Profil Cultural nr.154

Page 1

Bilanţ CNM ASTRA - cifre record pentru anul 2022 Aproape jumătate de milion de vizitatori Valentin Barteș montează la Sibiu baletul clasic „Noaptea Valpurgiei” • • profil anul , nr 5 XVI . 1 4 20 februarie 23 CULTURAL .ro Interviu cu “Violonistul Diavolului“ va concerta la Sibiu alături de Ulli Brand şi Urs Fuchs
MANI NEUMANN

cuprins

• Concert Luna Amară la Sibiu (Lansare single p 4)

• “Cocoşatul de la Notre-Dame“ (Specatcol eveniment la Sibiu p.6)

• Calendarul cultural (Februarie p.10/11)

• „Dineu cu proşti“

(Teatru cu Horaţiu Mălăele p 7)

• Bilanţ CNM ASTRA

(Cifre record pentru anul 2022 p.8)

•Filmele lunii

(În cinematografele sibiene p.17)

• Aparitii editoriale (p.18)

• Evenimente culturale (Recomandări p 19)

parteneri

• Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

•Teatrul de Balet Sibiu

• Filarmonica de Stat Sibiu

•Teatrul pentru Copii şiTineret “Gong”

• Centrul Cultural German Sibiu

• Complexul Naţíonal Muzeal “ASTRA”

• Muzeul Naţional “Brukenthal”

• Teatrul Naţional “Radu Stanca”

• Centrul Cultural “Junii Sibiului”

• Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu

• Biblioteca JudeţeanăASTRA

• CineGold Sibiu

Valentin

Spectacolul este programat în 24 februarie, într-un coupé, alături de „În numele bucuriei”

Teatrul de Balet Sibiu prezintă pe 24 februarie 2023 și 10 martie 2023, un spectacol coupé cu „În numele bucuriei” (dans spaniol), coregrafia AngelMartinezSanchezși„NoapteaValpurgiei”, premieră de balet clasic, în coregrafia lui Valentin Barteș. „Noaptea Valpurgiei” este un spectacol de divertisment coregrafic din Opera Faust de Charles Gounod, care la Sibiu îi va avea în rolurile principale pe Ayaka Nagai (Japonia), Miguel Teixeira (Portugalia) și Johan Mancebo (RepublicaDominicană).

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate online sau de la sediul administrativ alTeatruluideBaletSibiu.

Un român: Mani Neumann!

Când avem mai puțin de 14 ani, la începutul anilor 90, undeva într-un sat de munte din Subcarpații Meridionali, descopeream o formație ce avea să îmi călăuzească pașii spre o necondiționată dragoste pentru muzică în general și muzica rock, în special. Se întâmpla într-o căsuță cum azi doar în Muzeul ASTRA mai întâlnești, cu prispă și șindrilă, cu sobă și ușor miros de fum Mergeam prin zăpadă mare spre singurul loc unde puteam asculta, atunci pe disc de vinyl, “Mugurdefluier“.Erauîncăvremuricând ciobanul de pe copertă era un personaj comun, pe care îl “cunoșteai“. Cinci ani mai târziu făceam parte din echipa mare de turneu „Pheonix - Fie să renască“, de pe litoral. Atunci am făcut cunoștință, pe viu,cucelmairomânneamțdinformație. Prin port, prezență scenică și sentimentul purtradiționalpecareîltransmitea,Mani Neumann i-a făcut pe mulți români să iubească mai mult România. Și poate l-a făcut și pe el, pe Mani Neumann, să iubeascămaimultRomânia!

facebook.com/profilcultural

Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

redacţia

Director editorial:

Laurenţiu STRĂUŢ

Redactori colaboratori:

Cristina BĂLĂU

Adina ZAHARIA-DOMBI

Bogdan FELDMAN

Makcim FERNANDEZ-SAMODAIEV Dorin TEODORESCU

Ileana NEȚ

e-mail redacţie: contact@profilcultural.ro www.profilcultural.ro

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
Barteș montează la Sibiu baletul clasic „Noaptea Valpurgiei”
STORY p.15 EditoriaL
COVER

Scena Digitală într-o nouă formulă!

Toate spectacolele sunt incluse în orice abonament

Scena Digitală, platforma online a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), s-a lansat în luna februarie întro nouă formulă, care permite abonaților să vizioneze toate spectacolele disponibile, producții de excepție ale TNRS și ale Festivalului InternaționaldeTeatrudelaSibiu. Abonamentul lunar, cel trimestrial, precum și cel anual includ toate cele 60

Formația Luna Amara prezinta publicului din Sibiu noua lor piesă, "Ne iubim mai mult când dormim" În deschidere va concertaformațiaRedrum.

"Probabil că ne suntem datori nu doar cu iubire și revoltă dar și cu gustul amar al resemnării și al înfrângerii, uneori, in aceastaviață.Tablousuprarealistaldurerii de a te pierde și a pierde, noua noastră piesăsapăînridurileunornopținedormite ale căror dimineți aduc doar leșia stoarsă din singurătăți zgomotoase și speranța firavă că ne iubim mai mult când dormim.” auprecizatreprezentanțiiformației.

REDRUM nu e o trupă tribut în adevăratul sens al cuvântului ci, mai degrabă, o adunătură de prieteni care se întâmplă să fie și muzicieni, care simt la fel și care, de prin 2007, se adună odată la ceva timp ca să aducă un tribut Grunge’ului, ca muzică, ca atitudine, ca stare Și totuși, de ce REDRUM? Pentru că inevitabil, ne întoarcem cu gândul spre muzica ce ne-a format, atât ca oameni cât și ca muzicieni, pentru că mulți dintre cei care ne-au ghidat nu mai sunt printre noi și pentru că simțim nevoia să ne gândim la ei, să ne gândim la “noi de atunci” și să împărtășim cuvoiun picdintoatănebuniaaiafainăpe care o păstrăm adânc în suflet și care e, poate, la fel de actuală astăzi. Grunge’N’ Roll!

de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producții în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans și muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preț de 6 luni, respectiv 299 lei, și abonamentul pentru 3 luni la preț de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei/lună. Spectatorii pot opta și pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumitspectacollaprețulde30lei.

În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând, oriunde și de oricâte ori Biletul individual este disponibil patru ore de la activare și alegerea intervaluluidetimppentruvizionare.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe site-ul www.scenadigitala.ro.

