Næring på Jæren 8-2016

Page 1

informasjoN

NÆRING OM NÆRINGSLIVET i KLEPP • TIME • HÅ 12. årgang • 08 • desember 2016

Tema:

Varehandel Særing på Jæren:

Line mingar

Alt klart for god jul

Godt år for kjøpesentrENe

08

2016


NYE FORD

EDGE kr 617.000,-

Den fremste av våre SUV-modeller: Nye Ford Edge Ytelsesvillig, innovativ styling og det absolutt siste innen teknologi gjør dette til en bil som man legger merke til. Med en imponerende tilstedeværelse på veien er denne bilen mer enn en SUV.

FRA

nsten å ha å ha Kunsten alitetstid på jobben kvalitetstid på jobben

ANSIT CUSTOM FORD TRANSIT CUSTOM

setter en lasteplass, ny standard for både effektivitet, lasteplass, FINANSIERING ndard for bådeDen effektivitet, stofføkonomi og komfort. Medpå utstyr som du ellers bare finner på komfort. Med driv utstyr som du ellers bare finner personbiler – som filskiftevarsler, ryggekamera, navigasjon, SYNC med lskiftevarsler, ryggekamera, navigasjon, SYNC med Rente: nødhjelpsassistanse og automatisk – og utstyr du knapt har e og automatisk klimaanlegg – og utstyr du knaptklimaanlegg har sett maken til, som nedfellbart takstativ. En bil som senker driftskostnadene, nedfellbart takstativ. En bil som senker driftskostnadene, Fastrente i 3 år øker til produktiviteten og gjør arbeidstid til ren kvalitetstid. n og gjør arbeidstid ren kvalitetstid.

1,9 %

Fra kr 266.100,-

eks. MVA, frakt og levering.

Rente:

1,9 %

*

Fastrente i 3 år

eks. MVA, frakt og levering.

FORD EDGE SPORT

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹

00,-

*

FINANSIERING

* Pris eks MVA, ink. frakt og levering, Ski. Årsavgift kommer i tillegg. CO2-utslipp fra 191 – 197 g/km (2.2 TDCi, 100 HK – 2.2 TDCi, 155

ng, Ski. Årsavgift kommer i tillegg. CO2-utslippfra fra0,63 191 ––197 g/km (2.2 TDCi, – 2.2 TDCi, 155 Tilbudet kan kombineres med enkelte andre rabatter, HK). Bl. drivstofforbruk 0,7/mil (2.2 TDCi, 100100 HKHK – 2.2 TDCi, 155 HK). – 0,7/mil (2.2 TDCi, 100 HK – 2.2forhandler TDCi, 155 HK). Tilbudet kan kombineres med enkelte andre rabatter, kontakt for mer info, gjelder kontrakter signert til og med 31. mars 2016. *Effektiv rente: 5,08 %, kr 150 000,- o/5 år, etabl./ gjelder kontrakter signert til og med 31. marskr2016. *Effektiv rente: 5,08 %,utover kr 150 3 000,o/5 år, etabl./ tingl. 4 500,-, Totalt: 169 841,NB: ved finansiering år, blir renten gjeldende markedsrente fra 3. år p.t 4,95 %. Forutsetter kredittgodkjenning Ford Credit. Forbehold om trykkfeil. NB: ved finansiering utover 3 år, blir renten via gjeldende markedsrente fra 3. år p.t 4,95 %. Forutsetter it. Forbehold om trykkfeil.

*Ford Edge Sport 2,0 liter TDCi 180 Hk manuell. Prisen er inklusive leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. CO2-utslipp fra 149 – 152 g/km (152 g/km med 20'' aluminimsfelger). Blandet drivstofforbruk fra 0,58 – 0,59 l/mil (0,59 med 20'' aluminimsfelger). Forbehold om trykkfeil.

s 16:30 20:00 14:00

Kverneland Bil Bryne Stavanger/Sandnes Eskervegen 7, 4341 Bryne Stavanger-Sandnes Stokkamyrveien Tlf. 51 77 82AS 82 26 Åpningstider salgsavdelingen Man–fre 08:00 – 16:30 Man, ons-fre 09.00-16.30 Tirs 08:00 – 20:00 tirsdag 09.00-20.00 Lør 10:00 – 14:00 lørdag 10.00-14.00

kvernelandbil.no

Sandnes 4313 Vestre Svanholmen 9 Tel. 51 84 03 00 www.kvernelandbil.no

kvernelandbil.no


Tore Friestad

Æ

lnnhold

Redaktør

Tradisjonsrik trivsel i julebyen ............................................ 4 Travelt i juletreskogen .......................................................... 6

Det handles godt på Jæren

Ny bedrift: Jæren Forsikring ............................................... 8

Vi nærmer oss julen og alt det som kommer med den. Familieselskap, vennesamlinger, god mat, hygge og kos, og selvsagt – pakkene under treet. Varehandelen er den største private arbeidsplassen i Norge, og hvert år når summen som brukes i norske butikker rekordhøyder. På Jæren er varehandelen naturligvis sterkt preget av de store kjøpesentrene som ligger her, og tallenes tale viser at de gjør det meget bra. Der det for ikke altfor mange år siden var en enorm handelslekkasje over Skjævelandsbrua, til Sandnes, Kvadrat og andre større handelssenter, har jærbuer nå de fleste tilbud lett tilgjengelig i lokalområdet. Senterlederne på både Jærhagen på Klepp, M44 på Bryne, og AMFI på Nærbø kan fortelle at 2016 har vært et oppløftende år med solide plusstall. Ingen av dem har noe særlig ledig butikkareal per dags dato, og alle tre går med konkrete planer om utvidelser. Noen vil argumentere at en konsekvens av sentersatsingen i både Klepp, Time og Hå er nedgang i frittstående butikker ellers i området. Det at man ikke kan ha begge deler skal Storgata på Bryne nå motbevise med en massiv satsing som involverer et unikt samarbeid mellom gårdeiere, fjerning av biltrafikken, smart jobbing med butikkmiksen, samt et arkitektonisk tiltrekkende miljø. Målet er å gjenopplive et område som har ligget i dvale ganske lenge, og skape en flott handlegate med attraktive butikker som gjør det bra. En aktuell løsning for butikkledere på Jæren som opplever utfordringer kan være å ta kontakt med Gøril H. Florvaag på Bryne. Hun står bak butikkutvikler.no, som bistår med råd for å tiltrekke flere kunder, samtidig som man sørger for at økonomien er god. – Jeg er veldig glad for å kunne hjelpe de mange engasjerte butikkdrivere der ute med å lykkes, sier hun. Engasjert er også denne utgavens Særing på Jæren, Line Mingar. I sitt glassblåserverksted på Vigre lager hun flott kunst, og holder ofte demonstrasjoner av blåsing av glasskuler, i tillegg til å drive økologisk, kortreist blomsterproduksjon i Alvehagen. – Dette er en estetisk vakker jobb, og det er kjekt å få dele opplevelsen med andre og skape fin kunst og god stemning. For å skape litt julestemning i årets siste utgave av Næring på Jæren har vi sjekket med Henrik Bilstad i Juletreforum at alle kan få et fint tre å legge gavene under, hørt med fem jærbuer hva de gleder seg mest til i julen, samt fått bekreftet at det i år er bestilt godt vær til Julebyen Egersund og at Johan Aakre og dugnadsgjengen er klare til å skape julestemning for 50 000 besøkende.

Det største blir større ............................................. 16

Trender i varehandelen .......................................... 18

Omsetningsøkning i norgestoppen ..................... 20

Det gror godt i Jærhagen ...................................... 22

Stor suksess med sportsrabatt ............................. 24

God lesing, god jul og godt nyttår! Tips oss gjerne om hva du vil lese om i Næring på Jæren i 2017! tips@lokomotiv.no

Særing på Jæren: Line Mingar .......................................... 11

TEMA

Skal gjenopplive Storgata ..................................... 26

På nett med kundene ............................................. 29

Leker ikke butikk .................................................... 30

Sjefen på kjøkkenet ................................................ 32

God stil utenpå hjemmet ....................................... 36

Nå har Kvadrat blitt enda større ........................... 38

Kryssordløsning .................................................................. 43 Nytt om navn ...................................................................... 44 Min jobb: HMSK-rådgiver .................................................. 45 Nye selskaper på Jæren ................................................... 46 Kryssord / Sudoku ............................................................. 48 Juristens råd / Konkurranse ............................................... 49 Mat & Vin - Jul ..................................................................... 50

4

16

‹‹ 11 ‹‹

‹‹

32

‹‹

‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹‹ Hetlandsgt 9, Forum Jæren, 4340 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

redaksjon: Tore Friestad Berit Bryne Annonseansvarlig: Katrine F. Killingland katrinefk@lokomotiv.no Tlf.: 901 40 447

design/produksjon: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Tore Friestad Trykk: Gunnarshaug Trykkeri

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN M

1

24

Utgiver:

redaktør: Tore Friestad tore@lokomotiv.no

Distribusjon: Schibsted Distribusjon Vest Opplag: 20 000

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut åtte ganger i året og distri­bueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time, Hå og Eigersund kommune.

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut februar 2017. N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 3


GOD JUL. Med den koselige trehusbebyggelsen som bakgrunn har Egersund klart å etablere seg som Julebyen i Rogaland. (Foto: Johan Aakre)

Tradisjonsrik trivsel

i julebyen

Tekst// tore friestad

I Julebyen i Egersund ventes det, om været ikke blir like ille som i fjor, 50 000 besøkende i løpet av de to langhelgene julemarkedet er åpent. Det loves munkesang, bålbrente kjøttpølser, gratis underholdning, boder med mange goder og en koselig førjulsstemning også i år.

4

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n


F

or mange er ikke julen skikkelig i gang før man har vært på besøk i Julebyen, sier Johan Aakre, mannen som for tolv år siden hadde ideen til å skape Julebyen i Egersund, og som siden har vært en del av den ti til tolv personer sterke dugnadsgjengen som hvert år organiserer julemarkedet.

Ikke-kommersiell atmosfære For mange jærbuer har det blitt en årlig tradisjon at man i én av eller begge de første helgene i desember setter seg på toget i sørlig retning for å få oppleve god julestemning. – I dagens samfunn er det mange som dessverre har det for travelt til å kunne roe helt ned og bare nyte omgivelsene, selv i juletider. Og om de skulle finne tid til det, er bybildet når det kommer til jul ofte svært kommersialisert. I Julebyen skal man slippe det kommersielle jaget, og kunne koble helt ut fra hverdagen. Vi fokuserer på de gode opplevelsene, som blant annet inkluderer et omfattende kulturprogram i den oppvarmede Julegloben, fine opplevelser i gatene, og spennende ting å smake og se på hos utstillerne i bodene. Det er det folk vil ha, fastslår Aakre. Programmet i Globen byr blant annet på bandomime av «Tre nøtter til Askepott», julekonsert, dukketeater, messingkvintetten Quinds, sekkepipemelodier, «Snekker Andersen og julenissen» fremført av Egersund kulturskole, og mye mer. – Det er et variert program der alle er garantert å finne noe de liker. Det største problemet er at det er så mye bra at man ikke vil gå glipp av noe, og da må foreta noen vanskelige valg om når man skal besøke Julebyen, ler Aakre.

Nostalgi og sjarm Dugnadsgjengen i Egersund importerte arrangementet fra Tyskland, og tilpasset det til omgivelsene rundt den tiltrekkende trehusbebyggelsen i sentrum. – Vi har klart å skape et julemarked som ganske enkelt er et avslappe­nde og koselig sted å være, og jeg kan garantere at lysene, lydene og luktene fremkaller gode, nostalgiske minner. Andre byer har forsøkt å kopiere det vi har, men svært få har lykkes med å skape et populært arrangement som går igjen fra år til år. For vår del er det ikke et mål å bli større – vi ønsker ikke å miste sjarmen som gjør Julebyen så inviterende, forteller Aakre, og beklager til borteboende studenter og andre som ikke har mulighet til å besøke Egersund i løpet av de to helgene. – Jeg får stadig spørsmål om ikke dette kan være åpent helt til jul, men vi vil ikke risikere at utstillere, dugnadsgjengen eller andre hopper av fordi det blir for mye. Vi har kommet frem til at to langhelger er passende, og kan bare ønske de som ikke kan komme velkommen tilbake neste år.

Langsiktig julestemning Han forteller at blant de 50 000 besøkende i Julebyen finner man alle typer mennesker. – Jul appellerer til de fleste, så her kommer alt fra små barn til gamle pensjonister – og alle finner noe de liker. Og selv om flesteparten er fra Sør-Vestlandet, finnes det også entusiaster som hvert år kommer på besøk langveisfra. For min del er det utrolig hyggelig å se at ungdommene som bygget bodene til den første Julebyen i 2004 nå kommer hit med sine egne barn. Vårt mål er at også de barna sine barn også skal få oppleve Julebyen i Egersund, sier Aakre, og inviterer alle som søker god julestemning om å ta turen til julemarkedet 1.-4. eller 8.-11. desember. – Stress ned, slapp av og nyt den gode stemningen i Julebyen. Det er den beste juleoppskriften jeg kan!

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 5


HØGSESONG I JULETREBRANSJEN. Henrik Bilstad og kollegene hans i Juletreforum har spesialisert seg på forma juletre av Normannsedelgran og Fjelledelgran til kundar i heile landet.

Travelt i

juletreskogen

Tekst/foto// berit bryne

I hogstfelta til Henrik Bilstad og dei andre medlemmane i Juletreforum er det full fres. Dei første motorsagene vart dregne i gang i midten av november. Nå deisar granene i bakken i aukande tempo framover mot 24. desember.

20

juletredyrkarar frå Farsund i sør til Nord-Hidle i nord har slutta seg til Juletreforum, som vart stifta i 2010 for å leggja til rette for sal og eksport av juletre. Dei siste åra har den europeiske marknaden vore sjølvforsynt, og alt sal føregår no i Noreg. – Dei første bestillingane begynner å tikka inn i juli. Nå i midten av november har me fått mange bestillingar. Me tenker juletre 12 månader i året. Allereie nå tenker me på småplantene som skal i jorda i slutten av april neste vår, seier Henrik Bilstad, som er styreleiar i Juletreforum.

6

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

Trivst mellom trea Han bur på Tu i Klepp, arbeider hos TKS på Kvernaland og har mellom 10 000 og 13 000 juletre på eigen gard nær Hommersåk. Turen til trea sine tek han ofte - og «helst kvar kveld frå påske og fram til fellesferien». – Når du sit på kontor til dagleg, er det gildt å koma ut. Spesielt om våren, etter ein lang vinter, når gauken gjel og det er varmt i bakken. Det er godt for helsa å tenka på noko anna. Bilstad overtok garden frå far sin for snart tjue år sidan. Faren var framsynt og begynte å setja juletre på dyrka jord i ei tid då det ikkje


Æ FEM

om jula

var så vanleg. I dag er det eit godt og aktivt miljø for pro­ fesjonell juletredyrking på Jæren og mange plassar ellers i landet.

Arbeidskrevjande

Juletre kjem i høgder frå 1,25 meter til fire meter. Eit klassisk stovejuletre på rundt 1,75-2,25 meter har vakse i åtte-ti år. Trea får godt stell året rundt fram til dei er hogstklare: – Me klypper greiner for å forma trea slik at dei blir tette og fine. Trea toler mykje og kan veksa i ulike jordforhold, men må få riktig næring. Me tek jordprøvar og gjødslar etter faglege råd frå Norsk Juletre, som fylgjer med på forsking i Norge og internasjonalt. Dei første åra får trea fullgjødsel om våren og sommaren. Seinare skal dei ikkje gjødslast for mykje, fortel Bilstad. Vêret spelar sjølvsagt òg ei viktig rolle for juletredyrkarane. Ein god sesong startar gjerne med ein litt sein vår, etterfulgt av ein ikkje altfor varm sommar. Perfekt vekstlengde på toppskot er cirka 30 centimeter. Blir det for varmt, veks trea for fort, og det blir grissent mellom greinkransane.

