Familienieuws voorjaar 2014

Page 1

R e l a t i e m a g a z i n e

v a n

Roparun

Supporter van het Familiehuis

Gast aan het woord

‘Een gouden randje om elke dag’

h e t

Fa m i l i e h u i s

D a n i e l

d e n

zomer 2014

nieuws

H o e d


Vanuit het management Het Familiehuis heeft met de Raad van Bestuur van het Erasmus MC definitieve overeenstemming over de plek waar het nieuwe Familiehuis komt. In 2018 verhuist het van de Groene Hilledijk naar de Rochussenstraat waar het ook op zwaai-afstand komt van het ziekenhuis, zoals een gast van ons het eens noemde. Het wordt een prachtig Familiehuis met een ontvangstruimte annex lounge, huiskamers, keukens, eetkamers, 24 logeerkamers, een buitenruimte, fitnessruimte en speelgelegenheid voor kinderen, ontworpen door S&D architecten te Amsterdam. Zoveel moois gaat wel wat kosten: in totaal vijf en een half miljoen euro. U kunt zich voorstellen hoe ongelooflijk blij we zijn met de donatie van Roparun van 1,75 miljoen euro voor de inrichting van het nieuwe Familiehuis. Daar zit werkelijk alles in, tot en met de tuin. Ook goed nieuws is dat we een nieuwe directeur hebben gevonden in Rachel MarĂŠchal, die haar sporen heeft verdiend als directeur van het Ronald McDonaldhuis in Barendrecht. Dit was zakelijk. En als ik wegdroom zie ik een prachtig zeilschip, een driemaster, dat mag toch in Rotterdam? Schuin voor de wind gaat het onder vol zeil

sierlijk door het water met een bruisende boeggolf. Straks een nieuwe schipper aan boord met een kleine ervaren bemanning. Onder hun leiding wordt het schip gezeild door een stuk of vijftig vrijwilligers, die bij toerbeurt aan het werk zijn om te zorgen dat het de gasten aan boord aan niets ontbreekt. Weet u wat ik zo leuk vind van dit beeld van het Familiehuis? Een zeilschip komt niet vooruit op eigen kracht. Het heeft de wind nodig. Op dit moment hebben we stevige wind in de rug met de fantastische donatie van Roparun. Maar de tocht tot onze nieuwe bestemming is nog lang.

HET FAMILIEHUIS, ONDER VOL ZEIL OP KOERS! We blijven afhankelijk van gunstige wind. We vertrouwen erop dat u blijft blazen in de zeilen van het Familiehuis. Met grote bedragen maar ook met kleine giften zijn we blij. Elk zuchtje helpt. Droom mee over dat prachtige schip dat met uw hulp onder vol zeil op koers ligt.

Wolter Oosterhuis Voorzitter van het bestuur

Colofon Uitgave: Familiehuis Daniel den Hoed, Groene Hilledijk 299, 3075 EA Rotterdam, telefoon: 010-704 11 05, e-mail: info@familiehuis.nl, www.familiehuis.nl, IBAN NL24 ABNA0491989075 Vormgeving: Schinkelshoek Communicatie, Fotografie: Tijmen Kielen, Richard Sinte Maartensdijk , Drukwerk: Platform P, oplage: 3.000


Roparun: avontuur voor het leven

“De Daniel den Hoed was in 1992 het eerste doel wat door Roparun ondersteund werd. Het is fantastisch dat we nu het Familiehuis kunnen helpen. Het onderstreept de grote verbondenheid tussen de Roparun en het Familiehuis.” Michael Beenhakker, directeur stichting Roparun

Wat is de Roparun? De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.“Kanker heeft een grote impact op iemands leven”