Premiereleluniifebruarie

Luna februarie aduce, ca de obicei, două premiere pe Scena Digitală Spectacolul „Sărbători fericite”, după textele lui Neil LaBute,regiaCristian Juncu, cu Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan și Marius Turdeanu, are la bază trei scenarii scurte, dar mărețe din punct de vedere tematic, ce fac apellaemoțiilepecareclasiciigrecile-auadus în scenă, și care problematizează, fiecare în felullui,conceptuldefidelitate.

„Cameristele” (foto), de Jean Genet, regia Hunor Horvath, cu Yannick Becker, Benedikt Haefner, Daniel Bucher și Ana Tiepac, exploreazălimiteledintredragosteșiurăîntr-o lume nedreaptă din punct de vedere structural Spectacolul se joacă în limba germană și dispune de subtitrare în limba română. Toate spectacolele Scenei Digitale oferășisubtitrareînlimbaengleză.

LUNA AMARA lansare single "Ne iubim mai mult cand dormim“ Evenimentul este programat în 24 februarie, în Oldies Pub

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
ş tiri cultur ale 4

Unul

dintre cele mai populare și premiate filme spaniole ale anului, premieră în România: Bestiile de Rodrigo Sorogoyen

Transilvania Film anunță intrarea în cinematografele din România a filmului “Bestiile“, cea mai noua producție a regizorului spaniol nominalizatlaOscarRodrigoSorogoyen.

Parte din Selecția Oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2022, Bestiileeste un thrillerpsihologicinspirat de un caz real petrecut în provincia Galicia: un cuplu de orășeni, care își doresc să facă downshifting, se mută la țară pentru a duce o viață mai aproape de natură. Dar ceea ce trebuia să fie o schimbare minunată se lovește de ostilitatea sătenilor și a unei comunități mult mai puțin idilice decât și-au imaginat-o cei doi Filmul va fi distribuit în cinematografeledintoatățaraîncepândcu10februarie.

Cu peste 17 nominalizări la Premiile Goya (care vor avea loc pe 11 februarie), inclusiv pentru Cel mai bun Film, Bestiile a fermecat spectatorii și criticii din Europa și din lume: a câștigat Premiul Publicului la Festivalul de Film de la San Sebastián și Grand Prix la Festivalul de Film de la Tokyo, are un scor de 100% pe platforma Rotten Tomatoes și a strâns în fața marelui ecran 1 milion de spectatori în Spania și Franța, cu încasări de peste 2,5 milioane de dolari.

Cel mai puternic film pe care l-am văzut anul acesta

Catherine Deneuve

Dincolo de conflictul urban vs. rural, Bestiile pune în lumină, întrun ritm captivant, și teme precum naționalismul și xenofobia, gentrificarea sau diferențele de clasă. Pentru Sorogoyen este o ilustrare a societății de astăzi, împărțită în două tabere: „Trăim într-o lume în care nu îl ascultăm cu adevărat pe celălalt și ne poziționăm în alb sau negru, nu mai e loc de gri. E nevoie de dialog real, dar asta se întâmplă din ce în ce mai puțin pentru că primează fanatismul și argumentele sunt ignorate”.

În rolurile principale joacă actorii francezi Denis Ménochet

(cunoscutpentruInglouriousBasterdsregizatdeQuentinTarantino sau Peter Von Kant, cel mai nou film al lui François Ozon) și Marina Foïs. Scenariul este scris de Isabel Peña (premiată la San Sebastián în 2016 pentru scenariul de la Que Dios nos perdone) și de Rodrigo Sorogoyen.

Rodrigo Sorogoyen, a fost nominalizat la Oscar în 2017 pentru MadreșiecunoscutpubliculuipentruproducțiiprecumStockholm (2013), Dumnezeu să ne ierte /Que Dios nos perdone (2016) sau Jocurideputere/ElReino(2018).

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
5 „ “

care ne-o induce frumusețea idealizată sau devoalată a unei „galerii” de portrete exclusiv feminine” Atât soluțiile plastice, materialele, tehnica: mixed media (sticlă, rășină, bronz pictat), cât și modul în care aceste portrete au fost gândite extrag lucrările din zona de confort a „portretului clasic” Integrând în procesul plastic elemente baroce, uneori grotești, deformări, tehnici de deconstrucție vizuală contemporane, chipurile – personaj descriuolumeeclectică:tipologic,temporarși stilistic.

Artiştii Elena Ilash

şi Caius Rotaru expun la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu.

Muzeul Național Brukenthal Sibiu a vernisat vineri, 3 februarie 2023 proiectului expozițional “Out of our head“ realizat de artiștii Elena Ilash și Caius Rotaru. Expoziția va fi deschisă la sediul Muzeului de Artă Contemporană situatpestradaTribuneinumărul6șiva putea fi vizitată până în 26 martie, de miercuri până duminică în intervalul orar10:00–18:00.

Elena Ilash propune sibienilor iubitori de artă o expoziție de sculptură, gândită și realizată împreună cu regretatul sculptor Caius Rotaru. Vorbind despre proiect Elena explică: „Ne-a unit, pe lângă prietenie, nevoia experimentării figurativului, a imaginii artistice care își găsește ușor explicația și corespondentul în lumea înconjurătoare.Pentruastaamalesforțade expresieaportretului,maiprecis,emoțiape

AbsolventăaLiceuluideArtă„DimitrieCuclin”, Elena Ilash a devenit prima femeie de la înființarea Universității de Artă și Design din Cluj, care face un doctorat în sculptură. De ce? Pentrucă,așacumnemărturisea,„sculpturae religia mea, stilul meu de viață și aerul din plămâniimei”.

Caius Rotaru s-a născut la Cluj în 1969, a absolvit Universitatea de Artă din București la secția Sculptură în 1999 și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 2000.Biografiasacuprindeexpozițiipersonale în țară, participări la expoziții de grup, simpozioane și altemanifestăride gen din țară și din străinătate, dintre care amintim Simpozionul Internațional de sculptură de la Arandjelovac (Iugoslavia), Jocurile Francofoniei (Canada), Simpozionul de SculpturăMontDauphine(Franța).

