Profil Cultural

Page 1

anul XV, nr. 149 septembrie 2022

profil

CULTURAL

.ro

Interviu cu

Patryk Biegański fotograful polonez îndrăgostit de România

• 25 de artişti urcă pe scena ediţiei a 9-a a proiectului PIANO ROCKS

• Astra Film prezintă 17 dintre cele mai noi și mai valoroase filme documentare despre Româniacuprins

EditoriaL

• Scena Digitală TNRS (Premierele lunii septembrie p.4) • Sibiu Contemporary Art

Laurenţiu

(Ediţia a 3-a - Alphaverse p.6)

STRĂUŢ

• Calendarul cultural (septembrie p.10/11)

director editorial

Fotografia. O artă!

• Spectacolele toamnei (La Teatrul gong Sibiu p.15)

• ASTRA Film Festival (În perioada 9-16 octombrie p.16) •Filmele lunii (În cinematografele sibiene p.17) • Aparitii editoriale (p.18) • Evenimente culturale (Recomandări p.19)

parteneri • Casa de Cultură a Municipiului Sibiu • Teatrul de Balet Sibiu • Filarmonica de Stat Sibiu • Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” • Centrul Cultural German Sibiu • Complexul Naţíonal Muzeal “ASTRA” • Muzeul Naţional “Brukenthal” • Teatrul Naţional “Radu Stanca” • Centrul Cultural “Junii Sibiului” • Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu • Biblioteca Judeţeană ASTRA • CineGold Sibiu

COVERSTORY p.12-14 Polish Dance Theatre dansează în luna noiembrie la Teatrul de Balet Sibiu Dansatorii polonezi aduc la Sibiu spectacolul „Lăsaţi viii să își îngroape morţii” Polish Dance Theatre, una dintre cele mai active companii poloneze de dans contemporan, cu o istorie de aproape o jumătate de secol, prezintă în luna noiembrie la Sibiu, la invitația Teatrului de Balet Sibiu, două reprezentații ale spectacolului de dans contemporan „Lăsați viii să își îngroape morții”, creat de coregrafa Aleksandra Dziurosz. Cu un mesaj puternic și relevant pentru realitatea actuală, spectacolul tratează perspectiva vieții și a morții, dar mai ales a felului în care ne raportăm, ca indivizi și ca societate la dispariția cuiva. Cele două reprezentații vor avea loc în 11 și 12 noiembrie.

Fotografia este una dintre cele mai populare arte contemporane. Tehnologia actuală ne-a transformat pe fiecare dintre noi în consumatori zilnici ai acestui produs artistic. Chiar dacă cele mai multe galerii de fotografie s-au mutat în mediul online, chiar dacă urmărim (tot online) fotografii care trezesc în noi sentimente plăcute, fotografia rămâne o artă cât se poate de tangibilă. În spatele fotografiei stă interacțiunea artistului fotograf cu un moment, un peisaj, o stare de spirit. Valoarea fotografului pornește de aici: din capacitatea de a transmite, prin fotografia realizată, sentimentul pe care îl trăiește el atunci când realizează aceas tă fotografie. Totul este poveste... o poveste frumoasă, veselă sau tristă. Cu toții facem poze, cu telefonul, poate zilnic. Însă puțini dintre noi reușesc să fotografieze, să transmită un mesaj, o stare de spirit. Fotografia este o artă, iar cel care o produce este un artist. În cel mai puternic sens al cuvântului!

facebook.com/profilcultural Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

redacţia Director editorial: Laurenţiu STRĂUŢ Redactori colaboratori: Cristina BĂLĂU Adina ZAHARIA-DOMBI Bogdan FELDMAN Makcim FERNANDEZ-SAMODAIEV Dorin TEODORESCU Ileana NEȚ e-mail redacţie: contact@profilcultural.ro www.profilcultural.ro

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


4

ştiri culturale

Premierele lunii septembrie pe Scena Digitală a Teatrului Naţional “Radu Stanca“ această lună. Spectacolul internațional care poate fi vizionat pe Scena Digitală începând din 1 septembrie este una dintre cele mai apreciate creații străine prezente în ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, o producție Éric-Emmanuel Schmitt & Théâtre Rive Gauche.

Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), oferă abonaților săi, în luna septembrie, două spectacole prezentate în premieră în spațiul digital. „Hedda Gabler” (foto), de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, o producție a TNRS, este spectacolul românesc oferit de Naționalul sibian abonaților săi în

Spectacolul „Puzzle”, în regia lui Ianoș Petrașcu, o producție a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, a câștigat Trofeul pentru cel mai bun spectacol la „Blue Theatre Revolution University Contest” în Constanța. De asemenea, regizorul Ianoș Petrașcu a primit Premiul de originalitate în cadrul aceleiași competiții. „Blue Theatre Revolution University Contest” este un proiect sub egida Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța, organizat de Asociația Culturală pentru Tineret și Copii Art Theatre, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Arte și finanțat de Primăria Municipiului Constanța. Festivalul „Blue Theatre Revolution University Contest” se adresează în mod special tinerilor, dar și iubitorilor de teatru, mai ales celor care apreciază ineditul în artele spectacolului, dar și tuturor celor care apreciază diversitatea culturală. Scopurile proiectului sunt promovarea culturii și a educației. Festivalul s-a desfășurat în perioada 27 august – 3 septembrie 2022 și a avut un caracter competițional. De asemenea, a avut și o secțiune de evenimente – workshop-uri pentru studenți și spectacole tip recital instrument.

„Luna septembrie este specială pentru noi și pentru publicul nostru deoarece aduce o ofertă deosebită atât pe scenele de teatru din Sibiu, unde vom prezenta patru premiere, cât și în mediul online, pe Scena Digitală. Este o bucurie pentru noi să oferim publicului de pretutindeni posibilitatea să urmărească în mediul digital producția TNRS „Hedda Gabler”. De asemenea, cei care nu au putut să îl vadă pe Éric-Emmanuel Schmitt la Sibiu, în cadrul ediției din acest an a FITS, au șansa extraordinară să poată urmări online spectacolul prezentat de acest mare scriitor și actor la Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele FITS. Abonamentul lunii septembrie include spectacolele: „Hedda Gabler”, „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, „Trei surori”, „Visul unei nopți de vară”, „Uncanny Valley”, „ N e c u n o s c u t a c u n o s c u t ă ”, „ P u z z l e ”, „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului” și „Cerere în căsătorie”. În baza abonamentul trimestrial, pot fi vizionate spectacolele: „Conferința iraniană”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Yellow ”, „Trei surori”, „Maestrul dansului”, „Ceea ce ziua datorează nopții”, „Tattoo”, „Visul unei nopți de vară”, „Cerere în căsătorie”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta c u n o s c u t ă ”, „ P u z z l e ”, „ M a c b e t h ”, „Pardes”/„Grădina Paradisului”, „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”.