Het Familiehuis heeft er sinds eind 2013 een nieuw bestuurslid bij: Marjolein Bannink, psychiater bij de Unit Psychosociale Zorg & Consultatieve Psychiatrie van het Erasmus MC. Een betrokken arts die graag meedenkt over de toekomst van het Familiehuis. Marjolein werkt al sinds 1987 als psychiater bij het Erasmus MC en was er getuige van dat het Familiehuis werd opgericht. ‘Ik heb het altijd een goed en nuttig initiatief gevonden’, vertelt ze. ‘Het is heel prettig dat we patiënten en familieleden een ‘thuis’ dicht bij het ziekenhuis kunnen aanbieden’. Ook als het Erasmus MC straks eenpersoonskamers krijgt met rooming in mogelijkheden, moet het Familiehuis blijven bestaan, vindt Marjolein. ‘Rooming in houdt in dat een familielid op de kamer van de patiënt kan slapen. Prima natuurlijk, maar deze faciliteit voorziet in een andere behoefte dan het Familiehuis. Daar kunnen kankerpatiënten en hun familie niet alleen slapen, maar ook hun eigen potje koken, in de huiskamer zitten of een praatje maken met een van de vrijwilligers.’ Huiskameropvang Sommigen vinden dat er één Familiehuis had moeten komen waar bijvoorbeeld ook hart- en vaatpatiënten en hun directe familie welkom zijn. Marjolein is daar echter geen voorstander van. Uit de praktijk blijkt dat de behoefte aan zoiets als een Familiehuis het grootst is bij familie van kankerpatiënten. Dat heeft vast te maken met het ingrijpende en chronische karakter van de ziekte. Ik denk ook dat het huis hierdoor anoniemer wordt, en ik verwacht dat het dan moeilijk is om vrijwilligers aan te trekken. Als er over een paar jaar een nieuw, groter familiehuis staat zou Marjolein het een goed idee vinden om daar een soort ‘huiskameropvang’ in te richten: een plek voor patiënten en familieleden die van ver komen en tussen de onderzoeken moeten wachten.

interview met Marjolein Bannink, psychiater bij het Erasmus MC door Annemaret Bouwman

Veerkracht Kanker heeft een grote impact op iemands leven. Als psychiater is Marjolein daar dagelijks getuige van. ‘Mensen zijn over het algemeen heel veerkrachtig. Toch kan het voorkomen dat ze tijdens het behandeltraject psychosociale klachten krijgen. Ze zijn bijvoorbeeld heel boos, somber of angstig waardoor ze niet goed meer kunnen functioneren’, vertelt ze. Patiënten met dit soort klachten kunnen vaak terecht bij de arts of verpleegkundige, maar extra ondersteuning van het medisch maatschappelijk werk of geestelijke verzorgers is ook mogelijk. Bij ernstige psychische problemen kunnen ze via hun arts een verwijzing krijgen naar een psycholoog of psychiater van het Erasmus MC. Marjolein: ‘Patiënten die op een grote afstand van Rotterdam wonen of bijvoorbeeld in de nazorgfase zitten, hoeven natuurlijk niet naar het Erasmus MC te komen. Voor hen proberen we iets in hun eigen woonplaats te regelen.’

‘Het Familiehuis voorziet beslist in een behoefte’


Gast aan het woord:

Gast: Mariëtte Veraart Woonplaats Sprundel Logeerperiode: oktober 2011

De man van Mariëtte Veraart overleed 15 maanden geleden aan kanker. Tijdens zijn behandeling logeerde ze in het Familiehuis om zo dicht mogelijk bij haar geliefde man te zijn en ervoer ze de rust en de aandacht in het Familiehuis als een warm bad. Nu ondersteunt Mariëtte als donateur het Familiehuis en zorgt ze ervoor dat er wekelijks een mooi boeket bloemen staat. Daarnaast zamelt ze geld in tijdens de ‘John Kerstens DAUWLOOP’ die jaarlijks in Rucphen wordt gehouden. Ook dat geld gaat naar het Familiehuis. ‘John was zelf een heel zorgzaam mens en hij is nog meegegaan om het Familiehuis te bekijken. Het stelde hem gerust dat ik in zo’n fijne omgeving was, dichtbij hem. We wilden allebei graag iets terugdoen en toen het Familienieuws op de mat viel met de oproep voor bloemen om het huis gezellig te maken wist ik het meteen.

