Profil Cultural nr.149

Page 1

25 de artişti urcă pe scena ediţiei a 9-a a proiectului PIANO ROCKS Astra Film prezintă 17 dintre cele mai noi și mai valoroase filme documentare despre România •• profilanul , nrXV . 149 sept20 embrie 22 CULTURAL .ro Interviu cu fotograful polonez îndrăgostit de România Patryk Biegański

• Scena Digitală

cuprins

(Premierele lunii septembrie p

• Sibiu Contemporary Art (Ediţia a 3-a - Alphaverse p.6)

• Calendarul cultural (septembrie p.10/11)

• Spectacolele toamnei (La Teatrul gong Sibiu p 15)

• ASTRA Film Festival (În perioada 9-16 octombrie p 16)

•Filmele lunii (În cinematografele sibiene p 17)

• Aparitii editoriale (p 18)

• Evenimente culturale (Recomandări p.19)

parteneri

•Teatrul de Balet Sibiu

• Filarmonica de Stat Sibiu

•Teatrul pentru Copii

Sibiu

COVERSTORY p.12-14

Polish Dance Theatre dansează în luna noiembrie la Teatrul de Balet Sibiu Dansatorii polonezi aduc la Sibiu spectacolul „Lăsaţi viii să își îngroape morţii”

Polish Dance Theatre, una dintre cele mai active companii poloneze de dans contemporan, cu o istorie de aproape o jumătate de secol, prezintă în luna noiembrie la Sibiu, la invitația Teatrului de Balet Sibiu, două reprezentații ale spectacolului de dans contemporan „Lăsați viii să își îngroape morții”, creat de coregrafa Aleksandra Dziurosz. Cu un mesaj puternic și relevant pentru realitatea actuală, spectacolul tratează perspectiva vieții și a morții, dar mai ales a felului în care ne raportăm, ca indivizi și ca societate la dispariția cuiva Cele două reprezentațiivoravealocîn11și12noiembrie.

EditoriaL

Tineret

• Centrul Cultural German Sibiu

• Complexul Na

• Muzeul Naţional “Brukenthal”

• Teatrul Naţional “Radu Stanca”

• Centrul Cultural “Junii Sibiului”

• Casa de Cultur

• Biblioteca Judeţeană

• CineGold Sibiu

editorial

Fotografia. O artă!

Fotografia este una dintre cele mai populare arte contemporane. Tehnologia actualăne-atransformatpefiecaredintre noi în consumatori zilnici ai acestui produs artistic. Chiar dacă cele mai multe galerii de fotografie s-au mutat în mediul online, chiar dacă urmărim (tot online) fotografii care trezesc în noi sentimente plăcute, fotografia rămâne o artă cât se poate de tangibilă. În spatele fotografiei stă interacțiunea artistului fotograf cu un moment, un peisaj, o stare de spirit Valoarea fotografului pornește de aici: din capacitatea de a transmite, prin fotografiarealizată,sentimentulpecareîl trăiește el atunci când realizează aceas tă fotografie. Totul este poveste... o poveste frumoasă,veselăsautristă.

Cu toții facem poze, cu telefonul, poate zilnic. Însă puțini dintre noi reușesc să fotografieze, să transmită un mesaj, o stare de spirit. Fotografia este o artă, iar cel care o produce este un artist. În cel maiputernicsensalcuvântului!

facebook.com/profilcultural

Ne puteti citi și online pe www.profilcultural.ro

redacţia

Director editorial:

Laurenţiu STRĂUŢ

Redactori colaboratori:

Cristina BĂLĂU

Adina ZAHARIA-DOMBI

Bogdan FELDMAN

Makcim FERNANDEZ SAMODAIEV

Dorin TEODORESCU

Ileana NEȚ

e mail redacţie: contact@profilcultural.ro www.profilcultural.ro

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
• Casa de Cultură a Municipiului
şi
“Gong”
ţíonal Muzeal “ASTRA”
ă a Studenţilor Sibiu
ASTRA
TNRS
4)
Laurenţiu
director

Premierele lunii septembrie pe Scena Digitală a Teatrului Naţional “Radu Stanca“

Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), oferă abonaților săi, în luna septembrie, două spectacole prezentate în premieră în spațiul digital. „Hedda Gabler” (foto), de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, o producție a TNRS, este spectacolul românesc oferit de Naționalul sibian abonaților săi în

Spectacolul „Puzzle”, în regia lui Ianoș Petrașcu, o producție a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, a câștigat Trofeul pentru cel mai bun spectacol la „Blue Theatre Revolution University Contest” în Constanța De asemenea, regizorul Ianoș Petrașcu a primit Premiul de originalitate în cadrul aceleiașicompetiții. „Blue Theatre Revolution University Contest” este un proiect sub egida Festivalului Internațional de Teatru IndependentdelaConstanța,organizatde Asociația Culturală pentru Tineret și Copii

Art Theatre, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Arte și finanțat de Primăria MunicipiuluiConstanța. Festivalul „Blue Theatre Revolution University Contest” se adresează în mod specialtinerilor,darșiiubitorilordeteatru, mai ales celor care apreciază ineditul în artele spectacolului, dar și tuturor celor care apreciază diversitatea culturală Scopurile proiectului sunt promovarea culturii și a educației Festivalul s a desfășurat în perioada 27 august 3 septembrie 2022 și a avut un caracter competițional. De asemenea, a avut și o secțiune de evenimente – workshop-uri pentru studenți și spectacole tip recital instrument.

această lună. Spectacolul internațional care poate fi vizionat pe Scena Digitală începând din 1 septembrie este una dintre cele mai apreciate creații străine prezente în ediția din acest an a Festivalului Internațional de TeatrudelaSibiu:„DomnulIbrahimșiflorile din Coran”, o producție Éric Emmanuel Schmitt&ThéâtreRiveGauche.