Dyrt jonsokbål

Strenge vintrar kan stikka kjeppar i hjula for juletre­dyr­ karane: – Sesongen 2012-2013 var det mykje kulde og snø. Då mysta eg rundt førti–femti prosent av plantene i felta. Mange av trea var store. Det vart det dyraste jonsokbålet me nokon gong hadde brent, humrar Bilstad. Dei siste åra har det vore gode vintrar. Då blir dei dårlege sesongane gløymt. Og sidan det aldri er like klimatiske forhold hos alle medlemmane i Juletreforum, vil det alltid vera tilgang på juletre.

Kvalitetssikring

Etter at Henrik Bilstad har snakka med Næring på Jæren laurdag 12. november, skal han av stad og levera dei første juletrea frå eit av medlemmane. Trea blir selde til alt frå torghandlarar til ulike grossistar. Ute i juletrefelta blir hogstklare planter merka i tråd med sorteringskriteriar. To personar reiser og rundt og kvalitetssikrar oppmerkinga. Når trea er blitt saga ned, blir dei liggjande i felta i to-tre dagar for å «modnast». – Medlemmane sjekkar at rotenden på treet er fin og har ein storleik som går rett ned i ein standard juletrefot. Me sender så trea gjennom nettingmaskinane før dei blir frakta til torgs. Skal dei langt, blir dei pakka fint, lasta på pallar og frakta med bil eller båt til kundane, seier Bilstad, som er ansvarleg for transporten i Juletreforum.

1. Kva gler du deg mest til til jul? 2. Skal de ha juletre - ekte eller kunstig? ‹‹

Aud Elin Undheim (51), Coop Undheim Handelslag:

1. Det å kunna ha god tid og vera i lag med familien, og god mat. 2. Skikkeleg juletre som me sagar ned sjølv.

‹‹

Helge Lode (69), Undheim Samfunnshus:

1. Ribbe og akevitt. Det vert godt. 2. Kjerringa var lei av å samla opp nåler og har investert i eit kunstig tre.

‹‹

Bjarne Kartevoll (74), Karlsbu:

1. Kalkunen. Men Judith seier at me skal ha ribbe og pinnekjøt. 2. Me skal ha eit ekte juletre. Eit fint eit i fjor hadde me eit stygt tre.

‹‹

Rune Friestad (27), AVE Systemer: 1. Vera i lag med familien, og å eta god mat. 2. Ekte juletre som familien skal hogga ned sjølv.

Riktig stell Han deler fylgjande oppskrift for å få juletrea til å vera fine lenge: – Behandla treet omtrent som du behandlar ein rosebukett: Etter at det har fått akklimatisert seg nokre dagar i eit mellomkaldt rom, kuttar du tre til fem centimeter rett av rotenden. Set deretter treet i ei bøtte med varmt vatn, slik at porene i stammen opnar seg. Ha gjerne i ei klype med sukker i vatnet. Lat treet stå til vatnet er nesten kaldt. Det kan nå drikka ein liten liter vatn i døgnet og er like grønt trettande dag jul, lovar juletremannen.

‹‹ Marith Larsen (63), Bryne Frikyrkje: 1. Fellesskap med familie, vener og menighet. 2. Me kjøpte kunstig juletre for to år sidan, og det er kjempefint.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 7


NY

BEDRIFT

Vil forsikre Jæren Tekst/foto// Tore Friestad

1. september åpnet Jæren Forsikring offisielt sin virksomhet i Storgata på Bryne. Nå jobber daglig leder Trude Gustavsen med å gjøre det kjent at det igjen finnes en lokal forsikrings­agent på Jæren.

T

anken er at både privatpersoner og bedrifter ennå vil snakke med forsikringsfolk som er kjent i lokalområdet om sin forsikring. Det er lettere å stole på personer du vet hvem er og har møtt enn en link på en nettside eller en stemme i telefonen. Og når det gjelder forsikring, så bør man stole på at man er godt dekket. Vi har tro på at folk ser fordelene en personlig og lokal for­ sikringsagent, fastslår Trude Gustavsen.

Vekstambisjoner Samtidig er det klart at folk flest først og fremst er opptatt av pris når det kommer til forsikring. Trude har derfor etablert et samarbeid med Codan Forsikring, som er fjerde største forsikringsaktør i Norden og eid av et av verdens største forsikringsselskap, britiske RSA Group. – I Norge er Codan ennå relativt små, men nå satser de mye på å vokse i dette markedet. De har satset mye på å bygge et godt agentnettverk, og har stor tro på hjemmebesøk, lokal risikovurdering og å være kjent i lokalsamfunn. Perfekt for det vi ønsker. Det er veldig interessant å jobbe med en solid støtte­ spiller som ønsker å gi nye kunder svært tiltrekkende tilbud. Det gjør at vi har gode muligheter for å skape en sunn portefølje her på Jæren, fastslår Trude, og sier at de tilbyr de fleste typer forsikring til privatpersoner og bedrifter gjennom aktører som Codan, Vertikal Helse, Danica, og Pensjon+.

8

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

LOKAL SATSING. «Eneste forsikringsagent på Jæren som har etablert seg med kontor sør for Skjævelandsbrua», står det på Jæren Forsikrings Facebook-side. Trude Gustavsen har tro på at nærhet til kundene vil være et velkomment tilbud til både privatpersoner og bedrifter.


Lojalitet lønner seg ikke For mange er «forsikringspapirer» ett av de ordene som får hjernen til å krølle seg litt i kjedsomhet, og de fleste venter nok med å åpne post fra forsikringsselskapet til «en gang de har litt bedre tid». Det er dog store summer å spare på å bruke noen minutter på sine forsikringer. Det er nemlig sjelden langvarige kunder får tilbud om bedre premisser, så en ny kunde har ofte mye bedre avtaler enn én som har vært lojal i 30 år. – De fleste har nok et forhold til at de har en forsikring, men de færreste vet hva de betaler i forhold til andre tilbud, eller hva de faktisk har dekket om noe skulle skje. Det verste er at det slett ikke er komplisert å få oversikt, samt finne ut om man kan spare mye

penger på forsikringens sin, fastslår Gustavsen, som anbefaler alle å gå inn på norskpensjon.no og sjekke oversikten over sine forsikringspoliser, og oppfordrer interesserte til å ta kontakt med henne om de tror de mangler noe eller ønsker nye pristilbud. – Siden vi er lett tilgjengelige her på Bryne, er det heller ikke noe problem om noen vil komme innom for å ta en gjennomgang av sine poliser, eller invitere oss på besøk i hjemmet eller bedriften.

på tide å vende hjem på heltid. – Gleden av å reise med seks-flyet til Køben­havn er sterkt overvurdert, og diamantkort er heller ikke mye å trakte etter. Det er derimot fantastisk flott å starte noe nytt her på Jæren, og å kunne gå til jobb hver dag. Jeg storkoser meg, og gleder meg til å jobbe hardt for å gjøre Jæren Forsikring kjent for privatpersoner og bedrifter her i regionen, og sørge for at de er skikkelig dekket om uhellet skulle være ute, sier Gustavsen.

Hjemme på Jæren Etter å ha jobbet med forsikring i Tryg i 17 år, hvor hun jevnlig pendlet til Bergen og ofte dro til København – det var ikke uvanlig med 3-5 reisedøgn i uken, fant Gustavsen ut at det var

NY fem

BEDRIFT

I hver utgave vil vi presentere en ny jærbedrift. Har du forslag til hva den neste kan være? Send mail til tips@lokomotiv.no.

Vi er klar for den nye kasseloven - er du? Fra 1. januar 2017 er det ikke lov å selge kasse- og butikkdatasystemer som ikke oppfyller den nye kasseforskriften.

Susoft aPos Basic

Atos Yomani bankterminal

Elegant, smart, komprimert, mobilt, intuitivt, fleksibelt & enkelt! Et kassesystem du kommer i gang med å bruke på rekordtid og som er skalerbart til det antall og det behov man måtte ha.

Markedsledende betalingsterminal klargjort for fremtiden. Terminalen kan programmeres til å akseptere kontaktløse kort samt støtte for Vipps, MobilePay og mCash.

Leie fra kr. 999,- eks. mva pr. mnd. (etablering fra kr. 2.999,-)

Leie fra kr. 310,- eks. mva pr. mnd. (etablering kr. 1.250,-)

KDR Stavanger er en totalleverandør av kasse– og betalingsløsninger til alle bransjer. Lang erfaring og kunnskap bidrar til at vi kan bistå våre kunder til gode og fleksible løsninger til rett pris. Vi finner alltid en løsning og alle er velkommen til en demo i våre lokaler. Kampanjepriser gjelder ut 2016 KDR Stavanger AS • Auglendsmyrå 6A • 4016 Stavanger • Tlf. 52 69 55 00 • kdrstavanger.no • post@kdrstavanger.no

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 9


Julegavebanken Gi et verdikort i år – så kan barnet, barnebarnet og tantungen kjøpe seg gaven de ønsker seg mest. Rett størrelse, rett farge, rett alt. Du må være kunde for å kjøpe verdikortet, men det er du sikkert allerede, gode jærbu. Julegavebanken finner du sju bra plasser på Jæren.

Telefon 03290 www.jaerensparebank.no

Bryne • Jærhagen • Kleppe • Kvernaland • Undheim • Varhaug • Vigrestad


Særing på Jæren

En særing er en person som er litt spesiell, gjerne med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper og forståelse for et område. Ordet er så absolutt positivt ladet. En særing har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem. Særing på Jæren er en fast serie i Næring på Jæren.

Kjærleik ved første anfang Tekst/foto// berit bryne / ILLUSTRASJON/ Hilde B. Lambrechts

Då glasblåsarstudent Line Mingar henta ut sitt første anfang frå smelteomnen, var det avgjort: Å blåsa glas var ein magisk ting å gjera. I dag lever ho av å skapa glaskunst saman med ektemannen Benjamin Walker på Jæren. N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 11


Særing på Jæren

LOKAL GLASBLÅSARKUNSTNAR. Line Mingar begynte på glasblåsarstudiet utan å ha prøvd seg på kunsten. Ho vart hekta frå dag éin.

særingen • Namn: • Alder: • Sivil status: • Frå: • Stilling:

M

Line Mingar 42 Gift med Benjamin Walker, to døtre Vigre i Hå Sjølvstendig næringsdrivande glasblåsar

ingarWalker Glassblåseri held til i eit ombygd grisehus ved fylkesveg 44 på Vigre i Hå. Det tok fem år med hardt arbeid på fritida for å gjera om den einetasjes driftsbygningen til ei romsleg glasblåsarhytte. Dørene vart opna for publikum i september 2006. – Det me likar best er å sitja og laga glas. Me har ein estetisk vakker jobb, og det er kjekt å få dela opplevingane våre. Me held demon-

12

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

strasjonar for grupper på kveldstid og inviterer til ulike aktivitetar som blåsing av glaskuler, seier Line. Nå heng det fargerik glaskunst i nye vindu med gammal form, og kuler i ein takbjelke markerer overgangen mellom butikkdelen og verkstaden. Ein jamn, intens dur fyller rommet. Lyden kjem frå smelteomnen - hjartet i verkstaden. «Egget» er fyllt av flytande glas som held 1120 grader døgnet rundt. Inni egget sprutar ein «drage» brennheite propanflammar.

Kreativ sjel Line voks opp i Hakadal i Nittedal og likte å uttrykka seg gjennom ulike kreative måtar. Ho trudde ei stund at ho skulle driva med teikning: – Men eg mysta piften. Teikningane var flate og kom aldri av papiret. Eg ville forma og skapa sjølv. Tenkte på keramikk, men det frista

ikkje å halda på med kald leire. Så kom eg på at det fantest glassblåseri. Hadde knapt sett det og visste ikkje at det skulle vera så kjekt. Det var kjærleik ved første anfang, fastslår Line, og forklarer at «anfang» er når ho hentar glas ut av omnen. Line hadde tenkt å reisa til Stavanger i lag med ei venninne for å studera nordisk litteratur. Ho trudde ikkje ho ville koma inn på glassblåsarstudiet, og «noko måtte eg studera». Ho kom inn på det treårige glassblåsarstudiet i Orrefors i Sverige. Benjamin frå England møtte ho då ho hadde sommarjobb på Hadeland glassverk i 1998. Dei arbeidde i lag i England og Sverige ei stund, før dei reiste jorda rundt i tre månader.

Sesongbasert bløming – Me tok ferien først, ler Line, og medgir at det har vore mange år med svært mykje arbeid etter at dei kjøpte eigedommen på Vigre og eta-


HAUGGAMMAL KUNST. Glas er blitt laga i rundt 4000 år. Hovudbestanddelen er sand. Fargestoffa er laga av ulike metalloksider og kjem i variantane «mjøl» som glaset blir rulla i og fargestavar som blir brukt på innsida av glaset.

t

VEN GLASKULEKUNST. Frå bjelkar i taket heng noko av produksjonen til Line Mingar og Benjamin Walker. Før jul tilbyr dei kundar å blåsa sine eigne julekuler i verkstaden.

t

blerte seg som glaskunstnarar. Benjamin var steinleggjar dei åra ombygginga av grisehuset stod på, og var den som la golvet i verkstaden. Line jobba i postverket. Parallelt med oppbygginga av glaskunstverksemda har Line og mannen etablert Alvehagen. Her driv dei med økovenleg produksjon av snittblomar. – Eg brenn for kortreistprinsippet. Kvifor kjøpa roser om sommaren frå Kenya og Colombia, fulle av sprøytemidlar som er forbode hos oss, eller jordbær i januar? Med slik ein produksjon sansar me ikkje sesongane. Eg ville ha lokale blomar og ynskte å ta sesongane tilbake. Me dyrkar sprøytefritt, og våre blomar har duft både i blom og bladverk. Line har aldri stoppa og fundert over at ho har mange fysisk tunge arbeidsoppgåver: – Eg ser jo at me ikkje har for mykje tid til overs. Det finst mange måtar å slappa av på, og eg har tid til andre ting òg. Strikking og sying,

t

FERDIGE GLASPUTER. Line og Benjamin får levert rundt tre tonn glas frå Tyskland i året. Jamnleg blir desse glasputene skufla inn i smelteomnen, som held 1120 grader døgnet rundt.

for eksempel. Det går i å skapa. Men herlighet, når eg tenker tilbake på då me slutta i dei faste jobbane våre og laga varer til opninga av butikken - det var jo heilt gæern’t. Men me må våga å klina til når det er noko me verkeleg vil!

Inspirasjon frå naturen I verkstaden bles ho og Benjamin glaskunsten sin på augemål. Det tek mange år å læra seg å blåsa ein heil serie like glas. - Me er sjølv «dreieskive» med éi hand og formar glaset med den andre handa, mens tyngdekrafta virkar. Det ser lett ut, men det tek ei stund før du kjem dit, fortel Line. Inspirasjon får ho mens ho arbeider: Halvveges i prosessen kan ho sjå noko utvikla seg - ei form som triggar idear. Ho ser òg mykje på linjer i naturen og fargar i landskapet.

– Pendelen svingar tilbake frå bruk og kast-kulturen me har sett sidan årtusenskiftet, og det vil bli auka interesse for det som er laga for å vara. Ho brenn for glasblåsarfaget og beklagar at rekrutteringa ligg med brekt rygg. Ein av MingarWalker sine framtidsplanar er å bli godkjend opplæringsbedrift og ta inn ein lærling. – Glasblåsaryrket er kanskje for spesielt interesserte. Som glasblåsar må du som regel starta for deg sjølv. Mange vågar ikkje, eller kan ikkje. Me er to, mens andre oftast bare er éin person som skal satsa. Mange ungdommar har stor skaparkraft. Det er leit og rart at handverksfaga ikkje blir meir verdsette i skulane våre, seier Line Mingar.

Verdsett skaparkraft Line har tru på at framtida er handlaga:

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 13


Fin på håret

- selv når du ikke har noe

Vi har hjulpet menn og kvinner med parykk siden 1976, og vet hvor personlig en slik prosess kan være. Derfor tar vi i mot kundene i vår egen, separate parykksalong. Ring 51 48 89 40 og spør etter Jørn.

“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

Vi tilbyr utførelse

av alle typer kranoppdrag, både for privatpersoner og for bedrifter. Vi har godkjent personkurv til løft av person. I tillegg selger vi snøkjetting til alle typer hjul, for personbiler, trailere, lastebiler, traktorer, anleggsmaskiner, snøfresere m.m.