‘Een gouden randje om elke dag’ De bloemen die John wekelijks voor me meebracht gaan nu symbolisch naar het Familiehuis.’ Mariëtte noemt de zorgzaamheid die ze in het Familiehuis heeft gevoeld heel bijzonder. ‘Het brengt mensen bij elkaar en zo stond John ook in het leven. Hij was erg begaan met oudere en zieke mensen en kon mensen verbinden als geen ander. En hij was positief. Zelfs tijdens zijn ziekte vond hij het belangrijk om elke dag een gouden randje te maken. Dat gouden randje zat ‘m in heel kleine dingen. Een mooi gesprek of gebaar. Of een boeket bloemen dat nu uit zijn naam in het Familiehuis staat’.


IK ZOEK JE OVERAL In de troostende natuur Bij de kabbelende watertjes De serene theekoepeltjes Maar vooral bij mijzelf, je zit in elke vezel Je reist voor altijd met mij mee. (deel uit een gedicht van MariĂŤtte voor haar man John)


Het nieuwe Familiehuis zal in 2018 haar deuren openen aan de Rochussenstraat in Rotterdam, dichtbij het nieuwe Erasmus MC Kanker Instituut. De stichting Roparun heeft al een royaal gebaar gemaakt en betaalt de inrichting van het nieuwe huis. We hebben echter nog veel meer nodig.

Een nieuwe plek in 2018 artist impression S&D ontwerpers


Helpt u mee? Geef aan het nieuwe Familiehuis Voor het nieuwe Familiehuis moet nog veel geld worden binnengehaald. Help kankerpatiĂŤnten dichtbij hun familie te zijn. Geef voor het nieuwe Familiehuis via IBAN NL24 ABNA0491989075 tnv Familiehuis Daniel den Hoed.


De week van … huismanager Anne-Mieke Hofs

Zondag: Ook als ik niet aan het werk ben denk ik weleens aan het Familiehuis. Er zijn immers zeven dagen per week vrijwilligers aanwezig om voor de gasten te zorgen. Ook tijdens de feestdagen, ja. Fantastisch toch!

Dit najaar gaat Anne-Mieke Hofs van haar pensioen genieten. In de 15 jaar dat zij huismanager is van het Familiehuis heeft zij haar taken wel zien veranderen. Waren het in de beginjaren voornamelijk omslachtige administratieve taken, tegenwoordig houdt zij zich bezig met ‘alles wat er in het huis gebeurt’. Van het aansturen van vrijwilligers tot zorgen dat reparaties worden uitgevoerd en het oplossen van allerlei zaken rondom gasten. Een gevarieerde baan dus.

Maandag: Rond 8.15u kom ik meestal aan bij het Familiehuis. De gasten hebben een eigen sleutel, die kunnen dus in- en uitlopen. ’s Nachts zijn er namelijk geen vrijwilligers in huis aanwezig.


Dinsdag: Twee keer per dag bespreek ik met de vrijwilligersploeg de overdracht. Welke gasten in welke kamer, wat zijn bijzonderheden en waar moeten mensen rekening mee houden?

Woensdag: We lunchen altijd met de vrijwilligers, wat een gezellig moment is om even bij te praten. Elke vrijwilliger heeft namelijk ook weer zijn eigen reden en verhaal om dit werk te kunnen doen en het is fijn als je elkaar goed kent.’

Donderdag: Onze 45 vrijwilligers werken heel zelfstandig. Soms overleggen we nog even tussendoor maar meestal kennen de mensen het klappen van de zweep. Sommigen zijn al veel langer dan ik in het Familiehuis, wel 22 jaar!

Vrijdag: Even koffiedrinken met de gasten, dat gebeurt altijd in de ochtend. Een momentje van aandacht en verwennerij, die warmte hebben onze gasten wel even nodig.


Supporters van het huis Vele lieve mensen, stichtingen, families en bedrijven zorgen ervoor dat het Familiehuis kan bestaan. Namens onze gasten en vrijwilligers: heel hartelijk dank daarvoor!

Handelen zit in hun bloed. Doneren ook. Medewerkers van Nidera kunnen de waarde van hun kerstpakket schenken aan het Familiehuis en dat levert jaarlijks een prachtige gift op.

Creatief, inlevend en betrokken. Marketing Research bureau Blauw denkt mee en levert een grote bijdrage aan promotie van het Familiehuis.

