MEDIFEM NEWSLETTER #4

Page 1

Tema broja:

Dobili smo supermoderni ultrazvuk

Stručnjak u gostima: Dr. LUKA BILIĆ, Poliklinika Bilić Vision

Naši doktori stručno: Dr. TINO KLANCIR o metoda analgezije

Dr. OLIVER VASILJ o aktivnim folatima

Gošća broja: LANA JANJANIN

Naši doktori osobno: Dr. MILAN PAVLOVIĆ

04 BROJ NEWSLETTER

O čemu se priča

U Polikliniku Medifem stigao je supermoderni aparat za ulatrazvuk najnovije generacije. O njemu smo razgovarali s našim dr. Oliverom Vasiljem

Iz Medifema ukratko

Dr. Oliver Vasilj na međunarodnom simpoziju o probioticima u Zagrebu, u tome kako postati “najdoktor” na Hrvatskom katoličkom radiju, kod Doris Pinčić u Dobro jutro, Hrvatska i kod dr. Becka na HRT-u

Dr. Milan Pavlović u bolnici Acibadem Sistina u Skopju i na međunarodnom kongresu ginekologa i opstetričara u Ohridu

Stručnjak u gostima

Dr. Luka Bilić, ravnatelj i refraktivni kirurg Poliklinike

Bilić Vision: Trudnoća i lasersko skidanje dioptrije

Naši doktori stručno

Dr. Oliver Vasilj: Aktivni folat vs. folna kiselina

Dr. Tino Klancir, anesteziolog: Metode analgezije (smanjenja bolova) kod poroda

Medifemova gošća broja

Lana Janjanin – uspješna glazbenica, skladateljica, pjevačica i pijanistica

Naši doktori osobno: dr. Milan Pavlović

Coffee break: Kamo za vikend

Posjetite Rab – Vidimo se na Kantunu!

U Polikliniku Medifem stigao je supermoderni ultrazvuk nove generacije

Novi aparat Voluson E 10 jedan je od najmodernijih trenutačno na tržištu. Medifem je

korak

Medifem je dobio prinovu!

U našu polikliniku stigao je novi, supermoderni ultrazvučni aparat. To je bio više nego dovoljan razloga za razgovor s našim dr. Oliverom Vasiljem, koji nam je otkrio niz zanimljivih detalja.

Poštovani dr. Oliver, povod našem razgovoru novi je ultramoderni aparat za ultrazvuk koji je upravo stigao u Medifem u Zagrebu. No Medifem je od starta, a sada je tome prošlo već više od pet godina, insistirao na “cutting edge” tehnologiji koja će pomoći i podržati rad i vrsnost samih ginekologa u poliklinici...

Novi aparat Voluson E 10 jedan je od najmodernijih trenutačno na tržištu. Možemo se pohvaliti da smo među rijetkim privatnim poliklinikama u Hrvatskoj koje su se odlučile na tako veliki korak. Taj ultrazvučni aparat spada u seriju profesionalnih aparata koji se koriste u amabulantama za visokorizične trudnoće i ginekološkim ambulantama za dijagnostiku najkompleksnijih ginekoloških bolesti.

I prikazi na dosadašnjem aparatu bili su jako vjerni, ovi sada su, možemo tako slobodno reći, čudesni, fantastični.

Znamo da Vama doktorima neke druge

stvari puno više znače, ali na kraju dana, osim zdravstvenog aspekta da je s djetetom sve uredu, roditeljima je najbitnija ta slika.

Naravno da je na kraju dana roditeljima bitno da mogu na ekranu prepoznati svoje dijete, a s ovim aparatom to se u nekim prikazima čini toliko realno da se malo i sami roditelji znaju iznenaditi da je takav prikaz njihova djeteta u maternici uopće moguć. Obično su želje da se vidi lice bebe, no naravno, da bi se to dogodilo, dijete mora biti okrenuto prema ultrazučnoj sondi (kameri). Kao što većina djece nisu baš suradljiva pri slikanju, tako slično se i fetusi znaju ponašati pa često glavu okrenu od kamere, no kako su fetusi inače jako aktivni, u većini slučajeva, uspijemo uhvatiti kratki trenutak kada se okrene prema nama i tada znaju nastati odlične slike na kojima se vide i najmanji detalji djetetove anatomije.

No taj 3D ili 4 D prikaz djeteta nisu samo lijepe slike, one su vrlo bitne i pri dijagnostici različitih malformacija koje nažalost znamo vidjeti na fetusima i unutar maternice. U tim slučajevima

5
O CEMU SE PRICA
među rijetkim privatnim poliklinikama u Hrvatskoj koja se odlučila na tako veliki

takav realan prikaz nam dosta pomaže pri savjetovanju roditelja o budućem zdravstvenom stanju i očekivanjima.

Novi aparat izuzetno je i precizan, na njemu možemo vidjeti pojedinosti do zadnjeg detalja.

Moram priznati da je ovo prvi put u zadnjih 20 godina koliko se aktivno bavim ultrazvučnom dijagnostikom da me je skok u tehnologiji oduševio do te mjere da čak i naši pacijenti znaju primijetiti moje zadovoljstvo na licu nakon što uspijem prikazati neku anatomsku strukturu na fetusu koju na dosadašnjim aparatima nije bilo tehnički moguće prikazati. Ako biste me pitali čime sam najviše iznenađen i u čemu se taj skok u razvoju tehnologije najviše vidi, onda bi to bio prikaz mozga, srca i fetalnih bubrega. Imao sam sreću da sam veći dio svoje karijere mogao raditi na najboljim ultrazvučnim aparatima na tržištu, neke od njih sam i sam testirao u razvojnim fazama. Moram pohvaliti informatičare i tehničare koji su radili na razvoju ovog aparata, jer napravili su odličan posao.

Aparat, međutim, ima i brojne druge prednosti koje pomažu doktoru kod pregleda fetusa, svih vitalnih organa.

Naravno da je ovim aparatom olakšan pregled anatomije fetusa, ali možda najzanimljivija tehnička mogućnost kojom su obogatili aparat je direktno slanje slika i filmića bebe s aparata na e-mail pacijentice. Te slike budu u formatima koji se mogu gledati na mobitelima i kompjuterima, a što isto nije zanemarivo lako se mogu dijeliti i na društvenim mrežama tako da bake, djedovi i ostala obitelj ne budu uskraćeni za sličice budućih unuka, nećaka... Možda je najsimpatičnije kada roditelji na pregled povedu stariju djecu i njihovo oduševljenje kada na TV ekranu prepoznaju lice budućeg brata ili seke, e tada komentari budu jako zanimljivi!

Svaki pregled fetus mora biti sistematičan i mora se raditi uvijek na isti način, jer time smanjujemo mogućnost da pogriješimo.

Taj pregled, a posebno onaj oko 20. tjedna trudnoće, mora obavezno uključivati pregled anatomije glave i mozga, prsnog koša i organa u njemu, trbuha sa svim probavnim organima i mokraćnim mjehurom, detaljan prikaz fetalnog lica i ekstremiteta. Naravno uz pregled anatomije uvijem pogledam i kako se beba miče i kakva joj je motorika. U tom pregledu 4D ultrazvuk je nezamjenjiv!

