ListerLiv 3-21

Page 1

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

FLEKKEFJORD:

JULIE VALGTE SKOMAKERYRKET SIDE 8

16 FARSUND: GULLSMEDEN MED NORGESHJERTE

22 LISTERREGIONEN: SLIK ER EIENDOMSMARKEDET

32 LYNGDAL: MØT JAKT- OG FISKESEEKSPERTENE

3 • 2021 • 2. ÅRGANG

LISTER livNYHET!

NÅ KAN DU PRØVEKJØRE BYD TANG HOS FRYDENBØ MANDAL! 7-seter | 4x4 | 509 HK | 0-100 på 4,6 sek!

Bestill prøvekjøring!

Tilbud:

LEASING KR 5.995,-* Inkluderer komplette vinterhjul, metalliclakk og Executive Pack.

BYD Tang – en helelektrisk 7-seter.

Dette er en romslig familiebil med 4×4 og hele 505km rekkevidde (NEDC)! Den nye SUVen fra BYD er sprek, kan kjøre 0-100 km/t på 4,6 sekunder, er utrolig romslig og kommer med et høyt utstyrsnivå. Hvis du skal på fjellet eller trenger å få med deg ekstra last, så er det også mulighet for tilhengerfeste og takstativ. BYD Tang oppsummert: Komfort, sikkerhet, plass – og 100 % elektrisk! * Leasing med 2,49% nominell, flytende rente. Forskudd kr 99.900,-. Totalt kr 320,515,-. 3 års bindingstid / 15.000 km per år.

Frydenbo Bil frydenbo-bil.no


INNHOLD

Lyngdøl med flåttkolleksjon Hallgeir Fiddan er mannen bak flåttkolleksjonen «Flått-knocker». Han har en nær venn som fikk borrelia for flere år siden og som fortsatt er plaget av dette, noe som var et betydelig utgangspunkt for ideen om å utvikle en egen kleskolleksjon med plagg som stopper flåtten.

Mange har bokstavelig talt et hjerte for landet sitt Norgeshjertet, designet av Farsund-gullsmeden Marie Mikalsen (38) i 2010, var i utgangspunktet tenkt som suvenir, men det skulle raskt vise seg at det ikke bare var turistene som falt for smykkeanhenget der Norgeskartet utgjør en del av hjertet.

Unikt Flekkefjord-mønster Kerstin Bennitz, som bosatte seg med mann og barn i Flekkefjord for fem år siden, har allerede satt sitt tydelige preg på den nye hjembyen sin. I sommer ble hun utfordret av Smaabyen Flekkefjord til å dekorere en hel sentrumsvegg med Flekkefjord-designet som hun lanserte tidligere i år.

Ut på tur Det er godt å komme seg ut, og er det noe vi har lært det siste året, er det at vi har mange fine områder og flott turterreng like «rundt dørene». Vi har valgt ut en tur i Flekkefjord, en i Lyngdal og en i Farsund.

4

12 16 28 39

LEDER

6

Travle tider for eiendomsmegleren i Flekkefjord 26

Skomaker Fuglesang

8

Unikt Flekkefjord-mønster

28

Lyngdøl med flåttkolleksjon

12

Jaktbutikk med kunder over hele Norge

32

Kvinner i Lister føder flest barn

14

Nytt spektakulært overnattingssted på Hidra 36

Mange har et hjerte for landet sitt

16

SMÅNYTT

38

Veksten i hyttemarkedet fortsetter

20

UT PÅ TUR

39

Flere kjøper hytte i egen kommune

22

GLAD AV MAT

42

ListerLiv 3/2021


Den perfekte følgesvenn. Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé. Med 462 Hk (340 kW) samlet effekt og en kombinasjon av sportslig design, ytelse og komfort, er Cayenne E-Hybrid Coupé den perfekte følgesvenn. Opplev Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé hos Porsche Center Kristiansand. www.porsche-kristiansand.no

Bensinforbruk (i l/100km) kombinert: 2,6-2,5; CO2-utslipp kombinert: 60-58 g/km.

Porsche Center Kristiansand Grasdalen 30 4636 Kristiansand Telefon: 33 20 09 11 post@porsche-kristiansand.no

ListerLiv 3/2021

5


LEDER

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

Å SATSE PÅ LIDENSKAPEN Det er fascinerende hvordan noen mennesker våger å satse på ting de fleste av oss andre enten ikke hadde turt å gjennomføre om vi hadde hatt lyst eller i det hele tatt hadde kommet på. I dette nummeret av ListerLiv har vi møtt to damer som begge har stått på sitt. Som har valgt både utradisjonelt og tradisjonelt på samme tid. Julie i Flekkefjord og Marie i Farsund har begge satset på gamle håndverkstradisjoner – Julie som skomaker og Marie som gullsmed. Hvordan de får det til og hva det er som driver dem, finner du på side 8 og 16. Vi har også møtt en annen gründer i jaktinteresserte Espen som gikk fra yrkesmilitær til butikkeier og Kerstin, som etablerte sin egen bedrift, Fargeglad, med sin nye hjemby, Flekkefjord, som viktig inspirasjon. ListerLiv ønsker å vise fram lokalt næringsliv i møte med mennesker. Denne gangen har vi fokusert på mennesker med en unik lidenskap for det de driver med, noe som er inspirerende! Vi har levd med pandemien i snart halvannet år. Når vi kan si oss ferdig med dette kapitlet av historien eller hvordan sluttregnskapet kommer til å bli, er vanskelig å si. Men det vi har erfart så langt, er at pandemien har medført endringer i livene våre også utover det rent smittevernmessige. Mange flere nordmenn har benyttet seg av naturen i nærmiljøet sitt, mange flere har feriert i eget land og mange flere har kjøpt seg hytte, noe også de lokale eiendomsmeglerne bekrefter. Vi har sett nærmere på eiendomsmarkedet i Listerregionen og snakket med to eiendomsmeglere både om fritidsbolig- og boligmarkedet. Så er det høst og mer tid for innekos. Likevel, høsten innbyr også til turer og naturopplevelser – og i Lister er det mye å velge mellom. God høst. Bethi Dirdal Jåtun

LISTER liv ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Elin Nærland • T: 92 84 70 8 • elin@lokomotiv.no Unni Stødle • T: 932 14 318 • unni@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander og bedrifter, samt større hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, to utgaver på våren og to på høsten. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Bodoni AS TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer 17. november 2021. UTGIVER:

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

VI UTGIR OGSÅ: Næring på Jæren Sirdalmagasinet

NO - 1553

6

ListerLiv 3/2021


strandseiendom.no

Flotte leiligheter midt i Lyngdal Sentrum. Klare til innflytting!

Annonse Aamodt Hus

For mer informasjon kontakt: Reidar Bøe M: 404 08 071 E: reidar@sormegleren.no

18 AV 27 LEILIGHETER SOLGT!

Alexander Aamodt M: 415 60 682 E: alexander@aamodthus.no


Yrket er fortsatt relevant ikke minst i dag, hvor gjenbruk står sterkt og miljøperspektivet er viktig

Julie Fuglesang driver eget skomaker­verksted i sentrum av Flekkefjord, noe hun er godt fornøyd med. 8

ListerLiv 3/2021


SKOMAKER FUGLESANG I FLEKKEFJORD

De skomakertilpassede skoene hun fikk til skoleballet som 14-åring, glemmer hun aldri. I dag er hun selv skomaker med eget verksted i Flekkefjord sentrum. Om ikke lenge kan hun også bære mestertittelen.

D

et er et ganske så uvanlig yrke å ha. I alle fall for en ung små­ barnsmor i Norge. Men for Julie Fuglesang Larsen, opprinnelig fra Trondheim, nå bosatt på Hidra utenfor Flekkefjord, er det hverdagen.

var den mannen som han er når han er på Hidra jeg forelsket meg i, smiler hun og slår ut med armene. Forbindelsen til Hidra er mormoren, som både hun og ektemannen tok navnet «Fuglesang» etter. «Skomaker Fuglesang» står det så fint på vinduet i den koselige handlegata i Flekkefjord sentrum. Det er tirsdag formiddag og egentlig en dag Julie holder stengt for å konsentrere seg om reparasjons­arbeidet, men døra er åpen, og hun tar imot selv om åpningstiden egentlig er forbeholdt torsdager og lørdager.

DET MÅTTE BLI HIDRA

Etter fem år med kulturstudier ved universitetet i Trondheim, som hun elsket, hadde ikke verken hun eller andre sett for seg at det var skomaker hun etter hvert skulle bli. Men et møte med en ung mann på idylliske Hidra for en del år tilbake, gjorde at livet tok en ny vending.

– Jeg har ikke gjort det lett for meg selv, avhengig av ferja som jeg er, med to små barn på fire og seks og en mann på sjøen

– Han er blant dem som ikke kan flyttes på. Han hører hjemme på Hidra. Og det

fire uker om gangen. For å få hverdagen til å gå i hop, har jeg rett og slett ikke muligheten til å holde åpent hver dag, sier hun likefrem. SKAL BLI MESTER

Det er ikke skomakervirksomheten som bærer husholdningen Fuglesang Larsen, men driften er tilfredsstillende, forteller hun. Såpass tilfredsstil­lende er den at hun nå også har begynt på mesterutdan­ nelsen. – Hva var det som gjorde at du valgte noe så utradisjonelt og eksotisk som skomaker­ yrket? – Yrket er fortsatt relevant ikke minst i dag, hvor gjenbruk står sterkt og miljø­

TO-KA Kirkegaten 17, Flekkefjord T: 38322535

F U G L E H U S E T

K I R K E G A T E N

7 ,

F E I R E R

F L E K K E F J O R D

1 0

|

Å R

T L F

M E D

9 1

8 0

N Y

1 1

L O G O

Vi fører merker som: Katrin Uri IBEN By Ti-Mo Second Female Just Female Selected Femme Yas m.fler

8 3

ListerLiv 3/2021

9


perspektivet er viktig. I og for seg er det ikke skoen i seg selv jeg er mest inter­ essert i, men selve håndverket. Det er så mange dimensjoner som samles i ett og samme produkt. Du har det ergonomis­ ke, så kommer bruks­aspektet, om det er en pensko, en fjellsko eller en spasersko det er snakk om – og så kommer ulike spesialtilpasninger, kravene til slitester­ ke materialer og til slutt det estetiske. VEIEN FRAM

Hun forteller at hun selv har lange og smale føtter, 39 i lengde og 36 i bredde, noe som gjør det vanskelig for henne å finne passende sko. De høyhælte sandal­ ene som hun skulle ha på skoleballet som 14-åring, og som hun fikk tilpasset hos skomakeren i Trondheim, glemmer hun aldri. De ble også brukt til de om­ trent falt fra hverandre.

