Page 1

OBSERVATORUL Anul 2 nr.17

10.04-23.04.2011

alături de tine...mai aproape de țară!

Periodic gratuit * 16 pagini * 30.000 exemplare * www.transmediaro.com Carmangeria Romaneasca ureaza tuturor clientilor, angajatilor si colaboratorilor SARBATORI FERICITE

Sa va bucure Dumnezeu, sa va dea sanatate, sa fiti impreuna cat mai mult timp, iar bucuriile sa tina la distanta toate necazurile!

Cu drag, redactia OBSERVATORUL


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Zilele României şi Bulgariei la Fuenlabrada

La 14 aprilie, ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor, a participat alături de ambasadorul Bulgariei la Madrid, Ivan Hristov şi primarul din localitate, Manuel Robles Delgado, la prima ediţie a Zilelor României şi Bulgariei în Fuenlabrada, eveniment organizat de Asociaţia pentru Integrare Europeana Danubio, cu sprijinul autorităţilor locale. Cu această ocazie, s-au inaugurat o serie de expoziţii găzduite la sediul Primăriei: o expoziţie de ouă încondeiate de Paşte din Bucovina, o expoziţie de cărţi în limba bulgară, sub titlul “Moştenitorii Sfinţilor Chiril şi Metodiu, patronii Europei“, precum şi expoziţia de fotografii “Peisaje urbane din România“ semnată de Mugur Chiujdea. În intervenţia sa, ambasa-

dorul român s-a referit la necesitatea ca români şi bulgari rezidenţi în Fuenlabrada să-şi asume schimbarea de statut din imigranţi, în cetăţeni europeni, participând în această calitate la viaţa oraşului. A adresat mulţumiri autorităţilor locale în mod deosebit Primăriei pentru activitatea în favoarea integrării noilor rezidenţi şi pentru sprijinul acordat Asociaţiei Danubio în efortul de a păstra şi face cunoscute cultura şi tradiţiile din ţările de origine. Prima zi a României şi Bulgariei la Fuenlabrada a continuat cu un spectacol de cântece folclorice române şi bulgare, urmând ca până la 7 mai să se deruleze şi alte activităţi, printre care conferinţe şi proiecţii de documentare, precum “1 euro, 3,5 lei“ realizat de cunoscutul regizor spaniol Carlos Iglesias. În acest context, trebuie remarcată contribuţia jurnalistei române Ana Maria Cornilă, la realizarea acestor evenimente.

SPANIA pag. 2

Românii din Madrid au început deja pregătirile pentru Paşte Ateliere de vopsit şi încondeiat ouă în Madrid şi Coslada, “Sărbătoarea Paştelui la iarbă verde” în Aranjuez şi Getafe, precedate de slujbele religioase de înviere tradiţionale, sunt câteva din opţiunile românilor din Madrid pentru petrecerea Paştelui. Ambasada României la Madrid va găzdui, pe 21 aprilie 2011, în Joia Mare a Paştelui, la iniţiativa Asociaţiei Iberdacia, un atelier în care membri ai acestei asociaţii vor face o demonstraţie de vopsit şi încondeiat ouă de Paşte. Conform tradiției ortodoxe, Joia Mare sau Joia Patimilor este ziua din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, când creștinii ortodocși vopsesc ouăle de Paște, iar Asociația Iberdacia propune să ne împărtășească în această zi, celor mici și celor mari, din metodele tradiționale de vopsit ouăle de Paște. Evenimentul, la care sunt invitaţi atât românii din Spania, cât şi prieteni spanioli ai acestora, va avea loc la sediul Ambasadei (Avda. Alfonso XIII, nr. 157, Madrid), joi, 21 aprilie, între orele 12:00 – 13:30. Un alt atelier de vopsit şi încondeiat ouă este organizat şi de Fedrom (Federaţia Asociaţiilor de Emigranţi Români din Spania), în colaborare cu Departamentul de Imigraţie din Coslada (Madrid), Romadrid Cultural Club şi

Asociaţia Poporul Român, sâmbătă, 16 aprilie, în Plaza del Sol din Coslada, începând cu ora 11.00. ”Sărbătoarea Paştelui la Iarbă Verde” în Getafe şi Aranjuez Casa României organizează duminică, 24 aprilie, cu începere de la ora 15.00, a V-a ediție a ”Sărbătorii Paștelui la Iarbă Verde” în Parcul Alhondiga-Sector III din Getafe (lacul cu rațe), metro L-12, stația Alonzo de Mendoza. Ca în fiecare an se vor organiza întreceri de table, șah, tenis de picior, badminton, voley, și tenis de masă. Pentru cei mici concurs si expoziție de desen precum și atelierul de pictură pe ouă. În deschidere, părintele Cristian Deac va oficia ”Vecernia Învierii”, după care, toți românii cu mic și mare vor putea petrece Ziua Paștelui asa cum au fost obisnuiți de acasă, adica în familie, într-o Mare FAMILIE, cu muzică şi dans, până la ora 22.00. Slujba de înviere va fi celebrată şi în parohia ortodoxă “Sfintul Apostol Iacob Zevedeu” din Aranjuez, sâmbata, 23 aprilie 2011, cu începere de la ora 23.00, in incinta Club Escuela de Piraguismo din Aranjuez, carretera Madrid, nr. 6. A doua zi, duminică, 24 aprilie, va avea loc, de la ora 16.00, în acelaşi loc, “Sărbătoarea Paştelui la Iarbă Verde”.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 3


SPANIA pag. 4

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Un nou partid, o nouă șansă pentru România!

VIZIUNEA PARTIDULUI CRESTIN “IUBESTE APROAPELE TAU CA PE TINE INSUTI” Cu totii purtam lumina lui Dumnezeu si ea ne lumineaza si lucreaza in inimile noastre. Dragostea Lui o daruim celor din jurul nostru si ea va produce schimbarea de care avem nevoie.

Ce oferim?

Rugaciunile inaltate de-a lungul anilor de cei care iubesc Romania, au fost ascultate de Dumnezeu care i-a indemnat pe cei carora care le pasa de Romania sa se implice in propasirea si dezvoltarea tarii noastre. Schimbarea reala a Romaniei poate avea loc in momentul in care Valorile crestine date de Dumnezeu poporului Sau se manifesta la nivelul intregii societati. Ceea ce ne dorim este sa iesim in fata ca si copii ai Lui Dumnezeu cu ceea ce avem mai bun fiecare, fiecare in biserica in care se roaga, fara frica si prejudecati. Scopul nostru este sa fim o epistola vie, iar societatea romaneasca sa se bucure de libertate, siguranta, credinta si prosperitate. Dumnezeu ne indeamna sa ne iubim aproapele nostru ca pe noi insine. Din acest motiv ne indreptam astazi atentia asupra Romaniei in ansamblul ei si dorim sa contribuim la ridicarea acestui popor maret, prin constientizarea valorilor noastre crestine si punerea acestora in practica. Misiunea noastra este sa ajungem la inimile oamenilor de pretutindeni, fie ca se afla in tara sau dincolo de hotarele ei geografice, sa raspandim Cuvantul Dom-

nului, sa le aducem aminte sa faca bine si sa urmeze valorile moral crestine adevarate.

Cui ne adresam?

Societatea are oameni cu sufletul curat, cinstiti si harnici, care au libertatea de a pune in valoare invatatura primita de la Dumnezeu. In proiectul nostru invitam sa se implice oameni din toate categoriile sociale, oameni onesti si competenti ale caror constiinte nu pot fi cumparate. Avem resurse inepuizabile in Romania. Exista oameni cinstiti, tineri si batrani, la sat si la oras, bogati si saraci, cu credinta in Dumnezeu si dornici sa traiasca, in armonie cu semenii lor. Ei sunt forta vie a natiunii noastre si totodata, adevarata majoritate. Ei sunt cei liberi si puternici, a caror voce nu se aude intodeauna in Romania. Cei liberi si puternici nu asteapta sa li se dea. Ei daruiesc zilnic creativitate, harnicie, talent, dragoste, sprijin. Ei produc, invata, gandesc, vindeca. Ei afirma calitatile acestui neam, sunt cei responsabili, care ne reprezinta cu cinste si care nu se simt reprezentati cum se cuvine.