Prošlo je već neko vrijeme otkad je moćni UZV ušao u Medifem. Možemo li sada sažeti dojmove iz Vaše perspektive?

Možda bi bilo najjednostavnije da vam povučem analogiju s djetetom koje je dobilo novu igračku koja ima puno mogućnosti i svaki dan jedva čeka da dođe iz škole i ide se igrati. E tako jednako se osjećam i ja svaki dan kad shvatim da aparat ima neku novu mogućnost koju još nisam otkrio i to me čini baš sretnim. Znam da to zvuči malo smiješno, ali sreću ipak tražimo u malim stvarima, a mene i mali napretci u dijagnostici čine sretnim, jer su za dobrobit naših pacijenata.

I na kraju, naravno da nam je bitan osjećaj korisnica. Što one kažu, kakvi su dojmovi, ima li kakva anegdota kroz koju bismo novi aparat mogli preporučiti našim čitateljicama?

Djeca su najbolji kritičari dobivenih slika, komentar “ja ništa ne vidim” znači da si loše napravio posao, a komentar “mama vidi braco, seka, joj kako veliki nos ili šta to radi s rukama po glavi” je sasvim dovoljan da znate da ste posao dobro obavili. A kako se djeca tijekom slikanja znaju postaviti u razne smiješne, nekada malo i škakljive poze, jednako tako neki roditelju dobiju kolekciju vrlo zanimljivih poza njihovih fetusa.

Tu je i moment anatomije kojim se Vi, među ostalim, također intenzivno bavite...
MEDIFEM NEWS 6

Naravno da je ovim aparatom olakšan pregled anatomije fetusa, ali možda najzanimljivija tehnička mogućnost kojom su obogatili aparat je direktno slanje slika i filmića bebe s aparata na e-mail pacijentice. Te slike budu u formatima koji se mogu gledati na mobitelima i kompjuterima, lako se mogu dijeliti i na društvenim mrežama tako da bake, djedovi i ostala obitelj ne budu uskraćeni

S vama na svakom koraku

NOVOG ŽIVOTA

poliklinika medifem Tijekom dojenja i nakon poroda Prije začeća i u 1. tromjesečju trudnoće Za 2. i 3. tromjesečje trudnoće Obitelj proizvoda za svako pojedino razdoblje: od planiranja trudnoće, za vrijeme trudnoće i za razdoblje dojenja. 1. Calendar year 2020 sales based on value at manufacturer’s selling price from Nicholas Hall’s global CHC database, DB. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučujemo uzimanje dodatka prehrani u okviru raznolike i uravnotežene prehrane te zdravog načina života. Bayer d.o.o., Radnička cesta 80, Zagreb, tel. 01/6599 900
LMR-CH-20210803-49
Br. 1usvijetu meduprenatalni m multivitaminima1

Iz Medifema ukratko

Uvijek smo ponosni kada naši doktori svoja bogata znanja i iskustva imaju priliku prenijeti drugima. Naš dr. Oliver Vasilj proteklih je mjeseci imao vrlo gust raspored aktivnosti ne samo u poliklinici, nego i na radiju, televiziji i općenito u javnosti.

Prvi međunarodni simpozij o probioticima

U Zagrebu je održan prvi međunarodni simpozij o probioticima u prevenciji i terapiji, a naš dr. Vasilj predstavljao je boje Medifema predavanjem na temu “Probiotici u ginekologiji i porodništvu”.

Na Hrvatskom katoličkom radiju

U siječnju ove godine naš dr. Oliver Vasilj gostovao je na HKR-u i odgovarao na pitanje “Kako se postaje najdoktorom”.

Kod dr. Becka na HRT-u

U emisiji kod dr. Natka Becka govorilo se o uzrocima, simptomima i vrstama upale mjehura, a gosti su bili i urolog Ivan Neretljak te nutricionistica Ivona Brodić.

U Dobro jutro, Hrvatska

Tema u “Roditeljskom kutku” kod Doris Pinčić u “Dobro jutro, Hrvatska” bio je porod kod kuće, a dr. Vasilj istaknuo je kako je rađaona i dalje najsigurnije

mjesto u Hrvatskoj za porod te da je potrebno raditi na individualizaciji poroda u kojoj će svaka žena imati svoju sobu za rađanje i primalju koja je samo za nju tu.

MEDIFEM NEWS 8

Dr. Milan Pavlovic u Sjevernoj Makedoniji

9 IZ MEDIFEMA UKRATKO poliklinika medifem
Tijekom svibnja naš dr. Milan Pavlović boravio je u Sjevernoj Makedoniji. Tu je posjetio bolnici “Acibadem Sistina” u Skopju i sudjelovao na 5. međunarodnom kongresu ginekologa i opstetričara u Ohridu.

Trudnoca skidanje

Sretni ste jer ste trudni i radujete se upoznavanju svoje bebe. Čestitamo!

Kroz trudnoću naravno očekujete jutarnju mučninu ili bolove u donjem dijelu leđa. No znate li da se i vaš vid može promijeniti tijekom ovog perioda?

Hormonske i fizičke promjene koje dolaze s trudnoćom također mogu utjecati na vaš vid.

Piše: dr. Luka Bilić, ravnatelj i refraktivni kirurg Poliklinike Bilić Vision

Većina problema obično je manja i privremena. Vid bi se trebao normalizirati nakon rođenja djeteta, ali neki problemi povezani s trudnoćom mogu zahtijevati liječničku pomoć. Donosimo četiri stanja o kojima treba obratiti pažnju za vrijeme trudnoće.

Suhe oči

Možda ćete primijetiti da su vam oči suhe. Ako nosite kontaktne leće, moguće je da će vas početi žuljati i iritirati.

Trudnoca i lasersko skidanje dioptrije

Što učiniti?

Umjetnim suzama ovlažite oči i ublažite suhoću. Ako nosite kontakte leće, provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da se kapljice mogu koristiti s lećama. Koristite samo umjetne suze bez konzervansa.

Mutan vid

Mnoge trudnice zadržavaju tekućinu. Ova česta nuspojava može promijeniti debljinu i oblik vaše rožnice. To može dovesti do mutnog vida. Takve promjene obično nestaju nakon poroda ili nakon prestanka dojenja. Kod viših dioptrija u kratkovidnih osoba može privremeno doći do povećanja dioptrije naročito ako osoba za vrijeme trudnoće dugo radi za računalom. U pravilu se stanje normalizira nakon poroda.

Česti su upiti može li trudnica roditi prirodnim putem ako ima visoku kratkovidnost i hoće li naprezanje prilikom porođaja dovesti do oštećenja mrežnice oka. Svakako preporučujemo oftalmološki pregled i pregled periferije mrežnice mjesec do dva prije poroda. Ako je sve u redu, trudnica s visokom dioptrijom može ići na porod prirodnim putem. Ukoliko su vidljive određene degenerativne promjene ili manje rupture mrežnice, potrebno je mrežnicu oka stabilizirati laserskim pečatima u okolini navedene promjene. Nakon mjesec dana može se pristupiti porodu na prirodan način.

