Hrb No36

Page 1

36 broj 2015.

HOTELI

RESTORANI

BAROVI



uvodnik

Dobra hrana i vino CMG MEDIA SOLUTIONS d.o.o. Starotrnjanska 23, 10000 Zagreb crier@crier.hr www.progressive.com.hr

Hrvatska posljednjih godina sve više razvija kontinentalni i ruralni turizam. Osim turista koji u velikom broju dolaze na Jadran, sve je više onih koji biraju aktivan odmor na obiteljskim gospodarstvima okruženim livadama i šumama, uz domaću hranu i vino. U ovom broju donosimo primjere zajedničke suradnje s turističkim zajednicama susjednih zemalja.

ISSN 1846-9361 UREDNICE Marija Kosor, 01 4854 278 marija.k@crier.hr Marija Sedlar, 01 4854 428 marija@crier.hr

U okviru Operativnog plana prekogranične suradnje IPA Slovenija-Hrvatska, djelomično financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Slovenija i Hrvatska zajednički su provele projekt „Upoznajmo i uživajmo“, u kojem su predstavile turističku ponudu Savinjske regije i Krapinsko-zagorske županije. Pod pretpostavkom da bolje poznajemo ponudu s ove strane Sutle, zavirili smo kod susjeda da vidimo čime se oni mogu pohvaliti.

SURADNICI Irina Ban, Anica Đokić, Kruno Filipović, Željko Garmaz, Nevena Gulin, Marinko Matković, Silvija Munda, Alma Radoš, Tomislav Stiplošek PRODAJA/MARKETING HRB: Hoteli, restorani, barovi

IZVRŠNA DIREKTORICA Irena Šahman, 01 4854 431 irena@crier.hr

Na drugoj strani Lijepe naše, projekt Pannon Flavours ujedinjuje proizvođače Južnog Zadunavlja i hrvatske proizvođače blizu mađarske granice, s ciljem uzdizanja gastronomskog turizma ovog područja. S hrvatske strane turisti mogu upoznati baranjske i šomođske proizvođače iz Osječko-baranjske županije, koji gostima nude namirnice i sirovine lokalne proizvodnje. Programu su se pridružili i restorani koji su postali otvoreni za suradnju i ponudu lokalnih proizvođača, a koji je ostvaren u okviru programa prekogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske, također uz potporu IPA natječaja.

GRAFIČKA PRIPREMA HRB

TISAK

Gospodarska 9, Sveta Nedelja

GROUP MANAGER John Whitbread jwhitbread@crier.co.uk

HRB je besplatan časopis koji izlazi četiri puta godišnje za ciljnu skupinu u Hrvatskoj. Nakladnik zadržava pravo odrediti ciljnu skupinu čitatelja (vlasnici i voditelji hotela, restorana i barova). Za članke, slike i oblikovanja objavljena u časopisu sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, prerada, reprodukcija, umnožavanje, imitiranje, stavljanje na elektroničke medije i drugi načini prenošenja bez suglasnosti nakladnika. Rukopise, fotografije i ostale priloge ne vraćamo.

Uz najave nadolazećih festivala - 3. Hrvatskog festivala hrane i vina, 10. Zagreb VINOcoma i 2. WineOS-a, u ovom se broju prisjećamo Festivala graševine 2015. koji je okupio novinare, sommeliere, trgovce vinom, bloggere i ugostitelje iz raznih dijelova Hrvatske. Druženje je obilovalo obilascima podruma, vinograda i vinarija pri čemu je još jednom do izražaja došla slavonska gostoljubivost, uz domaće specijalitete i vino, koji postaju neizostavnim dijelom turističke ponude.

32

Marija Sedlar marija@crier.hr


BR. 36 / 2015.

sadržaj 10 hrb turizam

Upoznajmo i uživajmo u ruralnoj Sloveniji PRIPREMILA: ALMA RADOŠ

16 hrb intervju

Dalibor Poznić, predsjednik Uprave, Belje d.d. RAZGOVARALA: MARIJA SEDLAR

20 hrb edukacija

Pušipel ima skrivene adute PRIPREMIO: KRUNO FILIPOVIĆ

22 hrb festivali

Festival graševine 2015. PRIPREMILA: IRINA BAN

16 24 hrb ljudski resursi

Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje PRIPREMILA: NEVENA GULIN

34 hrb financije i porezi

Specifični pokazatelji poslovanja u hotelijerstvu PRIPREMIO: MARINKO MATKOVIĆ

36 hrb savjetnik

Obećanje gostu PRIPREMILA: ANICA ĐOKIĆ

46 hrb vinske priče Erdutsko vinogorje kao umjetnička oaza PRIPREMIO: ŽELJKO GARMAZ

4



vijesti Vina Laguna ponovno zlatna na svjetskoj vinskoj sceni Vrhunska Vina Laguna nastavljaju nizati uspjehe na međunarodnim vinskim natjecanjima. Čak tri zlatne medalje osvojila su crna Vina Laguna na jednom od najutjecajnijih svjetskih natjecanja, Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme, tradicionalnom ocjenjivanju crnih vina, koje je od 15. do 17. listopada održano u Bergamu u Italiji. Zlatom su okićena Vina Laguna Festigia Castello 2013, Festigia Merlot 2013 i Festigia Cabernet Sauvignon 2013. „Nagrade su potvrda ispravnosti naše strategije i stručnosti cijelog tima Agrolagune koji kontinuirano radi na unaprjeđenju kvalitete malvazije i crnih Vina Laguna. Također, međunarodni uspjesi Vina Laguna svakako su i doprinos brendiranju Hrvatske kao istinske vinske zemlje“, izjavio je Goran Kramarić, predsjednik Uprave Agrolagune.

PIK Vrbovec na Anugi 2015. PIK Vrbovec se, u sklopu štanda Hrvatske gospodarske komore, predstavio na 33. Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Anuga 2015., održanom u Kölnu. „Najsuvremenija tehnologija, vrhunski stručnjaci, provjerene recepture, inovativnost, ali i tradicija duga preko 75 godina jamče povjerenje i kvalitetu PIK-ovih brendova za koje danas sa sigurnošću možemo potvrditi da su pronašli put do hrvatskih, ali i potrošača velikog tržišta Europske unije. Renomirani međunarodni sajmovi poput Anuge izvrsna su prilika za predstavljanje kompanije te pregled aktualnih trendova, no jednako tako i otvaranje vrata međunarodne suradnje, što je za PIK Vrbovec od neosporne važnosti, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da, nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, izvoz kompanije bilježi kontinuirani rast“, istaknula je Tihana Vujčić, direktorica marketinga PIK Vrbovca.

6

Metro izabrao Zvijezdu zajednice Metro Zvijezda zajednice, priznanje koje Metro Cash & Carry dodjeljuje poduzetniku za izniman doprinos zajednici, dodijeljeno je ove godine socijalnoj zadruzi Humana Nova, koja je ujedno osvojila 50.000 kuna za uspješan nastavak poslovanja. „Dugogodišnja suradnja s hrvatskim proizvođačima, dobavljačima i profesionalnim kupcima, ukazala je Metrou na važnost poduzetnika u razvoju zajednice. Natječaj Metro Zvijezda zajednice pokrenuli smo kako bismo nesebični angažman poduzetnika približili što većem broju ljudi i zajedno pokazali najbolju stranu poduzetništva“, izjavila je Nela Bučević, direktorica odjela ljudskih resursa i korporativnih komunikacija tvrtke Metro Cash & Carry. Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, uz to što zapošljava osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene, bavi se i

sakupljanjem i sortiranjem starog tekstila i odjeće te proizvodnjom i prodajom tekstilnih proizvoda od recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Nagradu je Ivanu Božiću, upravitelju zadruge, uručio Vladimir Gnjidić, član Uprave Metro Cash & Carry Hrvatska.

Otvorena još jedna vinoteka Svijet vina Kutjevo je u zagrebačkim Gajnicama otvorilo još jednu vinoteku Svijet vina. Nakon otvorenja vinoteke Svijet vina krajem svibnja na Jarunskoj tržnici, Kutjevo je novu otvorilo na tržnici Gajnice, uz objašnjenje zašto se lokacije vezuju baš uz tržnice: „Spoj tradicije i suvremenog, brzog načina života nastojali smo ostvariti odabirom tržnica kao primarnih lokacija za otvaranje vinoteka Svijet vina. Uz tržnice se oduvijek vežu i običaji degustacije, a pri samome posjetu tržnici osjetila su već potaknuta na uživanje okusa pa s obzirom da su to ujedno i mjesta susreta, nema boljeg mjesta za kupnju i uživanje u proizvodima vinoteke Svijet vina.“

Franck obilježio Međunarodni dan kave

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kave, Franck je priredio ekskluzivnu promociju svog novog proizvoda - Franck Creme, prave turske kave koja se može pripremati na klasičan način u džezvi, ali i na jednosta-

van i brz način prelijevanjem vrućom vodom. „Franck Crema je prava mljevena, turska kava koja je rezultat preferencija naših potrošača te globalnih trendova koji definiraju tržište kave. Ova kava osvaja jednostavnošću brze pripreme, uz puno bogatstvo okusa prave turske kave, a Međunarodni dan kave idealna je prilika da sve ljubitelje kave iznenadimo nečim posebnim kao što je Franck Crema”, rekao je Kristijan Gregorić, izvršni direktor marketinga i razvoja u Francku. Međunarodni dan kave ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima kave u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje prinosa, bolju kvalitetu usjeva, veću konkurentnost, učinkovitiji pristup tržištu te poboljšanje radnih i životnih uvjeta.


Vina Badela 1862 u svjetskom vrhu u međunarodnoj konkurenciji Vina Badela i dalje osvajaju poznavatelje vrhunske kvalitete i ubiru medalje na svjetskim ocjenjivanjima vina. Na velikom svjetskom ocjenjivanju Mundus vini 2015 u Neustadtu u Njemačkoj, Dingač 50° 2011 i Korlat Merlot Boutique 2011 osvojili su zlatne medalje, a Ivan Dolac 2009 – srebro. Dingač 50° i Ivan Dolac su vina od autohtone hrvatske sorte plavac mali. Ivan Dolac 2009 predstavio se svijetu u novom dizajnu boce s reproduciranom kartom otoka Hvara, čime se želi naglasiti jedinstveni položaj Ivan Dolca na svjetskoj vinskoj karti,

a sam naziv tiskan je zlatnim slovima, kao asocijacija na mnoga svjetska priznanja za ovo vino. Etiketa Dingača 50° također ističe posebnost položaja Dingač, ekstremna nagnutost terena na kojem su vinogradi od 50°. Badel 1862 time ne samo da promovira plavac mali kao autohtonu hrvatsku sortu, što je prepoznato na svjetskim ocjenjivanjima Decanteru u Londonu, VinaliesInternationales u Parizu, Mundusvini (i Mundus vini Bio Fach) u Neustadtu i na InternationalWineChallenge u Londonu, već i osobitost svakog vina te sorte u ovisnosti na terroiru na kojem raste loza.

JTI organizirao koncert dueta HIDExHIDE U sklopu Japanske kulturne jeseni, JT International Zagreb d.o.o. početkom listopada ugostio je japanske glazbenike HIDExHIDE. Riječ je o duetu koji čine članovi Hideki Ishigaki (shakuhachi, japanska flauta) i Hideki Onoue (shamisen, žičani instrument). Od njihova susreta 2005. godine, ambicija im je stvarati glazbu novog doba uz očuvanje tradicije. Nastupaju po Japanu i inozemstvu, a izdali su i nekoliko CD albuma. U Hrvatskoj su nastupili uz klavirsku pratnju Junichija Wakimarua. Glazbenike HIDExHIDE ugostila je i Hrvatska Radiotelevizija koja je 7. listopada organizirala live prijenos.

Lorencin na nautičkom sajmu Biograd Boat Show Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je nautički sajam Biograd Boat Show, najveći nautički sajam u jugoistočnoj Europi, 17. po redu Biograd Boat Show koji je ove godine održan od 22. do 26. listopada u Biogradu na Moru, već tradicionalno u marini Kornati, jednoj od tri najveće marine na Jadranu. „Hrvatska je danas u svjetskim okvirima, a posebice na Mediteranu jedna od vodećih nautičkih destinacija, a na nama je da taj interes zadržimo i u nadolazećim godinama te da ujedno unaprijedimo turistički proizvod u sadržaju i kvaliteti. Da je naša zemlja svake godine sve češće odredište zaljubljenika u more i brodove iz cijeloga svijeta, potvrđuju i statistički podaci“, istaknuo je ministar te dodao kako i manifestacije poput ove pridonose produljenju sezone i promociji Hrvatske kao poželjne nautičke destinacije. Nautički turizam je proizvod iznimne globalne atraktivnosti koji u svijetu bilježi kontinuirano visoke,

čak dvoznamenkaste stope rasta. Prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine nautički turizam je definiran kao jedan od deset ključnih turističkih proizvoda na kojima će se bazirati razvoj turizma Hrvatske i u nadolazećim godinama. Opći ciljevi nautičkog turizma su prije svega dugoročno održiv razvoj, podizanje razine blagostanja stanovništva i razvoj koji ne izaziva konflikte u društvu, koji je vidljiv i potiče na uključivanje.

Spar Hrvatska predstavio portal Dobar tek Spar Hrvatska, trgovački lanac koji ove godine slavi 10 godina uspješnog poslovanja, predstavio je najnoviji projekt – portal Dobartek. spar.hr, koji je uslijedio nakon lansiranja časopisa Dobar tek. Video recepti, preporuke najbolje vrste vina uz svaki recept, funkcionalna tražilica, dodatni sadržaji o kulinarskim trendovima, male kuharske tajne - na portalu Dobartek.spar.hr dostupni su svima. Portal donosi i zanimljive priče o namirnicama i novostima iz kulinarskog svijeta, a moguće je čak i pitati profesionalnog kuhara za savjet ako nešto ne uspije s receptom. „Želimo biti pouzdan savjetnik i kompetentan partner u odabiru namirnica i pripremi jela. Ovaj portal je mjesto na kojem možete pronaći rješenje svog problema, a osmišljen je kako bi bio jednostavan za korištenje, intuitivan i koristan,“ objasnio je predsjednik Uprave Spar Hrvatska Helmut Anton Fenzl.

Podravka na sajmu World Food 2015 u Moskvi

Na 24. Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda World Food 2015 u Moskvi, na kojem se predstavila i Podravka, sudjelovalo je više od 1500 kompanija iz 70 zemalja, a 37 zemalja su zastupale nacionalne grupe. Podravka je prvi put otkako posluje na tržištu Rusije na ovom sajmu nastupila kao samostalna kompanija koja se bavi uvozom, prodajom i distribucijom svih Podravkinih proizvoda u Rusiji i istodobno kao dobavljač velikih trgovačkih lanaca s kojima ima ugovore o direktnim isporukama. Ovaj sajam je ujedno iskorišten za proširenje kruga klijenata Podravke te kao idealno mjesto i prilika za pronalaženje novih partnera za distribuciju Podravkinih proizvoda diljem Rusije.

7


vijesti Dodijeljene turističke nagrade

U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma održane u Poreču, dodijeljene su turističke nagrade najboljim destinacijama, subjektima i pojedincima. Podijeljeno je 28 nagrada u 7 kategorija, a ministar turizma Darko Lorencin, kazao je kako hrvatski turizam uistinu prati svjetske trendove, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati turističkog prometa. „Hrvatski turizam već nekoliko godina zaredom bilježi značajne poraste, a u tom smjeru želimo nastaviti i dalje djelovati. Naš najveći izazov je produljenje sezone, a Hrvatska kao relativno mala zemlja s mnogo različitosti ima mnogo toga za ponuditi. Čestitam svim djelatnicima u hrvatskom turizmu, oni su ti koji turizam čine uistinu konkurentnim i koji svojom kreativnošću i radom Hrvatsku čine atraktivnom i jednom od najpoželjnijih mediteranskih destinacija.“

U 9 mjeseci u turizmu 35% više zaposlenih na neodređeno Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tijekom prvih devet mjeseci 2015. ukupno je, u turističkim zanimanjima, novo zaposlenih 36.796 osoba, odnosno 0,2% manje nego tijekom istog razdoblja 2014. godine. Udjel novo zaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupno novo zaposlenima iznosi 21,9 posto. Broj zaposlenih na neodređeno iznosio je 1188, što je čak 34,9% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci 2015. u turističkim djelatnostima bila su konobar, kuhar i pomoćni kuhar. „Izvrstan podatak je da je broj zaposlenika za stalno u devet mjeseci ove godine 1188 ljudi, što je 35% više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. To su rezultati koje možemo zahvaliti mjerama kao što su Stalni sezonac te Rad i nakon ljeta, čiji je ko-

načno cilj očuvanje radnih mjesta tijekom cijele godine. Aktivna politika zapošljavanja i jačanje instituta stalnog sezonca izravno se povezuje s rastom hotelskog sektora, što nam je od velike važnosti prema Strategiji razvoja turizma do 2020.godine“, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

tipTravel magazin predstavlja Hrvatsku O veličanstvenim prizorima, brojnim događanjima i raznolikim doživljajima u Dalmaciji svjedoči prvih tridesetak stranica aktualnog tipTravel magazina. Od juga do sjevera Dalmacije, njezina mjesta i gradovi, kulturna baština i atrakcije objedinjeni su u temi broja „Doživljaji Dalmacije“. Tako će čitatelji ovog online magazina, korisnici računala, tablet i smartphone uređaja širom svijeta, dobiti inspiraciju za novo putovanje u Dalmaciju, ali i u ostale dijelove Hrvatske, s obzirom da na ostalih stotinjak stranica magazina slijede reportaže ostalih obalnih i kontinentalnih dijelova Hrvatske, ali i nekoliko tema o odredištima iz svijeta. U suradnji s partnerima, i u ovom broju magazin svojim čitateljima poklanja ulaznice za koncerte i predstave, kao i zanimljive knjige. tipTravel magazin izlazi svaka tri mjeseca u tri izdanja – hrvatskom, engleskom i njemačkom te je neograničenog dosega.

