Hrb No40

Page 1

40 broj 2016.

HOTELI

RESTORANI

BAROVI

Distributer: Orbico d.o.o., Zagreb, www.orbico.hruvodnik HOTELI RESTORANI BAROVI

Rekordna sezona GLAVNA UredniCA Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr

Po svim dosadašnjim pokazateljima, možemo ustvrditi da će ovogodišnja sezona biti rekordna. Naime, od 1. siječnja do 21. rujna u Hrvatskoj je ostvareno više od 14 milijuna dolazaka i 82 milijuna noćenja, a brojke su još i veće kada im se pridodaju rezultati ostvareni u nautici, koji su također rasli u ovoj sezoni. S većim brojem turista, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić očekuje i porast turističke potrošnje: od stranih turista uprihodit ćemo osam milijardi kuna, a od domaćih dva.

Suradnici Željka Balja, Oliver Brgan, Anica Đokić, Željko Garmaz Majda Medanić, Alma Radoš

DIREKTORICA PRODAJE Marija Kosor, 01 4854 278 I MARKETINGA marija.k@crier.hr

Kao jedan od glavnih razloga rasta broja stranih turista, Ivičić navodi veliki zaokret u promotivnim aktivnostima HTZ-a na stranim tržištima. „Hrvatska je većinom bila percipirana kao destinacija sunca i mora što je značajno ograničavalo naše pokušaje da komuniciramo i druge proizvode. Upravo smo zbog toga krenuli u snažan rebrending - aktivnosti provodimo sukladno smjernicama Strateškog marketinškog plana, a imamo i novi krovni komunikacijski koncept Full of Life. Hrvatska je danas tražena destinacija koja sve više privlači i mlade turiste.“

IZVRŠNA DIREKTORICA Irena Šahman, 01 4854 431 irena@crier.hr

GrafičkA PRIPREMA

TISAK

Group MANAGER John Whitbread john@crier.co.uk

CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr ISSN 1846-9361

HRB je besplatan časopis koji izlazi četiri puta godišnje za ciljnu skupinu u Hrvatskoj. Nakladnik zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja (vlasnici i voditelji hotela, restorana i barova). Za članke, slike i oblikovanja objavljena u časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reprodukcija, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

Mlade turiste svake godine u Hrvatsku u sve većem broju privlače i brojni festivali, među kojima se ovo ljeto po prvi puta našao i Taste and Travel festival, koji je na sedmodnevnom druženju na zadarskom Forumu i Rivi okupio više od 50.000 posjetitelja. Festival koji je predstavio 15 mladih inovatora i na kojem je izlagalo 30 izlagača, zanimljiv je i po tome što su ga osmislila četiri mlada prijatelja, koja za iduću godinu najavljuju novo, bogatije izdanje ove gastro manifestacije. Iduće godine krajem lipnja po prvi će se puta održati i DunavArt Festival, jedinstveni festival glazbe, enologije i gastronomije. Zvuci jazza, klasične glazbe i rocka povezat će Belje, Vukovar i Ilok, a uz stanovnike Hrvatskog Podunavlja, festival će zasigurno privući i brojne turiste koji će moći uživati u odličnoj glazbi, vrhunskim vinima i autohtonim specijalitetima.

32

Marija Sedlar marija@crier.hr


BR. 40 / 2016.

sadržaj 12 hrb gastronomija

Sve što trebate znati o dalmatinskom pršutu PRIPREMILA: ALMA RADOŠ

16 hrb intervju

Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a RAZGOVARALA: MARIJA SEDLAR

28 hrb ljudski resursi

Zadovoljstvo i sreća nasuprot sagorijevanju na poslu PRIPREMILA: MAJDA MEDANIĆ

30 hrb financije i porezi

Prednosti i nedostaci dobrovoljnog upisa u RPO PDV-a PRIPREMIO: OLIVER BRGAN

16 12

16 34 hrb savjetnik

Ljudski je griješiti PRIPREMILA: ANICA ĐOKIĆ

46 hrb report

Dolenjski doživljaji i gušti PRIPREMILA: ŽELJKA BALJA

48 hrb vinske priče

Vina Slavka Kalazića PRIPREMIO: ŽELJKO GARMAZ

50 hrb promocije


Stranica nedostupna zbog poštivanja zakonske zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića


vijesti Zvijezdinih 100 godina tradicije, kvalitete i izvrsnosti

Otvorenjem izložbe 100 godina okusa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i druženjem s poslovnim partnerima, Zvijezda je proslavila svojih prvih sto godina u vrhu hrvatskog prehrambenog tržišta. Stoljeće u kojem su Zvijezdini proizvodi okusom i kvalitetom doprli do domova gotovo svakog kućanstva diljem Lijepe naše, Zvijezda je proslavila vremeplovom kroz ključne godine koje su je dovele do priznanja kojim se danas ponosno može pohvaliti. Zvijezda je, naime, danas, kao i prije 100 godina, sinonim kvalitete s potpisom tradicije, a njezini brendovi, ulje, margarin i majoneza, izrasli iz srca suncokreta, prvi su izbor domaćih potrošača, što godinama potvrđuju i rezultati nezavisnih istraživanja stručnih agencija.

Metro obilježava međunarodni dan poduzetnika Metro poziva male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj da se pridruže tisućama poduzetnika iz cijelog svijeta u obilježavanju međunarodnog dan poduzetnika Dan mojeg poslovanja. Svi zainteresirani vlasnici kafića, restorana, obrta, frizerskih salona mogu se pridružiti Danu mojeg poslovanja koji će se po prvi put obilježiti 11. listopada ove godine. Za sudjelovanje je potrebno osmisliti posebnu i originalnu ponudu te je unijeti na digitalnoj platformi dan-mojeg-poslovanja.hr do ponedjeljka 10. listopada. Također, svake godine u svim zemljama u kojima posluje, Metro Cash & Carry posvetit će drugi utorak u listopadu neovisnom poslovanju malih i srednjih poduzetnika s ciljem promicanja i poticanja neovisnog poduzetništva.

6

Otvoren prvi dm s ugostiteljskom ponudom U Zagrebu je otvorena prva prodavaonica dm-a u Hrvatskoj s ugostiteljskom ponudom. Uz asortiman koji broji više od 16.000 proizvoda, novi dm kupcima nudi mjesto za opuštanje i ispijanje zdravih smoothija, sokova i napitaka od voća i povrća, eko čajeva i kave. Gosti se mogu okrijepiti na terasi

ili galeriji uz mesne i vegetarijanske sendviče s ili bez glutena te kolače s prirodnim voćnim šećerom i prirodnim sladilima. “Tijekom dvadeset godina poslovanja u Hrvatskoj uvijek smo nastojali biti inovativni. Dio tih nastojanja je i prva prodavaonicu dm-a koja kupcima omogućuje da se opuste uz kavu, zdrave napitke i zalogaje. Vjerujem kako će, uz kontinuirao razvijanje ponude proizvoda iz ekološke proizvodnje, dm-ov zdravi kutak kupcima takve proizvode učiniti još dostupnijima”, izjavio je Mirko Mrakužić, direktor dm-a Hrvatska.

Japanski kupci traže hrvatska vina Distributeri hrvatskih vina u Japanu, zajedno s predstavnicima nekoliko značajnih maloprodajnih lanaca, obišli su Hrvatsku s ciljem nastavka suradnje na izvozu hrvatskih vina u Japan. Sedam japanskih distributera i potencijalnih kupaca kušali su odabrana vina i autentične hrvatske specijalitete i odlučili se za uvoz vrhunskih vina i vinskih sorti koje do sada nisu bile u ponudi na japanskom tržištu, a koje će se do kraja godine početi izvoziti u Japan. Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači organizirano veliko predstavljanje naših vina u Tokiju, kao dio projekta promocije hrvatskih vina u Japanu koji

je financiran iz Vinske omotnice, mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018., u kojem zajednički sudjeluju Vina Belje, PP Orahovica i Kraljevski vinogradi.

Otvoren prvi VELPRO HoReCa Centar u Splitu U centru Splita otvoren je prvi VELPRO HoReCa Centar. Na 150 m2 ovaj novi format VELPRO Centra nudi više od 1.000 artikala namijenjenih prvenstveno HoReCa segmentu s posebnim fokusom na asortiman prehrane i neprehrane namijenjene ugostiteljstvu te široku ponudu hlađenih pića i vina. Poslovanje Centra bit će fokusirano na brzu i hitnu opskrbu više od 300 ugostiteljskih objekata u splitskoj gradskoj jezgri, u kojoj poslovanje ima svoje specifičnosti i logističke izazove. VELPRO će upravo samom lokacijom svog novog HoReCa Centra i velikim brojem električnih dostavnih vozila spremno i efikasno odgovarati na potrebe splitskih ugostitelja u turističkom centru grada.


7


vijesti U Vrbniku otvoren prvi hrvatski vinotel

Prvi vinski hotel u Hrvatskoj - vinotel Gospoja - u koji su vinarske obitelji Toljanić i Brusić uložile oko 36 milijuna kuna, otvoren je na otoku Krku. Prvi hrvatski hotel s temom vina smješten je u Vrbniku, iznad mora, a ta se investicija nastavlja na obiteljsku tradiciju proizvodnje vrbničke žlahtine, kao jedinstvena turistička ponuda. Vinotel je modernog dizajna, ali po uzoru na stare vrbničke gradske jezgre, s pet spojenih kuća u niz, koje simboliziraju pet hrvatskih vinskih regija. Hotel ima 58 ležajeva u 22 smještajne jedinice. Visoko prizemlje je u modrini crnih sorti, prvi kat je u zelenoj bijelih sorti, a na vrhu hotela je vrbnička žlahtina, odnosno smještajne jedinice koje nose imena dijelova vrbničkog polja. Osim smještajnih kapaciteta, gostima su na raspolaganju restoran i konoba Gospoja te SPA zona.

17 zlata, 6 srebra i 1 bronca za Vindiju Ukupno 24 proizvoda iz Vindijinih postrojenja osvojila su prestižna međunarodna priznanja koje dodjeljuje njemačko agrikulturno udruženje Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). Pored velike konkurencije, strogih laboratorijskih testiranja i ocjenjivanja kvalitete prehrambenih proizvoda, DLG je ponovno dodijelio zlatna, srebrna i brončana priznanja za čak 13 Vindijinih i 11 Kokinih proizvoda. Riječ je o mliječnim te svježim i paniranim pilećim i purećim proizvodima za koje se koriste visokokvalitetne sirovine provjerenog domaćeg porijekla, što naposljetku rezultira kvalitetnim proizvodima za krajnje potrošače.

8

Trijumf vinarije Benvenuti u Londonu Poznata istarska vinarija Benvenuti osvojila je zlatnu medalju i nacionalni trofej na International Wine Challengeu u Londonu za vino Benvenuti Muškat momjanski San Salvatore 2011. IWC je poznat po iznimno strogom kriteriju za medalje - najmanje 10 sudaca kuša vino u tri navrata i za zlato je potrebno osvojiti od 95 do 100 bodova. Londonski International Wine Challenge posljednjih se desetljeća, uz godišnje ocjenjivanje vinskog časopisa Decanter, također u Londonu, smatra najprestižnijim u svijetu. Vinarija Benvenuti nalazi se u mirnom istarskom mje-

stašcu Kaldir s pogledom na obližnji Motovun. Vinogradi obitelji Benvenuti zasađeni su trima autohtonim istarskim sortama: Malvazijom Istarskom, teranom i muškatom.

Degustacija srpskih šljivovica

U Zagrebu, u prostoru pizzerije The Pizza House u Tkalčićevoj ulici, održana je prezentacija i degustacija srpskih rakija od šljiva, u organizaciji udruge G.E.T. i njihovog suradnika iz Beograda, Dejana Vranića. Prezentirano je 26 šljivovica različitih tehnologija izrade i starosti - mladih, koje su prošle kroz inox tankove te starijih,

koje su dvije ili više godina odležavale u bačvama od hrasta, duda ili bagrema. Najstarija među njima odležavala je u hrastovim bačvama čak 20 godina! Ponovna popularizacija tradicije i prirodnih proizvoda donijela je i nov marketinški pristup te brendiranje rakije kao autohtonog proizvoda s Balkana.

Otvoren prvi METRO Cash & Carry u Poreču U Poreču je otvoren prvi veleprodajni centar Metro Cash & Carry u kojem je zaposleno 30 novih djelatnika. Povodom otvorenja predstavljena je suradnja Agencije za ruralni razvoj Istre i Metroa. Suradnja Agencije i Me-

troa s istarskim proizvođačima mesa i mesnih prerađevina istarskog goveda boškarin omogućit će im da svoje proizvode po prvi put plasiraju na police međunarodnog trgovačkog lanca. Trenutno 60 posto asortimana Metroa čine proizvodi hrvatskih dobavljača, uključujući 21 dobavljača iz Istre. "Metro je fokusiran na prilagođavanje poslovanja kupcima zbog čega je novi centar prilagođen prvenstveno potrebama ugostitelja i hotelijera. Dio tog fokusa je širenje suradnje s lokalnim dobavljačima“, izjavio je Marc Carena, predsjednik Uprave METRO Cash & Carry Hrvatska.


Mesni proizvodi PIK-a s manje soli

Nagrada gostiju za hotel Adriatic Samo godinu dana nakon otvorenja, Maistrin hotel Adriatic u Rovinju nagrađen je prestižnom Loved by Guests 2016 nagradom. Riječ je o godišnjoj nagradi za najbolje ocjenjene hotele od strane gostiju koju dodjeljuje jedan od vodećih internet portala za rezervaciju smještaja Hotels. com. Gotovo 20 milijuna komentara, ocjena i mišljenja prikupljenih od strane putnika koji su odsjedali u hotelima diljem svijeta, uzeto je u obzir kako bi se izdvojili oni hoteli koji su ocjenjeni s minimalno 4,7 bodova od 5. Hotel Adriatic prikupio je najviših pet bodova. Uz hotel Adriatic, među 2700 nagrađenih hotela iz 94 zemlje, nagradu je dobio i rovinjski dizajn hotel Lone.

Vodeći se smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i slijedeći hrvatsku strategiju o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli, PIK Vrbovec prvi je u Hrvatskoj predstavio cijeli asortiman mesnih proizvoda koji od sada sadrže 25% manje soli, a istog su prepoznatljivog okusa i vrhunske kvalitete. Projektom Manje je više – Redukcija soli obuhvaćeno je preko 90 proizvoda iz različitih kategorija: šunke, mortadele, trajne salame, hrenovke, kobasice za kuhanje i pečenje, parizeri i ostalo. Redukcija je napravljena na cijelom asortimanu pod brendom PIK, kako bi proizvodi bili dostupni široj javnosti.

TOČKA NA Zahvaljujući visokoj razini profesionalnosti te posebnoj pažnji koju posvećuje HoReCa sektoru, VELPRO uspješno surađuje s nizom renomiranih restorana, caffe barova te malih i velikih hotela u Hrvatskoj.

ZAŠTO NAJBOLJI IZABIRU VELPRO? više od 12.000 artikala prilagođen izbor profesionalnih proizvoda širok asortiman za opremanje hotela, restorana i caffe barova glavni izvor nabave restoranima koji pripremaju steakove konkurentne cijene pouzdana i brza dostava profesionalan i odgovoran pristup

Hvala Vam na uspješnoj ljetnoj sezoni 2016.!