„Luna septembrie este specială pentru noi și pentru publicul nostru deoarece aduce o ofertă deosebită atât pe scenele de teatru din Sibiu, unde vom prezenta patru premiere, cât și în mediul online, pe Scena Digitală. Este o bucurie pentru noi să oferim publicului de pretutindeni posibilitatea să urmărească în mediuldigitalproducțiaTNRS„HeddaGabler” Deasemenea,ceicarenuaupututsăîlvadăpe Éric Emmanuel Schmitt la Sibiu, în cadrul ediției din acest an a FITS, au șansa extraordinară să poată urmări online spectacolul prezentat de acest mare scriitor și actor la Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac, directorulgeneralalTNRSșipreședinteleFITS. Abonamentul lunii septembrie include spectacolele: „Hedda Gabler”, „Domnul IbrahimșifloriledinCoran”,„Treisurori”,„Visul unei nopți de vară”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta cunoscută” , „Puzzle” , „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului” și „Cerere în căsătorie” În baza abonamentul trimestrial, pot fi vizionate spectacolele: „Conferința iraniană”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Yellow ” , „Trei surori”, „Maestrul dansului”, „Ceea ce ziua datorează nopții”, „Tattoo”, „Visul unei nopți de vară”, „Cerere în căsătorie”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta cunoscută” , „Puzzle” , „Macbeth” , „Pardes”/„Grădina Paradisului”, „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
Spectacolul „Puzzle” produs de studenţii Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu– distins cu două premii la Constanţa ş tiri cultur ale
4

Asociația Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, organizează cea de a treia ediție a Sibiu Contemporary Art Festival – SCAF #3 – care va avea deschiderea vineri 23 septembrie, ora 16:00, la sediul Muzeului de Artă ContemporanădinstradaTribunei,nr 6.

Tematica/ provocarea acestei ediții o reprezintă integrarea iubitorilor de artă într-un univers vizual a cărui ambient redă tensiunea dintre tradiția artei și cunoașterea artistică orientată spreinovare.ArtiștiiBrukenthalvonStudioșiinvitațiiacestorași-au propus ca Sibiu Contemporary Art Festival – SCAF – să exploreze, în manieră creativă, un univers al antitezelor de tip digital versus analog, real versus imaginat/ imaginar, unde operele de artă expuseneîndrumăcătreincursiuneaculturiidigitaleșiarealităților paralele în angajamentele estetice ale artistului plastic contemporan. Micul nucleu de idei și creatori și-a căpătat titlul de Alphaverse, ca metaforă a primei granițe către Metaverse. Deși departe de grijile noastre zilnice, ideea unui alt univers vine firesc dacă ne gândim că mare parte din rutina multora dintre noi s-a mutat în online de mai bine de doi ani, dar și că mulți creatori au redat deseori în artă lumi dincolo de granițele senzoriale și cognitive ale realității. În ultimul timp am fost cu toții martorii unei metamorfoze digitale, spontană și nebănuit de accelerată, care a vizat atât actul artistic, cât și consumul de artă contemporană: expoziții online, galerii virtuale, NFT Asociația Brukenthal von Studio dorește să ne amintească prin această expoziție că arta a căutat mereu o evadare din real: de la inaccesibile peisaje exotice, la închipuiri picturale ale trecutului și plăsmuiri ale viitorului, onirice,vizionare,științifico-fantastice.

SCAF #3 în formula Alphaverse vă așteaptă să vizionați o expoziție ce încurajează pluralitatea limbajelor și chiar interdisciplinaritatea în artă, având și în acest an o secțiune dedicată bijuteriei contemporanecuratoriatădeDianaPantea.

Accesul la vernisaj va fi gratuit, iar expoziția va putea fi vizitată

perioada 23 09 30 10 2022, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00, ultimul bilet de intrare putând fi achiziționatlaora16:30.

în
PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
“Alphaverse“ este motto-ul celei de-a treia ediţii a proiectului “Sibiu Contemporary Art Festival“
5

ş tiri cultur ale

Antonia Beteag și Andrei Manea vor fi vedetele Concertului de Crăciun de la Sibiu

Gala de Operă dirijată de David Schlager a lăsat amintiri unice pentru ceizecetinerisoliștiselectațidinrândul participanților la masterclass, care au susținut prima lor gală de operă cu orchestră sub auspiciile Sibiu Opera Festival, ediția a XXI-a. Publicul larg, orchestra Filarmonicii și personalități m u z i ca l e ca re s e b u c u ră d e recunoaștere profesională unanim

recunoscută au desemnat, prin vot secret, vocile preferate. Rezultatele jurizării arată căsopranaAntoniaBeteagșitenorulAndrei Manea vor fi soliștii Concertelor de Crăciun delaSibiu.

Antonia Beteag este studentă în anul III la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția canto clasic, sub îndrumarea mezzosopranei Cristina Damian.Aparticipatladiversecursuride

măiestrie sub îndrumarea unor nume importante ale lumii operei, cel mai recent fiind la Sibiu cu Florin Estefan, și a intrat în povesteaSibiuOperaFestivalîn2020. În vârstă de 31 ani, Andrei Manea a fost solist în cadrul studioului de Opera „Lya Hubic” al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în perioada 2017 2020, și solist colaborator permanentîncadrulaceleiașiinstituții.Cariera sa internațională a debutat recent în Germania.

Primul festival al toamnei la Filarmonica de Stat Sibiu a reunit peste 300 de artiști și mii de spectatori, depășind toate așteptările organizatorilor La Sala Thalia, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” și în spații neconvenționale din Sibiu și din județ, în perioada 1 11 septembrie, s au desfășurat patru producții impresionante de operă și balet, unsprezece recitaluri sub genericul „Take an Opera Break”, un masterclass de cantoșioconferințăextraordinară.

BIS Teatru, prima și cea mai importantă companie independentă de teatru din Sibiu, s a alăturat demersului internațional „Worldwide Ukrainian Play Readings Project”, inițiat de criticul de teatru de origine americană John Freedman, și dedică în întregime, acestui demers, prologul Maratonului teatral „25 deoredeteatrunon-stop”

În acest context, vineri, 16 septembrie și sâmbătă, 17 septembrie 2022, între orele 17:00 și 22:00, în Parcul Astra din Sibiu, publicul poate auzi vocea puternică a tinerilor dramaturgi ucraineni, prin intermediul unei serii de lecturi publice susținute de nouă actori din Sibiu. „Vreau acasă”, „Dicționar de emoții pe timp de război”, „Copiii noștri”, „Țara mea”, „Sindromul supraviețuitorului”, „Să le spunempenume”,„DeportaredeMaksim Kurocikin” și „Soldatul rus” sunt textele scrise de tineri dramaturgi ucraineni de când a început războiul și lecturate public în prologul Maratonului teatral „25 de ore deteatrunon-stop”

Ediția cu numărul 12 a Maratonului „25 de ore de teatru non stop” va începe sâmbătă, 24 septembrie 2022 și va fi urmată în perioada 28 septembrie 2 octombrie2022deunepilog.

