Familienieuws voorjaar 2016

Page 1

R e l a t i e m a g a z i n e

v a n

h e t

Fa m i l i e h u i s

“De omgeving van de mens is de medemens” Burgemeester Aboutaleb huldigt 23 vrijwilligers met Erasmusspeld

“We kunnen vanuit onze kamer naar Iris zwaaien” Een dag uit het leven van Johan en zijn dochter Iris

D a n i e l

d e n

voorjaar 2016

nieuws

H o e d


Niet veranderd in 25 jaar voorwoord van Rachel Maréchal, directeur Familiehuis Daniel den Hoed

De omgeving van de mens is de medemens. Als die er niet meer is, is de wereld leeg. Met deze wijze woorden sprak burgemeester Aboutaleb onlangs onze trouwe vrijwilligers toe tijdens de jubileumbijeenkomst. Het is 25 jaar geleden dat Prinses Juliana het Familiehuis Daniel den Hoed opende voor de eerste gasten. Het lijkt nu bijna ondenkbaar dat er vóór die tijd geen voorzieningen waren en familieleden noodgedwongen in de auto sliepen om toch maar dichtbij het ziekenhuis te kunnen zijn. Dankzij de betrokkenheid van Rotterdamse bouwers en de financiële steun van vele bedrijven en particulieren werd het Familiehuis

gerealiseerd en was slapen op het parkeerterrein niet langer nodig. Sinds 1991 was het Familiehuis een tijdelijk thuis voor tienduizenden kankerpatiënten en familieleden. In een periode waarin mensen leven tussen hoop en vrees biedt het huis een warme en veilige rustplek. Vrijwilligers zorgen - sommigen zelfs al 25 jaar lang - voor de bijzondere sfeer en het warme gevoel dat het Familiehuis zo kenmerkt. Een bakkie troost, luisterend oor of hand op je schouder; kleine gebaren die zoveel betekenen voor de medemens. Op medisch vlak zijn er de afgelopen jaren gelukkig mooie stappen gezet. Maar zolang de strijd tegen kanker nog niet definitief is gewonnen, blijft

het Familiehuis hard nodig. Ook nu, 25 jaar later, is de behoefte om dichtbij je ernstig zieke partner, ouder of kind te zijn immers onveranderd groot. Net als de behoefte aan die broodnodige persoonlijke aandacht en troost. Ook de komende 25 jaar willen we er zijn voor kankerpatiënten en hun naasten. Door de verhuizing van de kliniek moet er binnenkort weer een nieuw Familiehuis gebouwd worden. Hierbij hopen we, net als destijds, op de betrokkenheid en steun van onze omgeving te mogen rekenen. Aandacht voor de medemens, dat mag tenslotte nooit veranderen!

Rachel Maréchal

Colofon Uitgave: Familiehuis Daniel den Hoed, Groene Hilledijk 299, 3075 EA Rotterdam, 010-704 11 05, familiehuis@erasmusmc.nl, www.familiehuis.nl, IBAN NL24 ABNA0491989075 Interviews en redactie: Petra van Rijn Vormgeving: Schinkelshoek Communicatie Fotografie: Marcel Krijger, Richard Sinte Maartensdijk, Mirjam Lems Oplage: 5.000 ex


“Ik heb me verwonderd dat er zulke mensen als in het Familiehuis bestaan. De extra aandacht en hulp voor mijn moeder … en bovenal de liefde die jullie zomaar aan ons en andere bewoners gaven. Ondanks de ellende gaan wij met een warm gevoel naar huis.”

Uit het gastenboek

Fam. Schrier

“Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad en het heeft mij geholpen om in deze voor ons moeilijke periode zo dichtbij en zo vaak bij mijn vrouw te zijn.”

“Ik ben blij dat ik in het Familiehuis mocht zijn anders had ik mijn vader twee weken niet gezien.“ Fam. Praas

Dhr. van der Wal

“Dit was een warme deken waardoor je jezelf een stukje beter voelt” Fam. Hondsmerk

“De afgelopen weken waren zwaar en emotioneel. Ik heb me hier thuis gevoeld. Altijd was er een warm welkom een praatje en een hand op mijn schouder. Heel bijzonder om dit te ervaren…Nogmaals enorm bedankt voor de tijd dat ik hier mocht zijn.” Mevr. Oomens


25 jaar op zwaai-afstand

1991 Prinses Juliana komt op bezoek voor de informele opening.

Jaren 80 Vanuit de Daniel den Hoed Kliniek ontstaat de wens om familie dichtbij te laten verblijven.

