Familienieuws winter 2016

Page 1

R e l a t i e m a g a z i n e

v a n

h e t

Fa m i l i e h u i s

D a n i e l

d e n

winter 2016

nieuws

H o e d

Inclusief acties voor het nieuwe Familiehuis Benefiet BBQ bij The Boathouse â‚Ź 11.500,- voor het nieuwe Familiehuis

Het leven komt in alle facetten voorbij Verdrietig en goed nieuws: een dag in het Familiehuis


Lichtpuntjes voorwoord van Max van der Meer, Operations Director Europe Huntsman Polyurethanes

Lichtpuntjes Soms zijn ze groot Soms zijn ze klein Je hoeft ze niet te zoeken Je kunt ze ook zijn

die er heerst mij. Wie een luisterend oor zoekt of juist even rust, wie een schouder om op uit te huilen nodig heeft of juist even afleiding, de vrijwilligers begrijpen het allemaal en staan voor iedereen klaar. Onbaatzuchtig. Met aandacht voor de ander. In een emotionele en ingrijpende periode zijn zij lichtpuntjes.

Dit gedichtje heeft Huntsman gekozen voor het jubileum magazine van het Familiehuis dat begin dit jaar is uitgegeven. En dat is niet toevallig.

Huntsman draagt het Familiehuis Daniel den Hoed al vele jaren een warm hart toe. Een plek waar zoveel warmte en geborgenheid heerst, dat verdient onze steun.

Voor mij zijn de vrijwilligers van het Familiehuis lichtpuntjes. Elke keer als ik in het Familiehuis kom, besef ik dat. Elk bezoek, en ik ben er in de loop der jaren al veel geweest, raakt de liefdevolle, zorgzame sfeer

Toen ik dit jaar gevraagd werd voor het ComitĂŠ van Aanbeveling hoefde ik niet lang na te denken. Ik breng graag de juiste partijen met elkaar in contact.

Het onlangs georganiseerde tennistoernooi ten bate van het Familiehuis, door Korfbalclub Avanti in samenwerking met Huntsman, was daarvan een goed voorbeeld. Samen tennissen voor een prachtig resultaat: een bijdrage om een nieuw Familiehuis te bouwen. Een nieuw huis, maar wel met de herkenbare warme, prettige sfeer ĂŠn de ruimte om nog meer mensen op te vangen die dat zo hard nodig hebben. Dat moeten we toch met elkaar kunnen realiseren? Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen, nu en in de toekomst. Zodat de lichtpuntjes in het Familiehuis kunnen blijven schitteren.

Max van der Meer

Colofon Uitgave: Familiehuis Daniel den Hoed, Groene Hilledijk 299, 3075 EA Rotterdam, 010-704 11 05, familiehuis@erasmusmc.nl, www.familiehuis.nl, IBAN NL24 ABNA0491989075 Interviews en redactie: Petra van Rijn Vormgeving: Schinkelshoek Communicatie Fotografie: Marcel Krijger, Richard Sinte Maartensdijk, Mirjam Lems Oplage: 5.000 ex


Uit het gastenboek

“Een waar warm huis waar

ik me ‘omarmd’ mag voelen.

Wat fijn dat ik hier dichtbij mijn man kan zijn, nu we

nog maar net weten dat we

nog zo kort tijd hebben samen. In het Familiehuis kan ik

tussendoor even bij mezelf komen.’

“De oprechte warmte, vriendelijkheid,

Carla Smits

invoelendheid en persoonlijke aandacht deed ons goed. Het was fijn om met

lotgenoten te praten. Ondanks dat we met vreemden waren, steunden we elkaar

Een kop koffie

Een luisterend oor

Een vriendelijk woord Een arm om je heen Dank jullie wel!

Paul en Tonny Poppe

enorm in het Familiehuis. Bedankt voor een vertrouwd en veilig thuis voor ons gezin!”