Vocea dramaturgilor ucraineni se aude la Sibiu, în prologul maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop”.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
6

Începând din 9 septembrie, Sibiul găzduiește timp de 3 zile cel mai mare eveniment din România dedicat chitariștilor Guitar Meeting, ediția a VIII-a. Vor avea loc Concertul Manifest, la care suntașteptațiaproximativ500de chitariști care vor cânta în același timp 20 de piese folk rock, concerteliveînaerlibersusținute de Vița de Vie, Trooper, Semnal M, Antract, Mircea Vintilă și Emeric Imre & Marius Roje, seria de concerte Young Revolution ce aduce în atenție trupe tinere, ateliere, activități pentru copii și zonederelaxare.

Vineri, 9 septembrie, Guitar Meeting 2022 debutează cu seria de concerte ce aduce în atenție tineri artiști din toată țara, Young Revolution Warm-Up, în Muzeul

e m o ț i o n a n t m o m e n t a l evenimentului, începând cu ora 17:00. Sute de chitariști veniți din peste 30 de orașe vor fi vedetele unui adevărat show de 3 ore Aceștia s-au pregătit un an întreg pentru a cânta în același timp un playlist format din 20 de piese f

Astra Evenimentul gazduiește trupe care au debutat în cadrul edițiilor anterioare Guitar Meeting și care au evoluat odată cu festivalul Începând cu ora 17:00 ne vom delecta cu folk-ul autentic și noi direcții ale soundului rock propuse de Revolver, Archvile, Generația Folk, Transilvanian Frost și Mark Fülop. Searaseîncheiecudouăconcerte live susținute de trupele Trooper șiSemnalM,delaora20:00.

Sâmbătă, 10 septembrie, festivalul continuă tot în Muzeul Astra cu mareleConcert Manifest cel mai spectaculos și

o m â n e ș t i ș i internaționale, acompaniați de mari artiști invitați pe scenă: Adrian Despotde la Vița de Vie va cânta „Praf de stele”, Emeric Imre ne aduce „Nebun de alb”, Mircea Vintilă – „Vinovații fără vină” de PasăreaColibri,ȘtefanBoldijarde la Semnal M va evoca nostalgia prin piesele „La fereastra ta” și „Primăvara Românescă”, iar Paul Radu îi va acompania pe chitariști pe cele două piese Antract –„Trebuiesăcrezi”și„Iubirea”

k

Tot sâmbătă, 10 septembrie, Guitar Meeting invită sibienii la o serie de concerte live în Muzeul Astra. La Scena de la Târgul de țară, artiștii folk Mircea Vintilă și Emeric Imre & Marius Roje ne-au pregătitdouăconcertedezi,dela ora 14:00 Tot aici îi vom mai asculta pe artiștii de la Band of brothers and sisters și pe tinerii Jenifer Mohebbi și Tudor Miron. Seara, imediat după show ul chitariștilor, ne mutăm la „Scena de pe lac” pentru un mult așteptat concert live Vița de Vie, delaora20:00.

o l k r o c
r
7
Sibiu Guitar Meeting se desfăşoară, în premieră în două locaţii: Muzeul Astra și Piaţa Mică. Viţa de Vie și Mircea Vintilă, printre invitaţi
PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

e v eniment

Polish Dance Theatre, una dintre cele mai active companii poloneze de dans contemporan, cu o istorie de aproape o jumătate de secol, prezintă în luna noiembrie la Sibiu, la invitația Teatrului de Balet Sibiu, două reprezentații ale spectacolului de dans contemporan „Lăsați viiisăîșiîngroapemorții”,creatdecoregrafa Aleksandra Dziurosz. Cu un mesaj puternic și relevant pentru realitatea actuală, spectacolul tratează perspectiva vieții și a morții, dar mai ales a felului în care ne raportăm, ca indivizi și ca societate la dispariția cuiva. Cele două reprezentații vor avea loc vineri, 11 noiembrie și sâmbătă, 12 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, iar biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu sau de pe site-ulKompostor.ro.

„Lăsațiviiisăîșiîngroapemorții”saucâtde multconteazădisparițiacuiva?

Individul și societatea. Viața și moartea. Moartea individului și viața societății. Ne trezim Ne ridicăm din pat Mergem la serviciu Muncim Mâncăm Bem Ne odihnim. Suntem plictisiți. Ne distrăm. Ne îndrăgostim Ne despărțim Ne naștem Creștem. Dăm naștere altora. Îmbătrânim.

Murim Povestea noastră, una dintre multele care au loc în același timp în lume, seterminădefiecaredatălafel.Știmcutoții cum.

Dintre milioanele de provocări ale vieții, uneoriaflămdedisparițiacuiva.Câtdemult contează moartea cuiva pentru noi ca indivizi și pentru noi ca societate? Intersecția acestor două perspective, cea individuală asupra morții și cea a societății, ne determină să ne punem o altă întrebare pe care spectacolul o lasă agățată între scenă și public: ce putem ști noi, cei vii, despremoarte?

Aleksandra Dziurosz (PhD) – dansatoare, coregrafă, profesor de dans contemporan, mișcare scenică și improvizație, este doctor habilitat în Arte și profesor universitar la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia, manager cultural certificat, fondator și director al Warsaw Dance Theatre și director al Warsaw Dance Days. Din 2018 până în 2022 a fost director adjunct al Institutului Național pentru Muzică și Dans. A absolvit Școala Națională de Balet în Bytom, a urmat cursurile Facultății de Studii Pedagogice de Balet la Academia de Muzică din Varșovia și un programdestudiipostuniversitareînTeoria

Dansului, la Academia de Muzică din Varșovia. A creat spectacole coregrafice și de mișcare pentru Polish Dance Theatre, Kielce Dance Theatre, Warsaw Chamber Opera, Teatr Powszechny Warsaw, Prague Chamber Theatre, United Movement from Switzerland, Conservatorio Profesional de Danza Seville (Spain) Este membră a Forumului Polonez de Coregrafie, al Asociației Artiștilor Polonezi și al Asociației Autorilor, iar de-a lungul carierei a obținut numeroase premii naționale și internaționalepentrucoregrafie.

PolishDanceTheatre

Fondatîn1973,PolishDanceTheatreesteo companie profesionistă de dans, condusă dinanul2016decătreIwonaPasińska.Încei 49 de ani de existență, repertoriul companiei a evoluat de la spectacole de balet,laformecontemporanedeexprimare a mișcării, plasându-se astăzi la intersecția mai multor genuri, atât în ce privește stilul cât și tehnica folosită Eliberându se de metodele tradiționale de exprimare artistică și îndreptându se înspre interdisciplinaritate, spectacolele Polish Dance Theatre explorează noi spații teatrale, având la bază un proces creativ bazatpeimprovizație.

