Profil Cultural nr.157

Page 1

2023

ESTE FILM Festival revine cu o selecţie de filme europene apreciate internaţiona
și
story”, ultimele două reprezentaţii din această stagiune • • profil anul , nr 5 XVI . 1 7 a 20 m i 23 CULTURAL
TBS - „Romeo
Julieta. Rock
.ro Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu programat între 28 iunie şi 3 iulie
FITS
Nou record în prima zi de vânzare a biletelor

cuprins

• 100 de ani de artă românească (Expoziţie la Brukenthal p 4)

• Pictură murală şi concerte (proiectul RoWay-NorMania p.6)

• Calendarul cultural Mai p.10/11)

• Ateliere de vorbit în public (La Teatrul Gong p 7)

• Spectacolul “3 Tenori italieni“ (La Sibiu în 21 mai p.8)

•Filmele lunii (În cinematografele sibiene p.17)

• Aparitii editoriale (p.18)

• Evenimente culturale (Recomandări p 19)

COVERSTORY p.12-13

ESTE FILM Festival revine între 10 și 14 mai la Sibiu cu o selecție de filme europene apreciate internațional, cu o competiție de scurtmetraje, dar și cu filme românești lansate în premieră naționalăsaulocală.

Spațiul de proiecție principal de anul acesta este Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, hubul festivalului,lacareseadaugăSalaOglinzilordela Forumul German – transformată în sală de concert, dar și în dormitor cu filme - și ConsommeBistro,unspațiufermecătorșiintim, devenit pentru prima oară spațiu de proiecție

parteneri

• Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

•Teatrul de Balet Sibiu

• Filarmonica de Stat Sibiu

•Teatrul pentru Copii şiTineret “Gong”

• Centrul Cultural German Sibiu

• Complexul Naţíonal Muzeal “ASTRA”

• Muzeul Naţional “Brukenthal”

• Teatrul Naţional “Radu Stanca”

• Centrul Cultural “Junii Sibiului”

• Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu

• Biblioteca JudeţeanăASTRA

• CineGold Sibiu

ESTEFILMFestival.

Deschidem a 7-a ediție cu un film românesc, TIGRU, proiectat în avanpremieră națională Proiecția va avea loc miercuri, 10 mai, de la ora 20.00, la sala mare a Centrului Cultural "Ion Besoiu"Sibiu.

FITS 30. Un Miracol!

A pornit în 1993 ca festival de teatru studențesc. După trei decenii Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este una dintre cele mai importante manifestări culturale din Europa Evenimentele satelit au dat greutate acestui proiect, în cei peste 30 de ani. Bursa de spectacole,Aleeacelebrităților,Școalade management cultural, Platforma internațională de cercetare doctorală în artele spectacolului și management cultural, Departamentul de Artă Teatrală, Platforma de Arte vizuale sau Scena digitală (lansată în timpul pandemiei) sunt doar câteva dintre manifestările conexe ale festivalului. La acordarea pentru Sibiu a titului de Capitală Culturală Europeană a contribuit-fărădubii-șiel,festivalulcare scoate în stradă, în fiecare an, zeci de mii deoameni.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu nuestedoarunfestival.FITSesteun fenomencultural.

FITSesteunmiracol!

facebook.com/profilcultural

Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

redacţia

Director editorial:

Laurenţiu STRĂUŢ

Redactori colaboratori:

Cristina BĂLĂU

Adina ZAHARIA-DOMBI

Bogdan FELDMAN

Makcim FERNANDEZ-SAMODAIEV Dorin TEODORESCU

Ileana NEȚ

e-mail redacţie: contact@profilcultural.ro

www.profilcultural.ro

PROFILCULTURAL /MAI2023
ESTE FILM Festival revine în 2023: 10-14 mai, ediţia a șaptea EditoriaL
Laurenţiu STRĂUŢ director editorial

100 de ani de artă românească 1900-2000 într-o singură expoziţie deschisă la Brukenthal

Casa Albastră din Piața Mare din Sibiu găzduiește, începând cu data de 10 mai 2023, expoziția „100 de ani de artă românească“. Publicul va putea descoperiunaltfeldesecolXX,naratcu ajutorul penelului și măiestriei artistice! Într-o manieră extrem de rară în România zilelor noastre, expoziția 100 de artiști în 100 de ani de artă românească (1900-2000) colecția av

George Șerban combină diverse curente artistice specifice secolului extremelor: academism, simbolist, avangardist, art nouveau,modernismetc. GrațiecolaborăriiîncadrulProiectuluiAxele culturale Brukenthal - Colecția av George Șerban expoziția prezintă publicului una dintre cele mai mari expoziții dedicate artei românești, ce cuprinde numeroase lucrări depictură,graficășisculpturăsemnatede

artiști precum: Aman, Tonitza, Brâncuși, Mutzner, Steriadi, Dobrian, Câlția, Bernea, Brauner, Ilfoveanu, Apostu, Gorduz, Mitroi, Paciurea, Iancuț, Damian, Pacea, Gheorghiu etc. cărora li se alătură reprezentanții Școlii de grafică Kazar: State, Dumitrescu, Săftoiu, Guttman, Erceanu, Pusztai, Golici, Panaitescu, Kovascsetc.Deladesenîncărbunelatuș,dela acuarelă la grafică și litografie, de la pictură la sculptură, expoziția vine în fața iubitorilor de artăculucrărirealizateîndecursulunuisecol. Lucrările ilustrează teme diverse și reprezentative pentru pictura românească a timpului: peisaje, natură statică, portrete dar și lucrări de avangardă Toate pentru a evidenția geniul artistic românesc, demersul continuu între tradiționalism și inovație, fiecare artist punându-și amprenta asupra modului de interpretare a temei, coloritului sauluminii.

În integralitatea sa, expoziția se constituie ca un important eveniment de restituire a unora dintre artiștii români dar și de promovare a celordinultimajumătateasecoluluiXX.