Otvorena nova gastro – enološka sezona u Bistrou Apetit Vinska čitaonica donosi vinske edukacije za poslovne ljude PIK Vrbovec se, u sklopu štanda Hrvatske gospodarske komore, predstavio na 33. Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Anuga 2015., održanom u Kölnu. „Najsuvremenija tehnologija, vrhunski stručnjaci, provjerene recepture, inovativnost, ali i tradicija duga preko 75 godina jamče povjerenje i kvalitetu PIK-ovih brendova za koje danas sa sigurnošću možemo potvrditi da su pronašli put do hrvatskih, ali i potrošača velikog tržišta Europske unije. Renomirani međunarodni sajmovi poput Anuge izvrsna su prilika za predstavljanje kompanije te pregled aktualnih trendova, no jednako tako i otvaranje vrata međunarodne suradnje, što je za PIK Vrbovec od neosporne važnosti, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da, nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, izvoz kompanije bilježi kontinuirani rast“, istaknula je Tihana Vujčić, direktorica marketinga PIK Vrbovca.

8

Vinska čitaonica je program vinskih edukacija s novim pristupom. Edukacije su namijenjene osobama koje se u svom poslovnom životu susreću s vinskom i ugostiteljskom ponudom,

ali i svim vinskim entuzijastima. Pokrenuta je iz želje za unaprjeđenjem kulture stola u Hrvatskoj, kao važnoga segmenta korporativnog bontona. Radionice su koncipirane na način kako bi sudionici mogli dobiti konkretne informacije i steći potrebna znanja o kulturi stola s osobitim naglaskom na vino. Radionice su organizirane u restoranu Vinodol ili prostoru klijenta. Projekt su stvarali dvojica vinskih entuzijasta i poznavatelja vina: Ivan Salopek i Nenad Trifunović. Trifunović se putem svog bloga Dnevnik Vinopije u šest godina redovitoga pisanja dojmova o vinima prometnuo u jednog od najutjecajnijih vinskih kritičara u Hrvatskoj. Salopek je idejni začetnik i osnivač Vinske čitaonice. Ima diplomu sommeliera, a sudjelovao je u organizaciji nekih od najznačajnijih vinskih događanja i festivala te surađivao s brojnim hrvatskim vinarima te udrugama vinara.


Dijana Katica dobitnica Brand Leader Award 2015. za razvoj ruralnog turizma Dijana Katica dobitnica je međunarodne nagrade Brand Leader Award, priznanja za izniman doprinos u edukaciji i razvoju ruralnog turizma u Jugoistočnoj Europi. U obrazloženju nagrade stoji: „Gospođa Dijana Katica je prepoznala potencijal ruralnog turizma i svojim osobnim, i zalaganjem svog tima, daje svesrdnu podršku kroz sve aspekte, od aktivnog sudjelovanja u pomjeranju zakonodavnih okvira do razvoja i tržišnog pozicioniranja, što svakako čini izuzetan doprinos unapređenju konkurentnosti ovog područja i visokoj prepoznatljivosti u međunarodnim okvirima.“ Dijana je već dva desetljeća posvećena razvoju ruralnog turizma, autorica je brojnih projekata i akcija, organizator međunarodnih kongresa, seminara, edukacija i manifestacija među kojima je i Suncokret ruralnog

turizma Hrvatske, godišnja nagrada u ruralnom turizmu koja se dodjeljuje u pet kategorija. Kao vanjska članica Saborskog odbora za turizam aktivno sudjeluje u prijedlozima i raspravama o zakonskim okvirima koji imaju direktan učinak na razvoj ruralnih prostora i hrvatskog sela, ali i hrvatskog turizma općenito.

Cabernet Sauvignon Vina Belje hrvatski pobjednik u Bergamu

Novi glavni chef Maistrinih luksuznih hotela Maistra je kuhinjama svojih luksuznih hotela pridružila novo pojačanje, Andrew Gaskin iz Velike Britanije preuzeo je mjesto glavnog chefa kuhinje u hotelima Monte Mulini, Lone i u nedavno otvorenom boutique hotelu Adriatic u Rovinju. Svoju bogatu karijeru koja je započela prije 35 godina, gradio je u brojnim restoranima u Aziji, Africi, Francuskoj i Italiji. Surađivao je sa svjetski poznatim kuharima s Michelinovim zvjezdicama Michelom Rostangom i Fulviom Pierangelinijem, bio je dio timova u restoranima s Michelin zvjezdicama u Rimu, Monte Carlu i Parizu te u Brayu, Velika Britanija. Svoj stil kuhanja

opisuje kao inovativan, lagan i nadahnut Mediteranom, uz korištenje sezonskih lokalnih namirnica. Kao chef kuhinje luksuznih hotela Maistre, Gaskin je zadužen za obuku i usavršavanje pojedinih timova, nadzor kvalitete kao i unaprjeđivanje kulinarskih ideja. „Moj me životni put, uz brojna manja skretanja iz velegrada kakav je London, dovela do jadranske obale u prekrasan mali grad Rovinj. Radujem se izazovu daljnjeg razvijanja i unaprjeđivanja kulinarske ponude u hotelima tvrtke Maistra. U tom pogledu veliku važnost pridajem upotrebi samo najboljih, lokalnih sastojaka u proizvodnji dobavljača“, kaže Gaskin.

Vina Belje nastavila su uspješan ovogodišnji niz nagrada s međunarodnih ocjenjivanja osvajanjem dvije nove velike nagrade. Ocjenjivanje Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme najveće je svjetsko ocjenjivanje ove dvije sorte koje se održava u talijanskom gradu Bergamu, na kojem je Goldberg Merlot 2012. nagrađen zlatnom medaljom za kvalitetu. Dodatno priznanje za beljsku vinariju je nagrada novinara koji su odlučili da je Cabernet Sauvignon 2009. iz Vina Belje najbolje hrvatsko vino predstavljeno u Bergamu. „Zlatna medalja za naš Goldberg Merlot još je jedna potvrda vrhunske kvalitete crvenih vina iz Baranje koja postaje međunarodno cijenjeni terroir za Merlot i Cabernet Sauvignon. Posebno nam je drago zbog priznanja koje je naš Cabernet Sauvignon dobio od novinara, jer time potvrđujemo visok ugled Vina Belje u široj vinskoj javnosti“, istaknula je Suzana Zovko, enologinja Vina Belje.

Badel 1862 preuzeo distribuciju japanskog Nikka whiskyja

Zvijezda i Agrolaguna - bespovratno financiranje dijela ulaganja Za investicije Zvijezde i Agrolagune osigurano je bespovratno financiranje dijela ulaganja iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sveukupnog iznosa od 17,7 milijuna kuna. Za projekte obje kompanije odobrena je maksimalna potpora u visini 50% investicije, a kada se tome pribroji potpora iz istog EAFRD odobrena Vupiku u rujnu, ukupni odobreni iznos sredstava za sufinanciranje je 25,3 milijuna kuna, a ukupni iznos investicijskih projekata ove tri Agrokorove kompanije iznosi gotovo 45 milijuna kuna. Agrolaguni je dodijeljen iznos od 3.151.094,46 kn za izgradnju novog pročistača i opremanje uljare. Zvijezda je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prijavila investicije u ukupnom iznosu od 29,1 milijun kuna, za što su odobrena sredstva iz EAFRD fonda u iznosu od 14.580.364,60 kn. Zvijezda

će uložiti u nabavu novih strojeva za pakiranje tvrdih i mazivih margarina, kao i modernizaciju sustava ledene vode što će omogućiti smanjenje gubitaka energije korištenjem novih izolacijskih materijala i suvremenije opreme. Vupiku je još u rujnu dodijeljen je iznos od 7.644.800 kn iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za realizaciju ulaganja nabave aplikatora za gnojovku.

Japanski whiskyji grade svoj ugled te izazivaju velike promjene u hijerarhiji premium whiskyja diljem svijeta. Ugled im kontinuirano raste te ih otkriva sve više i više ljubitelja whiskyja. Od 2000. godine Nikka whisky zauzima ključnu ulogu i diljem Europe - autentičan po stilu, predstavlja istinski izričaj japanske kulture, mješavinu modernog i tradicionalnog, jednostavnosti i profinjenosti. Nikka je najcjenjeniji i najprodavaniji japanski brend whiskyja u Europi s osvojenim prestižnim nagradama na ocjenjivanjima, gdje se plasira ispred škotskih whiskyja. Badel 1862 stoga je u svoj program najpoznatijih svjetskih brendova jakih alkoholnih pića uvrstio i šest različitih Nikka whiskyja.

9


turizam

Upoznajmo i uživajmo u ruralnoj Sloveniji

Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

Fotografije: Tomo Jeseničnik

Uz Logarsku dolinu, koja je jedan od najjačih turističkih aduta Slovenije, još je nekoliko skrivenih mjesta u njenoj blizini koje vrijedi posjetiti, a na povratku prema Hrvatskoj impresionirat će vas polja hmelja u Donjoj Savinjskoj i Kozjanski regionalni park.

Logarska dolina

U

okviru Operativnog plana prekogranične suradnje IPA Slovenija-Hrvatska, djelomično financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Celje, Združenje turističnih kmetij Slovenije, Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko zagorske županije i Zagorska razvojna agencija zajednički su proveli projekt „Upoznajmo i uživaj-

10

mo“, u kojem su predstavili turističku ponudu Savinjske regije i Krapinsko-zagorske županije. Pod pretpostavkom da bolje poznajemo ponudu s ove strane Sutle, zavirili smo kod susjeda da vidimo čime se oni mogu pohvaliti. Za početak, evo nekoliko brojki. Na području Slovenije je 850 turističkih seoskih domaćinstava, a zaštićena područja, dio svjetske ekološke mreže Natura 2000, zauzimaju go-

tovo 37 posto njezine površine. Ekološkom poljoprivredom bave se gotovo 2104 obiteljska domaćinstva, a na poljoprivrednim gospodarstvima nalazi se 140 tisuća pčelinjih zajednica, 8.936 hektara voćnjaka, proizvede se oko 90 milijuna litara vina i 400 tona maslinovog ulja. U Sloveniji možete birati između 170 vrsta prepoznatljivih i tipičnih jela, a mogu se pohvaliti sa sedam tisuća kilometara uređenih planinarskih staza.


Najljepšu sliku zelene Slovenije ponijet ćete posjetite li Gornju Savinjsku dolinu u Kamniško-Savinjskim Alpama i to područje općine Solčave, poznato i kao harmonija tri doline od kojih je najpoznatija Logarska, no ljepotom ne zaostaju Robanov i Matkov kot.

Obiteljski piknik

Kako ne bi sve ostalo samo na brojkama, prošetali smo Gornjom i Donjom Savinjskom dolinom te posjetili Kozjanski regionalni park i uvjerili se u iznimno kvalitetnu ponudu ruralnog turizma naših susjeda. U OKRUŽENJU KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALPI Najljepšu sliku zelene Slovenije ponijet ćete posjetite li Gornju Savinjsku dolinu u Kamniško-Savinjskim Alpama i to područje općine Solčave, poznato i kao harmonija tri doline od kojih je najpoznatija Logarska, no ljepotom ne zaostaju Robanov i Matkov kot. Šetnja po označenim planinarskim stazama i šumi, opuštanje u bajkovitim dolinama, vožnja biciklom ili rafting, odlična su terapija protiv nagomilanog stresa. A u svakom od 140 seoskih domaćinstava u KamniškoSavinjskim Alpama dočekat će vas ljubazni domaćini i topla atmosfera te izvrsna kuhinja

Janjetina iz kuhinje gospodarstva Matk

Gornjesavinski želudac kao delicija

Gospodarstvo Vinotočje Gruska

11


Dolina Matkov kot

s izvornim namirnicama. Gornjesavinjski želudac (zgornjesavinjski želodec) najpoznatija je delicija ovog kraja. Svaki od proizvođača ovog vrhunskog suhomesnatog proizvoda od najkvalitetnijeg svinjskog mesa ima svoj tajni sastojak koji ga čini posebnim, no za sada jedinog sa zaštićenom geografskom oznakom Europske unije proizvodi Branko Petek s imanja Selišnik u Gornjoj Savinjskoj dolini. Branko će vam objasniti kako se za pripremu želuca bira najbolji dio svinjskog mesa i slanine, dodaje se morska sol, papar, voda od češnjaka i šećer te se u ovoju od želuca ili mjehura suši od tri do pet mjeseci na drvenim policama, a planinski zrak daje mu prepoznatljivu aromu šuma smreke. Pritom ga se svakodnevno prati, okreće i čisti, kontrolira se vlaga i temperatura. Uz druge suhomesnate proizvode, gornjesavinjski želudac u ovom dijelu Slovenije nije samo vrhunska delicija, nego i stvar časti i prestiža pa se domaćini trude da njihovi proizvodi budu najbolji, a Branko se, iako mlad, po tom pitanju već dokazao. I SLOVENCI IMAJU ŠTRUKLE Osim želuca, ovaj kraj je poznat i po štruklima, a u Sloveniji ih ima više od stotinu vrsta.

Polja hmelja

12

Pripremaju se od različitog tipa brašna, s različitim nadjevima, kuhane ili pečene. Danas omiljeni specijalitet, štrukle su se u prošlosti servirale u vrijeme najtežih poslova kao glavno jelo, a bile su i neizostavni dio blagdanskog stola. U njihovoj pripremi možete se i sami okušati na prekrasnom turističkom gospodarstvu Govc Vršnik u Parku prirode Robanov kot. Tu ćete pronaći istinski mir i doživjeti novu dimenziju odmora. Smješteno na osami, s jedinstvenim pogledom na Savinjske Alpe, ovo domaćinstvo može biti dobra polazna točka za istraživanje ovog kraja. Susjedni Park prirode Logarska dolina omiljeno je slovensko odredište koje godišnje posjeti 100 tisuća turista. Ulaz se naplaćuje samo vlasnicima motornih vozila dok je za pješake i bicikliste slobodan. Parkom prirode od 1992. upravlja lokalna tvrtka u vlasništvu stanovnika, vlasnika zemlje u Logarskoj dolini. Riječ je o neprofitnoj tvrtki čija se sredstva usmjeravaju za zaštitu prirode, očuvanje baštine, uređenje javne infrastrukture i održivog razvoja parka i njegovog šireg područja. U Logarskoj dolini, prekrasnoj oazi mira u kojem ćete se potpuno stopiti s prirodom, skriva se 90 metara visoki slap Rinka s izvorom kri-

stalno čiste Savinje, koja potom šest kilometara teče kao ponornica te nastavlja vijugati Savinjskom dolinom. U susjednoj dolini, Matkovom kotu na 700 hektara prostire se najveće gospodarstvo u jugoistočnom dijelu Europe. Klemen i Janja Matk dočekuju svoje goste široka osmjeha i otvorena srca, u jednoj od najosamljenijih ledenjačkih dolina u Kamniško-Savinjskim Alpama. Tu stoljećima gospodare generacije Matkovih okružene nepreglednim šumama, najvećim bogatstvom ovog posjeda. Najljepši pogled na alpske vrhove i tri doline - Robanov kot, Logarsku dolinu i Matkov kot pruža se s posjeda Daniela Klemenšeka smještenog na visini od 1.100 metara. Na njegovom gospodarstvu najveselije je u vrijeme vikenda, kada izletnici svrate na izvrstan domaći kruh i delicije, među kojima također treba istaknuti gornjesavinjski želudac, nakon čega će goditi odlične žlinkrofe i štrukle. DOLINA ZELENOG ZLATA Za razliku od planinskih pejzaža Gornje Savinjske doline, Donja Savinjska dolina poznata je po nepreglednim poljima hmelja, koja se prostiru na gotovo deset tisuća hektara.

Gospodarstvo Govc Vršnik


Branko Petek na svom imanju Selišnik s gostima

Visoki stupovi povezani žicom uz koje se penje hmelj daju krajoliku poseban izgled, a šetnja njegovim poljima, osobito ljeti kada su stabljike visoke, može biti i nezaboravno iskustvo. U vrijeme intenzivnog rasta, od travnja do lipnja, stabljika hmelja naraste do sedam metara, dnevno više od 20 centimetara. U ovom dijelu Slovenije smješten je Soržev mlin, turističko seljačko gospodarstvo u vlasništvu Otona Sameca. Sa starim mlinom i pilanom, koji su i danas u funkciji i glavna su turistička atrakcija, leži uz rječicu Hudinju te je omiljeno mjesto izletnika koji tu dođu na jedan dan ili za vikend. Ljubazni domaćin pro-

vest će vas imanjem i objasniti kako se nekad živjelo u ovom kraju. U blizini hrvatske granice, s druge strane Sutle prostire se Kozjanski regionalni park, koji je i područje biosfere pod zaštitom UNESCO programa „Čovjek i biosfera“. Riječ je o jedinstvenim pejzažima s bregima, s čijih ćete vrhova za lijepoga vremena vidjeti Veliki Tabor, veliki dio Zagorja, Strahinščicu i Ivanščicu, ispresijecane vinogradima koji s onima u Bizeljskom spadaju u vinorodni kraj Šmarje-Virštanj. Tu nastaju elegantna, karakteristična mirisna bijela vina popust laškog rizlinga, ali i sauvignona, chardonnaya, rajnskog rizlinga. U ovom

Harmonija tri doline i zašto ih posjetiti?