Brengt relevantie aan het licht. Schetst als geen ander een sfeerbeeld. Werkt samen met Blauw Research aan een relevante film over het Familiehuis.

Hoogwaardig en betrouwbare vermogensbeheerder. Organiseert in 2014 voor haar klanten een Goede Doelen Rally waarbij het Familiehuis op de kaart wordt gezet.


Betrokken, vaardig en ondernemend. Ondersteunt mĂŠt haar samenwerkende financiĂŤle adviseurs het Familiehuis en biedt ook een platform naar medewerkers en zakelijke partners van Allianz.

Onze trouwe sponsor sinds jaar en dag. Zorgt regelmatig voor leuke verrassingen en uitjes voor de vrijwilligers.

Grootse kruidenier die ook op kleintjes als het Familiehuis let. Organiseert regelmatig acties voor ons in de regio Rotterdam.

Creatief met een gouden hart. Ons vaste communicatiebureau verzorgt onze visuele uitingen en doet dat regelmatig met gesloten beurs.


Het jaar 2013 in vogelvlucht De deuren van het Familiehuis staan 365 dagen per jaar open voor familieleden van kankerpatiënten. Sommige gasten blijven een nachtje, anderen soms wel een half jaar of langer. Vrijwilligers komen en gaan. Donateurs helpen, soms op een heel verrassende manier. Op deze pagina het jaar 2013 in vogelvlucht; op onze website is het volledige jaarverslag te downloaden.

Januari Ook in 2013 werden we verrast door lieve mensen die hun huwelijksgiften beschikbaar stelden aan het Familiehuis. We bedanken de echtparen Van Vliet, Van de Wijngaart, Luijendijk en Schinkelshoek.

Februari

Maart

Soms zijn er meer gasten dan beschikbare kamers. Regelmatig worden de kantoren in het Familiehuis dan ook gebruikt als extra slaapplek voor gasten die graag dichtbij hun geliefde willen blijven.

Voet-golf was het helemaal in 2013. Voor de Lions Club Coevorden althans, die een origineel toernooi organiseerden ten bate van het Familiehuis.

Juni

Juli

Honderd kilometer lopen voor het goede doel, je moet er maar zin in hebben. Deelnemers aan de Estafetteloop Spijkenisse renden € 2400 bij elkaar voor het Familiehuis.

Onze gasten pakken graag de fiets om een frisse neus te halen. Rijwielhandelaar Nico Hoogenboezem leverde spontaan een mooie fiets af.

September De verkopers van buy-Aid stonden na de zomer in de startblokken om kerstkaarten en andere artikelen te verkopen voor het Familiehuis.

Oktober Cadeaupakketjes voor het Familiehuis werden massaal verkocht tijdens de Lief & Leed Week van Opzoomer Mee. Albert Heijn en stichting Pameijer sloegen de handen ineen en brachten bijna € 12.000 in het laatje.


April

Mei

‘Er blijven gelukkig ook momenten om te lachen in het Familiehuis. Zo kun je je zorgen even opzij zetten.’

Vrijwilligers moet je koesteren. Dat doet ook de duivensportvereniging uit Poortugaal. Ze verwennen onze kanjers met een heel gezellig dagje uit.

reactie via Facebook

Augustus De visuele uitstraling van het Familiehuis krijgt een make-over. Vrijwilligers kiezen massaal voor het nieuwe logo dat op alle uitingen terugkomt.

November Zonder vrijwilligers geen Familiehuis. Onze 45 vrijwilligers zorgen zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, met veel liefde voor onze gasten. Er worden regelmatig trainingen en uitjes georganiseerd voor vrijwilligers. Ook worden ze bijgepraat over relevante medische ontwikkelingen.

December Een nacht bij je naaste of een kerstpakket? Voor medewerkers van handelsmaatschappij Nidera was de keus niet moeilijk. Hun massale steun bracht in totaal € 18.000 op.


(advertentie)

Ahmed Aboutaleb draagt de hoed van Daniel

“Maak kanker kansloos”

SMS ‘HOED’ naar 3669 en doneer 3 euro via je bankrekening

Erasmus MC Kanker Instituut

100jaardanieldenhoed.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.