Page 1

OBSERVATORUL Anul 2 nr.18

03 -17 Mai 2011

alături de tine...mai aproape de țară!

Periodic gratuit * 16 pagini * 30.000 exemplare * www.transmediaro.com

Al-Qaida confirmă moartea lui ben Laden. Reţeaua teroristă ameninţă că îl va răzbuna pe liderul său şi că va continua Jihadul


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 2

Al-Qaida confirmă moartea lui ben Laden. Reţeaua teroristă ameninţă că îl va răzbuna pe liderul său şi că va continua Jihadul Reţeaua al-Qaida a confirmat moartea liderului său, Osama ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan, a ameninţat că îl va răzbuna şi s-a angajat să continue Jihadul (războiul sfânt), într-un comunicat publicat pe site-uri islamiste. “Şeicul combatant (...) Abu Abdallah, Osama Ben Mohamed Ben Laden a fost ucis (...) de gloanţele trădării şi apostaziei”, scrie reţeaua extremistă în comunicatul său, semnat de comandamentul general al al-Qaida şi datat marţi, la două zile după moartea fondatorului organizaţiei. “Dacă americanii au putut să-l ucidă pe Osama, nu trebuie să ne fie ruşine (...), dar vor putea americanii, prin presa lor, agenţii lor, echipamentele lor, militarii lor, serviciile lor de informaţii şi serviciile lor, să ucidă lucrul căruia şeicul Osama şi-a consacrat viaţa?”, adaugă textul. “Noi confirmăm că sângele şeicului combatant Osama ben Laden (...) nu va fi vărsat degeaba şi că va fi un blestem pentru americani şi agenţii lor, care îi va urmări în interiorul şi exteriorul ţării lor”, ameninţă comandamentul general al

reţelei teroriste. În comunicatul său, comandamentul se angajează să “continue pe calea Jihadului, trasată de liderii noştri şi, în fruntea lor, şeicul Osama, fără ezitări sau reţineri”.

extremistă cere de asemenea “poporului musulman din Pakistan, pe teritoriul căruia a fost ucis şeicul Osama, să se revolte pentru a spăla această ruşine care i-a fost adusă de o bandă de trădători şi hoţi, care au vândut totul inamicilor”.

“El a înregistrat în acest scop un mesaj audio cu o săptămână înainte de moartea sa, care conţine felicitări şi sfaturi, iar noi îl vom difuza în curând”, a adăugat organizaţia.

Osama ben Laden a fost ucis “Nu ne vom îndepărta de la Pakistanezii să se “răscoale cu forţă într-o operaţiune a forţelor speciale această cale (...) până la victorie sau pentru a curăţa ţara lor de americani, americane, la Abbottabad, un oraş la moarte”, subliniază autorii textu- care au răspândit acolo corupţia”, din Pakistan. lui. scrie comandamentul general al reţelei, în comunicat. Conform “predicii” lui ben Laden, “America şi cei care trăiesc Al-Qaida a mai anunţat că va în America nu vor şti niciodată să difuza “în curând” o înregistrare ause bucure de securitate, cât timp dio cu Osama ben Laden, realizată poporul nostru din Palestina nu va fi cu o săptămână înainte de moartea în siguranţă”, continuă textul. acestuia. În acest scop, “soldaţii Islamului vor continua, în grupuri şi individual, fără încetare, planificarea” luptei lor, avertizează comandamentul al-Qaida.

În comunicatul său, reţeaua

“Şeicul (ben Laden) a refuzat să părăsească lumea aceasta înainte de a împărtăşi naţiunii islamice bucuria suscitată de revoltele (din lumea arabă) în faţa nedreptăţii şi nedrepţilor”, a afirmat al-Qaida.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 3


SPANIA pag. 4

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Război “întreprizătorilor fără scrupule” care exploatează imigranţii Partidul Iberic al Românilor (Pirum) va participa la alegerile locale din 22 mai din Cartaya, municipiu al provinciei Huelva, din comunitatea autonomă Andalucia. Astfel, românii din politică luptă pentru propria integrare şi pentru condiţii de muncă mai bune pentru imigranţii angajaţi pe perioade determinate de muncă în regiunea spaniolă.

uela Popa, o româncă în vârstă de 42 de ani, cetăţean spaniol, relatează publicaţia “ABC de Sevilla”. Cariera ei în domeniul administrativsocial datează de câţiva ani buni, românca făcând parte, mai mulţi ani, din consiliul executiv al ueni organizaţii non-guvernamentale din provincia Huelva. În agenda politică pe care o propune, Emanuela Popa are în vedere reglementarea condiţiilor de muncă pentru muncitorii străini, stabiliţi în Cartaya pe timpul sezonului de cules de pe plantaţiile Pirum va fi prezent provinciei Huelva. pe listele alegerilor municiTotodată, românca pale din Cartaya cu Eman-

denunţă partidele PSOE (Partido Socialista Obrero Español) şi PP (Partido Popular) pentru specularea problemelor colectivului de imigranţi în campania electorală care precede alegerile din 22 mai 2011. Ea explică această cale de obţinere de voturi prin numărul mare de străini care pot influenţa rezultatul alegerilor în oraşe precum Cartaya. Printre promisiunile electorale ale Emanuelei Popa se numără înfiinţarea unor linii de autobuz care să transporte muncitorii sezonieri imigranţi, din localităţile

Mii de spanioli au manifestat de Ziua Muncii Mii de manifestanţi au defilat la Valencia şi în alte oraşe spaniole de Ziua Muncii, sărbătoare marcată de criză şi probleme majore ale şomajului în Spania. Sunt peste 80 de protest în toată Peninsula.

Reprezentanţii sindicatelor au avertizat că negocierea colectivă între sindicate şi angajatori nu este o soluţie la problemele şomajului spaniol, scrie “20 minutos”. Rata şomajului în Spania a crescut cu aproape un punct procentual, până la 21,29%, în primul trimestru al anului fiind înregistrate 4,9 milioane de persoane fără loc de muncă, a anunţat vineri guvernul, în

condiţiile în care criza economică prelungită continuă să afecteze populaţia. Toate sectoarele economice majore - industrie, construcţii, servicii şi agricultură - au redus locuri de muncă în primele patru luni ale anului 2011. Numărul căminelor spaniole în care niciun adult nu are vreo slujbă a crescut cu 58.000, ajungând la un total de 1,38 milioane, a precizat guvernul.