Spectacolul „Puzzle” produs de studenţii Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu– distins cu două premii la Constanţa

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


5 “Alphaverse“ este motto-ul celei de-a treia ediţii a proiectului “Sibiu Contemporary Art Festival“ Asociația Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, organizează cea de-a treia ediție a Sibiu Contemporary Art Festival – SCAF #3 – care va avea deschiderea vineri 23 septembrie, ora 16:00, la sediul Muzeului de Artă Contemporană din strada Tribunei, nr. 6. Tematica/ provocarea acestei ediții o reprezintă integrarea iubitorilor de artă într-un univers vizual a cărui ambient redă tensiunea dintre tradiția artei și cunoașterea artistică orientată spre inovare. Artiștii Brukenthal von Studio și invitații acestora și-au propus ca Sibiu Contemporary Art Festival – SCAF – să exploreze, în manieră creativă, un univers al antitezelor de tip digital versus analog, real versus imaginat/ imaginar, unde operele de artă expuse ne îndrumă către incursiunea culturii digitale și a realităților paralele în angajamentele estetice ale artistului plastic contemporan. Micul nucleu de idei și creatori și-a căpătat titlul de Alphaverse, ca metaforă a primei granițe către Metaverse. Deși departe de grijile noastre zilnice, ideea unui alt univers vine firesc dacă ne gândim că mare parte din rutina multora dintre noi s-a mutat în online de mai bine de doi ani, dar și că mulți creatori au redat deseori în artă lumi dincolo de granițele senzoriale și cognitive ale realității. În ultimul timp am fost cu toții martorii unei metamorfoze digitale, spontană și nebănuit de accelerată, care a vizat atât actul artistic, cât și consumul de artă contemporană: expoziții online, galerii virtuale, NFT. Asociația Brukenthal von Studio dorește să ne amintească prin această expoziție că arta a căutat mereu o evadare din real: de la inaccesibile peisaje exotice, la închipuiri picturale ale trecutului și plăsmuiri ale viitorului, onirice, vizionare, științifico-fantastice. SCAF #3 în formula Alphaverse vă așteaptă să vizionați o expoziție ce încurajează pluralitatea limbajelor și chiar interdisciplinaritatea în artă, având și în acest an o secțiune dedicată bijuteriei contemporane curatoriată de Diana Pantea.

Accesul la vernisaj va fi gratuit, iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 23.09 –30.10.2022, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00, ultimul bilet de intrare putând fi achiziționat la ora 16:30.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


6

ştiri culturale

Antonia Beteag și Andrei Manea vor fi vedetele Concertului de Crăciun de la Sibiu recunoscută au desemnat, prin vot secret, vocile preferate. Rezultatele jurizării arată că soprana Antonia Beteag și tenorul Andrei Manea vor fi soliștii Concertelor de Crăciun de la Sibiu. Antonia Beteag este studentă în anul III la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția canto clasic, sub îndrumarea mezzosopranei Cristina Damian. A participat la diverse cursuri de

Gala de Operă dirijată de David Schlager a lăsat amintiri unice pentru cei zece tineri soliști selectați din rândul participanților la masterclass, care au susținut prima lor gală de operă cu orchestră sub auspiciile Sibiu Opera Festival, ediția a XXI-a. Publicul larg, orchestra Filarmonicii și personalități muzicale care se bucură de recunoaștere profesională unanim

BIS Teatru, prima și cea mai importantă companie independentă de teatru din Sibiu, s-a alăturat demersului internațional „Worldwide Ukrainian Play Readings Project”, inițiat de criticul de teatru de origine americană John Freedman, și dedică în întregime, acestui demers, prologul Maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop”.

măiestrie sub îndrumarea unor nume importante ale lumii operei, cel mai recent fiind la Sibiu cu Florin Estefan, și a intrat în povestea Sibiu Opera Festival în 2020. În vârstă de 31 ani, Andrei Manea a fost solist în cadrul studioului de Opera „Lya Hubic” al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în perioada 2017-2020, și solist colaborator permanent în cadrul aceleiași instituții. Cariera sa internațională a debutat recent în Germania. Primul festival al toamnei la Filarmonica de Stat Sibiu a reunit peste 300 de artiști și mii de spectatori, depășind toate așteptările organizatorilor. La Sala Thalia, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” și în spații neconvenționale din Sibiu și din județ, în perioada 1-11 septembrie, s-au desfășurat patru producții impresionante de operă și balet, unsprezece recitaluri sub genericul „Take an Opera Break”, un masterclass de canto și o conferință extraordinară.

Vocea dramaturgilor ucraineni se aude la Sibiu, în prologul maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop”.

În acest context, vineri, 16 septembrie și sâmbătă, 17 septembrie 2022, între orele 17:00 și 22:00, în Parcul Astra din Sibiu, publicul poate auzi vocea puternică a tinerilor dramaturgi ucraineni, prin intermediul unei serii de lecturi publice susținute de nouă actori din Sibiu. „Vreau acasă”, „Dicționar de emoții pe timp de război”, „Copiii noștri”, „Țara mea”, „Sindromul supraviețuitorului”, „Să le spunem pe nume”, „Deportare de Maksim Kurocikin” și „Soldatul rus” sunt textele scrise de tineri dramaturgi ucraineni de când a început războiul și lecturate public în prologul Maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop”. Ediția cu numărul 12 a Maratonului „25 de ore de teatru non-stop” va începe sâmbătă, 24 septembrie 2022 și va fi urmată în perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2022 de un epilog. PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