Soržev mlin

kraju naići ćete na niz obiteljskih gospodarstava orijentiranih na vinogradarstvo i turizam, a jedno od njih je i Vinotočje Gruska poznato i po izvrsnoj domaćoj kuhinji u kojoj može uživati i do 60 osoba. Ime je dobilo po istoimenoj jami, kraškom fenomenu smještenom uz rubni dio imanja, a uz imanje je smješten i stotinu godina star vinograd koji je svojevrsni vidikovac na jednu i drugu stranu Sutle. Stoga, ako su vam Gornja Savinjska i Donja Savinjska dolina predaleko, uvijek možete "skoknuti" do Kozjanskog regionalnog parka, udaljenog oko sat vremena vožnje od Zagreba.

Gospodarstvo Klemenšek

Na području općine Solčave tri su doline: Robanov kot, Logarska dolina i Matkov kot. Logarska dolina jedna je od najljepših alpskih dolina, zaštićeni Park prirode. Potočka zijalka, špilja na 1700 metara nadmorske visine arheološko je nalazište. Rinka je jedan od najviših vodopada u Sloveniji.U Savinji još uvijek možete pronaći potočnu pastrvu.Na području općine Solčava više je od 80 posto prostora pod zaštitom – Parkovi prirode Logarska dolina i Robanov kot te još neki dijelovi dio su mreže Natura 2000. Na 103 četvorna kilometra mogu se pronaći čak 104 prirodne znamenitosti. Tu se nalazi jedno od tri svjetska nalazišta fosila kralježaka iz razdoblja srednjeg trijasa. U Solčavskoj regiji obitava više od tisuću vrsta leptira. Tisa u mjestu Solčava među najstarijim je stablima u Sloveniji. Ariš u Klemenča jami najširi je ariš u Sloveniji. Najveća poljoprivredna gospodarstva u području Alpa smještena su na području općine Solčava. Poljoprivredno gospodarstvo Bukovnik na najvišoj je točki u Sloveniji, na 1327 metara nadmorske visine pod vrhom Raduha. Krški fenomen Snježna špilja na planini Raduha, špilja je na najvišoj nadmorskoj visini u Sloveniji. U gotičkoj crkvi sv. Marije od Snijega u Solčavi čuva se kip Djevice Marije iz 13. stoljeća.

13




intervju

Prednost naših proizvoda je sljedivost od polja do stola Belje, dioničko društvo za prehrambenu industriju i poljoprivrednu proizvodnju sa sjedištem u Dardi, proizvodnjom hrane bavi se već više od tri stoljeća, a od početka 2005. godine u sastavu je Agrokor koncerna. O brojnim nagradama koje proizvodi Belja osvajaju na međunarodnim natjecanjima diljem svijeta, novom kompleksu Mitrovac otvorenom u veljači te planovima Belja razgovaramo s predsjednikom Uprave Daliborom Poznićem. Razgovarala: Marija Sedlar Prošlo je nešto više od godinu dana otkad ste došli na čelo tvrtke Belje d.d. Kako biste opisali poslovanje Belja u proteklom razdoblju te koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli? Belje je dinamičan i kompleksan sustav, bavimo se s trinaest različitih biznisa – ratarstvo i sjemenarstvo, tvornica stočne hrane, svinjogojstvo, tov junadi, mliječno govedarstvo, proizvodnja mliječnih proizvoda, suhomesnatih trajnih proizvoda, kukuruznog brašna i krupice, vinogradarstvo i proizvodnja vina, veterinarske usluge, remont poljoprivredne mehanizacije i turizam. Različitost, ali povezanost biznisa, čine Belje jednom od najkompleksnijih kompanija u regiji u kojoj ima puno izazova. Među izazovima s kojima sam se do sada susreo u Belju postoje oni koji su uzrokovani vanjskim utjecajima izvan kompanije koje značajno utječu na poslovanje kompanije, a na njih ne možete utjecati nego se prilagoditi i izvući maksimum iz danih okolnosti. Ali isto tako, tu su i interni izazovi koji se tiču kompanije i koji me zapravo najviše motiviraju iz dana u dan. Pri tom mislim na odgovornost prema rezultatu, prema zaposlenicima Belja i lokalnoj zajednici u kojoj Belje ima vrlo značajnu ulogu.

Iz Belja u posljednje vrijeme stižu vijesti o brojnim nagradama koje osvajaju njegovi proizvodi. Koje biste nagrade posebno izdvojili? Sve su mi nagrade važne jer one potvrđuju kvalitetu koja dolazi sa sustavnim radom na svim našim proizvodima. Za mene su nagrade ujedno i informacija s tržišta, posebno kada je riječ o ocjenjivanjima i nagradama koje dodjeljuju potrošači. Kod osvajanja nagrada važno je ponoviti izvrstan uspjeh i potvrđivati kontinuitet kvalitete kao što je to primjer sa Superior Taste Award iz Brusselsa za ABC sir koji je osvojio maksimalne tri zvjezdice za kvalitetu na

16

sva četiri ocjenjivanja na kojima smo sudjelovali. Za mene je to najbolji pokazatelj potrošačima da uvijek mogu računati na vrhunsku kvalitetu ABC sira. Ista je situacija i kod velikih svjetskih ocjenjivanja vina. Ove godine smo osvojili zlatne medalje za Goldberg graševinu i merlot na prestižnom ocjenjivanju vina u Kanadi i zlatnu medalju za Goldberg merlot na Vinagori u Budimpešti uz brojne nagrade na domaćim ocjenjivanjima vina.

Koliko su priznanja važna za imidž i promociju Vaših proizvoda i koliko utječu na prodaju? Otvaraju li neka vrata? Sva priznanja su vrlo značajna za imidž i podizanje svijesti o proizvodima što posljedično utječe na prodaju. Konkretno, kada govorimo o vinu, nije lako osvojiti zlatne medalje na velikim vinskim ocjenjivanjima u konkurenciji nekoliko tisuća uzoraka vina iz cijelog svijeta. Sa svakom zlatnom medaljom za graševinu Vina Belje mi krčimo put prepoznavanja i izvrsnosti ove sorte na globalnoj razini. Zlatna medalja i regionalni trofej na Decanteru imaju vrijednost na svim kontinentima i na svim jezicima, a takva su priznanja važna i distributerima prilikom izlaska vina na novo tržište.

Kolika je godišnja proizvodnja Vina Belje? Kolike količine i u koje zemlje izvozite? Godišnja proizvodnja vina u Belju kreće se od 3,2 do 3,5 milijuna litara kvalitetnog vina. Belje ne proizvodi stolna vina jer je naša poslovna orijentacija usmjerena na kvalitetna, vrhunska i ultra premium vina. Ono po čemu smo specifični su velika raznolikost pakiranja, posebno graševine, vinske sorte čija je domovina, prema nekolicini vodećih vinskih stručnjaka, upravo područje hrvatskog Dunava i Baranje. U izvozu vina smo usmjereni na zemlje regije (Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Mađarsku), ali i na Njemačku, Nizozemsku, SAD, Japan i zemlje dalekog istoka.


Planirate li širenje na nova tržišta? Kako je ulazak Hrvatske u EU utjecao na izvoz Vaših vina? Kontinuirano pregovaramo s potencijalnim partnerima na brojnim svjetskim tržištima kako za vino, tako i za ABC sir i Baranjski kulen, autentični domaći proizvod iz naše regije s velikim izvoznim potencijalom koji je trenutno u završnoj fazi dobivanja oznake geografskog podrijetla na razini Europske unije. Posebno su nam interesantna tržišta Azije i sjeverne Afrike na kojima postoji izniman interes za ABC svježi krem sir koji ima i Kosher i Halal certifikat. Ulazak Hrvatske u EU je olakšao izvoz naših proizvoda na tržišta unije pa smo tako u ovoj godini ostvarili i iznimno važan izvozni iskorak u svinjogojskoj proizvodnji jer smo u suradnji s PIC-em, najvećom svjetskom tvrtkom na području genetike u svinjogojstvu, izvezli 500 komada nazimica talijanskim proizvođačima svinja. S druge strane, ulazak u EU nam je donio nove izazove na tržištima CEFTA-e na kojima imamo velike izvozne poslove.

Kako biste opisali trenutno stanje u sektoru vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj? Vinogradarstvo i vinarstvo su dio naše stoljetne kulture i tradicije, a važan su segment imidža Hrvatske kao mediteranske zemlje. Velika su vrijednost naše specifične vinske sorte (graševina, malvazija i plavac mali) koje se odlično sljubljuju s lokalnom hranom i stvaraju autentičan doživljaj za sve goste i turiste u Hrvatskoj. Pred svima nama je važan i veliki projekt brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje što je započeto s nacionalnim projektom Vina Croa

Sa svakom zlatnom medaljom za graševinu Vina Belje mi krčimo put prepoznavanja i izvrsnosti ove sorte na globalnoj razini. Zlatna medalja i regionalni trofej na Decanteru imaju vrijednost na svim kontinentima i na svim jezicima, a takva su priznanja važna i distributerima prilikom izlaska vina na novo tržište.

17


intervju

tica – Vina Mosaica. Isto tako su važni i projekti koji se financiraju iz Vinske omotnice koji omogućuju daljnje unapređenje proizvodnje vina u Hrvatskoj te promociju vina na trećim tržištima. Vina Belje su prva vinarija u Hrvatskoj koja je u prošloj godini uspješno završila dva projekta iz Vinske omotnice za promociju naših vina na prostoru Bosne i Hercegovine i Srbije, a pripremamo i nove projekte u ovoj i sljedećoj godini. Ako pogledamo zemlje u okruženju, na primjer Italiju i Austriju, vrlo je jasno da imamo puno prostora za daljnji razvoj i promociju hrvatskih vina.

Iz asortimana Belja po nagradama se izdvajaju i ABC sirevi i Baranjski kulen. Koja je tajna njihovog uspjeha? Mjerilo uspjeha naših proizvoda su naši kupci koji prepoznaju vrhunsku kvalitetu i maksimalnu posvećenost njihovim potrebama i željama. Rekao bih da danas kupci žele znati odakle dolazi hrana koju konzumiraju, gdje se uzgaja i na koji način. Upravo je to velika dodatna vrijednost svim proizvodima Belja – sljedivost od polja do stola. Raspolažemo s vlastitim sjemenom, obrađujemo najviše oranica u cijeloj regiji, imamo svoju tvornicu stočne hrane koja koristi sirovine s naših oranica, imamo preko 30 farmi i vlastite proizvodne kapacitete prehrambene industrije. U Belju pratimo proizvodnju naših proizvoda OD POLJA DO STOLA i potrošačima uvijek nudimo standardnu visoku kvalitetu i okuse u kojima uživaju.

Poslovanje s hranom zahtijeva ispunjavanje najviših standarda sigurnosti hrane – koje certifikate posjedujete? U lancu sljedivosti svi dijelovi poslovnog procesa moraju biti po-

18

složeni, svi moraju stremiti istom cilju i u svakom se segmentu moraju poštovati utvrđeni standardi – tako posložen sustav jamči sigurnost i kvalitetu svakog proizvoda. Belje je certificiralo sve najvažnije sustave kvalitete – HACCP, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS. Posebni smo po certificiranju Global Gap-a sustava kvalitete u segmentu poljoprivredne proizvodnje koji rijetko certificiraju veliki proizvodni sustavi zbog njegove zahtjevnosti, a mi smo ga certificirali i u ratarstvu i na svim našim farmama.

Početkom godine otvorili ste poslovni kompleks u Mitrovcu. Zašto je ova investicija važna za Belje? Mitrovac je jedan od najvećih investicijskih projekata Agrokora u poljoprivredi koji je kompletno završen početkom ove godine. Riječ je o poslovnom kompleksu koji se sastoji se od farme mliječnih krava kapaciteta 2.000 krava, bioplinske elektrane Agrokor energije od dva megavata i staklenika za proizvodnju rajčice površine 4,5 hektara. Kompleks Mitrovac je primjer uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća. Farma Mitrovac najveća je farma muznih krava u Hrvatskoj kapaciteta 2000 krava. Godišnja proizvodnja mlijeka na farmi prelazi 15 milijuna litara mlijeka, s godišnjim proizvodnjom po kravi od gotovo 9.500 litara mlijeka. Farma se sastoji od 7 novih modernih objekata koji se ističu svojom prozračnošću, ventiliranjem prostora, visokim stropovima, slobodnim kretanjem životinja i maksimalnom brigom o njihovoj dobrobiti. Mužnja se odvija na vrhunskom rotolaktor izmuzištu sa 60 muznih mjesta. Bioplinska elektrana Mitrovac snage 2 MW predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije jer doprinosi stabilnosti nacionalnog elektro-energetskog sustava, pretvara polutante i razne vrste energetskih biljaka u toplinsku energiju,


doprinosi smanjenju stakleničkih plinova i povećava plodnost obradivog tla. Na kraju povezane proizvodnje u Mitrovcu nalazi se staklenik za hidroponsku proizvodnju rajčice koji koristi toplinsku energiju proizvedenu u bioplinskom postrojenju. S površinom od 4,5 hektara to je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj u kojem je prošle godine proizvedeno 2.805 tona rajčice, 20% više od planirane realizacije za prvu godinu proizvodnje. U izradu i opremanje farme, bioplinske elektrane i staklenika uloženo je ukupno 220 milijuna kuna pa Mitrovac predstavlja jednu od najvećih pojedinačnih investicija u Hrvatsku poljoprivredu u zadnjih nekoliko godina.

Koliko radnih mjesta ste otvorili u Mitrovcu, a koliko Belje ukupno ima zaposlenika? U kompleksu Mitrovac je zaposleno ukupno sto djelatnika, u cijelom Belju imamo zaposleno 1669 djelatnika, a tijekom sezonskih poslova od svibnja do listopada zapošljavamo sezonske zaposlenike za rad u ratarstvu i u vinogradima. S obzirom na veličinu i kompleksnost kompanije prisutne su stalne fluktuacije zaposlenih i nova zapošljavanja. Isto tako naš investicijski ciklus ne prestaje pa mogu istaknuti da smo samo u ovoj godini uložili u proširenja kapaciteta u Tvornici mliječnih proizvoda i u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.

Od čega se sastoji turistička ponuda Belja i kako pridonosi poboljšanju turističke ponude Hrvatske? Turistička ponuda Belja važan je dio turističke ponude cijele regije čija je okosnica rijeka Dunav. Baranja i Podunavlje su oduvijek bili sjecište različitih kultura pa je multikulturalnost i vrhunska eno gastronomija uz tradicionalnu gostoljubivost stanovništva i sastavni dio ponude Belja. Naša posebna misija u segmentu turizma je pokazati gostima gdje nastaje domaća hrana i to kroz posjete našim farmama i proizvodnim kapacitetima te sudjelovanjem u žetvi, berbi grožđa i ostalim radovima u poljoprivredi što je gostima izuzetno interesantno i odlično se nadovezuje na ostalu ponudu regije – grad Osijek, Kopački rit i sve ostale atraktivnosti kraja. Upravo je Baranja najbolje mjesto na svijetu za uživanje u Baranjskom kulenu i baranjskim vinima u tišini netaknute prirode, jedinstveni okus i doživljaj našeg kraja.

Osjetite li u poslovanju utjecaje recesije?

Naša posebna misija u segmentu turizma je pokazati gostima gdje nastaje domaća hrana i to kroz posjete našim farmama i proizvodnim kapacitetima te sudjelovanjem u žetvi, berbi grožđa i ostalim radovima u poljoprivredi. Upravo je Baranja najbolje mjesto na svijetu za uživanje u Baranjskom kulenu i baranjskim vinima u tišini netaknute prirode, jedinstveni okus i doživljaj našeg kraja.

Kako sam već naveo, recesija je stanje gospodarstva na koje ne možemo značajno utjecati s razine jedne kompanije, no možemo tražiti nova tržišta, razvijati nove proizvode, tražiti nove kanale prodaje i na taj način umanjiti utjecaje recesije na našu kompaniju i to je ono na što smo moj tim i ja usmjereni.

Kakvi su planovi Belja u narednih nekoliko godina? Belje će i u narednom razdoblju biti odgovoran član društvene zajednice u kojoj posluje kroz podršku svim značajnim društvenim i infrastrukturnim projektima koji će omogućiti daljnji razvoj regije, kompanije i naših zaposlenika. U fokusu će nam i nadalje biti potrebe i želje naših potrošača i njihovo zadovoljstvo uz daljnje unapređenje zaštite okoliša, uvođenje novih tehnologija, nove investicije i kontinuirane edukacije naših zaposlenika.

19


edukacija

Pušipel ima skrivene adute

Pripremio: Kruno Filipović, Wine and Spirits Education Trust

Edukacija nije nešto što počinje i završava nekim tečajem, školom ili fakultetom. Upisivanjem tečaja ili škole vaša edukacija je samo usmjerena u dobrom pravcu, ali ona tek započinje.

P

osebno mi je interesantno govoriti o neformalnoj edukaciji kojoj, tvrdim, WSET izuzetno doprinosi. Kako napominjem u svojim predavanjima, ističem i ovdje: znanje koje nam postaje široko dostupno putem cijenjene škole - kakva WSET zasigurno jest, nama je zadaća koristiti unaprjeđivanju domaće vinske scene. Znanje moramo iskoristiti za unaprjeđenje kvalitete ponude i proizvodnje te jednako tako za informiranje potrošača, koji na kraju tu kvalitetu moraju znati prepoznati i, još važnije, primjereno cijeniti.