VAŠEG POSLOVANJA! 9


vijesti Startup Vollo digitalizira autobusni prijevoz

Domaći startup Vollo djelo je mladih poduzetnika Marka Jukića i dizajnera Darka Škulja koji žele digitalizirati autobusni prijevoz u Hrvatskoj, cijelu je povezati na jednostavan način te pomoći domaćim i stranim putnicima. Vollo nudi najjeftinije karte u Hrvatskoj, jednostavnu kupovinu preko internetske stranice ili mobitela u samo nekoliko koraka te ukrcavanje s online kartom. Internetska stranica Vollo. net omogućuje jednostavnu i brzu pretragu, usporedbu cijena i kupovinu autobusnih karata. Vollo je do sada potpisao ugovore s 80% prijevoznika u Hrvatskoj i nudi preko 15.000 relacija. Putnik također ima transparentan uvid u informacije o kvaliteti usluge prijevoznika, pa tako može provjeriti ima li autobus klimu, internet, TV, naplaćuje li prtljagu i slične relevantne podatke.

Mastercard Brod knjižara – Brod kulture

Pivski brendovi za odgovornu konzumaciju Objavama o važnosti umjerenosti na društvenim mrežama Karlovačkog, Heinekena, Amstela i Laškog te cidera Strongbow, kompanija Heineken Hrvatska obilježila je Dan odgovorne konzumacije – tradicionalnu globalnu inicijativu kojom promovira umjereno i odgovorno uživanje u alkoholu. Tim povodom kompanija je organizirala i edukativni program za svoje zaposlenike u nekoliko gradova: Osijeku, Rijeci, Zagrebu, Karlovcu i Splitu. Uz tematsko predavanje u sklopu korporativne politike Cool@Work o problemima koje uzrokuje neodgovorna konzumacija te prevenciji i podršci,

kompanija se udružila s Policijskom upravom Karlovačkom kako bi, koristeći tzv. pijane naočale, zaposlenicima demonstrirala opasnost vožnje u alkoholiziranom stanju.

49. Iločka berba grožđa Iločka berba grožđa u Iloku se obilježava od 1962. godine, a proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja “pudarine”, okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre vinogradarske godine i uroda te druženja. Iločki podrumi i ove su godine podržali ovu važnu kulturno-zabavnu i gospodarsko-turističku manifestaciju kao glavni sponzor. Početak manifestacije obilježila je 4. Noć vina u Iločkim podrumima, koja

je imala do sada rekordni odaziv. Svi posjetitelji višednevne manifestacije i grada Iloka te objekata Iločkih podruma Starog podruma i Principovaca mogli su uživati i na Danima Traminca. U programu manifestacije brojni su sadržaji različitog karaktera: vinska, tradicijska, kulturna, sportska i druga događanja te večernji kulturno-baštinski i zabavni programi, ponude i promocije poljoprivrednih, tradicijskih i drugih proizvoda te dobra zabava do jutra.

Milna hotel & marina dio Waterman grupe Jubilarno 10. izdanje kulturno-turističke manifestacije Mastercard Brod knjižara – Brod kulture turneju je započeo na makarskoj rivi 23. srpnja, a posjetio je niz gradova i mjesta na našoj obali: Brela, Vrbosku, Postira, Rogoznicu, Šibenik, Tkon, Silbu, Krk, Rab, Zadar, Sv. Filip i Jakov te Zlarin. Bogati kulturni program okupio je više od 100.000 posjetitelja, a prodano je oko 8.000 knjiga. Uz književne večeri s piscima te promocije knjiga posjetitelji su mogli besplatno sudjelovati u kreativnim radionicama i koncertnom programu. Na Brodu su gostovali američki pisac i autor knjige Vodič za preživljavanje u Hrvatskoj Cody Mcclain Brown te brojni domaći autori.

10

Turistička tvrtka Svpetrvs hoteli na otoku Braču postala je vlasnik Milna hotela & marine. Novi član Waterman grupe smješten je u živopisnom povijesnom gradiću Milna na zapadnom dijelu otoka. Okružen borovom šumom, hotel

nudi 30 soba, restoran, lounge bar, plažu, parking i Wi-Fi internetsku vezu, a tu je i vez za jedrilice i manje brodove što ga čini odličnim izborom za nautičare. Za aktivni odmor u ponudi su trekking, tematske i biciklističke staze, dok će gurmani odabrati gourmet i vinske puteve. Obližnja mirna bračka mjesta Bobovišća, Ložišća i Podhume te prekrasne plaže i slikovite uvale pružaju nezaboravan doživljaj otoka, a preko puta Milne je grad Hvar s bogatim noćnim životom. Hotel će sezonu 2017. dočekati potpuno obnovljen kao butik hotel brend, u skladu sa standardima Svpetrvs hotela čiji objekti nose visoke četiri zvjezdice i poznati su po bogatoj ponudi i usluzi visoke kvalitete.


sponzorirani članak

Badel 1862 predstavio novi Svarog za novu eru na tržištu Nova dimenzija premium vodke Svarog B

ogat i jedinstven portfelj proizvoda vrhunske kvalitete i dugovječnih brendova tvrtke Badel1862 od sada uključuje i novo lice Svaroga, koje je upotpunjeno osvježenim izgledom i poboljšanim okusom. Vodka Svarog već je četiri godine na tržištu, a novim dizajnom boce prilagodila se još više klupskoj sceni te će svoje mjesto pronaći u ponudi najboljih klubova. Osim novog izgleda boce uz atraktivan dizajn povezan s pričom o staroslavenskom Bogu sunca Svarogu, čija snaga je pretočena u vodku, poboljšana je i sama kvaliteta proizvoda te je postignut još bolji balans žestine i lakoće okusa. Premium vodka Svarog trostruko je destilirana vodka koja je rađena od vrhunskih sastojaka, s izvorski čistom hrvatskom vodom i proizvedena je najboljim metodama filtracije. Trostruka destilacija kod vodke Svarog osigurava joj savršeno čist okus i pruža maksimalan užitak. Novim Svarogom Badel 1862 ulazi u tržište premium vodke, a postotak alkohola je povećan na 40% što je česta praksa kod globalnih premium brendova s kojima se Svarog natječe u premium kategoriji. Uz klupski primamljiv proizvod, novo lice zaisgurno će osvojiti novi dio tržišta i svojom poboljšanom kvalitetom i atraktivnim dizajnom. Premium vodka Svarog, hrvatska je vodka modernog doba i novi Badelov proizvod koji je svojim novim izdanjem zakročio na novu razinu uspjeha.

11


gastronomija Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

Sve što trebate znati o dalmatinskom pršutu

Nije svaki pršut proizveden u Dalmaciji dalmatinski pršut. Ovo prestižno ime nosi samo onaj proizvod koji zadovoljava uvjete strogo propisane specifikacije potvrđene vrućim žigom na kojem su tri lava, ako je riječ o čitavom pršutu ili logotipom s tri lava ako je riječ o vakumiranim pakiranjima.

U

Hrvatskoj se trenutno proizvodi oko 300 tisuća komada pršuta dok je udio dalmatinskog pršuta u toj proizvodnji veći od 90 posto. To je trostruko više nego prije desetak godina kada se proizvodilo oko stotinu tisuća komada ove tražene dalmatinske delicije. Na domaćem tržištu potražnja za dalmatinskim pršutom iznimno je velika i nadmašuje proizvodnju. Kada je općenito riječ o pršutarskoj

12

industriji u Hrvatskoj, koja uz dalmatinski uključuje istarski, krčki i drniški pršut - redom certificirane i zaštićene delicije, naše tržište ima potrebu za 3.200 tona gotovog suhog pršuta što je ekvivalent za 900 tisuća komada svježe obrađenog svinjskog buta s kostima. Nažalost, domaća pršutarska proizvodnja uspijeva podmiriti pedesetak posto tih potreba dok se ostatak podmiruje uvozom iz zemalja koje se nalaze u okruženju.

Stoga ne čudi podatak da tek desetak posto proizvodnje otpada na izvoz. Unatoč toj činjenici otvaraju se nova tržišta, poput azijskog, na kojem se sredinom kolovoza dalmatinski pršut prvi puta predstavio u sklopu sajma Food Expo 2016 u Hong Kongu. „Hong Kong je ogromno tržište s velikim potencijalom, no isto tako sa sobom donosi vlastita pravila poslovanja koja odskaču od EU tržišta i zahtijevaju veliku pripremu kako bi


mu se kvalitetno pristupilo i ostvarilo eventualni poslovni uspjeh. Međutim, ako govorimo o cjelokupnom azijskom tržištu, nažalost još uvijek postoje zakonske regulative koje onemogućuju izvoz suhomesnati proizvoda. Zbog toga je i pokrenuta inicijativa pokretanja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i pojedinih azijski zemalja. Iskreno se nadam brzom rješenju ovog problema što bi uvelike olakšalo hrvatski proizvođačima plasiranje proizvoda na strana tržišta koje imaju očiti interes za takvom vrstom robe“, ističe Ana Babić iz tvrtke Pršut Voštane koja je promovirala dalmatinski pršut na ovom poznatom svjetskom sajmu.

KAKO PREPOZNATI DALMATINSKI PRŠUT?

Iako se čini da na području Dalmacije postoji oduvijek, proizvodnja dalmatinskog pršuta započinje u trenutku kad se vještina prerade i očuvanja svinjskog mesa soljenjem i sušenjem iz starog Rima proširila europskim kontinentom. Generacijama se ovo znanje prenosilo i usavršavalo, otkrivali su se najbolji uvjeti zrenja, način soljenja, vrsta soli i optimalna težina mesa dok nije nastao prepoznatljiv tradicionalni proizvod. Bez dodanog konzervansa i aditiva, s jedinim dodatkom morskom soli, dimljen blagim izgaranjem u iznimnim prirodnim uvjetima i sušen na buri, postao je vrhunska dalmatinska delicija, koja je početkom ove godine zaštićena EU oznakom zemljopisnog podrijetla. Na taj se način onemogućilo pogrešno deklariranje onih pršuta koji su se do sada nazivali dalmatinski, a zapravo to nisu bili. Drugim riječima, nije svaki pršut proizveden u Dalmaciji dalmatinski pršut. Ovo prestižno ime nosi samo onaj proizvod koji zadovoljava uvjete strogo propisane specifikacije potvrđene vrućim žigom na kojem su tri lava, ako je riječ o čitavom pršutu ili logotipom s tri lava ako je riječ o vakumiranim pakiranjima. Darko Markotić, dipl.ing.teh., predsjednik Udruge Klaster Hrvatskog pršuta i direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Pivac, ističe kako je specifikacijom također strogo određeno od koje se sirovine može raditi dalmatinski pršut. „Bez obzira na podrijetlo sirovine, ona mora biti visoke kvalitete. Specifikacijom je strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje kroz parametre koji se moraju poštivati. Propisana je čak i vrsta drveta koju je dozvoljeno koristiti prilikom dimljenja, a to su grabovina, bukva i hrastovina. Ovo je jedan od rijetkih proizvoda koji u sebi ne sadrži nikakve aditive, konzervanse i bojila.“

Za kvalitetan pršut od iznimne je važnosti i kvalitetan but, težine iznad 11 kilograma svježeg mesa. Kako svinjogojstvo i klaonička industrija u Hrvatskoj u vrhuncu sezone proizvodnje pršuta ne mogu osigurati dostatne količine i kvalitetu svježih butova, butovi se nabavljaju iz susjednih zemalja, najviše iz Austrije i Mađarske. Svježi butovi u tim zemljama dijelom potječu od svinja koje su utovljene u Hrvatskoj. Ipak mikroklima, način proizvodnje i vrijedne ruke dalmatinskog čovjeka presudne u definiranju arome i okusa dalmatinskog pršuta. Bura je vrlo poželjna, no nije dobro kada previše puše jer se pršut u tom slučaju previše osuši, istaknut će pršutari. Pravi dalmatinski pršut prepoznat ćete po osebujnoj aromi, blagom slanom okusu i jednoličnoj crvenkastoj boji.

13


gastronomija RAZLIKE I SLIČNOSTI MEĐU PRŠUTIMA

Krčki pršut - koji je i prvi hrvatski pršut s EU zaštitom zemljopisnog podrijetla, nasoljen je samoniklim začinskim biljem s otoka Krka, ne dimi se, sazrijeva u koži i suši se na krčkoj buri, a svojevrsna je kombinacija dalmatinskog i istarskog pršuta. Izgledom podsjeća na dalmatinski, a načinom soljenja i sušenja na istarski. U Istri se obrađeni butovi bez kože i potkožnog masnog tkiva suho salamure isključivo s morskom soli ili uz dodatak papra, lovora, ružmarina i češnjaka, a sušenje istarskog pršuta, nositelja EU oznake izvornosti, traje od 12 do 18 mjeseci. Za razliku od krčkog i istarskog, koji se ne izlažu djelovanju dima, dalmatinski pršut ‘dimi’ se na točno propisanom drvu: grabovini, bukvi i hrastovini. Iako minimalne - razlike u procesu proizvodnje postoje i kod dalmatinskog i drniškog pršuta, također zaštićenog na EU razini. „Razlika je u duljini kapka, točnije dijela koji se mjeri od glave bedrene kosti do kraja kapka ili vrha pršuta. Kod drniškog pršuta iznosi maksimalno pet centimetara, a kod dalmatinskog osam do deset centimetara. Drniški u fazi dimljenja, uz grab i bukvu, koristi još i smilje i ostatke od badema (lupine), dok dalmatinski samo drvo graba, bukve i hrasta. Postoje i razlike u postocima slanosti, aw (vodenom aktivitetu) i maksimalnom postotku vode u gotovom proizvodu. Unatoč tim razlikama kod dalmatinskog i drniškog pršuta prvenstveno je riječ o ugledu oba proizvoda. Drniški pršut iznjedrio se iz dalmatinskog, no on je i prvi brendirani pršut iz Dalmacije koji je postao poznat još za vrijeme bivše države. To je nešto poput bavarske i minhenske kobasice. I jedna i druga su s istog geografskog područja, proces proizvodnje se razlikuje u sitnicama, no i jedna i druga su brendovi kao i drniški i dalmatinski pršut“, pojašnjava Ante Madir, dr.vet.med., tajnik Udruge Dalmatinski pršut.

KORISNI SAVJETI

Pršut je najbolji kada se reže ručno, neposredno prije serviranja, a ako koristite pršut iz vakumiranih vrećica otvorite ga i ostavite petnaestak minuta jer se tada šnite lakše razdvajaju. Prilikom serviranja, računajte da po osobi ide otprilike stotinu grama pršuta. Kao trajni suhomesnati proizvod,

14

Naziv dalmatinskog, istarskog, drniškog ili krčkog pršuta mogu nositi samo oni pršuti koji su prošli proces strogo propisane certifikacije. Dalmatinski, Drniški i Krčki pršuti nositelji su EU oznake geografskog podrijetla, a istarski nosi EU oznaku izvornosti.

narezani pršut je najbolje konzumirati odmah po rezanju ili otvaranju vakumske vrećice. Ako vam slučajno ostane koja šnita nemojte je zamrzavati jer time pršut gubi svježinu i okus. U tom slučaju spremite je u hladnjak na temperaturi od četiri do osam stupnjeva i konzumirajte kroz nekoliko dana. Što pršut dulje ostaje u hladnjaku više se isušuje i gubi na okusu i aromi. Za razliku od vakumiranog pršuta kojeg je najbolje nakon otvaranja konzumirati kroz nekoliko dana, pršut s kosti koji još nije načet može trajati više od godinu dana s time da ga se čuva na tamnom, hladnom i prozračnom mjestu poput konobe ili smočnice. Dalmatinci će vam uz dalmatinski pršut servirati plavce, crljenke ili babiće, no uz pršut odlično idu i suha bijela vina poput graševine, sivog pinota, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca…


15


intervju Razgovarala: Marija Sedlar

I ove godine smo lider Mediterana kao novootkrivena destinacija

16


FOTO: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Hrvatska već tradicionalno najviše turističkih dolazaka i noćenja ostvaruje s europskih tržišta, a najviše lojalnih turista imamo u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj.

Turizam u hrvatskom BDP-u ima značajan udio i iznosi oko 18 posto. Što se tiče prihoda, odnosno turističke potrošnje, kada govorimo o stranim turistima Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice očekuje da će njihova potrošnja premašiti osam milijardi eura, a kada tome pridodamo i domaću potrošnju, u ovoj bi godini od turizma mogli uprihoditi gotovo 10 milijardi eura.