Expoziția este deschisă în perioada 10 mai - 4 iunie și este gzduită de Sala Multimedia, Casa Albastră,dinPiațaMarenr.4

În perioada 8-12 mai 2023, Muzeul ASTRA organizează prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu evenimentul SALOANELE

ASTREI - Ediția a VIII-a. Art Atelier. Prin această acțiune instituția sibiană și-a propus să realizeze un atelier de artă plastică cu artiști și studenți de la Universitatea Națională de Arte București. Evenimentul se va desfășura în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu și va fi finalizat cu vernisajul expoziției de artă plastică contemporană ce va avea loc în data de 12 mai 2023, ora 13.00, la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Pădurea Dumbrava, nr 16-20, Muzeul în aer liber dinDumbravaSibiului.

Pelângălucrărileexpusepesimeze,artiștii și studenții de la UNArte vor realiza în timpul desfășurării Saloanelor ASTREI lucrări de artă plastică și vor interacționa cupubliculvizitatorîntr-unspațiuineditce ne va ajuta să percepem arta plastică contemporanăîntr-onotăaparte.

La cea de-a VIII-a ediție a Saloanelor ASTREI vor participa artiștii Andrei Tudoran (lector univ. dr. UNAarte), Ruxandra Tudoran și studenții: Antonia

Maria Corneanu, Dan Florin Dumănoiu, Maria Erőss, Teodora Ionescu, MariaAlexandra Lăduncă, Mariana Mădălina Mărgărit, Maria Onu, Andrei Cristian Vlădeanu.

Expoziţia

“Saloanele

Astrei“- ediţia a VIII-a. Incursiune în fascinanta lume a artei contemporane

PROFILCULTURAL /MAI2023
ş tiri cultur ale 4

UrmătoareleactivitățidincadrulProiectuluiRoWay-NorManiating diversesferealeculturii.Astfelînperioadaurmătoarevafirealizată o pictură murală, vor fi organizate două flash-mob-uri de streetdance, turnee în România și Norvegia și vor fi înregistrate basme românești și norvegiene în interpretarea unor actori sibieni. Toate acestea au fost prezentate miercuri, 26 aprilie 2023, în cadrul unei conferințedepresăorganizatădeAsociația”Florescu,Fernandez& Friends”

Cel mai vizibil produs cultural din cadrul proiectului RoWayNorMania va fi o pictură murală realizată în municipiul Sibiu de către artistul Claudiu Peţa. Şi pentru că proiectul se adresează comunităţii vrem să o şi implicăm! Astfel, aşteptăm din partea sibienilor până luni, 8 mai 2023 ora 12, propunerile de faţade care consideră că ar merita să le dăm culoare. “Lucarea pe care o voi realiza va reflecta tot ce fac ceilalţi artişti implicaţi în proiect: muzică, dans, arte vizuale, literatură etc. Practic tot ce înseamnă artă în acest proiect va fi imortalizată pe o picture murală de aprox 70-100mp.”adeclaratClaudiuPeţa.

În 19 mai vor fi organizate două flash-mob-uri, în Piaţa Mare şi la Promenada Mall, în colaborare cu dansatori de la Clubul sportiv “Young Till Death”. “Noi îmbinăm arta cu sportul şi promovăm cultura şi dansul de stradă tuturor categoriilor de vârstă. Mă bucur că vom fi parte din acest proiect pentru că vom putea astfel să demonstrăm că indiferent de stilul de muzică, sportivii clubului pot face performance. Îmi place mult acest lucru pentru că este o provocare pentru noi să dansăm pe muzică clasică” a declarat Alex Svaricek-președinteClubSportiv"YoungTillDeath".

Makcim Fernandez Samodaiev: „În perioada iunie- iulie – august vor fi organizate două turnee. În România vom cânta în opt orașe: Sibiu,Focșani,Brașov,MiercureaCiuc,OdorheiulSecuiesc,Oradea, Timișoara și Cluj iar în Norvegia în 6 orașe. Ambele turnee vor fi făcute cu muzicieni din România și Norvegia Se apropie de asemenea perioada în care începem lucrul la înregistrarea

podcasturilor, a basmelor românești și norvegiene Aceste înregistrărivorfifăcutecuartiștidelaTeatrulNaționalRaduStanca dinSibiu”

Latura educativă a proiectului continuă și ea. Următorul concert educativ din cadrul proiectului va avea loc vineri, 28 aprilie 2023 în Centrul Cultural Şura Mare cu începere de la ora 10,30. Programul concertului cuprinde lucrări compuse de Johann Sebastian Bach, Reinhold Glière și P. Hindemith în interpretarea artiștilor Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară) și Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel).

PROFILCULTURAL /MAI2023
5
Pictura murală, flashmob-uri şi concerte educative în cadrul proiectului “RoWayNorMania”

Horaţiu Mălăele își aduce arta în lumea NFT. Colecţia „Eu, Mălăele“ este prima incursiune în lumea digitală a artistului

Pe 11 mai 2023, asistăm la un moment d e refe r i nță p e nt r u c u l t u ra românească: se lansează colecția de artă digitală “Eu, Mălăele“, o serie de autoportrete caricaturale pe care oricine le poate achiziționa electronic, în format NFT Printr-un parteneriat cu MultiversX,oplatformăromâneascăde blockchain cu vizibilitate mondială, HorațiuMălăeleaduceînpremierăarta

saunicăîneratehnologiei.

Dedicat culturii și artei de-a lungul vieții, actor și regizor de teatru și film, scriitor, pictor și caricaturist, Horațiu Mălăele își transpunegeniulînlumeadigitală.

„Artă veche cu tehnologia noilor platforme. Vă invit să faceți parte din acest proiect descoperind colecția de artă digitală Eu, Mălăele!”HorațiuMălăele.

Horațiu Mălăele este unul dintre cei mai reputați și iubiți actori și regizori ai României. Pasionat de arta desenului de mic copil, Mălăele a reușit să își contureze un stil unic de arealizaportretecaricaturale.