Neprihanirea noastra consta in relatia directa cu Dumnezeu si in libertatea pe care o avem atunci cand ne ascultam constiinta si dorinta noastra pura de a contribui si a ne a asuma responsabilitatea la toate nivelele sociale. Dorim sa aparam si sa promovam institutiile sociale cum sunt: familia, biserica, scoala. Oferim posibilitatea fiecarui om de a contribui la formarea unei societati demne de Creatorul ei. Si cine ar putea sa o faca mai bine decat cei luminati si calauziti de Dumnezeu? Toate acestea se pot realiza doar din dragoste fata de semenii nostri. Daca vom avea familii sanatoase, biserici in care Dumnezeu sa se manifeste si scoli pregatite dupa principii divine ne vom bucura si de o societate buna.

Care este situatia actuala?

In ultimii 20 de ani au avut loc schimbari structurale in societatea romaneasca, prin libertatea fiecarui cetatean de a decide asupra vietii sale, asupra implinirii viselor sale de bunastare, fericire si succes. Legitim constituite, partidele politice au permis cetateanului sa-si exprime optiunea si libertatea de a adera acolo unde a vazut ca exista ceea ce cauta si unde poate sa isi puna in valoare ceea ce simte si este ca om.

Avem o constitutie a Romaniei, legi care guverneaza statul de drept, reglementari ce permit dezvoltarea economica si sociala, apararea, independenta si suveranitate Statului, etc. Nereusitele unor programe promovate de partidele politice, aflate in pozitia de a decide dezvoltarea societatii in perioada de mandat, au cauze care nu intodeauna sunt obiective. Nu gresim daca spunem ca societatea este in suferinta, sistemul economic este in criza, natura sufera si o distrugem prin actiunile noastre.

Cum putem sa contribuim?

Ca sa punem in valoare dragostea fata de oameni, sentimentul utilitatii noastre fata de cei aflati in suferinta este necesar sa gasim puterea sa ne unim intr-o formatiune política care sa poarte numele de Partidul Crestin si care sa readuca la Viata valorile moral crestine. Credem ca este un moment prielnic sa lasam ca Dumnezeu sa conduca procesul schimbarii noastre si sa Il lasam sa ne inspire cu idei despre ce avem de facut pentru noi, pentru tara, pentru viitorul nostru. Calea prin care aplicam legile lui Dumnezeu in viata societatii noastre este bucuria de a fi cu oamenii si a lucra impreuna, este pacea interioara, dragostea nostra, transparenta, libertatea pe care o avem si prosperitatea. Scopul nostru este slujirea binelui comun, a intregii tari si nu interesele materiale a unui grup. Prin valorile, calitatile si aspiratiile comune pe care Dumnezeu le-a pus

in noi dorim sa ne unim intrun partid politic.

Care sunt valorile noastre?

Partidul Crestin respecta si promoveaza valorile institutiilor fundamentale ale societatii: Familia, Biserica si Scoala. FAMILIA Familia isi are originea in Dumnezeu, la baza caruia este casatoria, prin care un barbat si o femeie se unesc spre a forma o noua entitate in care respectul si iubirea reciproca, in ascultare de Dumnezeu conduc la fericire si implinire. Familia este biserica Lui Cristos in miniatura, cea mai mica institutie creata de Dumnezeu, dar si cea mai protejata de El. Felul in care Dumnezeu a creat barbatul si femeia, arata ca cei doi au fost facuti unul pentru altul, sa aiba o relatie sociala sanatoasa si fizica in cadrul familiei. Casatoria se realizeaza prin oficiere juridica si religioasa, sub forma de contract între parteneri, prin care partile îsi recunosc reciproc drepturile si obligatiile. Familia reprezinta primul loc unde copilul incepe sasi formeze vocabularul si modul de a se comporta, aici invata acele expresii si moduri de manifestare care ii vor servi in educatia ulterioara.Convingerea noastra este ca familia reprezinta coloana vertebrala a bisericii crestine si a societatii in intregime.Istoria ne arata ca, daca vreo societate vrea sa supravetuiasca, atunci aceasta trebuie sa sustina, sa zideasca si sa continue sa intemeieze casatoria si familia avand la baza principiile biblice.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

SPANIA pag. 5

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

BISERICA Biserica este Trupul Lui Cristos, format din toti credinciosii. Ea este zidita de Cristos pentru cei chemati si pusi deoparte pentru Dumnezeu, prin jertfa Domnului ISUS. Biserica este adunarea celor credinciosi din dragoste pentru Cristos Mantuitorul dar si pentru cei cel cauta pe Dumnezeu. Biserica a fost infiintata de Cristos pentru om, ca el sa nu fie singur ci sa fie impreuna cu Dumnezeu. Biserica ne da un simtamant de apartenenta, de implicare in viata comunitara si ofera un sentiment de siguranta spirituala. In biserica Dumnezeu a dat daruri pentru edificarea fiecarui suflet, pentru incurajare, mangaiere, ajutor, suport in orice nevoie. Biserica este locul unde Dumnezeu ne vorbeste prin Cuvantul Lui, dar si locul unde omul se inchina, il lauda si-l slaveste pe El.

Biserica are un rol foarte important in societatea romaneasca, ea propaga, sprijina si pune in valoare legile moral crestine. Dumnezeu prin dragostea Lui aduce alinare, mangaiere, sprijin si ajutor, celor ce au nevoie si o cer cu credinta. EDUCATIA In viziunea noastra scoala este un factor important in cresterea si educatia tinerei generatii. Consideram ca scoala este locul unde tanarul incepe sa traiasca zilnic o parte din timpul sau intr-o comunitate ce depaseste cadrul familiei. In scoala copilul incepe sa respecte noi reguli de comportament. Aici intervine rolul educatorului, invatatorului si al profesorului, in formarea ca cetatean al elevului. In scoala se clarifica notiunile de drepturi si indatoriri civice, de respect si suprematie a legii, de democratie, de societate civica, de patriotism si sentiment national, de cult al

eroilor, de prietenie. Calitatea educatiei civice in scoala depinde de educatia primita de copil in familie si de comportamentul grupului de invatatori si profesori. Adultul reprezinta modelul pe care copilul incearca sa-l urmeze. De aceea parintii si educatorii trebuie sa fie modele pozitive pentru copil.

Care este invitatia noastra?

Dupa lectura acestui mesaj, credem ca suntem din ce in ce mai constienti ca doar cu ajutorul lui Dumnezeu putem sa facem aceasta o schimbare profunda in Romania. La aceasta schimbare a Romaniei si a noastra esti chemat sa te implici si tu, care ai cugetul curat fata de Dumnezeu si iubire fata de aproapele tau. Credem ca doar impreuna vom reusi sa punem in practica viziunea Partidului Crestin, a programului

sau si sa ne bucuram cu totii de o societate mai buna, mai prospera, din care sa fim mandri ca facem parte. Cu dragoste pentru oameni: In momente de criza de orice natura, in societatea omeneasca, s-a dovedit ca numai cu ajutorul lui Dumnezeu avem puterea si gasim solutia sa rezolve situatia creata, citim 1 Cronici 29, 11 si 12: “A Ta este, Doamne, marirea, puterea si maretia, vesnicia si slava, caci tot ce este in cer si pe pamant este al Tau; a Ta Doamne este domnia, caci Tu Te inalti ca un stapan mai presus de orce! De la Tine vine bogatia si slava, Tu stapanesti peste tot, in mana Ta este taria si puterea si mana Ta poate sa mareasca si sa intareasca toate lucrurile.” Cantarile noastre crestine, de lauda aduse Lui Dumnezeu le transmitem din inimile noastre, la inimile intregii societati romanesti.

