Point 2/2017

Page 1

2 20 17

L E H T I H A RT WA L L I N S I D O S RY H M I L L E

Nautinnollinen bisneslehti askeleen edellä.

Oluiden ­kulta-aika 18

MATTSSONIN OLUITA KEHITETÄÄN ­I­NTOHIMOLLA

MUODIKKAAT MOCKTAILIT

AITO, OIKEA JA KELTAINEN


2

tervehdys

Elämme oluen aikaa VUOSI SITTEN liittyessäni Hartwallin tiimiin

olin uinahtanut olutkuluttaja. Olin siirtynyt nauttimaan pääasiassa viiniä aterioiden kanssa, ja hieno kehitys olutkulttuurissa ei ollut vielä innostanut minua kokeilemaan uusia oluita. Kiinnostus kuitenkin heräsi, kun minulle tarjottiin parissa ravintolassa viinin sijasta ruokaan erityisen hyvin sopivaa olutta – ja vielä sellaisiin ruokalajeihin, joihin en ollut aiemmin olutta yhdistänyt: juustolajitelmaan (Grand Cru) ja suklaavanukkaaseen (Stout)! Olutkulttuurin nousu, oluen arvostus ja uusien käyttötilanteiden kehitys jatkuu vahvana. Kysynnän monimuotoisuuden lisääntyessä täytyy myös tarjonnan lisääntyä. Onkin ollut hienoa tänä kesänä olla mukana muokkaamassa Hartwallin tuotantomahdollisuuksia vastaamaan tätä uutta markkinatilannetta. Kesällä oluenkeittäminen alkoi uudessa Mattsson-­ erikoisolutpanimossamme, joka mahdollistaa paljon monimuotoisemman ja joustavamman oluttarjonnan tulevaisuudessa. Kysynnän ja tarjonnan monipuolistuessa markkinoilla on kuitenkin entistä tärkeämpää tuntea juuri omat kuluttajansa ja vastata juuri heille sopivalla tavalla uuteen tilanteeseen. Laajakaan valikoima ei

takaa menestystä, jollei se ole omalle kuluttajalle merkityksellinen ja kommunikoitu oikealla tavalla. Toisissa kuluttajaryhmissä riittää pelkkä laadukas peruslager, toiset haluavat sen lisäksi maistella satunnaisesti jotain muutakin ja kolmannet haluavat pelkkiä erikoisuuksia. Olutkulttuurin monimuotoistuessa yhteisenä mahdollisuutenamme on suunnitella ja toteuttaa oluttarjonta, jolla pystymme yllättämään kuluttajan iloisesti ja kasvattamaan koko kategorian myyntiä ja arvostusta myös tulevina vuosina. Milloin sinä olet viimeksi pysähtynyt miettimään vastaako nykyinen oluttarjontasi juuri sinun kuluttajiesi toiveita ja kuinka hyvin he tietävät mitä kaikkea tarjoat? Olemme mielellämme avuksi tämän pohtimisessa ja vastausten suunnittelussa! Kalle Järvinen PS. Uskalikoille, jotka haluavat kokeilla kuinka moneen tilanteeseen Oluen makumaailma venyy, suosittelen kokeilemaan Jäätelö-Stout ”Floattia”. Kylmä vaniljajäätelö sopii hyvin yhteen Stoutin tummien sävyjen kanssa!

MALTAINEN POINT

POINT ERI KANAVISSA

OMA KAUPPA SINULLE

Se on ollut hartwallilaisten huulilla koko kesän. Siitä on supistu, sitä on maisteltu, sitä on suunniteltu ja kehitetty. Viimein, samaan aikaan kuin ohrapeltoja puitiin, mekin saimme ensimakua tulevista uutuuksista. Juhlimme Hartwallin uutta huikeaa erikoisolutpanimo Mattssonia myös tällä olutteemaisella Point-lehdellä. Kippis!

Kiinnostuitko Pointin sisällöistä? Hartwallin tuoreimmat kuulumiset löytyvät somesta ja osoitteesta hartwall.fi. Nykyään myös Pointin ammattilaisille suunnatut sisällöt ovat luettavissa alasivulla hartwall.fi/point. Nähdään H ­ artwallin somessa: facebook.com/ hartwall1836, twitter.com/hartwall ja instagram.com/hartwall1836

Juomanetti on Hartwallin asiakkaiden oma verkkokauppa, jonka kautta voi tehdä tilauksia ilman ruuhkapiikkejä missä vain, milloin vain ja millä tahansa päätelaitteella. Palvelussa on tarjolla Hartwallin ja Hartwa-Traden tuotevalikoiman lisäksi myös uutisia. Palvelu löytyy Hartwallin kotisivuilta ja osoitteesta juomanetti.fi

Lehti Hartwallin sidosryhmille

kuvat: istock, hartwall & miikka tikka

poimintoja kanavista


3

2 2 01 7

sisällys

Panimomestari Musiikki inspiroi Hartwallin uuden erikoisolutpanimo Mattssonin oluiden makuja.

Pinnalla Original Long D ­ rinkin raidat pääsivät vaatemallistoon.

Saisiko olla ­mocktail? Nautinnollisia elämyksiä ­matala-alholillisilla juomilla.

Olutmaailman näkymät Craft-oluiden suosio jatkaa kasvuaan.

Aikaansa edellä Suomen ensimmäinen samea, hiilihapollinen ­ appelsiinijuoma.

02

TERVETULOA

11

MAKUPARI

13

TRENDI MAAILMALTA

25

JUOMANETTI

”Aito oikea -brändilupaus yhdistyy iloon ja nautintoon sekä luonnolliseen, laadukkaaseen makuun historiaa kunnioittaen.”

Oy Hartwall Ab:n asiakaslehti, www.hartwall.fi Päätoimittaja Hanna Leppäniemi, vt. päätoimittaja Laura Tötterman Toimitusneuvosto Maija Ankkuri, Sami Höylä, Riikka Kallonen, Heta Kangasmaa, Pekko Koski, Liisa Kupsu, Hanna Sivenius ja Petra Tuulos Julkaisija Oy Hartwall Ab, PL 200, 00371 Helsinki

Lehden toimitus Otavamedia OMA Tuottaja: Suvi Maukonen Ulkoasu: Katri Sulin Kannen kuva Minna Kurjenluoma Paino PunaMusta Seuraava lehti ilmestyy huhtikuussa 2018 2 • 2017

4041-0619 Painotuote

PEFC/02-31-151

Hartwall kunnioittaa ympä­ristöä kaikessa toiminnassaan. Point painetaan S ­ uomessa painossa, joka on sitoutunut ympäristökuormituksen minimoimiseen.


4

Makujen mestari Hartwallin panimomestari Hannele Alakarhu inspiroituu uusia makuja kehittäessään ihmisistä, väreistä, musiikista ja raaka-aineista. Teksti S U VI MAU KONEN Kuvat JU U S O PALONIEMI & MIIKKA TIKKA

Lehti Hartwallin sidosryhmille


5

Hartwallin panimomestari Hannele Ala­­karhun mukaan laadukkaan oluen salaisuus on lähellä tuotetuissa raaka-aineissa.

