Point 2/2016

Page 1

LEHTI HARTWALLIN SIDOSRYHMILLE

2 ˙ 2016 NAUTINNOLLINEN BISNESLEHTI ASKELEEN EDELLÄ .

VIENTI VETÄÄ MAAILMALLE UUSILTA MARKKINOILTA VOIMAA KOTIMAAHAN

Elämyksien Sideways FESTARIEN PARHAAT OPIT JA VISIOT MATKALLA HELSINGISTÄ RIOON

UUTTA: ­H ARTWALL VICHY BLACK LABEL, ED BCAA PEAR, UPCIDER WINTER APPLE, HARTWALL JAFFA PLUS C... s. 24–27


VESA TYNI

2

P O IN T 2 ˙  2 0 16


HARTWALL

04 ˙ PINNALLA Tuntematon sotilas, perinteinen makupari ja vesien kello.

☑ 08 ˙ VIENNISTÄ UUTTA VOIMAA Vaikka taloustilanne aiheuttaakin haasteita alalle, viennissä on silti mahdollisuuksia.

13 ˙ HYVÄ IDEA Sporttibaari houkuttelee asiakkaita viihtymään laavagrillin antimilla.

14 ˙ KALLE JÄRVINEN Hartwallin uusi toimitusjohtaja uskoo vahvasti aitouteen.

☑ 16 ˙ FESTARIKESÄN SATOA Onnistuneen tapahtuman järjestäminen vaatii pitkän tähtäimen suunnitelmia.

☑ 20 ˙ HYVINVOINTITRENDI NYT Terveys vaikuttaa koko ajan kattavammin kuluttajien valintoihin.

22 ˙ OLYMPIALAISTEN HELMI Hartwall Original Long Drink sykkii myös brasilialaiseen tahtiin.

24 ˙ TALVEN UUTUUDET Uutta energiaa, omenan tuoksua ja helmeileviä ale-tyyppisiä oluita.

facebook.com/Hartwall1836 linkedin.com/company/oy-hartwall-ab

Liikettä syksyyn Istahdimme poikien kanssa kentän laidalle nelinpelin jälkeen. Tuomaripenkin varjossa sihautimme keltakorkkiset pullot auki ja aloitimme kukin omat kuntoarviomme. Kaikkien neljän kesäkuulumisissa toistui yksi ajatus: kerrankin oli aikaa keskittyä omaan hyvinvointiin. Vaikka yksi jos toinenkin nautti lomalla muutaman makkaran tai oluen enemmän kuin arkiviikon aikana, oli tilaisuuksia omasta kropasta huolehtimiseenkin jäänyt kivasti. Jokaisella meistä oli edessä yksi vuoden vilkkaammista jaksoista töissä. Syksyllä lasketaan ensi vuoden budjetteja, paikataan kesän sadepäivinä menetettyjä euroja ja hiotaan strategioita maailman valloittamiseksi. Vientitiimimme on tehnyt viimeisen vuoden aikana ponnisteluja, joiden tulokset alkavat näkyä pikkuhiljaa markettien hyllyillä aina Aasiaa myöten. Voit lukea viennin työstä sekä Hartwall Original Long Drink -juoman raitapaidan näkymisestä Rion olympialaisissa tästä lehdestä. Seuraava viennin ponnistus on vastata maailmalla jylläävään terveys­ trendiin. Usko on kova siihen, että Novelle Plus jatkaa menestystarinaansa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Hyvinvointihan lähtee tunnetusti sisältäpäin. Joko olet maistanut Novelle Plus Kromi+Sinkki ­-uutuutta?

@Hartwall HARTWALL1836 pinterest.com/hartwall

Matti Ristola Vientijohtaja Hartwall

TSEKKILISTA. NIIN TIEDÄT, MISTÄ ALA PUHUU.

POINT – Oy Hartwall Ab:n asiakaslehti, www.hartwall.fi Päätoimittaja Hanna Leppäniemi Toimitusneuvosto Riikka Kallonen, Maija Ankkuri, Maria Malila, Heidi Päiväniemi ja Meri Vainikka. Julkaisija Oy Hartwall Ab, PL 200, 00371 Helsinki Lehden toimitus Otavamedia OMA Oy Tuottaja Suvi Maukonen Ulkoasu Miikka Tikka (AD), Jere Saarelainen Kannen kuva Aleksi Poutanen Paino PunaMusta Seuraava lehti ilmestyy keväällä 2017

441 619 Painotuote

PEFC/02-31-151

Hartwall kunnioittaa ympä­ristöä kaikessa toiminnassaan. Point painetaan S ­ uomessa ­kasviöljypohjaisilla väreillä entistä ekologisemmalle paperille.

PO IN T 2 ˙  2 01 6

3


MISSÄ MENNÄÄN MAKUMAA ILMASSA

TEKSTIT SUVI MAUKONEN JA TARJA VÄSTILÄ

TUNNETTU JA TUNTEMATON Mervi-hirven pelastaja Markku Harju sai diplomin ja korillisen Hartwall Vichy Originalia.

Inkoon meripelastajia ja Pohjanmaan villieläinhoitolaa yhdistää pyyteetön halu auttaa hädässä olevia. Kun meripelastajat avustavat merihätään joutuneita ihmisiä, Markku Harju hoitaa ja kuntouttaa loukkaantuneita, luonnonvaraisia eläimiä. Molempia tahoja ehdotettiin juomakorin saajaksi Hartwall 180 vuotta -juhlavuoden kampanjassa. Vapaaehtoiset inkoolaiset pääsivät nostamaan vireystasoaan Novelle Plus Multi B+C -juomilla, ja Harju sammutti kesäjanoaan perinteisellä Hartwall Vichy Orginal -vedellä. ”Meripelastajat tykkäsivät mangon ja guavan makuisista Novelle Plus ­-lisäarvovesistä kovasti, ja kahdelle korillekin löytyi käyttöä. Toinen toimii juomakorina, toisessa on lokikirja ja muita tarvikkeita. Korit pysyvät kovassakin merenkäynnissä hyvin paikoillaan”, kertoo Inkoon meripelastajien Sari Eräluoto. Vichy-mieheksi tunnustautuva Harju nautti sopivan hapokkaan juomansa mielellään. Mervi-hirven kanssa juomia ei tarvinnut jakaa, janossaan Mervi tyytyy oman lampensa veteen. ”Siisti, vanhanaikainen korikin löysi paikkansa: tänne maaseudulle se sopii nätiksi koristeeksi osaksi kodin sisustusta.”

4

P O IN T 2  ˙   2 0 16

TUNTEMATON SOTILAS -ELOKUVA ON OSA SUOMI 100 VUOTTA -JUHLAOHJELMAA.

ELOKUVAOSAKEYHTIÖ SUOMI 2017 OY

VIRVOITUSTA PELASTAJILLE

VÄINÖ LINNAN romaaniin pohjautuva uusi Tuntematon sotilas -elokuva on osa ensi vuonna vietettävän Suomen itsenäisyyden 100-vuotisohjelmaa. Kyseessä on yksi maamme kaikkien aikojen mittavimmista elokuvahankkeista, ja ­Hartwall Vichy Original on elokuvan yhteistyökumppani. ”Hartwall Vichy on ikoninen brändi, johon kiteytyy paljon suomalaista asennetta: vahvuutta, itsevarmuutta ja sopivasti pilkettä silmänkulmassa. Myös Tuntematon sotilas on suomalainen instituutio”, kertoo vesien tuotepäällikkö Heidi Päiväniemi Hartwallilta. Alkuperäinen Edwin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas on vuodelta 1955. Uusi Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa lokakuussa 2017. Suurtuotannon tähtikaarti on kiinnostava, elokuvassa näyttelijä Eero Aho on Rokka, Paula Vesala Rokan Lyyti-vaimo, Jussi Vatanen vänrikki Koskela, Johannes Holopainen vänrikki Kariluoto ja Aku Hirviniemi alikersantti Hietanen.


MUSTAA JA VALKOISTA Hartwall Vichy Originalin harmoninen kuvavirta Instagramissa päästää seuraamaan vettä vahvemman juoman taivalta. Vichyn feedistä välittyy herkullisesti brändin mustavalkoinen tunnelma.

