Point 3/2014

Page 1

LEHTI HARTWALLIN SIDOSRYHMILLE

3 ˙ 2014 NAUTINNOLLINEN BISNESLEHTI ASKELEEN EDELLÄ .

Lonkero valtaa Berliinin MAINONNAN UUDET SÄÄNNÖT VIINILÄHETTILÄS CHILESTÄ HARTWALL NOVELLE NÄYTTÄÄ VESIEN SUUNNAN HYVÄ IDEA VIE PITKÄLLE s. 26

KOTIMAINEN KANNATTAA

SUOMALAINEN TUOTANTO TEKEE HYVÄÄ MONELLA TASOLLA

UUTTA: HARTWALL JAFFA MUSTA APPELSIINI, LAPIN KULTA LUOMU JOULU OLUT... s. 30-33


2

P O IN T 3  ˙ 2 0 14


HARTWALL

04 ˙ PINNALLA Happy Joe possun kaverina, toimivia kampanjoita ja syksyn vastaanottoa.

☑ 10 ˙ KIITOS KOTIMAALLE Suomalaisten yritysten vaikutus ulottuu taloutta syvemmälle.

16 ˙ KOSMOPOLIITTI VIINITIETÄJÄ Chileläinen Nicolas Montero on ylpeä maansa viineistä.

☑ 18 ˙ BERLIININ VALLOITUS Euroopan hipsterpääkaupunkiin avattiin syksyllä pop-up-lonkerobaari.

☑ 23 ˙ KATOAVAT MAINOKSET Tiukentuva alkoholilaki muuttaa erityisesti ulkomainontaa.

26 ˙ HYVÄ IDEA Sandro: tyylitajua Pohjois-Afrikasta.

28 ˙ VEDEN VOIMA Novelle on yhdistänyt nautinnon ja terveellisyyden lähes 25 vuoden ajan.

⊳ 30 ˙ SYKSYN UUTUUDET Hartwall Jaffa Musta Appelsiini, Original Cool Grape Fresh Lemon ja joulun maut.

34 ˙ TIENRAIVAAJA Cocktailien uusi tuleminen, pikaravintoa ja marjojen kruunaama drinkki.

Kohti talvea ja sen yli Syksyyn liittyy aina kahtalaisia tunteita. Toisaalta jätetään haikeat hyvästit kesälle ja valmistaudutaan pimeään vuodenaikaan. Toisaalta se on energistä uuden luomisen aikaa, kun akut on ladattu lomilla ja hihat kääritään uudelleen. Hartwallin kesä meni varmasti samalla kaavalla kuin suurimmalla osalla suomalaisista: kunhan lumisateista päästiin, sujui loppukesä mainiosti. Myynnit nousivat heinä- ja elokuussa hyvälle tasolle. Koko juomamarkkinalla eletään haasteellista aikaa, mutta siitä huolimatta Hartwall on pärjännyt olosuhteisiin nähden hyvin. Syksyä ja talvea kohti lähdetään täynnä uutta intoa. Tuomme markkinoille vahvoja uutuustuotteita, mutta samalla keskitymme perusasioihin. Pidämme yhdessä asiakkaiden kanssa huolen siitä, että tuotteet ovat hyvin edustettuina myyntipaikoissa ja kuluttajat löytävät haluamansa helposti. Vahvat brändit selviävät hankalistakin ajoista, ja niistä haluamme pitää huolen. Hartwall jakaa samat haasteet asiakkaidensa kanssa: nyt kamppaillaan taloustilanteen ja heikkenevän ostovoiman kanssa. Haastavassa markkinatilanteesssa yhteispelin tärkeys korostuu. Esimerkkinä onnistuneesta yhteistyöstä ovat esimerkiksi entistä elämyksellisemmät myymälätoteutukset ja tehokkaat kampanjat. Kuluttajalähtöisyys tarkoittaa nöyryyttä. Kuuntelemme, mitä toiveita ja tarpeita kuluttajilla on. Esimerkkinä tästä olemme tuoneet vanhoja suosikkituotteita, kuten Hartwall Jaffa Mustan Appelsiinin, syksyllä takaisin valikoimiin. Marko Airamaa Myyntijohtaja Hartwall PS. Hartwall ja Novelle olivat mukana kannustamassa Susijengiä vuoden 2014 MM-kisoissa. Susijengiä tuetaan myös matkalla ensi vuoden EM-kisoihin.

TSEKKILISTA. NIIN TIEDÄT, MISTÄ ALA PUHUU.

POINT – Oy Hartwall Ab:n asiakaslehti Päätoimittaja Hanna Leppäniemi Toimitusneuvosto, Lotta Eerola, Riikka Kallonen, Maria Malila, Noora Pöyhönen, Annika Sandell, Meri Vainikka Toimituksen osoite Oy Hartwall Ab, PL 200, 00371 Helsinki, point@hartwall.fi Lehden toimitus Alma 360 Tuottaja Tiina-Mari Haka Toimitussihteeri Kaisa Talola Ulkoasu Jere Saarelainen, Liisa Seppo (AD) Kuvatoimittaja Minna Kurjenluoma Kannen kuva Aleksi Poutanen Paino PunaMusta Painos 15  900

441 619 Painotuote

PEFC/02-31-151

Hartwall kunnioittaa ympäristöä kaikessa toiminnassaan. Point painetaan Suomessa kasviöljypohjaisilla väreillä entistä ekologisemmalle paperille.

P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

3


MISSÄ MENNÄÄN MAKUMAA ILMASSA

TEKSTIT LINDA PYNNÖNEN

HARTWALL JAFFALLA VAUHDIKAS KESÄ Vuoden suurimman juomasesongin jälkeen voidaan todeta, että Hartwall Jaffalla oli hyvä kesä. ”Aurinkoinen ja lämmin sää siivitti myyntiä nousuun heinäkuussa ja mainonta oli onnistunutta”, kertoo Jaffan tuotepäällikkö Karita Taura. Kesän uutuuksista Hartwall Jaffa Vihreä Mandariini keräsi huikean suosion. Jaffan kesäkiertue kiersi ympäri Suomea kesä-heinäkuussa Vihreän mandariinin, Kasmirin, nuorten tekemän Jaffan kesähitin ja Kesäkaveritelokuvan kanssa. Myös Jaffan hedelmähahmot tekivät onnistuneen ja kuluttajia ilahduttaneen paluun Suvivirttä veisaten. Kesäkampanja oli jatkoa viime jouluna lanseeratulle mainoskonseptille, joka näkyy Jaffan mainonnassa myös tänä jouluna. Joulukampanjan lisäksi syksyllä lanseerataan jännittävä Jaffa-uutuus, Musta Appelsiini.

LASTENSAIRAALAA TUKEMASSA Hartwallin tuki Uudelle Lastensairaalalle jatkuu. Kesän aikana jokaisesta myydystä Hartwall Jaffan 12-packista Hartwall ja Ruokakesko lahjoittivat 25 senttiä hankkeelle. Kampanjaan varattu 50 000 12-packin erä myytiin loppuun, ja lastensairaalalle saatiin näin ollen kerättyä 12 500 euroa. Seuraavaksi Uusi Lastensairaala tulee näkymään Jaffan joulun ajan pakkauksissa.

VIP-LEFFAELÄMYKSIÄ SELLOSSA Kauppakeskus Sellossa Espoossa avattiin elokuussa 32-paikkainen sali täysin uudenlaisella konseptilla. ”Pepsi VIP -luksussali on suunnattu erityisesti ihmisille, jotka haluavat maksimoida elokuvaelämyksensä”, kertoo myyntipäällikkö Rea Valkonen Hartwallilta. Lippu uuteen saliin maksaa kahdeksan euroa normaalihintaista lippua enemmän, ja sen hintaan kuuluvat popcornit sekä mahdollisuus nauttia Pepsiä ja muita Hartwallin postmixjuomia rajattomasti. Herkkuvarastoja voi käydä tankkaamassa koko näytöksen ajan.

4

P O IN T 3  ˙  2 0 14

TOIMIVA KAMPANJA MYY

HARTWALL ON PANOSTANUT paljon kampan-

jamekaniikkojen tutkimukseen ja kehittämiseen. Saadusta tutkimustiedosta on hyötyä, kun suunnitellaan uusia kampanjoita yhdessä asiakkaiden kanssa. Onnistunut tuotekampanja saa kuluttajan nappaamaan koriin sellaisia tuotteita, joita ei välttämättä ole kauppalistaan kirjattu. Keskiostos kasvaa ja kuluttaja saa tuotteet järkevällä hinnalla. Hyvä esimerkki toimivasta kampanjasta on viime huhtikuussa Suomen Lähikaupoissa alkanut Hartwallin pick & mix -kampanja. Siinä kuluttaja voi valita nippuhintaan kaksi tai kolme suosikkituotettaan eri brändien joukosta. Kampanjaa suunniteltaessa hyödynnettiin Hartwallin tutkimustietoa, ja onnistuneesta kampanjasta on saatu paljon eväitä tulevia toteutuksia varten. ”Tarjoukseen saa yhdistää 1,5 litran pakkauksissa olevia hedelmä- ja kolajuomia sekä vesiä. Valinnanvapaus selvästi kiinnostaa kuluttajia. Tällainen kampanja onnistui, sillä Hartwallilla on vahvat, tunnetut brändit vesissä ja virvoitusjuomissa. Esimerkiksi sokerittomissa kolajuomissa Pepsi Max on markkinoiden ykkönen”, kertoo Hartwallin asiakasmarkkinointipäällikkö Antti Viertola. Lähikaupoissa kesän ajan pyörinyt kampanja on toiminut huomattavan hyvin, ja keskiostos kasvoi sen myötä selvästi. Vaikka hintaetu ei ollut kampanjassa ennenkuulumaton, asiakkaat kokivat hyödylliseksi tarttua tarjoukseen. ”Virvoitusjuomakategoriassa kuluttajat kiinnittävät huomiota hintaan, ja se vaikuttaa ostopäätökseen merkittävästi”, kertoo asiakastutkimuspäällikkö Satu Ylikortes Hartwallilta.

ONNISTUNUT KAMPANJA SAA OSTAMAAN TUOTTEITA, JOITA EI OLE KAUPPALISTASSA.

Erilaisia menetelmiä

Pick & mix -kampanjasta viestittiin kaupoissa pääosin tuotteiden omilla hyllypaikoilla, joissa tarjous oli selkeästi ja näkyvästi esillä. ”Huomiota herättävän kampanjan ei välttämättä tarvitse olla hyllynpäädyssä tai erikoisesittelypaikalla. Myös perusesittelypaikalta voidaan kampanja tehdä huomiota herättävästi oikeanlaisilla materiaaleilla”, Viertola sanoo. Selkeästi ilmoitetut hinnat ja tuotteiden hyvä sijoittelu pätevät muissakin kampanjoissa houkuttelevana tekijänä. Se, että tuotteella pysyy sama hinta pidemmän aikaa, on myös toimiva myyntikeino – vaikkei kyse olisi varsinaisesta tarjoushinnasta. Toisiin kuluttajiin vetoavat hintakampanjoinnin sijaan erilaiset sitoutumista edellyttävät kampanjat, kuten keräilykampanjat. Hartwallin ja Finnkinon yhteistyössä jo monena kesänä toteuttama Leffakorkki-kampanja on saanut joka vuosi suuren suosion erityisesti 15–24-vuotiaiden kohderyhmässä. ”Korkkikampanja on luonteva tapa aktivoida kuluttajia ostamaan niitä sesongin tuotteita, joita he muutenkin jo jonkun verran ostaisivat”, kertoo tuotepäällikkö Heidi Päiväniemi Hartwallilta. Myös toteutusympäristö vaikuttaa kampanjan toimivuuteen. ”Isoista kaupoista haetaan enemmän tuotteita kotivarastoon ja huoltoasemilta ja kioskeilta pääosin heti nautittaviksi”, Ylikortes summaa.


