Familienieuws winter 2019

Page 1

R e l a t i e m a g a z i n e

v a n

h e t

Fa m i l i e h u i s

Gezocht: wapperende handjes en warme harten Het Familiehuis heeft meer vrijwilligers nodig

Dankzij zweetdruppels en tranen Roparun onmisbare hoofdsponsor nieuw Familiehuis

D a n i e l

d e n

winter 2019

nieuws

H o e d


“Hoe heftig de dagen ook waren, ik koester ze nog steeds” Gert van’t Hof, presentator bij NOS Studio Sport en ambassadeur van het Familiehuis

Vijftien jaar geleden kreeg mijn schoonmoeder een vreselijk bericht: de kanker was na tien jaar terug. Ze zou niet meer beter worden was de diagnose, en het zou bovendien niet lang meer duren. Ze ging vanuit de Hoeksche Waard naar het Zuiderziekenhuis (inmiddels het Maasstad Ziekenhuis) en bracht daar haar laatste week door. Wij woonden toen allemaal in de buurt en hoefden dus niet te slapen in het Familiehuis. De laatste dagen en nachten bracht het gehele gezin door in het ziekenhuis. We kregen een kamer toegewezen en sliepen op matrassen op de grond.

We smokkelden een borrel mee naar binnen, en hoe heftig deze dagen ook waren, ik koester ze nog steeds. We huilden, we lachten, haalden herinneringen op en waren zo dicht als mogelijk bij mijn schoonmoeder. Die kamer was ons Familiehuis. De intimiteit, de liefdevolle verzorging, de steun aan elkaar en van anderen. Een idylle in een periode vol drama. Omringd door haar naasten sliep ze in. Uren later pakten we onze spullen in en liepen we op een koude zaterdag de stad tegemoet. Daar waar het leven doordraaide, waar mensen boodschappen deden en geen flauw benul hadden van ons verdriet.

Die bewuste kamer, zo’n plek om bij elkaar te zijn, is onmisbaar. En al helemaal als het ziekenhuis ver weg is. Onmisbaar omdat je juist in zo’n dramatische periode, met hopelijk ook vaak een goede afloop, behoefte hebt aan rust, ruimte, herkenning, een luisterend oor of een arm. Daarom is het mooi dat het Familiehuis Daniel den Hoed er is, en dankzij de nieuwbouw straks ook nog eens in een veel ruimer jasje zit. De financiering komt goed, het hoogste punt van de bouw nadert, dankzij de inzet van velen. Het Familiehuis Daniel den Hoed is zo’n plek waar je niet wilt komen, maar tegelijkertijd is het de best denkbare plek om te zijn als het moet.

Colofon Uitgave: Familiehuis Daniel den Hoed, Groene Hilledijk 299, 3075 EA Rotterdam, 010-704 11 05, familiehuis@erasmusmc.nl, www.familiehuis.nl, IBAN NL24 ABNA0491989075 Interviews en redactie: Petra van Rijn Vormgeving: Schinkelshoek Communicatie Fotografie: Familiehuis Daniel den Hoed, Marcel Krijger, Mirjam Lems, Brian Roeten Oplage: 3.000 ex


Aan de vrijwilligers: Vandaag neem ik even tijd om jullie in het zonnetje te zetten, niet met grote dure cadeaus of met bergen bankbiljetten, maar met dit kleine gedichtje waarin ik wil tonen hoe belangrijk jullie zijn in het leven van vele personen. Vrijwilligers zijn de stille krachten, onmisbaar in deze maatschappij, verenigingen, Familiehuizen etc zijn met vrijwilligers dan ook heel blij. Zij helpen leed te verzachten, bieden letterlijk en figuurlijk troost, vandaar dat ik vandaag nu eens een woord van dank wil uiten en op jullie toost! Familie Willems


“Je staat er niet alleen voor” Als je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld op z’n kop. Naast medische vragen word je als patiënt én als partner geconfronteerd met talloze andere zaken. Hoe vertel ik het mijn kinderen? Welke invloed heeft dit op mijn financiële situatie en mijn relatie? Is het normaal dat ik zo ontzettend moe ben? Voor alle niet-medische vragen kunnen kankerpatiënten bij het Erasmus MC kosteloos terecht in het Patiëntinformatiecentrum Oncologie, kortweg PATIO. Maar ook voor een kop koffie tussen de behandelingen door of gewoon een dutje in de luie stoel is men welkom. Niets moet, alles mag, is het motto.


