Page 1

OBSERVATORUL Anul 2 nr.19

26.05 - 09.06. 2011

alături de tine...mai aproape de țară!

Periodic gratuit * 16 pagini * 30.000 exemplare * www.transmediaro.com

Spaţiul Schengen, al doilea mare proiect european confruntat cu probleme Spaţiul Schengen a devenit al doilea mare proiect european care se confrună cu probleme, după criza care afectează zona euro, comentează Financial Times.

Tensiunile din zona Schengen s-au intensificat în ultimele luni, după ce mii de imigranţi nord-africani au ajuns în sudul Italiei, de unde au încercat să plece spre Franţa.

Ceea ce a început ca o problemă între Italia şi Franţa a devenit treptat o criză europeană, unele ţări cerând un mecanism european de

reintroducere temporară a vizelor în relaţia cu state terţe. Pe această temă există în prezent negocieri între guvernele statelor membre şi Comisia Europeană, înaintea reuniunii liderilor UE pe 24 iunie.

tatul socialist britanic Claude Moraes. “Sistemul Schengen se confruntă cu probleme serioase. Presiunile venite din partea guvernelor statelor membre, adesea provenind din partea unor formaţiuni populiste antiimigraţie, au creat un climat de temere Luna care vine va în legătură cu frontierele”, fi decisivă pentru stabilirea afirmă Moraes. sistemului liberei circulaţii în Europa, afirmă eurodepu-


SPANIA pag. 2

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Partidul Popular a câştigat alegerile locale din Spania

Conservatorii au câştigat alegerile cu cel mai bun rezultat înregistrat vreodată, în vreme ce rivalii socialişti (PSOE) au înregistrat cel mai prost rezultat electoral, după cum arată rezultatele finale ale scrutinului de duminică, 22 mai.

Spaniolii au votat ieri ca să aleagă peste 8000 de consilii locale şi 13 legislaturi regionale. Scrutinul le-a adus socialiştilor o în-

frângere usturătoare în faţa ERC (Stânga Republicană conservatorilor. Catalană), care a obţinut 1,21% din voturi. Coaliţia Partidul Popular electorală Bildu, care a cana fost votat de 8.373.986 didat în Ţara Bascilor şi Nade persoane, şi a obţinut, varra a obţinut 1,41% dintre la nivelul întregii Spa- voturile exprimate în întreanii, 37,58% din sufragiile ga Spanie. exprimate. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol Spaniolii sunt (PSOE) a obţinut 27,81% nemulţumiţi de rata mare a din voturi, 6.196.471 de şomajului şi de măsurile de alegători preferându-i pe austeritate impuse de guaceştia, potrivit Agerpres. vern. Manifestaţiile au început în urmă cu mai bine În ordinea rezul- de o săptămână şi au luat tatelor electorale urmează amploare, cu fiecare zi. NuStânga Unită (IU), cu mai la Madrid, peste 30.000 6,32% din sufragii, CiU de oameni au ieşit în stradă (naţionaliştii catalani), care şi au asediat piaţa centrală. au obţinut 3,48% din voturi,

Politica de austeritate şi şomajul au fost sancţionate de spanioli Fiind sancţionaţi pentru politica de austeritate şi ratarecord a şomajului, socialiştii spanioli au suferit duminică o înfrângere severă la alegerile municipale. Partidul Socialist, de guvernământ, a obţinut 27,81 la sută din voturi, clasându-se mult în urma conservatorilor din Partidul Popular (37,58 la sută).

Febra protestelor a cuprins, în total, peste 60 de oraşe din toată ţara. Demonstranţii le-au cerut cetăţenilor să nu voteze cu marile partide de pe scena politică - socialiştii şi conservvatorii - deoarece aceste formaţiuni au dezamăgit

populaţia. Rata şomajului din Spania este de 21%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Aproape jumătate dintre tinerii între 18 şi 25 de ani nu au un loc de muncă.

martie 2012 şi într-un moment în care în ţară se desfăşoară o amplă mişcare de contestare a guvernului.

protestul timp de cel puţin încă o săptămână. În cursul serii, câteva mii de persoane au ocupat piaţa, adunându-se, ca în fiecare zi, în jurul taberei de corturi devenită “Ştiu că mulţi spani- centru al mişcării de contestare. oli suferă din cauza gravelor dificultăţi (...) şi că mulţi tineri îşi Socialiştii au pierdut conprivesc viitorul cu nesiguranţă şi trolul la Barcelona, unde deţineau astăzi şi-au exprimat această în- poziţia dominantă din 1979, fiind grijorare”, a declarat premierul devansaţi de coaliţia naţionalistă Jose Luis Rodriguez Zapatero. conservatoare CiU, şi au fost “Era rezonabil să considerăm că învinşi şi la Sevilia. După alegerile Partidul Socialist va fi pedepsit de duminică, Partidul Socialist nu la urne, ne asumăm şi înţelegem mai poate guverna fără aliaţi decât acest lucru”, a adăugat el. în provincia Andaluzia.

Diferenţa de aproape zece puncte reprezintă o sancţiune la adresa socialiştilor, aflaţi la guver- Manifestanţii care au ocupat piaţa Dreapta conservatoare nare din 2004, cu numai zece luni Puerta del Sol din centrul Madrid- şi-a menţinut fără surprize prima înaintea alegerilor legislative din ului au decis duminică să continue poziţie la Madrid şi Valencia.

Totalitatea voturilor nule şi albe însumează a patra putere politică Un nou record a fost înregistrat la alegerile locale de duminică. 913.089 de cetăţeni au preferat să nu voteze niciunul dintre candidaţi sau sa anuleze votul.

Astfel, 552.910 de voturi în alb au fost numărate, reprezentând aproximativ 2,57% din numărul total, scrie “20 minutos”. Totodată şi voturile nule au înregistrat o creştere notabilă în comparaţie cu ultimele alegeri de acum patru

ani. Astfel, au fost numărate 360.179 de voturi nule reprezentând 1,67% din totalul voturilor, faţă de 1,17% la alegerile precedente.

În total, 913.089 de cetăţeni au preferat să nu voteze niciunul dintre candidaţi sau să anuleze votul. Voturile albe şi voturile nule vor deveni a pa Până la alegerile tra mare putere politică în acestea, nimeni nu a mai in- Spania, după Partidul Poputrodus atâtea buletine de vot lar, PSOE şi Izquierda Unicare să nu fie valabile. da.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 3


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 4

90% dintre managerii spanioli acceptă corupţia ca “metodă de afaceri”

Potrivit unui studiu Ernst & Young, realizat în 25 de ţări europene, managerii spanioli sunt mai predispuşi la a da şpagă sau a corupe, cu scopul final de a obţine beneficii pentru companie, faţă de media europeană, unde doar 50% s-ar preta la aşa ceva. Mita şi practicile corupte sunt mai acceptabile în Spania decât în restul Europei. 90% dintre manageri sunt de acord că este justificabil “să tragi sfori” pentru a atinge obiectivele corporative, potrivit Sondajului de Fraudă Europeană 2011, elaborat de compania de consultanţă financiară Ernst& Young, în urma intervievării a 2.365 de angajaţi, manageri şi directori de companii din 25 de ţări europene, scrie Cinco Dias. Media europeană este mult mai scăzută ca în Spania: doar 50% dintre manageri evaluează posibilitatea de a adopta un comportament lipsit de etică pentru a câştiga sau a reţine o afacere.