7 Sibiu Guitar Meeting se desfăşoară, în premieră în două locaţii: Muzeul Astra și Piaţa Mică. Viţa de Vie și Mircea Vintilă, printre invitaţi Începând din 9 septembrie, Sibiul găzduiește timp de 3 zile cel mai mare eveniment din România dedicat chitariștilor – Guitar Meeting, ediția a VIII-a. Vor avea loc Concertul Manifest, la care sunt așteptați aproximativ 500 de chitariști care vor cânta în același timp 20 de piese folk-rock, concerte live în aer liber susținute de Vița de Vie, Trooper, Semnal M, Antract, Mircea Vintilă și Emeric Imre & Marius Roje, seria de concerte Young Revolution ce aduce în atenție trupe tinere, ateliere, activități pentru copii și zone de relaxare. Vineri, 9 septembrie, Guitar Meeting 2022 debutează cu seria de concerte ce aduce în atenție tineri artiști din toată țara, Young Revolution Warm-Up, în Muzeul

Astra. Evenimentul gazduiește trupe care au debutat în cadrul e d i ț i i l o r a nte r i o a re G u i ta r Meeting și care au evoluat odată cu festivalul. Începând cu ora 17:00 ne vom delecta cu folk-ul autentic și noi direcții ale soundului rock propuse de Revolver, Archvile, Generația Folk, Transilvanian Frost și Mark Fülop. Seara se încheie cu două concerte live susținute de trupele Trooper și Semnal M, de la ora 20:00. Sâmbătă, 10 septembrie, festivalul continuă tot în Muzeul Astra cu marele Concert Manifest – cel mai spectaculos și

emoționant moment al evenimentului, începând cu ora 17:00. Sute de chitariști veniți din peste 30 de orașe vor fi vedetele unui adevărat show de 3 ore. Aceștia s-au pregătit un an întreg pentru a cânta în același timp un playlist format din 20 de piese folk-rock românești și internaționale, acompaniați de mari artiști invitați pe scenă: Adrian Despotde la Vița de Vie va cânta „Praf de stele”, Emeric Imre ne aduce „Nebun de alb”, Mircea Vintilă – „Vinovații fără vină” de Pasărea Colibri, Ștefan Boldijar de la Semnal M va evoca nostalgia prin piesele „La fereastra ta” și „Primăvara Românescă”, iar Paul Radu îi va acompania pe chitariști pe cele două piese Antract – „Trebuie să crezi” și „Iubirea”.

Tot sâmbătă, 10 septembrie, Guitar Meeting invită sibienii la o serie de concerte live în Muzeul Astra. La Scena de la Târgul de țară, artiștii folk Mircea Vintilă și Emeric Imre & Marius Roje ne-au pregătit două concerte de zi, de la ora 14:00. Tot aici îi vom mai asculta pe artiștii de la Band of brothers and sisters și pe tinerii Jenifer Mohebbi și Tudor Miron. Seara, imediat după show-ul chitariștilor, ne mutăm la „Scena de pe lac” pentru un multașteptat concert live Vița de Vie, de la ora 20:00.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


eveniment

8

Polish Dance Theatre dansează în luna noiembrie la Teatrul de Balet Sibiu Dansatorii polonezi aduc la Sibiu spectacolul „Lăsaţi viii să își îngroape morţii”

Polish Dance Theatre, una dintre cele mai active companii poloneze de dans contemporan, cu o istorie de aproape o jumătate de secol, prezintă în luna noiembrie la Sibiu, la invitația Teatrului de Balet Sibiu, două reprezentații ale spectacolului de dans contemporan „Lăsați viii să își îngroape morții”, creat de coregrafa Aleksandra Dziurosz. Cu un mesaj puternic și relevant pentru realitatea actuală, spectacolul tratează perspectiva vieții și a morții, dar mai ales a felului în care ne raportăm, ca indivizi și ca societate la dispariția cuiva. Cele două reprezentații vor avea loc vineri, 11 noiembrie și sâmbătă, 12 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, iar biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu sau de pe site-ul Kompostor.ro. „Lăsați viii să își îngroape morții” sau cât de mult contează dispariția cuiva? Individul și societatea. Viața și moartea. Moartea individului și viața societății. Ne trezim. Ne ridicăm din pat. Mergem la serviciu. Muncim. Mâncăm. Bem. Ne odihnim. Suntem plictisiți. Ne distrăm. Ne îndrăgostim. Ne despărțim. Ne naștem. Creștem. Dăm naștere altora. Îmbătrânim.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

Murim. Povestea noastră, una dintre multele care au loc în același timp în lume, se termină de fiecare dată la fel. Știm cu toții cum. Dintre milioanele de provocări ale vieții, uneori aflăm de dispariția cuiva. Cât de mult contează moartea cuiva pentru noi ca indivizi și pentru noi ca societate? Intersecția acestor două perspective, cea individuală asupra morții și cea a societății, ne determină să ne punem o altă întrebare pe care spectacolul o lasă agățată între scenă și public: ce putem ști noi, cei vii, despre moarte? Aleksandra Dziurosz (PhD) – dansatoare, coregrafă, profesor de dans contemporan, mișcare scenică și improvizație, este doctor habilitat în Arte și profesor universitar la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia, manager cultural certificat, fondator și director al Warsaw Dance Theatre și director al Warsaw Dance Days. Din 2018 până în 2022 a fost director adjunct al Institutului Național pentru Muzică și Dans. A absolvit Școala Națională de Balet în Bytom, a urmat cursurile Facultății de Studii Pedagogice de Balet la Academia de Muzică din Varșovia și un program de studii post universitare în Teoria

Dansului, la Academia de Muzică din Varșovia. A creat spectacole coregrafice și de mișcare pentru Polish Dance Theatre, Kielce Dance Theatre, Warsaw Chamber Opera, Teatr Powszechny Warsaw, Prague Chamber Theatre, United Movement from Switzerland, Conservatorio Profesional de Danza Seville (Spain). Este membră a Forumului Polonez de Coregrafie, al Asociației Artiștilor Polonezi și al Asociației Autorilor, iar de-a lungul carierei a obținut numeroase premii naționale și internaționale pentru coregrafie. Polish Dance Theatre Fondat în 1973, Polish Dance Theatre este o companie profesionistă de dans, condusă din anul 2016 de către Iwona Pasińska. În cei 49 de ani de existență, repertoriul companiei a evoluat de la spectacole de balet, la forme contemporane de exprimare a mișcării, plasându-se astăzi la intersecția mai multor genuri, atât în ce privește stilul cât și tehnica folosită. Eliberându-se de metodele tradiționale de exprimare a r t i s t i c ă ș i î n d re p t â n d u - s e î n s p re interdisciplinaritate, spectacolele Polish Dance Theatre explorează noi spații teatrale, având la bază un proces creativ bazat pe improvizație.


