Sirdalmagasinet 2-2018

Page 1

mag as ine t

2 • 2018

13. årgang. Løssalg kr 49,-

Påskefjellet 2018:

Tid for tur Tonstad Taxi, større enn du tror side 12

Valgte Sirdal framfor bylivet side 18

Sirdalmagasinet · 2 / 2018

1


VI HAR LOKALE HÅNDVERKERE I SIRDAL MED LANG ERFARING Vi kan hjelpe deg med å bygge på eller skifte tak på hytten.

BRUK LOKALE HÅNDVERKERE DET LØNNER SEG ALLTID!

• bytte vinduer • skifte tak

• bygge på huset • bygge ny garasje

• pusse opp badet • skifte kledning

Vi leverer til avtalt tid og pris. KAPH er ditt valg! Kontakt oss for pris og tilbud tlf: 960 97 696 eller på

e-post: kim@kaph-entreprenor.no INGEN OPPDRAG FOR SMÅ ELLER FOR STORE


Innhold

Pilene opp for Tonstad Taxi Det begynte med én mann og én bil for litt over 20 år siden. I dag har Tonstad Taxi 20 lønnsmottakere og 17 ulike kjøretøy i stallen. Selskapet eies av gründeren Kim Helge Tjomlid, som startet det hele, og Gunvor Navrestad, som begynte som sjåfør og som gikk inn på eiersiden i 2012.

12

Det begynte som et eventyr

18

De var rett og slett klar for å gjøre noe annet. Sirdal kunne være løsningen. Om ikke annet som et siste eventyr før barna skulle begynne på skolen.

På skitur i påskefjellet Flere faktorer gjør seg gjeldende: Værforholdene, hvem som skal gå og hvor lenge. På side 23, 24 og 25 finner dere anbefalte turløyper og -lengder, med eller uten sekk og med ulik vanskelighetsgrad.

23

Hytta på Kvæven, et fristed for flere De hadde reist til Sirdal på dagsturer i årevis før de til slutt gikk til anskaffelse av campingvogn på Kvæven. Med fire barn, der yngstejenta satt i rullestol, ble campingvogna på et tidspunkt for trang, selv om den var godt tilpasset situasjonen. Det ble hytte på Kvæven, noe de aldri har angret på.

LEDER Fjellets hjelpere Beredskapshendelser i vinter Pilene opp for Tonstad Taxi Flyttet til Sirdal Skiturer i påskefjellet Dersom skredet er et faktum Ble det OL på Pourya? Sanger fra Sirdal på topp i Tyskland Påskeaktiviteter

4 6 8 12 18 23 27 28 29 32

38

Unikt kart over Sirdal Produserer norske møbelklassikere PÅ HYTTA: Hytte på Kvæven HYTTEDØLEN Satser på friluft Tidenes beste sesongstart for alpinanleggene Hyttepriser i Sirdal EIENDOMSOMSETNINGER MATRETTEN KRYSSORD

33 34 38 43 44 47 48 50 53 57

Sirdalmagasinet · 2 / 2018

3


Leder

m a g a sin e t

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør.

I beredskap

HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG

Flere skred, spesielt i Hunnedalen, gjorde situasjonen til tider svært utfordrende, og det kunne ha gått riktig ille da tre gutter, den minste bare tre år gammel, ble tatt av snøskred. Snarrådig innsats fra hyttenaboer og etter hvert hjelpemannskaper fra Røde Kors gjorde imidlertid at de tre ble reddet ut av snømassene.

AB Gasoline as YX Tonstad Byrkjedalstunet butikk Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Statoil Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Coop Extra Ålgård GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat

Vi kan prise oss lykkelige over de mange som gjør en stor og viktig frivillig innsats på dette området, som ser det som en viktig og givende oppgave å bidra til at flest mulig skal kunne ferdes i fjellet og som har det utstyret som skal til om utfordrende hendelser oppstår.

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut seks ganger i året.

Å

rets vinterferieuke fikk til fulle synliggjort betydningen av den frivillige beredskapen i fjellet. Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Roverspeidernes Beredskapsgruppe og Øvre Sirdal Leitegruppe var på plass med sine scootere og trent personell i en svært vind- og snøfull vinteruke, der mange trengte assistanse.

Beredskapsgruppene selv melder om en for dem rolig vinterferieuke med få skader, noe som skyldes at mange har oppholdt seg innendørs. Likevel, når situasjonene oppstod, var de der. Nå står påskeferien for døren. Forhåpentligvis med solrike og vindstille dager, lange skiturer og fantastiske timer i skianleggene. Men selv under idylliske forhold, er det godt å vite at folk er i beredskap. For ting kan skje selv om været er på godsiden. Vi har i denne utgaven av Sirdalmagasinet blant annet besøkt Tonstad Taxi, for å høre hvordan de jobber og hva som venter dem i påsken. Vi har også besøkt en hytte på Kvæven og en familie som nylig har valgt å bosette seg i Sirdal. For de av dere som er interessert i interiør og møbler, har vi også tatt turen innom Eikund, en ny, lokal bedrift som produserer møbler fra 50- og 60-tallet. I tillegg har vi selvsagt turtips, en god påskeoppskrift og ellers det vi har kommet over når det gjelder påsken i Sirdal.

Helgø-Meny Mariero Helgø-Meny Sandnes Helgø-Meny Sola Helgø-Meny Stokka Lafthuset Omlidbutikken Seven Eleven Helleland Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun, 450 44 029 bethiselskap@gmail.com ANNONSER: Unni Stødle, Tlf. 93214318, unni@lokomotiv.no DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 199,For bestilling av abonnement, gi Sirdalmagasinet i gave: www.sirdalmagasinet.no eller kontakt LOKOMOTIV MEDIA på telefon 51 77 84 00 eller post@lokomotiv.no. LØSSALG: kr 49,FORSIDEFOTO: Foto: Bethi Dirdal Jåtun Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 15. juni 2018. OPPLAG: 3000

God fornøyelse og god påske.

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør UTGIVER:

4

Sirdalmagasinet · 2 / 2018

M

1

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

24

Vi kan prise oss lykkelige over de mange som gjør en stor og viktig frivillig innsats og som ser det som en givende oppgave å bidra til at flest mulig skal kunne ferdes i fjellet.


Solheim Fjellgrend m Fjellgrend

Pr 3.3 +

SolheimFjellgrend Fjellgrend Solheim Pris fra kr. 3.390.000,+ omk.

Pris fra kr. Pris fra kr. 3.390.000,3.390.000,+ omk. + omk.

Sirdal --Nøkkelferdig hytte, 4hytte, soverom, Sirdal Nøkkelferdig 4 selveiertomt soverom, selveiertom ig hytte, 4 soverom, selveiertomt Sirdal - Nøkkelferdig hytte, 4 soverom, selveiertomt

Hyttefeltet ligger i Solheimsdalen opp fra Sageneset camping. Gjennom hyttefeltet går preparerte skiløyper. byr på en rolig og attraktiv beliggenhet camping. med gode turmuligheter Hyttefeltet ligger iHyttefeltet Solheimsdalen opp fra Sageneset Gjennom hyttefeltet går både sommer og vinter. Det er god avstand mellom hyttetomtene og de fleste tomtene har flott Hyttefeltet ligger i Solheimsdalen opp fraflotte Sageneset Gjennom hyttefeltet går preparerte skiløyper. Hyttefeltet på en roligcamping. og attraktiv beliggenhet med gode turmulighe Sageneset camping. Gjennom hyttefeltet går utsikt. Her tilbyr vi flere ulike hyttetyper påbyr 22 tomter!

pp fra preparerte skiløyper. Hyttefeltet byrgod på en rolig og attraktiv med gode både sommer og vinter. Detmed er avstand mellombeliggenhet hyttetomtene og turmuligheter de fleste tomtene har flo på en rolig og attraktiv beliggenhet gode turmuligheter Kontakt: Kjetil Pedersen, kp@aktiv.no/905 83 000 mellom - For visning, ring Per Oveog Øglænd, 952tomtene 52 613 har flott både sommer og vinter. Det er god avstand hyttetomtene de fleste utsikt. Her tilbyr vi flereulike ulike hyttetyper på har 22tomter! flotte avstand mellom dehyttetyper fleste tomtene flott tomter! utsikt.hyttetomtene Her tilbyr vi flereog på 22 flotte I samarbeid yper på 22 flotte tomter!med Kontakt: Kjetil Pedersen, Pedersen, kp@aktiv.no/905 83 00083 - For visning, Per Overing Øglænd, 613 Kontakt: Kjetil kp@aktiv.no/905 000 - Forring visning, Per952 Ove52Øglænd, 952 52 no/905 83 000 - For visning, ring Per Ove Øglænd, 952 52 613 I samarbeid med

I samarbeid med

Sirdalmagasinet · 2 / 2018

5


magasinet

Fjellets hjelpere

Det kom enorme snømengder i fjellet i februar i år. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

At fjellvante, frivillige hjelpegrupper er på plass i fjellet, tenker ikke mange på når ting er på stell. Men når stengte veier, uvær, vind og skredfare overtar, blir bevisstheten om beredskapslagenes tilstedeværelse, svært viktig.

Roverne på vei for å hjelpe Røde Kors i Hunnedalen. Foto: Roverne

D

et enorme snøfallet, sammen med sterk vind, skapte til tider kaos med påfølgende hendelser under årets vinterferie for rogalendingene. Uten hjelpemannskaper med nødvendig utstyr og kløktige fjellfolk, kunne det ha gått riktig galt for flere. Likevel oppsummerer beredskapsgruppene selv om liten aktivitet i vinterferieuken, målt mot normalen.

FÆRRE DAGSTURISTER

HYTTEKOS MED SAUESKINN, PUFFER OG TØFLER FRA SHEPHERD.

– Det har vært få skader, vi har registrert åtte hos oss. Ingen av dem alvorlige. Det lave tallet handler sikkert om at folk har holdt seg inne i uværet, sier beredskapsleder Ivar A. Nøttestad i Rovernes beredskapsgruppe til Aftenbladet. Han og 15–20 andre speidere var i beredskap på Ådneram i Sirdal hele vinterferieuken, og er også på plass i påsken.

TRENING UNDER REALISTISKE FORHOLD

– Vi fikk trent på skredsøk og pasienttransport under realistiske forhold. Å få kjenne at utstyret virker og føle hvor vanskelig det egentlig er å ta seg fram i nysnø, er viktig, påpeker Nøttestad som tror at dagsturistene i større grad uteble fordi Hunnedalsveien var stengt i flere dager.

REDDET I SIKKERHET

Tidlig i ferien måtte de rykke ut til en turisthytte og hjelpe en gruppe personer i sikkerhet. Den store skredfaren gjorde at Nøttestad og hans kolleger i de andre beredskapslagene rådet turistene til å holde seg i oppkjørte løyper og ikke gå på toppturer eller bevege seg utenom løypene.

Velkommen til en annerledes møbelbutikk på Mariero!

INNESTENGTE HYTTEFOLK

Røde Kors-hytta i Hunnedalen ble tidlig i vinterferien kontaktet av innestengte hyttefolk som hadde gått tom for mat og ved. Etter at snaut 100 biler benyttet sjansen til å kjøre hjem da Hunnedalsveien åpnet for kolonnekjøring noen dager ut i ferien, ble det imidlertid roligere dager også i Røde Kors-hytta.

FÅ SKADER I SKILØYPA

Heller ikke på Røde Kors-hytta på Sinnes registrerte mange skader i løpet av vinterferieuka. ÅPENT 10-19 (18)

6

Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Langflåtveien 35, Mariero

– Vi behandlet et par stykker som skadet seg i skiløypa, sier vaktleder Anne-Lise Kluge i Sandnes Røde kors hjelpekorps.


tenisagam

Fire beredskapslag i Sirdal Mange kyndige og erfarne fjellfolk sørger for at du får hjelp om uhellet skulle være ute. NORSK FOLKEHJELP JÆREN

SANDNES RØDE KORS HJELPEKORPS

Vaktstasjon: Solheimsdalen

Vaktstasjon: Sinnes

Tre vaktlag med rundt 10 personer i hvert lag.

Velutstyrt hytte ikke langt fra skitrekket i Ålsheia, like bak ­Sinnes Fjellstue. 80 sengeplasser.

Disponerer to snøscootere, tre hjertestartere, en ambulanse og alt av ordinært førstehjelps-, rednings- og sambandsutstyr. Telefon: 38 37 00 35

Disponerer 2-3 snøscootere, ambulanse, mannskapsbil, to hjertestartere og elektronisk peileutstyr for søk etter skredtatte, førstehjelps-, rednings- og sambandsutstyr.

ROVERNES BEREDSKAPSGRUPPE

Telefon: 51 66 61 11

Vaktstasjon: Ådneram

ØVRE SIRDAL LEITEGRUPPE Hver helg og i alle ferier fra november til påske har roverspeiderne beredskapsvakt ved Frikvarteret på Ådneram.

Gruppen er inndelt i fem vaktlag.

Behandlings- og koordineringsrom disponible for politi og lege ved eventuelle ulykker og leteaksjoner hele året gjennom.

Lensmannen i Sirdal er gruppas nærmeste overordnede. I prinsippet rykker ikke gruppa ut før på ordre fra lensmannskontoret.

Vakttelefoner: Ådneram 38 37 19 60 / 916 57 013. Hovedvakt alarm 09123 / 51 59 39 00 / 951 96 112 / 916 57 018 (bakvakt), Beredskapsvakter 916 57 015 (Kilde: Roverspeiderne.no)

Disponerer mange snøscootere, et titalls sambandsenheter og nødvendig førstehjelpsutstyr. Telefon: 38 37 12 88

Vi hjelper deg gjerne med innredningen – hjemme og på hytta. Velkommen. Slettvoll Stavanger Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no Sirdalmagasinet · 2 / 2018

7


magasinet

Øvre Sirdal Leitegruppe i aksjon. Foto: Tor Sigve Vik

Beredskapshendelser i vinter Her er noen av hendelsene som beredskapslagene var involvert i i løpet av vinterferieuken i midten av februar. «Travel dag for oss på beredskap i Sirdal. Vi ble utkalt til snøskredet i Hunnedalen og måtte kjøre med snøskuter i Hunnedalen fra GP. Vi hadde med hundeekvipasje fra Norske Redningshunder Sør-Rogaland distrikt.» Rovernes Beredskapsgruppe, 11. februar 2018.

VANSKELIG VÆR OG SNØSKRED

«Om lag 200 personer har sittet værfast i Hunnedalen i over tre døgn. For en gruppe tyske turister kunne det ha gått riktig galt. – Vi undervurderte definitivt de norske værforholdene, sier turist Toby Becker. Det kunne gått riktig galt for tyskerne som hadde lagt ferien til Vestlandet. Redningen ble en

barmhjertig familie med hytte i området.» (nrk.no/rogaland) «En mor og tre barn ble reddet ut av et snøskred ved Tomannsbu søndag ettermiddag. Ludvig Sande i skredgrupen til Røde Kors var blant de første hjelpearbeiderne som ankom rasstedet.» (Gjesdalbuen 14. februar 2018)

PASIENTER OG TRAFIKKULYKKE

«Vinterferien har vært travel for mannskapene på vakt. Mellom pasientene har mannskapene måket snø, drevet vedlikehold og øvd. RØFF Sandnes Røde Kors har vært på tur og noen av disse tøffe ungdommene sov ute i snøen. Vi har vert på kjentmannstur med Rovernes BeredskapsGruppe.» Sandnes Røde kors Hjelpekorps, 21. februar 2018. «Det har i dag vært en travel dag på vakt­ stasjonen. Vi ble utkalt til trafikkulykke med begge beredskapsambulansene, vi har hjulpet med startkabler til hytteturist, og hatt mannskapsbytte.» Norsk Folkehjelp Jæren, Vaktstasjon i Solheimsdalen, 16. februar. Norsk Folkehjelp hjelper til i forbindelse med en trafikkulykke i vinterferien. 8

Sirdalmagasinet · 2 / 2018


B BE EC CA AU US SE E

LAND DOESN’T LAND DOESN’T CRUISE ITSELF BECAUSE

CRUISE ITSELF

FOR FIRMA: Topputstyrt GX med Toyota Leasing Plus 4500 kr eks mva pr/mnd 70.000 innskudd eks mva.