SUHA VINA

Na jednoj sam vinskoj manifestaciji imao

20

priliku prisustvovati vrlo interesantnoj raspravi između jednog sommeliera i jednog proizvođača vina. Odlučio sam neke od njihovih tvrdnji staviti na kušnju. Naime, sommelier je tvrdio da postoji sve veće tržište u Hrvatskoj za potpuno suha i kompleksnija, odležana vina, dakle za ona u kojima ili nema ili je vrlo mali zaostatak neprevrelog šećera i koja su odnjegovana. Trend ovakvih suhih, odležanih vina u svijetu je već dobro nadjačao većinu drugih. Najveći dio proizvodnje i potrošnje u vinskom biznisu otpada na suha vina. Tradicionalno vinarstvo u Hrvatskoj načelno (i dodatno napominjem da onda to ne znači i svaki tradicionalni vinar) naginje većoj

količini neprevrelog šećera u suhim vinima i mladom svježem stilu koji je odmah spreman za konzumaciju, naglašeno je voćan i u pravilu jednostavniji. Ona su vrlo često na granici između suhih i polusuhih, a na police idu odmah po smirivanju i punjenju u boce. Nerijetko je slučaj i da prelaze propisanu granicu, ali da su svrstana u suha, što vinari opravdavaju povišenim kiselinama, slagali se mi, potrošači ili ne. Vinar je, s druge strane, tvrdio da se on s takvim zahtjevima ne susreće i da je potražnja potpuno suhih odležanih vina svojstvena stranim tržištima. Ovaj me njegov odgovor zaintrigirao jer pretpostavlja neke otvorene i uhodane kanale komunikacije


ANALIZA

između potrošača i proizvođača koje će vinar radije slušati nego mišljenje jednog sommeliera. Međutim, ja s druge strane stalno dobivam upravo potpuno drugačije informacije. Većina potrošača s kojima sam u kontaktu inzistira na suhim vinima. Općenito primjećujem da ljudi, što su informiraniji i što više različitih vina kušaju, sve skloniji ostatke šećera negativno ocjenjivati i tumačiti. Vinska se manifestacija održavala u Međimurju, što je automatski odredilo koje ću vino koristiti u argumentaciji. Međimurje je poznato po pušipelu (moslavcu bijelom, furmintu, šiponu), sorti koja je u svijetu poznatija kao furmint radi slave tokajskih slatkih vina gdje je najzastupljenija. Ono što je manje u nas poznato jest da osim slatkih Tokajaca, Mađarska sve više stječe reputaciju po suhim monosortnim vinima proizvedenim samo od furminta (npr. u Somlu) koji ćemo dalje zvati pušipel, našim, domaćim sinonimom.

Vino je nakon osam godina odležavanja, kada sam ga dobio u ruke, bistro, srednjeg intenziteta boje limuna, s alkoholima od 11,2%. Izrazito se sporo kreće po čaši s obzirom na stil. Gustih suza i debelih nogu. Na nosu je čisto, gotovo izraženog mirisa. Medenkasto sa zrelim marelicama, zrelim nješpulama i prezrelim jabukama i, ono najvažnije, ima predivnu dimnu i marcipansku nijansu u mirisu. To je ono iznimno u odležanom Pušipelu. To je razlog zašto je nastao ovaj tekst. Ovo polusuho vino solidnih kiselina volio bih probati još jednom u dubljoj starosti iako ne mogu tvrditi da bi nužno bilo bolje. Arome odležavanja su u prvom planu, ali nešto je od voćnosti prisutno. Vrlo su male promjene u boji što govori pozitivno o uvjetima odležavanja.

U DRUŠTVU S HRANOM

UDICA

Solidan svježi pušipel u maloprodaji možete kupiti već u razredu od 50 do 60 kuna. I većina će ih imati nekoliko grama neprevrelog šećera. Posebno bih vinarima naglasio da bih osobno bio spreman izdvojiti 30 do 40 posto više novca, 70 do 80 kuna, kada bih znao da kupujem potpuno suhi odležani pušipel. A evo i zašto. Postoje sorte grožđa koje stare na specifičan način. To znači da osobine koje će razviti starenjem nisu nužno očekivane kod svakog odležanog bijelog vina jer se one vezuju uz sortu, a ne posude za odležavanje ili uvjete odležavanja. Jedna takva osobina su, npr. petrolejske arome u rizlinga koje se starenjem naglašavaju. No one se neće pojaviti kod svake sorte. Pušipel je jedna takva sorta u kojoj se samim odležavanjem, čak i ako je ono u ambalaži od neutralnih materijala, javljaju neke posebne i ugodne arome. Najčešće se ističu dim i marcipan.

UZORAK I BERBA

Imao sam nevjerojatnu sreću na kušanje dobiti Pušipel obitelji Dvanajščak, vino koje nosi ime sorte, odležalo osam godina (berba 2007.) i koje je vinariji Dvanajščak-Kozol donijelo priznanja i nagrade. Tea Dvanajščak, mlada snaga ove vinarije, napominje mi da je 2007. godina bila prosječna i umjerena, dakle bez vremenskih ekstrema ili nepogoda. Bilo je dovoljno kiše i sunca i berba je bila vrlo dobra. Grožđe za ovo vino dolazi iz vinograda na položaju Grofovo, otkuda dolazi i njihova poznata kupaža s imenom položaja. Nalazi se na 320 metara nadmorske visine što osigurava dodatnu količinu svježine u ljetnim danima. Grožđe se bere ručno pa se i nezdravi dijelovi odmah odvajaju. Tlo se sastoji od pijeska, ilovače i humusa. Trsovi su sa svojih 35 godina staro-

sti već smanjili i ujednačili urod, a i korijenje je već dovoljno duboko i široko u zemlji. Tea mi također napominje da je za pušipel karakteristično da rano pupa, a kasno zri i da je berba 3. 10. ovisno, dakako, o godini, ranija berba. Izmjerena je kiselost u trenutku berbe bila Ph 3,38. Pušipel je glavna sorta u slatkim Tokajcima i zbog njegove visoke kiseline što će ga dvojako odrediti kao pogodno vino za oba stila o kojima pišem. Ugodna, svježa, lagana, voćna, ljetna vina i ozbiljna, kompleksna, karakterna vina sa značajnim potencijalom odležavanja. Kiseline su od neprocjenjive važnosti u oba slučaja. Ono što bih posebno istaknuo kao važno za kvalitetu sirovine/grožđa i godine je da berba 2007. vinarije Dvanajščak-Kozol nije bila namijenjena odležavanju. Uzorak koji sam dobio na kušanje zapravo je kontrolni uzorak vinarije, nešto što svaki ozbiljniji vinar ima u svom podrumu i čemu se redovito vraća i iz čega uči o svome grožđu. Fermentacija u inoxu sa selekcioniranim kvascima. Vino se smirivalo u inoxu šest mjeseci prije nego li je dospjelo u bocu gdje je provelo još dva mjeseca prije izlaska na tržište. Nikakva malolaktika nije poticana ili dopuštena na ovome vinu. Fermentacija je hlađenjem zaustavljena na 5 g šećera i 6,4 g ukupnih kiselina.

U sparivanju s hranom, vinu sam postavio dobar izazov s punim povjerenjem. Predjelo je bio file lososa gdje je rezidualni šećer možda najviše i stršio, ali što se samih aroma tiče doživljaj je bio divan. Glavni slijed, i moje najveće iščekivanje... Ne znam jeste li ih probali, jeste li za njih čuli: kunjke su školjke specifične po tome što uvijek (čak i kada ih jedete svježe iz mora) imaju jednu aromu koja podsjeća na dimljeno sušeno meso. Ovu sam dimnu notu htio spariti s dimnom notom pušipela. Pripremio sam ih na buzaru s tjesteninom koja je svojim škrobom umanjila utjecaj šećera. Ova je kombinacija bila iznimna. Najiskrenije preporučujem; potražite odležani pušipel, po mogućnosti suh i probajte ga kombinirati s kunjkama. Zanemarite što pušipel nije svojstven Dalmaciji (i usput raskrstite s onom zabludom oko pošipa i pušipela jednom za svagda) i probajte ovu kombinaciju. Pušipel i kunjke su novi sur lie Muscadet i kamenice. Ovdje postoji neotkriven tržišni i gastronomski potencijal i velika prednost u ponudi u odnosu na naše susjede. Na kraju sam Pušipel jeo uz smokve. Izraženo slatko voće potpuno je neutraliziralo onih par grama šećera u vinu i istaknulo svježinu, voćnost i kompleksnost tercijarnih aroma. Smokva mi je zapravo dala približnu sliku o tome kakav bi ovaj Pušipel bio kada bi bio suh.

GASTRONOMSKI POTENCIJAL

Vinar me je svojim argumentima izgubio. Uz mlad i rastući trend suhih odležanih pušipela koji bi mogao pozitivno utjecati na izvoz i uz neotkriven gastronomski potencijal pušipela vinificiranog u ovom stilu, mislim da postoji jedan nezanemarivi postotak publike čiji glas ne dopire do uha našeg vinara. Već bi ova, 2015. godina, solidna kakva je bila, mogla biti ta čije bismo pušipele za 3-4 godine uživali u sasvim drugačijem ruhu.

21


festivali

Slavonska gostoljubivost i Festival graševine 2015.

Piše: Irina Ban, Vinart

Fotografije: Julio Frangen

Graševina je najzastupljenija hrvatska sorta. Svaka četvrta kupljena litra vina na domaćem tržištu je od graševine, a Jancis Robinson, vodeći svjetski vinski autoritet, u svojoj knjizi Wine Grapes odabire upravo ime 'graševina’ kao službeno ime ove sorte jer ona u Hrvatskoj daje najbolje rezultate i prema njenom mišljenju najvjerojatnije potječe s ovog područja.

U

Slavoniji vam može i ne mora biti vruće, kuće mogu biti manje ili veće, polja žuta ili zelena, ali jedno je potpuno sigurno: u Slavoniji je nedopustivo biti gladan i žedan, a to su domaćini, vinari kutjevačkog kraja, i dokazali. Na ovogodišnjem dvotjednom Festivalu graševine 2015., održano je predavanje i okrugli stol na temu marketinga graševina koje je okupilo novinare, sommeliere, trgovce vinom, blogere i ugostitelje iz raznih dijelova Hrvat-

22

ske, a druženje je nastavljeno dvodnevnim obilaskom podruma, vinograda i vinarija.

NAJZASTUPLJENIJA SORTA

Graševina je najzastupljenija hrvatska sorta. Svaka četvrta kupljena litra vina na domaćem tržištu je od graševine, a Jancis Robinson, vodeći svjetski vinski autoritet, u svojoj knjizi Wine Grapes odabire upravo ime ‘graševina’ kao službeno ime ove sorte jer ona u Hrvatskoj daje najbolje rezultate i, prema njenom mišlje-

nju, najvjerojatnije potječe s ovog područja. Na okruglom stolu je postignut opći konsenzus da je nužno mijenjati percepciju o graševini kao isključivo gemišt vinu, jer se radi o sorti s puno većim potencijalima. Stilske varijacije ponajboljih graševina omogućuju gastronomsku upotrebljivost u cijelom nizu gastronomija, od mediteranske, preko kontinentalne, pa azijske, sve do deserta, kad vino dolazi kao posljedica izborne ili ledene berbe. Do spomenutog cilja može se doći jedino koordiniranim djelo-


vanjem i zajedničkim nastupom vinara, ugostitelja, sommeliera i novinara, jednoglasni je zaključak svih sudionika okruglog stola koji je moderirao organizator Saša Špiranec, a čiji su sudionici bili novinari Rene Bakalović, Ivo Kozarčanin i Zlatko Gall, zatim sommelierski prvak Mario Meštrović, F&B manager Zdenko Posavec, pokretačica portala Taste of Craotia Lada Radin, profesor Agronomskog fakulteta Edi Maletić te predavač na vinskoj školi Wine Academy Croatia Kruno Filipović.

PODRUMI I VINARIJE

Nakon radionice, brojni gosti su kušali trofejne graševine i ostala slavonska vina koja su dobila brojna odličja, a druženje je nastavljeno u vinariji Krauthaker gdje se već treću godinu za redom, u organizaciji akademskog slikara Ive Rajića, organizira slikarska kolonija na kojoj akademski kipari i slikari oslikavaju stare barrique bačve. Ove godine su, uz organizatora kolonije, bačve oslikavali Vatroslav Kuliš, Stipe Nobilo, Tihomir Lončar, Antun Krešić, Bane Milenković, Stipe Barišić i Josip Karežić. Nakon razgleda vinarije Krauthaker i obilnog slavonskog ručka uz bijela vina različitih vinara kutjevačkoj vinogorja, gosti su u grupama krenuli u posjete podrumima Adžić, Galić, Jakobović, Majetić, Mihalj, Mitrović, Perak, Perić, Soldo i Tandara. Navečer je druženje nastavljeno u vinariji Sontaki uz večeru i Garavuše, tamburaški sastav koji broji šest mladih Slavonki. Kod Sontakija je organizirana degustacija crvenih vina koja nipošto ne treba izostaviti iz vinarske slike Slavonije jer svojom kakvoćom i cijenom imaju ogroman tržišni potencijal, kako kod kuće tako i u inozemstvu. Dvodnevno druženje nastavljeno je nedjeljnim doručkom u vinoteci obitelji Čamak gdje su domaćini pripredili pravi slavonski stol – šunka, slanina, jaja, čvarci, domaće štrudle od sira i trešanja, kulen - a potom su na Trg graševine

Stilske varijacije ponajboljih graševina omogućuju gastronomsku upotrebljivost u cijelom nizu gastronomija, od mediteranske, preko kontinentalne, pa azijske, sve do deserta, kad vino dolazi kao posljedica izborne ili ledene berbe. stigle konjske zaprege i povele goste u razgled vinograda. Prva ruta je vodila do vinogradarskih položaja vinara Branka Mihalja, a druga je dionica vodila do položaja Mitrovac gdje su Antun Adžić, Ivica Perak te Martina Krauhtaker objasnili posebnost položaja. Potom se krenulo u Vilu Kutjevo vinarije Kutjevački podrumi gdje je organiziran ručak. I ovdje su složni kutjevački vinari bili izvrsni domaćini – donijeli svoja vina te zajedno s gostima sjeli ručati. Da na putu kući nitko ne bi ogladnio, domaćini su za put do Zagreba priredili makovnjaču, orahnjaču i vina. Na kaže se, dakle, uzalud - u Slavoniji može i ne mora biti vruće, kuće mogu biti manje ili veće, polja žuta ili zelena, ali jedno je potpuno sigurno: u Slavoniji je nedopustivo ostati gladan i žedan!

23


vino

Autohtone sorte vina Korčule i Pelješca u Zagrebu U Zagrebu su, ususret Hrvatskom festivalu hrane i vina, predstavljeni okusi Korčule i Pelješca. U Klovićevim dvorima degustirale su se autohtone sorte vina Plavac mali, Grk, Rukatac i Pošip s tradicionalnim jelima Korčule i Pelješca.

H

rvatski festival hrane i vina, koji će biti održan od 13. do 15. studenoga u Areni Zagreb, posebnu pažnju posvećuje domaćim eno-gastro destinacijama Korčuli i Pelješcu čije su šume, maslinike, vinograde i gospodarstva poharali ovogodišnji požari. Ovim su povodom u Galeriji Klovićevi dvori predstavljeni vrhunski vinari Korčule i Pelješca, čija su autohtona vina ključan čimbenik ovih eno-gastronomskih destinacija. Vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bili glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije. Upravo su autohtone sorte vina Grk, Rukatac, Plavac mali i Pošip, vinara Korčule i Pelješca, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije.

24

Direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina Đurđa Protić naglasila je kako festival u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje eno-gastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma. Predstavljanje vinara pozdravio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Zagreb domaćin vodećeg eno-gastro događanja u regiji. Osim u vrhunskim vinima, dvadeset vinara Korčule i Pelješca, uzvanici su imali priliku uživati u autohtonim delicijama južnodalmatinske kuhinje poput kupusa na tabak, slinim gerama, seljačkim pliticama, lešo škopčevini, kroštulama, lumbliji i drugim delicijama koje su pripremili Konoba Mate iz Pupnata na Korčuli i Zvona catering.


POŠIP

PLAVAC MALI

GRK

Pošip je autohtona sorta otoka Korčule i svojevrsni raritet – zna mu se podrijetlo, mjesto pronalaska i ime pronalazača i jedno je od prvih hrvatskih vina zaštićeno zakonom. Uzgaja se u središnjem dijelu otoka oko mjesta Smokvica i Čara, a odnedavno se proširio i u dalmatinske vinograde izvan otoka. Vino je blistave, slamnato-zlatnožute boje, tromo se ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag visokih alkohola, punog je i osebujnog okusa. Radi umjerenih kiselina savršeno pristaje uz sva jela od ribe, školjaka i bijelog mesa. Servira se ohlađeno na 12-14ºC.

Plavac mali je autohtona sorta južne Dalmacije, a zacijelo naše najslavnije i u svijetu najpoznatije crno vino. Uzgaja se na južnim padinama otoka, ali i u Lumbardi, i to ne samo radi dobrog vina koje se od njega pravi, već i radi uzgoja Grka. Naime, Grk je poseban i po tome što, za razliku od većine sorti vinove loze, ima samo ženski cvijet, pa se radi oplodnje uz njega sadi Plavac mali. Suho vino od Plavca malog je tamnocrvene do granatne boje s ljubičastim odsjajima, raskošnog bukea protkanog sortnom aromom i toplog, punog i profinjenog, zaobljenog, ugodno trpkastog do mekog okusa. Traži fina jela od tamnog mesa, pogotovo krupne divljači, slaže se s plavom ribom i plemenitim sirevima izražene arome. Servira se na 18˚C.