Preeklampsija

Promjene vida mogu biti znak ovog potencijalno ozbiljnog problema koji se javlja kod malog broja trudnica. Obilježava ga visoki krvni tlak i znakovi oštećenja drugih organa. Simptomi uključuju:

• Privremeni gubitak vida

• Osjetljivost na svjetlost

• Zamagljen vid

• Vidjeti aure, bljeskajuća svjetla ili mrlje

Što učiniti?

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, nazovite svog liječnika što prije ili idite na hitan prijem. Preeklampsija može brzo napredovati i uzrokovati krvarenje i druge ozbiljne probleme.

Dijabetes

Visoka razina šećera u krvi povezana s dijabetesom može oštetiti male krvne žile koje opskrbljuju mrežnicu. Šanse se povećavaju kako vaša trudnoća odmiče. Privremeni oblik dijabetesa koji ponekad pogađa buduće mame, nazvan gestacijski dijabetes, također može uzrokovati zamućenje vida.

Što učiniti?

Ako imate dijabetes, redovno ga pratite dok ste trudni. Ako imate gestacijski dijabetes, pobrinite se da razina šećera u krvi ne bude previsoka.

STRUCNJAK U GOSTIMA 11

Utječe li trudnoća na povrat dioptrije?

Za vrijeme trudnoće i dojenja ne preporučuje se izvoditi lasersku korekciju vida. Razlog tome je što je u tom periodu tijelo žene preplavljeno hormonima koji omekšavaju tkiva i pripremaju tijelo za porod. Ti hormoni utječu i na stabilnost i čvrstinu tkiva rožnice pa se može dogoditi da prijeoperacijska mjerenja ne budu u potpunosti precizna. Ukoliko je lasersko skidanje dioptrije već napravljeno prije nego je žena zatrudnila, sigurno je da neće doći do značajnijih promjena na vidu. Ako i dođe do blage promjene u vidu ili dioptriji za vrijeme trudnoće, u pravilu dolazi do ponovne stabilizacije kada trudnoća završi.

Kolike su šanse da se dioptrija vrati u trudnoći?

Ukoliko je osoba laserski skinula dioptriju, a nakon toga zatrudnjela, postoji manji rizik od djelomičnog vraćanja dioptrije. To se događa zbog promjene čvrstoće rožnice pod utjecajem hormona, pogotovo ako osoba puno radi za računalom. Potrebno je pričekati 6 mjeseci pa čak do godinu dana da se dioptrija stabilizira. Tada prestaje utjecaj hormona, pa se tada može sa sigurnošću reći je li došlo do promjene u dioptriji ili ne.

Kada je moguće napraviti lasersko skidanje dioptrije?

Nakon poroda i najmanje 3 mjeseca nakon završetka dojenja.

Aktivni folat vs folna kiselina

Godinama su nam govorili o folnoj kiselini. No što je doista folna kiselina i koje su njene dobrobiti? Ima li rizika? Naša priča počinje pričom o vitaminu B9 koji je, kako znamo, važan za proizvodnju energije, metabolizam nukleinskih kiselina i aminokiselina te održavanje normalnog stvaranja crvenih krvnih stanica. Posebno mjesto, pak, ima u sprečavanju razvoja defekata neuralne cijevi fetusa, a ako vam to vrlo vjerojatno ne znači puno, taj defekt zaslužan je za bolesti otvorene kralježnice, vodene glave i svima poznate zečje usne. Upravo zato važno je osigurati optimalnu količinu vitamina iz B skupine, što posebno vrijedi za trudnice.

Sto je folna kiselina

Posrijedi je sintetski, drugim riječima umjetno stvoreni spoj vitamina B9, koji ne postoji u prirodi i nema vitaminsko djelovanje. Osim toga, moraju ga obraditi naši enzimi kako bi ga naše tijelo moglo koristiti.

Folnu kiselinu sintetizirali su 1947. godine znanstvenici u laboratoriju Lederle Labs. Nijedan čovjek prije toga nikad je nije konzumirao. Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) odobrila je obogaćivanje žitarica folnom kiselinom i od tada brojne države obogaćuju svoje proizvode tim spojem.

Folna kiselina davala se trudnicama kao oblik dodatka prehrani zbog tadašnjih znanstvenih studija koje su to preporučivale. Novija istraživanja, međutim, pokazuju da bi dugotrajno korištenje folne kiseline, posebno u velikim dozama, moglo imati negativne utjecaje na naše zdravlje. Osim toga, osobe koje kontinuirano uzimaju folnu kiselinu putem obogaćivanja ili suplementacije mogu imati nemetaboliziranu folnu kiselinu u krvi ili tzv. UMFA, a to baš i nije nabolja vijest.

13 NASI DOKTORI STRUCNO
Piše: doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr. med.

Zašto je štetna nemetabolizirana

folna kiselina?

U našem organizmu postoji enzim koji nazivamo dihidrofolat reduktaza (DHFR). Njegov zadatak jest razgraditi folnu kiselinu u aktivni folat 5-MTHF. No tu postoji kvaka!

Enzim DHFR ima mogućnost dnevno metabolizirati samo prosječno 266 mcg folne kiseline, a ostalo ostaje kao nemetabolizirana folna kiselina (UMFA) koja se nakuplja u našem tijelu. Pri tome, DHFR brzo djeluje na prirodne folate, ali polako na folnu kiselinu te zbog toga nastaje UMFA.

Ta nakupljena UMFA može dalje inhibirati DHFR i smanjiti našu sposobnost metaboliziranja prirodnih folata putem prehrane te poremetiti normalni metabolizam folata. To će dovesti do naglog smanjenja bioaktivnih folata u našem tijelu te do razvoja kliničke slike manjka folata unatoč određenoj visokoj vrijednosti folne kiseline u serumu. A ako se u tijelu nakuplja višak UMFA neki radovi upućuju na to da bi to moglo biti povezano s hipertenzijom u trudnoći, gestacijskim dijabetesom, pretilosti, dijabetesom tipa 2, povećanim rizikom od epilepsije pa čak i s tumorskim bolestima.

Postoji li prirodni izvor folne kiseline?

Postoji, i njega nazivamo aktivni folat. Biološki aktivni oblik vitamina B9, 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF), gotovo 7 puta je dostupniji našem tijelu od obične folne kiseline. No ključno je sljedeće: dok se sintetska folna kiselina mora više puta transformirati putem enzimskih pretvorbi da bi se pretvorila u aktivni oblik te kao takva ušla u naše tijelo, biološki aktivni vitamin B9 ima mogućnost bez dodatne transformacije ući direktno u naše stanice.

Postoje li razlike među aktivnim folatima?

Postoji više različitih oblika aktivnog folata koji se primarno razlikuju po učinkovitosti. Osim po učinkovitosti, aktivni folati se razlikuju po

stabilnosti molekule, bioraspoloživosti, apsorpciji.