Bente Håland, daglig leder KRAN OG KJETTING AS

Det komplette bilsenteret på Nærbø

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Ta kontakt: 975 42 880 post@kimverdal.no, www.kimverdal.no

bente@haalandasfalt.no

Æ


Æ TEMA

20

‹‹

I hvert nummer av Næring på Jæren velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler.

Fellesnevneren vil alltid være jærrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

24

30

‹‹

‹‹

36

‹‹

Varehandel Varehandelen på Jæren er viktig og variert, og preges av optimisme, satsing og vekst. Kjøpesentrene kan vise til svært oppløftende tall, og satsingen i Storgata på Bryne er meget positiv.

Handlende i regionen har et enormt utvalg, og på de neste sidene kan du lese om noen av de viktigste aktørene i bransjen, og hva de tenker om fortid, nåtid og fremtid. God julehandel på Jæren! NNæærri ni ngg på på jjæærreenn

‹‹‹‹ 1515


TEMA VAREHANDEL

Det største blir større Tekst// tore friestad

M44 har hatt en jevn og god utvikling over mange år, og er nå klar for å vokse seg enda større, i første omgang med en utvidelse på 9000 kvadratmeter på området der Statoil og Kverneland Bil har hatt sine lokaler.

M

44 er det største kjøpesenteret i regionen og er en viktig møteplass for folk. I snart tre år har vi hatt et helt fullt senter, så det er på høy tid å ta den gode merkevaren vi har skapt et skritt videre. Nybygget blir på 9000 kvadratmeter fordelt på to etasjer, og skal tilpasses resten av senteret, slik at det blir en sømløs overgang mellom gammelt og nytt. Med denne utbyggingen vil vi bli enda mer attraktive, fastslår Eli Ulveseter.

Stopper handelslekkasje XXL, Extra-Leker og Mizzy er blant butikkene som får plass i den nye delen, som skal stå klar i mars/april 2018. Senterleder Ulveseter forteller at de nå er i sluttforhandlinger med flere andre spennende aktører som skal inn, men hun jakter ennå noen som vil etablere en kaffe-/sportsbar i området mellom Clas Ohlson og XXL. – Dette vil stoppe mye av handelslekkasjen over Skjævelandsbrua, da folk nå drar innover for å gå på IKEA, XXL og større lekebutikker. Nå får vi to av tre, og ser med stor interesse at IKEA nå har begynt med mindre butikker i bysentre. Uansett er det veldig mye spennende å velge blant, og mange som er lystne på å finne sin plass på M44. Jeg skulle gjerne hatt 20 000 kvadratmeter mer å fylle med interessant innhold, men er godt fornøyd med det vi nå får på plass – en kombinasjon av større butikker krydret med de små, unike - så får vi se hva som skjer videre.

Planlegger veien videre Coop Sørvest eier halvparten av M44, og nylig solgte Felleskjøpet Rogaland Agder sin femti prosents andel av kjøpesenteret til Coop Eien­

16

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

dom. Salget inkluderte også kornmottaket og Felleskjøpet-butikken, og det er sannsynlig at neste utvidelsesprosjekt på M44 blir i dette området. – Vi har dyktige eiere med solide økonomiske muskler og mye kompetanse, som kjenner kjøpesenternæringen og vil være tett involvert i den videre utviklingen. Det er veldig bra for M44. Når det gjelder planen fremover, så jobber vi med noe galspennende i området rundt kornlageret, så vi sier på ingen måte stopp når vi nå får på plass 9000 nye kvadratmeter, sier Ulveseter.

Sjelden vekst og aktiv jul I fjor hadde M44 2,5 millioner besøkende, og de 63 butikkene hadde en total omsetning på 872 millioner kroner. 2016 har vært utfordrende, men senterlederen kan likevel melde om vekst. – Veksten er per tredje kvartal på 1,8 prosent. Det er vi veldig fornøyde med i disse nedgangstider. Kundene trives svært godt på M44, og vi trekker folk fra hele regionen. Nå ser vi frem til julehandelen, som er svært viktig for ethvert kjøpesenter. Jeg har jobbet i detaljhandel siden jeg var 16 år gammel, og i julen skal det være perfekt for kundene og veldig stress for meg, smiler Ulveseter. I år som i fjor og året før vil det være en rekke arrangementer og aktiviteter på M44 i julen. – Vi er et familiesenter og skal sørge for at både små og store trives hos oss. Alle skal ha det kjekt her, og derfor knytter vi til oss lokale aktører som kan bidra til å skape god stemning gjennom både små stunts og store aktiviteter. Alt fra Seniordansen på Kåsen til

FORNYELSE. Den nye delen av M44 skal blant annet inneholde XXL og Extra-Leker. Utbyggingen vil koste 150 millioner kroner, og setter i gang like over nyttår.

Bryne FK har bidratt bare nå de siste ukene, og i julen vil det komme veldig mye spennende, lover senterlederen.

Positivitet gir resultat Det er nå vanskelig å se for seg et Bryne sentrum uten M44, selv om det var flere kritiske røster før etableringen. Kjøpesenteret er en viktig aktør i lokalsamfunnet som møteplass og shoppingarena, men også mer enn det. – Fra dag én har vi jobbet for et sterkt Bryne, og jeg er veldig glad for den positive utviklingen som nå skjer i byen. Kommunen


TEMA VAREHANDEL

har spenstige planer, ny kino kommer, Håland fortsetter å vokse og tar snart imot Biltema, Storgata skal fornyes, og det er veldig godt samarbeid mellom aktører og en fin positivitet i byen. Vi heier på alle og er veldig fornøyde når destinasjonen Bryne blir enda bedre, og engasjerer oss derfor i ulike arenaer for å kunne bidra til fortsatt utvikling. M44 er også en av Jærens største arbeidsplasser, og Ulveseter påpeker gang på gang at dagens suksess ikke hadde vært mulig uten den positive gjengen som jobber på kjøpesenteret. – Selv om det er 63 forskjellige butikker som holder til her, noen av dem i teorien konkurrenter, har vi klart å skape et utrolig godt miljø og en veldig bra stemning. Det merker de besøkende. Det at vi har en god butikkmiks

og et fint senter er selvsagt viktig, men ingenting betyr noe om de som jobber her ikke ivaretar kundene. Heldigvis har vi en utrolig gjeng med en ekte tilhørighet til senteret - mange ansatte har faktisk vært her siden åpningen i 2005. Dyktige og imøtekommende ansatte er vår desidert største fordel, og gjør at M44 oppleves som trygt og godt. Det skal være fokus også når vi fremover fortsetter å vokse, sier senterlederen.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 17


TEMA VAREHANDEL

Trender i varehandelen

GOD HJELP. Å ha dyktige ansatte som kjenner produktene er en viktig faktor i å bringe kundene tilbake til butikken.

Tekst// tore friestad

– Innovasjonstakten er enorm innenfor varehandelen, så enhver butikkeier bør skaffe seg så mye kunnskap som mulig for å planlegge riktig vei inn i fremtiden, fastslår Leif Bache-Mathiesen i NHO Handel.

L

eif Bache-Mathiesen fra NHO Handel brukte store deler av våren til å reise Norge rundt og holde foredrag for regionskontor, kjøpesenter, sentrumsforeninger og andre interesserte om trender i varehandelen.

Har ennå tro på butikken Blant punktene han tok opp på sin turné, var det faktum, som interessant nok ikke er åpenbart for alle butikkeiere, at veien til lojale kunder går via dedikerte medarbeidere. –Det fysiske møtet med kunden blir mer og mer viktig. Selv om netthandel tar stadig større andel av markedet, har jeg ennå tro på fysiske butikker. Det er her man treffer potensielle kunder på best mulig vis. Da er det viktig å ha en godt opplyst, selgende butikk som gir kundene lyst til å komme innom, sier BacheMathiesen.

Kunnskap er gull NHO Handel-mannen mener dog at det aller viktigste for å lykkes ikke er pris, beliggenhet

18

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

eller butikkens utseende, men menneskene som jobber i butikken. I dagens varehandel, hvor konkurransen er knallhard og det er utrolig enkelt for kunder å velge et annet alternativ neste gang, har butikkledere et stort ansvar med å utdanne sine ansatte, og få kunden til å føle seg sett og ønske seg tilbake. – Det er viktig å forstå forbrukerne. De har endret kjøpsatferd, og vet mye mer om varen før de kommer i butikken. Da blir de ansatte i butikken sin kompetanse om produktet og framtoning avgjørende for om du lykkes med salget, og her er det ennå mye å hente. Det verste jeg vet er å møte butikkansatte som «bare jobber der» og ikke kan eller vil hjelpe kunden. Det finnes mange engasjerte, godt utdannede servicearbeidere som gjør alt riktig, men mange års godt arbeid kan ødelegges med én «ekstrahjelp» som ikke bryr seg om å se kunden, advarer Bache-Mathiesen.

En næring i utvikling Han sier at andre trender i varehandelen er at

store og kjente merkevarer lager egne «brand stores» i stedet for å gå gjennom grossister, at kjøpesentre blir gastronomiske destinasjoner som bruker spising heller enn shopping for å tiltrekke seg kunder, at «pop up»-butikker blir stadig vanligere for å teste ut ideer og for å gi nye opplevelser til kunder, og at store kjeder ønsker mer nærhet til kundene. – Det er meget interessant. Blant annet lager IKEA nå mindre butikker i bysentra i stedet for å kun ha gigantiske senter ute i distriktene, onlineforhandlere som Amazon og NetOnNet har begynt med fysiske butikker – sistnevnte åpnet nylig sin første lagerbutikk på Kvadrat. Det viser at selv rene internettbutikker har forstått at netthandel ikke løser alle problemer. Når det er sagt, vil selvsagt også netthandel utvikle seg mye i løpet av de nærmeste årene. PS: Netthandel kan du lese mer om på side 29 i dette magasinet


Juleglede På M44 finner du julegavene som gleder store og små, gamle og unge, nære og fjerne, kjente og kjære – det er alltid noe hyggelig for en hver smak og lommebok. Og mens du er på julehandel kan du ta deg tid til noe godt å spise. Husk å bruke M44-kortet når du handler fram til jul. Lille Julaften trekker vi en heldig vinner som kan glede seg over 44 444,- kroner. Alt du trenger å gjøre er å handle i fire ulike butikker og få fire stempel på M44-kortet. Kortet leveres i søylen ved hovedinngangen. Vi har søndagsåpent de tre første ukene i desember 14-19. Fra 1. desember til lille julaften holder vi åpent fra 10 – 22 og vi har nattåpent 22. desember. Over 60 velfylte julebutikker venter, og du parkerer enkelt og gratis.

f1 Halvside Jul.indd 1

17.11.2016 09:28:32

Vi utfører branntetting, brannisolering, levering og montering av branndører i stål og tre, fuging og voksing av listverk. www.thermax.rl.no / post@thermax.rl.no Tlf 51 43 75 39

E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

Tlf 982 24 530

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 19


TEMA VAREHANDEL

Omsetningsøkning

i norgestoppen

Tekst/foto// tore friestad

AMFI Nærbø har opplevd en eventyrlig vekst i år, og senterleder Harald Aursland kan fortelle om en omsetningsøkning på i overkant av ti prosent. – Vi har tettet lekkasjehull, og fått inn bransjene vi trengte for å få et så å si komplett tilbud her på Nærbø, sier han på spørsmål om hva som er hemmeligheten bak suksessen.

H

os AMFI Nærbø finner man i overkant av 30 butikker og andre virksomheter fordelt på to bygninger, Nærbøsenteret og Torgsenteret, som har et areal på til sammen 19 000 kvadratmeter. – Tidligere konkurrerte to kjøpesentre på hver sin side av Nærbø sentrum om de samme kundene. Da jeg kom inn for seks år siden så jeg raskt at det bare var tull. Derfor har vi gjort Nærbøsenteret til det klassiske kjøpesenteret med et vidt spenn interessante butikker, mens Torgsenteret nå har en såkalt «big box»løsning, med større forretninger med egne innganger og åpningstider. Det har vist seg å fungere meget bra, sier senterleder Harald Aursland, og forteller at de i 2016 vil ende på en omsetning på rundt 385 millioner kroner.

– Har det meste man trenger AMFI Nærbø ligger i år i norgestoppen i omsetningsøkning for kjøpesenter. – Jeg fikk nettopp beskjed om at forrige uke var 15,1 prosent bedre enn samme uke i fjor. Det er et tydelig eksempel på hvor fantastisk bra det går her. Selv om vi fjerner tallene for nye butikker som har åpnet, har vi en økning på 8 prosent, sier en tydelig fornøyd senterleder. Blant butikkene som har kommet inn på Nærbøsenteret den siste tiden er Princess og Kitch’n, som dekker nærbøbuens behov for soveroms- og kjøkkenartikler, mens Mizter nylig har forlatt søsterbutikken Mizzy i underetasjen for å selge herreklær i egne lokaler i førsteetasje. I tillegg har Expert nettopp bygget om butikken sin, og det holder også Norli på med.

20

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

– Vi har klart å skape en veldig god butikk­miks som dekker det meste man trenger, og har attraktive butikker med gode drivere. I tillegg trekker Mega-butikken kunder fra hele regionen, blant annet med sin høye kvalitet på kjøttdisken. M44, Jærhagen og Kvadrat vil alltid være der – vår jobb er å skape et så bra produkt at folk får det de vil ha her. Og det har vi klart, fastslår Aursland, som dog drømmer om en skikkelig lunsjplass med mye aktivitet og liv, slik de har på kjøpesentrene Oasen og Amanda i hjembyen Haugesund.

Ny aktør til Posten Den andre delen av AMFI Nærbø, Torgsenteret, gikk gjennom en tøff periode for noen år siden, der både G-Sport, Rema 1000 og Rimi avviklet driften. Nå ser det dog ut til at man med «big box»-konseptet har funnet løsningen. – To av våre mest innbringende butikker ligger på Torgsenteret – Coop Extra og Europris, mens møbelforretningen Stilbo og blomsterbutikken Floriss også gjør det bra der. Lokalene der Posten var tidligere står ennå ledig, men vi jobber nå intenst med å få inn et kjedekonsept der, og det ville vært fantastisk for både bygget og Nærbø om det vi jobber med kommer på plass. Ting skjer fort i denne bransjen, så det kan være åpning så tidlig som februar, sier senterlederen, som ikke vil avsløre hvilken aktør det er snakk om helt ennå.

Vil vokse, men ikke til meieriet Foruten postlokalene er det ikke en ledig kvadratmeter å oppdrive til butikker som vil inn på AMFI Nærbø. Da er det naturlig å tenke på utvidelser, og det gjør også Harald Aursland.

– Det er mange som sier at vi bør lage en bro over til meieritomten som nå skal utbygges og utvide der, men det er nok et litt drastisk skritt. Vi har begynt å skisse på litt ulike muligheter, og ser at det er potensial for å legge til noen kvadratmeter. Utviklingen med vekst-vekst-vekst som vi har hatt de siste årene fortsetter, og vi har ingen ledige lokaler, så da er det naturlig at de med pengesekken ser at det vil være lønnsomt å videreutvikle her på Nærbø. Vi har dyktige eiere med god økonomi, så jeg er sikker på at noe vil skje i løpet av de neste årene, fastslår han.

Har tro på fremtiden I tillegg til sitt virke som senterleder er Aursland også leder i sentrumsforeningen på Nærbø, og kan fortelle at varehandelen også utenfor kjøpesenteret gjør det bra. Lokalbefolkningen har forstått at om de ikke bruker tilbudene som finnes, forsvinner de. – Nærbø satser på handel, og har definitivt blitt handelssentrum i kommunen. Vi trekker mange kunder fra hele Hå, i tillegg til Undheim og Orre, og faktisk også en del fra Egersund, Bryne og Klepp. Det gjøres veldig mye bra, og jeg er spesielt fornøyd med at det er mange unge drivere, ikke bare gamle butikkeiere som er satte i sine måter. Det er mye lettere å ha god tro på fremtiden når ungdommen ser at det er muligheter her, satser og lykkes. Det skaper engasjement, og engasjement på Nærbø betyr vanligvis suksess, smiler han.