NY LAND CRUISER I BUTIKK! NY LAND CRUISER I BUTIKK!

TERRENGKAMERA UNDER BILEN • VENTILERTE SETER TERRENGKAMERA UNDER BILEN • VENTILERTE SETER TORSEN LSD DIFFERENSIAL BAK • KAROSSERI PÅ FAST RAMME • PERMANENT 4WD TORSEN LSD DIFFERENSIAL BAK • KAROSSERI PÅ FAST RAMME • PERMANENT 4WD + MYE MER • PRIS INKL. MVA FRA 526.300.+ MYE MER • PRIS INKL. MVA FRA 526.300.-

NY LAND CRUISER I BUTIKK! TERRENGKAMERA UNDER BILEN • VENTILERTE SETER

TORSEN LSD DIFFERENSIAL BAK • KAROSSERI PÅ FAST RAMME • PERMANENT 4WD

Sørvest Sørvest

Sørvest

+ MYE MER • PRIS INKL. MVA FRA 526.300.-

Toyota Sørvest Toyotatoyotasorvest.no Sørvest AS AS toyotasorvest.no

Vestre Svanholmen 9–11 Vestre Svanholmen 9–11 4313 Sandnes 4313 Tlf.: 51Sandnes 82 25 00 Tlf.: 51 82 25 00

*Inklusive frakt,understellsbehandling,full tankl,leverings og reg.omk. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: fra 7,4 l/mil, fra 197 g/km, fra 49,3 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr., Vi tar forbehold om trykkfeil. *Inklusive frakt,understellsbehandling,full tankl,leverings og reg.omk. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: fra 7,4 l/mil, fra 197 g/km, fra 49,3 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr., Vi tar forbehold om trykkfeil.

Toyota Sørvest AS toyotasorvest.no

Vestre Svanholmen 9–11 4313 Sandnes Tlf.: 51 82 25 00

Sirdalmagasinet · 2 / 2018

9


magasinet

Uteaktiviteter til utebursdager eller bare en vanlig dag Turistforeningen (DNT) fylte 21. januar i år 150 år og inviterte til utebursdager over hele landet! Her er deres tips til en god utebursdag.

TURISTFORENINGENS TIPS

Bål eller grill må til for å få den riktige friluftsopplevelsen

Avgrens området og informer barna i starten av bursdagen om hvor de kan gå og ikke gå

Vær minst to voksne på inntil 15 barn

Vær tydelig i invitasjonen på hvor og når barna skal leveres og hentes

Gi konkrete råd i invitasjonen om påkledning, basert på årstid

Hvis dere skal spikke i bursdagen, må dere ha klare regler for bruk av kniv

Ha gjerne med litt ekstra klær til utlån. Uansett årstid kan man risikere at noen blir våte eller fryser, og da er det ikke koselig å være ute!

Forsiktige og sjenerte barn kan lettere gjemme seg bort i en utebursdag. Vær oppmerksom på disse!

Samle barna i en ring når beskjeder skal gis

Tell barna jevnlig

Ha alltid innslag av aktiviteter som inkluderer alle

Husk at det er bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden bør dere derfor benytte godkjente bålplasser, evt. grill

HVILKE LEKER?

Generelt kan vi si at nesten alle vanlige leker som vi kjenner fra før, for eksempel Stiv heks, Haien kommer, Troll og stein osv. er morsomme å gjøre både på barmark og med ski eller skøyter på beina. Nedenfor finner du noen leker som du kanskje ikke kjenner så godt fra før, og som det kan være morsomt å presentere i en bursdag.

LEK 1: FINN IGJEN TREET!

Barna deles i par. Den ene får et skjerf knyttet foran øynene og den andre skal være fører. Føreren leder den ikke-seende på kryss og tvers i terrenget for så å stoppe opp ved et tre. La den ikke-seende kjenne på treet med hendene og bli godt kjent med det. Deretter ledes vedkommende tilbake til startstreken. Den ikke-seende blir nå kvitt skjerfet og skal lete seg tilbake til sitt eget tre. Etterpå byttes rollene.

LEK 2: KIMS LEK

Ti gjenstander fra naturen blir vist fram for deltakerne. Deretter snur barna seg vekk og en ting blir fjernet. Hvilken? Alternativt: Barna skal prøve å huske de ulike tingene som ble vist fram. Hvor mange klarer de å huske?

LEK 3: NATURLOTTO

Hvis det skal spikkes i bursdagen, er det viktig å ha klare regler for bruk av kniv. Ill.foto: Bethi Dirdal Jåtun 10 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Her kan barna sendes ut i terrenget for å finne to og to like ting. (Blomster, kongler, skjell…) Legg en av hver ting systematisk ned på bakken, gjerne i et ruteskjema som risses inn i underlaget. Lag en tomt skjema ved siden av. Etter at barna har fått se på tingene i ca. 30 sekunder legges teppet over og de skal kopiere det de har sett og legge tingene i samme rekkefølge i det tomme skjemaet. (Kilde: Stavanger Turistforening)


Vi har parkert skia i Sirdal! Vi i Advokat Stokkeland er klar for å spenne de på oss og rykke ut på oppdrag. Kontakt oss når du trenger hjelp med: Fast eiendom Festeforhold Rettigheter (bruksretter) Arv, skatt og generasjonsskifte Landbruk Oppgjør ved kjøp og salg av eiendommer

Storgaten 39, 4370 Egersund

post@advokat-stokkeland.no

51 46 35 00

www.advokat-stokkeland.no Sirdalmagasinet · 2 / 2018

11


magasinet

Kurt Knabenes (f.v.), Kai Johansen og Gunvor Navrestad i Tonstad Taxi har travle dager.

Pilene opp for Tonstad Det begynte med én mann og én bil for litt over 20 år siden. I dag har Tonstad Taxi 20 lønnsmottakere og 17 ulike kjøretøy i stallen.

S

elskapet eies av gründeren Kim Helge Tjomlid, som startet det hele, og Gunvor Navrestad, som begynte som sjåfør og som gikk inn på eiersiden i 2012. Kim er på oppdrag innover, får vi vite, – lite lysten på å bli fotografert, får vi også vite – men Sirdalmagasinet møter Gunvor og to av sjåførene en formiddag i uken etter vinterferien.

Det er Kurt Knabenes som spør. Han begynte å kjøre for Tonstad Taxi for litt over to år siden.

VINTERVEIUTFORDRINGER

– Om du kjører oppover dalen, så fortell meg hva du synes, fortsetter han.

– Hvilken vei kom du?

12 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

– Jeg har alltid likt å kjøre bil, dessuten liker jeg å preike, svarer han når vi spør om hans inngang i selskapet. Rette plassen med andre ord.


tenisagam

Taxi Veien mellom Tonstad og Tjørhom har vært utfordrende de siste ukene. Mye snø, plutselig mildvær med påfølgende frost, har ikke bare gjort strekningen svært glatt, men også resultert i større og mindre issvuller, noe som ifølge Knabestad er den største utfordringen.

JOBBER PROAKTIVT

Som kollegaen Kai Johansen, sjåføren med ansvar for Øvre Sirdal og den som besørger kaffe til journalisten, kjører Knabestad primært ordinær drosje. – Og ni-seteren, legger han til. Sirdalmagasinet · 2 / 2018 13


magasinet

Det har vært en snørik vinter. Her er Kai på jobb en kveld i slutten av januar.

Kai Johansen er ansvarlig for kjøringen i Øvre Sirdal og skal kjøre hver dag i påskeferien.

Kurt Knabenes trives enormt godt bak rattet og liker å «preike», som han sier.

Minibussene og de fire store bussene selskapet nylig har gått til innkjøp av, er det andre som kjører.

NYTT SKIBUSSTILBUD

STADIG MER I ØVRE SIRDAL

Tonstad Taxi utvider stadig porteføljen. Gunvor bekrefter at det går godt. De har mange oppdrag og mye å gjøre. – Men det kommer ikke av seg selv. Vi følger hele tiden med på hva som skjer i markedet og hvor vi kan gjøre våre tjenester tilgjengelige, sier hun. Servicen er ifølge de tre et varemerke for Tonstad Taxi. – Og det er mye takket være sjåførene våre som alltid er på tilbudssiden og stiller når vi får hasteoppdrag, fastslår Gunvor.

– Vi har også begynt med skibuss fra Flekkefjord og til Fidjeland, et samarbeid med Sirdal Skisenter. Fra Flekkefjord er prisen 600 kroner tur/retur med buss, inklusiv dagskort, sier hun og understreker samtidig at busstilbudet ikke utelukkende er for de som starter i Flekkefjord. Bussen stopper stort sett der folk vil på. – Jeg vet for eksempel flere foreldre som allerede har sendt barna med bussen til alpinbakken på Fidjeland. Bussruten åpner jo opp for slike muligheter. Vi må bare gjøre den bedre kjent. Dette er første sesongen de prøver ut tilbudet. Foreløpig har det ikke vært trangt om plassen, men dette må gå seg til. De tre er skjønt enige om det.

BUSS FOR TOG

Og det får de stadig. Som buss for tog, for eksempel. – Vi forsøker å stille på timen når forespørselen kommer. Det sprer seg fort i markedet, smiler hun og forteller at de har vært så langt fra Tonstad som til Oslo S, Kongsberg og Drammen på oppdrag. Neste uke påbegynnes en fem ukers periode med buss for tog langs flere strekninger på Sørlandsbanen. 14 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

VARIERT KJØRING

– Vi kjører også for Agder Kollektivtransport, noe som gir oss skoleruter, TT-kjøring osv. Tonstad Taxi har også syketransport og er tilgjengelige 24/7. Et annet tilbud som personbedriften i Sirdal gjør mye av er befaringer. Ikke minst i forbindelse med kraftutbyggingen de siste årene har det vært en god del på den fronten, men: – Dette er oppdrag vi stadig har, ikke minst gjennom Sira Kvina, opplyser Knabenes.

For to år siden valgte de å øke tilgjengeligheten i Øvre Sirdal. Kai Johansen bor på Sinnes hver helg og i alle ferier gjennom hele vintersesongen. Så langt har han ikke vært arbeidsledig. – Fredagene kan være litt rolige, men spesielt lørdagen er travel, og i feriene kjører jeg hver dag, forteller Kai Johansen, som er tilgjengelig så å si hele tiden. – Nyttårsaften var vi seks biler her oppe, og jeg hadde siste turen klokken halv ni om morgenen, forteller han. Noe som ikke minst er illustrerende på hvor mange som etter hvert veler å legge jule- og nyttårsfeiringen til fjells.

KLAR FOR STORINNRYKK I PÅSKEN

I feriene utvides tilbudet ytterligere. Da stiller Tonstad Taxi med to biler i Øvre Sirdal, i alle fall på lørdagene. Nå til påske er de godt bemannet og klare for storinnrykk. Johansen trives godt i jobben, selv om den til tider kan være krevende. – Folk er utrolig hyggelige, sier han. – Det gjelder som regel også når de er i kjempe­godt humør utpå kvelden eller natten.


Nye Ford EcoSport Månedsleie med 1,99% rente fra

2.490,- kr

Livet skjer der ute. Er du med? Nyt underholdningen naturen har å by på med nye EcoSport. Den har fantastiske kjøreegenskaper, helt nytt design og ikke minst blir den nå tilgjengelig med intelligent firehjulstrekk. Med andre ord alt du trenger for å komme nærmere naturen. Bygg din egen nye EcoSport på Ford.no

Prisen er inklusive leveringsomkostninger Ski. Årsavgift kommer i tillegg. Ford EcoSport Trend 1,0 liter 125 Hk bensin. CO2-utslipp fra 107 – 134 g/km (1,5 TDCi 100 HK – 1,0 Ecoboost automat). Blandet drivstofforbruk fra 0,41 – 0,59 l/mil (1,5 TDCi 100 HK – 1,0 Ecoboost automat). Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter og gjelder kontrakter signert til og med 31. mars 2018. * Startleie/etabl.gebyr.: kr 40 006,-. Månedsleie: kr 2 490,-. Totalpris: kr 133 066,- vil variere med rentenivået. Avtaletid: 3 års bindingstid. Total kjørelengde: 45 000 km. Forutsetter kredittgodkjenning av Ford Credit. Forbehold om prisendringer og trykkfeil.

Kverneland Bil Ford

Kverneland Bil Ford | Bilhuset Kverneland Bil Bryne Vestre Svanholmen 9 Eskervegen 7 51 84 03 00 51 77 82 82

www.kvernelandbil.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 15


I DEN VAKRE BLÅTIMEN I ÅRETS BEGYNNELSE er dagene korte, og blåtimen kommer tidlig. Da trekker vi inn foran peisen med gode samtaler, spill eller noe hyggelig å lese. I en Hedda-hytte kan du sitte lunt og nyte panoramautsikten gjennom generøse vindusflater mens mørket sakte senker seg utenfor. HEDDA HYTTER tar din hyttedrøm på alvor og skreddersyr en løsning som passer både tomta, omgivelsene og dine spesielle ønsker. Trenger dere en effektiv og praktisk sportshytte som lettstelt base for friluftsaktiviteter, eller en romsligere løsning med god plass til storfamilien og gode venner?

La oss sammen planlegge din Hedda!

VI PLANLEGGER din Hedda-hytte slik at den innfrir forventningene. Deretter sørger vi for å gjennomføre hele leveransen med presisjon og norsk kvalitet i alle ledd. SULDAL HYTTEBYGG leverer hytter i Stavanger-regionen, og ønsker deg velkommen til visningshytta ved Forus Travbane. 16 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

SULDAL HYTTEBYGG T 932 57 932


SUV-DAGER! RENTEKAMPANJE

2,95%* MAZDA FINANS

}{zd{ CX-5 AWD

}{zd{ CX-3 AWD

Fra kr 433 900,Kundefordel kr 35 900,i form av komplett vinterhjulpakke og parkeringsvarmer.

Fra kr 371 900,Kundefordel kr 35 900,Velg mellom prisavslag eller utstyrspakker.

*Eff.rente 5,34% ved et lån på kr. 200 000 over 5 år. Etbl. og tinglysnings gebyr er kr. 4 290, termingebyr kr 85. Kredittkostnad er kr. 18 186. Forutsetter 35% egenkapital, renten er flytende. Kampanjen gjelder til og med 31.03.2018. Fra-pris ink. frakt og lev. omkostninger, årsavgift tilkommer. Drivstofforbruk komb. kjøring 5,0-7,1 l/100 km, CO2-utslipp 132-162 g/km og NOx 3,6-60,2 mg/km. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda Veiassistanse. Forbehold om trykkfeil.

mazda

www.kvernelandbil.no

Kverneland Bil AS | Mazda Bilhuset Vestre Svanholmen 9 Tlf. 51 84 03 00 Man-fre-08.30-16.30 (tirs til 20.00). Lør 10.00-14.00.