2 • 2017


6

Mallasohra saapuu Lahdessa sijaitsevalle Viking Maltin mallastamolle.

Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen ja Hartwallin panimomestari Hannele Alakarhu seuraavat mallastusprosessia.

H

artwallin vastaava panimomestari Hannele Alakarhu on unelma-ammatissaan. Panimomestari vastaa kaikkien Hartwallin juomien valmistumisesta, mutta viime aikoina yksi tuoteryhmä on saanut Alakarhun ajatuksissa erityistä tilaa. ”Jokainen työpäivä alkaa oluella. Maistelemme heti aamusta edellisen päivän erät ja teemme erityismaistoja. Olutta maistellaan laadun seurannan takia. Lisäksi kartoitamme mahdollisia virhemakuja sekä keskustelemme mieltymyksistämme uusiin, kehitteillä oleviin makuyhdistelmiin liittyen”, hän kuvailee. Hannele Alakarhun puheissa vilisee sanat me, huikea, tiimi, Lahti ja ­Mattsson.­­Eikä ihme, sillä panimomestarin koko kesä on kulunut uuden erikoispanimo Mattssonin makujen parissa. Loman aika on vasta, kun Mattssonin ensimmäiset maut ovat päässeet kuluttajien huulille.

Uusien makujen suunnittelu on luovaa työtä. Ideoita makuihin voi tulla melkein mistä vain. Joskus ideat lähtevät raaka-aineista tai jostain täysin toisista tuotekategorioista kuten ruoasta. Ideoidessaan Hannele Alakarhu käyttää apunaan musiikkia. Musiikilla pääsee sukeltamaan toivottujen makujen ja oluiden maailmaan. ”Koen maut hyvin visuaalisesti, näen ne väreinä ja muotoina. Mielelläni luon mielikuvan mausta ensin päässäni ja lähden sitä kautta suunnittelemaan. Saan inspiraatiota myös ihmisistä. Sieltä kokonaisuus yleensä kumpuaa.”

Makua ja iloa arkeen

Herkän makuaistin huomaa päivittäisessä elämässä. Kun maistaa työkseen, harjoittelu myös koulii makuaisteja. Ystävät ja työkaverit naureskelevat usein Alakarhun makukokemuksille.

Lehti Hartwallin sidosryhmille

Alakarhun puheissa vilisee sanat me, huikea, tiimi, ­Lahti ja ­Mattsson.­­Eikä ihme, sillä ­panimomestarin koko kesä on kulunut uuden erikoispanimo Mattssonin makujen parissa.


7

Panimomestari ei tingi laadukkaista raaka-aineista VESI ”Sanotaan rehellisesti, että meillä on käytössä maailman parasta vettä. Panimon käyttöön on varattu oma lähde, josta pulppuaa Salpausselän harjujen suodattamaa puhdasta pohjavettä. Oluesta noin 90 prosent­ tia on vettä.” HIIVA ”Hiiva on panimomestarin paras ystävä. Hiiva on se, joka saa kaiken hyvän aikaiseksi. Hartwallilla käytetään useita hiivoja,

meidän käytössämme olevat hiivat säilytetään meitä varten kantakokoel­ missa. Oluesta riippuen käytetään kuhunkin olueeseen sopivaa hiivaa. Hiivan kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä.” HUMALA ”Humala on oluen sielu, joka tuo hienoja makuja ja luo yhdessä maltaan kans­­­ sa oluen makumaailman. Ilmaston takia humala on oluen ainoa raaka-­aine, jota ei viljellä laajamittai­ sesti Suomessa. Humala­

lajikkeella on merkitystä lopulliseen makuun. Oluesta pystyy maistele­ maan esimerkiksi ilmaston ja maaperän vaikutuksen humalan aromeihin. MALLAS ”Mallas on todellinen lähi­ tuote. 90 prosenttia Hartwallin käyttämästä mallasohrasta tulee 100 kilometrin säteeltä Lahden panimolta ja se mallaste­ taan Viking Maltin mallas­ tamolla Lahdessa ennen kuin se päätyy panimon kattiloihin.”

Oluen suunnittelu on tiimityötä. Kuvassa Hartwallin oluiden markkinointipäällikkö Turkka Hirvonen ja Hannele Alakarhu.

2 • 2017


8

”Parhaimmillaan oluen maku on kuitenkin vasta kun se nautitaan hyvässä seurassa ja oikein tarjoiltuna.” Lukuja

KM 90 prosenttia oluen valmistuksen keskeisimmän raaka-aineen, maltaan, valmistukseen käytetystä ohrasta on viljelty 100 kilo­­­metrin säteellä Hartwallin Lahden panimosta.

% Jokainen Hartwallin olut sisältää 90 prosenttia Salpausselän soraharjujen suodattamaa pohjavettä.

Lähes 600 ravintolaa on ottanut kesän uutuuden Lapin Kulta Pure gluteenittoman luomulagerin valikoimiinsa.

700 000 Luomuoluiden suosio kasvaa. Vuonna 2016 Suomessa myytiin 700 000 litraa luomuolutta.

Lähde: Hartwall ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten kotimaanmyynti ja oluen vienti maihin sekä ulkomaanliikenteeseen.

Lehti Hartwallin sidosryhmille


9

”En koe olevani mestarikokki, mutta minulla on aina mielipide ruoasta. Hyvä makuyhdistelmä on suuri ilo – ja myös todella suuri helpotus”, hän nauraa. Tutut sanovatkin, että panimomestari puhuu jatkuvasti ruoasta ja juomasta. ”Minulle maut ovat koko elämä. Haluan koko ajan maistella uusia makuja, hakea uusia elämyksiä ja arjen pieniä iloja.” Hannele Alakarhu toivoo pystyvänsä tuottamaan ihmisille niitä samoja arjen iloja – makuja, joita halutaan maistaa yhä uudelleen ja uudelleen. ”Näen paljon vaivaa, että oluen maku ja hienot aromit olisivat ­kohdillaan. Parhaimmillaan oluen maku on kuitenkin vasta kun se nautitaan hyvässä seurassa ja oikein tarjoiltuna.”

Lähijuomaa Lahdesta

Laadukkaan oluen perusta on paikallisissa raaka-aineissa, kuten viljoissa ja raikkaassa pohja­vedessä. Esimerkiksi Hartwallin uuden erikoisolutpanimo Mattssonin kaikki raaka-aineet humalaa lukuun ottamatta tulevat noin 100 kilometrin säteeltä Lahdessa sijaitsevalta panimolta. Hartwall on pitkään panostanut laadukkaiden lagereiden valmistamiseen. Uudessa erikoisolutpanimossa päästään tekemään pieniä, kokeilevia erikoiseriä, joita ison panimon mittakaava ei ole mahdollistanut.

2 • 2017

Olut tuo elantoa yli tuhannelle viljelijälle. Joka viidennellä Etelä-Suomen viljapeltohehtaarilla kasvaa mallasohraa. .