TEMA VAREHANDEL

VEKSTLEDER. Harald Aursland på AMFI Nærbø er strålende fornøyd med ståa. Nå mener han at utvidelse er et naturlig neste skritt. GOD MIKS. Nærbøsenteret har fått mange nye aktører på plass, som sammen skaper et tiltrekkende totaltilbud.

BIG BOX. I første etasje på Torgsenteret ligger godt besøkte Coop Extra, Europris, Stilbo og Floriss.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 21


TEMA VAREHANDEL

STOLT SENTERLEDER. Siri Øksnevad Olsen på Jærhagen er fornøyd med at de har klart å skape et senter som lokalbefolkningen i Klepp er stolte av, og som besøkende flokker til. (Foto: Tore Friestad)

Det gror godt i Jærhagen 22

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n


TEMA VAREHANDEL

KLART FOR VEKST. Jærhagen planlegger en utvidelse på nordsiden av dagens bygg. Nøyaktig hva som skal komme her og når det vil være klart er ennå for tidlig å si noe om, ifølge senterlederen.

K

lepp har en veldig positiv utvikling, og Jærhagen skal selvsagt være en del av ferden fremover. Vi har allerede en vekst langt over forventet, og har i løpet av året også fylt opp så å si alle tomme lokaler. Det gjør at det er naturlig å vokse videre, og vi har noen meget spennende planer. Ennå er de ikke kommet så langt at vi kan fortelle offentlig hva som skal komme, men jeg kan love at det blir bra, sier Siri Øksnevad Olsen med et stort smil om munnen. Tidligere har det blitt presentert planer om et nytt 29 000 kvadratmeters bygg i to etasjer på nabotomten like nord for dagens bygningsmasse. Dagens Jærhagen er 30 000 kvadratmeter, så om planen ennå er den samme, vil det si at kjøpesenteret skal bli nesten dobbelt så stort.

Skaper nytt sentrum

Tekst// tore friestad

Det er bestemt at fremtidens sentrum i Klepp skal ligge i området rundt Jærhagen, i stedet for Kleppekrossen, som er tettstedets historiske sentrum. Klepp kommune har sine planer, både på tomten mellom Jærhagen og rådhuset, og på den gamle meieritomten, i tillegg til at de i oktober kjøpte en 38 dekar stor tomt ved fylkesvei 44. Tanken er at Statoil-stasjonen skal flyttes dit, og dermed frigjøre enda mer tomteareal til sentrumsutviklingen. – Vi følger spent med på hva kommunen gjør, og har all tro på at Klepp i løpet av nærmeste fremtid vil bli et enda mer attraktivt område for både bedrifter og beboere. Det er selvsagt også meget positivt for oss, påpeker Øksnevad Olsen, som også skryter av den gode jobben næringsforeningen i Klepp gjør med å skape arrangementer og aktiviteter som hele handelsstanden i Klepp, samt lag og foreninger, er med på.

De siste årene har det gått opp, opp, opp for Jærhagen. Nabotomten til kjøpesenteret klar­ gjøres nå for utvidelse. – I fjor bikket vi 600 millioner kroner i omsetning, og selv med dystre spå­dommer i bransjen om 2016 vil vi når året er omme ha en 5,5 til 6 prosent økning. Det er vanvittig bra og vi ser veldig Sterk handelsaktør positivt på fremtiden, sier Siden åpning i september 2004 har Jærhagen senter­leder Siri Øksnevad Olsen. klart å skape et meget populært kjøpesenter,

som inkluderer 38 butikker, 1100 parkeringsplasser og egen isbane. – Vi er, etter både min høyst objektive mening og også ifølge tilbakemeldinger fra besøkende, et svært hyggelig og inviterende kjøpesenter. Vi har en god miks mellom de store kjedene og unike perler som man kun finner på Jærhagen. Felles for alle er gode drivere som kjenner kundene og vet hva de vil ha, samt serviceinnstilte ansatte som føler en tilhørighet til både butikken sin og senteret som helhet. Det skaper bra stemning, noe som igjen gir fornøyde og lojale kunder, sier Øksnevad Olsen. På spørsmål om hvorvidt hun tror Jærhagen har ødelagt for varehandelen i Kleppekrossen og andre steder i kommunen, rister senterlederen på hodet. – Det er ikke tvil om at veldig mange hadde valgt å reise til M44 eller Kvadrat om Jærhagen ikke var her, så jeg tror tvert imot det er bra for aktører utenfor senteret at vi er her. Det finnes utrolig mange spennende butikker med dyktige eiere som har sin egen stil og sine egne spesialiteter som tiltrekker folk, og for eksempel har flere av butikkene i Kleppekrossen ligget der siden før Jærhagen åpnet og gjør det ennå veldig bra. Helheten vi sammen tilbyr gjør Klepp til en sterk handelsaktør, mener hun.

– Rett opp! Jærhagen er i dag eid av Coop Klepp, som gjenkjøpte senteret i 2015 etter å ha solgt det til kapitalforvalteren Aberdeen Property i 2007. – Det er noe eget å ha Coop Klepp inne på eiersiden. De har fokus på lokalsamfunnet, og vi jobber tett med dem om å utvikle Jærhagen og Klepp for øvrig. De teller ikke kroner og ører, men ser på potensialet for å gjøre Klepp til et stadig bedre sted å bo og drive bedrift. Som en del av Amfi har vi også tilgang til sterke fagfolk med mye kompetanse rundt senterutvikling, og det drar vi god nytte av. Så hvor tror jeg dette går videre? Rett opp, fastslår Øksnevad Olsen mens hånden skyter mot himmelen.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 23


TEMA VAREHANDEL

Stor suksess med sportsrabatt Tekst/foto// Tore Friestad

26. mai åpnet Sport Outlet på Jærhagen, og allerede er butikken en av de mest populære på kjøpesenteret. – Bra produkter med 50 til 70 prosent rabatt er naturlig nok noe veldig mange er interessert i, sier daglig leder Silje Rosland.

P

å kun tre år har Sport Outlet etablert over 30 butikker i Norge, fra Mandal i sør til Kirkenes i nord. – Grunnen til at konseptet har vokst seg så stort så raskt er ganske enkelt at det er veldig smart og tiltrekkende for kunder. Enkelt forklart er det lagersalg satt i system. I sportsbransjen er det mye overskuddsvarer, og vi får svært gode priser når vi forhandler direkte med leverandører om utgåtte varer. Så her kan vi tilby et bredt spekter gode kles- og sportsartikler til uslåelige priser, forklarer Silje Rosland. Sport Outlet gjør sine ofte avtaler mot slutten av sesongen, når ordinære sportsbutikker ser at de ikke klarer å selge ut varene sine og da benytter seg av gjenkjøpsavtaler med leverandøren. – Det gjør at vi kan tilby et veldig bredt sortiment, fra kajakker og ski til klær og sko. Når det gjelder klær, så tilbyr vi mye kjente

24

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

merkevarer som Adidas, North Face, Kari Traa og 2XU. Og selv om vi ofte får inn produktene mot slutten eller etter sesongen, har vi alltid riktig utstyr til riktig sesong. Det er ikke slik at vi tilbyr badetøy kun i januar og parkaser kun i juli. Noe får vi inn i starten av sesongen fordi leverandørene har mye på lager, og noe sparer vi til neste sesong. For eksempel – da vi åpnet 26. mai hadde vi mye vintervarer. De ble satt på lageret, og har blitt tatt frem nå når kulda setter inn, forklarer Rosland.

Selger tights til 70-åringer Outlet-sjefen kan fortelle at deres kunder er både tenåringer, småbarnsforeldre, de godt voksne, og eldre pensjonister. – Ja, det er mange på 70 som kjøper tights. Alle liker lave priser, og trening og friluft er veldig «in». Da trenger man godt utstyr, og bryr seg gjerne ikke om hvorvidt det er årets

BREDT UTVALG, LAVE PRISER. Hos Silje Rosland på Sport Outlet finner du alt fra kajakker til merkeklær. – Mange har kommet innom for å kjøpe én enkelt ting, men har så å si vært ferdige med julegavehandelen når de forlot butikken.

eller fjorårets versjon av treningsbuksen eller turskoene man bruker, fastslår Rosland, som påpeker at deres største outlet-konkurrent i regionen, Norwegian Outlet på Ålgård, kun tilbyr fra 30 prosent rabatt, mens hun kan garantere minst halv pris.

Kommet for å bli Rosland er sikker på at ekspresstoget Sport Outlet vil fortsette å tøffe Norge rundt de neste årene. – Det vil bli flere og flere butikker, ganske enkelt fordi konseptet fungerer så godt. Og med flere butikker kan våre innkjøpere gjøre enda bedre avtaler, noe som betyr mer rabatt for kundene. For vår del her på Jærhagen har vi hatt et fantastisk fint første halvår, og ønsker nå at enda flere jærbuer skal oppdage hvem vi er og hva vi tilbyr. Mange trodde i starten at dette var et sluttsalg på grunn av de lave prisene, men vi har kommet for å bli!


I X TA E!

NTRALEN

KALE SE AV DE LO L HOS EN

BESTIL

Har biler med plass til

ENSIGN

TA JEGERPRØVEN! ÅRETS JULEGAVETIPS? Kom i gang med jakt og friluftsliv sunt for kroppen og balsam for sjelen.

OPPSTARTSDATOER JEGERPRØVEN - 2017

N PÅ JÆRE

MANDAG 30. JANUAR, 8. MAI, 2. OKTOBER Kl. 18.00-21.00 - Bogafjell Skole

16

MANDAG 27. FEBRUAR, 12. JUNI, 6. NOVEMBER Kl. 18.00-21.00 - Bryne VGS

passasjerer

MANDAG 27. MARS, 4. SEPTEMBER, 27. NOVEMBER Kl. 17.00-20.00 - Tastaveden Skole Jegerprøvekurset er 30 timer fordelt på 9 leksjoner. 3 av leksjonene kan tas som selvstudium. Øvrige kursdager for det enkelte kurset avtales første kurskveld. Vi holder også kurs eksklusivt for bedrifter. Dette er god teambuilding.

51 42 43 44 For påmelding:

Håkon Kyllesø, 909 76 058 SJEKK PRISER PÅ: WWW.TAXIKALKULATOR.NO

Hakon@sofaliv.no | sofaliv.no

Sofaliv AS - Stavanger og omegn friluftsakademi

ELEKTRO ■ RØRLEGGING ■ VARMEPUMPER L U F T R E N S E R E ■ S PA ■ K J Ø L E R O M

HAR DU LYST?

VI HAR TESTVINNEREN

Å BYGGE UT, BYGGE OM, BYGGE PÅ ELLER BYGGE NYTT?

Varmepumpen Daikin Ururu Sarara ble best i test høsten 2016! I tillegg fikk flere Konta k Daikin modeller for en t oss g rati høyeste utmerkelse i en annen test. og ufo rplikt s ende v a rmep Se alle modellene på ave.no umpe

LAGERTØMMING Vi rydder lageret før det nye året og selger mange spa med avslag på opptil

befar ing!

-

30 %

Bestill innen 22. desember for levering til jul!

BYGGEBRANSJEN HAR NÅ GOD KAPASITET OG VI ER KLAR FOR Å SE PÅ MULIGHETER SAMMEN MED DEG. TA KONTAKT!

ARKITEKTKONTORET IHT KJØPMANNSBROTET 7 4352 KLEPPE

TELEFON: 51 78 97 70

iht.no

AVE.NO ■ TLF.: 09543 ■ JÆRVEGEN 67, NÆRBØ

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 25


TEMA VAREHANDEL

Skal gjenopplive

Storgata

Tekst// tore friestad

– Storgata skal bli regionens mest tiltalende handlegate og skal være selve hjertet i Bryne, sier Christian Stabel. Omgjøring til gågate, bedre butikkmiks og attraktiv arkitektonisk utforming er blant grepene som nå skal tas for å tiltrekke handlende og vandrende.

P

å Bykonferansen på Bryne Mølle 11. november ble en god bolk av programmet satt av til å presentere nye tanker for Storgata, som skal være Brynes handlegate, men som lenge har slitt med tomme lokaler og få besøkende. – Det er mye følelser knyttet til dette. Jeg får så å si daglig spørsmål om «Hvordan går det med Storgata? Det er så trist, skal ikke noe skje der snart?» Dette er noe lokalbefolkningen

26

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

bryr seg om, og vi er veldig glade for at vi nå begynner å nærme oss en god løsning på utfordringene i handlegaten i Bryne. Vi har veldig gode forutsetninger for å skape en attraktiv gate med mye liv og mange spennende tilbud her. Posisjonen mellom jernbanestasjonen og M44 er svært innbydende, og det finnes her et vidt spekter ulike bygninger og byrom som kan brukes på interessant vis, sier Christian Stabel, leder i Brynebyen.

Klarsignal for gågate En av de viktigste grunnene til at dette nå ser ut til å komme på plass er at 32 gårdeiere i sentrum har inngått et samarbeid som skal gjøre Storgata mer attraktiv for handelsstanden. – Gårdeiere i Storgata og Torget har blitt enige om en felles erklæring for den videre utviklingen av dette området. Det er unikt i norsk sammenheng. Som en del av arbeidet i denne arbeidsgruppen har også den gamle


TEMA VAREHANDEL

FREMTIDSPLANER. Det var mange interesserte tilhørere på Bykonferansen, der Christian Stabel og andre presenterte visjonen om Storgata.

EKTE HANDLEGATE. Nå tas det grep for å få mer liv i Storgata. Legg merke til jærtreet, som skal være en viktig inspirasjon i den nye gågaten. (Illustrasjon: ARC Arkitektur)

debatten om å omgjøre Storgata til en gågate blitt gjenopplivet, og det blir nå en realitet etter positivt vedtak i kommunestyret. Det er et utrolig viktig første skritt, men det er ennå mye arbeid som må gjøres før vi kan friskmelde handlegata vår. Viljen til å skape noe er her, og det vi skal skape er en fremtidsrettet by for moderne folk, fastslår Stabel.

Nøye utvalgt butikkmiks Butikkmiksen er selvsagt en viktig faktor i hvorvidt en handlegate har besøkende, og nå skal det gjøres et bedre arbeid på det området i Storgata,

som i dag blant annet huser fire forskjellige utenlandske dagligvarebutikker og et begravelsesbyrå. Tidligere senterleder på M44 Tove Sivertsen, som nå driver bedriftsrådgivning rettet mot blant annet kjøpesentre gjennom selskapet Set Sail, er involvert i dette arbeidet. – Vi har laget retningslinjer for hvilke typer bransjer og butikker vi vil ha her. Med tanke på butikkmiksen fremstår Storgata i dag som en dårlig tanngard med noen ok tenner. Vi må lage et komplementerende tilbud av internasjonal, nasjonale og lokale aktører som sammen skaper en svært attraktiv og spennende destinasjon som lever både på dagtid og kveldstid, der alle driver med samme premisser, samme åpningstider og med fokus på service, sier Sivertsen. På Bykonferansen presenterte hun en ønskeliste av potensielle aktører og bransjer som man bør få inn i Storgata. Helse og velvære, fashion og komfort, hus og hjem, kreative butikker, mat og drikke, og servering og møtesteder var kategoriene som ble nevnt. – Først og fremst må vi få inn noen dragere, butikker som interesserer folk uansett hvor de ligger. I tillegg bør det tilrettelegges for god bruk ved å skape ulike soner med lignende tilbud. Målet er å skape tiltrekkende og god butikkmiks med særpreg og stor variasjon, sa Sivertsen.