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 17


magasinet

Mor og far, Regine og Eirik, har nylig bosatt seg i Sirdal sammen med eldstedatteren Agnes og tvillingene Edith og Pernille.

Det begynte som et eventyr De var rett og slett klar for å gjøre noe annet. Sirdal kunne være løsningen. Om ikke annet som et siste eventyr før barna skulle begynne på skolen.

18 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


tenisagam

Jentene deltar ivrig i samtalen ved frokostbordet.

–F

or mange er Sirdal GP, rundkjøringen på Sinnes og hotellet. Slik tenkte også jeg. Før.

Eirik A. Petersen (37) sitter ved frokostbordet sammen med samboer Renate Albrigtsen (32). Rundt dem, av og til under bordet, av og til mellom dem, av og til fram og tilbake og inn i stuen, er barna: Agnes på fem og tvillingene Edith og Pernille på to og et halvt, snart tre.

TRAVEL TID

– Mamma, Edith tok boka mi. Pernille klatrer opp på fanget til mamma som for å forsikre seg om at budskapet når inn før hun relativt kjapt jumper ned igjen og forsvinner inn i rommet bak oss. Noen sekunder

Eirik A. Petersen fikk stillingen som hotellsjef ved Sirdal Høyfjellshotell for litt over et par år siden. Nå har hele familien flyttet opp.

Agnes går siste året i barnehagen på Tjørhom. Til høsten skal hun begynne på Sinnes skole.

etter er hun ved bordet igjen med et stort brett fullt av tegnesaker.

gene, og Agnes, eldstedatteren, var tre. De var på god vei inn i en annen livsfase enn da de først traff hverandre via jobb i restaurantbransjen i Stavanger noen år tidligere.

– Jeg tenker at dette er den travleste perioden, smiler Renate, som jobber i et vinimportselskap i Stavanger og hver mandag kjører tur/retur byen. De øvrige ukedagene tilbringer hun på kontoret hun leier hos Sinneshyttå. – Jeg driver med administrasjon og logistikk og kan gjøre det meste fra PCn, sier hun forklarende.

– Vi møttes først på Sørensen og så jobbet vi sammen på Tango, forteller hun. – Jeg fikk henne over på Tango, ja, smiler Eirik, bergenseren som har bodd seksten år i Stavanger og som, ifølge ham selv, har vært innom alt av restauranter i byen.

LIVET ENDRET SEG BYLIVET TAPTE SEG

For litt over to år siden fikk Eirik spørsmålet fra en venn om ikke han kunne være interessert i hotellsjefstillingen ved høyfjellshotellet i Sirdal. Renate var i permisjon med tvillin-

Med tre barn ble lørdagens bytur alt annet enn den avkoplende affæren den tidligere hadde vært: – Nå gjaldt det å få i seg maten og så vidt Sirdalmagasinet · 2 / 2018 19


magasinet

De er også imponert over hvordan folk står på. – Det er ikke uvanlig at en og samme person både jobber som lærer, driver med sauer og kjører brøytebil, – minst.

HOTELLDRIFTEN

Første gangen de var i Sirdal sammen, var da Renate skulle holde vinkurs på hotellet. Nå er det han som jobber på Fidjeland, som hotellsjef med ambisjoner om å få opp trafikken, ikke minst innen kurs og konferanser. – Får vi et par-tre større arrangementer hver måned, er det nok til at vi kan ha åpent hotell hver eneste dag, påpeker han. – Hvordan opplever du markedet?

– Vi må ta en sandwich, ivrer en svært fornøyd storesøster Agnes.

rekke noen slurker pils før vi hastet videre med utålmodige unger inn og ut av klær og vogner, fikk med oss en latte på veien hjem og så være tilbake i leiligheten igjen, utslitte og smertelig klar over at dette kostet oss rundt 1500 kroner, beskriver Eirik smilende. – I dag pakker vi sekken med pølser og ved, går ut døra og like ut i naturen.

– Vi har hatt mye besøk. Noe som er viktig for oss. – Mange har lært at Sirdal er mye, mye mer enn GP, rundkjøringen og hotellet, gliser Eirik og framhever ikke minst det mentalhygieniske som et stort pre med tilværelsen i Sirdal. – Vi er ikke skapt for å gå med mobilen til øret 24/7, slik vi gjorde før. Her kan vi spenne på oss skiene og gå ut i terreng til og med helt uten dekning. Fantastisk!

SMÅSJOKKERTE VENNER

– I byen fikk vi aldri så mange middagsinvitasjoner midt i uka som vi har fått her. Folk er utrolig imøtekommende, noe som selvsagt har hatt stor betydning.

– Mange var sjokkert. Sirdal? En så liten plass. Folk som bodde her måtte jo være spesielle. Kunne vi trives oppi noe sånt. Mange mente nei, beskriver Renate og understreker at hun og Eirik ikke hadde tenkt i slike baner, men heller fokusert på alt de kunne vinne på et liv i Sirdal. Da permisjonen var over, pendlet hun og barna til Stavanger hver mandag morgen, til jobb og barnehage der. Onsdag ettermiddag var det hjem til Sirdal igjen og barnehagen på Tjørhom torsdag og fredag. – Det ble litt travelt. Nå har vi fått ordnet det slik at jeg utelukkende er i Stavanger mandagene og barna i barnehagen på Tjørhom hver dag. Den halvannen timen det tar å kjøre til byen er helt uproblematisk, smiler hun. Den korte veien har de også solgt inn overfor venner i Stavanger. 20 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Han er opptatt av lokale råvarer og har den tiden de har bodd i Sirdal opprettet kontakt med flere bønder som nå leverer ulike produkter til hotellets restaurant.

UTROLIG GODT MOTTATT

De var rett og slett klar for å gjøre noe annet. Sirdal kunne være løsningen. Om ikke annet som et siste eventyr før barna skulle begynne på skolen. Han fikk stillingen som hotellsjef på høyfjellshotellet. Renate var fortsatt i permisjon med tvillingene. En ny tilværelse kunne begynne. – Vennene deres, hva sa de?

– Det går stadig bedre. Nå til påske har vi for eksempel så å si fullt belegg, og mye større pågang enn i fjor.

De roser innbyggerne i Sirdal som har tatt veldig godt imot dem.

FORDEL Å VÆRE FAMILIE

At de er småbarnsforeldre, gjør ting lettere. De to er skjønt enige om at det nok er langt vanskeligere å bosette seg i Sirdal – alene. – Mange andre er i samme situasjon som oss. Vi treffes i barnehagen, på skikarusellen eller i tilknytning til en av de andre aktivitetene som ukentlig foregår. Jeg er helt imponert over aktivitetsnivået. I byen må du melde deg inn i en klubb for å være med, – her er det bare å møte opp.

INTENSJON OM Å BLI

Det tegnes rundt bordet. Småjentene er i full gang med bittesmå kunstverk bare avbrutt av egne innfall undervegs, spørsmål eller ting de kommer på, som er viktig å få avklart der og da, uten at de i særlig grad lar seg affisere av Sirdalmagasinets nærvær. – De er veldig tillitsfulle. Noen ganger kan jeg bekymre meg over at det nesten er for mye av det gode, sier Renate og forteller at hun skal stå brud i mai. De er en familie nå, klare for å slå rot og bygge en tilværelse sammen. – Det viktigste er at vi er lykkelige. At barna og vi har det godt sammen. Da vi pendlet i starten, mente flere rundt oss at det var uheldig for barna. Jeg tror at barna kan være med på mye og likevel ha det godt så lenge ting hjemme stå bra til, mener Renate. Intensjonen er klar: De har tenkt å forbli i Sirdal – i mange år framover. Det kortvarige eventyret de så for seg er i ferd med å bli helt virkelig.

Eirik spiller fotball hver mandag, noe han er meget godt fornøyd med. – Jeg må ikke sitte på tribunen å se på, men får være med! Han ler. – Slik er det i Sirdal.

Jentene tryller fram små kunstverk ved kjøkkenbordet etter frokosten.


VI REALISERER DRØMMER Kom innom en av våre butikker og se alt det vi har å tilby!

Følg oss på sosiale medier!

BRYNE Hålandsveien 24, Man-Fre 7-16, Tors 7-18, Lør 9-14 EGERSUND Sokndalsveien 140, Man-Fre 7-17, Tors 7-19, Lør 9-14 FORUS Gamle Forusvei 14, Man-Fre 9-19, Lør 10-15 SANDNES Brannstasjonsveien 22, Man-Fre 6-16, Lør 9-14

Kundebilde @casachicks

Kundebilde @casachicks

Kundebilde @casachicks

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 21

Kundebilde @lillhelen73


Skal du selge eller kjøpe hytte i Sirdal? EiendomsMegler 1 er den desidert største aktøren på salg av fritidseiendommer i Sirdal, og har hatt posisjonen som markedsleder i en årrekke. Det betyr at vi kommer i kontakt med en stor andel aktuelle kjøpere og selgere i området.

Vi har filmet store deler av Sirdal med drone, og ligger din eiendom i et av de aktuelle områdene, benytter vi filmen i annonseringen

Dan Chruickshank, Sandnes Eiendomsmegler MNEF tlf: 41 41 66 31 dan.chr@em1.no

22 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Kjetil Helland, Stavanger Eiendomsmegler MNEF tlf: 993 55 219 kjetil.helland@em1.no

Anne Havsø, Egersund Eiendomsmegler MNEF tlf: 481 12 584 anne.havso@em1.no


På skitur i påskefjellet

Flere faktorer gjør seg gjeldende: Værforholdene, hvem som skal gå og hvor lenge. På de neste sidene finner dere anbefalte turløyper og – lengder, med eller uten sekk og med ulik vanskelighetsgrad.


magasinet

Enkle løyper* TJØRHOM – NESSET: 4,7 KM. Dette er en løype som fører til løy-

pene i Fåråsen. En kan gå fra Tjørhom grendehus, over flate jorder på Tjørhom og etter hvert følge løypa langs fylkesveien til Solheimsbrua for så å gå i lett kupert terreng inn til Fåråsenløypene. Løypa har en bratt stigning rett før den sammenkoples med Fåråsenløypene. Stilart: 2 klassiske spor. Parkering: Tjørhom grendehus

HAUGEN – NESSET: 2,3 KM. Dette er en populær og fin løype for barnefamilier og benyttes som tilkomstløype til andre løyper. – En tidligløype som krever lite snø for at man skal kunne gå på ski der. Stilart: 2 klassisk spor og skøyting i midten. Parkering: Haugen eller nedenfor Haugefjedl.

FÅRÅSEN: 4,5 KM. Populær løype for barnefamilier med mange fine rasteplasser. Løypa inneholder en del bratte småbakker. Stilart: 1 klassisk spor + skøyting. Parkering: Sinnes.

til hyttene på Donsen. Det er også mulig å starte turen ved Tjørhom grendehus og gå løypa Tjørhom–Flesebekk videre til Donsen. Stilart: 2 klassiske spor og skøyting i midten. Parkering: Tjørhom v/ Grendehuset eller Flesebekk. Vær oppmerksom på at parkerings­ plassen på Flesebekk har liten kapasitet til gjesteparkering da de fleste plassene er forbeholdt hyttene i området.

FISKEBUDALEN: 3,1 KM. Løypa ligger godt nede i bjørkeskogen

og passer fint for barnefamilien som vil ha en flott løype også for de aller minste. Fra Flesebekk er det svak stigning innover Fiskebudalen, med mange fine rasteplasser. Det blir litt mer stigning på slutten av løypa, før toppen. Dette belønnes imidlertid med en nydelig utsikt. En kan velge å ta samme vei tilbake, med fin utforkjøring tilbake til Flesebekk. Eller ta de brattere utforkjøringene i Hønedalen eller Nesset­dalen. Stilart: 2 klassisk spor og skøyting i midten. Parkering: Flesebekk.

NESEDALEN: 4,2 KM. En flott trasé fra Nesset og opp til bommen

kjøres når isen på vannet er trygg. En lett og fin løype. Stilart: 1 klassisk spor. Parkering: Sinnes skule eller ved innkjørselen til Ålsheia.

i Hønedalen. Det er krevende nedfart til Nesset, ellers er den småkupert og passer fint for liten og stor. Ligger i le for vestavind, og kan være vindutsatt ved østavind. Denne løypa kan fint kombineres med Fiskebudalen, Hønedalen eller Instestølløypa. Stilart: 2 klassiske spor. Parkering: Nesset eller Haugen.

FIDJELANDSVATNET: 2 KM. Ved usikker is kjører tråkkemaskinen

FORSBERGLØYPA: 6,8 KM. Forsbergløypa er mest kjent for Sir-

SINNESVATNET– SVARTEVATN: 3,9 KM. Dette er en løype som

over hovedveien på Fidjeland, via Degodden til Kvæven. Ellers krysser skiløypa Fidjelandsvatnet. Løypa går over en bro på bilvei og forbi Degodden hyttefelt. Tråkkemaskinen må krysse Degånå. Her kan også manglende is by på utfordringer. Løypekjører lager da en snøbro. Imidlertid er det en smal bro, slik at en kan komme tørrskodd over. I påsken når det kjøres inn Jogledalen og hjem igjen Hønedalen, blir det ikke preparert løype på strekning fra hovedveien på Fidjeland – Degveien. Stilart: 2 klassiske spor. Parkering: Fidjeland eller Kvæven.

dalsløpet som er et familierenn som arrangeres av Sandnes Idrettslag skjærtorsdag. Dette er en middels krevende løype med bratte nedkjøringer og en del fiskebeinsmoter. For trente skiløpere er dette ett av de beste alternativene. Løypa er lite vindutsatt. Skaret mellom Valevatn og Svåbergtjødn kan imidlertid være noe værutsatt. Dersom en går halve løypa til Appelsinhaugen, kan en velge å ta Degløypa videre til Kvæven eller Fidjeland. Velger en å gå til Kvæven, kan en ta løypa videre til Haugen og komme tilbake til Sinnes. Velger en å gå til Fidjeland, tar man av halvveis på Degløypa og over Fidjelandsvatnet. Vær oppmerksom på at det er scootertransport av varer inn til hyttene i området. Stilart: 2 klassiske spor, 1 klassisk spor fra Valevatn til Ålsheia. Parkering: Sinnes eller Kvæven

HØNETJØDN: 1,6 KM. For å komme til Hønetjødn følger du løypa

inn Hønedalen. Når en nesten er inne ved bommen i Hønedalen kan en ta en liten runde på 2,9 km rundt Hønetjødn i lett kupert terreng. Det er også mulig å ta Finnstølløypa videre til Fidjeland, om en ønsker en lenger rundtur. Stilart: 2 klassiske spor. Parkering: Haugen eller nedenfor Haugefjedl.

Fantastisk å gå inn

over.

Løyper med middels vanskelighetsgrad* TJØRHOM – FLESEBEKK: 3,3 KM. Fra Tjørhom til Flesebekk er det variabel stigning hele veien. Det gjelder å være forsiktig når en krysser broen over Sira, – den har ikke rekkverk. Stilart: 2 klassiske spor med skøyting i midten. Parkering: Tjørhom grendehus.