”Vain taivas on rajana siinä, mitä pystymme jatkossa kokeilemaan. Olen varoittanut tiimiäni, että saatamme tulevina vuosina juoda paljon olutta. Maistella ja kokeilla mikä toimii ja mikä ei”, Alakarhu kertoo hymyillen. Mattsson on saanut nimensä paikallisen olutvaikuttajan, Mallasjuoman perustaja Henrik Mattssonin nimestä. Mattssonin juuret ovat syvällä Päijät-Hämeessä. Mattssonlaisia asuu muun muassa Lahdessa, Heinolassa, Orimattilassa ja Hollolassa. ”Tiimissäni on paljon osaamista vuosikymmenien ajalta, ja jokaisella meistä on intohimoinen ote työn tekemiseen. Parasta työssä on nähdä se, kun saamme porukalla loistavia tuloksia aikaan.” ”Oluessa täytyy olla jotain omaa. Tunnetta ja intohimoa ajatukseen, jota on kehitetty. Välinpitämättömyydellä ei saada aikaan loistavia tuotteita. Kaikissa oluissa näkyy ihmisten kädenjälki, mauissa tuntee häivähdyksiä koko tiimistä”, Hannele Alakarhu lupaa.


elokuvaosakeyhtiö suomi 2017 Oy

10

MATTSSONIN PANIMON JUURET VIEVÄT LAHTEEN Henrik Mattsson (1838–1922) oli kahdeksan lapsen isä ja aikansa suurin lahtelainen olutvaikuttaja, joka ryhtyi oluttehtailijaksi vuonna 1874 ostaessaan Niemen oluttehtaan. Vuonna 1912 Mattsson perusti myös Oy Mallasjuoman, joka keskittyi miedon oluen ja virvoitusjuomien tuotantoon. Hartwallin uusi erikoisolutpanimo Mattssonin panimo on saanut nimensä lahtelaisen olut­ kulttuurin isän, Henrik Mattssonin mukaan.

TUNNETTU JA TUNTEMATON

Kaikille oman tiensä kulkijoille HARTWALL ORIGINAL LONG DRINK

lanseerasi 65-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi vaatemalliston yhteistyössä nousevan suomalaisen vaatebrändi Billebeinon kanssa. Yhteistyöllä halutaan nostaa hattua kaikille kaltaisillemme oman tiensä kulkijoille. ”Billebeino on loistava esimerkki oman tiensä kulkijuudesta. Se on saavuttanut menestystä luottamalla omaan näkemykseensä ja tekemällä rohkeasti omaa juttuaan”, Original Long Drinkin tuotepäällikkö Eeva Ignatius kertoo. Original Long Drinkin ikoniset pystyraidat koristavat yhteistyömalliston collegeja, t-paitoja, lippalakkeja ja pipoja.

”Mallisto on muistutus, että omaa tietä kulkemalla voi saada paljon aikaan. Hartwallin lonkero synnytti aikanaan tyhjästä koko lonkerokategorian Suomeen ja nyt Billebeino on omaa juttuaan tekemällä kasvanut jo merkittäväksi vaatebrändiksi Suomessa”, Billebeino-merkin perustaja, jääkiekkoilija Ville Leino kertoo. Ensimmäiseksi malliston vaatteilla on palkittu oman tiensä kulkija Kimi Räikkönen. Muita palkittuja nostetaan kuluvan vuoden aikana esiin Original Long Drinkin ja Billebeinon sosiaalisen median kanavissa sekä hashtagilla #originalbillebeino.

Suomen vahvin vesi, Hartwall Vichy Original juhlistaa 100-vuotiasta isänmaata yhteistyöllä Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntematon sotilas 2017 -elokuvan kanssa. Elokuvan kuvauksia tehtiin kesällä haastavissa olosuhteissa, joissa Vichy toimi koko tuotantotiimin virkistäjänä, satoi tai paistoi. Elokuva saa ensi-iltansa lokakuun lopussa ja Hartwall Vichy Original näkyy myös elokuvan ennakkonäytöksissä kutsuvieraille lokakuun puolivälin jälkeen.

SUOMALAIS­ BAARIMESTARI KISASI MEKSIKOSSA World Class -baarimestarikilpailut huipentuivat elokuussa Meksikossa. Finaalissa Suomea edusti Juuso Villanen. Villanen suoriutui kisoissa hienosti, mutta ei noussut kymmenen parhaimman joukkoon. ”Kilpailun pari vuotta muuttumattomina pysyneet haastetehtävät oli tänä vuonna uusittu. Tämä oli hyvä, sillä kaikilla oli nyt samat lähtökohdat skaboihin. Mexico city tarjosi hulppeat puitteet kisaamiselle, meistä pidettiin hyvää huolta”, ­Villanen kertoo. Villanen ei harmikseen päässyt seuraamaan kisan voittaneen kanadalaisen Kaitlyn Stewartin suorituksia. Sen sijaan mieleen jäi Ruotsin edustaja, joka selviytyi aina semifinaalehin saakka hukattuaan ensin kisavälineensä lentokentälle.

Billebeino-merkin perustaja Ville Leino Lehti Hartwallin sidosryhmille


11

makupari

Luonto ja luomu kohtaavat

minna kurjenluoma

O LUT + P I Z ZA

PARHAAT PIZZAT syntyvät niistä aineksista, joita metsästä ja kaapista sattuu löytymään. Syys-talvikauden suosikkeja ovat tietysti kotimaiset sienet ja juurekset. Yhdistä esimerkiksi kanttarelleja, savustettua poroa ja punajuurta tai suppilovahveroita ja vuohenjuustoa. Sienien kanssa sopii tomaattikastikkeen sijaan myös ranskankerma, ja tuoreet yrtit kruunaavat kokonaisuuden. Pizza on helppo ruoka toteuttaa gluteenittomana. Käytä vehnäjauhojen sijaan gluteenittomia jauhoja ja lisää runsaasti oliiviöljyä taikinaan. Voit myös valmistaa pohjan trendikkäästi kukkakaalista, jolloin pohja sopii myös keliaakikoille. Täydellinen makupari pizzalle on tietenkin klassisesti olut. Gluteeniton Lapin Kulta Pure on täysmaltainen luomulager, joka sopii kaveriksi gluteenittomalle pizzalle. Raikas lager on valmistettu luomuhumalasta ja suomalaisesta täysmallasohrasta.

Katso resepti gluteenittomaan ­syyspizzaan osoitteesta hartwall.fi/point 2 • 2017


poimintoja

12

4.11 .

6.12.

Halloween on syksyn hauskin juhla, jonka näyttämönä ovat perinteisesti olleet kotibileet. Moni ravintola houkuttelee juhlakansaa kodeista kaupungille esimerkiksi ilmaisella sisäänpääsyllä teeman mukaan pukeutuneille. Suomessa juhlinta ajoittuu perinteisesti pyhäinpäivän ympärille eli loka-marraskuun vaihteeseen. Uskallatko lähteä mukaan?

Satavuotiaan Suomen juhlapäivä lähestyy, Novelle otti tuhansien suomalaisten kanssa varaslähdön juhlintaan ja vietti illallista taivaan alla 26.8. eli sata päivää ennen 100-vuotispäivää.