UUDET TILAT Hartwallin pääkonttori muuttaa loppuvuodesta ja saa uudet, modernit tilat. Muuttomatkaa kertyy vain muutama kortteli, sillä uusi toimisto sijaitsee vanhan tavoin Helsingin Pitäjänmäessä. Uusi toimisto vastaa entistä paremmin hartwallilaisten tarpeisiin: siellä kaikki voivat työskennellä yhdessä kerroksessa, mikä edesauttaa yhteistyötä ja antaa mahdollisuuksia erilaisiin työntekemisen tapoihin. Uusi toimitila on lisäksi avarampi ja ketterämpi ratkaisu entiseen monikerroksiseen toimistoon verrattuna. ALEKSI POUTANEN

+ Pulled Pork

"Pitkään haudutettu possunliha, omena ja sinappi muodostavat herkullisen liiton. Annoksen voi koota äijämäiseksi leiväksi, joka maistuu kylmänä talvi-iltana. Kuiva Happy Joe Dry -siideri on oiva seuralainen tuhdille leivälle." – kokki Risto Mikkola

HAPPY JOE -HAUDUTETTU PULLED PORK 1 kg porsaanniskaa 1 omena lohkoina 5 valkosipulinkynttä 1 sipuli siivuina 2 oksaa rosmariinia 2 tlk Happy Joe Dry 3 dl vettä 2 tl suolaa 2 rkl sinapinsiemeniä 3 rkl Auran mustaa sinappia 10 mustapippuria

1. Leikkaa porsaanniska pitkittäin halki ja aseta uunivuokaan. Lisää loput raaka-aineet ja mausteet. Aseta leivinpaperi lihojen päälle, vuoraa uunivuoka foliolla tiukasti kiinni. Kypsennä 150 asteessa kolme tuntia.

3. Revi liha reiluiksi paloiksi, mausta kastikkeella ja suolalla. 4. Tarjoa ciabatta-leivän, raikkaan salaatin, srirachamajoneesin ja karamellisoitujen omenalohkojen kera.

2. Nosta liha liemestä ja anna hiukan jäähtyä. Siivilöi liemi kattilaan ja keitä kasaan kastikkeeksi.

P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

5


BRÄNDIEN VOIMAA

PAKKAUS RATKAISEE JUOMAMARKKINOILLA PAK­ KAUSTEN merkitys kasvaa jatku­

vasti. Niinpä pakkausdesigniin panostetaan yhä enemmän. ”Kun valikoima kasvaa, on tuot­ teiden oltava yhä persoonallisem­ pia, jotta ne ylipäätään erottautui­ sivat joukosta”, sanoo Hartwallin tutkimuspäällikkö Maija Ankkuri. Kilpailua suurempi syy pak­ kausten erilaistumiselle löytyy kuitenkin kuluttajista ja vallitse­ vista trendeistä. Tämän hetken juttuja ovat yksilöllisyys ja oman identiteetin viestiminen valin­ noilla. Niinpä on luontevaa valita kaupan tai ravintolan hyllyltä sellainen juoma, jonka pakkaus puhuttelee itseä ja on jollain lailla oman näköinen. ”Pakkauksen ei tarvitse olla millään tapaa eriskummallinen vedotakseen kuluttajiin. Pelkäs­ tään jo totutusta poikkeava koko tai sympaattinen kuva etiketissä

1.

2.

3.

saavat monet kuluttajat koke­ maan tuotteen omakseen”, Ankkuri sanoo. Kun virvoitusjuomissa ja mie­ doissa alkoholijuomissa pakkaus vielä kulkee kuluttajan mukana ja on näkyvillä, on sen merkitys identiteetin kannalta suuri. Toinen vallitseva trendi, arjen pienet nautinnot, vaikuttaa omalta osaltaan pakkaussuun­ nitteluun. Hyvä fiilis muodostuu monesti mielikuvista: kun kä­ dessä on miellyttävä ja jollain tapaa erityinen pakkaus, on het­ kestä nauttiminen helpompaa. Pakkaukset vaikuttavat tuottei­ den myyntiin myös ihan käytän­ nön syistä. Kun tuote löytyy hyl­ lystä helposti, tulee se varmem­ min myös ostettua. Pitkä tuotteen etsintään käytetty aika johtaa usein menetettyyn myyntiin. Tuo­ teryhmästä riippuen etiketistä on tärkeää löytyä tietyt asiat: vesien suolaisuus, makuvariantti, makeu­ tustapa tai oluen tyyppi. Hartwallin juomista monet ovat saaneet uuden tai uudistuneen pakkauksen viime aikoina. Solin kirkas long neck ­pullo nousee tasaisesti esiin brändimittareissa ja Happy Joe Cloudyn pulleakau­ lainen pullo ihastutti kuluttajia heti tuotteen lanseerauksesta lähtien – nyt pulloja kerätään jo hääjuhliin kukkamaljakoiksi. Syksyn aikana myös Lapin Kulta tulee merkittävästi uudistamaan pakkausilmeensä. Lapin Kullan uusi ilme on kehitetty tiiviisti kuluttajien kanssa keskustellen ja se on saanut heiltä erittäin myönteistä palautetta.

Pakkaus ja esillepano vaikuttavat kuluttajan ostopäätökseen. 1. Solin kirkas Long Neck -pullo on hyvin tunnettu. 2. Lapin Kullan pakkausten ilme uudistuu. 3. Happy Joe Cloudyn pullo on herättänyt ihastusta ja on siidereiden pidetyin pakkaus. THINKSTOCK

6

P O IN T 3  ˙  2 0 14


300  000+

NOVELLE.FI-SIVUSTOLLA on vieraillut lanseerauksen jälkeisten kahdeksan kuukauden aikana yli 300 000 suomalaista, mikä on loistava kävijämäärä!

”BRÄNDIEN NÄKYVYYDELLÄ on iso merkitys kuluttajan valintoihin ravintolassa. Ensimmäisenä katse kiinnittyy toiseen ihmiseen, joten tarjoiluhenkilökunnan vaatetus on tärkeää. Myös baaritiskiltä näkyvien tuotteiden harkitulla sijoittelulla voi vaikuttaa ostopäätöksiin”, kertoo Lotta Eerola Hartwa-Tradelta.

KOKONAISVALTAISIA KEIKKAELÄMYKSIÄ NEA ILMEVALTA

ROKKIPYHÄTTÖNÄ TUNNETTU musiikki- ja kulttuuritalo Nosturi Helsingissä koki suuren uudistuksen kuluneena kesänä. Aiemmin ulkopuolisilta ostettu ravintolatoiminta siirtyi paikan omistavalle Elmu ry:lle, ja samalla sekä ylä- että alakerran ravintolat remontoitiin yhtenäiseen asuun. Yläkerran baari toimii asiakkaiden keitaana tapahtumailtoina, alakertaan avattu Elmun baari myös muina aikoina. ”Ajatuksena on tarjota asiakkaille kokonaisvaltaisia keikkaelämyksiä, joihin kuuluu keikan lisäksi myös laadukkaat juomat ja hyvä ruoka”, kiteyttää uudistusta luotsannut Nosturin ravintolatoimenjohtaja Kössi Rehmonen. Elmun baari aukeni täysin remontoituna yleisölle kesäkuussa. Aamupäivästä puoleenyöhön auki oleva ravintola aloittaa päivänsä tarjoamalla lounasta muun muassa lähialueen raksamiehille, toimistotyöläisille ja Nosturissa treenaaville bändeille. Iltaisin myynnissä on hampurilais- ja salaattihenkistä iltapalaa, ja janoisille tarkoin koottu valikoima juomia. Yläkerrassa hanoja ei ole ollenkaan, sillä juomatarjonnasta vastaavat keikkamenoon sopivat Heinekenin, Happy Joen ja lonkeron annospakkaukset tölkeissä ja pulloissa. Alakerrassa päätuote on hanasta myytävä Lapin Kulta, jota kuluu tasaisesti. Nosturin tapahtumatarjonta vaihtelee hevikeikoista lastenkonsertteihin ja yritystilaisuuksiin, joten ravintolapuolenkin on joustettava asiakaskunnan mukaan. Lähestyvää pikkujoulukautta Rehmonen odottaa innolla, ja kertoo, että ensimmäiset yritystilaisuudet kaudelle varattiin jo kesällä.

”TARJOAMME KEIKKAELÄMYKSIÄ, JOIHIN KUULUU LAATUJUOMAT JA HYVÄ RUOKA.” Kössi Rehmonen kertoo Nosturin ravintolan joustavan asiakaskunnan mukaan. P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

7


VAIKUTTAVAA ASIAA

VARAUDU PIMEÄÄN VUODENAIKAAN

JUHLISTA TREENEIHIN

”Pinnalla olevan terveellisyystrendin myötä yhä useampi kaipaa maistuvia alkoholittomia tai matala-alkoholisia juomia. Seuraavan aamun treenejä ei haluta jättää väliin, mutta silti halutaan nauttia hyvänmakuisista, aikuisista juomista. Pikkujoulukautenakin kannattaa pitää alkoholittomat ja matala-alkoholiset juomat hyvin esillä”, muistuttaa oluiden markkinointipäällikkö Meri Vainikka.

FLUNSSAA VASTAAN

”Hyvä vastustuskyky auttaa torjumaan syksyn flunssa-aallot. Vastustuskykyä parantavat riittävä uni, monipuolinen ruokavalio ja stressin vähentäminen. Hyvän lisän näiden rinnalle antaa Novelle Plus C+E, joka sisältää puolustuskyvylle tärkeitä vitamiineja”, kertoo vesien tuotepäällikkö Tea Ijäs.

PÄÄRYNÄINEN INKIVÄÄRIOLUT:

1 dl Lapin Kulta Arctic Malt 0,0% alkoholitonta olutta 1 päärynä 1 rkl tuoretta inkivääriä 1 tl sokeria 5 tuoretta mintun lehteä 1 lasillinen jääpaloja Laita kuorittu ja raastettu inkivääri lasiin Soseuta päärynä ja kaada lasiin Täytä 2/3 lasista jääkuutioilla Lisää sokeri Kaada lasi täyteen Lapin Kulta Arctic Malt 0,0% -olutta Koristele tuoreilla mintun lehdillä

PULLOT JUHLAPÖYTÄÄN

”Premium-tuotteet ovat loistava valinta pikkujoulujen ruokajuomaksi: ne ovat paitsi maukkaita myös pakkausmuotoilultaan käteviä ja kauniita. Seisovien pöytien pikkujouluissa long neck -pulloa pystyy kätevästi kantamaan lautasenkin kanssa, ja jos boogie-jalkaa vipattaa, niin pullo pysyy edelleen näppärästi kädessä”, vinkkaa asiakasmarkkinointijohtaja Toni Rounas.