Forblåst tre som rød tråd En annet viktig suksessfaktor for en handlegate er at den er visuelt appellerende, og et behagelig sted å oppholde seg. Bryne-selskapet ARC Arkitektur har på oppdrag fra gårdeiere, Brynebyen og kommunen tatt for seg hele gata og presenterte sine løsninger til de 120 oppmøtte på Bykonferansen. – Mennesker i byen får stadig dårligere vilkår fordi bilen blir prioritert, og som en konsekvens av det blir handel flyttet til kjø-

pesentrene. Men med en bilfri bydel, spesielt så godt beliggende som Storgata er like ved togstasjonen, kan man likevel lykkes med å skape et attraktivt handlemiljø og en tiltalende gamleby, noe alle byer med respekt for seg selv har, sa Reier Carlsen. ARC har tenkt og tegnet, og foreslår blant annet granittdekke fra vegg til vegg i den 12 meter brede gaten, med inviterende områder som trekker folk inn i Storgata, gode sitteplasser i trivelige uterom, og glassdekkede, halvklimatiserte gårdsrom som skal verne mot jærsk vær og vind. Arkitektene har også kommet frem til en rød tråd med jærsk særpreg som skal trekke folk gjennom gata: Vindskeive tre i rustfritt stål med glasstak som skjermer mot vær og vind. – Disse vil gjøre Storgata attraktiv og unik. I tillegg til å være et tiltalende estetisk element, vil de jærforblåste ståltrærne være et klimadekke for gående, fungere som belysning når mørket senker seg, og kan brukes av butikker som stands for tilbudsvarer og lignende. Så i tillegg til å bygge identitet og gi gata særpreg har treet også flere praktiske funksjoner, forklarer ARCs Kristoffer Bakk Thørud.

Levende i 2020 Så, ambisjonene er store og planene begynner å komme på plass. Kan man nå lykkes med å skape liv i en handlegate som i mange år mer eller mindre har ligget brakk? De involverte virker trygge på det. – Arbeidet er allerede i gang og vi håper å kunne holde et høyt tempo. Alle spiller på samme lag med samme mål – å gjøre Bryne til et enda bedre sted å leve og drive bedrift. Når vi får alt dette på plass tør jeg ikke si, men jeg er sikker på at Storgata i 2020 vil være et mye mer attraktiv og levende handlegate, som besøkende vil se og innbyggerne kan være stolte av, sier Christian Stabel.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 27


Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted Hvilket bilmerke bilmerke har har du du Hvilket Som MECA MECA verksted verksted er vi vi på på tå tå hev hev når når bilen din din kommer til til oss, oss, enten enten det det gjelder gjelder Hvilket bilmerke har dukommer Som er bilen vanligMECA service, reparasjon eller EU-kontroll. MECA konsentrerer vi oss kun kun om Som verksted er vi på tå EU-kontroll. hev når bilenII MECA din kommer til oss, vi enten det om gjelder vanlig service, reparasjon eller konsentrerer oss åå reparere biler, og da blir man flink til det. Selvfølgelig gjelder alle garantier på vanlig service, reparasjon ellerflink EU-kontroll. I MECA konsentrerer oss kun om reparere biler, og da blir man til det. Selvfølgelig gjelder allevigarantier på å

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg!

bilen. Et Et MECA MECA stempel serviceboken betyr at du du har hargjelder tatt godt godt vare på bilen bilen din. reparere biler, og da blirii man flink til det. Selvfølgelig allevare garantier pådin. bilen. stempel serviceboken betyr at tatt på Velkommen til oss! bilen. Et MECA stempel i serviceboken betyr at du har tatt godt vare på bilen din. Velkommen til oss! Velkommen oss! Klepp AutotilBilverksted AS

Klepp Auto Bilverksted AS Kjøpmannsbrotet 9, 9, 4352 4352 Kleppe Kleppe Kjøpmannsbrotet Tlf. 51 78 60 60 Klepp Auto Bilverksted AS Tlf. 51 78 60 60 Kjøpmannsbrotet 9, 4352 Kleppe T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, T. Berland Bilverksted Bedriftsvegen 12, 4352 4352 Klepp Klepp Stasjon Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Bedriftsvegen 12, 4352 Klepp Stasjon Tlf. 51 42 79 69 Tlf. 51 42 79 69

Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.

T. Høyland Høyland Bilverksted Bilverksted T. Bjorhaugslettå 8, 4365 4365 Nærbø Nærbø Bjorhaugslettå 8, Tlf. 51 43 51 60 T. Høyland Bilverksted Tlf. 51 43 51 60 Bjorhaugslettå 8, 4365 Nærbø Haaland Bilverksted Haaland Bilverksted Opstadvegen 647, 4360 Varhaug Tlf. 905 06 Opstadvegen Tlf. 905 06 566 566647, 4360 Varhaug Tlf. 905 06 566

www.meca.no www.meca.no www.meca.no

Tlf. 920 59 038 nettbutikk: www.glm.no KOM OG SJÅ VÅRT STORE UTVALG I LEKER OG MODELLER!

B E T O N G A R B E I D

Nå har vi også modelljernbane og tilbehør! Åpent:

post@ahbygg.no

onsdag: 14-19 lørdag: 10-14

tlf.nr 51 79 85 79

SPESIALSØM Produksjon etter mål Solid sveis og slitesterk maskinsøm Med reklame etter ønske

www. tjessempresenning.no 454 88 300

Vi kan levere. Bare spør! Skal du dekke over et område? Trenger du en stor “paraply”? Det er bare fantasien som setter grenser for bruksområder og produksjoner. Gi oss gjerne en utfordring, eller ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

28

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n


TEMA VAREHANDEL

VR-HANDEL. I vår lanserte eBay i samarbeid med det australske kjøpesenteret Myer verdens første virtuelle kjøpesenter. Er det fremtiden for all varehandel?

På nett med kundene Tekst// tore friestad

Varehandelen blir stadig mer digital og global. Nordmenn handlet i 2015 varer på nett for over 30 milliarder kroner. Netthandel øker med rundt 17 prosent i året, ifølge NHO Handel.

E

tt av de viktigste punktene i varehandelen fremover er spørsmålet om online tilstedeværelse. Allerede foregår en stor del av handel på nett, og det er liten grunn til å tro noe annet enn at den prosentandelen vil fortsette å stige. Big data, kjøpshistorikk og andre digitale hjelpemidler gir anledning til å skreddersy handleopplevelsen for hver enkelt kunde. – I den verdenen vi lever i er det slik at alle bedrifter, uansett bransje, er en teknologibedrift. For å lykkes må man kunne bruke teknologiske muligheter på riktig vis. Husk at konkurrentene kun er et par klikk unna på nett, så hvis kunden ikke finner deg, er det kort vei videre til neste leverandør, sier Leif Bache-Mathiesen i NHO Handel.

Én sjanse til å levere Han mener at det ikke er slik at alle butikker til enhver pris må ha en nettbutikk – hvis du ikke kan sørge for god kontakt og rask levering er det bedre å la være, mener NHO Handel. – Man må ha distribusjonskvaliteten på plass, hvis ikke kan det virke mot sin hensikt å være på nett. I dag får man bare én sjanse

til å levere før kunden finner en annen, bedre løsning. Heldigvis finnes det flere dyktige samarbeidspartnere å bruke på nett, slik at butikkeiere kan fokusere på kjernevirksomhet og salg, mens andre kan ta seg av det tekniske, påpeker Bache-Mathiesen. Kampen om nettkundene kan være vanskelig når konkurrentene heter Amazon, eBay, Zalando og Alibaba. Når det er like enkelt å handle i USA og Kina – hvorfor skal man velge den lokale butikken? – Faktisk merker vi at nordmenn ennå velger norsk først, men konkurransen på nett er knallhard, så her må man gjøre det man kan for å ha et produkt som ikke skuffer. Det vil si rask levering, samspill mellom handel på nett og i fysisk butikk, og riktig bruk av innsikt og analyse.

prosent av den samlede dagligvareomsetningen i Norge, er dette en spennende bransje å følge fordi matvarehandel på nett ikke handler om å spare penger, men å tilby en tjeneste som forenkler folks hverdag ved å tilby rask levering der man unngår tunge løft, impulskjøp og hektiske handleturer, samtidig som du får mer tid til familie, venner og fritidsinteresser. – Det skjer masse endringer i varehandelen for tiden, spesielt på nett, og det er både spennende og litt skummelt, men byr utvilsomt på mange muligheter. En ting er sikkert: Nå er tiden inne for å handle, fastslår Bache-Mathiesen.

Digital mat Også mathandel blir i stadig større grad flyttet til nett. I Sverige har mat.se vokst seg store, og Kolonial.no som satser på Østlandet nærmer seg en omsetning på 100 millioner kroner og har fått inn Rema 1000 som investor. Selv om dagligvarer på nett fortsatt kun utgjør én

Leif Bache-Mathiesen, NHO Handel.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 2 9


TEMA VAREHANDEL

Leker ikke butikk

330 0

‹‹‹‹ NNæærri ni nggpåpåj jæærreenn


TEMA VAREHANDEL

Tekst/FOTO// tore friestad

Det er ikke enkelt å skape en suksessfull butikk. Det krever mye å være både leder, selger, vaktmester, økonom, dekoratør og de mange andre rollene en butikksjef må inneha, og resultatet kan være at man så vidt klarer å holde hodet over vannet. Butikkutvikler Gøril H. Florvaag ønsker å hjelpe butikkene opp og frem.

M

itt mål er å øke lønnsomheten og bedre driften hos butikkene jeg samarbeider med. Jeg kan se på alle deler av driften og bruke min erfaring og kompetanse til å komme med anbefalinger om hva de bør gjør videre for å oppnå suksess. Butikkblindhet, det at man er på samme sted hver dag uten å se hva som er feil eller hva som kan gjøres bedre, er en kjent og farlig «lidelse» i bransjen, og da er det smart å skaffe ekstern hjelp som kan bidra med riktig medisin, sier Gøril H. Florvaag.

Ærlig og direkte Blant tjenestene som butikkutvikleren bistår med er butikkuttrykk, kundesegment, markedsføring, tidsbruk og planlegging, rutiner, drift og orden, samt måloppnåelse. – Hva jeg hjelper med varierer fra kunde til kunde, alt etter hva som trengs. Med et unikt kundefokus og litt «tough love» får kundene mine de verktøy de trenger for å øke lønnsomheten i sin butikk. Jeg utarbeider ikke lange, fancy rapporter som ikke har noen verdi i praksis, men gir ærlige, direkte tilbakemeldinger og gode råd som enkelt kan iverksettes. Det kan være en tung og tøff prosess, men folk flest ønsker faktisk å lykkes og gjør alt de kan for å få det til. Det er en grunn til begrepet «man leker ikke butikk». Det krever hardt arbeid og mye innsats for å lage god butikk, påpeker Florvaag.

Hjerte for de selvstendige Hun har de siste årene delt sin kunnskap, både gjennom direkte arbeid, men også workshops og foredrag, med alt fra store kjeder og sentrumsforeninger over det ganske land til små, unike butikker der en gründer med en god idé forsøker å finne sitt publikum. – Jeg har et hjerte for selvstendige butikker, som ofte ikke har store budsjetter til konsulenthjelp, men som samtidig er de som trenger mest hjelp. Situasjonen er ofte den at en gründer åpnet for eksempel en klesbutikk fordi personen liker mote. Det er bare det at å

drive en butikk krever utrolig mye for å lykkes, fra kunnskap om produktene til kompetanse på økonomi og markedsføring. At én person skal kunne finne utav alt dette uten hjelp er vanskelig å tro på, fastslår Florvaag. Størstedelen av hennes oppdrag foregår på Jæren og resten av Vestlandet, men med Skype og andre teknologiske hjelpemiddel har butikkutvikleren også vært i stand til å bistå butikker i resten av Norge. – Jeg har gjort veldig lite salgsarbeid, men er så heldig at jeg stadig blir referert videre av fornøyde kunder, noe som gjør at flere kontakter meg. I tillegg har jeg de siste årene skrevet fagblogg med råd og tips, i tillegg til å være aktiv på Facebook og Instagram, noe som har fanget oppmerksomheten til mange i varehandelen.

FEM TIPS TIL BUTIKKLEDERE •

Skap ledig plass! Mange butikker bommer grovt på å fylle butikken til randen, og lar det rett og slett ikke være nok rom igjen til å eksponere varene på en god måte.

Tenk tema! Når du lager en eksponering: vis verdien kunden kan få ved å kjøpe produktet ditt. Eksponer flere produkter som sammen fremhever fokusproduktet, og ikke minst totalopplevelsen kunden vil kunne få.

Oppmuntre til interaksjon! Få kunden til å delta på et vis. Da får kunden eierfølelse og vil i større grad bli fornøyd med produktet.

Bruk skilt! Jeg mener at skilting i butikk er undervurdert. Her ligger enormt potensial for å bedre kommunikasjon med kunden, særlig når butikkpersonell er mangelvare. Formålsløs vandring i butikken gagner ingen.

Tilby sitteplasser! Mange av dine kunder kommer ikke alene. Sørg for at gjestene sitter godt, eller er engasjert på et vis, for da blir de værende lengre i butikken. Og lengre tid brukt i butikken betyr normalt at de legger igjen mer penger.

Populært arbeidsverktøy Florvaag slapp i oktober #bedrebutikk, et strategiverktøy som skal gi brukerne et godt oversiktlig plan for videre arbeid. I løpet av bare noen få uker forsvant første opplag til butikkledere fra Bardufoss i nord til Kristiansand i sør. – Enkelt forklart er dette en arbeidsbok hvor man blir stilt en rekke spørsmål rundt planer, struktur og rammeverk for butikken, og setter dette i system over 12 måneder, med et lønnsomt sluttresultat. Min erfaring er at dette er noe mange butikker trenger – veldig mange har faktisk ikke en overordnet plan de jobber etter, men tar ting på magefølelsen. Da er det vanskelig å holde oversikt på hva man har gjort, hva man skal gjøre, og hvorfor noe fungerte eller ikke. Butikkutvikleren kan fortelle at tilbakemeldingen på #bedrebutikk så langt har vært utelukkende positive, og at hun gleder seg til at enda flere kan ta det i bruk og se effekten av å ha et godt strategiverktøy. – Suksess kommer ikke rekende på en fjøl – man må jobbe hardt for å nå den, og enda hardere for å holde på den. Da er gode verktøy veldig verdifullt!

Husk på at kundene kommer til deg fordi de vil bli begeistret, berørt, beveget og oppleve nyheter og inspireres til å forbedre livene sine!

<-- BUTIKKHJELP TILBYS. Gøril H. Florvaag ønsker gjennom sin virksomhet butikkutvikler.no å bistå butikker med å lykkes.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 31


TEMA VAREHANDEL

FORNØYDE NYKOMMERE. Lise Gausland og Andrea Reime Tjøtta merker at folk er veldig glade for at Kitch’n nå har kommet til Nærbø. Fra før har Kitch’n butikker på M44 og Jærhagen.

Sjefen på kjøkkenet Tekst/foto// Tore FriestaD

Kitch’n har vokst til å bli markedslederen i det norske kjøkkenmarkedet, nærmer seg en omsetning på én milliard kroner, og ble nylig kåret til Årets handelsbedrift. – Vi tilbyr merkevarer til bra priser, og leverer førsteklasses service. Det setter folk pris på, sier Lise Gausland, som i mai åpnet Kitch’n-butikk på AMFI Nærbø.

32

D

et er ikke tvil om at Kitch’n-konseptet fungerer. Vi har veldig mange kunder, og de kommer fra hele Hå, og faktisk litt innover også. Siden dette er en relativt nyetablert butikk jobber vi ennå med å gjøre tilbudet kjent i lokalbefolkningen, men vi er veldig fornøyd med omsetningen så langt, og forventer at den vil fortsette å vokse fremover, sier Lise Gausland, som tror det blir veldig tra-

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

velt i butikken når julehandelen for alvor slår inn og ønskelister fylles opp av kjøkkenutstyr. – I en bransje med såpass lave marginer som dette er man avhengig av å ha et smart konsept og gode systemer som er enkle å kopiere til nye butikker. Vi satser på høy omsetning med stort volum og har mange flere varer i butikken enn konkurrenter, i tillegg til at vi er ekstremt bevisste på utgiftene. Det har ført

til at omsetningen i snitt har steget fra fire til syv millioner i butikkene våre, forklarer daglig leder i Kitch’n-kjeden, Odd Sverre Arnøy.

