Det Norske Magasinet April 2024

Page 1

“Det å drive frem prosjekter har ligget i meg siden jeg var ung, og drivkraften er der fremdeles»

JOHN BRENDMOE MALEMESTER, INVESTOR OG FILANTROP
Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse APRIL 2024

CENTRO IDEA

Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga

Tlf. 952 581 553

E-mail: norrbom@norrbom.com

Kontortid: Man - fre kl. 10-17

ANSVARLIG UTGIVER

Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com)

LAYOUT / ARTE FINAL

Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com

BIDRAG

Karethe Linaae

Henrik Andersen

Sara Laine

Mugge Fischer

Else Byskov

Rikke Iuell Printz

Jette Christensen

Louise Mercedes Frank

ANNONSER

Henrik Andersen (henrik@norrbom.com)

Sara Laine (sara@norrbom.com)

Mugge Fischer (mugge@norrbom.com)

Tlf.: 952 581 553

TIPS TIL REDAKSJONEN info@norskemagasinet.com

www.norskemagasinet.com

Det Norske Magasinet blir lagt ut gratis hos annonsører og på sentrale steder langs hele Costa del Sol.

D.L. MA-126-2001

Utgis av Ettertrykk tillatt mot kildehenvisning.

april-utgave 2024!

Hva er suksess?

Når vi hører ordet suksess, ser mange umiddelbart for seg rikdom og berømmelse. De visuelle bildene vi sitter med er ofte stereotyper fra medieverden: raske Lamborghinis, NY skyskrapere, kjempevillaer, cocktail partyer med glitrende juveler og private jetfly.

Men suksess er jo så mye mer enn det. Suksess for en barnehavebestyrer kan være en dag alle barna er glade og fornøyde. Å finne et frimerke etter årelang leting som gjør samlingen komplett, kan være en suksess for frimerkesamlere. Suksess for en amatøratlet kan være å fullføre en maraton, selv om han/hun kommer aller sist over målstreken. For noen er det en suksess å greie å komme seg opp fra sengen om morgenen eller å stå på sine egne ben. Det er nesten ingen begrensning for hva suksess kan bety, for det er en subjektiv vurdering hvor det aldri finnes et riktig svar.

Oxfords ordbok definerer suksess som å oppnå et mål eller formål. Andre ordbøker går litt lenger og definerer det som en gunstig eller positiv avslutning av forsøk eller bestrebelse. Bare sekundært defineres suksess som oppnåelse av rikdom, stilling og ære, som kanskje de fleste først tenker på.

Suksess kan bety forskjellige ting for oss beroende på vår alder, kjønn, livssituasjon, hvor vi bor i verden og ikke minst hvor vi befinner oss i menneskets historie. Idéen om suksess kan også bero på verdier, lidenskaper og ferdigheter. Sam tidig kan vi ofte ha helt adskilte oppfatninger om såkalt suksess i vårt profesjonelle og private liv. Derfor er det viktig å definere hva suksess betyr for oss, da det kan hjelpe oss å sette klare prioriteringer og fokusere vår energi og tid der det gjelder i stedet for å bli distrahert eller påvirket av andres meninger og forventninger.

Da jeg skulle møte denne månedens intervjuobjekt, viste jeg ikke helt hva jeg skulle forvente meg. Jeg hadde lest om John Brendmoes millioninvesteringer i Spania og i Norge og kjente til luksusboligene som han og familien bygger gjennom deres selskap Antima. Det er lett å dømme slik suksess og forvente den stereoty-

piske fremgangsrike forretningsmannen. Men da jeg møtte John, fikk jeg en positiv overraskelse. Han er en trivelig og jordnær kar med beina godt plantet på bakken. Det er selvsagt ikke tvil om at familien Brendmoe også er suksessfulle i den mer tradisjonelle forståelsen av ordet, men da jeg spurte storinvestoren om hva hans idé om suksess er, svarte han øyeblikkelig at for han er suksess å ha familien rundt seg og å ha helsen i behold. Kanskje det hele kommer fra Johns bakgrunn, da han som ung startet å male i farens malerforretning, for John foretrekker fremdeles å sitte med ‘gutta’ på malingspannene i stedet for å være på kontoret.

Spesielt når det ser snakk om Marbella, hvor alt kan kjøpes hvis man har økonomi til det, er det godt å møte noen som fremdeles setter pris på de enkle ting, som en tur i solnedgangen med sin 86-årige mor ...

NORSKE Det Det norske månedsmagasinet på Costa del Sol MAGASINET www.norskemagasinet.com
JOHN BRENDMOE MALEMESTER, INVESTOR OG FILANTROP “Det å drive frem prosjekter har ligget meg siden jeg var ung, og drivkraften er der fremdeles» Intervjuer Nyheter Utflukter Sport Fakta • Kultur Profiler • Politikk Design Helse APRIL 2024 Forsidefoto © Pedro Jaen
til Det Norske Magasinets
Velkommen

LUKSUSVILLA,

FRA € 1 295 000 + 10 % MVA

LUKSURIØS, MODERNE OG SKREDDERSYDD VILLA I MARBELLA

Den praktfulle stuen er utformet slik at du kan nyte den vakre utsikten som Costa del Sol har å by på.

m2Casas er et dansk selskap som kan tilby alt du trenger for å bygge en vakker, skreddersydd villa av høyeste kvalitet, raskt og innenfor budsjettet.

Dansk konsept | Dansk design | Tidløs arkitektur

La oss finne den perfekte luksuseiendommen for deg Marbella & Co er et dansk eiendomsmeglerfirma i luksusklassen. Vi har vært på Costa del Sol siden 1997.

Marbella | marbellaco.com | info@marbellaco com | +34 952 865 525
Santa Clara Golf
ELVIRIA
4 4 251m 1236m MCO1897359
m2casas com
innhold APRIL 2024 14 16 18 GOD FORNØYELSE 2 Velkommen 6 Nyheter 10 Shoptalk 14 Med hjertet i to land 16 Veggmaleriene i San Isidro, Orihuela 18 Profil: John Brendmoe 22 Blomsterfestivalen i Córdoba 24 Castillo 26 ¿Qué Pasa? 29 Fra Tapasbaren 30 Nyt stranden og havet på lovlig vis i sommer 34 Utflukt: La Sagrada Familia og Casa Batlló 37 Hvorfor vi sier sherry og ikke vin fra Jerez? 38 Nytt fra Sjømannskirken 40 Nytt fra Den Norske Skolen 41 Norsk Forening 42 Los Vikingos 43 Arilds Corner 44 Helse & Velvære 48 La Urracas kjøkken: Merluza à la Gallega 49 Rubrikkannonser 49 Annonsørregister Gjør din tilværelse i Spania enklere! Få ditt personlige visittkort Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design tilgjengelig, slik at du kan få det slik du vil. Kom innom oss i Centro Idea og hør nærmere om alle mulighetene. CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 · 29650 Mijas Tlf. (+34) 952 581 553 · norrbom@norrbom.com PRISEKSEMPEL: 100 STK. i farge - EURO 30 + IVA • Grafisk design • Trykking - offset og digitalt • Trykking i store formater Urb. Viva España • C./ España 105 E-29648 Mijas Costa Tlf.: 952 99 99 99 birthehans@birthehans.com Torben Jensen Urb. Viva España • C./ España 105 • E-29648 Mijas Costa Tlf.: 952 99 99 99 • mail: bento@bento.com Birthe&Hans Rasmussen Urb.VivaEspaña C./España105 E-29648MijasCosta España Tlf.: 952 99 99 99 birthehans@birthehans.com 22

Går du med tanker om å kjøpe eller selge eiendom på Costa Del Sol?

BlueSea Estates er et nyetablert eiendomsmeglerfirma på Costa del Sol bestående av en rekke personer som hver har mer enn 30 års erfaring på kysten. Erfaring som er verdifull for deg som ønsker å investere i en feriebolig, flytte eller selge din eiendom.

Vi er dedikerte til å yte enestående service og støtte til både kjøpere og selgere, og gjennom seriøse samarbeidspartnere tilbyr vi juridisk assistanse gjennom hele kjøps- eller salgsprosessen.

Hvorfor velge BlueSea Estates hvis du ønsker

å selge eiendom på Costa del Sol?

Går du med salgstanker, tilbyr vi markedsføring av eiendommen din i de skandinaviske medier, på sosiale medier og gjennom våre mange samarbeidspartnere på kysten.

Kontakt Nana for en uforpliktende boligsnakk!

Tlf: +34 610 716 048

BLUESEA BLUESEAESTATES.COM Centro Idea Ctra. de Mijas, Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga BLUESEA BLUESEAESTATES.COM
34 610 716 048 / +45 93 83 33 16 info@blueseaestates.com blueseaestates.com
+

Rondas ‘Caminito’ nå klar

Den nye gangstien som leder ned i Rondas kjente Tajo kløft er nå klar og vil være nok en turistattraksjon for byen – iallfall for de som ikke har høydestrekk.

Den første fasen av Caminito del Tajo er allerede fullført, og nå utføres de siste detaljene i landskapsarbeidet og dekoreringen av besøksmottaket som vil ligge i den restaurerte ruinen til Casa de Manolillo. Gangstien er klar til innvielsen som ifølge den kommunale turistansvarlige, Ángel Martínez, kan finne sted i april.

Tajo-byen gjenoppretter dermed en av sine mest populære stier som vil bringe besøkende ned under Puente Nuevo-broen. Kommunen jobber fremdeles med den siste delen av gangstien som leder gjennom kløften langs Guadalevín-elven. Denne delen, som vil ha en inngangsbillett på fem euro, vil bringe besøkende forbi den arabiske Mina de Agua og under to ytterligere broer før den leder ut i nabolaget Padre Jesús.

Den nye ruten vil tillate turister å nyte Rondaklippene fra en helt annen synsvinkel, da disse vanligvis ses ovenfra. Med prosjektet har også utsiktspunktene ved siden av selve stupet blitt sikret med gelender. Det har også blitt utført ryddingsarbeid rundt de gamle mølleruinene i den bratte skråningen som tidligere var dekket av vegetasjon, slik at restene nå kan ses både fra broen og fra stien ned til Tajo-kløften.

2023 ble cruisesektorens år, men 2024 ser ut til å fortsette trenden. Etter noen måneder med lavere aktivitet, forbereder Málaga havn seg nå på høysesongen, da det forventes at totalt 98 cruiseskip med rundt 142 055 passasjerer vil besøke byen mellom april og juli. De fleste cruiseskipene vil stoppe i Málaga i april og mai, med 42 i april og 37 skip i mai. I juni forventes 16 skip, mens i juli måned vil bare 11 cruiseskip stoppe i provinshovedstaden. Over halvparten av cruiseskipene som stopper i havnen i mai og juni tilhører luksus- og premium-rederier som styrker Málagas

trend som en luksuscruisehavn. Totalt åtte skip besøker havnen for første gang, inkludert det superluksuriøse ekspedisjonsskipet Seabourn Venture. Skipsdesignet hyller destinasjonene som rederiet har besøkt gjennom årene, og fartøyets 300 passasjerer har blant annet tilgang til skipets to spesiallagde ubåter, 24 Zodiaker samt kajakker og terreng- og elsykler. Málaga havn kan vanligvis motta opptil tre cruiseskip på samme dag, bortsett fra 21. april – 21. mai da fire skip ankommer hver dag.

Manetadvarsel via AI på Andalucías

Málaga-provinsen vil bruke kunstig intelligens (AI) for å oppdage og informere brukere av andalusiske strender om forekomsten av maneter, invaderende alger og ‘havskum’. Prosjektet heter OceanariaAndalucía og er et fellestiltak om «vitenskap, sport og turisme» mellom Universitetet i Málaga (UMA) og Clúster MarítimoMarino de Andalucía (CMMA) med kunstig intelligens som fellesfaktor.

Appens målsetting er å jobbe med forebygging og forbedret miljøkvalitet på Andalucías flere enn 800 strender på den nesten 1000 km

strender

lange andalusiske kystlinjen. Dette vil kreve samarbeid med offentlige forvaltninger for å få tilgang til nødvendig informasjon om ankomst av maneter og alger etc. Det er her AI kommer inn i bildet med matematiske algoritmer som skal kunne advare opptil fem dager i forveien hvis det skjer en invasjon. Målet er at appen vil gjøre strendene tryggere for brukerne og samtidig informere om vær- og havtilstander som er viktig for å planlegge vannsportaktiviteter.

Med tiden er håpet at appen fra Málaga kan brukes internasjonalt.

6 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 NYHETER
140 000 cruiseskippassasjerer til Málaga
MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE TLF. +34 951 48 77 35 MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA TLF. +34 952 46 12 21 INFO@CORTIDEA.COM • WWW.CORTIDEA.COM • GARDINER • PERSIENNER • MATTER • MØBELTREKK • SOLAVSKJERMING • MARKISER M.M. ÅPNINGSTIDER: MANDAG TIL FREDAG: 10.00 - 16.00
REAL ESTATE SEGARRA & BRÅTENG, SL RE REA E ESSTTA ESTATTE ATE S TE SE T TE SEG S A GA GAR SEGARRARRA B BR SEGARRA & BRÅ BRÅTÅTE BRÅTEN REAL BRÅTENG S SEGARRA SL HEIDI CH. BRÅTENG SL H HE HEI HEID C CH B BR NG, SL HEIDI CH. BRÅÅTÅTETENNG Hac ien da El viria Lo c al 1, Avda . de Es paña, El viria, 2 9 6 0 4 MARBELL A Tel (0 0 3 4) 952 7 7 0 4 3 3 • M óvil (0 0 3 4) 6 6 6 4 4 2 2 2 2 braten g@s egarra braten g.c om www.eiendom-marbella.com Pris 335 000 € Pris 495 000 € C AL AHONDA - MODERNISERT TOPPLEILIGHE T Strandleilighet med: S overom: 3, Bad: 2, Areal: 88 m², Terrasse 1: 53 m², Terrasse 2: 141 m² E LV I R I A - R E K K E H U S M E D TA K T E R R A S S E Nydelig rekkehus med takterrasse og havutsikt. Soverom: 3, bad: 2,5, Areal: 101,66 m², Terrasser: 34,87 m², Total: 136,53 m² C A L A H O N DA – AT T R A K T I V B U N G A LO W Sjælden og attraktiv bungalow. Soverom: 3, Bad: 2, Areal: 98 m², Terrasse: 54 m², Hage: 80 m² MARBELLA - STRANDLEILIGHET MED EGEN HAGE Soverom: 3, Bad: 2, Areal: 130 m², Terrasse: 30 m², Hage: 80 m², Totalareal: 160 m² Pris 995 000 € Pris 399 000 € S K A L D U S E LG E ? KO N TA K T O S S !

Noen av landets beste veikroer i Málaga

Millioner av mennesker reiser på landets veier, men spørsmålet er alltid – hvor skal man stoppe å spise? El Comidista, gastronomisiden til Spanias største avis, El País, spurte lastebilsjåfører, motorsyklister og andre reisende om deres favorittsteder å stoppe for frokost, lunsj eller middag. Fra svarere har de utarbeidet er kart over 50 veikroer langs landets hovedveier og motorveier som man ikke bør kjøre forbi.

De utvalgte stedene har til felles at de har funnet suksess ved noen av landets mest trafikkerte veier, og fire av de utvalgte veikroene ligger i Málaga provinsen:

Caserío San Benito – kjent for blant annet sine risretter og skjemat.

Beliggenhet: nær A-45 ved avkjøringen mot Alameda.

La Butibamba – ikke akkurat et gourmetsted, men kjent for sitt gode kjøtt.

Beliggenhet: på A-7 km 201 i Cala de Mijas. Florida Beach Mijas – med en avslappet atmosfære ved havet og en noe mer raffinert meny.

Beliggenhet: også på A-7 i Cala de Mijas. Chiringuito Sonora Beach – nær havet med gode sardinspyd og ceviche.

Beliggenhet: N-340 i Estepona.

God vekst tross inflasjon og renteøkninger

Tross høy inflasjon og stigende renter var den økonomiske veksten i Spania i 2023 over forventningene. Økonomien vokste nemlig på det tredje året på rad, om enn mer moderat sammenlignet med de to foregående årene: i 2021 steg det spanske BNP med 6,4 prosent, i 2022 med 5,8 prosent og 2023 med 2,5 prosent. De tre årene med økonomisk vekst følger nedgangen i 2020 med -11,2 prosent grunnet Covid-19-pandemin, og på slutten av 2023 lå landets BNP allerede nesten 3 prosent høyre enn før pandemien. To tredjedeler (1,7 prosentenheter) av veksten var basert på innenlandsk etterspørsel og en tredjedel på utenlandsk etterspørsel. Dermed har husholdningenes forbruk blitt

motoren i økonomien, men turismen bragte rekordmange turister (85 millioner utenlandske besøkende) og et økonomisk bidrag fra turismesektoren på 187 milliarder euro. De positive tallene står likevel i skarp kontrast til spanjolenes hverdagsøkonomi, hvor husholdningenes kjøpekraft ligger under EU-gjennomsnittet. 2023 nådde Spania et nivå på 89 prosent av EU-indikatoren (100), etter å ha minsket gapet med 3 prosentenheter sammenlignet med 2022, men fremdeles under de 91 prosent som det var i 2019. Den spanske sentralbankens prognose viser en økonomisk vekst på 1,9 prosent for 2024 og 2025, samt 1,7 prosent for 2026.