a primit un procent de ac Nu sunt puţini man- ceptare de 30% dintre cei Conform studiului, agerii care cred în alterna- intervievaţi. 80% dintre managerii spanitivele imorale în afaceri. Înoli muncesc sub presiunea tre angajaţi, 82% consideră Angajaţii spani- reducerii costurilor şi 70% că şefii ar trebui să facă uz oli, totuşi, cred că a oferi un au ca obiectiv creşterea vende “căi alternative” pentru cadou de valoare sau în bani iturilor. Şi în restul Europei a atinge obiectivele pro- ar trebui să fie practica cea există această presiune, dar puse de companie şi de mai comună pentru a reuşi cu un alt ritm: 60% trebuie acţionariat. Din nou, rezul- o afacere. În acest grup, pe să reducă cheltuielile şi doar tatul spaniol este peste me- lângă cadouri, servicii sau 35% (jumătate din procentul dia europeană, de doar 62%. distracţie, 7% consideră că Spaniei) trebuie să crească falsificarea rezultatelor fi- profitul corporaţiei. Daruri, distracţie sau di- nanciare ale unei companii rect bani, metodele “al- ar putea fi, de asemenea, o 20% dintre manageri ternative” de cucerire a alternativă pentru o afacere muncesc sub presiunea de succes. Această opţiune de a demite angajaţi clienţilor nu a fost aleasă de niciun În plus, în Spania, Pentru managerii manager, însă. 20% dintre manageri muncspanioli, există trei metode Unul din rezultatele esc sub presiunea de a da comune de cucerire a unui sondajului Ernst & Young afară oameni. Ştirea bună client prin metode “alternapoate explica o parte din este că această presiune este tive”: oferindu-i cadouri sau comportamentul spaniol: mai scăzută în Spania decât servicii personale, oferindupresiunea companiilor penîn Europa, unde 31% dini distracţie sau direct bani. tru profit. tre managerii chestionaţi au Fiecare dintre aceste opţiuni

declarat că suferă presiunea de reducere a numărului de angajaţi. “Toleranţa mai mare faţă de fraudă, mită şi corupţie care se observă în studiu, împreună cu iniţiativele de reducere a costurilor în multe companii, generează o mai mare expunere la a suferi o fraudă”, susţine Ricardo Norena, partener Ernst & Young. “În plus, cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, companiile, în totalitatea lor, trebuie să-şi concentreze eforturile în prevenirea de infracţiuni, în timp ce administratorii şi comitetele de audit au responsabilitatea ca acest obiectiv să se concretizeze în măsuri efective de control intern”, mai adaugă Norena.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 5

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Numărul medicilor străini din Castellon, de 20 de ori mai mare ca acum 10 ani Spania este un El Dorado pentru medicii din America Latină sau România. Aici îşi pot echivala diplomele şi îşi pot exersa meseria pe teritoriul spaniol sau pot pleca spre alte ţări europene. Prezenţa medicilor străini în provincia Castellon a crescut constant în ultimii 10 ani. În anul 2000, se contabilizau în Colegiul Oficial al Medicilor circa şapte medici străini. După 10 ani, în 2010, medicii din străinătate erau deja 167 în provincie, de peste 20 de ori mai mulţi. Astăzi, aceştia reprezintă 7% din totalul celor 2.234 de doctori din întreaga provincie, scrie El Periodico Mediterraneo. Această tendinţă se vede şi în alte provincii,

precum Alicante, unde procentul ridicat al populaţiei străine a făcut ca numărul doctorilor străini să crească de la 137, în 2000, la 822 în 2010, din totalul de 7.200 din întreaga provincie.

Trebuie menţionat că în provincia Castellon cei mai mulţi imigranţi sunt români, urmaţi de marocani şi columbieni, conform datelor INE. Numărul imigranţilor în provincie era În Castellon sunt medi- de 112.265 de persoane în ci din 36 de ţări străine 2010, faţă de cei 10.326 de acum 10 ani. Castellonul este, în majoritatea cazurilor, poarta de intrare în Europa. Sosesc medici din 36 de ţări, cu preponderenţă din America Latină, cu Columbia în frunte. În total, în provincie se află medici provenind din 16 state din Hispanoamerica. Apoi, sunt medicii sosiţi din UE, cu mai mulţi români decât italieni sau germani. Acest fenomen de migraţie a medicilor spre Castellon este în tendinţa valului de imigranţi care s-au stabilit aici, deşi în cazul acestora progresia este mai rapidă, crescând aproape dublu.

“În Spania îşi pot omologa diplomele. Nu peste tot în Europa pot face asta” Preşedintele Colegiului Medicilor, Jose Antonio Herranz, a explicat că “a avut loc un important efect chemare între medicii extracomunitari, fie pentru a continua să studieze, fie pentru a-şi omologa diploma sau pentru a rămâne să îşi practice meseria aici sau să plece spre alte ţări din Europa. În Spania se pot omologa studiile, în urma

convenţiilor cu ţările lor de provenienţă, lucru care nu se întâmplă în întreaga Europă, într-un teritoriu cu o mobilitate medicală foarte controlată”. Cei care vin din străinătate dau de o “realitate a sistemului medical foarte diferită faţă de cea din ţara lor”. O confirmă şi Juan Carlos Navas, medic venit din El Salvador şi care

munceşte în Spitalul La Pana. “Am venit pentru că deja cunoşteam aici alţi colegi. Nu există comparaţie faţă de sistemul medical din ţara mea, nici în teorie, nici ca resurse sau infrastructură. Şi aici este de muncă”. Pe de altă parte, medicii străini mai tineri se lovesc de “turele duble de gardă, urgenţele şi tot ceea ce medicii de aici nu vor să facă”, mai spune Navas.


SPANIA pag. 6

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Datoriile Greciei, bomba cu ceas a Europei: Euro şi bursa tremură Îngrijorările pentru criza datoriilor externe ale statelor europene au creat efecte negative pentru evoluţia euro în raport cu dolarul, iar bursele se află în a treia săptămână de scădere, aşteptând cu teamă un anunţ din partea Greciei, privind o eventuală resetare a termenului datoriilor, ceea ce ar echivala cu incapacitatea de plată. Zona euro se află sub presiune maximă după rezultatul alegerilor din Spania, unde alegătorii s-au împotrivit guvernării lui Jose Luis Zapatero, care tăia cheltuielile şi provoca şomaj, scriu comentatorii de la fxstreet. com. Aceasta este însă doar cea mai recentă veste proastă dinspre Europa, care face să tremure pieţele financiare internaţionale şi depreciază moneda euro: ratingul de credit al Italiei a fost retrogradat de la stabil la negativ, iar viitorul economic al Belgiei nu este privit nici el cu ochi buni. Cel mai mare pericol îl constituie însă posibilitatea ca datoriile Greciei să devină „default”, adică ţara să se declare practic incapabilă să-şi mai plătească datoriile. Grecia a

ajuns cu ratingul datoriei pe termen lung la B+, adică cu patru nivele sub gradul de investiţie (garanţia că vor fi plătite înapoi la timp), iar extinderea maturităţii bondurilor din Grecia pare să fie garantată. Bursele europene şi cea americană au căzut pentru a treia săptămână consecutiv din această cauză, iar rapoartele economice dezamăgitoare au contribuit la ideea că redresarea globală a economiei dă rateuri.

ilor ar putea lua forma unei reprofilări selective a datoriei sau a cumpărării voluntare de datorii la discounturi mari.