ILOINEN OMENAYSTÄVÄ ”Never drink cider with anybody who treats you like you’re ordinary.” Happy Joe -siiderin elämänfilosofia avautuu paitsi korkeissa näkyvinä mietelauseina myös sosiaalisen median leikkisän eläväisessä kuvavirrassa. REETTA PASANEN

+

pihvi

Makuparien aatelia: punaviini ja pihvi. Eikä mikä tahansa puna­ viini, vaan eteläaustralialainen Barossa Valleyn taidonnäyte Peter Lehmann Portrait Barossa Shiraz. Punaviinin ja pihvin liitto kiteytyy hyvin pitkälle viinin tanniinei­ hin, jotka korostavat lihan aromeja. Pihvin lihaisa maku ja rasvai­ suus puolestaan nostavat esiin viinin hedelmäisyyttä. Jotta maku­ parista saadaan täydellinen, ovat pihvin ja viinin temperointi ja lihan keskiasteinen kypsyys keskeisessä asemassa. Pihviä on pidettävä 2–3 tuntia huoneenlämmössä ennen sen kypsentämis­ tä, ja viinin s­ uositustarjoilulämpötilaa on hyvä noudattaa. Kun nämä asiat on h ­ uomioitu, ollaan matkalla kohti nautinnollista ja aistillista makupari­unelmaa. Pääviinintekijä Andrew Wigan kuvailee Peter Lehmann Portrait Barossa Shirazia täyteläiseksi ja runsaaksi, jossa on samettisen ­pehmeät tanniinit. Mausta löydät myös tummia metsämarjoja sekä h ­ äivähdyksen suklaata ja vaniljaa. Kyseistä 2013-vuosiker­ taa voit myös halutessasi varastoida vielä 5–10 vuotta. Makuparivinkin antoi Hartwallin ruoka- ja juomaasiantuntija Riikka Kallonen.

P O INT 2 ˙ 2 0 1 6

5


VAIKUTTAVAA ASIAA

VIRKISTYSTÄ JOKAISEEN HETKEEN

Maidoton Novelle Plus Kalsium on virkistävää ruokaseuraa. Tiesitkö, että jo 0,5 l pullo sisältää 40 % päivän kalsiumista?

Novelle-tuoteperheen juomat tuovat hyvinvointia ja nautintoa kellon ympäri.

12 Novelle Plus Multi B+C on kätevä tapa nostaa kehon vireystasoa ja vitamiinivarastoja osana monipuolista ruokavaliota.

Novelle Plus Sinkki. Pidä breikki, juo sinkki. Iho kiittää, kun se saa riittävästi sinkkiä.

LOUNAS VÄLIPALA

KAHVITAUKO

KOKOUS

9

Hyvän vastustuskyvyn avaimet ovat stressitön elämä, riittävä uni ja monipuolinen ruokavalio. Hyvänä lisänä on puolustuskyvylle tärkeitä vitamiineja sisältävä Novelle Plus C+E.

3

AAMUPALA

YLITYÖ / HARRASTUS KOTIIN

6 Osana terveellistä elämäntapaa ja monipuolista ruokavaliota.

Novelle Plus Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa rasituksen jälkeen. Novelle Plus Kromi+Sinkki edistää normaalia aineenvaihduntaa.

HARTWALL

ISTOCK PHOTO

Novelle Citronelle -kivennäisvesi on ruokajuomien klassikko.

Kun kahvi ei maistu ja kaipaat iltapäivään virkistystä, sopii Novelle Vire erityisen hyvin väsymyksen karkottajaksi.

HEINEKEN NÄKYY VARIKOILLA

KAUKALOSTA KAJAHTAA TAAS

TURKUHALLISTA GATORADE CENTER

Heineken on tapahtumakumppanina kolmessa Formula 1 Grand Prix -osakilpailussa kuluvalla kaudella. Heinekenillä on myös merkittävät myynti-, aktivointi- ja käyttöoikeudet suurimmassa osassa FIA Formula One World Championship -sarjan F1 -tapahtumia. ”Yhteistyön kautta meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus saada yhteys nykyisiin ja potentiaalisiin asiakkaisiin tärkeillä kasvumarkkinoilla. Lisäksi voimme laajentaa vastuullisen alkoholinkäytön ohjelmaamme uusin ja innovatiivisin tavoin sekä vaihtaa osaamista F1-sarjan ja oman yhtiömme työntekijöidemme kesken”, Heineken-brändin globaali johtaja Gianluca Di Tondo kertoo.

Hartwallin Karjala-olut jatkaa pitkäaikaista yhteistyötä jääkiekon A-maajoukkueen kanssa. Yhteistyön aikana Leijonat ovat menestyneet eri jääkiekkoareenoilla ja voittaneet muun muassa kaksi maailmanmestaruutta ja useita olympiamitaleita. Karjala-logo nähdään A-maajoukkueen pelipaidoissa, lisäksi marraskuussa Hartwall Arenalla pelattava Euro Hockey Tourin Suomen turnaus on jo vuosien ajan kantanut Karjala-turnauksen nimeä. ”Karjalalle yhteistyö tarkoittaa mahdollisuutta kohdata jääkiekon ystävät . Ennen kaikkea yhteistyöstä hyötyy kaikilla tasoilla pelaavat jääkiekkoilijat”, tuotepäällikkö Pekko Koski sanoo.

Hartwall ja HC TPS Turku Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Turkuhalli tunnetaan jatkossa nimellä Gatorade Center. Gatorade on maailman suosituin urheilujuoma, joka kehitettiin alun perin 1960-luvulla amerikkalaisen jalkapallojoukkueen Florida Gatorsin tarpeisiin. Hartwallin ja HC TPS Turku Oy:n yhteistyösopimuksen myötä areenan palveluvalikoimasta löytyy entistä monipuolisemmin Hartwallin tuttuja virvoitusjuomia, vesiä ja alkoholijuomia. ”Haluamme olla mukana luomassa tunnelmaa ja tarjoamassa elämyksiä ja hyvää fiilistä kisakatsomossa”, kertoo Hartwallin ravintolakanavan myyntijohtaja Seppo Salkoharju.

6

P O IN T 2 ˙  2 0 16


COCKTAILTAITURIT SUOMEEN

Suomi on ensimmäistä kertaa mukana World Class -kilpailussa, joka tarjoaa kunnianhimoisille baarimestareille tien alan huipulle. Kilpailu tuo kansainväliset cocktailtaiturit Suomeen opettamaan kotimaan huippuja työpajoissa ja valitsemaan parhaat jatkoon maailmanlaajuisessa kilpailussa. Kilpailuun osallistuvat voivat jättää oman cocktail­ reseptinsä marraskuusta alkaen tuomaristolle, joka valitsee cocktaileista parhaat. Lue lisää osoitteesta hartwall.fi

VIHREÄSTI JA VASTUULLISESTI HARTWALL ON EDISTÄNYT vuonna 2014 aloitettua energiansäästöohjelmaa

määrätietoisesti. Merkittäviä määriä energiaa on säästetty muun muassa korvaamalla tehtaiden vanhentunutta valaistusta led-valoilla, tehostamalla jakelukanavia ja kehittämällä yhä ympäristöystävällisempiä tuotteita ja pakkauksia. Tällä hetkellä Hartwallin toimitilojen 3 300 valaisinta on korvattu led-valoilla, ja niiden kattama pinta-ala on yhteensä 64 000 neliömetriä. Tämä vastaa noin 9–10 jalkapallokenttää. Uusi LED-valaistus käyttää jopa viisi kertaa vähemmän energiaa kuin sitä edeltävä valaistus. Toimitiloissa onkin valtavasti potentiaalia energiasäästöille. Esimerkiksi Hartwallin Lahden panimo on yksi Suomen suurimmista kiinteistöistä sen pinta-alan vastatessa noin 5–6 eduskuntataloa. Tällaisissa tiloissa valot saattavat olla vuosittain päällä 5 000–6 000 tuntia. Alueilla, joissa jatkuva valaistus ei ole niin tärkeää, käytetään liiketunnistimia valaistuksen optimoimiseksi. Päästöjen pienentäminen vaatii läheistä yhteistyötä alihankkijoiden, logististen kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa. Tuotekehityksellä Hartwall pyrkii vähentämään käytettävän materiaalin määrää sekä hyödyntämään kierrätettäviä materiaaleja. Hartwall jatkaa myös vihreää hanateknologiaa hyödyntävien David-hanojen markkinointia. Innovatiivisen teknologiansa ansiosta hanat kuluttavat 60 prosenttia vähemmän energiaa kuin perinteinen hanateknologia. David-hanat tekevät anniskelusta yhdessä 0,25 litran lasien kanssa paitsi laadukkaampaa myös vastuullisempaa. Tölkkien ja pullojen kierrättäminen on Suomessa erinomaisella tasolla. Suomalaiset palauttavat pantillisia juomapakkauksia eniten maailmassa.

LED-VALAISTUS KÄYTTÄÄ VIISI KERTAA VÄHEMMÄN ENERGIAA KUIN EDELTÄVÄ VALAISTUS.

JOULUN ETKOT

LAURI ROTKO

50% 8 Lahden panimolla on tehty lukuisia toimenpiteitä energian säästämiseksi.

HARTWALLIN JUOMIEN HIILIDIOKSIDISTA SAADAAN OMASTA TUOTANNOSTA KIERRÄTTÄMÄLLÄ.

MILJ.

PIKKUJOULUPERINTEESEEN liittyy vahvasti laadukas juoma, perinteinen ruoka ja tunnelmallinen yhteisöllisyys. Juomista erityisesti oluella on pitkät ja vahvat perinteet suomalaisissa joulunajan tarjoiluissa. Jouluoluen luonteelle on olennaista tummuus, paahteisuus ja maltaisuus. Nämä luonteenpiirteet sointuvat mukavasti yhteen kauden ruokamakujen kanssa. Lapin Kulta Luomu Jouluolut on kauniin, kuparisen ruskea, hieman karamellimainen, maltainen ja tasapainoinen kokonaisuus. Kokoa yhteen hyvä seura ja nauti Lapin Kulta Luomu Jouluolutta yhdessä kauden makujen, kuten savuporon, metsäsienien, punajuuren ja vuohenjuuston kanssa.