‘h

1989 Met een fondsenwervende campagne worden vele guldens vergaard om een Familiehuis te bouwen aan de Groene Hilledijk.

‘Steeds meer gespecialiseerde kankerzorg op maat... dat betekent dat veel patiënten van ver zullen komen. Het Familiehuis blijft dus hard nodig.’ Wolter Oosterhuis, oudwetenschappelijk directeur Daniel den Hoed Kliniek

Ambassadeur Lee Towers en burgemeester Bram Peper voor het pas geopende Familiehuis.


2018/2019 Het Familiehuis zal meeverhuizen naar een plek op zwaai-afstand van de centrumlocatie van het Erasmus MC.

‘Onze allereerste gast voelde zich zo snel thuis dat ze meehielp’ Freda van der Giesen, 25 jaar vrijwilliger

2016

Jaren 90 Dankzij de inzet van Suzanne Tummers en ‘haar’ vrijwilligers vinden vele gasten een tweede thuis dichtbij hun naasten.

2002

Tijdens het 25-jarig jubileum van het Familiehuis wordt een fondsenwervende campagne gelanceerd onder de naam ‘Niet Zonder Jou’.

Na de fusie met het Academisch Ziekenhuis Rotterdam wordt bekend dat de Daniel den Hoed Kliniek uiteindelijk zal opgaan in een nieuw te bouwen Erasmus MC Kanker Instituut.

‘We zeiden altijd dat we weer naar huis gingen. Het Familiehuis voelde echt als een warme deken’ Marja Bliek, gast

‘Het ziekenhuis is ingericht voor optimale behandeling; het Familiehuis is een gezellige en vertrouwde plek waar je samen kunt praten, lachen en huilen’ burgemeester Aboutaleb


Viering 25 jaar Familiehuis Kunstenares Corry Ammerlaan overhandigt het 1e exemplaar van haar kunstwerk aan de burgemeester.

KUNST

WERK

Op 15 april worden (oud)- vrijwilligers, bestuursleden en relaties feestelijk onthaald in restaurant De Tuin.

ENGELEN

23 stralende vrijwilligers die door de burgemeester als ‘engelen’ worden aangesproken met veel lof en persoonlijke woorden.

Burgemeester Aboutaleb komt, tot verrassing van velen, 23 trouwe vrijwilligers huldigen met de Erasmusspeld als dank voor hun langdurige diensten voor het Familiehuis. Freda van der Giesen en Ria Helbers, beiden al 25 jaar actief in het Familiehuis, ontvangen de eerste Erasmusspeld.


Oud-vrijwilligersechtpaar Piet (92) en Thea (90) van Zijp proost mee op het jubileum.

TROUW

SAMEN Ter gelegenheid van het jubileum wordt een tijdschrift ‘SAMEN’ gemaakt. Vrijwilligers Debora Plomp en Marieke Tol steken er samen met Petra van Rijn veel uurtjes in. Directeur Rachel Maréchal en voorzitter Tammo Beishuizen kondigen aan dat het Familiehuis in 2019 gaat verhuizen. Om het nieuwe huis te bouwen, is nog € 2,5 miljoen nodig dat via een fondsenwervende campagne ‘Niet Zonder Jou’ vanaf nu ingezameld wordt.

NIET ZONDER JOU

BETROKKEN tv-presentator Sander de Kramer vertelt over zijn bijzondere ontmoeting met Jurg de Beijer, levenslang patiënt van het Erasmus MC. Jurg had zelf aanwezig willen zijn om uit zijn boek Chemopuur te vertellen en de vrijwilligers een hart onder de riem te steken, maar is helaas in februari op 46-jarige leeftijd aan kanker overleden.


“Een huis moet een thuis zijn.” Eric van Veen, directielid van Ooms Makelaars en Ooms Financieel Adviseurs


‘Als makelaars en financieel adviseurs zijn we zeer betrokken bij onze klanten. Natuurlijk is een huis veel meer dan een stapel stenen met een dak erop. Je huis is belangrijk, een plek met emotie waar je je thuis moet voelen. Net als het Familiehuis dat nastreeft. Onze waarden liggen eigenlijk heel dicht bij elkaar.’

‘Het Ooms Hart klopt voor onze medewerkers, klanten, relaties en goede doelen die we steunen. We helpen mensen kosteloos die geen toegang hebben tot financieel advies, bijvoorbeeld omdat ze kosten niet kunnen dragen of omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen. In dat geval kunnen ze absoluut een beroep op ons doen.’