„Impactul total asupra pieţelor de capital din Europa ar fi greu de prezis şi cu atât mai greu de controlat. Prăbuşirea va avea implicaţii asupra bonităţii de credit (şi deci asupra ratingurilor) emiţătorilor (de bonduri, practic statele care au împrumutat Grecia) peste tot în Europa”, se arată într Indiferent de cum va un raport Moody’s. arăta o restructurare a datoriilor Greciei, ea va afecta “Orice s-ar întâmpla, ratingurile de credit ale altor va fi destul de destabilizator. state europene din zona euro Credem că cel mai probaşi va duce la degradarea bil (în cazul scenariului băncilor greceşti, a explicat de incapacitate de plată a agenţia Moody’s, conform Greciei) va fi o polarizare a Wall Street Journal şi Reratingurilor din Eurouters. Restructurarea datori- pa”, a spus Al Wilson, şeful

O altă rută

Şi în Spania (la fel ca în Italia), partide de mică anvergură ori cu o puternică amprentă naţionalistă câştigă din ce în ce mai mult teren. La fel ca în Italia, şi în Spania au avut loc alegeri administrative într-un scrutin grăbit, care anticipează viitorul politic şi social al spaniolilor. După analizarea primelor rezultate, pare că Spania a încredinţat urnelor comunale şi regionale un mesaj nu foarte diferit de cel al Italiei de acum opt zile: a sosit momentul să schimbăm ruta, dar nu e foarte clar în ce direcţie trebuie să o apucăm. E bine să menţionăm că prelungitele şi coloratele manifestaţii

care au animat recent pieţele din Madrid nu s-au vrut a fi un protest îndreptat neapărat faţă de o politică anume. A fost mai degrabă o revoltă tinerească îndreptată împotriva a toţi şi a toate politicieni, bancheri, oameni de afaceri - născută din convingerea că doar cine are bani sau putere reuşeşte, întrun fel sau altul, să depăşească dificila perioadă economică şi criza ce-i loveşte pe cei mai mulţi. Politicienilor le-a fost o teamă teribilă de absenteism în rândul tinerilor, dată fiind mai ales rata enormă a şomajului ce-i afectează în primul rând pe ei. Totuşi, lucrurile nu au stat aşa. Rezultatele au confirmat previziunile de acum două zile şi au evidenţiat o înfrângere semnificativă a lui Zapatero şi a Partidului Socialist, care pierde

Moody’s pe zona creditelor pentru a primi tranşa de împentru Europa, Orientul Mi- prumut de 12 miliarde de jlociu şi Africa, pentru Wall euro din iunie. Street Journal. Cele trei mari agenţii “Se pare că, cu cât de rating - Moody’s, Fitch şi se prelungeşte starea de Standard&Poor’s, au avertinesiguranţă care afectează zat că până şi cea mai mică Grecia, cu atât este mai formă de restructurare a damare tentaţia din partea şi toriilor Greciei echivalează a Greciei, şi a autorităţilor cu incapacitatea de plată. din zona euro (...) să permită Greciei să intre în incapaci- De asemenea, o tate de plată”, a mai spus restructurare a datoriilor Wilson. Greciei ar lovi prin ricoşeu Grecia a anunţat Portugalia şi Irlanda, state luni măsuri fiscale care ar şi aşa aflate în mare dificulurma să reducă deficitul tate şi beneficiare de pachete bugetar cu 6 miliarde de internaţionale de bailout. euro, la 7,5% din PIB, pre- Chiar dacă nu sunt la fel de cum şi planuri de a accelera împovărate ca aceste două privatizările, pentru a-şi state, Spania, Italia şi Belconvinge creditorii că îşi va gia ar avea şi ele de suferit, plăti datoria fără să o restruc- a avertizat expertul de la tureze. Grecia trebuie de Moody’s. asemenea să convingă FMI că îndeplineşte condiţiile

astfel importante oraşe şi regiuni ce au trecut în mâinile Partidului Popular. Nu este un lucru surprinzător. La fel ca toţi liderii europeni care erau deja la putere în momentul izbucnirii crizei economice, Zapatero a pierdut constant din sprijinul popular, iar partidul său, PSOE, l-a urmat pe panta declinului. Spania se găseşte în mod obiectiv în dificile condiţii economice, cu un nivel foarte ridicat al şomajului şi cu o datorie publică ce rămâne alarmantă, în ciuda tuturor sacrificiilor făcute. Alegerile de acum două zile confirmă acest declin, iar faptul că Zapatero a anunţat că nu se va prezenta la viitoarele alegeri naţionale din 2012 nu schimbă cu nimic lucrurile. Dar dacă anotimpul socialist pare să fi intrat într-o hotărâtă zodie a

declinului, nu înseamnă că pentru popularii lui Rajoy se deschid noi străzi. Şi în Spania (la fel ca în Italia), partide de mică anvergură ori cu o puternică amprentă naţionalistă câştigă din ce în ce mai mult teren. La Barcelona, care timp de peste 30 de ani a fost o feudă socialistă, candidatul coaliţiei naţionaliste a câştigat o neaşteptată poziţie avantajoasă. Totuşi, nu se poate spune că votul de acum două zile reprezintă un cec în alb pentru cine urmează să guverneze în viitor, cât mai ales un vot de respingere pentru cine a guvernat. Măsurile politice reale, care trebuie hotărâte şi adoptate de spanioli, sunt dictate de actualele conjuncturi dificile economice. Iar spaniolii ştiu că momentele în care trebuie strânsă cureaua nu s-au terminat.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 7


SPANIA pag. 8

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Neşu a fost mutat de la Terapie Intensivă, dar tot nu-şi mişcă mâinile și picioarele Starea de sănătate a fundaşului român rămâne gravă. Medicii sunt rezervaţi, iar timpul trece în defavoarea orădeanului, care a fost transferat de la Terapie Intensivă. Mihăiţă Neşu a intrat în cea de-a doua săptămână de suferinţă. Imobilizat în urma accidentării la coloană, fotbalistul român în vârstă de 28 de ani se luptă în continuare boala, dar şi cu timpul. Cu toate că veştile din ultima vreme erau încurajatoare (Mihai poate vorbi şi respira de unul singur), medicii atrag atenţia că nu există nicio garanţie că românul îşi va mai putea mişca vreodată membrele! Neșu a fost mutat de la Terapie Intensivă întrun salon normal, dezvăluie ediția on-line a cotidianului „Gazeta Sporturilor”. Orădeanul poate respira normal, fără mască de oxigen, vorbește, dar în continuare nu-și poate mișca mâinile și picioarele.