8

P O IN T 3 ˙  2 0 14

TUMMENEVIIN ILTOIHIN

”Talvea kohti mentäessä tummat oluet korostuvat. Niissä on mukavasti lämmittävää täyteläisyyttä ja runkoa karkottamaan viilenevien iltojen kylmyyttä. India Pale Ale -oluttyylin suosio on vahvaa ja tuntuu vain yltyvän, samoin kuin kotimaisten pienpanimo-oluiden kysyntä kokonaisuudessaan”, kertoo kategoriapäällikkö Ari Nykänen.


”Lahden tuotanto ylsi huipputuloksiin viime kesänä. Sekä tuottavuus että uutehävikki olivat parhaalla tasolla kautta aikojen. Tämä on monen vuoden työn tulos, joka perustuu systemaattisiin parannusmenetelmiin. Tätä kehitystä jatkamme syksyllä.” – Tomas Lindfors, tuotantojohtaja

50 %

LAHDEN TEHTAAN uutehävikki on puoliintunut viiden viime vuoden aikana, ja keväällä se oli pienempi kuin koskaan ennen.

THINKSTOCK

MALTILLISTA NAUTTIMISTA JA LAATUA HANASTA HARTWALLIN VUONNA 2011 LANSEERAAMAT David-hanat ovat jo vakiin-

nuttaneet paikkansa ravintoloissa. Yli 800 toimipisteeseen asennetut hanat ohjaavat oluen ystäviä maltillisen laadukkaaseen maisteluun, sillä niiden kanssa suositaan käytettäväksi 0,25 litran laseja. David-hana pitää oluen oikeassa lämpötilassa ja huippulaatuisena pidempään kuin normaali hana. ”Olutjärjestelmä on optimaalinen pisteisiin, joissa on matala ja tasainen volyymi tai pisteisiin jotka ovat osan viikosta kiinni. Isommankin volyymin ravintoloihin David on loistava ratkaisu, kunhan paikkaan on varattu 20-litraisten tankkien esijäähdytyskaappi”, kertoo asiakaskehityspäällikkö Toni Rounas Hartwallilta. Innovatiivisen teknologiansa ansiosta David-hana käyttää tavallisiin hanoihin verrattuna 60 prosenttia vähemmän sähköä. ”David-hanan tulevaisuus näyttää hyvältä, ja olemmekin lanseeranneet nyt myös David XL:n, jossa on tavalliseen Davidiin verrattuna kaksi hanatolppaa ja kylmiössä tilaa neljälle tankille”, Rounas kertoo. David-hana on osana laadukkaaseen olutkulttuuriin kannustavaa Lapin Kullan Pohjantähti -laatuohjelmaa.

HELTEET PIRISTIVÄT KESÄN MYYNTIÄ

DAVID-HANAT OHJAAVAT MALTILLISEN LAADUKKAASEEN MAISTELUUN.

HARTWALL

PANIMOALALLA KOKO ALKUVUODEN jatkunut

alavireisyys kääntyi heinäkuussa vihdoin nousuun. Edelliseen heinäkuuhun verrattuna panimojuomien menekki kasvoi voimakkaasti. ”Erityisesti kivennäisvesien kulutus kasvoi vahvasti helteiden ansiosta”, kertoo Hartwallin markkina-analyytikko Anne Nieminen. Kesäkaudella Hartwallin juomista Novelle Plus -lisäarvovesien menestys jatkui hienosti, ja Hartwall Jaffa -perheen uutuus Vihreä Mandariini nousi erityisesti nuorten kuluttajien suosioon. Alkuvuoden haasteet myynnissä johtuivat pitkälti heikosta taloustilanteesta ja laskevasta ostovoimasta. Oman lisänsä haasteiden joukkoon toivat nousseet verot sekä juomien kasvava yksityinen maahantuonti.

SEESA LIPPO

PEPSI NEXT VALLOITTAA

Ympäristöystävälliset David-hanat ja 0,25 litran lasit kannustavat pienempiin annoskokoihin siirtymiseen sekä laatu ennen määrää -ajatteluun.

ENSIMMÄISEN STEVIAMAKEUTETUN kolajuoman Pepsi Nextin Suomen lanseerausta suunniteltiin huolella, ja se onnistuikin yli odotusten. ”Pepsi Next oli aiemmin lanseerattu Australiassa ja Ranskassa. Sieltä saimme hyvää tietoa siitä, mihin meillä kannattaa keskittyä”, kertoo Pepsin tuotepäällikkö Fredrik Fagerström. Lanseeraus oli huikea menestys: koko vuoden myyntitavoite täyttyi jo kesäkuun alussa. Kuluttajat ovat kiitelleet juoman hyvää makua sekä sitä, että vihdoin on tarjolla aidon kolan makuinen, mutta vähäkalorinen vaihtoehto. P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

9TEKSTI HASSE HÄRKÖNEN ˙ KUVAT ALEKSI POUTANEN

MADE IN FINLAND

I

Suomessa toimivat suuret yritykset vaikuttavat kotimaan hyvinvointiin monella eri tasolla. Kotimaisuus on tärkeää muutenkin kuin vain taloudellisessa mielessä. Hartwallin tuotteet ja tekeminen ovat tiukasti kiinni suomalaisuudessa.

so kotimainen yritys on kiinteä osa suomalaista yhteiskuntaa. Yritys vaikuttaa montaa kautta: se tuottaa verotuloja, tarjoaa työtä ja maksaa palkkoja, työllistää alihankkijoita ja raaka-aineiden tuottajia. Vaikutukset ulottuvat laajalle eri reittejä pitkin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkön mukaan yksi tapa arvioida yrityksen taloudellista vaikutusta on laskea sen tuottama jalostusarvo. Se kertoo, kuinka suuri kotimaassa toimivan yrityksen rahallinen vaikutus on Suomen bruttokansantuotteeseen. ”Jalostusarvoon lasketaan yhteen yrityksen liikevoitto, työvoimakulut eli maksetut palkat ja sosiaaliturvamaksut, tehdyistä investoinneista kertovat poistot sekä yrityksen maksamat vuokrat”, Ali-Yrkkö sanoo. ”Vaikutusketjut ovat moniportaisia ja pitkiä. Esimerkiksi mihin kotimaassa toimivan yrityksen työntekijät palkkarahansa käyttävät ja mistä yritys hankkii raaka-aineensa? Suurten yritysten toiminnalla ja valinnoilla on paljon kerrannaisvaikutuksia”, hän jatkaa. Taloudellisia vaikutuksia syntyy myös eri tasoilla. Yksittäiselle ihmiselle työpaikka tai sen puute on elämän keskeisiä talouskysymyksiä, suuri yritys on alueellisesti merkittävä työl-

listäjä ja verotulojen lähde, ja koko maan tasolla yrityksen maksamia veroja käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Olut luo monipuolista työtä

Konkreettiseksi esimerkiksi vaikutuksista voi ottaa Hartwallin tölkkioluen. Olueen tuleva vesi on soraharjujen suodattamaa lahtelaista lähdevettä, maltaan valmistuksessa käytetty ohra on suurimmaksi osaksi viljelty sadan kilometrin säteellä Lahden panimosta ja mallastus tapahtuu alle kymmenen kilometrin etäisyydellä panimosta. Olut valmistetaan suomalaisin voimin Lahdessa panimossa, jonka kehittämiseen on investoitu paljon, ja juomat pakataan Hämeenlinnassa valmistettuihin tölkkeihin. Viime vuonna osa tölkkien toimituksista siirrettiin Englannista Suomeen, ja nyt 95 prosenttia Hartwallin tölkeistä tuotetaan kotimaassa. Viimeisenä vaiheena Hartwallin kanssa yhteistyötä tekevät kuljetusyritykset kuskaavat tuotteet kauppoihin, joissa olutta myydään eri puolilla Suomea. Vähittäismyynnin lisäksi yhteistyö kotimaisten ravintoloiden kanssa on tiivistä. Oluen pääraaka-aineista ainoastaan humala tulee ulkomailta, sillä sitä ei viljellä elintarvikekäyttöön Suomessa. P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

11


LIIKE-ELÄMÄN MENESTYSTARINAT OVAT TÄRKEITÄ ESIKUVIA MUILLE KOTIMAISILLE YRITYKSILLE. Kun Hartwallin juomatuotantoa katsotaan kokonaisuutena, yli puolet kaikista raaka-aineista on kotimaisia. ”Hartwallilla suomalaiset tekevät tuotteita suomalaisille. Made in Lahti – siihen se tiivistyy”, Hartwallin tuotantotoimitusketjun johtaja Tutu Wegelius-Lehtonen sanoo.

Ei pelkkää taloutta

Yrityksillä on muutakin kuin rahallista vaikutusta. Työ tuo paitsi palkkaa myös sisältöä ihmisten elämään, ja liike-elämän menestystarinat ovat tärkeitä esikuvia muille kotimaisille yrityksille.

PANIMOALA TYÖLLISTÄÄ SUORAAN NOIN 2 300 SUOMALAISTA, JOISTA HARTWALL TYÖLLISTÄÄ 730

VÄLILLISESTI NOIN 30 000 SUOMALAISTA, JOISTA HARTWALL TYÖLLISTÄÄ 11 000

12

P O IN T 3  ˙  2 0 14

”Menestyvät yritykset nousevat vetureiksi muutenkin kuin puhtaasti taloudellisesti katsoen. Kautta aikojen ihmiset ovat kaivanneet esikuvia, jotka luovat itseluottamusta. ­Mitä lähempänä­menestystarina­on,­sitä­helpompi­siihen­­ on samaistua”, pitkään Nokiaa seurannut Jyrki Ali-Yrkkö kuvaa menestyksen merkitystä. ”Jos yritykset käyttävät kotimaisia alihankkijoita, nämä alihankkijat hyötyvät suoraan taloudellisesti tilausten muodossa.” Hartwall on läpi vuosikymmenten kehittänyt juomia kotimaiseen makuun. Hartwall Jaffa, Pommac, Vichy, Karjala, Lapin Kulta, Original Long Drink ja Hartwall Novelle ovat suomalaisille tuttuja vanhoja ja uusia klassikoita. Tutu Wegelius-Lehtosen mukaan uusin osoitus Hartwallin edelläkävijyydestä on ensimmäinen Suomessa valmistettu täysin alkoholiton olut. ”Panimoalalla alkoholijuomien nauttimisen vastuullisuus on tärkeä yhteiskunnallinen kysymys. Haluamme olla edistämässä kohtuullisuuteen kannustavaa juomakulttuuria”, hän sanoo. ”Oluen juomisen kohdalla määrän korvaaminen laadulla on johtoajatus, ja ravintoloissa pienten 0,25-litraisten olutlasien suosiminen edistää sitä. Lisäksi alkoholittomien ja vähän alkoholia sisältävien juomavaihtoehtojen laajempi tarjoaminen on keino vaikuttaa.” Virvoitusjuomissa taas sokerin vähentäminen ja sitä kautta vähemmän kaloreita sisältävien juomien kehittäminen on nyt tapetilla. Yritysten vastuullisuus ja vaikuttavuus näkyvät myös työvoiman valitsemisessa sekä ympäristökysymyksissä. AliYrkön mukaan kotimainen yritys on tietyissä asioissa varmasti vastuullinen: esimerkiksi lapsityövoimaa ei Suomessa käytetä. Samoin työolot ovat kunnossa ja ympäristöasioihin kiinnitetään yleensä huomiota. Wegelius-Lehtonen huomauttaa, että Hartwallin kohdalla


P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

13


K-citymarket Malmin osastonhoitaja Minna Siven esittelee Novellen ja Susijengin hyllynpäätytoteutusta.