Početkom rujna premašen je broj noćenja ostvaren tijekom cijele prošle godine – otkrijte nam o kakvim se podacima do sada radi? Da, početkom rujna smo ostvarili više od 80 milijuna noćenja čime smo premašili broj noćenja ostvarenih tijekom cijele prošle godine. Riječ je o velikom postignuću koje je rezultat djelovanja svih turističkih djelatnika i to želim naglasiti. Pozitivni rezultati su ostvareni i u ostatku rujna pa je tako, prema podacima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu mjeseca rujna ostvareno 8,6 milijuna noćenja, dok je od 1. siječnja do 21. rujna u Hrvatskoj ostvareno više od 14 milijuna dolazaka i 82 milijuna noćenja. Navedene brojke su i veće kada im se pridodaju rezultati ostvareni u nautici koji su također rasli u ovoj sezoni. Da je uistinu riječ o rekordnoj sezoni potvrdit će i podaci Hrvatske narodne banke o prihodima, a prema našim procjenama, strana turistička potrošnja u ovoj će godini premašiti osam milijardi eura.

Što je utjecalo na ovako dobre rezultate? Svojim dolaskom u Hrvatsku turističku zajednicu najavio sam veliki zaokret u promotivnim aktivnostima na stranim tržištima. Prvi korak koji smo poduzeli je obuhvaćao provođenje većeg istraživanja o snazi našeg turističkog brenda na stranim tržištima. Tako je naša analiza iz

17


intervju 2014. godine pokazala kako, od 258 milijuna Europljana koji godišnje putuju, njih čak 43 posto ili 110 milijuna nije svjesno ponude Hrvatske kao turističke destinacije. Hrvatska je većinom bila percipirana kao destinacija sunca i mora što je značajno ograničavalo naše pokušaje da komuniciramo i druge proizvode. Upravo smo zbog toga krenuli u snažan rebrending - aktivnosti provodimo sukladno smjernicama Strateškog marketinškog plana, a imamo i novi krovni komunikacijski koncept 'Full of Life'. Hrvatska je danas tražena destinacija koja sve više privlači i mlade turiste. Već dvije godine uzastopno smo lider Mediterana kao novootkrivena destinacija. Prošle smo godine bili zemlja s najvećim relativnim i apsolutnim rastom dok ćemo ove godine također biti među vodećim zemljama. Sigurno da je u ovim dobrim rezultatima snažan doprinos imao i privatan sektor te brojne investicije u turističku infrastrukturu, od smještajnih kapaciteta do turističkih proizvoda.

Kako HTZ promovira turističku ponudu Hrvatske? Mi smo nacionalna turistička organizacija osnovana radi stvaranja i promicanja identiteta i ugleda hrvatskog turizma. Zaduženi smo i za planiranje te provedbu strategije njegove promocije, ali i za izvedbu promidžbenih aktivnosti u zemlji i inozemstvu te podizanje razine kvalitete cjelokupne turističke ponude Hrvatske. Naše aktivnosti su usklađene sa Strateškim marketinškim planom koji sadrži strategije i inicijative za stvaranje dodane vrijednosti za tržište, osvajanje gostiju s tradicionalnih i novih tržišta te za bolje upravljanje zadovoljstvom turista. Tu su i sajmovi te prezentacije, a HTZ tijekom godine nastupa na više od 20 međunarodnih turističkih sajmova te organizira velik broj poslovnih radionica u zemlji i svijetu. U sklopu marketinških i PR aktivnosti angažirali smo jake međunarodne partnere, odnosno agencije koje svojim iskustvom i znanjima predstavljaju snažnu podršku na stranim tržištima. Tu su i naša predstavništva koja odrađuju zahtjevan posao i koja su važan kotačić u cijelom konceptu.

Imamo iznimno bogatu kulturnu baštinu, očuvanu prirodu, a sve se više razvijaju i konkretni turistički proizvodi poput aktivnog turizma, zdravstvenog turizma ili eno-gastro turizma. U Europi smo u samom vrhu kada je u pitanju i nautički turizam. Naša glavna prednost je što na relativno malom prostoru možemo ponuditi mnogo različitih doživljaja i naši turisti to prepoznaju.

18

Iz kojih zemalja dolazi najviše turista? Mijenja li se i kako to kroz godine? Hrvatska već tradicionalno najviše turističkih dolazaka i noćenja ostvaruje s europskih tržišta, a najviše lojalnih turista imamo u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj. Međutim, trendovi se mijenjaju te smo kao destinacija sve više popularni i na tržištu Velike Britanije, Francuske i Skandinavije. Tu su i neka daleka tržišta poput SAD-a, Koreje ili Kine koja će u budućnosti još bolje reagirati kako će jačati zračna prometna povezanost. Danas su aviolinije doista jedan od osnovnih preduvjeta snažnog turističkog sektora.

Koji gradovi su najposjećeniji? Što turiste najviše privlači? Po kriteriju noćenja, tijekom turističke sezone najviše noćenja se ostvari u Rovinju, Dubrovniku i Poreču. Sigurno da su kod većine naših turista jedni od osnovnih motiva dolazaka sunce i more, ali današnji turisti se više ne zadovoljavaju samo time. Oni su dobro informirani i traže maksimum kvalitete i vrijednosti za svoj novac. Tome se treba prilagoditi i smatram kako hrvatske destinacije imaju mnoge adute i mogućnosti kako ponuditi nešto više. Imamo iznimno bogatu kulturnu baštinu, očuvanu prirodu, a sve se više razvijaju i konkretni turistički proizvodi poput aktivnog turizma, zdravstvenog turizma ili eno-gastro turizma. U Europi smo u samom vrhu kada je u pitanju i nautički turizam. Naša glavna prednost je što na relativno malom prostoru možemo ponuditi mnogo različitih doživljaja i naši turisti to prepoznaju.

Kao jedan od najvećih izazova hrvatskog turizma već se niz godina izdvaja smanjivanje sezonalnosti – što se može napraviti po tom pitanju te što čini HTZ? Hrvatska definitivno ima potencijalna tržišta za svoje ciljane segmente u pred i posezoni, ali je donedavno jednostavno bio prisutan manjak komuniciranja naših koristi i atributa prema tom segmentu tržišta. Možemo reći da nije postojao sustavan pristup produljenja sezone koji bi uključivao strukturiran i inovativan plan proizvoda i doživljaja. Danas imamo takav koncept pod komercijalnim nazivom Hrvatska 365. Riječ je o projektu produljenja sezone koji znatno utječe na bolju prihvaćenost naše ponude izvan glavne sezone na stranim tržištima, a u projektu sudjeluje i ukupno 40 destinacija. Mi smo samo ove godine kroz programe potpora HTZ-a s više od 13 milijuna kuna podržali turističke projekte od kojih su se mnogi odnosili upravo na razdoblja pred i posezone.

Iskorištava li Hrvatska dovoljno eno-gastro turizam? Jesmo li prepoznati kao destinacija 'dobre hrane i autohtonih vina'? Naša istraživanja su pokazala kako je Hrvatska, osim po suncu i moru te bogatoj prirodno-kulturnoj baštini, pozitivno percipirana i po vrlo kvalitetnoj gastronomiji. Upravo je eno-gastronomija u sklopu projekta Hrvatska 365 definirana kao jedan od ključnih proizvoda na kojima hrvatski turizam može graditi budućnost, posebice


Uskoro će biti gotov projekt Hrvatska 365 Gourmet. Riječ je o programu koji će promovirati domaću gurmansku i vinsku ponudu kao svjetski prepoznatljiv turistički proizvod, a cilj mu je ujedno i poticati razvoj kulture dobrog stola i kuhinje te zdrave prehrane, kao i podizanje svjesnosti o tome što znači vrhunska gastro ponuda. u razdoblju pred i posezone. Možemo još efikasnije koristiti našu komparativnu prednost koja podrazumijeva dobavljivost visokokvalitetnih svježih namirnica tijekom cijele godine te vrhunska vina iz različitih regija. Sada mogu najaviti kako će uskoro biti gotov i projekt Hrvatska 365 Gourmet. Riječ je o programu koji će promovirati domaću gurmansku i vinsku ponudu kao svjetski prepoznatljiv turistički proizvod, a cilj mu je ujedno i poticati razvoj kulture dobrog stola i kuhinje te zdrave prehrane, kao i podizanje svjesnosti o tome što znači vrhunska gastro ponuda.

Koliki utjecaj turizam ima na gospodarstvo Hrvatske? Koliki prihod očekujete od turističke sezone? Turizam u hrvatskom BDP-u ima značajan udio te on iznosi oko 18 posto. Riječ je o jednom od najvećih udjela među europskim zemljama te se nadam se da će taj udio turizma u budućnosti biti manji jer će to značiti da rastu i ostale gospodarske grane u Hrvatskoj. Što se tiče prihoda, odnosno turističke potrošnje, kada govorimo o stranim turistima očekujemo da će njihova potrošnja premašiti osam milijardi eura, a kada tome pridodamo

i domaću potrošnju, u ovoj bi godini od turizma mogli uprihoditi gotovo 10 milijardi eura.

Kako se HTZ pripremio za najveću burzu WTM London koja će se održati u studenom? Svi predviđeni sajamski nastupi za 2016. godinu odrađeni su prema planu i programu, a upravo smo za namjenu sajmova i prezentacija o ovoj godini izdvojili više od 18 milijuna kuna. Preostao nam je nastup na tri sajma, u Riminiju, Londonu i Barceloni, a to ćemo odraditi tijekom ove jeseni. Vezano za nastup na sajmu WTM u Londonu, uz Hrvatsku turističku zajednicu na sajmu će nastupit ukupno 22 suizlagača, a ponuda će biti predstavljena na štandu veličine 261m2. Riječ je o jednom od najvažnijih i najvećih poslovnih sajmova, odnosno o tržištu koje je posebno važno za hrvatski turizam jer britanski turisti vrlo dobro reagiraju na hrvatsku turističku ponudu, a pokazatelj toga su visoke stope rasta turističkog prometa s ovog tržišta. Već drugu godinu zaredom britanski turisti se nalaze u naših top deset tržišta s velikim potencijalom za daljnji rast.

Što će biti u fokusu Hrvatske turističke zajednice u narednim mjesecima? Osim sajamskih nastupa i ostalih promotivnih aktivnosti na stranim tržištima, pred nama je period u kojem pripremamo godišnja izvješća o radu, ali i period kada se intenzivno radi na programu rada za sljedeću godinu. Uvijek moramo biti par koraka ispred tako da smo još u kolovozu počeli s pripremama i konkretnim aktivnostima promocije za sezonu 2017. godine koja će, prvenstveno zbog odličnih ovogodišnjih rezultata, biti vrlo izazovna za cjelokupni turistički sektor.

19


turizam

ETNOsphere nova turistička atrakcija Zagreba Program ETNOsphere pridonosi produljenju boravka stranih gostiju u gradu Zagrebu i okolici te obogaćuje turističku ponudu i izvan špice sezone. U Zagrebu je ovoga ljeta, u prostoru etno zbirke 'Hrvatska kuća – Materina priča', predstavljen jedinstveni turistički program - ETNOsphere. Nova atrakcija namijenjena je turistima i posjetiteljima Zagreba, koji se u dvosatnom programu mogu upoznati s folklornom tradicijom grada i okolice. Program ETNOsphere kroz nastupe folklornih ansambala, uz plesove, pjesme, ali i specijalitete kuhinja naših starih, posjetiteljima pruža upoznavanje s običajima naših krajeva. Kako bi posjetitelji dobili autohtoni doživljaj i iskustvo, tu su i neki od starih tradicionalnih zanata, poput licitarstva i čipkarstva. „Zagreb već godinama bilježi dvozna-

20

menkasti postotak rasta stranih turista te je ovaj program namijenjen upravo njima, kako bi se upoznali s našim običajima. Tako prilagođena ponuda sadržaja omogućava produljenje trajanja boravka turista u Zagrebu. S obzirom na veliki interes turističkih agenata za ovaj program, planiramo ga pokrenuti i u Dubrovniku“, izjavio je Nikica Maul, idejni osnivač programa ETNOsphere. ETNOsphere se održava i izvan špice turističke sezone, čime pridonosi daljnjem obogaćivanju turističke ponude, kako Zagreba, tako i drugih gradova. U prethodnom dogovoru s turističkim agentima i agencijama, program je moguće održati u bilo kojem danu u tjednu, ovisno o potrebama i željama turista, ali i agenata. Program nije fiksan, već ga je moguće individualno prilagoditi svakoj grupi, neovisno o broju ljudi.

Program ETNOsphere kroz nastupe folklornih ansambala, uz plesove, pjesme, ali i specijalitete kuhinja naših starih, posjetiteljima pruža upoznavanje s običajima naših krajeva.festival

Taste and Travel festival privukao više od 50.000 posjetitelja Projekt, koji je djelo četvorice mladih studenata i njihovih kolega, daje nam za pravo već iduće sezone očekivati veliki iskorak i promjene koje će Festival pretvoriti u vodeći gastro događaj. tiželjnike, a izlagačima omogućio izvrsno predstavljanje i u krajnjem prodaju gotovo sveg što su u Zadar donijeli. Craft beer festival okupio je 15 domaćih proizvođača craft piva koji su sve zalihe prodali do posljednje kapljice. Koncerti bendova Kawasaki 3p, M.O.R.T. i Mjuzikl pokazali su kako Zadrani i njihovi gosti istinski uživaju u rock zabavi. Koncerte nisu propustile ni naše proslavljene odbojkašice, sestre Barbara Jelić Ružić i Vesna Jelić, sportska poduzetnica Zdenka Zrilić te brojne osobe iz društvenog i sportskog života Zadra i Hrvatske. Gastro ponuda festivala uključivala je dalmatinske delicije

F

Jakov Kolega

estival Taste and Travel festival, održan u Zadru krajem kolovoza, zanimljivim je konceptom zainteresirao javnost. Više od 50.000 posjetitelja uživalo je u sedmodnevnom druženju na zadarskom Forumu i Rivi. Prijateljstvo Jakova Kolege, Karla Vulina, Mate Damića i Rene Marincela preraslo je u poslovno partnerstvo iz kojeg je nastao zanimljiv festival koji je predstavio 15 mladih inovatora. Festival je završio kako je i započeo, sajmom Proizvodi hrvatskog sela. Sajam, na kojem je izlagalo 30 izlagača, zanimljivim je i korisnim proizvodima vrijednih ruku naših ljudi sa sela, privukao brojne zna-

22

Karlo Vulin

pripremljene uz Zvijezda proizvode koji ove godine slave 100 godina.

TKO STOJI IZ FESTIVALA

Mate Damić

Jakov Kolega, ljubitelj je dobre hrane, glazbe i piva. Inženjer je Agronomskog fakulteta i kao takav na festivalu brine o Sajmu Proizvodi hrvatskog sela te Craft Beer Festivalu. Ako bolje pogledate ovog mladog stručnjaka, u njemu ćete prepoznati basistu popularne grupe Pavel. Simpatični Pakoštanac Karlo Vulin jedan je od najcjenjenijih mladih inovatora i stručnjaka u hrvatskom prehrambenom svijetu. Upravo je njegova inovacija kavijara od čokolade


Taste and Travel festival najavljuje novo, bogatije izdanje u 2017. godini. Ova gastro manifestacija održana je u organizaciji Kluba zadarskih studenata, Hrvatske udruge mladih i udruge studenata Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Probion te udruge Proizvodi hrvatskog sela.