Spectacolul extraordinar de balet, având casubiectromanul“Notre-DamedeParis”

„CocoșatuldelaNotre-Dame“reuneștepe scenă 50 de blaerini de la Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, Ansamblul de Balet al Teatro D Opera Italiana și Ansamblul de Balet al Operei Vox Spectacolul de la Sibiu este programat vineri, 17 martie 2023, la Centrul Cultural IonBesoiu.

Regia și coregrafia spectacolului aparțin talentatului balerin și coregraf Vlad Sebastian, nume deja cunoscut în foarte multe teatre din țară, din Europa și din lume. Povestea muzicală este opera cunoscutuluimuzicianPeterVenczel. Este un spectacol grandios, care aduce pentru prima dată împreună pe aceeași scenă 3 ansambluri profesioniste de balet, însumând peste 50 de balerini profesioniști din țară și din străinătate, soliști balerini care dansează în teatre importante din Europa Eclerajul si luminile e scena, efectele speciale, proiecții în 3D, efecte cu “fum greu” produs din gheață carbonică, fac din COCOSATUL DE LA NOTRE DAME cel mai complex spectacol de balet montat în țara noastrăînultimiiani!

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma iabilet.rolaprețulde200delei.

50 de dansatori, trei ansambluri profesioniste de balet, un spectacol: “Cocoşatul de la Notre-Dame“!

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
ş tiri cultur ale 6

În 14 februarie 2023, Sala Mare a Centrului Cultural “Ion Besoiu“ din Sibiu va fi gazda unui eveniment teartal de excepție: Spectacolul „Dineu cu proști“, piesă de teatru ce îi are protagonițti pe Horațiu Mălăele, Mircea Rusu, Medeea Marinescu /Aylin Cadar, Alexandru Bindea/ O v i d i u C u n c e a , C o s t i n a Cheyrouze/ Teodora Mareș, Dorin Andone și Alexandru Georgescu.

O piesă pe gustul tuturor, o comedie extrem de savuroasă cu un dialog natural și cu o distribuție perfectă. Un must see pecareîlputețirevedeaoricând. Regizor, dramaturg și scenarist francez, Francis Veber a debutat cu comedii gen farsă în anii ʹ70. Fiu al unei familii de scriitori, din

r e p u r t a t c u f i l m u l „ L e Magnifique”, din același an, cu Jean Paul Belmondo I se datorează, de asemenea, marele succes al filmului „La Cage Aux Folles”, cu Ugo Tognazzi și Michel

Serrault, care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu. Debutul lui ca regizor s-a consemnat în 1976, cu comedia-dramă „Le Jouet” , pentrucareascrisșiscenariul.Un alt film, „Les Fugitifs”, a fost de asemeneaadaptatînSUA,regizat de însuși Francis Veber, el lucrând, ca scenarist și regizor, pe ambele țărmuri ale Atlanticului.

În 1998 a avut un mare succes internațional cu „Le Dîner de Cons” (Dineu cu proști), film realizatdupăcomediascrisădeel în 1993 și vizionat de peste nouă

care au mai făcut parte romancierul Tristan Bernard și Pierre-Gilles Veber (autorul filmului „Fanfan la Tulipe”), Francis Veber a lucrat ca jurnalist, dedicându-se apoi cu pasiune scenariilor pentru comedii

Primul succes important a fost spumoasa comedie din 1972, „Marele blond cu un pantof negru”, cu Pierre Richard și MireilleDarc,acăruimuzicăafost compusă de compozitorul de origine română Vladimir Cosma. A colaborat cu regizorul Edouard Molinaro, pentru „LʹEmmedeur” (1973), cu Jacques Brel și Lino Ventura, și un alt succes a fost

milioane de francezi. Veber a fost nominalizat la premiul César pentru cel mai bun regizor și a primit acest prestigios premiu pentru categoria cel mai bun scenariu.

Biletele pentru spectacolul

„Dineu cu proști“ programat la Sibiu în 14 februarie se pot achiziționa online de pe platforma ticketstore.ro la prețul de 190 delei.

7
PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
Mari actori ai scenei româneşti contemporane reuniţi pe scenă, în spectacolul „Dineu cu proşti“. La Sibiu, marţi 14 februarie

Înperioada1ianuarie– 31decembrie2022 Muzeul ASTRA a înregistrat 410 645 beneficiari de programe culturale. Au fost cu 19 378 mai mulți ca în anul 2021 (391.267).În2022,laMuzeulASTRA,aufost organizate peste 2000 de acțiuni culturale (o medie de 5 acțiuni culturale zilnic!), care au cuprins ateliere meșteșugărești, ateliere și animații gastronomice, dar și acte artistice. Astfel, prin Muzeul ASTRA, au fost implicați aproape 1000 de meșteri și creatori populari, care au avut astfel ocazia să expună și apoi să valorifice creațiile lor. Pentruaidentificadinnouvalorileculturale din România, 35 de muzeografi din Muzeul ASTRA au întreprins cercetări de teren timp de182zileîn142delocalități.

Referitor la componenta educațională, pe tot parcursul anului trecut 27.084 persoane au participat la 975 activități de educație muzeală și interpretare patrimoniuatelieremeșteșugărești(țesut,confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice , ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, dar și parcursurile motrice desenate pe aleile din muzeu specialpentruvizitatoriiceimaimici. În planul dezvoltării infrastructurii

culturale, s-a finalizat și inaugurat pentru publicul tânăr platforma Etno Tehno Parc, zona dedicată activităților educaționale în aerliber,probabil,unicăînacestmomentîn România, dar și în muzeele de profil din Europa.LaEtnoTehnoParc,înMuzeulînaer liber din Dumbrava Sibiului, a fost extinsă suprafața construită cu o șură din Mărginimea Sibiului, cu rol multifuncțional deservind astfel nevoile publicului vizitator princele4spațiiutilizabileatâtvara,câtșiîn extrasezon.În spatele pavilionului educațional, platforma s-a extins asigurând astfel un spațiu confortabil și primitor pentru un număr mai mare de beneficiari. S-a intervenit și peisagistic pe o suprafață de cca 2000 mp, unde tinerii vizitatori ai muzeului pot desfășura diverse activități recreative în curtea școlii de odinioară Noua platformă educațională Etno Tehno Parc va deservi și alte activități, cum ar fi conferințe, simpozioane, teambuilding-uri saualteevenimentedetipcorporate.