25 de artişti urcă pe scena evenimentului Piano Rocks Simfonic Concertul este programat duminică, 9 octombrie la Centrul Cultural “Ion Besoiu“ din Sibiu În 2022 Piano Rocks este… simfonic. Ansamblul ”ICon Arts” și dirijorul Remus Grama se alătură anul acesta proiectului pentru a da o notă clasică sound-ului muzicii rock. Concertul este programat duminică, 9 octombrie 2021, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu, cu începere de la ora 19. Biletele s-au pus în vânzare pe platforma iabilet.ro A noua ediție a proiectului Piano Rocks va conduce publicul pe tărâmul muzicii simfonice, fără a părăsi sound-ul rockului. Spectatorii vor putea asculta astfel interpretări inedite ale unor compoziții semnate de Iron Maiden, Metallica, The Doors, Aerosmith, Phoenix, Coldplay, Deep Purple, Guns N'Roses, Nirvana, Jimi Hendrix, One Republic sau Queen. Ca în fiecare an, rolul de solist în concert îi revine pianistei Monica Florescu, alături de care se va afla Gabriel Barani (percuție), dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu și 4Tune Quartet din Brașov. Ineditul ediției cu numărul nouă a proiectului Piano Rocks îl constituie alăturarea Ansamblului muzical Icon Arts care, împreună cu îndrăgitul dirijor Remus Grama, vor duce spectacolul într-o zonă simfonică, păstrând în același timp linia clasică a rock-ului.

Monica Florescu, pian: “Proiectul PIANO ROCKS simfonic aduce în acest an un omagiu muzicii clasice, care stă la baza compozițiilor renumite ale formațiilor de muzică rock de-a lungul timpului. Așa cum Beethoven l-a inspirat pe Ritchie Blackmore de la Deep Purple sau Strauss și Wagner pe Jimi Hendrix sau Rachmaninov pe Mat Bellamy (Muse), exemplele sunt nenumărate. Impactul și studiul muzicii clasice este uluitor în performanțele și în cariera oricărui muzician de rock, metal sau grunge și asupra tehnicii, inspirației și performanțelor acestora. Legende Rock le aducem publicului de aceasta dată într-o variantă de Rock Simfonic, unde ritmul și armonia se îmbină în mod complex având orchestra de instrumente acustice alături, fapt care amplifică dimensiunile cântecelor, dându-le amploare și rafinament. Ni se alătura și Teatrul De Balet Sibiu - ca în fiecare an prin soliștii balerini de excepție Ayaka Nagay si Kenichi Murata. Formația 4Tune Quartet, percuționistul Gabriel Barani și basistul Mircea Ittu vor fi alături de noi și de ansamblul ICon Arts dirijat de Remus Grama și cu participarea specială a chitaristului Alex Cioata”.“

eveniment

9

Ansamblul ICon Arts a fost înfiinţat în anul 2009, în cadrul Academiei ICon Arts, ca laborator de creație și promovare a muzicii contemporane. Din anul 2010, Ansamblul ”ICon Arts” este o prezență constantă și apreciată pe scena festivalurilor de artă contemporană din România, precum SIMN (Săptămâna Internațională a Muzicii Noi), Festivalul ”ICon Arts”, Stagiunea de muzică britanică - British Council București, Concertele Atelierului de Compoziție ale Festivalul Internațional ”George Enescu” București etc. În străinătate, ansamblul a promovat muzica românească în Stagiunea de concerte Korvat Auki - Academia Sibelius Helsinki (2012) și în cadrul Expo Milano 2015 – ca unic reprezentant al României în domeniul muzicii culte contemporane. Din anul 2021, ansamblul funcționează sub auspiciile parteneriatului între Asociația UCIMR – Uniundea de Creație Interpretativă a Muzicinilor din România – și Filarmonica de Stat Sibiu. ”Piano Rocks Simfonic” este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


24 - 25 septembrie

EVENIMENT „25 de ore de teatru non-stop” diverse spaţii

2-4 septembrie

MUZICĂ

ALEGEREA EDITORULUI

“Festivalul Internaţional Capitala Muzicală“ Piaţa Huet

EVENIMENTELE

septembrie

FILM ”După ce am găsit fericirea” CineGold Sibiu

17 - 18 septembrie

TEATRU Muzicanţii din Bremen

Teatrul Gong


28 septembrie

9-11 septembrie

TEATRU

EVENIMENT

“Străini în noapte“ Sibiu Guitar Meeting Centrul Cultural „Ion Besoiu“ Muzeul ASTRA

iulie - septembrie

EXPOZIŢIE

„After the Great War. A New Europe 1918–1923“

LUNII SEPTEMBRIE

Piaţa Unirii

25 septembrie

TEATRU ”Romeo şi Julieta”

Teatrul Naţional “Radu Stanca“


interviu

12

Interviu cu Patryk Biegański - fotograful polonez îndrăgostit de România Artistul cooperează cu Switzerland Tourism, Sigma Polonia şi a fotografiat pentru Nikon şi Netflix

Patryk Biegański este fotograf polonez de peisaj, călător și blogger de călătorie. Concentrat mai ales pe țările europene, el explorează cele mai frumoase locuri ale acestora, pietre prețioase ascunse și natura divină. Îi place să facă drumeții în munți, să vâneze aurora boreală, să admire peisajele dinamice și să se răcească pe coastele sălbatice pline de capriciu. Cooperează cu Switzerland Tourism, Sigma Polonia, a fotografiat și pentru Nikon, Netflix etc. Este îndrăgostit de cultura și arhitectura europeană diversă, iar în ultimii ani a d e s c o p e r i t Ro m â n i a , d e c a r e s + a îndrăgostit pe loc. L-am întâlnit întâmplător, pe o creastă a munților Făgăraș, în județul Sibiu, așteptând apusul unei zile de vară târzie... Mi-ai spus că te-ai îndrăgostit de România și îți place să vii aici să fotografiezi peisaje. Când s-a întâmplat și de ce crezi că s-a întâmplat? M-am îndrăgostit total de România la prima vedere. România a fost întotdeauna una dintre destinațiile de vis. M-am simțit uimit de cultură, natură pură, munți sălbatici și orașe fermecătoare. Nu voi fi original dacă spun că legendele și miturile românești au fost și ele un fel de factor care mă atrage. Am vizitat pentru prima dată România la PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