în care sunt stabiliţi, pe acelor “întreprizători fără plantaţiile unde lucrează. scrupule” care exploatează prin muncă a străinii De asemenea, ce lucrează fără acte pe românca a declarat război terenurile lor agricole.

Amendă de sute de euro pentru costum de baie purtat pe stradă Primăria oraşului Barcelona a decis că turiştii din Barcelona care se îndepărtează de plajă, ajungând pe străzile oraşului îmbrăcaţi doar în costume de baie, vor fi amendaţi.

care se plimbă pe străzile oraşului doar în costumul de baie pot fi amendaţi cu 120 - 300 de euro. Potrivit autorităţilor, noile reglementări vor asigura “coexistenţa între cetăţeni în locurile publice”, negând că ar încerca să le spună oamenilor cum să se îmbrace.

Plajele şi atracţiile culturale din capitala regiunii nord-estice Catalunia atrag milioane de vizita Spaniolii interzic nuditatea tori, în fiecare an. sau purtarea unei ţinute foarte sumare în locuri publice şi au limitat purtarea costumelor de baie la plaje, piscine şi străzile adiacente acestora, relatează Ziare.com Nudiştii care nu respectă aceste prevederi şi se plimbă relativ goi prin Barcelona vor primi amenzi cuprinse între 300 şi 500 de euro. De asemenea, persoanele


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 5

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Partidele îşi “împart” voturile imigranţilor:

Latinoamericanii cu PSOE şi europenii cu PP Echipele de campanie ale celor două mari partide spaniole sunt de acord că cei aproape jumătate de milion de alegători imigranţi nu vor influenţa foarte mult rezultatele alegerilor, dar că în 2015 aceştia vor avea o influenţă mai mare. Ce vor vota străinii? Această întrebare survolează comitetele de campanie ale principalelor două partide spaniole, PSOE şi PP, care pe 22 mai îşi vor disputa voturile a 473.748 de imigranţi înscrişi pe listele electorale. În jur de 180 de Primării din localităţi cu peste 15.000 de locuitori în care câştigătorul depinde de un consilier în plus sau în minus, se bazează şi pe voturile alegătorilor născuţi în afara Spaniei. Concret, străinii cu drept de vot sunt cei din UE şi Norvegia, plus alte zece state cu care Guvernul are acord de reciprocitate (printe care Bolivia, Ecuador sau Paraguay), scrie El Pais. Numărul alegătorilor străini sunt încă modeste. S-au înscris pe listele de alegători doar o treime din cei 1,5 milioane care ar fi avut drept de vot. Comi-

tetele de campanie, totuşi, asistă la acest fenomen ca la o investiţie pe termen lung. “Este dificil ca acum imigranţii să provoace efecte însemnate, dar influenţa lor va fi decisivă în 2015”, a explicat Alfonso Ortega, autor al unui studiu al Fundaţiei Alternativas, comandat de PSOE.

peste 30%-şi înăsprirea legii Imigraţiei pe care Executivul a aprobat-o în 2009. “Am detectat influenţa pe care o exercită contextul politic spaniol asupra imigranţilor”, adaugă Belen Barrero, fostă directoare a Centrului de Investigaţii Sociologice (CIS) şi actuală responsabilă de laboratorul de Idei al Fundaţiei AlternaExtracomunitarii tind să tivas.

fie de stânga

Documentul Alternativas îi situează pe votanţii extracomunitari în centru stânga pe spectrul politic. “Latinoamericanii văd în Jose Luis Rodriguez Zapatero ca un garant al drepturilor lor”, susţine studiul, care subliniază două argumente care pot prejudicia socialiştii: impactul negativ al crizei economice-rata şomajului în rândul imigranţilor fiind

Un alt studiu, al Fundaţiei Ideas, tot apropiată de PSOE, se referă la imigranţi ca la un colectiv “sensibil” la strategiile partidelor, deşi “mai puţin predispuşi” la participare politică. Doar un sfert dintre imigranţi sunt “foarte interesaţi” de alegeri. Textul mai arată că imigranţii sunt mai puţin predispuşi să facă diferenţa între stânga şi dreapta politică.

“Europenii votează ca în latinoamericani, cum ar fi cei 26.000 de ecuadoriţările lor de origine” Dacă PSOEul ar câştiga în rândul imigranţilor latinoamericani, PP ar face-o în rândul europenilor, conform argumentaţiei sociologului Universităţii Complutense, Ignacio Urquizu, care susţine că cetăţenii comunitari rezidenţi în Spania tind să voteze ca în ţările de origine. Astfel, alegătorii din România şi Marea Britanie, cu guverne liberale, ar alege opţiunile conservatoare. Patru din fiecare şase votanţi străini înscrişi pe liste sunt români (103.355) sau britanici (102.633).

eni înscrişi pe liste. PP, în schimb, a generat iniţiative precum “contractul de integrare”, care ar duce la o plecare masivă a imigranţilor fără loc de muncă din Spania. PSOE a plătit 150.000 de euro pe o campanie de convingere a imigranţilor extracomunitari să se înscrie pe liste. În final, s-au înscris doar 50.000 din cei 350.000 care ar fi putut-o face, 14% din total. “Iniţiativa a fost un succes, am fost primul partid din Spania care a dus o astfel de campanie de sensibilizare privind drepturile imigranţilor”, au spus socialiştii.