În2022programulculturalaaduspublicului o nouă provocare: ASTRA Rock Festival Intenția creării unui nou festival, marcă a Muzeului ASTRA, a pornit în contextul modernizării scenei de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și a strâns la prima ediție 7000 vizitatori. Guano Apes

au fost principala atracție la prima ediție a festivalului ASTRA Rock. Pe lângă trupa din Germania, au mai susținut concerte pe scena de pe lacul din Dumbrava Sibiului câteva dintre cele mai cunoscute, dar și mai promițătoare, trupe românești, acoperind o varietate de genuri: Dirty Shirt, The Motans, Coma, Luna Amară, Iarba Fiarelor, DoraGaitanovici,I'mtheTripșiRevolver Ediția cu numărul 29 a festivalului de film documentar ASTRA Film Festival din anul 2022 a redat peste 200 de evenimente cinematografice, 60.000 spectatori, peste 3000 de filme înscrise și 86 incluse în selecțiaoficială.

,,Am demonstrat și demonstrăm că generăm efecte economice directe și indirecte clare. Dacă vrem turism cultural în România trebuie să avem grijă de principala resursă care există deja: muzeele, monumentele istorice. Trebuie să avem grijă cum le comunicăm, cum le promovăm,cumleinterpretămastfelîncât peste 50 de ani copii și nepoții noștri să se bucure în continuare de ele, turiștii străini care în vizită să se bucure de țara noastră așa cum este ea: frumoasă și plină de resurse, chiar dacă mai are unele probleme ” , a declarat Ciprian Ștefan, manager MuzeulASTRA.

Bilanţ
Aproape jumătate de milion de vizitatori
înregistrat instituţia sibiană în anul precedent 8 e v eniment PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
CNM ASTRA - cifre record pentru anul 2022
a

Valentin Barteș montează la Sibiu baletul clasic „Noaptea Valpurgiei”

Spectacolul este programat în 24 februarie, într-un coupé, alături de „În numele bucuriei”

Teatrul de Balet Sibiu prezintă pe 24 februarie 2023 și 10 martie 2023, un spectacol coupé cu „În numele bucuriei” (dans spaniol), coregrafia Angel Martinez Sanchez și „Noaptea Valpurgiei”, premieră de balet clasic, în coregrafia lui Valentin Barteș „Noaptea Valpurgiei” este un spectacol de divertisment coregrafic din Opera Faust de Charles Gounod, care la Sibiu îi va avea în rolurile principale pe Ayaka Nagai (Japonia), Miguel Teixeira (Portugalia) și Johan Mancebo (Republica Dominicană). Biletele pentru spectacolul coupé „Noaptea Valpurgiei și În numele bucuriei” au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate online sau de la sediul administrativalTeatruluideBaletSibiu.

Valentin Barteș este absolvent al Școlii Naționale de Balet din Cluj-Napoca (1993).

Tatăl său, Emilian Barteș, prim-solist al Operei Române din Cluj-Napoca, i-a fost și principalul profesor Pe când era încă elev, Valentin Barteș a obținut patru medalii de aur la Concursul Național de Balet al României După absolvire, în 1993, s-a alăturat Operei Naționale Române din ClujNapoca ca solist. Din 1994 până în 1996, a dansat ca solist la Teatrul Național de Balet dinZagrebșilaTeatrulNaționaldeBaletdin

Split.În1995aprimitPremiulAnuluipentru rolul Nurali în producția „Fântâna din Bakhchisaray” la Teatrul Național de Balet din Split.În perioada 1992-1998a dansat ca artistinvitatlaWestchesterBalletCompany din New York, SUA, în producțiile anuale ale acesteia cu „Spărgătorul de nuci” În 1996 Valentin Barteș s-a mutat în Japonia și a început o carieră de artist și coregraf independent. În 1999, a primit medalia de argint la categoria Pas de deux la concursul Tokyo Shimbun Ballet Competition. În 2005 a fondat Valentino Dance Center în Tokyo, Japonia, o asociație de dansatori profesioniști care oferă cursuri, ateliere și spectacole de dans de calitate atât în Japonia, cât și în străinătate Printre producțiile, pe care le-a coregrafiat și produs se numără „Fântâna din Bakhchisaray”,„Spărgătoruldenuci”,„Lacul lebedelor”, „La Fille mal gardée”, „Noaptea Valpurgiei”, „Suita țigănească”, „Carmen”, „Baiadera”, „Don Quijote”, „Requiem”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Raimonda”, „Coppelia”, „Rapsodia română”, „Giselle”, „Dansul Polovetsian” În 2009 a activat ca maestru de balet și coregraf rezident al Teatrului de Balet Sibiu din Sibiu, România, unde a coregrafiat, și a produsnumeroaseproducții.

Printre proiectele inițiate și în care a fost implicat în ultimul deceniu se numără: cofondatorșicoregraflaInterdanza-Giappone Ballet Project din Livorno, Italia, Festivalul Internațional de Balet pentru Tineret din Sicilia, Grand Caribbean Ballet Festival, Mexic,InternationalBallet&Contemporary Dance Festival, New-Delhi, India, membru permanent al juriului și maestru profesor la Concursul Passion du Ballet a Kyoto din Kyoto, Japonia, fondator și director artistic alConcursuluiInternaționaldeBaletșiDans Contemporan Domenico Modugno și al Seminarului Internațional de Balet din Bari, Italia. În calitate de maestru de balet și coregraf invitat, Valentin Barteș a colaborat de asemenea cu: State Ballet of Georgia din Tbilisi în 2016, Ballet de Jalisco, Guadalajara,Mexic,însezonul2016-2017și Opera Națională și Baletul din Vietnam, Hanoi.

Pe lângă faptul că este coregraf și predă în întreaga lume, Valentin Barteș este în prezent președintele Asociației Culturale BellArt.