Fam. Meijer-Tomatala


Twee weten meer dan ĂŠĂŠn

het belang van een second opinion Bernardus en Jacqueline Kompaan


“De afstand is voor ons totaal geen probleem. Als ik de slagboom bij het Familiehuis passeer, voel ik me gewoon thuis” zegt volbloed-Fries Bernardus Kompaan. Hij komt elke drie weken met zijn vrouw Jacqueline vanuit Friesland naar Rotterdam om immunotherapie te ondergaan in het Erasmus MC Kanker Instituut. Steevast logeren ze dan een of twee nachten in het Familiehuis. “We horen helemaal bij de familie en grappen weleens dat we gewoon met onze camper op de parkeerplaats van het Familiehuis komen staan als we het gaan missen.”

Hij voelt zich momenteel goed en heeft zelfs zijn werk als buschauffeur weer opgepakt. “Destijds leek het einde verhaal; nu zit ik weer 32 uur per week op de bus en ik geniet ervan” zegt de ras optimist lachend.

Bernardus Kompaan wordt al jaren behandeld tegen blaaskanker. Toen er uitzaaiingen in zijn botten werden ontdekt en hij vervolgens in het ziekenhuis in Leeuwarden hoorde dat er geen verdere behandeling meer mogelijk was, liet hij het er niet bij zitten. Nu wordt hij in Rotterdam in studieverband behandeld met immunotherapie (een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert – red). Slechts een handjevol mensen in Nederland krijgt op dit moment deze vorm van behandeling en bij Bernardus slaat deze vooralsnog aan.

Een second opinion, altijd doen dus?

“Meneer Kompaan is een goed voorbeeld van een patiënt die met succes heeft gezocht naar mogelijkheden nadat hij uitbehandeld was” zegt Prof.Dr. Ronald de Wit, zijn behandelend internist-oncoloog in het Erasmus MC. “Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen in de kankergeneeskunde. In de afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt, bijvoorbeeld met nieuwe medicijnen.”

“Ik raad het iedereen aan, het is zo de moeite waard” zegt Bernardus. “Je hebt er recht op. Twee dokters weten meer dan één.” Dat beaamt Ronald de Wit. “Het is belangrijk om als patiënt assertief te zijn en zelf actief te zoeken naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld op internet. De heer Kompaan heeft dat gedaan en dat heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen, al blijft het bij deze ziekte altijd een momentopname.”


24 augustus 2016

Benefiet BBQ op de hotspot van Rotterdam: The Boathouse Kralingen

Feestelijke bubbels van Lenselinq

Acties voo het nieuwer Familiehuis

Geen boot wel varen

spetterend optreden door Shaky Ground

Prachtige opbrengst van € 11.500,-!

“Shaky Ground bestaat 25 jaar, net als het Familiehuis. Wij hebben graag meegewerkt aan deze benefietavond voor een fantastisch goed doel” Lomon Hofstede, bassist


Zomeravond 32 graden

100 mooie loterijprijzen

catering: The Boathouse Vleesch en Meer Oma Bobs Schmidt Zeevis

Frank Winkelman Decoratie

foto’s en film door ZW010

Support door DG Sound

“Mooi om dit te kunnen doen voor een echt Rotterdams goed doel” Marco, Hendrik en Chris The Boathouse Kralingen


DRAAG JE STEENTJE BIJ AAN HET NIEUWE FAMILIEHUIS De fondsenwervende campagne voor het nieuwe Familiehuis is van start gegaan. Als het ziekenhuis in 2018 verhuist naar de centrumlocatie van het Erasmus MC Kanker Instituut zal het Familiehuis moeten meeverhuizen om de ‘zwaaiafstand’ te kunnen blijven bieden aan familie en patiënt.