PSOE şi PP asistă cu mari aşteptări la “dansul” pronosticurilor şi au inclus în campaniile electorale acţiuni cu reprezentanţi ai colectivelor de imigranţi, cum a fost cel de ieri organizat în PP de Alcala de Henares, la care a participat şi românca Ana Maria Roman. PSOE se axează pe potenţialul votanţilor

Campania PP se învârte în jurul prezentării rivalului Jose Luis Rodriguez Zapatero ca fiind cel care a cauzat criza economică şi şomajul de aproape 5 milioane de persoane. “Străinii pot compara etapa de boom economic, în care PP a fost la putere, cu situaţia actuală, provocată de PSOE”, spun popularii.

Prima biserică ortodoxă română din Spania, aproape de finalizare În circa trei luni parohia ortodoxă română din Roquetas de Mar (Almeria) va avea un nou locaş de rugăciune, un templu construit pe un teren donat de primăria din localitate. Nu se ştie, însă, data exactă de deschidere a bisericii.

Cei 12.000 de români rezidenţi în municipiul Roquetas de Mar (Almeria), vor avea în curând o biserică ortodoxă în care vor putea asista la slujbele religioase în limba română. Templul ortodox, a cărui construcţie a început în ianuarie 2009 se construieşte pe strada Asturias, din cartierul Las Salinas din localitate, scrie Ideal.es. Se estimează că lucrările vor fi finalizate în trei luni, dar nu se ştie încă data deschiderii oficiale a templului ortodox.

pune de un imobil cu un singur nivel Biserica a costat 340.000 de pe strada Dalias, unde se realizează slujbele religioase de cinci ani. euro Biserica din Roquetas de Mar va fi primul templu ortodox român finalizat din Spania. Parohia ortodoxă română “Botezul Domnului” din localitate mai organizează, pe lângă slujbele religioase şi activităţi culturale, în special concerte de muzică religioasă, şi dispune de o bibliotecă În prezent, parohia ortodoxă de carte românească de peste 800 de română “Botezul Domnului” dis- volume. Biserica se construieşte pe o parcelă de 1300 de metri pătraţi, donată de Primăria din Roquetas de Mar. Bugetul construirii bisericii depăşeşte 340.000 de euro şi pentru finanţarea sa Episcopia din Almeria a luat un credit de 200.000 de euro.


SPANIA pag. 6

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

4.910.000 de şomeri în Spania Deşi experţii se temeau că datele pe care urma să le ofere astăzi Institutul Naţional de Statistică vor arăta depăşirea pragului de 5 milioane de şomeri, numărul acestora a fost, la sfârşitul primului trimestru cu 90.000 mai mic. Numărul şomerilor a crescut cu 213.500 de persoane în primul trimestru din acest an, rata şomajului ajungând la 21,29%. Deşi experţii spanioli se temeau că numărul total de şomeri va depăşi 5 milioane, “contorul” s-a oprit la 4.910.200 de cetăţeni fără loc de muncă la sfârşitul lunii martie, ceea ce înseamnă 297.400 de şomeri mai mult decât anul trecut în aceeaşi perioadă, informează Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Europa Press.

muncă, numărul cetăţenilor “ocupaţi” scăzând cu 256.500 (-1,39%), ajungând la 18.151.700 de angajaţi. Scăderea locurilor de muncă a afectat mai mult bărbaţii necoparabile, nu s-a atins un (-150.700) decât femele procent similar al şomajului (-105.800). din al patrulea trimestru În ultimul an, al anului 1997, când rata şomajului a ajuns la 20,11%. numărul şomerilor a cresNumărul de şomeri, la rân- cut cu 297.400 de persoane, dul său, este de asemenea ceea ce în termeni relativi unul record pentru econo- implică o creştere de 6,45%, în timp ce joburile distruse în mia spaniolă. această perioadă însumează Număr record de 242.500 (-1,32%).

Rata şomajului de 21,29%, atinsă la încheierea primului trimestru este aproape cu o zecime superioară celei de la finalul anului 2010 (20,3%) şi cu peste o zecime mai mare ca cea de exact acum un an (20,05%). Cu aceste cifre, rata şomajului atinge cea mai ridicată valoare din şomeri pentru economia istoria comparabilă, care a spaniolă început în 2001. În plus, în primul Mergând înapoi în trimestru din an s-au distimp, utilizându-se serii trus, din nou, locuri de

Între ianuarie şi martie numărul salariaţilor a scăzut cu 193.400 de angajaţi (-1,26%), din care 139.100 aveau contrat de

muncă temporar (-1,21%) şi 54.300 erau cu contrat indefinit (-1,43%). Familiile cu toţi membrii în şomaj au crescut cu 58.000 de persoane, ajungând astfel la 1.386.000 de cămine, cu 4,37% mai mult ca în trimestrul anterior. În ultimul an, familiile cu toţi membrii şomeri au crescut cu 87.500, cu 6,74% mai mult. În acelaşi timp, familiile cu toţi membrii “ocupaţi” s-au redus cu 154.600 în primul trimestru şi cu 129.000 într-un an. Numărul şomerilor de lungă durată a crescut în primul trimestru cu 60.100 de persoane, cu 2,93% mai mulţi.

Spania a economisit 94,2 milioane de euro cu reducerea vitezei la 110 km/h pe autostrăzi Reducerea vitezei maxime admise pe autostrăzile spaniole, de la 120 la 110 kilometri pe oră a generat economii de 94,2 milioane de euro în importuri de petrol în luna martie, a anunţat ministrul Industriei, Turismului şi Comerţului, Miguel Sebastian. Conform explicaţiilor oferite de Sebastian, consumul de carburanţi în luna martie s-a situat la o valoare cu 7,9% mai mică decât consumul din luna martie 2010 (2,39 milioane de tone). Este vorba de cel mai scăzut consum de carburanţi în luna martie din 2003 încoace, informează cotidianul Publico.

declarat chiar că realitatea a depăşit aşteptările Guvernului şi că dacă se va menţine aceeaşi tendinţă, se vor mai economisi alţi 1,15 miliarde de euro până la sfârşitul anului. În plus, ministrul a recunoscut că, pe lângă reducerea vitezei de pe autostrăzi, la scăderea consumului a contribuit şi preţul ridicat al benzinei şi motorinei.