9
PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023 e v eniment
24 februarie BALET Spectacol coupe: „Noaptea Valpurgiei” (premieră) și „În numele bucuriei” Centrul Cultural „Ion Besoiu“ 24 februarie MUZICĂ Concert Luna Amara Oldies Pub februarie FILM ”Spiritele din Inisherin” Cineplexx Sibiu Concert simfonic Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu Sala Thalia 16 februarie MUZICĂ EVENIMENTELE ALEGEREA EDITORULUI
18, 19 februarie „Degeţica” Teatrul Gong 28 ianuarie TEATRU CONCERT “Macbeth” Teatrul Naţional „Radu Stanca“ 26 februarie Trio farfarello Mani Newmann, Ulli Brand şi Urs Fuchs Concert KEMPES “aLIVE AGAIN“ Oldies Pub TEATRU 25 februarie Imperium Pub MUZICĂ
LUNII FEBRUARIE

Mani Neumann: „Atunci când l-am cunoscut pe Nicu Covaci toate visele mele de când eram mai tânăr s-au trezit din nou, pentru că ceea ce făcea Phoenix era rock!“

Mani Neumann, supranumit și “ViolonistulDiavolului“(DerTeufelsgeiger) va concerta la Sibiu alături de colegii săi din grupul“farfarello“,UlliBrand(chitară)șiUrs Fuchs (bas). Evenimentul este programat în 26 februarie, în clubul Imperium. Pe Mani Neumann publicul din România îl cunoaște în special datorită activității sale alături de formația Phoenix, alături de care a cântat încădin1978.

Publicul din România te cunoaște din perioada în care ai cântat alături de Phoenix. Emoția pe care o transmiteai pe scenă alături de foștii colegi din Phoenix aveaoîncărcătură100%românească.Care au fost elementele care te-au făcut să simți românește și să dai mai departe această emoție,prinactulartistic?

Totulestemuzică,înprimulrând.Avemșiîn Germania folclor, dar n-am fost niciodată prea interesat, trebuie să spun că nu îmi place prea mult. După muzica clasică pe careamfăcut-o,euvoiamsăfiuunrockstar, ca orice muzician tânăr Toți vrem să devenim un rockstar! Am avut câteva planuri și îmi doream o viață interesantă, dar se pune întrebarea „Cum faci asta ca violonist?” Acoloîncepproblemele!

Am avut o formație la școală și am început să facem multe improvizații, cam cum

făceau cei de la Genesis la început, cam așa suna Am avut succes, am câștigat concursuri, a fost o perioadă bună, când eram foarte tânăr Mai târziu, fiecare și-a făcut un drum propriu și am păstrat legătura, toți sunt încă implicați în muzică, suboformăsaualta.

Deci după acest episod eram singur, mai mult sau mai puțin, și m-am gândit că aș putea să fac și altceva. Atunci am cunoscut muzica românească, l-am cunoscut pe Nicu Covaci și toate visele mele de când eram maitânărs-autrezitdinnou,pentrucăceea ce făcea Phoenix era rock! Am auzit muzica astapentruprimadatășiamrezonatcuea–eu o numesc hard folk rock. Poate poți să o numeștișialtfel,darmiemi-aamintitcăpot șivreausăcântrock,defapt.Șipentrumine a fost de ajuns, îmi plăcea muzica aceea...

Pentru mine nu a contat niciodată că o muzică vine dintr-un anumit loc – dacă îmi place, îmi place. La început a fost greu pentru mine să învăț textele, de exemplu, că erau în românește și nu le înțelegeam, dar mi-a plăcut și am cântat alături de Phoenixdinacestmotiv

Ai petrecut mult timp în România Povestește-mi cum ai perceput societatea românească,proaspătieșitădincomunism, în turneele pe care le-ai făcut alături de

Phoenixlaînceputulanilor90...

Nu sunt un om politic sau un sociolog, dar sunt un străin, deci impresia mea a fost aceea a unui outsider Am petrecut mult timp în România anilor 90 și am perceput lucrurile diferit: au fost multe urcușuri și coborâșuri, cred că asta a fost impresia generală, sentimentul dominant Era incredibil! Au fost ani în care toată lumea părea euforică, era un sentiment frumos în România, puteam să simțim asta la concerte – reacțiile oamenilor erau clare. Apoi, au fost ani sau perioade în care totul părea o depresie... N-am să uit niciodată: a fost o iarnă în România în care în aer plutea un sentiment de final, ca și cum nimic nu mai urmează, nimic nu e în regulă... Deci, sus și jos. A fost oscilant. Dar părerea mea a fostdelaînceputcăRomâniasevastabiliza. Eu cred acest lucru și astăzi – pentru că oamenii sunt mai cultivați și mai raționali decât în alte locuri Nu știu de ce se întâmplă asta, dar am această părere Româniavafibineșiareunviitor!

De 40 de ani ai acest proiect muzical intitulat farfarello. El s-a suprapus și cu perioada Phoenix. S-au influențat una pe cealaltă? Regăsim în muzica farfarello pasaje, linii melodice cu rădăcini phoenixiene?

12 int erviu PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023

Da și nu. În primul rând, muzica farfarello e o sumă a gusturilor, a stilurilor: Ulli Brand și cumine.Eosumăaceeaceneplacenouăși aposibilitățilorpecareleavemdinpunctde vedereinstrumental.Cândaînceputsăfacă muzică, Ulli a avut un profesor din zona folk care a cules folclor din toată lumea și a exersat asta cu elevii lui – deci Ulli a avut contact cu muzica balcanică, cu această zonă a folclorului și cu muzica esteuropeană.Existăînfarfarelloacesteurme, care vin de la Ulli. În ceea ce mă privește, naș spune că muzica Phoenix a avut acest efect, ci mai degrabă muzica clasică. Modul în care eu compun, în care eu construiesc cântece, vine de acolo. Desigur că există influențe din tot ceea ce experimentăm și trăim, mai ales în comportamentul pe scenă - care vine mai degrabă din rock, în cazulmeu-,darîncompoziție,maipuțin.

-Descrie-nepuținmuzicafarfarello...

E destul de simplu: în farfarello găsești orice, mai puțin blues și jazz. Avem o bază clasică, avem melodie folk, ritmuri rock, iar Ulli mereu spune că e rock psihedelic... Noi avemtimpînmuzică,nuamfăcutniciodată cântece pop. Avem piese care au douăzeci de minute... Poate asta e prea mult, dar douăsprezece minute nu reprezintă o problemă. E emoție pură, atâta tot. Pur și simplu.Astaefarfarello.

Titulatura de Der Teufelsgeiger este cel puțin intimidantă. Care este povestea din spateletitluluide„ViolonistulDiavolului”?