CASE

Suomalainen työ edellä Suomalaisen Työn Liiton, K-ryhmän kauppojen ja suomalaisten elintarvikevalmistajien ja käyttötavarateollisuuden Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan tavoitteena on nostaa suomalaisen työn arvostusta ja tehdä sen vaikutuksia tunnetuksi. K-citymarketeissa muun muassa ”Osta tästä suomalaista” -hyllynreunamerkit ohjaavat kuluttajaa valitsemaan suomalaista. K-citymarket-ketjun markkinointijohtaja Teija Nesterinen on tyytyväinen kampanjaan. ”Kampanjasta on saatu valtavasti hyvää palautetta. Kuluttajat ovat kiinnostuneita valitsemaan suomalaisia tuotteita, joilla on hyvä vaikutus työllisyyteen”, hän kertoo. ”Yhteistyöyritykset odottavat tietenkin myynnin kasvua, ja kyllä kampanja on sitä piristänytkin”, Nesterinen jatkaa. Hartwallin tuotteista tutut suomalaiset brändit Lapin Kulta, Hartwall Novelle ja Hartwall Jaffa ovat mukana kampanjassa. Novelle-vesien myymälätoteutuksessa K-citymarketeissa näkyi syksyllä myös suomalaisten urheiluylpeys Susijengi.

14

P O IN T 3  ˙  2 0 14


”KULUTTAJALLE PITÄÄ ANTAA EVÄÄT TEHDÄ OSTOPÄÄTÖS OMIEN MIELTYMYSTENSÄ JA ARVOJENSA MUKAAN.” ympäristön vaaliminen on luonteva osa toimintaa, koska juomien valmistuksessa käytetyn kotimaisen veden laatu vaikuttaa suoraan juomien makuun. Mitä puhtaampi raakaaine, sitä parempi tuotteesta tulee.

Kotimaisuudella väliä nuorille

Monelle kuluttajalle suomalaisuus on tärkeä asia ostopäätöksiä tehtäessä. Kotimaisten tuotteiden suosimiseen on kannustettu läpi vuosikymmenten erilaisilla kampanjoilla. Jyrki Ali-Yrkkö näkee, että kotimaisuuden merkitys kuluttajille on viimeksi kuluneen 20–30 vuoden aikana yleisesti ottaen vähentynyt. ”Siihen on monta syytä. Ulkomaisten tuotteiden tarjonta on lisääntynyt huimasti, matkustamisen ja kansainvälistymisen myötä suomalaisten makutottumukset ovat laajentuneet, ja joitakin tuotteita kuten vaatteita ei enää kovin paljon valmisteta Suomessa”, hän luettelee. Ali-Yrkön mielestä kuluttajalle pitäisi joka tapauksessa tarjota mahdollisimman tarkkaa tietoa siitä, missä tuote on

VUONNA 2013 HARTWALL MAKSOI VEROJA

307

MILJ. € PALKKOJA SE MAKSOI

52,9 MILJ. €

JA SUORITTI ENNAKONPIDÄTYKSIÄ

12,9 MILJ. €

valmistettu. Silloin kuluttaja pystyy ottamaan valmistuspaikan huomioon, jos se on hänen mielestään tärkeä asia. ”Kuluttajalle pitää antaa eväät tehdä ostopäätös omien mieltymystensä ja arvojensa mukaan. Jollekin kotimaisuus on merkittävä kriteeri, jollekin toiselle taas ei.” Nykyhetken markkinatutkimuksia tekevä ja tulevaisuutta ennakoiva 15/30 Research -tutkimusyritys on selvittänyt nuorten suomalaisten suhtautumista yritysten ja tuotteiden kotimaisuuteen. Kehitysjohtaja Mikko Ampujan mukaan kotimaisuuden arvostus on viime vuosina kasvanut nuorten keskuudessa. ”Globaalit megabrändit olivat pitkään kova juttu, mutta nyt suomalaisnuoret arvostavat yhä enemmän paikallisia brändejä. Samanlaisia havaintoja on kuulunut muistakin maista. Ilmiön voi nähdä globalisaation vastatrendinä”, Ampuja sanoo. ”Kuluttajan näkökulmasta globaalia yritystä ja sen toimintaa on vaikea hahmottaa. Tilanne on toinen omaa arkea lähempänä olevan, hallittavan kokoisen kotimaisen yrityksen kohdalla.” Ampujan mukaan kotimaisuus on nuorten silmissä asia, johon liittyy paljon myönteisiä piirteitä. Suomalaisten työllistäminen koetaan tärkeäksi, ja kotimaisia yrityksiä ja niiden tuotteita pidetään luotettavina ja aitoina. Kotimaisuus ei välttämättä ole päällimmäinen asia nuorten ostopäätöksissä, mutta se vaikuttaa vahvasti taustalla. ”Näyttää siltä, että jos nuorena oppii arvostamaan jotain asiaa, sen arvostuksen vie mukanaan aikuiselämään”, Ampuja sanoo.

Suomalaisen Työn Liiton julkaisemat laskelmat osoittavat, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa. P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

15


TEKSTI TIINA-MARI HAKA ˙ KUVA KATJA TÄHJÄ NICOLAS MONTERO

Hyvän viinin asialla Chileläisen Santa Carolina -viinitalon Export Manager Nicolás Montero arvostaa pohjoismaista tehokkuutta, mutta toisi tänne kotimaansa viinikulttuuria.

V

uonna 2008 Nicolás Montero on juuri valmistunut Chilen yliopistosta. Kaupallisen alan tutkinnon suorittanut nuori mies päättää lähteä tutkimaan maailmaa hetkeksi ennen kuin asettuu aloilleen j­a aloittaa­tasaisen­puurtamisen­kotimaassaan. Euroopassa hän huomaa nauttivansa erilaisiin kulttuureihin tutustumisesta. Reissulta palaava Montero on hieman varmempi tulevasta urastaan: siihen täytyy kuulua matkustamista. Lokakuussa 2009 Chilen pääkaupungissa Santiagossa odotetaan kesää. Nicolás Montero on löytänyt työn, jossa yhdistyvät hänelle mieluisat asiat: viini ja matkustaminen. ”Aloittaessani Santa Carolina -viinitalon Export Manager en tiennyt viineistä sen enempää kuin keskivertochileläinen, vaikka olin aina juonut niitä”, hän muistelee nyt.

Parhaat puolet eri kulttuureista

Viidessä vuodessa on tapahtunut paljon. ­Nyt Montero­tietää­käytännössä­kaiken­ mahdollisen chileläisistä viineistä, eri lajiikkeista ja niiden tuotannosta. Lisäksi eurooppalaiset kulttuurit ja niiden erot Chileen verrattuna ovat tulleet tutuiksi. ”Yksi suuri ero vaikkapa skandinaavisessa kulttuurissa on käytännöllisyys ja tehokkuus. Tästä hyvä osoitus on laatikkoviinien menestys täällä. Chilessä kukaan ei ole kiinnostunut pahvipakkauksista. Niissä myydään vain heikoimpia, halvimpia viinejä, joita kukaan ei tosissaan joisi esimerkiksi illallisella”, hän pohtii. Eurooppaan Montero toisi mielellään taas oman­maansa­viinikulttuuria.­ ”Chilessä viini ei ole pelkkä juoma. Jokaisessa lasillisessa on pala kulttuuria

16

P O IN T 3  ˙  2 0 14

j­a perintöä.­Eri­lajikkeet­sopivat­eri­tyyp­ pisten ruokien kanssa, eikä Chilessä juuri kukaan juo viiniä pelkästään.” Chileläiset viinit ovat monesti niin runsaita maultaan, että ne ovat parhaimmillaan ruuan kanssa. ”Pohjoismaissa viinituntemus on aika hyvällä tasolla. Ihmiset tietävät mitä haluavat kansainvälisestä valikoimasta. Chilessä taas tuetaan paikallista tuotantoa, ja marketeista on vaikea löytää muun maalaisia viinejä. Toisaalta tunnemme omien viinialueidemme erot ja niissä on riittävästi valinnanvaraa.”

Rikas maaperä

Monteron oma suku on kotoisin EteläChilen maaseudulta, jossa hänkin vietti lapsuuttaan. ”Kasvoin lehmien, hevosten, kanojen ja viljelmien keskellä. Olen tottunut farmielämään ja siihen, että ollaan luonnon armoilla”, hän kertoo. Viinin tuotanto on herkkä laji, jota tehdään ympäristön ehdoilla. Esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa jo moniin viinitiloihin. Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt, kuten rankkasateet tai pitkittynyt kuivuus voivat pilata kokonaisia satoja. ”Chilessä on hyvin monenlaisia alueita. Uskon, että tulevaisuudessa tuotamme entistä useampia lajikkeita. Maaperämme ja luontomme monipuolisuus on varmasti etu muuttuvissa olosuhteissa.” ”Oma näkemykseni on, että kiinnostuksen ja tietämyksen lisääntyessä tällä hetkellä harvinaisempia lajikkeita tuotetaan enemmän. Tietysti tuotanto muotoutuu osittain senkin kautta, mitkä lajikkeet pärjäävät muuttuvissa olosuhteissa.” Nicolás Montero ei muista ensimmäistä viiniä, jota maistoi, mutta mieleenpainuvin

TÄRPPI

VIINITIETÄJÄN VINKIT Hyvän viinin määritelmä riippuu maistajasta. Nicolás Montero antaa vinkit viininmaisteluun aloittelijalle. 1. Maistele mahdollisimman paljon erilaisia viinejä. Kirjoita ylös, mitä niissä maistat, mistä pidät ja mistä et. 2. Valitse viinille sopiva ruoka. Viini maistuu hyvin erilaiselta sellaisenaan juotuna ja hyvän ruuan kanssa. 3. Ajattele muutakin kuin nestettä lasissa. Todellinen viininautinto on elämys, johon kuuluvat hyvä seura, ruoka ja ympäristö.

viinimuisto on vuodelta 2012 Belgiasta, jossa Montero illallisti Santa Carolinan maahantuojan ja tämän perheen kanssa. Illallisen oheisohjelmana oli viinien maistelua sokkona. ”Meillä oli neljä todella hyvää viiniä: kaksi ranskalaista hyvin arvostettua laatuviiniä ja kaksi Santa Carolinan Cabernet Sauvignon Reservaa, toinen vuodelta 1978 ja toinen vuodelta 1995. Niin erilaisia viinejä ei periaatteessa voi edes vertailla, mutta oli hienoa huomata, kuinka chileläiset vanhat viinit vetivät vertoja ranskalaisille huippuviineille”, hän kertoo. ”Vaikka väri oli jo muuttunut rusehtavaksi, oli viinin maussa upeita vivahteita. Tunsin suurta ylpeyttä kotimaani maaperästä, jossa kasvaa niin ainutlaatuisia viinejä.”