Det er et velklingende navn; «Skomaker Fuglesang» – og stadig flere finner veien til den unge skomakeren, spesielt i disse gjenbrukstider.

– Jeg tror nok denne hendelsen lå i bakhodet i forhold til beslutningen om å lære meg skomakerfaget, sier hun smilende og forteller at hun også valgte formgivning på videregående og kulturstudier på universitetet, noe hun

ER DU LEI DYRE STRØMREGNINGER? Hva med et solcelleanlegg ferdig montert fra oss? Ta kontakt for et godt tilbud! Ferdig monterte pakker fra kr 50 000,- inkl. mva - enova støtte

ELBIL LADEKAMPANJE EASEE LADER - 12990.- INKL MVA INNTIL 10M TILFØRSELKABEL - OPPTIL 30KM TUR/RETUR FLERE FARGER

FOLKELADEREN7990.- INKL MVA INNTIL 10M TILFØRSELKABEL - OPPTIL 30KM TUR/RETUR KAN BRUKES PÅ EKS. KURS

KOMET FOAS EL-INSTALLASJON Lundevågveien 7b N-4550 Farsund Tlf: +47 97699526 - www.kometas.no

10 ListerLiv 3/2021


opplever som ledetråder fram til der hun er i dag.

flere. Men ikke flere enn at vi vet om hverandre, sier hun.

Da hun hospiterte på Folkemuseet i Trondheim, husker hun også godt at hun satt i formidlingsdelen av museet og kikket inn på håndverkerne og tenkte: «Det var egentlig der jeg skulle ha vært.»

GODT MOTTATT

– Det kan jeg godt gjøre, men det er ikke til å leve av, smiler hun.

t.

ide

e r i sk om a k e ra r be ej lp

dh me

ine

er n på b a k ro m m e t

g en

od

e st

g Fle k k ef jo rd

m jø r

VEIEN VIDERE

ake om

– Jeg må bare jobbe med meg selv og tenke at det som kommer, det kommer, smiler hun idet hun går tilbake til arbei­ det som hun er en av ytterst få i Norge som behersker.

re n i

Akkurat hva som kommer til å skje, vet hun ikke, men at noe skal skje, er hun sikker på.

og

– Du lager ikke sko, altså?

as k

ing

LAGER OGSÅ SKO

em

k Fli k

Butikklokalet er delt i to, der en stor symaskin står i bakre del av lokalet. En trapp leder videre inn til et eget rom der den store pussemaskinen står og der et par benker gir god arbeidsplass.

– Jeg har vært bekymret for å jobbe alene, for jeg trives best sammen med andre. Så det jeg spinner på nå om dagen er noen å drive sammen med. De fleste skomakere driver herr og fru sammen og reparerer gjerne både klær og sko, eller selger sko i tillegg til å repa­rasjonsdelen. Det har vært vellykket for mange. Folk ønsker god kvalitet.

om

sål

sk

– Flikking er en utrolig grei jobb, og også en jobb vi skomakere skal gjøre. For skoene slites jo, og hælen er spesielt utsatt, forklarer hun.

– Trives du godt som skomaker?

ss

Hun plukker en bunadsko ned fra hylla, snur den og viser oss hælen, der sålen delvis er slitt av.

–Det ble flere ukers leveringstid i starten, men til vanlig opererer jeg med rundt én, sier hun.

Pu

Skomakerverkstedet til Julie Fuglesang Larsen er innbydende og i akkurat passe størrelse. Like innenfor inngangsdøra står disken plassert, der en gammel dør utgjør benkeplata. På veggene henger lester i absolutt alle størrelser og i hyl­ ler bak disken og langs den ene veggen står ulike sko, vesker, belter og skinntøy plassert i hyller, ventende på at Flekke­ fjords egen skomaker skal fikse dem opp.

av .

«SKOENE SLITES JO»

Hun har opparbeidet seg et navn i Flek­ kefjord og får stadig sko, bagger, belter, vesker, kikkertetuier, MC-utstyr og andre lærprodukter til reparasjon. Da hun først åpnet butikken sin for sju år siden, hadde hun markedsført tilbudet i forkant og også introdusert sin kom­ mende virksomhet gjennom en sydame i byen. På åpningsdagen fikk hun inn 40–50 par sko.

ing

av s ko

er nok k

kj a ns

ed

et

– Skulle jeg gjøre det, måtte jeg ha satset i toppsjiktet og viet meg til det. Jeg har lært den klassiske måten å lage håndsydde sko på, og da koster et skopar fra 25.000 kroner. Så, jeg reparerer heller for folk med vanlige lommebøker, – fikser sømmen som har gått i jogge­ skoen, flikker, legger på nye såler og hæler og slike ting. Brudeskoene sine lagde hun selv, også ektemannens. Hun viser oss et par nyde­ lige, hvite skoletter med snøring i siden. – Disse giftet jeg meg i. – Det kan ikke være veldig mange sko­ makere i Norge i dag? – Det er nok én i hver by, i alle fall i de større byene, og i Oslo er det nok også

Det er sjelden hun lager en sko fra a til å, men det hender. De hvite skolettene her lagde hun til sitt eget bryllup. ListerLiv 3/2021

11


Lyngdøl med flåttkolleksjon Klesprodusenten Hardfør fra Konsmo i Lyngdal lanserte i vår sin egen «flåttkolleksjon».

H

allgeir Fiddan er mannen bak kolleksjonen «Flått-knocker». En nær venn av ham fikk borrelia for flere år siden og er fortsatt plaget. Dette er et betydelig utgangspunkt for ideen om å utvikle en egen kleskolleksjon med plagg som stopper flåtten.

Klesplaggene fra Flått-Knocker er impregnert med virkestoffet permetrin, noe som skal gjøre dem motstandsdyktige mot flått. – Tekstilet fremstår som luktfritt for oss mennesker, men har en preventiv effekt på flått, hevder Fiddan.

MOTSTANDSDYKTIGE – Målet vårt er at folk skal kunne bevege seg ubekymret i norsk natur, sier Fiddan i et intervju med Dagbladet.

De flåttavvisende klærne er utviklet med støtte fra Innovasjon Norge.

FORSKNING PÅ OMRÅDET

Flåttkolleksjonen består av store og små plagg. Nå planlegges også en egen barnekolleksjon.

I et forsøk der sommerklær ble behandlet med permetrin, fikk testpersonene med de behandlede klærne

LA OSS TA VARE PÅ DIN BMW.

BMW Service

En serviceavtale fra BMW vil lønne seg •

Du betaler et engangsbeløp, og kan ha bilen på service så ofte det er nødvendig innenfor avtalen.

Ved aktiv avtale følger gratis veihjelp.

Serviceavtale kan kjøpes uavhengig av bilens alder.

Serviceavtalen kan brukes hos alle BMW verksteder i Norge.

Bavaria Farsund Ferjeveien 17 4550 Farsund T: 38 38 99 99 bavaria.no Bavaria Kristiansand Barstølveien 23 4636 Kristiansand T: 38 14 54 30

En del av Hedin Automotive

12 ListerLiv 3/2021


SMÅNYTT

færre flått enn de som hadde vanlige klær på. Den samme konklusjonen ble gjort i et forsøk ved bruk av permetrin på uniformer.

Kleskolleksjonen «Flått-knocker» består av plagg som skal stoppe flåtten, - utviklet på Konsmo i Lyngdal. Foto: Flått-knocker

Ifølge seniorforsker Arnulf Soleng i FHI har permetrin en dokumentert drepende effekt på insekter og flått. – I en liten pilotstudie vi gjennomførte, fanget vi betydelig mindre flått på plagg som var sprayet med permetrin enn på ubehandlete plagg, sier Soleng.

MEST FLÅTT I AGDER Ifølge flåttsenteret.no ble det i 2019 meldt inn 488 tilfeller av disseminert borreliose i Norge. Flest tilfeller ble meldt inn fra Vest-Agder. Flåtten holder ofte til i terreng med høyt gress eller kratt, og Sørlandskysten er et av områdene med høyest flåttetthet i dette landet. Flåtten blir stadig mer motstandsdyktig, tåler kaldere vintre og kryper høyere opp. Forskere har nå funnet flått på 1000 meters høyde. Fiddans første kleskolleksjon ble produsert for sommerhalvåret. Flått-Knocker planlegger også en barnekolleksjon og ønsker å utvikle plagg som kan brukes også på kaldere dager.

ListerLiv 3/2021

13


SMÅNYTT

FRUKTBARHETSTALL I NORGE fra 2011-2020

per region

Kvinner i Lister­regionen føder flest barn

D

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser en økning i fruktbarheten. I første kvartal i år var det 700 flere fødsler i Norge enn i samme periode i fjor.

Sunnhordland: 1,55 %

3.

Dalane: 1,49 %

4.

Nordhordland: 1,44 %

5.

Sunnfjord og HAFS (Hyllestad, Askvoll, Fjaler og Solund): 1,34 %

Stavangerregionen: 1,29 %

8. Fosen: 1,12 % 9. Vosseregionen: 1,07 % 10. Oppdal/Rennebu: 1,05 % Kilde: Regional Analyse, Telemarksforsking

«BIBELBELTET»?

LISTER PÅ TOPP

– Noen drar fram religion, men jeg vet ikke om det stemmer. Bibelbeltet har for eksempel høyere fruktbarhet, men det er ikke noe forskning som kan si hvorfor, sier han og viser til Sørlandet og Rogaland.

I indre deler av Østlandet er fruktbar­ heten generelt lav. Forskjellene rundt om i landet har holdt seg stabile i flere tiår. På topp ligger Listerregionen der frukt­ barhetstallet i perioden 2011–2020 ligger på 1,56 %.

Han trekker også fram hovedstaden, som skiller seg ut.

– På Vestlandet lever de lenge, og de får mange barn i forhold til andre deler av landet, sier seniorforsker Knut Vareide i

2.

7.

Telemarksforsking til nrk.no. Han nevner livsstil og kultur som forhold som påvirker fruktbarheten.

LIVSSTIL OG KULTUR PÅVIRKER

Lister: 1,56 %

6. Ytre Helgeland: 1,30 %

Listerregionen topper sammen med Sunnhordland lista over regionene med høyest fruktbarhet de siste ti årene. et er Telemarksforsking som melder dette. Selv om tallene akkurat nå peker noe oppover, fødes det få unger i Norge i dag. I 2020 lå fruktbarhetstallet i snitt på 1,48 i 2020. Styresmaktene oppfordrer da også folk til å få flere barn.

1.

