Profil Cultural nr.152

Page 1

«City Break Muzical» este tema Concertului de Anul Nou de la Sibiu “RoWay-NorMania” - parteneriat pentru promovarea artei contemporane • • profil anul , nr 52 XV . 1 dece 20 mbrie 22 CULTURAL .ro INTERVIU cu fotograful despre proiectul ARHAIC şi provocările fotografilor de peisaj Jeno Major

cuprins

• Dan Perjovschi (Lansare de carte p 4)

• Muzeul Brukenthal (Platforma online nouă p.6)

• Calendarul cultural (decembrie p.10/11)

• Concert de Crăciun la Sibiu (Stagiunea Camerală p 7)

• „City Break Muzical“ ( p. ) Concertul de Anul Nou 9

•Filmele lunii (În cinematografele sibiene p.17)

• Aparitii editoriale (p.18)

• Evenimente culturale (Recomandări p 19)

COVERSTORY p.12-13

Teatrul de Balet Sibiu prezintă 21 de spectacole într-un amplu turneu în Belgia și Olanda

La Sibiu, primele spectacole programate pentru anul 2023 sunt în 26 şi 27 ianuarie

Artă cu pasiune!

Laurenţiu

STRĂUŢ

director editorial

Tot ceea ce înseamnă artă este (sau ar trebui să fie) făcut cu pasiune. Atunci când un muzician cântă mecanic notele de pe o partitură, sentimentul pe care ar trebui să îl transmită prin muzică este inexistent.Atuncicândunpictorrespectă toate regulile de cromatică, profunzime sau încadrare, fără să pună amprenta personală, lucrarea tinde să devină anostă... Și exemplele ar putea continua. Fără pasiune arta nu e artă Fără implicarea emoțională a artistului, arta, suboriceformăarfieaesteunvid.Atunci însă când toate toate acestea se regăsesc în produsul cultural oferit publicului, se creează o conexiune pe care nu o vedem, dar o simțim. O conexiune între artist și privitor/ascultător O conexiune la limita introspecției, fără de care nu am putea simții fiorii de plăcere nebună caracteristici acestor momente. Sunt momente pe care le căutăm și pe care artiștii știu să nileofere.Chapeau!

facebook.com/profilcultural

parteneri

• Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

•Teatrul de Balet Sibiu

• Filarmonica de Stat Sibiu

•Teatrul pentru Copii şiTineret “Gong”

• Centrul Cultural German Sibiu

• Complexul Naţíonal Muzeal “ASTRA”

• Muzeul Naţional “Brukenthal”

• Teatrul Naţional “Radu Stanca”

• Centrul Cultural “Junii Sibiului”

• Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu

• Biblioteca JudeţeanăASTRA

• CineGold Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu, prima companie internațională de dans din România, începe sâmbătă, 17 decembrie 2022, un amplu turneu internațional, în cadrul căruia vor fi prezentate 21 de reprezentații ale spectacolelor de balet clasic„Spărgătoruldenuci”și„AlbăcaZăpada”. Spectacolele vor fi prezentate publicului din 16 orașe din Belgia și Olanda, în perioada 17 decembrie2022-8ianuarie2023.

La Sibiu, primele spectacole programate pentru anul 2023, pentru care biletele au fost puse în vânzare, sunt „Spărgătorul de nuci”, cu două reprezentații la matineu, pe 26 și 27 ianuarie 2023

Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

redacţia

Director editorial: Laurenţiu STRĂUŢ

Redactori colaboratori: Cristina BĂLĂU

Adina ZAHARIA-DOMBI

Bogdan FELDMAN

Makcim FERNANDEZ-SAMODAIEV

Dorin TEODORESCU

Ileana NEȚ

e-mail redacţie: contact@profilcultural.ro www.profilcultural.ro

PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
EditoriaL

ş tiri cultur ale

„Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” – Lansare de carte

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu invităpublicul,îndatade16decembrie, ora18:00,laCentrulCulturalHabitus,la evenimentul de lansare a volumului „Dan Perjovschi The Horizontal Newspaper A School of Text and Image”

Vor vorbi Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul

ESTE Filmul de Miercuri prezintă filmul ”Inocenții”, nominalizat la premiul Un Certain Regard la Cannes în 2021 și câștigător la categoria Cel mai bun sounddesign la Premiile Academiei Europene de Film în 2021 Proiecția va avea loc miercuri, 14 decembrie, de la ora 20.00, la CentrulCultural”IonBesoiu”dinSibiu.

În timpul unei luminoase veri nordice, un grup de copii își dezvăluie misterioasele și întunecatele puteri atunci când adulții nu sunt pe fază. În acest thriller supranatural original,joaca ia o turnură periculoasă. Un lucru inedit al acestui film îl reprezintă faptul că Ellen Dorrit Petersen, care o interpretează pe mama Idei, și Rakel Lenora Fløttum, care o interpretează pe Ida, sunt, de asemenea, mamă și fiică în viațareală.

Thrillerul „Inocenții“ a avut premiera în România în luna octombrie a acestui an și poartă semnătura regizorului Eskil Vogt, cunoscut publicului și pentru producțiile „Blind“(2014)și„Lesétrangers“(2004). Prețul unui bilet este de 20 lei și se poate achiziționa online de pe platforma Eventbook ro sau direct de la casieria Centrului Cultural “Ion Besoiu”, în limita locurilordisponibile.

ESTE Filmul de Miercuri este un proiect organizatdeAsociațiaEsteFilm.

general al TNRS, artistul Dan Perjovschi, poetul Radu Vancu și Camelia Proca din partea Asociației ALEG, iar autoarea Gloria Lucavaaveaointervențieînregistrată. Accesul publicului în Centrul Cultural Habitus din Piața Mică nr 4 este liber în limitalocurilordisponibile.