FLESEBEKK – DONSEN: 3,2 KM. Fra Flesebekk er det jevn og

fin oppoverbakke som passer for alle. Dette er en relativt lett tur. Fra vinter­ferien kan de spreke og erfarne ta turen videre innover til Kvinen. Vær oppmerksom på at det er scootertransport av varer inn

24 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Fint å gå sammen

i skisporet.


tenisagam

VELKOMMEN TIL SKIGLEDE PÅ FIDJELAND OG ÅDNERAM

Mer krevende løyper DONSEN – KVINEN: 8 KM. Fra Donsen er det noen bratte bakker før vi er på toppen. Turen innover mot Kvinen er småkupert og en flott langturløype fra vinterferien og utover. Dette er en høyfjellsløype, som har vindutsatte partier. Det kan oppleves som vindstille på turen innover til Kvinen. Siden dette er en tur/retur løype kan vinden ta godt på returen. Husk å være godt kledd! Stilart: 2 klassisk spor med skøyting i midten. Parkering: Flesebekk.

FINNSTØLLØYPA: 7,6 KM. Dette er en av løypene i dalen som er

mye brukt. Populær som rundløype, både fra Fidjeland, Kvæven og Sinnes. Passer fint for alle. Løypa har en del lange bakker, som igjen gir mange fine nedkjøringer. Flere fine rasteplasser underveis. På toppen av Urdalsskaret er det god utsikt, her kan det være vindfullt. Stilart: 2 klassiske spor. Parkering: Fidjeland, Haugen eller Kvæven.

JOGLEDALEN: 7,2 KM. Fra vinterferien er dette et flott alternativ

Mars og april er flotte

måneder dere i fjellet. Vi ønsker alle velkommen til påskefjellet Ekstra tilbud i ukedager uke 10-14 dagskort kr 200,-

Snøforholdene er flotte Tilbudet gjelder i Fidjeland skitrekk som har åpent Våre torsdag bakkerog ligger fredagvelpreparerte kl 10-16, og klar i Ådneram skitrekk har åpent og er til å ta imot som påskegjestene. onsdag og fredag kl 10-16.

for liten og stor. Løypa starter ved Sirdal Høyfjellshotell og går inn til Steinbu og snur i samme løypa tilbake til Fidjeland. Løypa er småkupert, og har ingen krevende bakker, foruten stigning rett etter Statoilhyttene. Passer fint å ta en rast i le bak hytten Steinbu, for så å begi seg på returen. Løypa er delvis vindutsatt. Stilart: 2 klassiske spor med skøyting i midten. Parkering: Ved Sirdal Høyfjellshotell.

Åpningstider i påsken dag Ellers gjelder ordinære priser er og hver åpningstider i helger, påskeuken. Kl.vinterferie 10.00 – og 16.00

STOREKNUTLØYPA: 4,9 KM. Turen til Storeknut er perfekt for de som liker å ferdes i høyfjellsterreng der målet er en topp med praktfull utsikt. Selve varden på Storeknut ligg på 1015 meters høyde, så her må man være forberedt på raske værskifter.

På returen er det mulig å teste skiferdighetene. En har ganske store områder å boltre seg på. Den bratte bakken ned mot Lega kan lett unngås ved å svinge til venstre på toppen av denne og følge dalsiden inn mot Dåfjell til en igjen møter løypa i bunn av Bekkedalen. Den bratte bakken ned mot hytteområdet på Tjødnestøl kan unngås ved å renne på skrå ned mot venstre ned dalsiden. Deretter er det kort vei tilbake til utgangspunktet ved Ålsheia.

FIDJELAND SKITREKK

www.aadneram-skitrekk.no

www.fidjeland.com

Vær forberedt på at det plutselig kan blåse opp, eller bli tykk skodde. Snu i tide! Stilart: Løypa blir planert med tråkkemaskin, og det settes ikke spor. Parkering: Sinnes, ved innkjørselen til Ålsheia.

INSTESTØLLØYPA: 5,2 KM. For å komme til Instestølløypa går du først inn Hønedalen eller Sesilåmitraseen inn til bommen i Hønedalen. Følg deretter Finnstølløypa et lite stykke for så å svinge av på Instestølløypa. Selve løypa starter ved Hønetjødn og begynner med en stigning, før en når toppen av Instestøl. Herfra til Ognheller er det småkupert. I påsken er det mulig å fortsette på Falkedalsløypa via Jogledalen til Fidjeland. Stilart: 2 klassiske spor. Parkering: Haugen. *Vanskelighetsgrad angitt av Lister Friluftsråd, som har beskrevet løypene og som har gitt oss tillatelse til å trykke dem.

Påskefjellet i Ådne

ram.

51 75 99 00 | post@aksel.no | aksel.no Aksel Hansson, 4130 Hjelmeland

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 25


AD. MOMENT

FELT 2. 21 nye hytter

SKILT

ÅDNERAM FJELLGREND: NYE HYTTER PÅ SELVEIERTOMTER! SALGSSTART VÅREN 2018. Meld din interesse i dag – send sms til 930 40 300

SKILT

FELT 3. 9 nye hytter

Velg din favorittomt – velg din favoritthytte! I Ådneram Fjellgrend, øverst i Sirdal, får du det slik du vil ha det. På solrike utsiktstomter ca. 750 m.o.h. kan du velge blant flere av våre solide, spennende og innholdsrike hyttemodeller, og flytte inn før vinteren 2019. Meld din interesse i dag og vær forberedt til salgsstart!

Les mer om vakre Ådneram Fjellgrend på favoritthytten.no Kontakt eiendomsmegler: Espen Eide – 930 40 300 – espen.eide@eie.no

26 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


tenisagam

Dersom skredet er et faktum

Vegard Standahl Olsen, beredskapsansvarlig og skredekspert i Norsk Folkehjelp, gir her sine snøskredråd. Foto: Norsk Folkehjelp

Enkle feilvurderinger er en av de viktigste grunnene til at turgåere blir tatt av snøskred.

I

dag er det mer og mer vanlig å oppsøke brattere terreng. Fjelltopper og utfordrende nedkjøringer er målet for mange toppturentusiaster.

SKREDFARLIG TERRENG

– Du skal være forsiktig og vite hva du gjør når du nærmer deg bratt og kupert terreng på vinteren, sier Vegard Standahl Olsen, beredskapsansvarlig og skredekspert i Norsk Folkehjelp til folkehjelp.no. Det ekspertene kaller «skredfarlig terreng» kjennetegnes ved at helningen på fjellsiden er over 30 grader bratt. – Selv små helninger kan få fatale konsekvenser. Utfordringen med bratt terreng er at du ikke bare må tenke på om du står i et skredfarlig terreng, men også på hva som er ovenfor deg. Skredeksperten har følgende råd å gi:

typisk stor skredfare, og da skal man være veldig forsiktig. Det er lurt å vente opp mot tre dager etter skredværet før man legger ut på tur, slik at snødekket kan få stabilisert seg. I tillegg er det viktig å passe på plutselige temperaturendringer.

Vi har en tendens til å gå blindt. Det er lett å bli ufokusert når man går sammen med andre, og det er lett å stole på folk som gir uttrykk for at de kan mye. Det er viktig at den enkelte hele tiden er med på å ta ansvar for veivalgene som gjøres.

Ifølge Olsen er Varsom.no er et godt verktøy for planleggingen, både for å sjekke skredvarselet i området, men også for å gjøre seg mer kjent med skredfaget som sådan.

– Mange av skredulykkene vi møter i redningstjenesten, er med folk som har god kompetanse, men som har gjort et valg som førte dem til et sted de ikke skulle vært. Naturen skiller ikke mellom eksperten og amatøren. Se hele tiden etter om området kan være skredutsatt.

VÆR ÅRVÅKEN PÅ TUR

– Når du er på tur er det viktig å ta en fot i bakken og sjekke om det du ser stemmer overens med antakelsene, rådgir skredeksperten. Endringer i den opprinnelige planen bør alltid vurderes nøye. – Altfor ofte ser vi at skiløpere havner steder de slettes ikke burde ha vært og heller ikke hadde planlagt å være. Dette er et av de viktigste filtrene for å ferdes sikkert. – Er man flere på tur, er det også viktig å være klar over hvordan man fungerer i en gruppe.

RIKTIG UTSTYR

– Beveger man seg bevisst inn i skredfarlig terreng, må man ha både høy kompetanse og riktig utstyr. For å gjøre dette må man være i stand til å avdekke lokal skredfare ved å gjøre snødekkeundersøkelse og se etter forhold som tilsier at det kan gå skred akkurat der man befinner seg. – Det er ikke greit å ferdes i skredterreng uten riktig utstyr. Spade, sender/mottaker og søkestang er obligatorisk utstyr for å kunne gjennomføre effektiv kameratredning.

KJENN TERRENGET DU GÅR I!

– Sikkerhetsarbeidet ved en fjelltur begynner med planleggingen. Det er viktig å gjøre seg kjent med terrenget man skal gå i på forhånd. Se på kartet etter bratte fjellsider i området, og sjekk om utsatte områder må krysses. Det er også viktig å følge med på været. Det vi kaller «skredvær» er kombinasjonen av nedbør og vind. Rett etter slikt vær er det

Mange av skredulykkene vi møter i redningstjenesten, er med folk som har god kompetanse, men som har gjort et valg som førte dem til et sted de ikke skulle vært. Vegard Standahl Olsen, beredskapsansvarlig og skredekspert i Norsk Folkehjelp Sirdalmagasinet · 2 / 2018 27


magasinet

Ble det OL på Pourya? Hvordan gikk det med Pourya Shafizadeh (37), iraneren som trente i skiløypene i Sirdal i vinter mot OL-deltakelse i Korea og som vi skrev om i fjorårets julenummer av Sirdalmagasinet? Du har ikke sett eller hørt noe mer, sier du. Og ikke fått med deg noe om nordmannen fra Iran under OL-sendingene heller. Nei, det er ikke så rart. For Pourya Shafizadeh fra Sandnes kom seg ikke til OL.

Han fikk en skikkelig smell i det som kalles «AC-leddet», noe som satte ham ut av uttaksrunden og ut av ordinær trening i flere uker.

VM NESTE?

Selvsagt var han skuffet. OL-sjansen kommer nok ikke igjen. Men han kan, om han holder treningsregimet oppe, forsøke seg fram mot VM.

– Jeg kommer til en viss grad å fortsette OL-treningsopplegget mitt og skal delta på ulike turrenn, men om jeg kommer til å satse videre på for eksempel VM-uttak, er jeg svært usikker på, er hans kommentar. Tiden vil vise. Sikkert er det i alle fall at han kommer til å gå de to rennene i Sirdal i mange år framover. tenisagam

magasinet

UHELDIG...

Han fikk knapt konkurrert om plassen på det iranske OL-landslaget, – og slik fikk han egentlig aldri funnet ut om han kunne måle seg med de han kjempet om plassen med heller, for: – Det gikk ikke så bra. På nyttårsaften var jeg i Tyrkia og gikk første renn. Det var 10 km klassisk, og da to runder gjenstod, ledet jeg med seks sekunder. Ved et enkelt sporbytte klarte jeg å krysse skiene, trynte framover og landet på skulderen. Da var det game over for min del. Jeg hadde ingen mulighet til å fortsette, beskriver Shafizadeh overfor Sirdalmagasinet.

deh (37):

Pourya Shafiza

silåmi, Fem ganger Sneeste vinter-OL

i uken Et par-tre ganger nlegget i trener han i rulleskia . Melshei i Sandnes

avgjørende i alt åtte uttaksrenn til det første av ar. i Sør-Korea i febru startstreken i Iran, nnsutøver i OL ber står han på Lørdag 30. desem får representere Iran som langre for om han

kunne tenke lurte på om han forbundet som i langrenn med SR om OL-plassen via en jobbsamling seg å konkurrere til Rønning kom av Eldar jeg møtte en kollega til Sør-Korea. Bank i Oslo, der ank 1 SRjobber i Spareb Rønning, som altså bare to dager GI ALT Han ringte meg t. SKAL ysteme en av de lig Bank-s i mailboksen til gjorde sponsoransvar fem – En rydderunde etterpå. Det samme min dukket opp, begynte mailen dermed at og k, ansatte gjorde , som ikke i Sparebank 1 SR-Ban sendt, ler Pourya år etter at den var seg. ballen å rulle. på å bestemme brukte lang tid for startet chang til Pyeong slutten av deProsjekt Pourya n hos det iranske like ved målet. I Tehera han i er nå besøk kursen Og et setter alvor med han kofferten og av april i år. Pourya sember pakker DE BESTE skiforbundet i slutten ene og ker i Iran. BISTAND FRA smiler der siden han, foreldr 1988 for to harde uttaksu trent langrenn, hadde ikke vært ger i – Men jeg har aldri ham landet som flyktnin agasinet møter ikke to søsken forlot Irak. han bredt der Sirdalm tenke at dette kanskje ti mellom Iran og – Du har våget å søkt i rulleskianlegge å – som følge av krigen under en trening regel går veien? s. Her er han som r Melshei i Sandne fortelle KT Han i uken. tenker jeg at år IRAN TOK KONTA på den. Men da finne tre-fire ganger for nktet ligger fem – Ja, jeg har kjent egentlige startpu sju kilo siden han mye som det ned utrolig Men gått utforhar at han fått oppleve i år, et Pourya, som elsker jeg allerede har sopplegget i mai en av. tilbake i tid, da om at ha vært i nærhet alvor startet trening gsutøver å leke med tanken jeg ellers aldri ville tidligere landsla dringer, begynte delta i et opplegg blant andre har også fått muligheten til å i Sørhar lagt opp. Han han faktisk hadde t OL-deltakelse Det var da OL Eldar Rønning s kanskje utøver for Iran. Men målet er selvsag Sundby, verden vinter- OL som Martin Johnsrud som Korea. r de siste årene, i Sotsji som gjaldt. beste langrennsutøve dagers treningsto en lært at jeg nylig ne unskiforb mentor, og hadde av disse månede atoppen. I mail til det iranske – Jeg har i løpet ham på Olympi Med hodet kan – Jeg sendte en Sotsji. tror. til njeg meg økt sammen med enn langren prøve mer å tåler langt med de norske min er så god det om at jeg ønsket tillegg har han vært lengre. Formen jeg presse meg pphold denne høsten. de beste sin gang vært, og jeg har sessene på to høydeo svar, og livet gikk som den aldri har Men fikk ikke noe familieforøjobb, ekteskap, folkene rundt meg. i Sandnes, - med han tidlig i SR-BANK-SYSTEMET dette? hører med inntil fått til skikelse og alt som – Hvordan har du en mail fra det iranske vår plutselig fikk gen Inngan ordnet seg selv. – Det har egentlig

S

Pourya Shafizadeh andnesmannen siste fra Iran, har de (37), opprinnelig god del på ski. Såpass ni årene gått en i fem gjennomført Sesilåm pet. at han både har gått Birken og Vasalop ganger og i tillegg Sandnes til Sirdal, fra kjøring , Bare én times e har hytte på Haugen der svigerforeldren til dette. har helt klart bidratt

10 Sirdalmagasinet

kamerat d Sundby er trenings Martin Johnsru 1 SR Bank Foto: Sparebank

TRAVELT

delegasjon av ss, reiser en hel Blir det OL-pla til Sør-Korea. venner og familie -a-lifetivære en once-in – Dette vil i så fall han til og for oss alle, legger me-opplevelse , full travelt med trening forteller at det er s og fa1 SR-Bank i Sandne dsvis jobb i Sparebank og to barn på henhol kone med milieliv fem og to år.

før jobb inn en treningsøkt – Jeg får som regel lagt seg. , etter at barna har og én om kvelden

til uttakselig fra Iran, stiller a til Sandnes, opprinn er OL i Sør-Kore Pourya (37) fra av desember. Målet renn i Iran i slutten vinteren.

og mentor.