Harry van Dam, susținea acum două zile că starea de sănătate a “Bichonului” este neschimbată. “Mihai nu îşi simte în continuare mâinile şi picioarele. Poate respira de unul singur de câteva zile, iar când nu este asistat de aparate la respiraţie poate vorbi fără dificultate. Este optimist. Fotbalul l-a învăţat să fie un luptător şi, în ultimele săptămâni, Mihai s-a luptat din greu, atât fizic, cât şi psihic. Cred că Mihai a câştigat bătălia cu gândurile sale, acum aşteptăm şi ne rugăm ca şi corpul său să iasă învingător”, ne-a declarat oficialul grupării olandeze.

mâinile şi picioarele în vi- Starea sa nu dă încă semne itor. de îmbunătăţire. Este în continuare greu de spus ce “Dacă proverbul se va întâmpla”, a precizat şi spune că nicio veste este o Frank Hellemondt, unul dinveste bună, în cazul lui Mi- tre medicii lui FC Utrecht. hai - nicio veste este un lucru rău. Cu fiecare minut în care starea sa nu se îmbunătăţeşte, cu fiecare oră de nemişcare, şansele sale de a-şi reveni scad”, ne-a mai spus van Dam.

În timp ce Neşu rămâne ţintuit pe patul de spital, fanii săi continuă să îi trimită mesaje de încurajare. Clubul FC Utrecht primeşte zilnic flori, scrisori, emailuri sau desene pentru fotbalistul român. Un angajat al formaţiei olandeze îl “A câştigat lupta cu mint- vizitează o dată la două zile ea!” pe Mihai la spital, pentru a-i transmite toate aceste urări Medicii clubului FC de însănătoşire. Utrecht monitorizează constant evoluţia lui Neşu. Fap- “Mihai e optimist. E Contactat telefonic tul că fundaşul român poate puternic din punct de vedere de EVZ, purtătorul de cu- vorbi nu este însă o garanţie mental şi acesta e primul pas vânt al clubului FC Utrecht, că acesta îşi va putea mişca în procesul de recuperare.

Jucătorul român şi-a fisurat o vertebră a coloanei în timpul unui antrenament, iar şansele să-şi revină se reduc pe zi ce trece.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 9

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Tinerii spanioli şi români, printre europenii cei mai dispuşi să lucreze în altă ţară

GspTv a fost scos din grila RCS-RDS Postul de televiziune GspTV a fost scos, sambata seara, din grila de programe a RCSRDS, parteneriatul dintre cele doua parti incheindu-se odata cu ultima etapa a Ligii 1. Postul va continua insa sa transmita si, potrivit gsp.ro, GspTv ar fi ajuns la un acord cu UPC si Dolce, urmand a fi receptionat incepand de saptamana viitoare pe aceste platforme. GspTv a fost scos din grila RCS-RDS sambata seara, la ora 23:00, parteneriatul dintre cele doua parti ajungand la final dupa o colaborare de trei ani. Potrivit gsp.ro, citand surse din Intact, GspTv ar fi semnat deja contracte cu UPC, Romtelecom (Dolce) si cu cablistii independenti din

tara, postul urmand a putea fi receptionat pe aceste platforme incepand de saptamana viitoare (Dolce de luni si UPC de la mijlocul saptamanii viitoare). Potrivit Realitatea, intre Antena TV Group SA si RCS-RDS exista mai multe litigii. Intr-un dosar inregistrat la Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti, Antena TV Group SA a cerut insolventa companiei RCS-RDS. La randul sau, grupul RCS-RDS cere daune morale si materiale in valoare de 100 de miloane de euro de la Antena TV Group SA, pentru “gravele prejudicii materiale si morale produse in urma campaniei media prin care posturile audiovizuale si celelalte canale media ale Grupului Intact Media au denigrat, au afectat reputatia si imaginea publica a societatii RCS&RDS SA”.

Ai o afacere pe care vrei să o promovezi în rândul conaționalilor noștri?

Îți oferim spațiu publicitar. Sună la 642.832.800 sau 663.061.224 și un agent comercial se va pune în legătură cu tine.

Românii sunt pe locul 4, iar spaniolii pe locul 6 în rândul tinerilor europeni dispuşi să plece la muncă în străinătate. “Aceasta este o veste bună pentru Europa”, crede comisarul european pentru Educaţie şi Tineret, care consideră mobilitatea “una din soluţiile pentru şomajul în rândul tinerilor”.

pleca la muncă în străinătate este Italia (38%), urmată de Olanda (44%), Belgia (50%) şi Luxemburg (52%). Cele trei state Benelux au avut în martie o rată a şomajului în rândul tinerilor egală sau inferioară mediei UE, de 20,7%, în timp ce Spania a înregistrat mai mult decât dublul acestei valori: 44,6%.

68% din tinerii spanioli sunt dispuşi să plece la muncă în altă ţară UE pentru a munci, un procent mult peste media europeană, de 53%, conform unui raport publicat astăzi de Comisia Europeană (CE), informează portalul Terra.com. Spaniolii sunt depăşiţi doar de suedezi (76%), bulgari (74%), români (73%) şi finlandezi (71%).

Italia este un caz diferit, însă, căci, deşi are cel mai mic procent al tinerilor dispuşi să plece din ţară la muncă, a avut un şomaj de 28,6%, peste media comunitară, dar departe de cel spaniol.

Dintre spaniolii care au afirmat că sunt dispuşi să emigreze în altă ţară, 36% ar face-o “pentru o perioadă de timp limitat”, în timp ce 32% ar face-o “pe termen lung”, conform Eurobarometrului CE. 29% dintre spanioli au răspuns, însă, că nu ar fi dispuşi să-şi părăsească ţara în căutarea unui loc de muncă. Ţara cu cel mai mic procent de tineri care ar

Italienii, cei mai puţin dispuşi la a pleca din ţară

Profilul tânărului european dispus să plece în străinătate este predominant masculin (56% dintre tineri au răspuns pozitiv, faţă de 46% dintre tinere), cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, deşi încă studiază şi locuieşte în zone urbane. Sondajul mai arată, totodată, că doar unul din fiecare şapte tineri europeni a studiat sau a făcut practică în străinătate vreodată, o proporţie mai mare în rândul spaniolilor (2 din fiecare 10).

În ceea ce priveşte

capacitatea de antreprenoriat a tinerilr europeni, studiul reflectă faptul că şase din fiecare zece au deschis o afacere proprie, un procent similar celui din Spania. “O veste bună pentru Europa” Predispoziţia la mobilitate care se reflectă din acest studiu “este o veste bună pentru Europa”, potrivit comisarului european pentru Educaţie şi Tineret, Androulla Vassiliou, care a subliniat că posibilitatea de a studia sau munci în străinătate “este parte a soluţiei pentru şomajul din rândul tinerilor”. Într-un comunicat, Vassiliou a subliniat necesitatea “ridicării obstacolelor existente” pentru mobilitate şi, în particular, de a oferi mai multe programe de ajutorare economică, precum Erasmus. Sondajul a fost realizat în ianuarie şi a fost publicat acum, înainte de sărbătorirea celei de-a V-a Săptămâni Europene a Tineretului, care a debutat astăzi.