Noi credem ca poporul roman, este astazi chemat sa aplice valorile moral crestine, in societatea romaneasca, care are nevoie de o schimbare fundamentala in domeniile: spiritual, social si economic. Inaltam rugaciuni catre Dumnezeu, ca prin puterea Sa, sa atinga inima ta, in decizia pe care o vei lua. Realizarea acestei nobile lucrari, binecuvintata de Dumnezeu, se poate realiza prin implicarea tuturor credinciosilor si, nu in ultimul rind, a slujitorilor bisericilor. DUMNEZEU SA NE AJUTE www.partiducrestin.com 669.749.257 610.179.227 661.818.300 Inițiatorii partidului îi roagă pe toți românii să-i ajute pentru strangerea celor 25.000 de semnături necesare pentru înființarea acestui partid.!

Închisoare pentru jurnalistul care-i lua apărarea lui Dorel Marcu? Sindicatul spaniol CCOO i-a acţionat în judecată pe Salvador Sostres, editorialistul El Mundo care a scris despre “asasinul cu webcam” român că este un băiat normal şi pe directorul El Mundo, Pedro J. Ramirez. Conform legislaţiei spaniole, ei riscă de la 1 la 3 ani de închisoare.

sufletul şi minţile, simţul şi lumea exterioară din vedere, dacă într-o zi, venind acasă, prietena sa îi spune că îl va părăsi şi că, în plus, copilul pe care îl aşteaptă nu este al lui”. Textul făcea aluzie la crima comisă de românul Dorel Marcu, din Copşa Mică, stabilit în Torrejon de Ardoz (Madrid), care şi-a strangulat iubita însărcinată în 5 luni, arătându-i apoi CCOO (Comisiones Ob- cadavrul pe webcam tatălui său, în reras), cel mai mare sindicat din România. Spania a prezentat o plângere la judecătoriile de instrucţie contra Acuzaţi de incitare la ură, dislui Salvador Sostres şi directorului criminare şi violenţă El Mundo, Pedro J. Ramirez, după apariţia editorialului “Un băiat nor- Plângerea făcută de CCOO mal” în respectiva publicaţie, scrie îi acuză pe Sostres şi Ramirez de Publico. provocare a discriminării, a urei şi violenţei din motive rasiste, anti În articolul respectiv, Sostres semite sau care privesc ideologia, resusţinea că “un băiat normal de 21 de ligia şi credinţele, situaţia familială, ani, care este îndrăgostit de iubita sa originea sau sexul, printre altele. însărcinată, este normal să-şi piardă Dacă tribunalul îi va găsi

vinovaţi pe cei doi jurnalişti, conform C o d u lui Penal spaniol aceştia riscă între un an şi trei ani de închisoare şi amendă de la şase la 12 luni. Totodată, cei doi sunt acuzaţi că au făcut apologia asasinatului şi a comiterii de leziuni prin justificarea faptei tânărului român de 21 de ani din textul scris de Sostres.

Plângerea, redactată de avo-

catul Antonio Segura, semnalează că articolul a fost publicat în cotidianul El Mundo şi pe site-ul ElMundo.es în 7 aprilie, iar ulterior, după valul de indignare şi proteste ale cititorilor, directorul Pedro J. Ramirez a cerut scoaterea textului de pe site.


SPANIA pag. 6

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Cine-i apără pe românii din Spania de atacurile rasiste şi xenofobe? După declaraţiile cu iz xenofob ale preşedintelui Dezvoltării Turismului, din Mallorca, Pedro Iriondo, care a jignit mai multe comunităţi de străini, asociaţiile imigranţilor uruguayeni, argentinieni şi columbieni au reacţionat. În schimb, niciuna din cele cinci asociaţii româneşti din Baleare nu a avut vreo reacţie. Declaraţiile Preşedintelui Dezvoltării Turismului din Mallorca, Pedro Iriondo, la Forumul Turismului, din Baleare, de săptămâna trecută, i-au adus acestuia nenumărate critici şi replici pe măsură, de la mai toate părţile “atacate”, cu excepţia românilor. Singurul care a luat atitudine în faţa remarcilor lui Iriondo a fost preşedintele Comisiei Parlamentare a Comunităţilor de Români din afara graniţelor, deputatul William Brînză, aflat în vizită oficială în Spania.

Românii, o plagă. Sudamericanii şi africanii, “doar” angajaţi necalificaţi “Cum să revină turiştii în Palma, când aici dau peste alba-neagra, prostituţie, români şi maseuri pe plaje?”, s-a revoltat Pedro Iriondo săptămâna trecută, la Forumul Turismului. “Cum pot să vândă angajaţii din turism africani şi sudamericani Mallorca străinilor. Ce ştiu ei despre Mallorca? Pe vremea mea eram numai angajaţi spanioli, din Mallorca”, a aruncat săgeţi otrăvite Iriondo şi spre alte categorii de imigranţi. Preşedintele Dezvoltării Turismului din Mallorca are un dinte şi împotriva companiilor aeriene low-cost, care operează în Baleare. “Companiile lowcost nu ne aduc turişti de calitate. Englezii şi străinii care ar organiza congrese nu o fac pentru că nu vor să călătorească astfel, cu

aceste companii aviatice”, a trebuie să facă asta, nu tunat Iriondo. ospătarii”, a declarat Esther Sosa, preşedinta Asociaţiei Primul răspuns l-a Uruguayenilor din Baleprimit chiar din partea unuia are, care i-a răspuns, apoi, dintre participanţii de vază cu aceeaşi monedă lui Irila Forumul Turismului, la ondo: “Poate că dânsul nu câteva minute distanţă. are pregătirea necesară să “Eu sunt imigrant şi fiu de ‘vândă’ insula turiştilor”. imigranţi şi cunosc Mallorca mult mai bine decât mulţi Hector Marano, alţi mallorquini. Majoritatea reprezentantul Caselor Reprietenilor mei, născuţi gionale din Argentina în aici, au învăţat de la mine Baleare, a mers pe aceeaşi ce înseamnă de fapt Mal- linie. “Sunt nişte declaraţii lorca. Asta nu este o ches- nefericite şi noi, cei din tiune de unde te-ai născut, opinia publică, suntem de ci de oportunitate. Dacă ei părere că sunt şi inoportune. (imigranţii n.r.) vor avea Nu se poate pune în cârva aceste oportunităţi, vor iubi unui străin ‘vânzarea’ insuMallorca”, a spus Carlos Al- lei către turişti. Nu ştiu cum moguera, vicepreşedintele a putut spune una ca asta”, a Asociaţiei Agenţiilor de spus Marano. Voiaj din Baleare. Norbey Andrade, Asociaţiei Uruguayenii, argenti- preşedinta Columbienilor din Baleare, nienii şi columbienii au a calificat declaraţiile ofireacţionat cialului din Palma ca fiind “defazate”. “Sunt mulţi Preşedintele Guvernului Regional din Baleare, imigranţi care, având aici Francesc Antich, i-a cerut familie, copii născuţi aici demisia lui Pedro Iriondo şi crescuţi în Baleare, au pentru declaraţiile făcute, învăţat toate locurile acesiar multe din asociaţiile de tei insule şi toate obiceiurile imigranţi din regiune au crit- locului. Am ajuns să iubim icat discursul preşedintelui Mallorca la fel ca mallorquiDezvoltării Turismului din nii”, a mai spus Andrade. Mallorca. În decurs de câteva zile, diversele asociaţii ale imigranţilor sudamericani au reacţionat. “Nişte declaraţii indignante şi nelalocul lor. Mi se pare surprinzător că o persoană cu o funcţie atât de importantă în turism să nu aibă o mentalitate mai deschisă. Un ospătar, indiferent de unde este, nu ‘vinde’ insula. Ei, cei din Turism,