Nye økninger i boligprisene på Solkysten

Boligprisene faller i Andalucía, men i Málagaprovinsen stiger de. Slik lyder konklusjonen fra vurderingsfirmaet Tinsa etter årets første kvartal. Selskapet vurderer at boligprisene etter årets første tre måneder i gjennomsnitt har falt med en halv prosent i hele Andalucía, mens de på Costa del Sol har steget med 3,2 prosent.

”Vi må konstatere at boligprisene stiger uten stopp på hele Solkysten. Det gjelder i alle byer og i alle bydeler,” skriver Tinsa. Selska -

pet tilføyer at kvadratmeterprisen i de siste tolv månedene i gjennomsnitt har steget med 9,9 prosent i provinsen. ”Ingen andre steder har boligprisene steget så voldsomt som på Costa del Sol i årets første kvartal. Økningene er spesielt merkbare på nybygg,” skriver Tinsa. Vurderingsfirmaet fremhever i sin siste analyse at mange husstander i dag avsetter over 50 prosent av sin inntekt til betaling av boliglån. Det skyldes både dagens boligpriser og rentenivå.

8 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 NYHETER

”T-Line Norge AS er flyttefirmaet hvor planlegging og logistikk er alfa og omega.”

Flytte Norge–Spania med T-Line Norge AS!

Det er populært å kjøpe bolig i Spania, spesielt på Costa del Sol, og det gjelder både bolig for fastboende og for å nyte ferier. Uansett om du flytter ned fast eller har spaniaboligen for ledige stunder, vil du sikkert flytte ned hele innboet eller en del møbler og annet til din bolig i sør, og da vil du være sikker på at eiendelene dine blir tatt godt vare på under transporten. Du vil føle deg trygg på at dine eiendeler ankommer uskadet og ønsker å stole på at flyttefirmaet tar seg av alt papirarbeid som kreves, spesielt for internasjonale flyttinger. Det samme gjelder hvis transporten går til Norge, men uansett om den går sørover eller nordover, heter det pålitelige valget T-Line Norge AS.

Når du setter din lit til T-Line Norge AS for å flytte dine eiendeler, uansett om det gjelder små oppdrag eller store flyttelass, kan du være trygg på at ditt flyttegods kommer frem uskadet og i tide. T-Line Norge AS er flyttefirmaet hvor planlegging og logistikk er alfa og omega. For å forsikre tryggheten, ordner T-Line Norge AS med alt rundt tolldeklarasjoner, internasjonale tillatelser og dokumentavklaring for transport,

inkludert utenfor EU. T-Line Norge AS har også en god forsikringsavtale med gunstige dekningsvilkår med Gjensidige Forsikring i Norge. Og med egne sjåfører og egne flyttebiler på veiene hver måned, er transportdatoene ofte bestemte allerede seks måneder på forhånd.

”Vi gjør alltid vårt beste for at flyttingen skal bli en hyggelig opplevelse, enten det er mot sør eller nord”, sier Tommy Tofteberg som sammen med sin bror Jan Roger, eier og driver firmaet T-Line Norge AS siden 2015, men som har over 30 års erfaring i bransjen.

”T-Line Norge AS sørger for alt papirarbeid.”

T-Line Norge AS tar seg også av transporter til og fra Danmark og Sverige. Og hvis du selv ikke kan være til stede når transporten ankommer, ordner T-Line Norge AS det også. Firmaet har nemlig lager i både Fuengirola, Torrevieja og Fredrikstad hvor de kan oppbevare dine eiendeler til den dagen du ankommer og kan flytte dine eiendeler inn i din bolig.

”Dine eiendeler blir tatt godt vare på.”

Skal du flytte til eller fra Spania?

Kontakt T-Line Norge AS!

Små og store oppdrag utføres til gunstige priser. Ring T-Line Norge AS i dag for en hyggelig prat.

For flyttedatoer, se annonsen her i magasinet eller besøk T-Line Norge AS nettside.

T-Line Norge AS www.t-linenorge.no

Tlf: +47 918 30 918 firmapost@t-linenorge.no

10 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024
SHOPTALK

• Ferieboligutleie

• Vedlikehold

Telefon: +34 699
info@prop - eye.com • w w w.prop
eye.com
25 85 63
-
• Nøk keltjeneste • Eiendomsadministrasjon
• Profesjonell rengjøring • Velkomstpak ke
We give you peace of mind!
• Mottagelse & Nøk kelutlevering
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 11
Boris Nedell
VIL DU VITE HVA SOM SKJER PÅ SOLKYSTEN?
HVERDAG!

Følg daglig med på hva som skjer på Solkysten!

DAGLIGE NYHETER

Hver dag (mandag-fredag) mottar du vår nyhets e-post med en oppdatering av dagens aktuelle nyheter.

EKSKLUSIVE ARTIKLER

Et bredt utvalg av spennende artikler om livet i Spania, profiler, reiser, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt løpende oppdatering om eiendomsmarkedet og juridiske forhold.

Meld deg på www.norskemagasinet.com

Meld deg på www.norskemagasinet.com

NORSKEPLUSS+ NORSKEPLUSS+

Med hjertet i to land

Her om dagen sendte min sønn meg en WhatsApp-video fra Norge. Han var ute og løp en vårtur på Tjømelandet utenfor Tønsberg og hadde stoppet på Vrengen bro for å dele utsikten med sin mor i Spania.

Langt der nede kunne jeg se fjordarmen hvor jeg har seilt så mange ganger med min far, vannet som glitret, granittklippene glattskurt av hav, bølgeskvulp og måkeskrik og røde og hvite hytter spredt rundt i skjærgården. Det var så utrolig vakkert og så fullstendig norsk at jeg ble fylt av en dyp lengsel etter mine røtter.

Klart vi har vår her i Andalucía også, som uten tvil er spektakulær, men våren i Norge er liksom noe helt spesielt. Ingenting kan måle seg med den livsgleden og vitaliteten som vi nordiske sjeler føler når den lange vinteren endelig slipper taket. Det er noe som folk i Andalucía trolig aldri vil oppleve, og derfor aldri kan begynne å fatte.

I hvert fall når jeg snakker om meg selv og mine landsmenn, uansett hvor langt geografisk unna vi er og hvor lenge vi har vært borte fra vår hjembygd, så vil vi alltid ha en hjertestreng knyttet til en eller annen fjordarm eller fjellskrent. Norge er tross

alt, om ikke vårt hjemland lenger, så i alle fall vårt fødested. Selv de av oss som har bodd lenger ute enn hjemme, vil som en kompassnål alltid føle en viss dragning mot nord.

Uansett hvor glade vi nordiske menn og kvinner som bor i Sør-Spania er i vårt adoptivland og hvor mye vi enn setter pris på det spanske lyset, solen, tapasene, vinen, olivenene, musikken, blomstene, landskapet og Middelhavslivsstilen, vil alltid en del av hjertet vårt tilhøre Norge, inkludert kulden, mørket, snøen, stormene og det hele!

Tekst og bilder av
Linaae
Karethe
Jenny og det store havet. Soloppgang, Norge. Solnedgang, Spania. Norskekysten. Spanskekysten. Sauer på veien, Norge.
14 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 Hjertet i to land
Sauer på veien, Spania.

Den norske nasjonalsangen begynner med «Ja, vi elsker dette landet» Og det er jo sant, men noen av oss elsker altså ikke bare dette landet, men også et annet land.

Jeg har flere ganger hørt folk som bor i utlandet snakke om hvordan de føler seg splittet ved at ‘hjemme’ nå er i et annet land. Men å ha et hjerte i to land er ikke nødvendigvis en vond ting.

I stedet for å se på det som noe negativt og splittende, er det ikke bedre å se oss selv som noen som har et hjerte som har plass til flere steder? Vår kjærlighet for vårt hjemsted kan inkludere begge eller alle våre hjemland, hvor enn i verden vi tilfeldigvis har besluttet å henge fra oss hatten.

Selv om hjemlengselen til tider kan være nesten smertefull, er det et sant privilegium å kunne bo og skape et hjem uavhengig av landegrenser og verdenshav. Så hvis du som jeg til tider lengter ‘hjem’ til ditt opprinnelige hjemland, så gjør det med glede.

Det er helt OK å ha sitt hjerte i to land.

Fuengirola

Åkerlandskap, Norge. Olivenlandskap, Spania. Gallionsfigur, Norge. Madonnafigur, Spania. Gul vegg, Norge.
Ricardo Soriano, 59 +34 951 51 92 20
/ Mijas
de Mijas, 22 +34 951 51 22 11
BESTILL ET MØTE 32 butikker i Norge - Nå på Costa del Sol Kjøkken Bad & Garderobe FLYTTING Norge (Fredrikstad) Sverige Frankrike Spania Tlf: +47 918 30 918 www.t-linenorge.no firmapost@t-linenorge.no FRA NORGE: 5. mai 9. juni FRA SPANIA: 18. april 16. mai 19 juni APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 15
Gul vegg, Spania.
Marbella Avda
Ctra.
www.kvik.es

Veggmaleriene i San Isidro, Orihuela

Våren 1976 var det stor politisk uro i Spania. General Franco var nettopp død, og mange fryktet at diktaturet ville fortsette …

Under en lokal fiesta i den fattige bydelen San Isidro i nordenden av byen Orihuela i Alicanteprovinsen brøt det ut en spontanaksjon, delvis for å støtte de demokratiske kreftene og delvis for å hedre den avdøde lokale dikteren Miguel Hernández (1910-1942) som døde i spansk fengsel etter å ha sympatisert med republikanerne gjennom sin diktning. Mange av hans kunstnerkolleger begynte plutselig å male tendensiøse slagord og bilder på veggene i de falleferdige husene. Guardia Civil rykket ut og forsøkte å stanse dem, uten hell.

I 2012, 70 år etter Hernández’ død, ble det bestemt å hedre hans minne ved å renovere noen av de gamle veggmaleriene og lage noen nye. Siden den gang har kulturavdelingen i Orihuela kommune invitert kreative personer til å delta. I tillegg til kunstnere, har innbyggere med nedsatt funksjonsevne samt elever på skoler og barnehager også vært med å bidra. Det har vært et kollektivt prosjekt, og mer enn hundre malere har vært i sving og nærmere 50 fasader er nå dekorert.

Noen av bildene har en klar politisk brodd, noen inneholder sitater fra Hernandez’ dikt og andre reflekterer dagliglivet for vanlige mennesker. Resultatet har ikke bare blitt et fantastisk utendørsgalleri for kunstinteresserte, men det har også gitt San Isidro et økonomisk løft. Den lille bydelen fremstår nå som en pittoresk perle som er lett å forelske seg i, selv om det ligger en alvorlig undertone bak de kraftfulle bildene.

Av Rikke Iuell Printz 16 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 San Isidro

Beliggenhet og ankomstmuligheter

Turistkontoret i Orihuela arrangerer regelmessig gratis guidede turer i den lille bydelen, men det er ingenting i veien for å gå rundt alene.

Den enkleste måten å finne San Isidro på, er å parkere i nærheten av Plaza Santiago i Orihuela sentrum. Gå opp Calle Santiago i nordøstlig retning. Etter en stund skifter veien navn til Calle Capuchinos. Ta til høyre ved Plaza Capuchinos og følg Calle de la Samaritane til den ender. Her støter du bokstavelig talt på en reproduksjon av Picassos La Guernica på en vegg, og dette er det første veggmaleriet i San Isidro. Gåturen tar 15 – 20 minutter.

Man kan selvfølgelig også kjøre bil til San Isidro, men p.g.a. diverse enveiskjørte gater, er det best å bruke GPS. For de som ønsker å unngå bysentrum, kan man kjøre N-340 som går fra Murcia til Elche på nordsiden av Orihuela og ta av til høyre ved Rincon de Seca. Sving så til venstre ved første mulighet. Herfra er det enkelt å få øye på San Isidro som ligger i skråningen opp mot N-340.

www.youtube.com/watch?v=cSn4ttOIMLg

snl.no/Miguel_Hern%C3%A1ndez

www.orihuelaturistica.es

- For oss er alle vå re elev ers utv ikli ng og læringsutb ytte li ke vik tig, uanse tt hv or lenge de ska l v ære elev hos os s! -

D Den Nors ke S kolen Má la ga følger den nors ke læreplanen, p ra ktis erer leks ebev is sthe t og bruker lærings støttend e teknologi .

om
på www.dnsmalaga.com
Les mer
skolen vår
bidra til at
har det bra APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 17
Vi er her for å lære, for å hjelpe andre å lære, og for å
alle

«Jeg tror grunnen til suksessen vår var at jeg satt ute på malespanna med gutta og ikke inne på kontoret»

Man kan gjøre mye med en malerkost. Det er i hvert fall John Brendmoe et eksempel på. Fra en skolelei gutt som begynte å male i sitt fars firma, skapte han en av Skandinavias største malebedrifter. For fjorten år siden kom familien Brendmoe til Marbella, hvor de hittil har renovert og bygd 60 luksuriøse designerhjem. Nå har Antima Group kjøpt et helt kvartal på selveste Golden Mile hvor byens første eksklusive shoppinglandsby åpner i sommer. Det Norske Magasinet møtte John på byggeplassen for å bli kjent med den norske storinvestoren og filantropen.

JOHN BRENDMOE

Malemester, investor og filantrop

18 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 Profil
Av
Karethe Linaae John Brendmoe. Foto © Pedro Jaen

Man kan ikke gå glipp av Forum der den ligger på Solkystens mest eksklusive gate, Golden Mile like ved den verdenskjente Marbella Club. En bedre beliggenhet må man lete lenge etter, men så er det heller ikke er en hvilken som helst eiendomsmann som står bak prosjektet. Selv om hans investeringer er i millionklassen, har John beina godt plantet på bakken. Han forteller ivrig om byggeplanene mens vi klatrer inn i en container som fungerer som et knøttlite felleskontor. Ikke alle som oppnår slik suksess ville akseptere såpass kummerlige forhold, men den tidligere malermesteren vil alltid være én av teamet og ha “henda i paien”.

Anno 1929

For å virkelig kjenne historien, må vi tilbake til Norge på 1920-tallet. Det var da Johns bestefar Anton Brendmoe startet firmaet Malermester Brendmoe med et malingsspann og en pensel og fikk sin første jobb med å male og lakkere møbler for Husfliden. Den lille familiebedriften gikk i arv fra far til sønn, og mange år senere ble det sønnesønnens tur.

- Jeg var absolutt ikke noe skolelys, så jeg begynte å male tidlig for faren min, for da kunne jeg i hvert fall se resultater. Etter skolen ble jeg av alle ting fotomodell for Hugo Boss og Matinique og reiste til Hong Kong og Paris og verden rundt, men det var ikke lett for en maler i moteverden for 40 år siden! Da faren min døde brått da jeg var 34, måtte jeg ta over malermesterforretningen. Det var heller ingen dans på roser, men heldigvis hadde modellkarrieren lært meg å selge meg sjøl. Desto mer tillit og jobber jeg fikk, jo raskere vokste vi, og til slutt var vi 500 malere. Ingen skjønte hvordan jeg klarte å drive en så stor forretning, men jeg tror grunnen var at jeg satt ute på malespanna med gutta og ikke inne på kontoret.

Da firmaet var på sitt mest fremgangsrike, solgte John det og reiste jorden rundt med familien. Og da bedriften gikk konkurs, kjøpte han den tilbake, bygde den opp enda en gang og solgte den for andre gang – igjen med stor fortjeneste.

Unik familiebedrift

Firmaet skiftet navn flere ganger og ble til Antima Group for 14 år siden. Navnet er laget av de to første bokstavene i mellomnavnene til barna, for i dag er hele familien involvert. John er grunnlegger og styreleder i konsernet. Hanne, hans kone og høyre hånd, holder orden på all logistikk når et hus skal leveres med 10 000 forskjellige varer fra 70 forskjellige land.

Familiens eldste sønn, Sander (31), var en av Skandinavias fremste tennisspillere da han var 17 og startet på tennis college i USA. Men da han forsto at han ikke ville nå toppen, kom han hjem og ville jobbe med familien.

- Men jeg sa nei. Det siste jeg trengte var å sy puter under armene på ham. Jeg insisterte på at han måtte studere og vise at han kunne tjene penger. Så gjorde han det, og da han kom tilbake, begynte vi for alvor. Sander har nå tatt over som daglig leder, for han er flink med ansatte, rolig, organisert

og jobber mer systematisk sammenlignet med meg. Jeg er heldig som har en sånn partner og kan fortsatt være ute i felten og bygge hus.