Polish Dance Theatre dansează în luna noiembrie la Teatrul de Balet Sibiu Dansatorii polonezi aduc la Sibiu spectacolul „Lăsaţi viii să își îngroape morţii”
8
PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

În 2022 Piano Rocks este simfonic Ansamblul ”ICon Arts” și dirijorul Remus Grama se alătură anul acesta proiectului pentruadaonotăclasicăsound-uluimuzicii rock. Concertul este programat duminică, 9 octombrie 2021, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu, cu începere de la ora 19. Biletele s-au pus în vânzare pe platforma iabilet.ro

A noua ediție a proiectului Piano Rocks va conduce publicul pe tărâmul muzicii simfonice, fără a părăsi sound-ul rockului. Spectatorii vor putea asculta astfel interpretări inedite ale unor compoziții semnate de Iron Maiden, Metallica, The Doors, Aerosmith, Phoenix, Coldplay, Deep Purple, Guns N'Roses, Nirvana, Jimi Hendrix,OneRepublicsauQueen. Ca în fiecare an, rolul de solist în concert îi revine pianistei Monica Florescu, alături de care se va afla Gabriel Barani (percuție), dansatoriaiTeatruluideBaletSibiuși4Tune Quartet din Brașov Ineditul ediției cu numărul nouă a proiectului Piano Rocks îl constituie alăturarea Ansamblului muzical IconArtscare,împreunăcuîndrăgituldirijor Remus Grama, vor duce spectacolul într-o zonă simfonică, păstrând în același timp liniaclasicăarock-ului.

Monica Florescu, pian: “Proiectul PIANO ROCKS simfonic aduce în acest an un omagiu muzicii clasice, care stă la baza compozițiilor renumite ale formațiilor de muzicărockde-alungultimpului.

Așa cum Beethoven l-a inspirat pe Ritchie Blackmore de la Deep Purple sau Strauss și Wagner pe Jimi Hendrix sau Rachmaninov pe Mat Bellamy (Muse), exemplele sunt nenumărate.

Impactul și studiul muzicii clasice este uluitor în performanțele și în cariera oricărui muzician de rock, metal sau grunge și asupra tehnicii, inspirației și performanțeloracestora.

Legende Rock le aducem publicului de aceasta dată într o variantă de Rock Simfonic, unde ritmul și armonia se îmbină în mod complex având orchestra de instrumente acustice alături, fapt care amplificădimensiunilecântecelor,dându-le amploare și rafinament. Ni se alătura și Teatrul De Balet Sibiu - ca în fiecare an prinsoliștii balerini de excepție Ayaka Nagay si KenichiMurata.

Formația 4Tune Quartet, percuționistul Gabriel Barani și basistul Mircea Ittu vor fi alături de noi și de ansamblul ICon Arts dirijat de Remus Grama și cu participarea specialăachitaristuluiAlexCioata”“

Ansamblul ICon Arts a fost înfiinţat în anul 2009, în cadrul Academiei ICon Arts, ca laborator de creație și promovare a muzicii contemporane. Din anul 2010, Ansamblul ”ICon Arts” este o prezență constantă și apreciată pe scena festivalurilor de artă contemporană din România, precum SIMN (Săptămâna Internațională a Muzicii Noi), Festivalul ”ICon Arts”, Stagiunea de muzică britanică British Council București, Concertele Atelierului de Compoziție ale Festivalul Internațional ”George Enescu” București etc. În străinătate, ansamblul a promovat muzica românească în Stagiunea deconcerteKorvatAuki-AcademiaSibelius

Helsinki (2012) și în cadrul Expo Milano

2015 – ca unic reprezentant al României în domeniul muzicii culte contemporane. Din anul 2021, ansamblul funcționează sub auspiciile parteneriatului între Asociația

U C I M R U n i u n d e a d e C r e a ț i e InterpretativăaMuzicinilordinRomânia–și FilarmonicadeStatSibiu.

”Piano Rocks Simfonic” este o acțiune cofinanțatădePrimăriaMunicipiuluiSibiu.

e v eniment

9
25 de artişti urcă pe scena evenimentului Piano Rocks Simfonic Concertul este programat duminică, 9 octombrie la Centrul Cultural “Ion Besoiu“ din Sibiu
PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
24 - 25 septembrie EVENIMENT „25 de ore de teatru non-stop” diverse spaţii 17 - 18 septembrie TEATRU Muzicanţii din Bremen Teatrul Gong septembrie FILM ”După ce am găsit fericirea” CineGold Sibiu “Festivalul Internaţional Capitala Muzicală“ Piaţa Huet 2-4 septembrie MUZICĂ EVENIMENTELE ALEGEREA EDITORULUI
25 septembrie ”Romeo şi Julieta” Teatrul Naţional “Radu Stanca“ 28 septembrie TEATRU “Străini în noapte“ Centrul Cultural „Ion Besoiu“ 9-11 septembrie EVENIMENT Sibiu Guitar Meeting „After the Great War. A New Europe 1918–1923“ Piaţa Unirii TEATRU iulie - septembrie Muzeul ASTRA EXPOZIŢIE LUNII SEPTEMBRIE

int erviu

Patryk Biegański este fotograf polonez de peisaj, călător și blogger de călătorie Concentrat mai ales pe țările europene, el explorează cele mai frumoase locuri ale acestora,pietreprețioaseascunseșinatura divină. Îi place să facă drumeții în munți, să vâneze aurora boreală, să admire peisajele dinamice și să se răcească pe coastele sălbatice pline de capriciu. Cooperează cu Switzerland Tourism, Sigma Polonia, a fotografiat și pentru Nikon, Netflix etc. Este îndrăgostit de cultura și arhitectura europeană diversă, iar în ultimii ani a descoperit România, de care s+a îndrăgostitpeloc.

L-am întâlnit întâmplător, pe o creastă a munților Făgăraș, în județul Sibiu, așteptândapusuluneiziledevarătârzie...

Mi-ai spus că te-ai îndrăgostit de România și îți place să vii aici să fotografiezi peisaje. Când s-a întâmplat și de ce crezi că s-a întâmplat?