Pentru ministrul Industriei, aceste date arată clar că Planul de Economisire Energetică, aprobat pe 4 martie de către Executivul de la Madrid, este un succes. Sebastian a

Conform previziunilor ministrului, în aprilie se va produce o nouă scădere a consumului. Pe tipuri de carburanţi, cererea de benzină a înregistrat o scădere de 12,7% în

martie, cea mai mare din septembrie nu este că au scăzut încasările Statu2001 încoace, iar cea de motorină a lui, ci că s-au redus importurile în scăzut cu 6,8%. faţa creşterii preţului petrolului”, a spus Sebastian, care a promis că Nu se ştie încă dacă va fi ridicată va apărea în faţa presei la fiecare restricţia la sfârşitul lunii iunie două luni pentru a prezenta sumele şi tonele de combustibil economis Ministrul a evitat să pre- ite astfel. “La finalul lunii iunie, cizeze care este valoarea sumelor aşa cum a promis Guvernul, se va pe care le-ar fi câştigat Statul din evalua oportunitatea de a menţine impozitarea celor 94,2 milioane noua limitare de viteză. Este prede euro din importuri economisite, matur să facem pronosticuri acum dar a afirmat că cetăţenii spanioli dacă aceasta va lua sfârşit sau nu. au economisit 200 de milioane de Să sperăm, însă, că va scădea preţul euro. Jumătate din această sumă ar petrolului”, a mai adăugat ministrul. fi impozitele, dar Sebastian a spus În plus, Miguel Sebască ceea ce economisesc spaniolii cu tian a anunţat că, în ciuda faptului benzina, cheltuiesc pe alte produse, deci contribuie pe alte căi la bugetul că viteza maximă admisă a fost redusă, “numărul amenzilor pentru statului. depăşirea vitezei nu a crescut, ci, Ministrul Industriei a asigu- din contră, a scăzut”, în ciuda prer a t că măsura oricum nu a fost luată viziunilor iniţiale. c u scopul de a se obţine venituri suplimentare la buget. “Important


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 7

Spania, printre ţările UE cele mai dependente de petrol Spania se află pe locul 7 în Uniunea Europeană în clasamentul statelor care depind cel mai mult în consumul energetic de petrol şi derivatele sale. România este printre ţările cele mai puţin depen dente de “aurul negru”. 39,2% la 36,6%. Petrolul şi derivatele sale au un aport de aproape 50% la con- În Uniunea Europeană, gasumul brut final de energie în Span- zul este a doua sursă principală de ia, ceea ce presupune 13 puncte mai energie, cu un aport de 24,5% din mult decât media europeană, de total, în timp ce combustibilii solizi 36,6%, potrivit unui raport al Insti- reprezintă 15,7%, energia nucleară tutului de Studii Economice, cu date 13,6% iar energiile renovabile 9%. din 2009, scrie Europa Press. Malta, singurul stat UE 100% de În ciuda faptului că este, pendent de petrol în continuare, principala sursă energetică finală, dependenţa de Ţările cele mai dependenpetrol s-a redus în ultimul dece- te de petrol sunt Malta (100% din niu. În cazul Spaniei, a ajuns de la consumul energetic se bazează pe 53,5% în 1999 la 50%, în timp ce în petrol), Cipru (95%) şi Luxemburg, Uniunea Europeană s-a redus de la cu 62%. Spania este pe poziţia a

şaptea, în urma acestor trei state şi a Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Ţara cel mai puţin dependentă este Estonia, cu 18%, urmată de Slovacia (20%), Cehia (22%), Bulgaria (25%), România (25%) şi Polonia (26%).


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 8

Munca la negru văduveşte Spania de 13 miliarde de euro anual Frauda fiscală din munca la negru presupune 8% din PIB-ul Spaniei, generând anual peste 82 de miliarde de euro. De aceea, Guvernul de la Madrid porneşte “ofensiva”. anual 13 miliarde de euro în plus”, Un ospătar în week- se arată în ultimul raport al corpuend, în barul de la colţ, o studentă lui de specialişti din Ministerul de care după-amiaza are grijă de copiii Finanţe (Gestha), scrie 20 minutos. cuiva... Munca la negru este o realitate în Spania. O evidenţă care pre- Fiscul a făcut 1,2 milioane supune circa 8% din produsul intern de inspecţii de muncă anul trecut. brut (PIB) şi care afectează fondu- Dintre acestea, cel puţin 100.000 rile publice. Piaţa muncii la negru au găsit iregularităţi care afecgenerează anual peste 82 de mili- tau 570.000 de angajaţi (în jur de arde de euro, pentru care nu plăteşte 3,3% din total). Companiile evaziniciun impozit. Frauda derivată de oniste obişnuiesc să apeleze la asaici este mult superioară mediei eu- cunderea unei părţi a vânzărilor şi ropene şi, dacă ar fi combătută adec- a încasărilor. Astfel, cu facturi falvat, “ar permte ca Statul să încaseze sificate, plătesc salariile la negru.

Spania, în Top 3 al ţărilor din Zona Euro cu cel mai mare deficit public După Irlanda şi Grecia, Spania este statul Eurozonei cu cel mai mare dezechilibru al conturilor publice în 2010, fiind depăşită chiar şi de Portugalia.

Biroul statistic european Eurostat

a revizuit astăzi datele de deficit şi datorie publică pe anul 2010. Între noutăţi figurează faptul că Spania, cu un dezechilibru al conturilor publice de 9,2% din PIB, s-a situat ca a treia ţară cu cel mai ridicat deficit din Eurozonă, depăşită doar de Irlanda (32,4%) şi Grecia (10,5%). Chiar şi Portugalia, cu serioasele-i probleme din prezent, a avut un deficit public mai mic decât cel spaniol în 2010, doar 9,1%, scrie cotidianul ABC.

Rădăcina problemei, pentru inspectori, este frauda fiscală în totalitatea ei, care atinge valoarea de 23,3% din PIB.