Colecția Eu, Mălăele este prima incursiune în lumea digitală a artistului și se remarcă printro serie de autoportrete în format NFT care, odată achiziționate, aduc șansa deținătorilor să primească variantele desenelor în format fizic,cusemnăturaartistului,șiposibilitateade a purta un dialog față în față cu maestrul, pentruavorbicâtelunășiînstele.

Pentru cei care vor dori să-și transpună opera de artă din format digital într-unul fizic, vor fi disponibile diferite mecanisme care pot fi activatepeparcursulproiectului.

Colecția Eu, Mălăele este realizată în parteneriat cu platforma românească MultiversX),unadintrecelemaimarirețelede blockchain din lume Colaborarea susține interesul și încrederea pe care partenerii o au în proiect, Eu, Mălăele fiind un moment istoric în care un artist român de calibru își prezintă arta către web 3.0 printr-o colecție cu 5000 de desene, fiecare cu elemente deosebite de designșivariindînraritate.

Teatrul „Gong” reia seria atelierelor de vorbire în public și de gestionare a emoțiilor. Aceste module dedicate în mod special adolescenților din anii terminali sunt coordonate de pedagogul teatral Ana Mujat. Fiecare modul se constituie din trei ateliere cu o durată individuală de aproximativ două ore, grupele fiind formatedincelmult12elevi,astfelîncâtsă se asigure un cadru participativ lejer, dar intensiv Prima serie de ateliere va debuta vineri,12mai,delaora18:00.

Programul de Educație Participativă al Teatrului „Gong” din Sibiu își propune implementarea unor activități de grup și fair-play, care să susțină crearea unei platforme de dialog pentru dezvoltare personală, într-un mediu prietenos ce promovează educația prin participare

Atelierele propuse promovează dezvoltarea abilităților de a susține un discurs puternic în prezentările orale, transmiterea eficientă a unui mesaj și esențializarea acestuia prin gestionarea constructivă a emoțiilor. Prezentate ca un jocprintehnicaarteiactorului,sesiunilecu elevii de liceu au ca obiectiv identificarea emoțiilor puternice în raport cu diferite situații, astfel încât participanții să își poată controla vorbirea și respirația, dar și gesturile, pentru a depăși orice obstacole înfațauneiprezentăripublice.

Ateliere de vorbire în public și de gestionare a emoţiilor la Teatrul Gong

PROFILCULTURAL /MAI2023
ş tiri cultur ale 6

ESTE

ESTE FILM Festival revine între 10 și 14 mai la Sibiu cu o selecție de filme europene apreciate internațional, cu o competiție de scurtmetraje, dar și cu filme românești lansate în premieră naționalăsaulocală. Spațiul de proiecție principal de anul acesta este Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, hubul festivalului,lacareseadaugăSala Oglinzilor de la Forumul German – transformată în sală de concert, dar și în dormitor cu filme - și Consomme Bistro, un spațiu fermecător și intim, devenit pentru prima oară spațiu de proiecțieESTEFILMFestival.

Deschidem a 7-a ediție cu un film românesc, TIGRU, proiectat în avanpremieră națională Proiecția va avea loc miercuri, 10 mai,delaora20.00,lasalamarea

Românesc avem ocazia să vedem

și lungmetrajele Spre Nord, Boss

și Almanah Cinema. Șase filme scurte,înregialuiRaduJude.

De asemenea, vom găzdui și anul acesta filmele LUX Audience Award, cu intrare liberă, iar secțiunea In Frame va fi dedicată filmuluinorvegian.

În cadrul secțiunii Best of Europe vorfiproiectatetitluriprecumCei opt munți care a câștigat Premiul juriului la Cannes în 2022 și Saint Omer, film francez câștigător al Leului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, 2022 Subsecțiunea

Outside Europe aduce filmele

Toate fricile lui Beau și Oldboy, regia Park Chan-wook, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannesîn2004.

AnulacestalaCinExplorezcopiiiși adolescenții vor avea ocazia să

Centrului Cultural "Ion Besoiu"

Sibiu Filmul va fi urmat de o sesiunedeîntrebărișirăspunsuri, în prezența regizorului Andrei Tănase, a actorului Alex Velea și a producătoareiIrenaIsbășescu. Filmul a fost nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D'Angers2023.

Competiția de scurtmetraj românesc de ficțiune ajunge la a patra ediție și aduce publicului 8 scurtmetrajeselecționatedeIulia Blaga, jurnalist și critic de film, scurtmetraje din care un juriu prezent la festival va alege câștigătorul În secțiunea Film

vadă animații precum Aventurile luiPilșiIcar–băiatulcareazburat prea aproape de soare, dar și documentarul Alis, această proiecție fiind urmată de discuții moderatedeunpsiholog.

O noutate anul acesta reprezintă organizareaprimeiedițiiLINE-UP: International Academy & Netwo rkin g fo r Festival Managers, primul proiect de acest gen din România, realizat în coproducție cu alte 2 țări partenere, Serbia și Republica Moldova. Proiectul e conceput ca o întâlnire anuală între manageri de festivaluri de film și teatru, profesoriuniversitarișistudenți.

7
PROFILCULTURAL /MAI2023
FILM Festival revine în 2023: 10-14 mai, ediţia a șaptea

Spectacolul “3

Italieni” ajunge la Sibiu Concertul aduce în faţa publicului canzonetele napoletane și arii din operele italiene

Ce poate fi mai potrivit în cea mai frumoasă lună a anului, când pomii înfloresc, iar natura toată își arată splendoarea sa maximă,decâtocălătoriemuzicalăîn“Bella Italia”peritmurilecanzonetelornapoletane și a celor mai celebre arii din operele italiene,darșicugândullațărmurilemărilor ce scaldă “patria muzicii”, cea Adriatică pe de-o parte și Mediterană, Tireniană și Liguricăpedealta?

Șicinearputeafimainimeritsănepoarteîn această poveste muzicală, dacă nu cei trei tenori italieni care au crescut ascultând și cântând de mici aceste canzonete și arii celebre? Cine le-ar simți, le-ar trăi și le-ar cântamaibinedecâtei?