M-amîndrăgostittotaldeRomânialaprima vedere. România a fost întotdeauna una dintre destinațiile de vis. M-am simțit uimit de cultură, natură pură, munți sălbatici și orașe fermecătoare. Nu voi fi original dacă spun că legendele și miturile românești au fost și ele un fel de factor care mă atrage. Am vizitat pentru prima dată România la

sfârșitulverii2017șiamvăzutatâtdemulte minunicaremi-audepășitașteptările.Când amtrecutgranițalângăSatuMareamsimțit deja atmosfera unică, apoi cu fiecare kilometru am fost din ce în ce mai fericit că explorez țara. Am fost uimit de arhitectura din Sibiu, Brașov, Sighișoara și București. Cele mai inedite locuri naturale pe care leam vizitat în timpul excursiei au fost pe Transfăgărășan și vulcanii noroioși de lângă Buzău – aceste zone nu par a fi de pe lumea asta. În munții Făgăraș am făcut o drumeție de neuitat. Traseele din jurul lacului Bâlea sunt uluitoare, munții se transformau încet în aur. Îmi amintesc de goana și zgomotul serii de pe drumul Transfăgărășan și de momentul în care am coborât încet la Lacul Capra–încâțivapașizgomoteleaudispărut și tot ce auzeam erau doar bătăi de aripi de corbi. Nu voi uita niciodată acest moment. Acum este unul dintre locurile mele preferate pe care le-am vizitat vreodată și măîntorcmereuacolocuoplăcereuriașă.

Ce provocări majore ai avut în România și cumle-aigestionat?

Toateproblemelepecarele-amavutaufost de natură tehnică și erau legate de mașinile pecareleconduceam.Defiecaredatăcând mă pregăteam să trec pe lângă Transfăgărășan, mașina mea decidea să se strice.

La prima mea vizită în 2017 mă întorceam de la Constanța și pe podul de la Dunăre mașina și-a pierdut din putere.Era miercuri și, din fericire, am ajuns la service ul autorizat din București și mecanicul a spus „da, putem repara mașina... până marți” Din păcate, nu am putut să petrec 6 zile în București și apoi același mecanic mi-a spus „dar există un atelier unde îți vei repara mașina mult mai repede” Am luat adresa și am ajuns la atelier Un bărbat a început să repare mașina, luând literalmente totul de sub capotă. A durat 2 ore și mașina noastră a fost reparată. A spus că trebuie să plătim 200, eu am fost puțin îngrijorat și i-am dat 200 de euro, dar a spus că am înțeles greșit – vrea 200 de lei. Ultima dată mi s-a stricat mașina în Brașov, anulacesta „Un oraș minunat de așteptat pentru o reparație”, mi-am spus. Luni dimineața băieții de la atelier au început să repare mașina și au terminat-o în aceeași zi. Au lucrat peste program.Și-aupetrecuttimpulliberpentru areparaomașinăstricatădeoamenistrăini din Polonia Mereu mă uimește cât de minunați sunt românii și după aceste situațiiștiucă,dacăvoiaveavreoprovocare sau problemă, românii mă vor ajuta și apreciez cu adevărat amabilitatea și disponibilitatea lor de a ajuta. Asta este cu adevăratuimitor!

Interviu cu Patryk Biegański - fotograful polonez îndrăgostit de România Artistul cooperează cu Switzerland Tourism, Sigma Polonia şi a fotografiat pentru Nikon şi Netflix
12
PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

erviu

“Vreau să explorez și să experimentez locuri, culturi și momente și să le împărtășesc cu alţii. Îmi doresc ca oamenii să se concentreze mai mult pe frumuseţea planetei pe care trăim“

Defiecaredatăcândcinevamăîntreabă„ce voi face dacă am o problemă cu mașina în România” îi răspund „atunci vei avea noroc pentru că ai și români prin preajmă, gata să ajute”

Povestește-necâtevaamintiridelaceamai recentăvizităataînRomânia...

Vizitadeanulacestafostplinădemomente și experiențe minunate. Era iulie, foarte cald. După ce am condus tot drumul din Polonia până în România, abia așteptam să încep să fac fotografii și când tocmai am ajuns lângă orașul Zalău, soarele apunea. Părea că norii ard literalmente. De obicei, mă simt puțin dezamăgit fiind obosit după un drum lung, neștiind locurile răcoroase din jur pentru a fotografia, dar a fost ceva special pentru mine un câmp de floarea soarelui.Amluat-oraznafotografiindflorile cu cerul roșu-sângerat deasupra lor A fost primul meu apus de soare în România anul acesta Următoarele au fost și ele minunate. Nu voi uita niciodată o seară liniștită pe Transfăgărășan După o zi întreagă de rătăcire m-am hotărât să urc pe Șaua Doamnei și să aștept apusul. Făceam poze și, în același timp, admiram frumusețea locului și un fel de liniște extrem de adâncă. Tăcerea muntoasă se rupea uneori deșuieratulmarmotelor Afostuimitor!Am

decis să cobor să fac poze cu drumul Transfăgărășan iluminat de mașini Am petrecut acolo vreo două ore și când m-am hotărât să merg la culcare am văzut o linie foarte clară a Căii Lactee răsărind peste Lacul Bâlea și nu puteam rata șansa de a o fotografia. Erau un câine și o pisică care se plimbau în jurul meu, a trebuit să-i mângâi, bineînțeles. A fost o noapte magică, nu am văzut niciodată Calea Lactee mai hipnotizantăînniciunaltloc.

Îți amintești cum a fost când ai fotografiat pentru prima dată? Cum ai ajuns în acel moment? Ce te-a făcut să iubești atât de3 mult fotografia?

Sincer,nu-miamintesccândamfăcutprima mea fotografie, dar îmi amintesc primul meu proiect de fotografie. Eram în liceu și a existat un proiect școlar la care am participat. A trebuit să creez un mic ghid cu locuri interesante din regiunea mea natală.

A fost o experiență atât de interesantă pentru că fotografierea locurilor pe care credeam că le cunosc foarte bine s a transformatîncreareaacevafoartespecial.