Guvernul va aproba un plan de stârpire a muncii la negru Guvernul Spaniei încearcă, în condiţiile actuale, să combată cât mai eficient frauda fiscală generată de economia subterană şi munca la negru. În lipsa unui acord între patronat şi sindicate, proiectul de lege prevede facilităţi pentru ca locul de muncă nedeclarat să fie regularizat fără ca angajatul să piardă din drepturi.

sancţiunilor şi o mai mare duritate faţă de cei care mai angajează ilegal. În ciuda vocilor care susţin că s-ar putea duce la capăt o “amnistie fiscală” similară celor din 1984 şi 1991, ministrul Muncii, Valeriano Gomez, a negat ieri această posibilitate. Experţii Finanţelor se arată convinşi că planul va eşua. Propun centrarea pe frauda fiscală cu măsuri concrete: înlesnirea colaborării dintre Fisc şi Inspecţia Muncii sau reinstaurarea impozitului patrimonial.

Pe de altă parte, companiile cu peste 500 de angajaţi şi cu profit în ultimii doi ani, care vor dor să realizeze concedieri ale persoanelor de peste 50 ani vor trebui să com După două sau trei luni, penseze cheltuielile cu un aport fiExecutivul îşi propune înăsprirea nanciar special la Trezorerie. La polul opus al clasamentului, statele cu cel mai mic deficit în 2010 au fost Luxemburg, cu 1,7% din PIB şi Finlanda, cu 2,5%.Per total, Zona Euro a înregistrat un deficit public mediu de 6% în 2010, cu trei zecimi mai mic decât cel estimat în octombrie anul trecut. În Uniunea Europeană datele au fost revizuite, de asemenea, în jos, trecând de la 6,8% deficit calculat iniţial la 6,4%. În total 21 de state europene au înregistrat o îmbunătăţire a situaţiei conturilor publice în 2010, în procente din PIB, faţă de 2009, în timp ce şase au suferit înrăutăţiri. România, printre statele europene cu cea mai mică datorie publică raportată la PIB În ceea ce priveşte datoria publică, situaţia Spaniei nu este atât de

rea, fiind în zona medie a “clasamentului”, cu un procent de 60% din PIB, sub media Zonei Euro, de 85,1% şi a Uniunii Europene, de 80%.Grecia, cu 142,8%, Italia, cu 119% şi Belgia, cu 96,8%, sunt ţările cu cea mai mare datorie publică din toată Europa, raportată la PIIB. La polul opus se află Estonia, cu 6,6%, Bulgaria, cu 16,2%, Luxemburg (18,4%) şi România (30,8%). În ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile, potrivit Eurostat situaţia a fost de stabilitate, înregistrându-se o medie a cheltuielilor publice de 50,4% din PIB în 2010, faţă de media de venituri de 44,4%. În cazul Spaniei, cheltuielile Administraţiilor Publice a fost de 45% in PIB, faţă de 35% nivelul veniturilor.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 9

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Madridul, Sibiul şi alte patru oraşe vor crea “Şcoala de Voluntariat on-line” Oraşele Madrid (Spania), Potenza (Italia), Atena (Grecia), Vilnius (Lituania), Riga (Letonia) şi Sibiu (România) şi-au dat mâna pentru a crea prima Şcoală Europeană de Voluntariat on-line, care îşi propune să faciliteze schimbul de bune practici şi promovarea muncii voluntare transnaţionale.

pere de la 15 iunie.

În total, vor beneficia de formare on-line în domeniul voluntariatului peste 4.000 de “studenţi” europeni prin intermediul cursurilor de formare de bază în materie de voluntariat, voluntariat cu invalizi, minori în risc de excludere socială condiţia să aibă un calculator şi ac- etc. ces la Internet. Doritorii se vor putea specializa, on-line şi în alte domenii Cursurile Şcolii Europene de mai tehnice ale voluntariatului, preVoluntariat On-line vor începe cum captarea de fonduri şi gestiupe 15 iunie nea de proiecte.

Este vorba de o iniţiativă propusă de Fundaţia “Voluntari pentru Madrid”, cu ocazia Anului European al Voluntariatului şi care a primit o subvenţie de la Uniunea Europeană de 108.064,80 de euro, scrie cotidianul spaniol ABC. Conţinutul cursurilor vor fi stabilite în urma unei întâlniri de Cele şase ţări trebuie acum lucru, care va avea loc în 16 şi 17 să stabilească împreună cursurile mai la Madrid, cu toţi reprezentanţii de formare în materie de volun- oraşelor implicate şi, a s t f e l , tariat care vor fi predate de această Şcoala Europeană de Voluntariat platformă virtuală şi la care va pu- on-line va putea funcţiona, cu încetea avea acces oricine, gratuit, cu

Ai o afacere pe care vrei să o promovezi în rândul conaționalilor noștri?

Îți oferim spațiu publicitar. Sună la 642.832.800 sau 663.061.224 și un agent comercial se va pune în legătură cu tine.

Cursuri disponibile şi în limba română Fiecare curs va fi format dintr-o serie de module care vor putea fi downloadate de cursanţi, după ce aceştia vor trece un test de evalu-

are. Conţinuturile cursurilor vor fi disponibile în engleză şi în limba maternă a fiecărei ţări participante: spaniolă, română, greacă, rusă, lituană şi italiană. Cursanţii vor avea la dispoziţie şi un tutore, în cazul în care au nevoie de lămuriri pe parcursul procesului de formare. În principiu, se estimează că Şcoala Europeană de Voluntariat on-line va rămâne activă până în aprilie 2012.


SPANIA pag. 10

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

O româncă, pe lista candidaţilor PP la alegerile locale Ana Maria Roman este singura româncă din cei 500 de candidaţi de altă naţionalitate decât spaniola de pe lista Partidului Popular. Ea a fost aleasă de PP pentru prezentarea candidaturilor acestora, într-un eveniment ce a avut loc în oraşul lui Cervantes. In Alcala de Henares (Comunitatea Madrid), Partidul Popular (PP), principalul partid de opoziţie din Spania, îşi va prezenta oficial candidaturile la alegerile locale din 22 mai. Printre cei 7.500 de candidaţi se află şi o româncă, Ana Maria Roman, originară din Vaslui.