Sørseg hele veien til Skulle Pourya stake jelp fra det norske Korea, får han smøreh eam. Distansene smøret landslagets eget sprint og 15 å gå er klassisk som er aktuelle kilometer fristil.

15. JANUAR VET

HAN DET

s gikk stivalen i Sandne Under årets Blinkfe Det første rulleskirenn. ni Pourya sitt aller lass på 20-kilometere endte med tredjep mosjonsklassen.

– Han viser at han

har kommet langt.

Og

r på ham med litt struktu så , når vi kan hjelpe minst en del teknikk treningene og ikke gi solide tro på at dette skal har jeg virkelig Sundby Martin Johnsrud resultater, uttalte ad. til Stavanger Aftenbl om Shafizadeh

om han Pourya Shafizadeh Den 15. januar vet er uttaksi OL eller ikke. Da unfår gå langrenn og det iranske skiforb rennene i Iran over, Mange med beste mannen. s. det står med den 37-åringen fra Sandne oss håper det er Sirdalmagasinet

· 6 / 2017

11

· 6 / 2017

Gir hytter og hus et særegent utseende Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som kler ulike stiler innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressfrø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av

grasmyrtorv, kompost og gjødselpellets. Jordblandingen kan levers i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Vi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av fremgangsmåte for utlegging.

Tlf: 51 62 75 48 www.grasrota.net

28 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


tenisagam

Sanger fra Sirdal på topp i Tyskland Elin Furubotns siste plate, «Ikkje gå deg vill» høster overstrømmende kritikker i Tyskland. Artisten fra Tonstad spilles blant annet på en større radiokanal i delstaten Bayern.

NATUR I SANGENE

– Nei, hva tror du?

– Noen ganger er det nesten noe religiøst over det. På bedehuset sier de «det kom sånn til meg», og noen av disse sangene er litt sånn. Plutselig var de bare der. Alle sanger må jobbes med, men det er merkelig hvordan noen nesten åpenbarer seg, fortsetter hun til avisen.

Elin Furubotn intervjues av Nrk Rogaland en ettermiddag i februar. Journalisten undrer seg over hvorfor hennes siste plate har blitt så populær i nettopp Tyskland.

SKREVET PÅ TONSTAD

– Det kan i alle fall ikke være på grunn av tekstene, sier hun leende. – For de er på norsk. Det er to år siden Elin Furubotn ga ut sitt forrige album, da med Stavanger Symfoniorkester. Her synger hun blant annet duetten «Så lett det kan ver», sammen med Morten Abel. Abel er også med på det nye albumet, som har fått navnet «Ikkje gå deg vill», bestående av låter som i sin helhet er skrevet i artistens røde skrivestue på Tonstad.

– Der er jeg for meg sjøl og har god tid til å skrive sanger. Jeg går mange turer i fjellet, og lyden av naturen synes jeg du kan høre på albumet, uttalte hun til Stavanger Aftenblad i forbindelse med lanseringen av den nye plata i fjor høst.

Det nærmeste Furubotn kommer et svar på hvorfor tyskerne faller for musikken hennes er at de der kanskje finner noe av naturen de liker så godt.

OGSÅ KARI BREMNES

– Det blir bare spekulasjoner, – jeg vet ikke. Men jeg vet at den samme radiokanalen i Bayern også spiller Kari Bremnes, sier hun videre. Elin Furubotn har tidligere, ved flere anledninger, spilt konserter i Tyskland, spesielt

Elin Furubotns siste plate, skrevet i Sirdal, spilles jevnlig på radiokanaler i Tyskland. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

i forbindelse med at hun utga en av platene sine på et tysk plateselskap. Om konsertpublikumet i Tyskland sier hun: – Publikum i Tyskland er genuint interessert i musikk. De kommer og vil gjerne høre nye artister. Jeg opplever dem som veldig lyttende, veldig til stede. Selv om jeg altså synger på norsk.

HÅNDVERKERE I SIRDAL

Byggmester

Tor Arne Liland AS Sirdalsveien 3993 Tlf. 91 66 01 01 – 976 78 367 E-post: tor.arne@bmliland.no Nystartet trelast og verktøy handel!

Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29. Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

Sirdal: Tlf. 976 82 241 Butikk: Brogaten 31, 4400 Flekkefjord. Tlf. 38 32 22 41 E-post: post@modalsliror.no www.bademiljo.no Sirdalmagasinet · 2 / 2018 29


e d i s t d i M


Velkommen til fjells! Visning hele p책sken etter avtale. Ta kontakt med Dan Chruickshank i EiendomsMegler 1 p책 414 16 631 eller Tor Sigve Vik p책 977 29 183. Les mer p책 sinneshytta.no.


magasinet

Påskeggjakt på Kvæven Onsdag 28. mars blir det i år som i fjor påskeeggjakt på Kvæven. – Det blir i alt 15 poster i løypa rundt Sirdal Fjellmuseum, forteller prosjektleder i Sirdalsferie, Sølvi Manneråk.

I ALLE FALL 150 BARN

I fjor deltok rundt 150 barn i eggjakten, og når hvert av barna har med seg en voksen eller flere, blir det en god del mennesker på tunet, noe som er veldig kjekt, sier Sølvi Manneråk, prosjektleder i Sirdalsferie. – Hvor mange forventer dere i år?

– Jeg regner med at vi i alle fall blir 150 barn, om ikke flere.

KLOKKESLETT?

Arrangementet går av stabelen mellom klokken 12.00-15.00 denne onsdagen i påsken, og barn opp til og med 7. Klasse inviteres til å delta. – Selvfølgelig kan alle som vil delta, men det passer nok best for barna, smiler Manneråk som oppgir at prisen per barn er 150 kroner.

UTDELING AV EGG

Løser man hver post riktig, sitter man igjen med bokstaver som til sammen skal bli et løsningsord. – Og løsningsordet viser vei til Kjell Kylling som har gjemt seg et eller annet sted i området i eller rundt Fjellmuseet. Han deler ut påskeeggene, sier Manneråk som understreker at årets gjemmested er et annet enn i fjor. Her må med andre ord hver av de 15 oppgavene løses.

Onsdag 28. mars gjelder det å finne Kjell Kylling på Kvæven – han har en haug med påskeegg å dele ut. Foto: Sirdalsferie

Aktivitetsdag for hele familien påskeaften Lørdag 31. mars blir det blant annet hundekjøring, eggmaling, skirenn og flere andre aktiviteter for store og små på Kvæven. For fjerde år på rad, arrangerer Sirdal sokneråd i samarbeid med Sirdal Historielag, Sirdal Huskyfarm, Sirdal Fjellmuseum, Sirdal Husflidlag, Sirdal Fjellgolf og Kvæven Minigård dette familiearrangementet påskeaften.

FJERDE ÅR PÅ RAD

– Dette har blitt en fin tradisjon, sier Henning Huseby Jansen, kirkeverge og koordinator for arrangementet. Han forteller at

AKTIVITETSDAG PÅ KVÆVEN PÅSKEAFTEN • Kl. 12.00-14.00 Skirenn for barn • Kl. 12.00-15.00 Eggmaling og produksjon og salg av husflidartikler • Kl. 12.00-15.00 Hundekjøring • Kl. 12.00-14.00 Åpen Minigard

Påskeaften blir det blant annet mulig å kjøre hundespann og male påskeegg på Kvæven, mellom 12.00 – 15.00.

utgangspunktet for satsingen er ønsket om å komme i tettere kontakt med alle de ferierende. Kirka inviterer i tillegg til foredraget «Liv i Sirdalsheiene» med Magnar Undheim og Per Magne Sinnes, til familiesamling klokken 13.30 der påskeprest Anne Margrethe Ree Sunde er med.

• Kl. 12.00-15.00 Grilling

– Er det fint være, holder vi familiesamlingen under åpen himmel, sier Huseby Jansen.

• Kl. 13.30-14.30 Familiesamling ved påskeprest Anne Margrethe Ree Sunde

ÅPEN GÅRD

• Kl. 15.00-16.00 Lysbildeforedrag ved Magnar Undheim og Per Magne Sinnes 32 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

På Kvæven Minigård er det åpen gård med hester, kaniner og høns og muligheten til å kose og stelle med dyrene. Her er åpnings­ tiden fra 12.00 til 14.00.

Det blir hundespann og full fart på golfbanen for de som ønsker det, maling av påskeegg på Fjellmuseet og selvsagt mulighet til å kjøpe både grillmat, vafler og kaffe. Noen av aktivitetene er gratis, noen koster, og det er mulig å benytte Vipps på de fleste av aktivitetene.


tenisagam

Unikt turkart til hytteveggen Tonstadbaserte Karttjenester AS har utviklet et unikt kart med tanke på folk og hyttebeboere i Øvre Sirdal. Et kart til å henge på veggen, som viser hele eller bestemte deler av området, og som er like dekorativt som det er nyttig.

–D

ette er et forseggjort kart, utviklet av vår egen kartograf, med unike detaljer og opplysninger, farger og høydedrag, beskriver Jøren-Ola Ousdal, som er daglig leder i Karttjenester, som i tillegg til kartproduksjon også jobber mye med reguleringsplaner, veiprosjektering, arealplaner, kommuneplaner osv.

I GANG MED SALGET

– Vi har engasjert Solveig Marie Ådneram, som bor i Øvre Sirdal, til å ta seg av salg og markedsføring av det nye kartet, opplyser han. De to deltok begge under Sinneshyttås «Hytte­drøs» i vinterferien der de solgte femseks kart. – Det er vi veldig godt fornøyd med. Jeg tror det er viktig at folk får se kartet så de vet hva vi snakker om. For dette er ikke et kart som brettes ut, men henge på veggen. Vi selger også ramme til, for de som ønsker det. Det største kartet er én ganger én meter og viser hele Øvredalen. Karttjenester tilbyr også utsnitt av dette, enten selve dalen, vestsiden eller østsiden.

Jøren Ola Ousdal, daglig leder i Karttjenester AS, som har utviklet det nye kartet over Øvre Sirdal.

– Vi kan selvsagt også tilby andre ønskede utsnitt, da mot et tillegg i prisen, sier ­Ousdal.

PRISEN?

– Hva koster standardutgavene? – Det største kartet ligger på rundt 2.600 kroner, de minste på rundt 1.800 kroner. Karttjenester har brukt mye tid i utviklingsarbeidet, både for å få med alle stedsnavn, be-

stemme hvordan de skal plasseres, hvordan høydedrag skal markeres osv. Det største kartet henger på veggen utenfor kontoret til Jøren-Ola Ousdal. Han viser oss begeistret hvordan de regulerte vatnene er markert med en hvit kant, hvordan kulturminner kommer fram, Turistforeningens stier og hytter, bruken av fjellskygge osv. osv.

ET SAMLINGSPUNKT

– Vi tenker jo at dette blir et samlingspunkt både før og etter tur, når man skal fortelle andre hvor man har gått og ikke minst når man skal innvie nye i alle de turmulighetene som finnes i Øvredalen, sier han engasjert. Et kart er ikke et kart. Det finnes mange typer av sorten, både hva fargesjatteringer, linjer og terreng angår – og på hvilken måte man velger å angi stedsnavn, dalstrøk, høydedrag, vatn osv.

EGET DESIGN

– Kartografen vår startet som han pleier med et vanlig, offentlig kart, som han så bygger videre på, omformer, forbedrer og endrer til noe han mener gagner det aktuelle formålet. Personlig er jeg svært godt fornøyd med dette resultatet, smiler Ousdal som håper at mange vil gå til anskaffelse av kartet. – Vi må nok finne et egnet sted der flest mulig kan få tatt det nærmere i øyesyn, sier han. For mer info, gå inn på karttjenester.no. Ousdal har hengt det største kartet på én ganger én meter opp på kontorveggen i Fokus-bygget på Tonstad. Sirdalmagasinet · 2 / 2018 33


magasinet

Lokale gründere relanserer norske møbelklassikere Forhåpentligvis snart på plass i Sirdal

Med alpinesset Aksel Lund Svindal som en av investorene, er møbelprodusenten Eikund på Hellvik ved Egersund i ferd med å etablere seg på det norske markedet.

J

ørgen Tengesdal, CEO og én av tre gründere i selskapet, har planer om at også innbyggere, hytteeiere og ferierende i Sirdal skal få mulig­heten til å se, prøvesitte og kjøpe de håndproduserte stolene etter norsk design fra 1950- og 60-tallet fra et utsalgssted i Sirdal. Før den tid går det an å bestille direkte fra fabrikken.

ar

t Vi

Petter Stordalen har allerede kjøpt og plassert 331 eksemplarer av Torbjørn Bekkens Veng-stol, produsert på Hellvik, i det nye luksushotellet At Six i Stockholm, noe Tengesdal og kollegaene fikk se da de nylig viste fram møblene sine på messa i den svenske hovedstaden. Med seg til Sverige fikk de en e-post fra Aksel Lund Svindal, da i Peyong­ Chang i Korea, der han ønsket dem lykke til. – At han husker på oss midt oppi OL-bobla og –sirkuset i Korea, sier ikke rent lite om Aksel Lund Svindal, mener Tengesdal og hans tidligere skolekamerat, nå kollega, medgründer og –eier, Frode Tingbø, som stort sett befinner seg i produksjonslokalene til trappe­fabrikken på Hellvik, der Eikund er samlokalisert med flere andre lokale trevare­bedrifter.

KOMPETANSEMILJØ

t de ig

l on rs

pe

Vårt lokketilbud: Stol & kaffe

STORDALEN KJØPTE FØRST

– Noe som er en kjempefordel for oss ikke bare når det gjelder tilgangen til utstyr og maskiner, men like mye i forhold til tilgangen på gode folk og relevant kompetanse, påpeker Tingbø. Selv om de norske møbelklassikerne plasseres i det såkalte «high-end»-segmentet, er gründerne selv opptatt av at møblene de produserer skal finne veien til så mange som mulig. – Denne stolen, som vi leverte til hotellet i Stockholm og som vi har fått en ytterligere bestilling på til Choice-hotellet på Gardermoen, koster rundt 14.000 per stykk. Folk flest kommer ikke til å kjøpe flere av den, men det er heller ikke nødvendig, sier Tengesdal engasjert.

HÅNDVERK OG KVALITET

Han forteller oppglødd om hvilke kriterier de legger til grunn for innkjøp av såvel treverk som skinnmaterialer.

Vi er i Stavanger, Sandnes og Bryne for deg som ønsker å være smart og ansvarlig med pengene dine. Om du vil sitte ned med oss for å finne løsninger som kan passe deg, lover vi deg gode råd til ditt beste. Og en kopp kaffe! Stavanger Sentrum handelsbanken.no/stavanger_sentrum

Bryne handelsbanken.no/bryne

Stavanger Straen handelsbanken.no/stavanger_straen

Sandnes handelsbanken.no/sandnes

– Vi finner dessverre ikke garvere i Norge og bestiller derfor skinn­ produktene våre fra Sverige og Danmark, opplyser CEOen som hele tiden jobber med flere flere parallelle løp. Akkurat nå er han for eksempel opptatt av å få tatt nye produktbilder, en jobb han gjerne vil gjøre i Sirdal. – Hvorfor? – Jeg kjenner Sirdal veldig godt etter en oppvekst med hytte på ­Nesset. Jeg har mer eller mindre tilbrakt ferier og helger der siden jeg var spedbarn. Nå er han på jakt etter en hytte eller et annet egnet sted der de kan fotografere flere av møbelklassikerne.