KIERRÄTYS­ MUOVISTA VALMISTA­MIEM­ ME MUOVIPULLOJEN MÄÄRÄ VUODESSA. PO IN T 2 ˙  2 01 6

7


”Vientiä ei voi harjoittaa kotona istumalla”, tietävät Hartwallin vientipäälliköt Annika Sandell ja Janne Heiniö.

8

P O IN T 2 ˙  2 0 16


TEKSTI RIITTA EKHOLM JA IRENE EASTON ˙ KUVAT ALEKSI POUTANEN ˙ TYYLI KATARIINA KAATRASALO

UUTTA ILMAA SIIPIEN ALLE

Japanilaisen marketin juomahyllystä pilkistää lonkeron raitakuosi. Viennin ponnistukset tiukassa taloustilanteessa näkyvät nyt onnistumisina.

H

artwallin vientijohtaja Matti Ristolalla ja hänen tiimillään on ollut kädet täynnä viime vuosina. Maailman taloustilanteen heilahtelut ovat tuoneet haasteita haasteiden perään, mutta Ristola näkee tilanteessa myös hyviä puolia. Asioita on jouduttu miettimään uusista vinkkeleistä ja tarkistamaan strategioita. ”Vienti on keskeinen osa Hartwallin kasvustrategiaa ja siihen panostetaan. Vientibisneksessä oikean jakelijan löytäminen on kaikkein tärkeintä”, Ristola summaa. Ristola avaa toteamusta esimerkillä. Venäjän talouden romahdus vuonna 2014 vaikutti Suomen vientiin merkittävästi, ja muutos näkyi myös juoma-alalla. Venäjän tuonti­ oluiden määrä romahti, ja tilanne vaikutti myös Hartwalliin. Uuden jakelijan myötä Ristola voi nyt välittää positiivisia uutisia. ”Mietimme, miten pudotuksen voisi muuntaa kasvuksi Venäjällä. Heikko ruplan kurssi kasvattaa hintaeroja tuontituotteiden ja paikallisesti valmistettujen oluiden välillä, eivätkä tuontioluet pärjää kilpailussa.” Hartwall halusi kuitenkin pysyä Venäjällä ja hyödyntää Lapin Kulta -brändin vahvaa asemaa. ”Sitten löysimme uuden jakelijan. Moscow Brewing Company aloitti Lapin Kullan lisenssivalmistuksen huhtikuussa. Näin Lapin Kulta on saatu paremmin jakeluun Pietarissa ja Moskovassa”, Ristola jatkaa.

Resepti on ollut ilmeisen toimiva. Hartwall on moninkertaistanut myyntinsä lyhyessä ajassa uudenlaisen jakelun ja onnistuneen markkinoinnin seurauksena.

Aasia on uusin aluevaltaus

Pohjoismaat, Venäjä ja Baltia ovat Hartwallille tärkeitä viennin kivijalkoja, sen sijaan Keski-Euroopan markkinoihin ei ole panostettu kovinkaan voimakkaasti hankalien paikallismarkkinoiden takia. Tällä hetkellä Hartwall näkee suuremman mahdollisuuden kasvulle Aasiassa. Ristolan mukaan ulkomaille on lähdetty viemään vain sellaisia brändejä, joilla on vahva menestystarina kotimaassa. Näitä brändejä ovat Hartwall Original Long Drink, Happy Joe ja Lapin Kulta. ”Brändin ja sen tarinan pitää saada jakelija innostumaan. Ennen kuin tuote on myynnissä, täytyy pystyä vakuuttamaan kauppa tai ravintola. Myös kuluttajille uuden brändin lupaus on kerrottava ytimekkäästi.” Paikallinen jakelujärjestelmä ja arvoketju täytyy tuntea, jotta liiketoiminta on kaikille osapuolille kannattavaa. Tähän tarvitaan vahvaa paikallista osaamista. Muun muassa Japanin lanseerausta valmisteltiin vuosi tiiviissä yhteistyössä Fintran, Finpron ja paikallisen kumppanin kanssa. ”Keväällä työ palkittiin, kun pääsimme hyllyihin Japanissa kolmessa suuressa ketjussa. Lonkerokontteja on lähtenyt myös Hong Kongiin ja Taiwaniin. Näkymät eivät ole yhtään huonot”, Ristola toteaa tyytyväisenä.

P O INT 2 ˙ 2 0 1 6

9


VIENTIBISNES VAATII RESURSSEJA­JA AJANKÄYTTÖÄ. SE EI OLE OMAN TEHTÄVÄN OHESSA ­HOIDETTAVAA SIVUHOMMAA.

CASE

Ruotsia ­valloittamassa

Lue lisää Hartwall Original Long Drink -juoman maailmanvalloituksesta sivulta 22.

10

P O IN T 2  ˙   2 0 16

ALEKSI POUTANEN

Hartwall Original Long Drink on saanut vajaassa puolessatoista vuodessa vahvan jalansijan haastavilla Ruotsin markkinoilla. Käytännössä myyntikanavia ovat baarit, ravintolat sekä monopoliasemassa toimiva Systembolaget. Hartwallin kumppani Ruotsissa on Herrljunga Cider AB, jolla on yli sata vuotta pitkä historia takanaan. ”Vuosi sitten keväällä Original Long Drink pääsi Systembolagetin vakituiseen tilausvalikoimaan jo testausjaksolla. Tämä on hyvin harvinaista”, sanoo toimitusjohtaja Johan Branmark. Oikea hinnoittelu ja pakkaus siivittivät tietä, mutta myös sosiaalisessa mediassa toteutettu kampanja tarkoin harkitulle kohderyhmälle tavoitti Ruotsissa asuvia suomalaisia. Edelleenkin suurimmat myyntivolyymit ovat suomalaisten asuttamilla alueilla, mutta varsinkin 20–30-vuotiaat ruotsalaiset ovat löytäneet juoman Systembolagetista. Kesäkuinen siirtyminen pienempään 0,33 l pakkauskokoon oli Branmarkin mukaan menestys. ”Joulukuussa yli 90 prosenttia Systembolageteista on katettu, joten Original Long Drinkillä on valtakunnallinen saatavuus ”, sanoo Branmark. Myyntiarvio ensi vuodelle on 1,8–2,0 miljoonaa tölkkiä ja se merkitsisi asemaa Systembolagetin viiden myydyimmän juomasekoituksen joukossa. Tavoitteena on päästä kolmen parhaan kärkeen.


Pitkän uran elintarvikeviennissä tehnyt Esa Wrang vetää tällä hetkellä Finpron Food from Finland -ohjelmaa ja kannustaa ulkomaille ponnistavia lähtemään matkaan hyvillä ennakkotiedoilla varustettuna. Yhden maan varaan ei kannata rakentaa. Wrang hiukan moittii suomalaisia yrityksiä siitä, että ne helposti takertuvat yhteen lupaavaan markkinaan ja putoavat sitten huonon ajan tullessa rajusti. Tällä hän viittaa elintarvikeyritysten ahdinkoon, kun Venäjän markkina rysähti.

10%

N.

VUONNA 2015 VIENNIN OSUUS HARTWALLIN ­KOKONAISVOLYYMISTA.

LÄHDE: HARTWALL

VIENTI ON TÄRKEÄ JAKELUKANAVA JA KESKEINEN OSA HARTWALLIN ­KASVUSTRATEGIAA. HARTWALL VIE JUOMIA 25 MAAHAN.

YLI

90%

25

HARTWALL ORIGINAL LONG DRINK ON MYYNNISSÄ LÄHES KAIKISSA RUOTSIN SYSTEMBOLAGETEISSA.

”Esimerkiksi Japanin tai minkä tahansa maan markkinat, jakeluketjut ja kuluttajien ostotarpeet pitää tuntea todella tarkkaan, jotta siellä saa kuluttajatuotteita myydyksi”, sanoo Wrang. Elintarvikkeiden vienti on viime vuosiin saakka ollut yksittäisten yritysten harteilla, mutta nyt Team Finlandiin kuuluvan vientiohjelman myötä resurssit on saatu koottua yhteen. ”Vientibisnes vaatii resursseja ja ajankäyttöä. Se ei ole oman tehtävän ohessa hoidettavaa sivuhommaa”, sanoo Wrang. Vientiä ei myöskään voi harjoittaa kotona istumalla. Esimerkiksi Aasiassa on ehdottomasti oltava läsnä ja tavattava kasvokkain, jotta ovet aukeavat.