Eric van Veen, directielid van Ooms Makelaars en Ooms Financieel Adviseurs, kijkt vanuit zijn werkkamer op het Rotterdamse Noordereiland uit over de Maas, richting de witte gebouwen van het Erasmus MC. ‘Het zou toch prachtig zijn als we samen met onze klanten een mooie bijdrage kunnen leveren aan het nieuwe Familiehuis’ zegt hij. Sinds 1 april jl. doneert het bedrijf een jaar lang voor ieder verkocht huis en iedere afgesloten hypotheek 10 euro aan het Familiehuis. Daarnaast wordt ook aan klanten gevraagd een donatie te doen onder het motto ‘Wij een nieuw huis, zij een nieuw huis’.

Eric heeft persoonlijk een warm gevoel bij het Familiehuis. ‘Het is een bijzonder huis. Die woonkamer, bijvoorbeeld, daar straalt de huiselijkheid van af. Ik kan me zo goed voorstellen hoe fijn het is om daar aan andere gasten je verhaal kwijt te kunnen. Met elkaar aan de koffie, even afleiding zoeken en je zorgen delen. Het is ontzettend belangrijk om de emoties te uiten, zeker in zo’n situatie’.

De keuze voor het Familiehuis als goed doel ligt volgens Eric voor de hand. ‘Meebouwen aan een concreet huis dat een tijdelijk thuis is voor mensen die het moeilijk hebben.’ Het sluit naadloos aan bij de filosofie van Ooms dat saamhorigheid ontzettend belangrijk is. ‘Dat geldt ook voor onze honderd medewerkers , ja. Er wordt hard gewerkt maar ook veel gedeeld’ beaamt Eric. Het bedrijf draagt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid uit via de metafoor van een kloppend hart.

De vraag rijst wat Ooms als commercieel bedrijf heeft aan de actie voor het Familiehuis. ‘Naast een goed gevoel vind ik het ook belangrijk dat deze actie de medewerkers van Ooms verbindt. We hebben zeven vestigingen die onderling niet altijd veel contact hebben. Dan is het belangrijk dat je ook dingen gezamenlijk nastreeft. Natuurlijk doen we dat voor onze klanten, maar daarnaast is het fantastisch dat we ook gezamenlijk een goed doel omarmen. Dat vergroot de saamhorigheid. Met elkaar moeten we er toch voor zorgen dat het nieuwe Familiehuis er gaat komen, daar aan de overkant van de Maas!’


t s j i l verlang

Wij zijn jarig en willen graag... Als Familiehuis zouden we het liefst helemaal niet meer nodig zijn. Maar de realiteit is helaas anders… Nog steeds krijgen veel mensen te maken met kanker en is de behoefte om dichtbij je zieke familielid te zijn onveranderd groot. Vandaar dat er, als de Daniel den Hoed kliniek naar de centrumlocatie verhuist, daar weer een nieuw en groter Familiehuis gebouwd moet worden.

Om dit nieuwe huis te kunnen realiseren is nog zo’n 2,5 miloen euro nodig. Dat enorme bedrag bij elkaar halen lukt ons niet alleen. Draag jij ook je steentje bij? Een tweede thuis voor familie van kankerpatiënten; daar zorgen we toch samen voor?

jij? f e e g wat

1

2 Voor niets doneer je je ‘like’ op onze Facebookpagina

Voor 25 euro geef je een nacht dichtbij


3

Voor 250 euro geef je gasten een fijne stoel

Voor

5

250 euro een jaar lang koek bij de koffie

4 Voor 25.000 euro adopteer je een gastenkamer voor een jaar

Voor 2500 euro een jaar lang een fris en schoon huis

6

? ere n n o d e ho Doneer direct of meld je actie aan via www.nietzonderjou.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met het management via telefoon 010-7041105 of familiehuis@erasmusmc.nl


“ZO FIJN DAT MIJN OUDERS DICHTBIJ WAREN. DAAROM WERK IK GRAAG MEE AAN DE CAMPAGNE VAN HET FAMILIEHUIS”

‘DICHTBIJ JE DOCHTER’ Ze zijn een van de gezichten van het Familiehuis: Johan uit Hattem en zijn dochter Iris (25). Iris wordt behandeld voor acute leukemie. Tijdens de langdurige opname in het ziekenhuis zijn Johan en zijn vrouw Ellen ‘dolblij’ met het Familiehuis. ‘We kunnen vanuit onze kamer zelfs naar Iris zwaaien’, zegt Ellen. En Johan voegt eraan toe ‘Voor Iris is het ontzettend fijn dat wij zo vaak aan haar bed kunnen zitten. En het Familiehuis voelt gewoon als thuis. Ik had er niet aan moeten denken om in een hotel te moeten verblijven. Minder passend en bovendien wil je met al je zorgen en verdriet niet te midden van vakantievierende mensen zijn. Hier kun je je verhaal kwijt en ook een ander tot steun zijn.’