– Oslo trekker til seg 20-åringer, så flytter de gjerne ut for å få større bosted når de stifter familie, påpeker han.

– Det er naturlig å tenke seg at det smitter. Hvis det er vanlig å få tre-fire barn, er det flere som vurderer det. Jeg tror det har noe med folkelynnet å gjøre, mener Vareide.

- DIN KOMPLETTE RØRLEGGER -

Kimmy 994 94 453 Løvikgaten 15, 4400 Flekkefjord 14 ListerLiv 3/2021

|

TLF: 38 32 11 90

Kimmy - 994 94 453 |

flekkefjord@comfort.no

Dan-Christer - 971 63 576 |

www.comfort.no

|


Vi gratulerer med nytt flott leilighetsbygg i Lyngdal sentrum!

Sentrumsnært, gode solforhold og god utsikt. Oppgraderte leiligheter, og et skikkelig fint uteområde.

Foto: Hjor t Media

– Kan man ønske seg mer? Takk for et flott samarbeid.

Totalentreprenør

Vinduer • brann/lyd lufteluker • balkongdører og skyvedører

Alt av sanitær, varme og sprinkleranlegg

Alt av dører, lås og beslag

Arkitekt • Byggeteknikk / Konstruksjonssikkerhet • Akustikk • Bygningsfysikk

Totalleverandør av fliser og tilbehør

Elektroinstallasjoner

Alt innen ventilasjon


Det som var så gøy var at det ikke bare ble et suvenirsmykke, men et smykke også for folk lokalt og i Norge generelt.

Marie Mikalsen, som har designet «Norgeshjertet», driver gullsmedbutikk med verksted i Farsund. 16 ListerLiv 3/2021


Mange har bokstavelig talt

ET HJERTE FOR LANDET SITT Norgeshjertet, designet av Farsund-gullsmeden Marie Mikalsen (38) i 2010, var i utgangspunktet tenkt som suvenir, men det skulle raskt vise seg at det ikke bare var turistene som falt for smykkeanhenget der Norgeskartet utgjør ene halvdel av hjertet.

–J

eg har vel i gjennomsnitt solgt flere norgeshjerter i uka fra jeg lanserte det og fram til i dag, smiler gullsmed Marie Mikalsen, som driver Farsunds eneste gullsmed­ forretning med verksted. Hun er selv fra Farsund.

sen om å sette sitt eget preg på både smykker, ringer, øredobber og armbånd. Når Listerliv treffer henne, holder hun på å lage diamantringer. Norgeshjertet, som ikke bare selges i butikken i Farsund, men som hun også leverer til gullsmedbutikker over hele Norge, ble til da hun i 2010 hadde bestemt seg for å lage et suvenirsmykke, noe unikt fra Farsund som turistene ville kjøpe.

GULLSMEDLINJE I VALLE

At det var gullsmed hun skulle bli, var ingen konkret tanke før hun hun gikk på tegning, form og farge på videregående og fikk vite at det fantes en gullsmed­ linje i Valle i Setesdal. – Det hørtes utrolig gøy ut. Tanta til min mor drev dessuten gullsmedbutik­ ken i Farsund, så det lå på en måte i familien. Jeg fant ut at jeg ville prøve. Etter to uker var hun helt sikker på at det var gullsmed hun skulle bli. Dette var hennes plass, og det tok ikke lang tid før den driftige studenten hadde framtidsplanen klar: Hun skulle bli så god som mulig slik at hun kunne reise tilbake til hjembyen og starte eget gullsmedverksted. Og slik ble det. Som 21-åring startet hun eget verksted i Farsund, og to år senere, i 2006, overtok hun den nyetablerte gullsmedforretnin­ gen i hjembyen.

I dag er situasjonen en annen. Hun har fire ansatte og driver en solid og god virksomhet. Men det har tatt tid å komme dit. – De første årene var det viktig å bygge opp varelageret og investere over­ skuddet i butikken slik at jeg gradvis kunne få et både bedre og bredere pro­ duktspekter, forklarer hun. I år feirer butikken 15 år og har mange faste kunder ikke bare fra egen by, men også fra Kvinesdal, Hægebostad, Lyng­ dal, Flekkefjord, Mandal og Rogaland. NORGESHJERTET BLIR TIL

INGEN ENKEL REISE

– Det tok mange år før jeg fikk en anstendig inntekt. Lenge tok jeg ut ak­ kurat så jeg klarte meg, forteller hun.

Gullsmed Marie Mikalsen er kjent for å produsere egne ting. Kundene kommer ikke bare for reparasjoner, men også med spesialbestillinger, og Marie er ikke

– Ideen var å lage et smykke med smådeler, og jeg satt etter hvert med ulike deler, en helleristning fra Lista, et Farsund-skilt, et Norgeskart, et hjerte – og plutselig, mens jeg satt der med disse smådelene i hånda, så jeg at Norges­ kartet kunne bli en del av et hjerte. For å sikre seg rettighetene til designet, måtte hun få det beskyttet, noe som var en relativt omstendelig prosess, men et halvt års tid etter at hun hadde produ­ sert sitt første Norgeshjerte, kunne hun lansere det. Et helsides oppslag i lokal­ avisa ga henne en «flying start». FLERE STØRRELSER

– I løpet av den første høsten solgte jeg vel til sammen 300 stykk. Hun tenker høyt og husker at en kunde som til dag­ lig jobbet i kassen på en matvarebutikk i byen kunne fortelle henne at hun bare i løpet av en dag hadde registrert sju kunder med Norgeshjertet rundt halsen. ListerLiv 3/2021

17


Når du jobber for deg selv, må du jobbe mer!

Her, i Farsund sentrum, ligger Marie Mikalsens gullsmedforretning, som har hatt godt besøk denne sommeren. – Det som var så gøy var at det ikke bare ble et suvenirsmykke, men et smyk­ ke også folk lokalt og i Norge generelt, ville ha, forteller hun og legger til at det går til alle aldersgrupper. Det ble ikke bare for tidkrevende, men også for dyrt å produsere hvert eneste Norgeshjerte for hånd. I dag har hun derfor et firma som støper dem opp, noe som både gir en lavere pris og sørger for at hun kan selge dem fortløpende. Hun tilbyr flere ulike modeller og størrelser i både sølv og i gull. – Og så kan de som ønsker det selvsagt også få sitt eget personlige preg på smykket, legger hun til. Flere velger for eksempel å markere stedet de kommer fra med en stein på kartet – en rubin, en diamant eller en annen stein. FLERE SPESIALOPPDRAG

Marie Mikalsen har ikke eksakte tall på hvor mange Norgeshjerter hun har solgt, men at det i gjennomsnitt dreier seg om et ukentlig salg siden 2010, er hun helt sikker på. Norgeshjertet har blitt et varemerke for gullsmeden i Farsund som imidlertid har mye, mye mer å tilby både av inn­ kjøpte og egenproduserte artikler. Det siste året har hun opplevd en rimelig markant økning i antall spesialoppdrag. – Folk har hatt mer tid til å tenke og til å rydde og kommer gjerne med smyk­ ker eller ringer i gull som de ønsker å støpe om. For eksempel hadde jeg nylig en kunde som ønsket å støpe om bestemorens gamle smykker til en ny 18 ListerLiv 3/2021

giftering. En annen kunde ønsket seg en blomst som smykkeanheng, fortel­ ler hun.

– Nordmenn på Norgesferie! Hun smiler. – Denne sommeren har vært fantastisk! Nordmenn kjøper mer enn utlendingene.

KONKURRANSEFORTRINN

Hun har også graveringsutstyr hjem­ me og sitter gjerne med slike jobber på kveldstid. – Når du driver for deg selv, må du jobbe mer. I vår bransje har det også skjedd store endringer særlig i løpet av de siste fem-seks årene. Konkurransen er tøff, netthandelen er en stor utfordrer, og mange har måttet legge ned. Gullsmeder med verksted, som Marie Mikalsen, ser imidlertid ut til å ha et stort konkurransefortrinn. – Ja, de store utenlandske leverandørene er ikke i tvil om at vi som har verksted, kommer til å klare oss, sier hun. GOD SOMMER

I tillegg til butikkvirksomheten og verkstedet, jobber hun også med butikkens Facebookside der hun nesten daglig legger ut tekst og bilder, noe som gir en direkte effekt. Hun kan se tilbake på en ekstra god sommer dette året.

– Jeg har vel i gjennomsnitt solgt flere norgeshjerter i uka fra jeg lanserte det og fram til i dag, smiler gullsmed Marie Mikalsen, innehaver av Farsunds gullsmedforretning.

– Vi har også mange fine ringer, legger hun til. – Det gjelder å ha teft for hva markedet ønsker. Gullsmed Marie Mikalsen driver godt. At «Norgeshjertet» er en viktig del av dette, er helt klart. – Det vil alltid følge meg. Som en kol­ lega av meg sa, etter å ha innrømmet at hun gjerne skulle ha kommet opp med ideen selv: «Smykket er tidløst».


Din lokale verktøyleverandør!

Langgata 15B, Mandal tlf.: 38 86 00 10 post@verktoy-maskin.no www.verktoy-maskin.no

Selge bolig eller hytte?

Velkommen til oss!

Vi utfører alt av salg/verdivurderinger på landbruks­ eiendommer, fritidseiendommer, leiligheter og boliger. Kontakt oss for befaring! Aktiv Sørlandet

Avdeling Kvinesdal, Lyngdal, Sirdal, Farsund, Evje og Hornnes.

Åpningstider Man - fre: 07.00-16.30. Lør: 10.00-14.00

Kontakt: Marita Lervik – tlf 401 74 219 / mle@aktiv.no Bjørn Skjæveland – tlf 957 97 331 / bs@aktiv.no Torstein Hellestøl – tlf 995 44 665 / the@aktiv.no

aktiv.no

Arkitektur

Landskap

Arealplanlegging

Arkitektur Arkitektur

Arkitektur er kunsten å planlegge og utforme byggverk.

Landskap

Arealplanlegging

Arkitektur er utforming av en bygningskropp/et anlegg i et landskap som sees enkeltvis eller samlet. Praktiske og sanselige behov skal være tilfredsstilt. Arkitektur skal ivareta de indre rom og plassdannelsen mellom bygninger.

Vi er av den oppfatning at arkitekten er og alltid vil være en av de viktigste samarbeidspartnerne i de fleste byggesaker. Vi forsøker å være bevisste på å tilpasse oss de krav omgivelsene til enhver tid stiller, da våre oppgaver vil variere fra sak til sak. Vi ønsker å levere høy kvalitet på våre tjenester og bli førstevalget for oppdragsgivere innen vår region. For å kunne levere god arkitektur er vårt mål å ivareta kontinuerlig kompetanseutvikling og beholde og videreutvikle vårt gode medmenneskelige miljø som basis for våre prestasjoner.