De mooiste initiatieven

Acties voo het nieuwer Familiehuis

‘WIJ EEN NIEUW HUIS, ZIJ EEN NIEUW HUIS’

Een nieuw Familiehuis kost veel geld. Omdat wij geen financiële ondersteuning krijgen vanuit ziekenhuis of overheid is elke euro welkom. Ook een actie opstarten? Kijk op www.nietzonderjou.nl

Wij een nieuw huis zij een nieuw huis

Onder dit motto voert Ooms Makelaars en Financieel Adviseurs een jaar lang actie om te helpen het nieuwe Familiehuis te bouwen. Ooms doneert voor elk verkocht huis; klanten kunnen ook doneren. Na een half jaar staat de teller al op € 12.160.

IN LOVING MEMORY STATIEGELDBONNEN VOOR HET FAMILIEHUIS Bij Albert Heijn vestigingen in de regio Rotterdam lever je vanaf nu weer je statiegeldbonnen in voor het Familiehuis. Vorig jaar bracht de actie ruim € 19.000 op. Gaan we er dit jaar overheen?

Van de familie Nuijten uit Heinkenszand ontvingen wij een mooie donatie van € 925 namens hun man en vader Jan, die met zijn vrouw regelmatig in het Familiehuis logeerde. Jan Nuijten had zelf de wens geuit dat bij zijn uitvaart donaties voor het Familiehuis zouden worden gevraagd. Een prachtig gebaar om in zo’n verdrietige tijd aan anderen te denken.


YOU NEVER WALK ALONE De veertigste editie van de Rommelmarkt en Fancy-fair in Bolnes (Rofafabo) had het Familiehuis als goed doel gekozen. Speciaal voor deze gelegenheid kwam Bolnessenaar Lee Towers optreden en You Never Walk Alone ten gehore brengen.

Hamburgers voor de hele familie Slager Rien Bezooijen uit Rotterdam bedacht een mooie actie met hamburgers ten bate van het Familiehuis. Dat leverde 500 heerlijke euro’s op! Welke winkelier volgt?

IRIS EN JOHAN OP DE GEVEL Op de gevel van het Erasmus MC hangt het campagnebeeld van het Familiehuis. Meer dan levensgroot laten Iris en haar vader Johan weten hoe belangrijk het is om dichtbij elkaar te zijn tijdens de behandeling van Iris.


Niet zonder onze supporters Het Familiehuis kan niet zonder vrijwilligers. Mensen die zich inzetten voor onze gasten in het huis en ook supporters die geld inzamelen en acties organiseren. Uit de vele mensen die ons helpen stellen we op deze pagina vijf supporters voor.

Acties voo het nieuwer Familiehuis

In de komende jaren hebben we nog veel mensen en geld nodig om het nieuwe Familiehuis te helpen realiseren. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers met helpende handen en organisatietalent. Interesse? Meld je aan via familiehuis@erasmusmc.nl of bel 06-46428422 (Petra van Rijn).

Bas Brookman, 64

Bas adopteert een kamer in het nieuwe Familiehuis WAT als secretaris/penningmeester van de Pieter de Joode Stichting al jaren betrokken bij het Familiehuis. Heeft als eerste toegezegd een kamer te zullen adopteren namens deze stichting in het nieuwe huis. WAAROM vindt het belangrijk dat mensen elkaar fysiek kunnen steunen bij ziekte en behandeling. Het hele gezin lijdt immers mee. Gelooft in de kracht van het Familiehuis.

AndrĂŠ Kolff , 43

AndrĂŠ organiseert Nieuwjaarsduik Ouddorp WAT organiseert de jaarlijkse Nieuwjaarsduik op 1 januari in Ouddorp (aanvang 14.00u). Naast de Reddingsbrigade is nu ook het Familiehuis Daniel den Hoed het goede doel van dit evenement.

WAAROM hoopt veel geld op te halen voor het nieuwe Familiehuis omdat het belangrijk is dat mensen dichtbij elkaar kunnen zijn in een moeilijke tijd. www.nieuwjaarsduikouddorp.nl


Ed denkt en organiseert mee

Ed van Aalst, 45

Stefanie Spruijt, 18

WAT de Relationship Manager bij ABN AMRO zet zich persoonlijk in voor het Familiehuis. Denkt mee en organiseert evenementen om geld in te zamelen, zoals de Benefiet BBQ aan de Kralingse Plas.