Ontdekken PATIO is méér dan een inloophuis dat informele zorg biedt. Naast het luisterend oor van vrijwilligers is er ook professionele ondersteuning in de vorm van gesprekken, workshops en informatiebijeenkomsten. “Bij ons staat centraal dat mensen kunnen ontdekken, ontmoeten, ontzorgen en ontspannen” zegt Annette Tolhoek, manager van PATIO. “Zie ons als een laagdrempelig loket met een breed netwerk en volop tijd en aandacht voor de mens achter de patiënt. We zien mensen soms met schroom binnenkomen maar met een glimlach weer weggaan.” Ontzorgen Vanuit het ziekenhuis lopen mensen regelmatig binnen om hun zorgen te delen. “Mensen voelen zich eenzaam als ze het gevoel hebben nergens terecht te kunnen. Je wilt je familie ook niet altijd belasten” zegt Jannet den Dekker, ondersteuningsconsulente bij PATIO. “Zo kwam gisteren een dame binnen die onverwacht slecht nieuws had gekregen. Zij was ontredderd en wist letterlijk niet waar ze het zoeken moest. Hoe mooi is het dat zij ons weet te vinden en gekalmeerd de deur uitloopt.” Ontspannen Zelfs na het overlijden van patiënten komen hun partners soms nog langs bij PATIO. Ook mensen die al een paar jaar kankervrij zijn kunnen nog steeds binnenlopen met vragen. “Gasten van het Familiehuis zijn uiteraard ook van harte welkom om bijvoorbeeld deel te nemen aan een activiteit” benadrukt Annette. Voor patiënten in de kliniek is er mogelijkheid voor kunstzinnige of muziektherapie aan het bed, een praatje of een spelletje. Ook dat wordt zeer gewaardeerd. “Als je wekenlang in het ziekenhuis ligt snak je naar afleiding.”

Ontmoeten De heer en mevrouw Van Grootveld uit Vlaardingen zitten aan de lange tafel met een kopje koffie. Mevrouw is al tien jaar patiënt en vanochtend is bij haar een MRIscan gemaakt. Straks krijgen ze de uitslag. “We gaan bewust even weg uit het ziekenhuis en zitten hier heerlijk rustig met koffie en een krantje” zegt mevrouw. “In deze huiselijke sfeer is het fijn om je hart te kunnen luchten en praktische tips te krijgen. Ook voor mij als mantelzorger is dat ontzettend belangrijk” vult haar man aan. Jannet herinnert zich een patiënte van Aruba die een half jaar lang regelmatig binnenliep. “Ze nam aan alle workshops deel en had fijne gesprekken met lotgenoten. Door haar bestralingsmasker bij ons kunstzinnig te verwerken, kon ze naar eigen zeggen terugkijken op alle gevoelens en emoties maar ook op bronnen van kracht en hoop. Dit heeft haar gesteund om de ziekte in haar leven een plekje te geven. PATIO was voor haar heel belangrijk. Je staat er dan als patiënt niet alleen voor.” PATIO vervult een grote behoefte, stelt Annette. “In een bepaalde fase zien we mensen heel vaak en dat wordt daarna minder. Soms komen ze nog wel met een grote glimlach vertellen dat ze goed nieuws hebben gekregen. Of ze komen trots laten zien dat hun haar weer is aangegroeid.”