4 X VES I

Vaahto kruunaa oluen peudessa tai siitä, että juoma on liian lämmintä. Oikea kaatotekniikka lähtee siitä, että lasin tulee olla hanaan tai pullon suuhun nähden 45 asteen kulmassa. Kun annoksesta on valutettu kaksi kolmannesta, tulee lasi nostaa pystyyn. Mitä korkeammalla hana tai pullon suu on pintaan nähden ja mitä aikaisemmin nostat lasin pystyyn, sen runsaampi vaahtokukka pinnalle jää. Ohuemman vaahtokukan saat valuttamalla kauemmin lasin reunaa pitkin läheltä oluen pintaa. Katso ohje täydellisen vaahtokukan tekoon Hartwallin Youtube-kanavalta HartwallJuomatalo!

L Keskimäärin ihminen tarvitsee vettä 2–3 litraa vuorokaudessa.

Vaikka Suomessa on runsaat vesi­ varat, tänne tuodaan merkittävästi enemmän pakattua vettä kuin täältä viedään. Vesiä tuotiin Suomeen viime vuonna noin 20 miljoonaa litraa, mutta vesiä vietiin Suomesta vain 1,6 miljoonaa litraa.

istock

OLUEN VAAHTO tunnetaan myös vaahtokukkana, sillä kuten kukka kruunaa kasvin, vaahto kruunaa oluttuopin. Vaahtokukka toimii kuin pullonkorkki: ilman sitä olut väljähtyisi ja sen aromit pääsisivät karkaamaan. Hartwallin olutlähettiläs Juha Antinojan mukaan kuluttajienkin tietoisuus vaahdon merkityksestä on ilahduttavasti kasvanut. Siksi moni asiakas saattaa jopa palauttaa vaahdottoman tuoppinsa. Hyvä vaahtokukka on pääsääntöisesti noin kahden sormen levyinen. Jos oluesta puuttuu vaahto, saattaa se kertoa puutteista kaatotekniikassa tai epäpuhtaasta lasista. Liian runsas kuohu taas voi kertoa ongelmista olutvaraston kiertono-

M Pohjaveden käyttö juomatuotteiden raaka-aineena on ekologista, sillä pohjavettä ei tarvitse käsitellä yhtä paljon kuin pintavettä, koska se puhdistuu imeytyessään maakerrosten läpi. Pohjavesi on uusiutuva luonnonvara, jota pumpataan Hartwallin omalla Renkomäen kaivolla 20 metrin syvyydestä. Lehti Hartwallin sidosryhmille

Lähteet: Hartwall ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitus­juoma­­­teollisuusliiton jäsenyritykset myivät kivennäisvesiä Suomessa viime vuonna 73,6 miljoonaa litraa.


13

Trendi maailmalta

Mocktail

MAUKAS MOCKTAIL on aina niin herkullisen

ISTOCK

c­ ocktailin alkoholiton versio, joka käy alkumaljaksi vaikkapa yhteiseen lounashetkeen tai brunssille. Alkoholittomien drinkkien pohjalle sopii parhaiten kupliva maustettu vesi kuten terveellisyyttä pulppuavat Novelle Plus -vedet. Alkutalven juhlissa mocktaileihin saa sopivasti näyttävyyttä kun ne tarjotaan matalista cocktaillaseista tai kapean hoikista kuohuviinilaseista. Cin cin!

2 • 2017


14

hyvinvointi

Kippis ­hyvinvoinnille! Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia erilaisista vaihtoehdoista juomien suhteen. Laadukkaat matala-alkoholilliset juomat tarjoavat nautinnollisia elämyksiä ja ovat nykyään vahvasti osa monipuolista juomakulttuuria. Teksti S EL JA T I IL IK A IN EN Kuvat ISTO CK & HA RTWALL

M

aailman suurkaupunkeihin avataan alkoholittomia drinkkibaareja, ja herkulliset mocktailit sekä matala-alkoholilliset juomat ovat suosiossa Suomessakin. Eikä ihme, sillä nautintojen ja elämysten ohella hyvinvointiin liittyvät trendit kiinnostavat monia. Kymmenen vuotta ravintola-alalla työskennellyt Mika Koivula on myös havainnut muutoksen alkoholin kulutuksessa. ”Ravintola-asiakkaiden kulutustyyli on muuttunut suuresti. Moni juo harvemmin, vähemmän kerralla ja laadukkaampia juomia. Nykyään yhä useampi ennemmin nautiskelee ja viettää aikaa hillitymmin”, Son of a punchin johtava baarimikko ja perustaja Koivula kuvaa. ”Toisaalta myös tarjonnan kasvu on varmasti lisännyt kysyntää alkoholittomissa juomissa. Hyviä vaihtoehtoja on esillä esimerkiksi ravintolan tai kaupan hyllyssä. Varsinkin Helsingin cocktailbaariskenessä on otettu alkoholittomat juomat oikein hyvin vastaan. Nykyään niihin jo panoste-

taan ja niitä kohdellaan tiskin takana samalla tavalla kuin alkoholillisia juomia.”

Onhan meillä jo limuhanat?

Alkoholiton juoma voi olla muutakin kuin limonadia tai mehua. Hartwallin valikoimassa on markkinoiden kattavin valikoima kiinnostavia makuvesiä, tonic-vesiä, alkoholittomia panimotuotteita, lonkeroita, viinejä ja miksereitä. Alkoholittomat panimotuotteet ovat samaa korkeaa laatua kuin alkoholipitoiset verrokkinsa. Esimerkiksi Hartwallin valmistamat alkoholittomat oluet valmistetaan samoista raaka-aineista kuin alkoholipitoiset oluet, ja vain käymismenetelmä tekee oluesta alkoholittoman. Täysin alkoholittomien vaihtoehtojen rinnalle on muodostunut kattava valikoima matala-alkoholillisia juomia. Hartwallin matala-alkoholillisten, eli alle 2,8 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myynti on kaksinkertaistunut kuluneen viiden vuoden aikana. Hartwallin 2,6-prosenttiset Lehti Hartwallin sidosryhmille

lonkerot tehdään aidosta ginistä ja vodkasta, ja laadukkaiden raaka-­ aineiden ansiosta maku toimii erinomaisesti myös matala-alkoholillisena. Hartwallin tutkimuksen mukaan 60 prosenttia kuluttajista valitsee ainakin silloin tällöin matala-alkoholillisen vaihtoehdon. ”Uskon, että sekä alkoholittomat että matala-alkoholilliset juomat iskevät vahvasti samaan kohdeyleisöön. Ihmisten yleinen suhde alkoholiin on muuttunut vuosien aikana, eikä enää haluta olla ihan naamat. Nykyinen kova fitness-trendi vaikuttaa varmasti myös asiaan”, Koivula pohtii.