ListerLiv 3/2021

19


VEKSTEN I HYTTE­ MARKEDET FORSETTER – Den kraftige veksten både i priser og volum vi opplevde i hyttemarkedet i fjor, fortsetter i år, fastslår administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

I

langt steget med 12,6 prosent, og den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.888.516 kroner. Mens prisene steg med 6,4 prosent for sjøhytter, steg prisene for fjellhytter og innlandshytter kraftig med henholdsvis 16,5 prosent og 12,5 prosent.

HYTTEKONTOR OG HJEMMESOMMER

– Vår vurdering er at koronapandemien har gitt en endret etterspørsel både i boligmarkedet og fritidsboligmarkedet. Fleksibelt arbeidssted for mange og økt bruk av hjemme- og hyttekontor har gjort eget hjem og hytte viktigere, sier Lauridsen i pressemeldingen. Han tror også at flere har fått opp øynene for Norge som ferieland.

en pressemelding presenterer Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom statistikk for fritidsboliger, sjøhytter, fjellhytter og innlandshytter i perioden januar til juni i år.

– Den kraftige oppgangen i priser og volum i hyttemarkedet i 2020 overgikk alt hva vi har sett tidligere. Denne utviklingen fortsetter i 2021, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

FJELL- OG INNLANDSHYTTER DRIVER PRISENE

Til sammen ble det solgt 3.886 hytter i Norge i denne perioden, noe som er en oppgang på 27,1 prosent sammenlignet med første halvår i 2020. Prisene har så

Til tross for en viss lemping av smitte­ vernstiltakene med større muligheter for å reise ut av landet, forventer han en fortsatt vekst i hyttemarkedet også framover.

Trysil, Vinje og Ringsaker kommune hadde flest omsetninger. Blant kystkommunene hadde Lindesnes, Kristiansand og Asker flest omsetninger.

Oggevatn hyttegrend er et nytt hyttefelt i innlandsnatur ved Ogge på Sørlandet.

20 ListerLiv 3/2021

I første halvår ble det omsatt 3.886 hytter i bruktmarkedet. Av dem var 1.913 fjell­hytter, 1.277 sjøhytter og 695 innlands­hytter.


Sjøhyttene har så langt i år en gjennomsnittspris på 3.426.601, noe som er opp 6,4 prosent. Gjennomsnitts­prisen for fjellhytter ligger på 2.995.318, noe som er 16,5 prosent opp, og innlandshyttene har en gjennomsnittspris på 1.587.019, en 12,5 prosents økning i forhold til i fjor.

I gjennomsnitt ble fritidsboligene solgt hele fire prosent over prisantydning. – Vi har aldri tidligere observert en så rask omsetningstakt i fritidsboligmarkedet, og vi har heller aldri målt et positivt avvik mellom prisantydning og solgt pris tidligere.

NYBYGGING PÅ FJELLET I tillegg til bruktomsetningen på fritids­boligmarkedet er det også stor nybygging av hytter i Norge, hovedsakelig konsentrert rundt fjelldestinasjonene.

– Disse tallene stemmer imidlertid godt med det mange av Eiendom Norges medlemmer har meldt om, nemlig at det både har vært mange budrunder i hyttemarkedet og at mange kjøpere er utålmodige med å overta hyttene, avslutter Lauridsen.

– Langs sjøen bygges det svært lite på grunn av bygge­ forbudet i strandsonen, og det vil nok også bygges mindre her som følge av innskjerping av dispensasjonspraksisen i sjøkommunene. Vi tror den store veksten for fjell- og innlandshytter skyldes at mange har fått øynene opp for tradisjonelt friluftsliv og norsk natur. Dessuten brukes disse hyttene også mer og i større deler av året enn hva tilfellet er med sjøhyttene som vanligvis bare brukes i sommersesongen, sier Lauridsen.

RASKERE SALG OG HØYERE PRISER I gjennomsnitt tar det nå 50 dager å selge en fritidsbolig mot 93 dager for ett år siden. Medianen på 14 salgsdager indikerer at mange hytter også selges svært raskt.

GraVING

STØYPING

MURING

SPRENGING

TRANSPORT

salg masser

971 74 790 | 900 94 236 post@kvinamaskin.no Hytteutsikt fra en hytte i Lyngdal. Foto: Skjermdump feriehus.no

industrivegen 2, 4484 Øyestranda

Vi har kjøkkenutstilling på Montér Lyngdal og Montér Farsund Montér Lyngdal: Kaia Roal - 93477819 Montér Farsund: Anette Sunde - 93477815 Montér Lyngdal Tlf. 38 33 08 50. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Farsund Tlf. 38 39 55 10. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Vanse Tlf. 38 39 61 00. Åpent: 7-17 (18) 8-14

Montér Flekkefjord Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14 Montér Kvinesdal Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14 ListerLiv 3/2021

21


– Mange har følt på behovet for nye vegger og kjøpt hytte i egen kommune, sier eiendomsmegler Anita Cecilie Gabrielsen i Sørmegleren Farsund og Lyngdal. Foto: Skjermdump fra finn.no

FLERE KJØPER HYTTE I EGEN KOMMUNE Koronasituasjonen har gitt eiendomsmarkedet en skikkelig boost. Eiendomsmegler Anita Cecilie Gabrielsen, avdelingsleder ved kontoret til Sørmegleren i Farsund og Lyngdal, erfarer at ganske mange velger å kjøpe hytte i egen kommune.

R

ogalendingene utgjør fortsatt den største kjøpergruppa, men den erfarne eiendomsmegleren har sjelden opplevd en slik etterspørsel i hjemmemarkedet.

SAMLINGSSTED FOR FAMILIEN – Mange har følt på behovet for nye vegger og kjøpt hytte i egen kommune. Det er flest barnefamilier, men også en del besteforeldre, som kjøper hytte som samlingssted til familien. En del barnefamilier har også byttet ut campingvogna med 22 ListerLiv 3/2021

hytte. Koronaen har bidratt til at det er lukrativt å ha fritidsbolig i egen kommune. At det ikke er så langt å reise til hytta, er et gode. Mange liker det, sier hun. De fleste ønsker seg naturlig nok en plass ved sjøen. Gabrielsen har likevel opplevd at mange nå er villige til å fire på kravene.

teriene faller bort. Det viktigste er å få sitt eget sted, selvsagt med en grei standard, sier eiendomsmegleren. Hun forteller at de første ukene etter nedstengningen i mars i fjor, var stille. Veldig stille. Men så, fra mai 2020, begynte ting virkelig å ta seg opp. Antall visninger økte raskt, og omløpshastigheten gikk ned.

FIRER PÅ KRAVENE – Før har kundene hatt mange krav og klare kriterier for kjøp. Nå, når det har vært så mange om beinet, ser vi at flere av kri-

LEIEMARKEDET OPP – Sørlandsmarkedet, som regnes som et av de sunneste boligmarkedene uten de


at noen kommer til å selge igjen fordi de ønsker å prioritere annerledes. Jeg tenker at flere nok kommer til å leie ut fritids­ eiendommene de har kjøpt og at det vil bli gode tider på leiemarkedet, da mange har fått øynene opp for ferie i eget land.

FLERE FLYTTER HJEM

A n it

Når det gjelder boligmarkedet i Farsund og Lyngdal, sier megleren at det er positivt at flere velger å flytte hjem igjen.

aC eci

li e

G

ab

ri e

l se n

– Spesielt barnefamiliene ser ut til å finne hjem igjen til de trygge, små stedene. Flere foreldre stiller opp som kausjonister slik at de unge blir boende her i distriktet, sier hun.

, S ø r me gl ere n .

store toppene og bunnene, har nå fått en vesentlig korrigering, beskriver hun. – Hva tror du om tiden som ligger foran oss, vil dette trykket på fritidsboligmarkedet holde seg like høyt som nå?

Ifølge Anita Cecilie Gabrielsen har også hjemmekontorløsningen gjort sitt til utviklingen. Nå kan folk bosette seg på mindre steder og samtidig jobbe i storbyene.

NYBYGG TREGEST – Markedet vil før eller siden flate ut. Veldig mange har kjøpt, noe som trolig betyr

– Nybygg er tregere. Er boligene ferdig­ stilt, er de litt lettere å få solgt, men det er vanskeligst å selge på prospekt. Dette er også et annet segment i markedet. Skal man først ha nytt er også folk mer opptatt av å få det nøyaktig som man selv ønsker. Det er faktisk flere som kjøper tomt enn nybygg, sier hun. – Byggevareprisene har økt betraktelig det siste året, noe som selvfølgelig også spiller inn her.

AVTALTE VISNINGER Med pandemien har visningene fått et annet tilsnitt. Mens det før ble invitert bredt og åpent, er det nå avtalte visninger med færre folk som gjelder. – Det blir mer ro over det hele og interessentene får bedre tid til å se på det de ønsker og stille alle de spørsmålene de har. Jeg tror vi kommer til å ta med oss dette også etter koronaen, sier hun.

Når det gjelder nybygg, ser bildet noe annerledes ut.

ØNSKER DU OG LEIE UT DITTHUS/ HYTTE TIL FISKETURISTER OG TJENE EKSTRA PENGER Det er stor etterspørsel fra fisketurister som vil til Norge for og fiske. Har du hus/hytte med en god båt så er vi interresert i å leie ut for deg. Det bør være internett og tysk tv. Vi tar lav provisjon og er et seriøst firma med kontaktperson i Norge som snakker norsk og tysk. Ring Arian Borhaug Telefon 0047 915 88 414

come2norway.com

Sirdalsbussen er et mangeårig turbuss selskap med tilhold i Lyngdal og Sirdal. Vi hjelper gjerne med planlegging av alle typer turer. Både innenlands og utenlands. Hele turen kan ordnes av oss, som båt, ferje, fly, hotell og guider. I tillegg til flott turbuss med hyggelig sjåfør. Kom gjerne innom på en kaffe kopp eller ta kontakt med Reidun Høyland: reidun@sirdalsbussen.no - 99 36 05 93 ListerLiv 3/2021

23


Vi gratulerer Maritim Fjordhotell i Flekkefjord med gjenåpning av hotellet!

A

TOTALENTREPRENØR

TOTAL UNDERENTREPRENØR BETONGELEMENT RÅBYGG

PROSJEKT- OG PROSJEKTERINGSLEDELSE, UTSTYRSPLANLEGGING OG SHA KOORDINATOR.