Tocmai de aceea arii precum “Nessun dorma”, “E lucevan le stelle”, “La donna e mobile” sau canzonete ca “O sole mio”, “Santa Lucia”, “Funiculi, Funicula” sau “Caruso”,pentruaamintidoarcâtevadintre momente muzicale au fost incluse în programulconcertului.

Spectacolul “3 Tenori Italieni” este un omagiu adus marilor tenori José Carreras, Plácido Domingo și Luciano Pavarotti, trei artiști legendari care au cucerit întreaga lume cu vocile și interpretările lor, iar vocile excepționale ale celor 3 tenori invitați, Domenico Menini, Alessandro Goldoni și

Angelo Forte, voci în cel mai pur stil al belcanto-uluiItalian,vorreamintipublicului de frumoasele voci ale celor care au fondat acestconcept.

Ceilalți invitați, care vor desăvârși evenimentul, nu vor fi mai prejos! De la cea mai mare academie de muzică din Europa, Academia Mozarteum din Salzburg, vine baritonul Fernando Araujo, profesor la “Clasa de Opera” din cadrul acestei prestigioase academii Baritonul Alfio Grasso (Italia), va fi a doua voce gravă care va menține balanța registrelor vocale. Soprana Jeanne Marie Druce, vine din Franța și va trebui să facă față serenadelor celor 3 tenori, iar dacă nu va reuși, 3 balerine frumoase sunt gata să-i vină în ajutor!

Spectacolulvafiunulinteractiv,conducerea muzicală fiind asigurată, după modelul lui Johann Strauss sau, mai nou, a lui André Rieu, “cu vioara în mână”, de tânărul dirijor și solist violinist Bogdan Costache, un nume deja cunoscut în toate filarmonicile și teatrele de operă din Europa. El va dirija celebra ORCHESTRA DI TEATRO D’OPERA

ITALIANA si ORCHESTRA OPEREI VOX, facilitanddinnouîntâlnireacucelebriartiști instrumentiștidinEuropașidinlume!

Coordonarea scenică a Orchestrei di Teatro

D’Opera Italiana, a Corului, Orchestrei și Baletului Operei Vox, precum și a tuturor soliștilor invitați, va fi asigurată de regizorul șicoregrafulVladSebastian.

„Publicul va fredona celebrele refrene ale canzonetelor,alăturidefrumoaselenoastre coriste,așaîncâttoatălumeasăvibrezeșisă trăiască arta la superlativ!“ a declarat organizatorii.

Biletele pentru concertul de la Sibiu pot fi achiziționate de pe platforma proticket.ro. Prețulunuibiletestede200delei.

8 e v eniment PROFILCULTURAL /MAI2023
Tenori
foto: vaskarika.hu

se joacă la

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 13 mai 2023, la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni și miercuri, 31 mai 2023, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, ultimele două reprezentații cu spectacolul de dans contemporan„RomeoșiJulieta.Rockstory”, coregrafia Marcello Algeri, pe muzică de Queen.

Spectacolul îi are în rolurile principale pe Alba Fernandez (Julieta), Miguel Teixeira (Romeo), Henrique Ferreira (Mercutio), Johan Mancebo (Tybalt), Maria Trabalon (Regina Mab). Biletele pentru reprezentația de la Sibiu pot fi cumpărate online, de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu și de pe siteulparteneruluideticketingKompostor.ro.

Inspirat de tragedia originală a lui Shakespeare, spectacolul creat de Marcello Algeri spune de faptpovestea de dragoste a fiecăruia dintre noi. În universul minimalist și atemporal al scenei, creat de Marcello Algeri, timpul accelerează sau încetinește, condiționat de starea de spirit a individului, dar este singurul element care definește ritmul implacabil al vieților scurte și intense ale personajelor Acest „Romeo și Julieta” nu este o tragedie politică sau de dragoste. Este mai presus de toate o tragedie

generațională Cei doi îndrăgostiți din Verona rup cercul de tradiții, obligații și îndatoriri care le caracterizează familiile de generații întregi. Ei nu aleg banii, poziția socială, ci iubirea, chiar și în moarte. Într-un spirit exuberant, nesăbuit, dar autentic, aceasta este tocmai cea mai mare lecție pe care ne-o pot da tinerii. Romeo și Julieta conținîneitoatecontrariile:suntjudicioșiși nesăbuiți, comici și dramatici, masculini și femininiîmpreună.

ROMEOȘIJULIETA.ROCKSTORY

COREGRAFIA ȘI SCENOGRAFIA: Marcello Algeri

LIBRET: Adaptare contemporană de Marcello Algeri, după drama originală a lui WilliamShakespeare

ASISTENTCOREGRAFIE:SabrinaRinaldi

MUZICA: Queen, Tolga Kashif, Serghei

Prokofiev

LIGHTDESIGNER:DarioDruzeta

DISTRIBUȚIE:

Julieta-AlbaFernandez(Spania)

Romeo-MiguelTeixeira(Portugalia)

Mercutio-HenriqueFerreira(Portugalia)

Tybalt - Johan Mancebo (Republica Dominicană)

ReginaMab-MariaTrabalon(Spania)

Familia Capulet - Ayaka Nagai (Japonia),

G a b r i e l a C h e c o ( R e p u b l i c a Dominicană),Chihiro Tamai (Japonia), Manuel Sanchez (Spania), Fulvio Zamagna (Italia),GuidoSarnataro(Italia)

Familia Montague - Sara Zanzon (Italia), Camille Texier (Franța), Martha Parise (Italia), Michaela Gobas (Canada), Kenichi Murata (Japonia), Mattia Longhitano (Italia), Nathaniel Lillington (Marea Britanie)

Data premierei: 7 octombrie 2022 (Sibiu), 15octombrie2022(Italia)

