Pas godt på grundvand

Page 1

PAS GODT PÃ… GRUNDVAND ...og mundvand !”Du må hellere slappe lidt af med det sprøjteri,” siger far til mor ovre fra hængekøjen. “De har lige sagt i radioavisen, at der igen er lukket vandboringer i Danmark.” ”Åh, ja…” svarer mor, “det har du ret i! Vi skal passe på vores grundvand, så det ikke ender med, at vi skal købe vand med hjem i store dunke ligesom, når vi er på ferie syd på.”


”Ej, mor nu er du vist lidt langt ude – hvad har mundvand med noget som helst at gøre?” spørger Ludvig. “Jeg passer super godt på mit mundvand, og jeg siger dig, der kommer masser af det, hvis du lige henter mig en is!”
Mor griner, ”ikke mundvand, men GRUNDvand – det vand, vi bruger af i vandhanerne”. ”Mor, helt ærligt – der er da ingen, der gider bruge tid på at passe på vandet! ’Nåhr, lille vandpyt, nu skal jeg passe på dig og ikke trampe på dig, mens du lig­ ger der!’” driller Ludvig. ”Og desuden er der MASSER af vand i vandhanen, og det regner jo hele tiden, så vi løber ikke tør for vand lige foreløbigt,” siger Ludvig kækt.Nu blander Anna sig i samtalen. ”Ej, Ludvig dit fjollehoved! Min lærer siger, at drikkevandet kommer fra vores grund­ vand, som ligger langt nede i jorden. Vandværkerne pumper vandet op og sier jord og småsten fra og sender det rene vand ud i vandhanerne.” Hun løfter sit glas. “Se, det her er rent grundvand – lige til at drikke!“


Her kan du se, hvordan vi henter grundvand langt nede i jorden og senere sender det ud i vandhanerne i büde huse, børnehaver, skoler, fabrikker, hospitaler og alle andre ste­der, der bruger vand.


Byens skole VandvĂŚrk

Her bor Anna og LudvigLudvig tænker sig lidt om: ”Men hvordan havner alt det vand nede i jorden?” Mor forklarer: ”Når det regner eller sner, så siver noget af vandet langt ned i jorden og lægger sig i nogle store hulrum. Vandet i hulrummene kalder vi grundvand. Så man kan faktisk sige, at vi bor oven på vores drikke­vand”


”Men hvis vores drikkevand hentes så langt nede i jorden, som I siger, så giver det da INGEN mening at snakke om at passe på det – hvem i alverden skulle skade vandet nede un­ der jorden? Regnormene?” spørger Ludvig. Far griner. ”Arj, regnormene er gode for naturen!”“Nogle landmænd bruger sprøjtemidler på markerne for at slippe af med ukrudt og lus,” fortsætter far, “og så siver nogle af stofferne med regnvandet ned i grundvandet. Det gælder også, når man bruger sprøjtemidler hjemme i haven. Hvis det viser sig, at der er sprøjtemidler i det vand, der pum­ pes op, bliver vandværket nødt til at bore efter vand et andet sted, der ikke er forurenet.”
”Kan man så ikke bare lade være med at bruge sprøjte­ midler?” spørger Ludvig undrende. ”Det er godt tænkt!” siger far. “Den økologiske landmand har valgt, at han ikke vil sprøj­te sine marker, fordi han vil passe på grundvandet og naturen. I stedet har han fundet andre løsninger til at fjerne ukrudt og lus i markerne – præcis som jeres mor nu også gør her i haven!””Jeg vil være øko-landmand, når jeg bliver stor, så jeg også kan være med til at passe på grundvandet,” siger Anna. “Ja, ja,” siger Ludvig, “men jeg synes, at vi her i familien skulle gøre lidt mere for at passe på vores mundvand! Blev det til noget med den is, mor?”VORES GRUNDVAND Hvad kan du og din familie gøre for at passe på grundvandet? • I kan stoppe med at bruge sprøjtemidler i haven. For at slippe af med ukrudt og lus kan I i stedet bruge riven, hakke­ jernet eller mælkebøttefjerneren – det er også gratis motion. • I kan sætte et fuglehus op i haven. Fuglene vil nyde at spise nogle af de skadelige insekter. • I kan købe økologisk. Økologiske fødevarer er produceret uden brug af sprøjtemidler. Hver gang du køber økologisk, er du derfor med til at sikre rent grundvand og en ren og rig natur. • I kan spare på vandet. Smid kun dit tøj til vask, når det er rigtigt beskidt. Du kan også tage korte brusebade og huske at slukke for vandet, når du børster tænder.


Følg os på Facebook I Love Øko

Økologisk Høstmarked er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

Illustration & layout: Flansmose.dk

Denne pixibog er trykt under så miljørigtige forhold som muligt – blandt andet helt CO2-neutralt ved udelukkende at bruge vedvarende energi fra vindkraft. Pixibogen er trykt på papir fra bæredygtigt skovbrug – når der bliver fældet et træ, plantes et nyt. Men det stopper ikke her. Også tryksværten er 100% bæredygtig, og bogen kan derfor nedbrydes uden at efterlade et aftryk på naturen.