„ZiarulOrizontal”este,celmaiprobabil,cea mai longevivă intervenție artistică în spațiul publicdinRomâniașicusiguranță,unexpe-

rimentartisticuniclanivelmondial.„Ziarul”se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de metri lungime și 4 înălțime. În mod ironic, momentul când Teatrul Național din București a renunțat la instalația „La Zid” a lui Dan Perjovschi a coincis cu prima intervenție din Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” oferind astfel platforma atât de necesară pentru acest tip de intervenție culturală. The Horizontal Newspaper, sala de clasă cu un singur perete, nu discriminează și nici nu închide ochii în fața discriminării. În plus, ca experiment artistic, respinge standardele duble. Ceea ce publicul internațional al lui Perjovschi poate vedea expus pe marile scene occidentale este disponibil și privitorilor care se plimbă pe bulevardulCorneliuCoposudinorașulSibiu.

The Horizontal Newspaper a evoluat într-un „loc în timp” care nu ne scutește de erorile noastre sistematice, dar nici nu ne permite să ne scufundăm în disperare. Un punct fix din care Perjovschi ne oferă, de peste un deceniu, sens și un spațiu activ de libertate, autodeterminare,solidaritateșicoerență.

DANPERJOVSCHIesteundesenator,ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută și graffiti și se află temporar pe pereții muzeelor sau altor spații contemporanedinlume.

PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
Filmul ”Inocenţii” - nominalizat la Cannes 2021 va fi proiectat la ESTE Filmul de Miercuri 4

300 de spectatori au participat la premiera BIS Teatru: „Anotimpuri”.

Compania independentă BIS Teatru a prezentat sâmbătă, 26 noiembrie 2022, de la ora 12:00 și de la ora 17:00, premiera spectacolului „Anotimpuri”, un spectacol pentru toate vârstele, scris și regizat de Bogdan Sărătean. Sala Etaj a Teatrului Gong Sibiu, a devenit neîncăpătoare pentru cei 300 de spectatori care au participatlauniceledouăreprezentațiialeacestuispectacol.

Parte a proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Sibiu și de către Primăria Municipiului Sibiu și inclus în programul cultural multianual „Scrisori pentru bunicii noștri”, cofinanțat de AFCN,spectacolul„Anotimpuri”i-aaduspescenă,alăturideartiștii BIS Teatru Claudiu Fălămaș, Bogdan Constantin, Andrada Grosu, Diana Cătănescu, Sabrina Bărbulescu, pe Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară) dar și pe parte dintre copiii și seniorii instituționalizați din Sibiu. Textul spectacolului a fost inspirat de corespondența prin scrisori, purtată timp de patru anotimpuri de copiii și bunicii instituționalizați din Sibiu și de basmul „Uriașul care seiubeadoarpesine”,deOscarWilde. „Sâmbătă, în 26 noiembrie, s-a împlinit un demers cu o mare încărcătură emoțională. Au urcat pe o scena de scândură, oameni cu vârste cuprinse între 3 ani și 88 de ani. Copii care preț de o clipă și-au întâlnit bunicii. Bunici care preț de o clipă le-au vorbit tuturor copiilor din lume. Doar scena îți poate oferi un astfel de privilegiu. Sâmbătă, în 26 noiembrie, mi-am adus aminte de ce am început să fac teatru, cândva demult, la o trupă studențească alături de o mână de visători împreună cu care voiam să schimbăm lumea înainte de a o cunoaște. Și ce bine că a fost așa! Demersul „Scrisori pentru bunicii noștri” împlinit în spectacolul „Anotimpuri” a fost posibil doar pentru că niște oameni au îndrăznit să viseze mai departe,acum,în2022.Înfațalor,măînclin.MăreferlanucleulBIS Teatru Iar acești oameni i-au contaminat cu îndrăzneala lor inimoasă pe toți cei care ne-au fost alături. Lor, le mulțumim! ScenariuleinspiratdeopovestescrisădeOscarWildeîn1888.Care e mai mult decât o poveste, e o parabolă despre iertare, despre împăcare, despre mântuire. Și câtă nevoie avem cu toții, exact acum, în clipa asta, de acceptare, de toleranță, de privilegiul de puteaiertașideafiiertat.”BogdanSărătean,fondatorBISTeatru Spectacolul „Anotimpuri” este parte din programul cultural multianual„Scrisoripentrubuniciinoștri”,cofinanțatdeAFCN.

PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
5

ş tiri cultur ale

Expoziţia „Moștenirea familiei Bánffy în Transilvania”, o dovadă că patrimoniul poate supravieţui istoriei

Uniunea Arhitecților din România, sucursalaSibiu,organizeazăînperioada 9-17 decembrie 2022 expoziția „Moștenirea familiei Bánffy în Transilvania” Itinerarea expoziției la Sibiu se integrează într-un amplu eveniment cu denumirea de „S.O.S PATRIMONIU”

Expoziția„MoștenireafamilieiBánffyîn

Așa cum a fost anunțat încă din toamna acestui an, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu se află într-un proces de rebranding. În acest sens, un prim pas dorit de conducerea actuală a Muzeului a fostrealizareaunuisiteoficialnou. Accesândnoulsite,ceiinteresațivorputea să se informeze mai ușor cu privire la evenimentele Muzeului Național Brukenthal, date despre Muzeul Național Brukenthal, program de vizitare, tarife, etc.

,,Pe lângă toate aspectele complexe de organizare pe care le presupune acest proces,amhotărâtcăunlucrudeosebitde important este realizarea și actualizarea site-ului Muzeului. Pentru a minimiza pierderile de timp în căutare, pentru a avea o imagine mai clară, mai simplă, un design grafic modern, încă de la primul contact vizual, în toamna acestui an am hotărât realizarea unui site nou, cel dinainte fiind depășit și, mai mult decât atât, existând posibilitatea ca unele programesănumaifievalabile.Site-ulare și o rubrică de magazin online care, începând din anul 2023, va putea fi accesibilă.Toateacestea,puseînarmonie, vor contribui la o atragere mai mare a publicului țintă a declarat dr Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al MuzeuluiNaționalBrukenthal.

Transilvania” este retrospectiva unei expoziții vernisate la Palatul Bánffy din Cluj, cu ocazia evenimentelor documentare organizate de Uniunii Arhitecților din România. Expoziția prezintă, prin imagini, istoricul și situația unor clădiri aflate în patrimoniul cultural național Cele mai multe clădiri prezentate în expoziție se află pe fostele domenii istorice ale ramurilor baronialeșidecontealefamilieiBánffyde

Losoncz.Opartedintreeleauajunsproprietăți Bánffy prin căsătorie și moștenire, respectiv prin cumpărare. Unele dintre reședințele istorice rurale au fost locuite de membrii familiei, neîntrerupt, timp de sute de ani, acumulândastfelnenumăratevaloriartistice.