Monen trendin summa

Fitness-trendi ilmentää laajempaa terveellisyystrendiä. Haluamme vali-


15

Näin rakennat mocktailin 1. Lähde hakemaan kirpeän ja makean maun tasapainoa, tuo mukaan hieman katkeruutta esimerkiksi mausteilla. Pidennä katkeralla tonicilla tai teellä, mausteisella ginger beerillä tai raikkaalla makuvedellä. Koristele tuoreilla yrteillä tai hedelmillä. 2. Tuo hapokkuutta tyrni­ mehulla tai -marjoilla. 50 grammaa tyrniä sisältää kaiken päivässä tarvittavan C-vitamiinin sekä paljon karotenoideja, jotka esimerkiksi edistävät ihon ruskettumista. 3. Makeutta saa esimerkiksi hunajasta, jolla on tutkimusten mukaan antibakteerisia ja tulehdusta laskevia vaikutuksia. Valmiita mocktailohjeita löydät osoitteesta novelle.fi

4 juomavinkkiä

LAPIN KULTA ZERO 0,0 % valmistetaan soraharjujen suodattamasta pohjavedestä ja panimon lähellä viljellystä kotimaisesta ohrasta. Perinteisellä menetelmällä valmistettu, runsasvaahtoinen olut on maultaan hedelmäinen ja hiukan sitruksinen.

ORIGINAL LONG DRINK 2,6 % -TUOTTEET valmistetaan aitoon vodka- ja ginipohjaan. Perinteinen Original 2,6 % on yhdistelmä grieppiä ja giniä, Gin-Cranberryssä taas on ginin lisäksi karpaloa ja Vodka-Lime on raikas yhdistelmä limeä ja aitoa giniä. Matalan alkoholipitoisuuden ansiosta valikoima on myynnissä myös päivittäistavarakaupoissa.

HAPPY JOE DRY APPLE ALCOHOL FREE 0 % on kuivan omenan makuinen, tyylikäs alkoholiton siiderijuoma. Se on Happy Joe -siideriperheen uusi alkoholiton jäsen, joka on pakattu 0,275 l kauniiseen lasipulloon.

TEE ESIMERKIKSI WAKE ME UP -MOCKTAIL seuraavasti: laita kaksi appelsiininkuorta lasiin ja painele niitä nuijalla tai murskaimella. Mittaa matalaan lasiin 0,5 cl hunajaa ja 4 cl tuorepuristettua appelsiinimehua. Täytä lasi jäillä ja kaada päälle Novelle Plus MultiB+C -kivennäisvettä.

2 • 2017


16

hyvinvointi

Laatutietoinen kuluttaja ymmärtää, että siinä missä laadukkaasta cocktailista, myös mocktailista kannattaa maksaa.

ta terveellisempiä vaihtoehtoja myös juhlahetkinä. Hartwallin tutkimuksen mukaan miehistä 17 ja naisista 13 prosenttia valitsee matala-alkoholillisen juoman juuri terveellisyyssyistä. Moni urheilua harrastava puhuu alkoholittoman oluen puolesta oivana palautusjuomana. Humalan välttäminen on toinen tärkeä syy suosia matala-alkoholillisia tai alkoholittomia juomia. Hartwallin tutkimuksessa se oli joka kolmannen naisen ja joka neljännen miehen peruste matala-alkoholillisen juoman valitsemiselle. Elämyshakuiselle kuluttajalle ei kuitenkaan aina riitä hanalimu tai mehu. Nämä kuluttajat saattavat suunnata katseensa alkoholittomiin cocktaileihin eli mocktaileihin. ”Cocktaileista puhuessa moni haluaa ennemmin makuelämyksiä

kuin humaltumista. Kuvitellaan vaikkapa ravintolan asiakas, joka tietää humaltuvansa kolmesta alkoholiannoksesta, mutta suu napsaisi vielä elämyksiä. Silloin alkoholiton tai vähäalkoholinen vaihtoehto turvaa sen, ettei ilta jää lyhyeksi. Moni saattaa ottaa myös alkoholittoman juoman kesken illanvieton”, Koivula kertoo.

Tarjontaa laatikon ulkopuolelle

Laatutietoinen kuluttaja ymmärtää, että siinä missä laadukkaasta cocktailista, myös mocktailista kannattaa maksaa. Vaikka alkoholittomat raaka-aineet ovat yleensä ravintolalle halvempia, drinkin esivalmistelu, yhdistäminen, tarjoilu ja valmistus maksavat. Raaka-aineissa saatetaan

hyödyntää myös vaikkapa maailman parasta vettä tai vitaminisoituja juomia. Toisaalta Koivula arvelee, että mocktaileille voisi olla kysyntää myös perinteisen alkoholiskenen ulkopuolella, esimerkiksi kahviloissa. Mocktaileissa tärkeää on erityisesti esillepano ja tarjoilutyyli. ”Oma suosikkini on house lemonade: sitruuna- tai limemehua, vähän jotakin makeuttajaa ja vichyä.” Mika Koivula kannustaa sekä ravintoloita että kauppoja kokeilemaan rohkeasti matala-alkoholillisia ja alkoholittomia tuotteita valikoimassa. Jos tuotteiden kysyntä kasvaa, valikoimaa kannattaa kasvattaa. Jos kysyntä on vähäistä, kokeile valikoimassa eri tuotteita.

Alkoholittomuus on kasvava trendi

Hartwall arvioi, että kiinnostus matala-alkoholillisiin juomiin tulee kasvamaan 10–15 prosentin vuosivauhtia.

Miehistä 17 ja naisista 13 prosenttia kertoi valitsevansa matala-alkoholillisen vaihtoehdon sen terveellisyyden perusteella.

Hartwallin tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista valitsee matala-alkoholillisen version vähintään silloin tällöin.

THL:n mukaan suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus väheni vuodesta 2007 vuoteen 2014 yli 10 prosenttia.

Lehti Hartwallin sidosryhmille

Funktionaaliset eli terveys­vaikutteiset elintarvikkeet kasvattavat suosiotaan myös maailmalla, ja alkoholittomat vaihtoehdot näyttävät tulleen jäädäkseen kansainväliseen juomakulttuuriin, ainakin jos The Londonistin ja The Guardianin lähteitä on uskominen.


17

Mocktaileissa tärkeää on erityisesti esillepano.

2 • 2017


18

Kolmostuoppi ja perintöprinssit Oluen kysyntä ja valikoiman monipuolisuus laajenevat niin nopeasti, että ravintoloiden menu-taulut käyvät ahtaaksi. Mitä olutmaailmassa tapahtuu ensi vuonna? Teksti SELJA TIILIKAINEN Kuvitus KATR I S U LIN

K

aikki rakastavat olutta. Sitä tuotetaan 200 miljardia litraa vuodessa, mikä tekee siitä ylivoimaisesti kulutetuimman alkoholijuoman maailmassa. Yhdenlaisesta juomasta ei kuitenkaan voi puhua, sillä viimevuosikymmeninä olutmarkkina on jakautunut yhä pienempiin panimoihin ja pienempiin tuote-eriin. Trendi on kansainvälinen. Hartwallin tuotepäällikkö Ari Nykäsen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa oli 80-luvun puolivälissä 47 panimoa, ja nyt niitä on reilusti yli 5 000. Vaikka muutos on ollut Suomessakin viime vuosina nopeaa, kansainväliset trendit rantautuvat pohjolaan hieman viiveellä. Siitä huolimatta meillä on aktiivisia olutharrastajia sekä intohimoa ja osaamista kehittää alaa täälläkin. ”Siinä, missä viisi vuotta sitten Suomessa oli kolmisenkymmentä panimoa, nyt niitä on lähes 90”, Nykänen kertoo. ”Oluttapahtumia on vuosi vuodelta enemmän, ja ne lisäävät kuluttajien tietoisuutta valikoiman monipuolisuudesta.”