Mangeårig armklyping Da Arnøy i 2009 kom inn som daglig leder hadde Kitch’n en omsetning på 105 millioner kroner fordelt på 33 butikker, og tapte penger. Siden den gang har Sandnes-bedriften hatt en


TEMA VAREHANDEL

KAPTEINEN PÅ FLAGGSKIPET. Odd Sverre Arnøy på Kitch’n Kvadrat, hvor kjøkkeneventyret startet i 2002. Nå ser han frem til en god jul.

ekstrem vekst, noe som er særdeles unormalt i forhold til normal kjededrift, spesielt i en konservativ bransje som kjøkkenmarkedet. Nå har de 130 butikker i Norge og Sverige, og nærmer seg milliarden i omsetning. – Vi har kløpet oss i armen i mange år, og kan ikke helt tro at vi faktisk har oppnådd en slik suksess. Grunnen er ganske enkelt at vi har gjort mange smarte grep. Ikke minst å klart definere hvem vi er og hva vi vil. Vi selger kun kjøkkenutstyr til det moderne storkjøkkenet, og har produkter som alle målgrupper trives med. Vi har satset på kjente merkevarer, og ikke gått for fristelsen til å lage egne, rimeligere produkter med lavere kvalitet, men større fortjeneste. Samtidig har vi en rekke impulsvarer – faktisk er snittprisen per varesalg hos oss på kun 175 kroner, forteller Arnøy.

Vant handelspris På Virkes Handelskonferanse i september fikk Arnøy gleden av å motta et synlig bevis på Kitch’n-suksessen da selskapet vant Handelsprisen for 2016. I sin begrunnelse la juryen vekt på at kjeden har vist stor evne til innovasjon, har et tidsaktuelt konsept og en effektiv

strategi. – Dette er en bedrift som kan vise til kvalitet og kontroll i alle ledd av driften. Kjøkkenvarer kan være utfordrende, fordi det selges i så mange forskjellige type butikker, men Kitch’n har klart å vokse og levere imponerende gode resultater år etter år, sa Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, under utdelingen. Kitch’n har hatt en gjennomsnittlig årlig vekst på 37 prosent i perioden 2011 til 2015. Det gjør kjeden til «en klar ener i bransjen», ifølge juryen. – Vi er selvsagt svært fornøyde med å vinne en pris som dette. Det viser at andre legger merke til hva vi har greid å gjøre – suksessfull innovasjon i en relativt konservativ bransje med lave marginer, sier Arnøy. – Vi er veldig stolte over å være en del av en så bra bedrift, og skal jobbe for at Kitch’n fortsetter å være folks førstevalg til kjøkkenet. Det er veldig fokus på service, samtidig som vi har det folk vil ha av kjøkkenutstyr. Da er det ikke rart at de velger oss, fastslår Gausland.

Vil overta Sverige I Norge har Kitch’n nå butikker fra Kristiansand i sør til Alta i nord, og nærmer seg komplett dekning. Butikken på Nærbø var en av de siste bitene i det norske puslespillet. – Vi skal nok etablere 20-30 butikker til i Norge, men er ferdige med den største utvidelsen. Nå satser vi på omsetningsvekst, med mål om å nå 1,4 milliarder her i landet innen fire år, sier Arnøy. Fremover er det dog Sverige som har det største potensialet for utvidelse. Siden september 2015 har 14 butikker blitt etablert i og rundt Stockholm og Malmø, men det skal ikke stoppe der. – En bedrift som vår må alltid se etter nye muligheter for vekst, og når vi begynte å nå metningspunktet i Norge, var det naturlig å se til Sverige. Vi vurderte ulike løsninger, blant annet å kjøpe opp en eksisterende aktør, men fant til slutt ut at vi skulle starte fra null. Målet er stadig vekst, vi vil vinne markedet i Sverige også. Om det tar tre, fem eller syv år får vi se, men vi er i hvert fall godt i gang, fastslår kjøkken­sjefen.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 3 3


Vi ønsker våre kunder og samarbeidspartnere en god jul! • Revisjon • Årsoppgjør • Rådgivning www.oglaend-system.com • Skatt/avgift C: M: Y: K:

e av alle typer kranoppdrag,

0 0 0 78

C: M: Y: K:

www.avetti.no 63 0 89 0

or bedrifter. Vi har godkjent personkurv

til alle typer hjul, for personbiler, anleggsmaskiner, snøfresere m.m.

mverdal.no

KRAN OG KJETTING AS

FSS REVISJON AS Stokkamyrveien 22, 4313 Sandnes. Tlf.: 51 63 85 00 · post@fss-revisjon.no · www.fss-revisjon.no www.kimverdal.no

www.cramo.no

ss

REVISJON

www.runar.as

www.lieblikk.no

Vasvik Regnskap AS Daglig renh. av fabr. kontorer, butikker o.l. Utvask av priv. og off. bygg.

51 49 51 55 / 957 25 393

www.renest.no www.renest.no

34

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

Få det Steinfint www.serigstad.no

www.bryneror.no

sverre@vasvik.as Med godt grunnarbeid, stødig hånd og77sikkert Tlf. 51 82 00 øye legger vi stein i oppkjørsel, gårdsplass og hage. Vi legger stor vekt på estetikk og leverer solid håndverk som gir glede i generasjon Det blir Steinfint når vi har vært på besøk.


N TIL OSS I

HARDE TYPER OBSERVERT PÅ BRYNE!

ENTRUM

Om du har kasko eller delkasko, reparerer vi steinsprutskaden kostnadsfritt og effektivt. Ikke vent for lenge – blir skaden større risikerer du å betale 2000,- i egenandel!

GÅRDEN

Bestill på 09500 eller hurtigruta.no.

G R A T IS Me lige å grava! Du finner oss i Morenefaret 1 på Bryne.

Annonse_98x140_HC_Hardetyper.indd 1

19.09.14 13:37

størst på forbruksvarer og helseartikler mot d. Vi er 100% lokale og yter topp service via estadig butikkerstørre og over grad 170 ansatte i Rogaland.

er og totalleverandør dministrativ bistand. r til bedrifters ansatte, pakker inn gratis og partner og totalleverandør ekort på kort varselbistand på vårt digitale trykkeri! k og administrativ

www.jatak-jtt.no

Per Terje: 468 90 169 www.grava.no

r finner du oss! Morenefaret 1, 4340 Bryne 50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 928 17 044 post@ j-regnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 butikk.bryne@norengros.no post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Man - fre: 07.30 - 17.00 Lørdag: 10.00 - 14.00

Vi gjør www.kjosavik.no arbeidsdagen enklere!

www.stj-miljo.no

ALT INNEN ELEKTRISKE INSTALLASJONER

51 79 13 90 / 970 59 102 einar@ognainstallasjon.no www.ognainstallasjon.n

er!

OGNA INSTALLASJON AS

PALLESEN SVEIS LOGO - HVIT / LYS BAKGRUNN FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 50% SORT

lettproblemer? PALLESEN SVEIS LOGO - SORT / MØRK BAKGRUNN - HVIT RAMME FARGER - SORT - RØD: CMYK 100% MAGENTA 100% GUL - PMS: 032 GRÅ TEKST: 30% SORT

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 3 5


TEMA VAREHANDEL

DESIGNSUKSESS. Produktene til Ina Bryne har blitt svært populære. Bare det siste året er omsetningen doblet.

God stil utenpå hjemmet Tekst// tore friestad

For fem år siden, under markedsføringsstudiene på BI, startet Ina Bryne bedriften Designrik, blant annet for å lære økonomi, organisering, markedsføring og annet i praksis. Nå opplever hun stor suksess med sine skreddersydde dørskilt, postkasser og husnummer.

D

et blir sagt at nordmenn er det folkeslaget i verden som bruker mest penger på å pusse opp i hjemmet. Da er det kanskje rart at så få har sett potensialet til å tilpasse det som er utenpå husets fire vegger til de som bor inne. Dørskilt, husnummer og postkasser er vanligvis relativt kjedelige. Det ønsket Ina Bryne å gjøre noe med. – Mine produkter har mer fokus på design enn alternativene som finnes. Folk vil ha det fint i hjemmet, og stadig flere vil gjerne også at det som representerer dem utendørs skal være tiltrekkende og i sin stil. Dørskiltene jeg lager er derfor tilpasset hver kundes ønsker, og jeg har mye pent å velge blant også til postkassen, informerer Bryne, og avslører at husnummer er det mest populære produktet hun selger for tiden. – Man skal ikke gå langt i nabolaget sitt for å oppdage hvor mange som ikke har det, og det var grunnen til at jeg begynte å tilby fine

36

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

små og store husnummer for ett år siden. Det er nemlig noe som ikke mange i Norge tilbyr som standardvare, forteller Bryne.

Fra Karasjok til København Etter at hun åpnet nettbutikk har kundegruppen vokst fra Jæren til hele Norge, og det hender også at det kommer inn bestillinger fra Danmark og Sverige. – Det er veldig kjekt at så mange velger mine produkter, spesielt med tanke på at vi lever i en verden hvor det ikke er vanskeligere å kjøpe lignende produkter fra USA eller Asia. Det viser at jeg tilbyr noe som mange liker. Jeg leverer interessant og velfungerende design, produkter av høy kvalitet, og en service som gir tilfredse kunder, som ofte kommer tilbake for å kjøpe gaver til familie og venner, sier Bryne, og forteller at hun har travle tider med Designrik, spesielt nå i førjulstiden. – Det blir mye arbeid både på kveldstid og

i helger, særlig i tider med økt pågang, men jeg forsøker så godt jeg kan å levere etter kundenes ønsker, sier designeren, som har satt bestillingsfrist for julegavebestillinger til 8. desember.

Anbefaler å starte bedrift I en tid der mange her i regionen går arbeidsledige, og spesielt mange som nettopp er ferdig med studiene, er det kanskje flere som burde fulgt Ina Brynes eksempel om å starte egen bedrift. – For meg var det veldig verdifullt. Jeg lærte utrolig mye av å gjøre hele jobben fra a til å. Enhver avgjørelse må tas på grunnlag av økonomi, effektivitet og tilgjengelige ressurser. Det krever mye å drive bedrift, men dette har gitt meg utrolig mye moro, god erfaring, og en stor fordel ovenfor de med samme utdanning som søkte på samme jobb som meg, sier Bryne, som i tillegg til å drive Designrik også er markeds­ ansvarlig i selskapet Klart Vann i Sandnes.


Hva med å gi deg selv eller en du er glad i

sunn og strålende hud? Injeksjonsbehandlinger

(btx, fillere, også svettebehandling og hudforbedrende mesoterapi)

-20%

på alle produkter og behandlinger: (gjelder ut desember eller så lenge beholdningen rekker)

LOKALPRODUSERTE PALLER, PALLKARMER OG TREEMBALLASJE

Microneedling m/ Dermapen Kjemisk peel Fuktgivende hudpleie Environ

Anerkjent, prisvinnende kremserie med medisinske doser A-vitaminer

Standard paller 1200 x 800, spesialpaller, pallkarmer og kundetilpasset treemballasje.

Fokus på høykvalitetsprodukter og behandlinger for generell hudforbedring, mot akne, pigmenteringer, rynker/linjer, arr, store porer, ujevn hudtone mm.

• Konkurransedyktige priser • Hyppige og raske leveringer reduserer behov for lager • Automatisert produksjon som gir stabil kvalitet • Varmebehandlet KD 5630 • Godkjent av Mattilsynet i henhold til internasjonal standard ISPM - 15 • Alle er IPPC merket

Alle behandlinger utføres av sertifisert kosmetisk dermatologisk sykepleier

Ta kontakt for en gratis uforpliktende time til råd og veiledning.

FOR PRISTILBUD: ta kontakt med Driftsleder Raimonds Mass raimonds.mass@jias.no eller avd30@jias.no Tlf. 454 02 075 / 928 47 769 Adresse: Øksnevad Næringspark, Engelsvollvegen 264, Klepp st. Vi er en arbeidsmarkedsbedrift og vår visjon er: «Vi skal bidra til at personer med nedsatt arbeidsevne får personlig utvikling og økt livskvalitet gjennom meningsfullt arbeid. Vi skal aktivt integrere personer med nedsatt arbeidsevne i arbeidslivet og positivt påvirke holdningene til hva de kan tilføre arbeidsmarket».

975 34 248 - monica@brynemedisinskehudpleie.no

www.brynemedisinskehudpleie.no hudbryne.bestille.no

Kurs og Konferanse i Fjellet Det Blå Visste du at Byrkjedalstunet byr på spennende kurs- og konferanselokaler? At vi har 31 hotellrom med sjarm og sjel? At våre teambuilding-aktiviteter er våre egne, i friluft, rundt bålet og med naturen selv som sin egen historieforteller.

...så mye mer enn du tror Kontakt: 51 61 29 00, post@byrkjedalstunet.no www.byrkjedalstunet.no

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 37


TEMA VAREHANDEL

STADIG I UTVIKLING. 10. november åpnet Kvadrat 18 500 nye kvadratmeter etter ett års utbygging og modernisering. Senterleder Bent O. Hansen er strålende fornøyd med fornyelsen. (Foto: Kristin Austigard/iPax Mat AS).

Nå har Kvadrat blitt

enda større Tekst// tore friestad

Mange på Jæren tar ennå julehandelen på Kvadrat. 19 butikker, 13 av dem helt nye, skal gjøre regionens største kjøpesenter enda mer attraktivt for kunder og leietakere. I desember kommer også Burger King på plass, mens Starbucks åpner i første kvartal neste år.

V

i har nå investert flere titalls millioner for å modernisere Kvadrat, med mål om å skape en komplett shoppingopplevelse. Vi er veldig opptatt av å ha riktig butikkmiks, og har foretatt nøye vurderinger før vi har inngått avtaler. Jeg er sikker på at våre kunder vil være veldig positive til alle konsep-

38

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

tene som nå har kommet på plass, og i tillegg har vi også skapt noen veldig tiltalende fellesområder som jeg er sikker på at folk vil sette pris på, forteller senterleder Bent O. Hansen.

Varierte nyetableringer Ombyggingen har omfattet cirka 2 500 kvadrat­

meter nye arealer inne i eksisterende senter, mens 16 000 kvadratmeter har blitt rehabilitert eller berørt av ombyggingen på annet vis. De nye lokalene har mye interessant å by på. – Vi er veldig glade for at Helgø Meny er på plass igjen på Kvadrat. Samtidig har vi fått mange spennende konsepter, noen kjente og


TEMA VAREHANDEL

sørge for god stemning med julepynt og forskjellige aktiviteter, som pepperkakeverksted med Det Norske Måltid. Og ja, Nissen kommer på besøk i år også, lover senterlederen.

Bidrar til god jul for flere

VELLYKKET ÅPNING. Bent O. Hansen er glad for å kunne tilby flere nye, spennende konsepter, blant annet NetOnNet sin første lagershop i Norge. Daniel Nærland og Daniel Fugelli tror den nye butikken vil gjøre det meget bra på Kvadrat. (Foto: Tore Friestad).

andre helt nye. NetOnNet har nå sin første lagershop her, Rusta tilbyr det meste til hjemmet, Wagner styrker oss på herremote, Masai er et populært dansk kleskonsept for damer. Samtidig er det mange butikker som løfter oss på interiør, og med Kreaktiv gjør vi også et løft på hobbysegmentet. Angående sistnevnte så er vi veldig glade for å kunne satse på lokale drivere som har lykkes veldig bra, sier Hansen.

– Kjøpesentre har blitt viktige sosiale møtesteder, og da er det viktig at vi tilrettelegger for den type aktivitet. Vi gjorde et stort løft her under forrige utbygging, og komplementerer nå det gode tilbudet vi allerede har med noen store, gode aktører. Når vi har et så stort utvalg bra butikker som vi har er det ikke rart at kundene bruker så mye tid her at de blir både sultne og tørste, smiler senterlederen.

Uten mat og drikke…

Klar for julehandel

Han forteller at de også har fått ønsker fra publikum om å få inn flere av de store internasjonale kjedene, og er veldig glad for å få noen slike på plass fremover. – Burger King er et meget populært konsept som vil gjøre seg veldig bra på Kvadrat, og Starbucks har lenge stått øverst på ønskelisten til kundene, så det er en veldig viktig etablering som vil være til stor glede for besøkende. Nettopp det å ytterligere styrke mat- og drikketilbudet har vært viktig for Kvadrat.