„Am dorit accentuarea ideii de moștenire culturalădepatrimoniuconstruit–evident,ea reprezintă doar o parte a realității societății actualecarecereimperiosoviziunecomplexă, pentru a putea fi transmisă corespunzător generațiilorviitoare.

Moștenirea Bánffy reflectă nu numai o genealogie a succesului pe plan politic, economic sau cultural a uneia dintre cele mai importante familii aristocrate din Transilvania, ci, mai ales, formarea și devenirea ei, sub semnul frumosului. Din păcate, aproape tot ceea ce s-a clădit cândva s-a destrămat, s-a mutilat sau s-a ruinat după cel de-al Doilea Război Mondial. Totuși, supraviețuirea lor, sau reabilitarea lor în unele cazuri, reprezintă o dovadă că patrimoniul poate supraviețui istoriei”spuncuratoriiDanașiIonuțJulean. Itinerarea expoziției la Sibiu se integrează întrun amplu eveniment cu denumirea de „S.O.S. PATRIMONIU”, organizat de către Uniunea ArhitecțilordinRomânia,sucursalaSibiu.

Muzeul Naţional Brukenthal şi-a lansat un site nou!

PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
6

Concert de Crăciun cu Orchestra de cameră ”Odae cum Harmoniis”!

Ultima întâlnire din acest an cu publicul Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez&Friends“ va avea loc duminică 11 decembrie 2022 cu prezentarea “Concertului de Crăciun” în interpretarea Orchestrei de camera “Odae cum Harmoniis” Evenimentul face parte din proiectul „Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez&Friends” și este programat cu începere de la ora 17, în Sala Oglinzilor (FDGR) Sibiu.

Concertul din data de 11 decembrie 2022 este dedicat spiritului de sărbătoare pe care îl împărtășim în aceasta perioadă a anului, printr-o întâlnire dintre generațiile de muzicieni care se succed și transmit mai departe p r i e t e n i a î n t r e a r t i ș t i , cunoașterea și arta de a crea

Fernandez&Friends.

Publicul sibian o va putea asculta pe flautista Oana Silișteanu susținând partea solistică din Concert pentru flaut și orchestra în Re Major “Il Gardelino” de Antonio Vivaldi, pe violoniștii Nicolae Șulț și Rafaela Fernandez Samodaiev interpretând

Concertul pentru doua viori și orchestra în re minor de Johann Sebastian Bach, iar pianista Monica Florescu va interpreta, tot de Johann Sebastian Bach, Concertul pentru pian si orchestra nr 5, în fa minor Această sărbătoare muzicală se va încheia cu Concertul nr.8, op.6 “Fatto Per la Notte di Natale” de Arcangelo Corelli, o lucrare dedicată Sărbătorii Crăciunului, susținut de orchestra de cameră “OdaecumHarmoniis”

Accesul publicului este liber, în

muzicăîmpreună. „Întâlnirea între binecunoscutul violonist Vasile Șulț muzician în Orchestra Filarmonicii de Stat SibiușiatinereiviolonisteRafaela F e r n a n d e z S a m o d a i e v exemplifică această conviețuire între generații, în care cei tineri învață de la generațiile cu experiență, păstrând și ducând mai departe tradițiile culturale ale societății noastre De asemena, acest Concert de Crăciunesteodovadăaprieteniei dintrecolegi,artiștiaiFilarmonicii de Stat din Sibiu.” a declarat Makcim Fernandez Samodoaiev, preşedintele Asociaţiei Florescu-

limita locurilor disponibile

Evenimentulvaputeafiurmăritşi online, pe pagina de facebook Florescu-Fernandez&Friends În cele evenimente programate începând cu luna septembrie, publicul sibian a avut ocazia să asculte artişti de renume ai scenei clasice printre care Costin

Soare, Monica Florescu, Bucharest Wind Ensamble, Trio Mozaic şi Orchestra Odae Cum Harmoniis

7
PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022

Teatrul de Balet Sibiu, prima companie internațională de dans din România, începe sâmbătă, 17 decembrie 2022, un amplu turneu internațional, în cadrul căruia vor fi prezentate 21 de reprezentații ale spectacolelor de balet clasic „Spărgătorul de nuci” și „Albă ca Zăpada” Spectacolele vor fi prezentate publiculuidin 16 orașe din Belgiași Olanda, în perioada 17 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023.

La Sibiu, primele spectacole programate pentru anul 2023, pentru care biletele au fost puse în vânzare, sunt „Spărgătorul de nuci”, cu două reprezentații la matineu, pe 26 și 27 ianuarie 2023 (dintre care una dintre ele este deja sold out) și o reprezentație a aceluiași spectacol, seara, de la ora 19:00, pe 28 ianuarie 2023 și „About us - Despre noi”, regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, spectacol de teatru-dans, cu participarea actorilor Naționalului bucureșteanIulianaMoiseșiClaudiuBleonț (3februarie2023).

„Încheiem anul 2022 cu un turneu de trei săptămâni în Belgia și Olanda. Am dansat anul acesta la Sibiu aproape toate spectacolele noastre cu casa închisă, am avut o dublă premieră internațională cu spectacolul „Romeo și Julieta. Rock Story”

pe care l-am prezentat în Germania și în Italia. Am fost invitați să dansăm pe scena celui mai important festival de artele spectacolului din Izmir, Turcia, iar acum ne pregătim pentru cel mai amplu turneu internațional al Teatrului de Balet Sibiu, cu 21 de reprezentații ale spectacolelor Spărgătorul de nuci și Albă ca Zăpada, prezentate publicului din Belgia și Olanda. Suntem cu toții la Teatrul de Balet Sibiu foarte fericiți pentru recunoașterea atât locală și națională, dar mai ales interna-

țională a calității tehnice și artistice a companieidedansdelaSibiușinemândrim cufiecaredintredansatoriinoștri,care,deși provin mulți dintre ei, din unele dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, au ales să ni se alăture la Sibiu, atrași de unicitatea absolută a teatrului nostru care produce deopotrivă și spectacole de balet clasic, dar și spectacole de dans contemporan sau balet neoclassic ” Ovidiu Dragoman, manager Teatrul de Balet Sibiu / Casa de CulturăaMunicipiuluiSibiu

8 e v eniment PROFILCULTURAL /DECEOMBRIE2022
Teatrul de Balet Sibiu prezintă 21 de spectacole într-un amplu turneu în Belgia și Olanda La Sibiu, primele spectacole programate pentru anul 2023 sunt în 26 şi 27 ianuarie

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publiculuitemasonorăaunui«CityBreak».