Era ca și cum aș fi redescoperit acele locuri princareumblam,cașicumle-așanalizacu sufletul. Am simțit că fac ceva mai mult decâtsăfacfotografii.Eramunuldintreacei copii care nu aveau computer, nu mă uitam

la desene animate. În schimb, alergam și exploram zona mea, imaginând că pe acolo sunt elfi care trăiesc în păduri sau în vechile livezi de meri. Citeam cărți de călătorie și poezii și prin acest proiect am înțeles că fac ceva ce mă interesează pentru toată tinerețea mea. Acela a fost momentul în care mi am dat seama că vreau să l transform în job-ul meu de vis în viitor și acum...astafac. Călătorind mă face, cu siguranță, să vreau să fac fotografii și invers. Este un fel de perpetuum mobile. Vreau să explorez și să experimentez locuri, culturi și momente și să le împărtășesc cu alții. Îmi doresc ca alți oameni să se concentreze mai mult pe frumusețeaplaneteipecaretrăim,să-ifacă să aprecieze munții, țărmurile, pădurile, moștenireanaturalășiculturală,sădistrugă stereotipurile. Arăt regiunile pe care nu le pot vizita din cauza locului în care trăiesc, a situației lor de viață sau a deciziilor politice etc. Este un fel de dorință internă a mea acum.

Care sunt calitățile de care are nevoie un fotografpentruaaveasucces?

Aceasta este o întrebare atât de interesantă. Un fotograf de succes ar trebui să aibă grijă cu siguranță de partea tehnică a fotografiei–oimaginebunăartrebuisăfie

13 PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
foto:
Macau Sherman Cheang
int

corectă din punct de vedere tehnic Și acestaestecevaceoricinepoatedobândiîn timpul atelierelor de fotografie, la școală etc. Dar pentru mine există ceva mai mult și anumecapacitateadeaîmpărtășivibrațiași unicitatea momentului, de a face ca imagineasăaibăunsuflet.Nuesteușor,dar cu siguranță este ceva ce caut în alte fotografii și ceva ce încerc să adaug lucrărilor mele. Dacă văd o scenă minunată sau un răsărit uimitor, înnebunesc cu emoțiile din mine. Acum câteva zile am văzutoaurorăuimitoarepeIslanda,peplaja Reynisfjara – faimoasa plajă neagră, chiar lângă Oceanul Atlantic, iar oceanele sunt ceva de care îmi este extrem de frică Această noapte a fost atât de specială și am simțitcăneuroniimeiseluptăîncreier,cași cum aș avea un război în minte. A fost atât degreusăodescriușisăoprezintînimagini, dar în același timp este ceva ce încerc să arăt. Pentru a împărtăși un moment, pun sentimentelemeleînfotografie.Acestaeste motivul pentru care adaug întotdeauna o descriere extinsă pozelor mele, extinzând fotografia cu cuvinte. Cuvintele poartă emoții la fel de bune ca imaginile și mulți oameni le evită. Trebuie să fii unic și creativ dacă vrei să fii un fotograf de succes în acestezile.

Care este cea mai mare teamă a ta din carieradefotograf?Șidece…

În calitate de fotograf de călătorie în urmă cu câțiva ani, îmi era frică de izolare, pierderea capacității de a călători. Și apoi a venit în timpul pandemiei. La început am fost foarte trist că planurile și visele mele pot dispărea, dar apoi am învățat să încetinesc.Amînvățatsăgăsescfrumusețea în lucruri mărunte Îmi exploram țara –Polonia. Mă întorceam în locurile copilăriei mele aceleași care „făceau din mine” fotograf În același timp, dorința de a călători și de a explora noi locuri îndepărtate creștea în mine și anul acesta am început să călătoresc din nou Am înțeles cât de prețioasă este libertatea și că există întotdeauna o scăpare din orice situație proastă. Anul acesta mi-a arătat și cât de valoroasă este pacea și pot spune că cea mai mare frică din cariera mea este războiul. Mi-a anulat literalmente viețile prietenilor Este ceva de care îmi este foarte frică, totul pare atât de mic și slab în comparație cu a trăi în frică și a pierde viața normală anterioară, plină de planuri, vise și siguranță. Indiferent dacă ești fotograf, specialistIT,fermier,profesorsaumilionar. AidegândsăteîntorciînRomânia?

Cu siguranță voi reveni în România! Sunt atât de multe locuri pe care nu le-am vizitat încă, cum ar fi Maramureșul, Delta Dunării, Porțile de Fier și multe, multe altele. Deja mi e dor de vibe ul Sibiului, de aerul proaspăt al munților Făgăraș, de câmpurile de floarea soarelui, de pepeni deliciosi, de oameni ultra prietenoși. Mi e dor de România, țara care a devenit una dintre destinațiile mele preferate. Un loc în care îmi găsesc libertatea și care îmi distrage atenția de la problemele mele. Abia aștept sămăîntorc!

Lucrările fotografului polonez Patryk Biegańskipotfivăzuteaccesândsite-ul https://www patrykbieganski com/ sau paginadefacebook: https://wwwfacebook.com/bieganskifoto

“Mi-e dor deja de vibe-ul Sibiului, de aerul proaspăt al munţilor Făgăraș, de câmpurile de floarea soarelui, de oameni ultra-prietenoşi. Mi-e dor de România!“
int erviu
14 PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022

Spectacole-concert pentru copii, dar și reprezentaţii speciale pentru bebeluși, în toamna aceasta la Teatrul Gong Sibiu!

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu reia seria reprezentațiilor pentru bebeluși, după o pauză de aproape 3 ani. Agenda de evenimentealuniiseptembrieconstăîntr-o serie de spectacole muzicale pentru copii, precum și o serie captivantă de ateliere de creație, atât în limba română, cât și în limba germană.

Toamna aceasta deschide cortina spre o lume fantastică, în care scena de la Gong se transformă într un loc magic pentru întreaga familie. „Ne dorim un oraș prietenos, în care să aducem oamenii împreună pentru o experiență dătătoare de energie.Dupăopauzălungădecondiționări sanitare și financiare, reușim să reluăm o serie de proiecte importante acoperind anumite goluri atât în sistemul educațional, câtșiînofertadetimpliberdedicatăîntregii familii, în speranța că de la anul ne vom putea relua toate programele culturale și educaționale ” , a declarat Adrian Tibu, managerulTeatruluipentruCopiidinSibiu.

Pelângăuneletitluridesuccesca„Vrăjitorul din Oz”, „Vaca Rosalinda” sau „Muzicanții din Bremen”, luna septembrie readuce la Gong primul spectacol produs pentru bebeluși și copii cu vârsta între 10 luni și 4

ani. „Der Fleck/ Pata” în regia Letei Popescu a mai fost prezentat în cadrul celei de-a cincisprezecea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Little Ladies, Little Gentlemen”dinAnkara(Turcia).