Zimmermanweg 5, aan de rechterzijde van de hoofdingang Erasmus MC

Maandag t/m vrijdag 08.00-16.30u geopend

Vrij binnenlopen, afspraak met een ondersteuningsconsulent via 010-7041202

www.erasmusmcpatio.nl of patio@erasmusmc.nl


“Een knuffel op het juiste moment”


Wie

Jacqueline Reniers en Ina Verboven

Komen uit

Oostburg en Bergen op Zoom.

Wat

De partners van Jacqueline en Ina worden behandeld in het Erasmus MC

Jacqueline Reniers en Ina Verboven raakten aan de praat in de pendelbus naar het ziekenhuis en het klikte meteen. Hun gesprek werd voortgezet op het terras van het Familiehuis met een glas wijn en nootjes en sindsdien steunen ze elkaar. Ze delen hun zorgen over de ziekte van hun partners die beiden in het Erasmus MC voor kanker worden behandeld maar ook wordt er veel gelachen en gekletst over van alles en nog wat. Gewone dingen die even afleiden van ziekte en zorgen. “Het was vriendschap op het eerste gezicht” lacht Ina. “Zij steunt mij en ik steun haar, zo simpel is het” bevestigt Jacqueline. “Juist in het Familiehuis, waar iedereen kampt met zorgen, kan zo’n bijzondere band groeien. Weet je wat het is, thuis horen mensen je even aan en gaan daarna weer door met hun eigen leven. Dat is begrijpelijk. In het Familiehuis daarentegen stoort niemand zich aan jouw verhalen en emoties. Daar wordt geluisterd en is er begrip. Anders dan in de anonimiteit van het ziekenhuis waar ik me soms bewust afsluit voor anderen, biedt het Familiehuis de veilige, besloten omgeving waar ik mijn verhaal kan delen en dat geef lucht.”

Jacqueline geeft aan dat het contact ook relativeert. “Het is heel bijzonder maar op het moment dat je praat over de zorgen van de ander, word je zelf rustiger. Het voelt alsof je dan samen het proces aangaat” voegt ze er aan toe. “Thuis is jouw eigen verhaal het ergste maar hier komt van alles langs en dan lijken jouw zorgen soms ineens een stuk betrekkelijker.“ Ina en Jacqueline voelen zich erg op hun gemak in het Familiehuis. “Vrijwilligers en medegasten hebben zoveel begrip” zegt Ina. “Je wordt hier aan alle kanten ontzorgd en alles is voorhanden. Er is zelfs een staafmixer voor het maken van gezonde shakes” lacht ze. “En laatst moest ik halsoverkop naar het ziekenhuis terwijl mijn kleding nog in de wasmachine zat. ’s Avonds kreeg ik het keurig gestreken terug. Ontzettend lief van die vrijwilligers! Niets is teveel..” Die steun heeft Ina hard nodig . “Tijdens een spannende operatie van mijn man zat ik in de hal van het ziekenhuis te wachten met de stress in mijn lijf toen daar ineens Jacqueline stond die me even knuffelde, precies toen ik dat nodig had. Nee, ik weet echt niet wat ik zonder die vriendschap en het Familiehuis had gemoeten” besluit ze.


Roparun onmisbare hoofdsponsor voor het Familiehuis Naar verwachting kan over een jaar het nieuwe Familiehuis in gebruik genomen worden. Tot dan wordt op de bouwplaats hard doorgewerkt en zijn ook in het Familiehuis de voorbereidingen voor de overstap naar de andere kant van de Maas in volle gang. “Eind september krijgen we de sleutel waarna we voor het einde van 2020 de eerste gasten hopen te kunnen ontvangen” zegt directeur Rachel Maréchal. Tot die tijd moeten nog de nodige beslissingen worden genomen en diverse voorbereidingen worden getroffen rondom inrichting en talloze facilitaire zaken. Een stevige klus die veel vergt van het kleine managementteam, ook omdat het huidige Familiehuis intussen gewoon doordraait. “Gelukkig krijgen we veel steun vanuit ons netwerk en het Erasmus MC, en denken ook vrijwilligers mee over werkprocessen in het straks veel grotere Familiehuis. We staan er niet alleen voor.” Dat geldt ook voor de financiering van het nieuwe Familiehuis. Tijdens de Doelenavond op 12 oktober jl. maakte Roparun bekend de nog benodigde anderhalf miljoen euro te zullen doneren. Door deze fantastische toezegging en de eerder ontvangen donatie is Roparun dé onmisbare hoofdsponsor van het nieuwe Familiehuis.