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 10


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

România, centru de interes pentru întreprinzătorii spanioli România se transformă în poarta de acces pe pieţele Europei Centrale şi devine un centru de interes pentru companiile spaniole care vor să producă la costuri reduse, având siguranţă juridică şi fără complicaţii birocratice, scrie publicaţia “Qué”.

componentelor pentru uti- opţiune a ibericilor laje industriale, maşinilor, “Dar unul dintre textilelor şi agriculturii. marile avantaje pentru muDomenii de interes în tarea liniilor de producţie în România: industria şi ag- acest stat este posibilitatea exportului, mai cu seamă ricultura în vestul României - cu Directorul firmei de predilecţie către Timişoara consultanţă Vía Rumanía, - care dispune de cea mai José Miguel Viñals, a de- bună infrastructură din ţară clarat că marile nişe pen- şi care, teritorial, este fotru întreprinzătorii spanioli arte aproape de Ungaria”, sunt industria şi agricultura. continuă “Qué”. Directorul Vía Ru “Deşi pământul este bun pentru aproape toate ce- manía a precizat, însă, realele, producţia agricolă că Spania are o imagine din România, mai ales ambiguă despre România, de grâu şi de porumb, s-a pentru că ţara noastră nu dovedit foarte avantajoasă este un stat din lumea a treia pentru Occident, atât şi are o piaţă pentru IMMdatorită suprafeţelor culti- uri cu proiecte serioase şi vabile mari, forţei de muncă clare. Din acest motiv, Marieftine, cât şi accesului facil ea Britanie este interesată la surse de apă pentru irig- de zona vestică a România, iar Italia are deja numeroase are”, scrie “Qué”. companii cu filiale aici. “România este atractivă pentru o ţară precum Spania şi perspectiva industriei, care vrea să ajungă la consumatorii din Estul Europei.”

Jurnaliştii de la “Qué” au scris un material despre potenţialul României ca piaţă de dezvoltare pentru firmele spaniole interesate să se extindă în Europa de Est. “Qué” a prezentat avantajele de care se pot bucura întreprinzătorii iberici în ţara noastră, mai cu seamă în zona de vest, oferind ca exemplu Timişoara. Potrivit sursei citate, de la finalul anului 2009, o mulţine de IMMuri înfiinţate de străini au pătruns în România şi s-au alăturat celor câtorva întreprinderi mici care activau deja de câţiva ani pe piaţă. Acestea sunt esenţiale pentru industriile dedicate panourilor solare, mobilei, Timişoara,

principala

SPANIA pag. 11

El Diario de Coahuila: “România, frumuseţe şi legende” “O destinaţie de vacanţă inegalabilă datorită bogăţiei culturale, a ospitalităţii localnicilor şi a naturii generoase”, astfel descrie El Diario de Coahuila ţara noastră. impresionante de vizitat, precum Carpaţii şi Delta Dunării”, unde printre cele mai plăcute activităţi de vacanţă sunt plimbatul cu barca sau cu caiacul, drumeţiile, dar şi turismul ecvestru.

Publicaţia spaniolă prezintă România ca una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice, fiind descrisă ca o ţară foarte variată, cu numeroase activităţi pentru vacanţă, dar “Dacă preferaţi reşi nenumărate locuri de vizlaxarea, vă puteţi bucura de itat ce rămân, invariabil, în soare şi de plajă la Marea memoria turistului. Neagră, în oraşe precum Constanţa, Eforie Nord sau “Este a şaptea ţară Mangalia, dar şi de viaţa de din Uniunea Europeană, noapte de pe litoral.” după numărul de locuitori, şi a noua după suprafaţă”, El Diario de Coahuinotează El Diario de Coala nu uită nici de pasionaţii huila care continuă cu enude cumpărături, cărora merarea vecinilor teritoriali le recomandă Braşovul, ai României. Craiova şi, bineînţeles, Bucureştiul ca destinaţii Jurnaliştii spanipentru shopping turistic în oli nu trec cu vedere bogăţia România. naturală a ţării, cu “locuri


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Populaţia României este în scădere Potrivit recensământul de probă s-a constatat că românii sunt mai puţini cu 1,5 milioane de persoane, faţă de acum nouă ani, când a avut loc ultima numărătoare a populaţiei. Primele date adunate în urma recensământului de probă, desfăşurat în perioada 7-16 mai, au arătat că populaltia ţării este de 20,1 milioane de locuitori, în timp ce, în

2002, aceasta era de 21,6 milioane de locuitori. Aceste date ar putea fi confirmate după recensământul care va avea loc în luna octombrie a acestui an. Organizatorii au mai constatat că 10 zile nu sunt suficiente pentru ca populaţia să răspundă la chestionar, dar şi că vor exista mai multe probleme faţă de cele preconizate. Potrivit specialiştilor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), în octombrie nu vor fi număraţi cei care stau în străinătate mai mult de un an, scrie Ziare.com

Viaţa plină de griji a copiilor de stranieri Sute de mii de adulţi români îşi lasă copiii şi părinţii acasă şi pleacă peste hotare, ca să aibă grijă de copiii şi de bătrânii altora. Propriile lor rude suferă de singurătate. În urma celor plecaţi la muncă rămân copii care caută asistenţă socială. Cei mici sunt pândiţi de multe pericole: abandon şcolar, delincvenţe şi adicţii. Criza economică ar fi trebuit să-i aducă pe stranieri acasă, spun sociologii. Românii plecaţi la muncă în Spania, Italia sau în alte state au preferat însă varianta rămânerii peste hotare şi solicitarea de sprijin de acasă. „Părinţii au schimbat oraşul, au schimbat ţara, au căutat alt loc de muncă, dar nu s-au întors acasă”, spune Cătălin Luca, psiholog şi director executiv al Asociaţiei Alternative Sociale. În ţară însă au rămas copii care au nevoie de comunicarea cu părinţii şi care, de cele mai multe ori, ajung ei înşişi să-i îngrijească pe bunicii în grija cărora au fost lăsaţi. „Mi-e dor să mă alinte şi să mă mângâie mama” Georgiana Gângă (18 ani) este doar unul din cei 15.966 de elevi din judeţul Iaşi care au părinţii plecaţi

la muncă în străinătate. Copila se află în grija bunicilor şi mărturiseşte că lipsa părinţilor a maturizat-o. Statisticile arată că numărul elevilor care au familia peste hotare este în creştere. Georgiana este elevă în clasa a XI-a la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iaşi şi a crescut departe de părinţi. Mama sa este plecată în Italia de şapte ani, iar tatăl, de trei ani. Eleva este lăsată în grija bunicilor, iar în perioada vacanţelor îşi vizitează părinţii în străinătate. Georgiana mărturiseşte că s-a obişnuit să vorbească cu părinţii mai mult la telefon şi crede că absenţa celor care i-au dat viaţă a maturizat-o. Drept dovadă, fata a învăţat de câţiva ani să gătească, iar de doi ani munceşte în perioada verii în străinătate, alături de mama sa.