7.500 de candidaţi, 500 de străini, un singur cetăţean român Esperanza Aguirre, preşedinta Comunităţii Madrid, Mariano Rajoy, liderul naţional al PP şi primarul din Alcala de Henares, Bartolome Gonzalez, împreună cu românca Ana Maria Roman, vor fi “protagoniştii” evenimentului. Popularii spanioli candidează cu 7.500 de persoane în 26 de provincii spaniole la alegerile locale din 22 mai. Printre candidaţi se află şi 500 de străini. Iar între aceşti 500 candidaţi de altă naţionalitate se află şi singurul cetăţean român de pe listă, Ana Maria Roman (32 de ani), originară din Vaslui şi stabilită în Alcala de Henares acum 9 ani. Campania electorală nu a debutat încă oficial, aceasta urmând a începe pe 5 mai, ora 0.00. Evenimentul din Alcala de Henares

este primul de acest gen organizat înainte de alegeri de Partidul Popular. Pe 8 mai va avea o nouă reuniune în Madrid, ulterior Rajoy urmând a vizita, pe rând, toate comunităţile autonome în care partidul său va candida. Ana Maria Roman, singura româncă de pe lista candidaţilor PP, care cuprinde, în total, 500 de imigranţi, deşi comunitatea românească din Spania este cea mai numeroasă, cu peste 860.000 de persoane. Vasluianca stabilită în Alcala de Henares ocupă poziţia a 18-a pe lista PP-ului la alegerile municipale.

Aleasă să-i reprezinte pe toţi cei 500 de candidaţi străini

“Nu ştiu dacă Alcala a fost ales pentru acest eveniment datorită numărului mare de români (circa 18.000, conform INE-n.r.), dar probabil că numărul mare de imigranţi, în general, a avut de-a face cu asta. Mesajul meu, la lansarea candidaturilor celor 500 de imigranţi de pe listele PP va fi acelaşi dintotdeauna. Voi povesti experienţa mea ca imigrantă, experienţa noastră, ca români, cu socialismul şi puţin mai mult. M-am simţit întotdeauna bine primită aici în Alcala, unde oamenii sunt primitori şi calzi. Cred că, deşi au mai existat cazuri izolate, noi, românii, mereu am fost trataţi bine. Mă văd ca o cetăţeană ca oricare a localităţii, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii ca toţi ceilalţi”, a declarat românca într-un interviu pentru Diario de Alcala.

Totuşi, primarul Bartolome Gonzalez (PP) a ales-o pe româncă dintre toţi candidaţii de altă naţionalitate pentru a ţine un discurs la lansarea candidaturilor popularilor. Ana Maria Roman, cu studii făcute în Spania şi care a avut primul său loc de muncă aici, este, pentru PP, exemplul de “imigraţie ordonată şi stabilă”, exact ideea pe care o susţine vehement, de fiecare dată, partidul de opoziţie. “Noi,

românii,

săturat de socialism. E listele PP”, a mai spus Ana normal să fim de dreap- Maria Roman. ta”

“Sunt de nouă ani aici şi când am venit am venit pentru că m-am căsătorit, nu pentru a munci. Cu trecerea timpului, soţul meu are deja 16 ani în Spania, mă identific cu viaţa de aici pentru că aici am făcut studii de administraţie publică, aici am avut primul loc de muncă, prima casă, primul copil. Practic, viaţa mea a început aici. Rădăcinile nu mi le voi pierde niciodată, pentru că îmi iubesc ţara şi originile, dar mă identific mai mult acum cu ceea ce fac aici, în comparaţie cu România. Alcala este un oraş cosmopolit, foarte deschis, foarte primitor. Aici nu contează de unde vii, ci ce aport poţi să aduci, ca persoană. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru mine că am fost aleasă eu pentru a reprezenne-am ta candidaţii străini de pe

În Alcala de Henares vor vota la alegerile din 22 mai circa 3.200 de imigranţi, iar Ana Maria Roman crede că PP poate obţine voturile românilor. “În cazul nostru, al românilor, cred că avem în dreapta în sânge, pentru că venim după 44 de ani de socialism care ne-au marcat şi ne-au lăsat urme foarte adânci. Din punctul meu de vedere, cred că am suferit atât şi am avut parte de atâtea abuzuri, încât mi se pare normal să mergem spre dreapta spectrului politic”, susţine românca, adăugând că românii au fost, cel puţin în Alcala, un exemplu de integrare şi adaptare la viaţa cetăţii. “Adaptarea a venit foarte natural din partea românilor. Nu suntem atât de diferiţi de spanioli. Suntem latini şi unii şi alţii şi nu au fost probleme de adaptare sau de limbă”.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 11

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Imigranţii oferă statului spaniol mai mult decât primesc Imigranţii contribuie mai mult la bunăstarea statului spaniol, în comparaţie cu avantajele sociale primite, arată un studiu al fundaţiei “La Caixa”. Analiza desfiinţează şi preconcepţia conform căreia spaniolii sunt nevoiţi să concureze cu străinii pe piaţa locurilor de muncă. Studiul “Imigraţia şi Statul Bunăstării în Spania”, efectuat de fundaţia “La Caixa”, demonstrează că străinii stabiliţi în Spania aduc beneficii mai mari statului decât avantajele sociale pe care le primesc. În pofida părerii generale a populaţiei, imigranţi acoperă o mică parte din serviciile şi prestaţiile sociale la care ar avea, de fapt, dreptul. Din cei 5,7 milioane de

străini rezidenţi în Spania (12,17% din populaţie), doar o treime trăiesc în sărăcie, comparativ cu 18% din spanioli. Totodată, doar 6% din ajutoarele şi prestaţiile sociale ajung la imigranţi.

la medicii specialişti este cu 16,5% mai mic faţă de cel al autohtonilor.