Vienti painottuu jatkossa entistä enemmän

Maailmanpolitiikka vaikuttaa yrityksiin, halusivat ne sitä tai eivät. Elinkeinoelämän Keskusliiton asiantuntija Saila Turtiainen muistuttaa, että 10–15 vuoden kuluessa 90 prosenttia maailmankaupan kasvusta tulee EU:n ulkopuolelta. Jos kaikki käynnissä olevat neuvottelut saadaan päätökseen, komissio on arvioinut, että se toisi 275 miljardin euron sysäyksen jäsenmaiden talouksille. ”Suomen on aina pitänyt pienenä sisämarkkinana katsoa ulos. Niin pitää EU:nkin”, sanoo Turtiainen. Epävarmuus on myrkkyä taloudelle, ja Ison-Britannian erouhka Euroopan unionista sai aluksi pörssi- ja valuuttakurssit sekaisin. Tapaus näkyy myös kauppapolitiikassa. ”Esimerkiksi Etelä-Korea on antanut ymmärtää, että se haluaa neuvotella uusiksi sopimustaan EU:n kanssa”, Turtiainen kertoo. P O INT 2 ˙  2 01 6

11


PANOSTAMME JATKOSSA ­ENTISTÄ ENEMMÄN VIENTIIN. KOTIMARKKINAT OVAT VIELÄ PITKÄÄN EHDOTON KIVIJALKAMME.

Brexitin voi hänen mukaansa nähdä myös takapakkina globalisaation etenemiselle. Toisen maailmansodan jälkeen maat turvautuivat toisiinsa, nyt ne käpertyvät sisäänpäin ja suojaavat omia yrityksiään lisäämällä muun muassa kotimaisuusvaatimuksia. ”Protektionismi on paha asia, kun yritysten pitäisi hakea kasvua uusilta markkinoilta, sanoo Turtiainen. Hartwallillakin on törmätty markkinoiden suojelemiseen. Se on syynä, miksi maailmanvalloitus ei ole suuntautunut Keski-Eurooppaan. ”Vahvana viinimaana Ranska ja vastaavasti olutmaana Saksa suojelevat omia tuotteitaan muun muassa verotuksella, ja se vaikeuttaa järkevällä kustannustasolla markkinoille pääsyä”, Ristola kertoo. Mahdollisuuksia viennin saralla siis on, mutta vielä se ei näy koko Suomen luvuissa. Talouden kasvuennusteet ovat vuosia perustuneet odotuksiin viennin elpymisestä, mutta vielä menestys on ollut turhankin maltillista EK:n ekonomisti Jouko Kangasharjun mukaan. ”Viennin kehitys on ollut tasapaksua ja maannut nollan tuntumassa. Se on ollut tuntuvasti arvioitua huonompaa”, sanoo Kangasharju. Etla on ennustanut tälle vuodelle vajaan prosentin kasvua sekä koko kansantaloudelle että viennille. Uusia epävarmuustekijöitä syntyi Brexitin myötä. Yritykset saattavat siirtää aiottuja investointeja ja tämä hidastaa talouden elpymistä. Hartwallin suunnitelma on selkeä. ”Panostamme jatkossa entistä enemmän vientiin. Kasvatamme sitä yrittäjähenkisellä lähestymisellä liikoja riskejä ottamatta. Kotimarkkinat ovat kuitenkin vielä pitkään ehdoton kivijalkamme”, Hartwallin Matti Ristola kiteyttää.

Ulkomaille on lähdetty viemään sellaisia brändejä, joilla on vahva menestystarina kotimaassa. Näitä ovat Hartwall Original Long Drink, ­Happy Joe ja Lapin Kulta.

12

P O IN T 2 ˙  2 0 16


TEKSTI TIIA LAPPALAINEN ˙ KUVA KEKSI NÄE ALA UUSIN SILMIN

Sports Bar Casino Helsingissä yhdistyvät urheiluelämys, hyvä ruoka ja juoma.

Sporttibaari panostaa ruokaan Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Sports Bar Casino Helsinki panostaa erityisesti urheilufanien kokemukseen. Erikoisuutena on, että asiakas voi varata ravintolasta oman loosin, jossa hän voi seurata juuri sitä kanavaa, jota itse haluaa. Jättiscreenin lisäksi ravintolassa on 30 muuta näyttöä ja monipuolinen urheilutarjonta. ”Toinen voi vaikka seurata raveja ja toinen katsoa lätkää”, Casino Helsingin ravintoloita pyörittävän Royal Ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Viljo Laine tiivistää. Sports Bar Casino Helsingin ohjelmassa on myös muun muassa juonnettuja peli-iltoja, joissa suomalaisen urheilumaailman tähdet pureutuvat eri ilmiöihin ja käyvät läpi kulloisenkin urheilutapahtuman taustat ja erityispiirteet. Ajankohtaisista asioista saa tietoa ravintolan oman mobiilikortin kautta.

Tärkeimpänä ja muista erottuvana ominaisuutena Laine pitää kuitenkin ruokaa. ”Keittiössä sykkii laavagrilli, joka antaa ruokaan aivan oman makunsa, ja se onkin ollut sekä asiakkaiden että henkilökunnan suuri suosikki”, Laine sanoo. ”Meillä on paras ruoka ja palvelu. Asiakkaat saattavat viettää täällä pidemmänkin tovin. Jos ruoka ei ole asiakkaiden mieleen, he karkaavat.” Penkkiurheilija saa mahansa täyteen Sports Bar Casino Helsingissä myöhäiseenkin ajankohtaan. Myös jääkiekkoa seurataan baarissa ruoan ja juoman parissa. Hartwall toimittaa juomat kisakatsomoon ja on jääkiekon A-maajoukkueen pääyhteistyökumppani. Hartwall tukee Suomen miesten, naisten ja nuorten jääkiekkomaajoukkueita. Karjala-oluen lisäksi yhteistyössä ovat mukana Hartwall Novelle -vedet sekä Gatorade-urheilujuomat.

P O INT 2 ˙ 2 0 1 6

13


TEKSTI TARJA VÄSTILÄ ˙ KUVA HARTWALL KALLE JÄRVINEN

Kapteeni katsoo horisonttiin Hartwallin tuore toimitusjohtaja Kalle Järvinen luottaa aitouteen ja innovatiivisuuteen sekä kuluttajien ja asiakkaiden kuuntelemiseen.

T

akana on vasta reipas viikko, mutta Hartwallin uusi toimitusjohtaja on jo ehtinyt tutustua taloon sekä asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. ”Toivottavasti pyöritystä on luvassa jatkossakin. Haluan kuulla ja nähdä mahdollisimman paljon. Kun kuuntelee, niin ymmärtää”, toteaa Kalle Järvinen. Järvisen mielestä Hartwallin kaltaisella yrityksellä on paljon mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa. Myös oma tuotantolaitos on valttia sekä kotimaisuuden että työllisyyden kannalta. ”Vahva, paikallinen historia ja vahvat brändit ovat avaimia, joilla voi rakentaa ja kasvattaa hyvää bisnestä ja valloittaa markkinoita sekä Suomessa että ulkomailla. Odotukseni ovat korkealla.”

Valokuvaajasta bisnesmieheksi

Maailma on ollut Helsingissä syntyneen Järvisen koti jo pitkään. Hän kävi lukion Alaskassa, opiskeli Etelä-Euroopan yliopistoissa ja valmistui European Universitystä Toulousesta. ”Integroituneessa maailmassa on hyvä nähdä muita kulttuureita. Lukioaikoina ajattelin vielä suuntautuvani valokuvaukseen, jonka harrastamiseen Alaska tarjosi upean luonnon. Bisnes voitti.”

”PITÄÄ KUROTELLA KORKEALLE, TOIMIA TEHOKKAASTI YHDESSÄ JA TUOTTAA KULUTTAJILLE NAUTINTOA.” 14

P O IN T 2 ˙  2 0 16

Järvinen työskenteli vuosia ensin Procter & Gamblen myynti- ja markkinointitehtävissä, sitten yrityksen maajohtajana. Ennen Hartwallia hän oli Unilever Finlandin toimitusjohtaja. Nelikymppiseksi mieheksi Järvinen on jo saavuttanut monta näköalapaikkaa.

Lisäarvoa hyvinvointiin

”Aitous puree kaikkialla, se on globaali trendi. Tarinallisilla, innovatiivisilla brändeillä on hyvät mahdollisuudet myös vientiin. Muun muassa Hartwall Jaffa, Novelle, Pommac, Original Long Drink, Aura ja Lapin Kulta menestyvät sekä historian että aitouden ansiosta, makua unohtamatta.” Järvisen mukaan muutoksen tahdissa on pysyttävä: jos sormi on kuluttajan pulssilla, parasta on tarjota tuotteita, joita ei ole osattu edes odottaa. Ennakoimalla pystyy yllättämään. Hartwallin innovatiivinen tuotekehitys saa uudelta luotsilta suitsutusta. ”Hartwall on pystynyt vastaamaan ajan trendeihin. Esimerkiksi Novelle Plus -lisäarvovesiin on lisätty jokapäiväisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja. Hyvinvointiin kuuluvat nautinto ja hauskanpito: hyvä ruoka, hyvä olut tai muu juoma sekä hyvä seura ovat toimiva yhdistelmä.” Kuluttajakenttä on pirstaloitunut, eikä enää ole olemassa yhtä suomalaista kuluttajaa. Järvisen mukaan erilaisissa ja muuttuvissa kulutustottumuksissa on oltava hereillä. Sosiaalisen median kautta maailman trendit yltävät nopeasti Suomeenkin.