sfârșitul verii 2017 și am văzut atât de multe minuni care mi-au depășit așteptările. Când am trecut granița lângă Satu Mare am simțit deja atmosfera unică, apoi cu fiecare kilometru am fost din ce în ce mai fericit că explorez țara. Am fost uimit de arhitectura din Sibiu, Brașov, Sighișoara și București. Cele mai inedite locuri naturale pe care leam vizitat în timpul excursiei au fost pe Transfăgărășan și vulcanii noroioși de lângă Buzău – aceste zone nu par a fi de pe lumea asta. În munții Făgăraș am făcut o drumeție de neuitat. Traseele din jurul lacului Bâlea sunt uluitoare, munții se transformau încet în aur. Îmi amintesc de goana și zgomotul serii de pe drumul Transfăgărășan și de momentul în care am coborât încet la Lacul Capra – în câțiva pași zgomotele au dispărut și tot ce auzeam erau doar bătăi de aripi de corbi. Nu voi uita niciodată acest moment. Acum este unul dintre locurile mele preferate pe care le-am vizitat vreodată și mă întorc mereu acolo cu o plăcere uriașă. Ce provocări majore ai avut în România și cum le-ai gestionat? Toate problemele pe care le-am avut au fost de natură tehnică și erau legate de mașinile pe care le conduceam. De fiecare dată când mă pregăteam să trec pe lângă Transfăgărășan, mașina mea decidea să se strice.

La prima mea vizită în 2017 mă întorceam de la Constanța și pe podul de la Dunăre mașina și-a pierdut din putere. Era miercuri și, din fericire, am ajuns la service-ul autorizat din București și mecanicul a spus „da, putem repara mașina... până marți”. Din păcate, nu am putut să petrec 6 zile în București și apoi același mecanic mi-a spus „dar există un atelier unde îți vei repara mașina mult mai repede”. Am luat adresa și am ajuns la atelier. Un bărbat a început să repare mașina, luând literalmente totul de sub capotă. A durat 2 ore și mașina noastră a fost reparată. A spus că trebuie să plătim 200, eu am fost puțin îngrijorat și i-am dat 200 de euro, dar a spus că am înțeles greșit – vrea 200 de lei. Ultima dată mi s-a stricat mașina în Brașov, anulacesta. „Un oraș minunat de așteptat pentru o reparație”, mi-am spus. Luni dimineața băieții de la atelier au început să repare mașina și au terminat-o în aceeași zi. Au lucrat peste program. Și-au petrecut timpul liber pentru a repara o mașină stricată de oameni străini din Polonia. Mereu mă uimește cât de minunați sunt românii și după aceste situații știu că, dacă voi avea vreo provocare sau problemă, românii mă vor ajuta și apreciez cu adevărat amabilitatea și disponibilitatea lor de a ajuta. Asta este cu adevărat uimitor!


interviu

13

“Vreau să explorez și să experimentez locuri, culturi și momente și să le împărtășesc cu alţii. Îmi doresc ca oamenii să se concentreze mai mult pe frumuseţea planetei pe care trăim“

Povestește-ne câteva amintiri de la cea mai recentă vizită a ta în România... Vizita de anul acesta fost plină de momente și experiențe minunate. Era iulie, foarte cald. După ce am condus tot drumul din Polonia până în România, abia așteptam să încep să fac fotografii și când tocmai am ajuns lângă orașul Zalău, soarele apunea. Părea că norii ard literalmente. De obicei, mă simt puțin dezamăgit fiind obosit după un drum lung, neștiind locurile răcoroase din jur pentru a fotografia, dar a fost ceva special pentru mine ... un câmp de floarea soarelui. Am luat-o razna fotografiind florile cu cerul roșu-sângerat deasupra lor. A fost primul meu apus de soare în România anul acesta. Următoarele au fost și ele minunate. Nu voi uita niciodată o seară liniștită pe Transfăgărășan. După o zi întreagă de rătăcire m-am hotărât să urc pe Șaua Doamnei și să aștept apusul. Făceam poze și, în același timp, admiram frumusețea locului și un fel de liniște extrem de adâncă. Tăcerea muntoasă se rupea uneori de șuieratul marmotelor. A fost uimitor! Am

decis să cobor să fac poze cu drumul Transfăgărășan iluminat de mașini. Am petrecut acolo vreo două ore și când m-am hotărât să merg la culcare am văzut o linie foarte clară a Căii Lactee răsărind peste Lacul Bâlea și nu puteam rata șansa de a o fotografia. Erau un câine și o pisică care se plimbau în jurul meu, a trebuit să-i mângâi, bineînțeles. A fost o noapte magică, nu am văzut niciodată Calea Lactee mai hipnotizantă în niciun alt loc. Îți amintești cum a fost când ai fotografiat pentru prima dată? Cum ai ajuns în acel moment? Ce te-a făcut să iubești atât de3 mult fotografia? Sincer, nu-mi amintesc când am făcut prima mea fotografie, dar îmi amintesc primul meu proiect de fotografie. Eram în liceu și a existat un proiect școlar la care am participat. A trebuit să creez un mic ghid cu locuri interesante din regiunea mea natală. A fost o experiență atât de interesantă pentru că fotografierea locurilor pe care credeam că le cunosc foarte bine s-a transformat în crearea a ceva foarte special. Era ca și cum aș fi redescoperit acele locuri prin care umblam, ca și cum le-aș analiza cu sufletul. Am simțit că fac ceva mai mult decât să fac fotografii. Eram unul dintre acei copii care nu aveau computer, nu mă uitam

la desene animate. În schimb, alergam și exploram zona mea, imaginând că pe acolo sunt elfi care trăiesc în păduri sau în vechile livezi de meri. Citeam cărți de călătorie și poezii și prin acest proiect am înțeles că fac ceva ce mă interesează pentru toată tinerețea mea. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că vreau să-l transform în job-ul meu de vis în viitor și acum... asta fac. Călătorind mă face, cu siguranță, să vreau să fac fotografii și invers. Este un fel de perpetuum mobile. Vreau să explorez și să experimentez locuri, culturi și momente și să le împărtășesc cu alții. Îmi doresc ca alți oameni să se concentreze mai mult pe frumusețea planetei pe care trăim, să-i facă să aprecieze munții, țărmurile, pădurile, moștenirea naturală și culturală, să distrugă stereotipurile. Arăt regiunile pe care nu le pot vizita din cauza locului în care trăiesc, a situației lor de viață sau a deciziilor politice etc. Este un fel de dorință internă a mea acum. foto: Macau Sherman Cheang

De fiecare dată când cineva mă întreabă „ce voi face dacă am o problemă cu mașina în România” îi răspund „atunci vei avea noroc pentru că ai și români prin preajmă, gata să ajute”.