Izrazi koji se često koriste za folat uključuju: Kalcijev folinat, D-metilfolat, D-5-metilfolat, L-5-MTHF, L-5-metiltetrahidrofolat, L-MTHF, L-metilfolat, L-metilfolat kalcij, Levomefolna kiselina, Metafolin®. Metilfolat. Quatrefolic® (6S)-5-metiltetrahidrofolat, Magnafolate® Pro L-5metiltetrahidrofolat, 5-metilfolat.

Koje su dobrobiti aktivnog folata za fetus?

Uzimanje aktivnog folata 5-MTHF osigurava dobrobit za bebu smanjenjem učestalosti defekata neuralne cijevi fetusa (otvorena kralježnica) i zastoja u rastu fetusa. 5-MTHF može značajno smanjiti rizik od fetalnih malformacija kao što su rascjep usne i nepca (zečja usna), kongenitalne bolesti srca, deformitet mokraćnog sustava, nedostatak udova, ispupčenje pupka i atrezija anusa, a važan je i za rast posteljice.

A za trudnice?

Osim dobro poznatih učinaka aktivnog folata, manje je poznato da može smanjiti učestalost depresije te naslagu melanina na koži (poznatu kao trudnička melazma).

Koje trudnice imaju najviše koristi od uzimanja aktivnog folata?

Najviše koristi ima populacija trudnica koja ima rizični polimorfizam gena metilentetrahidrofolat reduktaza (MTHFR) na lokusima C677T i A1298C. Studije pokazuju da žene s dvije rizične varijante gena C677T imaju dvostruko veću vjerojatnost da dobiju dijete s defektom neuralne cijevi.

Unatoč činjenici da MTHFR-mutacija ne dovodi do veće učestalosti spontanih pobačaja i preeklampsije, testiranje MTHFR-gena i dalje se radi kod nekih trudnica koje su imale učestale spontane pobačaje, plod s neuralnim defektom kao što su spina bifida ili anencefalija te preeklampsiju u prošloj trudnoći. Informacija o toj mutaciji nam je manje bitna u kontekstu ponavljajućih spontanih pobačaja, ali nam je dosta bitna upravo zato što ta skupina trudnica ima posebnu korist od aktivnog folata.

14 MEDIFEMOVA GOSCA BROJA MEDIFEM NEWS 14

Kod kojeg je postotka ljudi enzim MTHFR poremećen?

Obična folna kiselina, prije nego je naše tijelo može iskoristiti, mora se u transformirati putem enzima MTHFR. No taj enzim često ima mutacije i loše radi svoj posao, a učestalost te mutacije je dosta velika, od 20 do 50% u općoj populaciji. Što znači da veliki postotak ljudi, unatoč tome što koristi folnu kiselinu, ima problem upravo zbog te mutacije.

Kada bi se trebalo započeti uzimati aktivni folat?

Minimalni period korištenja bi trebao biti tri mjeseca prije trudnoće i najmanje do trećeg mjeseca dojenja.

Preporučuje li se uzimati i druge vitamine iz B skupine ili je bolje samo aktivni folat?

Preporučuje se uzimati kombinaciju prirodnih vitamina B9, vitamina B12 u obliku metilkobalmina i hidroksokobalmina te vitamina B6 u obliku piridoksina (manja učestalost mučnina u trudnoći). Pokretanjem jednog kotačića mijenjamo i potrebu za drugim mikronutrijentima, tako da je potrebno nadoknaditi istovremeno sva tri vitamina iz B skupine, kako ne bi došlo do relativnog manjka drugog vitamina što može imati negativne posljedice na balans vitamina u organizmu.

Žene koje uzimaju oralnu kontracepciju i folna?

Dugotrajno uzimanje oralnih kontracepcijskih pilula povećava potrebu za folatom te se savjetuje suplementacija balansiranim suplementom koji sadrži B6, B9 i B12 iz prirodnih izvora kako bismo spriječili razvoj manjka tih vitamina.

Mi pomažemo savladati kolike, a vi prvo kupanje.

Oralne kapi protiv kolika sa simetikonom koje smanjuju površinsku napetost mjehurića plina prisutnih u tankom crijevu i tako pomažu smiriti dojenačke grčeve, nadutost i vjetrove.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu.

U zaključku:

Folat je postojeći oblik aktivnog folata u tjelesnoj cirkulaciji. To je jedini endogeni 5-MTHF koji može prijeći krvno-moždanu barijeru i krvno-retinalnu barijeru te može izravno djelovati kao donator metila. Bez pretvorbe, može se izravno apsorbirati i iskorištavati.

Odvojeno uzimanje tri vitamina B skupine ili preparata koji u sebi imaju kombinaciju ta tri vitamina se posebno preporučuje za trudnice ili žene koje planiraju trudnoću. Preporučljivi su preparati koji osim aktivnog folata imaju još druga dva prirodna vitamina iz B skupine, B12 u obliku metilkobalmina i hidroksokobalmina i vitamina B6 u obliku piridoksina (manja učestalost mučnina u trudnoći), jer pokretanjem jednog kotačića mijenjamo i potrebu za drugim mikronutrijentima, tako da je potrebno nadoknaditi istovremeno sva tri vitamina iz B skupine, kako ne bi došlo do relativnog manjka drugog vitamina što može imati negativne posljedice na balans vitamina u organizmu.

Folna kiselina je sintetski spoj koji ne postoji u prirodi i nema vitaminsko djelovanje. Naš enzimski sustav ga prvo mora metabolizirati prije nego što ga tijelo može koristiti. Ljudi koji dugotrajno uzimaju folnu kiselinu putem obogaćivanja ili suplementacije mogu imati nemetaboliziranu folnu kiselinu u krvi posebno ako imaju MTHFR mutaciju, a ona može negativno djelovati na zdravlje. poliklinika medifem

16 MEDIFEMOVA GOSCA BROJA
MEDIFEM NEWS 16

Dr.

Tino Klancir, Povecanje raspolozivih kod poroda zadovoljstvo

Dr. Klancir, svi ćemo se složiti kada kažemo da većina žena porođajnu bol opisuje kao najjaču proživljenu bol u životu, što je osobito izraženo prilikom prvog poroda. Koji su učinci takve boli?

Jaka bol osim psiholoških učinaka ima i negativne učinke, kako na organizam majke, tako i na organizam djeteta. Izrazita bol u porodu prema nekim istraživanjima odgovorna je za veću učestalost postporođajne depresije, pa čak i posttraumatskog stresnog poremećaja. Prilikom izrazite boli u porodu majka ubrzano diše što dovodi do određenih poremećaja u plinskom sastavu majčine krvi s posljedičnim negativnim utjecajem na protok krvi kroz posteljicu. Također stres organizma izazvan jakim bolnim podražajem dovodi do otpuštanja hormona koji su odgovori za sužavanje krvnih žila što dodatno smanjuje protok krvi kroz posteljicu. Navedeno pak može imati značajne negativne učinke na dijete.

anesteziolog u Medifemu raspolozivih metoda analgezije faktor je koji moze povecati

Smanjenje porođajne boli ili analgezija u današnjoj medicini morala bi biti zlatni standard.