Rene Marincel

bila pobjednička na prošlogodišnjem festivalu. Njegovu ljubav prema stvaranju i drevnim recepturama osjetili ste probavši neki od njegovih jedinstvenih pekarskih specijaliteta iz obiteljske pekare Kroštula, koja je nedavno, nakon Dalmacije, oduševila i Zagreb. Iako ima tek 26 godina Mate Damić je već asistent i pohađa doktorski studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Taste and Travelu je zadužen za Festival inovacija te povezivanje mladih inovatora s poduzetnicima. Njegovi projekti podupiru poduzetništvo mladih, održivost i razvoj konkurentskih prednosti hrvatskog gospodarstva s naglaskom na prehrambenu industriju. Bogato iskustvo u organizaciji brojnih događanja na obiteljskom imanju Marincel, Rene je prenio na Taste and Travel Festival. Čak su tri događaja pod jednim nazivom u organizaciji ovog mladog studenta poslovne ekonomije i financija na Veleučilištu Baltazar održana u Zadru.

23


najava

DunavArt Festival glazbeni i enogastronomski užitak

Hrvatska je na gotovo pola dunavskog puta prema ušću i prirodno je mjesto za spajanje od izvora do ušća i za promicanje vrijednosti Podunavlja putem glazbene umjetnosti, enologije i gastronomije. Nova je to vrijednost kojom se prostor Hrvatskog Podunavlja može dodatno istaknuti na karti turističkih destinacija, a DunavArt Festival dogodine će upravo tu vrijednost dodatno istaknuti.

D

unav inspirira od izvora do ušća, uz Dunav živi više od deset milijuna ljudi, a Hrvatsko Podunavlje krajem lipnja iduće godine postat će središtem održavanja jedinstvenog festivala glazbe, enologije i gastronomije, najavili su utemeljitelji DunavArt Festivala Miran Hadži-Veljković i Zlatko Petrović, popularni Kraljevi ulice. Na predstavljanju održanom u Belju, Vukovaru i Iloku, predstavnicima prijatelja, partnera i potencijalnih sponzora DunavArt Festivala otkrivene su naznake onoga što će se dogodine zbivati na nizu lokacija od Iloka, Vukovara i Baranje do Osijeka.

24

JAZZ U BARANJI

Na području Baranje održavat će se jazz koncerti. Na predstavljanju festivala, među vinogradima Vina Belje, jazz sastav JazzyBell oduševio je prisutne svojim izvedbama na otvorenom, a u autentičnom ambijentu starog podruma Belje, festival je najavio i jedan od najpoznatijih hrvatskih udaraljkaša - Borna Šercar, izvedbom poznatih skladbi na vinskim bocama. Izvršna direktorica sektora marketinga i turizma Belja d. d. Ljiljana Vajda-Mlinaček pozdravila je najavu održavanja DunavArt Festivala ističući da predivne prirodne ljepote beljskih vinograda sasvim sigurno mogu biti

predivna kulisa za koncerte, a vinska i gastronomska ponuda dodatni jamac za privlačenje posjetitelja festivala.

VUKOVAR CLASSIC

Pod drvetom ispred dvorca Eltz u Vukovaru upriličena je neočekivana izvedba djela klasične glazbe u izvedbi Expresta kojega čine pijanisti Matej Meštrović i Kristina Bjelopavlović te udaraljkaš Borna Šercar. Uz predivnu kulisu Dunava u pozadini, uz čašu vina Vupik i uživanje u klasičnoj glazbi, predstavljen je tzv. Vukovar clasic koji će dogodine biti sastavni dio DunavArt Festivala, a za koji je Matej Meštrović najavio praizvedbu Dunavske rapsodije


SALON PODPIRAJO:

9 International showcase of wine and delicacy products

th

26. OKTOBER 2016

SloVino

basic

S L O V E N S K I

V I N S K I

P O R T A L

by SloVino

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju.

9. MEDNARODNI SALON VINA & DELIKATES MARIBOR, HOTEL DRAŠ


najava

Ljiljana Vajda Mlinaček, izvršna direktorica sektora marketinga i turizma, Belje d.d.

koju sklada i koja će praizvedbu imati na prvom DunavArt Festivalu upravo na prostoru ispred Muzeja Grada Vukovara u izvedbi velikog simfonijskog orkestra. Direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude Hrvatske turističke zajednice Slavija Jačan Obratov ocijenila je da događanja koja nude različitost i kojima je cilj privući sudionike i iz ostalih podunavskih zemalja, znatno pridonose vrijednosti turističke ponude na svim razinama.

ROCK KONCERTI U ILOKU

Predstavljanje je nastavljeno u Iloku gdje su na platou Iločkog dvorca, Muzeja Grada Iloka, Renato Metessi i Zvijezde uz gostovanje Davorina Bogovića predstavili rock glazbu koja će za vrijeme DunavArt Festivala odjekivati iločkim krajem. Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijana Katica

26

poželjela je sreću organizaciji DunavArt Festivala i istaknula kako će posjetitelji festivala otkriti koliko je bogata i kvalitetna turistička ponuda ovoga kraja. Predsjednik Turističke zajednice Ilok Ivica Miličević zahvalio je organizatorima što su Iloku dali važnu ulogu u održavanju festivala te najavio podršku organizaciji. „Dogodine ćemo

na Festivalu utemeljiti Danube Adria Creative Cooking Association, a brojni restorani, seoska domaćinstva i hoteli na ovom području postat će mjesta na kojima će ugledni kuhari svjetskoga glasa, naši gosti iz podunavskih zemalja, prezentirati i demonstrirati svoj rad. Priliku za sudjelovanje i učenje dobit će i stručne škole i učilišta. Uz sve naravno idu i vrhunska vina. Na DunavArt Festivalu možete očekivati brojne degustacije, enološke radionice, ali isto tako i posebne promocije i izložbe vinara podunavskih zemalja“, poručio je glasnogovornik projekta Aleksandar Kostadinov. Hrvatska je na gotovo pola dunavskog puta prema ušću i prirodno je mjesto za spajanje od izvora do ušća, za promicanje vrijednosti koje podunavske zemlje imaju putem glazbene umjetnosti, enologije i gastronomije. Nova je to vrijednost kojom se prostor Hrvatskog Podunavlja može dodatno istaknuti na karti turističkih destinacija, a DunavArt Festival dogodine će upravo tu vrijednost dodatno istaknuti.


Zamislite... kada biste mogli svoj proizvod predstaviti svakom zainteresiranom čitatelju ODMAH! ...i dobiti od njega email! Preuzmite besplatnu aplikaciju

...skenirajte plave točke iznad i vidjet ćete što donosi imagine interactive demo:

. Predstavljanje . Edukacija . Promocija . Interakcija. Očekivanja PROBAJ I OSVOJI!

.

imagine Interactive - Stockport UK

IPAD MINI!

.

+44 161 440 2770

.

www.ima-group.co.uk/imagine

. 27


ljudski resursi Piše: Majda Medanić, mag. psih., Tecumviva d.o.o.

Zadovoljstvo i sreća nasuprot sagorijevanju na poslu Pozitivne i sretne misli, ljubav i poštovanje prema sebi i drugima, jesu najbrži put do uspjeha. Važno je shvatiti da nas sreća vodi u postignuće i generira uspješnost. U stanju sreće imamo više energije, kreativniji smo i motiviraniji, a to je stanje u kojemu možemo postići fenomenalne rezultate.

P

ogledamo li oko sebe uočit ćemo da neki ljudi žive sretnim i uspješnim životom dok drugi doživljavaju neuspjeh. Neki imaju super posao i uspješnu karijeru, a neki rade posao koji ne vole. Neki rade jako puno, a neki puno manje. U svakom slučaju, na poslu provodimo većinu našeg vremena, zarađujemo za život i ako smo stalno nezadovoljni na poslu, teško ćemo biti zadovoljni izvan radnog vremena. Iako se posao obično definira kao ono što ljudi rade za novac kako bi imali od čega živjeti, posao koji radimo zapravo pridonosi našem osobnom identitetu, daje nam osjećaj vrijednosti, nezavisnosti i slobode. Mnogi ljudi definiraju sebe upravo onime što rade i čime se bave.

USMJERITE SE NA POZITIVNO

Prije 20-ak godina u psihologiji se pojavio pokret pozitivne psihologije koji naglašava ono što je u ljudima dobro, a ne ono što nije, odnosno istražuje ono što ljudi rade dobro i kako to uspijevaju činiti. Prema mnogim istraživanjima,

28

utvrđeno je da zadovoljstvo i sreća na radnom mjestu ovise o načinu na koji osoba razmišlja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kada razmišljaju o prošlosti, sretni ljudi su zahvalni, ne gunđaju i spremi su oprostiti. Kada gledaju na sadašnji život, zadovoljstvo pronalaze u svom poslu: jako su angažirani, vide smisao u svom poslu i uvijek u njemu doživljavaju više pozitivnih nego negativnih trenutaka. Kada razmišljaju o budućnosti, optimistični su i puni nade te vjeruju da mogu i da imaju izbor. Postavljaju si ciljeve i ustrajni su u njihovom ostvarenju. Međutim, da bi zaposlenik bio i uspješan mora imati jasne i motivirajuće upute za rad, mora znati na što se točno treba u poslu usmjeriti i kako će doći do svih resursa za najbolje obavljanje posla, a mora biti i okružen ljudima koji imaju dobre socijalne vještine. Općenito, umjesto da se usmjeravamo na svoje slabosti i pokušavamo ih ispraviti na bilo koji način, bolje bi bilo da se usmjerimo na ono u čemu smo dobri jer je to područje na kojem možemo najviše

postići i zbog toga biti najzadovoljniji. Na primjer, ukoliko je netko talentiran za rad s brojevima i računanje te uloži veliku količinu vremena i truda u to područje, vjerojatno će u tom poslu biti uspješan i zadovoljan. Ista količina vremena i truda uložena u neko drugo područje može, u najboljem slučaju, dati prosječne rezultate, a ukoliko ulaganje tolikog vremena i truda ne dovodi do očekivanog rezultata, rezultirat će nakon nekog vremena nezadovoljstvom i frustracijom. Pozitivne i sretne misli, ljubav i poštovanje prema sebi i drugima, jesu najbrži put do uspjeha. Važno je shvatiti da nas sreća vodi u postignuće i generira uspješnost. U stanju sreće imamo više energije, kreativniji smo i motiviraniji, a to je stanje u kojemu možemo postići fenomenalne rezultate.

SAGORIJEVANJE NA RADNOM MJESTU

Istovremena prisutnost više stresora na poslu te dugotrajna izloženost frustracijama dovodi do sindroma sagorijevanja na poslu – tzv. sindroma burnout, koji može biti udružen s pojavom simptoma anksioznosti i depresije kod zaposlenika. Stres vezan uz posao je situacija u kojoj čimbenici posla u interakciji s radnikom mijenjaju njegovo psihološko ili fiziološko stanje do te mjere da odstupa od normalnog funkcioniranja. Ti su čimbenici posljedica neodgovarajućih zahtjeva radne okoline, koji su u neskladu s mogućnostima zaposlenih. Stres na poslu stvara pretpostavke za moždani i srčani udar, uništava mentalno zdravlje i skraćuje život. Sindrom sagorijevanja na poslu označava progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada. Psiholozi su relativno rano otkrili da je optimalno radno opterećenje za djelatnika uglavnom ono koje nije ni prelagano ni preteško – ako je prelagano,


radnik se dosađuje, a ako je preteško, pojavljuje se serija simptoma koja može biti psihičke i fizičke naravi koji se najčešće povezuju sa sindromom sagorijevanja. Uslijed prevelikih očekivanja, kako svojih, tako i od šefova, povećanog radnog opterećenja i zanemarivanja komponente privatnog života, mogu se javiti određene zdravstvene tegobe izazvane kroničnim stresom (npr. visoki tlak, gastritis, kronične glavobolje), cinični stav prema tvrtki, kolegama, sebi i radnom učinku. Radnik koji pati od sindroma sagorijevanja je radnik smanjene radne efikasnosti, često sklon bolovanjima i „laka meta“ za razvoj depresije te sklon mijenjanju radne okoline. Nažalost, nestabilna gospodarska situacija u Hrvatskoj pogoduje da se sagorijevanje sve češće pojavljuje, i to ne samo kod radnika, nego i kod upravitelja te vlasnika tvrtki. Dovoljno je da se učinjeni posao ne može naplatiti (što je vrlo česta situacija), pa da vlasnik tvrtke s jedne strane ostaje dužan plaću radnicima, s druge ostaje bez očekivane nagrade za učinjeni posao. Drugi mogući izvor sagorijevanja za poslodavca jest izazov nepopularnih odluka, odnosno donošenje i provođenje odluka koje nisu popularne, ali su nužne za nastavak funkcioniranja tvrtke.

FAZE SAGORIJEVANJA

Postoje 4 faze sindroma sagorijevanja: Faza medenog mjeseca. Zaposlenike veseli posao, ispunjeni su entuzijazmom, osjećaju se ispunjeno, nijedan zadatak nije im pretežak. Realnost. Zaposlenici uočavaju da ipak nije sve tako savršeno - šef im postavlja sve više i sve teže zadatke. Više se trude, rade napornije, ali razočarenje i frustracija postaju svakodnevica. Započinju ogovaranja i podmetanja na radnom mjestu, kući dolaze sve kasnije, a prekovremeni sati se ne plaćaju. Shvaćaju da ih posao ne zadovoljava ni socijalno ni financijski. Faza razočaranja. Zaposlenici upadaju u zatvoreni krug - postaju umorni i nervozni, naglo mršave ili se debljaju te imaju problema sa spavanjem. Osjećaju ljutnju i krive druge za ono što im se događa. Otvoreno počinju biti kritični prema nadređenima i kolegama. Osjećaju se bespomoćno. Anksioznost i depresija postaju dio njihove svakodnevnice, često su bolesni. Alarmna faza. Zaposlenici su iscrpljeni, njihove mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imaju osjećaj stalnog neuspjeha, gube samopouzdanje i vjeru u sebe. Osjećaju se nesposobnima da naprave

bilo kakve promjene u svom životu. Život im se sada čini poprilično besmislenim i osjećaju konstantni očaj. Ova faza je ozbiljna i ako se ne potraži pomoć može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje. Kako izbjeći sindrom sagorijevanja? - Možete ostati usredotočeni - koncentrirajte se na rad, argumentirajte svoje mišljenje i dokažite da ste u pravu; - jačajte samosvijest i naučite reći 'NE'; - ako ne možete promijeniti posao, barem promijenite stav - naučite postaviti granice i držite ih se; - ne dopustite da vam posao zavlada životom - prekovremeni rad negativno će utjecati na vašu sposobnost da taj posao radite duže razdoblje; - pronađite kolege s kojima možete razgovarati i podijeliti svoje poteškoće; - planirajte i organizirajte svaki dan; - zadržite aktivan društveni život i nemojte se odricati svojih hobija. Zdrav način života, odnosno mjere za poboljšanje zdravlja, dovode i do povećanja otpornosti na stres. Sastavni dio dobrog psihičkog zdravlja su i životna sreća, zadovoljstvo i dobro raspoloženje, na koje povoljno utječu kako dobri odnosi u obitelji, tako i na radnom mjestu i u slobodnom vremenu.

...made in Italy

kava za caffe barove, restorane i hotele

kava za urede

uredski aparati za kavu

www.kavica.hr Fina kavica d.o.o., Zagreb

29


financije i porezi Oliver Brgan, Assistant Manager, Crowe Horwath

Prednosti i nedostaci dobrovoljnog upisa u registar obveznika PDV-a Već prije samog, ili netom nakon osnivanja, potrebno je razmisliti o dobrovoljnom upisu u RPO PDV-a. S obzirom na vrstu djelatnosti kojom se planirate baviti, potrebno je sagledati ograničenja odbitka pretporeza te se zapitati hoće li vam prednosti upisa u RPO PDV-a u slučaju dobrovoljnog upisa uistinu predstavljati prednosti, a nedostaci uistinu predstavljati nedostatke.