WAAROM geniet van het aanstekelijk enthousiasme van mensen die zich inzetten voor het Familiehuis en vindt het mooi om bij te dragen aan een Rotterdams goed initiatief. Vrijwilligers in het huis zijn voor hem echte helden.

Stefanie zamelt geld in met medestudenten WAT organiseert met 4 medestudenten aan de Hogeschool Rotterdam in januari 2017 een fundraising event voor het Familiehuis.

Marlies coördineert acties bij IKEA

WAAROM wil niet alleen theorie en praktijk samenbrengen, maar vooral ook met deze studieopdracht mensen helpen om samen te kunnen zijn in een nieuw Familiehuis. Kan zich geen mooier doel bedenken.

Marlies Davids, 34

WAT vanuit haar baan als Local Marketing specialist bij IKEA Barendrecht betrokken bij het Familiehuis. Coördineert acties en plaatst nu donatiehuisjes bij de restaurantskassa’s van IKEA Barendrecht om geld in te zamelen.

WAAROM geniet van de samenwerking met het Familiehuis omdat “ik zie dat ze oprecht blij zijn met onze steun en omdat ze van het Familiehuis een echt thuis maken voor mensen die dat nodig hebben.”


Je voelt je betrokken en wilt actief helpen om het nieuwe Familiehuis te bouwen. Wat doe je dan?

Acties voo het nieuwer Familiehuis

Ieder steentje dat kan worden bijgedragen brengt ons dichter bij de bouw van het nieuwe Familiehuis. Dank voor je hulp! Petra van Rijn, fondsenwerver (06 46 42 84 22 of p.s.vanrijn@erasmusmc.nl)


1 Bedenk wat je in je eigen omgeving kunt doen. Hierbij wat voorbeelden: • bij winkels in de buurt vragen of er een donatiehuisje kan worden geplaatst, of dat er in de supermarkt statiegeldbonnen kunnen worden ingeleverd voor het Familiehuis. • het Familiehuis aanmelden als goed doel bij je sportvereniging bijvoorbeeld voor een spinningmarathon of sponsorloop. • bij de school van je (klein)kinderen vragen of het Familiehuis goed doel mag zijn bij bijvoorbeeld een sponsorloop. • in je bedrijf/met collega’s een actie organiseren. Bijvoorbeeld een ludieke trappenloop als sponsorloop. Jullie blijven fit en je steunt het Familiehuis.

2 Vraag promotiemateriaal bij het Familiehuis Het Familiehuis heeft posters, vlaggen en ballonnen die je kunt lenen ter ondersteuning van je actie.

3 Meld je actie aan op de actiesite en deel via social media Op de speciale actiesite www.nietzonderjou.nl kan je je actie aanmelden en geld ophalen. Deel je actie gemakkelijk via Facebook, Twitter of LinkedIn.


HET LEVEN IN ALLE FACETTEN

Een dag in het Familiehuis is niet te voorspellen. Het hele leven komt hier soms op één dag in alle facetten voorbij. Mensen die ontredderd op de stoep staan nadat ze in het ziekenhuis hebben gehoord dat hun partner ziek is. Gasten die heen en weer pendelen naar het ziekenhuis en uithuilen op de schouders van vrijwilligers. En tussendoor wordt er ‘gewoon’ gewerkt: het Familiehuis fungeert als een – weliswaar bijzonder - hotel maar is ook een stichting die geen financiële bijdrage ontvangt vanuit ziekenhuis of overheid. Dat betekent dat er broodnodige inkomsten moeten worden vergaard om het huis te laten draaien en om straks het nieuwe Familiehuis te kunnen bouwen. Gelukkig hebben we veel trouwe donateurs, waarvan er velen zelf in het Familiehuis hebben gelogeerd. Zo ook Wilma van Opdorp uit Brabant. In januari 2016 verliest ze haar man Peter, 36 jaar jong, na een jarenlange strijd tegen leukemie. We herinneren ons Peter goed. In het voorjaar van 2013 kwam hij naar het Familiehuis met twee gloednieuwe stofzuigers als cadeau. Met zijn stichting had hij geld ingezameld en daarmee wilde hij een tastbare bijdrage aan het Familiehuis leveren. Het werd een gezellige avond. Peter vertelde opgewekt over zijn vrouw en kind en was vol vertrouwen voor de toekomst.