NAUTINNON LÄHTEET 1. Tie vie. ”Moottoripyörän selässä näen asioita toisesta perspektiivistä ja saan uusia elämyksiä. Ajatukset kes­ kittyvät ajamiseen, muu unohtuu.” 2. Meren alla, veden päällä. ”Sukelta­ malla luonto tulee lähelle. Kalojen ja korallien keskellä rentoutuu. Laivan­ rakennuksessa taas oppii koko ajan uutta” 3. Pepsi Max. ”Aamulla autossa, töissä, vapaalla, koko ajan ja paljon päiväs­ sä. Kun en juurikaan juo kahvia, juo­ ma piristää ja on hyvänmakuista.”

”Pitää kurotella korkealle, toimia tehokkaasti yhdessä ja tuottaa kuluttajille nautintoa. Tulos on triple-win, jossa voittajina ovat kuluttajat, yhteistyökumppanit ja Hartwall.” Johtaja Järviselle tulokset ja kyky kehittyä ovat kaiken a ja o. Se pätee niin yritykseen kuin mieheen itseensä. Työssään mies sitoutuu jatkamaan yrityksen menestystarinaa, vapaa-ajallaan hän kehittää itseään rakentamalla laivaa. Laivakoirakin on, jykevän lempeä mastiffi Tilda. ”Kaikkeen pätee se, ettei koskaan ole valmista. Aina pitää pyrkiä eteenpäin ja tehdä vielä enemmän.”

Triple-win tähtäimessä

Juoma-alalla menestys syntyy intohimosta, suunnitelmallisuudesta, päättäväisyydestä ja yhteistyöstä.

”Hyvinvointiin kuuluvat nautinto ja hauskanpito: hyvä ruoka, hyvä olut tai muu juoma sekä hyvä seura ovat toimiva yhdistelmä”, Kalle Järvinen toteaa.


Kalle Järvinen aloitti Hartwallin toimitusjohtajana elokuussa.

P O INT 2 ˙ 2 0 1 6

15


Sini Moila (vas.) ja Camilla Nenonen viihtyvät Sideways-festivaalin ­rennossa tunnelmassa.

16

P O IN T 2 ˙  2 0 16


TEKSTI JENNI UUSILEHTO ˙ KUVAT SAMI HEISKANEN

Kylmää vai kuumaa? Onnistunut festivaali syntyy pitkäjänteisestä suunnittelusta, viihdyttävästä ohjelmasta, makuelämyksistä sekä kauniista säästä.

K

atso, mitä juomia tuolta saa!” joku huikkaa. ”Mocktail, mikä se on?” toinen kysyy. Kaksi tyttöä nappaavat selfien herkullisen punaiset juomat käsissään. Helsingin Teurastamolla järjestettävä kaksipäiväinen Sideways-festivaali on käynnistymässä. Alkoholittomia cocktaileja tarjoileva Novelle Plus -mocktailbaari näyttäisi olevan hitti heti festivaalin alusta lähtien. Moni festarikävijä on istahtanut kontin edustalle nautiskelemaan raikkaita juomia. ”Ihmiset ovat olleet yllättyneitä ja iloisia, että täältä saa myös alkoholittomia drinkkejä. Aika usein festivaaleilla joutuu juomaan limua, jos ei halua alkoholia”, sanoo mocktailbaarin työntekijä Anniina Sassi. Tiskillä leijuva tuoksu on päätä huumaava. Mocktailit valmistetaan Novelle Plus -kivennäisvedestä sekä tuorepuristetusta mehusta, ja koristellaan tuoreilla marjoilla ja yrteillä. ”Tämä on hyvää. Ei lainkaan liian makea”, arvioi kolmekymppinen festarivieras Maria karpalonmakuista Bone star -juomaa siemaillessaan. Mocktailbaari on Hartwallin ja Sidewaysia järjestävän Fullsteam Agencyn yhteistyön hedelmä. Trendikkäisiin lasipurkkeihin valmistetut näyttävät juomat on suunniteltu Sidewaysin kävijäkunta silmällä pitäen, ja ne kulkevat käsikädessä vallitsevan terveysbuumin kanssa. ”Hartwall on tehnyt todella makeita ja Sidewaysin näköisiä aktivointeja. Mocktailbaari oli tämän vuoden kokeilu ja P O INT 2 ˙ 2 0 1 6

17


Ilkka Pernu ja Tiina Ahokas arvostavat Sidewaysin toimivia järjestelyjä.

KUN EDELLINEN FESTIVAALI PÄÄTTYY, ALKAA UUDEN SUUNNITTELU. se onnistui mielestäni hienosti”, Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Heidi Aho sanoo.

Erikoisolutta ja kasvisruokaa

Lisää hyviä juomia on tarjolla heti mocktailbaarin takana. Muun muassa italialaisen pienviinitilan Perlagen viinejä tarjoileva viinibaari on hauska ilmestys. Konttiin rakennettu baari on stailattu kymmenillä kuormalavoilla ja viherkasveilla. Valikoimassa on panostettu etenkin luomuviineihin. ”Tarjolla on viinejä eri hintaluokista. Jos joku tahtoo lähteä hifistelemään, sekin onnistuu”, sanoo Hartwallin aktiviteettisuunnittelija Juha-Matti Korvola. Festivaalin juoma- ja ruokatarjonta suunnitellaan tarkasti tapahtuman kävijäkunta mielessä pitäen. Sideways-festivaalin tyypillinen kävijä on 25–35-vuotias musiikista ja urbaanista kulttuurista kiinnostunut helsinkiläinen. Täällä kävijät arvostavat keskivertoa enemmän erikoisoluita, viinejä, alkoholittomia juomia sekä laadukasta ruokaa. Kasvisruoalle on erityisen paljon kysyntää. ”Festivaalit tutkivat tänä päivänä tosi tarkasti, ketkä siellä käyvät ja minkälaiset ihmiset sinne rahansa jättävät. Kun profiili on selvillä, meidän tehtävämme on miettiä, miten vastaamme kysyntään valikoiman ja aktivointien suhteen”, Korvola sanoo. Sidewaysin päätuotteeksi on valikoitunut Heineken. Sen lisäksi alueelta löytyy muun muassa Polar Monkeys -erikoisolutkoju, joka on Hartwallin vastine craft-oluttrendiin.

18

P O IN T 2 ˙  2 0 15 16

”Sidewaysissa myydään suurin piirtein yhtä paljon erikoisolutta ja viiniä kuin peruspanimotuotteita”, Aho sanoo.

Vuosi suunnittelua

Sidewaysin kaltaisen tapahtuman järjestäminen vaatii paljon työtä. Kun edellinen festivaali on saatu pakettiin, alkaa jo uuden suunnittelu. Kesällä kerätään ideoita, haistellaan trendejä ja tehdään ensimmäiset artistibuukkaukset seuraavalle vuodelle. Syksyllä solmitaan sopimukset yhteistyökumppaneiden kanssa ja lyödään suunnitelmat lukkoon. ”Syksyn palavereissa perataan, miten edellinen vuosi meni ja kuunnellaan, mikä on asiakkaan visio ensi kesästä. Sitten tuodaan esille meidän oma visiomme, ja jossain kohtaa löytyy yhteinen sävel”, Korvola kertoo. Kevät menee käytännön järjestelyjä tehdessä. Mietitään, miten teltat sijoitetaan ja suunnitellaan logistiikka. Hartwall on haluttu kumppani – se tekee yhteistyötä yli 300 tapahtuman kanssa. ”Hartwallin kanssa on helppo tehdä yhteistyötä. Me teemme kaiken yhdessä ja tähtäämme samaan maaliin”, sanoo Aho. Sidewaysin lisäksi Hartwall ja Fullsteam Agency tekevät yhteistyössä Provinssia ja Kotkan Meripäiviä. Kivannäköiset kojut ja asiakkaita ajatellen suunnitellut drinkit ovat hyväksi Hartwallin imagolle mutta tärkeintä kuitenkin on, että perusasiat ovat kunnossa: olutta on riittävästi, ja se on kylmää sekä ajoissa paikalla. ”Ei auta, vaikka olisi kuinka hienot promopisteet, jos olut on lämmintä”, hän sanoo. Hartwall osallistuu myös omalta osaltaan festivaalien loppusiivoukseen. Panttien ansiosta pullot ja tölkit menevät kierrätykseen, eikä roskaa synny.


SIDEWAYS-FESTIVAALI 2016 • 15 500 kävijää. Perjantaina 8 000 ja lauantaina 7 500. • 500 työntekijää, joista puolet talkoolaisia. • Liikevaihto 1,2 M€ • Keskiostos 20 euroa.

Maria Cergalo tarjoilee mocktaileja. Raikkaat hedelmäiset juomat ovat alkoholittomia ja niiden pohjana on käytetty Novelle Plus -vettä. Hartwallin aktiviteettisuunnittelija Juha-Matti Korvolalle maistuu Bone star -mocktail.