Sammen med et team av interiørarkitekter driver datteren Synne (28) bedriftens møbel- og interiørbutikk, Sandon. Synne er utdannet interiørarkitekt og er kreativ direktør for gruppen. Hun er også president for Antima Charity Foundation, mens yngstemann i familien, Sivert (25), er profesjonell musiker i Los Angeles og driver Antima Music Group. Men firmaets suksess ville nok ikke ha skjedd uten John og hans utrolige drivkraft.

-Jeg er drevet av en ustoppelig energi og stiller ekstremt strenge krav til meg sjøl. Å drive frem prosjekter har ligget i meg siden jeg var ung, og drivkraften er der fremdeles. Når prosjektene blir ferdige, må andre ta over, for tall og bøker og sånn er ikke meg. Jeg liker å skape noe vakkert, og det er jo nettopp det vi gjør med husene våre. Da vi begynte, syntes jeg det var fryktelig mye å kjøpe et hus for ti millioner kroner, men i dag selger alle husene våre for over 10 millioner euro. Det virker som alle verdens rikeste vil ha en bit av Marbella.

Valgte Marbella

Da de kom til Spania, var Johns plan å pensjonere seg og spille golf, men det ble han fort lei av.

-Det tok akkurat fjorten dager før jeg bestemte at jeg må jo finne på noe. Vi begynte med å renovere ett hus av gangen, men så fusjonerte vi familiefirmaet fra 1929, og nå er fjerde generasjonen med på å drive selskapet frem.

Fra et forretningssynspunkt traff de bra med timingen, for Marbella hadde ikke akkurat sine glansdager.

- Det var ikke så populært for 14 år siden å si at vi bodde i Marbella. Det var mye rart og masse kriminalitet på den tiden, men det må jeg si har snudd. Byen har blitt stueren, og politiet gjør en fantastisk jobb. Jeg blir stadig stoppet i bilen av politi med spikermatter og maskingevær, og jeg takker dem alltid, for uten sikkerhet kommer hverken turister eller investorer. Marbella har blitt et flott og vakkert sted hvor internasjonale bedrifter etablerer seg og hvor folk velger å ha sitt andre eller tredje hjem.

Investoren og byggherren oppmuntrer gjerne unge gründere som vil prøve seg på Costa del Sol, men advarer også om Solkystens fallgruver.

-Ikke lytt for mye til besserwissere, bare gjør det! Det er et liv utafor Norge, så kom ned og opplev det sjøl. Marbella er fantastisk, men den kan også være katastrofal. Jeg har sett mange familier som plutselig har blitt rike og som har kommet ned hit, og så har alt skjært seg fullstendig og endt med skilsmisser eller rusmisbruk. Jeg pleier å si at hvis du bruker Marbella rett, så blir livet her en gave med alt Marbella har å by på av flott vær, natur, fjell og hav.

APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 19
John hjemme. Foto © Pedro Jaen John på jobb. Foto © Pedro Jaen

ANTIMA GROUP

Familiebedriften består av flere grener og inkluderer Antima Home, Sandon møbler, shoppinglandsbyen Forum samt et hotellprosjekt i Oslo, i tillegg til Antima Charity og Antima Wealth Mangement. Antima Home står bak luksusboliger i millionklassen, og de aller fleste kundene er skandinaviske.

-Vi har alle tjenester in-house. Da vi begynte å selge hus, kjøpte vi møbler og innredet profesjonelt så de ble nøkkelferdige. Kundene likte dette, så vi besluttet å lage vår egen møbelkolleksjon. Med Sandon gjør vi alt fra renovering til å skape interiører. Alt er håndsøm og håndlagde møbler, bokhyller og kjøkken. Den siste grenen er Antima Maintenance som tilbyr alt fra kokker til sjåfører og gartnere for å vedlikeholde hjemmene til noen av Europas mest velstående.

Antimas byggeprosjekter følger den bærekraftige lovgivningen. Boligene gjenbruker vann fra dusj, oppvaskmaskin og gulvvarme til blant annet hagevanning. I nær fremtid håper de at prosjektene deres også kan bli tilnærmet energinøytrale med Teslas nye solpanelsystem. Konsernet tilbyr alle tjenester for privatboliger og nå også forretningseiendommer, og teamet inkluderer advokater, arkitekter, ingeniører, interiørarkitekter, håndverkere og salgsfolk.

- Jeg tror våre ansatte representer alle kontinenter, og 82 % er kvinner. Sånn var det også da jeg var malermester, for de kvinnelige malerne tok rotta på gutta. Når jeg satte akkorder, fulgte vi ‘dameakkorden’, for det de greide å produsere, måtte mennene også klare! Kvinner er fantastiske å jobbe med. De er proaktive, løsningsorienterte og ofte flinkere med kunder, fordi de ser ting fra et litt annet perspektiv enn vi menn. Selvsagt har vi dyktige menn også. Det er ikke lett å jobbe for en så sterk familiebedrift, og derfor er det viktig å utvikle firmaledelsen med nye, flinke, unge mennesker.

En separat gren i Antima-gruppen er Antima Wealth Management, og John nøler ikke med å gi råd til de som vil investere stort på Solkysten.

- Jeg tror det vil være store muligheter i Marbella i lang tid fremover, men det er viktig å tenke på hva

det faktisk er behov for her nede. Alle trenger ikke utvikle og bygge hus. Infrastrukturen i Marbella er på vei til å kollapse. Vi vil mangle skoler, parkeringshus og sykehus, så det er fortsatt store utviklingsmuligheter på Costa del Sol. Det ville for eksempel være gode penger i å etablere eksklusive aldershjem eller sportssentre for eldre. Det er investeringer jeg ville ha gjort på strak arm.

Brendmoe og filantropi

John insisterer på at når man er suksessfull, er det viktig å gi tilbake, noe han og familien gjør via deres veldedige organisasjon Antima Charity Foundation som bidrar til flere lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner.

-Vi støtter organisasjoner som blant annet hjelper ofre for menneskehandel og barneprostitusjon i Afrika og Asia. I Burma donerte vi nylig én million myggnett mot malaria, og vi er også involvert i dyrevelferd. Samtidig trenger mange hjelp i lokalsamfunnet. Vi hjelper vanskeligstilte og støtter brannvesenet med midler når det er storbranner

«Hvis du møter verden med et åpent sinn, får du mye mer åpenhet tilbake»

i området. Da en brannmann omkom i brannen i Sierra Bermeja, ga vi et større bidrag for å hjelpe enken og barna gjennom en vanskelig tid.

Filantropi kan være så mangt, og John viser også sin solidaritet med sine ansatte, noe de spesielt merket under pandemien.

-Som en ansvarlig bedrift har vi Antima Equity som består av langsiktige investeringer som en buffer for tøffere tider. Under Covid fikk de fleste ansatte i Spania ingenting av sine arbeidsgivere, men det kunne ikke vi tillate. Vi har oppspart Equity-kapital på grunn av de ansatte, så vi kjørte på full lønn. Vi fikk også dispensasjon til å kjøre ut matkasser til våre ansatte. Mange av dem var helt isolerte, så vi møttes på FaceTime hver morgen for å snakke om fremtidsplaner. Vi fikk ekstremt mye tillit og lojalitet av den grunn, så i dag har vi praktisk talt null prosent sykefravær. Det er viktig at folk trives på jobb, for arbeidsmiljø er alt. Vi ønsker å være den beste familiebedriften for folk med familier og ivareta nettopp disse verdiene.

Sander, John, Hanne, Synne og Sivert. Foto © familien Brendmoe John foran FORUM shoppinglandsby under bygging. Foto © Karethe Linaae
20 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024

«Suksess er å ha familien samlet. Suksess er å ha helse»

Shoppinglandsby og boutiquehotell Antima-gruppens Forum Village vil bli Marbellas nye eksklusive shoppinglandsby.

-Stedet, som pleide å være TV-stasjonen Forum, har stått tomt siden 1986. Det var umulig for noen å kjøpe det, fordi det var eid av tre familier som bare krangla. Så det sto og forfalt inntil jeg kom. Vi tok en risiko og kjøpte én del av gangen. Det ble ikke noe billig kjøp, men det er en unik perle på Golden Mile, så vi tenkte at dette måtte vi få sikret oss!

Ordet forum refererer til utveksling av ideer og synspunkter, så det navnet ville de beholde. Forum Village, som åpner i juni, vil ha 200 ansatte, rikelig med parkering og alt man trenger for daglig innkjøp.

-Du kan gå til frisøren, fikse neglene, kjøpe kjøtt og fisk, økologisk frukt og grønt og vin og blomster. I tillegg får vi en delikatessebutikk, et tradisjonelt skandinavisk bakeri, tre restauranter med samlet plass til 800 spisegjester, en takterrasse med flotte gamle oliventrær, vår egen møbelbutikk med 1000 m2 showroom og Antimas kontor som skal bli Spanias flotteste. Vi ønsker at det skal bli en oase hvor folk kan Come in & hang out.

Antima-gruppen har også investert i Norge og venter på grønt lys for å bygge et boutiquehotell i Oslo.

- Sammen med Flakk-familien kjøpte vi NGO-bygget fra Statsbygg. Det er en av de vakreste kulturhistoriske bygningene i byen fra forrige århundre som ligger ved selveste Slottsparken. I de siste årene har det vært kunstakademi, og nå ønsker vi å gjøre det om til et helt unikt boutiquehotell. Vi vil ikke røpe navnet før vi har alle tillatelser, men håper at renoveringen kan begynne snart.

Brendmoe i fremtiden

I dag er John «en veldig heldig senior». Han innrømmer at han føler seg privilegert som kan jobbe sammen med så mange utrolige flinke unge folk. Samtidig gjør han alt for å tilrettelegge et bærekraftig selskap som kan vokse inn i femte generasjon. Men hva er suksess for John selv?

-Suksess er å ha familien samlet nær og rundt meg. Suksess er å ha god helse. Jeg har bare noen få riktig gode venner. Å være suksessfull som jeg anser meg sjøl, betyr at jeg kan kjøpe akkurat den maten jeg ønsker meg og reise hvor jeg vil, for ikke alle kan det.

Med familie og helse som alfa og omega, er det derfor kanskje ikke så overraskende at John har bragt sin 86-årige mor fra Norge for å bo sammen med dem. Da hun kom, gikk hun ikke, men nå bare uker senere går de sammen på strandpromenaden hver dag. Hun har begynt å spise og prate og våkne til liv igjen. Et prosjekt som John derfor fremdeles ønsker å gjøre, er å lage et fantastisk aldershjem for nordmenn i Marbella.

-Det er mange pensjonister som kanskje ikke vil klare seg i Norge etter hvert, for det er mangel på kommunale plasser. Samtidig sitter mange eldre i store gjeldfrie hus. De burde selge husene og kjøpe seg en garanti for at de kan leve resten av livet på en flott eiendom med trening, tilsyn og kvalitet fra oss - det er drømmen. De fleste barn og barnebarn ville synes det ville være helt fantastisk, for de har ikke tid og ressurser nok selv. Men det er alltid en god investering å investere i familien sin!

Intervjuet er over, og vi tar på oss hjelmer og vernevester for å ta et bilde med malermesteren foran hans siste byggeprosjekt. John åpner instinktivt armene og smiler bredt.

-Hvis du møter verden med et åpent sinn, får du mye mer åpenhet tilbake. Jeg går alltid ut med åpne armer. Jeg klemmer alle og er sjelden i trøbbel. Hvis du er ærlig og snill, så tror jeg verden stort sett smiler tilbake til deg.

John med noen av

John med sin mor,

Hanne, Synne, John, Sivert og Sander. Foto © Familien Brendmoe
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 21
Lilleba. Foto © familien Brendmoe Antima-teamet på Forum. Foto © Pedro Jaen
«Blomster er et av tilværelsens største mirakler»,

Blomsterfestivalen Córdobai

I deler av middelalderen var Córdoba den største og rikeste byen i verden. Luksuriøse hus med vakre hager, flere offentlige bad og enorme bibliotek med oversettelser blant annet av Platon og Aristoteles, var noe av det byen kunne skilte med! Córdoba kom under arabisk herredømme i 711, men her bodde arabere, jøder og kristne fredelig side om side. De kom sammen for å diskutere medisin, teologi og sosiologi, og sammen var de sterke! La Mezquita, den vakre moskéen med røde og hvite søyler av granitt, jaspis og marmor, skal fremdeles være den største arabiske bygningen utenfor den muslimske verden.

Som alle spanske byer har også Córdoba diverse årlige fiestaer. Én av de mest populære er La Fiesta de los Patios, i år starter den 2. mai og varer til og med 12. mai. For de som elsker blomster, hvitkalkede hus, trange smug og intime patios – reis!

La Fiesta de los Patios er en konkurranse hvor byens innbyggere konkurrerer om å ha den vakreste blomsterdekorerte patioen, et populært innslag både for innbyggere og turister. Det er knappe to timers kjøring fra Málaga by til Córdoba, så vi satte oss i bilen for å ta del i dette blomstereventyret.

Det var romerne som innførte tradisjonen med å bygge boligen sin rundt en liten, åpen plass. Dette ga et skyggefullt område hvor det var behagelig å oppholde seg i sommervarmen. Maksimumstemperaturer opp mot 50 grader er ubehagelig, selv for en søreuropeer. Maurerne, med sin utpregede sans for skjønnhet, supplerte med vakre ornamenter og fontener, og noen av disse finnes fremdeles i de eldste gårdsrommene.

Tradisjonen med å arrangere den årlige La Fiesta de Los Patios startet i 1918, og fra og med 1921 begynte kommunen i samarbeid med byens næringsliv å premiere de vakreste patioene. Arrangementet stoppet under borgerkrigen og kom ikke skikkelig i gang igjen før tidlig på 50-tallet. Under fiestaen er patioene åpne mellom kl. 11.00 og 14.00 og mellom kl. 18.00 og 22.00. Det koster ingenting å komme inn, men eierne har ofte satt frem en skål hvor det forventes at besøkende legger igjen noen mynter. Det deles ut diverse premier, og førstepremien er på hele €4000 (2023).

Vi starter vår eventyrlige patiorunde i de smale gatene ved middelalderborgen El Alcázar som sto ferdig i 1328. Sett av litt tid til selve borgen

Av Rikke Iuell Printz 22 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 Blomsterfestivalen

ærverdige bygningen. Hver patio er et idyllisk lite blomsterparadis. Noen har blomster i alle regnbuens farger, andre har holdt seg til én farge, ofte i forskjellige rosanyanser. Innimellom plantene er det satt frem blant annet gamle smijernsbord og hageredskap som dekorasjon.

La Judería

Det gamle jødiske kvarteret er kanskje den vakreste bydelen i hele Córdoba og også den mest besøkte. Deler av området er bilfritt, da gatene er så smale at bilene rett og slett ikke kommer frem. Til gjengjeld er det desto flere mennesker, spesielt under blomsterfestivalen. Gårdsrommene må beundres og fotograferes, noen venter tålmodig på at eierne skal komme ut slik at de kan foreviges. Det er også i dette nabolaget innbyggerne trekker seg til når mørket faller. Her ligger barer og små caféer på rekke og rad, og det spilles spansk gitar og danses flamenco til langt på natt. Turister og innfødte stuer seg sammen rundt små bord, så innen vi forlater denne eksotiske smeltedigelen har vi fått flere nye venner.

Norske varer og spesialiteter til hverdag, grill og fest!

Supper, sauser, mm. fra Toro, Glutenfri norske produkter, brun lapskaus, kalvekjøtt, lam fra New Zealand, Linjeakevitt, produkter fra King Oscar og mye mer.