Tako je, analgezija za porod standard je anesteziološke službe u porodništvu pri čemu ona mora biti utemeljena na medicinskim dokazima i indikacijama. Epiduralna analgezija i intravenska primjena opioida najzastupljenije su metode analgezije u većini hrvatskih rodilišta. Dostupnost različitih metoda ovisi od ustanove do ustanove ovisno o resursima i lokalnim protokolima, uzimajući u obzir specifičnost svake rodilje, ali i njihove pojedinačne želje. Svakako treba poštivati i odluku svake trudnice koja smatra da je bol tijekom poroda nešto prirodno što je potrebno iskusiti u punoj mjeri, pod uvjetom da navedena želja, dakako, ne šteti djetetu. U svakom slučaju, povećanje raspoloživih metoda analgezije u porodu faktor je koji može povećati zadovoljstvo rodilja prilikom boravka u rađaonici.

Koje načine analgezije poznajemo? Svi smo negdje čuli za epiduralnu, zar ne?

Načine analgezije u porodu možemo podijeliti na farmakološke i nefarmakološke. Farmakološke

metode svakako su najzastupljenije. U Hrvatskoj, a i općenito lokalni anestetici, opioidi i plinovi (dušični oksidul) najčešće su primjenjivani. Lokalne anestetike u kombinaciji s opioidima koristimo u epiduralnoj analgeziji. Epiduralna je vjerojatno najpoznatija i najčešće korištena metoda analgezije u porodu. Primjenjuje se na način da anesteziolog odredi optimalnu razinu postavljanja epiduralnog katetera u lumbalnom dijelu kralježnice te nakon toga širokom iglom napreduje do epiduralnog prostora u koji postavlja tanki, savitljivi epiduralni kateter. Igla se izvadi iz leđa, a kateter se nakon postavljanja zalijepi duž leđa, preko ramena na prsište. Sva daljnja potreba za davanjem doza epiduralne analgezije ide preko tog katetera bez potrebe za ponovnim ubodima. Uobičajeno trajanje učinka jedne doze je 1-2 sata. Doze se titriraju i ponavljaju ovisno o napredovanju poroda i u stalnom dogovoru s porodničarom.

No ponekad je nemoguće primijeniti epiduralnu analgeziju...

Nažalost zbog određenih anatomskih varijacija epiduralnog prostora i kralježnice ponekada je doista to nemoguće učiniti, a ponekad, pak, doze

NASI DOKTORI STRUCNO 19
rodilja
zadovoljstvo

koje se primjenjuju ne postignu puni učinak. No kada epiduralna “ulovi” trudnice značajno manje boli svaki trud, a u nekim slučajevima trud gotovo da i ne osjete. Potrebno je naglasiti da je sam izgon rijetko obezboljen epiduralnom, jer se splet živaca koji inervira porođajni kanal nalazi u donjim segmentima kralježnične moždine te ga se ne može “dohvatiti” dozom koju primjenjujemo. Ipak, manjem broju trudnica i taj dio bude obezboljen i one tada imaju gotovo bezbolan porod. Međutim, čak i ako sam izgon uz epiduralnu bude bolan rodilja ga dočeka odmorna, a ne izmučena od sati i sati trudova, te je spremna i suradljiva za završni čin poroda.

Što kad pacijentica ne želi epiduralnu ili

joj je ona kontraindicirana?

U tim slučajevima obično se primjenjuje intravenska analgezija opioidom - petidinom (poznatiji kao Dolantin). Primjenjuje se intravenski, a osim analgetskog učinka ima i sedacijski učinak. Djelovanje traje 2 do 4 sata, može se ponavljati, ordinira ga ginekolog i pritom pazi da se ne primjeni 2 sata pred porod, jer može imati neželjene učinke na disanje djeteta nakon poroda. Istraživanja pokazuju da je petidin manje učinkovit od epiduralne analgezije, međutim kod nekih je dovoljan za kvalitetno smanjenje porođajne boli.

Što se koristi osim petidina?

Često se u nekim rađaonicama koristi i plin dušični oksidul. Radi se plinu koji ima analgetska i sedacijska svojstva, a primjenjuje ga sama rodilja putem maske koju čvrsto prisloni na lice tijekom udaha, idealno kada osjeti da počinje trud. Oksidul se nalazi u posebnim spremnicima na uređaju koji ga miješa s kisikom u omjeru 50% : 50%. Može se primjenjivati u svim fazama poroda kao jedini analgetik ili komplementarno s drugim metodama analgezije. No, jako je važno da je riješeno pitanje odvodnje plinova i ventilacije prostorije u kojoj se primjenjuje oksidul obzirom da može imati dugotrajne neželjene učinke na zdravlje zdravstvenog osoblja koje je potencijalno

na organizam majke, tako i na organizam djeteta. Izrazita bol u porodu prema nekim istraživanjima odgovorna je za veću učestalost postporođajne depresije, pa čak i posttraumatskog stresnog poremećaja

svakodnevno u kontaktu s tim plinom. Za rodilje i dijete ako nemaju kontraindikacija za primjenu, nije opasan jer je izloženost prekratka. Najbolji analgetski učinak je nakon 4 - 5 udaha i proteka 30 - 50 sekundi. Jednako brzo kako počinje djelovanje tako brzo i prestaje pa ga trudnice mogu sigurno uzimati prije svakog truda. Jednako kao i kod petidina učinak oksidula kod nekih je rodilja dovoljan za kvalitetnu analgeziju, dok kod drugih nije.

Naposljetku, što je s nefarmakološkim metodama analgezije, s čime tu raspolažemo?

Nefarmakološke metode privlačna su metoda rodiljama koje izražavaju želju što prirodnijem porodu, iako istraživanja ukazuju da je učinak smanjenja boli ograničen. U literaturi se spominju porođaj na lopti, porođaj u vodi, akupunktura, akupresura, audioanalgezija, biofeedback, aromaterapija, hipnoza, transkutana elektrostimulacija (TENS) kao neke od dostupnih nefarmakoloških metoda analgezije.

20 MEDIFEM NEWS
Jaka bol osim psiholoških učinaka ima i negativne učinke, kako

ŽENSKO ZDRAVLJE

Posvetite više pažnje Vašem zdravlju.

U Poliklinici Breyer učinite pretrage bitne za svaku životnu fazu (ili trenutno stanje).

Za dodatne upite, obratite nam se telefonom, mailom ili upitajte naše osoblje.

Informirajte se i posjetom našoj web stranici.