„Der Fleck (ro: Pata)” are la bază povestea unei pete care e supusă unor analize de laborator Lumea devine astfel una microscopică, în care întâlnim o gumă de mestecat uriașă sau o varietate de scame jucăușe Pentru cei mai mici dintre spectatori,copiiicuvârstacuprinsăîntre1și 4 ani, spectacolul este unul senzorial, cu imagini multiple și personaje cu care se poate interacționa fără frică. Pentru părinți, „Pata” este un îndemn la liniștea cu care putem privi problemele pe care le avem. „Pata a pornit din libertatea pe care mi-a dat o managerul teatrului la primele discuții. Știam doar că mă adresez unor spectatori sensibili la imagine și implicit părinților acestora, sensibili la mesaj. Așa sa născut un text dedicat părinților, dar pe limba copiilor, și un joc de imagini dedicat copiilor, dar magic și pentru părinți ” , a declarat Leta Popescu. Producția de la Sibiu îi reunește pe scenă pe actorii Hansel Andrei, Mara Căruțașu, Angela Páskuy, Claudia Stühler și Jenő Major Spectacolul

esteconstruitîndecorulșicostumelecreate de Oana Micu, pe muzica compozitorului Marius Popa și mișcare scenică de Farid Fairuz. Traducerea și adaptarea textului în limba germană a fost asigurată de Beatrice Ungar Spectacolul va fi prezentat la Sibiu în perioada 24 – 29 septembrie, în funcție de cereapublicului.

Accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului sau online,printeatrulgong.ro.Prețulunuibilet estede12lei,tarifflexibil.Pentrumaimulte detalii despre program sau condițiile de acces,vărugămsăaccesațiteatrulgong.ro.

t ea tru

15
PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
foto: Dragoş Dumitru

film

Astra Film Festival prezintă 17 dintre cele mai noi și mai valoroase filme documentare despre România reală

Festivalul Astra Film din Sibiu, care va avea loc în perioada 9-16 octombrie, prezintă o selecție a ceea ce este mai nou și mai valoros în filmul documentar românesc al momentului. În total, vor fi proiectate 17 filme non-ficțiune despre România reală, dintre care 14 vor putea fi văzute pentru prima oară în România, la Sibiu Toate, alcătuiesc un puzzle al societății românești. Proiecțiile vor avea loc în prezența realizatorilor, care vor intra în dialog cu publicul. După desfășurarea celei de-a 29-a ediții#AFF,unelefilmevorputeafivizionate online pe teritoriul României, iar organizatorii Astra Film vor putea face nominalizări directe pentru European Film Awards,dinrândulfilmelorpremiate.

„Ediția din această toamnă va fi cu adevărat un festival, în toate sensurile luminoase ale acestui cuvânt, dacă ne gândim la faptul că majoritatea filmelor din selecția oficială sunt premiere și aduc pe marele ecran un conținut nemaivăzut Sunt producții cu finanțare precară, la care se lucrează ani de zile, ceea ce înseamnă un argument în plus că vorbim despre filme cu un conținut relevant, valoros Iar atunci când se lansează filme românești, care s au dezvoltat în Sibiu, în „laboratoarele”

festivalului, reușita lor este o sărbătoare pentru toata comunitatea cinemaului românesc”, a declarat Dumitru Budrala, director fondatorAstraFilmFestival. Filmul din deschiderea #AFF2022, „The Chalice.OfSonsandDaughters”,deCătălina Tesăr și Dana Bunescu (2022 - premieră națională), expune, pentru prima dată în cinema, interesanta lume a cortorarilor Filmul arata dinăuntru lumea acestei comunități tradiționale de romi din Transilvania, explorând obiceiuri străvechi, marcate de căsătorii aranjate, în centrul cărora se află, simbolic, un pocal de aur transmisdingenerațieîngenerație.Filmula fost gândit în urmă cu câțiva ani în cadrul programului-laborator DokTank Astra Film, iar pentru a se documenta, Cătălina Tesăr, doctor în antropologie la University College Londra, și-a petrecut doi ani în mijlocul cortorarilor,timpîncarele-aînvățatlimbași obiceiurile.

Tot despre comunități și tradiții este vorba înaltedouăfilme.„Amintiridincomunitate: Gheorgheni și Frumoasa”, de Armine Vosganian (2022 - premieră internațională) îl are în prim-plan pe Peter, în vârstă de 100 de ani, singurul om din Frumoasa care mai vorbește limba armeană și cunoaște

obiceiurile din bătrâni La rândul ei, AlexandraGuleafaceoincursiuneprofundă încomunitateaaromâniloraflațiînexilullor istoric, între munte și mare („Flying sheep”, co-producție România, Germania, 2022premieră internațională, Secțiunea Europa CentralășideEst).

Scriitoarea Adina Popescu și regizorul Iulian Ghervas aduc la Sibiu, în premieră internațională, un film documentar care folosește ca pretext povestea unei echipe de fotbal aflată de decenii în ultima ligă, pentru a explora cum trăiește o comunitate rurală din mijlocul Transilvaniei, prizonieră într-o lume anonimă („Vulturii din Țaga”, 2021).

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non ficțiunedinEuropa,inclusdeEuropeanFilm Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentruEuropeanFilmAwards.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
16

film

CineGold Sibiu - filmele lunii septembrie

Thriller, comedie, horror, romantic, dragoste

1.BALAUR

Ecaterina este profesoară de religie și soția preotului din oraș. Femeia începe o relație amoroasă cu Iuliu, un elev de 16 ani cu un trecut tumultuos. Inspirat din fapte reale, Balaur urmărește povestea Ecaterinei care, în încercarea de a-l ține sub control pe iubitul ei mai tânăr și de a-și proteja familia, ajunge să-și piardă ea însăși controlul pe parcurs. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credință, pasiunea lui Iuliudevinedinceîncemaipericuloasă,mai ales când adolescentul începe să se spovedeascăpreotului.

2.VORTEX

„Viața este o petrecere ce se va termina curândpentruafiuitatăimediatdupă”! Considerat de publicația Screen International „cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé”, Vortex vorbește despre provocările unui cuplu de bătrâni, care se apropie de finalul vieții lor În rolurile principale se regăsesc cunoscutul cineast Dario Argento și Françoise Lebrun, actrița consacratăînLamamanetlaputain.

3.Biletpentruparadis/Tickettoparadise

Câștigătorii premiului Oscar® George Clooney și Julia Roberts se reunesc pe

marele ecran în rolul unor foști soți care se află într-o misiune comună de a o împiedica pe fiica lor îndrăgostită să facă aceeași greșealăpecareaufăcut-oșieicândva.