SANITÆR,- VARME- OG KULDEINSTALLASJONER

ELEKT

PROSJEKTERING OG MONTERING AV LUFTBEHANDLINGSANLEGG

BÆRESTÅL, REKKVERK, STÅLTRAPPER, Q DEKKE SAMT GLASSREKKVERK

RÅDGIVENDE INNEN BRANNTEKNIKK, BYGNINGSFYSIKK, ENERGI OG LANDSKAPSARKITEKTUR

STORKJØKKENUTSTYR

KONST

Foto:

Tlf: 38 32 60 10 - Flekkefjord

HIMLING OG ABSORBENTER

Interiørutsmykning i messing, ventilasjonsmontasje, terrassemembran.

MURMESTER ARNT KRISTENSEN AS Kartheia 5, 4626 Kristiansand Tlf. 38 09 99 90

www.mja.no

Elektroarbeid.

Vi har levert: systemhimlinger, Gipshimlinger og glassvegg.

Levering og spesialtilpasning av

flis på disk. 37 03 70 00 / post@hakedal.no

TØMRERARBEID www.strai.no

Maler- og gulvarbeider er FLIS-, MUROG PUSSARBEIDER utført av

Levert og montert alt av løse møbler til rom, konferanserom, Lobby, bar og restaurant.

Lindesnes

91 57 34 44 - E Betonggulv AS

47 48 80 60

Tømmerarbeid.

Produserer og leverer kvalitetskjøkken.

Leverandør av byggevarer.


EILERT SUNDT VGS FARSUND

GRATULERER MED NYBYGG og

rehabilitering!

Oppdragsgiver er Agder Fylkeskommune, prosjektet er ledet av Prosjektgruppen for Fylkeskommunen. Prosjektet er levert av Veidekke Entreprenør AS som en totalentreprise. Prosjektet består av to nybygg (bygg C og D), samt rehabilitering av ett bygg fra 1905 (bygg A) og ett bygg fra 1999 (bygg B). Prosjektet har realisert målet om å redusere klimagassutslippene med 30 % sammenliknet med et tilsvarende bygg. Det er også levert solceller på tak av hovedbygget. Totalt er det levert ca. 10.000 kvm med ny eller renovert bygningsmasse.

R

R

ltilpasning av isk. no

Alfa Tre - Logoer

ELEKTRO- OG RØRINSTALLASJON

TAKKONSTRUKSJONER

ALT AV LØST OG FAST INVENTAR

GLASS- OG ALUMINIUMSARBEIDER Glass og aluminiumsarbeider utført av

Foto:

KONSTRUKSJONSSIKKERHET/RIB

GRUNNARBEIDER QR: www.alfatre.no

QR: facebook

www.rubiconas.no

UTFØRT MALER- OG GULVARBEIDER Maler- og gulvarbeider er utført av

BORING AV RØRVEGG OG SIKRING AV KONSTRUKSJONEN MED BOREDE INJEKSJONSSTAG

Fonter til trykksaker etc Til daglig bruk i trykksaker, informasjonsmateriell, reklame mv benyttes DIN Opentype som primærskriften til Jatakalliansen.DIN Opentype brukes som en samlende faktor gjennom alt slikt materiell. Den moderne DIN er basert på DIN 1451 fra 1936 og kjennetegnes som en robust og meget lesbar skrift. DIN Opentype inneholder vektene regular og bold, samt kursive snitt av disse vektene. Fonter til web og Word/ Powerpoint For web og åpne dokumenter som sendes til andre brukere (f.eks Word og Powerpoint), er det hensiktsmessig å bruke standard-fonter som fi nnes på alle PC´er. Dette vil sikre at innholdet vises likt, uavhengig av lisenser og teknisk plattform hos den enkelte bruker.

Levering av fliser på gulv og vegg

Leverandør av profileringsartikler, Kartheia 5, 4626 Kristiansand salgsutløsende bilder og foliedekor. Sort

I slike sammenhenger er Roboto enakseptabel erstatning for DIN (Google font for gratis nedlastning).

Orange lys CMYK 0 60 80 0

VINDUER

Orange dempet CMYK 5 65 80 3

Grey CMYK 20 35 50 5

Tlf. 38 09 99 90

CMYK 0 0 0 100

LÅS OG BESLAG

www.mja.no

UTFØRT BETONGARBEIDER BYGG C, TØMRERARBEIDER BYGG D, SAMT FULL RENOVERING BYGG A

lv AS

yggevarer.

NYTT AMFI, TRENINGSAPPARATER, UTEPLASSER OG GRØNTANLEGG

Interiørarkitekt og arkitekt www.almaeik.no

Varmepumper, Berederanlegg og Sanitæranlegg.

BETONG


Travle tider for eiendoms­ megleren i Flekkefjord – Behagelig avstand er viktig for folk. Vi opplever at flere rogalendinger selger fritidseiendommene sin lengre sør til fordel for en fritidsbolig her i området.

D

et sier eiendomsmegler ved Flekkefjord-kontoret til Eiendomsmegler1, Roy Tønnessen,

som har travle dager. Han melder om en økende interesse for fritidseiendommer i Flekkefjord, spesielt på Hidra.

HIDRA SEILER OPP – Her har interessen økt betraktelig. Visningene på Hidra har godt med besøk. – På Hidra er det stort sett eldre boliger det er snakk om? Fo to:

E ie

nd om

eg ler

s

m

1

Eiendomsmegler Roy Tønnesen har stor pågang om dagen og skulle gjerne hatt flere fritidseiendommer å tilby.

– Ja, på Hidra selger vi eldre bebyggelse til Rogalandsmarkedet. Tønnessen har i noen grad opplevd at lokale folk velger å investere i fritidseiendommer i egen kommune, men Rogalandsmarkedet er klart størst. – Vi har for eksempel hyttefeltet «Stampen» langs sjøen i Flekkefjord. Her har vi hatt stort trøkk. Jeg er ikke i tvil om at vi kunne ha solgt mer, forteller han.

NYE FRITIDSBOLIGER? – Hva med nye fritidsboliger, hva har dere å tilby her?

Hos oss kan du unne deg litt luksus i hverdagen Green Peel Microneedling Permanent makeup Microblading Vippeextension Vippeløft Gelélakk Vipper og Bryn Voks Ansikt/Kropp Hudpleie Spraytan Merker som vi fører: BARE MINERALS Dr. med. Christine SCHRAMMEK GREEN PEEL

ZO SKIN HEALTH ENVIRON

VITA LIBERATA

ELIXIR COSMECEUTICALS

Vi har også gavekort du kan kjøpe i nettbookingen, eller i salong. Ønsker du å få varer eller gavekort tilsendt hjem i posten? Vi sender fraktfritt.

Kirkegaten 8 | 4400 Flekkefjord | mob. 482 34 908 Du kan enkelt booke din time selv på: timma.no/luxbymaritalinett Følg oss på:

26 ListerLiv 3/2021


– Folk ønsker seg primært hytter langs fjorden og sjøen. Tendensen er helt tydelig. Jeg vet folk har jobbet med ulike reguleringsplaner og tror det kommer til å bli flere muligheter også for nye fritids­ boliger framover. En periode opplevde eiendomsmegleren i Flekkefjord en noe laber interesse fra Rogalandsmarkedet, men interessen har utvilsomt tatt seg opp, og opplevelsen er at det er godt med folk på så å si alle visninger. Det er flere kjøpere i markedet, noe som gjør at markedet fungerer bedre enn på lenge. Foto: Eiendomsmegler1

STORT MANGFOLD Den erfarne eiendomsmegleren i Flekkefjord opplever ikke at noen kjøpegrupper er mer dominante enn andre.

studert tallene inngående, men man får nok mer for pengene i dette området.

LOKALMARKEDET – Er det først og fremst lokale som kjøper ny bolig i Flekkefjord?

SKULLE HATT FLERE NYE BOLIGER – Hvem som er interessert i de ulike objektene, er selvsagt styrt av prisnivå. Men jeg vil si at vi selger til alle om dagen; småbarnsfamilier som kjøper sin første hytte og andre som ønsker å oppgradere og få seg noe større. Folk får mye for pengene i Flekkefjord, sier han. – Inntrykket er at prisene er en god del rimeligere her enn lengre sør. Jeg har ikke

Også på boligsiden har trafikken i Flekkefjord tatt seg opp det siste året. Tønnesen skulle gjerne hatt flere nye boliger å selge.

– Ja, enten folk som flytter hjem igjen eller som vil oppgradere boligen. Folk er jo også rimelig bevisste når det gjelder hvor i byen de vil bo.

– Spesielt i Rauli sør. Der er vi nå utsolgt, men opplever at flere ønsker å bosette seg.

Litt tilflytting er det, men lite i forhold til det han kunne ønske seg.

Han forteller om en nye boligprosjekter i andre deler av byen, men påpeker at de totalt sett har for få nyere boliger å tilby.

– Vi trenger flere innbyggere, så håpet er jo at flere også vil bosette seg i Flekkefjord, ikke bare kjøpe seg hytte her, smiler han.

Foto: Eiendomsmegler1 ListerLiv 3/2021

27


Flekkefjord-mønsteret til Kerstin Bennitz (t.h.) er nå å finne på veggen til Central Bybryggeri i Flekkefjord. Foto: Smaabyen Flekkefjord

UNIKT

FLEKKEFJORD-MØNSTER Kerstin Bennitz, som bosatte seg med mann og barn i Flekkefjord for fem år siden, har allerede satt tydelige preg på den nye hjembyen sin.

I

sommer ble hun utfordret av Smaa­ byen Flekkefjord til å dekorere en hel sentrumsvegg med Flekkefjord-­ designet som hun lanserte tidligere i år. – Det begynte med at jeg lagde to tekstil­ design til Lindesnes fyr i fjor – og sydde hodeplagg på bestilling. Det ble til slutt et salg på totalt 300 plagg, forteller hun.

– Jeg har en sønn med spesielle behov, noe som gjør at jeg må kunne regulere arbeidssituasjonen min, sier hun. Hun, mannen og de to sønnene flyttet fra Drammen til Flekkefjord for fem år siden.

LIVSSITUASJONEN

– Folk i Flekkefjord er veldig hygge­ lige, vennlige og genuint interesserte. Sønnen vår trenger oppfølging gjennom hele døgnet, noe som gjør at vi har tett kontakt med både lokale helseinstanser, barne­hage og assistenter. I en liten by som Flekkefjord kommer du tettere på folk og blir raskt en del av et fellesskap. Jeg har flere ganger tenkt at jeg trolig ikke hadde vært der jeg er i dag om det ikke var for livssituasjonen vår, sier hun tankefullt.

Kerstin Bennitz er grafisk designer og opptatt av tekstiler og søm. Designet av tekstilmønstrene startet med ledig tid, takknemlighet og et ønske om å skape.