Care sunt calitățile de care are nevoie un fotograf pentru a avea succes? Aceasta este o întrebare atât de interesantă. Un fotograf de succes ar trebui să aibă grijă cu siguranță de partea tehnică a fotografiei – o imagine bună ar trebui să fie PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


interviu

14

“Mi-e dor deja de vibe-ul Sibiului, de aerul proaspăt al munţilor Făgăraș, de câmpurile de floarea soarelui, de oameni ultra-prietenoşi. Mi-e dor de România!“

corectă din punct de vedere tehnic. Și acesta este ceva ce oricine poate dobândi în timpul atelierelor de fotografie, la școală etc. Dar pentru mine există ceva mai mult și anume capacitatea de a împărtăși vibrația și unicitatea momentului, de a face ca imaginea să aibă un suflet. Nu este ușor, dar cu siguranță este ceva ce caut în alte fotografii și ceva ce încerc să adaug lucrărilor mele. Dacă văd o scenă minunată sau un răsărit uimitor, înnebunesc cu emoțiile din mine. Acum câteva zile am văzut o auroră uimitoare pe Islanda, pe plaja Reynisfjara – faimoasa plajă neagră, chiar lângă Oceanul Atlantic, iar oceanele sunt ceva de care îmi este extrem de frică. Această noapte a fost atât de specială și am simțit că neuronii mei se luptă în creier, ca și cum aș avea un război în minte. A fost atât de greu să o descriu și să o prezint în imagini, dar în același timp este ceva ce încerc să arăt. Pentru a împărtăși un moment, pun sentimentele mele în fotografie. Acesta este motivul pentru care adaug întotdeauna o descriere extinsă pozelor mele, extinzând fotografia cu cuvinte. Cuvintele poartă emoții la fel de bune ca imaginile și mulți oameni le evită. Trebuie să fii unic și creativ dacă vrei să fii un fotograf de succes în aceste zile.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

Care este cea mai mare teamă a ta din cariera de fotograf? Și de ce… În calitate de fotograf de călătorie în urmă cu câțiva ani, îmi era frică de izolare, pierderea capacității de a călători. Și apoi a venit în timpul pandemiei. La început am fost foarte trist că planurile și visele mele pot dispărea, dar apoi am învățat să încetinesc. Am învățat să găsesc frumusețea în lucruri mărunte. Îmi exploram țara – Polonia. Mă întorceam în locurile copilăriei mele – aceleași care „făceau din mine” fotograf. În același timp, dorința de a că l ăto r i ș i d e a ex p l o ra n o i l o c u r i îndepărtate creștea în mine și anul acesta am început să călătoresc din nou. Am înțeles cât de prețioasă este libertatea și că există întotdeauna o scăpare din orice situație proastă. Anul acesta mi-a arătat și cât de valoroasă este pacea și pot spune că cea mai mare frică din cariera mea este războiul. Mi-a anulat literalmente viețile prietenilor. Este ceva de care îmi este foarte frică, totul pare atât de mic și slab în comparație cu a trăi în frică și a pierde viața normală anterioară, plină de planuri, vise și siguranță. Indiferent dacă ești fotograf, specialist IT, fermier, profesor sau milionar. Ai de gând să te întorci în România?

Cu siguranță voi reveni în România! Sunt atât de multe locuri pe care nu le-am vizitat încă, cum ar fi Maramureșul, Delta Dunării, Porțile de Fier și multe, multe altele. Deja mi-e dor de vibe-ul Sibiului, de aerul proaspăt al munților Făgăraș, de câmpurile de floarea soarelui, de pepeni deliciosi, de oameni ultra-prietenoși. Mi-e dor de România, țara care a devenit una dintre destinațiile mele preferate. Un loc în care îmi găsesc libertatea și care îmi distrage atenția de la problemele mele. Abia aștept să mă întorc!

Lucrările fotografului polonez Patryk Biegański pot fi văzute accesând site-ul https://www.patrykbieganski.com/ sau pagina de facebook: https://www.facebook.com/bieganskifoto


teatru

foto: Dragoş Dumitru

15

Spectacole-concert pentru copii, dar și reprezentaţii speciale pentru bebeluși, în toamna aceasta la Teatrul Gong Sibiu! Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu reia seria reprezentațiilor pentru bebeluși, după o pauză de aproape 3 ani. Agenda de evenimente a lunii septembrie constă într-o serie de spectacole muzicale pentru copii, precum și o serie captivantă de ateliere de creație, atât în limba română, cât și în limba germană. Toamna aceasta deschide cortina spre o lume fantastică, în care scena de la Gong se transformă într-un loc magic pentru întreaga familie. „Ne dorim un oraș prietenos, în care să aducem oamenii împreună pentru o experiență dătătoare de energie. După o pauză lungă de condiționări sanitare și financiare, reușim să reluăm o serie de proiecte importante acoperind anumite goluri atât în sistemul educațional, cât și în oferta de timp liber dedicată întregii familii, în speranța că de la anul ne vom putea relua toate programele culturale și educaționale.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii din Sibiu. Pe lângă unele titluri de succes ca „Vrăjitorul din Oz”, „Vaca Rosalinda” sau „Muzicanții din Bremen”, luna septembrie readuce la Gong primul spectacol produs pentru bebeluși și copii cu vârsta între 10 luni și 4