6e t/m 11e etage nieuw Familiehuis in aanbouw


“Het Familiehuis is voor deelnemers een bijzonder herkenningspunt vol emoties” Auke de Boer, voorzitter Roparun

v.l.n.r. Auke de Boer, Rachel Maréchal, Wolter Oosterhuis, Wiljan Vloet

Het Familiehuis is erg dankbaar voor de grote betrokkenheid vanuit de Roparun. “Dit is een enorme steun in de rug, die veel zorgen weg neemt. We beseffen heel goed dat deze geweldige gift tot stand is gekomen dankzij de inspanningen van vele deelnemers. Het bijzondere bedrag op de cheque is geschreven in hun zweetdruppels en tranen en daar zijn we alle teams immens dankbaar voor”, zegt Rachel Maréchal. Achterover leunen is er, ook in financieel opzicht, echter niet bij. “In het nieuwe Familiehuis blijven we eveneens afhankelijk van giften” licht Maréchal toe. “De eigen bijdrage van onze gasten houden we bij voorkeur zo laag mogelijk terwijl straks de kosten door de verdubbeling in capaciteit veel hoger zullen zijn. Maar we hebben goede moed dat we ook in de toekomst dankzij ons netwerk van fijne mensen onze missie kunnen blijven uitvoeren. Gezien de hartverwarmende grote en kleine acties en giften waarmee we het benodigde geld voor het nieuwe huis bij elkaar hebben gekregen, moet dat zeker lukken.”


Vele handen maken mogelijk dat het Familiehuis een warm “thuis” kan zijn voor kankerpatienten en hun familie. Met kleine en grote acties zetten vele donateurs zich in om dit financieel mogelijk te maken. In dit artikel kunnen we helaas slechts een deel van alle lieve, mooie en ontroerende acties weergeven maar weet dat alle gulle gevers enorm waardevol zijn voor ons goede doel. Jullie maken het verschil tussen “alleen” en “samen”.

het verschil maken...

Dankjewel! ..na je leven

Het komt regelmatig voor dat oud-gasten uit dankbaarheid voor het warme gastvrije verblijf in het Familiehuis donaties inzamelen bij de uitvaart van hun dierbaren. Zo werden onlangs tijdens de uitvaarten van mevrouw Matse en de heer Koelemeijer prachtige giften opgehaald waarmee we weer vele andere families tot steun kunnen zijn.

Serviceclub De Lionsclub Kraalberg (Rotterdam Kralingen/Hillegersberg) organiseert in 2019 en in 2020 een rally met oldtimers. Meer dan 60 fraaie, bijzondere en grappige oldtimers werden in september jl. bij het Familiehuis hartelijk ontvangen en uitgezwaaid door vrijwilligers. Via inschrijving en veiling werd al een eerste geweldige bijdrage van € 30.000 ingezameld. Met het totaalbedrag wil de organisatie een gastenverblijf in het nieuwe Familiehuis adopteren.


Relaties

Scheepvaartbedrijf Chemship bestaat 50 jaar en vierde dat met zakelijke relaties. Bij die gelegenheid bood de directie een symbolische steen aan voor het nieuwe Familiehuis ter waarde van € 10.000!