9
PROFILCULTURAL /MAI2023 e v eniment
„Romeo și Julieta. Rock story”, ultimele două reprezentaţii din această stagiune Spectacolul
Sibiu în 31 mai, la Centrul Cultural “Ion Besoiu“
foto: Paul Daniel Schneider
27 mai BALET “Romeo şi Julieta. A Rock Story“ Centrul Cultural “Ion Besoiu“ Centrul Cultural “Ion Besoiu“ 31 mai - 4 iunie FESTIVAL Sibiutiful Street Food Market 2023 Piaţa Mare mai FILM ”Mavka” Cineplexx Sibiu Concert Trei tenori italieni 21 mai MUZICĂ EVENIMENTELE ALEGEREA EDITORULUI
12 mai “Faust” Fabrica de Cultură –Sala Faust 4 mai - 30 iunie EXPOZIŢIE FESTIVAL “Istoria stilourilor românești” Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” 10 - 14 mai ESTE Film Festival Concert Vunk Centrul Cultural “Ion Besoiu“ TEATRU 30 mai Centrul Cultural “Ion Besoiu“ MUZICĂ
LUNII MAI

Istoria stilourilor românești - Colecţia Petre Crăciun - prezentată la Sibiu Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul de Istorie “Casa Altemberger“

Joi, 4 mai, la Muzeul de Istorie „Casa Altemberger”dincadrulMuzeuluiNațional Brukenthal din Sibiu, a avut loc vernisajul expoziției „Istoria stilourilor românești Colecția Petre Crăciun” Expoziția – o adevărată premieră națională – oferă publicului un număr de 415 piese, reprezentând o colecție unică de stilouri și alte instrumente de scris, precum și numeroase documente datând din perioadainterbelicășipânăînanul1990.

Vor putea fi văzute 200 de stilouri produse de„FlamuraRoșie”(Flaro)șiÎntreprinderea de Industrie Județeană „Archimet” din Sibiu, dar și de alți doi producători: Întreprinderea „Chimica” Cluj și Întreprinderea „Drum Nou” București. O parte importantă a acestor modele poate fi admiratănumaiînaceastăcolecție.

Unele dintre piese amintesc de celebra fabrică sibiană „Gratioza”, care a devenit, prin naționalizare, „Flamura Roșie” Un exponatdemareimportanțăesteunplicde corespondență produs de „Gratioza” pentru Casa Regală a României, al cărei furnizorera.În2022s-auîmplinit100deani delaînființareaacesteifabrici.

TotlaSibiuafuncționatșifabrica„Artalith”, care producea inclusiv „tocuri rezervoare” (stilouri) sub licență „Hardmuth Koh-I-

Noor” În expoziție vor putea fi văzute, pentru prima dată, două exemplare ale modelului „Hardmuth Școlar” care, cu siguranță,afostprodusaici.

Expoziția include peste 30 de documente diferite (fotografii, legitimații, publicații, afișe,tipărituri,etc.)șitotatâteamodelede ambalaje pentru stilourile produse în anii ʼ50-ʼ80 ai secolului trecut, unele dintre ele unicat.

Cei care vor vizita expoziția vor avea ocazia să vadă mai multe exemplare ale vestitului model„FlaroDacia”,stiloulguvernamental, inclusiv cel cu semnătura lui Nicolae Ceaușescu,imprimatătermic.

Alte vitrine sunt destinate stilourilor școlare, celor de birou sau stilourilor realizate de artizanii de altădată, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouridinRomânia.

Scriitorii români au folosit și ei stilouri produse în România. Iată de ce, o vitrină prezintă publicului stilouri folosite de Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Spiridon Vangheli și Petre Crăciun.

Un punct de atracție îl reprezintă stilourile dedicatedeunelemarifirmeinternaționale de stilouri unor personalități sau României: Ilie Năstase (Montegrappa), Regele Mihai I (Pelikan), „România – U E 2007”

(Montegrappa), „România – Președinția ConsiliuluiEuropean2019”(Poenari).

În volumul său „Istoria și catalogul stilourilor românești”, Petre Crăciun a prezentat pe larg toate modelele de stilouri românești incluse în expoziție Volumul poate fi cumpărat de la muzeu, în perioada 4mai–30iunie.

12 e v eniment PROFILCULTURAL /MAI2023

Actorul australian Geoffrey Rush este invitatul special al TIFF.22. Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 6 şi 18 iunie

Actorul australian Geoffrey Rush este invitatul special al TIFF.22. Cariera lui de peste 40 de ani, care cuprinde roluri în câteva dintre cele mai premiate filme ale ultimelor decenii, dar și în seria fantasy Pirații din Caraibe, va fi celebrată la ClujNapoca, unde Geoffrey Rush va fi omagiat cuPremiulpentruÎntreagaActivitate.

Geoffrey Rush, cunoscut în special pentru rolurile sale excentrice atât din filme și seriale, cât și din spectacole de teatru, este unul dintre cei mai aclamați actori australieni. Cariera lui în cinema a explodat literalmente cu rolul lui David Helfgott –pianistul atins de geniu care suferă de o cădere nervoasă devastatoare, dar reușește să se salveze – din Strălucire (Shine, r. Scott Hicks, 1996). Filmul i-a adus recunoașterea globală, un premiu Oscar și numeroase alte distincții de top. „Nu există jumătăți de măsură în memorabila interpretare a lui Rush. Helfgott e genul de personaj pe care nu-l poți portretiza just decât dacă-i intri complet pe sub piele.” (The Guardian) Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.

Cu o aparentă predilecție pentru interpretarea figurilor istorice, Geoffrey Rush a mai fost nominalizat la Oscar pentru

trei astfel de personaje: Philip Henslowe, managerul de teatru înglodat în datorii din Shakespeare îndrăgostit (Shakespeare in Love, r John Madden, 1999); Marchizul de Sade în drama biografică Quills (r Philip Kaufman, 2000), bazat pe piesa omonimă a lui Doug Wright, și Lionel Logue, logopedul care l-a ajutat pe Regele George al VI-a cu problemele sale de vorbire, în Discursul Regelui (The King's Speech, r Tom Hooper, 2010).