ani. „Der Fleck/ Pata” în regia Letei Popescu a mai fost prezentat în cadrul celei de-a cincisprezecea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Little Ladies, Little Gentlemen” din Ankara (Turcia). „Der Fleck (ro: Pata)” are la bază povestea unei pete care e supusă unor analize de laborator. Lumea devine astfel una microscopică, în care întâlnim o gumă de mestecat uriașă sau o varietate de scame jucăușe. Pentru cei mai mici dintre spectatori, copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, spectacolul este unul senzorial, cu imagini multiple și personaje cu care se poate interacționa fără frică. Pentru părinți, „Pata” este un îndemn la liniștea cu care putem privi problemele pe care le avem. „Pata a pornit din libertatea pe care mi-a dat-o managerul teatrului la primele discuții. Știam doar că mă adresez unor spectatori sensibili la imagine și implicit părinților acestora, sensibili la mesaj. Așa sa născut un text dedicat părinților, dar pe limba copiilor, și un joc de imagini dedicat copiilor, dar magic și pentru părinți.”, a declarat Leta Popescu. Producția de la Sibiu îi reunește pe scenă pe actorii Hansel Andrei, Mara Căruțașu, Angela Páskuy, Claudia Stühler și Jenő Major. Spectacolul

este construit în decorul și costumele create de Oana Micu, pe muzica compozitorului Marius Popa și mișcare scenică de Farid Fairuz. Traducerea și adaptarea textului în limba germană a fost asigurată de Beatrice Ungar. Spectacolul va fi prezentat la Sibiu în perioada 24 – 29 septembrie, în funcție de cerea publicului. Accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului sau online, prin teatrulgong.ro. Prețul unui bilet este de 12 lei, tarif flexibil. Pentru mai multe detalii despre program sau condițiile de acces, vă rugăm să accesați teatrulgong.ro.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


film

16

Astra Film Festival prezintă 17 dintre cele mai noi și mai valoroase filme documentare despre România reală Festivalul Astra Film din Sibiu, care va avea loc în perioada 9-16 octombrie, prezintă o selecție a ceea ce este mai nou și mai valoros în filmul documentar românesc al momentului. În total, vor fi proiectate 17 filme non-ficțiune despre România reală, dintre care 14 vor putea fi văzute pentru prima oară în România, la Sibiu. Toate, alcătuiesc un puzzle al societății românești. Proiecțiile vor avea loc în prezența realizatorilor, care vor intra în dialog cu publicul. După desfășurarea celei de-a 29-a ediții #AFF, unele filme vor putea fi vizionate o n l i n e p e t e r i t o r i u l Ro m â n i e i , i a r organizatorii Astra Film vor putea face nominalizări directe pentru European Film Awards, din rândul filmelor premiate. „Ediția din această toamnă va fi cu adevărat un festival, în toate sensurile luminoase ale acestui cuvânt, dacă ne gândim la faptul că majoritatea filmelor din selecția oficială sunt premiere și aduc pe marele ecran un conținut nemaivăzut. Sunt producții cu finanțare precară, la care se lucrează ani de zile, ceea ce înseamnă un argument în plus că vorbim despre filme cu un conținut relevant, valoros. Iar atunci când se lansează filme românești, care s-au dezvoltat în Sibiu, în „laboratoarele”

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

festivalului, reușita lor este o sărbătoare pentru toata comunitatea cinemaului românesc”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. Filmul din deschiderea #AFF2022, „The Chalice. Of Sons and Daughters”, de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu (2022 - premieră națională), expune, pentru prima dată în cinema, interesanta lume a cortorarilor. Filmul arata dinăuntru lumea acestei comunități tradiționale de romi din Transilvania, explorând obiceiuri străvechi, marcate de căsătorii aranjate, în centrul cărora se află, simbolic, un pocal de aur transmis din generație în generație. Filmul a fost gândit în urmă cu câțiva ani în cadrul programului-laborator DokTank Astra Film, iar pentru a se documenta, Cătălina Tesăr, doctor în antropologie la University College Londra, și-a petrecut doi ani în mijlocul cortorarilor, timp în care le-a învățat limba și obiceiurile. Tot despre comunități și tradiții este vorba în alte două filme. „Amintiri din comunitate: Gheorgheni și Frumoasa”, de Armine Vosganian (2022 - premieră internațională) îl are în prim-plan pe Peter, în vârstă de 100 de ani, singurul om din Frumoasa care mai vorbește limba armeană și cunoaște

obiceiurile din bătrâni. La rândul ei, Alexandra Gulea face o incursiune profundă în comunitatea aromânilor aflați în exilul lor istoric, între munte și mare („Flying sheep”, co-producție România, Germania, 2022 premieră internațională, Secțiunea Europa Centrală și de Est). Scriitoarea Adina Popescu și regizorul Iulian Ghervas aduc la Sibiu, în premieră internațională, un film documentar care folosește ca pretext povestea unei echipe de fotbal aflată de decenii în ultima ligă, pentru a explora cum trăiește o comunitate rurală din mijlocul Transilvaniei, prizonieră într-o lume anonimă („Vulturii din Țaga”, 2021). Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de nonficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.


17

film

CineGold Sibiu - filmele lunii septembrie Thriller, comedie, horror, romantic, dragoste 1. BALAUR Ecaterina este profesoară de religie și soția preotului din oraș. Femeia începe o relație amoroasă cu Iuliu, un elev de 16 ani cu un trecut tumultuos. Inspirat din fapte reale, Balaur urmărește povestea Ecaterinei care, în încercarea de a-l ține sub control pe iubitul ei mai tânăr și de a-și proteja familia, ajunge să-și piardă ea însăși controlul pe parcurs. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credință, pasiunea lui Iuliu devine din ce în ce mai periculoasă, mai ales când adolescentul începe să se spovedească preotului. 2. VORTEX „Viața este o petrecere ce se va termina curând pentru a fi uitată imediat după”! Considerat de publicația Screen International „cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé”, Vortex vorbește despre provocările unui cuplu de bătrâni, care se apropie de finalul vieții lor. În rolurile principale se regăsesc cunoscutul cineast Dario Argento și Françoise Lebrun, actrița consacrată în La maman et la putain. 3. Bilet pentru paradis/Ticket to paradise Câștigătorii premiului Oscar® George Clooney și Julia Roberts se reunesc pe

marele ecran în rolul unor foști soți care se află într-o misiune comună de a o împiedica pe fiica lor îndrăgostită să facă aceeași greșeală pe care au făcut-o și ei cândva. 4. Invitație în iad/The invitation După moartea mamei ei, Evie este abordată de un verișor pe care nu l-a mai întâlnit și care o invită la o nuntă fastuoasă în mediul rural englez. Curând, își dă seama că o conspirație gotică este în curs și că, în timp ce descoperă secrete șocante din istoria familiei sale, va trebui să lupte pentru a scăpa cu viață. 5. Acolo unde cântă racii / Where the Crawdads Sing (foto) Abandonată de familie la începutul anilor '50, Kya a trebuit să se descurce singură. A învătat să citească și să scrie cu ajutorul prietenul ei, Tate Walker, de care s-a și îndrăgostit, dar care a lăsat-o în urmă când a plecat la facultate. Acum, Kya trăiește într-o mlaștină din Carlina de Nord și e cunoscută de localnicii din Barkley Cove ca "fata din mlaștină". Când un bărbat cu care a avut cândva o legătură este găsit mort, indiciile îi poartă pe investigatori catre Kya, care devine suspect principal.