P

okretanje vlastitog posla podrazumijeva otvaranje vlastitog društva (tvrtke) ili nekog drugog oblika pravnog vlasništva. Kako sve ne bi bilo tako jednostavno, potrebno je zadovoljiti određene uvjete koji su propisani hr-

30

vatskom zakonskom regulativom. Jedan od tih uvjeta propisan je hrvatskim Zakonom o porezu na dodanu vrijednost, odnosno riječ je o tome je li, i kada, potrebno ući u sustav poreza na dodanu vrijednost (PDV). Dilema oko ulaza u sustav PDV-a prilikom

osnivanja tvrtke jedna je od prvih s kojima se sreću svi koji planiraju osnovati tvrtku. Kako ta dilema nije nimalo jednostavna, pokušat ću u daljnjem tekstu pobliže objasniti obveze te prednosti i nedostatke upisa u registar obveznika (RPO) PDV-a.


INDIREKTNI POREZ

Zakonom o PDV-u propisano je da se PDV plaća na isporuku dobara i obavljanje usluga u tuzemstvu uz naknadu koje obavi porezni obveznik koji djeluje kao takav. Isporuka dobara predstavlja pravo raspolaganja materijalnom imovinom u svojstvu vlasnika, a obavljanje usluga je svaka transakcija koja se ne smatra isporukom dobara. PDV predstavlja vrstu indirektnog poreza, što znači da se "ubire" od osoba koje se smatraju krajnjim potrošačima. PDV se plaća na cijenu, odnosno (povrh) cijene proizvoda, a hrvatski Zakon o PDV-u propisuje osnovnu stopu PDV-a u iznosu od 25% te dvije snižene stope PDV-a, i to od 13% i 5%. U sustav PDV-a ulazi se po sili zakona ili dobrovoljno. Osnivanjem društva niste dužni ući u RPO PDV-a, osim ukoliko se dobrovoljno u isti želite upisati. Potrebno je razmotriti činjenicu da dobrovoljan ulazak u sustav PDV-a podrazumijeva i ostanak u istom sukladno zakonu u minimalnom trajanju od najmanje narednih pet godina od dana ulaska, odnosno upisa u RPO PDV-a.

ULAZAK PO SILI ZAKONA

Hrvatskim Zakonom i Pravilnikom o PDV-u propisano je da se malim poreznim obveznikom smatra pravna, odnosno fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u Republici Hrvatskoj (RH) čija ukupna vrijednost oporezivih dobara i usluga u prethodnoj godini nije bila veća od propisanog praga za ulazak u RPO PDV-a po sili zakona, odnosno 230.000 kuna. Nadalje je Pravilnikom o PDV-u propisano da su se, ranije navedene osobe čija je ukupna vrijednost isporuke dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini bila veća od 230.000 kuna, dužne upisati u RPO PDV-a i to s 1. siječnjem tekuće kalendarske godine. O isporuci dobara i usluga u iznosu većem od propisanog praga za upis u RPO PDV-a po sili zakona porezni obveznik dužan je obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave (PU) i to najkasnije do 15. siječnja tekuće godine. Nadležna ispostava PU kojoj se podnosi zahtjev za registriranjem u RPO PDV-a (P-PDV obrazac) je ona prema sjedištu, odnosno prebivalištu ili uobičajenom boravištu poreznog obveznika. Za razliku od dobrovoljnog upisa u registar obveznika PDV-a, kod ulaska po sili zakona iz istoga možete izići već sljedeće kalendarske godine, ukoliko

vaša vrijednost isporuka i dobara u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230.000 kuna.

DOBROVOLJNI ULAZAK

Osnivanjem društva, bez obzira na to, jeste li ili ne u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili isporuku dobara i usluga veću od 230.000 kuna, možete nadležnoj ispostavi PU predati P-PDV zahtjev za dobrovoljan upis u RPO PDV-a. Kako je i ranije navedeno, dobrovoljan ulazak u RPO PDV-a podrazumijeva i činjenicu obveznog ostanaka u istom u minimalnom trajanju od sljedećih pet kalendarskih godina, počevši od dana upisa. Istekom roka od pet kalendarskih godina, porezni obveznik može podnijeti zahtjev za izlazak iz registra obveznika PDV-a samo u slučaju ako u prethodnoj kalendarskoj godini vrijednost njegovih isporuka dobara i usluga nije bila veća od ranije spomenutog praga od 230.000 kuna. Zahtjev za izlazak iz sustava PDV-a mora se podnijeti najkasnije do 15. siječnja tekuće godine nadležnoj ispostavi PU. Ukoliko je riječ o dobrovoljnom ulasku u RPO PDV-a, potrebno je voditi

Dobrovoljan ulazak u RPO PDV-a podrazumijeva obvezan ostanak u istom u minimalnom trajanju od sljedećih pet kalendarskih godina. Nakon toga porezni obveznik može podnijeti zahtjev za izlazak iz registra obveznika PDV-a samo u slučaju ako u prethodnoj kalendarskoj godini vrijednost njegovih isporuka dobara i usluga nije bila veća od 230.000 kuna.

računa o tome da ipak postoje određena ograničenja, tj. da se dobrovoljno u RPO PDV-a moguće upisati: • prilikom osnivanja društva • nakon osnivanja društva, ali prije izdavanja prvog računa • početkom svake kalendarske godine. Ukoliko ste neodlučni oko dobrovoljnog upisa u RPO PDV-a, u nastavku ću ukratko opisati prednosti i nedostatke upisa u RPO PDV-a.

PREDNOSTI DOBROVOLJNOG UPISA

Dobrovoljnim upisom u RPO PDV-a, u kojem sukladno odredbama Zakona o PDV-u morate ostati narednih pet kalendarskih godina od dana upisa, stječete pravo na odbitak ulaznog PDV-a (pretporeza), što ujedno predstavlja i jednu od najvećih prednosti dobrovoljnog upisa u RPO PDV-a. Iako ulaskom u RPO stječete pravo na odbitak pretporeza po primljenim računima drugih poduzetnika, isto tako obratite pažnju da na određene račune nećete imati pravo na odbitak bez obzira što ste ušli u RPO PDV-a. Zakonom o PDV-u su propisana određena ograničenja prilikom odbijanja pretporeza, ukoliko vam isto ne predstavlja osnovu djelatnosti (primjerice prijevoz putnika i dobara) te u slučaju nabave dobara i usluga za neposlovne svrhe (npr. reprezentacija i sl.). Ograničenja kod priznavanja ulaznog PDV-a su: • za nabavu i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima te •z a nabavu dobara i usluga za potrebe reprezentacije pri čemu se reprezentacijom smatraju izdaci za ugošćivanje poslovnih partnera, darivanje poslovnih partnera, plaćanje poslovnim partnerima izdataka za odmor, sport i razonodu, izdataka za najam automobila, plovila, zrakoplova, kuća za odmor i slično. Ako se, primjerice, bavite taxi prijevozom imat ćete pravo na odbitak pretporeza prilikom nabave automobila, s obzirom da vam je u ovom slučaju automobil potreban za obavljanje osnovne djelatnosti. Ako ćete, pak, obavljati transakcije s drugim poduzetnicima unutar Europske Unije (npr. ako ćete pružati usluge

31


financije i porezi

BATIS d.o.o.

Oranice 112, 10 090 Zagr

VELEPRODAJA I MALOPRODAJA REZERVNIH DIJEL REZERVNI DIJELOVI ZA :

BIJELU TEHNIK

- rezervni dijelovi za Gorenje, Končar, Indesit, Ariston, Candy, Bosch, Siemens, Obod, EI...

CAFFE APARATE

- rezervni dijelovi za profesionalne aparate Cimbali, Faema, Gaggia Pavoni, Rancilio, San Marco, Spaziale...

KLIMATIZACIJU

i usluga, ali isto tako nemate pravo na odbitak pretporeza, kao što je već i navedeno u prethodnom odlomku, odnosno kod prednosti upisa u registar obveznika PDV-a. koje su oporezive prema sjedištu (na mjesečnoj ili tromjesečnoj bazi). Dakle, dobrovoljnim upisom u RPO poreznog obveznika ili njegove stalne Podnošenjem PDV obrasca iskazujete PDV-a, isporuka dobara i usluga poposlovne jedinice), a s druge strane LEDOMATE - rezervni dijelovi za ledomate Icem obvezu koju morate platiti ili pretpoćete imati velike ulazne troškove za staje skuplja na tržištu, s obzirom da Kastel, koje imate pravo na odbitak pretpore- se povrh osnovne cijene mora zaračurez na koji imate pravo Whirlpool, na povrat u Scotman, Simag određenom obračunskom razdoblju. za, svakako će vam se isplatiti upisati nati i primjenjiva stopu PDV-a (osim U skladu s time obratite pozornost se u RPO PDV-a na dobrovoljnoj bazi. u slučaju ako isporuke ne podliježu jesu li vam oporezive isporuke veće U svakom slučaju, potrebno je dobro oporezivanju ili su oslobođenje od od iznosa pretporeza jer ćete iskazanu razmisliti o očekivanim ulaznim plaćanja PDV-a). Time postajete maPDV obvezu biti dužni platiti do kraja troškovima te je li vam u tom slučaju nje konkurentni na tržištu, s obzirom tekućeg mjeseca za prethodni mjesec isplativo upisati se u RPO PDV-a na na kupce fizičke osobe i pravne osobe dobrovoljnoj osnovi. (koje se ne nalaze u RPO PDV-a), jer je (ili tromjesečno). UGOSTITELJSKU OP usluga koja se pruža, odnosno dobra - dijelovi za profesionalne suđerice, čašerice, peći, friteze, konvektom Aristarco, Dihr, Comenda, Elettrobar, Winterhalter, IME koja se isporučuju, postaje skuplja za proizvođača NEDOSTACI DOBROVOLJNOG UPISA ZAKLJUČAK Omniwash, Fri Fri, Rational... iznos PDV-a, tj. isti si ne mogu odbiti Ne podnošenjem P-PDV obrasca za Već prije samog, ili netom nakon taj zaračunati iznos PDV-a kao pretdobrovoljan upis u RPO PDV-a, u osnivanja, a prije prvih isporuka slučaju da ga niste bili dužni podnijeti dobara i usluga, potrebno je razmisliti porez. nadležnoj PU po sili zakona, ne zarao dobrovoljnom upisu u RPO PDV-a. S Još jedan od nedostatka su povećani troškovi računovodstva, odnosno knji- obzirom na vrstu djelatnosti kojom se čunavate PDV na isporukama dobara planirate baviti, potrebno je sagledati - ručni depuratori 8 i 12 lit. PROIZVODNJA ograničenja odbitka pretporeza te se depuratori 5, - automatski - filter za napuhoće li vam prednosti upisa zapitati u RPO PDV-a u slučaju dobrovoljnog upisa uistinu predstavljati prednoNakon upisa u sustav PDV-a isporuka vaših dobara sti,- cijev a nedostaci uistinu predstavljati propan - butan i usluga postaje skuplja na tržištu, s obzirom da se nedostatke. možete pronaći u: ne povrh osnovne cijene mora zaračunati i primjenjiva Cjelokupnu Ako u ponudu prvoj godini poslovanja planirate značajne i velike investicije, stopA PDV-a. Time postajete manje konkurentni na PRODAVAONICA PRODAVAO 1: PRODAVAONICA 2: a troškove vam uglavnom predstavljaFranka Lisic Zagorska 15 Oranice 112 tržištu, s obzirom na kupce (kojI se ne nalaze u RPO ju troškovi plaća, najamnine i slično, 23 000 Zad 10 000 Zagreb 10 090 Zagreb morate napraviti analizu isplati li se PDV-a), jer vaše usluge i dobra postaju skuplja za Tel: 01/3817-402 Tel: 023/31 Tel: 01/3645-484 dobrovoljno upisati u RPO PDV-a ili Fax: 023/31 Fax: 01/3645-483 iznos PDV-a, tj. isti si ne mogu odbiti taj zaračunati Fax: 01/3816-498 ne. Odluka uvelike ovisi o planiranoj djelatnosti tvrtke. iznos PDV-a kao pretporez. U našoj ponudi možete pronaći: govodstva, s obzirom na to da ulaskom - kanalice u RPO PDV-a morate voditi i dodatne - nosače -računovodstvene pribor za učvršćenje evidencije kao što su knjigacijevi ulaznih i izlaznih računa te - bakrene - kaoflex ispunjavati i predavati PDV obrasce - pribor (matice, spojnice...)

32


LOVA

KU

U

www.batis.hr

a,

matic, g

PREMU

mate E

8 i 12 lit.

ONICA 3: ce 18 dar 17-549 17-549

Batis d.o.o. s Vama 22 godine

Oranice 112, 10 090 Zagreb VELEPRODAJA I MALOPRODAJA REZERVNIH DIJELOVA REZERVNI DIJELOVI ZA :

BIJELU TEHNIKU

Poduzeće Batis d.o.o. osnovano je 1994. godine kao poduzeće za trgovinu dijelovima za bijelu tehniku. U prvoj godini rada prodaju smo bazirali na trgovinu na malo, a kasnijim razvojem i prezentacijom proizvoda, djelatnost smo proširili na veleprodaju, uvoz i izvoz. U prodajnom asortimanu našeg poduzeća nalaze se dijelovi za ledomate, rashladne vitrine i šankove, caffe aparate, perilice čaša i posuđa. U ponudi imamo i sve vrste specijalnih industrijskih i ugostiteljskih grijača te asortiman roba za ugradnju klima uređaja i plinskih instalacija u ugostiteljstvu. Ako sami ne možete riješiti problem s Vašim uređajem ili samo trebate savjet, naše stručno osoblje pomoći će Vam u donošenju odluke koja će za Vas biti najpovoljnija. U bazi podataka, naše stranke i partneri kojih ima oko 6000, posjeduju sva znanja vezana za rješavanje problema na opremi za ugostiteljstvo. Svaki problem za koji Vam osobno ne možemo pomoći, rado ćemo Vam preporučiti nekoga od njih. Imamo partnere različitih profila u svim hrvatskim županijama. Naši komitenti su i direktni krajnji korisnici, tj. hoteli, bolnice, restorani, noćni klubovi, barovi, pečenjare, pekare, pizzerije... Svaki objekt koji ima pripremu hrane i pranje posuđa, kod nas može potražiti pomoć. Također, dijelovima opskrbljujemo proizvođače opreme za ugostiteljstvo, s obzirom da u prodajnom asortimanu, zajedno s našim partnerima, imamo mogućnost nabavke preko milijun različitih artikala za navedenu opremu. Naše vrijednosti su tradicija, znanje i povoljne cijene. Spremni smo svoje znanje podijeliti sa Vama. Svaki novi problem prihvaćamo kao novi izazov i ne odustajemo dok ga ne riješimo. U očekivanju buduće suradnje, srdačan pozdrav! Boris Šaka Veleprodaja: daniel.batis@batis.hr Profesionala: tomislav.batis@batis.hr Maloprodaja: maloprodaja@batis.hr zagorska@batis.hr zadar.batis@batis.hr

- rezervni dijelovi za Gorenje, Končar, Indesit, Ariston, Candy, Bosch, Siemens, Obod, EI...

CAFFE APARATE - rezervni dijelovi za profesionalne aparate Cimbali, Faema, Gaggia, Pavoni, Rancilio, San Marco, Spaziale...

KLIMATIZACIJU U našoj ponudi možete pronaći: - kanalice - nosače - pribor za učvršćenje - bakrene cijevi - kaoflex - pribor (matice, spojnice...)

LEDOMATE

www.batis.hr

reb

.

BATIS d.o.o.

sponzorirani članak

sponzorirani članak

- rezervni dijelovi za ledomate Icematic, Whirlpool, Kastel, Scotman, Simag

UGOSTITELJSKU OPREMU - dijelovi za profesionalne suđerice, čašerice, peći, friteze, konvektomate proizvođača Aristarco, Dihr, Comenda, Elettrobar, Winterhalter, IME Omniwash, Fri Fri, Rational...