România pag. 12

„La început a fost greu, pentru că nu eram obişnuită să stau departe de mama. Chiar şi acum, după atâţia ani, mai simt nevoia să fiu alintată sau mângâiată, dar când mi-e dor de ei pun mâna pe telefon şi-i sun. Vorbim des şi pe calculator, iar vara mă duc în Italia. Mama este bucătăreasă şi am deprins şi eu de la ea arta culinară. În ultimii ani chiar am muncit cu mama, îmi câştigam existenţa şi mă simţeam utilă. Eram ospătar, serveam clienţii. Intenţionez să lucrez şi în această vară”, povesteşte Georgiana. Tânăra a stat chiar o perioadă în Italia, dar nu a reuşit să se acomodeze cu şcoala. „Nu-mi plăcea deloc acolo. Era cu totul altfel decât eram eu obişnuită şi m-am întors la Iaşi. Am decis să-mi termin studiile aici. Este posibil să urmez totuşi facultatea în Italia”, mai spune Georgiana. Cazul fetei este însă unul fericit. De multe ori, părinţii plecaţi în afara ţării întrerup comunicarea cu copiii, dar şi cu bătrânii, în timp ce aceştia caută sprijin moral şi material la vecini, în găşti cu intenţii nu toc- mai bune sau, în cel mai bun caz, la asociaţii specializate. Cu ce se confruntă cei mici Principalele probleme prin care trec copiii rămaşi acasă, în urma stranierilor, sunt legate de zona psihologică şi emoţională. „Mulţi dintre ei suferă din cauza lipsei de comunicare cu părinţii, mulţi dintre ei simt o tristeţe acută, o stare de singurătate, iar o problemă majoră este faptul că nu simt căldura părinţilor”, spune Cătălin Luca. Apoi, apar problemele de natură economică şi şcolară. Fiind nesupravegheaţi, minorii au tendinţa de a nu mai merge la şcoală, le scade randamentul, iar de aici apare absenteismul. „O altă problemă este de vulnerabilitatea la delincvenţă. Sunt copii care intră cu uşurinţă în grupuri cu

efecte negative asupra lor şi care ajung în conflict cu legea. Deseori, la baza lucrurilor rele pe care le fac stă şi dorinţa de a le atrage atenţia părinţilor.” Psihologii de la nivel local se confruntă cel mai des cu situaţia sensibilă a copiilor care se simt părăsiţi. De exemplu, în 2010, psihologul Mihaela Ghircoiaş, de la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria”, a tratat nu mai puţin de 500 de astfel de copii. La un pas de dramă Dincolo de aceste aspecte, sunt copii care trec prin adevărate drame. Cătălin Luca, de la Asociaţia Alternative Sociale, organizaţie care a derulat un program complex de asistenţă pentru copiii şi bătrânii căpşunarilor din judeţul Iaşi, îşi aminteşte de cazul unor copii puşi să muncească cu ziua de părintele rămas în ţară. „Cei mici sunt implicaţi în campaniile agricole şi nu lucrează doar pentru familiile lor, ci muncesc cu ziua pentru sume de nimic, de 5 lei pe zi. Sunt cazuri de exploatare prin muncă a copiilor”, spune psihologul. La fel, sunt din ce în ce mai multe cazurile în care unul dintre părinţi îşi reface viaţa peste hotare şi îşi abandonează copiii din ţară. „Sindromul Italia”, din ce în ce mai acut 2.089 de elevi din judeţul Iaşi au ambii părinţi plecaţi în străinătate, iar alţi 13.877 au unul dintre părinţi peste hotare. Numărul este vizibil mai mare decât anul trecut, când 12.246 de copii aveau părinţii în afară. Sunt copii lăsaţi în grija rudelor, a prietenilor de familie sau chiar a vecinilor. La nivel naţional, există peste 350.000 de copii cu părinţi plecaţi în Italia, în Spania sau în alte state, potrivit unui studiu realizat de UNICEF. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în 2008, aproximativ 9.000 de români aveau domiciliul stabilit în altă ţară. continuare in pagina 14


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Generaţia „Din nou acasă“ are probleme cu limba română şi matematica Limba română şi matematica sunt disciplinele care dau mari bătăi de cap copiilor care au învăţat în străinătate. Adaptarea la sistemul de învăţământ românesc durează cel puţin un an şcolar. Conform statisticilor în Alba s-au întors de la începutul anului şcolar, 93 de elevi. Cei mai mulţi, 66, au revenit din Spania. Au studiat în şcoli din străinătate nu pentru că ar fi fost un moft al părinţilor, ci pentru că aceştia au vrut să-i aibă apropape cât timp au muncit peste hotare. Majoritatea elevilor au plecat de la vârste fragede, aşa că nu au avut nicio tangenţă cu sistemul de învăţământ de la noi.

„Am luat meditaţii la limba română şi matematică“ Andreea a revenit la Şcoala „Avram Iancu“ din Alba Iulia, după aproape opt ani de studiu în Spania. S-a întors alături de părinţi. „Când m-am întors în România am întâmpinat probleme la limba română, atât la gramatică, cât şi la literatură. Nu aveam un vocabular adecvat, vorbeam două cuvinte în spaniolă, două în română. A fost

foarte greu. Abia după o jumătate de an am început să mă obişnuiesc cu şcoala de aici. Am avut mult de recuperat şi la matematică, am făcut multe ore suplimentare gratuit. Nici acum nu mă descurc foarte bine”, a povestit eleva de clasa a VIII-a. Tânăra spune că după finalizarea gimnaziului se va întoarce în Spania alături de părinţi şi va continua acolo studiile liceale. În aceeaşi clasă cu Andreea învaţă şi Ana, care a plecat în Spania la vârsta de 10 ani. După trei ani s-a întors împreună cu părinţii în România. „Limba română şi matematica au fost disciplinele la care am avut lipsuri după ce m-am întors din Spania. Ar fi trebuit să mă înscriu direct în clasa a VIII-a, dar împreună cu părinţii am hotărât să urmez clasa a VII-a, pentru că aveam multe de recuperat. De asemenea, mi-a fost foarte greu cu sistemul de ascultare aproape zilnic, care se practică aici. Acolo erau evaluări scrise, care se repetau la câteva săptmâni, era mai uşor“, a completat Ana, elevă întoarsă din Spania.

România pag. 13

Republica Moldova BISERICA DECLARĂ RĂZBOI STATULUI: Preoţii nu se mai roagă pentru conducere, din cauza legalizării ISLAMULUI!

Cer ajutorul psihologului Potrivit psihopedagogilor, programul, curricula, regulile de ordine interioară şi comportamentul profesorilor la clasa i-au derutat mai mult decât faptul că nu cunoşteau decât puţin limba română. „În general aceşti elevi au probleme de adaptare, ei vin dintr-o altă cultură, unde altele sunt valorile decât la noi. Ei au venit cu o imagine de sine foarte bine dezvoltată, lucru care i-a şi ajutat să treacă peste probleme. Unii mi-au spus că acolo pauzele erau mai lungi, lecţiile pentru următoarea zi erau pregătite la şcoală. Noi îi ajutăm să se integreze în societate şi individual în grupul de elevi“, a explicat Ildiko Szilaghi, psihopedadgog la Şcoala Avram Iancu din Alba Iulia. Toţi copiii stranierilor au nevoie de acordul Ministerului Educaţiei pentru înscrierea în şcolile româneşti. Conform statisticilor în Alba s-au întors de la începutul anului şcolar, 93 de elevi. Cei mai mulţi, 66, au revenit din Spania.