Câteodată e un bagaj nedorit pentru mine. Au fost momente în care a trebuit să anulez concerte din cauza acestui titlu... Nu este un nume care să vină de la fanii noștri sau de la noi, ci a venit de la presă. Li s-a părut lor interesant că sunt foarte activ, pe scenă, șiauvenitcuacestnume...

Nu e întotdeauna real. Am și o poveste frumoasă, legată de acest titlu, chiar cu o doamnă din România...A văzut un concert cu noi și după spectacol a venit la mine și mi-a spus: „Toată lumea spune că ești Violonistul Diavolului, dar acum văd că poți fișiunînger ”

Acum că am stabilit că nu este nimic diabolic în muzica ta, spune-mi te rog de ce are nevoie cineva care vrea să devină un bunviolonist?

Talent. În primul rând, talent, dar aici apare o problemă, pentru că ai nevoie de puțin noroc ca să descoperi că ai un talent sau altul. Ai nevoie de familia potrivită, mai mult sau mai puțin, pentru că talentul trebuie susținut Restul este muncă Trebuie să repeți, să cânți, să muncești în fiecarezi.Ceimaiimportanțipașiîifacicând ești foarte tânăr – până la zece ani, sau

doisprezece, știi clar dacă vei putea să cânți la vioară, dacă vei depăși un anumit nivel. Deci asta se descoperă foarte devreme, pentru că e mai ușor pentru un copil Sacrificiile nu sunt puține, pentru că munceștimultșirenunțilaaltelucruri.

Revenind la farfarello... La ce trebuie să se aștepteceicarevorfiprezențiînclub?

EomarediferențăîntremineșiUlli:eusunt unoptimist,iarUlliesterealist...deasta,de exemplu, nu vorbesc niciodată cu el despre ce așteptări am, indiferent de temă. Eu mă aștept ca oamenii din România să înțeleagă muzicanoastră,iarexperiențameadepână acumîmispunecănumăînșel.Suntsigurcă vomrezona.Defiecaredatăcândcinevamă întreabă la ce să se aștepte de la muzica noastră, spun: „Vino la concert și vei vedea!” Și mereu avem parte de rezultate pozitive!

Citește întregul interviu online, pe site-ul www.profilcultural.ro

[InterviurealizatdeLaurențiuStrăuț]

13 PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
e v eniment
„În farfarello găsești orice, mai puţin blues și jazz. Avem o bază clasică, avem melodie folk, ritmuri rock. Nu am făcut niciodată cântece pop!“

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă vineri, 10 februarie și sâmbătă, 11 februarie, de la orele 18:00, spectacolul pentru adolescenți „Dovedește – o poveste virală”,înregialuiEugenJebeleanu.

Cea mai nouă producție dedicată adolescenților de la Sibiu este o montare fascinantă cu un subiect actual: pericolul preluăriideinformațiidinsurseneoficialeși impactul pe care îl au declarațiile făcute pe social media, mai ales atunci când acestea sunt transformate și folosite în alt scop decâtcelintenționat.CéliașiThéo,doitineri adolescenți dintr-o școală din provincie, se îmbolnăvesc în aceeași perioadă în care epidemia Zika izbucnește în Brazilia. Sunt izolațiîncamerelelordincămin.Einusuferă de altceva decât de niște neplăceri gastrointestinale sezoniere, care le „aduce iarna prin burtă” Dar aceste neplăceri, combinateculipsadeocupație,suntmotive suficiente pentru cei doi tineri ca să născocească o adevărată teorie a complotului.Astfel,dinGooglepeYouTube, de pe Insta pe TikTok, o adevărată conspirație se naște, iar noua lor profesoară, Doamna Albanne, o femeie tristă, palidă, cu niște „cearcăne verzi” neverosimile, le-ar fi transmis un virus cu

complicitatea noului laborator care tocmai s-a instalat în zonă. Și care „a plantat” virusulîn„dulapulcelmare”dinlaboratorul de biologie. Utilizatori înfocați ai internetului, cei doi adolescenți își justifică ipoteza cu argumente din cele mai elaborate și, în aparență, cu totul și cu totul plauzibile:oameniideștiințășimarileputeri economice ale lumii ar fi pus la punct un virus răspândit intenționat în rândurile cetățenilor prin intermediul și cu complicitateaStatului!

„Dovedește-o”, textul scris de Lucie Vérot (Franța), nici nu-i judecă, nici nu-i demonizează pe cei doi tineri adolescenți. Piesa a fost scrisă în urma unei rezidențe de creație în care autoarea a stat de vorbă cu liceenii. Textul pune accent pe un fenomen social care a dobândit în ultima vreme o miză educațională puternică: mefiența față de instituțiile Statului și repunerea în cauză ateoriiloroficiale.

„Dovedește. O poveste virală ne privește. E desprenoi,despreazi,înplinăpandemie,cu frici, speranțe dar e și despre ideile nefondate ce duc la o criză colectivă a suspiciunii date de dificultatea de înțelegere a unei situații care ne depășește. Deaicisetrageparanoia,teoriaconspirației șidelirulprodusdefluxuldensdefakenews

care ne bântuie la tot pasul. Mi-am dorit să aduc în discuție prin acest spectacol pentru publicul tânăr pericolul lipsei de discernământ, riscul căderii în gândiri complotiste și daunele unor fapte abuzive cum ar fi judecata unor persoane nevinovate spre a găsi un țap ispășitor.”, a declarant Eugen Jebeleanu, în timpul repetițiilordelaSibiu.

Montat într-un decor glacial, spectacolul creează un imaginar fabulos prin dune de zăpadă sculptate în 20 de metri cubi de burete acoperit cu 50 de kilograme de zăpadă artificială cu fulgi antialergici, antistatici și ignifugi. Efectul este amplificat prin montarea a două cuburi de gheață cu o greutate de 120 de kilograme, fiecare Cuburile sunt produse din apă rezultată în procesul de osmoză inversă și sunt identice cu cele folosite la competițiile internaționale de sculptură în gheață, fiind lipsite de imperfecțiuni atât la exterior, cât și la interior

Spectacolul a avut premiera anul trecut, în 15 ianuarie, are o durată de aproximativ 60 de minute și nu este recomandat celor cu vârstasub9ani.

t ea tru 14 PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
Cea mai nouă producţie dedicată adolescenţilor, în februarie, la Teatrul Gong Pesa „Dovedește – o poveste virală” este montată într-un decor glacial spectaculos

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă publicului, în luna februarie, premiera „Livada de vișini”, de A. P Cehov, un spectacol de Dumitru Acriș În noua producție sunt distribuiți unii dintre cei mai apreciațiactoriaiNaționaluluisibian:Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Mariana MihuPlier, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Pali Vecsei, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Veronica Arizancu, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Ștefan Tunsoiu, AndreiGîlcescușiFabiolaPetri.