- ručni depuratori 8 i 12 lit. - automatski depuratori 5, 8 i 12 lit.

PROIZVODNJA - filter za napu

- cijev propan - butan

Cjelokupnu ponudu možete pronaći u:

PRODAVAONICA 1: PRODAVAONICA 1: Oranice Oranice 112 112 10 090 090 Zagreb Zagreb 10 Tel: 01/3817-402 01/3817-402 Tel: Fax: 01/3816-498 01/3816-498 Fax:

PRODAVAONICA2:2: PRODAVAONICA Zagorska15 15 Zagorska 10 10 000 000 Zagreb Zagreb Tel: Tel: 01/3645-484 01/3645-484 Fax: Fax: 01/3645-483 01/3645-483

PRODAVAONICA PRODAVAONICA 3: 3: Franka Lisice Put Murvice 2118 000Zadar Zadar 2323000 Tel: Tel:023/317-549 023/317-549 Fax: Fax:023/317-549 023/317-549


savjetnik Piše: mgr. Anica Đokić, MBA, anicadj@seznam.cz

Ljudski je griješiti Kako nitko nije savršen i svatko može pogriješiti, kako biste umanjili mogućnost pogrešaka, svakog zaposlenika trebate dobro upoznati s poslom i pravilima vrlo je važno pravilno i pravovremeno školovanje. Detaljno objašnjena pravila jedan su od principa na kojima su postavljeni najveći brendovi i hotelski lanci. objašnjena jedan su od principa na kojima su postavljeni najveći brendovi i hotelski lanci. Svaki postupak i svaka usluga trebali bi imati priručnik ili pravilnik iz kojeg zaposlenici uče i u kojem mogu provjeri rade li sve kako treba.

UPUTE ZA IZVANREDNE SITUACIJE

K

aže se da je griješiti ljudski - zašto smo onda skloni ne opraštati pogreške? Na žalost, kada je u pitanju sektor usluga, to vrijedi nekoliko puta: pogreške ne oprašta šef, niti gost, a vrlo često niti mi sami ili naše kolege. Kako onda postupati i raditi u uslugama koje 100% ovise o ljudima, za koje se, pak, pretpostavlja da neće griješiti… S obzirom da znamo da veliki dio uspjeha u turizmu ovisi o ljudima, važno je od početka računati na to da se pogreške mogu dogoditi. Ne smije se čekati da se dogodi pogreška i tek onda rješavati situaciju. Ne predlažem da imate ne-

34

gativan stav kako će svi ljudi u svakom trenutku nešto pogriješiti pa sav posao preuzimati na sebe - mikromenadžment, već pripremiti sistem pravila i planiranja tako da se pogreške svedu na minimum. A kada se nešto dogodi, treba imati spremno rješenje koje će popraviti situaciju. S obzirom da znamo da nitko nije savršen i da svatko može pogriješiti, kako biste umanjili mogućnost pogrešaka svakog zaposlenika treba dobro upoznati s poslom i pravilima - vrlo je važno pravilno, pravovremeno i, ukoliko je potrebno, ponovljeno školovanje. Kvalitetno školovanje i pravila detaljno

Ipak, ponekad se može dogoditi neočekivana situacija u kojoj nismo sigurni što raditi - gost može tražiti nešto neočekivano, neobično, ili može biti izuzetno neraspoložen, ljut i neljubazan. Može se dogoditi da dođe do tehničkih kvarova, da 'padnu' kompjuter ili internet o kojima ovisi cijeli sistem, ili da se pokvari perilica za pranje suđa ili usisivač. Sve to može poremetiti sistem u kojem smo isplanirali da će sve ići bez greške. I ovakve situacije treba uvrstiti u plan i pravilnik. Tko i kako je odgovoran i kako može postupati u slučaju da gost traži nešto što je izvan usluga. Ne treba uvijek računati da će zaposlenik sam odmah moći sve riješiti, ali treba mu omogućiti dovoljno prostora i prava, kao i znanja, da pokuša ići u susret željama gostiju. U atmosferi gdje se pogreške ne opraštaju, zaposlenici se boje bilo kakvih osobnih odluka, a kada gost od njih traži nešto više ili posebno, nisu sposobni odmah ili nikako udovoljiti - što rezultira nezadovoljstvom gosta koji vidi pogrešku u sistemu organizacije hotela. Naravno, ne može se sve planirati i može se dogoditi da se gost žali ili napiše lošu recenziju. Kako ćemo postupati u takvoj situaciji može utjecati na to hoće li se situacija ponavljati u budućnosti. Pametni ljudi ne ponavljaju pogreške zato što iz svake nešto nauče, i kada se nađu u sličnoj situaciji znaju kako postupiti. Znači, svaka pogreška može biti pouka vama za


sljedeći put, ali i svima ostalima kada se nađu u sličnoj situaciji. Preporučujem također napraviti sistem i plan kako će se reagirati na reklamacije - prvo, koji će biti postupak i kako bi zaposlenik trebao reagirati kada se gost osobno požali da nešto nije u redu. Potrebno je napisati postupak i napraviti, ukoliko je moguće interaktivno, školovanje za situacije reklamacija. Kada se reklamacija ponavlja, važno je imati sistem za trajnije rješenje. Ako vam gosti pišu i kažu da je ponuda doručka dosadna i ponavlja se, možete se ljutiti na kuhara, ali ako ste mu dali zadatak da snizi troškove za hranu, možda je ispunio zadatak, ali zaboravio na gosta i njegovo zadovoljstvo. To je trenutak kada treba zastati i promisliti što je u stvari važnije - viši profit trenutno ili dugotrajno zadovoljni gosti koji će garantirati profit u budućnosti. Doručak je vjerojatno veliki dio ponude i gostovog doživljavanja hotela, pa je možda bolje ipak proširiti ponudu i naći neki drugi način snižavanja troškova.

strukcije gdje je lift i kako funkcionira internet to nije zato što mu nedostaje inteligencije, već je sasvim moguće da su instrukcije bile nerazumljive, brzo izgovorene ili preskočene. Ako zaposlenici imaju stav da su gosti ovce koje ne razumiju instrukcije i koje treba 'šišati' i tretirati kao glupave, gosti će to odmah osjetiti i njihov boravak će biti negativan te će sniziti eventualnu napojnicu i ocrniti vas u recenziji koju će kasnije napisati na internetu. Sama sam prošla sličnu situaciju u jednom hotelu u južnoj Dalmaciji, gdje nisam znala da vrata koja vode prema plaži treba jako povući, pa sam dugo išla okolo preko bara. Recepcionar je mislio da ne znam otvoriti vrata (pitala sam

ga nakon nekoliko dana jesu li vrata ka plaži navečer zaključana, a kao odgovor sam dobila pogled koji mi je 'govorio' kako sam glupa i predavanje). Uz to, internet mi nije radio zato što mi na kompjuteru nešto nije u redu, a ne zato što pokrivenost hotela nije jednako snažna i prisutna u svim kutovima i sobama te se prekida ovisno o broju gostiju… Godišnji odmor nije vrijeme kada se gosti žele školovati, već bi to trebao biti ugodan boravak tijekom kojega će se osjećati poštovani, vrednovani i izuzetni, savršeni gosti i to im treba pokazivati na svakom koraku, a oni će vam to vratiti odličnim recenzijama i vjernošću.

GOSTI NE ŽELE PREDAVANJA

I naravno, važan je pristup i odnos prema gostu - gosti nisu ti koje treba preodgajati ili poučavati kako stvari stoje: ako ne uspijeva otvoriti vrata, to nije zato što ne zna, nego vjerojatno zato što su vrata zaglavljena, pokvarena ili zarđala; ako odmah ne shvati in-

U atmosferi gdje se pogreške ne opraštaju, zaposlenici se boje bilo kakvih osobnih odluka, a kada gost od njih traži nešto više ili posebno, nisu sposobni odmah ili nikako udovoljiti - što rezultira nezadovoljstvom gosta koji vidi pogrešku u sistemu organizacije hotela.

35


hoteli

Amarin – novi Maistrin obiteljski hotel u Rovinju Uz brojna dječja igrališta i igraonice kreirane prema različitim dobnim skupinama, malim i velikim gostima na raspolaganju su sedam unutarnjih i vanjskih bazena, wellness i spa zona veličine 1500 četvornih metara, šest ugostiteljskih objekata s posebnim menijem za najmlađe i još mnoštvo toga što ga čini jedinstvenim na ovim prostorima.

N

ovi Maistrin obiteljski hotel Amarin, ukupne vrijednosti od 300 milijuna kuna, primio je u sezoni svoje prve goste. Novi hotel predstavlja najveću ovogodišnju investiciju u istarskom turizmu, ali i ulaganje kojim su Adris i Maistra iznova potvrdili svoju privrženost razvoju vrhunskog turizma i jačanju ugleda Rovinja kao destinacije. Hotel je smješten na sjeverozapadnoj

36

strani Rovinja svega nekoliko metara od mora. Raspolaže sa 280 smještajnih jedinica s pogledom na more i starogradsku jezgru Rovinja u koje se može smjestiti gotovo 1000 gostiju. Velik dio ponude usmjeren je upravo na obitelji s djecom. Većina soba su tzv. family sobe, odnosno dvokrevetne sobe koje su međusobno spojene vratima što olakšava komunikaciju gostiju koji odsjedaju s djecom, ali im ujedno omogućava i

privatnost. Uz brojna dječja igrališta i igraonice kreirane prema različitim dobnim skupinama, malim i velikim gostima na raspolaganju su sedam unutarnjih i vanjskih bazena, wellness i spa zona veličine 1500 četvornih metara, šest ugostiteljskih objekata s posebnim menijem za najmlađe i još mnoštvo toga što ga čini jedinstvenim na ovim prostorima. Gradnja je započela u rujnu prošle


Adris je u turistički dio svoga poslovanja dosad uložio tri milijarde kuna. Ukupna ovogodišnja ulaganja u turistički dio svoga poslovanja iznose više od 400 milijuna kuna, a u narednom trogodišnjem razdoblju uložit će se dodatnih 1,6 milijardi kuna. godine rušenjem starog hotela i kampa Valdaliso. Na projektu su angažirani Studio up i razni timovi suradnika, među kojima i Davor Gamulin za prostorne grafike, signalizaciju i zvučne instalacije u totemima, Nenad Vukušić koji je radio na tekstovima signalizacije, Numen/For Use koji su izradili instalaciju u lobbyju hotela, Ksenija Jurčić Diminić koja potpisuje hortikulturni grafizam te Kamgrad koji je bio zadužen za gradnju hotela. Podsjetimo, Adris je u turistički dio svoga poslovanja dosad uložio tri milijarde kuna. Ukupna ovogodišnja ulaganja u turistički dio svoga poslovanja iznose više od 400 milijuna kuna, a u narednom trogodišnjem razdoblju uložit će se dodatnih 1,6 milijardi kuna.

sponzorirani članak

Vrhunska rješenja za zatvorene bazene engleskog Calorexa

J

edan od najvećih problema zatvorenih bazena je previsoka vlaga zraka što često uzrokuje nastanak spora plijesni te ako se navedeni problem ne riješi, dolazi do oštećivanja same građevine. Najekonomičnije rješenje, posebno za manje bazene, je postavljanje bazenskih odvlaživača zraka koji minimaliziraju potrebu za skupim izbacivanjem zraka. Radeći na principu toplinske crpke, ovi uređaji koriste energiju dobivenu odvlaživanjem da dodatno zagriju zrak u prostoru, odnosno bazensku vodu. Odvlaživači se mogu postaviti u samu prostoriju s bazenom, ali mogu biti i neupadljivi, postavljeni u susjednu prostoriju, uzimajući i vraćajući tretirani zrak kroz zidne rešetke.

Iznimno je važno da su bazenski odvlaživači zraka kvalitetno izrađeni i zaštićeni od poprilično agresivne atmosfere, koja nastaje isparavanjem bazenske vode. Britanska tvrtka Calorex proizvodi zidne i podne modele takvih uređaja, a koji su širom svijeta poznati po svojoj ekonomičnosti, dugotrajnosti te pouzdanosti i u najtežim uvjetima rada. Calorex u svom proizvodnom programu nudi i klima komore za potpunu obradu zraka (odvlaživanje, zagrijavanje i hlađenje) te zagrijavanje bazenske vode, iznimno ekonomične zbog korištenja sistema toplinske crpke. Svi uređaji Calorex koriste energiju dobivenu odvlaživanjem za dodatno dogrijavanje zraka i/ili

vode, čineći ih najekonomičnijim, a time i najisplativijim uređajima na tržištu. Raspon klima komora Calorex kreće se od onih za privatne bazene pa sve do olimpijskih bazena. Pregled najraznovrsnije i najkvalitetnije ponude bazenskih odvlaživača zraka, klima komora i toplinskih pumpi na tržištu, pogledajte na stranicama zastupnika www.ema.hr Stjepko Špoljarić, EMA d.o.o. www.ema.hr

37


otvorenje

Voncimer gastronomska adresa koja oduševljava ambijentom i kuhinjom Za koncept savršene jednostavnosti u restoranu Voncimer pobrinuo se chef Kostiantyn Lukianenko koji ima 15 godina iskustva u kreiranju jela raznih svjetskih kuhinja te nudi sofisticirane okuse dobivene iz jednostavnih namirnica. Radeći u poznatim restoranima u Krakovu, Italiji, Ukrajini i Rusiji te za jednu mediteransku kruzersku kompaniju, stekao je bogato znanje.

V

oncimer, popularni stari zagrebački izraz za dnevnu sobu, povezan je s domom, obitelji i dobrim starim vremenima… Autori novog koncepta restorana Voncimer i njegovi domaćini, Tetiana Ostrogliad i Andrii Plotnikov, željeli su ponuditi moderan, ali ugodan ambijent te stvoriti atmosferu pravog dnevnog boravka u kojem će se gosti osjećati kao u svom vlastitom domu. Za koncept savršene jednostavnosti u restoranu Voncimer pobrinuo se chef Kostiantyn Lukianenko koji ima 15 godina iskustva u kreiranju jela raznih svjetskih kuhinja te nudi sofisticirane okuse dobivene iz jednostavnih namirnica. Radeći u poznatim restoranima u Krakovu, Italiji (Borgo San Luigi, Toskana), Ukrajini i Rusiji te za jednu mediteransku kruzersku kompaniju, stekao je bogato znanje koje je prenosio učenicima škole kulinarstva Al Cuisine u Kharkovu u Ukrajini. Za stvaranje svojih jela, Chef Lukianenko inspiraciju pronalazi u putovanjima, susretima i komunikaciji s poznatim kuharima i zanimljivim ljudima. Naglašava kako mu je želja ponuditi klasične recepte iz cijeloga svijeta (uglavnom srednja Europa, Francuska i Italija) u moderniziranom stilu te dodaje kako su njegova jela s daškom Ukrajine jer gostima restorana želi predstaviti najukusnija jela Ukrajinske kuhinje.