Mai mulţi parohi ai bisericilor din ţară au decis să nu se mai roage pentru sănătatea conducătorilor, în semn de protest faţă de legalizarea Islamului. “Mai departe nu vom pomeni stăpânirea ţării. Dat fiind faptul că acele mişcări şi acele lucruri pe care le observăm noi, mai ales cele legate de înregistrarea Islamului, contravin celor ce promovăm în societate”, a declarat duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, Teodor Roșca, pentru Publika TV. Preoţii spun că vor menţiona în rugaciuni înalţii funcţionari numai după anularea deciziei Ministerului Justiţiei de punere în legalitate a cultului musulman. Reamintim că săpătmâna trecută, în mai multe localităţi din ţară, mii de preoţi şi credincioşi au protestat împotriva legalizării islamului în Republica Moldova. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au condamnat vehement decizia Ministerului Justiţiei de a înregistra oficial Islamul. “Religia islamică crează mari probleme în Europa. Nu suntem împotriva înregistrării cultelor, dar să nu fie puse pe picior de agalitatea cu creştinismul. Mitropolitul Vladimir are dreptate, înregistrarea islamului este o injosire”, a declarat preotul Petru Pruteanu, reprezentant al Mitropoliei Moldovei, în cadrul unei emisiuni televizate. “Este un drept fundamental al musulmanilor pe care trebuie să îl respectăm. Prin înregistrarea oficială a islamului, musulmanii nu sunt încurajaţi la unele sau altele activităţi. Este bine că a fost înregistrat islamul. Sunt convins că creştinismul este o religie a toleranţei”, a replicat ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.


SPANIA pag. 14

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

continuare din pagina 12 care găseau ceva stabil în Canada sau în state similare Neoficial însă, sute de mii şi, de cele mai multe ori, îşi de români se află în prezent luau cu ei şi copiii, acum în alte ţări, cu contract de lucrurile s-au schimbat. muncă sau muncind la negru. „Nu vorbim de o scădere În 2009 se vorbea chiar de a numărului celor care peste 3 milioane de români pleacă, ci de o modificare care ar fi părăsit ţara de dra- a profilului şi de o creştere gul unor venituri mai bune a intenţiilor”, adaugă Luca. peste hotare, iar sociologii În acelaşi timp, din punct de susţin că fenomenul nu se vedere al profilului familiei, va diminua în următoarea copiii cu părinţi emigranţi provin în proporţie mare din perioadă. cămine destrămate, cu un “La început a fost greu, pen- nivel educaţional mai scăzut tru că nu eram obişnuită să şi cu ocupaţii de un prestigiu stau departe de mama. Chiar mic, se arată într-un raport şi acum, după atâţia ani, mai al Fundaţiei Soros, realizat simt nevoia să fiu alintată în 2008. sau mângâiată.’’ „Toate vârstele sunt critice” Georgiana 18 ani 350 de mii era numărul copiilor care se descurcau singuri, lăsaţi de părinţi în ţară, în 2008. Profilul românului gata să plece

Dacă profilul stranierilor se schimbă de la un an la altul, şi vârsta la care copiii sunt aproape abandonaţi suferă modificări. Psihologii spun însă că riscurile sunt la fel de mari atât în cazul copiilor preşcolari, cât şi pentru adolescenţi. „Toate vârstele sunt critice. În perioada de 1-3 ani, vorbim de ataşamentul copilului faţă de părinte, apoi, de integrarea lui în şcoală, unde atenţia şi grija părinţilor sunt cruciale. În perioada de preadolescenţă-adolescenţă, apar nişte vulnerabilităţi majore, iar prezenţa părinţilor este necesară”, mai spune Luca. Potrivit lui, în această perioadă, 80% din influenţa asupra copilului o manifestă anturajul, iar restul - părinţii şi şcoala.

Până în prezent, stranierii care îşi lăsau copiii în ţară erau persoane de 4050 de ani, atât femei, cât şi bărbaţi, care aveau copii preadolescenţi sau adolescenţi, susţin psihologii. Lucrurile însă sunt în schimbare, iar numărul părinţilor dispuşi să plece peste hotare, în căutarea unui loc de muncă mai bun, este în creştere. „Sunt cercetări sociologice clare care arată că din ce în ce mai mulţi tineri cu vârste de aproximativ 30 de ani doresc să plece într-o altă ţară”, spune Cătălin Alocaţii europene Luca. Foarte puţini copii ai Dacă până acum câţiva ani stranierilor primesc în plecau din ţară doar tineri prezent alocaţii europene,

indemnizaţii ce li se cuvin celor care muncesc legal în altă ţară. Această prestaţie socială a fost introdusă printr-un regulament al Comisiei Europene, iar, pentru ca să beneficieze de o astfel de alocaţie, părintele trebuie să completeze un formular, numit E411. Potrivit datelor Ministerului Muncii, în 2009, 11.205 persoane au solicitat formulare europene pentru alocaţii, iar numărul acestora a crescut anul trecut, ajungând la 19.007. În acelaşi timp, numărul de alocaţii de stat suspendate în România, deoarece persoanele au fost puse în plată în alte state membre, a fost anul trecut de 9.500, iar în primul trimestru al acestui an, de 2.950. Condiţia esenţială pentru a beneficia de această prestaţie socială este ca părintele să aibă un contract de muncă legal. Părinţi părăsiţi de fii Cot la cot cu cei mici, şi părinţii celor plecaţi în străinătate trec prin depresii şi se simt singuri. Ei duc pe umeri grija zilei de mâine, dar şi grija copiilor plecaţi prea departe. Chiar dacă numărul bătrânilor aflaţi în această situaţie este foarte mare, nu sunt foarte multe organizaţii deschise să îi ajute. Majoritatea operează la nivel local, dar nu pot acoperi nevoile celor mulţi. Asociaţia Alternative Sociale a derulat un program în acest sens, finanţat de Fundaţia UniCredit. Un bilanţ al bătrânilor consiliaţi doar în Iaşi arată aşa: 583 au primit asistenţă socială, 215

au beneficiat de asistenţă psihologică, 476 au primt susţinere financiară, 35 au fost consiliaţi juridic, 226 au fost implicaţi în evenimente de socializare, iar 105 au fost asistaţi de voluntari. Mulţi bătrâni se simt singuri şi simt nevoia unor persoane care să-i ajute.

format însă despre aceste aspecte şi ajunge, în acest context, principala victimă. Psihologii susţin că toată situaţia în care ajunge un copil este determinată în primul rând de neglijenţa părinţilor şi că cei mari au, de fapt, nevoie de consiliere psihologică pentru a şti cum să-i pregătească pe cei mici.