Iubitorii de teatru sunt așteptați la avanpremiera programată în 9 februarie, ora 19:00, și la premiera care va avea loc în 10februarie,laSalaMareaTNRS.

„Prima premieră a Teatrului Național Radu Stanca pentru anul 2023 este o piesă clasică, pusă în scenă de un regizor talentat și apreciat și cu o distribuție excepțională. Mă bucur că putem oferi publicului nostru acest spectacol deosebit, unic prin felul în care a fost realizat. Îi invit pe toți spectatorii noștrisăvinăsăvadăaceastăcreațieșisăse bucure de miracolul teatrului”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu În „Livada de vișini” viața zboară ca o furtună,

secerând oamenii în calea ei. Pentru că oamenii sunt mult mai slabi atunci când i se împotrivesc și pentru că timpul nemilos se schimbă odată cu noi. „Livada de vișini” evocă frumusețea noastră cea de toate zilele, dar și copilăria care ne joacă feste și care ne aduce bucurii, dar și cele mai puternicetraume.Esteluminașiîntunericul din fiecare dintre noi, paradisul pierdut și sursatuturornecazurilor În acest tandru elogiu adus fragilității vieții, personajele se întâlnesc, se despart, iubesc și suferă, aruncându-se într-o luptă între generații, fără să conceapă pericolul iminentaldegradăriispirituale.Însăaceastă luptă este superficială – timpul va trece, în timpceeisecomplacînpasivitate.Astfel,cu toții fug de problemele de zi cu zi, de realitatea pe care nu o pot schimba și de permanenta frică de moarte. În curând, vor afla că nimic nu e mai dureros decât adevărul unei lumi care se îndreaptă nebuneșteînspreunviitornecunoscut.

„Livada de vișini este un semnal de alarmă, care denunță lipsa dialogului adevărat, incapacitatea oamenilor de a-l înțelege pe celălaltșideacreaconexiuniprofunde.Dar, poate cel mai important, Livada de vișini este un spectacol despre legături umane și dezrădăcinare, care se întâmplă azi, aici,

acum, într-o lume amenințată de pericolul iminent al pierderii iubirii”, spune regizorul DumitruAcriș.

Biletele pentru cele două reprezentații, precum și pentru spectacolele programate în luna februarie sunt disponibile online pe site-ulwww tnrs.roșilaAgențiaTeatralădin Sibiu,str NicolaeBălcescunr 17.„Livadade vișini” se va juca și în 26 februarie, ora 17:00.

t ea tru 15
PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
TNRS prezintă premiera „Livada de vișini”, un spectacol de Dumitru Acriș Spectacolul va avea premiera în 10 februarie

Astra Film Festival a dat startul înscrierilor

Aflat la cea de a 30-a ediţie, festivalul va avea loc în perioada 15-22 octombrie 2023

CelmailongevivfestivaldefilmdinRomânia a dat startul la înscrieri pentru cea de a 30-a ediție, care va avea loc la Sibiu, în perioada 15-22octombrie2023.

Sunt așteptate producții românești și străine finalizate după 1 ianuarie 2022 Filmele selectate în programul oficial AFF2023 vor concura în patru secțiuni competiționale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool). Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial mai cuprinde secțiuni non-competitive, selecții curatoriale, secțiuni tematice și programe speciale.Înscrierilesepotfacepânăpedata de 1 aprilie 2023, doar pe site-ul astrafilm ro, completând formularul disponibilpeplatformă.

„Iatăcăseîmplinesc30deanidecândAstra Film Festival oferă publicului film documentar de calitate. Din 1993 și până astăzi am reușit să găsim calea de a păstra neîntreruptălegăturacupublicul,indiferent de vremurile și încercările pe care le-am traversat Ne propunem să fim, și în următorii 30 de ani, locul pe care cineaști dinRomâniașidintoatălumeaîlalegpentru a-șilansaînpremierădocumentarele.Avem unpublicfidel,educat,cunoscător,pecareîl

respectăm în acest fel și căruia îi adăugăm an de an noi și noi prieteni ai cinemaului documentardecalitate”,adeclaratDumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Filmele trimise la AFF2023 trebuie să facă parte din genul documentar și să fi fost finalizatedupădatade1ianuarie2022.Cele patrucategoriicompetiționalesunt:

• Voci emergente ale documentarului, pentru filme documentare de lungmetraj (peste de 50 minute) semnate de autori aflați la primul, al doilea sau cel mult al treilea film. Se acordă Premiul „Voci emergentealedocumentarului”.

• Europa centrală & de est, la care sunt eligibile documentare de lungmetraj (peste 50deminute),careabordeazăproblematici specifice zonei blocului ex-comunist; se acordă Premiul pentru „Cel mai bun documentar al secțiunii Europa Centrală & deEst”

• România, secțiune deschisă documentarelor produse sau co-produse în România și producțiilor / co-producțiilor internaționalecareabordeazăproblematicispecifice României, indiferent de durata acestora; se acordă Premiul pentru „Cel mai bun documentaralsecțiuniiRomaniaOpen”

• DocSchool, pentru filme produse sau coprodusedeuniversități/institutedefilmsau în cadrul unor programe post-universitare de specializare în cinema, indiferent de durata acestora. Se acordă Premiul pentru „Cel mai bun documentar al competiției DocSchool”

Selecția oficială va fi publicată pe site-ul Festivalului. Juriile care vor acorda premiile vor fi alcătuite din specialiști și profesioniști respectați ai lumii cinematografice și academiceinternaționale.