Kaasklanten

Sporten Collegiaal sporten om zieke mensen samen te laten zijn met hun familie: 45 medewerkers van Berenschot gingen onder het motto Berenschot TriTogether de sportieve uitdaging aan tijdens de Triatlon van Almere op 14 september jl. en haalden daarmee € 24.000 op voor een gastenverblijf in het nieuwe Familiehuis Daniel den Hoed.

Bruggenloop Op 8 december 2019 staat de DSW Bruggenloop Rotterdam weer in het teken van zes Rotterdamse bruggen, Start en finish zijn bij De Kuip en het Familiehuis Daniel den Hoed is het goede doel. Rotterdamser kan het niet!

Kaasminnende klanten van speciaalzaak Alexanderhoeve in de Lusthofstraat, Rotterdam-Kralingen doneerden met elkaar al € 574 voor het Familiehuis. Het verkoopteam is er blij mee. “Helaas heeft iedereen wel te maken met de ziekte en alle kleine beetjes helpen dit geweldige goede doel. Wij zijn trots op onze klanten.”

Ook een actie opzetten? familiehuis@erasmusmc.nl


Gezocht: wapperende handjes en warme harten FAMILIEHUIS HEEFT MEER VRIJWILLIGERS NODIG


Eind 2020 opent het veel grotere Familiehuis tegenover het Erasmus MC. Het nieuwe huis biedt daar plaats aan ruim tweemaal zoveel gasten en dat vraagt ook om meer vrijwilligers. “We hebben er in totaal ruim honderd nodig” bevestigt directeur Rachel Maréchal. “Iedereen uit de regio Rotterdam tussen de 21 en 70 jaar die kankerpatiënten een warm hart toedraagt, regelmatig beschikbaar is en niet vies is van huishoudelijk werk, is van harte welkom voor een kennismakingsgesprek.”

Dat gasten de vrijwilligers enorm waarderen wordt onder meer zichtbaar in de talloze bedankjes in het gastenboek “Sommige mensen verblijven hier weken- of zelfs maandenlang. Dan leef je als vrijwilliger intens mee met hun moeilijke maar ook fijne momenten. Dat is bijzonder” zegt Jeanette. “Ik heb veertig jaar voor een commercieel bedrijf gewerkt maar de voldoening van vrijwilligerswerk is vele malen groter.”

Naast ‘wapperende handjes’ is vooral inlevingsvermogen belangrijk. Gesprekken met gasten zijn waardevol, aldus vrijwilligers Martin en Carla. “Je geeft mensen een warm welkom, leidt ze rond door het huis en verzorgt de administratieve handelingen bij aankomst en vertrek. Dan komen de verhalen los. Mensen vinden het fijn om hun hart te kunnen luchten in de onzekere tijd van ziekte en behandeling.” Ervaring met kankerpatiënten of zorg is niet nodig. “We zijn geen professionele hulpverleners. Medeleven en een luisterend oor is voldoende” aldus vrijwilligster Renée. De voldoening bij vrijwilligers is groot. “Het gevoel om iets voor een ander te betekenen is onbetaalbaar” vindt Karin die vrijwilligerswerk combineert met een fulltime baan en druk gezin. “Je werkt hier een dagdeel per week, in een klein team van vrijwilligers.” Haar collega Martin noemt dit een verrijking. “Het vergroot mijn wereld” zegt hij. “Je deelt in het Familiehuis gemakkelijk persoonlijke verhalen. Daarnaast hebben we veel lol en ook dat is belangrijk. Een droevige stemming is wel het laatste waar onze gasten behoefte aan hebben.”

• • • • •

Het Familiehuis is 365 dagen per jaar open Van 09.00u tot 21.00u zijn er vrijwilligers aanwezig Zij maken voor gasten het waardevolle verschil tussen alleen en samen Belangstelling? Mail naar familiehuis@erasmusmc.nl Meer informatie op www.familiehuis.nl/ vrijwilligers


Ruud Maaskant

CEO Jordex en voorzitter van stichting Rotterdam Fund Racers over zijn betrokkenheid bij het Familiehuis Daniel den Hoed.