• široki spektar krvnih pretraga (biokemijske pretrage, hormonski status, metabolizam šećera, anemije, preoperativne krvne analize…)

• zdravlje štitnjače

• citološke analize

• testiranje na spolno prenosive bolesti (iz urina, brisa, krvi ili ejakulata)

• prenatalni - NIPT testovi (Nifty, Panorama, Harmony) te pretrage u trudnoći

• kariotipizacija

• genetski test za rizik od nasljednog raka dojke i ginekološkog područja te druga genetska testiranja

Lana Janjanin: uspješna glazbenica, skladateljica, pjevačica i pijanistica Ne dopustite nikome, ni sebi, ni drugima, da vam oduzme samopostovanje i ljubav prema sebi

Lana Janjanin uspješna je glazbenica, skladateljica, pjevačica i pijanistica. Bez obzira piše li nove skladbe, nastupa li ili se, pak, bavi organiziranjem uspješnih projekata poput JazzHR-a, glazba redovito prati Lanu u svemu što radi. Doduše, odnedavna je tu i novi izazov: Lana je, naime, postala mlada mama.

Draga Lana, ti doista možeš

reći kako imaš osobno iskustvo veze s glazbom od najmanjih nogu. No sada si mlada mama

koja sigurno promišlja i o tome. Koliko je glazba važna u odrastanju i kako vidiš vlastito dijete i ulogu glazbe u odgoju i odrastanju?

Mislim da sam ja jako pristrana, s obzirom da sam odrasla u glazbeničkoj obitelji. Glazba je bila dio mog odrastanja još otkako sam bila u majčinom trbuhu i moj svaki dan je bio njome ispunjen. No, baš zbog toga mi je glazba oduvijek predstavljala i veliku odgovornost i obavezu, s obzirom da sam već s 4 godine ušla u glazbeni obrazovni sistem. Pohađati

paralelno 2 vrtića, kasnije 2 škole i odlazak na akademiju u inozemstvu značilo je jako puno odricanja i jako malo bezbrižnog djetinjstva za mene. Nisam sigurna da bih takav život željela svojem djetetu, no svakako bih mu htjela prenijeti dar glazbe za koju i dalje smatram da je nešto plemenito, nezamjenjivo i prijeko potrebno svakom čovjeku.

Glazbeno školovanje u Zagrebu, a onda, s dolaskom studija, odluka o odlasku u inozemstvo i studij ne klavira, nego kompozicije u Beču. Kako, zašto?

Iako mi je klavir bio glavni predmet u glazbenoj školi, vježbanje i izvođenje klasičnog repertoara za mene nikad nije bilo dovoljno privlačno da se njemu potpuno posvetim. Ja sam uvijek “usput” pisala svoje pjesme, slušala američke pop i jazz pjevače, preferirala komorno muziciranje, tako da je odluka da ne upišem studij klasičnog klavira bila vrlo jasna. No, nisam bila sigurna što zapravo želim upisati. Uvijek me privlačio i studij prava, i čak sam se dugo dvojila između prava i glazbe uopće.

23
GOSCA BROJA

A onda sam odlučila da mi je prioritet otići u inozemstvo, jer mi je želja za osamostaljenjem u tom momentu bila najveći prioritet te upisati glazbeni smjer koji će mi dopustiti dovoljno širine, slobode i kreativnosti. To me odvelo u Austriju na studij medijske kompozicije, koji sam završila na prestižnom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, no povrh svega smatram najbitniju životnu školu koju sam prošla živeći daleko od doma i zone komfora sve te godine. Preporučala bih to svakom mladom čovjeku koji za to ima mogućnosti. Nove sredine, jezici, ljudi i iskustva koja stječemo stvaraju od nas kvalitetnije, tolerantnije i zanimljivije ljude, koji posjeduju širinu i koji su navikli maksimalno iskorištavati svoje potencijale na putu do svojih ciljeva.

Dinom Rizvić, s Jazz orkestrom HRT-a.

Da, mogu reći da je to bila stvarno značajna godina, jer sam napokon izdala svoj prvi samostalni album, a i prvi album s big bandom –stjecajem okolnosti se to dogodilo u istoj godini. I jedan i drugi album sastoje se od mojih pjesama i skladbi koje sam pisala kroz godine, za koje sam motivaciju crpila iz svojih (uglavnom nesretnih)

ljubavnih priča. Za mene je pisanje bilo kao

neka vrsta glazbenog dnevnika, samoterapije

kojom sam liječila slomljeno srce. No, u jednom momentu sam, nakon dugo godina bavljenja

klasičnom glazbom, shvatila da se najbolje na pozornicu osjećam izvodeći upravo tu svoju, ne-klasičnu glazbu. Onda je trebalo naći prave suradnike, aranžirati te skladbe za različite

ansamble, snimiti to u profesionalnom studiju, izboriti se sa svojom samokritičnošću i napokon se odvažiti te to predstaviti svijetu.

Dina i ja smo se našle u činjenici da obadvije sviramo klavir i pjevamo te skladamo, i odlučile smo udružiti snage umjesto biti si konkurencija, pa smo zajednički snimile dvostruki album Miracles. Na kraju smo shvatile da se tako nešto još nije dogodilo u povijesti hrvatske diskografije, odnosno da smo prve žene u Hrvatskoj (i regiji) koje su ikada skladale, aranžirale, odsvirale i otpjevale cijeli projekt sa jazz orkestrom.

Naša velika skladateljica Dora

Pejačević pred stotinjak godina morala se u javnosti potpisivati kao D. Pejačević kako bi joj se izvodile kompozicije u javnosti, i to ne samo kod nas, nego i u Europi. Svojim radom pokazuješ kako si svjesna te teme. Koja je pozicija danas žena danas u javnom životu i kako vidiš vlastitu ulogu u tome?

Srećom je pozicija žena u društvu sve bolja i smatram da je moja generacija odgajana u već prilično samosvjesnom, feminističkom duhu.

Istina je da se i dalje uvijek iznova susrećemo s diskriminacijom ili predrasudama u najmanju ruku, no moram reći da su moja osobna takva iskustva bila rijetka u odnosu na pozitivne šanse koje sam dobila u životu. U samom stvaranju jazz glazbe su žene obično (samo) pjevačice, ponekad instrumentalistice, a rijetko skladateljice/ aranžerke, pa sam ja navikla da sam s obzirom na moj opis posla u “boys clubu”. No, vrijeme stvarno nije nikad bilo oportunije za nas žene koje se žele baviti onim što se dosad smatralo “muškim” poslovima i mislim da ćemo u budućnosti

viđati sve više mladih cura kojima je to sasvim normalno.

Godina 2018. mogla bi se nazvati na neki način prijelomnom u tvojoj karijeri. Te godine objavila si čak dva albuma, autorski album s vlastitim jazz bandom, ali i dvostruki album s kolegicom, također pjevačicom i autoricom
24 MEDIFEM NEWS

Skladaš, stvaraš, nastupaš i da to ne bude sve, od 2021. preuzimaš palicu umjetničke ravnateljice projekta i festivala JazzHR. Zašto to?