Înființat în 1993 ca proiect inovator, Festivalul Astra Film a devenit una dintre platformele principale ale filmului documentar din România și din Europa. Se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNMAstrașiFundațiaAstraFilm

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
16
film

•KnockattheCabin

În timp ce se află în vacanță la o cabană izolată, o tânără și părinții ei sunt luați ostatici de patru străini înarmați care le cer familiei să facă o alegere de neconceput pentru a evita apocalipsa Având acces limitat la lumea exterioară, familia trebuie să decidă în ce crede înainte ca totul să fie pierdut.

•TheAmazingMaurice

După cartea lui Terry Pratchett. Povestea lui Maurice, un motan care își duce traiul pe străzi și care născocește o înșelătorie perfectă pentru a face bani - un puști care nuparepreaisteț,darcarecântălacimpoiși are propria lui hoardă de șobolani ciudat de alfabetizați.

•Pil

Ocopilăcurajoasă sedeghizeazăînprințesă pentru a salva regatul și pe moștenitorul tronului.

Pil este orfană și locuiește pe străzile din Roc-en-Brume. Ajutată de trei nevăstuici îmblânzite, ea fură mâncare de la castelul odiosului Tristain, uzurpatorul tronului Într-o zi, pentru a scăpa de gărzile care o urmăresc,Pilsedeghizeazăînprințesă.Fără voia ei, ajunge să participe la marea salvare

a lui Roland, moștenitorul tronului, ajuns victimăauneivrăjicarel-atransfromatîntrun... pisipui (jumătate pisică, jumătate pui). Aventuravaîntoarceregatulcusus-njosșio învăța pe Pil că noblețea se găsește în fiecaredintrenoi.

•Astérix&Obélix:L'EmpireduMilieu Suntem în anul 50 î.Hr Împărăteasa Chinei tocmai a fost întemnițată în urma unei lovituri de stat provocate de Deng Tsin Qin, un prinț trădător Ajutată de Finalthesis, negustorul fenician, și de credincioasa ei gardă de corp Mai Wei, singura fiică a împărătesei, prințesa Sass-Yi, fuge în Galia pentru a cere ajutorul celor doi viteji războinici Asterix și Obelix, care sunt înzestrați cu o forță supraomenească datorită poțiunii lor magice. Cei doi eroi inseparabiliainoștriacceptăcuplăceresăo ajute pe prințesă să-și salveze mama și să-și elibereze țara Și astfel începe o mare călătorie și o aventură pe drumul spre China. Dar Cezar și puternica sa armată, însetațideonouăcucerire,seîndreaptășiei spreRegatuldeMijloc...

•TheBansheesofInisherin Plasat pe o insulă îndepărtată de pe coasta de vest a Irlandei, filmul îi are în rolurile

principale pe Colin Farrell și Brendan Gleeson, doi prieteni de o viață care se trezesc într-un impas atunci când unul dintre ei decide să încheie brusc relația pe care o au, cu consecințe alarmante pentru amândoi.

•Ramon

La prima vedere, Ramon pare un om simplu a cărui unică și mare pasiune este viticultura. Viața lui este dată peste cap atunci când, printr-o serie neașteptată de împrejurări, întâlnește cea mai frumoasă femeie din lume de care se îndrăgostește fulgerător.

Decide să plece la București să își găsească “marea iubire”. Ajuns aici, Ramon descoperăcăviațaîntr-unorașmarenueste deloc ușoară. Totul se complică atunci când devineșisuspectulprincipalîncelmaimare jaf al secolului, furtul unui tablou de 50 de milioanedeeuro!

Ramon pornește astfel într-o dublă misiune extrem de periculoasă (cel puțin așa crede el) să recupereze tabloul și să găsească fata visurilor sale. Va reuși el? Întrebarea la care trebuie să răspundă cei din jurul lui este dacă Ramon este un simplu OM sau un SuperOM.

PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
17 film
Filmele lunii februarie în cinematografele sibiene Acţiune, dramă, animaţie, comedie, thriller

de Elena Ferrante de Abdulrazak Gurnah de Marcus Aurelius

În al treilea roman al Tetralogiei Napolitane, Elena și Lila, cele două fete cu care cititorii au făcut cunoștință în Prietenameagenială,audevenitfemei. Lila și-a părăsit soțul și confortul material, iar acum muncește în condiții foarte dure. Elena a studiat la Școala Normală din Pisa și a publicat un roman de succes, care i-a deschis ușile saloanelor selecte Amândouă au refuzat să se complacă într-o viață plină de nefericire, ignoranță și supunere, îmbrățișând în schimb numeroasele oportunități ale anilor ’70 În continuare le leagă o prietenie profundă,denezdruncinat.

Când era doar un băiețel, Ilyas a fost răpit de la părinții săi de trupele coloniale germane. După mulți ani în care a luptat în război contra propriului săuneam,seîntoarceînsatnumaicasă descoperecăpărințiisăinumaisunt,iar sora lui, Afiya, a fost dată în grija unor străini Un alt tânăr se întoarce în aceeașiperioadă.Hamzanuafostrăpit, ci vândut; ajuns și el în trupele coloniale, a devenit mâna dreaptă a unui ofițer a cărui protecție i-a marcat viața. Convalescent și fără un ban în buzunar, nu-și dorește decât un loc de muncă și o viață ferită de primejdii –precumșiiubireafrumoaseiAfiya. Pe măsură ce soarta împletește viețile acestor oameni, care își duc mai departe traiul muncind și îndrăgostindu-se, umbra unui nou război pe alt continent se alungește și se întunecă, amenințând să-i înșface și să-i ia cu sine...

„O carte de căpătâi a civilizației europene.“—ANDREIPLEȘU

„Cu ani în urmă am cumpărat o ediție veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicație: «Să-ți fie prieten înceasurilegreleșisătesprijinecumma sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărți un elogiu mai frumosdecâtacest«prietenînceasurile grele».“—CIORAN

„MarcusAureliusafostprimulpersonaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat și care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare și de ținere în frâu a eului propriu.“—GABRIELLIICEANU

O veritabilă comoară de înțelepciune, absolut exemplară și astăzi.“ — DAN C. MIHĂILESCU

APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI
PROFILCULTURAL /FEBRUARIE2023
“Cei care pleacă și cei ce rămân. Tetralogia napolitană“ “ Vieţi în derivă“
“Gânduri către sine însuşi“
Editura Humanitas
Editura Pandora Editura Litera
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.