Elämyksiä asiakkaille

Teurastamon pihalle on parkkeerannut rivistö ruokarekkoja. Tuoksu saa veden kielelle. Tarjolla on muun muassa tacoja, falafelia ja gourmet-hodareita sekä tietenkin tämän hetken trendikkäintä katuruokaa – artesaanipizzaa. ”Täällä on hyvät ravintolakojut, ei mitään peruspaellaa. On kiva, että festareilta saa vegeruokaa”, sanoo festarikävijä Tiina Ahokas. Ahokkaan mielestä hyvän festaritunnelman takana on toimivat järjestelyt. ”Homma sujuu, eikä tarvitse jonottaa.” Myös Ahokkaan seurassa oleva Ilkka Pernu on samaa mieltä. ”Kyllä se järjestelyistä lähtee, että ihmiset viihtyvät. Sidewaysissa on erityisen mukava tunnelma.” Ruoan ja juoman merkitys festivaaleilla on selvästi korostunut viime vuosina. Festareilta haetaan nyt makuelämyksiä. Moni Sideways-kävijä jättää ruokailun festivaaleille, eikä syö etukäteen kaupungilla. Ruokaelämysten lisäksi tapahtumissa panostetaan nyt erityisen paljon viihtyvyyteen ja elämyksellisyyteen. Ahon mukaan on tärkeää yllättää asiakas esimerkiksi laadukkaalla ruoalla, erikoisimmilla juomilla tai hauskalla alueohjelmalla. ”On perusoletus, että bändit soittavat ja alueelta saa olutta. Sen lisäksi koitamme keksiä jotain sellaista, mitä asiakas ei odottanut festareilla kohtaavansa. Ne asiat jäävät asiakkaalle mieleen tapahtuman jälkeenkin.”

Sideways-festivaalin kävijät arvostavat erikoisoluita, viinejä, alkoholittomia juomia sekä laadukasta ruokaa. Kasvisruoalle on erityisen paljon kysyntää. PO IN T 2  ˙  20 1 6

19


Terveys on uusi musta Hyvinvoinnista on muodostumassa yhä kokonaisvaltaisempi käsite, mutta ruoka ja juoma pysyttelevät trendin keskiössä.

T

erveys- ja hyvinvointi on trendi, joka vaikuttaa yhä enemmän ja laajemmin kuluttajien valintoihin ja ostokäyttäytymiseen. ”Kasvava trendi näkyy kaupan hyllyillä laajenevana hyvinvointituotteiden valikoimana. Myös kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttumassa. Uudet ihanteet leviävät nopeasti verkon ja sosiaalisen median välityksellä”, sanoo Hartwallin tutkimuspäällikkö Maija Ankkuri. Terveystrendi saa yhä monimuotoisempia ilmenemismuotoja. ”Tänä päivänä ei ole enää yhtä yhteistä terveystotuutta. Ihmiset muodostavat valikoiden omanlaisensa käsityksen siitä mitkä ovat heille tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin tekijöitä. Jokaisen saatavilla on yhä enemmän tietoa ja vaihtoehtoja oman hyvinvoinnin rakentamiseen.” Samalla myös tuotteet kohdennetaan yhä tarkemmin esimerkiksi tietyssä tilanteissa nautittaviksi tai tuomaan ratkaisuja erityisiin tarpeisiin. ”Hyvinvointitrendi on yksi vahvimmista elintarvikealaan vaikuttavista kuluttajatrendeistä. Sen lisäksi, että kuluttajat vaativat tuotteilta terveellisyyttä, niiden pitää myös maistua hyvältä.” Kaiken kaikkiaan terveysajattelu on muuttumassa yhä kokonaisvaltaisemmaksi, ja se sisältää yhä enemmän myös henkistä hyvinvointia, mielen tasapainoa ja vireyttä. Ruoka ja juoma ovat luonnollisesti äärimmäisen keskeisessä asemassa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä valinnoissa.

20

P O I NT 2 ˙  2 0 16

2 Tunnistatko, minkälainen hyvinvoija olet?

Mielen tasapainoa ja henkistä vireyttä hakeva: • Etsii ratkaisuja päivän mittaan vaihtuvan energiatason hallitsemiseen ja henkisen vireyden ylläpitämiseen. • Ruoka- ja juomavalinnat osana henkistä hyvinvointia ja jaksamista.

1 Avoin ja aktiivinen: • Terveyden edistäminen ja tukeminen funktionaalisilla tuotteilla. • Etsii ja käyttää aktiivisesti tuotteita, joilla terveysvaikutuksia. • Häntä kiinnostavat tuotteet, jotka tukevat hyvinvointia positiivisilla terveysvaikutuksilla tai ehkäisevät sairauksia ja puutostiloja. • Hyvä maku on ehdoton vaatimus myös näille tuotteille.

3

Parempia vaihtoehtoja etsivä nautiskelija: • Haluaa nauttia elämästä ja välillä herkutellakin. • On tiedostava ja arvostaa tuotteita, jossa nautinnon ja oman suosikkimaun saa hiukan terveellisempänä vaihtoehtona, kuitenkaan mausta tinkimättä.


Gallup

4 Yksilöllisiä, omaa elämäntyyliä tukevia ratkaisuja etsivä: • Valikoi tuotteita, jotka istuvat omaan tyyliin ja elämäntapaan, sekä edistävät omiin yksilöllisiin terveys- ja hyvinvointitavoitteisiin pääsemistä.

5 Kaloreiden kaihtaja: • Suosii kalorittomia tai vähäkalorisia tuotteita. • Odottaa löytävänsä kiinnostavia ja hyvänmakuisia tuotteita ilman turhia kaloreita.

6 Aitoutta, puhtautta ja selkeyttä arvostava: • Tuotteiden luonnollisuus ja aidot raaka-aineet ovat ­tärkeitä. • Arvostaa selkeitä, puhtaita ­raaka-aineita ja luonnollisuutta, sekä luotettavia brändejä.

”Lapin Kulta alkoholiton olut on hyvä tapa palkita itsensä päivän päätteeksi. Se on hyvänmakuinen, vaikka siinä ei olekaan alkoholia. Kestävyysurheilijana ja kahden lapsen isänä on mukava nauttia olutta ilman alkoholia. Toimitusjohtajana olen paljon edustustehtävissä ja liikun usein autolla. Alkoholiton olut sopii niissä tilanteissa erinomaisesti ruokajuomaksi.” Janne Rauhala,­ toimitusjohtaja

”Nautin ED No Calories -juomaa yleensä silloin, kun kaipaan pientä piristystä. Ajan kahden kaupungin välillä työni puolesta ja juoma auttaa minua pysymään virkeänä matkan ajan. Sen avulla saa myös mukavasti käyntiin aikaisen aamun. Pidän juoman mausta ja siitä, ettei siinä ole sokeria.” Joona Alastalo,­ toimitusjohtaja

”Novelle Plus Sinkki virkistää ja auttaa jaksamaan hektisessä arjessa. Tykkään juoman mausta, se ei ole liian makea eikä suolainen. Yritän noudattaa terveellisiä elämäntapoja, enkä halua käyttää hirveää määrää sokeria tai kofeiinia.” Iiro Kaukoniemi, ekonomi

”Nautin Novelle Vire -juomaa, kun kaipaan pientä piristystä, eikä kahvi enää maistu. Istun työpäivät toimistossa ja sen jälkeen graduni parissa kirjastossa. Kahvin kittaamisellekin on rajansa ja energiajuomien makua pidän liian teollisena. Viressä yhdistyy kahvikupin piristävä vaikutus, luonnolliset maut ja hiilihapollisen juoman pirskahteleva pirteys.” Arto Gröndahl,­­ viestinnän suunnittelija

”Minulla on Novellen maustamatonta kivennäisvettä aina jääkaapissa. Nautin sitä ruoan kanssa päivittäin. Pidän juoman raikkaasta mausta, ja siinä on mielestäni juuri sopivasti kuplia. Päiväni ovat usein kiireisiä, eikä ruoanlaitolle jää paljon aikaa. Novelle saa tavallisen arkiruoankin maistumaan astetta paremmalta.” Noora Pöyhönen, markkinointi- ja portfoliojohtaja

”ED BCAA -juoma sopii loistavasti aktiiviseen elämäntyyliini. Nautin juomaa yleensä, kun lähden pitkän työpäivän jälkeen tanssitreeneihin tai kuntosalille. Juomasta saa sopivasti energiaa treenaamiseen. Jos on useammat treenit putkeen, juoma virkistää mukavasti treenien välissä. Lisäksi sen aminohappoketjuyhdisteet auttavat palautumisessa treenin jälkeen.” Heta Karjalainen, avainasiakaskoordinaattori

P O INT 2 ˙ 2 0 1 6

21


TEKSTI TARJA VÄSTILÄ ˙ KUVAT HARTWALL ORIGINAL LONG DRINK

1952–2016

Helsingistä Rioon Suomen kansallisjuomaksi kutsuttu Hartwall Original Long Drink on syntynyt jaettavaksi koko maailman kanssa. Niinpä juomasekoituksella oli vahva asema Rion olympialaisten Finland Housessa.