BESTILL KJØTT TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DEG •

Delikatesser

og spesialiteter

fra Skandinavia og resten av verden

Fakta:

• Kjøp / salg av fast eiendom

• Stiftelse av selskap

• Testamenter

• Skifteoppgjør, arv og skilsmisse

Córdoba er hovedstaden i provinsen Córdoba som ligger i Andalucía. Byen har ca. 328 000 innbyggere. Tradisjonen med en årlig Fiesta de Flores begynte så tidlig som i 1918 og kom på Unescos verdensarvliste 2012. Den ble stanset da den Spanske Borgerkrigen brøt ut i 1936, og kom ikke i gang igjen før nesten 20 år senere. For mer informasjon, se https://www.turismodecordoba.org/ Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 9651 Mijas - Tlf: 952 58 12 36

Man-fre: 10-18.00

• Selvangivelse

• Skattespørsmål

• Rettssaker

Åpen:
Lørd: 10-14.00
Fors • Agustín Vázquez Hernández • Alberto Vázquez Hernández Laila Mitrevski • Anette Langfeldt • Vibeke Tyskerud • Maria Guillén Kontor i Norge: ADVOKATENE CRAMER & CO MNA Storgaten 41 • 3126 Tønsberg Tel: +47 33 30 76 90 Fax: +47 33 30 76 85 Email: bohne@cramerco.no / cramer@cramerco.no www.cramerco.no Kontor i Fuengirola: Avda. Ramon y Cajal No. 5 Edf. Beroe, 1º, Oficinas 13 & 14 E-29640 Fuengirola Tel: +34 952 199 446 Fax: +34 952 580 688 Email: info@cramerlaw.no www.cramerlaw.no Kontor i Alicante: Avda. de La Libertad 24, 2º, izq. 03690 San Vicente del Raspeig (Alicante) Tel: +34 620 967 282 Fax: +34 952 580 688 Email: torvald@cramerlaw.no www.cramerlaw.no APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 23
Torvald

Castillo Sohail

Slaget i Fuengirola – polakker, briter og spanske partisaner

Det er nesten umulig å ikke bli kjent med i hvert fall noen av Málaga-provinsens 90 borger, men likevel er det mange av oss som ikke skjenker dem en tanke i det daglige. Det er en skam, for festningene var knutepunkter i et maktspill om kongeriker, og hver har deres egen spennende og unike historie å fortelle. Her følger historien om en av de mest kjente og besøkte borgene for oss skandinaver –Castillo Sohail i Fuengirola. Men kjenner du historien om dens siste blodige slag?

Året var 1810. Napoleon hadde på dette tidspunktet tvunget Fernando VII av tronen og innsatt sin bror Joseph som José 1. Slaget fant sted som en del av den spanske uavhengighetskrigen. Det sto mellom greven av Warszawas garnison av Castillo Sohail i Fuengirola, ledet av Kaptein Franciszek Mlokosiewicz, mot den langt mer tallrike anglospanske hæren ledet av general Andrew Blayney.

Den engelske generalen og den polske kapteinen

Den 14. oktober 1810 innledet den britiske generalen Lord Blayney en ekspedisjon fra Gibraltar til Málaga havn for å innta denne i et

landingsstedet for troppene hans. På det daværende tidspunkt huset den nærliggende borgen knapt 300 polske menn – ingen tilsynelatende trussel for Blayneys 1200 menn, fem kanonskip og to fregatter. En budbringer fra Blayneys hær dro til borgen for å gi de stakkars polakkene en mulighet til å overgi seg, men disse valgte overraskende nok å kjempe. ”De er helt sprø, ” tenkte sikkert Blayney da han lot kanonkulene regne over borgen som konsekvens. En av fortets egne kanoner greide likevel å senke ett av de engelske skipene, men General Blayney lot seg ikke avskrekke. Han strammet opp sine tropper og installerte to kanoner på høyden ovenfor borgen. Dette skulle nok få kaptein Mlokosiewicz og hans menn til knes.

Flere polakker til unnsetning Ryktet hadde imidlertid spredt seg, og den polske garnisonen i Mijas satte ut for å hjelpe sine landsfeller. Polakkene snek seg gjennom den britiske rekken og sluttet seg til forsvaret av borgen. Nok en polsk garnison i Alhaurín ønsket å komme til unnsetning og satte kurs mot kysten. Dette fikk imidlertid Blayney høre om og sendte straks en styrke mot innlandet for å hindre polakkenes fremgang. Mijas ble derfor åsted for

24 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024
Castillo Sohail Av Louise Mercedes Frank

Den neste morgenen var angrepet fra Blayneys styrke stadig i gang, og et av borgtårnene ble sprengt i luften. Enda et spansk skip ankom til Fuengirola og forsterket Blayneys tropper med 900 mann til. Det må ha vært en strekt presset kaptein Mlokosiewicz som laget en slagplan for hvordan de skulle stå imot angrepene. Han lot sine sårede soldater bli og holde fortet og listet seg ut av borgen med sine resterende rundt 130 menn. Med et overraskelsesangrep tok han de spanske soldatene som voktet kanonhøyden på sengen, og disse gjorde rask retrett. Britenes kanoner var nå i polakkenes hender. Kanonmunningene ble snudd mot de britiske troppene og polakkene fyrte løs mot Blayneys leir. Likevel var det ikke spesielt dødelige skudd, da de polske styrkene som var fotsoldater, ikke hadde noen infanteritrening. Det meste av kruttet landet derfor forbi målet. Blayneys hær var stadig overlegen, og generalen samlet raskt sine menn til et motangrep. Kort tid senere hadde de gjeninntatt kanonhøyden. Men her ventet det dem en overraskelse - det fantes

Faktisk greide også polakkene å ta den engelske kapteinen til fange, mens resten av troppene hans flyktet ut til skipet deres som stadig var under angrep fra de polske troppene på borgen.

Så dette er historien om hvordan 300 polakker forsvarte seg og vant over 1200 britiske og spanske partisaner! Mlokosiewicz mottok senere en hedersmedalje av selveste Napoleon for sitt heltemodige forsvar. Først fire år senere ble general Blayney løslatt, og slaget i Fuengirola ble forunderlig nok ikke tildelt noen større betydning i hans memoarer … Det er ellers en av de få gangene hvor polske soldater har kjempet mot britiske tropper. Det er også et av de få store nederlagene som britene led i den spanske uavhengighetskrigen. På 200-årsdagen for slaget i 2010 oppførte 200 personer, primært spanjoler og polakker, slaget på borgen i Fuengirola for å gi et levende inntrykk av hvordan det hele utspilte seg.

En kulturmagnet

Etter krigen var borgens strategiske plassering

kommunen besluttet å investere i en restaurering

FÅ DEN FULLE OPLEVELSEN MED

Ukens viktigste spanske nyheter på norsk hver dag - direkte i din innboks.

Ubegrenset adgang til alle artikler på nettsiden.

Medlemsfordeler og rabatter hos utvalgte annonsører.

www.norskemagasinet.com/pluss

Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatte assistanse

• Til- og fraflytting Spania

SPANSK EKSPERTISE PÅ DITT EGET SPRÅK

Advokater • Ingeniører & Arkitekter

Tlf: (+34) 951 910 649

Mobil: (+34) 647 911 302

Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es

KO N TO R & L AG E R I DA N M A R K vidsværmer vej 160 • 2610 Rødovre • • • • • KO N TO R & L AG E R I S PA N I A C/ Maria Malibrán, 10 • 29590 Málaga
Vi tilbyr
i Norge
har er faringen!
N TA K T O S S PÅ: +45 39 200 200
oppbevaring
og Spania i
KO
Info@taggaardmovers.com
w w w.taggaardmovers.com
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 25

¿Qué Pasa?

På disse sidene kan du se hva som skjer på Solkysten denne måneden. Vi mottar gjerne opplysninger til

¿Qué pasa? om arrangementer på Costa del Sol slik at listen blir så fullstendig som mulig.

¿QuéPasa?

PILEGRIMSFERD I HUELVA

Romería de El Rocío er en pilegrimsferd hvor over en million mennesker hvert år valfarter til landsbyen Rocío i Huelva for å se jomfruen, Virgen de El Rocío. Det er et vakkert syn, hvor mange deltagere reiser i hestevogn og er kledd i tradisjonelle drakter. Det heter Romería fordi pilegrimsferdene tradisjonelt førte til Roma. Romería de El Rocío avholdes i år fra 17. til 20. mai.

FEST I RONDA

Ronda har flere høydepunkter på kalenderen.

• 5. mai: Pilegrimsferd med La Virgen de la Cabeza fra kirken Santa María de la Encarnación i gamlebyen til kapellet oppkalt etter jomfruen.

• 12. mai: Denne dagen er det byens skytshelgen, La Virgen de la Paz, som bæres i prosesjon gjennom byen fra og til dens kirke.

• 24. mai: Religiøs prosesjon med María Auxiliadora de Ronda som avsluttes med fyrverkeri ved Tajo-kløften.

• 7. - 9. juni: Ronda Romantica som feirer byens gullalder fra i første halvdel av 1800-tallet, er tittelen på en rekke aktiviteter hvor bl.a. bandoleros (røvere) satte preg på byen. Mer info på www.ronda-romantica.es og www.turismoderonda.es.

MAIKORS OG PATIOFESTIVAL I CÓRDOBA

To årlige begivenheter gjør seg spesielt bemerket i Córdoba, og det er Cruces de Mayo og patio-festivalen.

Cruces de mayo er en tradisjon som feires i mange spanske byer, men Córdoba overgår dem alle. Kjempestore, blomsterdekorerte kors som skal vise respekten for det korset Jesus ble korsfestet på, bæres gjennom byen. Korsene kan også ses på plazaer og andre åpne områder. Det er en religiøs fest, men det forhindrer selvsagt ikke at barer serverer diverse forfriskninger langs rutene og ved korsene, samtidig som det spilles flamenco-musikk og danses for å feire korsene. I år avholdes Cruces de Mayo fra den 26. april til den 1. mai.

Patio-festivalen, hvor man går gjennom Córdobas gamlebys sjarmerende labyrint av gater og kikker inn i de mange vakkert dekorerte patioene som i disse dagene er åpne for besøkende, avholdes fra den 2. til den 12. mai.

JEREZ’ HESTE-FERIA

Feria del Caballo i Jerez de la Frontera begynte som et hestemarked i 1284. I dag er den konvertert til en ukelang fabelaktig utstilling av Andalucías og dermed også Spanias fineste hester. Ingen feria uten flamenco, noe spiselig samt sherry, spesielt ikke i sherrybyen Jerez. I år avholdes feriaen fra den 4. – 11. mai.

FORMEL 1-LØPET I 2024

Det spanske grand prix-løpet i Formel 1 kjøres den 21. - 23. juni i Montmeló i nord-Catalonia, ca. 25 km fra Barcelona. Circuit de BarcelonaCatalunya-banen ble åpnet i 1991 og har plass til 140 000 tilskuere. Mer info og billetter på www.tickets2gp.com og www.formula1.com.

26 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024

KVELDSTUR I DEN BOTANISKE HAGEN

LA CONCEPCIÓN

Den flotte botaniske hagen La Concepción som ligger i utkanten av Málaga, byr på kveldsvandringer. Man guides rundt i hagene som ble anlagt på 1800-tallet, og som er spesielt vakre i kveldsbelysningen. Åpent på lørdager og søndager frem til slutten av august. laconcepcion.malaga.eu.

CIRQUE DU SOLEIL MED ALEGRIA

Den store, internasjonale sirkustroppen Cirque du Soleil gjester Málaga by igjen, denne gangen med forestillingen Alegria i tidsrommet 31. mai - 23. juni på Recinto Ferial, Cortijo de Torres. Mer info: www.elcorteingles.es/entrada.

RAPHAEL PÅ TURNÉ

Raphael er en av de mest populære spanske sangere noensinne og har solgt 70 millioner plater, innspilt på syv forskjellige språk. I år turnerer han sitt hjemland med forestillingen Victoria i følgende byer:

• Salamanca, 25. mai.

• Murcia, 7. juni.

• Granada, 22. juni.

• Alicante, 21. september.

• Málaga, 2. november.

• Bilbao, 16. november.

• Madrid, 20. desember. www.elcorteingles.es/entradas.

Mandager:

Marbella: Recinto Ferial (feriaplassen)

Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas

Torrox: Costa og Pueblo

Tirsdager:

Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II

Málaga: Puerto de la Torre

Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplassen)

Onsdager:

Estepona: Avenida Juan Carlos I

Málaga: Huelin og De la Paz

Benalmádena Costa: Parque de La Paloma

Mijas: La Cala de Mijas

Torsdager:

Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplassen)

San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplassen)

Málaga: Parque Juan Jurado

Mijas: Riviera del Sol

Torre del Mar: Plaza de la Paz

Fredager

Arroyo de la Miel: ved Tivoli World

Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail

San Luis de Sabinillas: Marked ved Paseo Marítimo

Lørdager:

Caleta de Vélez ved N-340

Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia

Málaga: Huelin og El Palo

Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feriaplassen)

Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe og Alfarnate)

La Cala de Mijas: Feriaplassen.

Viñuela: Økologisk marked ved hagesentret Eco Market.

Søndager:

Torremolinos: Recinto Ferrial (feriaplassen)

Estepona: Havnen og ved tyrefektningsarenaen.

Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II

Helligdager

17. april: Lokal helligdag i Sevilla.

1. mai: Første mai er nasjonal helligdag.

3. mai: Lokal helligdag i Alhaurín el Grande og Coín.

6. mai: Lokal helligdag i Jerez de la Frontera.

15. mai: Lokal helligdag i Estepona.

24. mai: Lokal helligdag i Alhaurín el Grande.

Málaga: Kunstmarked Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00.)

Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez

Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Økologisk marked.

Marbella: Brukte designerklær, lekkert håndverk og kunst. Kl. 10.00-17.00 på ved Marbella Arena ovenfor Puerto Banús.

MARKEDSDAGER NB De fleste markedene åpner kl. 10.00 og stenger kl. 14.00. (Med forbehold om endringer i forbindelse med helligdager m.m.) RESTAURANTE Calle Málaga 4, Fuengirola www.restaurantetipitapa.com 10€ Søk på Tipi Tapa! Tapa Tipi SMAKSSENSASJONER FOR DEG SOM LIKER KJØTT! ÅPENT ALLE DAGER 13.00-24.00 Bordbestilling 627 635 890 eller 951 311 630 FLAMENCOFORESTILLINGER MED 5 ARTISTER FIRE GANGER I UKEN! Tirsdag, torsdag, fredag og lørdag kl 19.30 FØLG OSS PÅ FACEBOOK
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 27

ALMOGÍA

5. mai

Folkedans og feiring med Verdiales ved Ermita de las Tres Cruces de Mayo, en tradisjon som det er skjedd siden 1722.

ÁLORA

5. mai

Festival de Verdiales avholdes ved Ermita de las Tres Cruces de Mayo.

ALMUÑÉCAR

27. april kl. 20.00

Generation Abba er en hyllestkonsert til det svenske bandet spilt av International Tribute Show fra Slovakia i Auditorio Ciudad de Vera. bravoentradas.es.

17. mai kl. 19.00

Cubansk musikk og dans med Yamila Terry i Casa de la Cultura. www.visitalmunecar.es/ agenda.

CANILLAS DE ACEITUNO

28. april

Día de la Morcilla Canillera er en dag tilegnet blodpølser. Det serveres smaksprøver til blodpølse-fans og andre som kommer innom.

CÁRTAMA

23. april

Den tradisjonelle dyreutstillingen fra 1590 med marked avholdes.

COÍN

5. mai

1. - 5. mai

A Night of Musicals på Salon Varietes kl. 19.30, søndag kl. 19.00.

15. - 19. mai

An Inspctor Calls, teaterstykke på Salon Varietes kl. 19.30, søndag kl. 19.00.

24. mai kl. 21.30

Paco Candela opptrer på borgen Castillo Sohail. marenostrumfuengirola.com.

MÁLAGA

Til og med 28. mars 2025

Kunstmuseet Centre Pompidou holder utstillingen Habitar un Lugar om bolig og rom i kunsten. centrepompidou-malaga.eu.

Til og med 21. mars 2027

Museo Picasso på Calle San Agustin byr på utstillingen Picasso: Estructuras de la Invención. www.museopicassomalaga.org.

Permanent

Picasso Museet har nå åpnet for besøk i de arkeologiske utgravningene under museet hvor man kan se rester av bl.a. fønikernes bymurer og romernes fiskekar. www.museopicassomalaga.org

Til og med 21. april

Museo Carmen Thyssen har en utstilling med fotografier av multikunstneren Man Ray. carmenthyssenmalaga.org.

17. og 18. april

AI Tech Summit er navnet på en messe om moderne teknologi på kongressentret. fycma.com

19. og 19. april kl. 20.00

Málagas Filharmoniske Orkester spiller Dvorák, Tsjaikovsky og Mendelsohn på Teatro Cervantes. unientradas.es.

Hver lørdag og søndag kl. 10.00 – 12.00

Besøk de romerske badene Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro fra 200-tallet. Man må avtale besøk på tel. 952 768 767.

Hver lørdag og søndag kl. 10.30 – 12.30

Besøk i Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Mer Information på tel. 952 768 767.

27. april kl. 18.30

Sirkusforestilling med Circo de las Estrellas på kongressentret, Palacio de Congresos. 3. mai

Om morgenen begir mange av byens innbyggere seg på en pilegrimsferd til Cruz de Juanar, hvor det avholdes messe.

18. mai kl. 17.00

Magi og trylleshow med De Muggle a Mago på kongressentret. www.marbellacongresos.com/eventos.

MIJAS Permanent

En stor samling av Picassos keramiske verker kan ses på CAC Mijas. www.cacmijas.info.

HVER ONSDAG KL. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas

Pueblo med gratis adgang.

NERJA

19. april kl. 20.00

Hyllestkonsert til Bee Gees på Centro Cultural Villa de Nerja. mientrada.net.

15. mai kl. 11.00

Pilegrimsferden til ære for San Isidrio starter med messe i kirken El Salvador og deretter pilegrimsvandring til Nerja-hulene.