6. După ce am găsit fericirea / After Ever Happy Cel de-al patrulea film al francizei After continuă de unde s-a oprit După ce ne-am îndrăgostit: la nunta londoneză a mamei lui Hardin. În timp ce Hardin rămâne în urmă pentru a se confrunta și a se reconecta cu trecutul său, Tessa se întoarce în Seattle. Acolo, ea suferă o tragedie care o duce la alegeri dificile, care îi schimbă viața. Hardin vrea să o ajute pe Tessa, dar este atât de ocupat să se lupte cu propriii demoni, încât sfârșește prin a o îndepărta. Dezvăluirile despre tatăl său i-au zdruncinat fațada impenetrabilă până în măduva oaselor, iar Tessa nu este sigură dacă îl poate salva fără să se sacrifice pe ea însăși. Tessa se bazează pe prieteni ca Landon pentru a o ajuta să treacă peste momentele grele - și își dă seama că, pentru a merge mai departe, trebuie să lupte pentru ea însăși. Ea primește vești despre sănătatea ei și se gândește să se mute la New York pentru a începe o nouă viață. Hardin se întoarce și îi spune Tessei cât de mult înseamnă ea pentru el, dar s-ar putea să fie prea târziu.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022


APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI

”Trișorii din Harlem” de Colson Whitehead

În Trișorii din Harlem, Colson Whitehead își diversifică paleta genurilor abordate și ne propune un thriller de mare suspans, un roman psihologic și unul social. Ray Carner, orfan de mamă de la o vârstă fragedă și fiu al unui infractor înrăit din Harlem, își depășește condiția socială, reușind să obțină o diplomă universitară și să-și încropească propria afacere, ca proprietar al unui magazin de mobilă. Atras, fără voia lui, în tenebrele unor acțiuni ilicite (culminând cu jafuri planificate, crime și răfuieli între bande), Carner pendulează între statutul de familist respectabil, de „om onest“, și acela de complice al unor interlopi lipsiți de scrupule. Harlemul anilor 19501960 ai secolului trecut este reconstituit magistral.

„Fericirea lupului“ de Paolo Cognetti

După succesul mondial al romanului Cei opt munți, Paolo Cognetti se întoarce pe îndrăgitele sale piscuri de munte pentru a ne oferi un roman de dragoste uluitor, o adevărată odă închinată muntelui, d e o p o t r i v ă l i n i ș t i t o r, periculos, imprevizibil și plin de forță. Fausto s-a refugiat în munți pentru că voia să lase în urmă trecutul recent. Silvia încearcă să descopere ceva despre sine înainte să plece cine știe unde. El are patruzeci de ani, ea – douăzeci și șapte. Se apropie unul de altul într-o noapte când Fontana Fredda se pregătește de iarnă. În jurul lor se află Babette și restaurantul ei, apoi un refugiu situat la peste trei mii de metri altitudine și Santorso, care știe totul despre vale, întinderi de zăpadă și de iarbă ce îți umplu sufletul. Chiar și lupul, care nu-și mai făcuse apariția de un secol, pare că s-a întors. Și el este în căutarea fericirii.

În New Yorkul anilor 1910, două surori, Luella și Effie, află un secret șocant despre tatăl lor, ceea ce o va face pe cea dintâi să se răzvrătească împotriva familiei. Răzvrătirea sa nu va fi lipsită de consecințe însă, căci, într-o dimineață, Effie descoperă că Luella a dispărut. Convinsă că tatăl lor a trimis-o la Casa Milei pentru a o pedepsi pentru comportamentul ei neadecvat și libertin, Effie face tot posibilul pentru a intra în acest adăpost pentru fete sărace și decăzute și a-și salva sora. Presupunerile ei se dovedesc a fi greșite însă, și cum nimeni nu-i crede povestea, singura ei șansă de salvare depinde de încrederea pe care i-o oferă enigmaticei Mable. Pe măsură ce destinele lor se întrepătrund, Mable și Effie vor fi nevoite să se bazeze pe prietenia lor fragilă pentru a supraviețui.

”Ultimul trandafir din Shanghai” de Weina Dai Randel Ed. Nemira

Este anul 1940, în Shanghaiul ocupat de trupele japoneze. Aiyi Shao este o tânără dintr-o familie bogată, proprietara unui club de noapte cândva popular. Ernest Reismann e doar un refugiat evreu fără un ban în buzunar, care a fugit din Europa împreună cu sora sa pentru a scăpa de naziști și care încearcă să își câștige existența într-un oraș ai cărui locuitori nu-i iubesc deloc pe străini. Ajuns în pragul disperării, are șansa de a o întâlni pe Aiyi, care ia îndrăzneața decizie de a-l angaja ca pianist în clubul său. Curajul ei de a-i acorda o șansă unui european stârnește un adevărat scandal în lumea bună din Shanghai, care atrage însă clienții și readuce astfel clubului său gloria pierdută. În curând, cei doi tineri își dau seama că nu doar pasiunea pentru jazz îi unește. Aiyi este deja logodită, iar diferențele dintre ei par de nedepășit.. Prinși în vâltoarea războiului, vor fi siliți să aleagă între iubire și supraviețuire, iar deciziile pe care le vor lua le vor schimba viețile pentru totdeauna.

ed. NEMIRA

ed. Polirom

Ed. Polirom

Ed. Rao

ed. RAO

ed. HUMANITAS

Ed. Humanitas

„Anonimele“ de Serena Burdick