Lumbarda je poznata po Grku, bijelom vinu od istoimene autohtone sorte grožđa što uspijeva u pješčanim vinogradima lumbarajskog polja. Nije poznato je li ime dobilo radi profinjenog gorkastog okusa ili po Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista tu osnovali svoju naseobinu i zasadili prve čokote. Plod bogate vinogradarske tradicije, suvremene tehnologije i enologije je suho vino izrazite osobnosti prepoznatljive po svjetlozelenkasto žutoj boji sa zlatnim odbljescima, naglašenoj sortnoj aromi i plemenitom bukeu. Karakterizira ga bogat, skladan i zaokružen okus, s dugim, lagano gorkastim završetkom. Grk prije svega voli sve ono najbolje što se lovi u moru, dobro se slaže i s najboljim jelima od bijelog mesa, a može se poslužiti i kao aperitiv. Servira se ohlađen na 12-13ºC.

RUKATAC Autohtona dalmatinska sorta Maraština na otoku Korčuli poznata je kao Rukatac, a svoje idealno okružje pronašla je na ovom otoku pred više od tisuću godina. Radi svojih izvrsnih svojstava često se koristi za poboljšanje okusa drugih vina. U prošlosti su bila poznata desertna vina od Rukatca, ali danas se uglavnom proizvodi kao suho vino. Svijetložuta boja, punoća i sklad ovog vina najbolja su slika podneblja u kojem raste – Rukatac vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ovo elegantno južnjačko vino najbolje je poslužiti uz plodove mora i razna pečenja, ohlađeno na 12ºC.

25


predstavlja

Kutjevačka vinska premium priča Kutjevački podrum predstavio je eno-gastro novinarima svoju premium liniju - vina s posebnih vinogradarskih položaja, rađena s puno ljubavi i u malim serijama pod budnim okom glavnog enologa Ivana Marinclina.

P

rezentacija vinske premium linije Kutjevačkog podruma održana je u organizaciji udruge G.E.T., u atraktivnom Cukorek Melinu podno Zagrebačke gore, uz specijalitete koje je posebno za ovu prigodu pripremila Sandra Nedeljko, kuharica i vlasnica restorana-pansiona Mamica iz međimurskih Pušćina. Sljubljivanje hrane i vina spretno je pripremio i vodio poznati sommelier Aleksandar Noršić. Za odličan ugođaj pobrinuli su se i moderator Šimun Miloš te talentirana mlada umjetnica Lana Škrgatić, pokazavši tehničku virtuoznost i sjajan osobni stil improvizacije na saksofonu, klavijaturama i flauti. Za restoran-pansion Mamica ovo je bio prvi

26

javni nastup pred većim brojem novinara, a pokazao se punim pogotkom pa nema nikakve sumnje da će mnogi nakon ove prezentacije posjetiti njihov restoran.

PREMIUM LINIJE

Premium linije Kutjevačkog podruma su linije De Gotho i Maximo te Graševina Turković koje se proizvode u malim i vrlo ograničenim serijama vina. To su ekskluzivna vina, za one pilce koji od vina očekuju da im podari sve svoje ljepote mirisa i okusa, ukratko - vina za uživanje. Dakako, bitno je istaknuti i da su ta vina višestruko nagrađivana na svjetskim i domaćim ocjenjivanjima vina. Ova se vina ne mogu kupiti u trgovačkim


centrima već isključivo u restoranima i specijaliziranim trgovinama te u novopokrenutom lancu vinoteka “Svijet vina” koji Kutjevo d.d. otvara na više lokacija u Zagrebu i to - na tržnicama. “Spoj tradicije i suvremenog, brzog načina života, nastojali smo ostvariti ugodnim i toplim ambijentom, u kojem se posjetitelji uvijek mogu osjećati dobrodošli. Upravo u duhu navedenog, kao primarne lokacije za otvaranje vinoteka Svijet vina odabrane su tržnice, uz koje se oduvijek vežu i običaji degustacije. Pri samome posjetu tržnici osjetila su već potaknuta na uživanje okusa, a budući da su to ujedno i mjesta susreta, nema boljeg mjesta za doživljaj koji želimo ostvariti ovim projektom”, poručuju iz Kutjeva d.d.

RESTORAN - PANION MAMICA

Pansion Mamica je obiteljski pansion i restoran u Pušćinama, u Međimurju, čija je težnja sačuvati stare običaje i jela, spasiti ih od zaborava uz, naravno, malu primjesu modernih tehnologija. Koriste prvoklasne namirnice, a partneri su im prvenstveno lokalni OPG-ovi. Restoran i pansion Mamica otvoren je 2008. godine i već od prve godine rada uvršteni su u 100 najboljih restorana Hrvatske po izboru Kluba Gastronaut.

CUKOREK MELIN

Cukorek Melin je prostor koje odiše elegancijom, ali je i povezan s prirodom na takav način da potiče u nama onu najljepšu crtu hedonizma i ljubavi. Nalazi se na istočnom obronku Medvednice, uz sam rub Parka prirode, u ulici Gorščica (naselje Bidrovec). Imanje je to kroz koje prolazi potok Bidrovec, a sastoji se od drvene kuće s mlinom i vinskim podrumom, sjenice, boćališta i jezerca te 2000 m2 čiste prirode.

MENU VEČERE U CUKOREK MELINU: Piće dobrodošlice: Maximo brut, pjenušac koji se odlično sljubljuje s hranom, ali je i vrhunski aperitiv. 1. Maximo brut - Mousse od morske pastrve na krekerima 2. de Gotho Graševina - flambirane kozice u panceti 3. Graševina Turković - rižoto sa svinjetinom, gljivama i bućom 4. de Gotho Pinot crni - pačja prsa, mlinci, hajdina kaša i džem od ljubičastog luka i šljiva 5. Maximo bianco - međimurska gibanica; panna cotta aromatizirana bosiljkom s umakom od rajčica Iznenađenje večeri bila su dva vina ledenih berbi - graševina i traminac

Premium linije Kutjevačkog podruma su linije De Gotho i Maximo te Graševina Turković koje se proizvode u malim i vrlo ograničenim serijama vina. To su ekskluzivna vina, za one pilce koji od vina očekuju da im podari sve svoje ljepote mirisa i okusa, ukratko vina za uživanje.

27


elektrièna mobilnost

U vinariji Kozlović o električnoj mobilnosti u RH Mobilnost se definira kao jedan od važnijih elemenata u formiranju kvalitete života pojedinca. Konkretno, kroz emisiju štetnih plinova, negativan utjecaj sredstava mobilnosti na okoliš, troškove održavanja, energetsku ovisnost, buku i niz drugih čimbenika, narušavaju se život i zdravlje te posljedično dovodi u pitanje budućnost planeta.

U

vinariji Kozlović (Momjan, Istra) tvrka Avant car je na poziv tvrtke Auto marketing iz Buja predstavila mogućnosti i potencijal električne mobilnosti u Hrvatskoj. Uz testne vožnje 100% električnih automobila – VW e-Golf, Renault Zoe, Nissan e-NV200 te Tesla Model S 85, Vladimir Markulin iz Avant cara uzvanicima je predstavio električnu mobilnost, njezino značenje te govorio o tome kakvi su trendovi i projekcije razvoja električne mobilnosti sa stajališta ekonomije,

28


Kroz emisiju štetnih plinova, negativan utjecaj sredstava mobilnosti na okoliš (flora, fauna), troškove održavanja, energetsku ovisnost, buku i niz drugih čimbenika, narušavaju se život i zdravlje te posljedično dovodi u pitanje budućnost planeta. tehnologije i ekologije. Mobilnost je daleko više od samog logističkog svladavanja udaljenosti između točke A i točke B. ODRŽIVA MOBILNOST Prema razvojnoj strategiji EU-a za razdoblje do 2020. godine, mobilnost se definira kao jedan od važnijih elemenata u formiranju kvalitete života pojedinca. Konkretno, kroz emisiju štetnih plinova, negativan utjecaj sredstava mobilnosti na okoliš (flora, fauna), troškove održavanja, energetsku ovisnost, buku i niz drugih čimbenika, narušavaju se život i zdravlje te posljedično dovodi u pitanje budućnost planeta. Spomenutom se strategijom stoga zahtijeva sniženje emisije CO2 ispod razine od 130g/ km u 2015., a za 2020. ta brojka ide još niže, do 95g/km. Jedan od načina da se to postigne jest i razvoj električne mobilnosti koja također može korištenjem obnovljivih izvora energije biti i održiva mobilnost. To posljedično, za ekonomiju pojedine zemlje, znači razvoj električnih tehnologija i novih znanja, upotrebu obnovljivih izvora energije, projektiranje i montažu električnih punionica, kao i kreiranje odgovarajućih uvjeta kojima se pravne i fizičke osobe potiču na ovakve investicije. Na prezentaciji je iznesen i niz statističkih pokazatelja temeljem studija e-mobilnosti: danas se, kumulativno gledano, u svijetu vozi oko milijun električnih vozila. Vodeće zemlje u Europi su Norveška, Nizozemska i Njemačka. Tako u Norveškoj imamo najviše električnih automobila po broju stanovnika, a Njemačka je uvela novi zakon o e-mobilnosti te s ukupno 180 milijuna eura potiče razvoj električne mobilnosti u svoje četiri regije. Nizozemska je, pak, kao strateški cilj postavila izgradnju e-infrastrukture: u roku od godinu dana žele imati električne punionice na svakih 50 km autoceste.

SVIJET I HRVATSKA Na svjetskom tržištu prednjače SAD, Japan i Kina. Tako se, npr. u Kaliforniji nalazi 40% svih električnih vozila u SAD-u, a svaka više stambena zgrada mora po zakonu imati i vlastiti punjač. Japansko tržište je u 2012. bilo na drugom mjestu u svijetu po kupovini električnih vozila, a proizvode i Nissan Leaf, najprodavaniji električni automobil na svijetu te posjeduju već sada širu mrežu električnih punionica nego benzinskih stanica. U Kini, kao najbrže rastućoj gospodarskoj sili s velikim zagađenjem, vlada je izradila poseban plan podržavanja e-mobilnosti s ciljem da u 2020. imaju 5 milijuna električnih automobila. Avant car kao jedna od vodećih kompanija na području električne mobilnosti Europi, u svoju flotu 100% električnih vozila u Hrvatskoj ubraja Volkswagen e-golf , Volkswagen

e-up, Smart Electric Drive, Renault Zoe, Nissan Leaf, BMW i3, Nissan e-NV200 te Tesla Model S. Svojom flotom Avant car omogućuje svima zainteresiranima kroz modele kratkoročnog, dugoročnog ili poslovnog najma, kao i chaufer –service, testiranje i korištenje e-mobilnosti te stvaranje vlastitog iskustva s najnovijom tehnologijom. Uz to Avant car otvara nove koncepte i razvija alate i tehnologije kako bi podržao i ubrzao širenje i implementaciju električne mobilnosti. Za svoju viziju mobilnosti Avant car je nedavno bio nagrađen na jednom od najvećih kongresa e-mobilnosti u Berlinu. Logično, pitanja koja se nameću nakon prezentacije su: gdje je Hrvatska na zemljovidu električne mobilnosti, koliki je naš razvojni potencijal i koje su naše prilike te što razvoj električne mobilnosti može donijeti Istri te cijeloj Hrvatskoj.

29


gastro turizam

Gastronomska ruta s dvije strane granice Gastronomske rute projekta Pannon Flavours, koji ujedinjuje proizvođače Južnog Zadunavlja i hrvatske proizvođače blizu granice, temelje se na određenoj tematici i imaju maštovita imena: Aktivna gastronomija, Okusi prirode, Okusi divljine te Gastronomska ruta Južnog Zadunavlja koja ih sve objedinjuje.

I

novativni projekt Pannon Flavours ujedinjuje proizvođače Južnog Zadunavlja i hrvatske proizvođače blizu granice, s ciljem uzdizanja gastronomskog turizma ovog područja. Kako bi privukli zanimanje zainteresiranih, osmišljene su četiri različite rute s doživljajima. Na taj način, s hrvatske strane turisti mogu upoznati baranjske i šomođske proizvođače iz Osječko-baranjske županije, koji gostima nude namirnice i sirovine lokalne proizvodnje. Programu su se pridružili i restorani koji su već ranije ili u sklopu projekta postali otvoreni za suradnju i ponudu lokal-

30

nih proizvođača, a koji je ostvaren u okviru programa prekogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske uz potporu IPA natječaja.

GASTRONOMSKE RUTE

Sve se rute temelje na određenoj tematici te su tako nastale gastronomske rute s maštovitim imenima: Aktivna gastronomija, Okusi prirode, Okusi divljine te Gastronomska ruta Južnog Zadunavlja koja ih sve objedinjuje. Ruta Aktivne Gastronomije najprimjetnija je od svih jer je nastala duž zelenog puta koji povezuje Pečuh i njegov pobratimljeni grad,

Osijek. Domaća dionica biciklističke staze raspolaže s 19 kilometara zemljanog i 23 kilometra betoniranog puta te vodi turiste željne izleta putem dugim 88 kilometara. Većina ih taj put prolazi biciklom, kraj 14 gostionica koje poslužuju različite lokalne specijalitete. Specijaliteti proizvođača i restorana uključenih u program Okusi divljine nude pregršt jela od divljači. Većina ih svoja jela priprema od svježih sirovina, tako da vam neće imati što poslužiti ukoliko im usputno svratite s ulice. Iz tog razloga svoj je dolazak potrebno najaviti nekoliko dana prije, kako bi se domaćini na


vrijeme mogli opskrbiti potrebnom divljači iz obližnjih šuma. Na kraju, slijedeći Okuse prirode možete isprobati specijalitete koji se uglavnom pripremaju od biljnih sirovina. Možete okusiti posebne večere od korova, jestivog cvijeća, klasične domaće pekmeze i sokove. Proizvođači koji su uključeni u ovu rutu također pripremaju mesnate i mliječne proizvode, ali isključivo tradicionalnim metodama, štiteći tako svoje i naše zdravlje, pritom promišljajući održivi razvoj.

MARKETINŠKE AKTIVNOSTI

Sam projekt služi i marketinškim ciljevima. Ostvarena je suradnja koja obuhvaća informiranje proizvođača i restorana o incijativi, njihov pregled (snimanje podataka, dozvole, prikladnost usluga i sl.), kao i popularizaciju ove suradnje za koju je izrađena web stranica kroz koju zainteresirani mogu kupovati (www. pannonflavours.org). Sve te marketinške aktivnosti potpomažu rad lokalnih proizvođača, kako bi svoje proizvode putem ove jedinstvene platforme predstavili široj javnosti. A nama ne preostaje ništa drugo nego krenuti u aktivni odmor isprepleten različitim okusima koje nam ova gastronomska ruta nudi!

Ruta Aktivne Gastronomije najprimjetnija je od svih jer je nastala duž zelenog puta koji povezuje Pečuh i njegov pobratimljeni grad, Osijek. Domaća dionica biciklističke staze raspolaže s 19 kilometara zemljanog i 23 kilometra betoniranog puta te vodi turiste željne izleta putem dugim 88 kilometara. 31


ljudski resursi

Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje

Piše: Nevena Gulin, savjetnik za zapošljavanje Tecumviva d.o.o.

Mnogi se često pitaju zašto poslodavci posežu za testiranjem kada priloženi dokumenti i razgovor s kandidatom mogu dati potrebne informacije o kandidatu. Međutim, u razgovoru s kandidatom gotovo je nemoguće prikupiti baš sve potrebne informacije, a dojmovi o kandidatu čak i dobro istreniranih ispitivača mogu biti pod utjecajem njihovih osobnih stavova i vrijednosti.

P

rijavili ste se na željeni posao i sada nestrpljivo čekate poziv poslodavca. Mobitel vam zvoni, javljate se i čujete osobu s druge strane linije kako vam govori: „Pozvani ste na psihologijsko testiranje“. Nakon dobre vijesti i nekoliko trenutaka zadovoljstva obuzima vas blaga nelagoda. Što sad? Kako da se pripremim za testiranje? Kakve ću testove rješavati? Prvo prestanite trtariti jer je sama činjenica da ste pozvani na testiranje dobar znak. Poslodavac vas je prepoznao kako kandidata kojeg se isplati testirati i može vas zamisliti kao dio svog tima.

32

SVRHA PSIHOLOGIJSKOG TESTIRANJA

Mnogi se često pitaju zašto poslodavci posežu za testiranjem kada priloženi dokumenti i razgovor s kandidatom mogu dati potrebne informacije o kandidatu. Međutim, u razgovoru s kandidatom gotovo je nemoguće prikupiti baš sve potrebne informacije, a dojmovi o kandidatu čak i dobro istreniranih ispitivača mogu biti pod utjecajem njihovih osobnih stavova i vrijednosti. Testiranjem poslodavac želi dobiti što potpuniju sliku o vama, a koje će testove poslodavac upotrijebiti ovisi o radnom mjestu i njegovim zahtjevima.

Testovima se može mjeriti čitav niz ljudskih osobina, ali najčešće korišteni testovi su testovi kognitivnih sposobnosti i upitnici ličnosti. Samo vrijeme testiranja ovisi o broju testova, a najčešće varira između 45 min i 3 sata.