Hyvä pohja käsintekemiselle

Puhtaista raaka-aineista rakkaudella valmistettua pieneräolutta kutsutaan craft-olueksi tai käsintehdyksi olueksi. Määritelmät vaihtelevat lähteiden mukaan, mutta craft-oluiden suosio kasvaa Suomessa ja kansainvälisesti. ”Craft-oluiden suosio alkoi kasvaa Yhdysvalloissa jo 1980-luvun alussa, ja vasta 15-20 vuotta myöhemmin Euroopassa”, kertoo Royalunibrew’n panimomestari Anders Kissmeyer. Craft-trendin taustalla on Kissmeyerin mukaan halumme tietää, mistä tuotteemme tulevat ja kuka ne on valmistanut. Craft-oluiden kuluttaja on tiedostava, kriittinen ja itsenäinen.

Koska ison panimon volyymit ovat liian suuria käsintekemiseen, suurimmat panimot tekevät paljon yhteystyötä pienten panimoiden kanssa ja avaavat uusia, erillisiä pienpanimoita. Hartwallinkin uuden erikoisolutpanimon ensimmäiset tuotteet on suunniteltu tuotavaksi markkinoille syyskuussa.

200 vuoden kokemuksella

Suomessa on hyvät edellytykset kehittää craft-olutkulttuuria. Ari Nykänen painottaa kotimaisen oluen olevan kaikilla mittareilla todella korkealaatuista. Niin intohimolla me Suomessa olemme suhtautuneet olueen, että laki on aikanaan velvoittanut talonpojat viljelemään humalaa jopa 40 salkoa vuodessa. Kieltolait ja raittiusliikkeet eivät tuhonneet suomalaista olutkulttuuria, vaan se on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi 200-vuotisen panimo­ perinteen tuloksena. Eikä ihme, sillä meillä on intohimon lisäksi luontaisen puhtaat, aidot raaka-aineet. ”Eräs tärkeimmistä oluen raaka-aineista on puhdas vesi. Hartwallilla esimerkiksi käytetään soraharjujen suodattamaa lähdevettä sellaisenaan, eikä sitä tarvitse erikseen käsitellä panimon tarpeisiin.”

Meillä on intohimon lisäksi luontaisen puhtaat, aidot raaka-aineet.

Lehti Hartwallin sidosryhmille


19

2 • 2017


20

Craft-oluiden rinnalla itää klassisten, puhdaslinjaisten ja tyylik­käiden oluiden trendi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa nostaa päätään perinteiset olut­tyylit kuten pils.

Trenditietoinen hakee aromeita

Nykäsen mukaan craft-oluiden rinnalla itää klassisten, puhdaslinjaisten ja tyylikkäiden oluiden trendi. ”Esimerkiksi Yhdysvalloissa perinteiset oluttyylit kuten pils nostavat päätään”, hän kertoo. ”Kun joku tekee vaikkapa tosi onnistuneen saksalaistyylisen pilsnerin, muut innostuvat ja tekevät siitä oman variaationsa. Trendi leviää kuin lumivyöry.” Yksittäisistä oluttyyleistä Nykänen ja Kissmeyer mainitsevat sour-oluet ja farmhouse alet. Nykänen uskoo, että IPA-buumin voimakashumalaisuuden rinnalle tulevat IPAt runsaalla ja tuhdilla aromimaailmalla. Markkinoilla kannattaa tarkkailla myös oluita, joissa perinteisten raaka-aineiden lisäksi on käytetty esimerkiksi marjoja ja hedelmiä tai mausteita. ”Jos haluat tehdä vaikutuksen olutpiireissä tänä vuonna, sano kyllästyneesi IPAan. Tilaa lähimmän pienpanimon tuottama farmhouse ale ja kerro suunnittelevasi ensi kesäksi patikkareissua koillis-Englantiin Hill Farmsteadin panimon tuntumaan”, Kissmeyer kuvailee hymyillen.

Tavoitteena kulttuurin edistäminen

Vaikka olutmarkkina pirstaloituu, 95 prosenttia myydystä oluesta on edelleen lageria, niitä tuttuja keskioluita, ja 85 prosenttia oluesta myydään vähittäiskaupassa. Nykänen ei halua kuitenkaan ajatella, että suurimmat panimot kilpailevat lähtökohtaisestikaan pienpanimoita vastaan. Hänen mukaansa alaa pitää viedä yhdessä eteenpäin. ”Erilaisten oluttyylien kehittäminen on kaikkien alan toimijoiden etuoikeus panimon kokoon katsomatta”, hän toteaa. Kyse on pohjimmiltaan kuluttajan palvelemisesta ja ilahduttamisesta. ”Tavoitteena on, että päivän päätteeksi meillä on hyvä olut, oli kattila iso tai pieni”, Nykänen kiteyttää. ”Jokaisen suomalaisen pitäisi olla utelias ja rohkea kokeilemaan uutta.”

Lehti Hartwallin sidosryhmille


21

Tu n n e t u o p p i s i

ABV

SOUR

Alcohol by volume eli alkoholipitoisuus.

Sour-olut on hapanoluttyyli. Sillä on laaja värikirjo.

IBU / EBU

SRM

International bitterness units kertoo asteikon avulla, k ­ uinka katkeria oluen humalat ovat. Esimerkiksi IPAn IBU voi olla vaikkapa 65 kun vehnäoluessa se voi olla alle 20. EBU tarkoittaa eurooppalaista katkeruusyksikköä.

Standard reference methor kertoo oluen väristä, mutta ei suoraan mausta.

PINTAhiiva POHJAhiiva

CRAFT Käsintehty, usein pienen panimon olut, jossa on k ­ äytetty huolella valittuja, aitoja raaka-aineita.

Oluet jaetaan kahteen pääluokkaan sen mukaan, mihin hiiva kertyy valmistusprosessin loppu­vaiheissa. Perinteinen lager on pohjahiivaolut.

PALE ALE Farmhouse

Vaalea pintahiivaolut, jonka nimitys tulee siinä käytetyistä maltaista. IPAn alkuperä on brittiläisten siirtomaaisäntien Intiaan tuomissa, vahvasti humaloiduissa ja voimakkaissa oluissa. APA puolestaan on amerikkalaisen perinteen mukainen pale ale.

Nimensä mukaisesti farmhouse ale on pienen valmistajan tuottamaa pintahiivaolutta, jossa on käytetty pienen tilan humalaa, hiivaa ja viljaa.