For tre år siden fikk hun seg en deltids­ stilling på Floriss på AMFI-senteret. De siste årene har sønnen vært noe bedre.

Erfaringen ga mersmak. I år lanserte hun Flekkefjord-designet som nå altså ikke bare finnes som mønster på tekstiler, men også på veggen til Central Bybryggeri i Flekkefjord. Det er Drammen-kunstneren Anette Borge som har bearbeidet mønsteret og fått det til å passe på den store husveggen.

28 ListerLiv 3/2021

Kerstin har derfor fått noe mer tid til rådighet, noe som gjorde at hun også etablerte sitt eget firma, «Fargefjord Design». STOR INSPIRASJON

–Jeg elsker farger og fine fargekombina­ sjoner. Det gir en følelse av lykke, smiler hun og forteller at hun hadde lyst til å designe et Flekkefjord-mønster. – Det har ikke vært vanskelig å finne inspirasjon. Den fantastiske mottakelsen folk her har gitt oss og de flotte om­ givelsene Flekkefjord har å by på, inspi­ rerte meg virkelig, sier hun og forteller at mannen hennes opprinnelig kommer fra Vanse i Farsund. – Da vi bestemte oss for å flytte fra Drammen, var egentlig tanken å eta­ blere oss på hjemtraktene hans. Ektefellen hadde fått seg jobb på syke­


E39 - Kristiandsand vest Mandal øst

Våre ingeniører og rådgivere bidrar til

en verdifull utvikling Norconsult jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Vi hjelper deg å løse de vanskeligste oppgavene gjennom samhandling og teknologiske nyvinninger. Vår tverrfaglighet garanterer for anlegg som oppfyller kravene til funksjon, sikkerhet og økonomi.

Kerstin Bennitz flyttet med mann og barn fra Drammen til Flekkefjord for fem år siden.

Vi bruker BIM som verktøy innen alle våre markedsområder og vi driver anleggsbransjen fremover og inn i den virtuelle verden – med moderne kompetanse og innovativ tilnærming.

norconsult.no/kristiansand

huset i Flekkefjord og var innstilt på å pendle. Men ved nærmere ettertanke kom de fram til at det beste ville være å bo i nærheten av arbeidsplassen. Det har de ikke angret på. SYHJELP

Hun tok kontakt med Lindesnes fyr for å høre om de kunne være interessert i å selge tekstiler med hennes design. Resultatet ble to forskjellige design som Kerstin så sydde forskjellige hodeplagg av og som solgte såpass godt at fyret bestilte nye. I tillegg begynte Kerstin å designe et eget Flekkefjordmønster som først ble brukt til barneluer, babyluer og -pledd. – Men mange voksne likte stoffet så godt at vi etter hvert sydde opp pannebånd og luer i voksenstørrelser også, smiler Kerstin. Mens hun i fjor sydde samtlige produkter selv, valgte hun i år å knytte til seg flere som kunne være med henne i syingen. – Skal jeg få tid til å designe nye mønstre og ellers få gjort alt som følger med, kunne jeg ikke sy alt selv. Jeg fikk derfor hjelp av Inger Anne Foss, som drev systue i Flekkefjord tidligere, og av Svetlana som har systue i Hollenderbyen. Årets produksjon ble mer omfattende enn fjorårets og også solgt på Krambua og hos skomaker Fuglesang i Flekkefjord i tillegg til på Lindesnes fyr.

TRENGER DU RØRLEGGER?

Norconsult

TOTALRENOVERING TRENGER DUBAD INKL.ALLE FAG RØRLEGGER? VARMEANLEGG TRENGER DU VARMEPUMPER

RØRLEGGER? TOTALRENOVERING KAMERAINSPEKSJONBAD INKL.ALLE FAG TRASESØK

VARMEANLEGG STØRRE PROSJEKTERBAD TOTALRENOVERING VARMEPUMPER INKL.ALLE FAG INDUSTRI KAMERAINSPEKSJON VARMEANLEGG TRASESØK VARMEPUMPER

o ge k s STØRRE PROSJEKTER e KAMERAINSPEKSJON i Sveg INDUSTRI BTRASESØK esøk vår butikk

n!

en! g o k eges v S i k k en! Besøk vår buti g o Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 sk370 / al@frov.no ge04 e v S i k Besøk vår butik STØRRE PROSJEKTER INDUSTRI

Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no

VILLE GI TILBAKE

– I mønsteret har jeg forsøkt å gjengi den flotte, trygge, opplevelsesrike og estetisk vakre plassen som Flekkefjord er – i grafisk form, sier hun entusiastisk.

Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no

ListerLiv 3/2021

29


Drammen-kunstneren Anette Borge (bildet) bearbeidet mønsteret til Bnnitz slik at det passet inn på den store husveggen. Foto: Smaabyen Flekkefjord

Fo to

: r Fa g ef

MILJØSERTIFISERT

SAMFUNNSENGASJERT

På sikt har hun lyst til å gi Fargefjord Design et samfunns­sosialt perspektiv.

tag ra m

30 ListerLiv 3/2021

:

p å In s

– Jeg prøvde først å finne en passen­ de samarbeidspartner via et dansk selskap, men det ble for mange ledd og for omstendelige prosesser. Her har jeg direkte kontakt med fabrikken.

Fo to

jord

– Hvordan fant du fram til den?

Det begynte med et mønster designet for Lindesnes fyr. Her er det Kerstin Bennitz som syr plaggene selv.

g ef

Planen videre er å fortsette utviklin­ gen av nye tekstildesign og etter hvert som kornasituasjonen bedres også komme seg på tekstilmesser i inn- og utland. Hun har også veldig lyst til å besøke den tyrkiske tekstilfabrikken hun samarbeider med.

tag ra m

– For meg er det viktig at stoffet er miljøsertifisert. Tekstilene jeg får er produsert i henhold til GOTS, som står for «Global Organic Textile Standard». Dette er en internasjonal merkeordning for økologiske teks­tiler. Produksjonsprosessen oppfyller be­ stemte miljø- og helsekrav, og arbeid­ erne jobber i henhold til tilfreds­ stillende HMS-standarder, forteller hun og sier at mange setter pris på miljøsertifiserte produkter produsert i nærområdet.

p å In s

Det var derfor ekstra inspirerende da Smaabyen Flekkefjord utfordret henne til å utvikle stoffdesignet til gatekunst. Sammen med kunstneren Anette Borge, som hun ble kjent med i Drammen, ble Flekkefjord-mønsteret festet til den store husveggen i løpet av noen tidlige sommerdager, og kjører du til Flekkefjord, er det godt gjort om du ikke ser den.

r Fa

Det måtte ganske mange prøver til før hun kom fram til en kvalitet hun var fornøyd med.

jord

– Å kunne gi noe tilbake, noe som ska­ per glede og samtidig løfter fram dette om­rådet, føles godt, legger hun til.

– I hvilken form vet jeg ikke helt enda, men å kunne bidra til å gi noen en fot inn i et fellesskap og en meningsfull arbeidshverdag, er en ambisjon på lang sikt, sier hun liketil. – Veien blir til mens jeg går. Nå i høst er det fokus på å få en god skolestart for minstemann, avslutter hun.

Her er kleskolleksjonen med motiv fra Flekkefjordsområdet.


SMÅNYTT

Fra før av står de to små egenartede hyttene i åsen på Hidra, der den ene kan overnattes i. Den nye, flotte gapahuken på Hidra utenfor Flekkefjord har fått navnet «Utsyn». Overnatting kan bestilles.

Nytt spektakulært overnattingssted på Hidra «Utsyn» er navnet på den nye, flotte gapahuken som er plassert på Hidra med flott utsikt utover havet.

og alt-mulig-mann Harald Kuven får en spesiell takk, det samme gjør grunneier Ivar Larsen Fidje.

soveposen på og kroker til hengekøyer. Det går også an å bestille dyner og puter. Gapahuken har ikke tilgang på vann eller strøm, men et toalett ligger bare rundt 200 meter ifra.

Utformingen av gapahuken er gjort med tanke på å skape nærhet til jorda, himmelen, det majestetiske havet og skjærgården. De små hullene langs taket sørger for innslipp av lys som hele tiden endres.

Det er Hågåsens Venner som står bak den nye gapahuken. Arkitekten bak prosjektet er Frode Jerdal fra Kvinesdal. Gapahuken er utformet slik at man både kan sitte ute under tak, og samtidig kunne nyte utsikten i lune omgivelser bak glassveggen.

OGSÅ OVERNATTING

MÅ BESTILLES

Utsyn kan benyttes til en avslappende kveld alene, eller man kan overnatte. I gapahuken finnes madrasser til å legge

På Facebooksiden sin takker Hågåsens Venner alle som har bidratt til realiseringen av prosjektet. Snekker, konstruktør

Vi møblerer din bedrift

Et opphold i gapahuken på Hidra kan bestilles på hagasen.no. Hågåsens Venner lover en annerledes overnatting med flott utsikt utover havet.

RØDT OG BLÅTT Fra før av finnes det to små hytter i åsen med utsikt over havet. Den ene har fått navnet Nyperosa og er innredet med stor dobbeltseng. Hytta kan leies for overnatting. Den andre hytta, som er blå, leies ikke ut, men er åpen for alle. Det er også grillplass utenfor.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Tlf: 38 32 54 00

horjen.flekkefjord@norli.no

ListerLiv 3/2021

31


JAKTBUTIKKEN I LYNGDAL:

KUNDER OVER HELE NORGE Selv om det går i sesonger i jakt- og fiskeverdenen, lever Espen Haugeland med både jakt og fiske hver eneste dag. Som innehaver av Lyngdal jakt og fiske senter, er det påkrevd. Akkurat nå er det imidlertid jaktsesongen som står mest i fokus både for Espen og kundene.

I

sommer kom kunder helt fra NordNorge og Trøndelag, fra Dombås og andre steder i landet for å handle i jaktbutikken til Espen Haugeland i Lyngdal. Lyngdal jakt og fiskesenter, eller jaktbutikken.no som er det nye navnet Haugeland kommer til å fase butikken inn i, har kunder over hele landet, noe som ikke utelukkende har sin forklaring i fagforhandlerens egen nettbutikk, men like mye med den kontakten han og hans ansatte har etablert med fiskere og je­ gere landet rundt, blant annet gjennom messebesøk og andre bransjesammen­ komster.

jobben sin i Forsvaret og flyttet hjem til Lyngdal.

– Dette er faktisk et av de eldste husene i sentrum, oppgir han.

– Jeg var selv kunde i jaktbutikken og fikk nyss i at de som da drev den ønsket å selge, forteller han og ler av seg selv når han tenker tilbake:

– Du har ikke vurdert større lokaler, da?