38

Vlasnici restorana Voncimer Andrii Plotnikov i Tetiana Ostrogliad

Tako će gosti restorana imati priliku kušati Varenykye, tradicionalne ukrajinske valjuške punjene svinjetinom ili svinjskom jetricom s umakom od vrhnja i hrena. Uz najbolje specijalitete ukrajinske, ali i klasična jela iz Hrvatske i cijeloga svijeta, najbolje se slaže i domaći pečeni kruh s prženim lukom ili sa smokvama i šljivama te grisine s maslacem. U restoranu Voncimer možete se osvježiti i domaćim sokovima – Morsom, tradicionalnim ukrajinskim i ruskim napitkom od brusnice s dodatkom cimeta, vanilije, zvjezdastog anisa i klinčića te limunadom od naranče i mente. „S dovoljno snage, vjere i strasti za stvaranjem novog i jedinstvenog odlučili smo ponuditi spoj tradicionalnog i modernog na jednom mjestu", ističu Tetiana i Andrii te dodaju: „Naši gosti tijekom dana mogu imati poslovne sastanke dok se tijekom večeri mogu opustiti uz najbolja jela i pomno odabrana vina“. Za vinsku kartu pobrinuo se stručnjak za vino Saša Špiranec koji pojašnjava: „Vinska karta sažeta je po volumenu i pokriva sve važne stilske kategorije, s vinima inteligentnog omjera cijene i kvalitete, koja prirodno nadopunjavaju jela iz jelovnika, a u ukupnosti čine ponudu originalnom i djelomično hrabrom jer na restoransku scenu donosi i nekoliko novih nezavisnih imena manjih vinarskih kuća.“


Chef Kostiantyn Lukianenko

U restoranu Voncimer možete se osvježiti i domaćim sokovima – Morsom, tradicionalnim ukrajinskim i ruskim napitkom od brusnice s dodatkom cimeta, vanilije, zvjezdastog anisa i klinčića te limunadom od naranče i mente. 39


predstavlja

Nova lokacija pizzerije Chello U Zagrebu, na adresi Zagorska 18, otvorena je nova lokacija popularne pizzerije Chello, koja je popularnost stekla s deep dish pizzama. Trudeći se nuditi nešto drugačije, vlasnici Darijan i Glorija Katalinić uvijek su radili na novim idejama i receptima, koje Darijan, ujedno i glavni pizza majstor Chella, sprovodi u djela.

L

ako se da zaključiti kako za finu i ukusnu pizzu nije dovoljno na tijesto staviti malo sira, šunke i umak od rajčice te sve zajedno ispeći u pećnici. Priprema pizze prava je umjetnost, a toga je svjestan i pizza majstor Darijan Katalinić - on i supruga Glorija vlasnici su zagrebačke pizzerije Chello i ne boje se isprobati sasvim nove kombinacije i stilove po pitanju izvedbe pizze pa se tako u pizzeriji Chello može birati između više od 40 vrsta pizza. Darijan je među prvima u svijetu kao sastojke za pizzu počeo koristiti različite vrste sireva, poput dimljenog sira, čardaša, topljenog ementalera... koje kombinira s različitim mesnim varijantama. U pizzeriji Chelo može se probati i Chicago style deep dish pizza, stvorena u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine. Od tada taj naziv podrazumijeva posebnu vrstu pizze koja se peče

40

Vlasnici Glorija i Darijan Katalinić

u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti. U ponudi pizzerije Chello nalazi se više deep dish pizza i deep dish double decker, koji je jača izvedenica 'običnog' deep disha. Chello varijanta double deckera - za razliku od američke - ima više tijesta i drugačije sastojke, što je zagrebačka publika izvrsno prihvatila. Uz deep disheve poznati su po svojim specijalkama Goo-tam city pepperoni pizzi i Doomsday pizzi. Doomsday pizza je nastala, kao što se može naslutiti, nakon najave smaka svijeta, koja je Darijana navela da se zapita: "Što bih volio pojesti kao posljednji obrok?". Odgovor je - pizza s 5 vrsti sira, 4 vrste mesa, 3 umaka!


FOTO: helena pletković

Recept za Chicago Style pizzu Recept za Chicago Style pizzu je individualan; svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu ove doista posebne pizze. Baš tako i Darijan ima vlastiti originalni recept, a ovoga puta otkriva recept za jednostavnu pripremu Chicago style pizze kod kuće. Sastojci (za 4 osobe) • Maslinovo ili suncokretovo ulje za premazivanje lima za pečenje Prvi sloj: • 60 + 20 dag tijesta za pizzu • 60-70 dag sira • 20 dag šunke • 25 dag šampinjona • 1 svježa paprika, narezana na kockice • 5-6 cherry rajčica, narezane na ploškice • 4 dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice Drugi sloj: • 15 dag sira • 10 dag šunke • 5 dag vratine • 5 dag kulena • 5 dag dimljenog sira Priprema Tijesto za pizzu možete pripremiti sami ili ga kupiti u pekari ili pizzeriji. Maslinovim uljem premažite lim za pečenje, uključujući i rubove. Zatim 60 dag tijesta razvucite tako da prelazi rubove lima za pečenje. Na razvučeno tijesto stavite sir, a na njega šunku,

šampinjone te narezanu papriku i cherry rajčice. Zatim uzmite 20 dag tijesta te ga što tanje razvucite preko sastojaka. Tijesto koje prelazi rubove lima lagano zarolajte bez stiskanja. Zagrijte pećnicu na 220-250 stupnjeva, a pizzu prije pečenja lagano izbušite oštricom noža. Rupice neka budu udaljene otprilike jedan centimetar. Nakon toga preko tijesta prelijte četiri dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice. Pelate ili koncentrat rajčice možete začiniti s malo soli, papra, peršina, šećera te češnjaka i začinima po izboru. Nakon toga, pizzu pecite 25 - 35 minuta. Tijekom pečenja, polovica stavljenog umaka od rajčice treba proći kroz rupice u tijestu, što će osigurati sočnost pizze. Kada se polovica umaka od rajčice upije, pizzu izvadite iz pećnice te dodajte sir, šunku, vratinu, kulen te na sam vrh dimljeni sir. Zatim pizzu ponovno zapecite na pet do 10 minuta na 220-250 stupnjeva. U pečenoj pizzi uživajte nakon što odstoji pet minuta. Dobar tek!

41


destinacija

Poco Loco Fusion & Cocktail Bar u Dubrovniku Ponuda Starog grada u Dubrovniku bogatija je za Poco Loco Fusion & Cocktail bar, koji je osmislila agencija za dizajn i oglašavanje Kuharić Matoš, sa željom da ova destinacija postane nezaobilazni dio turističke ponude Hrvatske.

T

hinking about food? Are you... Poco Loco? Tada ste spremni za novu destinaciju Poco Loco Fusion & Cocktail Bar u Starom gradu u Dubrovniku. Zanimljivo ime Poco Loco i zvučni slogan s početka teksta djelo je agencije za dizajn i oglašavanje Kuharić Matoš koja potpisuje vizualni identitet i komunikacijsku strategiju prateći osebujni karakter samog restorana. Poco Loco je zamišljen kao kombinacija cocktail bara i fusion restorana. Nekada se tu radilo o dva različita ugostiteljska objekta smještena na suprotnim stranama trga Bunićeva poljana, u dvama tipološki sasvim različitim prostorima. Kako bi se ta dva prostora uspješno povezala u jednu originalnu priču, investitor je odlučio udružiti objekte zajedničkom terasom pri čemu je u jedan dio smještena kuhinja, a u drugi šank. Ime Poco Loco i slogan Thinking about food? Are you...Poco Loco? prate ilustracije inspirirane Hermann Rorschachovim testovima u kojima gost može vidjeti razne gastro motive. Sam logotip nije fiksan već se preslaguje i mijenja na raznim aplikacijama

42

u prostoru, signalizaciji i materijalima. U interijeru dominira metalni svjetleći logotip koji se uklapa u elegantni stil uređenja, a potpisuje ga Filip Gordon Frank, koji pojašnjava: „U manji prostor smješten je šank koji, ako zanemarimo omanji volumen toaletnog prostora, zauzima gotovo cijeli lokal.

Kako se u sezoni gotovo sav posao odvija na terasi, nije bilo potrebe za smještanjem sjedećih mjesta u samome lokalu. Spomenuti prostor nalazi se u zaštićenom objektu pa su zahvati morali biti izvedeni poštujući zatečenu arhitekturu. Tako su, primjerice, stropne štukature morale ostati u izvornom obliku. Volumen postojećeg toaleta dematerijaliziran je 'oblačenjem' zidova u zatamnjena ogledala, a zbog ograničenosti prostora, vodeći se istom analogijom, u ogledala je 'obučen' i šank. Zidovi su tretirani dekorativnom žbukom kako bi se zadržao duh minulih vremena.“ S druge, pak, strane, prostor u kojem je smještena kuhinja prava je slika ostataka starih dubrovačkih interijera s kamenim zidovima s kojih je već odavno otpala žbuka. Za potrebe projekta svi su zidovi sanirani, a zahvat se sveo na oblikovanje šanka i pulta za izdavanje hrane. Cilj dizajnera bio je da se maksimalno naglasi dojam monumentalnosti koji ostavljaju stari kameni zidovi na svakoga tko uđe u prostor, a terasa je u neku ruku tampon zona između ta dva prostora.


Učinite više s manje

Poboljšajte higijenu i troškove Koristite manje papira prilikom svakodnevnog brisanja te poboljšajte higijenu. Uz Tork Reflex™, centralno-dozirni sustav za jednoslojni papir, smanjite potrošnju za čak 37 %*. Usredotočite se na osiguravanje najbolje usluge vašim mušterijama. Jeste li spremni učiniti više s manje? Za više informacija posjetite www.tork.hr SCA Hygiene Products Kft. 1021 Budapest H-Budakeszi út 51.

* Statistički podaci dobiveni su u sklopu internog istraživanja provedenog tijekom razdoblja od četiri tjedna. Reflex je uspoređen s klasičnim centralno-dozirnim sustavom Tork. Smanjenje je izračunato na temelju iskorištenih kvadratnih metara.


otvorenje

Portus Beach Club otvoren u marini D-Marin Dalmacija

D-Marin Dalmacija jedna je od 11 jedinstvenih marina u Jonskom, Egejskom i Jadranskom moru kojima upravlja D-Marin grupa koju je Doğuş grupa osnovala s ciljem podizanja standarda poslovanja i upravljanja marinama.

D

oğuş grupa ljetos je otvorila Portus Beach Club u marini D- Marin Dalmacija. Vlasnik Doğuş Grupe Ferit Şahenk istaknuo je da otvaranjem Portus Beach Cluba ponovno postavljaju nove standarde i podižu kvalitetu hrvatskog turizma na novu i višu razinu što je u skladu i sa strateškim ciljevima razvoja hrvatskog turizma, kao i strateškim ciljevima Doğuş grupe u Hrvatskoj i na svjetskoj razini. Ovim činom uspješno je završena investicija u ukupnoj vrijednosti od 6,5 milijuna eura u izgradnju Portus Beach Cluba dok su ukupna ulaganja u marini D-Marin Dalmacija u zadnje tri godine iznosila 25 milijuna eura. U tom je razdoblju izgrađena nova upravna

44

zgrada, Portus Beach Club, dok su se ostala ulaganja odnosila na izgradnju nove zgrade za čartere, servisere, mornare, izgradnju novog sanitarnog čvora kao i novog ulaza i prateće hortikulture cijelog prostora.

SIGURNA LUKA

Ime Portus Beach Club odabrano je zbog činjenice da se marina D-Marin Dalmacija nalazi u zaljevu Zlatna luka ili izvorno Portus Aureus te želje da se samim imenom beach cluba komunicira ono što on predstavlja i želi predstavljati svim svojim posjetiteljima - sigurnu luku (portus) i mjesto u kojem će se u potpunosti moći opustiti i uživati u za njih predviđenim raznovrsnim sadržajima poput lijepe plaže, dva restorana,

bara i noćnog bara, sportskih sadržaja i dječjeg kluba. D-Marin Dalmacija je najveća marina u Hrvatskoj i jedna od najvećih na istočnom Mediteranu. Marina ima kapacitet od 1200 vezova u moru i dodatnih 300 vezova na kopnu te može prihvatiti jahte do 80 metara dužine. Svi vezovi imaju priključke za struju i vodu, a marina nudi i široke izgrađene gatove, izlaz na duboko more te 24-satnu zaštitarsku službu. D-Marin Dalmacija jedna je od 11 jedinstvenih marina u Jonskom, Egejskom i Jadranskom moru kojima upravlja D-Marin grupa koju je Doğuş grupa osnovala s ciljem podizanja standarda poslovanja i upravljanja marinama. D-Marin grupa posluje kroz najveći međunarodni lanac marina u Istočnom


Ime Portus Beach Club odabrano je zbog činjenice da se marina D-Marin Dalmacija nalazi u zaljevu Zlatna luka ili izvorno Portus Aureus te želje da se samim imenom beach cluba komunicira ono što on predstavlja i želi predstavljati svim svojim posjetiteljima - sigurnu luku (portus) i mjesto u kojem će se u potpunosti moći opustiti i uživati

Ermano Zanini, E. Naci Baserdem, Ferit Sahenk i Burak Baykan

Mediteranu koji promovira rekreacijski yachting, osigurava ključnu infrastrukturu koja omogućava pristup prirodnim pomorskim putovima te razvija održivo poslovanje koje potiče zapošljavanje u lokalnim zajednicama i gospodarski rast.

250 MILIJUNA EURA

Doğuş grupa jedan je od najvećih stranih ulagača u hrvatski turizam. U sedam godina, koliko posluje u Hrvatskoj, grupa je uložila 250 milijuna eura i zaposlila oko 350 hrvatskih građana. S ulaganjima u Hrvatskoj započela je akvizicijom D-Marin Mandaline u Šibeniku, nakon čega su uslijedile i akvizicije D-Marin Dalmacije u Sukošanu te D-Marin Borika u Zadru i izgradnja hotela D-Resort u Šibeniku dok na

jesen slijedi početak izgradnje budućega hotela Maraska koji će poslovati pod imenom jednog svjetskog luksuznog hotelskog brenda. Novim investicijama vrijednost ukupnih ulaganja Doğuş grupe iznositi će ukupno 350 milijuna eura što će u konačnici stvoriti više od 500 radnih

mjesta. Naime, projekt Maraska u Zadru vrijedi 100 milijuna eura od čega će 50 milijuna eura biti uloženo u hotel s 5 zvjezdica sa 130 soba. U sklopu projekta izgradit će se i prateći luksuzni rezidencijalni dio sa 100 stanova te komercijalnim sadržajima poput trgovina, restorana i caffee barova.

45


report Piše: Željka Balja, blog Autentika

Sretni i veseli bili i ponovno Cviček u Dolenjskoj pili! FOTO: julio frangen

Na poziv turističke agencije Kompas Novo mesto, direktora Matjaža Pavlina, dvadesetak turističkih agencija i medijskih predstavnika odazvalo se na studijsko putovanje u Dolenjsku.

P

utovanje iz Zagreba započeli smo prema prvoj destinaciji u Relais & Chateaux Hotel Grad Otočec, koji se nalazi u srcu neokrnjene prirode, na otočiću u sredini smaragdne rijeke Krke, koji je jedan od najprivlačnijih hotela u Sloveniji i to sa visokih 5*****. Hotel Otočec poznat je i po izvrsnoj gastronomiji i privlačnom ambijentu u kojem se održavaju razne manifestacije i vjenčanja, ali i politički susreti jer, kako bi domaćini u šali rekli, ipak se nalaze na sredini između Zagreba i Ljubljane. U neposrednoj blizini nalazi se i golf igralište koje je nekoliko

46

godina proglašeno najljepšim golf igralištem u Sloveniji. Pored golf igrališta nalazi se grad Struga koji nudi autentičnu sliku srednjovjekovnog života gdje je uobičajena dobrodošlica prema starim kranjskim običajima. U istoimenom gradu gosti su u mogućnosti razgledati kovnice novca, renesansni i barokni salon, tursko oružje, slavensku sobu te poslušati mitologiju dok im za kraj dvorska dama Eleonora Sobjeska uz lutnju pjeva staru slavensku pjesmu. Put s našom simpatičnom turističkom pratiteljicom Sabinom Zakšek nastavili smo prema Novom mestu, gdje nam je

dogradonačelnik Boštjan Grobler otkrio kako je prošle godine Novo mesto proslavilo 650 godina ustanovljenja, što je napravio Rudolf IV Habsburški. Obišli smo Glavni trg, Rotovž… te župnu Crkvu sv. Nikolaja i Dolenjski muzej s iznimnom europskom arheološkom izložbom.