După îndelungata pauză, emoții înalte amplificate de regăsirea cu marile orașe ale lumii vor fi redate în concert de arta dirijorului Tiberiu Oprea Invitat pentru prima dată pentru a susține Concertul de Anul Nou de la Sibiu, artistul va conduce un program spectaculos de vast conceput pentru Orchestra ICon Arts – Ansamblul de cameră al Filarmonicii de Stat Sibiu, acompaniată de balerini ai Teatrului de Balet din Sibiu, cu o coregrafie semnată de AleishaSibhounProdea.

Soliștii invitați vor fi Antonia Beteagsoprană, Andres Groza – bas, Ștefan Cazacu – violoncel, în timp ce rolul de ghid al City Break-ului muzical va reveni jurnalistului CătălinSava.

Tradiția de a inova, partitura centrală a fiecăruiConcertdeAnulNoudelaSibiu Repere sonore din spații cu tradiție muzicală precum Paris, Veneția, Viena sau

Budapesta vor glisa în pași de vals către pieseculesedinfolclorulromânescpentrua face loc altor destinații imaginare din repertoriul cinematografic și pop-culture. Orașul ridicat din sunete pe scena Sălii Thalia prin dansuri pline de grație va păstra culorile locale ale fastului muzical și le va primi pe cele moderne prin abilitatea muzicii de a produce imagini acustice instantanee.

Ca în fiecare City Break, Concertul va cuprinde momente de suspensie temporală, lăsând în urmă iureșul de a descoperi noi teritorii muzicale. Pe măsură ce orele serii avansează, programul va crea spațiul necesar pentru romantismul ariilor și duetelor de operă care vor încheia seara înnotetriumfale.

ConcertuldeAnulNoudelaSibiu,EdițiaXIV, este un eveniment organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu, Consiliul JudețeanSibiușiIConArts.

Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este un ONG de utilitate publică cu peste 10.000 membri la nivel național și o activitate de peste 27 de ani în sprijinul interpreților români din

domeniul muzicii și al coregrafiei Activitatea UCIMR vizează atât promovarea tinerelor talente, cât și a muzicienilor de vârf, alături de elemente de patrimoniu românescșiuniversal.

EvenimentulsevadesfășuralaSalaThaliaîn dublă reprezentație cu începere de la ora 18:00: sâmbătă, 31 decembrie 2022 și duminică, 1 ianuarie 2023 Biletele de îmbarcarepentruprimadestinațiemuzicală a anului 2023 s-au pus în vânzare prin rețeleleentertix.ro,myticket.roșilaCasade bileteaFilarmoniciideStatSibiu(informații lanumăruldetelefon0735.566.486).

9
PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022 e v eniment
«City Break Muzical» este tema Concertului de Anul Nou de la Sibiu Biletele s-au pus în vânzare pentru destinaţia: 2023
31 decembrie EVENIMENT Concertul de Anul Nou de la Sibiu Sala Thalia 16 decembrie MUZICĂ Concert CARGO Oldies Pub decembrie FILM ”AVATAR” Centrul Cultural „Ion Besoiu“ Concert de Crăciun Sala Oglinzilor (FDGR) 11 decembrie MUZICĂ EVENIMENTELE ALEGEREA EDITORULUI
decembrie ”Târgul de Crăciun din Sibiu” Piaţa Mare 20 decembrie TEATRU EXPOZIŢIE “Ţesătorul de vise –Poveste de Crăciun” Teatrul Naţional „Radu Stanca“ 6 - 31 decembrie „ARHAIC“ Jeno Major „Concert de Anul Nou“ Piaţa Mare EVENIMENT 31 decembrie Strada 9 Mai nr.10 EVENIMENT LUNII DECEMBRIE

De vorbă cu fotograful Jeno Major despre proiectul “ARHAIC“. „De vreo 8 ani de zile hălăduiesc pe coclaurile României, căutând zone rurale, mai puţin atinse de aşa zisa civilizaţie”

Jeno Major este fotograf pasionat de peisaj care consideră că natura este cel mai bun și maiperfectarhitectalfrumuseții.Deaceea îşi petrec cea mai mare parte din timpul libercălătorind,căutândcelemaifrumoase priveliști și cele mai nealterate locuri care sunt încă din belșug în România Este încântat de fiecare dată să reușeşte să surprindăoimagineunică,creatădenatură și,deasemenea,încearcăsăsurprindăviața încă arhaică și deci frumoasă de sat din România rurală. Aceasta din urmă este şi tema cele mai recente expoziţii vernisate la Sibiu:ARHAIC.

Cumaluatnaştereproiectul„ARHAIC”? De vreo 8 ani de zile hălăduiesc pe coclaurile României, căutând zone rurale, mai puţin atinse de aşa zisa ”civilizaţie” unde arhaicul şi tradiţia încă mai sunt la ele acasă. Din păcate locurile acestea, unde oamenii trăiesc într-o deplină comuniune cu natura şi animalele lor dispar încet, încet, se găsesc tot mai greu, impusa globalizare şi modernismul spunându-şi cuvântul. Proiectul “Arhaic” a luat naştere în urma acestor peregrinări ale mele prin satele româneşti. În decursul timpului, în cei 8 ani de când am început să mă ocup cu fotografia, am adunat destul material care acum s-a putut concretiza în acest proiect.

Încerc ca la începutul anului viitor să scot şi un album foto ARHAIC cu cele mai reprezentativelucrărialemele,carevaavea înjurde150depaginişiîncareaminseratşi câtevapovestioaredespreuneleîntâmplări petrecutepecândrealizamacestmaterial.