Najaar 2015 komen we zijn ouders weer tegen in het Familiehuis. Peter is in het ziekenhuis opgenomen en het gaat niet goed met hem. In de komende maanden balanceert zijn familie tussen hoop en angst. Angst die eind januari bewaarheid wordt als Peter uiteindelijk overlijdt aan de indirecte complicaties van zijn ziekte. 36 jaar, vader van inmiddels twee kleine kindjes. Het is niet te bevatten. Bij zijn uitvaart wordt geld ingezameld voor het Familiehuis. Wilma komt vandaag langs om de donatie symbolisch te overhandigen, samen met twee vrienden van Peter. Ze heeft ook een doos met lieve attenties bij zich om de vrijwilligers te bedanken voor alle goede zorgen. We houden het niet droog als ze vertelt over Peter en zijn ziekte. Met elkaar besluiten we dat de gulle donatie goed besteed zal worden aan keukenapparatuur in het nieuwe Familiehuis. Peter hield immers van koken. We laten Wilma uit, met een zwaar hart voor deze dappere jonge vrouw die met twee kleine kindjes elke dag haar man moet missen. Op weg terug naar het kantoor piept de telefoon. Een appje van een oud-gast die hier regelmatig logeerde tijdens de behandeling van zijn 25-jarige dochter. Het is een positief bericht. De behandeling en transplantatie lijken heel goed aan te slaan en hij zegt dankbaar dat de hele familie het gewone leven weer lijkt te hervatten. Het leven komt hier in alle facetten voorbij.


‘Peter was vol vertrouwen voor de toekomst.’


SHOPPEN VOOR HET GOEDE DOEL Geven is fijner dan krijgen. Met deze cadeaus geef je een warm geschenk waarmee je ook het Familiehuis steunt. Voor Sinterklaas, Kerst, of zomaar … omdat je blij bent met iemand en dat wilt laten weten.

Verbinding in zilver Kunstenares Corry Ammerlaan maakte speciaal voor het 25-jarig bestaan van het Familiehuis een prachtig verzilverd kunstwerkje dat ‘samen’ symboliseert. Een lief geschenk voor iedereen die jou dierbaar is! >> www.artihove.nl


Wijn met een verhaal Geef of koop wijn voor de feestdagen, een verjaardag of zomaar een fijne avond met familie. Bij LenselinQ koop je fijne en betaalbare wijn én steun je het Familiehuis. >> www.lenselinQ.nl 010 aan de muur Met deze prachtige zwart-wit foto’s van Rotterdam geef je ook één overnachting in het Familiehuis cadeau! >> www.zw010.nl

Online shop-en-doneer Via Goede Doel Shop kun je doorklikken naar ruim 300 bekende webwinkels en gaat er per aankoop een donatie naar jouw goede doel, bijvoorbeeld het Familiehuis. Je shopt dus bij dezelfde winkels voor dezelfde prijzen, terwijl je doneert. Vakanties, verzekeringen, aankopen, mode, boeken: de keuze is aan jou! >> www.goededoelenshop.nl


“ZOLANG IK HIER MET MEER ENERGIE WEGGA, BLIJF IK VRIJWILLIGER”

naam Rik van Zijp leeftijd 29 vrijwilliger bij het Familiehuis sinds zomer 2016 werk sales director bij nhow Rotterdam Hotel bijzonder Rik’s opa Piet en oma Thea van Zijp werkten jarenlang als vrijwilliger in het Familiehuis