130-vuotias, perheomisteinen ja perinteikäs chileläinen viinitalo Santa Carolina siirtyi HartwaTraden edustukseen toukokuussa 2014. Santa Carolina Sauvignon Blanc Reserva -hanapakkaus voitti kultaa Vuoden viinit 2014 -kilpailussa.


“Viinissä tärkeintä minulle on tasapaino: se että hedelmäisyys, happoisuus ja tanniinit ovat sopivassa suhteessa", sanoo Nicolás Montero.

VIININ TUOTANTO ON HERKKÄ LAJI, JOTA TEHDÄÄN YMPÄRISTÖN EHDOILLA.

P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

17


18

P O IN T 3  ˙  2 0 14


TEKSTI TIINA-MARI HAKA ˙ KUVAT JAN KAPITÄN

Lonkero valloittaa maailman

Elokuussa berliiniläiset ihastuivat lonkeroon Hartwallin pop-up-baarissa. Maailmalla ainutlaatuisesta juomasta kaavaillaan jo seuraavaa vientimenestystä. Lonkerobaari on saanut myös Suomessa paljon kiitosta ja kannustusta.

B

erliinin Mitte-kaupunginosassa pienelta putiikilta tai gallerialta vaikuttavan näyteikkunan edessä käy elokuisena torstai-iltapäivänä kuhina. Pari-kolmekymppiset hipsterit parveilevat kadulla vaaleansiniraidalliset tölkit käsissään. 90-luku on selvästi muotia. Kivipestyissä farkuissa on korkea vyötärö, ruudulliset flanellipaidat on napitettu ylös asti tai jätetty rennosti auki, polkkatukat, nutturat ja parrat vilisevät tungoksessa. Saksan kieleen sekoittuu paikoitellen suomea. Tältä näyttävät Hartwall Original Long Drinkin maailmanvalloituksen ensiaskeleet. Myöhemmin samana iltana Torstrasse on käytännössä poikki, kun HKI1952-nimiseen pop-up-baariin pyrkii yli 700 vierasta. Suosio ei ole yllätys, mutta suuri osallistujamäärä avajaisiltana ylitti odotukset. ”Berliini valikoitui ensimmäiseksi valloitettavaksi kaupungiksi, sillä tänne on helppo tulla. Saksa on muutenkin loistava testiympäristö, jossa näemme, miten lonkero sopii eurooppalaiseen juomakulttuuriin”, kertoo Hartwall Original Long Drinkin tuotepäällikkö Turkka Hirvonen. ”Lonkero on suomalaisille kansallisaarre. Sitä kaivataan ulkomailla, ja toisaalta halutaan esitellä muille. Moni Suomessa asunut ulkomaalainen on myös vienyt lonkeron ilosanomaa kotimaahansa”, Hirvonen jatkaa ylpeyttä äänessään. P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

19


Tuotepäällikkö Turkka Hirvonen (oik.) esittelee baaria median edustajille HKI1952:n avajaispäivänä.

Reilun viikon aikana lonkerobaarissa esiintyi yhteesnä 17 artistia ja DJ:tä. Heitä kuuntelemassa kävi tuhansia vieraita.

Yksi berliiniläisistä Suomi-faneista on Nils Müller, 32. Hän tutustui opiskeluaikanaan suomalaisiin oman alansa opiskelijoihin ja on siitä saakka vieraillut säännöllisesti Suomessa. ”Oikeastaan Berliini ja Helsinki ovat aika samanhenkisiä. Berliiniä pidetään avoimena ja ennakkoluulottomana paikkana, mutta mielestäni Suomessakin ollaan kokeilunhaluisia ja keksitään jatkuvasti uusia tapoja tehdä asioita ja osallistaa ihmisiä. Suurin ero on ehkä koko ja ihmisten määrä – totta kai suuremmassa kaupungissa tapahtuu enemmän.”

Uusi vientimenestys

Hartwall Original Long Drink on Flow-festivaaleilla Suomessa vuosittain vierailevalle Müllerille tuttu juoma. Hän kehuu erityisesti lonkeron pakkausta ja brändin visuaalista ilmettä erilaisissa tapahtumissa. Myös Hartwallin Turkka Hirvonen on tyytyväinen lonkeron näkyvyyteen tapahtumissa. ”Lanseerasimme HKI1952-lonkerobaarin Flowssa tänä vuonna. Se sai todella hyvän vastaanoton. Tapahtumat ovat

”MEILLE ON TULLUT LÄHES PÄIVITTÄIN KYSELYJÄ, ETTÄ KOSKA ALAMME VIEDÄ LONKEROA ULKOMAILLE.” 20

P O I NT 3  ˙  2 0 14

Baaritiski rakennettiin vaaleansinisiksi maalatuista lastauslavoista.

brändeille suuri mahdollisuus etenkin tulevaisuudessa kun alkoholimainonnan säädökset tiukentuvat entisestään.” Toteutuksia suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa, niin että niistä hyötyy sekä tapahtuma että brändi. 26-vuotias berliiniläinen Annika ei ole aikaisemmin maistanut lonkeroa. ”Hyvää ja raikasta. Miksi ihmeessä tätä ole tuotu meille aikaisemmin”, hän ihmettelee. Samaa kysyy moni muu. ”Meille on tullut jo vuosien ajan lähes päivittäin yhteydenottoja ulkomailta, että emmekö voisi aloittaa vientiä Australiaan, Saksaan tai milloin mihinkin. Nyt voimme onneksi vastata pyyntöihin”, Hirvonen kertoo.

Perinteet kunniaan

Berliinin lonkerobaari oli auki reilun viikon elokuussa. Tuona aikana baarissa kävi yhteensä tuhansia vieraita – suurin osa berliiniläisiä, mutta joukossa oli myös suomalaisia ja muun maalaisia turisteja. Lonkeroa oli alun perin toimitettu paikalle noin 10 000 tölkkiä, mutta kysyntä oli niin kovaa, että Suomesta lähetettiin 5 000 tölkkiä hätäapuna puolessa välissä viikkoa. Berliiniläiset ihastuivat paitsi heille täysin uudenlaiseen juomaan, myös sen syntyhistoriaan. ”Haluamme viedä paitsi juomaa, myös siihen liittyvää perinnettä ja kulttuuria maailmalle”, Turkka Hirvonen tähdentääkin.


RÄPPÄRI LONKEROLÄHETTILÄÄNÄ

Nigerialaistaustai­ nen suomalais­ räppäri Noah Kin villitsi avajaispäi­ vän yleisön

P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

21


HKI1952-baarin päätösiltana sunnuntaina lavalle nousi suomalaisen kevyen musiikin legenda Pepe Willberg.

Aito lonkero lanseerattiin ensimmäisen kerran Helsingin Olympialaisiin vuonna 1952, jolloin maailma tuli Suomeen. Nyt Suomea halutaan viedä maailmalle.

Taidetta ja kulttuuria

Yksi lonkerobaarin esiintyjistä oli utuista indiepoppia soittava Hanna ja Kerttu, jonka laulaja Victoria Trunova kertoo selvällä suomen kielellä ilahtuneensa lonkeron saapumisesta kotikaupunkiinsa. Hän on kasvanut Saksassa ja Norjassa, mutta ihastui Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin parikymppisenä, ja onkin viettänyt paljon aikaa maassa. ”Olin 19-vuotiaana Suomessa kummitätini luona, kun muutaman sattuman kautta perustin ensimmäisen bändini suomalaisten kanssa. Samalla reissulla päätin alkaa opiskella suomea.” Trunova opiskeli vuoden Suomessa, ja sinä aikana huomasi olevansa kuin kotonaan suomalaisessa kulttuurissa. ”Minusta on mahtavaa, miten suomalaiset osaavat istua seurassa hiljaa ilman, että tulee kiusaantunut tunnelma”, hän sanoo. Suomalaiset ovat Trunovan mukaan itse turhan vaatimattomia eivätkä aina osaa arvostaa omia vahvuuksiaan. ”Berliini on minusta ihana paikka asua ja tehdä musiikkia. Kuitenkin myös Suomessa on paljon hyvää, mitä moni suomalainen muusikko ei tunnu tajuavan”, hän sanoo. ”Lonkerobaari on loistava idea ja hyvä tapa tuoda suomalaista kulttuuria ylpeästi maailmalle”, hän jatkaa. Lonkerobaarissa esiteltiin suomalaisen musiikin lisäksi myös nousevien suunnittelijoiden muotia, ja tilassa oli esillä

”MINUSTA ON MAHTAVAA, ETTÄ SUOMALAISET VOIVAT ISTUA HILJAA ILMAN, ETTÄ TULEE KIUSALLINEN TUNNELMA.” 22

P O IN T 3  ˙ 2 0 14

Baarin pelkistetty sisustus toisti Hartwall Original Long Drinkin värimaailmaa.

kolmen suomalaistaiteilijan näyttely. Kokonaisuus istui Berliinin katukuvaan kuin nakutettu.

Suomalaisuus on in

Turkka Hirvonen jakaa näkemyksen perinteisestä suomalaisesta vaatimattomuudesta. Hän sanoo, että lonkeron sanoma maailmalle onkin uuden suomalaisuuden promoaminen maailmalla ja toisaalta kansallisen ylpeyden nostattaminen. Tapahtumasta oli ja on hyötyä myös Suomen markkinalla. ”Sen lisäksi, että berliiniHanna ja Kerttu -yhtyeen solisti Victoria Trunova pitää Suomea toisena kotimaanaan. läiset ihastuivat lonkeroon ja saimme todella hyvää kokemusta tulevia vientihankkeita varten, aiheutti koko HKI1952-baari hyvää pöhinää myös kotimaassa. Suomalaiset seurasivat tapahtumia innolla ja kannustivat lonkeroa matkalla maailmalle”, Hirvonen kertoo. Lonkerobaarin päätösiltana sunnuntaina tunnelma Torstrassella on haikea. Vaaleansinisen baarin kaapit täytetään tällä erää viimeistä kertaa raidallisilla tölkeillä. Lavalle nousee todellinen suomalaisikoni Pepe Willberg. Sanotaan, onnea ei muka näyttää saa / Aivan sama mulle mä oon onnellinen, kajahtaa hämätyvässä illassa. Onnen kätkemisen aika on totisesti ohi. Tästä eteenpäin se – ja lonkero – jaetaan koko maailman kanssa. HKI1952-lonkerobaarin tunnelmia voi katsoa osoitteessa aitolonkero.fi.