Pasa? ¿Qué AKTIVITETSKALENDER NB: ETTERSOM VÆRFORHOLD OG LIGNENDE KAN RESULTERE I AT ARRANGEMENTER BLIR AVLYST I SISTE ØYEBLIKK, ANBEFALER VI Å DOBBELTSJEKKE AT DET GJENNOMFØRES FØR MAN EVENTUELT DRAR DIT. 4 Nyheter på norsk hver dag 4 Ubegrenset adgang 4 Medlemsfordeler og rabatter
FÅ DEN FULLE OPLEVELSEN MED 28 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024
www.norskemagasinet.com/pluss

Fra tapasbaren

Stekte, salte mandler er en snacks som spanjolene gjerne spiser til en drink, men mandlene kan også inngå i en rekke tapas. De salte er naturligvis ikke den sunneste varianten, men den mest velsmakende. Steker man dem med litt krydder, skaper man en variant mellom søtt og pikant.

Potetene får en helt annen dimensjon når de blandes i aioli, enn for eksempel med bare majones. Ved bare å legge et par ansjoser oppå, skaper du en lekker tapa.

Oppskriftene er til én porsjon.

Almendras Saladas (saltede mandler)

Ingredienser:

50 g mandler

1 ss olivenolje

Evt. en knivspiss paprika eller spisskummen

1 ts grov salt

Har mandlene fortsatt skinnet på, må de først legger i kokende vann et par minutter før du enkelt kan fjerne det. Tørk dem eventuelt på litt kjøkkenpapir.

Varm opp ovnen til 180 grader.

Smør et ildfast fat med olje (eller en langpanne hvis du lager til mange), og fordel mandlene utover.

Sett fatet i ovnen i ca. 20 minutter eller til mandlene er gylne. Snu dem gjerne et par ganger underveis.

Hell dem i en skål, bland i salt og eventuelt krydder.

Mandlene smaker best varme.

Patatas en alioli con anchoa (poteter i aioli med ansjoser)

Ingredienser: 200 g poteter

50 g ansjoser

Aioli:

1 dl olivenolje (ikke jomfru, for den blir for kraftig)

1 fedd grovhakket eller revet hvitløk

1 knivspiss salt

Evt. litt finhakket, bredbladet persille

Først kokes potetene, gjerne med skall på hvis det er nypoteter. De må ikke koke for lenge, men være al dente. Hell av vannet og la potetene kjøle av før de skjæres i passende størrelser.

Legg hvitløken i en morter eller liten blender. Tilsett salt og deretter noen dråper olje av gangen mens du rører eller blander kraftig. Litt etter litt oppstår en kremete saus som minner om majones, men som er en helt original aioli.

Vend potetene i aiolien, eventuelt også med litt persille.

Legg noen ansjoser oppå, så er retten klar til å settes på tapasbordet.

APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 29

Strandliv 2024

30 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024

padlebrett (SUP), pedalbåter med og uten motor på mindre enn 3,5 kW, kitesurfing, vannski og flytende utstyr anbragt med vannfartøyer m.m. Reglene gjelder for både private, turist- og kommersielle formål, men for alle er det viktig å ha en ansvarsforsikring som dekker hvis ulykken skjer nå man er ute med f.eks. vannscootere eller en fritidsbåt.

Badeplass – vær forsiktig!

Den første regelen som er viktig å kjenne til når man er ute i vannet med noen slags utstyr, er at strendenes badeområder er merket ut til en avstand på 200 meter fra stranden. Generelt sier reglene at: Hvis man er ute med f.eks. en kano, kajakk, SUP, pedalbåt eller liknende, må man befinne seg innen 50 - 200 meter avstand fra stranden – man må altså holde seg minst 50 meter borte fra strandlinjen, men kan ikke gå lengre ut enn 200 meter. Hold også 50 meters avstand fra svømmere. I tillegg er det strengt forbudt å ankre eller fortøye sitt utstyr innen badeområdet og ved bøyene som angir dette.

Langt ute på vannet

Er man ute med eget utstyr eller på utflukt med instruktør, kan man befinne seg utenfor badeplassen, men maksimalt 500 meter fra stranden. Pedalbåter med motor på mindre enn 3,5 kW kan ikke gå lengre ut enn 0,5 sjømil (926 meter) fra kysten. For vannscootere, som må brukes utenfor badeområdene, gjelder maksimalt én sjømil (1852 meter) fra kysten og en sikkerhetsavstand på minst 100 meter til andre båter og utstyr. Hvis man i stedet vil være ute og ro, kan man gå ut opptil én sjømil fra kysten.

Spesielt angitte områder Hvis man er ute på vannet med surfebrett eller

kitebrett, må man holde seg til spesielt tillatte områder og holde seg 50–200 meter fra kysten. Derimot kan man gå ut maksimalt 0,5 sjømil hvis man er ute med vindsurfer eller foilbrett.

Beroende på været Alle fritidsaktiviteter kan bare utføres i dagslys, i godt vær og når sikten er mer enn én sjømil, slik at utøveren hele tiden kan ses fra stranden, og slik at utøveren selv kan se stranden – hele tiden. Man kan ikke være ute hvis vinden er kraftigere enn 3 Beaufort og bølgene kan ikke være høyere enn 0,25 meter. Et unntak finnes for hvis man er ute og ror, da man kan ro ut opptil én sjømil, forutsatt at det dagslys, god sikt, vinden ikke overstiger 4 Beaufort og bølgene ikke er høyre enn 0,5 meter.

Flytevesten på!

For sporter som f.eks. vind- og kitesurfing, brettpadling og liknende er det obligatorisk å ha på seg flytevest. Samme regel gjelder hvis man er ute på vannaktiviteter som en ‘banan’ eller ‘donut’ etter en båt, vannski, vannscooter etc. eller leker i flytende vannpark (hvor ellers aldersgrensen er 12 år sammen med verge eller 16 år uten verge).

APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 31

Sjarmerende villa i en av kystens mest populære områder Sjarmerende villa i en av kystens mest populære områder

Pris: 1 295 000 euro

Leter du etter en villa av høy kvalitet med den beste beliggenheten, så se her!

Sjarmerende to-etasjers villa til salg i Capellania, Benalmádena.

Denne luksuriøse villaen byr på 5 romslige soverom, 3 bad og gjestetoalett og et boligareal på 275m2. Boligen er velutstyrt med kjøkken av høy dansk kvalitet, stor stue med peis og direkte tilgang til terrasse. I tillegg er det gulvvarme på begge husets etasjer, fullt utstyrt vaskerom og aircondition i alle rom. Villaen selges fullt møblert.

Den 911 m2 store tomten tilbyr fantastiske utendørsomgivelser med oppvarmet basseng og en overdekket terrasse med vakker kystutsikt. Tomten er omgitt av høye murer, en innbydende innkjørsel og flotte frukttrær som gir et behagelig privat miljø.

En enestående villa av høy kvalitet som må oppleves!

BLUESEA BLUESEAESTATES.COM

Nydelig duplex i Colinas de Calahonda med fantastisk utsikt til Middelhavet og fjellene

Toppleilighet på to plan i det populære Calahonda med lett tilgang til kystog motorvei, strand, restauranter og gode handlemuligheter.

Leiligheten er på to plan og består av stue, kjøkken, 3 store soverom, 2 bad og fine terrasser. Stueplan: Fin lys stue med åpent hvitt kjøkken og direkte utgang til terrasse. Romslig lyst soverom med en-suite bad. Soverommet har egen terrasse. Stor bod og spiskammer. Andre etasje: To fine sovesom, det ene med utgang til stor terrasse hvor det er god plass til utendørsliv og soling. Selger har dessuten lagt tregulv i leiligheten. Bygningen er omgitt av vakre, velholdte hager med både stor utendørs- og innendørsbassenger. Fellesparkering foran bygningen. I nærområdet finnes sportsklubber med tennis og paddel.

Pris: 369 000 euro

Skjønn toppleilighet i Benalmádena

Pris: 475 000 euro

Skjønn toppleilighet med fabelaktig utsikt både til havet og fjellene. Ligger i det ettertraktede Mediterra, et av de mest velbygde og sjarmerende områdene på kysten, med stort bassengområde inkl. barnebasseng og treningsrom. Gåavstand til Torrequebrada Golf som er nabo. Rett ovenfor Mediterra ligger et stort paddelsenter hvor det også er restaurant. Leiligheten er meget velholdt og selges med danske kvalitetsmøbler. Hovedsoverom med eget bad og utgang til terrassen. Til leiligheten hører garasjeplass og lagerrom i parkeringskjeller. Leiligheten må oppleves!

Kontakt Nana/ BlueSea Estates for visninger eller besøk vår hjemmeside for mer informasjon og bilder.

Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29650 Mijas BLUESEA BLUESEAESTATES.COM + 34 610 716 048 / +45 93 83 33 16 info@blueseaestates.com blueseaestates.com

La Sagrada Familia og Casa Batlló

Bygningene er Barcelonas største severdigheter, og begge er tegnet av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí (1852 – 1926). Da han var 73 år gammel, ble han kjørt ned av en trikk midt i byen, og dermed mistet ikke bare Spania, men også verden én av sine største arkitekter. Hans nytenkning er enestående, hans detaljer sublime og hans visjonære innblikk suverent. Man kan stå inne i ‘skogen’ i La Sagrada Familia og bli transportert til dimensjoner hvor tid og rom forsvinner. Så høy og oppspilt kan man bli av å se på Gaudís verker, at man føler at en høyere makt tok del i utførelsen. Her er det tenkt store, bevissthetsutvidende tanker som tar en med på en himmelfart til ukjente, åndelige verdener.

Byggingen av La Basílica de La Sagrada Familia (Den Hellige Familie) ble påbegynt i 1882, og den er stadig uferdig. Basilikaen er Spanias mest besøkte monument og det nest mest besøkte i Europa etter Sant Peterskirken i Roma. Gaudí jobbet på basilikaen det meste av sitt liv - han var 30 år gammel da arbeidet begynte, og det pågikk stadig da han døde 53 år senere. Det sies at La Sagrada Familia er syntesen av all Gaudís’ arkitektur, for her har han forenet strukturelle og ornamentale elementer med plastisk og estetisk eleganse, mellom funksjon og form og mellom kunstnerisk uttrykk og skjønnhet, så det hele går opp i en høyere enhet.

Det antas at basilikaen vil stå ferdigbygd i 2033,

og for en fest det kommer til å bli! Men ferdigstillelsen har hele tiden blitt utsatt, sist pga. pandemien og inflasjonen. Et rimelig prosjekt er det jo ikke, men den stadige turiststrømmen hjelper godt i kassen, og takk for det. Inngangen koster 26 € pr. person og 30 € for en guidet tur. Hvis man vil opp i tårnene koster det 36 € og 40 € med guide. Det er lurest å kjøpe billetter på nettet, så slipper man å stå i kø: https://sagradafamilia.org/ en/tickets-individuals

Basilikaen er 60 meter bred, 80 meter lang og oppdelt i fem nav (kirkeskip) med grunnform som et kors. Takhøyden er 65 m på det høyeste, og der i midten av det sentrale kirkeskipet ligger ‘skogen’ - en søyleskog av ubeskrivelig skjønnhet.

El Bosque (Skogen)

Så snart man kommer inn i kirkeskipet, blir man møtt av ‘skogen’. Den består av 36 ‘trær’ i form av søyler som brer seg ut i toppen som kronen på et tre. Og akkurat som i en skog faller lyset ned mellom bladene i forskjellige vinkler og nyanser. Her kan man sette seg ned på benker og la seg overvelde av freden, skjønnheten og den opphøyede stemningen. Gaudí var hele sitt liv en sterkt troende katolikk, og det er tydelig at han her har villet gi uttrykk for sin hyllest til Gud i et monument som overgår alle andres forsøk på det samme. Jeg synes at han i stor grad har lykkes.

I ‘skogkanten’ pryder store fargerike glassmosaikker veggene, som altså ikke er vegger, men søyler med glassmosaikk mellom dem.

I dag ligger hovedinngangen i fasaden El Nacimiento (fødselen).
34 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 Utflukt Av Else Byskov
I ‘skogen’

Naturen

Gaudís’ store inspirasjonskilde var naturen. Det ser man overalt i hans verker. En gren og et blomstervelde pryder en fasade, en stalaktitt velter nedover en portal, frukt i alskens former byr seg frem her og der, og ting som ses i naturen kommer til live på søyler, stoler, bordben og dører. Et muslingskall danner karet til vievann og slik er naturen invitert inn i kirken til Guds ære. Basilikaen har tre fasader: El Nacimiento, La Pasión og La Gloria.

El Nacimiento (Fødselen)

For tiden er hovedinngangen i El Nacimientofasaden, og her hersker det litt forvirring om hvilken kø man bør stille seg i for å komme inn. Men man finner ut av det, og etter at man selv og ens bag har blitt gjennomlyst (god idé å ikke ha med seg) kommer man inn på plassen foran inngangen. Inngangen er prydet av krybbescenen, hvor Josef, Maria og Jesusbarnet stiger frem i et vakkert relieff, mens en ku og et esel kikker på. Detaljrikdommen i fasaden er enorm, og man kan bruke timer på å studere den.

La Pasión

Fasaden motsatt heter La Pasión og er dedikert til korsfestelsen eller døden. Over inngangen ses Jesus på korset, og scener fra Jesu liv er utført i relieff over hele fasaden, inkludert Judaskysset, de romerske soldatene, spillet om Jesu kjortel, gråtende tilskuere og Jesus bærende på korset på vei opp til Golgata. Igjen en fasade som man kan studere lenge.

La Gloria

Over den tredje fasaden kalt La Gloria (æren, saligheten, himmelens herlighet, det evige liv) står ordet Paz (fred) og utsmykningen består av bombastiske runde former båret av helt spesielle søyler. Denne fasaden var opprinnelig tenkt som hovedinngang til basilikaen, og den forteller menneskehetens historie og dens vei til Gud og saligheten.

På innsiden av inngangsdøren i La Gloriafasaden kan man lese bønnen Fader Vår på 50 forskjellige språk. Denne inngangen er p.t. stengt pga. renovasjon.

Krypten

Krypten er den eldste delen av kirken, og her ble Gaudí begravet i juni 1926, fulgt av tusenvis av sørgende barcelonere. Her kan man se en liten fotosamling av Gaudis andre verker og kjøpe suvenirer.

Alteret og sakristiet

I forhold til basilikaens storhet er alteret ganske ubetydelig, og man kan lett besøke stedet uten å legge merke til det. Det består av en slags baldakin, og under dette henger en liten statue av Jesus på korset, omringet av orgelpiper.

Bak alteret ligger sakristiet som har form av en rund bygning, som utgjør den fjerde og øverste enden av den korsformede grunnplanen. Et

Hovedtrappen.

form av en musling.
kar til vievann har
Vi har alle varene du trenger! Man-fre 10–19, lør 10–15 C/ Feria San Isidro Labrador 10, Fuengirola Casa Nordica • ( 952 19 91 48 Skann og finn veien til oss! Din kjøpmann i Fuengirola Norske og nordiske produkter · Selvangivelse i Spania · Kjøp og Salg av eiendom · Testament og Arv Tel. +34 683 409 666 og • +34 600 502 733 lill@advokaterispania.com • www.advokaterispania.com Lamenza Nielsen ADVOKATERISPANIA Medlem av: Spansk-Norsk Handelskammer Norge Spansk-Norsk Handelskammer Spania Camara Oficial de Comercio Málaga .com Garanti • Service • Pris La Cala de Mijas (ved siden av BP service) 29649 Mijas Costa info@whitedesignco.com • T. 952 494 155 • Dilys: 600 583 673 Gjør drømmehuset ditt til virkelighet! Dilys White • Møbelpak ker • Belysning, • Dekorasjon • Hagemøbler. APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 35

Tårnene

Kirken har 18 tårn som hver er dedikert til en viktig figur innen kristendommen: Det er ett tårn for hver av de tolv apostlene, ett for hver av de fire evangelistene, ett for Jomfru Maria og ett for Jesus Kristus. Når det blir ferdig, vil det siste (og høyeste) være 172 m. høyt.

Normalt kan man betale ekstra for å komme opp i tårnene med heis, men dessverre var det for mye vind da jeg besøkte basilikaen, så adgangen til tårnene var stengt. Det var en strek i regningen for meg som elsker tårn og høyder.