‘Hand in hand vastberaden’ is de leus waarmee de Rotterdam Fund Racers zich inzetten voor de samenleving. Door deel te nemen aan Alpe d’HuZes en het organiseren van regionale fondsenwervende acties steunen zij goede doelen waaronder het Familiehuis Daniel den Hoed. Die leus past naadloos bij Ruud Maaskant, een van de oprichters van de Rotterdam Fund Racers. Vastberaden zet hij zich al jaren in voor goede doelen, waarbij plezier en impact hand in hand gaan. Het bereiken van de top is niet het mooiste moment, beaamt hij. “Ik geniet net zo goed van de voorbereiding, de onderlinge vriendschap, de erkenning en de natuurlijk ook de voldoening om werkelijk iets te kunnen bijdragen. Elk gaatje in mijn agenda wil ik besteden aan het goede doel.”

Samen betrokken

Ook vanuit zijn bedrijf Jordex Shipping & Forwarding in Rhoon toont Ruud met diezelfde Rotterdamse vastberadenheid zijn maatschappelijke betrokkenheid. Jordex tekende onder meer voor adoptie van een gastenkamer in het nieuwe Familiehuis en doneert met kerst aan diverse goede doelen. “Dit gaat niet alleen van mij uit. Onze medewerkers en relaties mogen mee besluiten, want maatschappelijke betrokkenheid gaat ons allemaal aan. Het staat iedereen natuurlijk vrij om erin mee te gaan, maar ik merk wel dat mensen elkaar inspireren. En ja, uiteraard is het ook fijn om erkenning te krijgen dat je als bedrijf goed bezig bent” zegt hij eerlijk.


“Samen kom je verder, daar geloof ik heilig in” Samen vitaal

“Voor iedereen geldt dat we vroeg of laat mensen aan kanker verliezen. Dus moeten we bijdragen waar we kunnen, zowel aan de steun voor patiënten die in het Familiehuis zo mooi wordt gefaciliteerd als aan de ziekte zelf.” Niet voor niets staat bij Jordex gezond leven hoog op de agenda. In 2017 werd het bedrijf uitgeroepen tot ‘Vitaalste Bedrijf van Nederland’. In het bedrijf zit een complete fitness studio waar medewerkers onder professionele begeleiding kunnen trainen. “Samen sporten is echt leuk en bovendien vergroot het saamhorigheid op de werkvloer.” Ook in het bedrijfsrestaurant is er volop aandacht voor gezond eten. “Behalve op vrijdag, dan staat er ook een vette hap op het menu. Balans moet er zijn, natuurlijk moeten we ook genieten van het leven” lacht Ruud.

“Ik denk niet in excuses, ik wil echt iets veranderen. Dat moet! Natuurlijk kan ik wegkijken, maar daar help ik niemand mee. Elk stukje inzet, elke minuut die ik erin stop, elke euro heeft effect. Je mòet iets doen, als mens en als bedrijf” besluit Ruud vastberaden. “Samen kom je verder, in alles wat je doet. Dat geldt in een bedrijf maar vooral in het Familiehuis, en daar geloof ik heilig in.”


“Als ik iets kan doen ...” ... is een veelgehoorde opmerking in tijden van ziekte. En ja, bij het Familiehuis Daniel den Hoed kun je echt iets doen voor kankerpatiënten en hun familie. Daar maak je het verschil tussen ‘alleen’ en ‘samen’ in moeilijke tijden. Jij bent de warme gastvrouw of gastheer die zorgt voor een schoon en gezellig ‘tweede thuis’ dichtbij het ziekenhuis. Je geeft een paar uur per week en je krijgt daar dankbaarheid en voldoening voor terug. Woon je niet in de regio Rotterdam en wil je ons toch steunen? Ook met een donatie kun je kankerpatiënten helpen.

Word vrijwilliger of donateur! NL27INGB0000007585

www.familiehuis.nl