Asociaţiile româneşti, “fictive”, “fără activitate”, “există doar cu numele” Adevarul.es a încercat să ia o reacţie şi din partea asociaţiilor româneşti din Mallorca. Sunt nu mai puţin de trei ast- fel de asociaţii pe insulă: Asociaţia Românilor din Mallorca,

Asociaţia “Noi Suntem Români” din Mallorca şi Asociaţia Culturală “Dacia”. Asta fără să mai punem la socoteală alte două asociaţii româneşti în provincie, Asociaţia Românilor din Ibiza şi Asociaţia Românilor din Menorca. Cinci asociaţii româneşti, aşadar, într-o provincie cu 1 milion de locuitori în total, Arhipeleagul Baleare şi în care trăiesc, potrivit Institutului Naţional de Statistică al Spaniei, 12.594 de cetăţeni români. Prima dintre asociaţii, neafiliată la FEDROM (Federaţia Asociaţiilor Românilor din Spania), este singura cu un număr de telefon disponibil. Ne-a răspuns domnul Sergiu Alexandru Radu. “Asociaţia noastră a rămas mai mult cu numele şi cu câteva numere de telefon ‘agăţate’ pe Internt. Din păcate, ne lipseşte sprijinul pentru a avea o activitate constantă. Sprijinul social, nu material. Românul e foarte individualist. ‘Eu nu pot să vin, să mă implic, eu trebuie să mă duc să muncesc’. Aşa ni se spune. Poate doar bulgarii sunt mai individualişti ca noi în Spania. Am rămas mai mult un fel de asociaţie fictivă, la fel ca şi celelalte din Mallorca”, ne spune domnul Radu, care nici măcar nu era la curent cu declaraţiile defăimătoare ale lui Iriondo la adresa românilor: “Nu ştiam de ele, o să mă uit şi eu azi, o să citesc presa. Îmi pare rău că nu vă pot ajuta”.

Brînză: “Incidente izolate, ale unor oameni care nu înţeleg că avem aceleaşi drepturi ca şi ei în UE” O declaraţie oficială a acceptat să ofere preşedintele Comisiei Parlamentare a Comunităţilor de Români din afara graniţelor, deputatul William Brînză, aflat în vizită oficială în Spania. “Eu sunt în Spania acum, am fost zilele trecute în Alcala de Henares, Coslada şi Getafe, iar autorităţile spaniole cu care am stat de vorbă acolo au avut numai cuvinte de laudă la adresa românilor. Mă surprinde, însă, să aflu că există astfel de cazuri izolate, de oameni care nu înţeleg că trăim cu toţii într-o Europă unită. Sunt convins, însă, că deşi a acordat acea declaraţie în calitatea oficială, de demnitar al turismului, problema dânsului este una personală, de convieţuire şi nu un punct de vedere oficial al unei regiuni sau a unei întregi provincii. Regret că asemenea persoane, care fac declaraţii dure, dar fără fundament, ajung în posturi publice importante. Comunitatea Europană este pentru toate statele membre, iar România şi-a câştigat dreptul de a fi acolo, la fel cum şi l-a câştigat şi Spania”, a declarat Brînză.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 7

După aeroportul fără avioane, în Castellon se inaugurează biblioteca fără cărţi Mai întâi a fost aeroportul fără avioane şi acum biblioteca fără cărţi. Asta se va întâmpla în Villareal (Castellon), potrivit Partidului Socialist din Castellon, cu noua bibliotecă a localităţii, care îşi va deschde porţile pe 26 aprilie. Potrivit consilierului PSOE Xavier Serralbo, Primăria din Villareal a cheltuit 4 milioane de euro pentru o bibliotecă “pentru care nu există personal, nici cărţi”. “Acum doi ani s-a iniţiat acest proiect, pentru care au cerut un buget iniţial de 7 milioane de euro”, susţine Serralbo, care explică faptul că în cabinetul juridic al partidului studiază o posibilă plângere în faţa Adunării Electorale Provinciale pentru a se interzice inaugurarea acestei biblioteci, scrie Publico. Totuşi, Primăria din Villareal neagă că se va inaugura biblioteca şi susţine că “se deschid doar sălile de lectură”, pentru ca studenţii “să aibă unde studia în perioada exam-

enelor”. “Nu se deschide biblioteca pentru că cea veche este încă în funcţiune şi cărţile nu se vor transfera încă aici”, mai spune aceleaşi surse.

poate vizita terminalul sau să se la insistenţele PSOE-PSPV, care a plimbe pe pistele de aterizare”, a reclamat încălcarea articolului 50 spus Fabra. din Legea Electorală, considerânduse că este vorba de o formă de “difu Ulterior, pe 4 aprilie, Adu- zare a succeselor obţinute de puterea narea Electorală Provincială a sus- publică”. “Se deschid doar sălile de pendat vizitele cu ghid prin aeroport

lectură”, se apără Primăria

Această nouă polemică a unei inaugurări se adaugă celei generate de inaugurarea Aeroportului din Castellon, care, la finalul lunii martie, şi-a deschis porţile fără să fi primit încă licenţă de funcţionare. Preşedintele Delegaţiei de Guvern, Carlos Fabra, a spus atunci că cei care îi critică pentru inaugurare “nu au înţeles nimic”. “Timp de o lună şi jumătate orice cetăţean care doreşte


SPANIA pag. 8

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

A angajat români să-i mutileze şi să-i taie penisul fostului iubit Un bărbat spaniol, homosexual, închis în puşcărie pentru că a încercat să orchestreze mutilarea şi tăierea penisului fostului partener, a încercat şi a doua oară să-şi ducă planul la bun sfârşit. De fiecare dată, a încercat să angajeze români pentru asta.

nume F.M., căruia i-a oferit 2.000 de euro în primă instanţă, pentru a-l mutila pe fostul său iubit. După refuzul românului, bărbatul a crescut potul, oferind 3.000 de euro şi un Mercedes. Românul urma să primească aceşti bani şi maşina de la mama acuzatului, după ce ar fi ieşit din închisoare, înainte de a duce la capăt sarcina pentru care fusese contractat.

Tribunalul Provincial din Albacete judecă în aceste zile cazul unui bărbat care riscă 8 ani şi nouă luni de închisoare, pentru că a orchestrat, din închisoare, sechestrarea şi mutilarea fostului său iubit. Bărbatul se afla în închisoare din acelaşi motiv, încercând şi în 2006 să angajeze o bandă de români care să-i ardă faţa cu acid fostului partener, să-i taie penisul şi să-i rupă picioarele, scrie La Verdad.

Românul a declarat în faţa judecătorilor că nu a avut nicio clipă intenţia de a face ce îi ceruse acuzatul şi, mai mult, s-a dus acasă la J.C.G.O., fostul partener al acestuia, pentru a-l avertiza de ceea ce intenţionează E.P.A., în eventualitatea în care acesta ar fi reuşit să angajeze pe altcineva între timp. Cum J.C.G.o. nu era acasă, românul i-a povestit totul mamei acestuia, care a anunţat poliţia.