Nå ser Hansen frem til å komme i gang med julehandelen, som offisielt åpnet med gode tilbud klokken syv om morgenen på Black Friday 25. november. Siden da har det vært langåpent til klokken ti alle ukedager, og nytt av i år er at Kvadrat etter ønsker fra kunder holder åpent til kl. syv på lørdager i desember. – I tillegg vil vi holde åpent de tre siste søndagene før jul, og har nattåpent 20. desember. Hos oss kan man ta hele julehandelen under ett tak, og vi vil selvsagt vil vi også i år

Kvadrat bidrar også til å skape juleglede utenfor senteret. Blant annet går pengene som blir samlet inn i Ønskebrønnen, fontenen i første etasje, og to auksjoner som har blitt avholdt, til veldedighetsfondet «Jul», som skal bidra til at flere i nærregionen kan få en koselig jul. – I år har vi valgt å dele ut midler til to gode veldedighetsprosjekt. «Hjerte for Sandnes» arrangerer mange kjekke aktiviteter for barn, voksne, familier og rusavhengige, og våre penger er øremerket julefesten som blir arrangert på Klippen i sentrum. «Gi en jul» handler om å gi en hjelpende hånd med julefeiringen til familier med barn, og her er vi glade for å kunne gi «juleesker» til 20 familier, sier Hansen, som samtidig oppfordrer både næringsliv og private til å bidra til at så mange som mulig i regionen kan få en god jul.

Følgende konsept åpnet med nye lokaler i den nye delen av Kvadrat 10. november: Rusta Helgø Meny NetOnNet Vitusapotek Kreaktiv Mani Ark Boklageret Masai Princess

Rafens Hallhuber Gerry Weber Wagner Kjell & Company Christiania Glassmagasin Christiania Belysning Bolia Match

I tillegg gjenåpnet Katharina og Brandstad samme dato etter oppussing. I desember kommer Burger King inn på Kvadrat, og i første kvartal 2017 er også Starbucks på plass.

REVISJON RÅDGIVNING ÅRSREGNSKAP OG LIGNINGSPAPIRER SKATT OG AVGIFT www.sagvaag-revisjon.no HULDA GARBORGS VEG 4, 4344 BRYNE, GRAND-BYGGET V/ BRYNE STASJON TELEFON: 51 77 07 90 / 911 69 145

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 39


NÆRING PÅ JÆREN DISTRIBUERES TIL

20.000 HUSSTANDER OG BEDRIFTER I KOMMUNENE KLEPP, TIME, HÅ OG EIGERSUND

BLI SYNLIG PÅ JÆREN! Jærens beste markedskanal

8 utgivelser i året

Opplag på 20 000

25% på årsavtale

08

G NÆRIN

infor masjo

2016

n

HÅ • TIME • i KLEPP NGSLIVET 2016 OM NÆRI desember g • 08 • 12. årgan

tema:

Bilde av siste utgaven av NPJ

Varehandel

n:

særing på jære

Line minGar god jul Alt klart for

Med varierte og spennende artikler om det mangfoldige næringslivet på Jæren, har Næring på Jæren blitt en favoritt hos jærbuen. Magasinet setter dagsorden og er svært godt kjent. Næring på Jæren er gratis og går til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time og Hå.

r Godt år fo e n e r kjøpesent

ANNONSER I NÆRING PÅ JÆREN!

Neste utgave har tema BIL OG TRANSPORT, utgivelse februar 2017. Sikre deg en plass allerede nå! Ta kontakt med: Katrine F. Killingland, mobil 901 40 447, epost: katrine@lokomotiv.no Unni Stødle, mobil 932 14 318, epost: unni@lokomotiv.no

40

‹‹ N æ r i n g på j æ r e n

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 1


fem NOTIS

Nye spilleregler for norsk handel Fortsatt tilbyr bare 61 prosent av kjedene netthandel, ifølge tall fra Virke.

F

remtiden til de fysiske butikkene var en av de store snakkisene under høstens Handelskonferanse i regi av Virke. Selv om de fleste kjedene har en netthandelstrategi, kan store verdier fordufte for kjeder som ikke klarer å henge med i den nye digitale revolusjonen. Nå er det en ny gruppe som vil styre handlemønsteret fremover: Personer født etter 1980 vil endre spillereglene for norsk handel. – Over halvparten av forbrukerne under 45 år forventer at en fysisk butikk også har en nettbutikk, og at norsk handel skal være der kunden er, sier Johanne Kjuus, Virkes fagsjef for handel, til dn.no. Flere norske kjeder står nå overfor vanskelige veivalg og multikanalstrategier der det handler om å kombinere fysiske butikker med ulike former for netthandel. – Mange sitter i strategidiskusjoner og lurer på hvordan de skal satse på nett. Det kan bli færre butikker og en annen type handel. Butikkene får mindre kundetrafikk og blir mer som showrooms, sier Kjuus. VANSKELIGE VEIVALG. Norske kjeder lurer på hvordan de skal satse på nett, sier Johanne Kjuus i Virke.

Svak økning i Rogaland Detaljhandelsbedriftene omsatte for vel 225 milliarder kroner i første halvår i 2016. Det er 3,3 prosent mer enn i samme periode i 2015, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

O

msetning fordelt på fylke viser at detaljhandelsbedriftene i Rogaland har klart svakest prosentvis vekst fra første halvår i fjor til første halvår i år, der omsetningen økte med kun 0,4 prosent i denne perioden. Det er betydelig lavere enn landsgjennomsnittet på 3,3 prosent. Totalt handlet nordmenn for 396 milliarder kroner i fjor, og alt ligger altså an til at vi kommer godt over 400 milliarder kroner i løpet av året. Varehandelsrapporten til Sparebank 1 SR-Bank for 2015 viser at 42 prosent av varehandel skjer i kategorien «dagligvare/kiosk», 26 prosent «øvrig butikkhandel», 8 prosent «klær», 6 prosent «byggevare», 5 prosent «møbel», både «elektro» og «sport» tar inn 4 prosent, mens de resterende fem prosentene fordeles på «kosmetikk», «sko» og «bredt vareutvalg ellers».

VARME KORT. Selv om Rogaland har svakest prosentvis vekst, er det mye aktivitet i varehandelen også her.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 41


VI SLÅR HODENE SAMMEN For deg som kunde betyr dette et enda sterkere lokalt tilbud - fra idè og konseptutvikling til trykk og digital markedsføring. Megabite har overtatt Lokomotiv sin reklameavdeling på Bryne og Bulldog Reklame i Egersund. Nå er vi blitt Megabite Jæren & Dalane og har kontorer på Bryne og i Egersund. Vil du vite mer? Kontakt oss for en uforpliktende prat på tlf 901 55 525 eller se www.megabite.no

STAVANGER: Ipark, Prof. O. Hansensvei 7. Tlf: 51 59 26 52 BRYNE: Forum Jæren, 5. etasje. Tlf: 901 55 525 EGERSUND: Sokndalsveien 15. Tlf: 456 02 801

www.megabite.no


‹‹

KRYSSORdløsning 7/16

Og den som ble trukket ut med riktig løsning er: Kjellaug Opstad, Bryne. Gratulerer!

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 4 3


Nytt om

navn

‹‹ Fortell om hvem som har fått ny jobb!

Send inn navn, en kort tekst og bilde til tips@lokomotiv.no Kristine Grønning

Marita Thomassen

har fått jobb som veterinær hos Tu dyreklinikk. Kristine er utdannet ved Szent István University i Ungarn og har etter det jobbet 1,5 år i travel smådyrpraksis i England. Hun hadde i sommer et vikariat ved smådyrklinikk i Oslo, før hun startet hos oss i fast stilling 1.10. Kristine er allerede svært dyktig i indremedisin og kirurgi, og jobber mest med hund og katt.

har vært i vikariat hos oss på Tu dyreklinikk tidligere, men er nå fast ansatt fra 01.10. Hun er utdannet ved Norges Veterinærhøgskole og har jobbet med smådyr siden hun ble ferdig. Kommer nå fra vikariat på smådyrklinikk i Drammen. Marita er en dyktig indremedisiner, flink i kirurgi og har utvidet kunnskap om behandling av gnagere og fugl.

Helge Nygård

Bjargey Wagnsdottir er ansatt ved Tu dyreklinikk som resepsjonist og veterinærassistent. Hun har tidligere jobbet for Jærbakeren i 14 år, først som ekspeditør og etterhvert stilling som logistikkleder og kontoransvarlig. Bjargey er dyktig med både folk og dyr.

er nyansatt på verksted hos Abobil. Helge startet sin jobb hos Abobil 3. oktober 2016. Han kommer fra bransjen og har jobbet med bobil siden 2011. Før det var han 25 år i båtbransjen. Han har for øvrig egen bobil som han trives med.

Kjetil S. Hansen Marie Haga ble ansatt som veterinærassistent ved Tu dyreklinikk 1. oktober. Marie er utdannet hundemassør og er i tillegg sertifisert laserterapeut på dyr. Hun ble i 2015 ferdig utdannet rehabiliteringsterapeut på hund. Marie har tidligere erfaring fra banknæring og butikk.

er ansatt som leder av KE Automasjons nye satsning på drift og service av tekniske installasjoner i bygg og industri. Kjetil kommer fra Rosenberg WorleyParsons og har lang teknisk erfaring fra både offshore- og onshore-prosesser. Drift og serviceavdelingen er opprettet for å ivareta våre eksisterende kunder og installasjoner i hele Norge, samt andre som har problemer eller trenger hjelp til å drifte og optimalisere sine tekniske systemer på en energioptimal måte.

NYANSATT ELLER NY ANSATT? Send en mail til tips@lokomotiv.no med navn, bilde og en kort tekst, og spre det glade budskap om nyansettelser til hele Jæren!

44

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n


Min jobb

PROFESJONELT REGNSKAP PÅ KUNDENS PREMISSER • Vi har allsidig kompetanse innenfor både tradisjonelle og "sky-baserte" økonomisystemer. • Vi tar hele regnskapsarbeidet, eller deler av jobben. • Vi arbeider om ønskelig i kundens lokaler. • Vi tilbyr "lønnsvikar".

Dataplan Regnskap AS Nærbø - Bryne - Forus - Sandnes - Tau Tlf. 51 96 30 00 - www.dataplan.no

Navn: Tone Margunn Bue Yrke: Senior rådgiver, Helse, Miljø, Sikkerhet og Kvalitet (HMS/K) Alder: 50 Arbeidssted: Compendia as 1. Hvorfor ble du HMSK-rådgiver? De første jobbene jeg hadde var som rådgiver. Jeg trivdes med det, så da sjansen bød seg igjen, grep jeg den. 2. Hvilken utdannelse kreves? Det varierer nok ut fra hvilken type rådgiver man vil være. Jeg har samfunnsfag og personaladministrasjon som grunnutdanning. Senere har det blitt påbygning som quality system manager og lead quality auditor. 3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? Kort fortalt hjelper vi kundene våre med å skape gode vaner. Jeg bistår mine kunder som kvalitetsleder, og hjelper dem blant annet med å foreta risikovurderinger, bygge opp styringssystem, og gjøre det som skal til for at systemene skal være oppdaterte og hensiktsmessige. Noen ganger er oppdragene kortvarige, andre ganger varer de lenger. 4. Hvilke utviklingsmuligheter har du i stillingen? Jeg opplever at jeg utvikler meg sammen med kundene mine. De er i ulike bransjer og har ulike behov for rådgivning. 5. Hvordan er arbeidstiden? Jeg jobber som regel normal arbeidsdag. 6. Hva er det beste med jobben? Den er utrolig variert. Jeg møter mange ulike mennesker og det er ikke to like dager. Jeg jobber selvstendig selv om kundens behov ofte er styrende.

4K

• • • •

Kameraovervåkning Datanettverk Fiberkabling ATK

For mer informasjon se våre nettsider: www.wettelandelektro.no

7. Hva er den morsomste opplevelsen du har hatt på jobb? De beste opplevelsene er når kunden er fornøyd med produktene våre og jobben vi gjør. Jeg koser meg med variasjonen av oppgaver, en lett og ledig tone på jobb, og veldig gilde kolleger. 8. Hvis du ikke hadde din nåværende jobb, hva ville du da arbeidet som? Da ville jeg nok fortsatt vært i min forrige jobb i Statoil, og jobbet med styringssystemet der. 9. Hva gleder du deg mest til i jobben fremover? Akkurat nå har vi fått en ny kunde som skal implementere HMS-løsningen vår som en del av ISO 14001:2015-sertifisering. (Ledelsessystem for Ytre miljø) Det er en stund siden jeg deltok på et ISO:14001-prosjekt, så det gleder jeg meg til.

Wetteland elektro AS post@wettelandelektro.no Telefon: 415 32 131

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 4 5


nye selskaper på Jæren

KLEPP

TIME

EVO DESIGN Møllevegen 12, 4353 Klepp Stasjon Daglig leder: Kenneth Langerud Styreleder: Ole Sigbjørn Klev Virksomhet: Teknisk konsulentvirksomhet

EQUNU Kringlemyr 4, 4340 Bryne Daglig leder/styreleder: Knut Eugen Svendsen Virksomhet: Industri- og produktdesign

JÆREN BYGG Kvimarka 82A, 4365 Nærbø Daglig leder/styreleder: Tor Harald Nordvik Virksomhet: Byggvirksomhet

HG BYGGERÅD Jernbanegata 4, 4340 Bryne Daglig leder/styreleder: Harald Grayston Virksomhet: Taksering

HÅ KYLLING Næringsvegen 25, 4365 Nærbø Daglig leder: Dag Roar Reima Styreleder: Kai Linnes Virksomhet: Skjæring og pakking av kylling

NABOEN UTLEIE Plogfabrikkvegen 17, 4353 Klepp Stasjon Daglig leder: Nina Aasland Styreleder: Olav Aasland INVARIANS Orrevegen 317, 4352 Kleppe Daglig leder: Torbjørn Søiland Styreleder: Thomas Kallevik Virksomhet: Konsulent tilknyttet IT KSR AUTO Selevegen 190, 4354 Voll Daglig leder/styreleder: Joakim Jørgensen Virksomhet: Kjøp og salg av biler, samt bilpleie SØYLAND INDUSTRIER Vestringen 4, 4352 Kleppe Daglig leder/styreleder: Øyvind Kjetil Søyland Virksomhet: Ingeniør/konsulenttjenester m.m.

MEBOELLA MUSIC Ørnahaugen 5B, 4340 Bryne Daglig leder/styreleder: Trond Arild Bølla Virksomhet: Underholdning MR. BUBBLE c/o Jærøk DA Torget5, 4340 Bryne Daglig leder/styreleder: Theodor Jonsson Virksomhet: Bygging av vann- og kloakkanlegg HAPPY TIME KVERNELAND Leifenvegen 1, 4355 Kvernaland Daglig leder: Alan Hikmat Yonan Styreleder: Renas Yonan Virksomhet: Drift av spisested SOLHEI Åslandsvegen 438, 4355 Kvernaland Daglig leder/styreleder: Øystein Haugland Virksomhet: Byggteknisk konsulent

CHAGA COMPANY Gardsvegen 9, 4362 Vigrestad Daglig leder/styreleder: Andre Evers Virksomhet: Salg av chaga-produkter SERVICES, ADVERTISING AND COMMUNICATION Dysjalandsvegen 12C, 4360 Varhaug Daglig leder/styreleder: Japhet Legentil Ndayishimiye Virksomhet: Kjøp og salg av klær m.m. JÆREN THAI TAKE AWAY Jernbanevegen 6, 4365 Nærbø Daglig leder/styreleder: Suwaree Susana Pollestad Virksomhet: Salg av thaimat og fastfood

KVERNALAND TANNLEGESENTER Gamle Åslandsvegen 7, 4355 Kvernaland Daglig leder/styreleder: Karl Kvile Virksomhet: Tannlege

1355-0

UVANTECH Fjellbekkvegen 15, 4355 Kvernaland Daglig leder/styreleder: Erling Eimhjellen Virksomhet: Forskning og utvikling innen naturvitenskap

Ravema AS Åsveien 21 3475 Sætre Tlf. 66 85 90 10

46

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

Ravema Demosenter: Orstadveien 134 4353 Klepp St. Reidar Kverneland Tlf. 91 60 11 71.

www.ravema.no


I KLEPP SENTRUM

Tlf. 51 79 12 20, post@hrd.no Rådhusgt. 2, Boks 104, 4368 Varhaug

www.hrd.no

Autorisert regnskapsførerselskap Firmaregistreringer, nye og endringsmeldinger, regnskap, budsjett, årsoppgjør, lønn m.m.