– Å drive butikk kunne vel ikke være så vanskelig. Det dreide seg vel bare om å kjøpe en fiskekrok rimelig og selge den dyrere. Han rister på hodet over sin egen uvitenhet. Læringskurven ble bratt. – Jeg hadde verken satt meg inn i moms­ regler, forsikringer eller budsjetter. Det var mye å lære.

NÅR HELE LANDET

– Vi har ambassadører over hele Norge. Kunder som snakker varmt om oss til andre, smiler Espen Haugeland takk­ nemlig og sier han kjente seg stolt over alle de som la turen innom butikken hans i sommer. Han har drevet virksomheten siden 2004, samme år som han avsluttet

32 ListerLiv 3/2021

STOR UTVIKLING

Med stor interesse og lidenskap for faget og for alle de menneskene han daglig møter, har Espen Haugeland utviklet jaktbutikken i Lyngdal til en skattet faghandel med en omsetning på rundt 20 millioner kroner. Men fortsatt holder han til i de gamle lokalene i sentrum av byen.

– Jo. Lokalene er egentlig for små og du ser at produktene henger for tett enkelte steder. Men dette er ingen enkel sak. For det første koster det ganske mye å skulle etablere seg i nyere og større lokaler, dessuten setter mange pris på akkurat disse omgivelsene. Det er noe autentisk og tillitvekkende ved dem, sier han og legger til at han foreløpig avventer. VIKTIG MØTEPUNKT

Til høyre, like innenfor inngangsdøra, har Espen etablert en egen sittekrok med kaffe på kanna og jaktmagasiner på bordet. Dette er nærmest påkrevd. En viktig del av det som foregår i en faghandel av dette slaget er jo nettopp utveksling av jakt- og fiskehistorier. Det avtegner seg da også fra vi kommer inn i butikken til vi forlater den en times tid senere. Espen er i telefonen med en kunde som tydeligvis forteller om sin siste tur. Ved siden av ham igjen


Espen Haugeland, som driver Lyngdal jakt og fiskesenter, har både mange kunder i butikk og over hele landet gjennom jaktbutikken.no.

ListerLiv 3/2021

33


Gode og kunnskapsrike medarbeidere er avgjørende for en fagforhandler som Lyngdal jakt og fiskesenter.

står Alexander Ro i prat med en kunde som viser ham kart og reinterreng på mobilen sin, og idet vi skal gå kommer det som for oss synes som en ihuga laksefisker inn for å fortelle om sin siste fangst – til Espen. – Det står navn under koppene. En av de ansatte peker bort på sittegruppa innen­ for inngangsdøra og forteller om den faste gjengen som kommer innom for en prat omtrent hver eneste dag. – Vi er ikke utelukkende en butikk, smiler Espen. – Jeg pleier å si at vi også er en instans.

forventer kunnskap og gode råd i tillegg til et godt vareutvalg. Det er derfor vi er her. Derfor er det også så ekstremt viktig at vi er ydmyke. Det nytter ikke å late som. Kundene leser seg gjerne opp før de kommer hit. Er det noe vi ikke vet, nytter det ikke å late som. Da lover vi heller kunden at vi skal sjekke det opp og komme tilbake. Jaktsesongen har nettopp begynt, og det er travelt i jaktbutikken i Lyngdal.

vi spør ham hva han liker best, sier han bare «Åh, det er så mye!» Noe sikkert veldig mange av kundene hans også kan skrive under på. Nå framover kommer mange innom enten for å kjøpe seg ny børse, be­ kledning, sko, ammunisjon, radio eller andre dippe­dutter. I butikken hos Espen mangler det verken på utvalg eller alternativer.

TRAVLE TIDER

Han er opptatt av å gi kunden oppmerk­ somhet.

– Fram til november går det i ett, sier Espen som selv kanskje gleder seg aller mest til reinsdyrjakta i Setesdal. Når

– Å selge en børse, tar gjerne en times tid. Det gjelder å finne ut hva kunden

YDMYKHET VIKTIG

Han liker det. Hele vitsen med å selge er ikke først og fremst pengene, men opp­ levelsen av at kunden blir fornøyd. At han eller hun får det de er på jakt etter og opplever at det de har kjøpt funker som det skal, er det som teller! – Og når kunden da kommer igjen, blir vi glade, fastslår han med et bredt smil. De er et team på fem i butikken, Espen inkludert. Samtlige over snittet interes­ sert i jakt og fiske, noe Espen understre­ ker er en forutsetning. – Å jobbe i en butikk som denne, er per­ sonlig. Vi kommer tett på kunden som 34 ListerLiv 3/2021

Butikken i Lyngdal er eneforhandler for det new zealandske klesmerket «Swazi» og skal nå også ta inn ulltøy i samme merke.

Til kaffekroken kommer faste folk – hver eneste dag.


KJØP TRYGT HOS FAGFOLK! HUSQVARNA MOTORSAGER

Jakthistorier og deling av erfaringer og opplevelser er en viktig del av «livet» i butikken.

liker, hvilke bruksområder han eller hun har og hvilken ammunisjon som passer best. Så kan det være at jeg fortel­ ler noe jeg selv har erfart og kan vi få mulig­heten til å gi kunden noe utover det han selv vet, er det fint.

HUSQVARNA GRESSKLIPPERE HUSQVARNA ROBOTKLIPPERE

Salget har økt, spesielt de par-tre siste årene. Etter turbu­ lente år både i jakt- og sportsbransjen er han takknemlig for den boosten de har opplevd. – Flere har kjøpt sin første fiskestang og mange har kom­ met til oss for å kjøpe turtøy og -sko. De opplever at vi selger kvalitet, sier han og viser oss deler av kleskollek­sjonen.

Eiksenteret Lyngdal Monoddveien 14, 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 10 10

TØY FRA NEW ZEALAND

– For fem-seks år siden tok vi inn dette merket fra New Zealand – klær som skiller seg ut og som også produseres på New Zealand. Kolleksjonen har slått utrolig godt an i markedet, og nå kommer vi også med ulltøy i samme mer­ ket, forteller han og viser oss jakker, tynne og tjukke, fleece, luer og annet tilleggsutstyr. – Vi er de eneste som fører dette merket i Norge, legger han til. Nettbutikken de relanserte i vår, jaktbutikken.no – kan med tiden vise seg å bli en stor del av virksomheten. Espen er likevel opptatt av den fysiske butikken som selve hjertet i det han driver med.

– Målet er å ta unna alle bestillinger via nettbutikken, be­ svare eposter og ellers bli ferdig med andre administrative ting, før klokken 1000, sier Espen forklarende vel vitende om at det ikke kommer til å bli mindre travelt framover. Akkurat hvordan framtiden vil bli, er han ganske spent på selv. Men at det kommer til å gå i jakt og fiske, er helt klart.

...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

– Når det gjelder nettbutikken skal vi skynde oss langsomt, sier han og forteller at han i stor grad allerede må dedikere en av de ansatte til dette arbeidet. Antall bestillinger øker og med det også antall henvendelser. Selv om butikken ikke åpner før 1000, er de på plass i lokalene klokken 0730 hver eneste dag.

Dok

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

ListerLiv 3/2021

35


EN HELAFTEN FOR SANSENE Annonse KILDEN KULTURHUS

Vi ser med forventning frem til å ønske deg og dine kollegaer eller kunder velkommen til en helaften med smaksrik julemat og ypperlig underholdning!

B E ST I L L JULEBORD NÅ!

Bestill julebord nå – kontakt oyvind.lindseth@kilden.com / tlf. 908 31 221

KILDEN.COM 36 ListerLiv 3/2021


TID FOR

JULEBORD

den deilige julestemningen www.rosfjord.no

Velkommen til en flott opplevelse!

Husk å book julebord hos oss! TELEFON: 404 38 563 E-POST: LYNGDAL@JONAS-B.NO BESTILL DITT JULEBORD I DAG T: 38 32 53 00 | E: POST@GRAND-HOTELL.NO

Julebord i eventyrlige omgivelser Spektakulær utsikt og en bugnende buffét med alle julens fristelser. Velkommen.

OPPLEV NORSK NOSTALGI

KANEFART I SNØEN!

DET STORE

JULEBORDET Book/Kontakt oss for et tilbud Tlf: 47 38 35 88 00 booking@utsiktenhotell.no

Kontakt Per Thunstad for mer info/bestilling på 907 55 903 eller per@eikerapen-gjestegaard.no www.eikerapen-gjestegaard.no


SMÅNYTT

Pris til Frode Johannesen i Smaabyen Flekkefjord Fjellparkfestivalen har hvert år siden 1993 delt ut Alf (15) prisen til en person eller aktør som har gjort en spesiell innsats for kulturlivet i lokalmiljøet. Årets pris gikk til Frode Johannessen i Smaabyen Flekkefjord for den flotte innsatsen som gjøres i utviklingen av Flekkefjord med blant annet bakgårdskonserter, street art og masse mer. En glad og takknemlig vinner tok imot prisen på scenen under årets Fjellparkfestival i sommer.

Her mottar Frode Johannessn årets Alf (15) pris for sitt arbeid med utviklingen av Flekkefjord. Foto: Peter Monstad

Lyngdal by 20 år I år har Lyngdal hatt bystatus i 20 år. I den forbindelse inviteres du med på byvandring 1. oktober klokken 1100.

Lyngdal har hatt bystatus i 20 år, noe som blant annet markeres med en byvandring 1. oktober.

Det er Åse Marie Leksbø som skal guide deltakerne gjennom den lokalhistoriske vandringen i Lyngdal sentrum 1. oktober. Hun kommer blant annet med historien om Paulsens hotell, Gamle Tingstua, Tingtun, Rådhusparken og mye mer.

Oppmøte er utenfor hovedinngangen til Lyngdal kulturhus. Vandringen tar omtrent en times tid. Det er lurt å velge gode sko og varme klær. Etter vandringen serveres deltakerne en kopp med noe varmt i Lyngdal kulturhus. Opplegget er en del av tilbudet i Den kultur­elle spaserstokken.

Flekkefjord på turistenes topp-ti-liste En fersk analyse fra DNB, basert på kortbruk i uke 25-27, viser at Flekkefjord ligger på sjuende plass av de best besøkte kommunene.

av lista ligger Stranda i Møre og Romsdal, der turistene står for nesten 9 av 10 kroner av den totale omsetningen i kommunen i ferieukene 25-27.

Blant kommunene i Lister-regionen er det ifølge DNBs analyse Flekkefjord som i år ha hatt flest turister på besøk. På toppen

SMÅ KOMMUNER ØVERST Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB, presiserer at det er små kommuner man finner øverst i statistikken, og sier samtidig at pengene norske turister legger igjen derfor betyr desto mer.