Astfel, potrivit informaţiilor obţinute şi analizate de fundaţia “La Caixa”, contribuţia străinilor la Potrivit studiului citat de bunăstarea statului nu poate publicaţia “Qué”, mai puţin fi pusă la îndoială, scrie de 1% din cei care primesc publicaţia “Qué”. pensii de la stat sunt de altă naţionalitate decât spaniolă. Imigranţii au contribuÎn ceea ce priveşte servi- it la integrarea femeilor ciile medicale, numărul pe piaţa muncii datorită imigranţilor care apelează creşterii activităţilor cas-

nice. Totodată, ei au pus în mişcare piaţa muncii care este, astăzi, mult mai flexibilă şi mai tânără, din punct de vedere al vârstei angajaţilor. Potrivit Oficiului Economic al Guvernului spaniol, creşterea de

30% a produsului intern brut din ultimii zece ani a fost generată de aportul străinilor, care astfel a amânat cu cinci ani intrarea în deficit a sistemului spaniol al pensiilor.


România pag. 12

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Preţurile de consum au crescut cu 0,5% în aprilie. Inflaţia anuală a urcat la 8,2% Preţurile de consum au crescut cu 0,5% în aprilie, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat de la 8,01% în martie la 8,2%, potrivit mediei estimărilor analiştilor AAFBR, care au revizuit în urcare pentru a treia lună consecutiv prognoza de inflaţie pentru finele acestui an, de la 4,8% la 5,3%.

tinuat să urce plasându-se astfel şi mai mult peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale de inflaţie a BNR de 3%”, se mai spune în comunicat.

creştere faţă de estimările de acum o lună (4,8%), precum şi faţă de cele de acum două luni (4,5%)”, se menţionează într-un comunicat AAFBR.

Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie până la 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008. Un nivel al inflaţiei anuale de 8,2% ar reprezenta maximul înregistrat după luna iulie 2008, când rata a fost de 9,04%.

Analiştii şi-au schimbat aşteptările şi privind inflaţia de la finele anului viitor, care variază între 3,6% şi 5%, ceea ce indică o Pentru finele anului, medie de 4,5%. economiştii plasează rata “După creşterea anuală a inflaţiei între 5% şi spectaculoasă din luna 5,9%, cu o medie de 5,3%. anterioară (de la 3,5% la “Aşteptările privind 4,1%) aşteptările privind rata anuală a inflatiei de la rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2011 sunt în finalul anului 2012 au con-

Datele privind inflaţia din luna martie au depăşit media aşteptărilor analiştilor economici pentru a doua lună consecutiv. Analiştii se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în martie şi la o rată anuală de 7,8%. Estimările analiştilor s-au situat între 0,3% şi 0,6% pentru inflaţia lunară şi între 7,7% şi 8% pentru rata anuală.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR) care au participat la sondaj intern estimează că rata lunară a inflaţiei s-a situat în aprilie între 0,3% şi 0,7%, iar inflaţia anuală a fost de 8 - 8.,4%.

Banca Naţională a României a revizuit, joi, în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrală estimează că inflaţia anuală se va plasa la 8,7%.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale circa 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Corneliu Vadim Tudor l-a reclamat pe Boc la Parchet pentru “genocid” Liderul Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe premierul Emil Boc, pe care îl acuză de “genocid”.

Justiţie.

El a folosit, în timpul declaraţiei susţinute chiar la intrarea în sediul Parchetului instanţei supreme, o maşină de ras, cu care s-a bărbierit, trei peruci şi o pereche de cătuşe.

Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a susţinut, joi dupăamiaza, pe scările sediului Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că reclamaţia ANI împotriva sa pentru nedeclararea unor venituri obţinute ar fi consecinţa unei De pe scările Parplângeri penale formulate de el pe chetului, Vadim Tudor a tema închiderii spitalelor. făcut diverse acuzaţii la adresa politicienilor români, Vadim Tudor a susţinut o vizându-i în special pe şeful Plângerea a fost depusă de Corneliu Vadim Tudor vineri, la declaraţie de presă la Parchet, după statului şi pe pre-m i e r u l Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi care a plecat, fără să intre în clădire. Boc.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Salariul mediu net a crescut în martie cu circa 80 lei. Află în ce domenii se câştigă cel mai bine. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în martie de 1.493 lei, cu 5,6% (79 lei) mai mare decât în luna anterioară, dar cu 1,1% mai mic comparativ cu martie 2010, cele mai ridicate valori înregistrându-se în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scăzute în hoteluri şi restaurante.

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 5.001 lei în fabricarea produselor din tutun şi de 839 lei în hoteluri şi restaurante , se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.056 lei, cu 5,8% mai mare decât luna precedentă. În martie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de februarie, ca urmare a acordării de prime ocazionale (premii anuale, prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru 1 şi 8 martie, tichete de vacanţă) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie de contracte. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun , 32%, şi în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi

ale fondurilor de pensii), cu 29,8%. De majorări între 18% şi 21% au beneficiat angajaţii din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, iar între 13% şi 15% cei din în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice. Creşteri ale câştigurilor între 10% şi 12% au avut loc şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea si distribuţia apei. Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea în februarie a primelor ocazionale, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice. Cea mai mare reducere, cu 20,8%, a avut loc în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii). De asemenea, în transporturi pe apă, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) s-au operat scăderi între 5% şi 10%.

România pag. 13

Republica Moldova

Președintele Consiliului European vine la Chișinău

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de februarie în învăţământ (4,8%) ca urmare a plăţii cu ora, precum şi a sumelor restante din luna precedentă, din unele unităţi de învăţământ şi în sănătate şi asistenţă socială (1,4%) pe fondul plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului cu câştiguri salariale mici, din aceste unităţi. În administraţia publică s-a înregistrat o uşoară scădere a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă (-0,2%). Faţă de iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din luna martie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 20,5% în învăţământ, cu 14,5% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,7% în administraţia publică. Comparativ cu octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din martie a urcat cu 17,8% în învăţământ, 16,3% în administraţia publică, respectiv cu 12,8% în sănătate şi asistenţă socială. Indicele câştigului salarial real pentru martie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 105%. Raportat la octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121%.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy va veni la Chișinău în luna iulie. Despre aceasta se anunță într-un comunicat de presă al executivului moldovean. Potrivit sursei la Bruxelles, Vlad Filat a avut o întrevedere cu Herman Van Rompuy, unde au abordat subiecte ce ţin de stadiul actual al relaţiilor moldo-comunitare, situaţia din Republica Moldova şi perspectivele de integrare europeană a ţării noastre. „Integrarea Europeană este prioritatea noastră şi acţionăm constant în vederea atingerii acestui obiectiv”, a declarat Filat. De cealaltă parte, Van Rompuy a declarat că Moldova are perspective frumoase în acest sens. Totodată, preşedintele Consiliului European a anunţat că acceptă invitaţia pe care i-a făcut-o anterior premierul Filat de a efectua o vizită în Republica Moldova. Aceasta va avea loc pe data de 6 iulie 2011.