3000 de euro şi un Mer- “Voia să-l facă cedes pentru mutilarea neatrăgător pentru alţi sexuală şi desfigurarea bărbaţi” fostului partener Acuzatul, E.P.A., a apelat şi a doua oară, în închisoare, tot la un român, prizonier ca şi el în penitenciarul La Torrecica, pe

Printre altele, românul ar fi trebuit, dacă accepta “sarcina”, să-l răpească pe fostul partener al lui E.P.A., să-l sechestreze câteva zile, să-i taie penisul,

să-i desfigureze chipul cu dovada nevinovăţiei sale”, acid şi să-i rupă picioarele. insinuând că acelea sunt numerele de telefon ale respec F.M., care intrase în tivilor români. “De fapt, el, închisoare în 2007, a poves- ceilalţi români şi fostul meu tit că acolo, în penitenciar, iubit, J.C.G.O., s-au înţeles l-a întâlnit prima oară pe pentru a mă şantaja. Mi-au E.P.A., s-au împrietenit, iar cerut 300.000 de euro, iar faacesta i-ar fi povestit că se milia mea a fost ameninţată află în detenţie pentru că ar fi cu moartea”, a spus E.P.A., încercat să-şi mutileze fostul care susţine că nu a cedat iubit, angajând nişte români presupusului şantaj, motiv pentru asta. Totodată, i-a ce- pentru care acum i s-a “înrut lui acelaşi lucru, pe când scenat” fapta pentru care va ieşi din închisoare. “Voia este judecat. să se răzbune, voia să-l desfigureze, pentru ca acesta Singurul martor al să nu mai fie atrăgător apărării, tot un român, pentru nimeni şi să nu mai care şi-a ucis nevasta în poată întreţine relaţii cu alţi plnă stradă bărbaţi”, a povestit românul.

Mai mult, singurul

Acuzatul susţine că martor al apărării lui E.P.A., românul şi fostul său iu- tot un român, I.O., închis bit îl şantajau pentru asasinarea soţiei E.P.A. neagă însă acuzaţiile şi-l acuză pe român de mărturie mincinoasă. Susţine că nu i-a cerut niciodată să-l desfigureze pe fostul său partener şi că, mai mult, românul chiar i-ar fi spus că ştie că românii angajaţi prima oară şi care au depus mărturie împotriva sa, ar fi minţit la proces. Potrivit acuzatului, F.M. i-a arătat o listă de numere de telefon şi i-a spus: “Aici este

sale în plină stradă, în Albacete, susţine că, de faţă cu el, celălalt român, F.M., l-a ameninţat pe acuzat că îl omoară şi că îi va viola fiica după ce va ieşi din penitenciar. “În faţa mea l-a ameninţat, iar E.P.A. l-a reclamat. În plus, F.M. avea o fotografie a fiicei lui E.P.A., de care nu ştiu cum a făcut rost”, a declarat martorul apărării. După toate aceste declaraţii, Procuratura şi-a

menţinut acuzaţiile iniţiale şi cererea de opt ani şi nouă luni de închisoare pentru E.P.A., pentru că a încercat să provoace sechestrara ilegală şi mutilarea sexuală a fostului său iubit. Acuzarea a declarat că există contradicţii în declaraţiile apărării şi că F.M. nu ar fi avut motiv să-l şantajeze pe acuzat. Dovada că F.M. l-a avertizat pe J.C.G.O., mergând la el acasă, arată că însuşi E.P.A. i-a furnizat acestuia adresa acestuia, românul neavând de unde să o cunoască, a spus procurorul. “Mama mea este ameninţată de ani de zile constant, la telefon. I se spune că dacă nu le dau banii, voi muri în închisoare. Nu vreau să le dau niciun ban. Prefer să mor în penitenciar”, a spus, în final, E.P.A. Procesul va continua în zilele următoare, până când Curtea va ajunge la o concluzie privind vinovăţia acestuia.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Un minor român, arestat pentru viol

SPANIA pag. 9

Deşi Levante-EMV nu dezvăluie numele localităţii, “pentru a o proteja pe minoră”, cel mai probabil este vorba de Ontinyent, cel mai mare oraş şi capitala administrativă a Vall D’Albadia, localitate în care trăieşte un important colectiv de români.

Clienţii erau, în general, bătrâni cu vârste peste 60 de ani, locuitori ai aceluiaşi municipiu din Vall D’Albaida.

Potrivit sursei citate, în luna ianuarie unul din spaniolii arestaţi acum, în vârstă de 40 de ani, împreună cu cei doi români, o femeie de 27 de ani, fostă prostituată şi un bărbat de 37 de ani, au călătorit în România, după ce toţi trei, împreună cu celălalt spaniol, un bărbat de 60 de ani s-au înţeles să aducă o minoră româncă pentru a o prostitua. Motivul pentru care doreau o adolescentă minoră este că “ar fi plătit mai mulţi bani clienţii pentru o minoră”.

Se pare că cei doi români erau proxeneţi, controlând mai multe fete pe care le exploatau sexual, dar au adus o minoră “la cererea clienţilor”. Se pare, însă, că unul dintre clienţi s-a milostivit de biata adolescentă, căci o reclamaţie anonimă la Poliţie a informat cu privire la cele petrecute. Informaţi că o reţea de prostituţie în care este exploatată şi o minoră activează pe raza localităţilor din Vall D’Albaida, poliţiştii au început investigaţia. S-a demonstrat, astfel, că pensionarii, clienţii adolescentei românce, cunoşteau situaţia acesteia, ştiau că este minoră şi că este obligată să se prostitueze şi se refereau la ea ca la “fetiţa”. Momentan, poliţiştii au arestat cele patru persoane responsabile cu “cumpărarea” fetei din România şi exploatarea sexuală a acesteia. Ieri, cuplul de români a fost trimis la închisoare pentru trafic de fiinţe umane, prostituţie şi corupere de minori. Ceilalţi doi complici spanioli ai românilor, precum şi cei 16 clienţi arestaţi, sunt judecaţi în stare de libertate.

Tânărul, a cărui iden- anul citat că cel arestat este un tânăr titate nu a fost divulgată de naţionalitate română, rezident de mai mulţi ani în Pontevedra. Acesta Românii erau proxeneţi încă de poliţişti, este acuzat este acuzat de un presupus viol, cocunoscuţi în oraş, iar clienţii de agresarea sexuală a unei mis acum 20 de zile. le-au cerut “o minoră” femei în urmă cu 20 de zile. Arestarea sa s-a produs abia Arestat după mai mult de două Au plătit familiei fetei 3.000 de Asta nu a fost, însă, tot. săptămâni de la viol euro să o lase în Spania, ca să Fata a fost obligată să “muncească” marţea trecută şi urmează să şi într-o a doua localitate, aproape lucreze “ca menajeră” fie pus la dispoziţia justiţiei. Victima este o femeie din de prima, pentru clienţii de acolo.

Un adolescent minor, de naţionalitate română, a fost arestat de Poliţia Naţională din Pontevedra (Galicia), ca presupus autor al unei agresiuni sexuale asupra unei tinere, informează Faro de Vigo. Comisariatul de Poliţie păstrează însă tăcerea, fiind vorba de un caz atât de delicat şi în care este implicat un minor. Totuşi, surse din poliţie au confirmat pentru cotidi-

aceeaşi localitate, care a reclamat la vremea respectivă agresiunea sexuală petrecută într-o noapte, în Pontevedra. Cu puţinele date puse la dispoziţie de victima violului, agenţii de poliţie au început investigaţia care a dus la arestarea românului, marţea trecută. De atunci, minorul se află în arestul poliţiei, unde a dat mai multe declaraţii şi se aşteaptă punerea sa la dispoziţia Procuraturii Minorilor .