Topp 10 kommuner med høyest andel omsetning fra turister

De mest populære turistfylkene denne sommeren er Møre og Romsdal, Nordland, Trøndelag og Vestland.

Kommune

Fylke

% av omsetning fra turister

Stranda

Møre og Romsdal

86 %

KOLOSSALT MANGE FOLK – Nordmenn prøver å gjøre litt ekstra ut av ferien sin. De mest reiseglade har bosted i Oslo, mens de mest hjemmekjære befinner seg i Agder-kommunene, sier hun.

Flekkefjord er blant Norges ti mest besøkte sommerbyer. Det er stas! Foto: Sandra Sur­ dal/Smaabyen Flekkefjord 38 ListerLiv 3/2021

– Vi skjønner ikke helt hvor alle folkene holder til. Mange av dem kommer jo fra bobilplassen, men alle kan umulig komme derfra. Det er helt kolossalt mange folk som kommer og går i løpet av disse ferieukene.

I Flekkefjord stod turistene for 81% av den totale omsetningen i butikkene i ferieukene 25-27. Rema 1000-kjøpmann i Flekkefjord, Trond Strømland, uttaler i denne forbindelse til avisen Agder:

Lom

Innlandet

85 %

Aurland

Vestland

83 %

Stryn

Vestland

83 %

Moskenes

Nordland

82 %

Gjerstad

Agder

81 %

Flekkefjord

Agder

81 %

Kragerø

Vestfold og Telemark 80 %

Øystre Slidre Innlandet

80%

Skjåk

79 %

Innlandet


UT PÅ TUR Det er godt å komme seg ut, og er det noe vi har lært det siste året, er det at vi har mange fine områder og flott turterreng like «rundt dørene». Og husk, Lister Friluftsråd er en god turkamerat. Med appen deres, «Tur Lister», som er kartbasert, får du turforslag i akkurat det området du befinner deg enten det er i Farsund, Flekkefjord, Lyngdal eller i en av de øvrige tre Lister-kommunene.

GOD TUR!

ListerLiv 3/2021 39


Flekkefjord Søylandsvarden Turen til Søylandsvarden er en flott tur i seg selv. Ønskes en lengre tur, kan den også utvides ved å legge løypa om Bærtjødnknuten. Turen opp til Varden er tre kilometer lang og har middels vanskelighetsgrad. Tar man turen om Bærtjødnknuten, forlenges turen til åtte kilometer. Terrenget her er noe mer ulendt, men stien er merket. Turen til Søylandsvarden starter i Søyland i Flekkefjord. Man parkerer enten ved Søyland skole eller ved turstart i Gråsteinsveien. Følg veien oppover grusveien til den deler seg i to på en slette. Følg den litt dårligere veien til venstre over en liten bro. Stien går så til høyre like etter broen. Følg stien oppover til du kommer til en gammel demning ved Stølsvatnet. Fortsett så videre oppover til Søylandsvarden der du får flott utsikt over Flekkefjord og en rekke andre topper. Herfra fortsetter stien mot Bærtjødnknuten. Det er både Geocacher og pokestop langs veien for de som synes det er en fin kombinasjon med turopplevelsen.

Farsund

Lomtjønn og Utsikten i Spind Fra resorten i Bjørnevåg går en flott tur opp til Lomtjønn og Utsikten. Parkeringen ligger et stykke før Farsund Resort, eller på grusplassen på andre siden veien. Turen går enten via Eventyrstien eller grusveien opp til høyre fra parkeringsplassen. Når man kommer ett stykke opp i bakken tar man til venstre og fortsetter på stien rundt én kilometer opp til idylliske Lomtjønn. Friluftsrådet anbefaler at man tar turen opp til Utsikten på vei ned. Der får man en flott utsikt utover Bjørnevågen og havet. Man går samme vei opp og ned. Vel nede i Bjørnevåg kan man også gå Eventyrstien som har postkasser med oppgaver og informasjonskilter om historien til de som levde i Bjørnevåg og naturen her. Området er flott tilrettelagt og virkelig en perle i Farsund. Selve turen er tre kilometer tur/retur og har en stigning på 150 meter. Her er det også Geocacher og mange pokestop slik at det er aktiviteter for alle på turen.

40 ListerLiv 3/2021


Lyngdal Skrelistolen og Skrelia Skrelia ligger i et veldig flott område i Lyngdal der det er veldig mange forskjellige turer og ruter man kan gå. Området er godt merket og tilrettelagt for friluftsliv. Selve turen kan gås i flere ruter og er 5,6 kilometer dersom man går om Rassvæta. Turen kan også legges om Homsvann, noe som gir en lengre tur. Mye av turen går på fjell og er av middels vanskelighetsgrad, og det er 150 meters stigning opp til Skrelistolen. Godt fottøy er viktig. Det kan være vått enkelte steder.

Det er også Geocacher og pokestop på turen for de som lar seg motivere av aktiviteter på turen. For å komme seg til Skrelia fra Lyngdal tar man av fra Fv43 og følger skilt­ ingen mot Åpta. Etter 2,5 km tar man til venstre. Det står Skreli på skiltet. Herfra er det 9,5 km til parkeringsplassen og starten på turløypene. (Kilde: Lister Friluftsråd)

UTLEIE AV DITT FERIEHUS FOR SESONGEN 2022? Angelreisen (www.angelreisen.de) er et av Tyskland største utleiebyrå for fiskeferie (eid av TUI) og kan vise til veldige gode resultater for sine utleiere. Vi søker flere objekter langs Sørlandskysten, mellom Kristiansand og Egersund. Vår agent Bjørn Arild Skeibrok har lang erfaring fra denne bransjen. Ring han på tlf. 908 90 464 eller epost bjorn.angelreisen@gmail.com for å høre hva som må til for en fra utleie. Angelreisen har lav provisjon, stor fleksibilitet og ingen begrensninger på eget bruk. Du velger selv når du vil ha leien utbetalt og om kontrakten skal være i Euro eller norske kroner. Du bør ha en god og solid båt/båtplass i nærheten. I Farsund, Flekkefjord og Sprangereid har vi samarbeid med båtutleiefirma for de som ikke ønsker å ha båt selv. Feriehuset må ha god stander og fasiliteter, ligge maks 1 km fra sjøen. Velkommen til en uforpliktende prat, eller stikk innom vårt kontor ved Joker på Borhaug.

ListerLiv 3/2021

41


MAT

Epleknekkebrød, mmm…! Glad av mat «Glad av mat» tilbyr koke­bøker, mat­kurs og foredrag. Koke­bok­forfatter og gründer av konseptet er Gunhild Lovise Maudal (bildet) fra Bjelland i Gjesdal kommune der hun også holder matkursene sine. Hun sier: «Vi formidler enkle oppskrifter som gir kraft og energi gjennom dagen og lager mat til både hverdags og fest. Det er viktig for oss å utforske hva som skjer med kropp og sinn når fokuset rettes mot alt det gode naturen har å by på. Helt enkelt. På våre matkurs trenger du ikke delta i matlagingen – her er det bare å komme og nyte og bli inspirert! Mer på www.gladavmat.no 42 ListerLiv 3/2021

knekkebrødene blir best om du bruker eplemost fra pressede epler, gjerne en som er litt frisk i smaken. Du kan benytte havregryn istedenfor solsikkefrø, men da må du i så fall steke knekkebrødene noe lengre på en noe lavere temperatur, 120 grader i halvannen time. INGREDIENSER:

SLIK GJØR DU:

til ett brett • 2 dl eplemost • 1 dl sesamfrø • 1 dl solsikkefrø • 1 dl linfrø • ½ ts havsalt • 1 ts kanel • 1 ss honning

• Kok opp eplemosten og la den fosskoke uten lokk i cirka fem minutter til det bare er rundt halvparten igjen av væsken. • Ha i sesamfrø, solsikkefrø, linfrø, havsalt og kanel i en bolle. • Tilsett eplemosten og honning og rør godt om. • Kle et stekebrett med bakepapir og drypp litt olje oppå. Da blir det lettere å løsne knekkebrødene fra papiret etter steking. Fordel deigen så tynt du kan, bruk gjerne baksiden av en skje. Stek ved 180 grader i en halv time. • Husk; erstatter du solsikkefrøene med havregryn, steker du på 120 grader i halvannen time.


AK AMT

i Flekkefjord med gjenåpning av hotellet!

LISTER torget

VI HAR LEVERT TØMMERABEIDER, SYSTEMHIMLING, MOBILVEGGER OG DATAGULV

STIKKING/OPPMÅLING

Kenneth - 41 76 76 38 kenneth@savikbygg.no

MALER Foto:

Maltech

Følg oss på

GULVSPARKLING, VINYLBELEGG GRAVING, SPRENGING OG GRUNNARBEID

TVEIT & TJOMLID

Lyngdal: 993 58 32 808 E-post: kay@maltech.no Tlf: 38 60| 10 - Flekkefjord

Tømmerarbeid . LEVERT KJØKKEN OG GARDEROBER

Tlf:

Levert og alt av løseTIL møbler til rom, LEVERT ALTmontert AV REKKVERK TAKTERRASSERkonferanserom, Lobby, bar og restaurant. TRAPPER – BALKONGER. OG ALUMINIUM OG TVEIT & TJOMLID GLASS TIL VINTERHAGER PÅ BALKONGER

ve

90584573

VEDLIKEHOLD OG ETTERSYN AV HUS OG HYTTER I LYNGDAL? Elektroarbeid.

•Vi Erhar taketlevert: tett? •systemhimlinger, Vedlikehold av brygga • Tilstand kledning og vinduer Trenger du anneks/bod? Gipshimlinger og•glassvegg.

Landes Begravelsesbyrå AS www.landes.no +47 900 98 006

Trenger du container – kontakt oss!

Kvinesdal. Tlf.tatt 38350272. Vi har oss av www.netlandogsonner.no alt avfallet ved

ombyggingen.

post@klmhus.no | www.klmhus.no Alt innen ventilasjon.

Pr


Planlegg turen din til vakre Flekkefjord på www.opplevflekkefjord.no

OPPLEV FLEKKEFJORD GJENNOM ALLE ÅRSTIDER FOTTURER I NÆROMRÅDET

BLI MED PÅ MUSEETS GUIDEDE TURER I BYEN

SJEKK UT KULTURPROGRAMMET PÅ SPIRA

BLI MED PÅ ØLSMAKING PÅ CENTRAL BYBRYGGERI

UTFORSK GATEKUNST I HOLLENDERBYEN

Velkommen til Flekkefjord!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.