R

ion olympialaisten Finland House kuhisi kun urheilijat, kisavieraat sekä elinkeinoelämän ja median edustajat pääsivät tutustumaan suomalaiseen huippuosaamiseen. ”Haluamme olla mukana tukemassa suomalaisia yrityksiä ja innovaatioita historian ensimmäisen Finland House -konseptin kautta. Hartwall oli yksi hankkeen yhteistyökumppaneista ja toimitimme paikan päälle kontillisen juomaa”, kertoo juoman tuotepäällikkö Eeva Ignatius. Vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten kehitetty juomasekoitus oli Riossa kuin kotonaan. ”Juoma kehitettiin jaettavaksi koko maailman kanssa, ja nyt 2016 olympiavuonna halusimme palauttaa sen juurilleen”, Ignatius kertoo. Hartwallin somekanavissa on nähtävillä Rio-tunnelmia. Lumilautailija Eero Ettala kulki olympiahumussa ja maistatti kisaturisteille aitoa lonkeroa. Klippien kautta lonkeron Rion valloituksen tunnelmiin pääsee Facebookissa ja Instagramissa.

Lonkero juhlistaa olympiavuotta myös historiallisella brändifilmillä, jota voi käydä katsomassa YouTubessa Hartwall Original Long Drink -kanavalla.

Maailmanvalloitus etenee vauhdikkaasti

Hartwall on aloittanut viime vuonna aidon lonkeron viennin oikein toden teolla. Original Long Drink -juoman myynti alkoi keväällä 2015 Ruotsissa, jossa se löi Systembolagetin myymälöiden myyntiennätykset. Ruotsin lisäksi Hartwall solmi keväällä 2015 jakelusopimuksen Alankomaiden suurimpiin kuuluvan päivittäistavararyhmittymä Aholdin kanssa. Aito lonkero on ollut myös Alankomaissa menestys. ”Hollantilaisnuorukainen oli suomalaisen tyttöystävänsä vanhempien mökillä, ja tytön isä tarjosi miehelle saunassa lonkeroa. Hän ihastui juomaan ja päätti osallistua kaverinsa kanssa kotimaassaan Leijonan luolan tapaiseen ohjelmaan sekä esitellä siellä lonkeroa suurelle päivittäistavaraketjulle Aholdille. Kaksikko voitti koko kisan, ja juoma päätyi ketjun valikoimiin.” Tämän lisäksi aidolla lonkerolla on vahva jalansija myös Baltiassa, ja lisäksi sitä voi löytää myynnistä Espanjan etelärannikolta, Iso-Britanniasta ja Ghanasta. Uusimmat myyntiavaukset kesällä 2016 saatiin Aasiasta: Singaporesta ja Japanista. Japanissa juoma on myynnissä premium-ketjuissa ja Hong­kongissa 700:ssa 7Eleven-myymälässä. ”Ulkomailla sekä tuotteen tarina että raikas maku kiinnostavat. Ginibuumi on hel-

HELSINGIN OLYMPIALAISIA VARTEN KEHITETTY JUOMASEKOITUS OLI RIOSSA KUIN KOTONAAN. 22

P O IN T 2 ˙   2 0 16

pottanut vientityötä, ja maailman ensimmäinen valmiiksi tehty drinkki, suomalaistyylinen GT vetoaa. Tavoitteemme on saada kahdesta kolmeen merkittävää markkina-avausta vuosittain.”

Innokkaat lonkerolähettiläät

Aidon lonkeron ilosanoma leviää laajalle myös fanien kautta. Ruotsalainen lumilautailufilmien ohjaaja Pierre Wikberg jakaa sosiaalisessa mediassa omia lonkerohetkiään. Lisäksi hän tutustutti juomaan maailmankuulun yhdysvaltalaisen rallikuskin Ken Blockin, jolla on somessa kolme miljoonaa seuraajaa. Block nappasi lonkerokuvan vaellusreissullaan ja lisäsi sen Instagramiin. Tekstissä hän kertoi nauttivansa retken päätteeksi suosikkijuomaansa. Ignatiuksen mukaan kansainvälistä tv-näkyvyyttäkin on saatu: ”Booze Travellerin juontaja Jack Maxwell tutustuu eri maihin juomakulttuurin kautta. Hän kävi myös Suomessa, ja ohjelmassa Jasper Pääkkönen esitteli hänelle lonkeroa. Hyvin maistui.” Myös FC Barcelonan lätkäjoukkue on päässyt OLD:n makuun. HC Helsinki Original -harrastajajoukkueen Espanjan-turnauksessa juomia nautittiin pelin jälkeen. Kuva levisi somessa, ja kuvia lisäsivät paikan päältä Espanjasta myös pelaajat Mikko ­Leppilampi ja Jyrki Sukula, jonka Instagram-terveiset tulivat vilttiketjusta Suomesta. Videoklipissä Sukula oli sonnustautuneena lonkerovilttiin. ”Suomalaiset ovat ottaneet aidon lonkeron omakseen. On hienoa, että fanit välittävät viestiä maailmanlaajuisesti ja alkuperäisen hengen mukaisesti”, kiittelee Ignatius.

1952 Hartwall Original Long Drink kehitettiin Helsingin olympialaisiin.

1974 Lonkero-nimitys yleistyi. Juha Vainiokin sanoitti kappaleen, jossa nimi mainitaan.


2000 2000-luvulla Original Long Drink -perhe laajeni karpalosekä light- ja strong-versioilla.

2005 Hartwall Original Long Drink -juomasta tuli Alkon myydyin tuote.

2012 Helsingin olympialaisiin lanseeratusta Brandy long drink -juomasta valmistettiin erikoiserä lonkeron 60-vuotisjuhlan kunniaksi.

2015 Vienti Ruotsiin ja Alankomaihin alkoi.

2016 Tölkki sai historialogon: Stadionin tornin ja tekstin ”Since the 1952 Helsinki Games, Made in Finland”. PO INT 2 ˙ 2 0 1 6

23


VIILEÄT UUTUUDE T

VIRTAA SYKSYYN Kauden uutuudet tekevät omasta ajasta vieläkin maistuvampaa.

24

P O IN T 2 ˙   2 0 16


HARTWALL JAFFA PLUS C VERIAPPELSIINI Hyvää makua ja vitamiineja Hartwall Jaffa Plus C -tuoteperheen juomat vastaavat kuluttajien kasvavaan toiveeseen terveellisemmästä ja kevyemmästä vaihtoehdosta. Raikas veriappelsiinin makuinen virvoitusjuoma sisältää runsaasti C-vitamiinia. Yhdestä puolen litran pullosta saatava C-vitamiinin määrä vastaa 100 % päivän saantisuosituksesta. Hartwall Jaffa Plus C Veriappelsiinin ja keväällä markkinoille tulleen Hartwall Jaffa Plus C Mandariinin luonnollinen maku tulee suoraan hedelmistä, valmistuksessa on käytetty aitoa hedelmämehua. Hartwall Jaffa Plus -tuotteet ovat perinteistä Jaffaa kevyempiä, ne sisältävät 30 % vähemmän sokeria kuin perinteiset virvoitusjuomat – ilman lisättyjä makeutusaineita. Vitaminoitujen, raikkaiden Jaffa Plus C -tuotteiden kohderyhmänä ovat kokeilevat nautiskelijat, jotka arvostavat makua ja laatua. • Myynnissä 0,5 l muovipullossa

NOVELLE VIRE TEE-ACAI-GREIPPI Monipuolinen energiavesi virkistää

VESA TYNI

Kuluttajat kaipaavat kahvin ja perinteisten energiajuomien rinnalle myös raikkaampia piristyksen lähteitä. Markkinoilla on selkeä kysyntä luonnollisemmille energiajuomille. Novelle Vire energiavedet tarjoavat piristystä ja energiaa. Ne ovat luonnollisia energiajuomia, joissa on sataprosenttisesti luontaisia aromeja ja luontaista kofeiinia, joka on peräisin vihreistä kahvipavuista. Yksi Novelle Vire -pullo sisältää kofeiinia 16 mg /100 ml, joka vastaa yhtä kahvikupillista. Novelle Vire Tee-Acai-Greippi -uutuudessa maistuvat vahvat virkistäjät tee ja acai. Greipin maku tuo juomaan raikkautta ja kirpeyttä. Tuote on vähäkalorinen, (19 kcal/100 ml). Lisäksi markkinoilla on myös makuvaihtoehto Tee-Inkivääri. Uutuuden myötä koko Novelle Vire -tuoteperheen pakkausilme uudistuu. • Myynnissä 0,5 l muovipullossa • Sisältää kofeiinia 16 mg/100 ml