4.Invitațieîniad/Theinvitation Dupămoarteamameiei,Evieesteabordată de un verișor pe care nu l-a mai întâlnit și care o invită la o nuntă fastuoasă în mediul rural englez Curând, își dă seama că o conspirație gotică este în curs și că, în timp ce descoperă secrete șocante din istoria familiei sale, va trebui să lupte pentru a scăpacuviață.

5. Acolo unde cântă racii / Where the CrawdadsSing(foto) Abandonată de familie la începutul anilor '50, Kya a trebuit să se descurce singură. A învătat să citească și să scrie cu ajutorul prietenul ei, Tate Walker, de care s-a și îndrăgostit,darcarealăsat-oînurmăcânda plecat la facultate. Acum, Kya trăiește într-o mlaștină din Carlina de Nord și e cunoscută de localnicii din Barkley Cove ca "fata din mlaștină". Când un bărbat cu care a avut cândva o legătură este găsit mort, indiciile îi poartă pe investigatori catre Kya, care devinesuspectprincipal.

6. După ce am găsit fericirea / After Ever Happy Cel de-al patrulea film al francizei After continuă de unde s-a oprit După ce ne-am îndrăgostit: la nunta londoneză a mamei lui Hardin. În timp ce Hardin rămâne în urmă pentru a se confrunta și a se reconecta cu trecutul său, Tessa se întoarce în Seattle. Acolo, ea suferă o tragedie care o duce la alegeri dificile, care îi schimbă viața. Hardin vrea să o ajute pe Tessa, dar este atât de ocupat să se lupte cu propriii demoni, încât sfârșește prin a o îndepărta. Dezvăluirile despre tatăl său i au zdruncinat fațada impenetrabilă până în măduva oaselor, iar Tessa nu este sigură dacă îl poate salva fără să se sacrifice pe ea însăși. Tessa se bazează pe prieteni ca Landon pentru a o ajuta să treacă peste momentele grele - și își dă seama că, pentru a merge mai departe, trebuie să lupte pentru ea însăși Ea primește vești despre sănătatea ei și se gândește să se mute la New York pentru a începe o nouă viață. Hardin se întoarce și îi spune Tessei cât de mult înseamnă ea pentruel,dars-arputeasăfiepreatârziu.

PROFILCULTURAL /SEPTEMBRIE2022
17

Ed. Humanitas

„Anonimele“ de Serena Burdick Ed. Rao

În Trișorii din Harlem, Colson Whitehead își diversifică paleta genurilor abordate și ne propune un thriller de mare suspans, un roman psihologic și unul social. Ray Carner, orfan de mamă de la o vârstă fragedă și fiu al unui infractorînrăitdinHarlem,își depășește condiția socială, reușind să obțină o diplomă universitară și să-și încropească propria afacere, ca proprietar al unui magazin de mobilă. Atras, fără voia lui, în tenebrele unor acțiuni ilicite (culminând cu jafuri planificate, crime și răfuieli între bande), Carner penduleazăîntrestatutuldefamilistrespectabil,de„omonest“,șiacela de complice al unor interlopi lipsiți de scrupule. Harlemul anilor 19501960aisecoluluitrecutestereconstituitmagistral.ed.

În New Yorkul anilor 1910, două surori, Luella și Effie, aflăunsecretșocantdespre tatăllor,ceeaceovafacepe ceadintâisăserăzvrătească împotriva familiei. Răzvrătirea sa nu va fi lipsită de consecințe însă, căci, într-o dimineață, Effie descoperă că Luella a dispărut. Convinsă că tatăl lor a trimis-o laCasaMileipentruaopedepsipentrucomportamentuleineadecvat șilibertin,Effiefacetotposibilulpentruaintraînacestadăpostpentru fetesăraceșidecăzuteșia-șisalvasora.Presupunerileeisedovedesca fi greșite însă, și cum nimeni nu-i crede povestea, singura ei șansă de salvaredepindedeîncredereapecarei-ooferăenigmaticeiMable.Pe măsurăcedestinelelorseîntrepătrund,MableșiEffievorfinevoitesă sebazezepeprietenialorfragilăpentruasupraviețui.

„Fericirea lupului“ de Paolo Cognetti Ed. Polirom După succesul mondial al romanului Cei opt munți, Paolo Cognetti se întoarce pe îndrăgitele sale piscuri de munte pentru a ne oferi un roman de dragoste uluitor, o adevărată odă î n c h i n ată m u nte l u i , deopotrivă liniștitor, periculos,imprevizibilșiplin de forță. Fausto s-a refugiat în munți pentru că voia să lase în urmă trecutul recent. Silvia încearcă să descopere ceva despre sine înainte să plece cine știe unde. El are patruzeci de ani, ea – douăzeci și șapte. Se apropie unul de altul într-o noapte când Fontana Fredda se pregătește de iarnă. În jurul lor se află Babette și restaurantul ei, apoi un refugiu situat la peste trei mii de metri altitudine și Santorso, care știe totul despre vale, întinderi de zăpadă și de iarbă ce îți umplu sufletul. Chiar și lupul, care nu-și mai făcuse apariția de un secol, pare căs-aîntors.Șielesteîncăutareafericirii.

”Ultimul trandafir din Shanghai” de Weina Dai Randel Ed. Nemira

E s t e a n u l 1 9 4 0 , î n Shanghaiul ocupat de trupelejaponeze.AiyiShao este o tânără dintr-o familie bogată, proprietara unui club de noapte cândva popular Ernest Reismann e doar un refugiat evreu fără un ban în buzunar,careafugitdinEuropaîmpreunăcusorasapentruascăpade naziști și care încearcă să își câștige existența într-un oraș ai cărui locuitori nu-i iubesc deloc pe străini. Ajuns în pragul disperării, are șansa de a o întâlni pe Aiyi, care ia îndrăzneața decizie de a-l angaja ca pianist în clubul său. Curajul ei de a-i acorda o șansă unui european stârneșteunadevăratscandalînlumeabunădinShanghai,careatrage însăcliențiișireaduceastfelclubuluisăugloriapierdută.Încurând,cei doi tineri își dau seama că nu doar pasiunea pentru jazz îi unește. Aiyi este deja logodită, iar diferențele dintre ei par de nedepășit.. Prinși în vâltoarea războiului, vor fi siliți să aleagă între iubire și supraviețuire, iardeciziilepecarelevorlualevorschimbaviețilepentrutotdeauna.

APARIŢII EDITORIALE. RECOMANDĂRI ”Trișorii
Harlem” de
HUMANIT A S ed. RA O ed. NEMIRAed. Polir om
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.