PSIHOLOGIJSKI TESTOVI

Testovima se može mjeriti čitav niz ljudskih osobina, ali najčešće korišteni testovi su testovi kognitivnih sposobnosti i upitnici ličnosti. Samo vrijeme testiranja ovisi o broju testova, a najčešće varira između 45 min i 3 sata. Testovi kognitivnih sposobnosti imaju ograničeno vrijeme rješavanja, a neki od savjeta za njihovo rješavanje su: • Pozorno slušajte i slijedite upute, a ukoliko vam nešto nije jasno slobodno pitajte voditelja testiranja. • Raspitajte se ima li test negativnih bodova. Ukoliko test nema negativnih bodova ostavite malo vremena na kraju pa se vratite na zadatke koje ste preskočili jer možete pogađati odgovore bez da išta gubite. • Rješavajte zadatke po redu jer su obično zadaci poredani po težini. Ako zapnete na nekom zadatku, ostavite ga za kasnije i idite dalje. • Ukoliko niste uspjeli riješiti sve zadatke, ne brinite jer je većina testova napravljena tako da kandidati ne stignu riješiti test do kraja. Upitnici ličnosti nemaju ograničeno vrijeme rješavanja, a savjeti za njihovo rješavanje su sljedeći:

• Nemojte previše razmišljati na pitanjima, odgovor koji vam prvi padne na pamet obično je i najtočniji za vas. • Većina upitnika ličnosti ima skalu laži/ skalu upravljanja dojmovima na osnovu kojih se vidi koliko ste iskreno odgovarali. Ukoliko su rezultati na tim skalama previsoki, psiholozi u svojoj procjeni ne mogu dati neki konačni zaključak o vama. Takav ishod poslodavcima nije prihvatljiv te se na taj način sami isključujete iz daljnjeg selekcijskog postupka. • Ako ste ipak bili uspješni u „uljepšavanju“ odgovora te prošli dalje i na kraju dobili posao, naći ćete se pred novim problemom, a to je da radno mjesto ne odgovara vašim osobinama ličnosti. U toj situaciji otežano izvršavate radne zadatke zbog čega ste pod stresom i nezadovoljni poslom te ste opet na početku - tražite novi posao! • Kako ovi upitnici nemaju točnih i netočnih odgovora teško ćete pogoditi kakvog kandidata traži poslodavac i sukladno tome davati odgovore. Možda ste upravo vi idealan kandidat kakvog traži poslodavac što je još jedan razlog da budete iskreni. Osim upravo spomenutih testova, na testiranju možete naići i na testove pažnje, koncentracije, otpornosti na stres, testove specifičnih znanja i vještina i sl. Bez obzira na to koji vas

testovi dočekali na testiranju trudite se što je više biti svoji jer spoj idealnog kandidata i posla čini zadovoljnog radnika i poslodavca!

A ŠTO PRIJE TESTIRANJA?

• Naspavajte se. • Moguću anksioznost i uznemirenost zbog testiranja možete pokušati smanjiti rješavanjem sličnih testova na brojnim internet stranicama. • Dodite odmorni i dobro raspoloženi. • Ponesite sa sobom vodu jer testiranje može potrajati i nekoliko sati.

I ZA KRAJ...

Ako na kraju ne dobijete posao, nemojte biti očajni. To ne znači da vi ne valjate i da nikad nećete dobiti posao, već da se neki drugi kandidat bolje uklopio u ono što je poslodavac tražio. Vjerujte u sebe i nemojte se obeshrabiti! Budite svoji.

Bez obzira na to koji vas testovi dočekali na testiranju trudite se što je više biti svoji jer spoj idealnog kandidata i posla čini zadovoljnog radnika i poslodavca!

33


financije i porezi

Specifični pokazatelji uspješnosti poslovanja u hotelijerstvu

Piše: Marinko Matković, Senior Manager, Crowe Horwath

S krajem turističke sezone, došlo je i vrijeme podvlačenja crte i ocjenjivanje njezine uspješnosti. Otkrivamo kako to napraviti u hotelijerstvu.

Z

bog svoje jednostavnosti, najčešće korištene mjere uspjeha poslovanja hotela su ostvareni prihodi i zarada, tj. dobit. Ipak, u praksi se koriste još i razni pokazatelji specifični upravo za djelatnost hotelijerstva, a koji se izvode iz financijskih izvještaja te poslovnih evidencija. Ti pokazatelji nisu samo obična mjera uspješnosti, već uz dobro razumijevanje njihovih trendova, mogu uputiti na uzroke boljeg ili lošijeg poslovanja. Zbog toga ih je bitno razumjeti, uključiti u godišnje planove te kontinuirano pratiti. Isto tako ih je bitno uspoređivati s postavljenim planovima, prethodnim razdobljima te pokazateljima koje ostvaruje konkurencija.

34

Određeni pokazatelji se mogu gledati na razini ukupnog poslovanja hotela, dok su pojedini specifični za pojedine segmente poput segmenta posluživanja hrane i pića te segmenta smještaja.

PRIHOD PO NOĆENJU

Prvi od njih u segmentu smještaja je svakako prihod po ostvarenom noćenju koji stavlja u odnos ostvarene prihode od smještaja s ukupnim brojem ostvarenih noćenja. Na taj se način zapravo dobiva prosječna cijena smještaja. Ukoliko je, npr. poduzetnik ostvario porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu ili konkurenciju, a istodobno manji prihod po noćenju, ovo upućuje da je

rast ukupnih prihoda upravo posljedica niže cijene. Isto tako, ukoliko su se ukupni prihodi smanjili, a prihod po noćenju porastao, to može biti posljedica previsoke cijene što može biti orijentacija za cjenovnu politiku za iduću godinu.

STOPA POPUNJENOSTI

Drugi često korišteni pokazatelj jest stopa (postotak) popunjenosti ili iskorištenosti kapaciteta (na engleskom „occupancy rate“) koji stavlja u odnos ostvareni broj noćenja, tj. popunjenih soba u odnosu na raspoloživi kapacitet. Jedna od negativnih strana ovog pokazatelja, ukoliko se on gleda zasebno, jest činjenica da jedan od


najjednostavnijih načina maksimalizacije popunjenosti jest ponuda čim niže cijene smještaja. Ovdje postoji rizik da, bez obzira na visoku razinu popunjenosti, visina cijene ne pokriva troškove poslovanja i/ili ne ostvaruje željenu razinu dobiti vlasnika.

PRIHOD PO SMJEŠTAJNOJ JEDINICI

Zbog toga se zajedno s stopom iskorištenja kapaciteta razmatra i pokazatelj koji stavlja u odnos prihod od smještaja u odnosu na raspoloživi broj soba. U stranoj literaturi ovaj se pokazatelj naziva REVPAR što je kratica za termin na engleskom jeziku „revenue per avaliable room“. Ovaj pokazatelj zapravo predstavlja umnožak prihoda po ostvarenom noćenju i postotka iskorištenosti kapaciteta. Budući da ovaj pokazatelj stavlja u odnos stopu popunjenosti i prosječnu cijenu smještaja, predstavlja najbolji pokazatelj ostvarenja optimalne cijene smještaja. Ipak, osim samih prihoda, za uspješnost poslovanja bitna je i razina izdataka utrošenih u ostvarenju tih prihoda. Izdaci se mogu podijeliti na investicijske i tekuće izdatke.

KOEFICIJENT OBRTAJA IMOVINE

S obzirom da je jedan od najvažnijih faktora uspješnosti u hotelijerstvu razina opremljenosti, tj. investicija, kao mjera učinkovitosti tih investicija koristi se koeficijent obrtaja dugotrajne imovine (investicija) koji stavlja u odnos ostvareni prihod (ukupni ili za pojedini segment) s knjigovodstvenom vrijednošću dugotrajne imovine zgrade i opreme hotela (opet na ukupnoj razini ili razini pojedinog segmenta). Budući da se ovaj pokazatelj izračunava iz javno objavljenih financijskih izvješća, vrlo lako ga je usporediti s konkurencijom. Ukoliko je pokazatelj veći u odnosu na konkurenciju, to znači da za svaku kunu investicije ostvarujemo veću razinu prihoda kao i obrnuto. Ipak, negativna strana ovog pokazatelja je da on raste kako se smanjuje knjigovodstvena vrijednost. Ukoliko menadžment iz nekog razloga želi povećati ovaj koeficijent (npr. zbog toga što je godišnji bonus povezan uz taj pokazatelj), može utjecati na smanjenje investicija, što može imati dugoročno negativne posljedice.

koristi udio troškova zaposlenika u ukupnim prihodima. Što je ovaj pokazatelj niži, znači da veći udio prihoda ide na dobit vlasnicima. Ovdje je vrlo bitno voditi računa o mogućim dugoročnim posljedicama pozitivnih pokazatelja. Naime, u slučaju porasta prihoda po zaposlenom, uz istovremeno smanjenje udjela troškova zaposlenih u ukupnim prihodima, postoji mogućnost da je postojeća radna snaga preopterećena i/ ili potplaćena što može rezultirati nezadovoljstvom i odlaskom kvalitetnih radnika. Spomenuta situacija može uputiti menadžment da bi trebalo razmotriti povećanje broja zaposlenih i/ili povećanja plaća čime bi se sigurno utjecalo na porast njihovog zadovoljstva. Ovi pokazatelji se mogu također zasebno izračunati za segment smještaja, a zasebno za odjel posluživanja hrane i pića.

OSTALI POKAZATELJI U ODJELU HRANE I PIĆA

Uz prethodno spomenute pokazatelje koeficijenta obrtaja imovine te prihoda po zaposleniku i/ili udjela troškova osoblja u prihodima odjela, u segmentu posluživanja hrane i pića koriste se pokazatelji poput udjela troškova hrane i pića u prihodu odjela, kao i razni pokazatelji bazirani na prihodu od posluživanja hrane i pića. Primjer takvih pokazatelja su: prihod po gostu, prihod po obroku, prihod po konobaru, prihod po sjedećem mjestu i sl. Također se koristi pokazatelj koeficijent obrtaja po sjedećem mjestu, gdje se uzima u odnos ukupan broj gostiju restorana s ukupnim brojem sjedećih mjesta. Cilj je ostvariti što bolje pokazatelje u odnosu na konkurenciju, tj. ostvariti porast u odnosu na prethodna razdoblja, budući da ti parametri imaju direktan utjecaj na porast prihoda.

POKAZATELJI ZADOVOLJSTVA GOSTIJU

Svi gore navedeni pokazatelji se relativno lako utvrđuju budući da se temelje na egzaktnim podacima iz interne evidencije. Isto tako, za izračun nekih od njih postoje javno dostupni podaci te ih je vrlo lako usporediti s konkurencijom. Ipak, budući da je glavni generator uspješnog poslovanja zadovoljan gost, najvažnijim pokazateljem mogao bi se smatrati pokazatelj stupanj zadovoljstva gosta. Za razliku od ranije navedenih, ovaj pokazatelj je puno teže izmjeriti. Najčešće korištena metoda je anketiranje gostiju na način da se od njih zatraže ocjene (npr. ocjenama od 1 do 5) pojedinih segmenta usluge od zadovoljstva sa smještajem, opremljenošću soba, čistoćom soba, ljubaznošću osoblja, kvalitetom hrane i sl. Analizom tih anketa mogu se utvrditi područja u kojem su potrebna poboljšanja. Naime, niske ocjene vezane uz kvalitetu smještaja ili opremljenost mogu upućivati na potrebu za povećanjem investicija. U slučaju niskih ocjena vezanih uz čistoću soba ili ljubaznost osoblja potrebno je utvrditi jesu li uzroci nezadovoljstvo radnika ili nedostatak ulaganja u njihovu obuku i sl. Nezadovoljstvo kvalitetom hrane može upućivati na probleme s osobljem u kuhinji, na opremu u kuhinji ili možda potrebu za promjenom dobavljača hrane i sl. U članku su navedeni samo neki osnovni pokazatelji koji se koriste u djelatnosti hotelijerstva. Osim što mogu služiti kao mjera uspješnosti poslovanja hotela, svakako bi trebali poslužiti i kao alat pri donošenju poslovnih odluka. Pri tome ih je bitno sagledavati cjelokupno jer usmjeravanje na poboljšanje samo jednog pokazatelja može utjecati na pogoršanje ostalih, a time i na nanošenje štete poslovanju hotela.

POKAZATELJI BROJA/TROŠKOVA ZAPOSLENIKA

Osim investicija, drugi ključni faktor uspješnosti jest razina usluge, što prije svega ovisi o broju i kvaliteti osoblja. U tu svrhu se koriste pokazatelji kao što je ostvareni prihod po zaposleniku koji stavlja u odnos prihode s brojem zaposlenih. Ukoliko taj pokazatelj raste ili je veći u odnosu na konkurenciju, moglo bi se smatrati da svaki zaposlenik stvara veću dodanu vrijednost u odnosu na prethodna razdoblja ili u odnosu na konkurenciju. Također se u praksi

35


savjetnik

Obećanje gostu nužno je ostvariti!

Piše: mgr. Anica Đokić, MBA, anicadj@seznam.cz

Ako ste sigurni da ste obećanje u potpunosti ispunili, vjerujem da sada prebrojavate uspješnu godinu i spremate se za još uspješniju sljedeću. Međutim, ako ipak možda postoji zrnce sumnje, vrijeme je za analizu.

U

prošlom sam broju razmatrala razne generacije gostiju i kakva očekivanja mogu imati od hotela i hotelske usluge. U međuvremenu je stigla jesen i s njom vrlo zanimljiv skandal neimenovane automobilske korporacije. Zanimljiv, zato što na prvi pogled izgleda skoro bezazleno, iako je problematika u žiži javnosti i stručnjaka već duže vrijeme. Glavna tema skandala tiče se utjecaja i posljedica na životnu okolinu, automobila i njihovog sagorijevanja. Avionske kompanije su već skoro desetljeće svjesne ove problematike i mjere svoju ekološku stopu ili je nekad i računaju u cijenu karata. Zato što su i njihovi putnici svjesni da planet treba sačuvati i za generacije iza nas. Ali, ono što bi i mogla biti glavna pouka i turizmu nije ekološka stopa, ali obećanje. I kada se obećanje prekrši, može potresti i velike gigante kao što su oni u automobilskoj

industriji. S obzirom na kraj sezone, vrijeme kada treba osmisliti novu sezonu i zamisliti se nad rezultatima, pitanje za sve glasi: što ste gostu obećali? I koliko ste se obećanja pridržavali ove sezone? Znate li uopće? U kojoj ste mjeri ispunili obećanje ili niste, gost će vam reći direktno, odmah, ili indirektno preko svojih online komentara – time vas također obavještava možete li i u budućnosti na njega računati ili ne. Hotel je dugotrajna investicija i, naravno, pitanje vaše strategije je hoćete li njegovati dugotrajno goste koji će se vraćati ili ćete svake godine iznova investirati u nove i nove goste kojima ćete obećavati nešto što znate da nećete ili ne možete ispuniti.

ČISTOĆA

Ako ste sigurni da ste obećanje u potpunosti ispunili, vjerujem da sada prebrojavate

uspješnu godinu i spremate se za još uspješniju sljedeću. Međutim, ako ipak možda postoji zrnce sumnje, vrijeme je za analizu. Obećali ste čiste, uredne i komfortne sobe. Jeste li prekontrolirali sve sobe prije nego što su u njih ušli gosti? Jesu li svi madraci bez oštećenja, vlage i neugodnih mirisa? Je li sva posteljina i dalje bijela, bez mrlja i rupa ako nije, sada je vrijeme da bacite oštećeno i požutjelo i zamijenite ga novim mirišljavim. Kako izgleda tepih u hodnicima, na stepenicama i u sobama - ako ima rupa, oštećenja, vrijeme je za njegovu promjenu. Kako izgledaju zidovi poslije sezone? Možda je vrijeme za osvježavanje boje, osvjetljavanje i dezinficiranje zidova dok još nisu počeli mrazovi. Ili ćete ipak pričekati posljednji trenutak u proljeće, pa odlagati još koju godinu? Sjetite se obećanja čistoće. U tome ni jedan gost neće praviti kompromis.

HRANA

Obećali ste bogat raznovrstan doručak i mediteranske večere. Koliko puta ste u sezoni revidirali meni za doručak i provjerili ponudu na licu mjesta. Ako je gost došao na tjedan

Ljubazno i profesionalno osoblje je dugotrajna investicija i nježna biljka koja se mora dugo gajiti. Gosti znaju biti nestrpljivi i mijenjati raspoloženje, ali to si profesionalno hotelsko osoblje ne može dozvoliti. 36


Ako je gost došao na tjedan dana, mislite li da je obećanje bogatog doručka ispunjeno ako je svaki dan ponuđeno dovoljno iste hrane – ili bi možda gost ipak očekivao raznovrsnost u ponudi. Doručak je obrok koji je u ponudi svih hotela, i upravo raznovrsnost i svježina ponude čini kvalitetnu uslugu. recept ili samo osmjeh. Gosti vole vidjeti tko im je spremio hranu i kako.

OSOBLJE

Obećali ste nasmijano i uslužno osoblje, koji će se s gostima sporazumijevati profesionalno, ljubazno i na njihovom jeziku. Ovo obećanje je najvažnije u nizu obećanja gostu, a u isto vrijeme i najkrhkije. Možete ga ispuniti tako što ćete zaposliti novo osoblje koje će vam obećati da je profesionalan, obrazovan te strpljiv i nasmijan s gostima. Nekada to može biti vrlo rizična odluka. Mnogo pametnije je s osobljem neprestano raditi, školovati i podučavati i ne očekivati da će svi znati kako s gostima u svakoj situaciji reagirati profesionalno, ljubazno i nasmijano. Osmjeh jest besplatan, ali nekada se čini najskuplji jer je dragocjen i nesvakidašnji. Ljubazno i profesionalno osoblje je dugotrajna investicija i nježna biljka koja se mora dugo gajiti. Gosti znaju biti nestrpljivi i mijenjati raspoloženje, ali to si profesionalno hotelsko osoblje ne može dozvoliti. Na kraju sezone važno je proći sve komentare gostiju i sjesti i popričati sa zaposlenima i odlučiti kako promijeniti situaciju i obećanje gostu u sljedećoj sezoni ipak održati.