Još jedan “muški” posao je pozicija umjetničkog ravnatelja glazbenog festivala, barem je tako bilo u 30 godina postojanja festivala JazzHR u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja (HDS). I tu sam prva ženska osoba koja je preuzela takvu funkciju, jer sam željela svojim organizacijskim afinitetima i vještinama doprinijeti hrvatskoj jazz sceni. U Hrvatskoj je infrastruktura za jazz glazbu prilično slaba, a sami glazbenici nisu sami sebi nužno najbolji menadžeri, pa je ta kombinacija dosad rezultirala nepovoljnim uvjetima za promoviranjem novih autorskih projekata. No, ima ih stvarno pregršt i smatram da zaslužuju biti predstavljeni publici na visokom nivou te sam sretna da mogu tome doprinijeti svojim angažmanom na festivalu uz pomoć svojih suradnika u HDS-u.

Što znači voditi vlastitu

karijeru? Nerijetko u tome moraš biti sam svoj majstor, zar ne? Mora biti i jako iscrpljujuće. Ali sigurno ima i nešto što osjetiš kao nagradu na kraju...

Voditi vlastitu karijeru je biti “one man band”, u mom slučaju “one woman” (smijeh). Danas ako nisi velika (pop) zvijezda, nemaš tim oko sebe koji se brine za različite aspekte tvoje karijere. Sam pišeš i glazbu, i ugovore, programiraš svoj webpage, editiraš videa, ugovaraš svirke, tegliš svoje instrumente, itd. Lista je duga i ne previše glamurozna. No, ono što mene u

25
GOSCA BROJA

tom pozivu zadržava je činjenica i da si sam svoj šef i da imaš potpunu slobodu izbora što ćeš u životu i kako raditi. I boriš se za svoje ime, svoj “brend” i reputaciju. I koliko god sam sve ulažeš i riskiraš gubitke, kada se isplati – isplati se tebi osobno, a ne recimo nekom šefu velike korporacije za koju se svakodnevno mučiš. To je ona neposredna, opipljiva nagrada. A ona apstraktnija, koja zapravo na listi prioriteta mislim svakom glazbeniku ipak stoji na prvom mjestu, je taj neopisiv osjećaj samog bavljenja glazbom, pogotovo ako izvodiš svoju glazbu. Mislim da nema ništa snažnije i dublje od toga da kroz glazbu, ili bilo koju kreativnu umjetnost, realiziraš svoje “ja” i ostaviš trag u ovom svijetu.

strpljenja, empatije, ljubavi općenito

Kada ne radiš, što radiš?

Uglavnom provodim vrijeme s obitelji i prijateljima –to mi je, osim posla, najbitnija stvar u životu i najveće zadovoljstvo. Također volim kuhati, šetati, istraživati novu glazbu, strane jezike, a kada vrijeme dopušta – ležati na suncu (po mogućnosti pored mora) i uživati.

kao tema. U životu glazbenika jako je važno na mnogim razinama.

Svaki dan je žongliranje raznih uloga, konstantni multitasking. No, tako sam navikla od malena s dvije škole, tako se najproduktivnije osjećam i najbolje funkcioniram. I povrh svega – tako mi nikada nije dosadno. Moj život je stvarno dinamičan; ima perioda kada samo skladam, jer imam deadline, kada sam konstantno na putu i turneji, kada sam malo na telefonu, malo mailu, malo u kuhinji, ili sve u isto vrijeme (smijeh). Svi ti dijelovi mene su bitni i ambicija mi je realizirati se i privatno, i poslovno najbolje što mogu. Bez jednog ili drugog dijela to ne bi bila ja. S obzirom na to je nemoguće potpuno odvojiti privatno od poslovnog – kada si samostalni umjetnik nemaš radno vrijeme. Moraš stalno biti dostupan, radiš vikendima, blagdanima, nemaš bolovanje... Moja obitelj i prijatelji srećom imaju razumijevanja za to i podržavaju me uvijek –zahvaljujući njima zapravo mogu biti to što jesam.

Često kažem kako u glazbi najviše uživaju oni koji se njom ne bave profesionalno. Oni od glazbe crpe ono najljepše – njenu plemenitost, ljepotu, ljekovitost kako kažete. No, glazbeni biznis, odnosno glazbenički poziv je nerijetko suprotno od toga. Na Instagramu se sve doima blještavo, no iza kulisa je tu izuzetno puno izazova i prepreka, i svakodnevnih, i onih suštinskih, zbog kojih se svi mi glazbenici svako malo zapitamo koliko još možemo ovako dalje nastaviti i “šta nam ovo zapravo treba”. Nestabilnost i podcijenjenost naše struke, život u kuferu, karijera pod stalnim povećalom publike i kritike, kao i konstantno preispitivanje samog sebe kao umjetnika - to su sve sastavni elementi našeg poziva, koji jako utječu na naše psihičko i fizičko zdravlje. Analizirajući biografije velikih umjetnika, pa tako i glazbenika, da se zaključiti da je većina njih imala izuzetno nezdrave navike, ekstremne živote i nesretne sudbine. S obzirom da sam i ja sama kao skladatelj najviše stvarala u

I sada, pitanje svih pitanja. S obzirom da je stvaranje nešto što nema radno vrijeme, može li se podijeliti profesionalno od privatnog, postoji li vrijeme za glazbu i stvaranje te ono drugo za dijete i obitelj ili se ti aspekti međusobno preklapaju i prepliću?
Obično kažemo kako glazba liječi i sigurno ima nešto u tome. Zdravlje
26 MEDIFEM NEWS
Bebina prisutnost nas potiče da budemo bolji, pronađemo neke nove razine

svojim “najlošijim momentima”, ne bih se čudila da postoji korelacija između “nezdravog” života i kreativnosti. Upravo zbog toga se često pitam da li je moguće biti uspješan glazbenik i zdrav čovjek. Rijetki su to postigli, no mislim da je to uz veliki trud i prave izbore moguće te se naravno trudim ići tim smjerom.

Mnogi moji kolege su jedva čekali takav period da se zatvore u radnu sobu i stvaraju, završe svoje albume itd. Meni se nekako doimalo apsurdno pisati pjesme dok se “svijet raspada”, tako sam to doživljavala. Ali da, s nečim se trebalo preokupirati u tom razdoblju

Moja obitelj i prijatelji

srećom imaju razumijevanja i podržavaju me uvijek – zahvaljujući

njima zapravo mogu biti to što jesam

da se sačuva psihičko zdravlje, tako da sam se napokon potpuno posvetila privatnom životu (što su mi moja konstantna poslovna putovanja dotad onemogućavala) i otkrila sam carstvo sourdougha – počela sam uzgajati svoj starter i peći kiseli kruh i razne slične recepte. Taj proces me baš opuštao i ispunjavao. Kada se mogućnost realizacije “velikih planova” odjednom stopirala, našla sam zadovoljstvo u malim svakodnevnim stvarima i ritualima.

Tek kad dobiješ dijete vjerujem da shvatiš kako svi govore da se to riječima ne može opisati. Stvarno je tako i nema ničega s čim se to može usporediti. Bebina prisutnost nas sve potiče da budemo bolji, pronađemo neke nove razine strpljenja, empatije, ljubavi općenito. Također, u sekundu nam posloži prioritete. Odjednom u životu više nemaš ni vremena, ni energije za ništa što stvarno nije bitno i pozitivno u tvom životu. Mislim da će me taj manjak slobodnog vremena još više potaknuti da ono vrijeme koje imam uložim maksimalno u stvari do kojih mi je najviše stalo. A za budućnost želim samo zdravlje svima – to je najbitnije. Sve ostalo se da posložiti.

poput tvojega, završna poruka...