Victime în spatele unor adulţi neglijenţi „Este foarte important ca părinţii să ştie cum să stea Nu există o perioadă în care de vorbă cu copiii, să le părintele să stea plecat şi spună că vor sta separaţi o despre care să se spună că perioadă”, spune psihologul nu afectează viaţa celui mic Cătălin Luca. În acelaşi timp, rămas acasă, iar de cele mai un lucru de care este necesar multe ori în spatele deciziei să ţină cont părinţii este că de a părăsi ţara şi familia se trebuie să lase aceşti copii în ascund mulţi factori. Potri- grija cuiva responsabil. „Să vit unui raport al Fundaţiei nu-i lase singuri acasă, sau Soros, plecarea unuia dintre la o vecină din capătul satupăriţi are un impact major lui, care trece o dată la două la nivel familial. „Acest lu- săptămâni pe acolo, ca să-i cru duce la o deteriorare şi aducă o farfurie cu ciorbă.” la o răcire a relaţiei dintre La fel de important este ca adulţi, iar asta poate duce părinţii să ţină legătura cu la divorţ”, se precizează în aceşti copii. Să vorbească analiză. cu ei la telefon, pe internet, să-i ia în vacanţe acolo unde În acelaşi timp, de multe muncesc, să vină să petreacă ori, unul dintre parteneri timp alături de ei, mai spun alege să plece tocmai din specialiştii. cauza neînţelegerilor din familie. Copilul nu este in- Mihaela Dinca - adevarul.ro


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

UTILE

pag. 15

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Europenii vor beneficia de noi drepturi şi servicii Anunțuri: 1.Bărbat cu multă experiență în domeniul prelucrărilor mecanice și prin așchiere (lăcătuș în telecomunicaţii mecanic, strungar, frezor...), Europenii vor beneficia începând de miercuri 25 Mai de noi drepturi şi servicii în domeniul telefoniei mobile şi Internetului, odată cu intrarea în vigoare a unor reglementări îmbunătăţite în sectorul telecomunicaţiilor, la nivelul Uniunii Europene.

Noile reguli comunitare, menite să asigure creşterea concurenţei în sectorul telecomunicaţiilor şi îmbunătăţirea serviciilor trebuie să fie incluse în legislaţiile naţionale până pe 25 mai, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE). Prevederile includ dreptul clienţilor de a schimba operatorul de telecomunicaţii în doar o zi, fără modificarea numărului de telefon , acces la informaţii mai clare referitoare la servicii, precum şi protecţia mai eficientă a datelor online. Comisia Europeană şi Consiliul Autorităţilor Europene de Reglementare pentru Comunicaţii Electronice (BEREC) vor avea prerogative sporite care vor spori predictibilitatea legislativă şi vor permite operatorilor să se dezvolte pe o piaţă de telecomunicaţii paneuropeană. CE a colaborat cu statele membre pentru introducerea fără probleme a noilor prevederi şi va analiza lansarea

Căsuța redacțională Redacción

unor proceduri de infringement securitate. împotriva ţărilor care nu le-au aplicat la timp. Potrivit noilor reguli, autorităţile naţionale de regle Reglementările prevăd mentare vor avea o independenţă posibilitatea schimbării într-o sporită şi vor putea, în ultimă singură zi lucrătoare a opera- instanţă, să oblige operatorii torului de telecomunicaţii, fără de telecomunicaţii cu o poziţie renunţarea la numărul de tele- dominantă pe piaţă să separe fon. reţelele de comunicaţii de servicii, pentru a permite accesul Durata maximă a unui nediscriminatoriu pe piaţă al alcontract iniţial cu un operator tor operatori. Acest lucru va pupoate fi de 24 de luni, iar cea tea fi realizat fără renunţarea la minimă care poate fi oferită de proprietatea asupra activelor sau furnizorul de servicii de 12 luni. crearea unei companii separate. Astfel, clienţii pot trece mai uşor de la un operator la altul, dacă Comisia va avea, în cooferă condiţii mai avantajoase. laborare cu BEREC, prerogaOperatorii vor fi obligaţi să tive sporite de supraveghere a furnizeze informaţii clare pieţellor de telecomunicaţii, în referitoare la serviciile oferite domeniul concurenţei. abonaţilor, inclusiv în privinţa calităţii minime a acestora. Reglementările revizuite în domeniul reţelelor de Abonaţii la servicii de telecomunicaţii şi servicii au Internet trebuie să primească fost adoptate oficial de Parlainformaţii despre tehnicile de mentul European şi Consiliul management al traficului şi im- European la sfârşitul lui 2009. pactul asupra calităţii serviciilor. Contractele trebuie să prevadă şi Cele două instituţii au detalii legate de compensaţii şi decis ca noile prevederi să fie inreturnarea de fonduri, dacă nive- cluse în legislaţiile naţionale ale lul minim al serviciilor nu este ţărilor membre până pe 25 mai respectat. 2011.

cu peste 25 de ani de experiență demonstrabilă, cu permis de conducere și mașină proprie, caut de muncă în orice domeniu.Disponibilitate totală, încorporare imediată, acte în regulă.Tel: 642.863.423 / 692.853.087 - Vasile. 2.Electrician caut de lucru pe tot teritoriul Spaniei.647.112.548 3. Licentiata in muzica predau ore de pian, pregatesc copii ptr conservatoriul medio. Madrid si imprejurimi.Tel 652 697 222 4. Stimati domni, Doresc sa fac cunoscut ca suntem o asociatie de romani recent creata, in Salamanca, Castilla y León, unde nu exista pana acum o reprezentanta romaneasca organizata intr-o asociatie, prin intermediul careia sa se promoveze cultura romaneasca. Asociatia se numeste Asociación de Rumanos “Mihai Eminescu”, cu sediu in Salamanca, C/Licenciado Vidriera 2, 1ºA, 37006. Tel: 923 612 638 Mobil: 650 464 991 Pesoana de contact: Emilia Pauna 5.Se inchiriaza o camera pentru doua persoane, complet mobilata intr-un apartament spatios din Fuenlabrada. Informatii: 637.424.109 sau 627.755.117 6. Am 48 de ani fara obligati, dupa 7 ani de singuratate in strainatate mi-am dat seama ca sunt inca tanar si capabil sa incep de la zero, sa imi refac viata. De aceea doresc sa cunosc o doamna de varsta apropiata alaturi de care sa pot realiza toate acestea, nu vreau o aventura, vreau o familie linistita pe viata. Daca s-ar putea din provincia Barcelona. Fanica - 647.059.430

Operatorii trebuie să ofere totodată o protecţie mai bună faţă de accesul online neautorizat la datele personale ale clienţilor , precum şi faţă de spam-uri (e-mailuri neautorizate), şi să informeze obligatoriu clienţii în cazul breşelor de Director :

Aurora Emilia Kokounas

DTP & Pre Press:

Redactor şef :

Sergiu Dudea

Contact:

Redactori:

Foto

Simona Anca Ciprian Galaon Maria Cristina Dana Oprica Pop Marcel Paul Notar

Publicitate:

Transmediaro Group S.L.

Transmediaro Group S.L.

Email:

+34/ 91.876.56.70 642.832.800 / 663.061.224 redactia@transmediaro.com marketing@transmediaro.com observatorul@transmediaro.com

Tipărit la : ISSN:

LERIGRAF SLU TO-0179-2010

OBSERVATORUL - ziar bilunar gratuit


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 16

OBSERVATORUL  

ziar romanesc in Spania

OBSERVATORUL  

ziar romanesc in Spania

Advertisement