2 • 2017


22

”Ihmiset ihastuivat

Keltainen, aito ja oikea

­pelkistetyn värikkäisiin Jaffa-julisteisiin, kun ne ilmestyivät katukuvaan”

Hartwall Jaffa Appelsiini on tuonut suomalaisille nautintoa jo sukupolvien ajan. Vuosien saatossa kasvanut tuoteperhe piristää arkea ja juhlaa. Teksti TA RJA VÄST IL Ä Kuvat HA RTWA L L

T

änä päivänä Hartwall Jaffa -virvoitusjuomista on vara valita. Makuvariaatioita on liki kymmenkunta: perinteisen appelsiinin lisäksi greippi, sitruuna, ananas, lime-verigreippi, vihreä mandariini, veriappelsiini ja loppuvuonna maistuva jouluomena sekä keväisenä tulokkaana guarana. Syksyllä Hartwall kunnioittaa Suomi 100 -juhlavuotta tuomalla markkinoille tyystin uudenlaisen, innovatiivisen virvoitusjuoman. ”Mustikka on juomissa harvinainen raaka-aine. Hartwall Jaffa Mustikassa on aitoa suomalaista mustikkamehua, johon marjat on kerätty kotimaan metsistä. Sato on aina arvoitus, joten virvotusjuomaakin on saatavilla vain rajoitettu erä”, kertoo tuotepäällikkö Mira Halonen. Uutuuksissakaan ei laadusta tingitä. Raikas maku syntyy parhaista, luonnollisista raaka-aineista, aidoista hedelmistä − ja nyt myös marjoista.

Keltainen suosikkijuomaksi

Kun puhe on Jaffasta, aikakoneella pitää matkata aina vuoteen 1949. Sotien jälkeen Hartwallkin oli saanut kilpailijoita, joten tuotekehitykseen päätettiin panostaa entistä enemmän. Tuolloin markkinoilla oli vain kirkkaita limonadeja ja pulaa oli niin sokerista kuin hedelmistä. Suomen ensimmäisestä sameasta, hiilihapollisesta appelsiinijuomasta tuli edelläkävijä. Nyt Jaffa Appelsiinin suosio on jatkunut liki 70 vuotta.

Nuorisokulttuurin kultavuosikymmen, 50-luku, toi puolestaan markkinoille Punaisen Jaffan, Jaffa Sitruunan ja hiilihapottoman Jaffa Stepin. Suosion siivittämänä Hartwall palkkasi aloittelevan graafikon vastaamaan mainoskampanjasta. Päätös oli kauaskatseinen: graafikko, nykyinen taiteilijaprofessori Erik Bruun piirsi Jaffat suomalaisten sydämiin 50- ja 60-luvuilla. Hän etsiskeli appelsiineja toreilta ja teki luonnokset tulitikkuaskin kokoon, jotta kuva puhuttelisi eikä julisteisiin tulisi liikaa asiaa. ”Bruun loi visuaalisen ilmeen ja designin ulkomainosjulisteisiin. Ihmiset ihastuivat pelkistetyn värikkäisiin Jaffa-julisteisiin, kun ne ilmestyivät katukuvaan”, kertoo Halonen. Vuonna 1970 Jaffaa juotiin jo 13,5 miljoonaa litraa. Kun Hartwall täytti 140 vuotta 1976, suomalaisolohuoneet tulvivat Jaffaa: yhtenä iltana MTV:n kaikki katkot oli pyhitetty Jaffalle ja jopa kuuluttajat pukeutuivat keltaisiin.

Lasisia Jaffa-pulloja kuljetettiin puisissa koreissa. Lavan takaosaa koristaa Palmu-kuvio. Taidegraafikko Erik Bruun piirsi 50- ja 60-luvuilla Jaffalle sarjan julisteita.

Faneja kuunnellen

Jaffa-nimi on lainattu kaupungin nimestä, ja siten tuotemerkkiä ei ole voitu suojata. ”Aito oikea -brändilupaus yhdistyy iloon ja nautintoon sekä luonnolliseen, laadukkaaseen makuun historiaa kunnioittaen”, Mira Halonen kiteyttää. Tuotekehitys ja tuotteet tehdään Suomessa, joten virvoitusjuomat sopivat suomalaiseen makumaailmaan.

Lehti Hartwallin sidosryhmille

Jaffa Sitruuna, Erik Bruun tekee ensimmäisen Jaffa-julisteen 1 95 6

1949 Jaffa Appelsiini

19 55 Punainen Jaffa


23

peter forsgard

Hartwall Jaffa on Suomen rakastetuin virvoitusjuoma.

Hartwall Jaffa Light -juomat

1980 1 • 2017


24

Jaffa-pullon etiketillä on ollut useita asuja.

Jokaiseen tyyliin ja tilanteeseen! Jaffaa myydään erilaisissa pakkauksissa.

”Inspiraationa ovat Jaffa-fanit, joilta saamme palautteita ja ehdotuksia sosiaalisen median kautta. Kotimaan lisäksi seuraamme maailman juomabrändejä ja -trendejä sekä makuvariaatioita.” Esimerkiksi trendikkäät kevytjuomat saapuivat Jaffa-valikoimaan jo 1980-luvulla. Hartwall toi myös ensimmäisenä markkinoille stevia­ makeutetut virvoitusjuomat kuluvan vuosikymmenen alussa. Vitaminoidut, vähemmän sokeria sisältävät Plus C -juomat lanseerattiin vuosi sitten. ”Jaffa kykenee uudistumaan. Kokeilemme ja tuomme aika ajoin markkinoille uusia tuotteita. Hartwall ja Jaffa ovat markkinoiden edellä­ kävijöitä ja tulevat olemaan sitä jatkossakin.”

Yllätyksiä riittää

Jaffa-brändiä on viestitty kuluttajille aikaa kestävän, mainion mainonnan avulla. Bruunin 60 vuotta sitten luo­

mat julisteet elävät kuvina ja kankaina tänäkin päivänä. Muutaman vuo­ den takaisessa retrokampanjassa Jaffat näkyivät sähköisissä medioissa, ulkomainonnassa ja jakeluautoissa. Retroilun siivittämänä juoma ylsi myyntiennätyksiin. Lisäksi graafisen alan opiskelijoita pääsi itse maestron oppiin ja he taiteilivat kyseisen vuoden Jaffan joulukampanjan ilmeen. Hupaisat hedelmähahmot saapuivat ilahduttamaan tv-kansaa vuonna 2014. Siitä lähtien hedelmäviisikko on kajauttanut joulun aikaan No onkos tullut kesän ja Sylvian joululaulun sekä keväisin Suvivirren. Vuosi sitten Jaffa Aurinkohedelmät musisoitiin Sata kesää, tuhat yötä -biisin tahdissa. Muutkin eloisat mainokset ovat edelleen nähtävillä muun muassa YouTubessa. ”Jaffan rakastetut hedelmähahmot ilahduttavat ihmisiä myös sosiaalisen median kautta. Facebookista löytyy Aito oikea Hartwall Jaffa -sivusto,

Steviamakeutetut Jaffa Super -juomat 2 01 1

jota fanit seuraavat aktiivisesti. Hedelmähahmot välittävät jaffamaista iloa.” Juomat ovat olleet ja ovat myös hyvän asialla: muutamia vuosia sitten Lastensairaalan talkoisiin pääsi osallistumaan Jaffaa juomalla. Lisäksi Hartwall Jaffa on yksi Linnamäen pääyhteistyökumppaneista ja on siten tukemassa Lasten Päivän Säätiön toimintaa. Viime kesänä Jaffa-­ korkeilla pääsi huvittelemaan: niiden kautta jaettiin 3 000 Linnamäki-­ ranneketta. ”Vaikka Hartwall Jaffa on rakastettu klassikko, se ei jää paistattelemaan suosiossaan vaan osaa myös yllättää ja­­ uudistua”, vakuuttaa Halonen.