NETTVERK OG KOMPETANSE

Gründerne har fått en flying start. Vanligvis tar det flere år fra en idé unnfanges til de første produktene lanseres på markedet. I dette 34 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


tenisagam

Eikund firer ikke på kvaliteten enten det gjelder materiale eller håndverk. Det skal være skikkelig.

Jørgen Tengesdal, CEO og én av tre gründere i Eikund, har vokst opp med hytte i Sirdal og håper at flere, både hytter og hus skal få seg et møbel fra Eikund.

tilfellet har flere møbelserier blitt produsert og levert på i underkant av tre år siden ideen først ble unnfanget sommeren 2015, noe som er ekstraordinært.

Eikund har også levert et titalls stoler til Utenriksdepartementets kantine på Viktoria Terrasse i Oslo.

Tengesdal oppgir de tre gründernes nettverk og kompetansesammensetning som en vesentlig forutsetning.

Et omfattende medieoppslag i D2, magasinet til næringsavisen Dagnes Næringsliv, høsten 2016, resulterte også i en god del bestillinger, – denne gangen fra privatpersoner.

– Vi kjenner ulike folk og har innsikt i hver våre fagområder, noe som til sammen har vist seg å tale til prosjektets fordel, sier han.

DIREKTE ELLER VIA FORHANDLERE

TIDLIGE SALG

– Ja, dersom de ikke har en forhandler i umiddelbar nærhet.

Ordren fra Choice og Petter Stordalen betydde selvsagt svært mye. – Morten (red. anm.: Morten Hippe, medgründer i Eikund) kjente godt til hotellkjeden, og vi hadde lyst til å sjekke ut responsen. Gründerne fikk derfor relativt tidlig presentere en av stolene sine for beslutningstakerne, noe som altså skulle utløse en bestilling nærmest der og da.

– Er det slik dere selger. Kan folk bestille direkte fra fabrikken?

I dag finnes Eikund-møbler hos Møbelgalleriet i Stavanger, Dfu på Sandnes og ellers i Oslo, Bergen og Trondheim. – Folk i Sirdal, Flekkefjord, Egersund kan med andre ord bestille direkte fra oss, påpeker Tengesdal smilende og legger til at dette er avklart med forhandlerne. Gründerne ser store muligheter for Eikund også internasjonalt og fremhever Asia som et spesielt interessant marked. – Timingen er svært god. Norsk design har en høy standing og nyter stor popularitet i verden i dag, noe vi kan benytte oss av, sier han. Over radioen tidligere i dag har han fått med seg at statsminister Erna Solberg er i Japan for å forhandle om handelsvilkårene de to landene imellom. – Japan er et meget interessant marked for oss.

PROSJEKTER INTERESSANTE

Mulighetene er mange. Det gjelder imidlertid å velge riktig kurs og ikke minst være villig til å endre kursen undervegs. Det er Tengesdal veldig klar over der han viser oss møblene de nylig presenterte for møbelforhandlere og leverandører over hele verden under messa i Stockholm. – Målet er selvsagt å øke produksjonen, noe vi ikke bare trenger forhandlere til. For oss er det interessant å komme inn i store prosjekter, som hoteller og næringsbygg. Utfordringen er bare at møbler ikke er noe av det første som blir tatt stilling til. Men slik er det. Vi må bare jobbe for å komme inn på et tidligere tidspunkt, sier han offensivt og ønsker alle velkommen til å sjekke ut Eikunds møbelklassikere.

Møblene produseres på møbelfabrikken på Hellvik, like ved Egersund. Her Frode Tingbø, en av gründerne. Sirdalmagasinet · 2 / 2018 35


GILDE NAKKEKOTELETTER

ALL RISTORANTE PIZZA Utvalget kan variere. Fra 216 g. Fra 64,94/kg. 1 stk fra 43,50

ALL BIOLA

Utvalget kan variere. 1000 g. Pr stk.

AMFI Ålgård 36 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Med skalk. Fryst. Pr kg.

COOP KAFFE Rød/gul filter/kok 250 g.

Tilbudene gjelder til og med 17. mars

COOP MEGAS ROASTBIFF Pr hg. Pr kg 200,00

mega.no


Vi tilbyr kreativ ideutvikling, prosjektledelse og erfarne håndverkere for å virkeliggjøre ditt byggeprosjekt. • • • • • • • •

grunnarbeid steinarbeid ildsteder betongarbeid trearbeid fliser/skifer beplanting 3D skisser

vi er også på facebook!

Våre samarbeidspartnere sikrer topp kvalitet i alle ledd: Sinneshyttå Modena Mur & Bygg Stavanger Varmesenter TreKompaniet Sinus Elektro Lie Blikk ArticSpas Massasjebad AS

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 37


magasinet

Hytta på Kvæven:

Fristed for flere Alf Sørdal og kona kjøpte hytta på Kvæven først og fremst med tanke på datteren Thea Regine som har cerebral parese og som elsket bakkene i Sirdal.

Hytteplanene kom med datteren Thea Regine som har cerebral parese og som fant stor glede i fart og snø.

D

Det var ikke første gang de var innom temaet. Anskaffelse av hytte kom opp med jevne mellomrom, men endte alltid med samme konklusjon: Det går nok ikke.

TOMT LEDIG

– Denne gangen tok vi likevel kontakt med Favoritthytten som hadde tomtene, forteller Alf videre.

e hadde reist til Sirdal på dagsturer i årevis før de til slutt gikk til anskaffelse av campingvogn på Kvæven. Med fire barn, der yngstejenta satt i rullestol, ble campingvogna på et tidspunkt for trang, selv om den var godt tilpasset situasjonen. – En dag så vi skiltet med «Tomter til salgs» langs veien på Kvæven, forteller Alf Sørdal.

Det ble hytte, tilpasset Thea-Regine. Med to soverom i andre etasje, tre i første, et stort bad, klesbod, skibod og kombinert stue og kjøkken. – Vi har ikke angret en dag!

MINDRE NÅ

– Alf Sørdal sitter tilbakelent i skinnsofaen i stua, – foran TV´n der Marit Bjørgen nettopp har tatt OL-sølv på 15 kilometer med skibytte under OL i Sør-Koreas første langrennkonkurranse. Vinterferien har såvidt begynt og Alf har Nok at ski i utstyrsbua, slik at gjester som ikke har, får låne. 38 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


tenisagam

Det er ikke få turer Alf Sørdal har gått i fjellet i Sirdal.

Alf Sørdals påsketurfavoritter Runden rundt Finnstøl. Du starter på Kvæven og går opp til Fidjeland eller Haugen. En rundt 15 kilometer lang tur i nydelig terreng. Falkedalen. Det er en fantastisk tur med start på Kvæven opp Hønedalen til Ognhelleren, videre til Steinbu og ned Jogle­dalen. Anbefales på det varmeste! Hilleknuten. Jeg må opp dit minst én gang i året.

allerede jobbet et par tre timer med snørydding, én time i går kveld og et par i dag morges. Egentlig skulle kona, Turid, også vært med opp, men Thea Regine, som nå er blitt 24 år gammel, ble innlagt på sykehus tidligere i uken, noe som gjorde at kona valgte å bli hjemme. – De siste årene har hun hatt flere sykehusopphold, og i fjor var hun her bare én dag, – under påskerennet i Ålsheia, der hun har kjørt flere ganger, sier faren som har tilbrakt utallige timer med datteren i alpinbakkene i Sirdal.

Alf forteller smilende om hvordan et bilsete ble festet på et akebrett og om hvor utmerket det fungerte et par sesonger, før brettet var helt utslitt. – Jeg trives best i aktivitet, – og helst ute. Å kunne tilbringe helg etter helg med Thea Regine på denne måten, var godt for både henne og meg. I mange år gjorde de det. – For meg var det også viktig å vise muligheten, at det går an å være aktiv selv om man har barn med cerebral parese eller andre funksjonshemminger.

PÅ SITSKI

Mange har nok sett dem på full fart nedover fjellsiden, – på sitski. – Vi fikk etterhvert Hjelpemiddelsentralen til å bistå oss med nødvendig utstyr, men i starten fant vi vår egen patent.

LIKER BAKKER

Alf Sørdal, som opprinnelig er fra Haugesund, kom til Sandnes som 16-åring og fant nokså raskt veien til alpinbakkene i Sirdal. En film, som eldstesønnen Karl Oskar har laget, der han kjører sammen med datteren i

Tjørhomfjellet, viser at han har ferdighetene i orden og vel så det. Som datteren liker han veldig godt fart og spenning og kjører gjerne nedover fjellsiden også med langrennsski under beina, som når han har vært på Hilleknuten og kjører trekket ned. Han er ingen utstyrsfreak, men har likevel utstyr nok. – Slik at vi når vi har hyttebesøk alltid kan utstyre gjestene våre med det de måtte trenge, smiler han og husker for eksempel at sønnen var svært godt fornøyd da han en vinter

Sjekk filmen der Alf og Thea Regine kjører sitski i Tjørhomfjellet på https://vimeo.com/37191842

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 39


magasinet

– Vi går gjerne lengre turer og sover over i Turistforeningens hytter, sier han. Hytter han også har bidratt til å utstyre. – Vi leverte for eksempel solskjerming til den nye hytta på Sandvatn, sier han fornøyd. – Og til Skåbet. Alf Sørdal er daglig leder av T. Aasen Solskjerming på Forus og har også levert og montert innvendig og utvendig solskjerming til flere private hytter i Sirdal.

TANKEBILDER

Hilleknuten bestiger han minst én gang i året. – Hvorfor? Han er opptatt av å holde hytta i orden både utenpå, utenfor og inni.

– Hilleknuten er det høyeste punktet her i området. En topptur. Et landemerke.

kunne utstyre samtlige av sine tre engelske venner, med klær og skiutstyr fra hytta.

Tidligere gikk det mye i blåbær, noe de fortsatt plukker, men ikke i samme mengder. Tyttebær også, forteller han. Og multer.

Han kommer på det når jeg spør om han ikke har bilder fra de ulike turene de har gått. Et fotoalbum?

Alf og Turid Sørdal har fire voksne barn, som alle har sitt forhold til hytta. Noen bruker den mer enn andre, og Alf beskriver den som et viktig fristed for mange i familien. Sønnen, som i flere år studerte og jobbet i London, kunne for eksempel reise direkte fra flyplassen og opp til Sirdal når han innimellom kom hjem.

– Men de er det søsteren min som er mest ivrig på. Hun kommer hit hver eneste høst for å jakte multer.

– Vi har lite bilder, men jeg har noen på telefonen. Jeg husker en påske det var utrolig fint vær og vi hadde kommet til dagen vi skulle dra hjem. Vi skulle bare rydde oss ut av hytta og kjøre, men jeg måtte bare ut en siste gang.

– Han tilbringer gjerne tid på hytta helt alene, tilføyer han.

– På første turen fant vi åtte-ni liter, smiler han fornøyd.

Noe forsåvidt også han og kona gjør.

Det blir nok mer av dette i årene som kommer.

– Noen ganger er det godt å være alene med egne tanker, eller ikke tenke i det hele tatt, bare være en del av noe større, sier han.

SOLSKJERMING

FRISTED

De leier ikke hytta ut, men stiller den gjerne til disposisjon for familie, slekt og venner. Nå i vinterferien for eksempel, skal en niese av Turid med familie bruke den.

Soppsanking er imidlertid en ny aktivitet. Inspirert av Turids søster og svoger, som er blitt ivrige soppsankere, bestemte de seg for å lete etter kantareller i fjor høst.

Men mest av alt er det naturen som begeistrer. Han har i flere år jaktet rein i Sirdalsheiene, overnattet i Statskogs hytter og i Turistforeningens.

Han våknet grytidlig, spente på seg skiene, satte fart i retning Hilleknuten og nådde toppen omtrent samtidig med sola. – Frosten stod som diamanter i lufta. Alt glitret og skinte. Et bilde kan ikke fange det inn. Det må bare lagres. I tanken. Og akkurat det bildet kommer jeg til å bære med meg for alltid. Jeg husker jeg tenkte: Dette skulle flere ha opplevd!

– Det er også litt derfor jeg er her nå. Jeg liker å holde ting i orden og vite at alt er greit, sier han. – Ikke minst når andre skal bruke plassen.

HELE ÅRET GJENNOM

Alf og Turid Sørdal bruker hytta på Kvæven hele året. – Kanskje med unntak av mai og juni, da mange av helgene går med til å jobbe i hagen. Men ellers er vi her så ofte vi kan. For å holde hytta i orden, men aller mest for å komme oss ut. Bruke naturen og ta for oss av det den har å by på. Her er Alf sammen med datteren Thea Regine på sitski. 40 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


VI HAR EGEN LY S R Å D G I V E R ! Ta kontakt for avtale. Gratis ved kjøp av belysning.

Følg oss!

VI HAR B E LY S N I N G FO R E N H V E R SMAK. OV E R 6000 L A M P E R PÅ L A G E R .

Låven på Randaberg 400 m² med lamper! Ryggveien 18, Randaberg Man-fre: 10-19, lør: 10-15 • 51 41 87 51 • www.ryggbelysning.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 41


Ta kontakt for gratis befaring!

T. AASEN SOLSKJERMING Forusparken 28 post@t-aasen.no 51 85 99 00

Dette kan vi Vi har solgt fritidseiendommer i årevis. Våre meglere har unik lokalkunnskap om hytteområder, turløyper, skiforhold og det som fjellet ellers byr på. Skal du selge eller kjøpe fritidseiendom, er det lurt å snakke med noen som er godt kjent og kan markedet. Ikke nøl med å ta kontakt.

Kom innom våre kontorer

Andreas Dalmar 982 81 671 42 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Ring oss 915 05560

Kontakt oss på emvest.no


Hyttedølen

Snø, Snø Snø Fleire gonger den siste tida har eg stått på taket i filialen og lova ein ting; aldri meir klage over mangel på snø i mitt liv. Måking har vore på pauseprogrammet i desse OL-tider. For oss som er velsigna med to terrassar, har vinteren såleis vore pulsdrivande. Som i all idrett eig også snømåking sin eigen dynamikk. Det gjeld å planleggje og utvikle ein langsiktig strategi. Først må grunnplanet verte fritt for snø. Deretter må ein lage transportkorridorar før ein går laus på taket. Tettpakka snø herfrå må så kjempast ut i terrenget. Neste lågtrykk krev ofte ein repetisjon. Dei positive meiner å sjå ei alternativ intervalltrening med Sesilåmi som nærtliggjande mål.

Formtopp til Sesilåmi? Som før i tida får eg alltid eit mentalt oppsving av OLsendingane. Konkurransegenet blir aktivisert. Mykje sofasliting gir dessutan den nødvendige kvilen og dermed mogleg formutløysing. Og – som varsamt nemnt i førre magasin – eg har skaffa meg felleski – spesialbygd etter kjøttvekta. Med gamleskia som grunnlag gjennom gode januarturar var det derfor med optimisme eg la i veg ein dag i siste OL-veke. Først ei roleg økt på Kvæven før eg våga meg oppover mot Hønedalen. I løyndom prøvde eg meg på Klæbo-stilen i nokre av bakkane, men eg trur effekten uteblei. Det meinte i alle fall nokre turistar som plutseleg dukka opp – med eit slags Mona Lisa smil. Nei, eg fekk halde meg til gamlemåten. Trass nokre glipptak var eg rimeleg nøgd både med fart og teknikk. Sa bare til meg sjølv som dei seier til Marit Bjørgen – hovudet opp og fram. På flatene innover dalen kom likevel nedturen. Skiløparar i ulike utgåver glei lett forbi meg. Til slutt måtte eg berre late som eg var på ein vanleg tur – gjekk til sida – og sette meg ned for å sjå på treningskameratane mine. Eg tok opp vassflaska og drakk litt sånn på skrå – som Sundby gjer på TV.