O româncă de 16 ani, sclavă sexuală pentru pensionarii spanioli Tânăra a fost cumpărată cu 3.000 de euro de la familia ei din România şi obligată să întreţină relaţii sexuale contra cost în mai multe localităţi din Valencia, cu clienţi cu vârste peste 60 de ani, în general.

din Vall D’Albaida (Valencia), din luna ianuarie până în prezent, după ce a fost cumpărată de la familia ei cu 3.000 de euro, scrie LevanteEMV. Minora, care a fost transportată la un centru de ocrotire a minorilor, a fost eliberată luni, după arestarea a doi bărbaţi de naţionalitate spaniolă şi a unui cuplu de origine română. În plus, au fost arestaţi cel O adolescentă româncă de 16 puţin şaisprezece “clienţi”, toţi loani a fost folosită ca sclavă sexuală cuitori din mai multe localităţi din de locuitorii din mai multe municipii administraţia Vall D’Albaida.

Astfel, cei trei s-au dus în oraşul natal al cuplului de români, unde au contactat o familie pe care, se pare, o cunoşteau dinaintea plecării în Spania. Aceştia au primit suma de 3.000 de euro pentru a-şi lăsa fiica de 16 ani să plece în Spania cu cei trei. Li s-a spus că adolescenta va lucra ca menajeră, făcând curat în casele oamenilor. Odată ajunşi, însă, în Spania, fata a fost închisă în casă şi a fost obligată să se prostitueze, fiind nevoită să întreţină relaţii sexuale cu toţi cei care plăteau pentru asta.


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 10

“Lasă cheile şi fug”, metoda imigranţilor de a scăpa de creditele ipotecare Cei mai mulţi răuplatnici la creditele ipotecare spaniole sunt imigranţi. Băncile susţin că, adesea, din cauza dificultăţilor în a mai urmări datornicii, se mulţumesc cu apartamentele recuperate şi nu mai încearcă recuperarea diferenţei băneşti.

şi din diverse organisme care au lucrat cu imigranţi în perioada de “boom” economic, scrie ABC.

este recunoscută de dreptul spaniol, indiferent că vă aflaţi aici sau în altă ţară”, susţin sursele juridice consultate. Asta înseamnă că, “Când soseşte mo- din punct de vedere juridic, mentul definitiv al lansării, băncile îşi pot urmări clienţii pleacă în ţările de origi- oriunde s-ar afla. ne”, explică AFES, care avertizează familiile care R e g u -l a recurg la această metodă mentul privind Competenţa, de a scăpa de datoriile către Recunoaşterea şi Executarbănci că “nu este o soluţie ea Rezoluţiilor Judiciare pe termen lung”. permite ca o sentinţă dictată în Spania să fie recunoscută “Din punct de vedere ju- şi în România sau Ecuador, ridic, băncile pot urmări de exemplu. Este adevărat, clienţii oriunde s-ar trebuie aşteptat ca şi justiţia din aceste ţări să recunoască afla” sentinţa spaniolă, “ţinând Pentru că, dacă cont de ce spune convenţia există o rezoluţie judiciară cu fiecare din aceste ţ ă r i ” , în vigoare, banca sau susţin aceleaşi surse judiciacasa de economii “are o re.

multe ori, renunţă la a face mai rapid, indică surse mai încerca recuperarea juridice, graţie Regulamentului 44/2001 al Comisbanilor

iei Europene, prin care se Băncile recunosc, facilitează executarea acesînsă, că pot renunţa la a tor sentinţe. mai recupera o datorie dacă Principala problemă “răuplatnicul” este la mii de a băncilor spaniole este că kilometri distanţă. Entităţile financiare admit că, având răuplatnicii pot fi cetăţeni ai în vedere că este costisitor unei ţări unde sunt recunos În doar trei ani, să urmăreşti clientul şi să cute aşa numitele “cadouri în numărul ipotecilor execuîncerci recuperarea dato- plată”, adică lichidarea datotate (ultimul pas înainte riei şi în Spania, “se poate riei ipotecare cu înapoierea de confiscarea unui imoajunge chiar la abandonar- locuinţei, cum se întâmplă bil pentru neplată) s-a ea acestei idei dacă foştii în S.U.A. În aceste cazuri, înmulţit de aproape patru clienţi au plecat din ţară”, ar trebui aplicată legislaţia ori, ajungându-se la 93.622 susţin surse dintr-o bancă spaniolă, deşi fiind vorba de locuinţe în 2010, conspaniolă. Totuşi, “banca are de teritoriul nord-american, form datelor Consiliului tot timpul din lume pentru a justiţia din S.U.A. nu are de General al Puterii Judiciare. exacuta sentinţa”, susţin cei ce recunoaşte o sentinţă care “Majoritatea acestora preste contrară normativei de la organizaţia AFES. ovin de la cetăţeni străini”, americane în aceste cazuri. susţin surse din Asociaţia Dacă este vorba Afectaţilor de Confiscări şi acţiune personală care îi de un cetăţean dintr-o ţară Licitaţii (AFES), precum Băncile recunosc că, de europeană, recunoaşterea se

Şomajul, economia şi clasa politică rămân principalele probleme ale spaniolilor

Conform ultimului sondaj al Centrului de Investigaţii Sociologice, din luna martie, acestea sunt principalele preocupări ale cetăţenilor spanioli. Şomajul continuă să fie principala problemă pentru 81,8% dintre cetăţenii spanioli, conform ultimului barometru al Centrului de Investigaţii Sociologice (CIS), care confirmă pesimismul spaniolilor în privinţa economiei, 79,5% dintre ei considerând că aceasta traversează o situaţie “proastă sau foarte proastă”. După recordul deceniului, înregistrat în barometrul pe luna februarie, atunci când 83,9% dintre spanioli vedeau ca cea mai mare problemă a ţării şomajul, în sondajul din luna martie procentul a scăzut uşor, până la 81,8%. Următoarele probleme care îi preocupă pe spanioli sunt cele economice (51,3%) şi clasa politică (20,2%), informează

20 minutos. Sondajul întocmit de CIS relevă că spaniolii nu văd cu ochi buni situaţia economică. Dacă în februarie 79,2% dintre spanioli opinau că această era “proastă sau foarte proastă”, acum procentul a crescut la 79,5%. La fel, în februarie 1,9% credeau că situaţia economiei este “bună sau foarte bună”, iar în martie doar 1,7% au mai spus asta. Există, totodată, şi mai mult pesimism în ceea ce priveşte viitorul, pentru că sunt mai mulţi cei care cred că situaţia se va înrăutăţi (31%, faţă de 30,5% în februarie) şi mai puţini cei care cred că va fi mai bine peste un an (18,8%, faţă de 20% în februarie).

oli este puţin sau deloc de acord cu creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani, aşa cum prevede reforma sistemului de pensii, aprobată de Guvern, potrivit ultimului sondaj CIS. Concret, 58,8% dintre spanioli nu este deloc de acord cu această măsură (6 din fiecare 10 cetăţeni), în timp ce 20,6% sunt “puţin de acord”. Astfel, doar 12,8% sunt destul de acord cu iniţiativa Guvernului şi 3,6% sunt foarte de acord cu creşterea vârstei de pensionare. Acelaşi sondaj lunar al CIS arată că 20,2% din populaţie semnalează ca una din principalele trei probleme clasa politică, mult peste preocupările pentru imigraţie, Opt din zece spanioli nu-s de care este semnalată ca o problemă acord cu creşterea vârstei de doar de 10,4% dintre spanioli.

Terorismul şi ETA sunt semnalate de 5,7% dintre cetăţeni, iar insecuritatea cetăţenească de 6,8%. 0,8% semnalează problemele medioambientale şi 0,2% funcţionarea serviciilor publice.. Deşi în acest an se sărbătoreşte Anul European al Voluntariatului, 83% dintre spanioli nu ştiau asta. În ciuda acestui fapt, 50,3% dintre cei chestionaţi afirmă că în ultimul an au donat alimente sau haine persoanelor aflate în necesitate, direct sau prin organizaţii, iar 26% spun că au donat bani sau plătesc lunar un procent unui ONG.