08_NOSTO

TEKSTI MERI ESKOLA ˙ KUVITUS ANTTI NIKUNEN

Pullot piiloon katukuvasta

Tammikuussa 2015 mietojen alkoholijuomien mainonnassa aletaan noudattaa uutta lakia. Muutos kasvattaa erityisesti mobiili- ja myyntipaikkamarkkinoinnin merkitystä. PO INT 3  ˙ 2 0 1 4

23


H

uhtikuussa 2014 väke­ vien alkoholijuomien osalta voimaan tullut uudistunut alkoholilaki tiukentuu myös mietojen alkoholijuomien mainon­ nan osalta tammikuusta alkaen. Uudistettu laki vaikuttaa erityisesti ulkomainontaan, joka kielletään kokonaan. Tapahtumissa, urheiluhalleissa sekä vähit­ täismyynti­ ja anniskelualueilla mietojen alkoholituotteiden mainonta on edelleen sallittua. Lakiuudistuksen tarkoituksena on vähentää tilanteita, joissa lapset ja nuoret altistuvat alkoholimainonnalle. Uuden lain yksityiskohdat ovat kuitenkin osin ristiriitai­ sia. Internetmainontaa rajoitetaan monin tavoin, mutta alkoholibrändien Facebook­ sivut ja mainostaminen sosiaalisessa medi­ assa on jatkossakin sallittua.

Mobiilin merkitys kasvaa

”Tapahtumien ja myyntipisteiden merkitys kasvaa, samoin kuin lehti­ ja digitaalimai­ nonnan rooli. Mobiililaitteissa paljon vielä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, ja se

24

P O IN T 3 ˙  2 0 14

voi olla tulevaisuudessa hyvä markkinointi­ kanava”, Hartwallin alkoholituotteiden markkinointipäällikkö Meri Vainikka arvioi. Vainikan mukaan myös mainostaminen myymälöissä ja ravintoloissa muuttuu yhä tärkeämmäksi. ”Haluamme palvella kuluttajia entistä paremmin sillä, miltä kauppa näyttää ja miten helposti tuotteet ovat löydettävissä. Tulemme esittelemään myymäläesillepa­ noihin uusia ratkaisuja, ja ne suunnitellaan asiakkaan kanssa hyvissä ajoin, kuten tähänkin asti.”

Kotimaiset brändit vahvoilla

Kotimaiset, tunnetut juomabrändit pysyvät vahvoina uusista säädöksistä ja kiristyvästä kilpailusta huolimatta, markkinointipäällik­ kö Vainikka vakuuttaa. Tuotteiden markki­ nointiin on jatkossakin monenlaisia mahdol­ lisuuksia. Happy Joe ­siideri on hyvä esimerkki onnistuneesta brändin luomisesta pienin mediapanostuksin. ”Brändiä on rakennettu esimerkiksi eri­ laisissa tapahtumissa, ja digitaalinen media

on ollut vahvassa roolissa. Kuluttajat koke­ vat tuotteen niin kiinnostavaksi, että halua­ vat esiintyä sen kanssa, ja jakavat esimer­ kiksi Happy Joe ­valokuvia Instagramissa. Meidän ei tarvitse osallistaa kuluttajia, kun he tekevät sen itse”, Vainikka kertoo. Samanlaista onnistunutta tapahtuma­ markkinointia ja brändien yhteistyöhankkei­ ta on toteutettu muun muassa Lapin kulta ­oluen ja kotimaisen vaatemerkki Makian kanssa. Kotimaan panimojuomamarkkinan suurin kilpailija ja uhka on alkoholijuomien yksityi­ nen maahantuonti. Siihen mainontakiellot eivät pure. ”Kielto hidastaa entisestään juoma­alan mahdollisuuksia vahvistaa kotimarkkinoita. Mainontakiellolla yksityinen maahantuonti ei todennäköisesti vähene.”

Vähentävätkö rajoitukset kulutusta?

Kotimainen tiukka lainsäädäntö heikentää myös suomalaisten yritysten kilpailumah­ dollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva


KOTIMAISET, TUNNETUT JUOMABRÄNDIT PYSYVÄT VAHVOINA UUSISTA SÄÄDÖKSISTÄ HUOLIMATTA.

Hanski-Pitkäkoski ihmettelee, miksi Suo­ messa tehdään yleiseurooppalaisesta mark­ kinointilainsäädännöstä poikkeavia ratkaisu­ ja kulutuksen vähentämisen perusteella. ”Onko näillä uusilla rajoituksilla todella merkitystä alkoholinkulutuksen vähentämi­ seen? Mainonnan rajoittamista on helppo käyttää ensimmäisenä keinona, jotta voi­ daan sanoa, että jotain on tehty. Alkoho­ lin väärinkäytön oikeat syyt jäävät kuiten­ kin huomioimatta, eikä niihin puututa”, Hanski­Pitkämäki huomauttaa. Hän pelkää myös, että tiukennukset johtavat hinta­ kilpailuun. ”Selkeät mainonnan ohjeet toimisivat paremmat kuin tällainen vähittäinen kiris­ tys. Näistä tulkintaongelmista tulee uusia lausuntopyyntöjä, ennakkotapauksia ja lisää työtä myös viranomaisille.”

Mainoslukutaitoa nuorille

Hanski­Pitkäkosken mukaan hyviä tuloksia markkinoinnin valvonnassa saavutettaisiin itsesääntelyllä, ei rajoittamisella. Suomalai­ nen kuluttajansuojalaki pitää sisällään niin tehokkaan yleislausekkeen, että sillä voi­

daan viime kädessä estää mikä tahansa sopi­ mattomaksi katsottu markkinointi. ”Suomessa ei toistaiseksi riitä uskoa siihen, että alan yritykset osaisivat itsesään­ telyn. Eihän alkoholipullon kuvan piilotta­ minen vähennä kulutusta. Lainsäätäjien mielestä näyttää olevan pelottavampaa, ­että lapsi­kohtaa­karhun­kuvan­bussipysä­ killä kuin että hän pääsee kaikenlaiseen materiaaliin verkossa.” Hanski­Pitkäkoski muistuttaa, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta markkinoinnista puhuttaessa pitäisi miettiä myös media­ ja mainontalukutaitoa. ”Onhan markkinointia eettiseltä kannalta turvallisempaa lukea, kun se on lainsäädän­ nöllä ’putsattu’. Mediassa sen sijaan voi esit­ tää lähes mitä vaan, ja netti on täynnä väki­ valtaa sekä pornoa. Kaikki on suhteellista. Kyse on siitä, mihin halutaan kiinnittää huomiota”, Hanski­Pitkäkoski summaa.

Alkoholimainonnan uudet säädökset astuvat voimaan 1.1.2015. Alkoholimainokset katoavat katukuvasta kokonaan.

UUDET SÄÄDÖKSET • Televisiomainonta sallitaan klo 22–07 välillä, sama rajoite laajenee myös alkoholin radiomainontaan. • Ulkomainonnan totaalikielto. Ei kuitenkaan koske tapahtumia, urheiluhalleja, vähittäismyynti- ja anniskelualueita sekä juoman saatavuuden ja hinnan ilmoittamista niiden ulkopuolella. • Internetmainontaa rajoitetaan: kuluttajia ei saa pyytää jakamaan tai tuottamaan alkoholibrändeihin liittyvää sisältöä mainostajan hallinnoimilla nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Mainostaja ei saa myöskään jakaa kuluttajien tuottamaa sisältöä. Brändien Facebook-sivut ja sosiaalisessa mediassa mainostaminen ovat sallittuja. • Kaikki alkoholijuomiin liitetyt pelit, arpajaiset ja kilpailut kielletään. • Myyntipistemainontaan ei tule muutoksia. • Lehtimainontaan ei tule muutoksia.

PO INT 3  ˙ 2 0 1 4

25


TEKSTI ANNA KAUHALA ˙ KUVA VILLE RINNE NÄE ALA UUSIN SILMIN

”IHMISET OVAT KOKO AJAN TIEDOSTAVAMPIA JA HALUAVAT PITÄÄ HUOLTA ITSESTÄÄN.” 26

P O I NT 3  ˙  2 0 14


”Me emme ole koskaan ihan tyytyväisiä, se pitää meidät motivoituneina”, Richard McCormick toteaa.

Maailmalta Kallioon RAVINTOLA SANDRO, HELSINKI

Ravintola Sandron boheemia tyyliä ja teollisuushenkistä rouheutta yhdistävässä salissa näkyy niin trendikkäitä kolmikymppisiä, äitejä lapsineen kuin vanhempiakin asiakkaita. Voitaisiin yhtä hyvin olla vaikka Kööpenhaminassa kuin Helsingin Kalliossa. Vuonna 2013 perustetun Sandron takana on neljä miestä: ruotsalais-kalifornialainen, Aasiassa kasvanut Richard McCormick, marokkolaiset Hicham Mountassir ja Hicham Daoussi sekä suomalainen Pasi Virta. He halusivat avata paikan, joka olisi yhtä aikaa kohtaamispaikka, ravintola ja baari. Liikkeelle lähdettiin muutamalla annoksella, ja aluksi suunnitteilla oli puhtaasti kasvismenu. ”Ihmiset ovat koko ajan tiedostavampia ja haluavat pitää huolta itsestään. Kaipaan itsekin kasvisruokaa”, trendikkäistä helsinkiläisravintoloista tunnettu Richard McCormick kertoo. Listasta muodostui lopulta moderni, pohjoisafrikkalainen fuusiomenu, jolta löytyy lihaakin. Menua ei ole lyöty lukkoon, vaan se uudistuu jatkuvasti kuten koko ravintolakin. Valikoima on monipuolinen ja baarissa tarjolla suuri joukko juomabrändejä, mutta niiden on selvittävä omilla ansioillaan. Laatujuomat ovat esillä paikan tyyliin sopivalla tavalla. Sandron salaisuus on, että se on saanut muotoutua pala palalta omistajiensa ja asiakkaidensa näköiseksi. Valmista ei ole eikä tule: suunnitteilla on muun muassa katukeittiöauto ja oma farmi.

Sandro on katu-uskottava sekoitus boheemia tyyliä, pohjoisafrikkalaista keittiötä ja laadukkaita juomia. Ravintola tunnetaan erityisesti kasvisruoasta ja brunsseista. Sandro, Kolmas Linja 17, Helsinki, sandro.fi

P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

27


TEKSTI KAISA TALOLA ˙ KUVAT HARTWALL NOVELLE

Hyvää oloa ja herkuttelua vedellä

Hartwall Novelle on tehnyt vedestä nautintoa. Suomen suosituimmaksi vesibrändiksi nouseminen on vaatinut suomalaisten kuluttajien ymmärtämistä ja kotimaisten arvojen vaalimista.