BOGATSTVO STAKLA I ŽELJEZA

Dolenjska je bila za vrijeme Hallstattskog razdoblja iznimno bogata staklom i željezom, tako da su već onda Dolenjci bili pravi europski carevi, što dokazuju bogati keltski grobovi. Njihovi preci bili


Razgledali smo autentičnu kuću staru više od 150 godina, pogledali priču o Cvičku te degustirali njegove pojedinačne sastojke uz sir i domaći kruh od heljdinog brašna (ajdove moke) i oraha.

su i vrhunski majstori prerade stakla, što je dokaz iskopavanja više od 100 tisuća staklenih jagoda različitih oblika (u ostatku Europe pronađeno ih je samo nekoliko stotina komada). Novo mesto naziva se i mjestom situla, a pet stiliziranih staklenih jagoda predstavlja pet vodečih turističkih proizvoda Dolenjske: zdravlje i opuštanje, putevima baštine, aktivni odmor, turizam u zidanicama te gastronomija i vino. Župna crkva sv. Nikolaja poznata je po jedinoj Tintorettijevoj slici u Sloveniji, a ove godine, povodom svete godine milosrđa, dobili su i sveta vrata koja

su djelo umjetnika i kipara Mirsada Begića. Nakon što smo pogledali izložbu željeznog doba i staklenih jagoda u Dolenjskom muzeju, uputili smo se prema jedinstvenom i atraktivnom Rudofolvom splavu. Vožnja oko stare gradske jezgre po zavoju smaragdne i čiste rijeke Krke, uz gladne i znatiželjne patke i labudove, kao dodatnu vrijednost uz vino Cviček i ukusan ručak začinili su na samom splavu lokalni likovi, animatori i glazba.

VINSKE KLETI 'ZIDANICE'

Nakon što smo se zasladili odličnim desertom slastičarnice 'Loka' (u prijevodu - luka), krenuli smo put 'zidanica', tj. vinskih kleti koje su prepoznatljiv, unikatan i inovativan turistički proizvod Dolenjske. Takav oblik smještaja zanimljiv je za individualne goste i parove koje žele pobjeći u prirodu te uživati u miru ili

aktivnom odmoru, s mogućnošću korištenja wellness usluga Terma koje se nalaze u blizini. Svakog gosta obavezno dočeka vlasnik 'zidanice', koji uz degustaciju vina Cviček i lokalnu zakusku, predaje veliki željezni ključ 'novom vlasniku', koji će je brižno čuvati i u njoj uživati. Nakon obilaska Škatlar zidanice gdje smo kušali domaću 'poticu' s pehtranom (estragonom) i sirom, spustili smo se do Crkve sv. Juraja koju krasi obnovljeni zlatni barokni oltar. Obišli smo i neizostavno Matjaževo domaćinstvo gdje su nas dočekali u tradicionalnim nošnjama vlasnici domaćinstva (Matjaž sa suprugom i kćeri) s posebnom pogačom sa sirom, slaninom i sjemenkama. Razgledali smo autentičnu kuću staru više od 150 godina, pogledali priču o Cvičku te degustirali njegove pojedinačne sastojke uz sir i domaći kruh od heljdinog brašna (ajdove moke) i oraha, koju nam je pripremila vrijedna i brižna domaćica. Na radost svih, edukativne i zanimljive obilaske zaokružili smo sa seoskim imanjem Pri Martinovih, koje se nalazi u mjestu Globočice, te je jedna od nezaobilaznih lokacija u kojoj sve grupe večerom završe svoje izlete. Osim životinjskog svijeta, ovo seosko imanje čine i odlična domaća ekološka hrana, vina, ljubaznost i autentičnost koja krase ovu obitelj i ambijent uz vrhunsku gastronomiju kraja. Ukoliko se odlučite na romantičan vikend, Dolenjska je jedna od destinacija koju ne biste trebali zaobići.

47


vinske priče Željko Garmaz, zeljko-vinskeprice.blogspot.com

Kalazić vina nisu više samo dar prirode i šapat u uho nekoga odozgo

Slavko Kalazić nedavno je, nakon skoro pet godina traženja idealnog rješenja, konačno u novo ruho stavio svoj raritet, poluslatki cabernet sauvignon iz 2008. godine. Nova garderoba za to vino, u stvari, tek je posljednja u nizu pakiranja kojima je potpuno redizajnirao sva svoja vina.

D

ječački san Slavka Kalazića, trenutno bez konkurencije najpropulzivnijeg slavonskog vinara, bio je otvoriti servis za popravak televizora. Pripremao se za taj posao još kao srednjoškolac, radeći u TV servisu: „Tada nisam previše znao i dobivao sam na popravak kvarove koje sam mogao rješavati uz neko manje naprezanje. Kako sam sazrijevao, kvarovi su bivali sve teži. Ljudi su znali za moju posvećenost rješavanju problema, a bila im je poznata i moja

48

deviza da nijedan aparat iz servisa ne može izaći neriješen! Zato su mi i donosili 'niske lopte', u ruke sam zaprimao najkompliciranije greške i kvarove na popravak, a o nekima od njih sam morao i po dva dana razmišljati kako ih riješiti. Kad se danas sjetim tog TV servisa od prije 28 godina, ne mogu ne povući paralelu s vinarstvom u kojem sam intenzivno posljednjih desetak godina“, priča Slavko svoju vinsku priču koja je u posljednje vrijeme doživjela strahovite promjene.

Naime, Slavko Kalazić je uselio u svoju novu vinariju na izlazu iz Zmajevca i konačno napustio labirint gatora u Batini u kojima je desetak godina u nevjerojatnim uvjetima uspio stvoriti neka antologijska vina. „Priču o TV servisu ne pričam slučajno jer sam isti razvojni put prolazio i još uvijek prolazim s vinom. Kad sam krenuo i bio potpuni analfabet, tada su i berbe bile jednostavnije i nisu bile toliko zahtjevne. Vina iz tih godina ne držim nekim svojim znanjem i umijećem, nego darom prirode i šapatom u uho nekoga odozgo. Sad sam već 10 godina u toj priči, iskusniji sam i berbe su postale puno zahtjevnije, i kompliciranije, i teže, i u biti se osjećam kao da sam još uvijek na početku. S tom razlikom što sad ne dobivam tako često šapat u uho, nego se moram sam snalaziti. Nije mi nimalo jednostavnije...“. Slavko, koji je poznat po svojoj brutalnoj iskrenosti, voli reći da u uvjetima stare vinarije nije imao mogućnosti branja dan za danom jer mu sustav fermentacije nije dopuštao jača opterećenja. „Stoga smo često i po dva dana morali imati razmak u branju i onda, nužno, neko grožđe okasni, poberemo ga 15 dana kasnije nego li bi to htjeli, pretrpa se sladorom... Sada, u uvjetima super moderne i odlično opremljene vinarije, to više neće biti moguće. Jedino ako mi se javi nostalgija za tim robusnim i jakim vinima, i svjesno se odlučim na tako nešto, možda ponovno napravim nekog alkoholnog kapitalca“, priča Slavko i lagano se smijulji promatrajući svoj najnoviji mirisavi traminac iz 2015. godine, namijenjen prodaji u Kauflandu i Intersparu, koji je, vjerojatno, posljednji pokazatelj njegove teorije o zakašnjeloj berbi – vino ima visokih 16 posto alkohola koji se, ruku na srce, gotovo i ne osjete u ustima.


NAPOKON NOVA VINARIJA

Za razdoblje rada u staroj vinariji Slavko voli reći da je bilo – umijeće mogućeg! „Imali smo 66 kvadrata zatvorenog prostora i raditi takva vina u takvim uvjetima bio je pravi podvig. S novom vinarijom, pak, sve se mijenja. Prvo, dnevno ćemo moći ubrati i preraditi znatno veću količinu grožđa. Zašto je to bitno? Ako je neko grožđe zrelo, a sutra se sprema kiša, onda ćemo ga pobrati danas. I to 20 tona, što smo prije, kad nam je dnevni maksimum mogao biti tek 5-6 tona, mogli samo sanjati. Drugo, opremili smo se dodatno s novom i modernijom muljačom koja je nježnija prema grožđu, pumpama koje su nježnije prema vinu, imamo novu liniju za punjenje i etiketiranje koja nam daje veću brzinu, preciznost postavljanja etikete... Sada smo u stanju udvostručiti proizvodnju u odnosu na ranije godine i ako se tržište bude otvaralo u skladu s našim planovima krenut ćemo i u otkup grožđa od kooperanata.“ S novom vinarijom, tvrdi, konačno je stvorio uvjete "da može krenuti u berbu kad on poželi, a ne kad može ili mora"! Novim izazovima, koji su za njega konstanta, poglavito jer se kose s uvriježenim mišljenjem da je Kutjevo najistočnija točka za vrhunske dosege, i dalje smatra pinot crni pa i sauvignon blanc, a "Baranja za graševinu još nije rekla svoju posljednju riječ. Nisam Baranjac, pa tako nisam lokal patriotski ni vezan za to vinogorje, ali koliko god se ljutili u Kutjevu, uvijek ću reći da je Baranja najveći svjetski potencijal za proizvodnju graševine!“

poveznicu Baranje, Dunava i hobotnice, koja je iskorištena kao zaštitni znak za sauvignon blanc izvezen u Švedsku?! „Ta moćna vina, podobna za duže odležavanje, stavljena su pod etikete "životinjsko carstvo". Tu su jelen, patka, vepar, pijetao, a sir i kolač su ilustracija traminca koji jedini odudara od životinja. Imamo mini seriju Batina, bijelu i crnu kupažu koja je dugovječna i rustikalna, ali imam i liniju koja je stavljena u prozirne boce koje trebaju odavati svježinu i lakoću, a na kojima su cvjetne etikete – svaka sorta ima svoj cvijet i sve sam ih ja fotografirao oko moje bivše vinarije, dok ih je dizajner stilizirao i pretočio u etiketu. Šveđani, koji su uvezli moj sauvignon blanc, nisu htjeli na etiketi imati divljač iz Baranje, kao što je to ovdje

slučaj, nego su tražili nešto drugo. I dobili su hobotnicu, vjerojatno i ne sluteći da toga nema u Dunavu!“. Za maloprodaju u Kauflandu i Intersparu, pak, Slavko je smislio potpuno novu seriju koju je nazvao "vremenska ili pet do dvanaest etiketa". Na tim etiketama dominira sat, koji je ujedno poveznica s Kronosom, kako se već naziva njegova tvrtka, a na kojemu je vrijeme stalo u "5 do 12". „Time sve pozivam da je krajnje vrijeme za upoznavanje s tim vinima. To su bazična vina, nisu namijenjena dugom odležavanju, imaju navojne čepove, laganija su, a izuzetak je traminac koji i inače kod nas uvijek bude gušći i kremastiji i koji je robusnih 16 posto alkohola, koji se, doduše, i ne osjeti.“

Slavko, koji je poznat po svojoj brutalnoj iskrenosti, voli reći da u uvjetima stare vinarije nije imao mogućnosti branja dan za danom jer mu sustav fermentacije nije dopuštao jača opterećenja.

ŽIVOTINJSKO CARSTVO

Nedavno je, nakon skoro pet godina traženja idealnog rješenja, konačno u novo ruho stavio svoj raritet, poluslatki cabernet sauvignon iz 2008. godine. Nova garderoba za to vino, u stvari, tek je posljednja u nizu pakiranja kojima je potpuno redizajnirao sva svoja vina. „Cabernet sauvignon iz 2008. godine je zavrijedio dobiti potpuno novu garderobu. Bilo je to zahtjevno i čak pet godina sam čekao dizajnersko rješenje koje nije jeftino. Samo vosak dođe tri kune po boci, dok je, usporedbe radi, sama kapica oko 20 lipa. No, nije mi zbog toga nimalo žao, jer taj cabernet sauvignon jako puno vrijedi i uistinu je dugovječan, bezvremenski, nema rok trajanja i može se posluživati u svim prilikama.“ Za odležana i moćna vina iz svoje prve faze Slavko je izabrao životinje dostupne u Baranji, premda i tu ima izuzetak – kako nekome objasniti

49


promocije

Julius Meinl predstavlja jedinstvene inspresso kapsule Julius Meinl ambasador je čuvene kulture bečke kavane više od 150 godina i predstavlja pravi sinonim za tradiciju, iskustvo i proizvode vrhunske kvalitete. Zahvaljujući revolucionarnom Inspresso aparatu za kavu te novim Inspresso okusima omiljene kave, od sada možete uživati u izvrsnom okusu i savršenoj kremi vaše omiljene kave i u toplini vlastitog doma. Bogati okusi dolaze u jedinstvenim kapsulama, pružaju visoku funkcionalnost te izvlače najbolje od izuzetnih mješavina kave. Četiri nova veličanstvena okusa su Espresso Crema – bogatog okusa i uravnotežene kiselosti, Ristretto Intenso – snažnog intenzivnog okusa, Lungo Classico – umjerene jačine te blagog intenziteta i kiselosti i Espresso Decaf – bezkofeinska mješavina bogatog okusa. Julius Meinl kapsule, Nespresso su kompatibilne.

I u Hrvatskoj kreće Jack Daniel's barrel hunt Ljubitelji viskija u Hrvatskoj ove se godine mogu uključiti u veliki lov na najpoznatiju bačvu na svijetu - Jack Daniel's barrel hunt. Riječ je o međunarodnom lovu koji se odvija u 50 država svijeta, a potraga za ukupno

150 bačvi započela je 1. srpnja u američkom gradu Lynchburg, gdje je destilerija Jack Daniel'sa smještena i danas. Hrvatska se ovom lovu pridružuje 30. rujna s početkom u 19 sati, a okupljanje je u Booze and blues baru. Potrebno je zapratiti službenu Facebook stranicu Jack Daniel's na kojoj će biti predstavljena četiri traga koja će sretnog nalaznika dovesti do ove jedinstvene bačve skrivene na tajnoj lokaciji. Najuspješniji lovac na bačvu osvojit će bogatu nagradu: vrijedan sadržaj bačve te Jack party za njega i njegovih pedeset prijatelja.

Juicy kampanja '100% tvoj doživljaj. 100% Juicy.' Juicy je predstavio novu kampanju '100% tvoj doživljaj. 100% Juicy.' te nove bočice osvježenog dizajna. Nova kampanja temelji se na nagradnoj igri '100% tvoj doživljaj. 100% Juicy', u kojoj sudionici mogu osvojiti privatni romantični koncert Luke Nižetića, večeru za dvoje chefa Marija Čepeka, haljinu modnog dvojca Lana Puljić i Luka Grubišić iz Lokomotive te veselo druženje za dobitnika i njegovo društvo uz vlastitog koktel majstora, svjetskog prvaka Marina Nekića, koji će cijelu večer samo za njih šejkati koktele. Nagradna igra traje do 29. rujna, a svi sudionici mogu se registrirati na www.stopostotvoja.

PRIJAVITE SE ZA SVOJ PRIMJERAK ČASOPISA! Ukoliko želite primati HRB, molimo ispunite obrazac i pošaljIte ga poštom ili podatke pošaljite e-mailom na crier@crier.hr

2016.

broj

40

Tvrtka.................................................................................................................................... Ime i prezime..................................................................................................................... HOTELI

RESTORANI

Funkcija................................................................................................................................

BAROVI

Adresa................................................................................................................................... Poštanski broj/Grad....................................................................................................... E-mail.................................................................................................................................... Web stranica...................................................................................................................... Telefon..................................................................................................................................

rbico.hr d.o.o., Zagreb, www.o Distributer: Orbico

*Izdavač zadržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak časopisa.

Datum........................................................................................

50


14 godina s vama prvi b2b hrvatski fmcg/retail časopis Više od...

150 izdanja

11.000 stranica

milijun čitatelja

RASTITE S NAMATurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.