Cu toate acestea, 65% declară că niciodată nu s-au gândit să se implice în proiecte sau pensionare Jumătate dintre spanioli fac activităţi de voluntariat. donaţii pentru cei aflaţi în necesitate Opt din fiecare zece spani-


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 11

“În România nu te poţi plictisi. Mereu se întâmplă câte ceva, rău sau bun” Un inginer spaniol, administrator al unei firme de construcţii de drumuri şi autostrăzi care lucrează în România de şase ani, susţine că ţara noastră este “frumoasă, primitoare, dar prost întreţinută” şi că “aici, normalitatea nu există”. România este una din acele ţări în care nu poţi cădea în monotonie. “Mereu se întâmplă câte ceva. Ori foarte bun, ori foarte rău. Normalitatea nu există”. Asta spune spaniolul Carlos Galvez Leon, din Soria, care trăieşte de şase ani în România, ca reprezentant şi administrator al firmei Inocsa Ingenieria SL, o companie spaniolă care a câştigat mai multe contracte de reabilitare şi construire de drumuri în ţara noastră.

săi realitatea din România şi spune că ar putea scrie o carte. În ultimii şase ani şi jumătate a locuit în România. Primii trei ani la Cluj-Napoca şi restul în Bucureşti, pe unde l-au purtat lucrările pe care firma pe care o conduce, Inocsa Ingenieria SL, le realizează pentru statul român.

“Românii seamănă cu spaniolii mai mult decât ne imaginăm”

“Bucureştiul încearcă să iasă dintr-o perioadă neagră a istoriei sale teribile şi dintr-o profundă criză morală şi economică. Va mai dura, însă, ceva ani până vor reuşi asta”, crede Carlos Galvez Leon, citat de cotidianul Heraldo de Soria. “În perioada interbelică, România era un stat prosper, dar Al Doilea Război Mondial, dictaLeon a putut vedea cu ochii tura comunistă ulterioară şi cutrem-

urul din 1977 au afectat foarte mult ţara”, susţine spaniolul. Chiar şi aşa, România este “o ţară cu adevărat frumoasă, deşi prost îngrijită”, un loc unde “se trăieşte mai puţin pe afară şi mai mult în casă, închişi înăuntru”, mai caracterizează Leon ţara noastră în presa din oraşul său natal. “Este o ţară primitoare şi foarte asemănătoare celorlalte ţări latine din Europa. Ca fostă provincie a Imperiului Roman, actuala România, pe lângă limbă, care spre deosebire de ţările învecinate este limbă romanică derivată din latină, are foarte multe similitudini cu Spania în ceea ce priveşte mentalitatea şi felul de a face lucrurile. Românii sunt mai asemănători spaniolilor decât ne imaginăm”, încheie inginerul sorian.


România pag. 12

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

CE va recupera fonduri de 75 mil. euro cheltuite incorect de România în agricultură CE va recupera o sumă de 74,9 milioane euro alocată României pentru agricultură şi cheltuită în mod incorect, neregulile vizând controalele şi furnizarea de informaţii inexacte fermierilor, ca parte a unui program prin care autorităţile europene impută statelor membre în total 530 milioane euro. Cele mai mari sume sunt imputate Greciei (260 milioane euro), Spaniei (115 milioane euro) şi României. Neregulile din România vizează “puncte slabe ale sistemului LPISGIS (de identificare a parcelelor agricole, n.r.) în ceea ce priveşte controalele administrative încrucişate, furnizarea de informaţii inexacte fermierilor şi controalele ineficiente la faţa locului în privinţa ajutoarelor pe suprafaţă” , potrivit unui comunicat al CE.

Decizia Comisiei are legătură şi cu măsurile de dezvoltare rurală pe suprafaţă.

“În cadrul aşa-numitei pro-

ceduri de verificare şi închidere a conturilor, Comisia Europeană reclamă astăzi (vineri, n.r.) o sumă totală de 530 de milioane de euro reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite în mod incorect de statele membre. Banii revin la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăţilor şi cu controlarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligaţia de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect”, se precizează în comunicatul

CE.

Acţiunea CE afectează Bulgaria, Danemarca, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Portugalia, România şi Regatul Unit. Greciei îi sunt imputate 137,23 milioane euro pentru cheltuieli ineligibile şi deficienţe majore ale Sistemul de informaţii geografice utilizat pentru cultivarea măslinelor şi ale controalelor la faţa locului, precum şi încă 122,38 milioane de euro din cauza controalelor la faţa locului insuficiente, precum şi din cauza deficienţelor sistemului de identificare a parcelelor agricole şi a controalelor

administrative încrucişate ioane euro). referitoare la ajutoarele pe suprafaţă. Corecţia financiară este proporţională cu rata erorCE va mai recupera ilor. Decizia a fost luată în bani de la Spania (115 urma unui proces de concilmilioane euro), Regatu- iere între Comisie şi statele lui Unit (26,95 mil- membre, pe baza datelor ioane euro), Bulgaria obiective de pe teren şi a riscului de utilizare incorectă a (24,54 milioane euro), fondurilor.

Ţările de Jos (22,69 mil-

România a avut şi în martie cea mai mare inflaţie din UE comparativ cu inflaţia În Germania, cea mai mare medie la nivel comunitar, economie europeană, inflaţia a fost potrivit datelor Eurostat. de 2,3%, iar în Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania preţurile au urÎn februarie, preţurile cat cu 2,2%, 4%, 2,8% şi respectiv de consum din Româ- 3,3%. La nivelul UE, inflaţia menia au crescut cu die din martie este de 3,1%, com7,6%. parativ cu 2,8% în luna precedentă. În clasamentul lunii În zona euro, inflaţia a accelerat de martie, pe poziţia a două la 2,4% în februarie la 2,7% în marîn funcţie de inflaţie se tie.

România s-a menţinut în martie pe prima poziţie în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea anuală a preţurilor de consum, de 8%, nivel cu mult peste cel al altor state şi mai mult decât dublu

plasează Estonia (5,1%), iar locul trei este ocupat de Bulgaria şi Ungaria (4,6%). În schimb, cele mai reduse creşteri ale preţurilor se observă la Irlanda (1,2%), Suedia (1,4%) şi Cehia (1,9%).

Comparativ cu februarie, inflaţia a accelerat în 18 state comunitare, s-a redus în cinci şi nu s-a modificat în patru ţări. Rata inflaţiei din România a sărit în iulie 2010 la 7,1%, de la

4,3% în iunie, odată cu creşterea TVA de la 19% la 24%, însă economia autohtonă avea una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE şi înainte de majorarea taxei. Eurostat menţionează că datele referitoare la inflaţia UE şi a zonei euro sunt provizorii. Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul acestei săptămâni că inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

The Economist:

Corupţia pare să se accentueze în statele est-europene, pe fondul crizei financiare