KIPPIS 100-VUOTIAALLE SUOMELLE!

Jaffa-hedelmähahmot mainontaan 2014 2017

Jaffan retrokampanja 2012

2016 Jaffa Plus C

Lehti Hartwallin sidosryhmille

Jaffa Guarana ja Jaffa Mustikka


uutuudet

Osta Juomanetistä!

Juomanetti on vuorokauden ympäri auki oleva verkkokauppa kaupan- ja ravintola-alan ammattilaisille. Palvelussa on tarjolla Hartwallin ja Hartwa-Traden koko tuotevalikoiman lisäksi uutisia, tuoteuutuuksia sekä jokaisen liiketoimintaan sopivia tuotesuosituksia. Tunnukset saat tilaamalla ne Juomanetin etusivulta kohdasta pyydä käyttäjätunnusta.

Oma maa mustikka Hartwall Jaffa Mustikka, rajoitettu erä Hartwall Jaffa Mustikka on erinomainen valinta koko perheen yhteisiin Suomi 100 -juhliin. Rajoitetun ajan markkinoilla olevan tuotteen aito ja täyteläinen maku tulee suomalaisesta mustikkamehusta ja korkeasta mehupitoisuudesta. Suomalaisesta metsästä kerätty mustikka on harvinainen maku virvoitusjuomissa, ja ainutlaatuinen violetti uutuus erottuu hyvin hyllyssä muista virvoitusjuomista.

Joulun suosituin maku Hartwall Jaffa Jouluomena, kausituote Hartwall Jaffa Jouluomena on perinteinen koko perheen juhlajuoma, jota suomalaiset ovat tottuneet odottamaan jouluksi valikoimaan. Juomassa on herkullinen omenan maku, johon jouluiset mausteet kuten inkivääri ja vanilja antavat talvikauteen sopivan säväyksen.


uutuudet

JUOMANETTI.fi

Tyylikäs cava Freixenet Xperiencia Cava Seco 11,5 % Puolikuivassa kuohuviinissä yhdistyvät monia kuluttajia miellyttävä makeusaste sekä cavan omenainen raikkaus ja hento mantelisuus. Minimissään 12 kuukautta pullokypsytetty cava on sekoitus kaikkia kolmea cava-rypälettä: 50 % Parelladaa, 30 % Macabeoa ja 20 % Xarel-loa. Helposti lähestyttävän hedelmäisen makunsa ansiosta Freixenet Xperiencia Cava Seco on täydellinen aperitiivi, maljajuoma tai ruokajuoma vaikka tapaksille.

Biodynaaminen ja vegaaninen Vid-a Organic 2016 13,5 % Vid-a Organic on luonnon­ mukaisesti viljelty täyteläinen ja keskitanniininen punaviini. Marjaisan mehukas viini on viljelty Espanjan Alicantessa. ­Biodynaamisesti viljellyillä ­viinitarhoilla ei saa käyttää edes matkapuhelimia, jotta ne eivät häiritse köynnöksiä ja lähes kaikki tilan viinit ovat myös vegaanisia.

Kuumana kiitos! Happy Joe Winter Apple 4,7 %, kausituote Happy Joe tuo talvella Suomeen suositun tavan nauttia siideriä myös lämpimänä. Tämän juoman voi nauttia lämmitettynä 50–60 asteiseksi, huoneenlämpöisenä tai kylmänä ja jäillä. Makuprofiililtaan Happy Joe Winter Apple on brittiläistyylinen kuiva omena, johon tuovat herkullista lämpöä tammitynnyrin ja vaniljan aromit. Loistava juomavaihtoehto talven pimeisiin hetkiin, kuumana tai kylmänä.

Maltaista ja makeaa Lahden Erikois Jouluolut 4,7 %, kausituote Lahden Erikois Joulu 4,7 % on schwarzbier-tyyppinen tumma täysmallaspohjahiivaolut, jossa on pehmeä, samettinen ja keskitäyteläinen runko. Jouluoluen maussa on maltaisuutta, tummaa suklaata, lempeää paahteisuutta ja keveää makeutta.


uutuudet

JUOMANETTI.fi

Release the Monkey Polar Monkeys Handyman Pale Lager 4,5 % Polar Monkeys Coordinator APA 4,5 % Vehnämaltaalla pyöristetty vaalea Polar Monkeys Handyman Pale Lager 4,5 % tuo tarjontaan uuden, erilaisen vaihtoehdon: suodattamattoman vaalean täysmallaspohjahiivaoluen. Kyseesssä on raikkaan­ kirpeä, hedelmäinen, greippisitruksinen, keskiasteisesti humaloitu, ­erittäin juotava vaalea lager. Polar Monkeys Coordinator APA 4,5 % on suodattamaton american pale ale tyylin täysmallaspintahiivaolut. Runko on keskitäyteläinen ja sen maltaisuus on keskiasteinen. Aromissa kukkaisuutta ja hedelmää ja maussa trooppista hedelmää ja sitrusta sekä ripaus havua.

Pienpanimoista Stallhagen Stallhagen Teerenpeli Teerenpeli Stallhagen

Hoptober 4,7 %, kausituote Guld Pils 4,5 % Jouluolut 4,5 %, kausituote Talviolut 4,5 %, kausituote Julbock 4,7 %, kausituote

Stallhagen hoptober 4,7 % on amerikkalaiseen oktoberfest tyyliin valmistettu herkullinen ale. Se on pehmeän aromaattinen, reippaasti humaloitu tumman meripihkan värinen olut, jonka kruunuksi muodostuu tiheä toffeemainen vaahtokukka. Stallhagen Guld on saksalaistyyppisille pilseille luonteenomaisen tapaan kohtalaisen reippaasti humaloitu. Valmistuksessa on käytetty harvinaista humalalaatua Mandarina bavariaa, joka antaa hedelmäisyyttä ja on tasapainossa perinteisten Saaz ja Magnum humalien kanssa. Teerenpeli Jouluolut 4,5 % on Teerenpelin pienpanimossa valmistettu täyteläinen joulukauteen sopiva Ale-olut, jossa maltaista makeutta täydentävät jouluiset mausteet ja tasapainoiset katkerohumalat. Teerenpeli Talviolut 4,5 % on tumman punertava, laktoosilla makeutettu makeanmaltainen ja kevyesti hedelmäinen ale-olut. Tasapainoinen ja keskiasteinen humalointi tekevät oluesta helposti lähestyttävän ja nautittavan. Stallhagen Julbock 4,7 % on kirkas ja tummanruskea lager. Tuoksussa ja maussa on kinuskin, kuivattujen hedelmien ja mantelin vivahteita sekä lopuksi paahteisuutta. Pitkässä jälkimaussa on makeahko korostus ja hieman poltettuja vivahteita, jotka muistuttavat karamellisoituja pähkinöitä.