Unproiectdeoastfeldeanvergurănecesită mult timp Cât a fost nevoie pentru ARHAIC. Cât timp aloci turelor foto și cât procesăriidigitale?

Petrec atât de mult timp în natură pe cât pot. Trebuie să fii dedicat, consecvent, perseverent, să ieşi din zona de confort, să te trezeşti cu noaptea în cap, să nu ţii cont devreme(nuexistăvremeurâtă)şimaiales să faci cu pasiune ceea ce faci, atunci lucrurile vor ieşi aşa cum trebuie Cât despre procesarea digitală ce să zic, fiecare fotografie are mai mult sau mai puţin nevoie de editare. Oricum, senzorul unei camere foto “vede” altfel decât ochiul uman, are alt spectru de culori, şi atunci fotograful prin editare trebuie să aducă fotografia mai aproape de realitate, realitatea simţită de sufletul său, care să redea cât mai bine atmosfera şi dacă se poatesătransmităşisentimenteletrăitede artist în acel moment, sau de cele ale personajelordinfotografiilelui.

Careafostceamaimareprovocarepecare a trebuit să o depășești, în timpul realizării fotografiilorpentruARHAIC?

De-a lungul timpului am fotografiat în tot felul de condiţii, uneori în condiţii optime, alteori în condiţii mai vitrege. Ca să faci o fotografie bună, trebuie să prospectezi mai întâi terenul, să ieşi de foarte multe ori în natură şi să cunoşti oamenii locului, dacă în fotografiile tale vrei să incluzi şi oameni. Trebuie să le cunoşti obiceiurile, să te împrieteneşti cu ei, să stai cu ei de vorbă, să-iajuţilamuncacâmpului(măreferaicila

12 e v
PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
eniment

fotografiile etnografice), să mănânci cu ei o slană, să bei un rachiu şi să le asculţi poveştilevieţii lor Atunci ei se vor deschide către tine, vor fi ca o carte deschisă pe care trebuie doar să ştii să o citeşti Dacă fotografiezi doar peisaj e puţin mai simplu dar nu facil, deoarece şi aici trebuie să cunoştianumitelucruri,săiubeştiînprimul rând natura, să fii una cu ea când eşti în mijlocul ei, şi să o respecţi. Dacă faci asta atunci şi ea îţi va oferi momente de neuitat. Sunt momente care durează doar câteva

clipe, o ceaţă care se ridică şi dezvăluie o turlă de biserică, o căpiţă de fân care “fumegă” (scoate aburi din cauza condensului şi a combustiei interne), mie îmi place să le numesc “furnale rurale”, bruma care se topeşte sub razele soarelui, pământul reavăn care respiră, un vârf de copac care e luminat de primele raze ale soarelui, iar dacă nu eşti pregătit ele vor dispărea precum au apărut, fiind vremelnice. Odată am stat 9 zile pentru 30 de secunde de ceaţă! S-a întâmplat în Toscana. Abia după 9 zile, în care a fost ba înnorat, ba ploaie, ba mohorât, soarele şi-a făcut apariţia , a fost şi ceaţă (pentru mine ceaţaesteunelementcheieînfotografiade peisaj, dă o altă atmosferă fotografiei făcând-o mai misterioasă), iar ea s-a aşezat în aşa fel pe colinele molcome ale Toscanei încâtampututsăfacuncadruwow,darasta a durat doar 30 de secunde, mai apoi ceaţa disipându-se, magia dispărând! Altădată am fotografiat în Munţii Dolomiţi, o luna sângerie în acelaşi timp cu un răsărit de soare, pe nişte rafale de vânt de peste 100 km/h la o temperatură de -18 grade (resimţită -25), eram îngheţat bocnă, nici nu mai simţeam declanşatorul! Astea sunt uneledinprovocărilefotografuluidepeisaj.

De ce are nevoie un fotograf de peisaj când

pornește într-o tură foto, în afară de rucsaculcuechipamentfoto?

În afară de rucsacul foto și echipamentul său, fotograful de peisaj are nevoie și de toate atributele de care vorbeam mai sus, să fie perseverent, consecvent, să fie hotărâtșisăiasăfoartedesînnatură.Sănui se pară o corvoadă trezitul de dimineață, urcarea pe munte cu noaptea în cap pe ploaie, dormitul în cort la - 18 grade, etc. Și înplusdeastasăaibăfoartemultărăbdare.

CenepoțispunedespreExpoziția„Arhaic”? Lucrările din expoziție au fost realizate de-a lungul timpului în mai toate zonele geografice ale țării, însă multe dintre ele sunt făcute într-un loc foarte drag mie, Fundătura Ponorului din munții Șureanu. Un loc cu o energie aparte unde ma întorc de fiecare dată cu inima tresăltând de emoţie!

Expoziţia “Arhaic“ are 46 de lucrări şi poate fi vizitată în Sibiupână la sfârşitul anului, pe strada9Mainr.10.

13 PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
“Odată am stat 9 zile pentru 30 de secunde de ceaţă! S-a întâmplat în Toscana. Abia după 9 zile, în care a fost ba înnorat, ba ploaie, ba mohorât, soarele şi-a făcut apariţia...“ foto: Macau Sherman Cheang e v eniment

Asociaţia “Florescu-Fernandez&Friends” (România), împreună “Eikeset med 4 Strenger” au lansat proiectul RoWay –NorMania, proiect ce are ca principal scop promovarea artei contemporane, cooperarea culturală internaţională şi transferuldecunoştinţeprinproducţiaunor evenimente artistice destinate comunităţilor entice, a persoanelor cu dizabilităţi,precumşipubliculuilarg. În cadrul proiectului vor fi realizate o expoziţie de pictură, concerte educative, podcast-uri cu poveşti norvegiene, vor fi compuse lucrări de muzică contemporană care ulterior vor fi prezentate publicului din cele două ţări, pictură murală etc. RoWayNorMania va îmbina activităţi de creaţie si compozitie, concerte şi turnee, workshopuri pentru tineri profesionişti, activităţi destinate persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor precum şi o componentă inovativă şi anume digitalizarea lucrărilor create, fenomen care permite o creștere a ratei de pătrundere a culturii în societate şi creează o comunitate online care ajută organic la promovarea și popularizarea instituțiilor culturale.