ED NO CALORIES CITRUS Sitruksen makuinen piristäjä Sokeristen ja vähäkaloristen energiajuomien kysyntä kasvaa, nämä kiinnostavat usein uusia energiajuomien kuluttajia. Kirpeänmakea, vitaminoitu ED No Calories Citrus antaa energiaa ja jaksamista ilman ylimääräisiä kaloreita. Virkistävän juoman maussa erottuvat raikkaat sitruuna ja lime, ja siinä on reilusti kofeiinia tuomaan piristystä pimeneviin päiviin. • Myynnissä 0,5 l muovipullossa • Sisältää kofeiinia 32 mg/100 ml

ED BCAA PEAR, ED BCAA BERRY Lisäpaukkuja treeniin Mistä jaksamista syksyn harmauteen? Laita tarjolle ED-energiajuomat – valikoimaa täydentää nyt kaksi kiinnostavaa uutuutta. Uudet ED-juomat sisältävät haaraketjullisia aminohappoja (BCAA) ja vitamiineja. BCAA-juomat antavat aktiiviurheilijan lihaksille energiaa ja rakennusaineita. Vitaminoitu ED BCAA Pear sisältää reilusti kofeiinia, mutta on sokeriton tuote. Herkullisen uutuuden maku on raikkaan hedelmäinen. Vitaminoitu ED BCAA Berry on puolestaan kofeiiniton ja sokeriton, ja maultaan mukavan marjainen. • Myynnissä 0,33 l tölkissä • ED BCAA Pear sisältää kofeiinia 54,6 mg/100 ml • BCAA 4:1:1 (l-leusiini, l-isoleusiini, l-valiini) 5000mg/330ml • BCAA 8:1:1 (l-leusiini, l-isoleusiini, l-valiini) 2500mg/330ml

NOVELLE PLUS KROMI + SINKKI Hyvinvointia sisältäpäin Novelle-tuoteperheen uutuus Novelle Plus Kromi + Sinkki tukee kehon uudistumista ja hyvinvointia sisältäpäin. Juoman raikas maku tulee aidosta kurkusta ja mintusta sitruunalla maustettuna. Juoma sisältää aineenvaihduntaa ylläpitävää kromia ja sinkkiä 40 % päivän tarpeesta. Juoma on vähäkalorinen. • Myynnissä 0,5 l muovipullossa

PO INT 2 ˙ 2 0 1 6

25


HARTWALL VICHY BLACK LABEL – JUBILEE ­EDITION Juhlan kruunaaja ruokapöytään

KAUSI

Hartwall Vichy Originalin 180-vuotisjuhlan kunniaksi perinteinen Vichy on saanut rinnalleen loppuvuodeksi Hartwall Vichy Black Label -kivennäisveden, joka on brändi- ja laatutietoisen kuluttajan valinta. Kyseessä on pakkausta myöten juhlakauden sesonkituote. Hartwall Vichy Black Labelin maku on täyteläisempi kuin perinteisen Hartwall Vichyn sen sisältämän magnesiumin ansiosta. Maustamaton, myös suolaa sisältävä kivennäisvesi on mainio ruuan kumppani. Hartwall Vichy Black Label on valikoimassa syyskuun lopusta vuoden 2016 loppuun. • Myynnissä 6-pack, 0,3 l lasipullossa • Myynnissä rajoitetun ajan

KAUSI

P O I NT 2 ˙  2 0 16

• Myynnissä 1,5 l muovipullossa • Myynnissä rajoitetun ajan

STRONGBOW GOLD Hiukan makeampi laatusiideri

Erilaiset kausimaut ovat suosittuja kuluttajien keskuudessa. Tuttu talvinen siideri Upcider Christmas Apple on valikoimassa nyt uudella nimellä: Upcider Winter Apple. Talvisesongin mausteisessa Upcider Winter Apple -siiderissä maistuvat kaneli ja vanilja, ja juoman jälkimaussa tuntuu ripaus neilikkaa. Suosikkituote sopii hyvin loppuvuoden juhlakauden tunnelman nostattajaksi. Kätevän kokoisessa pullossa Upcider Winter Apple -siiderin voi nauttia myös jälkiruokajuomana.

Aito brittiläinen siideri Strongbow tuo markkinoille uuden hedelmäisen omenasiiderin Strongbow Goldin. Siiderissä yhdistyvät aito luonnollinen omenan maku ja maailman johtavan siideribrändin pitkä historia ja osaaminen. Puolimakea Strongbow Gold tarjoaa hieman makeamman ja helposti lähestyttävämmän vaihtoehdon perinteiselle ja kuivalle Strongbow´lle. • Alkoholipitoisuus 4,5 % • Myynnissä 0,33 l lasipullossa

LAPIN KULTA LUOMU JOULUOLUT Tumma ja maltainen luomuolut

KRUŠOVICE IMPERIAL 4,7 % JA KRUŠOVICE CERNE 3,8 % Tšekkiläinen ja perinteinen

Lapin Kulta Luomu on tumma, münchener-tyyppinen jouluolut. Muhkean maltainen ja pehmeä, väriltään kuparinen olut on valmistettu kotimaisesta luomuohrasta. Sen kaikki raaka-aineet ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ja humalaa lukuun ottamatta kotimaisia. Kausioluita ostetaan erityisesti joulun aikaan, jolloin moni haluaa maistella erilaisia oluita jouluruoan kera.

Tšekkiläiset Krušovice-oluet ovat tunnettuja laatuoluita, joita on valmistettu jo yli 400 vuoden ajan. Tänään Krušovice-oluet ovat kotimaansa myydyimpiä oluita ja suosittuja vientioluita. Krušovice Imperial on pils-tyyppinen olut, joka on maultaan raikas, kevyesti makean maltainen ja melko tuntuvasti jalohumalalla katkeroitu. Krušovice Cerne on puolestaan maultaan pehmeä, tumma lager.

• Alkoholipitoisuus 4,6 % • Myynnissä 0,35 l pullossa ja 0,5 l tölkissä • Myynnissä rajoitetun ajan

26

Joulun tunnelman tuo aito ja oikea Hartwall Jaffa Jouluomena – klassikko, jota kuluttajat osaavat jo odottaa. Suositun kausituotteen makuna on herkullinen omena, johon jouluiset mausteet, kuten inkivääri ja vanilja, antavat talvikauteen sopivan säväyksen. Kauniin joulunpunainen juoma on makeutettu sokerilla.

UPCIDER WINTER APPLE Mausteinen talviomena

• Alkoholipitoisuus 4,7 % • Myynnissä 0,43 l muovipullossa • Myynnissä rajoitetun ajan

KAUSI

KAUSI

HARTWALL JAFFA JOULUOMENA Joulu maistuu omenalta

• Myynnissä 0,5 l tölkissä


LAADUKASTA LAVAZZA-KAHVIA NYT HARTWALLIN VALIKOIMASTA Hartwall ja Italian johtava kahvitalo Lavazza ovat solmineet sopimuksen Lavazza-kahvibrändin siirtymisestä Hartwallin edustukseen Suomessa. Elokuusta 2016 eteenpäin Hartwall vastaa kokonaisvaltaisesti Lavazzan myynnistä ja markkinoinnista Suomessa. Pääosin tummapaahtoinen Lavazza edustaa kahvisektoria, joka kasvaa voimakkaasti Suomessa ja maailmalla. Monelle matkailijalle Lavazza-kahvit ovat tuttuja, sillä brändikahvia saa jo yli 90 maasta. Maineikkaan kahvitalon 120-vuotinen tarina alkoi, kun Luigi Lavazza avasi ensimmäisen myymälänsä Torinoon vuonna 1895. Tänä päivänä Lavazza on maailmanlaajuisesti tunnettu ja Euroopan kolmanneksi myydyin kahvibrändi. Lavazzan valikoimasta löytyy korkealaatuisia suodatin- ja espressokahveja sekä Lavazza BLUE -kahvikapseleita. Valikoima täydentyy jatkossa myös kahvilaitteilla. Tutustu Lavazza-tuotteisiin Hartwallin Juomanetissä ja Hartwa-Traden verkkosivuilla! www.hartwa-trade.fi www.lavazza.com

STALLHAGEN CRUSH 4,7 %, TEERENPELI KAAMOSKALLE 4,5 % JA TEERENPELI JOULU ALE 4,5 % Pienpanimoiden maut talveen Stallhagenin panimo sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Ahvenanmaan maaseudulla. Stallhagen Crush on vaalea ale, jossa on ripaus ahvenanmaalaista omenaa. Teerenpeli Kaamoskalle on helposti nautittava talviolut. Se on punertava, talvisen maltainen ja kevyesti hedelmäinen ale-olut. Teeren-

peli Joulu Ale taas maistuu kanelilta, neilikalta ja muskotilta. Täyteläinen ja pyöreä suutuntuma sekä matala katkerohumalointi viimeistelevät maukkaan jouluoluen. • Stallhagen-oluet myynnissä 0,33 l pullossa • Teerenpeli-oluet myynnissä 0,33 l pullossa

PO INT 2 ˙ 2 0 1 6

27


Hei Pointin lukija osallistu kilpailuun 1.11. mennessä ja auta meitä kehittämään Point-lehteä! Surffaa osoitteeseen: hartwall.fi/kysely Arvomme kilpailuun osallistuvien kesken neljä Hartwallin puista juomakoria. Kiitos ajastasi!