Rush a obținut un premiu Emmy pentru rolul protagonistului din The Life and Death of Peter Sellers (r. Stephen Hopkins, 2004), o adaptare a cărții lui Roger Lewis despre viața actorului cunoscut din comedia iconică Petrecerea și pentru interpretarea InspectoruluiClouseauînseriaPanteraRoz. A câștigat și un premiu Tony în 2009, jucându-l pe monarhul muribund Berenger I din piesa absurdă a dramaturgului de origine română Eugen Ionescu, Regele moare – atingând astfel recunoașterea supremă cu care se poate mândri un actor, așa numita Triple Crown of Acting (OscarEmmy-Tony). Este unul dintre cei doar 9 actori din lume (alături de Al Pacino și Jeremy Irons) care au reușit acest hat-trick, galeria lui de premii incluzând totodată douăGloburideAurșitreiPremiiBAFTA. Geoffrey Rush face parte și din universul

Piraților din Caraibe Căpitanul Hector Barbossa, personajul interpretat de australian, apare în toate filmele seriei, fiind dușmanul lui Jack Sparrow (Johnny Depp).

Actorul va primi Premiul pentru întreaga activitate la Gala de închidere TIFF, care va avealocîn17iunie.

13 PROFILCULTURAL /MAI2023
film
foto: Andrew Macpherson

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu programat între 28 iunie şi 3 iulie

FITS30 stabilește un nou record la vânzări chiar în prima zi!

În doar primele 24 de ore de la punerea în vânzare a biletelor, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) stabilește noi recorduri. Astfel, nu mai puțin de șase spectacolesunt deja sold-out, iartraficulpe site-ul evenimentului – sibfest.ro – a înregistrat creșteri semnificative față de anul trecut în aceeași perioadă. FITS30 are loc între 23 iunie și 2 iulie 2023, iar tema acesteiedițiiesteMIRACOL.

După ce marți, 25 aprilie, Constantin Chiriac, președintele Festivalului, a susținut prima conferință de presă prilejuită de ediția din acest an, iar programul spectacolelor din săli și online a fost făcut public, miercuri 26 aprilie organizatorii au pusînvânzarebiletele.Îndoar24deore,cei mai nerăbdători dintre spectatori au realizat un nou record de vânzări pentru eveniment, cu peste 4500 de bilete vândute, adică peste 20% din totalul biletelor puse în vânzare la această ediție FITS.

Spectacolele ale căror locuri s-au epuizat dejasunt:

Să mori… de râs (Israel), Tatăl (România), Soră-sa (România), Masacrul (România), Nuntă în cer (România), Ionesco suite (Franța-Italia).

De asemenea, traficul pe site-ul FITS a crescut cu 30% față de cel înregistrat anul trecut în primele 24 de ore de la punerea în vânzare a biletelor, dar și durata vizitelor pe site s-a prelungit până la aproape zece minute, de la opt, în medie, anul trecut pentruaceeașiperioadă.

Alte câteva spectacole incluse în această ediție a FITS mai au foarte puține locuri disponibile: O catedrală plină cu orgi (Elveția,România,Norvegia)–spectacolulul de deschidere FITS30 în care cele șapte orgi dinCatedralaEvanghelică„SfântaMaria”ne vor încânta cu sunetul lor excepțional întrun concert-eveniment fără precedent (23 iunie,ora16)Creatoruldeteatru(România) – un spectacol marca TNB ce îl are ca protagonist pe Marcel Iureș, unul dintre cei mai importanți actori români și stelar pe Aleea Celebrităților din Sibiu (23 iunie, Filarmonica de Stat Sibiu) Povestea prințesei deocheate (România) – o producție TNRS în regia lui Silviu Purcărete, un regal teatral care, chiar în luna mai, între 15 și 20, se va afla în turneu la Olimpiada Teatrală de la Budapesta (23 iunie, Fabrica de Cultură Construcții SA - UniCredit) Jocuri, vorbe, greieri… (România) – un alt spectacol TNRS, de asemenea în regia lui SilviuPurcărete,careîladucepescenăchiar

pe Constantin Chiriac, de data aceasta în calitate de actor, alături de alți 16 artiști ai naționalului sibian (25 iunie, Fabrica de Cultură Construcții SA - UniCredit)

Faust (România) – spectacol-eveniment ce nu mai are nevoie de nici o prezentare! (1 și 2 iulie, Fabrica de Cultură Construcții SAUniCredit), Băieții de zinc (România) – un spectacol în regia și dramaturgia lui Yuri Kordonsky, după romanul omonim al scriitoarei Svetlana Aleksievici, distinsă cu Premiul Nobel, și care are, de asemenea, o distribuție impresionantă care o include și pe Mariana Mihuț (27 iunie, Fabrica de Cultură Construcții SA - UniCredit)

Seaside Stories (România) – regizorul Radu Afrim și Teatrul de Stat din Constanța ne propun o călătorie la malul mării pentru scurte momente intense decupate din viață pe texte de: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, NicoletaDabija(25iunie,FabricadeCultură ConstrucțiiSA-UniCredit)

e v eniment 14 PROFILCULTURAL /MAI2023

Un spectacol non-verbal, o explozie cu sensuri multiple la Teatrul Naţional Radu Stanca

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, premiera „Ora în care nu știam nimic unii de alții” de PeterHandke,unspectacoldeLetaPopescu și Bogdan Spătaru, bazat pe scenariul autorului câștigător al Premiului Nobel în 2019.

Suntem într-o piață publică undeva în România. Poate în Sibiu, poate într-un alt oraș, sau poate în toate orașele din țară în același timp. Suntem în 2023. Stăm pe o bancă și privim atent: ce vedem? Urmărind scenariul scris de Peter Handke, creatorii spectacolului aduc împreună o mașinuță teleghidată, politicieni și pensionari, figuri biblice și figuri politice, tineri dezinvolți și lucrători de la salubritate, afaceriști, circari.

De la un minut la altul se compune în fața spectatorului un tablou de o densitate copleșitoare. Peste 200 de personaje ne relevănoiformedeavedeacotidianul.

„Șidacă am privi dincolo de siluetele ce trec pe lângă noi în fiecare zi? Și dacă am intra în mintea unui oarecare ce traversează piața?