Dezvoltarea antreprenoriatului cultural este o altă component a programului fiind

realizată prin transferul de cunoştinţe şi expertiză între organizaţiile din România şi Norvegia prin activităţi de job-shadowing şi instruire nonformală pentru 6 profesionişti în vederea creşterii gradului de expunere a publicului la diverse activităţi culturale. “Parteneriatul propus va întări colaborarea bilaterală în domeniul artei contemporane între Romnia şi Norvegia, prin promovarea sinergieiîntreculturi,facilitândschimbulde experienţă Dialogul intercultural va fi încurajat prin realizarea turneelor, a lucrărilor compuse special pentru acest proiect, a workshop-ului şi a organizării întalniri de tip job-shadowing. În proiect, artele abordate şi ţările implicate sunt universuri diferite în sine. Proiectul se află astfel la intersecţia dintre universul artistic, temporal şi etnic şi aduce cultura din locuri şi timpuri diferite, întâlnite toate astăzi pentru un public care are, la rândul său, universuri diferite” a declarat Makcim Fernandez Samodaiev, preşedintele AsociaţieiFlorescu-Fernandez&Friends. Proiectul are de asemenea ca scop promovarea artei contemporane, cooperarea culturală internaţionala şi transferuldecunoştinţeprinproducţiaunor evenimente artistice destinate şi persoanelor cu dizabilităţi, deseori excluse

din viaţa socială şi culturală din cauza diferitelor atitudini discriminatorii întâlnite. “RoWay–NorMania”răspundelanevoiade iniţiative care dau posibilitatea de participare a persoanelor din aceste categorii la viaţa culturală. “Au fost identificate două asociaţii care oferă sprijin persoanelor cu dizabilităţi pentru care vor fi organizate o serie de activităţi de artă contemporana: concerte educative membrii asociaţieiDiakoniewerk(asociatie concepută ca un for în vederea ocrotirii persoanelor cu dizabilităţi) şi o expozitie de pictura cu 50 de lucrări realizate de 25 de artişti, organizată special pentru a susţine şi promovalucrărileAPGP(AsociaţiaPictorilor cu Gura şi Piciorul)” a adăugat Makcim FernandezSamodaiev

O prioritate a proiectului este reprezentată de promovarea tinerilor şi a generațiilor următoare de compozitori/interpreţi de muzică de cameră, motiv pentru care în proiect vor fi implicaţi patru studenţi ai Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti care vor crea şi interpreta compoziţii proprii sub îndrumarea profesioniştilor români şi norvegieni. Nu în ultimul rând proiectul abordează o problemă de actualitate şi anume adaptarealaeradigitală.

e
14 PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
“RoWay-NorMania” - parteneriat româno-norvegian pentru promovarea artei contemporane
v eniment

„Ţesătorul de vise – Poveste de Crăciun” și „Puricele în ureche”

Premierele lunii decembrie pe Scena Digitală a Teatrului Naţional „Radu Stanca“

Scena Digitală, platforma online de teatrufilm a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), aduce atmosfera de sărbătoare în casele noastre cu cele două premiere pe care le prezintă în luna decembrie: „Țesătorul de vise” - o emoționantă Poveste de Crăciun - și comediasavuroasă„Puriceleînureche”

Cele două premiere din decembrie încheie un an în care Scena Digitală a oferit publicului șansa de a urmări unele dintre cele mai apreciate producții ale TNRS, filmate la o calitate excepțională, alături de valoroasespectacoleinternaționale.

„De ani buni, pe scena Naționalului sibian, Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun se joacă cu casa închisă. Este un spectacol plin de emoție, care reușește să aducă în sufletele noastre frumusețea colindelor și bucuria Crăciunului Acestea au fost motivele pentru care am decis ca în luna decembrie să oferim, și spectatorilor care ne urmăresc online, șansa de a vedea varianta filmată a acestei producții. Pe de altă parte, comedia Puricele în ureche completează în mod fericit oferta acestei luni de sărbătoare, urmând ca din ianuarie 2023 să aducem noi surprize și daruri spectatorilor Scenei Digitale”, spune

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” și președintele Festivalului Internațional de TeatrudelaSibiu.

Abonamentul lunii decembrie pe Scena Digitală include spectacolele: „Țesătorul de vise - Poveste de Crăciun”, „Puricele în ureche”, „Romeo și Julieta”, „Caii cerului”, „RUG”, „Flacăra nopții”, „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, „Visul unei nopți de vară”, „ M a c b e t h ” , „ Pa rd e s ” / „G ră d i n a Paradisului”

ȚESĂTORULDEVISE-POVESTEDECRĂCIUN

Dorința ancestrală de a colinda în seara de ajun a Crăciunului este un sentiment ce nu ține de tradiția unei anumite comunități, ci este un imbold ce vine din filonul ființei umane, împreună cu năzuința de a nu fi singur în această perioadă. Într-o astfel de seară, destinele unor tineri se intersectează într-o gară, loc cu precădere destinat întâlnirilor, intersecțiilor, bifurcațiilor Și unul și altul au câte o viață în urmă, plină de întâlniri,debucurii,dedecepții,dezâmbete și lacrimi în aparență identice pentru toți, dar în realitate diferite pentru fiecare și diferitedefiecaredată.

PURICELEÎNURECHE

„Puricele în ureche" impune un teatru de relații, un teatru în care predomină comicul de situație Universul personajelor lui Feydeau este pestriț, viu și mereu în mișcare: înalta societate a saloanelor pariziene, doctorul, majordomul încornorat, patronii unui bordel de lux, un spaniol împreună cu soția sa, o bucătăreasă cochetă, un englez-scoțian, toți se perindă de la Casa Chandebise la Hotelul „Motănașul Gentilom” și înapoi, purtați de acelașicaruselalîncurcăturilor.Toatalumea fuge după toată lumea și, în același timp, toți fug unii de alții. Bretele, scrisori anonime, gelozii, prieteni voluntari, beții, amenințări cu moartea și râsete, toate fac parte din farsa „dulce“ imaginată de Feydeau.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală,distinsăcupremiulspecialUNITER, poatefiaccesatăpebazădeabonamentsau bilet individual Detalii despre bilete și abonamentesuntdisponibilepesite-ul www.scena-digitala.ro

t ea tru 15
PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în perioada 9 – 18 decembrie un program special ce reunește spectacole de magiepentruîntreagafamilie.