Eg tok opp vassflaska og drakk litt sånn på skrå – som Sundby gjer på TV.

Kappestrid med deg sjølv Felleski er eit salstriks, forbanna eg. I beste fall passar dei for middels turgåarar med smørjeskrekk. For meg triggar dei berre tapargenet. Eg tenkte på naboen. Han vart gripen av førre utstyrsbølgje. Karbonski og titanstavar var nyord. Eg hugsa han snakka om sliping og rilling, ulike vokstypar og kostar – for ikkje å snakke om LF og HF glider. Grensa gjekk med fluorpulver og dei ulike kursa i dansing og padling. Sistnemnte var han for gammal til, meinte han. Men tettsitjande trikot hadde han. Kona meinte eg ville miste all sexappeal dersom eg ålte meg inn i ein slik Eg smilte litt for meg sjølv – reiste meg opp. Såg lysare på det. Kanskje turistklassa likevel er noko for meg – med godt brukt Norrøna falketind. Kva er det Olav H. Hauge skriv mot slutten i eit av dikta sine.

Det kjennest litt skamfullt med det same Til det kjem ei merkeleg ro yver deg La storskridaren fara

Og du fell inn i di eiga takt Og kappestrid med deg sjølv Meir kan ingen gjere

Eg drog heimover – klokare og med nytt mot. På vegen mintest eg Fugelli sin ord: «Ikkje ver eit 1-tal på jorda, bry deg om flokken din».

Heime igjen På filialen er flokken samla rundt fuglematarane. Neket heng ute ennå – med raude band. Jula varar heilt til påske. Eg nemnte Mikkel i sist hyttedøl. Han har ikkje dukka opp ennå – trass i gode tilbod frå GP. Eg håpar og trur at laussnøen kan vere vanskeleg og at han kjem med skaren. Det drar seg mot Sesilåmi og deretter påske. Eg trur det blir ei flott tid framover. Om eg blir deltakar eller tilskodar i rennet over fjellet? Tja – fuglane veit.

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 43


magasinet

Med bedriften «Rette Maen» tilbyr Cato Bjerkeli for eksempel utendørsbursdager – der han ordner alt.

Satser på friluft Cato Bjerkeli, tidligere leder av Frikvarteret på Ådneram, speider og speiderleder i snart 40 år, gjør nå sin store hobby om til levebrød.

M

ed selskapet Rette Maen, som han registrerte for litt over ett år siden, ønsker han å ta barnehager og skoleklasser med på tur. Han vil arrangere utebursdager, samarbeide med kommuner, med Jæren Friluftsråd og Turistforeningen.

KLAR FOR Å BANKE DØRER – Det er dette jeg brenner for!

Med oljenedgangen mistet han jobben som daglig leder på Frikvarteret, som da ikke hadde anledning til å lønne en hel stilling der mye av inntektene baserte seg på næringslivets behov for teambuilding osv.

STORT NEDSLAGSFELT

Bjerkeli fikk jobb i et monteringsfirma. En fleksibel jobb, noe som gjør at han kan gi seg selv litt tid, – foredle ideer og jobbe med salg og markedsføring.

44 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

– Jeg har allerede begynt å banke dører. – I prinsippet er hele sør-Rogaland nedslagsfelt. Jeg har i årenes løp fått god oversikt og vet om mange egnede tur- og aktivitetssteder, sier han og understreker at kundene selvsagt gjerne må komme med ønsker i forhold til sted. – Timingen er perfekt. Det er nå eller aldri, sier han og forteller at ungene har flyttet ut, noe som gir større fleksibilitet både økonomisk og tidsmessig.

MYE MER ENN AKTIVITETER

– Jeg tenker jo stort om dette. For friluftsliv er langt mer enn uteaktiviteter. Det handler om folkehelse, fellesskap, samvær og mestring. Han er opptatt av fellesskapet, av hvordan barn og unge som i utgangspunktet ikke kjenner hverandre, finner sammen ute.

– Jeg ønsker å bygge fellesskap der alle er med. – Tenker du primært barn og unge som målgruppe, eller tenker du deg også inn på eventmarkedet? – Det blir i så fall en bonus. Her er det så mange aktører og så stor kamp om plassene at jeg ikke vil bruke kreftene mine på det nå i starten.

GODT RUSTET

– Rette Maen er så vidt jeg har kunnet se et tilbud ingen andre per i dag tilbyr. Et helt liv som speider, med alt det av aktiviteter, leker, turalternativer, sikkerhets- og risikoanalyser, pedagogiske virkemidler og praktiske utfordringer og løsninger det innebærer, gjør at jeg er godt rustet. Det gjelder bare å nå ut med tilbudet. Og det skal jeg gjøre hva jeg kan for å få til.


tenisagam

Vi kjører taxi, minibusser og store turbusser.

Pinnebrød kan tilsettes ulike smaker, eller bare kjøres «plain». (Foto: Matprat)

Pinnebrød til så mangt

Telefon: 48 18 78 98 Mail: tonstad.taxi@gmail.com Tonstad Taxi & Buss - Sirdal

Det er ikke lenge til påske, der mange kommer seg ut på tur. Pinnebrødet er en herlig og takknemlig følgesvenn. INGREDIENSER 4 dl hvetemel ½ ts salt 2 ts sukker 2 ts bakepulver 5 ss olje (olivenolje, soyaolje el.l.) Ca. 1 ½ dl vann SLIK GJØR DU Bland sammen det tørre. Tilsett olje og vann og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig. Ha litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose eller isboks (olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen). Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene. Stek over glørne. Åpen ild vil gi svartbrent brød. Snu pinnene ofte. (Kilde: Matprat) SMAKSTILSETNINGER Pinnebrødet kan steks som det er, i «plain» utgave, eller du kan tilsette ulike smaker, alt etter hva du liker eller hva brødet skal spises sammen med. Ønskes pizzasmak, tilsett pizzakrydder. Ønskes tacosmak, tilsett en dæsj tacokrydder. For hvitløkselskere, selvsagt hvitløk eller hvitløkspulver, og for den som ønsker pinnebrød til dessert –sjokoladebiter. Lykke til!

NYE KALVELØA CAMPING SOLHEIM ■   Utvidelse

av Kalveløa camping,

Nyutviklede campingplasser med Solheimsdalen. fremlagt vann og avløp til hver plass.

■   Fortsatt ledige plasser. ■ Egen strømkabel fra hovedtavle. ■  Avtale ■ er tilknyttet  Disse med Vestcampkommunalt for tilbygg der

dere selv og innredning, vannvelger og avløp egen dusj og toalettløsning. strømkabel .

magas i n e t

ForTa mer info kontakt Johan 975 03 eller 777 eller feriesenter@sageneset.no kontakt for mere info.Eiane: 975 03 777 feriesenter@sageneset.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 45


Helgepakken Ferdig middag på kun 15 minutter Nå kan du plukke med deg middag til hele familien!

Slik gjør du:

Last ned vår APP «Lura Turistheim» Bestill helgepakken på APP mandag, tirsdag eller senest onsdag. Plukk den opp fredag eller lørdag til ønsket tid på en av våre avdelinger; Lura, Sola eller Ålgård. Vi kan friste med familiepakker til 4 eller 6 personer:

Biffgryte Reinsdyrsgryte Chow -chow Lammegryte Helgen har aldri vært enklere og smakt bedre ! luraturistheim.no

51 60 40 00 ERT.NO

46 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

! t e h y N ytteturen! Genialt

til h


tenisagam

Alpinanleggene:

Tidenes beste sesongstart

Ifølge Alpinanleggens landsforening er det Agder og Møre og Romsdal som opplever den største økningen i antall besøkende. Illustrasjonsfoto, Ådneram: Bethi Dirdal jåtun

Takket være gode snøforhold i forsesongen, økte norske alpinanlegg heiskortsalget med nær 30 prosent. Størst er økningen i regionen som strekker seg fra Agder til Møre og Romsdal, der økningen er på hele 57 prosent. Her var da også snøforholdene særlig utfordrende i 2016. Det viser tall fra Alpinanleggenes Landsforening.

I fjor omsatte alpinselskapene for rekordhøye 1141 millioner kroner, noe som var 50 millioner over året før. – Det har vært en fantastisk start med godt med kulde og snø nesten over hele fjøla fra de minste til de største anleggene, uttaler Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, til Dagens Næringsliv.

Omlidbutikken

ENDRING I SALG AV HEISKORT FRA SESONGÅPNING TIL NYTTÅR 2017 MOT SAMME PERIODE I 2016: Oppland/Hedemark: 13% Oslo og omegn: 29% Buskerud: 28% Telemark: 31% Sørvest/vest/nordvest: 57% (Kilde: Alpinanleggenes landsforening)

Åpningstider påsken Palmesøndag 11-18 Mandag-onsdag 9-18 Skjærtorsdag og langfredag 11-18 468 982 Nedretveit

Skiljinghaugen

Moen 982

Åmli Åmlihølen 468

Tistelhola

Urdalsknuden

t

Telefon 38 37 18 57

berge

Kråke

Butikken ligger 10 min fra GP- krysset mot Tonstad på Rv 468

468

narbutikken.omlid@narbutikken.no Sirdalmagasinet · 2 / 2018 47


magasinet

3,1 mill er snittprisen for hytte i Sirdal Dette ifølge Rogalands Avis. I fjor var den høyeste prisen for en 160 kvadratmeters hytte i Sirdal 8,2 millioner kroner. Avisen melder at det siden i fjor sommer er solgt 62 brukte hytter i Sirdal. – Jeg kan ikke huske at snittprisen har vært så høy noen gang tidligere, sier Rune Bertelsen, markedssjef i Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom.

FØRSTEGANGSKJØPERNE ER 40

Til sammenlikning ligger boligprisene i Stavanger i snitt på 3,2 millioner kroner. Dette ifølge Eiendom Norge. – Det ble solgt mange hytter for mellom fire og fem millioner kroner i året som gikk. Jeg vet at vi har hatt hytter som har gått for 13 millioner kroner også, fortsetter Bertelsen. Ifølge den erfarne eiendomsmegleren er den typiske førstegangskjøperen for hytte i Sirdal på rundt 40 år. De som allerede har hytte og som kjøper større, er eldre. Kjøpere fra nordre deler av Sør-Rogaland kjøper mest.

Førstegangskjøperne i Sirdal er ifølge eiendomsmegler Rune Bertelsen rundt 40 år. Illustrasjonsfoto: Bethi Dirdal Jåtun

2018 ble det solgt 3.905 fjellhytter i Norge, en nedgang på to prosent fra året før.

NEDRE SIRDAL OGSÅ INTERESSANT

– Men vi har også kontor i Egersund. Her merker vi også interesse, men de er gjerne mer interessert i nedre Sirdal, sier han.

MEST POPULÆRT

Fritidsboliger i Norge har hatt en prisøkning på 5,4 prosent det siste året. Salget av fritidsboliger på nasjonalt nivå holder seg noenlunde stabilt. Fra februar 2017 til januar

Ifølge Bertelsen er følgende områder i Sirdal mest populære: Hytter og leiligheter på Sinnes, med skiløyper og skitrekk i umiddelbar nærhet.

Hyttetomter ved Ålsheia skisenter. Se soleiknuten.no

Tlf 970 88 111 // post@soleiknuten.no // soleiknuten.no

48 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


tenisagam

Rimeligere i nedre Sirdal I 2017 betalte nordmenn i gjennomsnitt 1,78 millioner kroner for å innfri hyttedrømmen. Dette ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Hyttemarkedet har kokt de siste par årene, ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Øye mener hyttemarkedet vil fortsette å gå godt også i 2018.

MANGE PLANLEGGER Å KJØPE

Ifølge tall fra Prognosesenteret går rundt 82.500 husholdninger i Norge med planer om å kjøpe hytte i løpet av de neste tre årene. Øye forsikrer om at det ikke er noen fare for sterk prisvekst hverken på nye eller brukte hytter, ettersom tilbudssiden er ekstremt fleksibel.

RIMELIGERE I NEDRE SIRDAL

Eiendomsmegler Benedicte Tveteraas i Privatmegleren i Stavanger sier til Stavanger Aftenblad at det er mulig å finne rimeligere hytter i de lavere områdene i Sirdal.

Denne hytta i Virakveien, med utsikt ned til Tonstad sentrum, ble kjøpt for 400.000 kroner. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

– Du kan få tak i hytter helt ned til 400.000 i flere områder i nedre Sirdal, som Gilja og Tonstad. Men da med en enklere hytte­ standard og noe mer varierende værforhold, påpeker Tveteraas.

SNØSIKRE FORHOLD

– For de som ønsker ski- og snøsikre forhold må man opp mot skitrekkene i Øvre Sirdal, og da er prisen fort 2 millioner, selv for en leilighet, sier hun.

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 49


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune

Solheimsdalen 816 (Gnr 21, bnr 4, fnr 9) er solgt for kr 1.350.000 fra Kåre Særheim til Olav Hugstmyr Særheim, Peder Særheim og Sindre Særheim (04.01.2018)

Ronsebakkan 45 (Gnr 26, bnr 35) er solgt for kr 580.000 fra Loyd Kjetil Helland Andersen og Christina Andersen til Axel Wirowski og Inga Wirowski (11.01.2018)

Gnr 9, bnr 177, seksjon 19 er solgt for kr 2.570.000 fra Henriette Haugen Garvik og John Sindre Haugen Garvik til Svend Erik Pettersson (17.01.2018)

Gnr 9, bnr 175, seksjon 38 er solgt for kr 2.725.000 fra Jan Magne Lunde og Ruth Lunde til Børge Engdal Nygård og Natalja Nygård (05.01.2018)

Andel av Fullriggerveien 7 (Gnr 7, bnr 231) i Eigersund kommune er overdradd fra Svein Arild Hallaråker til Inger Gunvor Wik Hallaråker (12.01.2018)

Gnr 9, bnr 9, fnr 20 er solgt for kr 3.450.000 fra Jonas Haarr Friestad og Solveig Åsland til Hege Vevatne Gausel og Tommy Gausel (18.01.2018)

Gnr 21, bnr 83 er solgt for kr 750.000 fra Berit Ådneram til Aasa Erica Granberg (05.01.2018)

Overdragelsen omfatter også andel av Gnr 25, bnr 33 i Sirdal kommune

Sinnesliklatten 13 (Gnr 9, bnr 5, fnr 53) er solgt for kr 4.500.000 fra Høieueland Sinneslia as til Ingvild Meland og Kjetil Skjæveland (23.01.2018)

Sirdalsveien 4533 (Gnr 39, bnr 3) er overdradd for kr 500.000 fra Johannes Tjørhom Hompland til Mads Hompland (05.01.2018) Gnr 9, bnr 6, fnr 34, seksjon 3 er solgt for kr 3.300.000 fra Elisabeth Bergesen og Erling Johan Sunde til Line Torset Skarsholt og JanErik Larsen (10.01.2018)

Overdragelsen omfatter også andel av Norveien 18 (Gnr 90, bnr 77) i Tvedestrand kommune Kjeknuden 68 (Gnr 48, bnr 25, fnr 45) er solgt for kr 2.520.000 fra Elbjørg May Brit Audenby Myrene og Åge Myrene til Eva Borg Tegle og Jostein Borg Tegle (15.01.2018) Gnr 10, bnr 177 er solgt for kr 1.100.000 fra Anders Tjørhom og Vegard Tjørhom til Anne Lene Vistnes og Henning Vistnes (15.01.2018)