Și dacă am pune la un loc diferitele moduri de raportare la politică, speranță, sărăcie?

Arieșioexploziecusensurimultiplepecare ne putem sprijini când ne pierdem sensul.

Scenariul lui Handke e numai bun pentru contraste și paradoxuri, speranțe și rătăciri.

Un delir! Pardon, un deliciu!”, spun Leta PopescușiBogdanSpătaru.

„Laureatul Premiului Nobel, Peter Handke, a scris un text cu totul excepțional, care nu are dialog, are numai acțiune, care are o multitudine de conflicte, de bucurii, de supărări, de dramatism, iar această premieră, pe care o vom prezenta înaintea ediției cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru, este, probabil, cel mai frumos semn al ceea ce FITS a făcut 30 de ani. Înainte de a face Festivalul, chiar nu știamnimicuniidealții.Iată,după30deani, ce loc de întâlnire extraordinar este Sibiul, acest oraș cu stea care poate să facă acest experiment atât de frumos, care sunt convins că va fi copleșitor Vă așteptăm cu maredraglaacestspectacolcutotulspecial și de neratat”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca ” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Ora în care nu știam nimic unii de alții” de PeterHandke

Un spectacol de Leta Popescu și Bogdan Spătaru

Sounddesign:CsabaBoros

Coregrafie:FilipStoica

Asistențăscenografie:AlexandraBudianu

Asistențăregie:SandaAnastasof

Traducerea scenariului non-verbal: Miruna CiocoiPopVecsei

Cu: Adrian Matioc, Alexandru Malaicu, Ali Deac, Andrei Gîlcescu, Arina Ioana Trif, Cătălin Neghină, Cendana Trifan, Codruța Vasiu, Cristina Ragos, Diana Fufezan, Emilia

Ivan, Iustinian Turcu, Liviu Vlad, Serenela Mureșan, Ștefan Tunsoiu, Viorel Rață, Vlad Robaș

t ea tru 15
PROFILCULTURAL /MAI2023
Premieră în luna mai: „Ora în care nu știam nimic unii de alţii”

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „RaduStanca”Sibiu(TNRS),prezintăînluna mai două spectacole în premieră – „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, regia Florin Coșuleț, și „D'ale lolelor” de Dave Freeman,regiaȘerbanPuiu.

Spectacolul „Jocul de-a vacanța” ne oferă, cu umor și tandrețe, nu doar o meditație emoționantă pe marginea iubirii, ci și un elogiu adus frumuseții de zi cu zi pe care tindem să o ignorăm în mecanismul haotic al vieții cotidiene. „D'ale lolelor” este un spectacolalSecțieigermane,plindeumorși desituațiineprevăzute.

Pe Scena Digitală, abonamentul lunar, cel trimestrial, precum și cel anual includ toate cele peste 60 de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producții în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans și muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preț de 6 luni, respectiv 299 lei, și abonamentul pentru 3 luni la preț de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei/lună. Spectatorii pot opta și pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la prețul de 30 lei. În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând,

oriunde și de oricâte ori. Biletul individual este disponibil patru ore de la activare și alegerea intervalului de timp pentru vizionare.

„Joculde-avacanța“

Într-ostațiunedemunte,departedemersul nebunescalviețiideoraș,maimulțioameni încearcă să se bucure de concediu. Însă lucrurile par să nu fie pe placul lui Ștefan –un tânăr morocănos și arogant care își sabotează constant vecinii Corina este singura dispusă să-l înfrunte, fără să-și dea seama însă că atât ea, cât și ceilalți membri ai acestei comunități sunt pe cale să descopereunnoumoddeapriviviața.Jocul de-a vacanța este pe cale să înceapă Cu umor și tandrețe, Mihail Sebastian ne oferă prin această piesă intrată în repertoriul clasic al dramaturgiei românești nu doar o meditație emoționantă pe marginea iubirii,cișiunelogiuadusfrumusețiidezicu zi pe care tindem să o ignorăm în mecanismulhaoticalviețiicotidiene.

„D'alelolelor”

„Ce hotel!” – exact ceea ce cred oaspeții atunci când se cazează într-un hotel ponosit. Problema nu e că singura cameră liberă a fost ocupată de două ori de

managerșideportarulșef Nu!Existășiceva înneregulăcuceilalțicliențicareaurămasla hotel. În primul rând, un cuplu de englezi epuizați, Brenda și Stanley, la scurt timp după sosirea lor, intră într-o dispută conjugală pentru un inel pierdut Apoi, reprezentantul companiei, Claude, își așteaptă cu nerăbdare amanta, o dansatoare de varieteu În cel mai nepotrivit moment, îl vizitează soția lui, Helga, vrând să-i facă o surpriză pentru ziua lui de naștere! Deci, două cupluri, plus o dansatoare, toți într-o singură cameră! Ușile, ferestrele și dulapurile se dovedesc în curând a fi o capcană sau o ieșire salvatoare pentruceiimplicați.

PROFILCULTURAL /MAI2023
16
lunii mai pe Scena Digitală
t ea tru
„Jocul de-a vacanţa” și „D'ale lolelor” Spectacolele
a Teatrului Naţional Radu Stanca
foto: Răzvan Negru

Filmele lunii mai în cinematografele sibiene Acţiune, dragoste, fantastic, comedie, animaţie

•Hypnotic „În transă” spune povestea lui Daniel Rourke (Ben Affleck), un detectiv care trebuie să deslușească un mister care leagă disparițiafiiceiluideunprogramsecretcare infiltreză noi realități în subconștientul oamenilor

•Loveagain

O tânără care încearcă să treacă peste moartea logodnicului ei și care trimite ocazional mesaje romantice către fostul lui număr de telefon leagă o relație neașteptată cu bărbatul căruia i-a fost alocatacelnumăr.

•BookClub:TheNextChapter

Mult așteptata continuare le urmărește pe cele patru prietene la cataramă în excursia pe care nu avut-o niciodată – în romantica Italie.