Likevel forlot jeg La Sagrada Familia oppmuntret, oppløftet og høystemt, rede til å besøke et annet av Gaudís mesterverk:

Casa Batlló

Dette familiehuset ligger på Barcelonas dyreste adresse: Paseo de Gracia 43, rett ovenfor Plaza de Cataluña. Det ble tegnet og bygget i 1877 av en av Gaudís lærere på arkitektskolen, men da entreprenøren og rikmannen Joseph Batlló kjøpte bygningen på starten av 1900-tallet, villa han rive den og ga Gaudí frie hender til å bygge et nytt hus til sin familie på syv personer. Gaudí ville imidlertid ikke rive det ned, så han lot grunnstrukturen stå og gikk i gang med å skape en familiebolig som i utgangspunktet skulle oppleves som en reise fra havets bunn til havoverflaten gjennom de syv etasjene. Den sentrale trappeoppgangen er derfor utsmykket i blåfarger som gradvis skifter nyanser jo mer man nærmer seg ‘havoverflaten’. Det er genialt tenkt og utført.

Fasaden

En utrolig interessant fasade byr besøkende velkommen. Den er i seg selv et kunststykke, med bølgende former utført med mangefargede fliser. Rommene som vender ut mot Paseo de Gracia, har små balkonger med fronter formet som masker. På første etasje gir et stort og overhengende vindusparti beboerne muligheten til å følge med på gatelivet og samtidig bli sett av forbipasserende. Det sies at takets form ligner en dragerygg, og det gjør det absolutt, og dragetemaet kan også ses i flisene som minner om skjell på dyrets kropp.

La planta noble – andre etasje

Fra den vakre vestibylen med en trapp som slynger seg oppover, kommer man til andre etasje–kalt la planta noble - den edle etasjen. Det var her Herr Batlló mottok sine forretningsforbindelser, og her lå også familiens dagligstue.

Kontoret rommer en underlig utvekst med en artig kamin og derfra fører en kjempestor eikedør inn til dagligstuen. Over døren er det fantasifull glassmosaikk, og i selve stuen er både taket, vinduspartiet og gulvet så spesielle at man blir stående og måpe. Taket er formet som et stoff som bølger og snor seg rundt lysekronen, gulvet er den vakreste parketten og vinduene er et vidunder av farger, former og håndverksmessig presisjon. Jo, hvem kunne ikke tenke seg å sitte her og drikke te og spise kake mens verden passerer forbi nedenfor.

Herfra fører en gang dels til familiens spisestue som vender inn mot gården og har sin egen flotte terrasse utenfor, og dels til den sentrale trappeoppgangen som i seg selv er et kunststykke som symboliserer oppstigingen fra havbunnen til overflaten.

Mellometasjene

De fleste mellometasjene er uten offentlig adgang, og jeg antar at de blir brukt som kontorer for de 100 menneskene som jobber og passer på huset fra 09.00 om morgenen til 20.00 om kvelden hver eneste dag i året. Casa Batlló er aldri stengt for besøkende.

På 3. etasje har de likevel innrettet et lite ekstramuseum, hvor det koster 5 € ekstra å komme inn. Det er muligens i denne etasjen hvor hovedsoverommet lå, og her har de stilt ut tidstypiske møbler i stilen som preget begynnelsen av 1900tallet. Det er ganske interessant, selv om det altså ikke er opprinnelige møbler som står her.

Loftet

På loftet lå rommene hvor tjenestefolkene jobbet. Her ble det vasket, tørket og strøket tøy, og her bodde de ansatte i små rom.

Loftet er spesielt, fordi et av rommene ligner på innsiden av en hval. Tak og vegger bøyer seg som ribbeinene på en stor hval, og spesielle buer minner om knoklene på et kjempedyr. Om rommet ble brukt som tørkeloft, er ellers uvisst.

Takterrassen

Man kommer opp på taket via en smal trapp, og her oppe er det et stort område hvor familien kunne sole seg. I dag serveres drikkevarer, så man kan slukke tørsten mens man sitter og beundrer de spesielle skorsteinene som sørget for utluftning av de mange rommene.

Trappen

For å lede de mange besøkende ut av museet, har de bygd et trapperom ved siden av huset. Her har en japansk kunstner fått lov til å boltre seg med metallgardiner og lignende, og på den måten blir nedgangen også en spesiell opplevelse.

Gaudí cube

Fra trappen kommer man helt ned i kjelleren, og her har de skapt et psykedelisk lysshow som kalles In the mind of Gaudí, som tilsynelatende skal fortelle hvordan det så ut inne i Gaudís hode. De tre minuttene er toppen av hva jeg til dags dato har opplevd av høyteknologisk fargesprak, men litt morsomt er det.

Besøket er slutt, og søte unge mennesker sier farvel og takk for besøket til oss. Et sympatisk trekk. På vei ut blir man trukket gjennom museumsbutikken som selger Gaudí-suvenirer, så hvis man mangler en kopi av Casa Battló, kan den anskaffes her.

Hovedtrappen ligger sentralt i huset og symboliserer ferden fra havbunnen opp mot overflaten

Vanntemaet i hovedtrappen understrekes av glassets brytning. Casa Batlló. Fargene i glassmosaikkene blir lysere jo høyere opp de sitter. Så det kanskje slik ut inne i Gaudis hode?
► 36 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024

Hvorfor

vi sier SHERRY og ikke vin fra Jerez?

Ber du om et glass sherry på en spansk bar, er det stor sannsynlighet for at servitøren vil kikke uforstående på deg. Spanjolene bruker sjeldent dette uttrykket, men kaller i stedet Jerezvinene for fino, manzanilla, amontillado og hva de nå heter alle sammen.

Det er i stedet takket være britene, og først og fremst viseadmiralen Francis Drake, at vi fra de nordligere breddegrader i dag kaller vinene fra Jerez for sherry.

Overraskelsesangrep på Cádiz

Historien fører oss tilbake til slutten av 1500tallet. På den tiden bragte spanjolene tonnevis av gull, sølv og eksotiske planter hjem til Spania fra dagens Mellom- og Sør-Amerika. Samtidig hadde

britene kolonisert mesteparten av Nord-Amerika, hvor de i motsetning til spanjolene ikke fant de helt store rikdommene. Dette syntes de åpenbart var urettferdig, så de angrep og plyndret derfor de tungt lastede og langsomt seilende spanske skipene på åpent hav. Den daværende britiske dronningen, Mary I (kjent som Bloody Mary), skal ha sett gjennom fingrene med dette sjørøveriet. Spanias monark, Felipe II, tok det ganske tungt, og det var derfor han beordret oppbyggingen av den spanske armadaen. Med denne skulle han innta Storbritannia og enten la seg krone eller overgi makten til den katolske Mary Stuart. Mary I fikk likevel nyss om spanjolens plan og beordret et forebyggende overraskelsesangrep på den lille, svake armadaen.

2900 tønner med vin

Det var Francis Drake som fikk ordren om å dra til Spania. Han ankom Cádiz den 29. april i 1587, hvor han tok spanjolene på sengen. Han ødela 37 skip og satte halve byen i brann. På kaien fant han 2900 tønner med vin som skulle sendes til koloniene, og som var tilsatt ekstra alkohol i form av druesprit, for at vinen skulle kunne klare turen i tønnene helt til den andre siden av Atlanterhavet. All denne vinen, rundt regnet 145 000 liter, stjal Drake og leverte til det britiske kongehuset.

Britene var naturligvis begeistret, og blant dem var den neste dronningen, Elizabeth I, og William Shakespeare som har omtalt vinene i flere av sine teaterstykker. Britene hadde allerede fra 1200tallet importert viner fra dette området, men denne leveransen så de på som et symbol på det suksessfulle angrepet og på britenes overlegen het. Ettersom vinen kom fra området rundt Jerez de la Frontera, navngav de vinen deretter. Nå hadde de det litt vanskelig med den spanske j-ly den (harke-lyden) som de dermed uttalte som sj, og slik oppsto navnet sherry.

På grunn av den store populariteten som sher ryen fikk i Storbritannia, valgte mange englen dere i de kommende og mer fredelige tidene å etablere seg i og omkring Jerez, og fra denne tiden stammer flere av de nåværende sherryhusene som Williams & Humbert og Sandeman. Det er på grunn av denne historien at Storbritannia fremdeles den dag i dag er den største importøren av vinene fra Jerez.

Francis Drake foreviget i Plymouth Hoe, Devon, England. Viner fra Jerez de la Frontera som britene har fått oss til å kalle for sherry.
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 37
Av Jette Christiansen

El Campanario

Sjømannskirken Costa del Sol 2004 - 2024

Besøksadresse

Avenida del Cortijo 3, Sitio de Calahonda, Mijas Costa.

Postadresse

Iglesia Noruega, Apt 3025

Calahonda, 29649 Mijas Costa

Telefoner

+34 952 939 800 · +34 650 446 348 * (*beredskapstelefon ved akutte behov) elcampanario@sjomannskirken.no

Bankkonto

Norge: 3000 15 28609

Spania: 3058 0883 50 2720001638

Vipps

ID: ”Costa del Sol Sjømannskirken” / #64835

Våre åpningstider er: Onsdag 11.00–15.30

Torsdag 11.00 -15.30

Fredag 11.00–15.30

Lørdag 11.00–15.30

Søndag 11.00–15.00 12.00 Gudstjeneste med kirkekaffe

Gudstjenester

Hver søndag kl. 12.00

Hagegruppe

Hver tirsdag og torsdag fra kl. 10

Internett

Hjemmeside: www.sjomannskirken.no/costadel-sol

Facebook: Sjømannskirken på Costa del Sol

Det ender med seier til slutt!

Påsken er tilbakelagt, men jeg unner meg noen refleksjoner omkring den viktigste kirkelige dagen i året. Jeg klarer ofte ikke se spennende fotballkamper som involverer favorittlagene mine. Det får jeg mye tyn for, men jeg må noen gang spare både meg selv og de rundt meg for de mulige konsekvensene.

Men det jeg liker å gjøre, er å se kampen i opptak hvis jeg vet det blei seier. «Kjedelig», sier noen da. Kanskje det, men jeg nyter kampen hele veien til kampsignalet slutter,

for jeg vet hvordan det ender. Jeg trenger ikke alltid spenningen, jeg vil bare følge dem jeg heier på til veien mot seier. Da vet jeg at det målet som kom imot, ikke er det avgjørende, jeg vet at de stundene i kampen mitt lag blir overkjørt ikke har noe betydning når sluttsignalet lyder.

Påskedag utfordrer oss til å tenke slik om livet. Vi vet hvordan det ender der fremme ved tidens slutt, nemlig slik det står i salmen: Livet vant, dets navn er Jesus.

Historien ender der fremme med at Jesus vant over dødskreftene. Midt i vår hverdag, med alle de nederlag vi møter så gir påskedag dette håpet. Vi vet hvordan historien ender. Som Svein Ellingsen sier det i salmen:

Se, i oppstandelsens tegn skal vi leve. Se i oppstandelsens lys skal vi dø.

Espen Holm

Sjømannsprest, Costa del Sol

Du kan lese mer om høstens konserter og kjøpe billetter på vår hjemmeside: sjomannskirken.no/costa-del-sol

10.00

Program for 17. mai Kunstutstilling i Sjømannskirkens kafé

Parróquia de la Inmaculada Concepción Arroyo de la Miel (ved togstasjonen) Gudstjeneste i samarbeid med Den norske skolen.

11.00

Turistkyrkan i Fuengirola 17. mai-gudstjeneste

Nasjonaldagsfeiring på Sjømannskirken i Calahonda

13.00 Dørene åpner

• Salg av lunsj, pølser, brus og is

• Leker for store og små

• Kulturelt program

17.00 Arrangementet avsluttes

Frivillig på 17. mai?

Hvis du vil være med som

Fredag 19. april kl. 12.00 blir det åpning av ny kunstutstilling i kirkens kafé. Det er bilder av Börje Ekström som stilles ut, og utstillingen varer frem til 13. juni.

Bursdagsfest for kirken!

Torsdag 9. mai kl. 12 skal det markeres at sjømannskirken har holdt til på El Campanario i 20 år. Det blir bursdagsfest med program fra scenen i patioen. Gospelkoret Ride on Gospel deltar, og etterpå blir det bursdagskake til alle!

Fredag 10. mai i forbindelse med tacofredag blir det barnebursdagsselskap fra kl. 16!

Gratis lunsjkonsert

Lørdag 11. mai kl. 13.30 blir det lunsjkonsert i patioen med Ride on Gospel. Legg lunsjen til Sjømannskirken denne dagen og få med deg en konsert på kjøpet!

38 | Det Norske Magasinet - APRIL 20
TO MINUTTER MED SJØMANNSPRESTEN

DAGLIGE NYHETER

Hver dag (mandag-fredag) mottar du vår nyhets e-post med en oppdatering av dagens aktuelle nyheter.

EKSKLUSIVE ARTIKLER

Et bredt utvalg av spennende artikler om livet i Spania, profiler, reiser, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt løpende oppdatering om eiendomsmarkedet og juridiske forhold.

HVERDAG! VIL DU VITE HVA SOM SKJER PÅ SOLKYSTEN? Følg daglig med på hva som skjer på Costa del Sol!
MELD DEG
WWW.NORSKEMAGASINET.COM
deg
NORSKEPLUSS+ NORSKEPLUSS+
Meld
på www.norskemagasinet.com

Nytt fra Den Norske Skolen

Leselystvinnere 2024: 5. trinn!

5. trinn vant årets leselystkonkurranse, og jubelen sto i taket. Vi gratulerer!

Hovedpremien, et gavekort til klassekassa pålydende 100 euro, gikk i år til 5. trinn. De knivet tett med 7. trinn under hele konkurransen og kom seirende ut med en knepen differanse i antall leste sider (i gjennomsnitt pr. elev). Klassen ble hyllet med jubel og trampeklapp og sangen We are the champions under premieutdelingen. Klassen kan benytte premiesummen til hva de vil.

Løste pengeproblemene selv

På andretrinn har elevene lenge mast om alt det gøyale de har lyst til å gjøre sammen og oppleve, og gang på gang har læreren måttet fortelle dem at nei, dette har vi ikke penger til. Men hva kan vi gjøre med dette? Jo, da lager vi puslespill og klistremerker, spydspisser og stiller opp med salg av lopper. Man kunne til og med få ansiktsmaling denne fine tirsdagen utenfor den foreldredrevne skolekiosken vi kaller FAU-bua. -De lærte mye om innsats og inntekt og matte

gjennom prosjektet, og de tjente 160 euro på en time, forteller den stolte læreren Cathrine Fjeldly. Så nå er klassekassa fullere og elevene skal få ja til å gjøre noe ekstra gøy i løpet av våren.

Skidag i Sierra Nevada

Hvert år arrangerer Den Norske Skolen, Malaga skidag i Sierra Nevada for skidyktige elever fra mellomtrinnet og ungdomsskolen. Skidagen 2024 ble som alltid en nydelig dag i fjellet og er et kjærkomment arrangement for norske skiglade ungdommer i Spania.

Fulltegnet skole 2024/2025

Første inntaksmøte og første runde med tildeling av plasser er gjennomført for skoleåret 2024/25. Inntaksgjennomgangen avdekket en historisk høy oversøking. Totalt har skolen fått inn 264 søknader til 140 skoleplasser. 70 elever står nå på venteliste. Søknader som kommer inn, tilføyes på ventelisten. Les mer om søknadsprosessen på skolens hjemmeside: https://dnsmalaga.com/sokskoleplass/ soknadsprosessen/

Kreative selgere i skolegården. (Foto Cathrine Fjeldly)
40 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024
Fantastiske forhold i skifjellet Sierra Nevada, kun 2,5 timer med buss fra skolen. (Foto: Petter Tryggestad)
Tekst og bilder av Nina Cicilie Kaasin Simarud

Edif. Vega Sol 1.

President: Helen-Mari Gusjås Telefon: 0047 91318406

Hei igjen!

Mars måned var en særdeles aktiv tid i Norsk Forening. Vi er veldig glade over at så mange finner veien til lokalene våre og nyter en god lunsj, koser seg med sosialt samvær og generelt slutter seg opp om de arrangementene og aktivitetene vi tilbyr.

Arctic Circle Costa Del Sol er en frittstående malergruppe med tilknytning til Norsk forening. Fra 1. mars til 18. april arrangerer de en utstilling av egne verker i Sjømannskirken i Calahonda. Temaet er 8. mars og viser artistenes individuelle tolkninger og utførelser. Bildene KAN kjøpes!

To innholdsrike turer ble også gjennomført. En av dem var en overnattingstur til Antequera og Dolmene med besøk i Iznájar og Belen-museet i Molina. God stemning, dyktig reiseleder og guide!

Neste tur gikk til vakre Álora, en av de vakreste hvite landsbyene i Málagas innland. Her besøkte vi en velkjent, familiedrevet bodega- og smakte godt og lenge på produktene som ble tilbudt sammen med et rikt utvalg av snacks. Deretter dro vi videre til Juanitos sitrusgård

hvor vi smakte på den stolte eierens videreutviklinger av tradisjonelle sitrusfrukter - bl.a. en riktig deilig såkalt lemon dulce- en søt variant av sitron. Forfriskende! Besøket ble avsluttet med en lunsj med kyllingpaella.