Corupţia pare să se accentueze în statele est-europene pe fondul crizei financiare, companiile căutând soluţii simple pentru a obţine contracte, în timp ce organismele de control nu îşi fac datoria, iar presa a diminuat investigaţiile din cauza restrângerii activităţilor, comentează The Economist. “Un scandal de corupţie care are legături cu un partid politic afectează Guvernul Cehiei. În Bulgaria, eforturile de aranjare a unei licitaţii pentru construirea unei centrale nucleare par să îi fi lăsat pe politicieni fără ajutor. În România şi Slovacia, tentativele de reformare a

justiţiei au stagnat. Chiar şi politicienii care câştigă alegerile cu promisiuni privind combaterea corupţiei par să fie înghiţiţi de sistem în câteva luni”, notează The Economist. “ C a u z e l e perpetuării corupţiei sunt multiple. Criza financiară i-a făcut pe oameni mai dispuşi să caute soluţii directe, iar criticii nu sunt bine protejaţi. Firmele care nu dau mită pierd în faţa celor care dau. Oamenii de afaceri se tem de acte de răzbunare: hărţuiri birocratrice, solicitări arbitrare de taxe sau pierderea unor contracte publice. Stimulentele oferite de Uniunea Europeană îşi pierd influenţa după ce statele au devenit membre UE. Miliardele de euro oferite de Bruxelles pentru modernizarea infrastructurii şi serviciilor publice sunt şi ele afectate de corupţie. Companiile, politicienii şi funcţionarii publici aranjează licitaţii, de obicei

fără a fi sancţionaţi; supravegherea legală este slabă, iar alegătorii par apatici şi cinici”, subliniază The Economist. Potrivit revistei financiare, nici presa nu mai are influenţa pe care o avea: “Profiturile din presă au scăzut pe fondul crizei financiare. (...) Iar reducerea bugetelor editoriale conduce la dispariţia investigaţiilor de presă”. “Soluţiile sunt rare. Alegătorilor le este dor de guverne autoritare, eventual conduse de persoane provenind din rândul serviciilor secrete. Dar, după cum arată situaţia din Rusia, tratamentul riscă să fie mai rău decât boala”, subliniază The Economist. Potrivit analistului bulgar Ivan Krastev, marea problemă legată de corupţie este complicitatea pe care o creează. “Ajungem la reţele obscure care fac ţările neguvernabile sau guvernabile de alţii”, spune el.

România pag. 13

Republica Moldova Francois Fillon:

Franța susține plenar aspiraţiile Moldovei de aderare la UE Primul lucru care trebuie să se întîmple în procesul de apropiere de UE este liberalizarea circulaţiei mărfurilor şi eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european. Aceasta este declarația prim-ministrului Franţei, Francois Fillon, făcută în cadrul unei întîlniri oficiale cu prim-ministrul, Vlad Filat. Tot în cadrul acestei întâlniri, prim-ministrul francez a acceptat invitația primministrului Vlad Filat, de a vizita țara noastră. De asemenea, oficialul francez a menționat că ţara sa susţine plenar aspiraţiile Moldovei de aderare la UE şi salută angajamentul asumat de Guvernul de la Chişinău în acest sens. Acesta consideră că începînd cu anul 2009, Moldova a înregistrat importante progrese de modernizare a ţării şi apropiere de UE. În cadrul întâlnirii, Vlad Filat a apreciat faptul că Franţa este un susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare în UE. Premierul a menţionat că Republica Moldova a iniţiat un amplu proces de reforme, menit să accelereze integrarea Republicii Moldova în UE. Este de menționat faptul că în cadrul acestei întîlniri, Premierul francez s-a referit la prezenţa unui număr mare de companii franceze în Moldova, precum şi la cooperarea în domeniul vamal şi fiscal. Francois Fillon a menţionat că Ministerul Economiei al Franţei are în desfăşurare cîteva proiecte de asistenţă tehnică în Moldova.

Traficul ilicit cu țigări - cea mai profitabilă afacere. Din nou țigări ascunse de controlul vamal 1500 de pachete de țigări ascunse în podeaua unui autoturism, cu numere de înmatriculare străine, la volanul căruia se afla un cetățean al Ungariei și 890 de pachete de țigări tăinuite în rezervorul de combustibil au fost contracarate la vamă.Potrivit centrului de presă al Serviciului Vamal, în primul caz țigările în valoare de 13500 de lei, erau marcate cu timbru de acciz al R. Moldova. Cetățeanul Ungariei a declarat că ascunzişurile au fost pregătite din timp în Ungaria, iar lotul de ţigări, urma să fie comercializat pe piaţa

din or. Szeged (Ungaria). În cel de-al doilea caz, un cetățean al R.M a încercat să transporte ilicit țigări în valoare de circa 7200 lei. Totodată, Serviciul Vamal susține că în ultimul timp ponderea traficului ilicit de produse de tutungerie este în descreştere, pe primul plan evidenţiindu-se introducerea prin eschivarea de la plăţile vamale a mărfurilor de larg consum. Cel mai des sunt înregistrate nedeclararea loturilor de marfă la hotarul moldo-ucrainean şi pe segmentul transnistrean.


OBSERVATORUL www.transmediaro.com

SPANIA pag. 14


Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

UTILE

pag. 15

OBSERVATORUL www.transmediaro.com

Anunțuri:

- Bărbat cu multă experiență în domeniul prelucrărilor mecanice și prin așchiere (lăcătuș mecanic, strungar, frezor...), cu peste 25 de ani de experiență demonstrabilă, cu permis de conducere și mașină proprie, caut de muncă în orice domeniu.Disponibilitate totală, încorporare imediată, acte în regulă.Tel: 642.863.423 / 692.853.087 - Vasile.

2.Electrician caut de lucru pe tot teritoriul Spaniei.647.112.548 3. Licentiata in muzica predau ore de pian, pregatesc copii ptr conservatoriul medio. Madrid si imprejurimi.Tel 652 697 222 4. Stimati domni, Doresc sa fac cunoscut ca suntem o asociatie de romani recent creata, in Salamanca, Castilla y León, unde nu exista pana acum o reprezentanta romaneasca organizata intr-o asociatie, prin intermediul careia sa se promoveze cultura romaneasca. Asociatia se numeste Asociación de Rumanos “Mihai Eminescu”, cu sediu in Salamanca, C/Licenciado Vidriera 2, 1ºA, 37006. Tel: 923 612 638 Mobil: 650 464 991 Pesoana de contact: Emilia Pauna

Program Consulatul Romaniei la Ciudad Real In luna mai 2011, echipa Consulatul Romaniei la Ciudad Real va fi la dispozitia publicului la Asociatia Romano - Spaniola din Castilla-La Mancha, pentru a oferi asistenta si servicii consulare cetatenilor romani din Comunitatea Autonoma CastillaLa Mancha si Comunitatea Autonoma Extremadura, dupa cum urmeaza: * Luni, 2 mai * Luni, 9 mai * Luni, 16 mai * Luni, 23 mai * Luni, 30 mai Porgramul de lucru cu publicul se va desfasura intre orele 09:00 – 14.00 si 15.00 - 18.00, la adresa Asociatiei Romano-Spaniola: Plaza de la Constitución no. 6 bajo, 13180 Ciudad Real.Accesul este pe baza de programare prealabila obtinuta pe mail (cruciudadreal@telefonica.net) si prin telefon (926 251 751) la Consulatul Romaniei la Ciudad Real.

Căsuța redacțională Redacción

Director :

Aurora Emilia Kokounas

DTP & Pre Press:

Redactor şef :

Sergiu Dudea

Contact:

Redactori:

Foto

Simona Anca Ciprian Galaon Maria Cristina Dana Oprica Pop Marcel Paul Notar

Publicitate:

Transmediaro Group S.L.

Transmediaro Group S.L.

Email:

+34/ 91.876.56.70 642.832.800 / 663.061.224 redactia@transmediaro.com marketing@transmediaro.com observatorul@transmediaro.com

Tipărit la : ISSN:

LERIGRAF SLU TO-0179-2010

OBSERVATORUL - ziar bilunar gratuit


www.transmediaro.com

SPANIA

Mireasma Sarbatorilor Pascale sa fie un moment unic de intoarcere spre pietate, armonie, speranta, toleranta, evlavie.... Birsan y Barsan Hermanos va ureaza Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi.

Nu arunca acest ziar la voia întâmplării. Oferă-l vecinului tău. Ziar național distribuit gratuit.

OBSERVATORUL

pag. 16

OBSERVATORUL  

ziar romanesc in Spania