Când lucrurile o iau razna și secrete bine ascunse ies la iveală, vacanța lor relaxantă se transformă într-o aventură unică în viața lor

•GuardiansoftheGalaxyVol.3

În Gardienii galaxiei Vol. 3 de la Studiourile Marvel, iubitul nostru grup de neadaptați arată puțin diferit acum. Peter Quill, încă

tulburatdepierdereaGamorei,trebuiesă-și regrupeze echipa în jurul lui pentru a apăra Universulșipentrua-lprotejapeunuldintre ei.Omisiunecare,dacănuestefinalizatăcu succes,arputeaducelasfârșitulGardienilor așacumîicunoaștem.

•Kandahar

După ce a sabotează un reactor nuclear iranian, agentul CIA sub acoperire Tom Harris (Gerard Butler) descoperă că fotografia sa a fost răspândită în toată presa, când un turnător dezvăluie implicarea lui în distrugerea reactorului. Dar reporterul care a primit informațiile despre Harris este arestat de Garda Revoluționară a Iranului, așa că Harris are la dispoziție 30 de ore pentru a găsi o cale de scapare.

•ittleAllan-TheHumanAntenna

Vacanța de vară se anunță plictisitoare pentru Allan, un băiat introvertit de 11 ani. Aventurile vor începe odată ce vecinul său obsedat de OZN-uri începe să creadă că băiatul este o antenă umană care l-ar putea ajuta să capteze informații despre o mare invazie care, crede el, se îndreaptă spre Pământ. Dar antena improvizată nu rezistă prea mult, iar micul Allan este salvat de

Britney, o fată venită din spațiu care are de pregătit pentru școală un proiect despre pământeni.Allantrebuieacumsăoajutepe fatăsăseîntoarcăacasă.PePământ,Britney devine tot mai fascinată de micuța creatură întâlnită: de ce spune băiatul mereu că e totul bine, când părinții lui tocmai au divorțat și este evident că el nu e în cea mai bună dispoziție? Oare așa funcționează toți oamenii?

PROFILCULTURAL /MAI2023
17 film

”Zaira” de Cătălin Dorian Florescu

Ed. Humanitas

„Florescu povestește fără să

încarce narațiunea cu simboluri. Este vorba despre cine are puterea și asupra cui, iar Florescu găsește imagini în care marele se reflectă în mic și scrie scene de mare pregnanță Și reușește să creioneze portretul unei femei care se remarcă deopotrivă prin mândrie, curaj și încăpățânare. O femeie a cărei viață este, așa cum se spuneadesea,ocălătorieamețitoare.“—Spiegel

„Noulromanalunuimarepovestitor“—StuttgarterNachrichten

„Unmaretributaduslumiimagieisceniceșifanteziei.Astafacecaacest roman captivant, cu mai multe planuri, să fie, de asemenea, incredibil desenzual…Zairaesteunamestecminunatdesuspans,istorie,poveste de dragoste și artă, râsete, lacrimi – un regal literar absolut.“ — WestdeutscherRundfunk

„Nepoata“ de Bernhard Schlink

Ed. Polirom

Nepoataesteocartedespre t re c u t u l c e l o r d o u ă Germanii, de Est și de Vest, ș i d e s p r e p r e ze n t u l Germaniei reunificate. Dar esteînacelașitimpșiocarte despre trei femei din trei generații diferite și despre trei noi începuturi. Birgit a fugit în Berlinul de Vest împreună cu Kaspar, alegând dragostea și libertatea. Însă abia după moarteaeiKaspardescoperăprețulpecareeaatrebuitsă-lplătească. Pentru a-i scoate la iveală secretul, el pleacă în fosta Germanie de Est, întâlnindu-se cu cei la care Birgit a ținut și luând astfel cunoștință nemijlocit de persecuțiile îndurate de aceștia, dar și de îndârjirea lor. Căutările îl conduc într-o comunitate rurală de neonaziști și la o fată care ajunge să-l considere un fel de bunic și pe care el o vede ca pe-o nepoată. Lumile lor nu ar putea fi mai diferite, totuși Kaspar e hotărât să lupte pentru a o salva. Un roman deopotrivă meditativ și plin de speranță, care reia tema celei mai de succes dintre cărțile lui Schlink, Cititorul.

„Monarhul Umbrelor“ de Javier Cercas

Lamaimaibinede15anide lapublicarearomanului Soldații de la Salamina, Javier Cercas reia tema Războiului

Civilîntr-unromanmultmai intimșimaipersonal,care investighează trecutul atât deincomodalfamilieisale. Nicio familie nu se poate d e z i c e d e p r o p r i a moștenire, dincolo de secretele pe care atât învingătorii, cât și învinșii le țin sub tăcere. Acesta este romanul pe care Javier Cercas și-a dorit dintotdeauna să-l scrie. Monarhul umbrelor prezintă istoria unui tânăr aproape anonim, care, în lupta pentru o cauză injustă, rătăcește caleașisfârșeștedeparteanepotrivităaistoriei.

”Eversiune” de Alastair Reynolds

Ed. Nemira

Maestrul absolut al space opera ne oferă o poveste complexășiîntunecatăce-l are în centru pe doctorul Silas Coade aflat în căutarea unui artefact misterios. Aventurile sale străbat epocile, iar doctorul nu trebuie să se îngrijeascănumaidesiguranțaechipajului,cișisădescoperemarginile realității.

La începutul secolului al XIX-lea, o corabie se lovește de coasta norvegiană.Înanii1900,undirijabilexploreazăuncanionînghețatdin Antarctica. În viitorul îndepărtat, o navă spațială pornește în căutarea unui artefact extraterestru. În cadrul fiecărei expediții se întâmplă ceva îngrozitor. Și în fiecare călătorie Silas Coade este medicul echipajului, dar și singurul care pare să înțeleagă că aceste evenimentesetotrepetă.Așacădeeldepindesăîșideaseamacumse întâmplăacestlucrușidece.

APARIŢII EDITORIALE.
RECOMANDĂRI
ed. HUMANIT A S ed. Polir om ed. RA O ed. NEMIRA
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.