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 14


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

UTILE

pag. 15

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Filme româneşti, prezentate în luna mai la festivaluri din Anunțuri: 1.Bărbat cu multă experiență în domeniul Spania prelucrărilor mecanice și prin așchiere (lăcătuș

Lungmetrajele “Aurora” de Cristi Puiu şi “Morgen” de Marian Crişan şi scurtmetrajul “Lord” de Adrian Sitaru se numără printre titlurile prezentate la festivaluri de gen din Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Madrid.

ICR Madrid sprijinind participarea filmului şi prezenţa celor doi autori la Madrid. Documentarul, de 42 de minute, surprinde lupta pentru putere într-o mică localitate din România, materialul filmat de Radu Ionescu fiind, după cum declară realizatorii, o raritate, iar povestea, una plină de sugestii privind fascinaţia şi mecanismele puterii, votului, democraţiei la scară mică.

Filmul românesc documentar participă, prin intermediul ICR Madrid, la cel mai important festival de film documentar din Spania, “Documenta Madrid 2011”, desfăşurat în perioada 6 - 15 mai. “Documenta Madrid” este la a opta ediţie şi are în program 1.100 de documentare din 98 de ţări.

În Barcelona

Alte două filme româneşti, lungmetraje de ficţiune, participă tot în această perioadă la Festivalului Internaţional de Film de Autor din Barcelona (Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona - D’A), cu sprijinul ICR Madrid. Festivalul se La Madrid desfăşoară între 29 aprilie şi 8 mai şi este cea mai nouă propu Din România participă nere culturală din Barcelona în la eveniment Monica Lazureandomeniul filmului de autor. Gorgan şi Andrei Gorgan, cei doi regizori ai filmului “Votul Festivalul urmăreşte meu”. Filmul a fost selecționat să prezinte o panoramă de organizatorii festivalului,

Căsuța redacțională Redacción

internaţională a celor mai bune filme contemporane de gen şi, în acelaşi timp, să descopere noi talente sau să prezinte regizori consacraţi la nivel internaţional, ale căror filme nu sunt însă distribuite în cinematografele din Spania. În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 60 de filme în diversele secţiuni. Din România participă filmele “Aurora” de Cristi Puiu şi “Morgen” de Marian Crişan. La Santiago de Compostela Între 6 şi 15 mai, la Santiago de Compostela, se desfăşoară Festivalul Internaţional de Scurtmetraje (Festival Internacional de Cortometrajes Curtocircuito de Santiago de Compostela). Din România participă Adrian Sitaru cu scurtmetrajul “Lord”. Adrian Sitaru este unul dintre cei mai premiaţi regizori de scurtmetraje din acest moment, în Spania fiind premiat anul trecut la Festivalul de la Valladolid şi Alcalá de Henares.

mecanic, strungar, frezor...), cu peste 25 de ani de experiență demonstrabilă, cu permis de conducere și mașină proprie, caut de muncă în orice domeniu.Disponibilitate totală, încorporare imediată, acte în regulă.Tel: 642.863.423 / 692.853.087 - Vasile. 2.Electrician caut de lucru pe tot teritoriul Spaniei.647.112.548 3. Licentiata in muzica predau ore de pian, pregatesc copii ptr conservatoriul medio. Madrid si imprejurimi.Tel 652 697 222 4. Stimati domni, Doresc sa fac cunoscut ca suntem o asociatie de romani recent creata, in Salamanca, Castilla y León, unde nu exista pana acum o reprezentanta romaneasca organizata intr-o asociatie, prin intermediul careia sa se promoveze cultura romaneasca. Asociatia se numeste Asociación de Rumanos “Mihai Eminescu”, cu sediu in Salamanca, C/Licenciado Vidriera 2, 1ºA, 37006. Tel: 923 612 638 Mobil: 650 464 991 Pesoana de contact: Emilia Pauna 5.Se inchiriaza o camera pentru doua persoane, complet mobilata intr-un apartament spatios din Fuenlabrada. Informatii: 637.424.109 sau 627.755.117 6. Am 48 de ani fara obligati, dupa 7 ani de singuratate in strainatate mi-am dat seama ca sunt inca tanar si capabil sa incep de la zero, sa imi refac viata. De aceea doresc sa cunosc o doamna de varsta apropiata alaturi de care sa pot realiza toate acestea, nu vreau o aventura, vreau o familie linistita pe viata. Daca s-ar putea din provincia Barcelona. Fanica - 647.059.430

Director :

Aurora Emilia Kokounas

DTP & Pre Press:

Redactor şef :

Sergiu Dudea

Contact:

Redactori:

Foto

Simona Anca Ciprian Galaon Maria Cristina Dana Oprica Pop Marcel Paul Notar

Publicitate:

Transmediaro Group S.L.

Transmediaro Group S.L.

Email:

+34/ 91.876.56.70 642.832.800 / 663.061.224 redactia@transmediaro.com marketing@transmediaro.com observatorul@transmediaro.com

Tipărit la : ISSN:

LERIGRAF SLU TO-0179-2010

OBSERVATORUL - ziar bilunar gratuit


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 16

OBSERVATORUL  

ziar romanesc in Spania

OBSERVATORUL  

ziar romanesc in Spania

Advertisement