najviše ga cijene ljudi koji vole gradski život, a istovremeno cijene dašak prirode.

Uzmi si vremena uz Amstel Premium Pilsener!

Karlovačko Korner 2016. Karlovačko Korner navijačka je platforma Karlovačkog piva pokrenuta 2004. godine s ciljem povezivanja s navijačima i ljubiteljima Karlovačkog. Prvi Karlovačko Korner predstavljen je u Lisabonu kao mjesto gdje svi hrvatski navijači mogu uživati u omiljenom pivu i nogometnom uzbuđenju. Tijekom više od deset godina, Karlovačko Korner postao je prepoznatljiv događaj te simbol navijačke atmosfere, sportskog uzbuđenja i odlične zabave. Uoči nogometnih uzbuđenja u lipnju 2016., brojni ugostiteljski objekti diljem Hrvatske pretvorit će se u Karlovačko Korner – najbolje mjesto navijanja i podrške našoj ekipi uz Karlovačko. Tamo će ljubitelji ovog sporta moći doživjeti dašak francuske nogometne atmosfere, uživati u vrhunskom pivu te osvojiti navijačke nagrade.

Novi Bianka instant napitci od žitarica Okusi i arome Divke i cikorije, o kojima naše bake i prabake s nostalgijom govore, vraćaju nam se u velikom stilu u obliku nove Franckove linije napitaka od žitarica Bianka. Riječ je o instant napitcima kreiranim procesom ekstrakcije i prženja ječma, raži, slada i cikorije koji se pripremaju u samo jednoj minuti prelijevanjem vrućim mlijekom ili vodom. Konačni rezultat ukusan je, kremasti napitak bogat vlaknima kojima obiluju žitarice i cikorija. Linija Bianka sastoji se od tri proizvoda: Bianka Classic s kombinacijom žitarica, cikorije i slada ističe se slatkastom aromom iako ne sadrži dodane šećere. Ovaj je proizvod dostupan i u pojedinačnom pakiranju – Bianka Classic sticku od 6 grama koji će uskoro biti dostupan u HoReCa kanalu. Bianka 100% Cikorija proizvedena je u potpunosti od ove gomoljaste biljke te je pogodna za ljude koji žive aktivno ili pak traže ukusnu alternativu za kavu. Bianka Čokolada odlična je u svako doba dana, a ne mogu joj odoljeti niti djeca niti odrasli.

50

Amstel Premium Pilsener ima novi, osvježeni dizajn pakiranja, kao i novi slogan - Uzmi si vremena. Na taj nas način podsjeća da ponekad trebamo zastati i uzeti si vremena za prave stvari, poput kvalitetnog uživanja u ovom vrhunskom pivu s dragim osobama.

NESCAFÉ 3in1 kava - lješnjak i čokolada

Dolaskom proljeća NESCAFÉ je odlučio iznenaditi sve ljubitelje kave proširenjem asortimana 3in1 novim okusom Choco Hazelnut. Riječ je o receptu koji je dobio najviše ocjene u okviru istraživanja o okusu i preferencijama lokalnih potrošača, a nastao je spajanjem prepoznatljivog NESCAFÉ okusa s bogatom aromom lješnjaka i čokolade. Uz brojne znanstvenike koji pridonose tome da NESCAFÉ sa zadovoljstvom konzumira 475 milijuna ljudi diljem svijeta, NESCAFÉ dodatno angažira i agronome, antropologe i etnografe, a koristi i vodeća svjetska te regionalna istraživanja kako bi shvatio načine na koje ljudi uživaju u kavi. NESCAFÉ je prepoznao veliki značaj kombinacije okusa, koja posebno dolazi do izražaja u kategoriji mješavina kave. Inovacije u tom segmentu najčešće se vide kroz lansiranje novih okusa. NESCAFÉ 3in1 u sklopu svog asortimana nudi široki izbor različitih okusa. Tako kavoljupci, osim u novom Choco Hazelnutu, sa svojim prijateljima i u svakoj prilici mogu uživati u NESCAFÉ 3in1 inačicama - Classic, Strong, Macchiato, Brown Sugar, Sweet Vanilla, Warmy Caramel ili kavi NESCAFÉ 2in1.


9999 kn

DR@A^ ZA BOCE WINE, 15x10x46 cm

NOVO!

NOVO!

1.49999 kn

6999 kn

STOL SA STAKLENOM PLO^OM SIENNA, 160x90x75 cm

ZDJELA BAMBOO, 25x15 cm, vi{e boja

NOVO!

potra`i vi{e na

39999 kn

emmezeta.hr

FOTELJA SIENNA, 55x57x94 cm

5999 kn

VAZA EARS, 13x13x27 cm, vi{e boja

14999 kn

ZIDNI SAT WOODY, 40x5 cm, bijeli

za opuštenu atmosferu na terasi 39 VE] OD

99 kn

POSLU@AVNIK WOOD, vi{e boja i dimenzija

129

99 kn

NOVO!

STALAK ZA 2 POSUDE ZA CVIJE]E BENCH, 28,5x26 cm

NOVO!

1.99999 kn

STOL SAINT TROPEZ, 180x90x76 cm

79999 kn

FOTELJA SAINT TROPEZ, 58x68x91 cm

9999 kn

JASTUK ZARA, 60x60 cm, plavi i roziTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.