IN DE VOETSPOREN VAN OPA EN OMA Hetzelfde vrijwilligerswerk doen als je opa en oma, hoe bijzonder is dat? Rik van Zijp hoorde als klein jongetje hun verhalen over het Familiehuis en trad dit jaar in hun voetsporen. “In mijn werk ben ik bezig met verkoop, wat soms tamelijk plat is. Ik was eraan toe om meer te gaan doen voor de medemens. Na het lezen van de vrijwilligerspagina op de website van het Familiehuis was ik meteen overtuigd. Nu werk ik elke week een avond en eenmaal per maand een paar uur in het weekend en ik vind het heerlijk.” Rik deelt graag de verhalen met zijn opa (92) en oma (90). “Het zijn allebei prachtige mensen, vol wijsheid.”

Voor oma Thea waren de sociale contacten in het Familiehuis heel waardevol. “Sommige gasten hebben genoeg aan een warm welkom, anderen stellen een intensiever contact op prijs. Dat voel je al snel aan.” Ook Rik noemt contact met gasten als het meest waardevolle aan zijn vrijwilligerswerk. “Het is heerlijk om bijvoorbeeld tijdens het inschrijven nieuwe gasten volop tijd en aandacht te kunnen geven. Kopje koffie, hun verhaal aanhoren. Dat is zo anders dan in mijn werkomgeving waar het contact met gasten veel meer aan de oppervlakte blijft” zegt de sales director van het nhow Rotterdam Hotel. “Minder leuk is dat je mensen waar je een fijne klik mee hebt, soms ineens niet meer ziet. Je kent dan niet altijd de afloop terwijl je zo met ze meeleeft. Dat is het nadeel als je hier niet elke dag werkt.”

Rik typeert opa Piet als een man met veel wijze uitspraken. “Onthoud de mooie dagen, want als je ze vergeet komen ze nooit meer terug” is er zo een. Mooie dagen beleefde Piet zeker in het Familiehuis, waar hij met zijn vrouw Thea zestien jaar lang als vrijwilliger werkte. Het echtpaar genoot destijds volop van de fijne collegiale sfeer. Geldt dat ook voor Rik? “Zeker, je merkt dat vrijwilligers oprecht blij zijn om elkaar te zien. Dat is bijzonder” lacht hij. “Collega’s op het werk begroet je doorgaans niet met drie hartelijke zoenen.” Dat Rik soms werkt met oud-collega’s van zijn opa en oma vindt hij grappig. “Verschil in leeftijd telt hier niet. Alle vrijwilligers die dit werk doen, hebben een groot hart en dat verbindt.”

Piet en Thea zijn trots op hun kleinzoon. “Bijzonder toch dat zo’n jonge knul zich zo voor anderen inzet.“ Over leeftijd gesproken, is Rik niet veel te jong om vrijwilliger in het Familiehuis te zijn? Rik vindt van niet. “Zeker voor mijn generatie is het heel goed om zoiets naast je werk te doen. Je haalt er veel voldoening uit en je gaat veel meer relativeren. Kom op zeg, er zijn belangrijker dingen in het leven dan geld verdienen. Ook vrijwilliger Zolang ik hier na afloop worden? van een dienst met Kijk op www.fam iliehuis.nl meer energie wegga, voor meer inform atie. blijf ik vrijwilliger.”


Iris kan wel zonder haar, maar niet zonder hem.

Geef aan stichting Familiehuis Daniel den Hoed via NL27INGB0000007585

Johan logeert in het Familiehuis Daniel den Hoed als Iris (25) in het Erasmus MC Kanker Instituut wordt behandeld. In deze heftige periode is de dagelijkse nabijheid en steun van haar vader voor Iris enorm belangrijk.

www.nietzonderjou.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.