V

uonna 1836 Victor Hartwall perusti Pohjoismaiden ensimmäisen kivennäisvesitehtaan Helsinkiin. Siitä alkoi Hartwallin tarina suomalaisen vesimarkkinan edelläkävijänä. Yli puolitoista vuosisataa myöhemmin, vuonna 1990, perinteisen Vichyn rinnalle tuli ensimmäinen Hartwall Novelle -kivennäisvesi. Kevyesti kupliva ja markkinoiden ainoa suolaton maustamaton kivennäisvesi oli vaihtoehto perinteisille vichyille. Muun muassa matalahiilihappoisuus ja suolattomuus ovat tehneet Hartwallin Novelle-vesistä markkinajohtajia. Kuluttajien suosikeiksi ovat nousseet myös Novelle Plus -juomat, jotka sisältävät päivittäistä hyvinvointia tukevia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Askel edellä

Novelle on tuonut Suomen vesikategoriaan uusia tuulia jo yli 20 vuoden ajan. ”Liikkeelle lähdetään suomalaisten kuluttajien tarpeista ja mausta. Hartwall Novelle -vesien tuotekehityksen taustalla on aina terveellisyys, mutta myös nautintonäkökulma eli hyvä maku”, selventää vesien tuotepäällikkö Tea Ijäs. Novellen suurin innovaatio ja menestystarina on ollut terveys- ja hyvinvointitrendiin vastannut Novelle Plus -juomaperhe, jonka lisäarvovedet sisältävät tarkoin valittuja vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. ”Juomaperhe on luotu suomalaisten tarpeisiin. Esimerkiksi paljon liikkuville sopii magnesiumia sisältävä Novelle Plus Magne-

HARTWALL NOVELLE HALUAA OLLA TIIVIS OSA SUOMALAISTEN ARKEA. 28

P O IN T 3  ˙ 2 0 14

Hartwallin vesien tarina alkoi Victor Hartwallin vesikärryistä.

sium+C, ja pimeässä elävä kansa saa virkistystä vitamiineja sisältävästä Novelle Plus MultiB+C -juomasta. Novelle Plus Kalsium puolestaan vahvistaa luustoa ilman laktoosia”, Ijäs summaa.

Olet mitä juot

Juomiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Ruokavalion lisäksi puhutaan juomavaliosta. Se on osa eatdentityä, eli identiteetin rakentamista juoma- ja ruokavalinnoilla. Kiinnostus terveyteen ja hyvinvointiin on kasvattanut veden suosiota ja näkyy pullotettujen vesien kulutuksen kasvussa. Vesillä on myös uudenlaisia käyttötilanteita. Siinä missä vesi oli ennen janojuoma, nyt se sopii myös hyvinvoinnista huolehtimiseen ja jopa herkutteluun. Muun muassa Novelle Plus -juomat ovat tällaisia herkutte-

luvesiä, terveellisempiä vaihtoehtoja runsassokerisille virvoitusjuomille. Hartwall Novelle on myös luonut uusia tarpeita. Novelle Plus -juomat muodostivat markkinoille tullessaan uuden lisäarvovesien kategorian Suomessa. Nyt niiden osuus koko vesimarkkinasta on jo viidennes. Myös perinteiset kivennäisvedet ovat säilyttäneet suosionsa. Ne löytävät tiensä ruokapöytään yhä useammin. ”Kupliva kivennäisvesi sopii tuomaan

1836 Victor Hartwall saa toimiluvan kivennäisainepitoisten ja hiilihappoisten terveysvesien myyntiin.


Hartwall Novellen tuoteperhe on laajentunut eri käyttötilanteisiin ja -tarpeisiin.

pientä nautintohetkeä arkeen esimerkiksi lounaan yhteydessä”, Ijäs kertoo.

Mukana joka päivä

Harva kuluttajatuoteyritys pystyy rakentamaan liiketoimintaa pelkkien tuotteiden ympärille. Mukana pitää olla tarinoita, historiaa ja tunnetta, jotka tuovat brändin osaksi ihmisten elämää. Tärkeää on myös brändin kommunikointi sidosryhmien kanssa joka päivä ja ympäri vuorokauden.

1990 Novellen maustamaton kivennäisvesi tulee markkinoille.

1994 Suomen ensimmäinen maustettu kivennäisvesi, Novelle Citronelle, lanseerataan.

”Novelle haluaa olla tiivis osa suomalaisten arkea. Se tarkoittaa, että on oltava aktiivinen myös digitaalisissa kanavissa. Siksi päädyimme uudistamaan Hartwall Novellen verkkosivuston sisältöpohjaiseksi. Pääteemoina ovat brändin tukipilarit eli terveellisyys ja hyvinvointi, elämästä nauttimista ja herkuttelua kuitenkaan unohtamatta”, Ijäs selventää. Sivustolla keskiössä on tuotetietojen sijaan kiinnostavien vieraiden ja asiantuntijoiden tuottama sisältö.

2005 Novelle Friss tarjoaa kevyemmän ja terveellisemmän vaihtoehdon virvoitusjuomille.

2007 Novelle Fruity yhdistää mehun ja kivennäisveden terveelliseksi, kuplivaksi vaihtoehdoksi.

Tulevaisuudessa Hartwall Novelle aikoo olla samanlainen tienraivaaja kuin tähänkin asti. Vesiperheen tulevia jäseniä ei vielä tunneta, mutta siihen voidaan luottaa, että ne tarjoavat tuttuun tapaan laadukasta virkistystä, hyvinvointia ja makunautintoja. Novellen arvomaailma ei ole kaukana siitä, mistä Victor Hartwall aloitti toista vuosisataa sitten. Hänkin halusi tarjota suomalaisille terveellistä ja hyvänmakuista vettä.

2008 Ensimmäinen Novelle Plus -juoma Novelle Plus Kalsium lanseerataan.

2009–2014 Novelle Plus -juomaperhe laajentuu: Sinkki+E, Magnesium+C, Multi B+C vireyteen ja C+E. PO INT 3  ˙ 2 0 1 4

29


MAKUA PIMEÄÄN

SYKSYN MAUSTAJAT

TEKSTI LINDA PYNNÖNEN ˙ KUVA ALEKSI POUTANEN

Syksyn uutuuksista löytyy mausteisuutta, uusia raikkaita makuja ja toivottuja palaajia.


SYKSYN HYYTÄVIN UUTUUS Hartwall Jaffa Musta Appelsiini

JOULUN PERINTEINEN SUOSIKKI Hartwall Jaffa Jouluomena

SUOSIKKIOMENA TEKI PALUUN Upcider Kuiva Granaattiomena

JOULUHENGEN NOSTATTAJA Upcider Jouluomena

SITRUUNAN RAIKKAUTTA Original Cool Grape Fresh Lemon

Hartwall Jaffa -perheen uusin tulokas on Hartwall Jaffa Musta Appelsiini. Hedelmäinen, raikas juoma on aito uutuus, joka tuotiin kuluttajien toiveesta takaisin valikoimaan. Juoman musta väri tulee sokerikulööristä, jota käytetään muun muassa kolajuomissa. Värinsä ansiosta Hartwall Jaffa Musta Appelsiini on mitä mainioin juoma Halloween-kauden herkutteluun ja se toimiii hyvin myös joulun kausituotteena.

Hartwall Jaffa Jouluomena on jo perinteeksi muodostunut herkku, jota suomalaiset odottavat joulupöytään. Koko perheen joulunpunaisessa juomassa yhdistyvät omenan sekä jouluisten mausteiden, kuten vaniljan ja inkiväärin maut. Muun Hartwall Jaffa -perheen tavoin kausituotteen maku syntyy vain luonnollisista aromeista.

Edelliskesän sesonkisuosikki tuotiin kuluttajien toiveesta Upciderin pysyvään tuotevalikoimaan. Upcider Kuiva Granaattiomena ylitti kesän aikana kaikki odotukset. Granaattiomenalta maistuva kuiva, hapokas ja hedelmäinen siideri on ainutlaatuinen lisä markkinoille.

Joulunsesongiksi siiderivalikoimaan palaa perinteinen kausisiideri Upcider Jouluomena, joka hemmottelee sekä joulunajan herkuttelijoita että kauden makuja rakastavia siiderin ystäviä. Sen jouluisessa maussa on kanelia ja vaniljaa, ja jälkimausta löytyy ripaus neilikkaa. Muiden Upcider-siidereiden tapaan myös Jouluomenassa on käytetty vain luontaisia aromeita.

Fresh Lemon on raikas uutuusmaku, joka täydentää makulonkeroiden valikoimaa. Muiden makujen kysyntä on jo noin neljänneksen lonkerojen volyymista, joten uudelle lonkerotuotteelle on tilausta. Maussa yhdistyvät Original Cool Grape -lonkero sekä lempeän kirpeä ja raikas sitruuna. Brändi- ja laatutietoiset kuluttajat valitsevat tuotteen sen tunnistettavan, laatua viestivän raitapakkauksen ansiosta.

Myynnissä 0,5 ja 1,5 litran kierrätysmuovipulloissa Makeutettu sokerilla, 37 kcal / 100 ml Toimitukset alkaneet elokuussa •

Joulun kausituote Myynnissä 1,5 litran kierrätysmuovipulloissa sekä 0,33 litran tölkkien 12-packissa Toimitukset alkavat lokakuun alussa •

KAUSI

KAUSI

Kesän 2013 sesonkituotesuosikki saadaan pysyväisvalikoimaan Kuiva Granaattiomena 4,7 % on luonnollinen ja kuiva vaihtoehto lightsiidereille Myynnissä 0,5 litran kierrätysmuovipulloissa 41 kcal / 100 ml

KEVYEMPI

Upcider Jouluomena myynnissä loka-joulukuun ajan Myynnissä 0,5 litran kierrätysmuovipulloissa Alkoholipitoisuus 4,7 % •

Original Cool Grape Fresh Lemon myynnissä syyskuusta alkaen Myynnissä 0,568 litran pint-tölkeissä ja 6 x 0,33 litran monipakkauksessa Alkoholipitoisuus 4,7 %

KAUSI

P O INT 3  ˙ 2 0 1 4

31


MARJAISA ENERGIAJUOMA TEKEE PALUUN ED Redberry

RONSKISTI MAKUA Brewer’s Special India Pale Ale ja American Red Ale

TUMMAN HUNAJAISTA OLUTTA Stallhagen Dark Honey 4,7%

Lapin Kulta -perhe täydentyy tänäkin vuonna joulupöytään erityisen hyvin sopivalla oluella. Kinkun ja laatikoiden kaveriksi sopiva juoma on parhaista raaka-aineista valmistettu tumma Münchener-tyyppinen jouluolut. Sen kaikki ainesosat ovat luonnonmukaisesti tuotettuja ja humalaa lukuun ottamatta kotimaisia.

Marjaisan makuinen energiajuomaklassikko ED Redberry on yksi ED-perheen kaikkien aikojen suosituimmista makuvarianteista. Kuluttajien toiveesta tuote tekee nyt paluun kauppojen hyllyille kuuden vuoden tauon jälkeen. Uutuus houkuttelee erityisesti energiajuomia satunnaisesti nauttivia kuluttajia sekä niitä, jotka hakevat vaihtoehtoja perinteisen makuisille energiajuomille. Uuden tuotteen myynnissä hyvä esillepano on kriittistä, sillä energiajuomien ostajat ovat erityisen herätteellisiä ostoksissaan.

Hartwa-Traden pienpanimokumppanin Saimaan Juomatehtaan uusi tuotesarja tuo oluen ystäville runsaasti makua kahdella variantillaan. Brewer’s Special India Pale Ale (IPA) on kevyesti kuparinvärinen brittityylin olut, jonka aromissa on hedelmäisyyttä, kukkaisuutta ja yrttisyyttä. Sen maussa on pyöreää maltaisuutta sekä runsas aromihumalointi. Brewer’s Special American Red Ale (Amber Ale) on puolestaan väriltään syvän kuparin punertava, amerikkalaistyylinen olut, jonka täyteläisessä rungossa on korkea, tasapainoinen katkerohumalointi. Sen maussa ja aromissa on hedelmäisyyttä ja kevyttä karamellisuutta.