æren Regnskap er i stadig større grad en samarbeidspartner og totalleverandør en økonomisk og administrativ bistand. Din samarbeidspartner og totalleverandør

innen økonomisk og administrativ bistand

PP AARRT NT ENR EE: R E : Torill Skjæveland Hodne Torill Hodne T N E R EOddmund : Wiig Rune Stakkeland jæveland Hodne Magnar Espedal Livar Ohma akkeland R E : Rune Stakkeland Oddmund Wiig nd Wiig Hodne Magnar Espedal

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Espedal

50, Tlf.Tlf: 5151 7878868650 post@ j-regnskap.no post@jaeren-regnskap.no www.j-regnskap.no. Tlf. 51 78 www.jaerenregnskap.no 86 50 Block-gården, 4352 Kleppe post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

Tlf. 51 78 86 50 post@jaeren-regnskap.no www.jaerenregnskap.no

• Regnskapsføring • Lønnskjøring • Fakturering • Budsjettering Vi har økt • Utbetalinger bemannoint ngyeen oopgpkdarang. ta im • Registrering nå av nye firma • Årsregnskap, selvangivelse m.m.

• Revisjon • Årsoppgjør • Rådgivning • Skatt/avgift

FSS REVISJON AS Stokkamyrveien 22, 4313 Sandnes. Tlf.: 51 63 85 00 · post@fss-revisjon.no · www.fss-revisjon.no

ss

REVISJON

Autorisert regnskapsførerselskap

Vågen 42, 4364 Sirevåg Tlf. 51 43 55 37/ 970 28 553 Fax. 51 31 99 55 staleh@sir-regn.no sir-regn.no

10

år i 2016

268.929 liter melk i året - krever orden i regnskapet

Vi hjelper deg til effektiv ledelse. Regnskap, lønn og fakturering tar våre gode systemer seg av.

skel- og skjelettproblemer? Les mer på www.kleppgrl.no

REGNSKAPSTJENESTER // ØKONOMISK RÅDGIVNING // UTVIKLING OG STRATEGISKE VALG

Tlf. 51 78 69 90

Treff oss på AgroVisjon 28.-30.10 på standen til Rogaland Landbrukspark. Hall C og standnr. 3230

Bryne Revisjon AS er et selskap med kontor i Bryne sentrum. Vi arbeider med små og mellomstore bedrifter, organisasjoner og stiftelser som befinner seg i området Jæren/Sandnes/ Stavanger. Vi tilbyr tjenester innen revisjon, skatt og avgifter, årsoppgjør og økonomisk rådgiving.

Meierigata 17, 4340 Bryne. Telefon 907 73 000

Jærveien 530 - Tlf. 51 42 14 50 N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 47


kryssord

‹‹

NÆRING på jæren KRYSSORD 8/16

Løsning sendes til LOKOMOTIV MEDIA, PB 393, 4349 BRYNE / konkurranse@lokomotiv.no innen 15. januar 2017. Den heldige vinneren mottar et flaxlodd i posten. Lett

6

4 2

8

5 9

3

2

4

1 4

8 5

2

8

5

3

4

6 1

9

2

8

3 9

8

5

9

8

5

3 3

6

7

4

4

4 5

3

1

© Bulls

Medium

7 6

4 5

5

2 9

9

3

3

3 7

8 6 8

8

2

4

6

9

6

9 5 2

2

5

8

7

3 6 © Bulls

Vanskelig

1 6 5

2

7

8

7

9

6

2 2 9

5 6

3

9

5

7

1

1

8 7

9 3

2 © Bulls

© Bulls

© Bulls

2

9

4

7

1

3

8

2

6

1

5

2

1

6

9

7

3

8

4

3

8

6

3

4

2

5

9

7

1

8

4

3

9

5

7

2

6

1

8

7

7

8

6

9

1

3

5

4

2

4

1

5

2

8

4

6

7

3

9

5

2

9

8

7

6

4

1

5

3

6

6

1

4

3

5

9

8

2

7

9

3

7

5

2

8

1

4

9

6

Lett

5 4 7 1 6 9 2 8 3

Medium

9 8 6 2 5 3 4 1 7

3 7 9 4 1 8 6 5 2

8 6 4 5 3 2 9 7 1

1 5 2 6 9 7 3 4 8

7 9 8 3 4 6 1 2 5

4 2 5 9 8 1 7 3 6

6 3 1 7 2 5 8 9 4

© Bulls

4 1 7 9 2 3 5 6 8

8 6 2 4 1 5 3 9 7

5 3 9 6 8 7 2 4 1

7 2 1 5 4 9 8 3 6

6 5 8 7 3 1 4 2 9

9 4 3 2 6 8 7 1 5

1 7 6 3 5 2 9 8 4

3 8 5 1 9 4 6 7

2 9 4 8 7 6 1 5 3

2

‹‹

5

48

Vanskelig

SUDOKU fasit N æ r i n g på j æ r e n


konkurranse

Juristens råd

FINN RIKTIG FIRMANAVN

‹‹

Næring på Jæren har sin egen jurist, Per Bergstad fra ProJure. Han tar for seg ulike juridiske problemstillinger vedrørende ulike aspekter ved næringsliv og –virksomhet. Tips eller ønsker om tema? Kontakt Næring på Jæren på post@lokomotiv.no

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne eller konkurranse@lokomotiv.no innen 15. januar 2017. Vinn et gavekort fra Klepp Soneterapi.

Gaver til ansatte - skatt

Vinneren av forrige nummers konkurranse er Arnfrid Bjorland, Bryne. Gratulerer!

Rygg og nakkemassasje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Klipp her

SVARSEDDEL

‹‹

Julen nærmer seg, og med det gjerne også tiden for å gi de ansatte en påskjønnelse etter god innsats i året som gikk. For arbeidsgiver er det da greit å vite at gaver fra til de ansatte ikke regnes som skattepliktig inntekt for mottakeren så langt arbeidsgiverens utgifter i løpet av inntektsåret ikke overstiger 1000 kroner for hver arbeidstaker og arbeidsgiver selv ikke krever fradrag for kostnadene. Det er en forutsetning for skattefritak at gaven består av noe annet enn et pengebeløp. Også i andre sammenhenger kan de ansatte motta gaver fra arbeidsgiver skattefritt. For eksempel gjelder dette ved jubileum og andre oppmerksomhetssituasjoner, hvor gaver inntil 3000 kroner, og som ikke består av et pengebeløp, ikke regnes som skattepliktig inntekt. Gaven må da være gitt ved en av følgende anledninger: • virksomheten har bestått i 25 år eller i et antall år som er delelig med 25 • mottakeren gifter seg eller fyller 50, 60, 70, 75 eller 80 år • mottakeren går av med pensjon eller slutter av annen grunn etter minst ti år i virksomheten Videre vil arbeidsgivere fra tid til annen ønske å gi ansatte som har vært lenge i virksomheten en påskjønnelse, selv om dette kanskje ikke lengre er like vanlig som tidligere. Gave fra arbeidsgiver i anledning mottakerens 25, 40, 50 eller 60 års tjenestetid i virksomheten regnes ikke som skattepliktig inntekt når gaven består i annet enn et pengebeløp og da inntil kr 8000,-. Når gaven består i gullklokke med inskripsjon, regnes verdi inntil 12000 kroner ikke som skattepliktig inntekt. Rabatter til de ansatte på varer som produseres eller omsettes i arbeidsgivers virksomhet regnes ikke som skattepliktig inntekt når rabatten må anses som rimelig, og vareuttaket anses å dekke et vanlig privat forbruk. Med dette ønskes alle en god jul!

Svar sendes enten til Lokomotiv Media, PB 393, 4349 Bryne, eller til konkurranse@lokomotiv.no. Merk konvolutt eller epost “Konkurranse Næring på Jæren”. 1

6

2

7

3

8

4

9

5

Godkjent påbyggerverksted Møllevegen 8, 4353 Klepp Stasjon Tlf. 51 69 29 00. www.arka-rogaland.no

Navn: Adresse: Postnr./-sted:

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 49


fem MAT

Vidsyn tilbyr moderne kurs-, konferanse- og selskapslokaler på toppen av Forum Jæren. Vi drifter også den nye kaffebaren «Unn Deg» i første etasje. God og hjemmelaget mat sørger en av våre to kokker Kristine og Sandra for.

Kålrotstappe: DETTE TRENGER DU

Ca 1 kg kålrot 2 gulrøter 300g smør (skal smeltast i ovnen med pinnekjøtet) mmm... 1 dl fløyte Muskat Salt Pepper SLIK GJØR DU

Kok kålroten og gulrøtene møre i vatn med litt salt. Hell av vatnet og mos kålroten, fløyte og smøret fra pinnekjøtet med stavmikser/kjøkkenmaskin. Smak til med nyrevet muskatnøtt, salt, pepper og litt sukker om det trengs. Server pinnekjøtet med dampa mandelpoteter og sjy frå pinnekjøtet, gjerne med litt smør i. Oppskrift frå Kristine Vaule, kokk i Vidsyn

50

‹‹

N æ r i n g på j æ r e n

Ribbemiddag Her er mi oppskrift på ribbemiddag med inspirasjon frå mi farmor Ingfrid Skretting. Først så sett eg ovnen på 100 grader steik oppe og nede, så tar eg ei spiseskjei med meierismør i kvart hjørna på ei langpanne og sett inn i ovnen til smøret har smelta. Ribba krydra eg med godt med salt og pepper for 2 dager siden! Eg likar best å bruke tynnribbe, då får eg eit meir jamt resultat. Så tek eg ut langpanna og legg ribba med svoren ned og lar den stå i ovnen i ein god times tid. Etter ein god time snur eg ribba med svoren opp og tilsett litt vatn i langpanna og ein gul løk i båter - då kan den godt stå i 6-7 timer og berre kosa seg, hugs berre å tilsetje litt meir vatn viss det vert tørt i panna. Når det har gått 7 timer så sett eg opp ovnen på 225 grader å sett meg framfor ovnen på “svorvakt”. Så fort så svoren er ferdig poppa og klar, så tek eg ut ribba og lar den kvila på benken

medan eg legg resten av maten i skåler og sett på bordet. Når det er gjort skal ribba skjærast opp i passande stykker og leggjast på fat, klar til å nytast. Eit tips på førehand før du steikar ribba er å skjære ein stykkningmal i kjøttet frå svorsida å ned, slik det vert enklare å skjære opp etterpå når svoren er sprø. Du skal ikkje skjære djupt, bare passere svoren! Attåt ribba pleier eg ha kokte poteter og gulrot, rødkål, rørte tyttebær og ein herlig brun saus laga på krafta frå ribba. Av og til har eg medisterkake og julepølse óg, men eg synes ribba i seg sjølv er så god at ofte droppar eg dei. Oppskrift frå Sandra Skretting, kokk i Vidsyn


fem VIN

Øl til julemat Ingenting smaker så godt til tradisjonell norsk julemat som lokal brygget juleøl og norsk akevitt. Berentsens Brygghus i Egersund har i en årrekke brygget juleøl som er blant de beste på markedet. Her er to klassikere: BERENTSENS ROGALANDS JULEØL Gyllenbrunt på farge. Dufter av malt, kaffe og mørk sjokolade. Balansert med fin maltsødme, god fylde og avdempet humlekarakter. 4,7 %. Et meget godt allround juleøl til julens retter. Fås i dagligvarebutikker.

Vin til julemat Julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun og torsk er ofte salt med fett fra kjøtt, stekesjy og saus. Ofte er også sødmefylt tilbehør med i smaksbildet. Velger du vin til julematen i stedet for øl og akevitt, må vinen være frisk og fruktig med god konsentrasjon. Frisk syre til å rense opp i fettet og god fruktighet som kan stå opp mot de smakfulle rettene vi setter på bordet i julen. Til julemat kan både hvit- og rødvin nytes. Her er fire meget gode, anvendelige og prisgunstige viner du finner i hyllene til Vinmonopolet. LEITZ RIESLING TROCKEN 2014 : kr. 139,90 Hvitvin av druen Riesling er ofte et godt valg til julemat. Fra den meget anerkjente vinprodusenten Weingut Leitz i Rüdesheim, i vindistriktet Rheingau i Tyskland. Laget 100 prosent på hvitvinsdruen Riesling. Temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, ikke fatlagret, modnet fem måneder på flaske før salg. Vinen er ung, med duft av sitrus, epler og hint av mineraler. Frisk syre og integrert sødme, fin fylde og kjølig frukt på smak. En meget god allround julevin til pinnekjøtt, ribbe, kalkun og torsk. GIRARDIN CHARDONNAY TERROIR NOBLE 2013 : kr. 189,90 En flott og klassisk hvitvin fra Burgund. Dyrket etter økologiske og biodynamiske prinsipper av kvalitetsprodusenten Vincent Girardin. Laget 100 prosent av druen Chardonnay fra 45 år gamle vinstokker som kommer fra vinmarker ved kanskje verdens mest berømte hvitvinsby, Puligny-Montrachet. Fatlagres i 11 måneder før flasketapping. Frisk og fruktig med innbydende aromaer av modne epler, sitrus, smør og urter. Tørr, fyldig, frisk syre og god lengde på smak. Til juletorsk med smørsaus og kalkun.

BERENTSENS JULEFNUGG Dyp, gyllenbrun farge med flott skumkrone. Duft og smak av søt malt, sjokolade, karamell og tørket frukt. Et smaksrikt, fyldig og balansert juleøl til pinnekjøtt og ribbe.6,5%. Fås på Vinmonopolet.

Alkoholfritt BERENTSENS EPLEMOST OG ARONIAJUCIE

Et 100% rent og natulig produkt. Aronia-bær er også rike på antioksidanter. Frisk smak med flott sødme og tørrhet fra aroniabærene. Nydelig til julemat. Fås i dagligvarebutikker.

GIOVANNI ROSSO DONNA MAGHERITA 2014 : kr. 165,00 En smaksrik og ikke altfor eikepreget rødvin av druen Barbera kan være et meget godt valg til julemat. Vinprodusenten Giovanni Rosso er berømt for sine baroloer, og holder til i byen Serralunga d'Alba i Piemonte, Italia. Denne vinen er laget 100% på druen Barbera fra vinmarker i Serralunga. Tolv måneder på store eikefat, botte. Dyp blårød på farge. Sval fruktdreven aroma av røde bær, noe urter og fatoner. Tørr, saftig og fruktig, med fin fruktsødme, frisk syre og lette tanniner. Til pinnekjøtt, ribbe og kalkun. Serveres lett avkjølt til juletorsk. GIRARDIN BOURGOGNE TERROIR NOBLE 2014 : kr. 199,90 En delikat og saftig vin fra et av verdens beste vinområder, Bourgogne. Familien Girardin har drevet vinproduksjon i hele elleve generasjoner og er lokalisert i byen Mersault. Vinen er laget 100 prosent på kanskje verdens mest berømte rødvinsdrue, Pinot Noir. Fatlagret i cirka ett år før flasketapping. Sval aroma av røde bær, krydder og litt fat. Ung, fruktig, delikat med frisk syre lette tørre tanniner. God lengde. Til kalkun og ribbe. Takler også pinnekjøtt grunnet sin gode syrlighet og fruktighet.

Roar Hasle Roar er daglig leder i Megabite Jæren & Dalane, utdannet vinkelner fra Gastronomisk Institutt og brenner for gode mat- og vinkombinasjoner.

N æ r i n g på j æ r e n

‹‹ 51


Nyt livet i en splitter ny enebolig!

Illustrasjon

Soldoggvegen 1-9 Eivindsholen Byggingen har startet! Flotte familieboliger med gode planløsninger i populært område. Alle våre boliger leveres nøkkelferdig, med høy standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer - ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig. Les mer på blockwatne.no/soldoggvegen

Type Strl Pris fra

Illustrasjon

Adresse Soldoggvegen 1-9, 4345 Bryne

Eneboliger 167 m2 BRA/ 158 m2 P-rom 5.398.000,-

Illustrasjon

Selger Magne Skårland Telefon: 91573157, E-post: magne.skarland@blockwatne.no


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.