Het leven gaat een beetje door zoals thuis. ‘Al waag ik mij thuis niet aan de was’, lacht Johan.


Ellen vindt het heerlijk om zelf te kunnen koken in de grote keuken van het Familiehuis.

Na de stamceltransplantatie komt de familie samen op het terras van het Familiehuis.

Een spannend moment: in het ziekenhuis worden de stamcellen van haar zus Esther bij Iris toegediend.

‘Tien keer per dag zo naar je dochter lopen als het nodig is, dat is toch geweldig!’

Ondanks haar ziekte blijft Iris sterk en optimistisch. ‘Bewonderenswaardig’ vinden haar ouders.


Samenwerken in betrokkenheid Wendy Bassant, Medisch Maatschappelijk Werker bij het Erasmus MC Kanker Instituut, locatie Daniel den Hoed

‘Je hebt krachtbronnen nodig om een zware periode door te komen. Wat we vaak horen is dat mensen die kracht ook vinden in het Familiehuis. Omdat ze daar hun zorgen en verdriet kunnen delen maar ook lachen en afleiding vinden op psychologische afstand van het ziekenhuis. Het Familiehuis is voor ons dan ook bijzonder waardevol.’ ‘Ik begeleid patiënten en hun naasten in het omgaan met ziekte en behandeling en de gevolgen daarvan. Voor hen is sociale steun heel belangrijk. En die vinden ze niet alleen bij familie en vrienden maar ook bij lotgenoten en vrijwilligers in het Familiehuis waar ze zich kunnen terugtrekken in een veilige omgeving. Even ‘thuis’ zijn, uit de sfeer van witte jassen’ zegt Wendy Bassant die al 25 jaar betrokken is bij het Familiehuis Daniel den Hoed. Ze kent het huis dan ook als geen ander, al loopt ze niet regelmatig zomaar binnen. ‘Je moet niet teveel ziekenhuispersoneel in het Familiehuis zien. De huiselijkheid staat voorop.’

Caravan ‘Tot eind jaren tachtig werd familie vaak ondergebracht in een kamertje in het ziekenhuis, of in een nabijgelegen woning. Zelfs bivakkeerde iemand eens met de caravan op het ziekenhuisterrein of sliepen mensen wel in de auto om maar in de buurt te kunnen zijn. Verre van ideaal natuurlijk. We waren dolblij toen het Familiehuis in 1991 de deuren opende.’

Samen Al bijna dertig jaar werkt Wendy met plezier en toewijding voor kankerpatiënten en hun familie. Valt het werk haar niet zwaar? ‘Ik word nog steeds geraakt door de kracht die mensen laten zien in zo’n moeilijke periode. En voor ons team geldt dat we moeten samenwerken in betrokkenheid. Dat je bij elkaar terecht kunt. Alleen dan houd je het vol’ zegt Wendy beslist.

“Ik wil dit werk doen omdat het me blijft raken.”

En over het Familiehuis: ‘Ook als bezoeker word je getroffen door de hartelijke uitstraling. Die hartelijkheid en de warmte zijn van groot belang in een tijd waarin je al je krachtbronnen moet aanspreken.’


Op 15 april werd het oud-Hollands verzilverde sculptuur onthuld door burgemeester Aboutaleb die meteen aankondigde het op zijn bureau te zullen plaatsen. Wil jij ook dit kunstwerk aanschaffen en het Familiehuis steunen? Kijk dan op de advertentie op de achterpagina.

Sculptuur ‘Niet zonder jou’...

the making of

‘Het ontwerp heeft de vorm van een vierkant huis. Wij staan met elkaar vierkant achter kankerpatienten en hun familie. Ze verdienen onze steun’ zegt kunstenares Corry Ammerlaan. Voor Artihove en het Familiehuis Daniel den Hoed ontwierp ze een prachtig sculptuur dat de saamhorigheid en het contact binnen het Familiehuis verbeeldt.


EEN UNIEK CADEAU VOOR JEZELF, JE MEDEWERKERS OF RELATIES

Sculptuur ‘Niet zonder jou’ Nu te koop: € 29,95

STEUN MET DE AANKOOP VAN DIT KUNSTWERK DE BOUW VAN HET NIEUWE FAMILIEHUIS Dit bijzondere sculptuur ‘Niet zonder jou’ is door kunstenares Corry Ammerlaan speciaal ontworpen voor het Familiehuis Daniel den Hoed. Het is te koop in het Familiehuis of via www.artihove.nl. Formaat: 10 x 12 cm, oud-Hollands verzilverd. Een groter formaat is verkrijgbaar bij Artihove. .


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.