NE LAŽITE!

dana, mislite li da je obećanje bogatog doručka ispunjeno ako je svaki dan ponuđeno dovoljno iste hrane – ili bi možda gost ipak očekivao raznovrsnost u ponudi. Doručak je obrok koji je u ponudi svih hotela, i upravo raznovrsnost i svježina ponude čini kvalitetnu uslugu. Nudite li za večeru i lokalne specija-

litete ili se držite ‘sigurne’ međunarodno poznate, i uglavnom vrlo masne, kuhinje – jesu li gosti stvarno došli isprobati pomfrit i šnicle ili bi možda probali nešto novo i neočekivano, pripremljeno od svježih lokalnih sastojaka? Imate li šefa kuhara koji će se pozdravljati i popričati s gostima, podijeliti s njima

Doživljaj i sjećanja su jedino što gosti sa svog putovanja mogu odnijeti. Obećanje da će doživljaj biti iznad očekivanja i da će sjećanje biti pozitivno nezaboravno i nutkati je da se vrate je veliko obećanje. U isto vrijeme vrlo krhko, kao što nam može pokazati i primjer kod automobilske industrije - koliku moć ima lažno obećanje. Poslovica kaže da su u laži kratke noge – u vrijeme digitalnih i mobilnih tehnologija bivaju sve kraće, a sve brže, pitanje je koliko će vas neispunjeno obećanje koštati. Niste li sigurni, pogledajte koliko košta automobilsku industriju neispunjeno obećanje nečeg što i nije glavni dio proizvoda.

37


predstavlja

Maistra obnovila boutique hotel Adriatic za 30 milijuna kuna

Pročelje zgrade zadržalo je tako svoj autentični izgled iz 1913. godine dok se opsežnim intervencijama u unutrašnjosti proširila kvadratura i smanjio broj postojećih smještajnih jedinica s 27 na svega 18, čime je podignuta razina kvalitete smještaja i usluge.

M

aistrin boutique hotel Adriatic u srpnju je, nakon sveobuhvatnog šestomjesečnog preuređenja, svoja vrata otvorio gostima. Hotel Adriatic predstavlja najnoviji luksuzni proizvod u istarskom turizmu, a ujedno je i najvažnija ovogodišnja Maistrina investicija, vrijedna 30 milijuna kuna. Maistra je, prisjetimo se, posljednjih nekoliko godina turističku ponudu destinacije Rovinj - Vrsar obogatila visokokvalitetnim hotelima Monte Mulini i Lone. „Uz gotovo tri milijarde kuna koje su dosad uložene, u narednom razdoblju planiramo investirati dodatnih 1,4 milijarde kuna kako bi do 2017. godine više od 95 posto naših hotelskih kapaciteta bilo na razini četiri i pet zvjezdica.

38

Samo ove godine investiramo više od 150 milijuna kuna, a najvažnije ulaganje odnosilo se upravo na rekonstrukciju hotela Adriatic“, izjavio je predsjednik Uprave Maistre i član Uprave Adris grupe, Tomislav Popović, dodavši kako je otvorenjem hotela Adriatic zaposleno i 20 novih djelatnika.

POČECI ORGANIZIRANOG TURIZMA

Zgrada stogodišnjeg hotela Adriatic jedna je od najprepoznatljivijih građevina u Rovinju i od iznimne je važnosti za identitet grada. Naime, upravo su uz hotel Adriatic povezani prvi pravi počeci organiziranog turizma u Rovinju. Nalazi se u urbanom tkivu grada Rovinja, starogradskoj jezgri koja je još 1963. godine pro-

Zgrada stogodišnjeg hotela Adriatic jedna je od najprepoznatljivijih građevina u Rovinju i od iznimne je važnosti za identitet grada. Naime, upravo su uz hotel Adriatic povezani prvi pravi počeci organiziranog turizma u Rovinju.


Novi boutique hotel ima impresivnu i jedinstvenu zbirku koju čini više od stotinu umjetničkih djela koja su osmišljena i kreirana posebno za ovaj hotel.

glašena spomenikom kulture. Radovima koji su započeli u siječnju ove godine pristupilo se na način da se sačuvaju sve vrijednosti i stari duh hotela. Pročelje zgrade zadržalo je tako svoj autentični izgled iz 1913. godine dok se opsežnim intervencijama u unutrašnjosti proširila kvadratura i smanjio broj postojećih smještajnih jedinica s 27 na svega 18, čime je podignuta razina kvalitete smještaja i usluge. Interijerom hotela dominiraju umjetnička djela lokalnih i regionalnih umjetnika dok se od dodatnih sadržaja u prizemlju hotela nalaze à la carte restoran Brasserie Adriatic s ponudom jela inspiriranim francuskom rivijerom i bar s najvećim izborom viskija u Hrvatskoj.

tin Ruhry, SofijaSilvia, Saša Šekoranja, Massimo Uberti, Zlatan Vehabović te Žižić/Kožul. Riječ je o umjetnicima koji su prepoznati na međunarodnoj razini i čiji su radovi izlagani i otkupljivani za prestižne muzeje, fondacije i kolekcije diljem svijeta (Louis Vuitton Foundation u Parizu, Arnaldo Pomodoro Foundation u Milanu, MAXXI u Rimu, Museum Moderner Kunst u Beču, Vehbi Koç Foundation u Istanbu-

lu, Drawing Center i PS1 u New Yorku, Kuća Lauba u Zagrebu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci…). Na projektu je angažiran arhitektonski ured Studio 3LHD, za dizajn interijera zaslužni su Studio Franić/Šekoranja i 3LHD uz umjetničku kustosicu Vanju Žanko. Grafička dizajnerica Lana Cavar osmislila je vizualni identitet, a dizajn uniformi osoblja kreirale su dizajnerice iz Studija I-gle.

IMPRESIVNA UMJETNIČKA DJELA

Novi boutique hotel posjeduje impresivnu i jedinstvenu zbirku od preko stotinu umjetničkih djela koja su osmišljena i kreirana posebno za ovaj hotel. Zastupljeni su umjetnici Abdelkader Benchamma, Jasmina Cibic, Igor Eškinja, Chris Goennawein, Kristina Lenard, Federico Luger, Charles Munka, Goran Petercol, Valen-

39


predstavlja

Good Food okuplja ljubitelje hrane i dobrog dizajna Uz jela na novoj terasi lokala možete popiti i čašu dobrog vina, ali i pivo, koktele i razne sokove. Ponuda smoothijea zadovoljit će sve koji u centru Zagreba traže nešto za popiti direktno iz prirode dok će klince čekati bojice i podlošci za bojanje kako bi se zabavljali na svoj način dok jedu nešto zdravo.

V

olite li dobru i zdravu hranu hrvatskog podrijetla, spravljenu na pomalo drugačiji način i različitih kombinacija, uputite se u Teslinu ulicu u Zagrebu gdje vas čeka novouređeni Good Food s potpuno novim menijem, zahvaljujući kojem se poznata gastro lokacija od sada nalazi na karti nezaobilaznih mjesta u hrvatskoj metropoli.

s njima na projektu preuređenja, koje potpisuje biro Arhikultura, Good Food osmislio je kutak u svom prostoru namijenjen besplatnoj promociji autora koji nude nešto originalno, a treba im izlog na prometnom mjestu kamo zalaze ljudi koji cijene dobru hranu u dobrom ambijentu.

DOMAĆA PROIZVODNJA

Osim klasične ponude burgera koji postaju bogatiji, u Good Foodu svakog dana možete pojesti dnevnu juhu, ali i salate, tosteve i bruschette. U ponudi je i hrana za vegetarijance te za one koji se klone glutena. Na meniju se može pronaći i hrana označena zelenim srcem, što znači da se od srca

Good Food podržava hrvatsku proizvodnju pa je tako sva hrana na meniju hrvatskog podrijetla dok su se na uređenju prostora koristili predmeti ručne izrade hrvatskih autora, mahom manje poznatih obrtnika koji nisu afirmirana lica. Upravo zbog odlične suradnje

40

ZA SVAKOG PONEŠTO


preporučuje, a najpopularniji su Tacolicious, Popay’s Secret, Green Hot Chilli Pepper, King of BBQ, Smoked salmon, Cheese steak i Gluten free for me. Uz jela, na novoj terasi lokala možete popiti i čašu dobrog vina, ali i pivo, koktele i razne sokove. Ponuda smoothijea zadovoljit će sve koji u centru Zagreba traže nešto za popiti direktno iz prirode dok će klince čekati bojice i podlošci za bojanje kako bi se zabavljali na svoj način dok jedu nešto zdravo. Nakon kušanja jela u novom ambijentu, definitivno možemo potvrditi da je zagrebačka street food scena dobila novo cool mjesto iz kojeg ćete izaći dobro raspoloženi i dobro nahranjeni!

Good Food podržava hrvatsku proizvodnju pa je tako sva hrana na meniju hrvatskog podrijetla, dok su se na uređenju prostora koristili predmeti ručne izrade hrvatskih autora, mahom manje poznatih obrtnika koji nisu afirmirana lica.

41


gastro

Agrifocaccia - gastro doživljaj u srcu Zagreba U kultnom zagrebačkom pubu Bulldog petkom i subotom može se isprobati poseban talijanski specijalitet – Agrifocaccia, po posebnoj recepturi s agroturizma San Bruno della Certosa.

K

ultno mjesto za pub-style i fun & friendly doživljaj u središtu Zagreba Bulldog pub, od nedavno je na svoj jelovnik uvrstio jedan poseban gastro doživljaj koji korijene vuče iz susjedne Italije – agrifoccaccio. Riječ je o jedinstvenoj vrsti jela koja izgledom podsjeća na pogaču ili pizzu, no tu svaka sličnost prestaje. Naime, agrifocaccia se nudi na području Verone, Parme i Rima, i izrađuje po posebnoj recepturi lokalnih kuhara Marca, Elisabett, Antonia i Monie s agroturizma San Bruno della Certosa. Na navedenom seoskom gospodarstvu prvi put je isprobana ova gastro fantazija nakon čega je dogovore-

42

na suradnja i edukacija domaćih kuhara.

48-SATNA PRIPREMA TIJESTA

Agrifocaccia je drugačija prvenstveno po tome što se za njezinu izradu koristi brašno iz Italije koje kombinira razne vrste žitarica i nastaje u tradicionalnom mlinu, a čiji kilogram stoji 35 kuna. Samo tijesto se priprema u više faza i njegova izrada traje gotovo 48 sati. Prvi se dan priprema dio tijesta koji 'odmara' 24 sata, a drugi dan se dodaju ostali sastojci, vrlo precizno i u određeno vrijeme. Tijesto se potom oblikuje u pogaču i diže drugi put. Takvo bogato, mekano tijesto spremno je za sjedinjavanje s


Riječ je o jedinstvenoj vrsti jela koja izgledom podsjeća na pogaču ili pizzu, no tu svaka sličnost prestaje. Naime, agrifocaccia se nudi na području Verone, Parme i Rima, i izrađuje po posebnoj recepturi lokalnih kuhara Marca, Elisabett, Antonia i Monie s agroturizma San Bruno della Certosa.

okusima svježeg povrća ili voća u pomno spravljenom nadjevu.

Uskoro će se na meniju Bulldoga naći dvanaest vrsta agrifocaccia, a neke od njih su:

VRSTE AGRIFOCACCIE

• Margarita (mozzarela, rajčica umak) • Margarita (mozzarela, rajčica umak), mozzarella buffalo, pečena marinirana cherry rajčica • Dimljena slanina, pecorino sir • Tuna steak, karamelizirani luk • Argentinski ribeye steak, rikula, salsa, karamelizirani luk • Margarita, argentinski ribeye steak, rikula

Agrifocaccia se peče prazna, a zatim se na tijesto dodaje nadjev. Iznimka je agrifocaccia margharita na koju se mozzarella i umak od rajčice stavlja prije samog pečenja. Trenutno se u Bulldogu mogu kušati četiri do pet vrsta agrifocaccie dnevno, s obzirom da nadjev uvelike ovisi o sezoni i onome što je dostupno na lokalnoj tržnici. Agrifocaccia iz Buldoga kombinira tradicionalne namirnice iz Italije sa svježim domaćim hrvatskim proizvodima.

Dobar tek!

43


natjecanje

Najbolji pizza majstori na Panorama Pizza kupu Na drugom Panorama Pizza kupu natjecalo se 14 pizza majstora iz ponajboljih hrvatskih pizzerija, a pobjedu je odnijela Pizzeria O'Hara iz zagrebačke Malešnice s pizzaiolkom Kristinom Halužan Fotografije: Helena Pletković

N

a 2. po redu Panorama Pizza Kupu, međunarodnoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji svijeta pizze održanoj u hotelu Panorama u Prelogu, Pizzeria O'Hara iz zagrebačke Malešnice s pizzaiolkom Kristinom Halužan osvojila je prvo mjesto i time potvrdila status trenutno najbolje hrvatske pizzerije. Drugo mjesto, s ne mnogo manje bodova, osvojila je konoba - trattoria Gatto Nero iz Novigrada. Njih je također predstavljala pizzaiolka, Marija Vodopija. Treće mjesto osvojio je Ivan Delimar za pizzeriju 5 plus iz Koprivnice. "Išli smo se igrati i raditi ono što volimo. Život je igra i ako radimo ono u čemu uživamo uvijek netko to primijeti", napisao je Delimar na svojem Facebook profilu. VIDLJIV NAPREDAK Ove godine natjecalo se 14 pizza majstora iz ponajboljih hrvatskih pizzerija. Pizza Kup održao se 25. i 26. rujna u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. iz Zagreba i tvrtke DG Sport iz Preloga, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Žiri u sastavu: Eduardo Mainardi, Gianni Calaon, Igor Zagajski, Časlav Matijević, Domagoj Jakopović Ribafish, Loreena Meda, Zlatko Gall i Zlatko Sedlanić, ocjenjivao je pizze prema strogim svjetskim kriterijima. Ocjenjivali su tako izgled pizze, strukturu i stupanj pečenosti tijesta, okus, količinu namirnica, a posebno usklađenost svih elemenata i ukupan dojam. "Vidi se napredak u odnosu na prošlu godinu", složili su se svi oni članovi žirija koji su ocjenjivali pizze na prvom Panorama Pizza Kupu prošle godine. „To nas raduje jer znači da smo na dobrom putu i da smo potakli pizzaiole na promišljanje o namirnicama i pristupu ovom jelu koje ima mnogo potencijala“, poručili su organizatori.

44

Kristina Halužan s pobjedničkom pizzom


Ivan Delimar iz pizzerije 5 plus

Pizza Marije Vodopija iz konobe-trattorije Gatto Nero

GOSTI IZ ITALIJE Uz navedene prizzerije koje su osvojile prva tri mjesta, na 2. Panorama Pizza Kupu sudjelovale su i sljedeće pizzerije: pizzeria Chello, pizzeria Šut, hotel Panorama, pizzeria Lipov hlad, pizzeria Gastro Italiano, restoran pizzeria Angelus, pizzeria Nu. Neke od njih prijavile su i po dva pizzaiola da vide kakvi su im unutarnji odnosi snaga. Pokrovitelji Panorama Pizza Kupa osigurali su poklone: svi natjecatelji dobili su poklon pakete Podravke, prvo troje dobilo je i poklone Electroluxa, a pizzeria O'Hara s predstavnicom Kristinom Halužan, osvojila je automatsku registraciju na Pizza World Cup u Rimu, početkom listopada, što je za pobjednika Panorama Pizza Kupa osigurala tvrtka Mainardi food. Kao glavni pokrovitelj Panorama Pizza kupa, Eduardo Mainardi je na Panorama Pizza Expo doveo Giannia Calaona, trostrukog svjetskog prvaka na najprestižnijem svjetskom prvenstvu pizzaiola u Parmi, koji je publici pokazao male tajne izrade vrhunske pizze te prezentirao kako se radi Pizza Scrocchiarella, koja je novi hit u Italiji. Zlatko Sedlanić, Podravkin kuhar promotor, stručnjak za izradu pizza, također je prezentirao nekoliko pizza koje su pobudile interes svih prisutnih, kao što su Pizza Vegetariana na integralnom tijestu i desertna pizza s Linoladom. Priznajemo, zvuči egzotično i primamljivo! Vidimo se dogodine na 3. Panorama Pizza kupu!

Žiri je ocjenjivao izgled pizze, strukturu i stupanj pečenosti tijesta, okus, količinu namirnica, a posebno usklađenost svih elemenata i ukupan dojam.

Gianni Calaon i pizza Scrocchiarella

Natjecatelji, žiri, organizatori i pokrovitelji

45


G.E.T Report

Vrijeme vinskih festivala!

Pišu: Silvija Munda i Tomislav Stiplošek

Od događaja iza nas izdvojili smo Aronia cup, smotru učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola u pripremi funkcionalne hrane i pića te Dane Pošipa održane na Korčuli. Također najavljujemo i predstojeće festivale: 3. Hrvatski festival hrane i vina, 10. Zagreb VINOcom i 2. WineOS. Fotografije: Helena Pletković i Silvija Munda

U

gostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu i ove je godine bilo domaćin Aronia cupa, smotri učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola u pripremi funkcionalne hrane i pića. Cilj ove manifestacije je promocija zdrave, alternativne i funkcionalne prehrane, a održala se treći put. Ove godine tema je bila 'street food', to jest priprema slanih i slatkih jela kao zdrave ulične hrane (street food) s naglaskom na namirnice i jela regije iz koje dolaze sudionici smotre te posluživanje regionalnih vina. Aronia cup okuplja strukovne škole iz cijele Hrvatske, a jela pripremaju učenici uz nadzor i poticaj svojih mentora. Kuhar priprema slano toplo ili hladno jelo i pecivo, slastičar priprema slasticu, a konobar poslužuje vino iz regije koju predstavlja, a svoje znanje i vještine imaju priliku pokazati i barmeni. Na kraju smotre svaka

46

škola dobije pehar, a učenici zahvalnicu za sudjelovanje. Smatramo da je ova manifestacija izuzetno bitna za budućnost hrvatske gastronomije i da bi joj mediji i institucije trebali dati zasluženu pažnju te time ovim mladim budućim ugostiteljima i poticaj za osobni razvoj.