„Sibiu Magic Special este un program ce îmbină arta magiei cu elemente de animație, circ și baloane de săpun într-un carusel performativ ce face imposibilul posibil.Elunacadourilorșivăaducemîndar bucuria zâmbetelor alături de cei dragi! Suntem bucuroși să reluăm acest program după o pauză de doi ani, chiar dacă nu întrun format de festival așa cum am fost obișnuiți înainte de pandemie. În speranța că anul viitor va fi unul mai bun pentru educațiașiculturadedicatăpubliculuitânăr, văinvitămsănefițialăturiînacestsezon!”,a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentruCopiișiTineretdinSibiu.

„MistereleMagiei”esteunuldintrecelemai aplaudate spectacole de magie pentru copii de la noi din țară și deschide o lume fantastică. Spectacolul de la Sibiu surprinde prin apariții și dispariții misterioase, iluzii comice, multiplicări, apariții și dispariții miraculoase, o feerie magică, ce încânta prin eleganță și rafinament, alături de MagicianulChristianis.

Bubble-artist Claudia Stroe ne invită să ne scufundăm la propriu în fascinanta lume a baloanelor de săpun Claudia Stroe –finalistălaRomâniiauTalent2014șisingura artistă din România ce îmbină efecte de magiecusculpturaînbaloanedesăpun–va puneînscenăopovestescrisădoarcuapăși săpun,creionândolumeabasmelor

Așteptarea nu a fost niciodată mai amuzantă! Ca într-un film mut, Txema Muñoz (Spania) dorește ca trenul lui să sosească în gară. În timp ce așteaptă în stație, imaginația lui zboară departe, iar un bec, o jachetă și rucsacul îl vor purta către un loc magic, emoționant și distractiv. Txema Muñoz creează personaje interesante, comice și adorabile, folosind secretele magiei, tehnicile de mimă și pantomimă,precumșiemoțiileclovneriei.

Katastrofa Show este un spectacol de comedie cu baloane de săpun și clovni. Pe ritmuri de rock and roll, spectatorii vor asista la numeroase situații comice, încheiate cu un meci de box care va decide cu cine va rămâne fata mult visată, într-un showoriginalcreatdeAndreaFedi(Italia).

Tuturorneplacprovocărileșimaitottimpul

ne dorim să câștigăm sau să fim mai buni decâtceilalți.Darceseîntâmplăatuncicând nu este așa? Ce este mai important? Să fii celmaibunsădaitotcepoțișisătedistrezi, chiar dacă nu câștigi? În spectacolul „Cel maibunmagician”EduardșiBiancaseiaula întrecere,într-oaventurăcaptivantășiplină deumor

Prieteni, copii, părinți, bunici, sunteți pregătiți? Unul dintre cele mai îndrăgite show-uri de magie, „Magic Family Showʺ vine în Sibiu cu o serie de numere grozave! Este o experiență pe care nu trebuie să o ratezi!Ceimicișiceimari,deopotrivă,devin ei însăși actorii principali într-o scenă magică, plină de poveste, unde obiectele prind viață, împreună cu Magicianul Robert Tudor

Accesul la oricare din reprezentațiile de mai sus se face pe baza biletelor puse în vânzare online prin teatrulgong ro sau la sediul Teatrului,demiercuripânăvineriîntreorele 11:00 – 18:00, sâmbăta între orele 10:00 –18:00, iar duminica între orele 10:00 și 14:00. Prețul unui bilet la oricare din aceste reprezentații este de 24 lei, tarif unic, nerambursabil.

PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
16
Magicienii se întorc la Sibiu - șapte evenimente la Teatrul Gong reunite sub genericul ”Sibiu Magic Special”. Între 9 și 18 decembrie!
t ea tru

•Gataoricând!-EroiidelaPodulJiului

În dimineața zilei de 14 octombrie 1916, cânduntânărcercetașdescoperăcătemuta armată germană a ajuns nestingherită aproape de Târgu-Jiu, îl anunță în grabă pe comisarul orașului Ioan Popilian și, împreună cu câțiva polițiști și cercetași, ajutați de câțiva civili rămași în orașul deja evacuat, luptă la Podul Jiului pentru a opri ocuparea orașului de inamic până la sosirea armateiromâne.Ocupareapoduluiarfidus la ocuparea gării, lucru ce ar fi permis armatei germane să oprească retragerea armatei române. Un film după o întâmplare reală.

•TheFabelmans

Un portret profund personal al copilăriei americane din secolul XX, Fabelmans: Povestea unei vieți aparte de Steven Spielberg este o amintire cinematografică a forțelor și a familiei care au modelat viața și cariera regizorului. O poveste universală despre maturizare, despre căutarea viselor unui tânăr izolat, filmul este o explorare a iubirii, a ambiției artistice, a sacrificiului și a momentelor de descoperire care ne permit să vedem adevărul despre noi înșine și despre părinții noștri, cu claritate și compasiune.

Sammy Fabelman (Gabriel Labelle) este dedicat creației filmului, un interes care este sărbătorit și susținut de mama sa artistică, Mitzi (Michelle Williams). Tatăl lui Sammy, un om de știință de succes, Burt (Paul Dano), susține pasiunea lui Sammy pentru filme, dar o consideră un hobby fără viitor De-a lungul anilor, Sammy a documentat aventurile familiei sale și a devenit regizorul unor producții de film amator din ce în ce mai elaborate, cu surorile și prietenii lui Până la 16 ani, Sammy este atât observatorul principal, cât șiarhivarulpoveștiisaledefamilie,darcând familiasasemutăînvest,Sammydescoperă un adevăr sfâșietor despre mama lui care le va redefini relația și va modifica viitorul pentruelșipentruîntreagasafamilie.