Aidolla ahvenanmaalaisella hunajalla viimeistelty Stallhagen Honungsöl on todella pidetty vaalea lager, ja nyt se saa vierelleen tummemman sisaren, jollaisia ei vielä markkinoilla ole. Stallhagen Dark Honey on syvän tumman meripihkan sävyinen ja helposti juotava suodatettu tumma lager. Sen maku on pehmeä, pyöreämaltainen ja vain kevyesti paahteinen, sekä hieman makeahko. Jälkimaku on sopivasti hunajainen, pitkä ja miellyttävä. Uutuuden odotetaan kiinnostavan sekä perusoluiden kuluttajia että ruuanlaitosta ja pienpanimo-oluista kiinnostuneita oluen ystäviä.

JOULUATERIAN KRUUNAAJA Lapin Kulta Jouluolut 4,6 %

Luonnonmukaisesti tuotettu olut joulupöytään Myynnissä 0,35 litran lasipulloissa Alkoholipitoisuus 4,6 % •

KAUSI

32

LUOMU

P O I NT 3  ˙  2 0 14

Suosittu ED-makuvariantti palaa markkinoille Paluu lanseerataan näkyvästi Makeutettu sokerilla Myynnissä 0,5 litran kierrätysmuovipulloissa •

Saimaan Juomatehtaan runsaasti makua sisältävä pienpanimo-olutperhe Alkoholipitoisuus 4,7 % Myynnissä 0,33 litran irtotölkeissä •

ERIKOIS

Uusi tumma hunajaolut Stallhagen Honungsölin rinnalle Lajissaan ainoa tuote tuo todella suuren lisäarvon tummempien lager-oluiden segmenttiin Myynnissä 0,33 litran lasipulloissa

ERIKOIS


KLASSINEN VALKOVIINIUUTUUS Sileni Sauvignon Blanc

RIISTARUOKIEN TÄYDELLINEN PARI Sileni Teeri Pinot Noir

VALKOINEN UUTUUS KENGURUPERHEESEN [yellow tail] Pinot Grigio

Saimaan Juomatehdas aloittaa ainutlaatuisen yhteistyön menestyneen muotibrändi Ivana Helsingin kanssa. Kaksi uutta Kuulas-siideriä saavat ylleen Paola Suhosen suunnittelemat kuosit, jotka ovat tunnistettavia ja erottuvia suomalaisen käsityön taidonnäytteitä. Kuulas Makea Luomuomena on tasapainoinen, helposti juotava ja raikas luomusiideri. Se on maultaan täyteläinen, hedelmäinen ja puhtaan omenainen sekä makeahko ja melko hapokas. Kuulas Makea Luomupäärynä on väriltään vaaleahkon keltainen, kuplivainen ja kirkas. Sen maku on täyteläinen, makeahko ja raikkaan päärynäinen. Suutuntuma on melko runsas ja helposti juotava.

Uusiseelantilainen Silenin viiniperhe kasvaa klassisella, kuivalla valkoviinillä. Sileni Sauvignon Blanc tulee Marlborough’n alueelta, josta saadaan hyvin tyypillisiä uuden maailman raikkaita viinejä. Uutuusviinin mausta löytyy karviaista ja trooppisia hedelmiä. Aromikas ja raikas viini sopii aperitiiviksi, mutta upeasti myös vuohenjuusto-mansikkasalaatin ja vähärasvaisten kalojen kanssa. Sileni Sauvignon Blanc voitti tänä vuonna hopeaa Vuoden Viinit -kilpailussa omassa sarjassaan.

Riista-ajan kausituotteena ihastuttaa punainen Sileni Teeri Pinot Noir. Uudesta-Seelannista Hawke’s Bayn alueelta tulevan viinin rypäleistä 98 prosenttia on Pinot Noiria ja loput kaksi Gamay-rypälettä. Hawke’s Bayn ilmasto sopii loistavasti Pinot Noirin kasvatukseen. Viini on käynyt ruostumattomissa terästankeissa ja kypsytyksessä on käytetty vain hiukan ranskalaisia tammitynnyreitä. Erityisesti riistalintujen ja pienriistan kumppaniksi sopivasta keskitäyteläisestä punaviinistä löytyy tummia ja kypsiä marjoja sekä hedelmäisyyttä.

Suursuosion Suomessa ja maailmalla kerännyt [yellow tail] -viiniperhe saa Alkon valikoimaan kauan odotetun valkoviinin, Pinot Grigion. Kuivasta uutuusviinistä löytyy mehukasta päärynää, vihreää omenaa ja passionhedelmää. Riittävä hapokkuus pitää viinin elävänä. Viini sopii erinomaisesti nautittavaksi sellaisenaan tai esimerkiksi katkarapupastan, kasviskeiton tai inkiväärillä ja salottisipulilla höystetyn höyrytetyn kalan kanssa. Australialaisen Casella Wines -viinitalon vuonna 2001 lanseeraama viinisarja on ilmiö ja yksi tunnetuimmista viinialan menestystarinoista.

SIIDERIN UUDET VAATTEET Kuulas Ivana Helsinki

Uusi luomutuotepari pienpanimo­ siidereiden joukkoon Uudenlainen yhteistyö pien­ panimon ja muotibrändin kanssa Kutakin kuosia tehdään 100 000 kappaleen erä, joka vaihtuu lennossa uuteen Myynnissä 0,33 litran irtotölkeissä Alkoholipitoisuus 4,7 % •

Uusiseelantilaisen Sileni­viinitalon klassinen sauvignon blanc Uutena Alkon tilausvalikoimissa, aiemmin tuttu ravintolamyynnistä Alkon tuotenumero 924627 Alkon hinta 13,50 euroa / 0,75 litran lasipullo Hartwa­Traden tuotenumero 7635 •

Uusiseelantilainen punaviini Alkon kausituotteeksi riista­ajalle Etiketti on tehty varta vasten riistakautta ajatellen, jolloin se sopii loistavasti erilaisten riistaruokien ja teemojen seuraan Alkon tuotenumero 488147 ja hinta 13,90 euroa / 0,75 litran lasipullo Hartwa­Traden tuotenumero 63545 •

ERIKOIS

Australialaisen [yellow tail] ­viinitalon Pinot Grigio nyt myös Alkon valikoimaan Huippusuositun [yellow tail] Shirazin viinipariksi Myös ravintolamyynnissä Alkon tuotenumero 557677 ja hinta 9,98 euroa / 0,75 litran lasipullo Hartwa­Traden tuotenumero 6122

LUOMU

PO INT 3  ˙ 2 0 1 4

33


S U OSITUS

LÄHDE UUSILLE POLUILLE

”Tsekkaa Ääniwallin tarjonta! Irrota kravatti, hylkää jakkupuku ja käy katsomassa mitä urbaanissa kulttuurissa todella tapahtuu. Helsingin Vallilassa astuu estradille mitä valovoimaisimpia artisteja hieman rosoisemmalta ja vähemmän tunnetuilta musiikin saroilta. Tunnelma salissa ja terassilla tavoittaa joskus infernaaliset mittasuhteet. Ja kohta huomaat, että oletkin aina tainnut rakastaa metallipunkkia!” – Myyntijohtaja Seppo Salkoharju

RUOK A & JUO MA

DIGI

TEE SE ITSE

PÄIVÄN SANA on itse tekeminen ja puhtaat raaka-aineet. Siksi moni esimer-

kiksi kasvattaa itse yrtit, vihannekset ja kasvikset, ja kaupunkiviljely on trendikäs harrastus. ”Luonnon oman tarjonnan hyödyntäminen ja marjojen, sienten ja villiyrttien kerääminen on nostanut suosiotaan”, Laura Hakanen ruokablogeista tunnetusta Blogiringistä kertoo. Itse tekeminen näkyy myös keittiön puolella. Leivontaharrastus on ollut pinnalla jo jonkin aikaa, ja moni leipoo itse leipänsäkin. Myös jäätelö tehdään omin käsin, samoin viime kesän ehdottomat hitit, icepopsit.

THINKSTOCK

BLOGIRINKIIN KUULUU 43 RUOKA­ BLOGIA JA 22 LEIVONTABLOGIA.

MUSIIKKILAJISTA ELÄMÄNTAVAKSI

THINKSTOCK

ELEKTRONINEN TANSSIMUSIIKKI eli EDM on valloittanut soittolistojen ja kasvavan fanikantansa lisäksi myös sosiaalisen median. Eventbrite-tapahtumapalvelun tekemän tutkimuksen mukaan EDM-fanit tviittavat keskinmäärin 11 kertaa päivässä eli noin kuusi kertaa enemmän kuin tavallinen Twitter-käyttäjä. Suosikkimusiikistaan EDM-fanit puhuvat somessa neljä kertaa enemmän kuin muut musiikin seuraajat. Yksittäisten artistien sijaan fanit puhuvat enemmän yleisesti EDM-genrestä. Tämä kielii siitä, että EDM:stä on muodostunut jo elämäntapa. Ilmiöstä on innostunut myös Upcider, joka on ollut EDM-huumassa mukana esimerkiksi Summer Sound -festivaalilla ja HeavyWeight DJs -kiertueella.

MIKÄ ETTEI!

JUO NÄLKÄ POIS

KUN KIIREESSÄ ei ehdi syömään, moni päätyy joko MUUALLA

KULTAHATTU JA COCKTAILIT

BRITTEIN SAARILLA, maailmalla trendikkäimmän kansan käsissä nähdään nyt ennen kokemattoman jännittäviä juomia. Perinteiset cocktailit ovat kokeneet uuden nousukauden 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenien ja hurmuri Jay Gatsbyn valkokankaalle paluun myötä. Myös Mad Men ja Broadwalk Empire -sarjat ovat raivanneet tietä juomasekoituksille, ja varsinkin Lontoon baareissa sekoitetaan nyt mitä mielikuvituksellisimpia juomia. Ei muuta kuin ”Cheers” ja nokka kohti Iso-Britanniaa siis.

34

P O IN T 3  ˙ 2 0 14

jättämään aterian väliin tai nappaamaan mukaansa pikaruokaa. Tämä on ollut suomalaisen startup-yritys Ambroniten perustajien mielessä, kun he kehittivät juotavan terveysaterian. Veteen tai mehuun sekoitettava juomajauhe sisältää 20 eri ainesosaa, kuten kauraa, pähkinöitä, marjoja, nokkosta ja riisiproteiinia. Jauheeseen on tiivistetty melkoinen määrä hyvää. Yhdessä annoksessa on 500 kaloria ja se sisältää ravintosuositusten mukaiset määrät proteiinia, kuituja ja muita ravintoaineita. Juoma on sokeriton, lisäaineeton, vegaaninen ja kaiken muun lisäksi vielä luomua ja raakaravintoa.


DRINKKI

Pommac Ginger Spritzer Resepti: bestdayever.fi • 1/2 Pommac tai Pommac Rosé • 1/2 Hartwall Ginger Ale • marjoja maun mukaan • sitruunamelissan lehtiä koristeeksi

MINNA KURJENLUOMA

Täytä puolet lasista Pommacilla tai Pommac Rosélla ja puolet ginger alella. Koristele marjoilla sekä sitruunamelissan lehdillä. Tarjoile kuohuviinilasista.

PO INT 3  ˙ 2 0 1 4

35


AITO OIKEA JOULU TULEE SUOMESTA