Vi har også kost oss med arrangementer i foreningens lokaler, medlemsmøte hvor quiz-guruen Kolbein Brede underholdt oss med sin artige, velskrevne og satiriske novelle Speilegg og rød Martini! Særdeles vel mottatt.

På den tradisjonelle påskelamaftenen overgikk betjeningen seg selv med en fantastisk tilberedt treretters middag med rikelig drikke til. Kjempegodt og kjempehyggelig!

Ansvarlig for siden: Hans Petter Lindøe (hanspl@broadpark.no)

Arctic Circle malergruppe på sjømannskirken.
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 41 Foreningen Norsk Forening COSTA DEL SOL
Norsk Forening på tur. Fra tur til Antequera. Fra sitrusgården.
C/ Feria de Jerez 4, 29640 Fuengirola, Tlf. 952 58 09 50 / Fax 952 470 523.
Hjemmeside:
Norsk Forening COSTA DEL SOL HOLM BILREGISTRERING BILREGISTRERING BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24 • SPANSKE SKILTER PÅ 2 DAGER • IMPORT- & EKSPORTPAPIRER • EU-KONTROLL (ITV) & HOMOLOGERING • EIERSKIFTESERTIFIKAT • ALT PAPIRARBEID VED REGISTRERING www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com • www.spanishcarreg.com
www.norsk-forening-costa-del-sol.net · Epost: nf.fuengirola@gmail.com Foto © Beate Winther

LOS VIKING S

Los Vikingos er en golfklubb for nordmenn på Solkysten som spiller turneringer hver 14. dag på forskjellige baner på Costa del Sol.

LOS VIKINGOS AVSLUTNING AV VÅRSESONGEN 2024

Torsdag 14. mars 2024 avviklet Los Vikingos sin siste turnering for våren på Anoreta golfklubb i Rincon de la Victoria. Vi hadde bestilt to overnattinger på Fay Victoria Beach, et hotell som er i samme konsern som eiere av golfklubben. Hotellet ligger i bysentrum ved strandpromenaden med fin utsikt over stranden og Middelhavet. Dette var like mye en sosial sammenkomst som en golfturnering. Vi var 25 personer på tur, hvor selvfølgelig turneringen var én av turens høydepunkter.

Selve golfbanen har de siste årene blitt kraftig oppgradert med blant annet nye greens og en mengde velholdte bunkere. Videre er restauranten utvidet og totalt rehabilitert. Selve banen er til dels utfordrende og er en mellomting mellom skogs- og parkbane. Prisene for greenfee og i restauranten er langt lavere enn det vi er vant med fra Marbella-området, og servicen fra klubben og restauranten var upåklagelig. Som en større gruppe ble vi vel ivaretatt av både klubben og hotellet. Absolutt en destinasjon å anbefale hvis man ønsker seg en liten tur når man er på Costa del Sol.

Selve turneringen ble avviklet som en stableford-turnering med dameklasse og herreklasse, hvor de tre beste i hver klasse ble premiert. Som vanlig for Los Vikingos, var det premier for damene og herrene som kom nærmest flagget på de fire par 3 hullene.

Vinnere i dameklassen ble:

1. plass Ruth Rist,

2. plass Sølvi Lauritzen og

3. plass Wenche Johansen.

Vinnere i herreklassen ble:

1. plass Tor Lauritzen,

2. plass Gulbrand Gagnum og

3. plass Odd Evensen.

Dermed er vårsesongen for Los Vikingos over, noe tidlig på grunn av den tidlige påsken i år. Av erfaring vet vi at mange av våre medlemmer reiser til Norge før påske og kommer først tilbake til Costa del Sol i september/ oktober. Høstprogrammet er allerede klart, og det hele settes i gang den 25. september med spill på Calanova golfklubb.

Litt golfregel hjelp

Vi vil på siden vår i fremtiden nevne en del golfregler som kan være til hjelp for enhver golfspiller. Det er viktig å huske at golfreglene er formet til både å hjelpe golfspillere og straffe ved regelbrudd. Som nevnt om Anoreta ovenfor, var det mange bunkere på denne banen hvor noen var til dels ganske dype. Vi så at mange spillere slet med disse bunkerne og gjerne brukte to slag eller mer for å komme seg ut.

For mer informasjon besøk vår hjemmeside www.losvikingos.net eller send oss en epost på info@losvikingos.net.

Her vil vi nevne regel 19.3 som blant annet omhandler forskjellige måter å behandle uspillbar ball i bunker på - spesielt den følgende metoden som kanskje er noe ukjent for mange: Med to straffeslag kan spilleren ta fritak i flagglinjen utenfor bunkeren.

Husk at spiller kan erklære en ball uspillbar uten at andre kan blande seg inn i denne avgjørelsen. Man må selvfølgelig ta ett eller to straffeslag, men med regel 19.3 hvor man kan droppe seg ut med to straffeslag, kan dette være til stor hjelp for å få spillet i gang igjen. Hvis man for eksempel på et par 4 hull går i en greenbunker på andre slaget, kan man droppe seg ut i flagglinjen (og ikke nærmere hullet) og slå seg inn med to straffeslag, altså det femte slaget. Dette kan for mange være en redning hvor man for eksempel i stableford-turneringer fremdeles kan redde poeng.

Så til slutt, til alle medlemmer og gjestespillere av Los Vikingos: Vel møtt til høsten til en spennende turneringssesong.

42 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024
Agnar Johansen President i Los Vikingos Anoreta vinnere

ARILDS CORNER

Av Arild Kristiansen

Den lange innspurten

Málaga CF har klart seg bra så langt i sesongen, og laget er i tetgruppen som kjemper om opprykk. Selv om de er i tredjedivisjon, har oppslutningen vært fantastisk fra publikum både på hjemmeog bortebane. Hjemmebanen La Rosaleda rommer 30 000 tilskuere, og det har vært meldt om utsolgte kamper flere ganger i høst og vinter. Málaga CF er faktisk på topp-10 listen i gjennomsnittlig publikumsbesøk i hele Spania, og da konkurrerer de med klubber som Real Madrid, Barcelona o.s.v.

Våre helter har ofret alt i hver eneste kamp, og det har medført mange skader, gule og røde kort og karantener, men publikum har satt pris på innsatsen som også har ført til mange scoringer og poeng. Men de harde fakta er at det bare er vinnerlaget som rykker direkte opp, lagene som blir nr. 2, 3, 4 og 5 må spille kvalifisering for opprykk.

Hva er best?

Alle drømmer om heder og ære for klubben. Opprykk til høyere divisjoner. Et stjernelag som vinner alt. Men dette er drømmer som tar tid. Opprydning i klubbens eierskap, nye investorer og mange, mange penger. La Rosaleda har planer om oppgradering av kapasiteten til over 40 000 tilskuere, og vi drømmer selvfølgelig om å følge et lag som vinner, scorer mange mål og et fullsatt stadion med allsang og fullt ‘trøkk’.

Peña Oso Polar

Supporterklubben vår har allerede fullt ‘trøkk’. Vi har litt for få faste årskort i år, men kjøper ekstrabilletter til alle kampene etter beste evne. Mange nye fjes har dukket opp, og vi møtes alltid for sosialt samvær både før og etter kampene.

Serien avsluttes ikke før 26. mai, og etter det er det evt. kvalifisering for opprykk.

Og tenk: i august starter en ny sesong. Vi er klare!

VAMOS MÁLAGA

Tidligere skjulte jeg at jeg hadde høreapparat, nå viser jeg alle hvor smart det er

APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 43
Conny Hundtofte Strauch Uavhengig rådgivingskonsulent
FÅR DU 4 ÅRS GAR ANTI OG FRI SERVICE I SPANIA OG VED 29 AVDELINGER I DANM ARK Ring og bestill tid på +34 951 239 004 Pa seo Maritimo 5, Blokk 2 Parque
Sofia
6 4 0
ww w dkhc dk Å pningst ider: Tirsdag og fredag kl 9 0 0 – 13 0 0 eller et ter av tale PROBLEMER MED HØRSELEN? – prøv vårt MICRO-høreapparat gratis Gratis hørselstest Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas Tlf.: 952 460 229 - www.kolos.es KOLOS Málaga Marbella < Fuengirola Costa Muebles Ctra. de Mijas Centro Idea Autopista > Mijas SIDEN 2002… NUMMER 1 FOR SERVICE PÅ PERSON- OG VAREBILER VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 Tania • Store og små reparasjoner
Vedlikehold, skadereparasjoner og lakkering
Datadiagnostikk • Elektrisitet og A/C
ITV-forberedelse• Eierbytte – vi ordner papirarbeidet
HOS OSS
Doña
· 29
Fuengirola
Vi selger bruktbiler
i
alle
er offisielle partnere med Westfalia
og tar biler
kommisjon… og samarbeider med
forsikringsselskaper Vi

Syv skritt for en god vår

Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleier, Biopat og Kostholdsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Syv skritt for en god vår

Jeg opplever at verden for øyeblikket er i total ubalanse. Det hersker stor usikkerhet om hva fremtiden vil bringe, og hvilke konsekvenser det får for oss. Likevel føler jeg at de fleste av oss gjør vårt beste for å opprettholde en god hverdag ved å ivareta daglige gjøremål og forpliktelser. Uansett banker våren på døren. Vi stopper ofte opp i denne tiden og overveier hvordan vi best mulig kan gå våren og sommerhalvåret i møte. Mange av oss har noen småskavanker som vi gjerne vil passe på med sunn mat, kosttilskudd og fysisk trening. Og The show must go on - det har mitt lange liv lært meg.

I denne artikkelen har jeg valg å sette søkelys på KOSTHOLD, HÅRTAP, CELLULITTER, SEKSUALLIV, STRESS, SØVN OG GLEDE.

Kosthold

Det kan være lurt å ta din daglige kost opp til revisjon. Det finnes mange forskjellige kostretninger, og det er viktig å velge kosten eller kostretningen som passer deg best. Mange av oss ønsker bare å slanke oss de overflødige fem kiloene som plager oss når vi skal inn i lettere klær. Én av kurene som jeg synes høres tiltalende ut, og som er sunn, overkommelig og

total ufarlig, kalles 5:2. Teorien går ut på at du spiser normalt i fem dager i uken og så holder to dagers lett faste, hvor kvinner bør spise 500 kalorier og menn 600. Du kan finne mer om dette på nettet, og det er også skrevet gode bøker om emnet.

Hårtap

Noe som virkelig kan gi oss kvinner panikk og ødelegge selvfølelsen, er når vi plutselig begynner å miste håret. Jeg tror vi oppfatter vårt hår som ‘glorien’ rundt hodet. Normalt mister alle rundt 50 - 100 hår om dagen. Det kan være mange årsaker til hårtap, f.eks. hormonendringer, for lavt stoffskifte, medisin, stress, sykdom, dårlige spisevaner samt arvelige tendenser m.m. Er det sykdom med i bildet, må du selvfølgelig snakke med legen din, og ellers er det en masse du selv kan gjøre.

Gode kosttilskudd er:

• Biotin og Zink kan være av stor betydning for hårrøttene.

• L- Lysine som er en aminosyre kan være en god faktor til økt hårvekst.

• MSM (methylsulfonylmethane) har vist seg ofte å både styrke håret og øke hårveksten.

• En kombinasjon av B-vitaminer som de fleste mangler, kan også gjøre underverker for hårvekst. Vær litt tålmodig hvis du begynner med noe av dette. Det kan ta litt tid før du merker virkningen for alvor.

Cellulitter

Når de fleste kvinner har fylt 30

år, begynner de første tegnene på cellulitter å melde seg. Det kan komme alle steder på kroppen, uansett vekt og fysisk tilstand. Ofte er det snakk om arvelige faktorer. Det har vært studert i mange år uten store resultater. Det kan oftest ikke trenes bort, og forsvinner som regel heller ikke ved slanking. For å redusere cellulitter eller holde dem borte, er det viktig at du unngår overvekt.

Selvfølgelig er det viktig med en viss form for fysisk trening, og jeg tror at visse former for yoga og pilates er noen av de beste måtene å forebygge og redusere cellulitter. Når det gjelder kosten er det visse ting du må unngå for mye av for å stoppe utvikling av cellulitter. Unngå for mye salt og sukker, og hold deg til en kostplan, f.eks. Paleo med få karbohydrater. Hold deg kanskje til en anti-inflammatorisk kostplan, og spis overveiende økologisk.

Gode kosttilskudd er:

• Produkter med collagen.

• C-vitaminer.

• A-vitamin hjelper med å bygge collagen og gjenoppbygge elastisiteten i huden.

• Gotu cola kan stimulere kapillærene og forbedre sirkulasjonen i vevet.

Et godt seksualliv

Dr. Steve Nelson uttalte en gang; «Lav seksualdrift er en indikator for at en person er syk”

Kanskje litt harde ord. Jeg tror at ikke bare sex, men ekte kjærlighet, er en veldig viktig del av våre liv.

Deepak Chopra skriver i en av sine bøker at den seksuelle energien er universets skapende kraft, og alt som er levende har sin opprinnelse i seksuell energi. Den ayurvediske læren beskriver forskjellige kosthold for å ernære en god seksualitet, bl.a. frisk frukt og grønnsaker, gjerne avocado, fullkornsproduk-

44 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 Helse & Velvære

Nete G. Larsen Martin Lazenby

BEATE ABRAHAM-NILSEN

• NORSK LEGESPESIALIST

Øre-, nese- og halssykdommer

Allmenn medisin

Hud kirurgi

Estetisk behandlinger (Botox, fillers & laser)

Massasje

Tel. 952 83 63 77

www.clinicanor med.com

• Allmenn tannbehandling

• Estetisk tannbehandling

• Implantologi

www.clinicanordental.com

Bjørn Abraham-Nilsen

Norsk tannlege

Sacha Miller-Wojtan

Dansk tannlege

Helene Alseth-Alvarado

Norsk tannlege

Ottilia Ericson

Svensk tannlege

• Usynlig tannregulering

• Blekning i stolen/hjemme

• Helfo refusjon

• info@clinicanordental.com

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk www.clinicadentalescandinava.com Konsultasjon: Alle hverdager fra kl. 9.00

tilknyttet- 3D digital røntgen - HVITE TENNER med

Spesialtjenester: Implantat, Krone- og Brobehandlinger, Rotbehandling, Kosmetisk Tannpleie med Smilers og Fasader.

Centro Comercial Elv ria C/Lope de Vega 2 Los Boliches Aven da Gera d Brenan 37-2D
952 83 42 63 952 49 93 66 952 58 35 95
Alhaurín el Grande Fuengirola Elviria
Klinikken ligger i Centro Comercial Elviria, rett ved A7, i samme senter som Carrefour Øyelokkoperasjon 1500€ Bestill online på www.annisvitalshop.com Los Boliches Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åpent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087 Marbella - Elviria Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åpent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094 SPAR
Styrk
Tilbudet gjelder 1.4 - 30.4.2024 så lenge det er lager! GRUNNLAGT 1986 DE SKANDINAVISKE TANNLEGENE PÅ COSTA DEL SOL
Anestesilege
KLINIKK I CALAHONDA: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda Tlf. 952 933 934 KLINIKK I FUENGIROLA: Paseo Marítimo Rey de España 95 Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tlf. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43
15%
hår, hud og negler Boost immunsystemet Reduser inflammasjoner Gå våren i møte med Biosym-produkter!
laserbleking
PERSONLIG VISITTKORT 30€ Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt eget personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design, slik at du kan få det akkurat slik du vil. Kom innom og få vite mer om alle mulighetene. 1-sidig trykk, 100 stk. Vet vennene dine hvor du bor? Gjør hverdagen din enklere grafiske løsninger i 30 år NORRBOM MARKETING har Vi utgir 3 månedsmagasiner i LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET og EN SUECO. I tillegg leverer vi grafiske løsninger til våre kunder i både Spania, Norge, Danmark og Sverige. CENTRO IDEA Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tlf. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com 1-sidig trykk, 100 stk. 30€
DentaDanés clínica dental Vi snakker skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Vennligst ring mellom kl 10 00 – 17 00 (mandag – fredag) for timebestilling.
52
w w w.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja • Helst timebestilling • Også hjemmebesøk • Dr. Jens Naesgaard norsk Dr. Akbar Nafarieh svensk - spes allmen medicin MEDI C Edif Vinuesa, 1A-1B Esq Avda de Los Boliches 93 Fuengirola Tlf: 952 46 00 40 • Fax: 952 46 19 49 • Mob: 608 651 252 Man - Fre 9 30 - 17 30 • www legekontor com Les mer om helsen på www.norskemagasinet.com APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 45
Tlf./fax: 952
9666

ter, honning, mandler og nøtter, samt meieriprodukter fra dyr som har et godt liv. Sjokolade påvirker også ditt lykkehormon serotonin. Unngå for mye alkohol, overprosessert og dypfryst mat og kunstige søtningsstoffer.

Gode kosttilskudd er:

• Ginseng

• Ashwaganda er velegnet til både kvinner og menn.