Tjørhomfjellet 33 (Gnr 10, bnr 13, fnr 18) er solgt for kr 4.900.000 fra Lena Flørli Håkull til Dan Cato Olsson og Mona Erga Olsson (24.01.2018) Tonstadveien 1856 (Gnr 67, bnr 1) er overdradd for kr 8.100.000 fra Ivar Hognestad til Edel Kathrine Moen og Hallgeir Moen (24.01.2018)

NOBEL

HARMONISK OG STILFULLT

JÆREN | FORUS | JØRPELAND fagmobler.no 50 Sirdalmagasinet · 2 / 2018


Gnr 48, bnr 138 er overdradd fra Signe Marie Josdal Saaler til René Saaler (24.01.2018) Gnr 19, bnr 47 er overdradd fra Olsen Dagfin Solvik til Ellen Solvik Olsen (24.01.2018) Gnr 19, bnr 47 er overdradd fra Ellen Solvik Olsen til Anne Lillian Solvik-Olsen Krohn, Aksel Solvik-Olsen og Dag Inge Solvik-Olsen (24.01.2018) Andel av Gnr 19, bnr 47 er overdradd fra Anne Lillian Solvik-Olsen Krohn og Aksel SolvikOlsen til Dagfinn Solvik-Olsen (24.01.2018) Gnr 10, bnr 28, fnr 62 er overdradd til Knut Dagestad og Susanne Van Wijnen Dagestad (24.01.2018) Andel av Gnr 10, bnr 67 er overdradd for kr 900.000 fra Anne Paulsen Ringodd til Øyvind Paulsen (26.01.2018) Overdragelsen omfatter også andel av Gnr 10, bnr 112

Gnr 27, bnr 39 er solgt for kr 1.365.000 fra Trond Anders Nilsen Lamark og Vibeke Lamark til Odd Lorents Pettersen og Sølvi Undheim (29.01.2018)

Solheimsdalen 162 (Gnr 8, bnr 1, fnr 28) er solgt for kr 4.750.000 fra Aina Aardal og Odd Johan Røksund Dias til Kåre Særheim og Liv Hugstmyr Særheim (31.01.2018)

Rosstølsveien 216 (Gnr 42, bnr 16) er overdradd fra Odd Ståle Andersen til Maren Rostøl (29.01.2018)

Hunnedalsveien 6484 (Gnr 11, bnr 18) er solgt for kr 1.500.000 fra Kåre Nilsen og Wenche Middelthon Nilsen til Odd Bjarte Nilsen (01.02.2018)

Tjørhomfjellet 31 (Gnr 10, bnr 13, fnr 17) er solgt for kr 4.050.000 fra Kjartan Håkull til Ingebjørg Worren og Tommy Jetmundsen (31.01.2018) Kjeknuden 61 (Gnr 48, bnr 25, fnr 36) er solgt for kr 2.490.000 fra Egil Byberg og Unni Sørheim til Tore Breiland og Yngvild Breiland (31.01.2018) Steinheilie 68 (Gnr 7, bnr 126) er solgt for kr 5.500.000 fra Hilde Frick og Peter Richard Williams til Fartein Fluge og Sigrid Stornes Fluge (31.01.2018)

Tjørhomfjellet 37 (Gnr 10, bnr 13, fnr 64) er solgt for kr 3.890.000 fra Sirdal Eiendom as til Aina Terese Gunnarsen Omdal og Jørn Tore Omdal (01.02.2018) Gnr 1, bnr 46 er solgt for kr 400.000 fra Arne Inge Suleskard til Arild Braut (01.02.2018) Sinnesliklatten 14 (Gnr 9, bnr 5) er overdradd for kr 3.380.000 fra Jarleiv Johan Sinnes til Jorunn Pettersen (02.02.2018) Gnr 9, bnr 5, fnr 2 er overdradd for kr 3.380.000 fra Jarleiv Johan Sinnes til Jorunn Pettersen (02.02.2018) Kilde: Statens kartverk

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 51


www.runar.as www.runar.as

VELKOMMEN VELKOMMENTIL TIL RUNAR RUNAR CONSEPT CONSEPTSTORE STORE ENDA TETTERE PÅ NATUREN!

Oppgradering eller nybygg? IKANT montering Vår skifer fra Oppdal - Otta - Offerdal bringer deg enda fremtidens gulv og terrasse tettere på naturen. uten mørtel ogavlim Vimonteres har over 30 års erfaring i design, salg og montering ®

skifer og naturstein.

Vi er Skandinavias eneste leverandør av det patenterte systemet

I vårkvalitetsskifer nyåpnede fagbutikk Runar Store viser Terraoss Level Hos får . du direkte fra Consept Scandinavias vi deg enprodusent rekke muligheter montering av skifer, porselen og betong. største MineraforSkifer. ®

Vi har bred erfaring og kompetanse innen design, salg og rådgivning av

steinsystemer. vårt showroom en uformell Ta kontakt forVelkommen avtale hosinnom oss i Runar ConseptforStore, evt og - åpent etter avtale. vihyggelig møterprat dere i Sirdalen.

RUNAR Consept Store Forusparken 22 Runar 909 21 146 Arve 938 34 883 www.runar.as

RUNAR IKANT® 1 RUNAR LAFT 1 TRÆLLHELLE® 1 RUNAR HEDDLE 1 RUNAR PLANK TM

52 Sirdalmagasinet · 2 / 2018 RUNAR

TM

IKANT® | RUNAR LAFT | TRÆLLHELLE® | SKIFERPARKETT TM

TM

TM

| SKIFERPLANK

TM


Oppskrift

Foto: Matprat.no

Kylling med sennep og honning Denne oppskriften er laget etter inspirasjon fra det israelske kjøkkenet. Med aubergine, grillet paprika, mandler og hvitløk blir dette et ordentlig smakfullt kosemåltid.

Slik gjør du: Forvarm stekeovnen til 125 °C. Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir. Bind sammen endene på kyllinglårene om det ikke er gjort. Resultatet blir en jevnere stekt kylling som ser penere ut ved servering. Legg kyllingen i en ildfast form sammen med hvitløk og mandler. Krydre den med salt og pepper. Bland sammen sennep og honning, og gni blandingen over hele kyllingen. Press over appelsinsaft. Stek midt i stekeovn i ca. 1 ½ time, til kyllingen er gjennomstekt og har fått en gyllen farge. Se til at den ikke svir seg. Dekk eventuelt til med litt aluminiumsfolie. Stikk en liten spiss kniv

i lårfestet på kyllingen, og det kommer klar væske ut når den ferdig. Skjær aubergine i 1 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle med olje og stek dem i en varm stekepanne til de er sprø og har fått en gyllen farge. Skjær grillet paprika i skiver og legg dem lagvis med aubergine på et serveringsfat. Dryss over grovhakket persille og litt olivenolje. Server saftig helstekt kylling med deilig auberginesalat. Ferskt brød til, litt ris eller bakte poteter er også godt til.

(Kilde: Matprat)

Du trenger: (4 porsjoner) • 1 stk rå kylling (ca. 1000 g), eventuelt kyllinglår • 15 båter hvitløk • 100 g mandler • 1 ss salt • 2 ts pepper • 2 ss sennep • 4 ss honning • saft av ½ stk appelsin Auberginesalat: • 2 stk aubergine • 2 ss grovmalt salt • 1 ss olivenolje • 1 glass grillet rød paprika, eller grill paprikaen selv • 2 ss grovhakket bladpersille Sirdalmagasinet · 2 / 2018 53


Sirdaltorget Fleksible på det meste, bortsett fra kvaliteten.

Siste stopp før neste fjelltopp! 07 Media

Tlf 38 37 00 10 narbutikken.fjellbutikken @narbutikken.no Følg oss på facebook

gilje.no

Sirdal Bilberging Tlf.: 38 37 18 21

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

SIRDAL GRAVESERVICE TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661

LEVERING AV FERDIGBETONG. SAND OG SINGEL I STORSEKK. Dalevegen 25, Tonstad. Tlf. 950 34 615. www.sirdalbetong.no.

Vi er et rengjøringsbyrå som holder til i Stavanger, men tilbyr våre tjenester i Rogaland distriktet, samt Sirdal.

Ta kontakt for mer informasjon og pristilbud. Tlf. 52 91 00 75 / Mobil: 902 44 667 / post@evask.no / www.evask.no

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 07.00-16.30, fre 07.00-18.00, lør 07.30-15.00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum! 54 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Gaute Kvæven Din lokale byggmester Kvæven 4443 Tjørhom Mobil 909 53 585

gau-kva@online.no Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf/Fax: 38 37 12 83 E-post: h-kio@omline.no


SKIGARD ET TRADISJONSHÅNDVERK

FOR INFO KONTAKT Scandinavian woodcraft Tlf +46702533921 roger@woodcraft.se

Sirdal Hytteformidling AS

sirdalhuskyfarm.no – hallo@sirdalhuskyfarm.no

post@sirdalͲhytteformidling.no

Tlf . 990 33 531

orjangilje@gmail.com - Tlf: 988 24 254 orjangilje@gmail.com - Tlf: 988 24 254

Følg oss på Facebook

38 37 02 00

sirdal@activeel.no

active-elektro.no

VIL DU ANNONSERE HER? NESTE UTGIVELSE: 15. juni BESTILLINGSFRIST: 28. mai Ta kontakt med: Unni Stødle, på tlf. 932 14 318 eller unni@lokomotiv.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2018 55


SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

Stilig interiør på hytta er mer enn bord, stoler og lamper.

Vi hjelper deg å finne den beste gardinløsningen!

Fischer plisségardiner montert i hytte i Sirdal.

Gardinene er på en måte en del av utsikten! Vinduene på hytta kan lekkert kles inn med plisségardiner, lamellgardiner og andre varianter. Vi i Kompaniet har det helt store utvalget av hyttegardiner og det du måtte trenge innen solskjerming. Også for skråvinduer. Vi kommer på gratis befaring og tar mål. Vi kan også montere så lenge du har bilvei noenlunde frem til hytta. GARDINER TIL HYTTA Ring Pål på 48 38 71 10.

- 25 %

RABATT UT MARS MÅNED

Haugåsstubben 14, 4016 Stavanger. T: 40 00 51 51. E: post@kompaniet.no www.kompaniet.no 56 Sirdalmagasinet · 2 / 2018

Blåsenborg Reklamebyrå

Vi trenger mer kraft

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.


Kryssord

Sirdalmagasinets kryssord 2/18 Løsningen sendes til Lokomotiv Media på konkurranse@lokomotiv.no innen 15. mai 2018. Merk e-posten «Sirdalmagasinet kryssord 2/18» og oppgi navn og postadresse. Den heldige vinneren mottar et flaxlodd i posten. Vinneren av kryssordoppgaven i forrige nummer er: Åshild Rugland, Ålgård. Gratulerer!

Vi møtes på GP! Mandag-torsdag: 09-19, fredag: 09-21, lørdag: 09-18 og søndag: 11-19 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken.

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41 Sirdalmagasinet · 2 / 2018 57


K U N H O S VAR MEFAG

MI X & M ATC H S K AP DI N EGEN FAVORI T T velg mellom 6 ulike håndtak, 6 farger, 4 topper...

R A I S V I VA L 1 2 0 S O R T MED SIDEGLASS, FRA 28 895,-

peiskos på hytta gjør noe med deg … Følelsen av å være i nærheten av de lune flammene gjør noe med deg... Hos Varmefag Stavanger finner du det som kanskje kan gjøre livet ditt

Ta det med ro, det ordner vi lett. Premodul er et effektivt skorsteinssystem som monteres raskt. Ta kontakt med oss og vi hjelper deg.

Lagerveien

Fabrikkveien

Skeidar

Tvedtsenteret

XXL

G-MAX Tvedtsenteret

ien

Fabrikkveien 3, 4033 Stavanger. Telefon 51 88 33 88 E-post: stavanger@varmefag.no

orve Mot

Besøk oss på Forus!

Maskinveien

Ønsker du peis men mangler pipe?

Sterk Kommunikasjon

Foto: Bjørn Johan Stenersen - nyanser.no

enda litt bedre - både ute og inne.

Traktorveien

Forusbeen

W W W. V A R M E F A G S T A V A N G E R . N O

ÅPNINGSTIDER: HVERDAGER 9-18. LØRDAG 10-15. @varmefagstavanger


KOM DEG UT KOM KOM DEG DEG UT UT

MELD DEG INN MELD MELD DEG DEG INN INN

Som medlem i Stavanger Turistforening får dumedlem rabatteripå overnatting og mat Som Stavanger Turistforening på DNT-hytter over heleog landet. får 500 du rabatter på overnatting mat Du får også en rekkeover lokalehele og landet. nasjonale på 500 DNT-hytter medlemsrabatter, samt to årbøker og seks Du får også en rekke lokale og nasjonale Som medlem i Stavanger Turistforening utgaver av magasinet og Vidde. medlemsrabatter, samtFjell to årbøker og seks får du rabatter på overnatting og mat utgaver av magasinet Fjell og Vidde.

T E G N M E D L E M S K A P P Å ST F. N O

DISSE MEDLEMSFORDELENE FØLGER DITT MEDLEMSKAP I STF: Rabatt på 45 hytter i Ryfylkeheiene, vel 500 DNT-hytter i hele landet og over 100 private fjellstuer. Barn under 12 år bor GRATIS på selvbetjente og ubetjente hytter, og får store rabatter på betjente hytter.

STFs TURprogram og TURmagasin tilsendt. 6 utgaver av Fjell og Vidde tilsendt. Fiskerettigheter i de fleste vann langs STFs rutenett. Minst 15 % rabatt på turutstyr i vårt Tursenter i undergangen ved Rogaland Teater. 15% rabatt på Intersport Østervåg, Madla og Tasta.

Ungdom overnatter til halv pris.

15% rabatt på Hetland Sport i Sandnes.

Rabatt på alle STFs mer enn 700 fellesturer og friluftsarrangementer.

10 % på Ostehuset. Gjelder utvalgte sandwich og varmretter.

STFs årbok og DNTs årbok tilsendt.

Familien får gode rabatter på forsikring fra Gjensidige.

TEGN MEDLEMSKAP PÅ STF.NO

FOTO: MARIUS DALSEG

T E G N M E D L E M S K A P P Å ST F. N O

FOTO: MARIUSFOTO: DALSEG MARIUS DALSEG

på 500 DNT-hytter over hele landet. Du får også en rekke lokale og nasjonale medlemsrabatter, samt to årbøker og seks utgaver av magasinet Fjell og Vidde.


Returadresse: Lokomotiv Media AS, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne

ENSIGN

solhytten.no

93

SOLGT

84

SOLGT SOLGT

SOLGT

SOLGT

SOLGT

85

73

89

SOLGT

86

SOLGT

74

81

SOLGT

87

88

75 80

SOLGT

ALLE GRUNNMURER ER STØPT

76 SOLGT SOLGT

SOLGT

SOLGT

78

FLOTTE TOMTER IGJEN MED FANTASTISK UTSIKT Unik beliggenhet i det beste av Sirdal • Utsikt til Sinnes og store deler av Sirdal Perfekt sted for aktive familier • Området har lysløype, dobbeltspor og varmestue Siste trinn - siste mulighet

BRENDEHEIA Hønedalen Hyttegrend

Delfelt 3

Ta kontakt for visning! Se tomteområdet og vår flotte utstillingshytte. Kontakt Inge Andreassen på 906 49 865 eller inge@solhytten.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.