•PussinBoots:TheLastWish

Pentru prima dată în mai bine de un deceniu,DreamWorksAnimationprezintăo nouăaventurăînuniversulShrek,întimpce îndrăznețul haiduc Motanul încălțat descoperă că pasiunea lui pentru pericol și nesocotirea față de siguranță și-au luat amprenta pe sănătatea lui Motanul a distrusoptdincelenouăviețialesale,deșia pierdut numărătoarea pe parcurs Recuperarea acelor vieți îl va trimite pe

Motanul încălțat în cea mai mare aventură decăutaredepânăacum.

•Avatar:TheWayofWater

La câțiva ani după lupta cu pământenii, extratereștrii de pe Pandora își continuă liniștiți viețile. Jake Sully trăiește fericit în noul lui corp alături de iubita lui. Fericirea celor de pe Pandora este însă pe cale sa fie distrusă de o nouă amenințare. North este liderul unui clan de extratereștrii necunoscuți care își spun "venusieni" Acestia încep încetul cu încetul să provoace mari pagube pe Pandora, iar Jake realizează că trebuie să ia masuri împotriva fiarelor spațiale. Pe locuitorii de pe Pandora îi așteaptă o bătălie epică în care Jake va trebuisăriștetotul,poatechiarșiproprialui viață.

PROFILCULTURAL /DECEMBRIE2022
17 film
Filmele lunii decembrie în cinematografele sibiene Istoric, dramă, animaţie, comedie,

”Fericire clandestină” de Clarice Lispector

Ed. Humanitas

Fericire clandestină Proză scurtă 1971–1977 este cel de-al doilea volum din integrala prozei scurte lispectoriene, apărută pentru prima dată în limba românălaEdituraHumanitas Fiction. Cele optzeci și cinci de povestiri reunite în două volume – cel dintâi a văzut lumina tiparului în 2021, sub titlul Cea mai mică femeie din lume Proză scurtă 1940–1964 –constituie un eveniment editorial, înscriindu-se într-un adevărat boom al redescoperirii scriitoarei braziliene Clarice Lispector, din a cărei operă s-au publicat în ultimul deceniu peste 300 de ediții internaționale. Fetițe, adolescente, femei tinere, mature și bătrâne, femei care își așteaptă marea dragoste sau sfârșitul, femei care dau viață sau aduc moartea...Poveștilelor,adunateînacestvolum,sugereazăunprelungit jurnal intim, sinuos, labirintic, o întreagă parabolă poetică și biografică a Claricei Lispector, cel mai mare nume al intimismului în literatura braziliană,care,princălătoriaeiinsolităînlabirintulsubconștientului,a adusexperiențainterioarăînprim-planulcreației.

„Secretul familiei Rothschild“ de Élie de Rothschild jr Ed. Rao

Asociat cu puterea banilor, acest nume hrănește credințe și legende, iar puterea sa evocatoare rămâne intactă în aproape trei secole de moștenire. Zvonul principal se învârte în jurul unei presupuse puteri oculte și a unei averi făcute din războaie. Dar ce știm cu adevărat despre familia Rothschild? „Élie de Rothschild jr s-a cufundat în această poveste,caretotușiîldepășește,înaintedeaselăsaprinsînjocșidea da naștere unui manuscris care trece cu mult de granițele epopeii cunoscute. Descrie mecanismele unui antisemitism medieval care persista și astăzi, descompune sistemul financiar și abaterile acestuia de-alungultimpuluișicontureazăfigurilecheiecareauconstruitmitul Rothschild".-NoblesseRoyautés

„I Negoițescu a dorit ca romanul său epistolar cu Radu Stanca să aibă, ca ilustrațiedecopertă,gravura colorată a lui J Hoeg Düsseldorf, care reprezintă e m b l e m a t i c a s t r a d ă Fleischergasse,cuamestecul său de gotic și baroc tipic Sibiului. Totodată, pentru că a locuit pe această stradă (astăzi a Mitropoliei) în vremea studenției sale și pentru că aici, în casa cu numărul 12, a avut loc, în 13 iunie 1943, într-o atmosferă euforică,primul cenaclu al Cercului Literar. În fine, pentru că gravura însăși i se părea a fi germenele unei balade a prietenului său.” (Ion Vartic)

„I.NegoițescuadoritcaromanulsăuepistolarcuRaduStancasăaibă, ca ilustrație de copertă, gravura colorată a lui J. Hoeg Düsseldorf, care reprezintă emblematica Fleischergasse, cu amestecul său de gotic și baroc tipic Sibiului. Totodată, pentru că a locuit pe această stradă (astăziaMitropoliei)învremeastudențieisaleșipentrucăaici,încasa cu numărul 12, a avut loc, în 13 iunie 1943, într-o atmosferă euforică, primul cenaclu al Cercului Literar În fine, pentru că gravura însăși i se păreaafigermeneleuneibaladeaprietenuluisău.”(IonVartic)

Chimista Elizabeth Zott nu este o femeie obișnuită. La începutul anilor ʼ60, se angajează la Institutul de Cercetare Hastings, unde observă că atitudinea față defemeiacolegilorsăinue deloc obiectivă Singurul care pare să o înțeleagă este genialul și singuraticul Calvin Evans, savantul cu multiple nominalizări la Premiul Nobel, care se îndrăgostește de mintea ei sclipitoare. Elizabeth se trezește, în doar câțiva ani, nu doar o mamă obligată să-și crească singură fiica, ci și vedeta celei mai îndrăgite emisiunidegătitdinStateleUnite,Cinalașase.Manierarevoluționară în care eroina noastră interpretează gătitul este 100% științifică: „combinați o lingură de acid acetic cu un praf de clorură de sodiu“, își îndeamnăeatelespectatoarele. Numai că, din păcate, nu toată lumea este încântată de succesul lui Elizabeth Zott, pentru că ea nu le învață pe femei doar cum să gătească,cișicumsăgândească.

APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI
”Lecții de chimie” de Bonnie Garmus
Ed. Nemira
„Un roman epistolar“ de Ion Negoițescu, Radu Stanca Ed. Polirom
ed. HUMANIT A S ed.
ed.
RA O ed. NEMIRA
Polir om
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.