Previše sam vremena u životu izgubila ulažući u krive ljude i odnose, boreći nepotrebne bitke i u propitkivanju same sebe. Mislim da je to sve bila posljedica manjka samopouzdanja i vjere u sebe. Tako da bi moja poruka bila: ne dopustite nikome, ni sebi, ni drugima, da vam oduzme samopoštovanje i ljubav prema sebi. Što god pokušate izgraditi, privatno ili poslovno, bit će zdravo i rast će samo ako je utemeljeno na te dvije stvari.

poliklinika medifem

27
Na jednom mjestu si izjavila kako u lockdownu, u takvoj situaciji, nisi imala snage za stvaranje, ali zato si naučila peći kruh.
Dijete. Novo biće u životu. Sreća, ali i briga. Pogled u budućnost. Ovaj će intervju čitati upravo mnoge buduće i trenutačno mlade mame. Podijeli s nama svoja razmišljanja...
I na kraju za sve mlade djevojke, koje možda idu sličnim putem, često neizvjesnim,
GOSCA BROJA

Naši doktori

Milan Pavlovic osobno

Naš doktor Milan Pavlović ginekolog je operater s višegodišnjim kliničkim i dijagnostičkim iskustvom te međunarodnom edukacijom iz polja ginekološke minimalno invazivne operative, u kojoj posebno treba izdvojiti edukaciju na IRCAD-akademiji za liječenje endometrioze i prolapsa maternice. Posebno se educirao za kirurško rješavanje problema inkontinencije te u području plastične kirurgije vanjskog spolovila. Nas, međutim, zanimao je Milan iskreno i osobno. Što voli, što ne voli, kakav je u kuhinji, u domaćinstvu i sve što naizgled nema veze s njegovim profesionalnim životom...

Što radiš kad ne radiš?

Spavam ili putujem

Kako puniš baterije?

Družim se s moje dvije cure (kći i supruga)

Profesionalni moto...

Kratko i jasno

Interesi osim doktorskog zvanja su ti... Kulinarstvo i biciklizam

Talent koji nemaš, a volio bi ga

imati... Slikarstvo ili nešto što je umjetnost

Gdje si odrastao? U Zagrebu, na Ilici :)

Kakav si bio kao klinac?

Štreberast (smijeh)

Dvije riječi koje te definiraju kao čovjeka? Odan i smiren

A kao profesionalca?

Temeljit i oprezan

Lik iz crtića koji bi želio biti?

Treći od 3 praščića

Da si životinja, bio bi... Medvjed

Tri vrline... marljiv, pošten… (trebao bi nastaviti netko drugi)

I tri mane...

tvrdoglav... (ostao bih na toj jednoj, smijeh)

Kakav si s plesom? S čim?!

A s pjevanjem? Još gori

Top tri jela koja znaš skuhati...

Skradinski rižoto, burger i carbonara

A najdraže jelo ti je... Sarma

28 MEDIFEM NEWS

Omiljena društvena igra? Jenga

Prvo što ti pada na pamet na slovo (i zašto)...

F - Fažana - volim Istru

LJ - Ljubav - ljubav je pokretač svega

Ž - Žena - propao bih bez žena u svakom smislu (smijeh)

O - Obitelj - najsretniji sam s njima

U čemu si dobar? U analizi Iskreno, u čemu si katastrofa? U nogometu

Najdraži dio dana? Popodne

Najdraže godišnje doba? Ljeto

Najdraži kućanski posao? Kuhanje

Najomraženiji kućanski posao? Peglanje

Zadnji vic koji si čuo (a da je pristojan)...

Kako Chuck Norris preskače rijeku? Po dužini.

Tko je najveći zafrkant u Medifemu?

Bio je... naš Maro Kerner

Tko najviše jede u Medifemu?

Cure (nemojte reći da sam ovo rekao)

Da možeš koju bi supermoć želio imati i zašto? Da mi san nije potreban

U idućem životu bit ću... Opet, medvjed (smijeh)

Moj životni moto je... Budi sretan!

Kamo za vikend:

KANTUNI - Vidimo se na kantunu!

U starom dijelu Raba, ispod četiri zvonika, između uskih uličica

smjestili su se - kantuni... Oduvijek su kantuni bili mjesto sastajanja i druženja. Na kantunima su se dogovarali susreti, rađale nove ljubavi i prijateljstva, događao svakodnevni gradski život...

30 MEDIFEM
NEWS

vikend: Rab

Prepun takvih “kantuna” jedinstvenoga ambijenta i neponovljive ljepote, Stari grad Rab omogućit će svima da uživaju “od kantuna do kantuna” u kulturno-turističkoj atrakcijiKANTUNI!

Od Dorke do Pjacete i od Svetoga Ivana do Mahačeve vile - čitavim potezom Gornje ulice, na više lokacija staroga Raba, posjetitelji uživaju u jedinstvenim rapskim ambijentima, biranoj glazbi, urbanoj zabavi i tradicionalnoj ponudi.

Ovolipanjske Kantune otvara posebna glazbena poslastica: koncert Jelena Radan & Fado u četvrtak, 22.6. u Parku Dorka s početkom u 21:00 sati.

Posebna zvijezda Kantuna sjajna je mlada pjevačica Pava Ćorić. Noa Rupčić svojim se talentom prvi put predstavio u showu Zvijezde, a Vjekoslav Vostrel u Supertalentu.

Retro’s na Kantune stižu iz Rijeke, a Lucija Baričić (vokal) i Luka Brenko (gitara) iz Zagreba. Energični i dinamični Cover Page predstavljaju se izborom domaćih i stranih covera u akustičnim izvedbama. Otočke snage predstavlja stari prijatelj Kantuna Dejan

Kurelić aka Dr. Mellon.

Ima li boljeg poziva? Od 22. do 27. lipnja te ponovno od 4. do 8. kolovoza DOĐITE NA RAB - VIDIMO SE NA KANTUNU!

31 COFFEE BREAK

Izdavač: Medifem - Poliklinika za ginekologiju i porodništvo, Horvaćanska 53, Zagreb, T +385 1 7771 986 / info@medifem.hr

Produkcija, dizajn i marketing: G.A.D. PRODUKCIJA / www.gad.hr

Foto: Arhiva Medifem, privatne arhive, arhiva Međunarodni simpozij o probioticima, arhiva Poliklinika Bilić Vision, Neja Markičević (Cropix), Marko Pletikosa, Biljana Blivajs (Cropix), HRT društvene mreže (Renato Branđolica, Dr. Beck), arhiva Lana Janjanin (Matej Grgić, Iva Juroš Carruthers), arhiva Kantuni, freepik.com

Medifem Newsletter broj 4 Zagreb, lipanj 2023.

* Izdanje nije na prodaju.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.