KORČULA Početkom kolovoza, već tradicionalno odlazimo na otok Korčulu. Povod su Dani Pošipa, manifestacija koja se ove godine održala po peti put i svake godine raste, a ove godine uključile su se i dvije nove vinarije. Ova manifestacija se sastoji od dvije podmanifestacije - Dana otvorenih podruma i Noći vina, koja se ove godine održala u Brni. 5. Dani Pošipa održani su u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica i Grada Korčule u suradnji s vinarijama proizvođačima Pošipa iz Smokvice i Čare, a sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.- 2013. u sklopu provedbe projekta Grad Korčula prijatelj poduzetnika. Pošip je svojevrsni svjetski raritet, zna mu se


točno porijeklo, mjesto pronalaska i ime pronalazača i jedno je od prvih bijelih vina Hrvatske zaštićeno Zakonom. Autentičnost loze potvrđena je DNA analizom kojom je dokazano da je Pošip autohtona korčulanska sorta, a na mjestu gdje je pronađen (Pinćaluša) nalazi se Spomenik Pošipu, njegovom pronalazaču i svim smokvičkim težacima koji ga s ponosom i trudom stvaraju. Otok Korčula poznat je kao 'crni otok bijelih vina', a uz spomenuti pošip najpoznatiji je Grk, kojem su se posebno posvetili vinari u Lumbardi gdje je uspio preživjeti razdoblje filoksere jer ga nije mogla napasti na pjeskovitom tlu. Osim vina, značajna je i zanimljiva gastronomska ponuda Korčule u kojoj se, uz uobičajenu mediteransku hranu, posebno ističu autohtone slastice kao što su cukarin, amareta, utopljenik, lumblija i ostale. Lumblija je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već skoro 200 godina, a priča o njegovom nastanku seže u doba Napoleona. Svake se godine u Blatu, s ciljem očuvanja tradicije i običaja, krajem listopada organiziraju Dani lumblije – izložba, natjecanje i degustacija za najbolju lumbliju - jedinstveno cjelovečernje završno gastro događanje na kojem posjetitelji imaju prilike degustirati lumbliju, uživati u klapskoj pjesmi, sami sudjelovati u glasanju za najbolje te ponijeti slatki suvenir iz Blata.

FESTIVALI Kraj godine, i kalendarske, i vinogradarske, uvijek je pun veselja i proslava. Berbe su završile i vrijeme je za proslave i prezentiranje vina i planova. Sve to najbolje objedinjuju vinski festivali kojih je, eto, sve više, a svaki nam donosi nešto drugo i nešto novo. Nedavno se u zagrebačkom Europskom domu održalo još jedno druženje Vinoljubaca. Kao što naziv ovog izdanja 'Poljubac s Dunava' kaže, donio nam je ponudu vinara Podunavlja. U narednom razdoblju bit će još priličan broj manjih i većih vinskih događanja, ali izdvojit ćemo tri značajnija: 3. Hrvatski festival hrane i vina Treće izdanje Hrvatskog festivala hrane i vina održat će se od 13. do 15. studenoga u Areni Zagreb. Na festivalu će biti predstavljena eno-gastro ponuda Hrvatske kroz različite regije i Županije kao i atraktivna ponuda ostalih zemalja regije. Cilj festivala je promocija domaće gastronomije i enologije i pozicioniranje Hrvatske kao uzbudljive cjelogodišnje eno-gastronomske destinacije. 10. Zagreb VINOcom Jubilarni, 10. VINOcom 2015., zagrebački međunarodni festival vina i kulinarstva održat će se 27. i 28. studenoga 2015. godine u zagrebačkom hotelu Esplanade. Festival je u

cijelosti posvećen kulturi stola, vinu i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude. S obzirom da se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, bit će to ujedno i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja. 2. WineOS Festival vina, delicija i ugodnog življenja Osijek Wine Fest, WineOS 2015., održat će se 4. i 5. prosinca 2015. u starom dijelu Osijeka, baroknoj Tvrđi, u prostoru Muzeja Slavonije (Glavna straža) gdje će veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja pružiti priliku svim posjetiteljima da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja. Ova je manifestacija od velikog značaja za širenje informacija o kulturi stola i konzumacije vina u Osijeku i okolici, ali i turističkog značaja za istok Hrvatske.

47


vinske prièe zeljko-vinskeprice.blogspot.com

Erdutsko vinogorje kao umjetnička oaza

Piše: Željko Garmaz, novinar 24sata

Ivo Brzica, bivši superuspješni poslovni čovjek, koji se obogatio na traktorima i kombajnima John Deer, nije umjetnik, ne crta i ne slika meandre, ali – ljepota zavojitog Dunava podno njegovih vinograda ostavila je velik trag u njegovim pokušajima brendiranja Erdutskog vinogorja kao hedonističkog i kulturnog odredišta

Z

a čuvenog slikara podrijetlom iz Osijeka, Julija Knifera, zna se da su mu život i stvaralašto obilježili – meandri. Te zavojite tokove rijeka slikao je cijeli život. Jedan od najljepših meandara napravio je moćni Dunav zavijajući se širinom od 600 metara oko Erduta te, ponovno, mirno nastavljajući klizati pored Dalja prema Vukovaru, Iloku, Novom Sadu... Ne znam je li Julije Knifer bio na mjestu gdje je Ivo Brzica, bivši superuspješni poslovni čovjek, koji se obogatio na traktorima i kombajnima John Deer, podigao svoju vinariju, ali ne znam nikoga tko se, kada je prvi put sjeo ispod sjenice na Brzicinom prekrasnom imanju ponad dunavskog meandra, nije

48

tamo vratio ili, barem, poželio ponovno doći. I, možda, poput Knifera, ponovno i ponovno, od olovke do ulja na platnu, kolaža i murala, nastavio u različitim tehnikama dočaravati tu prirodnu ljepotu u kojoj se satima može uživati bez daha. Julije Knifer je u jednom od svojih dnevnika, inspiriran meandrom, zapisao: "Nešto sam što nisam. I zato sam sada to što jesam. A nisam ništa." VINOGORJE KAO UMJETNIČKA OAZA Ivo Brzica nije umjetnik, ne crta ili slika meandre, ali – ljepota zavojitog Dunava podno njegovih vinograda ostavila je velik trag u njegovim pokušajima brendiranja Erdutskog

vinogorja kao umjetničke oaze u kojoj se, za razliku od drugih vinogorja, najveće vinske svetkovine ne slave u šatoru! “U ovom kraju postoje Dani trešnje, Dani cvijeća, mogu reći da se stalno nešto događa. Mi vinari smo sad nametnuli jednu priču koja nije narodnjačkog karaktera. U Erdutu, Aljmašu i Dalj planini jedva ima nešto više od 1.000 stanovnika, a na koncert Josipe Lisac u Erdutskim vinogradima, na kojem je publika sjedila na balama sijena, došlo je tisuću posjetitelja“, hvali se Ivo. Kaže, "za sve je kriv Vedran Mlikota", koji ih je sve uveo u svijet dobrih kazališnih predstava nakon što su bili oduševljeni prvim boravkom u Erdutu i odlučili se "uGUZiti u ovaj kraj". Na-


Nedavno je kod nas bio jedan njemački enolog iz Bavarske koji je, strašno oduševljen, rekao: 'Znaš, dođeš i podigneš vinograd, napraviš kuću i onda naručiš da ti Dunav puste ispred kuće!' Pa, tko tako nešto ne bi zavolio. A da samo navečer čujete kakav osjećaj je gledati u daljinu i slušati riku jelena... ravno, ovaj GUZ u glagolu uguziti treba shvatiti samo kao igru riječi, odnosno poigravanje s akronimom za glumačku manifestaciju Glumci U Zagvozdu, za koju je Vedran Mlikota glavni krivac. WINE&BIKE TOUR “Sve je krenulo prije dvije godine kad smo htjeli za selo napraviti jednu predstavu. Tad su Vedran Mlikota i Danko Ljuština gostovali s predstavom Cinco i Marinko. Prošle godine je Mlikota došao s Miom Elegović i predstavom Istina, a Ljubomir Kerekeš s Dimnjačarom. Ove godine je Kerekeš došao sa svojim teatrom i predstavom 'Ni desno ni levo samo Črevo' te Zijah Sokolović s 'Kobajagi donijela me roda'. Mi smo, dakle, od ideje da za selo napravimo jednu predstavu sve pretvorili u – kulturno ljeto. A to smo, opet, sve povezali s vinima i nazvali Wine&Bike Tour, priča Ivo Brzica. Ako se zna da, primjerice, na drugom kraju tog vinogorja, u vinariji Zlatka i Ksenije Janečić često gostuje Gudački kvartet Rucner, a nije nepoznato da je veliki hrvatski izdavač i osnivač Naklade Ceres, Drago Dumančić, hrvatsko izdanje kapitalnog djela svakog zaljubljenika u vino, “Filozofija vina“ Bela Hamvasa, objavio upravo uz njihovo mecenstvo, onda se uistinu za erdutsko vinogorje može reći da postaje hrvatska kulturna prijestolnica vinske Hrvatske! Da bi sve bilo u tom štihu, na ulazu u podrum Vinarije Brzice stoji ogromna drvena skulptura Svetog Vinka, rad umjetničkog kipara Mate Tijardovića iz Kiparske kolonije Ernestinovo. KORIJENI I POSLOVNO CARSTVO Inače, korijeni Ive Brzice, i s očeve i majčine strane, su ispod Svetog Jure na Biokovu, iz zagvozdskog zaseoka Brzice te iz Vinjana Donjih. Slučajno ili ne, Ivo je rođen u Osijeku u – Biokovskoj ulici! Ivo bi rekao da tu nije kraj nizu slučajnosti koje su ga pratile cijeli život. Poput, primjerice, stvaranja poslovnog imperija na rezervnim dijelovima, traktorima i kombajnima poljoprivrednog "klasika", Johna Deera. Reći će da je slučajnost što mu je enolog u njegovoj vinskoj priči Slobodan Čapin, bivše prvo ime struke u Erdutskim vinogradima, koji je podrijetlom, također, "odozdo", iz Imotskog. Ali, opet, nipošto nije slučajnost kad mu njegovi Zagvožđani i Imoćani dođu u goste i zaljube se u Erdut koji svima bude veliko otkriće.

Ivo lokalpatriotski voli reći da, "za razliku od Baranje koja je već afirmirana i brendirana kao turistička destinacija, Erdut sa svojim odličnim vinima, prekrasnom prirodom, pecanjem, lovom, vjerskim turizmom..., ima još veći potencijal za turistički razvoj". Slučajnost je što je Ivo u malenom vinogradu kojeg je prvo kupio na području svojeg velebnog imanja ponad Dunava zatekao lozu vranca kojeg, vjerojatno, jedini ima u kontinentalnoj Hrvatskoj. I kojeg, nažalost, ne radi kao sortno vino nego ga kupažira sa cabernet sauvignonom i merlotom u obećavajući cuvee koji će, kad odspava svoje, zasigurno biti njegova nova velika uspješnica, uz fantastičan merlot koji je već zadivio mnoga nepca. Suprotno svojim uvjerenjima da pri dolasku negdje mora osluhnuti i prakticirati navike kraja u koji je došao, Ivo se odlučio podići potpuno novi vinograd vranca sa 3.000 novih loza koje su sad stare tek tri godine. OSTVARENI SNOVI No, to nije kraj njegovim inovacijama, jer, ne želeći zaboraviti slike iz djetinjstva i odrinu od vinove loze, Ivo će tu istu "francuzicu" zasaditi u Erdutu. “Volio bih vidjeti kako bi se ta loza ponašala u ovim uvjetima u Erdutu, to me strašno intrigira zbog mojih korijena, a i na taj način bih napravio lijepu posvetu svom Biokovu. Moj otac, otkako je 1958. godine došao u Slavoniju, uvijek je imao barem par loza u dvorištu, uvijek smo imali neku odrinu s koje smo brali grožđe za pojesti“, priča Ivo Brzica. Te slike iz djetinjstva Ivu su "proganjale" cijeli njegov radni vijek, a kad je prije 15 godina došao u Erdut i kupio prvu vikendicu, tad je bio siguran da će jednoga dana posvetiti se vinogradu i vinima. Prije 7-8 godina zasadio

je nešto novih vinograda, "ne pretjerano", tek da može reći da je od malih vinara on vjerojatno "najmanji mali vinar"! “Imamo svega 6 hektara. Želimo u toj proizvodnji u Hrvatskoj sudjelovati, posvetiti se maksimalno, a imamo dovoljno prostora i vremena dati sebe u to“. Od prošle godine Ivo Brzica može reći da su mu se ostvarili snovi te da se cijeli posvetio vinariji za koju, vjeruje, postoji zanimanje kod sinova da nastave započeti posao i od toga žive. U "realnom sektoru" iza sebe je ostavio prodanih 1.600 traktora i 120 kombajna John Deer! Time si je stvorio dovoljan kapital da u ostvarenje životnog sna s vinima krene neovisno o bankama. HEDONISTIČKI KUTAK Vinarija Brzica munjevito se etablirala na vinskoj sceni istočne Hrvatske, a Ivina vinarija, okružena prekrasnim travnjacima i igralištima za košarku i nogomet, sa svojim sjenicama iz kojih očima "pasete" Dunav, postala je popularni hedonistički kutak "na čast i diku" onome tko tamo doveze svoje goste. “Nedavno je kod nas bio jedan njemački enolog iz Bavarske, s njihove vinske akademije. Bio je strašno oduševljen. Rekao je: 'Znaš, dođeš i podigneš vinograd, napraviš kuću i onda naručiš da ti Dunav puste ispred kuće!' Pa, tko tako nešto ne bi zavolio. A da samo navečer čujete kakav osjećaj je gledati u daljinu i slušati riku jelena... Ivin otac je rođen u Brzicama, zagvozdskom zaseoku odakle počinju planinski putevi na Biokovo i kreću staze na Svetog Juru. Izgleda da su se Ivi odmalena urezali u glavu ti pogledi na vrhove...

49


promocije: NOVI ‘VOĆNI+MOĆNI’ OKUSI: GOJI NAR I BRUSNICA MARAKUJA

‘Voćni+moćni’ čajevi predstavljaju zasebnu liniju unutar već dobro prepoznatih okusa Franckovih voćnih čajeva te se uz privlačan miris odlikuju i izvrsnim okusom. Goji nar tako odlikuje bobičasta biljka goji, inače porijeklom sa Himalaja, koja sadrži antioksidativna svojstva idealna za ‘booster’ u svakodnevnom životu. Zanimljivo egzotično voće marakuje, poznato i po nazivu passionfruit sadrži bogate osvježavajuće okuse koji će oduševiti svakog čajoljupca. Njihov snažan dizajn obogaćuje sam izbor na polici i neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Isprobajte nove okuse dostupne u vašem obližnjem dućanu! Marketinška podrška: Print, POSM, Web; Logističke informacije: transportno pakiranje sadrži 20 kutijica, komercijalno pakiranje (kutijica) sadrži 20 filtar vrećica u omotima; Proizvođač: Franck d.d., Vodovodna 20, Zagreb; Telefon i fax: 01/3710-111; Web site: www.franck.eu

PIK MORTADELA SA CRNIM MASLINAMA

Mortadela je dobro poznata tradicionalna mesna delicija podrijetlom iz Bolonje koja svoj prepoznatljiv okus i glatku teksturu njeguje već godinama. Tradicionalnom okusu PIK mortadele pripremljene od vrhunskih komada mesa teško je odoljeti, a pogotovo kada se u nju dodaju bogati začini poput crnog papra i maslina koji joj daju jednostavnu, posve drugačiju notu, u potpunosti pogodnu za naš organizam. Jedan od razloga zbog kojih je maslina toliko cijenjena među prehrambenim stručnjacima i potrošačima je ponajprije njen nutritivni sastav. Plod masline sadrži brojne zaštitne antioksidativne i protuupalne sastojke, a prehrambenu sliku maslina dopunjava i obilje vitamina i minerala. Ne čudi zato da je upravo maslina odabrana kao partnerica izvrsnog okusa PIK mortadele. Ova mesna delicija obogaćena crnim maslinama odličan je izbor kojim ćete pridonijeti potrebnom dnevnom unosu proteina, vitamina, željeza, cinka, selena, tijamina i bakra, koji su neophodni za neometano funkcioniranje organizma.

PRIJAVITE SE ZA PRIMANJE ČASOPISA!

Ukoliko želite primati izdanje HRB-a, molimo da ispunite obrazac i pošaljete ga poštom na našu adresu ili nam podatke pošaljite e-mailom na adresu crier@crier.hr Naziv tvrtke................................................................................................................................................................................................... Adresa................................................................................................................................................................................................................... Poštanski broj............................................................................................................................................................................................ Grad.......................................................................................................................................................................................................................... Primatelj.............................................................................................................................................................................................................. E-mail...................................................................................................................................................................................................................... Web stranica................................................................................................................................................................................................ Telefon.................................................................................................................................................................................................................. Sektor (hoteli, restorani, barovi, proizvodnja…)..................................................................................... *Izdavač pridržava pravo odrediti pripadate li ciljnoj skupini čitatelja, odnosno ispunjavate li uvjete za vlastiti besplatni primjerak časopisa

Datum........................................................................................

50



10° ZAGREB VINOCOM Pridružite nam se

27.11.2015. i 28.11.2015. u luksuznom ambijentu hotela Esplanade Zagreb www.vino.com.hr festival@vino.com.hr MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA

INTERNATIONAL FESTIVAL OF WINE AND CULINARY ART


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.