• Maca er blitt veldig kjent de siste årene. Det øker både din energi og seksualdrift. Det blir ofte kalt peruansk ginseng. Fås både i pulver og kapsler.

• E-vitaminer er nødvendige for å danne sexhormoner.

• Zink må ikke glemmes, spesielt for menn.

• En kombinasjon av aminosyren l-Arginine og aminosyren Taurine sammen med Pycnogenol medvirker til å øke den seksuelle nytelsen.

Stress

Stress har nesten blitt en folkesykdom. Som verden ser ut i dag med økte prestasjonskrav, all informasjonen som strømmer til oss i en verden ute av balanse, samt utilstrekkelig matkvalitet, kan det neppe være annerledes. Det er noe vi imidlertid kan bekjempe. Stressreaksjoner skaper fysiologiske endringer som skader kroppen og fremskynder aldring. Stress kan medvirke til inflammasjoner som trolig kan føre til andre lidelser og antas å øke din risiko for hjerteanfall med opp til 27 %.

Gode kosttilskudd er:

• Et godt multivitamin/mineralprodukt kan redusere både stress og nervøsitet.

• C-vitamin forbrukes i store

mengder ved stress, så ta gjerne et ekstra tilskudd.

• Magnesium brukes også mye hvis du er i en stress-situasjon, så det kan være ett av de beste våpnene mot stress.

• B-vitaminer hjelper også til å redusere ditt stressnivå, og mange i den vestlige verden mangler B-vitamin.

• Ashwaganda har i en studie vist seg å kunne redusere stressnivået med opp til 28 %. Den støtter funksjonen av binyrene.

• Planten Rhodiola er mitt foretrukne stressmiddel. Den gir deg energi og reduserer stress.

• Sitronmelisse kan være en god idé og hjelper også til en god natts søvn. Fås både som te og i kapsler.

Søvn

Det er viktig med tilstrekkelig søvn. Den naturlige søvnen er på alle måter regenererende. Det er et vitenskapelig faktum at en times søvn før midnatt er like mye verdt som to timers søvn etter midnatt. Det er viktig med en god madrass. Sørg for å sove i et godt luftet rom. Ikke spis for tungt om kvelden, og spis minst et par timer før du skal sove. Du må koble av fra dagens mange inntrykk. Er det mange lyder rundt deg når du skal sove, kan det være en god idé å lytte til avslappende musikk. Bruk evt. høretelefoner. Unngå stimulanser som alkohol, kaffe og sukkerholdig mat.

Gode kosttilskudd er:

• B-vitaminer. Det finnes mange gode kombinasjoner. Skal helst tas om morgenen.

• D-vitaminer kan være en god hjelp.

• En kombinasjon av kalk, magnesium og silisium kan også ha en

god virkning på søvnen.

• Melatonin kan være en god hjelp.

• Baldrian og humle, evt. i kombinasjon, kan være gode å ta rett før du skal sove.

• Kamille har en beroligende virkning og kan gjerne nytes som en kopp te før sengetid.

Glede

Du kjenner helt sikkert den indre boblen av glede som fyller deg når du opplever noe vidunderlig eller plutselig kommer til å tenke på noe som gir deg en god følelse. Positive følelser er med på å gi deg god pust og føle deg harmonisk og i balanse. Mange forskere, vitenskapsfolk og andre tror at sykdom kan skyldes både psykiske og følelsesmessige årsaker, som f.eks. negative tanker, sinne, stress osv. Mange er tilbøyelige til å stanse

ved alle hindringer og vanskeligheter som står i veien for dem. Når du faller ned i slike hull, tving tankene sine i andre baner. Det lyder kanskje vanskelig og overfladisk ut, men husk at det etter hvert er anerkjent vitenskap at like tiltrekker like, så det er lurt å øve seg på å tenke gode tanker. Fortell deg selv så snart du slår opp øynene om morgenen: ”Denne dagen er en god dag.” Vær oppmerksom på alle tingene rundt deg som du bør være takknemlig for. Tilgi menneskene du mener har gjort deg vondt. Ikke så mye for deres skyld, men for at du selv kan komme videre i livet ditt.

Gi opp alle former for selvkritikk. Still deg daglig foran speilet og fortell deg selv at du elsker deg. Bare du har kontroll over ditt sinn, og du har mye mer makt enn det du aner!

DET TE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørt e skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette eksper tise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

46 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 Helse & Velvære

Tannleger med over 20 års erfaring med norsk og spansk tannlegelisens

GRATIS KONSULTASJON

• Allmenn tannbehandling

• Implantologi

• Estetisk tannbehandling

• Tannbleking

• Usynlig tannregulering

Hjemmebesøk av våre leger når du trenger det Trygt, enkelt og bekvemt døgnet rundt

Rask og effektiv hjelp ved akutte og milde sykdommer

Fra Torremolinos til Sotogrande / Alcaidesa

24 timers tilbud om lege og ambulanse
S A N I T A R I O S H E L I C O P T E R O S Siden 1988
(+34) 952 81 67 67 MARBELLA - FUENGIROLA - MANILVA T l f : 9 5 2 6 6 5 4 9 9 / 6 2 2 8 8 4 0 9 8 • d e n t a l c o s t a d e l s o l @ h o t m a i l . c o m P l a z a d e l a H i s p a n i d a d • E d i f. S o l y S o l 1 , L o c a l b a j o • 2 9 6 4 0 F u e n g i r o l a w w w. c l i n i c a d e n t a l c o s t a d e l s o l . c o m • N æ r D e n N o r s k e Fo r e n i n g A l l t i d å p e n t f o r a k u t t h j e l p . R i n g 6 2 2 8 8 4 0 9 8 • ( 2 4 t )
www.helicopterossanitarios.com info@helicopterossanitarios.com
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 47

Denne måneden tenkte vi å driste oss til å foreslå en rett som har sitt opphav utenfor Andalucía. For en tid siden fant vi en fiskerett fra Galicia som er laget på merluza. På engelsk betegnes den som hake, på norsk er det lysing. Den ligner litt på torsk i kjøttet, og den fiskes fra Vest-Afrika til Nord-Norge. Det er ikke så vanlig matfisk i Norge, men veldig populær i Sør-Europa.

Denne retten er enkel å lage og likner litt på Bacalao, men er uten tomater. Basen kan godt lages dagen i forveien og så bare trekker du fisken under lokk den dagen du skal servere den.

INGREDIENSER

0,5 dl Olivenolje

1,5 løk Skjæres i tynne skiver 6 fedd Hvitløk, finhakket. 70-100 gr. Speket chorizopølse (dulce) skjæres i små terninger

1 stk rød paprika, middels stor Grovhakket

1 stk grønn paprika, middels stor Grovhakket

2-3 ss Røkt paprikapulver (dulce)

900 gr Poteter i terninger

1 - 2 dl Hvitvin

3 - 4 dl Fiskekraft

8x 100 gr Merluza fileter

Salt/pepper Etter eget ønske

SLIK GJØR DU

Bruk en gryte med tykk bunn og varm gryta på medium varme og ha i olivenolje. Legg så i løken og fres den blank og myk. Den skal ikke bli brun. Ha så i hvitløken og fres det ytterligere 2-3 minutter. Rør inn paprikapulveret og stek ytterligere 2-3 minutter. Bland så inn chorizopølsen og paprika og stek 4-5 minutter til.

Rør inn potetbitene og hell i vin og kraft. Hvor mye du trenger, er litt avhengig av formen på kjelen. Det skal være nok veske, uten at den dekker poteter og grønnsaker helt. Legg til salt og pepper, og småkok til potetene er nesten helt myke. Sjekk at væsken er noe redusert. Da er basen ferdig. Den kan brukes umiddelbart eller settes avkjølt i kjøleskapet til neste dag,

Krydre fiskefiletene med salt og pepper og legg dem på toppen av basen. Sett på lokk og småkok/trekkes til fisken er klar. Ca 8-12min.

Snakker vi om en rett fra Galicia, er det bare én vin som gjelder. En Albariño passer perfekt til denne retten. Albariño er en drue som liker et litt kaldere og fuktigere klima, og de beste vinene kommer fra området Rias Baixas. Den har en tydelig sitrussmak, med lime og grapefrukt som de mest fremtredende, ofte sammen med litt søtere frukter som pære. Den passer perfekt til denne retten.

LA URRACA

Vi er to matnerder på La Urraca som elsker klassisk spansk mat og vin. Vi deler i denne spalten våre matog vinfavoritter. www.laurraca.es

FISKEGRYTE MED HAKE/LYSING MED CHORIZO OG POTETER)
URRACAS KJØKKEN MERLUZA À LA GALLEGA (GALISISK
Oppskrift til 4 personer.
48 | Det Norske Magasinet - APRIL 2024 Urracas Kjøkken

Selges: Seng med alt utstyr : før ca. €120, nå €40

Barnetelt (mot sol) før €27, nå €10

Vippestol før €47, nå €20

Barnestol før €43, nå €20

Telefon +4741330803

Støttegruppe for kreftpasienter

Vi møtes kl. 17.00 hver siste fredag i måneden bakerst i kafeteriaen på Costa del Sol-sykehuset i Marbella. Vi snakker engelsk, og alle er velkomne.

Vi henter gratis

Brukte møbler, klœr, sko og kjøkkenutstyr i god stand.

Ring: 632 16 94 22

Pusse opp?

Trenger boligen en liten oppgradering? Norsk mann med 20 års erfaring på Solkysten tar på seg malejobber. Ta kontakt med Erik på +34 664877633.

Vi hjelper deg gjerne å bli kvitt det som skal vekk

Vi henter møbler av alle størrelser, tepper, hvitevarer og annet du gjerne vil bli kvitt.

Aircon, varmepumper og bassengoppvarming

Selges og installeres v/Jesper Hansen. El-installatør og ingeniør. Tlf. +34 600 409 484. E-post: jespex@gmail.com

Assistanse i hjemmet

Norsk kvinne på 48 år med erfaring fra arbeid på eldresenter og som personlig assistent tilbyr: Matlaging, handling, personlig pleie. Maling, lett vedlikehold, hagearbeid, kjøre på turer m.m. Jeg er tilgjengelig for oppdrag fra februar til mai. Plettfri vandel og gode attester.

Nerja/Almuñecar/Salobreña/Motril. Epost: hhaal@live.com

WhatsApp: 47135422

Dyktig vaskehjelp

Voksen dame tilbyr rengjøring av bolig i og rundt Fuengirola. €12/ time. Kontakt Pia tlf. 675726120 (spansk) eller 607551115 for norsk oversettelse.

TP-Multiservice

Hjelp til basseng, SPA, hage, ombygging. Jeg løser alle oppgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpliktende tilbud.

Fagutdannet dansk maler

Per Leonhard Hansen

– 30 år på kysten!

Godt og realt malearbeid utføres.

Ring for tilbud!

Tlf.: 607 52 02 57

Kjøp og salg av biler

Profesjonell hjelp ytes i forbindelse med kjøp og salg av bil.

Rubrikkannonser er gratis for privatpersoner som ønsker å selge f.eks. en sykkel, finne en reisekamerat eller selge en sofa. Bestill annonsen ved å sende en e-post til info@ norskemagasinet.com. Vi setter annonsen i magasinet og på www.norskemagasinet. com den 15. i måneden - samme dag som magasinet kommer ut.

GRATIS ANNONSER MOTTAS BARE PER E-POST OG MÅ MAKS VÆRE 50 ORD.

BOLIGANNONSER ER IKKE GRATIS, MEN MÅ BESTILLES OG BETALES PÅ

WWW.NORSKEMAGASINET.COM

ANNONSØRREGISTER

Her finner du de telefonnumrene du trenger:

Advokat og konsultasjon

Brækhus Advokatfirma

+47 948 666 25

Cramer Advokater +34 952 199 446

Grøn & Andersen +34 951 910 649

Lamenza Nielsen

+34 683 409 666 / 600 502 733

Vogt Abogados +34 952 77 67 07

Air condition, oppvarming & vann

Dancon +34 952 465 455

Bank og investering

DNB Group Luxembourg

+352 4549451

Biltjenester, bilutleie og verksted

Holm Bilreg. Service +34 671 204 824

Kolos +34 952 46 02 29

Bygg, håndverk og installasjon

FM Invest +34 637 392 930

Dagligvarer & Delikatesser

Casa Nórdica +34 952 19 91 48

Delikatessen +34 952 58 12 36

Dekorasjon, innredning, malerier og møbler

Cort Idea +34 952 461 221

Muebles Pirámides Puerto + 34 952 550 669

White Design, La Cala +34 952 494 155 / 600 583 673

Eiendommer, Utleie & Service

Blue Sea Estates +34 610 716 048

Jardinana +34 674 30 46 34

Marbella & Co +34 952 865 525

PropEye +34 699 25 85 63

Segarra og Bråteng +34 952 770 433

Forsikringer

Kaas & Kirkemann +34 952 478 383

Grafiske tjenester & nettsidedesign

Norrbom Marketing +34 952 581 553

Helse og skjønnhet

Anni’s Vital Shop +34 952 850 094

Nana Norrbom +34 610 716 048

Hørsel

Dansk Hørecenter +34 951 239 004

Kjøkken

Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600

KVIK +34 951 51 92 20 / 951 96 67 99

Legetjenester og terapi

Clinica NorMed

Dr. Beate A. Nilsen +34 952 836 377

Helicópteros Sanitarios

+34 952 816 767

Jens Næsgaard +34 952 46 00 40

Restauranter

Tipi Tapa +34 627 635 890 / 951 311 630

Tannleger

Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67

Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934

Clínica Dental Noruega

+34 952 47 68 80

Clínica Dental Costa del Sol +34 952 665 499

Clínica NorDental +34 952 834 263

www.clinicanordental.com

Dentadanés +34 952 529 666

Undervisning

Den Norske Skolen +34 952 577 380

Veldedighetsorganisasjoner, foreninger m.m.

Cudeca +34 952 564 910

Unicef www.testamentounicef.es GRATIS Rubrikkannonser MAX.

Også gjerne bilder og andre ting du gjerne vil selge.

Ring til oss på +45 2519 3000 (dansk) eller +34 626 828 901 (spansk)

Henv. Bjarne Damgaard tlf.: 605 352 700

bjarnedlarsen@gmail.com

Flyttebyrå

Taggaard Movers +45 39 200 200

T-Line Norge AS +47 918 30 918

50 ORD -
BARE PÅ EPOST
MOTTAS
APRIL 2024 - Det Norske Magasinet | 49

FM CONSTRUCT

Vi tar hånd om ditt byggeprosjekt

Ønsker du et tilbud på totalrenovering, nybygg, renovering, tilbygg eller noe helt annet, så kontakt oss for en uforpliktende samtale om et potensielt samarbeid.

FMCONSTRUCT.com

PROFESJONELL TOTALENTREPRENØR

Kontakt André på

+34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

FM CONSTRUCT er et anerkjent entreprenør- og rebboj .anedámlaneB fi eggyb med alt fra nybygg til mindre renoveringer. Vi har med våre arkitekter, rådgivere og håndverkere og har kapasitet til å gjøre prosjekter på hele Costa del Sol.

ERFARING OG TILLIT

Ho s FM C ONSTRU CT mene r vi at et godt samarbei d er base rt på tilli t og god kommunikasjon. Vi garanterer at kvaliteten er på topp og forsikrer om at prosjektet ditt håndteres profesjonelt. Våre mange tilfredse kunder er derfor også alltid klar til å gi en anbefaling.

Profesjonelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997
Samtalen med André kan skje på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk.
FM Construct fm.construct.1997
637 39 29 30
+34

Azalea og Lotus er nå UTSOLGT!

Allerede 200 fullførte boliger

Besøk vår nettside for mer informasjon eller for å melde interesse for nye Jardinana Homes:

www.jardinana.com

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com

Utviklet av CTH Capital

@cth_capital

@JardinanaLaCalaMijas

INNFLYTNING SKJER KOMMER SNART KOMMER SNART

→ dnb.no/lu

D rømmer du om din egen feriebolig i Spania, Frankrike eller Portugal?

DNB Luxembourg tilbyr som eneste norske bank, finansiering med pant i din feriebolig i utlandet. Hos oss møter du erfarne norske rådgivere, og sammen med oss får du tilgang til lokale eksperter som kjenner markedet, lovene og reglene

Lån med sikkerhet i din utenlandske feriebolig d

Vi ser frem til å vise hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere din boligdrøm.

For mer informasjon send en e-post til LuxembourgBoliglan@dnb.no eller ring +352 454 945 219

DNB Luxembourg har representasjonskontor i Marbella, og du er hjertelig velkommen inn for en prat!

Priseksempel pr 20 oktober 2023: Lånebeløp EUR 300,000 Løpetid 30 år – ingen avdragsfrihet

Etableringskostnad EUR 5,250 Nom rente 6 44% Eff rente 6 77% Totalt innbetalt: EUR 597,462

d , Btt i
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.